3 minute read

Mitsubishi Eclipse Cross 1.5

Αυτό, μάλιστα...

Μετά το τετρακίνητο που δοκιμάσαμε πρόσφατα, ήρθε η σειρά του προσθιοκίνητου Eclipse Cross με το χειροκίνητο κιβώτιο στη μετάδοση kai -το κυριότερο- με υποπολλαπλάσιο κόστος κτήσης το οποίο σε κάνει να το βλέπεις με άλλο μάτι

§ του Γιάννη Τσιρογιάννη § φωτογραφίες: auto-internet

Εξωτερικά το προσθιοκίνητο Eclipse Cross δεν διαφέρει από τον ακριβότερο τετρακίνητο αδελφό του. Εδώ υπάρχουν στοιχεία που προέρχονται από το πρωτότυπο XR PHEV που είχαμε γνωρίσει σε κάποια από τις προηγούμενες διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου. Οι ακμές και οι κάθε λογής ενδιαφέρουσες αισθητικές λεπτομέρειες το καθιστούν ένα έκθεμα σε τροχούς. Κάπως έτσι ο στόχος της προσέλκυσης του οπτικού ερεθίσματος επετεύχθη με βεβαιότητα.

εσωτερικό_

Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν τσιγκουνιές σε επίπεδο υλικών, θυσίες στην πρακτικότητα δεν υφίστανται, οι χώροι επιβατών είναι άνετοι για τέσσερις ίσως και πέντε ενήλικους επιβάτες, καθώς το πίσω κάθισμα είναι συρόμενο, ενώ ρυθμίζεται και η κλίση της πλάτης. Με αυτό τον τρόπο επωφελείται και η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών (από 341 έως 448 λίτρα). Η ποιότητα κατασκευής είναι προσεγμένη, τόσο σε υλικά, όσο και σε συναρμογή και φινίρισμα. Η ψηλή θέση οδήγησης προσφέρει ιδανική περιμετρική ορατότητα παρ’ ότι αφαιρεί πόντους από την οδηγική σχέση με το δρόμο. Την hightech εικόνα του εσωτερικού ενισχύει το Touchpad Controller, που βρίσκεται δίπλα από τον επιλογέα των ταχυτήτων και ελέγχεται μέσω των δακτύλων για διάφορες λειτουργίες του συστήματος πολυμέσων. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν εξοικείωση, απέχοντας πολύ από την απλοποιημένη εργονομία των Mitsubishi του χθες. Το Smartphone Link Display Audio (SDA) με την λεπτή οθόνη αφής των 7’’ βρίσκεται ψηλά στο ταμπλό και ενσωματώνει πολλές λειτουργίες του αυτοκινήτου. Στο στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται ESP με hill holder, σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας, 7 αερόσακοι, αυτόματος κλιματισμός, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέφτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, αυτόματοι προβολείς, cruise control, ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα με θύρα USB κλπ. Η τιμή αγοράς ξεκινά από τα 21.650 ευρώ. Η Mitsubishi καλύπτει τα μοντέλα της με 5ετή εργοστασιακή εγγύηση ή 100.000 χιλιόμετρα.

Κινητήρας-κιβώτιο_

Ο εξαιρετικός υπερτροφοδοτούμενος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.5 αποδίδει 163 ίππους και 25,5 kgm ροπής σταθερά από τις 1.800 έως τις 4.500 σ.α.λ. Δυνατός και εύρωστος σε όλο το φάσμα, ανταποκρίνεται γραμμικά και με αρκετό νεύρο, ενώ η προθυμία και ο ήχος του θυμίζουν εκείνα τα καλά GTI του παρελθόντος. Όποια σχέση και να επιλέξεις στο εύχρηστο κιβώτιο των έξι σχέσεων με την μακριά κλιμάκωση (αλλά και τις μακριές διαδρομές στον επιλογέα), θα απολαύσεις τον ψυχωμένο κινητήρα στον τρόπο με τον οποίο σπρώχνει το αμάξωμα του Eclipse Cross (0-100 χλμ./ώρα σε 10,3’’). Ανάλογα με την ισχύ και τις δυνατότητές του σε επίπεδο επιδόσεων, δεν μπορείς να παραπονεθείς για τα 9-10 λίτρα της μέσης κατανάλωσης, με αυξητικές τάσεις, όσο φυσικά επιθυμείς να τον αξιοποιείς.

οδηγώντας_

Το Eclipse Cross αναδεικνύει ένα ώριμο οδικό προφίλ με σίγουρο πάτημα και κυρίως ιδιαίτερη ικανότητα στο να εκμεταλλευτεί την ισχύ του συνόλου. Είναι αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρον οδηγικά από τον τετρακίνητο αδελφό του με το αυτόματο κιβώτιο. Στις στροφές το πλαίσιο συνηγορεί να αυξήσεις ρυθμό και να ελέγξεις εύκολα το αμάξωμα χωρίς ανασφάλεια. Η άνεση που παρέχει η σφιχτή ανάρτηση είναι μέτρια σε γενικές γραμμές, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Προτεραιότητα δόθηκε στον καλύτερο έλεγχο του ψηλού αμαξώματος, οπότε θα του συγχωρήσεις κάποιες ξερές αντιδράσεις στην ανάρτηση όταν το αυτοκίνητο περνά επάνω από ανωμαλίες του οδοστρώματος. Σίγουρα το σύστημα διεύθυνσης δεν διεκδικεί δάφνες για την αίσθηση και την απόλυτη ενημέρωση, ωστόσο, δεν πρόκειται να σε αφήσει στην άγνοια για το που κοιτούν οι εμπρός τροχοί. Το ιαπωνικό crossover θα αφήσει συνολικά ικανοποιημένο τον οδηγό του από τη συμπεριφορά κυρίως στην άσφαλτο, αλλά, γιατί όχι, και στο πατημένο χώμα.

συμπέρασμα_

Το Eclipse Cross, σε αυτή τη δικίνητη εκδοχή, αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση που δεν υστερεί σημαντικά σε κάποιο τομέα. Εφοδιάζεται με ένα πολύ καλό βενζινοκινητήρα τούρμπο, είναι ιδιαίτερο σχεδιαστικά, καλά εξοπλισμένο από την πρώτη κιόλας έκδοση, ικανό στο δρόμο, με την πολυετή εγγύηση της Mitsubishi, αλλά και λογική τιμή αγοράς.

υπέρ_ Χώροι_ Πρακτικότητα_ Κινητήρας-επιδόσεις_ Οδική συμπεριφορά_ Ηχομόνωση_ Ποιότητα_ Εξοπλισμός_ 5 χρόνια εγγύηση

κατά_

Μακριές διαδρομές επιλογέα_ Μέτρια άνεση ελέω σφιχτής ανάρτησης_ Δυσνόητη εργονομία

Περισσότερες δοκιμές: https://auto-internet.gr/?auto7/11/μονες-δοκιμες

This story is from: