Carrera Motors Magazine lente-zomer 2020

Page 1

“Quality is never an accident; it is always the result of high intention, sincere effort, intelligent direction and skillful execution; it represents the wise choice of many alternatives.”

JAARGANG 14 - NUMMER 27 - LENTE/ZOMER 2020

William E. Foster

Racing on ice

Curbstone goes Lapland

Bachtekerke Mediterraans genieten bij Pieter De Troyer

De nieuwe generatie

911 Turbo S

knalt met ongeziene prestaties

Langemunt 2, B- 9000 Gent T. +32 9 264 29 29 | M. + 32 475 7777 93 info@heursel.be “The oldest jewellery in Europe” www.heursel.be

718 GTS 4.0 » HERMES SPEEDSTER » 911 CARRERA 4S BELGIAN LEGEND EDITION » STEVE WILLAERT » COWBOY E-BIKES


SPECIAALZAAK IN EXCLUSIEF DESIGNMEUBILAIR EN MAATWERK

BETER WONEN, BETER LEVEN. Elbeko brengt uw bouwproject op een hoger niveau door een persoonlijke en professionele begeleiding. De benadering als een totaalproject, gestructureerd, door een team van interne en externe experten brengt alle losse informatie mooi samen. Het resultaat is een homogene villa of woning, waarin alles klopt en het zalig leven is.

BETER WERKEN, BETER LEVEN. Een kantoorgebouw vraagt gespecialiseerde kennis, inzicht

GRAND SUITE. DESIGN: EOOS.

en volledigheid. Het resultaat is uitstraling, werksfeer en efficiëntie. Een hoogwaardige omgeving is immers zoveel fijner, aangenamer, lichter.

Heb je zelf bouwplannen? Meer info op www.elbeko.be

CASSINA - KNOLL INT - B&B ITALIA - WALTER KNOLL - DE SEDE - JOV - MDF ITALIA - PASTOE - CARL HANSEN - ARCO EDRA - CLASSICON - MOOOI - INDERA - ARPER - FRITZ HANSEN - FLOS - ARTISAN - LA PALMA - VAN ROSSUM - VITRA - ...


MEESTERLIJK ELEGANT

RAMEN - DEUREN - POORTENRENOVATIES OP MAAT

L.A Ramen Lanssens n.v. Meulebekesteenweg 6 8720 Dentergem t 051.63.61.09 f 051.63.56.29 www.laramen.be info@laramen.be


INHOUD

COLOFON

Carrera Motors Magazine verschijnt zesmaandelijks (maart en september) op 5.000 exemplaren en wordt per post gratis toegestuurd aan de klanten van Carrera Motors Porsche Centre, alsook naar een aantal geselecteerde vrije beroepen in de regio.

14

Website & e-mail www.carreramotors.be/cmm magazines@astrix.be Benelux Advertising Office Astrix Agency c/o Yannick Dheedene Vredestraat 49 bus 21, B-8790 Waregem T +32 56 61 11 10 T +32 476 88 89 02 magazines@astrix.be Concept C. B. M. sàrl c/o Philippe De Groulaer 19, Rue du Commerce, L-1351 Luxembourg T +32 475 290 911 dgp@cbm-sarl.lu

22

Redactie en vormgeving Astrix Agency www.astrix.be Opdrachtgever Carrera Motors Porsche Centre NV Kortrijksesteenweg 11, 9830 Sint-Martens-Latem T 09 282 24 22 www.carreramotors.be porsche@carreramotors.be Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, elektronisch of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aan de samenstelling van deze uitgave werd de uiterste zorg besteed, desondanks kan niet worden ingestaan voor de feitelijke juistheid of volledigheid van de opgenomen gegevens. In geen geval kan er een juridische basis worden aan ontleend. De redactie en uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de volstrekte juistheid en volledigheid van gegevens van de in deze uitgave opgenomen teksten.

88

PORSCHE NEWS

GETEST

06 Everything Porsche

14 911 Turbo S

De laatste 991, Porsche Destination Charging en meer

Helemaal 911, helemaal Turbo

36 718 GTS 4.0

brengt 6-cilinder terug

44

Belgian Legend Edition viert Jacky Ickx

PORSCHE DRIVER’S SELECTION

©2006-2020 Carrera Motors Porsche Magazine.

10 S‘Porsche’tief de zomer in De nieuwe must-haves

911 Carrera 4S

56 Macan GTS PORSCHE & MORE

22 Oliver Blume

4

CEO Porsche AG

88

Racing on ice

Compacte SUV met racewagenprestaties

74 Taycan 4S Porsche breidt

elektrisch gamma uit

Curbstone goes Lapland

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


# 27 44

64 70 82

GASTRONOMIE

28 Mediterraans genieten bij Pieter De Troyer Bachtekerke

REIZEN

70 Paschoe House

LIFEST YLE

YACHTING

82 Hermes Speedster

Urban elektrisch fietsen

KUNST & CULTUUR

Onvervalste Britse charme in Devon

50 De Cowboy e-bike

ON THE COVER

Varen zoals in de jaren 50 Porsche stelt haar oppermodel voor. De 911 Turbo S knalt op p. 14.

64 Steve Willaert

componeert Vlaamse filmfavorieten

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

5


PORSCHE NEWS

Porsche Destination Charging

Meer dan 1.000 laadpalen wereldwijd

718 Cayman GT4 Sports Cup Edition

Porsche investeert in het opzetten van een wereldwijd laadnetwerk: het ‘Porsche Destination Charging’-programma omvat in totaal 1.035 AC-laadstations in 20 landen. Tegen eind dit jaar moeten daar nog eens 900 laadpunten bijkomen. De sites worden opgezet aan o.a. hotels, luchthavens, musea en shoppingcentra in Duitsland, Spanje, Italië, de Benelux en Oost-Europa. Porsche-klanten met een Taycan of plug-inhybride kunnen er gratis hun wagen opladen. Ook individuele bedrijven en bedrijfsgroepen kunnen zich online aanmelden voor deelname aan het programma via www.destination-charging.eu. “Met ‘Porsche Destination Charging’ voegen we enkele populaire locaties toe aan ons laadnetwerk en dragen we ons steentje bij aan de expansie van elektrische mobiliteit”, aldus Martin Urschel, vice-president Smart Mobility Sales & Operations bij Porsche.

6

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


Porsche Exclusive Manufaktur pakt uit

90 afwerkingsopties voor de Taycan

Ter ere van de vijftiende verjaardag van Porsche Sports Cup Germany, lanceerde Porsche een limited edition motorsportwagen. Tijdens een speciaal fanevent aan de Hockenheimring werd de 718 Cayman GT4 Sports Cup Edition voorgesteld. Het exclusieve model toont een zwartwit exterieur met rode contrasten die het motorsportkarakter onderlijnen. Het nummer ‘15’ werd geïntegreerd in rode strepen aan weerszijden van de wagen als verwijzing naar de verjaardag van de Porsche Sports Cup. De 20 inch wielen zijn satijnzwart, terwijl de velgen randdetails in ‘Guards Red’ kregen.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

De première van de 718 Cayman GT4 Sports Cup Edition werd samen gevierd met de opening van het nieuwe Porsche Experience Centre in Hockenheim tijdens Sportscar Together Day, het jaarlijkse event voor Porschisten over heel de wereld.

De eerste elektrische Porsche wordt nu nog exclusiever met 90 nieuwe designopties. De wagen kan zorgvuldig met de hand worden afgewerkt met hoogwaardige componenten en speciale uitrustingspakketten voor interieur en exterieur. Om voorbereid te zijn op de komst van de Taycan werd de fabriek van Porsche Exclusive Manufaktur in Zuffenhausen uitgebreid tot 2.000 m² en voorzien van vier nieuwe hefplatforms. De hoogtepunten binnen het nieuwe scala aan finishings dat ze aanbieden, omvatten een Sport Design-pakket in drie varianten en 21 inch Exclusive Design-wielen met carbon aeroblades. In het bijzonder vallen de led-matrixkoplampen met elementen in Glacier Ice Blue op. Je eigen Taycan personaliseren? Dat doe je makkelijk in de configurator op porsche.com.

7


PORSCHE NEWS

Laatste 991 rolt van de productielijn Pionier, miljonair, bestseller: de 991-reeks is op vandaag de verst ontwikkelde generatie van de 911 – en tevens de meest succesvolle, met 233.540 geproduceerde stuks. Het laatste exemplaar is nu van de productieband gerold: een 911 Speedster.

Michael Steiner, Hoofd Research and Development bij Porsche AG reageert: “Porsche staat zowel voor traditie als voor innovatie. Dat zie je nergens duidelijker weerspiegeld dan in het hart van ons merk – de 911. In 1963 verving het model de 356 en in de daaropvolgende decennia groeide de 911, met achterin geplaatste motor, uit tot een ongeëvenaard sportwagenicoon. Vooral de 991-generatie zette een nieuwe standaard op het vlak van prestaties, rijervaring en efficiëntie. Vol van trots maar ook met een beetje pijn in het hart zeggen we de reeks vaarwel.”

Porsche Warm-up Training 2020 Klaar voor de uitdaging? Schrijf je in bij Carrera Motors Porsche Centre voor een trainingsdag waarbij rijplezier centraal staat. Kom je rijvaardigheden stap voor stap bijschaven, van basisoefeningen tot wagencontrole.

Afspraak op zaterdag 9 mei 2020!

• • • • • • •

Correcte zit- en stuurpositie, verbetering van de kijktechniek Efficiënt remmen Verschillende scenario’s van massaverplaatsing Onder- en overstuur Slalom en wagenbeheersing Efficiënt gebruik van alle hulpmiddelsystemen De typische ‘Porsche DNA’ rijstijl

en m in schr ijv ingen cl. bt w | Voor in 5 99 € : ijs | Pr Locatie: Nijvel eramotors.be porsche@ca rr

8

eer in fo:

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


Fashion & Heritage komen samen in gerestaureerde

911

Een creatieve samenwerking met jong designtalent? Daar zegt Porsche geen nee tegen. Een 911 Carrera 4 (Type 964) kreeg een nieuw jasje van de hand van de New Yorkse designer Teddy Santis, oprichter en creatief directeur van streetwearlabel Aimé Leon Dore. Voor de binnenbekleding werd gekozen voor dezelfde materialen die gebruikt werden in de wintercollectie van het kledingmerk. Het dashboard en stuur werden voorzien van zonnebloemgeel leder en een klassiek zwart-wit pied-depoule motief siert de zetels. Het exterieur kreeg dezelfde kleurtint als de voorgevel van de ALDflagshipstore in Manhattan.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

Aan eerbetoon geen gebrek: de ducktail achteraan verwijst naar het klassieke ontwerp van de 911 Carrera RS 2.7, terwijl de Cup 2-wielen knipogen naar Porschedesign uit de jaren negentig. Van een hippe restauratie gesproken: de auto werd tentoongesteld op New York Fashion Week in februari.

9


PORSCHE DRIVER’S SELECTION

DE PERFECTE POLO

UNISEX WINDBREAKER Versla weer en wind dankzij dit hippe jacket met decoratieve fluorescerende print dat zijn design haalt bij de Porsche Taycan. BESTELNUMMER: WAP607XXX0LTYC PRIJS: € 182,01

Ook in dit subtiele poloshirt herken je elementen die op de Taycan gebaseerd zijn. De geperforeerde kraag matcht perfect met de sporttas uit dezelfde collectie. BESTELNUMMER: WAP603XXX0LTYC PRIJS: € 80,32

S‘Porsche’tief

DE ZOMER IN BUT FIRST, HYDRATE

Voorbereid naar je sportactiviteit? In deze waterbestendige tas met groot hoofdvak met tweewegsrits kan je ongetwijfeld al je sportgerief kwijt. Het voorvak is voorzien van een interne organizer voor waardevolle spullen. BESTELNUMMER: WAP0606000LTYC PRIJS: € 121,01

(ALLE PRIJZEN INCL. 21% BTW)

Hydratatie tijdens het sporten is een must. Les je dorst in Porsche Motorsport-stijl met deze transparant-zwarte waterbus. Hij is voorzien van een clip-top en draaghaak. Inhoud: 600 ml. BESTELNUMMER: WAP0500040LFMS PRIJS: € 15,26

ALLES BIJ DE HAND

10

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


Passie voor vastgoed en mensen ontdek ons aanbod op irres.be

TE KOOP

St.-Martens-Latem - Penthouse

56 m2

EPC: 128 KWh/m 2 | Wp, Gdv, Gvkr, Gvg, Gvv | UC: 2244132

Ontdek deze lichtrijke, high-end penthouse met een uniek zicht over de Royal Latem Golf Club. Veel aandacht ging naar het gebruik van kwaliteitsvolle materialen en de onberispelijke afwerking van het interieur. Er zijn 2 autostaanplaatsen voorzien. 373 m2

T. 0479 417 496

TE KOOP

Gent - Penthouse

E-peil: 87 | Wche, Gvv, Vg, Gvkr, Gdv

In het historisch centrum van Gent ligt deze luxueuze penthouse, ontworpen door Glenn Sestig en gebruikt als tweede verblijf. Geniet vanop de verschillende terrassen van een adembenemend uitzicht op de torens en een panoramisch zicht over de stad. Een dubbele afgesloten garagebox is voorzien. 116 m2

230 m2

T. 0486 069 070

TE KOOP

St.-Martens-Latem - Prachtige villa

4.573 m2

EPC: 239 KWh/m2 | Ng, Gvv, Vg, Vkr, Gdv | UC: 2088544

Nabij de Leie, goed verborgen in het Latemse groen, vinden we deze unieke villa terug. Bij deze woning is rust een prioriteit. Dankzij de centrale inplanting op het perceel van 4.573 m² is inkijk onmogelijk en wordt groenzicht gegarandeerd.

537 m2

T. 0479 417 496

KORTRIJKSESTEENWEG 19, 9830 SINT-MARTENS-LATEM —

09 282 82 82 — IRRES.BE


PORSCHE DRIVER’S SELECTION

BUCKLE UP

VELGJE AAN DE WAND

Ga voor sportieve eenvoud met de Urban Explorer Collection riem. Op de afneembare gesp staat een Porsche-opschrift in reliëf. Verkrijgbaar in de maten S (80 cm), M (95 cm), L (110 cm) en XL (125 cm). Riem: 100% polyester. Gesp: 96% zink, 4% aluminium. BESTELNUMMER: WAP20000M0LUEX PRIJS: € 70,16

Een pareltje in je interieur: deze wandklok gebaseerd op het 20 inch RS Spyder Design II-wiel van de nieuwe 911, ontworpen door F.A. Porsche Studio. Exclusief verkrijgbaar bij je Porsche Centre. BESTELNUMMER: WAP0700110L PRIJS: € 1.525,20

DE NIEUWE

must-haves

SPECIAL EDITION SPEAKER

(ALLE PRIJZEN INCL. 21% BTW)

STOP DE TIJD De tijd uit het oog verliezen? Dat wordt moeilijk met deze eye-catching chronograaf uit de Sport Chrono 911 Collection. Het knappe ontwerp omvat een mechanische RONDA 5040.D met 13 stenen, tweedelige roestvrijstalen kast met donkerzilveren PVD-coating en een rubberen polsband. Het horloge is voorzien van enkelzijdig antireflecterend saffierglas en is waterdicht tot 10 ATM. BESTELNUMMER: WAP0709110K PRIJS: € 710,74

12

Je favoriete tunes klonken nog nooit zo gepolijst als door de uitlaatpijpen van deze bluetoothspeaker, gemaakt van hoogwaardig aluminium. Systeemvermogen: 60 Watt. Levensduur batterij: 24 uur. Gewicht: 3,3 kg. BESTELNUMMER: WAP0501100L PRIJS: € 609,08

VOOR MOTORSPORTFANS Vrolijk je sleutelbos op met de nieuwste sleutelhanger van Motorsport Fanwear. Het hebbeding is vervaardigd uit roestvrij staal en afgewerkt met gelaserd Porsche Motorsport-logo. BESTELNUMMER: WAP0501100L PRIJS: € 609,08 CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


Mille Miglia ClassiC Chronograph Since 1988, Chopard has been the historical partner and official timekeeper of the fabled Mille Miglia, the world’s most beautiful car race. Proudly created and assembled in our Manufacture, this unique 42 mm-diameter chronograph showcases the full range of watchmaking skills cultivated within the Maison Chopard.

Vredeplein 10, Aalst · Tel: +32 53 78 03 04 www.juweliermartens.be

Stationsstraat 60, Sint-Niklaas · Tel: +32 3 766 31 61 Online boutique: www.martensjewels.com


GETEST

‘OPPER-PORSCHE’ KNALT MET 650 PK

Helemaal 911

helemaal Turbo Hij is er: de nieuwe generatie van de 911 Turbo S. Het nieuwe topmodel van de 911-range lost meteen alle verwachtingen in met een ongekend vermogen van 478 kW, ofte 650 paarden.

» BRON: PORSCHE AG

14

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

15


GETEST Porsche 911 Turbo S

D

e 911 Turbo S overtuigt dankzij een nieuwe 3,8 liter zescilinder boxermotor met twee turbo’s met variabele turbinegeometrie (VTG). Door een maximale koppel van 800 Nm doet hij het 50 Nm beter dan z’n voorganger. Het topmodel kreeg een speciaal ontwikkelde 8-traps PDK-transmissie waarmee de sprint van 0 naar 100 km/u in 2,7 seconden een evidente missie wordt. De acceleratiedrang houdt pas op bij 330 km/u.

Brede heupen De nieuwe Turbo S is verkrijgbaar als Coupé en Cabriolet. De afmetingen van de wagen zijn significant toegenomen: de carrosserie is boven de vooras 45 mm verbreed en de totale breedte van de auto bedraagt nu 1.900 mm. Met een toename van 20 mm is de nieuwste 911 dus best flink geheupt. De gewijzigde spoorbreedte, verder ontwikkelde aerodynamica en een nieuwe bandenconfiguratie dragen bij aan zijn lichtvoetigheid en sportiviteit.

16

De aerodynamica omvat nu adaptieve koelluchtkleppen aan de voorzijde en een grotere achtervleugel voor meer downforce. Voor het eerst brengt de vierwielaangedreven 911 Turbo S zijn vermogen op de weg met banden in twee verschillende inchmaten: 20 inch wielen met 255/35 banden aan de voorzijde en 21 inch wielen met 315/30 banden aan de achterzijde. Nieuwe uitrustingsopties onderstrepen het nog sportievere karakter van de 911 Turbo S, zoals het met 10 mm verlaagde Porsche Active Suspension Management (PASM) sportonderstel en een sportuitlaatsysteem met verstelbare kleppen dat de onmiskenbare 911-motorsound garandeert.

Alles in ‘t nieuw De volledig nieuwe motor van de 911 Turbo S is gebaseerd op de motorgeneratie van de 992 Carrera. Het blok beschikt over een compleet nieuw ontworpen koelsysteem, heeft piëzo-injectoren en grotere VTG-turbocompressoren in een symmetrische lay-out met elektrisch verstelbare wastegate-kleppen. Dat alles zorgt voor een verbeterde reactiesnelheid, meer vermogen, een hoger koppel en lagere emissies. »

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche 911 Turbo S

“De nieuwe neus met bredere luchtinlaten ademt het karakter van een Turbo.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

17


GETEST Porsche 911 Turbo S

“De zescilinder motor van de 911 Turbo S is gebaseerd op de motorgeneratie van de 992 Carrera.”

18

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche 911 Turbo S

“Met een speciaal ontwikkelde 8-traps PDK-transmissie sprint het topmodel moeiteloos van 0 naar 100 km/u in 2,7 seconden.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

19


GETEST Porsche 911 Turbo S

De zescilinder boxermotor krijgt zijn lucht via een vernieuwd inlaatsysteem. De 911 Turbo S heeft nu vier luchtinlaatpunten met een grotere totale doorsnede en minder weerstand, wat de efficiëntie van de motor ten goede komt. Twee grotere, tegengesteld draaiende turbo’s met variabele turbinegeometrie (VTG) vervangen de turbo’s van de vorige generatie. De diameter van de turbinewielen nam met 5 mm toe tot 55 mm, het 61 mm grote compressorwiel is nu 3 mm groter.

Knipoog naar ‘baby’ Turbo De nieuwe neus met bredere luchtinlaten ademt het karakter van een Turbo. De nieuw ontworpen uitschuifbare voorspoiler en de grotere achtervleugel zorgen voor vijfttien procent meer downforce. De achterzijde toont rechthoekige eindpijpen in hoogglans zwart, die onmiskenbaar bij de Turbo horen.

FACTS & FIGURES Porsche 911 Turbo S 3,8 liter zescilinder boxermotor Vermogen van 478 kW (650 pk) Accelereert in 2,7 sec. van 0 tot 100 km/u

Het interieur heeft een hoogwaardige en sportieve afwerking. De standaarduitrusting omvat een volledig lederen interieur en carbonafwerking in combinatie met zilveren accenten. De achttienvoudig verstelbare adaptieve sportstoelen hebben stiksels die verwijzen naar de Porsche 930, de allereerste Turbo voor de openbare weg. Het centraal geplaatste 10,9 inch scherm van het PCM is dankzij de nieuwe lay-out snel en zonder afleiding te bedienen. Standaard zijn ook het GT-sportstuurwiel, het Sport Chrono Pakket met een nieuwe geïntegreerde Porsche Track Precision app en het BOSE Surround Sound System.

20

Gemiddeld verbruik en CO2-waarden: 12,3 – 12,0 l/100 km 278,0 – 271,0 g/km Topsnelheid bedraagt 330 km/u

De 911 Turbo S Coupé is verkrijgbaar vanaf € 223.099,80 incl. btw en de 911 Turbo S Cabriolet is verkrijgbaar vanaf € 236.893,80 incl. btw.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020PORSCHE & MORE

“De eerste stappen naar zero impact zijn gezet, maar we hebben nog een hele weg te gaan.” Oliver Blume, CEO Porsche AG Bij Porsche staat duurzaamheid centraal. In dit persoonlijk gesprek deelt CEO Oliver Blume zijn mening over brullende motoren, de aantrekkingskracht van SUV’s en shoppen zonder plastic zakken. TEKST: OLAF PREUß EN PHILIPP VETTER FOTO’S: PORSCHE AG

De klimaatvraag brandt vandaag op ieders lippen. Beïnvloedt dit je dagelijkse keuzes? Oliver Blume: “Ongetwijfeld, de uitvoerige aandacht die de laatste maanden naar de klimaatverandering ging, heeft me aan het denken gezet over mijn eigen gedrag. Dat kan om kleine aanpassingen gaan, zoals vaker gebruik maken van openbaar vervoer of het gebruik van plastic zakken vermijden wanneer ik boodschappen ga doen. Ik compenseer ook de CO2-uitstoot van mijn vliegreizen. Er zijn altijd manieren om je steentje bij te dragen, te beginnen met je eigen aanpak en attitude.“

Denk je dat Porsche-klanten diezelfde attitude aannemen of verkiezen ze nog steeds een brullend motorgeluid? Blume: “Velen kiezen voor de combinatie, net zoals ikzelf. De drie belangrijkste redenen om een Porsche te kopen zijn het merk, het product en het design. Na de lancering van ons eerste elektrische model, de Taycan, contacteerden tal van klanten ons om te zeggen dat de wagen hen exact biedt waar ze naar op zoek waren. Een Porsche-bestuurder wil een trendsetter zijn met toegang tot de laatste technologieën. »

22

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


“Met zijn 800 volt is onze Taycan superieur in de categorie langeafstandsritten.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

23


PORSCHE & MORE Oliver Blume

“Een degelijke infrastructuur kan mensen warm maken voor milieuvriendelijkere auto’s zoals hybrides en elektrische wagens.”

24

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


PORSCHE & MORE Oliver Blume

Met de Taycan rijd je rond in een sportieve wagen zonder een CO2-voetafdruk na te laten, en dus met een gezond ecologisch geweten. Door de sportwagen te combineren met duurzaamheid kunnen we onszelf pioniers in duurzame mobiliteit noemen.”

