3 minute read

Mini Countryman One D

Στιλ και οικονομία

Η βασική έκδοση ντίζελ του Countryman προσφέρει όλα τα θετικά στοιχεία του μοντέλου -ξεχωριστό χαρακτήρα, πολύ καλή οδική συμπεριφορά, καλούς χώρους, ποιότητα_σε συνδυασμό με την οικονομία που προσφέρει ο μικρός πετρελαιοκινητήρας

§ του Πάνου Φιλιππακόπουλου

Από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της Mini, το Countryman συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα της εποχής και τη μεγάλη στροφή που έχει γίνει προς τα κάθε είδους «SUV». Η Mini άλλωστε έβαλε εγκαίρως το μοντέλο στην αγορά, ακριβώς την εποχή που ξεκινούσε η νέα τάση. To One D είναι η βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση του Countryman, συνδυάζοντας τις αρετές του μοντέλου με το χαμηλό κόστος χρήσης που συνεπάγεται το ντίζελ.

εσωτερικό_

Η αύξηση των διαστάσεων και του μεταξονίου σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του μοντέλου είχε την ανάλογη επίδραση και στους χώρους, που ξεφεύγουν από τα όρια των σούπερ μίνι, ανεβαίνοντας στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Η σημαντική αύξηση του χώρου αποσκευών, που φτάνει πλέον τα 450 λίτρα, περνάει το αυτοκίνητο σε άλλη κλάση στον τομέα της πρακτικότητας, εκπληρώνοντας πολύ καλά τις απαιτήσεις που υπάρχουν από ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Οι επαρκείς χώροι για μικροπράγματα συμπληρώνουν μια συνολικά πολύ καλή εικόνα στον τομέα της πρακτικότητας. Πολύ προσεγμένη είναι η ποιότητα κατασκευής και υλικών και αρκετά καλή η θέση οδήγησης, με μοναδική μας ένσταση την κλιμακωτή ρύθμιση της πλάτης του καθίσματος. Η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινάει από 27.910 ευρώ (31.868 για την έκδοση με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που είχαμε στη διάθεσή μας) με εξοπλισμό που περιλαμβάνει στάνταρ ESP, σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης πεζών και αυτόματου φρεναρίσματος στην πόλη, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, θερμαινόμενα ακροφύσια πλύσης παρμπρίζ, ζάντες αλουμινίου, υπολογιστή ταξιδιού, ηχοσύστημα με Bluetooth, θύρα USB και χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα Start-Stop και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών. Η μόνη έλλειψη είναι αυτή της ρεζέρβας.

κινητήρας-κιβώτιο_

Ο μικρός ντίζελ του 1,5 λίτρου με τους 116 ίππους δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει με την ισχύ του, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι στους ντίζελ αυτό που κυρίως παίζει ρόλο δεν είναι η μέγιστη ισχύς, αλλά η μεγαλύτερη ροπή τους σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, πρόκειται για ένα κινητήρα που κινεί άνετα το αυτοκίνητο, προσφέροντας αξιοπρεπέστατες επιδόσεις για να μπορεί κανείς να κινείται με ασφάλεια (0-100 χλμ./ώρα σε 11,2’’). Κάτι στο οποίο συμβάλλει και το γεγονός ότι συνδυάζεται πλέον με το νέο επτάρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της BMW, το οποίο είναι γρήγορο και σωστά κλιμακωμένο και αξιοποιεί πολύ καλά τον κινητήρα. Και φυσικά το άλλο πλεονέκτημα είναι η περιορισμένη κατανάλωση, που μπορεί στην πόλη να πέσει και κάτω από 8 λίτρα/100 χλμ. και στο ταξίδι να πλησιάσει ή και να πέσει λίγο κάτω από τα 6 λίτρα/100 χλμ.

οδηγώντας_

Βασικό στοιχείο σε κάθε Mini είναι η πολύ καλή οδική συμπεριφορά, κάτι που χαρακτηρίζεις και το Countryman. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει αυξηθεί κι η απόσταση του το έδαφος σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του (16,5 εκατοστά αντί για 14,9). Η σωστή ρύθμιση των αναρτήσεων συγκρατεί τις κλίσεις σε πολύ λογικά επίπεδα κι επιτρέπει στο αυτοκίνητο να προσφέρει μια πολύ καλή οδική συμπεριφορά, η οποία είναι ακριβής και απόλυτα προβλέψιμη, με καλό κράτημα, πρόσφυση υψηλού επιπέδου και πολύ προοδευτικές αντιδράσεις, σαφώς πιο προοδευτικές μάλιστα από εκείνες του 3θυρου Mini, λόγω του μεγαλύτερου μήκους και πλάτους του Countryman. Αν έχει χάσει λοιπόν κάτι από την «απόλυτη» συμπεριφορά των μικρότερων Mini σε ακρίβεια, έχει κερδίσει σε προοδευτικότητα και χρόνο «προειδοποίησης». Το καλό τιμόνι και τα πολύ καλά φρένα ολοκληρώνουν την θετική εικόνα του αυτοκινήτου στον δρόμο. Σε ό,τι αφορά την άνεση, είναι βελτιωμένη, απολύτως αποδεκτή για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, όχι όμως κορυφαία για την κατηγορία, μια που οι αναρτήσεις είναι κάπως σφιχτές.

συμπέρασμα_

Η βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση του Countryman προσφέρει ποιότητα, ξεχωριστό χαρακτήρα, πολύ καλή οδική συμπεριφορά και επαρκείς χώρους για οικογενειακή χρήση, με τον οικογενειακό χαρακτήρα του να τονίζεται ακόμα περισσότερο από την οικονομική λειτουργία του μικρού ντίζελ. Δεν είναι ένα φτηνό αυτοκίνητο για να πούμε ότι απευθύνεται στα χαμηλά εισοδήματα, το χαμηλό κόστος χρήσης όμως δεν είναι ζητούμενο μόνο από αυτά στις μέρες μας!

υπέρ_

Oδική συμπεριφορά_Tιμόνι_Φρένα_Χώρος αποσκευών_Ποιότητα_Περιορισμένη κατανάλωση_Εξοπλισμός

κατά_

Κλιμακωτή ρύθμιση της πλάτης_Έλλειψη ρεζέρβας_Αυξημένη τιμή

Περισσότερες δοκιμές: https://auto-internet.gr/?auto7/11/μονες-δοκιμες

This story is from: