Page 1

Sistimata oikonomias reumatos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

1:14

Page 1


Sistimata oikonomias reumatos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

1:14

Page 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

4/7/2014

1:15 μμ

Σελίδα 1


periexomena_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

3:03 μμ

Σελίδα 4

Περιεχόμενα 6

Νέα Διεθνή

8

Νέα Ελληνικά

12

Η εποχή των “auto-κτιρίων”! Τα συστήματα αυτοματισμού, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα κτίρια γενικής χρήσης, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

18

BREEAM: Δείχνει το δρόμο στην πιστοποίηση κτιρίων. Η βρετανική πιστοποίηση BREEAM είναι παγκοσμίως η ηγέτιδα μέθοδος σχεδιασμού και αξιολόγησης της περιβαλλοντικής απόδοσης και αειφορίας των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος.

24

28

12

Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρόγραμμα Net Metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε. Εκδίδεται από την MotorPress Hellas A.E. Γενική Διεύθυνση:

Οδηγός Ενεργειακής Οικονομίας-Αναβαθμίζουμε τη ζωή και το σπίτι μας. Η ενεργειακή αναβάθμιση δεν είναι τίποτα άλλο από το σύνολο των επεμβάσεων που γίνονται με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών του για ψύξη, θέρμανση, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης, κ.α. Πώς όμως αυτό οδηγεί στην εξοικονόμηση;

Μάριος Πάλλης

Αρχισυνταξία: Μαριάννα Σπανού

18

31

Κέλυφος προστασίας από τα έξοδα!

32

Στου… κουφώματος την πόρτα.

Συντακτική Ομάδα:

34

Το ενεργειακό προστατευτικό γυαλί.

Σταύρος Καραβασιλειάδης

35

Στη σκιά της οικονομίας.

36

«Χρωματίζοντας» την οικονομία.

38

Μία όαση οικονομίας στην καρδιά της πόλης!

Θοδωρής Χατζηκυριάκος

40

Ζεστό νερό σαν… τον ήλιο!

Μηχανολόγος μηχανικός

42

LED… it be light!

Ευδοκία Ταπόγλου

44

Δια… χειρός ενέργειας.

Μηχανικός περιβάλλοντος

46

Η παράδοση συναντά την πρόοδο. Οι νέες τεχνολογίες στην τοιχοποιία προσφέρουν στη σωστή και οικονομική λειτουργία του κτιρίου, όσο και στη μόνωσή του.

50

BEng, MSc πολιτικός μηχανικός @ City University of London. Βάιος Τασούλας

24 Υπεύθυνοι Πωλήσεων:

Οδηγός Ενεργειακής Οικονομίας-Κλιματισμός άνευ όρων. Κλιματισμός δεν είναι μόνο η λειτουργία on-off που πατάμε στο air-condition του σπιτιού μας. Είναι μια διαδικασία σύνθετη, η οποία όμως αν πραγματοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης με λίγα χρήματα.

Έφη Τσαπρούνη Κυριακή Παππά

Ατελιέ:

54

Η ετικέτα που προσφέρει εξοικονόμηση.

Μαρία Δημοπούλου,

55

Το… air-condition κάθε σπιτιού.

Πέννυ Λάζαρη,

56

Δείξε μου τον τύπο σου…

57

«Φοριούνται» παντού!

58

Εξοικονόμηση που πιάνει… ταβάνι.

60

Ο κλιματισμός στο (επι)κέντρο.

62

Αντλίες θερμότητας και οικονομίας.

Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1,

65

Η σημασία της τακτικής συντήρησης.

210-6262159 210-6262274

66

Ο 10λογος της οικονομίας.

Fax: 210-6262372

68

Green info pages. Προϊόντα για εξοικονόμηση, πλήρης οδηγός αγοράς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας και μαζί οι επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις.

Email: prasinospiti@autotriti.gr

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

28

Στάθης Πάνου

Αθήνα: Λεύκης 132, 145 68, Κρυονέρι

50

Site: www.4green.gr


Akida_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:27

1


Nea Diethni _tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:05 μμ

Σελίδα 6

Νέα Διεθνή

Φωτοβολταϊκά κτιρίων: Η λύση στο δίλημμα της Ευρώπης Τ

α κτίρια αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τομέα κατανάλωσης ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία, συνιστώντας πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου της ενέργειας και το μισό της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές για την ενεργειακή απόδοση και την ενσωμάτωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια, ιδιαιτέρως των PV και BIPV (φωτοβολταϊκά και ενσωματωμένα στα κτίρια φωτοβολταϊκά building-integrated photovoltaics), των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας, της ηλιοθερμίας, κ.λπ. Το σχέδιο SET (Strategic Energy Technology) και η Ενεργειακή Ένωση αναφέρονται στη σημασία της ενεργειακής απόδοσης και της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα BIPV να αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κτίρια είναι σημαντικά για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, με τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και με την ενσωμάτωση των ανανεώσι-

μων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου SET και της Ενεργειακή Ένωσης, να ανοίγουν το δρόμο τόσο για κτίρια NZEB (nearly Zero Emissions Building), όσο και τις πιθανότητες για κτίρια ενεργειακής απόδοσης. Τα ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας είναι επίσης σημαντικά, με τα κτίρια να προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία στην προσέγγιση της έξυπνης πόλης. Νέα ή πλήρως μετασκευασμένα κτίρια, περιοχές ή πόλεις πρέπει να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, ώστε να είναι σε θέση να πετύχουν τους στόχους της σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας ή ακόμα και του πλεονάσματος ενέργειας (όταν παράγεται περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνεται). Για την ανάπτυξη των NZEB και των κτιρίων πλεονάζουσας ενεργειακής απόδοσης, είναι απαραίτητες νέες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων

κτιριακών τεχνολογιών, μαζί με καινοτόμες ιδέες χρήσης για τα κτίρια και τις αστικές περιοχές, για την προώθηση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά σε κτίρια.

Ηχοπετάσματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται στην Ολλανδία

Κατασκευάζεται το ψηλότερο παθητικό κτίριο του κόσμου

Μ

Σ

ια νέα μορφή ηλιακής τεχνολογίας δοκιμάζεται σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Den Bosch στην Ολλανδία. Μηχανικοί στο Eindhoven University of Technology έχουν καταλήξει σε μια λύση που καθιστά τα ηχοπετάσματα που χρησιμοποιούνται για την άμβλυνση των θορύβων στους αυτοκινητόδρομους και τις περισσότερες φορές δεν είναι καλαίσθητα, σε ένα ελκυστικό μέρος του τοπίου, καθώς και σε μια πηγή καθαρής ενέργειας. Η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτές, τα νέα ηλιακά ηχοπετάσματα, ονομάζεται luminescent solar concentrators (LSCs). Τα LSCs είναι χρωματιστά πάνελ που δέχονται το φως και το κατευθύνουν προς τις άκρες του πάνελ όπου υπάρχουν παραδοσιακά ηλιακά κύτταρα που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Σύμφωνα με τις θεωρίες των μηχανικών, τα συγκεκριμένα ηχοπετάσματα έχουν χαμηλό κόστος, μπο-

6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε επιθυμητό, βασικό χρώμα, είναι ισχυρά και λειτουργούν ακόμα και όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες. Δοκιμές θα αξιολογήσουν πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να δημιουργήσουν κάτω από διάφορες συνθήκες οι LSC συλλέκτες, καθώς και το πόσο καλά θα ανταπεξέλθουν σε βανδαλισμούς, όπως συχνά συμβαίνει με οποιαδήποτε εξωτερική υποδομή.

ε 270.000 τετραγωνικά πόδια και με 26 ορόφους, το νέο κτίριο που χτίζεται στο νησί Roosevelt της Νέας Υόρκης νησί Roosevelt για τη νέα πανεπιστημιούπολη του Cornell Tech, σπάει όλα τα ρεκόρ ύψους και μεγέθους στα Παθητικά Κτίρια. Το πρότυπο Passive House έχει αυστηρά όρια για την κατανάλωση ενέργειας, τα οποία είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν σε πολυκατοικίες, γιατί τα διαμερίσματα συνήθως έχουν μόνο έναν τοίχο στο εξωτερικό. Εδώ, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι από προκατασκευασμένα πάνελ πάχους 14 ιντσών με τριπλά τζάμια στα παράθυρα. Ο Blake Middleton λέει στους New York Times: «Ο λόγος που επιλέξαμε ένα σύστημα με πάνελ είναι τόσο για την ταχύτητα της κατασκευής, όσο και για να μειώσουμε τον αριθμό των θερμογεφυρών που θα έπρεπε να σφραγίζονται πολύ προσεκτικά από τον κατασκευαστή όροφο με όροφο». Τα κτίρια πρέπει να είναι ευέλικτα και να υπάρχει χαμηλή πίεση στην υπήνεμη πλευρά ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τον αέρα ακόμα και από τη μικρότερη διαρροή. Για αυτό και τα προκατασκευασμένα πάνελ των τοίχων πρέπει να εγκατασταθούν σωστά και να σφραγιστούν προσεκτικά. Αξίζει όμως τον κόπο αυτή η διαδικασία; Όπως σημειώνει και ο Ken Levenson του οργανισμού Παθητικών Κτιρίων της Νέας Υόρκης, «είναι σαφές ότι στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι αρκετό να οικοδομούμε απλώς ψηλότερα κτίρια. Για την κυριαρχία στην αγορά, το ψηλό κτίριο θα πρέπει να είναι ένα παθητικό κτίριο».


Nea Diethni _tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:05 μμ

Σελίδα 7

Βραβείο καινοτομίας για το σύστημα αποθήκευσης MyReserve

Τ

ο νέο, πρωτοποριακό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας MyReserve του Γερμανικού εργοστασίου SOLARWATT GmbH τιμήθηκε με το βραβείο καινοτομίας από το Electrical Energy Storage (ees) 2015 κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Intersolar 2015 στο Μόναχο. Το εργοστάσιο SOLARWATT διαμορφώνει τις εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ολοκληρώνοντας τις προσφερόμενες λύσεις παραγωγής, διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας στο κτίριο του παρόντος και του μέλλοντος. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας SOLARWATT MyReserve είναι πανεύκολο στην εγκατάσταση και το χειρισμό του, με σχεδιασμό plug-&-play, χρησιμοποιώντας στοιχεία ιόντων λιθίου τελευταίας γενιάς. Το SOLARWATT MyReserve διατίθεται σε χωρητικότητες 4,4 έως 11kWh και η εγγύηση προϊόντος ανέρχεται σε δέκα (10) χρόνια. Παράλληλα, το εργοστάσιο SOLARWATT παρουσίασε τις δύο νέες σειρές φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης. Πρόκειται για πάνελ τεχνολογίας

Glass-Glass, με κυψέλες υψηλής απόδοσης, αλλά και υλικό ενθυλάκωσης (EVA) προηγμένης τεχνολογίας. Η ισχύς τους θα είναι αρχικά 275 έως 285Wp για τη σειρά πολυκρυσταλλικού πυριτίου SOLARWATT 60P High-Power και από 285 έως 295Wp για τα τη σειρά μονοκρυσταλλικού πυριτίου SOLARWATT 60M High-Power. Μια επιπλέον αναβάθμιση ανακοινώθηκε και αφορά τη στάνταρ σειρά Φ/Β πλαισίων SOLARWATT BLUE 60P, η οποία από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιεί εξειδικευμένη υαλοπίνακα με αντι-ανακλαστική επίστρωση (AR–Anti-Reflective), που μειώνει τις απώλειες από ανάκλαση του φωτός στην επιφάνεια του πάνελ κατά περίπου 50%! Ίδιας τεχνολογίας εμπρόσθιος υαλοπίνακας υιοθετείται και στην κατασκευή τόσο των νέων σειρών High-Power όσο και των SOLARWATT 60P GlassGlass.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 7


Nea Ellinika_tx_42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

3:00

Page 8

Νέα Eλληνικά

Προετοιμασία για την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 Δ

έσμη προτάσεων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που αφορά την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξή της η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να απορροφήσει «και το τελευταίο ευρωπαϊκό κονδύλι». Παράλληλα , ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας (task force), στην οποία θα συμμετέχουν το αρμόδιο υπουργείο και οι Περιφέρειες, όπως είχε συμφωνηθεί με τους Έλληνες Περιφερειάρχες.

Η Ρουμάνα Επίτροπος, αναφερόμενη στο νέο ΕΣΠΑ, κάνει λόγο για κονδύλια που «είναι σε θέση να στηρίξουν επί της ουσίας την πραγματική οικονομία και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές επιπλέον επενδύσεις τα επόμενα χρόνια», μέσω της εξασφάλισης «ανακυκλούμενων κεφαλαίων τα οποία τελικά αναμένεται να παραμείνουν στο πρόγραμμα για μελλοντική χρήση». Από την πλευρά της, η ΕΝΠΕ χαιρέτισε την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης για εμπροσθοβαρή εκταμίευση του εναπομείναντος 5% των εκκρεμών πληρωμών της, οι οποίες κανονικά διατηρούνται

Παράρτημα γραφείων της WANDS στο Ρότερνταμ

Μ

ε μεγάλη χαρά, η WΑNDS A.E. παρουσιάζει την ίδρυση του παραρτήματος της εταιρείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η πολυετής και επιτυχημένη πορεία της εταιρείας στον κλάδο της οικολογικής και οργανωμένης δόμησης επεκτείνεται στο εξωτερικό με δυνατότητα τιμολόγησης από το Ολλανδικό παράρτημα. Τα νέα γραφεία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν O πελάτες του εξωτερικού, O πελάτες του εσωτερικού Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν: O Μελέτες Εφαρμογής, O Εμπορικά Κτίρια, O Βιοκλιματικές κατοικίες, O Αποθήκες, O Villas, O Ξενοδοχεία, O Βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους, O Γυμναστήρια, O Αθλητικές Εγκαταστάσεις, O Κολυμβητήρια

Προσφορά των προϊόντων της OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε. στο 1ο Ε.Κ. Ρόδου

Η

ΟLYMPIA ELECTRONICS A.E. είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Απασχολεί 165 εργαζομένους και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 72 χώρες. Δεδομένου ότι η χώρα μας διανύει μία δύσκολη οικονομική περίοδο, η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. πρόσφερε πρόσφατα εκπαιδευτικό υλικό συστήματος συναγερμού στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ρόδου, συνεχίζοντας να υποστηρίζει έμπρακτα τα σχολεία όλης της χώρας. Κύριος σκοπός της εταιρείας είναι μέσω της προσφοράς των προϊόντων της σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα, αφενός να γνωρίσουν οι μαθητές τα προϊόντα της, αφετέρου να βοηθήσει την λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. συνεισφέρει συνεχώς στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία. Για άλλη μια φορά, η εταιρεία ΟLYMPΙΑ ELECTRONICS A.E., υποστήριξε το έργο των σχολείων και ευρύτερα της Ελληνικής εκπαίδευσης διότι θεωρεί την παιδεία ως θεμέλιο λίθο για το έθνος. Η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. έχει βαθειά ριζωμένη ως εταιρική φιλοσοφία το δόγμα «Πιστεύουμε στην Ελλάδα – Παράγουμε στην Ελλάδα». 8 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων και την εφαρμογή ενός ποσοστού συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, αποκλειστικά για την Ελλάδα. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξήσει το ποσοστό της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 στην Ελλάδα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και θα διατεθούν στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, 500 εκατ. φέτος και άλλα 500 εκατ. το επόμενο έτος.

Παράταση για τη συμμετοχή Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις

Π

αράταση, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, για τη συμμετοχή Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις και για την υποβολή δηλώσεων των κατ επάγγελμα αγροτών – κατόχων φωτοβολταϊκών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρώην πλέον Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε: «Απόφαση του Υπουργίου είναι να παραταθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία επιτυχούς συμμετοχής των Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 100/2010. Η σχετική ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις” που το Υπουργείο μας έχει ήδη καταθέσει στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Με άλλη ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο παρατείνεται και η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων που όφειλαν να καταθέσουν για το έτος 2014 οι κατ’ επάγγελμα αγρότες – κάτοχοι φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος έως 100kW, για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη, όπως προβλέπει ο ν.4254/2014. Αντιμετωπίζεται έτσι το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς μεγάλος αριθμός αγροτών, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε εκ παραδρομής και μη εξοικείωσης με την τεχνολογία, δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα την ως άνω δήλωση για το έτος 2014».


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:48

Page 1


Nea Ellinika_tx_42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:08 μμ

Σελίδα 10

Νέα Eλληνικά

Νέος Κανονισμός Προϊόντων Δομικών Κατασκευών

Ο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρόγραμμα τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης επαγγελματιών ΜονωτώνΣτεγανοποιητών

Τ

ο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Δράσεις προσαρμογής επαγγελμάτων που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης διαμέσου πιλοτικών σχεδίων τεχνικής κατάρτισης και συμβουλευτικής – υποστήριξης της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων», σχεδίασε και υλοποιεί επιδοτούμενα προγράμματα τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης στο θεματικό αντικείμενο «Τεχνική κατάρτιση μονωτών - στεγανοποιητών». Το πρόγραμμα κατάρτισης βασίζεται στο πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του μονωτή και έχει διάρκεια 50 ώρες. Βασικός σκοπός του είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασιών θερμομόνωσης σε εξωτερικούς τοίχους, δώματα και στέγες καθώς και για τη στεγανοποίηση δωμάτων με ασφαλτικές και συνθετικές θερμοπλαστικές μεμβράνες, σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, βάσει των απαιτήσεων των εθνικών προτύπων μόνωσης και στεγανοποίησης. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν επαγγελματίες μονωτές – στεγανοποιητές.

Για επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους δομές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε: Αθήνα (τηλ. 210 8846852 εσωτ. 315 και 305), Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310 545967), Πάτρα (τηλ. 2610 438557), Λάρισα (τηλ. 2410 579876-7), Ηράκλειο Κρήτης (τηλ. 2810 361040), Ιωάννινα (τηλ. 26510 44727).

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και εθνικούς πόρους.

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Κανονισμός Προϊόντων Δομικών Κατασκευών (Construction Products Regulation, CPR) σχετικά με την αντίδραση στη φωτιά φέρει ως επίσημη ημερομηνία έναρξης ισχύος για τα καλώδια την 1 Δεκεμβρίου 2015 με περίοδο μετάβασης διάρκειας ενός έτους ήτοι το Δεκέμβριο του 2016. Η Nexans είναι πλήρως προετοιμασμένη για την εφαρμογή του προτύπου, EN50575:2014, και θα υποστηρίξει τους συνεργάτες της καθόλη τη μεταβατική περίοδο του ενός έτους. Πρότυπο EN 50575:2014, καλώδια ισχύος, ελέγχου και επικοινωνίας – καλώδια γενικών εφαρμογών στις κατασκευές, απαιτήσεις ως προς την αντίδραση κατά της φωτιάς, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OJEU), είναι το γενικό πρότυπο για τα καλώδια. Περιγράφει λεπτομερώς τις απαιτήσεις αντίδρασης στη φωτιά για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, επιτρέποντας να γίνεται Δήλωση Επίδοσης (Declaration of Performance, DoP), έτσι ώστε να τοποθετείται η σήμανση CE στη συσκευασία του προϊόντος και στα συνοδευτικά έγγραφα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Με τη δημοσίευση του προτύπου EN 50575:2014 θα μπορούν οι αρμόδιες εθνικές αρχές να καθορίσουν την κατηγοριοποίηση των καλωδίων που θα ισχύει για την εκάστοτε εφαρμογή. Οι οργανισμοί πιστοποίησης προϊόντων και τα εργαστήρια δοκιμών μπορούν, επίσης, να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Από την 1η Δεκεμβρίου 2015, οι οργανισμοί πιστοποίησης προϊόντων μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά καλωδίων, επιτρέποντας στη Nexans να μεταφέρει καλώδια με τη σήμανση CE, τα οποία κατηγοριοποιούνται βάση του CPR και των DoP.

Διάθεση επέκτασης εγγύησης μετατροπέων ρεύματος SMA

Σ

υμμεριζόμενη την πρωτόγνωρη πίεση που ασκείται στον εγχώριο κλάδο ηλιακής ενέργειας μετά την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και περιορισμών στην αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, η Krannich Solar, παρέχει τη δυνατότητα διάθεσης των επεκτάσεων εγγύησης για τους μετατροπείς ρεύματος της κορυφαίας Γερμανικής εταιρείας SMA, στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. Το νέο πρόγραμμα επέκτασης εγγύησης της SMA δεν είναι μόνο αξιόπιστο αλλά και ευέλικτο. Οι εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορούν να το ενσωματώσουν εύκολα στις ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες τους, ώστε να διατηρήσουν μακροχρόνια την αφοσίωση των πελατών τους. Οι τελικοί χρήστες διασφαλίζουν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος το συνολικό κύκλο ζωής της εκάστοτε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Το σημαντικότερο είναι ότι στην επέκταση της εγγύησης δεν υπάρχουν κρυμμένα κόστη. Σε κάθε περίπτωση που απαιτούνται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, αποστέλλεται συσκευή αντικατάστασης με όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία. Η δυνατότητα παράτασης της εγγύησης παρέχεται καθόλη τη διάρκεια ισχύος της πενταετούς εργοστασιακής εγγύησης.


Nea Ellinika_tx_42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

1:20

Page 11

Republic MED: ένα εργαλείο για οικολογικά ευφυείς πόλεις

Π

έντε ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κροατία συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν τις δράσεις τους, υπό το συντονισμό του ΚΑΠΕ Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Republic MED, το οποίο έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των μεθοδολογιών υπολογισμού της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και της εξομάλυνσης του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας. Στο πλαίσιο της προώθησης των αποτελεσμάτων του Republic MED δημιουργήθηκαν και παρουσιάζονται μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή απαραίτητη για τους τεχνικούς επιστήμονες που εκπονούν μελέτες αστικού ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο μεσογειακό χώρο και ένα ενημερωτικό βίντεο για την ευαισθητοποίηση του ειδικού και γενικού κοινού των χωρών της Μεσογείου.

Η διαδικτυακή εφαρμογή περιλαμβάνει πλήρη διαδραστική παρουσίαση των πιλοτικών προγραμμάτων του προγράμματος στις χώρες που έχουν εφαρμοστεί, καθώς και δύο τεχνικά εργαλεία ένα για τα κτίρια και ένα για τους ανοιχτούς χώρους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τεχνικούς επιστήμονες για την ιεράρχηση και τη σωστότερη δυνατή επιλογή διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων μετασκευής.

κριτηρίων που υποδεικνύονται στις τελευταίες οδηγίες κτιριακής ενεργειακής αποδοτικότητας (EPBD 2010/31/EC). Συνεισφορά στο σχεδιασμό έξυπνων πράσινων προμηθειών. Για περισσότερες πληροφορίες: ειδική διαδικτυακή εφαρμογή http://www.republic-med-apps.eu/ ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.republicmed.eu/index.php/en/

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος είναι τα ακόλουθα: Βελτίωση λήψης απόφασης σε έργα μετασκευής στο Δημόσιο τομέα. Καινοτόμες μέθοδοι διάγνωσης ευάλωτων περιοχών και πρότασης αναπτυξιακών έργων αναβάθμισης. Αξιόπιστη υλοποίηση των αυστηρότερων ενεργειακών

Πράσινο σπίτι & κτίριο 11


automatismos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:12

Page 12

Αυτοματισμός κτιρίων

Η εποχή των “auto-κτιρίων”! Tα συστήματα αυτοματισμού, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα κτίρια γενικής χρήσης, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Τ

α σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού κτιρίων προσφέρουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και διασφάλιση υψηλού επιπέδου άνεσης και ασφάλειας για τους χρήστες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέες νομοθεσίες προωθούν τη χρήση τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικότητας. Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 15232 «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων - Επίδραση του Αυτοματισμού Κτιρίων, των Ελέγχων και της Κτιριακής Διαχείρισης» συντάχθηκε σε συνδυασμό με την Πανευρωπαϊκή εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων ΟΕΕΚ 2002/91/ΕΚ. Το Πρότυπο περιγράφει μεθόδους για τον υπολογισμό της επίδρασης του αυτοματισμού και της τεχνικής διαχείρισης στην ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων. Για τον σκοπό αυτόν έχουν θεσπιστεί τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες, από Α έως D, όσον αφορά στα συστήματα Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτιρίων. Στις κατηγορίες αυτές κατατάσσονται αποκλειστικά τα κτίρια που είναι εφοδιασμένα με συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου. Τα ποσοστά της δυνητικής εξοικονόμησης σε θερμική και ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να υπολογιστούν για κάθε κατηγορία με βάση τον τύπο και τον σκοπό κτιρίου.

Οφέλη του κτιριακού αυτοματισμού Αυτόματος και αποδοτικός έλεγχος της θερμοκρασίας του χώρου ανάλογα με τη χρήση του ή τις ανάγκες των κατοίκων του O Σκίαση: Έλεγχος στις τέντες, τα σκίαστρα και τα ρολά σε σχέση με την ηλιοφάνεια, τη βροχή και τον αέρα. O Φωτισμός: Έλεγχος φωτισμού σε όλο το σπίτι και από κάθε δωμάτιο, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη καθώς και ατομική ρύθμιση με ροοστάτη. O Ασφάλεια: Ειδοποιήσεις σε κινητό ή tablet για σπασμένα παράθυρα, ανοιγμένες πόρτες, ύπαρξη καπνού, εποπτεία μέσω webcam. O

12 Πράσινο σπίτι & κτίριο


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:47

Page 1


automatismos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:12

Page 14

Αυτοματισμός κτιρίων

Τα συστήματα BMS και BAS

Σ

αν αυτοματισμό κτιρίων αναφέρουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία κεντρικού ελέγχου των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, φωτισμού και άλλων συστημάτων ενός κτιρίου, ο οποίος πραγματοποιείται είτε μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Κτιρίου (BMS) είτε μέσω του Συστήματος Αυτοματισμού Κτιρίων (BAS). Οι στόχοι της διαδικασίας αυτής είναι η βελτίωση της άνεσης των ενοίκων, αν μιλάμε για οικιακή χρήση ή των εργαζομένων για επαγγελματική, η αποτελεσματική λειτουργία των κτιριακών συστημάτων, η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και των λειτουργικών δαπανών. Ένα κτίριο που ελέγχεται από τα συστήματα BAS και BMS συχνά αναφέρεται ως «έξυπνο κτίριο» ή «έξυπνο σπίτι». Η βασική λειτουργικότητα των συστημάτων είναι να διατηρούν ένα επιθυμητό επίπεδο κλίματος, να παρέχουν φως στα δωμάτια σε σχέση με τη χρήση τους ή μη (να σβήνουν τα φώτα αυτόματα σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται), και να δίνουν πληροφορίες για τυχόν αστοχίες συσκευών στο δίκτυο, παρέχοντας ειδοποιήσεις δυσλειτουργίας στους ενοίκους ή στο προσωπικό συντήρησης. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μειώνουν το κόστος χρήσης και συντήρησης σε σχέση με τα κλασσικά μη αυτοματοποιημένα κτίρια. Τα περισσότερα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 περιλαμβάνουν BAS. Εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια βασίζονται σε πρωτόκολλα ετερογενούς δικτύωσης πολλών συσκευών όπως το BACnet, ενώ για οικιακή χρήση υπάρχουν πρωτόκολλα ειδικών σκοπών (όπως το Χ10 ή εκείνα που προέρχονται από μεγά-

λους κατασκευαστές κτιριακού αυτοματισμού (έξυπνοι θερμοστάτες, κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται στα σπίτια. Κοινοπραξίες όπως nVoy ή η QIVICON έχουν αποτελέσει το θεμέλιο για αυτή την ετερογενή δικτύωση πολλών συσκευών για διάφορους σκοπούς. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ευρέως το πρότυπο KNX, καθώς είναι το μόνο σύστημα το οποίο συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις

Πού και πώς εφαρμόζεται ο αυτοματισμός

Ο

ι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο και πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να επιτύχουμε το μέγιστο όφελος από τη χρήση συστημάτων αυτοματισμού, είναι ο έλεγχος του φωτισμού και του κλιματισμού. Οι δυνατότητες παρέμβασης διαφοροποιούνται κατά πολύ και μπορεί να αφορούν: O τη χρήση σε επιμέρους τομείς (έλεγχος στο δωμάτιο που χρησιμοποιείται), O την αυτόματη απενεργοποίηση/ προσαρμογή των συσκευών μέσω χρονοδιακόπτη ή ανάλογα με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους (φωτισμός, θερμοκρασία, κλπ.), O την πρόληψη της υπερφόρτωσης, O τον αυτόματο έλεγχο των συσκευών ασφαλείας για την ηλιακή ακτινοβολία 14 Πράσινο σπίτι & κτίριο

το άνοιγμα/κλείσιμο των φωτιστικών, καθώς και πολλές άλλες λειτουργικές καταστάσεις. Επομένως, οι πραγματικές δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών κατασκευής του αλλά και την προβλεπόμενη χρήση του, τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς και την έκθεση σε κλιματικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα, από την ηλιακή ακτινοβολία. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν, το ποσοστό της πιθανής εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε κτίριο που εξετάζεται. O

της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EN50090) και τα Παγκόσμια Πρότυπα (ISO/IEC 14543) για τον Οικιακό Αυτοματισμό. Χρησιμεύει, μάλιστα, σαν δείγμα ποιότητας για τους κατασκευαστές κτιρίων.


big solar_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

2:11

Page 3

Σίγουρη σαν τον ήλιο! Έχοντας επενδύσει στην έρευνα της παγκόσμιας αγοράς και στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους κατασκευαστές ενεργειακού εξοπλισμού, η BIGSOLAR A.E. μπορεί να καλύπτει κάθε ανάγκη, σε κάθε επίπεδο σχέσης ποιότητας- τιμής.

Προϊοντικό χαρτοφυλάκιο εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 και Η δραστηριοποιείται, κυρίως, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενεργειακής Εξοικονόμησης. Είναι ο μεγαλύτερος διανομέας εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, με αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικού εμβαδού 5.500 τ.μ.

