Page 1

Advert:Test_BmwX1_72.qxd

8/7/2013

9:43 πμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

8/7/2013

9:45 πμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:49 μμ

Σελίδα 1


Per_Edit_tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

9:38 μμ

Σελίδα 4

Περιεχόμενα 4

Περιεχόμενα

6

Νέα Διεθνή

10

Νέα Ελληνικά

14

Ρεπορτάζ: Το Net Metering επί…τάπητος. Στην Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις γύρω από τον ενεργειακό συμψηφισμό και θα αλλάξει την καθημερινότητά μας.

18

Αφιέρωμα: Air Conditions και Οικονομία – Be cool…και στην ζέστη. Κλιματιστικά με χαμηλή κατανάλωση και υψηλή ενεργειακή απόδοση είναι η σωστή απάντηση για την αντιμετώπιση του καύσωνα με χαμηλό κόστος.

34

18

Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε. Εκδίδεται από την MotorPress Hellas A.E.

Εξοικονόμηση: Ψύξη και με Αντλίες Θερμότητας – Αντλίες… ψυχρότητας. Μία εναλλακτική και ιδιαίτερα αποδοτική λύση για τον κλιματισμό του σπιτιού είναι οι αντλίες θερμότητας, που εκτός από την θέρμανση, μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες της ψύξης, προσφέροντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

38

Εξοικονόμηση: Ανακαίνιση κατοικίας και ενεργειακή αναβάθμιση- Ανακαινίστε και κερδίστε. Ενεργειακή θωράκιση και λύσεις οικονομίας με ενεργειακά χρώματα, θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον.

42

Εξοικονόμηση: Ηλιοθερμικό σύστημα σε κατοικία – «Ζεστή» οικονομία από τον ήλιο. Σημαντική οικονομία στην θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης, προσφέρει η εγκατάσταση μίας αξιόπιστης ηλιακής εφαρμογής.

46

Φωτοβολταϊκά: Aυτόνομα συστήματα – Αυτονομία σε νέα δεδομένα. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα παραμένουν η επόμενη ημέρα στον τομέα της οικιακής κατανάλωσης.

50

Φωτοβολταϊκά: Η τεχνολογία των πάνελ «Συλλογή» εσόδων. Μια διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία που συνεχίζει να συλλέγει ηλιακή ενέργεια και σημαντικά έσοδα.

54

Βιομάζα: Υλοποίηση μονάδας παραγωγής ενέργειας.- Ισχυρή επένδυση. Η μονάδας αεριοποίησης βιομάζας είναι μία από τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας.

55

Προϊόντα: Eξοπλισμός και Προϊόντα για εξοικονόμηση και ενέργειας αλλά χρημάτων.

72

Βόρεια Ελλάδα και Πράσινο Σπίτι & Κτίριο: Σελίδες με ειδήσεις, άρθρα και εφαρμογές εξοικονόμησης από την αγορά της «πράσινης ενέργειας» στην Βόρεια Ελλάδα.

76

Οδηγός αγοράς: Αναλυτικοί πίνακες προϊόντων – Αντλίες Θερμότητας, Ηλιοθερμικά Συστήματα, Φωτοβολταϊκά Συστήματα με τεχνικά χαρακτηριστικά, αποδόσεις, εγγυήσεις κ.λπ.

82

Info pages: Οδηγός Αγοράς των Ειδικών Επιχειρήσεων για τις Α.Π.Ε και την εξοικονόμηση ενέργειας.

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Γενική Διεύθυνση: Μάριος Πάλλης Αρχισυνταξία: Κώστας Φούζας

28

Συντακτική Ομάδα: Θοδωρής Χατζηκυριάκος Μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Φιρφιρής Μηχανολόγος μηχανικός Μάρω Κασσώτη Αρχιτέκτων μηχανικός Ευδοκία Ταπόγλου Μηχανικός περιβάλλοντος Λένα Καλοκαιρινού Αρχιτέκτων μηχανικός Αλέξανδρος Χελιδονόπουλος Χρύσα Δότσα Γιώργος Σαργιαννίδης Βάιος Τασούλας Υπεύθυνοι Πωλήσεων: Μαρία Κόκκορη Εφη Τσαπρούνη Κυριακή Παππά

38

Πωλήσεις Βόρειας Ελλάδας: Πόπη Μαρτάκη, Δέσποινα Δούκα

42

46

Ατελιέ: Στέλιος Τσιμπίδης Πέννυ Λάζαρη, Γιουλίνα Μανωλάτου, Ουρανία Γκοράτσα

Αθήνα: Λεύκης 132, 145 68, Κρυονέρι Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1, 210-6262354, 210-6262355, Fax: 210-6262372 Email: prasinospiti@autotriti.gr Θεσσαλονίκη: Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων, Συγκρότημα Thermi Στ. Καζαντζίδη 47, Πυλαία, ΤΚ 55535, κτίριο 1, 2ος όροφος Τηλ./Fax: 2310-889890 & 838800 & 837838


NANODOMI:Test_BmwX1_72.qxd

22/5/2013

11:33 ðì

Page 1


NeaDiethni _tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:53 μμ

Σελίδα 6

Νέα Διεθνή

IEA: Ρεκόρ ατμοσφαιρικών ρύπων CO2 το 2012

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν το 2012 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2, παρά τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Σ

ύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η IEA, συνολικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,4%, φτάνοντας τους 31,6 γιγατόνους. Το ευτυχές είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής φαίνεται να έχουν μειώσει τους εκπεμπόμενους ρύπους, από την άλλη πλευρά, όμως, η αναδυόμενη Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση. Στην Αμερική, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν, μετά τη στροφή της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο, πετυχαίνοντας τιμές εκπομπών όπως αυτές της δεκαετίας του ’90. Η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, των 300 μεγατόνων, όπως και η Ιαπωνία με 70 μεγατόνους. Στην Ευρώπη οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 50 μεγατόνους. Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, δεν μοιάζει πλέον εφικτό να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από μια κρίσιμη αύξηση 2 βαθμών. Στην πραγματικότη-

6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

τα, με το σημερινό ρυθμό, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν από 3.6 έως 5.3 βαθμούς. «Η κλιματική αλλαγή έχει ειλικρινά γλιστρήσει προς τα πίσω στις πολιτικές προτεραιότητες. Αλλά το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται - ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε χαρακτηριστικά η Maria van der Hoeven, executive director της IEA. Ο τομέας ενέρ-

γειας είναι υπεύθυνος για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και έτσι η IEA κάνει μερικές συστάσεις για την αντιμετώπιση των εκπομπών της βιομηχανίας, όπως είναι η μείωση του αριθμού των μονάδων με καύση άνθρακα και η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:51 μμ

Σελίδα 1


NeaDiethni _tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:55 μμ

Σελίδα 8

Νέα Διεθνή

Βραβείο για το Sunny Boy Smart Energy της SMA

Τ

ο Sunny Boy Smart Energy της SMA Solar Technology AG ήταν ο μεγάλος νικητής για το καλύτερο προϊόν στην κατηγορία «Φωτοβολταϊκών», με την εταιρεία να παραλαμβάνει το βραβείο Intersolar Award 2013, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Intersolar Europe 2013, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο πρώτος φωτοβολταϊκός μετατροπέας μαζικής παραγωγής με δυνατότητα επιτοίχιας τοποθέτησης και ενσωματωμένο συσσωρευτή, μπορεί να αυξήσει την ιδιοκατανάλωση ηλιακού ρεύματος σε ιδιωτικά νοικοκυριά έως και κατά 50%. «Η βράβευση του Sunny Boy Smart Energy είναι μια σαφής επιβεβαίωση της προσέγγισής μας», δήλωσε σχετικά ο Chief Technology Officer της SMA,

Roland Grebe. «Ο πλήρης ενεργειακός εφοδιασμός από αποκεντρωμένες, ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτός μόνο μέσω της ευρείας χρήσης αποκεντρωμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της τοπικής τροφοδοσίας και επιπλέον αντισταθμίζουν την κυμαινόμενη ισχύ στο δίκτυο υποστηρίζοντας παράλληλα τον έλεγχο του δικτύου. Καθοριστικά επομένως για την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση αποτελούν τα προσιτά, εύκολα στην εγκατάσταση και έξυπνα διασυνδεδεμένα συστήματα «Plug and Play» που είναι κατάλληλα για κάθε σχεδόν νοικοκυριό. Όταν αυτά συνδυάζουν μια μπαταρία καθώς και μοντέρνα ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος και έξυπνης ρύθμισης, δίνουν

Θέρμανση μέσω ήλιου στο Σάλτσμπουργκ

Α

πό τις αρχές του τρέχοντος μηνός, μιας πλήρως κατοικημένη περιοχή στο Σάλτσμπουργκ, με σχεδόν 300 σπίτια, ένα νηπιαγωγείο, μια φοιτητική εστία και καταστήματα, θερμαίνεται από ηλιακούς συλλέκτες, επιφάνειας πάνω από 2.000 τ.μ.. Το πρώτο στάδιο του έργου «Stadtwerk Lehen» ξεκίνησε στα τέλη του 2011 και αποτελείται από περισσότερα από 1.550 τ.μ. επιφάνειας συλλεκτών σε έντεκα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το έργο έχει πλέον διευρυνθεί κατά επιπλέον 500 τ.μ. με συλλέκτες μεγάλης έκτασης από την αυστριακή TiSUN. Τα νέα πάνελ είχαν εγκατασταθεί στη

8 Πράσινο σπίτι & κτίριο

συνοριακή βιομηχανική περιοχή. Το έργο υλοποιήθηκε από την Salzburg AG σε μια περιοχή 42.000 τ.μ. της εταιρείας κατοικιών του Σάλτσμπουργκ και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας κατοικιών «Heimat Österreich».«Η χρήση ενός συστήματος ηλιακής ενέργειας με περίπου 5 τ.μ. συλλεκτών ανά μονάδα, μειώνει τις εκπομπές CO2 ενός νοικοκυριού κατά περίπου 800 κιλά το χρόνο», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της TISUN, Robin M. Welling. Εκτός από την ηλιακή θερμότητα, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έχει εγκατασταθεί, το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην κατοικημένη περιοχή.

ακόμη και σε μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις χαρακτηριστικά μονάδων παραγωγής ενέργειας, όπως τη δυνατότητα παροχής εφεδρικής ισχύος και ψυχρής εκκίνησης. Το Sunny Boy Smart Energy είναι ένας μικρός συσσωρευτής, οικονομικά βιώσιμος και αποδοτικός, με ωφέλιμη χωρητικότητα της ενσωματωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου, περίπου δύο κιλοβατώρων, η οποία και επιτρέπει την οικονομικά βέλτιστη λειτουργία της σε τυπικές οικιακές εγκαταστάσεις. Η αποθηκευμένη ενέργεια με το Sunny Boy Smart Energy επαρκεί για να τροφοδοτήσει με ρεύμα, μια τετραμελή οικογένεια το βράδυ, για περίπου τρεις ώρες. Συνολικά, ο νέος μετατροπέας αυξάνει το ποσοστό ιδιοκατανάλωσης έως και 50%. Επιπλέ-

ον, ο σχεδιασμός της ενσωματωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου, με βάθος εκφόρτισης 90% στα 10 χρόνια διάρκειας χρήσης, μειώνει το κόστος της αρχικής επένδυσης, το συνολικό κόστος για 20 χρόνια, καθώς και την απαίτηση χώρου.

Μουντιάλ με την υποστήριξη του ήλιου!

Σ

την υποστήριξη του ηλίου έχει… βασιστεί η Βραζιλία, για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014. Οι διοργανωτές έχουν επιλέξει μετατροπείς από την ισπανική Ingeteam, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα βασικά στάδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ενώ όπως αναφέρει η ίδια η Ingeteam, το επικείμενο Κύπελλο Συνομοσπονδιών θα σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας αυτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τρία από τα έξι γήπεδα, τα Maracana, Mineirao και η Arena Pernambuco, έχουν εξοπλιστεί

με Ingecon Sun μετατροπείς. Στο μεγαλύτερο γήπεδο στη Νότια Αμερική δε, το Maracana του Ρίο ντε Τζανέιρο, 20 Ingecon Sun 18TL μετατροπείς με συνολική απόδοση 360 kW, έχουν ήδη εγκατασταθεί. Το Arena Pernambuco στο Ρεσίφε διαθέτει ηλιακή ισχύ 1MW, που παραδίδεται από πέντε Ingecon Sun 10 και ένα 840TL M360 εσωτερικό μετατροπέα από την οικογένεια PowerMax. Τη μεγαλύτερη ηλιακή ισχύ έχει το γήπεδο Mineirao στην πολιτεία του Belo Horizonte: το 1,5MW σύστημα είναι εξοπλισμένο με 88 Ingecon μετατροπείς Sun 15TL.


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:50 ðì

Page 1


NeaEllinika_tx_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:10 μμ

Σελίδα 10

Νέα Eλληνικά

Ανοίγει ο «δρόμος» για το Net Metering

Σ

τη Βουλή βρίσκεται ήδη η διάταξη που περιλαμβάνει τις πρώτες ρυθμίσεις γύρω από τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών «Ήλιος». Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Α.Π.Ε. και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, έχει συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών νέων ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς. Οι σταθμοί που θα δύνανται να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα εξαιρούνται της απόφασης αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και από τις διατάξεις για αναστολή συμβάσεων σύνδεσης. Στις περιπτώσεις όπου το δίκτυο μιας περιοχής έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο, η δυνατότητα εγκατάστασης θα δίνεται εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα ασφαλείας και ευστάθειας του συστήματος/δικτύου. Για να μην

επιβαρύνεται ο Ειδικός Λογαριασμός του Λ.Α.Γ.Η.Ε. δεν θα υφίσταται υποχρέωση αποζημίωσης του αυτοπαραγωγού για το τυχόν πλεόνασμα της ενέργειας που θα ελέγχεται στο δίκτυο μετά το ενεργειακό συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, ο οποίος και θα πραγματοποιείται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης. Παράλληλα, με βάση την εκτίμηση για την πορεία του ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού θα είναι δυνατό να προβλεφθεί αποζημίωση από τον προμηθευτή για το ποσοστό του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και κατόπιν εισήγησης του Διαχειριστή και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Ρ.Α.Ε. Η ισχύς των εν λόγω σταθμών θα συνυπολογίζεται για την εκτίμηση της ενδεχόμενης κάλυψης των ορίων ισχύος, σύμφωνα με σχετικές τις διατάξεις, ενώ θα προβλέπεται και διάταξη βάσει της οποίας ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται από δημόσιους φορείς στις εγκαταστάσεις τους στο πλαί-

σιο διευρωπαϊκών προγραμμάτων θα είναι δυνατή η σύνδεσή τους τόσο στο Δίκτυο όσο και στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται στο Σύστημα ή το Δίκτυο και μέχρι ποσοστό 20% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας σε ετήσια βάση, θα αποζημιώνεται βάσει τον καθορισμένων τιμών, όπως ισχύει κάθε φορά. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και τον έντονο προβληματισμό τους για τον σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο που λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση η Πολιτεία. Επισημαίνουν δε, τη χρονική χαλα-

ρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο το θέμα, παρά το γεγονός ότι η αγορά συρρικνώνεται ταχύτατα καθημερινά χάνοντας διαρκώς θέσεις εργασίας. Μια στάση που αποδεικνύει και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για την άμεση επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι θετικό νέο για την προώθηση του net metering είναι και η ανάληψη χρεών υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τον κ. Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και πλέον είναι ο πλέον αρμόδιος για την υλοποίησή του.

Μέγιστη αξιοποίηση ενέργειας με τη Schneider Electric

Ε

ξοικονόμηση Ενέργειας, μια μικρή πρόκληση για όλους μας, μια μεγάλη συνεισφορά για το περιβάλλον και την ανάπτυξη». Αυτό ήταν το «μότο» στην παρουσίαση της Schneider Electric, του παγκόσμιου ειδικού στη διαχείριση της ενέργειας, όπου οι άνθρωποι της εταιρείας ανέδειξαν τη σημασία της

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

εξοικονόμησης, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένες λύσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στην εκδήλωση τονίστηκαν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής, σύμφωνα με τα οποία η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αφορά, κατά 26% στο χώρο της βιομηχανίας και κατά 37% στις κατοικίες, γεγονός που εξηγεί και τη στροφή της εταιρείας και προς την οικιακή εξοικονόμηση. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 5,7 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά έχουν ετήσια κατανάλωση που «αγγίζει» τα 17,6 δισ. kWh και που «μεταφράζεται» σε ενέργεια 26 εκατ. δέντρων, ενώ απλές και γρήγορες κινήσεις, όπως η εγκατάσταση ενός μετρητή ενέργειας «γραμμής», ανιχνευτών κίνησης-παρουσίας για το φωτισμό, λαμπτήρων οικονομίας, συστημάτων διαχείρισης και ρυθμιστών στροφών, καθώς και οι επεμβάσεις στο «κέλυφος» του κτιρίου, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωσή της. Παράλληλα, η Schneider Electric επεσήμανε

την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, όπου και δραστηριοποιείται πάνω από 40 χρόνια έχοντας σήμερα 300 εργαζομένους στα γραφεία της και το δίκτυό της, αλλά και στη βιομηχανική της μονάδα στα Οινόφυτα, η οποία και αποτελεί τη βάση του διεθνούς Ομίλου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, από όπου τροφοδοτούνται αγορές σε περισσότερες από 40 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρεία συμμετέχει έτσι και στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, στην οποία συνεισφέρει σημαντικά και γενικότερα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, κ. Μarc Pelletier, άλλωστε, «η Schneider Electric είναι μία εταιρεία που νοιάζεται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και για αυτό συνεχίζουμε να επενδύουμε στις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, αλλά και στους ανθρώπους μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.


NANODOMI:Test_BmwX1_72.qxd

22/5/2013

1:32 ìì

Page 65


NeaEllinika_tx_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:11 μμ

Σελίδα 12

Νέα Eλληνικά

Nέα αυτόνομα συστήματα MSS της Deger

Τ

ο μέλλον της ενέργειας γεννιέται εκεί που ...καταναλώνεται. Ένα όραμα που έχει ήδη γίνει πραγματικότητα για ορισμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς, όπως αποδεικνύουν και τα πρώτα συστήματα αυτονομίας με ιχνηλάτες της Deger, μικρές, αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας, συσκευές αποθήκευσης ενέργειας με ένα σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας, μπορούν σε μεγάλο βαθμό, να βοηθήσουν τους καταναλωτές να απελευθερωθούν από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο και από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το προϊόν MSS (Maximum Solar Storage) της Deger, είναι ένα σύστημα αυτονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας MSS και μία ιδανική λύση για εξοικονόμηση ενέργειας ή/και ενεργειακή αυτονομία σε οικίες και επιχειρήσεις. Αποτελεί δε και ένα ιδανικό πακέτο για εφαρμογή στα προγράμματα ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων, λόγω της ευρείας γκάμας επιλογών που έχει αναπτύξει η Deger. Παράλληλα, η Deger Hellas προσφέρει στην ελληνική αγορά και μία

12 ελληνικές συμμετοχές στην Intersolar Europe 2013

Δ

υναμικό «παρών» με δώδεκα συμμετοχές, έδωσε η Ελλάδα, στο Παγκόσμιο Σημείο Συνάντησης της Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας, «Intersolar Europe», το οποίο και πραγματοποιήθηκε από τις 19 μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2013, στο Μόναχο της Γερμανίας. Στην έκθεση συμμετείχαν συνολικά 49 χώρες, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τις εταιρίες Alumil, Calpak-Cicero Hellas, Egnatia Tel, Elemko, Elfon Ltd., Inaccess, Neuron Energy Solutions G.P., Nobel Solar Innovations, Profildomi, Recom Ltd., Sole και Viosy. Η «Intersolar Europe» εστιάζει στους τομείς των Φ/Β και της ηλιοθερμίας και έχει καθιερωθεί από την ίδρυση της, ως η παγκοσμίως σημαντικότερη κλαδική πλατφόρμα ανάμεσα σε κατασκευαστές, προμηθευτές, χονδρέμπορους και φορείς παροχής υπηρεσιών της ηλιακής ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης, περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες πέρασαν από τα περίπτερά της.

12 Πράσινο σπίτι & κτίριο

πλήρη γκάμα επιλογών, όπως: - Διαθέσιμα συστήματα με ισχύ 5.0 kW, 3.7 kW και 3.0 kW - Λύση «όλα-σε-ένα», διαχειριστής δικτύου, μπαταρίας, αντιστροφέας ΦΒ πάνελ σε μια συσκευή - Συμβατό σύστημα με οποιοδήποτε ΦΠ πάνελ με 2MPPT trackers (στις εκδόσεις 5.0 kW & 3.7 kW) - Το πακέτο περιλαμβάνει μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης 5k Wh, 11 kWh και 22 kWh @ 24V - Όλα τα απαιτούμενα υλικά για τη διασύνδεση του καθώς και ειδική αντισεισμική βάση μπαταριών - Οnline λογισμικό καθώς και ενσωματωμένος δίαυλος επικοινωνίας Ethernet.

Ανασυγκρότηση για την ΕΛΕΤΑΕΝ

Α

λλαγές είχαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), καθώς κατά τη διάρκεια της τακτικής Εκλογο-απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου του 2013, εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο και συγκροτήθηκε σε σώμα μία ημέρα μετά. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρώην Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με αντιπρόεδρο τον Τάκη Χαβιαρόπουλο, Δ/ντη ΑΠΕ του ΚΑΠΕ και Γραμματέα τον Παναγιώτη Λαδακάκο, Δ/νοντα Σύμβουλο της ΕΝΤΕΚΑ. Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν οι Μανώλης Περράκης Δ/ντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Μίριαμ Ροντρίγκεζ Δ/ντρια Ανάπτυξης της Rokas Iberdrola.

«Τον λιγνίτη ποιος θα τον πληρώσει;»

Ε

ρωτήματα έχει δημιουργήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς σύμφωνα και με νέα έκθεση της Greenpeace χιλιάδες ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί στο όνομα του φθηνού λιγνίτη. Ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το μέλλον της ΔΕΗ λοιπόν, η Greenpeace παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τα συγκλονιστικά ευρήματα της έκθεσης «Σιωπηλοί Δολοφόνοι». Βάσει αυτών, η ρύπανση από την καύση λιγνίτη ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα ετησίως. «Η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προϋποθέτει την άρση της βασικότερης στρέβλωσής της, η οποία μέχρι σήμερα επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία με δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως: όποιος επενδυτής επιθυμεί να στραφεί στον λιγνίτη, θα πρέπει να πληρώνει το πραγματικό του κόστος και όχι να τον νέμεται πληρώνοντας ένα πενιχρό ή ανύπαρκτο αντίτιμο. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να υπηρετήσει την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε μία σύγχρονη οικονομία μηδενικών εκπομπών, ως την πιο οικονομικά αποδοτική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά ορθή λύση», αναφέρεται μεταξύ άλ-

λων από την Greenpeace. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο διεθνής οργανισμός καλεί την ελληνική κυβέρνηση: • να επιβάλλει φορολόγηση του λιγνίτη που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό του κόστος και να άρει τις στρεβλώσεις και επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων • να εφαρμόσει τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες • να ακυρώσει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής μηδενικού άνθρακα, το αργότερο ως τη δεκαετία του 2030 • να εκπονήσει και να στηρίξει οικονομικά αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, στη μετά-λιγνιτική εποχή, και • να μεταστρέψει την αρνητική πολιτική της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνταχθεί με τις χώρες που απαιτούν φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους έως το 2030 για την προώθηση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και τις εκπομπές CO2.


NANODOMH_tx16:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:30 μμ

Σελίδα 2

Η NanoDomi®, αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και την Κύπρο της EnergyPanel, προσφέρει την βέλτιστη λύση εξοικονόμησης ενέργειας έως και 90% για θέρμανση νερού χρήσης, θέρμανση χώρου και νερού πισίνας. Τα θερμοδυναμικά συστήματα παρέχουν ζεστό νερό, ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών 24 ώρες/ημέρα, 365 ημέρες/χρόνο, μειώνοντας σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών και των επαγγελματικών χώρων, αυξάνοντας συγχρόνως την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα ζωής.

Εξοικονόμηση 80% Θέρμανση με 1 €/μέρα!

Θέρμανση χώρου και ζεστού νερού χρήσης Τα θερμοδυναμικά συστήματα της σειράς GTC αποτελούν την πιο οικονομική λύση της αγοράς για την θέρμανση χώρου. Συνδυάζονται ιδανικά με ενδοδαπέδια θέρμανση, σώματα fancoil και σώματα χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης είναι ιδανικά για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα, νοσοκομεία κ.τ.λ.

Ζεστό νερό για οικιακή χρήση με 5 €/μήνα

Θέρμανση ζεστού νερού χρήσης Με τα θερμοδυναμικά συστήματα της σειράς Thermboil έχουμε ζεστό νερό χρήσης 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Αποτελεί ιδανική λύση για κατοικίες έως 12 ατόμων καθώς ελαχιστοποιεί τα πάγια έξοδα. Τέλος η σειρά Thermboil I (χωρίς εξωτερική μονάδα) προσφέρεται για κατοικίες όπου δεν υπάρχει χώρος εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Θέρμανση πισίνας Με τα θερμοδυναμικά συστήματα της σειράς GTP μπορούμε να θερμάνουμε την εσωτερική/εξωτερική πισίνα όλο τον χρόνο εξοικονομώντας έως και 80% των χρημάτων μας ετησίως. Η απόσβεση του εξοπλισμού πραγματοποιείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα , 2 έως 3 χρόνια.

Πιστοποιημένοι Συνεργάτες Στον τομέα των υπηρεσιών πώλησης και εγκατάστασης η NanoDomi® αναπτύσσει συνεχώς το δίκτυο ‘’Πιστοποιημένων συνεργατών‘’ της σε όλη την Ελληνική επικράτεια, ώστε κάποιος από εμάς να βρίσκεται πάντα κοντά σας.

Ασκληπιού 109, 11472 Αθήνα, - Τηλ.: 210 3629581 - Fax: 210 6777506 email: info@nanodomi.com, site: www.nanodomi.com


Net_Metering_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:12 μμ

Σελίδα 14

Ρεπορτάζ Net Metering - Λύσεις και προτάσεις

Το Net Metering επί… τάπητος Στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις γύρω από τον ενεργειακό συμψηφισμό, την ώρα που η ουσιαστική θέσπισή του «μοιάζει» η μόνη διέξοδος από την κρίση του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Π

αρατηρώντας τις εξελίξεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μένει κανείς με την αίσθηση μιας μεγάλης και αιφνίδιας κρίσης. Γεγονότα όπως η ξαφνική αποκλιμάκωση των εγγυημένων τιμών πώλησης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η επιβολή μέτρων αντιντάμπιγκ στα φθηνά φωτοβολταϊκά πλαίσια κινέζικης προέλευσης, αποτελούν μοναδικές συμπτώσεις που οδηγούν στη συρρίκνωση του κλάδου. Τελικά, αν μια τεχνολογία ΑΠΕ δεν αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική με όρους αγοράς, ίσως τότε δεν είναι και το κατάλληλο εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων. Η βιωσιμότητα μιας τεχνολογίας όμως, δεν καθορίζεται μόνο από τα κέντρα ερευνών που προσπαθούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αλλά και από το θεσμικό 14 Πράσινο σπίτι & κτίριο

πλαίσιο. Η εμπειρία των ΗΠΑ δείχνει ότι, θεσμικά, υπάρχει η δυνατότητα ομαλής και βιώσιμης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, με οφέλη σε επενδυτές και σε τελικούς καταναλωτές, ακόμα και πέρα από το γερμανικό μοντέλο των εγγυημένων τιμών πώλησης. Το θεσμικό πλαίσιο των ΗΠΑ βασίζεται στον ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη και είναι γνωστό ως net metering. Το net metering λοιπόν, φαίνεται ότι βρίσκεται προ των «πυλών» και στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με απάντηση του Υφυπ. ΠΕΚΑ κου Α.Παπαγεωργίου έπειτα από ερώτημα του βουλ. Ι. Μανιάτη, πριν ακόμα διορισθεί στη θέση του Υπουργού ΠΕΚΑ, το σχετικό νομοσχέδιο που εισάγει το μέτρο βρίσκεται ήδη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Με το νομοσχέδιο αυτό, αναζωπυρώνονται οι ελπίδες της αγοράς των

φωτοβολταϊκών για την επανεκκίνηση του κλάδου και τη επανασύσταση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται καθημερινά, μετά από την απότομη επιβράδυνση της αγοράς, συνέπεια των πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ. Στην πράξη όμως, αποτελεί μια επίσημη δήλωση του ΥΠΕΚΑ ότι, προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου και όχι μια ουσιαστική θέσπιση, αφού οι λεπτομέρειες εφαρμογής του θα καθορισθούν σε δεύτερη φάση, με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και αφού προηγηθεί εισήγηση του Διαχειριστή του Δικτύου και γνώμη της ΡΑΕ. Η ιστορία άλλωστε βρίθει παραδειγμάτων που η Πολιτεία έχει νομοθετήσει χωρίς αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στον κλάδο των ΑΠΕ αποτελούν οι μικρές ανεμογεννήτριες ισχύος μέχρι 50


Net_Metering_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:13 μμ

Σελίδα 15

kW, των οποίων η εγκατάσταση θεσμοθετήθηκε με τον ν.3851/2010. Τρία χρόνια μετά δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μια μικρή ανεμογεννήτρια, παρότι πολλές εκατοντάδες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Tα προβλήματα Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με το Σύνδεσμο «Ήλιος», τα κύρια προβλήματα που θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου είναι τρία: Ο ενεργειακός συμψηφισμός έχει καθιερωθεί και αναπτύσσεται διαρκώς στις ΗΠΑ

(α) Ισχυρισμοί για την περιορισμένη δυνατότητα του δικτύου να απορροφήσει περαιτέρω φωτοβολταϊκή ισχύ. Πρόσφατα, ήρθε στη δημοσιότητα από στελέχη του ΛΑΓΗΕ ο όρος Sunset Effect. Το Sunset Effect είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι γνωστές συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας πρέπει να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια φωτοβολταϊκής ισχύος που εμφανίζεται προς το τέλος της ημέρας, λόγω της δύσης του ηλίου. Το Sunset Effect δημιουργείται συνήθως τις αργίες με ηλιοφάνεια και ειδικότερα την Άνοιξη που η κατανάλωση είναι χαμηλή σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. (β) Το χαμηλό οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή, εφόσον το αποτέλεσμα του συμψηφισμού επηρεάζει εν τέλει μόνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις που επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από τη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον προμηθευτή (τις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις), περιλαμβάνει στην αξία ρεύματος και μια σειρά άλλων χρεώσεων, που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις και στην πράξη διπλασιάζουν το τελικό κόστος κάθε κιλοβατώρας σε σχέση με τη χρέωση της από τη ΔΕΗ ή τον εκάστοτε προμηθευτή. Οι χρεώσεις αυτές είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αποδίδονται στους διαχειριστές δικτύων για τη μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και στον Πάροχο Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το Ειδικό Τέλος 0,5%, το ΦΠΑ, κοκ. Αν το αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού τελικά εφαρμόζεται μόνο στις ανταγωνιστικές χρεώσεις

Η αγορά των φωτοβολταϊκών έχει ανάγκη την ουσιαστική θέσπιση του πλαισίου για το Net Metering

και οι υπόλοιπες χρεώσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται στο σύνολο της πραγματικής κατανάλωσης, το οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή θα είναι τόσο χαμηλό, που το μέτρο του ενεργειακού συμψηφισμού θα καταστεί στην πράξη ανενεργό. (γ) Το χαμηλό οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή, εφόσον ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται εντός του κύκλου καταμέτρησης, όπως προβλέπει στην παρούσα φάση το νομοσχέδιο. Από τη φύση τους, τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερη ενέργεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ανισορροπία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη στις εγκαταστάσεις που γίνονται σε στέγες, δεδομένου ότι στη χώρα μας, οι πε-

ρισσότερες στέγες έχουν ήπια κλίση. Ο τελικός καταναλωτής έχει δυο επιλογές: l Να εγκαταστήσει ένα αρκετά μεγάλο σύστημα, ώστε να μπορέσει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της χειμερινής του κατανάλωσης, γεγονός που δημιουργεί σημαντική περίσσεια που χάνεται καθιστώντας το σύστημα ασύμφορο οικονομικά l Να εγκαταστήσει ένα σχετικά μικρό σύστημα, ώστε να περιορίσει την περίσσεια που θα χάνεται, με αποτέλεσμα το συνολικό ετήσιο οικονομικό όφελος να είναι τόσο μικρό που να μην αποτελεί τελικά επαρκές κίνητρο για την εγκατάσταση του συστήματος. Και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα περιορίζει την εφαρμογή του μέτρου σε βαθμό, ώστε να καθίσταται στην πράξη επίσης ανενεργό.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 15


Net_Metering_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:13 μμ

Σελίδα 16

Ρεπορτάζ Net Metering - Λύσεις και προτάσεις Λύση για κάθε εμπόδιο Για όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δοθούν με ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, προκείμενου να επιτύχει το μέτρο. Απαιτούν, όμως, ουσιαστική πολιτική βούληση, προκειμένου να ξεπερασθούν τα εμπόδια. Πιο συγκεκριμένα: (α) Αντιμετώπιση του Sunset Effect Προφανώς, το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο στη χώρα μας. Υπάρχουν λύσεις που εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία σε άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία), όπου η λειτουργία των μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών προβλέπεται με τη χρήση ειδικών διατάξεων που περιορίζουν την ισχύ τους, όταν κρίνεται απαραίτητο από το διαχειριστή του δικτύου. Η διάρκεια του περιορισμού είναι αμελητέα, αφού η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου είναι ιδιαίτερα χαμηλή και διαρκεί 2-3 ώρες προς το τέλος της ημέρας, χρονική στιγμή που, έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπολειτουργούν. Η αναμενόμενη σταδιακή κλιμάκωση της ζήτησης για εγκαταστάσεις που λειτουργούν σε καθεστώς net metering αναμένεται να δώσει σημαντικά περιθώρια χρόνου για την τεχνική προσαρμογή των εγκαταστάσεων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Εκτός αυτού όμως, ο περιορισμός εφαρμογής του net metering στους καταναλωτές της χαμηλής τάσης, θα απέκλειε την εγκατάσταση πολύ μεγάλων συστημάτων από μεγάλους καταναλωτές της μέσης και υψηλής τάσης που μπορούν να εξαντλήσουν γρήγορα τα περιθώρια ασφάλειας του δικτύου και ταυτόχρονα θα εξασφάλιζε τη μέγιστη δυνατή διασπορά στους επωφελούμενους καταναλωτές. (β) Εφαρμογή όλων των χρεώσεων στο τελικό αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού Εφόσον υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, μπορούν να στοιχειοθετηθούν συγκεκριμένοι λόγοι που να επιτρέπουν στο νομοθέτη να θεσπίσει την εφαρμογή όλων των χρεώσεων στο τελικό αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού. Για τις χρεώσεις δικτύου μεταφοράς και δικτύου διανομής, οι μελέτες δείχνουν ότι, το ποσοστό της ηλεκτρικής

16 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ενέργειας που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο από ένα σύστημα ιδιοκατανάλωσης, κυμαίνεται από 25 έως 65%, ανάλογα με το αν η ιδιοκατανάλωση γίνεται από κατοικία ή επιχείρηση. Η ενέργεια που διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο απορροφάται άμεσα από κάποιο γειτονικό καταναλωτή που θα χρεωθεί έτσι κι αλλιώς για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι, αυτή προήλθε από μια κοντινή μονάδα παραγωγής. Το ποσό αυτό καλύπτει ξεκάθαρα το κόστος μεταφοράς και διανομής της ενέργειας που πρέπει να πιστωθεί στον ιδιοκτήτη του συστήματος που λειτουργεί σε καθεστώς net metering. Για το Ενιαίο Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων, είναι εύλογος ο ισχυρισμός ότι, οι ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων που λειτουργούν σε καθεστώς net metering, συμβάλλουν ήδη στη μείωση της εκπομπής αερίων ρύπων και συνεπώς, θα πρέπει να απαλλαγούν από την καταβολή αυτού, για την ποσότητα της ενέργειας που ιδιοκαταναλώνουν ή διοχετεύουν στο ηλεκτρικό δίκτυο, δεδομένου ότι δεν αποζημιώνονται χρηματικά γι' αυτή. Ο ίδιος ισχυρισμός είναι εξίσου εύλογος και για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, δεδομένου ότι η περίσσεια ενέργειας παρέχεται δωρεάν στο ΛΑΓΗΕ. (γ) Επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού σε ετήσια βάση Η περίσσεια που προκύπτει σε κάθε κύκλο καταμέτρησης, μπορεί να συνυπολογίζεται πιστωτικά στο συμψηφισμό του επόμενου κύκλου καταμέτρησης. Εφόσον ο καταναλωτής είναι συνεχώς πιστωτικός για 12 συνεχόμενους μήνες, το πι-

στωτικό υπόλοιπο να χάνεται υπέρ του ΛΑΓΗΕ. Μόνο έτσι θα καταστεί επωφελής η εφαρμογή του μέτρου στις καταναλώσεις μικρής κλίμακας που δεν έχουν υψηλά και σταθερά φορτία βάσης, αλλά παρουσιάζουν εποχικότητα στη ζήτηση, όπως ξενοδοχεία και αγροτικές μονάδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη σχετική διαβούλευση τα περισσότερα σχόλια πρότειναν το συμψηφισμό σε ετήσια βάση, αντί εντός του κύκλου καταμέτρησης που προτείνει το σχέδιο νόμου. Οι πιο πάνω παρεμβάσεις αντιμετωπίζουν τα προβλήματα εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού και που αναμένεται να διαπιστωθούν, τόσο από την εισήγηση του Διαχειριστή και τη γνώμη της ΡΑΕ, όσο και από την ίδια την αγορά, κατά το αρχικό χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου. Είναι προφανές ότι, για την επιτυχία του ενεργειακού συμψηφισμού, δεν αρκεί απλά η πρόθεση ή μια κοινή αντιμετώπιση του τύπου «νίπτω τας χείρας μου». Απαιτείται ουσιαστική βούληση που, τόσο η προηγούμενη, όσο και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχουν δείξει ότι διαθέτουν, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Το επιβάλλει η αγορά αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της (βλ. “EU Tracking Roadmap 2013”) προβλέπει ότι, η χώρα δεν θα μπορέσει να τηρήσει τους στόχους της το 2020, ως προς τα ποσοστά διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μόνο έτσι τα οφέλη θα διαχυθούν στην αγορά και στην κοινωνία, παρέχοντας διέξοδο στους μικρούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργώντας ανάπτυξη και απασχόληση στις μικρές επιχειρήσεις. Μένει να φανεί, αν τελικά υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση.


COMPASOLAR:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

7:22 μμ

Σελίδα 1


Afierwma_Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:36 μμ

Σελίδα 18

Εξοικονόμηση Αφιέρωμα Air Condition και οικονομία

Be c

l… και στη ζέστη!

Κλιματιστικά με χαμηλή κατανάλωση και υψηλή ενεργειακή απόδοση, είναι η σωστή απάντηση για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καύσωνα με χαμηλό κόστος.

Η

επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού συστήματος είναι ένα γεγονός που απασχολεί κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια την περίοδο του καλοκαιριού, όπου στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες φθάνουν σε ιλιγγιώδη ύψη, μεγιστοποιώντας την ανάγκη για…λίγη δροσιά. Για να προχωρήσει όμως κανείς στη σωστή επιλογή ενός κλιματιστικού, θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτά, με τις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις να κατευθύνουν πια τους καταναλωτές σε προϊόντα με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Στην αγορά των κλιματιστικών λοιπόν, έχουμε συγκεκριμένο οικολογικό σχεδιασμό, βάσει του οποίου οι συσκευές κατασκευάζονται έτσι ώστε να λειτουργούν με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι μονάδες αυτές δεν είναι μόνο φιλικές προς το περιβάλλον αλλά προσφέρουν και σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά την λειτουργία τους. Ακόμα, τα κλιματιστικά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με στόχο την ολική προστασία του περιβάλλοντος όσο αφορά στη χρήση των πρώτων υλών, στη χρήση του νερού, στις εκπομπές ρύπων, στα απόβλητα και στην ανακύκλωση. Βασικές πτυχές του κανονισμού που προβλέπει τον οικολογικό σχεδιασμό είναι ο καθορισμός του ελάχιστου επιπέδου θέρμανσης και ψύξης, ο προσδιορισμός της μέγιστου επιτρεπτού επιπέδου θορύβου, αλλά και η ενημέρωση του χρήστη για τα χαρακτηριστικά του κάθε συστήματος με την αντίστοιχη ενεργειακή ετικέτα.

