AutoMester Bedre Kørende nr 4

Page 1

KØRENDE

BEDRE

MAGASINET

Nr. 4 / 2016

Stenslag - hvad siger loven?

Nye fordele - til fordelskunder

Mai-Britt Vingsøe - grib livet… lige nu og her

Derfor får din bil hjertefejl BedreKørende / 1 Vejl. udsalgspris kr. 29,95


I dette nummer Batteriet er din bils hjerte 4

Nye fordele - til Fordelskunder 6

8

Mai-Britt Vingsøe - grib livet… lige nu og her

Sommerdæk... ja tak! 12

Stenslag - hvad siger loven? 13

15 Udgiver AutoMester Danmark ApS Hvidkærvej 23 D 5250 Odense SV Tlf. 63 41 89 88 www.automester.dk

Service og fabriksgaranti 16

Ansvarshavende redaktør Tommy Stuckert Redaktion Michael Jensen

Vidste du... 18

Dtp og tryk Novagraf A/S, Aalborg Oplag 8.000 stk.

2 / BedreKørende

Parkering og P-skiver - nye regler

AutoMester Shoppen 19


Kære læser Det er aldrig sjovt at opleve nedbrud på sin bil – uanset om det foregår i Danmark eller udlandet, og uanset om du er alene i bilen eller har hele familien med. Magasinet Bedre Kørende kan i denne udgave afsløre, hvad den suverænt hyppigste årsag til nedbrud er – og samtidig give dig gode råd til, hvordan du undgår at havne i nødsporet. Er du en af vores mange Fordelskunder – så kan vi nu i Bedre Kørende præsentere dig for yderligere fordele. Vi har udvidet udbuddet af rabataftaler, som nu også omhandler kør-selv-ferier fra Happydays, is fra HjemIS, maling fra Dyrup samt overnatning, middag og god vin fra hhv. Aarøsund Badehotel og Årø Vingård. Er du ikke allerede Fordelskunde – så skynd dig at oprette dig gratis via vores hjemmeside, så også du kan få del i alle fordelene. Vi afliver samtidig en myte omkring fabriksgarantien på nye biler. Denne bibeholder du nemlig, når vi servicerer din bil og giver gyldige stempler i dit servicehæfte. Har du oplevet det irriterende ”smæld”, når forruden får et stenslag? Læs mere i Bedre Kørende om, hvad det betyder for din bil, når du skal have den til syn. Det er nemlig ikke lige meget, hvor stenslaget sidder, samt hvor stort det er. Læs endvidere den spændende artikel om den tidligere fotomodel, sanger og TV-vært Mai-Britt Vingsøe, der åbenhjertigt fortæller om mobning i barndommen og det at gribe chancen og leve livet fuldt ud. I dag er hun mest kendt som den ene af de fem morgenværter i det populære radioprogram Go’Nova på Nova FM, som i april vandt en Zulu Award for ”Årets radioprogram”. Vi ønsker Go’Nova-holdet tillykke med titlen – og ønsker vore læsere god fornøjelse med denne udgave af Bedre Kørende.

Tommy Stuckert Kædechef AutoMester Danmark

BedreKørende / 3


Batteriet er din bils

hjerte

Derfor får din bil hjertefejl • Bilers elektroniske system er blevet langt mere avancerede • Mange features dræner din bil for strøm, også når den er parkeret • Bykørsel og korte ture giver ikke fornøden tid til opladning • Batteriet er ofte placeret et sted, hvor det er svært selv at kontrollere og vedligeholde det • Klimapåvirkninger og rystelser kan skade batteriet • Vedligeholdelsesfrie batterier kræver faktisk også regelmæssige tjek og rengøring • Mange biler kræver konstant strøm til brændstoftilførsel, tændingssystemer, transmission, sensorer, mikroprocessorer m.m.

4 / BedreKørende


Tysk undersøgelse baseret på 4 millioner nedbrud viser alarmerende tendens. Hvert tredje nedbrud på personbiler skyldes batteriet.

Engang var det lidt af en loppetjans at være batteri i en bil. Ganske vist var der lidt mere at se til i vintermånederne, når lys, kabinevarme, vinduesviskere og regelmæssige koldstarter øgede spændingen en smule. Men… resten af året var det lidt af et driverliv. Det går ikke længere. I dag har bilens batteri fået langt større betydning. Det skyldes, at bilernes elektronik er blevet langt mere avanceret. Meget kort fortalt er batteriet blevet bilens hjerte.

Belastningen på batterier er derfor langt større end tidligere, og det er blevet vigtigt at stille højere krav til kvaliteten af batteriet.

33 % af alle nedbrud skyldes batteriet I 2013 lavede ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) en undersøgelse af årsagen til nedbrud på vejene. ADAC er det tyske svar på FDM og er med over 18 millioner medaf alle nedbrud lemmer Europas skyldes batteriet største automobilklub. Resultatet var mildt sagt overraskende.

33%

Hundredevis af avancerede sensorer, sikkerheds- og overvågningssystemer og andre snedige features bruger strøm. Nogle af dem kun under kørsel… andre døgnet rundt.

En tredjedel af alle nedbrud skyldes batteriet. Til sammenligning udgjorde bremsefejl 2,3% og dæk 6,9%. Få tjekket dit batteri inden feriesæsonen Mange tror, at hvis vinteren er overstået, kan det gamle batteri godt klare en sæson mere. Men vi tilråder at få tjekket batteriet efter vinteren. Måske har det ekstra forbrug i vinteren tappet dit batteri for de sidste kræfter, og det er jo ikke interessant at skulle bruge noget af sin ferie på at holde på en bjergvej et sted i Sydeuropa og vente på vejhjælp. Undgå frustrationer Kig forbi din lokale AutoMester og lad ham tjekke strømforholdene før den nye feriesæson. Tjek og eventuelt udskiftning af batteriet er en meget lille udgift – og giver dig og din familie forøget sikkerhed på vejen.

