Page 1

διευθυντής Πάνος Φιλιππακόπουλος αρχισυντάκτης Γιάννης Χαρίτος κατασκοπεία-ειδικά θέματα AUTOMEDIA σχεδιασμός blast!communications e-mail info@auto-internet.gr, www.auto-internet.gr

η εβδομαδιαία στάση για το αυτοκίνητο από το www.auto-internet.gr

auto7 Άγγελος

(277//28-05-10)

2 δοκιμή Alfa Romeo MiTo 1.4 Τ Multiair (135) Αέρας ανανέωσης 4 δοκιμή Kia Soul Στην καρδιά των μικρομεσαίων 6 νέα 7 κατασκοπεία Audi A7 8 κατασκοπεία Ssangyong C200

Alfa Romeo MiTo 1.4 Multiair (135)>σ.2

το θέμα της εβδομάδας_από τον Πάνο Φιλιππακόπουλο

Ε

ντάξει, η τιμή του πετρελαίου είναι υψηλή, οι φόροι αναγκαστικά αυξήθηκαν, οπότε είναι δεδομένο ότι από εδώ και πέρα θα πληρώνουμε ακριβά τα καύσιμα των αυτοκινήτων μας. Μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προωθεί, όμως, την «πράσινη ανάπτυξη» και την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί δεν κάνει τίποτα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών καυσίμων; Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει π.χ. μία (1!) μόνο εγκατάσταση για τον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο κι αυτή συναλλάσσεται μόνο με το δημόσιο και εταιρείες και όχι με ιδιώτες. Παρ' όλο, λοιπόν, που είναι νόμιμη η χρήση του αερίου και υπάρχουν κατασκευαστές που διαθέτουν στη γκάμα τους αυτοκίνητα που λειτουργούν και με φυσικό αέριο, η «πράσινη» κυβέρνηση δεν ασχολείται με το θέμα (ούτε καν η υπουργός «Περιβάλλοντος»). Προς το παρόν, πάντως, έχουν αρχίσει να γίνονται από ιδιώτες πολλές μετατροπές για τη λειτουργία αυτοκινήτων με υγραέριο, που είναι καθαρότερο και φθηνότερο από τη βενζίνη. Είναι νόμιμο και υπάρχουν και κάποια πρατήρια ανεφοδιασμού στην Αθήνα, λόγω της χρήσης του καυσίμου από ορισμένα ταξί.


Multiair (135) auto7(277//28-05-10)////Alfa Romeo MiTo 1.4 Τ(δοκιμή)////σ.2

Αέρας ανανέωσης Ο νέος Multiair των 135 ίππων ολοκληρώνει με ένα θαυμάσιο τρόπο τη MiTo, που βαδίζει με σεβασμό πάνω στην παράδοση της Alfa Romeo, προσφέροντας πάνω απ' όλα μια συνολικά ευχάριστη αίσθηση στον οδηγό κι ένα σπορ και ταυτόχρονα νεανικό χαρακτήρα που πείθει για την αυθεντικότητά του. του Γιάννη Χαρίτου

Μέχρι τώρα οι Multijet έκαναν ότι μπορούσαν για να βγάλουν από τη MiTo τα πιο ψαγμένα σπορ γονίδιά της και η MiTo έκανε αντίστοιχα ό,τι μπορούσε για να πάρει τη μεγαλύτερη ικμάδα από αυτούς, με το σύστημα DNA. Και οι δυο τα κατάφερναν ομολογουμένως πάρα πολύ καλά, μέχρι τουλάχιστον να εμφανιστεί ετούτος εδώ ο Multiair των 135 ίππων και να αλλάξει τις ισορροπίες. Αν θέλετε να το πούμε με δυο λόγια, αυτός είναι ο κινητήρας που βγάζει τον καλύτερο εαυτό της MiTo στο δρόμο.

