AxionContinu ZomerWerkBoek, 2021

Scroll for more

Page 1

ZOMER WERK BOEK


ZOMER WERK BOEK


PATTI MEIJDAM

EEN RUSTIGE ZOMERNACHT De Ojibweg (een volk van inheemse Amerikanen) geloven dat het zelf maken en ophangen van een Dromenvanger boven het bed nare dromen weert. Eeuwenlang al maken ouders Dromenvangers om boven een wiegje of het bedje van hun kinderen te hangen. Men gaat ervan uit dat de hemel doorweekt is met dromen, goede dromen, maar helaas ook slechte dromen. De Dromenvanger vangt de nare dromen in het web en laat de goede dromen door. De veren onderaan de Dromenvanger moeten zorgen voor spirituele vooruitgang. WERKWIJZE Neem een ring, bijvoorbeeld van wilgenhout, metaal of een borduurring (niet groter dan 15 cm doorsnee). Wikkel garen of touw rondom de ring, zodat je het hout of metaal niet meer ziet. Maak binnenin de ring een soort ‘spinnenweb’ van het touw of het garen. Gebruik veren, steentjes, kralen of schelpen om de Dromenvanger te versieren, hang deze onderaan de ring aan verschillende touwtjes. U kunt ook de Dromenvanger hiernaast inkleuren. Hieronder staat per kleur aangegeven wat voor inhoud u geeft per kleur aan de Dromenvanger. WIT: GEEL: ORANJE: ROOD: ROZE: PAARS: BLAUW:

hoop, eenvoud en puurheid intelligentie en vriendelijkheid creativiteit en innovatie liefde, gevaar en energie gezondheid, compassie en speelsheid luxe, wijsheid en waardigheid vertrouwen, integriteit en rust

Veel succes en mooie dromen toegewenst!

PATTI MEIJDAM \ werkt al 11 jaar bij AxionContinu, waarvan de laatste 3 jaar als eerst verantwoordelijke op de dagbesteding Bijnkershoek. Ze woont in Vreeswijk met haar man, 2 zoontjes en hondje Pino. Ze is ambitieus, vrolijk en zorgzaam en altijd op zoek naar manieren om het werken op de dagbesteding nog leuker en beter te maken, zodat de deelnemers met veel plezier bij de dagbesteding komen.


SASKIA HOOGKAMER

KNIPPEN, SCHEUREN, PLAKKEN Een collage maken kan op vele manieren. Gescheurde of uitgeknipte stukjes papier (of ander materiaal) vormen samen een kunstwerk. Het woord collage komt uit het Frans. Het werkwoord coller betekent plakken of kleven. Het werken aan een collage is superleuk en het eindresultaat is altijd verrassend én uniek. DE OPDRACHT U heeft vast nog wat oude foto’s in een kast of in een doos. In stapeltjes; jaartallen en gebeurtenissen door elkaar. Zo ging dat, we plakten nog foto’s in albums en wat over was belandde in een oude schoenendoos. Hele levens verzameld in een doos. Allemaal dierbare herinneringen. In deze opdracht kunt u die foto’s gebruiken en er een collage van maken. Knip of scheur de foto’s uit en plak ze op. WERKWIJZE Werk met een thema (vakanties, kinderen, vriendschap) of doe alles door elkaar. Werk met een bepaalde kleur die steeds terugkomt. Werk met woorden of spreuken, dat geeft een bijzonder effect. Laat je foto’s overlappen, plak de mooiste foto’s dan als laatste op. Zet de meest dierbare of mooiste foto in het midden. TIPS Versier u collage met plakkertjes of glitters, zo maakt u er een echt kunstwerk van. U kunt de collage in een vorm plakken, bijvoorbeeld in een hart. U kunt de collage op een ansichtkaart maken en versturen naar een dierbare. U kunt de collage inlijsten en ophangen, zo kunt u er iedere dag van genieten.

Dat is toch beter dan verstoppen in een kast of schoenendoos! Veel plezier.

SASKIA HOOGKAMER \ is projectleider welzijn en werkt veelal vanuit het Centraal Bureau. Ze bedenkt leuke projecten die aansluiten bij de wensen van de cliënten. In projecten zoekt ze steeds manieren om medewerkers te laten samenwerken en uitwisselen en zo de kwaliteit van welzijn te verhogen. Levensboeken en verbinding zijn thema’s die terugkeren in haar werk, maar ook bewegen, muziek en dans gaan als een rode draad door haar werkzame leven.


JOLIEN VAN SCHAIK

SCHRIJF EEN HAIKU De woorden van een dichter kunnen je helpen om dichter bij je eigen gevoel te komen. Of je eigen gevoel te benoemen. Gedichten kunnen in het dagelijks leven ook inspiratie of stof tot nadenken geven. Of troost.

HAIKU Een Haiku is een van de vele vormen van dichtkunst. De Haiku komt uit Japan en is altijd geschreven in drie regels. De eerste regel heeft 5 lettergrepen, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen. De Haiku drukt vaak een ogenblikervaring uit en zit soms vol met emotie. In de warme lucht staan klaprozen te beven allemaal in bloei!

DE OPDRACHT Probeer zelf ook maar eens. Regel een: 5 lettergrepen Regel twee: 7 lettergrepen Regel drie: 5 lettergrepen

JOLIEN VAN SCHAIK \ is medewerker bij de Dagbehandeling De Gildenborgh. Zij werkt graag in een multidisciplinair team en vindt het fijn om cliënten en hun mantelzorger te begeleiden, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Ze bedenkt leuke activiteiten die aansluiten bij de wensen van de cliënten, zoals wandelen, fietsen en Jeu de boules. Ook quizzen, muziek en dansen zijn favoriet. Jolien nam met een collega 10 jaar geleden het initiatief voor het eerste Alzheimerkoor ‘Eigen Wijs’ in Nederland. Inmiddels zijn er velen. Muziek geeft plezier en heeft een positieve invloed op mensen met dementie en óók op Jolien.


MARJAN GROOTENDORST

“HET VLIEGT, TJILPT, HIPT EN HET ZINGT” Kom mee naar buiten allemaal Van Duo Karst Kom mee naar buiten allemaal Dan zoeken wij de wielewaal En horen wij die muzikant Dan is zomer weer in ‘t land Dudeljo, klinkt zijn lied Dudeljo, klinkt zijn lied Dudeljo, en anders niet Hij woont in ‘t dichte eikenbos Gekleed in gouden vederdos Daar jodelt hij op zijn schalmei Tovert onze harten blij Dudeljo, klinkt zijn lied Dudeljo, klinkt zijn lied Dudeljo, en anders niet Kom mee naar buiten allemaal Dan zoeken wij de wielewaal En horen wij die muzikant Dan is zomer weer in ‘t land Dudeljo, klinkt zijn lied Dudeljo, klinkt zijn lied Dudeljo, en anders niet

MARJAN GROOTENDORST \ werkt samen met Anouk, Angelique en stagiair Anne-Marie in team welzijn De Componist. Ze combineren allemaal hun werk in de zorg met een deel aan welzijns uren, een prachtige combinatie. Ze verzorgen allerlei welzijnsactiviteiten en streven naar een fijn aanbod met aandacht, gezelligheid en ontspanning voor iedere bewoner. Afgelopen winter heeft hun passie voor vogels een vlucht genomen.


HANNEKE BUSBROEK

WOORDZOEKER

Autorit Badhanddoek Barbecue Bellenblaas Bikini Branding Camping Caravan Duikbril Hamburger IJsklontjes Italiaan Koelbox Koffer Klamboe Leesboek Luchtbed Muggenstift Parasol Pet Reisbureau Roeiboot Rugzak Schelpen

Softijs Strandbal Strandhuisje Strandstoel Surfplank Tafeltennis Teenslippers Tent Tentharing Thermoskan Tuinfeestje Tuinstoel Vakantiehuisje Vishengel Visnet Vliegtuig Watermeloen Zeester Zomerjas Zonnebrandcreme Zonneschijn Zwembad Zwembadpomp Zwembroek

HANNEKE BUSBROEK \ werkt samen met Linda Johnson in team welzijn bij De Gildenborgh. Zij vinden dit de leukste baan die er is omdat het doel van dit werk is dat bewoners zich prettig voelen en fijne momenten beleven. Ze zijn steeds op zoek naar wat aansluit bij iemands wensen en luisteren goed naar wat iemand nodig heeft. In hun vrije tijd zijn ze zelf ook creatief. Hanneke houdt van breien en Linda houdt van schilderen.


HETTY VADER

DIERENZOEKER Lees de zinnen goed door. Welke dieren zitten in deze zinnen verborgen? 1. Ha, anders kom ik zeker niet! 2. Wie toen naar Amerika vertrok om te werken, werd vlug rijk. 3. Geef me vlug die pan, terwijl de kast nog open staat. 4. Hij voelde land onder zijn voeten. 5. Met hoog tij geraak je er zeker niet. 6. Gaan we zelf op bezoek of komen zij? 7. Men brak dat krot terstond af. 8. Deze weg is lang zeg. 9. Deze brandweerwagen is zeker vijftig jaar oud. 10. Hij spaarde enorm veel geld. 11. Hij is de laatste tijd erg moe. Hij slaapt wel tot elf uur. 12. Normaal is hij goed in kegelen, maar vandaag niet. 13. Dirk oefent veel op de piano. 14. Tijdens het sporten heeft hij zijn spier verrekt. 15. Loop nooit onder een ladder door. Dat brengt ongeluk! 16. Van die soap heeft zij al wel honderd afleveringen gezien. 17. Zij is erg nieuwsgierig naar haar verjaardagscadeau. Antwoorden: 1. Haan 2. Ram 3. Panter 4. Eland 5. Tijger 6. Wezel 7. Otter 8. Slang 9. Zebra 10. Paard

19. “Dag Ans!” Schreeuwde Kees.

11. Aap 12. Egel 13. Koe 14. Pier 15. Ooi, Ree, Tong 16. Hond 17. Gier 18. Beer, Kat 19. Gans, Ree

18. Met dat spel mag Rob eerst. Daarna is Katja.

HETTY VADER \ is medewerker welzijn en coördinator vrijwilligers. Zij werkt hierbij samen met de andere medewerkers welzijn in De Schutse. Ze bedenkt leuke activiteiten die aansluiten bij de wensen en behoeften van de bewoners. Ook het coördineren van vrijwilligers behoort tot haar taken.


RENSKE PETERS

DE PADEN OP, DE LANEN IN……….. U steekt over het Merwedekanaal zodat u op de Keulsekade staat. Op de hoek kunt u een kopje U begint de wandeling aan de Kennedylaan in Utrecht, ter hoogte van zwembad Den Hommel.

koffie drinken bij café Kanaalzicht. Het cafe met uitzicht op de Muntsluis bestaat sinds1905,

Mocht u zin hebben in een verfrissende duik dan kunt u eerst een bezoek brengen aan dit oude

voor vele Utrechters wellicht een bekende plek.

zwembad dat al in de jaren 60 is opgericht. Maar u kunt ook gewoon richting het Ibis hotel

U wandelt rustig voort over de Keulsekade met aan uw rechterhand het Merwedekanaal.

lopen en de weg oversteken naar park Oog in Al.

Afbuigend naar links loopt u op het voetpad langs de Adikade en u neemt het bruggetje om rechtsaf op de Bilitonkade de weg te vervolgen.

Na het oversteken neemt u het grindpad op de Richard Wagnerlaan en passeert de bloemen­ kiosk ‘Den Hommel’, die daar al sinds jaar en dag staat. U loopt langs de woonboten en

U loopt langs de chr. Jenaplanschool ‘De Brug’. Ik hoop dat u niet net als ik langsloopt wanneer

prachtige grote, oude kastanjebomen. Wellicht als u deze wandeling in de herfst maakt

de school net uitgaat. Het is een drukte van jewelste in de toch al smalle straat. Aan het eind

dat er dan tal van kastanjes op de grond liggen. Aan de linkerkant passeert u het Jochem

van deze weg is het DeniseGoossensplein. Hier komt de jeugd bijeen om een plons te nemen

Uytdehaageplantsoen waar kinderen spelen op de toestellen. Deze Jochem is een Utrechtse

in het water of om te hangen en te roken. Het oude brugwachtershuisje staat ongebruikt maar

schaatser die in 2002 twee maal goud won op de Olympische spelen.

allesbehalve saai op het plein. Er staan oude foto’s achter het raam die zeker de moeite waard zijn om even te bekijken. Aan de overkant op de Leidseweg ligt het iconische gebouw de

U steekt over bij de Mozartlaan en blijft de weg rechtdoor vervolgen, met aan de linkerkant

Rijksmunt. U steekt het Merwedekanaal over via de Muntbrug die in 1887 is gebouwd.

een groot grasveld. Ook hier weer die statige oude bomen. Aan de rechterkant loopt u langs het

De naam kwam pas in 1912 toen de Rijksmunt is gebouwd. Zo staat op het bordje. U vervolgt

prachtige ‘Landhuis in de stad’. Deze voormalige bibliotheek is nu een mooie ontmoetingsplek

de weg weer rechtdoor, de Leidseweg af, helemaal tot aan het kruispunt bij het Ibis hotel,

voor de wijk waar je heerlijk koffie kunt drinken. Als u rechtdoor gaat loopt u vanzelf tegen

alleen nu ligt het water aan uw rechterhand.

het Merwedekanaal aan. U gaat hier linksaf op de Kanaalweg. De wilde bloemen, zoals Klaprozen en Akkerdistels lachen u waarschijnlijk tegenmoet, tenzij u deze wandeling in

Na het oversteken gaat u aan de linkerkant langs het Ibis hotel. Sinds kort staat daar een

de winter maakt. Aan uw linkerhand ziet u de Cereolfabriek. Deze fabriek werd rond 1908

prachtige muurschildering op de zijkant van het hotel die de moeite waard is om even bij stil

gesticht als Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (SOL). In de jaren 50 werd de

te staan. Deze muurschildering geeft een doorkijkje naar historisch Den Hommel. Deze naam

lijnzaad als grondstof vervangen door soja en breidde de fabriek zich uit. In 2001 besloot de

is afkomstig van een herberg die daar vroeger heeft gestaan met de naam ‘‘t Hommeltje’. En zo

gemeente Cereol uit te kopen en werd de productie stilgelegd. Nu zitten er in het fabrieks­

bent u weer aangekomen bij de startplek. Ik hoop dat u een mooie (gedachten) wandeling heeft

gebouw onder andere een basisschool, kinderdagverblijf, bibliotheek, kunstwijkcentrum

gemaakt en dat er leuke herinneringen naar boven zijn gekomen.

Het Wilde Westen en een horecagelegenheid, waar u overigens heel gezellig en lekker kunt eten. Daar pal naast, staat er aan de kade de oude Elevator, de loskraan, die in de jaren 80/90 gebruikt werd om het lijnzaad uit aangemeerde schepen de fabriek in te transporteren. Het is een monument en mag dus niet gesloopt worden. Een paar jaar geleden is de Elevator verkocht, maar de huidige eigenaar wil niet kenbaar maken wat hij er mee gaat doen. Het blijft nog even spannend wat voor een functie deze loskraan gaat krijgen! RENSKE PETERS \ is medewerker welzijn bij De Wartburg. Zij is een improvisatietalent en kijkt het liefst naar wat er op dat moment nodig is voor de bewoner(s). Dit improvisatietalent heeft ze uit haar tijd als contactclown opgepikt. Naast het werk is ze in de privésfeer ook erg creatief. Ze maakt onder andere tassen en slingers, begeleidt kinder- en volwassen workshops op festivals en is heel goed in handlettering.


SANNE SANDERS

Illustratie door : Sanne Sanders Activiteitenbegeleider Divisie Revalidatie en herstel.

SAMEN NAAR KUNST KIJKEN Is naar kunst kijken moeilijk? Nee hoor, zeker niet als je kijkt met de VTS-methode. VTS staat voor ‘Visual Thinking Strategies’ en is bedacht door medewerkers van het Museum of Modern Art in New York. Het is een goede oefening om eens de rust, ruimte en tijd te nemen om goed naar iets te kijken. Het brengt je even helemaal in het hier en nu. Je zou het dus ook kunnen beschouwen als een Mindfullness-oefening. Daarnaast ben je tegelijker tijd ook bezig met je associatief vermogen en met een beroep doen op je fantasie en woordenschat. Een echte creatieve braintrainer dus! De VTS-methode werkt het beste in een groep. Er bestaat geen goed of fout bij deze manier van kijken. Bij deze oefening leer je goed naar elkaar te luisteren, met aandacht en zonder oordeel. Kijk naar een afbeelding en stel jezelf de volgende vragen: 1. Wat gebeurt er in deze afbeelding? 2. Waaraan kan je dat zien? 3. Wat kun je nog meer ontdekken? Benoem wat de ander observeert zonder daarover te oordelen. Stel daarna nog een keer de bovenstaande vragen. Veel kijkplezier!

SANNE SANDERS \ werkt samen met Ilse voor de locaties van Revalidatie & Herstel; waaronder Domstate, de Parkgraaf & Zorghotel de Wartburg. Samen met de andere behandelaren streven ze ernaar om de cliënt weer gezond en wel naar huis te kunnen sturen. Team welzijn zet zich in voor ontspanning & afleiding, zodat cliënten niet alleen lichamelijk revalideren, maar ook weer meer zelfvertrouwen krijgen met een stukje eigen regie.


MONIQUE VERRIPS

HERSENKRAKERS Een Sudoku is een puzzel die bestaat uit 9 blokken van 3 keer 3 vakjes. In elk vakje hoort een cijfer van 1 tot en met 9 te staan. Vul het diagram zo in, dat in elke rij, elke kolom en elk blok van 3 keer 3 vakjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Vul de ontbrekende getallen in de sudoku

9

2

6

9

1

3

5

A

6

2

4

5

4

1

8

B

5

1

3

6

1

8 3

7

C

2 3

8 7

2

4

Antwoord: B

7

Welk vierkant komt op de lege plaats?

MONIQUE VERRIPS \ is sinds 2007 medewerker welzijn bij AxionContinu. Zij werkt in ’t Huis a/d Vecht, zowel bij centrale activiteiten als op afdeling 1. Ze bedenkt activiteiten die aansluiten bij de wensen van de cliënten en begeleidt met regelmaat groepen vrijwilligers die, o.a. via NL Cares, komen helpen. Bewegen, muziek en eten gaan als een rode draad door haar (werkzame) leven.


AXIONCONTINU

DE KRACHT VAN MOOIE WOORDEN

Slapen; zinken in mooie beelden de ochtend je dromen wist en dag zich meldt al dan niet in twist. Cees, 72 jaar

Ik hoor de druppels regen op de bladeren vallen. Tik... tik... tik... en in gedachten uit elkaar zien spatten Nu vlug uit bed om alles levend te aanschouwen De tuin... Wat een overstroming Zachtjes regent het: Tik... tik... tik... Yvonne, 81 jaar

Omhoog turend naar de maan mijn eigen droom waar ik mezelf zie staan. Cees, 72 jaar

XXXXX \ xxxxxxx \ WWW.XXXXX

AXIONCONTINU / Deze gedichten kwamen tot stand tijdens de workshop ‘Dichter bij de Zorg’ van Lily Monori van Dijken en Anne Braakman.


