Page 1

Advert:Test_BmwX1_72.qxd

4/6/2014

11:20 πμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

4/6/2014

11:21 πμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_28:Test_BmwX1_72.qxd

10/2/2014

4:34

1


Per_Edit_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

5:29 μμ

Σελίδα 4

Περιεχόμενα 4

Περιεχόμενα

6

Νέα Διεθνή

12

Νέα Ελληνικά

18

Συνέντευξη: Θεοφάνης Αγγελόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Agelopoulos Group μας δήλωσε: «Αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε το περιβάλλον για λογαριασμό τους»

20

Εξοικονόμηση: Παθητικά κτίρια. Η φιλοσοφία του παθητικού κτιρίου, προσφέρει ενεργειακή βελτίωση έως 75% και σε υφιστάμενα κτίρια, αποτελώντας μονόδρομο για την μείωση της κατανάλωσης και σε δημόσιο και τοπικό επίπεδο.

24

30

36

40

44

50

54

58

MotorPress Hellas A.E. Γενική Διεύθυνση: Μάριος Πάλλης Αρχισυνταξία: Κώστας Φούζας

24

Εξοικονόμηση: Ενεργειακό management. Η ενεργειακή διαχείριση με τελικό στόχο τη μείωση της κατανάλωση ενέργειας, οδηγεί ταυτόχρονα και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

Συντακτική Ομάδα: Θοδωρής Χατζηκυριάκος

Μηχανολόγος μηχανικός

Φυσικό αέριο: Επαγγελματική οικονομία. Το φυσικό αέριο είναι πλέον βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Βασίλης Φιρφιρής

Εξοικονόμηση: Κλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια. Οι επιλογές κλιματισμού και οι δυνατότητες μείωσης του κόστους αποτελούν ασπίδες στον καύσωνα και τα έξοδα.

Αρχιτέκτων μηχανικός

Εξοικονόμηση: Νέα γενιά air condition. Διαθέτουν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, που προσφέρουν αυξημένα πλεονεκτήματα στον καταναλωτή.

Μηχανολόγος μηχανικός Μάρω Κασσώτη Ευδοκία Ταπόγλου

Μηχανικός περιβάλλοντος Λένα Καλοκαιρινού

Αρχιτέκτων μηχανικός

30

Αλέξανδρος Χελιδονόπουλος

Εξοικονόμηση: Μόνωση κτιρίων. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε τις παγίδες των κακών εργασιών για σωστή θερμομόνωση.

Χρύσα Δότσα Βάιος Τασούλας

Εξοικονόμηση: Ενεργειακά χρώματα. Το ενεργειακό «αντίδοτο» και στην ζέστη που μπορεί να προσφέρει έως και 4 βαθμούς C μείωση εσωτερικής θερμοκρασίας

64

Εξοικονόμηση: Νερό και επεξεργασία. Το νερό είναι πηγή ζωής και η επεξεργασία του παρέχει πολλαπλά οφέλη.

73

Εκδίδεται από την

Εξοικονόμηση: Συστήματα εξαερισμού κτιρίων. Απαλλαγείτε από το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου με νέες τεχνολογίες και παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξοικονόμηση: Φυτεμένα δώματα. Σχολικοί «πνεύμονες» πρασίνου, νότα αισιοδοξίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας στα γκρίζα σχολικά κτίρια.

70

Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε.

Εξοικονόμηση: Τι είναι το ΚΝΧ πρωτόκολλο επικοινωνίας. Η τεχνολογία ΚΝΧ έχει καταφέρει να ενοποιήσει επικοινωνιακά ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών κτιριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα την δημιουργία και λειτουργία ενός έξυπνου κτιρίου, για ασφάλεια και φυσικά οικονομία.

60

68

20

Υπεύθυνοι Πωλήσεων: Εφη Τσαπρούνη Κυριακή Παππά

36

Ατελιέ: Ουρανία Γκοράτσα , Πέννυ Λάζαρη, Γιουλίνα Μανωλάτου

Φωτοβολταϊκά: Συντήρηση και υποστήριξη- After Sales. H σημασία της φροντίδας της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης για μέγιστη απόδοση.

Αθήνα:

Α.Π.Ε: Επένδυση σε μονάδα βιομάζας. Η επόμενη μέρα στον χώρο της ενέργειας βρίσκεται στην βιομάζα.

Λεύκης 132,

Green info pages: Προϊόντα για εξοικονόμηση και πλήρης οδηγός αγοράς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας και μαζί οι επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις.

210-6262159 210-6262274

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

145 68, Κρυονέρι Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1, Fax: 210-6262372

54

Email: prasinospiti@autotriti.gr


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:37 μμ

Σελίδα 1


NeaDiethni _tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:33 μμ

Σελίδα 6

Νέα Διεθνή

Οι… mainstream τεχνολογίες φωτοβολταϊκών Ο

ι τεχνολογίες φωτοβολταϊκών συστημάτων υψηλής απόδοσης, γίνονται ολοένα και πιο… mainstream στην αγορά, σύμφωνα με τον τομέα EnergyTrend της TrendForce. Σε πρόσφατη έκθεση στο εμπορικό σόου στη Σανγκάη, επιβεβαιώθηκε ότι ο σχεδιασμός ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων υψηλής απόδοσης, όπως ο παθητικός πομπός οπίσθιας επαφής (PERC) και οι τεχνολογίες ετεροσυνδεσιμότητας (heterojunction), έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο στάνταρ στις αντίστοιχες αγορές. Επιπλέον, η TrendForce διαπί-

στωσε ότι οι κατασκευαστές είναι αισιόδοξοι για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την απόφαση περί του αντισταθμιστικού δασμού και της αυξανόμενης ζήτησης στην αγορά διανομής φωτοβολταϊκών στην Κίνα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών αναμένουν υψηλά φορτία αποστολών έως και τα μέσα Ιουλίου 2014. Με γνώμονα την ανάπτυξη της αγοράς διανομής φωτοβολταϊκών στην Κίνα, οι εταιρείες φωτοβολταϊκών επεκτείνουν κι αυτές τις επιλογές των υπηρεσιών τους.

Ηλεκτροδότηση κατά 74% από ΑΠΕ στη Γερμανία

Τ

ο 2011, μικρό αγροτικό χωριό της Βαυαρίας έγινε γνωστό για την παραγωγή 321% περισσότερης ενέργειας από ότι χρειαζόταν. Πλέον όμως, η Γερμανία έχει φθάσει στο σημείο να μπορεί να καλύπτει το 74% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ, μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Σύμφωνα με το think tank Agora Energiewende, η χρήση των ΑΠΕ στη Γερμανία έσπασε κάθε ρεκόρ την 3η Κυριακή του Μαΐου, όταν η αιολική, η ηλιακή, η βιομάζα και η υδροηλεκτρική ενέργεια κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Οι πληροφορίες που παρέχονται από την ομάδα, καταδεικνύουν πως η συνολι-

6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

κή συνεισφορά των ΑΠΕ ανήλθαν σε 43,54GW μεταξύ 12:00 και 13:00, τιμή που ισοδυναμεί περίπου με τα τρία τέταρτα της ζήτησης της χώρας. Επίσης, το ύψος - ρεκόρ περισσότερων από 10GW πλεονάζουσας ενέργειας εξήχθη σε γειτονικές αγορές. Αναφορικά με την ηλιακή ενέργεια, η Γερμανία κατείχε εξ αρχής ηγετική θέση στη χρήση της, και αυτό το Σαββατοκύριακο δεν αποτέλεσε εξαίρεση με την παραγωγή 15,2GW στο αποκορύφωμά της. Η παραγωγή βέβαια ήταν μόνο το ήμισυ της μέγιστη ικανότητας - η οποία είναι μεγαλύτερη των 33GW, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως στο μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού Βορρά επικρατούσε συννεφιά.

Η EnergyTrend εκτιμά ότι τα προϊόντα φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης, αναμένεται να

αντιπροσωπεύουν ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 20%, για το 2014.

Κατοικία παθητικής ψύξης με οικονομικά υλικά

Μια κατοικία παθητικής ψύξης στην Πορτογαλία, κατασκευασμένη αποκλειστικά με τοπικές κατασκευαστικές μεθόδους και οικονομικά υλικά, παρουσίασε η αρχιτεκτονική εταιρεία E348 Arquitectura. Πρόκειται για το Miramar House, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013 και είναι συνολικής έκτασης 275 τ.μ., με δυο κυρίως ορόφους, χώρο σοφίτας και ιδιωτικό γκαράζ. Με απλά και καθαρά τελειώματα, ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού ταιριάζει απόλυτα στο τοπικό κλίμα και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Η εταιρεία χρησιμοποίησε φθηνά υλικά, όπως τσιμεντόλιθους, ατσάλινες δοκούς και ξύλο πεύκου, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ διαρθρωτικά πάνελ παρέχουν μόνωση. Το ισόγειο διαθέτει τοπικά εξορυγμένη πέ-

τρα και όλα τα κεραμικά πλακίδια προέρχονται από την παραδοσιακή κεραμική βιομηχανία της Πορτογαλίας, στην περιοχή Aveiro. Το Miramar House δεν απαιτεί δαπανηρό κλιματισμό για να δροσιστεί. Διάφορα μεγάλα, χειροκίνητα ξύλινα παραθυρόφυλλα, συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης στον πάνω όροφο, και όταν ανοίξουν (μαζί με τα παράθυρα που βρίσκονται από πίσω), επιτρέπουν στην επικρατούσα αύρα να περνά στο εσωτερικό και να κρατά τη θερμοκρασία σε ένα πιο άνετο επίπεδο, όσο ο καιρός είναι ζεστός. Υπάρχουν, επίσης, διάτρητα τμήματα τοιχώματος σε διάφορα σημεία στο σπίτι, που προσθέτουν φυσικό εξαερισμό, όταν ανοίγουν τα παράθυρα που τα καλύπτουν.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:40 μμ

Σελίδα 1


NeaDiethni _tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:35 μμ

Σελίδα 8

Νέα Διεθνή

«The Beast»: Μια off-road ηλιακή, ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Μ

ετά την κυκλοφορία της πρωτοποριακής, ασύρματης Shadow Ebike το 2011, η καναδική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Daymak εργάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας, πέρα από την άσφαλτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Το Θηρίο» (σ.σ. The Beast), ένα προϊόν δυο περίπου χρόνων ανάπτυξης, εξοπλισμένο με 8-ίντσα ελαστικά και ηλιακή μπαταρία, το οποίο είναι κατασκευασμένο για αποστολές στα πιο δύσκολα εδάφη. Θυμίζοντας κάτι πιο

8 Πράσινο σπίτι & κτίριο

δυνατό από ένα σκούτερ αλλά όχι αρκετά μεγάλο όσο μια μοτοσικλέτα chopper, το Θηρίο έχει ασυνήθιστο σχήμα. Ανεστραμμένα πιρούνια ανάρτησης κρατούν την πρώτη από τις ζάντες αλουμινίου 10 ιντσών και φέρουν 4.500 lumen LED φώτα στο μπροστινό μέρος. Το αλουμινένιο πλαίσιο κάθεται επάνω σε δύο off-road ελαστικά 19.7 ιντσών, μετρώντας 1,92 m από άκρη σε άκρη, με ύψος 1,1 m και βάρος 55 kg. Διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες 15 W-hr που συμπληρώνουν με ενέργεια από το δίκτυο διοχετεύοντάς τη προς την 60V 12-AH μπαταρία λιθίου με συνεχή φόρτιση. Ενώ μία πλήρης φόρτισης είναι αρκετή για μια βόλτα 40 km, η Daymak υποστηρίζει ότι οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να προσφέρουν 10 χιλιόμετρα για κάθε οκτώ ώρες έκθεσης υπό το φως του ήλιου.

Αύξηση 30% στις αποστολές φωτοβολταϊκών μονάδων το 2014

Ο

ι 20 κορυφαίοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών οδηγούν τις ετήσιες αποστολές μονάδων σε αύξηση 30%, για το 2014, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Module Tracker Quarterly» της εταιρείας ερευνών αγοράς, NPD Solarbuzz. Η έκθεση της εταιρείας, αποκαλύπτει ότι η πιο «επιθετική» ανάπτυξη αναμένεται από Κινέζους προμηθευτές. Οι Trina Solar, Canadian Solar, ReneSola και Jinko Solar αναμένεται να επιδείξουν την πιο «επιθετική» ανάπτυξη για φέτος, με το άνω-όριο καθοδήγησης να υπερβαίνει το 40%. «Οι 20 κορυφαίοι προμηθευτές μονάδων στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών, αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποστολών και παρέχουν τους κορυφαίους δείκτες ανάπτυξης της βιομηχανίας και τις τάσεις των τιμών. Αν υποθέσουμε ότι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές θα πετύχουν τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, η ζήτηση τελικής αγοράς το 2014 θα προσεγγίσει τα 50 GW», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ray Lian, ανώτερος αναλυτής της NPD Solarbuzz.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:38 μμ

Σελίδα 1


NeaDiethni _tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:36 μμ

Σελίδα 10

Νέα Διεθνή

Το πιο «πράσινο» κτίριο γραφείων του κόσμου

Έ

να κτίριο γραφείων στη Νορβηγία έχει ανακαινιστεί με σκοπό να παράγει περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνει. Πρόκειται για το Powerhouse Kjørbo, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Όσλο και σύμφωνα με την Powerhouse, είναι το πρώτο θετικής-ενέργειας κτίριο της Νορβηγίας και το πρώτο στον κόσμο που να έχει ανακαινιστεί σε μια θετικά ενεργειακή δομή.Η Powerhouse είναι μια κοινοπραξία εταιρειών με στόχο την ανάπτυξη θετικά ενεργειακών κτιρίων. Αποτελείται από την αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, την κατασκευαστική εταιρεία Skanska, την περιβαλλοντική οργάνωση ZERO, την προμηθευτή αλουμινίου Hydro και την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Entra Eiendom. Το Powerhouse Kjørbo ένα κτίριο θετικό ενεργειακά, το οποίο παράγει περισσότερη καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια στην επιχειρησιακή φάση της, από ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή δομικών υλικών, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διάθεση του. Αποτελείται

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

στην πραγματικότητα από δύο 2.600 τετραγωνικών μέτρων κτίρια, στην προκυμαία Sandvika στο δήμο Bærum. Η ενεργειακή του κατανάλωση πριν από την ανακαίνιση ήταν 650.000 kWh ετησίως, ενώ μετά την ανακαίνιση, οι ενεργειακές απαιτήσεις των κτιρίων αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 100.000 kWh ανά έτος, συνολικά. Η ενέργεια παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες. Η συστοιχία αναμένεται ότι να παρά-

γει πάνω από 200.000 kWh ετησίως, με τυχόν περίσσεια ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτείται πίσω στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η απώλεια θερμότητας, εν τω μεταξύ, έχει ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση στεγανών τοιχίων, οροφών και παραθύρων, καθώς και με μόνωση. Εξωτερικά σκίαστρα και ελεύθερα τσιμεντένια καταστρώματα είναι τα δύο μέσα μείωσης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

17/4/2014

1:14 μμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:25 μμ

Σελίδα 12

Νέα Eλληνικά

2η στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά

Ε

ντυπωσιακά στατιτιστικά στοιχεία γύρω από τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, είδαν πρόσφατα το «φως» της δημοσιότητας, καθώς κατά τη διάρκεια του 2013, φέρονται να κάλυψαν το 6,7% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, γεγονός που έδωσε στη χώρα μας την 2η θέση στη σχετική διεθνή κατάταξη. Παράλληλα, η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στο top-10 της παγκόσμιας αγοράς σε ότι αφορά στη νέα ετή-

σια εγκατεστημένη ισχύ με 1.043 νέα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών για το 2013, με την εν λόγω επίδοση να μεγεθύνεται σημαντικά, όταν δει κανείς την κατά κεφαλή εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση διεθνώς. Επιπλέον, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2013 αποσόβησε την έκλυση περίπου 2,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την περίοδο 2008-2013, στην Ελλάδα επενδύθηκαν συνολικά περί τα 5 δις € στα φωτοβολταϊκά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της αγοράς στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών στα δημόσια έσοδα, σημειώνεται ότι το 2013 στην Ελλάδα: O Παρήχθη το 0,84% του ΑΕΠ (με το 40% να αφορά εγχώρια προστιθέμενη αξία)

O Εισπράχθηκε νέο ΦΠΑ τουλάχιστον 100 εκατ. € από νέες εγκαταστάσεις O Δημιουργήθηκαν νέα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκατ. €

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΦ

2ο Energy Efficiency Conference

Μ

ε το 1ο συνέδριο να προσελκύει το μαζικό ενδιαφέρον της αγοράς της ενεργειακής διαχείρισης, με περισσότερα από 200 υψηλόβαθμα στελέχη από 110 διαφορετικές εταιρίες και φορείς, το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης τοποθετείται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στο 2ο

12 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Energy Efficiency Conference. Σε μία δυναμική, εποικοδομητική και αποτελεσματική συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 24 Ιουνίου 2014, κορυφαίες εταιρίες του βιομηχανικού και κτιριακού κλάδου, όπως και των μεταφορών, αναμένεται να μοιραστούν εφαρμοσμένες λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής

τους απόδοσης, σε πολλαπλούς τομείς και διαδικασίες, με γνώμονα την επίτευξη οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών, ενίσχυση της εταιρικής βιωσιμότητας και συνακόλουθα της ανταγωνιστικότητας. Tο 2ο Energy Efficiency Conference, διοργανώνεται από το Plant Management της Boussias Communications και επιθυμεί να λειτουργήσει ως μία μοναδική πλατφόρμα συμπυκνωμένης μεταφοράς της απαραίτητης τεχνογνωσίας και ενημέρωσης για τις cutting-edge τεχνολογίες, μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις στελεχών ενεργειακής διαχείρισης, περιβαλλοντικής και τεχνικής διεύθυνσης, διαχείρισης εγκαταστάσεων & υποδομών, λειτουργίας κ.α.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:06 μμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:26 μμ

Σελίδα 14

Νέα Eλληνικά

Οι προτάσεις του συνδέσμου «Ήλιος» για το net metering

Μ

ε μια σειρά από προτάσεις, ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούν στην αγορά οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά τον τομέα των φωτοβολταϊκών. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, τα μέτρα που έλαβε η παρούσα Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από την αρχή της θητείας της και μέχρι σήμερα, πάγωσαν κυριολεκτικά κάθε δραστηριότητα στο χώρο των μικρών ΑΠΕ, καταδικάζοντας στην απραξία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ενέργειες που πηγαίνουν ενάντια σε κάθε έννοια προόδου για αντικατάσταση των ρυπογόνων μορφών παραγωγής ενέργειας με καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ. Όσον αφορά δε, το πρώτο πόρισμα για το net metering, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο: O δεν δημιουργεί επαρκές κίνητρο για τους τελικούς καταναλωτές, O είναι εξαιρετικά πολύπλοκο σε βαθμό

14 Πράσινο σπίτι & κτίριο

που ο τελικός καταναλωτής να μην μπορεί να κατανοήσει το όποιο τελικό όφελος, O δημιουργεί διπλοχρεώσεις στην εφαρμογή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, O αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων λόγω ορίου 10 kW. Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος έχει παραθέσει τις δικές του προτάσεις για τον ενεργειακό συμψηφισμό στην Ελλάδα, οι οποίες και περιλαμβάνουν τα εξής: O εφαρμογή ετήσιου κύκλου καταμέτρησης για τον ενεργειακό συμψηφισμό, O εφαρμογή όλων των χρεώσεων στο αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού (απορροφούμενη ποσότητα ενέργειας μείον εγχεόμενη), O πίστωση της περίσσειας ενέργειας στους Δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου,

O όριο 100 kW (καταναλωτές χαμηλής τάσης) και δυνατότητα εγκατάστασης από μισθωτές, ώστε να ωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις, O δυνατότητα εγκατάστασης ενός συστήματος ανά παροχή ηλεκτροδότησης, αλλά και η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού από απόσταση (virtual net metering), O δημιουργία προγραμμάτων ΕΣΠΑ για επιδότηση του κόστους εγκατάστασης.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:54 μμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:27 μμ

Σελίδα 16

Νέα Eλληνικά

Νέες άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα

Ό

πως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας Olympic Engineering & Consulting, μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014, που καθορίζει θέματα των φωτοβολταϊκών, άνοιξε ο δρόμος για νέες άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων. «Η αναστολή εξέτασης νέων αδειών, που είχε εφαρμοστεί μετά την υπουργική απόφαση 16932/9-8-2012 και την ψήφιση του νό-

ΣΠΕΦ: Επέκταση συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά

Ε

πιστολή με θέμα «Αποτύπωση αυτοδίκαιης επέκτασης συμβάσεων Φ/Β παραγωγών σε εφαρμογή του ν. 4254/2014», απέστειλε προς το ΛΑΓΗΕ ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, την οποία κοινοποίησε παράλληλα και στο ΥΠΕΚΑ. Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνονται -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Σύμφωνα με την Υποπαράγραφο ΙΓ4 του ν. 4254/2014 οι σταθμοί ΑΠΕ που εμπίπτουν στις διατάξεις για τον επανακαθορισμό τιμών τιμολόγησης λειτουργούντων σταθμών ΑΠΕ και λειτουργούν λιγότερο από 12 χρόνια με σημείο αναφοράς την 1η Ιανουαρίου 2014, δικαιούνται αυτοδίκαιης επέκτασης της σύμβασης πώλησης που διατηρούν με ΛΑΓΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ κατά επτά (7) έτη. Κατά την αντίληψη μας και επειδή όπως αναφέρθηκε η επέκταση αυτή δεν αφορά όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ, κρίνουμε σκόπιμη την αποστολή μονομερώς (σε εφαρμογή της εν λόγω διάταξης του ν. 4254) από πλευράς σας στους εν λόγω παραγωγούς πρόσθετου όρου επέκτασης στις υφιστάμενες συμβάσεις τους. Έτσι θα καταστεί ευκολότερη, χρηστικότερη και ευκρινέστερη από τους παραγωγούς αλλά και από τους εμπλεκόμενους τρίτους (λ.χ. χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς) η αξιοποίηση της αυτοδίκαιης αντιπαροχής αυτής. 16 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μου 42223/2013, δεν ισχύει πια. Όσοι ενδιαφέρονται για καινούργια άδεια φωτοβολταϊκού πάρκου μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Αναλαμβάνουμε τόσο την διαδικασία αδειοδότησης, όσο και την κατασκευή του πάρκου. Επίσης το υπουργείο προχωράει στο ξεκαθάρισμα των παλαιών αιτήσεων, που δεν είχαν προλάβει να εγκριθούν.

Νέες επενδύσεις μέσα από το «Εξοικονομώ κατ’Οίκον»

Η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το στην εγχώρια αγορά, τόσο της ενέργειας νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- όσο και των κατασκευών. 2020, γεγονός που τοποθετεί στην τελική ευθεία, το «άνοιγμα» νέων χρηματοδοτήσεων για πλήθος δράσεων και στην Ελλάδα. Η έγκριση του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να οδηγήσει και σε νέες επενδύσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’Οίκον», το οποίο συνεχίζεται κανονικά και για τη νέα περίοδο, δίνοντας νέα «ανάσα»

Κτίρια ενεργειακής κλάσης Α

Μ

ε εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη κατασκευή προκατασκευασμένων κατοικιών, η εταιρεία Κοφινάς, έχει πλέον τη δυνατότητα να λανσάρει στην αγορά μία νέα κατασκευή για τον ενεργειακό τομέα των κατασκευών, η οποία εκπλήσσει ειδικούς και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας. Η νέα κατασκευή Κοφινάς κάνει χρήση της Σουηδικής και Φινλανδικής ξυλείας ως κύριο δομικό υλικό, γεγονός που καθιστά τη κατοικία πλήρως οικολογική, αφού στη κατασκευή σπιτιών η αντικατάσταση των συμβατικών δομικών υλικών από το ξύλο, μειώνει κατά 1,1 τόνους ανά κυβικό, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η εταιρία Κοφινάς συνεργάζεται με εργοστάσια παραγωγής Σουηδικής και Φινλανδικής ξυλείας, στα οποία για κάθε δέντρο που κόβεται φυτεύονται τρία έως πέντε, παράγοντας ουσιαστικά αρνητικό

αποτύπωμα άνθρακα. Συν τοις άλλοις, οι κατοικίες σχεδιάζονται με τρόπο βιοκλιματικό ώστε μέσω των ανοιγμάτων, των συστημάτων σκίασης, του προσανατολισμού και του μηχανολογικού εξοπλισμού να υπάρχουν οι απαραίτητες εσωκλιματικές συνθήκες και να εξοικονομείται ενέργεια για τη θέρμανση, την ψύξη και το φωτισμό. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον συντελεστή θερμοπερατότητας της τοιχοποιίας Κοφινάς (ο οποίος φτάνει ακόμα και 0,09 W/m2K και επιτυγχάνει μείωση κατανάλωσης ενέργειας 75%-80% σε σχέση με τη συμβατική τοιχοποιία), έχουν ως αποτέλεσμα, σπίτια της εταιρίας, να έχουν ήδη λάβει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης Α!


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

14/4/2014

3:09 μμ

Σελίδα 1


Agelopoulos_synenteuksi:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

4:13 μμ

Σελίδα 18

Συνέντευξη Θεοφάνης Αγγελόπουλος - Agelopoulos Group

“Αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε το περιβάλλον για λογαριασμό τους”

Ο εμπορικός διευθυντής της Agelopoulos Group, κ. Θεοφάνης Αγγελόπουλος, στα γραφεία της εταιρείας

Eρ.: Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται η Agelopoulos Group και ποιες υπηρεσίες προσφέρει; Η Agelopoulos Group είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικής και χονδρικής πώλησης στον χώρο των ειδών θέρμανσης και ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, με δυναμική παρουσία και στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη της εταιρείας έχει βασιστεί εν πολλοίς σε αρχές όπως η συνέ-

Ο εμπορικός διευθυντής της Agelopoulos Group, κ. Θεοφάνης Αγγελόπουλος, εξηγεί στο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής πριν την αγορά του.

 Την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, όπως είναι το after sales service, η οργάνωση αποθήκης ανταλλακτικών, η γρήγορη ανταπόκριση εγκατάστασης. Με αφορμή και τα νέα οικονομικά δεδομένα στη χώρα, η εταιρεία προσπαθεί διαρκώς να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, τις νέες απαιτήσεις και τις νέες ανάγκες της αγοράς. Ως εκ τούτου, διερευνά νέες συνεργασίες,

γρήγορη παράδοση και εγκατάσταση, η ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη με γρήγορο και υπεύθυνο service, ανταλλακτικά και τεχνική καθοδήγηση από το στάδιο της επιλογής μέχρι το παραμικρό πρόβλημα που θα προκύψει πολλά χρόνια μετά την πώληση, καθώς και η ποιότητα σε όλους τους τομείς της επιχείρησης που εξασφαλίζει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, συνέπειας, εμπιστοσύνης, όπως επίσης

Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη της Ευρώπης με τα περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις μέσης ηλιοφάνειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο εφαρμογής σε σχέση με ολόκληρη την Ευρώπη. πεια, η ακεραιότητα, η διαφάνεια, το ήθος και η φερεγγυότητα, μέσω των οποίων έχει καταφέρει να ακολουθεί μία σταθερά ανοδική πορεία. Η στρατηγική μας επικεντρώνεται πλέον στα εξής: Τις συνεχείς επενδύσεις που έχουν ως κύριο στόχο την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της οργάνωσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό για να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις του κλάδου. Τη δημιουργία μιας πλούσιας γκάμας προϊόντων. 18 Πράσινο σπίτι & κτίριο

βελτιώνει διαδικασίες και συστήματα, εκπαιδεύει ανθρώπους και γενικά προσπαθεί να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Eρ.: Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας; Tα δυνατά σημεία της εταιρείας μας, τα οποία της δίνουν και το προβάδισμα στην αγορά, είναι η οργάνωση, μεγάλη γκάμα προϊόντων που κυκλοφορούν με επιτυχία στις αγορές του εξωτερικού και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα, η επάρκεια αποθεμάτων, η εξαιρετικά

και ένα αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο σε κάθε συνεργασία. Επιπλέον η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στη επιλογή και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, με αποκλειστικό στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Για το λόγο αυτό κάνει αυστηρή επιλογή στο προσωπικό που προσλαμβάνει και ενθαρρύνει στην συνέχεια κάθε δυνατότητα εκπαίδευσης και αναβάθμισης γενικότερα.

Eρ.: Τι πρέπει να γνωρίζει ένας καταναλωτής, ώστε να πραγματοποιήσει την κατάλληλη αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα;


Agelopoulos_synenteuksi:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

Πριν αγοράσουμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα θα πρέπει να κάνουμε μία μεθοδική έρευνα αγοράς, μελετώντας προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Μία πολύ σημαντική συμβουλή που θα έδινα στους καταναλωτές, είναι να ζητούν να διαβάσουν την εγγύηση του ηλιακού πριν την αγορά του. Πολλές φορές τα ψιλά γράμματα της εγγύησης κρύβουν παγίδες. Επίσης καλό θα ήταν να επιλέγουμε τον ηλιακό με βάση τις ανάγκες του σήμερα. Το λέω αυτό διότι είμαστε από τις ιδιαίτερα ηλιόλουστες χώρες, με μεγάλη ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα (δεν είναι τυχαίο ότι κατέχουμε πολύ υψηλές θέσεις στο εξωτερικό με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα). Όμως, ενώ στις περισσότερες χώρες επιλέγουν μεγάλα συστήματα για οικιακή χρήση, εμείς λόγω και της κακής ενημέρωσης, πολλές φορές, μπερδεύουμε την επιλογή του ηλιακού μας, κάνοντας σύγκριση με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Επιλέγουμε δηλαδή, ηλιακό, μικρότερης δυναμικότητας από αυτόν που ορίζουν οι πραγματικές μας ανάγκες. Κατόπιν δε, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για την εγκατάστασή του, η οποία θα πρέπει να έχει την ιδεατή γωνία, ώστε να επιτρέψει τη μέγιστη απόδοση του συστήματος.

