Page 1


new-VW up_ΔΟΚΙΜΗ:Σχέδιο 1

31/1/2012

10:41 πμ

ΔΟΚΙΜΗ VW up! 1.0 (75 PS)

44

Σελίδα 44


new-VW up_ΔΟΚΙΜΗ:Σχέδιο 1

31/1/2012

10:42 πμ

Σελίδα 45

ΜOVING

UP! Το ότι η VW βλέπει πλέον με άλλο μάτι την πιο μικρή κατηγορία φαίνεται ήδη από το όνομα που επέλεξε για το νέο της μοντέλo. To up! ακούγεται πιο μοντέρνο, πιο ελκυστικό και πιο πολλά υποσχόμενο από το πάλαι ποτέ Lupo. Πόσο μάλλον από το Fox.

45


new-VW up_ΔΟΚΙΜΗ:Σχέδιο 1

31/1/2012

10:44 πμ

Σελίδα 46

ΔΟΚΙΜΗ VW up! 1.0 (75 PS)

Τo εσωτερικό είναι λιτό σχεδιαστικά και πολύ καλά κατασκευασμένο, με σωστό φινίρισμα και συναρμογή, παρά τα σκληρά πλαστικά του. Οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι απλά επαρκείς.

Υ

πάρχουν κάποια αυτοκίνητα που σε πολλές αγορές ρίχνουν τόσο βαριά τη σκιά τους σε μια κατηγορία που αυτή παίρνει το όνομά τους. Έτσι λοιπόν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες η μικρή-μεσαία κλάση ονομάζεται –για ευνόητους λόγους- κατηγορία Golf, ενώ παράλληλα οι γερμανοί της VW έχουν ένα επιτυχημένο (και εμπορικά, καθότι δεύτερο στα σχετικά πανευρωπαϊκά charts) μοντέλο, το Polo, ένα σκαλί πιο κάτω.. Τι γίνεται όμως στην κατηγορία Α, που αυξάνει συνεχώς τα μερίδιά της μιας και οικονομικά θέματα

Η θέση οδήγησης, παρόλο που το τιμόνι δεν ρυθμίζεται ως προς την απόσταση, είναι καλή, τα καθίσματα αναπαυτικά και η ορατότητα ικανοποιητική. Η αρκετά μεγάλη λίστα των εξτρά περιλαμβάνει από ηλιοροφή μέχρι δερμάτινες επενδύσεις.

46

δεν έχουμε μόνο εμείς οι Έλληνες; Εδώ λοιπόν η Volkswagen ποτέ δεν πρωταγωνίστησε, καθώς τα Lupο και Fox με τα οποία προσπάθησε στο παρελθόν δεν έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής. Ίσως γιατί στην ουσία ήταν κάτι –ή πολύ- λιγότερο από ότι περίμενε κανείς από ένα μικρό VW. Αυτό ακριβώς προσπαθεί η Volkswagen να αλλάξει τώρα με το up!, που δεν είναι απλά ένα φτηνό αυτοκίνητο όπως το Fox (στην ουσία δεν ήταν ούτε αυτό, παρόλο που έδειχνε εμφανώς φτηνό), αλλά ένα σύγχρονο μίνι που έχει και lifestyle χαρακτηριστικά.

Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 3,54 και πλάτος μόλις 1,64 μέτρα, το up! δεν κρύβει πως η πόλη είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο δράσης του, ενώ οι διαστάσεις του αυτές σε συνδυασμό με το 1,48 του ύψους του δημιουργούν μια εικόνα που δείχνει και σύγχρονη και σωστά εστιασμένη. Που δεν αποστασιοποιείται μεν από την politically correct εμφάνιση των Volkswagen, αλλά που προσπαθεί ταυτόχρονα να την κάνει πιο νεανική. Γιατί όχι και πιο ανάλαφρη, καθώς ο εμπρός προφυλακτήρας προσομοιάζει κατά κάποιο τρόπο σχεδιαστικά ένα χαμόγελο.


new-VW up_ΔΟΚΙΜΗ:Σχέδιο 1

31/1/2012

10:45 πμ

Σελίδα 47

Το up! κατορθώνει να αποκρύπτει το μέγεθός του στο δρόμο, καθώς είναι άνετο, ήσυχο και σταθερό, ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική του. Η μικρή ευπάθειά του στον πλευρικό άνεμο είναι λίγο πολύ αναμενόμενη λόγω των αναλογιών του αμαξώματός του.

Στο πίσω μέρος, τα πρωτότυπα κάθετα φώτα δείχνουν σαν να είναι ενσωματωμένα στην πίσω πόρτα, παρόλο που είναι μέρος του αμαξώματος, εξασφαλίζοντας έτσι ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο στο όλο design. Βέβαια εδώ για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς το πιο ενδιαφέρον εύρημα των σχεδιαστών του up! είναι η 3η του πόρτα, που ουσιαστικά είναι όλη το πίσω παρμπρίζ, κάτι που όμως ανακαλύπτεις μόνο όταν την ανοίξεις. Η προσεγμένη στη λεπτομέρειά της σχεδίαση συνδυάζεται και μια φροντισμένη αεροδυναμική, καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσας 0,32 είναι εξαιρετικός για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο. Πα-

ράλληλα απέδωσαν και οι προσπάθειες για δίαιτα: το βάρος του up! είναι μείον 140 κιλά –ή πλην 13% αν προτιμάτε- σε σχέση με αυτό του προκατόχου του Fox. Φυσικά η VW δεν θα μπορούσε με το νέο της μίνι να μείνει έξω από τη τάση του customize. Έτσι στο up! White της δοκιμής μας για παράδειγμα, που είναι μια ειδική έκδοση για το λανσάρισμα και έχει και κάποιο συλλεκτικό χαρακτήρα, υπάρχουν χρωμιωμένοι εξωτερικοί καθρέφτες, ζάντες αλουμινίου κ.λπ., ενώ πολλές είναι οι επιλογές που μπορούν να προστεθούν στις στάνταρ εκδόσεις εξοπλισμού. Με το ανάλογο τίμημα εννοείται.

Παραπλήσια λογική ακολουθείται και στο εσωτερικό του μικρότερου των VW, που δείχνει πρωτότυπο και νεανικό –έξυπνη η υιοθέτηση του χρώματος του αμαξώματος και στο ταμπλό προκειμένου να υπάρχει συνάφεια με το βαμμένο μέταλλο στις πόρτες- αλλά και ποιοτικό, παρά τα σκληρά πλαστικά, που λόγω κόστους είναι μια από τις βασικές παραδοχές της κατηγορίας. Ο μινιμάλ πίνακας οργάνων είναι σύμφωνος με το όλο πνεύμα, ενώ στο κέντρο του ταμπλό, πάνω από τον κλιματισμό και το ηχοσύστημα, υπάρχει –αν περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό ή αν πληρωθεί επιπλέον- η οθόνη του maps+more.

47


new-VW up_ΔΟΚΙΜΗ:Σχέδιο 1

31/1/2012

10:46 πμ

Σελίδα 48

ΔΟΚΙΜΗ VW up! 1.0 (75 PS)

Οι λεπτομέρειες συμβάλλουν πάντα στη δημιουργία ενός πιο ξεχωριστού και αναγνωρίσιμου σχήματος και στο up! έχουν επιστρατευτεί αρκετές. Από το περίγραμμα του μπροστινού προφυλακτήρα, μέχρι τις όμορφες ζάντες και τα χαρακτηριστικά φωτιστικά. Το white είναι ειδική έκδοση για το λανσάρισμα.

Πρόκειται για ένα αποσπώμενο σύστημα infotainment της Navigon, στις δυνατότητες του οποίου περιλαμβάνεται η πλοήγηση, το hands free, οι πληροφορίες για το media player αλλά και αυτές από το trip computer, ενώ οι λειτουργίες του μπορούν να εμπλουτιστούν και με επιπλέον εφαρμογές. Το ότι οπτικά δεν δείχνει κομμάτι του όλου συνόλου εδώ μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με βάση και το νεανικό χαρακτήρα του up!, ενώ η παρατήρησή μας αφορά κάποιες ενδείξεις, όπως αυτές της μέσης και της στιγμιαίας κατανάλωσης, που θα έπρεπε να προβάλλονται στον πίνακα οργάνων ανεξάρτητα από το maps+more. Θετικά είναι τα σχόλια και για τα καθίσματα, που εξασφαλίζουν ικανοποιητική άνεση ακόμα και στις μεγάλες μετακινήσεις, ενώ διευκολύνουν στο να βρει ο οδηγός τη θέση που τον βολεύει. Βέβαια θα την έβρισκε πιο εύκολα αν ρυθμιζόταν και το τιμόνι ως προς την απόσταση, αλλά η τελική εικόνα δεν

Και 5θυρο Από το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμη και η 5θυρη εκδοχή του up!, που παρουσιάστηκε επίσημα πριν από μερικές ημέρες και ενισχύει κι άλλο τον όποιο «οικογενειακό» του προσανατολισμό. Στην ουσία η προσθήκη των δύο πίσω θυρών δεν αλλάζει κάτι άλλο πέρα από τη γραμμή στη βάση των παραθύρων η οποία συνεχίζει εδώ ευθεία προς τα πίσω, χωρίς τη χαρακτηριστική γωνία του 3θυρου. Έτσι το πορτμπαγκάζ θα έχει και εδώ χωρητικότητα 251 λίτρων, ενώ ίδιοι θα είναι φυσικά και οι κινητήρες. Όσο για την τιμή αναμένεται να είναι περί τα 500 ευρώ πιο ακριβό από το αντίστοιχο 3θυρο.

48

αλλάζει. Ειδικά από τη στιγμή που και η εργονομία είναι εντάξει –εξαίρεση οι διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα που είναι από ένας μόνο, για λόγους κόστους φυσικά- και η περιφερειακή ορατότητα ικανοποιητική. Ικανοποιητικοί, παρά τις συμπιεσμένες εξωτερικές διαστάσεις, είναι και οι χώροι. Ιδιαίτερα μπροστά, το εσωτερικό πλάτος είναι το μεγαλύτερο της μικρής κατηγορίας, ενώ και πίσω είναι, πάντα με τα δεδομένα της κλάσης, καλό. Μάλιστα το πίσω κάθισμα είναι ελαφρώς υπερυψωμένο σε σχέση με τα δύο εμπρός, προκειμένου να εξασφαλίζεται καλύτερο οπτικό πεδίο. Θέμα δεν υπάρχει ούτε με το εσωτερικό ύψος και κατά συνέπεια με τον αέρα για τα κεφάλια όσων κάθονται πίσω, ενώ η πρόσβαση εκεί θα μπορούσε να ήταν πιο εύκολη. Κι αυτό γιατί οι μοχλοί ανάκλησης των εμπρός καθισμάτων βρίσκονται στις βάσεις τους και η επαναφορά απαιτεί δύο κινήσεις τους.

Καλύτεροι θα μπορούσαν να είναι και οι χώροι για μικρο-αντικείμενα –υπάρχει μια μόνο μεγάλη ποτηροθήκη στην κεντρική κονσόλα, ενώ οι θήκες στις πόρτες αλλά και το ντουλαπάκι στο ταμπλό έχουν απλά ικανοποιητικό μέγεθος- αλλά όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα χάρη στο πορτμπαγκάζ των 251 λίτρων, που με την αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 951. Τα νούμερα αυτά είναι με διαφορά τα καλύτερα της κατηγορίας και έτσι οι χώροι συνολικά αποτελούν ένα από τα μεγάλα ατού του up!. Που του επιτρέπει να παίξει και το ρόλο του μικρού οικογενειακού, κάτι που στις μέρες μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί. Φυσικά και δεν τίθεται κανένα θέμα με τα ψώνια του Σαββατοκύριακου –το μέτρο με το οποίο κρίνονται συνήθως τα μίνι- ενώ τις εργάσιμες μέρες αυτό που ζητείται είναι η άνεση και κυρίως η οικονομία στις καθημερινές μετακινήσεις. Την τελευταία καλείται να την εξασφαλίσει ο κινητήρας, που στην περίπτωση του up! white της δοκιμής μας είναι ο νέος χιλιάρης του ομίλου VW, με τους 3 κυλίνδρους, τις 12 βαλβίδες και την κορυφαία (προς το παρόν τουλάχιστον) απόδοση των 75 ίππων και των 95 Nm. Στο δρόμο αυτό που δεν εντοπίζεις είναι η χαρακτηριστική χροιά των 3κύλινδρων, ενώ συνολικά ο χιλιάρης είναι και πολιτισμένος -συμβάλλοντας στη συνολικά καλή εικόνα στο συγκεκριμένο τομέα καθώς και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι περιορισμένοι- και ταυτόχρονα αρκετά ψυχωμένος. Βέβαια απαιτεί αρκετή ενασχόληση με το κιβώτιο και τον καλό σε αίσθηση επιλογέα του, μιας και ο κινητήρας αποδίδει καλύτερα στις μεσαίες στροφές και η κλιμάκωση των 5 σχέσεων είναι σχετικά μακριά. Για χάρη της οικονομίας φυσικά, με αποτέλεσμα η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει επίσημα η VW να είναι 4,7 λίτρα για κάθε 100 χι-


