Page 1

editorial_07_13:touring_pilio.qxd

28/6/2013

12:58 ìì

Page 17


afieroma lpg t27:autotriti

AUTO PAGES

28/6/2013

7:03 ìì

Page 72

Τα πάντα για το υγραέριο

Γιατί συμφέρει! Η μείωση του κόστους των μετακινήσεων αποτελεί συνεχή στόχο στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και η τοποθέτηση ενός κιτ υγραεριοκίνησης είναι μία παράμετρος που πρέπει να εξετάσετε. Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί Υγραέριο; 1. Γιατί είναι οικονομικό

2. Γιατί αυξάνει την αυτονομία

Η οικονομία στην τσέπη είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της υγραεριοκίνησης, αφού μειώνονται τα έξοδα της μετακίνησης κατά 40% περίπου, μιας και κοστίζει φθηνότερα από τη αμόλυβδη.

Το πόσο αυξάνεται η αυτονομία ενός οχήματος με κιτ υγραερίου, εξαρτάται από την δεξαμενή που θα επιλεχθεί (βλ. επόμενες σελίδες). Πάντως, αν η χωρητικότητά της είναι στα 40 λίτρα (μέσος όρος), τότε, με δεδομένο ότι, ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο καίει 1 λτ./10 χλμ., η αυτονομία αυξάνεται κατά 350 περίπου χιλιόμετρα (η δεξαμενή δεν γεμίζει στο 100%). Έτσι, μαζί με το ντεπόζιτο βενζίνης η αυτονομία μπορεί να αγγίξει τα 1.000 χιλιόμετρα, παραπάνω δηλαδή από όσα θα χρειαστείτε κατά τις καλοκαιρινές διακοπές στο νησί…

Με το υγραέριο, τα έξοδα μετακίνησης μειώνονται περίπου στο μισό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Πού υπερτερούν τα συστήματα LPG 5ης γενιάς; Τα συστήματα υγραεριοκίνησης 5ης γενιάς, ψεκάζουν το υγραέριο σε υγρή φάση, άρα, περισσότερο αέριο εκχύνεται στον κύλινδρο από ό,τι στα συστήματα της 4ης γενιάς. Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη απόδοση ισχύος και ροπής, σε σύγκριση με τη βενζίνη. Το σύστημα έχει εμβαπτιζόμενη αντλία μέσα στην δεξαμενή και στο ταμπελάκι έξω από τη δεξαμενή γράφει (συνήθως) «pump inside», δηλαδή αντλία εσωτερικά στη δεξαμενή. Για τους απλούς κινητήρες πολλαπλού ψεκασμού, η μετατροπή είναι πιο απλή υπόθεση. Όμως, με τα καινούργιας τεχνολογίας μοτέρ που πραγματοποιούν άμεσο ψεκασμό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι πως ο εγκαταστάτης γνωρίζει καλά τη δουλειά του και πως το σύστημα που τοποθετούμε είναι δοκιμασμένο επί της ουσίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν kit για κινητήρες TSI της VW (όπως αυτό της ολλανδικής εταιρείας Vialle) 72

3. Γιατί συμβάλλει στη μακροζωία του κινητήρα Το υγραέριο, επειδή δεν περιέχει μόλυβδο, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη και καθαρότερη καύση που συνεπάγεται εσωτερικά μέρη με μικρότερες τριβές και άρα, μεγαλύτερη μακροζωία του κινητήρα.

4. Γιατί είναι οικολογικό Το υγραέριο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως, ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιεί υγραέριο, εκπέμπει περίπου 12% λιγότερο CO2, μέχρι και 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου, 20% με 40% λιγότερους υδρογονάνθρακες και αντίστοιχα μειωμένη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με το αν η καύση γινόταν με βενζίνη. Το υγραέριο είναι πιο οικολογικό, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

Με την τοποθέτηση ενός κιτ υγραερίου η αυτονομία μπορεί να φτάσει και να υπερβεί τα 1.000 χιλιόμετρα.

