Bedre Kørende #2

Page 1

KØRENDE

BEDRE

MAGASINET

Nr. 2 / 2015

Hiver din bil efter vejret? Forårstjek og service af aircondition

Louise Svalastog Spellerberg - om talent, ego og teamwork

Sommerdæk - fodpleje til din bil BedreKørende / 1 Vejl. udsalgspris kr. 29,95


I dette nummer Tæt på dig når uheldet er ude 4

6

AutoMester er ny titelsponsor for DTC-serien

Louise Svalastog Spellerberg 8

12

13

Udgiver AutoMester Danmark ApS Hvidkærvej 23 D 5250 Odense SV Tlf. 63 41 89 88 www.automester.dk

14

Sommerdæk - fodpleje til din bil

Når alle 4 hjul ikke vil i samme retning

NedbrudsForsikring - nu med endnu bedre dækning

Hiver din bil efter vejret? 16

Ansvarshavende redaktør Tommy Stuckert Redaktion Michael Jensen Susanne Buhl

Vidste du... 18

Dtp og tryk Novagraf A/S, Aalborg Oplag 6.000 stk.

2 / BedreKørende

AutoMester Shoppen 19


Fotograf: Henrik Ohsten/TV 2 (VILD MED DANS)

Kære læser Danish Thundersport Championship - måske bedre kendt under forkortelsen DTC - er Danmarks fornemmeste motorsports-klasse. Det er her, du møder navne som Jan Magnussen, Casper Elgaard og Ronnie Bremer. I 2015 er AutoMester hovedsponsor for DTC-løbene, som dermed får navnet ”AutoMester-DTC”. I denne udgave af ”Bedre Kørende” kan du læse mere om AutoMester-DTC 2015, og om hvor og hvornår de forskellige løb afvikles. Er du mere til håndbold, eller er du vild med dans - så læs vores interview med Louise Svalastog Spellerberg - den charmerende landholdsspiller, som også kan bevæge sig på et dansegulv. Et interview som tager os tilbage til hendes barndom og videre til hendes håndboldkarriere og deltagelse i TV2s Vild Med Dans. Læs om balancen mellem det at være professionel sportskvinde og mor på samme tid, og tankerne om fremtiden efter håndbolden. Vi præsenterer også vores nye samarbejde med GF Forsikring, som giver Jer mulighed for at få et uforpligtende forsikringstilbud - og I kan også læse om vores helt egen NedbrudsForsikring, som nu er blevet udvidet med en endnu bedre dækning. Vi fortæller nærmere om, hvordan du kan undgå at skulle betale for dyre reparationer, med en simpel forsikring - uden selvrisiko. Få information om, hvorfor et eftersyn af din bils aircondition er så vigtig, og bliv klogere på, hvad f.eks. en sporing er, og hvad det betyder for din bil. Vi ønsker dig god fornøjelse med denne udgave af ”Bedre Kørende”!

Tommy Stuckert Kædechef AutoMester Danmark

BedreKørende / 3


Tæt på dig - også når uheldet er ude Selv om vi alle håber, at der aldrig bliver brug for de forsikringer, vi betaler til, så går det alligevel galt en gang imellem. Det du har brug for i den situation er ubesværet kommunikation med dit værksted og dit forsikringsselskab og hurtige løsninger, så din bil kan komme på vejen igen.

4 / BedreKørende

Gennem et nyt samarbejde kan AutoMester og GF Forsikring tilbyde dig nogle helt konkrete fordele, der får tingene til at glide let, når uheldet er ude. Begge virksomheder har en høj grad af lokal forankring. Med over 400 værksteder i landet er AutoMester landets største værkstedskæde. Det betyder, at uanset hvor i landet du bor, finder du et AutoMester værksted i dit lokalområde. På samme måde er GF Forsikring et stort selskab med mere end 25 kontorer fordelt over hele landet. Også her fokuseres der på den lokale tilknytning til dig som kunde. Det betyder, at vi passer rigtig godt sammen. Især når det handler om god service, hurtige arbejdsgange og personlige relationer til vores kunder. Nu har du mulighed for at få del i de fordele samarbejdet giver - gennem landets mest alsidige bilforsikring.

Rådgivning og kundeservice AutoMester arbejder hele tiden på at blive bedre til personlig rådgivning og service og på at gøre kunderne bedre kørende. En god forsikring er en naturlig del af den gode kørsel for den ansvarlige bilist. Derfor giver det god mening, at AutoMester nu kan hjælpe dig med at få den rigtige bilforsikring. Samarbejdet mellem AutoMester og GF Forsikring vil give nogle indlysende fordele. Først og fremmest vil samarbejdet nemlig foregå mellem de lokale afdelinger. Det betyder, at du er på fornavn med både din mekaniker og din forsikringsmand. Du skal ikke starte forfra, hver gang du skal kontakte dit forsikringsselskab - den lokale assurandør kender dig lige så godt, som din mekaniker gør. Men der er også andre fordele ved en bilforsikring hos GF Forsikring.


