Page 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

4/7/2014

1:15 μμ

Σελίδα 1


periexomena_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

9:47

4

Περιεχόμενα 6

Νέα Διεθνή

10

Νέα Ελληνικά

14

Φωτοβολταϊκά: Ενεργειακός συμψηφισμός. Το net metering «κερδίζει» και την ελληνική αγορά. Τα πρώτα της «βήματα» και στην Ελλάδα κάνει η αυτοπαραγωγή, μετά και την ψήφιση του θεσμικού της πλαισίου.

22

Φωτοβολταϊκά: Αυτοπαραγωγή . Από την θεωρία στην πράξη. Ό,τι πρέπει να ξέρουμε για το σύστημα net metering , ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση και εξοικονόμηση.

26

Φωτοβολταϊκά: Αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης. Δέκα λόγοι για να αυτονομήσετε αξιόπιστα το εξοχικό σας. Τη λύση στην απομακρυσμένη και αυτόνομη ηλεκτροδότηση για εξοχικά έρχονται να δώσουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με συσσωρευτές (μπαταρίες).

32

Φωτοβολταϊκά: Βάσεις στήριξης φ/β συστημάτων. Οι πλέον καινοτόμες λύσεις στήριξης από τη fisher Ηellas. Κορυφαία συστήματα στερέωσης, δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές, να αξιοποιήσουν πλήρως την ηλιακή ενέργεια.

34

Εξοικονόμηση: Ενεργειακή αναβάθμιση. Κτιρίου ενεργειακή Ανάβασις. Η ενεργειακή αναβάθμιση ανεβάζει «κατηγορία» το κάθε κτίριο και το επίπεδο ζωής των ιδιοκτητών του, προσφέροντας τεράστια οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.

40

Εξοικονόμηση: Συστήματα σκίασης. Τα συστήματα σκίασης σε ρόλο πρωταγωνιστή. Εσωτερικά και εξωτερικά σκίαστρα μειώνουν τη θερμοκρασία έως και 15 βαθμούς κελσίου.

48

Εξοικονόμηση: Κλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια. Αλλάζει το «κλίμα» και τα έξοδα των σπιτιών. Μία μεγάλη γκάμα κλιματιστικών καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των ξεχωριστών αναγκών κάθε σπιτιού, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στα νοικοκυριά.

60

64

70

Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε. Εκδίδεται από την MotorPress Hellas A.E. Γενική Διεύθυνση: Μάριος Πάλλης

Αρχισυνταξία:

26

Βάιος Τασούλας Θοδωρής Χατζηκυριάκος

Μηχανολόγος μηχανικός Ευδοκία Ταπόγλου

Μηχανικός περιβάλλοντος

34

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Πωλήσεων:

Κυριακή Παππά

Ατελιέ: Μαρία Δημοπούλου, Πέννυ Λάζαρη, Στάθης Πάνου

48 Αθήνα: Λεύκης 132, 145 68, Κρυονέρι

Εξοικονόμηση: Ξύλινες, εξοχικές κατοικίες. Summer House για όλους. Η λειτουργία μιας ξύλινης κατοικίας βασισμένης στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, η προμελέτη της οποίας την ανέδειξε ως ιδανική επιλογή για κάθε οικογένεια. Προϊόντα. Λύσεις εξοικονόμησης. Οι καλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες της αγοράς προτείνουν κορυφαία προϊόντα που εξοικονομούν ενέργεια και περιορίζουν τα έξοδα των νοικοκυριών.

Υπεύθυνοι

Έφη Τσαπρούνη

Εξοικονόμηση: Φωτισμός και Οικονομία. Τα LED «νικητές» σε όλες τις συγκρίσεις. Η χρήση των λαμπτήρων LED, οδηγεί σε μείωση του ηλεκτρικού φορτίου κατά 80-90% σε σχέση με του συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, και σε ποσοστό 50-75% σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες. Εξοικονόμηση: Συστήματα διαχείρισης ενέργειας. Μείωση κατανάλωσης ενέργειας = αύξηση λειτουργικών κερδών. Η ενεργειακή κτιριακή καταγραφή οδηγεί σε εξοικονόμηση έως και 20%, ενώ «μεταφράζεται» και σε αύξηση της ετήσιας λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας μιας επιχείρησης.

Μαριάννα Σπανού

Συντακτική Ομάδα:

Εξοικονόμηση: Ενεργειακή «θωράκιση» χειμώνα καλοκαίρι. Πρόταση θερμομόνωσης,από την FIBREX, με έναν συνδυασμό ανακλαστικού θερμομονωτικού ειδικής τεχνολογίας και της εξηλασμένης ή διογκωμένης πολυστερίνης.

44

54

14

Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1, 210-6262159 210-6262274 Fax: 210-6262372 Email: prasinospiti@autotriti.gr

60

Site: www.4green.gr


Akida_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:27

1


NeaDiethni _tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:57 ìì

Page 6

Νέα Διεθνή

Ενεργειακή αποδοτικότητα: Η αόρατη δύναμη της Ευρώπης Υ

πέρμαχος του συνθήματος «πρωτίστως αποδοτικότητα» (efficiency first) είναι ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια, Miguel Arias Cañete, ο οποίος και θεωρεί ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί ουσιαστικά μία εναλλακτική πηγή ενέργειας, η οποία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, απαλλαγμένη από γεωπολιτικούς κινδύνους και προσιτή σε κάθε καταναλωτή. Προς αυτή την κατεύθυνση δε και με πολιτικές που ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας, η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει την εξάρτηση της από εξωτερικούς προμηθευτές ορυκτών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, για κάθε 1% που βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώνονται κατά 2,6% και στην Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι ο

τομέας της οικοδομής δεν πρόκειται να επανεκκινήσει στους ρυθμούς του παρελθόντος, με βάση το τρέχον υπερεπαρκές κτιριακό απόθεμα. Αντίθετα, έχουν κατανοήσει ότι ο μόνος τρόπος για νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στον κλάδο της οικοδομής είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων. Αιχμή του δόρατος στην ανακαίνιση είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα, επειδή δημιουργεί οικονομικά οφέλη και στον ιδιοκτήτη – ένοικο. Εκτός των

Η 1η κοινότητα μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου είναι γεγονός

άλλων, η ενεργειακή αποδοτικότητα συμβάλει και στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης, με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αύξηση του αριθμού ηλιακών εγκαταστάσεων «βλέπει» η IHS

Η

εταιρεία ερευνών IHS αναθεώρησε προς τα κάτω τις παγκόσμιες ηλιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για το 2014, προβλέποντας όμως σημαντική αύξηση της ζήτησης για το 2015. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την IHS, οι παγκόσμιες ηλιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2014 έφθασαν στις 44.2GW, αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις της για εγκαταστάσεις της τάξης των 45,1 GW, (αύξηση 14% σε σχέση με το 2013), ως αποτέλεσμα και της μείωσης της ζήτησης στις ευρωπαϊκές χώρες, παρά τον πρωτοφανή αριθμό εγκαταστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η IHS εκτιμά πάντως, ότι οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις προβλέπεται να αυξηθούν σε ένα συνολικό ετήσιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 10,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 73GW το 2019.

Τ

ην πρώτη κοινότητα μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, η οποία και περιλαμβάνει είκοσι κατοικίες Sierra Crest, άνοιξε στην Καλιφόρνια και περίπου 50 μίλια ανατολικά του Λος Άντζελες, η εταιρεία Meritage Homes. «Υπάρχουν πολλά σπίτια μηδενικής ενέργειας (Zero Net Energy) σε όλη την Καλιφόρνια, αλλά δεν είναι συγκεντρωμένα σε μία κοινότητα. Αυτή η κοινότητα δεν επιτρέπει μόνο την μείωση του κόστους λειτουργίας για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, αλλά παρέχει όχι μόνο τα απαραίτητα δεδομένα για την παραγωγή και τη ζήτηση kW σε κάθε σπίτι αλλά και τα δεδομένα που

6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

απαιτούνται για το σχεδιασμό υπηρεσιών για την κοινότητα μηδενικής ενέργειας, αφού ο κτιριακός κανονισμός στην Καλιφόρνια εξελίσσεται με βάση το πρότυπο αυτό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας. Τα σπίτια Sierra Crest θα χρησιμοποιούν 60% λιγότερη ενέργεια από ένα νεόκτιστο σπίτι που είναι σύμφωνο με τον τρέχοντα κτιριακό κανονισμό της Καλιφόρνια, ενώ λόγω της χρήσης των ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, θα χρειάζονται συστήματα ηλιακής ενέργειας ισχύος μόνο 3.5 - 4.5 kW, αντί των 710 kW.


Akida_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:28

1


NeaDiethni _tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:26

8

Νέα Διεθνή

Πέντε συνεργασίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας

Η(EV) έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στο

ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα

επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς, καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στα περιβαλλοντικά ζητήματα της γης και να ομορφύνουν τον κόσμο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, εργάζονται ήδη αρκετές εταιρείες, ενώ έχουν αναπτυχθεί και αρκετές σημαντικές συνεργασίες για την ανάπτυξη του κλάδου, μεταξύ των οποίων και οι εξής: 1. Ξεκινώντας με το πιο προφανές, η SolarCity και η Tesla Motors συνεργάζονται με διάφορους

τρόπους. Αρχικά, η SolarCity πουλάει μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας της Tesla για να συμπληρώσει τη δική της ισχύ ηλιακών συστημάτων. Υπάρχουν, επίσης, εκπτώσεις αν κάποιος καταναλωτής αγοράσει προϊόντα και από την Tesla και από την SolarCity. Και τέλος, η SolarCity παρέχει στην Tesla ορισμένες από τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα. 2. Το επόμενο είναι από τα πιο παράξενα. Η Powertree Services. Η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα είναι κάτι που δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για πολλούς

ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν το δικό τους γκαράζ, αλλά είναι σχεδόν ανέφικτο για ενοίκους διαμερισμάτων. Η Powertree εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες πολυκατοικιών, εγκαθιστά φορτιστές EV σε χώρους στάθμευσης, και προσφέρει στους κατοίκους διαμερισμάτων ένα μέρος για να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους καθώς και έναν τρόπο για να εφαρμόσουν την ηλιακή ενέργεια. 3. Το Nissan LEAF είναι το best-seller ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην ιστορία. Το 2011, η Nissan συνεργάστηκε με μια κορυφαία εταιρία ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ, τη SunPower , για να συμβάλει στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας στους πολλούς ευχαριστημένους πελάτες του LEAF της. 4. Ομοίως, η Ford, η οποία διαθέτει μερικά ηλεκτρικά οχήματα στην αγορά, μεταξύ των οποίων δύο είναι σχετικά υψηλά στις πωλήσεις Energi μοντέλων (plug-in υβριδικά ηλεκτρικά), έχει επίσης συνεργαστεί με τη SunPower. Αυτή η εταιρική σχέση «δένει» επίσης και με το Sierra Club. 5. Η Envision Solar που ιδρύθηκε το 2006, προσφέρει μερικά όμορφα "Ηλιακά Δέντρα» που μπορούν να εγκατασταθούν σε χώρους στάθμευσης για να προσφέρουν φόρτιση από ηλιακή ενέργεια στα EV, ενώ προστατεύουν και τα αυτοκίνητα από τον ήλιο.

Ottobox: Μαθαίνει το πρόγραμμά σας και μειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος

Τ

ο Ottobox είναι μια έξυπνη συσκευή οικιακού αυτοματισμού που θα μπορούσε να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος έως και 50%, όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στις πρίζες. Η γενική ιδέα συνοψίζεται στο ότι όλη η ενέργεια που χάνεται από συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής μπορεί σύντομα να συσσωρευτεί σε μεγάλο βαθμό. Η συσκευή είναι μια μονάδα plug-andplay, που βρίσκεται ανάμεσα στην πρίζα και των συσκευών. Η συσκευή διαθέτει την πολυαναμενόμενη ευρεσιτεχνία που «σταματά εντελώς τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος» στις εν λόγω συσκευές. «Μαθαίνει» επίσης - κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων – πότε οι συσκευές είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και τις κλείνει όλες τις άλλες φορές.

8 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Κάθε Ottobox περιέχει μία πρίζα και δύο θύρες USB, που σας επιτρέπει να φορτίσετε πολλαπλές κινητές συσκευές κάθε φορά. Περιέχει, επίσης, Bluetooth 4.0, επιτρέποντας στο Ottobox να παρακολουθεί τις κινήσεις σας, Wi-Fi, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε το Ottobox από οπουδήποτε μέσα στο σπίτι και ένα μικροεπεξεργαστή ARM που τροφοδοτεί το όλο σύστημα. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Ottobox και να παρακολουθείτε τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής στο smartphone ή το tablet σας. Η εταιρεία

πίσω από Ottobox διευθύνεται από τον Ameer Sami που δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο σε ηλικία μόλις 16 ετών και υπόσχεται ότι δεν θα υπάρχουν μηνιαία τέλη πέρα από την αρχική τιμή αγοράς. Το λανσάρισμά του στις αγορές αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2015.


NeaDiethni _tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:27

9

Powerwall: Η νέα ηλιακή μπαταρία Solarbike: Το ηλιακά τροφοδοτούμενο της Tesla για το σπίτι ηλεκτρικό ποδήλατο

Έ

να φιλόδοξο σύστημα μπαταρίας με το οποίο ο Elon Musk οραματίζεται να αλλάξει τον τομέα της ενέργειας και να συμβάλλει θετικά στην κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε και επίσημα, η κορυφαία εταιρεία ηλιακής ενέργειας, Tesla. Πρόκειται για το πρότζεκτ Tesla Energy, με την μπαταρία Powerwall, η οποία και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κατοικίες, όσο και σε επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, το Powerwall είναι μια μπαταρία που έρχεται σε εκδόσεις 10 kWh με τιμή 3.500 δολάρια και 7 kWh στα 3.000 δολάρια. Έχει διαστάσεις 86.1x130x18 εκατοστά και μπορεί να τοποθετηθεί μέσα ή έξω από το σπίτι, ενώ έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ που διαθέτει ήδη το σπίτι. Ο στόχος του Musk δε, είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι με 160 εκατομμύρια Powerpacks μπορεί να παραχθεί η ενέργεια που χρειάζονται οι ΗΠΑ ενώ με 2 δισεκατομμύρια μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη.

Τ

ο Solarbike σχεδιάστηκε από τον Jesper Frausig στη Δανία, φορτίζει την μπαταρία όταν είναι σταματημένο στον ήλιο και ξεφορτίζεται όταν κινείται. Όπως σημειώνει ο σχεδιαστής, «τα ηλιακά κύτταρα στους τροχούς προσφέρουν καθαρή ενέργεια απευθείας στη μπαταρία. Όταν το Solarbike στέκεται ακίνητο φορτίζει την μπαταρία. Όταν είναι σε κίνηση, τα ηλιακά κύτταρα και η μπαταρία παρέχουν ενέργεια για τον κινητήρα». Ο Frausig εργάστηκε πάνω σε αυτό το project για 3 χρόνια και έφτιαξε δύο πρωτότυπα, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, φτάνουν τα 70 χιλιόμετρα απόστασης και μέγιστη ταχύτητα 50 km/h με σταθερή ταχύτητα 15 km/h. το οποίο ακούγεται ασφαλέστερο για ένα ποδήλατο. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στο συγκεκριμένο ποδήλατο, εκτός από το γεγονός ότι η φόρτιση από ηλιακά κύτταρα τροποποιημένα κατάλληλα για απόδοση και σε μερική σκιά και ο έξυπνος τρόπος που μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια από τα πάνελ στο σκελετό.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 9


NeaEllinika_tx_40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:52 ìì

Page 10

Νέα Eλληνικά

Πέντε ελληνικές εταιρείες στην έκθεση Intersolar 2015

Μχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί φέ-

ε τη συμμετοχή 5 ελληνικών επι-

τος η Διεθνής Έκθεση & Συνέδριο Ηλιακής Ενέργειας και Φωτοβολταϊκών, Intersolar Europe. Πρόκειται για έκθεση που εστιάζει στους τομείς των φωτοβολταϊκών, της τεχνολογίας κατασκευής φ/β και της ηλιοθερμίας και έχει καθιερωθεί από την ίδρυση της, ως η παγκοσμίως σημαντικότερη κλαδική πλατφόρμα ανάμεσα σε κατασκευαστές, προμηθευτές, χονδρέμπορους και φορείς παροχής υπηρεσιών. Φέτος θα ανοίξει τις «πύλες» της στις 10 Ιουνίου (και ως τις 12 Ιουνίου) στο εκθεσιακό κέντρο του Μονάχου, με εκθέτες και τις εξής ελληνικές εταιρείες: AENAOS Energy Systems P.C. CALPAK - CICERO HELLAS S.A.

ELFON

Ltd

PROFILODOMI SYSTEMS

SUNLIGHT S.A. SA Η προηγούμενη Intersolar Europe το 2014 προσέλκυσε περίπου 44.000 επισκέπτες από 145 χώρες, ενώ συνολικά 1.180 εκθέτες από 48 χώρες παρουσίασαν τις τεχνολογίες και υπηρεσίες τους από τους τομείς «φωτοβολταϊκά», «τεχνολογία κατασκευής φ/β», «αποθήκευση ενέργειας» και «ηλιοθερμία», ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν 250 εταιρίες – εκθέτες σε έναν ξεχωριστό τομέα, τον τομέα ees – electrical energy storage για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, συσσωρευτές, υλικά, εξαρτήματα, ανακύκλωση, διαχείριση και συστήματα μπαταριών, δοκιμές μπαταριών, συστήματα ελέγχου κ.α. VIOSY

Στις 21 Μαΐου το Energy Efficiency Conference 2015

Τ

ο θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης αναμένεται να αναδείξει και αναλύσει το 3ο Energy Efficiency Conference, προσφέροντας στοχευμένη ενημέρωση σχετικά με τεχνολογίες, υπηρεσίες και καλές πρακτικές. Το συνέδριο για τις Τεχνολογίες, Υπηρεσίες & Kαλές Πρακτικές Ενεργειακής Διαχείρισης απευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη ενεργειακής διαχείρισης, διεύθυνσης παραγωγής, περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης, τεχνικής διεύθυνσης, μηχανικούς, συμβούλους, επιθεωρητές που έχουν την ευθύνη της ενεργειακής διαχείρισης & αειφόρου ανάπτυξης. Μεταξύ των ομιλητών δε, θα είναι

διακεκριμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, όπως οι: Δρ. Γιώργος Αγερίδης, Δ/ντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, ΚΑΠΕ, Πρόεδρος, Eλληνικoύ Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων Λεωνίδας Βέργος, Project Developer, SIRECLED Θεόδωρος Γιαμακίδης, EUR.E.M. (EURopean Energy Manager), Green Air Energy Δημήτρης Κάνταρος, Director Data

Center Operations, LAMDA HELLIX Παπαδρόσου, Account Executive Manager Chemicals, Solvay Διονύσης Ποτουρίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής & Σύμβουλος Εξοικονόμησης Ενέργειας, Schneider Electric Δανάη

Άρχισαν οι αιτήσεις για το Net Metering στην Περιφέρεια Κρήτης

Αμπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους πό τις 8 Μαΐου, οι κάτοικοι της Κρήτης

στον ΔΕΔΔΗΕ για το νέο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κάτοικο του νησιού να γίνει αυτοπαραγωγός ρεύματος. Πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με το σύστημα του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering), δηλαδή της παραγόμενης ενέργειας, με την ενέργεια που καταναλώνεται. Ανάλογο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τους καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να παράγουν μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων την ενέργεια που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να χρησιμοποιούν το δημόσιο δίκτυο ως μέσο

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

αποθήκευσης της πλεονάζουσας παραγόμενης ενέργειας, αλλά και να αντλούν ενέργεια από το δίκτυο αυτό, όταν είναι αναγκαίο. Προς αυτή την κατεύθυνση δε, έχει υπογραφεί και στην Ελλάδα, η υπουργική απόφαση για τη θέσπιση του Net Metering, ενώ έτοιμα είναι και τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή και ο συνολικός «οδηγός» εγκατάστασης. Βάσει της ΚΥΑ δε, επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή στη χαμηλή τάση με μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ τα 50 KW για την Κρήτη, ενώ για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο, μπορεί υπό προϋποθέσεις να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

2:59

1


NeaEllinika_tx_40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:54 ìì

Page 12

Νέα Eλληνικά

Πλαίσιο δράσεων για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Τγια την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειις προτάσεις της σχετικά με τις δράσεις

ας σε μια υγιή ηλεκτρική αγορά, απέστειλε στην κυβέρνηση και δη στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ, ο πρόεδρος του ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Τσιπουρίδη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή δε, το ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας «προϋποθέτει ανάμεσα στα άλλα την αν-

τιμετώπιση της σημερινής δύσκολης συγκυρίας στην οποία έχει περιέλθει η ηλεκτρική αγορά συνολικά». Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, προτείνει λύσεις για τα τρέχοντα ζητήματα της χρηματοδότησης και των πληρωμών ενέργειας, το μηχανισμό στήριξης, τις υποδομές, το κλιματικό πακέτο 2030, τη νέα μορφή της αγοράς, τις μικρές ανεμογεννήτριες και την έρευνα και καινοτομία.

Νέα επέκταση του δικτύου Ξεκίνησε το νυχτερινό τιμολόγιο της φυσικού αερίου στη Βόρεια θερινής περιόδου ην έναρξη του νυχτερινού οικιακού Ελλάδα για τη θερινή περίοδο Tτιμολογίου του 2015, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι «θα ισχύσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, από 1 Μαΐου 2015 έως και 31 Οκτωβρίου 2015, το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό), με συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00). Οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον Προμηθευτή τους».

Μείωση 16% στην τιμή του φυσικού αερίου

T

ο δίκτυο του φυσικού αερίου συνεχίζει την εξάπλωσή του σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης να καταγράφει σταθερά δυναμική πορεία ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα, επεκτείνοντας περαιτέρω και το δίκτυό της στο Δήμο Θερμαϊκού και την Άνω Περαία. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή & Διευθυντή Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων της Ε.Π.Α Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδα Μπακούρα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι με τη νέα επέκταση που έχει ήδη αρχίσει, δύναται να εξυπηρετηθούν τόσο τα Δημοτικά κτίρια, όσο και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του Οικισμού, με κριτήρια την ικανοποίηση περισσοτέρων αιτήσεων ενδιαφέροντος για σύνδεση με το δίκτυο, την πυκνότητα του πληθυσμού, καθώς και διάφορες τεχνικές παραμέτρους που αφορούν στην ορθή κατασκευή και ανάπτυξη του δικτύου. 12 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Σσικού αερίου, έχουν προχωρήσει

ε σημαντική μείωση στις τιμές φυ-

από την 1η Απριλίου 2015, η ΔΕΠΑ και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι νέες, σημαντικά χαμηλότερες τιμές, αφορούν όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ και όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες καταναλωτών αερίου (νοικοκυριά, βιομηχανία και ηλεκτροπαραγωγή), για τις ποσότητες που θα

καταναλώνουν από 01/04/2015 και μετά, με τη μείωση να ξεπερνά το 16% σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο του 2015. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι η ΔΕΠΑ σε συντονισμό πάντα και με το ΥΠΑΠΕΝ, προτίθενται να προβούν και σε νέα ουσιώδη μείωση των τιμών του αερίου, από τις αρχές του προσεχούς Ιουλίου.


NeaEllinika_tx_40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:24

13

Κατάργηση των ρυθμίσεων για τη «διακοψιμότητα»

Τ

ην άμεση κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν.4203/2013 (ΦΕΚ 235Α, 1.11.2013) που αφορούν στο “Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού” ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «πρόκειται για στρέβλωση που στρέφεται κατά της καθαρής ενέργειας». Ειδικότερα, ο ΣΕΦ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το άρθρο 17 του εν λόγω νόμου θεσμοθέτησε ένα δυσβάσταχτο “Μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού”, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο επαχθών ρυθμίσεων που έχουν περικόψει δραστικά τα προσδοκώμενα έσοδα των φωτοβολταϊκών σταθμών και απειλούν πλέον την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Το νέο αυτό τέλος προτείνεται ως πηγή εσόδων για τις “υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου” που αποσκοπούν στην παροχή χαμηλότερων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία. Στην ουσία, πρόκειται για συγκαλυμμένο φόρο υπέρ τρίτων και είναι μέτρο προφανώς ευάλωτο νομικά.

Το διακοπτόμενο τιμολόγιο πρόκειται να δοθεί συλλήβδην χωρίς να βασίζεται σε πραγματική παροχή της υπηρεσίας εφεδρείας μέσω καταναλωτών. Άρα σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ένα χρηματικό έλλειμμα στους προμηθευτές, το οποίο καλύπτεται από τον Διαχειριστή, ο οποίος πλέον θα έχει έλλειμμα, το οποίο καλούνται να καλύψουν όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί και μάλιστα με μη αναλογικό τρόπο. Έτσι στην πράξη, οι ΑΠΕ θα επιδοτήσουν τα χαμηλά τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας. Η στρέβλωση της προτεινόμενης ρύθμισης γίνεται ακόμη πιο σκανδαλώδης αν αναλογιστεί κανείς πως τα φωτοβολταϊκά καλούνται να επωμιστούν το βάρος μιας υπηρεσίας για την οποία ουσιαστικά θα έπρεπε να αμείβονται! Η διακοψιμότητα επιλέγεται για να μη χρειαστεί η έγχυση ακριβής ενέργειας από μονάδες εφεδρείας, κάτι που θα επιβάρυνε την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Όπως όμως έχει αποδειχθεί στην πράξη, η μεγάλη διείσδυση

των φωτοβολταϊκών όχι μόνο έχει εξαλείψει τις μεσημεριανές αιχμές της ζήτησης, αλλά έχει οδηγήσει και σε σημαντική μείωση της ΟΤΣ. Κατά ένα περίεργο τρόπο μάλιστα, το προτεινόμενο τέλος δεν είναι ανάλογο της παραγόμενης από κάθε τεχνολογία ενέργειας, αλλά ανάλογο των συνολικών καθαρών εσόδων των παραγωγών. Έτσι όμως ευνοείται η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη και τιμωρούνται πρωτίστως τα φωτοβολταϊκά και μελλοντικά και οι μονάδες βιοαερίου. Για τους παραπάνω λόγους, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών προτείνει την απόσυρση των ρυθμίσεων που επιβάλλουν το νέο επαχθές τέλος.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 13


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:12

14

Φωτοβολταϊκά Ενεργειακός συμψηφισμός - Net Metering

Το net metering «κερδίζει»

Η νέα νομοθεσία, η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης, το κόστος και η απόσβεση της επένδυσης

Τ

ο net metering (ελληνιστί «αυτοπαραγωγή») είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα η σχετική διαδικασία έκανε τα πρώτα ουσιαστικά «βήματά» της, το Νοέμβριο του 2013, οπότε και θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά η διαφορά μεταξύ της καταναλισκόμενης και της

παραγόμενης ενέργειας μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα (ένα έτος) από τους καταναλωτές. Στη συνέχεια και μετά από διαβουλεύσεις η χρήση του net metering από τους αυτοπαραγωγούς, θεσπίστηκε με την Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.24461

(ΦΕΚ Β’ 3583/31.12.2014), για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για την κάλυψη ιδίων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν και ανακοίνωσης από τον ΔΕΔΗΕ στις 8/5/2015, ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων των υποψηφίων αυτοπαραγωγών.

Πως λειτουργεί το net metering

Μ

ετά από συγκεκριμένη μελέτη από εξειδικευμένο Μηχανικό με βάση την ετήσια κατανάλωση της οικίας ή της επιχείρησης, τοποθετείται το Φωτοβολταϊκό Σύστημα σε δώμα, πέργολα ή σκεπή ή ακόμα και σε όμορο χώρο επί εδάφους. Στη συνέχεια τοποθετείται μετρητής, ο οποίος προσμετρά την παραγόμενη ενέργεια από το Φωτοβολταϊκό σύστημα και σε συνάρτηση με την ενέργεια που καταναλώνεται βγαίνει το άθροισμα. Εάν είναι αρνητικό (περισσότερη κα-

14 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ταναλισκόμενη ενέργεια) χρεώνεται με το αντίστοιχο τιμολόγιο (σύμφωνα με το τέλος χρέωσης ανά kWh του εκάστοτε προμηθευτή) στον πελάτη, ενώ εάν το άθροισμα είναι θετικό (περίσσεια παραγόμενη ενέργεια) πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό. Στο τέλος ενός χρόνου από τη λειτουργία του συστήματος, γίνεται συγκεντρωτική εκκαθάριση του λογαριασμού από τη ΔΕΗ στον πελάτη και η περίσσεια παραγόμενη ενέργεια, εφόσον προκύψει, διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς αποζημίωση.


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:14

15


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:14

16

Φωτοβολταϊκά Ενεργειακός συμψηφισμός - Net Metering Προυποθέσεις λειτουργίας net metering O Δικαίωμα ένταξης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητα τους το χώρο είτε έχουν νόμιμη χρήση αυτού και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη. O Μέγιστη ισχύς ΦΒ για οικίες 20kW (Ηπειρωτική & Κρήτη) & 10kW για τα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. O Μέγιστη ισχύς ΦΒ για τις επιχειρήσεις, μέχρι το ήμισυ της συμφωνημένης ισχύς (περιορισμούς ανά τόπους) με ανώτατο όριο ισχύος τα 500kW. O Ύπαρξη μόνιμης ενεργής παροχής ρεύματος στο όνομα του αυτοπαραγωγού. O Η εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος γίνεται σε όμορο ή ίδιο χώρο (σε στέγη, δώμα, πέργολα, έδαφος ή επί άλλων κατασκευών (στέγαστρο, αποθήκη, οικίσκος, γεώτρηση)) με την εγκατάσταση κατανάλωσης με την οποία θα συνδεθεί. Δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός με καταναλώσεις σε άλλες θέσεις. O Κάθε ΦΒ σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης.

16 Πράσινο σπίτι & κτίριο

O Στην περίπτωση ΦΒ σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (πχ. πολυκατοικία), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστημάτων, με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών η οποία και αποδεικνύεται με πρακτικό απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ή με άλλο νόμιμο έγγραφο. O Ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το ΦΒ ενέργειας με την ενέργεια που καταναλώνει ο χρήστης του χώρου, θα γίνεται σε ετήσια βάση. Οι αυτοπαραγωγοί θα χρεώνονται μόνο για το τέλος ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) για το σύνολο της ενέργειας ενώ για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), μόνο για το ρεύμα που καταναλώνουν και όχι για αυτό που παράγουν. O Ο αυτοπαραγωγός για να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να έχει εξοφλήσει πλήρως τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας ή να έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. O Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς

κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η τυχόν, εκ των υστέρων, απαλειφόμενη ποσότητα εισερχόμενης ενέργειας που είχε αρχικώς χρεωθεί αναλογίζεται στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό. O Όταν μια εγκατάσταση έχει μονοφασική γραμμή ρεύματος και οι καταναλώσεις τις ξεπερνούν το όριο αυτό (5kW), θα πρέπει να αλλαχθεί ο μετρητής της σε τριφασική γραμμή. O Η σύμβαση συμψηφισμού ισχύει από τη μέρα ενεργοποίησης της σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. O Η διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ είναι είκοσι πέντε (25) χρόνια.


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:15

17

Η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά O Εμπεριστατωμένη Μελέτη από Μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας του Φωτοβολταϊκού Συστήματος (Υπολογισμοί αναγκών εγκατάστασης-Χωροθέτηση). O Συγκέντρωση Δικαιολογητικών (Τίτλοι ιδιοκτησίας, Οικοδομική άδεια-στοιχεία μονιμότητας κτιρίου, Τελευταίος λογαριασμός ΔΕΗ-υποχρεωτικά εξοφλημένος, Υπεύθυνες δηλώσεις Ενδιαφερόμενου, Έγγραφη άδεια συνιδιοκτητών-εάν υπάρχουν, Κάτοψη Δώματος-Στέγης με ΦΒ, Μονογραμμικό Σχέδιο Φωτοβολταϊκού, Τεχνικά Φυλλάδια φωτοβολταϊκών πλαισίων & αντιστροφέων, Υπεύθυνες Δηλώσεις Μηχανικού). O Υποβολή αίτησης Σύνδεσης στην τοπική μονάδα Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Περιοχής). O Εξέταση αιτήματος και δια-

τύπωση Προσφοράς Σύνδεσης εντός ενός (1) μηνός, με ισχύ τριών (3) μηνών. O Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης με ταυτόχρονη καταβολή της σχετικής δαπάνης στην Περιοχή (Για ισχύ ΦΒ συστήματος μέχρι 55kWp, η σύνδεση θα κοστίζει 300€, εφόσον δεν απαιτείται η αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή κατανάλωσης, αλλιώς η σύνδεση θα κοστίζει 370€, εάν είναι μονοφασική η παροχή ή 390€ για τριφασική παροχή. Για ισχύ Φωτοβολταϊκού συστήματος άνω των 55 kWp και μέχρι 100 kWp, η σύνδεση θα κοστίζει 450€. Στα ανωτέρω κόστη περιλαμβάνεται και το κόστος ελέγχου του μετρητή παραγωγής καθώς και των μετασχηματιστών έντασης, όπου απαιτούνται. Τα κόστη αυτά ισχύουν

υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτούνται έργα δικτύου για τη σύνδεση). O Κατασκευή έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ εντός ενός (1) μήνα, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου. O Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

O Υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης. O Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Συστήματος από εξειδικευμένο συνεργείο με την επίβλεψη Μηχανικού. O Ενεργοποίηση της Σύνδεσης Φωτοβολταϊκού Συστήματος.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 17


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:15

18

Φωτοβολταϊκά Ενεργειακός συμψηφισμός - Net Metering Η απόσβεση της επένδυσης στην πράξη

Ό

πως και σε όλες τις σχετικές επενδύσεις, ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για τους επενδυτές, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το χρονικό διάστημα που θα χρειασθεί για να γίνει η απόσβεσή της. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, παραθέτουμε παρακάτω 2 συγκεκριμένα παραδείγματα, μιας τυπικής μονοκατοικίας και μιας μικρής επιχείρησης, για να δούμε στην πράξη τα σχετικά δεδομένα.

Τυπική μονοκατοικία Έστω μιας τετραμελούς οικογένειας η οποία κατοικεί σε οικία 110m2 και το κόστος της ΔΕΗ το χρόνο ξεκινάει από 1500€ με μέση κατανάλωση ρεύματος περίπου 8.100kWh. Στην Ελλάδα η μέση παραγωγή ενέργειας από Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1kW είναι περίπου 1400kWh ανά kW ισχύος. Άρα θα χρειαστεί να κατασκευαστεί σύστημα περίπου 5.5kW, προκειμένου να μηδενι-

στεί το κόστος ρεύματος. Το σύστημα αυτό στοιχίζει περίπου 8.500€ με ΦΠΑ και τέλη σύνδεσης. Επομένως ο χρόνος απόσβεσης για μια τέτοια επένδυση αγγίζει τα 5,5 χρόνια. Στη συνέχεια με το Φωτοβολταϊκό σύστημα σε λειτουργία και με περίπου 20 χρόνια επιπλέον συμβόλαιο με τη ΔΕΔΔΗΕ, το σύστημα θα συνεχίζει να αποφέρει έμμεσο κέρδος στον αυτοπαραγωγό.

(Διάγραμμα απόσβεσης για οικία σε 25 χρόνια)

Οικιακό τιμολόγιο Ετήσια κατανάλωση (kWh)

4.500

Χρέωση ενέργειας (Ανταγωνιστικές χρεώσεις, €/kWh) Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Μεταφοράς, €/kWh) Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Διανομής, €/kWh) Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (€/kWh) ΕΦΚ (€/kWh) Ειδικό Τέλος 5‰ ΕΤΜΕΑΡ (€/kWh) Λοιπές επιβαρύνσεις (€/kWh) Σύνολο (€/kWh) ΦΠΑ Σύνολο (€/kWh)

0,1059 0,0059 0,0224 0,0070 0,0022 0,0004 0,0275 0,0005 0,1717 0,0223 0,1940

18 Πράσινο σπίτι & κτίριο


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:16

19


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:27

20

Φωτοβολταϊκά Ενεργειακός συμψηφισμός - Net Metering

Μικρή Επιχείρηση Αντίστοιχο είναι το όφελος σε μια μικρή επιχείρηση (είτε είναι ξενοδοχειακή μονάδα, βιοτεχνία, βιομηχανία, επαγγελματικός χώρος κ.α.): Έστω μια Βιοτεχνία με εμπορικό τιμολόγιο κατηγορίας Γ21 (αναγράφεται πάνω στους λογαριασμούς), με μέση κατανάλωση ρεύματος το χρόνο περίπου στις 30.000kWh.Το κόστος ΔΕΗ το χρόνο είναι περίπου 5.000€.

*Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Helepco για τις χρεώσεις του οικιακού τιμολογίου (αφαιρώντας το κόστος ΥΚΩ, το ποσό αντιστοιχεί σε 0,165€/kWh) : Στην προκειμένη περίπτωση για τον εκμηδενισμό του τιμολογίου της ΔΕΗ, θα χρειαστεί να κατασκευαστεί σύστημα περίπου 20kW. Το σύστημα αυτό στοιχίζει περίπου 23.000€ +ΦΠΑ. Εάν αναλογιστούμε ότι για τις επιχειρήσεις η δαπάνη εκπίπτει σε ποσοστό 26% (Ιανουάριος 2015). Ο χρόνος απόσβεσης για μια τέτοια επένδυση αγγίζει περίπου τα 3,5 χρόνια. (Διάγραμμα απόσβεσης για μικρή επιχείρηση σε 25 χρόνια)

Εμπορικό τιμολόγιο Γ21 Ετήσια κατανάλωση (kWh)

10.000

Χρέωση ενέργειας (Ανταγωνιστικές χρεώσεις, €/kWh)

0,1021

Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Μεταφοράς, €/kWh)

0,0058

Χρέωση ενέργειας (Δίκτυο Διανομής, €/kWh)

0,0228

Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (€/kWh)

0,0182

ΕΦΚ (€/kWh)

0,0050

Ειδικό Τέλος 5‰

0,0004

ΕΤΜΕΑΡ (€/kWh)

0,0313

Λοιπές επιβαρύνσεις (€/kWh)

0,0005

Σύνολο (€/kWh)

0,1861

Τα πλεονεκτήματα του net metering O Απαλλαγή από ανεξέλεγκτες αυξήσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός (σε kWhr) και όχι λογιστικός (σε €). O Απαλλάσσεται ο αυτοπαραγωγός από τυχόν φορολόγηση των εσόδων του από την Ηλιακή ενέργεια που παράγει (όπως συνέβαινε με τα Διασυνδεδεμένα δίκτυα). O Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κατόπιν υπολογισμών, ο καταναλωτής μπορεί να απαλλαγεί από το χρόνιο πρόβλημα θέρμανσης και ψύξης στην οικία του ή την

επιχείρηση του, αντικαθιστώντας τα συστήματα παραγωγής θερμότητας που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, με σύστημα αντλίας θερμότητας, όπου μαζί με το υπάρχον Φωτοβολταϊκό Σύστημα απαλλάσσεται για πάντα εκτός από το κόστος ρεύματος και από το κόστος θέρμανσης-ψύξης. O Επιτρέπεται η αίτηση επαύξησης της ισχύς του εγκατεστημένου Φωτοβολταϊκού Συστήματος αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο τάσης. Δηλαδή μονοφασική παροχή έως 5kWp και τριφασική από 5kWp και πάνω. Ο καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει δοκιμαστικά ένα μικρό Φωτοβολταϊκό Σύστημα και ανάλογα με τις ανάγκες του θα μπορεί να αυξήσει τη παραγόμενη του ισχύ προκειμένου να καλύψει επιπλέον τυχόν ανάγκες. O Μετά από αίτηση και σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, επιτρέπεται η μετάβαση από το «Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις», στο καθεστώς αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). O Ο μετρητής της παραγόμενης ενέργειας τοποθετείται πριν τον μετρητή καταναλισκόμενης ενέργειας και όχι παράλληλα με αυτόν. O Μειώνονται οι αντίστοιχες εκπομπές 2 CO στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή του λιγνίτη.

Άρθρο του κ. Ιωάννη Κ. Καυκά, Μηχανολόγου Μηχανικού Π.Π. MΕng, MSc, Τεχνικό Γραφείο ΑΚΚΙΔΑ 20 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Akida_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:11

21

Συμβόλαιο μεταξύ Καταναλωτή & Ήλιου

Τ

ο Τεχνικό Γραφείο Α.Κ.Κ.Ι.ΔΑ. με πληθώρα φωτοβολταϊκών έργων σε Ελλάδα και Κύπρο, καλωσορίζει τη διαδικασία της Αυτοπαραγωγής - Net Metering στην Ελλάδα.Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να απαλλαχθούν από το κόστος ρεύματος (ο συμψηφισμός είναι "ενεργειακός" (σε kWh) και όχι "λογιστικός" (σε €)), ενώ με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να εξαλείψουν και το κόστος θέρμανσης-ψύξης.Η απόσβεση ενός συστήματος γίνεται ανάλογα με το μέγεθος του, σε λιγότερο από 5 χρόνια και, αντίστοιχα η απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 20%.

Νομοθεσία για Net Metering O Μέγιστη

ισχύς ΦΒ για οικίες 20kW (Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη) & 10kW για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. O Μέγιστη ισχύς ΦΒ για τις επιχειρήσεις, μέχρι το ήμισυ της συμφωνημένης ισχύς (περιορισμούς ανά τόπους). O Επιτρέπεται να εγκατασταθούν ΦΒ σε στέγη, δώμα, πέργολα, έδαφος ή επί άλλων κατασκευών (στέγαστρο, αποθήκη, οικίσκος, γεώτρηση). O Κάθε ΦΒ σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης. O Δικαίωμα ένταξης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητα τους το χώρο είτε έχουν νόμιμη χρήση αυτού και έχουν διασφαλίσει την έγ-

γραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη. περίπτωση ΦΒ σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (πχ. Πολυκατοικία), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων συστημάτων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. O Ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το ΦΒ ενέργειας με την ενέργεια που καταναλώνει ο χρήστης του χώρου, θα γίνεται σε ετήσια βάση. Οι αυτοπαραγωγοί θα χρεώνονται μόνο για το τέλος ΥΚΩ για το σύνολο της ενέργειας ενώ για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, μόνο για το ρεύμα που καταναλώνουν και όχι για αυτό που παράγουν. O Η σύμβαση συμψηφισμού ισχύει από τη μέρα ενεργοποίησης της σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. O Στην

Διαδικασία-Δικαιολογητικά για Net Metering Εμπεριστατωμένη Μελέτη, από Μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας, του ΦΒ Συστήματος (Υπολογισμοί-Χωροθέτηση). Συγκέντρωση Δικαιολογητικών από αυτοπαραγωγό (Τίτλοι ιδιοκτησίας, Οικοδομική άδεια (στοιχεία μονιμότητας κτιρίου), τελευταίος λογαριασμός ΔΕΗ (υποχρεωτικά εξοφλημένος), Υπεύθυνες δηλώσεις, Έγγραφη άδεια συνιδιοκτητών (εάν υπάρχουν)) Συγκέντρωση Δικαιολογητικών από Μηχανικό (Κάτοψη Δώματος - Στέγης με ΦΒ, Μονογραμμικό Σχέδιο Φωτοβολταϊκού, Τεχνικά Φυλλάδια φωτοβολταϊκών πλαισίων & αντιστροφέων, Υπεύθυνες Δηλώσεις Μηχανικού). Αίτηση προς ΔΕΔΔΗΕ. Εξέταση αιτήματος και διατύπωση Προσφο-

ράς Σύνδεσης εντός ενός (1) μηνός, με ισχύ τριών (3) μηνών. Υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης (με καταβολή δαπανών από 300€ έως 450€ κατά περίπτωση). Κατασκευή έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ εντός ενός (1) μήνα, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου. Υποβολή αίτησης για υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού. Υπογραφή Σύμβασης Συμψηφισμού εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Συστήματος Εγκατάσταση μετρητών Ενεργοποίηση Φωτοβολταϊκού Συστήματος.

100% Χρηματοδότηση μέσω Τράπεζας Πειραιώς Ερχόμαστε στο χώρο σας για Δωρεάν εκπόνηση μελέτης Απόδοσης του Συστήματος Πλάτωνος 14, 15234 Χαλάνδρι Τηλ: 210-5243667, Κιν.: 693-6092648, Fax: 210-5223469 E-mail: info@akkida.gr www.akkida.gr


pv maint_tx39:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:21

22

Φωτοβολταϊκά Νet metering - Αυτοπαραγωγή

Από την θεωρία στην πράξη Ό,τι πρέπει να ξέρουμε πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση και εξοικονόμηση.

O

συμψηφισμός παραγόμενης – καταναλισκόμενης ενέργειας (ενεργειακός συμψηφισμός, γνωστός με τον όρο net metering) είναι πλέον γεγονός και στην χώρα μας. Το net metering επιτρέπει στον καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχείρηση), μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, να παράγει μόνος του φθηνή ηλεκτρική ενέργεια (αυτοπαραγωγή) και να καλύψει ένα σημαντικό μέρος ή το σύνολο των ηλεκτρικών καταναλώσεών του με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του είναι ότι: O προστατεύει τον καταναλωτή από μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος O τον απαλλάσσει από την χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για το τμήμα της ενέργειας που παράγει O προσφέρει αύξηση της ενεργειακής κατηγορίας του ακινήτου λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μίας αντλίας θερμότητας για την θέρμανση και ψύξη, το συνολικό κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης μπορεί να μειωθεί δραστικά. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται στα κτίρια ή στο έδαφος ή σε άλλες κατασκευές, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

κό και συνεπώς θα ενοικιασθεί πιο γρήγορα και εύκολα! Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης. Η Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού, συνάπτεται μεταξύ του αυτοπαραγωγού και

του Προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.

O

Ποιους αφορά

Δυπουργικής απόφασης που τέθηκε σε ικαίωμα ένταξης στις διατάξεις της

εφαρμογή έχουν φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες ή μη και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης, κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Έτσι οι ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ακινήτων μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα net metering και να κάνουν τα ακίνητα τους πιο ανταγωνιστικά! Αντίστοιχα οι μισθωτές μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους για εγκατάσταση τέτοιου συστήματος με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, την μείωση του ενοικίου. Έτσι οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη παραμονή του μισθωτή, ενώ σε περίπτωση αποχώρησης του, το ακίνητο θα είναι πιο ανταγωνιστι-

22 Πράσινο σπίτι & κτίριο


pv maint_tx39:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:23

23

Ποια είναι τα όρια ισχύος

Γ

ια να ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών και να αποφευχθούν οι υπερ-

βολές, η υπουργική απόφαση καθορίζει συγκεκριμένα όρια για την εγκατάσταση συστη-

μάτων Net Metering, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα :

Ανώτατο όριο ισχύος Για όλους τους καταναλωτές Ηπειρωτική χώρα

Για μεγάλους καταναλωτές *

Για κοινωφελείς σκοπούς **

20 kW

500 kW

500 kW

(~30.000 kWh/έτος)

(~750.000 kWh/έτος)

(~750.000 kWh/έτος)

Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

10 kW

20 kW

20 kW

(~15.000 kWh/έτος)

(~30.000 kWh/έτος)

(~30.000 kWh/έτος)

Κρήτη

20 kW

50 kW

50 kW

(~30.000 kWh/έτος)

(~75.000 kWh/έτος)

(~75.000 kWh/έτος)

* Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης ** Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 100% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης

Τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση

T

ο πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του συστήματος είναι η επιλογή της εταιρείας, με αποδεδειγμένη εμπειρία, τεχνογνωσία, εξειδικευμένο προσωπικό και πιστοποίηση ποιότητας ISO, η οποία θα αδειοδοτήσει, θα μελετήσει, θα σχεδιάσει και στην συνέχεια θα εγκαταστήσει και θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα. Τα βασικά βήματα για την αδειοδότηση του συστήματος είναι: Υποβολή αίτησης προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός ενός μηνός σε διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης. Μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης μεταξύ του αυτοπαραγωγού και του ΔΕΔΔΗΕ και καταβάλλεται η σχετική δαπάνη.

Χρήσιμη Συμβουλή Η ασφάλιση και προληπτική συντήρηση σε εξαμηνιαία / ετήσια βάση και η τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένη εταιρεία με τις απαραίτητες υποδομές και τεχνογνωσία, είναι οι βασικοί παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και την μεγιστοποίηση απόδοσης της επένδυσής σας.

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού. Τέλος για την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται σχετικό αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ .

Το οικονομικό όφελος Η απόδοση της επένδυσης net metering είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με το ακριβές οικονομικό όφελος να εξαρτάται από: O τη γεωγραφική τοποθεσία του ακινήτου, την διαθέσιμη επιφάνεια, O την ισχύ της εγκατάστασης, O τυχόν σκιάσεις στο φωτοβολταϊκό (παρακείμενα κτίρια, καμινάδες, κλπ.), O το ύψος της ενεργειακής κατανάλωσης O τον τρόπο χρηματοδότησης

Πράσινο σπίτι & κτίριο 23


pv maint_tx39:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:24

24

Φωτοβολταϊκά Νet metering - Αυτοπαραγωγή Παράδειγμα μελέτης και εφαρμογής

Σ

την συνέχεια παραθέτουμε στοιχεία από μελέτη εφαρμογής σε ακίνητο στο νομό Αττικής, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία από πενταμελή οικογένεια με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 5.200 kWh , βάσει εκκαθαριστικών λογαριασμών ΔΕΗ της τελευταίας τριετίας. Η κατοικία είναι διόροφη και αποτελείται από μια δίρριχτη στέγη με κεραμίδια, νότιου και βόρειου προσανατολισμού αντίστοιχα και με κλίση 10°. Η ιδανική πλευρά της στέγης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η νότια, με διαθέσιμη επιφάνεια 20 τμ. Στην συγκεκριμένη περιοχή και με την συγκεκριμένη στέγη (νότιο προσανατολισμό και κλίση 10 °), η ετήσια απόδοση του φωτοβολταϊκού εκτιμάται στις 1.550 kWh ανά εγκατεστημένο kW. Επομένως για να καλύψουμε το 100% των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας, απαιτείται η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 3,6 kW. Ιδιαίτερα σημαντική για την απόδοση τη μακροζωία του συστήματος είναι η επιλογή του εξοπλισμού, γι’αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα επώνυμων κατασκευαστών με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και εγγυήσεις. Για την συγκεκριμένη περίπτωση επιλέγουμε ευρωπαϊκό εξοπλισμό: O 12 Φωτοβολταϊκά Πλαίσια ισχύος 300 W,

πολυκρυσταλλικά υψηλής απόδοσης O Έναν μετατροπέας Ισχύος 3 kW με δύο εισόδους ανίχνευσης σημείου μέγιστης ισχύος MPP, χωρίς μετασχηματιστή, με επικοινωνία Bluetooth και ενσωματωμένο Web connect O Ένα σετ συστήματος Τηλεπιτήρησης με καταγραφή και ανάλυση παραγωγής, κατανάλωσης και ισχύος βάσει μετεωρολογικών δεδομένων O Ένα σετ βάσεων αλουμινίου, ιδανικών για στήριξη σε στέγη από κεραμίδι, με ανοξείδωτα επιμέρους υλικά O Ηλεκτρολογικό Πίνακα AC/DC, στεγανότητας IP65 από μεταλλικό ερμάριο

O Ένα σετ ηλεκτρολογικών υλικών (Διακόπτες, Ασφάλειες, Αντικεραυνικά, Ρελέ Διαρροής) καθώς υλικά υποδομής (σωλήνες σπιράλ, σχάρες, κλπ) O Καλώδια ισχύος συνεχούς και εναλλασσομένου ρεύματος Η εγκατάσταση του συστήματος υλοποιείται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, ενώ η εταιρεία έχει ασφαλίσει το σύνολο του έργου κατά παντός κινδύνου ανέγερσης. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης γίνονται οι τελικοί έλεγχοι από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου. Το σύστημα τέλος τίθεται σε λειτουργία και διασυνδέεται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Ο πελάτης εκπαιδεύεται στην ασφαλή και ορθή λειτουργία του συστήματος.

Σο ιδιώτης - αυτοπαραγωγός

το συγκεκριμένο παράδειγμα,

έχει ένα συνολικό όφελος περίπου 18.700 € στην 25ετία (όσο διαρκεί η Σύμβαση Συμψηφισμού). Η εσωτερική απόδοση (IRR) επί των ιδίων κεφαλαίων στην 25ετία είναι περίπου 12,7%, με χρόνο απόσβεσης τα 7,9 έτη* και τιμή αγοράς ηλεκτρ. ρεύματος (€/kWh με ΦΠΑ): 0,185

* Οι παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη είναι: 1. Ενεργειακή απόδοση 1.550 kWh/kWp, 2. Μέση ετήσια πτώση παραγωγικότητας 0,2%, 3. Μέση ετήσια αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας 2%, 4. Ετήσιο λειτουργικό κόστος 1% της αρχικής επένδυσης (με ετήσια αναπροσαρμογή 2%) 5. 10ετής δανεισμός του 50% με 7% ετήσιο επιτόκιο.

Άρθρο του κ. Φίλιππου Λαζαράκου, Μηχανολόγου Μηχανικού, Γενικού Διευθυντή της PVMAINT 24 Πράσινο σπίτι & κτίριο


NeaDiethni _tx39:Test_BmwX1_72.qxd

10/5/2015

2:41

7


2-Aytonomo_t40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:12

26

Φωτοβολταϊκά Αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης

10 λόγοι για να αυτονομήσετε αξιόπιστα το εξοχικό σας

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι Έλληνες ετοιμάζονται ήδη για ημέρες ξεκούρασης στα εξοχικά τους. Στην πλειοψηφία τους όμως, πρόκειται για κτίρια που έχουν πρόβλημα στην ηλεκτροδότησή τους, είτε λόγω του αυξημένου κόστους των μηνιαίων παγίων των λογαριασμών, για μία μικρή χρήση και κατανάλωση λίγων ημερών, είτε λόγω της ανυπαρξίας ηλεκτρικού ρεύματος, εξ’αιτίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών είτε λόγω της μεγάλης απόστασης του από το Δίκτυο της ΔΕΗ.

T

η λύση στην απομακρυσμένη και αυτόνομη ηλεκτροδότηση για εξοχικά έρχονται να δώσουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα με συσσωρευτές (μπαταρίες). Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα χωρίς σύνδεση με τη ΔΕΗ, τα

οποία εκμεταλλευόμενα την ενέργεια του ήλιου (ή/και του ανέμου), παρέχουν στον χρήστη ηλεκτρικό ρεύμα είτε απευθείας είτε μέσω μπαταριών. Κατά τις βραδινές ώρες ή γενικά κατά την απουσία ηλιοφάνειας η ενέργεια λαμβάνεται από τις μπα-

ταρίες. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα πολλές φορές υποβοηθούνται από ανεμογεννήτρια ή γεννήτρια υγρών ή αερίων καυσίμων και τότε ονομάζονται υβριδικά αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης.

Τα μέρη του αυτόνομου συστήματος

Έ

να αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελείται κυρίως από: O Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. O Την ανεμογεννήτρια, η οποία συλλέγει την αιολική ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική (επιλέγονται προαιρετικά και μετά από ενδελεχή μελέτη του αιολικού δυναμικού της περιοχής από εξειδικευμένο μηχανικό). O Τον ρυθμιστή (ή ελεγκτή) φόρτισης, ο οποί-

ος μεταφέρει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή την ανεμογεννήτρια στις μπαταρίες. Επίσης, ελέγχει το ποσοστό φόρτισης των μπαταριών, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη απόδοση και την μακροζωία των συσσωρευτών. O Την συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρίες), η οποία αποθηκεύει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή/και την ανεμογεννήτρια προς χρήση τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιακό φως ή άνεμος. Η ενέργεια από το ρυθμιστή φόρτισης διοχετεύεται στη συστοιχία των μπατα-

ριών, όπου μετατρέπεται σε χημική ενέργεια και αποθηκεύεται. O Τον αντιστροφέα, ο οποίος μετατρέπει την τάση των μπαταριών σε κατάλληλη μορφή προς χρήση (από συνεχή σε εναλλασσόμενη, DC-AC). O Την γεννήτρια υγρών ή αερίων καυσίμων, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση (back-up) για περιόδους που δεν επαρκεί η ενέργεια από τον ήλιο ή τον άνεμο.

Ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις με υγραέριο και στην αυτονομία

Ξέρετε ότι...

με την εγκατάσταση υπέργειας/υπόγειας δεξαμενής υγραερίου κατάλληλου δικτύου

Για πληροφορίες 210 9491000

 επίτοιχου λέβητα υγραερίου

www.coralgas.gr

εξοικονομείτε ενέργεια για

Coral Gas Official

 θέρμανση ζεστό νερό μαγείρεμα λειτουργία γεννήτριας

26 Πράσινο σπίτι & κτίριο


2-Aytonomo_t40:Test_BmwX1_72.qxd

10

12/6/2015

12:42

27

πλεονεκτήματα του Αυτόνομου Φωτοβολταϊκού

Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι πολλά και σημαντικά, ιδίως για χρήση σε εξοχική κατοικία. Παρακάτω συνοψίζουμε τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει άμεσα να σκεφτεί ο κάθε ιδιοκτήτης εξοχικού, την ηλεκτρική αυτονόμησή του με φωτοβολταϊκά επειδή:

1

Είναι οικονομικό

Η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ρεύματος και των λοιπών χρεώσεων, που συνεπάγεται η σύνδεση με τη ΔΕΗ, καθιστούν την επένδυση βιώσιμη και αποδοτική. Η απόδοση δε της επένδυσης, εκτινάσσεται, στην περίπτωση που το Δημόσιο Δίκτυο είναι απομακρυσμένο και το αρχικό κόστος διασύνδεσης μεγάλο.

2

Είναι αξιόπιστο

Τα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά απέχουν πολύ από τα συστήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Η επιλογή του έμπειρου -και εξειδικευμένου στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά- Μηχανικού, ο οποίος και θα εκπονήσει την σωστή μελέτη και θα εγκαταστήσει βέλτιστα τα ποιοτικότερα υλικά, εγγυάται αξιόπιστο αποτέλεσμα χωρίς αναπάντεχες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τεχνικές βλάβες.