18 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Ο τρόπος λειτουργίας των κλιματιστικών Η κατηγορία κλιματιστικών που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο είναι τα διαιρούμενου τύπου (split systems). Πρόκειται για αυτόνομα κλιματιστικά συστήματα που μπορούν να καλύψουν ανάγκες κυρίως οικιακών εφαρμογών κλιματισμού, ενώ σε μικρότερο βαθμό καλύπτουν ανάγκες μικρών εμπορικών εφαρμογών, ανάλογα με την ισχύ τους, ενώ συναντώνται σε ένα μεγάλο πλήθος από άποψης δυναμικότητας. Το split (σ.σ. διαίρεση) υποδεικνύει τα δύο μέρη της ψυκτικής μηχανής του συστήματος, την εσωτερική και την εξωτερική μονάδα. l Η εσωτερική μονάδα αποτελείται από τον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος ανάλογα με το αν απαιτείται θέρμανση ή ψύξη του χώρου λειτουργεί ως συμπυκνωτής ή εξατμιστής. Επιπλέον περιλαμβάνει τον ανεμιστήρα κυκλοφορίας του αέρα και το ηλεκτρικό μέρος της μονάδας, το σύστημα αυτοματισμού και τα διάφορα όργανα ελέγχου λειτουργίας. l Το εξωτερικό μέρος περιλαμβάνει τον συμπιεστή του συστήματος όπως επίσης και

ένα δεύτερο εναλλάκτη θερμότητας, τον ανεμιστήρα κυκλοφορίας του αέρα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ηλεκτρικού μέρους και αυτοματισμού. Τέτοιου είδους συστήματα εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορούν να επιτελέσουν μια σειρά άλλων λειτουργιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να λειτουργήσουν ως συστήματα αερισμού, τα οποία εξασφαλίζουν την σωστή ανανέωση του αέρα στο χώρο, αλλά και ως συστήματα μερικού ή πλήρους κλιματισμού. Στα συστήματα μερικού κλιματισμού, εκτός από την ανανέωση του αέρα, γίνεται και μικρή επεξεργασία αυτού, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον καθαρισμό και τη θέρμανση του αέρα. Αντίθετα σε ένα σύστημα πλήρους κλιματισμού οι διεργασίες είναι πολυάριθμες με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι ο καθαρισμός και η ανανέωση του αέρα, η θέρμανση/ψύξη του χώρου, η ρύθμιση της υγρασίας με ύγρανση ή αφύγρανση, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:32 μμ

Σελίδα 1


Afierwma_Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:19 μμ

Σελίδα 20

Εξοικονόμηση Αφιέρωμα Air Condition και οικονομία

Τύποι κλιματιστικών συστημάτων

Διάφορα είδη κλιματιστικών: (α) Κλιματιστικό τοίχου, (β) Τύπου Multi, (γ) Δαπέδου, (δ) Οροφής, (ε) Οροφής/Δαπέδου (στ) Τύπου Κασέτας, (ζ) Ντουλάπα κλιματισμού

Τα κλιματιστικά διαιρούμενου τύπου μπορούν να χωριστούν σε 8 μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη που είναι και η πιο διαδεδομένη είναι τα κλιματιστικά τοίχου. Τα κλιματιστικά τοίχου έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σε ευρείας κλίμακας, από πλευράς διαστάσεων, δωμάτια. Λόγω του ύψους τοποθέτησής τους, έχουν τη δυνατότητα να ψύχουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με μοντέλα που είναι τοποθετημένα στο δάπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον ψυχρό και κατ' επέκταση συναντάται σε μεγαλύτερα ύψη εντός του χώρου. Ως εκ τούτου, ο ψυχρός αέρας που εξάγεται από χαμηλά είναι δυσκολότερο να φθάσει τα υψηλότερα στρώματα του χώρου, ώστε να ψύξει το θερμό αέρα. Ο συνδυασμός πολλών μονάδων τοίχου μπορεί να οδηγήσει στη δεύτερη κατηγορία, αυτή των συστημάτων multi στη οποία περισσότερες της μιας εσωτερικές μονάδες συνδέονται με μια εξωτερική μονάδα. Η επόμενη κατηγορία είναι τα κλιματιστικά τύπου δαπέδου, όπου η μονάδα τοποθετείται στο έδαφος, και η οποία χαρακτηρίζεται από δύο μειονεκτήματα. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι, καταλαμβάνουν χρήσιμο χώρο και το δεύτερο αφορά στη ροή του αέρα κατά την περίοδο θέρμανσης. Μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών είναι τα οροφής (κρυφού και εμφανούς τύπου). Ένας συνδυασμός των

20 Πράσινο σπίτι & κτίριο

δύο παραπάνω κατηγοριών είναι και τα κλιματιστικά πολλαπλής τοποθέτησης ή αλλιώς γνωστά ως δαπέδου/οροφής τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ως επιτοίχιες μονάδες χαμηλά στο ύψος του δαπέδου ή ως μονάδες οροφής εμφανούς τύπου σε οποιοδήποτε σημείο. Μια άλλη κατηγορία κλιματιστικών είναι με κασέτες, όπου η εσωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη στο ταβάνι του δωματίου και τα οποία διαθέτουν δύο, τέσσερις εξόδους αέρα ή περιμετρικές εξόδου. Ως εκ τούτου και σε αυτήν την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψευδοροφής. Στην περίπτωση που ο χώρος που πρέπει να ψυχθεί είναι πολύ μεγάλος (όπως σε επαγγελματικούς χώρους) χρησιμοποιούνται οι ντουλάπες κλιματισμού που είναι ουσιαστικά ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο. Η τελευταία κατηγορία κλιματιστικών μονάδων είναι οι φορητές. Μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και είναι αρκετά φθηνότερες από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα, όμως λόγω της μικρής τους ισχύος δεν έχουν εφάμιλλες επιδόσεις. Ένας άλλος μεγάλος διαχωρισμός μεταξύ των κλιματιστικών περιλαμβάνει τις μονάδες σταθερών στροφών και αυτές μεταβλητού ρυθμού, γνωστές και ως inverter. Οι μονάδες Σταθερών Στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης και διαθέτουν συμπιεστές που ξεκινούν ή σταματούν την λειτουργία τους, ανάλογα με την

θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου, δηλαδή ένας θερμοστάτης ελέγχει την λειτουργία του συμπιεστή με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία. Είναι βασικό οι μονάδες σταθερών στροφών να διαθέτουν θερμοστάτη υψηλής ακρίβειας για την ελαχιστοποίηση της διακύμανσης της θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο. Στην δεύτερη κατηγορία, στην οποία μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενός κλιματιστικού, ανήκει η λειτουργία με την τεχνολογία inverter. Σε αυτή τη περίπτωση, τα κλιματιστικά μεταβάλλουν το ρυθμό λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια την κατανάλωση τους , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο. Αρχικά, αυτά τα συστήματα λειτουργούν στο μέγιστο ρυθμό, μέχρι να επιτευχθούν οι επιθυμητές συνθήκες θερμοκρασίας ή/και υγρασίας, ενώ στη συνέχεια λειτουργούν με αισθητά μειωμένο ρυθμό, με σκοπό τη διατήρηση των συνθηκών αυτών. Επιπλέον, λόγω της λειτουργίας αυτής, εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης και τη συνεχή διατήρηση σταθερών συνθηκών, ο χρήστης επωφελείται και από τα μειωμένα επίπεδα θορύβου. Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας με υψηλή ενεργειακή κλάση συνήθως είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία κινητήρων και συμπιεστών Inverter που εξασφαλίζουν άνεση και οικονομία λειτουργίας.


Afierwma_Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:20 μμ

Σελίδα 21

Η διαστασιολόγηση του συστήματος Η κύρια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη για την αγορά ενός κλιματιστικού είναι η ισχύς. Η πιο συνήθης μονάδα μέτρησης της ισχύος στα κλιματιστικά είναι τα BTU (British Thermal Unit). Για να υπολογιστεί η απαιτούμενη ισχύς του κλιματιστικού, πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά παραμέτρων με πιο σημαντικές να είναι: l Ο όγκος του χώρου που πρέπει να κλιματιστεί l Η ύπαρξη ή όχι μόνωσης στο κτίριο και ο τύπος των κουφωμάτων l Ο προσανατολισμός και ο όροφος του χώρου l Ο αναμενόμενος αριθμός ανθρώπων και η συνολική ισχύς των ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται στο χώρο

Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να επιλέγεται κλιματιστικό με πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την απαιτούμενη,

Πίνακας 1

Εύρος εμβαδού Προτεινόμενα δωματίου m2 BTU* 9 – 13

καθώς θα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με πολύ μεγάλη συχνότητα και ως αποτέλεσμα θα είναι μη αποδοτικό από πλευράς κατανάλωσης. Εμπειρικά έχει προκύψει ο πίνακας 1 που χρησιμοποιείται

για τη σωστή διαστασιολόγηση του συστήματος και την αποφυγή αγοράς υπερβολικά ή λίγο ισχυρής μονάδας.

Ενεργειακή κατάταξη Η κατανάλωση του κλιματιστικού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ονομαστική ισχύ του, αλλά και με την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει. Η Ενεργειακή Κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής. Η ταξινόμηση γίνεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, από A έως G, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την G την λιγότερη αποδοτική, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται. Συνήθως ενδείκνυται η επιλογή ενεργειακή κλάσης Α+ ή έστω Α. Η κατηγοριοποίησή τους γίνεται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνουν στο χώρο, σε σχέση με αυτό που καταναλώνουν. Για την κατάταξη των κλιματιστικών στην ενεργειακή κλάση που αντιστοιχούν, λαμβάνεται υπόψη ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε ψύξη (Seasonal Energy Efficiency Ratio, SEER), ενώ για την περίπτωση κλιματιστικών με λειτουργία θέρμανσης υπολογίζεται και ο εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (Seasonal Coefficient Of Performance-SCOP).

7.000

13 – 18

9.000

18 – 25

12.000

25 – 30

14.000

30 – 35

16.000

35 – 40

18.000

40 – 45

20.000

45 – 55

22.000

55 – 65

24.000

* 1000 BTU/h αντιστοιχούν σε 0,293kW.

Πίνακας 2

Ενεργειακή κατάταξη κλιματιστικών σε σχέση με τους δείκτες SEER και SCOP

Η τιμή του δείκτη SEER μιας κλιματιστικής μονάδας είναι η ψυκτική ισχύς κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που απαιτείται ψύξη, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SEER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να υπολογιστεί και ένα εκτιμώμενο κόστος λειτουργίας. Ομοίως, ο δείκτης SCOP υπολογίζεται από το κλάσμα της θέρμανσης που παρέχεται προς την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται. Το γεγονός ότι, ένα κλιματιστικό έχει ενεργειακή κλάση "Α" στη λειτουργία της ψύξης, δεν συνεπάγεται κατ' ανάγκη ότι, έχει και την ίδια ενεργειακή κλάση κατά

Κατηγορία

SEER

SCOP

A+++

8,50

≥ 5,10

A++

6,1 – 8,5

4,6 – 5,1

A+

5,6 – 6,1

4 – 4,6

A

5,1 – 5,6

3,4 – 4

B

4,6 – 5,1

3,1 – 3,4

C

4,1 – 4,6

2,8 – 3,1

D

3,6 – 4,1

2,5 – 2,8

E

3,1 – 3,6

2,2 – 2,5

F

2,6 – 3,1

1,9 – 2,2

G

<2,6

<1,9

τη λειτουργία της θέρμανσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ακολουθώντας την νέα κατηγοριοποίηση που ισχύει από τις αρχές του 2013, ανάλογα με το SEER και το SCOP του κλιματιστικού συστήματος κατατάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του πίνακα 2. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι τα τέλη του 2012 η ετικέτα που ήταν επιβεβλημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιείται, ήταν διαφορετική και αντί των συντελεστών SEER και SCOP χρησιμοποιούνταν οι EER και COP αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αγορά κλιματιστικού διαφορετικής ενεργειακής κατηγορίας από την επιθυμητή. Οι νέοι αυτοί δείκτες χρησιμοποιούνται Πράσινο σπίτι & κτίριο 21


Afierwma_Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:21 μμ

Σελίδα 22

Εξοικονόμηση Αφιέρωμα Air Condition και οικονομία

Τίτλος της κατασκευάστριας εταιρείας.

Μοντέλο και εμπορική ονομασία του κλιματιστικού.

Ενεργειακή κατάταξη για την λειτουργία θέρμανσης σε διάφορες κλιματικές ζώνες.

Ενεργειακή κατάταξη για την λειτουργία ψύξης.

Ψυκτική ισχύς Η ψυκτική ικανότητα της συσκευής σε kW κατά τη λειτουργία ψύξης σε πλήρες φορτίο.

Ισχύς ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση για διάφορες κλιματικές ζώνες. Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση για διάφορες κλιματικές ζώνες.

Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε ψύξη. Ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ενέργειας που υπολογίζεται με βάση την ισχύ εισόδου, πολλαπλασιασμένη με τον ετήσιο μέσο όρο 500 ωρών λειτουργίας ψύξης υπό πλήρες φορτίο.

Ενδεικτική ετήσια κατανάλωση ενέργειας που υπολογίζεται με βάση την ισχύ εισόδου, πολλαπλασιασμένη με τον ετήσιο μέσο όρο 500 ωρών λειτουργίας θέρμανσης υπό πλήρες φορτίο, για διάφορες κλιματικές ζώνες.

Επίπεδο θορύβου εσωτερικής μονάδας.

Χάρτης Κλιματικών ζωνών Επίπεδο θορύβου εξωτερικής μονάδας.

καθώς μπορούν να δώσουν μια πιο ακριβή εκτίμηση της πραγματικής απόδοσης του κλιματιστικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και στο τρόπο με τον οποίο γίνεται ο προσδιορισμός της απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του COP προσδιορίζει την απόδοση μίας συσκευής σε ένα σημείο μέτρησης: +7°C εξωτερικά, 20°C εσωτερικά, με το συμπιεστή υπό πλήρες φορτίο. Αντίθετα, για τον υπολογισμό της τιμής του SCOP χρησιμοποιείται η εποχιακή απόδοση μίας συσκευής θεωρώντας 5 σημεία μέτρησης: -10°C, -7°C, +2°C, +7°C, +12°C εξωτερικά, 20°C εσωτερικά, διαφο22 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρετικές ταχύτητες συμπιεστή (υπό πλήρες φορτίο και υπό μερικό φορτίο), η βοηθητική κατανάλωση (κλειστός θερμοστάτης, κλειστή συσκευή), αλλά και οι συνθήκες θερμοκρασίας (αριθμός ωρών ανά εξωτερική θερμοκρασία) ανάλογα με την κλιματική ζώνη. Η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης σήμερα εκτείνεται από το A μέχρι το G, ενώ μέχρι τις αρχές του 2019, θα έχουν σταδιακά εξαλειφθεί οι κατηγορίες E, F και G, ενώ ταυτόχρονα θα εδραιωθούν οι κατηγορίες Α+++ μέχρι Α+. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, ήδη στην αγορά κυκλοφορούν κλιματιστικά με ενεργειακή απόδοση με-

γαλύτερη από Α++. Να σημειωθεί ότι, η επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α+ και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορεί να επιφέρουν εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 50% σε σχέση με μια συμβατική μονάδα σταθερών στροφών και Ενεργειακής Κλάσης Β. Ο δείκτης SCOP για τη λειτουργία θέρμανσης υπολογίζεται ανάλογα με την κλιματική ζώνη, λαμβάνοντας υπόψη τρεις διαφορετικούς τύπους κλίματος. Η μορφή της ετικέτας ενεργειακής απόδοσης ενός κλιματιστικού φαίνεται στο επόμενο σχήμα.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:34 μμ

Σελίδα 1


Afierwma_Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

10:46 μμ

Σελίδα 24

Εξοικονόμηση Αφιέρωμα Air Condition και οικονομία Τα είδη των Φίλτρων Μια τελευταία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Οι νεώτερες τεχνολογίες φίλτρων μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνολογίες για το αυτοκαθαρισμό τους, την συνδυασμένη απομάκρυνση οσμών με χρήση καταλυτών και μικροβιολογικών παραγόντων, όπως βακτήρια με χρήση αντιαλλεργικών φίλτρων. Επιπλέον ο αυτοκαθαρισμός και ιδιαίτερα η καταπολέμηση μικροβιολογικών παραγόντων στα κλιματιστικά μπορεί να γίνει σε μερικά μοντέλα με τη χρήση όζοντος. Επιπλέον, κάποιες κλιματιστικές μονάδες μπορεί να περιέχουν ιονιστές και συ-

σκευές ρύθμισης της υγρασίας στο χώρο (αφυγραντήρες/υγραντήρες). Ο ιονιστής αποτελεί μια μετεξέλιξη των κλασσικών φίλτρων και αποτελούνται από φίλτρα προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, στα οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά πεδία που απελευθερώνουν θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα τα οποία εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατούνται οσμές αιωρούμενα σωματίδια και σκόνη. Σε κάθε περίπτωση για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιπλέον συστήνεται μια φορά ετησίως να γίνεται και συντήρηση του κλιματιστικού για λόγους υγιεινής και

Τυπικό φίλτρο κατακράτησης σκόνης/ αιωρούμενων σωματιδίων.

οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση μέχρι και 40%, επαναφορά της αρχικής απόδοσης του κλιματιστικού, αλλά αποφυγή ζημιών λόγω εκτεταμένης φθοράς.

Εξοικονόμηση Ενέργειας Αισθητήρας για τον έλεγχο ύπαρξης ανθρώπου στον κλιματιζόμενο χώρο

Με την είσοδο νέων τεχνολογιών στα κλιματιστικά μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε με τα κλιματιστικά τύπου inverter τα οποία πλέον έχουν γίνει σχεδόν ο κανόνας παρά η εξαίρεση στην αγορά. Επιπλέον αυτών έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνολογίες με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση τα κατανάλωσης. Νέα μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν λειτουργίες ασύρματου χειρισμού μέσω WiFi που μπορεί αφενός μεν να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς πλέον ο χρήστης θα το ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο, αφετέρου δε να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη από το προϊόν καθώς μπορεί να διαχειριστεί τη λειτουργία του συστήματος με απομακρυσμένο έλεγχο, ώστε, όταν για παράδειγμα φτάσει στο χώρο αυτό, να έχει την ενδεδειγμένη θερμοκρασία,

24 Πράσινο σπίτι & κτίριο

αποφεύγοντας όμως τις σπατάλες. Μια άλλη τεχνολογία που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει και την ικανοποίηση του χρήστη είναι αυτή των αισθητήρων. Οι αισθητήρες μπορούν να έχουν διττή χρήση. Σε κάθε περίπτωση ελέγχουν αν στο χώρο υπάρχουν άνθρωποι. Σε περίπτωση που κανείς δεν βρίσκεται στο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα τότε μπαίνει σε λειτουργία ένα ειδικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Αντίθετα άμα στο χώρο υπάρχει κάποιος άνθρωπος τότε ρυθμίζεται η λειτουργία του κλιματιστικού έτσι ώστε να μην στέλνει το ρεύμα κρύου/ζεστού αέρα πάνω στο χρήστη. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η άνεση του χρήστη και κατά συνέπεια μειώνεται η επιθυμία του να αυξομειώνει συνεχώς την θερμοκρασία του κλιματιστικού και

κατά συνέπεια να μειώνει τον συντελεστή απόδοσης του συστήματος. Αντίστοιχα με την παραπάνω τεχνολογία λειτουργεί και το νυχτερινό πρόγραμμα, στο οποίο εξοικονομείται ενέργεια από την υπερβολική θέρμανση/ψύξη, αλλά επιπλέον οι χρήστες επωφελούνται και από τη μείωση του θορύβου κατά τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος αυτού. Τέλος στην εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσουν και συσκευές που περιλαμβάνονται σε μερικά κλιματιστικά και καταγράφουν την ενέργεια που έχει καταναλωθεί από το κλιματιστικό. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης γνωρίζει την ενέργεια που καταναλώνεται και τη συμπεριφορά του κλιματιστικού σε διάφορες συνθήκες και κατά συνέπεια, ευαισθητοποιείται και επιζητεί τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:36 μμ

Σελίδα 1


Afierwma_Klimatistika:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:29 μμ

Σελίδα 26

Εξοικονόμηση Αφιέρωμα Air Condition και οικονομία ΤΟP 10 TIPS Για τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του κλιματιστικού, καλό είναι να απευθύνεται κανείς σε έναν επαγγελματία, που θα επιλέξει το κατάλληλο air conditioner για το χώρο και τις ανάγκες του καθενός. Ένας καταναλωτής πάντως θα πρέπει να γνωρίζει και τα εξής: 1. Στα κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter με ετικέτα ενεργειακής κλάσης Α και πάνω, προσφέρει την καλύτερη απόδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία. 2. Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου. 3. Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιερό μέρος, προσφέρει αυτόματα οικονομία περίπου 5%. 4. Όπου υπάρχει η επιλογή του ανιχνευτή κίνησης, η χρήση του παρέχει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία stand by κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό άνω των 20 λεπτών. 5. Η καθαρότητα των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος. 6. Η τοποθέτηση εμποδίων μπροστά σε μία εσωτερική μονάδα, δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού. 7. Για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. 8. Τα κλιματιστικά split systems έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως συστήματα αερισμού. 9. Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες θερμότητας, είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον αισθητήρα με τη ζέστη που εκπέμπουν. 10. Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον κλιματιζόμενο αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες.

Για να είστε... διαβασμένοι l BTU:

Μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο Αγγλοσαξωνικό Σύστημα Μέτρησης. BTU = British Thermal Unit = Βρετανική Θερμική Μονάδα. 1000 BTU αντιστοιχούν σε 0,293kWh.

l Βαθμός

ενεργειακής απόδοσης σε ψύξη (ΕΕR): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης EER- Energy Efficiency Ratio- της συσκευής κατά τη λειτουργία ψύξης υπό πλήρες φορτίο, είναι ο λόγος της αποδιδόμενης ψύξης προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του λόγου, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή.

l Βαθμός

ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (COP): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης COP -Coefficient Of Performance- Είναι ο λόγος της αποδιδόμενης θερμότητας προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Όσο μεγαλύτερος ο COP, τόσο πιο αποδοτικό είναι το προϊόν.

l Ενεργειακή

κλάση: Ενεργειακή κλάση ή Κατηγορία. Κυμαίνεται από Α+++ έως G. Σύστημα σήμανσης της Ενεργειακής απόδοσης των Οικιακών συσκευών για την εύκολη και γρήγορη αξιολόγηση μιας συσκευής από τους καταναλωτές. Η κατηγορία Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κατηγορία G η λιγότερο. Η σήμανση είναι υποχρεωτική για όλες τις συσκευές που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

l Ιονιστής:

State of Arte Η τάση θέλει τα κλιματιστικά να λειτουργούν πλέον και ως έργα τέχνης (state of art), καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης ενός δωματίου και ως εκ τούτου πολλές εταιρείες έχουν στραφεί και προς τη βελτίωση της σχεδίασης ενός συστήματος.

26 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ο ιονιστής χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πεδία απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια

l Inverter:

Η λειτουργία inverter, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού, τροποποιώντας τη συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης ή την έντασή του. Έτσι εξασφαλίζεται ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή. Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Όταν η

θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από την ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με την μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας την γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας. l Multi

Split: Πρόκειται για κλιματιστικά και συσκευές θέρμανσης που εξοικονομούν ενέργεια σε σημαντικά ποσοστά. Χρησιμοποιούν δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες που είναι τοποθετημένες σε ξεχωριστούς χώρους, προκειμένου να ελέγχουν τη θερμοκρασία μεμονωμένα και με ακρίβεια.

l SCOP:

Seasonal Coefficient of Performance. Είναι η θερμική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται θέρμανση, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SCOP, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

l SEER:

Seasonal Enenrgy Efficiency Ratio. Είναι η ψυκτική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται ψύξη, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SEER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

l Σταθερών

στροφών κλιματιστικά: Οι μονάδες Σταθερών Στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης και διαθέτουν συμπιεστές που ξεκινούν ή σταματούν την λειτουργία τους, ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου, δηλαδή ένας θερμοστάτης ελέγχει την λειτουργία του συμπιεστή με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία.

l Wi-Fi:

Γνωστά και ως τοπικά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης. Με αυτήν την τεχνολογία οι χρήστες μπορούν να συνδέονται μέσω διαδικτύου αλλά και με ασύρματες συσκευές, σε μια δεδομένη περιοχή.


SIOKOS_protasi aforas:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:02 μμ

Σελίδα 27

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τα κορυφαία προϊόντα για κλιματισμό και θέρμανση με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις φθηνότερες τιμές της αγοράς Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με την υπογραφή των μεγαλύτερων κατασκευαστών της αγοράς.

Νέα Εποχή στην Ενέργεια, στο design και στην Οικονομία Επιλέξτε το ιδανικό κλιματιστικό για εσάς

DC INVERTER A+++ warm

Η εταιρεία Siokos Professional Solution βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του καταναλωτή, προσφέροντάς του ένα μεγάλο φάσμα επιλογών για να διαλέξει ο ίδιος το κατάλληλο προϊόν για την πλήρη κάλυψη των προσωπικών του αναγκών.

Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.siokos.com.gr

Για οικονομία στη θέρμανση έως 75%... Η Siokos Professional Solution έχει επιλέξει τις πλέον αξιόπιστες Αντλίες Θερμότητας Υψηλών και Χαμηλών Θερμοκρασιών, που μπορούν να θερμάνουν αποτελεσματικά το σπίτι σας, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης έως και 80% σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης πετρελαίου.

Η

Εταιρεία Siokos Professional Solution είναι μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 με αντικείμενο την Μελέτη, Εγκατάσταση και Service κλιματιστικών μηχανημάτων. Συγχρόνως επέκτεινε τη δραστηριότητά της στο τομέα αντλίες θερμότητας. Διαθέτουμε μια πλούσια γκάμα από προϊόντα, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα και μπορούμε να προσφέρουμε αξιόπιστες, ολοκληρωμένες και οικονομικές προτάσεις σε οποιοδήποτε θέμα κλιματισμού. Το έμπειρο προσωπικό μας είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Η εταιρεία είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιαδήποτε ζήτηση από πλευράς όγκου, εξυπηρετώντας πελάτες σε όλη την Ελλάδα.

Σιώκος Γεώργιος Συγκρότημα Νεφέλη κτίριο Γ΄- Εύοσμος Τ.Θ.3120, Τ.Κ.56224 Τηλ.: 2310 600 078, Fax.: 2310 686 068 E-mail: info@siokos.com.gr, Site: www.siokos.com.gr Πράσινο σπίτι & κτίριο 27


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

ΑΦΙΕΡΩΜΑ KΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ / AIR C0NDITIONS

106

Απόδοση ισχύος στην Θέρμανση (σε BTU/h)

8000

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

ναι

Ενεργειακή Κλάση στην Ψύξη

όχι

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε Ψύξη (SEER)

τοίχος (χαμηλά)

Κατανάλωση ισχύος στην Ψύξη (kW)

Τεχνολογίας Ιnverter

εσωτερικού χώρου

Απόδοση ισχύος στην Ψύξη (σε BTU/h)

Τοποθέτηση εσωτερικής μονάδας

Κατηγορία Αir Condtion

Ιταλία

Χώρα Παραγωγής

Μοντέλο

Κατασκευαστής/Μάρκα

ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα μοντέλα της ελληνικής αγοράς με πληροφορίες: l ΤΕΧΝΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ l ΑΠΌΔΟΣΗ l ΕΓΓΥΉΣΕΙΣ l ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΚΛΆΣΗ

Λειτουργία Ψύξης & Θέρμανσης

ΠΙΝΑΚΕΣ

2,53

Α+

-10~+48

9000

ERGON EQUIPMENT, 2106049420, www.ergon.com.gr AERTESI

ASSOLO

ECOFER, 210-6715510, www.ecofer.gr ARGO

X2I 35 H

Kίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9200

168

5,6

Α+

21 ~ +48

9550

ARGO

X2I 35 H

Kίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

201

6,1

Α++

21 ~ +48

13650

ARGO

X2I 52 H

Kίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

18000

325

5,6

Α+

21 ~ +48

19800

ARGO

X2I 64 H

Kίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22000

439

5,1

Α

21 ~ +48

24000

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Α.Ε., Τηλ. 2310850107-8, www.morris.gr F&U

PA-92

-

μονομπλόκ

φορητό

-

ναι

9000

9000

-

A

-

9000

F&U

PA-120

-

μονομπλόκ

φορητό

-

ναι

12000

12000

-

A

-

12000

NIPPON D.MAVROGENIS S.A, 2310 477200, www.nipponsa.gr GREE

GRS 101 EI/JSH-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8600

520

7,5

Α++

-7~+43

11900

GREE

GRS 101 EI/JCD-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8900

870

5,6

Α+

+5~+43

10300

GREE

GRS 101 EI/JCC-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9200

870

5,6

Α+

+5~+43

9560

GREE

GRS 121 EI/JCD-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11950

1150

5,1

Α

+5~+43

12980

GREE

GRS 121 EI/JCC-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11950

1170

6,1

Α++

+5~+43

13650

GREE

GRS 121 EI/JSH-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

900

7,0

Α++

-7~+43

13000

GREE

GRS 181 EI/JSH-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

18000

1510

6,1

Α++

-15~+43

19100

GREE

GRS 181 EI/JCD-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

18000

1600

5,4

Α

+5~+43

19000

GREE

GRS 181 EI/JCC-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

18000

1625

5,6

Α+

+5~+43

19800

GREE

GRS 241 EI/JCD-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22000

2180

5,1

Α

+5~+43

23900

GREE

GRS 241 EI/JCC-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22000

2180

5,1

Α

+5~+43

23900

GREE

GRS 241 EI/JSH-N2

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

23900

2000

6,1

Α++

-15~+43

25900

ΓΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΕ, 210 5386400, www.gedsa.gr HISENSE

AS-09UR4SVGSA (G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8.871 (5.459-10.236)

142(*)

6,4

Α++

18~43

9.554 (5.459-10.236)

HISENSE

AS-09UR4SVNNK3 (G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8.871 (5.459-11.260))

169(*)

5,4

A

21~43

9.554 (5.459-10.236)

HISENSE

AS-12UR4SVGSA4 (G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11.942 (5.459-13.648)

201 (*)

6,1

Α++

18~43

13.307 (5.459-13.989)

HISENSE

AS12UR4SVGNK3(G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11.942 (5.459-13.648)

219 (*)

5,6

A+

21~43

13.307 (5.459-13.989)

HISENSE

AS-18UR4SFVSA4 (G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17.060 (6.141-19.790)

287 (*)

6,1

A++

18~43

17.742 (5.800-22.178)

HISENSE

AS18UR4SFVNK3(G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17.060 (8.530-19.619)

313 (*)

5,6

A+

21~43

18.084 (7.677-21.325)

HISENSE

AS24UR4SLJNK3(G/W)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22.519 (7.848-24.908)

444 (*)

5,2

A

21~43

23.202 (7.848-27.296)

(*) Η Κατανάλωση Ισχύος Ψύξης / Θέρμανσης αναφέρεται σε ετήσια βάση. (**)2 χρόνια για τα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη και 5 για το συμπιεστή. (***) Στάθμη θορύβου βάσει Ηχητικής Ισχύος HITACHI DIGITAL MEDIA GROUP, Τηλ. 21068537200, www.hitachi.gr HITACHI

PREMIUM RAC18-PSA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

1.706-9.556

85 (*)

7,4

Α++

-

2047-16382

HITACHI

PREMIUM RAC25-PSA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

1.706-11.604

103 (*)

8,5

Α+++

-

2047-19795

HITACHI

PREMIUM RAC35-PSA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

1706-13993

144 (*)

8,5

Α+++

-

2047-22525

HITACHI

STANDARD RAS-S10HA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

3072-10580

151 (*)

5,8

A+

-

3072-15017

HITACHI

«E» RAS-E10HAG

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

3072-10580

151 (*)

5,8

A+

-

3072-15017

HITACHI

STANDARD RAS-S14HA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

3072-13652

210 (*)

5,9

A+

-

3072-17065

HITACHI

«E» RAS-E14HAG

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

3072-13652

210 (*)

5,9

A+

-

3072-17065

HITACHI

PERFORMANCE RAK-50PPA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

3072-17747

290 (*)

6,1

A++

-

3072-27645

HITACHI

PERFORMANCE RAK-60PPA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

3072-22184

350 (*)

6

A+

-

3072-29010

HITACHI

PERFORMANCE RAK-70PPA

-

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

5119-27304

360 (*)

6,8

A++

-

5119-31399

(*) Ετήσια κατανάλωση kWh/έτος. (**) Ετήσια κατανάλωση kWh/έτος με πόλη αναφοράς Αθήνα

28 Πράσινο σπίτι & κτίριο

PINAKES_klimatistika.indd 28

5/7/2013 8:07:33 µµ


Ψυκτικό Υγρό

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος

Διαστάσεις εσωτερικής μονάδας πλάτος*ύψος*βάθος (σε mm)

Βάρος εσωτερικής μονάδας (σε kg)

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Τηλεχειρισμός

Χρονοδιακόπτης λειτουργίας

Κατεύθυνση ροής αέρα με τηλεχειρισμό

Αυτόματη λειτουργία ύπνου

Λειτουργία ρύθμισης υγρασίας

Λειτουργία ιονισμού

Αντιμικροβιακό φίλτρο

Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας με αισθητήρα χώρου

Λειτουργία απομακρυσμένου ελέγχου online

Λειτουργία αυτοδιαγνωστικού συστήματος βλαβών

Λειτουργία ελέγχου ενέργειας

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

B

R410A

μονοφασική

930*550*230

45

41-47

-

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

3

3,8

Α

R410A

μονοφασική

845*275*210

9

38

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

2

4

A+

R410A

μονοφασική

845*275*210

9

46

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

2

1.658

3,8

A

R410A

μονοφασική

940*298*200

13

45

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

2

2.137

3,8

A

R410A

μονοφασική

1.007*315*219

14

49

68

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

2

-

-

Α

R410A

-

-

-

54

-

ναι

-

-

-

ναι

-

ναι

-

-

-

-

-

-

-

Α

R410A

-

-

-

56

-

ναι

-

-

-

ναι

-

ναι

-

-

-

-

-

565

5,1

Α+++

R410A

μονοφασική

866*292*209

11

21

48

ναι

ναι

3D

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

10

900

4,4

Α+

R410A

μονοφασική

770*283*201

8

24

51

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

900

5,1

Α+++

R410A

μονοφασική

845*275*180

9

28

51

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

1100

4,2

Α+

R410A

μονοφασική

770*283*201

9

25

53

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

1200

5,1

Α+++

R410A

μονοφασική

845*275*180

9

30

53

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

895

5,1

Α+++

R410A

μονοφασική

866*292*209

11

22

48

ναι

ναι

3D

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

10

1600

4,6

Α++

R410A

μονοφασική

1018*319*230

15

30

56

ναι

ναι

3D

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

10

1750

4,6

Α++

R410A

μονοφασική

865*305*215

12

35

55

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

1760

4,5

Α+

R410A

μονοφασική

940*298*200

13

35

56

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

2220

4,6

Α++

R410A

μονοφασική

1007*315*219

14

37

58

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

2220

4,7

Α++

R410A

μονοφασική

1007*315*219

14

39

58

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

10

2170

4,6

Α++

R410A

μονοφασική

1178*326*264

18

36

56

ναι

ναι

3D

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

10

958 (*)

3,8 (3)

Α (4)

R410A

1-220~240V50

820*270*215

8.5

54/49/44

64

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

R410A

1-220~240V50

750*250*190

7,5

54/49/44

64

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

820*270*215

8.5

54/49/44

64

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

Κατανάλωση ισχύος στην Θέρμανση (kW)

Ενεργειακή Κλάση στην Θέρμανση

36)

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε Θέρμανση (SCOP)

36)

2,9

950

1.032 1.120

1071 (*)

3,4 (3)

Α (4)

89)

1289 (*)

3,8 (3)

Α (4)

R410A

1-220~240V50

89)

1524 (*)

3,4 (3)

Α (4)

R410A

1-220~240V50

820*270*210

8.5

59/49/44

65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

R410A

1-220~240V50

920*313*226

11

60/55/50

65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

R410A

1-220~240V50

920*313*226

12

60/55/50

65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

1035*313*220

13

63/57/52

69

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2/5 (**)

78)

25)

96)

1768 (*) 2059 (*)

3,8 (3) 3,4 (3)

Α (4) Α (4)

2759 (*)

3.4 (3)

Α (4)

R410A

1-220~240V50

270 (**)

5,4

Α+++

-

μονοφασική

766*295*258

12

22~40

46

ναι

ναι

-

-

ναι

ναι

ναι

ναι

-

-

-

-

345 (**)

5,9

Α+++

-

μονοφασική

766*295*258

12

22~42

48

ναι

ναι

-

-

ναι

ναι

ναι

ναι

-

-

-

-

386 (**)

5,9

Α+++

-

μονοφασική

766*295*258

12

22~44

49

ναι

ναι

-

-

ναι

ναι

ναι

ναι

-

-

-

-

358 (**)

5,2

Α+++

-

μονοφασική

780*280*210

7,5

22~40

48

ναι

ναι

-

-

ναι

-

ναι

όχι

-

-

-

-

358 (**)

5,2

Α+++

-

μονοφασική

780*280*210

7,5

22~40

48

ναι

ναι

-

-

ναι

-

-

όχι

-

-

-

-

416 (**)

5,2

Α+++

-

μονοφασική

780*280*210

7,5

25~43

49

ναι

ναι

-

-

ναι

-

ναι

όχι

-

-

-

-

416 (**)

5,2

Α+++

-

μονοφασική

780*280*210

7,5

25~43

49

ναι

ναι

-

-

ναι

-

-

όχι

-

-

-

-

690 (**)

5,2

Α+++

-

μονοφασική

790*300*230

10

24~47

65

ναι

ναι

-

-

ναι

-

ναι

όχι

-

-

-

-

700 (**)

5

Α++

-

μονοφασική

1030*295*207

12

30~48

66

ναι

ναι

-

-

ναι

-

ναι

όχι

-

-

-

-

880 (**)

5,6

Α+++

-

μονοφασική

1150*333*245

15

30~47

67

ναι

ναι

-

-

ναι

-

ναι

όχι

-

-

-

-

Πράσινο σπίτι & κτίριο 29

PINAKES_klimatistika.indd 29

5/7/2013 6:26:13 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

Λειτουργία Ψύξης & Θέρμανσης

Απόδοση ισχύος στην Ψύξη (σε BTU/h)

Κατανάλωση ισχύος στην Ψύξη (kW)

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε Ψύξη (SEER)

Ενεργειακή Κλάση στην Ψύξη

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8871

720

6,4

A++

21-43

9383

E2V-09

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8871

870

5,6

A+

21-43

10236

INVENTOR

B2V-09

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9212

870

5,6

A+++

21-43

9554

INVENTOR

C2V-09

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9212

870

5,6

A+++

21-43

9554

INVENTOR

A2V-12

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11942

1100

6,4

A++

21-43

12454

INVENTOR

B2V-12

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11942

1170

6,1

A+++

21-43

13648

INVENTOR

C2V-12

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11942

1170

6,1

A+++

21-43

13648

INVENTOR

E2V-12

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11942

1150

5,1

A+

21-43

12966

INVENTOR

A2V-18

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17998

1620

5,6

A+

21-43

17998

INVENTOR

B2V-18

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17998

1625

5,6

A+

21-43

19790

INVENTOR

C2V-18

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17998

1625

5,6

A+

21-43

19790

INVENTOR

E2V-18

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17998

1600

5,4

A++

21-43

19005

INVENTOR

A2V-24

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22007

1940

5,8

A+

21-43

22007

INVENTOR

B2V-24

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22007

2180

5,1

A++

21-43

23884

INVENTOR

C2V-24

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22007

2180

5,1

A++

21-43

23884

INVENTOR

E2V-24

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22007

2180

5,1

A++

21-43

23884

Απόδοση ισχύος στην Θέρμανση (σε BTU/h)

Τεχνολογίας Ιnverter

A2V-09

INVENTOR

Χώρα Παραγωγής

INVENTOR

Μοντέλο

Τοποθέτηση εσωτερικής μονάδας

Κατηγορία Αir Condtion

Κατασκευαστής/Μάρκα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ KΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ / AIR C0NDITIONS

Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε., Τηλ. 2113003300 , www.inventor.ac

LG ELECTRONICS HELLAS S.A. , Τηλ. 2104800500, www.lg.com/gr/b2b LG ELECTRONICS

Η09ΑΚ

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8500

450

9,1

A+++

-10~+48

10900

LG ELECTRONICS

A09RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8500

600

5,8

Α+

-10~+48

10900

LG ELECTRONICS

D09AK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8500

550

6,2

Α++

-10~+48

10900

LG ELECTRONICS

P09RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8500

600

5,8

Α+

-10~+48

10900

LG ELECTRONICS

E09EK

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8500

670

5,5

Α

-10~+48

10900

LG ELECTRONICS

CT09NR2

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

8500

750

5,11

A

-10~+43

10240

LG ELECTRONICS

CB9LN12

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

8500

700

5,11

A

-10~+43

10920

LG ELECTRONICS

CV09NE2

Κορέα

διαιρούμενου

δαπέδου/οροφής

ναι

ναι

8500

750

5,11

A

-10~+43

10240

LG ELECTRONICS

CQ09NA0

Κορέα

διαιρούμενου

κονσόλα δαπέδου

ναι

ναι

8870

640

5,11

A

-10~+43

10580

LG ELECTRONICS

G09PK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9200

700

5,3

Α

-10~+48

12000

LG ELECTRONICS

CV12NE2

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής/οροφής

ναι

ναι

11260

1090

5,31

A

-10~+43

12970

LG ELECTRONICS

CT12NR2

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

11600

1060

5,61

A+

-10~+43

13650

LG ELECTRONICS

CB12LN22

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

11600

1000

5,61

A+

-10~+43

13650

LG ELECTRONICS

UV12HNJ1

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

11940

1030

5,31

A

-10~+48

13650

LG ELECTRONICS

C12NA0

Κορέα

διαιρούμενου

κονσόλα δαπέδου

ναι

ναι

11945

1060

5,31

A

-10~+43

13650

LG ELECTRONICS

Η12ΑΚ

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

760

8,9

A+++

-10~+48

13650

LG ELECTRONICS

G12PK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

1060

5,3

Α

-10~+48

13650

LG ELECTRONICS

A12RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

1010

5,7

Α+

-10~+48

13650

LG ELECTRONICS

D12AK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

880

6,1

Α++

-10~+48

13650

LG ELECTRONICS

P12RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

1010

5,6

Α+

-10~+48

13650

LG ELECTRONICS

E12EK

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000

1080

5,4

Α

-10~+48

13000

LG ELECTRONICS

UT12HNP1

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

12000

990

6,11

Α++

-10~+48

14330

LG ELECTRONICS

CV18NJ2

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

16380

1410

5,11

A

-15~+48

17060

LG ELECTRONICS

UT18HNP1

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

17000

1350

5,81

Α+

-10~+48

18770

LG ELECTRONICS

UB18HNG1

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

17000

1350

5,31

Α

-10~+48

20480

LG ELECTRONICS

UV18HNJ1

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

17060

1310

5,21

A

-10~+48

18430

LG ELECTRONICS

A18RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17750

1500

5,7

Α+

-10~+48

21500

LG ELECTRONICS

D18AK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17750

1500

5,7

Α+

-10~+48

21500

LG ELECTRONICS

P18RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17750

1500

5,7

Α+

-10~+48

21500

LG ELECTRONICS

MU3M19UE2

Κορέα

multi

-

ναι

ναι

18000

1300

6,1

A++

-10~+48

21500

LG ELECTRONICS

UV21HNK1

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

20470

1600

5,31

A

-10~+48

23890

LG ELECTRONICS

UT21HNN1

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

20480

1530

5,81

Α+

-10~+48

23890

LG ELECTRONICS

UB21HNG1

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

20480

1730

5,61

Α+

-10~+48

23890

LG ELECTRONICS

UT24NN1

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

23890

1920

5,81

Α+

-10~+48

27300

LG ELECTRONICS

UV24HNK1

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

23890

1940

5,31

A

-10~+48

26280

LG ELECTRONICS

CV24NJ2

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

23890

2180

5,51

A

-15~+48

25930

LG ELECTRONICS

MU4M25U42

Κορέα

multi

-

ναι

ναι

23890

2000

6,1

A++

-10~+48

28670

LG ELECTRONICS

P24RK

Κορέα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

24000

2190

5,9

Α+

-10~+48

28800

LG ELECTRONICS

CT24NP2

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

24230

1920

6,11

A++

-15~+48

27300

LG ELECTRONICS

UB24HNG1

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

24230

2090

5,61

Α+

-10~+48

27300

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο

PINAKES_klimatistika.indd 30

5/7/2013 8:08:30 µµ


Κατανάλωση ισχύος στην Θέρμανση (kW)

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε Θέρμανση (SCOP)

Ενεργειακή Κλάση στην Θέρμανση

Ψυκτικό Υγρό

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος

Διαστάσεις εσωτερικής μονάδας πλάτος*ύψος*βάθος (σε mm)

Βάρος εσωτερικής μονάδας (σε kg)

