Page 1

Prg22setembre10.qx7

21/7/10

17:13

Pรกgina 1


21/7/10

ATENEU BARCELONÈS

Dimarts 14, 19.30 h, sala Verdaguer

17:13

Página 2

Les causes de la guerra de Successió i el sentit de la derrota de 1714 Joaquim Albareda Salvadó, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra La guerra de Successió (1705-1714) va ser un conflicte internacional que va donar lloc a una guerra civil a Espanya, en la qual es van contraposar dos projectes clarament diferenciats, tant en l’ordre polític com en l’econòmic: l’austriacista i el borbònic. El triomf borbònic va donar pas a l’absolutisme, a la militarització i a la pèrdua del sistema representatiu secular dels territoris de la Corona d’Aragó.

E

Sessió informativa per als socis sobre la proposta de nous estatuts

A

B

C

Dijous 16, 19 h, sala Verdaguer

D

F

G

IL·LUSTRACIÓ DE GUILLEM H. PONGILUPPI PER AL GRUP DIDPATRI DE LA UB

Segona i última sessió informativa sobre la proposta de nous estatuts de l’Ateneu Barcelonès.

© GUILLEM H. PONGILUPPI

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

2 SETEMBRE 2010

Prg22setembre10.qx7


Página 3

La música a Barcelona: una tradició privada, civil i filharmònica Des de la Renaixença als “nous fets del Palau”

W V U T S R Q L

*us demanem la màxima puntualitat.

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

© GUILLEM H. PONGILUPPI

AMB EL PATROCINI DE:

P

Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dilluns 13, al migdia. Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21. info@ateneubcn.org · www.ateneubcn.org Capacitat limitada. Reserva per rigorós ordre d’inscripció.

O

La promotora musical Ibercamera és l’hereva directa de la tradició musical privada barcelonina, basada en l’associacionisme i la fervent vocació melòmana. Al llarg dels darrers trenta anys, ha anat ampliant les seves activitats per convertir-se en un actor destacat del panorama musical internacional. El seu director, Josep Maria Prat, dibuixa el panorama i l’evolució de la vida musical barcelonina des de la seva eclosió a finals del segle XIX fins als nostres dies.

X

Y

Josep Maria Prat, director d’Ibercamera

SETEMBRE 2010

Dimecres 15, 13.30 h*, hotel Rívoli Ramblas (LA RAMBLA, 128)

3

Z

TRIBUNA ATENEU

N

17:13

M

21/7/10

JOSEP MARIA PRAT

A

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

ECONOMIA

SETEMBRE 2010

4

21/7/10

ESCOLA D’ESCRIPTURA

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Presentació del llibre La casa donde se esconde el sol, de Kike del Olmo

R Q

Página 4

Dimecres 15, 19.30 h, sala Verdaguer

XAVIER VIVES

P O N M L K J I H G F E D C B A

17:13

Tertúlia d’Economia

Dilluns 13, 14 h, sala Pompeu Fabra

Economia i sector financer Xavier Vives, director acadèmic del Centre Sector Públic-Sector Privat de l’IESE Business School. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Un viatge apassionant a la recerca de l’origen del poble romaní. La presentació anirà a càrrec, a més de l’autor, dels periodistes Rosa Maria Calaf i Luis del Olmo; de l’escriptor i advocat Javier Nart, i de Juan de Dios Ramírez-Heredia, president d’Unión Romaní. Organitza: Escola d’Escriptura, amb la col·laboració de l’Editorial Alcalá.


17:13

Página 5

5

Cicle: Els Dijous Europeus

Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F

La presentació anirà a càrrec, a més de l’autor, de Ferran Gallego i Margalef, prologuista del llibre.

E

Presentació del llibre Pedro Laín Entralgo, el político, el pensador, el científico, de Josep Alsina Calvés

D

Dimecres 15, 19.30 h, sala Sagarra

Hi intervindran: Miquel González, Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs i Joan B. Casas, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Organitza: Fundació Catalunya Europa i Ateneu Barcelonès.

C

La crisi financera: ha deixat de ser l’euro un pol d’atracció per a Europa de l’Est?

B

Dijous 30, 19.30 h, sala Verdaguer

Z

ESTUDIS POLÍTICS, JURÍDICS I SOCIALS

SETEMBRE 2010

21/7/10

A

Prg22setembre10.qx7


21/7/10

17:13

Página 6

CIÈNCIES I TECNOLOGIA

Cicle: Adéu als gens omnipotents De com la ciència va descobrir que el genoma és complicat i que l’ambient és important

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

6 SETEMBRE 2010

Prg22setembre10.qx7

Durant els darrers anys, les ciències de la vida han anat recuperant la importància de l’ambient, com a factor que influeix en els caràcters dels éssers vius (entre ells, els humans). El cicle Adéu als gens omnipotents passa del micro al macro: s’engega parlant de com el panorama del genoma s’ha complicat, deixant espai a una acció de l’ambient directament sobre els gens (epigenètica), i s’arriba als determinants socials de la salut, és a dir, com l’entorn social en el seu conjunt intervé en les condicions de salut dels humans.


Página 7

SETEMBRE 2010 Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J

El ponent de la secció d’Escacs convoca els socis que en formen part, per tal de comentar el torneig social de tardor i per a preparar el campionat per equips del 2011.

I

Mara Dierssen, investigadora del Centre de Regulació Genòmica. Les malalties mentals són un exemple clar d’una barreja complicada entre gens i ambient, on és difícil distingir un factor de l’altre. Les polèmiques al voltant de la redacció del DSM (manual de referència de la psiquiatria) rauen en part en la dificultat d’ancorar la definició d’una malaltia mental a un substrat genètic ben definit. La ponent explora aquest problema i identifica els punts clars i els colls d’ampolla per aclarir.

H

Reunió de socis de la secció d’Escacs

G

Malalties mentals: el tango de gens i ambient

F

Dimarts 21, 19.15 h, sala de juntes

E

Dimarts 21, 19.30 h, sala Verdaguer

7

D

ESCACS

C

17:13

B

21/7/10

A

Prg22setembre10.qx7


HISTÒRIA

Dilluns 20, 19.30 h, sala Verdaguer

El centenari de l’“homenot” Jaume Vicens Vives mereix que l’Ateneu, l’espai cultural que ha fet història al país i a la ciutat de Barcelona, se’n faci ressò i li dediqui, si més no, aquesta taula rodona per a difondre el seu llegat historiogràfic i el seu pensament, car la seva influència no solament es limità a l’àmbit acadèmic sinó que transcendí a la societat civil i política, cosa que es palesà en la multitudinària gernació al seu sepeli. Hi intervindran: Jordi Casassas, catedràtic d’història a la UB; Jaume Sobrequés, catedràtic d’història a la UAB, i Ferran Mascarell, historiador i vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

8 SETEMBRE 2010

21/7/10

Z

Prg22setembre10.qx7

17:13

Página 8

El llegat historiogràfic i el pensament de Jaume Vicens Vives JAUME VICENS VIVES

Dimarts 28, 19.30 h, sala Sagarra

Aula oberta d’història oral Joana Ripollès, una dona compromesa amb el treball per la llibertat personal i col·lectiva Hi intervindran: Joana Ripollès, professora de llengua i literatura; Bernat Castany, ponent de la secció d’història; Enric Crusat, llicenciat en història de l’art; i Francesc Fontboté, professor d’història. El veritable coneixement ens ve de l’experiència recordada. L’Aula oberta d’història oral considera que la pluralitat de records de la postguerra ens dóna una aproximació asimptòtica cognoscitiva per a la comprensió d’una època obscura i difícil en tots els sentits.


Prg22setembre10.qx7

21/7/10

17:13

Página 9

9 SETEMBRE 2010

FILOSOFIA

Cicle: Llibres per pensar (més) Dimarts 21, 19.30 h, sala Sagarra

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Norbert Bilbeny (catedràtic de la Universitat de Barcelona), conversa amb Ramon Alcoberro (UdG-UOC) a propòsit del llibre: Què vol dir integració? Nouvinguts i establerts a les nacions europees. Un tema bàsic per a la convivència ara i aquí Els psicòlegs parlen de ‘la síndrome d’Ulisses’ per descriure les situacions en què l’immigrant se sent desemparat i sol en les societats d’acollida. Però, també, la societat nadiua se sent desconcertada. Els canvis socials que provoca l’arribada de nouvinguts ens obliga a pensar sobre la integració i la diferència. I ho farem amb un dels més significatius pensadors actuals de casa nostra.