3

Είναι ασφαλές

Για μία ακόμη φορά η επιλογή του έμπειρου και εξειδικευμένου σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά Εγκαταστάτη-Μηχανικού, εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του συστήματος και την προστασία του χρήστη (διακόπτες, ασφάλειες DC και AC, αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ κλπ.) σε κάθε πιθανό σφάλμα ή έκτακτη περίπτωση (πχ. βραχυκύκλωμα, απώλεια μόνωσης και επαφή με γυμνό χέρι – ηλεκτροπληξία, κεραυνοπληξία, υπερθέρμανση, υπερφόρτωση κλπ.).

4

Είναι αθόρυβο

Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό λειτουργεί τελείως αθόρυβα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θορυβώδεις γεννήτριες υγρών καυσίμων, οι οποίες δεν ταιριάζουν καθόλου με την ηρεμία, που αποζητάει ο ενδιαφερόμενος στην εξοχική του

Αυτονομία και υγραέριο Η σύγχρονη, πρακτική λύση.

κατοικία, αφουγκραζόμενος την ηρεμία και την ησυχία της μαγευτικής ελληνικής φύσης.

5

Δεν χρειάζεται συντήρηση

Η συντήρηση ενός ποιοτικού αυτόνομου συστήματος είναι ελάχιστη και δεν συγκρίνεται με τη συχνότητα και το κόστος συντήρησης μίας γεννήτριας υγρών καυσίμων.

6

Μπαίνει παντού

Ένα αυτόνομο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί παντού (σε οποιαδήποτε τοποθεσία και σε οποιοδήποτε κτίσμα) σε αντίθεση με το δημόσιο δίκτυο που δεν μπορεί ή τουλάχιστον απαιτεί μεγάλο κόστος για να παροχετευθεί σε οποιοδήποτε σημείο.

7

Είναι οικολογικό

Δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι που δεν επιθυμούν, για λόγους αισθητικής, την παρουσία καλωδίων και κολώνων της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο του εξοχικού, όπου περνούν τις πολύτιμες ώρες ηρεμίας τους. Επίσης, πολύ σημαντικός λόγος τοποθέτησης ενός συστήματος παραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η οικολογική συνείδηση του ενδιαφερόμενου (η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η διάσωση του περιβάλλοντος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, κλπ.).

8

Για παράδοση στο χώρο σας 800 11 90 600

9

www.coralgas.gr

Ταιριάζει στο Ελληνικό εξοχικό

Ειδικά για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, των οποίων η χρήση είναι περιοδική και περιστασιακή, αλλά κυρίως θερινή, ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελεί την καλύτερη λύση για την ηλεκτροδότηση, αποφεύγοντας μηνιαία πάγια και επιπλέον χρεώσεις που συνεπάγεται η σύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο.

10

Είναι… αυτόνομο

Εγκαθιστώντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, ο ενδιαφερόμενος δεν εξαρτάται από οποιονδήποτε (για παράδειγμα κάποιον «καλοθελητή» γείτονα που συνήθως τον χρεώνει και την δική του κατανάλωση ρεύματος) και απολαμβάνει της ανέσεις του ηλεκτρικού ρεύματος πάντα (ακόμη και αν όλοι οι υπόλοιποι για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν, λ.χ. black-out από ΔΕΗ).

Είναι ευέλικτο

Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο ή να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή, συνιστώντας μία επένδυση που ποτέ δεν γίνεται εις μάτην.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 27


2-Aytonomo_t40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:51

28

Φωτοβολταϊκά Αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης Τα σημεία «κλειδιά» για τη μεγιστοποίηση των οφελών

Γ

ια να λειτουργήσει όμως σωστά ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, για αρκετά χρόνια, απολαμβάνοντας τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, προϋπόθεση είναι: η σωστή μελέτη, η επιλογή των κατάλληλων ποιοτικών υλικών, η σωστή λειτουργία από το χρήστη η σχετική συντήρηση. Ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε χρήστης σε ηλεκτρικά φορτία, όλα τα μέρη του συστήματος επιλέγονται μετά από μελέτη, η οποία εκπονείται από έμπειρο σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά ηλεκτρολόγο μηχανικό. Το πιο κρίσιμο μέρος της διαδικασίας είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη Μηχανικού, ο οποίος θα διενεργήσει αυτοψία στον χώρο της εγκατάστασης, θα καταγράψει τις ηλεκτρικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου, τις μελλοντικές ενεργειακές διαφοροποιήσεις και τον τρόπο χρήσης του κτιρίου (για παρά-

Τα υλικά ενός αυτόνομου φωτοβολτα

δειγμα ένα εξοχικό συνήθως λειτουργεί το καλοκαίρι και σε περίοδο εορτών). Στη συνέχεια ετοιμάζει αναλυτική μελέτη, η οποία μας δείχνει την ισχύ του φωτοβολταϊκού που πρέπει να εγκατασταθεί, την ισχύ του αντιστροφέα, τη χωρητικότητα και την τάση της συστοιχίας συσσωρευτών, το μέγεθος του ρυθμιστή φόρτισης, την ισχύ της ανεμογεννήτριας (προαιρετικά), την ισχύ της γεννήτριας και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες (πχ. προσανατολισμός και κλίση πλαισίων). Σε αδρές γραμμές ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο των 250W μπορεί να δώσει στην Ελλάδα 1-1,25kWh ημερησίως σε μία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα και περίπου 0,5kWh το χειμώνα. Η ισχύς του αντιστροφέα καθορίζει την ισχύ των ταυτόχρονα λειτουργούντων φορτίων. Η μπαταρία υπολογίζεται συνήθως για δύο έως τέσσερις μέρες αυτονομία με εκφόρτιση όχι πάνω από 50%.

Ε

ξίσου κρίσιμη είναι η επιλογή των υλικών που θα εγκατασταθούν και η εμπειρία του συνεργείου που θα κληθεί να τα τοποθετήσει. Για παράδειγμα, μία μπαταρία φορτηγού μπορεί να απέχει σε κόστος μόλις 100-200 ευρώ από μία μπαταρία κλειστού τύπου για φωτοβολταϊκά, αλλά η διαφορά στο χρόνο ζωής τους απέχει 3 έως 5 φορές (για να μη μι-

Ήρθε και κούμπωσε… με ένα κλικ

by

Η νέα φιάλη υγραερίου GoGas διαθέτει ειδική βαλβίδα που κάνει τη σύνδεση παιχνιδάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού εύκολα, γρήγορα και πάντα με ασφάλεια! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, άλλωστε, είναι ότι προσφέρει στον καταναλωτή σύστημα τριπλής ασφάλειας, αφού διαθέτει ασφαλιστική βαλβίδα ροής FLV, ασφαλιστική βαλβίδα πίεσης PRV και δοχείο υψηλής αντοχής GFRM. Ο μοντέρνος και εργονομικός σχεδιασμός της, καθιστά τη νέα φιάλη υγραερίου GoGas ιδανική για κάθε χρήση. Με βάρος μόλις 5 kg, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, ψήσιμο, θέρμανση, αλλά και για τον φωτισμό χώρου, με εξίσου τέλεια αποτελέσματα!

www.coralgas.gr

800 11 90 600

28 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Η φιάλη GoGas διατίθεται τώρα μέσα από επιλεγμένο δίκτυο πρατηρίων των εταιρειών Shell και Avin και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης με το σήμα της εταιρείας Coral Gas.


2-Aytonomo_t40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:52

29

βολταϊκού στροφέας (αγνώστου προελεύσεως) το πιο πιθανό είναι σε μία μελλοντική επέκταση να είναι άχρηστος, καθώς δεν θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος παραλληλίζοντάς τον να επαυξήσει τη στιγμιαία ισχύ του συστήματός του. Τέλος, ένας φθηνός ρυθμιστής φόρτισης μπορεί να απέχει μόλις 100 ευρώ από ένα «έξυπνο» MPPT ρυθμιστή, αλλά μπορεί να καταστεί η αιτία να

Για πληροφορίες : 210 9491000

www.coralgas.gr Coral Gas Official

λήσουμε για στοιχεία 2βολτα OpZs που χαίρουν ακόμη και 20 φορές περισσότερο χρόνο ζωής). Επίσης, ένας φθηνός αντι-

χάσει ο ενδιαφερόμενος ακόμη και το 30% της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά του πλαίσια.

Επιπλέον, όπως οι γιατροί δεν μπορούν όλοι να θεραπεύσουν τις ίδιες παθήσεις, το ίδιο και οι Μηχανικοί, δεν ειδικεύονται όλοι στην μελέτη και εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος (ας σημειωθεί ότι η μελέτη και εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος ηλεκτροδότησης δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες ενός διασυνδεδεμένου με τη ΔΕΗ φωτοβολταϊκού).

Λειτουργία και συντήρηση του φωτοβολταϊκού συστήματος

Τ

έλος, πολύ σημαντική είναι η ορθή λειτουργία και συντήρηση ενός αυτόνομου συστήματος. Οι κατάλληλες οδηγίες που θα δοθούν στον χρήστη από τον έμπειρο σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά Μηχανικό, μπορεί

να αποτρέψουν τη γρήγορη μείωση του χρόνου ζωής των μπαταριών ή ακόμη και συνεχή και επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ που κανένας δεν επιθυμεί. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι ο χρήστης θα πρέπει να ελέγχει (σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται αυτόματα από κάποιο επώνυμο αντιστροφέα ή/και «έξυπνο» ελεγκτή φόρτισης) το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών και να μην το αφήνει να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (πχ 60%, ο εγκαταστάτης θα αντιστοιχήσει στον χρήστη την τάση των μπαταριών που έχουν εγκατασταθεί με το ποσοστό φόρτισής τους). Για να μην εκφορτίζεται βαθέως και πολλές φορές η μπαταρία δε, θα πρέπει τα μεγάλα ηλεκτρικά φορτία να χρησιμοποιούνται κυρίως με ηλιοφάνεια. Σε παρόμοια λογική οι συσκευές θα πρέπει να είναι οικονομι-

κής ενεργειακής κλάσης (Α+), ο φωτισμός να είναι LED, να υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας και να χρησιμοποιείται υγραέριο για μαγείρεμα ή και θέρμανση. Οι πλύσεις του πλυντηρίου να γίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες (<45οC), να απομακρύνονται από την πρίζα οι συσκευές, ώστε να μην έχουμε καταναλώσειςφαντάσματα κα. Όσον αφορά στη συντήρηση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού, αυτή συνίσταται κυρίως στον καθαρισμό των πάνελ και στη συμπλήρωση απιονισμένου νερού στις μπαταρίες (αν αυτές είναι ανοιχτού τύπου). Τα υπόλοιπα (για παράδειγμα εξισορρόπηση μπαταριών) αναλαμβάνουν να τα κάνουν αυτόματα ένας «έξυπνος» ποιοτικός ρυθμιστής φόρτισης και ένας επώνυμος αξιόπιστος αντιστροφέας.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 29


2-Aytonomo_t40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:15

30

Φωτοβολταϊκά Αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης Το φωτοβολταϊκό του εξοχικού στην πράξη

Γ

ια να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος σε μία εξοχική κατοικία, αναλύουμε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενός τυπικού ελληνικού εξοχικού θερινής χρήσης ως επί το πλείστον και για Σαββατοκύριακα το χειμώνα, το οποίο και περιλαμβάνει τη χρήση κουζίνας υγραερίου για μαγείρεμα και ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης . Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να παράγει μία ηλιόλουστη μέρα από 3kWh το χειμώνα έως 8kWh το καλοκαίρι (6kWh περίπου για να καλύψουν τις ανάγκες του χρήστη και 2kWh για να φορτίσουν τις μπαταρίες που εκφορτίστηκαν το προηγούμενο βράδυ). Η ικανότητα αποθήκευσης είναι περίπου 15kWh από τις οποίες οι μισές είναι διαθέσιμες για 50% εκφόρτιση. Τέλος, η ισχύς ταυτόχρονης λειτουργίας είναι περίπου 2.500 Watts (δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργεί ταυτό-

χρονα κλιμαστιστικό και πλυντήριο στους 60οC). Είναι φανερό ότι το κόστος για την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου αυτόνομου συστήματος μπορεί να αποσβέστει σε λιγότερο από 10 χρόνια για ένα εξοχικό που

Πίνακας 1.1

ήδη έχει σύνδεση με τη ΔΕΗ και από την πρώτη μέρα για ένα εξοχικό του οποίου η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο κοστίζει για παράδειγμα 8.000€ (είτε γιατί πρέπει να νομιμοποιηθεί το κτίσμα, είτε γιατί είναι σε μεγάλη απόσταση από το δίκτυο).

Πίνακας 1.2

Ισχύς (Watts)

Ώρες λειτουργίας (ημερησίως)

Ενέργεια (Wh)

Φωτισμός

100

6

600

Φωτοβολταϊκά Πλαίσια

Ψυγείο

100

24 (On-Off)

600

Αντιστροφέας-Φορτιστής

Τηλεόραση

50

4

200

Υπολογιστής

150

4

600

Ραδιόφωνο

20

5

100

Απορροφητήρας

200

2

400

Κλιματιστικό

1000

2

2000

Πλυντήριο

2300

1150

Διάφορα

1000

0,5 (2 φορές τη βδομάδας) 0,5

Σύνολο

<3000W ταυτόχρονα

-

6.150Wh

Φορτία

500

Στον πίνακα 1.1 φαίνονται οι ηλεκτρικές απαιτήσεις του πελάτη

Πλήθος - Τύπος

Κόστος € (+ ΦΠΑ)

6 x Aleo S.18 250Wp

1.200€

Victron Multiplus 3000VA

1.450€

Outback FlexMax MPPT 60A

600€

4 x Rolls 6V-605Ah C100

1.600€

Βάσεις στήριξης

Αλουμίνιο

300€

Ηλεκτρολογικά

Ασφάλειες-ΠίνακεςΚαλώδια-Σωλήνες

400€

Εκτίμηση

400€

Υλικά

Ελεγκτής Φόρτισης Μπαταρίες

Εγκατάσταση Σύνολο

Στον πίνακα 1.2 φαίνονται τα μεγέθη των υλικών που επιλέχθηκαν μαζί με το ενδεικτικό τους κόστος, καθώς και το κόστος εγκατάστασής τους:

Χρησιμοποίησε την GoGas σου σαν απλό μάτι μαγειρέματος ή σαν BBQ με την ειδική συσκευή Smart Grill

by

www.coralgas.gr

800 11 90 600

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο

5.950€+ΦΠΑ

Συμπέρασμα Η ηλεκτροδότηση μίας τυπικής Ελληνικής εξοχικής κατοικίας με φωτοβολταϊκά είναι εφικτή, οικονομική, αξιόπιστη και ασφαλής, σε συνάρτηση πάντα και με την επιλογή συνεργάτη που θα εκτιμήσει σωστά τις ανάγκες του καταναλωτή θα επιλέξει κατάλληλα ποιοτικά υλικά, τα οποία και θα εγκαταστήσει σύμφωνα με της αρχές της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα θα συμβουλεύσει τον ενδιαφερόμενο για την ορθή χρήση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος.

Άρθρο του κ. Μιχαήλ Νικ. Πέτσιου, Διδάκτορος ΕΜΠ, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Γενικού Δ/ντή της MP-Energy Solutions, http://www.mp-energy.gr/


NetMetering_tx39:Test_BmwX1_72.qxd

10/5/2015

10:57

21


Fischer_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:12 ìì

Page 32

Φωτοβολταϊκά Βάσεις στήριξης φ/β συστημάτων

Οι πλέον καινοτόμες λύσεις στήριξης από τη fischer Hellas Η κορυφαία εταιρία στα συστήματα στερέωσης διαθέτει και βάσεις στήριξης για όλες τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Τ

ον παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς στον τομέα της μηχανικής αγκύρωσης, αποτελεί ο όμιλος εταιρειών fischer, οι πωλήσεις του οποίου ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξή του «μεταφράζεται» πλέον σε 43 θυγατρικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, σε μονάδες παραγωγής στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, αλλά και σε περισσότερους από 4.300 εργαζομένους. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται δε και στην Ελλάδα, μέσω της ελληνικής θυγατρικής του, fischer Hellas, εστιάζοντας πάντα, στους 4 επιχειρηματικούς τομείς του, οι οποίοι είναι οι εξής: Συστήματα στερέωσης: μηχανικά αγκύρια, χημικά αγκύρια, νάιλον βύσματα, βίδες, αφροί-στεγανωτικά υλικάκόλλες, στηρίγματα Η/Μ SaMontec, στηρίγματα κελύφους κτηρίων ACT, στηρίγματα εξωτερικής θερμομόνωσης EWI/ETICS, ηλεκτρολογικά στηρίγματα e-fix, τρυπάνια, δίσκοι κοπής-λείανσης, κλπ. Σ υ σ τ ή μ α τ α α υ τ ο κ ι ν ή τ ο υ (συστήματα αποθήκευσης για το εσωτερικό των αυτοκινήτων) fischertechnik (εξελιγμένα τεχνικά παιχνίδια κατασκευών), και fischer consulting (σύμβουλοι επιχειρήσεων).

1

2 3 4

32 Πράσινο σπίτι & κτίριο

«Αν ψάχνετε για την καινοτομία, θα βρείτε τη fischer» Με το μότο «αν ψάχνετε για την καινοτομία, θα βρείτε τη fischer», η εταιρεία αναδεικνύει το βασικό μέλημα της δραστηριοποίησής της, αλλά και τον κύριο παράγοντα στον οποίο οφείλεται η ραγδαία ανάπτυξής της. Η συνεχής προσπάθεια για καλύτερες λύσεις, σε επίπεδο προϊόντων και διαδικασιών, έχει ουσιαστικά μετατρέψει το όνομα fischer σε συνώνυμο της καινοτομίας, στους τομείς δραστηριοποίησής της.

Συστήματα στήριξης φ/β H fischer εκτός των συστημάτων στερέωσεις, διαθέτει και το σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών (Φ/Β) fischer Solar-Fix. Ένα γρήγορο και απλό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της, να αξιοποιήσουν πλήρως την ηλιακή ενέργεια. Συγκεκριμένα, το σύστημα στήριξης Φ/Β Solar-fix διαθέτει εφαρμογές για: στέγες, δώματα (ταράτσες), βιομηχανικές στέγες και πάρκα. Επιπλέον, προσφέρει στον εγκαταστάτη ολοκληρωμένη λύση για γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση αξιόπιστων και πιστοποιημένων στηριγμάτων φωτοβολταϊκών και χημικών αγκυρίων (με εγγύηση για τη στεγάνωση).

Τεχνική υποστήριξη με τη ι έμπειροι μηχανικοί της εταιρείας βρίσκονται διαρκώς στη Ο διάθεση των πελατών της, για να τους υποστηρίξουν σε ειδικές κατασκευές φ ω τ ο β ο λ τ α ϊ κ ώ ν , αλλά κ α ι σε οποιαδήποτε άλλα τεχνικά ζητήματα στήριξης.


Fischer_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:13 ìì

Page 33

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συστημάτων της fischer α συστήματα στήριξης της fischer για τα φωτοβολταϊκά, ξεχωρίζουν Τ για τα υψηλής ποιότητας υλικά τους, αλλά και για τη γκάμα τους, καθώς η

εταιρεία έχει δημιουργήσει συστήματα κατάλληλα για κάθε χρήση. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα στήριξης Φ/Β της fischer είναι τα εξής:

Σύστημα για κεραμοσκεπές με: Ισχυρό ελαφρύ και οικονομικό προφίλ αλουμινίου Solar-Fish (σε βέργες 3,15 ή 4,2 μ.). Μεγάλη γκάμα ρυθμιζόμενων ανοξείδωτων Α2 γάντζων. Πλήρη σειρά ντιζοστρίφωνων. Προσυναρμολογημένους σφιγκτήρες για όλα τα πάχη Φ/Β πλαισιών. Ασφαλτική σιλικόνη στεγάνωσης για εξωτερικό χώρο, κατάλληλη για ασφαλτόπανο, κεραμίδι, τραπεζοειδή λαμαρίνα.

Σύστημα για δώματα (ταράτσες) με: Ισχυρό ελαφρύ και οικονομικό προφίλ αλουμινίου (σε βέργες 3,15 ή 4,2 μ.). Χαλύβδινο γαλβανισμένο εν θερμώ προφίλ (σε βέργες 3 ή 6 μ). Προσυναρμολημένα τρίγωνα στήριξης. Δυνατότητα τοποθέτησης οποιασδήποτε διάταξης και γωνίας κλίσης με το χαλύβδινο προφίλ (και με υπερύψωση της κατασκευής). Συμβατότητα με χημικά αγκύρια ή βαρυτικές δοκούς Προσυναρμολογημένους σφιγκτήρες για όλα τα πάχη Φ/Β πλαισιών. Χημικά αγκύρια FIS EM & FIS HB με πιστοποίηση υγρομόνωσης. Ασφαλτική σιλικόνη στεγάνωσης για εξωτερικό χώρο, κατάλληλη για ασφαλτόπανο, κεραμίδι, τραπεζοειδή λαμαρίνα.

Σύστημα για βιομηχανικές στέγες με: Οικονομικό προφίλ αλουμινίου (σε βέργες 3,15 ή 4,2 μ.) Δυνατότητα κατασκευής πλέγματος με προφίλ αλουμινίου. Προσυναρμολογημένους σφιγκτήρες για όλα τα πάχη Φ/Β πλαισιών. Δυνατότητα οικονομικής και γρήγορης εγκατάστασης με ειδικά πριτσίνια με στεγάνωση (σε λαμαρίνες πάχους 0,5 mm και πάνω). Δυνατότητα χρήσης ντιζοστρίφωνων μετάλλου ή ειδικών εξαρτημάτων (Α2). Ασφαλτική σιλικόνη στεγάνωσης για εξωτερικό χώρο, κατάλληλη για ασφαλτόπανο, κεραμίδι, τραπεζοειδή λαμαρίνα.

Μονοπάσσαλο ή διπάσσαλο σύστημα για πάρκα με

«σφραγίδα» της Fischer Στο www.fischer.gr και στο www.solar- fix.com δε, μπορεί κανείς να βρει χρήσιμα τεχνικά έντυπα και πληροφορίες για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

www.fischer.gr

Απόσταση ποδιών έως 3,25 μ. και ελεύθερο ύψος 0,5 μ. Δυνατότητα τοποθέτησης Φ/Β πλαισίων σε διάταξη 2 portrait ή 3 landscape. Πάσσαλο, κεκλιμένη, αντηρίδα και συνδέσμους από γαλβανισμένο εν θερμώ χάλυβα. Δυνατότητα τοποθέτησης οριζόντιων τεγίδων αλουμινίου ή χάλυβα γαλβανισμένου εν θερμώ. Δυνατότητα τοποθέτησης με πασσαλόμπηξη ή μπετόμπηξη. Ανοξείδωτες βίδες Α2. Απλούς ή προσυναρμολογημένους σφιγκτήρες αλουμινίου για όλα τα πάχη Φ/Β πλαισίων.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 33


anavathmisi_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:34 ìì

Page 34

Εξοικονόμηση Ενεργειακή αναβάθμιση

ΚΤΙΡΙΟΥ ενεργειακή ΑΝΑΒΑΣΙΣ Η ενεργειακή αναβάθμιση ανεβάζει «κατηγορία» το κάθε κτίριο και κατεβάζει το κόστος λειτουργίας

T

ο καλοκαίρι οι ανακαινίσεις κτιρίων αυξάνονται κατακόρυφα και πλέον, πρέπει συνδυάζονται και με ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς η μείωση των ενεργειακών αναγκών μιας κατοικίας, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται άλλωστε για μία σειρά απλών, αλλά και ουσιαστικών παρεμβάσεων, οι οποίες συστήνονται και από τους παγκόσμιους φορείς, αποτελώντας το παρόν και το μέλλον του κλάδου των κατασκευών. Σήμερα, η πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας, συνδράμει σε τεράστιες απώλειες ενέργειας, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί μέσω των απαιτούμενων βελτιώσεων που «θωρακίζουν» μια κατοικία, ελαχιστοποιώντας και την ετήσια αναγκαία δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, η οποία στην Ελλάδα της κρίσης, συχνά φαντάζει υπέρογκη.

Τι προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση 5-15%

Οι απώλειες θερμότητας σε κτίρια χωρίς θερμομόνωση είναι “ακριβότερες”.

25-30%

25-35% 34 Πράσινο σπίτι & κτίριο

10-15%

Ηαναβάθμισης μιας κατοι-

σημασία της ενεργειακή

κίας, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι προσφέρει τεράστια οφέλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά, βελτιώνοντας ουσιαστικά και το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών που κατοικούν σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης, διακρίνονται στα εξής: 10-25% Οικονομικά, με τη χρήση παθητικών συστημάτων, που δεν καταναλώνουν ενέργεια τα οποία εκτός του ότι βελτιώνουν τόσο τη χρήση όσο και το προσδόκιμο ζωής του κτιρίου μει-

ώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας που μπορεί να αγγίξει ή ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις το 60% ή ακόμα το 70% της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Περιβαλλοντικά, με τη μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου (επιβλαβείς ουσίες) λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από άνθρακα.


NetMetering_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

2:50

1


anavathmisi_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:35 ìì

Page 36

Εξοικονόμηση Ενεργειακή αναβάθμιση Τα 5 «βήματα» μιας επιτυχημένης αναβάθμισης Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος του Πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή, καθώς, αφενός αξιολογεί ενεργειακά το κτίριο και αφετέρου προτείνει στον ιδιοκτήτη τις αναγκαίες εργασίες για τη βέλτιστη ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του

1

Ανάθεση της ενεργειακής μελέτης της κατοικίας σε εξειδικευμένο Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή.

2 3 4 5

Προτάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης της Κατοικίας από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και παράλληλα προσδιορισμό της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας. Προσδιορισμός του κόστους των επεμβάσεων σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή. Άρτια υλοποίηση των εργασιών από εξειδικευμένα συνεργεία, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή. Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού Κτιρίου, που επιβεβαιώνει την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, από Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή.

5+3 επεμβάσεις για κάθε σπίτι

Αρούν να γίνουν σε ένα κτίριο, ώστε ενισχυθεί σημαντικά

νάλογα και με κάθε «βαλάντιο», οι επεμβάσεις που μπο-

η απόδοσή του και να μειωθούν τα έξοδά του, μπορούν να είναι λίγες και… καλές, ή πολλές και ακόμα καλύτερες.

Γενικότερα μια πλήρης αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει 5 βασικές εξωτερικές και 3 βασικές εσωτερικές παρεμβάσεις, οι οποίες είτε ξεχωριστά είτε από κοινού, φροντίζουν για την ενεργειακή «ανέλιξή» του.

Οι εξωτερικές παρεμβάσεις 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων Αποτελεί μία από τις πρώτες αλλαγές που πραγματοποιεί κάθε ιδιοκτήτης, με τα παλαιά αλουμινένια ή ξύλινα κουφώματα, με μονό, απλό υαλοπίνακα, να αντικαθιστούνται με σύγχρονα πιστοποιημένα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, με ενεργειακά τζάμια μικρής θερμοχωρητικότητας. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται κατά την αντικατάσταση αυτών και ειδικότερα των υαλοπινάκων αγγίζει το 20-25% της συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης της οικίας.

2. Τοποθέτηση Σκιάστρων Υπάρχουν πολυποίκιλα ήδη σκιάστρων όπως τα εξωτερικά (π.χ. περσίδες, στέγαστρα, τέντες, πατζούρια κ.α.) ή τα εσωτερικά (π.χ. περσίδες, κουρτίνες, rollers κ.α.), τα κινητά ή/και τα σταθερά, τα διάτρητα ή τα συμπαγή. Για την επιλογή τους λοιπόν, θα πρέπει να προσέξει κυρίως κανείς την ορθή διαστασιολόγηση τους, προκειμένου να προστατεύουν την κατοι-

κία από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, αλλά και παράλληλα να επιτρέπουν την είσοδό της στο κτίριο το χειμώνα και το θέμα του φυσικού φωτισμού ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και προστασία από θάμβωση.

36 Πράσινο σπίτι & κτίριο

3. Εξωτερική θερμομόνωση τοίχων Το σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό, το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, το οποίο προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων και προστατεύει τις επιφάνειες αυτών από υγρασίες.

Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα κυρίως τους θερινούς μήνες στην εξοικονόμηση ενέργειας, έως και 65%. Επίσης μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου προστατεύοντας τα στοιχεία του σκυροδέρματος από ρηγματώσεις.


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:38

1


anavathmisi_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:37 ìì

Page 38

Εξοικονόμηση Ενεργειακή αναβάθμιση

4. Μόνωση ταράτσας Λόγω καταπόνησης καθημερινά από ήλιο, άνεμο, βροχή ή και χιόνι, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων

που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το δώμα πρέπει να θερμομονώνεται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν. Πρέπει να τονίσουμε ότι, όταν θερμομόνωνουμε την πλάκα της ταράτσας επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωση αυτής, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει.

κή ενέργεια μέσα στο διαμέρισμα και δεν εξέρχεται στο περιβάλλον. Η πυλωτή δεν καταπονείτε άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, λόγω του ότι είναι προστατευμένη, εντούτοις οι ενεργειακές απώλειες είναι αρκετά μεγάλες και επιπλέον μειώνεται η θερμική άνεση για τους ενοίκους.