31/1/2012

10:47 πμ

Σελίδα 49

up! Boutique

new-VW up_ΔΟΚΙΜΗ:Σχέδιο 1

λιόμετρα (εκπομπές CO2: 108 γραμμάρια το χιλιόμετρο, με αποτέλεσμα και τα τέλη να είναι χαμηλά). Από την άλλη αν θελήσεις να κινηθείς πιο σβέλτα οδηγείς συχνά πυκνά με μια ταχύτητα κάτω, οπότε στην περίπτωση αυτή τιμές γύρω στα 7,5 λίτρα είναι αναμενόμενες. Στο δρόμο το up! κρύβει αρκετά καλά το μέγεθός του, καθώς η ποιότητα της κύλισής του είναι ικανοποιητική και οι κινήσεις του αμαξώματος του ελέγχονται ικανοποιητικά, χωρίς η σφιχτή ανάρτησή του να γίνεται ιδιαίτερα κουραστική. Απλά ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας (μπροστά υπάρχουν γόνατα) έχει την τάση να μην φιλτράρει τις εγκάρσιες ανωμαλίες των δρόμων (κλασικό μείον της συγκεκριμένης διάταξης), με αποτέλεσμα να φτάνουν κάποιες αναπηδήσεις μέχρι τους πισω επιβάτες και το ESP να αναγκάζεται να επεμβαίνει πιο συχνά σε σχέση με ότι θα περίμενε κανείς. Το τιμόνι έχει καλύτερη αίσθηση από τη στάνταρ των μίνι, με 10 μέτρα διάμετρο κύκλου στροφής η ευελιξία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, τα

Με 251 λίτρα, ο χώρος αποσκευών είναι, απλά, ο μεγαλύτερος της κλάσης.

φρένα χάρη και στο βάρος που δεν ξεπερνά τα 1.000 κιλά, αποδεικνύονται σε κάθε περίπτωση αποτελεσματικά, ενώ μια μικρή ευαισθησία στους πλευρικούς ανέμους –μη φανταστείτε κάτι έντονο, απλά υπάρχει- είναι αναμενόμενη λόγω του μικρού μήκους και του μεγάλου συγκριτικά ύψους. Οι όποιες παρατηρήσεις μας πάντως δεν αλλάζουν τη συνολικά θετική εικόνα του up!, που είναι ενδιαφέρον σχεδιαστικά, ποιοτικό και το κυριότερο άνετο και οικονομικό. Το άνετο όπως είπαμε από πλευράς χώρων και κυρίως πορτμπαγκάζ είναι το μεγάλο προσόν του, ενώ το οικονομικό αφορά κυρίως τα λειτουργικά του έξοδα, καθώς η τιμή του δεν έχει μεν ανακοινωθεί επίσημα, αλλά με βάση την πολιτική και τη συνολική τοποθέτηση της VW στο αυτοκινητικό στερέωμα δύσκολα θα μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία. Ειδικά στην εκδοχή του με 75 ίππους και αναβαθμισμένο εσωτερικό. Σε ότι αφορά την επιλογή του, σε μια κατηγορία που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και παρά την εμφανή αλλαγή της εστίασης της VW, η λογική θα εξακολουθεί να παίζει ελαφρώς μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με το συναίσθημα, αντίθετα δηλαδή με ότι ισχύει π.χ. για το κατ’ εξοχήν fashion icon της κατηγορίας το Fiat 500. Εδώ ενισχυτικά θα λειτουργήσει η 5θυρη έκδοσή του, καθώς τονίζει κι άλλο την πρακτικότητα και την «οικογενειακή» διάσταση και παρουσία της (από το καλοκαίρι) θα διευρυνθεί σαφέστατα πολύ το κοινό στο οποίο απευθύνεται το μικρότερο των Volkswagen. n

Ένα μοντέλο με lifestyle χαρακτήρα επιβάλλεται να έχει και μια συλλογή με το όνομά του, που να περιλαμβάνει από ρούχα και τσάντες μέχρι κούπες και μπουκάλια. Το up! δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο EuroNCAP βραβεύει το up! To up! έχει ήδη αποσπάσει τη μέγιστη διάκριση των 5 αστέρων στα σύγχρονα crash tests του EuroNCAP, με βαθμολογία 89% για την προστασία των ενηλίκων, 80% για την προστασία των παιδιών, 46% για την προστασία των πεζών και 86% για την πληρότητα των συστημάτων παθητικής ασφάλειας. Η βαθμολογία αυτή το κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα στα μοντέλα της κατηγορίας του, ενώ μεγάλο μερίδιο για αυτή την πρωτιά ανήκει και στο City Emergency Braking System (χρεώνεται επιπλέον). Αυτό είναι άλλωστε που χάρισε στο μικρό Volkswagen και το ειδικό βραβείο του EuroNCAP, Advanced Award 2012, το οποίο έχει θεσπιστεί από το 2010.

VW UP!

1.0 (75 PS)

Διαστάσεις ΜxΠxΥ (χλστ.) 3.540x1.641x1.478 Μεταξόνιο (χλστ.) 2.420 Χώρος αποσκευών (λτ.) 251 Κινητήρας (κ.εκ./κύλινδροι/τύπος) 999/4/βενζίνης Ισχύς (PS/σ.α.λ.)* 75/6.200 Ροπή (Nm/σ.α.λ.)* 95/3.000- 4.300 Σχέσεις/κιβώτιο/μετάδοση 5/Χειροκίνητο/μπροστά Ανάρτηση εμπρός-πίσω Γόνατα- Ημιάκαμπτος άξονας 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 13,2 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)* 171 60-100 χλμ./ώρα με 4η (δλ.) 15,1 80-120 χλμ./ώρα με 5η (δλ.) 26,2 Μέση κατανάλωση (λτ./100 χλμ.)* 4,7 Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 108 Τέλη κυκλοφορίας 108 Τιμή βασικής έκδοσης (ευρώ) αναμένεται Ο 3κύλινδρος 1.000άρης με τους 75 ίππους, έχει καλή ποιότητα λειτουργίας και χαμηλή (εργοστασιακή) κατανάλωση. Ωστόσο, η μακριά κλιμάκωση του κιβωτίου δεν κολακεύει τις ρεπρίζ.

*Εργοστασιακές τιμές

49


new-Audi A1 Sportback_

:

1

31/1/2012

11:03

24

ΟΔΗΓΟΥΜΕ Audi A1 Sportback

ΠΟΡΤΕΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ

& ON DEMAND

Οι 5 πόρτες του Α1 Sportback αυξάνουν κατακόρυφα την πρακτικότητα του μικρότερου των Audi, ενώ η δυνατότητα λειτουργίας του καινούργιου 1.4 TFSI και με 2 κυλίνδρους την οικονομία.

24


new-Audi A1 Sportback_

:

1

31/1/2012

11:04

25

25


new-Audi A1 Sportback_

:

1

31/1/2012

11:05

26

ΟΔΗΓΟΥΜΕ Audi A1 Sportback Το εσωτερικό δεν διαφέρει σε σχέση με το 3θυρο. Η ποιότητα των υλικών και η συναρμογή κυμαίνονται σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο

Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Α1 είναι το πλήθος των επιλογών customization.

ταν πριν από 18 περίπου μήνες η Audi είχε παρουσιάσει το νέο της μικρό μοντέλο είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, μιας και δήλωνε ουσιαστικά το παρόν στη συγκεκριμένη κατηγορία μετά από πολλά χρόνια. Πρακτικά από την εποχή του πάλαι ποτέ 50, αφού και το Α2 που παρεμβλήθηκε παραήταν προηγμένο για την εποχή του και μοιραία έμεινε στο παρασκήνιο. Στα πλεονεκτήματα του γερμανικού premium υπερ- μίνι θα πρέπει να προσμετρήσουμε τη σύγ-

χρονη και νεανική του εικόνα, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, αλλά και την πληθώρα των επιλογών εξατομίκευσης. Βέβαια μόνο αυτά δεν επαρκούν σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες της αγοράς, καθώς ένα μικρό αυτοκίνητο σήμερα καλείται να καλύψει πολλαπλές ανάγκες. Να είναι δηλαδή και λίγο οικογενειακό, και προσιτό, και οικονομικό, και ασφαλές, και με ευχάριστη οδική συμπεριφορά και, και, και… Στην περίπτωση, λοιπόν, του Audi A1 Sportback,

Η ιδιαίτερα καλή ποιότητα κύλισης και τα αυξημένα όρια πρόσφυσης είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το προφίλ του 5θυρου Audi στο δρόμο.

26


new-Audi A1 Sportback_

:

1

31/1/2012

11:07

27

Το μήκος του A1 Sportback έχει παραμείνει στα 3.954 χιλιοστά. Σε σχέση με το τρίθυρο έχει αυξηθεί ελάχιστα το ύψος και πλάτος κατά 6 χιλιοστά.

το προσιτό αντισταθμίζεται με τον premium προσανατολισμό, το οικονομικό σε κατανάλωση γίνεται οικονομικότερο χάρη στο νέο κινητήρα βενζίνης με τη λειτουργία cylinder on demand, ενώ προκειμένου να είναι πλήρης η γκάμα και σε ότι αφορά τα αμαξώματα, και για να αυξηθεί η πρακτικότητα, να είναι δηλαδή -ας πούμε- λίγο πιο οικογενειακό, προστέθηκαν και δύο πίσω πόρτες. Μεταξύ λοιπόν των highlight του πιο μικρού Audi περιλαμβάνεται ο καινούργιος 1.4 TFSI με απόδοση

Το ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος και η λιγότερο έντονη κλίση στο τελείωμα της οροφής, ωφέλησαν ελάχιστα το εσωτερικό ύψος στο πίσω κάθισμα. Το οποίο μπορεί να είναι είτε διθέσιο με ποτηροθήκες στη μέση είτε 3θέσιο.

140 ίππων, που διαθέτει σύστημα απενεργοποίησης των 2 από τους 4 κυλίνδρους του (cylinder on demand), ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις ισχύος. Μάλιστα, σύμφωνα με την Audi, καταναλώνει μόλις 4,7 λτ./100 χλμ., ολοκληρώνει εδώ το 0-100 χλμ./ώρα σε 8,1 δλ. και εξασφαλίζει μια τελική πάνω από τα 210. Είχαμε την ευκαιρία να τον οδηγήσουμε για αρκετά χιλιόμετρα στην Costa Brava της Ισπανίας και πραγματικά μείναμε ενθουσιασμένοι, τόσο με τη λειτουργία, όσο και με

την κατανάλωσή του. Η μετάβαση από τους 2 στους 4 κυλίνδρους και αντίστροφα γίνεται χωρίς καν να το αντιληφθεί ο οδηγός, ακόμα και αν κοιτά επίμονα τον πίνακα οργάνων όπου αναγράφεται το πόσοι είναι σε λειτουργία. Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας εμφανίζει όλα τα αποθέματα ροπής από χαμηλά και είναι ελαστικός μέχρι τα κόκκινα. Αν, τώρα, θέλαμε να βρούμε κάποιο μειονέκτημα, αυτό θα ήταν -με δυσκολία- ο τραχύς ήχος του στις χαμηλές στροφές. Ο 1.4 TFSI με τη λειτουργία «cylinder on demand» θα είναι διαθέσιμος στις αρχές καλοκαιριού, με τις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης να έχουν προτεραιότητα. Συνεχίζοντας με τους κινητήρες, στη βάση της γκάμας τοποθετείται ο γνωστός 1.200άρης TFSI στην εκδοχή του με τους 86 ίππους και με μέση κατανάλωση 5,1 λίτρα/100 χλμ., ακολουθεί ο αντίστοιχος 1.4 των 122 ίππων, ενώ στην κορυφή τοποθετείται o top 1.400 με τους 185 ίππους. Τo πιο ισχυρό σύνολο συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο S-Τronic, επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 7,0 δλ., ενώ έχει τελική 227 χλμ./ώρα. Σε ό,τι αφορά τώρα τους diesel που μπήκαν για

Ο χώρος αποσκευών με το μεγάλο άνοιγμα έχει και πάλι όγκο 270 λτ., ενώ φτάνει έως τα 920 με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

27


new-Audi A1 Sportback_

:

1

31/1/2012

11:09

28

ΟΔΗΓΟΥΜΕ Audi A1 Sportback τα καλά στη ζωή μας, βασικός είναι ο 1.6 TDI σε δύο εκδοχές (με 90 και 105 ίππους) που καταναλώνουν 3,8 λτ./100 χλμ. και εκπέμπουν 99 γρ./χλμ. CO2 – άρα δεν επιβαρύνονται και με τέλη κυκλοφορίαςενώ υπάρχει και ο νέος 2λιτρος TDI με 143 ίππους και 320 Nm ροπής. Τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στην Costa Brava και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ελαστικότητα και τον πολιτισμένο τρόπο λειτουργίας του. Η ροπή είναι διαθέσιμη από το ρελαντί, ενώ οι 143 ίπποι εξασφαλίζουν στο A1 Sportback εξαιρετικές επιδόσεις. Κρίμα για τα δεδομένα της ελληνικής φορολογίας- που έχει 2.000 κυβικά. Τέλος τα επίπεδα θορύβου που παράγει είναι χαμηλά, ενώ σε αυτό συμβάλλει φυσικά και η προσεγμένη ηχομόνωση μαζί με την υψηλή ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό. Ένα εσωτερικό, στο οποίο δεν έχουν γίνει αισθη-

Υπερπλήρης είναι ο εξοπλισμός ασφάλειας του Audi A1 Sportback (6 αερόσακοι). Θυμίζουμε μάλιστα πως το 3θυρο απέσπασε 5 αστέρια στον EuroNCAP και ποσοστό 90% στην προστασία των επιβατών, όντας ένα από τα ασφαλέστερα μοντέλα της κατηγορίας του.

