Page 1

διευθυντής Πάνος Φιλιππακόπουλος αρχισυντάκτης Γιάννης Χαρίτος κατασκοπεία-ειδικά θέματα AUTOMEDIA σχεδιασμός blast!communications e-mail info@auto-internet.gr

η εβδομαδιαία στάση για το αυτοκίνητο από το www.auto-internet.gr

auto7

(425//04 ΟΚΤ13)

2 Δοκιμή VW Golf 1.6 TDI Οικονομία με ασφάλεια και ποιότητα 4 Δοκιμή BMW X1 xDrive 20d Τα πετρέλαια πήραν φωτιά! 6 Νέα 6 Αγορά 7 Κατασκοπεία Porsche 911 GT2 8 Κατασκοπεία Ford Focus facelift

VW Golf 1.6 TDI > σ.2

Δ

το θέμα της εβδομάδας_από τον Πάνο Φιλιππακόπουλο

εκαετίες τώρα η αστυνόμευση των δρόμων γίνεται με μοναδικό κίνητρο τη συλλογή χρημάτων από πρόστιμα. Οι υπεύθυνοι της Τροχαίας ποτέ δεν έμπαιναν στον κόπο να αστυνομεύσουν τις πραγματικά επικίνδυνες παραβάσεις. Απλώς, έστελναν ένα σωρό ραντάρ στα πιο ασφαλή σημεία δρόμων με αστεία όρια ταχύτητας, στις μεγάλες ευθείες, μοιράζοντας σωρηδόν κλήσεις για «υπερβολική ταχύτητα», στην οποία απέδιδαν και την πλειοψηφία των ατυχημάτων. Όσοι γράφαμε ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και δεν οδηγεί σε μείωση των ατυχημάτων, θεωρούμαστε γραφικοί. Προφανώς, όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις πραγματικά υπερβολικής ταχύτητας που πρέπει να τιμωρούνται. Την περασμένη εβδομάδα είδα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες συνεργείο με ραντάρ σε σωστό σημείο: στην έξοδο ενός τούνελ της Εγνατίας! Οι ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν ότι μέσα στα τούνελ υπάρχουν μειωμένα όρια ταχύτητας σε όλη την Ευρώπη για λόγους ασφαλείας (γιατί αν γίνει ατύχημα δεν θα μείνει... κολυμπηθρόξυλο!), πρέπει με κάποιο τρόπο να συνετιστούν. Κι εδώ, για πρώτη φορά σε 32 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας, δηλώνω ότι είμαι με τα ραντάρ!


auto7 #425 04 ΟΚΤ 2013

VW Golf 1.6 TDI (δοκιμή)////σ.2

Οικονομία με ασφάλεια και ποιότητα Ευρύχωρο και κορυφαίο σε ποιότητα και λειτουργικότητα, το Golf προσφέρει στη βασική ντίζελ έκδοσή του επαρκείς επιδόσεις, εξαιρετική οικονομία και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας_του Πάνου Φιλιππακόπουλου

Το Golf δεν χρειάζεται συστάσεις, ούτε εισαγωγές. Μιλάμε για ένα από τα «μπεστ σέλερ» όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά πανευρωπαϊκά, με αυτόν τον χαρακτηρισμό να το ακολουθεί σε όλες τις γενιές του. Συνταγή που κερδίζει δεν την αλλάζεις λένε, γι’ αυτό και το Golf μπορεί μεν να εξελίσσεται σχεδιαστικά από γενιά σε γενιά, χωρίς όμως να ξεφεύγει από μια ίδια «βασική» σχεδιαστική φιλοσοφία. Στην 7η γενιά του, όμως, αυτό που υπάρχει από κάτω έχει αλλάξει ριζικά, καθώς το αυτοκίνητο βασίζεται στη νέα «πλατφόρμα» MQB του γκρουπ VW, πάνω στην οπoία «χτίστηκε» και το νέο Audi A3.

εσωτερικό_

Μεγαλύτερο, αν και ελαφρύτερο από το προηγούμενο Golf, εξακολουθεί να είναι από τα κορυφαία της κατηγορίας σε χώρους, φιλοξενώντας πολύ άνετα 4 επιβάτες και διεκδικώντας δικαιωματικά το ρόλο του «μικρού οικογενειακού» αυτοκινήτου. Αφού μάλιστα έχει κι ένα πολύ καλό χώρο αποσκευών με τα δεδομένα της κατηγορίας, που φτάνει τα 380 λίτρα. Δεδομένη είναι και η πρακτικότητα του εσωτερικού με μια πολύ καλή θέση οδήγησης, εύχρηστα χειριστήρια και ευανάγνωστα όργανα. Απολύτως επαρκείς είναι και οι χώροι για μικροπράγματα. Αναμενόμενη ήταν επίσης και η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και υλικών. Αυτό βέβαια έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην τιμή του, που δεν είναι από τις χαμηλότερες της κατηγορίας, ξεκινώντας για το 3θυρο 1.6 TDI από τα 19.500 ευρώ (20.450 για το 5θυρο) με ένα πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ESP με λειτουργία ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού και hill holder, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων, σύστημα Pre Crash, 7 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικούς καθρέφτες, υπολογιστή ταξιδιού, ραδιο-CD και σύστημα start/stop.

κινητήρας_κιβώτιο_Ο κινητήρας ντίζελ των 1.6 λίτρων με τους 105 ίππους είναι ένας από τους πολύ καλούς ντίζελ αυτής της κατηγορίας κυβισμού. Έχει πολύ καλή ροπή, καλή ευστροφία για ντίζελ και τελικά ανταποκρίνεται πολύ καλά στις ανάγκες του αυτοκινήτου. Η VW επέλεξε να μην επιδιώξει τη μέγιστη ισχύ, αλλά την απόδοση της μέγιστης ροπή σε ευρεία περιοχή στροφών (από τις 1.500 ως τις 2.750), κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο (και ευχάριστο) στην καθημερινή οδήγηση. Το Golf 1.6 TDI έχει απολύτως ικανοποιητικές επιδόσεις, προσπερνάει με ασφάλεια και μπορεί να οδηγηθεί με αρκετά «ζωντανούς» ρυθμούς αν το πιέσει ο οδηγός. Το μόνο που θα επιθυμούσε κανείς θα ήταν το εύχρηστο κιβώτιο να μην έχει μόνο 5 ταχύτητες, αλλά και μία 6η.


auto7

VW Golf 1.6 TDI (δοκιμή)////σ.3

#425 04 ΟΚΤ 2013

Στον τομέα της οικονομίας το Golf τα καταφέρνει περίφημα. Εύκολα μπορείς να συγκρατήσεις στην πόλη την κατανάλωση στα 7-7,5 λίτρα/100 χλμ., ενώ στα αυτοκινητόδρομο μπορεί εξίσου εύκολα να πέσει κάτω από τα 6 λίτρα.

οδηγώντας_

Η VW, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι όσοι επιλέγουν τις βασικές εκδόσεις κάθε μοντέλου, το κάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους με οικονομικά κριτήρια, αποφάσισε στις εκδόσεις μέχρι τους 122 ίππους να χρησιμοποιήσει μια πιο απλή πίσω ανάρτηση με ημιάκαμπτο άξονα, αντί για το σύστημα πολλαπλών συνδέσμων των πιο γρήγορων εκδόσεων. Επίσης, οι Γερμανοί έκαναν τεράστια προσπάθεια για να βελτιώσουν την άνεση που προσφέρει το Golf. Αυτό το καταφέραν πολύ καλά, το νέο Golf έχει πράγματι μια εξαιρετική ποιότητα κύλισης και προσφέρει πολύ καλή άνεση. Αυτά σημαίνουν πιο «μαλακές» ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, άρα μεγαλύτερες κλίσεις στις στροφές και εμφάνιση της υποστροφής λίγο νωρίτερα όταν πιέζεται το αυτοκίνητο. Όλα πάντως γίνονται πολύ προοδευτικά και ελέγχονται πολύ εύκολα, απλώς δεν μιλάμε για ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα, που να σε προκαλεί να το πιέσεις. Το τιμόνι είναι ακριβές και απλώς ικανοποιητικό σε αίσθηση και τα φρένα πολύ καλά.

συμπέρασμα_Συνολικά το Golf της 7ης γενιάς είναι καλύτερο από ποτέ, προσφέροντας όλα όσα περιμένει ένα παραδοσιακός πελάτης του Golf, κορυφαία ποιότητα και λειτουργικότητα, πολύ καλούς χώρους και ασφάλεια, συνδυάζοντάς τα με καλύτερη άνεση από ποτέ, ένα πληρέστατο επίπεδο εξοπλισμού και, στην περίπτωση του 1.6 TDI, εξαιρετική οικονομία. Έχει, λοιπόν, πολλά και ισχυρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την αυξημένη, σε σχέση με το μέσο όρο της κατηγορίας, τιμή του και για να εξακολουθήσει να διεκδικεί τον τίτλο του μπεστ σέλερ.

