Page 1

Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

3:06 μμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

3:07 μμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_28:Test_BmwX1_72.qxd

10/2/2014

4:34

1


Per_Edit_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

1:23 μμ

Σελίδα 4

Περιεχόμενα 4

Περιεχόμενα

6

Νέα Διεθνή

10

Νέα Ελληνικά

16

Εξοικονόμηση: Ανοιξιάτικη αναβάθμιση - 8 Ενέργειες πολλαπλά οφέλη. Ενεργειακή ανακαίνιση με ανανέωση του περιβάλλοντος που ζούμε και της διάθεσής μας

22

Εξοικονόμηση: Ενεργειακοί επιθεωρητές και αναβάθμιση. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της αναβάθμισης και να μειώσουν τα έξοδα του σπιτιού, προτείνοντας τις σωστές λύσεις.

28

Εξοικονόμηση: Ecoline Plus – Εργαλείο για ενεργειακές μελέτες κτιρίων. Μια νέα εφαρμογή του ενεργειακού προγράμματος Ecoline της ACE-Hellas για επιθεωρήσεις και ενεργειακές μελέτες κτιρίων.

30

32

35

36

40

44

48

Αρχισυνταξία:

Μάριος Πάλλης

Κώστας Φούζας

22

Εξοικονόμηση: Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. 7 απλές επεμβάσεις για οικονομία με βελτίωση απόδοσης των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων θέρμανσης/ψύξης από την greenfootprint.

Μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Φιρφιρής

Μηχανολόγος μηχανικός Μάρω Κασσώτη

Θέρμανση: Συστήματα αυτονομίας. Παλιά πολυκατοικία, νέα οικονομία. Τα συστήματα Brunata, επιτρέπουν την αυτονόμηση της θέρμανσης ακόμη και για παλιές πολυκατοικίες. Εξοικονόμηση: Φυτεμένα δώματα. Οι ταρατσόκηποι αποτελούν σπουδαίο «μυστικό» για τα κτίρια, καθώς πρόκειται για εύκολη και σχετικά φθηνή παρέμβαση που μεγιστοποιεί την αξία του σπιτικού με πολλαπλά οφέλη.

Αρχιτέκτων μηχανικός Ευδοκία Ταπόγλου

Μηχανικός περιβάλλοντος Λένα Καλοκαιρινού

Αρχιτέκτων μηχανικός

44

Αλέξανδρος Χελιδονόπουλος

Φωτισμός: Έκθεση Light+Building 2014. Θάλασσα χρωμάτων και εξελίξεων στην μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του κόσμου για τον φωτισμό.

Χρύσα Δότσα Βάιος Τασούλας Υπεύθυνοι Πωλήσεων: Εφη Τσαπρούνη Κυριακή Παππά

Φωτοβολταϊκά: Αυτόνομη εξοχική κατοικία, ο τέλειος συνδυασμός. Αυτονόμηση εξοχικού με 2.000€

56

Φωτοβολταϊκά: Έλεγχος φωτοβολταϊκών πάνελ. Η Kmetrics έφερε στην Ελλάς το καινοτόμο Mobile PV TestCenter, το πρώτο κινητό εργαστήριο ελέγχου φωτοβολταϊκών πλαισίων, για εντοπισμό προβλημάτων πριν και μετά την εγκατάσταση τους.

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Ατελιέ: Ουρανία Γκοράτσα , Πέννυ Λάζαρη, Γιουλίνα Μανωλάτου

Αθήνα:

Ηλεκτροκίνηση: Περιβαλλοντική μετακίνηση και οικονομία. Σε «τροχιά» ηλεκτροκίνησης και η Ελλάδα με τις εξελίξεις να είναι άμεσες, το θεσμικό πλαίσιο να ολοκληρώνεται και τα σημεία φόρτισης να αναμένεται να φτάσουν τις 13.000 μέχρι το 2.020. Green info pages: Προϊόντα για εξοικονόμηση και πλήρης οδηγός αγοράς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας και μαζί οι επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις.

Συντακτική Ομάδα: Θοδωρής Χατζηκυριάκος

Αντλίες Θερμότητας: Oι αντλίες θερμότητας λύση για το παρόν και το μέλλον. Οφέλη και «σημεία-κλειδιά» από την χρήση τους.

Φωτοβολταϊκά: New Deal άνευ διαπραγματεύσεων. Ποιες είναι οι νέες ταρίφες που ορίστηκαν για τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Τι προτείνει ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ.

70

MotorPress Hellas A.E.

Εξοικονόμηση: Σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας «Μeazon» επιτρέπει σε οικιακές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις να εξοικονομήσουν χρήματα.

56

66

Εκδίδεται από την

Γενική Διεύθυνση:

Φωτισμός: LEDs do it – Αλήθειες και ψέματα τις λάμπες led. Τι ισχύει και τι δεν ισχύει για όλα όσα λέγονται.

64

Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε.

Εξοικονόμηση: Θερμομόνωση και καινοτομία. Θερμομόνωση τελευταίας τεχνολογίας από την ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε με δύο νέα καινοτόμα προϊόντα του 2014.

54

62

16

Λεύκης 132, 145 68, Κρυονέρι Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1, 210-6262159 210-6262274 Fax: 210-6262372

64

Email: prasinospiti@autotriti.gr


Depa_advert:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:10 μμ

Σελίδα 3

Νέα μοντέλα αυτοκινήτων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά Έλαμψαν στα πρόσφατα Motor Show Γενεύης, Βρυξελλών και Φρανκφούρτης

SKODA Octavia G-TEC

AUDI A3 Sportback g-tron

SEAT Leon TGI EcoFuel

SKODA Citigo CNG Green tec

VW Golf Variant BlueMotion TGI

OPEL Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX

Όμως, νέα μοντέλα φυσικού αερίου παρουσίασαν στην Ελβετία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες AUDI, LANCIA, OPEL, SEAT και VOLKSWAGEN. Οι επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νέο AUDI A3 Sportback g-tron (81 kW/110 hp) που έχει επίπεδα εκπομπής CO2 μόλις 70 γρ. ανά χλμ. Το όχημα διατίθεται και με δυνατότητα καύσης μίγματος φυσικού αερίου και βιομεθανίου, που χαμηλώνει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και αποτελεί μέρος του προγράμματος e-gas project της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αίσθηση προκάλεσε και το νέο VW Golf Variant BlueMotion TGI (81 kW/110 hp), η πρώτη έκδοση του οποίου είχε εμφανιστεί πέρυσι στη Φρανκφούρτη, στο 65ο International Motor Show. Το Golf αυτό είναι εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο μηχανικό σύνολο που καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 3,5 κιλά συμπιεσμένου φυσικού αερίου ανά 100 χλμ και εκπέμπει 76 γρ CO2 ανά χλμ. Τα δύο ρεζερβουάρ των 15 κιλών φυσικού αερίου και 50 λίτρων βενζίνης του χαρίζουν αυτονομία 1400 χλμ. Ανάμεσα στα άλλα μοντέλα πόλης ήταν και το πρώτο αεριοκίνητο της LANCIA. Πρόκειται για το LANCIA Ypsilon 0.9 TwinAir Ecochic (59 kW/80 hp) που καταναλώνει μόλις 3,1 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, χρήσιμο είναι να πούμε πως στην Ελλάδα το ένα κιλό συμπιεσμένου φυσικού αερίου κοστίζει μόλις 96 λεπτά του ευρώ (βάσει της τελευταίας μέτρησης τιμής στα μέσα Μαρτίου). Στη Γενεύη, το παρόν έδωσε και η SEAT με το νέο Leon TGI EcoFuel (81 kW/110 hp), αλλά και η OPEL με το νέο Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX (110kW/150 PS). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ενώ η ελβετική αγορά αυτοκινήτων κατά το

2013 παρουσίασε συρρίκνωση της τάξης του 6,3% όσον αφορά στο συνολικό αριθμό των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν, ο αριθμός των πωλήσεων οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 10%. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Γενεύη δείχνουν μάλιστα ότι ο στόλος των αεριοκινούμενων οχημάτων αυξήθηκε στην Ελβετία και το Liechtenstein κατά 11.287 οχήματα. Από τα νέα αεριοκινούμενα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στις δυο αυτές επικράτειες το 27,8% ήταν OPEL (Zafira Tourer και Combo), το 25,8% ήταν FIAT (Panda, Punto, Doblò, Qubo, Fiorino, Ducato) και το 24.6% ήταν VOLKSWAGEN (eco up!, Caddy, Passat και Touran). Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της αεριοκίνησης με τα κορυφαία ευρωπαϊκά σαλόνια αυτοκινήτου είναι στις 8 - 10 Ιουλίου στις Βρυξέλες. Εκεί, θα λάβει χώρα η Kart Expo, με φετινό οικοδεσπότη την ARGB/Le Gaz Naturel, τη βελγική ένωση βιομηχανιών φυσικού αερίου. Στο forum αυτό θα λάβουν μέρος και κατασκευαστές εξαρτημάτων όπως κιτ για τις μετατροπές συμβατικών οχημάτων σε διπλού καυσίμου (βενζίνης - φυσικού αερίου), αλλά και επαγγελματικών εξοπλισμών όπως λόγου χάρη για τη δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού, οικιακών συμπιεστών φυσικού αερίου για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων από την παροχή των νοικοκυριών κ.ο.κ. Το Βέλγιο είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά για την αεριοκίνηση και η επιλογή της βιομηχανίας φυσικού αέριου να δώσει ηχηρό παρών στις τοπικές εκθέσεις είναι συμβολική, αφού εκεί χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προωθεί με συνέπεια τη στροφή σε εναλλακτικά καύσιμα, φιλικότερα στο περιβάλλον και οικονομικότερα στη χρήση – καύσιμα δηλαδή ακριβώς όπως το φυσικό αέριο!

Πηγή: SKODA (http://www.skoda-auto.com)

Πηγή: SKODA (http://www.skoda-auto.com)

Σ

Πηγή: NGV Global (http://www.ngvglobal.com)

Πηγή: NGV Journal (http://www.ngvjournal.com)

Πηγή: OPEL (http://www.opel.com)

advertorial

ε πρώτο πλάνο στα αστραφτερά σαλόνια των μεγάλων ευρωπαϊκών εκθέσεων αυτοκινήτου φιγουράρουν πια τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να παρουσιάζουν διαρκώς νέα μοντέλα. Και το κοινό τα αγκαλιάζει με απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς υψηλές επιδόσεις και οικονομία αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό ήταν πασιφανές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου και έλαβε χώρα το 84ο International Motor Show & Accessories, με μεγάλο αριθμό καινούργιων μοντέλων φυσικού αερίου - ή καλύτερα συμπιεσμένου φυσικού αέριου (CNG) - το καύσιμο δηλαδή που διαθέτει στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ με την εμπορική ονομασία FISIKON. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για επανάληψη του φαινομένου που παρατηρήθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα στο Automoto Salon των Βρυξελών, το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 – 26 Ιανουαρίου και στο οποίο επίσης έλαμψε η νέα κατηγορία οχημάτων φυσικού αερίου. Μεγάλος αριθμός νέων μοντέλων αυτοκινήτων φυσικού αερίου παρουσιάστηκε σε αμφότερες τις εκθέσεις. Στην Γενεύη, πόλη στην οποία το ποσοστό των οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ξεχώρισε μεταξύ άλλων το νέο SKODA Octavia G-TEC που διατίθεται τόσο σε σεντάν, όσο και σε στέισιον βάγκον έκδοση. Η ναυαρχίδα της θυγατρικής της VW, με 110 άλογα ιπποδύναμη και συνδυασμένη αυτονομία βενζίνης αερίου 1330 χλμ εκπέμπει μόλις 97 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. Η SKODA παρουσίασε επίσης στη Γενεύη και το νέο μικρό Citigo CNG Green tec που εκπέμπει μόλις 79 γρ CO2 ανά χλμ και έχει αυτονομία 620 χλμ.

Πηγή: AUDI (http://www.audi.com)


NeaDiethni _tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:48 πμ

Σελίδα 6

Νέα Διεθνή

Τριπλασιασμό των ΑΠΕ ζητά επιτροπή του ΟΗΕ Ε

πιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιοι για διάσωση του κλίματος, δήλωσαν ότι θα πρέπει να τριπλασιαστεί η ενέργεια από ΑΠΕ, πυρηνικούς αντιδραστήρες και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία δέσμευσης εκπομπών, τα επόμενα χρόνια. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για να κρατήσουν την κλιματική αλλαγή μέσα σε ασφαλή όρια θα κοστίσει μόλις ένα κλάσμα του ένα τοις εκατό της ετήσιας παγκόσμιας ανάπτυξης, ανέφερε χθες ο ΟΗΕ, στο τρίτο μέρος της ολοκληρωμένης μελέτης του για την αύξηση της

θερμοκρασίας. Καθυστερήσεις στον έλεγχο των ολοένα και αυξανόμενων αερίων του θερμοκηπίου, θα μειώσουν τις πιθανότητες για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, θα αυξήσουν το κόστος και θα οδηγήσουν σε εξάρτηση από αδόκιμες τεχνολογίες, δήλωσαν. Η μελέτη έδειξε άλλωστε, ότι ότι η αύξηση των εκπομπών επιταχύνθηκε κατά μέσο όρο 2,2% το χρόνο, για την περίοδο 2000-2010, από το 1,3% των τριών προηγούμενων δεκαετιών, βάζοντας σε κίνδυνο το στόχο που συμφωνήθηκε από

Συνεργασία της ΑΒΒ με τη Philips για το φωτισμό των κτιρίων

τους διαπραγματευτές συνθήκης για το κλίμα, για τη σταθεροποίηση θέρμανσης του πλα-

Αποκαλυπτήρια για το Solar Impulse 2

Τ

α συστήματα φωτισμού Philips αναμένεται να ενσωματωθούν με τα συστήματα κτιριακού ελέγχου της ΑΒΒ, μειώνοντας το κόστος ανακαίνισης των επαγγελματικών κτιρίων μεσαίου και μικρού μεγέθους, μετά τη συνεργασία που ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Στόχος

αυτής είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ενοποίησης των συστημάτων φωτισμού με τα συστήματα κτιριακού ελέγχου στα επαγγελματικά κτίρια. Ο συνδυασμός της πλούσιας εμπειρίας της Philips στον τομέα του φωτισμού LED, με τη γνώση της ΑΒΒ σε ότι σχετίζεται με τον κτιριακό αυτοματισμό, πρόκειται να ωφελήσει τους εγκαταστάτες συστημάτων, τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών κτιρίων, τους διαχειριστές εγκαταστάσεων καθώς και όσους εργάζονται σε τέτοια κτίρια. Ο κλιματισμός (HVAC) και ο φωτισμός αποτελούν το 70% της ενεργειακής κατανάλωσης στα επαγγελματικά κτίρια αλλά η ύπαρξη συστημάτων κτιριακού αυτοματισμού και ελέγχου μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα κατά περίπου 30%. Η αναβάθμιση σε πιο αποδοτικά συστήματα ενέργειας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους διαχειριστές κτιρίων να πετύχουν σημαντική εξοικονόμηση στα λειτουργικά έξοδα. 6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

νήτη από την προ - βιομηχανική εποχή, σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου ετησίως.

Τ

ο νέο, πιο ελαφρύ ηλιακό αεροπλάνο, που αναμένεται να κάνει το γύρο του κόσμου, το 2015, παρουσίασαν πρόσφατα στο Payerne της Ελβετίας, οι Bertrand Piccard και Andre Boschberg. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν υπό την παρουσία αυθεντιών, όπως ο Ελβετός Σύμβουλος Ueli Maurer και ο πρίγκιπαςAlbert του Μονακό, αλλά και εκπροσώπων διαφόρων εταιρειών που συνέβαλαν στη χορηγία και την τεχνολογία για το έργο. Το ντεμπούτο του Solar Impulse 2 σημα-

τοδοτεί την κορύφωση 12 χρόνων προσπάθειας από 80 τεχνικούς και βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου Solar Impulse, το οποίο έθεσε οκτώ παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης μιας πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είδε την πρώτη πτήση ημέρα και νύχτα, από ένα ηλιακό αεροπλάνο. Το Solar Power 2 είναι ένα μονοθέσιο αεροσκάφος κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά άνθρακα, με 72m άνοιγμα των φτερών, μεγαλύτερη από εκείνη ενός Boeing 747-8, και 8m φαρδύτερο από το προηγούμενο Solar Impulse. Παρά την τεράστια αυτή επέκταση, ζυγίζει μόνο 2.300 κιλά, εκ των οποίων 633 kg είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσει τους τέσσερις 17,5 hp ηλεκτρικούς κινητήρες του αεροσκάφους, που περιστρέφουν τους έλικες με απόδοση 94%.

Νέο ρεκόρ απόδοσης από την Panasonic

Η

μονάδα HIT της Panasonic «έσπασε» το ρεκόρ απόδοσης μετατροπής, καθώς έγινε η πρώτη που ξεπέρασε το «φράγμα» του 25%. Πρόκειται για ένα κατόρθωμα που η εταιρεία αποκαλεί «σημαντική αύξηση» πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 24,7%. Δήλωσε δε ότι το νέο ρεκόρ κατέστη δυνατό από την τεχνολογία back-contact, ηλιακής δομής των κυττάρων, η οποία επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός.

Άλλοι παράγοντες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, που δόθηκαν από την Panasonic, είναι μειώσεις ανασυνδυασμού και οπτικών απωλειών, και ελαχιστοποίηση της απώλειας αντοχής. Η εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την ανάπτυξη της τεχνολογίας των HIT ηλιακών κυττάρων της, με στόχο την υλοποίηση υψηλότερης απόδοσης, μια πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων και τη μαζική παραγωγή.


NeaDiethni _tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:49 πμ

Σελίδα 7

Νέο ρεκόρ απόδοσης 20,9% σε φωτοβολταϊκά

Έ

να νέο ρεκόρ απόδοσης μετατροπής CIS των φωτοβολταϊκών πάνελ λεπτού υμένα της Solar Frontier επιβεβαίωσε το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας. Πρόκειται για επίτευγμα της εταιρείας Solar Frontier Ιαπωνίας, η οποία και κατάφερε να επιτύχει απόδοση μετατροπής 20,9% σε ένα μισού τετραγωνικού εκατοστού φωτοβολταϊκό CIS κύτταρο, στο Ερευνητικό Κέντρο Atsugi (ARC) της Ιαπωνίας.

CIS λεπτού υμένα (thin-film)

Το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε μέσα από έρευνα συνεργασίας με την New Energy και τον Industrial Technology Development Organization, ενώ ξεπέρασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης μετατροπής της Solar Frontier , του 19,7%, για CIS thin-film κύτταρα που δεν περιέχουν κάδμιο, και πάνω από την προηγούμενη ρεκόρ απόδοση του 20,8%, για όλες τις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών thin-film.

NPD Solarbuzz: Ξεπέρασε τα 50GW η παγκόσμια φωτοβολταϊκή ζήτηση

Η

φωτοβολταϊκή ζήτηση έθεσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2014, γεγονός που μετατρέπει το τρέχον έτος, στο πέμπτο κατά

σειρά που πραγματοποείται νέο ρεκόρ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το NPD Solarbuzz. Η εταιρεία έρευνας αγοράς είπε ότι η ζήτηση, σε αυτό το Α’ τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 35%, σε πάνω από 9GW, συγκριτικά με το προηγούμενο ρεκόρ του 2013. Η τελική ζήτηση αγοράς δε, φαίνεται να «οδηγείται» από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μαζί αντιπροσώπευσαν πάνω από το ένα τρίτο της ζήτησης, θέτοντας ταυτόχρονα νέα τριμηνιαία ρεκόρ φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. «Η ζήτηση ρεκόρ που τέθηκε από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών αποτελεί την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που ένα ρεκόρ τρι-

μήνου έχει οριστεί στην αρχή του έτους», δήλωσε ο Michael Barker, ανώτερος αναλυτής του NPD Solarbuzz. Η εταιρεία δήλωσε μάλιστα, ότι η ζήτηση δείχνει ότι η αγορά φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν στο επίπεδο των 40 GW και έτοιμη να πάει πέρα από το επίπεδο των 50GW μέσα στους επόμενους 12 μήνες. «Καθαρά σε αναλογική βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρέχει ισχυρή εμπιστοσύνη ότι κατά τη διάρκεια του έτους η ηλιακή PV ζήτηση θα φτάσει πράγματι, και ενδεχομένως ακόμη και να ξεπεράσει, το σύνολο προβλέψεων των 49GW του NPD Solarbuzz για το 2014», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Barker.

Αειφόρος κατοικία τροφοδοτείται από ένα... σεσουάρ!

Μ

πορεί ο τίτλος να είναι ελαφρώς παραπλανητικός (αναφέρεται πιθανότατα στο ποσό ενέργειας που απαιτείται για θέρμανση της συσκευής), όμως η Κατοικία Park Passive, της NK Architects, στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν παύει να αποτελεί μια ελκυστικά μοντέρνα και αειφόρο κατοικία, καθώς έστω και θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτηθεί από ένα μόνο σεσουάρ! Το Park Passive House ολοκληρώθηκε το περασμένο έτος, σε αστική περιοχή που συνήθως δεν είναι κατάλληλη για ανέγερση κατοικίας (συνήθως λόγω υπανάπτυκτης ή μη ελκυστικής περιοχής). Το τριώροφο σπίτι έχει συνολικό εμβαδόν 251 τ.μ. και περιλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, μια μεγάλη κουζίνα με θολωτή οροφή, χώρο παιχνιδιού, τραπεζαρία και καθιστικό. Ένα διασωθέν δέντρο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της εσωτερικής σκάλας, της επένδυσης των τοίχων και των πάγκων των μπάνιων, επιβεβαιώνοντας την περιβαλλοντική εστίαση του

σχεδιασμού. Η NK Architects αναφέρει μάλιστα, ότι το Park Passive House χρησιμοποιεί έως και 80% λιγότερη συνολική κατα-

νάλωση ενέργειας, σε σύγκριση με ένα μέσο σπίτι που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 7


SMA_new:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:08 πμ

Σελίδα 8

Νέο πακέτο υπηρεσιών συντήρησης από την SMA H SMA Hellas AE, μέλος του ομίλου SMA Solar Technology AG, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών μετατροπέων παγκοσμίως, εμπλουτίζει τις υπάρχουσες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, με ένα νέο πακέτο υπηρεσιών συντήρησης «SMA Security», που αφορά σε εμπορικές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον ελλαδικό χώρο.

Τι περιλαμβάνει το SMA Security

Τ

ο νέο πακέτο υπηρεσιών συντήρησης SMA εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία, τη μέγιστη απόδοση καθώς και την ασφάλεια των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, σήμερα και αύριο, με δύο επισκέψεις προληπτικές συντήρησης, σε όλα τα στοιχεία του φωτοβολταϊκού πάρκου συμπεριλαμβανομένου της φωτοβολταϊκής γεννήτριας, της

διανομής DC/AC, των μετατροπέων και των στοιχείων επικοινωνίας. Επιπλέον παρέχει την υπηρεσία SMA Remote Service που ελέγχει μέσω τηλεπιτήρησης τη λειτουργία των μετατροπέων, πρακτικά σε πραγματικό χρόνο, ώστε στην περίπτωση που απαιτείται τεχνική υποστήριξη, να υπάρχει άμεση ενημέρωση, ανάλυση σφάλ-

ματος αλλά και πρόταση για επίλυσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πακέτο υπηρεσιών είναι ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εγκατάστασης κατόπιν αιτήματος. Πιο αναλυτικά, τα βασικότερα στοιχεία του νέου πακέτου υπηρεσιών συντήρησης της SMA έχουν ως εξής:

 Δύο επισκέψεις προληπτικής συντήρησης Δ

ύο επισκέψεις προληπτικής συντήρησης στο πάρκο σας καλύπτοντας όλα τα στοιχεία του φωτοβολταϊκού πάρκου. Συμπεριλαμβάνει: Έλεγχο των συστοιχιών της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, της διανομής DC/AC και των μετατροπέων

 Χρήση υπέρυθρης κάμερας Μετρήσεις από βαθμονομημένο και πιστοποιημένο εξοπλισμό Έλεγχο στοιχείων επικοινωνίας Έλεγχο για φαινόμενο PID (Potential Induced Degradation) που επηρεάζει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οδηγεί σε σταδιακή μείωση της απόδοσής τους.

 Remote Service Μ

ε το SMA Remote Service σας παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών προληπτικής τεχνικής υποστήριξης που ελέγχει μέσω τηλεπιτήρησης τη λειτουργία των μετατροπέων. Μόλις εντοπίσουμε κάποια ασυνήθιστη ένδειξη, επικοινωνούμε μαζί σας. Έτσι στην περίπτωση που απαιτείται τεχνική υποστήριξη, μπορούμε να αντιδράσουμε από κοινού ακόμα πιο γρήγορα, αφού τα σχετικά δεδομένα έχουν ήδη αξιολογηθεί.

 Λοιπές υπηρεσίες

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν: Πλήρη επιτήρηση των μετατροπέων πρακτικά σε πραγματικό χρόνο Τηλεφωνική επικοινωνία εντός τεσσάρων ωρών σε περίπτωση σφάλματος (στο πλαίσιο των εργάσιμων ημερών και ωρών) Ανάλυση της ένδειξης σφάλματος από τους ειδικούς της SMA και πρόταση για επίλυση.

 Λεπτομερής αναφορά - με προτάσεις βελτίωσης - ως αποτέλεσμα των επισκέψεων συντήρησης και της αδιάλειπτης τηλεπιτήρησης Προτεραιότητα στη διαδικασία αντικατάστασης συσκευής, εφόσον αυτή καλύπτεται είτε από εργοστασιακή εγγύηση

είτε από επέκταση εγγύησης Προτεραιότητα στην αναβάθμιση λογισμικού ή υλισμικού Δημιουργία εξατομικευμένων σελίδων στο Sunny Portal Έλεγχος διαστασιολόγησης των μετατροπέων και της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης (εφάπαξ).


SMA_new:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:10 πμ

Σελίδα 9

Η σημασία της συντήρησης των μετατροπέων

Ο

ι μετατροπείς, ως εξαιρετικά ευφυή συστήματα διαχείρισης που ελέγχουν, επιτηρούν και ρυθμίζουν τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε σχέση με το δίκτυο παροχής ενέργειας, αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Η κατάλληλη συντήρηση και επιτήρηση των μετατροπέων, σε συνδυασμό με τον τακτικό έλεγχο των υπολοίπων στοιχείων του φωτοβολταϊκού σταθμού, καθορίζουν τη μακροπρόθεσμη απόδοσή του. Η SMA διαθέτοντας περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, πάνω από 30 GW διασυνδεδεμένων συστημάτων στο δίκτυο σε διεθνές επίπεδο, εξειδικευμένους εργαζόμενους σε 75 σταθμούς τεχνικής υποστήριξης παγκοσμίως και άκρως καταρτισμένη δομή στην Ελλάδα, αποτελεί τον πλέον αξιό-

πιστο συνεργάτη, που εξειδικεύεται στον τομέα της φωτοβολταϊκής ενέργειας

Υποστήριξη με τη «σφραγίδα» της SMA «Από το 2007 που ιδρύθηκε η SMA Hellas, δεσμευόμαστε για την ασφάλεια της επένδυσής σας. Με τα κέντρα τεχνικής υποστήριξής μας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Τρίπολη, παρέχουμε ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη, με υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, συντήρησης και επισκευής, αντικατάστασης μετατροπέων καθώς και επέκτασης εγγύησης προϊόντων. Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις που απειλούν σ’ ένα σημαντικό βαθμό την απόδοση

των έργων τους. Προτεραιότητά μας, είναι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε μακροπρόθεσμα την ενεργειακή απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και παράλληλα να ανταποκρινόμαστε ευέλικτα στις ανάγκες τους. Αυτή

είναι η υπόσχεση για την οποία συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των πελατών μας», υπογραμμίζει ο κος Χάρης Χρηστίδης, Γενικός Διευθυντής της SMA Hellas.

Το προφίλ του Ομίλου SMA

Ο

Όμιλος SMA σημείωσε κύκλο εργασιών πάνω από 0,9 δισ. ευρώ το 2013 και είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων, κεντρικού στοιχείου κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Ως όμιλος ενεργειακής διαχείρισης παρέχει καινοτόμες τεχνολογίες για μελλοντικές εφαρμογές ενεργειακού εφοδιασμού. Η εταιρία εδρεύει στο Niestetal της Γερμανίας και δραστηριοποιείται διεθνώς σε 21 χώρες. Ο όμιλος επιχειρήσεων απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους

παγκοσμίως. Το ευρύ φάσμα προϊόντων της SMA περιλαμβάνει τον κατάλληλο μετατροπέα για κάθε τύπο φωτοβολταϊκού πλαισίου και για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κάθε ισχύος. Το φάσμα προϊόντων περιλαμβάνει τόσο μετατροπείς για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις διασυνδεδεμένες στο δημόσιο δίκτυο, όσο και για αυτόνομα υβριδικά δίκτυα. Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων συμπληρώνεται από ολοκληρωμένες υπηρεσίες και διαχείριση λειτουργίας φωτοβολταϊκών συστη-

μάτων μεγάλης κλίμακας. Από το 2008, η μητρική εταιρεία SMA Solar Technology AG συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Prime Standard του Χρηματιστηρίου Αξιών της Φρανκφούρτης (S92) και η μετοχή της προστέθηκε στο TecDAX.


NeaEllinika_tx_30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

11:12 πμ

Σελίδα 10

Νέα Eλληνικά

Διαγωνισμός-Σεμινάριο σχεδιαστών Παθητικών Κτιρίων

Τ

ο ΕΙΠΑΚ διοργανώνει το 1ο ΣεμινάριοΔιαγωνισμό Πιστοποιημένων Σχεδιαστών Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα, με τους επιτυχόντες να καταχωρούνται στην παγκόσμια βάση δεδομένων για 5 χρόνια. Δικαίωμα συμμετοχής στο σεμινάριο, το οποίο και θα διεξαχθεί στην Αθήνα με την εξουσιοδότηση του PHI από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, έχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στις ακόλουθες ημερομηνίες: • Κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 3.308.30 μμ από τις 5/5/2014 μέχρι και τις 30/5/2014 • Το Σάββατο 31/5/2014 10.00πμ – 3.00μμ θα γίνει δοκιμαστική εξέταση. Η επίσημη γραπτή εξέταση, η οποία διέπεται από συγκεκριμένο κανονισμό και με προκαθορισμένη ύλη, θα είναι διάρκειας τριών

ωρών και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/6/ 2014 στις 10.30 το πρωί, ενώ θα θεωρείται επιτυχής, όταν ο υποψήφιος καλύπτει τουλάχιστον το 50% των πόντων της βαθμολογίας. Οι επιτυχόντες θα λάβουν πιστοποιητικό από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και θα καταχωρηθούν στην παγκόσμια βάση δεδομένων για 5 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.eipak.org.

ΥΠΕΚΑ: Να αυξηθεί στο 30% ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ έως το 2030

Ο

ι ΑΠΕ βοηθούν την Ευρώπη να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται κατά 80% από εισαγωγές πετρελαίου και 60% στο φυσικό αέριο, ποσοστά που προβλέπεται να ανέβουν το 2035 στο 90% και 80% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι δαπάνες για τις εισαγωγές αυτές διαμορφώνονται στα 400 δισ. ευρώ τον

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

χρόνο, μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 1000 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε δε και τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή ως το 2030. Συγκεκρι-

μένα, τόνισε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, προτείνοντας όμως παράλληλα, ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ να αυξηθεί από τώρα στο 30%, αντί 27% που είναι η πρόταση της Κομισιόν. Οι στόχοι αυτοί θα περιλαμβάνονται και στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

14/4/2014

3:09 μμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

11:13 πμ

Σελίδα 12

Νέα Eλληνικά

Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2014

Π

λήθος ελληνικών επιχειρήσεων κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2013-2014, αφού πρώτα αξιολογήθηκαν και διακρίθηκαν για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις εντός των συνόρων. Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, εξέτασε τις προτάσεις των εταιριών που δήλωσαν συμμετοχή για τη φετινή βράβευση, την οποία και θα συντονίσει για πέμπτη συνεχή φορά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), αναλαμβάνοντας και την τελική αξιολόγηση των υποψηφίων και την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, σε συνεργασία με εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κλαδικών και επιστημονικών φορέων. Οι ελληνικές εταιρίες που ξεχώρισαν θα προταθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να διακριθούν και ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, μέσω του θεσμού των European Business Awards for the Environment.

12 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Όλες οι υποψήφιες επιχειρήσεις διαγωνίστηκαν στις εξής τρεις κατηγορίες: Α. Βραβείο Οργάνωσης και Διοίκησης Β. Βραβείο Προϊόντος Γ. Βραβείο Διεργασίας Υποκατηγορία Βιοποικιλότητας Βάσει αυτών λοιπόν, στα European Business Awards for the Environment επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν (κατ’ αλφαβητική σειρά): Α. ΑΒ Βασιλόπουλος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικά Πετρέλαια, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Β. Τράπεζα Πειραιώς Γ. Τιτάν Τσιμέντων, Χάλυψ, Χαρτοποιία Κομοτηνής Υποκατηγορία. Τιτάν, ΔΑΑ και S&B


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

8/4/2014

4:20 μμ

Σελίδα 1


NeaEllinika_tx_30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

11:14 πμ

Σελίδα 14

Νέα Eλληνικά

4 Γνωστές Εκθέσεις ΜΑΖΙ!