Το πακέτο S-Line πέρα από την πιο σφιχτή ανάρτηση περιλαμβάνει και εξωτερικές λεπτομέρειες που ενισχύουν τη δυναμική εικόνα του μικρού πεντάθυρου Audi.

28

τές αλλαγές συγκριτικά με το υπάρχον και γνώριμό μας 3θυρο, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να δείχνει ιδιαίτερα σύγχρονο και νεανικό. Οι δύο επιπλέον πόρτες προστέθηκαν για να αυξήσουν την πρακτικότητα, ειδικά μέσα στην πόλη, διευκολύνοντας την είσοδο- έξοδο όσων κάθονται πίσω –κάτι που έχει επιτευχθεί. Σε ότι αφορά τους χώρους, η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια παρά τα +11 και +13 επιπλέον χιλιοστά που ανακοινώνει η Audi ως προς το ύψος και πλάτος. Έτσι, το εσωτερικό είναι και πάλι 4 θέσεων (ή 5 ανάλογα με το τι θα επιλέξετε) και 2+2 ενήλικες θα ταξιδέψουν με σχετική άνεση. Ίσως τελικά το A1 Sportback, εφόσον κληθεί να παίξει το ρόλο του οικογενειακού, να είναι πιο κατάλληλο για μια νέα οικογένεια με το πολύ δύο παιδιά. Την ίδια στιγμή το πορτμπαγκάζ του παραμένει στα 270 λίτρα.


new-Audi A1 Sportback_ΟΔΗΓΟΥΜΕ:Σχέδιο 1

31/1/2012

Από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, το 5θυρο Α1 δείχνει ισορροπημένο και αρκούντως δυναμικό, ενώ σε σχέση με το 3θυρο, οι διαφορές εντοπίζονται από τη μέση και πίσω του αμαξώματος, καθώς η πίσω κολόνα είναι ελάχιστα πιο όρθια. Σε γενικές γραμμές οι σχεδιαστές κατόρθωσαν να ενσωματώσουν τις δύο επιπλέον πόρτες χωρίς να αλλοιώσουν το μοντέρνο look και το νεανικό προσανατολισμό κι αυτό μόνο ως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί. Το μήκος του Α1 Sportback, αν και από κοντά δείχνει πιο μακρύ σε σχέση με το 3θυρο, παρέμεινε ακριβώς ίδιο στα 3,954 μέτρα, κάτι που ισχύει και για τα 2.470 χιλιοστά του μεταξονίου, ενώ όπως είπαμε το πλάτος και το ύψος του έχουν μεγαλώσει ελάχιστα. Επίσης, το βάρος έχει αυξηθεί μόλις κατά 25 κιλά και αγγίζει πλέον τα 1.065 στην έκδοση 1.2 TFSI. Τέλος, όπως και το 3θυρο έτσι και το Sportback διατίθεται σε 12 εξωτερικά χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του νέου πορτοκαλί Samoa Orange, ενώ υπάρχει και το πακέτο S-Line με αεροδυναμικό bodykit, ζάντες και σπορ ανάρτηση. Αναμενόμενα, ούτε η οδική συμπεριφορά διαφοροποιείται σε σχέση με το 3θυρο σχεδόν στο ελάχιστο. Έτσι, στο δρόμο το μικρό 5θυρο Audi θυμίζει μεγαλύτερο αυτοκίνητο, είναι άνετο και με ιδιαίτερα καλή ποιότητα κύλισης, ασφαλές, ουδέτερο υπό πίεση και ταυτόχρονα ικανό να κινηθεί αρκετά σβέλτα, ενώ μόνο στις μεγάλες ταχύτητες ή στις διαδοχικές (εγκάρσιες κυρίως) ανωμαλίες θα αποκαλύψει το σχετικά μικρό του μεταξόνιο. Συνοψίζοντας λοιπόν,

1:55 μμ

Σελίδα 29

το A1 Sportback ουσιαστικά δεν έχει άμεσο αντίπαλο, αφού είναι το μοναδικό 5θυρο υπερ- μίνι με premium χαρακτηριστικά. Η δυναμική και ελκυστική του σχεδίαση συγκαταλέγεται στα προσόντα του, όπως και η υψηλή ποιότητα, ωστόσο αν και έχει κερδίσει σε πρακτικότητα ο χώρος που αντιστοιχεί στους πίσω επιβάτες δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί σε σχέση με το 3θυρο.

Το ίδιο ισχύει και για τη γκάμα των κινητήρων, ενώ όσον αφορά στην τιμή του, όταν θα αρχίσει να πωλείται προς τα τέλη του μήνα, υπολογίστε περίπου +800 ευρώ –το 1.2 TFSI δηλαδή θα κοστίζει περί τις 18.300. Q Σημαντική προσπάθεια έχει γίνει για τη μείωση του συνολικού βάρους. Έτσι το πλαίσιο του A1 Sportback ζυγίζει μόλις 220 κιλά.

AUDI A1

Ο νέος 1,4 TFSI με τους 140 ίππους διαθέτει σύστημα απενεργοποίησης των 2 κυλίνδρων όποτε αυτό είναι εφικτό, Εξαιρετικός ο 2.0 TDI

SPORTBACK

1.2 TFSI 86PS 1.4 TFSI 122 PS Διαστάσεις ΜxΠxΥ (χλστ.) 3.954x1.746x1.422 Μεταξόνιο (χλστ.) 2.469 Χώρος αποσκευών (λτ.) 270 Κινητήρας (κ.εκ./κύλινδροι/ 1.197/4/ 1.390/4/ τύπος) turbo βενζίνης turbo βενζίνης Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 86/4.600 122/5.000 Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 160/1.500-3.500 200/1.500 Σχέσεις/κιβώτιο/ 5/Χειροκίνητο/ 6/Χειροκίνητο/ μετάδοση εμπρός εμπρός Ανάρτηση εμπρός/πίσω Γόνατα ΜακΦέρσον/ημιάκαμπτος άξονας 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 11,9 9 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180 203 Μέση κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 5,1 5,4 Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 118 126 Τέλη κυκλοφορίας 106,2 138,6 *Εργοστασιακές τιμές

29


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

30/1/2012

4:05 μμ

Σελίδα 80

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992)

ΛAΜΨΗ ΔΙΑΡΚΕIΑΣ

80


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

30/1/2012

4:06 μμ

Σελίδα 81

Στα 20 χρόνια που τις χωρίζουν δεν έχει αλλάξει μόνο η θέση του γράμματος Ε στην κωδική τους ονομασία, αλλά το αυτοκίνητο αυτό καθ’ αυτό. Κάποια στοιχεία πάντως έχουν παραμείνει αναλλοίωτα.

81


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

30/1/2012

4:08 μμ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992)

Μ

ια από τις γενικές διαπιστώσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, από ειδικούς και «ειδικούς» είναι ότι γυρίζουμε (τουλάχιστον) 20 χρόνια πίσω. Μπορεί να μην φαίνονται τόσα πολλά, στο πρώτο άκουσμα, αλλά είναι. Και με το παραπάνω. Απόδειξη; Tι αυτοκίνητο οδηγούσατε ή αν όχι εσείς οι γονείς σας πριν από 20 χρόνια; Μάλλον δεν ξεχνιούνται αυτά, καθώς συνδέονται με πολλές αναμνήσεις. Προσπαθείστε όμως τώρα να ανακαλέσετε στη μνήμη σας τα βασικά του τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και τον εξοπλισμό του -ασφάλειας και άνεσης. Συγκρίνετέ τώρα με το αυτοκίνητο που οδηγείτε σήμερα. Δεν είναι η μέρα με τη νύχτα; Πριν 20 χρόνια λοιπόν το downsizing δεν υπήρχε καν ως έκφραση και οι turbo κινητήρες (βενζίνης) ήταν συνώνυμο του δυνατού, του σπορ και του ιδιαίτερου –γι’ αυτό turbo ονόμαζαν

ακόμα και σαγιονάρες. Η κατανάλωση υπήρχε μεν στους πίνακες των τεχνικών χαρακτηριστικών του Auto Motor und Sport του τότε, η μόνη γνώση και επαφή που είχαμε με το CO2 ήταν από τα αναψυκτικά, ενώ οι πιο μικροί κοίταζαν που τελείωναν τα κοντέρ για να υπολογίσουν την τελική. Ανάλογη θέρμη έδειχναν όλοι και για τα άλογα και για το 0-100. Όσο για τα θέματα ασφάλειας; Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε πως δουλεύει το ABS. Το ESP δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί. Οι αερόσακοι ήταν κάτι που… ακουγόταν καλό και αποτελεσματικό, ενώ σε ότι αφορούσε την άνεση, η σχέση με το σύστημα διεύθυνσης ήταν άμεση: Υποβοήθηση δεν υπήρχε ακόμα και σε σχετικά μεγάλα μοντέλα, ενώ τα ηλεκτρικά παράθυρα τότε άρχιζαν δειλά- δειλά να περιλαμβάνονται στα στάνταρ. Φυσικά μόνο τα μπροστά, ενώ υπήρχαν και τα

Η διαφορά στις πόρτες δείχνει και τη συνολική διαφορά μεταξύ των δύο μοντέλων. Πιο λιτή και πιο ευθύγραμμη η σχεδίαση της παλίας, πιο καμπύλη και γενικά πιο ογκώδης αυτή της καινούργιας. Τα εσωτερικά τους αποδεικνύουν πως πολυτελείς είναι και οι δύο –ανάλογα με τα μέτρα της κάθιε εποχής.

82

Σελίδα 82


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

after market. After market υπήρχαν και air-condition, με την προϋπόθεση ότι το «σήκωνε» ο κινητήρας –από τα 1.600 κυβικά και πάνω δηλαδήτα κασετόφωνα ζούσαν τις τελευταίες τιμές δόξας τους, ενώ όπου υπήρχε κεντρικό κλείδωμα ήταν βέβαια χωρίς τηλεχειρισμό. Όσο για οδική συμπεριφορά και επιδόσεις; Οι διαφορές ήταν πραγματικά τεράστιες από μοντέλο σε μοντέλο. Και σήμερα; Σήμερα όλα τα παραπάνω θεωρούνται ουσιαστικά δεδομένα ακόμα και για τις βασικές, «σπαρτιατικές» εκδόσεις του κάθε μοντέλου. Έχουν σημειωθεί άλματα και απόδειξη γι’

30/1/2012

αυτό είναι πως πλέον δεν υπάρχουν κακά αυτοκίνητα με την έννοια που το εννοούσαμε τότε. Ωστόσο, υπήρχαν και τότε –θα υπάρχουν άλ-

4:11 μμ

Σελίδα 83

λωστε πάντα- μοντέλα που ξεχώριζαν είτε με την εμφάνιση, είτε με την εμπορικότητά τους, είτε με την ποιότητα κατασκευής και την τεχνολογία αιχ-

Κάποια πράγματα είναι διαχρονικά και δεν αλλάζουν, καθώς με τον τρόπο αυτά υπάρχει συνάφεια και συνέχεια στην πάροδο του χρόνου και δημιουργείται μια οικογενειακή ταυτότητα.

83


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

30/1/2012

4:17 μμ

Σελίδα 84

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992)

Το αστέρι μπορεί να έχει μείνει στην ίδια θέση, αλλά από εκεί και πέρα έχουν αλλάξει πολλά. Οι προβολείς για παράδειγμα είχαν και τότε και τώρα δύο κάτοπτρα, αλλά πλέον αυτά είναι διακριτά, ενώ η κλασική μάσκα σαφώς και υπάρχει δεν είναι όμως μονολιθική και αυστηρή. Όσο για την επωνυμία το Ε μετά το 200 συτην παλιά υποδηλώνει τον ψεκασμό του κινητήρα, το Ε πριν το 200 στην καινούργια τη σειρά (Ε-Class).

