Page 1

exof_prasino.indd 3

17/4/2013 9:53:31 Âľ


Exofyllo_tx21:EXOF_A.qxd

exof_prasino.indd 4

12/4/2013

9:12 ìì

Page 3

17/4/2013 9:53:59 µ


china:Test_BmwX1_72.qxd

22/3/2013

9:32 μμ

Σελίδα 1


Per_Edit_tx21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:50 μμ

Σελίδα 4

Περιεχόμενα Editorial 04

Editorial & Περιεχόμενα

06

Νέα Διεθνή

12

Νέα Ελληνικά

16

Ρεπορτάζ: Ενεργειακός Συμψηφισμός – Net Metering. Η επόμενη ημέρα στην αγορά των φωτοβολταϊκών αλλά και στην αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας «ακούει» στο όνομα net metering και συμψηφίζει την ενέργεια που καταναλώθηκε με αυτή που παρήγαγε η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

22

Cover Story: Οικιακά Φωτοβολταϊκά . Κεφάλαιο ζωής τα οικιακά. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προχωρήσετε σε μια εγκατάσταση, τα έσοδα, τις χρηματοδοτήσεις και την υποστήριξη μετά την εγκατάσταση.

38

Αγοραστικό: Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα. Η αυτονομία «πάει» εξοχή. Ό,τι χρειάζεται μια μέση εξοχική κατοικία για να αυτονομηθεί.

44

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Αθανασίου CEO της Krannich Solar. “Το μέλλον ανήκει στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα και στην αυτοκατανάλωση”.

46

Παρουσίαση: Επενδύσεις στην ενέργεια από την Solar Creations.

48

Συνέντευξη: «H εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνη λύση στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» σύμφωνα με τον γενικό Διευθυντή της Renevol κύριο Δημήτριο Γκιώνη.

50

Εξοικονόμηση: Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα. Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, εκτός από απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την… τσέπη, τόσο μιας οικογένειας, όσο και μιας επιχείρησης.

58

Εξοικονόμηση: Βιοκλιματικές κατοικίες. Προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και οικονομία σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής λειτουργίας τους.

62

Εξοικονόμηση: Γεωθερμία. Η εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος σε κατοικία (νέα ή παλιά) σημαίνει ψύξη και θέρμανση με οικονομία έως και κατά 55%.

64

Αιολική Ενέργεια: Λύσεις και οφέλη από τις μικρές ανεμογεννήτριες για επενδύσεις και για οικιακές εγκαταστάσεις.

66

Προϊόντα: Εξοπλισμός και Προϊόντα για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

72

Βόρεια Ελλάδα και Πράσινο Σπίτι & Κτίριο: Σελίδες με ειδήσεις και άρθρα από την αγορά της «πράσινης ενέργειας» στην Β. Ελλάδα.

77

Πίνακες: Οδηγός αγοράς εξοπλισμού για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με τεχνικά χαρακτηριστικά, εγγυήσεις κ.λπ.

83

Info pages: Οδηγός Αγοράς των Ειδικών Επιχειρήσεων για τις Α.Π.Ε. αλλά και των εγκαταστατών.

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Στόχος η ενημέρωση

Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε. Εκδίδεται από την MotorPress Hellas A.E. Γενική Διεύθυνση: Μάριος Πάλλης Αρχισυνταξία: Κώστας Φούζας Συντακτική Ομάδα: Θοδωρής Χατζηκυριάκος Μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Φιρφιρής Μηχανολόγος μηχανικός Μάρω Κασσώτη Αρχιτέκτων μηχανικός Ευδοκία Ταπόγλου Μηχανικός περιβάλλοντος Λένα Καλοκαιρινού Αρχιτέκτων μηχανικός Αλέξανδρος Χελιδονόπουλος Χρύσα Δότσα Γιώργος Σαργιαννίδης Βάϊος Τασούλας Υπεύθυνοι Πωλήσεων: Μαρία Κόκκορη Εφη Τσαπρούνη Κυριακή Παππά Πωλήσεις Βόρειας Ελλάδας: Πόπη Μαρτάκη, Δέσποινα Δούκα Ατελιέ: Στέλιος Τσιμπίδης Πέννυ Λάζαρη, Γιουλίνα Μανωλάτου, Ουρανία Γκοράτσα

Αθήνα: Λεύκης 132, 145 68, Κρυονέρι Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1, 210-6262354, 210-6262355, Fax: 210-6262372 Email: prasinospiti@autotriti.gr Θεσσαλονίκη: Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων, Συγκρότημα Thermi Στ. Καζαντζίδη 47, Πυλαία, ΤΚ 55535, κτίριο 1, 2ος όροφος Τηλ./Fax: 2310-889890 & 838800 & 837838

Τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν και θα είναι κεφάλαιο ζωής για τους ιδιοκτήτες τους. Είτε μέσω σύνδεσης στο δίκτυο με εγγυημένες τιμές πώλησης (Feed in Tariff) είτε υπό συνθήκες ενεργειακού συμψηφισμού – net metering (καθαρής μέτρησης επί το ελληνικότερον) ή και μέσω αυτονόμων λύσεων, αποτελούν επένδυση ζωής με απόλυτα ξεκάθαρο οικονομικό ορίζοντα. Με την άποψη αυτή πιστεύω ότι συμφωνεί και η αγορά και μπορείτε να το διασταυρώσετε στις επόμενες σελίδες του περιοδικού. Μάλιστα, πληθαίνουν τα αιτήματα, να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού και με χρηματοδοτικά εργαλεία, με σκοπό να δοθεί μια συμφέρουσα εναλλακτική στους καταναλωτές, που σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται ότι, η παραγωγή ενέργειας μπορεί να σημαίνει αυτοκατανάλωση με σημαντική οικονομία, χωρίς εκπλήξεις από την αύξηση της τιμής ρεύματος. Όλα τα θέματα αυτά, τα παρουσιάζουμε και τα αναλύουμε δίνοντας και παραδείγματα κόστους, εσόδων και εξοικονόμησης, μένοντας σταθερά στο στόχο μας που, από την αρχή, ήταν η ενημέρωση με προτάσεις και λύσεις για κάθε ενδιαφερόμενο. Όμως, το κεφάλαιο «εξοικονόμηση ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη» δεν τελειώνει με τα φωτοβολταϊκά. Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, εκτός από απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και ιδιαίτερα σημαντική για την… τσέπη, τόσο μιας οικογένειας, όσο και μιας επιχείρησης. Και πάλι με την ίδια σταθερή πορεία για πρακτική ενημέρωση, καλύπτουμε το θέμα με προτάσεις μείωσης του προϋπολογισμού για κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια και τις χρηματοδοτήσεις τους. Την ίδια ποιότητα πληροφορίας και ενημέρωσης θέλουμε να έχουμε γενικότερα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλύπτοντας και θέματα γεωθερμικών και αιολικών εφαρμογών που μπορούν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ζωής και οικονομία σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας τους. Στα δύο χρόνια παρουσίας μας προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να είμαστε ταυτόχρονα και εργαλείο δουλειάς για τους επαγγελματίες τους χώρου έχοντας καταφέρει να διαθέτουμε πάντα πληροφορίες για ειδικούς, όχι μόνο με παρουσιάσεις νέων προϊόντων, αλλά και με τις σελίδες του οδηγού αγοράς εξοπλισμού για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε πίνακες με τεχνικά χαρακτηριστικά, εγγυήσεις κ.λπ, μοναδική υπηρεσία για τα ελληνικά δρώμενα.

Αναστασία Σουμελίδου

Τώρα στο

www.4 green.gr

βρείτε online όλους τους πίνακες για τους inverters, τα πάνελς, τις βάσεις στήριξης και τους trackers ελληνικής αγοράς UPDATED NEW


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:43 ðì

Page 1


NeaDiethni _tx21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:12 μμ

Σελίδα 6

Νέα Διεθνή

Προβλέψεις 35GW για το 2013 από την IHS Η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS, δημοσίευσε πρόσφατα νέα έρευνα που προβλέπει την εγκατάσταση περισσότερων από 35GW φωτοβολταϊκών κατά τη διάρκεια του 2013, αισθητά πιο αισιόδοξη από τις υπόλοιπες.

E

πιβεβαιώνοντας προηγούμενες προβλέψεις της, η IHS δήλωσε ότι οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2012 έφτασαν τα 31,4GW, σημειώνοντας 14% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η IHS σημείωσε ότι, η διασυνδεδεμένη φωτοβολταϊκή απόδοση ήταν στην πραγματικότητα λιγότερη από το συνολικό ποσό εγκαταστάσεων που έφτασε τα 30GW το 2012 και αυτό οφειλόταν σε μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνδεση μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Οι καλύτερες από τις αναμενόμενες εκτιμήσεις για το 2012, μεταφέρονται και για το 2013, σύμφωνα με την IHS, η οποία προβλέπει ένα ακόμη έτος με διψήφια ανάπτυξη εγκαταστάσεων, ξεπερνώντας τα 35GW και σημειώνοντας άλλο ένα έτος ρεκόρ για τις εγκαταστάσεις. Η ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία, σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι, η ζήτηση εκτός της Ευρώπης θα υπερκαλύψει την πτωτική τάση της Γηραιάς Ηπείρου

6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

και ότι, οι εγκαταστάσεις θα συνεχιστούν ξεπερνώντας τα 35GW το τρέχον έτος. Όπως ήταν αναμενόμενο, η στάση της IHS προέρχεται από την αναζωπύρωση της ζήτησης φωτοβολταϊκών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού όπου, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 εγκαταστάθηκαν 4GW, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης, στη διάρκεια του τριμήνου. Η IHS σημείωσε ότι, στην Ασία αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη περιοχή για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, με περίπου 15GW το 2013. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή ζήτηση αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13GW το τρέχον έτος. Όπως έχει τεκμηριωθεί, η Κίνα έχει καταστεί μια σημαντική αναδυόμενη αγορά από μόνη της, ωστόσο η IHS πιστεύει ότι, ο στόχος της κυβέρνησης για τα 10GW φωτοβολταϊκών, κυρίως σε εγκαταστάσεις εδάφους και κλίμακας κοινής ωφελείας, είναι πολύ αισιόδοξη και πιστεύει ότι,

γύρω στα 6GW είναι μια πιο ρεαλιστική προσδοκία. Από την άλλη, δεν αμφισβητείται η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη. Ενώ η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 70% των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων το 2011, το ποσό αυτό μειώθηκε σε μόλις 57% το 2012. Τα φωτεινά σημεία στην Ευρώπη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και η Ολλανδία, αλλά, συνολικά, αυτή η μείωση έχει ευρύτερη βάση. Για την Ελλάδα η έρευνα εκτιμά ότι θα φτάσει στο 3% επί του συνόλου(με αντίστοιχο ποσοστό 4% για το 2012).


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:47 ðì

Page 1


NeaDiethni _tx21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:13 μμ

Σελίδα 8

Νέα Διεθνή

Συνεργασία ηλιακής βιομηχανίας και εταιρειών ηλεκτρικών οχημάτων

Σ

ύμφωνα με έκθεση της Navigant Research, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων προτιμούν την καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια και ως εκ τούτου, προτείνεται η συνεργασία των δυο βιομηχανιών. Η εν λόγω έκθεση είναι προϊόν του τμήματος Solar and Electric Vehicle CrossMarketing, της Navigant Research. Αναφέρει ότι, οι εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και ηλιακών προϊόντων θα είχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας για διείσδυση στις αγορές, εάν συνεργαστούν. «Αυτοί οι πελάτες (ηλεκτρικών οχημάτων), είναι ιδανικοί για τους εγκαταστάτες οικιακών ηλιακών συστημάτων, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν κατοικίες ιδανικές για να φιλοξενήσουν ικανού μεγέθους

ηλιακές συστοιχίες, ώστε να εξυπηρετούν τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες των οχημάτων τους. Ιστορικά, η ηλιακή βιομηχανία και η αυτοκινητοβιομηχανία λειτουργούσαν σε ξεχωριστά επίπεδα. Μια συνεργασία μπορεί να αποφέρει σημαντικές ευκαιρίες και στις δυο πλευρές, παρότι η ηλιακή βιομηχανία έχει, μάλλον, να κερδίσει περισσότερα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Ένα συμπέρασμα της έκθεσης «Energy & Environment Consumer Survey 2012», της Navigant Research, έδειξε ότι, το 85% των καταναλωτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, έχουν θετικές ή πολύ θετικές απόψεις για την ηλιακή ενέργεια.

Σε λειτουργία η μεγαλύτερη αιολική φάρμα παγκοσμίως

Μ

ετά την εγκατάσταση και της τελευταίας ανεμογεννήτριας, η αιολική συστοιχία London Array του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεκίνησε τη λειτουργία της, αποτελώντας μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη αιολική φάρμα παγκοσμίως. Η αιολική φάρμα βρίσκεται στις εκβολές του Τάμεση, και αποτελείται από 175 ανεμογεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τροφοδοτήσουν με καθαρή ενέργεια την περιοχή από το Essex ως το Margate. Η πρώτη φάση κατασκευής της φάρμας έχει ολοκληρωθεί και αποτελείται από 141 ανεμογεννήτριες, που αντιστοιχούν σε 630MW. Το Λονδίνο βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά στις επιδόσεις των ΑΠΕ, με την μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα στον κόσμο, στο Blackfriars. Σε αυτό έρχεται να

8 Πράσινο σπίτι & κτίριο

προστεθεί ακόμη μια πρωτιά, αυτή της London Array, η οποία βρίσκεται μόλις 50 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτός από την κατάκτηση της πρωτιάς στις αιολικές φάρμες, οι κατασκευαστές του έργου, το χρησιμοποιούν και ως προσχέδιο, για την έρευνά τους που αφορά στη μείωση του κόστους στις αιολικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Η επόμενη φάση του πρότζεκτ είναι να συνδεθούν και οι υπόλοιπες 34 ανεμογεννήτριες, καθώς και η εγκατάσταση καλωδιώσεων. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, αναμένεται να τροφοδοτήσει μισό εκατομμύριο νοικοκυριά ετησίως, εξοικονομώντας παράλληλα 925.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κατά την ίδια περίοδο.

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία

Ο

αριθμός των Αυστραλιανών κατοικιών με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις οροφής, έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέσα στο Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκεί Ρυθμιστικής Αρχής Καθαρής Ενέργειας. Το Κουίνσλαντ είναι πρωτοπόρο στην ηλιακή κούρσα, με πάνω από 300.000 στέγες με φωτοβολταϊκά συστήματα, το New South Wales έρχεται στη δεύτερη θέση, με κάτι λιγότερο από 230.000. Η εκατομμυριοστή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση καταγράφηκε στην Αυστραλία στα μέσα Μαρτίου, με τον αριθμό αυτό να μεταφράζεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια Αυστραλούς, που τώρα ζουν σε ένα σπίτι με μια σειρά από ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από το σύνολο του πληθυσμού της Δυτικής Αυστραλίας. «Είναι αξιοσημείωτο, αν σκεφτεί κανείς ότι, μόλις πριν από πέντε χρόνια, το 2008, υπήρχαν μόνο περί-

που 20.000 εγκατεστημένα συστήματα σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο David Green, διευθύνων σύμβουλος του Clean Energy Council. Ο Green ανέφερε, επίσης, ότι, εκτός από τη δυνατότητα που προσφέρει στα νοικοκυριά για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας αποτέλεσε κλειδί για την οικονομία της Αυστραλίας, απασχολώντας πάνω από 8.000 ανθρώπους και έλκοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις. Είπε, ακόμη ότι, η αύξηση του αριθμού των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας να αντιμετωπίσει περιόδους υψηλής ζήτησης, σε πολύ ζεστές μέρες.


china:Test_BmwX1_72.qxd

22/3/2013

8:42 ìì

Page 1


NeaDiethni _tx21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:15 μμ

Σελίδα 10

Νέα Διεθνή

Νέο ρεκόρ απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων της SunPower

Η

SunPower έθεσε σε διαθεσιμότητα τη νέα σειρά φωτοβολταϊκών της μονάδων με απόδοση ρεκόρ, στην Αμερική, ενώ η διάθεσή τους στην Ευρώπη αναμένεται μέσα στο Μάιο. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες της SunPower, που πρόσφατα ονομάστηκαν X-series, την τεχνολογία «Maxeon Gen 3», η οποία παρουσιάζει απόδοση πάνω από 24%. Η παραγωγή των μονάδων έχει αρχίσει από

το Μάρτιο του 2012, όπως δηλώνει η εταιρεία. Οι μονάδες της X-Series χρησιμοποιούν ένα νέο τρόπο διασύνδεσης, με βάση το χαλκό, ανάμεσα στο πίσω μέρος του wafer και του backsheet, που μειώνει την αντίσταση και βελτιώνει την αγωγιμότητα, με τελικό στόχο τη μείωση των συνολικών απωλειών απόδοσης της μονάδας. Η εταιρεία είπε ότι, η κατάμαυρη αισθητι-

Εγκαταστάτες εναντίον αντί-ντάμπινγκ δασμών στην Ευρώπη

Π

ρόσφατη έρευνα της EuPD Research, έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών τίθενται ενάντια στους τιμωρητικούς και προστατευτικούς δασμούς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταστάσεων που έχουν κινεζικά προϊόντα στο portfolio τους, θα πρέπει να αλλάξουν παρόχους για να αποφύγουν αναδρομικές πληρωμές. Από τις αρχές Μαρτίου, τα εισαγόμενα προϊόντα από Κινέζους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών είναι υποχρεωτικό να καταγράφονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές. Ο κανόνας αυτός ισχύει για τις κρυσταλλικές φωτοβολταϊκές μονάδες, wafer και κύτταρα. Τον Ιούνιο, η ΕΕ θα συναντηθεί για να συζητηθεί μια πιθανή εισαγωγή προστατευτικών δασμών. Ο Thomas Olbrecht, επικεφαλής πωλή-

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

σεων στην EuPD Research δήλωσε σχετικά πως, «τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα επιχειρήματα των εγκαταστατών που είναι αντίθετοι στους προστατευτικούς δασμούς είναι ότι, αυτά τα μέτρα θα έθεταν σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και ότι, είναι πιθανή μια γενική αύξηση των τιμών. Πολλοί εγκαταστάτες, επίσης, φοβούνται ότι, ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από τα σωφρονιστικά μέτρα, λόγω της χρήσης τους από Κινέζους προμηθευτές». Επιπλέον, η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι, οι περισσότεροι από τους 120 Ευρωπαίους εγκαταστάτες που ερωτήθηκαν, δεν έμειναν ικανοποιημένοι σχετικά με την πολιτική πληροφόρησης των Κινέζων κατασκευαστών. Θα επιθυμούσαν να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις συζητήσεις του κλάδου για τους τιμωρητικούς δασμούς, τις τιμές, την κατάσταση της προσφοράς και τις αναδρομικές πληρωμές.

κή της εμφάνισης των μονάδων, σήμαινε ότι η αγορά-στόχος ήταν ειδικά η οικιακή. Μια μικρή μονάδα 250W έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη βελτιστοποίηση στις μικρές οροφές, ενώ μια τυπικού μεγέθους μονάδα 345W, είναι επίσης διαθέσιμη. Η SunPower κατείχε και προηγουμένως το ρεκόρ υψηλής απόδοσης μονάδας με την E-Series, που χρησιμοποιεί Gen 2 ηλιακά κύτταρα, σημειώνοντας αποδόσεις μονάδας πάνω από 20%. Η E-Series είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011 στην Intersolar Europe. Πρόσφατα, η E-Series τοποθετήθηκε στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση, στον έλεγχο απόδοσης kwh 2012 που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Photon. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η νέα X-Series παρέχει περίπου 8 με 10% περισσότερη ενέργεια ανά watt, σε σύγκριση με τις συμβατικές, κρυσταλλικές μονάδες. Άλλα, νέα και βελτιωμένα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνουν τη βελτίωση απόκρισης σε χαμηλό και φασματικό φωτισμό, καθώς και μειωμένη υποβάθμιση συντελεστή θερμοκρασίας.

Υποστήριξη για τις ΑΠΕ από τον Bill Gates

O

Bill Gates προσέφερε οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, με στόχο τη μείωση των διαλείψεων στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, είναι ένας από τους υποστηρικτές που επενδύουν συλλογικά 35 εκατομμύρια δολάρια στην Aquion Energy, μια εταιρεία καθαρής τεχνολογίας με βάση το Πίτσμπουργκ, που αναπτύσσει ένα νέο σύστημα μπαταριών νερού. Η Aquion ισχυρίζεται ότι, με τη χρήση μη-τοξικών υλικών, όπως το θαλασσινό νερό, οι Aqueous Hybrid μπαταρίες ιόντων της, αποτελούν μια φθηνή και περιβαλλοντικά ουδέτερη εναλλακτική λύση σε άλλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά, που δυνητικά χρησιμοποιούν επικίνδυνες χημικές


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:51 ðì

Page 1


NeaEllinika_tx_21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:17 μμ

Σελίδα 12

Νέα Eλληνικά

Επέκταση του τομέα των ΑΠΕ με Ευρωπαϊκή και Γερμανική στήριξη

K

οινή δήλωση προθέσεων για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του ελληνικού τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπέγραψαν στα τέλη Μαρτίου η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελλάδα. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι στοχεύουν στο να επωφεληθεί η Ελλάδα, τόσο από την πρόσφατη πτώση του κόστους της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών, όσο και από την εμπειρία της Γερμανίας και της ΕΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστώντας έτσι τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά την υπογραφή, στις 27 Μαρτίου 2013, ο γραμματέας του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Jürgen Becker, υπογράμμισε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. «Με τα χρόνια, η Γερμανία έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μειώσει το κόστος υποστήριξης για τα φωτοβολταϊκά, πάνω από το μισό, στο σημερινό επίπεδο, που κυμαίνεται μεταξύ 0,11 και 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα». Η Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτρο-

πής για την Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία του πρότζεκτ: «Αν συνεργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, η χώρα μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, που μπορεί πρακτικά να ανταγωνιστεί με τις συμβατικές πηγές. Η ενεργειακή πολιτική, συνολικά στην Ευρώπη, θα ωφεληθεί από αυτό». Το πρότζεκτ που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, αποτελεί σημαντικό στοιχείο του πακέτου βοήθειας της ΕΚ για την Ελλάδα. Η Task Force της χώρας έχει ως στόχο να συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς, με την παροχή τεχνικής βοήθειας. «Αν θέσουμε τη σωστή πορεία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας ώθηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε. Ο Becker πρόσθεσε: «Στη Γερμανία, έχουμε ήδη δημιουργήσει περίπου 380.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω των

ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2011 μόνο, αποφύγαμε εισαγωγές ενεργειακών ορυκτών ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της συνδυασμένης χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Αυτό υπογραμμίζει το δυναμικό που περιέχεται στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τα ελληνικά νησιά, ιδίως, οι ΑΠΕ μπορεί να είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση στις ακριβές ντίζελ γεννήτριες». Στα πλαίσια της Task Force, το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας έχει αναλάβει το ρόλο του ηγέτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μαζί με την ΕΕ, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του πρότζεκτ μέχρι το 2015.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Σ.Ε.Φ.

Φωτοβολταϊκά panel από την Recom

Σ

T

ε ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνελεύσεως, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου του 2013. Το νέο Δ.Σ. θα απαρτίζεται από τα εξής μέλη (σε παρένθεση η εταιρεία που εκπροσωπούν): Πρόεδρος: Σωτήρης Καπέλλος (ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Σαρρής (JUWI Hellas). Γραμματέας: Χάρης Χρηστίδης (SMA Hellas). Ταμίας: Θανάσης Σακκάς (Aleo Solar). Μέλη: Αλέξανδρος Ζαχαρίου (Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ), Μανώλης Σούρσος (SENERS), Σοφοκλής Πιταροκοίλης (Solar Cells Hellas)

12 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία αλλάζει ο χάρτης της αγοράς φωτοβολταϊκών, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, προτεραιότητα του νέου Δ.Σ. αποτελεί η επανεκκίνηση της ανάπτυξης της αγοράς με το πέρασμα σε μια νέα εποχή όπου το χαμηλό κόστος της ολοένα αναπτυσσόμενης ηλιακής τεχνολογίας θα επιτρέψει την αύξηση του εθνικού στόχου για τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

ο panel της RECOM χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και απόδοση, από καλή αισθητική και από εξαιρετική αναλογία τιμής -ποιότητας. Έχοντας ιδρύσει γραφεία στην Ασία μπορεί να έχει πλήρη παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας και της ποιότητας του εξαγώγιμου προϊόντος. Το παράρτημα της εταιρείας RECOM στελεχώθηκε από κορυφαίους μηχανικούς και υπεύθυνους παραγωγής, με μεγάλη εμπειρία σε κορυφαίες Tier 1 εταιρείες του χώρου. Το Micro-structured και antireflective γυαλί και οι κυψέλες ελέγχονται μία προς μία, με αποτέλεσμα να παρέχουν στην εταιρεία προϊόντα A Grade και frame διπλού πάχους. Τα αποτε-

λέσματα των διάφορων συστημάτων εν λειτουργία, που χρησιμοποιούν το panel της RECOM, δείχνουν ότι, συμπεριφέρεται καλύτερα συγκρινόμενο με ανταγωνιστικά και πολύ επώνυμα panel, ακόμη και στις πιο αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. H RECOM έχει πουλήσει ήδη, κατά το τελευταίο εξάμηνο φ/β εξοπλισμό συνολικής ισχύος 110 MW, με τα πάνελ της να διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα και απόδοση.


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:53 ðì

Page 1


NeaEllinika_tx_21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:20 μμ

Σελίδα 14

Νέα Eλληνικά

Λύσεις με το νέο PV Offset Box από την SMA

Τ

ο PID (Potential Induced Degradation), είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οδηγεί σε σταδιακή μείωση της απόδοσής τους, αγγίζοντας και το 30% μετά από λίγα χρόνια, ακόμα και σε κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια πυριτίου Si. Η SMA προσφέρει μία εξελιγμένη συσκευή για την αντιμετώπιση του φαινομένου, γειώνοντας τον αρνητικό πόλο των στοιχειοσειρών, ακόμα και αν η φωτοβολταϊκή γεννήτρια συνεργάζεται με μετατροπέα άνευ μετασχηματιστή (TL). Το PV Offset Box αξιοποιεί το γεγονός ότι, το φαινόμενο PID είναι αναστρέψιμο και εξελίσσεται αργά. Πώς λειτουργεί; Εάν η τάση της στοιχειοσειράς πέσει κάτω από ένα κα-

θορισμένο όριο, μετά το ηλιοβασίλεμα, το PV Offset Box ανεβάζει το δυναμικό της σε ένα υψηλό θετικό (μεταξύ +400 V και +1000 V με τη γη), αντιστρέφοντας την επίδραση της πόλωσης η οποία συνέβη κατά τη λειτουργία. Όταν χρησιμοποιείται σε μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια η οποία έχει ήδη επηρεαστεί από PID για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, η πλήρης αναζωογόνηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων διαρκεί περίπου το μισό της περιόδου υποβάθμισης. Η χρήση του PV Offset Box μπορεί να προσφέρει μόνιμη και αξιόπιστη λύση του προβλήματος PID και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, χάρη στη χρήση των μετατροπέων TL (χωρίς μετασχηματιστή). Επί-

σης, μπορεί να τοποθετηθεί σε ήδη υπάρχουσες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και να μειώσει το αρχικό κόστος χάρη στη χρήση μετατροπέων TL, αλλά και το γενικότερο κόστος, αφού δεν απαιτείται γείωση γεννήτριας. Τέλος, έχει αμελητέα κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι συμβατό και με φωτοβολταϊκούς μετατροπείς από άλλους κατασκευαστές.

Φωτοβολταϊκές πέργκολες Arksol σε βεράντες

Η

ισχύς του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 4067) από τον Ιούλιο του 2012, σε σημείο του οποίου αναφέρεται ότι, στους εξώστες τα κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας όπως οι περσίδες, διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου, καθιστά επίκαιρες τώρα, όσο ποτέ άλλοτε τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των BIPV πολυκρυσταλλικών ή μονοκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων που αποτελούν «την καρδιά» των εφαρμογών greENergy βιοκλιματικής σκίασης κτηρίων και συστημάτων πέργκολας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, στις βεράντες των ρετιρέ πολυκατοικιών, ο μοναδικός τρόπος εφαρμογής κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών είναι αποκλειστικά οι φωτοβολταϊκές κινητές περσίδες, με ανοιγοκλειόμενα συστήματα πέργκολας που με την σκίασή τους προσφέρουν δροσερότερο χώρο, με σημαντική διαφορά θερμοκρασίας που ξεπερνά ανάλογα με την περίπτωση

και τους 15ºC, συγκριτικά με τον ασκίαστο χώρο της βεράντας, ενώ διασυνδεόμενα με το δίκτυο, αποφέρουν έσοδα από την πωλούμενη ηλεκτροπαραγωγή τους που εναλλακτικά ιδιοκαταναλώνεται ή αξιοποιείται για ενεργειακή αυτονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η καινοτόμος αυτοεξαεριζόμενη αεροστροβιλική ψυκτική διάταξη, με την ευρεσιτεχνική κατασκευαστική αρχιτεκτονική των κατοχυρωμένων στην Ελλάδα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων, εξασφαλίζει την λειτουργία των κρυσταλλικών στοιχείων τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερη θερμική διαβάθμιση συγκριτικά

με τα τυπικά Φ.Β. πλαίσια, μειώνοντας την θερμική απώλεια απόδοσης και τον συντελεστή γήρανσης, που είναι κορυφαίοι τεχνολογικοί στόχοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών.

Ολοκληρωμένες λύσεις ενεργειακών έργων από την MGD Energy

Υ

πηρεσίες υψηλού επιπέδου στη λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκών σταθμών, με εγγυημένα αποτελέσματα για την αδιάλειπτη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους διασπορά, παρέχει η εταιρεία MGD Energy. Η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη επιλογή του συνεργάτη για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης, αποτελούν σήμερα «σημεία-κλειδιά» για την εξα-

14 Πράσινο σπίτι & κτίριο

σφάλιση μίας σημαντικής απόδοσης. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η εταιρεία MGD Energy αναλαμβάνει την ανάπτυξη την αδειοδότηση και την κατασκευή ενεργειακών έργων, με βασική προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση της απόδοσης στην επένδυση των πελατών της. Τα στελέχη της εταιρείας διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, αλλά και σημαντική εμπειρία, με συμμετοχή στην ανάπτυξη και κατασκευή πλήθους έργων στη χώρα μας.


NeaEllinika_tx_21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:22 μμ

Σελίδα 15

Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου με τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5

Σ

το πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου στην Ελλάδα, η ΕΛΕΤΑΕΝ οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, αναπόσπαστο τμήμα των οποίων αποτελεί το 4ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5x5. Το Τουρνουά ξεκίνησε το 2010 με στόχο την ανάπτυξη του ευ αγωνίζεσθαι αλλά και την επικοινωνία και καλύτερη γνωριμία των στελεχών και εργαζομένων του κλάδου. Όλα αυτά τα χρόνια φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός, φιλοδοξία που φαίνεται να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέ-

ρον των συμμετεχόντων. Η ΕΛΕΤΑΕΝ με ιδιαίτερη χαρά καλεί τις επιχειρήσεις και τους φορείς του κλάδου της Αιολικής Ενέργειας, αλλά και των Α.Π.Ε. και της Εξοικονόμησης Ενέργειας γενικότερα, να συμμετάσχουν ενεργά στον εορτασμό και να δηλώσουν συμμετοχή στο 4ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5x5. Οι αγώνες του φετινού Πρωταθλήματος πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου με καταληκτική ημερομηνία την εβδομάδα αποκορύφωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου στις 15 Ιουνίου.

Χρηματοδότηση 40 ερευνητικών προγραμμάτων από την ΑΒΒ

H

εταιρεία ΑΒΒ θα χρηματοδοτήσει το επόμενο διάστημα 40 ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Πρόκειται για προγράμματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ενέργειας και του αυτοματισμού, τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 500 προτάσεις περισσότερων από 250 πανεπιστημίων παγκοσμίως. Το πρόγραμμα της ΑΒΒ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων (Research Grant Program) σκοπεύει να υποστηρίξει πολλά υποσχόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ανώτερους ερευνητές προγραμμάτων βιομηχανικών εφαρμογών στον τομέα της ενέργειας και του αυτοματισμού.

Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής ήταν το κατά πόσο τα προγράμματα ταίριαζαν με τα 33 ερευνητικά θέματα που καθόρισε η ΑΒΒ καθώς και η προοπτική τους για εκβιομηχάνιση. Οι επιχορηγήσεις συνήθως κυμαίνονται από 50.000 έως 80.000 δολάρια το χρόνο και παρότι η χρηματοδότηση αρχικά ισχύει για ένα έτος, η ΑΒΒ αναμένει να υποστηρίζει τα προγράμματα αυτά για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Οι επικεφαλής των προγραμμάτων που επιλέχθηκαν έχουν ήδη ενημερωθεί και η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μεταξύ των επιλεχθέντων είναι και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον κ. Δημήτρη Λαμπρίδη. Πράσινο σπίτι & κτίριο 15


Case Study – Net Metering:Test_BmwX1_72.qxd

Pεπορτάζ

16/4/2013

10:41 πμ

Σελίδα 16

Ενεργειακός συμψηφισμός-Net Metering

Το Ne(x)t Meter(ing) στα οικιακά φωτοβολταϊκά Η επόμενη μέρα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, «ακούει» στο όνομα Net Metering. Τι είναι, πώς εφαρμόζεται και ποιες είναι οι προτάσεις για την αφομοίωση από την ελληνική αγορά, αυτής της νέας πολιτικής του ενεργειακού συμψηφισμού στην οικιακή αυτονομία, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη;

Ε

ίναι γεγονός ότι, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε όλη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ήταν εντυπωσιακή. Παρά την κρίση, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν τις υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης (Feed in Tariff) και τοποθέτησαν τα κεφάλαια τους σε έναν πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο κλάδο. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων και οι

υψηλές τιμές πώλησης (FiT), δημιούργησαν μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις που επιβάρυναν τον τελικό καταναλωτή και έφεραν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν στο όριο της κατάρρευσης. Οι τοπικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν όχι μόνο να μειώσουν δραστικά τις εγγυημένες τιμές πώλησης, αλλά επιχείρησαν επιπλέον να μειώσουν τις τιμές πώλησης ακόμα και στις ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις. Η απότομη

πτώση της ζήτησης έφερε την κρίση και στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, τη στιγμή, που η Ευρώπη ανακοινώνει αυξημένους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ. Είναι προφανές ότι, οι νέοι αυξημένοι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν με το ισχύον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό πρέπει να αλλάξει κινούμενο προς νέες κατευθύνσεις που θα εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

πολιτείας του Idaho επέτρεψαν πρώτες στους καταναλωτές τη δυνατότητα του net metering και ήδη το 1998, το net metering ήταν νόμιμο σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ το 2005 με ομοσπονδιακό νόμο, όλες οι εταιρείες ηλεκτρισμού της χώρας, υποχρεώθηκαν να δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους. Στην Ευρώπη, η πρώτη χώρα που εφάρμοσε πιλοτικά το net metering, ήταν η Δανία, το 1998, μονιμοποιώντας το εν έτει 2005. Εκτός από τη Δανία, το net metering εφαρμόζεται με επιτυχία στo Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ιταλία (γνωστό ως scambio sul posto), ενώ σύντομα αναμένεται να υιοθετηθεί και στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μετάβαση από ένα καθεστώς πώλησης με FiT σε ένα καθεστώς net metering είναι απλή, αφού από τεχνική άποψη, ένα ηλεκτρικό σύστημα σχεδιασμένο

για net metering, δεν διαφέρει σε τίποτε από ένα σύστημα σχεδιασμένο για πώληση ρεύματος. Η μόνη διαφορά, είναι το σημείο που θα συνδεθεί το σύστημα με το ηλεκτρικό δίκτυο. Το σημείο αυτό είναι συνήθως κάπου μεταξύ του γενικού πίνακα της κατανάλωσης και του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι είναι το Net Metering Όλα ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν κάποιοι παρατήρησαν ότι, μπορούν να μειώσουν την ένδειξη του μετρητή ρεύματος κάνοντας τον να γυρνάει ανάποδα. Η περιστροφή του μετρητή προς την αντίθετη κατεύθυνση γινόταν με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ή μιας ανεμογεννήτριας. Η ενέργεια που παραγόταν από αυτά τα συστήματα και δεν απορροφούνταν από την εγκατάσταση (από τις καταναλώσεις δηλαδή του κτιρίου), διοχετευόταν στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αποτέλεσμα ο μετρητής να γυρίζει ανάποδα μειώνοντας την ένδειξή του. Στην πράξη, τελικά, ο καταναλωτής πλήρωνε για την ενέργεια που κατανάλωνε μείον την ενέργεια που παρήγαγε, γεγονός που έδωσε την ονομασία net metering, σε αυτή την αρχικά παράνομη πρακτική. Το 1980 οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της 16 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Με την εφαρμογή του Net metering, ο καταναλωτής μπορεί να μειώσει το λογαριασμό του ρεύματος ώστε να πληρώνει μόνο το μηνιαίο πάγιο.


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:56 ðì

Page 1


Case Study – Net Metering:Test_BmwX1_72.qxd

Pεπορτάζ

16/4/2013

2:54 μμ

Σελίδα 18

Ενεργειακός συμψηφισμός-Net Metering

Σκέψεις για την εφαρμογή του Net metering στη χώρα μας Το Net metering είναι μια ουσιαστικά νέα πολιτική αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές που έχουν ή θα έχουν, συνήθως μικρές μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως ένα φ/β σύστημα ή μια μικρή ανεμογεννήτρια, κτλ.), θα μπορούν να συμψηφίζουν την παραγόμενη με την καταναλισκόμενη ενέργεια. Εάν η παραγόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την καταναλισκόμενη σε ετήσια βάση, τότε ο καταναλωτής πιστώνεται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας την περίσσεια ενέργεια που είχε. Στην αντίθετη περίπτωση, ο καταναλωτής χρεώνεται μόνο με την καταναλισκόμενη ενέργεια, αφού θα έχει αφαιρεθεί η παραγόμενη ενέργεια που είχε από το σύστημα ΑΠΕ. Με την εφαρμογή του Net metering, ο καταναλωτής αν θέλει μπορεί να πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας μόνο το μηνιαίο πάγιο τέλος..

τουλάχιστον αύξηση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και στο Ενιαίο Τέλος Εκπομπής Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Το γεγονός αυτό, σηματοδοτεί την πιο γρήγορη απόσβεση ενός φωτοβολταϊκού που λειτουργεί σε καθεστώς net metering..

Κόστος και απόσβεση

Οι τιμές των φ/β συστημάτων έχουν εμφανίσει ραγδαία πτώση την τελευταία χρονική περίοδο, κάνοντας εφαρμόσιμο τον θεσμό του Net metering. Ένα φ/β σύστημα ισχύος 5kW το οποίο παράγει ετησίως 7.000 kWh (στην Αττική) και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια μιας μεγάλης κατοικίας, κοστίζει σήμερα περίπου 11.000 € μαζί με το ΦΠΑ. Μια τέτοια κατοικία πληρώνει για ρεύμα περίπου 1500€ ετησίως (σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι λοιπές χρεώσεις όπως δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, κτλ. ). Συνεπώς, μια τέτοια επένδυση έχει χρόνο απόσβεσης που κυμαίνεται από 7 έως 8 έτη, χωρίς να συνυπολογίζονται οι μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματοςι. Ήδη στις αρχές του 2013 τα τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν μια φορά και αναμένονται να αυξηθούν δυο επιπλέον φορές μέχρι το τέλος του έτους. Μια 18 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Για μικρότερες καταναλώσεις της τάξης των 4.000-5.000 kWh ετησίως, η απόσβεση γίνεται πιο αργά, κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί αν η Πολιτεία πρόσφερε κάποιο είδος επιδότησης από ένα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ένα φ/β σύστημα ισχύος 3kW κοστίζει σήμερα περίπου 8.000€ και παράγει ετησίως 4.000kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Μια αντίστοιχη κατανάλωση πληρώνει στην ΔΕΗ περίπου 700€ με 800€ ετησίως. Εάν η συγκεκριμένη κατοικία

επιδοτηθεί με ένα ποσοστό π.χ. 40% για την αγορά του εξοπλισμού του ενεργειακού συστήματος, τότε ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης μειώνεται στα 6 έτη.

Αύξηση κατανάλωσης

Η εφαρμογή του Net metering δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να αυξήσει την κατανάλωσή του προκειμένου, να καλύψει και άλλες ανάγκες του, όπως την θέρμανση και την ψύξη. Για παράδειγμα, θα μπορεί να αντικαταστήσει τον παλιό λέβητα πετρελαίου με μια αντλία θερμότητας με την οποία θα εξασφαλίζει τη θέρμανση και τη ψύξη της κατοικίας. Το Net metering μπορεί να εφαρμοστεί και στις μεγάλες και πολύ μεγάλες καταναλώσεις που απαιτούν οι επιχειρήσεις. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αναλύθηκε παραπάνω, κτίρια γραφείων, εμπορικά, βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτίρια, μπορούν να επενδύουν σε ένα ενεργειακό σύστημα το οποίο θα μειώνει κατά πολύ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Η οικονομία κλίμακος και το φορολογικό πλαίσιο (όπως η ανάκτηση του ΦΠΑ και η λογιστικές αποσβέσεις) καθιστούν αυτές τις επενδύσεις ακόμα πιο ελκυστικές καθώς ο χρόνος απόσβεσης τους μειώνεται ακόμα πιο πολύ. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας μειώνεται, και η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Εφαρμογές του Net metering μπορούμε να έχουμε και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Οι αγροτικές εγκαταστάσεις καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας (θερμοκήπια, αντλίες νερού, κτλ.). Ένα ενεργειακό σύστημα από ΑΠΕ μπορεί να εξυγιάνει και βοηθήσει οικονομικά και τις αγροτικές επιχειρήσεις.


