Page 1

GRÀCIA nord

REVISTA DE L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS GRÀCIA NORD-VALLCARCA l'associació on tothom hi té cabuda

núm.

Any 2012 - Tercer Trimestre

39

LOTERIA nº

14.563 EL CONSOLAT, UN ESPAI DE CULTURA PER A VALLCARCA


GRÀCIA nord

butlletí trimestral PRESIDENT Joan Falqués i Serra SECRETàRIa Irene Güell Vives TRESORERa Carmen Hernández Pallás INFORMACIÓ Av. Vallcarca, 99-101, bxs Tel.: 932 112 627 http://gracia-nord.blogspot.com gracianord@gmail.com

COORDINACIÓ Joan Falqués Serra August Lorente i Tibau COL·LABORA Carles Gironella Xavier Gállego i Lucas Josep Riera Agustí Juan Lucas Pons Lalaguna Manuel Toribio DISSENY GRÀFIC August Lorente i Tibau IMPRESSIÓ DeBarris, sccl PORTADA

El Consolat, un espai de cultura per a Vallcarca

Les Associacions de Veïns i Veïnes no disposen de mitjans propis per a desenvolupar les seves activitats, per la qual cosa la teva afiliació i ajuda és fonamental. Si creus en la solidaritat i el respecte, si t'agraden les zones verdes i l'aire pur, si t'interessa la cultura i l'esport, si voleu lluitar per un barri millor per a tothom, uneix-te a nosaltres; et necessitem.

viu al barri, compra al barri

39

TERCER Trimestre - Any 2012

El butlletí no es fa responsable de l’opinió dels seus col·laboradors. 2


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Editorial Un nou curs?

com un espai de cultura on s'hi podrien inserir, a tall d'exemple, una escola de música o el fons bibliogràfic de l'Editorial Bruguera.

De nou i finalitzades les vacances, ens fem uns nous propòsits i ens diem aquest any sí… Sí que ho faré, i ens plantegem una redistribució del nostre temps.

Enguany intentarem consolidar des de l'Associació el programa de activitats dirigida a els associats i veïns del barri i que desenvolupa a l’espai d’entitats, a la Av. de Vallcarca 99-101, i que s'inicià el 2.011.

Sobre el treball i els seus horaris poc hi ha que dir. Però el que si és important és distribuir el nostre temps de lleure i intentar esgarrapar algun temps addicional per fer activitats que ens ajudin a relaxar-nos i a reduir l’estrès que patim.

Entre elles podem referenciar: pintura a l’oli, dibuix i aquarel·la, tai-txi, iniciació al bridge, pintura per adolescents, classes de català i, enguany, i com a novetat i demanat per alguns pares de la Associació, l’Aula d’estudi guiat, pensada per a nens i nenes entre 8 i 13 anys, perquè disposin d’un lloc tranquil, sense TV, consoles o altres jocs. Un espai animat per un professor titulat que els ajudarà, animarà i guiarà en el procés dels deures o de l’estudi. No són classes particulars, ni res d’això.

Però la dura realitat ens supera, com és ja costum, en el desenvolupament del projecte de reforma del barri. Així, hores d'ara només veiem factible poder arranjar el solar de l'antiga Casita Blanca, encara que sigui de manera provisional. A tal efecte es va fer entrega al Conseller d'urbanisme de Vallcarca, en Jordi Tendero, d'una proposta per a fer-hi una zona de trobada de veïns i veïnes.

Podeu informar-vos-en al blog de l’associació o directament i presencial en l’espai d’entitats, la nostra Seu.

La nostra portada d'aquest número és una imatge de l'edifici conegut com El Consolat, que es troba a sobre del Viaducte de Vallcarca que, des de la societat civil del barri, s'ha reivindicat davant de les autoritats

En fi, un nou curs per a moltes de les activitats, però més del mateix de semple pel que fa al Pla de Renovació de l’Avinguda...

3


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Hem assisitit El dia 6 de setembre, a les 19 hores, vam assistir al pregó de les Festes dels barris del Nord, a la plaça del Metro de Vallcarca.

del solar que antigament ocupà la Casita Blanca, que sembla que podrà entrar en els pressupostos del proper exercici.

Els pregoners van ser la senyora directora de l'escola Farigola i un jubilat anònim de l'Editorial Bruguera.