που πραγματοποιούν άμεσο ψεκασμό και χρησιμοποιούν τα μπεκ της βενζίνης, ενώ μας επιτρέπουν να κινούμαστε με υγραέριο από την πρώτη στιγμή που θα βάλουμε μπροστά. Εναλλακτικά, υπάρχουν άλλα συστήματα για μοτέρ άμεσου ψεκασμού που απαιτούν να ξεκινήσουμε με βενζίνη, μέχρι ο κινητήρας να έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας. Ακόμα, άλλα συστήματα προβλέπουν πως το υγραέριο χρησιμοποιείται μόνο όταν οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα βρίσκονται μεταξύ των 1.200 σ.α.λ. και 5.400 σ.α.λ. Πριν και μετά από αυτό το φάσμα στροφών λειτουργίας, γυρνούν αυτόματα στη βενζίνη. Ειδικά λοιπόν, αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου που έχουμε είναι άμεσου ψεκασμού, πρέπει να ενημερωθούμε σωστά για τη λειτουργία του kit που θα τοποθετήσουμε καθώς και για το ποσοστό αξιοπιστίας του σε βάθος χρόνου.

5. Γιατί κάνεις γρήγορη απόσβεση

Κιτ υγραεριοκίνησης υπάρχουν και για τους κινητήρες άμεσου ψεκασμού. Ωστόσο, είναι πιο πολύπλοκα στη λειτουργία τους και έχουν μεγαλύτερο κόστος.

Το κόστος ενός συστήματος LPG ποικίλλει, αφού ξεκινά από τα 800 ευρώ, όμως μπορεί να φτάσει έως τα 2.500 ευρώ, ανάλογα με τον κινητήρα, τα περιφερειακά μέρη κτλ. Σε κάθε περίπτωση, η απόσβεσή του είναι γρήγορη, αν κάνετε 15.000 χλμ./έτος, όπως θα διαβάσετε αναλυτικότερα στις επόμενες σελίδες.


afieroma lpg t27:autotriti

28/6/2013

1:27 ìì

Page 1


afieroma lpg t27:autotriti

AUTO PAGES

28/6/2013

6:00 ìì

Page 74

Τα πάντα για το υγραέριο

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα υγραερίου; Ένα τυπικό κιτ LPG αποτελείται από: • Τη δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου • Τις διάφορες σωληνώσεις παροχής καυσίμου • Την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα παροχής υγραερίου • Τον πνεύμονα, δηλαδή το μέρος αεριοποίησης υγραερίου που εξαερώνει και ρυθμίζει την παροχή υγραερίου, ανάλογα με το φορτίο του κινητήρα • Τα μπεκ ψεκασμού υγραερίου

Τι δεξαμενή να επιλέξω; Υπάρχουν δύο ειδών δεξαμενές υγραερίου. Οι κυλινδρικές και οι τύπου καμπάνας. Οι πρώτες έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και τοποθετούνται στο πορτ-μπαγκάζ, οι δεύτερες τοποθετούνται στη θέση της ρεζέρβας και άρα δεν κλέβουν από το χώρο αποσκευών. Η τελική επιλογή είναι δική σας (φυσικά υπάρχουν διαφορές και στην τιμή), ωστόσο από την πλευρά μας, θα σας συμβουλεύαμε να διαλέξετε αυτήν που σας παρέχει αυτονομία για 3-4 ημέρες, ώστε να μην επισκέπτεστε μέρα παρά μέρα το «βενζινάδικο».

Το τι δεξαμενή θα επιλέξετε εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Οι τύπου καμπάνας (φωτό) τοποθετούνται στη ρεζέρβα χωρίς να κλέβουν χώρο από τις αποσκευές.

Πότε θα κάνω απόσβεση; - Ακόμη και στον 1ο χρόνο Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η μέση τιμή του υγραερίου διαμορφώνεται στα 0,88 ευρώ/λίτρο και της αμόλυβδης στα 1,77 ευρώ/λίτρο. Δηλαδή, το κόστος του υγραερίου είναι το μισό της βενζίνης. Τι σημαίνει τώρα αυτό στην πράξη; Ας πάρουμε για παράδειγμα, έναν οδηγό που κάνει περίπου 15.000 χλμ./έτος και το αυτοκίνητο του έχει μέση κατανάλωση 8 λτ./100 χλμ. Επίσης, σημειώστε ότι, η συγκεκριμένη τιμή αυξάνεται κα-

τά 15% περίπου με το υγραέριο (δηλαδή διαμορφώνεται στα 9,2 λτ./100 χλμ.). Έτσι, με υγραέριο, ο οδηγός θα χρειαστεί 1.214 ευρώ/έτος, την ίδια στιγμή που το κόστος κίνησης με αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2.124 ευρώ/έτος. Άρα, σε ετήσια βάση, το όφελος διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται ότι, η απόσβεση του κόστους της μετατροπής, μπορεί να επιτευχθεί σχεδόν από τον πρώτο χρόνο.