εσωτερικό_

Η MiTo είναι ένα απολύτως σύγχρονο αυτοκίνητο, με καλή θέση οδήγησης, αρκετές ρυθμίσεις καθίσματος (που στηρίζει σωστά το σώμα) και τιμονιού για να βολευτείς σωστά. Οι χώροι επαρκούν για 4 άτομα, αν και οι πίσω κάθονται κάπως «κλειστοφοβικά», λόγω της κλίσης τους αμαξώματος. Η πρόσβαση, πάντως, στο πίσω κάθισμα είναι εύκολη, χάρη στην αναδίπλωση και μετακίνηση προς τα εμπρός των μπροστινών καθισμάτων, τα οποία μάλιστα μετά επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Πολύ καλός, τέλος, με τα μέτρα της κατηγορίας είναι και ο χώρος αποσκευών, με χωρητικότητα 270 λίτρων (αν και με κάπως ψηλό κατώφλι φόρτωσης), αλλά οι χώροι για μικροπράγματα στο εσωτερικό είναι μέτριοι. Εκείνο που δεν αφήνει παράπονα είναι η ποιότητα κατασκευής, που μπορεί να μη φτάνει στα επίπεδα του Mini, αλλά βρίσκεται σαφώς πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας. Η τιμή του αυτοκινήτου ξεκινάει από 18.100 ευρώ μ ' ένα χορταστικό επίπεδο εξοπλισμού, στο οποίο περιλαμβάνονται το ESP (VDC κατά την Alfa) με hill holder, 7 αερόσακοι, όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, το σύστημα επιλογής της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου (DNA), ο κλιματισμός, το ραδιοCD με MP3 και 6 ηχεία, ο υπολογιστής ταξιδιού και το σύστημα Start & Stop για εξοικονόμηση καυσίμου.

κινητήρας-κιβώτιο_

Ο νέος κινητήρας 1.4 τούρμπο Multiair με τους 135 ίππους είναι πρώτα από όλα πιο δυνατός και πιο «γεμάτος» παντού από τον Multijet των 120 ίππων. Ο έτερος Multijet, αυτός των 155 ίππων, φτάνει μεν στο πολυπόθητο άνω άκρο, αλλά έχει μια πιο ράθυμη συμπεριφορά στις χαμηλές στροφές, εκτός και αν κινείσαι συνεχώς με το DNA στη θέση Dynamic. Ο Multiair είναι πιο γεμάτος σε όλη την κλίμακα των στροφών (εκτός ίσως από το ψηλότερο άκρο αυτών), πιο άμεσος και πρόθυμος χαμηλά και έτσι πιο γραμμικός και ομοιόμορφος (και συνεργάζεται σωστά με το εύχρηστο κιβώτιο, που έχει όμως μόνο 5 ταχύτητες). Και αυτό το χαρακτηριστικό του επιτρέπει να φαίνεται μικρότερη η δια-


Multiair (135) auto7(277//28-05-10)////Alfa Romeo MiTo 1.4 Τ(δοκιμή)////σ.3 φορά (σε σχέση με τον Multijet των 155 ίππων) όταν ενεργοποιείς το DNA. Η κύρια διαφορά, εκτός από την πλέον ενδιαφέρουσα -αυτή της τελικής αίσθησης- έγκειται ότι τελικά κινείσαι παντού πιο γρήγορα με τον Multiair και ότι έχεις την αίσθηση ότι οδηγείς ένα αυτοκίνητο πιο «γεμάτο» σε δύναμη.

οδηγώντας_Περνώντας τώρα στις επιδόσεις του αυτοκινήτου στο δρόμο, η MiTo φυσικά παραμένει μια MiTo. Εξαιρετική πρόσφυση, πας ακριβώς εκεί που σημαδεύεις, το DNA σού φέρνει σπορ παραστάσεις κι αισθήσεις, φιλική και προβλέψιμη συμπεριφορά, εμπνέει στον οδηγό της εμπιστοσύνη. Οι μικρές της διαστάσεις δεν είναι οι ιδανικές για να «χτιστεί» ένα μίγμα οδηγικής σοφίας και έκρηξης ενθουσιασμού, αλλά δεν πρόκειται να το βρείτε ούτε στους ανταγωνιστές της. Τέλος, η MiTo είναι ένα πολύ ασφαλές και όμορφο αυτοκίνητο, δυνατό, κεφάτο, που έχει και κάτι να πει στον οδηγό της. Η γύρω ατμόσφαιρα είναι Alfa Romeo και αυτός είναι λόγος για να την προτιμήσεις αν είσαι φαν.

συμπέρασμα_Η MiTo Multiair των 135 ίππων είναι, κατά την προσωπική μας γνώμη, η καλύτερη MiTo μέχρι σήμερα και χίλια μπράβο στους Ιταλούς για τη συνεχή εξέλιξη των μοντέλων τους. Το μεγαλύτερο μπρίο που μεταδίδει η MiTo σήμερα κάνει καλό και στο φυσικά εξαιρετικό επίπεδο life style που αντιπροσωπεύει και παραμένει ένα από τα αυτοκίνηταμαγνήτες της νέας γενιάς (όπως αποδείχτηκε άλλωστε όλοι οι νέοι την κοίταζαν με ενδιαφέρον).

υπέρ Οδική συμπεριφορά Τιμόνι Σύστημα DNA Κινητήρας Εξοπλισμός

κατά Άνεση στη ρύθμιση dynamic Χώροι για μικροπράγματα Ψηλό κατώφλι φόρτωσης

Περισσότερες δοκιμές http://www.auto-internet.gr/generaltests.php


auto7(277//28-05-10)////Kia Soul(δοκιμή)////σ.4

Στην καρδιά των μικρομεσαίων Το Soul εκπλήσσει με την πρακτικότητα και τα χρώματα, ικανοποιεί σε όλους τους επιμέρους τομείς και φαίνεται πως η Kia απέκτησε άλλο ένα δυνατό χαρτί στη γκάμα της. του Γιάννη Χαρίτου Το Soul είναι ένα από εκείνα τα αυτοκίνητα που έχουν πολύ συγκεκριμένη άποψη σχεδιαστικά, ένα σχήμα από εκείνα που σε προτρέπουν να τα αγαπήσεις ή να τα απορρίψεις αμέσως μόλις τα αντικρίσεις. Τεχνικά, αναμφίβολα είναι μοντέρνο και νεανικό, με ακμές που υπόσχονται δυναμισμό, ψηλό, ενός όγκου, με ψηλή θέση οδήγησης και άνετο σε χώρους, ενώ η συνολική του μορφή έχει κάτι το ρετρό. Πιο σημαντικό από αυτά είναι ίσως ότι το Soul ακόμη και αν δεν το συμπαθείς έχει τέτοια νεανικότητα, που σε αφήνει με την απορία αν θα είναι διασκεδαστικό ή όχι. Που, βέβαια, είναι το πρώτο βήμα για να θελήσεις να το γνωρίσεις καλύτερα. Κι αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία για όσους σχεδίασαν ένα αυτοκίνητο σε μια κατηγορία που προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει πάντα να αποτινάξει τα δεσμά της συντηρητικότητας (η οποία φαίνεται παράξενα σε μικρά αυτοκίνητα ενός όγκου, μικρά αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου και λοιπούς συγγενείς των μικρομεσαίων). Το μόνο συμβατικό που θα μπορούσε κάποιος να προσάψει στην εμφάνιση του Soul είναι οι μεγάλες επιφάνειες που καλύπτει η λαμαρίνα, αλλά κι αυτές δημιουργούν μια διαφορετική ματιά στο πίσω μέρος.