Nea_Ve_tx15:Test_BmwX1_72.qxd

18/10/2012

3:17

1


Case Study – Net Metering:Test_BmwX1_72.qxd

Pεπορτάζ

16/4/2013

11:42 πμ

Σελίδα 20

Ενεργειακός συμψηφισμός-Net Metering

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος ρεύματος; Tα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ενσωματώνουν μια σειρά από περίπλοκες χρεώσεις με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος από τον απλό καταναλωτή. Εκτός αυτού όμως, δημιουργούν και παρανοή-

σεις, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές νομίζουν ότι το κόστος της κιλοβατώρας είναι της τάξης των 7-10 ευρωλεπτών. Στην πράξη, πέρα από τις χρεώσεις που είναι άσχετες με το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή τους δημοτικούς φόρους, τα τέλη, την ΕΡΤ και το πολυσυζητημένο χαράτσι, η αξία ρεύματος ενσωματώνει 9 επιπλέον διαφορετικές χρεώσεις: • Τη χρέωση προμήθειας ρεύματος • Τη χρέωση για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας • Τη χρέωση για το εθνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας • Τη χρέωση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας • Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

Το πραγματικό κόστος προμήθειας κάθε κιλοβατώρας φθάνει τα 0,17 με 0,21 ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα του Net metering Ιδιαίτερα θετικά αναμένονται τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Net Metering στη χώρα μας. Οι καταναλωτές, είτε οικιακοί είτε εμπορικοί, βγαίνουν κερδισμένοι, ενώ αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΑΓΗΕ. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει διακυμάνσεις, οι οποίες στην πλειονότητα τους ζημιώνουν τον τελικό καταναλωτή. Η εφαρμογή του Net metering, καθιστά πιο δίκαιη την συγκεκριμένη αγορά, αφού ο καταναλωτής παράγοντας μόνος του την ενέργεια που χρειάζεται, μειώνει θεαματικά την έκθεση του στις αυξήσεις της τιμής του ρεύματος. Μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση του σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτοντας νέες ανάγκες, όπως τη θέρμανση ή τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος. Η αύξηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι πλέον εχθρός, αλλά σύμμαχος. Όσο αυξάνεται η τιμή της kWh, τόσο πιο γρήγορα έρχεται το έτος της 20 Πράσινο σπίτι & κτίριο

απόσβεσης των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε ένα ενεργειακό σύστημα. Οι εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν και σταδιακά ανακάμπτουν, επανακτώντας την χαμένη ανταγωνιστικότητα τους. Μια ενδεχόμενη χρηματόδοτηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα βοηθούσε τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και θα στήριζε, τόσο την ανάπτυξη του κλάδου, όσο και την απορροφητικότητα των κονδυλίων που δεχόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διάσωση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Από την άλλη πλευρά, ο Λειτουργός της αγοράς δεν επιβαρύνεται με πανάκριβες εκροές στον μέτρο του FiT (Feed in Tariff). Τα νέα φ/β συστήματα που θα ενσωματώνονται στο δίκτυο δεν θα αυξάνουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αναμένεται να συντελέσουν μακροπρόθεσμα ακόμα και στη μείωση του ελλείματος του ΛΑΓΗΕ.

• Τις λοιπές χρεώσεις • Το Ειδικό Τέλος 0,5% • Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης • Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας Για να υπολογίσουμε το πραγματικό κόστος αγοράς της κάθε κιλοβατώρας θα πρέπει να κάνουμε δυο απλές πράξεις: 1. Προσθέτουμε τα τελικά πληρωτέα ποσά του εκκαθαριστικού λογαριασμού και του λογαριασμού έναντι που αναφέρονται στην αξία ρεύματος 2. Διαιρούμε το σύνολο με τις κιλοβατώρες που αναφέρονται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό Θα παρατηρήσουμε ότι, το ποσό που προκύπτει είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα (τιμολόγιο Γ1 ΔΕΗ). Αν είστε από τους τυχερούς που καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και είστε ενταγμένοι στο οικιακό ή στο εμπορικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι το πραγματικό κόστος προμήθειας κάθε κιλοβατώρας, σκαρφαλώνει άνετα στην τάξη των 0,17€ με 0,21€ ανά κιλοβατώρα.

Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα Η πολιτεία δημιούργησε ένα θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ, το οποίο έδωσε ώθηση στον συγκεκριμένο κλάδο. Μέσα σε λίγα χρόνια, ενσωματώθηκε αρκετή ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, εκτοπίζοντας μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Το σύνολο του κλάδου στήριξε την ελληνική οικονομία σε μια πολύ δύσκολη φάση της. Δυστυχώς όμως, το θεσμικό πλαίσιο δεν στάθηκε ικανό να προσφέρει μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας. Στρεβλώσεις στην εφαρμογή του αλλά και παραλείψεις του νομοθετικού πλαισίου έχουν οδηγήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε οριακό σημείο. Το έλλειμμα που παρατηρείται στον Λειτουργό της αγοράς στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι σήμερα, τα μέτρα της πολιτείας είχαν ως αποτέλεσμα

την μείωση των θέσεων εργασίας, στο κλείσιμο εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο και στην υπέρμετρη επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα έχει παρέμβει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών -Εγκαταστατών Οικιακών φωτοβολταϊκών «ΗΛΙΟΣ», έχοντας γνωστοποιήσει προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για τον εξορθολογισμό της αγοράς και την επαναδραστηριοποίηση του κλάδου χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το Net Metering. Η θεσμοθέτηση του Net metering για τον κτιριακό τομέα σε όλους τους τομείς παραγωγής (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) κινείται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης του προβλήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας στην χώρα μας.


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:46 ðì

Page 1


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:45 πμ

Σελίδα 22

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κεφάλαιο ζωής τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Η χρηματοδότηση, οι κινήσεις πριν την εγκατάσταση, η βασική διαδικασία, οι αποδόσεις, τα οφέλη και τα «after sales». Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι σας, στο θέμα που ακολουθεί.

Σ

το πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταïκών συστημάτων, ισχύος έως 10 kWp, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στραφεί στην εγκατάσταση των λεγόμενων «οικιακών φωτοβολταϊκών», με τη διαδικασία να συνεχίζεται μέχρι και το 2019 και με κύριο στόχο, το 20% της καταναλωθείσας ενέργειας να προέρχεται ως τότε, αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι ρυθμοί αύξησης της παραγόμενης ενέργειας έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με περισσότερα από 329 ΜW οικιακών φωτοβολταϊκών να έχουν

εγκατασταθεί στην Ελλάδα από συνολικά πάνω από 35.000 εγκαταστάτες. Ο λόγος έχει να κάνει απλά και μόνο, με τα μεγάλα πλεονεκτήματα των εγκαταστάσεων αυτών. Τα οικιακά φωτοβολταϊκά προσφέρουν σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, παραμένοντας μία από τις κορυφαίες σε απόδοση επενδύσεις που μπορεί να «καρπωθεί» κάποιος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Η περαιτέρω διάδοσή τους δε, έγκειται σχεδόν αποκλειστικά στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, καθώς η ασάφεια ορισμένων παραμέτρων και λεπτομε-

Η παραχθείσα ενέργεια «Η ενέργεια που παράγεται από την εγκατάσταση του συστήματος, πωλείται στη ΔΕΗ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Οι κιλοβατώρες (kWh) που παράγουν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (πάνελ) καταμετρούνται από το δίκτυο της ΔΕΗ με ειδικό μετρητή και η ΔΕΗ πληρώνει τον ιδιοκτήτη του συστήματος για την ενέργεια που αγόρασε προς 0,23875 λεπτά ανά kWh. Η σύμβαση αυτή με τη ΔΕΗ , ισχύει για είκοσι πέντε (25) χρόνια και με την ίδια τιμή, από την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του Φ/Β συστήματος. Η τιμή των 0,23875 λεπτών αναπροσαρμόζεται κάθε έξι μήνες για τις μελλοντικές συμβάσεις που θα γίνουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2018 ως εξής: 22 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Μήνας / Έτος

Τιμή (ευρώ/kWh)

Φεβρουάριος 2013

0,238,75

Αύγουστος 2013

0,22801

Φεβρουάριος 2014

0,21775

Αύγουστος 2014

0,20795

Φεβρουάριος 2015

0,19859

Αύγουστος 2015

0,18965

Φεβρουάριος 2016

0,18112

Αύγουστος 2016

0,17297

Φεβρουάριος 2017

0,16518

Αύγουστος 2017

0,15775

Φεβρουάριος 2018

0,15065

Αύγουστος 2018

0,14387

ρειών σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα για πιθανές αλλαγές σε τιμές και φορολογία, συχνά δημιουργούν εσφαλμένη ανασφάλεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα σας παρουσιάσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από το θέμα, ξεκινώντας από τη διαδικασία της σωστής ενημέρωσης και καταλήγοντας σε συμβουλές για τις… after sales κινήσεις όσων επιλέξουν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση, ενώ θα εξηγήσουμε και γιατί τα οικιακά φωτοβολταϊκά θεωρούνται και είναι… value for money.

Ένα σύστημα ισχύος 10 kWp προσφέρει απόδοση 18%, στο κεφάλαιο με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 3.300 ευρώ. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι έχουμε μία ταράτσα περίπου 150 τ.μ., στην οποία μπορεί να εγκατασταθεί ένα σύστημα ισχύος 10 kWp που παράγει περίπου 14.000 kWh τον χρόνο, αυτόματα μας δίνει ένα επιπλέον εισόδημα της τάξεως των 3.300 ευρώ και μάλιστα αφορολόγητο, όπως ορίζει ο νόμος.»


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:47 πμ

Σελίδα 23

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη Δύο είναι οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα και έχουν ως εξής: α) Πρέπει να είστε ο ιδιοκτήτης της κατοικίας και ο μετρητής της ΔΕΗ να είναι στο όνομά σας, και β) Πρέπει να καλύπτετε μέρος των αναγκών σε ζεστό νερό με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (για παράδειγμα να έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα), που αν δεν υπάρχει λύνεται με πολύ απλό τρόπο και σε συνεργασία με την εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση.

Η εταιρεία εγκαταστάτης θα σας βοηθήσει στη διαδικασία αδειοδότησης από τη ΔΕΗ

Η διαδικασία για την εγκατάσταση σε 6 Βήματα

Βήμα 1. Ενημερωθείτε για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. • Μάθετε πώς κατασκευάζονται, πώς λειτουργούν. • Μάθετε τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα των διαφόρων τύπων που κυκλοφορούν στην αγορά. • Ενημερωθείτε για τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους. • Ενημερωθείτε για τα κίνητρα και τα οφέλη που μπορείτε να έχετε. Βήμα 2. Επικοινωνήστε με μια οργανωμένη επιχείρηση που εγκαθιστά Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα και ζητήστε να σας εκδώσουν μία οικονομοτεχνική μελέτη - προσφορά. Μία πλήρης μελέτη-προσφορά πρέπει να σας δίνει τις εξής πληροφορίες: α) Πόσα κιλοβάτ (KWp) είναι σωστό να εγκατασταθούν στη στέγη ή ταράτσα σας. β) Πόσα πάνελ και μετατροπείς (inverters) θα χρησιμοποιηθούν και ποια ονομαστική ισχύ θα έχουν (Wp). γ) Τον κατασκευαστή των πάνελ και των μετατροπέων (inverters) και τη χώρα κατασκευής τους. δ) Τον τύπο του συστήματος στήριξης των πάνελ και το υλικό κατασκευής τους. ε) Τον τύπο και τις διατομές της καλωδίωσης που θα χρησιμοποιηθεί. στ) Τις εγγυήσεις που προσφέρουν οι κατασκευαστές για τα υλικά τους. ζ) Την εκτίμηση της ετήσιας απόδοσης σε κιλοβατώρες (KWh) του φωτοβολταϊκού συστήματος που περιγράφεται στην προσφορά. η) Το τελικό κόστος της προτεινόμενης εγκατάστασης. θ) Τον τρόπο πληρωμής. ι) Τον χρόνο παράδοσης του έργου. Βήμα 3. Αποφασίστε τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσετε την εγκατάστασή σας. Εάν έχετε τη δυνατότητα να τη χρηματοδοτήσετε με ίδια κεφάλαια, προχωρήστε στο

επόμενο βήμα. Εάν όμως θα χρειαστείτε χρηματοδότηση από τράπεζα, κάντε μια έρευνα για να δείτε ποια τράπεζα σας προσφέρει ευνοϊκότερους όρους (σελ. 56 του περιοδικού) και συζητήστε το και με τον συνεργάτη - εγκαταστάτη σας. Για να επιλέξετε την πιο συμφέρουσα χρηματοδότηση, ζητήστε να σας ενημερώσουν για τα παρακάτω: α) Τους τύπους των διαθέσιμων δανείων, ανάλογα με τις εξασφαλίσεις που ζητά η κάθε τράπεζα (π.χ. με προσημείωση, με εκχώρηση της Σύμβασης Σύνδεσης με την ΔΕΗ κλπ) β) Τα τελικά επιτόκια για τον κάθε τύπο δανείου. γ) Τη χρονική διάρκεια για την οποία προσφέρεται ο κάθε τύπος δανείου. δ) Τις συνολικές επιβαρύνσεις σύναψης δανείου. ε) Τις δυνατότητες χρηματοδότησης και των εξόδων σύνδεσης που θα πληρωθούν στη ΔΕΗ. στ) Τις δυνατότητες περιόδου χάριτος (για τους πρώτους μήνες του δανείου, ώστε να σας δοθεί χρόνος να εκδοθούν οι πρώτοι εκκαθα-

ριστικοί λογαριασμοί από την ΔΕΗ). ζ) Τις τυχόν υποχρεωτικές ασφαλίσεις που θα σας ζητήσουν. η) Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν για την προέγκριση και τελική έγκριση. Βήμα 4. Αναθέστε το έργο στην εταιρεία που θα το εγκαταστήσει, υπογράφοντας μία σχετική σύμβαση, και προετοιμάστε τα απαιτούμενα έγγραφα για να τα έχετε διαθέσιμα στη φάση για την αδειοδότηση της εγκατάστασης. Το περιθώριο για την υλοποίηση του έργου, είναι 6 μήνες από την στιγμή της υπογραφής της Σύμβασης για διασύνδεση με τη ΔΕΗ. Βήμα 5. Σε συνεργασία με την εταιρεία-εγκαταστάτη, κινήστε τη διαδικασία αδειοδότησης και συμμετάσχετε όπου απαιτείται. Ενημερωθείτε για το νομοθετημένο μέγιστο χρόνο ανταπόκρισης της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία. Βήμα 6. Παρακολουθήστε την εγκατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι, τηρήθηκαν όλα όσα σας υποσχέθηκαν. Παρακολουθείτε μηνιαίως την παραγωγή της εγκατάστασης και συγκρίνετέ την με τις εκτιμήσεις του εγκαταστάτη.

Από την αίτηση μέχρι τη σύνδεση Μετά την ολοκλήρωση των 6 Βημάτων για την εγκατάσταση των οικιακών φωτοβολταϊκών ακολουθούν μία σειρά από ενέργειες μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kWp στη στέγη (ή την ταράτσα) και είναι οι εξής: 1. Αίτηση στην τοπική ΔΕΗ για προσφορά όρων σύνδεσης που να περιλαμβάνει: • Τεχνικά εγχειρίδια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν • Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης • Τοπογραφικό σχέδιο (για τα εκτός σχεδίου πόλης) • Τίτλους κυριότητας ή νόμιμης κατοχής

του χώρου εγκατάστασης • Κάτοψη του χώρου εγκατάστασης με αποτύπωση της θέσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων • Αντίγραφο οικοδομικής αδείας (για τα εκτός σχεδίου) 2. Αποδοχή των όρων σύνδεσης και πληρωμή του σχετικού κόστους 3. Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με την ΔΕΗ. 4. Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού με την ΔΕΗ. 5. Εγκατάσταση του συστήματος 6. Ενεργοποίηση του συστήματος και σύνδεση με το δίκτυο

Πράσινο σπίτι & κτίριο 23


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:47 πμ

Σελίδα 24

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση του συστήματος Α

φού έχουν διευθετηθεί όλες οι προηγούμενες διαδικασίες, πλέον θα πρέπει να δρομολογηθούν, σε συνεργασία και με την εταιρεία που θα εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό σύστημα «με το κλειδί στο χέρι», όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση, τη λειτουργία του συστή-

ματος και τη σύνδεση του με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Έτσι, έχοντας από πριν οργανώσει τα στάδια εγκατάστασης, δε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για να λειτουργήσει και να αποδώσει η επένδυση σας. Να δούμε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ολο-

κληρωθεί και η εγκατάσταση του συστήματος. Τι θα πρέπει να προετοιμάσετε εσείς, ποια είναι η σειρά που γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενεργοποιηθεί το σύστημα, είτε πρόκειται να τοποθετηθεί σε ταράτσα είτε σε στέγη.

Εγκατάσταση σε Ταράτσα Βήμα 1. Προετοιμασία του χώρου εγκατάστασης • Απομάκρυνση όλων των άχρηστων αντικειμένων που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο εγκατάστασης. Ο χώρος της εγκατάστασης πρέπει να είναι ελεύθερος, ώστε να διευκολυνθεί η παραλαβή και η τοποθέτηση των υλικών. • Μετακίνηση τυχόν εμποδίων που μπορεί να δυσκολέψουν την εγκατάσταση (π.χ. κεραίες τηλεόρασης, ιστοί, σύρματα κλπ). Είναι πολύ πιο εύκολο οι μετακινήσεις αυτές να γίνουν, όταν ο χώρος είναι άδειος. Αφού εγκατασταθεί το σύστημα, ο χώρος θα είναι περιορισμένος. • Έγκαιρος προγραμματισμός τυχόν εργασιών που πρέπει να γίνουν στο χώρο εγκατάστασης (μετακίνηση ηλιακού θερμοσίφωνα, επισκευές τοιχίων και κάγκελων κλπ). Μετά την εγκατάσταση του συστήματος, θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους εργασίες. • Επιλογή του χώρου που θα τοποθετηθούν αρχικά τα υλικά. Για να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις, τα υλικά (πάνελ, inverter, αλουμίνια, κλπ.) καλό θα ήταν να μην τοποθετηθούνστα σημεία όπου θα εγκατασταθεί το σύστημα. Βήμα 2. Προετοιμασία του χρόνου εγκατάστασης • Σε συνεννόηση με το συνεργάτη-εγκαταστάτη σας, θα πρέπει να οριστεί ο χρόνος εγκατάστασης τουλάχιστον 10 ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες. Χρειάζεται επαρκής χρόνος για το σωστό προγραμματισμό και συντονισμό των εμπλεκόμενων εργασιών. • Ενημέρωση των γειτόνων για τις εργασίες που θα γίνουν και τον χρόνο που θα διαρκέσουν (π.χ. χώρος για στάθμευση οχήματος μεταφοράς του εξοπλισμού) Έτσι, θα αποφευχθούν γκρίνιες, διαμαρτυρίες και προβλήματα. Βήμα 3. Παραλαβή των υλικών • Ορισμός του τρόπου με τον οποίο θα με-

24 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ταφερθούν τα υλικά στην ταράτσα (για λόγους πρακτικούς μπορεί να χρειαστεί γερανοφόρο όχημα). • Επιβεβαίωση (κατά την παραλαβή) ότι, τα υλικά που παραλαμβάνονται είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ότι δεν έχουν ελαττώματα ή κτυπήματα. • Μέριμνα για την ασφάλεια των υλικών στο χώρο εγκατάστασης. Μετά την παραλαβή, τα υλικά είναι στην ευθύνη του ιδιοκτήτη του Φωτοβολταϊκού Συστήματος. Βήμα 4. Χωροθέτηση των βάσεων και των στηρίξεών τους • Ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης από την εταιρεία-εγκαταστάτη με την τοποθέτηση σκαλωσιών (αν χρειάζονται), την επιμέτρηση του χώρου εγκατάστασης και σήμανσης των σημείων που θα τοποθετηθούν οι βάσεις αλουμινίου. • Σημαδεύονται τα σημεία των οπών που θα ανοιχτούν για την αγκύρωση (στερέωση) των βάσεων. Βήμα 5. Συναρμολόγηση και στερέωση των βάσεων στήριξης • Άνοιγμα και καθαρισμός των οπών όπου θα τοποθετηθούν τα αγκύρια. Οι οπές δεν πρέπει να έχουν σκόνη και θραύσματα, γιατί δεν θα εφαρμόσει σωστά το υλικό στεγάνωσης. • Μόνωση των οπών, αλφάδιασμα και στερέωση των πελμάτων των βάσεων. • Στερέωση των βάσεων επί των πελμάτων στήριξης. • Εφαρμογή της τελικής επιφανειακής μόνωσης επί των πελμάτων των βάσεων. Βήμα 6. Τοποθέτηση των πάνελ και των ηλεκτρολογικών πινάκων • Τοποθέτηση και στερέωση των πάνελ επί των βάσεων στήριξης. • Τοποθέτηση του inverter και των ηλεκτρολογικών πινάκων (AC και DC) στο χώρο που έχει επιλεγεί. • Γείωση των βάσεων. Βήμα 7. Σύνδεση των πάνελ με τον inverter και τους πίνακες

Τα πέλματα στήριξης

• Σύνδεση των πάνελ σε στοιχειοσειρές, σύμφωνα με το ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης. • Σύνδεση των στοιχειοσειρών με τον inverter. • Σύνδεση του inverter με τον πίνακα AC. Βήμα 8. Δοκιμή λειτουργίας του συστήματος και αίτηση στη Δ.Ε.Η. για ενεργοποίηση του συστήματος στο δίκτυο της Δ.Ε.Η., σε συνεργασία με την εταιρείαεγκαταστάτη • Ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης 2-4 ημέρες μετά την έναρξη τους. • Αίτηση στη Δ.Ε.Η. για ενεργοποίηση-σύνδεση του συστήματος. • Αναμονή τηλεφώνου από την Δ.Ε.Η. για να σας κλείσουν ραντεβού για την ενεργοποίηση. Συνήθως, εντός μιας εβδομάδας από την αίτηση, έχει ολοκληρωθεί και η ενεργοποίηση. Βήμα 9. Ενεργοποίηση του συστήματος από τη Δ.Ε.Η. και λειτουργία-ολοκλήρωση της εγκατάστασης, με την παρουσία της εταιρείας-εγκαταστάτη πάντα. • Με την ενεργοποίηση του συστήματος ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και πλέον η εγκατάσταση παράγει ενέργεια και αποδίδει χρήματα. Εντός δύο, τριών εβδομάδων από την στιγμή που ξεκίνησε η προετοιμασία του χώρου για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος (Βήμα 1), είναι σε πλήρη λειτουργία.


ADV_AVDIRA_t20:Test_BmwX1_72.qxd

22/3/2013

8:48 ìì

Page 27

AIΘΟΥΣΑ 3 - ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ D1

ό ιακ αϊκό p κ ι O ολτ kW ια τοβ α 10 Πλαίσly ω φ τημ λταϊκά p Po 1) .4 W ο σ σύ ωτοβ 240 a (τεμ φέας

Φ tten hin τρο C u 3 τισ Sch de in r / Aν 0.1 R εμ.1) Ma erte iko 1 ny (τ ς nv tal P rma ριξη re OI ή e a s Ko in G εις στ ox-m y de Bάσ υ In man a M O νίο er υ υμι e in G ο λο λ d α νό * υ Ma σ € ιμή ,00 O Τ .218 7

* Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ (23%)

Υ

ΝΑ

ΜΗ

ΡΓ

ΗΔ

ΕΙΑ

O

v W e K erte rma p P ίσια Ma ostal r / Aν ny (τε oly τ de Pik in G o 1 ιστρο μ.41) O 0 e . B αλο άσ rm 1 R φέας υμ εις any 3 Ma ινίου στήρ (τεμ. 1) ι de I in G nox-mξης O e a r ma re Τι ny 8.1 μή συ 24 νό ,55 λο €* υ

ΣΤ ΗΝ Π ΡΑΣΙΝΗ

Ε Ν Ε

Η ενέργεια είναι χρήσιμη μόνο με τον σωστό εξοπλισμό Η ΑVDIRA SOLAR GREECE ιδρύθηκε στις αρχές του 2008 στην Γερμανία και πλέον διατηρεί γραφεία όχι μόνο σε Ελλάδα και Γερμανία αλλά και σε Ρουμανία και Αλβανία. Κύρια δραστηριότητα της, είναι η εμπορία προϊόντων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), με έμφαση στα Φωτοβολταϊκά συστήματα. Στο πλαίσιο των δυναμικών συνεργασιών της, η AVDIRA SOLAR GREECE διαθέτει ολοκληρωμένα επώνυμα συστήματα με πάνελς, ιnverters και βάσεις στήριξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Avdira Solar Greece ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΒΔΗΡΑ ΞΑΝΘΗΣ, Τ.Κ. 67061 Τηλ.: 2541051903, 6955129625, Κος ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ, www.avdira-solar.eu • e-mail: sales@avdira-solar.eu ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ : Τηλ.: 6955129625• e-mail: salesoffice-athen@avdira-solar.eu

depositphotos

φ Oικ σύ ωτοβ ιακό στη ολ O μα ταϊ Φω κό το 1 a Ma lfasol βολτα 0 k d a Wp ϊκά r e O In in G 240 Πλα


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:50 πμ

Σελίδα 26

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Εγκατάσταση σε Στέγη

Ό

πως και στην Εγκατάσταση σε Ταράτσα, έτσι και εδώ, τα Βήματα 1, 2 και 3 αφορούν αντίστοιχα στην προετοιμασία του χώρου και του χρόνου εγκατάστασης, αλλά και στην παραλαβή των υλικών. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

Βήμα 4. Ορισμός των σημείων στήριξης των βάσεων • Ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης από την εταιρεία-εγκαταστάτη, με επιμέτρηση του χώρου εγκατάστασης και εντοπισμό των σημείων κάτω από τα κεραμίδια, όπου θα στηριχθούν οι βραχίονες στους οποίους θα τοποθετηθούν οι βάσεις αλουμινίου. Βήμα 5. Συναρμολόγηση και στερέωση των βάσεων στήριξης • Τοποθέτηση των βραχιόνων στήριξης στα σημεία στήριξης. • Αποκατάσταση των ανοιγμάτων και της μόνωσης. Εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού σε στέγη

• Σύνδεση των στοιχειοσειρών με τον inverter. • Σύνδεση του inverter με τον πίνακα AC. Βήμα 8. Δοκιμή λειτουργίας του συστήματος και αίτηση στη Δ.Ε.Η. για ενεργοποίηση του συστήματος στο δίκτυο της Δ.Ε.Η., σε συνεργασία με την εταιρεία-εγκαταστάτη. • Ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης, 2-4 ημέρες μετά την έναρξη τους. • Αίτηση στην Δ.Ε.Η. για ενεργοποίησησύνδεση του συστήματος. • Αναμονή τηλεφώνου από τη Δ.Ε.Η. για να σας κλείσουν ραντεβού για την ενεργοποίηση. Συνήθως, εντός μιας εβδομάδας

Αντιστροφέας τοποθετημένος σε χώρο σπιτιού

• Αλφάδιασμα των βραχιόνων και στερέωση των βάσεων. Βήμα 6. Τοποθέτηση των πάνελ και των ηλεκτρολογικών πινάκων • Τοποθέτηση και στερέωση των πάνελ επί των βάσεων. • Τοποθέτηση του inverter και των ηλεκτρολογικών πινάκων (AC και DC) στο χώρο που έχει επιλεγεί. Βήμα 7. Σύνδεση των πάνελ με τον inverter και τους πίνακες • Σύνδεση των πάνελ σε στοιχειοσειρές, σύμφωνα με το ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης.

26 Πράσινο σπίτι & κτίριο

από την αίτηση έχει ολοκληρωθεί και η ενεργοποίηση. Βήμα 9. Ενεργοποίηση του συστήματος από τη Δ.Ε.Η. και λειτουργίαολοκλήρωση της εγκατάστασης, με την παρουσία της εταιρείας-εγκαταστάτη πάντα. • Με την ενεργοποίηση του συστήματος ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και πλέον η εγκατάσταση παράγει ενέργεια και αποδίδει χρήματα. Εντός δύο-τριών εβδομάδων από την στιγμή που ξεκίνησε η προετοιμασία του χώρου για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος (Βήμα 1), είναι σε πλήρη λειτουργία.


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:53 ðì

Page 1


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:51 πμ

Σελίδα 28

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το κόστος μίας εγκατάστασης

Τ

ο κόστος μιας εγκατάστασης 10kWp φτάνει τις 16.500 με 19.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (23%) και του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ (επιπλέον 1.000 ευρώ). Στην επένδυση αυτή θα γίνει απόσβεση σε 5-6 χρόνια από την εγκατάσταση της και θα αποφέρει συνολικά

κέρδη που πιθανότατα θα «αγγίζουν» τις 58.000 ευρώ σε βάθος 25ετίας, με ετήσια απόδοση πάνω από 13%.

Δύο προτάσεις με διαφορετικά «budgets» Για να εξηγήσουμε όμως, ακόμη πιο ανα-

λυτικά τα κόστη και να επιβεβαιώσουμε ότι, μία τέτοια επένδυση φωτοβολταϊκού συστήματος παραμένει αποδοτική, σας παρουσιάζουμε παρακάτω δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, ένα για εγκατάσταση 5 kWp σε στέγη και ένα για εγκατάσταση 10 kWp σε στέγη.

Εγκατάσταση 10 kWp στα Τρίκαλα

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος • Πάνελ: ονομαστική ισχύς 250 W. • Inverter: ονομαστική ισχύς 10.100 W. • Βάσεις Αλουμινίου: από ειδικό κράμα αλουμινίου. • Καλώδια: από επικασσιτερωμένο χαλκό και προστασία UV. • Περιοχή εγκατάστασης: Τρίκαλα • Τύπος εγκατάστασης: Σε στέγη • Κλίση στέγης: 15ο • Εγκατάσταση: Νότια

Έσοδα 3.371 ευρώ τον 1ο χρόνο Μήνας

KWh

Αξία με 0,23875 €/KWh

ΙΑΝ

652

156 €

ΦΕΒ

770

184 €

ΜΑΡ

1.171

280 €

ΑΠΡ

1.354

323 €

ΜΑΙ

1.591

380 €

ΙΟΥ

1.677

400 €

ΙΟΥΛ

1.775

424 €

ΑΥΓ

1.670

399 €

ΣΕΠ

1.262

301 €

ΟΚΤ

956

228 €

ΝΟΕ

670

160 €

ΔΕΚ

569

136 €

Σύνολο

14.119

3.371 €

*Ο παραπάνω πίνακας αποδόσεων διαμορφώθηκε βάσει του συστήματος μέτρησης PGIS

28 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Ετήσια απόδοση 13,87% Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με τα συγκεκριμένα υλικά, κοστίζει από 16.500 ευρώ έως 19.500 ευρώ. (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000 ευρώ κόστος σύνδεσης στη ΔΕΗ). Έτσι, με βάση ότι το κόστος του συστήματος ανήλθε στα 16.867 ευρώ, συμπεραίνουμε τα εξής: α) Για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με ίδια κεφάλαια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται στα 58.473 ευρώ, η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 5 χρόνια και 2 μήνες, ενώ η ετήσια καθαρή απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 13,87%. Τόσο το καθαρό κέρδος, όσο και ο μέσος όρος της απόδοσης, υπολογίζονται μετά την απόσβεση του κόστους της επένδυσης. Τα συνολικά έσοδα στην 25ετία φτάνουν τα 75.000 ευρώ. Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης Χρονολογία

Συνολική ετήσια απόδοση (euro)

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031 2032 2033 2034 2035 2036 2037

3.371 3.337 3.303 3.270 3.236 3.202 3.169 3.135 3.101 3.068 3.034 3.011 2.989 2.966 2.944 2.921 2.899 2.877 2.854 2.832 2.809 2.787 2.764 2.742 2.719

β) Για τη δε αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με 100% δανειοδότηση από τράπεζα, με επιτόκιο 7,20% για αποπληρωμή σε 10 χρόνια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται στα 51.352 ευρώ, ενώ η ετήσια καθαρή απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 11,97%.

Επιτόκιο 7,20% για 10 έτη

Με ίδια κεφάλαια

Ετήσιες δόσεις Καθαρό ετήσιο Προοδευτικό Ετήσιες δόσεις Καθαρό ετήσιο Προοδευτικό δανείου (euro) όφελος (euro) όφελος (euro) δανείου (euro) όφελος (euro) όφελος (euro)

-2.399 -2.399 -2.399 -2.399 -2.399 -2.399 -2.399 -2.399 -2.399 -2.399 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

972 938 905 871 837 804 770 736 702 669 3.034 3.011 2.989 2.966 2.944 2.921 2.899 2.877 2.854 2.832 2.809 2.787 2.764 2.742 2.719

972 1.911 2.815 3.686 4.524 5.327 6.097 6.833 7.536 8.204 11.238 14.250 17.238 20.205 23.149 26.070 28.969 31.846 34.700 37.531 40.340 43.127 45.891 48.633 51.352

-16.867 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

-13.496 3.337 3.303 3.270 3.236 3.202 3.169 3.135 3.101 3.068 3.034 3.011 2.989 2.966 2.944 2.921 2.899 2.877 2.854 2.832 2.809 2.787 2.764 2.742 2.719

-13.496 -10.159 -6.855 -3.586 -350 2.853 6.021 9.156 12.258 15.325 18.359 21.370 24.359 27.326 30.270 33.191 36.090 38.967 41.821 44.652 47.461 50.248 53.012 55.754 58.473


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:51 πμ

Σελίδα 29

Εγκατάσταση 5 kWp στην Πάτρα

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος • Πάνελ: oνομαστική ισχύς 250 W • Inverter: ονομαστική ισχύς 5.500 W. • Βάσεις Αλουμινίου: πό ειδικό κράμα αλουμινίου. • Καλώδια: από επικασσιτερωμένο χαλκό και προστασία UV. ·• Περιοχή εγκατάστασης: Πάτρα • Τύπος εγκατάστασης: Σε στέγη • Κλίση στέγης: 22ο • Εγκατάσταση: Με νότιο προσανατολισμό

Έσοδα 1.978 ευρώ τον 1ο χρόνο Μήνας

KWh

Αξία με 0,23875 €/KWh

ΙΑΝ

347

83 €

ΦΕΒ

410

98 €

ΜΑΡ

625

149 €

ΑΠΡ

726

173 €

ΜΑΙ

852

203 €

ΙΟΥ

896

214 €

ΙΟΥΛ

946

226 €

ΑΥΓ

890

213 €

ΣΕΠ

673

161 €

ΟΚΤ

509

121 €

ΝΟΕ

356

85 €

ΔΕΚ

303

72 €

Σύνολο

7.532

1.798 €

*Ο παραπάνω πίνακας αποδόσεων διαμορφώθηκε βάσει του συστήματος μέτρησης PGIS

Ετήσια απόδοση 10,63% Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με τα συγκεκριμένα υλικά, κοστίζει από 9.500 ευρώ έως 12.500 ευρώ. (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000 ευρώ κόστος σύνδεσης στη ΔΕΗ ). Έτσι, με βάση ότι το κόστος του συστήματος φτάνει στα 9.910 ευρώ, συμπεραίνουμε τα εξής: α) Για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με ίδια κεφάλαια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται στα 30.581 ευρώ, ενώ η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 5 χρόνια και 6 μήνες και η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 12,73%. Τα έσοδα φτάνουν τα 40.000 ευρώ συνολικά στην 25ετία. β) Για τη δε αγορά του φωτοβολταϊκού συστήματος με 100% δανειοδότηση από Ενδεικτικός πίνακας χρηματορροών επένδυσης Χρονολογία

Συνολική ετήσια απόδοση (euro)

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031 2032 2033 2034 2035 2036 2037

1.798 1.780 1.762 1.744 1.726 1.708 1.690 1.672 1.654 1.636 1.618 1.606 1.594 1.582 1.570 1.558 1.547 1.535 1.523 1.511 1.499 1.487 1.475 1.463 1.451

τράπεζα, με επιτόκιο 7,20% για αποπληρωμή σε 10 χρόνια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται στα 26.344 ευρώ, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 10,63%.

Επιτόκιο 7,20% για 10 έτη

Με ίδια κεφάλαια

Ετήσιες δόσεις Καθαρό ετήσιο Προοδευτικό Ετήσιες δόσεις Καθαρό ετήσιο Προοδευτικό δανείου (euro) όφελος (euro) όφελος (euro) δανείου (euro) όφελος (euro) όφελος (euro)

-1.385 -1.385 -1.385 -1.385 -1.385 -1.385 -1.385 -1.385 -1.385 -1.385 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

414 396 378 360 342 324 306 288 270 252 1.618 1.606 1.594 1.582 1.570 1.558 1.547 1.535 1.523 1.511 1.499 1.487 1.475 1.463 1.451

414 809 1.187 1.546 1.888 2.211 2.517 2.805 3.074 3.326 4.944 6.551 8.145 9.728 11.298 12.857 14.403 15.938 17.460 18.971 20.469 21.956 23.431 24.893 26.344

-9.610 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

-7.812 1.780 1.762 1.744 1.726 1.708 1.690 1.672 1.654 1.636 1.618 1.606 1.594 1.582 1.570 1.558 1.547 1.535 1.523 1.511 1.499 1.487 1.475 1.463 1.451

-7.812 -6.031 -4.269 -2.525 -799 910 2.600 4.273 5.927 7.563 9.182 10.788 12.383 13.965 15.536 17.094 18.641 20.175 21.698 23.208 24.707 26.193 27.668 29.131 30.581

Πράσινο σπίτι & κτίριο 29


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:56 πμ

Σελίδα 30

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι…value for money Ό

λα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τελικά πως, η επένδυση σε οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα παραμένει ιδιαίτερα αποδοτική. Ειδικά σήμερα που οι τιμές στην αγορά έχουν μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ το κόστος των συστημάτων, το… value for money είναι ακόμη μεγαλύτερο και αυτό αποδεικνύει και η εντυπωσιακή αύξηση των επενδυτών που έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση μετά το 2012 (ξεπερνά το 150%!), ο αριθμός των οποίων πλέον πλησιάζει τις 40.000.

Ξεχάστε τη ΔΕΗ Το εγχείρημα των οικιακών φωτοβολταϊκών άλλωστε, έχει μειωμένο ρίσκο και σε σχέση με τη ΔΕΗ, καθώς ακόμη κι αν κάποια στιγμή στο μέλλον, η εταιρεία σταματήσει να αγοράζει το «προϊόν», η παραγόμενη ενέργεια θα μπορεί να οδηγείται σε σχετικά συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας και μεγάλο μέρος της να χρησιμοποιείται στη συνέχεια από τον ιδιοκτήτη του για οικιακή χρήση, ενώ πλέον έχει αρχίσει να διαδίδεται και στη χώρα μας η επιλογή του ενεργειακού συμψηφισμού, της ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό με αυτή που καταναλώνει το

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο

σπίτι που έχει τα φ/β, Net Metering. Η αξία της επένδυσης δε, επαληθεύεται και από τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος, όπως είχε φανεί ξεκάθαρα σε προηγούμενα

τεύχη του περιοδικού και από όσα είχαν πει στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ 17 ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων, με άπαντες να υπογραμμίζουν πως οι αποδόσεις του συστήματός τους ήταν μεγαλύτερες των προβλέψεων.


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

TAY T OT H TA

16/4/2013

9:53 πμ

Σελίδα 31

EΡΓΟΥ

ήστος ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: Τσιγγάνης Χρ ΤΥΠΟΣ: Οικιακή Ταράτσα ΤΟΠΟΣ: Λάρισσα ΙΣΧΎΣ: 8,67 kWp

Τι σας προέτρεψε να εγκαταστήσετε Φωτοβολταϊκό Σύστημα στη στέγη/ταράτσα σας; Στην αρχή παρακινήθηκα από το επιπλέον εισόδημα που θα μου προσέφερε η ταράτσα μου και μάλιστα αφορολόγητο. Τι ήταν αυτό που σας φόβιζε περισσότερο στην αρχή και πώς το αντιμετωπίσατε; Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ των εταιρειών που αρχικά προσέγγισα και ο φόβος του ρίσκου να χάσεις τα χρήματα σου από απατεώνες. Ψάχνοντας βρήκα μια σοβαρή εταιρεία που με έκανε να νοιώθω ασφάλεια για αυτό που πήγαινα να κάνω. Η όλη διαδικασία από την απόφαση μέχρι και την εγκατάσταση πώς σας φάνηκε; Εύκολη ή Δύσκολη; Στην αρχή μου φαινόταν ΔΥΣΚΟΛΗ, γιατί

Θεωρώ ότι έχω κάνει μια καλή επένδυση. Είμαι ευχαριστημένος. Εάν είχατε την δυνατότητα, θα κάνατε σήμερα άλλη μια Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση; Θα ήμουν διστακτικός λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. δεν ήξερα τίποτα για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Στην πορεία όμως, ενημερώθηκα και τώρα μου φαίνονται όλα πιο απλά. Οι αποδόσεις της Φωτοβολταϊκής σας εγκατάστασης είναι σύμφωνες με αυτές που περιμένατε; (ήταν σύμφωνες με αυτές που σας είχαν προδιαγράψει;) Οι αποδόσεις του συστήματός μου είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ, από αυτές που ανέμενα. Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του Φωτοβολταϊκού σας συστήματος, πώς θα κρίνατε την επένδυσή σας (από πλευράς λειτουργίας και χρηματικών αποδόσεων);

Έχετε ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει κάποιους από το περιβάλλον σας να εγκαταστήσουν ένα Φωτοβολταϊκό σύστημα; Έχω ενθαρρύνει όσους το έχουν συζητήσει μαζί μου. Τι θα είχατε να προτείνετε σε αυτούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση; Θα τους έλεγα να προσέξουν τα υλικά που τους προσφέρουν. Να βεβαιωθούν ότι, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση (όχι μόνο τα πάνελ και οι μετατροπείς) είναι τέτοιας ποιότητας, ώστε να διασφαλίζεται η ζωή της για πολλά χρόνια.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 31


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:56 πμ

Σελίδα 32

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οφέλη για σας και το περιβάλλον Η

εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος πέραν της σταδιακής οικονομικής ανταπόδοσης της επένδυσης, προσφέρει και άλλα σημαντικά οφέλη όπως είναι η άμεση υπεραξία του ακινήτου και φυσικά η μείωση του «αποτυπώματος», διοξειδίου του άνθρακα, στο περιβάλλον.