MICHEL SAMEHTINE

MUZIKAAL REISJE DOOR NEDERLAND We vertrekken met de bus naar Zevenaar en vervolgens gaan we door naar Lobith.

Nu we zo dicht in de buurt zijn gaan we ook even naar Vaals.

1. Welke rivier komt bij Spijk (vroeger Lobith) Nederland binnen? Kent u een liedje over deze rivier?

10. Wat is er in Vaals?

We nemen nu de trein naar Den Bosch. We zakken de rivier af en komen in Arnhem. 2. Kent iemand specifieke Arnhemse koekjes? Bij koek hoort koffie. Wie kent daar een liedje over?

Dan gaan we met een karretje naar Nijmegen.

11. Wie gaat ook naar Den Bosch toe? 12. Hoe heet deze stad tijdens carnaval? 13. Hoe heet dat bekende gebakje uit Den Bosch ook alweer?

Onze reis gaat verder naar Tiel. Die streek wordt ook wel het land van Maas en Waal genoemd.

3. Kent u een liedje over een karretje? 14. Wie schreef daar een mooi liedje over? Dit karretje wordt getrokken door een stel mooie paarden. We zijn nu in de Betuwe. 4. Welk paardenras kent u? 5.Hoe heet een mannetjes paard en een vrouwtjespaard en een jonkie?

15. De Betuwe is vooral bekend om ?

We rijden door naar Berg en Dal 6. Wat klinkt langs Berg en Dal? Kent u het liedje nog?

We trekken verder naar de Mokerhei. 7. Kent u een liedje over de heide?

9. Andre Rieu / 10. Drielandenpunt (Nederland, België, Duitsland) / 11. “Zoete, lieve Gerritje” / 12. St. Oeteldonk / 13. Bossche Bol / Belg, Fjord, Tinker / 5. Hengst, Merrie, Veulen / 6. Hoorngeschal “ Langs Berg en Dal” / 7. “Op de grote, stille heide” / 8. Vrijthof / Antwoorden: 1.De Rijn, “Reisje langs de Rijn” / 2. Arnhemse meisjes. “Koffie, Koffie” / 3. “Een karretje op de zandweg” / 4. Fries,

8. Hoe heet dit beroemde plein ook alweer? 9. Welke beroemde violist strijkt hier regelmatig neer voor een optreden?

14. Boudewijn de Groot, “Land van Maas en Waal” / 15. Fruitbomen

We zakken via Venlo, Roermond en Sittard af naar Maastricht.

MICHEL SAMEHTINE \ werkt samen met de andere medewerkers zorg en welzijn in locatie Isselwaerde. Hij geeft de bewoners aandacht, vermaak en zinvolle momenten waardoor zij kunnen stralen en in hun kracht staan. Hij werkt vooral graag met mensen met dementie waarbij verbinding, samenwerken en een stapje verder gaan op zoek naar vernieuwingen belangrijk voor hem zijn.


YVONNE THESS

PUZZELPLEZIER Los de kruiswoordpuzzel op

Los de sommen met fruitsymbolen op, waarbij de (fruit) symbolen de waarde hebben zoals hieronder is aangegeven.

Horizontaal 1 deze ene vogel maakt niet de zomer 5 verkoeling om te likken 7 een hemellichaam 8 zout water 9 een reeks vrije dagen 10 een teensandaal Verticaal 2 een vrucht die groen is van buiten en rood van binnen 3 rood fruit 4 een zomers drankje 6 heel veel zandkorrels bij elkaar 1

2

=1

3

=2

=3

1. 3 x

+ 2 x

=

2. 2 x

+ 4 x

=

3. 4 x

+ 1 x

=

4. 2 x

+ 2 x

=

5. 2 x

+ 4 x

=

6. 2 x

+ 6 x

=

7. 5 x

+ 4 x

=

=4

4 e 5

6

7

8 p

t

9

k 10

Oplossing k

Antwoorden: Kruiswoordpuzzel: Zomer, Fruitsommen: 7, 10, 16, 10, 16, 26, 22

t

z

p

z

e

YVONNE THESS-VAN DER HORST \ werkt sinds 1992 bij team welzijn in Marienstein. Haar hart ligt bij het organiseren van grote activiteiten voor bewoners. Het bedenken van activiteiten die bewoners leuk vinden geeft haar veel voldoening, ook de kleinschalige activiteiten. Muziek en creativiteit zijn haar passie en dat komt voldoende aan de orde, zeker bij het decoreren van de zaal of gang.


ILSE JANSEN SCHOONHOVEN Mijn opa, Dhr. Jacobus Librie, heeft toen hij nog een broekie was, gezien dat op een fregat, vogels door de patrijspoorten vlogen en dat ze allemaal schol, ver van huis haalden. In dit verhaal zitten 88 vogelnamen verstopt, máár vijf komen er meer dan één keer voor.