Oplev Danmarks mest fleksible bilforsikring GF Forsikring har Danmarks mest fleksible bilforsikring med markedets største udvalg af tilvalgsdækninger. Virksomheden blev stiftet i protest mod dyre bilforsikringer og aktionærer, der skummede fløden. Selskabet har altid været kundeejet, og man har søgt at drive forretningen i kundernes interesse. Derfor betales overskuddet på bilforsikringen altid tilbage til kunderne – der skal nemlig ikke betales overskud til aktionærer. Her er nogle af de kontante fordele:

Overskudsdeling Når din bil er forsikret hos GF, bliver du automatisk medlem af en forsikringsklub, som ligger i dit lokalområde. Hvert år gøres bilskaderegnskabet op i din klub. Jo færre skader du og dine medbilister har haft i årets løb, jo flere penge får du retur. GF belønner nemlig de gode bilister. Skulle du være uheldig og få en skade i årets løb, får du alligevel del i overskuddet.

Sådan får du et tilbud Det eneste du behøver at gøre er at tage kontakt til din lokale AutoMester. AutoMester formidler så kontakten til GF Forsikring med din accept. Herefter vil du i løbet af et par dage blive kontaktet af dit lokale GF-kontor, som sammen med dig vil gennemgå dit forsikringsbehov og give dig et tilbud. Det er helt uforpligtende og ganske gratis.

Hjælp dit barn i gang Hvis du har kørt uden skader i 6 år hos GF eller et andet selskab, kan GF tilbyde dig tilvalgsdækningen Superelitebarn, som giver dig mulighed for at hjælpe dit barn godt i gang som nybilist. Du kan nemlig få skrevet dit barn på din bilpolice, så han/hun kan optjene op til 3 års anciennitet, under kørsel i din bil. Samtidig slipper du for den ekstra selvrisiko, der normalt er, når du låner din bil ud til personer, der er under 26 år.

Du vil opleve, at du som kunde er i centrum. Du vil få hurtig og grundig skadebehandling, hvis uheldet er ude. Langt de fleste skadesager bliver løst over telefonen, og du vil sjældent opleve ventetid. Du kan også altid gå ned på dit lokale GF-kontor og snakke med en rådgiver, hvis du har brug for, at dine forsikringer får et servicetjek. GF har i mange år arbejdet på at gøre deres bilforsikring til den mest fleksible på markedet og kan i dag tilbyde landets største udvalg af tilvalgsdækninger. Det betyder, at du kan få forsikringen tilpasset, så den svarer til lige netop dit behov. Nu kan dit lokale værksted sammen med dit lokale forsikringskontor hjælpe dig til at blive bedre kørende - også med de helt rigtige forsikringer. Billigere og bedre Kaj Møller er tidligere selvstændig erhvervsdrivende og har aldrig tænkt

Bliv en bedre bilist GF’s kunder har løbende mulighed for at komme på køreteknisk anlæg med en kørelærer. Her kan de fx træne glatkørsel i sikre rammer. Og har du været involveret i et alvorligt trafikuheld, kan du få et par timer med en kørelærer, før du sætter dig bag rattet igen. GF samler nemlig på gode bilister – både for at øge trafiksikkerheden, men også for at sikre flotte overskud til kunderne.

meget over sine privatforsikringer. Da han blev henvist til GF Forsikring af sin lokale AutoMester, blev han positivt overrasket. Kaj fik besøg af sin lokale GF-assurandør og blev hurtig klar over, at GF kunne tilbyde en bedre løsning, end den han havde. Kaj fortæller: ”Det første jeg hæftede mig ved var, at prisen var meget bedre. Det viste sig også, at vi fik bedre dækninger, så det var både billigere og bedre, end det vi havde hos vores gamle selskab. Det betød også noget, at det var en lokal assurandør, der var ude for at snakke med os. Det er rart at få et ansigt på, og så kan man jo altid gå ned på kontoret og snakke med dem, hvis man får brug for det. I øvrigt var det utrolig nemt at skifte, og assurandøren var virkelig god til at gennemgå det hele med os.”

BedreKørende / 5


- er ny titelsponsor Hvis du er vild med motorsport og brølende V8 motorer, kender du sikkert allerede DTC, Danish Thundersport Championship. I 2015 har AutoMester og løbsarrangøren FDM-DTC Motorsport A/S indgået en samarbejdsaftale, der betyder, at Danmarks største frivillige værkstedskæde bliver ny titelsponsor for den store danske racerserie, DTC – Danish Thundersport Championship.

Løbskalender 2015 AutoMester-DTC 25.-26. april

FDM Jyllandsringen

Åbningsløb

22.-24. maj

Mindeparken

Classic Race Aarhus

6.-7. juni

Padborg Park

DTC Padborg

1.-2. august

Bellahøj

Copenhagen Historic Grand Prix

15.-16. august

Ring Djursland

Sommerløbet

28.-30. august

FDM Jyllandsringen

GP Danmark

12.-13. september

Rudskogen Motorsenter

Rudskogen Motorsports Festival

26.-27. september

FDM Jyllandsringen

Yokohama DM-Finalen

6 / BedreKørende

DTC serien startede helt tilbage i 1999 under navnet Danish Touringcar Championship. Dengang kørtes der i standardvogne, der skulle overholde et bestemt forhold mellem effekt og vægt. Siden udviklede klassen sig og fik større publikumsappeal. I 2012 blev klassen relanceret - nu som Danish Thundersport Championship. Det nye DTC er inspireret af den svenske Camaro Cup. Samme år som klassen startede i Danmark, blev der startet tilsvarende klasser i Norge og Finland. DTC har siden fået rigtig godt fat i det danske motorsportspublikum. Det skyldes ikke mindst, at kendte profiler som eksempelvis Jan Magnussen, Casper Elgaard, Ronnie Bremer og John Nielsen har været at finde bag rattet.


for DTC-serien Sæsonstarten er gået Årets sæson startede den 25.-26. april på FDM Jyllandsringen, hvor man udover AutoMester DTC også kunne opleve to motorcykelklasser, Yokohama Super Cup, Yokohama 1600 Challenge, FirstStop Special Saloon Car og Citroën DS3 Cuppen. Det blev i høj grad også en weekend, hvor motorløbene blev kombineret med show og underholdning. Eksempelvis da en stribe kendisser deltog i et mini-­ Le Mans. Det blev også den første løbsdag under det nye serienavn. Promotor Peter Elgaard fra FDM-DTC Motorsport A/S fortæller om samarbejdet: ”I DTC er vi meget glade for sponsoratet, for det beviser, at der er stor interesse for netop denne klasse fra den danske bilbranche. Fremover bliver navnet for løbsserien AutoMester DTC. Vi kan se frem til en meget

spændende sæson. Der bliver masser af topprofessionelle deltagere, løb på landets tre permanente racerbaner og ved de to gadeløb i Aarhus og København - samt ikke mindst livedækning på den nye kanal TV2 Sport.” Teamwork og god synergi AutoMester har også store forventninger til det nye sponsorat, der passer rigtig godt til firmaets værdier og kerneområde. Både hos DTC og i kædens egne værksteder er det jo dygtige mekanikerteams, der holder hjulene rullende. ”Hos AutoMester er vi både stolte over og glade for, at vi har fået muligheden for at være hovedsponsor for DTCserien 2015. Motorsport er jo i høj grad noget, der har relevans for vores branche - og virkelig noget vores værksteder kan relatere til. At vi, som Danmarks største værkstedskæde, kan

støtte Danmarks bedste racerkørere i fuldblodsklassen via AutoMester DTC, falder i god tråd med vores generelle markedsføring - som bl.a. også tæller et sponsorat af DHF (Dansk Håndbold Forbund), hvor vi støtter både dameog herrelandsholdet.” udtaler Tommy Stuckert, kædechef for AutoMester Danmark og slutter: ”Og så glæder vi os naturligvis til en spændende DTCsæson med masser af godt race”. Ved mållinjen Med et skøn på at cirka 100.000 tilskuere i den kommende sæson vil følge DTC-løbene rundt på banerne, og at rigtig mange vil følge de direkte transmissioner hjemme i lænestolen - taler alt for, at både DTC og AutoMester får en god sæson i 2015 - uanset hvad der står på hjelmen af den kører, der kommer først over målstregen.

Se mere om DTC, løbsdatoer, kørerlister og det nye samarbejde på www.dtc-net.dk

BedreKørende / 7


Vores børnehavelærer sagde, at det bare var rigtig flot, hvis vi kunne løbe en hel runde. Da jeg havde løbet 5 runder, kom hun hen til mig og sagde: Louise, du må altså godt stoppe nu. Louise, om konkurrenceelementet

Louise Svalastog Spellerberg 8 / BedreKørende


Energi, indlevelse og begejstring. Louise på banen for København Håndbold.

Hun startede sin håndboldkarriere i en alder af 3 år, og tog en kort tænkepause som 5-årig. Efter en kort flirt med flere forskellige sportsgrene endte hun dog med at vælge håndbolden på fuld tid. Det valg har ført hende verden rundt, givet hende et utal af sejre og masser af store oplevelser. Bedre Kørende har taget en snak med landsholdspilleren Louise om barndommen, triumferne, deltagelsen i Vild med dans - og det at blive mor, uden at sætte sin karriere i stå. Vi møder Louise i hendes hyggelige lejlighed på Frederiksberg en eftermiddag i februar. Hun er hjemme i en kort pause mellem to træningssessions. Trods det tætpakkede program virker hun afslappet og veloplagt. Hun sætter kaffe på bordet, og vi lander ved sofabordet for at få en snak om en lang karriere, hvor det meste har handlet om håndbold.

meget tæt forhold til mine søstre, og har det stadig - selvom vi ikke længere bor tæt på hinanden.

Hvornår fandt du ud af, at du ville være håndboldspiller? Var du omkring andre sportsgrene? -Jeg startede med at gå til håndbold, da jeg var tre et halvt (Louise ler). Og så tror jeg, at jeg havde et halvt års pause, da jeg var En tidlig start 5 år. Men derefter Louise, du komvar håndbold en mer fra Kolding. del af mit liv. Jeg Fortæl lidt om dyrkede også din barndom. andre sports-Jeg voksede grene ved siden op i et nybygget af, eksempelvis parcelhusområde badminton, i Bramdrupdam. og jeg spillede Jeg havde en fodbold i mange relativ traditionel år. Min søster var opvækst. Min far ungdomskæreLouise, om team spirit var nordmand ste med (senere (deraf navnet landsholdsspiller, Svalastog), og jeg red.) Mikkel Beck. havde 2 ældre søstre. Mine forældre Jeg synes simpelthen, han var så god, blev skilt, da jeg var 13-14 år, og min og det var nok ham, der overtalte mig mor og jeg flyttede nogle få hundretil at spille fodbold. Desuden gik jeg og de meter væk fra mit fødehjem. Mine mine søstre til ridning - så det har også søskende, var henholdsvis 6 og 8 år fyldt en del af min barndom. ældre end mig, så de var flyttet hjemmefra, og jeg boede en del år kun samTalent er overvurderet men med min mor. På en måde tror Hvornår valgte du at fokusere helt jeg, at det har præget mig meget, at på håndbold? jeg både har prøvet at have søskende -Da jeg begyndte at skulle træne 3 hjemme, men også har haft en periode gange om ugen og både spille fodbold som ”enebarn.” Jeg har altid haft et og håndboldkampe i weekenden,

Uanset hvad der skete, vidste man, at der var nogen der dækkede ens ryg.

BedreKørende / 9


sagde min mor stop. Jeg måtte vælge, og jeg var ikke i tvivl. Det skulle være håndbold. Allerede som 12-årig fortalte jeg, at jeg skulle på landsholdet. Jeg vidste sikkert ikke helt, hvad det betød, men jeg så jo selvfølgelig de der seje jernhårde ladies i TV - og tænkte, det ville jeg også prøve.

nogle 400 meters runder. Vores lærer sagde, at det bare var rigtig flot, hvis vi kunne løbe en runde. Da jeg havde løbet 5 runder, kom hun hen til mig og sagde: ”Louise, du må altså godt stoppe nu.” Jeg ville bare være bedst og havde simpelthen ikke en stopknap. Jeg konkurrerede med drengene på lige fod indtil 5. klasse. Så begyndte de

Senere fulgte udtagelsen til kredshold, og det var ligesom første trin i den udvikling, der førte til klubhåndbold og siden landsholdet. Du må jo på et tidspunkt have erkendt, at du havde et særligt talent for sporten? -Talent er overvurderet. I alle de år jeg har været i sporten, er der én vigtig ting, jeg har lært. Det er, at talent er godt, men forudsætning og vilje er mindst lige så vigtige. Jeg har oplevet mange spillere, der måske ikke havde det største talent, men som til gengæld havde en jernhård vilje. De trænede og trænede, og derfor blev de gode. Jeg føler ikke, at jeg har fået noget forærende på den konto. Jeg har måttet arbejde hårdt for det hele vejen, og har trænet meget målrettet, siden jeg var 15 år. Konkurrence elementet er vel også en stor drivkraft? Louise ler igen. Det gør hun meget. -Jeg er et fuldstændigt ekstremt konkurrencemenneske. Hvis jeg tænker helt tilbage til børnehaveklassen, kan jeg huske en dag, hvor vi skulle løbe

10 / BedreKørende

Det var simpelthen fantastisk. At høre god musik og danse… det gør altså en glad i sjælen. Louise, om Vild med dans

selvfølgelig at rykke fra mig, rent fysisk. Hvis jeg kunne få lov at have idræt med drengene, var jeg glad. Pigerne gad ikke, når det blev hårdt. Når vi legede dødbold i skolen, så tyrede jeg dem bare ned, så det blev de hurtigt trætte af. Ego og team spirit I sidste udgave af Bedre Kørende fortalte John Nielsen om det at

være alene. At selv om man har et team omkring sig, er man helt alene, når startskuddet lyder. Hvordan er din oplevelse af det, at være teamplayer? -Det kan være svært. Jeg har, måske gennem min opvækst i KIF Kolding, altid lært, at holdet kommer først. Jeg er så meget holdspiller, at jeg virkelig har det dårligt, hvis holdet ikke fungerer. Men samtidig er jeg naturligvis individualist. Det er alle på holdet, ellers ville de ikke have haft drivkraften til at komme så langt. Og det med at få en flok individualister til at arbejde rigtig godt sammen, det kan være en svær opgave. Vi vil alle have succes, ros og anerkendelse. Det er derfor, vi er i konkurrenceidræt. Men vi kan kun vinde ved at spille sammen. Det er den balancegang mellem ego og team spirit, der er spændende… og svær. Det er der man forstår betydningen af en god træner. Jeg husker især en periode, da jeg kom til FC Midtjylland anden gang. Vores træner, Helle Thomsen, skabte gode rammer og et fantastisk homogent hold. Der var et utroligt sammenhold og tillid. Uanset hvad der skete, vidste man, at der var nogen, der dækkede ens ryg. Det var det der var grunden til de resultater, vi opnåede i den periode. Hvad har været de største oplevelser på banen? Der er nok 3 oplevelser. Den første guldmedalje med FC Midtjylland. Holdet havde virkeligt kæmpet for


efter det man brænder for. Det vil jeg også gerne vise min datter. Mille er en glad pige, og hun er faktisk lige startet med at gå til håndbold. Jeg tvivler dog meget på, at hun går den vej. Hun er meget mere til sang, musik og teater, og det er jeg faktisk glad for.