BedreKørende / 5


Nye med - til dig

Vores Fordelskort har vist sig at være en succes, som rigtig mange kunder har benyttet sig af. Medlemstilbuddene er allerede ganske omfattende, og der kommer hele tiden nye til. Her får du en kort præsentation af nogle af de seneste tilbud – hvor du kan spare penge på noget af det, der hører sommeren til: Rejser, kroophold, is og … nå ja… maling. Oplev eksempelvis:

Sommer, sol og is hører sammen - og den blå Hjem-IS bil med de ringende klokker er blevet en del af gadebilledet i den danske sommer. Nu kan du som AutoMester Fordelskunde bestille online – og være sikker på, at du har noget koldt og lækkert at tilbyde uventede (eller inviterede) gæster. Hjem-IS giver nemlig eksklusive rabatter til vores Fordelskunder ved køb af is online. Hjem-IS tilbyder også gratis oprettelse i deres kundeklub.

(Sjælland og Fyn) Har du facader, der trænger til en kærlig hånd eller træværk, der skriger på Gori? Har du brug for solafskærmning, nyt tapet… eller vil du bare slippe din indre malerkunstner løs? Uanset hvad, bør du lige tjekke de gode tilbud, som Dyrup har sat sammen til vores Fordelskunder. Eksempelvis:

Læs mere om rabatterne og tilmeld dig på automester.dk/ fordelskort

6 / BedreKørende

• -25% på Dyrup (maling) • -25% på GORI (træbeskyttelse) • -25% på malerværktøj • -15% på tapet • -15% på solafkærmning • -15% på kunstnerartikler (dette gælder kun i Odense, Svendborg, Lyngby, Østerbro og Charlottenlund)


dlemstilbud som Fordelskunde

Kør-selv-ferie er en af vi danskeres foretrukne ferieformer. Det er fantastisk at kunne kombinere friheden på fire hjul med den tryghed og ro, der ligger i bevidstheden om, at andre tager sig af alle de praktiske detaljer omkring opholdet. Happydays er en rejsevirksomhed, der primært sælger kør-selv-ferier til destinationer i Europa. Nu kan du få rabat på masser af spændende destinationer – da Happydays har lavet en stribe specialtilbud til dig, der er AutoMester Fordelskunde. Eksempelvis ophold i Tjekkiet, Tyskland, Sverige, Frankrig, Italien, Holland, Østrig og Danmark. Kig forbi og se de mange gode tilbud.

Aarøsund Badehotel og Årø Vingård Få et skønt pusterum fra hverdagen og lad Aarøsund Badehotel danne rammen om et velfortjent ophold. Som navnet antyder, ligger hotellet tæt ved vandet med direkte adgang til en dejlig sandstrand. Alle suiter samt de fleste af dobbelt­værelserne har havudsigt og er indrettet i romantisk 30'er stil. Få en udsøgt madoplevelse, romantiske og nostalgiske omgivelser, personlig service, fredfyldt natur og kæmpe legeplads med swimmingpool indenfor 1-2 kilometer. Samtidig er der kun 1 times kørsel til Legoland eller Danland. Generel rabat: Mod forevisning af AutoMester Fordelskort opnås 10 % rabat på overnatningsprisen på Aarøsund Badehotel - og 10 % rabat på køb af hele flasker på Årø Vingård Ophold med vinsmagning: Ophold for 2 personer på Aarøsund Badehotel med overnatning i dobbeltværelse, inkl. aftensmad, overnatning, morgenmad samt vinsmagning om aftenen på Årø Vingård med smagning af 3-5 vine, foredrag, rundvisning i vinmarken samt vineriet. Pris 2295,- DKK for 2 personer. Opholdet kan bookes til hver onsdag i perioden fra juni til september, dog med risiko for at alt kan være udsolgt. Er der tale om grupper over 8 personer, kan der aftales andre ugedage. Ophold med besøg på Årø Vingård: Ophold for 2 personer på Aarøsund Bade­ hotel med overnatning i dobbeltværelse, inkl. aftensmad, overnatning, morgenmad, samt besøg på Årø Vingård inkl. servering af 1 glas valgfri vin. Pris 1995,- DKK for 2 personer. Opholdet kan bookes til hver dag i perioden fra maj til september.

AutoMester Fordelskort Med et gratis AutoMester Fordelskort er der mange gode grunde til at komme igen: Du får 5% af værkstedsregningen sat ind som en bonus, der fratrækkes din næste regning. Du får login til “Min Side”, hvor du kan se dit optjente bonusbeløb, data om din bil m.m. Og du får specialtilbud og nyhedsbreve med tilbud, tips og tricks. Kontante fordel er eksempelvis: • 3 års garanti på reservedele • Stærk pris på autohjælp • 3 års udvidet garanti på dæk • Finansiering af værksteds­ ydelser • AutoMester Fordelsklub fordele og rabatter inden for film, musik, teater, sport, attraktioner • Login til “Min Side” med information om optjent bonus, historik på dine værkstedsbesøg m.m. • Nyheder, tilbud, tips og tricks om biler og kørsel Du kan læse meget mere om de mange andre kontante fordele, du opnår som Fordelskunde og se, hvordan du tilmelder dig på: automester.dk/fordelskort

BedreKørende / 7


Hun er en bombe af humør og temperament, og hun bliver ved med at følge sin intuition, uanset hvor den fører hende hen. Med en karriere som model, sangerinde, tvvært og nu senest radiovært kan man godt få det indtryk, at livet har været let og super spændende for Mai-Britt Vingsøe. Især fordi hun fra naturens hånd, eller fra gavmilde gener, er begavet med et udseende, der bare automatisk kan få (især mænd) til at dreje hovedet af led. Men barndomsårene var langt fra spændende – og de gode jobs har krævet hårdt arbejde. Mest af alt handler Mai-Britts historie dog om at have mod til at gribe øjeblikket og mulighederne… lige når de er der.