5. Μόνωση πυλωτής Η μόνωση της πυλωτής συντελεί ευεργετικά στην κατοικία γιατί εγκλωβίζει την θερμι-

Οι εσωτερικές παρεμβάσεις

1.Εσωτερική θερμομόνωση τοίχων Η εσωτερική θερμομόνωση των τοίχων ενός κτιρίου αφορά την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εσωτερικό μέρος όλων των κατακόρυφων εξωτερικών τοίχων και συνίσταται σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εξωτερική θερμομόνωση. Επιλέγεται το κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί το οποίο στερεώνεται στην εσωτερική πλευρά των τοίχων του κτιρίου είτε με μηχανική στήριξη, είτε με κόλλα και στη συνέχεια καλύπτεται με γυψοσανίδες. Ακολουθεί ο χρωματισμός της επιφάνειας των γυψοσανίδων με κατάλληλα υλικά. Η επιλογή αυτής της λύσης εσωτερικής θερμομόνωσης μπορεί να οδηγήσει, πέραν της μείωσης των απωλειών ενέργειας και σε εξοικονόμηση ωφέλιμου εσωτερικού χώρου. 2. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης Η αναβάθμιση των Θερμικών Συστημάτων, ανεξάρτητα αν είναι κεντρικά ή αυτόνομα, θεωρείται μια από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία. Τα συστήματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και περισσότερο ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη εξειδικευμένου μηχανικού, ώστε

38 Πράσινο σπίτι & κτίριο

να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια. Ένα αρκετά οικονομικά διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης είναι το Φυσικό Αέριο, αρκετές πολυκατοικίες έχουν προβεί στην αντικατάσταση του λέβητα-καυστήρα πετρελαίου, με έναν Καυστήρα Φυσικού Αερίου. Με το Φυσικό αέριο εξοικονομείται χώρος στην κατοικία γιατί δε χρειάζεται δεξαμενή πετρελαίου και επίσης ένας μικρός επιτοίχιος λέβητας μπορεί να θερμάνει χώρο ίσο με 200m2, ενώ η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα. Το δεύτερο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες το οποίο και αποφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και σύντομη απόσβεση στον χρήστη είναι η Αντλία Θερμότητας η οποία μπορεί να αποφέρει και 65% ενεργειακή βελτίωση στην κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα πλαίσια έρευνας που διεξήχθη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, ανεδείχθη ως οικονομικότερη λύση, η αντλία θερμότητας με μόλις 39,49% του κόστους. Την ίδια ώρα, το Φυσικό Αέριο, με 68,87%, θεωρείται από τις οικονομικότερες λύσεις σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Επίσης το Ενεργειακό Τζάκι με 60,49% κατατάσσεται στις οικονομικές λύσεις θέρμανσης.

3. Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών Μία ακόμα σημαντική εσωτερική παρέμβαση, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό, θεωρείται και η αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές, Η σωστή επιλογή μιας τέτοιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού, θα αποδειχθεί συμφέρουσα σε βάθος χρόνου. Οι συσκευές υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης συνήθως έχουν σχετικά μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τις συσκευές χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης, όμως, το κόστος λειτουργίας των πρώτων, κατά τη διάρκεια ζωής τους, αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο. Για την επιλογή των κατάλληλων συσκευών, βασικό ρόλο παίζει η ενεργειακή ετικέτα, η οποία και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να πραγματοποιούν συμφέρουσες αγορές, καθώς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το κόστος λειτουργίας μιας συσκευής, καθώς και για τα βασικά τεχνικά της χαρακτηριστικά.


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:36

1


Fibrex_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

12/6/2015

1:47

40

Θερμομονωτικά προϊόντα

Ενεργειακή «θωράκιση» χειμώνα καλοκαίρι Το νέο καινοτόμο προϊόν της Fibrex προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας

Η

εταιρεία FIBREX HELLAS ιδρύθηκε το 1998 στο Άργος– Αργολίδος. Κατανοώντας την ανάγκη της Ελληνικής αγοράς για την εύρεση νέων υλικών θερμομόνωσης και στεγάνωσης υψηλών αποδόσεων, σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας για θέρμανση/ψύξη, συνεργαζόμαστε με τον μεγαλύτερο πολυεθνικό όμιλο Covertech Reflective Insulation S.A. προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γκάμα ποιοτικών και σύγχρονων προϊόντων στον τομέα της Ανακλαστικής Θερμομόνωσης. Το 2009 η εταιρεία επεκτείνεται, καλύπτοντας σταδιακά όλο

τον Ελλαδικό χώρο, με ιδιόκτητα γραφεία σε: Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη. Κύριο μέλημά μας πάντα είναι η άμεση ενημέρωση και εξυπηρέτηση του πελάτη: Ιδιώτη, Κατασκευαστή, Πολ. Μηχανικού, Αρχιτέκτονα. Με υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σε επίπεδο χρηστών κτηρίων, οι ίδιοι οι πελάτες μας ανέδειξαν την εταιρία LEADER στην Ελλάδα στον τομέα των θερμομονωτικών θερμόανακλαστικών υλικών

(Reflective Barrier Insulation). Σήμερα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κάθε απαίτηση θερμομόνωσης και στεγάνωσης τόσο στον οικιστικό όσο και στο βιομηχανικό τομέα με στόχο την μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας των κτιρίων και την προσφορά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όλα τα προϊόντα φέρουν πιστοποιητικά ποιοτικού ελέγχου σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τους Διεθνείς Κανονισμούς περί Θερμομόνωσης. Τα προϊόντα μας, εφαρμόζονται στο κέλυφος των κτιρίων (Οροφή, Εσωτερική & Εξωτερική Τοιχοποιία, Κεραμοσκεπές, Δάπεδα) και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εμποδίζουν τη μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία ή με επαγωγή στο εσωτερικό. Αυτό συμβαίνει λόγω του χαμηλού συντελεστή εκπομπής που τα χαρακτηρίζει.

Η

επιβεβαιώνεται και στην πράξη στην περίπτωση της εταιρείας Fibrex και του νέου καινοτόμου προϊόντος της, του Concrete Barrier Foil. To Concrete Barrier Foil σχεδιάστηκε μετά από πολύχρονες μελέτες ώστε να ενσωματωθεί σε EPS, XPS αφρώδης πολυστερίνη. Παράγεται με ειδική τεχνολογία, από τον μεγαλύτερο πολυεθνικό όμιλο και συνεργάτη της

Fibrex, την Covertech Reflective Insulation Inc, η οποία και το παράγει στις εγκαταστάσεις της, στην Αμερική. Η ανακλαστική θερμομόνωση και η αφρώδης εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη Fibrex XPS, EPS χρησιμοποιείται ως θερμομονωτικό υλικό για κάθε εφαρμογή όπως θερμομόνωση δωμάτων, κεκλιμένων οροφών, εξωτερική θερμοπρόσοψη κτλ.

συνεχής επένδυση σε νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τον πλέον σύγχρονο εργαστηριακό και μηχανικό εξοπλισμό και το άριστα καταρτισμένο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, συμβάλλουν, αφενός στην παράγωγη καινοτόμων θερμομονωτικών υλικών υψηλών προδιαγραφών, και αφετέρου στην εξοικονόμηση ενέργειας που χρειάζεται όσο ποτέ η χωρά μας. Το γεγονός

40 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Fibrex_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

10:37

41

Η σειρά R-Energy είναι κατάλληλη για: O

Εξωτερική θερμοπρόσοψη

O

Κεραμοσκεπές

O

Δώματα

O

Τοιχοποιίες

O

Ψυγεία

O

Βιομηχανικά

EPS R - Energy

EPS Graphite R - Energy

XPS R - Energy

Συνδυασμός πλεονεκτημάτων με τη νέα σειρά R-Energy

Σ

το πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της, η Fibrex έρχεται σήμερα επίσης, να ενσωματώσει ουσιαστικά, τα πλεονεκτήματα τις Ανακλαστικής Θερμομόνωσης με τα πλεονεκτήματα της αφρώδους εξηλασμένης πολυστερίνης, λανσάροντας στην αγορά και τα υλικά Reflective Energy, τη νέα σειρά προϊόντων που φέρει και την ονομασία R-energy. Πρόκειται για μία πρωτοπόρα σειρά προϊόντων της Fibrex Hellas, μέσω των οποίων, η εταιρεία δίνει λύση στο πρόβλημα της θερμομόνωσης, με έναν συνδυασμό ανακλαστικού θερμομονωτικού ειδικής τεχνολογίας και της εξηλασμένης ή διογκωμένης πολυστερίνης 4cm έως 10cm. Ο συνδυασμός αυτός δίνει μια απόδοση και προς τις 3 μεταφορές θερμότητας: Επαγωγή, Συναγωγή, Ανακλαστικότητα. Συνεπώς δημιουργείται μεγάλη θερμική αντίσταση

κατά της ζέστης για τους καλοκαιρινούς μήνες και μεγάλη απόδοση εξοικονόμησης ενεργείας για τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα, το νέο αυτό προϊόν διαθέτει απτά πλεονεκτήματα, που καθιστούν ιδανική την χρήση τους σε οποιαδήποτε περίπτωση. Συγκεκριμένα, προσφέρουν: 1) Ευκολία στην τοποθέτηση (μικρό πάχος - εγκατάσταση όπως λοιπά συστήματα) 2) Ιδανικό για αναβαθμίσεις (λόγω του μικρού πάχους δεν παραμορφώνει το κτήριο) 3) Εύκολη κάλυψη θερμογεφυρών (πρόβολοι, λαμπάδες κτλ.) 4) Ιδανικό για μόνωση εσωτερικά με συνολικό πάχος εφαρμογής 45-50 χιλιοστά. 5) Φιλικό στο περιβάλλον (λιγότερες μεταφορές, όγκος ρεταλιών κτλ.)

Έργο: Ισόγεια κατοικία 150m2 Τοποθεσία: Σταγιάτες Πηλίου Πολιτικός Μηχανικός: Γκόμας Δημήτριος Υλικό: XPS R-Energy 4cm της Fibrex Hellas

www.fibrexhellas.gr


DEPA_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:39 ìì

Page 42

Η προστασία του περιβάλλοντος Το φυσικό αέριο αποτελούσε κάποτε μια εναλλακτική, άτυπη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, την βιομηχανία και τις μεταφορές. Ωστόσο, η ραγδαία επιδείνωση της αλλαγής του κλίματος επέβαλε τα τελευταία χρόνια υποχρεωτικές εθνικές και διεθνείς πολιτικές για την διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου ως ενός από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.

O

ι επιχειρήσεις και βιομηχανίες μειώνουν το οικολογικό τους αποτύπωμα ενώ παράλληλα ανταποκρίνονται στην ηθική τους δέσμευση προς την κοινωνία για χρήση «πράσινων» μορφών ενέργειας ενώ η αεριοκίνηση αποτελεί την λύση για την μείωση του νέφους στις μεγάλες πόλεις, όπου συγκοινωνίες, ΙΧ και επαγγελματικά οχήματα κινούνται πλέον με το «πράσινο» καύσιμο. Ο όρος «πράσινο» αποδίδεται στο γεγονός ότι η καύση του δημιουργεί τη μικρό-

τερη ρύπανση σε σχέση με τα λοιπά συμβατικά καύσιμα, συμβάλλει περιορισμένα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού παράγει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο, και δεν προκαλεί όξινη βροχή, καθώς δεν περιέχει καθόλου θείο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αερίου, IGU, το φυσικό αέριο αποτελεί πλέον μια επιβεβλημένη εναλλακτική καθώς ο ρόλος των καυσίμων έχει καταστεί μέ-

ρος της εφαρμογής μιας πολιτικής υπέρ της μείωσης των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών αλλά και της οικονομικής μετακίνησης, είτε πρόκειται για ιδιωτικά και δημόσια οχήματα, είτε για βαριά επαγγελματικά φορτηγά ή πλοία και τρένα. Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 20.000.000 οχήματα φυσικού αερίου ενώ οι υποδομές έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση


DEPA_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:40 ìì

Page 43

είναι υπόθεση…του φυσικού αερίου Εθνική και Διεθνής περιβαλλοντική πολιτική με φυσικό αέριο Η υιοθέτηση εθνικής και διεθνούς πολιτικής για την χρήση του φυσικού αερίου συμπεριλαμβάνεται και στο «Πράσινο Βιβλίο» της Επιτροπής της ΕΕ, «Ευρωπαϊκή στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια », όπου αναφέρεται ότι «το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί για να δημιουργηθεί η Ευρώπη της ενέργειας είναι η ολοκλήρωση των εσωτερικών αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Το φυσικό αέριο συμβάλει στην εναρμόνισή μας με τον ευρωπαϊκό στόχο 20-20-20 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προς αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις στην χώρα μας επιβάλλουν πολιτικές διεύρυνσης της χρήσης του πράσινου καυσίμου με κίνητρα και προδιαγραφές καλών πρακτικών. Επιχειρήσεις, δημόσιος και ιδιωτικός κτιριακός τομέας, νοικοκυριά, βιομηχανίες και μεταφορές στρέφονται στο «πράσινο» καύσιμο και εκμεταλλεύονται τα οι-

κολογικά του χαρακτηριστικά για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες: Βιομηχανία: Το φυσικό αέριο είναι η φυσική ενεργειακή επιλογή για βιομηχανίες με άμεσες και έμμεσες θερμικές ανάγκες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστική θέση των μονάδων. Ως καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θερμική είτε για χημική χρήση (ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία) και σε συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, τα οποία παράγουν ταυτόχρονα αξιοποιήσιμη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Η χρήση του φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα συμβάλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη διαχείριση καυσίμου, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και περιορίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα, το συνολικό ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο, αγγίζει ή και ξεπερνά το 90%.

Επιχειρήσεις: Οι εμπορικές επιχειρήσεις (πάνω από 7000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο) εκμεταλλεύονται τις πολλαπλές δυνατότητες χρήσης (θέρμανση, ψύξη, παραγωγή ζεστού νερού, μαγείρεμα, κίνηση εμπορικών στόλων με CNG). Τόσο στην Κεν-

τρική όσο και στην Βόρεια Ελλάδα ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κάθε είδους επιχειρήσεις καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με το εναλλακτικό αυτό καύσιμο μειώνοντας σημαντικά τα ετήσια κόστη τους (έως και 40%).

Μεταφορές:

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια ενεργειακή δαπάνη κατά 25% και τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 450 χιλιάδες τόνους. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ελληνικές τοπικές αρχές προχωρούν στην υιοθέτηση «ανταγωνιστικών» λύσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με τις επιταγές της ΕΕ για επίτευξη του στόχου 20-20-20 αλλά και να μειώσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού (τα κτίρια οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών, τα οποία φθάνουν τα 200.000).

Οικιακή χρήση:

Κτιριακός τομέας:

Το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στις μεταφορές μπορεί να μειώσει έως και 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το diesel ενώ τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο σημειώνουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε σύγκριση με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και κατά 20% σε σύγκριση με τα οχήματα που κινούνται με diesel. Παράλληλα, τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο παρουσιάζουν κατά 95% μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το diesel. Ως προς τα οικονομικά οφέλη, το φυσικό

αέριο κίνησης προσφέρει εξοικονόμηση 30% σε σχέση με το diesel και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο. Τα οχήματα φυσικού αερίου απαιτούν επίσης λιγότερα λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς τα ΙΧ και τα επαγγελματικά οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο ενώ το «πράσινο» καύσιμο διεισδύει με γοργούς ρυθμούς στις δημόσιες μεταφορές (600 λεωφορεία ΟΣΥ, 110 απορριμματοφόρα) και τη ναυτιλία.

Το φυσικό αέριο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στις ελληνικές πόλεις καθώς η χρήση του από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες ψύξης/θέρμανσης/ζεστού νερού επιφέρει σημαντικές μειώσεις εκπομπών ρύπων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όσον αφορά στον τομέα της θέρμανσης, κατά το χρονικό διάστημα 2012- 2013, στο λεκανοπέδιο της Αττικής έγινε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, της τάξης των 1.783 εκατομμυρίων τόνων. Επίσης, καταναλώθηκαν περισσότερα από 1,05 δισεκ. Νm3 φυσικού αερίου στην Θεσσαλία και 1,70 δισεκ. Νm3 στην Θεσσαλονίκη, υποκαθιστώντας το πετρέλαιο και το μαζούτ, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από σημαντικές ποσότητες ρύπων.


ecoheating_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

12/6/2015

1:59

44

Συστήματα σκίασης

Τα συστήματα σκίασης σε ρόλο πρωταγωνιστή Αναβαθμίζεται η σημασία τους στη λειτουργία του κτιρίου, καθώς ενισχύουν τη μόνωση και κρατούν παθητική αντίσταση στην αλόγιστη σπατάλη

H

βιοκλιματική αρχιτεκτονική στις μέρες μας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, με τον κόσμο να συνειδητοποίει τα πολλαπλά οφέλη της τόσο στη τσέπη του, όσο και στο περιβάλλον. Η εφαρμογή της στις σύγχρονες μεθόδους δόμησης εμπερικλείει ενεργητικούς αλλά και παθητικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας με τα αποτελέσματα να είναι ορατά τόσο ενεργειακά (θερμική άνε-

ση σε θέρμανση και ψύξη) όσο και οικονομικά (μείωση κατανάλωσης καυσίμων, κόστος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων). Κατ’ επέκταση αυτό οδηγεί σε περιβαλλοντολογική και κοινωνική αναβάθμιση καθώς βελτιώνοντας το περιβάλλον και το μικροκλίμα που ζούμε, βελτιώνεται ταυτόχρονα και η ποιότητα ζωής μας. Η μόνωση και η σκίαση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην επίτευξη των

παραπάνω και είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της παθητικής εξοικονόμησης ενέργειας. Η δε σκίαση τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει πλέον από το «κλισέ» της απλής τέντας που όλοι γνωρίζουμε και συμμετέχει ενεργά πλέον τόσο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όσο και στην ίδια τη λειτουργία του κτιρίου ενισχύοντας τη μόνωση και την άνεση στο εσωτερικό του.

Τι είναι η σκίαση

A

ς δούμε όμως τι σημαίνει σκίαση. Με τη έννοια του όρου σκίαση, ορίζουμε την περιοχή του χώρου πίσω από ένα εμπόδιο συνήθως αδιαφανές, που διακόπτει τη πορεία του φωτός. Επομένως με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να μειώσουμε την ηλιακή ακτινοβολία όπου και όποτε επιθυμούμε, προστατεύοντας τη κατασκευή και το εσωτερικό της. Έτσι μπορούμε να περιορίσουμε το φυσικό φωτισμό που γίνεται ενοχλητικός κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες (ορατό φάσμα ηλιακού φωτός), αλλά και τις επιπτώσεις του μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας (αόρατο φάσμα ηλιακού φωτός). Η τελευταία ειδικά είναι υπεύθυνη για την υπερθέρμανση των εσωτερικών χώρων με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Ελέγχοντας λοιπόν τη σκιά

44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

που ρίχνουμε σε ένα κτίριο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαβίωση στο εσωτερικό του. Από τα παραπάνω προκύπτει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας διότι δεν

χρησιμοποιείται κανένα μηχανικό μέσο για να επιτευχτεί αυτός ο σκοπός, παρά μόνο η αξιοποίηση φυσικών πηγών ενέργειας όπως ο ήλιος και ο άνεμος.


ecoheating_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:23 ìì

Page 45

Εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα σκίασης

T

α συστήματα σκίασης μπορούν να διαχωριστούν σε εξωτερικά και εσωτερικά, με τα τελευταία να είναι τα πιο απλά και γνωστά στο ευρύ κοινό. Πιο συγκεκριμένα, τα εσωτερικά συστήματα σκίασης έχουν τη μορφή κουρτίνας ή περσίδας και μπορεί να είναι κατασκευασμένα από ύφασμα, πλαστικό, αλουμίνιο, ακόμα και ξύλο. Ειδικά στα υφάσματα όμως με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, μπορεί ο καταναλωτής να προστατέψει πολύ αποτελεσματικά το εσωτερικό του σπιτιού του από τις βλαβερές ακτίνες UV, ειδικά αν επιλέξει υφάσματα SPC (solarprotectivecoating). Τα υφάσματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τη ζέστη αλλά και να μειώνουν την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, αφήνοντας μόνο τον ωφέλιμο φωτισμό να διεισδύσει. Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης όμως είναι που προσελκύουν το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, τόσο των μελετητών αρχιτεκτόνων όσο και των ευαισθητοποιημένων ιδιοκτητών, που καταφεύγουν σε αυτά για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια τους. Έτσι, τα σκίαστρα, οι πέργκολες αλλά και οι τέντες αποτελούν συστήματα εξωτερικής σκίασης τα οποία ανήκουν στα παθητικά συ-

στήματα ηλιοπροστασίας και κατ’ επέκταση στις μεθόδους φυσικού κλιματισμού των χώρων. Ας τα εξετάσουμε όμως ξεχωριστά: Τέντες: Αποτελούν τη πιο παλιά, απλή και γνωστή μέθοδο σκίασης. Έχουν χαμηλό κόστος τοποθέτησης και ευκολία στο χειρισμό τους. Τα τελευταία χρόνια ελέγχονται και ηλεκτρικά στη λειτουργία τους, ενώ συχνά διαθέτουν και αισθητήρες ανέμου για να κλείνουν αυτόματα όταν η δύναμη του αέρα

Τα σκίαστρα περιορίζουν το «προβληματικό» ποσοστό της ακτινοβολίας

Οι πέργκολες απομακρύνουν σημαντικά τα ποσοστά της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω αντανάκλασης

ξεπερνάει μια δεδομένη ένταση. Πέργκολες : Είναι πιο «μόνιμες» κατασκευές και συναντούνται κυρίως σε μονοκατοικίες αλλά και δώματα πολυκατοικιών. Μπορεί να είναι κατασκευασμένες από ξύλο ή και από μπετό. Εκτός από το αισθητικό τους αποτέλεσμα στην όψη του κτιρίου συμβάλουν ενεργά και στη μόνωση του, καθώς απομακρύνουν σημαντικά τα ποσοστά της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω αντανάκλασης. Σκίαστρα: Εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ειδικά σε νέες κατασκευές, αλλά κυρίως σε βιοκλιματικά κτίρια. Τοποθετούνται κάθετα στο επάνω μέρος των γυάλινων επιφανειών για να περιορίσουν το ποσοστό εκείνο της ακτινοβολίας που είναι προβληματικό, χωρίς να στερούν παράλληλα το οπτικό αποτέλεσμα των ενοίκων. Μπορούν να είναι σταθερά ή και με μεταβαλλόμενη κλίση που ελέγχεται από αισθητήρες φωτός. Σε βιοτεχνικά κτίρια, γραφεία ή και μοντέρνους βιομηχανικούς χώρους που το εξωτερικό μέρος αποτελείται από γυαλί, μπορούν να καλύψουν όλες τις εξωτερικές όψεις και να συνδυαστούν με αυτούς τους έξυπνους μηχανισμούς ελέγχου για μέγιστη εξοικονόμηση, ή και αυτονομία. Πώς όμως όλα αυτά οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας; Ένα απλός τρόπος για να γίνει αυτό κατανοητό είναι να εξετάσουμε τη λειτουργία τους στις δυο εποχές του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα σκίαστρα βρίσκονται σε κλειστή θέση και λόγω της συμπληρωματικής θερμικής αντίστασή τους μειώνουν την ενεργειακή ζήτηση για θέρμανση, αφήνοντας παράλληλα περισσότερη ακτινοβολία να διεισδύσει στο κτίριο. Αντίστοιχα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ανοίγουν, μέσω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός απομακρύνουν την περισσότερη ακτινοβολία και θερμική ενέργεια.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 45


ecoheating_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

12/6/2015

1:59

46

Συστήματα σκίασης

Μειώνουν τη θερμοκρασία έως και 15 βαθμούς κελσίου

H

εφαρμογή των συστημάτων σκίασης γίνεται πάντα σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου που θα τοποθετηθούν, όπως η όψη, ο προσανατολισμός, η γεωγραφία του τόπου κτλ παράγοντες που συνεκτιμώνται από τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς πλέον κατά τον αρχικό σχεδιασμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός κτιρίου με τοποθετημένα συστήματα σκίασης μπορεί να μειωθεί από 5 έως και 15 βαθμούς. Για να επιτευχθεί αυτό επιλέγουμε το είδος της σκίασης που ταιριάζει καλύτερα στο αρχιτεκτονικό προφίλ του κάθε κτιρίου και το εφαρμόζουμε προς τη μεριά ή τις μεριές εκείνες όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη (π.χ. νότος). Η κλίση μπορεί να καθοριστεί από το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής αλλά για μέγιστα αποτελέσματα μπορούν να τοποθετηθούν και αισθητήρες που ρυθμίζουν αυτόματα το άνοιγμα, το κλείσιμο ή και τη κλίση ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή, αλλά και τις απαιτήσεις που έχουμε στο εσωτερικό του κτιρίου σε μία δεδομένη στιγμή. Με τον τρόπο αυ-

Νέες λύσεις μεγιστοποιούν την απόδοση

τό αυξάνεται η οπτική άνεση σε φυσικό φωτισμό, εξοικονομούνται πόροι από τις λιγότερες ώρες χρήσης των κλιματιστικών, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες φωτισμού και κλιματισμού. Ειδικά στην περίπτωση του «παντρέματος» των συστημάτων σκίασης με τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας τα

αποτελέσματα σε εξοικονόμηση βελτιστοποιούνται. Το λογισμικό των συστημάτων διαχείρισης θα αναλάβει τη λειτουργία των μηχανισμών εκείνων που ελέγχουν το άνοιγμα και το κλείσιμο των σκιάστρων με αποτέλεσμα την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους για περισσότερες ώρες της ημέρας.

Γιατί να τοποθετήσει κανείς συστήματα σκίασης

T

α οφέλη από την εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, είναι πάρα πολλά. Η ποιότητα άνεσης αναβαθμίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι δαπάνες για τη λειτουργία του κτιρίου μειώνονται, η χρήση των ορυκτών πόρων περιορίζεται και τελικά όλα μαζί βοηθούν στη προστασία

του περιβάλλοντος. Αξίζει λοιπόν να δοθούν κίνητρα για τέτοιου είδους επεμβάσεις στα κτίρια, ξεκινώντας με αρχικό κριτήριο την οικονομία. Είναι σίγουρο ότι για κάθε ευρώ που θα ξοδευτεί, η απόδοση θα είναι υπερδιπλάσια.

H

πρόοδος των τελευταίων ετών στον τομέα της σκίασης είναι αξιοσημείωτη. Η ποιότητα των υλικών, των μηχανισμών και υπηρεσιών που παρέχονται είναι πολύ υψηλή που ακόμα και απλές βιοτεχνίες πλέον συμμορφώνονται με κάποιο είδους πιστοποιητικό ποιότητας προκειμένου να έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Αυτό κυρίως αποτελεί καλό νέο για τους ιδιοκτήτες υφισταμένων κτισμάτων που αναζητούν κάποιο σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και στη τσέπη τους. Πρέπει όμως η κάθε επιλογή να γίνεται με βάση την πολύ σωστή ενημέρωση για τις δυνατότητες του κάθε προϊόντος, αλλά και τα αποτελέσματα του σε εξοικονόμηση, σε βάθος χρόνου. Όπως ισχύει πάντα και με όλα τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, η τελική τιμή επένδυσης καθορίζει και το αποτέλεσμα της επιλογής μας.

Άρθρο του κ. Σταύρου Καραβασιλειάδη, Πολιτικού Μηχανικού της Ecoheating Hellas 46 Πράσινο σπίτι & κτίριο


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:32

1


klimatismos_T40_15:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:25 ìì

Page 48

Εξοικονόμηση Kλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια

Αλλάζει το «κλίμα» και τα έξοδα των σπιτιών Η γκάμα των κλιματιστικών και τα οφέλη τους για τα νοικοκυριά

Λ

ίγες μόνο ημέρες πριν μπούμε και τυπικά στο καλοκαίρι και το θερμόμετρο στην Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να φθάνει «κόκκινο»,

Ο κλιματισμός και η λειτουργία των συσκευών

Μ

ε τον όρο «Κλιματισμό» δεν εννοούμε μόνο την ψύξη του αέρα αλλά ένα ευρύτερο μετασχηματισμό των κλιματιστικών συνθηκών ενός εσωτερικού ή κλειστού χώρου. Οι χρησιμοποιούμενες συσκευές κλιματισμού μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν αυτομάτως: O Θερμοκρασία. O Υγρασία. O Καθαρότητα αέρα. O Ανακυκλοφορία/ανανέωση του αέρα. δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία ατμόσφαιρα ευεξίας η οποία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο που συσχετίζει τα αισθήματα ανέσεως με τις εποχικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και του ποσοστού υγρασίας που περιέχει ο αέρας του χώρου όπου εργάζονται ή διαμένουν.

48 Πράσινο σπίτι & κτίριο

προμηνύοντας νέους καύσωνες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα όμως, υπενθυμίζει και την ανάγκη αντιμετώπισής τους, με τις επιλογές του

κλιματισμού να βρίσκονται και πάλι σε πρώτο πλάνο, όντας πλέον όλο και περισσότερες, αλλά και πιο αποδοτικές και οικονομικές.

Τύποι και κατηγορίες κλιματισμού

Β

Βασικά υπάρχουν δύο συστήματα κλιματισμού που είναι: O Τα συστήματα άνετης και υγιεινής διαβίωσης, που δημιουργούν την ατμόσφαιρα ευεξίας στους χώρους διαμονής και εργασίας των ανθρώπων όπως κατοικίες, γραφεία, εστιατό-

ρια κλπ. Τα συστήματα βιομηχανικής χρήσης, που εγκαθίστανται σε διάφορες βιομηχανίες και ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες, που απαιτεί η παραγωγή των προϊόντων της βιομηχανικής μονάδος.