Ο

ξύλου και επιπλοποιΐας, τα χρώματα και τα εργαλεία. Εταιρείες γνωστές τόσο στο αγοραστικό κοινό όσο και στους επαγγελματίες από τη μακροχρόνια παρουσία τους στην αγορά και από τη θέση που κατέχουν σε αυτή, αλλά και πολλές νέες, με καινούργιες ιδέες και χιλιάδες προϊόντα θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες από τις 8 έως τις 11 Μαΐου να ενημερωθούν για νέες τάσεις, εναλλακτικές προτάσεις, εξειδικευμένες λύσεις και

ι εκθέσεις DOMICATEC, ELECTROTEC, MEDWOOD και ΧΡΩΜΑ & ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ – TOOLS ενώνουν τις δυνάμεις τους και διεξάγονται παράλληλα 8-11 Μαΐου 2014 στο Metropolitan Expo του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Η παράλληλη διεξαγωγή των τεσσάρων εκθέσεων δημιουργεί ένα νέο ισχυρό σημείο συνάντησης για το ηλεκτρολογικό υλικό και το φωτισμό, τη δόμηση, την ανακαίνιση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τα προϊόντα

υπηρεσίες που επικρατούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Οι εκθέσεις απευθύνονται σε αρχιτέκτονες, τεχνικές εταιρείες, εργολάβους, μηχανικούς, διακοσμητές, γραφεία μελετών, στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρω-

ματιστές, εγκαταστάτες και εργολήπτες, στελέχη κατασκευαστικών εταιριών, στελέχη τεχνικών υπηρεσιών Δημοσίων Οργανισμών, στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μελετητές, εμπόρους και φυσικά ιδιώτες. Ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00

Τεχνολογία αιχμής στο SmartStruxure Solution της Schneider Electric

Έκπτωση 8% στους καταναλωτές από την ΕΠΑ Αττικής

Η

Τ

πρόταση SmartStruxure Solution της Schneider Electric υποστηρίζει ταυτόχρονα τρία ανοικτά πρωτόκολλα επικοινωνίας και αξιοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία Συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency (IEA), το 40% περίπου της παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται για τη λειτουργία κτιριακών εγκαταστάσεων. Η νέα πρόταση SmartStruxure Solution της Schneider Electric όμως, αξιοποιεί πλήρως τα ανοικτά πρωτόκολλα, καθώς υποστηρίζει ταυτόχρονα και τα τρία ανοικτά πρωτόκολλα επικοινωνίας και δίνει τη μέγιστη ευελιξία και ασφάλεια στην ανάπτυξη ενός πραγματι-

κά ενοποιημένου συστήματος. Η έννοια του ανοικτού πρωτοκόλλου σημαίνει απλά ότι μια συσκευή ή ένα σύστημα χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνίας μια… γλώσσα που αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κλάδο, όπως το BACnet, το LonWorks και το Modbus. Η ύπαρξη μιας κοινής γλώσσας επιτρέπει σε συσκευές και συστήματα διαφορετικών κατασκευαστών να συνεργάζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς πρόβλημα.

α οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου είναι χαμηλότερα πλέον κατά 8% λόγω της μείωσης του κόστους προμήθειας της ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ. Η μείωση αυτή έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Απριλίου, ενώ έχει ήδη προηγηθεί μια αντίστοιχη πτώση των τιμών φυσικού αερίου, κατά 10%, την τρέχουσα χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2013 – Μάρτιος 2014), σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η νέα έκπτωση του 8% προκύπτει ισόποσα από την πάγια μείωση στην τιμή προμήθειας και από την μετακύλιση του εφάπαξ ποσού της αναδρομικής εφαρμογής της από τον Ιούλιο 2013 και ως εκ τούτου, η τιμή για το μήνα Απρίλιο διαμορφώνεται πια στα 6,6 λεπτά ανά KWh (συμπ. ΦΠΑ). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΠΑ Αττικής έχει δεσμευτεί ότι θα μετακυλύει στο σύνολό τους, τις πάγιες και έκτακτες εκπτώσεις που λαμβάνει από τον προμηθευτή της, εφαρμόζοντας κοστοστρεφή τιμολογιακή πολιτική από τον Οκτώβριο του 2011. Στην ίδια κατεύθυνση δε, θα συνεχίσει την υλοποίηση ενεργειών αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο πάντα, το τελικό όφελος του καταναλωτή.

Η πρώτη εκδήλωση αποκλειστικά για επαγγελματικές λύσεις από την LG

Ε

κπρόσωποι της LG και του τμήματος Business Solutions παρουσίασαν για πρώτη φορά αποκλειστικά επαγγελματικές λύσεις για ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών προϊόντων, όπως για κλιματισμό και θέρμανση, ξενοδοχειακές τηλεοράσεις, φωτισμό LED, λύσεις Digital Signage και φωτοβολταϊκά πάνελ για την κάλυψη των αναγκών κάθε επαγγελματικού χώρου. Η παρουσίαση έγινε σε ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους του Τύπου, στα κεντρικά 14 Πράσινο σπίτι & κτίριο

γραφεία της εταιρείας, με το σύνολο των καλεσμένων να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να δει από κοντά μερικές από τις πιο καινοτόμες επαγγελματικές λύσεις που προσφέρει η LG, όπως προηγμένα συστήματα διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων (BMS), λύσεις φωτισμού και κλιματισμού, θέρμανσης, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και ξενοδοχειακές τηλεοράσεις. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν σύγχρονα Digital Signage συστήματα με video walls

και οθόνες επαγγελματικής χρήσης για την προβολή προϊόντων και την ενημέρωση του κοινού σε εμπορικούς και επαγγελματικούς χώρους, που μπορούν να βρουν εφαρμογή στους τομείς των μουσείων, νοσοκομείων, εκπαίδευσης, εστιατόριων, fast-food (QSR), ξενοδοχείων και των ευρύτερων κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι ολοκληρωμένες επαγγελματικές λύσεις της LG απευθύνονται σε επαγγελματίες οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν την πιο

προηγμένη τεχνολογία για την αναβάθμιση του επαγγελματικού τους χώρου και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών τους.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:21 πμ

Σελίδα 1


Anoiksi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:14 μμ

Σελίδα 16

Εξοικονόμηση Ανοιξιάτικη αναβάθμιση

Οι δουλειές της Άνοιξης

8

ενέργειες, πολλαπλά οφέλη

«Την άνοιξη, στο τέλος της μέρας, θα πρέπει να μυρίζεις βρωμιά», αναφέρει ένα διάσημο γνωμικό, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, το γεγονός ότι η άνοιξη αποτελεί την κατάλληλη εποχή για την πραγματοποίηση εργασιών που σχετίζονται με το σπίτι. Μικρές και απλές, αλλά και πιο δύσκολες και ακριβές εργασίες, μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτή την εποχή του χρόνου, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, την ανανέωση του περιβάλλοντος που ζούμε και της διάθεσής μας.

1

Καθαρισμός ηλιακών πάνελ

Ε

ίτε πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, είτε για φωτοβολταϊκά πάνελ, ένας απλός καθαρισμός/ πλύσιμο μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση των συστημάτων. Με το απλό πλύσιμο του απομακρύνονται σκόνες και λάσπες που μπορεί να έχουν επικολληθεί πλέον στα πάνελ με την βοήθεια της βροχής. Για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με το κόστος να είναι μηδαμινό.

16 Πράσινο σπίτι & κτίριο

2

Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών

Μ

ε την αλλαγή της λειτουργίας των κλιματιστικών από την θέρμανση στην ψύξη είναι η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό των φίλτρων τους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τον τύπο του φίλτρου. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τα φίλτρα δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμού, αλλά μειώνεται και η κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς ένα «μπουκωμένο» φίλτρο απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία του κλιματιστικού. Ο καθαρισμός των συμβατικών φίλτρων, εκτός από πλύσιμο με άφθονο νερό, μπορεί να γίνει και

με ειδικά οικολογικά χημικά που σκοπό έχουν την απενεργοποίηση βακτηρίων και ιών, αλλά και την απομάκρυνση της σκόνης και του καπνού. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μικρό και περιορίζεται στο κόστος του ειδικού χημικού καθαρισμού των φίλτρων. Επίσης δεν ξεχνάμε το προγραμματισμένο μηχανολογικό service του κλιματιστικού μας.


Anoiksi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:16 μμ

Σελίδα 17

Αντικατάσταση λαμπτήρων

αντικατάσταση λαμπτήρων με άλλους υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας, όπως οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ή οι λαμπτήρες LED, μπορεί να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ανανέωση χώρου, ή και διάφορα εφέ φωτισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών. Το κόστος και η εργασία που απαιτείται είναι μικρή, και εξαρτάται από την ποιότητα των λαμπτήρων.

5

Ανεμιστήρες οροφής

άν και έχουν μικρό κόστος, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην επίτευξη θερμικής άνεσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κατά την λειτουργία τους διευκολύνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χώρο και κατά συνέπεια προσφέρουν στον χρήστη το αίσθημα της δροσιάς. Είναι πολύ οικονομικότεροι από άλλες μεθόδους δροσισμού και κλιματισμού, τόσο στην απόκτηση τους, όσο και στη λειτουργία τους.

Εγκατάσταση σκιάστρων

Έ

να από τα μέτρα τα οποία μπορεί να επιφέρουν σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι τέντες και πέργκολες. Παρότι το κόστος τους είναι μικρό, σε σύγκριση με άλλα μέτρα, όπως η θερμομόνωση, το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι μεγάλα. Ανάλογα με τον προσανατολισμό που έχουν, συμβάλουν τόσο στην θερμική άνε-

6

ση, όσο και στην οπτική άνεση, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα θάμπωσης από την υπερβολική φωτεινότητα, αλλά και την γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Το κόστος τους εξαρτάται από το είδος σκιάστρων, καθώς υπάρχουν οικονο-

μικές (τέντες), αλλά και πιο ακριβές και αποτελεσματικές λύσεις (κινητά σκίαστρα, πέργκολες κ.α.)

Βάψιμο

Τ

ο βάψιμο είτε αυτό πρόκειται για εσωτερικό χώρο είτε για το εξωτερικό του κτιρίου μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου, αλλά και σημαντική ανανέωση στους χώρους που καθημερινά κατοικούμε, βελτιώνοντας την διάθεσή μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά χρώματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ως επιπλέον στρώμα θερμομόνωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα χρώματα εξωτερικών χώρων, γνωστά και ως ψυχρά χρώματα ή θερμομονωτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο συντελεστή εκπομπής και αντανακλαστικότατα σε σχέση με ένα απλό λευκό επίχρισμα. Κοστολογούνται περίπου 20-30% πιο ακριβά από τα συμβατικά χρώματα, ενώ η θερμική αντίσταση ανά μονάδα πάχους τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών θερμομονώσεων. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να συνεισφέρουν όσο η συμβατική θερμομόνωση λόγω του πολύ μικρού πάχους στρώματος που έχουν. Τα χρώματα εσωτερικών χώρων έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι οικολογικά, χωρίς πτητικές ενώσεις. Οικολογικά είναι τα χρώματα που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής τους, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή τους, αλλά και την τελική διάθεση στο περιβάλλον.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 17


Anoiksi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:17 μμ

Σελίδα 18

Εξοικονόμηση Ανοιξιάτικη αναβάθμιση

Αλλαγή κουφωμάτων/υαλοπινάκων

ολύ λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αλλαγή των κουφωμάτων στα σπίτια. Με την αλλαγή των κουφωμάτων ουσιαστικά μειώνονται οι απώλειες του σπιτιού. Η χρήση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου εγγυάται την ενεργειακή θωράκιση ενός κτιρίου με αποτέλεσμα: Την εξοικονόμηση σημαντικών, όχι μόνο ενεργειακών αλλά και οικονομικών, πόρων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου, από τη δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου Τη δραστική μείωση της εκπομπής ρύπων του κτιρίου μέσω της σημαντικής βελτίωσης της ενεργειακής του αποδοτικότητας (μείωση του συνολικού συντελεστή μεταφοράς θερμότητας μέσω του κουφώματος και συνεπακόλουθη μειωμένη ανάγκη λειτουργίας συστημάτων θέρμανσης ή ψύξης) Τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων εκφράζονται με δείκτες που περιγράφουν την συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Μία από τις ιδιότητες που θα πρέπει να ταυτοποιείται

18 Πράσινο σπίτι & κτίριο

είναι ο Συντελεστής Μετάδοσης της Θερμότητας Uw (W/m2K). Ο Συντελεστής Μετάδοσης Θερμότητας Uw των παραθύρων εξαρτάται από: Τις διαστάσεις και την αναλογία των επιφανειών (προφίλ, τζάμια κλπ) Τον συντελεστή μετάδοσης θερμότητας του κέντρου του συστήματος των τζαμιών (Ug) Τον γραμμικό συντελεστή μετάδοσης θερμότητας (Ψg) μεταξύ του συστήματος των τζαμιών και των προφίλ. Τον συντελεστή μετάδοσης θερμότητας των προφίλ (Uf) Ο συντελεστής Ug εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των τζαμιών (με ή χωρίς ανακλαστικές επιφάνειες), το διάκενο μεταξύ των τζαμιών και το πληρωτικό υλικό (αέρας, αέριο, μείγμα). Με την εφαρμογή της οδηγίας για την θερμική απόδοση των κτιρίων άρχισαν να χρησιμοποιούνται (ενεργειακά) τζάμια με ειδικές επικαλύψεις που ανακλούν την θερμότητα (Low Ε-glass). Τα τζάμια αυτά είναι διπλά, όπου η μια επιφάνεια φέρει ειδική επικάλυψη με με-

3D C.G.I. by IdeART Karamanlidis

γάλη θερμική ανακλαστικότητα. Επί πλέον, το πληρωτικό υλικό στο διάκενο των τζαμιών μπορεί να είναι αέριο χαμηλής μετάδοσης θερμότητας. Ένα τέτοιο σύστημα τζαμιών επιτυγχάνει συντελεστή μετάδοσης θερμότητας (Ug) περίπου 1,2 W/m2K. (Ο συντελεστής αυτός μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο.) Με την χρήση τριπλού τζαμιού με ειδικές ανακλαστικές επικαλύψεις και τη χρήση αερίου με χαμηλή ειδική αγωγιμότητα για την πλήρωση του διακένου μπορεί να επιτευχθούν συντελεστές ως 0,5 W/m2K. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγεται το σύστημα τζαμιών που επιφέρει το άριστο ενεργειακό αποτέλεσμα σε σχέση και με το κόστος. Από την παραπάνω ανάλυση συμπεράνουμε ότι οι υαλοπίνακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, ενώ η αντικατάσταση τους είναι πιο οικονομική λύση από την αντικατάσταση κουφωμάτων. Το ενεργειακό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν είναι μεγαλύτερο και από αυτό της αλλαγής κουφωμάτων και γι αυτό το λόγο προτείνεται, αν τα υπάρχοντα κουφώματα είναι συμβατά με την προσθήκη διπλών ή τριπλών τζαμιών, για την μείωση του κόστους να γίνεται αλλαγή των τζαμιών με αντίστοιχα ενεργειακά. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι κουφωμάτων: • Ανοιγόμενα συστήματα • Πτυσσόμενα συστήματα • Συρόμενα συστήματα • Ανασυρόμενα συστήματα Αυτά που έχουν τις μικρότερες απώλειες και προτείνονται, για την περίπτωση που τεχνικά μπορεί να γίνει επιλογή, είναι τα ανοιγόμενα. Το κόστος είτε για την αλλαγή υαλοπινάκων είτε για την ολοκληρωτική αλλαγή και των κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά είναι σημαντική επένδυση με μεγάλα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

14/4/2014

2:27 μμ

Σελίδα 1


Anoiksi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:18 μμ

Σελίδα 20

Εξοικονόμηση Ανοιξιάτικη αναβάθμιση

8

Θερμομόνωση

Γ

ια την πλήρη ενεργειακή θωράκιση ενός κτιρίου, μια καλή θερμομόνωση αποτελεί το βασικό μέτρο. Ανάλογα με την έτος κατασκευής ενός κτιρίου, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο είδος μόνωσης του, από την εσωτερική μόνωση, την μόνωση στον πυρήνα μεταξύ τούβλων, αλλά και την εξωτερική μόνωση. Σε παλαιότερα κτίρια δεν υπήρχε η απαίτηση από την νομοθεσία να υπάρχει κάποια μόνωση, και για αυτό ανάλογα και με την παλαιότητα, μπορεί ένα κτίριο να είναι τελείως αμόνωτο. Για νέα κτίρια απαιτείται πλέον από τον οικοδομικό κανονισμό να είναι καλά μονωμένα, ανάλογα και με την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ενώ για παλαιότερα κτίσματα μπορεί να γίνει προσθήκη επιπλέον μόνωσης στο εξωτερικό. Μια τέτοιου είδους παρέμβασή, αν και σχετικά δαπανηρή, έχει μεγάλα οφέλη τόσο στη ν θερμική άνεση, όσο και στην ποιότητα ζωής μέσα στο κτίριο. Με την προθήκη θερμομόνωσης τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα όσο αφορά το κόστος θέρμανσης και δροσισμού κλιματισμού του κτιρίου. Τα θερμομονωτικά υλικά οφείλουν τη μονωτική τους ιδιότητα, κατά κύριο λόγο, στην ύπαρξη σε αυτά μεγάλου αριθμού πολύ μικρών πόρων που περιέχουν παγιδευμένο αέρα. Ο ακίνητος αέρας παρουσιάζει τη μικρότερη γνωστή τιμή θερμικής αγωγιμότητας. Η παρουσία σημαντικού αριθμού κυψελίδων αέρα στο εσωτερικό ενός υλικού έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρού φαινόμενου βάρους, που είναι ένα δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό των θερμομονωτικών υλικών.

Μονωτικά υλικά και πλεονεκτήματα εξωτερική μόνωσης Τα μονωτικά υλικά χαρακτηρίζονται ως: 1. Ανόργανα ή οργανικά, ανάλογα με την προέλευση και τη σύσταση τους. 2. Φυσικής προέλευσης ή τεχνητά, ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας που υφίστανται πριν διατεθούν για κατανάλωση. 3. Ανοικτών ή κλειστών κυψελών ή πόρων αέρα

20 Πράσινο σπίτι & κτίριο

4. Μεγάλου ή μικρού φαινόμενου βάρους. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την μόνωση των τοίχων είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη, ο υαλοβάμβακας/ πετροβάμβακας κ.α, αλλά και πιο σύνθετα υλικά τα οποία υπόσχονται καλύτερη θερμική αντίσταση, όπως οι κόκκοι πολυεστερίνης που περιέχουν γραφίτη. Ανάλογα με το υλικό η θερμική αγωγιμότητα τους κυμαίνεται από 0,045-0,02 W/(mK). Τα πλεονεκτήματα της προσθήκης εξωτερικής μόνωσης είναι τα εξής: Ο χώρος διατηρεί τη θερμότητα/δροσιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά την

διακοπή της θέρμανσης/ψύξης Δεν εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του κτιρίου και δεν μειώνονται οι ωφέλιμοι χώροι κατά την τοποθέτηση της Εξασφαλίζεται η ολική κάλυψη του κτιρίου, ακόμα και των θερμογεφυρών, όπως στις πλάκες, τα δοκάρια και τις κολώνες. Αποτελεί στρώμα προστασίας της τοιχοποιίας Μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης υγρασίας Στην αγορά υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης, τοποθετούνται εύκολα, ενώ το κόστος τους είναι ανάλογο του υλικού και των χαρακτηριστικών του που χρησιμοποιούνται. Επιπλέον η μόνωση της ταράτσας είναι πολύ σημαντική και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται. Μπορεί να γίνει σχετικά οικονομικά, χρησιμοποιώντας σύνθετα μονωτικά υλικά (έτοιμα πλακίδια με μόνωση), ενώ οι απώλειες σε αυτή την περίπτωση μειώνονται σημαντικά και πάντα μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη ειδικών.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

6/3/2014

2:41 πμ

Σελίδα 1


ENERGY_epitheorites:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:21 μμ

Σελίδα 22

Εξοικονόμηση Ενεργειακοί επιθεωρητές και αναβάθμιση

Επιθεωρώ, άρα αναβαθμίζω… σωστά! Ο ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της αναβάθμισης

Η

ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας προσφέρει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη στον ιδιοκτήτη της, καθώς μειώνει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σε σημαντικό βαθμό. Πρόκειται ουσιαστικά, για όλες εκείνες τις απαιτούμενες βελτιώσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε μια κατοικία, ώστε να θωρακιστεί αυτή έναντι των απωλειών που έχει και να καταστεί όσο το δυνατόν, λιγότερο ενεργοβόρα, γεγονός που «μεταφράζεται» σε μία άμεση ελαχιστοποίηση της ετήσιας αναγκαίας δαπάνης του κτιρίου για θέρμανση και ψύξη.

Τα οφέλη της ενερ γε ια Τα οφέλη από τις κή βελτιώσεις που περιλαμβάνει η ς ενεργειακή αναβάθμιση μιας

Ο ρόλος-κλειδί του ενεργειακού επιθεωρητή αν

ης μισ άθ αβ

κατοικίας, είναι τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά και έχουν ως εξής: Οικονομικά, με τη χρήση παθητικών συστημάτων, που δεν καταναλώνουν ενέργεια τα οποία εκτός του ότι βελτιώνουν τόσο τη χρήση όσο και το προσδόκιμο ζωής του κτιρίου μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας που μπορεί να αγγίξει ή ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις το 60% ή ακόμα το 70% της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Περιβαλλοντικά, με τη μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης της ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου (επιβλαβείς ουσίες) λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από άνθρακα.

Τα 5 στάδια της ανα βά θμ 1. Ανάθεση της ενεργειακής ιση μελέτης της κατοικίας σε εξειδικευς μένο Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή. 2. Προτάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης της Κατοικίας από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και παράλληλα προσδιορισμό της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας. 3. Προσδιορισμός του κόστους των επεμβάσεων σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή. 4. Άρτια υλοποίηση των εργασιών από εξειδικευμένα συνεργεία, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή. 5. Έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού Κτιρίου, που επιβεβαιώνει την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, από Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή.

22 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Ο

ρόλος του Πιστοποιημένου Ενεργειακού Επιθεωρητή είναι διττός. Αφενός αξιολογεί ενεργειακά το κτίριο και αφετέρου προτείνει στον ιδιοκτήτη τις αναγκαίες εργασίες που θα του αποφέρουν την βέλτιστη ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας του. Γεγονός όμως αποτελεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν παρεξηγήσει την έννοια και το ρόλο του ενεργειακού επιθεωρητή, τον θεωρούν θεσμοφύλακα του κράτους προκειμένου να εισπράξει ένα νέο είδος «χαρατσιού» κάτω από την εύνοια της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Απεναντίας είναι ο επιστήμονας με την απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση που μπορεί με τη σωστή και ενδελεχή μελέτη του να επιφέρει οικονομικά οφέλη στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ειδικότερα, μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος, μεγαλύτερο ενοίκιο σε περίπτωση ενοικίασης και βελτιστοποί-

ηση των συνθηκών θερμικής, ψυκτικής, ακουστικής και οπτικής άνεσης των ενοίκων όπως και της ποιότητας του αέρα της οικίας. Βέβαια, όπως σε κάθε κλάδο, αναλόγως και σε αυτόν υπάρχουν επιτήδειοι που προσδοκούν τον εύκολο πλούτο τάζοντας ή «μαγειρεύοντας» τα αποτελέσματα των Ενεργειακών τους Μελετών προς τέρψιν των ιδιοκτητών που θέλουν να παρουσιάζουν αναληθή Ενεργειακά Πιστοποιητικά, με απώτερο σκοπό την κερδοσκοπία εις βάρος των ανυποψίαστων ενοικιαστών ή αγοραστών των κατοικιών τους. Η παράνομη έκδοση πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ή η εσκεμμένη παραποίηση των αποτελεσμάτων αποφέρουν υψηλές κυρώσεις στον ενεργειακό επιθεωρητή με τη σοβαρότερη αυτών, την οριστική διαγραφή του από τα Μητρώα των Ενεργειακών Επιθεωρητών.


ENERGY_epitheorites:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:22 μμ

Σελίδα 23

Οι απαραίτητες ενεργειακές επεμβάσεις και το κόστος τους Ηλιακού Τοποθέτηση Θερμοσίφωνα Η

εγκατάσταση ή αντικατάσταση του Ηλιακού Θερμοσίφωνα αλλά και η σύνδεση του με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης για Ζεστό Νερό Χρήσης και τους χειμερινούς μήνες μπορούν να αποφέρουν αύξηση της ενεργειακής «κλάσης» της κατοικίας κατά 35%-45% σε σχέση με την αρχική της κατάσταση. Εκτιμώμενο κόστος 1.000€-1.200€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

 Αντικατάσταση Κουφωμάτων Α

ποτελεί μία από τις πρώτες αλλαγές που πραγματοποιεί κάθε ιδιοκτήτης, με τα παλαιά αλουμινένια ή ξύλινα κουφώματα με μονό απλό υαλοπίνακα, να αντικαθιστούνται με σύγχρονα πιστοποιημένα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα, με ενεργειακά τζάμια μικρής θερμοχωρητικότητας. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται κατά την αντικατάσταση αυτών και ειδικότερα των υαλοπινάκων αγγίζει το 2025% της συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης της οικίας. Υλικά όπως το ξύλο ή το PVC έχουν από μόνα τους ικανή θερμοχωρητικότητα για την αναβάθμιση των προφίλ των κουφωμάτων, και επιπλέον, ειδικά τα ξύλινα, προσδίδουν ένα ομορφότερο αισθητικό αποτέλεσμα στην κατοικία. Για την ορθή επιλογή των ενεργειακών υαλοπινάκων θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθούμε σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή ή σε ένα πιστοποιημένο με CE κατάστημα. Εκτιμώμενο κόστος 250€/m2 για συρόμενα ή επάλληλα κουφώματα, και 280€/m2 για ανοιγόμενα (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Τοποθέτηση Σκιάστρων Υ

πάρχουν πολυποίκιλα ήδη σκιάστρων όπως τα εξωτερικά (π.χ. περσίδες, στέγαστρα, τέντες, πατζούρια κ.α.) ή τα εσωτερικά (π.χ. περσίδες, κουρτίνες, rollers κ.α.), τα κινητά ή/και τα σταθερά, τα διάτρητα ή τα συμπαγή. Για την επιλογή τους λοιπόν, θα πρέπει να προσέξει κυρίως κανείς την ορθή διαστασιολόγηση τους, προκειμένου να προστατεύουν την κατοικία από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι,

αλλά και παράλληλα να επιτρέπουν την είσοδό της στο κτίριο το χειμώνα το θέμα του φυσικού φωτισμού ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και προστασία από θάμβωση. Τέλος μια μορφή σκιάστρων είναι και ο πρόβολος των βεραντών. Εκτιμώμενο κόστος ανάλογα με το είδος, τον μηχανισμό και τον τρόπο εγκατάστασης εσωτερικά (περσίδες) ή εξωτερικά (τέντες-στέγαστρα).

Εξωτερική Θερμομόνωση τοίχων Τ ο σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό, το οποίο «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, το οποίο προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων και προστατεύει τις επιφάνειες αυτών από υγρασίες. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι θερμικές

απώλειες του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα κυρίως τους θερινούς μήνες στην εξοικονόμηση ενέργειας, έως και 65%. Επίσης μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου προστατεύοντας τα στοιχεία του σκυροδέρματος από ρηγματώσεις. Εκτιμώμενο κόστος 50€/m 2 (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ). (πηγή: psem.gr)

Λ

τόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν. Πρέπει να τονίσουμε ότι, όταν θερμομόνωνουμε την πλάκα της ταράτσας επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωση αυτής, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει. Εκτιμώμενο κόστος 40€/m2 (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ). (πηγή: psem.gr)

Μόνωση Ταράτσας όγω καταπόνησης καθημερινά από ήλιο, άνεμο, βροχή ή και χιόνι, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Το δώμα πρέπει να θερμομονώνεται και για έναν πρόσθετο λόγο, αυ-

Πράσινο σπίτι & κτίριο 23


ENERGY_epitheorites:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:23 μμ

Σελίδα 24

Εξοικονόμηση Ενεργειακοί επιθεωρητές και αναβάθμιση

Μόνωση Πιλοτής Η

μόνωση της Πιλοτής συντελεί ευεργετικά στην κατοικία γιατί εγκλωβίζει την θερμική ενέργεια μέσα στο διαμέρισμα και δεν εξέρχεται στο περιβάλλον.

Η Πιλοτή δεν καταπονείτε άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, λόγω του ότι είναι προστατευμένη, εντούτοις οι ενεργειακές απώλειες είναι αρκετά μεγάλες και επιπλέον

μειώνεται η θερμική άνεση για τους ενοίκους. Εκτιμώμενο κόστος 50€/m2 (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ). (πηγή: psem.gr)

Αναβάθμιση Συστήματος Θέρμανσης Η αναβάθμιση των Θερμικών Συστημάτων, ανεξάρτητα αν είναι κεντρικά ή αυτόνομα, θεωρείται μια από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία. Τα συστήματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και περισσότερο ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη εξειδικευμένου μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια. Ένα αρκετά οικονομικά διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης είναι το Φυσικό Αέριο, αρκετές πολυκατοικίες έχουν προβεί στην αντικατάσταση του λέβητα-καυστήρα πετρελαίου, με έναν Καυστήρα Φυσικού Αερίου. Με το Φυσικό αέριο εξοικονομείται χώρος στην κατοικία γιατί δε χρειάζεται δεξαμενή πετρελαίου και επίσης ένας μικρός επιτοίχιος λέβητας μπορεί να θερμάνει χώρο ίσο με 200m2, ενώ η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα. Το δεύτερο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες το οποίο και αποφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και σύντομη απόσβεση

στον χρήστη είναι η Αντλία Θερμότητας η οποία μπορεί να αποφέρει και 65% ενεργειακή βελτίωση στην κατοικία. Στα πλαίσια έρευνας που διεξήχθη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ υπολογίζεται το

24 Πράσινο σπίτι & κτίριο

κόστος θερμικής Ενέργειας θερμικών συστημάτων σε σύγκριση με συγκρότημα συνήθη λέβητακαυστήρα πετρελαίου. Η έρευνα δείχνει ότι η οικονομικότερη λύση είναι η αντλία θερμότητας με μόλις 39,49% του κόστους ενώ το Φυσικό Αέριο, με 68,87%, θεωρείται από τις οικονομικότερες λύσεις σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Επίσης το Ενεργειακό Τζάκι με 60,49% κατατάσσεται στις οικο-

νομικές λύσεις θέρμανσης. Η ακριβότερη λύση είναι η χρήση συσκευών με ηλεκτρικές Αντιστάσεις με 144,53% (σε σχέση με το 100% του λέβητα πετρελαίου) και η λύση του Ανοιχτού Τζακιού με 120,98%.

Αποτελέσματα υπολογισμών κόστους θερμικής ενέργειας σε €/kWhth και σύγκριση κόστους θερμικής ενέργειας σε % με συγκρότημα συνήθη λέβητα - καυστήρα πετρελαίου. Είδος Θερμικού Συγκροτήματος

Κόστος θερμικής ενέργειας €/kWhth

Σύγκριση κόστους θερμικής ενέργειας (σε %) με συνήθη λέβητα πετρελαίου

Αντλία θερμότητας Ζώνη Β

0,057

39,49%

Αντλίας θερμότητας Ζώνη Β extra 800kWh incl*

0,065

44,73%

Αντλία θερμότητας Ζώνη Γ

0,062

42,81%

Αντλίας θερμότητας Ζώνη Γ extra 800kWh incl*

0,069

48,05%

Λέβητας βιομάζας (πελέτες ξύλου)

0,086

59,18%

Λέβητας Φ.Α. Συμπύκνωσης

0,089

61,72%

Λέβητας Φ.Α. Συνήθης

0,1

68,87%

Τζάκι Κλειστού Θαλάμου (ενεργειακό)

0,087

60,49%

Τζάκι Ανοιχτού Θαλάμου

0,175

120,98%

Συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (Ηλεκτρικός λέβητας)

0,209

144,53%

Συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις extra 800kWh incl*

0,235

162,58%

Συνήθης Λέβητας Πετρελαίου

0,145

100%

Πετρελαίου με επιδότηση 0,35 Ευρώ/lt

0,104

72,13%

*έχοντας συμπεριλάβει και επιβάρυνση στη τιμολόγηση των πάγιων καταναλώσεων ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, 11/2013


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

6/3/2014

2:28 πμ

Σελίδα 1


ENERGY_epitheorites:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

11:27 πμ

Σελίδα 26

Εξοικονόμηση Ενεργειακοί επιθεωρητές και αναβάθμιση Χρηματοδότηση μέσω του «Εξοικονόμηση κατ’οίκον»

Τ

ο «Εξοικονόμηση κατ’οίκον» είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Οι επιλέξιμες κατοικίες Επιλέξιμες κατοικίες είναι το σύνολο των μονοκατοικιών, πολυκατοικιών και μεμονωμένων διαμερισμάτων (χωρίς επιπλέον προϋπόθεση) που ικανοποιούν αποκλειστικά τα ακόλουθα κριτήρια: Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ. Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, εντάσσονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών. Προβλέπεται δυνατότητα λήψης 4/5/ 6ετούς δανείου, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του πολίτη. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού της αίτησης. Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.

Τα 5 βήματα για τη συμμετοχή

Οι εργασίες που χρηματοδοτούνται Η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις παρεμβάσεις του προγράμματος πρέπει να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. 2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. 3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Οι κατηγορίες ένταξης στο Πρόγραμμα Κατηγορία Ωφελούμενων

A1

A2

B

Ατομικό Εισόδημα

Α.Ε. ≤12.000€

12.000€ < Α.Ε. ≤ 40.000€

40.000€ < Α.Ε. ≤ 60.000€

Οικογενειακό Εισόδημα

Ο.Ε. ≤ 20.000€

20.000€ < Ο.Ε. ≤ 60.000€

60.000€ < Ο.Ε. ≤ 80.000€

Κίνητρο

70% Επιχορήγηση30% Άτοκο Δάνειο (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

35% Επιχορήγηση65% Άτοκο Δάνειο (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

15% Επιχορήγηση85% Άτοκο Δάνειο (επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

στο

μα αμ

Πρ 1. Προέγκριση δανείου όγ (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ρ ενεργειακή επιθεώρηση. 2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών. 3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενουυπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής. 4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση. 5. Προσκόμιση δικαιολογητικών εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης.