Αντλίες θερμότητας αέρος-νερού και γεωθερμίας Συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού κάθε τύπου και μεγέθους Λέβητες φυσικού αερίου Φωτοβολταϊκά συστήματα Ηλιοθερμικά και υβριδικά φ/β συστήματα Συστήματα αυτοματισμού για μεγιστοποίηση της ενεργειακής εξοικονόμησης Συστήματα ελέγχου του ενεργειακού εξοπλισμού και παρακολούθησης της ενεργειακής κατανάλωσης Το πλήρες φάσμα των προϊόντων φωτισμού LED, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

H BIGSOLAR διαθέτει: Οθόνες LED για κάθε χρήση Συστήματα ασφαλείας Έξυπνες, κεντρικά διαχειριζόμενες τηλεοράσεις ξενοδοχείων (HospitalityTVSolutions)

Αγορές στο μεγαλύτερο

one-stop-shop

Όσον αφορά στον κλάδο του φωτισμού, η BIGSOLAR έχει συστήσει την BIGSOLAR LED, το μεγαλύτερο one-stop-shop στον κλάδο του LED φωτισμού της εγχώριας αγοράς. Στελεχώνεται από μία μεγάλη και έμπειρη ομάδα επιστημόνων και τεχνικών, που της δίνει την δυνατότητα να παρέχει άμεση και αξιόπιστη υποστήριξη σε κάθε πελάτη τόσο πριν όσο και μετά την πώληση, ενώ έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές ανά τον κόσμο που της επιτρέπουν να έχει το πλήρες φάσμα των προϊόντων LED καλύπτοντας κάθε πιθανή ανάγκη φωτισμού εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων. Μάλιστα, η BIGSOLAR LED έθεσε σε λειτουργία στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, ένα από τα πιο εξελιγμένα φωτομετρικά εργαστήρια της Ν.Α. Ευρώπης. Στον εξοπλισμό του εργαστηρίου περιλαμβάνεται και η νεοαποκτηθείσα σφαίρα αξιολόγησης (spectro radiometer ) της Everfine, μιας από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες του κλάδου της κατασκευής οργάνων φωτοηλεκτρικών μετρήσεων με εξειδίκευση στα όργανα μετρήσεων LED και φωτισμού. Στο εργαστήριο ελέγχονται οι φασματικές, φωτομετρικές, χρωματομετρικές και ηλεκτρικές παράμετροι κάθε λαμπτήρα και φωτιστικού LED που εμπορεύεται η BIGSOLAR LED, με στόχο την κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο διασφάλιση της αξιοπιστίας των προϊόντων της εταιρείας.

BIG S O L A R LED Λεωφόρος Νάτο 100, 19300 | Ασπρόπυργος Αττικής | Τηλ. 210 5509090 | www.bigsolarled.com


automatismos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:13

Page 16

Αυτοματισμός κτιρίων

Τα συστήματα HVAC

Τ

α βασικά τμήματα ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματισμού κτιρίου είναι η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός (HVAC). Τα συστήματα HVAC μπορούν να ταξινομηθούν γενικά ως εξής: μόνο θέρμανσης, μόνο εξαερισμού, μόνο δροσισμού ή τέλος, στα συστήματα κλιματισμού. Όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης χώρων, αυτά στηρίζονται συνήθως σε μία κεντρικά τοποθετημένη θερμαντική μονάδα ή αντλία θερμότητας, στην οποία αυξάνεται η θερμοκρασία του μέσου που χρησιμοποιείται για τη διανομή της θερμότητας στους χώρους που πρέπει να θερμανθούν. Στα συστήματα κλιματισμού, υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες, με πολλές διαθέσιμες παραλλαγές για την κάθε μία: O Συγκεντρωμένα (ή κεντρικά) συστήματα

μαίνεται περαιτέρω τη στιγμή που εισέρχεται στα δωμάτια.

αέρα, στα οποία όλα τα φορτία θέρμανσης ή/και ψύξης παράγονται σε ένα κεντρικό δωμάτιο εγκαταστάσεων και μεταβιβάζονται στα δωμάτια με τη βοήθεια ενός δικτύου αγωγών.

O

O

Μερικώς συγκεντρωμένα συστήματα αέρα/νερού, στα οποία ο κεντρικά δροσισμένος ή ζεσταμένος αέρας δροσίζεται ή θερ-

Τοπικά συστήματα, στα οποία όλες οι διαδικασίες εκτελούνται τοπικά, στους χώρους που υπάρχει ανάγκη να κλιματισθούν.

Παράδειγμα Εφαρμογής: Σε μια συμβατική εγκατάσταση άντλησης και εξαερισμού, ο ηλεκτροκινητήρας της αντλίας θερμότητας τροφοδοτείται απευθείας από τη γραμμή παροχής και λειτουργεί στις ονομαστικές στροφές του. Με έναν ρυθμιστή τοποθετημένο μεταξύ του αυτόματου διακό-

πτη και του κινητήρα, η εξοικονόμηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να φτάσει από 15% έως 50% ανάλογα με την εγκατάσταση. Πρόκειται για ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτούμε ότι το ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας για θέρμαν-

ση σε κτίρια και κατοικίες αγγίζει το 64%, σύμφωνα με μελέτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απόσβεση της επένδυσης είναι συνήθως αρκετά σύντομη, μεταξύ 9 και 24 μηνών.

Άλλα συστήματα για ολοκληρωμένο κτιριακό αυτοματισμό

Ε

κτός από τα συστήματα HVAC, ο κτιριακός αυτοματισμός επεκτείνεται και σε διάφορους άλλους τομείς. Μεταξύ άλλων, μερικά τέτοια είναι ο φωτισμός, η διαχείριση ενέργειας και ο αυτόματος έλεγχος γενικών καθηκόντων, η πυροπροστασία και η ασφάλεια κτιρίου.

Φωτισμός Ο έλεγχος του φωτισμού επιτρέπει εξοικονόμηση από 60% όταν μιλάμε για μεγάλα κτίρια (π.χ. ξενοδοχεία), ενώ μπορεί να φτάσει και το 20% για οικίες και μικρότερα κτίρια. Η αλλαγή των παλαιών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ή με τους τεχνολογικά εξελιγμένους λαμπτήρες led είναι ένα πρώτο βήμα. Επιπλέον, η χρήση αποδοτικών συσκευών οι οποίες ανάβουν και σβήνουν τα φώτα όταν είναι απαραίτητο και προσαρμόζουν το φωτισμό ανάλογα με τους παρευρισκόμενους ανθρώπους ή/και με το φυσικό φωτισμό είναι ένα επίσης, σημαντικό στάδιο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αλλαγή των χειροκίνητων διακοπτών με προγραμματιζόμενους χρονοδιακόπτες, με διακόπτες ανίχνευσης παρουσίας, με ροοστάτες με ανιχνευτή φωτεινότητας ή με ροοστάτες με ανιχνευτή φωτεινότητας και ανίχνευση παρουσίας και μπορεί να εξοικονομήσει ανάλογα με τον τύπο του διακόπτη από 10 έως 43% ετη-

σίως στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαχείριση ενέργειας και αυτόματος έλεγχος καθηκόντων Ρύθμιση ηλεκτρικών ρολών και περσίδων συνδυάζοντας τις απαιτήσεις σε φωτισμό και τις συνθήκες κλιματισμού στον χώρο. O Χρονοπρογραμματισμός χρήσης συσκευών (π.χ. καφετιέρες) σε ώρες που είναι απαραίτητες και μόνο. O Με το πάτημα ενός κουμπιού να σβήνουν όλα τα φώτα και οι συσκευές που δεν χρειάζεται να λειτουργούν ή να είναι stand – by. O Ανίχνευση ανοικτών παραθύρων και θυρών, ώστε η θέρμανση ή ο κλιματισμός να σταματούν ή να λειτουργούν οικονομικά. O Αυτόματη λειτουργία θέρμανσης – κλιματισμού με βάση τις απαιτήσεις ανά χώρο π.χ. με τοπικούς θερμοστάτες και όχι με έναν για ολόκληρη την εγκατάσταση. O Ρύθμιση της θερμοκρασίας ανά χώρο ανάλογα με την ανθρώπινη παρουσία. Σε περίπτωση απουσίας, η θέρμανση ή ο κλιματισμός λειτουργούν οικονομικότερα. O Με χρήση κατάλληλων αισθητήρων (θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμου κλπ), το σύστημα θέρμανσης – κλιματισμού προσαρμόζει τη λειτουργία του λαμβάνοντας υπόψη O

και αυτές τις συνθήκες, αποτρέποντας π.χ. την άσκοπη λειτουργία της θέρμανσης σε μια ζεστή μέρα. O Αυτόματος τρόπος επιλογής πηγών ενέργειας π.χ. για ζεστά νερά χρήσης με στόχο πάντα τον οικονομικότερο και πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο.

Φωτιά, προστασία ανθρώπινης ζωής και εκκένωση καπνού Εγκατάσταση αισθητήρων θερμότητας και πυκνότητας καπνού, με άμεση ειδοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αυτόματα, ακόμα και αν οι ένοικοι απουσιάζουν από το σπίτι.

Ασφάλεια κτιρίου και έλεγχος πρόσβασης Απομακρυσμένος έλεγχος κτιρίου, ειδοποιήσεις για παραβιάσεις στην περίμετρο του κτιρίου και άμεση ενημέρωση του ιδιοκτήτη για πιθανή διάρρηξη με ταυτόχρονη ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών.

Άρθρο του κ. Δημήτρη Σπανού - Μηχανικού Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε. 16 Πράσινο σπίτι & κτίριο


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:44

Page 1


BREEAM_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:00

Page 18

Συστήματα πιστοποίησης αειφορίας κτιρίων

BREEAM: Δείχνει το δρόμο στην πιστοποίηση κτιρίων Η Βρετανική πιστοποίηση BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) είναι παγκοσμίως η ηγέτιδα μέθοδος σχεδιασμού και αξιολόγησης της περιβαλλοντικής απόδοσης και αειφορίας των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος.

Το Πάρκο Καινοτομίας του BRE στο Watford, Αγγλία.

Η

BREEAM αναπτύχθηκε το 1990 και έχει αποτελέσει τη βάση για άλλες μεθόδους πιστοποίησης κτιρίων όπως οι Green Star (Αυστραλία και Νότιο Αφρική), HK BEAM (Hong Kong), Green Globes (Καναδάς) κλπ. Φορέας πιστοποίησης είναι ο μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός BRE (Building Research Establishment) που εδρεύει στο Watford της Μ. Βρετανίας. Ο

18 Πράσινο σπίτι & κτίριο

φορέας ιδρύθηκε το 1921 και αποτελεί το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Μ. Βρετανία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και εκπαίδευση του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος. Στα πάρκα καινοτομίας του BRE εκτίθενται τα πιο αειφόρα κτίρια παγκοσμίως, με εξαιρετικούς σχεδιασμούς κτιρίων αλλά και τοπίων, εκατοντάδες καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι-

κολογικών υλικών, διαχείρισης νερού κλπ. Τα κτίρια συνεχώς ανακαινίζονται αλλά και παρακολουθούνται με πολλαπλές μετρήσεις και ελέγχους. Ήδη λειτουργούν 2 πάρκα καινοτομίας στη Μ. Βρετανία. Ένα στην έδρα του φορέα BRE στο Watford και ένα στο Raveνscraig στη Σκωτία. Περαιτέρω, αναπτύσσονται άλλα 4 πάρκα καινοτομίας σε Κίνα, Βραζιλία, Καναδά και ΗΠΑ.


BREEAM_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

Εφαρμογές της πιστοποίησης BREEAM

Η

πιστοποίηση BREEAM ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε 60 χώρες με 254.000 πιστοποιημένα κτίρια και περισσότερα από 1.000.000 καταχωρημένα προς πιστοποίηση. Η BREEAM εφαρμόζεται και καλύπτει όλα τα στάδια κύκλου ζωής των κτιρίων και αναπτύξεων σύμφωνα με τον Πίνακα 1. Πίνακας 1 Στάδιο Νέες Κατασκευές, Επεκτάσεις Ανακαινίσεις, Εσωτερικές διαρρυθμίσεις

Πρότυπο BREEAM International BREEAM New Construction 2013 BREEAM Refurbishment & Fit Out 2015

Υφιστάμενα κτίρια εν λειτουργία

BREEAM In Use 2015

Αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας

BREEAM Communities Bespoke

Αποτελεί δε το μόνο πρότυπο παγκοσμίως το οποίο αξιολογεί οποιαδήποτε χρήση κτιρίου όπως εμπορικά, βιομηχανικά, κατοικίες, ξενοδοχεία, σχολεία, εκπαιδευτικά, νοσοκομεία, μουσεία, Data Centers, ειδικά κτίρια κλπ.

12:00

Page 19

Χαρακτηριστικά και δομή της BREEAM

H

BREEAM εξασφαλίζει ένα πρακτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης για τον αειφόρο σχεδιασμό, κατασκευή, ανακαίνιση και λειτουργία των κτιρίων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ιδιοκτήτες, χρηματοδότες, μελετητική ομάδα, γενικοί εργολάβοι, προμηθευτές, υπεργολάβοι, ένοικοι κτιρίου κλπ.) συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες αρχής γενόμενης από τους ιδιοκτήτες. Επιπροσθέτως, αποτελεί για την μελετητική ομάδα ένα πολύτιμο εργαλείο/οδηγό για τον αειφόρο σχεδιασμό χωρίς να μειώνει τον βαθμό έκφρασης ή ελευθερίας της. Σε κάθε αξιολόγηση κτιρίου γίνεται ανάθεση σε έναν διαπιστευμένο αξιολογητή (BREEAM International Assessor). Σημειώνεται ότι ιδανικά αυτή η ανάθεση γίνεται πριν ή και κατά την έναρξη της φάσης του σχεδιασμού ώστε να προκύψουν τα βέλτιστα αποτελέσματα (καθώς και ο βαθμός πιστοποίησης) για την περιβαλλοντική απόδοση και αειφορία ενός κτιρίου. Η BREEAM αποτελεί το μόνο πρότυπο που αξιολογεί και πιστοποιεί δύο στάδια: O Το σύνολο των μελετών και προδιαγραφών των κτιρίων (Design Stage Certificate) O Τα αποπερατωμένα κτίρια (Post Construction Certificate) Η αξιολόγηση γίνεται με κριτήρια μέσα από 10 κατηγορίες BREEAM. Σε κάθε κατηγορία, σύμφωνα με την σπουδαιότητα αλλά και την επίπτωσή της, αποδίδεται ένα ποσοστό (βαρύτητα) που αποτελεί και το ποσοστό της συνεισφοράς της στην τελική βαθμολογία του κτιρίου. Περαιτέρω, η βαρύτητα που φέρει κάθε κατηγορία της BREEAM ορίζεται για κάθε χώρα ξεχωριστά σύμφωνα με τις επικρατούσες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες (Πίνακας 2).

Επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα της πιστοποίησης κτιρίων σε κατάσταση Ψυχρού ή Θερμού Κελύφους (Cold Shell ή Shell & Core). Αυτό εξυπηρετεί αναπτύξεις και κατασκευές στις οποίες οι τελικοί χρήστες δεν έχουν εξευρεθεί π.χ. σε εμπορικά κέντρα ή κτίρια γραφείων κλπ, όποτε δεν είναι και γνωστές οι τεχνικές προδιαγραφές της αποπεράτωσης των εσωτερικών χώρων. Βασικό χαρακτηριστικό της BREEAM είναι η ολιστική προσέγγισή της (Σχήμα 1), γι’ αυτό και αποτελεί μία πιστοποίηση της αειφορίας των κτιρίων με περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια (Σχήμα 1).

Σχήμα 1.

Σύντομα θα οριστούν και οι βαρύτητες των κατηγοριών BREEAM για την Ελλάδα. Πέραν της τοπικής προσαρμογής μέσα από την θέσπιση ποσοστών βαρύτητας των 10 κατηγοριών για κάθε χώρα, η BREEAM χρησιμοποιεί την κλιματική κατάταξη Koppen-Geiger με πέντε βασικές κλιματικές ζώνες και επιπλέον τρεις ζώνες βροχόπτωσης. Επιπλέον, στα κριτήρια του φυσικού φωτισμού λαμβάνεται, μεταξύ άλλων πολλών παραμέτρων, το γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας των κτιρίων.

Πίνακας 2 ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ)

ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΙΤΑΛΙΑ)

ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ)

ΒΑΡΥΤΗΤΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

12%

11%

11,5%

11,5%

ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΕΝΟΙΚΩΝ

15%

14,5%

14%

14,5%

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

19%

17,5%

18%

18%

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

8%

7,5%

8%

5%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ BREEAM

Στα πλαίσια διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία, 6 στάδια έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται με πιστοποίηση BREEAM.

ΝΕΡΟ

6%

8,5%

10,5%

8,5%

ΥΛΙΚΑ

12,5%

11,5%

12%

12%

ΑΠΟΒΛΗΤΑ

7,5%

6,5%

7%

9,5%

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

10%

14%

9,5%

9,5%

ΡΥΠΑΝΣΗ

10%

9%

6%

11,5%

ΣΥΝΟΛΟ

100%

100%

100%

100%

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

10%

10%

10%

10%

Πράσινο σπίτι & κτίριο 19


BREEAM_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:00

Page 20

Συστήματα πιστοποίησης αειφορίας κτιρίων

Χρησιμοποιούμενη νομοθεσία και στάνταρντ

Η

μέθοδος BREEAM είναι προσαρμοστική και εφαρμόζεται στις Ελληνικές συνθήκες υιοθετώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Στα πλαίσια των ρεαλιστικών πρακτικών της εταιρείας Ecoveritas αξιολογήθηκε η συμβατότητα της Ελληνικής νομοθεσίας με την BREEAM με μεταπτυχιακή έρευνα (M.Sc. Architecture) του Δημήτρη Δελιβασίλη. H έρευνα αυτή ανέδειξε την μεγάλη συμβα-

τότητα της μεθόδου BREEAM με τα δεδομένα της Ελληνικής νομοθεσίας. Όπου η BREEAM δεν θέτει τα δικά της στάνταρντ, παρότι αναγνωρίζει και υιοθετεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει ευελιξία στους ενδιαφερόμενους (μελετητική ομάδα κλπ.) μέσω τριών επιλογών: α) Εφόσον δεν υφίσταται εθνική νομοθεσία/στάνταρντ μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προτεινόμενα από την BREEAM

(είτε είναι της BREEAM είτε είναι άλλων χωρών εγκεκριμένα όμως από την BREEAM). β) Χρήση εθνικής νομοθεσίας η οποία έχει εγκριθεί από την BREEAM (π.χ. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης – ΚΕΝΑΚ κλπ.) γ) Πρόταση προς την BREEAM, προς έγκριση, νομοθεσίας/στάνταρντ η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την BREEAM.

Η νέα γενιά προτύπων πιστοποίησης BREEAM 2015 1. BREEAM In Use International 2015

Ο

ερευνητικός φορέας BRE επικαιροποιεί συχνά όλα τα πρότυπα πιστοποίησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στην αειφόρο δόμηση και σύγχρονες πρακτικές στην αειφόρο λειτουργία και διαχείριση των κτιρίων, αλλά κατευθύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην βιομηχανία και αγορά των κτιρίων. Τον Μάρτιο του 2015 εξέδωσε το πρότυπο πιστοποίησης για τα υφιστάμενα κτίρια εν λειτουργία (οποιασδήποτε χρήσης) BREEAM in Use International 2015. Πέραν της σταθερής στιβαρότητας αλλά και επιστημονικής αυστηρότητας του πρότυπου είναι σημαντική η ευελιξία που παρέχει κατά την εφαρμογή του σε ρεαλιστικές συνθήκες. Το BREEAM In Use εφαρμόζεται σε τρία ξεχωριστά μέρη

(Parts) σύμφωνα με τον Πίνακα 5. Πίνακας 5 BREEAM IN USE INT’L 2015

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

PART 1

Asset Performance

Τεχνικά χαρακτηριστικά του κτιρίου

PART 2

Building Management

Διαχείριση και Λειτουργία του κτιρίου

PART 3

Occupier Management

Διαχείριση από τους ενοίκους του κτιρίου

Ο σκοπός αυτού του διαχωρισμού είναι να αναδείξει την διαφορετική φύση αλλά και επίδοση των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός

κτιρίου από την διαχείριση και λειτουργία του. Περαιτέρω, στην πράξη οι ανάγκες και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων δεν συμπίπτουν ποιοτικά ή και χρονικά. Π.χ. συνήθως για το πρώτο μέρος ενδιαφέρονται περισσότερο οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, για το δεύτερο οι διαχειριστές τους και οι ένοικοι και για το τρίτο αποκλειστικά οι ένοικοι. Με αυτό τον διαχωρισμό είναι λοιπόν δυνατόν να δοθούν λύσεις κατά την εφαρμογή εκεί που τα άλλα διεθνή συστήματα πιστοποίησης με τον μονοδιάστατο τρόπο προσέγγισής τους αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Κατ αυτό τον τρόπο και ανάλογα με την επιθυμία του κάθε ενδιαφερόμενου η αξιολόγηση και πιστοποίηση μπορεί να διενεργηθεί σε ένα ή δύο ή και τα τρία μέρη (PARTS).

2. BREEAM International Refurbishment & Fit Out 2015

Τ

ο νέο αυτό πρότυπο αξιολογεί και πιστοποιεί την αειφόρα επίδοση οποιασδήποτε ανακαίνισης αλλά και εσωτερικής διαρρύθμισης σε κτίρια οποιασδήποτε χρήσης. Χαρακτηρίζεται επίσης από μία εξαιρετική ευελιξία στον τρόπο προσέγγισής του που κανένα άλλο διεθνές σύστημα πιστοποίησης δεν διαθέτει. Και αυτό γιατί έχει μία σπονδυλωτή δομή στον τρόπο εφαρμογής του με τέσσερα μέρη (PARTS) όπως φαίνεται στον Πίνακα 6. Ο διαχωρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής οποιουδήποτε ενός μέρους (PART) μέχρι και την εφαρμογή όλων των μερών. Αυτό εξαρτάται από τον βαθμό ανα-

καίνισης που συντελείται σε κάθε κτίριο καθώς και από το ενδιαφερόμενο μέρος που θα εκτελέσει τις εργασίες. Π.χ. Ένας ενοικιαστής σε ένα κτίριο γραφείων εφόσον εκτελέσει μία ανακαίνιση με εργασίες μόνο εσωτερικών διαρρυθμίσεων και τοπικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων στο χώρο που ενοικιάζει θα προβεί στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των PART3 και PART4. Όπως και με την BREEAM in Use International 2015 αυτή η ευελιξία εφαρμογής δίνει λύσεις σε πραγματικές συνθήκες για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων μερών παρέχοντάς τους αυτονομία στις δράσεις που αναλαμβάνουν.

Πίνακας 6 BREEAM INT’L ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ REFURBISHMENT ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΔΟΣΗ & FIT OUT 2015 PART 1

Fabric and Structure

Κτιριακό κέλυφος

PART 2

Core Services

Κεντρικές Μηχανολογικές εγκαταστάσεις

PART 3

Local services

Τοπικές Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις

PART 4

Interior Design

Εσωτερικές διαρρύθμισες/ διαμορφώσεις

Εφαρμογή BREEAM στην Ελλάδα

Μ

έχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί με BREEAM δύο κτίρια. O To κτίριο γραφείων “Scriptorium” ιδιοκτησίας Π. Λεβαντής Επενδυτική ΟΕ, στη Λ. Βουλιαγμένης, Αθήνα. Βαθμός πιστοποίησης BREEAM Very Good (64.41%) Interim Design Stage. BREEAM Assessor: Ecoveritas.

20 Πράσινο σπίτι & κτίριο

“Scriptorium ” ιδιοκτησίας Π. Λεβαντής Επενδυτική.


Forita Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

4:08

Page 1


BREEAM_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:01

Page 22

Συστήματα πιστοποίησης αειφορίας κτιρίων

O Το κτίριο λιανικής (Supermarket) “Greenstore Stamata” ιδιοκτησίας της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, στην Σταμάτα, Αττικής έχει βαθμό πιστοποίησης BREEAM Very Good (57.32%) Post Construction Stage. BREEAM Assessor: Ecoveritas. Περαιτέρω έχουν καταχωρηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η πιστοποίηση άλλων δύο έργων. O Το οικιστικό συγκρότημα «Αριστοναύτες» στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας (πιστοποίηση σε εξέλιξη). BREEAM Assessor: Ecoveritas. O Το βιομηχανικό κτίριο με γραφεία “The APIVITA Hive” της εταιρείας APIVITA στο Μαρκόπουλο Αττικής (πιστοποίηση σε εξέλιξη). BREEAM Assessor: Ecoveritas.

“Greenstore Stamata” ιδιοκτησίας της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ.

«Αριστοναύτες» στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

“The APIVITA Hive” της εταιρείας APIVITA.

Το κόστος, τα οφέλη και η διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων

Δ

υστυχώς σε πολλούς επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι τα πιστοποιημένα αειφόρα κτίρια κοστίζουν ακριβότερα. Το κόστος κατασκευής των πιστοποιημένων αειφόρων κτιρίων (συμπεριλαμβανομένου του κόστους του οικοπέδου) είναι κατά 2% έως 6% αυξημένο συγκριτικά με τα συμβατικά κτίρια. Το εύρος αυτού του ποσοστού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το χρονικό στάδιο εφαρμογής της αξιολόγησης, την εμπειρία των συμβούλων αειφορίας, τις προδιαγραφές του συγκρινόμενου συμβατικού κτιρίου, τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, τον βαθμό πιστοποίησης BREEAM, την ωριμότητα της αγοράς κλπ. Παρόλα αυτά τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας στην λειτουργία και συντή“Greenstore Stamata” ιδιοκτησίας της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ.

22 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρησή τους τα καθιστούν τελικώς οικονομικότερα. Ακόμη, στα πιστοποιημένα κτίρια BREEAM υπάρχουν πολύ καλύτερες εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης, εξοικονομούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, αυξάνεται η ευεξία και η παραγωγικότητα των ενοίκων, διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους και αναγνωρίζεται έμπρακτα η περιβαλλοντική συνείδηση και ευθύνη των ιδιοκτητών και των ενοίκων τους. Μελέτες με πραγματικά στοιχεία από τις αγορές ακινήτων στην Αγγλία, την Αμερική και την Αυστραλία αναφέρουν ότι κτίρια τα οποία έχουν πιστοποιηθεί για την αειφορία τους με διεθνή συστήματα όπως η BREEAM έχουν κατά μέσο όρο προστιθέμενη αξία 8% στις μισθώσεις και 13% στις πωλήσεις.

‘Όλα τα ανωτέρω στοιχεία συνηγορούν ότι τα οφέλη των πιστοποιημένων αειφόρων κτιρίων είναι πολλά και αναγνωρίζονται σε παγκόσμια κλίμακα με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη εμπορευσιμότητά τους. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να σημειωθεί ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη (κατασκευαστές, developers, μελετητικές ομάδες, ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ.) που θα εξακολουθήσουν να σκέφτονται και να δραστηριοποιούνται συμβατικά θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διαθέσουν τα ακίνητά τους. Και αυτό γιατί η εργολαβική νοοτροπία του φαινομενικά φθηνότερου και του συμβατικού σχεδιασμού δεν θα εγγυάται ούτε την υψηλή εμπορευσιμότητα αλλά ούτε και την γοργά μεταβαλλόμενη κοινωνική αποδοχή των αειφόρων κτιρίων.

Άρθρο του κ. Παντελή Λεβαντή, B.Sc. Physics, MBA, Διευθύνοντα Συμβούλου των εταιρειών «ECOVERITAS», και «Π. ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ», διαπιστευμένου BREEAM AP (Accredited Professional), BREEAM Int’l Assessor & Auditor και ιδρυτικού μέλος του BRE Academy.


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:14

15


net metering_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:04

Page 24

Ενεργειακής Οικονομίας / Net Metering

Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος Το πρόγραμμα Net Metering (ενεργειακός συμψηφισμός) επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Σ

την πραγματικότητα, τo Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο από συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι ενεργειακός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια. Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική τη χρήση φωτοβολταϊκών χωρίς να

χρειάζεται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωση μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωση μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας επιστρέψει την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί. Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Η περίσσεια αυτή «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπο-

ρούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Στην ουσία λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει τον ενεργειακό συμψηφισμό σε ετήσια βάση. Για να γίνει πράξη όμως αυτό, η παρουσία σωστού και έμπειρου συνεργάτη – μηχανικού είναι παραπάνω από αναγκαία. Αυτός θα κάνει λεπτομερή καταμέτρηση των ενεργειακών αναγκών του χώρου, θα κάνει εκτίμηση και πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών, θα επιλέξει το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα καθώς και την ισχύ του και τέλος θα είναι παρών και υπεύθυνος για όλη την εξέλιξη του έργου.

Παραδείγματα εφαρμογών

Γ

ια μια οικιακή τοποθέτηση της τάξεως των 5 kWp το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης είναι €8.000 με συνολικό όφελος περίπου €1.200 το χρόνο. Αυτό οδηγεί σε μια απόσβεση 7ετίας. Με δεδομένο ότι το συμβόλαιο που υπογράφεται με το ΔΕΔΔΗΕ έχει διάρκεια τα 25 έτη, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για ένα επένδυση ζωής που ουσιαστικά εκμηδενίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί κάποιος για της καθημερινές του ανάγκες. Αν σε αυτό προστεθεί και η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας, ή κλιματιστικών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης –

24 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ψύξης, τα οφέλη είναι τεράστια ! Στη περίπτωση των επιχειρήσεων τα πράγματα είναι παρόμοια, με μόνη διαφοροποίηση την ισχύ του ΦΒ συστήματος και άρα τη πιο γρήγορη απόσβεση της αρχικής δαπάνης. Ενδεικτικά για εγκατεστημένη ισχύ 20kWp και κατανάλωση περίπου 32.000 kWh το χρόνο, η απόσβεση με βάση τις τρέχουσες τιμές προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται σε 6 περίπου χρόνια. Και αυτό με κόστος εγκατάστασης τα €27.000 μαζί με το ΦΠΑ και τη τοποθέτηση. Αν μελλοντικά δε αυξηθούν περισσότερο τα τιμο-

λόγια (κάτι που μας συνηθίζει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ), ο εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης μειώνεται ακόμα περισσότερο.


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

2:59

1


net metering_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:05

Page 26

Ενεργειακής Οικονομίας / Net Metering

Τα πλεονεκτήματα του Νet Μetering O O

O

O

Απαλλαγή από τo ΕΤΜΕΑΡ των λογαριασμών ρεύματος. Απαλλαγή από ανεξέλεγκτες αυξήσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε kWh) και όχι λογιστικός (σε €). Απαλλάσσεται ο αυτό-παραγωγός από τυχόν φορολόγηση των εσόδων του από την ηλιακή ενέργεια που παράγει (όπως συνέβαινε με τα Διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά συστήματα). Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κατόπιν υπολογισμών, ο καταναλωτής μπορεί να απαλλαγεί από το χρόνιο πρόβλημα θέρμανσης και ψύξης στην οικία του ή την επιχείρηση του, αντικαθιστώντας τα συστήματα παραγωγής θερ-

O

μότητας που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με σύστημα αντλίας θερμότητας, όπου μαζί με το υπάρχον φωτοβολταϊκό σύστημα απαλλάσσεται για πάντα εκτός από το κόστος ρεύματος και από το κόστος θέρμανσης-ψύξης. Επιτρέπεται η αίτηση επαύξησης της ισχύς του εγκατεστημένου Φωτοβολταϊκού Συστήματος αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο τάσης. Δηλαδή μονοφασική παροχή έως 5kWp και τριφασική από 5kWp και πάνω. Ο καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει δοκιμαστικά ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα και ανάλογα με τις ανάγκες του θα μπορεί να αυξήσει τη παραγόμενη του ισχύ προκειμένου να

O

καλύψει επιπλέον τυχόν ανάγκες. Μειώνονται οι αντίστοιχες εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή του λιγνίτη.

Συχνές Ερωτήσεις Τι είναι; To Net Metering είναι μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει τη δικιά του κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όσο διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο (25 χρόνια). O Ποιούς αφορά; Νοικοκυριά και επιχειρήσεις (ιδιοκτήτες και μισθωτές. O Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά; Έχουν οικονομική σταθερότητα στους λογαριασμούς, κερδίζουν το κόστος ρεύματος και γλιτώνουν το ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πληρώνουν λιγότερο. O Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις; Υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ αλλά και μείωσης του φορολογητέου ποσού λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης. O Πώς λειτουργεί; Στο εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι λογιστικός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια. O Τι προσφέρει; ΥΕκτός από τη μείωση στη συνολική ετήσια αξία ρεύματος από 60 έως 80%, μποO

26 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρεί να μειώσει (ή και να μηδενίσει) και το κόστος θέρμανσης σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας. O Πόσο κοστίζει η σύνδεση του ΦΒ συστήματος αυτοπαραγωγής με το Δίκτυο Χαμηλής Τάσης (ΧΤ); Για ισχύ μέχρι 55 KWp, η σύνδεση θα κοστίζει μέχρι €300, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή κατανάλωσης. Διαφορετικά η σύνδεση θα κοστίζει €370 για μονοφασικές παροχές και €390 για τις τριφασικές. O Τι απαιτείται για τη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο; Η σύνδεση των συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό γίνεται μέσω του υφιστάμενου μετρητή παροχής που μετράει τη κατανάλωση του χώρου. Αν προβλέπεται να αυξηθεί η ισχύ αυτής της κατανάλωσης στο μέλλον πρέπει πρώτα να προηγηθεί η διαδικασία επαύξησης, πριν υποβληθεί η αίτηση για ενεργειακό συμψηφισμό. Διευκρινίζεται ότι σε υφιστάμενες μονοφασικές παροχές Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) η ισχύς του συστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 KWp. Για μεγαλύτερη ισχύ απαιτείται υποχρεωτικά επαύξηση και μετατροπή της παροχής από μονοφασική σε τριφασική. O Πότε γίνεται η καταμέτρηση και πότε η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας; Η καταμέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας από και προς το Δίκτυο ηλεκτρι-

κής ενέργειας, πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το ΔΕΔΔΗΕ κατά τον υφιστάμενο κύκλο καταμέτρησης που διέπει την εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Ο προμηθευτής πραγματοποιεί τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, με βάση τα στοιχεία καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ ανάλογα με τον κατά περίπτωση κύκλο μέτρησης. O Πως γίνεται στη πράξη ο συμψηφισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη από το ΦΒ σύστημα; Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται από τον προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός. Αυτό γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα καταμέτρησης που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου. Επομένως ο ενεργειακός συμψηφισμός πραγματοποιείται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδει ο προμηθευτής, με τελική εκκαθάριση στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό του ετήσιου κύκλου.


pid box_tx37:Test_BmwX1_72.qxd

5/2/2015

5:39 μμ

Σελίδα 69


energeiaki anavathmisi_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:08

Page 28

Ενεργειακής Οικονομίας / Εξοικονόμηση = Ενεργειακή αναβάθμιση

Αναβαθμίζουμε το σπίτι και τη ζωή μας Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου δεν είναι τίποτα άλλο από το σύνολο των επεμβάσεων που γίνονται σε αυτό με σκοπό την μείωση των ενεργειακών αναγκών του για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, ζεστό νερό χρήσης, κ.α. Πως όμως αυτό οδηγεί στην εξοικονόμηση;

Α

ρκετός κόσμος πιστεύει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση είναι προτιμότερο να γίνεται μόνο σε νέα ή υπό ανέγερση κτίρια και ότι οι διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα παλιό σπίτι είναι πρακτικά, πεταμένα λεφτά. Και όχι άδικα, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μία νέα «μόδα» που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση της στο τοπίο της οικοδομής προς αντιστάθμιση

της έλλειψης νέων κατασκευών. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική όμως και προέκυψε όχι λόγω της ανάγκης να κινηθεί ο κλάδος, αλλά ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων λόγω της κρίσης. Στην ουσία, αν θεωρήσουμε σαν δεδομένο ότι όλες οι νέες κατασκευές έχουν εφαρμόσει

κάποιου είδους μελέτη εξοικονόμησης σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία (αν όχι όλες στο σύνολο τους), τότε το βάρος πέφτει στις υπάρχουσες κατασκευές, που με τις κατάλληλες κινήσεις του ιδιοκτήτη και τις εμπεριστατωμένες απόψεις και συμβουλές ενός ενεργειακού επιθεωρητή - μηχανικού, μια ενεργοβόρα κατοικία μπορεί να μετατραπεί σε πρότυπο εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρακτικές ενεργειακής αναβάθμισης Θερμομόνωση: μπορεί να περιλαμβάνει την εξωτερική θερμομόνωση κελύφους του κτιρίου τη θερμο-υγρομόνωση της ταράτσας ή της σκεπής και τη θερμομόνωση της πιλοτής (αν υπάρχει). Αντικατάσταση κουφωμάτων: αλλαγή κουφωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας για περιορισμό των θερμικών απωλειών. Αντικατάσταση υαλοπινάκων: όπως και με τα κουφώματα, η τοποθέτηση νέων ενεργειακών υαλοπινάκων περιορίζει σημαντικά τις απώλειες ενέργειας των κτιρίων που τοποθετούνται. Τοποθέτηση Τεντών – Σκιάστρων: έχει πρακτικά αποδειχτεί ότι συμβάλει στη μεί-

28 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ωση της εσωτερικής θερμοκρασίας ενός κτιρίου περιορίζοντας έτσι τις σπατάλες σε θέρμανση και ψύξη. Χρωματισμοί Εξωτερικά – Εσωτερικά: περαιτέρω συμβολή στη προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Φυτεμένα δώματα: τοποθέτηση φυτών όπου υπάρχουν ταράτσες με σκοπό τη παθητική προστασία του κτιρίου στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αλλά και την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής που βρίσκεται. Τοποθέτηση Ηλιοθερμικών συστημάτων: ενεργή συμμετοχή στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς το κτίριο παράγει

μόνο του το ποσοστό ενέργειας που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών του σε θέρμανση – ψύξη, καθώς και ζεστό νερό χρήσης. Φωτισμός: Αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων με νέους οικονομίας ή τύπου LED. Τοποθέτηση Έξυπνων Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας: συμβολή στη μείωσης της αλόγιστης σπατάλης ενέργειας από ηλεκτρικές συσκευές. Net Metering: Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε συμψηφισμό με αυτό που καταναλώνετε για σχεδόν «απόλυτη» ενεργειακή αυτονομία.


energeiaki anavathmisi_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:09

Page 29

Τα 5 «βήματα» μιας επιτυχημένης αναβάθμισης

Ό

λες παρεμβάσεις με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτίσματος δεν είναι πάντοτε πετυχημένες. Επειδή στην Ελλάδα του σήμερα λίγο πολύ έχουν όλοι «άποψη» στα πάντα, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακών τοποθετήσεων σε θερμομόνωση (μη εξειδικευμένα συνεργεία) ή στην διαστασιολόγηση και επιλογή συστημάτων θέρμανσης (αναποτελεσματική απόδοση ή αύξηση κατανάλωσης καυσίμου). Τα αποτελέσματα τέτοιων μεμονωμένων ενεργειών ήταν μάλλον απογοητευτικά από τα αναμενόμενα, διότι στη προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή, καθώς, αφενός αξιολογεί ενεργειακά το κτίριο και αφετέρου προτείνει στον ιδιοκτήτη τις αναγκαίες εργασίες για τη βέλτιστη ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα με όλους τους καταναλωτές να έχουν… «άποψη» συχνά γίνεται παρερμηνεία της σπουδαιότητας του. Καλώς ή κακώς όλες οι μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν για κάθε σπίτι και με τα ίδια αποτελέσματα. Η σωστή μελέτη και πρόταση, σύμφωνα πάντα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε κτιρίου, είναι αυτή που θα επιφέρει στο τέλος την αναμενόμενη εξοικονόμηση. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στη περίπτωση αυτή είναι τα εξής:

1 Ανάθεση της ενεργειακής μελέτης της κατοικίας σε εξειδικευμένο Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή. 2 Προτάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης της Κατοικίας από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και παράλληλα προσδιορισμό της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας. 3 Προσδιορισμός του κόστους των επεμβάσεων σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή. 4 Άρτια υλοποίηση των εργασιών από εξειδικευμένα συνεργεία, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή. 5 Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού Κτιρίου, που επιβεβαιώνει την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, από Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή.

Τι προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση

Η

σημασία της ενεργειακή αναβάθμισης μιας κατοικίας, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι προσφέρει τεράστια οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, βελτιώνοντας ουσιαστικά και το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών που κατοικούν σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης, διακρίνονται σε:

Οικονομικά

Περιβαλλοντικά

Xρήση παθητικών συστημάτων που δεν καταναλώνουν ενέργεια, τα οποία εκτός του ότι βελτιώνουν τόσο τη χρήση όσο και το προσδόκιμο ζωής του κτιρίου, μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας που μπορεί να αγγίξει ή ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις το 60% ή ακόμα το 70% της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου (επιβλαβείς ουσίες) λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από άνθρακα.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 29


energeiaki anavathmisi_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:10

Page 30

Ενεργειακής Οικονομίας / Εξοικονόμηση = Ενεργειακή αναβάθμιση

Η πραγματικότητα σήμερα

Μ

έχρι και πριν από μερικούς μήνες, υπήρχε ένα εργαλείο που βοηθούσε σημαντικά τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό στο να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Το εργαλείο αυτό ήταν η χρηματοδότηση των ιδιωτών μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Σύμφωνα με αυτό επιδοτούνταν οι παρακάτω εργασίες: O Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομέ-

νων του δώματος/στέγης και της πιλοτής Αντικατάσταση κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται η εξώπορτα, τα παντζούρια, τα ρολά, οι τέντες κλπ.) O Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης Αν και αρκετοί ιδιοκτήτες εγκρίθηκαν να ενταχτούν στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν κατάφεραν όλοι να ολοκληρώσουν το σύνολο των εργασιών επιλογής τους. Ακόμα

περισσότεροι έχουν παγώσει στο μέσον της διαδικασίας περιμένοντας από το τραπεζικό σύστημα να επαναλειτουργήσει. Ο λόγος για αυτό ήταν αφ’ ενός ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων και αφ’ εταίρου οι καθυστερήσεις και η δυσκολία αρκετών υποψηφίων να γίνουν δεκτοί, λόγω της μη ικανότητας να καλύψουν τα οικονομικά κριτήρια που θέσπισαν οι τράπεζες. Οι τυχεροί όμως που πρόλαβαν και προχώρησαν, ήδη έχουν δει τεράστια αποτελέσματα στην θερμική άνεση του σπιτιού τους και ειδικότερα στη τσέπη τους. Ο συνδυασμός εξωτερικής θερμομόνωσης και αντικατάστασης – αναβάθμισης του συστήματος θέρμανσης ήταν από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου χρήσης του συστήματος θέρμανσης το χειμώνα και του κλιματιστικού το καλοκαίρι. Έτσι η μείωση των συνολικών εξόδων στους λογαριασμούς έφτασε ή και ξεπέρασε το 50%.

σιφανές ότι επενδύοντας στην πράσινη ενέργειαγια κάθε ένα ευρώ που δαπανάμε θα επιστραφούν

μέσω ανταποδοτικών οφελών τουλάχιστον δυόμιση. Αυτό και μόνο του είναι αρκετό σαν κριτήριο για να αναλογισθεί κάποιος πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας.

O

Πρόβλεψη για το μέλλον

Η

επιτυχία του προγράμματος αυτού μέχρι σήμερα αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου (ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο αρχικό προϋπολογισμό), είναι ενδεικτικά για την αναγκαιότητα συνέχισης του. Τους προηγούμενους μήνες είχε ανακοινωθεί μάλιστα ότι θα γινόταν αυτό με νέα χρηματοδότησηπου θα ερχόταν μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Με τη σημερινή κατάσταση όμως είναι ακόμα άγνωστο το πότε θα υλοποιηθεί ξανά. Το μόνο δεδομένο είναι ότι περιλαμβάνεται στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια υλοποίησης του ΕΣΠΑ και μάλιστα ανανεωμένο. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να πτοεί όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και θέλουν να προχωρήσουν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις. Διότι είναι πλέον πα30 Πράσινο σπίτι & κτίριο


exoteriki thermomonosi_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:42

Page 31

Ενεργειακής Οικονομίας / Θερμομόνωση κελύφους

Κέλυφος προστασίας από τα… έξοδα!

Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ή οποιουδήποτε άλλου κτιρίου.

Τ

α κτίρια στην Ελλάδα είναι υπεύθυνα για το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ένα ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται και το 73% του οποίου αφορά τη θέρμανση των χώρων μιας κατοικίας και τη χρήση ζεστού νερού. Βασικότερη αιτία για αυτά τα ποσοστά είναι η παλαιότητα των κτιρίων και η έλλειψη θερμομόνωσης. Εκτός από τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και στα έξοδα του κτιρίου, η ορθή θερμομόνωση έχει ως αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του εκάστοτε κτιρίου.

Θερμομόνωση υπογείου

Θερμομόνωση κελύφους

Ό

ταν αναφερόμαστε στη θερμομόνωση του κελύφους ενός κτιρίου, εννοούμε τη μόνωση της ταράτσας, των περιμετρικών τοίχων, της πυλωτής, εάν υπάρχει και των υπόγειων χώρων. Η ταράτσα και οι τοίχοι συνήθως, ευθύνονται για τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας σε ένα κτίριο. Σε κάθε περίπτωση, η ταράτσα πρέπει να μονώνεται, αφενός για να μην έχουμε απώλειες θερμότητας κι αφετέρου για την προστασία των πλακών. Η μόνωση είναι καλύτερα να τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του κελύφους, ώστε να προστατεύεται και το ίδιο το κέλυφος από τις καιρικές συνθήκες. Οι περιμετρικοί τοίχοι συνήθως επενδύονται εξωτερικά με θερμομονωτικά υλικά που σοβαντίζονται στη συνέχεια με επίσης ειδικούς θερμομονωτικούς σοβάδες. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα στη μόνωση των περιμετρικών τοίχων είναι ότι δεν δημιουργούνται θερμογέφυρες στα σημεία όπου ο τοίχος συναντά τα στοιχεία από μπετόν, προστατεύοντας τους τοίχους από την υγρασία. Έτσι, αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους και μειώνεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, καθώς δεν συσσω-

ρεύεται θερμότητα στην επιφάνεια του τοίχου, η οποία θα απελευθερωθεί στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θερμομόνωση πυλωτής

Η

πυλωτή είναι επίσης ένας χώρος του σπιτιού που πρέπει να θερμομονώνεται εφόσον υπάρχει. Συγκεκριμένα στις πυλωτές πρέπει να μονώνεται η επίπεδη επιφάνεια, τα δοκάρια και μέχρι κάποιο σημείο και οι κολώνες, ώστε να μην δημιουργούνται θερμογέφυρες.

Σ

τα υπόγεια, η μόνωση πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Σε περίπτωση που δεν έχει μονωθεί ο υπόγειος χώρος, μπορεί να μονωθεί εσωτερικά στη συνέχεια, ώστε να μειωθούν οι απώλειες όσο είναι δυνατόν. Η μόνωση είναι απαραίτητη, ειδικά εάν ο χώρος είναι κατοικίσιμο. Τα μονωτικά υλικά μπορούν να έχουν και πρόσθετες ιδιότητες πέρα από την παροχή θερμικής άνεσης. Μπορούμε να επιλέξουμε υλικά τα οποία θα μας παρέχουν ηχομόνωση, θα είναι αδιάβροχα και θα προστατεύουν από τη φωτιά. Ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου επιλέγουμε και το αντίστοιχο υλικό, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας για την επιλογή υλικού μόνωσης είναι και ο οικολογικός χαρακτήρας του υλικού.Η σωστή μόνωση των κτιρίων είναι το πρώτο βήμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, χρημάτων και για την προστασία του περιβάλλοντος. Μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας, μειώνονται κι οι απαιτήσεις σε θέρμανση και ψύξη, άρα και οι ρύποι. Η θερμομόνωση μας παρέχει ένα υγιεινό και άνετο περιβάλλον διαμονής και μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του χώρου μας. Πράσινο σπίτι & κτίριο 31


koufomata_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:34 μμ

Σελίδα 30

Ενεργειακής Οικονομίας / Κουφώματα

Στου… κουφώματος την πόρτα Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα κουφώματα στην ενεργειακή κατάσταση του σπιτιού και πώς θα επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Μ

ε τον όρο «κουφώματα» εννοούνται όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να κλείσουν (κουφώσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τα ξύλινα κουφώματα, τα κουφώματα αλουμινίου και τα πλαστικά (ή πιο σωστά συνθετικά) κουφώματα ή αλλιώς PVC. Αν και τα τελευταία χρόνια έγινε εκτενής χρήση των κουφωμάτων αλουμινίου, σταδιακά παρατηρείται μια στροφή μερίδας των καταναλωτών προς τα κουφώματα PVC, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους.

Ξύλο

A

ποτελεί το πιο παλιό υλικό κατασκευής με πολύ καλό δείκτη μονώσεως και πληθώρα αστικών εφαρμογών. Είναι η ακριβότερη επιλογή υλικού, με ποσοστά κόστους από 30% έως και 40% πιο ακριβά από την αμέσως επόμενη επιλογή που είναι το αλουμίνιο. Ανταμοίβει όμως με την υψηλή αισθητική του και την αίσθηση ζεστασιάς που χαρίζει. Μειονέκτημα του η έλλειψη μεγάλων μηχανικών αντοχών πράγμα που το καθιστά δύσχρηστο υλικό σε μεγάλες εφαρμογές, σε σχέση πάντα με άλλα υλικά επιλογής. Επίσης είναι ξηραμένα και απεντομωμένα έτσι ώστε να διασφαλίζουν τις μικρότερες δυνατές θερμοκρασιακές μεταβολές (διαστολές – συστολές) και βιολογικές φθορές.

Αλουμίνιο

E

ίναι ίσως το πιο διαδεδομένο υλικό σήμερα. Το αλουμίνιο έχει μάλιστα κατοχυρωθεί ως το πλέον ιδανικό υλικό κατασκευής κουφωμάτων στη χώρα μας γιατί δεν αντιδρά σοβαρά στις αλλαγές κλίματος και θερμοκρασίας σε αντίθεση με το ξύλο στο οποίο προκαλούνται διαβρώσεις και το PVC που γίνεται πιο εύθραυστο στις χαμηλές θερμοκρασίες και πιο εύκαμπτο στις υψηλές. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικό στις παραμορφώσεις και δεν απαιτεί ενίσχυση όπως τα πλαστικά κουφώματα.

Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

V Πολύ καλή θερμομόνωση, αυξημένη αισθητική, πολύ καλή ανοχή στις θερμοκρασιακές μεταβολές.

Μειονεκτήματα

W Κόστος, αντοχή στο χρόνο, συντήρηση, δεν συνιστάται σε μεγάλες κατασκευές.

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο

V Ελληνικό προϊόν, πολλές λύσεις και εφαρμογές, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο από τα υπόλοιπα υλικά, ασφάλεια.

Μειονεκτήματα

W Πιο ακριβό σε σχέση με το PVC, λιγότερο αποδοτικό στη βάση του σε σχέση με τα αλλά δυο υλικά.

Πλαστικό (ή PVC)

Τ

α PVC, που είναι γνωστά και ως πλαστικά ή συνθετικά κουφώματα, αποτελούν επιλογή προτίμησης όλο και μεγαλύτερη στις μέρες μας. Ο κύριος λόγος είναι οικονομικός, καθώς είναι περίπου 20% πιο οικονομικά σε σχέση με το αλουμίνιο, ενώ παράλληλα δεν υπολείπονται στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού έχουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι βοηθούν και στη θερμομόνωση του χώρου. Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας, συγκριτικά με τα κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες (εκτός της θερμοδιακοπής). Η ηχομόνωση είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα, καθώς το πλαστικό δεν επιτρέπει και τη μετάδοση του ήχου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτες, τα κουφώματα PVC μειώνουν την ένταση των εξωτερικών θορύβων κατά 70%.

Πλεονεκτήματα

V Τιμή, ποιότητα, ηχομόνωση, βέλτιστη θερμομόνωση, μοντέρνο υλικό.

Μειονεκτήματα

W Όχι καλή απόδοση σε θερμά κλίματα, αποχρωματισμός.


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:46

Page 1


tzamia_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:22

Page 34

Ενεργειακής Οικονομίας / Υαλοπίνακες

Το ενεργειακό προστατευτικό γυαλί Οι υαλοπίνακες, τα γνωστά σε όλους μας τζάμια, αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο.

Ο

ι υαλοπίνακες δεν είναι τίποτα άλλο από τις λεπτές διάφανες επιφάνειες από γυαλί ή ακρυλικό που τοποθετούνται στα ανοίγματα ενός κτιρίου. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων κτιρίων και έχουν επηρεάσει σημαντικά την αρχιτεκτονική τους από την ανακάλυψη τους μέχρι και τις μέρες μας.

Κατηγορίες με βάση το υλικό

Έ

νας πρώτος διαχωρισμός μπορεί να γίνει ανάμεσα στο είδος της πρώτης ύλης που είναι το γυαλί και το ακρυλικό. Το γυαλί είναι ευρέως διαδεδομένο ενώ το δεύτερο συναντάται μόνο σε ειδικές εφαρμογές. Έτσι έχουμε υαλοπίνακες: O Κοινοί: Το κοινό διάφανο τζάμι είναι ο βασικός τύπος, από τον οποίο δημιουργούνται και οι υπόλοιποι με διάφορες προσμίξεις, ενισχύσεις και συνδυασμούς. Το πάχος του είναι 2 χλστ. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται για κουφώματα χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, με διαστάσεις πλαισίου έως 60 εκ. Έχει πολύ μικρή μηχανική αντοχή και παρουσιάζει ελαττώματα ως προς τη διαφάνεια του. O Ημικρυσταλλικοί: Για πλαίσια μεγαλύτερων διαστάσεων χρησιμοποιούμε υαλοπίνακες απλής ή διπλής λείανσης (ημικρυστάλλους) με πάχος 3-5 χλστ. Αυτοί έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και μηχανική αντοχή από το κοινό τζάμι. O Κρυσταλλικοί: Έχουν πάχος 5 χλστ., αυξημένες μηχανικές ιδιότητες και άριστη διαφάνεια. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και γυάλινες εξώπορτες ασφαλείας. 34 Πράσινο σπίτι & κτίριο

O

Ακρυλικοί: κατασκευάζονται από το γνωστό μας Plexiglas, ένα διάφανο θερμοπλαστικό υλικό με χαμηλό βάρος και μεγάλη μηχανική αντοχή. Χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγάλες, βαριές κατασκευές αλλά και κατασκευές ασφαλείας λόγω και του χαμηλότερου του κόστους.

Κατηγορίες με βάση τις ιδιότητες Μονά τζάμια (συμβατικά): Είναι τα γνωστά σε όλους μας μονά τζάμια. Συναντώνται συνήθως στα παλαιού τύπου κουφώματα. Πρακτικά δεν προσφέρουν καμία θερμομόνωση. O Διπλά τζάμια: Αποτελούν την πιο απλή εφαρμογή μόνωσης στα συστήματα κουφωμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο απλά φύλλα τζαμιού με ένα διάκενο ανάμεσα τους. Ο αέρας ανάμεσα στα δυο φύλλα λειτουργεί ως μονωτής περιορίζοντας τη μεταφορά θερμότητας από και προς το εσωτερικό του σπιτιού. O Τριπλά τζάμια: Τρία φύλλα τζαμιού, δυο διάκενα. Προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη μόνωση, όχι όμως ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας. O Triplex: Είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης 2 ή περισσότερων τζαμιών με μια μεμβράνη. Η μεμβράνη αυτή μπορεί να είναι διάφανη, ημιδιάφανη, ή και έγχρωμη. Η συνένωση αυτή αυξάνει την αντοχή του υαλοπίνακα στα χτυπήματα, αλλά ακόμα και αν το χτύπημα είναι τόσο ισχυρό ώστε να προκαλέσει θραύση, το τζάμι δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από την μεμβράνη. O Securit: Τα τζάμια της κατηγορίας αυτής είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να έχουν O

ακόμα πιο αυξημένες αντοχές. Αυτό επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής τους όπου ουσιαστικά «ψήνονται» και σκληραίνουν με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η θραύση τους. Επιπλέον στην περίπτωση που σπάσουν θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια κάνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού μικρή. Η χρήση τους κυρίως γίνεται σε ειδικές κατασκευές.

Κατηγορίες με βάση τη θερμομόνωση O

Ενεργειακοί υαλοπίνακες ή τζάμια (low-e): Ο ενεργειακός υαλοπίνακας είναι ένα γυαλί επιστρωμένο με διάφορα υπεροξείδια μετάλλων που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ και εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας από τη μια μεριά στην άλλη. Αποτελείται συνήθως από ένα κρύσταλλο διάφανο και ένα ασφαλείας (triplex), ενώ το κενό αέρος ενδιάμεσά τους αντικαθίσταται από ένα ευγενές αέριο (Argon). Η θερμομόνωση που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο γίνεται η μέγιστη δυνατή κι έτσι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Το ενεργειακό κρύσταλλο σε σύγκριση με ένα απλό διπλό έχει μέχρι και τριπλάσια απόδοση θερμομόνωσης.


skiasi_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

1:02 μμ

Σελίδα 35

Ενεργειακής Οικονομίας / Συστήματα Σκίασης

Στη σκιά της οικονομίας Η σκίαση μαζί με τη μόνωση, είναι σήμερα ίσως από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αποτελώντας ίσως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας.

Μ

ε τον όρο σκίαση ορίζουμε την περιοχή του χώρου πίσω από ένα εμπόδιο συνήθως αδιαφανές, που διακόπτει τη πορεία του φωτός. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να μειώσουμε την ηλιακή ακτινοβολία όπου και όποτε επιθυμούμε, προστατεύοντας έτσι την κατασκευή και το εσωτερικό της. Ελέγχοντας λοιπόν τη σκιά που ρίχνουμε σε ένα κτίριο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαβίωση στο εσωτερικό του. Τα συστήματα σκίασης μπορούν να διαχωριστούν σε εξωτερικά και εσωτερικά, με τα τελευταία να είναι τα πιο απλά και γνωστά στο ευρύ κοινό. Έχουν τη μορφή κουρτίνας ή περσίδας και είναι κατασκευασμένα από ύφασμα, πλαστικό, αλουμίνιο, ακόμα και ξύλο. Ειδικά με τα υφάσματα όμως με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, μπορεί ο καταναλωτής να προστατέψει πολύ αποτελεσματικά το εσωτερικό του σπιτιού του από τις βλαβερές ακτίνες UV, ειδικά αν επιλέξει υφάσματα SPC (solar protective coating). Τα υφάσματα αυτά έχουν

τη δυνατότητα να απορροφούν τη ζέστη αλλά και να μειώνουν την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, αφήνοντας μόνο τον ωφέλιμο φωτισμό να διεισδύσει. Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης όμως είναι που προσελκύουν το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα σκίαστρα, οι πέργκολες αλλά και οι τέντες αποτελούν συστήματα εξωτερικής σκίασης τα οποία ανήκουν στα παθητικά συστήματα ηλιοπροστασίας και κατ’ επέκταση στις μεθόδους φυσικού κλιματισμού των χώρων. Ας τα εξετάσουμε όμως ξεχωριστά:

Τέντες

Α

ποτελούν τη πιο παλιά, απλή και γνωστή μέθοδο σκίασης. Έχουν χαμηλό κόστος τοποθέτησης και ευκολία στο χειρισμό τους. Τα τελευταία χρόνια ελέγχονται και ηλεκτρικά στη λειτουργία τους, ενώ συχνά διαθέτουν και αισθητήρες ανέμου για να κλείνουν αυτόματα όταν η δύναμη του αέρα ξεπερνάει μια δεδομένη ένταση.

Πέργκολες

Ε

ίναι πιο «μόνιμες» κατασκευές και συναντώνται κυρίως σε μονοκατοικίες αλλά και δώματα πολυκατοικιών. Είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή και από μπετό. Εκτός από το αισθητικό τους αποτέλεσμα στην όψη του κτιρίου συμβάλουν ενεργά και στη μόνωση του, καθώς απομακρύνουν σημαντικά τα ποσοστά της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω αντανάκλασης.

Σκίαστρα

Ε

μφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σε νέες κατασκευές, αλλά κυρίως σε βιοκλιματικά κτίρια. Τοποθετούνται κάθετα στο επάνω μέρος των γυάλινων επιφανειών για να περιορίσουν το ποσοστό της ακτινοβολίας, χωρίς να στερούν το οπτικό αποτέλεσμα των ενοίκων. Είναι σταθερά ή και με μεταβαλλόμενη κλίση που ελέγχεται από αισθητήρες φωτός. Σε βιοτεχνικά κτίρια, γραφεία ή και μοντέρνους βιομηχανικούς χώρους που το εξωτερικό μέρος αποτελείται από γυαλί, μπορούν να καλύψουν όλες τις εξωτερικές όψεις και να συνδυαστούν με τους έξυπνους μηχανισμούς ελέγχου για μέγιστη εξοικονόμηση, ή και αυτονομία. Το κόστος τοποθέτησης εξαρτάται πάντοτε από τις ανάγκες του χώρου. Σίγουρα μια καλή έρευνα αγοράς θα βοηθήσει πολύ στο να καταλήξουμε σε μια σωστή και οικονομική λύση. Σε πιο ακριβές και μόνιμες κατασκευές η συμμετοχή και παρουσία ειδικού συνεργάτη είναι επιβεβλημένη (θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και έξοδα μελέτης ή και αδειοδότησης). Πράσινο σπίτι & κτίριο 35


xromata_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:31

Page 36

Ενεργειακής Οικονομίας / Νέα Γενιά Χρωμάτων

“Χρωματίζοντας” την οικονομία Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας «περνάει» πλέον και από το βάψιμό της

Ο

ι νέες τεχνολογίες στα χρώματα περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και αποφυγή περιττών εξόδων στη θέρμανση ή ψύξη ενός κτιρίου. Χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τα θερμομονωτικά, που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ισχυρή μόνωση, δυσκολεύοντας την είσοδο και την έξοδο της θερμότητας από και προς το εσωτερικό του κτιρίου και τα οικολογικά, που διαθέτουν ιδιαίτερες αντοχές και ξεχωρίζουν για το ελάχιστο «αποτύπωμά» τους στο περιβάλλον.