P

Dimarts 28, 19.30 h, sala Verdaguer

C B A

© DANIEL SESÉ

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

És possible la felicitat? Rogeli Armengol (psiquiatre i psicoanalista, Hospital de la Vall d’Hebron UAB), conversa amb Marc-Aureli Broggi (metge) i Ramon Alcoberro (filòsof), a propòsit del llibre Felicidad y dolor: una mirada ética La felicitat és un objectiu de la vida, una il·lusió o una esperança? Metges i filòsofs discuteixen sobre el tema.


Prg22setembre10.qx7

17:13

Página 10

ARTS PLÀSTIQUES

Cicle: L’art a l’edat del silici La revolució digital afecta cada aspecte de les nostres vides i l’art no es manté aliè a aquesta renovació. En aquest cicle s’analitzaran i es debatran els nous llenguatges de l’art contemporani i s’identificaran les noves tendències, pel que fa a la creació, però també la producció, la col·lecció, la conservació i el mercat de les obres d’art. L’objectiu és apropar el públic a les expressions de la creativitat contemporània i proporcionar-li les eines pràctiques i conceptuals perquè pugui comprendre-les i gaudir-les en tots els seus aspectes.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

SETEMBRE 2010

10

21/7/10

Dimecres 22, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Dilluns 27, 19.30 h, sala Verdaguer

Tertúlia-sopar d’Arts Plàstiques

Teles digitals per al segle XXI

Tot el que sempre va voler saber sobre l’art contemporani, però no va gosar mai preguntar-ho

A càrrec de Roberta Bosco, periodista. Durant els 35 anys que han passat des de l’aparició del vídeo, els artistes han anat incorporant progressivament els nous mitjans i les noves eines tecnològiques. Net.art, cinema expandit, art transgènic i arquitectura relacional, són només algunes de les noves formes que assumeix l’obra d’art. La pantalla es converteix en una nova tela i el codi informàtic substitueix els pinzells, en la creació d’obres immaterials que existeixen només a l’espai d’Internet.

A càrrec de Roberta Bosco, periodista. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).


Página 11

SETEMBRE 2010 Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H

Aquesta mostra és clau per poder experimentar de manera coherent i emocionant l’obra de Barceló, amb més de 180 peces, des de grans teles creades a partir de l’any 1983 fins a les més recents, passant per les peces ceràmiques i escultòriques, sense oblidar les aquarel·les, els dibuixos, els pòsters, els llibres i els quaderns de viatge. Tot plegat permet subratllar el ritme i la varietat de la seva trajectòria. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h). 25 places limitades als socis de l’Ateneu. Reserva per estricte ordre d’inscripció.

G

Exposició Miquel Barceló 1983-2009. La solitude organisative

F

Visita comentada i exclusiva per als socis de l’Ateneu:

E

Dijous 30, 17.30 h, Caixa Forum (Av. de Ferrer i Guàrdia, 6-8)

11

D

ARTS PLÀSTIQUES

C

17:13

B

21/7/10

A

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

SETEMBRE 2010

12

21/7/10

17:13

Página 12

MÚSICA

30 minuts de música a l’Ateneu La Fundació Mas i Mas i l’Ateneu Barcelonès presenten un nou cicle de concerts, a partir del 18 de setembre, la nova temporada del cicle de concerts 30 minuts de música a l’Ateneu. Cada divendres, dissabte i diumenge (a les 18 h, 19 h i 20 h), la sala Pompeu Fabra s’omplirà amb la millor música clàssica, interpretada per alguns dels músics més interessants del nostre país. Preu per a cada sessió: 8 € (4 € socis de l’Ateneu Barcelonès).

Dissabte 18 i diumenge 19, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Marta Matheu, soprano Francisco Poyato, piano 18 h i 20 h: Obres de W.A. Mozart i F. Schubert. 19 h: Obres de J. Serra i E. Toldrà.

Divendres 24, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

Alba Guerrero, veu Laura Folch, violoncel Lluís Avendaño, piano 18 h, 19 h i 20 h: Obres d’E. Satie, C. Debussy, M. Ravel i M. Falla.