Άρθρο του Ιωάννη Κ. Καυκά, Μηχανολόγου Μηχανικού Π.Π. Meng, MSc 26 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

10/4/2014

1:22 μμ

Σελίδα 1


Ecoline:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:06 πμ

Σελίδα 28

Εξοικονόμηση Εργαλείο για ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων

Ecoline Plus: Η λύση για τις ενεργειακές μελέτες κτιρίων Το Ecoline Plus, μία νέα εφαρμογή που παρουσίασε η ACE-Hellas, για επιθεωρήσεις και ενεργειακές μελέτες κτιρίων, εξελίσσοντας περαιτέρω το ήδη υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα Ecoline, έτσι ώστε να παρέχει δυνατότητες μετατροπής σαρωμένων αρχείων εικόνας (raster) σε διανυσματικά αρχεία (vector).

Ο

ι υποχρεώσεις που δημιούργησε το σχετικά πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο, σχετικά με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, γέννησαν την ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης των σχετικών εργαλείων λογισμικού. Η ACE-Hellas, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής για τον τεχνικό κλάδο, θέλοντας να καλύψει την ανάγκη της ενεργειακής μελέτης κτηρίων, ανέπτυξε το Ecoline. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για την μελέτη ενεργειακής απόδοσης και επιθεώρησης υφισταμένων και νέων κτιρίων, σύμφωνα με τον γνωστό Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Στον τομέα αυτό, οι τεχνικές οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (γνωστές και ως 28 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ΤΟΤΕΕ), εξειδικεύουν τα πρότυπα των μελετών και των επιθεωρήσεων της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που προβλέπονται από τον ΚΕΝΑΚ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τα ελληνικά κλιματικά και κτιριακά δεδομένα. Σε αυτή τη βάση καθορίζουν τις εθνικές προδιαγραφές για όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για να εφαρμοστεί η μεθοδολογίας υπολογισμών της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Με απλά λόγια αποτελούν ένα πρακτικό οδηγό και την ενδεδειγμένη μέθοδο για την εκπόνηση της μελέτης και την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων, σε ενεργειακές κλάσεις, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κτηρίου. Εχοντας ενσωματώσει αυτά τα πρότυπα, η εφαρμογή Ecoline

έχει εγκριθεί ως υπολογιστικό εργαλείο για τη διενέργεια των υπολογισμών ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων από την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών ενέργειας του ΥΠΕΚΑ. Η εφαρμογή Ecoline, είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των μελετητών και των ενεργειακών επιθεωρητών. Η μεθοδολογία λειτουργίας της ακολουθεί τις ΤΟΤΕΕ και καθοδηγεί τον μελετητή και τον ενεργειακό επιθεωρητή να εισάγει τα δεδομένα του, διευκολύνοντάς τον με προκαθορισμένες τιμές και

βοηθητικούς πίνακες. Ετσι η μελέτη ενεργειακής απόδοσης εκπονείται με βάση την εφαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με σκοπό την εξασφάλιση εξοικονόμησης ενέργειας. Η ACE-Hellas, εκσυγχρονίζοντας την εφαρμογή με βάση της νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις υπηρεσίες που παρέχονται στο χώρο των μελετών που αφορούν στις κατασκευές, παρουσίασε το Ecoline Plus, μια νέα,


Ecoline:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:06 πμ

Σελίδα 29

Το Ecoline Plus είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων γνωστού και ως ΚΕΝΑΚ.

Info Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ecoline Plus Πλούσια και πλήρης βιβλιοθήκη δομικών υλικών, δομικών στοιχείων και ανοιγμάτων, με δυνατότητα τροποποίησης από τον μελετητή. Βιβλιοθήκη με όλες τις κατηγορίες και τους τύπους των θερμικών γεφυρών όπως αυτές περιλαμβάνονται στις ΤΟΤΤΕ.

βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να μετατρέπει σαρωμένα από scanner αρχεία εικόνας (raster) σε διανυσματικά αρχεία (vector). Το όφελος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και γενικότερα για τους μηχανικούς, από τη χρήση της εφαρμογής, είναι πολύ μεγάλο, καθώς μπορούν πλέον εύκολα και γρήγορα να βελτιώσουν όλα τα υφιστάμενα σχέδιά τους. Το Ecoline Plus, τους δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τις εργασίες τους σε φορμάτ διανυσματικών αρχείων DWG ή DXF, οπότε δεν είναι πλέον απαραίτητη η εξ αρχής αποτύπωση των χώρων, για την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων, αξιοποιώντας έτσι όλες τις προϋπάρχουσες μελέτες που έχουν στη διάθεσή τους. Τα πολυάριθμα εργαλεία που ενσωματώνει το Ecoline Plus υποστηρίζουν την εύκολη, ακριβή και πάνω απ’ όλα γρήγορη μετατροπή σχεδίων, ακόμη και αυτών που έχουν ψηφιοποιηθεί με φωτογράφηση με κινητό τηλέφωνο. Η ταχύτητα μετατροπής και η ποιότητα των τελικών αρχείων, είναι δύο μόνο από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ecoline Plus έναντι άλλων εφαρμο-

γών που διατίθενται στην αγορά. Η εφαρμογή περιλαμβάνει εργαλεία για τη μετατροπή του ψηφιοποιημένου σχεδίου και την προσαρμογή του στη σωστή κλίμακα, καθώς και μια πλούσια βιβλιοθήκη δομικών στοιχείων, ενώ παρέχει αυτόματους υπολογισμούς απόδοσης και ενεργειακής κατάταξης κτιρίων. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της εφαρμογής είναι: αυτόματη μετατροπή ψηφιοποιημένων σχεδίων σε διανυσματική μορφή εισαγωγή αρχείων από format BMP, JPEG, PNG, TIFF, PCX και TGA εξαγωγή σε διανυσματικά αρχεία Autodesk DWG και DXF διόρθωση της κλίμακας του σχεδίου καθώς

λειτουργία προκαθορισμένων ρυθμίσεων για τη βέλτιστη μετατροπή της εικόνας σε διανύσματα. Το Ecoline Plus είναι ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και αποτελεί το απαραίτητο συνοδευτικό εργαλείο για οποιαδήποτε σύστημα CAD, αφού είναι μία ολοκληρωμένη εφαρμογή για τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης και επιθεώρησης υφισταμένων και νέων κτιρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί και διατίθεται από την ACEHellas η οποία διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια σχετικά με τη χρήση των εφαρμογών που διαθέτει, μεταξύ άλλων και για το Ecoline Plus. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ACEHellas, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ace-hellas.gr.

 Εισαγωγή των δεδομένων της γεωμετρίας του κελύφους με τρεις τρόπους: Με αυτόματη εισαγωγή των δεδομένων μέσω αρχείου xml από οποιοδήποτε αρχιτεκτονική ή άλλη εφαρμογή (Archline, Revit, Ecotect κλπ). Με εισαγωγή τρισδιάστατου ή δισδιάστατου αρχείου dwg με αυτόματη αναγνώριση των διαστάσεων και της γεωμετρίας του κελύφους για κάθε θερμική ζώνη. Με πληκτρολόγηση των διαστάσεων των επιφανειών. Αυτόματη απόδοση των δομικών στοιχείων στις επιφάνειες (όψεις, τομές) του κελύφους. Εύκολη και γρήγορη εισαγωγή των στοιχείων των Η/Μ συστημάτων ανά κατηγορία και τύπο. Μερικοί από τους βασικούς αυτοματισμούς που παρέχει η εφαρμογη είναι οι εξής: Πλήρη και εποπτικά σκαριφήματα των επιφανειών με διακριτή διαγράμμιση του κάθε δομικού στοιχείου. Αυτόματη δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου. Αυτόματος υπολογισμός της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου. Πλήρες και αναλυτικό τεύχος ενεργειακών υπολογισμών με δυνατότητα επιλογής ενοτήτων από τον μελετητή. Χωρισμός του κτιρίου σε θερμικές ζώνες. Αυτόματος υπολογισμός συντελεστών σκίασης για όλες τις περιπτώσεις σκιάσεων που προβλέπονται. Αυτόματος υπολογισμός αθέλητου αερισμού (απώλειες αέρα από κουφώματα κ.α.). Ενσωματωμένη η εφαρμογή ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ για τους υπολογισμούς και την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 29


Rizakos:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:38 μμ

Σελίδα 30

Εξοικονόμηση Θερμομόνωση και καινοτομία

Θερμομόνωση τελευταίας τεχνολογίας από την «ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε» Τα δύο νέα καινοτόμα προϊόντα του 2014

Μ

ε ανθρώπινο δυναμικό της που περιλαμβάνει πάνω από 10 μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων και εκτεταμένη τεχνογνωσία του αντικειμένου της, η Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της Ελλάδας, συμμετέχοντας (από το 2012) σε ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης προσόψεων κτιρίων κατοικιών, με συντονιστή την ισπανική κατασκευαστική Acciona, το Multifunctional Energy Efficient Façade System (MEEFS), το οποίο και της δίνει τη δυνατότητα να λανσάρει νέα προϊόντα και λύσεις κατασκευής και μόνωσης. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας προσπαθεί διαρκώς να βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα και στο πλαίσιο αυτό κατάφερε πρόσφατα να επιτύχει μια σημαντική μείωση του Συντελεστή Θερμικής Αγωγιμότητας λd σε όλα τα υλικά θερμομόνωσης, αλλά και να εμπλουτίσει τη γκάμα της για το 2014 με δύο νέα καινοτομικά προϊόντα, το ipor και το Neotetto Air.

Ιpor

Neotetto Air

Ε

Π

ίναι μία σύνθετη πρεσσαριστή πλάκα διογκωμένου πολυστυρενίου κατάλληλο για εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων. Το νέο αυτό προϊόν αποτελείται από ελαστικό πυρήνα Neopor EPS 80 και σκληρή επιδερμίδα από λευκό EPS 200 υψηλής πυκνότητας. Με αυτό το υλικό πετυχαίνουμε εξαιρετική θερμομόνωση αφού έχει λd = 0,031 W/mK, διάρκεια ζωής των επιχρισμάτων του συστήματος και ταυτόχρονη αυξημένη αντοχή σε κρούση και διάτρηση χωρίς να ανησυχούμε για τον έντονο καλοκαιρινό Ελληνικό ήλιο.

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρόκειται για ένα σύνθετο πανέλο από γραφιτούχο διογκωμένο πολυστυρένιο με επικάλυψη OSB και κατάλληλα διαμορφωμένα κανάλια αερισμού για την κατασκευή αεριζόμενης στέγης. Η αεριζόμενη στέγη είναι η μόνη λύση για τον έντονο καλοκαιρινό Ελληνικό ήλιο, γιατί η θερμοκρασία του εξωτερικού φλοιού της στέγης το καλοκαίρι μπορεί και να ξεπεράσει τους 70οC και ο μόνος τρόπος να μην περάσει αυτή η θερμότητα μέσα στο κτίριο, έστω και πιο αργά μέσα από ικανού πάχους και χωρίς θερμογέφυρες θερμομονωτικής στρώσης, εί-

ναι να απάγουμε θερμότητα συνεχώς με φυσικό αερισμό από τη στέγη μας κάτι το οποίο το συγκεκριμένο υλικό κάνει με μεγάλη ευκολία. Είναι πολύ εύκολο στην τοποθέτηση και είναι κατάλληλο για όλων των τύπων τα κεραμίδια αφού δεν περιορίζει τον κατασκευαστή με συγκεκριμένο βήμα.


Rizakos:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:39 μμ

Σελίδα 31

Η ηγέτιδα εταιρεία «Ριζάκος»

H

Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. είναι μία βιομηχανία παραγωγής Διογκωμενου Πολυστυρενιου (EPS) με έδρα την βιομηχανική περιοχή της Λαμίας, η οποία και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην ελληνική αγορά, μέσα από τη συμμετοχή της σε σημαντικά μεγάλα και μικρότερα έργα σε όλη τη χώρα, εδώ και αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980 από τον Γεώργιο Ριζάκο, Πολιτικό Μηχανικό με το πρώτο εργοστάσιο της να δημιουργείται στο Αυλάκι Στυλίδας, ενώ έκτοτε κατόρθωσε να εδραιώσει την παρουσία της στην εγχώρια αγορά, παρουσιάζοντας μία διαρκή και ταχύτατη ανάπτυξη. Σήμερα, η κύρια παραγωγική μονάδα της εταιρίας βρίσκεται στην έδρα της στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμιας (ολοκληρώθηκε το 2004) και είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο του είδους του στην Ελλάδα σήμερα. Η εταιρία διαθέτει πια και δεύτερο εργοστά-

σιο παραγωγής στις Αχαρνές Αττικής, το οποίο ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2008, για να δώσει στην εταιρία μεγαλύτερη δυναμικότητα παραγωγής και ταχύτητα στην εξυπηρέτηση στην μεγαλύτερη αγορά της Ελλάδας, την Αθήνα. Την ίδια ώρα όμως, η εταιρεία διατηρεί αποθήκες διανομής των προϊόντων της και άλλων μονωτικών και οικοδομικών υλικών και στη Λαμία και τη Θεσ/νίκη. Μετά από σχεδόν 35 χρόνια δραστηριοποίησης της στην αγορά δε, η εταιρεία έχει μετατραπεί σε μία ηγέτιδα του κλάδου, με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή Αυτοσβενύμενου Διογκωμένου Πολυστυρενίου ειδικών προδιαγραφών για εξωτερική θερμομόνω-

ση κτιρίων (2002), ενώ συνεργάζεται επί σειρά ετών και με τις περισσότερες εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων. Χαρακτηριστικό της «δυναμικής» της είναι και το γεγονός ότι από το 2002 που ξεκίνησε την παραγωγή διογκωμένου πολυστυρενίου για εξωτερική θερμομόνωση μέχρι και το 2013 είχε ντύσει πάνω από 1.500.000 m2. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τελευταία χρόνια πάνω από το 50% των θερμομονωτικών πλακών που παράγει είναι με γραφίτη και παράγονται από τις α’ ύλες Neopor και Neopor Plus της BASF, της οποίας η Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ είναι εξουσιοδοτημένος συνεργάτης για την Ελλάδα.

Εγγύηση στην παραγωγή διογκωμένου πολυστυρενίου

Τ

ο μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. σήμερα ειναι η εξειδίκευσή της στην παραγωγη Διογκωμενου Πολυστυρενιου, καθώς η υψηλή τε-

χνογνωσία της στο συγκεκριμένο τομέα, την έχει αναδείξει ως τη μεγαλυτερη εταιρεια του κλάδου στην Ελλαδα, με ετησια δυναμικοτητα που φθάνει τα 300.000 m3 EPS για οικοδομικη χρηση και τις 25 μορφοποιητικες μηχανες για παραγωγη υλικων συσκευασιας απο EPS, συνολικης ετησιας δυναμικοτητας 8.000 τονων Α υλης. Τα προϊόντα της δε, ξεχωρίζουν και για την υψηλή ποιότητά τους, καθώς η εταιρεία είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 απο τον ευρωπαϊκό οργανισμο πιστοποιησης TUV CERT για ολες τις θεσεις

Μεγάλα έργα με «σφραγίδα» Ριζάκος

Μ

ε τα υψηλά στάνταρ παραγωγής και τους αυστηρούς ελέγχους που κάνει η εταιρία σε όλα τα προϊόντα της, αλλά και με την αυστηρή πιστοποίηση των υλικών της από τον Γερμανικό φορέα GSH, η οποία εθελοντικά περιλαμβάνει επανέλεγχο τον προϊόντων κάθε χρόνο στο κοινοποιημένο εργαστήριο του φορέα, κατάφερε να συμμετέχει σε κάποια από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: • Η παράκαμψη των Θερμοπυλών του ΠΑΘΕ που χρειάστηκαν 25.000m 3 επίχωμα γεωαφρού EPS 100 από Διογκωμένο Πολυστυρένιο συνολικού μήκους 1,2 km. • 7000m2 Εξωτερικής Θερμομόνω-

σης στην 116 ΠΜ στον Άραξο, κατασκευής 2008, • 2000m2 Εξωτερικής Θερμομόνωσης στο Ξενοδοχείο Λουτρά Πλατύστομου, κατασκευής 2008 • 30.000m2 ειδικές θερμοηχομονωτικές πλάκες Διογκωμένου Πολυστυρενίου SilentFLOOR στα δάπεδα του Costa Navarino στην Πήλο • 200m3 ειδικού θερμοηχομονωτικού Διογκωμένου Πολυστυρενίου Styrofill στα ξύλινα δάπεδα του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΑΙΑ – ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ» • 2.000m 3 θερμοηχομονωτικού ελαφροσκυροδέματος με κόκκους Διογκωμένου Πολυστυρενίου Isolbeton στις κινηματογραφικές αίθουσες της Village στο «The Mall Athens»

και τις διαδικασιες της, με το σύνολο των προϊόντων της να φερουν την ειδική σήμανση CE πιστοποιημένη απο το γερμανικό φορέα διαπιστευσης GSH/RAL. Η Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. διαθετει επίσης, εργαστηριο ποιοτικού ελεγχου εξοπλισμενο καταλληλα για την υλοποιηση των ελεγχων που απαιτει το προτυπο EN 13163: 2012 που διεπει την βιομηχανικη παραγωγη προϊόντων Διογκωμενου Πολυστυρενιου (EPS), ενώ για τα κιβωτια συσκευασιας τροφιμων η εταιρία διαθετει και πιστοποιητικο καταλληλοτητας απο το γενικο χημειο του κρατους.

Οι πολλαπλές χρήσεις του EPS

Τ

α τελευταία χρόνια η Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. έχει αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό και την παρουσία της στο χώρο των συσκευασιών, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να επιδείξει μία μεγάλη εμπειρία και στον εν λόγω τομέα. Επί σειρά ετών, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στο «κομμάτι» της συσκευασίας, παράγοντας υλικά για συσκευασία τροφίμων και φαρμάκων, ενώ έχει εισχωρήσει και στο χώρο της αγροτικής παραγωγής με μια μεγάλη γκάμα δίσκων

σποροφύτων να διαμορφώνει το χαρτοφυλάκιό της, αλλά και στο χώρο της διακόσμησης, αφού το EPS είναι ένα υλικό που μπορεί να κοπεί σε πολλές μορφές και σχήματα, προσφέροντας πλήθος επιλογών. Η Γ.Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. διαθέτει επίσης στην αγορά, ακόμη και παλέτες από EPS, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια έως και 1.000kg εμπορευμάτων, μόνο με 4kg ιδίου βάρους, γεγονός που μεγιστοποιεί την αξία της χρήσης τους. Γ.Κ. Ριζάκος Α.Β.Ε.Τ.Ε. ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, 35100 Λαμία Τηλ.: 22310 66061 info@rizakos.gr www.rizakos.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 31


Meazon:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:40 μμ

Σελίδα 32

Εξοικονόμηση Σύστημα διαχείρισης ενέργειας

Το… Meazon θέμα της εξοικονόμησης χρημάτων Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας «Meazon» επιτρέπει σε οικιακές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, να πετύχουν ένα πιο οικολογικό ενεργειακό αποτύπωμα και να αποκτήσουν άνεση, ευκολία και σιγουριά.

Τ

ο σύστημα διαχείρισης ενέργειας Meazon είναι ένα ασύρματο σύστημα μέτρησης που «διαβάζει» τις ηλεκτρικές μετρήσεις και μεταδίδει τα αποτελέσματα ασύρματα, σε ένα κεντρικό σημείο συλλογής δεδομένων (ΜΕΑΖΟΝ Gateway), όπου οι μετρήσεις που συλλέγονται διαβιβάζονται με διάφορους πιθανούς τρόπους (GPRS/3G, Wi-Fi, Ethernet) στο Meazon Enterprise Application στο Cloud. Τα κύρια προτερήματα του συστήματος είναι:

Παρέχει επαρκή δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων O Αναλύει και παρουσιάζει δεδομένα χρήσιμα για την λήψη αποφάσεων με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων O Ενεργοποιεί και απενεργοποιεί εξ αποστάσεως ηλεκτρικές συσκευές και συστήματα ή αυτόματη λειτουργία βασιζόμενη σε χρονοδιαγράμματα που ορίζονται από το χρήστη. O

Τα μέρη του συστήματος Meazon Συσκευή μέτρησης/ελέγχου Meazon DinRail, που καταγράφει τριφασική πραγματική RMS ροή ενέργειας και οδηγεί ρελέ για την ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση των μετρούμενων φορτίων, είτε σε πραγματικό χρόνο μέσω cloud είτε αυτόματα μέσω χρονοδιαγράμματος αποθηκευμένου τοπικά στην συσκευή. O Συσκευή μέτρησης/ελέγχου Meazon Webplug Advanced που καταγράφει τριφασική πραγματική RMS ροή ενέργειας και ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τα μετρούμενα φορτία, είτε σε πραγματικό χρόνο μέσω cloud είτε αυτόματα μέσω χρονοδιαγράμματος αποθηκευμένου τοπικά στην συσκευή. O Μια ασύρματη μέθοδο μεταφοράς δεδομένων από/και προς το Meazon Gateway που βρίσκεται σε θέση απομακρυσμένη από την συσκευή μέτρησης. O

O

Το Cloud Application που αναλύει και παρουσιάζει δεδομένα χρήσιμα για την λήψη αποφάσεων με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, το Cloud Application διαχειρίζεται την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση εξ αποστάσεως των συσκευών μέτρησης/ελέγχου και την αυτόματη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση μέσω χρονοδιαγράμματος. Η μετάδοση και συλλογή δεδομένων βα-

σίζεται στο πρωτόκολλο επικοινωνίας ZigBee. Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας Meazon συλλέγει μετρήσεις ενέργειας σε Watt-ώρες και ισχύ σε Watt. Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας Meazon μπορεί να εφαρμοστεί σε ανεξάρτητα κτίρια, ένα συγκεκριμένο κτίριο, έναν μεμονωμένο ηλεκτρικό πίνακα, ένα μεμονωμένο κύκλωμα μέσα σε έναν ηλεκτρικό πίνακα, ή και σε μεμονωμένες συσκευές τοπικά.

Οι εφαρμογές του Meazon σε ένα σπίτι ή γραφείο Μπορείτε να προγραμματίσετε πότε θα ανάβουν ή θα κλείνουν τα φώτα του κήπου. O Μπορείτε να προγραμματίσετε πότε θα ανάβει ή θα σβήνει το θερμοσίφωνο. O Μπορείτε να προγραμματίσετε να κλείνουν οι συσκευές κάθε φορά που είναι σε stand by κατάσταση (υπολογιστής, μηχάνημα fax, φωτοτυπικό πολυμηχάνημα κλπ). O

32 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Μπορείτε να προγραμματίσετε πότε θα ανοίγει ή θα κλείνει το κλιματιστικό (air condition) καθώς και τα θερμαντικά σώματα. O Μπορείτε να παρακολουθείτε την κατανάλωση ανά συσκευή και να εντοπίσετε τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού και να προγραμματίσετε μείωση της κατανάλωσης τους ή αντικατάστασής τους. O


Meazon:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:41 μμ

Σελίδα 33

Τα πλεονεκτήματα του Meazon σε ένα ξενοδοχείο

Παρακολούθηση και ανάλυση καταναλώσεων ανά κύκλωμα – δωμάτιο – συσκευή. O Δυνατότητα απομακρυσμένου κλεισίματος/ανοίγματος της παροχής κάθε δωματίου. O Δυνατότητα διαχωρισμού ή ομαδοποίησης δωματίων, καθώς και τηλεχειρισμού συσκευών αυτών από πολλαπλά διαφορετικά σημεία (π.χ. reception desk ή/και φορητά PDA). O Δυνατότητα αυτόματης εκκίνησης συσκευών, γραμμών δωματίων σύμφωνα με συγκεκριμένες εντολές (π.χ. ηλεκτρική O

τροφοδότηση δωματίου). Άμεση αποτύπωση της κατανάλωσης μίας συσκευής ή μιας γραμμής. Παρακολούθηση της κατανάλωσης (αύξηση, μείωση) μέσα στο χρόνο. O Αποτύπωση με ακρίβεια του αποτελέσματος που φέρουν συγκεκριμένες ενέργειες εξοικονόμησης. Για παράδειγμα: - Πόσο επηρεάζει την κατανάλωση η μείωση της θέρμανσης κατά ένα βαθμό κελσίου. - Πόσο επηρεάζει την κατανάλωση η επένδυση αναβάθμισης στα κουφώματα ενός δωματίου ή η επένδυση στην αποO

τελεσματικότερη σκίασή του. - Πόσο επηρεάζει την κατανάλωση η επένδυση αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες led. O Ειδοποίηση (alarm) μέσω SMS σε περίπτωση που η κεντρική παροχή πλησιάζει το προκαθορισμένο όριο που έχει θέσει ο χρήστης. Παράδειγμα, ειδοποίηση του χρήστη ότι η κεντρική παροχή του τελευταίου τετάρτου, για την οποία υπάρχει ξεχωριστή αυξημένη χρέωση από τη ΔΕΗ- έχει φτάσει στο όριο που έχει ορίσει ο χρήστης. Μελλοντικά θα υπάρχει η δυνατότητα το όριο να ορίζεται αυτόματα ως το 90% της μέγιστης ισχύος τετάρτου του τελευταίου διμήνου, ώστε ο χρήστης να εντοπίζει αν μπορεί να διακόψει κάποια μη κρίσιμα φορτία. O Χρήση των μετρήσεων ως leading indicator για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης. Παράδειγμα, η σύγκριση της κατανάλωσης της γραμμής του κλιματισμού σε σχέση με τον μέσο όρο κατανάλωσης που παρουσίαζε κατά τη διάρκεια προεπιλεγμένης περιόδου, προκειμένου να προγραμματιστεί η συντήρησή του.

Η προστιθέμενη αξία του Meazon σε οικιακές εφαρμογές και μικρές επιχειρήσεις Παρακολούθηση και διαχείριση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, με στόχο να μην υπερβαίνει τα όρια που προβλέπονται στα τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (οικιακό και μικρών γραφείων) της ΔΕΗ, άνω των οποίων υπάρχει σημαντική επιβάρυνση. Η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας για τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι κλιμακωτή, με αποτέλεσμα όταν το νοικοκυριό ή το γραφείο ξεπερνάει το όριο της κάθε κλίμακας να επιβαρύνεται σημαντικά από την υπέρμετρη χρέωση της επόμενης κατηγορίας. O «Έξυπνη λειτουργία» ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών που ωστόσο χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση π.χ. ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ή ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, με δυνατότητες τηλεχειρισμού από Smartphone ή tablet καθώς και χρονοπρογραμματισμού. O Δυνατότητα αναλυτικής παρακολούθησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια και του σχετικού κόστους της οικίας ή του γραφείου πριν την καταμέτρηση και την εκκαθάριση από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ). O

Μέτρηση ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο τετάρτου, δημιουργία excel αρχείων με μετρήσεις, ειδοποιήσεις, έλεγχος συσκευών.

Υπηρεσία Meazon

Πάροχος Ενέργειας Φ/Β παραγωγής ενέργειας

Meazon Din Rail με δυνατότητα GPRS ή Wi-Fi ή Ethernet Meazon Din Rail

Meazon WebPlug

Meazon G/W με δυνατότητα GPRS ή Wi-Fi ή Ethernet

Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, Τηλ. 210-3629581, Φαξ 210-3630647 Email: info@nanodomi.com www.nanodomi.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 33


BigSolar_adv_28:Test_BmwX1_72.qxd

10/2/2014

4:47

1


Footprint:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

11:18 πμ

Σελίδα 35

Εξοικονόμηση Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας

7 απλές επεμβάσεις για οικονομία Στις ημέρες μας η αγορά εξοικονόμησης ενέργειας έχει κατακλυστεί από ποικιλία εμπορικών προτάσεων που επικεντρώνονται στην ανάδειξη πλεονεκτημάτων των εκάστοτε οικοδομικών λύσεων και μηχανολογικών συστημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα βελτίωσης των ήδη εγκατεστημένων συστημάτων, η λειτουργική συμβατότητά τους, το συνολικό και όχι μόνο, το επιμέρους κόστος απόσβεσης.

Α

πό τα αποτελέσματα των ενεργειακών επιθεωρήσεων διαπιστώνουμε ότι στα περισσότερα κτίρια κατοικίας ή επαγγελματικών χρήσεων μπορεί να επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, αν αυξήσουμε τον βαθμό απόδοσης των εγκατεστημένων συστημάτων θέρμανσης/ ψύξης και αν βελτιώσουμε τη διαχείριση και τον έλεγχο λειτουργίας τους. Η βελτίωση των συστημάτων αφορά τόσο τον χώρο του λεβητοστασίου (χώρος παραγωγής) όσο και τους χώρους χρήσης του κτιρίου (δίκτυο, τερματικές μονάδες).

Αν και το κάθε κτίριο είναι μοναδικό στα ενεργητικά και παθητικά χαρακτηριστικά του, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αρκετά κοινά προβλήματα απόδοσης και λειτουργίας των εγκατεστημένων συστημάτων, τα οποία δύναται να κωδικοποιηθούν. Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις η greenfootprint προσφέρει ένα βασικό πακέτο 4+3 απλών επεμβάσεων εξοικονόμησης που απαιτούν ελάχιστο χρόνο εγκατάστασης (1-2ημέρες), δεν δημιουργούν καμία αναστάτωση στους ενοίκους ή εργαζόμε-

νους του χώρου, κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με τις ακριβές λύσεις αντικατάστασης των συστημάτων (<2.000€ κατά μέσο όρο) και επιφέρουν ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας από 30-50%, με διάστημα απόσβεσης 12-18 μήνες.

Προτεινόμενες επεμβάσεις για το λεβητοστάσιο

1

Έλεγχος- καθαρισμός λέβητα. Αλλαγή- ρύθμιση μπεκ. Έκδοση Φύλλου Συντήρησης Λέβητα Προσφέρει έως 10% εξοικονόμηση στη θέρμανση με παράλληλα οφέλη στη: βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης, βελτίωση της μακροζωίας του συστήματος, μείωση των αέριων ρύπων λόγω καλύτερης καύσης. Βελτίωση της μόνωσης στο λέβητα, στο δίκτυο και στην καμινάδα. Βελτίωση της λειτουργίας της καμινάδας με τάμπερ ελκυσμού Προσφέρει έως 15% εξοικονόμηση στη θέρμανση με

παράλληλα οφέλη στη: μείωση των συμπυκνωμάτων στην καμινάδα, μείωση θερμικών απωλειών στην καμινάδα, αποδοτικότερη καύση στο λέβητα, μείωση θερμικών απωλειών στο λεβητοστάσιο. Αντικατάσταση απλού κυκλοφορητή με κυκλοφορητή μεταβαλλόμενων στροφών (inverter) Προσφέρει έως 10% εξοικονόμηση στη θέρμανση και έως 80% στην ηλεκτρική ενέργεια του κυκλοφορητή, με παράλληλα οφέλη στη: μείωση των θορύβων του δικτύου θέρμανσης, ομαλότερη & αποδοτικότερη λειτουργία του δικτύου θέρμανσης,

3

2

 ασφαλέστερη λειτουργία δικτύου θέρμανσης. Αντιστάθμιση θερμοκρασίας νερού στο λέβητα Προσφέρει έως 25% εξοικονόμηση στη θέρμανση με παράλληλα οφέλη στη: βελτίωση θερμικής άνεσης στους χώρους χρήσης, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και τους ανοιξιάτικους μήνες σε συνθήκες μειωμένου φορτίου, εξισορρόπηση του δικτύου θέρμανσης σε συνδυασμό με τον κυκλοφορητή inverter, λειτουργία συστημάτων με χρονοδιακόπτη (συνήθης περίπτωση παλαιών πολυκατοικιών).

4

Προτεινόμενες επεμβάσεις για τους χώρους χρήσης

5

Αντικατάσταση απλού θερμοστάτη χώρου με έξυπνο θερμοστάτη Προσφέρει έως 20% εξοικονόμηση στη θέρμανση με παράλληλα οφέλη στον/στη: ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου, δυνατότητα προγραμματισμού και εξ’ αποστάσεως ελέγχου, βελτίωση αισθήματος άνεσης στο χώρο,

λόγω των πρακτικά μηδενικών μεταβολών της επιθυμητής θερμοκρασίας. Τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα Προσφέρει έως 15% εξοικονόμηση στη θέρμανση με παράλληλα οφέλη στη: αποδοτικότερη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων, δυνατότητα ρύθμισης της επιθυμητής θερ-

Επικουρικά των παραπάνω επεμβάσεων προτείνονται οι συνήθεις επεμβάσεις που σταδιακά καθίστανται υποχρεωτικές και στα παλαιοτέρα κτίρια και αφορούν την: Τοποθέτηση ή την αντικατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα Αντικατάσταση των λαμπτήρων με λα-

μπτήρες ενεργειακής κλάσης Α+ Αξίζει να επισημανθεί ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις, που θεωρούνται αυτονόητες για σύγχρονα κτίρια και επιβάλλονται από την νομοθεσία έχουν μεγαλύτερο χρόνο απόσβεσης από αυτές των 7 σημείων εξοικονόμησης ενέργειας που προτείνει η greenfootprint.

6

μοκρασίας ανά χώρο Τοποθέτηση ανεμιστήρων οροφής Προσφέρει έως 60% εξοικονόμηση στην ηλεκτρική ενέργεια ψύξης με παράλληλα οφέλη στη: μείωση των αναγκών ψύξης και δροσισμού, βελτίωση της θερμικής άνεσης στο χώρο, ειδικά τους θερινούς μήνες.

7

Tηλ.: 210-6236388 info@greenfootprint.gr www.greenfootprint.gr

Άρθρο του Λεωνίδα Μαυρίδη, Αρχιτέκτoνα Α.Π.Θ., M.Sc. Environmental Design, Τhe Bartlett School of Built Environment Πράσινο σπίτι & κτίριο 35


Antlies_thermotitas:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

11:21 πμ

Σελίδα 36

Αντλίες Θερμότητας Υψηλό όφελος από την χρήση τους

Οι αντλίες θερμότητας λύση για το παρόν και το μέλλον Οφέλη και «σημεία-κλειδιά» από τη χρήση τους

Η

ευρωπαϊκή οδηγία 28/2009 για την προώθηση των Α.Π.Ε., καθορίζει σαν στόχο για την χώρα μας μεταξύ άλλων, το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη να παράγεται από ΑΠΕ, γεγονός που απαιτεί επενδύσεις σε τεχνολογίες που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι αντλίες θερμότητας, καθώς και να μειώσουμε δραστικά την ανάγκη της ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, κυρίως με την εφαρμογή προδιαγραφών παθητικών κτιρίων και νέων τεχνολογιών. Ως εκ τούτου, η λύση της αντλίας θερμότητας έρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο, ώστε να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματά της, τόσο για το ιδιωτικό, όσο και για το δημόσιο συμφέρον.

Η λειτουργία των αντλιών θερμότητας

αποδίδοντας την ενέργειά του (θερμότητα) καθώς συμπιέζεται. Το ψυκτικό υγρό πλέον, περνάει από την εκτονωτική βαλβίδα (expansion valve), εκτονώνει την πίεση και ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή (εικόνα 1). Εικόνα 1

Η

αντλία θερμότητας είναι μια συσκευή, η οποία έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται την ενέργεια (θερμότητα) που υπάρχει στον εξωτερικό αέρα καθόλη την διάρκεια του έτους και να την μεταφέρει σε έναν αποδέκτη υψηλότερης θερμοκρασίας. Σε περίπτωση κατοικίας, αντλεί θερμότητα από τον ψυχρό εξωτερικό αέρα και την αποδίδει στον εσωτερικό χώρο χρήσης, προσφέροντας θέρμανση είτε σε αντίστροφη λειτουργία, αποβάλλει την θερμότητα της κατοικίας στο εξωτερικό περιβάλλον προσφέροντας δροσισμό. Επιπλέον μέσο μιας τρίοδης εγκατεστημένης βάνας, είναι εφικτή παράλληλα με την λειτουργία της, η παροχή ζεστών νερών χρήσης. Η αντλία θερμότητας νερού, αποτελείται από δύο διακεκριμένα τμήματα: 1. Το πρωτεύον κύκλωμα του ψυκτικού κύκλου, στον οποίο το εργαζόμενο μέσο

36 Πράσινο σπίτι & κτίριο

είναι συνήθως κάποιο ψυκτικό υγρό (π.χ. R407a, R134). 2. Το δευτερεύον κύκλωμα, με εργαζόμενο μέσο το νερό, το οποίο θερμαίνεται το χειμώνα και ψύχεται το καλοκαίρι, μέσω ενός εναλλάκτη ψυκτικού υγρού – νερού. Το ψυκτικό μέσο, διερχόμενο από τον εξατμιστή (evaporator), είναι πιο κρύο από την Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ο εξωτερικός αέρας). Αυτό προκαλεί την μεταφορά της θερμότητας ως γνωστόν, από το θερμότερο προς το ψυχρότερο σώμα, δηλαδή στην περίπτωσή μας, από τον αέρα προς το ψυκτικό μέσο το οποίο και εξατμίζεται. Το αέριας μορφής πια μέσο σε χαμηλή πίεση, οδεύει προς τον συμπιεστή (compressor) και φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση. Το υψηλής θερμοκρασίας αέριο μέσο, εισέρχεται στον συμπυκνωτή (condenser)

Η πλευρά του δευτερεύοντος κυκλώματος, συνδέεται με τα δίκτυα διανομής νερού του διαμερίσματος προκειμένου να τροφοδοτήσει με νερό τις τερματικές μονάδες του χώρου, είτε αυτές είναι για θέρμανση και ψύξη (π.χ. Fan Coil Units) είτε μόνο για θέρμανση (π.χ. θερμαντικά σώματα), όπως ακριβώς υφίστανται σε κατοικίες που έχουν ήδη θέρμανση με άλλα συμβατικά μέσα (π.χ. λέβητας καυστήρας), χωρίς δηλαδή να αλλάζει υποχρεωτικά το υφιστάμενο σύστημα σωλήνων νερού.


Antlies_thermotitas:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:46 μμ

Σελίδα 37

Οι κατηγορίες των Αντλιών Θερμότητας

Ο

ι βασικές διακρίσεις των αντλιών θερμότητας είναι βάση του τύπου τους σε διαιρούμενες, είτε τύπου monoblock και βάση της θερμότητας που μπορούν να αποδόσουν σε χαμηλών θερμοκρασιών (έως 600C περίπου) και σε υψηλών θερμοκρασιών (έως 850C περίπου).

 Διαιρούμενου τύπου (split unit) και monoblock Η διαφορά έγκειται κυρίως στην ευκολία εγκατάστασης και στην απαίτηση χώρου όπου η τύπου monoblock μας δίνει την δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε κατ ευθείαν την εγκατάσταση με νερό χωρίς την κατασκευή δικτύου ψυκτικού μέσου παρά μόνο με υδραυλική εργασία, σε αντίθεση με την διαιρούμενου τύπου (απαιτείται και ψυκτική εγκατάσταση), καθώς όλες οι απαραίτητες διατάξεις (ψυκτικό μέσο, εναλλάκτης και υδραυλικό μέρος) βρίσκονται εντός μιας συσκευής όπως φαίνεται στην εικόνα 1. Στην περίπτωση αυτή συνδέεται η μονάδα με δίκτυο σωληνώσεων νερού απ ευθείας στο συλλέκτη της υφιστάμενης εγκατάστασης θέρμανσης. Η συσκευή «μοιάζει» με την εξωτερική μονάδα ενός τυπικού κλιματιστικού με την διαφορά ότι έχει μεγαλύτερες

διαστάσεις (περίπου 1.4x1.4x0,4 (μ.) (ύψος - πλάτος - βάθος). Οι διαστάσεις εξαρτώνται από την τεχνολογία της αντλίας θερμότητας και φυσικά είναι ανάλογες με τον παράγοντα ισχύς. Στην περίπτωση της διαιρούμενης μονάδας, υπάρχουν δύο συσκευές η μια εκ των οποίων είναι η εξωτερική (μικρότερων διαστάσεων από την monoblock, περίπου 1.3x0.9 x0.3 (μ.) -ύψος-πλάτος-βάθος) και η άλλη, είναι μια συσκευή που περιέχει όλες τις απαραίτητες διατάξεις που απαιτούνται ώστε να τροφοδοτήσουμε με νερό το υφιστάμενο δίκτυο θέρμανσης. Περιλαμβάνει τον εναλλάκτη του ψυκτικού μέσου – νερού, το υδραυλικό μέρος με τις απαραίτητες διατάξεις, δοχείο ζεστού νερού χρήσης και τον αυτοματισμό. Εξυπηρετεί σε περίπτωση που οι παροχές θέρμανσης (είτε ψύξης) είναι μακριά από τον χώρο τοποθέτησης της εξωτερικής μονάδας και οι εγκαταστάσεις μας, απαιτούν την υποστήριξη επιπλέον διατάξεων (π.χ. δοχείο αδρανείας). Σε υφιστάμενες προς ανακαίνιση κατοικίες, ο χώρος τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας, συνήθως προτείνεται να είναι ο χώρος που ήδη βρίσκεται το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης (π.χ. λέβητας καυστήρας)

Εικόνα 4

το οποίο τις περισσότερες φορές αντικαθίσταται πλήρως «αδειάζοντας» το λεβητοστάσιο (καταργείται και η δεξαμενή καυσίμων).

 Χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών Η επιλογή του κατάλληλου τύπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης. Σε περίπτωση για παράδειγμα ενδοδαπέδιας θέρμανσης είτε θέρμανση με Fan Coil Units, τότε θα επιλέξουμε αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών μιας και αυτά τα συστήματα καλύπτονται με θερμοκρασίες νερού έως τους 550C περίπου. Στην περίπτωση που έχουμε εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) τότε προτείνεται συνήθως η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών αφού τα σώματα αυτά διαστασιολογούνται για θερμοκρασία λειτουργίας νερού 900C έως 700C. Έχει παρατηρηθεί βέβαια, σε περίπτωση υφιστάμενης εγκατάστασης με υπερδιαστασιολογημένα θερμαντικά σώματα, (κατόπιν μελέτης), να είναι εφικτή η απόδοση συνθηκών άνεσης ακόμα και με την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών.

Εικόνα 5

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης Α/Θ

Τ

α κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης αντλιών θερμότητας νερού είναι τα εξής: 1. Είναι σχετικά αθόρυβες. Η ένταση του ήχου είναι ανάλογη με την θερμοκρασιακή διαφορά του απαιτούμενου προς θέρμανση ή ψύξη χώρου και την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ένταση συνήθως περιορίζεται κάτω από 65db σε απόσταση 10 μέτρων. 2. Έχουν πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ανάλογα με τις

απαιτήσεις (χαμηλών είτε υψηλών θερμοκρασιών). 3. Έχουν πολύ μεγάλο βαθμό απόδοσης σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα καύσης (π.χ. λέβητας καυστήρας πετρελαίου). Ο βαθμός απόδοσης εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και τις απαιτήσεις θέρμανσης καθώς από τον τύπο (χαμηλών είτε υψηλών θερμοκρασιών). 4. Απλή και καθαρή εγκατάσταση. Πολύ χαμηλότερες εκπομπές CO2, εξαρτώμενες κυρίως από την προέλευση της πρωτογενής ενέργειας (ηλεκτρική).

Εικόνα 6

Πράσινο σπίτι & κτίριο 37


Antlies_thermotitas:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:47 μμ

Σελίδα 38

Αντλίες Θερμότητας Υψηλό όφελος από την χρήση τους

Η ανακαίνιση της θέρμανσης σε μια κατοικία Τα 3 χρήσιμα βήματα και η σύγκριση κόστους

Μ

εγάλη εφαρμογή πλέον παρατηρείται στην αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης κατοικιών από τις αντλίες θερμότητας νερού. Ουσιαστικά το δίκτυο διανομής νερού στις τερματικές μονάδες παραμένει το ίδιο και αλλάζει μόνο το σύστημα παραγωγής ενέργειας. Για παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα στο οποίο η λειτουργία της θέρμανσης εξυπηρετείται από λέβητα καυστήρα πετρελαίου, απαιτείται κατόπιν μελέτης, η αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος με μια αντλία θερμότητας. Γενικότερα, καλό θα είναι να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

1 Α

ο

βήμα

φού απευθυνθούμε σε κάποιον -καταρτισμένο με συστήματα ενέργειας- μηχανικό, θα πρέπει να επιλέξουμε την απαραίτητη ισχύ της μονάδας που να εξυπηρετεί τις ανάγκες θέρμανσης είτε ψύξης καθώς και ζεστών νερών χρήσης. Η ισχύς της επιλεγόμενης μονάδας, βάση των τεχνικών της χαρακτηριστικών, θα μας παραπέμψει με την σειρά της στην κατάλληλη ηλεκτρική ισχύ που πρέπει να τροφοδοτήσει την Α/Θ για την ορθή λειτουργία της και συγχρόνως με την καταγραφή των απαιτήσεων της οικίας (π.χ. απαιτήσεις ηλεκτρικών συσκευών), θα συμπεράνουμε την ενδεχόμενη επαύξηση του μονοφασικού είτε την αντικατάσταση μονοφασικής παροχής με νέα τριφασική. Έτσι μπορεί να απαιτηθεί διαδικασία στον πάροχο ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) με ότι οικονομικό αντίκτυπο φέρει η απαιτούμενη αλλαγή.

2

ο

βήμα

Κ

ατόπιν επιλέγουμε το κατάλληλο εξωτερικό σημείο τοποθέτησης της εξωτερικής μονάδας τηρώντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ορθή λειτουργία του (για παράδειγμα, να τηρείται επαρκής χώρος εμπρόσθια της μονάδος για την απρόσκοπτη και ορθή λειτουργία του ανεμιστήρα και την διατήρηση της υψηλής απόδοσης). Ένα ζεύγος δικτύων με ψυκτικό μέσο, οδεύει από την εξωτερική μονάδα στην εσωτερική (στην περίπτωση διαιρούμενου τύπου). Σε εσωτερικό συνήθως χώρο, είτε κατάλληλα προστατευμένο, τα δίκτυα καταλήγουν σε

38 Πράσινο σπίτι & κτίριο

εναλλάκτη ψυκτικού μέσου – νερού. Κατόπιν, ζεύγος δικτύων νερού οδεύουν προς ένα δοχείο αδρανείας κατάλληλα διαστασιολογημένο και με την βοήθεια κυκλοφορητή προς τις τερματικές μονάδες θέρμανσης είτε ψύξης. Στην περίπτωση δε που έχουμε αντλία θερμότητας νερού τύπου monoblock, τότε από την εξωτερική μονάδα, παίρνουμε κατ ευθείαν το δίκτυο του νερού και το οδεύουμε προς τις τερματικές μονάδες μέσου κατάλληλα διαστασιολογημένου δοχείου αδρανείας (κατόπιν μελέτης και εφόσον απαιτείται).


Antlies_thermotitas:Test_BmwX1_72.qxd

3 Θ

ο

24/4/2014

11:37 πμ

Σελίδα 39

βήμα

α πρέπει να δείξουμε προσοχή στην τεχνολογία που διαθέτει η αντλία θερμότητας που επιλέγουμε. Η πληθώρα των αντλιών που σήμερα διατίθενται στην αγορά προκαλεί μερικές φορές σύγχυση και δυσκολεύει τον χρήστη στην σωστή επιλογή. Ο βαθμός απόδοσης των αντλιών θερμότητας μειώνεται σημαντικά, όταν οι εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος βρίσκονται μεταξύ 70C και 00C. Στο θερμοκρασιακή αυτή περιοχή ο βαθμός απόδοσης πέφτει έως και στο 1,2 από 4,2 είτε ακόμα και 5, με αποτέλεσμα στις συνθήκες αυτές η λειτουργία των αντλιών θερμότητας να μην είναι όσο οικονομική όσο νομίζουμε. Κάτω από τους 00C ωστόσο, λόγο του σημείου δρόσου του αέρα, ο βαθμός απόδοσης γίνεται πάλι υψηλός. Δυστυχώς όμως αυτές οι θερμοκρασιακές συνθήκες (70C – 00C) είναι αρκετά συνήθεις για τον χειμώνα στην Ελλάδα και κυρίως από την κεντρική Ελλάδα και Νοτιότερα αυτής. Το συμπέρασμα είναι ότι κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέξουμε

με προσοχή την τεχνολογία στην οποία θα επενδύσουμε καθώς το κόστος κτήσης θα είναι μεν διαφορετικό (συνήθως μεγαλύτερο) αλλά εμφανίζεται μόνο μια φορά, το δε κόστος λειτουργίας θα μας ακολουθεί για τα επόμενα τουλάχιστον 35 έτη λειτουργίας της εγκατάστασης θέρμανσης. Οι τεχνολογίες τις αγοράς για την αποφυγή του φαινομένου της πτώσης της απόδοσης ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Οι Α/Θ πλέον είτε με την χρήση κατάλληλης ηλεκτρικής αντίστασης, είτε με εφαρμογή άλλης τεχνολογίας (χωρίς αντίσταση) συγκρατούν τον

βαθμό απόδοσης σε καλύτερα επίπεδα όχι όμως μεγαλύτερα από 2,5 (κατά προσέγγιση). Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός απόδοσης παραμένει αρκετά υψηλότερος από τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης ψύξης (π.χ. ο λέβητας -καυστήρας πετρελαίου δεν ξεπερνάει το 0,93 ενώ μια επίτοιχη μονάδα Φυσικού αερίου τεχνολογίας συμπύκνωσης το 1,1 όταν λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της συμπύκνωσης).

Σύγκριση κόστους - ενέργειας

Η

σύγκριση του συνολικού κόστους της θερμικής ενέργειας των διαφόρων ειδών θερμικού συγκροτήματος με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου παρουσιάζεται στο Διάγραμμα 1 παρακάτω. Για τη σύγκριση αυτή, έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 1,256 €/lt (βλ. παραδοχές υπολογισμών). Επιπλέον έχει εκτιμηθεί ότι η τυπική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μιας κατοικίας (έως 120m2) είναι περίπου στις 800kWh ανά τετράμηνο (πάγιες καταναλώσεις).

Άρθρο του Δημήτρη Μαναγούδη, Mechanical Engineer και Project Manager της Icon Group Πράσινο σπίτι & κτίριο 39


Delatolas_new:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:49 μμ

Σελίδα 40

Θέρμανση Συστήματα αυτονομίας

Παλιά πολυκατοικία, νέα οικονομία! Μία μεγάλη γκάμα νέων προϊόντων επιτρέπει την αυτονόμηση της θέρμανσης ακόμη και για παλιές πολυκατοικίες, προσφέροντας στους ενοίκους της, σημαντικά οικονομικά οφέλη.

T

o ξέρετε, το ζείτε καθημερινά, το κόστος της θέρμανσης έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτο. Αναρίθμητα κτίρια που δεν έχουν αυτονομία, κλείνουν τις κεντρικές θερμάνσεις με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο υψηλό του κόστος. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να επιτύχετε οικονομική θέρμανση χωρίς να στερηθείτε τη ζέστη στο σπίτι σας. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του κάθε σώματος στο κάθε χώ-

ρο του σπιτιού σας και μετρώντας την καταναλισκώμενη ενέργεια με συνεργάτη την εταιρία Brunata. Η Brunata, με έδρα την Δανία, προσφέρει μια ευρεία γκάμα ποιοτικών προϊόντων που επιτρέπουν στις παλαιές πολυκατοικίες να μετατρέψουν την θέρμανση τους σε αυτόνομη. Αποτελεί δε, μία εκ των κορυφαίων εταιριών στο χώρο της μέτρησης και διαχείρισης της θερμικής ενέργειας, έχοντας εξοπλίσει με τα προϊόντα της περισσότερα από 5.500.000 διαμερίσματα παγκοσμίως.

Η αξία της μέτρησης

Μ

ε τον μετρητή της Brunata επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα, μπορείτε να μάθετε με απόλυτη ακρίβεια της κατανάλωση του κάθε καλοριφέρ συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες για όλη τη χειμερινή περίοδο. Τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται εύκολα μέσω της ασύρματης μέτρησης στο κέντρο δεδομένων της Brunata στη Δανία όπου και πραγματοποιείται η ασφαλής και δίκαιη κατανομή της δαπάνης θέρμανσης του κτιρίου στους κατοίκους του.

40 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μετρώντας την κατανάλωση θερμικής ενέργειας στο σπίτι μας, μαθαίνουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση με αποτέλεσμα τη μείωση της σπατάλης, αφού η μέτρηση μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποτέ χρησιμοποιούμε την ενέργεια πόση ενέργεια χρησιμοποιούμε και πόσο πληρώνουμε.


Delatolas_new:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:49 μμ

Σελίδα 41

Εύκολη λειτουργία, μέγιστη εξοικονόμηση

Τ

ο σύστημα αυτόνομης θέρμανσης της Brunata περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός θερμοστάτη σε κάθε χώρο του σπιτιού μας (θερμοστατική κεφαλή) και ενός μετρητή ενέργειας σε κάθε θερμαντικό σώμα. Ο κάτοικος μπορεί με αυτό τον τρόπο να επιλέξει ποια σώματα θα χρησιμοποιήσει, τι θερμοκρασία θα έχει σε κάθε χώρο του σπιτιού του, ενώ η χρέωση του γίνεται βάση της χρήσης που επέλεξε να κάνει. Έχοντας την δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς ποια σώματα θα χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες χρονικές στιγμές, περιορίζουμε τη σπατάλη ενέργειας με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε από 30 έως 40% ενέργειας, ελαττώνοντας έτσι τον λογαριασμό θέρμανσης.

Με την διαχείριση και μέτρηση της ενέργειας μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 35%.

Με εμπειρία Brunata και «υπογραφή» Delatolas Energy

Σ

Το κόστος εγκατάστασης

τη χώρα μας η ειδίκευση είναι πολυτέλεια. Η Δελατόλας Energy με έδρα την Αθηνά από το 1985, αναλαμβάνει πλήρως την εύθυνη της εγκατάστασης και του αποτελέσματος της διαχείρισης και της μέτρησης στο κτίριο σας, μαζί με τους πιστοποιημένους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας εγκαταστήσει το σύστημα της BRUNATA σε περισσότερα απο 600 κτίρια στην Ελλάδα, είμαστε σε θέση να

διαχειριστούμε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την βελτίωση και την οικονομία της θέρμανσης. Ας μην εξαρτώμαστε απο τη μείωση της τιμής της ενέργειας. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η διαχείριση της ενέργειας είναι απο μόνη της εξαιρετικά σημαντική και ως εκ τούτου η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι για πάντα και μάλιστα χωρίς τη στέρηση της θέρμανσης.

Τ

ο ιδιαίτερα χαμηλό κόστος της εγκατάστασης αποσβένεται σε δύο με τρία χρόνια μέσα απο την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνει ο κάθε κάτοικος. Με συνεργάτη την κορυφαία εταιρία στον κόσμο Brunata, της οποίας ο ιδρυτής υπήρξε και εφευρέτης του συστήματος το 1917, μοιραζόμαμε τις βασικές της αρχές που είναι η ακρίβεια της μέτρησης και η αξιοπιστία του συστήματος.

www.delatolasenergy.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 41


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:12 πμ

Σελίδα 1


ROUMELIOTI_protasi aforas:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:11 πμ

Σελίδα 43

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ανακαίνιση με «υπογραφή» Ρουμελιώτη Η εταιρεία Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική, με πολυετή πείρα στις κατασκευές κτιρίων, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Π

ερισσότερα από 30 χρόνια δραστηριοποίησης στο γενικότερο χώρο της κατασκευής κατοικιών, διαθέτει η εταιρεία «Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική Ο.Ε.», με τις δραστηριότητές της να περιλαμβάνουν τη μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή ιδιωτικών έργων που αφορούν, τόσο σε οικιακούς, όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.

Ανακαίνιση με βάση την… ενέργεια Με την ενέργεια να αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό «κομμάτι» στην κατασκευή ενός κτιρίου, η εταιρεία προχώρησε σε επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε αυτό το ραγδαίως αναπτυσσόμενο τομέα των κατασκευών. Διαθέτοντας την κατάλληλη γνώση και με εξειδίκευση στις πλέον προηγμένες λύσεις, η «Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική Ο.Ε.» έχει στραφεί εδώ και μία 5ετία στην ανακαίνιση σπιτιών δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Η μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελεί πλέον αυτοσκοπό για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού, καθώς πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, προσφέρει και σημαντική μείωση των εξόδων ενός νοικοκυριού σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού μπορεί να προσφέρει οικονομία ενέργειας που πλησιάζει ακόμη και το 50%.

Νεόδμητα ενεργειακά κτίρια Η εταιρεία «Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική Ο.Ε.» έχει υλοποιήσει την κατασκευή μιας σειράς από ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, τα οποία ακόμη και στη σημερινή δυσχερή θέση για την αγορά των κατοικιών, διατηρούν την αξία τους, εξαιτίας των σημαντικά μειωμένων λειτουργικών εξόδων τους που αποτελούν και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Η ενεργειακή κατασκευή τους εγγυάται τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων, γεγονός που τους προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία για μια επιλογή αγοράς, βασισμένη στην εξέταση όλων των μελλοντικών παραμέτρων.

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. Tηλ.: 210 6199391, Fax: 2106108065 Κιν.: 6977444250, 6944477377 E-mail: aroumeliotis@teemail.gr Πράσινο σπίτι & κτίριο 43


Futemena:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:51 μμ

Σελίδα 44

Εξοικονόμηση Φυτεμένα δώματα

Το πολύτιμο «πράσινο» δώμα Η φύτευση των δωμάτων ενός κτιρίου αποτελεί το πιο σπουδαίο «μυστικό» για την κατασκευή του, καθώς πρόκειται για μία εύκολη και σχετικά φθηνή παρέμβαση, η οποία μεγιστοποιεί την αξία κάθε σπιτιού, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τον ιδιοκτήτη του.

Η

ύπαρξη φυτών στο μπαλκόνι ή την ταράτσα ενός κτιρίου μπορεί να επιφέρει πλήθος σημαντικών

οφελειών σε κάθε χρήστη του, τόσο στην ποιότητα ζωής και την άνεση, όσο και στην… τσέπη του, με μία σειρά από οικονομικά πλεονεκτήματα. Ένα πράσινο δώμα ή μπαλκόνι αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή σε κτίρια που συνδυάζει τον αρχιτεκτονικό με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Αποτελείται από ένα στρώμα βλάστησης που αναπτύσσεται επάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια, είτε αυτή πρόκειται για την ταράτσα του σπιτιού είτε ένα μεγάλο μπαλκόνι. Μπορεί να δημιουργήσει ψυκτικό αποτέλεσμα τόσο στα περίχωρα του κτιρίου όσο και στο εσωτερικό του, προσφέροντας θερμική προστασία

το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα καθώς θεωρείται μέσο θερμικής μόνωσης. Ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποπνικτική, η πράσινη κάλυψη των οροφών επηρεάζει το μικροκλίμα και συνεισφέρει στη θερμική άνεση.

Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30%

Μ

ε την ύπαρξη φυτεμένου δώματος η διακύμανση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια

44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

του έτους είναι πιο ήπια σε σχέση με ένα απλό δώμα το οποίο δεσμεύει την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς τα φυτά περιορίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη μπορεί να μειωθεί ακόμα και 30% το καλοκαίρι. Καθώς η ηλιακή ακτινοβολία εμποδίζεται από το να φτάσει στο κτιριακό κέλυφος λόγω της σκιάς των φυτών. Παράλληλα, τα φυτά δεσμεύουν το διοξείδιο του άν-

θρακα, απελευθερώνοντας οξυγόνο συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση των τοξικών ρύπων της ατμόσφαιρας. Επιπλέον, ένα πράσινο δώμα προστατεύει το κτίριο από τους ανέμους το χειμώνα, ενώ απορροφά ήχους και θορύβους. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του αλλά και η επιλογή των φυτών που θα τοποθετηθούν εξαρτάται από το είδος της οροφής και από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.


Futemena:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:51 μμ

Σελίδα 45

Τα οφέλη των πράσινων δωμάτων

Ο

ι φυτεμένες επιφάνειες σε ένα κτίριο του δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να απολαύσει μία σειρά από πλεονεκτήματα, τόσο για το ίδιο το κτίριο, όσο και για την τσέπη του. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:

 Αύξηση θερμομόνωσης – μείωση κατανάλωσης ενέργειας Τα φυτεμένα δώματα έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με ένα απλό δώμα λόγω της μεγάλης θερμικής μάζας των στρώσεων. Επιπλέον, μεταξύ του χώματος που αποτελεί το ανώτατο στρώμα του φυτεμένου δώματος και του ατμοσφαιρικού αέρα δημιουργείται ένα στρώμα ακίνητου αέρα. Έτσι, ένα πράσινο δώμα λειτουργεί, σαν επιπλέον στρώση θερμομόνωσης, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου, μειώνοντας ταυτόχρονα τα φορτία που απαιτούνται για θέρμανση και ψύξη. Ο σκιασμός που δημιουργεί το φύλλωμα των φυτών που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή οδηγούν στη μειωμένη θερμική επιβάρυνση του κτιρίου. Τα φυτά μπορούν να παρέχουν ψυκτικά φορτία στο κτίρια, άρα και δροσισμόμέσω της διαδικασίας της εξατμισοδιαπνοής.

 Ενίσχυση της αναμενόμενης διάρκειας ζωής του κτιρίου Το φυτεμένο δώμα μπορεί να προστατέψει τα υποκείμενα μονωτικά υλικά του κτιρίου (θερμομονωτικά, υγρομονωτικά) από τις φθορές της ηλιακής ακτινοβολίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και των αυξομειώσεων της θερμοκρασίας. Αυτό διότι

τα φυτά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία για τις διεργασίες τους όπως η φωτοσύνθεση, προστατεύοντας, έτσι, το κτίριο και αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής της μόνωσης. Επιπλέον, το φυτεμένο δώμα προστατεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα το κέλυφος όπως είναι ο άνεμος, το χαλάζι και οι δυνατές βροχές, ενώ, μειωμένος είναι και ο κίνδυνος για πυρκαγιά.

 Μειωμένη απορροή όμβριων υδάτων Το φυτεμένο δώμα κατακρατεί το νερό της βροχής στα στρώματα του αυξάνοντας την εξάτμιση και μειώνοντας τη φόρτιση του αστικού δικτύου απορροής. Οι πράσινες οροφές μπορούν δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σαν μέσο αντιπλημμυρικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η συγκράτηση νερού φτάνει το 70-90% ενώ το χειμώνα το 40-50%.

 Ηχομόνωση Ο ανακλώμενος ήχος στην επιφάνεια της οροφής απορροφάται από τη μαλακή επιφάνεια των φυτών. Η ένταση του ήχου στο κτίριο μπορεί να μειωθεί έως και 8 dB, γεγονός που παρέχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα για την επιλογή του «πράσινου» δώματος.

Αισθητική αναβάθμιση και αξιοποίηση χώρων Τα φυτεμένα δώματα αυξάνουν την αξία του κτιρίου, καθώς αναβαθμίζουν αισθητικά το χώρο και δημιουργούν χώρους πράσινου και αναψυχής, που βελτιώνουν την εικόνα ολόκληρου του κτιρίου.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 45


Futemena:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:52 μμ

Σελίδα 46

Εξοικονόμηση Φυτεμένα δώματα Οι 3 βασικοί τύποι «πράσινου» δώματος

Ό

πως είναι λογικό, με δεδομένο ότι κάθε κτίριο είναι διαφορετικό, έχοντας τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, χρειάζεται και τον κατάλληλο τύπο δώματος, ο οποίος και θα ανταποκρίνεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο στην εκάστοτε επιφάνεια. Ως εκ τούτου, ανάλογα με την κατασκευή του κτιρίου και το είδος των φυτών που θέλουμε να καλύψουν τον χώρο, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι «πράσινων» δωμάτων.

 Εκτατικός τύπος Ο τύπος αυτός απαιτεί μικρή συχνότητα συντήρησης με περιοδική άρδευση. Χρησιμοποιείται όταν η φόρτιση της πλάκας είναι από 80 – 150kg/m2. ΕΚΤΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΙΕΝΤΑΤΙΚΟΥ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Περιοδική

Περιοδική

Τακτική

ΑΡΔΕΥΣΗ

Περιοδική

Περιοδική

Τακτική

12-25 cm

15-100 cm

Εδαφοκαλυπτικά, θάμνοι, μικρά δέντρα

Θάμνοι και δέντρα

ΥΨΟΣ 8-15 cm ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΦΥΤΑ

Χλοοτάπητας, αγριολούλουδα, εδαφοκαλυπτικά

Το ύψος του υποστρώματος κυμαίνεται από 8 – 15 cm. Τα φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν σε τέτοιες οροφές είναι χλοοτάπητας, αγριολούλουδα, αυτοφυή, εδαφοκαλυπτικά και ποώδη.

 Ημιεντατικός τύπος Στον ημιεντατικό τύπο η συχνότητα συντήρησης και άρδευσης είναι περιοδική. Επιλέγεται για φόρτιση πλάκας 100 – 270 kg/m2. Το ύψος του υποστρώματος κυμαίνεται στα 12 – 25 cm. Μπορούν να τοποθετηθούν φυτά όπως χλοοτάπητας, εδαφοκαλυπτικά, θάμνοι και μικρά δέντρα.

 Εντατικός τύπος Σε αυτό τον τύπο είναι απαραίτητη η τακτική συντήρηση και άρδευση των φυτών. Χρησιμοποιείται για μεγάλη φόρτιση πλάκας, μεγαλύτερη από 250kg/m2. Το υπόστρωμα έχει ύψος 15 – 100 cm. Στην οροφή τοποθετούνται χλοοτάπητας, εδαφοκαλυπτικά, θάμνοι αλλά και δέντρα.

Eπιλογή Για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, η επιλογή του κατάλληλου τύπου «πράσινου» δώματος για ένα σπίτι, θα πρέπει

46 Πράσινο σπίτι & κτίριο

να υπάρξει ο σωστός συνδυασμός των απαραίτητων προϋποθέσεων, οι οποίες και αφορούν από τη μία πλευρά την αισθητική του χρήστη και από την άλλη, τις απαιτήσεις των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κτιρίου. Εξάλλου, για την φύτευση των φυτών πρέπει να χρησιμοποιηθούν διάφορα στρώματα υλικών, όπως επίσης και μεγά-

λη ποσότητα χώματος, τα οποία μπορούν τελικά να έχουν μεγάλο βάθος, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από κατάλληλο μηχανικό η στατική του κτηρίου και να προταθεί η κατάλληλη κατηγορία φυτεμένου δώματος ή μπαλκονιού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα στην στατικότητα του κτιρίου.


Futemena:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:53 μμ

Σελίδα 47

7 απαραίτητα στρώματα για την «πράσινη» στέγη 1. Φυτά

2. Εδαφικό υπόστρωμα ανάπτυξης 3. Φίλτρο διήθησης 4. Αποστραγγιστικό σύστημα 5. Υπόστρωμα συγκράτησης υγρασίας 6. Αντιριζική μεμβράνη 7. Στεγανοποίηση Θερμομόνωση

Η

διαστρωμάτωση της πράσινης στέγης απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποδώσει στη συνέχεια στη μέγιστη τιμή της. Για να ωφεληθούμε μέγιστα από μια πράσινη στέγη πρέπει η διαστρωμάτωση να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην παραληφθούν στρώματα, με σκοπό την οικονομικότερη κατασκευή. Σε αντίθετη περίπτωση το κτίριο «κινδυνεύει» από αυξημένη υγρασία και κίνδυνο ζημιάς του φέροντα οπλισμού του κτιρίου. Τα κύρια στρώματα που χρειάζονται για μία ορθή κατασκευή είναι τα εξής επτά:

1 Φυτά

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φυτεμένο δώμα και η επιλογή τους εξαρτάται ανάλογα με τον τύπο αυτού. Τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να αναπτύσσουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα γιατί μπορεί να περάσουν μέσα από τα προστατευτικά στρώματα και να προξενίσουν ζημία στην πλάκα του κτιρίου. Χαρακτηριστικά φυτά είναι το δεντρολίβανο, η αλόη, το γεράνι και η δάφνη.

υπόστρωμα 2 Εδαφικό ανάπτυξης Δε χρησιμοποιείται οποιοδήποτε χώμα για εδαφικό υπόστρωμα. Πρέπει να έχει χαρακτηριστικά όπως μικρό ειδικό βάρος, χαμηλή αλκαλικότητα, καλή στράγγιση. Το υπόστρωμα πρέπει να εξασφαλίζει ακόμα τη δυνατότητα συγκράτησης θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή συμπίεσης χώματος. Η επιλογή του γίνεται βάσει των φυτών που θα τοποθετηθούν.