Χρώματα με τεχνολογία θερμομόνωσης

Τ

α ψυχρά ή θερμοανακλαστικά ή θερμομονωτικά χρώματα αποτελούν μια νέα γενιά χρωμάτων που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών του κτιρίου. Αντανακλούν το μεγαλύτερο

μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει επάνω στο κτίριο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα το χειμώνα εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν μείωση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 2 με 4 βαθ-

Οικολογικά χρώματα

Τ

α οικολογικά χρώματα είναι «φιλικά» προς τον καταναλωτή, ανταποκρίνονται όμως και στις ανάγκες του περιβάλλοντος, μειώνοντας αισθητά την επιβάρυνσή του, ενώ δεν υστερούν καθόλου σε απόδοση και αντοχές. Παρουσιάζουν πολύ μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα απλά χρώματα, ενώ εξασφαλίζουν υψηλή κάλυψη ανά μονάδα επιφανείας, μεγάλη απόδοση στη χρήση τους και σημαντική αντοχή σε φθορές. Ένα χρώμα, για να θεωρηθεί οικολογικό θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής του, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή του, αλλά και την τελική επαφή του με το περιβάλλον. Επίσης τα χρώματα ανάλογα με το που θα εφαρμοστούν μπορούν να διαχωριστούν και σε:

Εσωτερικών τοίχων Τα κριτήρια για να κριθεί ένα χρώμα εσωτερικών τοίχων οικολογικό είναι τα παρακάτω: O Υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση O Χαμηλά Ποσά Πτητικών Οργανικών Ενώ-

36 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μούς το καλοκαίρι, ενώ επικουρικά λειτουργούν και ως συμπλήρωμα για υγρομόνωση. Ειδικά σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, τα εν λόγω χρώματα είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση.

Οφέλη από τη χρήση τους σεων (VOC) Μεγάλες αντοχές στο συχνό πλύσιμο O Να μην περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες ή άλλες τοξικές ουσίες O Να μην περιέχουν επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους», ενώ ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον. O

Εξωτερικών τοίχων Σε αυτή τη κατηγορία πρέπει επιπροσθέτως να υπάρχουν και τα εξής χαρακτηριστικά: O Υψηλή πρόσφυση, αντοχή στο νερό και στις αλκαλικές επιφάνειες O Αντοχή στις καιρικές συνθήκες χωρίς προβλήματα κιμωλίασης, ξεφλουδίσματος, φλυκταινών, σκασιμάτων.

Η

χρήση των ενεργειακών χρωμάτων στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός κτιρίου, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κάθε καταναλωτή, καθώς του εξασφαλίζουν αποτελεσματική μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους περιορίζουν τα πάγια έξοδά του ενώ παράλληλα προστατεύουν και το περιβάλλον.

Οικολογική Αξία

Τ

ο κόστος της νέας γενιάς χρωμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ενδεικτικά μπορεί κάποιος να υπολογίσει €5 με €7 ανά λίτρο χρώματος, τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά. Το κόστος της οικολογικής τους σημασίας όμως είναι ανεκτίμητο, καθώς προστατεύουν σημαντικά το περιβάλλον από επικίνδυνους ρυπαντές.


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:52

Page 1


fitemena domata_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:32

Page 38

Ενεργειακής Οικονομίας / Φυτεμένα Δώματα

Μία όαση οικονομίας στην καρδιά της πόλης!

Τ

ο φυτεμένο δώμα αποτελείται από πολλά στρώματα εξειδικευμένων υλικών, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές, η βάση της εγκατάστασης, το δίκτυο αποστράγγισης, το υπόστρωμα και η βλάστηση. Διακρίνονται σε τρεις τύπους φυτεμένης στέγης, τον εκτατικό, τον εντατικό και τον ημιεντατικό. O Εκτατικός: Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη εφαρμογή για ελληνικά κτίρια σε σχέση με τους άλλους τύπους καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Το βάθος του υποστρώματος ανέρχεται μόλις σε 2-15cm, το οικολογικό όφελος είναι υψηλό, η βλάστηση που υποστηρίζει είναι κυρίως ποώδης, ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση. O Εντατικός: Ο εντατικός τύπος συνίσταται στη

Το φυτεμένο δώμα, ή αλλιώς φυτεμένη στέγη, πράσινη στέγη, οροφόκηπος και greenroof, ορίζεται το σύνολο ή τμήμα της επιφάνειας δώματος, στέγης, εξώστη, όπου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις για την εγκατάσταση βλάστησης.

δημιουργία ενός ολόκληρου κήπου στην ταράτσα ενός κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως το κόστος του είναι αρκετά αυξημένο, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται ειδική στατική μελέτη (το βάρος του ανέρχεται στα 150800kg/m²), χρειάζεται υπόστρωμα μεγάλου βάθους (0.15–1.5m) και έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, χρειάζεται πολύς χρόνος για την απόσβεση της επένδυσης. Παρ’ όλα αυτά, η τελική του μορφή αποτελεί μια φυσική όαση στο αστικό τοπίο, καθώς τοποθετούνται δέντρα, μονοπάτια, στοιχεία νερού και συστήματα σκίασης κτλ O Ημιεντατικός: Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία και από τους δύο παραπάνω τύπους, ενώ σ’ αυτήν την κατηγορία ενδείκνυται περισσότερο, για τα ελληνικά δεδομένα, ο ημιεντατικός που τείνει προς τον

εκτατικό τύπο. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής. Κατά τα άλλα, είναι μια ασφαλής και πολύ ωφέλιμη εφαρμογή για όλους τους τύπους των κτιρίων.

Τα οικονομικά οφέλη της οικοστέγης Οικονομικά: Μείωση της απώλειας θερμότητας τους χειμερινούς μήνες O Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης έως 50% O Μείωση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της στέγης έως 45-50ο O Μείωση των εργασιών συντήρησης του κτιρίου O Άμεση απόδοση της επένδυσης O Αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου O Διπλασιασμός της διάρκειας ζωής της θερμομόνωσης της στέγης από τα 30 χρόνια, με συμβατική μόνωση, στα 60 χρόνια O

Οικολογικά: O

Αύξηση του ποσοστού της βλάστησης στο αστικό τοπίο και δημιουργία φυσικού περιβάλλοντος για την αστική χλω-

38 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρίδα και πανίδα Μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας O Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μέσω της απορρόφησης των αιωρούμενων σωματιδίων O Εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με οξυγόνο, μέσω της φωτοσύνθεσης O

Κατάργηση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων» O Προστασία από την υπερχείλιση των υδάτων στις καταιγίδες O Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία O Πυροπροστασία O Ηχομόνωση O Μείωση της ποσότητας των υδάτων που απορρέει στο σύστημα των αποχετευτικών αγωγών O

Ξέρατε ότι...: Μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο φυτεμένης στέγης παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε καθαρό αέρα;


fitemena domata_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:35

Page 1


iliothermia_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:44

Page 40

Ενεργειακής Οικονομίας / Ηλιοθερμία

Ζεστό νερό σαν… τον ήλιο!

Ένα ηλιοθερμικό σύστημα εκμεταλλεύεται την δωρεάν ενέργεια του ήλιου για να θερμάνει το νερό που χρησιμοποιούμε είτε για καθημερινή χρήση είτε για θέρμανση.

Τ

ις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα των υλικών επέτρεψε την ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων για την εκμετάλλευση της δωρεάν ηλιακής ενέργειας, τόσο με τη μορφή των φωτοβολταϊκών, όσο και με τη μορφή της ηλιοθερμίας. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι οτι τα μεν πρώτα μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τα δεύτερα σε θερμική. Η θερμική ενέργεια παράγεται ζεσταίνοντας ένα μέσο μεταφοράς (συνήθως νερό ή άλλο ρευστό) σε ειδικές επιφάνειες (πλάκες), που αποτελούν τους ηλιακούς συλλέκτες. Στη συνέχεια το νερό διοχετεύεται σε μια δεξαμενή αποθήκευσης και από εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τις καθημερινές ανάγκες. Τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλα τα ηλιοθερμικά συστήματα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες και η δεξαμενή αποθήκευσης (boiler). Υπάρχουν 3 τρόποι να διαχωριστούν τα ηλιοθερμικά συστήματα, με το πρώτο να αποτελεί το θερμαντικό μέσο:

Ηλιακός Ανοιχτού Κυκλώματος: Είναι ο πιο απλός και φθηνός στη κατασκευή και λειτουργία του, καθώς το ίδιο το νε-

ρό χρήσης αποτελεί το θερμαινόμενο μέσο και θερμαίνεται απευθείας απο τους συλλέκτες. Το μειονέκτημα του είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες δριμύ ψύχους.

Ηλιακός Κλειστού Κυκλώματος: Ο δεύτερος και πιο εξελιγμένος τύπος, χρησιμοποιεί ξεχωριστό θερμαινόμενο μέσο που αποτελείται από ένα άλλο ρευστό (π.χ. λάδι), το οποίο κυκλοφορεί σε ανεξάρτητο κύκλωμα χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό χρήσης. Έτσι με τη βοήθεια ενός εναλλάκτη θερμότητας ζεσταίνει το νερό χωρίς να γίνεται ανάμιξη τους. Το πλεονέκτημα του δεύτερου τύπου είναι ότι παρέχει αυξημένη προστασία σε συνθήκες παγετού. Μια δεύτερη κατηγοριοποίηση μπορεί να γίνει με βάση τις δυνατότητες του δοχείου αποθήκευσης.

Διπλής Ενέργειας Η λειτουργία τους πραγματοποιείται με παράλληλη εκμετάλλευση είτε της ηλιακής είτε της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περιπτώσεις όπου η ηλιακή ακτινοβολία δεν ειναι επαρκής, (π.χ. συννεφιά) χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία νερού. Για το σκοπό αυτό έχει τοποθετημένη μια ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη στο εσωτερικό του.

Τριπλής Ενεργειας Είναι ίδιος με αυτόν της διπλής ενεργειας, αλλά έχει επιπροσθέτως μια ακόμα είσοδο για να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό του καλοριφέρ 40 Πράσινο σπίτι & κτίριο

που παράγεται κατά τη λειτουργία του κεντρικού λέβητα θέρμανσης. Η αποθήκευση του νερού στη δεξαμενή μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, είτε με φυσική κυκλοφορία είτε με εξαναγκασμένη. Φυσική κυκλοφορία: Σε αυτή τη περίπτωση, ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκμεταλλεύεται το φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (άρα και διαφοράς πυκνότητας). Εξαναγκασμένη κυκλοφορία: Αντιθέτως εδώ η κυκλοφορία του θερμαντικού μέσου μέσα στο σύστημα πραγματοποιείται μέσω κυκλοφορητών, βαλβίδων και άλλων συστημάτων ελέγχου.

Συμπέρασμα Η προσφορά των ηλιοθερμικών συστημάτων στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητη καθώς έτσι μειώνονται κατά πολύ οι αέριες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων στη τσέπη μας. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ένα απλός ηλιακός μπορεί να κοστίζει από 500 έως 100 ευρώ και έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει δωρεάν ζεστό νερό για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, είναι εύκολο να αναλογιστούμε τα πολλαπλά οφέλη από την τοποθέτηση του.


Forita Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

2:03

Page 1


fotismos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:55

Page 42

Ενεργειακής Οικονομίας / Φωτισμός

LED… it be light!

Μ

ια από τις κυριότερες αιτίες κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια του σήμερα, αποτελεί ο φωτισμός. Περίπου το 20% του ρεύματος που καταναλώνει ετησίως σε ένα νοικοκυριό οφείλεται σε αυτόν, ενώ σε μία επιχείρηση το

Για πολλούς, ο φωτισμός θεωρείται ο τελευταίος τροχός της αμάξης, όσον αφορά τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα;

ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Με την αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, επιτυγχάνεται μείωση στο ρεύμα για φωτισμό σε ποσοστό 80-90% σε σχέση με του συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως

και σε ποσοστό 50-75% σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες (λάμπες οικονομίαςφθορισμού). Είναι εύκολα κατανοητό επομένως, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό αποτελεί σημαντική παράμετρο οικονομίας.

Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED

Τ

α πλεονεκτήματα των LED είναι παρά πολλά, καθώς προσφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: O Δυνατό, ευχάριστο φως O Εξαιρετική ποιότητα φωτισμού, με μεγάλο δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI > 80%) O Υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90% O Μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη από 25-50.000 ώρες (5 έως 7 φόρες περισσότερο από τους αντίστοιχους λαμπτήρες φθορισμού) O Μηδενική περιεκτικότητα σε υδράργυρο ή μόλυβδο, με μηδενική εκπομπή επιβλα-

βούς υπεριώδους ακτινοβολίας Ελάχιστη παραγωγή θερμότητας (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) O Ανάβουν αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζουν. O Φιλικοί προς το περιβάλλον (μείωση εκπομπών CO2) O Ευκολία και ευελιξία, καθώς ρυθμίζονται στην ένταση και ελέγχονται ακόμη και εν τη απουσία του ιδιοκτήτη από το χώρο O Σταθερή απόδοση με υψηλή φωτεινότητα κατά την πάροδο του χρόνου O Μικρός χρόνος απόσβεσης O Ποικιλία μοντέλων που ταιριάζουν σε όλες O

Επιλογή του καταλληλότερου LED λαμπτήρα

Γ

ια όλα τα είδη λαμπτήρων και για οποιαδήποτε χρήση, υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με κάποιο λαμπτήρα LED. Συνεπώς όλοι οι λαμπτήρες μπορούν να αντικατασταθούν με LED, εφόσον ακολουθηθούν τέσσερα βασικά βήματα. Βήμα 1: Εκτίμηση της επιθυμητής ισχύος-φωτεινότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και ο προηγούμενος λαμπτήρας και το κατά πόσο υπήρχε στον χώρο η απαραίτητη φωτεινότητα. Βήμα 2: Επιλογή θερμοκρασίας χρώματος (θερμός ή ψυχρός φωτισμός) 42 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Βήμα 3: Επιλογή βάσης (ντουί). Οι LED λαμπτήρες διατίθενται πλέον με διάφορες βάσεις σύνδεσης, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στα φωτιστικά που υπάρχουν στο χώρο. Βήμα 4: Επιλογή επιπλέον χαρακτηριστικών, όπως η ύπαρξη ροοστάτη, ανακλαστικοί λαμπτήρες για κατευθυνόμενο φωτισμό. Τέλος η συμπεριφορά μας και μόνο, η οποία έχει και ουσιαστικά μηδενικό κόστος, μπορεί να έχει επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

τις βάσεις σύνδεσης (ντουί) και με δυνατότητα σύνδεσης με dimmer O Χαμηλές απώλειες ρεύματος σε θερμότητα Εάν στα παραπάνω, συνυπολογίσουμε ότι τους λαμπτήρες LED τους αγοράζουμε μία φορά (τουλάχιστον για τα 5 χρόνια της εγγύησής τους), ενώ τους συμβατικούς λαμπτήρες θα τους αγοράσουμε αρκετές φορές, λόγω της μικρής διάρκεια ζωής τους και λόγω του ότι καίγονται πολύ εύκολα, τότε η απόσβεση της επένδυσής μας υπολογίζεται τουλάχιστον 4050% μικρότερης διάρκειας, ενώ το κέρδος μας διπλασιάζεται.


Technomihaniki:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:53

Page 1

«Πράσινο φως»

στην οικονομία! Ποιότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία χρημάτων με λαμπτήρες LED.

Ο

φωτισμός με τεχνολογία LED αποτελεί σήμερα την κορυφαία επιλογή της αγοράς, καθώς προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’επέκταση χρημάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει και το πλέον ποιοτικό φως για κάθε σπίτι και κάθε κτίριο. Την ίδια ώρα δε, φροντίζει και για την προστασία του περιβάλλοντος, ξεχωρίζοντας σημαντικά από τις παραδοσιακές λύσεις, με την υψηλή εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας.

Επισκεφθείτε το

www.ledgr.gr

και υπολογίστε μόνοι σας την εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχετε με λαμπτήρες LED.

Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED Η χρήση της τεχνολογίας LED ανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις και ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού για μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως τα εξής: O Δημιουργία λευκού, δυνατού, ευχάριστου φωτός O Εξαιρετική ποιότητα φωτισμού (CRI > 85%) O Υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας 85 έως 90% O Μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη από 50.000 ώρες (5 έως 7 φόρες περισσότερο από τους αντίστοιχους λαμπτήρες φθορισμού) O Δεν περιέχει υδράργυρο ή μόλυβδο και δεν εκπέμπει επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. O Παράγει ελάχιστη θερμότητα (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) O Ανάβει αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζει. O Ανθεκτικότερη σε ψυχρό περιβάλλον από τους λαμπτήρες φθορισμού. O Φιλικός προς το περιβάλλον. O Γρήγορη και εύκολη αντικατάσταση (χωρίς ιδιαίτερες μετατροπές)

Προϊόντα με την υπογραφή LEDGR Η LEDGR προσφέρει μια μεγάλη και πλήρη γκάμα προϊόντων LED, κατάλληλη για την αντικατάσταση κάθε τύπου συμβατικού λαμπτήρα με αξιόπιστα και ευρωπαϊκά προϊόντα, πάντα με εγγύηση που φθάνει τα 5 έτη, και φυσικά πραγματικές και πιστοποιημένες αποδόσεις. O

O

O

Λαμπτήρας PL 8W, 800lm, CRI>80 για την αντικατάσταση λαμπτήρων φθορίου 26W Λαμπτήρας Tube 10W, 1.050lm, CRI>80 για την αντικατάσταση λαμπτήρων φθορίου 18W, 60cm, με περιστρεφόμενο κούμπωμα (πλήρη σειρά λαμπτήρων T8 και T5) Λαμπτήρες γενικής χρήσης (κεράκι, γλόμπος, G4, G9) με 3-5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και τιμή από 5,90€

Εγγυημένη ποιότητα Το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει η εταιρεία στην αγορά, διακρίνονται για την ποιότητά τους, αλλά και για τις κορυφαίες εργοστασιακές τους εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, η εγγύηση των προϊόντων PHAROX και LEDISON ανέρχεται στα 5 χρόνια, ενώ για τα προϊόντα LEDON η εγγύηση φθάνει μέχρι και στα 2 χρόνια. Η προέλευση όλων των προϊόντων δε, είναι ευρωπαϊκή και στο σύνολό τους καλύπτονται από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά (CE, ROHS, TUV).

Λ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13, ΠΕΥΚΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ TΗΛ.: 2310 357552, E-mail: sales@technomechanics.gr, www.ledgr.gr


Sistimata oikonomias reumatos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:56

Page 44

Ενεργειακής Οικονομίας / Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας

Δια χειρός ... ενέργειας Τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας που συντελούν στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας και χρημάτων.

Α

λήθεια, έχουμε αναλογιστεί ποτέ πόση από την ενέργεια που καταναλώνουμε στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιείται πραγματικά; Οι απώλειες και οι διαρροές της σε όλα τα σύγχρονα σπίτια αλλά και τα επαγγελματικά κτίρια είναι ένα φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, που εκτός από την ανεξέλεγκτη σπατάλη των πόρων του περιβάλλοντος, έχει μεγάλη επίπτωση και στη τσέπη μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να μπει ένα φρένο σε αυτή την αλόγιστη σπατάλη; Η απάντηση είναι «ναι» και έρχεται με τη μορφή των Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας. Τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας απαρτίζονται από τους έξυπνους ελεγκτές, τους έξυπνους θερμοστάτες και την ενεργητική διαχείριση του κτιρίου (smart home). Οι έξυπνοι ελεγκτές: Είναι μια ασύρματη φορητή συσκευή νέας τεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί και ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε και υπολογίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών σε πραγματικό χρόνο. Ουσιαστικά, πρόκειται για έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι παρακολουθούν και ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε. Συμπληρωματικά, υπολογίζουν το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών που έχουμε στο σπίτι ή στην επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο, βάσει πάντα της τρέχουσας τιμής προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι βοηθούν ουσιαστικά στην άμεση ενημέρωση μας,

έτσι ώστε να κάνουμε ορθότερη χρήση και διαχείριση των συσκευών. Το όφελος είναι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η οικονομία στον τελικό λογαριασμό σε ποσοστό έως και 20%. Ο ψηφιακός θερμοστάτης: Είναι μια συσκευή ελέγχου η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θερμοστάτης είναι συνδεδεμένος και ελέγχει ένα μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης. Σε κατοικίες και κτίρια που υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, η τοποθέτηση ενός νέου ηλεκτρονικού-ψηφιακού θερμοστάτη προς αντικατάσταση του παλιού, πολλές φορές προσφέρει σημαντική μείωση έως και 25% στην κατανάλωση του καυσίμου (ανεξάρτητα αν πρόκειται για καύσιμη ύλη ή ηλεκτρισμό). Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην ακρίβεια που διαθέτουν τα σύγχρονα συστήματά στις μετρήσεις τους και μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίτευξη της ζητούμενης θερμοκρασίας στο χώρο. Ενεργητική διαχείριση της ενέργειας: Στην περίπτωση αυτή επεμβαίνουμε πιο ενεργά στην ηλεκτρική εγκατάσταση του κτιρίου και συγκεκριμένα σε όλες τις συσκευές που είναι διασυνδεδεμένες, από τις απλές πρίζες μέχρι τα ηλεκτρικά ρολά (αν υπάρχουν), την αυτόνομη θέρμανση, ακόμα και το φωτισμό. Ένας διακομιστής (server) αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις εντολές που δέχεται από τους διάφορους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι

εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου. Προγραμματίζεται από τους χρήστες για να επεμβαίνει και να ρυθμίζει ανάλογα τη λειτουργία των συσκευών με βάση τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά και με βάση τις επιθυμίες μας. Για παράδειγμα, μπορεί να κατεβάζει αυτόματα τις τέντες σε έντονη ηλιοφάνεια, μειώνοντας το φυσικό φως στο εσωτερικό του σπιτιού, ή να ενεργοποιεί τον φωτισμό όταν αρχίζει να σουρουπώνει. Ακολούθως, μπορεί να δίνει εντολή να κλείσει το αυτόματο πότισμα αν έχει βρέξει την προηγούμενη μέρα, ή ακόμα και να κλείνει τα ηλεκτρικά ρολά αυτόματα τη νύχτα για λόγους ασφαλείας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιεί συγκεκριμένες ζώνες του σπιτιού κατά την απουσία μας ή τις νυχτερινές ώρες, αποκλείοντας το ρεύμα και έτσι, με ενεργητικό τρόπο πλέον, να περιορίζει την κατανάλωση.

Πώς θα περιορίσουμε τη σπατάλη

Από την εφαρμογή στη χρήση

Έ

Η

νας πρώτος τρόπος περιορισμού της σπατάλης θα είναι να κατανοήσουμε το ποσοστό εκείνο της ενέργειας που χρησιμοποιούμε καθημερινά, χωρίς να αλλάξουμε το τρόπο ζωής μας. Με το να υιοθετήσουμε μια πιο «οικολογική» στάση, ναι μεν βοηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά από την άλλη μεριά είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από τις συνήθειες μας. Βγάζοντας συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε είναι μια πρώτη και καλή προσπάθεια αντιμετώπισης, στην πράξη όμως είναι και δύσκολο να εφαρμοστεί. Για αυτό το λόγο, η επιλογή ενός συστήματος διαχείρισης θα μας βοηθήσει πολύ πιο αποτελεσματικά να μειώσουμε τις δαπάνες μας, εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους από το περιβάλλον.

44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να γίνει εύκολα από κάποιον με στοιχειώδεις ηλεκτρολογικές γνώσεις. Ωστόσο στην περίπτωση που θέλουμε να προχωρήσουμε σε επεμβάσεις και αλλαγές σε ενεργητικό επίπεδο, η συμβολή ειδικού είναι επιβεβλημένη. Το κόστος των επεμβάσεων μπορεί να ξεκινά από λίγα ευρώ και να καταλήγει σε πολλές χιλιάδες ανάλογα με τις ανάγκες και τη τσέπη μας. Για την αντικατάσταση ενός απλού θερμοστάτη από αναλογικό σε ψηφιακό, θα χρειαστούμε από 25 ευρώ έως και 200 για πιο εξελιγμένα μοντέλα που δέχονται και “προχωρημένο” προγραμματισμό. Αντίστοιχα για ελεγκτές ηλεκτρικής ενέργειας το κόστος για μια απλή πρίζα ξεκινά από τα 60 ευρώ. Στην περίπτωση της ενεργητικής διαχείρισης χρειάζεται αναλυτική προσφορά που μπορεί να διαφέρει σημαντικά από κτίριο σε κτίριο.


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:00

1


Keramidia_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:38

Page 46

Δομικά υλικά

Η παράδοση συναντά την πρόοδο Οι νέες τεχνολογίες στην τοιχοποιία προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στη σωστή και οικονομική λειτουργία του κτιρίου, όσο και στη μόνωσή του.

Ε

δώ και πολλές δεκαετίες η τοιχοποιία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη κατασκευή ενός κτιρίου. Στο παρελθόν άλλωστε, ήταν και ο βασικός τρόπος στήριξης της κατασκευής καθώς αποτελούσε μέρος του φέροντος οργανισμού. Αυτό στη συνέχεια άλλαξε με τη διάδοση του μπετόν, το οποίο πλέον παραλάμβανε τα φορτία περιορίζοντας έτσι το ρόλο της τοιχοποιίας αποκλειστικά στην μόνωση της κατασκευής. Σήμερα η αλήθεια είναι ότι η έλευση νέων υλικών και τεχνολογιών έχουν αλλάξει τον τρόπο χτισίματος, περιορίζοντας την εφαρμογή της. Νέα ελαφρύτερα υλικά, με ευκολότερους τρόπους εφαρμογής και αξιοσημείωτη συμπεριφορά, απειλούν σοβαρά την παραδοσιακή τοιχοποιία από τούβλο. Μήπως αυτό σημαίνει το τέλος της; Σαφέστατα και όχι, διότι ο άνθρωπος με την εφευρετικότητα του και τη δυνατότητα να εξελίσσει τα εργαλεία του, ανέπτυξε τρόπους να κάνει το σύνηθες… μοναδικό και το κάτι που ήταν κάποτε απλά καλό, καλύτερο. Η τοιχοποιία μπορεί να διαχωριστεί σε εξωτερική και εσωτερική, ενώ το υλικό 46 Πράσινο σπίτι & κτίριο

προτίμησης μέχρι προσφάτως ήταν παραδοσιακά το τούβλο. Η εξωτερική τοιχοποιία επιβαρύνεται με το έργο της σωστής μόνωσης της κατασκευής, ενώ η εσωτερική με τη διαρρύθμιση και το διαχωρισμό του εσωτερικού της. Με δεδομένη τη λειτουργία της εσωτερικής τοιχοποιίας στην οποία οι απαιτήσεις περιορίζονται μόνο σε ρόλο καλαισθησίας και λειτουργικότητας, το μεγάλο βάρος για τη σωστή και οικονομική λειτουργία του κτιρίου πέφτει αναγκαστικά στην εξωτερική. Έτσι, συνήθως ανάμεσα σε δύο σειρές τοιχοποιίας παρεμβάλλεται ένα στρώμα μόνωσης, ενώ τελευταία η πρόοδος επιτάσσει τη μόνωση να τοποθετείται και εξωτερικά σε υπάρχουσες κατασκευές δημιουργώντας ένα «κέλυφος» προστασίας ενάντια στις εξωτερικές συνθήκες. Αυτό βέβαια από μόνο του επιβαρύνει το αρχικό κόστος, ενώ αυξάνονται και οι συνολικές διαστάσεις της κατασκευής. Θα μπορούσαν άραγε να συνδυαστούν αυτές οι δύο σημαντικές λειτουργίες σε μία; Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν και εφάρμοσαν κορυφαίες βιομηχανίες κατασκευής τούβλων στην Ελλάδα, παράγοντας τα λεγόμενα «θερμομονωτικά τούβλα».

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι: Με βάση τα δεδομένα πολυετών ερευνών, προκύπτει ότι το 25% των συνολικών θερμικών απωλειών ενός κτιρίου προέρχεται από την οροφή και το 35% από τις τοιχοποιίες. Η επιλογή επομένως σύγχρονων δομικών υλικών για τις ανάγκες των κατασκευών μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξοικονόμηση χρημάτων από τη λειτουργία του κτιρίου στο μέλλον.


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:49

Page 1


Keramidia_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

29/7/2015

12:38

Page 48

Δομικά υλικά

Το «έξυπνο» τούβλο

Τ

ο τούβλο εξ’ ορισμού αποτελείται από πηλό ο οποίος τοποθετείται μέσα σε καλούπια για να πάρει το σχήμα και τις διαστάσεις που θέλουμε και στη συνέχεια ψήνεται σε ειδικούς φούρνους μέχρι να σκληρύνει και να αποκτήσει τη γνωστή μορφή του. Οι χαρακτηριστικές οπές του αποτελούν ισχυρό μονωτικό παράγοντα καθώς, όπως είναι γνωστό, ο αέρας αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το συνολικό βάρος αλλά και αυξάνεται και η μόνωση σε σχέση με ένα συμπαγές τούβλο. Αυτά τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι σήμερα. Τα θερμομονωτικά τούβλα σε αντίθεση με τα συμβατικά, έχουν γέμιση από πολυουρεθάνη. Οι εσωτερικές οπές δηλαδή είναι γεμάτες με αυτό το αφρώδες υλικό το οποίο όταν στεγνώνει δημιουργεί μια συμπαγή και ανθεκτική μάζα. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της μονής τοιχοποιίας με το παραδοσιακό κεραμικό, αλλά και ένα από τα καλύτερα σύγχρονα μονωτικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ποιοτικό προϊόν που προσφέρει μεγάλη οικονομία, άλλα και άριστη θερμομόνωση χειμώνα - καλοκαίρι. Επίσης παρέχει και πολύ καλή προστασία από υγρασία και θόρυβο.Η σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής εγγυάται ότι δεν

θα υπάρχουν απώλειες στους αρμούς, επειδή η θερμοκρασία μεταφέρεται με αγωγιμότητα και διαχέεται σχεδόν σε ολόκληρη μάζα του τούβλου. Έτσι έχουμε ελάχιστες απώλειες και η εσωτερική επιφανειακή θερμοκρασία του τοίχου παραμένει σχεδόν σταθερή. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοια εφαρμογής είναι προφανή. Συνοπτικά προσφέρουν: O Συμπαγή και σταθερή τοιχοποιία (καλύτερη συμπεριφορά σε περίπτωση σεισμού) O Σίγουρη και σωστή θερμομόνωση με απεριόριστο χρόνο αντοχής. O Κανένα πρόβλημα υγρασίας O Ευκολία και ταχύτητα στο χτίσιμο (οικονομία χρόνου και χρημάτων) O Εξοικονόμηση χώρου (σε επιφάνεια 10Χ10μ έχουμε κέρδος 2τ.μ.) O Οικονομία στην εγκατάσταση θέρμανσης και στην κατανάλωση καυσίμων

Κεραμίδια… Οικονομίας

Σ

την περίπτωση των κεραμιδιών τα πράγματα διαφοροποιούνται ως προς τη μονωτική τους ικανότητα. Και αυτό διότι τα παραδοσιακά κεραμίδια δεν διαθέτουν οπές όπως τα τούβλα, αλλά αποτελούνται από μια συμπαγή μάζα από «ψημένο» πηλό, που σκοπό έχει την απομάκρυνση του νερού με ικανοποιητικό τρόπο, έτσι ώστε να μην διεισδύει στο εσωτερικό της στέγης του σπιτιού. Επομένως ο προσανατολισμός τους έχει να κάνει περισσότερο με τη προστασία ενάντια στις εξωτερικές συνθήκες, την αισθητική και την αντοχή στο χρόνο. Οι σύγχρονες ανάγκες ωστόσο για εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστούν τη μόνωση καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή τους. Για αυτό το σκοπό συνήθως η στέγη επενδύεται με μονωτικές πλάκες που δημιουργούν μια θερμική ασπίδα και στη συνέχεια τοποθετούνται τα κεραμίδια, ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές μας προτιμήσεις. Στη σημερινή αγορά όμως υπάρχουν και περιπτώσεις κεραμιδιών που διαφοροποιούνται τόσο αισθητικά όσο και πρα-

48 Πράσινο σπίτι & κτίριο

κτικά από τους παραδοσιακούς προκατόχους τους. Μοιάζουν περισσότερο με πλακίδια και κατασκευάζονται από ειδικό τσιμεντοκονίαμα το οποίο ενσωματώνει το μονωτικό υλικό στο κάτω μέρος τους και τοποθετούνται όπως ακριβώς οι τοιχοποιίες, «συρταρωτά» δηλαδή το ένα μέσα στο άλλο. Έτσι αποφεύγεται η δημιουργία θερμογεφυρών και η μονωτική

τους ικανότητα μεγιστοποιείται. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι διατίθενται σε πολλές χρωματικές επιλογές και επιλογές αρχιτεκτονικής αισθητικής (μακεδονικού, ρωμαϊκού ρυθμού, κτλ.), αλλά και σε ειδικές πρακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση ιστού κεραίας, η στήριξη ηλιακού θερμοσίφωνα.


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:36

1


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:24

Page 50

Ενεργειακής Οικονομίας / Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κλιματισμό

Κλιματισμός άνευ όρων Κλιματισμός δεν είναι μόνο η λειτουργία on-off που πατάμε στο air-condition του σπιτιού μας. Είναι μια διαδικασία σύνθετη, η οποία όμως αν πραγματοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης με λίγα χρήματα.

Μ

ε τον όρο «κλιματισμό» ονομάζουμε τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της κίνησης ή της καθαρότητας του αέρα ενός χώρου. Επίσης ο όρος αυτός γενικότερα μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να ψύξουμε, θερμάνουμε, εξαερίσουμε ή απολυμάνουμε την υπάρχουσα κατάσταση του αέρα. Πολλές φορές η έννοια του κλιματισμού συγχέεται με τη ψύξη ενός χώρου (Μονόψυξη). Αυτό όμως δεν είναι ακριβές διότι στη δεύτερη περίπτωση ο αέρας απλά ψύχεται (συνήθως μέσω της εξάτμισης του νερού) χωρίς προηγουμένως να έχει υποστεί κάποια επεξεργασία (καθαρισμό, ή αφύγρανση).

Οι βασικές λειτουργίες που επιτελούνται σε ένα σύστημα κλιματισμού είναι: Θέρμανση Ψύξη O Ύγρανση O Αφύγρανση O Ανανέωση του αέρα O Καθαρισμός του αέρα O O

Όλα τα κλιματιστικά συστήματα δεν έχουν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν το νερό ή τον ίδιο τον αέρα σαν ψυκτικό μέσο, ή ακόμα και κάποιο άλλο ψυκτικό ρευστό. Με βάση αυτό διακρίνονται σε: O Συστήματα κλιματισμού μόνο με αέρα. 50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Συστήματα κλιματισμού μόνο με νερό. Συστήματα κλιματισμού αέρα - νερού. O Συστήματα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού - αέρα. O Συστήματα κλιματισμού υπογείων υδάτων – νερού/αέρα (στην περίπτωση Γεωθερμίας). Ο τρόπος με τον οποίο στη συνέχεια διοχετεύουν τον κλιματιζόμενo αέρα στο χώρο αποτελεί ένα δεύτερο διαχωρισμό. Έτσι έχουμε: O Κεντρικά συστήματα κλιματισμού: ονομάζονται έτσι γιατί η κεντρική μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται σε ένα σημείο συνήθως απομακρυσμένο από το χώρο O O

που θέλουμε να κλιματίσουμε. Η ανταλλαγή του ψυκτικού μέσου γίνεται μέσω σωληνώσεων ενώ η μεταφορά του ψυχρού ή θερμού αέρα μέσω καναλιών συνήθως ενσωματωμένων σε ψευδοροφή. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες πολλών σημείων του κτιρίου ταυτόχρονα, προσφέροντας ευελιξία στις επιλογές των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε αυτό. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε μεγάλα κτίρια γραφείων ή άλλους επαγγελματικούς χώρους μεγάλων διαστάσεων, όπου οι διαφορετικές ανάγκες άνεσης των ενοίκων είναι αυξημένες.


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:25

Τοπικά Συστήματα κλιματισμού: διαχωρίζονται σε ημικεντρικά και αυτόνομα (split – units). Η λειτουργία τους γίνεται μέσω μιας κεντρικής εξωτερικής μονάδας και μίας εσωτερικής που συνδέονται μεταξύ τους μέσω σωληνώσεων για τη μεταφορά του ψυκτικού μέσου και του ανταλλασσόμενου αέρα. O Ημικεντρικά Συστήματα: Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα ημικεντρικά διαθέτουν μία κεντρική «κασέτα» τοποθετημένη σε ένα εσωτερικό σημείο του O

Page 51

κτιρίου (συνήθως κρυμμένη σε ψευδοροφή) από την οποία αναχωρούν εύκαμπτοι αεραγωγοί και καταλήγουν στους χώρους που θέλουμε να κλιματίσουμε. Αποτελούν πολύ χρήσιμη επιλογή σε νέες κατοικίες ή μικρές επιχειρήσεις διότι προσφέρουν αυξημένα επίπεδα αυτοματισμού και θερμοκρασιακών επιλογών. O Αυτόνομα Συστήματα διαιρούμενου τύπου (split ή multi split): Σε αυτά, η εσωτερική μονάδα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με

την εξωτερική και ουσιαστικά κλιματίζει έναν ενιαίο χώρο. Στις περιπτώσεις των multi splits η κεντρική μονάδα μπορεί να συνδυαστεί μέχρι και με 3 εσωτερικές, αυξάνοντας την αυτονομία στο εσωτερικό, προσομοιώνοντας κάπως τη χρήση των ημικεντρικών συστημάτων. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν υποχρεώνουν τον ιδιοκτήτη στη κατασκευή γυψοσανίδας που πολλές φορές είναι απαγορευτική λόγω ύψους, ειδικά σε κατοικίες.

Η εναλλακτική λύση των φορητών Monoblock

Π

ρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία ενσωματώνουν την εξωτερική και εσωτερική μονάδα στην ίδια συσκευή – σε αντίθεση με τα συστήματα διαιρούμενου τύπου (split). Η αποβολή του θερμού αέρα

στο περιβάλλον γίνεται μέσω ενός παραθύρου / πόρτας, τα οποία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά. Αυτό συνεπάγεται απώλειες στην ψύξη και κατά συνέπεια μειωμένη απόδοση. Τα συστήματα αυτά είναι συνή-

θως τροχήλατα και χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης εναλλακτικών συστημάτων ή όταν δεν απαιτείται μόνιμη εγκατάσταση (π.χ. εξοχικές κατοικίες).

Η περίπτωση των Αντλιών Θερμότητας

Ο

ι Αυτόνομες Κλιματιστικές Μονάδες και τα Συστήματα Κεντρικού Κλιματισμού που λειτουργούν με ψυκτικό υγρό (Σύστημα Ψυκτικού Υγρού – Αέρα) μπορεί να διαθέτουν και αντίστροφη λειτουργία για να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες θέρμανσης όσο και ψύξης ενός χώρου. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε αυτά ως Αντλίες Θερμότητας. Από τη φυσική γνωρίζουμε ότι όταν ένα αέριο συμπιέζεται θερμαίνεται, ενώ αντίθετα όταν εκτονώνεται ψύχεται. Αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι που εκμεταλ-

λεύονται οι αντλίες θερμότητας, ανταλλάσσοντας ουσιαστικά ενέργεια με το περιβάλλον μέσω ενός συμπιεστή. Κατά συνέπεια λειτουργούν με αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου και επειδή ο εξατμιστής του κυκλώματος γίνεται συμπυκνωτής, αποβάλει την θερμότητα του αέρα μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και έτσι τον θερμαίνει. Παρά την αυξημένη τιμή αγοράς τους, έχουν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό λόγω της σχετικά οικονομικής τους λειτουργίας και λόγω της ευκολίας χρήσης και τοποθέτησης. Πράσινο σπίτι & κτίριο 51


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:26

Page 52

Ενεργειακής Οικονομίας / Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κλιματισμό

Ο ρόλος του inverter

Π

ρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία που πλέον έχει γίνει μονόδρομος στις μέρες μας, λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει. Τα περισσότερα σύγχρονα τοπικά, αυτόνομα ή και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού διαθέτουν λειτουργία Inverter. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η λειτουργία αυτή δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος, αλλά πρόκειται για έναν μετατροπέα ισχύος που επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντι-

κή μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20% με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα. Επίσης ελαχιστοποι-

Ορολογία και χρήσιμες συμβουλές

Κ

αλό είναι πλέον οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ακριβώς αγοράζουν. Οι μέρες που όλοι επέλεγαν από το τοπικό κατάστημα ηλεκτρικών ότι τους πρότεινε ο ιδιοκτήτης – πωλητής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και σίγουρα η μεγάλη πληθώρα επιλογών και τεχνολογιών είναι σημαντικός σύμμαχος οικονομίας. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την τεχνική ορολογία των συσκευών που θα αγοράσουμε, καθώς είναι ενδεικτική της απόδοσης τους. Έτσι οι δύο σημαντικότερες λέξεις είναι: O SCOP: Seasonal Coefficient of Performance: Είναι η θερμική ισχύς κατά τη

διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται θέρμανση, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SCOP, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα. O SEER: Seasonal Energy Efficiency Ratio: Είναι η ψυκτική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται ψύξη, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SEER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

Να μην ξεχνάμε: Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την αγορά κλιματιστικού, είναι πλέον και η ενεργειακή ετικέτα, η οποία και παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και αξιολογείται από Α μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Πρόκειται για μία νομική υποχρέωση, που όμως μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και να συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματός τους.

52 Πράσινο σπίτι & κτίριο

είται και το επίπεδο θορύβου διότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές.


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:35

1


energeiakes etiketes:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:27

Page 54

Ενεργειακής Οικονομίας / Ενεργειακές ετικέτες

Η ετικέτα που προσφέρει εξοικονόμηση

Επωνυμία ή εμπορικό σήμα και αναγνωριστικό μοντέλου Κείμενο «SEER» για ψύξη, με γαλάζιο ανεμιστήρα και σύμβολο κύματος αέρα

Η εξασφάλιση της σωστής ενεργειακής σήμανσης των ηλεκτρικών συσκευών είναι προς όφελος τόσο των κατασκευαστών και εμπόρων, όση είναι και η υποχρέωση του καταναλωτή να γνωρίζει πως να τη διαβάζει σωστά.

Τάξη ενεργειακής απόδοσης κατά την ψύξη Φορτίο σχεδιασμού σε Kw (για ψύξη)

Η

κάθε κλιματιστική συσκευή είτε προορίζεται αποκλειστικά για ψύξη, είτε για ψύξη και θέρμανση, χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή της απόδοση. Αυτή είναι που καθορίζει το πόσο φιλική είναι προς το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του καταναλωτή. Πρακτικά οι πιο αποδοτικές συσκευές χαρακτηρίζονται από το ποσοστό της παραπάνω ενέργειας που αποδίδουν σε σχέση με αυτή που καταναλώνουν για τη λειτουργία τους. Η απόδοση αυτή για να αξιολογηθεί καλύτερα γίνεται με τη βοήθεια των τάξεων (ή κλάσεων). Οι τάξεις αυτές κυμαίνονται από το Α μέχρι το G ή από το Α+++ μέχρι το D ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Ως Α ή Α+++ χαρακτηρίζεται η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή και ως G ή D η λιγότερο αποδοτική.

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης (τιμή SEER) (για ψύξη) Ετήσια κατανάλωση ενέργειας, σε kWh ανά έτος (για ψύξη) Τιμές στάθμης ηχητικής ισχύος της μονάδας εσωτερικού και της μονάδας εξωτερικού χώρου, σε Db(A) rel pW

Γιατί είναι σημαντική

Α

ρκετός κόσμος πιστεύει ότι η αναγραφή της απόδοσης μιας συσκευής μέσω αυτής της ετικέτας, είναι απλά μια νομική υποχρέωση που επιβάλλεται και ελέγχεται από το κράτος για τη διασφάλιση του καταναλωτή. Στην ουσία όμως πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο, καθώς:

O

O

Μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή προς τη κατασκευάστρια εταιρεία ή ακόμα και το κατάστημα λιανικής πώλησης. Μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του καταναλωτή κατά την αγορά του

Μπορεί να συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και όχι μόνο. Επίσης μπορεί να ενισχύσει τη προτίμηση του για μια συσκευή έναντι κάποιας άλλης με προφανές όφελος για τον ίδιο.

O

Παλιά και νέα μορφή ετικετών

Η

νομοθεσία σήμερα επιβάλει την ύπαρξη 7 τάξεων ενεργειακής απόδοσης των συσκευών. Στους υπολογισμούς του ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη πλέον και τη κατανάλωση ενέργειας στις διάφορες φάσεις λειτουργίας της συσκευής (π.χ. κατάσταση ψύξης, θέρμανσης, αναμονής, εκτός λειτουργίας κλπ). Επίσης πρέπει να υπάρχει γλωσσική ουδετερότητα κοινή για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Έτσι στην νέα ενεργειακή ετικέτα εκτός από τη τάξη της ενεργειακής απόδοσης, πρέπει να αναγράφονται και τα εξής : Εποχιακός Βαθμός ενεργειακής απόδοσης (SEER): ο συνολικός βαθμός ενεργειακής απόδοσης της μονάδος που υπολογίζεται ως ο λόγος της ετήσιας απαιτούμενης ψύξης, προς την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη. Εποχιακός Συντελεστής απόδοσης (SCOP): ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της μονάδας, ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας την ετήσια απαιτούμενη θέρμανση, με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση. Ονομαστικός βαθμός ενεργειακής απόδοσης(EERated): ο λόγος της δηλωμένης ψυκτικής ισχύος (kW) προς την ονομαστική ισχύ εισόδου για ψύξη (kW), όταν η συσκευή ψύχει υπό πρότυπες συνθήκες διαβάθμισης. Ονομαστικός συντελεστής απόδοσης(COPrated): ο λόγος της δηλωμένης θερμαντικής ισχύος (kW) προς την ονομαστική ισχύ εισόδου 54 Πράσινο σπίτι & κτίριο

για θέρμανση (kW), όταν η συσκευή θερμαίνει υπό πρότυπες συνθήκες διαβάθμισης.

Η καινούργια ενεργειακή ετικέτα και η παλιότερη εκδοχή της.


AC SPLIT:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:40 μμ

Σελίδα 55

Ενεργειακής Οικονομίας / Τοπικά Κλιματιστικά Διαιρούμενου Τύπου

Το… air-condition κάθε σπιτιού Τα κλασικά, αυτόνομα κλιματιστικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και διευκολύνουν εδώ και χρόνια τη ζωή των καταναλωτών. Πώς, όμως, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση στη λειτουργία τους;

Τ

α κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου (split systems) τα συναντάμε συχνότερα από κάθε άλλο τύπο κλιματισμού. Πρόκειται για αυτόνομα κλιματιστικά συστήματα που μπορούν να καλύψουν ανάγκες κυρίως οικιακών εφαρμογών κλιματισμού, ενώ σε μικρότερο βαθμό καλύπτουν ανάγκες μικρών εμπορικών εφαρμογών, ανάλογα με την ισχύ τους. Ονομάζονται διαιρούμενου τύπου διότι αποτελούνται από δυο μονάδες ανά σύστημα, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα. Το split (σ.σ. διαίρεση) υποδεικνύει τα δύο διαφορετικά μέρη της ψυκτικής μηχανής του συστήματος. Έτσι αποτελούνται από: Εξωτερική μονάδα: Εσωτερική μονάδα Πολλαπλές εσωτερικές μονάδες (multi split): Είναι ένα σύστημα κλιματισμού που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος

στις μέρες μας. Στην αγορά υπάρχουν κάποια κλιματιστικά που μπορούν να συνδυάζουν την ίδια εξωτερική μονάδα με παραπάνω από μία εσωτερικές. Με αυτό τον τρόπο προσομοιώνουν τη λειτουργία μίας ημικεντρικής μονάδας κλιματισμού με τα εμφανή οφέλη να είναι τα εξής: O Κλιματισμός παραπάνω από ενός χώρου ταυτόχρονα O Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας επειδή χρησιμοποιείται μία μόνο εξωτερική μονάδα O Μείωση στο συνολικό κόστος απόκτησης καθώς δεν χρειάζεται η αγορά νέου κλιματιστικού O Μείωση στις εργασίες τοποθέτησης και συντήρησης (μια εξωτερική μονάδα) O Καλύτερη αισθητική στις προσόψεις των κτιρίων O Αύξηση των επιλογών κλιματισμού ανά χώρο ανάλογα με τις απαιτήσεις διαφορετικών χρηστών (αυτονομία)

Τεχνολογία inverter

Τ

α σύγχρονα τοπικά και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού διαθέτουν λειτουργία Inverter. Η λειτουργία Inverter δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος, αλλά αντίθετα επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Όταν οι θερμικές απαιτήσεις είναι υψηλές ο συμπιεστής λειτουργεί μέχρι και στο 130% της ισχύος του, ενώ όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές μόνο στο 30%. Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, ο μετατροπέας μειώνει την λειτουργία του συμπιεστή στο ρελαντί. Αντίθετα, τα κλιματιστι-

κά συστήματα χωρίς Inverter παύουν την λειτουργία τους και εκκινούν εκ νέου σε μέγιστη ισχύ όταν αυξομειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία του χώρου. Με την λειτουργία Inverter επιτυγχάνεται: O Η σημαντική μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20 με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα. O Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων θορύβου καθότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές. Τα αυτόνομα συστήματα τέλος, εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορούν να επιτελέσουν μια σειρά άλλων λειτουργιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να λειτουργήσουν ως συστήματα αερισμού, τα οποία εξασφα-

λίζουν την σωστή ανανέωση του αέρα στο χώρο, αλλά και ως συστήματα μερικού ή πλήρους κλιματισμού. Στα συστήματα μερικού κλιματισμού, εκτός από την ανανέωση του αέρα, γίνεται και μικρή επεξεργασία αυτού, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα. Αντίθετα σε ένα σύστημα πλήρους κλιματισμού οι διεργασίες είναι πολυάριθμες με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι ο καθαρισμός και η ανανέωση του αέρα, η θέρμανση/ψύξη του χώρου, ή η ρύθμιση της υγρασίας με ύγρανση ή αφύγρανση. Τα πλεονεκτήματα τους είναι εμφανή, για αυτό και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη σημερινή αγορά.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 55


Toixou epidapedia orofis:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:28

Page 56

Ενεργειακής Οικονομίας / Τύποι κλιματιστικών συστημάτων

Δείξε μου τον τύπο σου… Κλιματιστικά τοίχου, δαπέδου, φορητά ή οροφής. Ποιο ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες;

Τ

α κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου μπορούν να χωριστούν στα κλιματιστικά τοίχου, δαπέδου, φορητά, οροφής, δαπέδου/οροφής και στις κασέτες. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της συν και πλην και επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Πιο αναλυτικά, η πρώτη κατηγορία κλιματιστικών συστημάτων, που είναι και η πιο διαδεδομένη, είναι τα κλιματιστικά τοίχου.

Κλιματιστικά τοίχου: Έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε μεγάλα δωμάτια, αρκεί η εξωτερική μονάδα να είναι σε απόσταση τέτοια που να μην εμποδίζει την απόδοση του συστήματος. Λόγω του ύψους τοποθέτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να ψύχουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με μοντέλα που είναι τοποθετημένα στο δάπεδο. Το πλεονέκτημά τους είναι η ευκολία στην τοποθέτηση και τη συντήρηση, καθώς η αλλαγή και καθαρισμός των φίλτρων γίνεται επί τόπου από τον ίδιο τον καταναλωτή. Το κόστος απόκτησης τους ξεκινά από

56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

τα €200 περίπου και μπορεί να ξεπεράσει άνετα τα €1000, ανάλογα βέβαια και με την ισχύ τους.

Η

δεύτερη κατηγορία αν και δεν είναι προτιμητέα λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν, αποτελεί ωστόσο πολλές φορές μονόδρομο:

Κλιματιστικά δαπέδου: Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική μονάδα τοποθετείται στο έδαφος, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο στο δωμάτιο που τοποθετούνται. Το δεύτερο αφορά στη ροή του αέρα κατά την περίοδο θέρμανσης. Και αυτό διότι ο ζεστός αέρας πηγαίνει προς τα πάνω αφήνοντας τον ωφέλιμο ύψος το χώρου σχετικά πιο κρύο. Στην περίπτωση που ο χώρος που πρέπει να ψυχθεί είναι πολύ μεγάλος (όπως σε επαγγελματικούς χώρους) χρησιμοποιούνται οι ντουλάπες κλιματισμού, ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο.

Φορητά κλιματιστικά: Μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και είναι αρκετά φθηνότερες από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα, όμως λόγω της μικρής τους ισχύος δεν έχουν και εφάμιλλες επιδόσεις.

Κλιματιστικά οροφής: Διακρίνονται σε κρυφού και εμφανούς τύπου. Τα πρώτα είναι συνήθως «κρυμμένα» μέσα σε κάποια κατασκευή από γυψοσανίδα, ενώ τα δεύτερα είναι τοποθετημένα συνήθως στην άκρη της οροφής του δωματίου, ώστε να «βλέπουν» όλο το χώρο. Ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω κατηγοριών είναι και τα κλιματιστικά πολλαπλής τοποθέτησης ή αλλιώς γνωστά ως δαπέδου/οροφής τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν και ως επιτοίχιες μονάδες χαμηλά στο ύψος του δαπέδου, ή ως μονάδες οροφής εμφανούς τύπου σε οποιοδήποτε σημείο. Τέλος, μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών οροφής είναι αυτά με κασέτες, όπου η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη στο ταβάνι του δωματίου και τα οποία διαθέτουν δύο, ή και τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικές εξόδους (ημικεντρικά συστήματα). Ως εκ τούτου και σε αυτήν την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Και εδώ οι τιμές κυμαίνονται κοντά στα €1000, όμως σε αυτή τη κατηγορία συναντώνται και μονάδες μεγάλης ισχύος για επαγγελματική χρήση. Σε αυτή τη περίπτωση το κόστος μπορεί να ξεπεράσει άνετα τις €5000.


Forita Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:59 μμ

Σελίδα 57

Ενεργειακής Οικονομίας / Φορητά Κλιματιστικά

«Φοριούνται» παντού ! Τα φορητά κλιματιστικά είναι η ιδανική λύση όταν θέλουμε να κλιματίσουμε έναν χώρο με ελάχιστο κόστος!

Τ

α φορητά κλιματιστικά, είναι κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία ενσωματώνουν την εσωτερική και εξωτερική μονάδα σε μία και μόνη συσκευή. Σε αντίθεση με τα κλασικά διαιρούμενα (split) κλιματιστικά, τα οποία αποτελούνται από δύο επιμέρους τμήματα, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα (εξατμιστήρας και συμπιεστής αντίστοιχα), στα φορητά κλιματιστικά, τόσο ο συμπιεστής όσο και ο εξατμιστής βρίσκονται στο ίδιο κέλυφος.

Φορητότητα & «αξεσουάρ»

Τ

α φορητά κλιματιστικά ωστόσο, είναι αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορούν να αποβάλλουν στο περιβάλλον την ενέργεια που αντλούν από τον χώρο (κατάσταση ψύξης). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός εύκαμπτου πλαστικού σωλήνα. Για την στερέωση του εύκαμπτου σωλήνα, το φορητό κλιματιστικό διαθέτει ένα ειδικό εξάρτημα, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται στο παράθυρο μας κλείνοντας το, αφήνοντας όμως μια οπή διέλευσης στην οποία στερεώνεται ο εύκαμπτος σωλήνας. Το ειδικό αυτό τεμάχιο όμως, καλύπτει μόνο την περίπτωση που έχουμε συρόμενο κούφωμα, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα όταν τα κουφώματα μας είναι ανοιγόμενα. Στην περίπτωση των ανοιγόμενων κουφωμάτων έχουμε δύο επιλογές: Ή να βρούμε έναν τρόπο να στερεώσουμε την έξοδο του σωλήνα αφήνοντας πολύ λίγο ανοικτό το κούφωμα, ή να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα όμοιο με του απορροφητήρα της κουζίνας, μέσω του οποίου να αποβάλλουμε τη θερμότητα στο περιβάλλον. Η πρώτη λύση είναι εύκολη και υγιεινή

(εξαερίζεται ο χώρος), δεν είναι όμως και ενεργειακά αποδοτική, αφού το ανοικτό παράθυρο δημιουργεί πρόσθετα θερμικά φορτία στο χώρο, πράγμα που το κλιματιστικό καλείται να καλύψει καταναλώνοντας (προφανώς) περισσότερο ρεύμα. Η δεύτερη λύση ενώ δεν παρουσιάζει πρόβλημα απωλειών, ωστόσο απαιτεί την διάνοιξη της οπής. Στην περίπτωση αυτή βέβαια το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μόνιμο, καταργώντας τους λόγους που μας οδήγησαν στη φορητότητα. Παρόλα αυτά το άνοιγμα αυτό μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αισθητικά και τεχνικά άρτιο. Ωστόσο είναι σημαντικό να κλείσουμε από την εξωτερική πλευρά με περσίδα αλουμινίου ή ακόμη καλύτερα και με σήτα, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος εντόμων στο εσωτερικό του χώρου.

Πλεονεκτήματα Χαμηλό κόστος αγοράς. Το κόστος αγοράς ενός φορητού κλιματιστικού, είναι μικρότερο από το αντίστοιχο για ένα διαιρούμενο κλιματιστικό της ίδιας ισχύος. O Δεν απαιτείται εγκατάσταση από ψυκτικό, πράγμα που αφενός μειώνει ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος (προμήθειας + εγκατάστασης) , αφετέρου μας λύνει τα χέρια όταν η εύρεση ενός καλού ψυκτικού είναι δύσκολη (εξοχική κατοικία σε νησί κλπ.) O Υψηλή απόδοση. Αν και δεν φτάνουν τις O

αποδόσεις των διαιρούμενων, τα φορητά κλιματιστικά έχουν καλό βαθμό απόδοσης και λειτουργούν οικονομικά, τόσο σε λειτουργία ψύξης, όσο και θέρμανσης. O Δυνατότητα κλιματισμού περισσοτέρων των έναν χώρων. Ανοίγοντας περισσότερες από μία οπές, είναι δυνατός ο κλιματισμός περισσότερων δωματίων στο ίδιο σπίτι. Έτσι, μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό στο καθιστικό όλη την ημέρα, και το μεσημέρι / βράδυ να το χρησιμοποιεί για τον κλιματισμό του

υπνοδωματίου. Αυτό καθιστά την επιλογή μας ιδανική για εξοχικές κατοικίες με περιστασιακή χρήση. O Πλήρης φορητότητα – εύκολη μεταφορά. Το φορητό κλιματιστικό μεταφέρεται εύκολα με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, και αποτελεί ιδανική λύση στις περιπτώσεις όπου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. (προσωρινή φοιτητική κατοικία, εξοχικό με περιστασιακή χρήση κλπ.)

Πράσινο σπίτι & κτίριο 57


kanalata:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:30

Page 58

Ενεργειακής Οικονομίας / Κλιματισμός με αεραγωγούς «κανάλια»

Εξοικονόμηση που πιάνει… ταβάνι

Τα συστήματα κεντρικού ή ημικεντρικού κλιματισμού που λειτουργούν με κανάλια προσφέρουν άνεση, καλό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και οικονομία!

Η

εξωτερική μονάδα του συστήματος βρίσκεται σε απομακρυσμένη θέση και η μεταφορά του κλιματιζόμενου αέρα γίνεται δια μέσω εύκαμπτων αεραγωγών ή «καναλιών» που τοποθετούνται μέσα σε γυψοσανίδα στις οροφές των δωματίων. Οι αεραγωγοί αυτοί μπορεί να έχουν κυκλική ή και παραλληλόγραμμη διατομή, ανάλογα

με τις ανάγκες και απαιτήσεις του χώρου που τοποθετούνται. Επίσης καταλήγουν σε περσίδες βελτιώνοντας παράλληλα και την αισθητική της όλης κατασκευής. Η λειτουργία τους στηρίζεται σε μία εσωτερική κεντρική μονάδα που είναι τοποθετημένη εξ' ολοκλήρου εντός του ταβανιού του δωματίου. Από εκεί ξεκινούν

οι αεραγωγοί και καταλήγουν ξεχωριστά στο κάθε χώρο που θέλουμε να κλιματίσουμε. Η εσωτερική αυτή μονάδα συνδέεται με τη σειρά της μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων με την εξωτερική, έτσι ώστε να πραγματοποιείται η μεταφορά του κλιματιζόμενου αέρα από και προς τους χώρους του κτιρίου.