Bedoel je daarmee dat een Porsche niet hoeft te “brullen”? Blume: “Sommigen zeggen nee, voor anderen bestaat daar geen twijfel over. Daarom bieden we onze klanten beide rijervaringen en werken we continu aan de optimalisatie van onze benzinemotoren. Generatiegenoten houden van het geluid van onze motoren omdat ze het associëren met snelheid en dynamiek. Maar in werkelijkheid heeft dat geluid niets te maken met de rijeigenschappen of performantie van een auto. In de toekomst zullen mijn kinderen geen link meer leggen tussen een brulgeluid en het prestatievermogen van een wagen. Hun wens zal een innovatieve, digitale auto zijn zoals de Taycan.”

Zero impact als streefdoel Het ziet ernaar uit dat Porsche binnenkort meegaat in de eisen van Fridays for Future. Blume: “Ik vind het heel bemoedigend dat de discussie over het klimaat openlijk gevoerd wordt. Dit geeft ons een nieuwe impuls om na te denken over onze eigen strategie en verdere ontwikkelingen na te streven. We richten ons op een flexibele aandrijfstrategie: ervaringsgerichte verbrandingsmotoren zoals de 911, krachtige hybrides zoals de Cayenne en Panamera, en innovatieve elektrische auto’s zoals de Taycan. Alles wat we doen is typisch Porsche: we laten ons inspireren door de motorsport en focussen tegelijkertijd op meer duurzaamheid.”

Vrees je dat de urgentie voor een betere klimaatbescherming de autoindustrie zal destabiliseren? Blume: “Het is belangrijk om de juiste balans te vinden.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

Veranderingen op wereldschaal gebeuren niet van de ene dag op de andere. Bedrijven dragen een verantwoordelijkheid ten opzichte van hun werknemers en van de economische welvaart, wat duurzame maatregelen mogelijk maakt door middel van belastingen. Vanuit een ecologisch standpunt kan het niet rap genoeg gaan, maar het moet haalbaar blijven. Binnen de industrie is het aan ons om te laten zien wat er mogelijk is op technologisch vlak en waar de grenzen liggen. Het is zoals in de sport: leg ik de lat te hoog, dan kan niemand eroverheen springen.”

Je droom voor de toekomst is niet alleen om elektrische auto’s te verkopen, maar ook om een klimaatneutrale productie te bereiken. Hoe denk je dat te bereiken? Blume: “Door een duidelijk streefdoel op lange termijn te hebben. Porsche streeft ernaar een zero-impact bedrijf te worden, met andere woorden een bedrijf zonder CO2-voetafdruk. Daarbij is het een must om meetbare tussentijdse doelen te stellen. De afgelopen drie jaar gebruikten al onze sites bijvoorbeeld 100 procent groene stroom. De CO2-uitstoot tijdens de productie hebben we de laatste vijf jaar kunnen reduceren met 75 procent per voertuig. We hebben ook een aantal duidelijke richtlijnen waaraan onze leveranciers moeten voldoen en we laten ons adviseren door een team van duurzaamheidsexperten. De eerste stappen zijn gezet, maar we hebben nog een hele weg te gaan.”

Je blijft wel auto’s verkopen met verbrandingsmotoren die het klimaat beschadigen. Hoe compenseer je dit? Blume: “Als we het bij Porsche over duurzaamheid hebben, gaan we uit van het principe: de eerste prioriteit is vermijding, de tweede is reductie en pas dan komt compensatie. In onze CO2-neutrale fabriek in Zuffenhausen geven we prioriteit aan het vermijden van afval en uitstoot. Met elke nieuwe generatie motorvoertuigen hebben we de uitstoot verminderd. Daarna passen we een compensatiestrategie toe: zo lanceerden we het Porsche Impact-programma waarmee onze klanten de CO2-voetafdruk van hun auto kunnen compenseren.” »

25


PORSCHE & MORE Oliver Blume

Onderzoek naar e-mobiliteit Is de batterij de beste oplossing voor energieopslag? Biedt waterstof geen betere optie? Blume: “De batterij is vandaag de meest verhandelbare technologie in de industrie. De hoge versnellingswaarden van een batterij zijn zeer geschikt voor sportwagens. En het is een technologie die, in termen van energieefficiëntie, veel beter is dan andere technologieën. Bij gebruik in voertuigen is de batterij drie keer efficiënter dan de brandstofcel en zes keer beter dan synthetische brandstoffen omdat de gegenereerde energie rechtstreeks wordt overgedragen. Een meespelende factor, ongeacht het type aandrijving, is een hoog niveau van hernieuwbare elektriciteit.”

Richt Porsche zich enkel op batterijgedreven auto’s? Blume: “Niet exclusief. Naast e-mobiliteit op basis van batterijen omvat ons productportfolio ook benzinemotoren. Verder doen we onderzoek naar het potentieel van synthetische brandstoffen voor onze toekomstige

26

modellen, hoewel deze nog steeds te duur zijn om te produceren. De brandstofcel zien we niet als een haalbare optie voor sportwagens: die technologie is meer geschikt voor zwaardere auto’s.”