Eρ.: Ποια είναι τα after sales ενός ηλιακού θερμοσίφωνα; Τι συντήρηση χρειάζεται; Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή, που εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέρ-

12:58 μμ

Σελίδα 19

κατασκευασμένους από υλικά υψηλής ποιότητας με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Όπως όταν αγοράζεις ένα σπίτι δεν θέλεις να καταστραφεί μετά από μερικά χρόνια, ούτε αυτό, ούτε οι συσκευές του, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τον ηλιακό.

Eρ.: Ποιο το κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα και από τι εξαρτάται; Σήμερα ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να ξεκινήσει από τα 300 ευρώ και ανάλογα την δυναμικότητα και την ποιότητά του, μπορεί να ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν πρέπει να επιλέξουμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα βάσει του κόστους. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με επιλεκτι-

Θέλουμε να θέσουμε υψηλότερα standards, έτσι ώστε να δώσουμε στον τελικό καταναλωτή, επώνυμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. γεια, μας προσφέρει οικονομία. Για να μπορεί λοιπόν να δουλεύει χωρίς προβλήματα θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένας φίλος μας που μας προσφέρει τις υπηρεσίες του σχεδόν όλο το χρόνο και το μόνο που μας ζητά είναι η σωστή και τακτική συντήρηση που βοηθάει τον καλό μας φίλο να έχει υψηλότερη απόδοση και μακροζωΐα. Άλλωστε, πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι προϊόν απόσβεσης ο ηλιακός θερμοσίφωνας; Φαντάζεστε να αλλάζαμε τον ηλιακό μας κάθε πέντε χρόνια; Αυτός είναι και ο λόγος που ο η Agelopoulos Group προτείνει στους πελάτες της ηλιακούς

κούς συλλέκτες, μας παρέχει ζεστό νερό ακόμα και με ελάχιστη ηλιοφάνεια κάνοντας μας πραγματική απόσβεση.

Eρ.: Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί τη λύση του μέλλοντος; Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας που εδώ και χιλιάδες χρόνια χαρίζει ζωή στον πλανήτη γη, καθώς είναι ικανός να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες 15.000 φορές. Μας απλώνει το χέρι, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Γι’αυτό άλλωστε, πολλές κυβερνήσεις δημιουργούν κίνητρα για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας, είτε μέσω τακτικών

επιδοτήσεων, είτε με άλλους τρόπους, ενώ πολλές είναι και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται για την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέσα στο πλαίσιο των ΑΠΕ βρίσκεται και η ηλιακή ενέργεια. Μετατρέποντας την σε ζεστό νερό χρήσης, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένες εφαρμογές (σύνδεση με κεντρική θέρμανση, πλυντήρια κτλ) μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως τις απαιτήσεις μιας οικογένειας για ζεστό νερό σε ποσοστό άνω του 70%. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη της Ευρώπης με τα περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις μέσης ηλιοφάνειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και το υψηλότερο επίπεδο εφαρμογής σε σχέση με ολόκληρη την Ευρώπη.

Eρ.: Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και τι προβλέπετε για το μέλλον της ηλιακής ενέργειας; Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Αντιμετωπίζοντας λοιπόν μια κρίση τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε αμυντική θέση επιδιώκοντας πάντα την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη. Έχουμε θέσει ήδη υψηλά standards, έτσι ώστε να δίνουμε στον τελικό καταναλωτή, επώνυμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι νέες τεχνολογίες που επενδύουμε άλλωστε, μας προσφέρουν αυτή την δυνατότητα. Αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε το περιβάλλον για λογαριασμό τους. Η ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε βάζει καθημερινά ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πράσινο σπίτι & κτίριο 19


Passive:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

12:59 μμ

Σελίδα 20

Εξοικονόμηση Παθητικά κτίρια

Η φιλοσοφία του παθητικού κτιρίου Προσφέρει ενεργειακή βελτίωση έως 75% σε υφιστάμενα κτίρια

Η

φιλοσοφία του παθητικού κτιρίου αναμένεται να εξέλθει στο προσκήνιο και στην Ελλάδα, καθώς οι «επιταγές» της Ευρώπης, τη θέλουν να αποτελεί το «αντίδοτο» στην υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτίρια, γεγονός που αναγκάζει πόλεις και αστικές περιοχές να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα γενικότερα προβλήματα του ευρύτερου κλίματος και περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή άλλωστε, μας επηρεάζει όλους και για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει έστω και μακροπρόθεσμα να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση ενέργειας. Στην πράξη όμως, αυτό σημαίνει αποδοτική χρήση της διαθέσιμης ενέργειας και τοποθέτηση ως πρώτη προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πόλεις και οι τοπικές αρχές τους, θα πρέπει δηλαδή, να παίζουν εξέχοντα ρόλο στην προστασία του κλίματος τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο περιφέρειας. Κατά μέσο όρο, περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις βιομηχανοποιημένες χώρες αφορά τα κτίρια. 20 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Γι’ αυτό το λόγο, η βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ενεργειακή αξιολόγηση μιας πόλης, ενός δήμου ή

μιας αστικής περιοχής. Ως εκ τούτου, σε αυτό το πλαίσιο, λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής των κτιρίων, μια συνεπής προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική.


Passive:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:02 μμ

Σελίδα 21

Τα δεδομένα στην ενεργειακή κατανάλωση

Γ

ια περισσότερα από 20 χρόνια στην Ευρώπη αναπτύσσεται η φιλοσοφία του Παθητικού Κτιρίου, μια φιλοσοφία με την οποία μπορεί να επιτευχθεί μία βελτίωση στην ενεργειακή κατανάλωση νέων κτιρίων από 75 έως 90% και στην περίπτωση των υφιστάμενων από 40 έως 75%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει – και η ελληνική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό – να κατασκευάζονται από το 2020 όλα τα κτίρια ως «Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» η αλλιώς ΚΤΙΡΙΟ ΝΖΕΒ. Ιδιαίτερα για τα δημόσια κτίρια το καθεστώς αυτό θα είναι υποχρεωτικό δυο χρόνια νωρίτερα, από το 2018. Παράλληλα καλεί τις χώρες μέλη να αναβαθμίζουν ενεργειακά μέχρι τότε, κάθε χρόνο, το 3% των υφιστάμενων δημόσιων κτιρίων.

Τα κτίρια ΝΖΕΒ στις πόλεις

Γ

ια να γίνει κατανοητό τι ακριβώς είναι το κτίριο NZEB, ας δούμε λίγο τον ορισμό του: Κτίριο ΝΖΕΒ (σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης) είναι ένα κτίριο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης, του οποίου η ελάχιστη (σχεδόν μηδενική) καταναλισκόμενη ενέργεια προέρχεται στο μέγιστο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης και της παραγόμενης ενέργειας εντός ή πλησίον του κτιρίου. Αυτές τις πολιτικές θα κληθούν άμεσα να υλοποιήσουν και οι Δήμοι της χώρας, μια και αρκετά δημόσια κτίρια είναι στην αρμοδιότητα τους. Ήδη μεγάλες πόλεις στη Ευρώπη, ανάμεσα τους η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες έχουν πάρει αποφάσεις για υλοποίηση τέτοιων πολιτικών.

10 σημεία-κλειδιά για τα κτίρια μηδενική κατανάλωσης

Τ

ο Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου έχει συντάξει τα παρακάτω 10 σημεία για να υποστηρίξει και να ενεργοποιήσει μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του κλίματος στον κτιριακό τομέα σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να δώσει τον Οδικό Χάρτη για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΝΖΕΒ) που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2019 για τα δημόσια κτίρια:

Πράσινο σπίτι & κτίριο 21


Passive:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:02 μμ

Σελίδα 22

Εξοικονόμηση Παθητικά κτίρια

1

Τα νέα δημόσια κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου να κτίζονται στο μέλλον σύμφωνα με το πρότυπο του Κτιρίου NZEB. Στο βαθμό που είναι αυτό δυνατό, να χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κτίρια που θα χρησιμοποιούν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναβαθμίζονται στο επίπεδο ΝΖΕΒ Plus (στην περίπτωση κάλυψης όλων των ενεργειακών τους αναγκών) ή ΝΖΕΒ Premium (στην περίπτωση πλεονάσματος της παραγώμενης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Το ίδιο ισχύει για νέα κτίρια που νοικιάζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση κτλ. Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί ζήτηση για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου μικρότερη από 15 Kwh/τετραγωνικό μέτρο το χρόνο. Οι ανακαινίσεις ή νοικιασμένων κτιρίων να γίνονται με σκοπό να επιτευχθεί ζήτηση για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου μικρότερη από 25 Kwh/τετραγωνικό μέτρο το χρόνο. H χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ληφθεί υπ’ όψη και στην περίπτωση των αναβαθμίσεων.

2

Οικόπεδα που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πωλούνται μόνο υπό τον όρο ότι τα κτίρια που θα κατασκευαστούν σε αυτά θα ακολουθούν το πρότυπο του Κτιρίου ΝΖΕΒ, ή ότι οι αναβαθμίσεις που θα γίνουν θα χρησιμοποιούν τεχνολογία κατάλληλη για Κτίρια ΝΖΕΒ, με παράλληλη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να παρέχεται επίσης κατάλληλη επαλήθευση (π.χ. προκαταρκτικός σχεδιασμός με το κατάλληλο λογισμικό).

3

Ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός να προσαρμόζεται στο κλίμα της περιοχής. Να λαμβάνονται υπ’ όψη η τοπογραφική θέση του κτιρίου, το συμπαγές της μορφής του, ο προσανατολισμός του σε σχέση με τον ήλιο, η διεύθυνση των επικρατούτων ανέμων και η σκίαση. Αυτός ο σχεδιασμός να υποστηρίζεται από δεσμευτικές προδιαγραφές των μηχανολογικών συστημάτων και των συστημάτων παροχής ενέργειας στο κτίριο.

4

Οι τεχνικές υπηρεσίες που ανήκουν στο δήμο να είναι υποχρεωμένες να κατασκευάζουν τα νέα του κτίρια σύμφωνα με το πρότυπο του Κτιρίου ΝΖΕΒ και να εκσυγχρονίζουν το υπάρχον κτιριακό του απόθεμα χρησιμοποιώντας κατάλληλη τεχνολογία για τέτοια Κτίρια, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

5

Η πόλη ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει το δικό της πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων για επενδυτές και ιδιοκτήτες ώστε να ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε μέτρα προστασίας του κλίματος μέσα από την κατασκευή Κτιρίων ΝΖΕΒ, την αναβάθμιση υφιστάμενων και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6

Να εξασφαλίζεται διασφάλιση ποιότητας μέσω σταδίων για να ελεχθεί κατά πόσο έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν π.χ. έγκριση σχεδιασμού, προγραμματισμό εκτέλεσης, αρχική αυτοψία μετά την ολοκλήρωση του κτιριακού κελύφους, δεύτερη αυτοψία μετά την ολοκλήρωση του αεροστεγανού κελύφους του κτιρίου, ολοκλήρωση του κτιρίου, αξιολόγηση των τεχνικών μετρήσεων, ανεξάρτητη πιστοποίηση.

7

Να αναπτυχθούν κλιματικά ουδέτερες αστικές περιοχές σύμφωνα με το πρότυπο του κτιρίου ΝΖΕΒ ως πιλοτικά έργα.

8

Να διοργανωθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης/κατάρτισης ώστε να ενημερωθούν επενδυτές, κατασκευαστές, ιδιοκτήτες κτιρίων (ιδιώτες και επαγγελματίες), κάτοικοι, αρχιτέκτονες, τεχνίτες, οι τοπικές επιχειρήσεις, εμπειρογνώμονες του πολεοδομικού σχεδιασμού και οι πολιτικοί φορείς. Να γίνει υποχρεωτική η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν την έκδοση οικοδομικών αδειών. Να δημιουργηθούν κατάλληλα σχήματα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

θώς και η αντικατάσταση της ηλεκτρικά ενεργοβόρας τεχνολογίας, για παράδειγμα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης ή παροχής οικονομικών κινήτρων.

10

Να χρησιμοποιηθούν στρατηγικές δημοσίων σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενημερωτικές εκστρατείες, ώστε να κοινοποιείται οτιδήποτε σχετικό με την κατασκευή σύμφωνα με το πρότυπο του Κτιρίου ΝΖΕΒ και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με στόχο τον ευρύτερο αντίκτυπο, η ενεργειακή κατανάλωση κάθε κτιρίου να καταγράφεται και τα στοιχεία αυτά να δημοσιεύονται ως παραδείγματα προς μίμηση. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι βέβαιο ότι το σύνολο αυτών των μέτρων θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κτιριακό τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά τα δημοτικά έξοδα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πόλεων και δήμων σε όλη την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου που έχουν ήδη εφαρμόσει τέτοιες αρχές, εν μέρει ή εξ’ ολοκλήρου, και έχουν ωφεληθεί από την προκύπτουσα συνεισφορά στην προστασία του κλίματος. Αυτό το κείμενο έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει και άλλες πόλεις και δημοτικές αρχές να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις στις πρακτικές κατασκευής κτιρίων μέσα στην περιοχή δικαιοδοσία τους, καθώς η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους.

9

Να ενθαρρύνεται η χρήση οικιακών συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας και συστημάτων τεχνολογίας κτιρίου, κα-

Άρθρο του Στέφανου Παλλαντζά – Πολιτικού Μηχ/κου NTUA & Πρόεδρου ΔΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ 22 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

27/5/2014

1:04 μμ

Σελίδα 1


Knx:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:03 μμ

Σελίδα 24

Eξοικονόμηση Τί είναι το KNX πρωτόκολλο επικοινωνίας

Έξυπνη οικονομία με τεχνολογία ΚΝΧ Ασφάλεια, εξοικονόμηση και λειτουργικότητα σε μία ολοκληρωμένη λύση

Η

εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει πλέον τη δυνατότητα ενός κεντρικού αυτοματοποιημένου συστήματος, το οποίο και διαθέτει την ικανότητα ενός συνολικού ελέγχου των ηλεκτρικο-μηχανολογικών συσκευών μιας κατοικίας, όπως τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, οι λευκές συσκευές και κάθε είδος φωτισμού. Με βάση την πλέον προηγμένη τεχνολογία δε, το πρωτόκολλο ΚΝΧ, μπορεί να συνδυάσει σε αυτό περισσότερους από 340 κατασκευαστές και 7.000 προϊοντικές ομάδες, αναλύοντας απόλυτα τη διαθεσιμότητα της αγοράς και σε σχέση με το κόστος του εκάστοτε προϊόντος.

Η τεχνολογία ΚΝΧ

Τ

ο ΚΝΧ σήμερα είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο πρωτόκολλο κτιριακού αυτοματισμού και ενοποίησης διαφορετικών συστημάτων στον κόσμο. Είναι ανοιχτό και ανεξάρτητο από συγκεκριμένο κατασκευαστή, καθώς υποστηρίζεται από περισσότερους από 340 κατασκευαστές σε διεθνή κλίμακα και αποτελεί την «State of Art» λύση πλήρους ελέγχου όλων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σ’ ένα κτίριο. Ο σχεδιαστής κτιριακού αυτοματισμού μπορεί να επιλέξει όσα προϊόντα ΚΝΧ θέλει, από όσους κατασκευαστές θέλει, τα οποία όταν εγκατασταθούν στο ίδιο έργο, διαλειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα μεταξύ τους, παρόλο που είναι από διαφορετικό κατασκευαστή.

Δια-λειτουργία διαφορετικών κατασκευαστών στο ίδιο έργο

24 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Η δια-λειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών προσφέρει στην κυριολεξία μία εκπληκτική παλέτα περισσότερων από 7.000 προϊοντικών ομάδων στα χέρια ενός σχεδιαστή κτιριακού αυτοματισμού με το φανερό πλεονέκτημα ότι όταν ένα προϊόν δεν είναι διαθέσιμο από κάποιον κατασκευαστή, θα είναι διαθέσιμο από κάποιον ή κάποιους άλλους και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος. Επιπλέον, η ύπαρξη πολλών κατασκευαστών προσφέρει μακροβιότητα στα έργα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ΚΝΧ, αφού σε περίπτωση μίας μελλοντικής βλάβης ενός προϊόντος από έναν κατασκευαστή που έχει αποχωρήσει από την τεχνολογία ΚΝΧ, υπάρχουν διαθέσιμα παρόμοια προϊόντα από άλλους κατασκευαστές ΚΝΧ. Ο σχεδιαστής ενός συστήματος κτιριακού αυτοματισμού με την τεχνολογία ΚΝΧ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μία επικοινωνιακή ομπρέλα για όλα τα εγκατεστημένα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα σ’ ένα κτίριο. Αυτά μπορεί να είναι αντλίες θερμότητες, συστήματα ψύξης, θέρμανσης, εξαερισμού, σκιάσεις, φωτισμοί κάθε τύπου, λευκές συσκευές, συστήματα ασφαλείας, πυρανίχνευσης, συστήματα ενεργειακών μετρήσεων και ενεργειακής διαχείρισης καθώς και συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου από οπουδήποτε στον κόσμο μέσα από ταμπλέτες, έξυ-

Το ΚΝΧ ως πραγματικά ανοιχτή τεχνολογία μπορεί να ενοποιήσει επικοινωνιακά, ένα μεγάλο αριθμό άλλων τεχνολογιών

πνα κινητά, έξυπνες τηλεοράσεις και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επιπλέον το κτίριο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τη μελλοντική σύνδεσή του με το έξυπνο δίκτυο (Smart-Grid) προκειμένου να γίνει μέρος μίας έξυπνης βιώσιμης πόλης η οποία θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα ακόμα θεμελιώδες πλεονέκτημα της τεχνολογίας ΚΝΧ που την καθιστά πραγματικά ανοιχτή, είναι ότι ο σχεδιαστής κτιριακού αυτοματισμού μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλα πρωτόκολλα επικοινωνίας στο ίδιο έργο αφού υπάρχει μία πληθώρα κατάλληλων διεπαφών (Gateways) προς αλλά συστήματα, γεγονός που δίνει εκπληκτικές δυνατότητες ενοποίησης διαφορετικών συστημάτων στο ίδιο έργο.


Knx:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:04 μμ

Σελίδα 25

Η λειτουργία του ΚΝΧ

Γ

ια τη λειτουργία μίας εγκατάστασης ΚΝΧ σχεδιάζεται ένα αποκεντρωμένο δίκτυο μεταξύ των απαιτούμενων συσκευών ΚΝΧ, σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου. Η επικοινωνία των συσκευών μπορεί να γίνει καλωδιακά, ασύρματα, μέσω IP και μέσω ισχυρών ρευμάτων.

αναγκών, το οποίο το συμπληρώνουν οι χρήστες του κτιρίου, τις περισσότερες φορές με την συμβουλευτική καθοδήγηση ενός ΚΝΧ Partner.

2

Το ΚΝΧ υποστηρίζει διαφορετικά μέσα επικοινωνίας

Με κατάλληλο προγραμματισμό οι συσκευές ανταλλάσουν “τηλεγραφήματα” μεταξύ τους, τα οποία συνθέτουν την επιθυμητή συμπεριφορά του κτιρίου κατά την αλληλεπίδραση του με το φυσικό κόσμο.

Εφαρμογή και θέση σε λειτουργία Για το σωστό σχεδιασμό και την επιμελή υλοποίηση ενός έργου με την τεχνολογία ΚΝΧ, υπεύθυνοι είναι οι γνωστοί πιστοποιημένοι ΚΝΧ Partners. Αυτοί ακολουθούν μία εκπαίδευση διεθνούς επιπέδου, με εξετάσεις πιστοποίησης, σε εξειδικευμένα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά κέντρα, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της ΚΝΧ Association. Οι πιστοποιημένοι KNX Partners προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έργου με ΚΝΧ, ενώ αναλαμβάνουν το σχεδιασμό, το συντονισμό της κατασκευής, τον προγραμματισμό και τη θέση σε λειτουργία αυτού. Η τεχνολογία ΚΝΧ μπορεί να εφαρμοστεί σε κτίρια οποιουδήποτε μεγέθους ή χρήσης. Για παράδειγμα εμπορικά κτίρια, κτίρια γραφείων, ξενοδοχειακά συγκροτήμα-

Περισσότεροι από 42.200 πιστοποιημένοι ΚΝΧ Partners σε 127 χώρες (πηγή: www.knx.org)

τα, κατοικίες ακόμη και ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα, όπως για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις ενός πανεπιστημίου.

Τα 4 «βήματα» της… επιτυχίας Για την επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνολογίας ΚΝΧ προαπαιτούνται τέσσερα σημαντικά βήματα:

1

Προσεκτική διερεύνηση αναγκών έτσι ώστε οι προτεινόμενες οικονομοτεχνικές λύσεις να ταιριάζουν στις ανάγκες του κτιρίου και του χρήστη. Το κατάλληλο εργαλείο στην περίπτωση αυτή είναι το ερωτηματολόγιο διερεύνησης

Δημιουργική επικοινωνία με κάθε εμπλεκόμενο μηχανικό που προτείνει κάποιο ηλεκτρομηχανολογικό σύστημα (π.χ. θέρμανσης, ψύξης, εικόνας, ήχου κ.τ.λ.) προκειμένου να διαφανούν οι τρόποι επικοινωνίας του κάθε συστήματος με τα υπόλοιπα. Όπως προαναφέρθηκε ένα μεγάλο πλεονέκτημα κατά τη χρήση της τεχνολογίας ΚΝΧ είναι η ενοποίηση των διαφορετικών συστημάτων σε μία επικοινωνιακή ομπρέλα, κατά συνέπεια θα ήταν αποτυχία σχεδιασμού κατά την ολοκλήρωση του έργου να υπάρχουν εγκατεστημένα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους.

3

Η επίβλεψη κατά την κατασκευή του έργου αποτελεί πάντα σημαντικό παράγοντα της ποιοτικής κατάληξης του έργου.

4

Σωστός προγραμματισμός και θέση σε λειτουργία του έργου, διαδικασίες οι οποίες ζωντανεύουν το έργο και κάνουν τα κτίρια να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Είναι η στιγμή που εκπληρώνεται η υπόσχεση που δόθηκε κατά την προσεκτική διερεύνηση των αναγκών του έργου στην φάση του σχεδιασμού.

Με «σφραγίδα» ποιότητας

Η

τεχνολογία ΚΝΧ είναι εγκεκριμένη ως: Ευρωπαϊκό Πρότυπο (CENELEC EN 50090 και CEN EN 13321-1) Διεθνές Πρότυπο (ISO/IEC 14543-3) Κινέζικο Πρότυπο (GB/T 20965) ANSI/ASHRAE Πρότυπο Επιπρόσθετα όλοι οι κατασκευαστές προϊόντων ΚΝΧ είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με το ISO 9001.

Η συμμόρφωση με τα πρότυπα διασφαλίζει ποιότητα για τον σχεδιαστή, για το κτίριο και φυσικά για τον τελικό χρήστη. Άλλη μία καινοτομία της τεχνολογίας ΚΝΧ είναι ότι, όλα τα προϊόντα της προ-

γραμματίζονται και θέτονται σε λειτουργία με ένα μόνο λογισμικό, το ETS (Engineering Tool Software), το οποίο είναι ανεξάρτητου κατασκευαστή και διατίθεται μόνο από την ΚΝΧ Association.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 25


Knx:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:08 μμ

Σελίδα 26

Eξοικονόμηση Τί είναι το KNX πρωτόκολλο επικοινωνίας Τα οφέλη για τον καταναλωτή Η τεχνολογία ΚΝΧ μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε νέα, υπό κατασκευή κτίρια, όσο και σε υφιστάμενα και τα οφέλη είναι πραγματικά εντυπωσιακά εφόσον γίνει προσεκτικός και επιμελής σχεδιασμός του έργου. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα έργο, τόσο αυξάνεται η ανάγκη εφαρμογής συστημάτων έστω και βασικού κτιριακού αυτοματισμού προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, λειτουργικότητα και άνεση για τους χρήστες.

Ένα πραγματικό παράδειγμα…

Μ

ία φίλη, η Μαρία είναι ΓυναικολόγοςΜαιευτήρας και διαμένει σε μία μεγάλη κατοικία τριών επιπέδων με περισσότερα από 45 ανοίγματα με ρολά, περισσότερα από 60 κυκλώματα φωτισμού μοιρασμένα ανά επίπεδο και φυσικά τα αντίστοιχα συστήματα ψύξης-θέρμανση ανά χώρο. Επίσης σ’ όλα τα

υπνοδωμάτια και στο σαλόνι υπάρχουν έξυπνες τηλεοράσεις και συστήματα ήχου και εικόνας. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, είναι μόνη στην οικία της με τα δύο παιδιά της στα δωμάτιά τους να βλέπουν στις έξυπνες τηλεοράσεις κάποιο εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ. Η ίδια,

αφού έβαλε το φαγητό στο φούρνο, διαβάζει στο σαλόνι μία νέα έρευνα για τον ανώδυνο τοκετό, ακούγοντας μουσική όταν ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο… Σπάσανε τα νερά… Οξύς τοκετός! Σε 30 λεπτά πρέπει να είναι στο μαιευτήριο. Πρέπει σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα να κλείσει το κτίριο και να φύγει.

θα σήμαινε για την Μαρία «πρέπει να κλείσει το κτίριο» αν δεν είχε ? Τιεγκατεστημένο κάποιο σύστημα κτιριακού αυτοματισμού στην οικία της; 1. Θα έπρεπε να πάει σε κάθε συμβατικό διακόπτη ρολού, σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να κλείσει ένα-ένα τα ρολά του κτιρίου για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορεί στη συνέχεια να οπλίσει το σύστημα ασφαλείας. 2. Θα έπρεπε να πάει σε κάθε συμβατικό διακόπτη φωτισμού, σε κάθε επίπεδο, για να σβήσει ένα-ένα τα αναμμένα εσωτερικά αναμμένα φώτα του κτιρίου για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. 3. Θα έπρεπε να πάει σε κάθε συμβατικό διακόπτη φωτισμού, σε κάθε επίπεδο, για να ανάψει ένα-ένα όλα εκείνα τα εξωτερικά φώτα που θέλει προκειμένου να έχει ένα

εξωτερικό φωτισμό ασφαλείας. 4. Θα έπρεπε να σβήσει το φούρνο για να μην προκληθεί φωτιά το κτίριο. 5. Θα έπρεπε να μειώσει την επιθυμητή θερμοκρασία σε κάθε συμβατικό θερμοστάτη, σε κάθε επίπεδο, του κτιρίου για να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας. 6. Θα έπρεπε να κλείσει το ηχοσύστημα στο σαλόνι, 7. Θα έπρεπε να κλείσει τις έξυπνες τηλεοράσεις στα δωμάτια των παιδιών για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. 8. Και τέλος φεύγοντας θα έπρεπε να οπλίσει το σύστημα ασφαλείας για λόγους ασφαλείας.

Το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι εργασίες σε ένα κτίριο τριών επιπέδων απαιτούν πολύ χρόνο ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος καθότι πρέπει να φύγει για το μαιευτήριο, ενώ στο ενδιάμεσο πρέπει να αφήσει και τα παιδιά της στη γιαγιά τους. Αλλά και να υπήρχε χρόνος φανταστείτε κάθε φορά που απλώς ήθελε να φύγει από την οικία της να έπρεπε να κάνει όλες αυτές τις εργασίες. Επίσης, όταν θα ληφθεί σήμα χαμηλότερης ταρίφας από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα είναι κανείς στο κτίριο για να ενεργοποιήσει το πλυντήριο πιάτων και ρούχων προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.

η Μαρία όταν «πρέπει να κλείσει το κτίριο» με εγκατεστημένο ? Τιένακάνει σύστημα κτιριακού αυτοματισμού της τεχνολογίας ΚΝΧ; 1. Η Μαρία φωνάζει τα παιδιά της να κατέβουν στο σαλόνι με τα μπουφάν τους. 2. Μπαίνουν στο εσωτερικό ασανσέρ της οικίας και κατεβαίνουν στο υπόγειο γκαράζ. 3. Η Μαρία πατάει ένα μόνο πλήκτρο με το σενάριο «Μαιευτήριο». 4. Μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν. Ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέσω smartphone, tablet και smart tv γίνεται εύκολα μέσω της τεχνολογίας KNX.