Υπεραξία έως και 10% Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάποια κατοικία αυξάνει και την υπεραξία του ακινήτου, ακόμη και κατά 10%, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Αυτό προκύπτει και από πιο ώριμες αγορές, όπου τα φωτοβολταϊκά μετρούν αρκετά χρόνια παρουσίας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές φωτοβολταϊκών στη χώρα, η αξία μιας κατοικίας αυξάνεται κατά 16.00018.000 δολάρια, αν διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 3 kWp. Ανάλογο είναι και το σκηνικό που διαμορφώνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου τα ακίνητα που εξοπλίζονται με φωτοβολταϊκά ή γενικότερα με εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διατίθενται σε υψηλές τιμές. Επίσης, πρόσφατα στοιχεία από τη Βρετανική τράπεζα ING Direct δείχνουν ότι, η ηλιακή ενέργεια είναι ο σημαντικότερος «μη αναγκαίος» παράγοντας για το αν κάποιος εν δυνάμει αγοραστής θα συμφωνήσει για την αγορά κατοικίας. Ενώ οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κάνει πιο δύσκολο το έργο για τους πωλητές, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας (38%) για την ενθάρρυνση υποψήφιων αγοραστών, να αγοράσουν ένα σπίτι.

Η συνεισφορά στο περιβάλλον Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια κίνηση που, εκτός από χρηματικές απολαβές, μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι, η κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συ-

νεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.Επίσης, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10 kWp αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους.

Με το «βλέμμα» στο μέλλον Σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να εφαρμόζονται και στη χώρα μας τα «έξυπνα» δίκτυα. Δηλαδή, όπως συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού, σε κατοικημένες περιοχές με δίκτυα χαμηλής τάσης, όλη η καταναλισκόμενη ενέργεια θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με ενεργειακή αυτονόμηση της κάθε περιοχής και σταδιακή απεξάρτηση από τον συμβατικό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την προστασία 32 Πράσινο σπίτι & κτίριο

του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε οικιακός χρήστης θα καταναλώνει την ενέργεια που παράγει και τη διαφορά θα τη διοχετεύει ή θα την αντλεί από το δίκτυο (παραδείγματος χάριν, στη Γερμανία το 90% των νέων συστημάτων είναι ήδη σχεδιασμένο για αυτοκατανάλωση). Υπό αυτό το πρίσμα, η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα και γενικότερα στις ΑΠΕ, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα για τον κάθε χρήστη και σε βάθος χρόνου.


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:57 πμ

Σελίδα 33

Η χρηματοδότηση μιας εγκατάστασης Ό πως είναι λογικό, ο πιο αποδοτικός τρόπος για τη χρηματοδότηση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος είναι με ίδια κεφάλαια, ακόμη όμως κι αν αυτή η δυνατότητα εκλείπει από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, υπάρχει πάντα και η επίσης συμφέρουσα επιλογή της δανειοδότησης. Υπό αυτά τα δεδομένα μάλιστα, η κατασκευή μπορεί να χρηματοδοτηθεί, τόσο μέσω κάποιας τράπεζας, όσο και με τη βοήθεια κάποιας εταιρείας. Οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν στα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα χαρακτηριστικά των οποίων διαφέρουν ανάλογα με το ποσό που θέλουμε να δανειστούμε, με το αν θα γίνει προσημείωση ακινήτου κ.α. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη δαTράπεζα

Άλλες δυνατότητες για τη δανειοδότηση Πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων (από οικιακές στέγες έως και μεγάλα πάρκα), αναλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση δανείου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέ-

χουν με ίδια κεφάλαια στην ολοκλήρωση του έργου. Για παράδειγμα, στον τομέα των οικιακών συστημάτων, ορισμένες εταιρείες χρηματοδοτούν απευθείας ένα ποσοστό του συνολικού κόστους για όσους δεν επιθυμούν να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό ή και κάνουν ευκολίες αποπληρωμής σε αρκετές δόσεις. Πιο αναλυτικά, υπάρχουν προγράμματα εταιρειών, για όσους δεν θέλουν να καταφύγουν στη λύση του τραπεζικού δανεισμού, όπου ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να δώσει προκαταβολή 5.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσόν εξοφλείται σε προσυμφωνημένο αριθμό δόσεων. Ανάλογο είναι το σκηνικό και στον τομέα των επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Ποσό δανείου

Επιτόκιο

Διάρκεια αποπληρωμής

Aπό 10.000 έως 100.000 ευρώ

Δυνατότητα επιλογής μεταξύ σταθερού επιτοκίου για 3, 5, 7, 10 ή 15 έτη ή κυμαινομένου βάσει του επιτοκίου Euribor τριών μηνών πλέον σταθερού περιθωρίου 3,10%

Aπό 5 έως και 20 έτη

(με εμπράγματες εξασφαλίσεις)

Aπό 1.500 έως 40.000 ευρώ

Κυμαινόμενο επιτόκιο, σήμερα 9,00%

Aπό 6 έως 84 μήνες

(χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις)

Aπό 5.000 έως 45.000 ευρώ

Kυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο ΕΚΤ, πλέον περιθωρίου 6% (πλέον εισφορών 0,12%, Ν128/75)

Μέχρι 12 έτη

Από 15.000 έως 50.000

Εuribor 3 μηνών + περιθώριο επιτοκίου 5,00%

Από 36 έως 180 μήνες

Απο 1.500 έως 40.000 ευρώ

Εuribor 3 μηνών + περιθώριο επιτοκίου 8,50%

Από 36 έως 120 (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) μήνες

Από 3.000 έως 30.000 ευρώ

Εuribor 3 μηνών + περιθώριο επιτοκίου 6,50%

Απο 12 έως 120 μήνες

Από 3.000 έως 60.000 ευρώ

Προσφέρεται α) με κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια, ή β) με σταθερό επιτόκιο για 5 έτη και μετά κυμαινόμενο. Σταθερό: 6,40% με δυνατότητα μείωσης έως και κατά 0,75% κατόπιν αξιολόγησης του πελάτη. Κυμαινόμενο: euribor 3μήνου + περιθώριο 4,30% με δυνατότητα μείωσης έως και κατά 0,75% κατόπιν αξιολόγησης του πελάτη + εισφορά Ν.128/75 0,12%

Από 36 έως 300 μήνες

Από 3.000 έως 40.000 ευρώ

Εuribor 3μήνου + περιθώριο 6,00% με δυνατότητα μείωσης έως και κατά 0,75% κατόπιν αξιολόγησης του πελάτη + εισφορά Ν.128/75 0,12%

Από 36 έως 144 (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) μήνες

Έως 40.000 ευρώ

Κυμαινόμενο Β.Ε.Δ.Ι* πλέον περιθωρίου 5.50%

Έως 15 έτη

Έως 50.000 ευρώ

Κυμαινόμενο Β.Ε.Δ.Ι* πλέον περιθωρίου 3.00%

Έως 25 έτη

Αlpha Bank

Αttica Bank

νειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος παίζει και η πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου επενδυτή. Έτσι και σε αυτόν τον τομέα, η τράπεζα που θα απευθυνθείτε θα ελέγξει την οικονομική σας κατάσταση, ενώ η αποπληρωμή του δανείου μπορεί να γίνεται και μέσω εκχώρησης της σύμβασης συμψηφισμού που θα συνάψετε με τη ΔΕΗ.

Εθνική Τράπεζα Εμπορική Τράπεζα

Εurobank

Μarfin Egnatia Bank

(με εμπράγματες εξασφαλίσεις)

(με εμπράγματες εξασφαλίσεις)

(με εκχώρηση της σύμβασης συμψηφισμού της ΔΕΗ) (με εκχώρηση της σύμβασης συμψηφισμού της ΔΕΗ και προσημείωση ακινήτου)

*ΒΕΔΙ: Βασικό Επιτόκιο Δανείων Ιδιωτών (σήμερα 2.50%)

Μillennium

Πανελλήνια Τράπεζα

Τράπεζα Πειραιώς

Έως και 100% του κόστους Κυμαινόμενο συνδεδεμένο με Euribor 3 μηνών (σήμερα 0,19%) πλέον περιθώριο εξοπλισμού και εγκατάστασης επιτοκίου από 4,00% ή σταθερό

Έως 30 έτη

(με εμπράγματες εξασφαλίσεις)

Έως 8 έτη

(χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις)

Έως 20.000 ευρώ

Με το ισχύον επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων

Απο 10.000 έως 50.000 ευρώ

Κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στο βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικής πίσης 8,75%- 1% πλέον εισφοράς 0,12% Ν.128/75

Από 5 έως 20 έτη (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις)

Απο 10.000 έως 50.000 ευρώ

Κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στο βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικής πίσης 8,75%-2% πλέον εισφοράς 0,12% Ν.128/75

Από 5 έως 25 έτη

Από 3.000 έως 50.000 ευρώ

Euribor 1 μήνα + περιθώριο επιτοκίου 6,00%

Από 2 έως 12 έτη

Από 10.000 ευρώ

Euribor 1 μήνα + περιθώριο επιτοκίου 3,75%

Από 2 έως 12 έτη

Έως 20.000 ευρώ

Κυμαινόμενο επιτόκιο, σήμερα 8,75% βασισμένο στο Βασικό επιτόκιο

Από 1 έως 10 έτη

(με εμπράγματες εξασφαλίσεις) (στεγαστικό πρόγραμμα χώρις εμπράγματες εξασφαλίσεις) (στεγαστικό πρόγραμμα με εμπράγματες εξασφαλίσεις) (καταναλωτικό πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά)

Πράσινο σπίτι & κτίριο 33


oikiaka_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

9:57 πμ

Σελίδα 34

Cover Story Οικιακά Φωτοβολταϊκά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η

H… υποστήριξη της επένδυσης

κάθε επενδυσή οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του και μία σειρά από… συμπλη-

ρωματικές πληροφορίες, για να καταφέρει να μεγιστοποιήσει την απόδοση του φωτοβολταϊκού του σε βάθος χρόνου. Η τεχνική

υποστήριξη του συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ μικρά «μυστικά» είναι οι εγγυήσεις των υλικών και η ασφάλεια.

Η αξιολόγηση της πρότασης Στην περίπτωση που έχετε αποφασίσει να επενδύσετε σε φωτοβολταϊκό, θα πρέπει να ζητήσετε από τον εγκαταστάτη με τον οποίο θα συνεργαστείτε, τα παρακάτω: • Σύμβαση ανάθεσης εγκατάστασης: Είναι απολύτως απαραίτητο να υπογράφεται Σύμβαση που να περιγράφει με ακρίβεια τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, τους χρόνους παράδοσης, το κόστος και τις εγγυήσεις απόδοσης και καλής λειτουργίας της εγκατάστασης. Έτσι, δεν θα υπάρχουν παρανοήσεις και θα γνωρίζει ο επενδυτής τι να περιμένει κατά την εγκατάσταση και λειτουργία. • Σειριακοί αριθμοί και flash report των πάνελ: Ο επενδυτής θα πρέπει απαραιτήτως να λάβει κατά την παραλαβή των υλικών το λεγόμενο “flash report” των πάνελς. Το συγκεκριμένο εργοστασιακό πιστοποιητικό επιβεβαιώνει τα τεχνικά χαρακτη-

ριστικά του προϊόντος (πχ. την ισχύ), όπως αυτά προκύπτουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμής (STC= Standard Tests Conditions). Επίσης, αναγράφεται και ο σειριακός κωδικός του. Κατέχοντας αυτή τη λίστα, ο κάθε επενδυτής, σε περίπτωση βλάβης ή ζημίας, θα μπορεί να απευθυνθεί προς αυτόν που θα του παρέχει την τεχνική υποστήριξη, όταν αυτό απαιτηθεί και να επικαλεστεί τις εγγυήσεις που καλύπτουν τα πάνελ. • Σειριακοί αριθμοί των inverters: Και για τους inverters, θα πρέπει να παραλαμβάνεται ο σειριακός αριθμός τους, ώστε να μπορεί να υπάρχει αναφορά σε αυτόν, όταν υπάρξει ανάγκη. • Τιμολόγιο και Δελτίο Αποστολής για την εγκατάσταση: Για να είναι διασφαλισμένος ο επενδυτής, θα πρέπει να παραλαμβάνει από τον εγκαταστάτη τα απαραίτη-

τα παραστατικά. Πρέπει να γίνει σαφές ότι, χωρίς τα παραστατικά παραλαβής και τιμολόγησης, δεν ισχύουν οι εγγυήσεις των κατασκευαστών. Η έκδοση των παραστατικών, ουσιαστικά «δηλώνει» στον κατασκευαστή το χρόνο εγκατάστασης από τον οποίο αρχίζει να «μετράει» η εγγύηση των υλικών καθώς και ότι, είναι νόμιμη. • Εγγύηση για την καλή εγκατάσταση και απόδοση του συστήματος: Πέραν των εγγυήσεων των κατασκευαστών των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην εγκατάστασή σας, θα πρέπει να διασφαλίζεται ο επενδυτής για την καλή εγκατάσταση του συστήματος και των αποδόσεών του από τον εγκαταστάτη. Επιμένοντας για τις εγγυήσεις, διασφαλίζετε ότι το φωτοβολταϊκό σας σύστημα θα εγκατασταθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και την ασφάλεια που απαιτείται.

Η συντήρηση του φωτοβολταϊκού συστήματος Σε γενικές γραμμές, τα φωτοβολταϊκά συστήματα απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και ειδικά τα οικιακά, απαιτούν ελάχιστες ενέργειες από την πλευρά του επενδυτή. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος της απόδοσης των επιμέρους τμημάτων και η διατήρηση των πάνελ καθαρών, συνοψίζουν την αναγκαία συντήρηση. Πιο αναλυτικά, ο οικιακός επενδυτής θα πρέπει: • Να απομακρύνει τυχόν υπολείμματα και ακαθαρσίες από την επιφάνεια των πάνελ Υπολογίζεται ότι, οι ακαθαρσίες επάνω στα πάνελ, μπορεί να μειώσουν την ετήσια παραγωγή κατά 10-15%. Για τον καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αφαιρέστε τυχόν περιττώματα πτηνών. Τα περιττώματα μπορούν να μειώσουν αρκετά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τον καθαρισμό, μην χρησιμοποιείτε υλικά που μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια της υάλωσης των πάνελ. Φυσικά, εάν τα πάνελς είναι τοποθετημένα σε στέγη όπου ο καθαρισμός τους είναι δύσκολος έως «επικίνδυνος», τότε καλό θα είναι να αναθέσετε τον καθαρισμό τους σε ειδικό συνεργείο.

34 Πράσινο σπίτι & κτίριο

• Να ελέγχει την παραγωγή του συστήματος Ένας εύκολος και προτεινόμενος τρόπος ελέγχου και παρακολούθησης της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι η σύνδεση του με ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης. Το μόνο που απαιτείται, είναι η εγκατάσταση ενός καταγραφέα δεδομένων (data logger) και μία σύνδεση στο internet. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε απ’ οπουδήποτε βρίσκεστε, να ελέγχετε τη λειτουργία και τις αποδόσεις του συστήματός σας. Υπάρχουν inverters μάλιστα που έχουν ενσωματωμένους καταγραφείς δεδομένων. Αν

πάλι δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τότε μπορείτε να ελέγχετε τον μετρητή της ΔΕΗ, για να είστε σίγουροι για τα παραγόμενα έσοδα. • Να ελέγχει τις συνδέσεις της βάσης του συστήματος Οι χαλαρές συνδέσεις μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητους θορύβους, μείωση στη στιβαρότητα της κατασκευής και μεταφορά φορτίων στα πλαίσια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, προσπαθήστε να ελέγχετε οπτικά όλα τα μέρη της εγκατάστασης, στο βαθμό που μπορείτε (όπως καλωδιώσεις κ.α.).


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:59 ðì

Page 1


SUNPRODUCTS saloni_21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

6:22 μμ

Σελίδα 36


SUNPRODUCTS saloni_21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

6:23 μμ

Σελίδα 37


Aftonoma_AGORASTIKO:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:08 πμ

Σελίδα 38

Αγοραστικό Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα

Η αυτονομία «πάει»… εξοχή!

Μ

ε το καλοκαίρι να πλησιάζει και τον ήλιο να «κυριεύει» σιγά-σιγά τον ελληνικό ουρανό, το ενδιαφέρον της αυτονομίας στρέφεται και προς τις εξοχικές κατοικίες, όπου η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να προσφέρει ιδι-

Τι χρειάζεται μία μέση εξοχική κατοικία για να αυτονομηθεί; Η διαδικασία, τα πλεονεκτήματα του ελληνικού καιρού και τα οικονομικά οφέλη από την απαλλαγή των εξόδων της ΔΕΗ, στο θέμα που ακολουθεί. αίτερα οφέλη, για ολιγοήμερες διαμονές με μειωμένα έξοδα.Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αποτελούν πλέον ένα σημαντικό «κομμάτι» του οικογενειακού προϋπολογισμού και γίνονται ακόμη πιο δυσβάσταχτοι, όταν αφορούν… σε δευτερεύουσες

κατοικίες, όπως ένα εξοχικό, που χρησιμοποιείται μόνο για κάποιες μέρες του χρόνου. Με την ενεργειακή αναβάθμισή τους όμως, μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, δίνεται η δυνατότητα για μόνιμη αποφυγή των περιττών εξόδων.

Η λειτουργία μίας αυτόνομης κατοικίας Οι αυτόνομες κατοικίες τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικές γεννήτριες κτλ.). Τέτοιου είδους συστήματα είναι ιδανικά για κατοικίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, τόσο γιατί η σύνδεση τους με το δίκτυο είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, όσο και γιατί σε τέτοιου είδους περιοχές, γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, στην Αμερική, στην Αυστραλία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, είναι πολύ συνήθης η αυτονόμηση κατοικιών με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές απομονωμένες ή μακριά από το δίκτυo (η συντριπτική πλειοψηφία των αυτόνομων κατοικιών χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό τροφοδοτείται από υβριδικά συστήματα που περιλαμβάνουν και αιολικές γεννή-

38 Πράσινο σπίτι & κτίριο

τριες). Επιπλέον, σε πολλές χώρες υπάρχει νομοθεσία, η οποία προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την πλήρη λειτουργικότητα

της κατοικίας. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, αποτελεί παγκόσμια τάση η αυτονόμηση των κατοικιών. Δηλαδή μια κατοικία να καταναλώνει όση ενέργεια παράγει μέσω ΑΠΕ.

Το μέγεθος σε kWh ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος καθορίζεται από την κατανάλωση των συσκευών και το χρόνο χρήσης τους


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:01 ìì

Page 1


Aftonoma_AGORASTIKO:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:13 πμ

Σελίδα 40

Αγοραστικό Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα Σε αυτή την κατεύθυνση έχει κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αντίστοιχη νομοθεσία που προβλέπει την μετατροπή των κτιρίων σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης, με την οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Σε πολλές χώρες, μερικές εκ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολι-

τείες της Αμερικής, δίνονται επιπλέον κίνητρα στους πολίτες, όπως χρηματοδότηση μέρους του έργου ή φοροαπαλλαγή, για την προώθηση τεχνολογιών ενεργειακής αυτονόμησης. Επιπλέον, σε αρκετές χώρες χρησιμοποιούνται διάφορες πιστοποιήσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή κατάσταση της κατοικίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πιστοποίηση κατά LEED. Το πρότυπο LEED (Leadership in Energy

and Environmental Design) είναι ένα σύστημα πιστοποίησης που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο πράσινης δόμησης των Η.Π.Α. και αποτελείται από μια σειρά συστημάτων κατάταξης για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία υψηλής απόδοσης πράσινων κτιρίων. Τα πρότυπα LEED υποδεικνύουν τα ελάχιστα κριτήρια δόμησης κτιρίων έτσι, ώστε να καθίστανται αειφόρα και ενεργειακώς αυτόνομα.

Τα πλεονεκτήματα μιας εγκατάστασης στην Ελλάδα Η Ελλάδα θεωρείται ιδανική χώρα για την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, εξαιτίας των εξής πλεονεκτημάτων της: Διαθέτει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και μεγάλο αιολικό δυναμικό σε πολλές περιοχές. Υπάρχουν πολλές νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ηλεκτρικού δικτύου. Η μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εμφανίζεται τη θερινή περίοδο, όταν και η παραγωγή της μπορεί πιο εύκολα να αυξηθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών. Τα συστήματα που μπορούν να συνδυαστούν για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας είναι πολλαπλά και η χρήση τους εξαρτάται, τόσο από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όσο και από την απαιτούμενη συνολική ενέργεια. Όλων των ειδών οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

μπορούν να συμμετέχουν σε ένα αυτόνομο σύστημα (Αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία κ.α.), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η ταυτόχρονη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών.

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, προτιμώνται τα υβριδικά συστήματα καθώς διαθέτουν την ικανότητα της αλληλοσυμπλήρωσης.

Τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας στην Ελλάδα δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στα φωτοβολταϊκά

Η εγκατάσταση ενός αυτόνομου συστήματος Για να εγκαταστήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα σε κατοικία, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία, η οποία γίνεται αποκλειστικά μέσω της εταιρείας που έχουμε επιλέξει: 1) Ανάλυση της περιοχής (ακτινοβολία, σκίαση κλπ.). Αρχικά θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή για όλη την διάρκεια του έτους. Σε αντίθεση με τα διασυνδεδεμένα συστήματα, όπου στόχος είναι η μέγιστη ετήσια ενεργειακή απολαβή, στα αυτόνομα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (όπως συμβαίνει με τις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι). 2) Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων. Κάθε εξοχική κατοικία (ή ακόμη και κύρια κατοικία) έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα κτλ.). Έτσι, για να είναι αποδοτική

40 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μια τέτοια εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας σωστός σχεδιασμός, με βάση τα ενεργειακά φορτία και τον επιθυμητό χρόνο αυτονομίας (ο παράγοντας «χρόνος» καθορίζει το πλήθος των συσσωρευτώνμπαταρίες). Αρκετά σημαντική παράμετρος είναι και το είδος των συσκευών. Αν οι απαιτήσεις μας είναι αρκετά υψηλές μπορούμε να εντάξουμε στο αυτόνομο σύστημά μας, εκτός των φωτοβολταϊκών panels, λύσεις όπως, ανεμογεννήτριες ή ακόμη και γεννήτριες συμβατικών καυσίμων για υποστήριξη. 3) Οικονομοτεχνική μελέτη. Αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, προκειμένου το σύστημα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εγκατάστασης. Σε αυτό το στάδιο, η εταιρεία εγκατάστασης παρουσιάζει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας τις τελικές προτάσεις με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το σύστημα.

Τα μέρη ενός αυτόνομου συστήματος Ένα συνηθισμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια (solar panels), τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα και: α)Από συσσωρευτές (μπαταρίες) που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση ανεξαρτήτως της στιγμιαίας ηλιοφάνειας, β)Από ένα ρυθμιστή φόρτισης, ο οποίος διαχειρίζεται τη φόρτιση των συσσωρευτών, ώστε να μεγιστοποιείται η διαθέσιμη ενέργεια, γ)Από ένα αντιστροφέα (inverter), που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο για χρήση από συμβατικές οικιακές συσκευές και, δ)Από μια ανεμογεννήτρια που εκμεταλλεύεται τους ανέμους της περιοχής (εάν πρόκειται για υβριδικό σύστημα).


Aftonoma_AGORASTIKO:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:11 πμ

Σελίδα 41

Οφέλη από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων Το βασικό και κύριο χαρακτηριστικό τα ων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι πως δίνουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα έξοδα της ΔΕΗ και ειδικά, όταν πρόκειται για μια μέση εξοχική κατοικία. Από εκεί και πέρα, διαθέτουν και μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα όπως τα εξής: Λειτουργούν αθόρυβα Δεν παράγουν καυσαέρια ή άλλους ρύπους Είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον

 Δεν χρειάζονται επίβλεψη ή χειρισμό κατά τη λειτουργία τους Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση Προσφέρουν υψηλή και προβλέψιμη απόδοση Δεν απαιτείται αγορά, μεταφορά και αποθήκευση καυσίμου Έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος λειτουργίας Το κόστος ενέργειας δεν επηρεάζεται από διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων

Επιπλέον κέρδη από την αυτονομία στο εξοχικό Η λύση του αυτόνομου συστήματος είναι ακόμη πιο συμφέρουσα, στις περιπτώσεις εξοχικής κατοικίας. Όπως προαναφέραμε, προχωρώντας σε μια τέτοια εγκατάσταση στο εξοχικό μας (όπου η χρήση του περιορίζεται κυρίως σε ελάχιστες ημέρες το

ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Ονομαστική Τάση εισόδου (DC) 48 V Μέγιστο Ρεύμα Φόρτισης (DC) 60 A

χρόνο), μπορούμε να απαλλαγούμε από το λογαριασμό και τα πάγια έξοδα που τον συνοδεύουν. Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Η παρακάτω οικονομοτεχνική μελέτη (case study) απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ Ονομαστική Τάση 12 V Ποσότητα (τεμάχια) 12

Τι καλύπτει το συγκεκριμένο σύστημα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Πλαίσιο στήριξης Σταθερό σύστημα Panels στήριξης με προφίλ αλουμινίου. Στερέωση Στερέωση στην συστήματος υποκατασκευή με στη στέγη γάντζους ή ειδικά στοιχεία όπου χρειάζεται.

Τα δεδομένα της μελέτης Το παρακάτω αυτόνομο σύστημα περιλαμβάνει μόνο φωτοβολταϊκό σύστημα ονομαστικής ισχύος 2,35 kWp, που μπορεί να αντεπεξέλθει σε μέση ημερήσια κατανάλωση 6,7 kWh ανά ημέρα. Δηλαδή παράγει 2.450 kWh το χρόνο, τη στιγμή που μια μέση κύρια κατοικία, πλήρης ηλεκτρικών συσκευών, χρειάζεται 3.000- 4.000 kWh κάθε έτος. Επομένως, υπερκαλύπτονται οι ανάγκες ενός εξοχικού και με το παραπάνω. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι ημέρες αυτονομίας του είναι 3, με πλήρη ημερήσια κατανάλωση. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι, η ενέργεια που αποθηκεύει επαρκεί για 3 συνεχόμενες ημέρες, στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη συλλογή ηλιακής ενέργειας (πρακτικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο). Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί και με ανεμογεννήτρια, ενώ είναι πλήρως επεκτάσιμο. Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αυξήσουμε την ισχύ του και να το υποστηρίξουμε με γεννήτρια. Όσον αφορά στο κόστος ενός τέτοιου συστήματος (με χαρακτηριστικά όπως αυτά που παρουσιάζονται στον διπλανό πίνακα), κυμαίνεται από 9.000 έως 11.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 23% (φυσικά το κόστος μπορεί να μειωθεί ανάλογα με τις ενεργειακές μας απαιτήσεις).

Τα χ α ρ α κ τ η ρ ι σ τ ι κ ά ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (Panels) Χώρα κατασκευής Γερμανία Υλικό Πολυκρυσταλλικό πυρίτιο Ονομαστική ισχύς 235 Wp Ποσότητα (τεμάχια) 10 Συνολική ισχύς 2,35 kWp

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζουμε τις «καλύψεις» που μας προσφέρει το συγκεκριμένο αυτόνομο σύστημα. Δηλαδή, οι συσκευές που υποστηρίζονται, οι ώρες ημερήσιας λειτουργίας τους, καθώς και η συνολική απαιτούμενη ενέργεια. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, για να αποδώσει ένα τέτοιο σύστημα, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες απαραίτητες παραδοχές-υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε λαμπτήρες φωτισμού οικονομίας, να κάνουμε χρήση συσκευών ενεργειακής κλάσης Α’ (εφόσον είναι εφικτό) και να αντικαταστήσουμε την ηλεκτρική κουζίνα με κάποια άλλη συσκευή λιγότερο ενεργοβόρα, όπως για παράδειγμα, υγραερίου (η ηλεκτρική κουζίνα και τα κλιματιστικά θεωρούνται ως οι πιο ενεργοβόρες συσκευές).

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ (INVERTER) DC/AC Μέγιστη ισχύς εξόδου (AC) 4000 W Τάση εξόδου (AC) 220 V – 50Hz Τάση εισόδου (DC) 48 V

ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ 1 Set Καλωδίων Φ/Β-Πλαισίων με τον Ρυθμιστή φόρτισης 1 Set Καλωδίων για τη σύνδεση του Ρυθμιστή φόρτισης με τους συσσωρευτές 1 Set Καλωδίων για τη σύνδεση των συσσωρευτών με τον Inverter ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ Πάνελ 10 χρόνια Ρυθμιστής Φόρτισης 5 χρόνια Συσσωρευτές 10 χρόνια Μετατροπέας/Inverter10 χρόνια

Πίνακας κάλυψης Ενεργειακών Αναγκών Περιγραφή συσκευής

Ποσότητα (τεμ)

Ονομαστική Ισχύς (W)

Χρήση (Ώρες/24ωρο)

Απαιτούμενη Ημερήσια Ενέργεια (Wh/ημέρα)

Λάμπες φωτισμού

20

18

8

2.880

Τηλεόραση/Pc/Video

2

75

Ψυγείο

1

Ηλεκτρική σκούπα

1

Πλυντήριο πιάτων/ρούχων

1

Συσκευές σε αναμονή

1000

3 W (συν) Συνολική ημερήσια κατανάλωση (Wh)

8

1.200

24

1.000

0,3

300

1

1.200

24

72 6.652

Πράσινο σπίτι & κτίριο 41


espa (4sel):Test_BmwX1_72.qxd

22/3/2013

7:24 μμ

Σελίδα 36


espa (4sel):Test_BmwX1_72.qxd

22/3/2013

7:25 μμ

Σελίδα 37


krannich:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:25 ìì

Page 44

Συνέντευξη Αλέξανδρος Αθανασίου, CEO της Krannich Solar

Το μέλλον ανήκει στα οικιακά συστήματα και στην αυτοκατανάλωση Με παρουσία 6 χρόνων στην Ελλάδα, η Krannich Solar ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό χάρη στους χαμηλούς χρόνους παράδοσης των προϊόντων της και την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της. Μιλώντας στο Πράσινο Σπίτι & Κτίριο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα, Αλέξανδρος Αθανασίου, υπογραμμίζει τις δραστηριότητες της Krannich στη χώρα μας και σχολιάζει τα γενικότερα δεδομένα στην αγορά. Ερ.: Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας. Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται και τι μπορεί να βρει κάποιος που θα απευθυνθεί σε εσάς; Η Krannich Solar είναι μια εμπορική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στο τομέα της χονδρικής πώλησης φωτοβολταϊκών συστημάτων, και ασχολείται αποκλειστικά με τις Β2Β πωλήσεις (business to business) σε εγκαταστάτες και τεχνικές εταιρείες. Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Krannich Solar η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια στην χονδρική πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων, και προσφέρει ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα για μικρές εγκαταστάσεις, πάρκα και αυτόνομα συστήματα. Η Krannich Solar σήμερα απασχολεί συνολικά 25 εργαζομένους και διαθέτει δυο αποθήκες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και ένα υποκατάστημα στην Αθήνα. Ο κύριος όγκος εργασιών μας επικεντρώνονται κυρίως στην ελληνική αγορά, αλλά είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τις αγορές της Βουλγαρίας, Κύπρου, Τουρκίας και Σερβίας. Ερ.: Γιατί κάποιος να επιλέξει την εταιρεία σας και κατ’ επέκταση τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό; Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται εδώ και 6 χρόνια στην ελληνική αγορά, δεδομένο που αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε έναντι στον ανταγωνισμό. Επιπρόσθετα η παρουσία μας στην Ελλάδα συμπληρώνεται με τη διατήρηση 2 οργανωμένων αποθηκών με ετοιμοπαράδοτα προϊόντα, στα κεντρικά γραφεία μας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό, μας επιτρέπει να εγγυηθούμε χαμηλούς χρόνους παράδοσης όπως και να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να έρθουν οι ίδιοι να παραλάβουν την παραγγελία τους και να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις μας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τους προς την εταιρεία μας. Ερ.: Κάντε μας ένα σύντομο σχόλιο για την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο των

44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί ο τομέας των φωτοβολταϊκών στο επόμενο διάστημα και τι περιμένετε; Στην Ελλάδα ο επενδυτής ο οποίος είχε πάρει άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου, “κλείδωνε” την ταρίφα αυτόματα με την υπογραφή της σύμβασης και είχε τη δυνατότητα υλοποίησης αυτού μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών. Το χρονικό διάστημα υλοποίησης όμως εξαιτίας του ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί από το κράτος ένα ξεκαθάρισμα στις άδειες σχετικά με τα πάρκα που θα υλοποιηθούν, μειώθηκε σε 4μηνο το οποίο και έληξε στις 8 Μαρτίου. Οι συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία έφεραν από τον Νοέμβριο όπου και ανακοινώθηκαν ,μια έντονη κινητικότητα καθώς οποιοσδήποτε δικαιωματικά μπορούσε να υλοποιήσει κάποιο έργο θα έπρεπε να κινηθεί αυστηρά μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Ένα επιπλέον γεγονός το οποίο επιβάρυνε την κατάσταση αποτελεί η διακοπή ή και η μείωση της παραγωγής εκ μέρους των κατασκευαστών στην ευρωπαϊκή αγορά, φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου κάθε νέας χρονιάς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. Το δεδομένο αυτό οδήγησε στην έλλειψη διαθεσιμότητας υλικών, προκαλώντας έτσι μια επιπλέον αναστάτωση στους επενδυτές οι οποίοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν υπερωρίες, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα πάρκα εγκαίρως. Αυτό συνέβαλλε από τη μια στην αύξηση των τζίρων κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά δυστυχώς η αναστολή νέων αιτήσεων που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2012 έχει αναπόφευκτα παγώσει σήμερα την αγορά. Το αισιόδοξο σενάριο για το άμεσο μέλλον είναι να ξανανοίξει η αγορά φωτοβολταϊκων ανακαλώντας την άρση των νέων αιτήσεων και ελέγχοντας ποια έργα πραγματικά υλοποιήθηκαν. Σημαντικό επίσης θα ήταν να εξετάσουμε το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο στόχο που έχει τεθεί και χωρίς κάποια αναθεώρηση, να προσπαθήσουμε για την επί-

Ο Κος Αλέξανδρος Αθανασίου διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα

τευξη αυτού. Το αρνητικό σενάριο αφορά τις αναμενόμενες αναδρομικές μειώσεις στην ταρίφα με έκτακτες εισφορές, το λεγόμενο “New Deal”, για το οποίο δεν έχουμε καμία πρόβλεψη σχετικά με τους όρους. Στην ουσία, εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με πολύ υψηλότερες τιμές υλικών, υποχρεούνται να δουλέψουν με μια πολύ χαμηλότερη ταρίφα, χωρίς να γνωρίζουμε τα πραγματικά οφέλη. Παράλληλα αρκετά σενάρια παρουσιάζονται στο προσκήνιο τα οποία αφορούν κυρίως την παράταση χρόνου σύμβασης μέχρι και 10 χρόνια για τα πάρκα από 20 χρόνια που είναι σήμερα, όπως και μεγάλη μείωση της ταρίφας για όλο το χρονικό διάστημα. Όσο αναφορά τα οικιακά συστήματα ενδεχομένως να παραμένουν ως έχουν με σύμβαση 25ετίας. Σχετικά με την βουλγάρικη αγορά η οποία παρουσίασε μέσα στο 2012 έντονο ενδιαφέρον επένδυσης και δυνατότητα υλοποίησης πολύ μεγάλων έργων, η απότομης πτώσης της τιμής τον προηγούμενο Ιούλιο σε συνδυασμό με τα τοπικά πολιτικά προβλήματα και την πτώση της Κυβέρνησης είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των μεγάλων έργων


krannich:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:26 ìì

και την μείωση του ενδιαφέροντος προς την αγορά για συστήματα μέχρι 200 KW. Υψηλές προσδοκίες διατηρούμε για την τούρκικη αγορά η οποία ξεκινάει φέτος την ουσιαστική ανάπτυξή της στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ερ.: Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά; Κάθε μεταβολή της ταρίφας φρενάρει σε σημαντικό βαθμό την αγορά. Ο κάθε επενδυτής ο οποίος δεν είχε υλοποιήσει το έργο του μέχρι και σήμερα δεν χάνει την άδειά του, απλά πέφτει στο επίπεδο της ταρίφας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Θα συμβουλεύαμε οποιονδήποτε διαθέτει κάποια άδεια, να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου του καθώς λόγω της πτώσης στις τιμές των υλικών αποτελεί ακόμα μία κερδοφόρα επένδυση. Βασική προϋπόθεση όμως αποτελεί η εύρεση σωστής χρηματοδότησης, με τους κατάλληλους όρους και η εξασφάλιση της ιδίας συμμετοχής κεφαλαίων. Το ίδιο ισχύει και για τα οικιακά συστήματα, τα οποία αποτελούν ακόμα μια πάρα πολύ συμφέρουσα επένδυση. Οι τιμές των υλικών έχουν μειωθεί και οι εγκαταστάτες έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία με αποτέλεσμα να μπορούν να παραδώσουν ολοκληρωμένα έργα έγκαιρα και σωστά χωρίς να χρειάζονται βελτιώσεις, επισκευές ή παρεμβάσεις. Το πρόβλημα ωστόσο που διακρίνουμε σήμερα είναι ότι λόγω των αναμενόμενων αλλαγών νομοθεσίας, ταρίφας, επιβολών των εισφορών κλπ, ο εκάστοτε επενδυτής δικαίως έχει παγώσει κάθε ενέργεια και περιμένει τις εξελίξεις για να λάβει την τελική απόφαση.

Page 45

Ερ.: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε κάτι από την εταιρεία σας στο επόμενο διάστημα; Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα οικιακά συστήματα τα οποία ακόμα βρίσκονται στο στάδιο που προβλέπονται καθαρά για χρηματικό κέρδος. Το πρόγραμμα συμβάλλει μεν στην πράσινη ανάπτυξη αλλά δεν συμβάλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας των σπιτιών. Ωστόσο αρκετές νέες προτάσεις με δυνατότητα αυτοκατανάλωσης παρουσιάζονται και σίγουρα αποτελούν το επόμενο βήμα. Έτσι μελλοντικά διαβλέπουμε το φαινόμενο που ήδη υπάρχει στη Γερμανία, στην Ιταλία αλλά και στη Δανία: την δυνατότητα αυτοκατανάλωσης χωρίς την ανάγκη χρήσης μπαταρίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το ρεύμα κυριολεκτικά θα καταναλώνεται εκεί που παράγεται και δεν θα απαιτούνται μεγάλα καλώδια ή μεγάλες εγκαταστάσεις σε μακρινές περιοχές, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε απώλεια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με περιπτώσεις όπου το ρεύμα χρειάζεται να διανύσει κάποια μεγάλη απόσταση και η απώλειά του μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%. Επιπρόσθετα ένα από τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα του οικιακού φωτοβολταϊκου συστήματος είναι η δυνατότητα τοποθέτησης σε κάθε στέγη, χωρίς να “καταστραφούν” καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο κάποιες θεωρητικά «άχρηστες» επιφάνειες για την παραγωγή ρεύματος. Το 2006 ο αναπτυξιακός νόμος για τα φωτοβολταϊκά συστήματα φάνταζε ιδανικός για την ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλε-

σμα να γίνει ένα μεγάλος αριθμός αιτήσεων, χωρίς να υπάρχει εμπειρία στο κομμάτι αυτό ούτε από πλευρά εγκαταστατών ούτε όμως και από την πλευρά των επενδυτών, με το ίδιο το κράτος να μην έχει τη δυνατότητα επαρκούς υποστήριξης. Στο επόμενο διάστημα παρουσιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο, άρση των αιτήσεων αλλά και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των πρώτων έργων τα οποία χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια για να μπορέσουν να υλοποιηθούν εξαιτίας της ελληνικής πραγματικότητας και γραφειοκρατίας. Η θετική πλευρά του φαινομένου αυτού αφορά το κομμάτι της απασχόλησης των εργαζομένων, καθώς με την κρατική καθυστέρηση οι εταιρείες μπόρεσαν να αναπτυχθούν σταδιακά, και μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν μειώσεις θέσεων εργασίας -αντιθέτως, κάθε χρονιά υπήρχαν περισσότερες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό αποκτούσε περισσότερη και ουσιαστική τεχνογνωσία. Η ελληνική αγορά συνεχίζει να δουλεύει εδώ και έξι χρόνια και προβλέπουμε ότι ακόμα θα συνεχίσει, μέχρι το φωτοβολταϊκό σύστημα να κοστίζει τόσο χαμηλά, ώστε το ρεύμα που παράγεται να κοστίζει λιγότερο από αυτό που παράγει η ΔΕΗ με συμβατικές μορφές. Πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα αυτή είναι εφικτή και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Τα μελλοντικά μας σχέδια συνοψίζονται στον να βρίσκεται η Krannich Solar σταθερά στο πλευρό των πελατών-συνεργατών της , προσφέροντας άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την διαρκή υποστήριξη πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εγκατάσταση οποιουδήποτε φωτοβολταϊκού συστήματος.