εσωτερικό_Μέσα η σχεδίαση είναι εύπεπτη και νεανική, αν και συγκεντρώνεται αρκετός όγκος στην κεντρική κονσόλα, ο οποίος, από την άλλη πλευρά, κλείνει στο άνω μέρος του με μια θήκη που στο εσωτερικό έχει κόκκινο χρώμα και τελικώς κερδίζει τις εντυπώσεις με τις όμορφες αντιθέσεις που δημιουργούν οι χρωματισμοί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Στο Soul εκτιμάς το ύψος και τους χώρους που βλέπεις ότι έχει (αν υπήρχαν και μερικές πολυχρηστικές λύσεις η πρακτικότητά του θα απογειωνόταν), αλλά μέρα με τη μέρα σε κερδίζει και η χρηστικότητα και η ευκολία του. Το Soul έχει πολύ καλή θέση οδήγησης, πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα, πολύ καλή εργονομία κι μερικά εργονομικά τρικ που σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη στην καθημερινή κίνηση. Για παράδειγμα, τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος είναι από τα πιο πρακτικά στην αγορά. Το Soul στην πρώτη του εμφάνιση σημειώνει σε ζητήματα πρακτικότητας και αίσθησης χρήσης στο εσωτερικό του καλύτερα αποτελέσματα από μερικούς εκπροσώπους παραδοσιακών κατασκευαστών. Παράλληλα, μπορεί τα πλαστικά του να είναι τυπικής σκληρότητας και όχι μαλακά, αλλά η συναρμογή τους δείχνει πολύ καλή. Όλα τα παραπάνω ολοκληρώνονται από τα καλά εξοπλιστικά πακέτα των δυο εκδόσεων στις οποίες διατίθεται το κορεάτικο αυτοκίνητο, με τιμή αγοράς τα 17.600 ή τα 19.000 ευρώ. Δεν πρόκειται για τιμή ευκαιρίας, αλλά το Soul έχει τα φόντα για να τα διεκδικήσει από τον υποψήφιο αγοραστή.


auto7(277//28-05-10)////Kia Soul(δοκιμή)////σ.5

κινητήρας-κιβώτιο_Ο κινητήρας που δίνει ψυχή στο ...Soul είναι ο ατμοσφαιρικός 1,6 λίτρων με ισχύ 126 ίππων, τους οποίους διαχειρίζεται ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων με σχετικά κοντή κλιμάκωση. Το Soul σε καμιά περίπτωση δεν βάζει φωτιά στο δρόμο, αλλά παραμένει ευέλικτο και ζωηρό πάντοτε. Χαμηλά η ελαστικότητά του βοηθάει στην καθημερινή κίνηση, αλλά αισθάνεται πιο δυνατός ψηλά (όπου όμως ο θόρυβος αυξάνεται). Η ευκολία οδήγησης είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο στην αστική κίνηση.

οδηγώντας_Στον αυτοκινητόδρομο ο κινητήρας έχει ζωτικότητα και διάθεση να ανεβάζει στροφές με ευκολία, ενώ θα εκτιμήσετε το θετικό τιμόνι, τον καλό επιλογέα και το πολύ καλό κράτημα. Φυσικά το Soul δεν είναι σπορ μοντέλο, οπότε μερικές κλίσεις είναι αυτονόητες, αλλά η καλή του ακαμψία και η άνετη κατευθυντικότητα θα είναι σύμμαχοί σας. Τα υψηλά περιθώρια πρόσφυσης επιθεωρούνται καλού κακού από το αποτελεσματικό ESP και τα φρένα είναι αποτελεσματικά. Αλλά οι κοντές σχέσεις έχουν ένα μικρό αντίτιμο στην κατανάλωση.

συμπέρασμα_Κλείνοντας, αυτό που είναι σημαντικό τελικά είναι η εμπιστοσύνη που σου δημιουργεί και στο δρόμο το Soul, αλλά κυρίως ότι η οδήγησή του είναι μια ευχάριστη διαδικασία, που προσθέτει χρώμα στην καθημερινότητα. Το Soul διακατέχεται από την εικόνα της εξαιρετικής πρακτικότητας, της ευχρηστίας, του ανέμελου στη χρήση. Είναι μια από εκείνες τις προτάσεις που δεν χτυπάει κορυφή σχεδόν πουθενά, αλλά έχει τον τρόπο να σε κερδίσει με το χαρακτήρα και την ευχάριστη διάθεση που σου μεταδίδει στην καθημερινή χρήση. Τελικά, το Soul σήμερα μου φαίνεται σαφώς πιο όμορφο από την πρώτη φορά που το αντίκρισα.