In Frankrijk bijvoorbeeld (vertaling van par exemple); vierentwintig kraan­vogels die er ook een

Omcirkel alle vogelnamen die u kunt vinden.

flacon d’or, een flesje goud vonden. Hij was daar met de kaketoe en die zei toen: “Ik tap uit een

Veel succes!

ander vaatje, want ik word tureluurs hier; ik ga in het park iets leuks doen.” De nandoe, die ook mee was, reageerde met: “kanjer dat je bent. Je kan Arie de maraboe meevragen, alhoewel, die

OPA JACOBUS

houdt meer van water; hoe natter hoe beter geloof ik”.

“Maar u bent toch ornitholoog?” vroeg Merel aan de oude man. Hij keek haar liefdevol aan; hij is struis, vogelkenner en trots als een pauw op zijn kleindochter. Bijna alle vogelnamen kent hij

Opa reageerde hierop met: “Jij kunt goed schrijven; maar ik wist niet dat ik een ukkie ken die

wel en van veel soorten weet hij ook hun gedrag en waar ze voorkomen.

frans spreekt” en hij knuffelde zijn kleine grietje.

Zijn kleinkinderen zijn z’n grootste fans en in de ogen van dat grut, tovert hij sprookjesachtige

Dan zegt Els: “Kom op jongens, mijn slogan sommeert mij: ‘eerst het moéten, dan het mógen’,

verhalen ten gehore. Sterker nog: hij wint er konings status mee bij het jonge volkje.

dus het is tijd om te gaan” en haar vader denkt trots; dat heeft ze met de paplepel aardig

Opa Ko Librie is niet alleen bij iedereen geliefd om zijn kennis, zijn verhalen en zijn fantasie;

ingegoten gekregen.

hij is altijd in een gesprek, sterk betrokken. Zo blijft hij niet onberoerd om pijn en zorgen van

Ze gaat verder: “Ik haal ananasijsjes en ik zal ook een paar kiwi’s op de boodschappenlijst erbij

een ander en moet u huilen, dan werkt hij graag mee uw problemen op te lossen.

schrijven. Bij elke boodschap die ik heb, zet ik een kruis, bekijk wat er nog staat en als alles is

Ook brengt hij gemakkelijk de gemoederen tot bedaren als de spreeuwen schreeuwen en de

aangevinkt, kunnen we gaan. Stoppen jullie je skipas in je broekzak en trek je schoenen aan en

hanen kraaien, zorg hij dat iedereen dood rustig wordt. Hij is erg geliefd bij veel vogels, dieren,

we nemen ook een paraplu mee want je weet maar nooit hier in Nederland”. “Haha, een skipas;

vissen en mensen en ik denk dat hiervan driekwart elkaar niet eens ternauwernood kent.

mam weet je wel wat je zegt” lacht Klaas. Maar Els doet dit wel vaker; iets raars zeggen om te

Vandaag sprak opa met leeuw Erik; ze hadden het over waar boer Baas gierst kan kopen

kijken of de kinderen wel luisteren.

en mooie vaarzen en waar ze voor de koe koekjes kunnen halen en natuurlijk ook over meer

Merel is een braaf kind en als ze klaar staat papegaaien de jongens hun moeder ‘we gaan, we

koetjes en kalfjes.

gaan’ en ze lopen als een kieviet naar de auto. Als ze weg zijn denkt de oude man aan zijn vrouw; ‘Was Mien toch nog maar hier. Ze zouden

Erik is trouwens degene die tegen de kleine meid zei:”Dat uw opa u wel eens verhalen vertelt

plaatjes draaien van ..toe, hoe heet hij ook alweer, haar favoriet; zanger van ‘roodborstje tikt

die sprookjes lijken is een kwestie van magie; roem hem daarom”.

tegen ‘t raam, tik tik tik’. Hij woont naast het museum en je hoort hem dagelijks oefenen:

De mannen kennen elkaar al jaren en over Erik vertelde opa wel eens, dat hij mij in elk geval kan

do re mi fa so la ti do, do ti la sol fa mi re do. De tijd verstrijkt en nu moet hij nog ras piepers

verzekeren dat hij misschien wel een arme relschopper is maar ook zegt hij: “al is hij van adel,

gaan halen want straks komt de kariboe bij hem eten.

aardig is hij absoluut”. Erik bekende een keer aan opa: “Ik ben wel eens half lam in goed gezel-

Dat is degene met wie hij de dagelijkse politiek en actuele zaken doorneemt. De val van het

schap want ik pimpel meestal niet alleen en dan val ‘k soms zomaar voor een wulps vrouwtje.

kabinet, de rol van minister Koolmees en vroeger kwam vaak al Koenders ook ter sprake.