Página 13

SETEMBRE 2010 Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I

18 h i 20 h: Obres de C. Franck. 19 h: Obres de C. Debussy i I. Stravinsky.

H

Erica Wise, violoncel Mimi Solomon, piano

G

Dissabte 25, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

18 h: Obres de S. Piana, R. Grela, A. Piazzolla, J. Plaza, H. Salgán, P. Laurenz. 19 h: Obres de F. Churchill, Ch. Parker, M. Symes / I. Jones, V. Young, O. Hammerstein / J. Kern i Ch. Corea. 20 h: Obres de T. Jobim, A. Lauro, R. Erwin i B. Lagrène.

F

Duo Tanguido Guido Di Blasi, guitarra Guido Briscioli, guitarra

E

Diumenge 26, sala Pompeu Fabra, a les 18 h, 19 h i 20 h

13

D

MÚSICA

C

17:13

B

21/7/10

A

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

17:13

Página 14

CINEMA

Mostra de cinema occità La mostra de cinema occità «Llanterna Digital» neix dels premis de curtmetratges del mateix nom, i vol contribuir a difondre la llengua occitana a Catalunya, a través de creacions cinematogràfiques. Per assolir aquest objectiu, la 3a Mostra presenta una programació diversa, tant per la procedència de les obres que s’hi projectaran, com pel que fa a la varietat de gèneres, d’estils i de tècniques expressives, o de durada de les obres. Organitza: Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

T

E l’aura fai son vir Realització: Giorgio Diritti. Guió: Giorgio Diritti, Fredo Valla. Producció: Aranciafilm, Imago Orbis Audiofisivi. 2005. Fotografia: Roberto Cimatti. Muntatge: Edu Crespo, Giorgio Diritti. Gènere: ficció. Durada: 110 minuts Llengua: occità, francès, italià. Subtítols: francès / italià.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

Dimecres 29, 19.30 h, sala Verdaguer

S

U

V

W

X

Y

Z

SETEMBRE 2010

14

21/7/10

Philippe, un exprofessor francès que treballa de pastor, s’instal·la amb la seva família en una comunitat occitana dels Alps italians, a la recerca d’una nova vida en consonància amb la natura.


17:13

Página 15

Avançament de les projeccions d’octubre de la Mostra de Cinema Occità

Z

Divendres 1 d’octubre, 19.30 h, sala Verdaguer

U

V

W

X

Y

Adiu lo bonet Uei a noste Amor de luènh, amor de... Lo pònt Mancant Vòutz en viatge

S R Q P O N M L K J I H G F

La presentació anirà a càrrec, a més de l’autor, de l’escriptor Lluís Anton-Baulenas.

E

Presentació del llibre L’engany de la corrida. Pel respecte als toros, de Jordi Portabella

D

Clara Alcobé: Música. Ramon Alcoberro: Filosofia. Josep Maria Carreras: Economia. Bernat Castany: Història. Elisabet Ferran: Estudis Polítics, Jurídics i Socials. Michele Catanzaro: Ciències i Tecnologia. Sergi Jover: Llengua i Literatura. Jaume Radigales: Escacs. Toni Rodríguez Yuste: Arts Plàstiques. Francesc Solà: Cinema. Jordi Muñoz i Pau Pérez: Escola d’Escriptura.

Dilluns 13, 19.30 h, sala Verdaguer

C

Han organitzat aquests actes:

T

Dissabte 2 d’octubre, 12 h, sala Verdaguer Camina en Armanhac POP in NY Anem Òc

15 SETEMBRE 2010

LLIBRES

B

21/7/10

A

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

17:13

Página 16

El Festival Àsia 2010 visita l’Ateneu

El te ha traspassat les fronteres de l’Extrem Orient i ha fet la volta al món adaptant-se a cada indret on ha aterrat. A les cases, a les cafeteries, al desert... Avui dia tothom pot preparar te i creiem que dominem aquest art ancestral. Però hi ha un secret que continua resistint-se. El ritual del te és una tradició únicament japonesa, que només uns pocs especialistes poden arribar a conduir. ChaDo-Raku és un grup de japoneses residents a Barcelona que han retornat a les arrels de la mil·lenària cerimònia del te.