26 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

6/3/2014

2:28 πμ

Σελίδα 1


Knx:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:09 μμ

Σελίδα 28

Eξοικονόμηση Τί είναι το KNX πρωτόκολλο επικοινωνίας

? Τι συνέβηκε στην οικία η όποια ήταν σε πλήρη λειτουργία; Ενώ η Μαρία οδηγεί προς το μαιευτήριο είναι ήσυχη ότι «έκλεισε το κτίριο» ενώ σκέφτεται πόσο αυτό είναι: Ενεργειακά σωστό καθότι: O Οι θερμοστάτες μείωσαν την επιθυμητή θερμοκρασία, κατά συνέπεια δεν σπαταλείται ενέργεια από το σύστημα θέρμανσης. O Τα εσωτερικά φώτα έκλεισαν. O Το ηχοσύστημα έκλεισε. O Οι έξυπνες τηλεοράσεις έκλεισαν. O Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων θα ενεργοποιηθούν αυτόματα όταν η ταρίφα του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει χαμηλότερη τιμή, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα. Ασφαλές καθότι: O Ο ηλεκτρικός φούρνος έσβησε και έτσι δεν κινδυνεύει να πάρει φωτιά το κτίριο. O Όλα τα ρολά έκλεισαν «σφραγίζοντας» το κτίριο. O Άναψε ο εξωτερικός φωτισμός ασφαλείας έτσι ώστε το κτίριο να είναι φωτεινό και αποτρεπτικό σε κακόβουλους επισκέπτες. O Όπλισε το σύστημα ασφαλείας μετά από 5 λεπτά για να έχουν το χρόνο να φύγουν από το γκαράζ. Επιπλέον σκέφτεται ότι, αν σημάνει συναγερμός θα ανάψουν όλα τα εσωτερικά φώτα του κτιρίου, ενώ τα εξωτερικά φώτα θα αναβοσβήνουν περιοδικά προκειμένου να τρέψουν σε φυγή τον εισβολέα όπως γίνεται εξάλλου κι’ αν πιέσει κάποιος ένα από τα πλήκτρα πανικού που υπάρχουν εντός του κτιρίου. O Ενεργοποιήθηκε η εξομοίωση παρουσίας κατά την οποία το κτίριο συμπεριφέ-

Με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου, το κτίριο ανταποκρίθηκε στην ανάγκη της Μαρίας να φύγει άμεσα, αφήνοντάς αυτό ενεργειακά σωστό και ασφαλές

ρεται σαν κάποιος να είναι μέσα. Για παράδειγμα, αν είναι βράδυ το κτίριο μπορεί να ανάβει κάποια φώτα σε διάφορους χώρους έτσι κάποιος που βλέπει το κτίριο απ’ έξω να νομίζει ότι κάποιος είναι μέσα. Λειτουργικό καθότι δεν χρειάστηκε ούτε 5 λεπτά για να διαχειριστεί τα ηλεκτρομηχανολογικά φορτία του κτιρίου και φύγει από αυτό. Επιπλέον το κτίριο έστειλε πληροφοριακό email στο σύζυγο γράφοντας: «Είμαι εκτάκτως στο μαιευτήριο, τα παιδιά είναι στη γιαγιά». Άνετο αφού δεν χρειάστηκε να ταλαι-

πωρηθεί ανεβοκατεβαίνοντας τους 3 ορόφους για να κλείσει ρολά, φώτα, τηλεοράσεις κ.τ.λ. Επιπρόσθετα, η Μαρία γνωρίζει ότι, με την τεχνολογία ΚΝΧ είναι δυνατό να αναπροσαρμόζει την συμπεριφορά της οικίας της σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της οικογένειάς της. Αυτό προκύπτει από τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμό των εγκατεστημένων συσκευών ΚΝΧ με αποτέλεσμα ένα κτίριο να είναι απολύτως ευέλικτο και προσαρμοζόμενο σε κάθε μελλοντική ανάγκη.

χνική καθοδήγηση του έργου είναι η επιλογή του κατάλληλου πιστοποιημένου ΚΝΧ Partner ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη του έργου, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την παράδοσή του, έχοντας έναν ευχαριστημένο χρήστη. Τα προϊόντα ΚΝΧ προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες στη ζωή ενός κτιρίου γι’ αυτό και ο κατάλληλος προγραμματισμός και η θέση σε λειτουργία αυτών, είναι ζωτικής σημασίας και είναι μία υπηρεσία αμειβόμενη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τους προσφέρεται δωρεάν ο προγραμματισμός, καθότι συνήθως ο απώτερος σκοπός είναι μόνο το εμπορικό κέρδος παραδίδοντας ένα κτίριο με πολύ φτωχό προγραμματισμό σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία ΚΝΧ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση έργων με την τεχνολογία ΚΝΧ, εκτός από τα ιδία κεφάλαια, θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά για παράδειγμα, την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ή γενικότερα την κατασκευή νέων βιώσιμων κτιρίων κάθε μεγέθους και τύπου προετοιμασμένων να ενταχτούν σε μία έξυπνη πόλη (smart-grid ready buildings), συμβάλλοντας στην μέγιστη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτής.

Κόστος και χρηματοδότηση

Τ

ο κόστος ενός έργου ΚΝΧ εξαρτάται από το βαθμό αυτοματισμού ο οποίος προκύπτει από τις ανάγκες του κτιρίου και των χρηστών. Όπως επισημάνθηκε και παραπάνω είναι καθοριστικής σημασίας η φάση του σχεδιασμού και της διερεύνησης αναγκών προκειμένου ο χρήστης να πληρώσει για να εκπληρώσει τις ανάγκες του και να παραλάβει ένα κτίριο μελλοντικά επεκτάσιμο και ανοιχτό στις τεχνολογικές εξελίξεις. Εξάλλου, στη διαμόρφωση του κόστους παίζει ρόλο και από ποιους κατασκευαστές θα γίνει η προμήθεια των συσκευών ΚΝΧ καθότι υπάρχουν περισσότεροι από 340 κατασκευαστές με αντίστοιχες διαφορές στο κόστος και τις δυνατότητες των προϊόντων τους. Καθοριστική, για τη σωστή οικονομοτε-

www.knxtraining.gr

Άρθρο του Γιώργου Λάζου M.Sc. Πιστοποιημένου Εκπαιδευτή ΚΝΧ και Iδιοκτήτη του Πιστοποιημένου Εκπαιδευτικού Κέντρου της Quantum 28 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Green_foot_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:27 μμ

Σελίδα 29

Εξοικονόμηση Ενεργειακή ανακαίνιση

«Χάρτης» αναβάθμισης του κτιρίου από την greenfootprint Ελάχιστο κόστος, μέγιστη απόδοση

Η

σημασία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), το οποίο και αναμενόταν να λειτουργήσει ως η «Πράσινη Ταυτότητα» στην αγορά ακινήτων, μπορεί να απαξιώθηκε από τις κρατικές ενέργειες, η λύση όμως συνεχίζει να υφίσταται μέσω της εταιρείας grennfootprint, η οποία και παρέχει πλέον στους πελάτες της και μία ολοκληρωμένη Οικονομοτεχνική Μελέτη Εξοικονόμησης (Ο.Μ.Ε.). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν οδικό χάρτη συνολικής βελτίωσης του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος ενός κτιρίου και αναβάθμισης της Ενεργειακής Ταυτότητας του, που δίνεται στον ιδιοκτήτη του, προσδιορίζοντας το ελάχιστο κόστος και τη μέγιστη απόδοση.

χρήσεις της μ ελέ τη Η οικονομοτεχνική μελέτη ς

Οι 6

1

Την εκπλήρωση των σημερινών και μελλοντικών υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη σε σχέση με το κράτος.

2

Τον σωστό χρηματοοικονομικό προγραμματισμό της Ενεργειακής Αναβάθμισης του ακινήτου.

3 4 5 6

Τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας ενός ακινήτου. Την αναβάθμιση της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Την μελλοντική μείωση της φορολογίας του ακινήτου. Την μετάβαση σε πιο βιώσιμο μοντέλο διαβίωσης χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

1 2

Κατευθύνσεις χρηματοδότησης

ο

τικών και παθητικών χαρακτηριστικών του ακινήτου ώστε να εκδοθεί αξιόπιστο ΠΕΑ.

ς τη

που προσφέρει στους πελάτες της η greenfootprint είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για κάθε ιδιοκτήτη κτιρίου, για τους εξής λόγους:

ματα για την υλο 4 βή πο ίη Βήμα: Πραγματοποιείται σή λεπτομερής καταγραφή των ενεργηΒήμα: Τα στοιχεία του ακινήτου που καταγρά-φονται συμπληρώνονται αν απαιτηθεί από μετρήσεις κατανάλωσης ενέργειας , που θα αναδείξουν το προφίλ κατανάλωσης , τις παθογένειες στην λειτουργία των συστημάτων και την καθημερινή πρακτική των ενοίκων. ο

3

Βήμα: Διερευνώνται οι δυνατότητες αναβάθμισης των υπαρχόντων συστημάτων και προτείνονται καλές πρακτικές διαχείρισης του ενεργειακού φορτίου τους.

4

ο

ο

Βήμα: Προτείνονται και αξιολογούνται σε

σχέση με τον χρόνο απόσβεσης οι βέλτιστες λύσεις συνδυασμένης επέμβασης στα παθητικά και ενεργητικά χαρακτηριστικά του κτιρίου με στόχο την κατακόρυφη βελτίωση της ενεργειακής του κατηγορίας.

1

η Κατεύθυνση: Χρήση του επιδοτούμενου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» αν το ακίνητο και το ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη μπορούν να υπαχθούν σε αυτό.

2

η Κατεύθυνση: Χρήση ιδίων κεφαλαίων σε στάδια και με προτεραιότητες που προτείνονται στη μελέτη, ανάλογα των δυνατοτήτων του ιδιοκτήτη που δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε δανεισμό.

3

Κατεύθυνση: Χρήση εξειδικευμένου τραπεζικού δανεισμού για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ένα καλό οικονομικό προφίλ ιδιοκτήτη οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης έως 15.000 ευρώ χρηματοδοτούνται χωρίς προσημείωση και με επιτόκιο 4,5-5%. η

Το προφίλ της εταιρείας

Η

δραστηριότητα της greenfootprint εκτείνεται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών που ολοένα και περισσότερο γίνονται απαραίτητες στον κτιριακό τομέα και περιλαμβάνει από απλές και γρήγορες λύσεις βελτίωσης και παρακολούθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε υπάρχοντα κτίρια κατοικίας, πολυκατοικίες και κτίρια γραφείων μέχρι τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι προτάσεις της συνδυάζουν τον βιοκλιματικό-παθητικό σχεδιασμό του κελύφους του κτιρίου με τα κατάλληλα επιλεγμένα και προσεκτικά διαστασιολογημένα ενεργητικά μηχανολογικά συστήματα με υψηλό δείκτη απόδοσης. Συμπληρωματικά, προτείνονται λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας που στο άμεσο μέλλον θα καταστούν οικονομικά αποδοτικότερες. Το ερευνητικό έργο της αφορά την εξέλιξη μεταφερόμενων ή λυόμενων κατοικιών

με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με δυνατότητες εφαρμογής στον τουρισμό, στις κατασκευές, στις αγροτικές εργασίες και στην εφήμερη κατοικία.

Tηλ.: 210-6236388 www.greenfootprint.gr

Άρθρο του Λεωνίδα Μαυρίδη, Αρχιτέκτονα M.Sc. Environmental Design Πράσινο σπίτι & κτίριο 29


SystemAir_new:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:07 μμ

Σελίδα 30

Eξοικονόμηση Συστήματα εξαερισμού κτιρίων

Mε νέο αέρα Η σημασία της Indoor Air Quality

Τ

α τελευταία ειδικά χρόνια, η μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κτιρίων έχει επεκταθεί και ενταθεί σε κάθε επιμέρους τομέα, όπως αυτός της ενέργειας, οδηγώντας παράλληλα και σε νέες τεχνολογίες αρχικά για τον εντοπισμό των «διαρροών» και εν συνεχεία για την εξοικονόμησή της. Στο πλαίσιο αυτό, παγκόσμιες έρευνες έχουν αναδείξει και το θέμα του εσωτερικού αέρα σε κάθε κατοικία, οικιακή ή επαγγελματική, όπου και έχει διαπιστωθεί μία υψηλής σημασίας «ασθένεια» των κτιρίων, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισής της, ο οποίος και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ως αποτέλεσμα, την ουσιαστική εξάλειψη της εσωτερικής ρύπανσης και κατ’επέκταση την επίτευξη μίας τεράστιας εξοικονόμησης ενέργειας, της τάξης ακόμη και του 90%.

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο


SystemAir_new:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:09 μμ

Σελίδα 31

Εσωτερική ρύπανση στο 30% των κτιρίων

Ο

όρος «εσωτερικός αέρας - indoor air» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει το εσωτερικό περιβάλλον μη βιομηχανικών κτιρίων όπως κτίρια γραφείων, δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα, εστιατόρια κ.λπ.) και ιδιωτικές κατοικίες. Οι ρυπογόνοι παράγοντες στον εσωτερικό αέρα αυτών των κτιρίων είναι συνήθως του ιδίου τύπου με εκείνους που εντοπίζονται στον υπαίθριο αέρα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις των ρύπων στο εσωτερικό αυτών των κτιρίων ξεπερνούν τις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις. Πολλοί κάτοικοι ή εργαζόμενοι

σε κτίρια εκφράζουν παράπονα για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν, δημιουργώντας την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 30% των νέων ή επισκευαζόμενων κτιρίων παρουσιάζουν προβλήματα «εσωτερικής ρύπανσης» . Ο ανεπαρκής ή ακατάλληλος αερισμός, καθώς και οι χημικοί, βιολογικοί και φυσικοί ρύποι που προέρχονται από διάφορες πηγές (π.χ. φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, προϊόντα καθαρισμού, καπνός από τσιγάρα κτλ.) μπορεί να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα βλαβερό για τους ένοικους περιβάλλον. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δύσπνοια, ίλιγγος, εξάντληση, λήθαργος, δακρύρροια, αδυναμία συγκέντρωσης σχετίζονται άμεσα με την παραμονή σε

ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι ειδικοί ονομάζουν την εκδήλωση τέτοιων συμπτωμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως τους εργαζομένους σε γραφεία, «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου (ΣΑΚ)».

Ξέρετε ότι… O το 30% των νέων ή επισκευαζόμενων

κτιρίων παρουσιάζουν προβλήματα «εσωτερικής ρύπανσης» O ο ανεπαρκής ή ακατάλληλος αερισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, η δύσπνοια, ο ίλιγγος, η εξάντληση, ο λήθαργος, η δακρύρροια και η αδυναμία συγκέντρωσης O οι χημικοί, βιολογικοί και φυσικοί ρύποι που προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως τα φωτοτυπικά μηχανήματα και ο καπνός του τσιγάρου, στο εσωτερικό των κτιρίων, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς, ως «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου (ΣΑΚ)».

Πράσινο σπίτι & κτίριο 31


SystemAir_new:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:18 μμ

Σελίδα 32

Eξοικονόμηση Συστήματα εξαερισμού κτιρίων Το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου»

Η

ανάδειξη του «σύνδρομο άρρωστου κτιρίου», αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την καλύτερη «ανάγνωση» τόσο των ιδίων των κτιρίων, όσο και των ανθρώπων που ζούνε μέσα σε αυτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μελετώντας το φαινόμενο του ΣΑΚ, πλήθος επιδημιολογικών μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, συμβάλλοντας καθοριστικά στα εξής: Μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων Αύξηση της απώλειας εργατοωρών λόγω ασθενείας των εργαζομένων Αύξηση των απουσιών των μαθητών των σχολείων Μείωση της περιόδου ζωής πλήρους ικανότητας Ο εντοπισμός, ή μέτρηση και η καταγραφή των ρυπογόνων παραγόντων που συμβάλουν στην εμφάνιση του ΣΑΚ οδηγούν στην λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή να εξαλειφθεί το σύνδρομο αυτό.

Η «διάγνωση» του ΣΑΚ Το CO2 το οποίο παράγεται από την ανθρώπινη εκπνοή συναντάται συχνά σε αυξημένες ποσότητες σε χώρους με πολλά άτομα και χωρίς επαρκή αερισμό. Δεν είναι τοξική ουσία, ωστόσο σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί ασφυξία. Συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 800 ppm φανερώνουν ανεπαρκή αερισμό, συγκεντρώσεις από 600-800 ppm, δείχνουν επαρκή αερισμό, ενώ συγκεντρώσεις μικρότερες των 600 ppm είναι οι συνιστώμενες για τα σχολεία.

Το όριο συγκέντρωσής του σύμφωνα με την ASHRAE είναι 1000 ppm για συνεχή έκθεση (8h), ενώ η μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση είναι 9000mg/m³ (5001.14 ppm) σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 2425/ 86. Παρόλα αυτά, τιμές CO2 μεγαλύτερες των 600ppm θεωρούνται πλέον οριακά ανεκτές. Ως μέτρο περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα σε εσωτερικούς χώρους θεωρείται ο περιορισμός των πηγών εκπομπής του και ο συχνός αερισμός. Το CO2 λοιπόν είναι ένας χρήσιμος δείκτης για την αξιολόγηση της ποιότητας του εξαερισμού. Οι Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOC’s) (αλκάνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες, εστέρες, αλκοόλες, και κετόνες) εκπέμπονται από διαλυτικά και καθαριστικά προϊόντα, κόλες, ρητίνες, προωθητικά σπρέι, μαλακτικά και αποσμητικά, χημικά για ξηρό καθαρισμό, πίνακες και διακοσμητικά με βαφές, αποθηκευμένα καύσιμα, υλικά για οροφές και πατώματα, κεριά και υλικά γυαλίσματος, μαρκαδόρους και πλαστικοποιητές. Είναι μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες ουσιών, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι VOC μπορεί να επηρεάσουν την άνεση του ανθρώπου και μπορεί να προκαλέσουν αισθητήριες επιδράσεις [Molhave 1992]. Αυτό σημαίνει ότι οι VOC είναι μια από τις αιτίες για την αντίληψη της κακής ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων από τους ενοίκους και για την παρουσία σχετικών συμπτωμάτων. Τα επίπεδα των VOC που βρίσκονται

στον αέρα εσωτερικών χώρων δεν είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνα για τοξικές επιδράσεις στην υγεία, εντούτοις, αρκετές Πτητικές Οργανικές Ενώσεις έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες, ενώ άλλες είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία [ΠΟΥ 1987, IARC 1982, ΠΟΥ 1989, Amman 1986]. Σύμφωνα με την οδηγία που προτείνεται από τον Molhave [Molhave 1990], το επίπεδο TVOC δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200 μgm-3, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη άνεση, ενώ ο Seifert [Seifert 1990] πρότεινε τιμή στόχο 300 μgm-3 για το TVOC. Επίσης συναντώνται αρκετές φορές σε μεγάλες συγκεντρώσεις αμίαντος, ραδόνιο, φορμαλδεΰδη, μόλυβδος, bioaerosols, ρύποι καύσεων και τσιγάρου.

Η ανάγκη για «Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα»

Η

διάγνωση των επιπτώσεων του ΣΑΚ οδήγησε και στην ανάδειξη της ανάγκης για αύξηση της ποιότητας του αέρα

32 Πράσινο σπίτι & κτίριο

που αναπνέουμε μέσα στα κτίρια. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε και όρος Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα (IAQ-Indoor Air Quality). Σωστή ποιότητα αέρα σε ένα εσωτερικό χώρο σημαίνει συνθήκες υγείας και άνεσης για τα άτομα που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό. Η παροχή φρέσκου αέρα λοιπόν είναι απαραίτητη για την υγιεινή διαβίωσή μας. Ο φυσικός αερισμός αποτελεί λύση ωστόσο δεν είναι η ιδανική καθώς σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια κλιματισμού. Επίσης οι νέοι κανονισμοί επιβάλουν παχύτερα στρώματα τοιχοποιίας και πιο σύγχρονες τεχνικές μόνωσης, ώστε να μειωθούν οι απώλει-

ες ενέργειας. Αυτό αποτρέπει την «φυσική» αναπνοή του κτιρίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα ανάπτυξης μούχλας. Επομένως ο Μηχανικός Εξαερισμός είναι απαραίτητος για να αραιώσει και να εξαντλήσει τους εσωτερικούς ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα και τις πτητικές οργανικές ενώσεις. Έτσι λοιπόν απαιτείται η χρήση των ανεμιστήρων για να εισαγάγουν το φρέσκο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και να αποβάλουν τον πολυδιατηρημένο αέρα από το εσωτερικό του κτιρίου στο εξωτερικό περιβάλλον.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:12 πμ

Σελίδα 1


SystemAir_new:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:22 μμ

Σελίδα 34

Eξοικονόμηση Συστήματα εξαερισμού κτιρίων Ολοκληρωμένα «πακέτα» ελέγχου

Μ

εγάλο πλεονέκτημα της συνεχούς προόδου της τεχνολογίας είναι τα ολοκληρωμένα πακέτα Ελέγχου Απαιτήσεων Αερισμού (Demand Ventilation) όπου η παροχή αέρα είναι ρυθμισμένη σύμφωνα με την ενεργό απαίτηση. Γι αυτό και χρησιμοποιείται μόνο η απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για την δημιουργία του σωστού επιπέδου άνεσης. Ο ανεμιστήρας επιβραδύνει αυτόματα τις στροφές του, μειώνοντας την παροχή αέρα ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Ο Έλεγχος Απαιτήσεων Αερισμού μας δίνει μια αποτελεσματική λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας με χαμηλά λειτουργικά έξοδα, μειώνοντας τις φθορές χρήσης και έχει μηδαμινή περιβαλλοντική επίδραση. Με άλλα λόγια προσφέρεται μεγαλύτερη άνεση με μικρότερο κόστος λειτουργίας.

Η λειτουργία ενός συστήματος αερισμού Ο αερισμός των δωματίων βασίζεται ουσιαστικά στις διαφορές πίεσης. Για το λόγο αυτό το κτίριο κατοικίας σας, από την οπτική γωνία του αερισμού, αποτελείται από 3 ζώνες: τις ζώνες του εξερχόμενου αέρα (κουζίνα,

μπάνιο, τουαλέτα), τις ζώνες εισερχόμενου φρέσκου αέρα (υπνοδωμάτιο, καθιστικό) και τις ενδιάμεσες ζώνες μεταφοράς αέρα (διάδρομοι, προθάλαμοι). Το σύστημα αερισμού καθώς αποβάλλει τον αέρα από τα δωμάτια με υγρασία, ανακτά, μέσω του εναλλάκτη, το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής του ενέργειας προτού καταλήξει στο εξωτερικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή φρέσκος αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον προσάγεται αφού φιλτραριστεί και ανακτηθεί στον εναλλάκτη. Ο φρέσκος τώρα αέρας μέσω του δικτύου των αεραγωγών θα διανεμηθεί στα δωμάτια. Από εκεί, μέσω ανοιγμάτων (χαραμάδα πόρτας, στόμια θυρών) ο αέρας θα διασχίσει διαδρόμους και προθαλάμους και θα καταλήξει σε κουζίνα, μπάνιο και τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο τύποι αέρα (εισερχόμενος-εξερχόμενος) δεν αναμιγνύονται. Επίσης εάν η επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου είναι ίδια με του εξωτερικού περιβάλλοντος τότε ο φρέσκος αέρας εισέρχεται στο χώρο χωρίς να περάσει από τον εναλλάκτη (Bypass - free cooling).

Η λύση SaveVent Comfort

Μ

ία τέτοια λύση αερισμού, είναι και το SaveVent Comfort της Systemair. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αερισμού, το οποίο και καλύπτει πλήρως την ανάγκη αερισμού των χώρων ενός κτιρίου, ενώ παράλληλα η

λειτουργία του αερισμού είναι ελεγχόμενη σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις (Demand Ventilation). Με τη χρήση της μονάδας εξοικονομούνται ενέργεια και χρήματα από την μείωση της λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού.

Το SaveVent Comfort προσφέρει μια καλή, σταθερή και άνετη ατμόσφαιρα σε κάθε χώρο κατοικίας ή εργασίας, με την ανάγκη να ανοιχτούν τα παράθυρα για ανανέωση του αέρα, να είναι πλέον περιττή.

γότερη ενέργεια για τη λειτουργία των ανεμιστήρων. Η ενίσχυσή τους με ενεργό άνθρακα τα καθιστά ακόμα πιο αποδοτικά. Γενικότερα, η αποτελεσματικότητα των φίλτρων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των σωματιδίων, το είδος και το υλικό του φίλτρου και το βαθμό φόρτισής του. Ο

τελευταίος παράγοντας ουσιαστικά επιβάλει την τακτική συντήρηση ή αντικατάσταση των φίλτρων.

Η απαραίτητη συντήρηση

Γ

ια την επίτευξη υψηλής ποιότητας αέρα, απαραίτητη κρίνεται και η τακτική συντήρηση κλιματιστικών μονάδων με σκοπό την επιθεώρηση των φίλτρων τους. Τα ηλεκτρονικά φίλτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην απομάκρυνση σωματιδίων, βακτηρίων και VOCs και συνάμα καταναλώνουν λι-

Συμπέρασμα

Ε

ν κατακλείδι, η εμφάνιση του συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων ή άλλων παρόμοιων συνδρόμων, συνδέεται με την φτωχή ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος στους χώρους των κτιρίων. Η έκθεση των χρηστών ενός κτιρίου σε μη ικανοποιητική ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος είναι πράγματι σημαντική

από την στιγμή που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου χρόνου τους μέσα στα κτίρια και επειδή συχνά οι ρύποι στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων μπορεί να εμφανίζουν συγκέντρωση και εκατό φορές μεγαλύτερη από την συγκέντρωση των αντιστοίχων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Τηλ.: 210-5789766 e-mail: info@systemair.gr www.systemair.gr

Άρθρο του Γιώργου Μάντεση, Μηχανολόγου Μηχανικού της Systemair 34 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:31 πμ

Σελίδα 1


Zeb:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:40 μμ

Σελίδα 36

Εξοικονόμηση Ενεργειακό management

«Τέλος» στη σπατάλη ενέργειας Οι υπηρεσίες του ενεργειακού management

Ο

τομέας ακινήτων ευθύνεται για το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην χώρα μας, γεγονός που μετατρέπει ουσιαστικά σε υποχρέωση, την ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωσή του. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, οδηγεί και ο νέο ελληνικός νόμος 3855/2010, με τίτλο «Μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική κρίση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», ο οποίος και όρισε τις βασικές πολιτικές, τους κανονισμούς και τα μέτρα για την ανάπτυξη της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για μια σημαντική ανάπτυξη των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO).

Η μεθοδολογία και τα 3 στάδια του Ενεργειακού management Η διαδικασία που ακολουθείται χαρακτηρίζεται από ευελιξία και χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή του πελάτη και την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Κάθε λύση είναι σχεδιασμένη για να προσαρμόζεται ακριβώς στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε κτιρίου. Αποτελείται από τρείς διακριτές φάσεις όπου πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ενέργειες και παράγουν συγκεκριμένες αναφορές (reports). Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι μία ολοκληρωμένη λύση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις, στις ιδιαιτερότητες και στους στρατηγικούς στόχους του πελάτη, με τελικό στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

1ο Στάδιο: Αρχική εκτίμηση Δημιουργία κτιριακού ενεργειακού προφίλ Ανάκληση υφιστάμενων δεδομένων ενεργειακής κατανάλωσης O Χορήγηση του ιστορικού της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου για τουλάχιστον ένα έτος χρήσης. O

Ετήσιο Διάγραμμα Μηνιαίας Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

36 Πράσινο σπίτι & κτίριο

O Συλλογή βασικής/ αρχικής πληροφορίας που αφορούν την ενεργειακή κατανάλωση, την χωροταξία, τον λειτουργικό σχεδιασμό, την παραγωγική διαδικασία Ειδικότερα τα στοιχεία αφορούν τα εξής: Χρήση Κτιρίου Τοποθεσία Βασικά χαρακτηριστικά καθημερινού ωραρίου Πλήθος χρηστών Μέγεθος/ Φόρμα καταγραφής Σχέδια Καταβασικών στοιχείων κτιρ σκευής ίου

O Καταγραφή των οικονομικών και επιχειρησιακών στόχων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της επιχείρησης. O Δημιουργία απλοποιημένου μοντέλου ενεργειακής προσομοίωσης με σκοπό την πιθανή κατανομή της ενεργειακής κατανάλωσης στις επιμέρους χρήσεις (ψύξη, φωτισμός, θέρμανση, κτλ) καθώς και την δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης


Zeb:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:42 μμ

Σελίδα 37

2ο Στάδιο: Αναλυτική Μελέτη O Διερεύνηση και συλλογή αναλυτικών στοιχείων που αφορούν τα εξής: Την κατασκευή του κτιρίου/ κτιριακό κέλυφος Συστήματα ψύξης/ θέρμανσης/ φωτισμού Πρόγραμμα λειτουργίας του Φόρμα καταγραφής κτιρίου Ιδιαιτερότητες αναλυτικών στοιχείων κτηρίου του κτιρίου O Εγκατάσταση εξοπλισμού συλλογής δεδομένων Μελέτη και τοποθέτηση μετρητών και λοιπού εξοπλισμού (έξυπνοι μετρητές ενέργειας, περιβαλλοντικοί αισθητήρες θερμοκρασίας-υγρασίας-φωτεινότητας κλπ) σε στρατηγικά σημεία με σκοπό την συλλογή ενεργειακών δεδομένων με ακρίβεια και στόχο την επεξεργασία των δεδομένων.

Αναλυτικό Μοντέλο ενεργειακής προσομοίωσης Δημιουργία μοντέλου για ενεργειακή προσομοίωση. Το κτίριο αναφοράς θα βασισθεί στα στοιχεία που συλλέχτηκαν και σε κοινές παραδοχές. Ο σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο βάσης για την O

ανάλυση της εφαρμογής των ενδεχόμενων λύσεων. O Ανάλυση-Μελέτη δεδομένων-Προτάσεις Τα συμπεράσματα από την ανάλυση των δεδομένων θα οδηγήσουν στην τελική εκτίμηση και απόφαση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας Υφιστάμενου Κτιρίου (kwh/m2/a)

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας Τυπικού Κτιρίου (kwh/m2/a)

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας Ιδανικού Κτιρίου (kwh/m2/a)

301,88

240 *

150 *

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας ανά τ.μ. ετησίως

3ο Στάδιο: Διαχείριση-παρακολούθηση κτιρίου Μ ετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων δύο φάσεων είτε γίνουν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είτε όχι, το κτίριο παρακολουθείται για την ενεργειακή του συμπεριφορά και απόδοση. Ειδικότερα γίνεται: O Αυτοματοποίηση διαδικασιών ελέγχου μέσω του εξειδικευμένου λογισμικού. O Παραγωγή αναφορών, στατιστικών στοιχείων ελέγχου της ενεργειακής κατανάλωσης.

