Page 1

διευθυντής Πάνος Φιλιππακόπουλος αρχισυντάκτης Γιάννης Χαρίτος κατασκοπεία_ειδικά θέματα AUTOMEDIA σχεδιασμός blast!communications e_mail info@auto_internet.gr, www.auto_internet.gr

η εβδομαδιαία στάση για το αυτοκίνητο από το www.auto_internet.gr

auto7

(343//18 ΝΟΕ11)

2 Δοκιμή Mini One Diesel Οικονομική διασκέδαση 4 Νέα 6 Αγορά 7 Κατασκοπεία Ο διάδοχος της Aston Martin DB9 8 Κατασκοπεία Νέο Honda CR-V

Mini One Diesel > σ.2

Π

το θέμα της εβδομάδας_από τον Πάνο Φιλιππακόπουλο

ώς γίνεται και όλα τα πράγματα στην Ελλάδα να γίνονται με τέτοιο τρόπο που να αφήνουν υπόνοιες ότι «κάτι» κρύβεται από πίσω, είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Θα μου πείτε, αυτό συμβαίνει γιατί πράγματι «κάτι» κρύβεται πίσω από τις περισσότερες κυβερνητικές αποφάσεις. Ναι, αλλά υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να γίνουν ανοιχτά, προφανώς χωρίς ομοφωνία, αλλά πάντως με μια αποδοχή που δεν θα δημιουργεί και τέτοιες υπόνοιες. Δείτε την ιστορία με την απελευθέρωση των ντίζελ. Είναι ένα θέμα καθαρά «τεχνοκρατικό», οπότε υπήρχαν αρκετά συγκροτημένες απόψεις γι’ αυτό, κάποιοι έλεγαν ναι και κάποιοι όχι, αλλά ήταν κάτι που είχε συζητηθεί αρκετά και υπήρχε και μια εικόνα ότι μάλλον η κυβέρνηση έτεινε προς την απελευθέρωση. Κι αντί να το κάνει ανοιχτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου το πέρασε νύχτα με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, την ώρα που όλη η Ελλάδα περίμενε το νέο πρωθυπουργό! Μόνο και μόνο δηλαδή για να δημιουργήσει υπόνοιες ότι κάποια «μπαγαποντιά» κρύβεται πίσω από αυτό. Λες και είναι κάτι που μπορούσε να το κρύψει!


auto7

Mini One D (δοκιμή)////σ.2

#343 18 ΝΟΕ 2011

Οικονομική διασκέδαση Η έκδοση ντίζελ του Mini όχι μόνο δεν αφαιρεί τίποτα από την οδηγική απόλαυση, αλλά τη συνδυάζει και με μια ενδιαφέρουσα οικονομική παράμετρο, χάρη στην εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση και την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας_του Πάνου Φιλιππακόπουλου Αν και πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν στην αντίληψη που έχει το κοινό στην Ελλάδα για τα ντίζελ, όταν ακούς γα ντίζελ μιλώντας για το Mini, αναρωτιέσαι αναπόφευκτα αν η σπορ εικόνα του αυτοκινήτου-καρτ που είναι το Mini μπορεί να συνδυαστεί με την πετρελαιοκίνηση. Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι, γιατί πέρα από στερεότυπα, σημασία έχει πως συμπεριφέρεται κάθε αυτοκίνητο στην πράξη και τί αίσθηση σου δίνει όταν κάθεσαι μπροστά στο τιμόνι του.

εσωτερικό_

Το σύγχρονο Mini ποτέ δεν προσπάθησε να μαγέψει τους υποψήφιους αγοραστές με τους ...χώρους του. Πρόκειται για ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο μεν, στο οποίο όμως χωράνε δύσκολα 4 άτομα. Πολύ μικρός είναι και ο χώρος αποσκευών, ενώ οι χώροι για μικροπράγματα μπορούν να χαρακτηριστούν απλώς επαρκείς. Η θέση οδήγησης είναι γενικά καλή (μοναδικό μειονέκτημα η κλιμακωτή ρύθμιση της πλάτης) και η εργονομία σωστή αν και ασυνήθιστη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεσαι ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Τα χαρακτηριστικά μεγάλα όργανα, είναι ό,τι πιο ευανάγνωστο θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά αυτά που αποδείχθηκαν ανεπαρκή είναι τα σκιάδια, που είναι μικρά και αφήνουν κενά. Από πλευράς ποιότητας το Mini είναι κορυφαίο στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων. Και είναι βέβαια προαπαιτούμενο με δεδομένη και την υψηλή τιμή του, που ξεκινάει από 21.400 ευρώ. Στον εξοπλισμό, στάνταρ είναι οι 6 αερόσακοι, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ASC + T), όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, ο κλιματισμός, το ραδιο-CD με βοηθητική είσοδο (Aux), η ένδειξη απώλειας πίεσης ελαστικών κλπ.

κινητήρας_κιβώτιο_Η ισχύ του κινητήρα ντίζελ των 1,6 λίτρων με τους 90 ίππους ίσως να μη φαίνεται μεγάλη και οι επιδόσεις από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 11,5’’) μπορεί να μη συναρπάζουν. Η μεγάλη ροπή του όμως επιτρέπει πολύ καλές επιταχύνσεις εν κινήσει, ασφαλέστατα προσπεράσματα και γενικά αρκετά γρήγορους ρυθμούς αν το επιδιώξεις, τους οποίους δεν μπορείς να ακολουθήσεις π.χ. με το βενζινοκίνητο Mini One 1.4, που αποδίδει και 8 ίππους παραπάνω! Σε συνδυασμό με τη χρήση ενός καλού κιβωτίου με 6 σχέσεις, που είναι εύχρηστο και με καλή αίσθηση (αλλά και με μάλλον βαρύ συμπλέκτη) κάνει ιδιαίτερα ευχάριστη την οδήγηση. Η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή (κάναμε ταξίδι με 5,8 λίτρα/100 χλμ.), ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 99 g/km, κάτι που το απαλλάσσει από τα τέλη κυκλοφορίας. Πολύ χαμηλός είναι ο θόρυβος, σε βαθμό που σχεδόν δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ντίζελ.


auto7

Mini One D (δοκιμή)////σ.3

#343 18 ΝΟΕ 2011

οδηγώντας_Στο δρόμο ανακαλύπτεις για μια ακόμα φορά ότι συνολικό «στήσιμο» και τα οδικά χαρακτηριστικά του Mini είναι υπεράνω κριτικής και η ακρίβεια της οδικής συμπεριφοράς του θυμίζει καρτ. Η υποστροφή είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί, όπως και η υπερστροφή αν αφήσεις απότομα το γκάζι, παρά το μικρό μέγεθος του αυτοκινήτου, που θεωρητικά δικαιολογεί κάπως πιο απότομες αντιδράσεις. Tο Mini στρίβει σαν τρένο, είναι απόλυτα ουδέτερο, δεν γλιστράει εύκολα κι αν η υπερβολή το κάνει να γλιστράει, επεμβαίνει το εξαιρετικό ESP. Λίγο πριν, μπορεί να γίνει και κάποια ελαφρά μετακίνηση της ουράς για τοποθέτηση στη στροφή. Με δυο λόγια, το Mini είναι και σ’ αυτή την έκδοσή του ένα αυτοκίνητο διασκεδαστικό και εξαιρετικά προβλέψιμο, μ’ ένα γρήγορο τιμόνι που, παρά την ηλεκτρική υποβοήθηση, είναι αρκετά καλό σε αίσθηση και εξαιρετικό σε ακρίβεια και απόκριση. Αντίστοιχα, πολύ καλά είναι τα φρένα, δυνατά, ανθεκτικά και πολύ καλά σε αίσθηση. Εκεί που δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά, με δεδομένο τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, είναι στον τομέα της άνεσης

συμπέρασμα_Το Mini δεν απλώς ένα γρήγορο μικρό αυτοκίνητο με χαρακτήρα «lifestyle», αλλά μηχανή οδηγικής απόλαυσης. Και μια και γι’ αυτή την απόλαυση χρειάζεται να βρεθείς έξω από την πόλη, η έκδοση ντίζελ είναι μια πολύ καλή πρόταση για ν’ αξιοποιήσεις αυτές τις δυνατότητες με μικρό κόστος. Ενώ σου επιτρέπει να κινηθείς με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και ν’ αξιοποιήσεις το εξαιρετικό «πλαίσιο» και το πολύ καλό τιμόνι, αυτό γίνεται χωρίς να πληρώνεις κυκλοφορίας και με μία κατανάλωση χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με αυτή του βενζινοκινητήρα 1.6 των 122 ίππων.

υπέρ

_ Oδική συμπεριφορά _ Tιμόνι _ Φρένα _ Κατανάλωση _ Kιβώτιο _ Ποιότητα _ Πολύ χαμηλός θόρυβος για ντίζελ _ Απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας

κατά

_ Xώροι_ Άνεση _ Βαρύς συμπλέκτης _ Μικρά σκιάδια_ Tιμή

Περισσότερες δοκιμές http://www.auto_internet.gr/ generaltests.php


auto7

(νέα)////σ.4

#343 18 ΝΟΕ 2011

Άρση της απαγόρευσης των ντίζελ

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση οικοδομικών αδειών και ψηφίστηκε στη Βουλή, αίρεται άμεσα η απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων ντίζελ με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην τροπολογία ορίζεται ως προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία των ντίζελ, η χρήση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που περιορίζει τις εκπομπές ρύπων μέχρι τα ανώτατα όρια που προβλέπουν οι ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 5 για τα καινούργια αυτοκίνητα, εξακολουθώντας να απαγορεύει την ελεύθερη κίνηση των ντίζελ παλαιότερης τεχνολογίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα αλλάξει κάποιες ισορροπίες στην αγορά αυτοκινήτου, ευνοώντας ιδιαίτερα τις εταιρείες που προσφέρουν ντίζελ χαμηλού κυβισμού, τα οποία εκτός του ότι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ρύπων, έχουν και περιορισμένη οικονομική επιβάρυνση από τέλη, τεκμήρια κλπ.

Ανανεωμένο Nissan GT-R

Η Nissan ανακοίνωσε το λανσάρισμα του ανανεωμένου GT-R, το οποίο θα φτάσει στις ευρωπαϊκές εκθέσεις τον Ιανουάριο του 2012, ενώ στην Ιαπωνία θα διατεθεί από τα τέλη αυτού του μήνα. Το ιαπωνικό υπεραυτοκίνητο θα διαθέτει κινητήρα με μεγαλύτερη ισχύ (550 ίππους), βελτιωμένη οικονομία, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, κεραμικά φρένα και κάμερα οπισθοπορείας στο «πολεμικό» εσωτερικό του. Σημαντικές βελτιώσεις έγιναν στον κινητήρα του, στην ανάρτηση αλλά και στη μετάδοση, προκειμένου το κορυφαίο σπορ αυτοκίνητο της Nissan όχι μόνο να γίνει ταχύτερο από πριν, αλλά και πιο «κοφτερό» στις αντιδράσεις του. Η επιπλέον ακαμψία του πλαισίου είναι μία ακόμα βελτίωση, όπως και ο καλύτερος χειρισμός σε οριακές συνθήκες. Υπάρχει επίσης και το πακέτο «PACK TRACK» (που θα διατίθεται σε ορισμένες αγορές όπως η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο), με διθέσια διαμόρφωση, διαφορετικές ρυθμίσεις αναρτήσεων, πρόσθετη ψύξη των φρένων και διαφορετικές ζάντες και μπόιλερ, το οποίο κληρονομεί αυτούσιο το DNA του μοντέλου Spec_V και μετατρέπει το GT-R σε ένα ελαφρύ διθέσιο για την απόλυτη απόδοση στην πίστα.


auto7 #343 18 ΝΟΕ 2011

(νέα)////σ.5

Grand Prix Αμπού Ντάμπι: Σειρά του Χάμιλτον

Μια νίκη ψυχολογίας ενόψει της προετοιμασίας για το επόμενο πρωτάθλημα της Formula 1 σημείωσε ο Χάμιλτον με τη McLaren στον εντυπωσιακό αγώνα του Αμπού Ντάμπι (η εκκίνηση του οποίου γίνεται πριν τη δύση του ηλίου και ο τερματισμός υπό το φως των προβολέων) στον 18ο και προτελευταίο αγώνα της φετινής αγωνιστικής χρονιάς. Ο Άγγλος κατέκτησε την 3η του φετινή νίκη, μετά από εκείνες της Κίνας και της Γερμανίας, επικρατώντας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μετά από ένα το κλατάρισμα ελαστικού που ανάγκασε τον πρωταθλητή Φέτελ να εγκαταλείψει στον πρώτο γύρο. Ο Αλόνσο ακολούθησε σε όλο τον αγώνα τον Χάμιλτον, αλλά το αργό τελευταίο pit-stop της Ferrari δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει μέχρι τέλους τη δεύτερη φετινή του νίκη. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Μπάτον, που δεν κατάφερε αυτή τη φορά να ακολουθήσει το ρυθμό των κορυφαίων. Η πρώτη δεκάδα στην προτελευταία στροφή του πρωταθλήματος της F1 ήταν η παρακάτω: Χάμιλτον (McLaren), Αλόνσο (Ferrari), Μπάτον (McLaren), Γουέμπερ (RBR), Μάσα (Ferrari), Ρόσμπεργκ (Mercedes), Σουμάχερ (Mercedes), Σούτιλ (Force India), Ντι Ρέστα (Force India) και Κομπαγιάσι (Sauber).

Ράλι Μ. Βρετανίας: Επιτέλους νίκη για τον Λάτβαλα

Την πρώτη του φετινή νίκη κέρδισε ο Λάτβαλα στο Ράλι Βρετανίας, το οποίο έκλεισε την αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι του 2011. Ο Φιλανδός ξεκίνησε το 3ο και τελευταίο σκέλος του αγώνα αυξάνοντας το προβάδισμά του από τον ήδη πρωταθλητή Λεμπ στην πρώτη πρωινή ειδική, αλλά το έργο του αμέσως μετά έγινε εύκολο καθώς ο Γάλλος εγκατέλειψε σε ένα περίεργο συμβάν στην επόμενη απλή διαδρομή. Ο πρωταθλητής συγκρούστηκε με αντίθετα διερχόμενο επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα! Στο ατύχημα δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβάτες των δύο αυτοκινήτων, αλλά η Citroen DS3 WRC του Γάλλου υπέστη σημαντική ζημιά. Ευτυχώς για τον Γάλλο, η εγκατάλειψή του δεν του στέρησε το πρωτάθλημα. Γιατί αν ο Χίρβονεν δεν είχε το μικροατύχημα που προκάλεσε ζημιά στο ψυγείο και τον οδήγησε στην εγκατάλειψη την πρώτη μέρα του αγώνα, τότε ο Φιλανδός θα χρειαζόταν μόλις την 5η θέση για να κατακτήσει τον τίτλο μετά την εγκατάλειψη του Λεμπ. Η πρώτη δεκάδα στην αυλαία του πρωταθλήματος του 2011 του WRC που βρήκε θριαμβευτές τον Λεμπ και τη Citroen ήταν η εξής: Λάτβαλα-Αντίλα (Ford), Όστμπεργκ-Άντερσον (Stobart Ford), Χ. Σόλμπεργκ-Μινόρ (Stobart Ford), Μίκι-Ναγκλ (MINI), Γουίλσον-Μάρτιν (Stobart Ford), Τάνακ-Σικ (M-Sport Ford), Νόβικοφ-Γκιράντε (Abu Dhabi Ford), Κουίπερς-Μίκλοτ (FERM Ford), ΜπλοκΓκελσομίνο (Monster Ford), Αραούχο-Ραμάλχο (Italia MINI).


auto7 #343 18 ΝΟΕ 2011

(αγορά)////σ.6

Nissan Qashqai 1.6D Η Nissan συμπληρώνει την οικογένεια των Qashqai με την εισαγωγή ενός νέου υπερτροφοδοτούμενου πετρελαιοκινητήρα 1.600 κ.εκ. Ο νέος πετρελαιοκινητήρας 1.6, που προσφέρεται και στο προσθιοκίνητο και στο τετρακίνητο Qashqai, είναι αρκετά ισχυρός, με ισχύ 130 ίππων στις 4.000 σ.α.λ. και ροπή που ξεπερνά τα 32 kgm στις 1.750 σ.α.λ. Οι τιμές για το 1.6 Diesel, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους της κρατικής απόσυρσης, ξεκινούν από τις 21.330 ευρώ για την προσθιοκίνητη έκδοση και από 23.130 για την τετρακίνητη.