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Τηλεχειρισμός

Χρονοδιακόπτης λειτουργίας

Κατεύθυνση ροής αέρα με τηλεχειρισμό

Αυτόματη λειτουργία ύπνου

Λειτουργία ρύθμισης υγρασίας

Λειτουργία ιονισμού

Αντιμικροβιακό φίλτρο

Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας με αισθητήρα χώρου

Λειτουργία απομακρυσμένου ελέγχου online

Λειτουργία αυτοδιαγνωστικού συστήματος βλαβών

Λειτουργία ελέγχου ενέργειας

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

720

4,6

A++

R410A

μονοφασική

845*275*180

10

33

50

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

*10/5

900

4,4

A+

R410A

μονοφασική

770*283*201

8

24

51

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

900

5,1

A+++

R410A

μονοφασική

845*275*180

9

28

51

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

900

5,1

A+++

R410A

μονοφασική

845*275*180

9

28

51

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1100

4,6

A++

R410A

μονοφασική

845*275*180

10

36

55

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1200

5,1

A+++

R410A

μονοφασική

845*275*180

9

36

53

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1200

5,1

A+++

R410A

μονοφασική

845*275*180

9

36

53

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1100

4,2

A+

R410A

μονοφασική

770*283*201

9

25

53

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1600

4,2

A+

R410A

μονοφασική

945*298*208

13

33

56

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1760

4,5

A+

R410A

μονοφασική

940*298*200

13

35

56

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1760

4,5

A+

R410A

μονοφασική

940*298*200

13

35

56

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1750

4,6

A++

R410A

μονοφασική

865*305*215

12

35

55

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

1910

4

A+

R410A

μονοφασική

1018*315*223

15,5

37

58

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

*10/5

2220

4,7

A++

R410A

μονοφασική

1007*315*219

14

39

58

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

2220

4,7

A++

R410A

μονοφασική

1007*315*219

14

39

58

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

2220

4,6

A++

R410A

μονοφασική

1007*315*219

14,5

44

58

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

*10/5

«* 10 για τον συμπιεστή/ 5 για τα υπόλοιπα μέρη» 570

5,2

A+++

R410A

μονοφασική

875*295*235

13

17

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

770

3,4

Α

R410A

μονοφασική

885*285*205

15

19

47

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

700

3,2

Α+

R410A

μονοφασική

885*285*210

15

19

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

770

3,4

Α

R410A

μονοφασική

885*285*210

15

19

47

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

840

3,4

Α

R410A

μονοφασική

885*285*210

15

20

47

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

810

3,81

Α

R410A

μονοφασική

570*214*570

14

30

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

900

3,81

Α

R410A

μονοφασική

700*190*700

17,5

23

47

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

830

3,51

Α

R410A

μονοφασική

900*490*200

13,7

32

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

740

3,81

Α

R410A

μονοφασική

700*600*210

14

27

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

930

3,5

Α

R410A

μονοφασική

600*600*146

15

23

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1180

3,61

Α

R410A

μονοφασική

900*490*200

13,7

31

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1100

3,91

Α

R410A

μονοφασική

570*214*570

14

32

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1000

3,81

Α

R410A

μονοφασική

900*190*700

23

27

47

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1050

4,01

Α+

R410A

μονοφασική

950*650*220

24,6

39

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1080

3,81

Α

R410A

μονοφασική

700*600*210

14

27

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

740

5,1

A+++

R410A

μονοφασική

875*295*235

13

17

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1100

3,4

Α

R410A

μονοφασική

600*600*146

15

23

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1050

3,4

Α

R410A

μονοφασική

885*285*205

15

19

47

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

960

4

Α+

R410A

μονοφασική

885*285*210

15

19

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1050

3,4

Α

R410A

μονοφασική

885*285*210

15

19

47

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1000

3,4

Α

R410A

μονοφασική

885*285*210

15

20

47

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1040

4,11

Α+

R410A

μονοφασική

840*204*840

21

31

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1460

3,81

Α

R410A

μονοφασική

950*650*220

22

39

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1350

4,01

Α+

R410A

μονοφασική

840*204*840

21

34

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1490

4,11

Α+

R410A

μονοφασική

1182*298*450

34

27

47

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1490

3,81

Α

R410A

μονοφασική

950*650*220

24,6

41

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1650

3,4

Α

R410A

μονοφασική

1030*325*245

20

29

54

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1650

6,3

Α

R410A

μονοφασική

1030*325*250

20

29

54

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1650

3,4

Α

R410A

μονοφασική

1030*325*250

20

29

54

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

1500

3,9

A

R410A

μονοφασική

870*655*320

-

-

50

-

-

-

-

-

-

-

-

-

ναι

-

2+3

1660

4,01

Α+

R410A

μονοφασική

1350*650*220

35

41

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1660

4,11

Α+

R410A

μονοφασική

840*246*840

23,5

36

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1740

4,01

Α+

R410A

μονοφασική

1182*298*450

35

29

47

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1930

4,11

Α+

R410A

μονοφασική

840*246*840

23,5

36

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1920

4,01

Α+

R410A

μονοφασική

1350*650*220

35

41

47

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2370

3,81

Α

R410A

μονοφασική

950*650*220

23

41

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1800

3,81

A

R410A

μονοφασική

950*834*330

-

-

51

-

-

-

-

-

-

-

-

-

ναι

-

2+3

2330

3,5

Α

R410A

μονοφασική

1209*346*237

25

37

56

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

ναι

2+3

2210

3,81

Α

R410A

μονοφασική

840*204*840

20,5

34

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

1990

4,01

Α+

R410A

μονοφασική

1182*298*450

35

29

47

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

Πράσινο σπίτι & κτίριο 31

PINAKES_klimatistika.indd 31

5/7/2013 6:27:31 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

Χώρα Παραγωγής

Κατηγορία Αir Condtion

Τοποθέτηση εσωτερικής μονάδας

Τεχνολογίας Ιnverter

Λειτουργία Ψύξης & Θέρμανσης

Απόδοση ισχύος στην Ψύξη (σε BTU/h)

Κατανάλωση ισχύος στην Ψύξη (kW)

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε Ψύξη (SEER)

Ενεργειακή Κλάση στην Ψύξη

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Απόδοση ισχύος στην Θέρμανση (σε BTU/h)

LG ELECTRONICS

CB24NH2

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

24230

2360

5,11

A

-15~+48

27300

LG ELECTRONICS

CB24LN32

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

24230

2400

5,11

A

-15~+48

27300

LG ELECTRONICS

UV30NJ2

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

25940

2520

5,31

A

-15~+48

27980

LG ELECTRONICS

UT30NP2

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

27300

2490

6,11

A++

-15~+48

30700

LG ELECTRONICS

UB30NG2

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

27300

2280

5,61

A+

-15~+48

30700

LG ELECTRONICS

MU5M30U42

Κορέα

multi

-

ναι

ναι

30000

2200

6,1

A++

-10~+48

34470

LG ELECTRONICS

UV36NK2

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

32420

2780

5,11

A

-15~+48

35830

LG ELECTRONICS

UT36HNM1

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

34130

2600

5,61

Α+

-10~+48

38220

LG ELECTRONICS

UT36NN2

Κορέα

διαιρούμενου

κασέτα

ναι

ναι

34130

2820

5,41

A

-15~+48

37540

LG ELECTRONICS

UB36HNR1

Κορέα

διαιρούμενου

αεραγωγών

ναι

ναι

34130

2690

5,31

Α

-10~+48

38220

LG ELECTRONICS

UV36HNL1

Κορέα

διαιρούμενου

οροφής

ναι

ναι

34130

2770

5,31

A

-10~+48

35830

Κατασκευαστής/Μάρκα

Μοντέλο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ KΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ / AIR C0NDITIONS

ΖΑΜΠΑ Α.Ε., Τηλ. 2105747655, www.zampa.gr MERCURY

RI-X09W

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8.900 (3.400-10.600)

760(290-1100)

5,1

Α

18~46

8900(3400-13000)

7

MERCURY

RI-X123W

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000 (3600-12650)

1030(290-1330)

5,2

Α

18~46

12000(3600-15350)

10

MERCURY

RI-X123W

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17750 (6150-19500)

1680(500-2100)

5,1

Α

18~46

17750(6150-22200)

16

τοίχου

ναι

ναι

12000 (7500-13650)

0,6-1,4

5,86

Α+

-

12000

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ Α.Ε., Τηλ. 2310850107-8, www.morris.gr MORRIS

DCIN-36104/ DCOD-26105

-

διαιρούμενου

ΖΑΜΠΑ Α.Ε., Τηλ. 2105747655, ww.zampa.gr SHARP

AY-XP9LSR

Ταϊλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8530 (3070-10300)

770(240-1100)

5,2

Α

18~46

10000(3070-12630)

7

SHARP

GS-XP9FGR

Κίνα

διαιρούμενου

δάπεδο

ναι

ναι

8530 (3070-10300)

615(200-890)

6,7

Α++

-10~+46

11600(3070-17060)

7

SHARP

AY-X9PSR

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8900 (3400-10600)

760(290-1100)

5,7

Α+

18~46

8900(3400-13000)

6

SHARP

AY-AP9NR

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

όχι

ναι

9000

820

21~43

10000

SHARP

AY-AP12NR

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

όχι

ναι

12000

1090

21~43

13000

SHARP

AY-XP12LSR

Ταϊλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

10000 (3070-13000)

1080(240-1250)

5,5

Α

18~46

13650(3070-16040)

10

SHARP

GS-XP12FGR

Κίνα

διαιρούμενου

δάπεδο

ναι

ναι

12000 (3070-13650)

1075(230-1320)

5,8

Α+

-10~+46

15350(3070-20500)

12

SHARP

AY-X12PSR

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12000 (3600-12650)

1030(290-1330)

5,7

Α+

18~46

12000(3600-15350)

10

SHARP

AY-XPC18LR

Ταϊλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17060 (4780-19500)

1470(260-1890)

6,6

Α++

-10~+46

19500(3750-27300)

15

SHARP

GS-XP18FGR

Κίνα

διαιρούμενου

δάπεδο

ναι

ναι

17100 (3070-19500)

1660(260-2190)

5,4

Α

-10~+46

19500(3070-26300)

15

SHARP

AY-XP24LR

Ταϊλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

23900 (5120-27300)

2160(260-2990)

5,9

Α+

-10~+46

25600(3750-32400)

20

ΓΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΕ, 210 5386400, www.gedsa.gr TOSHIBA SUZUMI PLUS

RAS-10N3AV2-E/ RAS B10N3KV2-E

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8.530 (3.753-10.236)

0,25-0,598-0,82(*)

6,7

Α++

-10~46

10.920 (3.070-16.378)

0,1

TOSHIBA AVANT

RAS-107SAV-E5/ RAS-107SKV-E5

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8.530 (3.753-10.236)

0,28-0,77-1,05 (*)

5,1

A

-10~46

10.920 (3.412-11.942)

0,2

TOSHIBA SUZUMI PLUS

RAS-13N3AV2-E/ RAS-B13N3KV2-E

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11.942 (2.730-13.990)

0,15-1,00-1,25 (*)

6,2

Α++

-10~46

14.330 (3.070-19.107)

0,1

TOSHIBA AVANT

RAS-137SAV-E3/ RAS-137SKV-E3

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11.942 (3.753-13.648)

0,25-1,08-1,33 (*)

5,9

A+

-10~46

14.330 (3.070-17.060)

0,1

TOSHIBA AVANT

RAS-167SAV-E5/ RAS-167SKV-E5

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

15.012 (3.753-17.060)

0,26-1,56-1,90 (*)

5,8

A+

-10~46

17.742 (3.412-21.154)

0,1

TOSHIBA SUZUMI PLUS

RAS-16N3AV2-E/ RAS-B16N3KV2-E

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

15.354 (2.730-17.060)

0,15-1,395-1,72 (*)

6,1

Α++

-10~46

18.766 (3.070-23.545)

0,1

TOSHIBA SUZUMI PLUS

RAS-18N3AV2-E/ RAS-18N3KV2-E

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17.060 (3.753-20.472)

0,18-1,42-2,00 (*)

7,0

Α++

-10~46

19.790 (2.730-21.495)

0,1

TOSHIBA SUZUMI PLUS

RAS-22N3AV2-E/ RAS-B22N3KV2-E

Ταϋλάνδη

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

20.472 (4.094-22.860)

0,20-1,995-2,65 (*)

6,5

Α++

-10~46

23.884 (3.412-25.590)

0,1

(*) Η κατανάλωση στην ψύξη ή στη θέρμανση είναι ωριαία. (**) 3 έτη για όλα τα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη υπό προϋποθέσεις και 5 για το συμπιεστή. (***) Στάθμη θορύβου βάσει Ηχητικής Ισχύος ΓΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΕ, 210 5386400, www.gedsa.gr TOYOTOMI

TKN/TKG-A28DV

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9900

145 (1)

7,0

Α++

0~48

10.300

TOYOTOMI

TKN/TKG-A35DV

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

12400

205 (1)

6,2

Α++

0~48

13100

TOYOTOMI

TKN/TKG-A56DV

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17400

260 (1)

6,9

Α++

0~48

17600

TOYOTOMI

TKN/TKG-A71DV

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

25100

445 (1)

5,8

Α+

0~48

22250

TOYOTOMI

GAN/GAG-A28IVL

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

8870

142 (1)

6,4

A++

18~48

9200

TOYOTOMI

GAN/GAG-A35IVL

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11940

191 (1)

6,4

A++

18~48

11940

TOYOTOMI

GAN/GAG-A53IVL

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

18080

330 (1)

5,6

A+

18~48

18080

TOYOTOMI

GAN/GAG-A70IVL

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

21840

386 (1)

5,8

A+

18~48

21840

TOYOTOMI

TZN/TZG-09V3

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

9600

179 (1)

5,5

A

18~43

9800

TOYOTOMI

TZN/TZG-12V3

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

11400

216 (1)

5,4

A

18~43

11600

TOYOTOMI

TZN/TZG-18V3

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

17300

287 (1)

6,2

A++

18~43

18500

TOYOTOMI

TZN/TZG-24V3

Κίνα

διαιρούμενου

τοίχου

ναι

ναι

22700

435 (1)

5,4

A

18~43

24300

(1) Κατανάλωση Ισχύος Ψύξης / Θέρμανσης αναφέρεται σε ετήσια βάση. (2) Οι προδιαγραφές των κλιματιστικών TOYOTOMI είναι σύμφωνες με τα νέα πρότυπα που ισχύουν από 1/1/2013. (3) Επίπεδο θορύβου βάσει Ηχητικής Ισχύος

32 Πράσινο σπίτι & κτίριο

PINAKES_klimatistika.indd 32

5/7/2013 8:09:01 µµ


Κατανάλωση ισχύος στην Θέρμανση (kW)

Εποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε Θέρμανση (SCOP)

Ενεργειακή Κλάση στην Θέρμανση

Ψυκτικό Υγρό

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος

Διαστάσεις εσωτερικής μονάδας πλάτος*ύψος*βάθος (σε mm)

Βάρος εσωτερικής μονάδας (σε kg)

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Τηλεχειρισμός

Χρονοδιακόπτης λειτουργίας

Κατεύθυνση ροής αέρα με τηλεχειρισμό

Αυτόματη λειτουργία ύπνου

Λειτουργία ρύθμισης υγρασίας

Λειτουργία ιονισμού

Αντιμικροβιακό φίλτρο

Λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας με αισθητήρα χώρου

Λειτουργία απομακρυσμένου ελέγχου online

Λειτουργία αυτοδιαγνωστικού συστήματος βλαβών

Λειτουργία ελέγχου ενέργειας

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

2490

3,81

Α

R410A

μονοφασική

950*834*330

26

32

48

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2200

3,81

Α

R410A

μονοφασική

1100*190*700

31

32

48

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2720

3,81

Α

R410A

μονοφασική

950*650*220

23

41

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2720

3,81

Α

R410A

μονοφασική

840*204*840

20,5

35

48

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2490

3,81

Α

R410A

μονοφασική

950*834*330

33

33

48

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2200

3,81

A

R410A

μονοφασική

950*834*330

-

-

51

-

-

-

-

-

-

-

-

-

ναι

-

2+3

3080

3,81

Α

R410A

τριφασική

1350*650*220

34,1

41

53

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2510

4,11

Α+

R410A

τριφασική

840*288*840

28

42

51

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

3090

3,81

Α

R410A

τριφασική

840*246*840

22,3

37

53

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2510

4,01

Α+

R410A

τριφασική

1230*380*590

53

36

51

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

2620

4,01

Α+

R410A

τριφασική

1750*650*220

45

43

51

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+3

0)

700(290-1400)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

800*280*183

10

26

46

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

50)

1000(290-1700)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

800*280*183

10

26

48

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

00)

1650(500-2350)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

1033*313*202

14

34

50

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

0,6-1,4

3,74

Α

R410A

-

900*215*292

-

40-44

54

ναι

ναι

-

-

-

-

ναι

-

-

-

-

-

30)

780(220-1200)

3,4

Α

R410A

μονοφασική

860*292*205

8,5

23

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

60)

780(200-1400)

3,9

Α

R410A

μονοφασική

750*670*235

17

22

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

0)

680(290-1400)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

820*280*183

10

26

50

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

800

-

-

R410A

μονοφασική

860*292*223

10

28

45

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

1050

-

-

R410A

μονοφασική

860*292*223

10

29

48

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

40)

1075(220-1470)

3,4

Α

R410A

μονοφασική

860*292*205

9

23

48

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

00)

1230(230-1730)

3,9

Α

R410A

μονοφασική

750*670*235

17

23

46

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

50)

1010(290-1700)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

820*280*183

10

26

52

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

00)

1510(240-2380)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

1040*325*222

12

33

49

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

00)

1580(260-2400)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

750*670*235

17

33

49

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

00)

2015(240-2830)

4,0

Α+

R410A

μονοφασική

1040*325*222

13

35

53

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3

378)

0,17-0,75-1,40 (*)

4,0

A+

R410A

μονοφασική

790*275*225

10

53/54

61/62

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

942)

0,21-0,84-1,20 (*)

3,6

A

R410A

μονοφασική

790*275*205

9

55/56

63/65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

107)

0,15-1,08-1,58 (*)

3,9

A

R410A

μονοφασική

790*275*225

10

54/55

63/65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

060)

0,17-1,14-1,48 (*)

3,8

A

R410A

μονοφασική

790*275*205

9

54/55

63/65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

154)

0,19-1,52-1,81 (*)

3,8

A

R410A

μονοφασική

790*275*225

9

60

64/65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

545)

0,15-1,52-1,98 (*)

3,9

A

R410A

μονοφασική

790*275*225

10

60

64/65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

495)

0,14-1,56-1,70 (*)

4,1

A+

R410A

μονοφασική

1050*320*243

13

59

64/65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

590)

0,18-2,05-2,21 (*)

4,0

A+

R410A

μονοφασική

1050*320*243

13

60

65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

3/5 (**)

1052 (1)

4,0

Α+

R410A

μονοφασική

750*280*198

7,5

52

59

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

1327 (1)

4,1

Α+

R410A

μονοφασική

835*280*198

9

60

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

1800 (1)

4,0

Α+

R410A

μονοφασική

990*315*218

12

57

62

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

2402 (1)

3,8

Α

R410A

μονοφασική

1186*340*258

16

63

67

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

945 (1)

4,0

A+

R410A

μονοφασική

845*275*180

10

58

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

1289 (1)

3,8

A

R410A

μονοφασική

845*275*180

10

58

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

1967 (1)

3,8

A

R410A

μονοφασική

945*298*208

13

57

65

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

2358 (1)

3,8

A

R410A

μονοφασική

1018*315*223

15,5

63

70

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

1145 (1)

3,5

A

R410A

μονοφασική

710*250*190

6,5

53

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

1338 (1)

3,6

A

R410A

μονοφασική

790*265*198

8

55

63

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

2184 (1)

3,5

A

R410A

μονοφασική

920*292*223

11

56

64

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

2895 (1)

3,4

A

R410A

μονοφασική

998*322*240

12,5

53

66

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

ναι

όχι

όχι

ναι

όχι

2+5

Πράσινο σπίτι & κτίριο 33

PINAKES_klimatistika.indd 33

5/7/2013 6:30:26 µµ


Afieroma_antlies_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:32 μμ

Σελίδα 34

Εξοικονόμηση Ψύξη και με αντλίες Θερμότητας

Αντλίες… ψυχρότητας Μία εναλλακτική και ιδιαίτερα αποδοτική λύση για τον κλιματισμό του σπιτιού είναι οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες πέραν της θέρμανσης μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες της ψύξης, προσφέροντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Σ

την αγορά συναντούμε πια αρκετές προτάσεις που αφορούν στους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και ψύξης, οι οποίοι έχουν ως στόχο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις κάθε σπιτιού, με βασικό άξονα τη μείωση των σχετικών εξόδων για μία οικογένεια. Σε αυτή την κατηγορία λοιπόν, εντάσσονται και οι αντλίες θερμότητας που μπορούν να καλύψουν εξίσου ικανοποιητικά και τις ανάγκες της θέρμανσης το χειμώνα αλλά και του κλιματισμού το καλοκαίρι με σημαντική μείωση στην αντίστοιχη κατανάλωση της ενέργειας. Πρόκειται για μία αποδοτική επιλογή που συνδυάζει θέρμανση και ψύξη για μία ολοκληρωμένη λύση που διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής, η οποία και υλοποιείται είτε μέσω σωμάτων «fan coils» είτε μέσω ενδοδαπέδιου συστήματος, είναι πως δημιουργεί ένα εννιαίο “μικρο-κλίμα” σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Σε αντίθεση δηλαδή με τα κλασικά κλιματιστικά, εδώ η θερμοκρασία «μοιράζεται» ισομερώς σε όλους τους χώρους.

Τι είναι η αντλία θερμότητας; Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τόσο για ψύξη, όσο και για θέρμανση, έχοντας πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τα γνωστά συστήματα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Τα συγκεκριμένα συστήματα υψηλής απόδοσης έχουν την ικανότητα να «αφαιρούν» θερμότητα από το περιβάλλον και να την προσδίδουν στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εκτελούν την αντίστροφη διαδικασία κατά το καλοκαίρι, ώστε να ψύχουν τον κλιματιζόμενο χώρο.

Η λειτουργία μία αντλίας θερμότητας είναι σχεδόν η ίδια με ενός κοινού οικιακού ψυγείου

Αντλίες Αέρα-Νερού Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία της αντλίας θερμότητας είναι βασισμένη σε μια πο-

Μία αντλία θερμότητας έχει αισθητά μικρότερο κόστος συγκριτικά με άλλα συστήματα ψύξης/θέρμανσης.

34 Πράσινο σπίτι & κτίριο

λύ απλή και γνωστή αρχή. Η λειτουργία της είναι παρόμοια με ένα οποιαδήποτε οικιακό ψυγείο χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ατμού. Τα κύρια μέρη μιας αντλίας θερμότητας είναι ο συμπιεστής, η βαλβίδα εκτόνωσης και δύο εναλλάκτες θερμότητας (έναν εξατμιστή και ένα συμπυκνωτή). Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα στην αντλία θερμότητας όπου συναντά τον εξατμιστή. Αυτός είναι συνδεδεμένος σε ένα κλειστό σύστημα που περιέχει ένα ψυκτικό μέσο που μπορεί να μετατραπεί σε αέριο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ο εξωτερικός αέρας χτυπά τον εξατμιστή, το ψυκτικό μέσο μετατρέπεται σε αέριο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα συμπιε-

στή, το αέριο φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στην οποία μπορεί να μεταφερθεί στο συμπυκνωτή του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού. Ταυτόχρονα, το ψυκτικό μέσο με τη βοήθεια του συμπυκνωτή επανέρχεται στην υγρή μορφή, έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να συλλέξει νέα θερμότητα. Ο συμπιεστής της αντλίας θερμότητας χρησιμοποιεί έναν έλεγχο inverter, όπου το σύστημα μπορεί να παρέχει την ακριβή θερμική ισχύ που απαιτείται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η αντλία θερμότητας θα καταναλώνει μόνο την συγκεκριμένη ενέργεια που απαιτείται, καθιστώντας το ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό. Το καλοκαίρι, το κύκλωμα ψύξης είναι ικα-


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:41 μμ

Σελίδα 1


Afieroma_antlies_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:36 μμ

Σελίδα 36

Εξοικονόμηση Ψύξη και με αντλίες Θερμότητας

νό να λειτουργήσει αντίστροφα, ώστε να παρέχει ψύξη για όσο του ζητηθεί. Οι αντλίες θερμότητας που ανήκουν στην κατηγορία Αέρα-Νερού, χρησιμοποιούν σαν πηγή θερμότητας τον εξωτερικό αέρα. Η θερμότητα που παράγεται διοχετεύεται στο δίκτυο θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση κτλ.), ώστε να φτάσουμε στις επιθυμητές συνθήκες άνεσης (παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης).

Κατηγορίες αντλιών θερμότητας Το βασικό κριτήριο διαχωρισμού των αντλιών θερμότητας (Α/Θ) αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους. Δηλαδή, ανάλογα με το μέσο από όπου αντλείται και το μέσο από όπου αποβάλλεται η θερμότητα ή ψύξη. Έτσι, συναντάμε τις εξής κατηγορίες: l Αέρα-Αέρα (Α-Α) l Αέρα-Νερού (Α-Ν) l Νερού-Νερού (Ν-Ν) l Νερού- Αέρα (Ν-Α) l Εδάφους-Αέρα (Ε-Α) l Εδάφους- Νερού (Ε-Ν) Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες αντλιών θερμότητας είναι οι Αέρα-Αέρα (μηχανισμοί όπως τα air-condition που γνωρίζουμε) και οι Αέρα-Νερού που μπορούν να συνδυαστούν και με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης. Το μέσο που χρησιμοποιείται για την απόδοση της θερμότητας ή της ψύξης στο κτίριο, μπορεί να είναι ο αέρας (με ή χωρίς κύκλωμα αεραγωγών) ή το νερό σε κυκλώματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, fan coil, καλοριφέρ, boiler, κ.ά. Επίσης, ακόμη ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των αντλιών θερμότητας είναι η θέση εγκατάστασης των διαφόρων μηχανι-

σμών τους. Έτσι, συναντούμε τις ενιαίες ή μονομπλόκ (όπου όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται σε ένα κοινό κέλυφος-μονάδα, η οποία τοποθετείται στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας) και τις διαιρούμενες (split units), όπου ο ατμοποιητής ή ο συμπυκνωτής είναι ανεξάρτητος του υπόλοιπου συστήματος και τοποθετείται στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος αντλίας θερμότητας επιδοτείται μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Το κόστος ενός συστήματος Α/Θ Το κόστος εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού μεταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κατοικίας, το μοντέλοεταιρεία που θα επιλέξουμε και φυσικά, συνδέεται και με το μέρος όπου διαμένουμε. Σε γενικές γραμμές, το κόστος εγκατάστασης αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού κυμαίνεται από 5.000 έως 9.000 ευρώ για ένα σπίτι 100-120 τετραγωνικών μέτρων. Μία εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας μπορεί να αντικαταστήσει έως και 100% την λειτουργία της ήδη υπάρχουσας συμβατικής εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης.

Αντλίες Υψηλών και Χαμηλών θερμοκρασιών Ο τύπος και ισχύς της αντλίας θερμότητας που θα χρησιμοποιήσετε είναι προϊόν μελέτης της εταιρείας που θα απευθυνθείτε και φυσικά εξαρτάται και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Καλό είναι να γνωρίζει όμως κανείς πως οι αντλίες θερμότητες έχουν μία βασική διάκριση, σε χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλών θερμοκρασιών.

Χαμηλών Θερμοκρασιών Οι αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών “απαιτούν” την αντικατάσταση των κλασικών θερμαντικών σωμάτων ενός κτιρίου, με σώματα «fan coils» ή με ενδοδαπέδια θέρμανση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η λειτουργία του συστήματος σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (50ο -55ο) και παράλληλα η δυνατότητα λειτουργίας και το καλοκαίρι για το δροσισμό της κατοικίας. l Υψηλών θερμοκρασιών Οι αντλίες υψηλών θερμοκρασιών είναι ζητούμενες στην αγορά, καθώς έχουν το πλεονέκτημα της συμβατότητας με τα απλά και ευρέως διαδεδομένα σε κατοικίες, θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ). Tο νερό σε αυτά τα συστήματα κυκλοφορεί σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε η αντλία θερμότητας απαιτείται να φτάσει την θερμοκρασία του νερού στους 72ο– 75οC και αποτέλεσμα την ομοιόμορφη κεντρική θέρμανση. l

Tα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας 1. Εξοικονόμηση ενέργειας Με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας, πετυχαίνουμε έως και 6 φορές μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τους τρόπους θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Πιο αναλυτικά, αν επικρατούν ιδανικές καιρικές συνθήκες, μια αντλία Αέρα-Νερού μπορεί να «επιτύχει» βαθμό απόδοσης κοντά στο 4 και μια αντλία Εδάφους-Νερού μπορεί να πλησιάσει στο 5,5. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να επιτύχουμε υψηλή οικονομία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού. 2. Προστασία του περιβάλλοντος Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/ EC/RES Direc., αντλίες θερμότητας με υψηλό ονομαστικό και εποχικό βαθμό απόδοσης κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στην προ-

36 Πράσινο σπίτι & κτίριο

στασία του περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν ως μηχανές άντλησης ενέργειας από τον αέρα του περιβάλλοντος για την παραγωγή θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους καταναλώνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας (περίπου το 1/3 της ονομαστικής τους ισχύος). 3. Κόστος συντήρησης Οι Αντλίες θερμότητας δεν χρησιμοποιούν καυστήρα και δεν εμφανίζουν καύση άρα δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου και αερίου. Η λειτουργία τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός air condition και άρα έχει μηδαμινά έξοδα συντήρησης. 4. Ασφάλεια και αξιοπιστία Οι Αντλίες Θερμότητας ανήκουν στα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα, ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον. Επίσης, τα περισσότερα προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά προέρχονται από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, κάτι που εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία. 5. Ευκολία συνδυασμών Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού καθώς και με σώματα Fan Coils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν και με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο, ή και με άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι για παράδειγμα τα ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης.


ZAFEIRIADIS_protasi aforas:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:44 μμ

Σελίδα 37

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ

Tritherma Αντλίες Θέρμανσης - Ψύξης Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας... η tritherma είναι εδώ Θέρμανση τον Χειμώνα - Ψύξη το Καλοκαίρι Η αντλία Θέρμανσης - Ψύξης έχει μεγάλο εύρος λειτουργίας από -20o C στη θέρμανση μέχρι +43o C στη ψύξη.

Καθαρός και αξιόπιστος τρόπος Θέρμανσης - Ψύξης 3 Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα 3 Δεν παράγει απόβλητα 3 Είναι φιλική στο περιβάλλον 3 Ο συντελεστής κατανάλωσης απόδοσης είναι θετικός (COP>4.5) 3 Τοποθετείται στο μπαλκόνι, στην αυλή η στη ταράτσα.

Η Φθηνότερη λύση Θέρμανσης σε αγορά και κατανάλωση 3 Χαμηλό κόστος αγοράς/ απόσβεση σε 2 χρόνια 3 Οικονομία μέχρι και 70% 3 Η κατανάλωση πέφτει κάτω από το 70% σε σχέση με το πετρέλαιο και 30% κάτω από το πέλλετ – ξύλο 3 Ελάχιστο κόστος συντήρησης

Πέντε τύποι - πολλές εφαρμογές 3 triaqua σύστημα split 220V η 380V με μέγιστη θερμοκρασία 65οC και πιστοποίηση TUV 3 monoblock συστήματα για ζεστό νερό η θέρμανση μικρών κατοικιών και διαμερισμάτων 3 monoblock Υψηλών Θερμοκρασιών 3 Tritherma συστήματα στα 220V η 380V για μεγάλα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και γραφεία 3 ΝΕΟ tritherma recovery, αντλίες θερμότητας με επιλογή πηγής τον αέρα η την γεωθερμία.

ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. Νέος Σκοπός, Σέρρες Τηλέφωνο: 23210-32500 E-mail: info@gener.gr, Site: www.tritherma.gr Πράσινο σπίτι & κτίριο 37


Summer_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:43 μμ

Σελίδα 38

Εξοικονόμηση Ανακαίνιση κατοικίας και ενεργειακή αναβάθμιση

Ανακαινίστε και κερδίστε… Το καλοκαίρι έφθασε και πλέον δίνεται στον καθένα η ευκαιρία να προχωρήσει στην ανακαίνιση της κατοικίας του, με παράλληλη αναβάθμιση της ενεργειακής της κατηγορίας.

Μ

ετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα, όπου το κόστος του πετρελαίου άφησε αρκετούς χωρίς θέρμανση και έστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, ο ερχομός του καλοκαιριού δίνει μία «χρυσή» ευκαιρία για προγραμματισμό ενόψει της επόμενης σεζόν. Η περίοδος του καλοκαιριού αποτελεί την κατεξοχήν εποχή για τις πάγιες μικροαλλαγές που ο καθένας κάνει στο σπίτι του, αλλά ενδείκνυται και για… μεγαλύτερες, που θα αναβαθμίσουν το σπίτι και θα οδηγήσουν παράλληλα και σε μείωση των ετήσιων εξόδων της οικογένειας. Ιδέες για το βάψιμο, τη μόνωση και τη γενικότερη ενεργειακή θωράκιση της κάθε κατοικίας, μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές στην καταπολέμηση καθημερινών προβλημάτων σε χώρους του σπιτιού, αλλά και οικονομικές με μεγάλα οφέλη.

Ενεργειακά χρώματα ως… θερμομόνωση Μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που όλοι κάνουν στο σπίτι τους, όταν αρχίζει η περίοδος της ηλιοφάνειας, είναι το βάψιμο, τόσο εντός, όσο και εκτός οικίας. Στη διαδικασία αυτή, τα τελευταία χρόνια, σημαντικό ρό38 Πράσινο σπίτι & κτίριο

λο έχουν καταλάβει τα ενεργειακά ψυχρά χρώματα, τα οποία λειτουργούν και ως ισχυρή θερμομόνωση, προσφέροντας σημαντικό περιορισμό στην ανταλλαγή της θερμότητας μεταξύ σπιτιού και περιβάλλοντος, χωρίς όμως να καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και να αυξάνουν το πάχος των τειχών. Η χρήση τους μάλιστα, είναι πλέον υποχρεωτική για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για νεόδμητα κτίσματα. Πρόκειται για προϊόντα που δημιουργούνται από την πρόσμιξη κοινών χρωμάτων με πρόσθετα υλικά και έχουν σαν πλεονέκτημα το γεγονός πως, μπορούν να λειτουργήσουν ως μονωτικά υλικά επιφανειών που αποτρέπουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στους χώρους της κατοικίας το καλοκαίρι, αλλά και την έξοδο της θέρμανσης το χειμώνα. Η χρησιμοποίησή τους μεταφράζεται αυτόματα σε μία ενεργειακή εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30% προσδίδοντας και μία ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του συντελεστή θερμοπερατότητας (U Value). Έχει υπολογισθεί δε, ότι τα ενεργειακά χρώματα μπορούν να μειώσουν την ηλεκτρική ενέργεια των χρησιμοποιούμενων κλιματιστικών μονάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και κατά 65%. Το κόστος

Ενεργειακή εξοικονόμηση ακόμη και κατά 30%, προσφέρουν τα θερμομονωτικά χρώματα.

των θερμομονωτικών αυτών χρωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ευρώ ανά λίτρο.

Το «μυστικό» βρίσκεται στα κουφώματα Η αντικατάσταση μιας παλιάς βαριάς πόρτας, με μία ελαφριά αλλά ανθεκτική πόρτα, όπως και η αλλαγή των παραθύρων ενός σπιτιού με τοποθέτηση διπλών τζαμιών, αποτελούν μικρές εργασίες με μεγάλα όμως οφέλη, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις θερμικές απώλειες ακόμη και κατά 40% και να προσφέρουν οικονομία καυσίμων έως και κατά 25%. Οι επιλογές στα κουφώματα είναι μάλιστα πλέον πολλές και κοστίζουν ανάλογα, όμως σε γενικές γραμμές για μία κατοικία 100 τ.μ. με μία πόρτα, ένα παράθυρο και τέσσερις μπαλκονόπορτες, υπολογίζεται ότι χρειάζονται 2 με 3 χιλιάδες ευρώ για την αλλαγή των κουφωμάτων.


Summer_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:45 μμ

Σελίδα 39

Το πρόβλημα του υπογείου

Ένα κακώς θερμομονωμένο υπόγειο έχει υπολογιστεί πως ευθύνεται για απώλεια θέρμανσης ακόμη και κατά 15-20%

Η

ανακαίνιση του σπιτιού δεν πρέπει να αφορά μόνο στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του σπιτιού, αλλά και στον… υπόγειο, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η μόνωση είναι αυτό της διαφυγής της θερμότητας μέσω του δαπέδου. Ένα κακώς θερμομονωμένο υπόγειο έχει υπολογιστεί πως ευθύνεται για απώλεια θέρμανσης ακόμη και κατά 15-20%, με τη λύση του προβλήματος να είναι ιδιαίτερα απλή. Λίγες ώρες δουλειάς (ακόμη και προσωπικής) και μερικές κατάλληλες μονωτικές πλάκες είναι ικανές να δώσουν ένα περίβλημα που θα εξασφαλίσει την παραμονή της θερμότητας μόνο στους χώρους όπου είναι ευπρόσδεκτη. Όσον αφορά στο κόστος των μονωτικών πλακών, για μία επιφάνεια 50 τ.μ. χρειάζονται περίπου 1100 με 1300 ευρώ.

Το πρόβλημα του υπογείου ΈΗ ανακαίνιση του σπιτιού δεν πρέπει να αφορά μόνο στον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του σπιτιού, αλλά και στον… υπόγειο, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η μόνωση είναι αυτό της διαφυγής της θερμότητας μέσω του δαπέδου. Ένα κακώς θερμομονωμένο υπόγειο έχει υπολογιστεί πως ευθύνεται για απώλεια θέρμανσης ακόμη και κατά 15-20%, με τη λύση του προβλήματος να είναι ιδιαίτερα απλή. Λίγες ώρες δουλειάς (ακόμη και προσωπικής) και μερικές κατάλληλες μονωτικές πλάκες, είναι ικανές να δώσουν ένα περίβλημα που θα εξασφαλίσει την παραμονή της θερμότητας μόνο στους χώρους όπου είναι ευπρόσδεκτη. Όσον αφορά στο κόστος των μονωτικών πλακών, για μία επι-

φάνεια 50 τ.μ. χρειάζονται περίπου 1100 με 1300 ευρώ.

Θερμομόνωση κελύφους Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου παράλληλα με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μειώνει και τα κόστη θέρμανσης και ψύξης του χώρου. Ένα κτίριο χωρίς απώλειες έχει πολύ μικρότερες ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη, καθώς διατηρεί πιο σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Με τον όρο θερμομόνωση κελύφους ενός κτιρίου, εννοούμε τη μόνωση της ταράτσας, των περιμετρικών τοίχων, της πυλωτής, εάν υπάρχει και των υπόγειων χώρων. Η ταράτσα, συνήθως, ευθύνεται για τις μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας σε ένα κτίριο. Η καλύτερη επιλογή σε αυτήν την περίπτωση, είναι η μόνωση της ταράτσας και στη συνέχεια η φύτευσή της που μας παρέχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, τόσο αισθητικά, όσο και μονωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η ταράτσα πρέπει να μονώνεται, αφενός για να μην έχουμε απώλειες θερμότητας κι αφετέρου για την προστασία των πλακών. Η μόνωση ενός κτιρίου γίνεται με τρεις τρόπους: είτε με εξιλασμένη πολυστερίνη, είτε με διογκωμένη πολυστερίνη , φελιζόλ δηλαδή ή με ινώδη υλικά, όπως ο πετροβάμβακας και ο υαλοβάμβακας. Υπάρχουν επίσης και οικολογικά, φυσικά υλικά, όπως είναι ο φελλός και η κυτταρίνη. Στην Ελλάδα, κυρίως χρησιμοποιείται η εξιλασμένη πολυστερίνη, λόγω των δομικών υλικών που επιλέγονται κυρίως για δόμηση, όπως είναι το μπετόν και τα τούβλα. Η μόνωση είναι καλύτερα να τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του κελύφους, ώστε να προστατεύεται και το ίδιο το κέλυφος από τις

καιρικές συνθήκες. Οι περιμετρικοί τοίχοι μπορούν να μονωθούν είτε κατά την κατασκευή του κτιρίου είτε και μετά. Επενδύονται δε εξωτερικά με θερμομονωτικά υλικά που σοβαντίζονται στη συνέχεια. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα στη μόνωση των περιμετρικών τοίχων είναι ότι, δεν δημιουργούνται θερμογέφυρες στα σημεία όπου ο τοίχος συναντά τα στοιχεία από μπετόν. Έτσι προστατεύονται οι τοίχοι από την υγρασία, αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους και μειώνεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, καθώς δεν συσσωρεύεται θερμότητα στην επιφάνεια του τοίχου, η οποία θα απελευθερωθεί στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέλος, επιτυγχάνεται και αύξηση των τετραγωνικών του εσωτερικού χώρου καθώς εάν μονωθεί, κατά την κατασκευή του κτιρίου, ο τοίχος δεν χρειάζεται να δεχθεί διπλή σειρά από τούβλα, αλλά μονή.

Μία «πράσινη» ταράτσα μπορεί να προστατεύσει το σπίτι ακόμη και από την ηχορύπανση.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 39


Summer_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:46 μμ

Σελίδα 40

Εξοικονόμηση Εξοικονόμηση - Ανακαίνιση κατοικίας «Αντηλιακό» για το σπίτι

Μ

ε τη θερμοκρασία στη χώρα μας να φθάνει κάθε καλοκαίρι σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας μία μόνιμη ανάγκη προστασίας από τον ήλιο, η σωστή σκίαση του σπιτιού θεωρείται επιβεβλημένη. Σύμφωνα με μια σχετική ευρωπαϊκή μελέτη λοιπόν, τα συστήματα της ηλιοπροστασίας έχουν την ικανότητα να παρέχουν σημαντική μείωση της θερμοκρασίας εντός μια κατοικίας, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα δε, εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό της τάξης του 10 με 15%, ενώ μειώνεται και η ενεργειακή ζήτηση των κλιματιστικών ψύξης και θέρμανσης σχεδόν στο μισό, κάτι που με τη σειρά του έχει το δικό του αντίκτυπο στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος, η οποία συνολικά μπορεί να «πέσει» και στο 40% εξαιτίας της χρήσης συστημάτων εξωτερικής σκίασης. Τα συστήματα ηλιοπροστασίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα κινητά και τα σταθερά. Τα σταθερά σκίαστρα στις περισσότερες εφαρμογές είναι κάποια προέκταση της πλάκας, κατακόρυφες και οριζόντιες προεξοχές αλλά και το οριζόντιο προστέγασμα από σκυρόδεμα ή κάποιο μέταλλο στο ύψος του παράθυρου. Τα δε κινητά σκίαστρα αποτελούν κάποιες πρόσθετες ηλιοπροστατευτικές διατάξεις, κατασκευασμένες από ελαφριά υλικά (μέταλλο, αλουμίνιο, πλαστικό, ξύλο), οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, με τους κατάλληλους μηχανισμούς (χειροκίνητους ή με αυτοματισμό) να περιστρέφονται, ακολουθώντας την τροχιά του ήλιου. Επιπλέον, ηλιοπροστασία στο κτίριο μπορούν να παρέχουν και οι εξωτερικοί χώροι πρασίνου, τόσο με τον άμεσο σκιασμό που μπορεί να επιτυγχάνεται από δέντρα, όσο και από χαμηλότερη βλάστηση, η οποία λόγω του πράσινου χρώματος μειώνει σημαντικά την ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν και τις συνθήκες για φυσικό αερισμό. Όσον αφορά στην αξία ενός συστήματος σκίασης, ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα πλήρες σύστημα τεντών μήκους 6x3 μέτρων υπολογίζεται σήμερα στα 500 με 700 ευρώ.

Επιδότηση από το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» Η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης ενός κτιρίου και η μείωση των εκπομπών ρύπων για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, από τις κατοικίες, αποτελεί προτεραιότητα σε πανευρωπαϊκό -και όχι μόνο- επίπεδο. Η 40 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Τα συστήματα της ηλιοπροστασίας μπορεί να μειώσουν τη ζέστη εντός οικίας πάνω από 5°C.