υπέρ Εργονομία Πρακτικότητα Χώροι Χρωματισμοί μέσα Ζωντάνια κινητήρα

κατά Αντίδραση στις εγκάρσιες ανωμαλίες Τιμή βασικής έκδοσης

Περισσότερες δοκιμές http://www.auto-internet.gr/generaltests.php


auto7(277//28-05-10)////νέα////σ.6

Peugeot 308 GTi Η Peugeot ανακοίνωσε την επιστροφή της στην κατηγορία των "GTI", με την παρουσίαση του 308 GTi, το οποίο θα προσφέρεται μόνο με το 5θυρο αμάξωμα, τονίζοντας έτσι την παραδοσιακή «ταυτότητα» της κατηγορίας, που αφορά στη δημιουργία «καθημερινών» αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με σπορτίβ εικόνα και όχι καθαρόαιμων σπορ. Το 308 GTi θα κινείται από τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.6 που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των BMW και PSA, ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ σε μία ιδιαίτερα ισχυρή έκδοση (που λανσάρεται ταυτόχρονα και στο RCZ) με 200 ίππους, διαθέσιμους σταθερά από τις 5.500 ως τις 6.800 στροφές. Η μέγιστη ροπή του κινητήρα είναι 28 kgm και είναι διαθέσιμη σε όλη την περιοχή ανάμεσα στις 1.700 και τις 4.500 στροφές, ενώ η Peugeot επισημαίνει ότι έχει γίνει ειδική ρύθμιση και για την επίτευξη ξεχωριστής χροιάς στον ήχο του αυτοκινήτου. Το κιβώτιο είναι χειροκίνητο 6 ταχυτήτων, ενώ οι επιδόσεις που ανακοινώνει η εταιρεία (με το μισό του μέγιστου φορτίου στο αυτοκίνητο) είναι επιτάχυνση από 0 ως 100 χλμ./ώρα σε 8,3'' και μέγιστη ταχύτητα 237 χλμ./ώρα.

Η VW εξαγοράζει την Italdesign Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τη VW και την Italdesign ανακοινώθηκε ότι ο γερμανικός όμιλος θα εξαγοράσει το 90% της εταιρείας του φημισμένου σχεδιαστή Τζορτζέτο Τζουτζάρο, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία σχεδίασης και τεχνολογικής εξέλιξης αυτοκινήτων στην Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο 10% θα παραμείνει στην κατοχή της οικογένειας Τζουτζάρο. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της VW να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο μέχρι το 2018, με στόχο τις πωλήσεις 10 Ο Τζορτζέτο Τζουτζάρο με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της VW, εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, μια που για την Μάρτιν Βίντερκορν υλοποίησή του θα χρειαστεί ακόμα περισσότερους σχεδιαστές και μηχανικούς. Η Italdesign, που ιδρύθηκε από τον Τζορτζέτο Τζουτζάρο το 1968, έχει αυτή τη στιγμή 975 υπαλλήλους και 800 σταθμούς εργασίας για τη σχεδίαση με τη βοήθεια υπολογιστή. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα που έχει σχεδιάσει η εταιρεία του 71χρονου σήμερα Τζουτζάρο (ο οποίος αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι θα παραμείνει στην Italdesign μετά την εξαγορά) είναι οι Alfa 159 και Brera, τα Fiat Grande Punto και Idea και το Suzuki SX4 με το «αδελφό» μοντέλο Fiat Sedici. Για τη VW η Italdesign είχε σχεδιάσει παλαιότερα την πρώτη γενιά του Golf, το Audi 80 και τα VW Passat του 1973 και Scirocco του 1974. Τα προγράμματα μηχανολογικής εξέλιξης που αναλαμβάνει παραμένουν συνήθως μυστικά. Αυτά που έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια είναι η εξέλιξη της δεύτερης γενιάς του Mini, του Citroën C3 Pluriel και της προηγούμενης γενιάς του Megane.