El deu de setembre vam assistir, a les 20 hores, a l'acte institucional de la Diada que tingué lloc davant del monòlit de Pompeu fabra a la part alta de la Plaça de Lesseps, amb la participació de les entitats històriques de Gràcia, representants del Districte i molts veïns i veïnes.

A continuació i en local d'entitats es va inaugurar una exposició de fotos i pòsters sobre els 25 anys de Festa Major dels barris del Nord. Durant l'acte es feu entrega al Conseller d'Urbanisme de Vallcarca, el senyor Jordi Tendero, de la nostra proposta d'arranjament

Va ser una acte molt emotiu.

4


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Hem celebrat El final de curs 2.011-12 vam fer una exposició dels treballs fets pels alumnes de Pintura i dibuix. Al mateix temps l'Associació de comerciants del barri va exposar pòsters i fotos de les festes de comerç al carrer. Durant tot l'acte, els nostres companys de Gràcia Multimèdia, ens van oferir tot el que s'ha filmat durant l'any (trobades, festes, calçotades...). Aquesta trobada va coincidir amb la revetlla de Sant Pere, el 28 de juny. Vam poder gaudir de la companyia de veïns i amics del Districte. Un feliç final de curs ben amanit amb aigua de València i coca.

Agraïment – A la Guàrdia Urbana El segon fou l'atenció al carrer d'una persona en una situació personal límit. Després de rebre una trucada la Urbana es personà en només cinc minuts al lloc, juntament amb l'ambulància, fent-se immediatament càrrec de la situació.

Sovint tenim tendència a qüestionar les actuacions de Mossos i Guàrdia urbana, però també és bo felicitarlos quan les seves actuacions són excel·lents. Al nostre barri i, puntualment, a l'Avinguda de Vallcarca, a tocar de la Biblioteca Jaume Fuster, es van produir dos fets que van fer-ne necessària la presència. El primer van ser les bretolades d'un adolescent que es dedicava a mullar els vianants amb globus d'aigua tenyida. La gestió fou ràpida i a càrrec del grup de la Urbana encarregada de tasques socials. Després d'una entrevista amb els tutors legals del menor sembla ser que aquesta situació s'ha solucionat.

Vagi el nostre agraïment i felicitació per l'eficiència i el bon fer demostrats en ambdues situacions. De tota manera volem fer palesa la nostra preocupació per la indiferència mostrada per ciutadans que, tot prenent un refresc en una terrassa propera, veuen una aquesta persona i no semblen immutar-se.

5


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Hem assistit també... Ple Extraordinari diferents punts. Pel que a la nostra Associació i voltants fa referencia, s’especificà que “no podem oblidar l’important repte que hem de regenerar i promocionar als nostres barris; per això es prioritza el donar un nou impuls a tota la gestió derivada del desenvolupament de la Modificació del planejament del PGM del sector Vallcarca-Farigola, impulsant les expropiacions, la construcció d’un edifici per al reallotjament dels afectats i plantejant projectes pels solars buits, i la nova urbanització de la Travessera de Dalt entre Lesseps i el carrer d’Escorial, de la que se’n deriva la construcció de l’aparcament Jardins Menéndez Pelayo, l’enjardinament de la cobertura de l’aparcament i l’inici de les obres d’urbanització”. En definitiva, el PAD és un conjunt de molt bons i, fins i tot, lloables propòsits que, d’una banda, no dóna cabuda a totes les necessitats del Districte i, de l’altra, ens demana que hem de tenir aquella confiança, massa sovint frustrada, en que totes les actuacions programades puguin arribar a ser una realitat en els terminis fixats. Hom continua amb grans dosis de paciència que esdevé inquietud, alhora que mantenim l’esperança en que, a poc a poc, però sense pausa, arribem algun dia a veure realitzat aquest Projecte que, per al nostre barri, aprovà la Generalitat de Catalunya, ja fa més d’una dècada (a principis de 2.002). Tot plegat, malgrat l’època de profunda crisi en que estem immersos, cosa que no fa sinó afegir un dels principals obstacles amb que hom topa, l’econòmic, malgrat no ser l’únic.

El passat dia 18 de setembre es celebrà un Ple Extraordinari a l’Ajuntament de Gràcia amb l’únic objectiu de presentar, per a la seva aprovació, el PROGRAMA D’ACTUACIÓ DEL DISTRICTE 2012-2015, que s’insereix al Marc Estratègic de l’Ajuntament de Barcelona. És ben conegut que el Programa d’Actuació Municipal (PAM), proposat per l’equip de govern i aprovat pel Ple, és un dels instruments del sistema de planificació de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb el Pla d’Inversions Municipal (PIM), el Pla Financer, els Pressupostos Generals del Municipi i el Pla de Tresoreria. Així mateix, el Programa d’Actuació del Districte (PAD) té per objecte la formulació de l’estat de les necessitats inversores dels Districtes i “en cap cas pot contenir projectes contraris al PAM, al Pla d’Inversions Municipal (PIM) i al Programa Financer”. Se’ns entregà un document amb tot el seu contingut que romandrà ben arxivat a la nostra Associació i, evidentment, a disposició de qui desitgi consultar-lo. El contingut del PAD ha de recollir les necessitats inversores dels Districtes, la proposta d’actuacions a realitzar en el mandat per cobrir aquestes necessitats i la identificació i priorització dels projectes d’inversió directa en el marc del PAM, PIM i Programa Financer. Com a conseqüència, la proposta d’actuacions d’inversió ha d’estar avalada per la disponibilitat pressupostària i ser coherent amb la planificació global de la ciutat. A partir d’aquestes premisses, l’exposició del contingut de l’esmentat Programa d’Actuació del Districte va recaure en la Regidora, na Maite Fandos, que va anar detallant, de manera ràpida, aspectes de cadascun dels

6


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Aula d'estudi (guiat) Enguany, des de l'Associació, engeguem una nova activitat a la nostra Seu, a l'Avinguda de Vallcarca, 99, els dimecres i durant una hora, de 3/4 de sis fins a tres quarts de 7 de la tarda. Serà un espai, amb places limitades, per als més joves de cada casa del barri. Un lloc on, amb l'ajut d'un mestre titulat en actiu, podran fer els deures i, si cal, estudiar les seves lliçons. • • •

Entenem aquest espai com un lloc de trobada, d'intercanvi. No pretenem fer classes particulars. No som un grup de reforç. Aquesta no és la nostra filosofia.

L'adult que es fa responsable de l'activitat pot ajudar a desencallar un dubte sobre un problema de física de 2n d'ESO o de matemàtiques de sisè de Primària. El responsable els ha d'acompanyar i donar pistes, animar, per a que siguin ells mateixos els qui resolguin l'embolic... Els qui han de tirar endavant i no defallir han de ser els nois i noies que hi assisteixin. I és en aquesta línia que plantegem una activitat, a un preu mòdic (podeu adreçar-vos a la seu on, en diferents horaris segons els dies, els membres de l'Associació us atendran) i que vol apropar l'Associació, la seva seu i les seves activitats als més joves i a les famílies del nostre entorn immediat! Podeu trucar al número següent: 686.57.92.87 (Secretària)

7


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Què paguem pels medicaments 2. Copagament: les aportacions que paguen els usuaris van en funció de si estan jubilats o estan treballant i en funció del que guanyen: Exempció de copagament: • Síndrome tòxica i persones amb discapacitat • Perceptors de rendes d’integració social • Perceptors de pensions no contributives • Aturats que han perdut el dret al subsidi d’atur • Receptes accidents de treball i malalties professionals

Aquests últims mesos, quan anem a la farmàcia ens trobem que se’ns cobra cada vegada més pels medicaments de la Seguretat Social. Amb aquest article intentarem explicar què ha de pagar cadascú quan ve a la farmàcia amb una recepta del CatSalut.

3. Endarreriments: són les quantitats pendents de pagament al CatSalut, corresponents a les aportacions dels medicaments (copagament) que es van dispensar durant el mes de juliol i es paga una sola vegada. Als pensionistes els quedaran pendents de pagament els mesos d’agost i setembre. Encara no tenim la informació de quan s’hauran de començar a pagar.

A partir del més de juny, es va començar a cobrar la taxa de l’euro per cada medicament amb recepta de la Seguretat Social amb un preu superior a 1,67 €. El més de juliol, es van canviar les aportacions que paga cada usuari pels medicaments amb recepta del CATSALUT. El més significatiu del canvi és que la majoria de pensionistes ara paguen un 10% pels medicaments. A Catalunya, aquesta aportació s’ha anat acumulant i és a partir d’octubre que es comença a cobrar.

Esperem que aquesta informació us serveixi per tenir més clar el que es paga quan es ve a la farmàcia a buscar medicaments amb recepta del CatSalut. Som conscients de la irritació que causen en l’usuari aquests increments, i per al nostre col·lectiu no és fàcil assumir el paper de recaptadors d’impostos que se’ns obliga a fer. Veiem amb preocupació que cada vegada sigui més car adquirir medicaments amb recepta del CatSalut, i que s’hagin deixat de finançar molts medicaments, ja que tot plegat pot dificultar a molta gent l’adquisició dels medicaments que necessita.

A partir del setembre, la Seguretat Social ha deixat de finançar més de 400 medicaments i, per tant, els usuaris que els necessitin n’han de pagar l’import sencer. En resum, què ha de pagar un usuari quan va a la farmàcia a recollir un medicament amb recepta del CatSalut: 1. Ha de pagar 1 € per cada medicament dispensat amb recepta de la Seguretat Social amb un preu superior a 1,67 €, amb un màxim de 61 €/any. Aquest 2012, com que s’ha començat a aplicar al mes de juny, el màxim és de 36 €. Exempcions a la taxa: els perceptors o beneficiaris de: • Pensió econòmica no contributiva • Programa de renda mínima d’inserció • Prestació per al manteniment de les necessitats bàsiques • Prestació de la llei d’integració social dels minusvàlids • Fons d’assistència social (FAS)

8


GRĂ€CIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

9


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Destripando sueños te se denominan alucinaciones), que estas imágenes fluyen en nuestra mente según una lógica muy particular (discurren por medio de asociaciones dentro de una narrativa completamente delirante), que se hallan acompañadas de estados emocionales intensos (las vivencias afectivas están tan exacerbadas que pueden llegar incluso a interrumpir el sueño de golpe), que mientras estamos sumergidos en ellas perdemos nuestra facultad critica (la capacidad de reflexionar sobre lo que acontece está totalmente desactivada), que carecemos del más mínimo control sobre el contenido de esta marea de imágenes (somos simples observadores de la escena sin que podamos dirigir la función) y que la memoria de esta actividad onírica es evanescente y tiende a desaparecer en cuanto nos despertamos (únicamente podemos recordar un sueño si previamente hemos salido de él). Una vez tenemos presente las propiedades psíquicas de nuestra actividad nocturna vamos a ver como podemos capturar los ensueños que genera nuestra mente.

No tengo ninguna duda de que todos ustedes se han sentido admirados más de una vez del producto de nuestra asombrosa actividad onírica. ¿Quién de ustedes no ha experimentado maravilla, desasosiego o extrañeza tras despertarse de un sueño? ¿Quién de ustedes no se ha sentido espectador fascinado por ese increíble espectáculo de nuestros ensueños? ¿Quién de ustedes no se ha preguntado por el sentido de esta misteriosa función mental? ¿Se trata de mensajes de nuestro inconsciente? ¿Son nuestros sueños simplemente el resultado de la acción totalmente caótica de nuestra imaginación? ¿Qué utilidad tienen? Cruciales o absurdos lo que es seguro es que todos vivimos cada noche dentro de varios sueños y que interesarse por el contenido de estos episodios, indagar en una explicación verosímil de su significado y apreciar las sensaciones a las que nos inducen puede ofrecernos una información muy valiosa de cómo opera nuestra mente y, por lo tanto, ser un instrumento esencial para conocernos un poco mejor a nosotros mismos, comprender la multiplicidad de nuestra vida anímica y descifrar las huellas que las experiencias sustanciales imprimen en nuestra psique. ¿Se sienten atraídos por la observación y el estudio de sus propios sueños? ¿Les gustaría disponer de algunas pequeñas técnicas para desentrañar el valor de sus visiones nocturnas? Pues no se me queden dormidos y sigan leyendo.

El primer paso es tener a mano, junto a la cama, un cuaderno donde poder anotar los sueños. Aunque algunas personas prefieren registrarlos de viva voz de manera inmediata en algún grabador siempre es preferible tenerlos por escrito para poderlos analizar mejor posteriormente. Además, en este cuaderno usted deberá escribir también antes de irse a dormir los acontecimientos más relevantes del día y los sentimientos que le han dominado a lo largo de la jornada. En el caso de que usted sea de los que suelen recordar el sueño cuando se despiertan apúntelo enseguida. Si, por el contrario, usted es de las personas que nunca parece tener sueños tendrá que programar el despertador para que suene unos minutos antes de lo habitual. En cuanto usted se despierte reflexione unos momentos y escriba inmediatamente el sueño o fragmento onírico, los pensamientos y las emociones relacionadas. Subraye cuales son las imágenes más esenciales. Divida el sueño en escenas y póngale un titulo.