Τηλ.: 2310-751960 http://gr.krannich-solar.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 45


Solar Creations_21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:54 μμ

Σελίδα 46

Παρουσίαση Solar Creations

Επενδύσεις στην ενέργεια με την σφραγίδα της Solar Creations "Με έμφαση στην εξειδίκευση και την τεχνολογία αιχμής, η Solar Creations έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ."

H

ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας έφερε κοντά μία ομάδα ανθρώπων με τις ιδιότητες των μηχανικών και των τεχνικών και ο συγκερασμός των γνώσεών τους οδήγησε στη σύσταση μιας νέα εταιρείας στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία έχει ως στόχο τις αξιόπιστες «πράσινες» επενδύσεις. Η Solar Creations απαρτίζεται πλέον από Μηχανικούς και Τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη διαρκή ενημέρωση των μηχανικών της, καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και να είναι πλήρως ενημερωμένη και αξιόπιστη για το σχεδιασμό ενεργειακών συστημάτων και κατ’ επέκταση για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της ικανοποίησης των αναγκών των πελατών της. Η εταιρεία φροντίζει να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό όσων την εμπιστεύονται για την παροχή των υπηρεσιών της, ώστε να έχει πάντα τη δυνατότητα να δίνει άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε, προσφέρει σε όλους τους συνεργάτες της, άριστη και διαρκή εκπαίδευση, για να διαθέτουν μονίμως την πλέον προηγμένη τεχνογνωσία αλλά και τις τεχνολογικές απαντήσεις που απαιτούνται για την επίλυση ενεργειακών προβλημάτων, έχοντας τη δυνaατότητα αξιολόγησης και την δυνατότητα εφαρμογής τους σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά . Παράλληλα, η Solar Creations αναπτύσσεται συνεχώς σε νέους τομείς και εφαρμογές κρατώντας υψηλά τα επίπεδα ποιότητας υλικών

και υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της. Για την εταιρεία αποτελεί μάλιστα μονόδρομο, η προσωπική επαφή με τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, καθώς επιδίωξή της είναι να ακούσει και να κατανοήσει τις ανάγκες τους και τους προβληματισμούς τους, ώστε να μπορέσει έπειτα να ικανοποιήσει στον απόλυτο δυνατό βαθμό τις απαιτήσεις τους. Οι τομείς ευθύνης για την Solar Creations είναι οι εξής: • Φωτοβολταϊκά συστήματα διασυνδεδεμένα • Φωτοβολταϊκά συστήματα αυτόνομα • Λύσεις στη θέρμανση • Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αποκαταστάσεις βλαβών • Κλιματισμός Η Solar Creations, αντιλαμβανόμενη και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, φροντίζει να δημοσιεύει διαρκώς προσφορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, χωρίς ποτέ όμως να αφήνει σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα της δουλειάς της ή των υλικών της. • Συνδυάστε θέρμανση και πώληση ηλεκτρικής ενεργείας για 25 χρόνια. • Ομαλοποιήστε και αυξήστε το ετήσιο εισόδημα σας για 25 χρόνια. • Λανσάρετε νέα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης. • Απαλλαγείτε από τη Δ.Ε.Η. με κατασκευή αυτόνομου συστήματος. • Ρωτήστε το ειδικό τμήμα ενημέρωσης αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε κάποια διευκρίνηση, σε όλους τους ενεργειακούς τομείς.

Aνακαίνηση κατοικίας. αποξήλωση σοβά για να εμφανιστεί η πέτρα.

θα είναι οι πλέον κατάλληλες για την εξυπηρέτησή τους. Το άριστα εξειδικευμένο και πλήρως καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας είναι πάντοτε στη διάθεση των πελατών της, για την εξασφάλιση της απόλυτης ικανοποίησής τους με το τελικό αποτέλεσμα της οικίας τους. Ο σύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτουν στα χέρια τους οι τεχνικοί της εταιρίας άλλωστε, σε συνδυασμό και με τη φαντασία, την όρεξη και το μεράκι των μηχανικών της, εγγυάται την ποιοτική ανακαίνιση του κάθε σπιτιού, με τη δημιουργία ενός ευχάριστου και απόλυτα λειτουργικού χώρου διαμονής.

Ανακαινίσεις με έμφαση στην ποιότητα

Χώρος επίσκεψης ΦΒ

46 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Η Solar Creations δραστηριοποιείται και στο χώρο των κατασκευών και των ανακαινίσεων, όπου και μελετά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών της, ώστε να έχει τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης λύσεων που

Tηλ: 212 1014867, 6938 954730 www.solar-creations.com


china:Test_BmwX1_72.qxd

22/3/2013

8:50 ìì

Page 1


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

Συνέντευξη

16/4/2013

10:38 ðì

Page 48

RENEVOL

Η Εξοικονόμηση ενέργειας είναι η μόνη λύση στην αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ Ο γενικός διευθυντής της Renevol, Δημήτριος Γκιώνης, μιλά στο "ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ" για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εταιρείας που εκπροσωπεί, εξηγεί γιατί η εγκατάσταση ενός οικιακού Φωτοβολταϊκού είναι πλέον μονόδρομος για κάθε Έλληνα και επιπροσθέτως αναλύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η κάθε επιχείρηση να μειώσει δραστικά τις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παρέμβασης. Ερ.:Πείτε μας λίγα λόγια για την Renevol. Η Renevol, είναι μία εταιρεία με άρτια καταρτισμένο προσωπικό ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε προσέγγιση των τομέων: εξοικονόμησης ενέργειας , οικιακών φωτοβολταϊκών, μικρών ανεμογεννητριών (έως 50kWp) και των επενδύσεων βιομάζας με ικανότητα υπευθυνότητα και συνέπεια. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σε έναν τομέα όπως αυτός των μικρών ανεμογεννητριών που δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη ούτε ένας ανεμοκινητήρας 50kWp, τα στελέχη μας ήδη έχουν συμμετάσχει στην εγκατάσταση 2 ανεμογεννητριών στο Trivigno Ιταλίας. Ερ.: Ποιες είναι οι στρατηγικές σας συνεργασίες; Είμαστε επίσημοι διανομείς της καναδέζικης μικρής ανεμογεννήτριας AOC 15/50 της εταιρείας Seaforth Energy. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες διάθεσης της εταιρείας Ulica Solar, η οποία έχει εξαιρετικής ποιότητας Φ/Β πλαίσια και είναι μία από τις λίγες εταιρείες που πέρασε από αυστηρό PID test. Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Ολλανδική εταιρεία Plugwise. Ερ.: Αναφέρατε την εξοικονόμηση ενέργειας... Το σύστημα Plugwise εγκαθίσταται μετά από την ανάλογη μελέτη από το εξειδικευμένο προσωπικό μας καταγράφει και αποτυπώνει τις ενεργειακές καταναλώσεις σε κατάλληλο λογισμικό, κατόπιν ερμηνεύοντας μαζί με τον πελάτη τις καταναλώσεις του χρονοπρογραμματίζουμε τις συσκευές ούτως ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας που συνήθως ανέρχεται από 30-40%, άλλωστε ποιος δεν έχει φύγει από την εταιρεία ξεχνώντας όλο το σαββατοκύριακο φως ανοιχτό, κάποιο φωτοτυπικό είτε ακόμη και τον κλιματισμό; Ποιος διακόπτει τη λειτουργία ψυκτών σε περιόδους που δεν λειτούργει μια επιχείρηση; Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι 6.800 ετησίως είναι ο μη- εργάσιμος χρόνος ανά θέση εργασίας και 46% της ηλεκτρικής ενέργειας δαπανάται εκτός ωραρίου εργασίας σύμφωνα με το 48 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Ethical junction org. Η εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται με χαμηλό κόστος παρέμβασης και αποτελεί εργαλείο άμεσης μείωσης λειτουργικών δαπανών στις επιχειρήσεις. Ερ.: Ποια η άποψη σας για την Ελληνική αγορά Φωτοβολταϊκών; Εάν κάποιος στηριχθεί στα στοιχεία του 2012, θα λάβει μία πλασματική εικόνα στην οποία αποτυπώνεται η υπερθέρμανση της αγοράς με φωτοβολταϊκά έργα για τα οποία η αδειοδοτική διαδικασία είχε ξεκινήσει τρία και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, και επ’ουδενί δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα. Το υπουργείο από ότι φαίνεται δεν θέλει να συνεχίσει να προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται το τελευταίο έτος έχουν κατασταλτικό και όχι αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γενικότερα αν και φύσει αισιόδοξοι, αναμένουμε την συνδρομή του Υπουργού, η οποία θα πρέπει να είναι καταλυτική για την ομαλοποίηση της αγοράς των ΑΠΕ και την διατήρηση των θέσεων εργασίας . Ερ.: Ποια είναι τα οφέλη μιας οικιακής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών; Θα προτείνατε σήμερα σε κάποιον μία τέτοια επένδυση; Ερμηνεύοντας την αγορά και θεωρώντας ότι όλα συγκλίνουν στην αύξηση του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας θεωρώ ότι αποτελεί μονόδρομο η εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού για οποιονδήποτε πολίτη έχει την δυνατότητα, λόγω του ότι καταφέρνει να έχει ένα σημαντικό έσοδο το οποίο μπορεί να συγκριθεί με αυτό που θα είχε εάν ενοικίαζε ένα διαμέρισμα αφορολόγητο και με κλειστό συμβόλαιο 25 ετών. Κατά την άποψη μου δεν υπάρχει καλύτερη οικογενειακή επένδυση. Επένδυση που επιστρέφει τουλάχιστον 5 φορές το αρχικό κόστος επένδυσης, και μπορεί να χρηματοδοτήσει όλες τις οικονομικές απαιτήσεις της οικίας, είτε λέγεται χαράτσι, είτε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είτε συντήρηση οικίας και να σου προσφέρει και ρευστότητα. Επιπροσθέτως τα αυτόνομα συστήματα

Δημήτριος Γκιώνης Γενικός διευθυντής της Renevol

σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης είτε το κόστος διασύνδεσης είναι υψηλό αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση. Ερ.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Η Renevol, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και ούσα μία ευέλικτη, στιβαρή και ανταγωνιστική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με αυστηρό σχεδιασμό χωρίς ανοίγματα υψηλού ρίσκου, στοχεύει στην σταδιακή ανοδική πορεία στο χώρο των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, διατηρώντας το κριτήριο του 100% ευχαριστημένων πελατών. Επικεντρωνόμαστε στις υπηρεσίες προώθησης συστημάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, στις υπηρεσίες after sales των φωτοβολταϊκών (Συντήρηση και τεχνική υποστήριξη) και στην προώθηση των αυτόνομων συστημάτων.

Τηλ.: 210-4122759 E-mail: info@renevol.gr Website: www.renevol.gr


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:04 ìì

Page 1


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:01 ìì

Page 50

Εξοικονόμηση Μείωση του προυπολογισμού με εξοικονόμηση φυσικών πόρων

Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα

Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων, εκτός από απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και ιδιαίτερα σημαντική για την… τσέπη, τόσο μιας οικογένειας, όσο και μίας επιχείρησης, καθώς μπορεί να τις γλιτώσει από αρκετά έξοδα. Ας δούμε λοιπόν, πώς η μείωση της ενέργειας είναι δυνατόν να «μεταφραστεί» σε μείωση του προϋπολογισμού σε σπίτια και επαγγελματικά κτίρια.

H

κατανάλωση φυσικών πόρων στον κτιριακό τομέα, ουσιαστικά αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό, με την ορθολογική χρήση και τη διαχείρισή τους να αποτελούν τα «κοινά μυστικά» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εκάστοτε κτιρίων, όπως και για την

εξοικονόμηση χρημάτων. Η βελτίωση των δύο αυτών σημείων λοιπόν, είναι ικανή να προσφέρει σημαντικά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, ενώ μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω, διακρίνοντας τις κατηγορίες των κτιρίων κα-

τοικίας, των μεγαλύτερων κτηριακών εγκαταστάσεων. Σημαντικό εργαλείο είναι οι χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν για τις ενέργειες αυτές τόσο για ιδιώτες (μέσω του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον) όσο και για τους επαγγελματίες (μέσω του ΕΣΠΑ).

Προτάσεις για κατοικίες 1. Αλλαγή λαμπτήρων Με τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να μειωθεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κόστος φωτισμού ενός κτιρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, ένας λαμπτήρας νέας τεχνολογίας τύπου LED χρησιμοποιεί περίπου 75% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν αλογόνου και 90% λιγότερη σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως. Μπορεί οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας να είναι ακριβότεροι σε σχέση με τους συμβατικούς, ωστόσο προσφέρουν κι άλλα, πολλά πλεονεκτήματα, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι λαμπτήρες LED

50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

έχουν χρόνο ζωής πολύ μεγαλύτερο των συμβατικών, ήτοι από 50.000 – 100.000 ώρες λειτουργίας, πράγμα που, ανάλογα με τη λειτουργία του εκάστοτε κτιρίου, μπορεί να ανεβάσει το χρόνο ζωής έως και 15 χρόνια, γεγονός που ωφελεί και στα θέματα συντήρησης. Επιπλέον, είναι ανθεκτικοί στην υγρασία και μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς προβλήματα σε εξωτερικούς χώρους, προσφέροντας ομοιόμορφο φωτισμό. 2. Χρήση συσκευών με υψηλή απόδοση Σύμφωνα με διάφορες οδηγίες της Ευρω-

παϊκής Ένωσης (92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE, 2003/66/CE, κ.ά.), οι περισσότερες “λευκές” οικιακές συσκευές πρέπει να διαθέτουν την Ενεργει-


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

3:23 ìì

Page 51

ρακτηριστικά θερμομόνωσης και με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια για ψύξη ή θέρμανση των χώρων του κτιρίου. Μόνο με την αλλαγή των κουφωμάτων μπορεί να επιτευχθεί μείωση των ενεργειακών αναγκών μέχρι και κατά 35%. Επιπλέον, προσφέρουν ηχομόνωση και αυξάνουν την γενικότερη ασφάλεια του κτιρίου. Τέλος συμβάλλουν στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο χώρο και στην αίσθηση ομοιόμορφης θερμοκρασίας σε οποιοδήποτε σημείο στον εσωτερικό χώρο.

ακή Ετικέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναρτημένη σε εμφανές σημείο, όταν διατίθενται για πώληση ή ενοικίαση. Η ενεργειακή απόδοση της συσκευής κατατάσσεται σε ενεργειακές κλάσεις από το Α έως το G, όπου το Α είναι η ενεργειακά αποδοτικότερη κλάση και G η ενεργειακά λιγότερο αποδοτική. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να περιέχονται, επίσης, στους καταλόγους πώλησης και να παρέχονται από τους λιανοπωλητές και τις ιστοσελίδες. Ειδικά για την κατηγορία των ψυκτικών συσκευών, ορίσθηκαν οι κατηγορίες A+ και Α++, καθώς σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Η κατηγοριοποίηση των συσκευών γίνεται ανάλογα με την κατανάλωση που έχουν, τον θόρυβο τους, τη χωρητικότητα και το τρόπο λειτουργίας τους. 3. Συστήματα εξοικονόμησης νερού Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση, περιλαμβάνουν, τόσο κάποιους πρακτικούς κανόνες, όσο και κάποια συστήματα εξοικονόμησης νερού. Οι πρακτικοί κανόνες αναφέρονται στη μείωση της κατανάλωσης του νερού και μπορεί να περιλαμβάνουν πρακτικές που αφορούν στην άσκοπη κατανάλωση νερού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον έλεγχο για τυχόν διαρροές στα σύστημα ύδρευσης. Στη κατηγορία των συστημάτων εξοικονόμησης νερού, περιλαμβάνονται τυχόν συσκευές για την αυτοματοποίηση των παροχών του νερού, όπως για παράδειγμα οι συσκευές με φωτοκύτταρο ή με χρονοδιακόπτη. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να έχει

εξοικονόμηση μέχρι και κατά 70% σε μια βρύση, ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικά και εύκολα στην εγκατάσταση. Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης μη πόσιμου νερού είναι η συλλογή του βρόχινου νερού από τις ελεύθερες επιφάνειες του κτιρίου, το οποίο μπορεί μετά από μικρή επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί είτε για την ύδρευση κήπων είτε για την χρήση μέσα στο κτίριο όπως για τα καζανάκια. με 4. Χρήση ανανεώσιμων δότηση χρηματο το πηγών ενέργειας από όμηση “Εξοικον ον” Η χρήση ανανεώσιμων ίκ Ο τ’ α κ ““ πηγών ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εξοικονόμηση φυσικών πόρων στον κτιριακό τομέα. Συγκεκριμένα η εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει εξαρτάται από το μέγεθος του συστήματος που χρησιμοποιείται και μπορεί να καλύψει από ένα μικρό ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας μέχρι και την πλήρη κάλυψη των αναγκών του κτιρίου. Τα συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλαπλά και μπορεί να έχουν ως σκοπό τους την παραγωγή ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οι ανεμογεννήτριες, την κάλυψη θερμικών ή ψυκτικών αναγκών, όπως η γεωθερμία, η ηλιοθερμία, αλλά και την παραγωγή ζεστού νερού τόσο για χρήση όσο και για θέρμανση χώρων.

6. Παθητικά ηλιακά συστήματα Τα παθητικά ηλιακά συστήματα αποτελούν στην ουσία, δομικά στοιχεία ενός κτιρίου και λειτουργούν χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό και παροχή κάποιας ενέργειας αξιοποιώντας τις αρχές της φυσικής, θερμαίνοντας ή δροσίζοντας το χώρο. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτά που σκοπό τους έχουν την θέρμανση του κτιρίου και αυτά που σκοπεύουν στο δροσισμό του. Στα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης, συλλέγεται η ηλιακή ενέργεια, αποθηκεύεται με τη μορφή θερμότητας και στη συνέχεια, διανέμεται στο χώρο. Για να συλλεχθεί η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιούνται γυάλινες ή άλλες διαφανείς επιφάνειες, από τις οποίες εισέρχεται η προκύπτουσα ηλιακή ακτινοβολία και εγκλωβίζεται στον εσωτερικό χώρο. Τα πιο συνηθισμένα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι τα άμεσου κέρδους και βασίζονται στον κατάλληλο προσανατολισμό των παραθύΜείωση ενεργειακών αναγκών κατά 35% προσφέρει μόνο η αλλαγή κουφωμάτων

με η τοδότησ

χρημα το 5. Αλλαγή κουφωμάτων από όμηση “Εξοικον ον” Τα οφέλη από την αντικαΟίκ α ““κ τ’ τάσταση κουφωμάτων είναι πολλαπλά καθώς συνδυάζουν, τόσο αισθητική, όσο και ενεργειακή αναβάθμιση. Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν αυξημένα χα-

Πράσινο σπίτι & κτίριο 51


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

3:25 ìì

Page 52

Εξοικονόμηση Μείωση του προυπολογισμού με εξοικονόμηση φυσικών πόρων ρων του κτιρίου. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ηλιακά συστήματα έμμεσου κέρδους, όπως οι ηλιακοί τοίχοι, τα ηλιακά αίθρια και οι ηλιακοί χώροι. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης προσαρτώνται σε όψεις του κτιρίου με Νότιο προσανατολισμό, οι οποίες δεν σκιάζονται κατά τη διάρκεια της χειμερινή περιόδου. Επιπλέον πρέπει κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου να συνδυάζονται με ηλιοπροστασία και με τη δυνατότητα αερισμού. Οι παθητικές τεχνικές φυσικού δροσισμού περιλαμβάνουν μεθόδους που σκοπό τους έχουν την αποτροπή ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στο κτίριο. Κάποιες τέτοιες μέθοδοι περιλαμβάνουν την ηλιοπροστασία με κατάλληλα σκίαστρα, είτε μόνιμα είτε κινούμενα και τον φυσικό εξαερισμό. με

η

δότησ 7. Προσθήκη μόνωσης χρηματο το από όμηση Η ύπαρξη επαρκούς μό“Εξοικον ον” τ’ Οίκ α κ ““ νωσης σε ένα κτίριο έχει άμεση επίδραση στην απαιτούμενη ενέργεια για θέρμανση ή δροσισμό του. Το είδος και η αποτελεσματικότητα της μόνωσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως, το τοπικό κλίμα, το μέ-

γεθος και το σχήμα του κτιρίου, την τοποθεσία και την κατασκευή και τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο κτίριο, αλλά μπορεί να μειώσει την συνολική απαιτούμενη ενέργεια για ψύξη ή θέρμανση κατά 25%. Σε υπάρχοντα κτήρια, η προσθήκη θερμομόνωσης στους τοίχους ή στο δώμα μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, ενώ το κόστος της είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει. Η μόνωση σε ήδη υπάρχοντα κτήρια μπορεί να γίνει, είτε στην εσωτερική μεριά του τοίχου, οπού η μόνωση προστατεύεται από κάποιο στερεό δομικό υλικό και λειτουργεί ως επίχρισμα είτε από την εξωτερική μεριά του τοίχου ως πρόσθετο κάλυμμα, το οποίο προστατεύει και το κτηριακό κέλυφος. Οι δύο παράμετροι που επηρεάζουν την τιμή, αλλά και την ποιότητα της μόνωσης είναι το είδος και το πάχος της, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται θερμογέφυρες. με ση ατοδότη

χρημ 8.Φυτεμένο δώμα από το όμηση “Εξοικον ον” Τα φυτεμένα δώματα Οίκ ““κατ’ αποτελούν μια από τις παλαιότερες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδια-

Προτάσεις για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

σμού. Μία φυτεμένη οροφή αποτελείται από ένα στρώμα βλάστησης που αναπτύσσεται επάνω σε μία επίπεδη οροφή. Μπορεί να δημιουργήσει ψυκτικό αποτέλεσμα τόσο στα περίχωρα του κτιρίου όσο και στο εσωτερικό του, προσφέροντας θερμική προστασία το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα καθώς θεωρείται μέσο θερμικής μόνωσης. Ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποπνικτική, η πράσινη κάλυψη των οροφών επηρεάζει το μικροκλίμα και συνεισφέρει στην μείωση των τοξικών ρύπων της ατμόσφαιρας, ενώ, το καλοκαίρι μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη έως και 30%. από τοδότηση με χρημα

Σ

Στις ξενοδοχειακές κτηριακές εγκαταστάσεις, η ενεργειακή αναβάθμιση είναι περισσότερο επιβεβλημένη για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς το «αποτύπωμά» τους είναι μεγαλύτερο και πιο επιβλαβές τόσο στους υδατικούς όσο και στους ενεργειακούς πόρους σε σχέση με το αντίστοιχο μιας κατοικίας. Και εδώ όμως, η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων μπορεί να προσφέρει παράλληλα και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Εξοικονόμηση υδατικών πόρων Οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη διαρκή αύξηση των αναγκών σε νερό, καθώς και τη συνήθως αναποτελεσματική χρήση τους, έχουν καταστήσει το πρόβλημα της λειψυδρίας πολύ σοβαρό τα τελευταία χρόνια, ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Πολλά μέρη απειλούνται με ερημοποίηση και το νερό γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλο σχεδιασμό, επιλογή εξοπλισμού (είδη υγιεινής, βρύσες, συσκευές χαμηλής κατανάλωσης),

52 Πράσινο σπίτι & κτίριο

εφαρμογή συστημάτων επαναχρησιμοποίησης νερού μέσω βιολογικής επεξεργασίας, εκμετάλλευση του βρόχινου και ημικάθαρτου νερού και αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Συστήματα συλλογής βρόχινου νερού για γενική χρήση ή για πότισμα χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά και σε περιοχές με έλλειψη

νερού. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από μια επιφάνεια συλλογής, που συνήθως είναι η σκεπή, και τα συστήματα για τη μεταφορά (σωλήνες και υδρορροές), τη διήθηση, την αποθήκευση (στέρνα, υδατοδεξαμενή) και τη διανομή του νερού. Το συλλεγόμενο νερό είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις, και ανάλογα με την επεξεργασία που θα υποστεί, ακόμα και για πόσιμο.


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:15 ìì

Page 53

Σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και σύστημα επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων νερών.

Για τη συλλογή του βρόχινου νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι στέγες, ενώ ένα σύστημα αξιοποίησης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων νερών μπορεί να ενσωματωθεί, τόσο στην αρχή του σχεδιασμού ενός νέου κτιρίου, όσο και να κατασκευαστεί εκ των υστέρων σε υπάρχοντα κτίρια. Μία υπόγεια ή υπέργεια δεξαμενή, τοποθετείται κοντά στην έξοδο της υδρορροής (σωλήνας καθόδου) της στέγης του κτιρίου, στην οποία το βρόχινο νερό συλλέγεται, αφού πρώτα επεξεργασθεί με τη χρήση κατάλληλου φίλτρου που βρίσκεται εγκατεστημένο εντός της δεξαμενής. Διάφορα στερεά ή αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη, φύλλα, σκουριά, αερόβια βακτήρια, καθώς και άλλοι ρύποι μπορούν να φτάνουν στη δεξαμενή αποθήκευσης, όσο καλά σχεδιασμένο και αν είναι το σύστημα, γεγονός που καθιστά το αποτελεσματικό φιλτράρισμα του νερού απαραίτητο, τόσο για τη χρήση του νερού, όσο και για τη συντήρηση του ίδιου του συστήματος. Μεταξύ των υπόγειων και υπέργειων δεξαμενών, προτιμώνται γενικά οι πρώτες καθώς έχουν το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης της θερμοκρασίας και της σκίασης

που προσφέρει το έδαφος. Εκτός από την συλλογή των βρόχινων νερών, μπορεί παρόμοιο σύστημα να εφαρμοστεί για την συλλογή ημιακάθαρτων νερών, των λεγόμενων και ως ‘‘γκρίζων’’ νερών, όπως τα νερά που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο, τα νερά του πλυντηρίου ή και το νερό της πισίνας. Το νερό αυτό μπορεί μετά από περιορισμένη επεξεργασία να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί για άρδευση ή και στα καζανάκια.

Σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλο σχεδιασμό... και μέσω βιολογικής επεξεργασίας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που προκύπτει από τη χρήση των βρόχινων και των ημιακάθαρτων νερών είναι η μείωση της επιβάρυνσης του αποχετευτικού συστήματος και των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού. Ειδικά σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, τα πλημμυρικά φαινόμενα κάνουν πολύ πιο δαπανηρή την απομά-

κρυνση των λυμάτων. Κάποιες άλλες πρακτικές για την εξοικονόμηση νερού είναι οι παρακάτω: O Αισθητήρες στις βρύσες για αυτόματο κλείσιμο O Καζανάκια χαμηλής ροής O Τηλέφωνα ντους χαμηλής ροής ή με ποσοστό αέρα O Συστήματα βιολογικού καθαρισμού και επαναχρησιμοποίηση νερού

Εξοικονόμηση ενέργειας Ο ξενοδοχειακός τομέας χαρακτηρίζεται ως αρκετά ενεργοβόρος, καθώς τα απαιτούμενα επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας επιβαρύνουν το περιβάλλον. Από τη διερεύνηση της σχέσης της τουριστικής δραστηριότητας με την κλιματική αλλαγή έχει προκύψει ως συμπέρασμα ότι, ο τουρισμός ευθύνεται για το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στην εξάρτηση της τουριστικής βιομηχανίας σε ρυπογόνες δραστηριότητες που επιβαρύνουν με τις εκπομπές τους την ατμόσφαιρα. Οι τομείς στους οποίους καταναλώνεται η περισσότερη ενέργεια είναι αυτοί της θέρμανσης/κλιματισμού, της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και του φωτισμού.

Σύστημα ψύξης με θαλασσινό νερό

Πράσινο σπίτι & κτίριο 53


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:21 ìì

Page 54

Εξοικονόμηση Μείωση του προυπολογισμού με εξοικονόμηση φυσικών πόρων

η από ατοδότησ με χρημ

Φυτεμένο δώμα σε ξενοδοχείο.

Εξοικονόμηση στο σύστημα ψύξης/ θέρμανσης και αερισμού Ο κλιματισμός στις ξενοδοχειακές μονάδες γίνεται συνήθως με κεντρικά συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια και λεβήτων πετρελαίου. Αν η ηλεκτρική ενέργεια αντικατασταθεί με κάποιο είδος ανανεώσιμης ενέργειας, τότε υπάρχουν οφέλη που, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, είναι μεγάλα. Οι πιο συχνές εφαρμογές σε συστήματα κλιματισμού περιλαμβάνουν τη χρήση της γεωθερμίας, αλλά και την αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου με λέβητες βιομάζας. Ένα σύστημα που έχει τύχει περιορισμένη εφαρμογής στην Ελλάδα, είναι αυτό της ψύξης με θαλασσινό νερό. Το σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται τη χαμηλή θερμοκρασία του θαλασσινού νερού, το οποίο έχει μικρές μόνο διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής: Αρχικά, ποσότητα νερού αντλείται από τη θάλασσα με τη βοήθεια υποβρύχιας αντλίας, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο σε υδρόψυκτο σύστημα κλιματισμού. Η χρήση νυχτερινού αερισμού επίσης μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα ψυκτικά φορτία ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται κατά τις θερινές νύχτες και μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία κατέβει κάτω από κάποια συγκεκριμένα επίπεδα (συνήθως 21οC). Σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει ο εξαερισμός ούτως ώστε ο χώρος να ψύχεται πλέον από τον εξωτερικό αέρα και όχι με τη χρήση της κλιματιστικής μονάδας. Επιπλέον, επιτυγχάνεται πρόψυξη των χώρων που δεν κλιματίζονται το βράδυ, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο φορτίο για την ψύξη του χώρου το επόμενο πρωί. Είναι αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια

54 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Σύστημα ηλιακού κλιματισμού

Σταθερό σκίαστρο

Εξωτερικές περσίδες

των θερινών μηνών και ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες και μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση μέχρι και 10-15% στην ψύξη. Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να μειώσει,

Οι τομείς στους οποίους μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια και χρήμα είναι αυτοί της θέρμανσης/ κλιματισμού, της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και του φωτισμού. τόσο τα ψυκτικά, όσο και τα θερμικά φορτία, είναι η προσθήκη φυτεμένου δώματος. Μία φυτεμένη οροφή αποτελείται από ένα στρώμα βλάστησης που αναπτύσσεται επάνω σε μία επίπεδη οροφή. Μπορεί να δημιουργήσει ψυκτικό αποτέλεσμα, τόσο στα περίχωρα του κτιρίου, όσο και στο εσωτερικό του, προσφέροντας θερμική

Εσωτερικές περσίδες

θερμοανακλαστικές μεμβράνες

προστασία το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα καθώς θεωρείται μέσο θερμικής μόνωσης. Με την εφαρμογή αυτής της μετατροπής, η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 30% το καλοκαίρι, ενώ προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως ηχομόνωση και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. Άλλη μια αξιόπιστη και εφικτή πρόταση για τη μείωση του ψυκτικού και του θερμικού φορτίου είναι ο ηλιακός κλιματισμός/ θέρμανση. Στις μονάδες ηλιακού κλιματισμού, η διαδικασία ψύξης τροφοδοτείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από ψύκτες που χρησιμοποιούν ζεστό νερό θερμοκρασίας από 70 ως 110 °C, το οποίο έχει παραχθεί από ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης, για την παραγωγή κρύου νερού (7 ως 10 °C) που χρησιμοποιείται για τον κλιματισμό κτιρίων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον κλιματισμό του κτιρίου αλλά και για την


COMPASOLAR:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

7:22 μμ

Σελίδα 1


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:23 ìì

Page 56

Εξοικονόμηση Μείωση του προυπολογισμού με εξοικονόμηση φυσικών πόρων εξασφάλιση του ζεστού νερού χρήσης. Τους χειμερινούς μήνες, το ζεστό νερό μπορεί να εξασφαλίσει τη θέρμανση των χώρων καθώς επίσης και τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι μεγάλη, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και μπορούν να καλυφθούν από αυτό το σύστημα το 45% των απαιτήσεων θέρμανσης, αλλά περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο, εποχή στην οποία τα ψυκτικά φορτία καλύπτονται κατά 50%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για μια επιφάνεια συλλεκτών 25 m2, προκύπτει ανά έτος ηλε-

Εξοικονόμηση στην παραγωγή ζεστού νερού

η από ατοδότησ με χρημ

Σε ό,τι αφορά στο ζεστό νερό, ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα είναι η εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων. Ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία των συλλεκτών, το νερό μπορεί να θερμανθεί σε μέτριες θερμοκρασίες (π.χ. για την θέρμανση του νερού πισίνας) ή και σε υψηλότερες. Επιπλέον, για τη θέρμανση του νερού είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν συστήματα ανάκτησης θερμότητας από το σύ-

O Εκμετάλλευση όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό του φυσικού φωτισμού. O Χρήση ροοστατών στα φωτιστικά έτσι, ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδο φωτεινότητας του χώρου και να αποφεύγεται η σπατάλη σε περιπτώσεις αυξημένου εξωτερικού φωτισμού ή όταν είναι επιθυμητό χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού. O Χρήση αυτοματισμών για τον έλεγχο του φωτισμού στα δωμάτια ή και το κλιμακοστάσιο. O Ολοκληρωμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας φωτισμού, με χρήση αισθη-

...κατά τη διάρκεια του χειμώνα... μπορούν να καλυφθούν από αυτό το σύστημα το 45% των απαιτήσεων θέρμανσης, αλλά περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο, εποχή στην οποία τα ψυκτικά φορτία καλύπτονται κατά 50%. κτρική ενέργεια άνω των 1500kWh κατά τη διάρκεια της περιόδου ψύξης και εξοικονόμηση πετρελαίου άνω των 0.5tn κατά την περίοδο θέρμανσης. Επιπλέον, μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα για τη μείωση του απαιτούμενου ψυκτικού ή θερμικού φορτίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μέτρων είναι τα σκίαστρα, οι περσίδες, οι θερμοανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια και η βελτίωση της μόνωσης. Επίσης, πολύ αποτελεσματική κρίνεται η χρήση αυτοματισμών για την ενεργοποίηση του συστήματος ψύξης/θέρ-μανσης, μόνο όταν ο επισκέπτης είναι στο δωμάτιο.

στημα θέρμανσης χώρων. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ηλεκτρικών αντιστάσεων για τη θέρμανση του νερού καθώς είναι ο πιο αντιοικονομικός και εχθρικός προς το περιβάλλον τρόπος παραγωγής θερμότητας.

Εξοικονόμηση στο φωτισμό

Στον τομέα του φωτισμού, μέσα από απλά μέτρα εξοικονόμησης μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Τα σημαντικότερα από αυτά τα μέτρα είναι: O Η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED που έχουν έως και κατά 75% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και άριστη φωτεινότητα, ακόμα και σε απαιτήσεις αρκετά μεγάλων επιπέδων φωτεινότητας.

Φωτοβολταϊκα πλαίσια

56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

η από ατοδότησ με χρημ

τήρων παρουσίας στο χώρο, χρονοδιακοπτών και αυτομάτου συστήματος ρύθμισης φωτεινότητας με αισθητήρες μέτρησης φωτός (εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου). Μέρος της ενέργειας που απαιτείται για το φωτισμό μπορεί παραχθεί με χρήση φωτοβολταϊκών πλαισίων ή μικρής ανεμογεννήτριας.

Συστήματα διαχείρισης ενέργειας (BEMS)

η από ατοδότησ με χρημ

Η εγκατάσταση ενός συστήματος BEMS (Building Energy Management System) έχει ως σκοπό την επιτήρηση και τον αυτόματο έλεγχο των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου, ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση παραμέτρων και η ανάλυση δεδομένων όλων των εγκαταστάσεων από έναν κεντρικό σταθμό ελέγχου.

Μικρή ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα

Μικρή ανεμογεννήτρια κατακόρυφου άξονα


exoikonomisi_ta panta_ola_new:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

3:22 ìì

(β)

(α)

Page 57

(γ) (α):Σύστημα BEMS, (β): Αισθητήρας θερμοκρασίας και φωτός, (γ) Αισθητήρας CO2

Παράλληλα, είναι δυνατή η παρακολούθηση και καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς των συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στο κτίριο, καθώς και η δημιουργία αρχείου με στατιστικά στοιχεία. Έτσι ο ιδιοκτήτης ή ο ενεργειακός διαχειριστής του κτιρίου έχουν πάντα μια πλήρη και σαφή εικόνα ως προς τις καταναλώσεις ενέργειας και μπορούν δυναμικά να παρέμβουν με διάφορα σενάρια λειτουργίας του κτιρίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Το σύστημα αποτελείται από την κεντρική μονάδα ελέγχου, τις τοπικές μονάδες ελέγ-

κατά 45%. Τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν, αναφέρονται στη μείωση των καυσίμων που απαιτούνται από τα διάφορα συστήματα και στη μείωση του κόστους των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, υπάρχει μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς με χρήση συστημάτων BEMS, υπάρχει μείωση κατά 30% των εκπομπών CO2. Τέλος, υπάρχουν και κοινωνικά οφέλη, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής, ενώ με τον συνδυασμό των συστημάτων BEMS με

Τα οφέλη από τη χρήση συστημάτων BEMS είναι πολλαπλά. Σε ενεργειακό επίπεδο... μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας μέχρι και κατά 45%. χου, το δίκτυο επικοινωνίας και τα προγράμματα ελέγχου. Η κεντρική μονάδα ελέγχου με τη σειρά της αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βάση δεδομένων, ενώ στους χώρους στους οποίους υπάρχουν μηχανήματα ή συσκευές όπου υπάρχει κατανάλωση ενεργειακών πόρων και ελέγχονται από το σύστημα εξοικονόμησης, εγκαθίστανται τοπικές μονάδες ελέγχου και αισθητήρες. Όλες οι πληροφορίες διακινούνται μεταξύ των τοπικών μονάδων του συστήματος και καταλήγουν στην κεντρική μονάδα, όπου γίνεται η επεξεργασία τους βάσει κατάλληλων αλγορίθμων ανά λειτουργία και εκτελούνται αυτόματα οι απαιτούμενοι χειρισμοί με σκοπό να επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του κτιρίου. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένοι έτσι, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Τα οφέλη από τη χρήση συστημάτων BEMS είναι πολλαπλά. Σε ενεργειακό επίπεδο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που συνδυάζεται με την οπτική και τη θερμική άνεση, καθώς με την εφαρμογή του συστήματος αυτού μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας μέχρι και

άλλες πράσινες δράσεις, είναι ικανά να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ‘‘πράσινου’’ κτιρίου. Τα σημαντικότερα συστήματα που μπορούν να παρακολουθηθούν από ένα τέτοιο σύστημα, είναι τα συστήματα κλιματισμού/θέρμανσης, η εγκατάσταση φωτισμού, οι ηλεκτρικές καταναλώσεις, και οι εγκαταστάσεις ασφαλείας. Στον τομέα του κλιματισμού/θέρμανσης, ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να διαχειριστεί τον εξαερισμό των μπάνιων με τη χρήση χρονοκαθυστέρησης έτσι, ώστε να βρίσκεται σε λειτουργία όταν χρησιμοποιείται και για κάποια λεπτά αφού κλείσει το φως. Στους χώρους των δωματίων, αλ-

λά και στο υπόλοιπο ξενοδοχείο, ο εξαερισμός χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του αέρα κριθεί από το σύστημα ανεπαρκής (υψηλά επίπεδα CO2). Επιπλέον, το σύστημα μεριμνά για την ύπαρξη θερμικής άνεσης στο κτίριο, μειώνοντας στο ελάχιστο την απαιτούμενη ενέργεια με χρήση μεθόδων, όπως είναι ο νυχτερινός αερισμός. Οι αυτοματισμοί που αφορούν στη ρύθμιση του φωτισμού είναι πολυάριθμοι και κυριότεροι εξ αυτών είναι η απενεργοποίηση του εξωτερικού φωτισμού την ημέρα, η χρήση αισθητήρων κίνησης σε σημεία με περιορισμένη κίνηση, όπως σε κάποιους εξωτερικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Επιπλέον, μπορεί σε κάποιους χώρους να ρυθμιστεί η ένταση του φωτισμού έτσι, ώστε να γίνει εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού. Τέλος, με τη χρήση συστημάτων BEMS μπορεί να γίνεται αυτόματα η ρύθμιση της κλίσης των σκιάστρων ούτως ώστε να αξιοποιείται ο φυσικός φωτισμός, χωρίς να αυξάνονται τα ψυκτικά φορτία κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, γίνεται και καταγραφή, τόσο των καταναλώσεων του κτιρίου και της τυχόν παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και διάγνωση προβλημάτων στα συστήματα του κτιρίου. Συνοψίζοντας, οι πιθανές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να επιφέρουν υψηλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στον ξενοδοχειακό τομέα, φαίνονται στον παρακάτω Πίνακα. Το όφελος που προκύπτει από τα “πράσινα” ξενοδοχεία είναι πολλαπλό. Από τη μια πλευρά, εξοικονομούν χρήματα στον ιδιοκτήτη μέσω της εφαρμογής των οικολογικών πρακτικών που οδηγούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης. Παράλληλα, προωθούν την περιβαλλοντική συνείδηση στους φιλοξενούμενους και στους εργαζομένους, ενώ τέλος εξοικονομούν φυσικούς πόρους στον πλανήτη ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του. η από ατοδότησ με χρημ

Tεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Χρήση

Ενεργειακή πηγή

Τεχνολογία

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ηλιακή ενέργεια

Φυτεμένο δώμα

Θέρμανση

Ηλιακή ενέργεια

Ηλιοθερμικά συστήματα- Επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες

Ψύξη

Ηλιακή ενέργεια

Ηλιακοί συλλέκτες - Ηλιακός κλιματισμός

Παραγωγή ηλεκτρισμού

Ηλιακή /Αιολική ενέργεια

Φωτοβολταϊκά/Ανεμογεννήτριες

Θέρμανση

Στερεή βιομάζα

Καύση

Θέρμανση/ψύξη

Γεωθερμία

Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Μείωση κατανάλωσης

Εξοικονόμηση ενέργειας

B.E.M.S.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 57


Vioklimatikes_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:19 μμ

Σελίδα 58

Εξοικονόμηση Βιοκλιματικές Κατοικίες

Για ένα καλύτερο… βιοκλιματικό επίπεδο ζωής Η σωστή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση και το δροσισμό σε ένα κτίριο, δύναται να το μετατρέψει σε μία βιοκλιματική κατοικία που θα εξοικονομεί έως και 80% περισσότερη ενέργεια από ένα παλαιό σπίτι.

Ο

βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιαίτερα ευφυές είδος αρχιτεκτονικής που εκμεταλλεύεται απόλυτα το περιβάλλον μέσα στο οποίο κατασκευάζεται ένα κτίριο προσφέροντας σημαντικά ενεργειακά οφέλη από τη σωστή αξιοποίηση των φυσικών φαινομένων. Αφορά στο σχεδιασμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων μιας κατοικίας, με βάση το μικρόκλιμα της εκάστοτε περιοχής και εξασφαλίζει συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικολογικής δόμησης που ασχολείται με τον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων στο επίπεδο των κτιριακών μονάδων. Ως εκ τούτου, οι βασικοί άξονες του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι οι εξής: O η μελέτη του δομημένου περιβάλλοντος και των προβλημάτων στον σχεδιασμό των κτιρίων O η επιλογή των δομικών υλικών, με κριτήρια τις θερμικές και οπτικές τους ιδιότητες, αλλά και την τοξικολογική τους δράση Τα κτίρια στην Ελλάδα είναι υπεύθυνα για το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (θερμική, ηλεκτρική), η οποία, λόγω του υψηλού κόστους της, επιβαρύνει τον χρήστη και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα. Οι εφαρμογές του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι πολυάριθμες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως. Σε πολ-

λά κράτη έχουν θεσπιστεί νόμοι και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό κριτήριο για την ανάπτυξη οικιστικών συνόλων, αλλά μεμονωμένων κτιρίων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα μια βιοκλιματική κατοικία μπορεί να έχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο, ενώ σε σύγκριση με ένα παλαιότερο μη μονωμένο κτίριο, αυτή η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80%. Η εξοικονόμηση αυτή δεν περιορίζεται στο ετήσιο ενεργειακό κόστος, αλλά περιλαμβάνει και τη μείωση του μεγέθους των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, υπάρχουν οφέλη και σε περιβαλλον-

τικό και κοινωνικό επίπεδο, μέσω της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ενός κτιρίου, τα οφέλη είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν την θερμική προστασία του, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι με κατάλληλες τεχνικές που εφαρμόζονται στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, αεροστεγάνωση των ανοιγμάτων, σκίαση). Επιπλέον, βασικό συστατικό για το βιοκλιματικό σχεδιασμό αποτελεί η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τόσο για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων, όσο και για το φυσικό φωτισμό σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Παθητικά- ενεργητικά συστήματα Τ α κύρια τεχνολογικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είναι δύο και συγκεκριμένα, τα παθητικά και τα ενεργειακά συστήματα. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα τρίτο, τα υβριδικά. Παθητικά συστήματα είναι εκείνα που για την εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας δεν κάνουν χρήση υψηλής τεχνολογίας και μηχανικών μέσων. Βασίζονται στη φυσική ροή της θερμικής ενέργειας, εκμεταλλεύονται τις φυσικές ιδιότητες των

58 Πράσινο σπίτι & κτίριο

υλικών του κτιρίου και χρησιμοποιούν για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την αποθήκευση της θερμότητας, τα δομικά στοιχεία του κελύφους (τοίχους, δάπεδα, οροφές, δώμα). Μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται: O Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης O Παθητικά συστήματα και τεχνικές φυσικού δροσισμού O Συστήματα και τεχνικές φυσικού φωτισμού

Τα ενεργητικά συστήματα απαιτούν τη χρήση μηχανικών μέσων – απλών μέχρι υψηλής τεχνολογίας (αντλίες, εναλλάκτες θερμότητας, ανεμιστήρες, κ.λπ.) και προϋποθέτουν σύνθετους μηχανισμούς συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης της θερμότητας που έχει προέλθει από την ηλιακή ακτινοβολία που δεσμεύτηκε. Για να προκύψουν θερμικά και οπτικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πρέπει τα παραπάνω συστήματα να συνδυαστούν κατά τη λειτουργία τους.


Vioklimatikes_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:19 μμ

Σελίδα 59

Κύριες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού Το σημαντικότερο «κομμάτι» στην κατασκευή μίας βιοκλιματικής κατοικίας είναι ο σχεδιασμός της, ο οποίος και εφαρμόζει κάθε φορά συγκεκριμένες τεχνικές, με πιο συνηθισμένες τις εξής:

Προσανατολισμός

Το πιο σωστό από ενεργειακής άποψης σχήμα ενός κτιρίου, είναι εκείνο για το οποίο υπάρχουν μικρές θερμικές απώλειες τον χειμώνα, ενώ τα ηλιακά κέρδη το καλοκαίρι είναι τα μικρότερα δυνατά. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο μικρόκλιμα σε κά-

θε πλευρά του κτιρίου. Συνήθως, η βόρεια πλευρά είναι και η πιο ψυχρή, γιατί δεν δέχεται άμεση ηλιακή ακτινοβολία και γιατί οι χειμερινοί άνεμοι έχουν συνήθως βόρεια κατεύθυνση. Η ανατολική και δυτική πρόσοψη δέχεται ίση ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά η δυτική παραμένει πιο ζεστή εξαιτίας του συνδυασμού ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλών μεσημβρινών θερμοκρασιών του αέρα. Η νότια πλευρά είναι η φωτεινότερη και η πιο ζεστή και δέχεται ηλιακή ακτινοβολία στη διάρκεια όλης της ημέρας Οι χώροι που έχουν μικρότερη απαίτηση σε θερμοκρασια-

κή άνεση πρέπει να τοποθετούνται στη βορινή πλευρά, ώστε να αποτελούν φράγμα για τις θερμικές απώλειες μεσολαβώντας ουσιαστικά μεταξύ των θερμαινόμενων χώρων και του εξωτερικού περιβάλλοντος, ενώ ο βέλτιστος προσανατολισμός για τη διάταξη των ανοιγμάτων σε ένα κτίριο είναι ο νότιος προσανατολισμός. Το σχήμα του κτιρίου για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας στην Ελλάδα είναι επιμηκυμένο κατά τον άξονα Ανατολής - Δύσης. Μικρή απόκλιση κατά 20ο δεν μεταβάλλει ουσιαστικά την απόδοση των νότια προσανατολισμένων ανοιγμάτων.

Παράδειγμα βιοκλιματικής κατοικίας

Σκίαση Ιδιαίτερη σημασία κατά το σχεδιασμό ενός νέου κτιρίου πρέπει να δίνεται και στη σκίαση, ώστε να ελέγχεται η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που μπαίνει από τα ανοίγματα. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο του κτιριακού κελύφους, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση και κυρίως για τη ψύξη του κτιρίου, στη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης, ενώ ρυθμίζει και την ποιότητα του φυσικού φωτισμού μειώνοντας τον κίνδυνο θαμπώματος. Ο τύπος και οι διαστάσεις του συστήματος καθορίζονται από παράγοντες όπως ο προσανατολισμός, η θέση των ανοιγμάτων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη και τους εξής παράγοντες:

την εξασφάλιση της λειτουργίας των ανοιγμάτων (οπτική επικοινωνία, φυσικός αερισμός, φυσικός φωτισμός) O τις δυσμενείς επιδράσεις του συστήματος στο άνοιγμα και στον ηλιοπροστατευόμενο χώρο O τη σταθερότητα, τη διάρκεια ζωής και τη δυνατότητα χειρισμού O το αρχικό κόστος της κατασκευής και τα έξοδα συντήρησης Τα συστήματα ηλιοπροστασίας μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα κινητά και τα σταθερά. Τα σταθερά σκίαστρα στις περισσότερες εφαρμογές είναι κάποια προέκταση της πλάκας, οι κατακόρυφες και οριζόντιες προεξοχές, αλλά και τα οριζόντιο προστέγασμα από σκυρόδεμα ή κάποιο μέO

ταλλο στο ύψος του παράθυρου. Αντίθετα, τα κινητά σκίαστρα αποτελούν κάποιες πρόσθετες ηλιοπροστατευτικές διατάξεις, κατασκευασμένες από ελαφριά υλικά (μέταλλο, αλουμίνιο, πλαστικό, ξύλο), οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, με τους κατάλληλους μηχανισμούς (χειροκίνητους ή με αυτοματισμό) να περιστρέφονται, ακολουθώντας την τροχιά του ήλιου. Επιπλέον, ηλιοπροστασία στο κτίριο μπορούν να παρέχουν και οι εξωτερικοί χώροι πρασίνου, τόσο με τον άμεσο σκιασμό που μπορεί να επιτυγχάνεται από δέντρα, όσο και από χαμηλότερη βλάστηση, η οποία λόγω του πράσινου χρώματος μειώνει σημαντικά την ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν και τις συνθήκες για φυσικό αερισμό.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 59


Vioklimatikes_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:20 μμ

Σελίδα 60

Εξοικονόμηση Βιοκλιματικές Κατοικίες Αερισμός Ένα επαρκές σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, καθώς εισάγει φρέσκο αέρα απομακρύνοντας τους αέριους ρύπους και την υγρασία από τους εσωτερικούς χώρους. Ο επαρκής και σωστά σχεδιασμένος εξαερισμός συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς συνήθως, ο εξαερισμός συνδέεται με τη θέρμανση και τον κλιματισμό των χώρων ενός κτιρίου. Ο φυσικός αερισμός μπορεί να επιτευχθεί με χρήση τεχνικών όπως: O Διαμπερής φυσικός αερισμός. Ο διαμπερής αερισμός επιτυγχάνεται με κατάλληλο σχεδιασμό των ανοιγμάτων στο κέλυφος και στις εσωτερικές τοιχοποιίες. Θυρίδες στο άνω και κάτω τμήμα των διαχωριστικών εσωτερικών τοίχων επιτρέπουν την κίνηση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και την απομάκρυνση της συσσωρευμένης θερμικής

O

O

O

O

ενέργειας. Καμινάδες ή πύργος αερισμού. Η καμινάδα αερισμού λειτουργεί αξιοποιώντας το φαινόμενο του φυσικού ελκυσμού, καθώς ο θερμός αέρας κινείται προς τα επάνω και έτσι δημιουργείται ρεύμα στο εσωτερικό των χώρων μεταφέροντας τη θερμότητα εκτός του κτιρίου. Υβριδικός αερισμός (ανεμιστήρες οροφής). Αυτός ο τύπος αερισμού χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει έντονο ρεύμα αέρα γύρω από το κτίριο. Ηλιακή καμινάδα. Η λειτουργία της βασίζεται στο φαινόμενο Venturi και συμβάλλει αποτελεσματικά στον αερισμό και στην απομάκρυνση της υγρασίας από τους εσωτερικούς χώρους, καθώς μέσω της υψηλής θερμοκρασίας του αέρα που προκύπτει μέσα στην καμινάδα, ενισχύεται σημαντικά το φαινόμενο του φυσικού ελκυσμού και συνεπώς της ανανέωσης του αέρα μέσα στους χώρους. Καθώς επιτυγχάνει διαρκή ανανέωση του εσωτερικού αέρα, η ηλιακή καμινάδα συνιστάται σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη θερινή περίοδο. Αεριζόμενο κέλυφος. Πρόκειται για κατασκευή διπλού κελύφους, είτε στην οροφή είτε στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, μέσα στην οποία κυκλοφορεί ο αέρας του εξωτερικού χώρου.

Φυσικός φωτισμός Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στοχεύει στην επίτευξη οπτικής άνεσης μέσα στα κτίρια και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στους χώρους, συνδυάζοντας φως, θέα, δυνατότητα αερισμού, αξιοποίηση και ρύθμιση της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας. Για την αξιοποίηση του φυσι-

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Στο βιοκλιματικό σχεδιασμό χρησιμοποιούνται κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη μορφή της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, της γεωθερμίας και της βιομάζας. Μπορούν να παρέχουν στο κτίριο ηλεκτρισμό, ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση/ψύξη, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα αποδοτικά για τα ελληνικά κτίρια.

κού φωτισμού προς όφελος του κτιρίου με στόχο την επίτευξη οπτικής άνεσης θα πρέπει, μέσω των κατάλληλων συστημάτων και τεχνικών, να εξασφαλίζεται στους εσωτερικούς λειτουργικούς χώρους επαρκής ποσότητα (στάθμη φωτισμού), αλλά και ομαλή κατανομή, ώστε να αποφεύγονται έντονες διαφοροποιήσεις της στάθμης, οι οποίες προκαλούν φαινόμενο

«θάμβωσης» με γνώμονα την εργασία που επιτελείται μέσα στους χώρους. Τόσο η επάρκεια, όσο και η κατανομή του φωτισμού εξαρτώνται από τα γεωμετρικά στοιχεία του χώρου και των ανοιγμάτων αλλά και από τα φωτομετρικά χαρακτηριστικά των αδιαφανών επιφανειών (χρώμα/υφή) και των υαλοπινάκων (φωτοδιαπερατότητα/ ανακλαστικότητα).

Φυτεμένο δώμα Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν μια από τις παλαιότερες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Μία φυτεμένη οροφή αποτελείται από ένα στρώμα βλάστησης που αναπτύσσεται επάνω σε μία επίπεδη οροφή. Μπορεί να δημιουργήσει ψυκτικό αποτέλεσμα, τόσο στα περίχωρα του κτηρίου όσο και στο εσωτερικό του, προσφέροντας θερμική προστασία το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα, καθώς θε-

ωρείται μέσο θερμικής μόνωσης. Ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποπνικτική, η πράσινη κάλυψη των οροφών επηρεάζει το μικροκλίμα και συνεισφέρει στη μείωση των τοξικών ρύπων της ατμόσφαιρας, ενώ το καλοκαίρι μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη έως και κατά 30%.

θήκες). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τοίχοι μάζας, οι τοίχοι θερμικής αποθήκευσης και οι τοίχοι Trombe. Η κατασκευή ενός βιοκλιματικού κτηρίου είναι ελαφρώς πιο δαπανηρή σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο. Μακροχρόνια, όμως, το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολλαπλάσιο από το αρχικό κόστος κατασκευής ενός τέτοιου κτηρίου. Τα οφέλη από αυτό το είδος σχεδιασμού είναι, τόσο ενεργειακά, όσο οικονομικά και περιβαλλοντι-

κά. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εξασφαλίζοντας θερμική και οπτική άνεση, καλή ποιότητα αέρα και ιδανικό μικρόκλιμα. Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω όμως, πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη και εφαρμογή όλων των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού χωρίς αποκλίσεις, σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του κτηρίου αλλά και του τρόπου χρήσης των εγκατεστημένων συστημάτων.

Μόνωση - Θερμική αδράνεια Σκοπός των δύο αυτών τεχνικών είναι η δέσμευση της θερμότητας στο εσωτερικό του κτηρίου, η μείωση των θερμικών απωλειών κατά τη χειμερινή περίοδο και η μείωση των ηλιακών κερδών κατά τη θερινή περίοδο. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο υπάρχει αυξημένη θερμική αδράνεια (δηλαδή, η «αντίσταση» που προβάλλει το κτήριο στις εξωτερικές μεταβολές της θερμοκρασίας είναι μεγάλη και κατά συνέπεια, επηρεάζεται λιγότερο από τις εξωτερικές συν60 Πράσινο σπίτι & κτίριο


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:50 ðì

Page 1


Geothermia_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:48 πμ

Σελίδα 62

Εξοικονόμηση Γεωθερμία σε κατοικία

Με τη γεωθερμία στο πλευρό σας Πώς η εφαρμογή ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην διαρκώς ανοδική πορεία της τιμής των καυσίμων;

Τ

ο υψηλό κόστος των συμβατικών καυσίμων έχει στρέψει το «βλέμμα» των καταναλωτών σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης και ψύξης της κατοικίας τους, με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας να δίνουν τη δική τους πρόταση για την εξοικονόμηση χρημάτων. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η γεωθερμία, καθώς ένα σχετικό σύστημα κλιματισμού, έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει την ενεργειακή και τη χρηματική εξοικονόμηση με ποιοτική θέρμανση και ψύξη παρέχοντας παράλληλα και ζεστό νερό χρήσης.

Η λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού Το γεωθερμικό σύστημα έχει ως βασικό άξονα της λειτουργίας του, την εκμετάλλευση της ενέργειας του υπεδάφους, η οποία και διατηρείται σταθερή όλο το χρόνο. Έτσι λοιπόν, η θέρμανση του κτηρίου επιτυγχάνεται, μέσω της απορρόφησης της θερμότητας του υπεδάφους και της μεταφοράς της θερμότητας αυτής στο εσωτερικό του κτηρίου, ενώ η ψύξη του κτηρίου επιτυγχάνεται, μέσω της απόρριψης της θερμότητας από το κτήριο προς το υπέδαφος.

Προϋποθέσεις για την αντικατάσταση Εξετάζοντας τις επιλογές που έχουμε σχετικά με την αντικατάσταση ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης σε ένα υφιστάμενο κτήριο, διαπιστώνουμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι τέτοιο είναι εφικτό και εύκολο. Αυτό κυρίως ισχύει, όταν στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ήδη εγκατεστημένη ενδοδαπέδια θέρμανση ή και μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα [fan coil units]. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, απλώς καταργείται και απομακρύνεται η υφιστάμενη συμβατική πηγή ενέργειας και στη θέση της τοποθετείται μια γεωθερμική αντλία θερμότητας αντίστοιχης ισχύος. Η συμβατική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται ήδη στο κτήριο, μπορεί να είναι, είτε ένας λέβητας πε-

62 Πράσινο σπίτι & κτίριο

τρελαίου είτε λέβητας φυσικού αερίου ή και αντλία θερμότητας αέρος – νερού. Σε κάθε περίπτωση, είναι συμφέρον να αντικατασταθεί το συμβατικό σύστημα με ένα σύστημα γεωθερμίας. Η γεωθερμία ως γνωστόν, ορίζεται ως 100% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η συνηθέστερη περίπτωση όμως, σε υφιστάμενη κατοικία είναι ο συνδυασμός ενός συμβατικού λέβητα πετρελαίου με κλασικά σώματα καλοριφέρ. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, για να γίνει η εφαρμογή, θα πρέπει να ελεγχθεί το εσωτερικό δίκτυο για να δια-

ν ω ν επεμβάσεων που απαιτούνται εσωτερικά του κτηρίου, ίσως είναι ασύμφορη οικονομικά μια τέτοια εφαρμογή, εκτός κι αν ο χρήστης

Η θερμοκρασία του υπεδάφους «αγγίζει» του 20°C και «εξηγεί» τη μεγάλη απόδοση των γεωθερμικών συστημάτων πιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να συνεργαστεί με ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού. Αυτό που επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος, είναι ο τρόπος διασύνδεσης των σωμάτων καλοριφέρ. Ο μόνος τρόπος να συνδυαστεί το γεωθερμικό σύστημα με ένα δίκτυο καλοριφέρ χωρίς επεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο, είναι να είναι συνδεδεμένα παράλληλα, δηλαδή να καταλήγουν σε συλλέκτη με ξεχωριστές σωληνώσεις. Τότε εύκολα καταργείται ο λέβητας, ώστε να συνδεθεί η γεωθερμική αντλία θερμότητας με το εσωτερικό δίκτυο. Σε περίπτωση που τα σώματα είναι συνδεδεμένα σε σειρά, που είναι και το πιο σύνηθες, τότε το γεωθερμικό σύστημα δε μπορεί να αποδώσει και χρειάζονται επεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω των αυξημέ-

του κτηρίου είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια ανακαίνιση. Γενικά, σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανόν τα υφιστάμενα σώματα καλοριφέρ, κατά τη σύνδεση τους με τη γεωθερμία, να παρουσιάσουν λίγο μεγαλύτερη αδράνεια δηλαδή να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση της θέρμανσης του κτηρίου μετά την ενεργοποίηση του συστήματος, και αυτό είναι ένα μειονέκτημα που παρουσιάζεται με αυτή την εφαρμογή. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να ελαττωθεί με τη βοηθητική λειτουργία μερικών μονάδων fan coil units. Με την εγκατάσταση των fan coil units θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε στην περίπτωση αυτή και τη μερική ή ολική ψύξη του κτηρίου και να εκμεταλλευτούμε πλήρως της δυνατότητες του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού.


Geothermia_EKsikonomisi:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:48 πμ

Σελίδα 63

Επιλογή συστήματος γεωθερμίας

Ό

ταν διαπιστωθεί ότι, μπορεί να συνδυαστεί το εσωτερικό δίκτυο του κτηρίου με το μηχανοστάσιο της γεωθερμίας, θα επιλεχθεί το είδος του εξωτερικού κυκλώματος που πρόκειται να εφαρμοστεί. Θα εξεταστεί λοιπόν καταρχήν, εάν υπάρχει υπόγειο νερό στη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να προχωρήσουμε στη λύση των υδρογεωτρήσεων. Η λύση αυτή απαιτεί τον ελάχιστο περιβάλλοντα χώρο, αφού χρειάζονται μόνον 2 υδρογεωτρήσεις με διάμετρο της τάξεως των 15-20 cm. Είναι οικονομικά συμφέρουσα λύση, σε περίπτωση που το υπόγειο νερό δε βρίσκεται σε πολύ μεγάλα βάθη, αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, αφού δεν παίζει ρόλο η ποιότητα του νερού αλλά μόνον η ποσότητα του. Στην περίπτωση που στην περιοχή δεν υπάρχει υπόγειο νερό, θα πρέπει να εφαρμοστεί κλειστό κύκλωμα, ήτοι να γίνει τεχνητή ανακυκλοφορία νερού σε σωληνώσεις ενταφιασμένες στο υπέδαφος. Ο τύπος του κλειστού κυκλώματος που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το διαθέσιμο περιβάλλοντα χώρο. Ένα οριζόντιο σύστημα με σπειρωτή διαμόρφωση των σωλήνων απαιτεί εξωτερικό χώρο, δηλ. περίπου τόσα τετραγωνικά, όσα είναι και ο χώρος που θα κλιματιστεί. Δηλαδή για μια κατοικία 100 τετραγωνικών θα χρειαζόμασταν περίπου τόσο χώρο εξωτερικά όσο για ένα οριζόντιο

κύκλωμα, το οποίο τοποθετείται στο 1,21,5 m. Υπάρχει και η λύση του «κωνικού» συστήματος, όπου χρειαζόμαστε περίπου το μισό περιβάλλοντα χώρο από ό,τι σε ένα οριζόντιο σύστημα, και διαμορφώνουμε τις σωληνώσεις σε μορφή κώνου, ώστε να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερο βάθος – περίπου 3,5 m – και να εξοικονομήσουμε χώρο σε πλάτος.

Τέλος, στην περίπτωση ύπαρξης ελάχιστου περιβάλλοντος χώρου, τότε θα πρέπει να γίνει κάθετο σύστημα, δηλαδή να αναπτυχθεί ο γεωσυλλέκτης σε βάθος. Θα πρέπει να γίνουν οπές βάθους 80-100 μέτρων. Ο αριθμός των απαραίτητων οπών καθορίζεται σύμφωνα με τα υπολογιζόμενα φορτία θέρμανσης – ψύξης του κτηρίου, και τοποθετούνται περιμετρικά του κτηρίου.

Η εξοικονόμηση στη θέρμανση «αγγίζει» το 55% και στην ψύξη το 45%

Απόδοση και απόσβεση του συστήματος

Η

ενεργειακή διεργασία που εκτελεί ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού πραγματοποιείται με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που όμως είναι πολύ μικρή, συγκριτικά με το παραγόμενο φορτίο και αυτό, διότι η θερμοκρασία που επικρατεί στο υπέδαφος είναι πολύ κοντά στη θερμοκρασία των 20 βαθμών C που θέλουμε να επιτύχουμε στο εσωτερικό του κτηρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού εμφανίζουν πολύ

υψηλό βαθμό απόδοσης. Αντίθετα, ένας λέβητας πετρελαίου για παράδειγμα, εμφανίζει πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης και αυτό, διότι καλύπτει πολύ μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας, αφού το νερό ύδρευσης είναι κοντά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το ζητούμενο λοιπόν που επιτυγχάνεται κατά τη λειτουργία του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού έναντι σε ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης – ψύξης είναι η εξοιΈνα ενδεικτικό ενδοδαπέδιο σύστημα για θέρμανση και ψύξη

κονόμηση ενέργειας και χρημάτων που εξασφαλίζονται κατά τη λειτουργία του. Το ποσοστό αυτό της εξοικονόμησης είναι πολύ υψηλό, αγγίζει το 55% κατά τη λειτουργία θέρμανσης και το 45% κατά τη λειτουργία ψύξης του. Είναι φανερό λοιπόν πως, το κόστος επένδυσης που θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, πρόκειται να αποσβεστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της υψηλής εξοικονόμησης που παρουσιάζει στη λειτουργία του. Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, η εναλλακτική αυτή λύση αξίζει να διερευνηθεί καθώς προσφέρει οικονομική θέρμανση και ψύξη, έχοντας τη δυνατότητα να εφαρμοστεί και σε ήδη κτισμένα σπίτια.

www.aidengineering.gr Τηλ: 2108003784

Πράσινο σπίτι & κτίριο 63


anemogenitries:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:17 πμ

Σελίδα 64

Αιολική Ενέργεια Ανεμογεννήτριες από 1 kW ως 50 kW

Λύσεις... από τις ανεμογεννήτριες Οι ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους, μπορούν να εκμεταλλευθούν την ενέργεια του ανέμου ακόμη και για οικιακές εγκαταστάσεις, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια με σημαντικά οφέλη.

H

εκμετάλλευση του ανέμου μέσω αιολικών πάρκων είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη εναλλακτική μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο άνεμος όμως, μπορεί να προσφέρει τις… υπηρεσίες του και σε οικιακό επίπεδο, με τις μικρές ανεμογεννήτριες να έχουν την ικανότητα να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για τις ανάγκες του σπιτιού. Οι εν λόγω ανεμογεννήτριες έχουν διάμετρο μικρότερη του ενός μέτρου, με ισχύ κάτω του 1 kW και μπορούν να φθάσουν σε ισχύ έως και τα 50 kW με διάμετρο 20 μέτρων. Ουσιαστικά, πρόκειται για συστήματα μικρού μεγέθους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε οικιακό επίπεδο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε

αντίθεση με τις μεγάλες ανεμογεννήτριες που κατά κανόνα εφαρμόζονται σε αιολικά πάρκα. Όπως και τα «μικρά» φωτοβολταϊκά συστήματα, η κατηγορία των ανεμογεννητριών έως 50 kW, βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές, είτε πρόκειται για αυτόνομα συστήματα είτε πρόκειται για διασυνδεδεμένα. Όσον αφορά τα διασυνδεδεμένα, που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, υπάρχει εγγυημένη επιδότηση για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται, αποτελώντας μια σίγουρη

Ο τρόπος λειτουργίας μια ανεμογεννήτριας Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα περιστρεφόμενο άξονα. Ο άξονας περνάει μέσα σε ένα κιβώτιο μετάδοσης της κίνησης όπου αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής. Το κιβώτιο συνδέεται με έναν άξονα μεγάλης ταχύτητας περιστροφής, ο οποίος κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν η ένταση του ανέμου αυξηθεί επικίνδυνα, υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μειωθεί η περιστροφή και να μην προκληθεί βλάβη στο σύστημα.Επίσης, όταν πρόκειται για διασυνδεδεμένο σύστημα, το ρεύμα που παράγεται από την ανεμογεννήτρια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ μέσω ενός ειδικού μετατροπέα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα επίπεδα θορύβου μιας ανεμογεννήτριας είναι ιδιαίτερα χαμηλά και προέρχονται από την κίνηση των μηχανικών μερών της, αλλά και της φτερωτής. Έτσι, ακόμη και μια ανεμογεννήτρια ισχύος 50 kW μπορεί να μη γίνει αντιληπτή από μια απόσταση 150 μέτρων. 64 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Περίπου 275 τόνους CO2 εξοικονομεί μία ανεμογεννήτρια 50 kW

επένδυση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 200 κατασκευαστές μικρών ανεμογεννητριών σε όλο τον κόσμο. Το 75% της παραγωγής των μικρών ανεμογεννητριών προορίζεται για αυτόνομα υβριδικά συστήματα, σε συνδυασμό με έξυπνα μίνι δίκτυα. Σήμερα, λόγω της θέσπισης συστημάτων εγγυημένων τιμών αγοράς, δημιουργείται μια αυξητική τάση εγκατάστασης διασυνδεδεμένων συστημάτων στην κατηγορία των μικρών και πολύ μικρών ανεμογεννητριών.

Τα χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών Όπως είναι φυσικό, το μέγεθος και η ποσότητα ενέργειας που παράγει μια ανεμογεννήτρια, εξαρτώνται από την ισχύ της και ως εξής, σε γενικές γραμμές: • Ανεμογεννήτρια ισχύος 10kW: μέση διάμετρος πτερωτής περίπου 8 μέτρα, ύψος πύργου περίπου 10 μέτρα, μέση ετήσια παραγωγή 30.000 kWh για μέση ταχύτητα ανέμου 7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. • Ανεμογεννήτρια ισχύος 50kW: μέση διάμετρος πτερωτής περίπου 15 μέτρα, ύψος πύργου περίπου 20 μέτρα, μέση ετήσια παραγωγή 150.000 kWh για μέση ταχύτητα ανέμου 7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, οι πιο συνηθισμένες παράμετροι για την κατηγοριοποίηση των μικρών ανεμογεννητριών είναι η επιφάνεια σάρωσης, η διάμετρος του στροφείου (φτερωτή) και η ονομαστική ισχύς.


anemogenitries:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:18 πμ

Σελίδα 65

Τα έσοδα από την αιολική ενέργεια Όσον αφορά στα διασυνδεδεμένα δίκτυα που χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες, η τιμολόγηση διαμορφώνεται ως εξής με βάση τα τελευταία δεδομένα: • για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με εγκαταστάσεις ισχύος μικρότερης ή ίσης των 50kW, η τιμή ισούται με 0,25 ευρώ/kWh (τιμή ίδια για Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και Σύστημα και για μη Διασυνδεδεμένα Νησιά), • για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος μεγαλύτερης των 50kW, η τιμή ισούται με 0,08755 ευρώ/kWh (Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και Σύστημα) και 0,09945 ευρώ/kWh (μη Διασυν-

δεδεμένα Νησιά). Σχετικά με τις αλλαγές των παραπάνω τιμών, προβλέπεται ως δείκτης η μεσοσταθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων λιανικής της ΔΕΗ. Ο δείκτης αυτός εφαρμόζεται για όσο χρόνο τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Όταν αυτό παύσει και η ΔΕΗ θα καθορίζει τα τιμολόγιά της ελεύθερα, για την αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης της ενέργειας από μικρές α/γ (όπως και για τις λοιπές Α.Π.Ε. πλην φωτοβολταϊκών), θα εφαρμόζεται το 80% του πληθωρισμού. Τέλος, αναφέρουμε ότι, ο τρόπος συναλλαγής με τη ΔΕΗ στην περίπτωση ανεμογεννήτριας δε διαφέρει με εκείνον που αφορά στα φωτοβολταϊκά.

Στα 0,25 ευρώ/kWh βρίσκεται η τιμή για εγκαταστάσεις έως 50 kW.

Η διαδικασία μέχρι την εγκατάσταση Η αδειοδότηση της εγκατάστασης είναι αρκετά σύντομη και αυτό διότι οι μικρές ανεμογεννήτριες εξαιρούνται από την απαίτηση για λήψη άδειας παραγωγής, λειτουργίας και εγκατάστασης, μια διαδικασία χρονοβόρα και σύνθετη που είναι υποχρεωτική για μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ο επενδυτής, έχοντας εξασφαλίσει την κυριότητα του χώρου ή του δικαιώματος χρήσης αυτού στον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση, καλείται να προβεί σε δυο μόλις κινήσεις: στην κατάθεση αιτήματος σύνδεσης της ανεμογεννήτριας στη ΔΕΗ (αν πρόκειται για διασυνδεδεμένο σύστημα) και την κατάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις τοπικές υπηρεσίες (οι διαδικασίες αυτές αναλαμβάνονται από την εταιρεία που έχουμε απευθυνθεί). Έχοντας ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδικασίες, ο επενδυτής μπορεί να κάνει αίτηση για τις απαραίτητες άδειες οικοδομής από την αρμόδια πολεοδομική αρχή.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, ο επενδυτής καλείται να υπογράψει τη σύμβαση πώλησης ρεύματος με τον διαχειριστή του δικτύου (αν πρόκειται για διασυνδεδεμένο έργο). Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, οι α/γ ισχύος έως 100kW (και γενικά αιολικές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος έως 100kW) απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής και αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι, δεν απαιτείται η πλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης για τη χορήγηση άδειας παραγωγής (π.χ. δεν απαιτείται η προσκόμιση ανεμομετρήσεων από διαπιστευμένο φορέα). Σημειώνεται ότι, στις παραπάνω περιπτώσεις δεν εκδίδεται καμία διοικητική πράξη, όπως για παράδειγμα Απόφαση Εξαίρεσης από τη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Επίσης, οι μικρές α/γ απαλλάσσονται από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης (έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλ-

λοντικών Όρων ή λήψης Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων) όταν εγκαθίστανται σε γήπεδα, εφόσον η συνολική τους ισχύς δεν υπερβαίνει τα 20kW. Ωστόσο, σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης υπόκεινται οι μικρές α/γ με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίση με το ως άνω όριο των 20 kW εφόσον εγκαθίστανται: • σε γήπεδα που βρίσκονται σε οριοθετημένες περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή • σε παράκτιες ζώνες που απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού (εκτός βραχονησίδων), • σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από γήπεδο εγκατάστασης όπου χωροθετείται άλλος αιολικός σταθμός για τον οποίο έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση Ε.Π.Ο. ή προσφορά σύνδεσης και εφόσον η ισχύς του συνόλου των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών υπερβαίνει (αθροιστικά) το όριο των 20kW.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς

Η ΕΜΥ και το Κέντρο Α.Π.Ε. ενημερώνουν για την «δυναμική» του ανέμου σε κάθε περιοχή.

Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας, είναι η ύπαρξη επαρκούς αιολικού δυναμικού. Με απλά λόγια, θα πρέπει στην περιοχή που θα την τοποθετήσουμε να υπάρχει αέρας αρκετής έντασης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούμε να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και η Ε.Μ.Υ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία). Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, μια περιοχή είναι κατάλληλη για τοποθέτηση ανεμογεννήτριας, όταν η μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου υπερβαίνει τα 4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (οι εταιρείες τοποθέτησης ανεμογεννητριών αναλαμβάνουν να μελετήσουν το αιολικό δυναμικό της κάθε περιοχής). Από εκεί και πέρα, αν ενδιαφερόμαστε να εγκαταστήσουμε ένα διασυνδεδεμένο αιολικό σύστημα, θα πρέπει το δίκτυο της ΔΕΗ να είναι σε κοντινή απόσταση, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν στον υπόλοιπο χώρο ψηλά κτίρια ή δέντρα.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 65


SunnyTripower:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

12:00 μμ

Σελίδα 66

Προϊόντα για εγκαταστάσεις: Στρατηγική σχεδίασης του Sunny Design

Σχεδιάζοντας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις για βέλτιστη απόδοση H στιγμιαία τάση MPP και ο ρόλος της στη σχεδίαση ενός ιδανικού φωτοβολταϊκού έργου.

Μ

ία αποτελεσματική σχεδίαση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης συνήθως δεν απέχει από τα λειτουργικά όρια του εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα, από την ελάχιστη τάση εισόδου του μετατροπέα. Στο τρέχον άρθρο σας περιγράφουμε τι ακριβώς συμβαίνει, όταν η στιγμιαία τάση MPP (Maximum Power Point) της φωτοβολταϊκής γεννήτριας είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το εύρος MPP του μετατροπέα και πώς μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή απόδοση του συστήματος. Αυτή η πληροφορία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την τεκμηριωμένη εφαρμογή της παραμέτρου «οικονομική βιωσιμότητα», υποστηρίζοντας τους χρήστες του Sunny Design Web να σχεδιάζουν το ιδανικό φωτοβολταϊκό έργο. Η απόδοση του μετατροπέα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Επιπρόσθετα, παρότι ο βαθμός συμβατότητας του εύρους λειτουργίας του μετατροπέα με τον αντίστοιχο της φωτοβολταϊκής γεννήτριας είναι σημαντικός, πολύ συχνά υπερεκτιμάται. Ένας μετατροπέας που δε μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια το στιγμιαίο σημείο MPP της φωτοβολταϊκής γεννήτριας σε όλα τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά συνεχίζει να εργάζεται με ένα εξαιρετικά υψηλό βαθμό απόδοσης, είναι σε θέση να παράγει περισσότερη ενέργεια από μια παρόμοια συσκευή, η οποία λειτουργεί συνεχώς στο σημείο μέγιστης ισχύος της φωτοβολταϊκής γεννήτριας, αλλά με μικρότερο βαθμό απόδοσης. Αρχικά, θα πρέπει να καθοριστούν οι απώλειες στην απόδοση, εάν η λειτουργία εκτελείται εκτός εύρους MPP. Η χαμηλότερη τάση λειτουργίας της φωτοβολταϊκής γεννήτριας προκύπτει στην υψηλότερη θερμοκρασία των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Σε αρκετές τοπολογίες μετατροπέων, η ελάχιστη τάση εισόδου συνδέεται με τη στιγμιαία τάση του δικτύου. Εάν η τάση εισόδου μετατροπέα είναι πολύ χαμηλή και δεν μπορεί να καλύψει την τάση του δικτύου (όπως στην περίπτωση μετατροπέα χωρίς step-up converter), τότε επηρεάζεται αρνητικά το ημιτονοειδές ρεύμα εξόδου του μετατροπέα. Ένας ασφαλής 66 Πράσινο σπίτι & κτίριο

σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι, η τροφοδοσία είναι δυνατή, ακόμα και στη χαμηλότερη επιτρεπόμενη τάση εισόδου μετατροπέα με αντίστοιχη μέγιστη επιτρεπτή τάση δικτύου (για παράδειγμα, 230 V + 15%). Αν η τάση MPP της φωτοβολταϊκής γεννήτριας είναι μικρότερη από την ελάχιστη τάση εισόδου του μετατροπέα, η εγκατάσταση θα σταματήσει να λειτουργεί εντός σημείου MPP και θα λειτουργεί στη χαμηλότερη δυνατή τάση εισόδου του μετατροπέα (βλέπε σχήμα 1).

Όπως περιγράφεται παραπάνω, υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την κατάσταση αυτή: O Η τάση MPP μειώθηκε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας των φωτοβολταϊκών πλαισίων. O Η τάση του δικτύου είναι υψηλότερη από εκείνη που είχε καθοριστεί κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, με αποτέλεσμα και η ελάχιστη τάση εισόδου μετατροπέα που συνδέεται με αυτή (VDCmin), να αυξηθεί επίσης.

ΣΧΗΜΑ 1

ΣΧΗΜΑ 2

Η φωτοβολταϊκή γεννήτρια λειτουργεί με τη χαμηλότερη δυνατή τάση εισόδου του μετατροπέα, ενώ η τάση MPP της φωτοβολταϊκής γεννήτριας είναι μικρότερη.