Øretævernes holdeplads Bedre Kørende møder Mai-Britt en tidlig forårsdag i radiostadionen Nova’s lokaler for at få en snak om opvæksten, karrieren og livet. Hun er afslappet klædt i en hippie style sweatshirt, cargo pants og usnørede basketstøvler. Casual, urban og super cool. Vi sætter os i et sofahjørne og vender opmærksomheden lidt bagud. Mai-Britt, du blev født 1970 på Amager. Fortæl lidt om din opvækst. ”Min mor var hjemmegående, og far havde en køreskole, så han var også hjemme en stor del af tiden. Så fra starten af, var det meget kernefamilie-agtigt - men… mine forældre blev skilt, da jeg var 6 år. Jeg flyttede med min mor, først kortvarigt til Brønshøj og derefter til Rødvig på Stevns.” Og blev bymus på landet? ”Ja, og det er altså ikke let at flytte til Stevns, når man kommer fra København. Jeg måtte lægge ryg til meget, da jeg startede i første klasse. Jeg lærte på den hårde måde, hvor barske børn kan være over for hinanden. Jeg fik at vide, at jeg lugtede af kloak, fordi jeg kom fra København - og at min mor var en luder, fordi hun var velklædt, slank, farvede hår og lakerede negle.” Men det fandt du dig sikkert ikke i? ”Nej, så derfor fik jeg mange bank, især af eleverne i de ældre klasser – og ofte af en stor flok ad gangen. Som regel fordi jeg havde svaret igen.” Lærte du så at holde din kæft? ”Ikke tale om, de skulle sgu da ikke kalde min mor en luder,” Mai-Britt ler.

Mai-Britt - grib livet… lige nu og her

8 / BedreKørende


Oplevelserne på Stevns kom til at Så trængslerne fortsatte. Hvordan præge Mai-Britts liv på godt og håndterede du dem? ondt. I skolen fik hun at vide, at hun ”Jeg har altid været rap i replikken – og ikke var noget værd og måtte stille jeg tror, jeg forfinede den evne i de år. op til tæv med regelmæssighed. Humoren og de hurtige bemærkninger Hjemme fortalte hendes mor hende, blev mine våben. Men tiden gik, og min at hun var fantastisk – og at hun krop udviklede sig.” skulle være stolt af den, hun var. De modstridende input formede Fra au pair til bartender Mai-Britt til en selvstændig pige, der Hvad drømte du om som barn? var skrøbelig og blød inden i – men Ville du gerne være model? i stand til at skjule det bag en rå ”Nej. Jeg ville være jordemoder. Men facade. jeg fandt ud af, at man ”Det gav mig en skulle have ret høje ballast af selvsikkarakterer for at gå kerhed. Men det den vej. Så tænkte betød samtidig, at jeg: Jeg kan vel blive Man er fri for at jeg havde utroligt frisør. Jeg klippede tænke over, om svært ved at stole jo altid mit pandehår man har en bums på andre. Selv når skævt, så jeg havde i ansigtet eller en de rent faktisk var rutinen. Men da jeg venlige over for havde prøvet at rulle dårlig hårdag mig.” hår op på spoler til permanent en enkelt Stevns var altså gang, løb jeg skrigenlidt af et kulturchok? de fra lærepladsen. Derefter fik jeg en ”Ja, det var det første. Da jeg flyttede kontoruddannelse. Efter en del forskeltilbage til København i 7. klasse, var lige jobs, sad jeg en dag og kiggede det ikke meget anderledes. Da jeg lanstillingsannoncer. Der var en familie, dede som den nye pige i klassen, var der søgte en au pair pige i Chicago. jeg pludselig en bonderøv, der lugtede Den nappede jeg.” af mødding. Rent socialt var vi også røget lidt ned ad stigen. Min mors nye Helt alene ud i den store verden? mand havde svært ved at holde på et ”Ja. Jeg landede midt i noget, der job, og vi havde ikke ret mange penge. kunne være stof til en sæbeopera. Det Så mens de andre i klassen gik i mærvar en rædselsfuld familie, med rædkevaretøj fra Lacoste, Nike, Kappa og selsfulde børn. Det fortalte jeg dem en den slags, gik jeg i det, min mor havde dag, da jeg havde været der i 6 uger. fundet i det lokale supermarked. Jeg En time senere stod jeg på gaden med klippede selv mit pandehår, så det var mine kufferter. Jeg havde en returbillet altid kort og skævt. Jeg havde bøjler til Danmark, men den var først gyldig 4 på tænderne, var sent udviklet og havmåneder senere. Jeg kunne ikke rigtig de ingen bryster. Jamen… alt var galt.” ringe til min mor. Jeg var 20 år, og ikke

Vingsøe BedreKørende / 9


engang gammel nok til at komme ind på en bar, så jeg ringede til min søster og bad hende faxe et billede af hendes kørekort. Hun var tre år ældre end mig, så nu kunne jeg komme ind på en bar. Jeg fandt et lovende sted og gik ind og sagde, at jeg gerne ville have et job som bartender. Det kunne jeg ikke få, men jeg kunne blive cocktail waitress – altså gå rundt mellem gæsterne og servere. De ville selvfølgelig vide, hvor gammel jeg var. Barejeren var meget skeptisk, da han så min søsters kørekort. Jeg forklarede, at jeg var døbt Christina, men blev kaldt Mai-Britt. Han kunne se, at jeg løj. Men… jeg

Baggrund Mai-Britt Vingsøe Født i 1970 • Uddannet kontorassistent i 1989 • Model fra 1990 • Sanger i Los Umbrellos fra 1997-1998 – hittede med sangen No Tengo Dinero • Vært på computerprogrammet Download på DR2 i 1998 • Ansat på TV3 fra 1999, hvor hun har lavet programmer som Det’ bare danske mænd, Kløcker & Vingsøe, Modeljagten, Den eneste ene, Fra skrot til slot, Priskrig og Min fede familie. • Gift med Jason Watt i 2000 og skilt i 2003 • Født tvillingerne Noah og Filuca i 2002 • Gift med Brian Andersen i 2007 og skilt i 2015 • Født datteren Tillie Fia i 2008 • Har siden 2011 arbejdet hos Nova, hvor hun er medvært på programmet Go’Nova

10 / BedreKørende

havde store bryster og et kæmpestort blond afbleget hår. Og klientellet på baren bestod næsten kun af afroamerikanere og puertoricanere – så han kunne godt se, at jeg ville skabe en del positiv opmærksomhed i hans forretning. Så jeg fik jobbet, men blev hurtigt træt af at være cocktail waitress. Det var noget med at drøne rundt på høje hæle en hel aften, mens mænd stort set konstant kneb mig i bagen… eller lige skulle røre. Så jeg bildte min arbejdsgiver ind, at jeg havde bestyret en bar i København. Det var godt nok løgn. Jeg anede faktisk ikke, hvad man skulle putte i en rom og cola. Men jeg vred armen om på chefen og bad ham om at sætte mig bag bardisken.

Men endelig fik vi lavet nogle billeder, og hun viste dem til Alt for Damerne. De sagde med det samme: Hende kan vi ikke bruge. Hun er alt for speciel. Men da hot shot fotograf, Steen Andersson, lavede en billedserie med mig, som han gik til det samme magasin med – syntes de pludselig, at jeg var fantastisk. Derefter kørte modeljobbene på skinner.” Sangerinde med markante fortrin ”Efter nogen tid i den branche begyndte jeg at kede mig. Derfor tog jeg et job som booker på Scandinavian Models. En dag stod Kenneth Bager og Michael Pfundheller fra Flex Records og skulle bruge: ”nogle piger med store bryster… som kan synge. Det første er vigtigt, det sidste er ikke.”

Jeg fik i første omgang lov til at passe baren sammen med Jeff, en erfaren bartender. Da jeg mødte op om afteNogle venner opfordrede mig til at gå til nen, var baren pakket med mennesker, audition, fordi jeg altid sang og fordi… og Jeff havde sygemeldt sig. Men på nå ja resten ved I jo allerede :0) grund af min opdigtede erfaring som Jeg gik til audition, sang forfærdeligt københavnsk – og de råbte drinksjonglør, fik begejstret: Du jeg lov at køre er hyret! Så jeg hjørnebaren var pludselig alene. Det var helt sammen med Al sindssygt. Når Agami og Grith En dag stod Kenneth nogen bestilte en Höifeldt – med i Bager og Michael Singapore Gin et band, der hed Pfundheller fra Flex Sling, så tænkte Los Umbrellos. jeg, det er nok Hverken Grith Records og skulle noget med gin i. eller jeg kunne bruge: ”nogle piger Derefter spurgbyde ind med velmed store bryster… te jeg kunden, lyd på den vokale som kan synge. Det hvilken farve den front. Men Grith første er vigtigt, det havde. Den var var en superdygsidste er ikke.” rød… super… så tig danser, og jeg skulle der nok lidt havde min gadegrenadine i. Ellers drengefrækhed fik den lige det, og min D-skål. I jeg havde ved 90’erne kom man hånden. I løbet af få dage fik jeg det langt med den kombination. Vi lavede lært. Men man bliver tilgivet meget, når et stort hit med No Tengo Dinero, som man har store bryster og afbleget hår.” var på Hot 100 Billboard i USA fem uger i træk. Kenneth havde en ide om, Derefter kom der nogle modeljobs? at porno var det, der solgte, så vi var ”Ja, da jeg kom tilbage til Danmark klædt som pornomodeller. I videoen startede modelkarrieren for alvor. Jeg til nummeret medvirkede blandt andre blev opdaget på Barbar Bar på VesterRon Jeremy, som på det tidspunkt var bro af en stylist, der hedder Tinni. Jeg en kendt pornoskuespiller. holdt hende hen i et halvt år, fordi jeg ganske enkelt ikke troede på, at hun Vi kom til USA og skulle på club tour, mente det alvorligt. og i lufthavnen kørte No Tengo Dinero. Da vi satte os ud i taxien, var det også


den, der blev spillet i radioen. Koret lød også pissegodt, for det havde Szhirley indsunget hjemmefra. Vi stod bare på scenen og mimede… og bad til at teknikken virkede. Det gjorde den. Da vi kom tilbage fra den tour, blev vi tilbudt at komme på en 5 ugers tour med Backstreet Boys. Senere blev jeg smidt ud af bandet – og fordi jeg havde været væk fra modeljobbet i et stykke tid, havde jeg mistet de fleste af mine faste kunder. Så jeg var slået tilbage til start.” Tv-vært ved et tilfælde ”Da de mange realityprogrammer startede op, brugte man i stor stil mandlige sportsstjerner. Men der var en smule mangel på kvindelige sportsstjerner. Derfor hev man en del modeller ind i nogle af programmerne, så der også var lidt at se på for de mandlige seere. Jeg var med i et program på TV3, der hed Jagten på Ørkenguldet. Om aftenen sad jeg og talte med en mand. Han spurgte mig, om jeg synes, at det havde været sjovt at være med. Vi sad med en sjus, og jeg var måske ikke helt nøgtern, så jeg svarede: Det har været sjovt at være med, men næste år er jeg altså vært på lortet. Det var bare sagt for sjov. Men manden fortalte mig, at han hed Henrik Ravn, var programchef på TV3, og at han gerne ville have mig til at sende noget materiale. Jeg tror, jeg fik røde kinder, men det blev starten på et mangeårigt job på TV3. Den første opgave var at være vært på Det’ bare danske mænd. Samtidig mødte jeg min første mand Jason. (racerkøreren Jason Watt, red anm.) Vi var i fuld gang med optagelserne til de første episoder i programmet, da Jason kørte galt og brækkede ryggen.

Det var en meget kaotisk tid. Jeg blev fastansat på TV3 og startede på en stribe programmer for dem. Jason og jeg blev gift og fik tvillinger – og blev skilt igen, da børnene var 8 måneder. Vi havde for lidt til fælles, og alt var sikkert gået alt for hurtigt efter ulykken. Jeg lavede stadig TV: Det’ bare danske mænd, Kløcker & Vingsøe, Modeljagten, Den eneste ene, Fra skrot til slot, Priskrig og Min fede familie. Men på et tidspunkt begyndte jeg at kede mig igen. Jeg var jo ansat på en fast kontrakt, men der var ikke lige noget til mig at lave i en periode.

Go’Nova Den afslappede stemning blandt de rutinerede værter på Go’Nova holdet lader til at være faldet i rigtig god jord hos lytterne. Faktisk har de vundet Ekstra Bladets Gyldne Mikrofon 2 gange i træk. I øvrigt som den første kommercielle radiostation, der er løbet med den eftertragtede lytterpris. I 2015 udraderede de nærmest konkurrenterne ved at løbe med over halvdelen af alle afgivne stemmer. I april modtog Go’Nova en Zulu Award som ”Årets radioprogram”.

Så jeg åbnede en negleklinik (som efterhånden udviklede sig til en bredere skønhedsklinik) – bare for at have noget at stå op til.” Radiovært på prisbelønnet morgenprogram ”Efter et år på den måde ringede min nuværende chef på Nova. Det var i 2011. Han skulle starte et nyt morgenprogram og ville høre, om jeg havde lyst til at være med. Efter nogle helt vildt hemmelige møder med Nova blev jeg løsnet fra min kontrakt på TV3. Nu har jeg lavet radio i 5 år – og jeg elsker det. Bare det at man kan komme på arbejde og ligne en numse, der er træt af at lave pøller :0) Man er fri for at tænke over, om man har en bums i ansigtet eller en dårlig hårdag.” En stor kontrast til modeljobbet? ”Ja og også til jobbet som tv-vært. Desuden er der noget fedt ved at arbejde i et live setup. Når noget er sagt, så er det ude. Man kan ikke redigere i det bagefter. Det er ægte og levende. I det daglige arbejder jeg i et godt sammentømret team med Dennis, Producer Kristian, Signe og JoJo. Vi supplerer hinanden super godt.” Hvor meget forbereder I jer til dagens udsendelse? Det lyder til at være meget loose. ”Det er meget loose. Når vi er færdige med dagens program, tager vi en snak om, hvad det skal handle om i morgen. Og det kan være alt fra mænd, der går med sokker i sandalerne – til en tåbelig udtalelse fra Donald Trump – eller en X-factor dommer, der har kvajet sig. Det er ikke dybdeborende journalistik, vi laver. Jeg tror vores største opgave er at få folk til at grine - og give dem en god start på dagen. Simpelthen være en del af lytternes morgen. Vi ønsker, at alle skal føle sig velkomne i vores selskab. Vi giver meget af os selv, og vi er ikke bange for at kvaje os en smule.

Go’Nova holdet som netop har modtaget en Zulu Award.

Vi er jo mennesker… ligesom vores lyttere.”

BedreKørende / 11


Sommerdæk… Ja tak!

Husk og

så dæk

trykket

Et korre kt dæktr yk er vig har opti tigt for, male sty at bilen re- og b brænds remsee toføkon v n er og go o mi. Du k oplysnin d an norm ger om a lt finde tr ykket i s et mærk erviceb at i vens ogen, p tre fordø å under ta rsåbnin nkdæks g eller le t. Tjek lø henover bende d sæsone æktrykk n… og h med ko et usk, at d lde dæk et bør s . ker

Nattefrost, sne og slud er et vink med en vognstang om, at vinterdækkene skal på bilen. Men hvornår er det nu lige, at man skal finde sommerdækkene frem? For de syngende lærker og trækkende viber er vel ikke nogen helt præcis indikation? Og hvad sker der egentligt ved at køre på vinterdæk om sommeren? Bedre Kørende har smidt spørgsmålet op i forårsluften - og vi har fået nogle gode råd og tips fra vores AutoMestre. Timing og temperatur Den gode tommelfingerregel siger, at dækkene skiftes i april og oktober, eller at 7 grader er den magiske grænse for, hvornår det er bedst at skifte mellem vinter- og sommerdæk. Helt konkret handler det om, om der stadig er is, sne, rim eller sjap på vejene. Gummiblanding og mønster Sommerdæk har et væsentligt bedre vejgreb i sommerhalvåret. Det skyldes dels gummiblandingen, der er lidt hårdere end vinterdækket – men især sommerdækkets større kontaktflade med vejbanen.

12 / BedreKørende

Slidtage og brændstoføkonomi bremselængde på ca. 15 procent Vinterdækket har større friktion end - hvilket ud fra et trafiksikkerhedssommerdækket ved synspunkt er en meget sommerkørsel. Det stor stigning. Sikkerhed betyder, at vinterhandler naturligvis også Kig forbi dækket slides hurtigt, om køreegenskaber og din lokale og at det forøger stabilitet i sving, større AutoMester bilens brændstofforkurver og pludselige brug. undvigemanøvrer. Også og få her falder vinterdækket sommerfødder Sikkerhed og igennem. på bilen. komfort Sammenligner man Sidst, men ikke mindst bremselængden på er der naturligvis kørtørre varme veje for et vinterdæk med selskomfort, støjniveau, vibrationer og et tilsvarende sommerdæk, vil vintermeget andet – der gør valget oplagt. dækket typisk have en forøget Sommerdæk giver køreglæde.


Stenslag - hvad siger loven? Du kender det sikkert. Det der lille smæld, der lyder som en forrudesælger, der klapper begejstret i sine hænder. Det fortæller naturligvis, at en sten er blevet kastet op fra vejbanen af en forbipasserende bil og har ramt din forrude. Det er altid super ærgerligt at få et stenslag – men det er ikke sikkert, at din forrude skal kasseres. Det afhænger helt og aldeles af, hvor den irriterende sten har forsøgt at komme indenfor. Forårsolen varmer og giver masser af ny energi. Den tørrer også på vejbanerne. Derfor kan sand og grus fra vinteren blive lidt mere levende og rulle rundt på kørebanen, inden det meste forsvinder ud i rabatten. Samtidig rykker vejvæsnet ud med grus og asfalt for at udbedre frosthuller, bortskyllede rabatter og andre vinterskader. Stenslag er en del af dagligdagen derude i trafikken – men mange bilister er i tvivl om, hvor slemt et stenslag skal være, før det kræver reparation eller en udskiftning af forruden. Her får du en hurtig guide til, hvordan du selv kan stille diagnosen.

Placering i 3 felter Det vigtige område er det, som vinduesviskerne holder fri for nedbør og snavs. Dette område inddeles derefter i tre områder:

Område A

Område B

Område C

– (fjernsigt feltet) er et 300 x 300 mm felt på forruden midt over ratnavet. Det er altså førerens direkte udsyn fremad, det drejer sig om. Bilen kan ikke synes, hvis der er: Stenslag eller revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 3 mm. Eller hvis der er flere mindre skader, ridser eller mattering/ sandblæsning, der bevirker, at genstande, der ses gennem ruden, fremtræder forvrængende eller utydelige.

- et bånd på tværs af forruden med samme højde som område A og på begge sider af område A. Dette område afgrænses af forrudens midte. Bilen kan ikke synes, hvis der er: Stenslag, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 10 mm, og revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 50 mm.

– ligger i fortsættelse i båndet på tværs af forruden, men nu i passagersiden. Altså fra midten og mod højre. Bilen kan ikke synes, hvis der er: Stenslag, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 30 mm, og revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 150 mm.

Hvis du stadig er i tvivl, om et eventuelt stenslag kræver udbedring, så kig ind til din lokale AutoMester og få en vurdering og et godt tilbud på en eventuel reparation, hvis den er nødvendig.

Kilde: Trafikstyrelsen

BedreKørende / 13


14 / BedreKørende


Parkering - nye enkle regler Som bilist er du naturligvis vant til, at der er færdselsregler, der gælder, når bilen er i bevægelse. Men… især i byzonerne, gælder det efterhånden også med at holde tungen lige i munden, når man skal have parkeret sin bil. Det kan nemlig være svært at vide, hvilke regler omkring P-afgifter der gælder lige præcist der, hvor man lander. Nu skal tydelige regler om ensartet skiltning af P-pladser og enklere brug af P-skive gøre det lettere at være bilist.

Sort skiltning af private P-pladser regler hen over døgnet. Eksempelvis Den 15. marts 2016 trådte en ny kan der være fri parkering uden for lovgivning i kraft. Den betyder, at alle normal arbejdstid, men restriktioprivate parkeringspladser skal skiltes ner i form af P-billet eller P-skive i med et sort skilt med dagtimerne. Hvis man et hvidt P. Skiltet skal ankommer, før eventuAutoMester være synligt ved alle elle restriktioner træder indkørsler til parkei kraft, har man hidtil hilser naturringsområdet. Det skal skullet stille p-skiven ligvis de nye også være forsynet frem til det tidspunkt, og langt mere med en undertavle restriktionen gælder enkle regler som enten har teksten fra, - og altså ikke anvelkomne. ”Regler og vilkår komsttidspunktet. Med fremgår af skilte på de nye regler kan man pladsen,” eller hvor selv bestemme, om reglerne for parkeringspladsen er man vil stille p-skiven frem eller ej. beskrevet tydeligt. Begge skilte skal være let synlige – også i døgnets Tidligere har man også kunnet få en mørke timer. P-afgift, hvis P-vagten vurderede, at P-skiven ikke var gyldig. Måske på Hvis skiltningen ikke er lavet efter grund af et reklamelogo eller andisse forskrifter, har ejeren (eller det det. Nu er reglerne blevet opblødt. P-vagt firma, der varetager opsynet) P-skiver med producentnavne eller ikke lov til at opkræve en afgift for firmalogoer er nu tilladt. Eneste krav ikke at overholde vilkårene for partil en P-skive er, at man skal kering på pladsen. Hvis det alligevel kunne se, hvornår bilen er sker, at du får en P-bøde, vil det være ankommet. op til en domstol at vurdere, om den er berettiget. I øjeblikket er det langtfra alle private P-selskaber, der har 100 % orden i deres skiltning, så kig efter de sorte skilte. P-skive – enkle regler P-vagter vil sikkert aldrig vinde en popularitetskonkurrence blandt bilister, og de vanskeligt gennemskuelige regler omkring P-skiver har ikke gjort det bedre. Den 1. marts 2016 trådte mere logiske og klare regler i kraft som følge af en ny bekendtgørelse. Et af de gråzoneområder, der har gjort mange bilister forvirrede, er ankomst til et P-område, der har forskellige

BedreKørende / 15


Den lettere anløbne myte om, at du mister fabriksgarantien på din nye bil, medmindre du får den serviceret hos det pågældende bilmærkes værksteder, burde være aflivet for længst. Men vi vil meget gerne agere Mythbusters igen. For den er ganske sejlivet. Helt tilbage i 2002 afgjorde Søog Handelsretten, at forhandlernes krav om at service skulle foretages på deres egne værksteder, var i strid med både god etik… og gældende lovgivning. Du har derfor, i henhold til gældende EU-regler, mulighed for at få din bil serviceret på et AutoMester værksted i garantiperioden og samtidig beholde fabriksgarantien. Hos AutoMester servicerer og reparerer vi bilen efter bilfabrikkernes forskrifter og anvender reservedele af tilsvarende kvalitet, som bilen er leveret med fra fabrikken og opfylder dermed kravene jf. EUreglementet.

Få din bil serviceret hos os

- og bev ar fabriks­ garantie n

Vii servicerer naturligvis din bil med fuld fabriksgaranti, uanset mærke - og med 3 års garanti på eventuelle reservedele. 16 / BedreKørende

Vi sørger også for, at du har dokumentation for udført arbejde. For at bevare fabriksgarantien skal du kunne dokumentere, at du har overholdt de pligtige serviceeftersyn. Hos AutoMester sørger vi for at stemple dit servicehæfte. Vi udleverer også et serviceskema, som bekræfter, at serviceeftersynet er udført i følge fabrikkens forskrifter - samt en udspecificeret faktura.

Reservedele og biltekniske data På alle AutoMester værkstederne bruger vi reservedele af tilsvarende kvalitet, som de dele din bil er udstyret med fra producenten. Der ud over får du 3 års garanti på reservedelene. Alle AutoMester værksteder har desuden adgang til opdaterede biltekniske data, så du er sikret, at din bil bliver serviceret, fuldstændig som bilfabrikkerne kræver, for at fabriksgarantien kan opretholdes.


REJS MED RABAT

Med dit AutoMester Fordelskort får du specialpris på kør selv-ferie med rejsespecialisten Happydays. Opgiv rejsekoden AUTOMESTER og dit medlemsnummer ved bestilling så får du automatisk specialprisen. Har du ikke et fordelskort kan det bestilles på www.automester.dk/fordelskort

Sommer ved Mariager Fjord 4 dage på 4-stjernet hotel i Hobro Hotel Amerika HHHH Lyse nætter og solrige dage – når det er sommer i Danmark, er det fantastisk at tage på opdagelse i et landskab så idyllisk og dansk som det omkring Mariager Fjord. Her bor I på det 4-stjernede Hotel Amerika midt i den grønne bøgeskov og kun få skridt fra Danmarks efter sigende smukkeste fjord. Hotellets park er omkranset af høje træer, og der går de hyggeligste stier gennem Østerskoven helt ned til vandkanten, hvor det måske frister med en dukkert. I kan også spadsere ind til centrum af Hobro (3 km), som har den lille bys charme med et hyggeligt havnemiljø, cafeer, museer, teater og galleri. Sommeren igennem sejler hjuldamperen Svanen fra Hobro Havn ud på Mariager Fjord, og få kilometer vest for centrum kan I desuden besøge Harald Blåtands gamle kongsborg Fyrkat.

Pris. pr. person i dobbeltværelse

1.249,Pris uden rejsekode 1.399,-

• 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet • 3 x 2-retters middag/buffet Børnerabat 1 barn 0-5 år gratis. 2 børn 6-14 år ½ pris. 2 overnatninger ink l. 2 x 3-retters midd ag fra 89 5 overnatninger ink 9,l. 5 x 2-retters midd ag/buffet 2.049,-

Ankomst: Valgfri i perioden 20.6.-22.8.2016.

Hotel Meyn

Brug rejsekoden og se flere opholdsmulig heder www.happydays.n på u.