Hahaha, ja ik weet dat cupido daar schuldig aan is en ik weet óók hoe hij met zijn pijl, staart

En nu natuurlijk de pandemie en de logistiek van twee vaccins per wereldburger die de

naar me en hoe hij op het juiste moment wacht”.

gemoederen bezig houdt en ook de Tweede Kamerverkiezingen binnenkort. Het is zeker niet

Maar kijk, daar komen Mees en Klaas gierend van het lachen aanhollen; ze willen hun nichtje

saai en hij weet ook wel: het was pech ‘t afgelopen jaar en het duurt ook zo lang; er is nog

meenemen voor een picknick.

steeds geen plek waar je zomaar naar toe kan, maar laten we hopen dat het snel beter wordt.

Hun moeder licht toe: “Die kinderen zijn zo doof als een kwartel. Het doen van een paar boodschappen koppel ik aan een middagje naar zee. De jongens zijn de strandlopers en ik ben meer een duinpieper, dus we sluiten af in een duinpan op een kleedje met wat lekkers”. Merel komt eraan gehuppeld: “Wouw, wat een goed idee, dan kan ik er kuilen graven”, maar eerst wil ze iets voorlezen. Toen opa met Erik praatte, heeft zij een verhaaltje zitten schrijven:

ILSE JANSEN SCHOONHOVEN \ werkt samen met Sanne voor de locaties van Revalidatie & Herstel; waaronder Domstate, de Parkgraaf & Zorghotel de Wartburg. Zij zetten zich in voor ontspanning & afleiding. De revalidanten kunnen o.a. terecht in het atelier waar Sanne & Ilse hun passie delen met de cliënten. Daar organiseren zij zowel activiteiten met maatschappelijke betrokken onderwerpen als de nieuwste trends binnen design en kunst.


MONIQUE WALINGA

SPREEKWOORDEN Raad de spreekwoorden en gezegdes die u in de tekeningen kunt vinden en schrijf ze op.

Elk huisje heeft zijn kruisje \ Rozengeur en maneschijn \ De appel valt niet ver van de boom. Antwoorden: Brood op de plank hebben \ Waar het hart van vol is stroomt de mond van over \ Kleine potjes hebben grote oren \

MONIQUE WALINGA \ werkt in team welzijn samen met Carina en Marie Jan op de Voorveldse Hof. Ze organiseren grote en kleine activiteiten, zowel binnen als buiten de Voorveldse Hof, die aansluiten bij de bewoners. Hun kracht zit hem vooral in het omdenken; denken in de mogelijkheden en daarin is niets hun te gek. Verkleedpartijen en bonte avonden zorgen vaak voor veel plezier, en niet alleen bij de bewoners.


MARIKE VAN DIJK

C VAKANTIEPRET MET PIM PAM PET Kies een vraag en wijs, met je ogen dicht, met een vinger een letter aan.

K

R

U je in Hier kun antie n op vak e t h c a n r ove

F

W

A

Z

O

Vervo e

rsmid del o m me kanti e e te g aan

op va

G

P

pootje baden

D

E

Y

ie eet ik gr aag...

V

ig Dit heb je nod op het strand

of zee waar je in kunt

N

Op vakant

B

kende stad o m op vakantie h een te gaan

Noem een bekende rivier

IJssmaak

H

Noem een be

I

J

S

Noem een Italiaanse

de eroem b n e e Noem igheid d r a a nsw bezie

L

Q

Noem

T

een va

kantie la

nd

M

X

MARIKE VAN DIJK \ werkt al heel wat jaren voor de stichting, waarvan de laatste jaren bij team welzijn De Ingelanden. Ze organiseert vaak de creatieve activiteiten, maar ook zingen en de museumactiviteiten zijn haar favoriet. Ze houdt van de natuur in al haar facetten en doet in haar vrije tijd vrijwilligerswerk voor het Herman van Veen Arts Centre. Een bijzondere plek in Soest die ze iedereen kan aanbevelen die graag een kunstzinnig uitje onderneemt in een mooie omgeving.


COLINE MEYER

WOORDZOEKER: BESCHERMING TEGEN DE ZON

WOORDZOEKER: VAKANTIE

Afkoelen Drinken Hemd Hoed Insmeren Parasol Pet Schaduw Zomer Zon Zonnebaden Zonnebril Zonnefactor Zonnemelk Zonnescherm

Camping Caravan Daguitstap Fototoestel Hotel Kamperen Reis Reiskoffer Rugzak Spelen Tent Toerist Vakantie Zon

COLINE MEYER \ werkt samen met Sanne en Ilse voor de locaties van Revalidatie & Herstel; waar­ onder Domstate, de Parkgraaf & Zorghotel de Wartburg. De revalidanten kunnen bij welzijn terecht voor diverse activiteiten. De ontspanning en afleiding zijn een goede tegenhanger van de vele uren revalideren.


LAURA LAPRÉ

EEN PLEK OM TOT RUST TE KOMEN Van een koude start in het voorjaar gaan we nu eindelijk naar het heerlijke zomerweer. Het weer waar we ieder jaar na een lange, natte of koude winter naar verlangen. Ook de vakantieperiode breekt dan aan. Om ons heen gaan mensen op vakantie, misschien weer voorzichtig naar het buitenland of gewoon nog een jaartje in ons eigen mooie en groene Nederland. Of mensen om ons heen nemen vakantie van werk maar blijven thuis, net zoals veel mensen dat vroeger deden. En gaan dan misschien een dagje weg naar dierenpark, pretpark of het strand. Het strand is voor velen een ultieme zomerse plek. Het warme zand onder de voeten voelen, de zee en de golven horen ruisen. De zeemeeuwen zien vliegen die azen op restjes brood en patatjes van de strandgasten. Op de ansichtkaart heb ik geprobeerd om het ultieme zomergevoel af te beelden. Een mooi eiland met palmbomen en op de achtergrond de zee. Liggen in een hangmat met een goed boek, een tijdschrift of met het ZomerWerkBoek. Kortom een mooie zomerse plek waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het mooie zomerse gevoel kunt u delen door de ansichtkaart kleur te geven en daarna te versturen. Een zomerse groet naar familie, vrienden of kennissen via de post, maar u kunt hem natuurlijk ook bij een huisgenoot door de brievenbus doen.

LAURA LAPRÉ \ is sinds 1 maart jl. werkzaam als medewerker welzijn bij De Drie Ringen wat zij met veel plezier doet. Hiervoor werkte ze voornamelijk met kinderen op de BSO, waar ze ook allerlei activiteiten en uitstapjes moest organiseren. De ouderen hebben inmiddels haar hart gestolen en ze ziet hoe mooi en dankbaar dit werk is. In haar vrije tijd zit ze graag op de camping die middenin het bos staat en is ze vooral druk met haar twee kleine kinderen.


ZOMERQUIZ 1. Waar waren de Olympische zomerspelen van 2021? A. Tokyo B. Frankrijk C. Los Angeles 2. Welke muggen steken mensen? A. dat doen alleen mannetjes muggen B. dat doen alleen vrouwtjes muggen C. dat doen zowel mannetjes als vrouwtjes muggen 3. Aan weke zee ligt Spanje? A. Noordzee B. Zwarte zee C. Middellandse zee 4. Welke plaatsen hebben een vliegveld? A. Schiphol, Amersfoort, Eindhoven B. Schiphol, Eindhoven, Lelystad C. Schiphol, Lelystad, Badhoevedorp

8. De Eiffeltoren in Parijs wordt langer in de zomer, i.v.m. het ijzer waar de zon op staat, maar hoeveel langer? A. ongeveer 5 cm. langer B. ongeveer 15 cm. langer C. ongeveer 25 cm. langer 9. In hoeveel likjes likt een gemiddeld persoon 1 ijsbolletje op? A. ongeveer 50 likjes B. ongeveer 75 likjes C. ongeveer 100 likjes 10. Wanneer werd het eerste badpak voor vrouwen gemaakt, dat bestond uit lange mouwen en wollen pijpen? A. in de 18e eeuw B. in de 19e eeuw C. in de 20e eeuw

5. In welk land kun je (als je daarheen met vakantie gaat) niet met de euro betalen? A. Hongarije B. Oostenrijk C. Luxemburg 6. Wie zingt het lied: ‘Het werd zomer’? A. André van Duin B. Rob de Nijs C. Jan Smit 7. Hoeveel liter ijs consumeren mensen gemiddeld per jaar? A. gemiddeld 3 liter ijs per jaar per persoon B. gemiddeld 5 liter ijs per jaar per persoon C. gemiddeld 8 liter ijs per jaar per persoon

Antwoorden: 1A 2B 3C 4B 5A 6B 7C 8B 9A 10BCOLOFON Initiatief

Joyce Vlaming & Saskia Hoogkamer

Concept Projectteam Productie Projectteam Redactie Projectteam Distributie

Saskia Hoogkamer

Handlettering

Renske Peters

Projectteam

Joyce Vlaming, Saskia Hoogkamer, Bea Oostenenk

Medewerkers Patti Meijdam, Saskia Hoogkamer, Jolien van Schaik, Marjan Grootendorst, Hanneke Busbroek, Hetty Vader, Renske Peters, Sanne Sanders, Monique Verrips, Michel Samehtini, Yvonne Thess, Ilse Jansen Schoonhoven, Monique Walinga, Marike van Dijk, Coline Meyer, Laura Lapré Met dank aan Libertas Pascal, Vriendenstichting AxionContinu, Elise Mathilde Fonds, AxionContinu Vormgeving

Atelier Oost, www.atelieroost.nl

Drukwerk

Drukkerij Libertas Pascal, Utrecht

© 2021 AxionContinu Eerste druk: juli 2021, oplage 1.000 ex. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Joyce Vlaming op emailadres: jvlaming@axioncontinu.nl www.axioncontinu.nl