O

Τοπικά και Κεντρικά συστήματα Τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται από τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η τελική διαμόρφωση των συνθηκών στον κλιματιζόμενο χώρο. Με βάση την θέση – απόσταση της μονάδος παραγωγής ή παραλαβής θερμότητος και την θέση – έκταση των κλιματιζομένων χώρων τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε : O Τοπικά συστήματα κλιματισμού O Κεντρικά συστήματα κλιματισμού Σε γενικές γραμμές στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού , το κεντρικό μηχανοστάσιο (Λεβητοστάσιο, Ψυχροστάσιο, Εναλλάκτης Θερμότητος) βρίσκεται μακριά από τους κλιματι-

ζόμενους χώρους. Οι τερματικές μονάδες που βρίσκονται σε κάθε χώρο συνδέονται με το κεντρικό μηχανοστάσιο με τη βοήθεια καταλλήλων αγωγών (Αεραγωγών ή σωληνώσεων ζεστού – κρύου νερού ή ψυκτικού ρευστού/μέσου). Ειδικά συστήματα κλιματισμού εγκαθίστανται στις βιομηχανίες


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:35

1


klimatismos_T40_15:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:56

50

Εξοικονόμηση Kλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια Οι εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού

Μ

ία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού περιλαμβά-

νει: Την κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας, που μπορεί να επεξεργάζεται αέρα (συστήματα αέρα – αέρα) , νερό ( συστήματα νερού – αέρα) ή ψυκτικό ρευστό ( συστήματα ψυκτικού ρευστού – αέρα). O Το δίκτυο αγωγών προσαγωγής ή και απαγωγής θερμότητος (σωληνώσεις ή και αεραγωγούς). O Τα στοιχεία τοπικής επεξεργασίας ή προσαγωγής και διαχύσεως της θερμότητος ή και παραλαβής θερμότητος (ψύξης) στον ή από τον αέρα του χώρου καθώς και τα στοιχεία παραλαβής και απομακρύνσεως του μολυσμένου αέρα (στην περίπτωση που η εγκατάσταση O

50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

περιλαμβάνει ανάλογη διαδικασία. O Τους αυτοματισμούς και τα ανάλογα συστήματα ελέγχου που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή της μονάδος στις ανάγκες των χώρων. Με βάση τη λειτουργική διαδικασία (τρόπος και χρησιμοποιούμενα μέσα) τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε: O Συστήματα κλιματισμού μόνο με αέρα. O Συστήματα κλιματισμού μόνο με νερό. O Συστήματα κλιματισμού αέρα - νερού. O Συστήματα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού - αέρα. O Συστήματα κλιματισμού υπογείων υδάτων–νερού/ αέρα (Στην περίπτωση Γεωθερμίας). Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ψυχθεί ένας κλιματι-

ζόμενος χώρος είναι: O Με κεντρική κλιματιστική μονάδα. O Με ημικεντρική κλιματιστική μονάδα. O Με αυτόνομες (split – Units) κλιματιστικές συσκευές Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να θερμανθεί ένας κλι-

ματιζόμενος χώρος είναι: O Με θερμό αέρα (Κεντρική ή Ημεκντρική Κλιματιστική Μονάδα). O Με ζεστό νερό (Κεντρική ή Ημεκντρική Κλιματιστική Μονάδα). O Με αντιστροφή του κύκλου ψύξεως – Αντλίες Θερμότητος.


klimatismos_T40_15:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:27 ìì

Page 51

Η περίπτωση των Αντλιών Θερμότητας

Οι 2+1 τρόποι ψύξης-θέρμανσης

Ο

Μ

ι Αυτόνομες Κλιματιστικές Μονάδες και τα Συστήματα Κεντρικού Κλιματισμού που λειτουργούν με ψυκτικό υγρό (Σύστημα Ψυκτικού Υγρού – Αέρα) μπορεί να διαθέτουν Αντίστροφη Λειτουργία και να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες θέρμανσης όσο και ψύξης ενός χώρου. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε αυτά ως Αντλίες Θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητος κατά συνέπεια λειτουργούν με αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου και επειδή ο εξατμιστής του κυκλώματος γίνεται συμπυκνωτής αποβάλει την θερμότητα του αέρα μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και τον θερμαίνει.

Ο ρόλος του inverter Τα σύγχρονα τοπικά ή και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού διαθέτουν λειτουργία Inverter. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η λειτουργία Inverter δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος αλλά αυτή επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζε-

ται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Όταν οι θερμικές απαιτήσεις είναι υψηλές ο συμπιεστής παράγει μέχρι και 130% της ισχύος του ενώ όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές μπορεί να παράγει μόνο το 30%. Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, ο μετατροπέας επιτρέπει την λειτουργία του συμπιεστή σε ρελαντί, ενώ τα κλιματιστικά συστήματα χωρίς Inverter παύουν την λειτουργία τους και εκκινούν εκ νέου την λειτουργία τους σε μέγιστη ισχύ όταν αυξομειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία του χώρου. Με την λειτουργία Inverter επιτυγχάνεται: O Η σημαντική μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20 με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα. O Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων θορύβου καθότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές.

ία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού μπορεί να ψύξει/θερμάνει ένα χώρο είτε με τοπικά στοιχεία (Fan Coils) είτε με αεραγωγούς είτε και με συνδιασμό των δύο μεθόδων. Στην περίπτωση των Fan Coils αυτά τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις (συνήθως εξωτερικούς τοίχους κάτω από τα παράθυρα) και αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων του χώρου. Στην περίπτωση των αεραγωγών τροφοδοτούμε τον χώρο με την ανάλογη ποσότητα αέρα που θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Μία ημικεντρική κλιματιστική συσκευή μπορεί να ψύξει ένα κλιματιζόμενο χώρο είτε με περιορισμένο αριθμό τοπικών στοιχείων (Fan Coils) είτε με περιορισμένο σε έκταση δίκτυο αεραγωγών. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε μονοκατοικίες, καταστήματα ή και διαμερίσματα πολυκατοικιών και ειδικά στις ανακαινίσεις οικιών και καταστημάτων. Οι αυτόνομες κλιματιστικές συσκευές (Split Units) είναι ψυκτικές μονάδες μικρής ψυκτικής ικανότητος και εξυπηρετούν χώρους γραφείων και δωματίων. Αυτές οι μονάδες μπορεί να θεωρηθούν και σαν ημικεντρικές όταν μία εξωτερική μονάδα συνδέεται με δύο ή και τρείς εσωτερικές μονάδες.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 51


klimatismos_T40_15:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:36

52

Εξοικονόμηση Kλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια Τα συστήματα Split Units

Η εναλλακτική λύση των φορητών Monoblock

Π

ρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία αποτελούνται από δύο μέρη, την εξωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει τον συμπιεστή, συμπυκνωτή και την βαλβίδα εκτόνωσης και την εσωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει τον εξατμιστή και τον ανεμιστήρα. Η εσωτερική μονάδα μπορεί να είναι O Επιτοίχια O Δαπέδου O Οροφής - Κρυφού Τύπου - εντός ψευδοροφής

Π

Οροφής – Εμφανούς Τύπου Τύπου κασέτας με δύο, τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικής εξόδου Στις περιπτώσεις που έχουμε μία εξωτερική μονάδα συνδεδεμένη με δύο ή και τρείς εσωτερικές μονάδες αυτές θεωρούνται σαν ημικεντρικό σύστημα κλιματισμού. O O

Τα συστήματα Split Units αποτελούνται από δύο μέρη, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα

ρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία ενσωματώνουν την εξωτερική και εσωτερική μονάδα στην ίδια συσκευή – σε αντίθεση με τα συστήματα διαιρούμενου τύπου. Η αποβολή του θερμού αέρα στο περιβάλλον γίνεται δια μέσω ενός σωλήνα μέσω κάποιου παραθύρου / θύρας το οποίο πρέπει να παραμένει ανοιχτό. Αυτό συνεπάγεται απώλειες στην ψύξη και κατά συνέπεια μειωμένη απόδοση. Τα συστήματα αυτά είναι συνήθως τροχήλατα και χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης εναλλακτικών συστημάτων ή όταν δεν απαιτείται μόνιμη εγκατάσταση.

Έξτρα οφέλη με συνδυασμό ανακαίνισης και κλιματισμού

Έ

να βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης είναι και η εγκατάσταση κλιματισμού τόσο από τεχνικής απόψεως σχετικά με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί όσο και από οικονομικής απόψεως σχετικά με το κόστος αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας στη συνέχεια. Στις περιπτώσεις ανακαίνισης οικιών υπάρχουν οι εξής δυνατότητες με την επιλογή της κάθε μίας να παρουσιάζει περισσότερα ή λιγότερα πλεονεκτήματα: O Τοποθέτηση μονάδων Multi Η εγκατάσταση κλιματισμού αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης

Units όπου μία εξωτερική μονάδα συνδέεται με τρείς (max) εσωτερικές μονάδες - συνήθως – επίτοιχες ή κασέτες οροφής. Η λύση αυτή σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητος παρέχει την δυνατότητα Ψύξης/Θέρμανσης και πλήρους ανεξαρτητοποίησης από την συνήθη κεντρική θέρμανση, όπου αυτή υπάρχει με τα γνωστά προβλήματα των κοινοχρήστων. Σε περίπτωση βεβαίως που πρόκειται για ανεξάρτητα διαμερίσματα κατοικίας ή/και γραφείων-επαγγελματικής στέγης αποτελεί μία

εύκολη και οικονομικά αποδοτική λύση αφού οι εργασίες που απαιτούνται για την διέλευση των σωληνώσεων του ψυκτικού υγρού και απομάκρυνσης των συμπυκνωμάτων είναι ελάχιστες και λιγότερο δαπανηρές. Το γεγονός ότι οι τεχνικές βελτιώσεις των αντλιών θερμότητος επιτρέπουν ικανοποιητική απόδοση για θερμοκρασίες οπεριβάλλοντος κάτω από -5 C, οι μονάδες Multi – Units είναι μία καλή τεχνικά και οικονομικά λύση για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος. O Ημικεντρικά συστήματα με χρήση αεραγωγών για διανομή του κλιματιζομένου αέρα στα σημεία που απαιτείται. Στις εγκαταστάσεις αυτές η εσωτερική μονάδα περιλαμβάνει ένα ple-

num από το οποίο αναχωρούν οι αεραγωγοί που καταλήγουν στα στόμια προσαγωγής κλιματισμένου αέρα στα επιλεγμένα σημεία του χώρου. Η λύση αυτή υιοθετείται κυρίως στις ανακαινίσεις μονοκατοικιών και καταστημάτων μικράς ή μεσαίας κλίμακος και η ύπαρξη ψευδοροφής ύψους 35 cm περίπου διευκολύνει τα μέγιστα. Και στη λύση αυτή η χρήση αντλιών θερμότητος καλύπτει τις ανάγκες Ψύξης/Θέρμανσης και ίσως είναι η μόνη λύση για καταστήματα παρέχοντας δυνατότητα γρήγορης εγκατάστασης - βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης - και ανεξάρτητης λειτουργίας - τοπικά και χρονικά - κάθε μονάδος που καλύπτει ένα μέρος των χώρων του καταστήματος.

ι…

τ τε ό ε ρ Ξέ

Έ

νας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την αγορά κλιματιστικού, είναι πλέον και η ενεργειακή ετικέτα, η οποία και παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και αξιολογείται από Α μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Πρόκειται για μία νομική υποχρέωση, που όμως μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών και να συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματός τους.)

Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Στριφτού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού MEng, MSc 52 Πράσινο σπίτι & κτίριο


RED IN_publi_34:Test_BmwX1_72.qxd

25/9/2014

4:34

Page 1


Fwtismos_tx40a:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:08 ìì

Page 54

Εξοικονόμηση Φωτισμός & Οικονομία

Τα LED «νικητές» σε όλες τις συγκρίσεις Υπερέχουν σε ενεργειακή και φωτεινή απόδοση, εκπομπές CO2 και κόστος

M

ία από τις κυριότερες κατηγορίες κατανάλωσης ενέργειας (που δυστυχώς δεν δίνουμε τη βαρύτητα που πρέπει) είναι ο φωτισμός. Η κατανάλωση ενέργειας για το φωτισμό των δραστηριοτήτων μας ανέρχεται περίπου στο 20-30% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, με συνέπεια η εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό να αποτελεί σημαντική παράμετρο. Στην Ελλάδα σήμερα, η κατανάλωση για το φωτισμό σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στα Σχέδια Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης, αντιπροσωπεύει περίπου το 410% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα και το 18-25% στον τρι-

τογενή τομέα. Σε κτίρια γραφείων για παράδειγμα, ο φωτισμός αποτελεί περίπου το 2840% της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ), ο οποίος «φουσκώνει» συνεχώς τελευταία, αναδεικνύοντας την ανάγκη να μειώσουμε σημαντικά και σε μόνιμη βάση τις KWh που καταναλώνουμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσουμε τις καταναλισκόμενες KWh, να εξοικονομήσουμε δηλαδή ενέργεια. Η ορθολογιστική χρήση των διαφόρων συσκευών μας

(ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο κ.λπ.), η χρήση συσκευών υψηλής απόδοσης (ενεργειακής κλάσης Α+), αλλά και η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και των ηλεκτρονικών λαμπτήρων του σπιτιού μας με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Μείωση ηλεκτρικού φορτίου έως και 90% μέσω LED

Ησε μείωση του ηλεκτρικού φορτίου

χρήση των λαμπτήρων LED, οδηγεί

λόγω φωτισμού, σε ποσοστό 80-90% σε σχέση με του συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, και σε ποσοστό 50-75% σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες (λάμπες οικονομίας-φθορισμού). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ήδη δημοσιευθεί οδηγίες που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον έως και το 2020. Οι οδηγίες έχουν ως στόχο την απόσυρση των λαμπτήρων παλαιάς γενιάς και την αντικατάστασή τους

54 Πράσινο σπίτι & κτίριο

με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας καθορισμένης ενεργειακής κλάσης, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν καταργηθεί οι διαφανείς (δηλαδή όλοι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και γενικά οι λαμπτήρες νήματος). Εύλογα δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το φωτισμό: ποιους λαμπτήρες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας, στα γραφεία μας, στα καταστήματά μας, με τι κριτήρια θα πρέπει να τους επιλέγουμε, τι τελικά θα πετύχουμε, κ.λπ


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:13

1


Fwtismos_tx40a:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

4:09 ìì

Page 56

Εξοικονόμηση Φωτισμός & Οικονομία Η λύση της νέας τεχνολογίας LED

Η

νέα τεχνολογία LED έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το φωτισμό των κτιρίων, καθώς προσφέρει υψηλή ενεργειακή και φωτεινή απόδοση, είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και τη μείωση του CO2, βοηθάει στη μείωση του λειτουργικού κόστους, δε βασίζεται σε επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στοιχεία (υδράργυρος, φθόριο, ακτινοβολία UV) και επομένως αποτελεί ιδανική λύση για τον οικιακό φωτισμό αλλά πολύ περισσότερο για τον επαγγελματικό και βιομηχανικό φωτισμό (ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία, εκθεσιακούς χώρους κ.λπ.), καθώς και για το φωτισμό σε δημόσιους χώρους (δρόμους, γέφυρες, πλατείες, γήπεδα κ.λπ.). Τα LED (Light Emitting Diode), είναι ημιαγωγοί, οι οποίοι εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν τους παρέχεται μια ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης (forward-biased). Το πρώτο LED εφευρέθηκε στη Ρωσία το 1920 από τον Oleg Vladimirovich Losev, ο οποίος παρατήρησε ότι οι δίοδοι που χρησιμοποιούνταν σε ραδιοφωνικούς δέκτες φωτιζόταν όταν τους διαπερνούσε τάση.

Τα LED σήμερα Από τότε μέχρι σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας LED είναι τεράστια, έτσι ώστε σήμερα να μιλούν όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως για προγράμματα αντικατάστασης του κλασικού φωτισμού με φωτισμό LED. H εφαρμογή των LED στην καθημερινότητά μας έρχεται να φέρει μια «πράσινη» αλλά και κερδοφόρα, με τα σημερινά δεδομένα, «επανάσταση». Φυσικά, όπως και σε όλα τα νέα προϊόντα, ο καταναλωτής θα πρέπει να μάθει να επιλέγει σωστά τα προϊόντα LED που αγοράζει, γιατί μπορεί να οδηγηθεί σε προϊόντα μη ενδεδειγμένα, χωρίς πιστοποιήσεις και εγγυήσεις και κυρίως χωρίς τελικά να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλ-

λοντος, που τόσο έχουμε ανάγκη εμείς αλλά και τα παιδιά μας. Όπως και σε πολλά άλλα προϊόντα, έτσι και στα LED πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία του (ή και επί του προϊόντος) διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως: O η ονομαστική ενέργεια που καταναλώνει σε Watt. O η τάση λειτουργίας σε Volt ή ο τύπος λαμπτήρα O η φωτεινή ροή σε Lumen του λαμπτήρα O το χρώμα φωτός του προϊόντος (θερμοκρασία χρώματος) σε Kelvin O η πιστοποίηση CE Επίσης για κάθε λαμπτήρα θα πρέπει να δίνονται από τους προμηθευτές-αντιπροσώπους πληροφορίες αλλά και όταν ζητηθούν πιστοποιητικά κα έγγραφες βεβαιώσεις για τα παρακάτω χαρακτηριστικά: O χώρας προέλευσης (όχι απαραίτητα συναρμολόγησης αλλά χώρα σχεδιασμού πιστοποίησης, και εγγύησης) O διάρκεια ζωής (η οποία πρέπει να είναι πολυετής, 25.000 ώρες και άνω για λαμπτήρες γενικής χρήσης και 50.000 ώρες και πάνω για λαμπτήρες επαγγελματικής χρήσης) O φωτομετρικά εργαστηριακά έγγραφα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τα φωτομετρικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του προϊόντος O πιστοποίηση συντελεστή γήρανσης LM80 η οποία να μπορεί να αποδειχθεί εγγράφως όταν χρειασθεί

O βεβαίωση

από τον κατασκευαστή για τον τύπο του Chip Led και του τροφοδοτικού του κάθε λαμπτήρα O ο δείκτης χρωματικής απόδοσης CRI του λαμπτήρα O η εγγύηση του προϊόντος, η οποία θα πρέπει να είναι εργοστασιακή ή έστω μέσω της εταιρίας που αντιπροσωπεύει ο προμηθευτής, και η οποία εάν χρειασθεί να αποδεικνύεται εγγράφως. Η εγγύηση θα πρέπει να είναι το δυνατόν μεγαλύτερη και πολυετής, από 2 έως και 7 έτη Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης δηλώνει την καθαρότητα του φωτός και θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 80% και ο συντελεστής γήρανσης LM80 δείχνει πως ο λαμπτήρας θα αρχίσει να χάνει τη φωτεινότητά του μετά το 60% του χρόνου της διάρκειας ζωής του, και όχι από την πρώτη στιγμή,. Συνεπώς, τα χαρακτηριστικά αυτά μαζί φυσικά με τις αποδόσεις σε σχέση με την κατανάλωση και την εγγύηση είναι από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνεκτιμά ο καταναλωτής. Οι λαμπτήρες LED, πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους καταναλωτές ως συσκευές υψηλής απόδοσης και αξίας.

Πολλαπλά οφέλη από τη χρήση των LED

Τ

α οφέλη από την χρήση των λαμπτήρων LED, είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικά: Oδυνατό, ευχάριστο φως O εξαιρετική ποιότητα φωτισμού, με μεγάλο δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI > 80%) Oυψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικο-

56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

νόμηση ενέργειας έως και 90% διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη από 25-50.000 ώρες (5 έως 7 φόρες περισσότερο από τους αντίστοιχους λαμπτήρες φθορισμού) Oμηδενική περιεκτικότητα σε υδράργυρο ή μόλυβδο, με μηδενική εκπομπή επιOμεγάλη

βλαβής υπεριώδης ακτινοβολίας Ελάχιστη παραγωγή θερμότητας (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) Oανάβει αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζει. Oφιλικός προς το περιβάλλον (μείωση εκπομπών CO2). O


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:16

1


Fwtismos_tx40a:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

1:34

58

Εξοικονόμηση Φωτισμός & Οικονομία Η αντικατάσταση παλιών λαμπτήρων με LED

Τ

Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων είναι απλή, χωρίς επεμβάσεις στα φωτιστικά σώματα. Αρκεί να είναι γνωστή η ισχύς και ο τύπος των υφιστάμενων συμβατικών λαμπτήρων, ώστε να επιλεχθεί σωστά ο κατάλληλος λαμπτήρας LED (βάση καταλόγων και τεχνικών προδιαγραφών του προμηθευτή). Σε καταλόγους αξιόλογων και πιστοποιημένων εταιριών, υπάρχουν λαμπτήρες LED για κάθε τύπο λαμπτήρα παλαιάς τεχνολογίας (γλόμποι, κεράκια, Ε27/ Ε14, G4/G9, spot GU10 και GU5.3, PL G24, σωλήνες T8 και T5, AR-111, προ-

βολείς, φωτιστικά δρόμου κ.λπ.). Η αντικατάσταση των λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας (πυρακτώσεως, αλογόνου, φθορίου κ.λπ.) μπορεί να είναι πλήρης τόσο σε απόδοση, όσο και σε λειτουργίες (dimming κ.λπ.). Υπάρχουν και με extra λειτουργίες, λαμπτήρες LED, που δεν υφίστανται σε συμβατικούς λαμπτήρες, όπως είναι η μέθοδος Double Click (αλλαγή έντασης φωτισμού χωρίς dimmer), η ρύθμιση φωτεινότητας SUNSET (dimming με δημιουργία σκηνικού ηλιοβασιλέματος – αλλαγή χρώματος φωτός) κ.λπ.

Τα πλεονεκτήματα των LED στην πράξη

Η

αγορά των λαμπτήρων LED, είναι μια σχετικά ακριβή επένδυση, όπως πολλοί από εσάς θα έχετε ήδη αντιληφθεί. Δημιουργείται λοιπόν εύλογα το ερώτημα «είναι συμφέρουσα οικονομικά η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED; Αξίζει να δαπανήσουμε χρήματα για το σκοπό αυτό;». Η απάντηση είναι «σίγουρα ΝΑΙ». Η επένδυση σε λαμπτήρες LED είναι μονόδρομος και επιτακτική πλέον ανάγκη και θα το αποδείξουμε παρακάτω με ένα απλό παράδειγμα. Αρκεί η επένδυση που θα κάνουμε , να αφορά προϊόντα επώνυμα, με

υψηλές αποδόσεις και εγγυήσεις και όχι σε προϊόντα χωρίς πιστοποιήσεις, χωρίς σωστά τεχνικά χαρακτηριστικά, απλά και μόνο επειδή είναι φθηνά.

Δύο παραδείγματα με σεβαστά κέρδη Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα μια οικία, η οποία έχει εγκατεστημένους δέκα λαμπτήρες πυράκτωσης των 25W, πέντε των 60W και τρεις των 75W. Στο σπίτι αυτό θα πραγματοποιήσουμε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED και θα υπολογίσουμε τα ενεργειακά οφέλη. Ταυτόχρο-

Ετήσια Αποτελέσματα Σύγκρισης Λαμπτήρων Πυράκτωσης με Led LED

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Κατανάλωση ενέργειας

213,53 kWh

1.414,38 kWh

1.200,85 kWh

Κόστος λειτουργίας

42,71 €

282,88 €

Εξοικονόμηση με LED

να θα υπολογίσουμε και τα οφέλη από την αντικατάσταση ηλεκτρονικών λαμπτήρων φθορισμού (οικονομίας) με λαμπτήρες LED, μια και αρκετά πλέον σπίτια έχουν ήδη αλλάξει τους λαμπτήρες τους με λάμπες αυτού του τύπου. Συγκεκριμένα, θα αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες των 25W, με λαμπτήρες 5W LED, αυτούς των 60W με 8W LED και των 75W με 9W LED. Για τον υπολογισμό λαμβάνουμε υπόψιν, πως ο φωτισμός είναι σε λειτουργία για 5 ώρες την ημέρα, για 365 ημέρες το χρόνο, και η αξία της kWh είναι 0,20€ (μικτή αξία μαζί με τις κυμαινόμενες χρεώσεις).

Ετήσια Αποτελέσματα Σύγκρισης Λαμπτήρων Οικονομίας με LED LED

ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Κατανάλωση ενέργειας

213,53 kWh

590,76 kWh

377,23 kWh

240,17 €

Κόστος λειτουργίας

42,71 €

118,15 €

75,45 €

84,89 %

Εξοικονόμηση με LED

64,32 %

Εκπομπή CO2:

166,55 kg

1103,22 kg

936,66 kg

Εκπομπή CO2:

166,55 kg

460,79 kg

294,24 kg

Διάρκεια ζωής:

15,50 έτη

2.5 έτη

13.00

Διάρκεια ζωής:

15,53 έτη

2,74 έτη

12,79 έτη

Εγγύηση λαμπτήρων LED 5 έτη Εκτιμώμενο κόστος λαμπτήρων 220,00 € Απόσβεση επένδυσης: 9-10 μήνες Κέρδος μετά την απόσβεση για τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED: 3.350,00€, δηλαδή 240€ κάθε χρόνο ή διαφορετικά 80€ σε κάθε λογαριασμό ΔΕΗ. Εάν στα παραπάνω, συνυπολογίσουμε ότι τους λαμπτήρες LED τους αγοράζουμε μία φορά (τουλάχιστον για τα 5 χρόνια της εγγύησής τους), ενώ τους συμβατικούς λαμπτήρες θα τους αγοράσουμε αρκετές φορές, μια και η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρότερη αλλά και λόγω του ότι καί-

Εγγύηση λαμπτήρων LED 5 έτη Εκτιμώμενο κόστος λαμπτήρων 220€ Απόσβεση επένδυσης: 2,5 χρόνια Κέρδος μετά την απόσβεση για τη διάρκεια ζωής των λαμπτή ρων LED: 975,00€, δηλαδή 75€ κάθε χρόνο ή διαφορετικά 25€ σε κάθε λογαριασμό ΔΕΗ.

γονται πολύ εύκολα ειδικά σε συχνά αναβοσβησίματα, τότε η απόσβεση της επένδυσής μας υπολογίζεται τουλάχιστον 4050% μικρότερης διάρκειας, ενώ το κέρδος μας διπλασιάζεται. Η ενημέρωση των καταναλωτών και η προτροπή αυτών για την εφαρμογή της τε-

χνολογίας LED φωτισμού, σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, αποτελεί ευθύνη τόσο των μηχανικών και τεχνικών της χώρας μας, όσο και του ιδίου του Κράτους, καθώς είναι μία σημαντικότατη παράμετρος για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Άρθρο του κ. Ιωάννη Βελιάνη, Διπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού, Α.Π.Θ., Διαχειριστή της εταιρείας ΤεχνοΜηχανική Ε.Π.Ε. – LEDGR 58 Πράσινο σπίτι & κτίριο


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:00

1


Meazon_T40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

3:53 ìì

Page 60

Εξοικονόμηση Συστήματα διαχείρισης ενέργειας

Μείωση κατανάλωσης ενέργειας = αύξηση λειτουργικών κερδών Η ενεργειακή κτιριακή καταγραφή (Building Energy Profiling) οδηγεί σε εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπεράσει το 20% και να «μεταφραστεί» σε αύξηση της ετήσιας λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας μιας επιχείρησης.