De entrada hemos de señalar que los procesos mentales que denominamos sueños se caracterizan por una profusión de imágenes sensoriales que no proceden de la realidad sino de nuestro recuerdo (técnicamen-

El segundo paso consiste en estudiar el material recogido e intentar una interpretación. En este punto les ha de quedar muy claro que no existe la más mínima evidencia de que los sueños tengan significados definidos, ni de que los elementos del sueño simbolicen 10


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

aspectos específicos. El sentido de un sueño, métanselo en la cabeza, es siempre algo que debe construir el propio individuo.

positivos, negativos o ambivalentes). Repita este procedimiento con cada imagen de las que componen las diferentes escenas del sueño.

Por lo tanto tienen que rechazar cualquier información o explicación extraída de los tan numerosos diccionarios de sueños o de símbolos. Por favor, olvídense de ellos !! Son pura camama. Eso de que soñar con una tetera anuncia malas noticias y que soñar con arañas indica que se ganará dinero es una completa sandez. No hagan ni caso !! La manera de proceder es la siguiente: Para cada escena del sueño seleccione la primera imagen y evoque la función o propósito del lugar, de las cosas que aparecen y describa las personas que figuran en él (si salen animales, también). Especifique si presentan una naturaleza genérica o especifica (es decir, si aparece un camarero cualquiera o un camarero que ustedes conocen). En todo momento déjese llevar por la primera palabra que le pase por la cabeza a la hora de definirlos. Continúe señalando cual es para usted la característica más destacada de la imagen, cual es el elemento esencial. Escriba cualquier pensamiento que le sugiera esa imagen, la primera idea con la que asocia la imagen. Por último, apunte los sentimientos que le despierta la imagen (tanto sean

El tercer paso, y conclusión de nuestra exégesis, se basa en intentar conectar los elementos del sueño con aspectos de la vida de uno mismo. Se trata de preguntarse si existen lugares en la vida cotidiana similares a los del sueño, si hay personas en la vida real parecidas a las del sueño, si han sobrevenido emociones en la vida diaria semejantes a las que surgen en el sueño, etc. Lo que se busca es considerar la actividad onírica como una metáfora de lo que le sucede a usted en la vida ordinaria. De esta manera el sueño se convierte en una herramienta fundamental para comprender mucho mejor lo que nos sucede (el sueño nos ofrece perspectivas diferentes desde ángulos inesperados) y, sobre todo, para poder tomar mejores decisiones y emprender cambios oportunos. Créanme, vale la pena tomarse el trabajo de descubrir el contenido de sus sueños porque ahí encontraran, camuflado, un aliado infalible. Déjense asesorar por sus sueños !! Juan Lucas Pons Lalaguna Médico

11


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

V24 la volta al món en 24 hores I ara! com es fa això? Nord no s’ha mogut la persona de l’Equador viatjava a la velocitat ja anunciada de 1,669.8 km/hora. Aquest és el mateix efecte dels patinadors que van en línia, mentre el del mig quasi no es mou els dels extrems es desplacen en una velocitat notable.

Tenint en compte que la línia que va dels Pols Nord a Sud és l’eix de la rotació del nostre Planeta, podem dir sense por a equivocar-nos que un home assegut en una cadira al mig del Pol Nord (llevat de la temperatura, les tempestes de neu i els ossos polars) estant quiet dóna una volta sobre sí mateix en 24 hores. En canvi un altre home (o si voleu una joveneta equatoriana) asseguda en una altra cadira a la ciutat de Quito (corre sense moure’s) a una velocitat de 1669,8 >< 1,670 km/hora i s’està tan quieta com l’home del Pol Nord, i això com és?

Ara imaginem que un avió amb 2 pilots i sense haver de repostar surt de la ciutat de Quito a les 10 del matí en direcció oest i seguint la línia de l’Equador. Entrarà a l’oceà Pacífic i quan passi per les illes Galápago preguntaran a baix, quina hora és? I els respondran que les 10 del matí. Al passar pel nord de les illes Marqueses faran la mateixa pregunta i els respondran el mateix: “les 10 del matí”.Arribaran al sud de les Filipines seguiran per Borneu i es trobaran a Singapur i també els diuen que són les 10 del matí i el copilot diu “Veus com vaig bé? M’han dit que són les 10 del matí” però el pilot veu que el seu rellotge diu les 22 hores o sigui les 10 de la nit.

L’equador de la Terra mesura 40.075.404. Qualsevol punt d’aquesta línia es trasllada en 24 hores del nostre Planeta per donar la volta en un dia i tornar a trobar-se al mateix lloc on era; per tant mentre l’home del Pol

Però si el Sol es justament a sobre nostre… Ja han corregut mig món i es clar que en tot el viatge tenien el Sol damunt seu. Després passaran per les illes Seychelles, deixaran l’Oceà Índic entraran a l’Àfrica per Kenya, Zaire i Gabon, a tot arreu els diran que són les 10 del matí. Travessaran l’Oceà Atlàntic i entraran a Sudamèrica pel Brasil i arribaran a Quito que els diran que són les 10 del matí, PERÒ DEL DIA SEGÜENT. Que ha passat? Doncs que l’avió s’ha mantingut en suspensió a l’espai mentre la Terra girava en el seu moviment de rotació. Josep Riera

12


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Un toque de vida - los tres sacos La verdadera ciencia de la vida consiste en aprovechar al máximo el día presente, el día de hoy, olvidando el pasado y dejando en paz al futuro. Hay personas que cargan sobre sus débiles hombros, tres sacos a la vez; un saco pequeño, fácil de llevar, es el saco de penas, trabajos y alegrías de un solo día, el día de hoy. Un segundo saco pesado, abrumador, el del pasado; son esas gentes que vuelven y vuelven a recordar las penas pasadas, los fracasos que tuvieron, las heridas que sufrieron, se empeñan en rascar las heridas y así siempre están sangrando y nunca se curan. Y todavía se empeñan en llevar un tercer saco muy pesado, el del futuro. Son los que miran al mañana con miedo, esperando siempre lo peor. Llevar hoy la carga de mañana unida a la de ayer, hace vacilar y tambalearse al mas fuerte, pero nadie nos manda vivir así. Nadie nos manda llevar al mismo tiempo los tres sacos. El Señor de la vida hizo las cosas mas sencillas y nos dijo " Bástele a cada día su afán ". El creó el dia para trabajar,l uchar y esforzarnos y creó la noche para dormir, descansar y olvidar. Así la vida consta de un solo día. Cada noche podríamos decir que nos morimos por unas horas cuando dormimos, para resucitar nuevamente al despertar por la mañana.

¿Porqué no vivir un solo día por vez? El pasado, ya pasó, no volverá; déjalo en paz. Si puedo sacar de mi pasado alguna buena lección, está bien, la saco, pero si no, lo dejo, lo olvido. Nada gano recordando mis problemas y amarguras de ayer; el futuro por otra parte aun no llega, no se si llegará,¿ por qué me preocupo ? Lo único que tengo, lo único de lo que soy dueño, es de este día de hoy, por tanto lo voy a vivir y disfrutar como si fuera el único día que voy a tener. Un día es una vida entera en miniatura. Tenia razón aquel poeta cuando dacia, " Mira a este día porque es la vida, la mismísima vida de la vida"… En su breve curso están todas las verdades y realidades de tu existencia; la bendición del desarrollo, la gloria de la acción, el esplendor de las realizaciones. Porque el ayer es solo un sueño y el mañana solo una visión, pero el hoy bien vivido hace de todo ayer un sueño de felicidad y de cada mañana una visión de esperanza, mira pues bien a este día. Ante una ardua tarea solemos pensar en toda la vida. ¿Porqué no conformarnos con llevar nuestra carga de un día?. Todo el mundo puede soportar su carga, por pesada que sea, hasta la noche; todo el mundo puede realizar su trabajo, por duro que sea, durante un día.

13

Todos pueden vivir, pacientemente, de modo amable y sano hasta que el sol se ponga y esto es realmente lo que la vida significa. Tengo un día de vida y nada más. Con él puedo hacer maravillas ó destruirlo. Lo que no puedo es vivir una semana, un mes, un año a la vez. Se vive HOY. No corras por la vida tan rápido que olvides, no solamente donde has estado sino hacia donde vas.