μής τους. Ένα από αυτά είναι και η Mercedes E, που έχει πίσω της 60 χρόνια ιστορίας, αποτελούσε και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της γκάμας της Mercedes. Απόδειξη τα δύο αυτοκίνητα της «συγκριτικής» αυτής δοκιμής, τα οποία σε θέματα τεχνολογίας μπορεί να διαφέρουν κατά 20 χρόνια, ωστόσο έχουν ένα κοινό: είναι το καθένα για την εποχή του στις πρώτες θέσεις των τεχνολογικών εφαρμογών. Πάρτε για παράδειγμα την μαύρη W124 (αυτός ήταν ο εσωτερικός κωδικός της E-Class προ 20ετίας και βάλε), η οποία σε θέματα ασφάλειας ήταν αναμφίβολα μπροστά για την εποχή της. Με δύο αερόσακους για οδηγό και συνοδηγό, καθώς και με οπτική ένδειξη όταν οι επιβάτες δεν είχαν ασφαλίσει τις ζώνες τους... Στη σύγχρονή μας λευκή, από την άλλη, προσθέστε πλευρικούς αερόσακους και οροφής μαζί με τα πολυάριθμα ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Όπως το στάνταρ ATTENTION ASSIST που ανιχνεύει πότε ο οδηγός είναι κουρασμένος και του συνιστά να κάνει ένα διάλειμμα ή το σύστημα υποβοήθησης πέδησης BAS PLUS (φρενάρισμα πανικού), που κι αυτό όπως φυσικά και το ESP (εδώ και χρόνια) είναι στο βασικό εξοπλισμό. Όσο για αυτά που χρεώνονται επιπλέον; Τι να πρωτοαναφέρουμε… Συστήματα που σε προειδοποιούν όταν κάποιο όχημα κινείται στη τυφλή σου γωνία (Blind Spot Assist), σου «φωνάζουν» όταν πας να βγεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Keeping Assist), σε βοηθούν τη νύκτα όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη (Night View Assist Plus) και όταν πλέον η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη προετοιμάζουν και εσένα και το αυτοκίνητο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού

Στην άμεση σύγκριση η μεγάλη Mercedes του 1992 δείχνει μικρή μπροστά στην διάδοχό της του 2012, παρόλο που το μήκος της φτάνει τα διόλου ευκαταφρόνητα 4,73 μέτρα. Η μεγάλη διαφορά είναι στο στυλ της σχεδίασης, μιας και οι έντονες καμπύλες της σύγχρονης Ε-Class της εξασφαλίζουν μεγαλύτερο όγκο οπτικά.

84


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

(PRE SAFE®, NECK-PRO). Τεχνολογίες με λίγα λόγια που αυτή τη στιγμή θεωρούνται premium και σε λίγα χρόνια θα είναι δεδομένες και στα μίνι. Ακριβώς όπως συνέβαινε και πριν από μια 20ετία με την αντίστοιχη μεγάλη Mercedes… Και δεν είναι μόνο ο τομέας της ασφάλειας όπου σε αυτά τα 20 χρόνια έχουν σημειωθεί τεράστια βήματα. Δείτε τους κινητήρες των δύο μοντέλων της δοκιμή μας. Η μεν 200Ε (το γράμμα Ε στο τέλος φανέρωνε τότε την τροφοδοσία με ψεκασμό – Einspritzmotor στα γερμανικά) έχει ένα δίλιτρο κινητήρα που αποδίδει 122 ίππους στις 5.200 σ.α.λ., ενώ η δε Ε200 (το γράμμα προηγείται εδώ των ψηφίων και -για τους λάτρεις της σημειολογίας- υποδηλώνει τη σειρά) είναι μόλις 1.800 κυβικά και αποδίδει 184 ίππους. Απίστευτο! Να ’ναι καλά το turbo που αντικατέστησε τον Kompressor, μιας και η Mercedes ποντάρει εδώ και χρόνια στην υπερπλήρωση. Όσο για κατανάλωση και επιδόσεις; Εδώ θα μιλήσουμε από προσωπική πείρα. Τηρώντας με ευλάβεια τους κανόνες οικονομικής οδήγησης και μέσω application στο iphone (η παλιά φυσικά και δεν έχει trip computer) η μέση πραγματική κατανάλωση της W124 200E κυμαίνεται γύρω στα 12 λτ./100 χλμ., την ώρα που στην W212 E200 BluEfficiency (η τεχνολογία μεγάλωσε και τις επωνυμίες των

30/1/2012

μοντέλων) αρκείται σε μόλις 9 και κάτι. Αντίστοιχες είναι οι διαφορές και στις επιδόσεις. Η τελική της παλιάς ανέρχεται στα 196 χλμ./ώρα, την ώρα που η Ε200 BlueEFFICIENCY, χάρη στην εξαιρετική της αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,26, την ώρα που η πρόγονός της θυμίζει στον τομέα αυτό ρωσικό ανάκτορο), προσεγγίζει τα 240, ενώ στο 0-100 τις χωρίζουν αρκετά δευτερόλεπτα (8,5 δλ. πρωσικό περίπου 13-14). Και λέμε περίπου, γιατί δεν υπήρχε λόγος να πιέσουμε έναν κινητήρα με 172.000 χιλιόμετρα στην πλάτη. Συνεχίζοντας με τον εντοπισμό διαφορών και αλλαγών φτάνουμε και στις εξωτερικές τους διαστάσεις. Σίγουρα τα 4.730 χλστ. της W124 δεν

4:19 μμ

Σελίδα 85

περνούν απαρατήρητα στο δρόμο, όταν όμως την παρκάρεις δίπλα στην καινούρια των 4.868 και των έντονων καμπύλων, τότε σου φαίνεται πραγματικά μικρή. Και στην άμεση σύγκριση κυριολεκτικά από μια άλλη εποχή, παρόλο που ως γενική εικόνα δεν δείχνει ξεπερασμένη. Μάλλον ως διαχρονική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, με τις επίπεδες επιφάνειές της, τις ίσιες γραμμές της και τα χαρακτηριστικά προστατευτικά πλαστικά στο πλάι. Η καινούρια πάντως είναι ωραία. Πολύ ωραία για την ακρίβεια. Και επιβλητική. Με όμορφες καμπύλες. Και έντονα νεύρα που της χαρίζουν δυναμισμό και κύρος. Και με το σήμα κατατεθέν της μάρκας στην κλασική του θέση, στο καπό.