υπέρ

_ Χώροι _ Κορυφαία ποιότητα _ Λειτουργικότητα εσωτερικού _ Οικονομία _ Εύστροφος ντίζελ με καλή ροπή σε μεγάλη περιοχή στροφών _ Ποιότητα κύλισης _ άνεση _ Απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας

κατά

_ Κιβώτιο με μόνο 5 ταχύτητες και αραιή κλιμάκωση _ Τιμή υψηλότερη του μέσου όρου της κατηγορίας

Περισσότερες δοκιμές http://www.auto-internet.gr/ generaltests.php


auto7 #425 04 ΟΚΤ 2013

BMW X1 xDrive 20D (δοκιμή)////σ.4

Τα πετρέλαια πήραν φωτιά! Ένας Ένας πολύ πολύ καλός καλός και και πολύ πολύ δυνατός δυνατός 2λιτρος 2λιτρος ντίζελ, ντίζελ, που που συνεργάζεται συνεργάζεται άψογα άψογα και και με με εξίσου εξίσου καλό καλό 8άρι 8άρι αυτόματο αυτόματο κιβώτιο, κιβώτιο, προσφέρει προσφέρει δύναμη δύναμη και και επιδόσεις επιδόσεις με με λογική λογική κατανάλωση κατανάλωση και και αναδεικνύει αναδεικνύει ακόμα ακόμα καλύτερα καλύτερα τις τις μεγάλες μεγάλες δυνατότητες δυνατότητες της της X1 X1 στο στο ελληνικό ελληνικό περιβάλλον περιβάλλον_του _του Πάνου Πάνου Φιλιππακόπουλου Φιλιππακόπουλου

Η επιτυχία της X1 στην ελληνική αγορά δεν ήταν έκπληξη. Τα αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου έχουν ένα φανατικό κοινό, προσελκύοντας ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις. Προσφέροντας εκδόσεις και με τετρακίνηση αλλά και με πίσω κίνηση, η X1 απευθύνεται έτσι στο σύνολο αυτών των καταναλωτών, με λύσεις που προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες τους. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι είναι ένα αρκετά «ειδικό» αυτοκίνητο (αυξημένη απόσταση από το έδαφος, 19,4 εκ., αλλά όχι επιθετική εμφάνιση «τζιποειδούς») έχει συνολικά τη δυνατότητα ν’ απευθυνθεί σ’ ένα πολύ ευρύ κοινό κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της.

εσωτερικό_

Η X1 προσφέρει επαρκείς χώρους για 4 άτομα, οπότε μπορεί προφανώς να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το χώρο αποσκευών των 420 λίτρων. Επαρκείς είναι και οι χώροι για μικροπράγματα στο εσωτερικό, που είναι ποιοτικό και προσεγμένο και χαρακτηρίζεται από την απουσία τριγμών. Πολύ καλή είναι επίσης η θέση οδήγησης, με αρκετές ρυθμίσεις για να βολευτεί ο οδηγός, ενώ το αυξημένο ύψος του αυτοκινήτου από το δρόμο βελτιώνει την ορατότητα προς τα εμπρός. Το αυτοκίνητο επιβαρύνεται με υψηλή φορολογία στην αγορά λόγω του 2λιτρου κινητήρα, οπότε δεν είναι φτηνό, ξεκινώντας από τα 37.550 ευρώ χωρίς απόσυρση. Έχει πάντως πλούσιο εξοπλισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται 6 αερόσακοι, σύστημα ελέγχου ευστάθειας DSC με hill holder, στέγνωμα και ετοιμότητα φρένων, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, σύστημα ελέγχου κατάβασης, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου, υπολογιστής ταξιδιού, ραδιο-CD με χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα start-stop, ράγες οροφής κλπ.

κινητήρας_κιβώτιο_Για το 2λιτρο ντίζελ με τον άμεσο ψεκασμό και τους 184 ίππους τί να πούμε; Τέτοιοι ντίζελ σχεδόν σε κάνουν να ξεχνάς τους βενζινοκινητήρες. Πραγματικά πολύ δυνατός κινητήρας, αρκετά εύστροφος και σίγουρα πολύστροφος για ντίζελ (η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 4.000 στροφές και το «κόκκινο» στο στροφόμετρο αρχίζει στις 5.000 στροφές), με εξαιρετική ροπή από πολύ χαμηλά, προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις σ’ ένα πραγματικά γρήγορο αυτοκίνητο. Το εξαιρετικό αυτόματο 8άρι κιβώτιο το οποίο με το εύρος κατανομής των σχέσεών του δεν σε αφήνει ποτέ να μείνεις «κρεμασμένος», βοηθάει σ’ αυτό, όπως και στη συγκράτηση της κατανάλωσης σε λογικά επίπεδα. Στην πόλη π.χ. μπορείς να παραμείνεις στα 9,5-10 λίτρα/100 χλμ., ενώ στο ταξίδι μπορεί να πλησιάσεις πολύ κοντά στα 7.