Η θερμομόνωση της πυλωτής επιδοτείται από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

θερμομόνωση δε, που παρέχει ένα υγιεινό και άνετο περιβάλλον διαμονής, με μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του χώρου, συνιστά μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές εργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν σε μία κατοικία και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνεται και στη σχετική χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί για αυτό το λόγο. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», επιδο-

τεί μεταξύ άλλων και την τοποθέτηση θερμομόνωσης σε μια κατοικία, η οποία και συμπεριλαμβάνει τη μόνωση των τοίχων, της ταράτσας, αλλά και του υπογείου και της πυλωτής εφόσον υπάρχουν. Μάλιστα, το πρόγραμμα επιδοτεί και τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης, όπου δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση εξωτερικής, όπως σε διατηρητέα κτίρια ή παραδοσιακούς οικισμούς.


ROUMELIOTI_protasi aforas:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:06 μμ

Σελίδα 41

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ανακαίνιση με «υπογραφή» Ρουμελιώτη Η εταιρεία Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική, με πολυετή πείρα στις κατασκευές κτιρίων, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Π

ερισσότερα από 30 χρόνια δραστηριοποίησης στο γενικότερο χώρο της κατασκευής κατοικιών, διαθέτει η εταιρεία «Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική Ο.Ε.», με τις δραστηριότητές της να περιλαμβάνουν τη μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή ιδιωτικών έργων που αφορούν, τόσο σε οικιακούς, όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.

Ανακαίνιση με βάση την… ενέργεια Με την ενέργεια να αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό «κομμάτι» στην κατασκευή ενός κτιρίου, η εταιρεία προχώρησε σε επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε αυτό το ραγδαίως αναπτυσσόμενο τομέα των κατασκευών. Διαθέτοντας την κατάλληλη γνώση και με εξειδίκευση στις πλέον προηγμένες λύσεις, η «Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική Ο.Ε.» έχει στραφεί εδώ και μία 5ετία στην ανακαίνιση σπιτιών δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Η μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελεί πλέον αυτοσκοπό για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού, καθώς πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, προσφέρει και σημαντική μείωση των εξόδων ενός νοικοκυριού σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού μπορεί να προσφέρει οικονομία ενέργειας που πλησιάζει ακόμη και το 50%.

Νεόδμητα ενεργειακά κτίρια Η εταιρεία «Αφοί Ρουμελιώτη Τεχνική Ο.Ε.» έχει υλοποιήσει την κατασκευή μιας σειράς από ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, τα οποία ακόμη και στη σημερινή δυσχερή θέση για την αγορά των κατοικιών, διατηρούν την αξία τους, εξαιτίας των σημαντικά μειωμένων λειτουργικών εξόδων τους που αποτελούν και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Η ενεργειακή κατασκευή τους εγγυάται τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων, γεγονός που τους προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία για μια επιλογή αγοράς, βασισμένη στην εξέταση όλων των μελλοντικών παραμέτρων.

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. Tηλ.: 210 6199391, Fax: 2106108065 Κιν.: 6977444250, 6944477377 E-mail: aroumeliotis@teemail.gr Πράσινο σπίτι & κτίριο 41


Hliothermia_23:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

6:47 μμ

5/7/2013

Σελίδα 42

Ηλιοθερμικό σύστημα σε κατοικία

«Ζεστή» οικονομία από τον ήλιο Σημαντική οικονομία στη θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης, προσφέρει σε μία κατοικία, η εγκατάσταση μίας αξιόπιστης ηλιακής εφαρμογής.

Η

διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ιδιαίτερα, η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης με σκοπό τη μείωση του κόστους της. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις για τη χώρα μας είναι η ηλιοθερμία. Η ηλιοθερμία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών για τη θέρμανση των κτιρίων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση αξιόπιστων και ποιοτικών ηλιοθερμικών συστημάτων, τα οποία θα έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί σωστά, ώστε να επιτυγχάνεται το αναμενόμενο ποσοστό εξοικονόμησης. Σε κάθε περίπτωση η ηλιοθερμία δεν μπορεί να αποτελεί το αποκλειστικό σύστημα θέρμανσης, παρά μόνο να λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς ένα υπάρχον σύστημα όπως είναι π.χ. ένας λέβητας πετρελαίου ή αερίου ή μια αντλία θερμότητας.

Τα μέρη του συστήματος Ένα ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από τους ηλιακούς συλλέκτες, ένα ή περισσότερα θερμοδοχεία και τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι ο ηλιακός σταθμός με τον κυκλοφορητή και τον ελεγκτή του και ενδεχομένως το σταθμό παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Οι συλλέκτες, οι όποιοι πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης, μπορεί να είναι είτε επίπεδοι με επιλεκτική βαφή στην επιφάνεια του συλλέκτη ή να αποτελούνται από σωλήνες κενού όπου η επιφάνεια του συλλέκτη βρίσκεται για λόγους μόνωσης υπό κενό. Οι συλλέκτες κενού έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε πιο βορεινά κλίματα ή όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα κατάλληλου προσανατολισμού και κλίσης τοποθέτησης για τους επιλεκτικούς συλλέκτες στην επιλεγμένη θέση εγκατάστασης. Το θερμοδοχείο ενδείκνυται να είναι θερμοκρασιακής διαστρωμάτωσης για να αποθηκεύεται βέλτιστα η θερμική ενέργεια, ώστε να

42 Πράσινο σπίτι & κτίριο

είναι διαθέσιμη ανεξάρτητα από τις ώρες ακτινοβολίας. Η χωρητικότητα του ανάλογα με το μοντέλο, φθάνει τις περισσότερες φορές έως τα 2.000 lt. Το ζεστό νερό χρήσης (ζ.ν.χ.) παρασκευάζεται συνήθως με σταθμό άμεσης παραγωγής ζ.ν.χ. όταν υπάρχει ζήτηση, μέσω εξωτερικού εναλλάκτη και με τους αντίστοιχους κυκλοφορητές. Περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την ποσότητα του ζεστού νερού χρήσης που παραμένει αποθηκευμένο σε αυξημένη θερμοκρασία, μειώνοντας επίσης την πιθανότητα εμφάνισης λεγιονέλας. Αντίστοιχα, η θερμική φόρτιση του θερμοδοχείου διαστρωμάτωσης από τους ηλιακούς συλλέκτες γίνεται μέσω του ηλιακού σταθμού φόρτισης, που μαζί με το δοχείο διαστολής και τις διατάξεις ασφαλείας αποτελούν ένα ολοκληρωμένο υποσύστημα. Επιπλέον, για να είναι ολοκληρωμένη η εγκατάσταση, πρέπει να συμπληρώνεται και με ένα σύστημα θέρμανσης που θα καλύπτει τις

ανάγκες σε θερμότητα, όταν η αποθηκευμένη ενέργεια του θερμοδοχείου δεν επαρκεί. Ιδανικό σύστημα θέρμανσης για την ηλιακή υποβοήθηση θεωρούνται οι λέβητες συμπυκνώσεως αερίου ή οι λέβητες συμπυκνώσεως πετρελαίου που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης και χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας. Επίσης, εναλλακτικά συνίσταται η χρήση αντλιών θερμότητας κυρίως αέρος/νερού, ακολουθώντας το μοντέλο σχεδίασης των μεγάλων βορειοευρωπαίων κατασκευαστών, όπου το σύστημα μπορεί συνολικά να έχει ελάχιστα κόστη θέρμανσης. Βασικό μέρος της εγκατάστασης αποτελεί το σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου με το οποίο ρυθμίζονται και ελέγχονται όλοι οι παράμετροι του ηλιοθερμικού συστήματος αλλά και του συστήματος θέρμανσης με μία ή περισσότερες ζώνες αυτονομίας εξασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη και οικονομικότερη λειτουργία του συστήματος.


Hliothermia_23:Test_BmwX1_72.qxd

6:48 μμ

5/7/2013

Σελίδα 43

Η επιλογή του συστήματος Το σημαντικότερο κριτήριο για τη διαστασιολόγηση και την επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για τη θέρμανση και το ζ.ν.χ. είναι το ποσοστό κάλυψης που θα πετύχουμε σε ένα σύστημα, το οποίο αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ του μεγέθους της εγκατάστασης άρα και του αρχικού κόστους και της κάλυψης των αναγκών που θα επιτευχθεί. Μία πολύ μεγάλη και αντίστοιχα ακριβή εγκατάσταση με την οποία θα καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας το χειμώνα, θα έχει πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης, αφού η ενέργεια, η οποία θα συλλέγεται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, ένα πολύ μικρό σύστημα, του οποίου η ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλο το έτος π.χ. για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης δεν θα μπορέσει να καλύψει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγκών της θέρμανσης μη λύνοντας έτσι το πρόβλημα μας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι, η επιλογή και διαστασιολόγηση ενός ηλιοθερμικού συστήματος δεν είναι απλή υπόθεση και πρέπει να γίνεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα όπως είναι: οι πραγματικές απώλειες του κτιρίου, η δυνατότητα εγκατάστασης και ο προσανατολισμός των συλλεκτών, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής όπου θα γίνει η εγκατάσταση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συλλεκτών και του επιμέρους εξοπλισμού και πολλοί άλλοι παράγοντες. Στην αγορά διατίθενται υπολογιστικά προγράμματα με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να γίνει η επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος άλλα και η προσομείωση της λειτουργίας σε σχέση με τα δεδομένα του κτιρίου μας αλλά και της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ακρίβεια στον υπολογισμό και αξιοπιστία ως προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τον υπολογισμό της απόσβεσης της δαπάνης του ιδιοκτήτη του συστήματος.

Βασικός παράγοντας της εγκατάστασης αποτελεί το δοχείο διαστρωμάτωσης, το οποίο στην ουσία είναι ο διαχειριστής του συστήματος

Παράδειγμα Στο παρακάτω παράδειγμα εφαρμογής ηλιοθερμικού συστήματος για τη θέρμανση και την παραγωγή ζν.χ1 αναφέρεται σε μια κατοικία στα Ανατολικά προάστια της Αττικής.

Οι συλλέκτες υψηλής απόδοσης μπορεί να είναι είτε επίπεδοι με επιλεκτική βαφή στην επιφάνεια ή να αποτελούνται από σωλήνες κενού

Δεδομένα κατοικίας Η συνολική θερμαινόμενη επιφάνεια της κατοικίας είναι 250τμ και έχει επιλεχθεί το ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης. Το θερμικό φορτίο της κατοικίας σύμφωνα με την θερμοκρασία σχεδιασμού είναι 15kW. Η εσωτερική θερμοκρασία χώρου έχει υπολογισθεί να είναι 20οC, έτσι έχει επιλεχθεί η κατάλληλη καμπύλη αντιστάθμισης για τις συγκεκριμένες συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία προσαγωγής τους 45oC. Οι ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης είναι περίπου 200 λίτρα ημερησίως στους 45oC. Συλλέκτες 8 x auroTHERM plus VFK 145V Επιφάνεια κάλυψης: 20,08 m2 Αζιμούθιο: 0° Κλίση.: 45° 40 °C/35 °C

200 λίτρα/ημέρα 45 °C

ecoTEC VCI 246/3-5 27 kW

VPS 1000/2

Πράσινο σπίτι & κτίριο 43


Hliothermia_23:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

5/7/2013

6:49 μμ

Σελίδα 44

Ηλιοθερμικό σύστημα σε κατοικία

Περιγραφή της ηλιοθερμικής εφαρμογής Το σύστημα αποτελείται από 8 επίπεδους επιλεκτικούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης συνολικής επιφάνειας 20 m2 με κλίση 60ο ιδανική κυρίως για τους χειμερινούς μήνες και προσανατολισμένους στο Νότο. Οι συλλέκτες συνδέονται σε έναν ηλιακό σταθμό φόρτισης, ενός συστήματος με εξωτερικό πλακοειδή εναλλάκτη και κυκλοφορητές μεταβλητής παροχής (inverter), που μαζί με το δοχείο διαστολής και τις διατάξεις ασφαλείας αποτελούν ένα ολοκληρωμένο υποσύστημα. Με τη σειρά του ο σταθμός μεταφέρει τη θερμική ενέργεια, στο κατάλληλο στρώμα του δοχείου διαστρωμάτωσης μέσω της εσωτερικής διαμόρφωσης με εσωτερικούς διαχύτες, ανάλογα με την θερμοκρασία που παράγουν οι συλλέκτες. Βασικός παράγοντας της εγκατάστασης αποτελεί το δοχείο διαστρωμάτωσης που στην ουσία είναι ο διαχειριστής του συστήματος. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί ένα δοχείο των 1000 lt. Μέσω της διαστρωμάτωσης σε συνδυασμό με τους ενσωματωμένους διαχύτες και τις πολλές αναμονές λήψης και μετάδοσης, άλλα και της ελεγχόμενης παροχής του κυκλοφορητή του ηλιοθερμικού πεδίου, επιτυγχάνεται η βέλτιστη λειτουργία του συστήματος και ο μέγιστος δυνατός βαθμός απόδοσης των συλλεκτών, διότι αξιοποιείται η θερμική ενέργεια των συλλεκτών σε όλο το εύρος της θερμοκρασίας λειτουργίας τους. Το δοχείο δεν περιέχει εσωτερικές σερπαντίνες για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης ούτε κάποιο άλλο δοχείο αποθήκευσης, αλλά το ζεστό νερό χρήσης παρασκευάζεται άμεσα στο σταθμό παραγωγής ζ.ν.χ. όταν υπάρχει ζήτηση, μέσω εξωτερικού εναλλάκτη και στους αντίστοιχους κυκλοφορητές περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την ποσότητα του ζεστού νερού χρήσης που παραμένει αποθηκευμένο σε αυξημένη θερμοκρασία, μειώνοντας επίσης την πιθανότητα εμφάνισης λεγιονέλας. Επίσης υπάρχει ενσωματωμένο έξυπνο σύστημα ανακυκλοφορίας ζ.ν.χ. (circo-kick) στο σταθμό που λειτουργεί μόνο όταν απαιτείται, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούμε τις απώλειες ανακυκλοφορίας. Επειδή το ηλιοθερμικό σύστημα θεωρείται επικουρικό σύστημα της εγκατάστασης, διότι δεν μπορεί να μας καλύψει πλήρως όλες τις μέρες του χρόνου, συμπληρώνεται με ένα σύστημα θέρμανσης, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε θερμότητα όταν η αποθηκευμένη ενέργεια του θερμοδοχείου δεν επαρκεί. Το επιπλέον σύστημα θέρμανσης που έχει επιλεγεί είναι ένας λέβητας συμ44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

πυκνώσεως αερίου με υψηλό βαθμό απόδοσης έως 107% στις χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής. Ο λέβητας ζεσταίνει από τον αυτοματισμό με διαφορετική θερμοκρασία και σε διαφορετική θέση το δοχείο διαστρωμάτωσης, όταν απαιτηθεί, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω των τριόδων μεταγωγικών βανών. Συγκεκριμένα, για το ζεστό νερό χρήσης όταν απαιτηθεί, ζεσταίνει μόνο το ψηλότερο στρώμα (20% του όγκου) του δοχείου διαστρωμάτωσης με υψηλή θερμοκρασία περίπου 55 oC, ενώ για την θέρμανση ζεσταίνει το μεσαίο στρώμα (60% του όγκου), σύμφωνα πάντα με την θερμοκρασία προσαγωγής που επιλέγει η αντιστάθμιση καιρικών συνθηκών του συστήματος. Άρα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, διότι φορτίζουμε πάντα με την κατάλληλη θερμοκρασία και την κατάλληλη ποσότητα που απαιτείται και όχι αναγκαστικά όλο το δοχείο και άσκοπα με υψηλή θερμοκρασία. Το χαμηλότερο στρώμα του δοχείου (20% του όγκου) παραμένει σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να δίνει τη δυνατότητα να λειτουργεί το κύκλωμα των συλλεκτών πολύ αποδοτικά. Τέλος, το σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου φροντίζει να έχει αποθηκευμένη την απαιτουμένη θερμική ενέργεια και στην κατάλληλη θερμοκρασία συνδυάζοντας όλες τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας εξαντλώντας πάντα πρώτα την ηλιακή ενέργεια.

Όφελος στη θέρμανση Η συνολική θερμική ενέργεια που απαιτείται υπολογίστηκε αρχικώς μέσω προγράμματος προσομοίωσης ηλιοθερμικών συστημάτων, σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής και με τις ανάγκες της συγκεκριμένης κατοικίας. Στην πράξη, υπήρξε μικρή απόκλιση με καλύτερο αποτέλεσμα, διότι το προφίλ κατανάλωσης έχει υπολογισθεί με συγκεκριμένα δεδομένα και συγκεκριμένα κλιματολογικά δεδομένα, οπότε είναι φυσιολογική μία μικρή απόκλιση. Η θερμική ενέργεια για την θέρμανση είναι περίπου 11500 kWh, ενώ για το ζεστό νερό χρήσης είναι περίπου 2000 kWh. Συνολικά η ενέργεια που χρειαζόμαστε μαζί με τις απώλειες των δικτύων διανομής και αποθήκευσης είναι περίπου 15000 kWh εκ των οποίων το ηλιοθερμικό σύστημα μπορεί να καλύψει το 50% της συνολικής ενέργειας, δηλαδή τις 7500 kWh. Με κάποιες θεωρήσεις όπως τη σημερινή τιμή του υγραερίου 0,85 €/lt, τη θερμογόνο δύναμη του υγραερίου περίπου 7,4 kWh/lt

και το μέσο βαθμό απόδοσης του λέβητα συμπυκνώσεως στο ζ.ν.χ. και στη θέρμανση να είναι 95%, το κόστος θέρμανσης είναι 1000 €/έτος και ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται περίπου στα 8 έτη. Τα ηλιοθερμικά συστήματα πέραν της εξοικονόμησης που επιτυγχάνουν, βελτιώνουν και τη γενικότερη ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων στις αξιολογήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Δημιουργείται έτσι ένα επιπλέον κίνητρο για τους ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στην ηλιοθερμία.

www.thermogas.gr Τηλ.: 2106665552


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:46 μμ

Σελίδα 1


AUTONOMA:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:50 μμ

Σελίδα 46

Φωτοβολταϊκά Αυτόνομα συστήματα

Αυτονομία σε νέα δεδομένα Οι αλλαγές στην εγγυημένη τιμή των φωτοβολταϊκών έχουν μειώσει την απόδοση μιας επένδυσης, όμως τα αυτόνομα συστήματα, παραμένουν η επόμενη μέρα στον τομέα της οικιακής κατανάλωσης.

Η

ενεργειακή αυτονόμηση μιας κατοικίας κάθε μέρα γίνεται και πιο επίκαιρη, λόγω των τρεχόντων οικονομικών συνθηκών και της υπερβολικής φορολόγησης των ακινήτων, καθώς και εξαιτίας των επικείμενων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά δε τη μείωση της εγγυημένης τιμής για την παραγωγή, τα οικιακά συστήματα συνεχίζουν να αποτελούν το μέλλον στο χώρο της ενέργειας. Είτε μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) είτε μέσω άλλων μελλοντικών προτάσεων, η ενεργειακή αυτονόμηση της κατοικίας θα διατηρηθεί ως αυτοσκοπός, καθώς είναι η μόνη λύση που μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις των επόμενων ετών. Είναι λοιπόν σημαντικό ο κάθε ενδιαφερόμενος καταναλωτής να γνωρί-

ζει κάθε λεπτομέρεια γύρω από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, καθώς και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του αυτή τη στιγμή, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα και για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Τι είναι ένα Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα; Είναι ένα σύστημα που μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε μια οποιαδήποτε εγκατάσταση ή συσκευή, χρησιμοποιώντας ενέργεια από τον ήλιο, χωρίς να εξαρτάται από οποιοδήποτε δίκτυο παροχής ρεύματος. Σε τέτοιες εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο σε οικίες, εξοχικά, αποθήκες, σκάφη κλπ.

Τα μέρη ενός αυτόνομου συστήματος l Φωτοβολταϊκά πάνελ: Είναι οι συσκευές που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια. Ένα Φωτοβολταϊκό Πάνελ είναι ένα πλαίσιο που περιέχει συνδεδεμένες μεταξύ τους ηλιακές κυψέλες και παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν δέχεται ηλιακή ακτινοβολία. Παραδοσιακά, για τα μικρής ισχύος συστήματα, χρησιμοποιούνταν μονοκρυσταλλικά πάνελ με τάση ανοικτού κυκλώματος 12Volt - 17Volt. Σήμερα όμως, που έχει βελτιωθεί η αρχιτεκτονική των αυτόνομων συστημάτων (υβριδικά, island κλπ), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τύπο πάνελ χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό.

Ρυθμιστής φόρτισης: Είναι η συσκευή που παρεμβάλλεται μεταξύ των πάνελ και των μπαταριών.

l

46 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Ο ρυθμιστής φόρτισης φροντίζει έτσι, ώστε το ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ να φορτίζει με ομοιόμορφο τρόπο και σταθερή τάση τις μπαταρίες και να ελέγχει το επίπεδο φόρτισής των. Μπαταρίες (συσσωρευτές): Αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν απαιτηθεί. Οι μπαταρίες για τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι ειδικά κατασκευασμένες, ώστε να έχουν μεγάλο χρόνο ζωής και να αντέχουν σε πολλαπλούς κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης. Μπορεί να είναι κλειστού ή ανοικτού τύπου. Οι ανοικτού τύπου μπαταρίες με υγρά θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες, αλλά κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια από τις κλειστού τύπου και χρειάζονται τακτική συντήρηση. Τα τελευταία χρόνια οι μπαταρίες κλειστού l

τύπου (AGM, GEL) έχουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα. Ιnverters: Είναι συσκευές με ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές διατάξεις, οι οποίες μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, κατάλληλο για κατανάλωση. Σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, ο inverter τροφοδοτείται με συνεχές ρεύμα από τις μπαταρίες. Πολλοί σύγχρονοι inverters έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτηθούν και από πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος (δίκτυο ΔΕΗ, ηλεκτρογεννήτρια) για να φορτίσουν τις μπαταρίες. Υπάρχουν ακόμη και inverters που παίζουν τον ρόλο του διαχειριστή δικτύου. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να διαχειριστούν ταυτόχρονα:

l


AUTONOMA:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:51 μμ

Σελίδα 47

Ετήσια κατανάλωση Για να ξεκινήσετε σωστά την συλλογή των πληροφοριών που απαιτούνται για το σωστό σχεδιασμό του αυτόνομου συστήματος που θα καλύψει σωστά τις ανάγκες σας, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε την ετήσια κατανάλωση της οικία σας σε κιλοβατώρες (kWh). Πάρτε λοιπόν 4 συνεχόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ (αντιπροσωπεύουν ένα πλήρες έτος) και προσθέστε τις καταναλώσεις ρεύματος που είχατε. Αυτό το σύνολο θα αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική πληροφορία. Π.χ. Έχουμε μια κατοικία που στους 4 εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ σημειώνονται οι εξής καταναλώσεις: 1ο 4μηνο = 900 kWh 2ο 4μηνο = 820 kWh 3ο 4μηνο = 750 kWh 4ο 4μηνο = 800 kWh Σύνολο = 3.270 kWh

Καταγραφή συσκευών και καταναλώσεων Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι οι συσκευές που λειτουργείτε και οι καταναλώσεις τους. Καταγράψτε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε στην κατοικία σας (λάμπες, συσκευές κουζίνας, τηλεοράσεις, video κλπ) και δίπλα σημειώστε την ισχύ τους. (Η ισχύς αναγράφεται συνήθως πάνω σε κάθε συσκευή και μετράται σε Watt ή kW). Εάν σε αυτή την λίστα συμπληρώσετε δίπλα σε κάθε συσκευή τον χρόνο που την χρησιμοποιείται ημερησίως, τότε ο πολλαπλασιασμός του χρόνου χρήσης - Το ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ ή και μικρή ανεμογεννήτρια και έχει ήδη μετατραπεί σε εναλλασσόμενο από τον τοπικό inverter. - Το ρεύμα από εξωτερική πηγή (ΔΕΗ, γεννήτρια). - Την φόρτιση των μπαταριών - Την τροφοδοσία των καταναλώσεων Βάσεις στήριξης: Είναι συνήθως από αλουμίνιο και χρησιμοποιούνται για να στερεωθούν επάνω τους τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

l

Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: Αποτελείται από την καλωδίωση που συνδέει τα πάνελ μεταξύ τους, την καλωδίωση που συνδέει τα πάνελ με τον inverter και την καλωδίωση που συνδέει τον inverter με το δίκτυο κατανάλωσης της ενέργειας. l

Οι 8.777 βατώρες (Wh) ισούται με 8,78 κιλοβατώρες ημερήσιας κατανάλωσης ή 8,78 Χ 365 = 3.204 κιλοβατώρες ετήσιας κατανάλωσης.

των με την ισχύ τους θα μας δώσει τις κιλοβατώρες (kWh) που καταναλώνονται ημερησίως και ετησίως. Στην παραπάνω κατοικία καταγράφηκαν οι εξής συσκευές με τις αντίστοιχες καταναλώσεις: Ημερήσια Χρήση Ημερήσια (ώρες) κατανάλωση(Wh)

Συσκευή

Ποσότητα

Ισχύς (W)

Λάμπες

10

15

6

900

TV

2

60

5

600

Video

1

30

3

90

Μίξερ

1

1000

25 λεπτά

417

Κουζίνα + Απορροφητήρας

1

1800

1

1800

Φούρνος

1

2700

1 ώρα κάθε 2 ημέρες

1350

Ψυγείο

1

-

24

820

Πλυντήριο ρούχων

1

1kWh ανά πλύσιμο

1 πλύση ανά 2 ημέρες

500

Σίδερο ατμού

1

2000

1 ώρα ανά 2 ημέρες

1000

Ηλεκτρική σκούπα

1

2000

1 ώρα ανά 2 ημέρες

1000

Καφετιέρα

1

900

20 λεπτά

300

Σύνολο ημερήσιας κατανάλωσης

8.777 Wh

Πράσινο σπίτι & κτίριο 47


AUTONOMA:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:52 μμ

Σελίδα 48

Φωτοβολταϊκά Αυτόνομα συστήματα Μελέτη για τον ορισμό του κατάλληλου συστήματος Γνωρίζοντας με ακρίβεια τις συσκευές που θα χρησιμοποιούμε, την ισχύ τους και την ημερήσια χρήση τους, μπορούμε να απευθυνθούμε στους εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να εκπονήσουν τέτοιες ενεργειακές μελέτες και να σας προτείνουν το σωστό σύστημα που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Για να καλυφθούν σωστά οι παραπάνω καταναλώσεις της κατοικίας, προδιαγράφηκε ένα αυτόνομο σύστημα που περιλαμβάνει τα εξής υλικά: l 12 φωτοβολταϊκά πλαίσια 250W, συνολικής ισχύος 3kWp l 1 inverter για την ολοκληρωμένη διαχείριση του αυτόνομου συστήματος (island) l 1 inverter για την μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο l 8 Μπαταρίες κλειστού τύπου 12V, 200Ah l Βάσεις αλουμινίου για την στήριξη των πλαισίων l Ηλεκτρολογικό υλικό και καλωδίωση Το παραπάνω σύστημα εγκαταστημένο θα κοστίσει περίπου 11.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%). Η συμμετοχή των υλικών στο παραπάνω κόστος είναι περίπου η ακόλουθη: - Φωτοβολταϊκά Πάνελ: 25% - Μπαταρίες: 25%

- Inverters: 35% - Βάσεις και καλωδίωση: 15% Σημείωση: Στο συγκεκριμένο σύστημα το ρόλο του ρυθμιστή φόρτισης παίζει ο διαχειριστής inverter (island). Σημείωση: 1. Για να σχεδιαστεί σωστά ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες μιας κατοικίας, θα πρέπει να «στηθεί» βάσει της παραγωγής ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι βάσει της μέσης μηνιαίας παραγωγής, γιατί διαφορετικά κατά τους χειμερινούς μήνες δεν θα υπάρχει σαφής έλλειψη ενέργειας. Το παρόν σύστημα θα παράγει ετησίως περίπου 4.000 kWh. Κατά τους χειμερινούς μήνες θα καλύπτει τις καταναλώσεις της κατοικίας, ενώ το καλοκαίρι θα έχει περίσσευμα ενέργειας. 2. Σε όλες τις περιπτώσεις που σχεδιάζεται ένα αυτόνομο σύστημα για να καλύψει την ετήσια λειτουργία μιας κατοικίας, προτείνεται η παράλληλη τοποθέτηση μιας γεννήτριας πετρελαίου, η οποία θα καλύπτει τις απαιτήσεις σε ενέργεια σε δυσμενείς συνθήκες (π.χ. παραπάνω από 2 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια, ζήτηση ρεύματος επιπλέον αυτού που είχε προβλεφθεί κλπ).

Απόσβεση του συστήματος Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η κατανάλωσή μας σε ενέργεια (kWh) συμπαρασύρει και διάφορες άλλες χρεώσεις τις οποίες σημειώνουμε παρακάτω, όπως αναφέρονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. · ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η/Ε · ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η/Ε · ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ · ΕΙΔ. ΤΕΛ. ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ · ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ · ΕΙΔ.ΤΕΛ.5Ο/οο Ν.2093/92 · ΕΦΚ (Ν.3336/05) · Φ.Π.Α. 13% Όλα τα παραπάνω μαζί με τον Φ.Π.Α. αντιπροσωπεύουν μια επιβάρυνση επί του κόστους της αξίας του ρεύματος της τάξης του 68%. Άρα, για να υπολογίσουμε το πραγματικό κόστος που επιβαρυνόμαστε για την κάθε κιλοβατώρα, θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος της χρέωσης του ρεύματος, όλες τις συμπαρασυρόμενες χρεώσεις και τον Φ.Π.Α. και το σύνολο αυτό να το διαιρέσουμε με τις κιλοβατώρες που καταναλώσαμε. Βέβαια, επιπλέον όλων αυτών των χρεώσεων, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ χρεώνονται οι Δημοτικοί φόροι και τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το γνωστό «χαράτσι» ΕΕΤΗΔΕ. Π.χ. Το παραπάνω κτίριο για τις 3.270 κιλοβατώρες (kWh) πλήρωσε τα εξής: -3.270 kWh X 0,0815 €/kWh = 266,51 € -Διάφορες χρεώσεις = 129,58 € -Φ.Π.Α. 13% = 51,49 € Σύνολο = 447,58 € Κατά συνέπεια η κάθε κιλοβατώρα (kWh) κόστισε 447,58/3.270= 0,137 €/kWh

Συμπέρασμα Όπως διαπιστώνει κανείς εκ των παραπάνω, η πλήρης αυτονόμηση μιας τακτικής κατοικίας δεν είναι η απόλυτη οικονομική λύση για τον καταναλωτή αυτή τη στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν τις περιπτώσεις όπου είναι δυνατή η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ), με δεδομένο πως η απόσβεση της επένδυσης έχει βάθος χρόνου. Συνεχίζει να αποτελεί όμως την μόνη συμφέρουσα λύση, ενώ και οι συνολικές προοπτικές της για το μέλλον παραμένουν ισχυρές, χωρίς άγχη για λογαριασμούς και αυξήσεις. Επιπλέον, η αυτονόμηση κατοικιών είναι πολύ πιο συμφέρουσα με πολύ μικρές καταναλώσεις (π.χ. των εξοχικών που συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο το καλοκαίρι και χωρίς υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια κλπ.) Παρακολούθηση συστήματος Οι ρυθμιστές φόρτισης και οι inverters, παρέχουν διάφορες ενδείξεις και ειδοποιήσεις, σχετικά με την λειτουργία τους συστήματος και του επιπέδου φόρτισης των

48 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μπαταριών. Παρακάτω, παραθέτουμε παραδείγματα ορθολογικής χρήσης της ενέργειας που θα σας βοηθήσουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: l Πλυντήριο ρούχων Ρυθμίζουμε το διακόπτη τους πλυντηρίου στους 30οC, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει το πλυντήριο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού. l Φωτισμός Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, για να καταναλώνουμε μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. l Ηλεκτρονικές συσκευές Κλείνουμε τις συσκευές, όπως η τηλεόραση, το DVD και το στερεοφωνικό, από τον

διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο. Όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, οι συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Βγάζουμε τους φορτιστές από την πρίζα μετά την φόρτισή τους. l Ηλεκτρικές συσκευές Αντικαθιστούμε παλιές ενεργοβόρες συσκευές με νέες, ενεργειακής κλάσης Α. Tip: αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με κουζίνα υγραερίου/αερίου.


NANODOMI:Test_BmwX1_72.qxd

22/5/2013

11:39 ðì

Page 1


Panels:Test_BmwX1_72.qxd

Φωτοβολταϊκά

5/7/2013

8:18 μμ

Σελίδα 50

Η τεχνολογία των πάνελ

«Συλλογή» εσόδων Με διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία και παρά τα νέα οικονομικά δεδομένα στην αγορά τους, τα φωτοβολταϊκά πάνελ συνεχίζουν να συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και σημαντικά έσοδα για τους ιδιοκτήτες τους.

Τ

α φωτοβολταϊκά πάνελ είναι υπεύθυνα για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας που σε δεύτερο χρόνο μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα και αποτελούν τον βασικό κορμό και ιδιαίτερα, το παραγωγικό μέρος μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Στην συνέχεια του άρθρου, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει την ευκαιρία να συλλέξει από την πλευρά του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για το «σώμα» της κάθε φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, μέχρι και τον «πόλεμο» για τις τιμές των κινεζικών προϊόντων. Όσον αφορά δε στην επιλογή των φωτοβολταϊκών πάνελ, αυτή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις ιδιαιτερότητες της καθεμιάς εγκατάστασης ξεχωριστά (δηλαδή τον τόπο εγκατάστασης, το διαθέσιμο χώρο, τον προσανατολισμό και την κλίση της και ίσως και την προσωπική χρωματική επιλογή). Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι, η εταιρεία στην οποία θα απευθυνθεί κανείς, θα είναι εκείνη που θα προτείνει τη βέλτιστη λύση, με βάση τα χρήματα που σκοπεύει να δαπανήσει -επενδύσει ο κάθε καταναλωτης. 50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Τα μέρη των φ/β πάνελ Τα φωτοβολταϊκά πάνελ συνήθως αποτελούνται από τα εξής: l Ένα ηλιακό γυαλί με προ-τοποθετημένη την ειδικά επεξεργασμένη μεμβράνη προστασίας (EVA). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκληρυσμένο, προεντεταμένο ηλιακό γυαλί. l Ηλιακές φωτοβολταϊκές κυψέλες ενωμένες σε στοιχειοσειρές. l Μία υαλώδη μεμβράνη ειδικής επεξεργασίας (EVA) καθώς και μια μονωτική μεμβράνη στην πίσω πλευρά. Και τα τρία παραπάνω στρώματα δημιουργούν ένα ελασματοποιημένο φύλλο, πολύ ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, το οποίο τοποθετείται σε ένα σταθεροποιητικό πλαίσιο αλουμινίου (συνήθως ανοδιωμένο) με μια υποδοχή σύνδεσης.

Ο βαθμός απόδοσης των πάνελ Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των πάνελ συναντούμε ένα στοιχείο που ονομάζεται βαθμός απόδοσης. Στην πράξη, πρόκειται για την ικανότητα του πάνελ να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Δηλαδή, πό-

ση από την ηλιακή ενέργεια που πέφτει πάνω στο πάνελ, μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Στα περισσότερα προϊόντα της αγοράς, ο βαθμός απόδοσης (efficiency) κυμαίνεται από 6% έως19% περίπου, ενώ πλέον εξελίσσονται και κάποια που ξεπερνούν το 20%.

Οι εγγυήσεις απόδοσης Η κάθε κατασκευάστρια εταιρεία εγγυάται ότι τα πάνελς της δε θα παρουσιάσουν κατασκευαστικό πρόβλημα για μια περίοδο 5-12 ετών (συνήθως 10), από την ημερομηνία παράδοσής τους. Επίσης, δίνεται συνήθως και εγγύηση απόδοσης του πάνελ, η οποία διαμορφώνεται ως εξής: l Εγγύηση απόδοσης ισχύος για τη 10ετία. Ο κατασκευαστής εγγυάται ότι, τα πάνελ, μετά από αυτό το διάστημα, θα αποδίδουν τουλάχιστον ένα ποσοστό της ονομαστικής τους ισχύος (συνήθως 90% - 92%). l Εγγύηση απόδοσης ισχύος για την 25ετία. Ο κατασκευαστής εγγυάται ότι, τα πάνελ, μετά από αυτό το διάστημα, θα αποδίδουν τουλάχιστον ένα ποσοστό της ονομαστικής τους ισχύος (συνήθως 80% 82%).


Panels:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:05 μμ

Σελίδα 51

Οι κατηγορίες των πάνελ

Τ

α φωτοβολταϊκά πάνελ χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, τα μονοκρυσταλλικά, τα πολυκρυσταλλικά που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των εγκατεστημένων πάνελς, τα λεπτού υμενίου και τα υβριδικά. Οι μεταξύ τους διαφορές ανάγονται, όπως θα δείτε και παρακάτω, στον τρόπο κατασκευής τους και στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

1. Μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ Κατασκευάζονται από κυψέλες που έχουν κοπεί από ένα μόνο μεγάλο κυλινδρικό κρύσταλλο πυριτίου. Η κατασκευή τους είναι πιο πολύπλοκη, με αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Χαρακτηριστικά: 3 Είναι ο πρώτος τύπος φωτοβολταϊκών πάνελ που μπήκε σε μαζική παραγωγή. 3 Έχουν καλύτερη σχέση απόδοσης/επιφάνειας από τους άλλους τύπους πάνελ. 3 Η ενεργειακή απόδοσή τους κυμαίνεται από 11% - 19% 3 Έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τα πολυκρυσταλλικά πάνελ. 3 Έχουν μεγαλύτερο πάχος υλικού. 3 Έχουν σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα.

2. Πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ Κατασκευάζονται από κυψέλες που έχουν κοπεί σε λεπτά τμήματα, από ράβδους λιωμένου και επανακρυσταλλοποιημένου πυριτίου (το λειωμένο πυρίτιο χύνεται σε καλούπι και στη συνέχεια τεμαχίζεται σε κυψέλες).

Χαρακτηριστικά: 3 Η μέθοδος παραγωγής τους είναι φθη-

νότερη από αυτήν των μονοκρυσταλλικών, γι' αυτό και η τιμή τους είναι συνήθως λίγο χαμηλότερη. 3 Η ενεργειακή απόδοσή τους που κυμαίνεται από 11% - 19% είναι λίγο μικρότερη από αυτή των μονοκρυσταλλικών, αλλά από τη στιγμή που οι κυψέλες τοποθετούνται μέσα σε ένα πάνελ με άλλες 60, η πραγματική διαφορά σε watt ανά τετραγωνικό μέτρο είναι αμελητέα. Σήμερα, με την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, η απόδοση των πολυκρυσταλλικών πάνελ έχει σχεδόν προσεγγίσει την απόδοση των μονοκρυσταλλικών. Έτσι, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η πλέον διαδεδομένη παγκοσμίως, έχοντας παράλληλα την καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης.

της γενιάς» που προέρχονται από πολλές διαφορετικές μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας (π.χ. άμορφου πυριτίου (a-Si), Δισεληνοϊνδιούχου χαλκού (CuInSe2 ή CIS), Τελουριούχου Kαδμίου (CdTe), Αρσενικούχου Γαλλίου (GaAs) κλπ). Τα πάνελ άμορφου πυριτίου που είναι και τα πλέον διαδεδομένα αυτής της κατηγορίας, αποτελούνται από ταινίες λεπτών επιστρώσεων οι οποίες παράγονται με την εναπόθεση ημιαγωγού υλικού (πυρίτιο στην περίπτωση μας) πάνω σε υπόστρωμα υποστήριξης, χαμηλού κόστους όπως από γυαλί ή αλουμίνιο. Ο χαρακτηρισμός άμορφο φωτοβολταϊκό προέρχεται από τον τυχαίο τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένα τα άτομα του πυριτίου.

3. Πάνελ λεπτού υμενίου (thin film)

Χαρακτηριστικά:

Πρόκειται για μια ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει τα λεγόμενα πάνελ «τρί-

3 Έχουν, ονομαστικά, χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες (6% έως 14%).

Πράσινο σπίτι & κτίριο 51


Panels:Test_BmwX1_72.qxd

Φωτοβολταϊκά

5/7/2013

6:56 μμ

Σελίδα 52

Η τεχνολογία των πάνελ άμορφου πυριτίου γύρω από μια στρώση μονοκρυσταλλικού πυριτίου.

Χαρακτηριστικά: 3 Έχουν μεγάλο βαθμό απόδοσης που μπορεί να ξεπεράσει το 20%. 3 Έχουν πολύ καλή συμπεριφορά στην επίδραση της θερμοκρασίας και αξιόλογη απόδοση στο διάχυτο φωτισμό. 3 Έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. 3 Δεν υπάρχουν στοιχεία από παλιές εγκαταστάσεις, σχετικά με τις αποδόσεις και τη διάρκειά τους, αφού η τεχνολογία τους είναι σχετικά καινούργια. Τα φωτοβολταϊκά πάνελς θα πρέπει να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστή-

ματα, καθώς υπολογίζεται ότι, οι ακαθαρσίες επάνω στα πάνελ μπορεί να μειώσουν την ετήσια παραγωγή κατά 10-15%. Επίσης, τα πάνελς που είναι εγκαταστημένα σε περιοχές με πολλή σκόνη ή γύρη, μπορεί να απαιτούν συχνότερη επιθεώρηση και καθαρισμό. Για το σωστό καθαρισμό τους, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και να μην χρησιμοποιείτε υλικά που μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια της υάλωσης των πάνελ.

3 Λόγω της μικρότερης ποσότητας πυριτίου που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή τους, η τιμή τους είναι λίγο χαμηλότερη. 3 Αποδίδουν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες. 3 Έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά , όταν υπάρχει διάχυτη ακτινοβολία (συννεφιά). 3 Έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα κάτι που σημαίνει ότι, για να παράγουμε την ίδια ενέργεια, χρειαζόμαστε σχεδόν διπλάσια επιφάνεια σε σχέση με τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά στοιχεία. 3 Αποτελούν καλή λύση όταν υπάρχουν: μεγάλος διαθέσιμος χώρος, σκιάσεις, δυσμενής προσανατολισμός.

4. Υβριδικά πάνελ Είναι τα πάνελ που συνδυάζουν περισσότερες από μία από τις γνωστές τεχνολογίες (π.χ. συνδυασμός άμορφου και μονοκρυσταλλικού πυριτίου). Στην αγορά, τα πιο διαδεδομένα πάνελ αυτής της κατηγορίας είναι κατασκευασμένα από δύο στρώσεις

Νέοι δασμοί στα κινεζικά πάνελ

Σ

ε εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση της φορολογίας στα κινεζικά πάνελ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ήδη ανακοινώσει την εφαρμογή προσωρινών δασμών 11,8% σε μονάδες και κύτταρα Κινέζων κατασκευαστών από τις 6 Ιουνίου. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αναμένεται να εκτιναχθεί στο 47% στις αρχές Αυγούστου, καθώς όπως έγινε γνωστό η σχετική απόφαση έχει παρθεί εξ αρχής, απλώς εκτιμήθηκε ότι, αν

52 Πράσινο σπίτι & κτίριο

η Επιτροπή είχε επιβάλει δασμούς 47% αμέσως, θα διαταράσσονταν η αγορά και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να οδηγηθούν σε μία πιο ομαλή μετάβαση. Μοναδική περίπτωση να αλλάξει κάτι επ’ αυτού, είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Κινέζων και Ευρωπαίων Υπουργών στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, με τις πληροφορίες όμως να κάνουν λόγο για σημαντική «απόσταση» ανάμεσά τους.

«Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, όχι μόνο δεν θα έχει κανένα πρακτικό όφελος για την εγχώρια και ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, αλλά αντιθέτως θα εντείνει την κρίση που βιώνει ο κλάδος διεθνώς τους τελευταίους 18 μήνες και θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ελληνικών θέσεων εργασίας», σχολίασε επί του θέματος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Φωτοβολταϊκών.


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:45 μμ

Σελίδα 1


Biomaza_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

6:57 μμ

Σελίδα 54

Α.Π.Ε.: Βιομάζα: Υλοποίηση μονάδας παραγωγής ενέργειας

Ισχυρή επένδυση με Βιομάζα Η αεριοποίηση της βιομάζας είναι μία από τις πιο αποδοτικές και περιβαλλοντολογικά αποδεκτές τεχνολογίες για τη δημιουργία ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, προσφέροντας αποδόσεις που αντιστοιχούν σε ετήσια κέρδη 100.000 ευρώ.

54 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ση τον άνθρακα, σε μονοξείδιο του άνθρακα , υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, υδρατμούς, ίχνη υδρογονανθράκων και άζωτο. Πέραν των παραπάνω ενώσεων στο αέριο προϊόν εμφανίζονται και διάφοροι επιμολυντές κυριότεροι των οποίων είναι τα σωμα-

τίδια πίσσας, η τέφρα, η αμμωνία, τα οξέα και οι σύνθετοι υδρογονάνθρακες. Η αεριοποίηση εδράζεται στην ολική μετατροπή του τμήματος του στερεού πρωτογενούς υλικού σε αέριο με θέρμανση (> 700°C) χωρίς καύση και με την παρουσία ενός οξειδωτικού μέσου, όπως ο αέ-

ρας, το οξυγόνο ή ο ατμός σε ελεγχόμενες ποσότητες. Το προκύπτον αέριο μίγμα ονομάζεται αέριο σύνθεσης ή συνθετικό αέριο (syngas). Το αέριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο με θερμογόνο ικανότητα σχεδόν τη μισή από αυτήν του φυσικού αερίου. Η αεριοποίηση

Δοχείο Αερίου

Σιλό Τροφοδοσίας Βιομάζας Ψύκτης Αερίου

Ψύκτης Κινητήρα

Δεξαμενή Νερού Δεξαμενή Νερού Ζώνη Αφύγρανσης Ζώνη Πυρόλυσης Ζώνη Αεριοποίησης Ζώνη Μείωσης Τέφρα

Ατμοπαραγωγός Ψύκτης

Ατμοφυλάκιο

Διαχωριστής Στερεών

βιομάζα αποτελεί πια, την πλέον αποδοτική επένδυση στις ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερή τιμή πώλησης στη ΔΕΗ για μία 20ετία. Χαρακτηριστικό είναι πως, μία Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με Αεριοποίησης Βιομάζας ισχύος 100 kW, υπολογίζεται ότι, δίνει ετήσια κέρδη που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, όπως προκύπτει και από την παρακάτω σχετική προμελέτη. Η προμελέτη πραγματεύεται τα βασικά τεχνικά μεγέθη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασιζόμενη στην αξιοποίηση βιομάζας με τεχνολογία αεριοποίησης καθώς και τα γενικά οικονομικά χαρακτηριστικά της. Η αεριοποίηση βιομάζας είναι μια διαδικασία που μετατρέπει οργανικά ή ορυκτά υλικά με βά-

Αντιδραστήρας Αεριοποίησης

Η

Ηλεκτρικός Πίνακας Κινητήρας Αερίου Σύνθεσης Ηλεκτρική Γεννήτρια


Biomaza_23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

ανά τον κόσμο χρησιμοποιείται σε μικρές δυναμικότητες και αποτελείται από μια σειρά θερμοχημικών φαινομένων, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε τρία στάδια: (α) ξήρανση, (β) πυρόλυση και (γ) τελική αεριοποίηση-μερική οξείδωση. Η αεριοποίηση της βιομάζας είναι μία από τις πιο αποδοτικές και περιβαλλοντολογικά αποδεκτές τεχνολογίες για τη δημιουργία ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Το πλεονέκτημά της έγκειται στο ότι, η καύση του αερίου σύνθεσης είναι πιο παραγωγική από την καύση του ίδιου του αρχικού καυσίμου (μη επεξεργασμένη βιομάζα). Ενδεικτικά πλεονεκτήματα: l δεν βασίζεται στην καύση/ αποτέφρωση, αλλά σε αεριοποίηση και πυρόλυση l λειτουργεί οικονομικά, ακόμη και σε χαμηλή λειτουργική δυναμικότητα l μπορεί να διαθέσει τη βιομάζα και τα απόβλητα, αγροτικά και βιομηχανικά με ένα βιώσιμο και οικολογικό τρόπο l επιτυγχάνει επίπεδα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πολλές φορές υψηλότερα από ό, τι οι συμβατικές τεχνολογίες καύσης l δεν αφήνει κατάλοιπα βιοαποδομήσιμων κλασμάτων l δεν προκαλεί βλαβερές εκπομπές αερίων l έχει ελάχιστες απαιτήσεις χώρου

6:58 μμ

Σελίδα 55

εγκατάστασης και η μονάδα μπορεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τέτοιου τύπου μονάδες προορίζεται για πώληση στο δίκτυο με σταθερή τιμή για 20 χρόνια, ενώ η απόβλητη θερμική ενέργεια από τη διαδικασία της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών θερμικής ενέργειας αυξάνοντας περαιτέρω το βαθμό απόδοσης της επένδυσης. Η βιομάζα τροφοδοτείται χειροκίνητα στον θρυμματιστή που την θρυμματίζει σε μορφή chips (εάν δεν έχει παραληφθεί θρυμματισμένη) και αποθηκεύεται σε ενδιάμεση αποθήκη βιομάζας (σιλό). Από την ενδιάμεση αποθήκη βιομάζας «ημερήσιας» κατανάλωσης, η βιομάζα τροφοδοτείται αυτόματα στον αεριοποιητή της βιομάζας. Ο αεριοποιητής μετατρέπει την βιομάζα από υδρογονάνθρακες στερεάς μορφής σε υδρογονάνθρακες αέριας μορφής που ονομάζεται αέριο σύνθεσης. Το παραγόμενο αέριο σύνθεσης που αποτελείται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο, περνά από μία διαδικασία καθαρισμού, ψύξη και εξουδετέρωση εάν απαιτηθεί και περνώντας από ένα ενδιάμεσο δοχείο εξομάλυνσης παροχής τροφοδοτείται στον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης τροφοδοτούμενος με το αέριο σύνθεσης περιστρέφει την γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διασύνδεση της γεννήτριας με το δίκτυο της γίνεται μέσω μετασχηματιστή και τους αντίστοιχους αυτοματισμούς προστασίας μέσης τάσης.

Βήματα υλοποίησης επένδυσης 1. Καθορισμός ισχύος του προτεινόμενου έργου και του είδους της χρησιμοποιούμενης βιομάζας. Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός της βιομάζας και εξασφάλιση της. 2. Υποβολή φακέλου στο Διαχειριστή Δικτύου Διακίνησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για προσφορά όρων σύνδεσης ηλεκτροπαραγωγής. 3. Καθορισμός του απαραίτητου εξοπλισμού του έργου μετά την αποδοχή και υπογραφή των όρων σύνδεσης. 4. Σχεδιασμός του έργου και αδειοδότηση εγκαταστάσεων. 5. Κατασκευή/προμήθεια του εξοπλισμού και εγκατάσταση του. 6. Ηλεκτρολογική διασύνδεση του εργοστασίου με το δίκτυο και δοκιμαστική λειτουργία για την αποδοχή των παραμέτρων ηλεκτρικού ρεύματος από ΔΕΗ.

Οικονομική Ανάλυση Τα γενικά δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη για την εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα με αεριοποίηση βιομάζας είναι τα εξής : Ονομαστική ηλεκτρική ισχύς μονάδας

100,0 kW

Ηλεκτρική απόδοση μονάδας

27,0%

Θερμογόνος δύναμη βιομάζας

4,2 kWh / kg

Διάρκεια λειτουργίας της μονάδας ετησίως

7500,0 h / year

Ετήσια τροφοδοσία με βιομάζα

670,0 ton / year

Κόστος προμήθειας βιομάζας στο εργοστάσιο

100,0 €/ ton

Η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο καθορίζεται από το μέγεθος της μονάδας και από το εάν η μονάδα γίνεται με κρατική επιδότηση (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2007-11). Τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με επιδότηση (Α)

220 €/MWh

Τιμή πώλησης ηλεκτροπαραγωγής χωρίς επιδότηση (Β) 253 €/MWh

Τα ετήσια έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αναλόγως της τιμής πώλησης στη ΔΕΗ ανέρχονται στα: (Α) 165.000 €

(Β) 190.000 €

ή

Παρακάτω παρουσιάζονται προσεγγιστικά οι οικονομικές αποδόσεις λειτουργίας της μονάδας χωρίς τα πιθανά έσοδα από τη διάθεση της θερμικής ενέργειας. Ενδεικτικό κόστος επένδυσης

250.000 €

Ετήσιο κόστος καυσίμων (α' ύλης)

67.000 €

Ετήσια μεικτά κέρδη (Α)

98.000 €

Ετήσια μεικτά κέρδη (Β)

123.000 €

Ετήσιο κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών (6%)

15.000 €

Εργατικό κόστος (καθαρισμός, φόρτωση, κ.α.)

7.000 €

Λοιπά λειτουργικά έξοδα (3% για ρεύμα, νερό κ.α.)

7.500 €

Συνολικά ετήσια έξοδα

29.500 €

Ετήσια κέρδη προ φόρων & αποσβέσεων (Α)

68.500 €

Ετήσια κέρδη προ φόρων & αποσβέσεων (Β)

93.500 €

Διάγραμμα Απόσβεσης Επένδυσης

www.engaia.gr Τηλ.: 2310541344 e-mail: info@engaia.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 55


ABB:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:13 μμ

Σελίδα 56

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

Καινοτόμες πολυδιαιρούμενες Αντλίες θερμότητας από την ABB Η πλέον προηγμένη τεχνολογία στις αντλίες θερμότητας, αποτελεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων της σειράς iSERIES της Technibel, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΑΒΒ να προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση που συνδυάζει ψύξη και θέρμανση με ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Μ

ια νέα επαναστατική καινοτομία στον τομέα συστημάτων κλιματισμού παρουσίασε πρόσφατα η Technibel, τη σειρά των πολυδιαιρούμενων αντλιών θερμότητας τεχνολογίας DC Inverter iSERIES. Η σειρά iSERIES προσφέρει την απόλυτη ευελιξία στην κατηγορία των πολυδιαιρούμενων (multi-split) συστημάτων, αφού για πρώτη φορά είναι εφικτή η ταυτόχρονη και χωρίς διακοπή παράλληλη λειτουργία των πιο κάτω εσωτερικών συστημάτων κλιματισμού: l Split units (αέρα-αέρα) l Ενδοδαπέδια θέρμανση/ δροσισμός & fancoil units, μέσω του ειδικά σχεδιασμένου από την Technibel υδραυλικού kit HK l Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ανεξάρτητα από την κατάσταση λειτουργίας του συστήματος (ψύξη/ θέρμανση), μέσω ενός ειδικά κατασκευασμένου από την Technibel kit (emix & emixtank) που έχει τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης έως και 80oC!!! Επιπλέον, η σειρά iSERIES διαθέτει μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως το εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας που μπορεί να κυμανθεί από -32oC (θέρμανση) έως τους +50oC (ψύξη) καθώς και η πρωτοποριακή λειτουργία Dynamic

Cold Draft της εξωτερικής μονάδας που εξασφαλίζει απόψυξη των μηχανημάτων διατηρώντας σταθερή την απόδοση θέρμανσης στους εσωτερικούς χώρους. Το σύστημα iSERIES μπορεί να συνδεθεί αποκλειστικά με τις ειδικά σχεδιασμένες για την συγκεκριμένη εφαρμογή εσωτερικές μονάδες της Technibel, χωρίς κάποιο περιορισμό στον τύπο (τοίχου, δαπέδου, καναλά-

το κλπ) οι οποίες διαθέτουν ασύρματο χειρισμό με δυνατότητα ελέγχου iFeel καθώς και αυτόματης επανεκκίνησης μετά από διακοπή ρεύματος (autorestart). Παράλληλα, διαθέτει και τη δυνατότητα σύνδεσης -μέσω του emix- με ηλιακούς συλλέκτες, ηλεκτρικό boiler, ακόμα και με κλασσικό ηλιακό θερμοσίφωνα. Τέλος, η χωρίς προηγούμενο

ευελιξία και μοναδική καινοτομία ως προς τον επαναπροσδιορισμό της τεχνικής παραγωγής ζεστού νερού χρήσης καθώς και τα ιδιαίτερα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του iSERIES το καθιστούν ένα ολοκληρωμένο, απλό και εύκολα διαχειρίσιμο σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης ιδανικό για εφαρμογές σε κατοικίες, γυμναστήρια, κομμωτήρια κλπ.

Εταιρικό προφίλ

Ηπρο όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων

ΑΒΒ καλύπτει στην Ελλάδα και την Κύ-

του Ομίλου, οι οποίες περιλαμβάνουν την εμπορία βιομηχανικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, τη μελέτη και εκτέλεση έργων καθώς και υπηρεσίες after sales. Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα ένα δυναμικό δίκτυο πωλήσεων ηλεκτρολογικού υλικού βιομηχα-

56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

νίας και κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και εξοπλισμού κλιματισμού/αερισμού. Ο τομέας διακίνησης και αποθήκευσης υλικών διασφαλίζει την άμεση εξυπηρέτηση όλων των αναγκών σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό των κτηριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, περίπου 300 εργαζόμενοι απα-

σχολούνται στις εγκαταστάσεις της ABB σε Αθήνα (Μεταμόρφωση και Σκαραμαγκά), Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Λεμεσό.

www.abb.gr


Alumil:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

8:14 μμ

Σελίδα 57

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

Νέα γενιά ανοιγόμενων κουφωμάτων από την Alumil Με έμφαση στην καινοτομία και στόχο να καλύψει ακόμη και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες των παθητικών κτιρίων, η εταιρεία Alumil έφερε στην αγορά το Supreme S95, το οποίο και αποτελεί το νέο κορυφαίο σύστημα ανοιγόμενων κουφωμάτων.

Τ

ο Supreme S95 σχεδιάστηκε ειδικά για να ανταποκριθεί στις υψηλές προδιαγραφές των παθητικών κτιρίων. Ανήκει στη νέα γενιά αναβαθμισμένων συστημάτων της ALUMIL και απαντάει στις ανάγκες υψηλής ενεργειακής απόδοσης των παθητικών κτιρίων συνδυάζοντας αισθητική, χάρη στο minimal σχεδιασμό και εξαιρετική θερμομόνωση με συντελεστή θερμοπερατότητας Uw = 0,79 W/m2K *

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Supreme S95 Τo Supreme S95 διαθέτει πλήθος ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, τα οποία του επιτρέπουν να ξεχωρίζει σε μία ιδιαίτερα απαιτητική αγορά που εξελίσσει διαρκώς νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η αξία του νέου κορυφαίου προϊόντος της Alumil έγκειται

στα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του, όπως τα εξής: l Κορυφαία ενεργειακή απόδοση (Uw= 0,79 W/m2K)* χάρη στη χρήση υαλοενισχυμένου πολυαμιδίου 54mm, την προσθήκης ειδικών μονωτικών ράβδων Cooltherm (φαινολική ρητίνη) και ελαστικών από αφρώδες EPDM διπλής διέλασης. l Εκτός συναγωνισμού μέγιστες διαστάσεις φύλλου ανοιγόμενου κουφώματος 1,60m Χ 2,70m, με χρήση ειδικών κρυφών μεντεσέδων για βάρος έως 300 Kg l Εξαιρετικές επιδόσεις σε υδατοστεγάνωση και ανεμοπερατότητα l Ιδιαίτερα στιβαρό σύστημα με πλάτος κάσας 95mm και πλάτος φύλλου 104mm l Minimal σχεδιασμός με ίσια γραμμή και ύψος εμφανούς πλαισίου αλουμινίου κουφώματος: 106 mm l Πλάτος υάλωσης: τριπλή από 40 έως 60mm

* για δίφυλλη μπαλκονόπορτα διαστάσεων 1,60m x 2,45m με τριπλή υάλωση (Ug=0,5 W/m2K).

Εταιρικό προφίλ

Ηαποτελεί έναν από τους μεγαλύτεAlumil 25 χρόνια μετά την ίδρυσή της,

ρους ελληνικούς βιομηχανικούς Ομίλους στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής προϊόντων διέλασης αλουμινίου, στην Ευρώπη. Έχει συμπεριληφθεί 7 φορές στη λίστα του Growth Plus Europe’s 500,

για τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αύξηση της απασχόληση. Η δραστηριοποίησή της αφορά πλέον ολόκληρο τον κόσμο, καθώς διαθέτει συνολικά 26 θυγατρικές εταιρείες σε Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, μέσω των οποίων τα

προϊόντας της διατίθενται σε αγορές και των 4 ηπείρων.

www.alumil.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 57


Toshiba:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:03 μμ

Σελίδα 58

Προϊόντα Για Εξοικονόμηση

Προϊόντα οικιακού κλιματισμού Νέα σειρά οικιακών εφαρμογών κλιματισμού, με την πλέον προηγμένη τεχνολογία, από την Toshiba.

Γ

ια την Toshiba, η ποιότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα, γι’ αυτό φροντίζει πάντα να μελετά, να σχεδιάζει και να δημιουργεί πρωτοποριακά συστήματα κλιματισμού προσφέροντας την υψηλότερη απόδοση στην αγορά. Οι μονάδες της Toshiba έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, γεγονός που αντανακλάται στα υλικά που χρησιμοποιούν-

ται για την κατασκευή τους και κυρίως στην υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητά τους. Ακολουθώντας τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, αντί για την τυπική θερμοκρασία ενεργειακής αξιολόγησης, τα συστήματα κλιματισμού της Toshiba, αξιολογούνται με βάση τη νέα μέθοδο σε διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας σε πλήρες και μερικό φορτίο. Η Toshiba, ως εφευρέτρια της τεχνολογίας Inverter, διατηρεί ένα εξαιρετικά υψηλό τε-

Εξοικονόμηση ενέργειας με Daisekai

χνολογικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της. Με την ανάπτυξη του νέου και εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος DC Hybrid Inverter, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ικανότητά της να καινοτομεί και να δημιουργεί κλιματιστικά με εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή απόδοση και σημαντική μείωση της εκπομπής ρύπων βοηθώντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Szamia Plus με υβριδική τεχνολογία Κομψή μονάδα τοίχου με μοντέρνο και συμπαγή σχεδιασμό που συνδυάζει βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα με ελεγχόμενη ποιότητα εσωτερικού αέρα. Χρησιμοποιεί την υβριδική τεχνολογία DC inverter της Toshiba, που ελέγχει και ρυθμίζει αναλογικά την απόδοση της μονά-

Μονάδα τοίχου που σχεδιάστηκε στοχεύοντας στην τελειότητα και την απόλυτη, άνεση: βελτιωμένη αποδοτικότητα με υψηλή ενεργειακή κλάση SEER Α+++ τεχνολογία με προηγμένο ηλεκτρονικό έλεγχο και χαρακτηριστικά που μειώνουν σημαντικά την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 30% σε σχέση με άλλα συστήματα της αγοράς. Με ισχυρό σύστημα

δας. Είναι εξοπλισμένη με σύστημα ελέγχου ποιότητας αέρα IAQ και εξαιρετικά ισχυρά φίλτρα για την προστασία έναντι των ιών και των βακτηριδίων, ενώ η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του στοιχείου απομακρύνει την υγρασία από τα εσωτερικά μέρη της μονάδας.

ελέγχου της ποιότητας του αέρα, οι εσωτερικοί ρύποι παγιδεύονται στον ενσωματωμένο ιονιστή αέρα του εναλλάκτη θερμότητας. Όταν το κλιματιστικό δέχεται την εντολή να σταματήσει, ο εσωτερικός ανεμιστήρας παραμένει ενεργός για μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να στεγνώσει το στοιχείο από τυχόν υγρασία και κατόπιν απενεργοποιείται αυτόματα.

Φιλτράρισμα 3 σε 1 με Avant

Μονάδα δαπέδου Bi Flow

Προηγμένη μονάδα με τεχνολογία Inverter. Εξασφαλίζει ιδανική θερμοκρασία με υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας και εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου. Ο μοντέρνος συμπαγής σχεδιασμός της, εναρμονίζεται με τη διακόσμηση κάθε εσωτερικού χώρου. Διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος 3 σε 1 για τη μείωση βακτηριδίων, την πρόληψη αλλεργιών και τον περιορισμό οσμών. Η πρόσοψη της μονάδας είναι αποσπώμενη κάνοντας τη συντήρηση πιο εύκολη.

Καινοτόμος και μονάδα δαπέδου με σύστημα διπλής εξόδου του κλιματιζόμενου αέρα. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν εάν επιθυμούν, ο αέρας να εξέρχεται από τη μία ή και τις δύο εξόδους που βρίσκονται στο επάνω και στο κάτω μέρος της πρόσοψης της μονάδας. Η διοχέτευση θερμού αέρα από το κάτω μέρος της πρόσοψης προσφέρει εξαιρετική άνεση στη θέρμανση ακόμα και των πιο ψηλοτάβανων χώρων και αποτελεί καινοτομία της Toshiba. Πρωτοποριακός σχεδιασμός με μικρές διαστάσεις, που επιτρέπουν την τοποθέτησή της σε οποιαδήποτε χώρο.

Εταιρικό προφίλ

Η

εταιρεία «AHI Carrier Α.Ε.» είναι υπεύθυνη για τη διανομή και τη τεχνική υποστήριξη των προϊόντων κλιματισμού της Toshiba και Carrier στην Ελλάδα, τη Κύπρο και τα Βαλκάνια, έχοντας τα γραφεία της στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η εταιρεία έχει

58 Πράσινο σπίτι & κτίριο

καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στο χώρο, καταλαμβάνοντας πλέον ηγετική θέση στις αγορές, στηριζόμενη στη δέσμευσή της έναντι των πελατών της, για την ποιότητα και την αποδοτικότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων της.

www.toshiba-aircon.gr Τηλ.: 210-6796300


BERLING:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:05 μμ

Σελίδα 59

Προϊόντα Για εξοικονόμηση

100% ψυχρό θερμομονωτικό χρώμα Monostop Thermo Το νέο καινοτόμο ειδικής σύνθεσης προϊόν της Berling εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας όλο το χρόνο.

Έ

να νέο προϊόν με ιδιαίτερη καινοτομία για τη διασφάλιση της απόδοσής του και σε βάθος χρόνου, έφερε στην αγορά των θερμομονωτικών χρωμάτων η εταιρεία Berling. Το Monostop Thermo είναι ένα κορυφαίας ποιότητας, 100% ακρυλικό, θερμομονωτικό χρώμα. Λόγω της ειδικής του σύνθεσης, δημιουργεί μια ελαστική μεμβράνη η οποία εμφανίζει εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας όλο τον χρόνο (χειμώνα-καλοκαίρι). Συγχρόνως εξασφαλίζει άριστη στεγάνωση του τοίχου από την υγρασία και τον παγετό, ενώ έχει επίσης αντιμουχλικές ιδιότητες. Ιδανικό για την βαφή / επικάλυψη συστημάτων θερμομόνωσης.

χρωμες αποχρώσεις. Βασικά σημεία για την επιλογή του Monostop Thermo είναι τα εξής: • Θερμομονωτικό χρώμα. • Υψηλή τιμή ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία (SR) (Solar Reflectance) = 0,87 (ASTM E 903-96, ASTM G 159-98) • Υψηλός συντελεστής εκπομπής στην υπέρυθρη ακτινοβολία (e) = 0,83 [ASTM E 40871 (2002)]. • Εξαιρετική ελαστικότητα, αντίσταση στον πάγο και στην υγρασία, καλυπτικότητα. • Υψηλή απόδοση και λευκότητα. • Εμφανίζει αντοχή στη κιμωλίαση (ASTM D4214-98). • Εμφανίζει μεγάλη αντοχή σε αλκάλια (ASTM D 1308-02, ASTM D 714-02).

Με πιστοποιημένη απόδοση

Καινοτομία από τη Berling

Το Monostop Thermo είναι ψυχρό χρώμα πιστοποιημένο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία (Solar Reflectance) και υψηλό συντελεστή εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας (e)*. Διατίθεται σε λευκό και χρωματίζεται σε ανοιχτό-

Διατηρώντας συνεχή επαφή με την πλέον προηγμένη τεχνολογία της αγοράς, η Berling προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό νέα, καινοτόμα προϊόντα, με την εγγύηση του ονόματός της. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο ακρυλικό Monostop Thermo μεγιστοποιεί την

εξοικονόμηση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και απέναντι σε κάθε καιρική συνθήκη. Επιπλέον, το εν λόγω προϊόν διαθέτει και μεμβράνη ασφαλείας ανοίγοντας τη συσκευασία ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του.

Εταιρικό προφίλ

Ηχανία χρωμάτων που δραστηριοποι-

Berling ABEE είναι ελληνική βιομη-

είται στην παραγωγή και διάθεση οικοδομικών, μονωτικών, θερμομονωτικών, βιομηχανικών και διακοσμητικών χρωμάτων καθώς και χρωμάτων επιπλοποιίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της διατίθενται σε όλη τη χώρα, τόσο μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών, όσο και μέσα από εναλλακτικά δίκτυα διάθεσης. Στον ελλα-

δικό χώρο, οι ανάγκες των κλιματικών, στεγαστικών και κατασκευαστικών υποδομών του συνολικού οικοσυστήματος που αφορούν στα χρώματα, φέρουν την υπογραφή της σημαντικής εμπειρίας και συμβολής της Berling. Η προσφορά καινοτόμων και οικολογικών προϊόντων αποτελεί αυτοσκοπό για τη Berling που έχει ως στόχο να καλύπτει πλήρως και κάθε φορά τις ανάγκες των πελατών της.

www.berling.gr Τηλ.: 2262031663

Πράσινο σπίτι & κτίριο 59


Drivetech:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:07 μμ

Σελίδα 60

Προϊόντα Για Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

Λύσεις υψηλής τεχνολογίας για φωτοβολταϊκά συστήματα από την Drivetech Διαδικτυακή παρακολούθηση και λειτουργία Tracksmart, οι δύο νέες προτάσεις της εταιρείας στους εγκαταστάτες.

Πλεονεκτήματα

Η

νέα σειρά μονάδων CLX από τη Drivetech δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εγκαταστάτη να λύσει εύκολα τα ζητήματα της επικοινωνίας και των δικτύων υπολογιστών που σχετίζονται με την εποπτεία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τη δική του εργασία και την εγκατάσταση των συστημάτων. Θέματα όπως η αγορά και η διαμόρφωση διευθύνσεων IP, καθώς και η ρύθμιση τείχους προστασίας στα routers, αναλαμβάνονται πλέον από το σύστημα επιτήρησης CLX για τους Danfoss TLX inverters, με τον κάθε πελάτη να μπορεί να επιτηρεί την επένδυσή του μέσω smartphone, tablet ή κάποιου προγράμματος περιήγησης στο internet, τα οποία και του παρέχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα μεγέθη της εγκατάστασής του. Η λύση CLX προσφέρει εύκολη παρακολούθηση της απόδο-

σης, πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα παραγωγής, αλλά και άμεση ειδοποίηση, εάν προκύψουν απρόβλεπτα σφάλματα σε κάποιον από τους Inverters των εγκαταστάσεων.

Βελτιστοποιημένη παραγωγή ενέργειας με λειτουργία Tracksmart Η λειτουργία Tracksmart προσφέρει αξιοποίηση της ισχύος του ηλίου με μεγάλη απόδοση, μέσω της χρήσης εξειδικευμένων διαδικασιών που λειτουργούν από κοινού. Οι αντιστροφείς Danfoss TLX εμπλέκουν δύο με τρεις ανιχνευτές ανά αντιστροφέα δημιουργώντας τις συνθήκες για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερης ενέργειας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες περιβάλλοντος, τα φυσικά εμπόδια ή τις δυσκολίες κλίσης. Δεδομένου ότι, οι συνθήκες περιβάλλοντος (τα

• Μεγιστοποίηση στις απολαβές ενέργειας • Συγκέντρωση της περισσότερης δυνατής ενέργειας ανεξάρτητα απ ό τις συνθήκες περιβάλλοντος. • Εξασφάλιση ότι το MP P δεν θα παρεκκλίνει

επίπεδα ακτινοβολίας, οι θερμοκρασιακές μεταβολές, ο άνεμος, κ.τ.λ.) μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική απόδοση, η ανίχνευση ακριβείας βελτιστοποιεί την ικανότητα παραγωγής ενέργειας. Γι αυτό και η ρύθμιση του φωτοβολταϊκού πρέπει να εκμεταλλεύεται πλήρως τη σχέση αντιστροφέα και πάνελ, ενώ και η ταχύτητα στην οποία πραγματοποιείται η ανίχνευση MPP, μπορεί επίσης να κάνει την διαφορά στο ποσό της ενέργειας που θα συγκεντρωθεί. Οι αντιστροφείς TLX συλλαμβάνουν το 99,9% της ενέργειας που παράγεται κατά τις συνθήκες ανίχνευσης. Για να αυξήσετε την ενέργεια εξόδου ενός ΦΒ συστήματος, είναι σημαντική η ύπαρξη ενός αποδοτικού Ανιχνευτή μέγιστης

ισχύος (MPPT). Η απόδοση του MPPT της Danfoss λοιπόν, είναι τόσο υψηλή που «δίνει» ονομαστικά 99,9% σε σταθερή κατάσταση και 99,8% σε δυναμικές συνθήκες. Η ποσότητα της ενέργειας που λαμβάνει ο αντιστροφέας από τα ΦΒ πάνελ είναι συνεπώς ίση με τη μέγιστη ποσότητα που μπορούν να παράγουν τα πάνελ, με μόνη πηγή απωλειών τα καλώδια.

Εγγύηση δυναμικής απόδοσης του MPPT Η αναζήτηση περιορισμένης επιφάνειας εξασφαλίζει ότι, ο MPPT δε θα παρεκκλίνει. Κατά τη διαδικασία ανίχνευσης του MPP, ο MPPT μετακινείται μπρος-πίσω γύρω από το σημείο λειτουργίας, για να εξασφαλιστεί ότι έχει βρεθεί το σωστό σημείο. Για να εξασφαλιστεί ότι ο MPPT δεν θα παρεκκλίνει, ο TLX περιλαμβάνει έναν αλγόριθμο «αναζήτησης περιορισμένης επιφάνειας», ο οποίος και εξασφαλίζει ότι ο MPPT κινείται πάντα στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό και η υψηλή συχνότητα ενημέρωσης, εξασφαλίζουν εξαιρετικά δυναμική απόδοση MPPT.

Εταιρικό προφίλ

Η

Drivetech ΕΠΕ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2008 σαν System Partner της Danfoss Power Electronics για την Ελλάδα και την Κύπρο και παρέχει προϊόντα υψηλής απόδοσης και ποιότητας, για παραγωγή ενέργειας σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, για εξοικονόμηση ενέργειας σε εγκαταστάσεις κλιματισμού και διαχείρισης νερού, καθώς και για τον έλεγχο βιομηχανικών διεργασιών.

60 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Επιπρόσθετα, παρέχει σε όλους τους πελάτες της, συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις εφαρμογές τους, τεχνική υποστήριξη επί τόπου, τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη και προϊοντική εκπαίδευση. Η αξιοπιστία των προϊόντων της Danfoss Power Electronics, σε συνδυασμό με την εμπειρία των μηχανικών, των τεχνικών και των εξουσιοδοτημένων κέντρων επισκευών της Drivetech, διασφαλίζει την

αξιόπιστη και απρόσκοπτη λειτουργία των εφαρμογών των πελατών μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

www.drivetech.gr Τηλ.: 2107233318


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:39 μμ

Σελίδα 1


MGD Sinenteuxi:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:08 μμ

Σελίδα 62

Συνέντευξη MGD Energy

Ενεργειακή αναβάθμιση από την MGD Energy Τα σημαντικά οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου εξηγεί στη συνέντευξή του στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ», ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ g Διευθύνων Σύμβουλος της MGD Energy, κ. Παναγιώτης Μουρτοπάλλας επισημαίνοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας του στις after sales υπηρεσίες. Ερ.: Γιατί κάποιος να προτιμήσει την Ερ.: Σε ποιους τομείς δραστηριοποιεί- μησης. Ενδεικτικά, η τοποθέτηση θερμομόται η εταιρεία MGD Energy; νωσης στο κέλυφος του κτιρίου με την παράλ- MGD; Ποιο το ανταγωνιστικό της πλεονέΑπ.: Η MGD Energy είναι Τεχνική Ενερ- ληλη αναβάθμιση του συστήματος θέρμαν- κτημα; γειακή Εταιρεία με εξειδίκευση στις Ανα- σης/ψύξης προσφέρει εξοικονόμηση έως και Απ.: Είμαστε μια εταιρεία με καθαρά πενεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στην κατά 75%. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η λατοκεντρική φιλοσοφία. Η τεχνογνωσία μελέτη/κατασκευή κτιρίων χαμηλού ενερ- αυτοματοποίηση και η καταγραφή της λει- και η εμπειρία του προσωπικού μας συνγειακού αποτυπώματος. Ιδρύθηκε το 2010 τουργίας του κτιρίου (Monitoring), με πρό- δυάζεται με την άριστη εξυπηρέτηση και με κύριο αντικείμενο ενασχόλησης τη με- σθετα ποσοστά εξοικονόμησης που αγγίζουν την πρόταση άρτιων εξειδικευμένων λύσελέτη, σχεδίαση, εγκατάσταση και συντήρη- το 15%. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ων. Σημαντικό πλεονέκτημά μας είναι ότι, ση Φωτοβολταϊκών Εγπαραμένουμε στο πλευκαταστάσεων. Σε αυτή ρό του πελάτη μετά την την πορεία κατασκεύαολοκλήρωση της καταΗ τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του σε και συντηρεί πολυάσκευής ή των παρεμβάκτιρίου με παράλληλη αναβάθμιση του συστήματος ριθμα έργα συνολικής σεων με την υπηρεσία θέρμανσης/ψύξης μπορεί να προσφέρει μας, MGD O&M Serισχύος 10MW. Παράλvice. Η υπηρεσία απευληλα, ανέπτυξε εξειδιεξοικονόμηση ακόμη και κατά 75% θύνεται, τόσο σε επενκευμένες λύσεις ενερδυτές Ανανεώσιμων γειακής αναβάθμισης σε κτίρια & βιομηχανίες, συνδυάζοντας χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά Πηγών Ενέργειας, όσο και σε πελάτες που καινοτόμες λύσεις με δραστικά αποτελέ- και ηλιακούς συλλέκτες, η συνολική εξοικονό- επενδύουν στην Ενεργειακή Αναβάθμιση σματα στη μείωση του κόστους. μηση μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το του κτιρίου τους. Έτσι, δημιουργούμε με 95%. Το ετήσιο οικονομικό όφελος που προ- τον πελάτη μας σχέση αμοιβαίας εμπιστοΕρ.: Ποια τα οφέλη από την ενεργειακή κύπτει από την Ενεργειακή Αναβάθμιση, σε σύνης, βασιζόμενη πια σε μετρούμενα μεαναβάθμιση ενός κτιρίου; συνδυασμό με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά γέθη. Αποτελεί για εμάς σημαντική χαρά Απ.: Η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να προγράμματα, καθιστούν την επένδυση ιδιαί- και καταξίωση ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων μας προέρχεται από πελάτες που οδηγήσει σε εντυπωσιακά νούμερα εξοικονό- τερα συμφέρουσα. επιστρέφουν ή από συστάσεις τους. Ερ.: Πώς σκοπεύει να κινηθεί η εταιρεία, μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο των ΑΠΕ; Απ.: Τα νέα δεδομένα στο χώρο των ΑΠΕ διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση στην αγορά. Η εταιρεία μας στηριζόμενη στην τεχνογνωσία της υιοθετεί αυτές τις αλλαγές και συνεχίζει να σχεδιάζει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

MGD Energy

Λ. Κηφισίας & Πεντέλης 4 Μαρούσι Τηλ.: 210 6129615, 210 6127105 Φαξ.: 210 6129655 Ε-mail: info@mgd-energy.gr Website: www.mgd-energy.gr

62 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Nea_Ve_tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:58 μμ

Σελίδα 63

Η συγκεκριμένη, ειδική ενότητα του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ» είναι αφιερωμένη στην αγορά green προϊόντων και υπηρεσιών της Βορείου Ελλάδος. Έτσι, μέσα από τις συγκεκριμένες σελίδες, μπορείτε να ενημερώνεστε κάθε μήνα για όλα τα «πράσινα» νέα που αφορούν στη Β. Ελλάδα και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Τέλος, στα όσα ακολουθούν, οι επαγγελματίες της αγοράς προτείνουν «λύσεις» που καλύπτουν, τόσο τους «οικιακούς» καταναλωτές, όσο και τους υποψήφιους επενδυτές στην «πράσινη» ενέργεια.

Νέα Βορείου Ελλάδος

Info Pages Οδηγός Αγοράς Βορείου Ελλάδος σελ. 81

Η Ecoera στην Εσπερίδα «Α.Π.Ε.: η Νέα Σελίδα»

Η

ανάλυση των νέων συνθηκών στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι δραστηριότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη εντός του κλάδου, ήταν το κεντρικό θέμα στην Εσπερίδα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: η Νέα Σελίδα», που διοργάνωσε το σωματείο «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στις 12

Ιουνίου στο ξενοδοχείο Imperial Palace στη Θεσσαλονίκη. Στην Εσπερίδα συμμετείχε και ο Όμιλος Ecoera Group, με τον

Διευθύνοντα σύμβουλό της, κ. Γιάννη Αλεξάνδρου να είναι μεταξύ των κεντρικών ομιλητών.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 63


Nea_Ve_tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:13 μμ

Σελίδα 64

Νέα Βορείου Ελλάδος

Φ/Β συστήματα σε 26 σχολεία των Σερρών

Π

ροχωράει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Γυμνάσιο του Λευκώνα και σε άλλα 25 σχολεία του Δήμου Σερρών, σε ένα έργο που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Δήμου, με το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 572.000 ευρώ. «Το έργο έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των σχολείων και υλοποιείται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού», σχολίασε σχετικά ο

Δήμαρχος Σερρών, κ. Πέτρος Αγγελίδης. Τα σχολεία όπου τοποθετούνται τα συστήματα, θα πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ και από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θα εισπράττουν συνολικά περίπου 70.000-80.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, θα αφαιρείται το ποσό που πρέπει να πληρώσουν για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ, με το καθαρό ποσό που θα απομένει, να διανέμεται από τις σχολικές επιτροπές στα σχολεία για τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Ο Όμιλος Εγνατία στην Intersolar 2013

Σεμινάριο ενεργειακού ισοζυγίου

Τ

ο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν επιμορφωτικό σεμινάριο με αντικείμενο τα κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου και την εφαρμογή σε εκπαιδευτικά συγκροτήματα. Το σεμινάριο διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EmPower που αφορά στην ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δικτύωση τους στις έξυπνες ενεργειακές λύσεις και στις νέες αγορές, με εισηγήτρια την κα. Έλενα Παπαδοπούλου, Δρ. Μηχανολόγο-Μηχανικό, από το Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 524 kWp από τη Egnatia Energy στο Νομό Τρικάλων

Π

ερισσότεροι από 50 χιλιάδες επισκέπτες από περίπου 150 χώρες ολόκληρου του κόσμου ξεναγήθηκαν στα περίπτερα των 1.330 εκθετών της έκθεσης Intersolar Europe 2013, η οποία και διεξήχθη από τις 19-21 Ιουνίου στο Μόναχο της Γερμανίας. Μεταξύ αυτών ήταν για δεύτερη συνεχή χρονιά και ο Όμιλος Εγνατία, ο οποίος μέσω και των

64 Πράσινο σπίτι & κτίριο

θυγατρικών του στο εξωτερικό, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πλήθος επισκεπτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της εταιρείας και να λάβουν γνώση για το θεσμικό πλαίσιο ανά χώρα, αναφορικά με τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την αγορά των ΑΠΕ.


GlobalEnergy_sinenteuxi_tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:14 μμ

Σελίδα 65

Συνέντευξη Global-Energy Solutions Ltd

Ολοκληρωμένες λύσεις ΑΠΕ από την Global-Energy Solutions Με ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία, τόσο στον τομέα των φωτοβολταϊκών, όσο και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και σε συνδυασμό με τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές, η εταιρεία Global-Energy Solutions αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε καταναλωτή. Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Δημήτριος Κυριακίδης, εξηγεί στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ», την εδραίωση της Global στην αγορά. Eρ.: Πείτε μας δύο λόγια για την Global Energy; Η «Global-Energy Solutions Ltd» ιδρύθηκε το 2006 και είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και καταξίωσης στον τομέα κατασκευής διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ προσφέρει τις αρτιότερες λύσεις για τη μελέτη, σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μικρών ανεμογεννητριών έως 50kW, παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων συμπεριλαμβανομένων της θερμομόνωσης του κελύφους των κτιρίων και της αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης-ψύξης με αντλίες θερμότητας, ηλιακών και γεωθερμικών συστημάτων, και έργων βιομάζας. Η δραστηριότητα της εταιρείας σε ερευνητικό επίπεδο καλύπτει όλο το φάσμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εξειδικευμένους μηχανικούς και με πλήρη έρευνα της διεθνούς αγοράς. Στο σχεδιασμό των έργων λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι εκτέλεσης του έργου, για να βρεθεί η βέλτιστη προσφορά με μεγιστοποιημένη εγγυημένη απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου. Η εταιρεία έχει στις τάξεις της άριστα καταρτισμένους και έμπειρους μηχανικούς. Με την επίβλεψη των μηχανικών της εται-

ρείας, τα εκπαιδευμένα και έμπειρα συνεργεία της υλοποιούν έργα με το κλειδί στο χέρι σε σύντομο χρονικό διάστημα με ακρίβεια, κατασκευαστική και αισθητική αρτιότητα, αλλά και παρακολουθούν την απόδοση και καλή τους λειτουργία.

Eρ.: Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ολόκληρο το φάσμα των ΑΠΕ; Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ολόκληρο το φάσμα των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, θέρμανση-ψύξη, θερμομόνωση και κουφώματα αλουμινίου και PVC) με μεγάλες συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από την αγορά των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιείται από το 2006 στα φωτοβολταϊκά πάρκα αρχικά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά από το 2009 και τις βιομηχανικές φωτοβολταϊκές στέγες από το 2010, δραστηριοποιείται και στην αγορά των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς ανεμογεννήτριες, με έτοιμα πακέτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών της, αλλά και στην αγορά της εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα παρέχοντας υπηρεσίες ενεργειακής επιθεώρησης και πρότασης ενεργειακών παρεμβάσεων, περιλαμβανομένων της αντικατάστασης κουφωμάτων ή μόνο υαλοπινάκων, τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης, εγκατάστασης ηλια-

Δημήτριος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής της Global-Energy Solutions Ltd.