Divendres 17 i dissabte 18, Jardí Romàntic

ChaDo-Raku, cerimònia del Te Japó

Horari: Divendres 17, a les 19.30 i 20.30 Dissabte 18, a les 19.30, 20.30 i 21.30 Preu: 5 € Socis de l’Ateneu: gratuït, prèvia reserva Els socis de l’Ateneu Barcelonès per a participar-hi, cal que truquin a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h). Capacitat limitada. Reserva per rigorós ordre d’inscripció.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

SETEMBRE 2010

ALTRES ACTIVITATS

Z

16

21/7/10

CHADO-RAKU, CERIMÒNIA DEL TE


Página 17

SETEMBRE 2010 Z Y X W V U T S R Q H G F C

Els socis de l’Ateneu gaudiran d’un descompte en alguns actes del Festival Àsia 2010. Per a més informació: www.ateneubcn.org

B

Per a més informació: www.festivalasia.es • www.casaasia.es

A

D

Festival Àsia Del 16 al 26 de setembre, el Festival us ofereix teatre kathakali, concerts coreans, xinesos, japonesos i fins a 35 activitats diferents per apropar-nos a la cultura asiàtica.

E

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

I

J

Katy Evoghli va néixer fa quaranta anys a l’Azerbaidjan iranià i va créixer a Teheran, però la revolució va obligar la seva família a marxar del país i es va instal·lar primer a Barcelona i finalment a Girona. El seu germà Arsham, que té un estudi de gravació a Colòmbia, ha estat una peça clau en la gravació de “Royaye Shirin” (Dolços somnis), el seu primer disc, ja que hi ha participat com a músic, enginyer de so, coproducKATY EVOGHLI tor i autor d’alguns arranjaments i de la cançó que dóna títol al disc. La seva qualitat musical i un estil propi que barreja la música persa tradicional amb tocs més “new age”, l’han portada a participar en nombrosos festivals de cultura persa, a ciutats com ara Londres i Chicago.

P

Katy Evoghli

O

Dissabte 25, 21 h, Jardí Romàntic

17

N

ALTRES ACTIVITATS

M

17:13

L

21/7/10

K

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

17:32

Página 18

TERTÚLIES

Tertúlia d’Economia Dilluns 13, 14 h, s. Pompeu Fabra

Economia i sector financer Xavier Vives, director acadèmic del Centre Sector Públic-Sector Privat de l’IESE Business School. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Seminari de lectura d’assaig contemporani

J I H G F E D C B A

SEBASTIÀ ALZAMORA

Dimecres 15, 10.30 h, aula 304

Tertúlia TR3SC

Todo fluye, de Vasilij Grossman

Dimecres 15, 19 h, sala Pompeu Fabra

Coordinador: Bernat Castany, ponent de la Secció d’història. Participació oberta, prèvia inscripció a: castany@yahoo.es

Trobada amb Sebastià Alzamora

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

SETEMBRE 2010

18

21/7/10

Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia)

Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Cada dimecres, a partir del 15 de setembre, de 14 a 16 h, sala Pompeu Fabra

Tertúlia Borralleras

Coordinador: Enric Cirici (cirici@ono.com). Tertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits.

Dijous 16: Ecologia emocional: l’art de viure en temps de crisi, a càrrec de Maria Mercè Conangle, psicòloga. Dijous 23: Tema lliure.

Cada dijous, a les 16 h, sala Pompeu Fabra


Página 19

U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C

A Peralada visita guiada de la Biblioteca, la Col·lecció de Vidre i Ceràmica, el claustre i l’església gòtica. També del Museu del vi, amb copa de cava. Dinar a Peralada amb productes de l’Empordà. A la tarda visita del Castell Gala-Dalí a Púbol. Preu: 50 € (inclòs viatge, dinar i visites). Coordinadora: Mina Pedrós. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès fins al 10 de setembre (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h) o a través d’un missatge electrònic a: espaiateneu@dialogar.eu

B

Dissabte 18, sortida en autocar a les 9 h a la plaça Catalunya (davant del Banc d’Espanya) o a les 9.15 h a la plaça Francesc Macià (davant del Sandor).

A

Espai Ateneu Excursió per als socis de l’Ateneu a Peralada i al Castell de Gala-Dalí a Púbol

V

W

Dijous 30: Possibilitat d’una confederació ibèrica i la seva necessitat, a càrrec de Basilio Losada, catedràtic de llengua i literatura galaicoportuguesa. Coordinada per Eduard Moreno, advocat i per Bernat Castany, ponent de la Secció d’història.

19 SETEMBRE 2010

TERTÚLIES

Z

17:13

Y

21/7/10

X

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

17:13

Página 20

TERTÚLIES

JOAN BASSEGODA

Tertúlia-dinar Gaudí i el Modernisme català Dissabte 18, a les 14 h, a l’hotel Rívoli (LA RAMBLA, 128)

El treball sobre Gaudí del professor Bassegoda vist per ell mateix Joan Bassegoda Nonell. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

F E

Diumenge 19, 18 h, aula 402

Reunió preparatòria del curs 2010-2011

A

B

C

AB Llibre Fòrum

D

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

SETEMBRE 2010

20

21/7/10

Coordinadora: Maria Àngels Cerdà.

MURIEL CASALS

Espai Ateneu (dinar-col·loqui) Dimarts 21, 14 h, sala Pompeu Fabra

I després del 10 de juliol, què? Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. Coordinadora: Mina Pedrós. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).


Página 21

SETEMBRE 2010 Z Y X W V U T O N M L K J I

El cicle Utopies quotidianes, iniciat el passat 20 de gener, tindrà continuïtat a: Biblioteca Pública Arús, seu de Ciutadans pel Canvi, Òmnium Cultural, Fundació Catalunya Segle XXI. Més informació i inscripcions: www.utopiesquotidianes.cat

H

Recordatori:

G

Coordinador: Bernat Castany, ponent de la Secció d’història. Participació oberta, prèvia inscripció a: castany@yahoo.es

F

L’elogi del vianant, de Manuel Delgado

E

Dimecres 22, 10.30 h, aula 304

D

Seminari de lectura amb l’autor

A càrrec de Roberta Bosco, periodista. Per a participar-hi, cal trucar a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres de 10 a 14 h).

Tertúlies: Les places són limitades. Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

C

ROBERTA BOSCO A L’ATENEU

S

Tertúlia-sopar d’Arts Plàstiques Cicle: L’art a l’Edat del Silici Tot el que sempre va voler saber sobre l’art contemporani, però no va gosar mai preguntar-ho

R

Dimecres 22, 19.30 h, sala Pompeu Fabra

21

Q

TERTÚLIES

P

17:13

B

21/7/10

A

Prg22setembre10.qx7


Prg22setembre10.qx7

U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A

17:13

Página 22

ELS IDIOMES, EN PRÀCTICA

Els idiomes, en pràctica Grups reduïts de conversa dirigits a aquelles persones que volen perfeccionar els coneixements lingüístics, practicar i millorar la fluïdesa de la llengua. Imprescindible un nivell avançat de l’idioma.

V

W

X

Y

Z

SETEMBRE 2010

22

21/7/10

Cursos setmanals d’1 h 30 min Grups de Mínim: 8 persones Màxim: 12 persones Preu: 200 € (socis) 360 € (no socis)

Anglès Professora: Judith Verbraken Durada: d’octubre a juny Inici: 5 d’octubre Horaris: Dimarts de 17 a 18.30 h Dimarts de 19 a 20.30 h Dijous de 18.30 a 20 h

Francès Professora: Montserrat Gallart Durada: d’octubre a juny Inici: 4 d’octubre Horari: Dilluns de 19.30 a 21 h

Italià Professora: Valentina Carlone Durada: d’octubre a juny Inici: 8 d’octubre Horari: Divendres de 18 a 19.30 h

Alemany Professora: Eulàlia Estrada Durada: d’octubre a juny Inici: 6 d’octubre Horari: Dimecres de 19.30 h a 21 h Inscripcions i pagament fins al dilluns 27 de setembre, a l’Administració de l’Ateneu Barcelonès (de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, divendres de 10 a 14 h) Per a més informació: info@ateneubcn.org


Prg22setembre10.qx7

21/7/10

SETEMBRE 2010 DILLUNS 13 Tertúlia d’Economia Economia i sector financer Xavier Vives Sala Pompeu Fabra 14 h..........4 i 18 Presentació del llibre L’engany de la corrida. Pel respecte als toros, de Jordi Portabella Lluís Anton-Baulenas Sala Verdaguer 19.30 h .................15 DIMARTS 14 Les causes de la guerra de Successió i el sentit de la derrota de 1714 Joaquim Albareda Salvadó Sala Verdaguer 19.30 h ...................2 DIMECRES 15 Seminari de lectura d’assaig contemporani Todo fluye, de Vasilij Grossman Aula 304 10.30 h..........................18 Tribuna Ateneu La música a Barcelona: una tradició privada, civil i filharmònica Des de la Renaixença als “nous fets del Palau” Josep Maria Prat Hotel Rívoli Ramblas 13.30 h ..........3 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............18

17:13

Página 23

CALENDARI D’ACTIVITATS 23 >>DIMECRES 15

Tertúlia TR3SC Trobada amb Sebastià Alzamora Sala Pompeu Fabra 19 h ...............18 Presentació del llibre La casa donde se esconde el sol, de Kike del Olmo Rosa María Calaf, Luis del Olmo, Javier Nart i Juan de Dios Ramírez-Heredia Sala Verdaguer 19.30 h ...................4 Presentació del llibre Pedro Laín Entralgo, el político, el pensador, el científico, de Josep Alsina Calvés Ferran Gallego i Margalef Sala Sagarra 19.30 h ......................5 DIJOUS 16 Tertúlia Borralleras Ecologia emocional: l’art de viure en temps de crisi Maria Mercè Conangle Sala Pompeu Fabra 16 h ...............18 Sessió informativa per als socis sobre la proposta de nous estatuts Sala Verdaguer 19 h.........................2 DIVENDRES 17 El Festival Àsia 2010 visita l’Ateneu ChaDo-Raku, cerimònia del Te Jardí Romàntic 19.30 i 20.30 h.....16


Prg22setembre10.qx7

24

21/7/10

CALENDARI D’ACTIVITATS DISSABTE 18 Espai Ateneu Excursió per als socis de l’Ateneu a Peralada i al Castell de Gala-Dalí a Púbol Plaça Catalunya 9 h i plaça Francesc Macià 9.15 h.......19 Tertúlia-dinar Gaudí i el Modernisme català El treball sobre Gaudí del professor Bassegoda vist per ell mateix Joan Bassegoda Nonell Hotel Rívoli 14 h ............................20 El Festival Àsia 2010 visita l’Ateneu ChaDo-Raku, cerimònia del Te Jardí Romàntic 19.30, 20.30 i 21.30..16 30 minuts de música a l’Ateneu Marta Matheu, soprano Francisco Poyato, piano S. Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h......12 DIUMENGE 19 30 minuts de música a l’Ateneu Marta Matheu, soprano Francisco Poyato, piano S. Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h......12 AB Llibre Fòrum Aula 402 18 h ...............................20 DILLUNS 20 El llegat historiogràfic i el pensament de Jaume Vicens Vives Jordi Casassas, Jaume Sobrequés i Ferran Mascarell Sala Verdaguer 19.30 h ...................8

17:13

Página 24

SETEMBRE 2010 DIMARTS 21 Espai Ateneu (dinar-col·loqui) I després del 10 de juliol, què? Muriel Casals Sala Pompeu Fabra 14 h ...............20 Reunió de socis de la secció d’Escacs Sala de juntes 19.15 h....................7 Cicle: Adéu als gens omnipotents Malalties mentals: el tango de gens i ambient Mara Dierssen Sala Verdaguer 19.30 h ...................7 Cicle: Llibres per pensar (més) Norbert Bilbeny (catedràtic de la Universitat de Barcelona), conversa amb Ramon Alcoberro (UdG-UOC) a propòsit del llibre: Què vol dir integració? Nouvinguts i establerts a les nacions europees. Un tema bàsic per a la convivència ara i aquí Sala Sagarra 19.30 h ......................9 DIMECRES 22 Seminari de lectura amb l’autor L’elogi del vianant, de Manuel Delgado Aula 304 10.30 h..........................21 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............18