3 Φίλτρο διήθησης

Το φίλτρο εμποδίζει το εδαφικό υπόστρωμα να εισχωρήσει στο αποστραγγιστικό σύστημα και ως εκ τούτου θεωρείται ένα απαραίτητο στρώμα για την ορθή διαστρωμάτωση ενός «πράσινου» δώματος.

ση του δώματος. Η τοποθέτησή της γίνεται προσεκτικά για να μην κλείνει τις εισόδους και εξόδους του νερού στις οπές που υπάρχουν. Εάν στο δώμα προϋπάρχει στεγανοποίηση με αντιριζικές ιδιότητες δεν είναι αναγκαία η αντιριζική μεμβράνη.

4 Αποστραγγιστικό σύστημα 7 Στεγανοποίηση Θερμομόνωση

Πρόκειται για ένα σύστημα από βιολογικά αδρανές υλικό (συνήθως πολυαιθυλένιο) που συγκρατεί στις κυψέλες του αρκετά λίτρα νερό ανά τετραγωνικό μέτρο επιτρέποντας, παράλληλα, την απορροή της πλεονάζουσας ποσότητας νερού (π.χ. μετά από δυνατές βροχές). Στην ανώτερη επιφάνεια των κυψελών του έχει οπές που επιτρέπουν τον αερισμό του ριζικού συστήματος εμποδίζοντας το σάπισμα τους και την εξάτμιση της υγρασίας στο υπόστρωμα. Το σύστημα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιβίωση των φυτών ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

συγκράτησης 5 Υπόστρωμα υγρασίας Είναι ένα παχύ ύφασμα που συγκρατεί την υγρασία, την οποία και αποδίδει στα φυτά μέσω του τριχοειδούς φαινομένου όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξηθεί, επιτρέποντας και τον αερισμό των ριζών. Ο καλός αερισμός των ριζών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των φυτών.

6 Αντιριζική μεμβράνη

Η μεμβράνη αυτή αποκλείει την επαφή της πλάκας με τις ρίζες των φυτών οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στη μόνω-

Για να τοποθετηθεί πράσινο δώμα είναι απαραίτητη η κατάλληλη στεγανοποίηση της οροφής, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες θερμομόνωσης που προσφέρει κάθε φυτεμένο δώμα. Η κατασκευή μιας σωστής φυτεμένης ταράτσας ή/και μπαλκονιού μπορεί να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη για τους κατοίκους του κτιρίου που περιλαμβάνουν, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την θετική επίδραση στην ψυχολογία του ανθρώπου, αλλά και την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Info

Οι φυτεμένες επιφάνειες μπορούν επίσης σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά πλαίσια να συμβάλουν και στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον των πλεονεκτημάτων των φωτοβολταϊκών πλαισίων για την παραγωγή ενέργειας, η απόδοση τους βελτιώνεται λόγω της τοπικής μείωσης της θερμοκρασίας εξαιτίας των φυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σε αυτή την περίπτωση αποτελεί η τοποθέτηση φωτοβολταικών σε φυτεμένα δώματα, αλλά και οι ενεργειακές πέργκολες.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 47


Luminale:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

1:01 μμ

Σελίδα 48

Φωτισμός Έκθεση Light + Building 2014

«Θάλασσα» χρωμάτων Η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του κόσμου για το φωτισμό

T

α 180 έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο στόλισαν με ιδιαίτερο φωτισμό τα ποιο ενδιαφέροντα σημεία της Φρανκφούρτης από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τις γέφυρες έως τους ουρανοξύστες και τα εμπορικά πλοία μεταφορών στον ποταμό Μαιν, στο πλαίσιο της έκθεσης Luminale 2014, όπου έδωσαν φέτος (διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια) το «παρών» 150.000 επισκέπτες και επιπλέον περίπου 3 εκατ. περαστικοί.

Με την «αλληλεπίδραση ως μία από τις σημαντικές λέξεις-κλειδιά του προγράμματος», μπορούσαν οι επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά στο παρασκήνιο, «παίζοντας» από το ύψος των 136 μέτρων του NEXTOWER, να προβάλουν κινούμενα σχέδια σκιών ή να ανακαλύπτουν με ειδικές λάμπες, κρυμμένους κόσμους. Με φως και ηχητικές εγκαταστάσεις, μπαίνανε οι επισκέπτες σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο, καλωσορίζοντας με διασκε-

Το σχολείο στην πλατειά του Goethe

H Γέφυρα του Hones

δαστικό τρόπο χωρικές και χρονικές δομές. Η διοργάνωση της Luminale έτρεχε παράλληλα με τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του κόσμου για το φωτισμό και τα έξυπνα κτίρια, την Light + Building 2014, με πάνω από 2.300 περίπτερα έκθετων, η οποία και δέχτηκε συνολικά 250.000 επισκέπτες (ανάμεσα τους, αρχιτέκτονες, διακοσμητές σχεδιαστές, μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι εγκαταστατές).

Τα πολύχρωμα διαμάντια

Η κυρίαρχη τάση του Smart Grid

Σ

το επίκεντρο της φετινής έκθεσης βρέθηκε η έξυπνη δικτύωση σε κτίρια (Smart Grid – Ε-House), η οποία και αφορούσε παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας, με γεννήτριες, συνδυασμό φωτοβολταϊκών και αιολικής ενέργειας, συστήματα αποθήκευσης, ηλεκτρικές συσκευές, σταθμούς για τα ηλεκτρικά αυτο-

48 Πράσινο σπίτι & κτίριο

κίνητα, παρακολούθηση βίντεο, αλλά και συστήματα συναγερμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού, με όλα να είναι αυτόματα συνδεδεμένα μέσω ηλεκτρονικού ψηφιακού έλεγχου και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας, την άνεση και την ασφάλεια.

Κεντρικό ρόλο όμως, κατείχε και η μετατροπή των παραδοσιακών πηγών φωτισμού σε ενεργειακά αποδοτικές λύσεις τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση, όπου λόγω και των ραγδαίων αλλαγών στην αγορά, ο αριθμός των παροχών αυξήθηκε κατακόρυφα με LED λύσεις.


Luminale:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

1:02 μμ

Νέες λύσεις για φωτισμό Όπως έγινε απόλυτα ξεκάθαρο και από τη φετινή έκθεση, ο τομέας, αλλά και η αγορά του φωτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, περνάει πλέον στην «επόμενη ημέρα», δημιουργώντας νέες ανάγκες για τους καταναλωτές, αλλά και τις αντίστοιχες λύσεις για την ικανοποίησή τους. Λύσεις ...για τον αποκεντρωμένο ενεργειακό εφοδιασμό, που γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Το κτίριο ως γεννήτρια ενέργειας και αποθήκευσης, ειδικά σε περιόδους ενεργειακής μετάβασης, μετά την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παίζει τώ-

Σελίδα 49

ρα ένα κρίσιμο ρόλο να καλύψει τη διαφορά με τις συσκευές αποθήκευσης ενέργειας. Λύσεις ...για την χρήση «έξυπνων» λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με δυνατότητα σύνδεσης σε smart phone και με απόλυτο σύστημα ελέγχου του φωτισμού, ώστε να φαίνεται ότι βρίσκεστε σπίτι ακόμα και όταν δεν είστε, να αναβοσβήνουν φωτορυθμικά τα φώτα όταν παίζετε μουσική, η ακόμα όταν δέχεστε μια εισερχόμενη κλήση στη συσκευή σας. Να ρυθμίζετε η φωτεινότητα στα επίπεδα που επιθυμείτε αλλά και για ένα όμορφο οπτικοακουστικό ξύπνημα.

Smart Light Living

Ο βιορυθμικός φωτισμός «ασπίδα» της ανθρώπινης υγείας

Έ

να άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι σχετικά με την σημασία και τις επιδράσεις του φωτός στην υγεία, την απόδοση, την αυτοσυγκέντρωση και την ευημερία στον άνθρωπο. Είναι γνωστό ότι πέρα από την φωτεινότητα («ζεστό η κρύο») και ανάλογα με τα χρώματα, το φως επιδρά καταλυτικά στην διάθεση μας. Έτσι με τον κατάλληλο φωτισμό και χρώμα μεταξύ άλλων για παράδειγμα μπορεί το τεχνικό φως να προσαρμόζεται σε διάφορα σενάρια διαβίωσης, στην ώρα της ημέρας και στον βιορυθμό μας. Φωτισμός με υψηλή μπλε συνιστώσα επιφέρει για παράδειγμα ενεργοποίηση, ενώ το θερμό λευκό φως χαλαρώνει. Διότι όσο αυξάνεται το σκοτάδι, ο οργανισμός

Wellness

OLED

εκκρίνει μελατονίνη, την ορμόνη που… υποδηλώνει στον οργανισμό μας ότι έχει κουραστεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του σωστού φωτισμού στην κατάλληλη στιγμή.

Η τεχνολογία του μέλλοντος

Η

οργανική δίοδος εκπομπής φωτός (O)LED μέσα από πολυμερή – οργανικά πλαστικά υλικά είναι μια τεχνολογία που θα κυριαρχήσει μελλοντικά με την ιδιαιτερότητα της ως η ποιο φιλική προς το περιβάλλον μιας και πρόκειται για ένα υλικό με πάχος μικρότερου του χιλιοστού το οποίο μπορεί με βιομηχανικό εκτυπωτή να τυπώνεται σε επιφάνειες. Έτσι και αποτελεί την πρώτη πολυδιάστατη πηγή φωτός, το οποίο εκπέμπεται σε επιφάνεια και όχι σημειακά σε αντίθεση με τα LED. To όνειρο ότι οι εξωτερικοί τοίχοι, τα παράθυρα η και τα δάπεδα θα φορτίζονται την ημέρα από φωτοβολταϊκά και το βράδυ θα φωτίζουν δεν είναι πλέον ουτοπία, παρόλο του ότι η παραγωγή OLED υψηλής απόδοσης απαιτεί προηγμένη τεχνογνωσία.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 49


Luminale:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

1:03 μμ

Σελίδα 50

Φωτισμός Έκθεση Light + Building 2014 Τεχνικός Επαγγελματικός Φωτισμός (ΤΕΦ) LED - RETROFIT

Τ

ο επίκεντρο των προσπαθειών της βιομηχανίας φωτισμού, εξελίσσεται προς την κατεύθυνση αυτή που θα ήθελα να αναφέρω με την ορολογία ΤΕΦ (Τεχνικός Επαγγελματικός Φωτισμός) LED, για εφαρμογές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς επαγγελματικούς χώρους, διαβάσεις, γέφυρες, δρόμους, βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες, επιχειρήσεις, αποθήκες, ξενοδοχεία, κλειστά γήπεδα αθλοπαιδιών, γυμναστήριων κλπ.

Σε πρώτη φάση η οικονομικότερη λύση, είναι η αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με ενσωμάτωση νέων (δηλαδή χωρίς ολική αλλαγή του παλαιού συστήματος – λαμπάς, το λεγόμενο RETROFIT) ενώ σε δεύτερη φάση η εξ ολόκληρου νέα αλλαγή – εκεί που είναι εφικτό – με επαγγελματικό λαμπτήρα – σύστημα φωτισμού LED. Οι απαιτήσεις των υλικών και των λαμπτήρων είναι εδώ τελείως διαφορετικές από αυτές των συμβατικών λαμπών. Μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι τα εξής: η έλλειψη κατασκευαστικής τεχνογνωσίας, μιας και είναι κάτι καινούργιο το θέμα των εγγυήσεων, μιας και λείπει η πρακτική εμπειρία για τα νέα αυτά συστήματα, τα οποία τεχνολογικά εξελίσσονται και αυτήν την στιγμή βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο Ο λόγος είναι απλός. Σε αντίθεση με τα LED για οικιακή – λιανική χρήση με ισχύς που κυμαίνονται μεταξύ 3-10 Watt, τα ΤΕΦLED θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε προκλήσεις όπως: το θερμικό μάνατζμεντ (ψύξη) μιας και οι λαμπτήρες καμπάνες ΗΒ (High Bay) έχουν από 60 έως 250 Watt ισχύ (καθότι θα πρέπει να αντικαταστήσουν π.χ. 800 W σε βιομηχανικές αίθουσες με ύψος 8-15 μέτρα). Ειδικά το θερμικό μάνατζμεντ (ψύξη), δηλαδή η τεχνική του πως θα απορροφηθεί και θα διανεμηθεί η θερμότητα στο πίσω μέρος των chip Leds από μια τόσο μικρή επιφάνεια, συνήθως όχι μεγαλύτερη των 2-5 cm είναι μια πρόκληση, μιας και αυτό ακριβώς προσδιορίζει την πραγματική διάρκεια του προϊόντος. οι αντίξοες βιομηχανικές συνθήκες, όπως σκόνη για εσωτερικές χρήσεις και επιπλέον υγρασία, αλάτι, όταν πρόκειται για εξωτερικές χρήσεις π.χ. εξωτερικούς προβολείς 50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Προβολεις Τ8 Φθορίου

Street Light

HB - High Bay

RETROFIT - SPOT – DOWNLIGHT αλλαγή 50 W συμβατικής αλογονου με 5 W LED και το υψηλότερο CRI (>95) της αγοράς

 η ποιότητα του φωτισμού βάση των προδιαγραφών που απαιτούνται και πρέπει να τηρούνται σε ένα εργασιακό περιβάλλον ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές η ποιότητα του φωτισμού, όσον αφορά την φωτομετρική καμπύλη και την φασματοσκοπική ευκρίνεια (μήκος κυμμάτων/ συχνότητας) κάτι που ακόμη και στα ίδια προϊόντα μιας προμήθειας μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά, αφού και το χρώμα ή αλλιώς η θερμοκρασία εκπομπής φωτός μπορεί να μην είναι η ίδια (γίνεται μετά αισθητό ανάλογα με το περιβάλλον εφαρμογής!) τέλος η ευαισθησία στην αστάθεια του δικτύου ρεύματος και των υψηλών τάσεων, μπορούν να καταστρέψουν απρόοπτα και πρόσκαιρα τα LED, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα σωστά μέτρα. Για τους παραπάνω λόγους υπάρχει μια στροφή στην τεχνογνωσία και την παραγωγική δυναμική εξέλιξης και μικρών αξιοπρεπών εταιριών που απευθύνονται σε αυτό το αντικείμενο εξελίσσοντας καινοτομικά προϊόντα στην Γερμανία. Για παράδειγμα στην αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού Τ8

με Τ5, ή ποιό συγκεκριμένα στους λαμπτήρες τύπου καμπάνας ΗΒ (High Bay) chip/LED, όπου υπάρχουν 5 – 10 διαφορετικές τεχνολογίες-ευρεσιτεχνίες όσον αφορά το θερμικό μάνατζμεντ και την αποδοτική ψύξη αυτών (παθητική, ενεργητική - με ανεμιστήρα, σωλήνες απαγωγής θερμότητας κλπ.).

Τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού LED Σε γενικές γραμμές και πέρα από τις προαναφερόμενες ευαισθησίες, η επιλογή του καταλληλότερου εξοπλισμού LED προϋποθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά-παραμέτρους : Ισχύς φωτεινότητας ανάλογα με την εφαρμογή > 100 lm/W (lm/W, Cd/W, Lux) ποιότητα φασματομετρικής απόδοσης > 80 (CRI – color rendering index με δείκτη 100=φυσικό φως) θερμοκρασία χρώματος ψυχρού φωτισμού (>4000 Κέλβιν) η ζεστού φωτισμού (< 3000 Κέλβιν) Ομοιόμορφη κατανομή φωτός (φωτομετρική καμπύλη) και γωνία προσέγγισης


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

10/4/2014

12:58 μμ

Σελίδα 1


Luminale:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

1:03 μμ

Σελίδα 52

Φωτισμός Έκθεση Light + Building 2014 Η κυριαρχία των LED στην αγορά

Η

επανάσταση σε πρώτη φάση αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων έχει ξεκινήσει και υπόσχεται ένα σταθερό και λαμπρό μέλλον. Το 2020 αναμένεται η αγορά να φτάσει 100 δις εκ των οποίων το 80 % προβλέπεται να αφορά τον φωτισμό με LED. Πέρα

από κρατικές επιδοτήσεις και την οργανική εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία υποστηρίζει νομοθετικά με οδηγίες την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2015 πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι λάμπες

ΗQΙ/ΗQL που περιέχουν υδράργυρο και από το 2016 όλες οι λάμπες αλογόνου. Αργότερα θα επικρατούν τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και μόνο οι λαμπες π.χ. με απόδοση μεγαλύτερη των 100 lm/W θα έχουν την προοπτική να βρουν πρακτική ανταπόκριση στις αγορές.

Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED

Τ

ο μεγαλύτερο μέρος των έκθετων, επικεντρώθηκε και σε αυτή την έκθεση στην ποιο επίκαιρη τεχνολογία των LED. Τα πλεονεκτήματα των LED είναι παρά πολλά, καθώς προσφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: εξοικονόμηση ενέργειας έως και 80%, μεγάλη διάρκεια ζωής πάνω από 60000 ώρες, ασφάλεια, αφού δεν είναι ευαίσθητοι σε κραδασμούς και δεν εκπέμπουν θερμότητα προς την κατεύθυνση ωφέλιμου φωτισμού, ταχύτητα, καθώς ανάβουν αμέσως, φιλικότητα προς το περιβάλλον, αφού δε περιέχουν ιδιαίτερα βλαβερές χημικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος, ευκολία και ευελιξία, καθώς ρυθμίζονται στην ένταση και ελέγχονται ακόμη και εν τη απουσία του ιδιοκτήτη από το χώρο. υψηλή απόδοση, αφού η απόδοσή του αντιστοιχεί περίπου έως δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με μια παραδοσιακή λάμπα πυράκτωσης. Και βέβαια η τεχνολογία τους εξελίσσεται, μιας και τα LED χρησιμοποιούν παροχή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος και πρόγραμμα οδήγησης, ώστε να ξεπεράσουν την ευαισθησία τους σε διακυμάνσεις ρεύματος και σε υψηλές τάσεις. Εδώ κρύβεται και ο λόγος του ότι μέχρι σήμερα το κόστος τους ήταν υψηλό, λόγω του συμβατικού τρανζίστορ πυριτίου. Nέες εξελίξεις στην τεχνολογία τρανζίστορ υψηλής μεταγωγικής ταχύτητας, όπως π.χ. με βάση το υλικό νιτριδίου του γάλλιου, μπορούν να επιφερουν αποτελεσματικότητα

άνω των 86% και να λειτουργήσουν σε μέχρι και 10 φορές υψηλότερες συχνότητες, τάσεις και διακυμάνσεις ρεύματος, έτσι ώστε

να καθιστούν τους λαμπτήρες LED, μικρότερους, φθηνότερους με ακόμη περισσότερη διάρκεια ζωής.

Άρθρο του Δρ. Ευάγγελου Ζωίδη, Ειδικού σε τεχνολογίες Φωτός Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας PV | (O) LED | ΙNFRARED Tηλ. Eπικοινωνίας : 6949122800, Email : evangelos.zoidis@gmail.com

52 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:37 πμ

Σελίδα 1


Led _Olympic:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:42 μμ

Σελίδα 54

Φωτισμός Αλήθειες και ψέματα για τις led

LEDs do it

Οι λαμπτήρες LED μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος για το φωτισμό ακόμη και κατά 90%

Ο

ι οικονομικές λάμπες και προβολείς LED, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για σωστό και πολύ οικονομικό φωτισμό. Μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα και ταιριάζουν σε όλες τις βάσεις και τα ντουί. Δεν χρειάζεται αλλαγή της βάσης ή της εγκατάστασης. Απλώς ξεβιδώνεται την παλιά σας λάμπα από το ντουί και την αντικαθιστάτε με μία LED. Το 20% του ρεύματος που καταναλώνει ετησίως ένα νοικοκυριό, οφείλεται στον φωτισμό (σε μία επιχείρηση το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο). Με τους λαμπτήρες LED, επιτυγχάνετε μείωση στο ρεύμα για φωτισμό από 50% έως 90%.

Αλήθειες και ψέματα για τις LED

Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Ο

ι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρα-

κτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Η φωτεινότητα των LED παραμένει σταθερή

Ο

ι λάμπες led έχουν σταδιακή πτώση φωτεινότητας κατά 10% τα πρώτα 1 με 2 χρόνια λειτουργίας. Η πτώση βέβαια δεν γίνεται ιδι-

αίτερα αισθητή γιατί είναι μικρή. Εδώ να τονίσουμε πως όλες οι λάμπες παρουσιάζουν πτώση απόδοσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις LED.

Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος φτάνει το 80%-90%

Τ

Έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης

Τ

ο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η λάμπα LED θα δώσει πίσω τα χρήματα που κόστισε κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1-1,5 χρόνο, αναλόγως της χρήσης. Η λάμπα του προηγούμενου παραδείγματος μας εξοικονομεί 33,40 ευρώ ετησίως. Το κόστος αγοράς της είναι περίπου 9-10ευρώ, άρα θα αποσβέσει σε 3 μήνες περίπου.

ο γεγονός επιβεβαιώνεται και μέσω του παρακάτω παραδείγματος εξοικονόμησης από μία λάμπα Led: Αντικαθιστούμε λάμπα πυρακτώσεως με LED. Η πυρακτώσεως έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W. Αν κάθε μέρα την ανάβουμε 8 ώρες τότε έχουμε : - για την λάμπα πυρακτώσεως: 60W x 8ώρες = 480Wh - για την λάμπα LED: 8W x 8ώρες = 64Wh

Εξοικονόμηση: 87% Ετήσια κέρδη: Η τιμή της βατώρας(Wh) που χρεώνει η ΔΕΗ μαζί με τέλη, πάγια και ΦΠΑ είναι περίπου 0,00022€. Η ετήσια εξοικονόμηση σε χρήματα προκύπτει από την διαφορά στις ετήσιες καταναλώσεις μεταξύ LED και πυρακτώσεως δηλ: (480Wh-64Wh)x 365ημέρες = 151.840Wh Ετήσιο όφελος: 33,40ευρώ (151.840Wh x 0.00022) από μία μόνο λάμπα Led. Τα 33,40 ευρώ τα κερδίζετε από

Οι λάμπες LED δεν «φωτίζουν» αρκετά

Ο

ι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ(W) μίας λάμπας LED έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας. Από την άλλη κάθε βατ λάμ54 Πράσινο σπίτι & κτίριο

πας πυρακτώσεως έχει 10-12lm. Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται οι αποδόσεις των πιο γνωστών λαμπτήρων. Εάν θέλουμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε λάμπα

αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm = 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα led 12-15W (15 x 80lm = 1200lm). Εάν επιλέξουμε led μικρότερη από 12W τότε είναι λογικό να

την αλλαγή μία μόνο λάμπας πυρακτώσεως 60W με λάμπα Led 8W. Το σημαντικότερο είναι πως αυτά τα χρήματα θα τα εξοικονομείτε κάθε χρόνο και για κάθε λάμπα που έχετε αντικαταστήσει

9W λάμπα LED είναι πιο φωτεινή από 60W κλασική λάμπα πυρακτώσεως

μην φωτίζει αρκετά. Σημαντικό λοιπόν είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.


Led _Olympic:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:43 μμ

Σελίδα 55

Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων

Ο

ι λάμπες LED παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί (για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου (Τ8, Τ5), σποτ (12V220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για

υψηλές οροφές( βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός). Παράλληλα υπάρχουν λάμπες led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση φωτισμού. Επίσης οι προβολείς και τα πάνελ LED, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος,

Οι λάμπες LED είναι πιο ακριβές

Ο

ι Led είναι 10 φορές πιο ακριβές από της πυρακτώσεως και κατά 20-30% από τις λάμπες εξοικονόμησης. Αυτό βέβαια είναι λογικό αν σκεφτούμε πως κάνουν απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις άλλες λάμπες.

οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορούμε να φωτίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Οι λάμπες led είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο

Δ

εν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία σε αντίθεση με πολλές από τις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης είναι φιλικές για τα μάτια γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Οι LED δεν περιέχουν

βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα. Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE

Οι λάμπες Led έχουν χαμηλές απώλειες ρεύματος σε θερμότητα

Ό

Φωτεινότητα λαμπτήρων σε lumens και διάρκεια ζωής

Οι λάμπες LED δεν έχουν εγγύηση

Ε

ξαρτάται από την μάρκα και φυσικά την ποιότητα. Υπάρχουν εταιρείες που δίνουν εγγύηση 1-2 χρόνων ενώ οι πιο φτηνές χαμηλότερης ποιότητας δεν έχουν εγγύηση. Εδώ να επισημάνουμε πως οι άλλοι τύποι λαμπτήρων(πυρακτώσεως, φθορίου, αλογόνου, εξοικονόμησης, κλπ) δεν έχουν καθόλου εγγύηση.

λες οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως και οι λάμπες έχουν απώλειες ενέργειας. Στις παλιές λάμπες(πυρακτώσεως, φθορισμού, εξοικονόμησης) κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως, έχουμε μεγάλες απώλειες σε μορφή θερμότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως

πετάμε τα λεφτά μας. Όταν ανάβουμε μία λάμπα το κάνουμε για να βλέπουμε και όχι για να ζεσταθούμε (ασύμφορη μέθοδος θέρμανσης). Οι λάμπες led εκλύουν την λιγότερη θερμότητα. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι απώλειες ενέργειας για τους πιο γνωστούς τύπους λαμπτήρων

Αργούν...

Δ

ΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου

Σύγκριση απωλειών ενέργειας λαμπτήρων

Οι λάμπες LED έχουν πολύ «άσπρο» φως

Ο

ι λάμπες led παράγονται σε όλες τις «αποχρώσεις» του άσπρου. Οι «αποχρώσεις», ουσιαστικά είναι το ίδιο φως αλλά σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Αυτό που αποκαλούμε «ζεστό» άσπρο είναι φωτισμός με θερμοκρασία

χρώματος 2700Κ-3000Κ (κέλβιν). Το λεγόμενο «κανονικό» άσπρο που μοιάζει με το φως του ήλιου ή daylight έχει θερμοκρασία 4500Κ και το πολύ άσπρο ή «ψυχρό» άσπρο έχει θερμοκρασία 6000Κ. Στη διπλανή εικόνα φαίνονται οι διαφορές.

Άρθρο του Σιδηροκαστρίτη Ζώη, Γεν. Διευθυντή της Olympic Engineering & Consulting, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών ΕΜΠ Πράσινο σπίτι & κτίριο 55


Net_metering_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:26 μμ

Σελίδα 56

Φωτοβολταϊκά New Deal και νέα δεδομένα

«New Deal άνευ διαπραγματεύσεων» Οι θέσεις του συνδέσμου «Ήλιος» για το νέο νομοσχέδιο των ΑΠΕ

Τ

ην πλήρη αντίθεσή του στο νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έφερε προς διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξέφρασε με σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών - Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος», στην οποία και κάνει λόγο για «αρχή του τέλους» στην εγχώρια αγορά των φωτοβολταϊκών, εξαιτίας των «πρωτοφανών και αντισυνταγματικών» μέτρων. Με στόχο την αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, το ΥΠΕΚΑ πρό-

τεινε μέσω του «New Deal», το κούρεμα στις τιμές και των οικιακών φωτοβολταϊκών, γεγονός που έφερε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Συνδέσμου «Ήλιος», ο οποίος και υπογραμμίζει σχετικά, την επανειλημμένη αναγνώριση από την πλευρά του υπουργείου, του «κοινωνικού χαρακτήρα» των οικιακών φωτοβολταϊκών, αλλά και την εξαίρεσή τους από τα πρώτα στάδια των διαβουλεύσεων, στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος.

Οργανωμένη αντίδραση

Σ

ε μία προσπάθεια ανάδειξης του μείζονος προβλήματος που προκύπτει από το νέο νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά και κατόπιν πλήθους τηλεφωνημάτων οργής και αγανάκτησης στα γραφεία του Συνδέσμου, ο «Ήλιος» αποφάσισε να οργανώσει την αντίδρασή του έναντι του New Deal. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, δημιούργησε μία ειδική «Φόρμα Καταγραφής» στις ιστοσελίδες www.syndesmosilios.gr και syndesmosilios.blogspot.gr, την οποία και μπορούν να εγγράφονται οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών που αντιτίθενται στα νέα μέτρα, με σκοπό την ενημέρωση και το συντονισμό τους, για περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη δικαιοσύνη εντός ή εκτός συνόρων.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Ή

δη πάντως, ο Σύνδεσμος «Ήλιος» έχει εκφράσει και επίσημα τις διαφωνίες του στην κυβέρνηση, αποστέλλοντας σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου και τον Πρωθυπουργό κ. Σα-

56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μαρά, μέσω της οποίας ζητά την άμεση ανάκληση της μείωσης των τιμών αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών σε στέγες και την άρση της αναστολής μόνο για έργα που δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Στην ίδια

επιστολή, ο Σύνδεσμος ζητά την ανακοίνωση από μέρους του ΥΠΕΚΑ, της σχετικής νομικής γνωμοδότησης, σύμφωνα με την οποία η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης είναι εφικτή με σύννομο τρόπο και στα πλαίσια του Συντάγματος.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/3/2014

9:54 μμ

Σελίδα 1


Net_metering_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:26 μμ

Σελίδα 58

Φωτοβολταϊκά New Deal και νέα δεδομένα Οι θέσεις του Συνδέσμου για το New Deal στις ΑΠΕ

Μ

ετά την πλήρη μελέτη του νέου νομοσχεδίου και γνωρίζοντας από μέσα τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς των φωτοβολταϊκών, ο σύνδεσμος «Ήλιος» παρέθεσε στην πρόσφατη ανακοίνωσή του και τις δικές του θέσεις γύρω από το περίφημο New Deal και τα νέα μέτρα του για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος τόνισε τα εξής:

1

Η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων, χωρίς τη συγκατάθεση των αντισυμβαλλομένων είναι ένα μείζον πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα. Δημιουργεί ένα μοναδικό προηγούμενο που καθιστά ανίσχυρη και κάθε άλλη σύμβαση που συνάπτει το Κράτος με οποιοδήποτε Πολίτη.

2

Οι εγκαταστάσεις των οικιακών Φ/Β συστημάτων αυτές δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ανάληψη ρίσκου, κάτι που προκύπτει και από το γεγονός ότι οι σχετικές συμβάσεις δεν προβλέπουν τη μείωση των τιμών προστατεύοντας πλήρως του συμβαλλόμενους.

3

Οι εγκαταστάσεις αυτές στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα των ιδιοκτητών τους μεσούσης της δεινής κατάστασης της χώρας. Γνωρίζετε δε, ότι μεγάλος αριθμός υλοποιήθηκε με τραπεζικό δανεισμό με υψηλά επιτόκια δεδομένου ότι οι υφιστάμενες τιμές εξασφάλιζαν την αποπληρωμή του δανείου. To οικιακό φωτοβολταϊκό είχε αναλογικά μεγαλύτερο κόστος κατασκευής (και κατέβαλε ΦΠΑ) από τις αντίστοιχες επιχειρηματικές επενδύσεις. Έγιναν στην λογική για να συμψηφίζουν την καταναλισκόμενη από τους ίδιους ενέργεια (το κόστος της οποίας βαίνει συνεχώς αυξανόμενο) με ορατή προοπτική για κάποιες κατηγορίες να αποσβέσουν τα χρήματα που επένδυσαν σχεδόν ή και μετά τη λήξη των συμβάσεων.

4

Η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με την άρση της αναστολής νέων φωτοβολταϊκών έργων με τιμές που ευνοούν την εγκατάσταση μόνο μεγάλων μονάδων, αλλά και η εγκατάσταση έργων άλλων τεχνολογιών σε καθεστώς Feed-inTariff, που επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, ισοδυναμεί με την υφαρπαγή εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών

58 Πράσινο σπίτι & κτίριο

προς όφελος των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων.

5

Η πρόταση περιέχει στρεβλώσεις και διακριτική εύνοια. Κάποια οικιακά κουρεύονται ως και 40,4%. Στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις όπου η ΔΕΗ πέρασε λάθος ημερομηνίες στο σύστημά της, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες να έχουν "μεταπηδήσει" σε επόμενο τρίμηνο ηλεκτρικής σύνδεσης. Πως είναι δυνατόν μια μονάδα 100 kW, με χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης, να αποζημιώνεται με τιμή μεγαλύτερη από ένα οικιακό φωτοβολταϊκό των μόλις 10kW (για παράδειγμα: Γ και Δ τρίμηνο του 2012);

6

Η Πολιτεία να παρακολουθεί ακόμα και μετά τα έκτακτα μέτρα του Αυγούστου 2012, ενώ οι εγκαταστάσεις διπλασιάσθηκαν από 1,0 σε 2,2 GW σε μόλις οκτώ μήνες, φέρνοντας το έλλειμμα στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία για το forward-running που ακολούθησε.

7

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι άραγε μόνο από τα Φ/Β; Που είναι η συνεισφορά των άλλων ΑΠΕ και των ορυκτών καυσίμων – φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση του; Και το αστείο της υπόθεσης: ΕΤΜΕΑΡ – Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων, ας μας πουν τι Αέριους Ρύπους προκαλούν τα Φ/Β;

8

Εκτός αυτού όμως, η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων θα οδηγήσει και σε ένα φαύλο κύκλο νομικών προσφυγών σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια και φορείς και επιβαρημένων με τόκους αποζημιώσεων;

9

Ο Σύνδεσμος «Ήλιος» από την πρώτη στιγμή δημιούργησε την εφαρμογή καταγραφής όλων των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών, που ενδιαφέρονται να υπερασπισθούν τα δικαιώματα τους με κάθε νόμιμο τρόπο. Σε μόλις λίγες εβδομάδες μετά, πάνω από 1.800 ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ καθημερινά καταχωρούν τα στοιχεία τους 60 έως 80 νέοι ενδιαφερόμενοι.

10

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής γνωμοδότησε το αυτονόητο. Ότι οι ρυθμίσεις συνιστούν «επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί αν συνάδει προς την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας».

11

Το σημαντικότερο είναι ότι η τύχη της Ελλάδας στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας της, προσδοκώντας επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Δυστυχώς μετά την μονομερή τροποποίηση συμβάσεων, θα επέλθει πλήρης απαξίωση ξένων και εγχώριων επενδυτών για την χώρα μας.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:31 πμ

Σελίδα 1


Net_metering_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:27 μμ

Σελίδα 60

Φωτοβολταϊκά New Deal και νέα δεδομένα Οι τελικές ρυθμίσεις βάσει του New Deal

Μ

ετά το πέρας της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο των ΑΠΕ και παρά τις αντιδράσεις φορέων, όπως και ο ίδιος ο «Ήλιο», το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από όλους (πλην ενός) τους κυβερνητικού βουλευτές, με μοναδικές αλλαγές, τις εξής: 1. Εξαίρεσαν του κουρέματος τα φωτοβολταϊκά ειδικού προγράμματος, τα οποία είχαν συνδεθεί μέχρι το Β τρίμηνο του 2011.

3. Επεκτάθηκε δε, η διάρκεια της σύμβασης συμψηφισμού για τα Ειδικού Προγράμματος φωτοβολταϊκά συστήματα, κατά επτά (7) χρόνια - αντί για πέντε (5) που ήταν αρχικά. 4. Τέλος, για την περίοδο επέκτασης της σύμβασης συμψηφισμού η αγορά της ενέργειας ορίστηκε στην τιμή των 90€/MWh, αντί των 80€/MWh που ήταν αρχικά.

Σύμφωνα με τον «Ήλιο» το γεγονός μεταφράζεται αυτό απλά, σε εξαίρεση επιπλέον 44,56MW φωτοβολταϊκών, τα οποία αρχικώς θα είχαν ένα μεσοσταθμικό κούρεμα 121 ευρώ ετησίως. 2. Επιπλέον, υπήρξε μικρή μείωση του κουρέματος των εγγυημένων τιμών, όπως αρχικώς είχαν προβλεθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. (1) Ουσιαστικά το συγκεκριμένο τρίμηνο (Α 2013), χωρίζεται σε Ιανουάριο (περίπου 16,74 GW) και σε ΦεβρουάριοΜάρτιο (περίπου 7,08 GW). Ο λόγος είναι ότι μέχρι και τον Ιανουάριο συνδεόντουσαν στο δίκτυο οι τελευταίοι ιδιοκτήτες με ταρίφα 0,495€/kWh (495€/MWh), ενώ μετά με 0,250€/kWh (250€/MWh). (2) Στο συγκεκριμένο τρίμηνο (Β 2013), οι νέες τιμές είναι μεγαλύτερες από τις ήδη υπογεγραμμένες και ως αποτέλεσμα υπερισχύουν οι μικρότερες τιμές. Αυτός είναι και ο λόγος που η μείωση είναι μηδενική.

1

2

* Τα γραφήματα έχουν δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραδοχές.

Οι νέες ταρίφες του New Deal για τα οικιακά φ/β Ημερομηνία & Τιμή Υπογεγραμμένης Σύμβασης Συμψηφισμού Α Τριμ. 2011

Β Τριμ. 2011

Γ Τριμ. 2011

Δ Τριμ. 2011

Α Τριμ. 2012

Β Τριμ. 2012

Γ Τριμ. 2012

Δ Τριμ. 2012

Α Τριμ. 2013

Β Τριμ. 2013

Γ Τριμ. 2013

Δ Τριμ. 2013

550 € 0,00%

550 €

470 €

470 €

415 €

385 €

340 €

295 €

295 €

270 €

220 €

175 €

0,00%

14,55%

---

---

---

---

---

---

---

---

550 €

---

---

0,00%

14,55%

14,55%

---

---

---

---

---

---

---

---

30-Σεπ 31-Δεκ

550 €

---

---

14,55%

14,55%

24,55%

---

---

---

---

---

---

---

550 €

---

---

---

14,55%

24,55%

30,00%

---

---

---

---

---

---

Έτος

Τρίμ.

Από

Έως

Ταρίφα (€/MWh)

2011

Α

1-Ιαν

31-Μαρ

550 €

2011

Β

1-Απρ

30-Ιουν

2011

Γ

1-Ιουλ

2011

Δ

1-Οκτ

2012 2012 2012

Α Β

2012 2012

Γ

2012 2012 2013 2013 2013

Δ Α Β

Ημερομηνία & Νέα Τιμή Βάσει New Deal

1-Ιαν

31-Ιαν

522,50 €

---

---

---

---

20,57%

26,32%

34,93%

---

---

---

---

---

1-Φεβ

31-Μαρ

495 €

---

---

---

---

16,16%

22,22%

31,31%

---

---

---

---

---

1-Απρ

30-Ιουν

495 €

---

---

---

---

---

22,22%

31,31%

40,40%

---

---

---

---

1-Ιουλ

31-Ιουλ

495 €

---

---

---

---

---

---

31,31%

40,40%

40,40%

---

---

---

1-Αυγ

10-Αυγ

470,25 €

---

---

---

---

---

---

27,70%

37,27%

37,27%

---

---

---

11-Αυγ

30-Σεπ

250 €

---

---

---

---

---

---

0,00%

0,00%

0,00%

---

---

---

1-Οκτ

31-Δεκ

250 €

---

---

---

---

---

---

---

0,00%

0,00%

0,00%

---

---

1-Ιαν

31-Ιαν

250 €

---

---

---

---

---

---

---

---

0,00%

0,00%

12,00%

---

1-Φεβ

31-Μαρ

238,75 €

---

---

---

---

---

---

---

---

0,00%

0,00%

7,85%

---

1-Απρ

31-Μαϊ

238,75 €

---

---

---

---

---

---

---

---

---

0,00%

7,85%

26,70%

Γ

ια να γίνει περισσότερο κατανοητός ο συγκεκριμένος πίνακας, αναγράφεται ένα παράδειγμα ιδιοκτήτη Φ/Β ειδικού προγράμματος. Έστω λοιπόν ότι ένα ιδιοκτήτης ενός οικιακού Φ/Β υπέγραψε σύμβαση συμψηφισμού στις 18-04-2012 με τιμή ταρίφας 0,495€/kWh (495€/MWh). Λόγω της 6μηνης χρονικής περιόδου για την ηλεκτρική 60 Πράσινο σπίτι & κτίριο

σύνδεση του Φ/Β στο Δίκτυο, έχουμε τρία (3) διαφορετικά τρίμηνα βάσει του New Deal. Αν ο ιδιοκτήτης συνδέθηκε: 1. Εντός του Β τριμήνου 2012 (Από 01-042012 μέχρι 30-06-2012), τότε η ταρίφα μειώνεται στις 385€/MWh και συνεπάγεται μείωση 22,22%. 2. Εντός του Γ τριμήνου 2012 (Από 01-07-

2012 μέχρι 30-09-2012), τότε η ταρίφα μειώνεται στις 340€/MWh και συνεπάγεται μείωση 31,31%. 3. Εντός του Δ τριμήνου 2012 (Από 01-102012 μέχρι 31-12-2012, πρακτικά μέχρι 18-10-2012), τότε η ταρίφα μειώνεται στις 295€/MWh και συνεπάγεται μείωση 40,40% .


Net_metering_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:28 μμ

Σελίδα 61

Οι προτάσεις του «Ήλιος»

Κ

ατόπιν όλων των παραπάνω και με βασικό στόχο την εξάλειψη των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν για τους καταναλωτές-εγκαταστάτες των οικιακών φωτοβολταϊκών, οι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, ο «Ήλιος» κατέθεσε και τις δικές του προτάσεις για την δημιουργία μίας υγιούς αγοράς φωτοβολταϊκών και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του Συνδέσμου προτείνει τα εξής:

1 2

Την άμεση απόσυρση των ρυθμίσεων.

Νέο προγραμματισμό που να στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ όχι στο τέλος του 2014, αλλά στο τέλος του 2015 ή του 2016.

3

Τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για τον καθορισμό της συμβολής κάθε εμπλεκόμενου στο πρόβλημα της διόγκωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ συμπεριλαμβανομένων: 3.1 Της ίδιας της Πολιτείας. 3.2 Των Προμηθευτών και ειδικότερα της ΔΕΗ. 3.3 Των διαχειριστών των δικτύων διανομής και μεταφοράς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ). 3.4 Των καταναλωτών (ΕΤΜΕΑΡ - στο οποίο πρέπει να αποφευχθούν νέες αυξήσεις). 3.5 Των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. 3.6 Των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ανά τεχνολογία και κατηγορία.

ρέχουν διευκολύνσεις στους παραγωγούς. Οι διευκολύνσεις πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Τράπεζες να αποκομίζουν καθαρή παρούσα αξία εσόδων ίδια με αυτή που αποκομίζουν σήμερα, μειωμένη κατά το ίδιο ποσοστό που θα μειωθούν και τα έσοδα των παραγωγών.

6

Τη διατήρηση των τιμών αποζημίωσης των μικρών φωτοβολταϊκών που εγκαταστάθηκαν στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος στέγης ως 10 kWp, λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα και επειδή δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ανάληψη ρίσκου.

7

Οι νέες ρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από νομική τεκμηρίωση και να προβλέπουν την εθελοντική ένταξη των παραγωγών σε αυτές παρέχοντας ουσιαστικά κίνητρα για την ένταξή τους.

Τη συγκράτηση των τιμών αποζημίωσης των νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τον καθορισμό της διαθέσιμης συνολικής ετήσιας ισχύος, μετά από αναλογιστική μελέτη που θα εκτιμά το βαθμό επιβάρυνσης του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ ανά τεχνολογία και κατηγορία έργων ΑΠΕ.

5

8

4

Στα πλαίσια ειδικής νομικής ρύθμισης, οι Τράπεζες πρέπει να πα-

Την άμεση μελέτη και προώθηση της σύνδεσης των Μη Δια-

συνδεδεμένων Νήσων με το Ηπειρωτικό Δίκτυο, ώστε να μειωθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις περιοχές αυτές, μειώνοντας κατ’ επέκταση την επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και των τελικών καταναλωτών από τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

9

Την άμεση και ρεαλιστική εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering). Οι λόγοι που επιτάσσουν την άμεση χρήση του είναι οι εξής: 9.1 Ο αυτοπαραγωγός μηδενίζει το κόστος του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. 9.2 Ο αυτοπαραγωγός δωρίζοντας την περίσσεια ενέργεια, βοηθά στην μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. 9.3 Έχει προταθεί επίσημα από το σύνδεσμο «Ήλιος», ποσοστό της περίσσιας ενέργειας να κατανέμεται ΔΩΡΕΑΝ σε καταναλωτές κοινωνικών τιμολογίων. 9.4 Η ανάγκη της χώρας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, δεν επιτρέπει άλλες αναβολές και καθυστερήσεις.

Η… επόμενη ημέρα

T

έλος αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι βάσει και όσων αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος «Ήλιος» δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να μείνει με σταυρωμένα χέρια έναντι των «αντισυνταγ-

ματικών μέτρων» της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα εργάζεται ήδη για τη χάραξη στρατηγικής και τον καθορισμό συγκεκριμένων νομικών ενεργειών που μπορούν να γίνουν με βάση το εθνικό

syndesmosilios.blogspot.gr | www.syndesmosilios.gr

και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Καλεί μάλιστα, όλους τους υπόλοιπους οργανωμένους φορείς σε συνεργασία, ώστε να συντονίσουν από κοινού τις επόμενες ενέργειές του, προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρθρο που επιμελήθηκε «Η Επιστημονική Ομάδα» του συνδέσμου «ΗΛΙΟΣ» Πράσινο σπίτι & κτίριο 61


Eksoxiko_autonomo:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:29 μμ

Σελίδα 62

Φωτοβολταϊκά Αυτόνομη εξοχική κατοικία

Ο τέλειος συνδυασμός: Εξοχή & Αυτονομία Η εύκολη λύση της αυτονόμησης του εξοχικού

Η

παγκόσμια τάση θέλει το σύνολο των κατοικιών ανά τον κόσμο να στρέφονται αργά ή γρήγορα προς την ενεργειακή αυτονόμησή τους, στην Ελλάδα όμως, πλήθος προβλημάτων στην αγορά των ΑΠΕ έχει σχεδόν εκμηδενίσει τα κίνητρα για τη δημιουργία μίας απόλυτα αυτόνομης μόνιμης κατοικίας. Το γεγονός αναμένεται να αλλάξει υποχρεωτικά τα επόμενα χρόνια, καθώς και οι ευρωπαϊκές οδηγίες προωθούν διαρκώς τη συγκεκριμένη λύση στα πλαίσια της συλλογικής ενεργειακής πολιτικής, ακόμη και σήμερα όμως, η αυτονόμηση μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική λύση. Στην Ελλάδα των αρκετών εξοχικών κατοικιών, αλλά και κυρίως του μεγάλου αριθμού δεύτερων κατοικιών στα χωριά, η αυτονομία βρίσκει νέο νόημα, προσφέροντας μία απόλυτα οικονομική και ανταποδοτική επένδυση. Η αυτονόμηση μιας τέτοιας εξοχικής κατοικίας, η οποία και χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου και συνή-

θως το καλοκαίρι, είναι σχετικά εύκολη, έχει πολύ μικρό κόστος, το οποίο μπορούν να αντέξουν μικρότερα πορτοφόλια και κάνει απόσβεση πολύ σύντομα, αν αναλογι-

στεί κανείς και τους συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τους οποίους και απαλλάσσει τους καταναλωτές μια για πάντα.

Η λειτουργία των αυτόνομων εξοχικών κατοικιών

Ο

ι αυτόνομες κατοικίες τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατά βάση με φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία είναι ιδανικά για κατοικίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, τόσο γιατί η σύνδεση

τους με το δίκτυο είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, όσο και γιατί σε τέτοιου είδους περιοχές γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται μάλιστα για έργα που στις πε-

ρισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, διέπονται από ειδικές ρυθμίσεις προς όφελος όσων τα επιλέξουν, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι αυτόνομες ενεργειακά κατοικίες θα αποτελέσουν τη βασική λύση του άμεσου μέλλοντος.

Τα 3 βήματα για την εγκατάσταση

Τ

ην εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος σε μία κατοικία, σε κάθε περίπτωση την αναλαμβάνει κάποια εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία και καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ξεχωριστής κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

1

Ανάλυση της περιοχής

Στα αυτόνομα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους

62 Πράσινο σπίτι & κτίριο

συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ανάλογα με το σπίτι και την περιοχή, οπότε και πρέπει να γίνει ανάλυσή τους (ακτινοβολία, σκίαση κλπ.).

2

Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων

Κάθε εξοχική κατοικία έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα κτλ.) και για να είναι αποδοτική μια τέτοια εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί σωστός

σχεδιασμός, με βάση τα ενεργειακά φορτία και τον επιθυμητό χρόνο αυτονομίας

3 Οικονομοτεχνική μελέτη

Υπάρχουν πλήθος αυτόνομων συστημάτων, διαφορετικών μεγεθών και αποδόσεων, αλλά και κόστους, γεγονός που απαιτεί από την εκάστοτε εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, να προχωρήσει σε μία ανάλυση όλων των στοιχείων, ώστε να παρουσιάσει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας μία συγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη, βασισμένη στις οικονομικές του δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατοικίας του.


Eksoxiko_autonomo:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:30 μμ

Σελίδα 63

Αυτονόμηση εξοχικού μόνο με 2.000 ευρώ

Η

αυτονόμηση μιας εξοχικής κατοικίας, η οποία χρησιμοποιείται συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου και με συγκεκριμένες χρήσεις, είναι σχετικά απλό να υλοποιηθεί και μάλιστα με ένα ελάχιστο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί και να μην ξεπερά-

σει τα 2.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι το κόστος εξαρτάται και από τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε, καθώς αν η χρήση της κατοικίας γίνεται όλο το χρόνο και με θέρμανση το χειμώνα, τότε απαιτείται ένα μεγαλύτερο και ακριβό-

τερο σύστημα. Φυσικά μπορεί να γίνει και συνδυασμός ενός αυτόνομου συστήματος με μία ηλεκτρογεννήτρια, γεγονός όμως που απαιτεί άλλου τύπου inverter, διαμορφώνοντας και τα αντίστοιχα έξοδα.

Παράδειγμα εξοχικού στη Ραφήνα Ενδεικτικά παρουσιάζεται παρακάτω ένα τέτοιο παράδειγμα αυτονόμησης μιας εξοχικής κατοικίας στην Ραφήνα, επιφάνειας περίπου 100 m2, αποτελούμενη από σαλόνι, κουζίνα, 1 μπάνιο και 2 υπνοδωμάτια, με συνεχή χρήση για όλο το καλοκαίρι (Ιούνιο έως Σεπτέμβριο) και 2 ημέρες ανά εβδομάδα για τους υπόλοιπους μήνες (Οκτώβριο έως Μάιο). Στην εν λόγω οικία απαιτείται η ενεργειακή κάλυψη 408 kWh (κιλοβατώρων) ετησίως, κατανάλωση που κατανέμεται στις παρακάτω συσκευές με τις αντίστοιχες καταναλώσεις: Παρατηρώντας τις επιτρεπόμενες ημερήσιες καταναλώσεις στον πιο πάνω πίνακα, βλέπουμε ότι κάποιους μήνες μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες συσκευές, φτάνει να φροντίζουμε να μην υπερβαίνουμε τις οριζόμενες καταναλώσεις. Αντί για την ΤV για παράδειγμα, μπορεί να γίνει χρήση του σίδερου μία ημέρα κ.οκ. Σημαντικό ρόλο δε παίζει και η ποιότητα των συσκευών, αφού για παράδειγμα, ένα μεγάλο ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (όπως αυτό που αναφέρεται παραπάνω) καταναλώνει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Παρακάτω θα δούμε ένα πίνακα που συγκρίνει την παραγόμενη ενέργεια από το ΦΒΣ ανά μήνα, με τις ανάγκες σε ενέργεια που θα καλύψουμε.

Ημερήσια Ημερήσια Ποσότητα Ισχύς (W) Χρήση (ώρες) κατανάλωση(Wh)

Συσκευή Λάμπες

5

15

6

450

TV

1

90

6

540

Laptop

1

100

4

400

Ψυγείο με κατάψυξη πάνω

1

Ανεμιστήρας δαπέδου (μόνο καλοκαίρι)

1

550 60

Σύνολο Wh

4

240 2.180=22 Κwh

Παραγόμενη Ανάγκες Έλλειμμα ή Ενέργεια κατοικίας περίσσευμα kWh

kWh

kWh

ΙΑΝ

24

22

2

ΦΕΒ

20

17

3

ΜΑΡ

22

17

5

ΑΠΡ

24

20

4

ΜΑΙ

24

20

4

ΙΟΥ

61

59

2

ΙΟΥΛ

69

68

1

ΑΥΓ

70

68

2

ΣΕΠ

64

62

2

ΟΚΤ

26

22

4

ΝΟΕ

18

17

1

ΔΕΚ

17

17

0

442

409

Σύνολο

Τα μέρη και το κόστος του συστήματος

Γ

ια την κάλυψη των παραπάνω ενεργειακών απαιτήσεων προδιαγράφηκε ένα Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα το οποίο θα αποτελείται από: 2 Φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 230 Wp (βατ) με συνολική ισχύ 0,46 kWp 1 ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών 1 inverter 1000W για την μετατροπή του παραγόμενου ρεύματος από συνεχές

σε εναλλασσόμενο. 2 Μπαταρίες 12V, 200 Ah Σύστημα στήριξης από αλουμίνιο Καλωδίωση από επικασσιτερωμένο χαλκό και προστασία UV Ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες κλπ) Το παραπάνω σύστημα σήμερα κοστίζει (ανάλογα με τα υλικά που θα επιλεγούν) περίπου 1.900 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 23%).

Πράσινο σπίτι & κτίριο 63


Kmetrics_synenteuksi:Test_BmwX1_72.qxd

Φωτοβολταϊκά

23/4/2014

7:31 μμ

Σελίδα 64

Έλεγχος φωτοβολταϊκών πάνελ

«Πλήρης έλεγχος των φ/β πλαισίων με το καινοτόμο Mobile PV TestCenter» Η Kmetrics έφερε και στην Ελλάδα το βραβευμένο και καινοτόμο προϊόν της γερμανικής εταιρίας MBJ Services, το οποίο μεγιστοποιεί την απόδοση κάθε φ/β εγκατάστασης και ο κ. Κωνσταντίνος Καρυώτης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός της εταιρείας, εξηγεί στο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» τη λειτουργία του και τα πλεονεκτήματά του.

Eρ.: Ποιοι είναι οι τομείς δραστηριοποίησης της Kmetrics; Η Kmetrics δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), και ειδικότερα με την αδειοδότηση, την μελέτη, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την συντήρηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Με το νέο πρωτοποριακό απόκτημα, το κινητό εργαστήριο ελέγχου φωτοβολταϊκών πλαισίων, η Kmetrics εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα του ελέγχου και πιστοποίησης της κατάστασης των φωτοβολταϊκών πάνελ, στον χώρο της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Eρ.: Ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας και τι προσφέρει στους πελάτες της; Η Kmetrics, έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία στον χώρο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, έχει την δυνατότητα να παρέχει στους πελάτες της την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα των εγκαταστάσεών τους, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού και υλοποίησης, όσο και στο στάδιο της λειτουργίας. Είμαστε εφοδιασμένοι, πλέον, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να βελτιστοποιούμε την απόδοση των εγκατα64 Πράσινο σπίτι & κτίριο

στάσεων, επισημαίνοντας σχεδιαστικά λάθη και εντοπίζοντας προβλήματα – αστοχίες του εξοπλισμού της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Eρ.: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και σε τι βαθμό μπορεί η

Διάγραμμα - αποτελέσματα μέτρησης ισχύος φωτοβολταϊκού πάνελ.

Kmetrics να αντιστρέψει τον περιορισμό των επιδόσεων; Η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και εγκαταστάσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κατά τον σχεδιασμό, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση της εγκατάστασης, ώστε να επιλέγεται η βέλτιστη γωνία με την οποία πρέπει να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ, όταν πρόκειται για τοποθέτηση σε σταθερές βάσεις. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η εποχικότητα των αναγκών του χρήστη, όταν πρόκειται για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα. Σημαντικότατος παράγοντας της απόδοσης των εγκαταστάσεων είναι και οι σκιάσεις. Οι σκιάσεις επιδρούν αρνητικά στην παραγωγή, επιταχύνοντας την πρόωρη γήρανση των πάνελ. Γι’ αυτό τον λόγο, η επισταμένη μελέτη σκιάσεων, με τα κατάλληλα υπολογιστικά προγράμματα, είναι απαραίτητη για μια άρτια και παραγωγική εγκατάσταση. Παράλληλα, η επιλογή ακριβού και επωνύμου εξοπλισμού, δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένη παραγωγικότητα. Για την επίτευξη της μέγιστης παραγωγικότητας,


Kmetrics_synenteuksi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:33 μμ

Σελίδα 65

Απεικόνιση φωτοβολταϊκής κυψέλης με την μέθοδο της ηλεκτροφωταύγειας.

Απεικόνιση φωτοβολταϊκής κυψελών με την μέθοδο της θερμικής απεικόνισης.

είναι απαραίτητη η βέλτιστη συνδεσμολογία, η ορθή ομαδοποίηση των πάνελ στις στοιχειοσειρές, αλλά και η βέλτιστη συνδεσμολογία μεταξύ των πάνελ και του μετατροπέα (inverter). Και σε αυτό καθοριστικό παράγοντα έχουν και οι καλωδιώσεις. Η επιλογή των ορθών διατομών των καλωδιώσεων, συμβάλει στην μείωση των απωλειών σε αυτές, αυξάνοντας την παραγωγικότητα των εγκαταστάσεων. Η Kmetrics, είναι σε θέση να παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και καθοδήγηση, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Eρ.: H Kmetrics έχει φέρει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα το κινητό εργαστήριο ελέγχου της γερμανικής εταιρίας MBJ services. Πως λειτουργεί αυτό; Ποια η χρήση και ποια η καινοτομία του; Το νέο μας απόκτημα, το “Mobile PV TestCenter”, είναι ένα καινοτόμο προϊόν της γερμανικής εταιρίας MBJ Services. Μάλιστα, στην ετήσια διεθνή έκθεση Intersolar το 2012 στο Μόναχο της Γερμανίας απέσπασε βραβείο καινοτομίας μεταξύ δεκάδων άλλων καινοτόμων προϊόντων. Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι, πλέον, είναι εφικτός ο πλήρης έλεγχος των φωτοβολταϊκών πάνελ στο χώρο της εγκατάστασης. Πριν την άφιξη του “Mobile PV TestCenter”, για να γίνει έλεγχος σε φωτοβολταϊκά πάνελ, έπρεπε τα πάνελ να απεγκατασταθούν, να συσκευαστούν, να φορτωθούν σε ανάλογο όχημα, να οδηγηθούν σε κάποιο από τα εργαστήρια ελέγχου, να αποσυσκευαστούν, να ελεγχθούν,

Κινητό εργαστήριο ελέγχου φωτοβολταϊκού πάνελ.

να συσκευαστούν εκ νέου, να επιστρέψουν στον χώρο της εγκατάστασης, να αποσυσκευαστούν εκ νέου, και τελικά να τοποθετηθούν στην εγκατάσταση. Είναι, επομένως, αντιληπτό ότι επρόκειτο για μια χρονοβόρα και άκρως δαπανηρή διαδικασία, που υπερέβαινε την αξία – κόστος κτήσης του πάνελ. Με το “Mobile PV TestCenter” η διαδικασία αυτή είναι πλέον άμεση, χωρίς να είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγκαίο να σταματήσει η λειτουργία της εγκατάστασης, και επομένως η παραγωγή. Το “Mobile PV TestCenter” πραγματοποιεί μέτρηση ισχύος του εκάστοτε πάνελ, σε STC βάσει του προτύπου EN60891, έλεγχο ηλεκτροφωταύγειας για την απεικόνιση πιθανών προβλημάτων - κρακ στις κυψέλες των πλαισίων, καθώς και θερμική απεικόνιση των πλαισίων για την ύπαρξη hot-spot. Με την μέτρηση ισχύος διερευνάται εάν το πάνελ αποδίδει την αναμενόμενη ισχύ, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών του κατασκευαστή, σε συνθήκες εργαστηρίου. Η θερμική απεικόνιση προσδιορίζει τις περιοχές των πάνελ που είναι μη αναμενόμενα θερμές ή ψυχρές, και οφείλονται στην αστοχία υλικού (π.χ. κυτία σύνδεσης). Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο ηλεκτροφωταύγειας, καθώς πρόκειται για έναν έλεγχο ο οποίος δεν μπορεί να διενεργηθεί με καμία φορητή συσκευή. Και η σπουδαιότητα του ελέγχου ενός πλαισίου με την μέθοδο της ηλεκτροφω-

ταύγειας έγκειται στο γεγονός ότι με αυτή την μέθοδο, εκτός από τις υφιστάμενες αστοχίες που μπορεί να παρουσιάζει ένα πάνελ, μπορούν να προβλεφθούν και οι αστοχίες στο μέλλον. Επομένως, με τον έλεγχο αυτό, είναι εφικτό να διακριβωθούν τα πάνελ που έχουν ή θα έχουν στο μέλλον αστοχίες από μικρο-κρακ στις κυψέλες, και έτσι να τοποθετηθούν στην εγκατάσταση ή να απορριφθούν, ανάλογα με την κατάστασή τους.

Eρ.: Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στον επενδυτή το κινητό εργαστήριο ελέγχου; Με το “Mobile PV TestCenter” ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να ελέγξει πλήρως τα φωτοβολταϊκά πλαίσια της νέας ή της υφιστάμενης εγκατάστασής του, ώστε η εγκατάστασή του να λειτουργεί βέλτιστα – αυξάνοντας την παραγωγή, αποφεύγοντας κοστοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος, στον χώρο της εγκατάστασης. Επίσης, σε περιπτώσεις, πτώσης της απόδοσης της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος των πάνελ και η έκδοση πιστοποιητικού – πρωτοκόλλου ελέγχου για κάθε πάνελ, προκειμένου να γίνει χρήση του πιστοποιητικού στο πλαίσιο της εγγύησης που δίδουν οι κατασκευαστές πάνελ ή στο πλαίσιο αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιριών (λ.χ. χαλαζόπτωση). Τέλος, το “Mobile PV TestCenter”, πραγματοποιεί ελέγχους πλαισίων ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας, σε συνθήκες εργαστηρίου – έχοντας επαναληψιμότητα και ακρίβεια, ως προς τα εξαγόμενα αποτελέσματα. Πράσινο σπίτι & κτίριο 65


Electro_kinisi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:34 μμ

Σελίδα 66

Ηλεκτροκίνηση Περιβαλλοντική μετακίνηση

Σε «τροχιά» ηλεκτροκίνησης και η Ελλάδα Οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά

Η

ώρα για την αποδοχή της ηλεκτροκίνησης ως της βασικής αυτοκίνησης του άμεσου μέλλοντος, έχει φθάσει και στην Ελλάδα, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται ένα βήμα από τη σύσταση των πρώτων θεσμικών και νομικών πλαισίων για την εγχώρια αγορά, τις εταιρείες να έχουν φέρει ήδη τα πρώτα οχήματα και στη χώρα μας και τους υπόλοιπους φορείς να φέρονται έτοιμοι για την υιοθέτηση των νέων δεδομένων, όπως προέκυψε και σε πρόσφατο σχετικό αναπτυξιακό φόρουμ, με τίτλο ««Επενδύοντας στην ποιότητα ζωής, Εναλλακτική αυτοκίνηση, Συνδυασμένες μεταφορές και Logistics». Το φόρουμ διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την πρωτοβουλία «Επανεκκινώντας την ανάπτυξη», την επενδυτική έκδοση Α-Energy και το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, με τους συμμετέχοντες από όλες τις πλευρές τις αγοράς να συζητούν για τις ανάγκες και τις εξελίξεις της εγχώριας ηλεκτροκίνησης, εισπράττοντας τη δέσμευση της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για την ολοκλήρωση των σχετικών πλαισίων μέχρι τον Μάιο του 2014, ώστε να ξεκινήσει έστω το πρώτο στάδιο της ηλεκτροκίνησης και στην Ελλάδα. Άπαντες άλλωστε, επενδυτές, εταιρείες-πά-

ροχοι τεχνολογίας, προμηθευτές, αυτοκινητοβιομηχανίες και αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, πρατηριούχοι, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες εκμετάλλευσης σταθ-

μών στάθμευσης, μεταφορείς, συμφώνησαν ότι μια νέα αγορά, ανοίγει πλέον και στην Ελλάδα, με το επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον να είναι τεράστιο.

Η πρόταση της ΡΑΕ για το θεσμικό πλαίσιο

Ο

κ. Ευάγγελος Διαλυνάς Μέλος ΡΑΕ και Καθηγητής Ε.Μ.Π., παρουσίασε τα αποτελέσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης επί της πρότασης της ΡΑΕ για την αποσαφήνιση και οριοθέτηση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου ένταξης των υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Όπως προέκυψε εξ αυτών λοιπόν, οι υπο-

66 Πράσινο σπίτι & κτίριο

δομές φόρτισης Η/Ο διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: ιδιωτικούς χώρους, οικίες και πολυκατοικίες, χώρους φορέων δημόσιου χαρακτήρα (π.χ. Δήμους, ΟΤΑ), αλλά και χώρους εμπορικών / επιχειρηματικών φορέων με αντικείμενο εργασίας (όχι αποκλειστικά) την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. πρατήρια καυσίμων, εμπορικά κέντρα-mall, υπεραγορές, ΚΤΕΟ, κτίρια γραφείων, χώροι στάθμευσης οχημάτων, κ.λ.π.) Όσον αφορά δε, την κατασκευή και λειτουργία των υποδομών, ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ, διευκρίνισε ότι αποτελεί μεν ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά θα πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με

το Διαχειριστή Δικτύου, ενώ αποκάλυψε ότι ο σχετικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής: τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων φόρτισης των Η/Ο με επέκταση των υφιστάμενων προδιαγραφών ίδρυσης, χωροθέτησης και λειτουργίας τους στους σχετικούς χώρους. τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν τη διαχείριση των ιδιωτικών και των δημόσιων εγκαταστάσεων φόρτισης Η/Ο. το σχεδιασμό των απαιτούμενων μοντέλων εμπορικής λειτουργίας και των τρόπων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων φόρτισης των Η/Ο, καθώς και το σχεδιασμό των τρόπων επικοινωνίας των σημείων φόρτισης, µε το απαραίτητο σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης της λειτουργίας τους από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.


Electro_kinisi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:34 μμ

Σελίδα 67

Η εμπορική λειτουργία και οι ταρίφες

Β

άσει του πλαισίου που έχει προταθεί από τη ΡΑΕ, για την εμπορική λειτουργία των υποδομών φόρτισης, οι κατασκευαστές-ιδιοκτήτες-διαχειριστές τους, θα μπορούν να συνάπτουν σύμβαση προμήθειας

ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που προσφέρει τις εξής δυνατότητες: 1. Οι υφιστάμενοι κάτοχοι Αδειών Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας θα μπορούν να προμηθεύουν οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες - κατόχους Η/Ο. 2. Οι κατασκευαστές - ιδιοκτήτες των σταθμών φόρτισης H/O θα μπορούν να αποκτούν οι ίδιοι Άδεια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

3. Οι κατασκευαστές-ιδιοκτήτες των σταθμών φόρτισης H/O και φορείς παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης (διαχειριστές σταθμών) θα μπορούν να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τους υφιστάμενους κατόχους αδειών προμήθειας και τη μεταπωλούν οι ίδιοι σε πελάτες - κατόχους Η/Ο. Όσον αφορά δε, τη μεταπώληση της ηλεκτρικής ενέργειας και την τιμή στις «ταρίφες», όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα, αυτή θα διαμορφώνεται στην ελεύθερη αγορά, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί προς το παρόν, επιπλέον επιβαρύνσεις.

13.000 σημεία στην Ελλάδα έως το 2020

Η

άφιξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια επιβεβαιώνεται και από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όπως ανέφερε και στο φόρουμ ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Fortisis, η σχετική ευρωπαϊκή πρόταση κάνει λόγο για 13.000 σημεία φόρτισης εντός των ελληνικών συνόρων, έως το 2020. Από αυτά μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι

τουλάχιστον το 10% θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε δημόσιους χώρους, γεγονός που μεταφράζεται σε 1.300 σημεία φόρτισης που θα προέλθουν αποκλειστικά από δημόσιες επενδύσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη εγκατασταθεί πιλοτικοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε σταθμούς στάθμευσης (PolisPark) και το Metropolitan Expo του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Τα ηλεκτρικά οχήματα στην εγχώρια αγορά

Η

ηλεκτροκίνηση έχει ήδη φθάσει και στην ελληνική αγορά πάντως, όσον αφορά τις κατασκευάστριες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού εταιρείες όπως η BMW και η Opel έχουν φέρει τα πρώτα ηλεκτρικά τους μοντέλα και στη χώρα μας, παρά την έλλειψη του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη μαζική προώθησή τους. «Η ηλεκτροκίνηση προϋποθέτει υπηρεσίες και υποδομές, ώστε ο οδηγός να απολαμβά-

νει τα οφέλη της βιώσιμης μετακίνησης και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά στο φόρουμ, ο κ. Σπύρος Φίλιππας, Πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλος BMW Group Hellas. Παρουσίασε μάλιστα και τη νέα γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της BMW, τη σειρά BMW i. η οποία και παράγεται αφενός με τη μέγιστη φιλικότητα προς το περιβάλλον και

αφετέρου με ανακυκλωμένα και φυσικά επεξεργασμένα υλικά. Το BMW i3 μάλιστα, έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων CO2 και κόστος χρήσης, που ανέρχεται σε περίπου 1,5 ευρώ για τα 150 χλμ. της μέσης αυτονομίας του με μία φόρτιση, ενώ το Plug-in Hybrid BMW i8, είναι ένα από τα αποδοτικότερα και ταυτόχρονα απόλυτα οικονομικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται σήμερα.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 67


Electro_kinisi:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:36 μμ

Σελίδα 68

Ηλεκτροκίνηση Περιβαλλοντική μετακίνηση Ευκαιρίες για την Ελλάδα από την ηλεκτροκίνηση

Η

τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκίνηση, που θέλουν την επικράτηση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων προ των πυλών, καθώς αποτελεί βασική επιδίωξη για τη χώρα, η μετάβαση της οικονομίας από το καταναλωτικό και μεταπρατικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, σε ένα απόλυτα παραγωγικό μοντέλο. Οι ευρείας εφαρμογής τεχνολογικές πρόοδοι, σε σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως είναι η επερχόμενη διάδοση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων, δημιουργούν για όλους ευκαιρίες. Αποτελούν έναυσμα επιχειρηματικών δράσεων σε εντελώς νέα πεδία.

Για κάθε χώρα, και φυσικά και για την Ελλάδα, αποτελούν πρόκληση επιχειρηματικής αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζονται στους τομείς των όποιων εξειδικεύσεών της αλλά και στις υποδομές υποστήριξης που δημιουργούνται στα εδάφη της. Στη χώρα μας διαθέτουμε αξιόλογες ικανότητες στην παροχή υπηρεσιών και την υποστήριξη οχημάτων, συσκευών και δικτύων. Μπορούμε λοιπόν, χωρίς συμπλεγματικούς δισταγμούς, να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας ανήκει από την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα προκληθεί, σε διεθνές επίπεδο, λόγω της ευρείας διάδοσης της ηλεκτροκίνησης, αρκεί να μη χρονοτριβήσουμε στις διαδικασίες προσαρμογής

του θεσμικού μας πλαισίου στη νέα αυτή πραγματικότητα. Εδώ και τώρα, απαιτείται εθνική θεσμική προσαρμογή η οποία προϋποθέτει την εκ μέρους της κυβέρνησης βούληση επίλυσης των υφισταμένων προβλημάτων και εφαρμογή του ορθού και αποτελεσματικού τρόπου υλοποίησης της άρσης τους.

Τα σημερινά προβλήματα στην εγχώρια αγορά Παρά την κατά τον τελευταίο καιρό σημειούμενη κινητικότητα δεν είναι ακόμα ευκρινώς ορατή η ικανοποιητική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων. Το κυρίως πρόβλημα έγκειται στη μεγάλη βραδύτητα λήψης των όποιων απαραίτητων αποφάσεων αλλά και στη νομική

και τεχνική ατέλεια που τις χαρακτηρίζει όταν αυτές τελικά ληφθούν. Με μεγάλη δυσχέρεια γίνονται αποδεκτές αναγκαίες τροποποιήσεις νομοθετημάτων, που θεσπίσθηκαν κατά το παρελθόν για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων καταστάσεων, τα οποία όμως σήμερα αποτελούν εμπόδιο στην επιθυμητή προσέλκυση επιχειρηματιών, κυρίως στο χώρο της ανάπτυξης των δικτύων και της λειτουργίας καινοτόμων σχημάτων παροχής υπηρεσιών.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης από την Ευρώπη

Η

ισχυρή ευρωπαϊκή βούληση για μια γρήγορη και συντονισμένη ανάπτυξη εφαρμογών εναλλακτικών καυσίμων και ηλεκτροκίνησης, είναι δεδομένη και δεδηλωμένη. Πριν από το επικείμενο κλείσιμο των εργασιών της Ευρωβουλής μάλιστα, αναμένεται η έγκριση από την ολομέλεια της πρότασης της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει μέχρι το 2020 να εφαρμόσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων υποστήριξης εναλλακτικών καυσίμων και ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυ-

τό η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τότε να έχει εγκαταστήσει αρκετές χιλιάδες κοινόχρηστα και ιδιωτικά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα αναντίρρητα αποτελεί ελκυστικό πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων για τις οποίες όμως, ακόμα μέχρι σήμερα, ισχύει στη χώρα μας απαγόρευση ενώ ο χρόνος είναι μάλλον οριακός.

Η ηλεκτροκίνηση στο εξωτερικό Όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν δραστηριοποιηθεί και κινούνται βάσει καταστρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Στο Παρίσι, από τον Οκτώβρη του 2011, διατίθενται για βραχύχρονη ή μακρόχρονη μίσθωση, με το θεσμό του συνδρομητή, περισσότερα από 1700 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάτω από το εμπορικό σήμα Autolib. Στο Λονδίνο η δημοτική επιχείρηση «Transport for London» προχώρησε στην εισαγωγή του ίδιου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάτω από την ονομασία Source London και ήδη έχουν τεθεί στην κυκλοφορία 1300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στη Γερμανία, μεγάλες εταιρείες ασχολούνται σήμερα με την ανάπτυξη λογισμικού που θα συμβάλλει στην τυποποίηση του συστήματος πρόσβασης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα σημεία κοινόχρηστης φόρτισης, γεγονός

που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόσο σε αστικό όσο και σε υπεραστικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα, το κλειδί για μια οικονομικά επωφελή συμμετοχή της χώρας στην εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης δεν είναι άλλο παρά η έγκαιρη θεσμική προετοιμασία της, όπως προαναφέρθηκε. Ακόμα θα πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα της αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των σχετικών επιχειρηματικών δράσεων οι οποίες θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και μάλιστα σε ένα τομέα πολλαπλώς ωφέλιμο για την εθνική οικονομία αφού αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής, συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνει τις βλαπτικές για το περιβάλλον συνέπειες, συμβάλλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και περιορίζει την εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα.

Άρθρο του Διονύση Νέγκα, Επίτιμου Πρόεδρου ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. 68 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Apolloteck_proionta:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:54 μμ

Σελίδα 69

Προϊόντα Για εγκαταστάσεις

Cocoon Ενεργειακή Α.Ε.: η κορυφαία δύναμη στις ΑΠΕ

Επενδύοντας συστηματικά στην εφαρμογή προηγμένης τεχνογνωσίας, καινοτόμων τεχνολογιών και υψηλών προτύπων διασφάλισης της ποιότητας, η Cocoon Ενεργειακή Α.Ε. προσφέρει τις πλέον αξιόπιστες λύσεις στην παραγωγή & την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Κλιματισμός (αντλίες θερμό Ανεμογεννήτριες τητας, κεντρικές κλιματιστι Ηλιακοί κές μονάδες, fan coils, VRV, θερμοσίφωνες βιομηχανικός κλιματισμός, Υπέρυθρη θέρμανση κλιματισμός για ειδικούς Φωτισμός LED χώρους, αεροκουρτίνες)

 Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

 ΕΣΠΑ - ΕΠΑΝ ΙΙ

Eπιδότηση για ιδιώτες & επαγγελματίες έως 70%!

Νο1 στην Ελλάδα στα αυτόνομα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενταχθείτε στο επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών μας αυξήστε τις πωλήσεις σας εξασφαλίστε κορυφαίες ποιοτικές λύσεις για κάθε απαίτηση έργου των πελατών σας

(ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)

Εταιρικό προφίλ

Μ

ε πολυετή εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & των Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, η Cocoon Ενεργειακή Α.Ε. αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες & δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου. Μέσα από στρατηγι-

κές συνεργασίες & άριστα οργανωμένο δίκτυο, η Cocoon Ενεργειακή Α.Ε. προσφέρει πιστοποιημένα προϊόντα κορυφαίας τεχνολογίας που ανταποκρίνονται στις πιο αυστηρές προδιαγραφές για απόδοση, οικονομία & προστασία του περιβάλλοντος.

Τηλ: 211 7109383 E-mail: info@cocoon.gr Website: www.cocoon.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 69


Proionta-tx30:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

7:56 μμ

Σελίδα 70

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

< Λύσεις εξοικονόμησης Η αγορά προσφέρει διαρκώς νέες οικολογικές επιλογές για κάθε χρήση, οι οποίες και παρέχουν οικολογικές λύσεις, που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα και άλλα σημαντικά οφέλη, με την εξοικονόμηση χρημάτων. Νέο inverter ανελκυστήρων Το VLT Lift Drive δημιουργήθηκε ειδικά για ανελκυστήρες ώστε να παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστη και άνετη κίνηση και ως εκ τούτου είναι μία συμπαγής και στιβαρή κατασκευή, κατάλληλη για εύκολη εγκατάσταση. Έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια αξιόπιστης λειτουργίας και χαμηλό συνολικό κόστος, ενώ λειτουργεί ακόμα και χωρίς ρελέ κινητήρα, έχοντας τη δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Ψυγεία LG νέας τεχνολογίας Η LG έχει λανσάρει στην αγορά μία νέα σειρά των ενεργειακά αποδοτικών ψυγείων, η οποία και εκμεταλλεύεται την αποκλειστική της τεχνολογία, Inverter Linear Compressor (Γραμμικός Συμπιεστής), επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις, ευκολία και εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για μία τεχνολογία αιχμής που βοηθά του ψυγειοκαταψύκτες της εταιρείας να αποκτήσουν για πρώτη φορά Total No Frost ενεργειακή διαβάθμιση Α+++ -10%, καθώς παράγεται λιγότερη εσωτερική τριβή και προσφέρεται πιο ακριβής έλεγχος ψύξης, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Τα νέα προϊόντα της LG διαθέτουν επίσης τα εξής: O πρακτικό σχεδιασμό Door-in-Door, ο οποίος παρέχει ευκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και ποτά, O πιο λεπτή μόνωση του τοίχου στο νέο τετράθυρο ψυγείο, που εγγυάται στους καταναλωτές μεγάλη εσω-

τερική χωρητικότητα σύστημα Multi Air Flow, που επιτρέπει στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο πάνω ράφι του ψυγείου παραμένουν το ίδιο δροσερά με αυτά στο κάτω ράφι O το εργαλείο αντιμετώπισης προβληO

O

μάτων Smart Diagnosis πόρτα Zero Clearance που προσφέρει ευκολία πρόσβασης, καθώς μπορεί να ανοίξει σε γωνία 90 μοιρών www.lg.com/gr

Αντλία θερμότητας Daikin Altherma Η αντλία θερμότητας Daikin Altherma αποτελεί την πλέον αποδοτική λύση, καθώς τα 4/5 της που χρησιμοποιεί είναι ελεύθερα στο περιβάλλον. Κάνοντας λοιπόν αυτό που λέει και το όνομά τους οι αντΤο VLT Lift Drive της Danfoss,ξεχωρίζει και για την ανθεκτικότητά του, αφού μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και στις πιo δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, που συναντώνται στα κτίρια. Για παράδειγμα, ακόμα και όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το VLT Lift Drive διατηρεί σταθερό το ρεύμα εξόδου στον κινητήρα, μεταβάλλοντας τη διακοπτική συχνότητα (switching frequency). www.drivetech.gr

70 Πράσινο σπίτι & κτίριο

λίες θερμότητας αντλούν θερμότητα από το περιβάλλον και την αποδίδουν στο χώρο μας στη λειτουργία θέρμανσης. Για το λόγο αυτό η αεροθερμική ενέργεια θεωρείται Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας και οι αντλίες θερμότη-

τας αποτελούν επιλέξιμη δαπάνη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον». Το σύστημα Daikin Altherma είναι το νούμερο ένα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με πάνω από 250.000 συστήματα εγκατεστημένα από την Κρήτη έως τις βορειότερες περιοχές της Σκανδιναβίας. Έχοντας τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης στην αγορά φτάνοντας έως και COP=5,04 το σύστημα της Daikin αποτελεί την καλύτερη λύση για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ειδικά για τη θέρμανση η μονάδα υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί την ιδανική λύση σε εφαρμογές αντικατάστασης του συμβατικού λέβητα χωρίς επεμβάσεις εσωτερικά www.daikin.gr


Proionta-tx30:Test_BmwX1_72.qxd

23/4/2014

8:00 μμ

Σελίδα 71

Ελεγκτές κλιματισμού SE8000

Θερμικά φωτοβολταϊκά πλαίσια Fototherm Στο πλαίσιο της υποστήριξης καινοτόμων λύσεων, η εταιρεία Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. ενίσχυσε το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της στον τομέα των υβριδικών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ολοκληρώνοντας μία νέα συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Fototherm S.P.A. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα έχει ως αποτέλεσμα το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά, μίας νέας σειράς καινοτομικών προϊόντων, τα οποία και είναι βασισμένα σε ειδική πατενταρισμένη τεχνολογία αναφορικά με τα θερμικά φωτοβολταϊκά πλαίσια. Εξ αυτών, ξεχωρίζει η κατηγορία των υβριδικών φωτοβολταϊκών πλαισίων υψηλής απόδοσης, ποιότητας και αξιοπιστίας, καθώς τα υβριδικά PVT συστήματα της Fototherm προσφέρουν πλήθος πλεονεκτημάτων στους καταναλωτές. Πρόκειται για συστήματα τα οποία προτείνονται σε κτίρια που έχουν σημαντικές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, όπως κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και βιομηχανίες. Το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των

συγκεκριμένων προϊόντων αφορά στη διπλή τους λειτουργία (Solar–Thermal), καθώς παράγουν ηλεκτρική ισχύ, όπως ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο και παράλληλα θερμική ισχύ μέσω του υδραυλικού κυκλώματος. www.kafkas.gr

Ασύρματοι μετρητές από την Efergy Με την προμήθεια ενός ή τριών ασύρματων μετρητών η Efergy, δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε πραγματικό χρόνο, μετρήσεις σε συσκευή – αισθητήρα καταγραφής. Χωρίς καθόλου εγκαταστάσεις καλωδιώσεων και με κόστος της τάξης των 60 έως 300 ευρώ, μπορεί κανείς να έχει μετρήσεις των καταναλώσεων σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία βάση και κατ΄ επιλογή, με την προμήθεια και την εγκατάσταση των συσκευών, να μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ηλεκτρολόγο. Τα οφέλη της λύσης αυτής είναι τα εξής: OΜέτρηση των καταναλώσεων και των δαπανών

ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη εκτίμηση του περιθωρίου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. OΤεκμηρίωση των δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε έλεγχο δαπανών. OΧαμηλό αρχικό κόστος προμήθειας. OΠολλαπλή χρήση με εύκολη μεταφορά των ίδιων μετρητών σε άλλα κτίρια ή γραφεία ενός οργανισμού, χωρίς νέα προμήθεια. www.efergy.gr

H νέα πρόταση της Schneider Electric για τον έλεγχο ζωνικών εφαρμογών κλιματισμού, περιλαμβάνει μία απόλυτα ανταγωνιστική λύση που συνδυάζει σε μια συσκευή το θερμοστάτη-αισθητήρα θερμοκρασίας, με ένα προγραμματιζόμενο ελεγκτή ζώνης. Πρόκειται για τη νέα σειρά ελεγκτών (room controllers) SE8000, η οποία και ξεχωρίζει για τα εξής: O Σχεδιασμός. οι ελεγκτές της σειράς SE8000 είναι κομψοί και μπορούν να συνδυαστούν με πολλές προσόψεις, ώστε να ταιριάζουν σε χώρους διαφορετικής αισθητικής, όπως κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, σχολεία, ξενοδοχεία O Άνεση και λειτουργικότητα. Οι ελεγκτές προσφέρουν την άνεση και τη λειτουργικότητα ενός συστήματος DDC, ενώ για μεγάλες εγκαταστάσεις έχουν και τη δυνατότητα συνδυασμού ώστε να βελτιστοποιούν την κατανάλωση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού (HVAC). O Εμπορική χρήση. Οι SE8000 δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές εμπορικών χώρων, να προβάλλουν στην οθόνη της συσκευής μία φωτογραφία, το λογότυπό τους ή ένα δυναμικό διαφημιστικό μήνυμα. O Πολυμορφικότητα. Παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής οθόνης σε πέντε διαφορετικά χρώματα, γεγονός που σε συνδυασμό με τα δύο διαφορετικά πλαίσια και τις 10 επιλογές προσόψεων, δίνει την απαραίτητη ευελιξία, επιτρέποντας την προσαρμογή σε οποιοδήποτε στυλ διακόσμησης. O Εξοπλισμός. Αποτελούνται από προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου, ειδικά σχεδιασμένες για κάθε εφαρμογή, σύστημα alarm monitoring, ρυθμιστή υγρασίας και αισθητήρα ανίχνευσης ανθρώπινης παρουσίας (προαιρετικά), υποστήριξη σε πολλές γλώσσες, οθόνη αφής και προαιρετικό αισθητήρα παρουσίας. O Κόστος. Διατίθενται σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, γεγονός που περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον χρόνο απόσβεσης (ROI).

www.schneider-electric.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 71


Proionta-tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

9:46 πμ

Σελίδα 72

Προϊόντα Για εξοικονόμηση Πρόγραμμα αγκυρώσεων fischer FIXPERIENCE Το fischer FIXPERIENCE σχεδιάστηκε για να το χρησιμοποιούν στατικοί μηχανικοί, σχεδιαστές και εγκαταστάτες, που θέλουν να διαστασιολογήσουν τα έργα τους με ασφάλεια, αξιοπιστία και οικονομία. Η ενσωμάτωση όλων των απαιτούμενων διεθνών προτύπων στο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για έργα σε όλη την υφήλιο. Το νέο λογισμικό της fischer διαθέτει εργαλεία για διάφορες εφαρμογές και περιπτώσεις, ενώ ο εύκολος τρόπος χειρισμού του, κάνει την διαστασιολόγηση των αγκυρώσεων απλή και ευέλικτη. Το FIXPERIENCE χωρίζεται σε τέσσερα υπο-προγράμματα: O C-FIX: Eίναι ένα πολύτιμο και εύκολο εργαλείο για την διαστασιολόγηση των αγκυρώσεων στα έργα σας, Είναι το πρώτο πρόγραμμα αγκυρώσεων στα Ελληνικά.

WOOD-FIX: Για τον γρήγορο υπολογισμό κατασκευαστικών ξυλόβιδων σε ξύλινες συνδέσεις. O REBAR-FIX: Για τη διαστασιολόγηO

Νέος ηλιακός Οικοενέργεια

ση νέων αναμονών οπλισμού σε σκυρόδεμα. O MORTAR-FIX: Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης υλικού (ρη-

τί-νης) των χημικών αγκυρίων fischer. www.fischer.gr

Οικολογικά μονωτικά υλικά Εcomonosis

Η Οικοενέργεια εγκαινιάζει τη θερινή σαιζόν του 2014, προσφέροντας ένα μοναδικό, νέο προϊόν, τον ηλιακό θερμοσίφωνα Selective High Performance SHP-150L. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ηλιακού Θθερμοσίφωνα με ενιαία Επιλεκτική Συλλεκτική Επιφάνεια 2,5 Τετραγωνικών Μέτρων, ο οποίος και ξεχωρίζει για τη μέγιστη απόδοσή του αλλά και την μοναδική τιμή του (649€ με ΦΠΑ). Ο νέος ηλιακός της Οικοενέργεια διακρίνεται για: O την ενιαία επιλεκτική επιφάνεια (full plate) O το συλλέκτη 2,5 τ.μ. O τη γυάλινη εσωτερική επένδυση O τα 5 χρόνια εγγύηση O τη χωρητικότητα 150 λίτρων www.ikoenergia.gr Η εταιρεία ecomonosis.com από το 2010 είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εισαγωγέας των οικολογικών μονωτικών υλικών νέας γενιάς SATSYS, των μοναδικών που δεν έχουν ως βάση τους, τα παράγωγα του πετρελαίου. Θερμομόνωση, διαπνοή, ηχομόνωση, άκαυστο (Α1), ελαφρύ (310kgr/m3) και πιστοποιημένη απόκλιση 1% στα 24 χρόνια, αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των υλικών SATSYS, τα οποία διαθέτουν και την πρώτη και μοναδική πράσινη πιστοποίηση GREEN SPEC στον κόσμο. Η γκάμα τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: O ThermoSΑΝ Ιδανικό για επικάλυψη τοίχων και δαπέδων υπογείων παλιών και νεόκτιστων με πλήρη εξαφάνιση των προβλημάτων υγρασίας και μούχλας, αλλά και για υγρο-θερ-

72 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μομόνωση ταρατσών, επισκευή ιστορικών κτιρίων, ανιούσα υγρασία κλπ. O ThermoUM Διαθέτει υψηλή θρμομονωτική ικανότητα (λ=0,085W/mK σε 28 ημέρες, 0,075W/ mK σε 120 ημέρες) προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40-45%. O ThermoΙΝ Βοηθά στην εξάλειψη της υγρασίας και την πρόληψη μούχλας, έχοντας αντιμυκητιακές ιδιότητες λόγω του Ph>10. O Thermoum Xtra Η σύνθεσή του επιτρέπει την θερμομόνωση, την υγρομόνωση και την διαπνοή (μ<8) του κτιρίου, αποτρέποντας τον σχηματισμό υδρατμών και την ανάπτυξη μούχλας. www.ecomonosis.com


ecotips_t28_new:Test_BmwX1_72.qxd

GREEN info PAGES

24/4/2014

9:52 πμ

Σελίδα 73

Συμβουλές & Χρήσιμα

Οδηγός για μια βελτιωμένη ζωή Οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης και ψύξης, η μόνωση ενός σπιτιού και η αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών με νέες, αυξημένης ενεργειακής απόδοσης, αποτελούν τα βασικότερα βήματα εξοικονόμησης. Αποτελούν, ωστόσο, ένα μόνο κομμάτι αυτής, παράλληλα με δεκάδες απλές καθημερινές πρακτικές.

Συμβουλές για… φως οικονομίας O Χρησιμοποιείτε

λαμπτήρες οικονομίας. Αντικαταστήστε όλους τους παλιούς λαμπτήρες, με νέους λαμπτήρες οικονομίας και εξοικονομήστε έως 100 € ετησίως. O Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν μέχρι και 80% λιγότερη ενέργεια από τους κλασικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και είναι φιλικότεροι περιβαλλοντικά καθώς δεν περιέχουν υδράργυρο, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού O Μην αφήνετε ανοιχτά τα φώτα σε δωμάτια, στα οποία δε βρίσκεστε μέσα. O Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες μικρότερης απόδοσης σε χώρους όπως η είσοδος και το χωλ.

Η ελληνική θέρμανση με… αριθμούς O Το

85,9% της θερμικής ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως αφορά στη θέρμανση της κατοικίας. O Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης χρησιμοποιείται ως καύσιμο στο 63,8% των ελληνικών νοικοκυριών. O Συνολικά, οι δύο ακριβότερες λύσεις (πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα) θέρμανσης χρησιμοποιούνται από το 76,2% των νοικοκυριών O Τρία στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν εκτός του κύριου συστήματος θέρμανσης και κάποιο συμπληρωματικό σύστημα. Αυτά είναι κυρίως το τζάκι (32,2%), μονάδες κλιματισμού (28,2%) και φορητές ηλεκτρικές συσκευές (26,5%).

O Μόλις

το 50% των κατοικιών στην Ελλάδα διαθέτουν θερμομόνωση. Παράλληλα, το 10% των Ελλήνων δε γνωρίζει καν εάν υπάρχει θερμομόνωση στην κατοικία που διαμένει.

Tips βελτίωσης της θέρμανσης O Αερίστε

τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες. Εκμεταλλευτείτε έτσι τη φυσική θέρμανση. O Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση O Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία σε πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να πετύχετε μικρότερη αποβολή της θερμοκρασίας. O Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 18-20οC, όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε το θερμοστάτη στους 16οC.

O Μη

σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. O Τοποθετήστε ανάμεσα στο σώμα του καλοριφέρ και τον τοίχο θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο. O Αγοράστε ξύλα για το τζάκι που έχουν κοπεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν, ώστε να προλάβουν να αποβάλλουν την υγρασία. O Το είδος της ξυλείας είναι επίσης σημαντικό, καθώς από αυτό εξαρτάται η αποδιδόμενη θερμότητα. Είναι λογικό, συνεπώς, τα

μεγαλύτερης πυκνότητας ξύλα να είναι πιο ακριβά αλλά η καύση τους να διαρκεί περισσότερη ώρα. O Αποφύγετε στο τζάκι τα προσανάμματα κηροζίνης και γενικότερα παραγώγων πετρελαίου και προτιμήστε οργανικά ή φυσικά προϊόντα.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 73


ecotips_t28_new:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

GREEN info PAGES

9:54 πμ

Σελίδα 74

Συμβουλές & Χρήσιμα

Γνωρίζατε ότι…

Τα μυστικά της αποτελεσματικότερης ψύξης O Μη

ρυθμίζετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού κάτω από τους 26-28οC. Είναι ανώφελο και ενεργοβόρο να προσπαθείτε να επιτύχετε θερμοκρασίες βορείου πόλου τους καλοκαιρινούς μήνες. O Καθαρίστε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού. Προσέξτε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.

…η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 26-28οC το καλοκαίρι προσφέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας πάνω από 15%; …ο φυσικός δροσισμός της κατοικίας με το άνοιγμα παραθύρων κτλ. κατά τη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης για ψύξη κατά 21%;

Κατά την επιλογή και χρήση λευκών συσκευών, προσέξτε: O Επιλέξτε

τη νέα σας λευκή συσκευή, με βάση την ενεργειακή της απόδοση, η οποία αναγράφεται στην ετικέτα. O Ρυθμίστε το ψυγείο στους 7οC, και τον καταψύκτη στους -18οC. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης

Γνωρίζατε ότι…

…η πλήρης πλύση στα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων προσφέρει κατά μέσο όρο χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17%;

σε βαθμούς κελσίου, ρυθμίστε στη μεσαία σκάλα ψύξης και όχι στο μέγιστο. O Τοποθετήστε το ψυγείο σε κατάλληλο σημείο της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. O Η πλάτη του ψυγείου σε απόσταση 5-10 εκ. από τον τοίχο. O Ξεσκονίστε τις σωληνώσεις (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής.

O Προχωρήστε

σε τακτική απόψυξη, καθώς πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%. O Στο πλυντήριο ρούχων, επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα (όχι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες). O Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Για αποτελεσματικό και οικονομικό μαγείρεμα… χύτρα ταχύτητας. Εξοικονοτις εστίες της κουζίνας, για μικρότερες απώμεί 30-60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου λειες θερμότητας. O Μη χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα νεσας. O Αποφύγετε να ανοίγετε την πόρρού για βράσιμο από αυτήν που Γνωρίζατε ότι… πραγματικά χρειάζεται. τα του φούρνου. Κάθε Το μαγείρεμα, μία από τις O Μην πετάτε τρόφιφορά που ανοίγει, διαδικασίες που μπορεί να πραγματοποιηθεί με χάνεται έως και μα, στα οποία έχει οικονομία, χάρη στο φυσικό αέριο, ευθύνεται 20% της θερμότηπαρέλθει η ημερογια το 38,4% της ετήσιας κατανάλωσης τας μηνία που αναφέρεηλεκτρικού ρεύματος; O Χαμηλώστε τη φωτιά όταν ται στο «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…». Αυτό αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Η υπερβολι- υποδεικνύει την ημερομηνία μέχρι την οποία τα κή θερμότητα προκαλεί μεγαλύτερη σπατάλη τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και όχι την ημερομηνία λήξης. ηλεκτρισμού, χωρίς ιδιαίτερα οφέλη. O Χρησιμοποιείστε ζεστό αέρα στον φούρνο ανO Χρησιμοποιείστε τα περισσεύματα των τροτί για προθέρμανση. φών για το γεύμα ή το δείπνο της επόμενης O Χρησιμοποιείστε σκεύη ίδιας διαμέτρου με μέρας ή καταψύξτε τα για μελλοντική χρήση.

Ζεστό νερό ή οικονομία; Και τα δύο!

O Χρησιμοποιήστε

ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό χρήσης. για μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων αγοράς του ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται σε 3-4 έτη. O Μονώστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καθώς και τους σωλήνες μεταφοράς του νερού (αν είναι ακάλυπτοι) ώστε να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες.

Γνωρίζατε ότι… …μόλις το 37,6% των νοικοκυριών διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα;

Οικονομία ηλεκτρονικών συσκευών O Μην

αφήνετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές σε κατάσταση αναμονής (standby). Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 50 ευρώ ετησίως, απενεργοποιώντας τελείως συσκευές όπως η τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ και όχι αφήνον-

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο

τάς τις σε κατάσταση αναμονής. O Μη χρησιμοποιείτε screen saver στους υπολογιστές. Καλύτερα να θέσετε τον υπολογιστή σε κατάσταση sleep ή να το απενεργοποιήσετε. Το screen saver εξακολουθεί να

καταναλώνει ενέργεια φορτίσετε το κινητό σας, βγάλτε από την πρίζα τον φορτιστή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορτιστής εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια O Ελέγξτε τη φωτεινότητα της O Μόλις

τηλεόρασης. Εξοικονομήστε ενέργεια επιλέγοντας απαλότερες ρυθμίσεις.


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

9:55 πμ

Σελίδα 75

GREEN info PAGES

“Green” Market Guide ! Νέα από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προιόντων της «πράσινης αγοράς» (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέρμανσης, λευκών συσκευών, χρωμάτων κλπ). Μαζί, συμβουλές και απαντήσεις σε «συχνές ερωτήσεις» για το τι προσέχουμε ΠΡΙΝ τις αγορές μας και ένας πλήρης οδηγός αγοράς με τα χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών επιχειρήσεων τις οποίες κατατάσουμε ανά κατηγορία ώστε να βρίσκεται εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειάζεστε.

Ζέστη και οικονομία Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πλήθος νέων εναλλακτικών επιλογών θέρμανσης, που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C ABB 13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Mεταμόρφωση 2102891500 www.abb.gr ALPHA GRISSIN 16o ΧΛΜ. Λ.ΛΑΥΡΙΟΥ, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2126875400 www.alphagrissin.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσσαλονίκη 2310850976 www.bautherm.gr BIG SOLAR Λεωφ.Νατο 100, Ασπρόπυργος, 2105509000 www.bigsolar.gr CARRIER AHI Λ.Κηφισού 18, Αθήνα 2106796300 www.ahi.carrier.gr

DAIKIN Αγ.Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2108761315 www.daikin.gr ECOENERGIA A.E. Σουλίου 48, Καλαμαριά, 55134 Θεσσαλονίκη 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr

ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104321398 www.electrotech.gr ERGON EQOUIPMENT AETE Κλεισθένους 102 & Παπαφλέσσα 2, ΓΕΡΑΚΑΣ 2106049420 www.ergon.com.gr FG EUROPE Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 128, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ 2109696500 www.fgeurope.gr

HITACHI DIGITAL MEDIA GROUP Λ.Κηφισίας 364 & Δελφών 1, 15233 Χαλάνδρι 2106837200 www.hitachi-eu.com I –CONCEPT Λ.Λαυρίου 86Α, 19002 Παιανία, 2106626584 www.i-concept.gr INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2113003300 www.inventor.gr

LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Παλαιό Φάληρο 210-4800553 www.lg.com/gr MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές 210-2404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα 210-3629581 www.nanodomi.com NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr NIPPON Λ.Μαραθώνος 110, 15344 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106654861 www.nipponsa.gr SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS S.A. Λ.Κηφισίας 280, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ www.samsung.com SUN PRODUCTS ΛΗΜΝΟΥ 4, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 2102777993 www.sunproducts.gr SIOKOS PROFESSIONAL SOLUTION Συγκρότημα Νεφέλη κτίριο Γ΄, Τ.Θ.3120, ΕύοσμοςΘεσ/νίκης, 2310600078 www.siokos.com.gr

TENORA Λ.ΑΘΗΝΩΝ 50, 10441 ΑΘΗΝΑ, 2142149214 www.tenora.gr THINK CLIMA ΕΥΡΥΒΙΑΔΟΥ 4, 54638 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310953390 www.thinkclima.gr TOYTOMI Λ.Κηφισού 6, 12242 Αιγάλεω, 2105386400 www.gedsa.gr/ toyotomi.htm

YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 2102284500 www.yiamco.gr ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. Νέος Σκοπός, Σέρρες 2321032500 www.tritherma.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία, 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr

ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ Ο.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 www.xoursoulidis.com ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο, 2109400720, 2109483700 www.deltatechniki.gr ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310535975, 2310536696 www.diathermiki.gr ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου Φιλοθέη, 210.6813.950 www.diexodos-techniki.gr MENERGA ΛΥΣΙΟΥ 11, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109714722 www.menerga.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr

ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. Κ. Καραμανλή 30, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310813287 www.ikoenergia.gr


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

9:57 πμ

Σελίδα 76

GREEN info PAGES Φυσικό αέριο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΟΦΕΛΗ Ασύγκριτη oικονομία σε σχέση με πετρέλαιο θέρμανσης (έως και 43,2%!). O Είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή μέσα από το εγκαταστημένο δίκτυο O Πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. O

O

O

O

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τ

ο φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή πιο οικονομική και άνετη..