Η διαφορά του «καναλιού» με την «κασέτα»

Π

ολλές φορές συγχέουμε τα κλιματιστικά τύπου «καναλιού» με αυτά τύπου «κασέτας». Αν και τα δύο μοιάζουν στον τρόπο που εκχέουν τον αέρα στο χώρο, χρησιμοποιούν εύκαμπτους αεραγωγούς και υποχρεωτικά απαιτούν την ύπαρξη γυψοσανίδας, ωστόσο τα δεύτερα έχουν εμφανή την εσωτερική μονάδα στην οροφή του δωματίου που τοποθετούνται. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πιο δαπανηρή επιλογή σε σχέση με τα κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου, όμως προσφέρουν και αρκετά πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα: O Μπορούν να κλιματίσουν περισσότερα από ένα δωμάτια ταυτόχρονα ή ξεχωριστά. O Προσφέρουν ελευθερία επιλογής θερμοκρασίας ανάλογα με τη διάθεση του καταναλωτή, χωρίς να επηρεάζουν τους διπλανούς χώρους. 58 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Σε περιπτώσεις που ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και είναι προτιμότερη η εξαγωγή αέρα από περισσότερα του ενός διαφορετικά σημεία, προσφέρουν ταχύτερη διάχυση του κλιματιζόμενου αέρα. O Αποτελούν πρώτη επιλογή ειδικά σε επαγγελματικά κτίρια και καταστήματα με παραπάνω από έναν χώρους, διότι έχουν μόνο μια εξωτερική μονάδα και δεν διαταράσσουν την αισθητική του κτιρίου. Για αυτούς τους λόγους η χρήση τους ενδείκνυται για καταστήματα, κτίρια γραφείων ή χώρους συναθροίσεων. Ένα από τα μειονεκτήματα τους είναι πολλές φορές ο θόρυβος κατά τη λειτουργία τους. Εκτός από το σύνηθες θόρυβο του κλιματιστικού, πολλές φορές οι αεραγωγοί μπορούν και οι ίδιοι να αποτελέσουν πρόβλημα, ειδικά αν έχουν μεγάλο μήκος και πολλές γωνίες/στροφές μέχρι την έξοδο του O

αέρα στις περσίδες. Για αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή ειδικού τεχνικού που θα κάνει μια σωστή μελέτη για το χώρο πριν προβούμε στην αγορά του μηχανήματος. Τέλος, το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογισθεί κατά την αρχική επιλογή με τις τιμές να ξεκινούν από τα €700 με €800 και να ξεπερνούν άνετα τις €5000 με €6000.


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

11:42

Page 1


Kentrikos Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:16

Page 60

Ενεργειακής Οικονομίας / Εγκαταστάσεις Κεντρικού Κλιματισμού

Ο κλιματισμός στο (επι)κέντρο

Οι εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού αποτελούν την κατηγορία αυτή των μηχανημάτων που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες κλιματισμού μεγάλων χώρων.

Α

ίθουσες, καταστήματα, τράπεζες κλπ. καλύπτουν τις ανάγκες τους σε κλιματισμό μέσω των κεντρικών εγκαταστάσεων, όπως και κτίρια κατοικιών, γραφείων, βιομηχανιών, εμπορικών κτιρίων, νοσοκομείων, εκπαιδευτηρίων ή δημόσιων κτιρίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από το μεγαλύτερο τους μέγεθος σε σχέση με τα κοινά κλιματιστικά και την απομακρυσμένη τους τοποθέτηση (συνήθως στις οροφές των

κτιρίων). Κατά τη λειτουργία τους μπορούν να δημιουργούν, να ελέγχουν και να διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, όλους τους συντελεστές – παράγοντες, που διαμορφώνουν τις συνθήκες άνεσης, σύμφωνα με τις επιλογές των ανθρώπων που ζουν οι εργάζονται στους χώρους αυτούς. Οι συντελεστές αυτοί είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η καθαρότητα και η ανανέωση του αέρα, η ταχύτητα και η κατανομή του στον χώρο, καθώς

και η στάθμη του θορύβου. Βεβαίως, πολλές φορές και για λόγους ευελιξίας και οικονομικότερης αλλά και ανεξάρτητης λειτουργίας των εγκαταστάσεων, επιλέγονται μηχανήματα ημικεντρικού κλιματισμού, για να καλύψουν ανάγκες μεγάλων χώρων ή κτιρίων. Στην περίπτωση αυτή τοποθετούνται περισσότερες μονάδες, που εξυπηρετούν αντίστοιχες περιοχές - ζώνες κλιματισμού.

Κατηγορίες εγκαταστάσεων

Ο

ι εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού κατηγοριοποιούνται ως εξής:

O

Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους: O

O

Μηχανήματα αέρος - αέρος. Αερόψυκτα μηχανήματα αέρα σε μονάδες αέρα. Συνήθως πρόκειται για μηχανήματα ημικεντρικού κλιματισμού τύπου αεραγωγών. Μηχανήματα αέρος - νερού. Οι αερόψυκτοι ψύκτες νερού, ανάλογα με την δυναμικότητα τους, συναντώνται και σε εγκαταστάσεις ημικεντρικού κλιματισμού και μπορούν να καλύψουν πλήθος εφαρμο-

60 Πράσινο σπίτι & κτίριο

O

γών τόσο οικιακών, όσο και εμπορικών. Μηχανήματα νερού - αέρος. Είναι γνωστά και ως υδρόψυκτες κονσόλες και τα τελευταία χρόνια τείνουν προς κατάργηση λόγω του ξεπερασμένου τρόπου λειτουργίας τους Μηχανήματα νερού - νερού. Οι υδρόψυκτοι ψύκτες συναντώνται μόνο σε εγκαταστάσεις κεντρικού θερινού κλιματισμού.

Ανάλογα με την δυναμικότητα τους: Μηχανήματα ημικεντρικού κλιματισμού με ψυκτική ισχύ από 12,5 Kw έως 70,0 Kw O Μηχανήματα κεντρικού κλιματισμού με O

O

ψυκτική ισχύ από 75 Kw έως 1.800 Kw Πολύ μεγάλα ψυκτικά συγκροτήματα με ψυκτική ισχύ από 1800 Kw έως 7.000 Kw και άνω.

Ανάλογα με την δυνατότητα λειτουργίας τους: O O

O

Μηχανήματα μόνο ψύξης (Cooling only systems) Μηχανήματα ψύξης ή θέρμανσης (Ηeat Pump systems) ή αλλιώς «Αντλίες θερμότητας» Μηχανήματα ψύξης και θέρμανσης (ταυτόχρονα) με ανάκτηση θερμότητας (Ηeat Recovery systems)


Kentrikos Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

Ανάλογα με το σημείο εκτόνωσης του ψυκτικού ρευστού και τον τρόπο ψύξης των χώρων O

O

Μηχανήματα απευθείας ή άμεσης εκτόνωσης (άμεσος κλιματισμός): Στην κατηγορία αυτή των μηχανημάτων ανήκουν και τα πολυδιαιρούμενα - πολυζωνικά συστήματα κλιματισμού V.R.V ή V.R.F (Variable Refrigerant Volume ή Flow). Μηχανήματα εμμέσου κλιματισμού: Στην κατηγορία αυτή των μηχανημάτων ανήκουν οι Κεντρικές Κλιματιστικές Μο-

12:16

Page 61

νάδες (Κ.Κ.Μ.) οι οποίες συνδέονται με δίκτυα αεραγωγών για την παραγωγή και διανομή του κλιματισμένου αέρα στους χώρους.

Ανάλογα με τον τρόπο συγκρότησης και την τοποθέτηση τους: O

Μονάδες διαιρούμενου τύπου (split systems): Σε συνδυασμό με την κατηγορία διαιρούμενων μονάδων Αέρα - Αέρα αποτελούν την πλέον δημοφιλή και διαδεδομένη κατηγορία ημικεντρικών μηχα-

νημάτων κλιματισμού Μονάδες αυτόνομου τύπου: Μπορεί να είναι οριζόντιου ή κατακόρυφου τύπου αυτόνομες μονάδες και συνήθως τοποθετούνται σε κλειστούς χώρους και φέρουν φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες για την μεταφορά του αέρα και στην πλευρά του εξατμιστή και στην πλευρά του συμπυκνωτή. O Αυτόνομες μονάδες δώματος: Πρόκειται για πλήρως αυτόνομες μονάδες κλιματισμού και συνήθως τοποθετούνται εξωτερικά, κοντά στον κλιματιζόμενο χώρο, για την εύκολη σύνδεση των αεραγωγών. O

Συντήρηση – Εξοικονόμηση

Ε

πειδή ο κεντρικός κλιματισμός δεν είναι κάτι απλό στην επιλογή ή την τοποθέτηση, όπως όταν αγοράζουμε ένα κλιματιστικό από το κατάστημα της γειτονιάς μας, πρέπει πάντα να αναζητείται η συνδρομή μιας εξειδικευμένης εταιρείας για το σκοπό αυτό. Αυτοί θα εξετάσουν, μελετήσουν και αναλάβουν το κόστος και την ευθύνη της εγκατάστασης στο χώρο. Επομένως το κόστος μιας εγκατάστασης δεν είναι συγκεκριμένο αλλά ποικίλει ανάλογα με τη περίπτωση.

Ωστόσο από διάφορες μελέτες έχει υπολογιστεί ότι μέχρι και το 30% του τυπικού ενεργειακού κόστους σε μια εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού μπορεί να εξοικονομηθεί αν: O γίνει κατάλληλη επιλογή του συστήματος. O η εγκατάσταση σχεδιαστεί με

ενεργειακά συνειδητό τρόπο. πραγματοποιείται καλός και τακτικός έλεγχος λειτουργίας του συστήματος. O γίνεται τακτική συντήρηση. Επίσης σημαντικό ρόλο στη οικονομία μπορεί να παίξει και η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας λειτουργίας, ανάλογα την εποχή του χρόνου, από το θερμοστάτη χώρου.

σή τους αφορά ήδη υπάρχοντα κτίρια στα οποία δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα αεραγωγών, τότε το κόστος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απαγορευτικό, ενώ η απόσβεση θα αργήσει αρκετά χρόνια να γίνει, ή σε κάποιες περιπτώσεις δε θα υπάρξει ποτέ. Πέρα από το οικονομικό πάντως, ένα πλεονέκτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το οποίο για κάποιους θα μπορούσε να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος είναι το γεγονός ότι εκτός από τη θέρμανση ή την ψύξη των χώρων, ένα σύστημα κεντρικού

κλιματισμού προσφέρει παράλληλα και εξαερισμό, κάτι το οποίο δεν ισχύει με τις απλές μονάδες κλιματισμού. Με αυτό τον τρόπο, δεν «ξηραίνεται» ο αέρας, όπως συμβαίνει με τα κλασσικά κλιματιστικά, και οι συνθήκες της εσωτερικής ατμόσφαιρας είναι περισσότερο υγιεινές. Τέλος αν η επιλογή τους συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου, μπορεί η τοποθέτηση τους να γίνει σε σημείο που να μην ενοχλεί ο θόρυβος λειτουργίας και ταυτόχρονα να μην επηρεάζεται και η αισθητική.

O

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Α

ν και η επιλογή του κεντρικού κλιματισμού είναι μονόδρομος κατά το σχεδιασμό όλων των νέων κτιρίων που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, συχνά συναντώνται και σε κατοικίες, συνήθως μεγάλου μεγέθους. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα συστήματα παρέχουν μεγαλύτερη άνεση και επιλογές στους ενοίκους σε σχέση με τα απλά κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου. Έχουν όμως δυο βασικά μειονεκτήματα: το αρκετά μεγάλο κόστος και την αυξημένη στάθμη θορύβου. Ειδικά στην περίπτωση που η εγκατάστα-

Πράσινο σπίτι & κτίριο 61


antlies thermotitas:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:19

Page 62

Ενεργειακής Οικονομίας / Αντλίες θερμότητας

Αντλίες Θερμότητας και Οικονομίας Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την απάντηση της τεχνολογίας στις αυξημένες ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών για περιορισμό του κόστους θέρμανσης και ψύξης, αλλά και σε αυτές του περιβάλλοντος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του.

Ο

ι αντλίες θερμότητας είναι μηχανές που αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον, συνήθως τον ατμοσφαιρικό αέρα, και την μεταφέρουν στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου. Για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο και αποδίδουν στο πολλαπλάσιο σε θερμική, σε σχέση πάντα με αυτό που καταναλώνουν. Στην πράξη πρόκειται για συστήματα υψηλής απόδοσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη ψύξη όσο και για θέρμανση κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων.

Πώς λειτουργούν / είδη

Τ

α συγκεκριμένα συστήματα έχουν την ικανότητα να «αφαιρούν» θερμότητα από το περιβάλλον και να την προσδίδουν στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία κατά το καλοκαίρι, ώστε να ψύχουν τον κλιματιζόμενο χώρο. Αν και μοιράζονται την ίδια αρχή λειτουργίας, έχει επικρατήσει ωστόσο να διακρίνονται ανάλογα με το πώς ανταλλάσουν θερμότητα με το περιβάλλον. Ένας απλοποιημένος διαχωρισμός μπορεί να γίνει ως εξής:

62 Πράσινο σπίτι & κτίριο

θερμότητας αέρος / αέρος: Είναι Αντλίες θερμότητας εδάφους/νερού: 1ταΑντλίες γνωστά μας κλιματιστικά. Ανταλλάσουν 3 Λέγονται και γεωθερμικές αντλίες γιατί θερμότητα με τον ατμοσφαιρικό α βρα Αντλίες θερμότητας αέρος / νερού: Έχουν ίδια λειτουργία με τα κλιματιστικά, αντί όμως να θερμαίνουν αέρα, θερμαίνουν νερό, το οποίο στη συνέχεια και αποδίδεται στο υπάρχον σύστημα θέρμανσης (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια, fancoil) του σπιτιού μας. Το καλοκαίρι αντίστροφα, ψύχουν το νερό αποβάλλοντας θερμότητα στο περιβάλλον προσφέροντας έτσι δροσισμό.

2

η ανταλλαγή θερμότητας δεν γίνεται με τον αέρα αλλά με το έδαφος. (γεωθερμία). Επίσης, υπάρχει και ένας τέταρτος διαχωρισμός, ο οποίος πραγματοποιείται με βάση τη θερμοκρασία νερού που αναπτύσσεται στο δοχείο αποθήκευσης. Έτσι, οι αντλίες θερμότητας είναι δυνατό να διακριθούν σε υψηλών θερμοκρασιών (έως και 80 οC) και χαμηλών θερμοκρασιών (μέχρι 50 οC).


OLYMPIC_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:50 μμ

Σελίδα 63

Προσφορές σε αντλίες θερμότητας, ηλιακά, net metering Η σπατάλη χρημάτων και ενέργειας έχει καταστεί δυσβάσταχτη πολυτέλεια. Κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση επιβάλλεται να κάνει βέλτιστη διαχείριση ενέργειας και χρημάτων. Η μείωση των λογαριασμών/εξόδων για θέρμανση, κλιματισμό, παραγωγή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο κρίσιμη και επίκαιρη από ποτέ. Ειδικά μέχρι 15 Αυγούστου κάνουμε ειδικές εκπτώσεις-προσφορές. Αντλίες θερμότητας για θέρμανση και ψύξη

Δωρεάν ζεστό νερό από τον ήλιο με ηλιακούς συλλέκτες

Ο

Ο

πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης-ψύξης και ζεστού νερού χρήσης είναι οι αντλίες θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας με μία μικρή ποσότητα ρεύματος παρέχουν στον χώρο υψηλές αποδόσεις θέρμανσης και ψύξης.

ι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν ζεστό νερό από την ενέργεια που μας δίνει τσάμπα ο ήλιος, σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα γλυτώνεις τα χρήματα που πληρώνεις στη ΔΕΗ κάθε φορά που ανοίγεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Υπολογίζεται πως η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 80%-90% ετησίως.

Αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, net-metering

Μ

ε τον ενεργειακό συμψηφισμό της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά του πακέτου Solar Set, μειώνεις τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το ρεύμα εξαρχής το καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πά-

ρεις πίσω το βράδυ ή κάποια άλλη μέρα με μειωμένη ηλιοφάνεια μέσα στο ίδιο έτος. Η ΔΕΗ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά, με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση. Επιλέγοντας ένα από τα πακέτα Solar Set που θα παράγει σε ένα

έτος, όση ενέργεια (kWh) καταναλώνουμε μειώνουμε το λογαριασμό ρεύματος σχεδόν στο πάγιο. Τα έτοιμα πακέτα Solar Set έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWp) φωτοβολταϊκού παγκοσμίως.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 63


antlies thermotitas:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:19

Page 64

Ενεργειακής Οικονομίας / Αντλίες θερμότητας

Πλεονεκτήματα από τη χρήση τους

Τ

α κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης αντλιών θερμότητας νερού είναι τα εξής: O Εξοικονόμηση ενέργειας: Με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας, πετυχαίνουμε έως και 6 φορές μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους τρόπους θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Έτσι έχουμε μικρότερο κόστος για την θέρμανση της κατοικίας μας από 50%-70% σε σχέση με το πετρέλαιο. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το κόστος του, το κόστος του ρεύματος, την θερμομόνωση της κατοικίας και τις εξωτερικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή. O Προστασία του περιβάλλοντος: Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/EC/RES Direc., οι αντλίες θερμότητας με υψηλό ονομαστικό και εποχικό βαθμό απόδοσης κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό γιατί έχουν πολύ χαμηλότερο «αποτύπωμα»CO2 στο περιβάλλον, σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα αλλά και τις εκπομπές του εργοστασίου που παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. O Ευκολία εγκατάστασης: Η εγκατάσταση δεν απαιτεί χώρο για λεβητοστάσιο, καμινάδα και δεξαμενή όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες τρόπους θέρμανσης. Τοποθετηθούν εύκολα σε ελάχιστο χώρο και χρόνο και μπορούν να θερμάνουν ή να δροσίσουν με άνεση ολόκληρο σπίτι. Στην περίπτωση της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας τα πράγματα γίνονται κάπως πιο περίπλοκα, καθώς απαιτείται ειδική μελέτη και εργασίες στον εξωτερικό χώρο

για τη τοποθέτηση της. Κόστος συντήρησης: Επειδή δεν χρησιμοποιούν καυστήρα δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου και αερίου. Η λειτουργία τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός air condition και άρα έχει μηδαμινά έξοδα συντήρησης. O Ασφάλεια και αξιοπιστία: Οι Αντλίες Θερμότητας ανήκουν στα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον. Επίσης, τα περισσότερα O

Τελικά, αξίζουν τα λεφτά τους;

Ε

πειδή το τελευταίο καιρό η ονομασία τους αποτελεί μία φράση που ακούγεται όλο και συχνότερα, πολύ κόσμος αναρωτιέται για την αξία τους. Εκτός από τους παραπάνω προφανείς λόγους προτίμησης όμως πρέπει να συνεκτιμηθεί και το αυξημένο τους κόστος σε σχέση με τον παραδοσιακό λέβητα θέρμανσης. Σήμερα υπάρχουν αρκετά οικονομικές αντλίες στην αγορά, με τις τιμές τους ενδεικτικά να ξεκινάνε από τις €3.500 με €4.000. Αν αναλογιστούμε ότι ένα σύγχρονος και επώνυμος λέβητας πετρελαίου ή αερίου, με συμπύκνωση ή αντιστάθμιση θερμοκρασίας κυμαίνεται σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μικρή αυτή διαφορά εξανεμίζεται μέσα στο πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας. Στις

64 Πράσινο σπίτι & κτίριο

περιπτώσεις δε των νεόδμητων οικοδομών, η επιλογή τους σε σχέση με τις παλιότερες κλασσικές μεθόδους θέρμανσης (λέβητας), τείνει να χαρακτηριστεί μονόδρομος. Μοναδικό μειονέκτημα των αντλιών θερμότητας θα μπορούσε να αποτελέσει ο θόρυβος της εξωτερικής μονάδας κατά τη λειτουργία της, πράγμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη τοποθέτηση της στη στέγη, αν αυτό είναι δυνατό.

προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά προέρχονται από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, κάτι που εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία. O Ευκολία συνδυασμών: Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ), το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς και με σώματα Fan Coils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν και με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο, ή με άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι για παράδειγμα τα ηλιακά συστήματα για υποστήριξη της θέρμανσης.


Sintirisi klimatistikon:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:22 μμ

Σελίδα 65

Ενεργειακής Οικονομίας / Συντήρηση Κλιματιστικών

Η σημασία της τακτικής συντήρησης Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος, αλλά και την αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών. Επίσης βελτιώνει την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας παράλληλα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ε

ίναι σύνηθες όταν πρόκειται για την συντήρηση ενός μηχανήματος να φωνάζουμε έναν πιστοποιημένο ψυκτικό τεχνίτη. Και πολύ σωστά, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η εγγύηση του μηχανήματος (για νέες συσκευές) αλλά

και ο σωστός τρόπος λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια βήματα που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας μόνος του για να παρατείνει τους χρόνους τακτικής συντήρησης ή επισκευής.

Εξειδικευμένες επεμβάσεις

Γ

ια πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις (βαθύ καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, των φίλτρων και των εναλλακτών, έλεγχος ψυκτικού υγρού και διαρροών, ηλεκτρονικός έλεγχος συστημάτων, καθαρισμό του ανεμιστήρα και του εναλλάκτη στο εξωτερικό μηχάνημα κάθε 2-3 χρόνια) καλό είναι να αναζητούμε τη συμβολή έμπειρου και εξειδικευμένου τεχνίτη.

Τέλος, είναι καλό να γνωρίζουμε πως ένα σύστημα κλιματισμού στο οποίο γίνεται σωστή συντήρηση, μπορεί να λειτουργεί σε καλή κατάσταση για πάνω από 15 χρόνια. Η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος κλιματισμού κατά 5%. Eπίσης είναι πολύ σημαντική για την υγεία, αφού εμποδίζει την συγκέντρωση βακτηριδίων, μικροοργανισμών και αλλεργικών παραγόντων.

Απλές επεμβάσεις Καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού πριν το καλοκαίρι, όπου υπάρχει περισσότερη σκόνη και περισσότεροι αλλεργικοί παράγοντες. O Καθαρισμός στα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά τον μήνα, αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και δύο φορές τον μήνα, αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο. Τα φίλτρα στις οικιακές μονάδες είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με νερό και επανατοποθετούνται στην συσκευή αφού στεγνώσουν. Καλό είναι να καθαρίζονται κάθε 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού – κατά μέσο όρο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο λειτουργίας του σε κατοικίες. Φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας. O Αλλαγή των φίλτρων σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν την σωστή ροή και κυκλοφορία του αέρα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πάγος σε τμήματα του μηχανήματος. O Καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού ψεκάζοντάς το με νερό (με το λάστιχο της αυλής ή του κήπου). O Φροντίζουμε να μην υπάρχουν εμπόδια, φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο σε απόσταση μικρότερη από 35cm από το εξωτερικό μηχάνημα που πιθανά να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα. O Συχνός καθαρισμός στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος. O Δεν υπάρχει λόγος να καλύπτουμε τα εξωτερικά μηχανήματα για προστασία εφόσον είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους. O Είναι καλό τα κλιματιστικά να λειτουργούν για λίγα λεπτά, μερικές μέρες πριν την κανονική τους λειτουργία, στο τέλος άνοιξης για την λειτουργία της ψύξης και στο τέλος του φθινοπώρου για την λειτουργία της θέρμανσης. Έτσι αν υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες θα έχετε τον χρόνο να τις επιδιορθώσετε ή να καλέσετε το εξειδικευμένο συνεργείο. Χωρίς τακτική συντήρηση, τα κλιματιστικά μηχανήματα χάνουν 5% της αποτελεσματικότητάς τους κάθε χρόνο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της ετήσιας συντήρησης υπερκαλύπτεται από τους μειωμένους μηνιαίους λογαριασμούς και από το μειωμένο κόστος επιδιορθώσεων. Τέλος είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την αφύγρανση του σπιτιού μας. O

Πράσινο σπίτι & κτίριο 65


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

Οδηγός

29/7/2015

12:06

Page 66

Ενεργειακής Οικονομίας / Τop 10 Tips Οικονομίας

Ο 10λογος της οικονομίας Εκτός από τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση ενός κλιματιστικού μηχανήματος, είναι πολύ σημαντικό για την τσέπη μας να γνωρίζουμε και μία σειρά από έξυπνους τρόπους περιορισμού της σπατάλης ηλεκτρικού ρεύματος.

Ξ

εκινώντας από την επιλογή του κλιματιστικού της αρεσκείας μας, είναι απαραίτητο να αναζητούμε πάντα τη βοήθεια εξειδικευμένου ψυκτικού για την τοποθέτηση του, διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος χωρίς το φόβο διαρροών, πτώσης της απόδοσης και εν τέλει εξόδων στο λογαριασμό του ρεύματος ή σε επισκευές.

στη τοποθέτηση. Η τοποθέτηΣυμμορφωθείτε με τις οδηγίες του 3Προσοχή ση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιε- 7 κατασκευαστή. Για την εξασφάλιση της ρό μέρος, προσφέρει αυτόματα οικονομία περίπου 5%. Επιλέξτε έξυπνα περιφερειακά συστή4ματα. Όπου υπάρχει η επιλογή του ανι-

κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter 1μεΣταετικέτα ενεργειακής κλάσης Α και

χνευτή κίνησης, η χρήση του παρέχει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία stand by κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό άνω των 20 λεπτών.

πάνω, προσφέρει την καλύτερη απόδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία. Η επιλογή της τεχνολογίας αυτής πλέον είναι μονόδρομος και όχι η εξαίρεση και ας στοιχίζει λίγο πιο ακριβά. Τα πλεονεκτήματα της σε βάθος χρόνου είναι σημαντικά.

Συντηρήστε εύκολα και μόνοι σας το κλιματιστικό σας. Η καθαρότητα των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

5

στη διαστασιολόγηση του συΑφήστε του ελεύθερο χώρο ! Η τοποθέ2Προσοχή στήματος επιλογής μας. Ένα μεγάλο 6τηση εμποδίων μπροστά σε μία εσωτεκλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου. 66 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρική μονάδα, δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού.

καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιλέξτε την οικονομία. Τα κλιματιστικά 8 split systems έχουν τη δυνατότητα να λει-

τουργήσουν και ως συστήματα αερισμού, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για τη λειτουργία του κλιματισμού.

στις υπόλοιπες συσκευές που 9 Προσοχή χρησιμοποιείτε όταν το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία. Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες θερμότητας, είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον αισθητήρα του μηχανήματος με τη ζέστη που εκπέμπουν. Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο 10 χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον κλιματισμένο αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες.


10 TIPS:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:06

Για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα: Τάξη Ενεργειακής Απόδοσης A+++ A++

SEER

SCOP

8,50

5,10

Page 67

Μπορείτε, μάλιστα, να υπολογίσετε το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, βασιζόμενοι στις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας. Αρκεί ένας πολλαπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης με την τιμή της κιλοβατώρας, όπως φαίνεται στον πίνακα. Ημερήσια Ημερήσιο Κατηγορία Κατανάλωση σε Kw Κόστος A+++

6,10 SEER 8,50 4,60 SCOP 5,10

A++

3,64 3,99

Αναλογικά, το εμβαδό και τα προτεινόμενα BTU (μονάδα μέτρησης ισχύος) έχουν ως εξής: Εμβαδόν Χώρου σε τ.μ. Προτεινόμενα BTU 9-13

7.000

13-18

9.000

18-25

12.000

25-30

14.000

0,728

30-35

16.000

0,798

35-40

18.000

40-45

20.000

45-55

22.000

55-65

24.000

A+

5,60 SEER 6,10 4,00 SCOP 4,60

A+

4,2

0,840

A

5,10 SEER 5,60 3,40 SCOP 4,00

A

4,97

0,994

Οι παραπάνω συμβουλές όμως ενδέχεται να αποτελέσουν πονοκέφαλο για αρκετούς, ειδικά με το άγχος της καθημερινότητας, ωστόσο υπάρχουν μερικές ακόμα απλές συμβουλές που είναι εύκολο να εφαρμοστούν χωρίς κόπο.

Απλές και θαυματουργές συμβουλές O

O

O

Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του στους 26-27 βαθμούς κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το κλιματιστικό καταναλώνει πολλή ενέργεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή. Ρυθμίζουμε την κατεύθυνση του αέρα προς το κάτω. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω. Τα κλιματιστικά νέας γενιάς διαθέτουν το σύστημα ελέγχου παρουσίας. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αντιλαμβάνεται την κίνηση μέσα στο δωμάτιο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση, τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς του κλιματιστικού, άρα και η κατανάλωση ενέργειας.