Prg22setembre10.qx7

21/7/10

SETEMBRE 2010 >>DIMECRES 22

Tertúlia-sopar d’Arts Plàstiques Cicle: L’art a l’edat del silici Tot el que sempre va voler saber sobre l’art contemporani, però no va gosar mai preguntar-ho Roberta Bosco S. Pompeu Fabra 19.30 h ......10 i 21 DIJOUS 23 Tertúlia Borralleras Sala Pompeu Fabra 16 h ...............18 DIVENDRES 24 30 minuts de música a l’Ateneu Alba Guerrero, veu Laura Folch, violoncel Lluís Avendaño, piano S. Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h......12 DISSABTE 25 30 minuts de música a l’Ateneu Erica Wise, violoncel Mimi Solomon, piano S. Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h......13 El Festival Àsia 2010 visita l’Ateneu Katy Evoghli Jardí Romàntic 21 h.......................17 DIUMENGE 26 30 minuts de música a l’Ateneu Duo Tanguido Guido Di Blasi, guitarra Guido Briscioli, guitarra S. Pompeu Fabra 18, 19 i 20 h......13

17:13

Página 25

CALENDARI D’ACTIVITATS 25 DILLUNS 27 Cicle: L’art a l’edat del silici Teles digitals per al sege XXI Roberta Bosco Sala Verdaguer 19.30 h .................10 DIMARTS 28 Cicle: Llibres per pensar (més) És possible la felicitat? Rogeli Armengol (psiquiatre i psicoanalista – Hospital de la Vall d’Hebron UAB), conversa amb Marc-Aureli Broggi (metge) i Ramon Alcoberro (filòsof), a propòsit del llibre Felicidad y dolor: una mirada ética Sala Verdaguer 19.30 h ...................9 Aula oberta d’història oral Joana Ripollès, una dona compromesa amb el treball per la llibertat personal i col·lectiva Joana Ripollès, Bernat Castany, Enric Crusat i Francesc Fontboté Sala Sagarra 19.30 h ......................8 DIMECRES 29 Cruïlla de Debat (dinar-tertúlia) Sala Pompeu Fabra 14 h ...............18 Mostra de cinema occità E l’aura fai son vir Giorgio Diritti Sala Verdaguer 19.30 h .................14


Prg22setembre10.qx7

26

21/7/10

CALENDARI D’ACTIVITATS DIJOUS 30 Tertúlia Borralleras Possibilitat d’una confederació ibèrica i la seva necessitat Basilio Losada Sala Pompeu Fabra 16 h ...............19 Visita comentada i exclusiva per als socis de l’Ateneu de l’exposició Miquel Barceló 1983-2009. La solitude organisative Caixa Forum 17.30 h .....................11

17:13

Página 26

SETEMBRE 2010 >>DIJOUS 30

Cicle: Els Dijous Europeus La crisi financera: ha deixat de ser l’euro un pol d’atracció per a Europa de l’Est? Miquel González i Joan B. Casas Sala Verdaguer 19.30 h ...................5 Les sales de l’Ateneu tenen un aforament limitat. Les sales s’obren 15 minuts abans de l’inici dels actes.

Programa imprès amb el patrocini de:

Dipòsit Legal: B-8751-2010 Disseny i maquetació: Sesé+Terès&Antolín [www.teresantolin.com/sta]. Producció: Altés


Prg22setembre10.qx7

21/7/10

17:13

Página 27

BIBLIOTECA AL DIA La Biblioteca de l’Ateneu, a la xarxa / Biblioteca Digital de l’Ateneu Barcelonès Us informem que 4.100 llibres del fons de la Biblioteca de l’Ateneu han estat digitalitzats en el marc del Google Books Project. A més, les principals col·leccions de manuscrits de l’Ateneu ja formen part de la Biblioteca Digital Europea. Dos grans projectes realitzats a través de la col·laboració amb el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya. Aquesta digitalització permetrà a tots els socis de l’Ateneu, i a la ciutadania en general, la consulta i lectura d’obres històriques i patrimonials de la Biblioteca. D’aquesta manera, la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès aposta per la digitalització del coneixement i la socialització de la cultura.


Prg22setembre10.qx7

21/7/10

17:13

Página 28

Carrer Canuda, 6. 08002 Barcelona. Centraleta: 93 343 61 21. Fax: 93 317 15 25. Biblioteca: 93 343 61 20. Escola d’Escriptura: 93 317 49 08. info@ateneubcn.org www.ateneubcn.org

Setembre 2010  
Setembre 2010  

Programa d'activitats (Setembre 2010) de l'Ateneu Barcelonès