De Taycan werd jaren na de Tesla Model S op de markt gebracht, maar heeft nog steeds een kleiner bereik. Verliest Porsche hier de strijd? Blume: “Zeker niet. Ik kan je aanraden om beide auto’s te testen en daar zelf een oordeel over te vellen. Ik heb veel respect voor hoe Tesla werkt en voor de innovaties die ze op hun auto’s hebben toegepast. Het bereik van een elektrische auto meten is niet eenvoudig en de resultaten hangen sterk af van de testcyclus. De Taycan heeft een sportief ontwerp en heeft een bereik van ongeveer 450 kilometer in de nieuwe Europese WLTP-testomgeving. De Amerikaanse cyclus is gebaseerd op een zeer langzaam snelheidsprofiel en daarom scoort de Tesla daar beter dan onze sportieve e-auto. Voor langeafstandsritten is de oplaadtijd meer van belang. In die categorie is onze Taycan met zijn 800 volt veruit superieur.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


PORSCHE & MORE Oliver Blume

De SUV-discussie Porsche verkoopt steeds meer SUV’s die zwaar worden bekritiseerd. Blume: “Dat is een typisch Duitse discussie die in China of de VS helemaal niet begrepen wordt. Daar vragen mensen zich af waarom SUV’s in Duitsland zo klein zijn. Bestuurders van een SUV zijn vaak mensen die veel moeten transporteren of het rijcomfort en de veiligheid van een verhoogde zitplaats waarderen.”

Het nieuwe klimaatvoorstel van de Duitse regering houdt ook hoge taksen in voor wagens met een hoge CO2-emissie zoals SUV’s. Wat vind je van dit idee? Blume: “Laten we de conclusie van deze politieke discussie eerst afwachten. Over het algemeen denk ik dat het zinvol is mensen warm te maken voor milieuvriendelijkere auto’s zoals hybrides en elektrische wagens. Die strategie volgen we bij Porsche ook. Maar dat bereik je met lagere belastingen op klimaatneutrale auto’s en een degelijke infrastructuur, niet met hogere CO2-taksen.”

Hoe meer klanten voor een SUV kiezen, hoe moeilijker het wordt om aan de Europese CO2-normen te voldoen. Blume: “Vijf jaar geleden geloofde niemand dat Porsche de vereiste CO2-emissiewaarde zou halen. Vandaag kunnen we op basis van onze innoverende keuzes en strategie verzekeren dat we in de toekomst nog ver onder die beoogde vereisten zullen blijven. Porsche is hierin een voorbeeld en inspirator: als sportwagenfabrikant zullen we al tegen 2021 onder de gemiddelde emissiewaarde zitten.” Dit interview verscheen eerst in DIE WELT op 25 januari 2020.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

CURRICULUM VITAE Oliver Blume °June 6, 1968 Braunschweig, Duitsland 1988 Opleiding Mechanical Engineering, Technische Universiteit Braunschweig 2001 Doctor of Engineering in Vehicle Engineering, Tongji Universiteit Shanghai 2001 Executive Assistant Productie, Audi AG 2003 Hoofd Pilot Plant, Audi AG 2009 Hoofd Productie-Planning Volkswagen, Volkswagen AG 2013 Lid van de Raad van Bestuur van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG 2015 Voorzitter van de Raad van Bestuur van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG 2018 Lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen, met verantwoordelijkheid voor Groepsproductie (blijft voorzitter van de Raad van Bestuur Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG)

27


28

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GASTRONOMIE

Mediterraans genieten bij Pieter De Troyer

Bachtekerke Het Zuiden van Vlaanderen ligt in Bachte-Maria-Leerne. Tussen het pittoreske dorpsplein en de Oude Leiearm vind je het idyllische Bachtekerke, de trots van voormalig privé-chef Pieter De Troyer en zijn vrouw Violaine. Na ervaring in Frankrijk en Spanje opende hij in 2018 zijn eerste eigen restaurant. Meteen goed voor een Gault&Millauscore van 14/20 én de titel van Terras van het Jaar.

» TEKST: EVELYNN VERCAEMST FOTO’S: BACHTEKERKE

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

29


GASTRONOMIE Pieter De Troyer (Bachtekerke)

“In de zomer waan je je hier in het Zuiden, op een terras in een zonnig steegje.”

30

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GASTRONOMIE Pieter De Troyer (Bachtekerke)

De naam Bachtekerke, waar komt die precies vandaan? Pieter De Troyer: “Heel simpel: het restaurant is gelegen in de Bachtekerkstraat. Tijdens onze zoektocht naar de perfecte naam zochten we het soms heel ver, terwijl deze finale keuze het best past. ‘Bachtekerke’ sluit aan bij de dorpssfeer, het is herkenbaar. Die bescheiden naam mag hier wel, in een grootstad is dat anders.”

Tot enkele jaren geleden vonden we op deze locatie restaurant d’Oude Leie. Hoe ben jij hier terechtgekomen?