Και με χειροκίνητο κιβώτιο το Abarth 500C

Διαθέσιμο και με χειροκίνητο κιβώτιο είναι πλέον το Abarth 500C με τον κινητήρα 1.4 T-Jet των 135 ίππων. Το αυτοκίνητο κοστίζει 21.100 ευρώ, σε μια πολύ πλούσια εξοπλισμένη έκδοση, που περιλαμβάνει στάνταρ ESP, 7 αερόσακους, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, αυτόματο κλιματισμό, προβολείς με ξένον, ζάντες αλουμινίου, προβολείς ομίχλης, ραδιο-CD και σύστημα Bluetooth με χειριστήρια στο τιμόνι και θύρα USB, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω και προεγκατάσταση για φορητό σύστημα πλοήγησης. Επίσης διαθέσιμα είναι και τα κιτ αναβάθμισης esseesse για τα Abarth 500C και Punto Evo.

Νέα καύσιμα από τη Shell

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην Αθήνα, η Coral, επίσημος δικαιούχος των σημάτων Shell στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι από τις 7 Νοεμβρίου διατίθενται στην ελληνική αγορά τα νέα καύσιμα (αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και ντίζελ) Shell FuelSave, που αντικαθιστούν την απλή αμόλυβδη και το απλό πετρέλαιο κίνησης και τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης. Η Sheel υπολογίζει ότι σε κάθε γέμισμα 50 λίτρων με τα νέα καύσιμα, τα οποία ήδη διατίθενται σε περισσότερες από 10 χώρες, θα υπάρχει εξοικονόμηση περίπου ενός λίτρου. Η εξοικονόμηση αυτή επιτυγχάνεται χάρη σε νέα πρόσθετα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της απώλειας ενέργειας που προκύπτει από την τριβή και τη συσσώρευση ιζημάτων στο σύστημα καυσίμου. επίσης, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι το νέο πετρέλαιο κίνησης Shell FuelSave Diesel είναι σχεδιασμένο για να έχει πιο γρήγορη ανάφλεξη και αποτελεσματικότερη καύση από το απλό πετρέλαιο κίνησης. Τα νέα καύσιμα δεν θα κοστίζουν περισσότερο από τα καύσιμα που αντικαθιστούν.


auto7 #343 18 ΝΟΕ 2011

(κατασκοπεία)////σ.7

Ο διάδοχος της Aston Martin DB9

Η Aston Martin θα εμφανίσει σύμφωνα με πληροφορίες έξι νέα μοντέλα τα επόμενα έξι χρόνια, τα περισσότερα των οποίων είναι ανανεώσεις υπαρχόντων μοντέλων της εταιρείας. Μερικά όμως είναι εντελώς νέα, και το πιο σημαντικό από αυτά, που θα διαδεχθεί τη DB9, σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει το 2013. Όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες μας θα είναι μια παραδοσιακή Aston, με κάποια στοιχεία από την Rapide, όπως: τα νέα φώτα και η τοποθετημένη στον προφυλακτήρα πινακίδα. Άλλα στοιχεία σχετικά με τoν αντικατάσταση της DB9 είναι άγνωστα. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει με το όνομα DB9, ή με τα DB10 ή DB11. © AUTOMEDIA


auto7 #343 18 ΝΟΕ 2011

(κατασκοπεία)////σ.8

Νέο Honda CR-V

Οι κατάσκοποί μας εντόπισαν το νέο Honda CR-V που θα παρουσιαστεί το 2012, κατά τη διάρκεια των τελικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απαλλαγμένο από κάθε καμουφλάζ. Έτσι, φαίνονται πλέον καθαρά όλες οι λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Η οροφή του φαίνεται χαμηλότερη και το πίσω τμήμα, ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη κολόνα, λίγο μακρύτερο σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο. © AUTOMEDIA

auto7 No 343  

automobile e-magazine, ηλεκτρονικό περιοδικό για το αυτοκίνητο

auto7 No 343  

automobile e-magazine, ηλεκτρονικό περιοδικό για το αυτοκίνητο

Advertisement