Παραγωγή ειδοποιήσεων υπερβάσεων(alerts). O Λήψη αποφάσεων που αφορούν τυχόν προσαρμογή της λύσης λόγω αλλαγών (χώροι, εξοπλισμός, προσωπικό, τιμολόγια ενέργειας κλπ). O Αλλαγές στο είδος της παρακολούθησης και ελέγχου κατανάλωσης (Εστίαση και περαιτέρω ανάλυση σε συγκεκριμένους τομείς που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής). O

Πράσινο σπίτι & κτίριο 37


Zeb:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:43 μμ

Σελίδα 38

Εξοικονόμηση Ενεργειακό management Πλεονεκτήματα Αειφόρος δόμηση Περιβαλλοντικά Κίνητρα Μείωση κατανάλωσης ενέργειας Μείωση Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου Προστασία φυσικών πόρων Μείωση κατανάλωσης νερού Βελτίωση Ποιότητας Αέρα Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς Οικονομικά κίνητρα Αύξηση εμπορικής αξίας του ακινήτου και της επιχείρησης · Αύξηση πελατών λόγω βελτίωσης συνθηκών του εσωτερικού χώρου Μείωση λειτουργικών εξόδων Αύξηση της παραγωγικότητας εργαζομένων Αναγνωρισιμότητα κτιρίου

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Απόδειξη εταιρικής δέσμευσης για ορθή περιβαλλοντική διαχείριση Ενίσχυση τοπικής αγοράς / οικονομίας Δημιουργία υγιούς και ασφαλούς εσωτερικού περιβάλλοντος Ενίσχυση εταιρικής εικόνας και περιβαλλοντικής πολιτικής Κίνητρα ανταγωνιστικότητας Τάση της αγοράς στην Αειφόρο Δόμηση και Ανάπτυξη Branding / Δημόσιες Σχέσεις Παγκόσμια Ανταγωνισμός Τοπικός Ανταγωνισμός

Η ολοκληρωμένη λύση ΖΕΒ Εnergy Managment

Τ

ο ΖΕΒ Εnergy Managment είναι μια cloud -based πλατφόρμα στο διαδίκτυο που βοηθά τους διαχειριστές κτιρίων, τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ενέργειας να μετρήσουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων και να μειώσουν το κόστος. Ανεξάρτητα αν το κτίριο είναι μικρό κατάστημα ή αλυσίδα καταστημάτων ή μεγάλο κτιριακό συγκρότημα με ένα ή περισσότερα κτίρια, στην ίδια ή σε διαφορετική περιοχή κλπ, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας από οποιοδήποτε σημείο, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα. Στο πρώτο επίπεδο (Sensing-Monitoring) χρησιμοποιείται μια συνεχώς επεκτεινόμενη σειρά από «έξυπνους» μετρητές όπου καταγράφονται τα στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου σε

πραγματικό χρόνο. Για την επικοινωνία των «έξυπνων» μετρητών ενέργειας, των περιβαλλοντικών αισθητήρων θερμοκρασίας-υγρασίας-φωτεινότητας κλπ χρησιμοποιούνται ενσύρματα ή ασύρματα δίκτυα δεδομένων.

Στο δεύτερο επίπεδο (Data Store-Αποθήκευση Δεδομένων) όπου η αποθήκευση των δεδομένων μπορεί να γίνεται τοπικά εντός του κτιρίου, σε υποδομή του πελάτη ή σε υποδομή της ΖΕΒ. Στο τρίτο επίπεδο (Analytics) εκτελούνται ακριβείς αναλύσεις για να εντοπιστεί η σπατάλη ενέργειας, τη βελτιστοποίηση της χρήσης και των πόρων, να προβλέψει την κατανάλωση και την αποφυγή κόστους αιχμής της ζήτησης να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι ενέργειας έγκαιρα για τις αυξήσεις της κατανάλωσης και τελικά, την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Στο τέταρτο επίπεδο (Αειφορία & Reporting) παράγονται αναφορές (reports) με πολλούς Βασικούς Δείκτες

Απόδοσης (PKI’s) για να παρακολουθήσουν με ειδικά εργαλεία σύγκρισης για την κατάταξη των κτιρίων κλπ. Ετσι μπορεί να τεθούν στόχοι δαπανών οπως πχ η επιθυμητή μηνιαία δαπάνη ενέργειας και βέβαια παρακολουθούνται και καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες για την πλήρη μελέτη του παράγοντα “καιρικές συνθήκες” για την εξομάλυνση των σχετικών δεδομένων Στο πέμπτο επίπεδο (Βελτίωση) γίνονται ενέργειες για την βέλτιστη χρήση ενέργειας σε σύγκριση με τα όρια που έχουν τεθεί (Baseline) ,γίνονται αλλαγές η και προσαρμογές στις εταιρικές διεργασίες, βελτιώνεται η συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του κτιρίου κλπ

Ετήσιο Διάγραμμα Μηνιαίας Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εξωτερική Μηνιαία Μέση Θερμοκρασία

Υπηρεσίες «One-stop-shop» από τη ZEB Energy

Η

Zero Energy Building Α.Ε.E.Y. είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ιδρύθηκαν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας με υπουργική

απόφαση τον Ιούνιο του 2011. Η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια (θερμοπρόσοψη κτιρίου, Η/Μ εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, ενεργειακή διαχείριση κ.α), εξασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση των έργων από τρίτους. Ώς εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να παρέχει Υπηρεσίες

«One-stop-shop» όπως οι εξής: O Εκτίμηση O Συμβουλευτική, παροχή τεχνικών συμβουλών και σχεδιασμός O Οικονομική Διάρθρωση (των επενδύσεων κεφαλαίου) O Κατασκευή/ Υλοποίηση και Διαχείριση έργου O Παρακολούθηση, συντήρηση και διαχείριση κτιρίου O Διαχείριση ενέργειας και εγκαταστάσεων

Άρθρο του κ. Αρ.Παπαδόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΖΕΒ ΑΕΕΥ 38 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/3/2014

9:54 μμ

Σελίδα 1


FA_epa_new:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:44 μμ

Σελίδα 40

Φυσικό Αέριο Επαγγελματική οικονομία

Η ενεργειακή επιλογή του επαγγελματία Το φυσικό αέριο είναι πλέον βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Τ

ο φυσικό αέριο διαδίδεται ήδη με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς μεταξύ των ελληνικών νοικοκυριών, με χιλιάδες κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, να έχουν στραφεί σε αυτό, απολαμβάνοντας το πλήθος των πλεονεκτημάτων που προσφέρει, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και σε επίπεδα τιμής, όπου ειδικά και μετά τις τελευταίες μειώσεις, υπερτερεί σημαντικά έναντι των συμβατικών καυσίμων. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός (ο οποίος και μεγαλώνει διαρκώς) νοικοκυριών είναι ήδη εξοικειωμένος με την οικονομία, τα περιβαλλοντικά οφέλη, την ασφάλεια και τα γενικότερα πλεονεκτήματα της άνεσης και της ευ-

κολίας του φυσικού αερίου αλλά και τις πολλαπλές δυνατότητες χρήσης του στο σπίτι. Αρκετοί ωστόσο δεν γνωρίζουν ότι το καύσιμο αυτό έχει μετατραπεί πλέον και στην ιδανική λύση για κάθε επιχείρηση, η οποία φροντίζει να παραμένει «μάχιμη» στον ανταγωνισμό της αγοράς. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέρμανση, την ψύξη, τον κλιματισμό, το μαγείρεμα, το ψήσιμο, την παραγωγή ζεστού νερού και ατμού, την παραγωγή θερμού αέρα για τη χύτευση, αλλά ακόμη και την κατεργασία μετάλλων.

Οι επαγγελματίες επιλέγουν φυσικό αέριο Μεσαία και Μικρά Ξενοδοχεία Μπραζίτικος Γιάννης, ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου OSCAR, Σταθμό Λαρίσης

Α

πό την πολυετή εμπειρία μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής γνωρίζω καλά ότι οι συνάδελφοι του κλάδου μας έχουν εγκαίρως, από τα πρώτα χρόνια του φυσικού αερίου στην Αττική, αναγνωρίσει και εκμεταλλευτεί την ευκαιρία χρήσης του. Το ξενοδοχείο μας είναι από τα πρωτοπόρα του κλάδου, όχι γιατί έχει φυσικό αέριο πάνω από μια δεκαετία για θερμικές χρήσεις, αλλά γιατί το 2005 επενδύσαμε σημαντικά για την πλήρη κάλυψη και της ψύξης του Ξενοδοχείου OSCAR με το φυσικό αέριο. Στην πολυετή συνεργασία μου με το φυσικό αέριο, εκτός των

«

40 Πράσινο σπίτι & κτίριο

αδιαμφισβήτητων λειτουργικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του, έχω να παρατηρήσω την προσωπική επαφή και την πραγματική συνεργασία με τους ανθρώπους της εταιρείας». Σήμερα στην Αττική είναι συνδεδεμένα όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία και περίπου 300 μεσαία και μικρά ξενοδοχεία. Το ποσοστό των συνδεδεμένων ξενοδοχείων είναι περίπου 90% των μονάδων του κλάδου που βρίσκονται επί ενεργού δικτύου. Η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου στην συγκεκριμένη χρήση ξεπερνά το 40% για θέρμανση και ζεστό νερό και το 50% για χρήσεις μαζικής εστίασης.


FA_epa_new:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:45 μμ

Σελίδα 41

Αρτοποιεία Γιάννης Τσοπώκης. Συνιδιοκτήτης του παραδοσιακού φούρνου «Θωμάς» στην πλατεία Κανάρια της Ηλιούπολης

Σ

υνδεθήκαμε με το φυσικό αέριο μόλις τον Σεπτέμβριο του 2013. Θεωρούσαμε ότι δεν περνά δίκτυο από τον δρόμο μας στην Ηλιούπολη και έτσι δεν αιτηθήκαμε ποτέ την σύνδεση. Τυχαία, πελάτης του αρτοποιείου μας που είναι και υπάλληλος της ΕΠΑ Αττικής μας ώθησε να συνδεθούμε. Οι πρώτες μας εκτιμήσεις είναι ότι ήδη σε 8 μήνες έχουμε αποσβέσει την εγκατάσταση. Θα πρότεινα στους ελάχιστους συναδέλ-

«

Κομμωτήρια

φους που δεν έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο να εξετάσουν την σύνδεση γιατί οι εποχές είναι οικονομικά δύσκολες και κάθε σημαντική εξοικονόμηση είναι ευπρόσδεκτη». Σήμερα, στην Αττική είναι συνδεδεμένα πάνω από 600 αρτοποιεία, με το ποσοστό αυτών να ανέρχεται περίπου στο 75% των αρτοποιείων που βρίσκονται επί ενεργού δικτύου. Η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου στην συγκεκριμένη χρήση είναι μεγα-

Πάνω από 6.500 «ψήφοι εμπιστοσύνης»

Γιώργος Σφακιανάκης, ιδιοκτήτης των κομμωτηρίων TEO

Έ

χουμε βάλει τρεις λέβητες θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης οι οποίοι χρησιμοποιούν φυσικού αερίου στο κατάστημα μας στην Κηφισιά από τον Απρίλιο του 2010. Με την συγκεκριμένη διάταξη έχουμε άφθονο ζεστό νερό χωρίς αναμονή για τους λουτήρες και τα spa. Η κάλυψη της συγκεκριμένης απαίτησης με οικονομικό τρόπο είναι εξαιρετικά σημαντική για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας.» Σήμερα στην Αττική είναι συνδεδεμένα ελάχιστα κομμωτήρια (περί τα 80). Η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου στον συγκεκριμένο κλάδο ξεπερνά το 40%, ενώ είναι εξέχουσας σημασίας η δυνατότητα τροφοδοσίας με άφθονο ξεστό νερό χρήσης ασχέτως των κλιματολογικών συνθηκών. Ο λόγος της χαμηλής διείσδυσης στον κλάδο είναι περισσότερο η έλλειψη ενημέρωσης των ιδιοκτητών κομμωτηρίων για τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών τους και λιγότερο η δαπάνη εγκατάστασης.

«

λύτερη από 40%, ενώ η καθαρότητα της καύσης ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις συντήρησης και τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν τις πρώτες πρωινές ώρες που γίνεται η παραγωγή.

Η

στροφή των επαγγελματιών της χώρας στο φυσικό αέριο, επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα σχετι-

κά στοιχεία, περίπου 6.500 επαγγελματίες είναι σήμερα συνδεδεμένοι με το δίκτυο φυσικού αερίου, με το ρυθμό αύξησής τους να υπολογίζεται στους 500 νέους επαγγελματίες κάθε χρόνο. Εκτός των παραπάνω επαγγελματιών δε, χρήστες φυσικού αερίου είναι η πλειονότητα των κλινικών, των εστιατορίων, των βαφείων αυτοκινήτων, καθαριστηρίων ρούχων καθώς και των βιοτεχνιών με τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες. Σημαντική είναι η δυναμική σύνδεσης με το φυσικό αέριο που αναπτύσσεται για ανάγκες θέρμανσης τραπεζών, κτηρίων γραφείων, ναών, ιδιωτικών μουσείων και κτιρίων του Δημοσίου.

Τα οφέλη του φυσικού αερίου στους επαγγελματίες

Η

ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου για τους επαγγελματίες έγινε σταδιακά ακόμη πιο ισχυρή έντονη. Εκπτώσεις και μειώσεις τιμών που έχουν ληφθεί από τους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας μεταφέρονται εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές. Έτσι για τον Απρίλιο του 2014 η τελική τιμή προ ΦΠΑ για τους επαγγελματίες είναι κατά 5,4%, 11,6% και 12,8% μικρότερη από την τιμή του αντίστοιχου μήνα του 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα. Επίσης, το φυσικό αέριο είναι αποδεδειγμένα, το πιο καθαρό και λιγότερο ρυπογόνο συμβατικό καύσιμο. Η καύση του παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ενώ δεν περιέχει ενώσεις θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου για επαγγελματίες στην Αττικής ξεπερνά τα 37 εκατομμύρια Nm3 και αντιστοιχεί σε μείωση 36.400 τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα της Ατ-

τικής ή σε κατάργηση 6.000 αυτοκινήτων. Η χρήση του φυσικού αερίου σε επαγγελματίες των παραπάνω κλάδων της αγοράς αποτελεί πλέον βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ομοειδών εταιρειών του κλάδου. Η ΕΠΑ Αττικής διαθέτει εξειδικευμένους εκπροσώπους και μηχανικούς πωλήσεων που εξυπηρετούν τον επαγγελματικό κλάδο οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν με συνέπεια τους επαγγελματίες στην επίλυση των σχετικών με την ενέργεια προβλημάτων τους.

Άρθρο του Γ. Παλαιολόγου, Διευθυντή Πωλήσεων της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής Πράσινο σπίτι & κτίριο 41


Depa_advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:46 μμ

Σελίδα 42

Το φυσικό αέριο στο σπίτι, τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τον δρόμο

Τ

ο φυσικό αέριο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ιδιωτών και επαγγελματιών, κάτι που μαρτυρά η ολοένα αυξανόμενη εφαρμογή του στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) και στα οχήματα, δημόσια και ιδιωτικά. Ασφαλές, οικονομικότερο κατά 40%70% σε σχέση με άλλα καύσιμα, καθαρό και εύχρηστο χρησιμοποιείται για την θέρμανση και τον κλιματισμό, την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα ενώ στις μεταφορές κερδίζει πόντους στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων για τους εμπορικούς τους στόλους αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί. Ταυτόχρονα το «πράσινο καύσιμο» αποτελεί το βασικό εργαλείο προώθησης εκ μέρους της χώρας μας του ευρωπαϊκού στόχου 20/20/20 για το περιβάλλον.

Το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά Όλες οι βασικές ανάγκες μιας οικίας μπορούν να καλυφθούν με την χρήση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια και κόστος που ξεπερνά το 50%: Θέρμανση Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Η εφαρμογή φυσικού αερίου αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επιλογή της θέρμαν-

42 Πράσινο σπίτι & κτίριο

σης για το σπίτι, έναντι των υπόλοιπων ρυπογόνων και σπάταλων λύσεων όπως οι λέβητες πετρελαίου, οι λέβητες pellet, οι λέβητες ξύλου και βιομάζας. Ως προς το τεχνικό μέρος, συνήθως δεν χρειάζεται αντικατάσταση των παλαιών θερμαντικών σωμάτων. Παρόλα αυτά ο τεχνικός κατά τον σχετικό έλεγχο μπορεί να συμβουλέψει ανάλογα με την κατάσταση των σωμάτων για την καλύτερη δυνατή λύση. Ζεστό νερό Τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης επιτρέ-

πουν την παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα. Μαγείρεμα Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη). Οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέ-

ρουν ασφαλιστικές διατάξεις ενώ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση έως και 70% ε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες.

Εύκολα και οικονομικά Όπως σημειώνει ο κος Νίκος Παπασπυρόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Intergas-Energy, η εφαρμογή φυσικού αερίου μπορεί να γίνει εύκολα, τόσο σε νεόδμητες οικοδομές όσο και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις πολυκατοικιών (αντικατάσταση καυστήρα), σε συνεργασία πάντα με πιστοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Όπως επισημαίνει ο κος Γιώργος Σίμος, Ιδιοκτήτης της εταιρείας Simos Aerio, το φυσικό αέριο στον τομέα της θέρμανσης παρέχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Και εξηγεί: «ο παραδοσιακός τρόπος θέρμανσης με λέβητα και καυστήρα πετρελαίου έχει πολύ μικρή απόδοση (max 85%), απώλειες που ξεπερνούν το 15%, μεγάλη θερμοκρασία στην έξοδο καυσαερίων (250-300 οC) και λειτουργία ON – OFF. Εγκαθιστώντας λέβητες συμπύκνωσης πετυχαίνουμε απόδοση μέχρι 110%, μηδενικές απώλειες θερμότητας,


Depa_advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:47 μμ

Σελίδα 43

Εφαρμογή σε οικίες στην Ν.Ιωνία και στο Ηράκλειο με λέβητα και καυστήρα από την εταιρεία Ιntergas-Energy

Πόσο ασφαλές είναι το φυσικό αέριο;

T

πολύ μικρή θερμοκρασία στην έξοδο καυσαερίων και λειτουργία inverter. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λεβήτων συμπύκνωσης σε συνδυασμό με τη σταθερά μικρότερη τιμή του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα».

Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα Το φυσικό αέριο είναι το ιδανικό καύσιμο που προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Αυξημένη ενεργειακή απόδοση, ευχέρεια χειρισμού, απόλυτος έλεγχος και πάνω απ΄όλα οι-

κονομία. Κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, βιομηχανία, βιοτεχνία, κατάστημα, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, βασικό ζητούμενο ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το προτιμούν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και οι φούρνοι, τα εστιατόρια, οι βιοτεχνίες, τα ξενοδοχεία. Το χρησιμοποιούν στις ενεργοβόρες καύσεις, αλλά και

για θέρμανση, ζεστό νερό, κλιματισμό κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ακόμα και για τα πλυντήρια -στεγνωτήρια αξιοποιώντας ειδικές εφαρμογές.

Το φυσικό αέριο στην αυτοκίνηση Ταξί, λεωφορεία, απορριμματοφόρα και ΙΧ (των οποίων η κυκλοφορία αναμένεται να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες μετά την υπογραφή της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης) κινούνται με φυσικό αέριο στους δρόμους της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση μέχρι και 66% σε σχέση με τη χρήση βενζίνης . Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματός της για την ανάπτυξη της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ δημιουργεί την βασική υποδομή προσφέροντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να μπορούν να εφοδιάσουν τα οχήματα τους με φυσικό αέριο. Τα πρατήρια FISIKON (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο) λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού FISIKON στο επόμενο χρονικό διάστημα.

o φυσικό αέριο είναι απολύτως ασφαλές και σε αυτό συμβάλλουν η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων, και οι έλεγχοι που γίνονται από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία και εάν υπάρξει συγχρόνως σπινθήρας. Η σχεδίαση και η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης από υπεύθυνους μηχανικούς και πιστοποιημένους τεχνικούς, η εγκατάσταση των συσκευών από εξειδικευμένο προσωπικό, και ο έλεγχος αυτών από τις ΕΠΑ, γίνονται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται πραγματικά η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων. Πέραν των υποχρεωτικών προδιαγραφών, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων (ανιχνευτές αερίων με ηχητικό και οπτικό σήμα ειδοποίησης, ανιχνευτές αερίου με ηλεκτρομαγνητικές βάνες αποκοπής παροχής, κλπ.). Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που διακινείται μέσω δικτύων. Επομένως ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά.

Ιωάννης Χατζηνικολάου, Χημικός Μηχανικός, Εταιρεία Cosmoaerion

Πράσινο σπίτι & κτίριο 43


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:59 μμ

Σελίδα 44

Εξοικονόμηση Kλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια

«Ασπίδες» στον καύσωνα και τα έξοδα Οι επιλογές κλιματισμού και οι δυνατότητες μείωσης του κόστους

Μ

ε τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σιγά σιγά και ένα ακόμη θερμό ελληνικό καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών, η ανάδειξη των λύσεων κλιματισμού είναι πιο χρηστική από ποτέ. Ειδικά στη χώρα μας, η ανάγκη κλιματισμού του σπιτιού μας είναι σχεδόν υποχρε-

ωτική, γεγονός που «μεταφράζεται» κατ’επέκταση και σε αυξημένες επιλογές στην αγορά, οι οποίες και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των αναγκών και των κατοικιών. Το σημείο-κλειδί όμως, για την ορθή επιλογή ενός συστήματος κλιματισμού, είναι η καταλληλότητά του για τις προσωπικές

ανάγκες του καθενός, με βάσει τόσο την τσέπη του, όσο και τις απαιτήσεις του σπιτιού του. Η καλή γνώση του θέματος του κλιματισμού επομένως, θεωρείται σημαντική προϋπόθεση για τη λήψη της σωστής σχετικής απόφασης.

Τι είναι ο κλιματισμός

Οι κατηγορίες των συστημάτων κλιματισμού

Μ

Β

ε τον όρο «κλιματισμό» δεν εννοούμε μόνο την ψύξη του αέρα αλλά ένα ευρύτερο μετασχηματισμό των κλιματιστικών συνθηκών ενός εσωτερικού και κλειστού χώρου. Οι χρησιμοποιούμενες συσκευές κλιματισμού μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν αυτομάτως τα εξής: O Θερμοκρασία. O Υγρασία. O Καθαρότητα αέρα. O Ανακυκλοφορία-ανανέωση του αέρα. δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία ατμόσφαιρα ευεξίας η οποία είναι απαραίτητη στον άνθρωπο που συσχετίζει τα αισθήματα ανέσεως με τις εποχικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και του ποσοστού υγρασίας που περιέχει ο αέρας του χώρου όπου εργάζονται ή διαμένουν.

44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ασικά υπάρχουν δύο συστήματα κλιματισμού που είναι: O Τα συστήματα άνετης και υγιεινής διαβίωσης, που δημιουργούν την ατμόσφαιρα ευεξίας στους χώρους διαμονής και εργασίας των ανθρώπων όπως κατοικίες, γραφεία, εστιατόρια κλπ.

O

Τα συστήματα βιομηχανικής χρήσης, που εγκαθίστανται σε διάφορες βιομηχανίες και ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες, που απαιτεί η παραγωγή των προϊόντων της βιομηχανικής μονάδος.

Τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται και από τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η τελική διαμόρφωση των συνθηκών στον κλιματιζόμενο χώρο. Με βάση την θέση –απόσταση της μονάδος παραγωγής ή παραλαβής θερμότητας και την θέση– έκταση των κλιματιζόμενων χώρων τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε: O Τοπικά συστήματα κλιματισμού O Κεντρικά συστήματα κλιματισμού Σε γενικές γραμμές στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού , το κεντρικό μηχανοστάσιο (Λεβητοστάσιο, Ψυχροστάσιο, Εναλλάκτης Θερμότητας) βρίσκεται μακριά από τους κλιματιζόμενους χώρους. Οι τερματικές μονάδες που βρίσκονται σε κάθε χώρο συνδέονται με το κεντρικό μηχανοστάσιο με τη βοήθεια καταλλήλων αγωγών (Αεραγωγών ή σωληνώσεων ζεστού – κρύου νερού ή ψυκτικού ρευστού /μέσου).


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:59 μμ

Σελίδα 45

Η εγκατάσταση ενός κεντρικού κλιματισμού

Μ

ία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού περιλαμβάνει τα εξής: O Την κεντρική μονάδα θερμικής επεξεργασίας, που μπορεί να επεξεργάζεται αέρα (συστήματα αέρα – αέρα), νερό (συστήματα νερού – αέρα) ή ψυκτικό ρευστό (συστήματα ψυκτικού ρευστού – αέρα). O Το δίκτυο αγωγών προσαγωγής ή και απαγωγής θερμότητας (σωληνώσεις ή και αεραγωγούς). O Τα στοιχεία τοπικής επεξεργασίας ή προσαγωγής και διαχύσεως της θερμότητας ή και παραλαβής θερμότητας (ψύξης) στον ή από τον αέρα του χώρου καθώς και τα στοιχεία παραλαβής και απομακρύνσεως του μολυσμένου αέρα (στην περίπτωση που η εγκατάσταση περιλαμβάνει ανάλογη διαδικασία). O Τους αυτοματισμούς και τα ανάλογα συστήματα ελέγχου που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή της μονάδος στις ανάγκες των χώρων.

Συστήματα κλιματισμού Με βάση τη λειτουργική διαδικασία (τρόπος και χρησιμοποιούμενα μέσα) τα συστήματα κλιματισμού διακρίνονται σε: O Συστήματα κλιματισμού μόνο με αέρα. O Συστήματα κλιματισμού μόνο με νερό. O Συστήματα κλιματισμού αέρα - νερού. O Συστήματα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού - αέρα. O Συστήματα κλιματισμού υπογείων υδάτων – νερού/αέρα (Στην περίπτωση Γεωθερμίας).

Tρόποι ψύξης Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ψυχθεί ένας κλιματιζόμενος χώρος είναι: O Με κεντρική κλιματιστική μονάδα. O Με ημικεντρική κλιματιστική μονάδα. O Με αυτόνομες (split – Units) κλιματιστικές συσκευές

Tρόποι θέρμανσης Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να θερμανθεί ένας κλιματιζόμενος χώρος είναι: O Με θερμό αέρα (Κεντρική ή Ημεκντρική Κλιματιστική Μονάδα). O Με ζεστό νερό (Κεντρική ή Ημεκντρική Κλιματιστική Μονάδα). O Με αντιστροφή του κύκλου ψύξεως – Αντλίες Θερμότητας

Fan coils και αεραγωγοί Μία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού μπορεί να ψύξει/θερμάνει ένα χώρο είτε με τοπικά στοιχεία (Fan Coils) είτε με αε-

ραγωγούς είτε και με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Στην περίπτωση των Fan Coils αυτά τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις (συνήθως εξωτερικούς τοίχους κάτω από τα παράθυρα) και αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων του χώρου. Στην περίπτωση των αεραγωγών τροφοδοτούμε τον χώρο με την ανάλογη ποσότητα αέρα που θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και σχετική υγρασία. Μία ημικεντρική κλιματιστική συσκευή μπορεί να ψύξει ένα κλιματιζόμενο χώρο είτε με περιορισμένο αριθμό τοπικών

στοιχείων (Fan Coils) είτε με περιορισμένο σε έκταση δίκτυο αεραγωγών. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε μονοκατοικίες, καταστήματα ή και διαμερίσματα πολυκατοικιών και ειδικά στις ανακαινίσεις οικιών και καταστημάτων. Οι αυτόνομες κλιματιστικές συσκευές (Split Units) είναι ψυκτικές μονάδες μικρής ψυκτικής ικανότητος και εξυπηρετούν χώρους γραφείων και δωματίων. Αυτές οι μονάδες μπορεί να θεωρηθούν και σαν ημικεντρικές όταν μία εξωτερική μονάδα συνδέεται με δύο ή και τρεις εσωτερικές μονάδες.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 45


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:00 μμ

Σελίδα 46

Εξοικονόμηση Kλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια Η λύση των αντλιών θερμότητας

Ο

ι Αυτόνομες Κλιματιστικές Μονάδες και τα Συστήματα Κεντρικού Κλιματισμού που λειτουργούν με ψυκτικό υγρό (Σύστημα Ψυκτικού Υγρού – Αέρα) μπορεί να διαθέτουν Αντίστροφη Λειτουργία και να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες θέρμανσης όσο και ψύξης ενός χώρου. Σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε αυτά ως Αντλίες Θερμότητας. Οι αντλίες θερμότητας κατά συνέπεια λειτουργούν με αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου και επειδή ο εξατμιστής του κυκλώματος γίνεται συμπυκνωτής αποβάλει την θερμότητα του αέρα μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και τον θερμαίνει

Με λειτουργία Inverter Τα σύγχρονα τοπικά ή και ημικεντρικά συστήματα κλιματισμού διαθέτουν λειτουργία Inverter. Σε αντίθεση με την κοινή πε-

ποίθηση, η λειτουργία Inverter δεν σχετίζεται με την αντιστροφή της λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος αλλά αυτή επιτρέπει να μεταβάλλεται η ισχύς του συμπιεστή και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις πραγματικές θερμικές ανάγκες του χώρου που επιθυμούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε. Όταν οι θερμικές απαιτήσεις είναι υψηλές ο συμπιεστής παράγει μέχρι και 130% της ισχύος του ενώ όταν οι απαιτήσεις είναι χαμηλές μπορεί να παράγει μόνο το 30%. Όταν επιτευχθεί η ρυθμισμένη θερμοκρασία, ο μετατροπέας επιτρέπει την λειτουργία του συμπιεστή σε ρελαντί, ενώ τα κλιματιστικά συστήματα χωρίς Inverter παύουν την λειτουργία τους και εκκινούν εκ νέου την λειτουργία τους σε μέγιστη ισχύ όταν αυξομειωθεί σημαντικά η θερμοκρασία του χώρου.

Τα τύπου Split Units κλιματιστικά

Π

ρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία αποτελούνται από δύο μέρη, την εξωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει τον συμπιεστή, συμπυκνωτή και την βαλβίδα εκτόνωσης και την εσωτερική μονάδα η οποία περιλαμβάνει τον εξατμιστή και τον ανεμιστήρα. Η εσωτερική μονάδα μπορεί να είναι: O Επίτοιχος O Δαπέδου O Οροφής - Κρυφού Τύπου - εντός ψευδοροφής O Οροφής – Εμφανούς Τύπου O Τύπου κασέτας με δύο, τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικής εξόδου

Με την λειτουργία Inverter επιτυγχάνεται: O Η σημαντική μείωση σε κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 20 με 30% συγκριτικά με ένα απλό σύστημα. O Η ελαχιστοποίηση των επιπέδων θορύβου καθότι η συσκευή λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές.