auto7(277//28-05-10)////κατασκοπεία////σ.7

Audi A7 Η Audi πρόκειται να φέρει στη ζωή το τετραθέσιο Α7, ως απάντηση στην πρόκληση των καθιερωμένων Mercedes CLS, Porsche Panamera και Aston Martin Rapide. Οι διαστάσεις και των τριών επώνυμων ανταγωνιστών είναι πληθωρικές και το εξωτερικό μήκος τους είναι γύρω στα πέντε μέτρα. Το Α7 θα το δούμε για πρώτη φορά στους δρόμους το προσεχές Φθινόπωρο σαν ένα πολυτελές όχημα, όπως αναμενόταν. Υπόσχεται όμως να είναι και σπορ χρησιμοποιώντας κάποιους αρκετά ισχυρούς κινητήρες, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίλιτρου βενζινοκινητήρα, ενός νέου τούρμπο V8 καθώς και του πετρελαιοκινητήρα V8 TDI, ο οποίος παράγει πάνω από 80 κιλά ροπής. Το σύστημα τετρακίνησης Quattro θα τοποθετηθεί αργότερα και θα συνδυαστεί με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων επτά σχέσεων. © AUTOMEDIA


auto7(277//28-05-10)////κατασκοπεία////σ.8 Ssangyong C200

Τα "SUV" φεύγουν, αλλά τα ευέλικτα «αστικά» αυτοκίνητα με την εμφάνισή τους αλλά χωρίς αχρείαστες εκτός δρόμου δυνατότητες, έρχονται. Η τελευταία προσθήκη αφορά στο Ssangyong C200, ένα πρωτότυπο που είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 2008 στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού και που τώρα εντοπίσαμε να κάνει χειμερινές δοκιμές στη Σουηδία. Η Ssangyong καλεί το C200 ένα "compact urban vehicle (CUV)" και σκοπεύει να το βγάλει στην παραγωγή στο τέλος του τρέχοντος έτους. Το μήκος του νέου αυτοκινήτου είναι σχεδόν ίδιο με αυτά των Toyota RAV4 και VW Tiguan και είναι αντικειμενικά όμορφο, χάρη στη σχεδίαση του στούντιο του Τζουτζάρο, της ItalDesign, αλλά και ψηλό, με δυναμικό σώμα. Είναι δε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, με εκτεταμένη χρήση αλουμινίου στις αναρτήσεις. Το C200 ως έκθεμα υπήρχε σε δυο εκδόσεις, με τρεις πιθανούς κινητήρες. Μια επιλογή αφορά τον 2λιτρο ντίζελ των 175 ίππων ή τον βενζινοκινητήρα 1.8, που θα είναι διαθέσιμοι στο C200 Aero, ενώ το C200 Eco θα χρησιμοποιεί ένα υβριδικό σύστημα με κινητήρα πετρελαίου. Επιλογή όμως θα υπάρχει και για το κιβώτιο, με διαθέσιμα το μηχανικό κιβώτιο με 6 ταχύτητες ή ένα αυτόματο, ενώ το νέο μοντέλο θα μπορεί να είναι είτε προσθιοκίνητο είτε τετρακίνητο. Το C200 θα είναι ένα από τα μικρότερα και ελαφρύτερα μοντέλα στη γκάμα της Ssangyong, με μήκος 4,4 μέτρα. Η κατανάλωσή του πρέπει να μην είναι υψηλή, αν λάβει κανείς υπ' όψη το μικρό μέγεθός του και η Ssangyong αναφέρει ότι οι εκπομπές CO2 είναι μειωμένες κατά 50% στην έκδοση Eco. © AUTOMEDIA

auto 7 No 277  

automobile e-magazine

auto 7 No 277  

automobile e-magazine