Η λειτουργία των συσκευών φυσικού αερίου είναι απλή και προσφέρει ευκολίες και άνεση. Δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής. Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται με ακρίβεια.

Κεντρική θέρμανση στην πολυκατοικία. O Θέρμανση σε μονοκατοικία ή μόνο στο διαμέρισμά σας. O Μαγείρεμα. O Ζεστό νερό. O Κλιματισμός. O

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗ

Τ

ο μέσο κόστος απόκτησης ενός λέβητα φυσικού αερίου είναι περίπου 3.500 ευρώ και το ετήσιο κόστος θέρμανσης (για μια οικία 100 τ.μ.)

δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση του συστήματος θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3 χρόνια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜ/ΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΕΠΑ Αττικής χρηματοδοτεί απευθείας, χωρίς την παρεμβολή καμίας τράπεζας, το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης. O Άτοκη χρηματοδότηση σε κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων. Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα του κτηρίου και σύμφωνα με το κάτωθι σχήμα:

Εγκατεστημένη ισχύς(kcal/h)

Χρηματοδοτούμενο Ποσό (συμπ. ΦΠΑ)

>=200.000

12.300€

170.000 – 199.999

9.840€

120.000 – 169.999

7.380€

Χρηματοδότηση αυτόνομης θέρμανσης. Το κόστος κόστους μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος χρηματοδοτείται μέχρι του ποσού των 1.200€ ανά διαμέρισμα. O

Η «επανάσταση» του ξύλου

Π

ροηγμένοι τεχνολογικά λέβητες και ενεργειακά τζάκια έφεραν την παραδοσιακή λύση του ξύλου στο προσκήνιο της θέρμανσης. 1. Το κόστος αγοράς ενός τέτοιου είδους λέβητα ξύλου κυμαίνεται μεταξύ 1000-2000€, ανάλογα με τη δυναμικότητα του συστήματος. Το κόστος λειτουργίας για μια κατοικία 100m2 υπολογίζεται περίπου

76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

1000€ για την περίοδο θέρμανσης. 2. Το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2500€ μέχρι και τα 6000€ για μεγαλύτερες εστίες. Μια άλλη επιλογή είναι και η μετατροπή κάποιου παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία όμως μπορεί να κοστίσει μέχρι και 2000€.

ΔΕΠΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2102701254, www.depa.gr ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Λεωφ. Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση, 10447 Αθήνα, 2103406000 www.aerioattikis.gr

ΥΓΡΑΕΡΙΟ

DELONGHI KENWOOD APPLIANCES HELLAS AE ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 9-11, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2102854880 www.delonghi.gr

DELATOLAS ENERGY Τεχνική κατασκευαστική, δραστηριοποιείται από το 1986 στους τομείς της θέρμανσης, του κλιματισμού, της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και την αυτονομία παλαιών πολυκατοικιών, με συνεργάτη την κορυφαία εταιρία στον κόσμο Brunata με αποκλειστική διάθεση. Λ. Δημοκρατίας & Γούναρη 4, Καματερό. 2102619074, www.delatolasenergy.gr

KAS GROUP ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ Παπάδος Γέρας, Λέσβου 2251084580 www.kas.com.gr KEA ENERGY Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 104, ΛΕΥΚΩΝΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 2321098666 www.keaenergy.gr

REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de

ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε. ΠΑΡΓΑ, 48060, 2684031102, 6944453517 ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 57, 10679 2310535975, 2310536696 ΑΘΗΝΑ www.diathermiki.gr 2103692700 ECOENERGIA A.E. ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ www.petrogaz.gr Σουλίου 48, Καλαμαριά, Καλλιγά 64 & Ελ. 55134 Θεσσαλονίκη Βενιζέλου, Φιλοθέη 2310322972, 2310321276 2106813950 ΘΕΡΜΑΝΣΗ www.ecoenergia.gr www.diexodos-techniki.gr ARMONIA ENERGY ECOFER ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Οιδίποδος 19, Ιθώμης 6 & Ηρώων Λ.Ανθούσης 12, 15351 10443 Αθήνα Πολυτεχνείου, ΧΑΛΑΝΔΡΙ Παλλήνη 2106665552 2105124306, 210675510 www.thermogas.gr 2102639170 www.ecofer.gr www.armoniaenergy.gr EcoHeatingHellas ΒΙΟΜΑΖΑ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 2Β, ATHENS PELLET ΑΝΟΙΞΗ, 2108142142 CENTER ARVIS SOLAR Ltd www.ecoheatinghellas.gr Ν.ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ 50, Ηπείρου 24, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ ENERGY 4U Αθήνα 2102405765, ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 22, 2110136560 2102445835 15771 ΖΩΓΡΑΦΟΥ www.arvisolar.gr www.pelletcenter.gr 2107777907, 6946442624 ECOSENSE www.energy4u.gr BIO ENERGA Γ. Παπανικολάου 22, 24χλμ.Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ HMT Πεύκα, Θεσσαλονίκη 228, 19009 ΡΑΦΗΝΑ ΜΕΝΕΛΑΟΥ 75, 17672 2310639013, 2310639015 2294076337, 6977225227 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109516222 www.ecosense.gr www.bioernerga-tzakia.gr www.hmtechniki.com A. ΦΟΥΚΗΣ INOX MARE CERAMIC SUN Λαέρτου 22, HELLAS AEE ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ 54, 55134 Capital center ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 2310474900 2310426321, 2310753384 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ www.foukis.gr www.inoxmare.gr 2310850588 www.ceramicsun.gr INVENTOR ΦΟΥΚΗ ΝΑΤΑΣΑ & ΣΙΑ ΕΕ ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & COCΟON ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΑΡΟΔΟΣ 24οχλμ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. 2130429373 ΕΘΝ.ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΑΘΗΝΑ 2117109449 ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 2113003300 www.cocoon.gr ESCO www.inventor.gr COPCO - ΚΩΣΤΑΚΗΣ ZEB - ZERO ENERGY INFRA HEATING ΠΕΤΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ BUILDING Ηπείρου 28-30, 18540 ΗΛΕΙΑΣ 36, ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ 6, 11855 Πειραιάς, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 2104132170 2104946298-296 2109400744 www.infraheating.gr www.copco.gr www.zeb.gr CORAL GAS A.E.B.E.Y. Γ.Αβέρωφ 26-28, Περισσός, 2109491000 Για παράδοση στο χώρο σας 800 11 90 600 www.coralgas.gr


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

9:57 πμ

Σελίδα 77

Γη και ήλιος στην υπηρεσία της θέρμανσης Σε μία εποχή κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών είναι περιορισμένες και οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν απόλυτα ανοδική πορεία, η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η γεωθερμική, μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα οικονομικές λύσεις για κάθε κτίριο, τόσο στην θέρμανση, όσο και στην ψύξη. ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3DS ENERGY Προφήτη Ηλία 14, Θεσ/νίκη, 2310321558 www.3ds.com.gr A.S.T. / ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Λ.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 170, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102443790 www.a-s-t.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, 18450 ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr AMCOR-ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ 7ο ΧΛΜ Εθν.Οδού Αθηνών-Λαμίας, 14341 Μαιάνδρου 81Β Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 21025287401 www.amcor.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr

ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη 210-8150744 www.arestypower.gr AVANT GARDE ENERGY Μ.Ε.Π.Ε. Α. Παπανδρέου 28α & Βρυούλων, Θεσσαλονίκη 2314319395, 6936947950 www.ag-energy.gr AVELION Μιαούλη 44, 15344 Γέρακας, 2177000600 www.avelion.gr CALPAK Λεωφ.Συγγρού 9, Αθήνα 2109247250, www.calpak.gr DIANA SOLAR ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ 2221053760 www.diana-solar.gr

GAUZER Δ.ΘΕΟΔΩΡΑ 26, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102812518 www.gauzer.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, θεσσαλονίκη, 2310510302 www.global-energy.eu

ILIOFAR ΕΛ.ΦΥΤΑ 18, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102465298 www.iliofar.gr MEGASUN-ΗΛΙΟΑΚΜΗ ΝΕΑ ΖΩΗ, 19300 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105535624 www.helioakmi.gr MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές, 210-2404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

NOBEL ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΙΑΣ 23, 13677 ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102404051 www.nobel.gr PLATINA ENERGY 21ο ΧΛΜ ΠαιανίαςΜαρκοπούλου, 19400 Κορωπί 2106674989, 6948754200 www.platina.gr

REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de

SOLARNET S.A 79ο ΧΛΜ Αθηνών-Λαμίας 32200, Υπατο Θηβών 2262072070 www.assosboilers.com SOL VIOLARIS ΑΓ.ΘΩΜΑ 125, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2106634575 www.sol-violaris.gr SOLE S.A. Λαϊκών Αγώνων & Λεύκτρων, 13671 Αχαρναί, 2102389500 www.eurostarsolar.com SOLAR VACUUM Λ.Αθηνών 246, 12462 Χαϊδάρι, 2105814256 www.solarvacuum.gr

SONNETT Αλεξανδρείας 104, Θεσ/νίκη, 2310414778 www.sonnett.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. Ιφιγενείας 61, Ν. Ιωνία 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr

ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. Κ. Καραμανλή 30, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310813287 www.ikoenergia.gr

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ AID ENGINEERING LTD Αιθρίας 17 , Κηφισιά 2108003784 www.aidengineering.gr

ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, 2710221027 www.alkyon-energy.gr

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 2106665552 www.thermogas.gr

Τι είναι το “Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον”;

Τ

ο πρόγραμμα υπό τον τίτλο ''Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον'' αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και χρή-

σης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια του οικιακού τομέα. Το ανώτατο όριο κόστους των εργασιών που δικαιολογούνται επέρχεται στα 15.000 ευρώ και

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΕΙΔΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ή οικογενειακό που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ανά έτος. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 20.000, που δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ. O Φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ που δεν ξεπερνά τα 60.000 ή οικογενειακό, μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, που δεν ξεπερνά τα 80.000 ευρώ. O

η επιδότηση φτάνει το 70% (ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια). Τα υπόλοιπα χρήματα καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ και τις τέσσερις τράπεζες

Οι κατοικίες που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον'' είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., φέρουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) με άτοκα δάνεια 4ετούς έως 6ετούς αποπληρωμής.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια - υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. O Αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. O Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής. O Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού. O

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Απόφαση συναίνεσης γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας O Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας O Οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. O Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/ 1986 συγκυριών ακινήτου. O

ΕΤΑΚ ή βεβαίωση ΔΟΥ για την τιμή ζώνης. O Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας προηγούμενου έτους. O Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τελευταίου έτους O

O Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) O Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης O Οικονομικές προσφορές αναδόχων/προμηθευτών O Έντυπο πρότασης παρεμβάσεων

Πράσινο σπίτι & κτίριο 77


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

1:09 μμ

Σελίδα 78

GREEN info PAGES Αντικατάσταση κουφωμάτων

Μ

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ALOUSYSTEM Θέση Κύριλλο, 19300 Ασπρόπυργος 2115550000 www.alousystem.gr ALUMIL Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 2106298100, BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς, 23410 79300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσ/νίκη 2310692472, 2310688310 www.alumilsolar.com

ALUMINCO ΑΕ Μεγαλη Ραχη, Οινοφυτα 2262047000 www.aluminco.com ALUSET Λάκκα Καλογήρου, Μέγαρα 2296089002 www.aluset.gr EXALCO ΑΕ 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςΑθήνας, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 www.exalco.gr

FOTAGON ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 13 ΠΟΛΙΧΝΗ, 56430 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2311212075 www.fotagon.gr REHAU Λ.Παιανίας-Μαρκοπούλου, 19002 Παιανία 2106682500 www.rehau.com ROMINA ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ & ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, 1224ΑΙΓΑΛΕΩ 2105988941 www.romina.com.gr

Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ 2106894971, 6942486357 www.kamitsakis-group.gr ΕΤΕΜ ΑΕ Ηρώων Πολυτεχνείου 1, 19018 ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2105558402 www.etem.com

Τα ενεργειακά χρώματα προσφέρουν Υψηλή απόδοση. Η χρησιμοποίησή τους, «μεταφράζεται» αυτόματα σε μία ενεργειακή εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπεράσει το 30%. O Μείωση του ρεύματος. O

Μπορούν να μειώσουν την ηλεκτρική ενέργεια των χρησιμοποιούμενων κλιματιστικών μονάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και κατά 65%.

O Θερμομόνωση. Το βάψιμο ενός κτιρίου με ενεργειακά χρώματα μονώνει σημαντικά και οικονομικά ένα κτίριο, οδηγώντας στην ενεργειακή αναβάθμιση του.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ AKZONOBEL ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 10, 14568 ΚΡΥΟΝΕΡΙ 2108160160 www.interpon.com BENJAMIN MOORE PAINTS ΝΑΞΟΥ ΘΕΣΗ ΦΟΥΣΣΑ, 19400 ΚΟΡΩΠΙ, 2106620713 www.benjaminmoore.gr BERLING ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 32001 ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031663 www.berling.gr CARMYCO ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970 www.statuspaints.gr

78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

D&G TRADE S.A. Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 2109852910 www.dgtrade.gr DRUCKFARBEN KRAFT Λ.ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗΡΙ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105519500 www.druckfarben.gr ELVAL COLOUR S.A. 3ο χλμ. ΠΕΡ.ΟΔΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ - ΑΓ.ΘΩΜΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262053564 www.elval-colour.com ER-LAC Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ 34ΧΛΜ ΑΥΛΩΝΑΣ Τ.Κ.19011, 2295022146 www.erlac.gr

NOBEL LACK ΒΙΟΜ.ΠΕΡΙΟΧΗΝΤΑΜΠΑΣΗ, 32011 ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031385 www.nobellack.gr VECHRO ΑΡΧ/ΣΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 2, 1 8346 ΜΟΣΧΑΤΟ 21048161013 www.vechro.gr

VITEX - HERMES ΤΘ 139 Ημερος Τόπος, Ασπρόπυργος 2105589400 www.vitex-hermes.gr ΒΙΒΕΧΡΩΜ ΤΘ 4, ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2105538700 www.vivechrom.gr ΧΡΩΤΕΧ ΜΑΡΝΗ 39, ΑΘΗΝΑ 8011152300 www.xhrotex.com

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ Τ.Θ. 60468, 57001 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr

ΥΑΛΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 9, 15127 ΜΕΛΙΣΣΙΑ 2108031490 www.lousis.gr

ε δεδομένο ότι το 35% των ενεργειακών απωλειών ενός διαμερίσματος, προέρχονται από τα παλιά κουφώματα, η αντικατάστασή τους με τη νέα γενιά κουφωμάτων αποτελεί μονόδρομο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό των εξόδων της θέρμανσης. Η επιλογή του καλύτερου δυνατού κουφώματος για κατοικία ή επαγγελματική στέγη δε, είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει κανείς να έχει την κατάλληλη γνώση για τους τύπους των κουφωμάτων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις ιδιαιτερότητες της οικοδομής, αλλά και τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που επιβάλλουν πολεοδομικοί κανονισμοί της περιοχής, για να προχωρήσει στην αγορά των σχετικών προϊόντων.

Χρηματοδότηση Η αντικατάσταση κουφωμάτων βρίσκεται μεταξύ των παρεμβάσεων που είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ DUROSTICK ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 2105598350, www.durostick.gr

FISCHER ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. 17ο χλμ. Ε.Ο. ΑθηνώνΛαμίας & Ρούπελ 6, 14564 Κηφισιά 2102838167 www.fischer.gr

ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ Τ.Θ. 60468 57001 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310465561-2 www.ecomonosis.com ΡΙΖΑΚΟΣ ΒΙ.ΠΕ.ΛΑΜΙΑΣ, ΛΑΜΙΑ 2231066061, www.rizakos.gr

ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ AKS – JUNO ΔΙΑΛΕΤΤΗ 17, 54621 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310266265 www.aks.gr BSH GROUP 17o ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑ & ΠΟΤΑΜΟΥ 20, 14564 ΚΗΦΙΣΙΑ 2104277870 www.bsh-group.gr ELECTROLUX ΕΛΛΑΣ Λήμνου 4, Θεσ/νίκη 2310561950 www.electrolux.com.gr FOURLIS TRADE Λ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, 2106293000 www.fourlistrade.gr INDESIT COMPANY HELLAS Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 93, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ, 2111072900 www.indesit.com

LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Παλαιό Φάληρο 2104800553 www.lg.com/gr PETCO AE ΘΕΣΗ ΡΟΥΠΑΚΙ – ΡΥΚΙΑ, 19300 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105597907, 2106837400 www.petco.gr TEKA HELLAS Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 245-247, Ν.ΨΥΧΙΚΟ, 2106754858 www.teka.com WHIRLPOOL HELLAS Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 581, 16452 ΑΘΗΝΑ 2109946400 www.whirlpool.gr


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:01 πμ

Σελίδα 79

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΚΙΔΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2105243667 www.akkida.gr ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 61, 15122 ΜΑΡΟΥΣΙ 2106199391, 6977444250 GREENFOOTPRINT ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 37, 10682 ΑΘΗΝΑ 2106236388 www.greenfootprint.gr

EFERGY HELLAS Προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης διαχείρισης ενέργειας, ασύρματοι μετρητές ενέργειας, συστήματα μέτρησης και παρακολούθησης ενέργειας μέσω internet. Βαλκανικό Κέντρο, κτήριο Αλέξανδρος, Γιαννιτσών 31, Θεσσαλονίκη, 546 27 (+30) 2310-535577 www.efergy.gr

Θερμο-προστασία από τα περιττά έξοδα

Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ’ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ FIBRAN Αγίου Αθανασίου 37, 14569 Άνοιξη, Aττικής 2108142414 www.fibran.gr FIBREX HELLAS ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, 15125 ΑΘΗΝΑ2106847833 www.fibrexhellas.gr

ISELCO HELLAS ΕΠΕ Λ.ΑΘΗΝΩΝ 391 & ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105317910-11 www.iselco.gr

ISOMAT 17o χλμ. Θεσσαλονίκης Αγ. Αθανασίου, Τ.Θ. 1043, 57003 Αγ. Αθανάσιος 2310576000 www.isomat.gr

MARMODOM ΒΙΟΜ. ΠΑΡΚΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, 66200 ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ-ΔΡΑΜΑΣ, 2522021100 www.marmodom.eu

NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr STOHELLAS Λ.Μεγαρίδος & Χίου, Ασπρόπυργος 2105570191 www.stohellas.gr

ΠΑΝΜΟNΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24, 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104178249 www.SprayFoam.gr


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:01 πμ

Σελίδα 80

GREEN info PAGES ΦΩΤΙΣΜΟΣ BIG SOLAR Λεωφ.Νατο 100, Ασπρόπυργος, 210-5509000 www.bigsolar.gr CRYPTO S.A Κορίνθου 11, 14451, Μεταμόρφωση 2108098700 www.ledguru.gr ESTIA LED ΤΑΤΟΙΟΥ 207, 14452, Μεταμόρφωση, 2102851744 www.estialed.gr

IQ LED Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 28, 19009 ΠΙΚΕΡΜΙ, 2106039665 www.iqled.gr LEDOPOLIS Μά. Μπότσαρη 5, 16342 Ηλιούπολημ 2109949488 www.ledopolis.gr LED IN ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΟΓΡΑ 32Β, 54352 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315508861, www.ledin.gr

LED MAGONIS STORE ΧΡΥΣ.ΣΜΥΡΝΗΣ 90, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2109403929 www.ledmagonisstore.gr LUCASLED ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 6, ΚΟΖΑΝΗ 2461028584,www.lucasled.gr LIGHTING EXPERT Αγ. Αναργύρων 9, 13561 Αγ. Ανάργυροι, 2117255427 www.lightingexpert.gr

MEGAMAN 9ο χλμ. Θεσ/νίκης- Θέρμης, Θεσ/νίκη, 2310458454 www.megaman.gr NEON ENERGY 12χλμ.ΑθηνώνΛαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr

OSRAM Λ.ΑΘΗΝΩΝ 31-33, 10441 ΑΘΗΝΑ, 2105201800 www.osram.gr PHILIPS ΤΖΑΒΕΛΛΑ 1-3, 15231 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106162000 www.philips.com

ΛΕΝΤΖΟΣ ΛΑΜΠΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ 2103307720-9 www.lentzoslampes.gr

ΤΕΧΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Λ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13, ΠΕΥΚΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310357552 www.ledgr.gr

Το «αλφάβητο» των φωτοβολταϊκών Τα προϊόντα, η εγκατάσταση και τα after sales ενός φωτοβολταϊκού, παίζουν το δικό τους ρόλο στην τελική απόδοση του συστήματος και κατ’επέκταση στην ίδια την εκάστοτε επένδυση. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ ABB 13Ο χλμ. ΑθηνώνΛαμίας Mεταμόρφωση 2102891500, www.abb.gr ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΠΙΝΟΥ 5 & ΔΙΓΕΝΗ ΓΡΙΒΑ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2109966555, www.epr.gr ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 3, ΑΘΗΝΑ 2106657293 www.aleo-solar.gr

AVDIRA SOLAR GREECE Αριστοτέλους 302 Α Αχαρνές Αττικής 2102446351 www.avdira-solar.eu

80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ALUMIL Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 2106298100 BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς, 2341079300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσ/νίκη 2310- 692472, 688310 www.alumilsolar.com ALFA ENERGY 42ο χλμ. Αθηνών Λαμίας, ΑΥΛΩΝΑ, 2295098841 www.alfaenergy.gr ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη, 2108150744 www.arestypower.gr BIG SOLAR Λ.Νατο 100, Ασπρόπυργος 2105509000, www.bigsolar.gr

COMPA SOLAR 25ης Μαρτίου 32, Κατερίνη 2351045415, 2351036181 www.compasolar.gr DEGERENERGIE, Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 90 ΜΑΡΟΥΣΙ, 2108764811 www.degerenergie.de DRIVETECH Χρυσ. Σμύρνης 124, Μοσχατο, 2107233318 www.drivetech.gr DTS HELLAS SA Δαλαμανάρα & 6ο χλμ, Ναυπλίου – Άργους, Άργος, 2751061526 www.dtstrackingsystems.gr ECO SUN ΕΠΕ Γκύζη 4, 15125 Μαρούσι 2106859011 www.ecosun.gr

EXALCO ΑΕ 5ο χλμ Ε.Ο. ΛάρισαςΑθήνας, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 www.exalco.gr EXEL GROUP AEBE 18Ο χλμ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑγ.Αθανασίου, 2310722536 www.exelgroup.gr FRONIUS INTERNATIONAL GMBH 2310913544 www.fronius.com HELIOS LOGISTICS 1ο χλμ Αφύτου Κασσανδρείας, Άφυτος, N. Χαλκιδικής, 2374091740 www.helios-logistics.gr

KACO NEW ENERGY GMBH ΕΦΟΔΟΥ 3, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2810235214, 2810235737 www.kaco-newenergy.gr KOSTAL SOLAR ELECTRIC Στέλιου Καζαντζίδη 47, Θεσσαλονικη, 2310477550 www.kostal-solar-electric.com KRANNICH SOLAR ΥΠΟΚ/ΜΑ Λ. Συγγρού 336, Καλλιθέα, 2109531040 www.krannich-solar.com KRANNICH SOLAR Μ.Ε.Π.Ε. Σταδίου 40 Καλοχώρι Θεσ/νίκη, 2310751960 www.krannich-solar.com

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, 2103629581 www.nanodomi.com NORATEX ABEE 17ο χλμ.Λ.ΑθηνώνΣπάτων, Παλλήνη, 2106030221-5 www.noratex.gr PLATINA ENERGY ΙφιγενεIας 1, ΛευκωσΙα 1055, Κύπρος +30.210.6674989 www.platina.gr REFUSOL Σοφοκλέους 13, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2105771312 http://europe.refusol.com SANLEV SA Θέση Τζιτζίλη, Ασπρόπυργος, 2105578278-9 www.sanlev.gr


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

Schneider Electric 19Ο χλμ. Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, 2106295200 www.schneiderelectric.com SOLON θύριδα 337 Σεβαστή Κατερίνης, ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2351063528 www.solon.gr SUN PRODUCTS Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 41222 Λάρισα 2410628418 www.sunproducts.gr SILCIO Καποδιστρίου 38-40, Μαρούσι 2106101150, www.silcio.gr

SMA HELLAS AE Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗ 102, ΓΛΥΦΑΔΑ, 2109856660 www.sma-hellas.com Sunday solar Δωδώνης 2& Λ. Αμφιθέας 181, Π. Φάληρο, 2109812510 www.sunday-solar.gr

SOLARSYSTEMS HELLAS Μάνδαλο, Σκύδρας 2381097680/6 www.solarsystemshellas.com

24/4/2014

SPUTNIK ENGINEERING INTERNATIONAL AG - SOLARMAX Λ. Κηφισίας 166Α & Σοφοκλέους, Μαρούσι 2107279160 www.solarmax.com SUNPOWER SOLAR ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Αγίας Βαρβάρας 35, 15231 Χαλάνδρι 2106714721 www.sunpowercorp.com TRITEC International AG 6949122800 www.tritec-energy.com YINGLI GREEN ENERGY GREECE ΡΗΓΙΛΛΗΣ 6, ΑΘΗΝΑ 2107400190 www.yinglisolar.eu

ΒΙΟΣΥ A.E. Ιερά Οδός 178, Αιγάλεω 2103474444 www.viosy.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ Λένορμαν 227, Αθήνα 2105147331 www.papayannakisgroup.eu ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Μ.&ΣΙΑ ΟΕ 2ΧΛΜ Παλαιάς Συμμαχικής Οδού ΩραιόκαστρουΘεσ/κης, Θεσσαλονίκη 2310510260 www.clamps.gr

10:02 πμ

Σελίδα 81

After Sales Οικιακών • Απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων και ακαθαρσιών από την επιφάνεια των πάνελ. Υπολογίζεται ότι, οι ακαθαρσίες επάνω στα πάνελ, μπορεί να μειώσουν την ετήσια παραγωγή κατά 10-15%. Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. • Χρήση υλικών καθαρισμού που αποτρέπουν το ενδεχόμενο χάραξης της επιφάνειας υάλωσης των πάνελ. Φυσικά, εάν τα πάνελς είναι τοποθετημένα σε στέγη όπου ο καθαρισμός των panels είναι δύσκολος έως «επικίνδυνος», τότε καλό θα είναι να αναθέσετε τον καθαρισμό τους σε ειδικό συνεργείο. • Έλεγχος παραγωγής συστήματος. Ένας εύκολος και προτεινόμενος τρόπος ελέγχου και παρακολούθησης της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι η σύνδεση του με ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης. Το μόνο που απαιτείται, είναι η εγκατάσταση ενός καταγραφέα δεδομένων (data logger) και μία σύνδεση στο internet. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε απ’ οπουδήποτε βρίσκεστε, να ελέγχετε τη λειτουργία και τις αποδόσεις του συ-

στήματός σας. Υπάρχουν inverters μάλιστα που έχουν ενσωματωμένους καταγραφείς δεδομένων. Αν πάλι δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τότε μπορείτε να ελέγχετε τον μετρητή της ΔΕΗ, για να είστε σίγουροι για τα παραγόμενα έσοδα. • Εξέταση των συνδέσεων της βάσης του συστήματος. Οι χαλαρές συνδέσεις μπορούν να επιφέρουν ανεπιθύμητους θορύβους, μείωση στην στιβαρότητα της κατασκευής και μεταφορά φορτίων στα πλαίσια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, μπορείτε να ελέγχετε οπτικά όλα τα μέρη της εγκατάστασης, στο βαθμό που μπορείτε (όπως καλωδιώσεις κ.α.).


Green_Pages_tx30:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

10:03 πμ

Σελίδα 82

GREEN info PAGES ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ACTIVUS- Λ&Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055 www.activus.gr AVECO ΟΕΤΕ Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525 Ν. ΨΥΧΙΚΟ 2106300900 www.aveco.gr AVELION Μιαούλη 44, 15344 Γέρακας, 2177000600, www.avelion.gr ARTION Κώστα Βάρναλη 40, Κορυδαλλός 2104978721, 6977231424 www.dpasa.gr ARVIS SOLAR Ltd Ηπείρου 24, Αθήνα 2110136560, www.arvisolar.gr BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσσαλονίκη 2310850976 www.bautherm.gr

ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 10678 Αθήνα 2103836440 www.ecofriendly.com.gr

ECO SUN ΕΠΕ Βούλγαρη 58, 54249 Θεσ/νίκη, 2310327914 www.ecosun.gr ENGAIA A.E. ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, Ο.Τ. 40, ΔΑ 12α, Τ.Θ. 1388, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 57022, 2310541344 www.engaia.gr ENERGOTECH ABEE Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 2109959021 www.energotech.gr ENEFSYS - ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Ξάνθου 5, 16777 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 2109637395 www.enefsys.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, Θεσ/νίκη, 2310510302 www.global-energy.eu HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES Τροίας 1, Βριλήσσια, 2106893966 www.heliosres.gr

ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, 10445 ΑΘΗΝΑ, 2108314387 www.iconstruction.gr INGENIUM LTD Βενιζέλου 20, Aλεξανδρούπολη, 2551025654 www.ingenium.gr MGD ENERGY Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 4, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106129615 www.mgd-energy.gr MF GREEN ENERGY Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές,2102404026 www.mf-greenenergy.eu έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π. MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Λ.Σουνίου 16, Μαρκόπουλο, 2299022932 www.myrinous.gr ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ Λ.Ποσειδώνος 38Α, Άλιμος, 210-9854238 www.nautilus.gr NEON ENERGY 12χλμ.Αθηνών-Λαμίας, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr

OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING Αρχιμήδους 5, Πύργος, Ηλείας, 2621026907 www.oleng.eu PLASIS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γ.Χρονάκη 2, ΗΡΑΚΛΕΙΟΚΡΗΤΗ, 2108053010 www.plasisgroup.com RENEVOL Γούναρη 4-6, Πειραιάς 2104122759, www.renevol.gr SOLARBASE ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, ΑΘΗΝΑ (+30) 210-5151151 www.solarbase.gr

SOPRAY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΕΡΜΟΥ 8, 10563 ΑΘΗΝΑ, 2117109382 www.cocoon.gr SUN PRODUCTS ΛΗΜΝΟΥ 4, Ν. ΙΩΝΙΑ 2102777993 www.sunproducts.gr SUNERA AE ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ 2103475690, www.sunera.gr ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α, Τρίπολη, 2710221027 www.alkyon-energy.gr

Ζ ΚΑΠΠΑ EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ, 2106894971, 6942486357 www.kamitsakisgroup.gr

ΕΥΔΙΤΗ ΕΠΕ Λ.Αλεξάνδρας 136, 11471 Αθήνα, 2106446330 www.euditi.gr ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Λεωφ. Δεκελείας 29 & Ελ. Βενιζέλου 31 14343, Νέα Χαλκηδόνα 2102518111, 111111287 www.HelioEpixeirein.gr ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950 www.pliasconsulting.com

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ FACILITY MANAGEMENT & EQUIPMENT S.M.P.C. ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ 20 & Ι.ΝΙΚΑ, 13671 ΑΧΑΡΝΕΣ, 2102464320 www.facility.gr

KMETRICS ΒΟΡ.ΗΠΕΙΡΟΥ 25, 19100 ΜΕΓΑΡΑ 2117707200 www.kmetrics.gr

LEVEL-UP, QUALITY FACILITY SERVICES Λεωφ. Αργυρουπόλεως 88, 16451 Αργυρούπολη 2109946790 www.level-up.gr VECTOR SECURITY ΑΡΚΑΔΙΑΣ 52, 12132 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2104925473 www.vectorsecurity.gr

FAQ για αυτόνομα συστήματα 1. Μέρη φωτοβολταϊκού συστήματος Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ, ρυθμιστή φόρτισης, μπαταρίες (συσσωρευτές), inverters, βάσεις στήριξης και ηλεκτρικό εξοπλισμό (για τις καλωδιώσεις). 2. Μελέτη εγκατάστασης Γνωρίζοντας με ακρίβεια τις συσκευές που θα χρησιμοποιούμε, την ισχύ τους και την ημερήσια χρήση τους, μπορούμε να απευθυνθούμε στους εξειδικευμένους επαγγελματίες, ο οποίοι με τη σειρά τους θα εκπονήσουν τις αντίστοιχες ενεργειακές μελέτες για να σας προτείνουν το κατάλληλο σύστημα για τις ανάγκες σας.

Φωτοβολταϊκά - Ενεργειακά έργα O Ενεργειακές μελέτες O Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες O Άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας

O Τεχνικός ασφαλείας O Επίβλεψη-Διαχείριση τεχνικών έργων O Έκδοση οικοδομικών αδειών

OΒενιζέλου 20 Αλεξανδρούπολη 68100 OΕλλάδα OΤηλ.: 25510 25654 OΦαξ: 25510 29898 OE-mail: info@ingenium.gr

Site: www.ingenium.gr

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο

3. Κόστος υλικών ενός συστήματος Σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα κόστους περίπου 1.000, το μερίδιο των υλικών κατανέμεται ως εξής: Η συμμετοχή των υλικών στο παραπάνω κόστος είναι περίπου η ακόλουθη: 25% για τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ, 25% για Μπαταρίες, 35% για Inverters και 15% για Βάσεις και Καλωδίωση. 4. Σχεδίασης συστήματος Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, θα πρέπει να σχεδιάζεται βάσει της παραγωγής ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι βάσει της μέσης μηνιαίας παραγωγής, γιατί διαφορετικά κατά τους χειμερινούς μήνες δεν θα υπάρχει σαφής έλλειψη ενέργειας.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

3:08 μμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

24/4/2014

3:09 μμ

Σελίδα 1

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & KTIΡIO 30  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & KTIΡIO 30

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & KTIΡIO 30  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & KTIΡIO 30

Advertisement