Τα φορητά monoblock

Π

Στις περιπτώσεις που έχουμε μία εξωτερική μονάδα συνδεδεμένη με δύο ή και τρεις εσωτερικές μονάδες αυτές θεωρούνται σαν ημικεντρικό σύστημα κλιματισμού.

ρόκειται για κλιματιστικά συστήματα τα οποία ενσωματώνουν την εξωτερική και εσωτερική μονάδα στην ίδια συσκευή, σε αντίθεση με τα συστήματα διαιρούμενου τύπου. Η αποβολή του θερμού αέρα στο περιβάλλον γίνεται δια μέσω ενός σωλήνα μέσω κάποιου παραθύρου / θύρας το οποίο πρέπει να παραμένει ανοιχτό. Αυτό συνεπάγεται απώλειες στην ψύξη και κατά συνέπεια μειωμένη απόδοση. Τα συστήματα αυτά είναι συνήθως τροχήλατα και χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης εναλλακτικών συστημάτων ή όταν δεν απαιτείται μόνιμη εγκατάσταση.

Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού

Π

ροκειμένου να επιλεγεί κατάλληλος εξοπλισμός και να γίνει σωστή διαστασιολόγηση αυτού ώστε να επιτυγχάνονται οι παραπάνω συνθήκες, ο μηχανικός θα πρέπει κατά την φάση του σχεδιασμού και της μελέτης να λάβει υπόψη ένα πλήθος άλλων παραγόντων που επηρεάζουν σημαντικά την τελική διαμόρφωση των συνθηκών που θα επικρατούν στο εσωτερικού ενός χώρου, όπως: O Οι εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, συνθήκες περιβάλλοντος. O Η μορφολογία της περιοχής αλλά και η συγκεκριμένη θέση του χώρου-κτιρίου (Προσανατολισμός, Σκιάσεις από Γειτονικά κτίρια, κλπ).

46 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του χώρου και του κτιρίου γενικότερα (θερμοπερατότητα, θερμική μάζα, απορροφητικότητα ηλιακής ακτινοβολίας, διάχυση της ακτινοβολίας κλπ.) O O πληθυσμός των ατόμων που διαμένει ή/και κάνει χρήση του χώρου-κτιρίου. O

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ανάλογα με την δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα (Μηχανήματα, Συσκευές, Τύπος φωτιστικών Σωμάτων κλπ). O Το περιεχόμενο του χώρου-κτιρίου εννοώντας τις επενδύσεις τα έπιπλα κλπ. O


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:03 μμ

Σελίδα 1


Klimatismos:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:01 μμ

Σελίδα 48

Εξοικονόμηση Kλιματισμός σε κατοικίες και κτίρια Η περίπτωση της ανακαίνισης

Έ

να βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης είναι και η εγκατάσταση κλιματισμού τόσο από τεχνικής απόψεως σχετικά με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί όσο και από οικονομικής απόψεως σχετικά με το κόστος αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας στη συνέχεια. Στις περιπτώσεις ανακαίνισης οικιών υπάρχουν οι εξής δυνατότητες με την επιλογή της κάθε μίας να παρουσιάζει περισσότερα ή λιγότερα πλεονεκτήματα: O Τοποθέτηση μονάδων Multi - Units όπου μία εξωτερική μονάδα συνδέεται με τρείς (max) εσωτερικές μονάδες - συνήθως – επίτοιχες ή κασέτες οροφής. Η λύση αυτή χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας παρέχει την δυνατότητα Ψύξης/Θέρμανσης και πλήρους ανεξαρτητοποίησης από την συνήθη κεντρική θέρμανση (K.Θ.) όπου αυτή υπάρχει με τα γνωστά προβλήματα των κοινοχρήστων. Σε περίπτωση βεβαίως που πρόκειται για ανεξάρτητα διαμερίσματα κατοικίας ή/και γραφείων-επαγγελματικής στέγης αποτελεί μία εύκολη και οικονομικά αποδοτική λύση αφού οι εργασίες που απαιτούνται για την διέλευση των σωληνώσεων του ψυκτικού υγρού και απομάκρυνσης των συμπυκνωμάτων είναι ελάχιστες και λιγότερο δαπανηρές. Το γεγονός ότι οι τεχνικές βελτιώσεις των αντλιών θερμότητας επιτρέπουν ικανοποιητική απόδοση για θερμοκρασίες

περιβάλλοντος κάτω από -5 οC, οι μονάδες Multi – Units είναι μία καλή τεχνικά και οικονομικά λύση για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος. O Ημικεντρικά συστήματα με χρήση αεραγωγών για διανομή του κλιματιζόμενου αέρα στα σημεία που απαιτείται. Στις εγκαταστάσεις αυτές η εσωτερική μονάδα περιλαμβάνει ένα plenum από το οποίο αναχωρούν οι αεραγωγοί που καταλήγουν στα στόμια προσαγωγής κλιματισμένου αέρα στα επιλεγμένα σημεία του χώρου. Η λύση αυτή υιοθετείται κυρίως στις ανακαινίσεις μονοκατοικιών και καταστημάτων μικράς ή μεσαίας κλίμακος και η ύπαρξη

ψευδοροφής ύψους 35 cm περίπου διευκολύνει τα μέγιστα. Και στη λύση αυτή η χρήση αντλιών θερμότητας καλύπτει τις ανάγκες Ψύξης /Θέρμανσης και ίσως είναι η μόνη λύση για καταστήματα παρέχοντας δυνατότητα γρήγορης εγκατάστασης - βασικό στοιχείο μιας ανακαίνισης - και ανεξάρτητης λειτουργίας - τοπικά και χρονικά - κάθε μονάδος που καλύπτει ένα μέρος των χώρων του καταστήματος.

Μείωση κόστους στην κεντρική θέρμανση με Α/Θ

Τ

ελευταία γίνεται χρήση αντλιών θερμότητας για βελτιστοποίηση της λειτουργίας των παλαιών συστημάτων κεντρικής θέρμανσης - δισωληνίων ή/και μονοσωληνίων - και μείωσης του κόστους λειτουργίας αυτών με δυνατότητα παράλληλης παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται κυρίως σε ανεξάρτητα θερμαινόμενα διαμερίσματα ή μικρά συγκροτήματα κατοικιών όπως διώροφες ή και τριώροφες μεζονέτες και περιλαμβάνει: O Την εξωτερική μονάδα που τοποθετείται όπως όλες οι εξωτερικές μονάδες των SplitUnits και τροφοδοτείται με τριφασική ηλεκτρική παροχή από τον κεντρικό πίνακα. O Τις σωληνώσεις ψυκτικού υγρού που ξεκινούν από την εξωτερική μονάδα και καταλήγουν στην εσωτερική μονάδα. O Την εσωτερική μονάδα που τοποθετείται στο χώρο του λεβητοστασίου θερμαίνει το νερό της Κεντρικής Θέρμανσης και διαθέτει δικό της κυκλοφορητή για την κυκλοφορία του θερμού νερού στις σωληνώσεις της εγκατάστασης. Η εσωτερική μονάδα συνδέεται

στο υπάρχον δίκτυο Κεντρικής Θέρμανσης παράλληλα με τον παλαιό λέβητα ώστε σε περίπτωση βλάβης ή ανεπάρκειας της αντλίας θερμότητας που μπορεί να συμβεί μόνον σε περιπτώσεις ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, να χρησιμοποιηθεί προσωρινά και επιβοηθητικά ο υπάρχων λέβητας. O Τον συλλέκτη αναμείξεως που παρά την απλότητά του παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποδοτική λειτουργία του συστήματος O Τον πίνακα αυτοματισμών που συνδυάζει τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας και του παλαιού λέβητα όταν υφίσταται ανάγκη προς τούτο. O Τα χειριστήρια ελέγχου - θερμοστάτες από όπου ρυθμίζεται η λειτουργία τόσο σχετικά με τις απαιτούμενες θερμοκρασίες όσο και χρονικά καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου. Το μέσο κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης για μια τριώροφη μεζονέτα συνολικής επιφάνειας 200 m2 ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ, και μεταβάλλεται ανάλογα με την ποιότητα του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς

επίσης και των λοιπών κατά περίπτωση εργασιών που θα απαιτηθούν. Για την εγκατάσταση απαιτούνται περίπου δύο με τρεις ημέρες. Το όφελος από μία τέτοια χρήση αντλίας είναι επιβεβαιωμένη οικονομία στο λειτουργικό κόστος της κεντρικής θέρμανσης της τάξεως 60-70% σε ετήσια βάση, που ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της απόσβεσης της επένδυσης σε χρονικό διάστημα 3 - 5 ετών περίπου. Τέλος η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας διάταξης είναι ίση ή μεγαλύτερη του χρόνου ζωής ενός λέβητα Κεντρικής Θέρμανσης που σε περίπτωση που αυτός είναι χαλύβδινος εκτιμάται σε 15 χρόνια ενώ για την περίπτωση που αυτός είναι από χυτοσίδηρο εκτιμάται σε 20 ή και περισσότερα χρόνια.

www.starcohellas.gr

Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Στριφτού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Meng, MSc 48 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:04 μμ

Σελίδα 1


Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

4:00 μμ

Σελίδα 50

Eξοικονόμηση Νέα γενιά air condition

Κλιματιστικά «new generation»

Η νέα γενιά των κλιματιστικών διαθέτει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, που της επιτρέπουν να προσφέρει αυξημένα πλεονεκτήματα σε κάθε καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μία ευρεία γκάμα, το κατάλληλο προϊόν για τις προσωπικές του ανάγκες.

Η

αντικατάσταση ενός κλιματιστικού παλαιότερης τεχνολογίας σε δωμάτιο με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, με ένα κλιματιστικό νέας γενιάς, με την ταυτόχρονη επανατοποθέτηση κάποιου

παλαιού κλιματιστικού σε χώρο με μικρότερες απαιτήσεις για κλιματισμό, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στον κλιματιζόμενοι χώρο, όσο και να μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας.

Οι νέες τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα κλιματιστικά μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και μπορούν να προέλθουν τόσο από την σωστή αγορά κλιματιστικού όσο και από τον τρόπο χρήσης τους.

Επιλογή κατάλληλου τύπου κλιματιστικού

Γ

ια την σωστή και οικονομική επιλογή κλιματιστικού πρέπει να ελεγχθεί πριν την αγορά η ενεργειακή τους ετικέτα. Η ενεργειακή ετικέτα είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζεται σε όλα τα ηλεκτρικά προϊόντα και αναγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή επιλογή συσκευής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα δίνουν πληροφορίες για την κατανάλωση κάτω από διάφορες συνθήκες, τις λειτουργίες του κλιματιστικού (ψύξη/θέρμανση, μεταβλητών στροφών

SEER SCOP

50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Κατανάλωση σε πλήρες Ψυκτικό φορτίο

Κατανάλωση σε πλήρες Θερμικό φορτίο

A+++

8.9

5.1

0.30

0.52

A++

6.4

4.6

0.41

0.57

A+

5.6

4.4

0.47

0.60

A

5.3

3.7

0.50

0.71

ή όχι), αλλά και για τη δυναμικότητα του. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει την αναμενόμενη κατανάλωση, αλλά και να συγκρίνει μεταξύ τους διάφορα μοντέλα. Για την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται τα μοντέλα μεταβλητών στροφών, γνωστά και ως Inverter, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν την μικρότερη δυνατή κατανάλωση. Η ενεργειακή ετικέτες επιπλέον ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες, από Α+++ μέχρι D, έτσι ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμα διάφορα μοντέλα. Για την επίτευξή τόσο θερμικής άνεσης, αλλά και την οικονομικότερη λειτουργία προτείνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη της συσκευής στους 26οC το καλοκαίρι και στους 21οC το χειμώνα ή στην επιλογή auto του τηλεχειριστηρίου του κλιματιστικού.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:59 μμ

Σελίδα 1


Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

4:01 μμ

Σελίδα 52

Eξοικονόμηση Νέα γενιά air condition Επιλογή κατάλληλης δυναμικότητας

Ε

πιπλέον για την σωστή και οικονομική λειτουργία του συστήματος, πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ο χώρος που κλιματίζεται. Η δυναμικότητα του συστήματος πρέπει να είναι η κατάλληλη για το μέγεθος, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του χώ-

ρου, όπως η ύπαρξη ή όχι μόνωσης, ο προσανατολισμός, το μέγεθος και ο αριθμός των ανοιγμάτων, ο αριθμός των ατόμων και η ισχύς πιθανών μηχανημάτων στο χώρο. Η λειτουργία ενός κλιματιστικού μεγαλύτερης ή μικρότερης από την απαιτούμενη δυ-

ναμικότητας είναι αντιοικονομική. Μία συσκευή μεγάλης δυναμικότητας, αναγκάζεται να λειτουργεί πάντα με πολύ μικρό φορτίο για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας, ενώ μια συσκευή με μικρή ισχύ θα λειτουργεί πάντα στο μέγιστο φορτίο.

Εύρος εμβαδού δωματίου m2

Προτεινόμενα BTU

9 - 13

7.000

13 - 18

9.000

18 - 25

12.000

25 - 30

14.000

30 - 35

16.000

35 - 40

18.000

40 - 45

20.000

45 - 55

22.000

55 - 65

24.000

Φίλτρα

Μ

ια τελευταία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αλλά και τεχνολογικά ανεπτυγμένα φίλτρα είναι τα εξής:

 Συμβατικά φίλτρα σκόνης Υπάρχουν σε κάθε κλιματιστικό και σκοπό τους έχουν τόσο την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο, όσο και την προστασία του μηχανολογικού εξοπλισμού από την σκόνη. Μπορούν να συγκρατήσουν σχετικά μεγάλου μεγέθους σωματίδια σκόνης, καπνού ή άλλων βλαβερών ουσιών.

 Ιονιστής Είναι γνωστός και ως φίλτρο πλάσματος ή και με άλλες εμπορικές ονομασίες, ανάλογα με την εταιρία που το χρησιμοποιεί. Είναι από τις αποτελεσματικές μεθόδους φίλτρανσης του αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση η φίλτρανση γίνεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό πεδίο, που σκοπό του έχει να φορτίσει αρνητικά τα αιωρούμενα σωματίδια. Στη συνέχεια τα σωματίδια αυτά προσκολλούνται στην επιφάνεια ενός συλλέκτη. Εκτός των άλλων τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα που τελικά απελευθερώνονται στο ρεύμα αέρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

 Βιολογικά φίλτρα (IAQ) Πρόκειται για βιολογικά αντιβακτηριδιακά φίλτρα, τα οποία αποτελούν λωρίδες φυσικών ουσιών,

52 Πράσινο σπίτι & κτίριο

οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια σε βακτήρια και ιούς.

 Φίλτρα άνθρακα Λειτουργούν επικουρικά με τα συμβατικά φίλτρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την απομάκρυνση βακτηρίων και οσμών.

 Συντήρηση Ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων στην συνιστώμενη από τον κατασκευαστή συχνότητα είναι απαραίτητη για την σωστή και οικονομική λειτουργία. Τα μην καθαρισμένα φίλτρα μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, ενώ ταυτόχρονα λόγο της μεγαλύτερης πυκνότητας των σωματιδίων στην επιφάνεια τους, απαιτούν μεγαλύτερη εφελκιστική δύναμη για την λειτουργία τους.

 Φίλτρα τύπου HEPA (υψηλής απόδοσης): Αποτελούνται από πυκνούς ιστούς με στρώσεις από κυτταρίνη, συνθετικές ίνες ή υαλοβάμβακα. Έχουν κατασκευή παραπλήσια με τα συμβατικά φίλτρα, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. Μερικά φίλτρα διαθέτουν ιστό με έως 1.000 στρώσεις. Κατά τον καθαρισμό, ο αέρας διατρέχει αυτές τις στρώσεις. Τα ανεπιθύμητα σωματίδια παραμένουν στο φίλτρο και δεν εξέρχονται μέσω της ροής αέρα από αυτό. Απομακρύνουν αιωρούμενα στερεά, και ανάλογα με την απόδοση τους και βακτήρια.

Ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει με νερό ή χρήση ειδικών χημικών ή ανάλογα με τον τύπο τους πρέπει να αντικαταστώνται.Τέλος υπάρχουν και περιπτώσειςαυτοκαθαριζόμενων φίλτρων τα οποία δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση.


Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:38 μμ

Σελίδα 53

Επιπλέον λειτουργίες

Τ

α νέας τεχνολογίας κλιματιστικά υποστηρίζουν διάφορες επιπλέον λειτουργίες, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας, άλλα και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στον χώρο και να προσφέρουν μεγαλύτερη θερμική άνεση.

 Αφύγρανση Πολλά κλιματιστικά παρέχουν την επιλογή της αφύγρανσης του αέρα. Διαθέτουν ενσωματωμένο υγροστάτη, ο οποίος μετρά την υγρασία στο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας και ρυθμίζει τη λειτουργία του αφυγραντήρα, έτσι ώστε να παρέχει κατάλληλα το επίπεδο υγρασίας, του χώρου.

 Κλιματισμός σε ζώνες Σε αυτή την περίπτωση το κλιματιστικό, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων αντιλαμβάνεται που υπάρχουν και κινούνται άνθρωποι στο χώρο έτσι ώστε να ρυθμίσει κατάλληλα την ροή αέρα για να προσφέρει θερμική άνεση στα πεδία αυτά.

 Σύστημα ελέγχου παρουσίας Σε αυτές τις περιπτώσεις με χρήση αισθητήρων η συσκευή αντιλαμβάνεται αν κάποιος βρίσκεται στον κλιματιζόμενο χώρο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς λειτουργίας του, διατηρώντας μόνο το χώρο σε μια σταθερή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση ενέργειας, όταν δεν απαιτείται η θερμική άνεση στο χώρο.

 Λειτουργία μέσω ασύρματου δικτύου Με την χρήση αυτής της λειτουργίας μπορεί ο χρήστης να ελέγχει από μακριά την λειτουργία του κλιματιστικού. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την απομακρυσμένη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κλιματιστικού.

 Αισθητήρες θερμοκρασίας στο τηλεχειριστήριο Για την αντιπροσωπευτικότερη ένδειξη θερμικής άνεσης μπορεί να έχουν αισθητήρα θερμοκρασίας στο τηλεχειριστήριο, και όχι μέσα ή κοντά στην μονάδα κλιματισμού στην οποία μπορεί να επιτυγχάνεται πιο εύκολα η επιθυμητή θερμοκρασία

 Ένδειξη κατανάλωσης Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργεια, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί.

 «Έξυπνα» προγράμματα Η ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργεια όσο και στην επίτευξη της θερμικής άνεσης. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν στην αγορά κλιματιστικά που ενσωματώνουν διάφορα προγράμματα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη λειτουργίας του κλιματιστικού και τον αριθμό ατόμων που βρίσκονται στον χώρο.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 53


Monoseis:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:30 μμ

Σελίδα 54

Εξοικονόμηση Μόνωση κτιρίων

8

συμβουλές για σωστή μόνωση

Τ

α νέα δεδομένα στην αγορά των μονώσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες για κάθε καταναλωτή που θέλει να βελτιώσει το σπίτι του, ειδικά δε όσον αφορά το σχετικό κόστος. Από την άλλη μεριά όμως, έχει δημιουργήσει και μία σειρά από «παγίδες» που θα πρέπει να γνωρίζει για να αποφύγει, ώστε να μην αποτελέσει «θύμα» κακών εργασιών. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις της, προκάλεσε και μια κινητικότητα στην προσφορά εργασίας. Πολλά επαγγέλματα και εν προ54 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής

κειμένω από τον κλάδο των κατασκευών ή της οικοδομής ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς καμία εργασία ή προοπτική να εργαστούν για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονταν με την κατασκευή καθαυτή και όχι και με την επισκευή, βρέθηκαν εκτός αγοράς καθώς η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών κυριολεκτικά πάγωσε. Οι απασχολούμενοι συνεπώς με αυτά τα επαγγέλματα (μπετατζήδες, σοβατζήδες, χτίστες μαρμαράδες κ.ά.) αναγκαστικά οι περισσότεροι μετακινήθηκαν κυρίως σε άλλα επαγγέλματα της οικοδομής που

σχετίζονταν με την επισκευή και την ανακαίνιση- το μόνο κλάδο της οικοδομής που συνεχίζει να εμφανίζει κάποια δραστηριότητα. Η δραστηριότητα αυτή μάλιστα στηρίχτηκε σε σημαντικό βαθμό σε προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, κυρίως εκείνων τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 1990. Ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών εργατοτεχνιτών επίσης μετακινήθηκε είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε σε άλλες πιο δυναμικές οικονομίες από τη δική μας.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

6/3/2014

2:41 πμ

Σελίδα 1


Monoseis:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:33 μμ

Σελίδα 56

Εξοικονόμηση Μόνωση κτιρίων Η μετακίνηση εργατοτεχνιτών είχε τα εξής αποτελέσματα:

α

Προκάλεσε πληθωρισμό στην προσφορά υπηρεσιών στον χώρο της οικοδομής και κυρίως εκείνων που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ένας σημαντικός αριθμός συνεπώς εργατοτεχνιτών μεταπήδησε στο χώρο της μόνωσης. Η μόνωση ως γνωστόν συνδέεται με την προστασία όλου του κελύφους ή περιβλήματος ενός κτιρίου από την υγρασία, τη ζέστη και το κρύο αλλά και το θόρυβο. Οι εταιρείες που ασχολούνταν μέχρι πρόσφατα με άλλες οικοδομικές δραστηριότητες, μεταπήδησαν κυρίως στην μόνωση κτηρίων. Το ίδιο έπραξαν και πολλοί μηχανικοί ή μηχανολόγοι.

β

Η έλλειψη ζήτησης έριξε τις τιμές σημαντικά και σε συνδυασμό με τον υψηλό ανταγωνισμό, την υψηλή φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας, οι περισσότερες εταιρείες βρέθηκαν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Το ίδιο συνέβη και με μεγάλες βιομηχανίες της χώρας παραγωγής μονωτικών προϊόντων που βρέθηκαν απότομα σε δεινή μείωση του τζίρου τους, κυρίως λόγω της τεράστιας μείωσης των εγχώριων παραγγελιών.

γ

Τα παραπάνω οδήγησαν σε σημαντική μείωση της ποιότητας εφαρμογής. Το μη έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό και οι νέες εταιρείες προκάλεσαν και προκαλούν σωρεία τεχνικών σφαλμάτων. Όλα αυτά εντείνονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που δε διαθέτει σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, από τις οποίες θα έβγαινε εργατοτεχνικό προσωπικό με πιστοποιημένες δεξιότητες για παράδειγμα στο χώρο των μονώσεων. Επίσης μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε Κανονισμός ή Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές που να βοηθούσαν ή να παρείχαν το γνωστικό υπόβαθρο για την ίδρυση τέτοιων σχολών αλλά και για μια αξιόπιστη εφαρμογή από τους υφιστάμενους τεχνίτες του κλάδου. Ταυτόχρονα η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών ότι υφίστανται πλέον Τεχνικές Προδιαγραφές, τις καθιστά σχεδόν άχρηστες καθώς δεν εφαρμόζονται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και μάλιστα πλημμελώς. Ακόμη και οι αναφορές σ’ αυτές είναι περιορισμένες.

Ως συνέπεια... ...οι εταιρείες προχωρούν σε πλειοδοσία εγγυήσεων για τις εργασίες και τα υλικά τους. Πλειοδοσία που φτάνει τα όρια του

56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

αστείου κάποιες φορές, καθώς δίνονται ακόμη και εγγυήσεις «εφ’ όρου ζωής»-και εδώ η ερώτηση είναι τίνος- γιατί κι αυτό τις περισσότερες φορές είναι αόριστο. Φαινόμενα όπως εφαρμογή υλικών που δεν έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής πάνω από 5 έτη και εταιρείες να δίνουν 25 ή και 30 χρόνια εγγύησης καλής λειτουργίας της μόνωσης είναι συνηθισμένη πρακτική και όχι η εξαίρεση στον κανόνα. Φαινόμενα όπου υλικά στεγανοποίησης ή υγρομόνωσης εμφανίζονται

ότι κάνουν και θερμομόνωση είναι επίσης πολλά και μάλιστα διαφημίζονται κατά καιρούς και σε τηλεοπτικά κανάλια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την ιδανική συνταγή για την αποτυχία μιας μόνωσης. Ο ανταγωνισμός γίνεται στο φθηνότερο και εκεί τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά. Ο καταναλωτής συχνά γίνεται θύμα, καθώς στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό που αγοράζει υπολείπεται δραματικά των προσδοκιών του.


Monoseis:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

2:35 μμ

Σελίδα 57

8 συμβουλές για τη μόνωση του σπιτιού σας

1

Να απευθύνεστε σε έμπειρες κατ’ αρχήν εταιρείες του κλάδου και μάλιστα με πολύχρονη παρουσία στο χώρο. Αν και η πολύχρονη εμπειρία δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που σας προτείνουμε αποτελεί μία σχετική δικλείδα ασφαλείας. Αποφύγετε τους ελεύθερους μαστόρους που «γνωρίζουν» ή κάνουν μονώσεις. Κάτι δεν πάει καλά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Καθώς ούτε χαμηλές προμήθειες έχουν σε σχέση με τις εταιρείες, ούτε κατάλληλοέμπειρο βοηθητικό προσωπικό (αφού για να διατηρούν τέτοιο απαιτείται να έχουν συστήσει εταιρεία) αλλά και εσείς δεν έχετε δυνατότητα να ζητήσετε αποκαταστάσεις όταν κάτι δεν πάει καλά.

2

Όταν απευθύνεστε σε κάποια εταιρεία πρέπει να ζητάτε την επίσκεψη τεχνικού στο έργο. Υπάρχουν παράμετροι και ιδιαιτερότητες σε κάθε έργο που αν δε ληφθούν υπόψη μπορεί να οδηγήσουν σε αστοχία ακόμη και το πιο καλό υλικό αλλά και την πιο καλή εφαρμογή. Η καταγραφή συνεπώς των ευπαθών σημείων αλλά και κατά πόσο ο τεχνικός είναι σε θέση να τα εντοπίζει είναι αναγκαία προϋπόθεση.

3

Ο τεχνικός που θα συζητήσετε το τι ακριβώς θέλετε να μονώσετε, πρέπει να έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση και ει δυνατόν να μιλάει με προδιαγραφές και όχι με βεβαιώσεις του τύπου «αυτό πρέπει να γίνει».

4

Η τεχνική κατάρτιση του τεχνικού αναγνωρίζεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το τεχνικό ζήτημα. Όσο πιο συνθετική είναι η αντιμε-

τώπιση του ζητήματος και όσο πιο βαθιά κατανόηση και αιτιολόγησή του επιδεικνύει, τόσο πιο κοντά στην επιλογή μιας ορθής τεχνικά λύσης και εφαρμογής βρίσκεστε. Γι’ αυτό να ρωτάτε όσα περισσότερα «γιατί» μπορείτε. Αν οι απαντήσεις που λαμβάνετε είναι σίγουρες, εμφανίζουν βάθος γνώσεων και συνθετική αντίληψη των κατασκευών, μπορείτε να είστε πιο ήσυχος ως καταναλωτής.

5

Μην παίρνετε αποφάσεις για τεχνικά ζητήματα με βάση το χαμηλότερο κόστος. Αυτό συνήθως γυρίζει ως μπούμερανγκ στην τσέπη σας και μάλιστα πολύ σύντομα. Επιλέξτε αυτό που θεωρείτε καλύτερο και δείτε αν μπορείτε να επιτύχετε κάποιες καλύτερες τιμές.

6

Ζητείστε αναλυτική προσφορά και ενημερωθείτε από το διαδίκτυο για τις χρήσεις και τον τρόπο εφαρμογής του κάθε υλικού. Αυτή την έρευνα μέσω διαδικτύου για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου μπορείτε και γενικότερα να την έχετε κάνει πριν την συλλογή τεχνικών λύσεων-προσφορών. Αλλά μην κάνετε το λάθος να πάρετε κάποια

τιμή για μία τεχνική λύση και αυτή προσπαθήσετε να την επιβάλλετε σε κάποια άλλη εταιρεία. Αν τη γνώριζε ή την πίστευε θα σας την έλεγε, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι λεπτομέρειες σε μία μόνωση είναι που κάνουν τη διαφορά. Όπως επίσης μην πάρετε κάποια προσφορά και τη δείξετε σε άλλη εταιρεία. Είναι σίγουρο πως θα πάρετε χαμηλότερη τιμή αλλά και σχεδόν το ίδιο σίγουρο ότι θα πάρετε χαμηλότερης ποιότητας εργασία.

7

Αν έχετε λάβει δύο ή περισσότερες προσφορές και δυσκολεύεστε να επιλέξετε αλλά δεν γνωρίζετε πώς, ένα ακόμη καλό κριτήριο επιλογής είναι το κατά πόσο η κάθε εταιρεία έχει συστηματοποιήσει την εμπειρία της και αυτό που προτείνει. Πολλές φορές μια επίσκεψη στο site της μπορεί να σας αποκαλύψει τεχνική ένδεια ή αντιθέτως υψηλή τεχνογνωσία.

8

Τέλος, ζητήστε πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν τις αντίστοιχες δεξιότητες, για παράδειγμα εκπαίδευση μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων ή πιστοποιήσεις κατά DIN ή ISO.

Άρθρο του κ. Γιώργου Μαυρουλέα, Υπεύθυνο Επιστημονικού Τμήματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης Πράσινο σπίτι & κτίριο 57


Xromata:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:10 μμ

Σελίδα 58

Εξοικονόμηση Ενεργειακά Χρώματα

Ενεργειακό «αντίδοτο» και στη ζέστη Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας έως και 4οC, προσφέρουν τα ενεργειακά χρώματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά, τα οποία και υπόσχονται αυξημένα ενεργειακά κέρδη με μικρό σχετικά κόστος.