O

O

Ένδειξη κατανάλωσης: Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργειας, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί. «Έξυπνα» προγράμματα: Κλιματιστικά που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη της λειτουργίας τους ή και τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 67


Proionta-tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:17 μμ

Σελίδα 68

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

< Λύσεις εξοικονόμησης Οι καλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες της αγοράς προτείνουν τα προϊόντα που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές σπίτι να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα από τους λογαριασμούς τους. Aνιχνευτές παρουσίας HAGER

Οι ανιχνευτές παρουσίας αποτελούν την πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας για την διαχείριση του φωτισμού σε κάθε σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση. Τα φώτα ενεργοποιούνται ακόμη και από ανεπαίσθητες κινήσεις του σώματος, χαρακτηριστικό που τους κάνει ιδανικούς για εφαρμογές σε χώρους όπως γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων, όπου οι απλοί ανιχνευτές κίνησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι ανιχνευτές παρουσίας της Hager προσφέρουν ολοκληρωμένη διαχείριση του κτιριακού φωτισμού. Η ενεργοποίησή τους μπορεί να γίνει είτε με το πάτημα ενός μπουτόν ή τελείως αυτόματα με την είσοδό του χρήστη στο χώρο, ενώ η απενεργοποίηση γίνεται αυτόματα σε προκαθορισμένο επιθυμητό χρόνο μετά την αποχώρησή του από αυτόν. Η λειτουργία τους μπορεί να γίνει και μέσω ασύρματου τηλεχειριστηρίου. Ο ανιχνευτής ΕΕ816 χρησιμοποιεί τεχνολογία εκμετάλλευσης του φυσικού φωτισμού (day light harvesting) η οποία διατηρεί το επίπεδο φωτισμού στο χώρο σταθερό σε ένα προκαθορισμένο επιθυμητό επίπεδο, με τη βοήθεια ρυθμιζόμενης εξόδου (dimming). Ο συγκεκριμένος ανιχνευτής είναι συμβατός με τα συστήματα διαχείρισης φωτισμού με πρωτόκολλο DALI/DSI, όπου και παρέχεται η δυνατότητα έως και 4 σεναρίων φωτισμού. www.hager.gr

ARTCOOL Mirror Inverter V To σύστημα οικιακού κλιματισμού ARTCOOL Mirror Inverter V της σειράς Inverter V της LG αποτελεί την ιδανική λύση για τη θέρμανση και τον κλιματισμό οποιουδήποτε χώρου, ενώ τα συστήματα κλιματισμού LG Inverter V χαρακτηρίζονται από τις πιστοποιημένες από το διεθνή οργανισμό ‘Eurovent’, άριστες επιδόσεις τους, τόσο σε λειτουργία ψύξης, όσο και θέρμανσης, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους λειτουργίας. Συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία, υψηλές επιδόσεις και κομψό σχεδιασμό, το κλιματιστικό της LG προσφέρει ταυτόχρονα εξαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας κλάσης Α++, σχεδόν αθόρυβη λειτουργία και μεγάλη αξιοπιστία, ενώ βελτιώνει την ποιότητα ζωής των χρηστών, ανταποκρινόμενο απόλυτα στις διαφορετικές ανάγκες τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2015, η LG προσφέρει πρόγραμμα 10ετούς εγγύησης για τους συμπιεστές των Inverter κλιματιστικών της, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. www.lg.com/gr

68 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Φωτοβολταϊκά Solar Panels Solara

Τα φωτοβολταϊκά panels της εταιρείας Solara, που διατίθενται στα καταστήματα ΝΑΥΤΙΛΟΣ, αποτελούν την εναλλακτική λύση στις υπερδιαστασιολογημένες σκληρές ηλιακές μονάδες. Η σειρά Μ (Μ=marine) αποτελείται από μία ανοξείδωτη βάση V4A πάνω στην οποία εφαρμόζονται τα κρυσταλλικά στοιχεία με υψηλή απόδοση ακόμη και σε κατάσταση συννεφιάς. Τα στοιχεία είναι εγκυβωτισμένα σε μεμβράνη EVA που προσφέρει προστασία από τα φαινόμενα και τα χτυπήματα. Συνοδεύονται από καλώδιο που συνδέεται αδιάβροχα με την μονάδα. Κολλημένα ή βιδωμένα σε μία επιφάνεια είναι βατά και μπορούν να δεχθούν ελαφρές κυρτώσεις έως 3%. Χάρη στην συνθετική τους επιφάνεια δεν υπάρχει κίνδυνος θραύσης. Τώρα με αυτοκαθαριζόμενη επιφάνεια τεφλόν. Οι μονάδες της σειράς profi αποτελούνται από 36 στοιχεία ενώ αυτές της νέας σειράς premium αποτελούνται από 42 στοιχεία για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση σε δυσμενείς συνθήκες. Όλα τα Φωτοβολταϊκά SOLARA τα βρείτε στα καταστήματα ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ. www.nautilus.gr


Proionta-tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

12:20 μμ

Σελίδα 69

Αντλία Θερμότητας ATTEL: Η τελική λύση στη θέρμανση Αναβαθμίστε την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας σας Απολαύστε έως και 75% εξοικονόμηση με την απόλυτη λύση στη θέρμανση που προσφέρει η Αντλία Θερμότητας ATTEL! Οι μικρές εξωτερικές διαστάσεις της μονάδας (monoblock) την καθιστούν ιδανική για εγκαταστάσεις που διαθέτουν περιορισμένο χώρο. Οι αντλίες θερμότητας ATTEL μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης και μπορούν να λειτουργήσουν και σε συνδυασμένη λειτουργία με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι αντλίες θερμότητας ATTEL προσφέρουν τεράστια οφέλη στην κατανάλωση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. Πιστοποιημένες με υψηλούς βαθμούς απόδοσης (C.O.P.) καθώς και διεθνείς πιστοποιήσεις ενεργειακής κλάσης (CE). O Πολύ χαμηλή κατανάλωση. O Κεντρική κάλυψη για όλο το σπίτι. O Δυνατότητα λειτουργίας έως και -15οC. O Υψηλή ποιότητα θέρμανσης και ζεστό νερό όλο

το 24ωρο. Πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία. O Λειτουργία χωρίς βλάβες, εμπλοκές και καθαρισμό. O Πληρώνουμε τη θέρμανση αφού πρώτα καταναλώνουμε. O

Αντικεραυνική προστασία KIWA

Αντικεραυνική προστασία της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης αλλά και όλων των οικιακών συσκευών, με τον εξαιρετικά οικονομικό και κορυφαίας ποιότητας απαγωγό υπέρτασης της KIWA της CLOCKWORK ENERGY. Σλοβάκικης κατασκευής, για κάθε πλευρά της εγκατάστασης και στο AC και στο DC. Η KIWA προσφέρει πλήρη εξειδίκευση στο κομμάτι των απαγωγών υπερτάσεων γιατί κατασκευάζει αποκλειστικά το συγκεκριμένο προϊόν. Τα προϊόντα καλύπτουν τον τομέα των φωτοβολταϊκών, αλλά και των οικιακών εγκαταστάσεων. Όλοι οι απαγωγείς της KIWA διαθέτουν πρόσθετη προστασία από τις διακυμάνσεις του δικτύου, τύπου T3. Συνεπώς οι απαγωγείς για τα φωτοβολταϊκά είναι τύπου Τ1+Τ2+Τ3 ταυτόχρονα, για άμεσα και έμμεσα κρουστικά πλήγματα αλλά και διακυμάνσεις δικτύου. Για τις οικιακές εγκαταστάσεις υπάρχουν προϊόντα τύπου Τ2+Τ3 που προστατεύουν και από τα έμμεσα κρουστικά αλλά και από τις διακυμάνσεις του δικτύου της ΔΕΗ. Για πιο εξειδικευμένες εφαρμογές υπάρχουν και άλλα προϊόντα όπως για ασφάλεια δικτύων Ethernet ή για προστασία Τ3 σε κάποια συγκεκριμένη οικιακή γραμμή.

Δεν χρειάζεται πρόσθετη καμινάδα και παρεμβάσεις μέσα και έξω από το σπίτι. O Καθαρή λειτουργία χωρίς καυσαέρια και κάπνα. O Ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. O

www.diathermiki.gr

ΗΛΙΟΦΑΝ: Ο τέλειος ηλιακός θερμοσίφωνας! Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας και βαδίζοντας πάντα κάτω από τις αυστηρότερες γερμανικές προδιαγραφές, η Agelopoulos Group παρουσιάζει τον τελειότερο ηλιακό θερμοσίφωνα όλων των εποχών. Χιλιάδες ηλιακοί θερμοσίφωνες ΗΛΙΟΦΑΝ δουλεύουν εδώ και χρόνια σε διάφορες πόλεις του κόσμου, κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παραμένουν αδιάβρωτοι σε νερά με μεγάλη περιεκτικότητα αλάτων και αψηφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και κάτω από -30oC O Εγγυημένη αντοχή για όλα τα κλίματα O Νίκησε τον παγετό O Είναι παντός καιρού O Απεριόριστη διάρκεια ζωής ακόμα και σε περιοχές με σκληρά νερά O Ο συλλέκτης ΗΛΙΟΦΑΝ TITANIUM EXTRA PLUS δεν υδρώνει O Είναι υπερεπιλεκτικός O Ο ηλιακός συλλέκτης ΗΛΙΟΦΑΝ TITANIUM EXTRA PLUS αξιοποιεί όλες τις ακτίνες του ήλιου O Σταθερή απόδοση χωρίς απώλειες O Ασφάλεια – Πρόληψη – Αξιοπιστία O Εξαιρετική εμφάνιση σε ταράτσα και κεραμίδια O Εύκολη συντήρηση O Γραπτή εγγύηση εφόρου ζωής O Πιστοποιημένοι με Solar Keymark www.solars.gr, www.agelopoulos.gr

energy.clockwork-energy.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 69


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:39

69


Green_Pages VE_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

2:50

Page 71

GREEN info PAGES

“Green” Market Guide ! Η αγορά της Βόρειας Ελλάδας φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχονται από τις επιχειρήσεις της. Μια ολοκληρωμένη λίστα με επιχειρήσεις κατασκευής και συντήρησης φωτοβολταϊκών, θέρμανσης, κλιματισμού, αλλά και προϊόντων εξοικονόμησης είναι εδώ για να προτείνει τις καλύτερες επιλογές για κάθε σας ανάγκη. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C ADTHERM

Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr

BAUTHERM

Χαλκιδικής 100, Θεσ/νίκη 2310850976 www.bautherm.gr

ECOENERGIA A.E.

Σουλίου 48, Καλαμαριά, 55134 Θεσσαλονίκη 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ Νέος Σκοπός, Σέρρες 2321032500 www.tritherma.gr SIOKOS PROF. SOLUTION Συγκρότημα Νεφέλη κτίριο Γ΄, Τ.Θ.3120,Εύοσμος Θεσ/νίκης, 2310600078 www.siokos.com.gr

ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2310453960 www.alphaenergiaki.gr ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΚΑΛΟΧΩΡΙ 2310813287 www.ikoenergia.gr

DIMAKIS SA Γιαννιτσών 73, Θεσ/νίκη, 2310848845 www.e-dimakis.gr GAS STUDIO Ι.ΠΑΣΑΛΙΔΗ 10, Κ.ΤΟΥΜΠΑ, 2310941066 www.gasstudio.gr

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

LED IN ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΟΓΡΑ 32Β, 2315508861, www.ledin.gr THINK CLIMA ΕΥΡΥΒΙΑΔΟΥ 4. 54638 ΤΕΧΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310953390 Λ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13, www.thinkclima.gr 2310357552, www.ledgr.gr ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ LUCASLED ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 6, ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 2461028584, www.lucasled.gr www.xoursoulidis.com MEGAMAN ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ 9ο χλμ. ΘεσσαλονίκηςΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Θέρμης, Θεσσαλονίκη, 2310535975, 2310536696 2310458454 www.diathermiki.gr www.megaman.gr

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΑΛΜΠΑΝΙΔΗΣ Α.Ε 1οχλμ. Π.Ε.Ο Αλεξάνδρειας – Βέροιας, ΒΕΡΟΙΑ, 2333024688 ADTHERM Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr AVANT-GARDE ENERGY M.ΕΠΕ Ανδρέα Παπανδρέου 28Α & Βρυούλων, 55132 Άγιος Ιωάννης Θεσσαλονίκη, 2314319395 www.ag-energy.gr

DIMAKIS SA Γιαννιτσών 73, 54642 CERAMIC SUN Θεσσαλονίκη ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ 54, 55134 2310848845 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ www.e-dimakis.gr 2310850588 ECOENERGIA A.E. www.ceramicsun.gr Σουλίου 48, ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ Καλαμαριά, ΒΑΚΧΟΥ 20, 55134 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Θεσσαλονίκη 2310535975, 2310322972, 2310536696 2310321276 www.ecoenergia.gr www.diathermiki.gr

INOX MARE HELLAS AEE ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310426321, 2310753384 www.inoxmare.gr KEA ENERGY Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 104, ΛΕΥΚΩΝΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 2321098666 www.keaenergy.gr

MEGATHERM 27o χλμ. Θες/νίκης – Πολυγύρου, 2396023437 www.megatherm.gr ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2310453960 www.alphaenergiaki.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 71


Green_Pages VE_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:50

Page 72

GREEN info PAGES ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Caloria Α.Β.Ε.Ε.

Αθήνα, 2106628068 Θεσσαλονίκη, 2310328062 www.caloria.gr

DIMAKIS SA Γιαννιτσών 73, 54642Θεσσαλονίκη 2310848845 www.e-dimakis.gr

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. Φαρσάλων 219, Λάρισα, Τηλ. 801 801 801 2, 2410 680400

Ε.Π.Α. ΘΕΣ/ΙΚΗΣ Α.Ε Μοναστηρίου 256 και Δ. Γληνού 7, 546 28, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Τηλ. 801 11 953000 2310 584444

GAS STUDIO

Ι.ΠΑΣΑΛΙΔΗ 10, Κ.ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣ/ΚΗ 2310941066 www.gasstudio.gr

ADTHERM

Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσ/νίκη, 2310850976 www.bautherm.gr COMPA SOLAR 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 32, 60100 ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2351045415 www.compasolar.gr

GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, Θεσ/νίκη, 2310510302 www.global-energy.eu INGENIUM LTD Βενιζέλου 20, Aλεξανδρούπολη, 2551025654 www.ingenium.gr ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ SOLAREN ΕΠΕ ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 Ενιππέως 6, Κατερίνη ΒΕΡΟΙΑ, Τηλ: 2351501404 2331024850 www.kragiopoulos.gr www.xoursoulidis.com SMART SUN ECO SUN ΕΠΕ 16ης Οκτωβρίου - Α Βούλγαρη 58, Θεσ/νίκη, Πάροδος 9Α, Κατερίνη 2310327914 Τηλ: 2351077080 www.smartsun.gr www.ecosun.gr

72 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ALUMIL Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 2106298100 BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς, 2341079300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσ/νίκη 2310- 692472, 688310 www.alumilsolar.com

HELIOS LOGISTICS 1ο χλμ Αφύτου Κασσανδρείας, Άφυτος, N. Χαλκιδικής, 2374091740 www.helios-logistics.gr INOX MARE HELLAS AEE ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310426321, 2310753384 www.inoxmare.gr

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310535975, 2310536696 www.diathermiki.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315502005 www.iliatoras.eu

COMPA SOLAR 25ης Μαρτίου 32, Κατερίνη 2351045415, 2351036181 KACO NEW ENERGY www.compasolar.gr GMBH EXALCO ΑΕ 1ο χλμ ΕΟ 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςΠλαταμώνα-Κατερίνης, Αθήνας, 60065, ΛΑΡΙΣΑ Πλαταμώνας, 2410688688, 23520-43411 2410688736 www.kaco-newenergy.gr www.exalco.gr KOSTAL SOLAR

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY ΠΑΝΑΓΟΥΔΗ 66, 41222 ΛΑΡΙΣΑ 2410 617777 www.perivallontologoi.gr

FRONIUS INTERNATIONAL GMBH 54453 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310913544 www.fronius.com

ELECTRIC Στέλιου Καζαντζίδη 47, Θεσσαλονικη, 2310477550 www.kostal-solarelectric.com

KRANNICH SOLAR Μ.Ε.Π.Ε. Σταδίου 40 Καλοχώρι Θεσ/νίκη, 2310751960 www.krannichsolar.com SOLON θύριδα 337 Σεβαστή Κατερίνης, ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2351063528 www.solon.gr ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Μ. & ΣΙΑ ΟΕ 2ΧΛΜ Παλαιάς Συμμαχικής Οδού ΩραιόκαστρουΘεσ/κης, Θεσσαλονίκη , 2310510260, www.clamps.gr

ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315502005 www.iliatoras.eu


Green_Pages VE_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:51

Page 73

Πράσινο σπίτι & κτίριο 73


Green_Pages VE_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:51

Page 74

GREEN info PAGES ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ Συντήρηση Φ/Β Πάρκου από 1€ την ημέρα. Φροντίζουμε την επένδυσή σας: Οικονομικά,Υπεύθυνα, Άμεσα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2315502005, www.iliatoras.eu ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY ΠΑΝΑΓΟΥΔΗ 66, 41222 ΛΑΡΙΣΑ 2410 617777 www.perivallontologoi.gr

QLEEN HELLAS 24ο χλμ.. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, 57006 ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΡΜΗΣ Τηλ. 2310418168, www.qleen.gr SMART SUN 16ης Οκτωβρίου - Α Πάροδος 9Α, Κατερίνη Τηλ: 2351077080 www.smartsun.gr

SOLAREN ΕΠΕ Ενιππέως 6, Κατερίνη Τηλ: 2351501404 www.kragiopoulos.gr

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ALUMIL Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσ/νίκη 2310692472, 2310688310 www.alumilsolar.com

EXALCO ΑΕ 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςΑθήνας, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 www.exalco.gr

CLOCKWORK ALUPLAST ENERGY ΟΙΚ.ΤΕΤΡ.53Β ΔΑ 8 ΒΙ.ΠΕ. Λ. Παπανικολάου 150, ΣΙΝΔΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Πεύκα Θεσσαλονίκης 2310532901 2310225177 www.aluplast.gr www.clockwork-energy.gr

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗΣΓΟΥΝΑΡΗΣΜΗΤΑΚΗΣ “ΧΑΛΚΙΣ” A.B.E.E ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ 34002, 2221052839 www.xalkis-sa.com

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΒΛΑΧΟΣ MONOTIKI ΜΠΛΑΤΣΟΥΚΑ 17, ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2441026590 www.monotiki.gr

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ISOMAT 17o χλμ. Θεσσαλονίκης Αγ. Αθανασίου, Τ.Θ. 1043, 57003, Αγ. Αθανάσιος 2310576000 www.isomat.gr

ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ Τ.Θ. 60468, 57001 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr

AVANT-GARDE ENERGY M.ΕΠΕ Ανδρέα Παπανδρέου 28Α & Βρυούλων, 55132 Άγιος Ιωάννης Θεσσαλονίκη, 2314319395, www.ag-energy.gr EFERGY HELLAS Προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης διαχείρισης ενέργειας, ασύρματοι μετρητές ενέργειας, συστήματα μέτρησης και παρακολούθησης ενέργειας μέσω internet. Βαλκανικό Κέντρο, κτήριο Αλέξανδρος, Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη, 546 27(+30) 2310-535577, www.efergy.gr

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3DS ENERGY Προφήτη Ηλία 14, Θεσ/νίκη, 2310321558 www.3ds.com.gr AVANT GARDE ENERGY Μ.Ε.Π.Ε. Α. Παπανδρέου 28α & Βρυούλων, Θεσσαλονίκη 2314319395, 6936947950 www.ag-energy.gr ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2310453960 www.alphaenergiaki.gr

GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, θεσσαλονίκη, 2310510302 www.global-energy.eu GREEN SOLAR VACUUM ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310953421 www.green-solar.net ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΧΩΡΙ 54628, 2310813287 www.ikoenergia.gr

ΒΙΟΜΑΖΑ ECOSENSE Γ. Παπανικολάου 22, Πεύκα, Θεσσαλονίκη 2310639013, 2310639015 www.ecosense.gr MEGATHERM 27o χλμ. Θες/νίκης – Πολυγύρου, 2396023437 www.megatherm.gr A. ΦΟΥΚΗΣ Λαέρτου 22, Capital center, 2310474900 www.foukis.gr

ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ AKS – JUNO ΔΙΑΛΕΤΤΗ 17, 54621 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310266265 www.aks.gr ELECTROLUX ΕΛΛΑΣ Λήμνου 4, Θεσ/νίκη 2310561950 www.electrolux.com.gr ΠΑΡ. ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Α.Ε. Πολύστυλο Καβάλας, 65 403, 2510392180-3 www.seitanidis.com.gr

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ECOFILTER SYSTEMS INTERNATIONAL Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 58 ΝΕΑΠΟΛΗ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310530830 www.ecofilter.gr ENERGYWATER ΛΑΓΚΑΔΑ 335 ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310654555 www.energywater.gr


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:52

Page 75

GREEN info PAGES

“Green” Market Guide ! Νέα από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προιόντων της «πράσινης αγοράς» (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέρμανσης, λευκών συσκευών, χρωμάτων κλπ). Μαζί, συμβουλές και απαντήσεις σε «συχνές ερωτήσεις» για το τι προσέχουμε ΠΡΙΝ τις αγορές μας και ένας πλήρης οδηγός αγοράς με τα χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών επιχειρήσεων τις οποίες κατατάσουμε ανά κατηγορία ώστε να βρίσκεται εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειάζεστε.

Θέρμανση και οικονομία Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πλήθος νέων εναλλακτικών επιλογών θέρμανσης, που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C ABB 13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Mεταμόρφωση, 2102891500 www.abb.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, 18450 ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ALPHA GRISSIN 16o ΧΛΜ. Λ.ΛΑΥΡΙΟΥ, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2126875400 www.alphagrissin.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr BIG SOLAR Λεωφ.Νατο 100, Ασπρόπυργος, 210-5509000 www.bigsolar.gr CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176-7 www.calda.gr CARRIER AHI Λ.Κηφισού 18, Αθήνα 2106796300 www.ahi.carrier.gr

COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr DAIKIN Αγ.Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2108761315 www.daikin.gr ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104321398 www.electrotech.gr ENERBIS Μ.Ε.Π.Ε. ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 14, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, 2109736230 www.enerbis.gr ERGON EQOUIPMENT AETE Κλεισθένους 102 & Παπαφλέσσα 2, ΓΕΡΑΚΑΣ 2106049420 www.ergon.com.gr

FG EUROPE Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 128, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ 2109696500 www.fgeurope.gr HITACHI DIGITAL MEDIA GROUP Λ.Κηφισίας 364 & Δελφών 1, 15233 Χαλάνδρι 2106837200 www.hitachi-eu.com I –CONCEPT Λ.Λαυρίου 86Α, 19002 Παιανία, 2106626584 www.i-concept.gr INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2113003300 www.inventor.gr KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, 19400 Κορωπί 2106624526 www.klimatika.gr LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Π. Φάληρο, 210-4800553 www.lg.com/gr

MENERGA ΛΥΣΙΟΥ 11, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109714722 www.menerga.gr NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα 210-3629581 www.nanodomi.com NEON ENERGY Θέση Κύριλλο, 19300 ΒΙ.ΠΕ. Ασπρόπυργος Αττικής, τηλ.2102837000 www.neonenergy.gr NIPPON Λ.Μαραθώνος 110, 15344 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106654861 www.nipponsa.gr ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, 19400 ΚΟΡΩΠΙ, 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS S.A. Λεωφόρος Κηφισίας 24 Α, Μαρούσι www.samsung.com SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106830351-2 www.sieline.gr

SYSTEMAIR ΑΣΤΡΟΥΣ 13, 13121, ΙΛΙΟΝ, 2105789766 www.systemair.gr TENORA Λ.ΑΘΗΝΩΝ 50, 10441 ΑΘΗΝΑ, 2142149214 www.tenora.gr TOYTOMI Λ.Κηφισού 6, 12242 Αιγάλεω, 2105386400 www.gedsa.gr/ toyotomi.htm TSITSOS CLIMA ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 22, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, 2105548414 www.tsitsos.gr WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, 14569 Άνοιξη, 2106248305 www.wilo.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207 www.reinhaus.gr

Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ 2105624054 www.pappasclima.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία, 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΒΙΟΣΩΛ 1η & 18η Οδός ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, 13341 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 2103410000 www.biossol.gr ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο, 2109400720, 2109483700 www.deltatechniki.gr ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr ΟΛΕΦΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε. ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2296027624 www.olefini.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 75


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:53

Page 76

GREEN info PAGES ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr ARISTON THERMO Ματζαγριωτάκη 4, 17672 Καλλιθέα, 2109512922 www.ariston.com ICON GROUP Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, ΑΘΗΝΑ 2108314387 www.iconstruction.gr KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, 19400 Κορωπί 2106624526 www.klimatika.gr

ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ, 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΔΕΠΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2102701254 www.depa.gr ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Λεώφ. Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση, 10447 Αθήνα, 2103406000 www.aerioattikis.gr

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ FILTREX FILTER SOLUTIONS Θ.Μπουγιούκου 6 & Θουκυδίδη, Μιντιλόγλι 26500 Πάτρα, 2610526526 www.filtrex.gr SYSTEMAIR ΑΣΤΡΟΥΣ 13, 13121, ΙΛΙΟΝ, 2105789766 www.systemair.gr Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105624054 www.pappasclima.gr

Φυσικό αέριο ΟΦΕΛΗ Ασύγκριτη oικονομία σε σχέση με πετρέλαιο θέρμανσης. O Είναι πάντα διαθέσιμο O Πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. O Η λειτουργία των συσκευών O

O

O

φυσικού αερίου προσφέρει ευκολίες και άνεση. Δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής. Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τ

ο φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη.

Κεντρική θέρμανση στην πολυκατοικία. O Θέρμανση σε μονοκατοικία ή μόνο στο διαμέρισμά σας. O Μαγείρεμα. O Ζεστό νερό. O Κλιματισμός. O

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ

Τ

ο μέσο κόστος απόκτησης ενός λέβητα φυσικού αερίου είναι 1.500 ευρώ και το ετήσιο κόστος θέρμανσης (για μια οι-

κία 100 τ.μ.) δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Έτσι η απόσβεση του συστήματος θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 1,5 χρόνια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜ/ΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Από την Τετάρτη 4 Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 υπάρχει άτοκη χρηματοδότηση του κόστους μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης σε κάθε κεντρική και αυτόνομη θέρμανση. Η ΕΠΑ Αττικής για το ίδιο χρονικό διάστημα παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε ποσοστό έως και 100% για κεντρικές θερμάνσεις με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 140.000 θερμίδων. Αντίστοιχες προσφορές ανάλογα αφορούν και τους επαγγελματίες. Το χρηματοδοτούμενο ποσό και η διάρκεια αποπληρωμής καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα του κτηρίου και σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα: Εγκατεστημένη ισχύς(kcal/h)

Χρηματοδοτούμενο Ποσό(συμπ. ΦΠΑ)

Διάρκεια Αποπληρωμής

Κεντρικές Θερμάνσεις >=200.000

12.300€

3 έτη

170.000 – 199.999 120.000 – 169.999

9.840€ 7.380€

3 έτη 3 έτη

35.0001-119.999 Αυτόνομη Θέρμανση

3.000€

2 έτη

1.200€

Αναλυτικές πληροφορίες στο 1133

76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

2 έτη

ΘΕΡΜΑΝΣΗ AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr ARMONIA ENERGY Οιδίποδος 19, 10443 Αθήνα 2105124306, 2102639170 www.armoniaenergy.gr ATHENS PELLET CENTER Ν.ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ 50, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102405765, 2102445835 www.pelletcenter.gr AXIVEN ΧΕΙΜΑΡΑΣ 3, 14343 Ν.ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 2102027960, 18220 www.axivenbuildingcare.com BIO ENERGA 24χλμ.Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 228, 19009 ΡΑΦΗΝΑ 2294076337, 6977225227 www.bioernerga-tzakia.gr CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176-7 www.calda.gr CASA ROMANTICA ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 6, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2108228000 www.casashop.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr COPCO - ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ ΗΛΕΙΑΣ 36, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 2104946298-296 www.copco.gr DELONGHI KENWOOD APPLIANCES HELLAS AE ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 9-11, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2102854880 www.delonghi.gr DELATOLAS ENERGY Λ. Δημοκρατίας & Γούναρη 4, Καματερό. 2102619074, www.delatolasenergy.gr ECOFER Ιθώμης 6 & Ηρώων Πολυτεχνείου, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 210675510,www.ecofer.gr EcoHeatingHellas ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 2Β, ΑΝΟΙΞΗ, 2108142142 www.ecoheatinghellas.gr

ENERBIS Μ.Ε.Π.Ε. ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 14, 16346 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109736230 www.enerbis.gr ENERGY 4U ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 22, 15771 ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2107777907, 6946442624 www.energy4u.gr HMT ΜΕΝΕΛΑΟΥ 75, ΚΑΛΛΙΘΕΑ 2109516222 www.hmtechniki.com INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ ΕΘΝ.ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 2113003300 www.inventor.gr INFRA HEATING Ηπείρου 28-30, 18540 Πειραιάς, 2104132170 www.infraheating.gr KAS GROUP ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ Παπάδος Γέρας, Λέσβου 2251084580 www.kas.com.gr KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, 19400 Κορωπί 2106624526 www.klimatika.gr LEROY MERLIN GREECE /SGB SA ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 44, ΚΤΙΡΙΟ Α, ,15125, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, 210 6256224 www.leroymerlin.gr MAGMA Κ.ΜΠΟΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Λ.ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 113, ΚΡΥΟΝΕΡΙ,2106220520-1 www.magmaradiators.com MICROBOILER ΤΕΜΠΩΝ 16, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2114045145 www.microboiler.eu REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106830351-2 www.sieline.gr

WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, 14569 Άνοιξη, 2106248305 www.wilo.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207 www.reinhaus.gr Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ,2105624054 www.pappasclima.gr ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε. ΠΑΡΓΑ, 48060, 2684031102, 6944453517 www.alexiouparga.gr ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου, Φιλοθέη 2106813950 www.diexodos-techniki.gr ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ Λ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 168 ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102465489 www.filippatos.gr

ΥΓΡΑΕΡΙΟ ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr CORAL GAS A.E.B.E.Y Γ. Αβέρωφ 26-28, Περισσός, 2109491000 Για παράδοση στο χώρο σας 800 11 90 600 www.coralgas.gr ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 57, 10679 ΑΘΗΝΑ 2103692700 www.petrogaz.gr

ESCO ZEB - ZERO ENERGY BUILDING ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ 6, 11855 ΑΘΗΝΑ, 2109400744 www.zeb.gr


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:53

Page 77

ΒΙΟΜΑΖΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ HAGER HELLAS ΑΕΒΕ Μάτσα 7 14564, Κηφισιά 2106203800 www.hager.gr

SIEMENS Αγησιλάου 6-8, Μαρούσι, 2106864111 www.siemens.gr/ buildingtechnologies

SAUTER ΡΟΥΜΕΛΗΣ 23, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106844157 www.getech.gr

SMART HOUSE & BUILDING CONTROL Ν.ΠΑΡΙΤΣΗ 72, Ν. ΨΥΧΙΚΟ 2106716302 www.eibshop.gr

BIO ENERGA ARVIS SOLAR Ltd 24χλμ. Ηπείρου 24, Αθήνα, 2110136560, www.arvisolar.gr Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 228, ΦΟΥΚΗ ΝΑΤΑΣΑ & ΣΙΑ ΕΕ 2294076337, 6977225227 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ www.bioernerga-tzakia.gr 2130429373

Γη και ήλιος στην υπηρεσία της θέρμανσης Σε μία εποχή κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών είναι περιορισμένες και οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν απόλυτα ανοδική πορεία, η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η γεωθερμική, μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα οικονομικές λύσεις για κάθε κτίριο, τόσο στην θέρμανση, όσο και στην ψύξη. ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ AELIA POWER ENERGY SOLUTIONS Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1 , ΜΕΛΙΣΣΙΑ, 2106139966 A.S.T. / ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Λ.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 170, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102443790, www.a-s-t.gr ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207, www.reinhaus.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη 210-8150744 www.arestypower.gr

AMCOR-ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ 7ο ΧΛΜ Εθν.Οδού Αθηνών-Λαμίας, Μαιάνδρου 81Β Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 21025287401, www.amcor.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr AVELION Μιαούλη 44, 15344 Γέρακας, 2177000600 www.avelion.gr CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176 www.calda.gr CALPAK Λεωφ.Συγγρού 9, Αθήνα, 2109247250, www.calpak.gr

CASA CALORE ΜΕΘΩΝΗΣ 5 ΝΕΑ ΣΕΠΟΛΙΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2105733922 www.solar-thermosifones.gr DIANA SOLAR ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ, 2221053760 www.diana-solar.gr GAUZER Δ.ΘΕΟΔΩΡΑ 26, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102812518 www.gauzer.gr ILIOFAR ΕΛ.ΦΥΤΑ 18, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102465298 www.iliofar.gr MEGASUNΗΛΙΟΑΚΜΗ ΝΕΑ ΖΩΗ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105535624 www.helioakmi.gr

MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές, 210-2404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106830351-2 www.sieline.gr

NOBEL ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΙΑΣ 23, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102404051 www.nobel.gr PLATINA ENERGY 21ο ΧΛΜ ΠαιανίαςΜαρκοπούλου, 19400 Κορωπί 2106674989, 6948754200 www.platina.gr REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ 2105701410, www.bosch.gr www.buderus.gr

SOLARNET S.A 79ο ΧΛΜ Αθηνών-Λαμίας 2262072070 www.assosboilers.com SOL VIOLARIS ΑΓ.ΘΩΜΑ 125, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ, 2106634575 www.sol-violaris.gr SOLE S.A. Λαϊκών Αγώνων & Λεύκτρων, Αχαρναί, 2102389500 www.eurostar-solar.com SOLAR VACUUM Λ.Αθηνών 246, 12462 Χαϊδάρι, 2105814256 www.solarvacuum.gr

WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, 14569 Άνοιξη, 2106248305 www.wilo.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΗΛΙΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη, 2106665552 www.thermogas.gr ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 2 11473 ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 2106428914 www.kanellakis-sa.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 77


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:53

Page 78

GREEN info PAGES ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ INTEREXPERTS ΦΩΣΤΙΝΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ Α. ΟΕ 2104101540 www.interexperts.gr RAINBOWWATERS ΤΑΤΟΙΟΥ 323, ΑΧΑΡΝΕΣ, 2108000488 www.rainbowwaters.gr SYR – REFLEX HELLAS A.E Λ. Βουλιαγμένης 165, 17237 Δάφνη 2106714737 www.syr.de, www.reflex.de

ΤΕΜΑΚ ΛΕΩΦ.ΤΑΤΟΪΟΥ 62, 13677, ΑΧΑΡΝΕΣ 210 2581583, www.temak.gr VELUDA ΜΙΝΩΟΣ & ΤΥΡΤΑΙΟΥ 29, ΡΕΘΥΜΝΟ, 2810 370467 www.veluda.gr ΟΙΚΟΠΑΡΟΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑ, ΠΑΡΟΥ 2284023353 www.oikoparos.gr WATERPAN ΟΡΦΕΩΣ 111, ΑΘΗΝΑ, 2103469500 www.waterpan.gr

Ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Oι ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά περιλαμβάνουν κυρίως, τεχνολογίες για την αφαλάτωση του νερού μέσω της μεθόδου της αντίστροφης ώσμωσης, για τη φίλτρανση των δικτύων ύδρευσης, με αυτόματα συστήματα φίλτρανσης και ταχυδιϋλισης, για την αποσκλήρυνση, τη χλωρίαση και την απολύμανση, αλλά και για τη χημική αφαλάτωση πύργων ψύξης και λεβήτων.