Όσο το σημείο λειτουργίας παραμένει κοντά στην τάση ΜΡΡ, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της φωτοβολταϊκής γεννήτριας θα αξιοποιείται (Φ/Β πλαίσιο: μονοκρυσταλλικό Si, SolarWorld SW 175)


SunnyTripower:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

Αυτές οι συνθήκες λειτουργίας δεν αποτελούν πρόβλημα για το μετατροπέα και οδηγούν σε μικρές μόνο απώλειες απόδοσης. Το Σχήμα 2 δείχνει ένα παράδειγμα των απωλειών αυτών, συγκεκριμένα τη στιγμιαία ισχύ MPP σε συνάρτηση με την απόσταση της τάσης λειτουργίας από την ιδανική τάση

MPP της φωτοβολταϊκής γεννήτριας. Θεωρητικά, ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο λειτουργεί αρκετά καλά υπό αυτές τις συνθήκες: Εάν η τάση MPP, είναι μικρότερη κατά 1% κάτω από την ελάχιστη τάση εισόδου του μετατρο-

12:01 μμ

Σελίδα 67

πέα (για παράδειγμα, 564 V, σε σύγκριση με 570 V), το 99,9% της ισχύος MPP μπορεί ακόμα να αξιοποιηθεί. Ακόμα και με μια μεγάλη διαφορά τάσης της τάξεως του 5% (για παράδειγμα, 543 V, σε σύγκριση με 570 V), οι απώλειες ισχύος της φωτοβολταϊκής γεννήτριας οριακά ξεπερνούν το 2%, σε σύγκριση με την ιδανική λειτουργία στο

σημείο μέγιστης ισχύος. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη, εάν η τάση ανοικτού κυκλώματος της φωτοβολταϊκής γεννήτριας δεν φτάνει την τάση έναρξης Vpv-start του μετατροπέα. Στην περίπτωση που προκύψει διακοπή της τροφοδοσίας, η φωτοβολταϊκή γεννήτρια ενδεχομένως να μη μπορεί να τροφοδοτήσει εκ νέου το δίκτυο.

Έτσι, κατά το σχεδιασμό, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι, η τάση ανοικτού κυκλώματος της φωτοβολταϊκής γεννήτριας είναι πάντα υψηλότερη από την τάση εκκίνησης του μετατροπέα. Όλα τα παραπάνω μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν, ώστε να διευκρινιστεί σε ποιες περιπτώσεις η υψηλότερη απόδοση του μετατροπέα αντισταθμίζει τις απώλειες φωτοβολταϊκής γεννήτριας, λόγω απόκλισης από το σημείο MPP. Ακολουθεί παράδειγμα με δύο μετατροπείς με την ίδια ισχύ, αλλά με διαφορετικές τοπολογίες: O STP 15000TL με μια ευρωπαϊκή σταθμισμένη απόδοση 97,6% και ελάχιστη τάση MPP από 360 V. O STP 15000TLEE με μια ευρωπαϊκή σταθμισμένη απόδοση 98,3% και ελάχιστη τάση MPP από 570 V. Οι απόλυτες τιμές Performance Ratio εξαρτώνται επίσης από τη θέση και τον τύπο στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ωστόσο, εμφανίζεται με σαφήνεια και στα δύο γραφήματα η διαφορά μεταξύ των δύο μετατροπέων ως προς την απόδοσή τους. Ο βαθμός απόδοσης PR του Sunny Tripower 15000TL, έχει ακριβώς τον ίδιο βαθμό εξάρτησης ως προς την τάση με τον Sunny Tripower 15000TLEE, όταν λειτουργούμε σε υψηλές τάσεις στοιχειοσειράς. Κάτω από την ελάχιστη τάση εισόδου του Sunny Tripower 15000TLEE (570 V), η επίδραση της τάσης στην απόδοση του συστήματος ξεχωρίζει, και το PR μειώνεται γραμμικά για μικρές πτώσεις της τάσης στοιχειοσειράς, αλλά ακόμα περισσότερο για μεγάλες πτώσεις τάσεις στοιχειοσειράς (<500 Vλειτουργίας). Σε αυτό το εύρος του σχεδιασμού (<500 Vλειτουργίας) μια γενική σύσταση για την επιλογή του μετατροπέα Sunny Tripower 15000 TLEE δεν προτείνεται.

Στρατηγική σχεδίασης του Sunny Design Το λογισμικό σχεδιασμού Sunny Design Web υπολογίζει επίσης την απώλεια της απόδοσης, λόγω περιορισμένου εύρους τάσης εισόδου, όπως την ηλιακή ακτινοβολία και τα δεδομένα του κλίματος στην περιοχή. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι, η ελάχιστη φωτοβολταϊκή τάση που αναφέρεται στο Sunny Design, αφορά στην τάση λειτουργίας της φωτοβολταϊκής γεννήτριας και όχι στην Voc (τάση ανοικτού κυκλώματος). Συμπερασματικά, σε διαστασιολογήσεις με τον STP 15000 TLEE και 20000TLEE, το γεγονός ότι, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας π.χ. 70 ° C, η τάση λειτουργίας παρουσιάζει μικρή απόκλιση από την ιδανική τάση MPP, επιφέρει πολύ μικρές απώλειες που, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντισταθμίζονται από τον πολύ μεγάλο βαθμό απόδοσης του μετατροπέα. Σύγκριση του ποσοστού απόδοσης των δύο μετατροπέων (προσομοίωση σε χρονοδιάγραμμα ενός λεπτού από μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο Μόναχο, τοποθέτηση σε στέγη 30° κλίση, νότιο προσανατολισμό, με μονοκρυσταλλικά πλαίσια Si).

www.SMA-Hellas.com Τηλ: 210 9856 660

Πράσινο σπίτι & κτίριο 67


solsonica&technometaliki:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:01 πμ

Σελίδα 68

Προϊόντα Για εγκαταστάσεις

Ο tracker της Τεχνομεταλλικής ακολουθεί τον ήλιο Η εταιρεία σχεδίασε και διαθέτει στην αγορά τους μονοαξονικούς ιχνηλάτες Αxis Horizontal Tracker και Axis GTR150, καθώς και τον δυαξονικό AXIS GTR.

H

Τεχνομεταλλική ΕΠΕ δραστηριοποιείται στο χώρο τον μεταλλικών κατασκευών και έργων οδοποιίας από το 1971, ενώ με αφορμή την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εταιρεία έχει επενδύσει και εισχωρήσει δυναμικά και στην κατασκευή κινητών βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις και έχοντας κατασκευάσει και εγκαταστήσει πάνω από διακόσιους ιχνηλάτες σε όλη την Ελλάδα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των tracker της Τεχνομεταλλικής: 1-Αxis Horizontal Tracker (Μονοαξονικός ιχνηλάτης 10-100kw) • Εύκολος τρόπος εγκατάστασης, αντίστοιχος των σταθερών βάσεων • Εύρος κίνησης +/- 55 μοίρες • Χαμηλό ύψος κατασκευής • Γαλβανισμένη εν θερμώ κατασκευή

Ο οριζόντιος tracker Axis

1-Axis GTR150 (Μονοαξονικός ιχνηλάτης 20Kw) • Στιβαρό πλαίσιο, όμορφο design • Πιστοποιημένη γαλβανισμένη εν θερμώ

Δυνατότητα περιστροφής έως 270 μοίρες από τον Horizontal Tracker

κατασκευή • Μεγάλη ελευθερία κίνησης έως 0-260 μοίρες • Εξοπλισμένο με PLC για τον έλεγχο ιχνηλασίας • Ποιότητα και αξιοπιστία υιοθετώντας τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρονικών (Mitsubishi, LG, WEG ) • Ο μεγαλύτερος συντελεστής βάρους μονοαξονικού tracker (3800kg για 20Kw). 2-AXIS GTR (Δυαξονικός ιχνηλάτης 12-13,5Kw) • Πρωτοποριακή σχεδίαση • Πιστοποιημένη γαλβανισμένη εν θερμώ κατασκευή • Απόλυτη ευλυγισία κατασκευής, δυνατότητα περιστροφής έως 270 μοίρες στον κάθετο

άξονα και έως 65 μοίρες στον οριζόντιο • Επικλινές πλαίσιο για την αποφυγή σκιάσεων • Μεγάλη ακτίνα βάσης για απίστευτη σταθερότητα πλαισίου • Εξοπλισμένο με PLC για τον έλεγχο ιχνηλασίας • Εύκολη συντήρηση και εγκατάσταση λόγω ύψους Δυαξονικός ιχνηλάτης 12-13,5Kw

Εταιρικό προφίλ Η εταιρεία Τεχνομεταλλική EΠE ιδρύθηκε το 1992 από τον Ευστάθιο Γ. Βαμβακά ως συνέχεια της εταιρείας «Μεταλλοτεχνική Λιβαδειάς Ευστάθιος Γ. Βαμβακάς ΣΙΑ Ο.Ε», η οποία και είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της το 1971. Ο κύριος τομέας της δραστηριοποίησής της αφορά στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών οδοποιίας, ενώ οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε μια ιδιόκτητη περιοχή συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ. στο 4ο χλμ ΠΕΟ Λιβαδειάς-Λαμίας, στην περιοχή Κουρούπι. Η επιχείρη-

68 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ση έχει μια μακροχρόνια επιτυχημένη παρουσία στην εγχώρια αγορά των δημόσιων τεχνικών έργων, όπου και προμηθεύει μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με τα προϊόντα της. Η Τεχνομεταλλική φροντίζει διαρκώς να τηρεί τη δέσμευσή της για συνεχή εύρεση ποιοτικότερων και πιο γρήγορων τρόπων παραγωγής, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της, σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση των

ήδη υπαρχόντων μηχανημάτων αλλά και στην κατασκευή καινούργιων.

www.texnometaliki.com Τηλ: 2261089090


sma&solarmax:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:06 μμ

Σελίδα 69

Προϊόντα Για εγκαταστάσεις

Μετατροπείς για οικιακές αλλά και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις SolarMax Ο Ελβετός κατασκευαστής Sputnik Engineering, με την επιτυχημένη σειρά μετατροπέων SolarMax MT και συσκευές με εύρος απόδοσης ισχύος από 8-15 kW, καλύπτει τις ανάγκες, τόσο για οικιακές, όσο και για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Ο

ι μετατροπείς της σειράς MT, λόγω της μεγάλης τους απόδοσης φωτοβολταϊκής μετατροπής και ευελιξίας, συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά προϊόντα της SolarMax. Με τους εν λόγω μετατροπείς, η εταιρεία συνεχίζει την ιστορία των επιτυχιών της, ενώ στη σειρά των ΜΤ συμπεριλαμβάνονται και έξι μικροί μετατροπείς για ξεχωριστές χρήσεις: Πρόκειται για τις συσκευές 8 ΜΤ2, 10MT2, 13MT2 και 15MT2 με δύο MPP-Tracker, καθώς και τα μοντέλα 13MT και 15MT, τα οποία φέρουν τις ονομασίες 13MT3 και 15MT3 (τρία MPP-Tracker). Κάθε συσκευή της σειράς SolarMax MT διαθέτει εγγύηση που μπορεί να φθάσει και τα 25 χρόνια

Όπως όλα τα προϊόντα της SolarMax, έτσι και τα μοντέλα MT αποτελούν αξιόπιστους ποιοτικούς Ελβετικούς μετατροπείς. Επιτυγχάνοντας αποδόσεις φωτοβολταϊκής μετατροπής έως 98 % μεγιστοποιούν τις αποδόσεις κάθε εγκατάστασης. Οι τριφασικές συσκευές διαθέτουν έως δύο συνδέσεις αγωγού ανά Tracker. Με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα αποφυγής της ασφάλειας αγωγών. Με το υψηλότερο ρεύμα εισόδου των 18 A ανά Tracker, οι μετατροπείς MT2 πλεονεκτούν ιδιαίτερα σε μονάδες υψηλής απόδοσης. Ο ελαφρύς και συμπαγής τρόπος κατασκευής καθώς και οι συνδέσεις με την πολύ καλή πρόσβαση, δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορη και απλή εγκατάσταση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όλοι οι μετατροπείς MT πληρούν τις νόμιμες

απαιτήσεις και πρότυπα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Οι μετατροπείς της σειράς MT εγκαθίστανται με ιδιαίτερα απλό τρόπο

Εταιρικό προφίλ Η ελβετική επιχείρηση Sputnik Engineering AG συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες, σε παγκόσμια κλίμακα, δυνάμεις παραγωγής δικτυακής σύζευξης ηλιακών μετατροπέων. Με την επωνυμία της SolarMax, η επιχείρηση σχεδιάζει, παράγει και διακινεί εδώ και 20 χρόνια, μετατροπείς για κάθε πεδίο εφαρμογής – από φωτοβολταϊκά συστήματα σε μονοκατοικίες με απόδοση μερικών kilowatt, μέχρι σταθμούς

παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος πολλών megawatt. Η SolarMax δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο και απασχολεί αυτή τη στιγμή περί τους 360 συνεργάτες. Η κεντρική έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Biel της Ελβετίας. Η διακίνηση γίνεται μέσω των υποκαταστημάτων στη Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κίνα, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Αυστραλία.

Τηλ.: 210 7279160 www.solarmax.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 69


solsonica&technometaliki:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

1:11 μμ

Σελίδα 70

Προϊόντα Για εγκαταστάσεις

Φωτοβολταϊκά πλαίσια από την Solsonica Με εμπειρία 40 χρόνων στο χώρο του πυριτίου, η Solsonica παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένες λύσεις για εγκαταστάτες και επενδυτές.

Η

Solsonica είναι σήμερα η κορυφαία ιταλική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με κύρια σειρά προϊόντων της, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου Silver Plus Poly 240-260Wp και μονοκρυσταλλικού πυριτίου Silver Plus Mono 255-265Wp, τα οποία και διαθέτουν πιστοποίηση ευρωπαϊκής παραγωγής (Made in Italy).

Πιστοποίηση ευρωπαϊκής παραγωγής διαθέτουν τα προϊόντα της Solsonica

Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναπτύξει και μία σειρά φωτοβολταϊκών πλαισίων κατάλληλα για ενσωμάτωση σε κτιριακές κατασκευές, όπως τα building integrated, sealed frame και frameless (χωρίς πλαίσιο).

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των φ/β πλαισίων Silver Plus:

Διαρκής στόχος η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής

• 40 χρόνια εμπειρία στην αγορά των ημιαγωγών (η Solsonica ανήκει 100% στο EΕΜS Group, πρώην Texas Instruments Italy) • Ευρωπαϊκή παραγωγή (πιστοποιημένη από την TÜV) • Πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής κυττάρων (Centrotherm) και πλαισίων (Reis) • 12 χρόνια εγγύηση υλικών και κατασκευής και γραμμική εγγύηση απόδοσης 25 ετών με 2,5% μείωση τον πρώτο χρόνο και 0,70% μείωση για τα επόμενα 24 χρόνια για τη σειρά Silver Plus Poly. • Χαμηλές απώλειες ενέργειας λόγω υψηλών θερμοκρασιών λόγω χαμηλού NOCT:

43,2°C και θερμοκρασιακού συντελεστή : 0,454 %/°C • Τεχνολογία κυττάρων με 3 bus bar και γυαλί 4mm με ανακλαστική επίστρωση για καλύτερη ενεργειακή απόδοση 23% • Πιστοποίηση για αντοχή σε αλατονέφωση Salt Mist Corrosion και στην αμμωνία Ammonia Resistance • Παλετοποίηση ανά 20 πλαίσια ταξινομημένα ανά πραγματική ισχύ • Διαθεσιμότητα για επίσκεψη στο εργοστάσιο και στις γραμμές παραγωγής • Διαθεσιμότητα μετατροπέων Power One Φ/Β πλαίσιο μονοκρυσταλλικού πυριτίου Silver Plus poly 235-260Wp

Εταιρικό προφίλ Η Solsonica αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Ομίλου EEMS, μια ηγετική δύναμη στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών που άρχισε τη λειτουργία της το 1969 στο Ριέτι, με το πρώτο ιταλικό εργοστάσιο παραγωγής της Texas Instruments. Η διοίκηση μάλιστα, απέκτησε το 1994 την εγκατάσταση από την Texas Instruments και δημιούργησε την EEMS Italia, η οποία μέσα σε μια δεκαετία έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο στον κλάδο των

70 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μικροτσίπ. Το 2007 δε, προχώρησε στην ίδρυση της Solsonica για να συγκεντρώσει όλη αυτή την εμπειρία δίνοντας έμφαση στην άριστη κατασκευή με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, τη συνεχή δέσμευση στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, καθώς και την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα προϊόντα της είναι βασισμένα στις βέλτιστες τεχνολογίες και έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις και μέγιστη αξιοπιστία.

www.solsonica.com Γκούτσης Νίκος: 6951854874 Kλωνάρης Φώτης: 6977164163


RENEVOL SYNENTEYXH:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

11:38 ðì

Page 1


Nea_Ve_tx21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:56 μμ

Σελίδα 72

Η συγκεκριμένη, ειδική ενότητα του περιοδικού «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ» είναι αφιερωμένη στην αγορά green προϊόντων και υπηρεσιών της Βορείου Ελλάδος. Έτσι, μέσα από τις συγκεκριμένες σελίδες, μπορείτε να ενημερώνεστε κάθε μήνα για όλα τα «πράσινα» νέα που αφορούν στη Β. Ελλάδα και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Τέλος, στα όσα ακολουθούν, οι επαγγελματίες της αγοράς προτείνουν «λύσεις» που καλύπτουν, τόσο τους «οικιακούς» καταναλωτές, όσο και τους υποψήφιους επενδυτές στην «πράσινη» ενέργεια.

Νέα Βορείου Ελλάδος

Info Pages Οδηγός Αγοράς Βορείου Ελλάδος σελ. 83

Η ENGAIA Α.Ε. στην 6η Διεθνή Έκθεση ECOTEC

Ό

πως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η εταιρεία Engaia θα συμμετάσχει στην 6η Διεθνή Έκθεση ECOTEC, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 με 21 Απριλίου του 2013, στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo». Η εταιρεία με μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατασκευή

72 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων ποικίλης ισχύος, συνεχίζει να πρωτοπορεί, με τη δυναμική είσοδό της στον κλάδο της Βιομάζας και των Μικρών Αιολικών αλλά και λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το εξειδικευμένο προσωπικό

της θα είναι στη διάθεση του κάθε παρευρισκομένου στην Αίθουσα 3, στο Περίπτερο Ε3, προτείνοντάς του επενδυτικές λύσεις σε ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να λάβει μία μοναδική προσφορά για την αδειοδότηση μονάδων αεριοποίησης βιομάζας.


Nea_Ve_tx21:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:58 πμ

Σελίδα 73

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο Advartia-Tigo Energy στη Θεσσαλονίκη

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «The MET» το ενημερωτικό σεμινάριο της ADVARTIA σε συνεργασία με την TIGO Energy, με στόχο την παροχή καινοτόμων λύσεων στο εξειδικευμένο δίκτυο των συνεργατών της. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, έγινε αναλυτική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των προϊόντων της TIGO Energy, για τα οποία η ADVARTIA έχει αναλάβει επίσημα ως εξουσιοδοτημένος διανομέας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, προσφέροντας άρτια τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από τη διαχείριση και εγκατάσταση των TIGO Energy Maximizers, την ανάλυση των πληροφοριών από το MaxiManagement λογισμικό, καθώς και τις υπηρεσίες βελτιστοποίησης για τις ήδη υπάρχουσες Φ/Β εγκαταστάσεις. Τέλος, ενημερώθηκαν για την

ενίσχυση Φ/Β επενδύσεων μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ και τα κριτήρια επιδότησης. Στόχος της ADVARTIA είναι η εξασφάλιση της υψηλής απόδοσης της Φ/Β μονάδας και ο περιορισμός του επενδυτικού κινδύνου. Χάρη στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας optimizer της TIGO Energy που

Διαμαρτύρονται οι παραγωγοί φ/β στις Σέρρες

T

έχει κερδίσει διεθνώς την εμπιστοσύνη επαγγελματιών και επενδυτών, η ADVARTIA επιδιώκει να προωθήσει την υλοποίηση Φ/Β έργων με τα συγκεκριμένα προϊόντα, διασφαλίζοντας την ποιότητα, βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση και βιωσιμότητα της συνολικής επένδυσης.

Σε λειτουργία το φ/β πάρκο του Δρομέα

Η

εταιρεία Δρομέας ΑΒΕΕΑ ολοκλήρωσε πρόσφατα μία επένδυση της τάξης των 1,9 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή του Νομού Σερρών, υλοποιώντας δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα στους χώρους της μητρικής εταιρείας και ένα στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της εταιρείας ΚΕΜ ΑΒΕΕ. Η διαδικασία της εκτέλεσης των δύο έργων έγινε σε ταχύτατους ρυθμούς, με τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 1MW και 0,5 MW αντίστοιχα, να κατασκευάζονται σε περίπου 30 ημέρες. Εδώ και μερικές μέρες μάλιστα, ο Όμιλος του Δρομέα ανακοίνωσε και τη σύνδεση των δύο φωτοβολταϊκών του πάρκων στο δίκτυο της ΔΕΗ, γεγονός που του επιτρέπει πια να παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια. Η επένδυση της εταιρείας στα φωτοβολταϊκά πάρκα πάντως, αποτελεί μία επιβεβαίωση της δέσμευσής της για συνεχείς επενδύσεις στην τεχνολογία, ενώ αντανακλά και την εταιρική της κοινωνική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος.

η διαμαρτυρία του για τα νέα φημολογούμενα μέτρα στην αγορά ενέργειας, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά του Νομού Σερρών, μέσω σχετικής επιστολής του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, την οποία κοινοποίησε και στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης. Στην επιστολή των παραγωγών φωτοβολταϊκών του Νομού Σερρών, γίνεται λόγος για την έκτακτη οριζόντια εισφορά αλληλεγγύης και εμφανίζονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπογράψει χωρίς να υποστούν νέες μειώσεις. «Τα μέλη του συλλόγου μας, όπως και όλοι οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά, που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας από τους διαχρονικά πρόχειρους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, παρακολουθούν ανάστατοι το μπαράζ δημοσιευμάτων για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που προτίθεσθε να λάβετε για την άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου για μια ακόμη φορά στοχοποιούνται τα φωτοβολταϊκά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 73


doctoris:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

10:52 πμ

Σελίδα 74

Παρουσίαση Εταιρεία ΑΘ. ΔΟΚΤΟΡΗΣ Α.Ε.

Εδραίωση στην Ελλάδα, ανάπτυξη στο εξωτερικό Την αναρρίχησή της μεταξύ των πιο σύγχρονων εταιρειών του χώρου συνεχίζει η εταιρεία Αθ. Δοκτόρης Α.Ε., έχοντας στρέψει το «βλέμμα» της και εκτός συνόρων.

Η

εταιρεία Αθ. Δοκτόρης Α.Ε., διαθέτει μακρά εμπειρία και βαθιά γνώση της αγοράς, με τις δραστηριότητές της να αφορούν στους τομείς της θέρμανσης, του air conditioning, του φυσικού αερίου, των υδραυλικών και των αντλιών θερμότητας. Η ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια μάλιστα, είναι ραγδαία καθώς διαθέτοντας ισχυρή υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό, συστήματα και υλικό εξοπλισμό και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή επιλογή και τη συνεχή εκπαίδευση του εργατικού και διοικητικού προσωπικού της, έχει καταφέρει να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες επιλογές εμπορικής συνεργασίας, τόσο για ελληνικούς, όσο και για ξένους οίκους.

πελάτες της τις πιο κατάλληλες υπηρεσίες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους, της έχει δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσει την επέκτασή της και προς το εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει μία αξιόλογη δραστηριότητα στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ μέσα στα άμεσα σχέδιά της βρίσκεται και η περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της σε ευρωπαϊκές χώρες. Με δική της μονάδα παραγωγής πολυστρωματικής σωλήνας αλουμινίου και ορειχάλκινων εξαρτημάτων συμμετέχει

Επέκταση στο εξωτερικό

υπό την επωνυμία του εργοστασίου της SHIMA INTERNATIONAL σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού όπως MCE (Μιλάνο) και ISH (Φρανκφούρτη) . Φέτος για πρώτη φορά θα συμμετέχει και στην έκθεση AQUATHERM 14 με 17 Μαΐου στο Κίεβο στο περίπτερο 1Β24 .

Νέα προϊόντα Με πάγιο στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της, η εταιρεία Αθ. Δοκτόρης Α.Ε. φροντίζει διαρκώς να ενισχύει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με νέα και καινοτόμα προϊόντα. Στη… λίστα με τις τελευταίες προσθήκες στη γκάμα των προϊόντων της εταιρείας λοιπόν, ανήκουν -μεταξύ άλλων- τα εξής: • Ο υβριδικός λέβητας Daesung Celtic DSH, ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία λεβήτων πετρελαίου και λεβήτων ξύλου σε ένα νέο υβριδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το ξύλο αλλά και το πετρέλαιο. • Η αντλία θερμότητας Thermocold Duo Light, η οποία εκτός από θέρμανση και ψύξη, προσφέρει κρύο νερό το καλοκαίρι, ζεστό νερό το χειμώνα και νερό χρήσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. • Ο ανοξείδωτος λέβητας πετρελαίου Daesung Celtic, που προσφέρει οικονομία μέχρι και 30% στο πετρέλαιο. • Ο λέβητας αερίου τεχνολογίας συμπυκνωμάτων Daesung Celtic Sline για αυξημένες αποδόσεις που φτάνουν το 107% και αξιοποίηση της χαμένης ενεργείας. • Τα ηλιακά συστήματα Soller, με συλλέκτες απορροφητικότητας 95% και μπόιλερ μέγιστης πίεσης 1.0 Mpa. • Η αντλία θερμότητας Icebear, με χωρητικότητα 300 λίτρων και υψηλό δείκτη COP.

Η σταδιακή εδραίωση της εταιρείας στην ελληνική αγορά, εξαιτίας και της δυνατότητάς της να παρέχει κάθε φορά στους

Εταιρικό προφίλ Η εταιρεία Αθ. Δοκτόρης Α.Ε. ιδρύθηκε το 1997 μέσα από τη συγχώνευση τριών ομόρρυθμων εταιρειών, τις οποίες και είχε δημιουργήσει το 1988 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας,

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο

κ. Αθανάσιος Δοκτόρης. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στεγάζονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 13.620 τ.μ. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

www.doctoris.gr Τηλ: 2310 754412


arte_:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

3:00 μμ

Σελίδα 75

Συνέντευξη Αrte - Fireplace - Ενεργειακά τζάκια και σόμπες

Ενεργειακά τζάκια και σόμπες από την Arte Με εμπειρία 46 χρόνων στον τομέα της θέρμανσης, η εταιρεία Arte διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για να προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις εναλλακτικής θέρμανσης. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Καρνούτσος, μας μιλά για την ανάπτυξή της και το «μυστικό» της επιτυχίας της. Eρ.: Πείτε μας λίγα λόγια για τις δραστηριότητες της εταιρείας σας. H επιχειρηματική δραστηριότητα της Γ. Καρνούτσος και ΣΙΑ Ο.Ε. ξεκίνησε πριν από 46 χρόνια στον τομέα της θέρμανσης, βάζοντας την πρώτη «σπίθα» για μία άκρως επιτυχημένη συνέχεια. Διαγράφοντας μία σταθερά αναπτυσσόμενη πορεία, σήμερα η εταιρεία με τη διακριτική επωνυμία Arte, αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές στο χώρο της «έξυπνης» ενεργειακής θέρμανσης, με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Eρ.: Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, η πλειοψηφία των καταναλωτών αναζητεί εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης. Ποιες είναι οι προτάσεις της εταιρείας σας και ποια τα οφέλη για τον καταναλωτή;

Ο Κος Γιώργος Καρνούτσος

Χάρη στην πολυετή εμπειρία που διαθέτουμε στο χώρο της θέρμανσης και έχοντας αναπτύξει απόλυτη τεχνογνωσία στο αντικείμενό μας, είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε τις πιο ασφαλείς και αποδοτικές λύσεις σε: • ενεργειακά τζάκια Arte Διπλής Καύσης • ενεργειακές σόμπες ξύλου απλές ή και με ανοξείδωτο φούρνο Τα προϊόντα αυτά διακρίνονται για το σύγχρονο σχεδιασμό, την κορυφαία τεχνολογία, καθώς και για την υψηλή ποιότητα και την αξιόπιστη λειτουργία τους, γεγονός που τους επιτρέπει να εξασφαλίζουν ποιοτική καύση για μέγιστη απόδοση, ουσιαστική μείωση των δαπανών θέρμανσης και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η Arte είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2008 από την (TϋV) Austria και τα προϊόντα μας φέρουν πιστοποίηση CE, βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων.

Eρ.: Γιατί ένας υποψήφιος πελάτης να επιλέξει τη δική σας εταιρεία; Στην Arte, παίρνουμε «ζεστά» τις ανάγκες των πελατών μας και υποστηρίζουμε ένθερμα το συμφέρον τους. Σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές της ποιότητας και της αξιοπιστίας που μας χαρακτηρίζουν από το ξεκίνημά μας, δεν επαναπαυόμαστε στιγμή.

www.arte-fireplace.com Tηλ. 2310 684148

Πράσινο σπίτι & κτίριο 75


VEcase study_2:Test_BmwX1_72.qxd

Case Study

16/4/2013

10:39 πμ

Σελίδα 76

Διαχείριση ενέργειας

Έλεγχος στην κατανάλωση ενέργειας Με την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας σε μια επιχείρηση να φθάνει ακόμη και το 40%, το Eniscope αποτελεί τη λύση για τη μείωση των περιττών εξόδων.

O

ι σημερινές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δεκάδες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες συσκευές που καταναλώνουν ενέργεια. Φωτισμός, κλιματισμός, κυλιόμενες σκάλες, γραμμές παραγωγής, μονάδες ψύξης είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα εργαλείων που είναι απαραίτητα για μια επιχείρηση. Πόσο κοστίζει όμως η λειτουργία τους; Λίγες επιχειρήσεις λαμβάνουν υπ’ όψη ότι, ο λογαριασμός του ρεύματος προκύπτει από μια σειρά στοιχείων και όχι απλά από την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, η μέγιστη ζήτηση είναι σημαντική. Ανάλογα με τον τύπο του τιμολογίου, μια αυξημένη ζήτηση έστω και μερικών λεπτών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον μηνιαίο λογαριασμό. Δηλαδή αν συγκρίνουμε δυο όμοιες επιχειρήσεις, με τον ίδιο τύπο τιμολογίου και την ίδια κατανάλωση ενέργειας (kWh), η επιχείρηση που παρακολουθεί και επομένως είναι σε θέση να διαχει-

Το Eniscope στην πράξη

T

ο Eniscope έχει πολλά απτά παραδείγματα για την αξία της χρήσης του, όπως αυτό ενός τυπογράφου, ο οποίος έμεινε έκπληκτος όταν η μέτρηση του Eniscope αποκάλυψε την τεράστια διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ των δύο τυπογραφικών μηχανών που χρησιμοποιούσε. Δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση της πιο αποδοτικής μηχανής, εξοικονόμησε 9.000 δολάρια τον αμέσως επόμενο χρόνο. 76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ριστεί την ενέργεια της με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσει τη μέγιστη ζήτηση (kWA) στα επιθυμητά χαμηλά όρια, θα επιβαρυνθεί σημαντικά λιγότερο στον λογαριασμό του ρεύματος και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αξίζει να τονιστεί πως, όταν κάτι είναι μετρήσιμο με λεπτομέρεια, τότε σίγουρα είναι και διαχειρίσιμο. Στην πραγματικότητα όμως, χωρίς σύστημα παρακολούθησης ενέργειας (energy monitoring) δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, να αξιολογήσει ή και να συγκρίνει την ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές που χρησιμοποιεί. Υπάρχει μόνο ένας μηνιαίος (ή ακόμα και διμηνιαίος) λογαριασμός για όλα, επομένως οποιαδήποτε αλλαγή και να πραγματοποιήσει κάποιος, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, θα βασίζεται μόνο σε υποθέσεις.

Διαχείριση με Eniscope

Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας της ESS HELLAS, Eniscope είναι ένας μοναδικός αναλυτής ενέργειας που αποτελείται από συνδυασμό hardware (Hub και μετρητές ακριβείας), και software (λογισμικό). Προσαρμόζεται ανάλογα με την εγκατάσταση, τις ανάγκες αλλά και την επιθυμία της εκάστοτε επιχείρησης για τις επιμέρους αναλύσεις. Το Eniscope περικλείει ανώτερης ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, και τον δικό του, υψηλής ασφάλειας, διακομιστή δικτύου, παρέχοντας ενδείξεις μετρήσεων και γραφικές αναλύσεις πραγματικού χρόνου, 24 ώρες το εικοσιτετρά-

ωρο, αλλά και ιστορική ανασκόπηση απευθείας στον υπολογιστή σας ή στο έξυπνο κινητό σας, ακόμη και μακριά από την επιχείρησή σας. Με τη σύνδεση στον εξαιρετικό, προσαρμόσιμο, πίνακα ελέγχου του Eniscope, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης κάθε πληροφορίας που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του συστήματος, σε μια μορφή που είναι εύκολο να κατανοηθεί - κατανάλωση σε κιλοβατώρες, μέγιστη ζήτηση, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή κόστος σε χρήματα - σε δεδομένα στιγμής ή σε γραφική ανάλυση για διάστημα ωρών, ημερών, εβδομάδων ή ακόμα και μηνών. Οι μετρήσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν για την συνολική εγκατάσταση ή για συγκεκριμένους τομείς της εγκατάστασης ή ακόμη και για μεμονωμένο καταναλωτή ενέργειας. Έχετε πλέον τον έλεγχο!

Τα πλεονεκτήματα του Eniscope Εντοπισμός περιθωρίων εξοικονόμησης ενέργειας έως 40%. Αποκάλυψη ενεργοβόρων συσκευών. Απαλοιφή σπατάλης εκτός ωραρίου. Οι απεικονίσεις πραγματικού χρόνου παρακινούν τους χρήστες και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα. Ενδείξεις ρύπων. Βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης. Αποκάλυψη προβληματικών μηχανών. Τα εργαλεία ανάλυσης ιστορικών δεδομένων βοηθούν στην επίτευξη διαρκών μειώσεων. Ενδείξεις των σημαντικότερων παραμέτρων για τη σωστή διαχείριση ενέργειας. Οποιαδήποτε μέτρα και αν πάρετε, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, θα μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε τα αποτελέσματα. Δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο αλλά και ιστορικά ακόμη και μακριά από την επιχείρησή σας. Δυνατότητα ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθημερινά μέσω e-mail.


Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

www. 4green.gr

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ 1π ρ.ο6ϊ ό0ν τ0α

+

Mόνο στο “Πράσινο Σπίτι & Κτίριο” κάθε μήνα, οι πληρέστεροι πίνακες με όλα τα προϊόντα της ελληνικής αγοράς

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΥΨΕΛΩΝ (mm)

ΕΓΓΥΗΣΗ (ΕΤΗ)

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 90% (ΕΤΗ)

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 80% (ΕΤΗ)

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΒΑΡΟΣ (kg)

ΥΨΟΣ (mm)

ΠΛΑΤΟΣ (mm)

ΜΗΚΟΣ (mm)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ (%/K) ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑΣ ΟΨΗΣ(Pa)

ΑΝΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ Watt - %

ΑΝΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ Watt + %

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΟΔΩΝ

ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΣΟΔΗΣ ΠΑΝΕΛ (%)

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Isc-Amper)

ΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Uoc-Volt)

ΕΝΤΑΣΗ MPP (IMpp-Amper)

ΤΑΣΗ MPP (UMpp-Volt)

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Watt- peak)

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΥΠΟΣ (mono/ poly/thinfilm)

ALEO / Aleo Solar, Τηλ.: 2106657293, www.aleo-solar.gr aleo S_16 poly Γερμανία 195 24,40 7,98 30,80 8,45 14,20 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 aleo S_16 poly Γερμανία 200 24,60 8,13 31,00 8,58 14,50 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 aleo S_17 mono Γερμανία 200 25,60 7,82 30,80 8,46 14,50 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 aleo S_17 mono Γερμανία 195 25,10 7,77 30,70 8,45 14,20 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 aleo S_18 poly Γερμανία 245 29,70 8,25 37,10 8,75 14,90 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 aleo S_18 poly Γερμανία 240 29,50 8,13 37,00 8,65 14,60 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 aleo S_19 mono Γερμανία 240 30,80 7,80 36,90 8,47 14,60 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 aleo S_19 mono Γερμανία 245 31,30 7,84 37,10 8,48 14,90 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 aleo S_77 mono Γερμανία 200 25,60 7,82 30,80 8,46 14,50 3 5 0 -0,46 5400 1660 830 50 aleo S_79 mono Γερμανία 245 30,20 8,10 37,20 8,60 14,90 3 5 0 -0,46 5400 1660 990 50 AXITEC / Axitec GmbH, Τηλ.: (00)49703162885189/ KRANNICH SOLAR, Τηλ.: 2310751960, www.axitecsolar.com AXITEC ACpoly Ασία 230 29,20 7,87 36,60 8,38 14,10 6 5 0 -0,46 5400 1650 990 50 230P/156-60S AXITEC ACpoly Ασία 250 29,65 8,47 37,98 8,80 15,37 3 5 0 -0,40 5400 1640 992 40 236P/156-60S CHINALAND / Chinaland Solar Energy, Τηλ.: (00)86-551-7758558/ AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, www.chinaland.com Chinaland poly Κίνα 220 29,1 7,56 36,2 8,32 13,55 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 230 29,1 7,8 36,2 8,05 14,2 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 235 29,8 7,9 35,8 8,04 14,47 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 240 30 8 35,7 8,57 14,78 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 245 30,4 8,05 36,1 8,63 15,9 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 250 34,8 34,5 43 7,94 12,86 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 Chinaland poly Κίνα 250 30,6 8,17 36,3 8,7 15,4 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 260 30,8 8,43 36,7 8,8 16 3 -3 -1 -0,5 5400 1640 990 40 Chinaland poly Κίνα 260 34,8 34,8 43,2 8,22 13,47 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 Chinaland poly Κίνα 270 35 35 43,4 8,48 13,98 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 Chinaland poly Κίνα 280 35,5 35,5 43,6 8,88 14,5 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 Chinaland poly Κίνα 290 36,3 36,3 43,2 8,57 15,2 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 Chinaland poly Κίνα 300 36,5 36,7 43,8 8,71 15,54 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 Chinaland poly Κίνα 310 37 37 44 8,35 16,05 3 -3 -1 -0,5 5400 1950 990 50 ECSOLAR / ECSolar, Τηλ.: 3.523.778.866/ AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, ecs-solar.com Εcsolar mono Κίνα 180 36,5 5,36 44,3 4,93 14,1 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 230 29,4 8,19 37,2 7,82 14,1 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 280 35,2 8,33 44,6 7,96 14,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 290 36,2 8,33 44,8 8,01 14,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 290 35,4 8,56 44,8 8,19 14,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 300 36,4 8,56 45 8,24 15,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 240 30,3 8,31 37 7,92 14,8 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 240 29,6 8,48 37,4 8,11 14,8 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 250 31,4 8,38 37,2 7,92 15,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 250 34,6 7,68 43,8 7,23 12,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcso lar mono Κίνα 260 35,2 7,71 44,2 7,39 13,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 260 34,8 8,09 44,1 7,47 13,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 270 35,5 7,92 44,4 7,61 13,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 270 35 8,2 44,4 7,71 13,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 280 35,9 8,12 44,6 7,8 14,4 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 185 36,7 5,47 44,5 5,04 14,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 190 36,8 5,59 44,6 5,16 14,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 195 36,9 5,72 44,7 5,29 15,2 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 200 37,1 5,83 44,8 5,39 15,6 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 200 28,8 7,31 36,4 6,94 12,3 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 205 37,3 5,96 44,9 5,5 16 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 210 29 7,61 36,7 7,24 12,9 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 220 29,9 8,2 36,5 7,35 13,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar poly Κίνα 220 29,2 7,92 37 7,53 13,5 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 Εcsolar mono Κίνα 230 30,1 8,1 37 7,65 14,1 3 3 0 -0,5 5400 1640 992 40 ET Solar / ET Solutions AG, Τηλ.: (00)49895009405-0/ L.E.A. INNOVAZIONE S.R.L. , Τηλ.: 2167002117, www.etsolar.com P660235 poly Κίνα 235 29,08 8,08 36,96 8,70 14,44 3 5 0 -0,46 5400 1640 992 40 P660240 poly Κίνα 240 29,20 8,22 37,25 8,78 14,75 3 5 0 -0,46 5400 1640 992 40 P660245 poly Κίνα 245 29,40 8,32 37,41 8,86 15,06 3 5 0 -0,46 5400 1640 992 40 HAREON / HAREON SOLAR, Τηλ.: (0086)-510-86530222/ TRITEC INTERNATIONAL AG, Τηλ.: 6949122800, www.HAREONSOLAR.COM HAREON mono Κίνα 200 30,59 8,17 37,59 8,79 15,7 3 5 0 0,41 5400 1580 808 45 HAREON poly Κίνα 245 29,11 8,42 37,23 8,85 15,1 3 5 0 0,44 5400 1636 992 45 HAREON poly Κίνα 250 29,98 8,34 37,41 8,79 15,40 3 2 0 0,44 5400 1636 992 45 HAREON mono Κίνα 260 30,79 8,44 37,91 9,06 16,02 3 2 0 0,41 5400 1636 992 45 LUXOR / Luxor, Τηλ.: (00)4971188888979, www.luxor-solar.com LX-200M/125-72+ mono Κίνα 200 37,13 5,39 44,27 5,87 15,68 3 3,25 0 -0,45 5400 1580 808 35 LX-240P/156-60+ poly Κίνα 240 30,40 7,95 37,76 8,49 14,86 3 2,7 0 -0,45 5400 1640 992 45