Η

κατανόηση των τύπων και ποσοτήτων της καταναλισκόμενης ενέργειας από τα διάφορα συστήματα, εντός μιας κτιριακής εγκατάστασης, είναι σημαντική στο να διαμορφωθεί μια ενεργειακή πολιτική, καθώς και να επιτευχθεί μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 42% περίπου της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας χρησιμοποιείται για την ηλεκτροδότηση συσκευών όπως τα συστήματα φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού. Στις ανεπτυγμένες χώρες η κατανάλωση της ενέργειας των κτιριακών εγκαταστάσεων ανέρχεται στο 50%-60% της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να ξεκινήσει από ένα μέτριο και συντηρητικό ποσοστό της τάξης του 2%, χάρη σε απλές αλλαγές καθημερινής συμπεριφοράς των χρηστών και διαχειριστών των εγκαταστάσεων,

60 Πράσινο σπίτι & κτίριο

και να φτάσει στο εντυπωσιακό ποσοστό του δυσης. Η διαδικασία μπορεί να θεωρηθεί 20% και πλέον τοις εκατό, εξαιτίας της χρή- επαναλαμβανόμενη σύμφωνα και με τον πασης ευέλικτου κτιριακού αυτοματισμού, αλ- ρακάτω κύκλο: Οι υπομετρητές ενέργειας έχουν υποστεί λά και των παρεμβάσεων στο κτιριακό κέλυφος. Για ένα σύνολο κτιρίων που ανήκουν επαναστατικές αλλαγές την τελευταία δεστον ίδιο οργανισμό, μια ετήσια εξοικονόμη- καετία. Εκτός από την μέτρηση υψηλής ση της τάξης του 2%, μπορεί να φτάσει το ακρίβειας που επιτυγχάνουν, έχουν την 20% κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ικανότητα να επικοινωνούν τα καταμετρηθα μπορούσε να ερμηνευτεί, τελικά, ως μία μένα δεδομένα τους στο διαδίκτυο/cloud αύξηση των καθαρών κερδών, μέσω της δρα- ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, και να στικής βελτίωσης των EBITDA. παρέχουν στον χρήστη ένα σύστημα ενερΗ εφαρμογή των καινούργιων τεχνολογιών γειακής διαχείρισης με ιδιαίτερα αξιοποιμέτρησης, βασιζόμενων στο διαδικτυακό νέ- ήσιμες πληροφορίες, σε χρόνους που πριν φος, προσφέρουν την ευκαιρία στον ενεργει- δεν ήταν δυνατόν. Η πληροφόρηση είναι ακό διαχειριστή να αναλύσει ενδελεπροσβάσιμη από παντού και από χώς τους δείκτες της ενεργειοποιαδήποτε συσκευή που Εγκατάσταση ενεργειακών έχει την δυνατότητα σύνακής κατανάλωσης. Κάποιος υπομετρητών και δεσης στο Internet και μπορεί να ξεκινήσει με τη ενεργειακών πληροφοριακών περιήγησης μέσω κάχρήση σχετικά μικρού συστημάτων αριθμού υπομετρητών ποιου Internet browser. Όλα αυτά και καθώς η ανάλυση Μετρήσεις τα δεδομένα μποεξελίσσεται και η επιεξοικονόμησης Ανάλυση χρησιμοποιώντας ρούν να καθοδηχείρηση ευνοείται, παραμέτρων ενεργειακά ενεργειακής πληροφοριακά γήσουν τη λήψη γίνεται εμφανές ότι κατανάλωσης συστήματα και υπομετρητές αποφάσεων για περισσότεροι υπομεδράσεις που αφοτρητές θα μπορούσαν ρούν την ενεργεινα εγκατασταθούν Αλλαγές ακή στρατηγική και ώστε να μπορούν να εξοικονόμησης την ενεργειακή αποοδηγήσουν σε απτά και ενέργειας στα συστήματα μετρήσιμα οφέλη τηρώντας δοτικότητα των συγκεδιαχείρισης κριμένων κτιρίων. το δείκτη απόδοσης της επέν-


Meazon_T40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

3:54 ìì

Page 61

Τα χαρακτηριστικά των υπομετρητών διαδικτυακού νέφους

O

διαδικτυακά ενεργοποιούμενος υπομετρητής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια συσκευή σχεδιασμένη να παράσχει ηλεκτρικές μετρήσεις υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο. Με τον όρο «ηλεκτρικές μετρήσεις» εννοούμε μετρήσεις που αφορούν στην ηλεκτρική συμπεριφορά μιας εγκατάστασης (στον οικιακό χώρο, τον επαγγελματικό καθώς και το χώρο μιας μεγάλης βιομηχανικής εγκατάστασης). Παραδείγματα τέτοιων μετρήσεων είναι η τάση, το ρεύμα, η ενεργός ισχύς, ο συντελεστής ισχύος, η άεργος ισχύς κ.α. Αυτές οι μετρήσεις μεταδίδονται από τη συσκευή μέτρησης ασύρματα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα ή κατ’ απαίτηση και μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαχείρισης από αντίστοιχες εφαρμογές με σκοπό να εμφανίζονται σωστά και να αναλύονται. Κάθε υπομετρητής έχει τη δυνατότητα να πάρει πολλαπλά δείγματα ανά λεπτό και να δώσει τις μετρήσεις με πολύ χαμηλό συντελεστή λάθους (<1%). Η συσκευή παρακολούθησης της ενέργειας της Meazon παρουσιάζει υψηλή συμβατότητα με τριφασικές, καθώς και μονοφασικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα παρέχει ενσωματωμένους διακό-

πτες (ή υποστηρίζει την ενσωμάτωση των ρελέ) με σκοπό να ελέγχει ασύρματα συγκεκριμένα φορτία, καθώς και να χρονο-προγραμματίζει την ώρα της λειτουργίας τους.

Το ZigBee και η χρήση του

Η επικοινωνία ανάμεσα στους υπομετρητές και τη συσκευή συγκέντρωσης των τοπικών πληροφοριών μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας για την εξοικονόμηση του χρόνου εγκατάστασης αλλά και χρημάτων. Το ZigBee είναι ένα χαμηλού κόστους, χαμηλής

ισχύος ασύρματο πρότυπο mesh δίκτυο. To χαμηλό κόστος επιτρέπει στην τεχνολογία να διαδοθεί ευρέως στις εφαρμογές ελέγχου και παρακολούθησης. Επίσης, η χαμηλή κατανάλωση ισχύος επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με μικρότερες μπαταρίες. Η δικτύωση Mesh παρέχει υψηλή αξιοπιστία και μεγαλύτερο εύρος κάλυψης. Το επίπεδο του δικτύου ZigBee υποστηρίζει εγγενώς ταυτόχρονα «star» και τυπικά «tree δίκτυα», καθώς και mesh δίκτυα. Κάποια από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των υπομετρητών φαίνονται παρακάτω.

Η τοπική συγκέντρωση και η επικοινωνία δεδομένων

H

τοπική συσκευή συγκέντρωσης (Gateway) χρησιμοποιείται για να συλλέξει δεδομένα από τους υπομετρητές και τους αισθητήρες με τις ακόλουθες επικοινωνιακές δυνατότητες:

1

Μετάδοση καταμετρημένων τιμών μέσω HTTP, ανά διαστήματα που καθορίζονται από τον χρήστη (default 5 λεπτά).

2 3

Δυνατή σύνδεση με WebSocket που επιτρέπει ασύρματο έλεγχο των συσκευών (ρελέ, άνοιγμακλείσιμο και χρονοπρογραμματισμό). Δημοσίευση/Εγγραφή τιμών μέσω MQTT για μετάδοση μέτρησης καθώς και για απομακρυσμένο έλεγχο.

4

Αυτόματη λειτουργία αναβάθμισης μέσω MQTT+HTTP.

5

Τοπικός HTTP server για γρήγορη και εύκολη παρακολούθηση του ZigBee δικτύου, ικανός για επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο καθώς και εκτέλεσης διαχειριστικών λειτουργιών στο Gateway και το ZigBee δίκτυο. Εκτός από τα παραπάνω, το Gateway αποθηκεύει περιοδικά μετρήσεις σε μια τοπική βάση δεδομένων. Τα χρονικά διαστήματα αποθήκευσης μπορούν να συγχρονιστούν με εκείνα των μεταδόσεων, υποδεικνύοντας επίσης την επιτυχία της μετάδοσης των δεδομένων, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο επαναλήψεις των δυνητικά μη επιτυχημένων. Σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπου οι υπηρεσίες Cloud δεν είναι διαθέσιμες εξαιτίας της ασφάλειας/πολιτικής/τεχνικών

περιορισμών, οι εγγραφές στις βάσεις δεδομένων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για offline/τοπική χρήση και είτε να ανακτηθούν άμεσα ή να εξαχθούν σε μια ποικιλία από δημοφιλείς μορφές εγγράφων, όπως csv. Αυτό επιτρέπει την αποθήκευση των μετρήσεων, για την μετέπειτα διαδικασία της επεξεργασίας για σκοπούς ανάλυσης. Το Gateway μπορεί να υποστηρίξει Ethernet, 3G/GPRS, Wi-Fi back hauling interfaces με σκοπό να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε περιβάλλον, εξαρτώμενο από τη διαθεσιμότητα της υποδομής ώστε να ανταποκρίνεται στο μικρότερο πιθανόλειτουργικό κόστος.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 61


Meazon_T40:Test_BmwX1_72.qxd

11/5/2015

3:55 ìì

Page 62

Εξοικονόμηση Συστήματα διαχείρισης ενέργειας Το cloud και τα χαρακτηριστικά του επιπέδου ελέγχου

T

ο Gateway ενοποιεί τις μετρήσεις και τις μεταδίδει στους cloud servers για περαιτέρω επεξεργασία. Η δομή του cloud που φιλοξενεί την αντίστοιχη υπηρεσία θα πρέπει να είναι ανοιχτή, ευέλικτη και αξιόπιστη χωρίς κανένα single point of failure. Η υπηρεσία Meazon cloud βασίζεται στο Microsoft Azure. Οι υπηρεσίες είναι συνεχώς διαθέσιμες να παραλάβουν εισερχόμενες μετρήσεις που προέρχονται από τις εγκαταστάσεις των πελατών. Το Azure επιτρέπει την απρόσκοπτη προσθήκη περισσότερων εμφανίσεων της υπηρεσίας καθώς η βάση των πελατών μεγαλώνει. Κατά την άφιξη των πληρο-

φοριών, οι ανεπεξέργαστες μετρήσεις αποθηκεύονται σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων. Κατά συνέπεια, οι αποθηκευμένες μετρήσεις υφίστανται επεξεργασία για να διευκολύνουν την παραγωγή εκθέσεων κι άλλες αναλυτικές δραστηριότητες επεξεργασίας. Το επίπεδο Cloud φιλοξενεί επίσης, ακόμη μια κατηγορία διαδικτυακών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη δρομολόγηση μηνυμάτων ελέγχου ανάμεσα στον πελάτη και στη δομή της υπηρεσίας όπως το on/off και εντολές χρονοπρογραμματισμού. Η δομή του επιπέδου του Cloud και ελέγχου λειτουργεί σε 24x7.

Εφαρμογή και χαρακτηριστικά του επιπέδου υπηρεσίας

Συμπεράσματα

O

ενεργειακή διαχείριση ως υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει υψηλή αξία στις κτιριακές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένης της άμεσης βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών (αποτύπωση στους μειωμένους λογαριασμούς) και αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων με την πάροδο των ετών. Η αρχική επένδυση αποδεικνύεται πρακτική καθώς το έργο ξεκινά μικρό και αυξάνεται σταδιακά και τα οφέλη της επένδυσης γίνονται εμφανή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το μοντέλο των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών η αρχική επένδυση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακολουθώντας ένα σχέδιο επιμερισμού του κόστους και χρηματοδότησης από τρίτους. Η πλατφόρμα διαχείρισης της ενέργειας συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου του έξυπνου υπομετρητή ενέργειας, της επικοινωνίας, του cloud και του επιπέδου ελέγχου καθώς και του επιπέδου υπηρεσιών είναι αρκετά σημαντικά καθότι αποσκοπούν στην υποστήριξη επιχειρηματικών μοντέλων. Μια ανοιχτή προσέγγιση βασισμένη σε IP/IoT ακολουθώντας τη λογική «pay as you grow» μπορεί να συμβάλλει σε έναν ταχύτερο ρυθμό υιοθέτησης τέτοιων υπηρεσιών.

ι τελικοί πελάτες, επιχειρηματικοί εταίροι και integrators καθώς επίσης και οι Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) έχουν τον πλήρη έλεγχο στις εγκαταστάσεις μέσω του διαδικτυακού portal. Από την πλευρά των μετρήσεων ένας εξουσιοδοτημένος τελικός χρήστης μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία των εγκατεστημένων μετρητών, να εξετάσει γρήγορα δείκτες σε πραγματικό χρόνο όπως την τρέχουσα ισχύ, την συνολική ενέργεια, την ημερήσια ενέργεια κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα συγκρίσεων σε όλους τους τύπους μετρήσεων για ένα μετρητή και για διαφορετικές χρονικές περιόδους αλλά και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συγκρίσεων για παραπάνω μετρητές για την ίδια χρονική περίοδο με την χορήγηση εκθέσεων ανά τέταρτο της ώρας/ανά ώρα/ανά μέρα/ανά μήνα/ανά έτος για οποιαδήποτε γκρουπ μετρητών. Οι οικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις

καθώς και η ενεργειακή υπογραφή κτιρίων, η ανάλυση φορτίων, η ανάλυση μέγιστου φορτίου, η απεικόνιση με θερμικούς χάρτες των μεταβλητών και η παρακολούθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού σε σχέση με τον παράγοντα της θερμοκρασίας παρέχουν πολύτιμες και αξιοποιήσιμες πληροφορίες και στο μη τεχνικό προσωπικό ενός οργανισμού. Από την πλευρά του ελέγχου, ένας εξουσιοδοτημένος τελικός χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει έναν μετρητή. Επιπλέον, μπορεί να ορίσει κανόνες που ενεργοποιούν ειδοποιήσεις (μέσω e-mail και/ή μέσω SMS) όταν η ενέργεια και η ισχύς ξεπερνάει συγκεκριμένα όρια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου. Οι χρονικές περίοδοι και τα όρια είναι πλήρως καθορισμένα από τον χρήστη.

Η

Άρθρο των κ. Ιωάννη Γιωνά, Εμπορικού Διευθυντή της Meazon AE και κ. Νεκτάριου Μωραΐτη, Solution Manager της Meazon AE. 62 Πράσινο σπίτι & κτίριο


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:01

1


WANDS_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

12/6/2015

10:40

64

Ξύλινες εξοχικές κατοικίες

Summer House για όλους Η προμελέτη μιας ξύλινης κατοικίας βασισμένης στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ανέδειξε το Summer House ως την ιδανική επιλογή για κάθε οικογένεια που θέλει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα μιας εξοχικής κατοικίας, με τον ευκολότερο, αλλά και ελκυστικότερο τρόπο.

WandS - A.BAΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε

Τκή προμελέτη μοντέλου ισόγειας μονοο Summer House είναι μία αρχιτεκτονι-

κατοικίας εμβαδού κλειστών χώρων 88τμ, η οποία και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας WandS–Α.Βασίλαινας Ε.Ε., αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο κομμάτι του «χαρτοφυλακίου» της. Πρόκειται για κτίριο που προορίζεται κυρίως για εξοχική κατοικία και για το σκοπό αυτό δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, στην άμεση επικοινωνία τους και συ-

Μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα στη δυτική όψη σε συνδυασμό με τις περιστρεφόμενες περσίδες παρέχουν ικανοποιητική σκίαση και δροσισμό στο εσωτερικό

64 Πράσινο σπίτι & κτίριο

νέχεια του ενός προς τον άλλο, με τον εκμηδενισμό –κατά το δυνατό– των μεταξύ τους ορίων. Στόχος είναι η εισαγωγή του φυσικού φωτός προς το εσωτερικό του σπιτιού και ταυτόχρονα η απελευθέρωση των όψεων από αδιαφανή στοιχεία για επίτευξη απρόσκοπτης θέας προς το εξωτερικό περιβάλλον. Αφήνεται σχεδόν τυφλή μόνο η βορεινή όψη του κτιρίου (όπου προτείνεται και η είσοδος προς αυτό) για την καλύτερη βιοκλιματική λειτουργία του.

Ο τρόπος λειτουργίας του Η επιθυμητή διαφάνεια στις τρεις όψεις Ανατολή – Νότος – Δύση επιτυγχάνεται με τη χρήση επάλληλων κουφωμάτων με μεγάλων διαστάσεων υαλοπίνακες με μόνα στοιχεία να τη διακόπτουν, να είναι τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού. Με το άνοιγμα των κουφωμάτων το καλοκαίρι, καταργείται ουσιαστικά το όριο μεταξύ κλειστού και ανοιχτού χώρου και η κατοικία μετατρέπεται σε ένα μεγάλων διαστάσεων ημιυπαίθριο χώρο.


WANDS_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

10:40

Το Summer House διαθέτει εσωτερικά χώρο εισόδου με γκαρνταρόμπα και κοινόχρηστο λουτρό, ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας – κουζίνας, master υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό λουτρό και walk-in closet, καθώς και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γραφείο). Για την πλήρη απελευθέρωση των όψεων από τυφλά στοιχεία, η επίλυση της κάτοψης πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία ενός πυρήνα στο κέντρο, όπου φιλοξενούνται όλοι οι απαραιτήτως «κλειστοί» χώροι (π.χ. γκαρνταρόμπα και λουτρά) και την τοποθέτηση περιμετρικά αυτού όλων των κύριων λειτουργιών (καθιστικό, τραπεζαρία, υπνοδωμάτια, κουζίνα) οι οποίες διαχωρίζονται από το εξωτερικό περιβάλλον μόνο με γυάλινο υαλοπέτασμα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επιθυμητή σχέση με τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι συμμετέχουν λειτουργικά στην καθημερινή χρήση του σπιτιού, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό σε μια κατοικία που προορίζεται για την καλοκαιρινή περίοδο. Ο εξωτερικός χώρος και τα προτερήματα του Summer House Εξωτερικά, στις τρεις πλευρές, Ανατολή – Νότος – Δύση, ακολουθώντας τη σχήματος «Π» διάφανη όψη, υπάρχουν μεγάλες στεγασμένες βεράντες, ώστε η πρόσβαση προς τον υπαίθριο χώρο να είναι σε κάθε σημείο εφικτή. Η στεγασμένη βεράντα παίζει το ρόλο του “ενδιάμεσου χώρου” μεταξύ κλειστού και

65

ανοιχτού και αποτελεί έναν προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες εξωτερικό χώρο. Το Summer House έχει μελετηθεί ως ξύλινη κατασκευή τύπου timber frame με ξύλινο φέροντα οργανισμό. Λόγω του τρόπου κατασκευής του, το Summer House, έχει τα προτερήματα της ξύλινης κατασκευής, τα κυριότερα από τα οποία παραθέτουμε: οικολογική κατασκευή/ανανεώσιμη πρώτη ύλη (σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης) αντισεισμικότητα καλή θερμομόνωση/εξοικονόμηση ενέργειας υγιεινή διαβίωση ηχομόνωση ταχύτητα κατασκευής Επίσης, διέπεται από τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε δύναται να λειτουργήσει ως παθητική κατοικία. Συνοπτικά, οι γενικές αρχές που έχουν εφαρμοστεί στη μελέτη, είναι: Τυφλή γενικά όψη στο βορρά με μικρών διαστάσεων ανοίγματα για την προστασία από τους Β-ΒΑ ανέμους. Διαμπερής αερισμός-δροσισμός (βορράνότου) με μικρά ανοίγματα στη βόρεια όψη. Μεγάλα ανοίγματα στη νότια όψη. Μεγάλοι πρόβολοι σε Νότια και Δυτική όψη για σκιασμό και (μικρότεροι) σε Ανατολική. Χρήση κατακόρυφων περιστρεφόμενων περσίδων και φύτευση δέντρων στη νότια

και δυτική όψη για την προφύλαξη της οικίας από την ηλιακή ακτινοβολία τους θερινούς μήνες. Χωροθέτηση εσωτερικών χώρων με γνώμονα την ορθή βιοκλιματική λειτουργία του (κουζίνα και βοηθητικοί χώροι στο βορρά, υπνοδωμάτια ανατολικά και νότια, καθιστικό νότια κτλ ) Επεξεργασία περιβάλλοντα χώρου με χρήση βλάστησης για ηλιοπροστασία, σκιασμό και προστασία από τους ανέμους. Φύτευση μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων στις νότιες και δυτικές πλευρές του κτιρίου, ενώ αντίστοιχα στη βόρεια πλευρά ύπαρξη αειθαλών δέντρων για την ανάσχεση των χειμωνιάτικων ανέμων και δροσισμό του αέρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο χρωματισμός του κτιρίου εξωτερικά έχει προταθεί με συνδυασμό γκρι και λευκού, που προκύπτει από τη χρήση λευκού επιχρίσματος με ανάγλυφη υφή στον τυφλό τοίχο της βόρειας όψης και επένδυση από ξύλο σε γκρι χρωματισμό στις επιφάνειες των περιμετρικών προβόλων και δαπέδων. Εσωτερικά, κυριαρχεί το λευκό στους τοίχους και το ίδιο -γκρίζας απόχρωσης- ξύλο στα δάπεδα (σε συνέπεια με τη λογική της ενοποίησης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου). Τέλος οι «πινελιές» ενός ζωηρού πορτοκαλί χρώματος στο χώρο της κουζίνας, σε επιλεγμένες και περιορισμένης έκτασης επιφάνειες, μπορούν να δώσουν «ένταση» στο χώρο.

Ο «ενδιάμεσος χώρος»: Ο στεγασμένος υπαίθριος χώρος περιμετρικά του κτιρίου

Yπνοδωμάτια στην ανατολική όψη

Άρθρο των Ελεάνα Ξυδά, Χριστίνα Ταβουλαρέα - Αρχιτεκτονικές εφαρμογές Πράσινο σπίτι & κτίριο 65


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:06

66


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:56

67

Παρουσίαση Βιολογικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων

“Πράσινη” λύση και για τα λύματα Η πρόταση-λύση της εταιρίας oikoΠΑΡΟΣ για βιολογικά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων

Η

oikoΠΑΡΟΣ, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία του συστήματος VIOSIF, προσφέρει μια καινοτόμο και «πράσινη»

λύση για την επεξεργασία λυμάτων, τον «αυτόματο, στεγανό, σηπτικό βόθρο βιολογικής επεξεργασίας».

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο ξεχωρίζει στην αγορά, εξαιτίας μίας σειράς πλεονεκτημάτων της λειτουργίας του.

 Δεν εκκενώνεται ποτέ! Μηδενικό κόστος λειτουργίας χωρίς ρεύμα και χημικά Δεν χρειάζεται εξαερισμός Μηδενικός σε οπτική όχληση & όχληση οσμών Μηδενική συντήρηση Δωρεάν πότισμα του κήπου Αυτόματη υπεδάφια άρδευση Αυτόματη Επεξεργασία των χλωρίων Με προσθήκη ρεύματος έξτρα δεξαμενών αυτοματισμών χλωρίωσης μπορεί να μετατραπεί σε αυτόματη δεξαμενή ποτίσματος επιφανείας με κόστος λειτουργίας (με σχετική επιβάρυνση) Επεξεργάζεται και μετατρέπει τη λυματολάσπη σε αζωτούχο λίπασμα, που βγαίνει με το νερό σε υπεδάφια άρδευση Είκοσι (20) χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας

Η πρότυπη τεχνολογία της αναερόβιας βιολογικής αποδόμησης

Η

τεχνολογία της πρότυπης αυτόματης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, βασίζεται στην αναερόβια βιολογική αποδόμηση των οικιακών αποβλήτων με απορροές κατάλληλες για υπεδάφια άρδευση. Η λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο λειτουργικό στάδιο λαμβάνει χώρα η αυτόματη αναερόβια χημική διαδικασία βιοδιάσπασης των λυμάτων. Τα προϊόντα της αναερόβιας βιοδιάσπασης είναι : άοσμο διαυγές νερό αδρανές στέρεο αζωτούχο ίζημα κατάλληλο για φυτικό λίπασμα. Στο δεύτερο λειτουργικό στάδιο τα δυο αυτά προϊόντα αναμειγνύονται και οδη-

γούνται στον διάτρητο σωλήνα της υπεδάφιας άρδευσης. Η εργοστασιακά προκατασκευασμένη μονάδα βασίζει την λειτουργία της στον πατενταρισμένο ροϊκό αναμείκτη των άοσμων και αδρανών προϊόντων της αναερόβιας βιοδιάσπασης, ο οποίος αναμειγνύει το άδρανες αζωτούχο στέρεο ίζημα με το καθαρό νερό. Η ανάμειξη των στερεών αδρανών κατάλοιπων της αναερόβιας ζύμωσης, με το ποτιστικό νερό, καταργεί την ανάγκη εκκένωσης του βόθρου για όλη τη διάρκεια της εγγυημένης ζωής του. Η υπεδάφια διοχέτευση αυτού του αρδευτικού αλλά και λιπαντικού προϊόντος γίνεται στον κήπο σας.

Η καλύτερη πρόταση

Τ

ο σύστημα καταφέρνει να κάνει γρήγορη απόσβεση, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιεί ούτε ρεύμα ούτε και ένζυμα, έχοντας έτσι μηδενικό κόστος λειτουργίας. Επίσης, ποτίζει τον κήπο με νερό, που θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση (με μια πιο κλασική

λύση) άδικα πετάμενο, βοηθώντας έτσι ώστε να σωθεί το πολύτιμο αυτό αγαθό. Η λύση έχει εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις, ώστε να αποδείξει τα πλεονεκτήματα της και να ενσωματωθεί στις κατασκευές πράσινων κατοικιών.

Καλέστε μας για την εγκατάστασή του στο χώρο σας! www.oikoparos.gr Πράσινο σπίτι & κτίριο 67


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:38

68


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

11:39

69


Proionta-tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:46

70

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

Λύσεις εξοικονόμησης Οι καλύτερες και πιο αξιόπιστες εταιρείες της αγοράς προτείνουν κορυφαία προϊόντα της αγοράς που φροντίζουν για την εξοικονόμηση ενέργειας κάθε κατοικίας, περιορίζοντας τα έξοδα των νοικοκυριών. Η νέα γενιά μετατροπέων FroniusSnapINverter Η νέα γενιά μετατροπέων στοιχειοσειράς Fronius SnapINverter αποτελείται από 4 καινούργια μοντέλα, τους Fronius Galvo, Fronius Primo, Fronius Symo και Fronius ECO, με κατηγορίες ισχύος από 1,5kW έως 27kW, ικανά να καλύψουν οποιαδήποτε εφαρμογή στην νέα αγορά του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering). Κοινό στοιχείο όλων των μετατροπέων, από το οποίο έχει πάρει και το όνο-

μά της η νέα σειρά, είναι ο καινοτόμος τρόπος εγκατάστασης με το περιστροφικό σύστημα τοποθέτησης snapIN, που καθιστά την εγκατάσταση και το service απλό παιχνίδι λίγων λεπτών. Επιπλέον οι μετατροπείς διαθέτουν πληθώρα κορυφαίων τεχνικών χαρακτηριστικών όπως: •υψηλές αποδόσεις που αγγίζουν το 98,3% και εγγυώνται βέλτιστες παραγωγές

•Super flex design με 2 MPPT με μεγάλο εύρος τάσης και μεγάλο ρεύμα εισόδου για ασύγκριτη ευελιξία στο σχεδιασμό του φ/β συστήματος •Dynamic Peak Manager για διαχείριση σκιάσεων •κορυφαία ποιότητα κατασκευής με IP 65&66 για μέγιστη αντοχή στο χρόνο ακόμα και κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες λειτουργίας

•το πιο πλήρες πακέτο τηλεμετρίας, με ενσωματωμένο datalogger, webserver, USB, LAN και Wi-Fi στον βασικό εξοπλισμό όλων των μετατροπέων ανεξαρτήτου ισχύος. •Δωρεάν δυνατότηταοπτικοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης ταυτόχρονα με τη φ/β παραγωγή μέσα από το onlineportalFroniusSolar.web www.fronius.com

Μεγάλη γκάμα λύσεων για υδραυλικές τοποθετήσεις από τη Wilo Με έως και τρεις επιπλέον συνδέσεις, η Wilo-HiDrainlift και η Wilo-HiSewlift προσφέρουν μεγάλη ευελιξία, με έξυπνες λύσεις για την υδραυλική τοποθέτηση, εξασφαλίζοντας αυτόματη αποστράγγιση και διάθεση λυμάτων. Πρόκειται για λύσεις με μέγιστη αποδοτικότη-

70 Πράσινο σπίτι & κτίριο

τα που παραμένουν όμως και πολύ οικονομικές, παρά την μεγάλη ισχύ τους.

Εύκολη τοποθέτηση

Αυτές οι λύσεις για την απομάκρυνση ακαθάρτων υδάτων και λυμάτων στα νοικοκυριά, έχουν συμπαγή σχεδιασμό και επιτρέπουν την εύκολη τοποθέτηση τους σε μικρό χώρο ενώ διαθέτουν πολλές επιλογές υδραυλικής σύνδεσης. Η άνεση του χρήστη αυξάνεται χάρη στην άοσμη λειτουργία που προσφέρει το ενσωματωμένο φίλτρο ενεργού άνθρακα. Σε όλα τα μοντέλα η κατανάλωση ρεύματος παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή παρά την υψηλή ισχύ των συστημάτων. Με τη μέθοδο «Ready-to-plug», αυτά τα συστήματα ανύψωσης λυμάτων μπορούν να τεθούν πολύ γρήγορα σε λειτουργία. Το δε σύστημα Wilo-HiDrainlift, σχεδιάστηκε για την αποχέτευση ακαθάρτων υδάτων από ντους και νιπτήρες, όντας συμβατό με το πρότυπο EN 12050-2 αλλά και τα ευρωπαϊκά πρό-

τυπα για ηλεκτρική ασφάλεια και ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα. Γενικότερα, τα μοντέλα της σειράς Wilo-HiSewlift ενδείκνυνται για την τέλεια διάθεση λυμάτων από τουαλέτες με οριζόντια απορροή καθώς και για την απομάκρυνση ακάθαρτων υδάτων από ντους, νιπτήρες ή μπιντέδες, ανάλογα με τον τύπο. www.wilo.gr


Proionta-tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:49

71

Solar Frontier: Τα ιδανικά πάνελ για αυτόνομα συστήματα Τα φωτοβολταϊκά πάνελ Solar Frontier είναι ιδανικά για χρήση σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα λόγω των μοναδικών πλεονεκτημάτων της τεχνολογία CIS. • Το βασικό πλεονέκτημα των ιαπωνικών πάνελς είναι η μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία υπερβαίνει την αντίστοιχη παραγωγή των υπόλοιπων πάνελς της αγοράς κατά +10% με +15% τουλάχιστον. • Επίσης παράγουν περισσότερο ρεύμα και με συννεφιά. Αυτό το πλεονέκτημά, τα κάνει ιδανικά για αυτόνομα συστήματα, γιατί αποδίδουν περισσότερο ρεύμα και τον ΧΕΙΜΩΝΑ • Υφίστανται πολύ μικρή πτώση της παραγωγής τους, σε μεγάλες θερμοκρασίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πάνελ. Αυτό το πλεονέκτημα οφείλεται στον χαμηλό θερμοκρασιακό συντελεστή τους (-0,31%). • Ξεκινάνε να παράγουν νωρίτερα το πρωί σε σχέση με τα συνήθη ηλιακά πάνελ της αγοράς, αλλά και σταματάνε την παραγωγή πιο αργά το απόγευμα. Το αποτέλεσμα είναι να παρέχουν το απαιτούμενο ρεύμα για τις καταναλώσεις, αλλά και για την φόρτιση των μπαταριών, για μεγαλύτερο διάστημα την ημέρα. • Αυξάνουν την αντοχή των μπαταριών και τη διάρκεια ζωής τους. www.oleng.eu

Θερμοσίφωνο με αντλία θερμότητας Solar Fresh Θα δώσει στα εστιατόρια, και όπου αλλού χρειάζεται, ανακούφιση στο μεγάλο λειτουργικό τους έξοδο, που δεν είναι άλλο από το ζεστό νερό. Όπως είναι γνωστό, οι αντλίες θερμότητας είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης νερού σήμερα, ως 400% απόδοση, (βάσει μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου). Με το συγκεκριμένο σύστημα, παρέχεται 70% οικονομία στο ζεστό νερό χρήσης και απόσβεση σε 2 χρόνια. www.heliadaenergy.com

Η νέα υπερσύγχρονη κουζίνα της Izola Η ιστορική μάρκα Izola επιστρέφει δυναμικά στην αγορά με νέα υπερσύγχρονα προϊόντα, όπως η κουζίνα με κωδικό ZL6013-334X, η οποία και διακρίνεται για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Μία ελεύθερη, inox κουζίνα 4 κεραμικών εστιών και 6 ζωνών με ηλεκτρικό φούρνο, ηλεκτρονικό ρολόι και προγραμματιστή και με διακόπτες push και pull. Στις προδιαγραφές του φούρνου ξεχωρίζουν τα εξής:

• Multifunction φούρνος 10 λειτουργιών • Αερόθερμος • Φωτισμός Φούρνου • Πλαϊνά φούρνου με ράγες στήριξης • Γκρι εμαγιέ υψηλής αντοχής και εύκολου καθαρισμού “Pure clean” • Πόρτα φούρνου με τριπλό κρύσταλλο Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές της, η χωρητικότητα του φούρνου φθάνει τα 66 λίτρα, ενεργειακής κλάσης Α (Ε65/2014), μέγιστης ισχύoς 9,9 kW και κατανάλωση στα 0,79 kW/h. Τέλος η κουζίνα «συνοδεύεται» και από σημαντικά εξαρτήματα, ένα βαθύ και ένα ρηχό ταψί, μία σχάρα και ένα μεγάλο συρτάρι αποθήκευσης σκευών με ροδάκια.

Η θρυλική ιστορία της Izola Αποτέλεσε ιστορικό παράδειγμα πρωτοπόρας ελληνικής βιομηχανίας, που δείχνει τι μπορεί να επιτύχει η ελληνική επιχειρηματικότητα. Η περίπτωσή της ΙΖΟΛΑ ταυτίστηκε με τη μάρκα που μεγαλουργεί, κυρίως για το καλό της πατρίδας και των εργαζομένων. Το 1951 η ΙΖΟΛΑ παρουσίασε την πρώτη κουζίνα και ένα χρόνο μετά το πρώτο ψυγείο, Ελληνικής κατασκευής. Έκτοτε η μάρκα κατέλαβε την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, ξεπερνώντας σε μερίδια το 48% έως και τα μέσα της δεκαετίας 1990. Σήμερα, διατηρώντας τη μοναδικότητά της, η ΙΖΟΛΑ αναβιώνει μέσα από τα νέα, υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας προϊόντα της, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ''το κόσμημα του σπιτιού''.

www.gedsa.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 71


Sompes_tx36:Test_BmwX1_72.qxd

23/12/2014

1:31

Page 1


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:56

73

GREEN info PAGES

“Green” Market Guide ! Νέα από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προιόντων της «πράσινης αγοράς» (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέρμανσης, λευκών συσκευών, χρωμάτων κλπ). Μαζί, συμβουλές και απαντήσεις σε «συχνές ερωτήσεις» για το τι προσέχουμε ΠΡΙΝ τις αγορές μας και ένας πλήρης οδηγός αγοράς με τα χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών επιχειρήσεων τις οποίες κατατάσουμε ανά κατηγορία ώστε να βρίσκεται εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειάζεστε.

Θέρμανση και οικονομία Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πλήθος νέων εναλλακτικών επιλογών θέρμανσης, που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C ABB 13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Mεταμόρφωση, 2102891500 www.abb.gr ADTHERM Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, 18450 ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ALPHA GRISSIN 16o ΧΛΜ. Λ.ΛΑΥΡΙΟΥ, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2126875400 www.alphagrissin.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσ/νίκη 2310850976 www.bautherm.gr BIG SOLAR Λεωφ.Νατο 100, Ασπρό-πυργος, 210-5509000 www.bigsolar.gr

CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176-7 www.calda.gr CARRIER AHI Λ.Κηφισού 18, Αθήνα 2106796300 www.ahi.carrier.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr DAIKIN Αγ.Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2108761315 www.daikin.gr ECOENERGIA A.E. Σουλίου 48, Καλαμαριά, 55134 Θεσσαλονίκη 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr

ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104321398 www.electrotech.gr ENERBIS Μ.Ε.Π.Ε. ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 14, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, 2109736230 www.enerbis.gr ERGON EQOUIPMENT AETE Κλεισθένους 102 & Παπαφλέσσα 2, ΓΕΡΑΚΑΣ 2106049420 www.ergon.com.gr FG EUROPE Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 128, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ 2109696500 www.fgeurope.gr HITACHI DIGITAL MEDIA GROUP Λ.Κηφισίας 364 & Δελφών 1, 15233 Χαλάνδρι 2106837200 www.hitachi-eu.com I –CONCEPT Λ.Λαυρίου 86Α, 19002 Παιανία, 2106626584 www.i-concept.gr

INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2113003300 www.inventor.gr KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, 19400 Κορωπί 2106624526 www.klimatika.gr LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Π. Φάληρο, 210-4800553 www.lg.com/gr MENERGA ΛΥΣΙΟΥ 11, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109714722 www.menerga.gr NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα 210-3629581 www.nanodomi.com NEON ENERGY Θέση Κύριλλο, 19300 ΒΙ.ΠΕ. Ασπρόπυργος Αττικής, τηλ.2102837000 www.neonenergy.gr

NIPPON Λ.Μαραθώνος 110, 15344 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106654861 www.nipponsa.gr ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, 19400 ΚΟΡΩΠΙ 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS S.A. Λεωφόρος Κηφισίας 24 Α, Μαρούσι www.samsung.com SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106830351-2 www.sieline.gr SIOKOS PROFESSIONAL SOLUTION Συγκρότημα Νεφέλη κτίριο Γ΄, Τ.Θ.3120, ΕύοσμοςΘεσ/νίκης, 2310600078 www.siokos.com.gr SYSTEMAIR ΑΣΤΡΟΥΣ 13, 13121, ΙΛΙΟΝ 2105789766 www.systemair.gr

TENORA Λ.ΑΘΗΝΩΝ 50, 10441 ΑΘΗΝΑ, 2142149214 www.tenora.gr THINK CLIMA ΕΥΡΥΒΙΑΔΟΥ 4, 54638 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310953390 www.thinkclima.gr TOYTOMI Λ.Κηφισού 6, 12242 Αιγάλεω, 2105386400 www.gedsa.gr/ toyotomi.htm TSITSOS CLIMA ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 22, ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2105548414 www.tsitsos.gr WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, 14569 Άνοιξη, 2106248305 www.wilo.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207 www.reinhaus.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 73


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:57

74

GREEN info PAGES ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ANDRIANOS Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ ΒΙΟΣΩΛ ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 1η & 18η Οδός ΒΙΟ.ΠΑ. Λ.Ανθούσης 12, 15351 ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, 13341 Παλλήνη 2106665552 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 2105624054 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 2103410000 www.thermogas.gr www.andrianos.gr www.pappasclima.gr www.biossol.gr ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ARISTON THERMO ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Ματζαγριωτάκη 4, 17672 & ΣΙΑ Ο.Ε. Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο, ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2310453960 Νέος Σκοπός, Σέρρες, Καλλιθέα, 2109512922 2109400720, 2109483700 www.alphaenergiaki.gr 2321032500 www.ariston.com www.deltatechniki.gr www.tritherma.gr ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. Caloria Α.Β.Ε.Ε. ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Αθήνα, 2106628068 ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία, 2102714029, 2102776431 2310535975,2310536696 54628, 2310813287 Θεσσαλονίκη,2310328062 www.mavrouafoi.gr www.ikoenergia.gr www.diathermiki.gr www.caloria.gr ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ Ο.Ε. ΗΛΙΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΟΛΕΦΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε. DIMAKIS SA ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 Γιαννιτσών 73, Θεσσαλονίκη 2106039795 2296027624 ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 2310848845 www.heliadaenergy.com www.olefini.gr www.xoursoulidis.com www.e-dimakis.gr GAS STUDIO Ι.ΠΑΣΑΛΙΔΗ 10, Φυσικό αέριο Κ.ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣ/ΚΗ 2310941066 ΟΦΕΛΗ www.gasstudio.gr

Ασύγκριτη oικονομία σε σχέση με πετρέλαιο θέρμανσης. O Είναι πάντα διαθέσιμο O Πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. O Η λειτουργία των συσκευών O

O

O

φυσικού αερίου προσφέρει ευκολίες και άνεση. Δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής. Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τ

ο φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη.

Κεντρική θέρμανση στην πολυκατοικία. O Θέρμανση σε μονοκατοικία ή μόνο στο διαμέρισμά σας. O Μαγείρεμα. O Ζεστό νερό. O Κλιματισμός. O

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ

Τ

ο μέσο κόστος απόκτησης ενός λέβητα φυσικού αερίου είναι 1.500 ευρώ και το ετήσιο κόστος θέρμανσης (για μια οι-

κία 100 τ.μ.) δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Έτσι η απόσβεση του συστήματος θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 1,5 χρόνια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜ/ΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Από την Τετάρτη 4 Μαρτίου και μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 υπάρχει άτοκη χρηματοδότηση του κόστους μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης σε κάθε κεντρική και αυτόνομη θέρμανση. Η ΕΠΑ Αττικής για το ίδιο χρονικό διάστημα παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε ποσοστό έως και 100% για κεντρικές θερμάνσεις με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 140.000 θερμίδων. Αντίστοιχες προσφορές ανάλογα αφορούν και τους επαγγελματίες. Το χρηματοδοτούμενο ποσό και η διάρκεια αποπληρωμής καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα του κτηρίου και σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα: Εγκατεστημένη ισχύς(kcal/h)

Χρηματοδοτούμενο Ποσό(συμπ. ΦΠΑ)

Διάρκεια Αποπληρωμής

Κεντρικές Θερμάνσεις >=200.000

12.300€

3 έτη

170.000 – 199.999 120.000 – 169.999

9.840€ 7.380€

3 έτη 3 έτη

35.0001-119.999 Αυτόνομη Θέρμανση

3.000€ 1.200€

Αναλυτικές πληροφορίες στο 1133

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο

2 έτη 2 έτη

ICON GROUP Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, ΑΘΗΝΑ 2108314387 www.iconstruction.gr KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, 19400 Κορωπί 2106624526 www.klimatika.gr ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ, 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΔΕΠΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2102701254 www.depa.gr

ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Λεώφ. Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση, 10447 Αθήνα, 2103406000 www.aerioattikis.gr Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε. Φαρσάλων 219, Λάρισα, Τ.Κ. 41335 801 801 801 2 2410 680400 www.epathessalia.gr Ε.Π.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε Μοναστηρίου 256 και Δ. Γληνού 7, 546 28, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 801 11 953000 2310 584444 www.epathessaloniki.gr

CERAMIC SUN ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ 54, 55134 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310850588 www.ceramicsun.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr COPCO - ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ ΗΛΕΙΑΣ 36, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 2104946298-296 www.copco.gr DELONGHI KENWOOD APPLIANCES HELLAS AE ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 9-11, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2102854880 www.delonghi.gr DELATOLAS ENERGY Λ. Δημοκρατίας & Γούναρη 4, Καματερό. 2102619074, www.delatolasenergy.gr DIMAKIS SA Γιαννιτσών 73, 54642 Θεσσαλονίκη, 2310848845 www.e-dimakis.gr ECOENERGIA A.E. Σουλίου 48, Καλαμαριά, 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr ECOFER Ιθώμης 6 & Ηρώων Πολυτεχνείου, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 210675510,www.ecofer.gr EcoHeatingHellas ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 2Β, ΑΝΟΙΞΗ, 2108142142 www.ecoheatinghellas.gr ENERBIS Μ.Ε.Π.Ε. ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 14, 16346 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109736230 www.enerbis.gr

ENERGY 4U ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 22, 15771 ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2107777907, 6946442624 www.energy4u.gr HMT ΜΕΝΕΛΑΟΥ 75, ΚΑΛΛΙΘΕΑ 2109516222 www.hmtechniki.com INOX MARE HELLAS AEE ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310426321, 2310753384 www.inoxmare.gr INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ ΕΘΝ.ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 2113003300 www.inventor.gr

ΘΕΡΜΑΝΣΗ AVANT-GARDE ENERGY M.ΕΠΕ Ανδρέα Παπανδρέου 28Α & Βρυούλων,Άγιος Ιωάννης Θεσσαλονίκη 2314319395 www.ag-energy.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr ARMONIA ENERGY Οιδίποδος 19, 10443 Αθήνα 2105124306, 2102639170 www.armoniaenergy.gr ATHENS PELLET CENTER Ν.ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ 50, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102405765, 2102445835 www.pelletcenter.gr AXIVEN ΧΕΙΜΑΡΑΣ 3, 14343 Ν.ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 2102027960, 18220 www.axivenbuildingcare.com BIO ENERGA 24χλμ.Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 228, 19009 ΡΑΦΗΝΑ 2294076337, 6977225227 www.bioernerga-tzakia.gr CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176-7 www.calda.gr CASA ROMANTICA ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 6, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2108228000 www.casashop.gr

INFRA HEATING Ηπείρου 28-30, 18540 Πειραιάς, 2104132170 www.infraheating.gr KAS GROUP ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ Παπάδος Γέρας, Λέσβου 2251084580 www.kas.com.gr KEA ENERGY Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 104, ΛΕΥΚΩΝΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 2321098666 www.keaenergy.gr KLIMATIKA Βασ. Κωνσταντίνου 281, 19400 Κορωπί 2106624526 www.klimatika.gr LEROY MERLIN GREECE /SGB SA ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 44, ΚΤΙΡΙΟ Α, ,15125, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ, 210 6256224 www.leroymerlin.gr


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:57

ΘΕΡΜΑΝΣΗ MAGMA Κ.ΜΠΟΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Λ.ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 113, ΚΡΥΟΝΕΡΙ,2106220520-1 www.magmaradiators.com MEGATHERM 27o χλμ. Θες/νίκης – Πολυγύρου, 2396023437 www.megatherm.gr MICROBOILER ΤΕΜΠΩΝ 16, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2114045145 www.microboiler.eu REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106830351-2 www.sieline.gr

WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, 14569 Άνοιξη, 2106248305 www.wilo.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΑΛΜΠΑΝΙΔΗΣ Α.Ε 1οχλμ. Π.Ε.Ο Αλεξάνδρειας – Βέροιας, ΒΕΡΟΙΑ, 2333024688 ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207 www.reinhaus.gr Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ,2105624054 www.pappasclima.gr

ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε. ΠΑΡΓΑ, 48060, 2684031102, 6944453517 www.alexiouparga.gr ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310535975, 2310536696 www.diathermiki.gr ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου, Φιλοθέη 2106813950 www.diexodos-techniki.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 , ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310453960 www.alphaenergiaki.gr ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ Λ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 168 ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102465489 www.filippatos.gr

75

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ FILTREX FILTER SOLUTIONS Θ.Μπουγιούκου 6 & Θουκυδίδη, Μιντιλόγλι 26500 Πάτρα 2610526526 www.filtrex.gr SYSTEMAIR ΑΣΤΡΟΥΣ 13, 13121, ΙΛΙΟΝ 2105789766 www.systemair.gr Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105624054 www.pappasclima.gr

ESCO ZEB - ZERO ENERGY BUILDING ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ 6, 11855 ΑΘΗΝΑ, 2109400744 www.zeb.gr

ΥΓΡΑΕΡΙΟ ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr CORAL GAS A.E.B.E.Y Γ. Αβέρωφ 26-28, Περισσός, 2109491000 Για παράδοση στο χώρο σας 800 11 90 600 www.coralgas.gr ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 57, 10679 ΑΘΗΝΑ 2103692700 www.petrogaz.gr

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ SIEMENS Αγησιλάου 6-8, Μαρούσι, 2106864111 www.siemens.gr/ buildingtechnologies SAUTER ΡΟΥΜΕΛΗΣ 23, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106844157 www.getech.gr SMART HOUSE & BUILDING CONTROL Ν.ΠΑΡΙΤΣΗ 72, Ν. ΨΥΧΙΚΟ 2106716302 www.eibshop.gr

ΒΙΟΜΑΖΑ ARVIS SOLAR Ltd Ηπείρου 24, Αθήνα, 2110136560 www.arvisolar.gr BIO ENERGA 24χλμ.Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 228, 2294076337, 6977225227 www.bioernerga-tzakia.gr ΦΟΥΚΗ ΝΑΤΑΣΑ & ΣΙΑ ΕΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ 2130429373

ECOSENSE Γ. Παπανικολάου 22, Πεύκα, Θεσσαλονίκη 2310639013, 2310639015 www.ecosense.gr MEGATHERM 27o χλμ. Θες/νίκης – Πολυγύρου, 2396023437 www.megatherm.gr A. ΦΟΥΚΗΣ Λαέρτου 22, Capital center 2310474900, www.foukis.gr

Γη και ήλιος στην υπηρεσία της θέρμανσης Σε μία εποχή κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών είναι περιορισμένες και οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν απόλυτα ανοδική πορεία, η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η γεωθερμική, μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα οικονομικές λύσεις για κάθε κτίριο, τόσο στην θέρμανση, όσο και στην ψύξη. ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3DS ENERGY Προφήτη Ηλία 14, Θεσ/νίκη, 2310321558 www.3ds.com.gr

AELIA POWER ENERGY SOLUTIONS Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1 , ΜΕΛΙΣΣΙΑ, 2106139966

A.S.T. / ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Λ.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 170, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102443790, www.a-s-t.gr

ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207, www.reinhaus.gr

AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr

ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη 210-8150744 www.arestypower.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 75


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:58

76

GREEN info PAGES ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ

INTEREXPERTS AMCOR-ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ CASA CALORE MEGASUNSIELINE WATERPAN ΦΩΣΤΙΝΗΣ Α. ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΗΛΙΟΑΚΜΗ 7ο ΧΛΜ Εθν.Οδού ΜΕΘΩΝΗΣ 5 ΝΕΑ ΟΡΦΕΩΣ 111, ΝΕΑ ΖΩΗ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ Α. ΟΕ Αθηνών-Λαμίας, ΣΕΠΟΛΙΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΘΗΝΑ, 2106830351-2 2104101540 2105535624 Μαιάνδρου 81Β 2103469500 2105733922 www.sieline.gr www.interexperts.gr www.waterpan.gr Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ www.solar-thermosifones.gr www.helioakmi.gr SOLARNET S.A 21025287401, MF GREEN ENERGY DIANA SOLAR 79ο ΧΛΜ Αθηνών-Λαμίας www.amcor.gr Αγ. Κωνσταντίνου 32, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ολοκληρωμένες λύσεις για επιχει2262072070 Αχαρνές, 210-2404026 ANDRIANOS ΜΠΟΥΡΤΖΙ, 34100 ρήσεις και νοικοκυριά: Oι ολοκληρωwww.assosboilers.com www.mf-greenenergy.eu ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑ, 2221053760 μένες λύσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυSOL VIOLARIS έλεγχοι ενεργειακής 2721023124 www.diana-solar.gr ριά που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά πεΑΓ.ΘΩΜΑ 125, 19002 www.andrianos.gr επάρκειας κ.λ.π. GAUZER ριλαμβάνουν κυρίως, τεχνολογίες για την ΠΑΙΑΝΙΑ, 2106634575 AVANT GARDE Δ.ΘΕΟΔΩΡΑ 26, 14452 NOBEL ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ αφαλάτωση του νερού μέσω της μεθόδου της www.sol-violaris.gr ENERGY Μ.Ε.Π.Ε. ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΙΑΣ 23, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ αντίστροφης ώσμωσης, για τη φίλτρανση των SOLE S.A. ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102404051 Α. Παπανδρέου 28α & 2102812518 δικτύων ύδρευσης, με αυτόματα συστήματα Λαϊκών Αγώνων & Λεύκτρων, www.nobel.gr Βρυούλων, Θεσσαλονίκη www.gauzer.gr φίλτρανσης και ταχυδιϋλισης, για την αποΑχαρναί, 2314319395, 6936947950 GLOBAL - ENERGY PLATINA ENERGY σκλήρυνση, τη χλωρίαση και την απολύμαν2102389500 www.ag-energy.gr 21ο ΧΛΜ ΠαιανίαςSOLUTIIONS ση, αλλά και για τη χημική αφαλάτωση πύρwww.eurostar-solar.com Μαρκοπούλου, AVELION Κωλέτη 25Β, γων ψύξης και λεβήτων. SOLAR VACUUM 19400 Κορωπί Μιαούλη 44, 15344 θεσσαλονίκη, 2106674989, 6948754200 Λ.Αθηνών 246, 12462 Γέρακας, 2177000600 2310510302 www.platina.gr RAINBOWWATERS ECOFILTER SYSTEMS Χαϊδάρι, 2105814256 www.avelion.gr www.global-energy.eu INTERNATIONAL ΤΑΤΟΙΟΥ 323, REFLEX www.solarvacuum.gr CALDA ENERGY GREEN SOLAR Κ. Καραμανλή 58 Νεάπολη, ΑΧΑΡΝΕΣ, HELLAS A.E. WILO HELLAS ABEE AEBE VACUUM Θεσσαλονίκη, 2310530830 2108000488 Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΓ.Αθανασίου 80, 14569 www.rainbowwaters.gr ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ www.ecofilter.gr Άνοιξη, 2106248305 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2310953421 ENERGYWATER 2106714737 ΤΕΜΑΚ 2102843176,www.calda.gr www.green-solar.net www.wilo.gr ΛΑΓΚΑΔΑ 335, www.reflex.de ΛΕΩΦ.ΤΑΤΟΪΟΥ 62, CALPAK ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, 13677, ΑΧΑΡΝΕΣ ILIOFAR ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. ROBERT BOSCH A.E. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ,2310654555 Λεωφ.Συγγρού 9, 210 2581583, ΕΛ.ΦΥΤΑ 18, ΑΧΑΡΝΑΙ, Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ www.energywater.gr www.temak.gr Αθήνα, 2109247250, 2102465298 2105701410, www.bosch.gr 2102714029, 2102776431 www.calpak.gr www.iliofar.gr www.mavrouafoi.gr www.buderus.gr

Τι είναι το “Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον”; ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΕΙΔΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ή οικογενειακό που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ανά έτος. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 20.000, που δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ που δεν ξεπερνά τα 60.000 ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, που δεν ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Οι κατοικίες που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον'' είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., φέρουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

O

76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια - υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. O Αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. O Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. O Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού. O

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη, 2106665552 www.thermogas.gr ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 2 11473 ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 2106428914 www.kanellakis-sa.gr ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ, ΚΑΛΟΧΩΡΙ 2310813287 www.ikoenergia.gr

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ AID ENGINEERING LTD Αιθρίας 17 , Κηφισιά 2108003784 www.aidengineering.gr ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, 2710221027 www.alkyon-energy.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη, 2106665552 www.thermogas.gr

Πώς χρησιμοποιούνται τα γκρίζα νερά; "Γκρίζα νερά" ονομάζονται τα ημι-

ακάθαρτα (του νιπτήρα, του νεροχύτη, του μπάνιου, το πλυντηρίου ρούχων) και χρησιμοποιούνται για επιλεγμένες χρήσεις (κυρίως στην τουαλέτα), για αστικές χρήσεις (στις οικοδομές) και για άρδευση (κήπων, πάρκων, ταρατσόκηπων), υποκαθιστώντας τη χρήση του πόσιμου καθαρού νερού, όπου δεν είναι απαραίτητη η υψηλή ποιότητά του. VELUDA ΜΙΝΩΟΣ & ΤΥΡΤΑΙΟΥ 29, ΡΕΘΥΜΝΟ, 2810 370467 www.veluda.gr

OSMO-AΦΟΙ ΒΙΤΑΛΗ & ΣΙΑ ΕΕ Γρ. Λαμπράκη 6-8, 18532 Πειραιάς 2104224652 www.osmo.gr

ΟΙΚΟΠΑΡΟΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑ, ΠΑΡΟΥ 2284023353 www.oikoparos.gr

WILO HELLAS ABEE ΑΓ.Αθανασίου 80, Άνοιξη, 2106248305, www.wilo.gr

Επεξεργασία νερού Πώς αξιοποιώ το νερό της βροχής;

Είναι αξιοποιήσιμο στην κάλυψη αναγκών σε καθαρό νερό σε οποιοδήποτε χώρο συγκέντρωσης πλήθους ανθρώπων, για τουαλέτες, πότισμα κήπων, γενικούς καθαρισμούς, πυρόσβεση-πυροπροστασία αλλά και για κάλυψη αρδευτικών αναγκών σε θερμοκήπια.


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:58

77

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ALUMINCO ΑΕ ALOUSYSTEM Μεγαλη Ραχη, Θέση Κύριλλο, 19300 Ασπρόπυργος, 2115550000 Οινοφυτα, 2262047000 www.aluminco.com www.alousystem.gr ALUSET ALUMIL Λάκκα Καλογήρου, Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί Μέγαρα, 2296089002 2106298100, www.aluset.gr BI.ΠΕ. Κιλκίς, Κιλκίς, 23410 79300 EUROPA Ιατρού Γωγούση 8, Θεσ/νίκη Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 108, 2310692472, 2310688310 ΜΑΡΟΥΣΙ, 2262032202 www.alumilsolar.com www.profil.gr ELVAL COLOUR S.A. ALUPLAST Οικ.Τετρ.53Β ΔΑ 8 ΒΙ.ΠΕ. 3ο χλμ. Περ.Οδού Οινοφύτων – Αγ. Θωμά, Σίνδος, Θεσσαλονίκη Οινόφυτα2262053576 2310532901 www.elval-colour.com www.aluplast.gr

EXALCO ΑΕ 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςΑθήνας, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 www.exalco.gr FOTAGON ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 13 ΠΟΛΙΧΝΗ, 56430 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2311212075 www.fotagon.gr KAPTAIN ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 126, ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2221032430,www.kaptain.gr

REHAU Λ.Παιανίας-Μαρκοπούλου, Παιανία, 2106682500 www.rehau.com ROMINA ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ & ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105988941 www.romina.com.gr Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ 2106894971, 6942486357 www.kamitsakis-group.gr ΕΤΕΜ ΑΕ Ηρώων Πολυτεχνείου 1-4, ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, 2104898605, www.etem.gr

TIPS για την επιλογή κουφωμάτων 1. Ιεράρχηση αναγκών. φθούν υπόψη. ση CE) και ότι δίνει έγγραΕπιλέξτε βάσει: θερμομόφη εγγύηση για την ανθε- 4. Γέμισμα τζαμιών. Η χρήνωσης, ασφάλειας, εξοικοση τουλάχιστον διπλών κτικότητά τους . νόμησης χώρου ή ηχομό- 3. Τοποθέτηση κουφώματζαμιών είναι απαραίτητη νωσης. για τη σωστή θερμομόνωτος. Δώστε προσοχή στη 2. Επιλογή κατασκευαστή θέση του κουφώματος, καση. Το διάκενο και το «γέκαι τεχνικού. Σιγουρευθώς, η έκθεση στον ήλιο, μισμα» ανάμεσα τους, το τείτε ότι διαθέτει λύσεις τα καιρικά φαινόμενα, η πάχος και το είδος τους που αρμόζουν στον εκάανεμοπίεση και ο προσα(π.χ. ενεργειακά υαλοστάστοτε χώρο, πιστοποιητικά νατολισμός είναι παράγονσια) πρέπει να προβλεγια τα κουφώματα (σήμανφθούν. τες που πρέπει να λη-

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΚΙΔΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2105243667 www.akkida.gr AVANT-GARDE ENERGY M.ΕΠΕ Ανδρέα Παπανδρέου 28Α & Βρυούλων, Άγ. Ιωάννης Θεσσαλονίκη 2314319395 www.ag-energy.gr ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 61, ΜΑΡΟΥΣΙ 2106199391, 6977444250 GREENFOOTPRINT ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 37, ΑΘΗΝΑ, 2106236388 www.greenfootprint.gr TECHNOIKO ΑΥΓΗΣ 57, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2102840589, www.kenak.gr

BERLING ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ 2262031663, www.berling.gr BENJAMIN MOORE PAINTS ΝΑΞΟΥ ΘΕΣΗ ΦΟΥΣΣΑ, ΚΟΡΩΠΙ, 2106620713 www.benjaminmoore.gr CARMYCO ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970 www.statuspaints.gr

D&G TRADE S.A. Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 2109852910 www.dgtrade.gr ΧΡΩΤΕΧ ΜΑΡΝΗ 39, ΑΘΗΝΑ 8011152300 www.xhrotex.com DRUCKFARBEN KRAFT Λ. ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗΡΙ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105519500 www.druckfarben.gr

ELVAL COLOUR S.A. 3ο χλμ. Περ.Οδού Οινοφύτων, 2262053576 www.elval-colour.com ER-LAC Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ 34 ΧΛΜ ΑΥΛΩΝΑΣ 2295022146, www.erlac.gr NanoPhos Τεχν. & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, 22920 69312 www.NanoPhos.com

ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗREIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, ΚΑΛΛΙΘΕΑ 210 9577207 www.reinhaus.gr MEAZON A.E Κονίτσης 5, 15125 Μαρούσι, 2108020205 www.meazon.com

ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 693 2378444, www.theodorou.info

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΧΡΩΜΑ Α.Ε ΑΧΙΛΛΕΩΣ 77, Π.ΦΑΛΗΡΟ, 2109827797 www.egglezos.gr AKZONOBEL ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 10, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, 2108160160 www.interpon.com ΒΙΒΕΧΡΩΜ ΤΘ 4, ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2105538700 www.vivechrom.gr

YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 2102284500, www.yiamco.gr EFERGY HELLAS Βαλκανικό Κέντρο, κτήριο Αλέξανδρος, Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη, (+30) 2310-535577 www.efergy.gr AE KAUFMANN MIKE/ NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, 17674 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com

NOBEL LACK ΒΙΟΜ.ΠΕΡΙΟΧΗΝΤΑΜΠΑΣΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031385 www.nobellack.gr VECHRO ΑΡΧ/ΣΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 2, ΜΟΣΧΑΤΟ, 21048161013 www.vechro.gr VITEX - HERMES ΤΘ 139 Ημερος Τόπος, Ασπρόπυργος, 2105589400 www.vitex-hermes.gr

TEPOSTONE 2χλμ. Λ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥΚΑΛΥΒΙΑ, 2299046470 www.tepostone.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ ΑΛΑΦΡΟΠΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 11, ΛΑΜΙΑ, 2231021510 www.alafropatis.gr ΥΑΛΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 9, 15127 ΜΕΛΙΣΣΙΑ, 2108031490 www.lousis.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 77


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:59

78

GREEN info PAGES

Θερμο-προστασία από τα περιττά έξοδα

Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ’ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ FIBRAN Αγίου Αθανασίου 37, Άνοιξη,2108142414 www.fibran.gr FIBREX HELLAS ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, 15125 ΑΘΗΝΑ, 2106847833 www.fibrexhellas.gr ISOMAT 17o χλμ. Θεσσαλονίκης Αγ. Αθανασίου, Αγ. Αθανάσιος, 2310576000, www.isomat.gr NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, 2102837000 www.neonenergy.gr ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr STOHELLAS Λ.Μεγαρίδος & Χίου, Ασπρόπυργος, 2105570191 www.stohellas.gr

ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ISELCO HELLAS ΕΠΕ Λ.ΑΘΗΝΩΝ 391 & ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105317910-11 www.iselco.gr TEPOSTONE 2χλμ. Λ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΚΑΛΥΒΙΑ, 2299046470 www.tepostone.gr ΒΛΑΧΟΣ MONOTIKI ΜΠΛΑΤΣΟΥΚΑ 17, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 2441026590 www.monotiki.gr MONOTIKA ΜΥΡΙΟΦΥΤΟΥ 30, 12242 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2102381855 www.monoseis-monotica.gr ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ 34οχλμ. Νέο Αθηνών – Κορίνθου, Νέα Πέραμος 2296035296 www.papailias.gr ΠΑΝΜΟNΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104178249 www.SprayFoam.gr

AKS – JUNO ΔΙΑΛΕΤΤΗ 17, 54621 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310266265 www.aks.gr BSH GROUP 17o ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑ, 2104277870 www.bsh-group.gr ELECTROLUX ΕΛΛΑΣ Λήμνου 4, Θεσ/νίκη 2310561950 www.electrolux.com.gr INDESIT COMPANY HELLAS Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 93, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ, 2111072900 www.indesit.com

GLOBILED ΙΩΣΗΦ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 19-21, ΑΘΗΝΑ, 2109411933 www.globiled.com INTERFOS Καραθεοδωρή 40-42, 11525 Αθήνα, 2106777880 www.interfos.gr LEDOPOLIS Μά. Μπότσαρη 5, 16342 Ηλιούπολη. 2109949488 www.ledopolis.gr

LED IN ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΟΓΡΑ 32Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2315508861 www.ledin.gr LED MAGONIS STORE ΧΡΥΣ.ΣΜΥΡΝΗΣ 90, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2109403929 www.ledmagonisstore.gr ΕΝΤΕΚ ΑΕ ΑΧΑΡΝΩΝ 426, ΑΘΗΝΑ 2102015782-3 www.entec.gr

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ EGREEN ΣΙΝΑ 32, 10672, ΑΘΗΝΑ, 2103629221-2, www.egreen.gr

FOURLIS TRADE Λ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106293000 www.fourlistrade.gr LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Π. Φάληρο, 2104800553 www.lg.com/gr TEKA HELLAS Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 245-247, Ν.ΨΥΧΙΚΟ, 2106754858 www.teka.com WHIRLPOOL HELLAS Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 581, ΑΘΗΝΑ, 2109946400 www.whirlpool.gr

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ AKM ENGINEERING Μ.ΠΕΤΡΑΚΗ 6, 11521 ΚΟΛΩΝΑΚΙ, 2107218189 www.akmengineering.gr FISCHER ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. 17ο χλμ. Ε.Ο. ΑθηνώνΛαμίας & Ρούπελ 6, Κηφισιά, 2102838167 www.fischer.gr

ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ-ΜΗΤΑΚΗΣ “ΧΑΛΚΙΣ” A.B.E.E ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ 2221052839, DUROSTICK ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ,210559835 www.xalkis-sa.com ΡΙΖΑΚΟΣ 0, www.durostick.gr NEXANS Ελλάς Α.Β.Ε. ΒΙ.ΠΕ.ΛΑΜΙΑΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, ΑΘΗΝΑ ΛΑΜΙΑ, 211 1207700 2231066061, www.nexans.gr www.rizakos.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ CAHEEBA Δ. Δράκοντος 83, Αθήνα 2106236388 www.caheeba.com

WANDS ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΟΣ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ, 2221061890 www.wands.gr

LIGHTING EXPERT Αγ. Αναργύρων 9, 13561 Αγ. Ανάργυροι, 2117255427 www.lightingexpert.gr MEGAMAN 9ο χλμ. Θεσ/νίκης-Θέρμης, Θεσ/νίκη, 2310458454 www.megaman.gr NEON ENERGY Θέση Κύριλλο, 19300 ΒΙ.ΠΕ. Ασπρόπυργος Αττικής, τηλ.2102837000 www.neonenergy.gr

OSRAM Λ.ΑΘΗΝΩΝ 31-33, ΑΘΗΝΑ 2105201800, www.osram.gr PHILIPS ΤΖΑΒΕΛΛΑ 1-3, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106162000 www.philips.com SIRECLED Πρωτομαγιάς 13, 14568 Κρυονέρι, 2106220080 www.sirecled.com TEF LED 6949122800 www.tefled.com

ΚΟΦΙΝΑΣ Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 519, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2106081307 www.kofinas.gr

ΦΩΤΙΣΜΟΣ BIG SOLAR Λεωφ. Νατο 100, Ασπρόπυργος, 210-5509000 www.bigsolar.gr CRYPTO S.A Κορίνθου 11, Μεταμόρφωση 2108098700 www.ledguru.gr ESTIA LED ΤΑΤΟΙΟΥ 207, Μεταμόρφωση 2102851744 www.estialed.gr

78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

AE KAUFMANN MIKE / NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, 17674 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com ΛΕΝΤΖΟΣ ΛΑΜΠΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ, 2103307720-9 www.lentzoslampes.gr ΤΕΧΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Λ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13, ΠΕΥΚΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310357552, www.ledgr.gr


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

12:59

79

Το «αλφάβητο» των φωτοβολταϊκών και του Net Metering Τα προϊόντα, η εγκατάσταση και τα after sales ενός φωτοβολταϊκού, παίζουν το δικό τους ρόλο στην τελική απόδοση του συστήματος και κατ’επέκταση στην ίδια την επένδυση και φυσικά στα κέρδη. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ Τι είναι: To Net Metering είναι μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει τη δικιά του κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. ABB ALUMIL SOLAR 13Ο χλμ. ΑθηνώνΛ. Τατοϊου 327 Λαμίας Mεταμόρφωση Αχαρναί 2102891500, www.abb.gr 2106298100 ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς ΙΣΧΥΟΣ 61100 ΠΙΠΙΝΟΥ 5 & ΔΙΓΕΝΗ Κιλκίς ΓΡΙΒΑ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2341079300 2109966555, www.epr.gr Ιατρού Γωγούση 8 Νέα Ευκαρπία ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 2310692472 2310688310 3, ΑΘΗΝΑ, 2106657293 www.alumilsolar.com www.aleo-solar.gr

Πώς λειτουργεί: Στο εγκατεστημένο

φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετούνται δύο μετρητές, εκ των οποίων ο ένας μετρά την εισερχόμενη και ο άλλος την εξερχόμενη ενέργεια. Ο συμψηφισμός που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση είναι λογιστικός, δηλαδή συμψηφίζεται η καταναλισκόμενη με την παραχθείσα ενέργεια. ARVIS SOLAR LTD Ηπείρου 24 Αθήνα 2110136560 www.arvisolar.gr AVDIRA SOLAR GREECE Αβδηρα Ξάνθης 67061 Ξάνθη 25410519036955129625 www.avdira-solar.eu ALFA ENERGY 42ο χλμ. Αθηνών Λαμίας, ΑΥΛΩΝΑ, 2295098841 www.alfaenergy.gr

ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη, 2108150744 www.arestypower.gr BIG SOLAR Λ.Νάτο 100, Ασπρόπυργος 2105509000, www.bigsolar.gr FRONIUS GmbH 54453 Θεσσαλονίκη 2310913544 www.fronius.com

Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά: Έχουν oικονομική σταθερότητα στους λογαριασμούς, κερδίζουν το κόστος ρεύματος και γλιτώνουν το ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι προστατεύονται από ενδεχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πληρώνουν λιγότερο.

COENERGIA HELLAS Λ. Κηφισίας 125, 11525 Αθήνα 2130236319 www.coenergia.com COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr DEGERENERGIE Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 90 ΜΑΡΟΥΣΙ, 2108764811 www.degerenergie.de DRIVETECH Χρυσ. Σμύρνης 124, Μοσχατο, 2107233318 www.drivetech.gr BΙΟΣΥ A.E. Ιερά Οδός 178, Αιγάλεω , 2103474444 www.viosy.gr DTS HELLAS SA Δαλαμανάρα & 6ο χλμ, Ναυπλίου – Άργους, Άργος, 2751061526 www.dtstrackingsystems.gr ECO SUN ΕΠΕ Γκύζη 4, 15125 Μαρούσι, 2106859011 Βούλγαρη 58, 54249 Θεσσαλονίκη 2310327914 www.ecosun.gr

KOSTAL SOLAR ELECTRIC Στ. Καζαντζίδη 47 Θεσ/νίκη 2310 477550 www.kostal-solarelectric.com

Πόσο διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο: Η χρονική διάρκεια της σύμβα-

σης ενεργειακού συμψηφισμού είναι είκοσι πέντε (25) χρόνια.

KRANNICH SOLAR Μ.ΕΠΕ Σταδίου 40, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης Ποιους αφορά: Νοικοκυριά και επι2310751960, ΥΠΟΚ/ΜΑ χειρήσεις (ιδιοκτήτες και μισθωτές) Λ. Συγγρού 336, Καλλιθέα, 2109531040 KACO NEW ENERGY PHOTOVOLTAIC www.krannich-solar.com GMBH Ελλανίκου 20, Παγκράτι, 2107225440, 2107225471 1ο χλμ ΕΟ ΠλαταμώναNANODOMI www.photovoltaic.gr Κατερίνης, Πλαταμώνας, Ασκληπιού 109, 11472 23520-43411 Αθήνα, 2103629581 PHOENIX SOLAR www.kaco-newenergy.gr Λ. Πεντέλης 104 & www.nanodomi.com OLYMPIC ENGINEERING Μεταμορφώσεως 1, NORATEX ABEE Χαλάνδρι, 2106838386 & CONSULTING 17ο χλμ.Λ.Αθηνώνwww.phoenixsolarΑρχιμήδους 5, Πύργος, Σπάτων, Παλλήνη, group.com Ηλείας, 2621026907 2106030221-5 www.oleng.eu www.noratex.gr RECOM NEXANS Ελλάς Α.Β.Ε. PLATINA ENERGY Ποσειδώνος 1, 17342 ΙφιγενεIας 1, ΛευκωσΙα ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, ΑΘΗΝΑ Άγιος Δημήτριος Κύπρος +30.210.6674989 2109609940 211 1207700 www.platina.gr www.nexans.gr www.recom.gr

Πότε και πώς πραγματοποιείται ο συμψηφισμός: Στην Ελλάδα ισχύει ο ενεργειακός συμψηφισμός σε ετήσιο κύκλο. Ο τελικός συμψηφισμός και η εκκαθάριση γίνεται στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε έτους (ως έτος λογίζεται η περίοδος από το χρόνο σύνδεσης-λειτουργίας του συστήματος). Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό δεν μεταφέρεται στα επόμενα χρόνια και δεν υπάρχει ανταποδοτικό όφελος.

ELECTROTECH POWER SYSTEMS Υψηλάντου 81, 18758 Κερατσίνι 210 4321398 www.electrotech.gr EUROSOL HELLAS Πολύδευκους 57-59, Πειραιάς 2104110306 www.eurosol.eu FISCHER ΕΛΛΑΣ Ρούπελ 6Κηφισιά 2102838167 www.fischer.gr FRONIUS GmbH 54451 Θεσσαλονίκη 2310 913544 www.fronius.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 79


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

1:00

80

GREEN info PAGES ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ Tip: Όταν η παραγωγή και η κατανάλωση γίνονται ταυτόχρονα, τόσο μεγαλύτερη και ταχύτερη είναι η εξοικονόμηση SUN PRODUCTS Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 41222 Λάρισα 2410628418 www.sunproducts.gr REFUSOL Σοφοκλέους 13, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2105771312 http://europe.refusol.com SANLEV SA Θέση Τζιτζίλη, Ασπρόπυργος, 2105578278-9 www.sanlev.gr SUNPOWER SOLAR ENERGEIAKI HELLAS Αγίας Λαύρας 15, Βάρη 211 7308014 www.sunpower.com

SILCIO Καποδιστρίου 38-40, Μαρούσι, 2106101150, www.silcio.gr SCHNEIDER ELECTRIC 19Ο χλμ. Εθνική Οδός Αθ/Λαμίας, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, 2106295200 www.schneider-electric.com SENERS ENERGY SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 2109270940 www.seners.gr SOLAR CELLS HELLAS GROUP Λ. Κηφισίας 178, 15126 Μαρούσι, 2109595159 www.schellas.gr

To Net Metering

• Ποια είναι τα κριτήρια: * Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης ** Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 100% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης • Ποια είναι η απόδοση του Φ/Β: Κατά μέΑνώτατο όριο ισχύος Για όλους Για μεγάλους Για τους καταναλωτές κοινωφελείς καταναλωτές * σκοπούς ** Ηπειρωτική 20 χώρα kW(~30.000 kWh/έτος)

500 kW (~750.000 kWh/έτος)

500 kW (~750.000 kWh/έτος)

Μη 10 20 20 Διασυνδεδε kW(~15.000 kW(~30.000 kW(~30.000 μένα Νησιά kWh/έτος) kWh/έτος) kWh/έτος) Κρήτη

20 50 50 kW(~30.000 kW(~75.000 kW(~75.000 kWh/έτος) kWh/έτος) kWh/έτος)

80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ΑΚΚΙDΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 SMA HELLAS AE YINGLI GREEN ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2105243667 Λαγουμιτζή 24, 17671 ENERGY GREECE www.akkida.gr Καλλιθέα, 2109856660 ΡΗΓΙΛΛΗΣ 6, ΑΘΗΝΑ, 3DS ENERGY www.sma-hellas.com 2107400190 Προφήτη Ηλία 14, Πυλαία, www.yinglisolar.eu SOLARSYSTEMS Θεσ/κη, 2310321558 AE KAUFMANN MIKE HELLAS www.3ds.com.gr Μάνδαλο, Σκύδρας /NATURENERGIE ACTIVUS- Λ&Ι 2381097680/6 ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ www.solarsystems-hellas.com 2109402995 ΑΜΑΡ.-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, www.ae-kaufmann.com ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055 TRITEC International AG, 6949122800 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛ- www.activus.gr www.tritec-energy.com ΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ AVECO ΟΕΤΕ Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525 Λένορμαν 227, Αθήνα TESCO A.E Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 2106300900 Αντιπροσωπεία SOLARWATT 2105147331 www.aveco.gr www.papayannakisgroup.eu GmbH, Παραδείσου 10, ARTION Μαρούσι, 2130070100 ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ Κώστα Βάρναλη 40, www.energy-tesco.gr ΕΔΡΑ 1ο χλμ . Λ. Κορυδαλλός, 2104978721, Μαρκοπούλου Παιανία ΤΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. 6977231424 21 6300 3000 Λ. ΑΘηνών 50, Αθήνα www.dpasa.gr www.kafkas.gr 210 52 44 000 ARVIS SOLAR Ltd www.tournikiotisgroup.gr ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ Ηπείρου 24, Αθήνα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔ. ΣΤΥΛΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Φ/Β ΕΓΚΑΤ 2110136560, Κάτω Σπαρτιά Πλησίον Α΄ & ΣΙΑ Ο.Ε. www.arvisolar.gr ΒΙ.ΠΕ.ΒΟΛΟΥ,2421084000, Γράμμου 10, Κοζάνη BAUTHERM www.profilodomi.gr 2461030328 Χαλκιδικής 100, Θεσσλονίκη, 2310850976 www.bautherm.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr ECO SUN ΕΠΕ Βούλγαρη 58, 54249 Θεσ/νίκη, 2310327914 www.ecosun.gr σο όρο, η απόδοση των φωτοβολταϊκών συ- ECO FRIENDLY στημάτων κυμαίνεται στις 15.000 kWh/έτος. SOLUTIONS Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η από- Εμμανουήλ Μπενάκη δοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 9.90 38, 10678 Αθήνα kWp στην Αττική με νότιο προσανατολισμό 2103836440 www.ecofriendly.com.gr και πολυκρυσταλλικά πάνελ. Επισημαίνεται ότι οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή εί- ENERGOTECH ABEE Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ναι μικρές, δεν είναι όμως αμελητές. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 2109959021 www.energotech.gr ΜΗΝΑΣ

ΑΠΟΔΟΣΗ Φ/Β ΣΕ kWh

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

842

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

877

ΜΑΡΤΙΟΣ

1,305

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1,423

ΜΑΪΟΣ

1,539

ΙΟΥΝΙΟΣ

1,559

ΙΟΥΛΙΟΣ

1,609

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1,604

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1,371

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

1,234

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

843

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

713

ΣΥΝΟΛΟ

14,921

ENEFSYS - ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Ξάνθου 5, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 2109637395 www.enefsys.gr ΕΝGΑΙΑ ΕΠΕ ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης 57022 Σίνδος, 2310541344, www.engaia.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS Υψηλάντου 81, 18758 Κερατσίνι 210 4321398 www.electrotech.gr EUROSOL HELLAS Πολύδευκους 57-59, Πειραιάς, 2104110306 www.eurosol.eu GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, Θεσ/νίκη, 2310510302 www.global-energy.eu COENERGIA HELLAS Λ. Κηφισίας 125, 11525 Αθήνα, 2130236319 www.coenergia.com HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES Τροίας 1, Βριλήσσια, 2106893966 www.heliosres.gr H.G.D. (HELLENIC GREEN DEVELOPMENT) Λεωφόρος Ηρακλείτου 96 Χαλάνδρι ΤΚ 15238 Τηλ.2106086660 www.hgd.gr HELLENIC GREEN DEVELOPMENT Λ. Ηρακλείτου 96, 15238 Χαλάνδρι , 2106086660 www.hgd.gr ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, ΑΘΗΝΑ, 2108314387 www.iconstruction.gr

Τι κερδίζει το ακίνητο: Η εγκατάσταση συστήματος Net Metering αυξάνει αυτόματα την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου, λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις:

Υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ αλλά και μείωσης του φορολογητέου ποσού λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

1:01

81

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 16,Μαρκόπουλο, Γιατί να το κάνω: Το πλεόνασμα παρα- Λ.Σουνίου 2299022932,www.myrinous.gr γόμενης ενέργειας δεν πληρώνεται σε χρήμαNANODOMI τα, ενώ σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής Ασκληπιού 109, 11472 πληρώνεται μόνο η διαφορά παραγωγής-κα- Αθήνα, 2103629581 τανάλωσης. Έτσι αυξάνω τις ενεργειακές μου www.nanodomi.com ανάγκες, αλλά όχι το κόστος. Εξίσου σημαντι- ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ κό είναι ότι δεν υπάρχουν έσοδα από πώλη- Λ.Ποσειδώνος 38Α, Άλιμος, 210-9854238 ση ενέργειας που μπορεί να φορολογηθούν. www.nautilus.gr NEON ENERGY KLIMATIKA MP Energy Θέση Κύριλλο, 19300 Βασ. Κωνσταντίνου 281, Ακαδημίας 61, Aθήνα ΒΙ.ΠΕ. Ασπρόπυργος Κορωπί, 2106624526 Τηλ. 2103217895 Αττικής, τηλ.2102837000 www.klimatika.gr www.mp-energy.gr www.neonenergy.gr INGENIUM LTD MGD ENERGY Βενιζέλου 20, Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ OLYMPIC Aλεξανδρούπολη, 2551025654 4, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106129615 ENGINEERING & CONSULTING www.ingenium.gr www.mgd-energy.gr Αρχιμήδους 5, Πύργος, Ηλείας, 2621026907 Πώς μειώνει τις χρεώσεις: Το Net www.oleng.eu Metering μειώνει την αξία ρεύματος (τις PHOTOVOLTAIC Ελλανίκου 20, Παγκράτι, kWh) και χρεώσεις που καθορίζονται από 2107225440, 2107225471 την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας www.photovoltaic.gr

Ποιες είναι οι χρεώσεις: Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις (βασική χρέωση που αφορά στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τον Προμηθευτή, Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις πλην ΥΚΩ (χρεώσεις δικτύων μεταφοράς και διανομής, ΕΤΜΕΑΡ, λοιπές χρεώσεις, ΕΦΚ, Ενιαίο Τέλος 5ο/οο και ΦΠΑ 13%) και Οι ΥΚΩ (ειδική χρέωση για τη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα προνομιακά τιμολόγια, τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τους Πολύτεκνους, κοκ.)

PLASIS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γ.Χρονάκη 2, ΗΡΑΚΛΕΙΟΚΡΗΤΗ, 2108053010 www.plasisgroup.com RENEVOL Γούναρη 4-6, Πειραιάς 2104122759,www.renevol.gr PV MAINT IKE ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346 ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104810045 www.pvmaint.gr SOLARBASE ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, ΑΘΗΝΑ, 210-5151151 www.solarbase.gr SOPRAY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΕΡΜΟΥ 8, 10563 ΑΘΗΝΑ, 2117109382 www.cocoon.gr www.sunera.gr SENERS ENERGY SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 2109270940 www.seners.gr

Τι προσφέρει: Εκτός από τη μείωση στην συνολική ετήσια αξία ρεύματος από 60 έως 80%, μπορεί να μειώσει (ή και να μηδενίσει) και το κόστος θέρμανσης, σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας! Σε ποιον να απευθυνθώ: Πριν καταλήξετε, μιλήστε και επιλέξτε έναν έμπειρο εγκαταστάτη, δεδομένου ότι η ποιότητα της εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης.

Τι να προσέξω: Λεπτομέρειες στη σχεδίαση κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τα κλασικά διασυνδεδεμένα συστήματα. Ενδεικτικά: Εξοικονόμηση χώρου (ένα σύστημα που καταλαμβάνει όλο το χώρο δεν επεκτείνεται εύκολα για να καλύψει μελλοντική αύξηση της κατανάλωσης), Προσανατολισμός και κλίση (επηρεάζουν σημαντικά το ποσοστό της ιδιοκαταναλισκόμενης ενέργειας και άρα τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων), Δυνατότητα συμπλήρωσης και συνεργασίας του συστήματος με έξυπνα συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας. TZOVARAS GROUP OF ENGINEERS Κ. Καραμανλή 88, Θεσ/νίκη, 2310861640,www.atzovaras.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, 2710221027 www.alkyon-energy.gr ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ Ο.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 www.xoursoulidis.com ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε. ΒΑΚΧΟΥ 20, 54629 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310536696 www.diathermiki.gr ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com

Ζ ΚΑΠΠΑ EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ, 2106894971, 6942486357 www.kamitsakisgroup.gr ΕΥΔΙΤΗ ΕΠΕ Λ. Αλεξάνδρας 136, Αθήνα, 2106446330 , www.euditi.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2315502005 www.iliatoras.eu ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Λεωφ. Δεκελείας 29 & Ελ. Βενιζέλου 31 Νέα Χαλκηδόνα 2102518111, 111111287 www.HelioEpixeirein.gr ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162 164, ΜΑΡΟΥΣΙ, 210-8662048 www.messaritis.com ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ ΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950 www.pliasconsulting.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 81


Green_Pages_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

11/6/2015

1:01

82

GREEN info PAGES ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ BFPHellas Δαμάρεως 33, 11633 Αθήνα 2107010050 www.bfphellas.gr FACILITY MANAGEMENT & EQUIPMENT S.M.P.C. ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ 20 & Ι.ΝΙΚΑ, ΑΧΑΡΝΕΣ, 2102464320, www.facility.gr KMETRICS ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, 19100, ΜΕΓΑΡΑ, 2117707200, www.kmetrics.gr LEVEL-UP QUALITY FACILITY SERVICES ΣΤΡ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 105, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104699200 www.level-up.gr NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, 2103629581 www.nanodomi.com VECTOR SECURITY ΑΡΚΑΔΙΑΣ 52, 12132 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2104925473 www.vectorsecurity.gr

QLEEN HELLAS 24ο χλμ.. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, 57006 ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΡΜΗΣ 2310418168 www.qleen.gr PV MAINT ENERGY SERVICES ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104810045 www.pvmaint.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ Συντήρηση Φ/Β Πάρκου από 1€ την ημέρα. Φροντίζουμε την επένδυσή σας: Οικονομικά,Υπεύθυνα, Άμεσα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2315502005 www.iliatoras.eu ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162-164, ΜΑΡΟΥΣΙ 15126 210-8662048 www.messaritis.com

ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ Λ. Ποσειδώνος 38Α, RENEVOL Άλιμος, Γούναρη 4-6, Πειραιάς, 210-9854238 2104122759,www.renevol.gr www.nautilus.gr

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο

After Sales Οικιακών • Απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων και ακαθαρσιών από την επιφάνεια των πάνελ. Υπολογίζεται ότι, οι ακαθαρσίες επάνω στα πάνελ, μπορεί να μειώσουν την ετήσια παραγωγή κατά 10-15%. Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. • Χρήση υλικών καθαρισμού που αποτρέπουν το ενδεχόμενο χάραξης της επιφάνειας υάλωσης των πάνελ. Φυσικά, εάν τα πάνελς είναι τοποθετημένα σε στέγη όπου ο καθαρισμός των panels είναι δύσκολος έως «επικίνδυνος», τότε καλό θα είναι να αναθέσετε τον καθαρισμό τους σε ειδικό συνεργείο. • Έλεγχος παραγωγής συστήματος. Ένας εύκολος και προτεινόμενος τρόπος ελέγχου και παρακολούθησης της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι η σύνδεση του με ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης. Το μόνο που απαιτείται, είναι η εγκατάσταση ενός καταγραφέα δεδομένων (data logger) και μία σύνδεση στο internet. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε απ’ οπουδήποτε βρί-

σκεστε, να ελέγχετε τη λειτουργία και τις αποδόσεις του συστήματός σας. Υπάρχουν inverters μάλιστα που έχουν ενσωματωμένους καταγραφείς δεδομένων. Αν πάλι δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τότε μπορείτε να ελέγχετε τον μετρητή της ΔΕΗ, για να είστε σίγουροι για τα παραγόμενα έσοδα. • Εξέταση των συνδέσεων της βάσης του συστήματος. Οι χαλαρές συνδέσεις μπορούν να επιφέρουν ανεπιθύμητους θορύβους, μείωση στην στιβαρότητα της κατασκευής και μεταφορά φορτίων στα πλαίσια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, μπορείτε να ελέγχετε οπτικά όλα τα μέρη της εγκατάστασης, στο βαθμό που μπορείτε (όπως καλωδιώσεις κ.α.).


Prasino 40 2015  

Prasino 40 2015

Prasino 40 2015  

Prasino 40 2015

Advertisement