På vinhus ved Mosel

Det bedste af Nordtyskland

6 dage på 3-stjernet hotel/vinhus i Reil, Tyskland

4 dage på 3-stjernet hotel i Soltau

WeinBergHotel Nalbach HHH Vinbyen Reil ligger som en lille perle midt på verdens måske mest maleriske flodvej. Her, hvor Mosel virkelig begynder at slynge sig forbi borgruiner, middelalderidyller og stejle vinterrasser, har man rammen om en ferieoplevelse, der inkluderer højdepunkterne på en klassisk Moselferie: Bådturen og vinsmagningen. I bor på WeinBergHotel Nalbach, hvor familien Schütz foruden sin egen vingård også driver et hyggeligt hotel, der ligger få hundrede meter fra Mosels bred.

Hotel Meyn HHH Soltau i Niedersachsen er den perfekte base for et par oplevelsesmættede dage for både store og små. Jeres hotel ligger kun 6 kilometer fra Heide Park, som er en af Tysklands allerstørste forlystelsesparker, og i Serengeti Safaripark (35 km) kan I opleve et lille stykke af Afrika. Begge parker har åbent fra april til oktober. Beliggenheden lige mellem Hamburg, Bremen og Hannover gør det særdeles nemt at komme i nærheden af nogle af de bedste oplevelser, Tyskland har at byde på.

Ankomst: Søndage frem til 23.10. samt 28.3., 16.5. og 21.5.2016.

Bestil på

Pris. pr. person i dobbeltværelse

2.499,Pris uden rejsekode 2.799,-

• • • • • • •

5 overnatninger 5 x morgenbuffet 5 x 4-retters middag 1 x vinsmagning 1 besøg på likørbrænderi 1 bådtur på Mosel 20 % rabat på billetter til KD Köln-Düsseldorfers rutebåde på Mosel (jun-sep) og Rhinen (medio apr-sep)

Pris. pr. person i dobbeltværelse

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,Pristillæg fra 14.6.: 50,-

• • • •

Børnerabat 1 barn 0-5 år gratis. 2 børn 6-14 år ½ pris..

Ankomst: Valgfri frem til 19.12.2016.

www.happydays.nu 70 20 34 48

Afbestilingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 99,-. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 3-retters middag 1 velkomstdrink

eller

VIND & VÆLG

Åbent hverdage kl. 8-17.

12

mellem 3 sommerferier Deltag i fødselsdagskonkurrencen på happydays.nu

2 overnatninger 749,4 overnatninger fra 1.34 9,-

REJSEKODE:

AUTOMESTER + medlemsnumm er

Teknisk arrangør

BedreKørende / 17


Vidste du... ... at der stilles store krav til din lokale AutoMester for at være med i Danmarks største værkstedskæde Vi kræver, at værkstederne er på kursus/efteruddannelse min. 2 gange årligt. Dette gør vi for at sikre, at du som kunde altid kan regne med, at vi er opdateret på alt det nye og fremtidens bilpark.

...at din lokale AutoMester får leveret kvalitetsgodkendte reservedele 4-8 gange om dagen ...at AutoMester, med sine pt.

433 værksteder

er én af de absolut største kæder/brands i landet. Til sammenligning findes der i skrivende stund over 420 Fakta butikker og 459 Netto dagligvare butikker i Danmark.

18 / BedreKørende

AutoMester har et samarbejde med Danmarks største og stærkeste reservedelsleverandør FTZ Autodele & værktøj A/S, som med deres 50 afdelinger i Danmark og over 350 varebiler, sørger for hurtig levering af reservedelene til din bil - så du hurtigt kan blive bedre kørende igen.


Bedre kørende med produkter fra AutoMester Herreur fra Noon Copenhagen

Dameur fra Noon Copenhagen

Sporty herreur med kronograf. Poleret stål urkasse med indgraveret AutoMester logo på bagsiden. Ø42 mm. Croco-præget læderrem.

Klassisk dameur med mesh-rem. Poleret stål urkasse med indgraveret AutoMester logo på bagsiden. Ø34 mm. Stålmesh lænke med trinløs justering.

KR.

KR.

1.295,-

795,-

Vejl. udsalgspris 1.595,-

Vejl. udsalgspris 1.095,-

KR.

599,KR.

3.975,Next Base DVD kit

Park One Exclusive P-skive

Få underholdning på bagsædet med dette sæt fra Next Base. Sættet består af 2 separate DVD afspillere med 7” skærm. Dvs. der kan ses samme film eller 2 forskellige film på en gang. Der følger 2 stk. crash test­ede click beslag med, for nem og sikker montering på nakkestøtterne. De to medfølgende hoved­telefoner er trådløse og leverer en super lyd.

Elegant og stilren P-skive udført i børste rustfrit stål og blankpoleret acryl, med et design på kun 1,2 cm i tykkelsen. Skiven har et minimalt batteriforbrug der sikrer 2 års brug før batteriskift. Den er endvidere godkendt af Trafikstyrelsen.

Bestil produkterne hos din nærmeste AutoMester og afhent dem på værkstedet. Der tages højde for trykfejl og evt. udsolgte varer.

BedreKørende / 19


Flere fordele med et gratis Automester fordelskort

3 års udvidet garanti på dæk*

Kan dækket ikke lappes, får du et nyt

- med et AutoMester Fordelskort Garantien dækker naturligvis fabriksfejl. Derudover er du sikret, hvis dækket punkterer, for eksempel ved påkørsel af kantsten, huller i vejen, revner i dækket pga. glasskår, søm, kloakdæksel m.m. Kan hullet ikke lappes, erstatter vi dækket med et nyt. Hvis du ikke allerede har et AutoMester Fordelskort, kan du tilmelde dig på automester.dk/fordelskort. *Garantien gælder følgende dækmærker: Bridgestone, Continental, Firestone og Michelin.

20 / BedreKørende