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΥΨΕΛΩΝ

NEW

UPDATED

UPDATED

ΜΟΝΤΕΛΟ

PV PANELS

17 17 17 17 21 21 21 21 17 21

50 50 50 50 60 60 60 60 50 60

156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

20

60

156x156

10

15

25

20

60

156x156

10

15

25

21 21 21 21 21 25 21 21 25 25 25 25 25 25

60 60 60 60 60 72 60 60 72 72 72 72 72 72

156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005 2005

15,5 20 20 23 20 23 20 20 20 20 23 20 23 20 23 15,5 15,5 15,5 15,5 20 15,5 20 20 20 20

72 60 60 72 60 72 60 60 60 60 72 60 72 60 72 72 72 72 72 60 72 60 60 60 60

125x125 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 156x156 125x125 125x125 125x125 125x125 156x156 125x125 156x156 156x156 156x156 156x156

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000 2000

19,32 19,32 19,32

60 60 60

156x157 156x156 156x158

5 5 5

12 12 12

25 25 25

19,5 19,5 19,5 19,5

72 60 60 60

125 χ 125 156x156 156x156 156x156

10 10 10 10

12 12 12 12

25 25 25 25

2010 2010 2012 2012

15 21

72 60

125x125 156x156

10 10

12 12

25 25

2012 2012

Πράσινο σπίτι & κτίριο 77

pinakes_all_21.indd 77

16/4/2013 1:28:51 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

UPDATED

NEW

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΓΓΥΗΣΗ (ΕΤΗ)

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 90% (ΕΤΗ)

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΥΨΕΛΩΝ (mm)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΥΨΕΛΩΝ

ΒΑΡΟΣ (kg)

ΥΨΟΣ (mm)

ΠΛΑΤΟΣ (mm)

ΜΗΚΟΣ (mm)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ (%/K) ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑΣ ΟΨΗΣ(Pa)

ΑΝΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ Watt - %

ΑΝΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ Watt + %

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΟΔΩΝ

ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΣΟΔΗΣ ΠΑΝΕΛ (%)

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Isc-Amper)

ΤΑΣΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (Uoc-Volt)

ΕΝΤΑΣΗ MPP (IMpp-Amper)

ΤΑΣΗ MPP (UMpp-Volt)

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ (Watt- peak)

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΥΠΟΣ (mono/ poly/thinfilm)

LX-250M/156-60+ mono Κίνα 250 30,74 8,15 37,41 8,61 15,40 3 2,6 0 -0,45 5400 1640 992 45 21 60 156x156 10 12 JA SOLAR  / JA SOLAR, Τηλ.: (0086)-21-6095-5888, Url: WWW.JASOLAR.COM/TRITEC INTERNATIONAL AG, Τηλ.: 6949122800 JA SOLAR poly Κίνα 235 29,42 7,99 37,51 8,71 14,37 3 5 0 0,43 5400 1650 991 40 19,5 60 156 x 156 10 10 JA SOLAR poly Κίνα 250 30,14 8,29 37,71 8,86 15,29 3 5 0 0,43 5400 1650 991 40 19,5 60 156 x 156 10 10 JA SOLAR mono Κίνα 260 31,36 8,29 38,28 8,67 16,21 3 5 0 0,43 5400 1650 991 40 19,5 60 156 x 156 10 10 SCHUTTEN / Scheuten Solar, Τηλ.: 00862586816810/ AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, www.schutten-solar.com Schutten mono Κίνα 300 36,25 8,8 44,92 8,28 15,4 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 300 36,1 8,98 45,1 8,31 15,46 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 305 36,4 8,88 45,12 8,3 15,7 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 225 36,7 8,18 36,7 7,53 13,83 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 230 36,8 8,34 36,8 7,67 14,14 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 235 36,9 8,51 36,9 7,98 15,34 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 235 36,8 8,44 36,8 7,81 14,44 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 240 37 8,65 37 8,11 14,78 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 240 37 8,55 37 7,95 14,75 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 245 37,2 8,94 37,2 8,24 15,02 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 245 37,3 8,78 37,35 8,16 15,06 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 250 37,3 8,97 37,3 8,36 15,56 3 5 0 -0,44 5400 1640 992 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 250 37,7 8,98 37,75 8,3 15,37 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 21 60 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 270 34,9 8,29 44,04 7,74 13,92 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 275 34,95 8,41 44,12 7,87 14,17 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 280 34,96 8,58 44,21 8,01 14,43 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 285 35,68 8,52 44,3 7,99 14,69 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 285 35,28 8,6 44,76 8,08 14,69 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 290 35,7 8,61 44,5 8,12 15 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 290 35,46 8,71 44,8 8,18 14,95 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 Schutten mono Κίνα 295 35,8 8,72 44,8 8,25 15,2 3 5 0 -0,44 5400 1956 992 40 23 72 156x156 10 10 Schutten poly Κίνα 295 35,59 8,8 44,8 8,29 15,2 3 5 0 -0,48 5400 1642 994 40 24 72 156x156 10 10 SOLAR FRONTIER / Solar Frontier, Τηλ.: (00)49 89 92 86 142 0/ Olympic Engineering & Consulting - Σιδηροκαστρίτης Ζώης, Τηλ.: 2621026907, www.solar-frontier.com SF 150-S cis Ιαπωνία 150 81,5 1,85 108 2,2 12,2 1 5 0 -0,31 2400 1257 977 35 20 10 10 SF 155-S cis Ιαπωνία 155 82,5 1,88 109 2,2 12,6 1 5 0 -0,31 2400 1257 977 35 20 10 10 SF 160-S cis Ιαπωνία 160 84 1,91 110 2,2 13,1 1 5 0 -0,31 2400 1257 977 35 20 10 10 TBEA SOLAR / Tbea Xinjiang Sunoasis Co., Ltd,, Τηλ.: (00)861063278528/ ΝΑΝΟΔΟΜΗ, Τηλ.: 2103629581, www.tbeasolar.com TBEA poly Κίνα 220 29,0 7,6 36,6 8,30 13,50 3 3 0 -0,40 5400 1631 1000 40 19,4 60 156x156 10 12(92%)

ΕΓΓΥΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 80% (ΕΤΗ)

UPDATED

ΜΟΝΤΕΛΟ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

25

2012

25 25 25

2009 2010 2012

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002 2002

25 25 25

2012 2012 2012

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

225

29,1

7,75

36,6

8,30

13,80

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

230

29,1

7,92

36,7

8,40

14,10

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

235

29,4

8,0

36,9

8,40

14,40

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

240

29,6

8,12

37,1

8,50

14,70

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

mono

Κίνα

240

29,16

8,25

36,57

8,72

14,70

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

245

29,8

8,25

37,3

8,60

15,00

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

mono

Κίνα

245

29,56

8,30

36,93

8,78

15,00

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

250

30,2

8,28

37,6

8,70

15,30

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

mono

Κίνα

250

29,96

8,35

37,23

8,83

15,30

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

255

30,6

8,34

37,8

8,80

15,80

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

mono

Κίνα

255

30,42

8,40

37,65

8,90

15,60

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

poly

Κίνα

260

31,0

8,39

38,1

8,90

15,90

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2010

TBEA

mono

Κίνα

260

30,76

8,50

38,01

8,95

15,90

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

mono

Κίνα

265

31,11

8,53

38,37

8,99

16,20

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

265

35,4

7,49

44,2

8,3

13,6

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

mono

Κίνα

270

31,45

8,60

38,80

9,02

16,60

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

270

35,5

7,61

44,2

8,33

13,9

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

mono

Κίνα

275

31,6

8,75

38,98

9,06

16,90

3

3

0

-0,40

5400

1631

1000

40

19,4

60

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

275

35,6

7,75

44,3

8,45

14,1

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

mono

Κίνα

280

31,8

8,82

39,0

9,15

17,20

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

280

36,3

7,75

44,3

8,46

14,4

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

mono

Κίνα

285

31,9

8,95

39,1

9,30

17,50

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

285

36,7

7,77

44,3

8,47

14,6

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

290

36,9

7,86

44,5

8,65

14,9

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

295

37,3

7,91

44,6

8,68

15,2

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

300

37,7

7,96

44,75

8,84

15,4

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA

poly

Κίνα

305

38,1

8,01

44,9

9,02

15,7

3

3

0

-0,40

5400

1947

1000

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

TBEA poly Κίνα 310 38,5 8,06 45,10 9,16 15,8 3 3 0 -0,40 5400 1947 1000 VOLTEC / VOLTEC Solar, Τηλ.: (00) 33 (0)3 88 49 49 84 / AVDIRA SOLAR GREECE, Τηλ.: 2541051903, www.voltec-solar.com Voltec poly Γαλλία 240 30,1 8,05 37,3 8,5 14,4 3 4,99 0 -0,41 5400 1665 1001

40

22,1

72

156x156

10

12(92%)

25(85%)

2011

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

poly

Γαλλία

245

30,2

8,14

37,5

8,6

14,7

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

mono

Γαλλία

250

31

8,13

38,1

8,5

15

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

poly

Γαλλία

250

30,6

8,2

37,6

8,64

15

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

mono

Γαλλία

255

31,1

8,21

38,3

8,57

15,3

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

poly

Γαλλία

255

30,7

8,28

37,8

8,7

15,3

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

mono

Γαλλία

260

31,3

8,32

38,5

8,69

15,6

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

Voltec

mono

Γαλλία

265

31,5

8,41

38,6

8,78

15,9

3

4,99

0

-0,41

5400

1665

1001

42

22

60

156x156

20

10

25

2006

78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_all_21.indd 78

16/4/2013 1:36:03 µµ


www. 4green.gr

Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

Ονομα-στική ισχύς AC (W)

Αριθμός φάσεων στο δίκτυο

Μέγιστη απόδοση (%)

“Mήκος (mm)”

“Πλάτος (mm)”

“Ύψος (mm)”

Βάρος (kg)

Στάθμη θορύβου (dB(A))

Βαθμός προστασίας κατά EU

Εγγύηση (έτη)

3.300 4.000 4.600 6.000 8.000 100.000 250.000 350.000 500.000 700.000 1.050.000 1.000.000

3.300 4.000 4.600 6.000 8.000 100.000 250.000 315.000 500.000 630.000 875.000 1.200.000

1 1 1 1 1 3 3 3 3 3 3 3

97,10% 97,10% 97,10% 97,10% 97,10% 98% 98% 98,60% 98,60% 98,60% 98,70% 98,80%

392 392 392 392 392 1030 1830 1830 2630 2630 3630 3630

242 242 242 242 242 644 644 644 644 644 644 644

581 581 581 581 581 2130 2130 2130 2130 2130 2130 2130

27 27 27 29 29 550 1100 1100 1800 1800 2600 2600

<45 <45 <45 <45 <45 75 75 75 75 75 75 75

IP55 IP55 IP55 IP55 IP55 IP 42 IP 42 IP 42 IP 42 IP 42 IP 42 IP 42

5 5 5 5 5 2 2 2 2 2 2 2

3,5,10 3,5,10 3,5,10 3,5,10 3,5,10 3,5,10 3,5,10

2011 2011 2011 2011 2011 2010 2010 2012 2010 2012 2013 2013

Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα

2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 2

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

3.000 4.000 5.000 6.000 1.650 2.200 10.000 12.000 15.000 17.000 20.000

3.000 4.000 5.000 6.000 1.500 2.000 10.000 12.000 15.000 17.000 20.000

1 1 1 1 1 1 3 3 3 3 3

97 97 97 97 97,6 97,6 98,2 98,2 98,2 98,2 98,2

405 405 405 405 414 414 500 500 500 500 500

480 480 480 480 360 360 750 750 750 750 750

200 200 200 200 148 148 175 175 175 175 175

18.5 18.5 20 20 15.3 15.3 50 50 50 50 50

< 40 < 40 < 40 < 40 < 40 < 40 < 50 < 50 < 50 < 50 < 50

IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15

2012 2012 2012 2012 2009 2009 2010 2010 2010 2010 2012

Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία Αυστρία

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

ναι ναι ναι ναι ναι όχι ναι ναι ναι όχι ναι όχι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι ναι

1.500 2.000 2.650 2.600 3.000 3.000 4.100 3.500 4.000 4.000 5.000 5.000 6.000 6.000 7.000 8.000 10.000 12.000 36.000 48.000 60.000 75.000 100.000

1.300 1.800 2.500 2.600 3.000 3.000 3.500 3.500 4.000 4.000 4.600 5.000 6.000 6.000 7.000 8.000 10.000 12.000 36.000 48.000 60.000 75.000 100.000

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

94,2 94,3 94,3 95,7 95,7 97,7 94,3 95,7 95,7 97,7 94,3 97,7 95,7 95,9 95,9 95,9 95,9 95,9 95,9 95,9 95,9 97,2 97,2

344 344 344 434 434 434 344 434 434 434 344 434 434 434 434 434 434 434 1105 1105 1105 1100 1100

220 220 220 250 250 250 220 250 250 250 220 250 250 250 250 250 250 250 722 722 722 700 700

366 366 366 673 673 673 610 673 673 673 610 673 968 1263 1263 1263 1263 1263 1830 1830 1830 1800 1800

9 9 9 24 24 19 16 24 24 19 16 19 37 49 49 49 49 49 248 276 303 830 830

IP30 IP30 IP20 IP20 IP20 IP21 IP21 IP21 IP21 IP21 IP54 IP54 IP54 IP54 IP54 IP54 IP54 IP54 IP54 IP54 IP55 IP55 IP55

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20 20

2012 2012 2010 2010 2010 2000 2000 2000 2000 2000 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2009 2009 2009

JSI-1500TL JSI-2000TL JSI-3000TL Suntwins 3300TL JSI-3600TL Suntwins 4000TL JSI-5000TL Suntwins 5000TL Suntree 5000TL JSI-6000TL Suntree 6000TL Suntree 8000TL Suntree 10000TL Suntree 12000TL Suntree 15000TL Suntree 17000TL Suntree 20000TL

Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα

1 1 1 2 1 2 1 2 2 1 2 2 2 2 2 2 2

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

1.650 2.200 3.400 3.300 4.000 4.000 5.000 4.950 5.000 6.000 6.000 8.000 10.000 12.000 15.000 17.000 20.000

1.500 2.000 3.000 3.300 3.600 4.000 4.600 4.950 5.000 6.000 6.000 8.000 10.000 12.000 15.000 17.000 20.000

1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 3 3 3 3 3 3 3

96,5 97 97,2 97,4 97,3 97,6 97,6 97,6 97,6 97,6 97,8 98,1 98,2 98,2 98,2 98,2 98,2

345 345 345 345 345 345 345 345 470 345 470 470 470 470 470 470 470

315 354 384 435 384 435 573 435 560 573 560 560 585 585 670 670 670

152 162 162 152 162 152 162 152 165 162 165 165 165 165 177 177 177

12 15 17 18 17 18 26 18 32 26 32 32 35 35 40 44 50

IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

2009 2009 2009 2011 2009 2011 2009 2011 2011 2009 2011 2011 2011 2011 2011 2011 2011

APV 10k-4-TL-DM APV 12k-4-TL-DM APV 18k-4-TL-DM APV 20k-4-TL-DM

Ιταλία Ιταλία Ιταλία Ιταλία

2 2 2 2

όχι όχι όχι όχι

10.000 12.000 18.000 20.000

10.000 12.000 17.000 20.000

3 3 3 3

98 98 98 98

440 440 520 520

235 235 235 235

740 740 740 740

41 41 60 60

IP65 IP66 IP67 IP68

5 5 5 5

20 20 20 20

Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία

1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 2 2 1 1 2 1 2 1 2 2

όχι όχι όχι ναι ναι όχι ναι όχι όχι όχι όχι όχι ναι ναι όχι ναι όχι ναι όχι όχι

1.300 1.600 2.100 2.000 2.500 2.500 3.000 3.000 3.000 3.680 4.000 5.000 5.000 5.500 5.000 6.000 6.000 7.000 7.000 8.000

1.300 1.600 1.950 2.000 2.500 2.500 3.000 3.000 3.000 3.680 4.000 4.600 4.600 5.000 5.000 6.000 6.000 6.650 7.000 8.000

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 3 1 3 3

96 96 96 96,3 96,3 97 96,3 97 97 97 97 97 96,1 96,1 98 96,1 98,1 96,2 98 98

440 440 440 348 348 490 348 470 490 470 470 470 468 468 470 468 470 468 470 470

339 339 339 580 580 519 580 445 519 445 445 445 613 613 730 613 730 613 730 730

214 214 214 145 145 185 145 180 185 180 180 180 242 242 240 242 240 242 240 240

16 16 16 17 17 23 17 26 23 26 26 26 62 62 37 63 37 65 37 37

33 33 33 38 38 25 38 25 25 25 25 25 42 42 40 42 40 41 40 40

IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25 25

Γερμανία

1

όχι

9.000

9.000

1

97,7

468

613

242

35

42

IP 65

5

25

Γερμανία

2

όχι

9.000

9.000

3

98

470

730

240

37

40

IP 65

5

25

Γερμανία

1

όχι

10.000

10.000

1

97,7

468

613

242

35

45

IP 65

5

25

EVERSOLAR / Eversolar New Energy CO LTD, Τηλ.: (00)8651269370998 / ΝΑΝΟΔΟΜΗ , Τηλ.: 2103629581, www.ever-solar.com

Evershine TL3000 Evershine TL4000 Evershine TL5000 Evershine TL6000 Eversol-TL 1500 Eversol-TL 2000 Eversol-TLC 10-K Eversol-TLC 12-K Eversol-TLC 15-K Eversol-TLC 17-K Eversol-TLC 20-K

FRONIUS / Fronius Intenational GmbH, Τηλ.: 2310913544, www.fronius.com

IG 15 IG 20 IG 30 IG Plus 25V-1 IG Plus 30V-1 IG TL 3.0 IG 40 IG Plus 35V-1 IG Plus 50V-1 IG TL 4.0 IG 60 HV IG TL 5.0 IG Plus 60V-1 IG Plus 60V-3 IG Plus 80V-3 IG Plus 100V-3 IG Plus 120V-3 IG Plus 150V-3 CL 36.0 CL 48.0 CL 60.0 Agilo 75.0 Agilo 100.0

JFY / (JFY) Shenzhen JingFuYuan Tech.Co. LTD, Τηλ.: (00)8613698997182 / ΝΑΝΟΔΟΜΗ , Τηλ.: 2103629581, www.jfy-tech.com

UPDATED

RADIUS GEFRAN / Radius-Gefran, Τηλ.: (00) 39 02 967601 / L.E.A. INNOVAZIONE S.R.L. , Τηλ.: 2167002117, www.radius-gefran.com

SMA / SMA Hellas AE, Τηλ.: 2109856660, www.sma-hellas.com

Sunny Boy 1300TL Sunny Boy 1600TL Sunny Boy 2100TL Sunny Boy 2000HF Sunny Boy 2500HF Sunny Boy 2500TLST-21 Sunny Boy 3000HF Sunny Boy 3000TL-21 Sunny Boy 3000TLST-21 Sunny Boy 3600-21 Sunny Boy 4000TL-21 Sunny Boy 5000TL-21 Sunny Mini Central 4600 A Sunny Mini Central 5000 A Sunny Tripower 5000TL Sunny Mini Central 6000 A Sunny Tripower 6000TL Sunny Mini Central 7000HV Sunny Tripower 7000TL Sunny Tripower 8000TL Sunny Mini Central 9000TL with Reactive Power Control Sunny Tripower 9000TL Sunny Mini Central 10000TL with Reactive Power Control

< 20 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25

Έτος κυκλοφο-ρίας

Μέγιστη ισχύς AC (W)

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

ABB / ABB SA, Τηλ.: 2102891966, www.abb.gr

PVS300-TL-3300W-2 PVS300-TL-4000W-2 PVS300-TL-4600W-2 PVS300-TL-6000W-2 PVS300-TL-8000W-2 PVS800-57-0100kW-A PVS800-57-0250kW-A PVS800-57-0315kW-B PVS800-57-0500kW-A PVS800-57-0630kW-B PVS800-57-0875kW-B PVS800-57-10000kW-C

Δυνατό-τητα επέκτασης εγγύησης (έτη)

Μετασχηματιστής ( vαι/ όχι)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Αριθμός MPP trackers

Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία Εσθονία

Μοντέλο

UPDATED UPDATED UPDATED UPDATED

Χώρα Παρα-γωγής

INVERTERS

2012 2011 2000 2010 2010 2012 2010 2011 2012 2012 2011 2011 2006 2006 2012 2006 2012 2006 2012 2012 2012

Πράσινο σπίτι & κτίριο 79

pinakes_all_21.indd 79

16/4/2013 1:37:19 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

Αριθμός MPP trackers

Μετασχηματιστής ( vαι/ όχι)

Μέγιστη ισχύς AC (W)

Ονομα-στική ισχύς AC (W)

Αριθμός φάσεων στο δίκτυο

Μέγιστη απόδοση (%)

“Mήκος (mm)”

“Πλάτος (mm)”

“Ύψος (mm)”

Βάρος (kg)

Στάθμη θορύβου (dB(A))

Βαθμός προστασίας κατά EU

Εγγύηση (έτη)

Δυνατό-τητα επέκτασης εγγύησης (έτη)

Έτος κυκλοφο-ρίας

Sunny Tripower 10000TL Sunny Mini Central 11000TL with Reactive Power Control

Γερμανία

2

όχι

10.000

10.000

3

98,1

665

690

265

59

51

IP 65

5

25

2010

Γερμανία

1

όχι

11.000

11.000

1

97,7

468

613

242

35

46

IP 65

5

25

Sunny Tripower 12000TL

Γερμανία

2

όχι

12.000

12.000

3

98,1

665

690

265

59

51

IP 65

5

25

2010

Sunny Tripower 15000TL Sunny Tripower 15000TL EE Sunny Tripower 17000TL Sunny Tripower 20000TL EE Sunny Central 500CP XT Sunny Central 630CP XT Sunny Central 720CP XT Sunny Central 760CP XT Sunny Central 800CP XT Sunny Central 850CP XT Sunny Central 900CP XT

Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία Γερμανία

2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι

15.000 15.000 17.000 20.000 550.000 700.000 792.000 836.000 880.000 935.000 990.000

15.000 15.000 17.000 20.000 500.000 630.000 720.000 760.000 800.000 850.000 900.000

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

98,2 98,5 98,2 98,5 98,6 98,7 98,6 98,6 98,6 98,6 98,6

665 665 665 665 2562 2562 2562 2562 2562 2562 2562

690 680 690 680 2272 2272 2272 2272 2272 2272 2272

265 265 265 265 956 956 956 956 956 956 956

59 45 59 45 1900 1900 1900 1900 1900 1900 1900

51 51 51 51 60 60 60 60 61 61 61

IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 54 IP 54 IP 54 IP 54 IP 54 IP 54 IP 54

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

25 25 25 25 20 20 20 20 20 20 20

2010 2012 2010 2012 2010 2010 2010 2010 2010 2012 2012

JSI-1500TL JSI-2000TL JSI-3000TL Suntwins 3300TL JSI-3600TL Suntwins 4000TL SolarMax 4000P SolarMax 4200S JSI-5000TL SolarMax 4600P Suntwins 5000TL Suntree 5000TL SolarMax 5000P SolarMax 6000S JSI-6000TL Suntree 6000TL Suntree 8000TL SolarMax 8MT2 Suntree 10000TL Suntree 12000TL Suntree 15000TL Suntree 17000TL Suntree 20000TL SolarMax 50TS SolarMax 80TS SolarMax 360TS-SV SolarMax 660TS-SV SolarMax 720TS-SV SolarMax 9900TS-SV

Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Ελβετία Ελβετία Κίνα Ελβετία Κίνα Κίνα Ελβετία Ελβετία Κίνα Κίνα Κίνα Ελβετία Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Ελβετία Ελβετία Ελβετία Ελβετία Ελβετία Ελβετία

1 1 1 2 1 2 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1-Μαρ 1-Ιουν 1-Ιουν 1-Σεπ

όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι όχι ναι ναι όχι όχι όχι όχι

1.650 2.200 3.400 3.300 4.000 4.000 4.000 4.180 5.000 4.600 4.950 5.000 5.000 5.060 6.000 6.000 8.000 8.000 10.000 12.000 15.000 17.000 20.000 55.000 88.000 370.000 680.000 740.000 1.020.000

1.500 2.000 3.000 3.300 3.600 4.000 4.000 4.180 4.600 4.600 4.950 5.000 5.000 5.060 6.000 6.000 8.000 8.000 10.000 12.000 15.000 17.000 20.000 50.000 80.000 360.000 660.000 720.000 990.000

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 1 1 1 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

96,5 97 97,2 97,4 97,3 97,6 98 97 97,6 98 97,6 97,6 98 97 97,6 97,8 98,1 98 98,2 98,2 98,2 98,2 98,2 96,3 96,3 98 98 98 98

345 345 345 345 345 345 476 545 345 476 345 470 476 545 345 470 470 550 470 470 470 470 470 1000 1000 1200 1200 1200 1200

315 354 384 435 384 435 360 185 573 360 435 560 360 185 573 560 560 200 585 585 670 670 670 760 760 800 800 800 800

152 162 162 152 162 152 180 290 162 180 152 165 180 290 162 165 165 750 165 165 177 177 177 1410 1410 1970 1970 1970 1970

12 15 17 18 17 18 19 15 26 19 18 32 19 15 26 32 32 39 35 35 40 44 50 670 800 990 990 990 990

< 20 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25

IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 54 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 54 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 65 IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 IP 20

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5* 5* 5* 5* 5* 5*

10 10 10 10 10 10 Οκτ-25 Οκτ-25 10 Οκτ-25 10 10 Οκτ-25 Οκτ-25 10 10 10 Οκτ-25 10 10 10 10 10 Οκτ-25 Οκτ-25 Οκτ-25 Οκτ-25 Οκτ-25 Οκτ-25

2009 2009 2009 2011 2009 2011 2013 2008 2009 2013 2011 2011 2013 2008 2009 2011 2011 2012 2011 2011 2011 2011 2011 2010 2010 2013 2010 2013 2010

UPDATED

Μοντέλο

Χώρα Παρα-γωγής

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

SOLARMAX / Sputnik International AG Greek Office, Τηλ.: 2107279160, www.solarmax.com

< 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25 < 25

NEW

2 έτη σύν 3 επιπλέον έτη, χωρίς κόστος, με την καταγραφή

TBEA SOLAR / Tbea Xinjiang Sunoasis Co., Ltd,, Τηλ.: (00)861063278528 / ΝΑΝΟΔΟΜΗ, Τηλ.: 2103629581, www.tbeasolar.com

TBEA-GC-50K3

Κίνα

1

ναι

60

50

3

97

700

800

1750

700

< 60

IP 20

5

10,15

2010

TBEA-GC-100K3 TBEA-GC-250K3 TBEA-GC-250KTL TBEA-GC-500K3 TBEA-GC-500KTL TBEA-GC-630KTL

Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα Κίνα

1 1 1 1 1 1

ναι ναι όχι ναι όχι όχι

120 300 300 600 600 756

100 250 250 500 500 630

3 3 3 3 3 3

97,5 97,7 98,7 97,7 98,7 98,7

850 850 850 850 850 850

1200 2000 1200 3650 2450 2450

2200 2200 2200 2150 2150 2150

1200 2100 1400 3800 2100 2200

< 60 < 60 < 60 < 60 < 60 < 60

5 5 5 5 5 5

10,15 10,15 10,15 10,15 10,15 10,15

2010 2010 2010 2010 2010 2010

TBEA-GC-1000KTL-S

Κίνα

1

όχι

1200K

1000

3

98,7

2800

4800

3050

10000

< 60

5

10,15

2011

TBEA-GC-1250KTL

Κίνα

1

όχι

1500

1250

3

98,8

850

5450

2150

5500

< 60

IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 IP 54 (outdoor) IP 20

5

10,15

2012

Έτος κυκλοφορίας

Εγγύηση (έτη)

Βαθμός προστασίας κατά EU

Στάθμη θορύβου (dB(A))

Βάρος (kg)

“Ύψος (mm)”

“Πλάτος (mm)”

“Mήκος (mm)”

Μέγιστη απόδοση (%)

Αριθμός φάσεων στο δίκτυο

Ονομαστική ισχύς AC (W)

Μέγιστη ισχύς AC (W)

Μετασχηματιστής ( vαι/ όχι)

Αριθμός MPP trackers

Χώρα Παραγωγής

MAGNUM ENERGY / Magnum Energy, Τηλ.: / Electrotech Power Systems, Τηλ.: 210 4321398, www.magnumenergy.com MMS912E Αμερική 1 ναι 1.100 900 1 87 350 320 200 24 MS2712E Αμερική 1 ναι 3.500 2.700 1 86 420 210 120 10 MS4124PE Αμερική 1 ναι 4.600 4.100 1 90 350 320 200 24 MS4348PE Αμερική 1 ναι 5.000 4.300 1 91 350 320 200 24 JFY / (JFY) Shenzhen JingFuYuan Tech.Co. LTD, Τηλ.: (00)8613698997182 / ΝΑΝΟΔΟΜΗ , Τηλ.: 2103629581, www.jfy-tech.com XPI-0.5KVA Κίνα 1 ναι 350 350 85 460 305 210 8 XPI-0.7KVA Κίνα 1 ναι 500 500 85 460 305 210 9 XPI-1.0KVA Κίνα 1 ναι 700 700 87 460 305 210 10 XPI-1.5KVA Κίνα 1 ναι 1.000 1.000 87 460 305 210 11 XPI-2.0KVA Κίνα 1 ναι 1.500 1.500 87 580 410 260 19 XPI-3.0KVA Κίνα 1 ναι 2.100 2.100 90 580 410 260 22 XPI-4.0KVA Κίνα 1 ναι 3.000 3.000 90 580 410 260 30 XPI-5.0KVA Κίνα 1 ναι 3.500 3.500 90 645 315 540 35 OUTBACK POWER SYSTEMS / Outback Power Systems, Τηλ.: / Electrotech Power Systems, Τηλ.: 210 4321398, www.outbackpower.com GFX1448E Αμερική 1 ναι 2.000 1.400 1 93 300 210 480 22 FX2012ET Αμερική 1 ναι 3.100 2.000 1 92 300 210 480 25 FX2024ET Αμερική 1 ναι 3.100 2.000 1 92 300 210 480 25 GTFX2024ET Αμερική 1 ναι 3.100 2.000 1 92 300 210 480 25 GTFX2348ET Αμερική 1 ναι 3.100 2.300 1 93 300 210 480 25 GVFX2612E Αμερική 1 ναι 3.000 2.600 1 92 300 210 480 25 GVFX3024E Αμερική 1 ναι 3.300 3.000 1 92 300 210 480 25 GVFX3048E Αμερική 1 ναι 3.000 3.000 1 93 300 210 480 25 SMA / SMA Hellas AE, Τηλ.: 2109856660, www.sma-hellas.com Sunny Island 2224 Γερμανία ναι 3.900 2.200 93,6 470 445 185 19 Sunny Island 5048 Γερμανία ναι 8.400 5.000 95,0 467 612 235 63 Sunny Island 6.0Η Γερμανία ναι 11.000 4.600 95,0 467 612 242 63 Sunny Island 8.0Η Γερμανία ναι 11.000 6.000 95,0 467 612 242 63

Δυνατότητα επέκτασης εγγύησης (έτη)

UPDATED

UPDATED

UPDATED

UPDATED

Μοντέλο

INVERTERS OFF-GRID

2 2 2 2 2 2 2 2

2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012 2012

25 25 25 25

2009 2006 2012 2012

2 2 2 2 < 60 < 60 < 60 < 60 < 60 < 60 < 60 < 60

IP 21 IP 21 IP 21 IP 21 IP 21 IP 21 IP 21 IP 21

1 1 1 1 1 1 1 1 5 5 5 5 5 5 5 5

IP54 IP30 IP54 IP54

5 5 5 5

80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_all_21.indd 80

16/4/2013 2:54:23 µµ


Με 1 ΚΛΙΚ • Περισσότερα πρoϊόντα NEW UPDATED • ΟΛΑ τα διαθέσιμα άρθρα για κάθε κατηγορία

www. 4green.gr

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων έδρασης

Γερμανία

κεραμοσκεπή

αγκύρια / βιδοστρίφωνες

όχι

ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4

ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4 και αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

model

Γερμανία

επίπεδο δώμα

τρίγωνα υπερύψωσης ( πάκτωση, κόλληση, επιβάρυνση)

ναι

model

Γερμανία

βιομηχανική στέγη

ντιζοστρίφωνες και τρίγωνα υπερύψωσης

ναι

UPDATED

μονοπάσσαλο, διπάσσαλο επί σύστημα (πασσαλόμπηξη, model Γερμανία εδάφους ναι μπετόμπηξη, γεώβιδες, (πάρκα) πέδιλα σκυροδέματος) ALUMIL/ Alumil Solar, Τηλ.: 23410-79300-306, www.alumil.com πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2103 Ελλάδα πάρκο όχι πέδιλα σκυροδέματος πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2104 Ελλάδα πάρκο όχι πέδιλα σκυροδέματος πάρκο, πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2106 Ελλάδα ναι ταράτσα πέδιλα σκυροδέματος πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2107 Ελλάδα πάρκο όχι πέδιλα σκυροδέματος πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2108 Ελλάδα πάρκο ναι πέδιλα σκυροδέματος πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2109 Ελλάδα πάρκο όχι πέδιλα σκυροδέματος πάρκα, πάκτωση, πασσαλόμπηξη, H2150 Ελλάδα όχι ταράτσα πέδιλα σκυροδέματος

αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66 ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4 ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4 +αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4

εν θερμώ γαλβανισμένος Χάλυβας

ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4

ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4 και αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66 ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4 και αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66 ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4 και αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2180 Ελλάδα πάρκο πασσαλόμπηξη, μπετομπηξη ναι κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2182 Ελλάδα πάρκο πασσαλόμπηξη, μπετομπηξη ναι κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2190 Ελλάδα πάρκο πασσαλόμπηξη, μπετομπηξη ναι κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας κεραμοαγκύρια-βραχίονες, αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2250 Ελλάδα όχι σκεπή βιδοστρίφωνα κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας πάκτωση, πέδιλα αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2350 Ελλάδα ταράτσα ναι σκυροδέματος κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας πάκτωση, πέδιλα αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2360 Ελλάδα ταράτσα ναι σκυροδέματος κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας βιομηχανική αυτοδιάτρητες βίδες, αλουμίνιο ειδικού αλουμίνιο ειδικού ανοξείδωτος χάλυβας, H2405 Ελλάδα όχι στέγη βιδοστρίφωνα κράματος (6005) κράματος (6005) γαλβανιζέ χάλυβας K2 SYSTEMS/ K2 SYSTEMS, Τηλ.: (00) 44 (0) 1189 701280<etaireia> / KRANNICH SOLAR, Τηλ.: 2310751960, www.k2-systems.com αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 Crossrail Γερμανία στέγη fixing wood screw όχι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 D-Dome System Γερμανία ταράτσα ballast - no fixing ναι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 D-Level System Γερμανία ταράτσα ballast - no fixing ναι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 Hangerbolt Γερμανία στέγη fixing hanger bolt όχι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο 6063 T66, N-Rack System Γερμανία πάρκο Beton or drilling foundation ναι αλουμίνιο 6063 T66 ανοξείδωτος χάλυβας χάλυβας 235

αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 Γερμανία ` fixing όχι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 S-Dome System Γερμανία ταράτσα ballast - no fixing ναι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 S-Level System Γερμανία ταράτσα ballast - no fixing ναι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 Speedrail Γερμανία στέγη fixing self tapping screws όχι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 αλουμίνιο 6063 T66, αλουμίνιο 6063 T66, T-Rack System Γερμανία πάρκο Pile driven ναι ανοξείδωτος χάλυβας χάλυβας 235 χάλυβας S235 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 αλουμίνιο EN AW-6063 Triangle System Γερμανία στέγη misc. ναι T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 χάλυβας 1.4301 PRIUS ENERGY/ Prius Energy, Τηλ.: (00)34 967 193 222<etaireia> / ΝΑΝΟΔΟΜΗ , Τηλ.: 2103629581, www.priusenergy.com ταράτσα, κεραμοσκεπή, γαλβανισμένος χάλυβας, MODULE-FIX Ισπανία πάκτωση, αντίβαρα όχι χάλυβας προφίλ αλουμινίου βιομηχανική προφίλ αλουμινίου στέγη ταράτσα, κεραμοσκεπή, γαλβανισμένος χάλυβας, PER-FIX-L Ισπανία πάκτωση, αντίβαρα ναι χάλυβας προφίλ αλουμινίου βιομηχανική προφίλ αλουμινίου στέγη ταράτσα, κεραμοσκεπή, γαλβανισμένος χάλυβας, PER-FIX-RL Ισπανία πάκτωση, αντίβαρα ναι χάλυβας προφίλ αλουμινίου βιομηχανική προφίλ αλουμινίου

UPDATED

Roof anchorpantile

στέγη ταράτσα, κεραμοσκεπή, γαλβανισμένος χάλυβας, PER-FIX-TR Ισπανία πάκτωση, αντίβαρα ναι βιομηχανική προφίλ αλουμινίου στέγη TRITEC/ Tritec International AG, Τηλ.: 6949-122800, www.tritec-energy.com κεραμοTRI-ROOF Ελβετία, σκεπή, αλουμίνιο (κράμα EN (WATERPROOF βιδοστρίφωνα όχι Γερμανία βιομηχανική AW-6063 T66) SYSTEM) στέγη

χάλυβας

προφίλ αλουμινίου

αλουμίνιο (κράμα EN αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66), inox 14301 AW-6063 T66), inox 14301

αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

7-17,5 cm / όχι 14-35 cm 40 110 όχι cm

Έτος κατασκευής

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων στερέωσης

model

Τεχνική υποστήριξη στον εγκαταστάτη (ναι/όχι)

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων σύνδεσης

ανοξείδωτος χάλυβας Α2, Α4

ALTEC/ ALTEC Solartechnik AG, Τηλ.: 2310- 686444, www.altec-solar.gr

Δυνατότητα ανύψωσης από μηδενική στάθμη (σε cm) Όδευση καλωδίωσης πάνω στις βάσεις (ναι/όχι) Εξαρτήματα αντικεραυνικής προστασίας (ναι/όχι) Διαστασιολόγηση βάσει Ευρωκώδικα (ναι/όχι) Εγγύηση υλικών σε έτη

Υλικό κατασκευής βάσεων στήριξης)

Μεταβλητής κλίσης (ναι/όχι)

Τρόπος στερέωσης Ο)

Είδος επιφάνειας

Χώρα Παραγωγής

Μοντέλο

BAΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

όχι

ναι

10

ναι

1993

όχι

ναι

10

ναι

1993

αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

10 όχι 20 cm

όχι

ναι

10

ναι

1993

αλουμίνιο EN AW-6063 Τ66

60 cm - 3,00 ναι m

όχι

ναι

10

ναι

1993

αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας αλουμίνιο ειδικού κράματος (6005), γαλβανιζέ χάλυβας

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2007

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2010

20

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2009

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2008

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2008

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2008

20

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2010

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2011

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2012

50

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2012

10

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2009

20

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2010

20

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2011

10

ναι

όχι

ναι

25

ναι

2009

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

όχι

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2010

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

5

όχι

όχι

ναι

10

ναι

2012

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

5

όχι

όχι

ναι

10

ναι

2011

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

όχι

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2004

χάλυβας S235

30 120

ναι

ναι

όχι ναι

ναι

2008

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

όχι

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2004

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

5

όχι

όχι

ναι

10

ναι

2012

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

5

όχι

όχι

ναι

10

ναι

2011

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

όχι

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2009

χάλυβας S235

30 120

ναι

ναι

ναι ναι

ναι

2008

15 - 45 ναι

ναι

ναι

10

ναι

2004

χάλυβας

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2006

χάλυβας

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2006

χάλυβας

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2006

χάλυβας

ναι

ναι

ναι

10

ναι

2006

ναι

5~ όχι ναι* 10 **

ναι***

2010

αλουμίνιο EN AW-6063 T66 , ανοξείδωτος χάλυβας 1.4301

inox 14301

6

Πράσινο σπίτι & κτίριο 81

pinakes_all_21.indd 81

16/4/2013 1:38:31 µµ


Pinakes_BASEIS:Test_BmwX1_72.qxd

11/9/2012

5:00

50

Υλικό κατασκευής βάσεων στήριξης)

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων σύνδεσης

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων στερέωσης

Υλικό κατασκευής εξαρτημάτων έδρασης

Δυνατότητα ανύψωσης από μηδενική στάθμη (σε cm) Όδευση καλωδίωσης πάνω στις βάσεις (ναι/όχι) Εξαρτήματα αντικεραυνικής προστασίας (ναι/όχι) Διαστασιολόγηση βάσει Ευρωκώδικα (ναι/όχι) Εγγύηση υλικών σε έτη

Τεχνική υποστήριξη στον εγκαταστάτη (ναι/όχι)

Έτος κατασκευής

ταράτσα, κεραμοσκεπή, αγκύρια-βραχίονες, βιομηχανική βιδοστρίφωνα, πιρτσίνια, στέγη, πάκτωση, πασσαλόμπηξη πάρκο

ναι

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66)

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66), inox 14301/14016

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66), inox 14301/14016

inox 14301

180

ναι

5~ όχι ναι* 10 **

ναι***

2009

TRI-STAND AERO

Ελβετία, Γερμανία

ταράτσα, βιομηχανική ταράτσα

ναι

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66)

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66), inox 14301, AlMg3 1/4 har-EN AW-3105, H44

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66), inox 14301

inox 14301

50

ναι

5~ όχι ναι* 10 **

ναι***

2011

Είδος επιφάνειας

Τρόπος στερέωσης Ο)

Ελβετία, Γερμανία

Χώρα Παραγωγής

TRI-STAND

Μοντέλο

Μεταβλητής κλίσης (ναι/όχι)