κού θερμοσίφωνα και συστημάτων εξοικονόμησης θέρμανσης με αντλία θερμότητας, κοκ.

Eρ.: Γιατί ένας καταναλωτής να προτιμήσει την Global Energy; Τι παραπάνω προσφέρει στους πελάτες της η εταιρεία;

Eρ.: Ποια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της Global Energy;

Για τη συνέπεια και την ικανότητα εκτέλεσης οποιουδήποτε έργου, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του προσωπικού και των συνεργείων της, για τη σωστή επιλογή πιστοποιημένων και εγγυημένων προϊόντων, για το after-sales service που παρέχει και μετά την ολοκλήρωση του έργου και φυσικά για τις ανταγωνιστικές τιμές.

Η εταιρεία διαθέτει ειδικό τμήμα έρευνας που αναλαμβάνει την αναζήτηση και αξιολόγηση νέων αποδοτικών ενεργειακών προϊόντων με τη μέγιστη δυνατή απόδοση και βέλτιστη σχέση κόστους-ωφέλειας. Τα προϊόντα της Global-Energy Solutions Ltd είναι πιστοποιημένα πάντα σύμφωνα με τα εκάστοτε εφαρμοζόμενα πρότυπα και συνοδεύονται από εγγύηση προϊόντος. Η εταιρεία συνεργάζεται με τις κορυφαίες στο είδος τους κατασκευάστριες εταιρείες, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει την καλύτερη δυνατή λύση στους πελάτες της.

Τηλ.: 2310525645, 2310510302 www.globalenergy.eu

Πράσινο σπίτι & κτίριο 65


CeramicSun_sinenteuxi:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:16 μμ

Σελίδα 66

Παρουσίαση Ceramic Sun - Υπέρυθρη θέρμανση

Υπέρυθρη θέρμανση με Ceramic Sun Τα προϊόντα Ceramic Sun αξιοποιούν την υπέρυθρη ακτινοβολία, προσφέροντας μία εναλλακτική μορφή θέρμανσης με σημαντικά οφέλη. Ο υπεύθυνος για τα προϊόντα της Ιnnotech Germany στην Spiral Business Solutions, κ. Σοφοκλής Αμανατίδης, μας εξηγεί τα πλεονεκτήματα του καινοτόμου προϊόντος, σχολιάζοντας και τα νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά.

Eρ.: Πείτε μας δύο λόγια για την Spiral και το brand name «Ceramic Sun»; Η Spiral αποτελεί μία συμβουλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται κατά βάση στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Πριν από 4 χρόνια, ανέλαβε την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων του Ceramic Sun στην Ελλάδα, από την Innotech Germany. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα της συνεργασίας της με τη γερμανική εταιρεία, κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο αντιπροσώπων σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 20.000 ευχαριστημένους πελάτες.

Eρ.: Τα προϊόντα Ceramic Sun στηρίζονται στην καινοτομία της αξιοποίησης της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Τι σημαίνει αυτό και ποια τα οφέλη για το καταναλωτικό κοινό; Η καινοτομία της υπέρυθρης ακτινοβολίας στη θέρμανση έγκειται στον τρόπο μετάδοσης της θερμότητας. Αυτός γίνεται ακτινοβολικά, ζεσταίνοντας σε βάθος υλικά με πυκνή μοριακή δομή, όπως τα δομικά στοιχεία των κτιρίων, τα έπιπλα, ακόμη 66 Πράσινο σπίτι & κτίριο

και τον ίδιο τον άνθρωπο. Αποτελεί την τεχνική προσομοίωση της φυσικής ζέστης που δεχόμαστε από τον ήλιο. Απολύτως φυσική, υγιεινή και οικονομικότερη από οτιδήποτε έχει τεχνολογικά επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Eρ.: Γιατί ο καταναλωτής να προτιμήσει το ceramic sun; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα; Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ceramic sun είναι η τεχνολογία του. Χρησιμοποιεί κεραμικά στοιχεία, τα οποία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 100% σε θέρμανση, για τον ίδιο το χρήστη. Εκπέμποντας υπέρυθρη ακτινοβολία μακρού μήκους κύματος, δημιουργούν ένα εκπληκτικής ποιότητας μικροκλίμα μέσα στο χώρο, με πολλές θετικές συνέπειες για την υγεία, την ευκολία και την τσέπη των χρηστών.

Eρ.: Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει στρέψει τους έλληνες καταναλωτές σε εναλλακτικές μορφές. Ποια είναι τα δικά σας πρώτα δείγματα από αυτή την εξέλιξη;

Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τις συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, άρχισαν να αναζητούν για πρώτη τους φορά νέες μορφές εναλλακτικής θέρμανσης. Κάποιοι κατέληξαν σε μια λύση, κάποιοι άλλοι κάνανε λάθος, οι περισσότεροι όμως βρίσκονται στη φάση της αναζήτησης. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι, είναι ότι, η θέρμανση είναι αποτέλεσμα που διαμορφώνεται από το σύστημα θέρμανσης, τη διαχείριση του συστήματος και τη θερμομόνωση του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το ceramic sun είναι η βάση στην οποία οι υπόλοιποι παράγοντες μεγιστοποιούν την απόδοσή τους.

Τηλ.: 2310214971 www.ceramicsun.gr


NANODOMI:Test_BmwX1_72.qxd

22/5/2013

3:37 ìì

Page 69


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Λειτουργία Θέρμανσης (ναι/όχι)

Λειτουργία Θέρμανσης & Ψύξης (ναι/όχι)

Ονομαστική Ηλεκτρική Ισχύς (kW)

Απόδοση Θέρμανσης (σε kW)

Απόδοση Ψύξης (σε kW)

Μέγιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για θέρμανση σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (θέρμανση)

Ελάχιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για ψύξη σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (ψύξη)

Ψυκτικό Υγρό

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος (μονοφασική/ τριφασική)

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Θέρμανσης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Ενεργειακή Κλάση

όχι όχι όχι όχι όχι όχι

-

0,93 0,93 0,93 0,85 0,85 2,78

-

62 62 62 62 62

3 3 3 3,4 3,4 3,7

-

-

-

μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική

38 38 38 36 36 54

-

10 ~ 37 10 ~ 37 10 ~ 37 -5 ~ 42 -5 ~ 42 -5 ~ 35

-

2 2 2 2 2 2

-

-5 ~ 35

-

2

-

NEW UPDATED

Μοντέλο

Τύπος Αντλίας Θερμότητας (διαρούμενου τύπου/μονομπλόκ)

όχι ναι ναι ναι ναι ναι

Χώρα Παραγωγής

TATA HELLAS MΠΕ, 2109512922, www.ariston.com/gr ARISTON Ιταλία NUOS 80* μονομπλόκ ναι ARISTON Ιταλία NUOS 100* μονομπλόκ ναι ARISTON Ιταλία NUOS 120* μονομπλόκ ναι ARISTON Ιταλία NUOS EVO 80* μονομπλόκ ναι ARISTON Ιταλία NUOS EVO 110* μονομπλόκ ναι ARISTON Ιταλία NUOS 200* μονομπλόκ ναι

Κατασκευαστής

Τεχνολογία Ιnverter (ναι/όχι)

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Τα μοντέλα της ελληνικής αγοράς με πληροφορίες και πίνακες: l Τεχνικά χαρακτηριστικά l Απόδοση l Κάλυψη χώρου l Εγγυήσεις

ARISTON

Ιταλία

NUOS 250*

μονομπλόκ

ναι

ναι

όχι

-

2,78

-

62

3,7

-

-

-

μονοφασική

54

-

ARISTON ARISTON ARISTON ARISTON

Ιταλία Ιταλία Ιταλία Ιταλία

NUOS 250 SO* NUOS SPLIT 150* NUOS SPLIT 200* NUOS SPLIT 300*

μονομπλόκ διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου

ναι ναι ναι ναι

ναι ναι ναι ναι

όχι όχι όχι όχι

-

2,78 2,1 2,1 2,1

-

62 62 62 62

3,7 3,6 3,6 3,6

-

-

-

μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική

54 42 42 42

-5 ~ 35 2 -5 ~ 42 2 -5 ~ 42 2 -5 ~ 42 2 *αντλίες θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης

όχι όχι όχι ναι όχι

3,8 5,4 7,6 6,1 9,3

3,8 5,4 7,6 9,1 9,3

8,05 -

60 60 60 55 60

3,7 3,8 3,8 4,36 3,81

25 -

4,06 -

R 410a R 410a R 410a R 410a R 410a

μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική

-

52 53 54 52 55

-20 ~ 50 -20 ~ 50 -20 ~ 50 -20 ~ 50 -20 ~ 50

-20 ~ 50 -

5 5 5 5 5

Α Α Α Α Α

7 ~11

6~9

-

32 - 35

-15 ~ 40

-10 ~ 46

2

Α

-

39 - 41

-20 ~ 40

-10 ~ 45

2

Α

-

38 - 41

-20 ~ 40

-10 ~ 45

2

A

-

32 - 43

-15 ~ 40

-10 ~ 46

2

Α

-

38 - 39

-15 ~ 41

-10 ~ 47

2

Α

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ, Τηλ. 2310535975, www.diathermiki.gr ATTEL Κίνα AGD-3.8 μονομπλόκ όχι ναι ATTEL Κίνα AGD-5.4 μονομπλόκ όχι ναι ATTEL Κίνα AGD-7.6 μονομπλόκ όχι ναι ATTEL Κίνα AGDI24V1DCB μονομπλόκ ναι ναι ATTEL Κίνα AGD-9,3 μονομπλόκ όχι ναι ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, 2106813950, www.diexodos-techniki.gr BLUE BOX Ιταλία GEYSER MINI μονομπλόκ όχι ναι

ναι

-

68

4,37

-

-

-

BLUE BOX

Ιταλία

GEYSER

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

-

10 ~ 37 14 ~ 4;6

65

4,35

-

-

-

BLUE BOX

Ιταλία

GEYSER MAX

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

-

31 ~ 65 36 ~ 72

65

4,34

-

-

-

BLUE BOX

Ιταλία

TAU

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

-

7 ~ 33

8 ~ 38

60

4,51

-

-

-

ναι

ναι

-

47 ~ 63 50 ~ 65

60

3,57

-

-

-

μονοφασική μονοφασική ή τριφασική τριφασική μονοφασική ή τριφασική τριφασική

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι όχι όχι ναι ναι όχι όχι ναι όχι ναι όχι ναι όχι όχι όχι όχι

-

4,10 5,80 6,5 7,20 9,1 11,5 11,90 14,0 14,0 14,50 17,4 19,8 21,2 22,0 26,1 30,7 32,8 34,3 43,8 52,8 64,7 102,0

4,90 7,00 5,6 7,80 7,9 9,0 13,50 16,00 22,5 27,7 34,7 44,1 -

60 60 60 60 60 60 60 65 65 60 50 65 65 50 65 50 65 50 65 65 65 65

4,05 4,24 4,10 3,95 4,20 4,10 3,94 4,10 4,10 4,06 4,10 4,10 4,30 4,10 4,30 4,10 4,20 4,10 4,40 4,40 4,00 4,30

-

-

-

μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική μονοφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική

26,9 26,9 26,9 -

42 42 48 44 49 50 47 43 43 48 40 44 50 42 51 46 51 46 51 53 52 53

- 20 ~ 30 - 20 ~ 30 - 20 ~ 30 - 20 ~ 30 - 20 ~ 30 - 20 ~ 30 - 20 ~ 30 - 20 ~ 40 - 20 ~ 40 - 20 ~ 30 - 15 ~ 40 - 20 ~ 40 - 20 ~ 40 - 15 ~ 40 - 20 ~ 40 - 15 ~ 40 - 20 ~ 40 - 15 ~ 40 - 20 ~ 40 - 20 ~ 40 - 20 ~ 40 - 20 ~ 40

0 ~ 46 0 ~ 46 0 ~ 46 0 ~ 46 0 ~ 46 0 ~ 46 0 ~ 46 0 ~ 46 -10 ~ 48 -10 ~ 48 -10 ~ 48 -10 ~ 48 -

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

Α Α Α Β Α Α Β Α Α Α Α Α Α Α Α Α Α Α Α Α Β Α

ναι ναι ναι ναι ναι

όχι όχι όχι όχι όχι

-

10,4 14,9 14,1 19,7 26,6

-

65 65 65 65 65

4,10 4,12 4,14 4,12 4,26

-

-

-

μονοφασική μονοφασική τριφασική τριφασική τριφασική

55 55 55 56 59

-

-20 ~ 45 -20 ~ 45 -20 ~ 45 -20 ~ 45 -20 ~ 45

-

2 2 2 2 2

Α A A A A

όχι

ναι

-

7,4

8,3

58

4,11

-

-

-

μονοφασική

54

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

όχι

ναι

-

11,2

12,3

58

4,31

-

-

-

μονοφασική

56

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

όχι

ναι

-

14

15,7

58

4,24

-

-

-

μονοφασική

56

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

όχι

ναι

-

10,9

11,7

58

4,19

-

-

-

τριφασική

56

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

όχι

ναι

-

14

15,8

58

4,24

-

-

-

τριφασική

56

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

BLUE BOX Ιταλία TAU MAX μονομπλόκ όχι AHI CARRIER, Τηλ. 2011119000, www.ahi-carrier.gr CARRIER Ιταλία 30AWH004HB μονομπλόκ ναι CARRIER Ιταλία 30AWH006HB μονομπλόκ ναι CARRIER Ιταλία 38AW065H7 διαιρούμενου ναι CARRIER Ιταλία 30AWH008HB μονομπλόκ ναι CARRIER Ιταλία 38AW090H7 διαιρούμενου ναι CARRIER Ιταλία 38AW115H7 διαιρούμενου ναι CARRIER Ιταλία 30AWH012HB μονομπλόκ ναι CARRIER Ιταλία 61AF014H7 μονομπλόκ όχι CARRIER Ιταλία 61AF014H9 μονομπλόκ όχι CARRIER Ιταλία 30AWH015HB μονομπλόκ ναι CARRIER Ιταλία 30RQ-017CH μονομπλόκ όχι CARRIER Ιταλία 61AF019H9 μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF022 μονομπλόκ όχι CARRIER Ιταλία 30RQ-021CH μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF030 μονομπλόκ όχι CARRIER Ιταλία 30RQ-026CH μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF035 μονομπλόκ όχι CARRIER Ιταλία 30RQ-033CH μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF045 μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF055 μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF075 μονομπλόκ όχι CARRIER Γαλλία 61AF105 μονομπλόκ όχι ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, 2109400720, www.deltatechniki.gr CLIMAVENETA Ιταλία AW-HT 0031 ms μονομπλόκ ναι CLIMAVENETA Ιταλία AW-HT 0041 ms μονομπλόκ ναι CLIMAVENETA Ιταλία AW-HT 0041 t μονομπλόκ ναι CLIMAVENETA Ιταλία AW-HT 0061 t μονομπλόκ ναι CLIMAVENETA Ιταλία AW-HT 0071 t μονομπλόκ ναι AWR 0025 ms CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι MTD2 XE AWR 0031 ms CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι MTD2 XE AWR 0041 ms CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι MTD2 XE AWR 0031 CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι t MTD2 XE AWR 0041 CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι t MTD2 XE

68 Πράσινο σπίτι & κτίριο

PINAKES_antlies23_new.indd 68

5/7/2013 6:32:37 µµ


Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

Μέγιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για θέρμανση σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (θέρμανση)

Ελάχιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για ψύξη σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (ψύξη)

Ψυκτικό Υγρό

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος (μονοφασική/ τριφασική)

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Θέρμανσης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Ενεργειακή Κλάση

Απόδοση Θέρμανσης (σε kW)

Ονομαστική Ηλεκτρική Ισχύς (kW)

Λειτουργία Θέρμανσης & Ψύξης (ναι/όχι)

Λειτουργία Θέρμανσης (ναι/όχι)

Τεχνολογία Ιnverter (ναι/όχι)

Τύπος Αντλίας Θερμότητας (διαρούμενου τύπου/μονομπλόκ)

Ιταλία

Απόδοση Ψύξης (σε kW)

NEW

Μοντέλο

AWR 0051 μονομπλόκ ναι όχι ναι 15,9 t MTD2 XE AWR 0061 CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι όχι ναι 17,9 t MTD2 XE AWR 0091 CLIMAVENETA Ιταλία μονομπλόκ ναι όχι ναι 25,1 t MTD2 XE DELPHIS SA, Τηλ. 2106209929, http://www.delphisgroup.gr/greek/index.php CLINT Ιταλία CHA/IK/WP 15 μονομπλόκ ναι ναι ναι 1,6 5,9 CLINT Ιταλία CHA/IK/WP 25 μονομπλόκ ναι ναι ναι 2,1 8,2 CLINT Ιταλία CHA/IK/WP 41 μονομπλόκ ναι ναι ναι 3,1 12,8 CLINT Ιταλία CHA/IK/WP 61 μονομπλόκ ναι ναι ναι 3,7 15 INTERPLAST Α.Ε., 2310795531, www.clivet.com, www.interplast.gr CLIVET SpA Ιταλία Extended Inverter 21 μονομπλόκ ναι ναι ναι 1,35 5,41 CLIVET SpA Ιταλία Extended Inverter 31 μονομπλόκ ναι ναι ναι 1,71 6,81 CLIVET SpA Ιταλία Extended Inverter 41 μονομπλόκ ναι ναι ναι 2,22 8,7 CLIMAVENETA

NEW

Χώρα Παραγωγής

Κατασκευαστής

www. 4green.gr

17,7

58

4,18

-

-

-

τριφασική

56

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

20,2

58

4,26

-

-

-

τριφασική

57

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

29,2

58

4,18

-

-

-

τριφασική

58

-

-15 ~ 45

10 ~ 48

2

Α

6,1 8,1 11,9 14,1

55 55 55 55

4,21 4,1 4,13 4,17

5 5 5 5

3,81 3,86 3,84 3,81

R410a R410a R410a R410a

μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική

-

38-58 40-59 41-61 41-62

-15 ~ 40 -15 ~ 40 -15 ~ 40 -15 ~ 40

-20 ~ 46 -20 ~ 46 -20 ~ 46 -20 ~ 46

3 3 3 3

Α Α Α Α

4,25 6,34 8,07

60 60 60

4 3,98 3,93

-8 -8 -8

3,73* 3,65* 3,73*

R410a R410a R410a

-

49 49 49

-20 ~ 35 -20 ~ 35 -20 ~ 35

5 ~ 45 5 ~ 45 5 ~ 45

1,5 1,5 1,5

Α Α Α

-

53

-20 ~ 40

5 ~ 45

1,5

Α

-

54

-20 ~ 40

5 ~ 45

1,5

Α

-

56 56

-20 ~ 40 -20 ~ 40

5 ~ 45 5 ~ 45

1,5 1,5

Α Α

CLIVET SpA

Ιταλία

Extended Inverter 51

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

2,98

11,9

10,3

60

3,98

-8

3,67*

R410a

CLIVET SpA

Ιταλία

Extended Inverter 71

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

3,61

14,3

13

60

3,96

-8

3,72*

R410a

CLIVET SpA CLIVET SpA

Ιταλία Ιταλία

μονομπλόκ μονομπλόκ

ναι ναι

ναι ναι

ναι ναι

4,44 4,99

16,5 18,4

15,9 17,6

60 60

3,72 3,7

-8 -8

3,52* 3,62*

R410a R410a

CLIVET SpA

Ιταλία

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

5,22

19,6

19,4

60

3,76

-8

3,53*

R410a

τριφασική

-

57

-20 ~ 40

5 ~ 45

1,5

Α

CLIVET SpA

Ιταλία

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

6,64

23,8

25,4

60

3,58

-8

3,43*

R410a

τριφασική

-

55

-20 ~ 40

5 ~ 45

1,5

Α

CLIVET SpA

Ιταλία

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

7,19

26,4

28,3

60

3,67

-8

3,43*

R410a

τριφασική

-

56

-20 ~ 40

5 ~ 45

1,5

Α

CLIVET SpA

Ιταλία

Extended Inverter 81 Extended Inverter 91 Extended Inverter 101 Extended Inverter 121 Extended Inverter 131 Extended Inverter 141

μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική /τριφασική μονοφασική /τριφασική τριφασική τριφασική

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

8,31

30,3

32,1

60

3,65

-8

3,34*

R410a

τριφασική

-

57

-20 ~ 40

5 ~ 45

1,5

Α

NEW

NEW

*βαθμός απόδοσης EER (ψύξη) (EN 14511:2011) SUNPRODUCTS O.E., Tηλ. 2102777993 2410628418, www.sunproducts.gr DIBETTER

Κίνα

DBT 7.5R

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

2,10

7,50

-

75

3,57

-

-

DIBETTER

Κίνα

DBT 7.5WL

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

1,79

7,5

-

60

4,19

-

-

DIBETTER

Κίνα

DBT 10.0R

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

2,70

10,00

-

75

3,70

-

-

DIBETTER

Κίνα

DBT 10.0WL

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

2,39

10

-

60

4,18

-

-

DIBETTER

Κίνα

DBT 18.0R

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

4,50

18,00

-

75

4,00

-

-

DIBETTER

Κίνα

DBT 18.0WL

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

4,50

18

-

60

4,00

-

-

DIBETTER

Κίνα

DBT 22.0R

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

5,60

22,00

-

75

3,93

-

-

όχι

ναι

όχι

9,20

36,0

-

60

3,91

-

-

R407c/ R134a R410a R407c/ R134a R410a R407c/ R134a R410a R407c/ R134a R410a

ναι ναι ναι ναι όχι όχι όχι όχι όχι

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

όχι ναι όχι ναι όχι όχι όχι ναι ναι

1,59 2,11 1,7 3,39 4 4 5,7 6,3 14,2

7 8,9 9 14,7 16,7 16,7 24 32,6 59,6

8,7 17,1 32 72,7

55 55 55 55 70 70 70 60 60

4,4 4,3 4,1 4,3 4,1 4,1 4,2 4,9 3,9

7 7 9 7

4,2 3,7 3,9 3,3

όχι

ναι

όχι

-

1,5 ~ 2,5

-

45

3 ~ 5

-

όχι

ναι

όχι

-

1,5 ~ 2,5

-

45

3 ~ 5

όχι

ναι

όχι

-

1,5 ~ 2,5

-

45

όχι

ναι

όχι

-

1,5 ~ 2,5

-

όχι

ναι

όχι

-

1,5 ~ 2,5

όχι

ναι

όχι

-

όχι

ναι

όχι

όχι

ναι

DIBETTER Κίνα DBT 36.0WL μονομπλόκ SIELINE AE , Τηλ. 2106830351, www.sieline.gr Dimplex Γερμανία LIA 7IM διαιρούμενου Dimplex Γερμανία LAW 9IMR διαιρούμενου Dimplex Γερμανία LIA 9IM διαιρούμενου Dimplex Γερμανία LAW 14ITR διαιρούμενου Dimplex Γαλλία HRC-17 mono διαιρούμενου Dimplex Γαλλία HRC-17 tri διαιρούμενου Dimplex Γαλλία HRC-25 tri διαιρούμενου Dimplex Γερμανία LA 35TUR+ μονομπλόκ Dimplex Γερμανία LA 60TUR+ μονομπλόκ NANODOMI, 2103629581, www.nanodomi.com Thermoboil ENERGY PANEL* Ισπανία διαιρούμενου Series E(100l) Thermoboil ENERGY PANEL* Ισπανία διαιρούμενου Series E(200l) Thermoboil ENERGY PANEL* Ισπανία διαιρούμενου Series E(300l) Thermoboil ENERGY PANEL* Ισπανία μονομπλόκ Series I(100l) Thermoboil ENERGY PANEL* Ισπανία μονομπλόκ Series I(200l) Thermoboil ENERGY PANEL* Ισπανία μονομπλόκ Series I(300l) Thermoboil Series ENERGY PANEL* Ισπανία διαιρούμενου E+I(100l) Thermoboil Series ENERGY PANEL* Ισπανία διαιρούμενου E+I(200l) Thermoboil Series ENERGY PANEL* Ισπανία διαιρούμενου E+I(300l) ENERGY PANEL* Ισπανία ENERGY PANEL* Ισπανία ENERGY PANEL* Ισπανία ENERGY PANEL* Ισπανία

Thermoboil Series E+I(500l) Thermoboil 100FX Thermoboil 200FX Thermoboil 300FX

μονοφασική

-

52

5 ~ 43

-

2

-

μονοφασική

-

52

-25 ~ 43

-

2

-

μονοφασική

-

54

5 ~ 43

-

2

-

μονοφασική

-

54

-25 ~ 43

-

2

-

τριφασική

-

55

5 ~ 43

-

2

-

τριφασική

-

55

-25 ~ 43

-

2

-

τριφασική

-

58

5 ~ 43

-

2

-

τριφασική

-

58

-25 ~ 43

-

2

-

R410a R410a R410a R410a R290 R290 R290 R417a R417a

μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική μονοφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική

30 35 30 35 -

48 45 49 49 47 47 47 43 45

-20 ~ 35 -20 ~ 30 -20 ~ 35 -20 ~ 30 -20 ~ 40 -20 ~ 40 -20 ~ 40 -25 ~ 40 -20 ~ 40

10 ~ 43 10 ~ 43 10 ~ 45 10 ~ 45

2 2 2 2 2 2 2 2 2

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

-

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

1,5 ~ 2,5

-

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

-

1,5 ~ 2,5

-

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

όχι

-

1,5 ~ 2,5

-

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

όχι

ναι

όχι

-

1,5 ~ 2,5

-

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

διαιρούμενου

όχι

ναι

όχι

-

3,0 ~ 5,0

-

45

3 ~ 5

-

-

-

μονοφασική

45

-

-5 ~ +

-

2

Α

μονομπλόκ μονομπλόκ μονομπλόκ

όχι όχι όχι

ναι ναι ναι

όχι όχι όχι

-

2,8 ~ 3,8 2,8 ~ 3,8 4,6 ~ 6,3

-

45 45 45

3 ~ 7 3 ~ 7 3 ~ 7

-

-

-

μονοφασική μονοφασική μονοφασική

45 45 45

-

-5 ~ + -5 ~ + -5 ~ +

-

2 2 2

Α Α Α

Πράσινο σπίτι & κτίριο 69

PINAKES_antlies23_new.indd 69

5/7/2013 6:33:03 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

UPDATED

55 55 55 55 55 55 55 55 55 55 55 55

NIPPON D.MAVROGENIS S.A, Τηλ. 2106654861, 2310477200, www.nipponsa.gr GREE Κίνα GRS-CQ8,0Pd/Na-K* διαιρούμενου ναι ναι ναι 8,5 GRS-CQ10,0Pd/ GREE Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 10 Na-K* GRS-CQ12,0Pd/ GREE Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 12 Na-M* GRS-CQ12,0Pd/ GREE Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 12 Na-K* GRS-CQ14,0Pd/ διαιρούμενου ναι Na-K* GRS-CQ14,0Pd/ GREE Κίνα διαιρούμενου ναι Na-M* GRS-CQ16,0Pd/ GREE Κίνα διαιρούμενου ναι Na-M* GRS-CQ16,0Pd/ GREE Κίνα διαιρούμενου ναι Na-K* ERGON EQUIPMENT, 2106049420, www.ergon.com.gr HIDROS Ιταλία LZT 21 μονομπλόκ όχι HIDROS Ιταλία LZT 36 μονομπλόκ όχι ABB, 2102891500, www.abb.gr RHM-4.0FSVNFE/ HITACHI Ιαπωνία διαιρούμενου ναι RAS-4.0HVRNME-AF RHM-4.0FSNFE / HITACHI Ιαπωνία διαιρούμενου ναι RAS-4.0HRNME-AF RHM-5.0FSVNFE/ HITACHI Ιαπωνία διαιρούμενου ναι RAS-5.0HVRNME-AF RHM-5.0FSNFE / HITACHI Ιαπωνία διαιρούμενου ναι RAS-5.0HRNME-AF RHM-6.0FSVNFE / HITACHI Ιαπωνία διαιρούμενου ναι RAS-6.0HVRNME-AF

UPDATED

GREE

Κίνα

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

HITACHI

Ιαπωνία

RHM-6.0FSNFE / RAS-6.0HRNME-AF RWM-3.0FSN3E / RAS-3.0HVRNME-AF RWM-4.0FSN3E / RAS-4.0HVRNME-AF RWM-4.0FSN3E / RAS-4.0HRNME-AF RWM-5.0FSN3E / RAS-5HVRNME-AF RWM-5.0FSN3E / RAS-5.0HRNME-AF RWM-6.0FSN3E / RAS-6.0HVRNME-AF RWM-6.0FSN3E / RAS-6.0HRNME-AF RWM-8.0FSN3E/ RAS-8HRNME-AF RWM-10.0FSN3E / RAS-10.0HRNME-AF

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7 7

-

-

-

μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική τριφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική τριφασική

-

Ενεργειακή Κλάση

Μέγιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για θέρμανση σε βαθμούς Κελσίου (Co)

-

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Απόδοση Ψύξης (σε kW)

7 8,5 13,1 15,8 23,4 32,3 9,1 10,8 14,4 17,3 27,4 38,1

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Απόδοση Θέρμανσης (σε kW)

-

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Θέρμανσης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Ονομαστική Ηλεκτρική Ισχύς (kW)

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Λειτουργία Θέρμανσης & Ψύξης (ναι/όχι)

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Λειτουργία Θέρμανσης (ναι/όχι)

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος (μονοφασική/ τριφασική)

Τεχνολογία Ιnverter (ναι/όχι)

διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου

Ψυκτικό Υγρό

Τύπος Αντλίας Θερμότητας (διαρούμενου τύπου/μονομπλόκ)

GTC04 GTC06 GTC08 GTC12 GTC16 GTC24 GTP04 GTP06 GTP08 GTP12 GTP16 GTP24

Βαθμός απόδοσης COP (ψύξη)

Μοντέλο

Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία Ισπανία

Ελάχιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για ψύξη σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Χώρα Παραγωγής

ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL* ENERGY PANEL*

Βαθμός απόδοσης COP (θέρμανση)

Κατασκευαστής

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

45 -5 ~ + 2 Α 45 -5 ~ + 2 Α 45 -5 ~ + 2 Α 45 -5 ~ + 2 Α 45 -5 ~ + 2 Α 45 -5 ~ + 2 Α 58 -5 ~ + 2 Α 58 -5 ~ + 2 Α 58 -5 ~ + 2 Α 58 -5 ~ + 2 Α 58 -5 ~ + 2 Α 58 -5 ~ + 2 Α * ηλιακά υποβοηθούμενες αντλίες θερμότητας

9

55

4

-

-

-

μονοφασική

31

57

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

10,5

55

4

-

-

-

μονοφασική

31

57

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

14

55

4,5

-

-

-

τριφασική

31

57

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

14

55

4,3

-

-

-

μονοφασική

31

57

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

ναι

ναι

-

13,5

15

55

4,2

-

-

-

μονοφασική

31

57

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

ναι

ναι

-

14

15

55

4,2

-

-

-

τριφασική

31

57

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

ναι

ναι

-

15

15,5

55

4,1

-

-

-

τριφασική

31

60

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

ναι

ναι

-

16

15,5

55

4,1

-

-

-

μονοφασική

31

60

-20 ~ 35

10 ~ 48

5

Α

όχι όχι

ναι ναι

-

19,6 37,4

16,5 30,4

63 63

4,4 4,5

-

-

-

τριφασική τριφασική

-

75 79

-15 ~ 45 -15 ~ 45

15 ~ 45 15 ~ 45

2 2

Α Α

ναι

όχι

-

9,8

-

80

4,36

-

-

-

μονοφασική

43

46

-20 ~ 20

-

5 / 2*

Α

ναι

όχι

-

9,8

-

80

4,36

-

-

-

τριφασική

43

46

-20 ~ 20

-

5 / 2*

Α

ναι

όχι

-

12

-

80

4,27

-

-

-

μονοφασική

45

48

-20 ~ 20

-

5 / 2*

Α

ναι

όχι

-

12

-

80

4,27

-

-

-

τριφασική

45

48

-20 ~ 20

-

5 / 2*

Α

ναι

όχι

-

14

-

80

4,05

-

-

-

μονοφασική

46

50

-20 ~ 20

-

5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

όχι

-

14

-

80

4,05

-

-

-

τριφασική

46

50

-20 ~ 20

-

5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

7,5

7,1

60

4,55

-

-

-

μονοφασική

27

42

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

9,8

10

60

4,47

-

-

-

μονοφασική

28

44

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

9,8

10

60

4,47

-

-

-

τριφασική

28

44

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

12

12,9

60

4,36

-

-

-

μονοφασική

28

46

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

12

12,9

60

4,36

-

-

-

τριφασική

28

46

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

14

15

60

4,11

-

-

-

μονοφασική

28

48

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

14

15

60

4,11

-

-

-

τριφασική

28

48

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

19,6

20

60

4,45

-

-

-

τριφασική

29

52

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

24

24,5

60

4,41

-

-

-

τριφασική

29

55

-20 ~ 20

10 ~ 46 5 / 2*

Α

UPDATED

*5 έτη για το συμπιεστή και 2 για τα υπόλοιπα μέρη ZEON OE, Tηλ. 2106857388, www.zeon.com.gr HOTJET

Τσεχία

5ASK

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

5

5,1

3,6

55

4,4

-

-

R404a

8i

εσωτερική μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

8

7,8

-

55

3,8

-

-

R404a

HOTJET

Τσεχία

HOTJET

Τσεχία

8ASK

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

8

8,8

5,5

55

4,4

-

-

R404a

HOTJET

Τσεχία

8ONE

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

8

8,8

5,5

65

4,4

-

-

R404a

HOTJET

Τσεχία

8s

διαιρούμενου

όχι

ναι

ναι

8

8,8

5,5

55

4,4

-

-

R404a

όχι

ναι

όχι

11

9,3

-

55

3,8

-

-

R404a

όχι

ναι

όχι

15

10,8

-

55

3,8

-

-

R404a

όχι

ναι

ναι

11

11,4

7,5

55

4,4

-

-

R404a

όχι

ναι

ναι

11

11,4

7,5

55

4,4

-

-

R404a

HOTJET

Τσεχία

11i

HOTJET

Τσεχία

15i

HOTJET

Τσεχία

11ASK

εσωτερική μονομπλόκ εσωτερική μονομπλόκ μονομπλόκ

HOTJET

Τσεχία

11s

διαιρούμενου

μονοφασική / τριφασική μονοφασική / τριφασική μονοφασική / τριφασική μονοφασική / τριφασική μονοφασική / τριφασική

-

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

A

-

<50

-10 ~ 35

-10 ~ 35

5

Α

-

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

<61

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

<35

<50

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

A

τριφασική

-

<50

-10 ~ 35

-10 ~ 35

5

A

τριφασική

-

<50

-10 ~ 35

-10 ~ 35

5

Α

τριφασική μονοφασική / τριφασική

-

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

A

<35

<50

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

70 Πράσινο σπίτι & κτίριο

PINAKES_antlies23_new.indd 70

5/7/2013 6:33:24 µµ


Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

UPDATED

Απόδοση Ψύξης (σε kW)

Μέγιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για θέρμανση σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (θέρμανση)

Ελάχιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για ψύξη σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (ψύξη)

13,2 13,2 13,2

8,8 8,8 8,8

55 65 55

4,4 4,2 4,4

-

-

Τσεχία

18ASK / EVI

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

18

16,2

11,1

65

4,4

-

-

Τσεχία

18ONE / EVI

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

18

16,2

11,1

65

4,2

-

-

HOTJET

Τσεχία

18s / EVI

διαιρούμενου

όχι

ναι

ναι

18

16,2

11,1

65

4,4

-

-

HOTJET

Τσεχία

21ASK / EVI

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

21

18,4

12,6

65

4,4

-

-

HOTJET

Τσεχία

22s / EVI

διαιρούμενου

όχι

ναι

ναι

22

18,4

12,6

65

4,4

-

-

HOTJET

Τσεχία

27s / EVI

διαιρούμενου

όχι

ναι

ναι

27

27,7

20,8

65

4,4

-

-

HOTJET

Τσεχία

35s / EVI

διαιρούμενου

όχι

ναι

ναι

35

28,8

21,1

65

4,4

-

-

HOTJET Τσεχία 50s διαιρούμενου όχι ναι HOTJET Τσεχία 100s διαιρούμενου όχι ναι MF GREEN ENERGY, 2102404026, www.mf-greenenergy.eu ICLIMA Κίνα ΙC-1229 μονομπλόκ όχι ναι

ναι ναι

50 100

40,7 76

30,5 65

55 55

4,4 4,4

-

ναι

-

12

9,74

65

3.35

5,5 9

6,2 8,5

55 55

10,5

10

14

HOTJET

τριφασική τριφασική τριφασική

<61 <35

<61 <61 <50

-20 ~ 35 -20 ~ 35 -20 ~ 35

-20 ~ 35 -20 ~ 35 -20 ~ 35

5 5 5

Α A A

τριφασική

-

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

τριφασική

<61

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

τριφασική

<35

<50

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

τριφασική

-

<61

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

A

τριφασική

<35

<50

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

A

τριφασική

<40

<60

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

Α

τριφασική

<40

<60

-20 ~ 35

-20 ~ 35

5

A

τριφασική τριφασική

<40 <40

<60 <60

-20 ~ 35 -20 ~ 35

-20 ~ 35 -20 ~ 35

5 5

Α A

-

μονοφασική

-

50

-

-

1,8

Α

3,4 3,6

R410a R410a

μονοφασική μονοφασική

31 31

59 59

-20 ~ 35 -20 ~ 35

10 ~ 48 10 - 48

3 3

-

18

3,35

R410a

μονοφασική

31

59

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

4,3

18

3,8

R410a

μονοφασική

31

59

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

55

4,5

18

3,8

R410a

τριφασική

31

59

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

13,5

55

4,2

18

3,5

R410a

μονοφασική

31

59

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

Ψυκτικό Υγρό

HOTJET

Ενεργειακή Κλάση

Απόδοση Θέρμανσης (σε kW)

15 15 15

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Ονομαστική Ηλεκτρική Ισχύς (kW)

ναι ναι ναι

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Λειτουργία Θέρμανσης & Ψύξης (ναι/όχι)

ναι ναι ναι

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Θέρμανσης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Λειτουργία Θέρμανσης (ναι/όχι)

όχι όχι όχι

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Τεχνολογία Ιnverter (ναι/όχι)

μονομπλόκ μονομπλόκ διαιρούμενου

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Τύπος Αντλίας Θερμότητας (διαρούμενου τύπου/μονομπλόκ)

15ASK 15ONE 15s

HOTJET HOTJET HOTJET

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος (μονοφασική/ τριφασική)

Μοντέλο

Τσεχία Τσεχία Τσεχία

Κατασκευαστής

Χώρα Παραγωγής

NEW NEW

www. 4green.gr

-

R404a R404a R404a R404a / R407c R404a / R407c R404a / R407c R404a / R407c R404a / R407c R404a / R407c R404a / R407c R404a R404a

7

-

4,1 4

18 18

55

4

12

55

14

12

15

Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ε.Π.Ε., Τηλ. 2113003300 , www.inventor.ac INVENTOR INVENTOR

Κίνα Κίνα

DHW-CQ6.0Pd/Na-K διαιρούμενου ναι ναι ναι 1,6 DHW-CQ8.0Pd/Na-K διαιρούμενου ναι ναι ναι 2,5 DHW-CQ10.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 3,14 Na-K DHW-CQ12.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 3,68 Na-K DHW-CQ12.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 3,38 Na-Μ DHW-CQ14.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 4,29 Na-K DHW-CQ14.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 4,29 Na-Μ DHW-CQ16.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 4,63 Na-K DHW-CQ16.0Pd/ INVENTOR Κίνα διαιρούμενου ναι ναι ναι 4,43 Na-Μ LG ELECTRONICS HELLAS S.A. , Τηλ. 2104800500, www.lg.com/gr/b2b LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU091.U41 LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU121.U31 LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU123.U31 LG Hydrokit Koρέα διαιρούμενου ναι ναι όχι ELECTRONICS ARNH04GK2A2 LG Therma V Koρέα μονομπλόκ ναι ναι ναι ELECTRONICS HM141M.U31 LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU141.U31 LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU143.U31 LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU161.U31 LG Therma V Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS HU163.U31 LG Hydrokit Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS ARNH08GK3A2 LG Hydrokit Koρέα διαιρούμενου ναι ναι ναι ELECTRONICS ARNH10GK2A2 ACN AE, 2111057201, www.acnclima.gr MIDEA Κίνα MGC-F05W/N1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGC-F07W/N1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGC-F10W/SN1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGC-F14W/SN1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGC-F16W/SN1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGB-F30W/RN1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGA-D30WSN1-A μονομπλόκ ναι ναι ναι MIDEA Κίνα MGB-F60W/RN1 μονομπλόκ όχι ναι ναι MIDEA Κίνα MGA-D65W/SN1 μονομπλόκ ναι ναι ναι ACN AE, 2111057201, www.acnclima.gr NASSAU Γαλλία ΝΗΜ-Ε180(36) διαιρούμενου ναι ναι ναι NASSAU Γαλλία ΝΗΜ-Ε180(60) διαιρούμενου ναι ναι ναι -

15

14

55

4,2

18

3,5

R410a

τριφασική

31

59

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

15,5

16

55

4,05

18

3,35

R410a

μονοφασική

31

62

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

15,5

15,5

55

4

18

3,5

R410a

τριφασική

31

62

-20 ~ 35

10 - 48

3

-

9

9

55

4,09

6

3,4

R410

μονοφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

2+3

-

12

9

55

4,49

6

3,18

R410

μονοφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

3+3

-

12

14,6

55

4,41

6

3,63

R410

τριφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

4+3

-

26

57

-20 ~ 35

5 ~ 43

2+3

-

54

-20 ~ 30

5 ~ 48

2+3

-

13,8

12,3

5

-

6

-

R410

μονοφασική / τριφασική

14

14

60

4,14

-

3,49

R407

μονοφασική

14

14

55

4,44

6

3,18

R410

μονοφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

5+3

-

14

15,5

55

4,32

6

3

R410

τριφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

6+3

-

16

14

55

4,2

6

33

R410

μονοφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

7+3

-

16

16,8

55

4,2

6

3,3

R410

τριφασική

-

53

-20 ~ 30

5 ~ 48

8+3

-

μονοφασική / τριφασική μονοφασική / τριφασική

36

58

-20 ~ 35

5 ~ 43

2+3

-

26

57

-20 ~ 35

5 ~ 43

2+3

-

25

-

80

-

6

-

R410/ R134

-

31,5

28

50

-

6

-

R410

5,5 7,7 12 16 18 32 32 64 69

5 7,2 10,5 14 16 30 30 60 65

55 55 55 55 55 55 60 55 60

3,07 3,02 3,13 3,39 3,09 3,57 3,59 3,53 3,99

-

-

-

μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική

-

55 56 58/48 60/50 60/51 65 65 67 67

-10 ~ 25 -10 ~ 25 -10 ~ 25 -10 ~ 25 -10 ~ 25 -10 ~ 25 -15 ~ 25 -10 ~ 25 -15 ~ 25

18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43 18 ~ 43

5 5 5 5 5 5 5 5 5

B B B A B A A A A

12 19

11 18

60 60

4,14 4,04

-

-

-

μονοφασική τριφασική μονοφασική / τριφασικη τριφασική τριφασική τριφασική

28 28

55 59

-20 ~ 25 -20 ~ 25

-7 ~ 43 -7 ~ 43

5 5

Α Α

28

55

-20 ~ 25

-7 ~ 43

5

Α

28 28 28

60 60 60

-20 ~ 25 -20 ~ 25 -20 ~ 25

-7 ~ 43 -7 ~ 43 -7 ~ 43

5 5 5

Α Α Α

NASSAU

Γαλλία

ΝΗΜ-Η200(140)

διαιρούμενου

ναι

ναι

ναι

-

17

14

60

4,06

-

-

-

NASSAU NASSAU NASSAU

Γαλλία Γαλλία Γαλλία

ΝΗΜ-Η320(252) ΝΗΜ-Η320(252) ΝΗΜ-Η320(335)

διαιρούμενου διαιρούμενου διαιρούμενου

ναι ναι ναι

ναι ναι ναι

ναι ναι ναι

-

27 32 35

24 28 33

60 60 60

3,85 3,87 3,79

-

-

-

Πράσινο σπίτι & κτίριο 71

PINAKES_antlies23_new.indd 71

5/7/2013 6:33:46 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

Ελάχιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για ψύξη σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Βαθμός απόδοσης COP (ψύξη)

Ψυκτικό Υγρό

9,45

58

4,4

7

2,77

R410a

13,8

-

65

4.39

-

-

R407c

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

1,8 2,45 2,9 2,88 3,4 3,9 3,49 4,05

7,05 10,3 11,1 12 14 14,2 14,2 16,5

4,3 9 10,7 6,6 11,1 14 12,5 15,8

60 65 65 60 60 65 65 65

4,4 4,2 4,53 4,8 4,5 4,3 4,12 4,2

43 43 43 43 43 43 43 43

3,46 3,7 3,69 3,6 3,58 3,59 3,9 3,9

R410a R410a R410a R410a R410a R410a R410a R410a

UPDATED UPDATED UPDATED NEW

Μοντέλο

54

-20 ~ 43

Ενεργειακή Κλάση

Βαθμός απόδοσης COP (θέρμανση)

9,27

3,14

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Μέγιστη θερμοκρασία νερού εξόδου για θέρμανση σε βαθμούς Κελσίου (Co)

2,12

όχι

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Ψύξης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Απόδοση Ψύξης (σε kW)

ναι

ναι

Εύρος Εξωτερικών Θερμοκρασιών Λειτουργίας Θέρμανσης σε βαθμούς Κελσίου (Co)

Απόδοση Θέρμανσης (σε kW)

ναι

όχι

Στάθμη θορύβου εξωτερικής μονάδας (dbA)

Ονομαστική Ηλεκτρική Ισχύς (kW)

ναι

μονομπλόκ

Στάθμη θορύβου εσωτερικής μονάδας (dbA)

Λειτουργία Θέρμανσης & Ψύξης (ναι/όχι)

διαιρούμενου

F 2300 - 14

Απαιτούμενη παροχή ρεύματος (μονοφασική/ τριφασική)

Λειτουργία Θέρμανσης (ναι/όχι)

NIBE SPLIT 12kW

Σουηδία

Τύπος Αντλίας Θερμότητας (διαρούμενου τύπου/μονομπλόκ)

Σουηδία

NIBE

Χώρα Παραγωγής

NIBE

Κατασκευαστής

Τεχνολογία Ιnverter (ναι/όχι)

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ, 2106665552, www.thermogea.gr

ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ, 2321032500, www.tritherma.gr PALM Κίνα AH-6AC-410 μονομπλόκ PALM Κίνα 3AQUA-11* διαιρούμενου PALM Κίνα MQD-11 διαιρούμενου PALM Κίνα AH-9AC-410 μονομπλόκ PALM Κίνα AH-11AC-410 μονομπλόκ PALM Κίνα MQD-14 διαιρούμενου PALM Κίνα 3AQUA-14* διαιρούμενου PALM Κίνα 3AQUA-17* διαιρούμενου

μονοφασική/ τριφασική τριφασική

-

15 ~ 43 10 / 2 *

-

39/51 -25 ~ 40 10 / 2 * * 10 έτη στον συμπιεστή και 2 στα υπόλοιπα μέρη

μονοφασική 43 -15 ~ 30 20 ~ 43 2 Α μονοφασική 28 48 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α μονοφασική 35 41 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α μονοφασική 45 -15 ~ 30 20 ~ 43 2 Α τριφασική 47 -15 ~ 30 20 ~ 43 2 Α μονοφασική 35 48 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α μονοφασική 28 48 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α τριφασική 28 51 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α μονοφασική/ 3,5 R410a 35 52/42 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α τριφασικη 3,62 R410a τριφασική 48 -15 ~ 30 20 ~ 43 2 Α 3,88 R410a τριφασική 28 52 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α 3,49 R410a τριφασική 35 42 -20 ~ 30 20 ~ 43 2 Α *τα τρια μοντελα triaqua είναι εγγεγραμένα στον κατάλογο του ΥΠΕΚΑ (θεση 480-482)

PALM

Κίνα

MQD-17

διαιρούμενου

όχι

ναι

ναι

4,71

16,8

16,5

65

4,2

43

PALM PALM PALM

Κίνα Κίνα Κίνα

AH-15AC-410 3AQUA-19 MQD-20

μονομπλόκ διαιρούμενου διαιρούμενου

όχι όχι όχι

ναι ναι ναι

ναι ναι ναι

4,75 4,57 5,1

17 19,2 19,5

15,6 17,3 17,8

60 65 65

4,35 4,22 4,5

43 43 43

όχι όχι

ναι ναι

-

55 55

4,6 4,6

-

-

-

τριφασική τριφασική

-

56 57,5

-18 ~ 45 -18 ~ 45

15 ~ 45 15 ~ 45

2 2

Α Α

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

1,22 1,93 2,34 3,15 4,30 4,60 4,36 5,50 6,10 6,30 8,06 8,94 10,00

3,90 5,80 7,40 8,70 12,95 13,84 14,00 16,80 17,90 19,10 23,66 26,14 30,69

3,45 5,33 5,80 11,20 11,70 15,80 13,55 15,27 17,40 22,00 22,30 23,64 26,33

60 60 60 60 60 60 60 53 53 60 53 53 53

3,20 3,01 3,16 2,76 3,01 3,01 3,21 3,05 2,93 3,03 2,94 2,92 3,07

18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18 18

2,91 2,95 2,95 2,86 2,96 2,39 2,91 2,73 2,70 2,39 2,81 2,52 2,61

R410a R410a R410a R407c R410a R407c R410a R410a R410a R407c R410a R410a R410a

μονοφασική μονοφασική μονοφασική τριφασική μονοφασική τριφασική μονοφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική τριφασική

-

42 42 43 47 46 50 47 46 46 52 49 49 50

-20 ~ 30 -20 ~ 30 -20 ~ 30 -15 ~ 40 -20 ~ 30 -15 ~ 40 -20 ~ 30 -15 ~ 40 -15 ~ 40 -15 ~ 40 -15 ~ 40 -15 ~ 40 -15 ~ 40

5 ~ 45 5 ~ 45 5 ~ 45 -10 ~ 45 5 ~ 45 -10 ~ 45 5 ~ 45 -10 ~ 43 -10 ~ 43 -10 ~ 45 -10 ~ 43 -10 ~ 43 -10 ~ 43

1,5 1,5 1,5 7 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5

-

ναι

ναι

-

14,5

12,9

60

4,04

18

3,68

μονοφασική / τριφασικη

-

43

-20 ~ +

~ 45

5

Α

ναι

ναι

-

24,4

25,3

62

4,12

18

2,77

τριφασική

-

45

-17 ~ +

~ 40

5

Α

ναι

ναι

-

63,3

72,3

55

4,05

18

3,18

τριφασική

-

62

-10 ~ +

~ 46

5

Α

ναι

ναι

-

24,9

26,9

60

5,3

18

5,59

τριφασική

-

63

-

-

5

Α

50

ERGON EQUIPMENT, 2106049420, www.ergon.com.gr REMKO Gmbh Γερμανία CMF 180 διαιρούμενου ναι REMKO Gmbh Γερμανία CMF 180 DUO διαιρούμενου ναι ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ, Τηλ. 2721023124, www.andrianos.gr RHOSS Ιταλία THAIY 104 μονομπλόκ ναι RHOSS Ιταλία THAIY 106 μονομπλόκ ναι RHOSS Ιταλία THAIY 107 μονομπλόκ ναι RHOSS Ιταλία THAE 110 HT μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAIY 112 μονομπλόκ ναι RHOSS Ιταλία THAE 113 HT μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAIY 115 μονομπλόκ ναι RHOSS Ιταλία THAEY 115 NF μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAEY 117 NF μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAE 119 HT μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAEY 122 NF μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAEY 124 NF μονομπλόκ όχι RHOSS Ιταλία THAEY 127 NF μονομπλόκ όχι LE.N.NIK, 2610312759, www.lennik.gr ROSSATO Ιταλία AIR INVERTER 12kw μονομπλόκ ναι GROUP ROSSATO Ιταλία ARIS 407 20Τ μονομπλόκ ναι GROUP ROSSATO Ιταλία AIRMAX MT410 50Τ μονομπλόκ όχι GROUP ROSSATO ACTEA 18kw Ιταλία μονομπλόκ όχι GROUP (Γεωθερμική) ECOFER, 210-6715510, www.ecofer.gr

3,1 ~ 17,7 2,8 ~ 15 6,2 ~ 35,4 5,6 ~ 30

Technibel

Γαλλία

HK

διαιρούμενου ναι* ναι

όχι

-

4~6

-

Technibel

Γαλλία

PSHRI

διαιρούμενου ναι* ναι

όχι

-

5,92 ~ 10,80

-

Technibel

Γαλλία

PSHRIA

διαιρούμενου ναι* ναι

ναι

-

Technibel

Γαλλία

PSHRIΒ

διαιρούμενου ναι* ναι

ναι

-

Technibel

Γαλλία

PHIE

μονομπλόκ

ναι

ναι

όχι

-

Technibel

Γαλλία

PHRIE

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

-

Technibel

Γαλλία

PHRIΒ

μονομπλόκ

ναι

ναι

ναι

-

Technibel

Γαλλία

PHTJ

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

-

Technibel

Γαλλία

PHT

μονομπλόκ

όχι

ναι

όχι

-

Technibel

Γαλλία

PHRT

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

-

Technibel

Γαλλία

PHR

μονομπλόκ

όχι

ναι

ναι

-

5,15 ~ 4,8 ~ 22 24,7 6,6 ~ 9,9 ~ 17,4 15,6 9,25 ~ 16,6 9,25 ~ 5,64 ~ 25,4 24,5 10,3 ~ 10,4 ~ 13,6 12,9 14,1 ~ 20,7 12,3 ~ 15,4 5,9 ~ 7,2 ~ 19,4 15,9 6,75 ~ 6,7 ~ 16,8 16,5

R407c

4,06 ~ μονοφασική 42 -20 ~ 35 2 Α 4,22 4,06 ~ 50 μονοφασική ** 58 ~ 67 -20 ~ 35 2 Α 4,22 3,84 ~ μονοφασική/ 50 ** 63 ~ 71 -20 ~ 35 10 ~ 43 2 Α 3,94 τριφασική 3,87 ~ 50 μονοφασική ** 63 ~ 73 -20 ~ 35 10 ~ 43 2 Α 4,03 4,62 55 μονοφασική ** 63 ~ 70 -20 ~ 35 2 Α ~5 4,46 μονοφασική/ 55 ** 63 ~ 73 -20 ~ 35 10 ~ 43 2 Α ~5 τριφασική 3,18 ~ 50 τριφασική ** 70 ~ 72 -20 ~ 35 10 ~ 43 2 Α 4,09 3,41 ~ μονοφασική/ 71,5 ~ 65 -16 ~ 43 2 Α 4,02 τριφασική 73,5 3~ 68,5 ~ 60 τριφασική -16 ~ 43 2 Α 3,01 69,5 2,72 ~ μονοφασική/ 55 65 ~ 73 -16 ~ 43 10 ~ 43 2 Α 3,02 τριφασική 3,8 ~ μονοφασική/ 40 65 ~ 68 -16 ~ 20 10 ~ 43 2 Α 4,38 τριφασική * Advanced Digital Hybrid (ADH) inverter. ** Πολύ χαμηλός θόρυβος λειτουργίας, διαθέτει λειτουργία «superquiet»

AHI CARRIER, Τηλ. 2011119000, www.toshiba-aircon.gr TOSHIBA Ιαπωνία HWS-803H-E διαιρούμενου ναι ναι ναι 8 6 55 4,40 μονοφασική 29 49 - 20 ~ 25 10 ~ 43 2 Α TOSHIBA Ιαπωνία HWS-1103H-E διαιρούμενου ναι ναι ναι 11,2 10 55 4,77 μονοφασική 29 49 - 20 ~ 25 10 ~ 43 2 Α TOSHIBA Ιαπωνία HWS-1103H8-E διαιρούμενου ναι ναι ναι 11,2 10 55 4,69 τριφασική 29 49 - 20 ~ 25 10 ~ 43 2 Α TOSHIBA Ιαπωνία HWS-1403H-E διαιρούμενου ναι ναι ναι 14 11 55 4,50 μονοφασική 29 51 - 20 ~ 25 10 ~ 43 2 Α TOSHIBA Ιαπωνία HWS-1403H8-E διαιρούμενου ναι ναι ναι 14 11 55 4,36 τριφασική 29 49 - 20 ~ 25 10 ~ 43 2 Α TOSHIBA Ιαπωνία HWS-1603H8-E διαιρούμενου ναι ναι ναι 16 13 55 4,30 τριφασική 29 51 - 20 ~ 25 10 ~ 43 2 Α ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ, 2106665552, www.thermogea.gr VAILLANT Γερμανία VWL 155 μονομπλόκ ναι ναι ναι 3,6 14,5 ** 13 *** 60 4,06 7 2,91 R410a μονοφασική 68**** -20 ~ 30 15 ~ 46 10 / 2 * * 10 έτη στον συμπιεστή και 2 στα υπόλοιπα μέρη. ** 14,5 σε συνθήκες λειτουργίας (A7 W35-30). **13 σε συνθήκες λειτουργίας (A35 W7-12). ****Σύμφωνα με το EN 12102

72 Πράσινο σπίτι & κτίριο

PINAKES_antlies23_new.indd 72

5/7/2013 6:34:08 µµ


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

7:20 μμ

Σελίδα 1


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Συστήματα για παροχή ζεστού νερού θέρμανσης και χρήσης ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΟ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗ

ΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ (m2)

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜΗΚΟΣ Χ ΠΛΑΤΟΣ Χ ΠΑΧΟΣ ΣΕ mm)

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ (m3/h)

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΛΑΒΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΕΝ12975-2 (kWh/ετος)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΑΡΚΑ/ ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΓΓΥΗΣΗ (έτη)

12VTN

ultrasonic

χαλκός

2,13

1600x1400x110

85

741

EN 12975/Solar Keymark

Solar Keymark

10

ναι

240GA

laser

χαλκός

2,51

2360x1060x100

95

810

EN 12975/Solar Keymark

Solar Keymark

10

ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ

ναι

ΜΕΛΟΣ ΕΒΗΕ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗ

Συλλέκτες

CALPAK τηλ.:210-9247270 www.calpak.gr

DIANA τηλ.:22210-53790 www.diana-solar.gr ναι

D160E

φύλλο χαλκού επιλεκτικής επιφάνειας τιτανίου συγκολλημένο με ultrasonic

χαλκοσωλήνας Φ10 & Φ22

1,55

1520x1020x80

0,06

ΕΝ 12975-2

10

ναι

D200E

φύλλο χαλκού επιλεκτικής επιφάνειας τιτανίου συγκολλημένο με ultrasonic

χαλκοσωλήνας Φ10 & Φ22

2,06

2020x1020x80

0,08

ΕΝ 12975-2

10

φύλλο χαλκού επιλεκτικής επιφάνειας τιτανίου συγκολλημένο με ultrasonic

χαλκοσωλήνας Φ10 & Φ22

2,48

2020x1230x80

0,1

ΕΝ 12975-2

10

vacuum

glass

1.96

184x105x60

ναι

D250E

EASYSOLAR τηλ.:2310-313260 www.ikarolidis.gr esc-11-015

Solar Keymark

Easysolar

5

INTERSOLAR τηλ.:210-9416057 www.intersolar.gr ναι

A25S

επιλεκτικός/ενιαίο φύλλο/συγκόλληση λέηζερ

χαλκός

2,5

1990x1253x84

0,125

1634

ναι

Solar Keymark

5

ναι

A19S

επιλεκτικός/ενιαίο φύλλο/συγκόλληση λέηζερ

χαλκός

1,9

1964x950x84

0,9

975

ναι

Solar Keymark

5

χαλκός

1,5

1503x1007x87

510

95%

CE-DIN-Solar Keymark

ΛΑΤΟ

15

LATO τηλ.:2310-710152 www.lato.com.gr ναι

ΣΥΛ-01

flat

NOBEL Ξυλινάκης και ΣΙΑ τηλ.: 2102404051 www.nobel.gr ναι

APOLLON AL 1500

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση laser

χαλκός Φ8 & Φ22

1,53

1510x1010x110

614 kWh/m2

Solar Keymark

APOLLON AL

5

ναι

APOLLON AL 2000

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση laser

χαλκός Φ8 & Φ22

2,03

2010x1010x110

614 kWh/m2

Solar Keymark

APOLLON AL

5

ναι

APOLLON AL 2600

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση laser

χαλκός Φ8 & Φ22

2,53

2010x1270x110

614 kWh/m2

Solar Keymark

APOLLON AL

5

ναι

AELIOS ALS 1500

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση laser

αλουμίνιο Φ10 & Φ22

1,58

1530x1030x80

Solar Keymark

AELIOS ALS

5

ναι

AELIOS ALS 2000

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση laser

αλουμίνιο Φ10 & Φ22

2,09

2030x1030x80

Solar Keymark

AELIOS ALS

5

ναι

AELIOS ALS 2600

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση laser

αλουμίνιο Φ10 & Φ22

2,6

1530x1280x80

Solar Keymark

AELIOS ALS

5

ναι

AELIOS ALB 1500

ενιαίο φύλλο αλουμινίου μάυρης βαφής / συγκόλληση laser

αλουμίνιο Φ10 & Φ22

1,58

1530x1030x80

Solar Keymark

AELIOS ALB

5

ναι

AELIOS ALB 2000

ενιαίο φύλλο αλουμινίου μάυρης βαφής / συγκόλληση laser

αλουμίνιο Φ10 & Φ22

2,09

2030x1030x80

Solar Keymark

AELIOS ALB

5

ναι

AELIOS ALB 2600

ενιαίο φύλλο αλουμινίου μάυρης βαφής / συγκόλληση laser

αλουμίνιο Φ10 & Φ22

2,6

1530x1280x80

Solar Keymark

AELIOS ALB

ναι

CLIMASOL 175

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,76

1760x1000x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

10

ναι

CLIMASOL 200

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,91

1970x970x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

10

ναι

CLIMASOL 250

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,31

1970x1175x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

10 10

5

ναι

CLIMASOL 270

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,68

2145x1248x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

ναι

WASCO 175

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,76

1760x1000x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

WASCO 200

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,91

1970x970x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

WASCO 250

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,31

1970x1175x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

WASCO 270

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,68

2145x1248x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 175

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,76

1760x1000x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 200

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,91

1970x970x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 250

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,31

1970x1175x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 270

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,68

2145x1248x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

SOLE τηλ.:210-2389500 www.sole.gr ναι

CLIMASOL 175

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,76

1760x1000x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

10

ναι

CLIMASOL 200

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,91

1970x970x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

10

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

10 10

ναι

CLIMASOL 250

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,31

1970x1175x86

ναι

CLIMASOL 270

ενιαίο φύλλο χαλκού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,68

2145x1248x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008 CSTBat,SRCC

ναι

WASCO 175

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,76

1760x1000x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

WASCO 200

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,91

1970x970x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

WASCO 250

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,31

1970x1175x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

WASCO 270

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,68

2145x1248x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 175

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,76

1760x1000x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 200

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

1,91

1970x970x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 250

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,31

1970x1175x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

ναι

NS 270

ενιαίο φύλλο αλουμινιού με μαύρη βαφή / συγκόλληση λέηζερ

χαλκός Φ8 & Φ22

2,68

2145x1248x86

40

ΕΝ12975, Solar Keymark, ISO 9001:2008

10

SONNET & PGM SOLLAR τηλ.:2310-949068 www.pgmsolar.gr όχι

HP SR-10

ALN/AIN-SS/CU τριπλή επίστρωση βαφής

βορικό πυρίτιο 3.3

1.28

1070x2020x123

90-100

525

CEN- Keymark, Fraunhofer

SONNETT

10

όχι

HP SR-15

ALN/AIN-SS/CU τριπλή επίστρωση βαφής

βορικό πυρίτιο 3.3

1.95

1295x2020x123 140-150

525

CEN- Keymark, Fraunhofer

SONNETT

10

όχι

HP SR-20

ALN/AIN-SS/CU τριπλή επίστρωση βαφής

βορικό πυρίτιο 3.3

2.60

1670x2020x123 180-210

525

CEN- Keymark, Fraunhofer

SONNETT

10

όχι

HP SR-30

ALN/AIN-SS/CU τριπλή επίστρωση βαφής

βορικό πυρίτιο 3.3

3.91

2420x2020x123 280-300

525

CEN- Keymark, Fraunhofer

SONNETT

10

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_iliakoi_tx23_cut.indd 74

5/7/2013 6:39:44 µµ


Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

www. 4green.gr

4

διογκωμένος αφρός

EN 12897

5

επισμαλτωμένος χαλυβδοσωλήνας

4

διογκωμένος αφρός

EN 12897

5

4,55

σωλήνας tubo 1 1/4

9

μαλακή πολυουρεθάνη

5

2

4,55

σωλήνας tubo 1 1/4

12

μαλακή πολυουρεθάνη

5

2

5,72

σωλήνας tubo 1 1/4

12

μαλακή πολυουρεθάνη

5

2

6,91

σωλήνας tubo 1 1/4

12

μαλακή πολυουρεθάνη

5

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Alpha T ναι

Austria EMAIL τηλ.:210-9416057 www.intersolar.gr όχι όχι όχι

SISS 750 SISS 900 SISS 1250

ναι

CL2-300

χάλυβας χάλυβας χάλυβας επισμαλτωμένος χάλυβας

730 900 1250 306 λιτρα

200 234 278

2 (Tank in Tank) 2 (Tank in Tank) 2 (Tank in Tank)

130

1

130

1

εμαγιέ εμαγιέ εμαγιέ εμαγιέ (840 C) + ανόδιο μαγνησίου

1 1 1

2,4 3 3

2

1,0/1,55

2

1,0/1,55

2

χαλυβδοσωλήνας χαλυβδοσωλήνας χαλυβδοσωλήνας επισμαλτωμένος χαλυβδοσωλήνας

CALPAK τηλ.:210-9247270 www.calpak.gr ναι

επισμαλτωμένος χάλυβας

CL2-300

306 λιτρα

εμαγιέ (840 C) + ανόδιο μαγνησίου

DIANA 800

χάλυβας DKP

800

329

1

ναι

DIANA 1000

χάλυβας DKP

1000

365

1

ναι

DIANA1500

χάλυβας DKP

1500

540

1

ναι

DIANA 2000

χάλυβας DKP

2000

640

1

εμαγιέ/ ράβδος μαγνησίου εμαγιέ/ ράβδος μαγνησίου εμαγιέ/ ράβδος μαγνησίου εμαγιέ/ ράβδος μαγνησίου

ναι

SUS-304-2B

200

ναι

ΒΗΛ-03

150

54

1

ναι

2

χαλκός

60

1

ναι

2

0,922

4

πολυουρεθάνη 55mm

Solar Keymark

5

4

πολυουρεθάνη 60mm

CE

5

ναι

CLASSIC

ναι

AELIOS

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

120

54,9

1

ναι

2

0,62 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

CLASSIC

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

160

60

1

ναι

2

0,91 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

AELIOS

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

160

66,8

1

ναι

2

0,91 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

APOLLON

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

160

61,4

1

ναι

2

0,91 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

CLASSIC

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

200

72

1

ναι

2

1,28 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

AELIOS

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

200

81,8

1

ναι

2

1,28 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

APOLLON

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

200

74,5

1

ναι

2

1,28 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

ναι

CLASSIC

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

320

104

1

ναι

2

1,79 (μανδύα) & 0,76 (καλοριφέρ)

ναι

AELIOS

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

320

119,9

1

ναι

2

1,79 (μανδύα) & 0,76 (καλοριφέρ)

ναι

APOLLON

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

320

112,2

1

ναι

2

1,79 (μανδύα) & 0,76 (καλοριφέρ)

620

120

49

1

ναι

2

0,62 (μανδύα) & 0,38 (καλοριφέρ)

χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ) χάλυβας ψυχρής εξέλασης (μανδύα) & ανοξείδωτο σπιράλ (καλοριφέρ)

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm) διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη υψηλής πυκνότητας (50mm)

ναι

800

260

1

1000

260

1

1000

295

1

WAC 80

όχι

DAC 150

όχι

DAC 200

όχι

DAC 300

ανοξείδωτο ατσάλι 1,5mm ανοξείδωτο ατσάλι 1,5mm ανοξείδωτο ατσάλι 1,5mm ανοξείδωτο ατσάλι 1,5mm

5

5

εμαγιέ 860 o και ράβδος μαγνησίου εμαγιέ 860 o και ράβδος μαγνησίου εμαγιέ 860 o και ράβδος μαγνησίου

2

3,8

1

2,6

2

4,5

ευρωπαϊκός χάλυβας USD 37,2 ευρωπαϊκός χάλυβας USD 37,2 ευρωπαϊκός χάλυβας USD 37,2

4 4 4

οικολογική πολυουρεθάνη 50mm/40kg/m3 οικολογική πολυουρεθάνη 50mm/40kg/m3 οικολογική πολυουρεθάνη 50mm/40kg/m3

80

1

βαμμένο ατσάλι

8

1,024m2

χαλκός

680

2

αφρός πολυουρεθάνης

150

1

βαμμένο ατσάλι

15

1,92m2

χαλκός

680

2

αφρός πολυουρεθάνης

200

1

βαμμένο ατσάλι

20

2,57m2

χαλκός

680

2

αφρός πολυουρεθάνης

300

1

βαμμένο ατσάλι

30

3,87m2

χαλκός

680

2

αφρός πολυουρεθάνης

EASYS ναι

NOBEL ναι

ναι

Solar Keymark

5

Solar Keymark

5

ναι

ναι

5

ναι

Solar Keymark

5

ναι

Solar Keymark

5

ναι

5

ναι

ναι

Solar Keymark

5

Solar Keymark

5

ναι

ναι

CE

5

CE

5

CE

5

SOLE τ ναι ναι ναι

Fraunhofer ISE Wurzburg EN 12975-2 Fraunhofer ISE Wurzburg EN 12975-2 Fraunhofer ISE Wurzburg EN 12975-2 Fraunhofer ISE Wurzburg EN 12975-2

10 10 10

SONNE όχι όχι όχι όχι

10

Πράσινο σπίτι & κτίριο 75

pinakes_iliakoi_tx23_cut.indd 75

ναι

LATO τ

Solar Keymark

SONNET & PGM SOLLAR τηλ.:2310-949068 www.pgmsolar.gr όχι

DIANA

ναι

5

SOLE τηλ.:210-2389500 www.sole.gr

ναι

όχι ναι

ναι

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

EUROSTAR BL2 ευρωπαϊκός χάλυβας 800 USD 37,2 EUROSTAR BL1 ευρωπαϊκός χάλυβας 1000 USD 37,2 EUROSTAR BL2 ευρωπαϊκός χάλυβας 1000 USD 37,2

όχι

ναι

χάλυβας

NOBEL Ξυλινάκης και ΣΙΑ τηλ.: 2102404051 www.nobel.gr

ναι

Austria

όχι

LATO τηλ.:2310-710152 www.lato.com.gr DIN1623-DCP 1203st 37-2

ναι

ναι

EASYSOLAR τηλ.:2310-313260 www.ikarolidis.gr ESB-11-200

ναι

ναι

DIANA τηλ.:22210-53790 www.diana-solar.gr ναι

ΜΕΛΟΣ ΕΒΗΕ

5 5 5

ΕΓΓΥΗΣΗ (έτη)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (kW)

όχι όχι όχι

ΤΥΠΟΣ ΜΟΝΩΤΙΚΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ [kW/(m2.K)]

ecoskin ecoskin ecoskin

ΥΛΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΩΝ

4 4 4

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΩΝ (m2)

0,3 0,3 0,3

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΩΝ

ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΡΜΟΔΟΧΕΙΩΝ

ΒΑΡΟΣ KENOY (kg)

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (lt)

ΥΛΙΚΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

ΜΟΝΤΕΛΟ

ΜΕΛΟΣ ΕΒΗΕ

Θερμοδοχεία

5/7/2013 6:41:14 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΤΡΙΠΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

κλειστό

ναι

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ανοξείδωτος

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜΗΚΟΣ Χ ΠΛΑΤΟΣ Χ ΠΑΧΟΣ ΣΕ mm)

ΚΛΕΙΣΤΟ - ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

ράβδος μαγνησίου

ΜΟΝΤΕΛΟ

ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (εμαγιέ, ΡΗΤΙΝΕΣ, ΚΛΠ)

πολυουρεθάνη

ΕΓΓΥΗΣΗ (ΕΤΗ)

ΥΛΙΚΟ ΜΟΝΩΣΗΣ

ανοξείδωτος

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΥΛΙΚΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗ

ΥΛΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΙΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΥΛΙΚΟ ΘΕΡΜΟΔΟΧΕΙΟΥ

ΒΑΡΟΣ ΚΕΝΟ (kgr)

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (lt)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ/ ΜΟΝΤΕΛΟ

Θερμοδοχεία-Δεξαμενές

10

MARK3 125/2M

1060x2070x95

CALPAK τηλ.:210-9247270 www.calpak.gr MARK3 125/2M

124

137

MARK3 125/2MA

124

117

vacuum 125/12VTN

124

115

MARK3 160/2,5M

161

156

MARK3 160/3M

161

167

MARK3 160/2MA

161

130

MARK3 160/2,5MAH 161

133

MARK3 160/3MA

161

145

επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης επισμάλτωση τύπου direct & μόνωση πολυουρεθάνης

επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct επισμάλτωση τύπου direct

ναι

ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS ISO 9001,EN 12975, Solar Keymark, CE, SABS

10 MARK3 125/2MA

5

2060x1070x95

3

10 Vacuum 125/12VTN 1600x1330x100 10 MARK3 160/2,5M

1060x2370x95

10

1060x1450x95

MARK3 160/3M

10 MARK3 160/2MA

2060x1070x95

3

2360x1070x95

3

10 MARK3 160/3MA 2200x1070x144

2

10

MARK3 160/2,5MAH

DIANA τηλ.:22210-53790 www.diana-solar.gr DIANA 120 S

120

48

χάλυβας DKP 2,5mm

ανοδιωμένο αλουμίνιο

χάλυβας DKP 1,5mm

πολυουρεθάνη

εμαγιέ, ράβδος μαγνησίου

κλειστό

όχι

CE

5

D200E

2020x1020x80

DIANA 120 2S

120

53

χάλυβας DKP 2,5mm

ανοδιωμένο αλουμίνιο

χάλυβας DKP 1,5mm

πολυουρεθάνη

εμαγιέ, ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

CE

5

D200E

2020x1020x80

DIANA 160 S

150

62

χάλυβας DKP 2,5mm

ανοδιωμένο αλουμίνιο

χάλυβας DKP 1,5mm

πολυουρεθάνη

εμαγιέ, ράβδος μαγνησίου

κλειστό

όχι

ΕΝ 12976 / CE

5

D250E

2020x1230x80

DIANA 160 S

150

62

χάλυβας DKP 2,5mm

ανοδιωμένο αλουμίνιο

χάλυβας DKP 1,5mm

πολυουρεθάνη

εμαγιέ, ράβδος μαγνησίου

κλειστό

όχι

ΕΝ 12976 / CE

5

D160E

1520x1020x80

DIANA 160 2S

150

67

χάλυβας DKP 2,5mm

ανοδιωμένο αλουμίνιο

χάλυβας DKP 1,5mm

πολυουρεθάνη

εμαγιέ, ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ 12976 / CE

5

D250E

2020x1230x80

DIANA 160 2S

150

67

χάλυβας DKP 2,5mm

ανοδιωμένο αλουμίνιο

χάλυβας DKP 1,5mm

πολυουρεθάνη

εμαγιέ, ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ 12976 / CE

5

D160E

1520x1020x80

ανοξείδωτος ανοξείδωτος χάλυβας 316L ανοξείδωτος χάλυβας χάλυβας 316L HiMo 304BA HiMo

πολυουρεθάνη 55mm

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ12976, Solar Keymark ICIM

χάλυβας St.37

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

CE

5

A19S

1964x950X84

χάλυβας St.37

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

CE

5

A25S

1990x1253X84

χάλυβας St.37

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

CE, ΕΛΟΤ

5

A25S

1990x1253X84

χάλυβας St.37

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

CE

5

A19S

1990x1253X85

χάλυβας St.37

πολυουρεθάνη

ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

CE

5

A19S

1964x950X84

πολυουρεθάνη 60mm

ναι

κλειστό

ναι

CE - ISO 9001:2008

5

FLAT

1053x1007x87

EASYSOLAR τηλ.:2310-313260 www.ikarolidis.gr ESS-150

150

ΚΕΝΟΥ

INTERSOLAR τηλ.:210-9416057 www.intersolar.grB12

120

68

χάλυβας St.37

B16

160

75

χάλυβας St.37

B20

200

86

χάλυβας St.37

B20

200

86

χάλυβας St.37

B30

300

115

χάλυβας St.37

ανοξείδωτος χάλυβας ANSI304 ανοξείδωτος χάλυβας ANSI304 ανοξείδωτος χάλυβας ANSI304 ανοξείδωτος χάλυβας ANSI304 ανοξείδωτος χάλυβας ANSI304

LATO τηλ.:2310-710152 www.lato.com.gr ΒΗΛ 150

150

60

ανοξείδωτος χάλυβας 1203st

ανοξείδωτος χάλυβας 304BA

NOBEL Ξυλινάκης και ΣΙΑ τηλ.: 2102404051 www.nobel.gr AELIOS 120/2 ALS

120

54,9

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

γαλβανισμένος χάλυβας

χάλυβας ψυχρής πολυουρεθάνη εξέλασης 50mm

εμαγιέ / ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ12976, Solar Keymar

5

AELIOS ALS 2000 2030 x 1030 x 80

AELIOS 120/2 ALB

120

54,9

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

γαλβανισμένος χάλυβας

χάλυβας ψυχρής πολυουρεθάνη εξέλασης 50mm

εμαγιέ / ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ12976, Solar Keymar

5

AELIOS ALB 2000 2030 x 1030 x 80

NOBEL 120/2

120

49

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

κράμα αλουμινίου 5754-Η111

χάλυβας ψυχρής πολυουρεθάνη εξέλασης 50mm

εμαγιέ / ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

EN12975, Solar Keymar

5 APOLLON AL 2000

2010 x 1010 x 110

3

APOLLON 160/2,0

160

61,4

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

κράμα αλουμινίου 5754-Η111

χάλυβας ψυχρής πολυουρεθάνη εξέλασης 50mm

εμαγιέ / ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ12976, Solar Keymar

5 APOLLON AL 2000

2010 x 1010 x 110

3

AELIOS 160/2 ALS

160

66,8

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

γαλβανισμένος χάλυβας

χάλυβας ψυχρής πολυουρεθάνη εξέλασης 50mm

εμαγιέ / ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ12976, Solar Keymar

5

AELIOS ALS 2000 2030 x 1030 x 80

AELIOS 160/2,6 ALS

160

66,8

χάλυβας ψυχρής εξέλασης / GLASS

γαλβανισμένος χάλυβας

χάλυβας ψυχρής πολυουρεθάνη εξέλασης 50mm

εμαγιέ / ράβδος μαγνησίου

κλειστό

ναι

ΕΝ12976, Solar Keymar

5

AELIOS ALS 2600 1530 x 1280 x 80

SOLE τηλ.:210-2389500 www.sole.gr EUROSTAR 120

120

50

ευρωπαϊκός χάλυβας USD 37,2

ανοξείδωτος χάλυβας 304BA ή χάλυβας ηλεκτροστατικής βαφής φούρνου

ευρωπαϊκός οικολογική εμαγιέ 860 o και χάλυβας USD πολυουρεθάνη ράβδος μαγνησίου 37,2 50mm/40kg/m3

κλειστό

ναι

CE, ΕΝ12976, Solar Keymark

5

CLIMASOL 175

1760x1000x86

EUROSTAR 150

150

60

ευρωπαϊκός χάλυβας USD 37,2

ανοξείδωτος χάλυβας 304BA ή χάλυβας ηλεκτροστατικής βαφής φούρνου

ευρωπαϊκός οικολογική εμαγιέ 860 o και χάλυβας USD πολυουρεθάνη ράβδος μαγνησίου 37,2 50mm/40kg/m3

κλειστό

ναι

CE, ΕΝ12976, Solar Keymark

5

CLIMASOL 200

1970x970x86

EUROSTAR 200

200

67

ευρωπαϊκός χάλυβας USD 37,2

ανοξείδωτος χάλυβας 304BA ή χάλυβας ηλεκτροστατικής βαφής φούρνου

ευρωπαϊκός οικολογική εμαγιέ 860 o και χάλυβας USD πολυουρεθάνη ράβδος μαγνησίου 37,2 50mm/40kg/m3

κλειστό

ναι

CE, ΕΝ12976, Solar Keymark

5

CLIMASOL 250

1970x1175x86

76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_iliakoi_tx23_cut.indd 76

5/7/2013 6:41:35 µµ

3


www. 4green.gr

Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

αλουμίνιο

πολυουρεθάνη

δεν έχει

61

αλουμίνιο

αλουμίνιο

πολυουρεθάνη

πολυουρεθάνη

36

αλουμίνιο

αλουμίνιο

πολυουρεθάνη

πολυουρεθάνη

32,5

αλουμίνιο

αλουμίνιο

πολυουρεθάνη

πολυουρεθάνη

36,5

αλουμίνιο

αλουμίνιο

πολυουρεθάνη

πολυουρεθάνη

23,5

αλουμίνιο

αλουμίνιο

πολυουρεθάνη

πολυουρεθάνη

37

αλουμίνιο

λαμαρίνα ALOUZINC 0,5mm

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,033

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,034

37

αλουμίνιο

λαμαρίνα ALOUZINC 0,5mm

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,033

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,034

45

αλουμίνιο

λαμαρίνα ALOUZINC 0,5mm

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,033

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,034

31

αλουμίνιο

λαμαρίνα ALOUZINC 0,5mm

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,033

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,034

45

αλουμίνιο

λαμαρίνα ALOUZINC 0,5mm

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,033

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,034

31

αλουμίνιο

λαμαρίνα ALOUZINC 0,5mm

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,033

υαλοβάμβακας 30mm, λ=0,034

σωλήνες κενού tempered glass, low iron tempered glass, low iron tempered glass, low iron tempered glass, low iron tempered glass, low iron mistlight securit. extra clear3,2mm mistlight securit. extra clear3,2mm mistlight securit. extra clear3,2mm mistlight securit. extra clear3,2mm mistlight securit. extra clear3,2mm mistlight securit. extra clear3,2mm

Vacuum

χαλκός

Eπιλεκτικός

χαλκός

Φύλλο χαλκού με επιλλεκτική επίστρωση τιτανίου / συγκόλληση ultrasonic Φύλλο χαλκού με επιλλεκτική επίστρωση τιτανίου / συγκόλληση ultrasonic Φύλλο χαλκού με επιλλεκτική επίστρωση τιτανίου / συγκόλληση ultrasonic Φύλλο χαλκού με επιλλεκτική επίστρωση τιτανίου / συγκόλληση ultrasonic Φύλλο χαλκού με επιλλεκτική επίστρωση τιτανίου / συγκόλληση ultrasonic Φύλλο χαλκού με επιλλεκτική επίστρωση τιτανίου / συγκόλληση ultrasonic

χαλκός Φ10 & Φ22 χαλκός Φ10 & Φ22 χαλκός Φ10 & Φ23 χαλκός Φ10 & Φ24 χαλκός Φ10 & Φ23 χαλκός Φ10 & Φ24

265

10

όχι

ναι

245

10

όχι

5

ναι

1

ναι

248

10

ναι

5

ναι

1

ναι

320

10

ναι

5

ναι

2

ναι

330

10

όχι

5

ναι

1

ναι

290

10

όχι

5

ναι

1

ναι

297

10

όχι

5

ναι

2

ναι

300

10

ναι

10

δεν προσδιορίζεται

1

ναι

130

5

EN 12976

Diana

10

δεν προσδιορίζεται

1

ναι

135

5

Diana

10

δεν προσδιορίζεται

1

ναι

150

5

Diana

10

δεν προσδιορίζεται

2

ναι

165

5

Diana

10

δεν προσδιορίζεται

1

ναι

165

5

Diana

10

δεν προσδιορίζεται

2

ναι

170

5

Vacuum tub /15

ναι

81

5

Solar Keymark

χαλκός

ναι

1

Diana

Xαλύβδινος με ηλιακή βαφή χαλκός

1

ναι

EN 12976

Solar Keymark

Eπιλεκτικός

ναι

5

Solar Keymark,CSTB,SRCC Solar Keymark,CSTB,SRCC Solar Keymark,CSTB,SRCC

Solar Keymark,CSTB,SRCC Solar Keymark,CSTB,SRCC

Xαλύβδινος με ηλιακή βαφή

Eπιλεκτικός

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΛΟΤ

35

δεν υπάρχει πλαίσιο

χαλκός

5

Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark Calpak/Solar Keymark

Solar Keymark

Eπιλεκτικός

ΕΓΓΥΗΣΗ (ΕΤΗ)

πολυουρεθάνη

ΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ (kgr)

πολυουρεθάνη

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ / ΤΑΡΑΤΣΑ

αλουμίνιο

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ

αλουμίνιο

Xαλύβδινος με ηλιακή βαφή

ΕΓΓΥΗΣΗ (ΕΤΗ)

32,5

tempered glass, low iron tempered glass, low iron

Πλήρης Ηλιακός Θερμοσίφωνας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΛΑΒΗ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΕΝ12975-2

πολυουρεθάνη

ΜΑΡΚΑ/ ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ

πολυουρεθάνη

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΜΟΝΩΣΗ ΠΛΑΤΗΣ

αλουμίνιο

ΥΛΙΚΟ ΣΩΛΗΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗ

ΥΛΙΚΟ ΠΛΑΤΗΣ

αλουμίνιο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗ

ΥΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

50,6

ΕΙΔΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ

ΒΑΡΟΣ ΑΝΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ (kgr)

Συλλέκτες

5

προφίλ αλουμινίου προφίλ αλουμινίου προφίλ αλουμινίου προφίλ αλουμινίου προφίλ αλουμινίου

γαλβανισμένη λαμαρίνα γαλβανισμένη λαμαρίνα γαλβανισμένη λαμαρίνα γαλβανισμένη λαμαρίνα γαλβανισμένη λαμαρίνα

28

αλουμίνιο

36

αλουμίνιο

36

αλουμίνιο

32,3

αλουμίνιο

32,3

αλουμίνιο

36

αλουμίνιο

44

αλουμίνιο

37 47 47 37 37

39,5

42

50

διάφανο ασφαλείας διάφανο ασφαλείας διάφανο ασφαλείας διάφανο ασφαλείας διάφανο ασφαλείας

πετροβάμβακας

υαλοβάμβακας

πετροβάμβακας

υαλοβάμβακας

πετροβάμβακας

υαλοβάμβακας

πετροβάμβακας

υαλοβάμβακας

πετροβάμβακας

υαλοβάμβακας

γαλβανισμένη λαμαρίνα

πετροβάμβακας

υαλοβάμβακας

γαλβανισμένη λαμαρίνα 0,5mm

υαλοβάμβακας 50mm

υαλοβάμβακας 20mm

ασφαλείας

γαλβανισμένη λαμαρίνα 0,5mm κράμα αλουμινίου 5754 (μονοκόμματο κάσωμα) κράμα αλουμινίου 5754 (μονοκόμματο κάσωμα)

υαλοβάμβακας 50mm

υαλοβάμβακας 20mm

ασφαλείας

πετροβάμβακας 60mm

-

ασφαλείας, low-Iron

πετροβάμβακας 60mm

-

ασφαλείας, low-Iron

γαλβανισμένη λαμαρίνα 0,5mm

υαλοβάμβακας 50mm

υαλοβάμβακας 20mm

ασφαλείας

γαλβανισμένη λαμαρίνα 0,5mm

υαλοβάμβακας 50mm

υαλοβάμβακας 20mm

ασφαλείας

προφίλ αλουμινίου γαλβανισμένη ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑΣ ΥΑΛΟΒΑΜΒΑΚΑΣ με προστασία λαμαρίνα 0,5mm 40mm/50kg/m3 20mm ηλεκτροστατικής βαφής φούρνου προφίλ αλουμινίου γαλβανισμένη πετροβάμβακας υαλοβάμβακας με προστασία λαμαρίνα 0,5mm 40mm/50kg/m3 20mm ηλεκτροστατικής βαφής φούρνου προφίλ αλουμινίου γαλβανισμένη πετροβάμβακας υαλοβάμβακας με προστασία λαμαρίνα 0,5mm 40mm/50kg/m3 20mm ηλεκτροστατικής βαφής φούρνου

Επιλεκτικός/Ενιαίο φύλλο/ Συγκόλληση λέηζερ Επιλεκτικός/Ενιαίο φύλλο/ Συγκόλληση λέηζερ Επιλεκτικός/Ενιαίο φύλλο/ Συγκόλληση λέηζερ Επιλεκτικός/Ενιαίο φύλλο/ Συγκόλληση λέηζερ Επιλεκτικός/Ενιαίο φύλλο/ Συγκόλληση λέηζερ

ναι

χαλκός

ναι

χαλκός

ναι

χαλκός

ναι

χαλκός

ναι

χαλκός Φ10 & Φ20

EN 12975-2 6,3

Solar Keymark/ ΕΛΟΤ Solar Keymark/ ΕΛΟΤ Solar Keymark/ ΕΛΟΤ Solar Keymark/ ΕΛΟΤ Solar Keymark/ ΕΛΟΤ

5

1176

1

ναι

228

5

5

1578

1

ναι

292

5

5

1634

1

ναι

374

5

5

2093

2

ναι

410

5

5

2436

2

ναι

510

5

ΛΑΤΟ

15

ναι

2

ναι

151

5

Solar Keymar

AELIOS ALS

5

1

ναι

235

5

Solar Keymar

AELIOS ALB

5

1

ναι

235

5

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με χαλκός Φ8 επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ & Φ22 συγκόλληση laser

Solar Keymar

APOLLON AL

5

614 kWh/ m2

1

ναι

227

5

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με χαλκός Φ8 επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ & Φ22 συγκόλληση laser

Solar Keymar

APOLLON AL

5

614 kWh/ m2

1

ναι

302

5

Solar Keymar

AELIOS ALS

5

1

ναι

284

5

Solar Keymar

AELIOS ALS

5

1

ναι

293

5

πρισματικό securit χαμηλής περιεκτικότητας σιδήρου

Ενιαίο φύλλο χαλκού με χαλκός Φ8 ΕΝ12975, Solar Keyεπιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ ISO 9001:2008 10 & Φ22 mark, CSTBat,SRCC συγκόλληση laser

1

ναι

134

10

πρισματικό securit χαμηλής περιεκτικότητας σιδήρου

Ενιαίο φύλλο χαλκού με χαλκός Φ8 ΕΝ12975, Solar Keyεπιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ ISO 9001:2008 10 & Φ22 mark, CSTBat,SRCC συγκόλληση laser

1

ναι

142

10

πρισματικό securit χαμηλής περιεκτικότητας σιδήρου

Ενιαίο φύλλο χαλκού με χαλκός Φ8 ΕΝ12975, Solar Keyεπιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ ISO 9001:2008 10 & Φ22 mark, CSTBat,SRCC συγκόλληση laser

1

ναι

149,1

10

Ενιαίο φύλλο χαλκού με πρισματοειδές επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ low iron securit ή με μαύρη βαφή / συγκόλληση ultrasonic ή ωμέγα (Ω).

χαλκός

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με χαλκός Φ8 επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ & Φ22 συγκόλληση laser ενιαίο φύλλο αλουμινίου μάυρης χαλκός Φ8 βαφής / συγκόλληση laser & Φ22

ενιαίο φύλλο αλουμινίου με χαλκός Φ8 επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ & Φ22 συγκόλληση laser ενιαίο φύλλο αλουμινίου με χαλκός Φ8 επιλεκτική επίστρωση τιτανίου/ & Φ22 συγκόλληση laser

AAAAA

3*

ΑΑΑΑΑ

Πράσινο σπίτι & κτίριο 77

pinakes_iliakoi_tx23_cut.indd 77

5/7/2013 6:41:55 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ 1π ρ.ο7ϊ ό0ν τ0α

+

Mόνο στο “Πράσινο Σπίτι & Κτίριο” κάθε μήνα, οι πληρέστεροι πίνακες με όλα τα προϊόντα της ελληνικής αγοράς

UPUPDATED DATED

UPDATED

UPDATED

UPDATED

ALEO / Aleo Solar, Τηλ.: 2106657293, www.aleo-solar.gr aleo S_16 poly Γερμανία 195 24,40 7,98 30,80 8,45 14,20 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 17 50 156x156 10 10 aleo S_16 poly Γερμανία 200 24,60 8,13 31,00 8,58 14,50 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 17 50 156x156 10 10 aleo S_17 mono Γερμανία 200 25,60 7,82 30,80 8,46 14,50 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 17 50 156x156 10 10 aleo S_17 mono Γερμανία 195 25,10 7,77 30,70 8,45 14,20 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 17 50 156x156 10 10 aleo S_18 poly Γερμανία 245 29,70 8,25 37,10 8,75 14,90 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 21 60 156x156 10 10 aleo S_18 poly Γερμανία 240 29,50 8,13 37,00 8,65 14,60 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 21 60 156x156 10 10 aleo S_19 mono Γερμανία 240 30,80 7,80 36,90 8,47 14,60 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 21 60 156x156 10 10 aleo S_19 mono Γερμανία 245 31,30 7,84 37,10 8,48 14,90 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 21 60 156x156 10 10 aleo S_77 mono Γερμανία 200 25,60 7,82 30,80 8,46 14,50 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 17 50 156x156 10 10 aleo S_79 mono Γερμανία 245 30,20 8,10 37,20 8,60 14,90 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 21 60 156x156 10 10 CHINALAND / Chinaland Solar Energy, Τηλ.: (00)86-551-7758558/ AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, www.chinaland.com Chinaland poly Κίνα 220 29,1 7,56 36,2 8,32 13,55 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 230 29,1 7,8 36,2 8,05 14,2 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 235 29,8 7,9 35,8 8,04 14,47 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 240 30 8 35,7 8,57 14,78 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 245 30,4 8,05 36,1 8,63 15,9 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 250 34,8 34,5 43 7,94 12,86 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 250 30,6 8,17 36,3 8,7 15,4 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 260 30,8 8,43 36,7 8,8 16 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 21 60 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 260 34,8 34,8 43,2 8,22 13,47 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 270 35 35 43,4 8,48 13,98 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 280 35,5 35,5 43,6 8,88 14,5 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 290 36,3 36,3 43,2 8,57 15,2 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 300 36,5 36,7 43,8 8,71 15,54 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 Chinaland poly Κίνα 310 37 37 44 8,35 16,05 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 25 72 156x156 10 10 ECSOLAR / ECSolar, Τηλ.: 3.523.778.866/ AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, ecs-solar.com Εcsolar mono Κίνα 180 36,5 5,36 44,3 4,93 14,1 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 15,5 72 125x125 10 10 Εcsolar poly Κίνα 230 29,4 8,19 37,2 7,82 14,1 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 280 35,2 8,33 44,6 7,96 14,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 290 36,2 8,33 44,8 8,01 14,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 23 72 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 290 35,4 8,56 44,8 8,19 14,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 300 36,4 8,56 45 8,24 15,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 23 72 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 240 30,3 8,31 37 7,92 14,8 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 240 29,6 8,48 37,4 8,11 14,8 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 250 31,4 8,38 37,2 7,92 15,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 250 34,6 7,68 43,8 7,23 12,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcso lar mono Κίνα 260 35,2 7,71 44,2 7,39 13,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 23 72 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 260 34,8 8,09 44,1 7,47 13,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 270 35,5 7,92 44,4 7,61 13,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 23 72 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 270 35 8,2 44,4 7,71 13,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 280 35,9 8,12 44,6 7,8 14,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 23 72 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 185 36,7 5,47 44,5 5,04 14,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 15,5 72 125x125 10 10 Εcsolar mono Κίνα 190 36,8 5,59 44,6 5,16 14,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 15,5 72 125x125 10 10 Εcsolar mono Κίνα 195 36,9 5,72 44,7 5,29 15,2 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 15,5 72 125x125 10 10 Εcsolar mono Κίνα 200 37,1 5,83 44,8 5,39 15,6 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 15,5 72 125x125 10 10 Εcsolar poly Κίνα 200 28,8 7,31 36,4 6,94 12,3 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 205 37,3 5,96 44,9 5,5 16 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 15,5 72 125x125 10 10 Εcsolar poly Κίνα 210 29 7,61 36,7 7,24 12,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 220 29,9 8,2 36,5 7,35 13,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar poly Κίνα 220 29,2 7,92 37 7,53 13,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 Εcsolar mono Κίνα 230 30,1 8,1 37 7,65 14,1 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 20 60 156x156 10 10 SCHUTTEN / Scheuten Solar, Τηλ.: 00862586816810/ AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, www.schutten-solar.com Schutten mono Κίνα 300 36,25 8,8 44,92 8,28 15,4 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 300 36,1 8,98 45,1 8,31 15,46 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 305 36,4 8,88 45,12 8,3 15,7 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 225 36,7 8,18 36,7 7,53 13,83 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 230 36,8 8,34 36,8 7,67 14,14 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 235 36,9 8,51 36,9 7,98 15,34 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 235 36,8 8,44 36,8 7,81 14,44 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 240 37 8,65 37 8,11 14,78 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 240 37 8,55 37 7,95 14,75 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 245 37,2 8,94 37,2 8,24 15,02 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 245 37,3 8,78 37,35 8,16 15,06 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 250 37,3 8,97 37,3 8,36 15,56 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 250 37,7 8,98 37,75 8,3 15,37 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 270 34,9 8,29 44,04 7,74 13,92 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 275 34,95 8,41 44,12 7,87 14,17 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 280 34,96 8,58 44,21 8,01 14,43 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 285 35,68 8,52 44,3 7,99 14,69 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 285 35,28 8,6 44,76 8,08 14,69 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 290 35,7 8,61 44,5 8,12 15 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 290 35,46 8,71 44,8 8,18 14,95 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 295 35,8 8,72 44,8 8,25 15,2 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 295 35,59 8,8 44,8 8,29 15,2 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 SOLAR FRONTIER / Solar Frontier, Τηλ.: (00)49 89 92 86 142 0/ Olympic Engineering & Consulting - Σιδηροκαστρίτης Ζώης, Τηλ.: 2621026907, www.solar-frontier.com SF 150-S cis Ιαπωνία 150 81,5 1,85 108 2,2 12,2 1 5 0 -0,31 2400 1257 977 35 20 10 10 SF 155-S cis Ιαπωνία 155 82,5 1,88 109 2,2 12,6 1 5 0 -0,31 2400 1257 977 35 20 10 10 SF 160-S cis Ιαπωνία 160 84 1,91 110 2,2 13,1 1 5 0 -0,31 2400 1257 977 35 20 10 10 VOLTEC / VOLTEC Solar, Τηλ.: (00) 33 (0)3 88 49 49 84 / AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, www.voltec-solar.com Voltec poly Γαλλία 240 30,1 8,05 37,3 8,5 14,4 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec poly Γαλλία 245 30,2 8,14 37,5 8,6 14,7 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec mono Γαλλία 250 31 8,13 38,1 8,5 15 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec poly Γαλλία 250 30,6 8,2 37,6 8,64 15 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec mono Γαλλία 255 31,1 8,21 38,3 8,57 15,3 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec poly Γαλλία 255 30,7 8,28 37,8 8,7 15,3 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec mono Γαλλία 260 31,3 8,32 38,5 8,69 15,6 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10 Voltec mono Γαλλία 265 31,5 8,41 38,6 8,78 15,9 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001 42 22 60 156x156 20 10

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 80% (ΕΤΗ)

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 90% (ΕΤΗ)

ΕΓΓΥΗΣΗ (ΕΤΗ)

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΥΨΕΛΩΝ (mm)

ΒΑΡΟΣ (kg)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΥΨΕΛΩΝ

ΥΨΟΣ (mm)

ΠΛΑΤΟΣ (mm)

ΜΗΚΟΣ (mm)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ (%/K) ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑΣ ΟΨΗΣ(Pa)

ΑΝΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ Watt - %

ΑΝΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ Watt + %

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΟΔΩΝ

ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΣΟΔΗΣ ΠΑΝΕΛ (%)

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Isc-Amper)

ΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Uoc-Volt)

ΕΝΤΑΣΗ MPP (IMpp-Amper)

ΤΑΣΗ MPP (UMpp-Volt)

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Watt- peak)

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΥΠΟΣ (mono/ poly/thinfilm)

ΜΟΝΤΕΛΟ

PV PANELS

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002

25 25 25

2012 2012 2012

25 25 25 25 25 25 25 25

2006 2006 2006 2006 2006 2006 2006 2006

78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_tx23.indd 78

5/7/2013 6:43:28 µµ


www. 4green.gr

Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

Ονομα-στική ισχύς AC (W)

Αριθμός φάσεων στο δίκτυο

Μέγιστη απόδοση (%)

“Mήκος (mm)”

“Πλάτος (mm)”

“Ύψος (mm)”

Βάρος (kg)

Στάθμη θορύβου (dB(A))

Βαθμός προστασίας κατά EU

Εγγύηση (έτη)

όχι

3.300

3.300

1

97,10%

392

242

581

27

<45

IP55

5

2011

1

όχι

4.000

4.000

1

97,10%

392

242

581

27

<45

IP55

5

2011

PVS300-TL-4600W-2

Εσθονία

1

όχι

4.600

4.600

1

97,10%

392

242

581

27

<45

IP55

5

2011

PVS300-TL-6000W-2

Εσθονία

1

όχι

6.000

6.000

1

97,10%

392

242

581

29

<45

IP55

5

2011

PVS300-TL-8000W-2

Εσθονία

1

όχι

8.000

8.000

1

97,10%

392

242

581

29

<45

IP55

5

PVS800-57-0100kW-A

Εσθονία

1

όχι

100.000

100.000

3

98%

1030

644

2130

550

75

IP 42

2

3,5,10

2010

PVS800-57-0250kW-A

Εσθονία

1

όχι

250.000

250.000

3

98%

1830

644

2130

1100

75

IP 42

2

3,5,10

2010

PVS800-57-0315kW-B

Εσθονία

1

όχι

350.000

315.000

3

98,60%

1830

644

2130

1100

75

IP 42

2

3,5,10

2012

PVS800-57-0500kW-A

Εσθονία

1

όχι

500.000

500.000

3

98,60%

2630

644

2130

1800

75

IP 42

2

3,5,10

2010

PVS800-57-0630kW-B

Εσθονία

1

όχι

700.000

630.000

3

98,60%

2630

644

2130

1800

75

IP 42

2

3,5,10

2012

PVS800-57-0875kW-B

Εσθονία

1

όχι

1.050.000

875.000

3

98,70%

3630

644

2130

2600

75

IP 42

2

3,5,10

2013

PVS800-57-10000kW-C

Εσθονία

1

όχι

1.000.000

1.200.000

3

98,80%

3630

644

2130

2600

75

IP 42

2

3,5,10

2013

Έτος κυκλοφο-ρίας

Μέγιστη ισχύς AC (W)

1

Εσθονία

Δυνατό-τητα επέκτασης εγγύησης (έτη)

Μετασχηματιστής ( vαι/ όχι)

Εσθονία

PVS300-TL-4000W-2

Χώρα Παρα-γωγής

PVS300-TL-3300W-2

Μοντέλο

UPDATED UPDATED UPDATED

Αριθμός MPP trackers

INVERTERS

ABB ABB SA, Τηλ.: 2102891966, www.abb.gr

2011

DANFOSS Danfoss, Τηλ.: (00)4574881300 / DRIVETECH, Τηλ.: 2107233318, www.danfoss.com DLX 2,0

Δανία

1

ναι

2.000

2.000

1

96,9

154

353

610

19

37

IP 65

5

5

2012

DLX 2,9

Δανία

1

ναι

2.900

2.900

1

97

154

353

610

19

37

IP 65

5

5

2012

DLX 3,8

Δανία

1

ναι

3.800

3.800

1

97,2

154

353

610

21

37

IP 65

5

5

2012

DLX 4,6

Δανία

1

ναι

4.600

4.600

1

97,3

154

353

610

21

37

IP 65

5

5

2012

TLX 10K Pro

Δανία

2

όχι

10.000

10.000

3

98

250

525

700

35

56

IP 54

5

5, 15

2010

TLX 12.5K Pro

Δανία

3

όχι

12.500

12.500

3

98

250

525

700

35

56

IP 54

5

5, 15

2010

TLX 15 K Pro

Δανία

3

όχι

15.000

15.000

3

98

250

525

700

35

56

IP 54

5

5, 15

2010

TLX 6K Pro+

Δανία

2

όχι

6.000

6.000

3

97,8

250

525

700

35

56

IP 54

5

5, 15

2011

TLX 8K Pro

Δανία

2

όχι

8.000

8.000

3

97,9

250

525

700

35

56

IP 54

5

5, 15

2011

SMA SMA Hellas AE, Τηλ.: 2109856660, www.sma-hellas.com Sunny Boy 2100TL

Γερμανία

1

όχι

2.100

1.950

1

96

440

339

214

16

33

IP 65

5

25

2000

Sunny Boy 2500HF

Γερμανία

1

ναι

2.500

2.500

1

96,3

348

580

145

17

38

IP 65

5

25

2010

Sunny Boy 2500TLST-21

Γερμανία

1

όχι

2.500

2.500

1

97

490

519

185

23

25

IP 65

5

25

2012

Sunny Boy 3000HF

Γερμανία

1

ναι

3.000

3.000

1

96,3

348

580

145

17

38

IP 65

5

25

2010

Sunny Boy 3000TL-21

Γερμανία

2

όχι

3.000

3.000

1

97

470

445

180

26

25

IP 65

5

25

2011

Sunny Boy 3000TLST-21

Γερμανία

1

όχι

3.000

3.000

1

97

490

519

185

23

25

IP 65

5

25

2012

Sunny Boy 3600-21

Γερμανία

2

όχι

3.680

3.680

1

97

470

445

180

26

25

IP 65

5

25

2012

Sunny Boy 4000TL-21

Γερμανία

2

όχι

4.000

4.000

1

97

470

445

180

26

25

IP 65

5

25

2011

Sunny Boy 5000TL-21

Γερμανία

2

όχι

5.000

4.600

1

97

470

445

180

26

25

IP 65

5

25

2011

Sunny Central 500CP XT

Γερμανία

1

όχι

550.000

500.000

3

98,6

2562

2272

956

1900

60

IP 54

5

20

2010

Sunny Central 630CP XT

Γερμανία

1

όχι

700.000

630.000

3

98,7

2562

2272

956

1900

60

IP 54

5

20

2010

Sunny Central 720CP XT

Γερμανία

1

όχι

792.000

720.000

3

98,6

2562

2272

956

1900

60

IP 54

5

20

2010

Sunny Central 760CP XT

Γερμανία

1

όχι

836.000

760.000

3

98,6

2562

2272

956

1900

60

IP 54

5

20

2010

Sunny Central 800CP XT

Γερμανία

1

όχι

880.000

800.000

3

98,6

2562

2272

956

1900

61

IP 54

5

20

2010

Sunny Central 850CP XT

Γερμανία

1

όχι

935.000

850.000

3

98,6

2562

2272

956

1900

61

IP 54

5

20

2012

Sunny Central 900CP XT

Γερμανία

1

όχι

990.000

900.000

3

98,6

2562

2272

956

1900

61

IP 54

5

20

2012

Sunny Mini Central 10000TL with Reactive Power Control

Γερμανία

1

όχι

10.000

10.000

1

97,7

468

613

242

35

45

IP 65

5

25

Sunny Mini Central 11000TL with Reactive Power Control

Γερμανία

1

όχι

11.000

11.000

1

97,7

468

613

242

35

46

IP 65

5

25

Sunny Mini Central 4600 A (End of production: 30/6/2013)

Γερμανία

1

ναι

5.000

4.600

1

96,1

468

613

242

62

42

IP 65

5

25

2006

Sunny Mini Central 5000 A (End of production: 30/6/2013)

Γερμανία

1

ναι

5.500

5.000

1

96,1

468

613

242

62

42

IP 65

5

25

2006

Sunny Mini Central 6000 A (End of production: 30/6/2013)

Γερμανία

1

ναι

6.000

6.000

1

96,1

468

613

242

63

42

IP 65

5

25

2006

Sunny Mini Central 7000HV (End of production: 30/6/2013)

Γερμανία

1

ναι

7.000

6.650

1

96,2

468

613

242

65

41

IP 65

5

25

2006

Sunny Mini Central 9000TL with Reactive Power Control

Γερμανία

1

όχι

9.000

9.000

1

97,7

468

613

242

35

42

IP 65

5

25

Sunny Tripower 10000TL

Γερμανία

2

όχι

10.000

10.000

3

98,1

665

690

265

59

51

IP 65

5

25

2010

Sunny Tripower 12000TL

Γερμανία

2

όχι

12.000

12.000

3

98,1

665

690

265

59

51

IP 65

5

25

2010

Sunny Tripower 15000TL

Γερμανία

2

όχι

15.000

15.000

3

98,2

665

690

265

59

51

IP 65

5

25

2010

Sunny Tripower 15000TL EE

Γερμανία

1

όχι

15.000

15.000

3

98,5

665

680

265

45

51

IP 65

5

25

2012

Sunny Tripower 17000TL

Γερμανία

2

όχι

17.000

17.000

3

98,2

665

690

265

59

51

IP 65

5

25

2010

Sunny Tripower 20000TL EE

Γερμανία

1

όχι

20.000

20.000

3

98,5

665

680

265

45

51

IP 65

5

25

2012

Sunny Tripower 5000TL

Γερμανία

2

όχι

5.000

5.000

3

98

470

730

240

37

40

IP 65

5

25

2012

Sunny Tripower 6000TL

Γερμανία

2

όχι

6.000

6.000

3

98,1

470

730

240

37

40

IP 65

5

25

2012

Sunny Tripower 7000TL

Γερμανία

2

όχι

7.000

7.000

3

98

470

730

240

37

40

IP 65

5

25

2012

Sunny Tripower 8000TL

Γερμανία

2

όχι

8.000

8.000

3

98

470

730

240

37

40

IP 65

5

25

2012

Sunny Tripower 9000TL

Γερμανία

2

όχι

9.000

9.000

3

98

470

730

240

37

40

IP 65

5

25

2012

Πράσινο σπίτι & κτίριο 79

pinakes_tx23.indd 79

5/7/2013 6:43:51 µµ


11/9/2012

5:00

N

Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

50

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Έτος κυκλοφορίας

Δυνατότητα επέκτασης εγγύησης (έτη)

Εγγύηση (έτη)

Βαθμός προστασίας κατά EU

Στάθμη θορύβου (dB(A))

Βάρος (kg)

“Ύψος (mm)”

“Πλάτος (mm)”

“Mήκος (mm)”

Μέγιστη απόδοση (%)

Αριθμός φάσεων στο δίκτυο

Ονομαστική ισχύς AC (W)

Μέγιστη ισχύς AC (W)

Αριθμός MPP trackers

Χώρα Παραγωγής

Μοντέλο

Μετασχηματιστής ( vαι/ όχι)

INVERTERS OFF-GRID

UPDATED

SMA SMA Hellas AE, Τηλ.: 2109856660, www.sma-hellas.com Sunny Island 2224

Γερμανία

ναι

3.900

2.200

93,6

470

445

185

19

IP54

5

25

2009

Sunny Island 5048

Γερμανία

ναι

8.400

5.000

95

467

612

235

63

IP30

5

25

2006

Sunny Island 6.0Η

Γερμανία

ναι

11.000

4.600

95

467

612

242

63

IP54

5

25

2012

Sunny Island 8.0Η

Γερμανία

ναι

11.000

6.000

95

467

612

242

63

IP54

5

25

2012

Υλικό κατασκευής βάσεων στήριξης)

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων σύνδεσης

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων στερέωσης

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων έδρασης

Τεχνική υποστήριξη στον εγκαταστάτη (ναι/όχι)

Έτος κατασκευής

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2007

H2104

Ελλάδα

πάρκο

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2010

H2106

Ελλάδα

πάρκο, ταράτσα

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

20

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2009

H2107

Ελλάδα

πάρκο

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2008

H2108

Ελλάδα

πάρκο

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2008

H2109

Ελλάδα

πάρκο

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2008

H2150

Ελλάδα

πάρκα, ταράτσα

πάκτωση, πασσαλόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

20

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2010

H2180

Ελλάδα

πάρκο

πασσαλόμπηξη, μπετομπηξη

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2011

H2182

Ελλάδα

πάρκο

πασσαλόμπηξη, μπετομπηξη

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2012

H2190

Ελλάδα

πάρκο

πασσαλόμπηξη, μπετομπηξη

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2012

H2250

Ελλάδα

κεραμοσκεπή

αγκύρια-βραχίονες, βιδοστρίφωνα

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

10

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2009

H2350

Ελλάδα

ταράτσα

πάκτωση, πέδιλα σκυροδέματος

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

20

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2010

H2360

Ελλάδα

ταράτσα

πάκτωση, πέδιλα σκυροδέματος

ναι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

20

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2011

H2405

Ελλάδα

βιομηχανική στέγη

αυτοδιάτρητες βίδες, βιδοστρίφωνα

όχι

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005)

ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ χάλυβας

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

10

ναι

όχι

ναι 25

ναι

2009

Είδος επιφάνειας

Μεταβλητής κλίσης (ναι/όχι)

πάρκο

Τρόπος στερέωσης Ο)

Ελλάδα

Χώρα Παραγωγής

H2103

Μοντέλο

UPDATED

Δυνατότητα ανύψωσης από μηδενική στάθμη (σε cm) Όδευση καλωδίωσης πάνω στις βάσεις (ναι/όχι) Εξαρτήματα αντικεραυνικής προστασίας (ναι/όχι) Διαστασιολόγηση βάσει Ευρωκώδικα (ναι/όχι) Εγγύηση υλικών σε έτη

BAΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ALUMIL/ Alumil Solar, Τηλ.: 23410-79300-306, www.alumil.com

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Eτος κυκλοφορίας

ναι*

Πιστοποίηση προϊόντος

ναι

Απόσταστη κάτω ακμής από το έδαφος (cm) Βάρος, χωρίς φωτοβολταϊκά στοιχεία (kg)

Αντικεραυνική προστασία (ναι/όχι)

33m/s

Μέγιστο ύψος (cm)

Σύστημα προστασίας από ανέμους (ναι/όχι)

ναι

Μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς ΦΒ (kWp)

Μέγιστη ταχύτητα ανέμου (km/h)

Τρόπος θεμελίωσης (οπλισμένο σκυρόδεμα, άλλο)

Μέγιστη επιφάνεια φωτοβολταϊκών πλαισίων (m2)

Μετάδοση κίνησης (γραμμική, με ιμάντα, με γρανάζια, υδραυλική, άλλο)

Χώρος εφαρμογής (έδαφος, ταράτσα, άλλο)

Σύστημα ιχνηλασίας της θέσης του ήλιου (με αστρονομικό αλγόριθμο, άλλο)

Τύπος Tracker (μονού άξονα, διπλού άξονα, άλλο)

Χώρα Παραγωγής

Τηλεπαρακολούθηση (ναι/όχι)

UPDATED

Μοντέλο

TRACKERS

ναι

25

2012

Alumil / Alumil Solar, Τηλ.: 23410-79300-306, www.alumil.com Helios 2500 - Hybrid Aluminium

Ελλάδα

υβριδικό(προσομιάζει την διαξονική κίνηση)

με αστρονομικό αλγόριθμο

έδαφος

πασσαλόμπηξη, γραμμική, με 8,4m2 / μπετόμπηξη, οπλιατέρμονα κοχλία module σμένο σκυρόδεμα

300

50

68kg/ module

*(προεραιτικός εξοπλισμός)

80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_tx23.indd 80

5/7/2013 6:44:36 µµ


Yellow pages_tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

9:39 μμ

Σελίδα 81

Info Pages Oδηγός Αγοράς Ο πιο χρηστικός κατάλογος της ελληνικής αγοράς της «πράσινης ενέργειας» και των Φωτοβολταικών (Εξοπλισμός, Μελέτες, Εγκαταστάσεις, Αιολική ενέργεια, Γεωθερμία, Βιομάζα, Πάρκα, ΔΕΗ, Κόστος, Τιμές, Συστήματα κ.λπ.). Επαγγελματίες, Επιχειρήσεις και Εταιρείες, από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζουν το εταιρικό προφίλ, τις υπηρεσίες, τις προτάσεις, τα χρηματοδοτικά και τις προσφορές τους για οικιακούς καταναλωτές και για επενδυτές.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ

DTS HELLAS SA

Δαλαμανάρα & 6ο χλμ Ναυπλίου – Άργους, Άργος, Αργολίδα 27510-61526

www.dtstrackingsystems.gr ECO SUN ΕΠΕ

Γκύζη 4, 15125 Μαρούσι 210-6859011

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ACTIVUSΛ&Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055

www.activus.gr

www.kaco-newenergy.gr KRANNICH SOLAR ΥΠΟΚ/ΜΑ

www.electrotech.gr

www.sunera.gr

NANODOMI

Ασκληπιού 109, 11472, Αθήνα, 210-3629581

www.nanodomi.com PLATINA ENERGY

ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ 2103475690,

ARTION

ΑΛΚΥΩΝ

Κώστα Βάρναλη 40, Κορυδαλλός 210-4978721, 6977231424

www.dpasa.gr

ENERGOTECH ABEE

Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 2109959021 www.energotech.gr

www.abb.gr

www.avdira-solar.eu ALUMIL

Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 210-6298100 BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς 23410 79300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη 2310-692472, 2310-688310

www.alumilsolar.com ALUMINCO ΑΕ

Μεγαλη Ραχη, Οινοφυτα 22620-47000

ARESTI POWER

Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη, 210-8150744

www.arestypower.gr

ARVIS SOLAR LTD

Ηπείρου 24, Αθήνα 2110136560,

19Ο χλμ. Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, 2106295200

www.schneider-electric.com SILCIO Καποδιστρίου 38-40, Μαρούσι, 210-6101150,

www.silcio.gr

SMA HELLAS AE

Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗ 102, ΓΛΥΦΑΔΑ 2109856660

www.sma-hellas.com SUNDAY SOLAR

Δωδώνης 2& Λ. Αμφιθέας 181 Π. Φάληρο, 210 9812510

www.sunday-solar.gr

SPUTNIK ENGINEERING INTERNATIONAL AG SOLARMAX Λ. Κηφισίας 166Α & Σοφοκλέους, Μαρούσι 210-7279160

SUNPOWER SOLAR ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Αγίας Βαρβάρας 35, 15231 Χαλάνδρι, 210 6714721

TESCO S.A.

BIG SOLAR

Παραδείσου 10, Μαρούσι 2130070100

CONERGY

Λ.Βουλιαγμένης 4, Γλυφάδα, 210-9651800

DEGERENERGIE,

Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 90 ΜΑΡΟΥΣΙ, 210-8764811

DRIVETECH

Χρυσοστομου Σμύρνης 124, Μοσχατο, 210-7233318

www.drivetech.gr

HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 30, ΚΩΣ 6946154955, 2242026070

www.kosenergy.gr

MGD ENERGY

Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 4, ΜΑΡΟΥΣΙ 210-6129615, 210-6127105

www.mgd-energy.gr MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Λεώφ.Σουνίου 16, Μαρκόπουλο, 22990-22932

ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ

Λ.Ποσειδώνος 38Α, Άλιμος 210-9854238

www.nautilus.gr

Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α Τρίπολη, 2710-221027

www.alkyon-energy.gr

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472, Αθήνα, 210-3629581

www.nanodomi.com

SUN PRODUCTS

www.deltatechniki.gr

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου Φιλοθέη, 210.6813.950

www.sunproducts.gr

Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο 2109400720, 2109483700

www.deltatechniki.gr

www.diexodos-techniki.gr

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ

Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου Φιλοθέη, 210.6813.950

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ 2106894971, 6942486357

www.kamitsakis-group.gr ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Λεωφ. Δεκελείας 29 & Ελ. Βενιζέλου 31 14343, Νέα Χαλκηδόνα 210 2518111, 211 1111287

www.HelioEpixeirein.gr ΠΛΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950

www.pliasconsulting.com

www.neonenergy.gr

OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING

www.abb.gr

ΦΙΛΩΝΟΣ 79-81, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 210-4122759, www.renevol.gr

έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο 2109400720, 2109483700

ABB

RENEVOL

www.mf-greenenergy.eu

ΛΗΜΝΟΥ 4, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 2102777993

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C

Αρχιμήδους 5, Πύργος, Ηλείας 26210-26907, www.oleng.eu

Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές 210-2404026

ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

NEON ENERGY

12o Χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Μπακογιάννη 80 Μεταμόρφωση, 210-2837000

www.lg.com/gr

13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας Mεταμόρφωση, 2102891500,

CARRIER AHI

Λ.Κηφισού 18, Αθήνα 2106796300

www.ahi.carrier.gr

www.diexodos-techniki.gr ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ

Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 210-6665552

www.thermogas.gr

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ AVELION Μιαούλη 44, Γερακας-15344 217-7000600,

www.avelion.gr

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.Ανθούσης 12, 15351 Παλλήνη 210-6665552

www.thermogas.gr CALPAK

Λεωφ.Συγγρού 9, Αθήνα 210-9247250

PLATINA ENERGY 21ο ΧΛΜ ΠαιανίαςΜαρκοπούλου, 19400 Κορωπί 210-6674989, 6948 754200

www.platina.gr

www.sunpowercorp.com

www.arvisolar.gr

Λεωφ.Νατο 100,Ασπρόπυργος, 210-5509000

www.sunproducts.gr

Υψηλάντου 81, Κερατσίνι 2104321398

KOS ENERGY

Αριστοτέλους 302 Α Αχαρνές Αττικής 210-2446351,

MF GREEN ENERGY

SUNERA AE

SCHNEIDER ELECTRIC

AVDIRA SOLAR GREECE

SUN PRODUCTS

www.solarbase.gr

ELECTROTECH POWER SYSTEMS

Λ. Συγγρού 336, Καλλιθέα, 210-9531040

LG ELECTRONICS HELLAS Εθνάρχου Μακαρίου 1, Παλαιό Φάληρο 210-4800553

ΛΗΜΝΟΥ 4, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 2102777993

ΕΦΟΔΟΥ 3, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2810235214, 2810235737

Αγ.Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι 2108761315

ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, ΑΘΗΝΑ (+30) 210-5151151 (+30) 210-5135870

www.aveco.gr

Τροίας 1, Βριλήσσια 210-6893966

www.aleo-solar.gr

www.daikin.gr

SOLARBASE

KACO NEW ENERGY GMBH

Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525, Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 210 6300900

www.platina.gr

ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 3, ΑΘΗΝΑ, 2106657293,

www.solar-creations.com

AVECO ΟΕΤΕ

ABB

ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ

DAIKIN

Ιοφώντος 2, Παγκράτι 2121014867, 6938954730

www.ecosun.gr

ΙφιγενεIας 1, ΛευκωσΙα 1055, Κύπρος, +30.210.6674989,

13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας Mεταμόρφωση, 2102891500,

SOLAR CREATIONS

TRITEC INTERNATIONAL AG 6949122800

www.tritec-energy.com ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ Λένορμαν 227, Αθήνα 210-5147331

www.papayannakisgroup.eu ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ Βόλος (πλησίον ΒιΠε) 24210-84000,

www.profilodomi.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 81


Yellow pages_tx23:Test_BmwX1_72.qxd

5/7/2013

9:39 μμ

Σελίδα 82

Info Pages Oδηγός Αγοράς EXALCO ΑΕ

Φωτοβολταϊκά - Ενεργειακά έργα l Ενεργειακές μελέτες l Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες l Άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας

l Τεχνικός ασφαλείας l Επίβλεψη-Διαχείριση τεχνικών έργων l Έκδοση οικοδομικών αδειών

lΒενιζέλου 20 Αλεξανδρούπολη 68100 lΕλλάδα lΤηλ.: 25510 25654 lΦαξ: 25510 29898 lE-mail: info@ingenium.gr

Site: www.ingenium.gr

SOLARNET S.A

79ο ΧΛΜ Αθηνών-Λαμίας 32200, Υπατο Θηβών 22620-72070

www.assosboilers.com

ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ELECTROTECH POWER SYSTEMS

ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 210-4321398

www.electrotech.gr www.miniwind.gr

ΒΙΟΜΑΖΑ A. ΦΟΥΚΗΣ ΤΕΧ. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΕ

Λαέρτου 22, Capital center 2310 474900

www.foukis.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΣΥ A.E.

Ιερά Οδός 178, Αιγάλεω 210-3474444

D&G TRADE S.A. Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 210-9852910

www.dgtrade.gr

LEVEL-UP, QUALITY FACILITY SERVICES Λεωφόρος Αργυρουπόλεως 88, 164 51, Αργυρούπολη 210-9946790

www.level-up.gr

ΒOΡEIA ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΗΣΩΝ 17, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ 210-6199391, 6977 444250

HELIOS LOGISTICS

1ο χλμ Αφύτου - Κασσανδρείας, Άφυτος, N. Χαλκιδικής, 2374091740,

www.helios-logistics.gr

INOX MARE HELLAS AEE

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, 2382503270 6973434874,

www.afsaridis-energy.gr

Σταδίου 40 Καλοχώρι Θεσσαλονίκη, 2310-751960

SUN PRODUCTS

Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 41222, Λάρισα Τηλ: 2410-628.418

www.sungate.com.gr

www.alumilsolar.com

Α. Παπανδρέου 28α & Βρυούλων, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2314319395, 6936947950

www.ag-energy.gr BAUTHERM

Χαλκιδικής 100, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2310850976

www.bautherm.gr

COMPA SOLAR

25ης Μαρτίου 32, Κατερίνη 23510-45415, 23510-36181

www.compasolar.gr

www.sunproducts.gr

ΠΡΙΑΜΟΥ , ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΚΗ Τηλ. 2310-448002

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Μ.&ΣΙΑ ΟΕ

2ΧΛΜ Παλαιάς Συμμαχικής Οδού Ωραιόκαστρου-Θεσ/κης Θεσσαλονίκη τηλ.:2310-510260

www.clamps.gr

ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Tηλ: 2310535975, 2310536696

www.diathermiki.gr

ΣΑΛΜΑΝΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π.Κουντουριώτη 7, Νεάπολη – Θεσσαλονίκης 2310-624383, 6977-295435

www.salmanlis.gr

Εξοπλισμός Φ/Β Εγκαταστάσεων Εξοικονόμιση Ενέργειας

Συγκρότημα Νεφέλη κτίριο Γ΄ Τ.Θ.3120 Εύοσμος-Θεσσαλονίκης 2310-600078

www.siokos.com.gr

ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. Νέος Σκοπός, Σέρρες 23210-32500

www.tritherma.gr

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ

ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Tηλ: 2310535975, 2310536696

www.diathermiki.gr

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS

Κωλέτη 25Β, Θεσσαλονίκη, 2310-510302

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

SONNETT

3DS ENERGY

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Προφήτη Ηλία 14, Θεσσαλονίκη, 2310-321558

www.3ds.com.gr

ECOENERGIA A.E.

Σουλίου 48, Καλαμαριά, 551 34, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2310322972, 2310321276

www.ecoenergia.gr ECO SUN ΕΠΕ

Βούλγαρη 58, 54249 Θεσσαλονίκη, 2310-327914

www.ecosun.gr

ENGAIA A.E.

ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, Ο.Τ. 40, ΔΑ 12α, Τ.Θ. 1388, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 57022

2310541344, www.engaia.gr INGENIUM LTD

Βενιζέλου 20, Aλεξανδρούπολη, 25510-25654

info@ingenium.gr

SUPER SUN HUNTER ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 2 χλμ Π.Σ. Ωραιοκάστρου, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310510260

www.clamps.gr

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ

SIOKOS PROFESSIONAL SOLUTION

ALUMIL

AVANT GARDE ENERGY Μ.Ε.Π.Ε.

www.atzovaras.gr

KOSTAL SOLAR ELECTRIC

www.inoxmare.gr

SUNGATE

BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς 23410 79300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία Θεσσαλονίκη 2310-692472, 2310-688310

ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310-458323,

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C

Πάροδος Θερμαϊκού 4, Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη 2310-686444,

www.altec-solar.gr

TZOVARAS GROUP OF ENGINEERS

ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310-426321, 2310-753384

KRANNICH SOLAR Μ.Ε.Π.Ε.

ALTEC SOLARTECHNIK

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

www.exelgroup.gr

A.F.S-ΑΥΣΑΡΙΔΗΣ ΚΙΜΩΝ Δ.Μ.

Αγ. Κωνσταντίνου 32, Αχαρνές 210-2404026

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

18Ο χλμ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, 2310722536

Στέλιου Καζαντζίδη 47, Θεσσαλονικη, 2310-477550

Συστήματα στήριξης Φ/Β πλαισιών

έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

EXEL GROUP AEBE

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

MF GREEN ENERGY

www.mf-greenenergy.eu

5ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας- Αθήνας, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 Συστήματα αλουμινίου για βάσεις στήριξης για φ/β πάρκα, δώματα, στέγες και βιομηχανικές στέγες

Αλεξανδρείας 104, Θεσσαλονίκη, 2310 414778

www.sonnett.gr

3DS ENERGY

Προφήτη Ηλία 14, Θεσ/νίκη 2310-321558

EDP-ENERGY

Αγ.Μηνά 3, Θεσσαλονίκη 2314-319214

ENERGIA INNOVATION ΕΠΕ Ανθέων 3, Θεσ/νίκη, 23920-76209

ΒΙPV ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ARK TOP SYSTEMS

Τομπάζη 39, Θεσσαλονίκη 2310864540, 2310866722

www.arktopsystems.gr

ΒΙΟΜΑΖΑ ECOSENSE

Γ. Παπανικολάου 22, Πεύκα, Θεσσαλονίκη 2310-639013, 2310-639015

www.ecosense.gr

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ Μ.ΕΠΕ Φιλ. Εταιρείας 13, Έδεσσα 23810-23293

www.anagnostopoulos-oil.gr


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

8/7/2013

9:46 πμ

Σελίδα 1


Advert:Test_BmwX1_72.qxd

8/7/2013

9:47 πμ

Σελίδα 1

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 23  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 23

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 23  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 23

Advertisement