auto7

BMW X1 xDrive 20D (δοκιμή)////σ.5

#425 04 ΟΚΤ 2013

οδηγώντας_Η οδική συμπεριφορά αυτής της X1 είναι ένα από τα δυνατά της σημεία. Ας μη ξεχνάμε ότι το αυτοκίνητο είναι μόνιμα τετρακίνητο (με κατανομή ροπής 40-60% εμπρός-πίσω, σχέση που αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες), αντισταθμίζοντας το αυξημένο ύψος του και τις ελάχιστα αυξημένες κλίσεις (κάτι στο οποίο βοηθούν και οι σφιχτές αναρτήσεις, σε βάρος όμως της άνεσης, στην οποία δεν συμβάλλουν και τα σχετικά «χαμηλοπρόφιλα» runflat λάστιχα 225/45 18). Όσο και να το πιέσεις, το αυτοκίνητο βάζει πολύ καλά την ισχύ του στο δρόμο, ακολουθεί με ακρίβεια την τροχιά που επιλέγεις με το πολύ καλό τιμόνι και δεν καταφεύγει στη βοήθεια του DSC παρά μόνο σε πολύ ακραίες συνθήκες. Η κατευθυντικότητά του είναι πολύ καλή, οι αντιδράσεις του πάντα προβλέψιμες, η επικοινωνία με τον οδηγό άψογη. Πολύ καλά είναι επίσης και τα φρένα, ενώ οι εκτός δρόμου δυνατότητες βρίσκονται στα πλαίσια των αυτοκινήτων με αυτόματο σύστημα τετρακίνησης, χωρίς επιπλέον κοντές σχέσεις, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψη ότι το 8άρι αυτόματο κιβώτιο είναι ένα επιπλέον ατού για την εκτός δρόμου κίνηση.

συμπέρασμα_Η X1 είναι ιδανικό αυτοκίνητο για τις ελληνικές συνθήκες, αφού προσφέρει εξαιρετική οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο και ταυτόχρονα δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου πάνω απ’ όσο θα ζητούσε ο μέσος οδηγός (ιδιαίτερα ο οικογενειάρχης στον οποίο απευθύνεται η X1). Ο 2λιτρος κινητήρας που ανεβάζει τη φορολογία και το γεγονός ότι είναι ντίζελ, που ανεβάζει το κόστος κατασκευής, φτάνουν την τιμή της συγκεκριμένης έκδοσης σε επίπεδα πολύ υψηλά για την ελληνική πραγματικότητα. Όσοι πάντως έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αυτό το κόστος και καταλαβαίνουν τί αγοράζουν είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστηθούν πολύ το αυτοκίνητό τους.

υπέρ

_ Οδική συμπεριφορά _ Κινητήρας _ Επιδόσεις _ Τιμόνι _ Καλό σύστημα τετρακίνησης _ Εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων _ Φρένα _ Εξοπλισμός

κατά

_ Μέτρια άνεση _ Τιμή

Περισσότερες δοκιμές http://www.auto-internet.gr/ generaltests.php


auto7

(νέα)////σ.6

#425 04 ΟΚΤ 2013

Νέα Porsche 911 Turbo Cabriolet

Η Porsche συμπληρώνει την τρέχουσα γενιά της 911 με την ανοιχτή έκδοση της 911 Turbo, η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της στις 20 Νοεμβρίου στην έκθεση του Λος Άντζελες και θ’ αρχίσει να πωλείται στα τέλη του χρόνου. Όπως και οι άλλες 911, το αυτοκίνητο θα προσφέρεται σε εκδόσεις 911 Turbo Cabriolet και 911 Turbo S Cabriolet. Στην πρώτη περίπτωση θα χρησιμοποιείται ο 6κύλινδρος κινητήρας 3.8 με 520 ίππους, που επιταχύνει το αυτοκίνητο από 0 ως 100 χλμ./ ώρα σε 3,5’’, ενώ στην S θα αποδίδει 560 ίππους και η επιτάχυνση 0 ως 100 χλμ./ώρα γίνεται σε 3,2’’. Η μέγιστη ταχύτητα είναι και στις δύο εκδόσεις 318 χλμ./ώρα. Όπως συνήθως στις μέρες μας, η Porsche συγκρίνει το νέο μοντέλο με το προηγούμενο, από το οποίο είναι ισχυρότερο κατά 30 ίππους και ταχύτερο κατά 0,2’’ στην επιτάχυνση, για να τονίσει ιδιαίτερα τη μείωση που πέτυχε στην κατανάλωση, η οποία είναι της τάξης του 15%. Η μαλακή οροφή του αυτοκινήτου είναι αυτόματη και ανοίγει σε 13’’ ακόμα και εν κινήσει με ταχύτητα μέχρι 50 χλμ./ώρα.

(αγορά)

Διαθέσιμο και το Golf GTD

Στην ελληνική αγορά διατίθεται πλέον και η ντίζελ έκδοση του Golf GTI, το Golf GTD, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας. Το αυτοκίνητο, που κινείται από ένα 2λιτρο ντίζελ TDI 184 ίππων προσφέρεται στην τιμή των 31.500 ευρώ το 3θυρο και 32.600 το 5θυρο χωρίς απόσυρση (όφελος απόσυρσης 2.800 ευρώ), με ένα πλουσιότατο επίπεδο εξοπλισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, περιλαμβάνοντας ESP με λειτουργία ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού, 7 αερόσακους, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων, σύστημα εντοπισμού απώλειας προσοχής, cruise control, προβολείς ομίχλης, ζάντες αλουμινίου, τις συνηθισμένες ηλεκτρικές ευκολίες, αυτόματο κλιματισμό, υπολογιστή ταξιδιού, ηχοσύστημα με Bluetooth, USB, υποδοχή κάρτας SD και έγχρωμη οθόνη αφής κλπ.

Από 36.150 ευρώ η BMW i3

Διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά θα είναι η ηλεκτρική i3, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής της BMW, και η BMW Group Hellas ανακοίνωσε πως η τιμή του ξεκινάει από 36.150 ευρώ. Ο στάνταρ εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα πλούσιος, περιλαμβάνοντας σύστημα ελέγχου ευστάθειας DSC, σύστημα επιλογής τρόπου οδήγησης, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, ζάντες αλουμινίου, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, σύστημα πλοήγησης, ηχοσύστημα με Βluetooth, έγχρωμη οθόνη και θύρα USB, ένδειξη απώλειας πίεσης ελαστικών κλπ.


auto7 #425 04 ΟΚΤ 2013

(κατασκοπεία)////σ.7

Porsche 911 GT2

Η Porsche 911 Turbo θα αποτελέσει και πάλι τη βάση για μια «σκληροπυρηνική» 911 GT2, η οποία αναμένεται να εμφανιστεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης του επόμενου έτους. Η νέα GT2 δανείζεται το μηχανολογικό πακέτο της νέας Turbo S, συμπεριλαμβανομένων των 560 ίππων από τον twin-turbo εξακύλινδρο κινητήρα 3,8 λίτρων με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη. Η τελική ταχύτητα θα βρίσκεται πάνω από τα 320 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα κοντά στα 3,0’’. Και φυσικά, ως γνήσιο σπορ αυτοκίνητο, η 911 GT2 θα έχει κίνηση στους πίσω τροχούς. Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν το νέο σύστημα διεύθυνσης στους τέσσερις τροχούς. Μία έκδοση RS αναμένεται να αποδίδει πάνω από 620 ίππους, όταν θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του 2015. © AUTOMEDIA


auto7 #425 04 ΟΚΤ 2013

(κατασκοπεία)////σ.8

Ford Focus facelift

Η Ford έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την εξέλιξη του ανανεωμένου Focus με τη γνωστή «μάσκα Aston Martin », στα πρότυπα του Fiesta και του μελλοντικού Mondeo. Το επάνω μέρος της μάσκας είναι πολύ βαθύτερο απ’ ό,τι στο υπάρχον Focus και το πλαίσιο της πινακίδας τοποθετήθηκε πολύ χαμηλότερα. Οι δύο μεγάλες τριγωνικές εισαγωγές που υπάρχουν στο ρύγχος του υπάρχοντος Focus έχουν σκεπαστεί σ’ αυτό το «μουλάρι», ίσως για να μην επηρεάζεται η ψύξη από τη μικρότερη «γρίλια». Το ανανεωμένο Focus είναι πιθανό να εμφανιστεί στους εκθεσιακούς χώρους στις αρχές του 2014. © AUTOMEDIA

auto7 No 425  
auto7 No 425  

automobile e-magazine, ηλεκτρονικό περιοδικό για το αυτοκίνητο