OSMO-AΦΟΙ ΒΙΤΑΛΗ & ΣΙΑ ΕΕ Γρ. Λαμπράκη 6-8, 18532 Πειραιάς 2104224652 www.osmo.gr WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, Άνοιξη, 2106248305, www.wilo.gr

ΕΙΔΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ή οικογενειακό που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ανά έτος. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 20.000, που δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ που δεν ξεπερνά τα 60.000 ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, που δεν ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Οι κατοικίες που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον'' είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., φέρουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Πώς χρησιμοποιούνται τα γκρίζα νερά; "Γκρίζα νερά" ονομάζονται τα ημι-

ακάθαρτα (του νιπτήρα, του νεροχύτη, του μπάνιου, το πλυντηρίου ρούχων) και χρησιμοποιούνται για επιλεγμένες χρήσεις (κυρίως στην τουαλέτα), για αστικές χρήσεις (στις οικοδομές) και για άρδευση (κήπων, πάρκων, ταρατσόκηπων), υποκαθιστώντας τη χρήση του πόσιμου καθαρού νερού, όπου δεν είναι απαραίτητη η υψηλή ποιότητά του.

1. Ιεράρχηση αναγκών. θέση του κουφώματος, καΕπιλέξτε βάσει: θερμομόνωθώς, η έκθεση στον ήλιο, τα σης, ασφάλειας, εξοικονόκαιρικά φαινόμενα, η ανεμησης χώρου ή ηχομόνωμοπίεση και ο προσανατοσης. λισμός είναι παράγοντες 2. Επιλογή κατασκευαστή που πρέπει να ληφθούν και τεχνικού. Σιγουρευτείυπόψη. τε ότι διαθέτει λύσεις που 4. Γέμισμα τζαμιών. Η χρήαρμόζουν στον εκάστοτε ση τουλάχιστον διπλών τζαχώρο, πιστοποιητικά για τα μιών είναι απαραίτητη για κουφώματα (σήμανση CE) τη σωστή θερμομόνωση. Το και ότι δίνει έγγραφη εγδιάκενο και το «γέμισμα» γύηση για την ανθεκτικότηανάμεσα τους, το πάχος και τά τους . το είδος τους (π.χ. ενεργει3. Τοποθέτηση κουφώμαακά υαλοστάσια) πρέπει να τος. Δώστε προσοχή στη προβλεφθούν.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια - υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. O Αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. O Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. O Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού. O

AID ENGINEERING LTD Αιθρίας 17, Κηφισιά 2108003784 www.aidengineering.gr ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, 2710221027 www.alkyon-energy.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη, 2106665552 www.thermogas.gr

TIPS για την επιλογή κουφωμάτων

Τι είναι το “Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον”; O

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Επεξεργασία νερού Πώς αξιοποιώ το νερό της βροχής;

Είναι αξιοποιήσιμο στην κάλυψη αναγκών σε καθαρό νερό σε οποιοδήποτε χώρο συγκέντρωσης πλήθους ανθρώπων, για τουαλέτες, πότισμα κήπων, γενικούς καθαρισμούς, πυρόσβεση-πυροπροστασία αλλά και για κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε θερμοκήπια.

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ALOUSYSTEM Θέση Κύριλλο, 19300 Ασπρόπυργος, 2115550000 www.alousystem.gr ALUMINCO ΑΕ Μεγαλη Ραχη, Οινοφυτα, 2262047000 www.aluminco.com ALUSET Λάκκα Καλογήρου, Μέγαρα, 2296089002 www.aluset.gr EUROPA Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 108, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2262032202 www.profil.gr ELVAL COLOUR S.A. 3ο χλμ. Περ.Οδού Οινοφύτων – Αγ. Θωμά, Οινόφυτα2262053576 www.elval-colour.com

KAPTAIN ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 126, ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2221032430,www.kaptain.gr REHAU Λ.Παιανίας-Μαρκοπούλου, Παιανία, 2106682500 www.rehau.com ROMINA ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ & ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105988941 www.romina.com.gr Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ 2106894971, 6942486357 www.kamitsakis-group.gr ΕΤΕΜ ΑΕ Ηρώων Πολυτεχνείου 1-4, ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, 2104898605, www.etem.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ TSANTILAS GLASS L.T.D. ΠΕΟ Αθηνών-Θηβών, Μάνδρα, 2105550592 www.tsantilasglass.gr ΑΛΑΦΡΟΠΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 11, ΛΑΜΙΑ, 2231021510 www.alafropatis.gr ΥΑΛΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 9, 15127 ΜΕΛΙΣΣΙΑ, 2108031490 www.lousis.gr

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΚΙΔΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2105243667 www.akkida.gr ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 61, ΜΑΡΟΥΣΙ 2106199391, 6977444250 www.roumeliotisgroup.com GREENFOOTPRINT ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 37, ΑΘΗΝΑ, 2106236388 www.greenfootprint.gr TECHNOIKO ΑΥΓΗΣ 57, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2102840589, www.kenak.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 2102284500, www.yiamco.gr AE KAUFMANN MIKE/ NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, 17674 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗREIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, ΚΑΛΛΙΘΕΑ 210 9577207 www.reinhaus.gr MEAZON A.E Κονίτσης 5, 15125 Μαρούσι, 2108020205 www.meazon.com ΤΕΧΝΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ ΠΛΑΠΟΥΤΑ 26, 16561 ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ 2109641290, 6934261662 www.technokatikin.com


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:54

Page 79

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΧΡΩΜΑ Α.Ε ΑΧΙΛΛΕΩΣ 77, Π.ΦΑΛΗΡΟ, 2109827797 www.egglezos.gr AKZONOBEL ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 10, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, 2108160160 www.interpon.com ΒΙΒΕΧΡΩΜ ΤΘ 4, ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2105538700 www.vivechrom.gr

BERLING ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ 2262031663, www.berling.gr BENJAMIN MOORE PAINTS ΝΑΞΟΥ ΘΕΣΗ ΦΟΥΣΣΑ, ΚΟΡΩΠΙ, 2106620713 www.benjaminmoore.gr D&G TRADE S.A. Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 2109852910 www.dgtrade.gr

ΧΡΩΤΕΧ ΜΑΡΝΗ 39, ΑΘΗΝΑ 8011152300 www.xhrotex.com DRUCKFARBEN KRAFT Λ. ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗΡΙ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105519500 www.druckfarben.gr

ELVAL COLOUR S.A. 3ο χλμ. Περ.Οδού Οινοφύτων, 2262053576 www.elval-colour.com ER-LAC Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ 34 ΧΛΜ ΑΥΛΩΝΑΣ 2295022146, www.erlac.gr NanoPhos Τεχν. & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, 22920 69312 www.NanoPhos.com

NOBEL LACK ΒΙΟΜ.ΠΕΡΙΟΧΗΝΤΑΜΠΑΣΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031385 www.nobellack.gr

VITEX - HERMES ΤΘ 139 Ημερος Τόπος, Ασπρόπυργος, 2105589400 www.vitex-hermes.gr

ΠΕΤΡΙΝΕΣ

THRAKON ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 2262032970, www.thrakon.gr 693 2378444, www.theodorou.info VECHRO ΑΡΧ/ΣΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 2, TEPOSTONE 2χλμ. Λ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥΜΟΣΧΑΤΟ, 21048161013 ΚΑΛΥΒΙΑ, 2299046470 www.tepostone.gr www.vechro.gr

Θερμο-προστασία από τα περιττά έξοδα

Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ’ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ FIBRAN Αγίου Αθανασίου 37, Άνοιξη, 2108142414 www.fibran.gr FIBREX HELLAS ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, 15125 ΑΘΗΝΑ, 2106847833 www.fibrexhellas.gr NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤ/ΣΗ, 2102837000 www.neonenergy.gr STOHELLAS Λ.Μεγαρίδος & Χίου, Ασπρόπυργος, 2105570191 www.stohellas.gr ISELCO HELLAS ΕΠΕ Λ.ΑΘΗΝΩΝ 391 & ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ, ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105317910-1, www.iselco.gr TEPOSTONE 2χλμ. Λ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΚΑΛΥΒΙΑ, 2299046470 www.tepostone.gr THRAKON ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970, www.thrakon.gr

Γ.ΚΥΖΗΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ Κων/πόλεως 23 & Μυκάλης 38, 18540 Πειραιάς 2104116933-4 www.kiziridis.gr, www.kiziplast.gr MONOTIKA ΜΥΡΙΟΦΥΤΟΥ 30, 12242 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2102381855 www.monoseis-monotica.gr ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ 34οχλμ. Νέο Αθηνών – Κορίνθου, Νέα Πέραμος 2296035296 www.papailias.gr ΠΑΝΜΟNΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104178249 www.SprayFoam.gr

www.psem.gr

ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ BSH GROUP 17o ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑ, 2104277870 www.bsh-group.gr INDESIT COMPANY HELLAS Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 93, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ, 2111072900 www.indesit.com FOURLIS TRADE Λ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106293000 www.fourlistrade.gr

LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Π. Φάληρο, 2104800553 www.lg.com/gr TEKA HELLAS Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 245-247, Ν.ΨΥΧΙΚΟ, 2106754858 www.teka.com WHIRLPOOL HELLAS Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 581, ΑΘΗΝΑ, 2109946400 www.whirlpool.gr

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ AKM ENGINEERING Μ.ΠΕΤΡΑΚΗ 6, 11521 ΚΟΛΩΝΑΚΙ, 2107218189 www.akmengineering.gr FISCHER ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. 17ο χλμ. Ε.Ο. ΑθηνώνΛαμίας & Ρούπελ 6, Κηφισιά, 2102838167 www.fischer.gr DUROSTICK ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 2105598350, www.durostick.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ CAHEEBA Δ. Δράκοντος 83, Αθήνα 2106236388 www.caheeba.com

WANDS ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΟΣ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ, 2221061890 www.wands.gr

ΚΟΦΙΝΑΣ Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 519, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2106081307 www.kofinas.gr

NEXANS Ελλάς Α.Β.Ε. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, ΑΘΗΝΑ 211 1207700, www.nexans.gr Γ.ΚΥΖΗΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ Κωνσταντινουπόλεως 23 & Μυκάλης 38, 18540 Πειραιάς 2104116933-4 www.kiziridis.gr, www.kiziplast.gr ΡΙΖΑΚΟΣ ΒΙ.ΠΕ.ΛΑΜΙΑΣ, ΛΑΜΙΑ, 2231066061, www.rizakos.gr

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ EGREEN ΣΙΝΑ 32, 10672, ΑΘΗΝΑ, 2103629221-2, www.egreen.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 79


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:54

Page 80

GREEN info PAGES ΦΩΤΙΣΜΟΣ BIG SOLAR Λεωφ. Νατο 100, Ασπρόπυργος, 210-5509000 www.bigsolar.gr CRYPTO S.A Κορίνθου 11, Μεταμόρφωση 2108098700, www.ledguru.gr ESTIA LED ΤΑΤΟΙΟΥ 207, Μεταμόρφωση 2102851744 www.estialed.gr

Οι ειδικοί στο Led φωτισμό! Λύσεις για το σπίτι και την επιχείρηση! 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αξιοπιστία. Οικονομία στο φωτισμό έως 90% για Πάντα!! Φιλικές στο περιβάλλον έως 50% Εξοικονόμηση!! Για online παραγγελίες άνω των 50€ δωρεάν μεταφορικά και η αντικαταβολή για όλη την Ελλάδα. Πύρρωνος 77, 16341 Ηλιούπολη Τηλ.: 210 9952161 info@leditnow.gr www.leditnow.gr

GLOBILED ΙΩΣΗΦ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 19-21, ΑΘΗΝΑ, 2109411933 www.globiled.com INTERFOS Καραθεοδωρή 40-42, 11525 Αθήνα, 2106777880 www.interfos.gr LEDOPOLIS Μά. Μπότσαρη 5, 16342 Ηλιούπολη. 2109949488 www.ledopolis.gr LED MAGONIS STORE ΧΡΥΣ.ΣΜΥΡΝΗΣ 90, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2109403929 www.ledmagonisstore.gr ΕΝΤΕΚ ΑΕ ΑΧΑΡΝΩΝ 426, ΑΘΗΝΑ 2102015782-3, www.entec.gr LIGHTING EXPERT Αγ. Αναργύρων 9, 13561 Αγ. Ανάργυροι, 2117255427 www.lightingexpert.gr NEON ENERGY Θέση Κύριλλο, 19300 ΒΙ.ΠΕ. Ασπρόπυργος Αττικής, τηλ.2102837000 www.neonenergy.gr OSRAM Λ.ΑΘΗΝΩΝ 31-33, ΑΘΗΝΑ 2105201800, www.osram.gr PHILIPS ΤΖΑΒΕΛΛΑ 1-3, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106162000 www.philips.com SIRECLED Πρωτομαγιάς 13, 14568 Κρυονέρι, 2106220080 www.sirecled.com TEF LED 6949122800, www.tefled.com AE KAUFMANN MIKE / NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, 17674 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com

To Net Metering

• Ποια είναι τα κριτήρια: * Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης ** Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 100% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης • Ποια είναι η απόδοση του Φ/Β: Κατά μέΑνώτατο όριο ισχύος Για όλους Για μεγάλους Για τους καταναλωτές κοινωφελείς καταναλωτές * σκοπούς ** Ηπειρωτική 20 χώρα kW(~30.000 kWh/έτος)

500 kW (~750.000 kWh/έτος)

500 kW (~750.000 kWh/έτος)

Μη 10 20 20 Διασυνδεδε kW(~15.000 kW(~30.000 kW(~30.000 μένα Νησιά kWh/έτος) kWh/έτος) kWh/έτος) Κρήτη

20 50 50 kW(~30.000 kW(~75.000 kW(~75.000 kWh/έτος) kWh/έτος) kWh/έτος)

σο όρο, η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων κυμαίνεται στις 15.000 kWh/έτος. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 9.90 kWp στην Αττική με νότιο προσανατολισμό και πολυκρυσταλλικά πάνελ. Επισημαίνεται ότι οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή είναι μικρές, δεν είναι όμως αμελητές.

ΜΗΝΑΣ

ΑΠΟΔΟΣΗ Φ/Β ΣΕ kWh

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

842

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

877

ΜΑΡΤΙΟΣ

1,305

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1,423

ΜΑΪΟΣ

1,539

ΙΟΥΝΙΟΣ

1,559

ΙΟΥΛΙΟΣ

1,609

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1,604

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1,371

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1,234

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

843

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

713

ΣΥΝΟΛΟ

14,921

Το «αλφάβητο» των φωτοβολταϊκών και του Net Metering Τα προϊόντα, η εγκατάσταση και τα after sales ενός φωτοβολταϊκού, παίζουν το δικό τους ρόλο στην τελική απόδοση του συστήματος και κατ’επέκταση στην ίδια την επένδυση και φυσικά στα κέρδη. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ ABB 13Ο χλμ. ΑθηνώνΛαμίας Mεταμόρφωση 2102891500, www.abb.gr ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΠΙΝΟΥ 5 & ΔΙΓΕΝΗ ΓΡΙΒΑ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2109966555, www.epr.gr ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 3, ΑΘΗΝΑ, 2106657293 www.aleo-solar.gr ARVIS SOLAR LTD Ηπείρου 24 Αθήνα 2110136560 www.arvisolar.gr AVDIRA SOLAR GREECE Αβδηρα Ξάνθης 67061 Ξάνθη 25410519036955129625 www.avdira-solar.eu

80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ALFA ENERGY 42ο χλμ. Αθηνών Λαμίας, ΑΥΛΩΝΑ, 2295098841 www.alfaenergy.gr ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη, 2108150744 www.arestypower.gr BIG SOLAR Λ.Νάτο 100, Ασπρόπυργος 2105509000, www.bigsolar.gr COENERGIA HELLAS Λ. Κηφισίας 125, 11525 Αθήνα 2130236319 www.coenergia.com COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr

DEGER HELLAS Μεγάλου Αλεξάνδρου169, 13562 Άγιοι Ανάργυροι 2110127290-4 www.degerenergie.com DRIVETECH Χρυσ. Σμύρνης 124, Μοσχατο, 2107233318 www.drivetech.gr BΙΟΣΥ A.E. Ιερά Οδός 178, Αιγάλεω, 2103474444 www.viosy.gr DTS HELLAS SA Δαλαμανάρα & 6ο χλμ, Ναυπλίου – Άργους, Άργος, 2751061526 www.dtstrackingsystems.gr ECO SUN ΕΠΕ Γκύζη 4, 15125 Μαρούσι, 2106859011 Βούλγαρη 58, 54249 Θεσσαλονίκη, 2310327914 www.ecosun.gr

ELECTROTECH POWER SYSTEMS Υψηλάντου 81, 18758 Κερατσίνι 210 4321398 www.electrotech.gr EUROSOL HELLAS Πολύδευκους 57-59, Πειραιάς, 2104110306 www.eurosol.eu FISCHER ΕΛΛΑΣ Ρούπελ 6Κηφισιά 2102838167 www.fischer.gr NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, 2103629581 www.nanodomi.com NORATEX ABEE 17ο χλμ.Λ.ΑθηνώνΣπάτων, Παλλήνη, 2106030221-5 www.noratex.gr

NEXANS Ελλάς Α.Β.Ε. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, ΑΘΗΝΑ, 211 1207700 www.nexans.gr OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING Αρχιμήδους 5, Πύργος, Ηλείας, 2621026907 www.oleng.eu PLATINA ENERGY ΙφιγενεIας 1, ΛευκωσΙα Κύπρος +30.210.6674989 www.platina.gr PHOTOVOLTAIC Ελλανίκου 20, Παγκράτι, 2107225440, 2107225471 www.photovoltaic.gr PHOENIX SOLAR Λ. Πεντέλης 104 & Μεταμορφώσεως 1, Χαλάνδρι, 2106838386 www.phoenixsolargroup.com

RECOM Ποσειδώνος 1, 17342 Άγ. Δημήτριος, 2109609940 www.recom.gr SUN PRODUCTS Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 41222 Λάρισα 2410628418 www.sunproducts.gr REFUSOL Σοφοκλέους 13, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2105771312 http://europe.refusol.com SANLEV SA Θέση Τζιτζίλη, Ασπρόπυργος, 2105578278-9 www.sanlev.gr SUNPOWER SOLAR ENERGEIAKI HELLAS Αγίας Λαύρας 15, Βάρη, 211 7308014 www.sunpower.com


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

Τι είναι: To Net Metering είναι μια συμ-

φωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει τη δικιά του κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πώς λειτουργεί: Στο εγκατεστημένο

φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι λογιστικός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια.

Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά: Έχουν oικονομική σταθερότητα στους λογαριασμούς, κερδίζουν το κόστος ρεύματος και γλιτώνουν το ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πληρώνουν λιγότερο.

10:55

Page 81

SILCIO Καποδιστρίου 38-40, Μαρούσι, 2106101150, www.silcio.gr SCHNEIDER ELECTRIC 19Ο χλμ. Εθνική Οδός Αθ/Λαμίας, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, 2106295200 www.schneiderelectric.com SENERS ENERGY SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 2109270940 www.seners.gr SOLAR CELLS HELLAS GROUP Λ. Κηφισίας 178, 15126 Μαρούσι, 2109595159 www.schellas.gr SMA HELLAS AE Λαγουμιτζή 24, 17671 Καλλιθέα, 2109856660 www.sma-hellas.com SOLARSYSTEMS HELLAS Μάνδαλο, Σκύδρας 2381097680/6 www.solarsystemshellas.com TRITEC International AG, 6949122800 www.tritec-energy.com

TESCO A.E Αντιπροσωπεία SOLARWATT GmbH, Παραδείσου 10, Μαρούσι, 2130070100 www.energy-tesco.gr

ΑΓΓΕΛΙΑ Πωλούνται Φωτοβολταϊκά Πλαίσια

μάρκας SOLYNTRA μεταχειρισμένα και χωρίς εγγύηση. Πληροφορίες στο email: o2el69@otenet.gr

Πότε και πώς πραγματοποιείται ο συμψηφισμός: Στην Ελλάδα ισχύει ο ενεργειακός συμψηφισμός σε ετήσιο κύκλο. Ο τελικός συμψηφισμός και η εκκαθάριση γίνεται στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε έτους (ως έτος λογίζεται η περίοδος από το χρόνο σύνδεσης-λειτουργίας του συστήματος). Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό δεν μεταφέρεται στα επόμενα χρόνια και δεν υπάρχει ανταποδοτικό όφελος. ΤΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. ΑΘηνών 50, Αθήνα 210 52 44 000 www.tournikiotisgroup.gr ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔ. ΣΤΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. Γράμμου 10, Κοζάνη 2461030328 YINGLI GREEN ENERGY GREECE ΡΗΓΙΛΛΗΣ 6, ΑΘΗΝΑ, 2107400190 www.yinglisolar.eu

AE KAUFMANN MIKE /NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛ- ΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ Λένορμαν 227, Αθήνα 2105147331 www.papayannakis group.eu

ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ ΕΔΡΑ 1ο χλμ . Λ. Μαρκοπούλου Παιανία 21 6300 3000 www.kafkas.gr ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ Κάτω Σπαρτιά Πλησίον Α΄ ΒΙ.ΠΕ.ΒΟΛΟΥ, 2421084000, www.profilodomi.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 81


Green_Pages_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

10:56

Page 82

GREEN info PAGES ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΑΚΚΙDΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2105243667 www.akkida.gr ACTIVUS- Λ&Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ ΑΜΑΡ.-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055 www.activus.gr AVECO ΟΕΤΕ Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525 Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 2106300900 www.aveco.gr ARTION Κώστα Βάρναλη 40, Κορυδαλλός, 2104978721, 6977231424 www.dpasa.gr ARVIS SOLAR Ltd Ηπείρου 24, Αθήνα 2110136560, www.arvisolar.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr

COENERGIA HELLAS Λ. Κηφισίας 125, 11525 Αθήνα, 2130236319 www.coenergia.com HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES Τροίας 1, Βριλήσσια, 2106893966 www.heliosres.gr H.G.D. (HELLENIC GREEN DEVELOPMENT) Λεωφόρος Ηρακλείτου 96 Χαλάνδρι ΤΚ 15238 Τηλ.2106086660 www.hgd.gr HELLENIC GREEN DEVELOPMENT Λ. Ηρακλείτου 96, 15238 Χαλάνδρι , 2106086660 www.hgd.gr ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, ΑΘΗΝΑ, 2108314387 www.iconstruction.gr

Ποιους αφορά: Νοικοκυριά και επι-

χειρήσεις (ιδιοκτήτες και μισθωτές)

NEON ENERGY Θέση Κύριλλο, 19300 ΒΙ.ΠΕ. Ασπρόπυργος Αττικής, τηλ.2102837000 www.neonenergy.gr OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING Αρχιμήδους 5, Πύργος, Ηλείας, 2621026907 www.oleng.eu PHOTOVOLTAIC Ελλανίκου 20, Παγκράτι, 2107225440, 2107225471 www.photovoltaic.gr PLASIS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γ.Χρονάκη 2, ΗΡΑΚΛΕΙΟΚΡΗΤΗ, 2108053010 www.plasisgroup.com RENEVOL Γούναρη 4-6, Πειραιάς 2104122759, www.renevol.gr PV MAINT IKE ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346 ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104810045 www.pvmaint.gr SOLARBASE ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, ΑΘΗΝΑ, 210-5151151 www.solarbase.gr SOPRAY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΕΡΜΟΥ 8, 10563 ΑΘΗΝΑ, 2117109382 www.cocoon.gr

ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com ΕΥΔΙΤΗ ΕΠΕ Λ. Αλεξάνδρας 136, Αθήνα, 2106446330 www.euditi.gr Ζ ΚΑΠΠΑ EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ, 2106894971, 6942486357 www.kamitsakisgroup.gr ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Λεωφ. Δεκελείας 29 & Ελ. Βενιζέλου 31 Νέα Χαλκηδόνα 2102518111, 111111287 www.HelioEpixeirein.gr ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162 164, ΜΑΡΟΥΣΙ, 210-8662048 www.messaritis.com ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ ΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950 www.pliasconsulting.com

Τι να προσέξω: Λεπτομέρειες στη σχεδίαση κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τα κλασικά διασυνδεδεμένα συστήματα. Ενδεικτικά: Εξοικονόμηση χώρου (ένα σύστημα που καταλαμβάνει όλο το χώρο δεν επεκτείνεται εύκολα για να καλύψει μελλοντική αύξηση της κατανάλωσης), Προσανατολισμός και κλίση (επηρεάζουν σημαντικά το ποσοστό της ιδιοκαταναλισκόμενης ενέργειας και άρα τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων), Δυνατότητα συμπλήρωσης και συνεργασίας του συστήματος με έξυπνα συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας.

Πώς μειώνει τις χρεώσεις: Το Net Metering μειώνει την αξία ρεύματος (τις kWh) και χρεώσεις που καθορίζονται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας Πόσο διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο: Η χρονική διάρκεια της σύμβα-

σης ενεργειακού συμψηφισμού είναι είκοσι πέντε (25) χρόνια.

KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, Κορωπί, 2106624526 www.klimatika.gr Ποιες είναι οι χρεώσεις: Οι ανταγωνιΤι προσφέρει: Εκτός από τη μείωση MP Energy Ακαδημίας 61, Aθήνα στικές χρεώσεις (βασική χρέωση που αφορά στην συνολική ετήσια αξία ρεύματος από Τηλ. 2103217895 στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τον 60 έως 80%, μπορεί να μειώσει (ή και να www.mp-energy.gr Προμηθευτή, Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις μηδενίσει) και το κόστος θέρμανσης, σε MGD ENERGY Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ πλην ΥΚΩ (χρεώσεις δικτύων μεταφοράς συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας! 4, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106129615 και διανομής, ΕΤΜΕΑΡ, λοιπές χρεώσεις, www.mgd-energy.gr MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΦΚ, Ενιαίο Τέλος 5ο/οο και ΦΠΑ 13%) Λ.Σουνίου 16,Μαρκόπουλο, και Οι ΥΚΩ (ειδική χρέωση για τη χρηματοΣε ποιον να απευθυνθώ: Πριν κατα2299022932, δότηση του αυξημένου κόστους παραγωγής λήξετε, μιλήστε και επιλέξτε έναν έμπειρο www.myrinous.gr ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεεγκαταστάτη, δεδομένου ότι η ποιότητα της NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσει καθοριμένα νησιά, τα προνομιακά τιμολόγια, τους Αθήνα, 2103629581 στικά την οικονομική βιωσιμότητα της επένδικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμοwww.nanodomi.com δυσης. λογίου, τους Πολύτεκνους, κοκ.) ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ Λ.Ποσειδώνος 38Α, Άλιμος, 210-9854238 www.nautilus.gr SENERS ENERGY ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΚΟΣΜΟΣ, BFPHellas LEVEL-UP QUALITY PV MAINT ENERGY Τι κερδίζει το ακίνητο: Η εγκατάστα- ΝΕΟΣ 2109270940 FACILITY SERVICES Δαμάρεως 33, 11633 SERVICES ση συστήματος Net Metering αυξάνει αυτό- www.seners.gr ΣΤΡ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 105, ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346, Αθήνα ματα την ενεργειακή κατηγορία του ακινή- TZOVARAS GROUP ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104699200 2107010050 ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104810045 του, λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. OF ENGINEERS www.level-up.gr www.bfphellas.gr www.pvmaint.gr Κ. Καραμανλή 88, Θεσ/νίκη, NANODOMI FACILITY ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ 2310861640, Ασκληπιού 109, 11472 MANAGEMENT ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ www.atzovaras.gr Αθήνα, 2103629581 Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162-164, & EQUIPMENT YIAMCO www.nanodomi.com Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις: ENGINEERING ΜΑΡΟΥΣΙ 15126 S.M.P.C. VECTOR SECURITY Υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 210-8662048 ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ 20 & Ι.ΝΙΚΑ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ 52, 12132 αλλά και μείωσης του φορολογητέου ποσού ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, www.messaritis.com ΑΧΑΡΝΕΣ, 2102464320, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2104925473 λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήμα- 2102284500 www.facility.gr ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ www.vectorsecurity.gr www.yiamco.gr τος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη καKMETRICS Λ. Ποσειδώνος 38Α, ΑΛΚΥΩΝ RENEVOL τά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, 19100, Γούναρη 4-6, Πειραιάς, Άλιμος, Τρίπολη, 2710221027 πρόγραμμα επιχορήγησης. 210-9854238 ΜΕΓΑΡΑ, 2117707200, 2104122759, www.alkyon-energy.gr www.nautilus.gr www.kmetrics.gr www.renevol.gr

ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr ENERGOTECH ABEE Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 2109959021 www.energotech.gr ENEFSYS - ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Ξάνθου 5, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 2109637395 www.enefsys.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS Υψηλάντου 81, 18758 Κερατσίνι 210 4321398 www.electrotech.gr EUROSOL HELLAS Πολύδευκους 57-59, Πειραιάς, 2104110306 www.eurosol.eu

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Sistimata oikonomias reumatos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

1:15

Page 1


Sistimata oikonomias reumatos_tx42:Test_BmwX1_72.qxd

29/7/2015

1:15

Page 1

Prasino 42 2015  

Prasino 42 2015

Prasino 42 2015  

Prasino 42 2015

Advertisement