Η απόσβεση της εγκατάστασης μπορεί να γίνει ακόμη και τον πρώτο χρόνο, εφόσον τα χιλιόμετρα που κάνετε σ’ αυτό το διάστημα είναι άνω των 15.000.

Στην ιστοσελίδα www.autotriti.gr, θα βρείτε ένα χρήσιμο εργαλείο για να υπολογίσετε πότε ακριβώς θα κάνετε απόσβεση της τοποθέτησης ενός κιτ υγραερίου.

74


editorial_02_13:touring_pilio.qxd

1/3/2013

10:00 ðì

Page 15


afieroma lpg t27:autotriti

AUTO PAGES

28/6/2013

6:03 ìì

Page 76

Τα πάντα για το υγραέριο

ΠΡΙΝ την εγκατάσταση Προτού προχωρήσετε στην εγκατάσταση ενός κιτ υγραερίου καλό είναι να προσέξετε τα εξής: • Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για να κάνετε την μετατροπή • Ελέγξετε την προέλευση του συστήματος, ώστε να διαθέτει όλες

ΜΕΤΑ την εγκατάσταση τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και μην παρασύρεστε από τυχόν χαμηλές τιμές που ενδέχεται να σας υποσχεθούν • Ζητείστε γραπτώς και αναλυτικά τις εγγυήσεις και τους όρους που τις διέπουν • Αν μετά την παραλαβή του αυτοκινήτου διαπιστώσετε την παραμικρή δυσλειτουργία (κομπιάσματα, υπερβολική κατανάλωση κτλ.), τότε να επισημάνετε αμέσως το πρόβλημα στον εγκαταστάτη.

Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για να κάνετε την μετατροπή, ώστε να μην έχετε προβλήματα στο μέλλον.

Τα γραφειοκρατικά… Μετά την τοποθέτηση του συστήματος LPG, θα πρέπει να περάσετε ΚΤΕΟ, ώστε να πιστοποιηθεί ότι, όλες οι εργασίες έγιναν σωστά. Επίσης, θα πρέπει έχετε μια υπεύθυνη δήλωση του εγκατα-

στάτη, τα στοιχεία του οποίου θα διασταυρωθούν με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, για να διαπιστωθεί αν είναι εγκεκριμένος ή όχι. Από εκεί και πέρα, το ΚΤΕΟ θα σας χορηγήσει μια βεβαίωση, την οποία θα πρέπει να προσκομίσετε στο υπουργείο Μεταφορών, ώστε να γίνει η ανάλογη τροποποίηση στην άδεια κυκλοφορίας. Στο εξής, θα αναγράφεται η λέξη «υγραέριο», ακριβώς δίπλα από τον κωδικό της βενζίνης. Μετά την τοποθέτηση του συστήματος LPG, θα πρέπει να περάσετε ΚΤΕΟ.

Το κόστος service: Mικρό! H συντήρηση ενός kit LPG γίνεται συνήθως κάθε 25.000 χλμ. και εκτός από ένα γενικό έλεγχο, περιλαμβάνει αλλαγή του φίλτρου (5-10 ευρώ). Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη επιπλέον λίπανσης του κινητήρα, όπως και την αντικατάσταση των παλαιών μπουζί με νέας

76

τεχνολογίας, ειδικά για υγραέριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, κάθε 50.000 χιλιόμετρα, καλό είναι να καθαρίζονται τα μπεκ (20-40 ευρώ). Αν δεν φροντίσουμε για τα παραπάνω, τότε, πολύ πιθανόν σε βάθος χρό-

νου να προκύψουν φθορές στο μπλοκ και τις βαλβίδες. Τέλος, σημειώστε ότι, τα διαστήματα συντήρησης που προβλέπει ο κατασκευαστής δεν αλλάζουν επ ουδενί. Το κόστος service είναι μικρό και καλύπτεται από τα μειωμένα έξοδα κίνησης.