Τ

α ενεργειακά χρώματα αποτελούν πλέον βασική επιλογή στη θερμομόνωση των κτιρίων, καθώς χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, παρέχουν σημαντικά οφέλη σε μία κατοικία, συμβαδίζοντας παράλληλα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά, αυτή την εποχή του χρόνου δε, που η… αναστήλωση των σπιτιών τίθεται συχνά μεταξύ των προτεραιοτήτων ενός νοικοκυριού, η

επιλογή των ενεργειακών χρωμάτων, αποτελεί ουσιαστικά και μία μορφή πρόληψης για τους καύσωνες του ελληνικού καλοκαιριού, αφού ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του κτιρίου- μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 2-4οC στους εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση και ο… σκοπός των θερμομονωτικών

Α

ρχικά θα πρέπει να τονιστεί η διαφορά μεταξύ των μονωτικών και των θερμομονωτικών χρωμάτων. Τα πρώτα παρέχουν απλά προστασία από την υγρασία, είναι κατά πλειοψηφία αδιαβροχοποιητικά, αντιμουχλικά και αντιμυκητιακά, ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως για οριζόντιες επιφάνειες, όπως οι ταράτσες. Τα θερμομονωτικά χρώματα, γνωστά και ως ψυχρά ή ενεργειακά, εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα έχουν και θερμομονωτικές ιδιότητες. Σκοπός τους είναι η ανάκλαση του

Ενεργειακά χρώματα και με… το νόμο

Η

αποτελεσματικότητα των ενεργειακών χρωμάτων έχει τονιστεί και από την ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ 1122 – 17/06/2008) , σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η χρήση ψυχρών ενεργειακών χρωμάτων για τον εξωτερικό χρωματισμό κατακόρυφων τμημάτων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες. Οι έγχρωμες βαφές πρέπει να παρουσιάζουν ανακλαστικότητα χαμηλότερη ή ίση της ανακλαστικότητας του δώματος και πρέπει να φέρουν την ένδειξη «ψυχρές βαφές» . Παράλληλα πρέπει να παρουσιάζουν συντελεστή εκπομπής τουλάχιστον ίσο, ή μεγαλύτερο, από 0.8. Οι βαφές πρέπει να είναι πιστοποιημένες ως προς τα οπτικά τους χαρακτηριστικά από εγκεκριμένα εργαστήρια. Για τις οριζόντιες επιφάνειες είναι υποχρεωτική η χρήση ενεργειακών κονιαμάτων και επιχρισμάτων.

58 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μεγαλύτερου μέρους της προσπίπτουσας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου ακτινοβολίας και κατά συνέπεια την αποφυγή αυξημένης θέρμανσης των τοίχων. Με αυτό τον τρόπο η θερμότητα μένει έξω από το σπίτι.

2 κατηγορίες θερμομονωτικών χρωμάτων Τα θερμομονωτικά χρώματα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα προϊόντα νανοτεχνολογίας και τα προϊόντα που δημιουργούν ένα φιλμ προστασίας.


Xromata:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:11 μμ

Σελίδα 59

1η κατηγορία Η

Kόστος & πλεονεκτήματα

νανοτεχνολογία ως επιστήμη έχει ως σκοπό την δημιουργία σωματιδίων ύλης με πολύ μικρό μέγεθος. Στην περίπτωση των ενεργειακών χρωμάτων τοποθετούνται στο χρώμα, κεραμικά/υαλικά σωματίδια πολύ μικρής διαμέτρου. Το εσωτερικό των σωματιδίων αυτών περιέχει αέρα, και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η αντανακλαστικότητα της βαμμένης επιφάνειας. Συγκεκριμένα, το κενό αέρος στο εσωτερικό των σωματιδίων δημιουργεί θερμομόνωση υψηλής αποδοτικότητας αντίστοιχη με αυτή που παρέχουν για παράδειγμα τα διπλά τζάμια. Διατίθενται στην αγορά σή-

2η κατηγορία Η

δεύτερη κατηγορία ενεργειακών χρωμάτων είναι αυτά που δημιουργούν ένα ανακλαστικό φίλμ. Συνήθως αποτελούνται από κάποια συνθετική ρητίνη ή σιλικόνη ή σιλοξόνη. Αυτού του είδους τα χρώματα είναι τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου, ενώ υπάρχουν τόσο σε

Τύπος χρώματος

Οι «ψυχρές βαφές» κοστολογούνται κατά 2040% ακριβότερες από τις συμβατικές και κυμαίνονται από 2-5 ευρώ / τ.μ., ενώ οι αντίστοιχες συμβατικές κοστολογούνται στα 1-3 ευρώ / τ.μ.

μερα τόσο πλαστικά όσο και ακρυλικά χρώματα με νανοτεχνολογία, αλλά και ειδικά προσμικτικά τα οποία μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε βαφή ενεργειακή. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους

πλαστικά όσο και σε ακρυλικά χρώματα. Σε αυτή τη περίπτωση με την εφαρμογή του χρώματος σχηματίζεται μια θερμομονωτική μεμβράνη, η οποία συνδυάζει την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας με την αφύγρανση του χώρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια καλύτερη απόδοση της θερμομόνωσης και ενισχυμένη προστασία από μύκητες. Μερικά είδη μπορεί να περιέχουν και μικροσωματίδια, παρόμοια με αυτά που συναντάμε στα χρώματα νανοτεχνολογίας, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την απόδοση του χρώματος. Αν συγκρίνουμε ένα τυπικό θερμομονωτικό χρώμα με ένα κλασσικό επίχρισμα λευκού χρώματος ως προς τις παραμέτρους που προαναφέρθηκαν προκύπτει ο εξής πίνακας:

Ανακλαστικότητα

λ

Συντελεστής εκπομπής

SRI

Απορροφητικότητα

Θερμομονωτικό χρώμα

0,8

0,14

0,9

106

0,15

Λευκό επίχρισμα

0,7

0,3

0,8

100

0,3

Προϊόντα μόνωσης στην αγορά

Ε

κτός από τα ενεργειακά χρώματα, προσφέρονται στην αγορά και άλλα υλικά που μπορούν να προσφέρουν θερμομόνωση σε δομικά στοιχεία του κτιρίου, όπως ενεργειακά κονιάματα και ενεργειακοί σοβάδες. Επιπλέον των ενεργειακών χρωμάτων διατίθενται στην αγορά και τα οικολογικά χρώματα, τα οποία δεν φέρουν τα πλεονεκτήματα των ενεργειακών χρωμά-

των, αλλά με την πιστοποίηση που έχουν υπόσχονται καλύτερη ποιότητα χρωμάτων, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον προσφέρουν μεγάλη καλυπτικότητα και απόδοση, χαμηλά ποσοστά πτητικών οργανικών ενώσεων, ενώ τέλος, δεν περιέχουν βαρέα μέταλλά ή άλλες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Χρώματα και των δύο κατηγοριών υπάρχουν για διάφορες εφαρμογές, τόσο για τοιχοποιία, όσο και για μεταλλικές επιφάνειες, σκυρόδεμα και γυψοσανίδες. Πλεονεκτήματα Η εφαρμογή του γίνεται ευκολά, με τη διαδικασία που ακολουθείται και στα συμβατικά χρώματα. Με μικρό κόστος μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Πλέον και με την ένταξη τους στα λογισμικά ενεργειακής κατηγοριοποίησης, μπορεί να ελεγχθεί η απόδοση τους.

Προσφέρουν αδιαβροχοποίηση, θερμομόνωση, αλλά και προστασία από μύκητες και υγρασία. Προσφέρονται για μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή. Μπορούν να αποτελέσουν στρώμα προστασίας για τη συμβατική μόνωση. Μειώνουν αισθητά το φαινόμενο της θερμικής νησίδας Μειονεκτήματα Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τη συμβατική μόνωση Πρέπει να επιλεχθούν προϊόντα με την κατάλληλη πιστοποίηση. Προσοχή πρέπει να δίνεται σε χρώματα αμφιβόλου προελεύσεως και υπόσχονται υπερβολικές αποδόσεις. Κατά την εφαρμογή του χρώματος πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στις οδηγίες του κατασκευαστή και ιδιαίτερα στα συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) που πρέπει να επικρατούν κατά την εφαρμογή του χρώματος. Διατίθενται κατά κύριο λόγο σε ανοιχτόχρωμες/ψυχρές αποχρώσεις. Πρέπει να επιλέγονται προϊόντας με υψηλή αντοχή σε γήρανση. Ιδιαίτερα στις οριζόντιες επιφάνειες για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη, πριν την εφαρμογή θα πρέπει να καθαρίζονται από ρύπους και σωματίδια που έχουν καθίσει στην επιφάνεια.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 59


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:37 πμ

Σελίδα 1


Futemena:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

5:24 μμ

Σελίδα 61

Εξοικονόμηση Φυτεμένα δώματα

Σχολικοί «πνεύμονες» πρασίνου

Τα οφέλη του φυτεμένου δώματος στην πράξη

Άρδευση του λαχανόκηπου

Τ

α φυτεμένα δώματα της εταιρείας Egreen με την ολοκληρωμένη και πιστοποιημένη τεχνολογία egreen_ZinCo, δεν αποτελούν απλά μία λύση μόνωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά έναν ουσιαστικό «πνεύμονα» πρασίνου για κάθε αστικό περιβάλλον. Βελτιώνουν τόσο το μικροκλίμα των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής, όσο και τη διάθεση των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και της υπεύθυνης καθηγήτριας κας Θυμαρά, οι οποίοι σε συνεργασία με την egreen, αποφάσισαν να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας εν μέσω των δύσκολων συνθηκών για την Ελλάδα και τους έλληνες πολίτες. Αφορμή αποτέλεσε ότι ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν σχολικά κτίρια χωρίς προαύλιο χώρο, με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις για την προσευχή και τα διαλείμματα των μαθητών να λαμβάνουν χώρα στο δώμα του κτιρίου και στους διαδρόμους των ορόφων.

7ο και 15ο Δημοτικό σχολείο Νέας Σμύρνης

Οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Πειραιά, για παράδειγμα, έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα και συστεγάζονται στο πενταόροφο κτίριο της οδού Αφεντούλη, με τους μαθητές δύο Λυκείων. Το σχολικό συγκρότημα κυ-

ριολεκτικά κυριαρχείται από σκληρά υλικά (σκυρόδεμα, μωσαϊκά δάπεδα, μεταλλικές πόρτες) και είναι σκοτεινό, επηρεάζοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου καθώς και την διάθεση των μαθητών. Πράσινο σπίτι & κτίριο 61


Futemena:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:18 μμ

Σελίδα 62

Εξοικονόμηση Φυτεμένα δώματα «Πράσινο» σχολείο και «πράσινη» παιδεία

Ε

δώ και ένα χρόνο όμως, κάτι άλλαξε στο σχολείο… Οι μαθητές έκπληκτοι έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με ενδημικά αρωματικά φυτά, μαθαίνουν για τις πολλαπλές τους ιδιότητες και φυτεύουν ρόκα, λάχανο και μαρούλια στον δικό τους κήπο στον 5ο όροφο του κτιρίου. Οι καθηγητές αλλάζουν διάθεση και χαμογελούν. Το φυτεμένο δώμα της egreen, άλλαξε τα δεδομένα, δημιουργώντας νέο ενδιαφέρον για τους μαθητές, οι οποίοι πλέον στα διαλείμματά τους παράγουν λαχανικά και μυρίζουν λεβάντα, ρίγανη και θυμάρι. Αντίστοιχη εικόνα και στο 11ο Γυμνάσιο Πειραιά, η οροφή του οποίου φυτεύτηκε το 2007 σε μία ακόμη αντίστοιχη πρωτοβουλία της εταιρείας egreen.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση Οι μαθητές τόσο του 1ου όσο και του 11ου Γυμνασίου Πειραιά ασχολούνται καθημερινά με τις «οικοστέγες» των σχολείων τους. Φροντίζουν και παρατηρούν τα φυτά

και χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να κατανοήσουν τα διαφορετικά χρώματα, τις υφές καθώς και τον τρόπο λειτουργίας, ανάπτυξης και αναπαραγωγής των φυτών. Μαθαίνουν τα διαφορετικά φυτικά είδη και τα αναγνωρίζουν σε εξορμήσεις τους στο φυσικό περιβάλλον. Αντιλαμβάνονται την διατροφική αλυσίδα μέσω της παραγωγικής διαδικασίας λαχανικών. Διδάσκονται για την σημαντικότητα της εφαρμογής του πράσινου δώματος στην λειτουργία του χώρου τους καθώς και για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από αυτή. Η περιβαλλοντική συνείδηση που αποκτούν οι μαθητές μέσω αντίστοιχων πρωτοβουλιών τους καθιστά ενήμερους αλλά και υπεύθυνους για την προσπάθεια αλλαγής των κλιματικών δεδομένων στις πόλεις μας. Οι νέοι μαθητές γνωρίζουν την τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων, μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή της και αντιλαμβάνονται ότι η σταδιακή κάλυψη των οροφών με πράσινες στέγες μπορεί να δημιουργήσει «πράσινες» πόλεις.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του πράσινου δώματος

Μαθητές εν δράσει στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά

Πιστοποιημένη Tεχνολογία egreen_ZinCo EOTA European Organization of Technical Assessment

Η

ολοκληρωμένη τεχνολογία φυτεμένων δωμάτων egreen_ZinCo διασφαλίζει την ανάπτυξη πρασίνου σε κάθε τύπο επιφάνειας, στέγης ή δώματος, και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των κτιρίων. Τα συστήματα υποδομής ZinCo

Floradrain® είναι πιστοποιημένα από τον ΕΟΤA - European Organization for Technical Assessment Αρ. έγκρισης ΕΤΑ 13/0668- παρέχουν ασφάλεια στην κατασκευή, είναι ελαφριά, φιλικά προς το περιβάλλον και διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των φυτών και τα μέγιστα περιβαλλοντικά οφέλη.

Φυτεμένο δώμα εκτατικού τύπου στο νέο κτίριο ερευνών του ΑΠΘ

Τ

α φυτεμένα δώματα λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό. Bελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια και μειώνουν την ηχορύπανση, τη σκόνη και το νέφος. Παράλληλα δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα και πανίδα, και νέους υπαίθριους χώρους πρασίνου. Tα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στην αποφόρτιση των αγωγών ομβρίων και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκράτηση νερού στην υποδομή φυτεμένου δώματος

Άρθρο του κ. Γρηγόρη Κοτοπούλη, Τεχνικού Διευθυντή της egreen_ZinCo 62 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:56 μμ

Σελίδα 1


Temak:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:20 μμ

Σελίδα 64

Εξοικονόμηση Νερό και επεξεργασία

Νερό: Πηγή ζωής Πολλαπλά οφέλη από την επεξεργασία νερού

Η

έλλειψη νερού και τα μεγάλα προβλήματα στην ποιότητά του, έχουν αρχίσει ήδη να μετατρέπουν σε αναγκαία την επεξεργασία του νερού και τον περιορισμό της αλόγιστης σπατάλης του. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά δε, μέσω της εν λόγω επεξεργασίας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τα σχετικά έξοδά τους, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του νερού. Γιατί ποιότητα στο νερό που πίνουμε και γενικά

χρησιμοποιούμε, συνεπάγεται ποιότητα ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν και κάνοντας χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογιών και του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού, εταιρείες έχουν αρχίσει να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις επεξεργασίας νερού, από την αφαλάτωσή του σε οικίες και ξενοδοχεία για την προστασία των δικτύων, μέχρι τη χλωρίωση και την απολύμανση του νερού προς διάθεση.

Η ανάγκη επεξεργασίας του νερού

Τ

α επιφανειακά και υπόγεια νερά, που είναι διαθέσιμα και κατάλληλα για χρήση, συνεχώς λιγοστεύουν, λόγω της αυξανόμενης χρήσης, αλλά και της αλόγιστης σπατάλης. Εξετάζοντας το θέμα ανάλογα με τη γεωγραφική θέση κάθε περιοχής, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ποιότητας και έλλειψης νερού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει θέμα αντιμετώπισης κυρίως της ποιότητας του νερού. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε κάθε μία από τις παραπάνω κατη-

γορίες και γεωγραφικές περιοχές, έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες και κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός για την επεξεργασία του νερού, ώστε να εξασφαλίζεται με βεβαιότητα η επιθυμητή ποιότητα και ποσότητα νερού για κάθε ενδιαφερόμενο με το μικρότερο λειτουργικό κόστος . Χωρίς αμφιβολία, στο μέλλον, θα μιλάμε για ανάγκη επεξεργασίας νερού, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε μπροστά στην πραγματικότητα έλλειψης νερού ή αντιμετώπισης της βελτίωσης της ποιότητας του νερού που διαθέτουμε όπως αναφέραμε στην αρχή.

Ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά Η λειτουργία κατοικιών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και Δήμων απαιτεί την ύπαρξη κατάλληλου νερού, καθώς η σημασία του είναι τεράστια όσον αφορά την ποιότητά του και το ενεργειακό του κόστος.

64 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Temak:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

1:22 μμ

Σελίδα 65

Για ξενοδοχεία και επιχειρήσεις

1

Αφαλάτωση νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης Η TEMAK διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις αφαλάτωσης υφάλμυρου και θαλασσινού νερού, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας της, των επιτυχημένων κατασκευών της, του πλήθους των ευχαριστημένων πελατών της, του εξειδικευμένου και άριστα εκπαιδευμένου προσωπικού της.

Με τη μέθοδο της φίλτρανσης επιτυγχάνεται η αφαίρεση αιωρούμενων στερεών και λοιπών ρύπων. Τα αυτόματα συστήματα φίλτρανσης και ταχιδιϋλισης της TEMAK προσφέρουν άμεσα λύση σε θέματα θολότητας του νερού, οσμών, οργανικών ουσιών και χλωρίου. Διατίθενται τύποι για όλες τις παροχές νερού.

2

Φίλτρανση δικτύων ύδρευσης Με τη μέθοδο της φίλτρανσης επιτυγχάνεται η αφαίρεση αιωρούμενων στερεών και λοιπών ρύπων.

3

Αποσκλήρυνση Συστήματα αποσκλήρυνσης αφαιρούν την ολική σκληρότητα του νερού (άλατα ασβεστίου και μαγνησίου) εξασφαλίζοντας την προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων, σωληνώσεων, ηλεκτρικών συσκευών, ειδών υγιεινής και λεβήτων από αποθέσεις αλάτων σκληρότητας. Τα συστήματα αυτά παράγουν νερό ποιοτικό, καθαρό, υγιεινό, πόσιμο και γενικά κατάλληλο για κάθε χρήση. Κάθε περίπτωση μελετάται και σχεδιάζεται ξεχωριστά με βάση πάντα την ποιότητα του διαθέσιμου νερού και για οποιοδήποτε επιθυμητή ημερήσια παραγωγή. Αφαιρούνται από το νερό άλατα, μικροοργανισμοί, οργανικές ουσίες, οσμές, χλώριο, σωματίδια, αμμωνία και άλλα επιβλαβή στοιχεία. Τα εν λόγω Συστήματα Επεξεργασίας Νερού είναι πλήρη, φορητά, αξιόπιστα και εύκολα στην εγκατάσταση, άριστα τεχνολογικά, εξοπλισμένα και ελεγμένα.

Για νοικοκυριά Γ

4

Χλωρίωση - Απολύμανση Συστήματα χλωρίωσης εξασφαλίζουν πλήρως την απολύμανση του νερού και την οξείδωση των ανεπιθύμητων συστατικών του, απενεργοποιώντας τα βακτηρίδια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

5

Εξοπλισμός πισίνας Στην αγορά διατίθενται συστήματα επεξεργασίας του νερού της πισίνας περιλαμβάνοντας όργανα pH, χλωρίου, δοσομετρικές αντλίες και εναλλάκτες.

ια τις απλές κατοικίες, όπου το «σκληρό» νερό οδηγεί συχνά στο βούλωμα των σωληνώσεων, αλλά και κυρίως στην καταστροφή των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων, των μικροσυσκευών, του λέβητα, των πλακακίων και των ειδών υγιεινής, η ΤEMAK διαθέτει και προτείνει τα εξής: Φίλτρα φυσιγγίων και σακούλας, τα οποία και αφαιρούν σκουπίδια, χώματα, οσμές, χλώριο και οργανικά. Συστήματα αποσκλήρυνσης που αφαιρούν από το νερό την σκληρότητά του. Συστήματα φίλτρανσης και αποστείρωσης 4 σταδίων. Με αυτά φιλτράρονται και αφαιρούνται χώματα, οσμές, χλώριο και οργανικές ουσίες που δημιουργούν άσχημη γεύση στο νερό, αποστειρώνοντας παράλληλα το νερό από τυχόν μικρόβια και μικροοργανισμούς. Συστήματα φίλτρανσης, αφαλάτωσης και αποστείρωσης 6 σταδίων, τα οποία αφαιρούν από το νερό άλατα, μικροοργανισμούς, μικρόβια οσμές, χλώριο, οργανικές ουσίες, σωματίδια, νιτρικά, αμωνία και επιβλαβή στοιχεία, κυρίως σε περιοχές με υφαλμυρό ή γλυφό νερό. Τα συστήματα αυτά παράγουν από 60 έως 400 λίτρα νερό την ημέρα.

Πλεονεκτήματα Οι λύσεις της TEMAK ξεχωρίζουν για τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και τα οφέλη που προσφέρουν στους καταναλωτές, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, είτε για καφετέριες ή ακόμη και απλά σπίτια. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα της Τemak διακρίνονται για τα εξής: Ποιότητα σε: Σχεδιασμό λύσης Κατασκευή και απόδοση του συστήματος Αντοχή στο χρόνο Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών Μείωση κόστους λόγω: Ορθολογικής διαχείρισης (οικονομία στην κατανάλωση) του διαθέσιμου και απορριπτόμενου νερού Μειωμένης κατανάλωσης απορρυπαντικού και καθαριστικών Ελαχιστοποίησης της κατανάλωσηςενέργειας στα συστήματα θέρμανσης νερού Μακροζωΐα των συσκευών που χρησιμοποιούν το νερό Προστασία από βλάβες και φθορές σε: Υδραυλικές εγκαταστάσεις Σωληνώσεις Ηλεκτρικές συσκευές Είδη υγιεινής Σερπαντίνες ατμογεννητριών Αντιστάσεις στους θερμοσίφωνες Καλοριφέρ Boiler ζεστού νερού Μπεκ πλυντηρίων πιάτων και ρούχων Μηχανές καφέ Post-mix Παγομηχανές Λοιπές χρήσεις νερού

Έξτρα οφέλη Διατηρείτε καθαρά και αστραφτερά τα πλακάκια μπάνιου, κουζίνας και ειδών υγιεινής Αποκτάτε λάμψη και απαλότητα στο δέρμα και τα μαλλιά Εξασφαλίζετε μαλακά και απόλυτα καθαρά λευκά είδη Διατηρείτε τα δέντρα, τα φυτά και το γκαζόν ζωντανά και πλούσια σε χρώματα Προστατεύετε το Περιβάλλον, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πηγές νερού και ενέργειας

Πράσινο σπίτι & κτίριο 65


BigSolar_adv_28:Test_BmwX1_72.qxd

10/2/2014

4:47

1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:08 μμ

Σελίδα 1


AfterSales:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:10 μμ

Σελίδα 68

Φωτοβολταϊκά Συντήρηση και υποστήριξη - After Sales

After sales για μέγιστη απόδοση Η σημασία της συντήρησης στα φωτοβολταϊκά συστήματα

Ό

πως έχει αποδειχθεί και στην πράξη, μετά από πλήθος φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και στην Ελλάδα, τo «κλειδί» για την ανταπόδοση κάθε τέτοιας επένδυσης είναι η σταθερή φροντίδα της.

Η συντήρηση του συστήματα, γνωστή και ως after sales υποστήριξη, αποτελεί μονόδρομο για κάθε επενδυτή που θέλει να μεγιστοποιήσει την απόδοση του συστήματός του και κατ’επέκταση των κερδών του από

αυτό. Ως εκ τούτου, αποτελεί ουσιαστικά ένα σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επένδυσης, με μικρό κόστος, αλλά αντιστρόφως ανάλογη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα.

πικός έλεγχος των φωτοβολταϊκών πλαισίων δύο έως τρεις φορές τον χρόνο είναι αρκετός, ενώ μια φορά τον χρόνο ο καθαρισμός των φίλτρων του inverter (όπου προβλέπεται) μαζί με έναν προληπτικό έλεγχο των μηχανικών συνδέσεων του έργου αρκεί, ούτως ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί απρόσκοπτα. Παρόλα αυτά, η εν λόγω επένδυση για να καταστεί μακροπρόθεσμα κερδοφόρα για τον κάτοχό της, ο ίδιος οφείλει να τηρεί κάποιες βασικές προδιαγραφές καθαρισμού και σωστής διαχείρισης των εγκαταστάσεών του. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα χαρακτηρίζονται από μια έντονη εποχικότητα σε ό,τι αφορά στην συχνότητα του καθαρισμού τους. Οι συσσωρευμένοι ρύποι κατά την διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με την έναρξη της άνοιξης, ακολουθούμενη από την γύρη και την έντονη παρουσία σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη τακτικού και αποτελεσματικού καθαρισμού των πάνελ. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των εγκαταστάσεών τους στο έπακρο,

αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές τους. Μόνο με σωστή και αποδοτική λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί άμεση απόσβεση της αρχικής επένδυσης για την εγκατάστασή τους. Εξ ου και ο λόγος για τον οποίο κατά την διάρκεια της εαρινής περιόδου αυξάνεται η ζήτηση για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού φωτοβολταϊκών πάνελ, η οποία εξυπηρετείται είτε από τις ίδιες εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών είτε μέσω ανεξάρτητων, ειδικών για το σκοπό αυτό, συνεργείων. Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται η χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και των κατάλληλων & ασφαλών, για την επιφάνεια των πάνελ, καθαριστικών προϊόντων.

Τα after sales των οικιακών

Τ

α μικρά, οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, με ισχύ έως 10 kW, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγες, δώματα, προσόψεις, σκίαστρα βεραντών καθώς και βοηθητικούς χώρους (γκαράζ, αποθήκες κτλ), συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η αρχική οικονομική επένδυση είναι υψηλή. Το μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος και η δυνατότητα απόσβεσης της αρχικής επένδυσης σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την οικολογική διάσταση που χαρακτηρίζει αυτόν τον τύπο ενέργειας, υπερτερούν των αρνητικών, στον οικονομικό τομέα εμποδίων, παρατηρώντας ότι βάσει όλων όσων δικαιούνται να εγκαταστήσουν στο χώρο κυριότητάς τους οικιακά φωτοβολταϊκά, το ποσοστό είναι αρκετά αυξημένο και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον. Για τον κάτοχο μιας τέτοιου τύπου οικιακής εγκατάστασης, κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελεί ο σωστός, έγκαιρος, αλλά και προληπτικός, καθαρισμός και συντήρηση. Από την μια πλευρά, η βασική συντήρηση που απαιτείται είναι ελάχιστη έως αμελητέα. Ένας τυ68 Πράσινο σπίτι & κτίριο


AfterSales:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:10 μμ

Σελίδα 69

Η συντήρηση των Φωτοβολταϊκών Πάρκων

Η

συνεχώς διαδιδόμενη, εγκατάσταση και δημιουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων, στην ουσία η συσσώρευση ηλιακής ενέργειας και η μετατροπή της σε αξιοποιήσιμη και εκμεταλλεύσιμη μορφή ενέργειας, αποδεικνύει την ανάγκη για μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση: αύξηση της παραγωγής και της ενέργειας, με μεγαλύτερη και ποιοτικότερη απόδοση αυτής, με ταυτόχρονη ωστόσο μείωση του κόστους. αφενός του οικονομικού κόστους και αφετέρου του περιβαλλοντικού κόστους. Η απόδοση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθαρότητα της επιφάνειας του κάθε μεμονωμένου φωτοβολταϊκού πάνελ, το οποίο επιτυγχάνει τον μέγιστο βαθμό απόδοσης μόνον όταν το ηλιακό φώς διεισδύει ανεμπόδιστα μέχρι το ενεργό στρώμα των ηλιακών κυψελών. Η εναπόθεση ρύπων, όπως γύρη, σκόνη, περιττώματα πτηνών, μεταλλικά άλατα που περιέχονται στο βρόχινο νερό και στην λάσπη, πάνω στην επιφάνεια των πάνελ, μειώνει αισθητά την απόδοσή τους. Γι' αυτό το λόγο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη συνεχούς φροντίδας και καθαρισμού των πάνελ, ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Είναι απαραίτητος ο τακτικός και επαγγελματικός καθαρισμός τους, ώστε το φωτοβολταϊκό σας σύστημα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες σας και να λειτουργεί, ποσοτικά και ποιοτικά, στο έπακρο. Οι εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων (panel) συστήνουν να γίνεται καθαρισμός τους λόγω της μεγάλης απώλειας απόδοσης που μπορεί να φτάσει έως και το 20%.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μίας εγκατάστασης 100KWp: Πίνακας απώλειας απόδοσης Φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 100KWp Ετήσια απόδοση σε KWh Αξία πώλησης ρεύματος (με τιμή 0,25€ η KWh) Εκτιμώμενες απώλειες λόγω ρύπων Εκτιμώμενες απώλειες εισοδήματος

135.000KWh 33.750€ το έτος 10% με 20% Από 3.375€ έως 6.750€

Επιπλέον, η απόδοση και μεγιστοποίηση της παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και κατά συνέπεια η αύξηση των οικονομικών αποδοχών, απαιτούν την καλή και συνεχή λειτουργία τους όλο το έτος. Σε

συνδυασμό με την ανάγκη φροντίδας και καθαριότητας των πάνελ, η προληπτική τους συντήρηση κρίνεται απαραίτητη για να προληφθούν και να επιδιορθωθούν (με μικρό αρχικά κόστος) τυχόν βλάβες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και την ανάγκη αντικατάστασης μέρους του βασικού εξοπλισμού (με μεγαλύτερο κατά συνέπεια κόστος). Εξάλλου, ανεξάρτητα από το όφελος, οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών συστημάτων, είναι υπόχρεοι, βάσει νομοθεσίας (ΦΕΚ Β 470/5.03.2004) να υπόκεινται σε περιοδικούς ελέγχους και να πιστοποιούν την καλή λειτουργία της εγκατάστασής τους κατά τα πρότυπα του ΕΛΟΤ.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Level Up

Η

Level Up παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού και συντήρησης των φωτοβολταϊκών πάνελ. Με σύγχρονες μεθόδους και επαγγελματικά μηχανήματα, τελευταίας τεχνολογίας, ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό της επιφάνειας των πάνελ, σε συνδυασμό με μια έμπειρη ομάδα ατόμων, σας προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικού καθαρισμού. Με επιτόπιους περιοδικούς ελέγχους, λαμβάνουμε γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων ανά φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας στις εκάστοτε ανάγκες σας. Η εταιρεία μας παρέχει την πλέον σύγχρονη μεθοδολογία καθαρισμού των πάνελ με

την χρήση αυτοκινούμενου συστήματος σε ευέλικτο φορτηγό κλειστού τύπου και περιλαμβάνει ειδικά μηχανήματα για μέγιστο αποτέλεσμα καθαρισμού.

