Page 1

διευθυντής Πάνος Φιλιππακόπουλος αρχισυντάκτης Γιάννης Χαρίτος κατασκοπεία-ειδικά θέματα AUTOMEDIA σχεδιασμός blast!communications e-mail info@auto-internet.gr, www.auto-internet.gr

η εβδομαδιαία στάση για το αυτοκίνητο από το www.auto-internet.gr

auto7

(292//08 ΟΚΤ 10)

3 Νέα 5 Αποστολή Σαλόνι Παρισιού 2010

Σαλόνι Παρισιού 2010 >σ.5

Μ

το θέμα της εβδομάδας_από τον Πάνο Φιλιππακόπουλο

ερικές απεργίες αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσει κανείς τα προβλήματα που δημιουργούν αυτοί που τις κάνουν όταν δεν απεργούν. Αν απεργήσουν τα ταξί, η Αθήνα μοιάζει ξαφνικά σχεδόν σαν να ...άδειασε από αυτοκίνητα και οι χρόνοι μετακίνησης μειώνονται θεαματικά. Εξίσου χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της απεργίας των φορτηγών. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά με τη λήξη των κινητοποιήσεων ξαφνικά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους δρόμους, ιδιαίτερα στον Κηφισό και στις εξόδους του. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Ο αριθμός των μεγάλων φορτηγών στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα είναι απαράδεκτα μεγάλος, γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις φρόντιζαν πάντα να παίρνουν μέτρα που ανάγκαζαν τους ενδιαφερόμενους να χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τους τα μεγάλα φορτηγά και όχι το τραίνο ή μικρότερα τροχοφόρα. Σε καμία μεγαλούπολη της Ευρώπης δεν έχω δει τόσα πολλά φορτηγά όσο στην Αθήνα. Γι’ αυτό δυσκολεύτηκαν τώρα οι ιδιοκτήτες τους να δεχτούν ότι οι κομματάρχες που τόσα χρόνια τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς, πήραν μέτρα σε βάρος τους...


auto7

(νέα)////σ.3

#292 08 ΟΚΤ 2010

Ράλι Γαλλίας: Πρωτάθλημα για τον Λεμπ με νίκη εντός έδρας

Ο Λεμπ, πετυχαίνοντας στο Ράλι Γαλλίας την 60ή νίκη στην καριέρα του, έφτασε αισίως και στην κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ήταν η έκτη φετινή του νίκη, που του χάρισε το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του (Γαλλία), ενώ ο αγώνας ολοκληρώθηκε στην γενέτειρα πόλη του. Ο Λεμπ έλεγξε τον αγώνα στο πρώτο μισό, χτίζοντας μια διαφορά 40’’ και μετά, οδηγώντας προσεκτικά, έφτασε στην πολυπόθητη νίκη, για να αποθεωθεί από χιλιάδες συμπατριώτες του που είχαν συγκεντρωθεί στον τερματισμό. Δεύτερος τερμάτισε ο Σόρδο, κάνοντας έτσι το «1-2» για την εργοστασιακή ομάδα της Citroen, που εξασφάλισε έτσι το έκτο της πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ο άνθρωπος που μαθηματικά απειλούσε τον Λεμπ, ο Οζιέ, δεν τα κατάφερε να πάρει θετικό αποτέλεσμα, αφού το Σάββατο είδε την ανάρτηση της C4 WRC να σπάει και εγκατέλειψε. Ξαναμπήκε στον αγώνα με τον κανονισμό του Superally και τελικά τερμάτισε έκτος. Πολύ καλός αγώνας για τους Πέτερ Σόλμπεργκ και Γιάρι Μάτι Λάτβαλα, που τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα κερδίζοντας αμφότεροι αρκετές ειδικές. Η πρώτη δεκάδα στον αγώνα της Γαλλίας είχε ως εξής: Λεμπ-Ελενά με Citroen, Σόρδο-Μάρτι με Citroen, Σόλμπεργκ-Πάτερσον με Citroen, Λάτβαλα-Άντιλα με Ford, Χίρβονεν-Λέχτινεν με Ford, Οζιέ-Ινγκρασιά με Citroen, Βιγιάγκρα-Κόμπανκ με Ford, Γουίλσον-Σκοτ με Ford, Χ. Σόλμπεργκ-Μάινορ με Ford και Σαντέλ-Άντερσον με Skoda.

Κινητήρες BMW για τη Saab

Η Saab και η BMW ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας συμφωνία βάσει της οποία η σουηδική εταιρεία θα προμηθευτεί από τη γερμανική υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες 1,6 λίτρων από το 2012, προφανώς για την τοποθέτησή τους στο νέο 9-3, η παρουσίαση του οποίου προβλέπεται για εκείνο το χρόνο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κινητήρες θα ρυθμιστούν έτσι ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες της Saab (πληροφορίες αναφέρουν την παραγωγή ισχύος 200 ίππων!), κάτι που δημιουργεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τελικό αποτέλεσμα, αφού είναι γνωστή η τεράστια τεχνογνωσία των Σουηδών πάνω στους κινητήρες τούρμπο. Η Saab ήταν στην ουσία η πρώτη εταιρεία που ασπάστηκε και εφάρμοσε την αρχή της παραγωγής αυξημένης ισχύος από κινητήρες μειωμένου κυβισμού δεκαετίες πριν την πρόσφατη υιοθέτησή της από το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Όπως δήλωσε ο νέος ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Saab, Victor Muller, οι δύο εταιρείες πρόκειται να μελετήσουν και άλλες πιθανότητες συνεργασίας στο μέλλον.


auto7

Σαλόνι Παρισιού 2010 (αποστολή)////σ.5

#292 08 ΟΚΤ 2010

Συντήρηση

Μειωμένος ήταν ο αριθμός των νέων μοντέλων στη φετινή έκθεση στο Παρίσι σε σχέση με τα δεδομένα των τελευταίων ετών και πάλι, όμως, πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι στο παρελθόν, αφού οι νέες παρουσίες πλησίασαν τις 20 (χωρίς να υπολογίζουμε τις νέες εκδόσεις ήδη υπαρχόντων μοντέλων). Τα υβριδικά αυτοκίνητα αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ σε φάση εμπορικής διάθεσης περνούν πλέον και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τη Mitsubishi να δείχνει το δρόμο και να προσφέρει πλέον και στην ευρωπαϊκή αγορά το iMiEV (όπως και οι Citroen και Peugeot τους κλώνους του). Σε αντίθεση με την «πράσινη» Ελλάδα του Γιώργου και της Τίνας, όπου η Mitsubishi αποφάσισε να μη φέρει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης iMiEV (που αρχίζει φέτος την ευρωπαϊκή του καριέρα), μια που θα επιβαρυνόταν με ...φόρο πολυτελείας, ο οποίος θα έφτανε την ήδη (αναπόφευκτα) αυξημένη τιμή του κοντά στις 40.000 ευρώ! Το σημαντικότερο γεγονός της έκθεσης ήταν βέβαια οι ...4 παγκόσμιες πρεμιέρες της Chevrolet (τρία νέα μοντέλα κι ένα «facelift»), γεγονός που σηματοδοτεί και την αναγέννηση της General Motors μετά τη χρεοκοπία και την προσπάθειά της να ανακτήσει το χαμένο έδαφος παγκοσμίως. Το χαρακτηριστικό, πάντως, της φετινής έκθεσης ήταν το γεγονός ότι δεν έβλεπες τις προσπάθειες καινοτομίας, ρήξης με το παρελθόν και δημιουργίας εναλλακτικών προτάσεων, που υπήρχαν σε κάθε έκθεση δίπλα στα «καθιερωμένα» μοντέλα. Τα νέα μοντέλα ήταν και πάλι αρκετά, το χαρακτηριστικό τους όμως ήταν ότι αποτελούν περισσότερο εξελίξεις των προηγούμενων σχεδιαστικά και τεχνολογικά, παρά προσπάθειες για κάτι εντελώς νέο. Αποστολή: Πάνος Φιλιππακόπουλος Επιμέλεια: Γιάννης Τσιρογιάννης, Γιάννης Χαρίτος

BMW X3

Η νέα Χ3 είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη, έχει νέα ανάρτηση και ηλεκτρική υποβοήθηση στο τιμόνι. Οι κινητήρες θα υιοθετούν σύστημα start&stop που συνδυάζεται για πρώτη φορά με εξακύλινδρο κινητήρα και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, ενώ το στάνταρ σύστημα τετρακίνησης xDrive έχει ανανεωθεί για ακόμη καλύτερη οδική συμπεριφορά. Η βενζινοκίνητη έκδοση είναι η xDrive35i. O κινητήρας είναι υπερτροφοδοτούμενος εξακύλινδρος σε σειρά, με χωρητικότητα 2.979 κ.εκ., χρήση άμεσου ψεκασμού και Valvetronic και η ισχύς του είναι 306 ίπποι. Το δεύτερο μηχανικό σύνολο αφορά την πετρελαιοκίνητη έκδοση xDrive2.0d και αποδίδει 184 ίππους.

Chevrolet Aveo

Το νέο 5θυρο χάτσμπακ Aveo υιοθετεί πιο σπορ στοιχεία, όπως η επιθετική φυσιογνωμία με τους διπλούς προβολείς και η μάσκα δυο εισαγωγών αέρα. Η ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει σύγχρονες τεχνολογίες όπως μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, διπλό συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό εκκεντροφόρων και ψεκασμό diesel common rail. Οι βενζινοκινητήρες είναι δυο 1,2 λίτρων (70 και 86 ίπποι), 1,4 λίτρων (100 ίπποι) και 1,6 λίτρων (115 ίπποι). Για πρώτη φορά, υπάρχουν δύο εκδόσεις diesel 1.3 (με 75 και 95 ίππους) με Start/Stop. Τα κιβώτια είναι χειροκίνητα 5 ή 6 σχέσεων, ενώ το εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Chevrolet προσφέρεται προαιρετικά στα 1.4 και 1.6.


auto7 #292 08 ΟΚΤ 2010

Σαλόνι Παρισιού 2010 (αποστολή)////σ.6

Chevrolet Cruze hatchback

Η νέα 5θυρη έκδοση του Cruze στοχεύει στο κοινό που προτιμάει τα χάτσμπακ κι έχει βελτιώσεις που σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρουν καλύτερη ευστάθεια και μεγαλύτερη στιβαρότητα. Οι χώροι στο εσωτερικό παραμένουν αναλλοίωτοι, ενώ ο χώρος αποσκευών πλησιάζει τα 400 λίτρα, μια χωρητικότητα που σίγουρα θ’ αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για όσους θέλουν οικογενειακό αυτοκίνητο με 5θυρο αμάξωμα. Το 5θυρο Cruze θ’ αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη στα μέσα του 2011.

Chevrolet Orlando

Το Orlando είναι ένα 7θέσιο crossover, η δεύτερη και η τρίτη σειρά καθισμάτων του οποίου βρίσκονται ψηλότερα από την πρώτη, προσφέροντας καλύτερη ορατότητα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από χώρους αποθήκευσης στο εσωτερικό προσφέρει την απαιτούμενη πρακτικότητα. Βασισμένο στο «δάπεδο» του Cruze, το Orlando προσφέρεται με βενζινοκινητήρα 1.8 με 141 ίππους ή με 2λιτρο ντίζελ με 131 και 163 ίππους. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2011.

Citroen C4

Το νέο «μικρομεσαίο» 5θυρο χάτσμπακ της γαλλικής εταιρείας είναι λίγο μεγαλύτερο από το προηγούμενο και το μήκος του φτάνει τα 4,33 μέτρα. Ο χώρος αποσκευών είναι 408 λίτρα, από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, με τη χρησιμοποίηση πολλών διαφορετικών τεχνικών λύσεων για τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Επίσης διαθέσιμα θα είναι πολλά συστήματα που ενισχύουν την ενεργητική ασφάλεια. Η γνωστή γκάμα των βενζινοκινητήρων είναι 1.4 με 95 ίππους, 1.6 με 120 ίππους (υπάρχει και έκδοση με υγραέριο) και 1.6 τούρμπο με 156 ίππους, ενώ υπάρχουν και 3 κινητήρες ντίζελ.

Citroen DS4

Η DS4 έρχεται να προσθέσει πολυτέλεια και οδηγοκεντρικότητα στη μικρομεσαία κατηγορία. Η χρηστικότητα φροντίστηκε ιδιαίτερα (ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 370 λίτρα), το μήκος είναι 4,27 μ., ενώ το αυτοκίνητο βασίζεται στα ίδια μηχανικά μέρη με τη νέα C4. Βενζινοκινητήρες είναι ο ατμοσφαιρικός 1.6 VTi των 120 ίππων και ο υπερτροφοδοτούμενος 1.6 των 155 ίππων, καθώς και η νέα έκδοση του τελευταίου με τους 200 ίππους. Οι δύο τουρμποντίζελ HDi αποδίδουν 110 και 160 ίππους. Οι πωλήσεις θ’ αρχίσουν το 2011.


auto7 #292 08 ΟΚΤ 2010

Σαλόνι Παρισιού 2010 (αποστολή)////σ.7

Hyundai ix20

Το ολοκαίνουργιο μικρό πολυμορφικό της κορεάτικης εταιρείας έχει στενή συγγένεια με το «αδελφό» Kia Venga, με παραπλήσιους χώρους και πρακτικότητα, όμως οι σχεδιαστές της Hyundai φρόντισαν ώστε τα δύο οχήματα να διαφοροποιούνται αισθητά μεταξύ τους. Το ix20 είναι σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου επί ευρωπαϊκού εδάφους. Θα χρησιμοποιεί δύο βενζινοκινητήρες 1,4 και 1,6 λίτρων (με 90 και 125 ίππους αντίστοιχα), καθώς και έναν πετρελαιοκινητήρα 1,4 λίτρων με δύο διαβαθμίσεις στους 77 και 90 ίππους.

Mercedes CLS

Βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης, η νέα CLS έχει το στιλ ενός κλασικού κουπέ, αλλά με δύο πόρτες παραπάνω. Κατά το λανσάρισμα του αυτοκινήτου στην ευρωπαϊκή αγορά, τον Ιανουάριο του 2011, θα υπάρχουν αρχικά διαθέσιμες δύο 6κύλινδρες εκδόσεις, μία βενζίνης (CLS 350 με 306 ίππους) και μία ντίζελ (CLS 350 CDI με 265 ίππους). Αργότερα θα προστεθούν και νέοι κινητήρες, ενώ η κορυφαία έκδοση θα είναι η 8κύλινδρη CLS 500 με 408 ίππους. Πολλά τμήματα του αμαξώματος είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο για μείωση του βάρους. Εξαιρετικός είναι και ο αεροδυναμικός συντελεστής Cx του αυτοκινήτου, που περιορίστηκε στο 0,26.

Opel Astra Sport Tourer

Η «στέισον» έκδοση του νέου Astra, που ονομάζεται Sport Tourer, έκανε επίσημο ντεμπούτο στο Παρίσι. Βασίζεται στα μηχανικά μέρη του πεντάθυρου Astra και έχει την ίδια γκάμα κινητήρων (από 95 έως 180 ίππους). Με δεδομένο τον καθαρά «οικογενειακό» χαρακτήρα του, η Opel παρουσιάζει και μία λιγότερο ισχυρή έκδοση του νέου της κινητήρα 1.4 τούρμπο με 120 ίππους, η οποία θα συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Φυσικά θα είναι διαθέσιμη και η έκδοση των 140 ίππων. Ο χώρος αποσκευών προσφέρει 500 λίτρα χωρητικότητας, ενώ υπάρχει και το νέο σύστημα FlexFold, το οποίο επιτρέπει την άμεση αναδίπλωση του κάθε τμήματος του διαιρούμενου πίσω καθίσματος, με το πάτημα ενός κουμπιού στο τοίχωμα του χώρου αποσκευών.


auto7 #292 08 ΟΚΤ 2010

Σαλόνι Παρισιού 2010 (αποστολή)////σ.8

Peugeot 508

Το 508 παρουσιάζεται σε εκδόσεις σεντάν αλλά και στέισον βάγκον και είναι ένα μεγάλο αυτοκίνητο, με μήκος 4,79 μέτρα. Η γαλλική εταιρεία υπόσχεται μεγάλους χώρους τόσο για επιβάτες όσο και για αποσκευές (515 λίτρα για το σεντάν, 560 λίτρα για το στέισον), υψηλή ποιότητα κατασκευής καθώς και συστήματα υψηλής τεχνολογίας για την ασφάλεια, την άνεση και την ψυχαγωγία των επιβατών. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cx είναι εξαιρετικός (0,25), ενώ το αυτοκίνητο είναι ελαφρύτερο από το 407, παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις του. Οι κινητήρες είναι οι γνωστοί 1.6 σε ατμοσφαιρική έκδοση και τούρμπο, με 120 και 156 ίππους αντίστοιχα, όπως και 3 ντίζελ (1.6, 2.0 και 2.2) ισχύος 112 ως 204 ίππων. Θα υπάρχει επίσης και μια υβριδική έκδοση απόδοσης 200 ίππων με δυνατότητα μετάδοσης και στους τέσσερις τροχούς.

Range Rover Evoque

Το Evoque είναι το πιο μικρό (συνολικό μήκος στα 4.350 χιλ.), το πιο ελαφρύ (βάρος από 1.600 κιλά) και το πιο οικονομικό/οικολογικό μοντέλο που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρεία. Θα είναι διαθέσιμο ως τετρακίνητο αλλά και ως προσθιοκίνητο, ενώ θα διαθέτει γκάμα με τρεις κινητήρες (ένα νέο 2λιτρο βενζινοκινητήρα τούρμπο με άμεσο ψεκασμό και μεταβλητό χρονισμό, που αποδίδει 240 ίππους και δύο ντίζελ 2,2 λίτρων με 150 ή 190 ίππους). Η Land Rover υπόσχεται κορυφαία οδικά χαρακτηριστικά τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου με πληθώρα συστημάτων, όπως το «Adaptive Dynamics» που περιλαμβάνει και την ανάρτηση MagneRide, η οποία μεταβάλλει συνεχώς την απόσβεση των αμορτισέρ μεταξύ των ρυθμίσεων soft-hard.

Toyota Verso-S

Το μικρό Verso έχει μήκος μικρότερο από 4 μέτρα, αλλά τα 2.550 χιλ. του μεταξονίου μαρτυρούν την φιλόξενη καμπίνα, η οποία επίσης διαθέτει πληθώρα χώρων για μικροπράγματα. Ο χώρος αποσκευών των 336 λίτρων έχει διαμόρφωση με διπλό δάπεδο. Την κίνηση του Verso-S αναλαμβάνει ο κινητήρας 1,33 λίτρων με ισχύ 98 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και υπόσχεται χαμηλή κατανάλωση και ανάλογα χαμηλές εκπομπές CO2 (127 g/km). Προαιρετικά είναι διαθέσιμο και αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT).

Volvo V60

Το V60 συνεχίζει την παράδοση των Σουηδών στα κομψά «wagon», τα οποία δεν διαφέρουν μόνο σε όψη αλλά και σε όνομα από την υπόλοιπη σειρά. Η σχεδίαση παραπέμπει σε κουπέ, διατηρώντας όμως στο έπακρο την πρακτικότητα και τη λειτουργικότητα των ειδικών εκδόσεων «V». Στην ποιοτική καμπίνα ξεχωρίζει το διαιρούμενο σε τρία τμήματα (40%-20%-40%) πίσω κάθισμα. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 430 λίτρα. Κάτω από το καπό όλοι οι κινητήρες προέρχονται από το «αδελφό» S60. Υπάρχουν τέσσερις βενζινοκινητήρες, από 1.6 έως 3.0 λίτρα και τρεις πετρελαίου (1.6, 2.0, 2.4 λίτρα). Και στο V60 δίνουν δυναμικό παρών τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας μεταξύ των οποίων και εκείνο για την προστασία των πεζών.


auto7 #292 08 ΟΚΤ 2010

Σαλόνι Παρισιού 2010 (αποστολή)////σ.9

Mοντέλα που ανανεώθηκαν Chevrolet Captiva

Εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, το ανανεωμένο Captiva έχει αλλαγές και στην γκάμα των κινητήρων. Οι τέσσερις νέοι κινητήρες θα συνδυάζονται στάνταρ με νέο χειροκίνητο ή αυτόματο εξάρι κιβώτιο. Με την εισαγωγή του νέου V6 βενζινοκινητήρα 3,0 λίτρων και 258 ίππων με άμεσο ψεκασμό και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, το Captiva θα είναι ένα από τα ισχυρότερα μεσαία αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου, ενώ οι νέες μονάδες ντίζελ 2,2 λίτρων θα διατίθενται με 163 ή 184 ίππους. Τη νέα γκάμα ολοκληρώνει ένας βενζινοκινητήρας 2,4 λίτρων με διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, που παράγει 171 ίππους.

Mazda 2

Το ιαπωνικό σούπερ μίνι έχει πλέον νέα μάσκα, προσαρμοσμένη στη σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας, ενώ έχουν γίνει και επεμβάσεις για την αναβάθμιση του «πλαισίου», καθώς και για τη βελτίωση της άνεσης. Επίσης, όλη η γκάμα των κινητήρων του ανανεωμένου «2», καλύπτει πλέον τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπής ρύπων Euro 5, ενώ για πρώτη φορά θα προσφέρεται και ένα αυτόματο κιβώτιο.

Nissan X-Trail

Στο φρεσκαρισμένο X-Trail δεσπόζουν οι αισθητικές επεμβάσεις στην μάσκα, στον προφυλακτήρα και στα φώτα. Στο πίσω μέρος έχουν προστεθεί φώτα με λυχνίες LED και όλες οι εξωτερικές επεμβάσεις έχουν αυξήσει το μήκος του αυτοκινήτου κατά 10 χιλιοστά. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cx από 0,36 έγινε τώρα 0,35. Στο εσωτερικό αναβαθμισμένη είναι η ποιότητα των υλικών, τα καθίσματα υπόσχονται περισσότερη άνεση και ο νέος υπολογιστής ταξιδιού περισσότερες πληροφορίες στη διάθεση του οδηγού. Αναβαθμισμένος είναι και ο επιλογέας των ταχυτήτων.


auto7 #292 08 ΟΚΤ 2010

Σαλόνι Παρισιού 2010 (αποστολή)////σ.10

Smart Fortwo

Το ανανεωμένο μοντέλο δεν έχει δραματικές αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον. Εξωτερικά οι αλλαγές αφορούν κυρίως στις ανασχεδιασμένες ζάντες αλουμινίου και στα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED. Στο εσωτερικό, οι αλλαγές έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τα υλικά, την προσθήκη αποθηκευτικών χώρων και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στα επίπεδα βασικού και προαιρετικού εξοπλισμού. Στα πιο ουσιαστικά, το σύστημα εξαγωγής και η νέα χαρτογράφηση των ηλεκτρονικών μονάδων ξεχωρίζουν στους υπάρχοντες κινητήρες, οι οποίοι είναι τώρα πιο οικονομικοί και λιγότερο ρυπογόνοι από πριν, χωρίς να έχει μειωθεί η απόδοσή τους.

VW Passat

Το ανανεωμένο Passat είναι ελαφρώς μεγαλύτερο (κατά 4 χιλιοστά) και χαρακτηρίζεται οπτικά από τα νέα εμπρός φωτιστικά σώματα με τεχνολογία LED. Η φαρδιά γρίλια είναι πιο εντυπωσιακή από το πρόσφατο παρελθόν, ενώ πιο ήπιες σχεδιαστικά είναι οι επεμβάσεις στο πίσω μέρος. Στο εσωτερικό δεσπόζει η μεταλλική επένδυση, που φιλοξενεί κι ένα αναλογικό ρολόι. Φυσικά, η γερμανική εταιρεία υπόσχεται καλύτερα πλαστικά και γενικότερα αναβαθμισμένη ποιότητα. Η γκάμα των κινητήρων δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ υπάρχει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.

Περισσότερες φωτογραφίες

auto7 No 292  

automobile e-magazine, ηλεκτρονικό περιοδικό για το αυτοκίνητο

Advertisement