85


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

30/1/2012

4:20 μμ

Σελίδα 86

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992)

Κλασικό στοιχείο των Mercedes γενικά και των μεγάλων Mercedes ειδικά είναι πέρα από την ασφάλεια και η ποιότητα και η οποία –μαζί με το κύρος- είναι στενά συνδεμένη με την εικόνα της μάρκας. Μπορεί λοιπόν η W124 200E να είναι 20 ετών, όμως πολλά αυτοκίνητα, ακόμα και σήμερα, θα ζήλευαν τον τρόπο με τον οποίο κλείνουν οι στιβαρές πόρτες της, την εξαιρετική ποιότητα κύλι-

86

σης στον αυτοκινητόδρομο και τα υλικά στο εσωτερικό τα οποία δεν έχουν δείξει ιδιαίτερα σημεία φθοράς. Είτε πρόκειται για το ξύλο στο ταμπλό, είτε για τα πλαστικά είτε και για τα δέρματα, αφού στα 20 χρόνια μόνο η στεφάνη του τιμονιού έχει φθαρεί λίγο στο πάνω μέρος και έχει ξεφτίσει ελάχιστα ο επιλογέας των ταχυτήτων. Ααα, και ξεχάσαμε τον διακόπτη για τους ηλεκτρικά -παρακαλώ- ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, ο

οποίος έχει αντικατασταθεί μια φορά πριν ένα χρόνο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο για την ακριβή κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η Ε200 BlueEFFICIENCY το 2032, σίγουρο είναι όμως ότι κι αυτή θα είναι πολύ καλή, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί υψηλής ποιότητας υλικά. Και επίσης ότι κάποιοι διακόπτες θα βρίσκονται σε συγκεκριμένη θέση. Όπως το ηλεκτρικό χειρόφρενο κάτω και από τον πίνακα οργάνων και η θέση του μοχλοδιακόπτη των φλας. Γιατί σύμφωνα με τους ανθρώπους της γερμανικής φίρμας, για να είναι μια Mercedes για πάντα Mercedes πρέπει να υπάρχει η διασύνδεση με το παρελθόν. Μπορεί ο μη κάτοχος μιας Mercedes-Benz να «ξινίζει» που ο μοχλοδιακόπτης των φλας είναι λίγο πιο χαμηλά τοποθετημένος και ακριβώς από πάνω να βρίσκεται αυτός του cruise control με αποτέλεσμα να μπερδεύει τα χέρια του, ο ιδιοκτήτης όμως μιας Mercedes-Benz θέλει το φλας εκεί που είναι τώρα. Μας το απέδειξε και ο πατέρας του γράφοντος, ο οποίος όταν κάθισε στη θέση του οδηγού τον βρήκε αμέσως και αναφώνησε: «Για αυτό η Mercedes είναι Mercedes…», Βέβαια, εδώ θα πρέπει να πούμε πως παραξενεύτηκε που οι διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων είχαν μετακομίσει στην πόρτα του οδηγού, ωστόσο παραδέχθηκε, ότι έπρεπε να γίνει, αφού δεν είχε χώρο να ακουμπήσει ούτε τον καφέ, ούτε τα ψιλά για τα διόδια. Και ο γράφων δεν έχει παρά να συμφωνήσει με τον πατέρα του, όπως και να συμπληρώσει σχετικά με τη συμπεριφορά των δύο μοντέλων στο δρόμο. Στα 20 αυτά χρόνια το αυτοκίνητο, όπως αναφέραμε, έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, άρα


new-Mercedes E200 BlueEFFICIENCY (2012) vs 200E W124 (1992):Σχέδιο 1

30/1/2012

5:18 μμ

Σελίδα 87

και στην οδική συμπεριφορά. OΚ, μπορεί η W124 να είναι άνετη και σταθερή στον αυτοκινητόδρομο, όμως μέχρι εκεί. Χωρίς ηλεκτρονικά, με αισθητές τις κλίσεις του αμαξώματος υπό πίεση και ένα υδραυλικό τιμόνι σχετικά αργό στις αντιδράσεις, θέλει την προσοχή σου τεταμένη. Ένα σημερινό μικρο- μεσαίο είναι σίγουρα πιο ασφαλές, όμως εξίσου σίγουρο είναι πως κι αυτή κρατιέται καλά. Όσο για την οδική συμπεριφορά της σύγχρονης E-Class; Τι άλλο, είναι προσανατολισμένη στην άνεση και την ασφάλεια, ως πρέπει να είναι κάθε μοντέλο της κλάσης της και όπως πρέπει να είναι ένα αυτοκίνητο με παράδοση 60 ετών. Στο σημείο αυτό, στο τέλος αυτής της «συγκριτικής» δοκιμής, αξίζει να πούμε πως η σύγχρονη E-Class και οι προκάτοχοί της είναι η πιο εμπορική σειρά της Mercedes με περισσότερες από 12.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως. Και δικαίως. Όσο για την τιμή; Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως η W212 είναι πρακτικά φθηνότερη από την W104, αφού η πρώτη κάνει 46.860 ευρώ (σχεδόν 16.000.000 δρχ), ενώ η W104 κόστιζε περίπου 12.500.000 δρχ. Και αν σας φαίνεται η διαφορά των 3.500.000 δρχ. ή 10.000 ευρώ μεγάλη, θυμηθείτε ότι με 500 δρχ. το 1992 έτρωγες πλουσιοπάροχα, ενώ σήμερα με 1,5 ευρώ πρέπει να αρκεστείς σε μια τυρόπιτα. Q

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η διαφορά στους κινητήρες είναι τόσο οπτική όσο και τεχνολογική. Δύο βαλβίδες στον κύλινδρο, 1 επικεφαλής εκκεντροφόρος για 122 ίππους από 2.000 κυβικά για την παλιά, 4 βαλβίδες, 2 εκκεντροφόροι και turbo για 184 ίππους από 1.800 κυβικά για την καινούργια. Ανάλογες διαφορές υπάρχουν και στην κατανάλωση.

Mercedes E200 Mercedes 200E (W212) (W124) Διαστάσεις ΜxΠxΥ (χλστ.) 4.868x1.854x1.471 4.730x1.740x1.440 Μεταξόνιο (χλστ.) 2.874 2.800 Χώρος αποσκευών (λτ.) 520 540 Κινητήρας (κ.εκ./κύλινδροι/ 1.998/4/ 1.796/4/ τύπος) ατμοσφαιρικός turbo βενζίνης Ισχύς (PS/σ.α.λ.)* 122/5.200 184/5.250 Ροπή (Nm/σ.α.λ.)* 172/3.500 270/1.800-4.600 Σχέσεις/κιβώτιο/μετάδοση 5/Χειροκίνητο/πίσω 7/αυτόματο/turbo Ανάρτηση εμπρός-πίσω Πολλαπλών Πολλαπλών συνδέσμων συνδέσμων Διάμετρος στροφής (μ.) 11,3 11,25 0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 12,0 8,5 Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 196 236 Μέση κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 11 (urban) 6,6 Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 159 *Εργοστασιακές τιμές

87

Αuto Moto und Sport  

Επιλεγμένα Θέματα

Αuto Moto und Sport  

Επιλεγμένα Θέματα

Advertisement