Επιπλέον παροχές Αποψίλωση Χόρτων Πρόκειται για μια υπηρεσία που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της φωτοβολταϊκής σας εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται: 1. Η πυρασφάλεια του πάρκου 2. Η εύκολη προσβασιμότητα 3. Η αποφυγή φωτοσκιάσεων στις επιφάνειες των πάνελ 4. Η άσκοπη ενεργοποίηση του συστήματος

συναγερμού από την κίνηση των χόρτων. Μυοκτονία Για την καλύτερη προστασία των καλωδιώσεων του φωτοβολταϊκού σας συστήματος από τα τρωκτικά, προτείνουμε να εφαρμόζονται τακτές μυοκτονίες στις εγκαταστάσεις των πάρκων με τοποθέτηση τοξικών δολωμάτων σε σημεία όπου μπορούν να προκαλέσουν ζημιά από τρωκτικά, όπως υποσταθμοί, σημεία καλωδιώσεων κλπ.

www.level-up.gr

Άρθρο του Παναγόπουλου Δήμου, Διευθυντή Ανάπτυξης και Λειτουργίας LevelUp Πράσινο σπίτι & κτίριο 69


Biomaza:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:12 μμ

Σελίδα 70

Α.Π.Ε. Επένδυση σε μονάδα βιομάζας

Πόροι μελλοντικής προοπτικής Η επόμενη μέρα στο χώρο της ενέργειας βρίσκεται στη βιομάζα, η επένδυση στην οποία μπορεί να προσφέρει καθαρά κέρδη που φθάνουν μέχρι και τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ στην 20ετία.

Η

βιομάζα είναι η πιο παλιά και η πιο διαδεδομένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Ο πρωτόγονος άνθρωπος για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε τη Θερμότητα που προερχόταν από την καύση των ξύλων. Μέχρι και σήμερα, κυρίως οι αγροτικοί πληθυσμοί της Αφρικής της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρώπης, για να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν χρησιμοποιούν ξύλα, φυτικά υπολείμματα (άχυρα, πριονίδια, άχρηστους καρπούς ή κουκούτσια κ.ά.) και ζωικά απόβλητα (κοπριά, λίπος ζώων, άχρηστα αλιεύματα κ.ά.). Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Η βιομάζα διαθέτει αποθηκευμένη Ενέργεια, η οποία είτε προέρχεται άμεσα από τον Ήλιο (Φωτοσύνθεση – φυτικής προελεύσεως βιο-

είγματα βι ομ Παραδ άζ

ς

α Υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, όπως κλαδιά, φύλλα, άχυρα, υπολείμματα υλοτομίας ή και καθαρισμού δασών, επεξεργασίας ξύλου κ.α. Υπολείμματα μονάδων επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, όπως ελαιοπυρήνες, πυρήνες φρούτων, υπολείμματα εκκοκκιστηρίων βάμβακος, ελαιοτριβείων κ.α. Απόβλητα ζωικής προελεύσεως, όπως απόβλητα βουστασίων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, σφαγείων, βιομηχανιών τροφίμων κ.α. Ενεργειακά φυτά μονοετή ή πολυετή, όπως σόργο, ελαιοκράμβη, αγριαγκινάρα, ευκάλυπτος.

70 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μάζα), είτε έμμεσα (ζωικής προελεύσεως βιομάζα – ενεργειακά αξιοποιούμενα απόβλητα από ζώα). Αυτή την αποθηκευμένη ενέργεια εκμεταλλευόμαστε στις μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η βιομάζα, ως ανανεώσιμη πηγή, υπόκειται στις ευνοϊκές διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας περί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγόμενη από αυτήν ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για 20 χρόνια σε ιδιαίτερα προνομιακή και σταθερή τιμή. Από την άλλη, όποια μορφή βιομάζας κι αν επιλέξουμε ως πρώτη ύλη για την παραγωγική μας μονάδα, αυτή θα έχει χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Απαιτούνται συνεπώς, μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης, ειδικά σε όγκο. Θα πρέπει επίσης, να αντιμετωπιστούν οι αναμενόμενες δυσκολίες στη συλλογή και

στη μεταφορά της στην παραγωγική μας μονάδα. Η περιοδικότητα στην εμφάνιση της βιομάζας, ανάλογα με την προέλευσή της, καθιστά αναγκαία την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης. Τέλος, το κόστος μετατροπής της πρώτης ύλης σε πιο εύχρηστες μορφές επιβαρύνει συχνά το συνολικό κόστος λειτουργίας. Εντούτοις, η έρευνα και η τεχνολογική πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση εγγυημένων τιμών αγοράς της παραγόμενης ενέργειας, έχουν καταστήσει τις τεχνολογίες ενεργειακής μετατροπής της βιομάζας εξαιρετικά ελκυστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι προοπτικές, μάλιστα, της βιοενέργειας καθίστανται διαρκώς μεγαλύτερες και πιο ελπιδοφόρες. Στις πιο προηγμένες οικονομικά χώρες, αναμένεται να καλύπτει σημαντικό τμήμα της ενεργειακής παραγωγής μελλοντικά.


Biomaza:Test_BmwX1_72.qxd

Τεχνολογίες

3/6/2014

3:12 μμ

Σελίδα 71

Οι τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας διακρίνονται σε 3 γενικές κατηγορίες, οι οποίες αναλύονται συνοπτικά στη συνέχεια.

Αναερόβια χώνευση Η

Αναερόβια Χώνευση είναι μια φυσική διαδικασία αποικοδόμησης οργανικών ουσιών με τη βοήθεια ενός ευρέος φάσματος μικροοργανισμών, απουσία οξυγόνου. Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ένα μίγμα εύφλεκτων και μη αερίων και ένα στερεό εδαφοβελτιωτικό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες για τα φυτά. Το μίγμα αερίων περιέχει μεταξύ άλλων μεθάνιο (CH4), διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και υδρατμούς (H2O) και σε μικρότερες ποσότητες αμμωνία (NH3), άζωτο (N2), υδρογόνο (H2), υδρόθειο (H2S, και οξυγόνο (O2). Τα αέρια αυτά, αφού καθαριστούν και αφυγρανθούν, οδηγούνται σε μηχανή εσωτερικής καύσεως για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Επίσης, θα μπορούσαν να διοχετευτούν στο δίκτυο φυσικού αερίου, όπως γίνεται σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες. Για την τροφοδοσία του αναερόβιου χωνευτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πληθώρα υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών, ενεργειακών φυτών, υπολειμμάτων κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, σφαγείων, ελαιοτριβείων κ.α. Είναι η ακριβότερη αλλά και η παλαιότερη μέθοδος συμπαραγωγής ενέργειας από Βιομάζα και, βάσει Νομοθεσίας, εξασφαλίζει υψηλότερη τιμή παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (feed-in tariff) από τις άλλες δύο μεθόδους, που ακολουθούν.

Καύση Μ

ε τη μέθοδο της απευθείας καύσης της βιομάζας παράγεται θερμότητα, η οποία ατμοποιεί νερό. Ο ατμός στη συνέχεια κινεί ένα αεριοστρόβιλο συνεζευγμένο με ηλεκτρογεννήτρια, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Αν και φθηνότερη σε συνολικό κόστος εγκατάστασης από τις δύο προηγούμενες μεθόδους, η καύση βιομάζας χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο συντελεστή απόδοσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο τεχνολογίες. Η μέθοδος αυτή οικονομικά συμφέρει περισσότερο για την παραγωγή και αξιοποίηση θερμότητας (θέρμανση βιομηχανικών μονάδων, οικισμών, θερμοκηπίων κ.α.) Λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους εγκατάστασης, σε ψυχρότερες από τη δική μας χώρες όπου μπορεί να αξιοποιηθεί για περισσότερους μήνες η παραγόμενη θερμότητα, οι οικονομικές αποδόσεις παρόμοιων μονάδων είναι αρκετά ελκυστικές.

Αεριοποίηση Μ

ε την αεριοποίηση μετατρέπουμε σε καύσιμα αέρια οποιαδήποτε οργανική πρώτη ύλη πλούσια σε άνθρακα (C). Η αεριοποίηση είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας, αν και η γενικότερη τεχνολογία είναι αρκετά παλαιά αριθμώντας περισσότερα από 180 χρόνια ζωής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, ελλείψει πετρελαίου, πολλά αυτοκίνητα κινήθηκαν με αέριο παραγόμενο από προϊόντα ξύλου ή από κάρβουνο (gazozen). Το συνολικό κόστος εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας είναι χαμηλότερο από αντίστοιχη μονάδα αναερόβιας χώνευσης, ενώ οι αποδόσεις σε ηλεκτρισμό και θερμότητα είναι συγκρίσιμες. Υφίσταται όμως περιορισμός στις πρώτες ύλες τροφοδοσίας του αεριοποιητή. Συνήθως χρησιμοποιούνται φυτικής προελεύσεως υπολείμματα ή απόβλητα, τα οποία υφίστανται ειδική επεξεργασία (ξήρανση και τεμαχισμό), ώστε πριν την εισαγωγή τους στον αεριοποιητή να έχουν υγρασία μικρότερη από 20%. Η όλη διαδικασία βασίζεται στον περιορισμό της ποσότητας οξυγόνου στο εσωτερικό του αεριοποιητή, ώστε να επιτελείται ατελής καύση της βιομάζας. Αυτή η διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται ως μερική

οξείδωση, προσδίδει και την απαιτούμενη θερμότητα στο σύστημα. Η πρώτη ύλη διασπάται από την υφιστάμενη θερμότητα στο εσωτερικό του αεριοποιητή, με αποτέλεσμα μια σειρά χημικών αντιδράσεων που τελικά παράγουν ένα εύφλεκτο μίγμα αερίων. Το μίγμα αυτό περιέχει μεταξύ άλλων μονοξείδιο του άνθρακα (CO), υδρογόνο (H2), μεθάνιο (CH4) και σε μικρότερες ποσότητες διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και άζωτο (N2). Μετά τον καθαρισμό του, το μίγμα μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 71


Biomaza:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:13 μμ

Σελίδα 72

Α.Π.Ε. Επένδυση σε μονάδα βιομάζας Πλεονεκτήματα σε Σχέση με Συμβατικά Καύσιμα Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Δε συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, επειδή οι ποσότητες του CO2 που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας. Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιο-

ρισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή. Η βιομάζα, ως εγχώρια πηγή ενέργειας, μειώνει σημαντικά την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενα καύσιμα και βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιό της εξασφαλίζοντας τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της.

 Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών (ενεργειακά φυτά), δημιουργεί εναλλακτικές αγορές για τις παραδοσιακές καλλιέργειες (Ηλίανθος κ.ά.) και συγκρατεί τον πληθυσμό στις εστίες του, συμβάλλοντας έτσι στη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, δίνει διέξοδο στην αδρανοποίηση τοξικών ή επιβαρυντικών για το περιβάλλον αποβλήτων (**). (**) Σημειώνουμε ότι, δυστυχώς στη χώρα μας, τα περισσότερα από τα γεωργικά υπολείμματα και φυτικά ή ζωικά απόβλητα είτε καίγονται σε ανοικτές εστίες απλώς για τη μείωση του όγκου τους, είτε διατίθενται ανεξέλεγκτα χωρίς περαιτέρω επεξεργασία στο περιβάλλον, είτε θάβονται σε εγκεκριμένους ή μη χώρους ταφής. Σε κάθε περίπτωση (πλην της ταφής σε εγκεκριμένους ΧΥΤΑ,) επιβαρύνουν το υπέδαφος και τον αέρα που αναπνέουμε.

Μειονεκτήματα σε Σχέση με Συμβατικά Καύσιμα Ο αυξημένος όγκος και η μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, δυσχεραίνουν την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας. Η μεγάλη διασπορά και η εποχική παραγωγή της δυσκολεύουν την συνεχή τροφοδοσία με πρώτη ύλη των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησής της. Βάσει των παραπάνω, παρουσιάζονται δυσκολίες κατά τη συλλογή, μεταφορά, και αποθήκευση της βιομάζας που αυξάνουν το κόστος της ενεργειακής αξιοποίησης.

 Οι σύγχρονες και βελτιωμένες τεχνολογίες μετατροπής της βιομάζας απαιτούν υψηλό κόστος εξοπλισμού, συγκρινόμενες με αυτό των συμβατικών καυσίμων. Σε κάθε σταθμό βιομάζας, ανεξαρτήτως τεχνολογίας, η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης βασίζεται πρωτίστως στην επίλυση των παρακάτω θεμελιωδών παραμέτρων: 1. Εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της μονάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 2. Εξασφάλιση χαμηλού κόστους κτήσης και μεταφοράς της πρώτης ύλης στη μο-

νάδα. Για το πρώτο απαιτείται η κατασκευή των κατάλληλων μονάδων αποθήκευσης, ενώ για το δεύτερο, η μονάδα εγκαθίσταται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 10-15 km από την πηγή των πρώτων υλών. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, δεδομένου του μεγάλου όγκου της βιομάζας, το κόστος των μεταφορικών ανεβαίνει αρκετά. Οι παραπάνω λύσεις θα πρέπει να υιοθετούνται σε βάθος 20ετίας (για ολόκληρη τη διάρκεια της επένδυσης).

Συμπεράσματα

Η

επένδυση στη βιομάζα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα, με βάση την ισχύουσα εγγυημένη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς. Για παράδειγμα, μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος 500 kW, η οποία βασίζεται στην αναερόβια χώνευση βιομάζας, επικεντρωνόμενη στα έσοδα από την 20ετή πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ΛΑΓΗΕ και από την πώληση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα, τα οποία θα υπερβαίνουν τα 6.000.000 ευρώ σε βάθος

20ετίας. Η επένδυση συνολικού κόστους 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ θα έχει εσωτερικό βαθμό απόδοσης 43,78% και επιστροφή από την επένδυση 883,18%. Άλλωστε, οι πρώτες ύλες, όπως τα απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων και υπολείμματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μπορούν να βρεθούν εύκολα στον Ελλαδικό χώρο και δεν κοστίζουν σημαντικά. Οι παραπάνω υπολογισμοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως συγκρατημένοι, συνεπώς η περαιτέρω βελτίωση μιας τέτοιας επένδυσης είναι απόλυτα εφικτός στόχος. Στα θετικά της προοπτικής μιας τέτοιας

επένδυσης θα πρέπει τέλος να αναφέρουμε ότι αναμένεται με την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, να υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα έγχυσης του βιοαερίου απευθείας στο δίκτυο με πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Άρθρο του Αντώνη Παπαδάκη, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Γενικός Διευθυντής της ARVIS SOLAR Ε.Π.Ε. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ). 72 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Proionta-tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:18 μμ

Σελίδα 73

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

< Λύσεις εξοικονόμησης Πλήθος νέων προϊόντων στην αγορά ακολουθούν τις «επιταγές» της οικολογικής λογικής και ευαισθητοποίησης, προσφέροντας λύσεις υψηλής τεχνολογίας, για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό των εξόδων, μιας κατοικίας ή και ενός καταναλωτής. Κλιματισμός «Artcool» από την LG Στο λανσάρισμα μιας νέας σειράς οικιακών κλιματιστικών στην ελληνική αγορά, προχώρησε η εταιρεία LG. Πρόκειται για τα κλιματιστικά Artcool Stylist Inverter V, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας και το βραβείο σχεδιασμού 2014 iF Design Award. Τα νέα κλιματιστικά Artcool

Stylist, διαθέτουν μοναδικό σχήμα και απαλό φωτισμό LED, όντας η επιτομή του σύγχρονου στυλ, ενώ χάρη στη λειτουργία 3-way Soft Airflow εξασφαλίζουν ομοιόμορφη κατανομή του ψυχρού αέρα, ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο άνεσης. Παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία inverter της LG εγγυάται την αποτελεσματική και ταυτόχρονα, σχεδόν αθόρυβη και εξαιρετικά οικονομική τους λειτουργία. Από πλευράς διαστάσεων, οι εσωτερικές μονάδες Artcool Stylist είναι 25 χιλιοστά πιο λεπτές από τους προκατόχους τους. Το βάθος τους δεν ξεπερνά τα 121 χιλιοστά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ενοχλούν και δεν επιβάλλουν την

παρουσία τους στο χώρο. Όσον αφορά τέλος την τεχνολογία τους, τα Artcool Stylist, αποτελούν ουσιαστικά την τελευταία τεχνολογική πρόταση της LG στην κατηγορία των οικιακών κλιματιστικών, η οποία διαφέρει από τα συνηθισμένα, καθώς η απαλή ροή αέρα που δημιουργείται κατευθύνεται ταυτόχρονα προς τρεις διαφορετικές διευθύνσεις. Χάρη στη λειτουργία 3-way Soft Airflow ο αέρας κατευθύνεται ταυτόχρονα αριστερά, δεξιά και προς το δάπεδο, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομοιόμορφη κατανομή που δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο αίσθημα δροσισμού ή θαλπωρής. www.lg.com/gr

Φωτοβολταϊκά πάνελ τεχνολογίας CIS Solar Frontier Τα φωτοβολταϊκά CIS, αποτελούν τεχνολογία αιχμής και είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και δοκιμών. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η σταθερά μεγάλη παραγωγή ενέργειας, που δεν επηρεάζεται από τους ανασταλτικούς παράγοντες που μειώνουν την παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Διαθέτουν όμως και πληθώρα άλλων πλεονεκτημάτων όπως τα εξής: O Επιπλέον παραγωγή τουλάχιστον +10% με +15%, σε σχέση με τα πάνελ κρυσταλλικής τεχνολογίας OΜεγάλη παραγωγή και σε σκιάσεις συννεφιάδιάχυτο φως, λόγω της απορρόφησης μεγαλύτερου φάσματος του ηλιακού φωτός O Μεγάλη παραγωγή και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, λόγω του χαμηλού θερμοκρα-

σιακού συντελεστή (μόλις -0,31%/Κ) Αύξηση ονομαστικής ισχύος 7% έως 10%, μετά την πρώτη έκθεση στον ήλιο (Light Soaking Effect) O Hot Spot Free – Δεν παρουσιάζουν σημάδια hot spot όπως τα κρυσταλλικά πάνελ OStaebler-Wronski effect free – Δεν παρουσιάζουν μείωση της απόδοσης τους όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ άμορφου πυριτίου (λεπτού υμενίου) O Φιλικό προς το περιβάλλον (μικρό ενεργειακό αποτύπωμα, 120 φορές λιγότερες πρώτες ύλες σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ για την κατασκευή ίδιας ποσότητας) Τα πάνελ Solar Frontier κατασκευάζονται O

εξ’ολοκλήρου στην Ιαπωνία και περνούν από τους πιο αυστηρούς ελέγχους ποιότητας, η οποία ποιότητα επιβεβαιώνεται και από την αύξηση κατά 60% στις πωλήσεις για το προηγούμενο έτος, που είναι και η μεγαλύτερη που επιτεύχθηκε στην παγκόσμια αγορά. www.oleng.eu

Πράσινο σπίτι & κτίριο 73


Proionta-tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:20 μμ

Σελίδα 74

Προϊόντα Για εξοικονόμηση Οικιακά κλιματιστικά Daikin Emura Η επόμενη γενιά οικιακών κλιματιστικών της Daikin είναι εδώ και φιλοδοξεί να αναδείξει νέους κόσμους εσωτερικής διακόσμησης. Το Daikin Emura συνδυάζει την έξυπνη τεχνολογία, με ένα κομψό σχήμα με καμπύλες και αποτελεί το αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας στην καινοτομία προϊόντων, μέσω της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλιματιστικό που σχεδιάστηκε για την ικανοποίηση μιας μοναδικής Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Η νέα σειρά της εταιρείας προσφέρει μια εξελιγμένη λύση για τους σύγχρονους εσωτερικούς χώρους, ξεχωρίζοντας τόσο για το σχήμα τα όσο και για τη λειτουργικότητα των σύγχρονων κλιματιστικών της, τα οποία και διατίθενται σε ασημί-ανθρακί ή σε κατάλευκο ματ. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Daikin E-

mura, περιλαμβάνεται η διακριτικής εμφάνισης (εξωτερική) μονάδα, που είναι εξοπλισμένη με ένα εξαιρετικά έξυπνο σύστημα ελέγχου, το οποίο μπορεί να χειρίζεται ο χρήστης μέσω Wifi. O αισθητήρας intelligent eye και η τρισδιάστατη παροχή αέρα 3D εξοικονομούν ενέργεια όταν ο χώρος είναι άδειος και κατευθύνουν την παροχή αέρα μακριά από τα άτομα στο χώρο προς αποφυγή κρύων ρευμάτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα Daikin Emura έχουν ενεργειακές επιδόσεις έως Α+++, αθόρυ-

Επεξεργασία νερού με συστήματα ΤΕΜΑΚ Η πλέον προηγμένη τεχνολογία της ΤΕΜΑΚ στην επεξεργασία του νερού, έχει φέρει στην οικιακή αγορά και ένα σύστημα αντίστροφης ώσμωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού. Πρόκειται για ένα σύστημα 6 σταδίων, δυναμικότητας από 60 έως 400 λίτρα την ημέρα. Ιδανικό για : Κατοικίες O Εστιατόρια O Καφετέριες - Μπαρ O Ξενοδοχεία O Σε κάθε περιοχή με υφάλμυρο ή γλυφό νερό

Αφαιρεί : Άλατα O Μικροοργανισμούς, μικρόβια O Βλαβερές ουσίες O Νιτρικά, αμμωνιακά και άλλα επιβλαβή στοιχεία O Οσμές O Σωματίδια O

O

www.temak.gr

βη λειτουργία και φωτοκαταλυτικό φίλτρο καθαρισμού αέρα. www.daikin.gr

Πιστοποιημένο ενεργειακό οικοδομικό χρώμα Whitebear Το Whitebear ένα ισχυρό θερμομονωτικό χρώμα, που παράλληλα είναι και στεγανωτικό και το οποίο και παράγεται στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για να μειώνεται η τιμή του και να αυξάνεται ο χρόνος ζωής του. Πρόκειται δε για ένα ενεργειακό οικοδομικό χρώμα, το οποίο κατά τη χρήση του σε εξωτερικούς τοίχους και ταράτσες, επιτυγχάνει, για μεν το καλοκαίρι, μείωση της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου κατά 4 με 5 Cο, για δε το χειμώνα, αύξησή της κατά 2 με 3 Cο (κάθε 1 Cο ισοδυναμεί με 9% εξοικονόμηση ενέργειας περίπου). Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα χρώματα Whitebear είναι πιστοποιημένα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ εάν τα χρησιμοποιήσει κανείς, μαζί με το τιμολόγιο η εταιρεία του εκδίδει βεβαίωση, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για τον ενεργειακό επιθεωρητή όταν και εφόσον τον χρειαστεί στο μέλλον. www.dgtrade.gr

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:40 μμ

Σελίδα 75

GREEN info PAGES

“Green” Market Guide ! Νέα από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προιόντων της «πράσινης αγοράς» (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέρμανσης, λευκών συσκευών, χρωμάτων κλπ). Μαζί, συμβουλές και απαντήσεις σε «συχνές ερωτήσεις» για το τι προσέχουμε ΠΡΙΝ τις αγορές μας και ένας πλήρης οδηγός αγοράς με τα χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών επιχειρήσεων τις οποίες κατατάσουμε ανά κατηγορία ώστε να βρίσκεται εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειάζεστε.

Ζέστη και οικονομία Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πλήθος νέων εναλλακτικών επιλογών θέρμανσης, που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C ABB 13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Mεταμόρφωση 2102891500 www.abb.gr ALPHA GRISSIN 16o ΧΛΜ. Λ.ΛΑΥΡΙΟΥ, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2126875400 www.alphagrissin.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσσαλονίκη 2310850976 www.bautherm.gr BIG SOLAR Λεωφ.Νατο 100, Ασπρόπυργος, 2105509000 www.bigsolar.gr CARRIER AHI Λ.Κηφισού 18, Αθήνα 2106796300 www.ahi.carrier.gr

DAIKIN Αγ.Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2108761315 www.daikin.gr ECOENERGIA A.E. Σουλίου 48, Καλαμαριά, 55134 Θεσσαλονίκη 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr

ECO FRIENDLY SOLUTIONS

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104321398 www.electrotech.gr ERGON EQOUIPMENT AETE Κλεισθένους 102 & Παπαφλέσσα 2, ΓΕΡΑΚΑΣ 2106049420 www.ergon.com.gr FG EUROPE Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 128, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ 2109696500 www.fgeurope.gr

HITACHI DIGITAL MEDIA GROUP Λ.Κηφισίας 364 & Δελφών 1, 15233 Χαλάνδρι 2106837200 www.hitachi-eu.com I –CONCEPT Λ.Λαυρίου 86Α, 19002 Παιανία, 2106626584 www.i-concept.gr INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2113003300 www.inventor.gr

LG ELECTRONICS HELLAS

Εθνάρχου Μακαρίου 1, Παλαιό Φάληρο 210-4800553 www.lg.com/gr MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές 210-2404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα 210-3629581 www.nanodomi.com NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr NIPPON Λ.Μαραθώνος 110, 15344 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106654861 www.nipponsa.gr SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS S.A. Λ.Κηφισίας 280, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ www.samsung.com SUN PRODUCTS ΛΗΜΝΟΥ 4, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 2102777993 www.sunproducts.gr SIOKOS PROFESSIONAL SOLUTION Συγκρότημα Νεφέλη κτίριο Γ΄, Τ.Θ.3120, ΕύοσμοςΘεσ/νίκης, 2310600078 www.siokos.com.gr

TENORA Λ.ΑΘΗΝΩΝ 50, 10441 ΑΘΗΝΑ, 2142149214 www.tenora.gr THINK CLIMA ΕΥΡΥΒΙΑΔΟΥ 4, 54638 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310953390 www.thinkclima.gr TOYTOMI Λ.Κηφισού 6, 12242 Αιγάλεω, 2105386400 www.gedsa.gr/ toyotomi.htm

YIAMCO ENGINEERING

ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 2102284500 www.yiamco.gr ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. Νέος Σκοπός, Σέρρες 2321032500 www.tritherma.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία, 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr

ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ Ο.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 www.xoursoulidis.com ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο, 2109400720, 2109483700 www.deltatechniki.gr ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310535975, 2310536696 www.diathermiki.gr ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου Φιλοθέη, 210.6813.950 www.diexodos-techniki.gr MENERGA ΛΥΣΙΟΥ 11, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109714722 www.menerga.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr

ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΧΩΡΙ 54628 2310813287 www.ikoenergia.gr


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:41 μμ

Σελίδα 76

GREEN info PAGES Φυσικό αέριο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΟΦΕΛΗ Ασύγκριτη oικονομία σε σχέση με πετρέλαιο θέρμανσης (έως και 43,2%!). O Είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο O Πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. O

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τ

ο φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη..

O

O

O

Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή και προσφέρει ευκολίες και άνεση. Δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής. Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια.