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

αντίβαρα

5~ όχι ναι* 10 ναι*** 2009 ** * Λογισμικό TRI-DESIGN, ** Με συμμετοχή στα Σεμινάρια TRITEC-WORKSHOP/ROADSHOW *** Λογισμικό TRI-DESIGN, Σεμινάρια TRITEC-WORKSHOP/ROADSHOW ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ/ Σταυρίδης Μ. & ΣΙΑ ΟΕ, Τηλ.: 2310-510260, www.clamps.gr ΒΑΣΗ ΚΕΡΑκεραμοΕλλάδα ρυθμιζόμενος γάντζος στέγης ναι γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας 150 ναι όχι ναι 20 ναι 2009 ΜΟΣΚΕΠΩΝ σκεπή πρόβολος αυτοδιάτρητες βίδες ή ΠΡΟΒΟΛΟΣ Ελλάδα ναι γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας ναι όχι ναι 20 ναι 2009 κτιρίου μεταλλικά στριφώνια πάκτωση, αντίβαρα, αγκύρια, πάρκο, ΣΤΑΘΕΡΗ ΒΑΣΗ Ελλάδα πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, ναι γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας 250 ναι όχι ναι 20 ναι 2009 ταράτσα πέδιλα σκυροδέματος ΣΤΑΘΕΡΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΡΥΘΜ. ΚΛΙΣΗ μεταλλική Ελλάδα αυτοδιάτρητες βίδες ναι γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας 250 ναι όχι ναι 20 ναι 2009 20-30ΜΟΙΡΕΣ στέγη ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ ΣΤΑΘΕΡΗ ΒΑΣΗ πάκτωση, αντίβαρα, αγκύρια, πάρκο, ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ Ελλάδα πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, ναι γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας 250 ναι όχι ναι 20 ναι 2009 ταράτσα ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ πέδιλα σκυροδέματος ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε., TΗΛ.: 210 5147331, WWW.ENVIAPP.COM αλουμίνιο, ανοξείδωτος SOLAR ATLAS βιομηχανική αλουμίνιο, ανοξείΕλλάδα πάκτωση χάλυβας, γαλβανιανοξείδωτος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας ΝΑΙ* ναι ναι ναι 20 ναι 2008 P20-30™ PANEL στέγη δωτος χάλυβας σμένος χάλυβας αλουμίνιο, ανοξείδωτος SOLAR ATLAS κεραμοαλουμίνιο, ανοξείΕλλάδα πάκτωση χάλυβας, γαλβανιανοξείδωτος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας ΝΑΙ* ναι ναι ναι 20 ναι 2008 P20-30™ TILE σκεπή δωτος χάλυβας σμένος χάλυβας πασσαλόμπηξη, αλουμίνιο, ανοξείδωτος SOLAR ATLAS πάρκο, αλουμίνιο, ανοξείΕλλάδα μπετόμπηξη, πέδιλα χάλυβας, γαλβανιανοξείδωτος χάλυβας γαλβανισμένος χάλυβας ΝΑΙ* ναι ναι ναι 20 ναι 2008 P20-30™ INOX-AL ταράτσα δωτος χάλυβας σκυροδέματος, πάκτωση σμένος χάλυβας Ελβετία, Γερμανία

βιομηχανική στέγη

SOLAR ATLAS P20-30™ ΜΟΝΟΥ ΑΞΟΝΑ

Ελλάδα

πάρκο, ταράτσα

SOLAR ATLAS P20-30™ TRACK

Ελλάδα

πάρκο, ταράτσα

SOLAR ATLAS P20-30™ SLOPE

Ελλάδα

πάρκο, ταράτσα

SOLAR ATLAS P20-30™ LOFT

Ελλάδα

ταράτσα

πιρτσίνια

αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66)

όχι

αλουμίνιο (κράμα EN αλουμίνιο (κράμα EN AW-6063 T66), inox 14301 AW-6063 T66), inox 14301

inox 14301

2,5

ναι

UPDATED

UPDATED

TRI-VENT

πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος, πάκτωση πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος, πάκτωση πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, πέδιλα σκυροδέματος, πάκτωση πάκτωση, αντίβαρα

ναι ναι

ναι

αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανισμένος χάλυβας αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανισμένος χάλυβας αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανισμένος χάλυβας αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανισμένος χάλυβας

ανοξείδωτος χάλυβας

αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας

γαλβανισμένος χάλυβας

ΝΑΙ*

ναι

ναι

ναι

20

ναι

2008

ανοξείδωτος χάλυβας

αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας

γαλβανισμένος χάλυβας

ΝΑΙ*

ναι

ναι

ναι

20

ναι

2008

ανοξείδωτος χάλυβας

αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας

γαλβανισμένος χάλυβας

ΝΑΙ*

ναι

ναι

ναι

20

ναι

2008

ανοξείδωτος χάλυβας

αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας

γαλβανισμένος χάλυβας

ΝΑΙ*

ναι

ναι

ναι

20

ναι

2008

* με βάση τις απαιτήσεις του έργου

ναι*

Eτος κυκλοφορίας

ναι

Εγγύηση προϊόντος (έτη)

Αντικεραυνική προστασία (ναι/όχι)

33m/s

Πιστοποίηση προϊόντος

Σύστημα προστασίας από ανέμους (ναι/όχι)

ναι

Βάρος, χωρίς φωτοβολταϊκά στοιχεία (kg)

Μέγιστη ταχύτητα ανέμου (km/h)

πασσαλόμπηξη, μπετόμπηξη, οπλισμένο σκυρόδεμα

Απόσταστη κάτω ακμής από το έδαφος (cm)

Τηλεπαρακολούθηση (ναι/όχι)

8,4m2 / module

Μέγιστο ύψος (cm)

Τρόπος θεμελίωσης (οπλισμένο σκυρόδεμα, άλλο)

γραμμική, με ατέρμονα κοχλία

Μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς ΦΒ (kWp)

Μέγιστη επιφάνεια φωτοβολταϊκών πλαισίων (m2)

Χώρος εφαρμογής (έδαφος, ταράτσα, άλλο)

Σύστημα ιχνηλασίας της θέσης του ήλιου (με αστρονομικό αλγόριθμο, άλλο)

Τύπος Tracker (μονού άξονα, διπλού άξονα, άλλο)

Χώρα Παραγωγής

Μετάδοση κίνησης (γραμμική, με ιμάντα, με γρανάζια, υδραυλική, άλλο)

UPUPDATED DATED UPDATED UPDATED

Μοντέλο

TRACKERS

300

50

68kg/ module

ναι

25

2012

Alumil / Alumil Solar, Τηλ.: 23410-79300-306, www.alumil.com

Helios 2500 - Hybrid Aluminium

Ελλάδα

υβριδικόμε αστρονομικό (προσομιάζει την αλγόριθμο διαξονική κίνηση)

έδαφος

*(προεραιτικός εξοπλισμός)

PRIUS ENERGY / Prius Energy, Τηλ.: (00)34 967 193 222 ΝΑΝΟΔΟΜΗ , Τηλ.: 2103629581, www.priusenergy.com

PE-401

Ισπανία

μονού άξονα

PE-402

Ισπανία

διπλού άξονα

PE-HRT

Ισπανία

μονού άξονα

αστρονομικός αλγόριθμος αστρονομικός αλγόριθμος αστρονομικός αλγόριθμος

έδαφος

slew drive

48

έδαφος,ταράτσα

slew drive

48

αστρονομικός αλγόριθμος

έδαφος,ταμε γρανάζια ράτσα

έδαφος

slew drive

48

οπλισμένο σκυρόδεμα οπλισμένο σκυρόδεμα οπλισμένο σκυρόδεμα

όχι

144

ναι

όχι

144

ναι

όχι

144

ναι

καθορίζεται ναι από τα πλαίσια καθορίζεται ναι από τα πλαίσια καθορίζεται ναι από τα πλαίσια

700

600

Γερμανία

διπλού άξονα

47

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ / Σταυρίδης Μ. & ΣΙΑ ΟΕ, Τηλ.: 2310-510260, www.clamps.gr

SSH2000

Ελλάδα

διπλού άξονα

ανιχνευτής φωτός έδαφος

SSH4000

Ελλάδα

μονού άξονα

ανιχνευτής φωτός έδαφος

γραμμική, με γρανάζια γραμμική, με γρανάζια

2 8

οπλισμένο σκυρόδεμα οπλισμένο σκυρόδεμα οπλισμένο σκυρόδεμα

10

2006

700

600

ναι

10

2006

100

360

ναι

10

2006

800

DIN 1055 4 wind area 2

5

1997

SOLAR - TRAK GMBH / Solar - Trak GmbH, Τηλ.: (00)49(0)451/88973-0 ARVIS SOLAR, Τηλ.: 2110136560, www.solar-trak.de

ST 2000

ναι

ναι

190

ναι

ναι

9

300

5 ~ 50

ναι

119

όχι

όχι

6Kwp

230

10 ~ 50 1.550

ναι

20

2009

ναι

119

όχι

όχι

6Kwp

330

10 ~ 50 1.050

ναι

20

2009

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο

pinakes_all_21.indd 82

16/4/2013 1:38:57 µµ


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

Ο πιο χρηστικός κατάλογος της ελληνικής αγοράς της «πράσινης ενέργειας» και των Φωτοβολταικών (Εξοπλισμός, Μελέτες, Εγκαταστάσεις, Αιολική ενέργεια, Γεωθερμία, Βιομάζα, Πάρκα, ΔΕΗ, Κόστος, Τιμές, Συστήματα κ.λπ.). Επαγγελματίες, Επιχειρήσεις και Εταιρείες, από όλη την Ελλάδα, παρουσιάζουν το εταιρικό προφίλ, τις υπηρεσίες, τις προτάσεις, τα χρηματοδοτικά και τις προσφορές τους για οικιακούς καταναλωτές και για επενδυτές.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ ABB 13Ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας Mεταμόρφωση, 2102891500,

www.abb.gr AE PHOTONICS HELLAS Αχχιλέως 37, Καλλιθέα Αττικής 210-9402995

16/4/2013

ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 3, ΑΘΗΝΑ, 2106657293,

www.aleo-solar.gr

2:17 ìì

Page 83

ALUMINCO ΑΕ Μεγαλη Ραχη, Οινοφυτα 22620-47000

ARESTI POWER

DRIVETECH

HILTI HELLAS

Χρυσοστομου Σμύρνης 124, Μοσχατο, 210-7233318

210-2880600

www.drivetech.gr

www.hilti.gr

Λεωφ.Κύμης 132, Αθηνα

ALFA ENERGY

Χαριλάου Τρικούπη 56,

DTS HELLAS SA

IBC SOLAR

42Ο Χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Αυλώνα, 22950-98840-2

Ροδόπολη,

www.alfa-energy.gr

www.arestypower.gr

Παραδεισου 29 & Ζαγοράς , Μαρουσι 15125 210-6828163

ALLCOM ENERGY

ARVIS SOLAR LTD

Δαλαμανάρα & 6ο χλμ Ναυπλίου – Άργους, Άργος, Αργολίδα 27510-61526

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ 40, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104114832,

2110136560,

210-8150744

Ηπείρου 24, Αθήνα

www.allcom.com.gr

www.arvisolar.gr

AVDIRA SOLAR GREECE

BIG SOLAR

Αριστοτέλους 302 Α Αχαρνές Αττικής 210-2446351,

210-5509000

www.avdira-solar.eu

Λ. Κηφισίας 125,

ALUMIL Λ.Τατοϊου 327,Αχαρναί 210-6298100 BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς 23410 79300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία, Θεσσαλονίκη 2310-692472, 2310-688310

www.alumilsolar.com

Λεωφ.Νατο 100,Ασπρόπυργος,

www.dtstrackingsystems.gr

KACO NEW ENERGY GMBH

ECO SUN ΕΠΕ

ΕΦΟΔΟΥ 3, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2810235214, 2810235737

Γκύζη 4, 15125 Μαρούσι 210-6859011

www.ecosun.gr EUROSOL HELLAS (ΞΑΝΘΗΣ ΑΕ)

www.kaco-newenergy.gr KRANNICH SOLAR ΥΠΟΚ/ΜΑ

Πολύδευκους 57-59, Πειραιάς 210-4110306

Λεωφόρος Συγγρού 336, Καλλιθέα, 210-9531040

2130-236319

FISCHER ΕΛΛΑΣ

KRINNER HELLAS

www.coenergia.com CONERGY

Εμπορική ΕΠΕ, Ρούπελ 6, Κηφισιά 2102838167,

ΑΝΑΣΑΤΣΙΟΥ ΒΛΑΧΟΥ 1, ΑΧΑΡΝΑΙ 2102409100, 2102409101

Λ.Βουλιαγμένης 4,

www.fischer.gr

COENERGIA HELLAS 11524 Αθήνα

Γλυφάδα 210-9651800

HAWI ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ

DEGERENERGIE,

Λ.Μεσογειων 380, Αγ. Παρασκευη, 210-6000535

Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 90 ΜΑΡΟΥΣΙ, 210-8764811

www.krinner.gr L.E.A. INNOVAZIONE Λεωφόρος Αλεξάνδρας 207 ΑΘΗΝΑ, 2167002117 κιν. 6940433925 www.leainnovazione.it

Πράσινο σπίτι & κτίριο 83


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:18 ìì

Page 84

Info Pages Oδηγός Αγοράς SILCIO

ΚΑΥΚΑΣ

Καποδιστρίου 38-40, Μαρούσι, 210-6101150, www.silcio.gr

Λεωφόρος Καραμανλή 55, Μενίδι 13671, 210-2449319

SMA HELLAS AE

Π.ΠΙΤΤΑΣ - Α. ΔΡΑΓΝΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ

Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗ 102, ΓΛΥΦΑΔΑ 2109856660

ΧΡ. ΣΜΥΡΝΗΣ 124, ΜΟΣΧΑΤΟ 2109408595, www.pittas.gr

www.sma-hellas.com

ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ SOLAR CELLS HELLAS GROUP

Βόλος (πλησίον ΒιΠε) 24210-84000, www.profilodomi.gr

Λεωφ.ΚΗΦΗΣΙΑΣ 64, ΜΑΡΟΥΣΙ 210-9595159

ΤΕΧΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΗ

SOLARSYSTEMS HELLAS

4ο χλμ. Π.Ε.Ο Λιβαδειάς-Λαμίας 22610-89090

Μάνδαλο, Γιαννιτσά 23810-97680

www.texnometaliki.com

www.solarsystemshellas.com

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

SUNPOWER SOLAR ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

ΑΡΧΙΔΑΜΟΥ 48, ΣΠΑΡΤΗ 2731020839

Αγίας Βαρβάρας 35, 15231 Χαλάνδρι, 210 6714721

www.photovoltaiki.gr

LG ELECTRONICS

PLATINA ENERGY

SOLON ENERGY GMBH

Εθνάρχου Μακαρίου 1 Παλαιό Φάληρο, 210 4800500

ΙφιγενεIας 1, ΛευκωσΙα

Am Studio 16

1055, Κύπρος,

Βερολίνο Γερμανία

+30.210.6674989,

Τηλ: (00)49 30 81879-0

www.platina.gr

www.solon.com

MARTIFER SOLAR HELLAS ATE

PHOTOVOLTAIC

SOLARWORLD AG

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 16, ΑΘΗΝΑ 2107471070

Ελλανίκου 20, Παγκράτι

Martin-Luther-King-

210-7225471

Straße 24, 53175 Βόννη

info@photovoltaic.gr

Γερμανία, Τηλ. (0049)

TRITEC INTERNATIONAL AG

228 55920 437

6949122800

www.solarworld.de

www.tritec-energy.com

Σοφοκλέους 13,

SCHEUTEN SOLAR HELLAS

UP SOLAR

Περιστέρι

Φανερωμένης 2Α,

210-5771312

Χολαργός, 210-6528216

Αιγιαλίας 30, Μαρούσι 210-6835164

RENAPPS AE

SCHNEIDER ELECTRIC

NIGICO AEBE

ΓΡΑΝΙΚΟΥ 7,

19Ο χλμ. Εθνική

ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ 73, ΑΘΗΝΑ 2109855084, www.nigico.gr

ΜΑΡΟΥΣΙ

Οδός Αθηνών Λαμίας,

2106194900,

Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ,

www.lg.com/gr

www.martifersolar.com NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472, Αθήνα, 210-3629581 info@nanodomi.com

www.nanodomi.com

PACIFIC RENEW ENERGY

REFUSOL-GMBH GREEK OFFICE

www.renapps.com RENESUN

2106295200

www.sunpowercorp.com

Ελ.Βενιζέλου 54, Γλυφάδα

www.renesun.gr

210-9690420

ABACUS Βουλής 35, Αθήνα, 210-3245225

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055

www.activus.gr

Λένορμαν 227, Αθήνα 210-5147331

24210-20354

www.4greenenergy.gr

Ρηγίλλης 6, Αθήνα 210-7400190

SCHUΕCO

www.pacific-renew.com

42ΧΛΜ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑ, 2102525531

ACTIVUSΛ&Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Θέσπιδος 2 , Βόλος

4GREENENERGY

YINGLI GREEN ENERGY GREECE

www.schneider-electric.com

ΣΑΛΕΠΟΥΛΑ 8, ΠΕΙΡΑΙΑ 210-4515430,

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ

www.papayannakisgroup.eu

AENAOS Μαστραχά 8 & Λ. Ικάρου 79, Ηράκλειο-Κρήτη 2810-222940/ 2810-287647

ARESTI POWER Χαριλάου Τρικούπη 56, Ροδόπολη, 210-8150744

ARVIS SOLAR LTD Ηπείρου 24, Αθήνα 2110136560

www.arvisolar.gr AVECO ΟΕΤΕ Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525, Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 210 6300900

www.aveco.gr AVELION Μιαούλη 44, Γερακας-15344 217-7000600,

www.avelion.gr BRIGHT SOLAR Χαριλάου Τρικούπη 2 & Περικλέους, Mαρούσι, 210-6180091

84 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:18 ìì

Page 85

FOSILARO ENERGY Πατησίων 229, Αθήνα 210-8671944,

www.fosilaro.com G.S.PLAN ΕΠΕ Υμηττού 135, Αθήνα 210-7520823,

www.gsplan.com HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES Τροίας 1, Βριλήσσια 210-6893966

HYPERENERGY Λ.Μεσογείων 467 Αγία Παρασκευή, 215 5402223

www.hyperenergy.gr IBC SOLAR Παραδείσου 29 & Ζαγοράς , Μαρούσι 15125, 210-6828163

KALLENERGY ΑΝΣΡΙΤΣΑΙΝΗΣ 1, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 210-9938718

www. kallenergy.gr KOS ENERGY CONERGY Λ.Βουλιαγμένης 4, Γλυφάδα 210-9651800, www.conergy.gr

ELECTROTECH POWER SYSTEMS Υψηλάντου 81, Κερατσίνι

ENDERGY Ε.Π.Ε.

ENERGY PROJECT

ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 224 & ΑΕΤΙΔΕΩΝ 2, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, 2106749189

Δημοκρίτου 2 & Μακαρίου, Αγία Παρασκευή 2106000461, 2106015955

www.endergy.gr

DOM ENERGY,

2104321398

Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ & ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ, ΑΝΟΙΞΗ, 210-6215608

www.electrotech.gr

ENEFSYS - ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

ARTION

www.domenergy.gr

Κώστα Βάρναλη 40,

Ξάνθου 5, Ελληνικο-16777 210-9637395

Πεντέλης 8, Δάφνη 2130149996, www.energylab.gr

ENERGOTECH ABEE

ENTEC ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ECO ΔΡΑΣΙΣ Π. Τσαλδάρη 5, Περιστέρι 210-5771153,

www.ecodrasis.gr

Κορυδαλλός 210-4978721, 6977231424

Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 2109959021

www.dpasa.gr

www.energotech.gr

www.energyproject.gr ENERGYLAB

Αρχ.Μακαρίου 36, Κρήτη 2810-222959

ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 30, ΚΩΣ 6946154955, 2242026070

www.kosenergy.gr KSCG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΟΕ ΠΟΥΚΕΒΙΛ 28, ΠΑΤΡΑ Tηλ: 2610-223349, 697-6110398, www.kscg.gr

L.E.A. INNOVAZIONE Λεωφόρος Αλεξάνδρας 207 ΑΘΗΝΑ, Tηλ: 2167002117 κιν. 6940433925

www.leainnovazione.it

ECO FRIENDLY SOLUTIONS Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Αθήνα, 210-3836440,

www.ecofriendly.com.gr ECO LOGIC ENERGY Τ. Καζάζη 28, Πύργος 2621026907

www.ecologicenergy.gr ECO LOGIC ENERGY ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 90, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721024699, 6944342923

www.ecologicenergy.gr ELAMPSIS ENERGY SYSTEMS SA Λάμπρου Κατσώνη 18, Περιστέρι, 210-9017250

Πράσινο σπίτι & κτίριο 85


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:19 ìì

Page 86

Info Pages Oδηγός Αγοράς MARTIFER SOLAR HELLAS ATE ΚΗΦΙΣΙΑΣ 16 , ΑΘΗΝΑ 2107471070

www.martifersolar.com MAS ENERGY SOLAR SYSTEMS Αγ.Πέτρου 24, Σαλαμίνα 210-4672590,

www.masnrg.com MEGAWATT SOLAR POWER SYSTEMS Κηφισίας 125, Εμπορικό Κέντρο COSMOS 11524 Αθήνα 210-6985095, 210-6996070

www.megawattpv.gr MGD ENERGY Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 4, ΜΑΡΟΥΣΙ 210-6129615, 210-6127105

www.mgd-energy.gr MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Λεώφ.Σουνίου 16, Μαρκόπουλο, 22990-22932

NANODOMI Ασκληπιού 109, 11472, Αθήνα, 210-3629581 info@nanodomi.com

www.nanodomi.com N.FOUKI & CO Feed and energy Solutions Athinon 8 & An.Vrettou 22, Acharnes Athens 213-0429372, 6932-220288

NEON ENERGY

POWER SALES

12o Χλμ. Αθηνών-Λαμίας, Μπακογιάννη 80 Μεταμόρφωση, 210-2837000

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ 9, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 210-2841084,

www.neonenergy.gr OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING Αρχιμήδους 5, Πύργος, Ηλείας 26210-26907, www.oleng.eu

OMEGA ENERGY ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 2, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2102712510, 6937930120

www.omegaenergy.gr ΠΟΣΟΝΙΔΟΥ Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε. Λ. Αργυρουπόλεως 48, Αργυρούπολη 210-9955720, 22910-76770

www.technologicalteam.gr

RENEVOL

SUN PRODUCTS

ΦΙΛΩΝΟΣ 79-81, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 210-4122759, www.renevol.gr

ΛΗΜΝΟΥ 4, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 2102777993

www.powerservices.gr

SOLAR CREATIONS

PROCOM ENERGY

Ιοφώντος 2, Παγκράτι 2121014867, 6938954730

Νέο Κορίνθου-Πατρών 195, Πάτρα, 2610-240643

www.solar-creations.com

www.pvtech.gr

SOLAR ECO POWER

RENAPPS AE

Πλάτωνος 14 Πειραιας 210-4133660

ΓΡΑΝΙΚΟΥ 7, ΜΑΡΟΥΣΙ 2106194900,

www.solarecopower.gr

www.renapps.com

SOLARVOLT

RENESYS O.E.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 4, ΑΓΡΙΝΙΟ 2641300208, 6973039664

Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 15, 85100 ΡΟΔΟΣ, 22410-21935,

www.solarvolt.gr

www.renesys.eu

SOLARBASE

RENI-DS ΑΕ

ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 62, ΑΘΗΝΑ (+30) 210-5151151 (+30) 210-5135870

Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 326, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106810585, www.reni.gr

www.solarbase.gr

www.sunproducts.gr SUNERA AE ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ 2103475690,

www.sunera.gr SUNERA ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΒΑΡΗΣ, ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΝΤΟΣ 64 16672 ΒΑΡΗ τηλ. 2114053245

SUNERA ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝΟΣ 41 32100 ΛΙΒΑΔΕΙΑ τηλ. 2261101010

SUNERA ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΚΥΣΑΜΟΥ 43 73100 ΧΑΝΙΑ τηλ. 2821090898

SUNGEN INTERNATIONAL LIMITED ΦΙΛΟΙΠΗΜΕΝΟΣ 13, 26221 ΠΑΤΡΑ, 2610-222896

www.sungen.com TIMAIOS ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 8, ΑΘΗΝΑ 2102441359, 6972013662

www.timaios-techniki.gr ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΖΑΝΝΗ 7 ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ 18536, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

www.racorhellas.gr ΑΛΚΥΩΝ Αλεξάνδρου Σούτσου 2Α Τρίπολη, 2710-221027

www.alkyon-energy.gr

86 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:20 ìì

Page 87

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ν. ΔΗΜΑΣ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΟΣ 7, ΑΦΙΔΝΑΙ 2295022532, 6945540708

www.adimas.gr ΑΤΡΙΝΙΑ Α.Ε. Κανελλοπούλου 64, Πάτρα 2610-456103, www.atrinia.gr

ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο 2109400720, 2109483700

www.deltatechniki.gr ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Καλλιγά 64 & Ελ. Βενιζέλου Φιλοθέη, 210.6813.950

www.diexodos-techniki.gr ΕΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΕΚΕΛΕΩΝ 3, ΑΘΗΝΑ 2103470144, 2103470130

www.ftechniki.gr Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ 2106894971, 6942486357

www.kamitsakis-group.gr ΗΛ-ΜΕΚ Ε.Π.Ε. Αγίου Βασιλείου 203, Περιστέρι 210-5727850, www.ilmec.gr

ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Λεωφ. Δεκελείας 29 & Ελ. Βενιζέλου 31 14343, Νέα Χαλκηδόνα 210 2518111, 211 1111287

www.HelioEpixeirein.gr ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΕΣΠΩΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ 3 41335, ΛΑΡΙΣΑ, 2410 670680

ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950

www.pliasconsulting.com ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΧΙΔΑΜΟΥ 48, ΣΠΑΡΤΗ 2731020839

www.photovoltaiki.gr

ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ AVELION Μιαούλη 44, Γερακας-15344 217-7000600,

www.avelion.gr CALPAK Λεωφ.Συγγρού 9, Αθήνα 210-9247250

Πράσινο σπίτι & κτίριο 87


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:20 ìì

Page 88

Info Pages Oδηγός Αγοράς SOLARVOLT ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 4, ΑΓΡΙΝΙΟ 2641300208, 6973039664

www.solarvolt.gr SOLARNET S.A 79ο ΧΛΜ Αθηνών-Λαμίας 32200, Υπατο Θηβών 22620-72070

www.assosboilers.com

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο 2109400720, 2109483700

www.deltatechniki.gr

ΑΙΟΛΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ AENAOS Μαστραχά 8 & Λ. Ικάρου 79, Ηράκλειο, 2810-222940, 2810-287647

SOLARSCAPE - ENERGY & ENVIRONMENTAL SERVICES

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ENERGOTECH ABEE

Δράκου 23, Αθήνα 2109219567

ATHENS PELLET CENTER

Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, 2109959021

www.solarscape.gr

www.energotech.gr

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ

ELECTROTECH POWER SYSTEMS

Αριστοτέλους 10, Πειραιάς , 210-4297728

ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758

ΒΙΟΜΑΖΑ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 210-4321398

www.electrotech.gr ENGAIA A.E. ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, Ο.Τ. 40, ΔΑ 12α, Τ.Θ. 1388, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 57022 2310541344, www.engaia.gr

HELIOSRES RENEWABLE ENERGY SOURCES Τροίας 1, Βριλήσσια 210-6893966,

www.hehiosres.gr MINIWIND LTD Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 227, ΚΗΦΙΣΙΑ 2118006075

www.miniwind.gr

CENTER OF ENERGY

www.qleen.gr

www.pelletcenter.gr

Επαμεινώνδα 7, Γλυφάδα 210-8950751, 693-2631112 Ενεργειακός επιθεωρητής

CORAL GAS Α.Ε.Β.Ε.Υ. Γ. Αβέρωφ 26-28, Περισσός 210-9491000, www.coralgas.gr

D&G TRADE S.A.

www.centerofenergy.gr

www.dgtrade.gr

EASY2FIND

KLIMAXIMUM

Διγενή Ακρίτα 9, Αργυρούπολη 210-9600575 Ορθίας Αρτέμιδος & Ιλιάδος, Σπάρτη 27310-73332

210-8104133, 6937-108077

ENGAIA A.E. ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, Ο.Τ. 40, ΔΑ 12α, Τ.Θ. 1388, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 57022 2310541344, www.engaia.gr

Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 210-9852910

LEVEL-UP, QUALITY FACILITY SERVICES Λεωφόρος Αργυρουπόλεως 88, 164 51, Αργυρούπολη 210-9946790

www.level-up.gr MEGAMAX ΚΡΗΤΗΣ 1, 11146 ΓΑΛΑΤΣΙ 210-8547644

www.megamax.gr SUNERA Αθήνα, 2103475690 Θεσσαλονίκη, 2310028297

www.sunera.gr

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

L ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε Λ.Σοφ.Βενιζέλου 78, Ηλιούπολη Τηλ: 210-9921601

www.paneth.gr SOLARSYSTEMS HELLAS Μάνδαλο, Γιαννιτσά 23810-97680

www.solarsystemshellas.com

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΗΣΩΝ 17, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ 210-6199391, 6977 444250

Λ.ΙΩΝΙΑΣ 108, ΛΟΥΤΡΑΚΙ Τηλ. 27410-20528, 6944-353416 20ετής εμπειρία, μελέτες, κατασκευές, έλεγχοι ενεργειακής επάρκειας κ.λ.π.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

www.vectorsecurity.gr

GAS CLIMA Κεραμέων 10-12, Αθήνα Τηλ. 210-5249700

www.gasklima.gr HYPER ENERGY Μεσογείων 467, Αγ.Παρασκευή Τηλ: 215-5402223

www.hyperenergy.gr INOX MARE HELLAS AEE

Τατοϊου 134, 14761 Ν.Ερυθραία 210-8002365,

Καλοχώρι Θεσσαλονίκης ΤΗΛ: 2310 426321, 2310753334 ΦΑΞ: 2310 426331 e-mail: sales@inoxmare.gr

www.starfire.gr

www.inoxmare-heating.gr

STARFIRE

88 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Κων/λου & Μάτζαρη, Τρίπολη 2710-238456,

Ν.ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ 50, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 210-2405765, 210-2445835,

Λ. Μαρκοπουλου - Ωρωπού, Ωρωπός 6946407625, 2295037893

www.easy2find.gr

QLEEN

VECTOR SECURITY Αρκαδίας 52, Περιστέρι, 210-4925473,

ΒOΡEIA ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ A.F.S-ΑΥΣΑΡΙΔΗΣ ΚΙΜΩΝ Δ.Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, 2382503270 6973434874,

www.afsaridis-energy.gr Συστήματα στήριξης Φ/Β πλαισιών

ALTEC SOLARTECHNIK Πάροδος Θερμαϊκού 4, Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη 2310-686444,

www.altec-solar.gr


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

ALUMIL BI.ΠΕ. Κιλκίς, 61100 Κιλκίς 23410 79300 Ιατρού Γωγούση 8 Ν.Ευκαρπία Θεσσαλονίκη 2310-692472, 2310-688310

www.alumilsolar.com AVANT GARDE ENERGY Μ.Ε.Π.Ε. Α. Παπανδρέου 28α & Βρυούλων, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2314319395,6936947950

www.ag-energy.gr AIRSOLAR ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Tηλ: 2310-788933

www.airsolar.gr BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2310850976

www.bautherm.gr COMPA SOLAR 25ης Μαρτίου 32, Κατερίνη 23510-45415, 23510-36181

www.compasolar.gr ECO SUN ΕΠΕ Βούλγαρη 58, 54249 Θεσσαλονίκη, 2310-327914

www.ecosun.gr E&E CONSULTING SERVICES ΒΕΡΓΙΝΑΣ 220, ΔΡΑΜΑ 25215-50084, 697-3315962

www.eecs.gr

16/4/2013

EXEL GROUP AEBE 18Ο χλμ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, 2310722536

www.exelgroup.gr HELIOS LOGISTICS 1ο χλμ Αφύτου - Κασσανδρείας, Άφυτος, N. Χαλκιδικής, 2374091740,

2:21 ìì

Page 89

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Μ.&ΣΙΑ ΟΕ 2ΧΛΜ Παλαιάς Συμμαχικής Οδού Ωραιόκαστρου-Θεσ/κης Θεσσαλονίκη τηλ.:2310-510260

www.helios-logistics.gr

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

INOX MARE HELLAS AEE

3DS ENERGY

ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310-426321, 2310-753384

Προφήτη Ηλία 14, Θεσσαλονίκη, 2310-321558

www.inoxmare.gr KOSTAL SOLAR ELECTRIC Στέλιου Καζαντζίδη 47, Θεσσαλονικη, 2310-477550

KRANNICH SOLAR Μ.Ε.Π.Ε. Σταδίου 40 Καλοχώρι Θεσσαλονίκη, 2310-751960

PROINSO ΒΙ.ΠΕ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΟΙΚ.ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 40, ΔΑ 12Α, ΣΙΝΔΟΣ, 2310799209,

www.3ds.com.gr AC/DC ΝΕΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΦΥΡΑ, ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310-314754, 2310-715809

www.acdc.com.gr A.Π.Ε. SOLAR.COM.GR Ν. Μανδηλαρά 1 2310460450, 6947540600

www.proinso.net

www.solar.com.gr

PTOLEMEO

AGPE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕ

ΒΙΠΕ ΔΡΑΜΑΣ, Τ.Θ 22 25210-81280, 2310501240

www.ptolemeo.gr

Κερασούντος 17, Θεσσαλονίκη 23130-57391

ΠΡΥΟΒΟΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ

ECOENERGIA A.E.

ΑΙΝΟΥ 95-97, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Tηλ: 25510-23241

Σουλίου 48, Καλαμαριά, 551 34, Θεσσαλονίκη Tηλ: 2310322972, 2310321276

www.pryovolos.gr

www.era-energy.gr EXALCO ΑΕ 5ο χλμ Ε.Ο. Λάρισας- Αθήνας, ΛΑΡΙΣΑ Tηλ: 2410688688, 2410688736 Συστήματα αλουμινίου για βάσεις στήριξης για φ/β πάρκα, δώματα, στέγες και βιομηχανικές στέγες

Τεχνικός ασφαλείας Επίβλεψη-Διαχείριση τεχνικών έργων O Έκδοση οικοδομικών αδειών O

O

O

O

Βενιζέλου 20 Αλεξανδρούπολη 68100 OΕλλάδα OΤηλ.: 25510 25654 OΦαξ: 25510 29898 OE-mail: info@iliaktis-solar.com

ERA ENERGY ΕΠΕ Βι.Πε.Λιτοχώρου, Λιτόχωρο 23520-61344

ESS HELLAS Αντώνη Τρίτση 15 - 17, Θεσσαλονίκη, 2310475574

FOTAGON Θερμαϊκού 13, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, 2311-212075,

www.fotagon.gr FREEZETHERM Καλλιθέα, Χαλκιδικής 23740-51526, 6945-923969

www.freezetherm.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS Κωλέτη 25Β, Θεσσαλονίκη 2310-510302

www.ecoenergia.gr ECO SUN ΕΠΕ

ΚΑΡΑΝΟΥ 13, ΚΑΒΑΛΑ 2510621303, 6948808655

Βούλγαρη 58, 54249 Θεσσαλονίκη, 2310-327914

www.green-energia.gr

www.ecosun.gr

HYPERENERGY

ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, Ο.Τ. 40, ΔΑ 12α, Τ.Θ. 1388, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 57022 2310541344, www.engaia.gr

Βιοτεχνική Περιοχή Λιτοχώρου, Λιτοχωρο Tηλ: 2352061344

Ενεργειακές μελέτες Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες O Άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας O

GREEN ENERGIA LTD ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Π.Ε.

ENGAIA A.E.

ERA ENERGY

Φωτοβολταϊκά - Ενεργειακά έργα

www.clamps.gr

EUROTEC Center (κατάστημα 25), 14ο ΧΛΜ Θες/κηςΜουδανιών (Κόμβος Θέρμης) Θέρμη Τ.Θ 60364 2310 474306

www.hyperenergy.gr

INGENIUM LTD Βενιζέλου 20, Aλεξανδρούπολη, 25510-25654

info@iliaktis-solar.com SAFE PLUS ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310-825293, 6972 501265

www.safeplus.gr SUPER SUN HUNTER ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ 2 χλμ Π.Σ. Ωραιοκάστρου, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310510260

www.clamps.gr TERRA VERDE Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι.Κωλέττη 22 & Κώττα Ρούλια, Θεσσαλονίκη, 2310-718136

TZOVARAS GROUP OF ENGINEERS ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310-458323,

www.atzovaras.gr VK ENERGY Ολυμπιάδος 123, Θεσσαλονίκη, 2310218818

www.vkenergy.gr

SUN PRODUCTS Ηρώων Πολυτεχνείου 47, 41222, Λάρισα Τηλ: 2410-628.418

www.sunproducts.gr SUNGATE ΠΡΙΑΜΟΥ , ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΚΗ Τηλ. 2310-448002

www.sungate.com.gr ΑΠΟΣΤ. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ 3O Χλμ.Π.Ο. Λάρισας- Τρικάλων & Δ. Διαμαντίδου 3, Λάρισα 2410-670680

Πράσινο σπίτι & κτίριο 89


Yellow pages_tx21TELtelTEL:Test_BmwX1_72.qxd

16/4/2013

2:21 ìì

Page 90

Info Pages Oδηγός Αγοράς ΑΠΟΣΤ. ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

ΝΕΔΑ

3O Χλμ.Π.Ο.Λάρισας-Τρικάλων & Δ. Διαμαντίδου 3, Λάρισα 2410-670680

Παύλου Μελά 3, Θεσ/νίκη

ΒΙPV ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

2310-697007

ARK TOP SYSTEMS

ΗΛΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τομπάζη 39, Θεσσαλονίκη 2310864540, 2310866722

ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Tηλ: 2310535975, 2310536696

GLOBAL - ENERGY

ΒΙΟΜΑΖΑ

www.diathermiki.gr

Θεσσαλονίκη, 2310-510302

ENERGON TEXNIKH

SONNETT

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ 59-61, ΣΕΡΡΕΣ 2321024910, 6942606018

Αλεξανδρείας 104, 546 46

www.energontexniki.gr

www.sonnett.gr

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ

SOLUTIIONS, Κωλέτη 25Β,

Θεσσαλονίκη, Τ 2310 414778, info@sonnetthellas.gr,

ΠΡΟΕΝΤΑΣΗΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΣΚΟΠΟΥ 4, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310249641,

3DS ENERGY

www.pro-energy.gr

Προφήτη Ηλία 14, Θεσ/νίκη 2310-321558

90 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Προφήτη Ηλία 14, Θεσσαλονίκη 2310-321558

ENERGIA INNOVATION ΕΠΕ Ανθέων 3, Θεσσαλονίκη 23920-76209

ECOSENSE Γ. Παπανικολάου 22, Πεύκα, Θεσσαλονίκη 2310-639013, 2310-639015

EDP-ENERGY

EFERGY HELLAS

ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ 136, ΒΕΡΟΙΑ Τηλ.: 23310-24850

Γιαννιτσών 31, Βαλκανικό κέντρο, Θεσ/νίκη, 2310-535577,

www.xoursoulidis.com

www.efergy-hellas.gr

ΕΣΤΙΑ ΕΠΕ

INOX MARE HELLAS AEE ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310-426321, 2310-753384

www.inoxmare.gr

Αμερ. Ερυθρού Σταυρού 13 Καβάλα Τηλ. 25510-221922, 2510 221916 Κινητό 6944-411819, 6948 507518

www.ilektrikoi-levites.gr

TOPLING Τηλ. 6977450454, www.topling.gr

STARFIRE Ανδρέα Παπανδρέου 239, Νεάπολη Θες/νίκη, 2310-625011

www.starfire.gr

PROJECT - EPSILON GROUP ENERGY SOLUTIONS ΛΑΕΡΤΟΥ 22, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΠΥΛΑΙΑΣ, 57001 ΘΕΡΜΗ

Α.Π. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ 220, ΔΡΑΜΑ 25215-50084, 697-3315962

www.eecs.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τηλ.: 2315002006, 2315002200

www.project-epsilon.com SYNCO

2314-319214

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ Μ.ΕΠΕ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Μ.ΕΠΕ Φιλικής Εταιρείας 13, Έδεσσα 23810-23293,

ΘΕΣ/ΚΗ, 2310-682648-49-50

ENERGIA INNOVATION ΕΠΕ

Φιλ. Εταιρείας 13, Έδεσσα 23810-23293

Ανθέων 3, Θεσ/νίκη, 23920-76209

www.anagnostopoulos-oil.gr

www.anagnostopoulos-oil.gr

2310-423773, www.synco.gr

Αγ.Μηνά 3, Θεσσαλονίκη

www.salmanlis.gr Εξοπλισμός Φ/Β Εγκαταστάσεων Εξοικονόμιση Ενέργειας

3DS ENERGY

www.ecosense.gr

ΣΑΛΜΑΝΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Π.Κουντουριώτη 7, Νεάπολη – Θεσσαλονίκης 2310-624383, 6977-295435

www.arktopsystems.gr

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 13, ΠΟΛΙΧΝΗ Β.ΟΛΓΑΣ 275 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


exof_prasino.indd 5

17/4/2013 9:54:14 Âľ


Exofyllo_tx21:EXOF_A.qxd

exof_prasino.indd 2

12/4/2013

9:16 ìì

Page 2

17/4/2013 9:53:15 µ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ 21  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ 21

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ 21  

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ 21

Advertisement