Fotograf: Henrik Ohsten/TV 2 (VILD MED DANS)

den, så det var sådan en fantastisk oplevelse, at det endelig lykkedes. Den næste er Final4 sidste år. Det, at vi nåede frem dertil, var simpelthen en sejr i sig selv. Og, ikke mindst, da vi tog til Brasilien i 2011. Holdet var totalt undertippet - da der kom rigtig mange skader blandt spillerne, lige inden vi tog af sted. Alligevel kom vi frem til en 4. plads. Jeg kan da lige som en bonusbemærkning fortælle, at en guldfest er en stor oplevelse. Jeg var fuld i 3 dage. Det havde jeg ikke engang prøvet, mens jeg gik på HHX. Den største oplevelse udenfor banen? Det er at blive mor til Mille. At opleve den forvandling man gennemgår, når man får børn. Den følsomhed man oplever. Det at Mille er kommet ind i vores liv er jo et mirakel (Louise fik datteren Mille med eksmanden, Bo Spellerberg. Mille er 5 år, red). Hvordan kombinerer du det at være mor med en karriere i professionel idræt? Det er jo et valg, man tager. Og der har været mange fravalg, der ikke har været særlig sjove. Mille var kun 6 uger gammel, da jeg startede med at træne op igen efter barsel. Det var ikke vildt sjovt. Bo og jeg har snakket meget om det. Men vi har også altid bakket hinanden op i, at det er vigtigt, at gå

Vild Med Dans Det virker som den perfekte overgang til at forlade håndbold for et øjeblik.. Hvordan var det at være med i Vild Med Dans? For mig var det en kærkommen lejlighed til at prøve noget helt andet. Jeg var lige blevet sendt hjem fra OL. Det havde jeg kæmpet for at komme med til i 3-4 år. Men et hold i ryggen stoppede planerne. Jeg var meget skuffet. Jeg mente selv, at jeg var klar til at spille - men landstræneren (Jan Pytlick, red) turde ikke løbe nogen risiko, så han tog mig af holdet. Jeg var desillusioneret og en smule bitter. Jeg overvejede at stoppe min karriere. Så ringede TV2 og spurgte, om jeg ville være med i Vild Med Dans. Jeg snakkede med min klub. De bakkede mig op, så jeg sagde ja. Hvordan var det at få indblik i en helt anden sportsgren på det niveau? Fysisk var det ikke noget problem. Det handler meget om udholdenhed, og det var min krop helt vant til. Men det var sindssygt hårdt mentalt. Det med at lære så mange trin og koreografier udenad ligger slet ikke til mig. Jeg lignede en vraltende and, hver gang vi startede på noget nyt. Mads (Vad, red.) var fantastisk god til at lære fra sig, men han var en skidehård lærer. Men når det er sagt, så var det simpelthen fantastisk. At høre god musik og danse, det gør altså en glad i sjælen. Så fra at have været en smule nedtrykt, vendte det hele. Lige pludselig kunne jeg mærke, at jeg bare gik rundt med et stort smil på læben. Det kom på det helt rigtige tidspunkt. Ja. Fra at have overvejet at stoppe helt i håndbold, gik der kun 14 dage, før jeg havde fået lysten til sporten tilbage. Men det var hårdt at træne dans hele formiddagen og håndbold om eftermiddagen. Men hele det setup

med at få en super flot kjole på og en makeup artists til at klare resten - det er jo en drømmeverden for en pige. Jeg havde en fantastisk oplevelse ud af, at være med i det program. Men du vendte tilbage til håndbolden. Ja, og var med til at vinde guld efterfølgende. Nu er jeg startet hos København Håndbold, og er rigtig glad for at arbejde med at bygge et godt hold op her. Nye projekter? Et kig i krystalkuglen. Udover håndbold er jeg med i et nyt koncept, der hedder fit.nu. Her er jeg sammen med Mikkel Kessler instruktør i et træningsprogram for folk, der gerne vil træne hjemmefra. Det har været vildt spændende at være med i. Træning og kost fylder meget i mit liv, og det kan kombineres i det projekt. Kost, ernæring og træning. Er det den vej du vil gå, når håndbold karrieren er forbi? Ja. Det kan det godt være. Eller ejendomsmægler. Jeg er vild med huse, boligindretning og den slags. Men allerførst handler det om min nye håndboldklub.

Baggrund Louise Svalastog Spellerberg Fødselsdato: 1. oktober 1982 Klub historik Frem til 2007 KIF Kolding (senere KIF Vejen) 2007/2008 Ikast Bording (i dag FC Midtjylland) 2008/2011 KIF Vejen 2011/2014 FC Midtjylland 2014/? København Håndbold

BedreKørende / 11


Sommerdæk

- fodpleje til din bil

Allerede når døgnet når en temperatur på 7 grader, bør sommerdækkene monteres. Det handler både om sikkerhed, kørselskomfort og økonomi.

De hedder sommerdæk - men i praksis bruger vi dem en stor del af året. Bedre Kørende tager temperaturen på sommerdækket. Den starter ved 7 grader. De fleste af os er godt klar over, at det ikke er smart at køre med sommerdæk om vinteren. Vi mærker nemlig hurtigt konsekvenserne af det valg. Det bliver ganske enkelt vanskeligt at komme frem ude i trafikken. Til gengæld kan det være svært at se, hvorfor skiftet til sommerdæk er lige så vigtigt - men faktisk er fordelene ved at køre på et sæt veldesignede sommerdæk næsten lige så store. Her får du nogle facts om sommerdæk.

Sikkerhed, køreglæde og god økonomi Det handler først og fremmest om sikkerhed. Et dæks kontaktområde mod vejbanen er kun på størrelse med en håndflade. Det er et meget lille areal, når man tænker over hvor stort tryk og træk, der kommer på dækket - og hvor høje hastigheder det ruller med. Derfor bruger dækbranchen store kræfter på at optimere din kontakt til vejen. De krav der stilles til et optimalt vejgreb, er Et dæks bestemt ikke ens sommer og vinter - og allerede fra kontaktflade en døgntemperatur på 7 mod vejbanen grader, er sommerdæker kun på ket optimalt. Vinterdæk størrelse med udmærker sig ved at være fremstillet af blødere gumen håndflade. mi end sommerdæk. Det giver bedre kontakt ved lave temperaturer, men ved høje temperaturer bliver vinterdækket blødt og ustabilt. Det forøger især risikoen for uheld, når bilen er tungt lastet - som eksempelvis til sommerferieturen.

12 / BedreKørende

Sommerdæk er fremstillet af en hårdere gummiblanding og bevarer stabiliteten i sommervarmen. Desuden har de en helt anderledes mønsteropbygning. Andre konkrete gevinster ved brug af sommerdæk er kortere bremselængde (dokumenteret ved test lavet af FDM og Rådet for Større Dæksikkerhed) og større kørselskomfort i form af mindre dækstøj og vibrationer. Desuden viser flere tests, at et vinterdæk, der bruges om sommeren, bliver slidt ca. 10 % hurtigere og øger dit brændstofforbrug markant. Har du ikke allerede fået sommerdæk på din bil, så kig ind til din lokale AutoMester og få et godt tilbud.

FDM og Rådet for Større Dæksikkerhed har lavet en bremsetest af sommerdæk og vinterdæk. Testen viste blandt andet, at allerede ved en temperatur på 12 grader og kørsel med 80 km/t forøges bremselængden på vinterdæk med en hel billængde i forhold til bremselængde med sommerdæk. Ved højere temperaturer er forskellen mere markant.


Når alle 4 hjul ikke vil i samme retning Spar penge på dæk og benzinforbrug - og optimer trafiksikkerhed og kørekomfort. Korrekt sporing er utrolig vigtig. Men hvordan opdager man, at der er et problem? Hvis din bils hjul er korrekt afbalancerede og sporede, kan det mærkes både på trafiksikkerheden, økonomien og (ikke mindst) på kørekomforten. Det er ikke svært at mærke, at en bil er dårligt afbalanceret. Den ryster meget kraftigt i rattet ved bestemte hastigheder. Til gengæld kan det være sværere at mærke, at bilen trænger til at blive sporet - men det påvirker sikkerheden og kørekomforten i mindst lige så høj grad. Og… det er rigtigt dyrt at køre med dårligt sporede hjul. Det betyder nemlig et ujævnt slid på dine dæk. I værste fald kan dæk, der burde holde til 25.000 til 35.000 kilometers kørsel, slides op på nogle få tusinde kilometer. Ofte må dæk kasseres, selvom slid­ tagen kun er et problem på en lille del af dækmønsteret. Samtidig påvirker

den forøgede rullemodstand brændstofforbruget ganske betragteligt. Peter Vilsen, AutoMester i Nørresundby fortæller: ”Det er min erfaring, at de fleste biler får brug for en sporing før eller siden. Vinterskadede veje, med huller efter frost og vand, kan give hårde slag og stød i styretøjet. Det er altid en god investering at sørge for, at hjulene er justeret rigtigt. Selv om bilen har både servostyring, ABS-bremser og andre rigtig smarte features - nytter det ikke, hvis bilens kontakt med vejbanen ikke er optimal.”

Lad en fagmand kontrollere bilen hvis • Du er kørt på noget (kantsten, hul i vejen, chikane eller andet) • Din bil ”trækker” mod højre eller venstre • Du opdager, at dækkene slides unormalt og/eller ujævnt • Rattet ikke vender tilbage til udgangspositionen efter et sving • Din bil har fået udskiftet/ repareret støddæmpere eller styretøj

Der er altså både penge at spare og en stor sikkerhedsgevinst ved at få tjekket sporingen. Her er nogle af de signaler, du skal være opmærksom på.

Sporing handler ganske enkelt om at sikre, at bilens hjul er perfekt justeret i det vertikale plan - og at alle 4 hjul peger i samme retning.

BedreKørende / 13


NedbrudsF - nu med endnu

Vi kan ikke forhindre, at din bil går i stykker - men vi kan reparere den… og betale regningen. Vores populære NedbrudsForsikring har fået endnu bedre dækning. Du kender det sikkert. Det er mandag morgen, gråvejr og silende regn. Du er en smule sent på den, men stadig optimistisk… indtil du drejer tændingsnøglen. Bilen hoster træt og giver ikke yderligere livstegn fra sig. Lige pludselig bliver du også meget træt. Værkstedsregninger kommer sjældent belejligt - og det er ikke alle, der har en konto, der er afsat til uforudsete udgifter. Så hvorfor ikke slippe let om ved de overraskelser, som kan dækkes af en NedbrudsForsikring?

NedbrudsForsikring? I samarbejde med Topdanmark har AutoMester udviklet en forsikring, der både er billig, har en omfattende dækning, og gør dit liv som bilist en hel del nemmere. NedbrudsForsikring dækker op til 10.000 kroner inkl. moms pr. nedbrud uanset antallet af nedbrud i dækningsperioden. Den gælder i hele EU og Skandinavien. NedbrudsForsikring kan både tegnes til privat- og erhvervskøretøjer, og gælder alle bilmærker. For alle forsikringstyper gælder, at biler med en totalvægt op til 3.500 kilo på indtegnings- og evt. fornyelsestidspunkt ikke har kørt mere end 175.000 km. Inden du kan tegne en NedbrudsForsikring, skal din bil til serviceeftersyn eller gennemgang hos en AutoMester. Skal du gøre brug af din Nedbruds­ Forsikring, skal reparationen foretages på et AutoMester værksted. Her oplyser du, at du har tegnet en NedbrudsForsikring, så tager vi os af resten. Med mere end 400 værksteder landet over, er der altid mindst ét i nærheden af dig og din bil.

Udvidet dækning Fra den 1. april 2015 har vi udvidet dækningen. For biler under 5 år dækker vi fremover også turboladere og driftsrelaterede følere. Desuden har vi fjernet præmietillægget for biler med automatgear. Det betyder, at automatgear fremover er dækket på alle præmietyper/forsikringstyper.

14 / BedreKørende


Forsikring bedre dækning Hvad dækker NedbrudsForsikring… og hvad koster den?

PRIVAT Følgende dele dækkes ved nedbrud:

A

B

ERHVERV*

C

A

B

C

Motor: Alle dele indeholdt i motorblok og topstykke, inklusive ventilmekanisme, ventiler og styr (undtaget sodafrensning af ventiler og ventiler skadet ved tæring). Topstykke og toppakning, stødstænger, knastaksel og knastforstiller, takthjul, kæder og tandremme, vandpumpe og termostat, oliepumpe, stempler og ringe, stempelpinde og cylindre, plejlstænger og lejer, krumtapaksel og lejer, svinghjul og startkrans. Gearkasse: Dele indeholdt i transmissionshuset inklusive tandhjul, aksler, lejer og bøsninger, synkromeshringe, skiftemuffer, skiftegafler, udgangsaksel og olieskift ved reparation.

Husk! For at opretholde dækningen

Differentiale**: Alle indre dele dækkes, inklusive kron- og spidshjul, differentialeenhed, lejer og bøsninger.

på din NedbrudsForsikring er det

Drivaksler**: Drivaksler, homokinetiske led, kardanled, for- og baghjulslejer.

et krav, at bilens

Kardanaksel**: Kardanaksel, kardanenhed og midterleje.

tersyn i forsikrings-

rettidige serviceefperioden foretages

Turbolader og EGR-ventil: Dækkes mod mekaniske og elektriske fejl.

på et AutoMester værksted. Se i

Vekselstrømgenerator: Dækkes mod mekaniske og elektriske fejl.

øvrigt de generelle

Startmotor: Dækkes mod mekaniske og elektriske fejl.

betingelser på automester.dk.

Elektriske system: Spændingsregulator, tændspole, kompressor til aircondition, køleblæsermotor (ej kabineblæser), viskermotor, blinkrelæ, motor til elbetjente sideruder, følere og kontakter til centrallåsesystemet, visere og infodisplay i instrumentpanel, relæer, kontakter, impulsgiver til hjul-censor (ABS & ESP), elektromagnetventiler (undtaget dyser), tankmåler, elektrisk brændstofpumpe i tanksystemet, lambdasonder, driftsrelaterede styreenheder, driftsrelaterede følere, horn, startspærrer, tændingsmodul og impulsgivere. Øvrige: Servopumpe, bremsehovedcylinder og koblingshovedcylinder. 4-hjulstræk: Hoved-, mellem- og/eller reduktionsgearkassen, drivaksler og kardanaksler.

Pris, årligt NedbrudsForsikring dækker ikke ved almindelig slitage og ælde.

1.990,-

3.090,-

1.590,-

3.690,-

4.790,-

3.290,-

*Erhverv: Gul-/papegøjepladebiler registereret til CVR-nr. **Gælder kun for køretøjer med enten for- eller baghjulstræk

BedreKørende / 15


Kig indenfor hos din lokale AutoMester for at få et tjek af dit aircondition anlæg. Vi er klar til at give din bil en kærlig hånd.

Et velkørende og toptrimmet airconditionanlæg giver både god kørekomfort, bedre sikkerhed og et sundt indeklima i bilen. Tjek af din bils aircondition kan naturligt foretages sammen med skiftet til sommerdæk - så er din bil klar til en ny sæson. Aircondition giver en sikker afkøling og afdugning af din bil, både sommer og vinter. Det betyder, at kondens- og dugdannelser forsvinder hurtigt, og du har frit udsyn gennem alle ruder. Desuden skaber anlægget lynhurtigt en behagelig temperatur i kabinen. Det handler mest om trafiksikkerhed og kørekomfort. Men… der er mange andre sidegevinster ved et velserviceret airconditionanlæg. Eksempelvis undgår du bakterier, som kan fremkalde allergi, ondt i halsen og snue - samt lugtgener. Du nedsætter risikoen for overophedning af bilens motor - og, ikke mindst, du undgår unødvendigt overforbrug af brændstof. Sundhed og økonomi spiller altså også ind. Derfor er det vigtigt at få systemet serviceret. Airconditiontjek 1 x årligt eller for hver 15.000 km bør du få foretaget et tjek af din bils aircondition. Kabinefiltret filtrerer nemlig

16 / BedreKørende

Hiver din bil efter vejret? støv, pollen og bakterier fra luften før den rene og kølede luft strømmer ind i kabinen. Det skaber et sundere klima i bilen, men som alle andre filtre, har kabinefilteret en begrænset kapacitet. Det bør derfor udskiftes regelmæssigt. I ethvert airconditionanlæg er der desuden en fordamper. I dens lameller dannes kondensvand. Efterhånden samles der pollen, bakterier, svampe og mikroorganismer. Derfor skal fordamperen regelmæssigt desinficeres. Et tjek indebærer følgende: Visuel kontrol af alle komponenter - Funktionskontrol og ydeevnetest - Udskiftning af kabinefilter - evt. desinfektion af fordamperen.

Airconditionservice Hvert 2. år bør systemet have en gennemgående service. Selv ved et nyt airconditionanlæg siver ca. 10 procent af kølemidlet ud årligt. Det er en normal proces. Imidlertid medfører den en forringet køleeffekt og kan på længere sigt give risiko for kompressorskader. Desuden sidder der et tørfilter, som fjerner fugt og urenheder fra kølemidlet. Dette filter bør også kontrolleres og evt. udskiftes. Servicen omfatter altså: Visuel kontrol af alle komponenter - Udskiftning af kølemiddel Funktionskontrol og ydeevnetest - Tæthedskontrol - Udskiftning af kabinefilter - Udskiftning af tørfilter Evt. desinfektion af fordamper.


Service af aircondition Undgå dårlig lugt og bakterier Et service af bilens aircondition/klimaanlægget, er med til at sikre afkøling og afdugning af din bil, både sommer og vinter. Derudover undgår du bakterier, som kan fremkalde allergi – ondt i halsen og snue samt lugtgener. Vi anbefaler airconditiontjek hvert år og airconditionservice hvert andet år. automester.dk

BedreKørende / 17


Vidste du... Fastmontering af nummerplader

P

r. 15. november 2015 skal dine nummerplader være solidt monteret på bilen med henblik på at modvirke, at nummerpladerne tabes eller kan fjernes uden brug af værktøj. Skatteministeriet har foretaget en ændring i registreringsbekendtgørelsen, som træder i kraft pr. 15. november 2015. Reglerne gælder for person- og varebiler.

AutoMester findes også udenfor Danmarks grænser AutoMester Norge startede i 1995 og tæller i dag 222 værksteder. AutoMester Irland startede i 2013 og har nu 13 værksteder.

AutoMester kundebiler

A

utoMester har mere end 500 kundebiler kørende over hele landet, i deres karakteristiske ternede design – har du spottet en i dag?

Nye biler holder øje med dæktryk og gearskift

A

lle nye personbiler produceret fra 1. november 2014 er udstyret med det automatiske dæktrykovervågningssystem TPMS.

Hvis dæktrykket er for lavt, lyser advarselslampen i instrumentpanelet. Advarslen bliver vist, hvis dæktrykket er for lavt, og det er tid til at efterfylde med luft, eller i tilfælde af punktering. Advarselslampen tændes, hvis trykket er faldet med 20% eller mere. For lidt luft i dækkene øger bremselængden og sætter bilens brændstofforbrug i vejret. I samme ombæring blev det et krav, at alle nye personbiler med manuelt gear skal være forsynet med en gearskifteindikator. Den viser, hvornår det er tid til at skifte op i gear, og der er penge at spare ved at følge anvisningerne. En bil kan bruge 30-35 % mere brændstof i tredje gear end i femte gear, når man kører bykørsel. Kilde: Trafikstyrelsen

18 / BedreKørende


Bedre kørende med produkter fra AutoMester KR.

1.399,KR.

4.999,Alpine Autoradio

Alpine Apple Carplay

Indbygget Bluetooth for håndfri mobiltelefoni og musik streaming. RDS-radio med CD-, MP3-, USB-, AUX-in. 4x50 watt, 2 linjeudgange.

Når Apple CarPlay bliver kombineret med iLX-700, kan du styre din iPhone direkte fra den 7” store touchskærm eller aktivere Siri-talekommando ved kun ét enkelt tryk på skærmen. Lyd, musik, vejledninger fra navigering og opkald bliver alt sammen sendt ud af bilens højttalere. Bruger Apple lightning-stik. Kompatibel med iPhone 5 og senere modeller.

Herreur fra Noon Copenhagen

Dameur fra Noon Copenhagen

Sporty herreur med kronograf. Poleret stål urkasse med indgraveret AutoMester logo på bagsiden. Ø42 mm. Croco-præget læderrem.

Klassisk dameur med mesh-rem. Poleret stål urkasse med indgraveret AutoMester logo på bagsiden. Ø34 mm. Stålmesh lænke med trinløs justering.

KR.

1.295,-

Vejl. udsalgspris 1.595,-

KR.

795,-

Vejl. udsalgspris 1.095,-

Bestil produkterne hos din nærmeste AutoMester og afhent dem på værkstedet.

BedreKørende / 19


Skal vi betale din værkstedsregning?

NedbrudsForsikring Forsikring af din bils vitale dele NedbrudsForsikring er en forsikring uden selvrisiko mod uventede værkstedsregninger. I samarbejde med Topdanmark har AutoMester udviklet en forsikring, der ikke bare er billig og omfattende i sin dækning, men den gør også dit liv som bilist en hel del nemmere.

NedbrudsForsikring

20 / BedreKørende

NedbrudsForsikring dækker op til 10.000 kroner inkl. moms pr. nedbrud uanset antallet af nedbrud i dækningsperioden. Den gælder i hele EU og Skandinavien. NedbrudsForsikring kan både tegnes til privat- og erhvervskøretøjer, og gælder alle bilmærker.

Kontakt os for nærmere information. Du kan også se dækning og priser på automester.dk