Κεντρική θέρμανση στην πολυκατοικία. O Θέρμανση σε μονοκατοικία ή μόνο στο διαμέρισμά σας. O Μαγείρεμα. O Ζεστό νερό. O Κλιματισμός. O

ΔΕΠΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2102701254, www.depa.gr ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Λεωφ. Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση, 10447 Αθήνα, 2103406000 www.aerioattikis.gr

ΥΓΡΑΕΡΙΟ

DELONGHI KENWOOD APPLIANCES HELLAS AE ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 9-11, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2102854880 www.delonghi.gr

DELATOLAS ENERGY Τεχνική κατασκευαστική, δραστηριοποιείται από το 1986 στους τομείς της θέρμανσης, του κλιματισμού, της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και την αυτονομία παλαιών πολυκατοικιών, με συνεργάτη την κορυφαία εταιρία στον κόσμο Brunata με αποκλειστική διάθεση. Λ. Δημοκρατίας & Γούναρη 4, Καματερό. 2102619074, www.delatolasenergy.gr

KAS GROUP ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ Παπάδος Γέρας, Λέσβου 2251084580 www.kas.com.gr KEA ENERGY Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 104, ΛΕΥΚΩΝΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 2321098666 www.keaenergy.gr

REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de

ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε. ΠΑΡΓΑ, 48060, 2684031102, 6944453517 ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ο μέσο κόστος απόκτησης δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 57, 10679 2310535975, 2310536696 ενός λέβητα φυσικού αερί- Αυτό σημαίνει ότι η απόσβε- ΑΘΗΝΑ www.diathermiki.gr ου είναι περίπου 3.500 ευρώ ση του συστήματος θα πραγ- 2103692700 ECOENERGIA A.E. ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ και το ετήσιο κόστος θέρμαν- ματοποιηθεί σε περίπου 3 www.petrogaz.gr Σουλίου 48, Καλαμαριά, Καλλιγά 64 & Ελ. σης (για μια οικία 100 τ.μ.) χρόνια. 55134 Θεσσαλονίκη Βενιζέλου, Φιλοθέη 2310322972, 2310321276 2106813950 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜ/ΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ www.ecoenergia.gr www.diexodos-techniki.gr Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί απευθείας, χωρίς την παρεμβο- ARMONIA ENERGY ECOFER ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Ιθώμης 6 & Ηρώων λή καμίας τράπεζας, το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγ- Οιδίποδος 19, Λ.Ανθούσης 12, 15351 10443 Αθήνα Πολυτεχνείου, ΧΑΛΑΝΔΡΙ κατάστασης θέρμανσης. Παλλήνη 2106665552 2105124306, 210675510 www.thermogas.gr 2102639170 www.ecofer.gr O Άτοκη χρηματοδότηση σε κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων. www.armoniaenergy.gr EcoHeatingHellas Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ ΒΙΟΜΑΖΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 2Β, ATHENS PELLET λέβητα του κτηρίου και σύμφωνα με το κάτωθι σχήμα: ΑΝΟΙΞΗ, 2108142142 CENTER ARVIS SOLAR Ltd Εγκατεστημένη ισχύς(kcal/h) Χρηματοδοτούμενο Ποσό (συμπ. ΦΠΑ) www.ecoheatinghellas.gr Ν.ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ 50, Ηπείρου 24, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ >=200.000 12.300€ ENERGY 4U Αθήνα 2102405765, ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 22, 170.000 – 199.999 9.840€ 2110136560 2102445835 15771 ΖΩΓΡΑΦΟΥ 120.000 – 169.999 7.380€ www.arvisolar.gr www.pelletcenter.gr 2107777907, 6946442624 ECOSENSE www.energy4u.gr BIO ENERGA O Χρηματοδότηση αυτόνομης θέρμανσης. Γ. Παπανικολάου 22, HMT Το κόστος κόστους μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνο- 24χλμ.Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Πεύκα, Θεσσαλονίκη 228, 19009 ΡΑΦΗΝΑ ΜΕΝΕΛΑΟΥ 75, 17672 μης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος χρηματοδοτείται μέ2310639013, 2310639015 2294076337, 6977225227 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109516222 χρι του ποσού των 1.200€ ανά διαμέρισμα. www.ecosense.gr www.bioernerga-tzakia.gr www.hmtechniki.com A. ΦΟΥΚΗΣ INOX MARE CERAMIC SUN Λαέρτου 22, HELLAS AEE ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ 54, 55134 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Capital center ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ 2310474900 2310426321, 2310753384 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ www.foukis.gr www.inoxmare.gr SIEMENS SAUTER 2310850588 SYSTEMAIR Αγησιλάου 6-8, ΡΟΥΜΕΛΗΣ 23, www.ceramicsun.gr INVENTOR ΦΟΥΚΗ ΝΑΤΑΣΑ ΑΣΤΡΟΥΣ 13, 13121 Μαρούσι, 2106864111 ΧΑΛΑΝΔΡΙ & ΣΙΑ ΕΕ ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΙΛΙΟΝ COCΟON www.siemens.gr/buildingtech 2106844157 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ 2105789766 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. 2130429373 ΕΘΝ.ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝnologies www.getech.gr ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 www.systemair.gr ΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΑΘΗΝΑ 2117109449 ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 2113003300 www.cocoon.gr ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ ESCO www.inventor.gr COPCO ΚΩΣΤΑΚΗΣ WATERPAN ZEB - ZERO ENERGY VELUDA ΤΕΜΑΚ INFRA HEATING ΠΕΤΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ BUILDING ΟΡΦΕΩΣ 111, ΜΙΝΩΟΣ & ΤΥΡΤΑΙΟΥ ΛΕΩΦ.ΤΑΤΟΪΟΥ 62, Ηπείρου 28-30, 18540 ΗΛΕΙΑΣ 36, ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ 6, ΑΘΗΝΑ 29, ΡΕΘΥΜΝΟ Πειραιάς, 13677 ΑΧΑΡΝΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 11855 ΑΘΗΝΑ 2104132170 2810 370467 2103469500 210 2581583 2104946298-296 2109400744 www.infraheating.gr www.veluda.gr www.copco.gr www.waterpan.gr www.temak.gr www.zeb.gr

Τ

76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

CORAL GAS A.E.B.E.Y. Γ.Αβέρωφ 26-28, Περισσός, 2109491000 Για παράδοση στο χώρο σας 800 11 90 600 www.coralgas.gr


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:41 μμ

Σελίδα 77

Γη και ήλιος στην υπηρεσία της θέρμανσης Σε μία εποχή κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών είναι περιορισμένες και οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν απόλυτα ανοδική πορεία, η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η γεωθερμική, μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα οικονομικές λύσεις για κάθε κτίριο, τόσο στην θέρμανση, όσο και στην ψύξη. ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3DS ENERGY Προφήτη Ηλία 14, Θεσ/νίκη, 2310321558 www.3ds.com.gr A.S.T. / ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Λ.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 170, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102443790 www.a-s-t.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, 18450 ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr AMCOR-ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ 7ο ΧΛΜ Εθν.Οδού Αθηνών-Λαμίας, 14341 Μαιάνδρου 81Β Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 21025287401 www.amcor.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr

ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη 210-8150744 www.arestypower.gr AVANT GARDE ENERGY Μ.Ε.Π.Ε. Α. Παπανδρέου 28α & Βρυούλων, Θεσσαλονίκη 2314319395, 6936947950 www.ag-energy.gr AVELION Μιαούλη 44, 15344 Γέρακας, 2177000600 www.avelion.gr CALPAK Λεωφ.Συγγρού 9, Αθήνα 2109247250, www.calpak.gr DIANA SOLAR ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ 2221053760 www.diana-solar.gr

GAUZER Δ.ΘΕΟΔΩΡΑ 26, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102812518 www.gauzer.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, θεσσαλονίκη, 2310510302 www.global-energy.eu

ILIOFAR ΕΛ.ΦΥΤΑ 18, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102465298 www.iliofar.gr MEGASUN-ΗΛΙΟΑΚΜΗ ΝΕΑ ΖΩΗ, 19300 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105535624 www.helioakmi.gr MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές, 210-2404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

NOBEL ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΙΑΣ 23, 13677 ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102404051 www.nobel.gr PLATINA ENERGY 21ο ΧΛΜ ΠαιανίαςΜαρκοπούλου, 19400 Κορωπί 2106674989, 6948754200 www.platina.gr

REFLEX HELLAS A.E.

Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de

SOLARNET S.A 79ο ΧΛΜ Αθηνών-Λαμίας 32200, Υπατο Θηβών 2262072070 www.assosboilers.com SOL VIOLARIS ΑΓ.ΘΩΜΑ 125, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2106634575 www.sol-violaris.gr SOLE S.A. Λαϊκών Αγώνων & Λεύκτρων, 13671 Αχαρναί, 2102389500 www.eurostarsolar.com SOLAR VACUUM Λ.Αθηνών 246, 12462 Χαϊδάρι, 2105814256 www.solarvacuum.gr

ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 2 11473 ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 2106428914 www.kanellakis-sa.gr

ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΧΩΡΙ 54628 2310813287 www.ikoenergia.gr

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ AID ENGINEERING LTD Αιθρίας 17 , Κηφισιά 2108003784 www.aidengineering.gr

ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, 2710221027 www.alkyon-energy.gr

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr

Τι είναι το “Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον”;

Τ

ο πρόγραμμα υπό τον τίτλο ''Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον'' αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και χρή-

σης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια του οικιακού τομέα. Το ανώτατο όριο κόστους των εργασιών που δικαιολογούνται επέρχεται στα 15.000 ευρώ και

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΕΙΔΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ή οικογενειακό που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ανά έτος. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 20.000, που δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ που δεν ξεπερνά τα 60.000 ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, που δεν ξεπερνά τα 80.000 ευρώ. O

η επιδότηση φτάνει το 70% (ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια). Τα υπόλοιπα χρήματα καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ και τις τέσσερις τράπεζες

Οι κατοικίες που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον'' είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., φέρουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) με άτοκα δάνεια 4ετούς έως 6ετούς αποπληρωμής.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια - υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. O Αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. O Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. O Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού. O

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Απόφαση συναίνεσης γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας O Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας O Οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. O Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/ 1986 συγκυριών ακινήτου. O

ΕΤΑΚ ή βεβαίωση ΔΟΥ για την τιμή ζώνης. O Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας προηγούμενου έτους. O Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τελευταίου έτους O

O Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) O Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης O Οικονομικές προσφορές αναδόχων/προμηθευτών O Έντυπο πρότασης παρεμβάσεων

Πράσινο σπίτι & κτίριο 77


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:42 μμ

Σελίδα 78

GREEN info PAGES Αντικατάσταση κουφωμάτων

Μ

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ALOUSYSTEM Θέση Κύριλλο, 19300 Ασπρόπυργος 2115550000 www.alousystem.gr

ALUMINCO ΑΕ Μεγαλη Ραχη, Οινοφυτα 2262047000 www.aluminco.com

FOTAGON ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 13 ΠΟΛΙΧΝΗ, 56430 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2311212075 www.fotagon.gr

Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ 2106894971, ALUSET REHAU ALUMIL Λάκκα Καλογήρου, Μέγαρα Λ.Παιανίας-Μαρκοπούλου, 6942486357 Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 2296089002 19002 Παιανία 2106682500 www.kamitsakis-group.gr 2106298100, www.rehau.com ΕΤΕΜ ΑΕ BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς, www.aluset.gr Ηρώων Πολυτεχνείου 1, 23410 79300 EXALCO ΑΕ ROMINA 19018 ΜΑΓΟΥΛΑ Ιατρού Γωγούση 8 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςΜΑΡΑΘΩΝΟΣ & ΙΕΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Ευκαρπία, Θεσ/νίκη Αθήνας, ΛΑΡΙΣΑ ΟΔΟΣ, 1224ΑΙΓΑΛΕΩ 2105558402 2310692472, 2310688310 2410688688, 2410688736 2105988941 www.etem.com www.exalco.gr www.romina.com.gr www.alumilsolar.com

ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ

ΚΟΦΙΝΑΣ Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 519,ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2106081307, www.kofinas.gr

ΘΕΟΔΩΡΟΥ 693 2378444 www.theodorou.info

EGREEN ΣΙΝΑ 32, 10672, ΑΘΗΝΑ 2103629221-2, www.egreen.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ AKZONOBEL ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 10, 14568 ΚΡΥΟΝΕΡΙ 2108160160 www.interpon.com BENJAMIN MOORE PAINTS ΝΑΞΟΥ ΘΕΣΗ ΦΟΥΣΣΑ, 19400 ΚΟΡΩΠΙ, 2106620713 www.benjaminmoore.gr BERLING ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 32001 ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031663 www.berling.gr CARMYCO ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970 www.statuspaints.gr

78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

D&G TRADE S.A. Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 2109852910 www.dgtrade.gr DRUCKFARBEN KRAFT Λ.ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗΡΙ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105519500 www.druckfarben.gr ER-LAC Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ 34ΧΛΜ ΑΥΛΩΝΑΣ Τ.Κ.19011, 2295022146 www.erlac.gr NanoPhos Τ.Θ. 519 Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, Λαύριο 22920 69312 www.NanoPhos.com

NOBEL LACK ΒΙΟΜ.ΠΕΡΙΟΧΗΝΤΑΜΠΑΣΗ, 32011 ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031385 www.nobellack.gr VECHRO ΑΡΧ/ΣΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 2, 1 8346 ΜΟΣΧΑΤΟ 21048161013 www.vechro.gr

VITEX - HERMES ΤΘ 139 Ημερος Τόπος, Ασπρόπυργος 2105589400 www.vitex-hermes.gr ΒΙΒΕΧΡΩΜ ΤΘ 4, ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2105538700 www.vivechrom.gr ΧΡΩΤΕΧ ΜΑΡΝΗ 39, ΑΘΗΝΑ 8011152300 www.xhrotex.com

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ ΑΛΑΦΡΟΠΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 11, ΛΑΜΙΑ 2231021510 www.alafropatis.gr

ΥΑΛΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 9, 15127 ΜΕΛΙΣΣΙΑ 2108031490 www.lousis.gr

ε δεδομένο ότι το 35% των ενεργειακών απωλειών ενός διαμερίσματος, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα, η αντικατάστασή τους με τη νέα γενιά κουφωμάτων αποτελεί μονόδρομο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό των εξόδων της θέρμανσης. Η επιλογή του καλύτερου δυνατού κουφώματος για κατοικία ή επαγγελματική στέγη δε, είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει κανείς να έχει την κατάλληλη γνώση για τους τύπους των κουφωμάτων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις ιδιαιτερότητες της οικοδομής, αλλά και τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που επιβάλλουν πολεοδομικοί κανονισμοί της περιοχής, για να προχωρήσει στην αγορά των σχετικών προϊόντων.

Χρηματοδότηση Η αντικατάσταση κουφωμάτων βρίσκεται μεταξύ των παρεμβάσεων που είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ DUROSTICK ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 2105598350, www.durostick.gr

FISCHER ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. 17ο χλμ. Ε.Ο. ΑθηνώνΛαμίας & Ρούπελ 6, Κηφισιά, 2102838167 www.fischer.gr ΡΙΖΑΚΟΣ ΒΙ.ΠΕ.ΛΑΜΙΑΣ, ΛΑΜΙΑ 2231066061, www.rizakos.gr

NEXANS Ελλάς Α.Β.Ε. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, 11526 ΑΘΗΝΑ 211 1207700 www.nexans.gr ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ Τ.Θ. 60468, 57001 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr

ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ AKS – JUNO ΔΙΑΛΕΤΤΗ 17, 54621 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310266265 www.aks.gr BSH GROUP 17o ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑ & ΠΟΤΑΜΟΥ 20, 14564 ΚΗΦΙΣΙΑ 2104277870 www.bsh-group.gr ELECTROLUX ΕΛΛΑΣ Λήμνου 4, Θεσ/νίκη 2310561950 www.electrolux.com.gr FOURLIS TRADE Λ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106293000 www.fourlistrade.gr INDESIT COMPANY HELLAS Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 93, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ, 2111072900 www.indesit.com

LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Παλαιό Φάληρο 2104800553 www.lg.com/gr PETCO AE ΘΕΣΗ ΡΟΥΠΑΚΙ – ΡΥΚΙΑ, 19300 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105597907, 2106837400 www.petco.gr TEKA HELLAS Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 245-247, Ν.ΨΥΧΙΚΟ, 2106754858 www.teka.com WHIRLPOOL HELLAS Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 581, 16452 ΑΘΗΝΑ 2109946400 www.whirlpool.gr


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:43 μμ

Σελίδα 79

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΚΙΔΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2105243667 www.akkida.gr ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 61, 15122 ΜΑΡΟΥΣΙ 2106199391, 6977444250 GREENFOOTPRINT ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 37, 10682 ΑΘΗΝΑ 2106236388 www.greenfootprint.gr

EFERGY HELLAS Προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης διαχείρισης ενέργειας, ασύρματοι μετρητές ενέργειας, συστήματα μέτρησης και παρακολούθησης ενέργειας μέσω internet. Βαλκανικό Κέντρο, κτήριο Αλέξανδρος, Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη, 546 27 (+30) 2310-535577 www.efergy.gr

Θερμο-προστασία από τα περιττά έξοδα

Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ’ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ FIBRAN Αγίου Αθανασίου 37, 14569 Άνοιξη, Aττικής 2108142414 www.fibran.gr FIBREX HELLAS ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, 15125 ΑΘΗΝΑ2106847833 www.fibrexhellas.gr

ISELCO HELLAS ΕΠΕ Λ.ΑΘΗΝΩΝ 391 & ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105317910-11 www.iselco.gr

ISOMAT 17o χλμ. Θεσσαλονίκης Αγ. Αθανασίου, Τ.Θ. 1043, 57003 Αγ. Αθανάσιος 2310576000 www.isomat.gr

ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ Τ.Θ. 60468, 57001 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr

NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr STOHELLAS Λ.Μεγαρίδος & Χίου, Ασπρόπυργος 2105570191 www.stohellas.gr

ΠΑΝΜΟNΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24, 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104178249 www.SprayFoam.gr


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

3:45 μμ

Σελίδα 80

GREEN info PAGES ΦΩΤΙΣΜΟΣ BIG SOLAR Λεωφ.Νατο 100, Ασπρόπυργος, 210-5509000 www.bigsolar.gr CRYPTO S.A Κορίνθου 11, 14451, Μεταμόρφωση 2108098700 www.ledguru.gr ESTIA LED ΤΑΤΟΙΟΥ 207, 14452, Μεταμόρφωση, 2102851744 www.estialed.gr

IQ LED Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 28, 19009 ΠΙΚΕΡΜΙ, 2106039665 www.iqled.gr LEDOPOLIS Μά. Μπότσαρη 5, 16342 Ηλιούπολημ 2109949488 www.ledopolis.gr LED IN ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΟΓΡΑ 32Β, 54352 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315508861, www.ledin.gr

LED MAGONIS STORE ΧΡΥΣ.ΣΜΥΡΝΗΣ 90, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2109403929 www.ledmagonisstore.gr LUCASLED ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 6, ΚΟΖΑΝΗ 2461028584,www.lucasled.gr LIGHTING EXPERT Αγ. Αναργύρων 9, 13561 Αγ. Ανάργυροι, 2117255427 www.lightingexpert.gr

MEGAMAN 9ο χλμ. Θεσ/νίκης- Θέρμης, Θεσ/νίκη, 2310458454 www.megaman.gr NEON ENERGY 12χλμ.ΑθηνώνΛαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr

OSRAM Λ.ΑΘΗΝΩΝ 31-33, 10441 ΑΘΗΝΑ, 2105201800 www.osram.gr PHILIPS ΤΖΑΒΕΛΛΑ 1-3, 15231 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106162000 www.philips.com

ΛΕΝΤΖΟΣ ΛΑΜΠΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ 2103307720-9 www.lentzoslampes.gr

ΤΕΧΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Λ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13, ΠΕΥΚΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310357552 www.ledgr.gr

Το «αλφάβητο» των φωτοβολταϊκών Τα προϊόντα, η εγκατάσταση και τα after sales ενός φωτοβολταϊκού, παίζουν το δικό τους ρόλο στην τελική απόδοση του συστήματος και κατ’επέκταση στην ίδια την εκάστοτε επένδυση. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ ABB 13Ο χλμ. ΑθηνώνΛαμίας Mεταμόρφωση 2102891500, www.abb.gr ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΠΙΝΟΥ 5 & ΔΙΓΕΝΗ ΓΡΙΒΑ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2109966555, www.epr.gr ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 3, ΑΘΗΝΑ 2106657293 www.aleo-solar.gr

AVDIRA SOLAR GREECE Αριστοτέλους 302 Α Αχαρνές Αττικής 2102446351 www.avdira-solar.eu

80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ALUMIL Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 2106298100 BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς, 2341079300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσ/νίκη 2310- 692472, 688310 www.alumilsolar.com ALFA ENERGY 42ο χλμ. Αθηνών Λαμίας, ΑΥΛΩΝΑ, 2295098841 www.alfaenergy.gr ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη, 2108150744 www.arestypower.gr BIG SOLAR Λ.Νατο 100, Ασπρόπυργος 2105509000, www.bigsolar.gr

COMPA SOLAR 25ης Μαρτίου 32, Κατερίνη 2351045415, 2351036181 www.compasolar.gr

ECO SUN ΕΠΕ Γκύζη 4, 15125 Μαρούσι 2106859011 www.ecosun.gr EXALCO ΑΕ 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςDEGERENERGIE, Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 90 ΜΑΡΟΥΣΙ, Αθήνας, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2108764811 2410688736 www.degerenergie.de www.exalco.gr DRIVETECH FRONIUS Χρυσ. Σμύρνης 124, INTERNATIONAL Μοσχατο, GMBH 2107233318 2310913544 www.drivetech.gr www.fronius.com DTS HELLAS SA HELIOS LOGISTICS Δαλαμανάρα & 6ο χλμ, 1ο χλμ Αφύτου Ναυπλίου – Άργους, Κασσανδρείας, Άργος, Άφυτος, N. Χαλκιδικής, 2751061526 2374091740 www.dtstrackingsystems.gr www.helios-logistics.gr

KACO NEW ENERGY GMBH 1ο χλμ ΕΟ ΠλαταμώναΚατερίνης, 60065, Πλαταμώνας, 23520-43411 www.kaco-newenergy.gr KOSTAL SOLAR ELECTRIC Στέλιου Καζαντζίδη 47, Θεσσαλονικη, 2310477550 www.kostal-solar-electric.com KRANNICH SOLAR ΥΠΟΚ/ΜΑ Λ. Συγγρού 336, Καλλιθέα, 2109531040 www.krannich-solar.com KRANNICH SOLAR Μ.Ε.Π.Ε. Σταδίου 40 Καλοχώρι Θεσ/νίκη, 2310751960 www.krannich-solar.com

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, 2103629581 www.nanodomi.com NORATEX ABEE 17ο χλμ.Λ.ΑθηνώνΣπάτων, Παλλήνη, 2106030221-5 www.noratex.gr PLATINA ENERGY ΙφιγενεIας 1, ΛευκωσΙα 1055, Κύπρος +30.210.6674989 www.platina.gr REFUSOL Σοφοκλέους 13, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2105771312 http://europe.refusol.com


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

SANLEV SA Θέση Τζιτζίλη, Ασπρόπυργος, 2105578278-9 www.sanlev.gr Schneider Electric 19Ο χλμ. Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, 2106295200 www.schneiderelectric.com SOLON θύριδα 337 Σεβαστή Κατερίνης, ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2351063528 www.solon.gr SUN PRODUCTS Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 41222 Λάρισα 2410628418 www.sunproducts.gr SILCIO Καποδιστρίου 38-40, Μαρούσι 2106101150, www.silcio.gr

SMA HELLAS AE Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗ 102, ΓΛΥΦΑΔΑ, 2109856660 www.sma-hellas.com SOLARSYSTEMS HELLAS Μάνδαλο, Σκύδρας 2381097680/6 www.solarsystemshellas.com

3/6/2014

3:46 μμ

Σελίδα 81

SUNPOWER SOLAR ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Αγίας Βαρβάρας 35, 15231 Χαλάνδρι 2106714721 www.sunpowercorp.com TRITEC International AG 6949122800 www.tritec-energy.com YINGLI GREEN ENERGY GREECE ΡΗΓΙΛΛΗΣ 6, ΑΘΗΝΑ 2107400190 www.yinglisolar.eu

ΒΙΟΣΥ A.E. Ιερά Οδός 178, Αιγάλεω 2103474444 www.viosy.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ Λένορμαν 227, Αθήνα 2105147331 www.papayannakisgroup.eu ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Μ.&ΣΙΑ ΟΕ 2ΧΛΜ Παλαιάς Συμμαχικής Οδού Ωραιόκαστρου-Θεσ/κης, Θεσσαλονίκη , 2310510260 www.clamps.gr

Φωτοβολταϊκά - Ενεργειακά έργα O Ενεργειακές μελέτες O Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες O Άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας

O Τεχνικός ασφαλείας O Επίβλεψη-Διαχείριση τεχνικών έργων O Έκδοση οικοδομικών αδειών

OΒενιζέλου 20 Αλεξανδρούπολη 68100 OΕλλάδα OΤηλ.: 25510 25654 OΦαξ: 25510 29898 OE-mail: info@ingenium.gr

Site: www.ingenium.gr

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ACTIVUS- Λ&Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055 www.activus.gr

ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr

AVECO ΟΕΤΕ Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525 Ν. ΨΥΧΙΚΟ 2106300900 www.aveco.gr

ECO SUN ΕΠΕ Βούλγαρη 58, 54249 Θεσ/νίκη, 2310327914 www.ecosun.gr ENERGOTECH ABEE Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 2109959021 www.energotech.gr ENEFSYS - ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Ξάνθου 5, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 2109637395 www.enefsys.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, Θεσ/νίκη, 2310510302 www.global-energy.eu HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES Τροίας 1, Βριλήσσια, 2106893966 www.heliosres.gr

AVELION Μιαούλη 44, 15344 Γέρακας, 2177000600, www.avelion.gr ARTION Κώστα Βάρναλη 40, Κορυδαλλός 2104978721, 6977231424 www.dpasa.gr ARVIS SOLAR Ltd Ηπείρου 24, Αθήνα 2110136560, www.arvisolar.gr BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσσαλονίκη 2310850976 www.bautherm.gr

ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, 10445 ΑΘΗΝΑ, 2108314387 www.iconstruction.gr INGENIUM LTD Βενιζέλου 20, Aλεξανδρούπολη, 2551025654 www.ingenium.gr MGD ENERGY Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 4, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106129615 www.mgd-energy.gr MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές,2102404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π. MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Λ.Σουνίου 16, Μαρκό-πουλο, 2299022932 www.myrinous.gr

ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ SOLARBASE Λ.Ποσειδώνος 38Α, Άλιμος, ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, 210-9854238 ΑΘΗΝΑ www.nautilus.gr (+30) 210-5151151 www.solarbase.gr NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, SOPRAY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΡΜΟΥ 8, 10563 2102837000 ΑΘΗΝΑ, www.neonenergy.gr 2117109382 www.cocoon.gr OLYMPIC ENGINEERING & SUN PRODUCTS CONSULTING ΛΗΜΝΟΥ 4, Ν. ΙΩΝΙΑ Αρχιμήδους 5, Πύργος, 2102777993 www.sunproducts.gr Ηλείας, 2621026907 SUNERA AE www.oleng.eu ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ PLASIS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 2103475690, Γ.Χρονάκη 2, ΗΡΑΚΛΕΙΟwww.sunera.gr ΚΡΗΤΗ, 2108053010 ΑΛΚΥΩΝ www.plasisgroup.com Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, RENEVOL 2710221027 Γούναρη 4-6, Πειραιάς www.alkyon-energy.gr 2104122759, www.renevol.gr Ζ ΚΑΠΠΑ EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ PV MAINT IKE 29, ΑΘΗΝΑ, ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346 2106894971, ΜΟΣΧΑΤΟ 6942486357 2104810045 www.kamitsakisgroup.gr www.pvmaint.gr

ΕΥΔΙΤΗ ΕΠΕ Λ. Αλεξάνδρας 136, 11471 Αθήνα, 2106446330 www.euditi.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315502005 www.iliatoras.eu ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Λεωφ. Δεκελείας 29 & Ελ. Βενιζέλου 31 14343, Νέα Χαλκηδόνα 2102518111, 111111287 www.HelioEpixeirein.gr

ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162 164, ΜΑΡΟΥΣΙ 15126 210-8662048 www.messaritis.com ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950 www.pliasconsulting.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 81


Green_Pages_tx31:Test_BmwX1_72.qxd

3/6/2014

4:03 μμ

Σελίδα 82

GREEN info PAGES ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ FACILITY MANAGEMENT & EQUIPMENT S.M.P.C. ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ 20 & Ι.ΝΙΚΑ, 13671 ΑΧΑΡΝΕΣ, 2102464320, www.facility.gr

KMETRICS

ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, 19100, ΜΕΓΑΡΑ 2117707200, www.kmetrics.gr

RENEVOL Προληπτική Συντήρηση, Τεχνική Υποστήριξη, Τηλεπαρακολούθηση. Φ/Β Πάρκα, Οικιακά Φ/Β, Αυτόνομα Συστήματα. Δωρεάν Τεχνικός Έλεγχος, Πιστοποίηση Συντήρησης PVTRIN Γούναρη 4-6, Πειραιάς, 2104122759, www.renevol.gr PV MAINT ENERGY SERVICES Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών, Καθαρισμός Φωτοβολταϊκών Πλαισίων, Τηλεπαρακολούθηση, Τεχνική Υποστήριξη, Φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες, Αυτόνομα Συστήματα, Εξοικονόμηση Ενέργειας ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346, ΜΟΣΧΑΤΟ 2104810045 www.pvmaint.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ Συντήρηση Φ/Β Πάρκου από 1€ την ημέρα. Φροντίζουμε την επένδυσή σας: Οικονομικά,Υπεύθυνα, Άμεσα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2315502005 www.iliatoras.eu ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών, Τηλεπαρακολούθηση. Προληπτική Συντήρηση, Επιδιόρθωση Βλαβών Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162-164, ΜΑΡΟΥΣΙ 15126 210-8662048 www.messaritis.com ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ Αυτόνομο υβριδικό σύστημα: συνδυάζει γεννήτρια με Φ/Β πάνελ. Ηλιακές Φ/Β μονάδες, εύκαμπτες και σταθερές. Λ. Ποσειδώνος 38Α, Άλιμος, 210-9854238 www.nautilus.gr

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο

LEVEL-UP QUALITY FACILITY SERVICES ΣΤΡ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 105, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104699200 www.level-up.gr

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, 2103629581 www.nanodomi.com

VECTOR SECURITY ΑΡΚΑΔΙΑΣ 52, 12132 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2104925473 www.vectorsecurity.gr

After Sales Οικιακών • Απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων και ακαθαρσιών από την επιφάνεια των πάνελ. Υπολογίζεται ότι, οι ακαθαρσίες επάνω στα πάνελ, μπορεί να μειώσουν την ετήσια παραγωγή κατά 10-15%. Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. • Χρήση υλικών καθαρισμού που αποτρέπουν το ενδεχόμενο χάραξης της επιφάνειας υάλωσης των πάνελ. Φυσικά, εάν τα πάνελς είναι τοποθετημένα σε στέγη όπου ο καθαρισμός των panels είναι δύσκολος έως «επικίνδυνος», τότε καλό θα είναι να αναθέσετε τον καθαρισμό τους σε ειδικό συνεργείο. • Έλεγχος παραγωγής συστήματος. Ένας εύκολος και προτεινόμενος τρόπος ελέγχου και παρακολούθησης της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι η σύνδεση του με ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης. Το μόνο που απαιτείται, είναι η εγκατάσταση ενός καταγραφέα δεδομένων (data logger) και μία σύνδεση στο internet. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε απ’ οπουδήποτε βρίσκεστε, να ελέγχετε τη λει-

τουργία και τις αποδόσεις του συστήματός σας. Υπάρχουν inverters μάλιστα που έχουν ενσωματωμένους καταγραφείς δεδομένων. Αν πάλι δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τότε μπορείτε να ελέγχετε τον μετρητή της ΔΕΗ, για να είστε σίγουροι για τα παραγόμενα έσοδα. • Εξέταση των συνδέσεων της βάσης του συστήματος. Οι χαλαρές συνδέσεις μπορούν να επιφέρουν ανεπιθύμητους θορύβους, μείωση στην στιβαρότητα της κατασκευής και μεταφορά φορτίων στα πλαίσια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, μπορείτε να ελέγχετε οπτικά όλα τα μέρη της εγκατάστασης, στο βαθμό που μπορείτε (όπως καλωδιώσεις κ.α.).


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

4/6/2014

11:21 πμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

4/6/2014

11:22 πμ

Σελίδα 1

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ 31  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ 31

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ 31  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ 31

Advertisement