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Benvinguts a una altra nit amb Supertramp! tir del rodó tercer álbum, l’esplendor dels dos següents i la definitiva entronització mundial amb “Breakfast...”, coronada l’any següent amb un dels millors àlbums en directe de la història, per iniciar posteriorment una lenta davallada. La marxa (germà, on vas?, molts devien pensar), el 83, de Hodgson, amb el seu desig de volar lliure com un ocell, va sacsejar per vida la posterior trajectòria del grup, no aconseguint cap de les dues parts per separat en l’esdevenidor assolir els cims de qualitat aconseguits anteriorment.

Digui trenta-tres!, resava l’anunci. I és que aquest és gairebé el nombre d’anys que fa dels moments que tornem a rememorar, amb el pretext i la immillorable excusa que ens proporciona l’empresa Eagle Video, amb la recent edició en DVD/Blu-Ray d’un concert enregistrat pel grup Supertramp a París, el 1979, dins la seva apoteòsica gira “Breakfast in America”. Aquesta famosa formació musical que va triomfar sobretot als anys setanta i va entusiasmar a una generació que no havia sentit mai, dins el riquíssim caleidoscopi musical de la seva època, tan singular fusió de poprock simfònic i progressiu, va saber confegir un autèntic i inconfusible so, el “so Supertramp”, que no ha estat superat en els més de quaranta anys ja de dilatada existència, deixant una estampa indeleble en la seva legió de fans arreu del món, bé siguin els qui esmorzen a Amèrica, bé els que es troben més a prop (vegeu a Internet “the logical web”) i que amb aquesta novetat es troben d’enhorabona.

Serveixin, doncs,aquestes línies, per reivindicar la complicitat de sentits i sentiments comuns en molta gent, així com l’oportunitat de desvetllar un cop més a dins nostre uns sons (una harmònica introductòria, unes tecles màgiques, un saxo majestuós, unes baquetes precises, uns riffs apoteòsics, un baix meticulós),unes imatges (una ombrel·la i un turista en una platja industrial, una angoixant, reixa perduda enmig de la galàxia, una rosa perfeccionable, una sina tatuada, un funambulista en perill, aquell foll piano...), uns espais (un miniestadi estival, un palau d’esports hivernal, uns Sant Jordi props a vessar...), etc. Només ens resta tornar a somiar amb l’anhelada reunió, a l’espera de la qual, i enmig de recopilatoris, reeditats concerts espolsegats del passat i recents regals (la luxosa edició de Breakfast...), seria un crim (del segle) actual, no fer-se, amb aquest nou objecte de culte, el qual, com llunyana evocació de Casablanca, sembla recitar-nos, a cau d’orella, que sempre ens quedarà un..”Bon soir, Paris...!”

Ja sabem que la nostàlgia de millors temps passats sempre ha venut (algunes coses mai no canvien) en èpoques de crisi (quina crisi?), però els seguidors tenen ara l’oportunitat (a banda d’escoltar) de veure i reviure –com una pel·lícula a càmera lenta- l’experiència parisenca del 79, autèntic zenit musical dels espectacles del grup, amb la seva formació estel·lar: Rick Davies, Roger Hodgson, John Anthony Helliwell, Dougie Thompson i Bob C. Benberg., amb aquella posada en escena que avui semblaria carrinclona i que llavors fascinava, aquells teclats que semblaven de joguina, però la màgia creativa dels quals de ben segur els més sofisticats ginys informàtics d’avui serien incapaços d’imitar, per molt que hom disposés de tot el temps del món i es trobés en els moments més tranquils per intentar-ho.

F. Xavier Gàllego i Lucas

PS: en un context més prosaïc, però que els aficionats agrairan, comentar que les imatges de l’esmentat directe, enregistrat en vídeo de 16mm cinc dies després de la nit màgica reflectida a Paris (1980), van ser redescobertes el 2006 i tractades amb el degut respecte i rigor, fins arribar avui a la seva publicació, amb gran qualitat d’imatge i superb so. Moment idoni, doncs, per completar el màgic doble LP amb (llavors no hi s’hi podien encabir) French Touch (Intro), Child of Vision, Give a Little Bit, Even in the Quietest Moments i Another Man’s Woman, així com continuar imaginant, ja que es van perdre les imatges filmades (malgrat les recreacions visuals expressament presentades per a aquesta edició ) de:Ain’t Nobody but Me, You Started Laughing, A Soapbox Opera i From Now On, amb

A qualsevol enciclopèdia o en múltiples fonts trobareu la més completa informació dels orígens d’aquesta formació que va triomfar a nivell comercial (més de dos-cents milions d’àlbums venuts) i de crítica. Des del capritx primerenc d’un mecenes europeu i els inicis vacil·lants de dos grans genis creatius –tan complementaris com, al capdavall, incompatibles- a la consagració musical a par14