afieroma lpg t27:autotriti

28/6/2013

2:28 ìì

Page 77


afieroma lpg t27:autotriti

AUTO PAGES

28/6/2013

6:05 ìì

Page 78

Τα πάντα για το υγραέριο

Ποιο καύσιμο είναι το πιο οικονομικό;

Στα γρήγορα

Κόστος χρήσης: Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο

Σ

ε αυτό το σημείο, θα προσπαθήσουμε να δούμε τις διαφορές που προκύπτουν από τη χρήση ενός Toyota Auris βενζίνης, diesel και LPG, σε βάθος 5ετίας. Επίσης, σημειώνουμε ότι, το μικρομεσαίο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας, διατίθεται με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (Vialle) και τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι υπολογισμένα με βάση την έκδοση βενζίνης. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές CO2 είναι ίδιες (επειδή σύμφωνα με αυτές υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας), ενώ η κατανάλωση υπολογισμένη με 15%

Οικονομικό το LPG Όπως θα δείτε και από τον παρακάτω πίνακα, το υγραεριοκίνητο Toyota Auris είναι πιο συμφέρον από το βενζινοκίνητο. Με δεδομένο ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι τα ίδια στην 5ετία, το κέρδος προέρχεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της κατανάλωσης καυσίμου. Έτσι, ενώ το κόστος καυσίμου για το βενζινοκίνητο είναι 8.005 ευρώ στην 5ετία, για το LPG είναι 4.865 ευρώ και άρα καλύπτει το επιπλέον αρχικό κόστος. Σε σχέση με το πετρελαιοκίνητο μάλιστα, το υγραεριοκίνητο παραμένει πιο οικονομικό (αθροίζοντας το κόστος χρήσης και την αρχική τιμή αγοράς).

78

ποσοστό επιπλέον (δηλαδή 6,3 λτ./100 χλμ. από 5,5). Τέλος, τα συνολικά κόστη σε καύσιμα έχουν υπολογιστεί με μέση τιμή αμόλυβδης στα 1,77 ευρώ/λίτρο, υγραερίου στα 0,88 ευρώ/λίτρο και πετρελαίου κίνησης στα 1,43 ευρώ/ λίτρο.

Η μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε υγραεριοκίνητο, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και στην ασφαλιστική σας εταιρεία, ώστε να είστε καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο.Οπτικά, ένα υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, αφού η κυριότερη διαφορά του, εντοπίζεται στην τάπα ανεφοδιασμού που βρίσκεται συνήθως στον προφυλακτήρα. Από την πλευρά του οδηγού, αυτός δεν αντιλαμβάνεται τη μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο.

Η χαμηλή τιμή του υγραερίου, καθιστά το υγραεριοκίνητο Toyota Auris πιο οικονομικό σε βάθος 5ετίας σε σχέση με το βενζινοκίνητο.

Δαπάνες 5ετίας- 75.000 χλμ. (σε ευρώ) Toyota Auris 1,4 D-4D Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1.364 Ιπποδύναμη (ίπποι/ σ.αλ.) 90/3.800 Ροπή (Nm/ σ.α.λ.) 205/1.800-2.800 Μέση κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 3,8 Κατανάλωση 5ετίας (λίτρα) 2.850 Κόστος καυσίμων στην 5ετία (ευρώ) 4.075 Εκπομπές CO2 (γρ./ χλμ.) 99 Τέλη κυκλοφορίας στην 5ετία 0 Συνολικό κόστος 5ετίας (ευρώ) 4.075 Αρχικές τιμές (ευρώ) 18.950

Auris 1,33 1.329 99/6.000 128/3.800 5,5 4.125 7.301 128 704 8.005 15.950

Auris 1,33 LPG 1.329 99/6.000 128/3.800 6,3 4.725 4.160 128 704 4.864 17.950


afieroma lpg t27:autotriti

28/6/2013

3:06 ìì

Page 79


MITO SBK_T27:autotriti

28/6/2013

3:50 ìì

Page 1


afieroma lpg t27:autotriti

28/6/2013

1:29 ìì

Page 1

AUTO ΤΡΙΤΗ LPG 2013  

AUTO ΤΡΙΤΗ LPG 2013

AUTO ΤΡΙΤΗ LPG 2013  

AUTO ΤΡΙΤΗ LPG 2013

Advertisement