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Carrer Ballester Seguint amb el bon costum d'escriure fets i detalls sobre les persones que tenen un carrer dedicat al nostre barri amb la bona intenció de fer-los conèixer als veïns, ara ens toca parlar Joan Ballester i Ayguals d’Izco que va nàixer a Vinaròs, comarca del Baix Maestrat del País Valencià eL 24 de desembre de 1835. La seva vida va serr molt curta doncs va morir als 37 anys (1868). Va ser escenògraf i s’establí a Barcelona des de molt Jove. Fou deixeble de Martí Carreras i pertangué a la generació de Soler i Rovirosa, amb el qual realitzà les elogiades decoracions de “La Africana” i “Dinorah” per el Gran Teatre del Liceu.

El

pintor i escenògraf Joan

Ballester,

pintat per la seva germanastra Isabel

Museu Minicipal

Mondéjar Ayguals. Vinaròs

de

15


GRÀCIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Biciutat Sortides des de Vallcarca Rodejant l’urbs, 2 ... Ferm: Durada: Distància: Desnivell: Dificultat:

asfalt, camí 1:57:00 hores, a un ritme mitjà (16 km/h) 30,17 km 400 metres aprox senzilla - mitjana. Alguns trams, especialment els primers quilòmetres, es fan sense carril bici, compartint calçada amb els cotxes. Es busquen carrers amb carril bici, carrers tancats al trànsit o amb poc volum de circulació.

Girarem a la dreta per pujar a Montjuïc, passant pel Poble Espanyol i l’estadi Olímpic Lluís Companys. Baixarem ver Miramar (si porteu llums podeu passar pel túnel) i en pocs minuts arribarem a baix, al passeig de Josep Carner. Intentem sempre cercar voreres amples o carrils bici.

Sortirem des de la Plaça de Lesseps (I), enfilarem per General Mitre, intentant aprofitar les àmplies voreres que s’hi ha fet darrerament, sempre que sigui possible fins a la plaça de Prat de la Riba, on agafarem tot Manuel Girona, rodejarem el Palau de Pedralbes pel seu vessant nord, pel carril bici passem davant de la UPC i de la Caserna del Bruc on baixarem una travessia, passarem la Diagonal, agafarem a l’esquerra el carrer de la Torre Melina que ens durà davant de l’hotel Joan Carles I. Al fon, altre cop a l’esquerra baixarem per l’av. d’Albert Bastardas i entrarem a l’Hospitalet. Seguirem en direcció mar, recte avall, girant lleugerament a l’esquerra (passarem diferents rotondes, davant de Correus, del mercat) en direcció al Polígon Gornal. Haurem de travessar per sota la via del tren i allí girarem a la dreta, seguint tot recte fins al fons (800 metres).

Tenim l’alternativa, menys física i que ens escurça uns 2 km, de travessar la Plaça Espanya i seguir el carril bici de l’avinguda del Paral·lel fins a Colom. La nostra sortida seguirà per la façana litoral, sense deixar el carril bici (Colom, Pla de Palau, carrer del doctor Aiguader i carrer de Salvador Espriu (foto, aquí em van caure els 5000 km amb la bici “nova”). Pujarem per la Rambla del Poble Nou fins la Diagonal, a l’esquerra ens apropem a Glòries i prendrem Meridiana fins Aragó. Girem pel carrer de vianants de Rogent, durant 3 travessies, fins a trobar Provença. Agafem el carril bici a l’esquerra, passem davant la Sagrada Família (foto) fins a Passeig de Sant Joan, enfilem Joan Blanques i Rabassa, girem a l’esquerra a Sant Salvador fins a Lesseps.

El nostre objectiu és sortir a la Gran Via davant de l’Ikea. Enfilarem la Gran Via direcció BCN, passant davant la Ciutat de la Justícia fins a la Plaça Espanya.

Per l’August Lorente Veí de Gràcia i ciclista aficionat

16


GRĂ&#x20AC;CIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

17


GRĂ&#x20AC;CIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

Passatemps Busca en aquesta sopa de lletres els deu districtes de la nostra ciutat

18


GRĂ&#x20AC;CIA nord

TERCER Trimestre - Any 2012

19


Gracia-Nord Vallcarca  

Revista del barri del mateix nom de Barcelona.