Pieter De Troyer Leeftijd 39 jaar Geboorteplaats Sint-Niklaas Favoriete gerecht Zeebaars in zoutkorst Muziek tijdens het koken Zomers en loungy, met een beat

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

De Troyer: “Ik wist dat het vrijkwam en toen ik hier voor het eerst binnenstapte, zag ik meteen het potentieel van de locatie. Het pand en de vijver boden veel mogelijkheden, maar die waren nog niet tot uiting gekomen. Zo maakten we van de koterijen langs het water trapsgewijze terrassen, waar je gezellig overdekt kan tafelen. In de zomer waan je je hier echt in het Zuiden, op een terras in een zonnig steegje.”

Dat terras werd in 2018 door Gault&Millau bekroond tot Terras van het Jaar. De Troyer: “We waren toen nog niet zo lang open dus het was best wel een verrassing. Een godsgeschenk, uiteraard. We waren net begonnen, dan geeft zo’n bekroning een extra boost. Het bevestigt dat mensen hier graag vertoeven en dat blijft onze grootste focus. Maar ook binnen maken we het restaurant zo aangenaam mogelijk. In België kunnen we helaas niet altijd buiten zitten, daarom investeren we echt wel in beide. We willen een totaalbeleving bieden.” » 31


GASTRONOMIE Pieter De Troyer (Bachtekerke)

Zou je die beleving omschrijven als typerend voor Bachtekerke? De Troyer: “Zeker. Mensen gaan graag uiteten en verwachten daar een ontspannende middag of avond voor in de plaats. Dat gaat verder dan het eten. Pas op, de keuken ligt aan de basis van alles hé. Wij werken enkel met verse, correcte producten. Hoogkwalitatieve ingrediënten zonder al te veel poespas: ik durf wel zeggen dat dat de formule van ons succes is. Die totaalbeleving erbovenop, dat is iets waar we heel veel belang aan hechten. De ontvangst en bediening zijn daarin essentieel. Gasten zijn hier enorm welkom en dat voelen ze. Mijn vrouw Violaine bedient iedereen even vriendelijk, voor mij is ze echt de koningin van het onthaal (lacht).”

“Sharing is de ideale manier om een gerecht uit te proberen dat je niet kent.”

Zijn er bepaalde foodtrends die je opvallen? De Troyer: “Sharing komt de laatste jaren toch wel erg op. Verschillende gerechtjes kunnen proeven spreekt altijd aan. Mensen proberen op die manier ook eens sneller iets dat ze niet kennen. Het sharing-concept past ook goed bij onze keuken: Frans-Spaans, mediterraans.” » Koolrabi met pompelmoes en gorgonzola

32

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


KORTRIJKSESTEENWEG 265 A 9830 SINT-MARTENS-LATEM T +32 (0)9 282 87 62 • F +32 (0)9 282 86 79 INFO@LAMBRECHTWIJNEN.BE WWW.LAMBRECHTWIJNEN.BE Join us on


GASTRONOMIE Pieter De Troyer (Bachtekerke)

“Ik ambieer geen ster: op mijn 39e primeert gemoedelijkheid.”

Wat zijn de toekomstplannen voor Bachtekerke? Staat een Michelinster op het lijstje? De Troyer: “Dat ambieer ik zeker niet. Ik ben nu 39, gemoedelijkheid primeert. De stress van een culinaire prijs hoeft voor mij niet. Het doel is vooral om ons restaurant de beste versie te maken van hoe het nu is. We gaan het niveau niet verhogen, maar we blijven wel evolueren. Onszelf verbeteren is een continu proces. Het zijn ook de jonge chefs die ons scherp houden: het is heel interessant om nieuwe technieken te zien en daar je eigen ding mee te doen. Nog lang inspireren en geïnspireerd worden, dat is voor mij het belangrijkste. ” Bachtekerke Bachtekerkstraat 9 9800 Bachte-Maria-Leerne Voor meer info en reserveringen: T. 09/273 53 00 | info@bachtekerke.be www.bachtekerke.be

34

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020GETEST

Puristen mogen zegevieren

Porsche

718 GTS brengt 6-cilinder terug

In 2020 vervangt Porsche de 718 GTS door de 718 GTS 4.0 en upgradet zo de viercilindermotor naar de iconische zescilinder. Dat levert de nieuwste 718-modellen 35 pk meer en een topsnelheid van 293 km/u op het circuit.

» BRON: PORSCHE AG

36

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

37


GETEST Porsche 718 GTS 4.0

I

n 2014 kregen de 718 Cayman en 718 Boxster voor het eerst een GTS-versie. Toen werden de modellen met een gedempt enthousiasme onthaald omwille van de overstap naar viercilinder turbomotoren. In de nieuwe 718 GTS 4.0 zien we echter de terugkeer van de atmosferische ‘flat six’, dezelfde krachtbron die de 718 Spyder en Cayman GT4 van afgelopen zomer voortstuwt.

Focus op efficiëntie De krachtige vierlitermotor levert niet alleen uitzonderlijk rendement, maar zet uiteraard betere prestaties neer. De 718 Cayman en Boxster GTS 4.0 knallen beide naar 100 km/u in slechts 4,5 seconden met een totaalvermogen van 294 kW (400 pk). Tegelijk focust Porsche op efficiëntie: de twee cilinderbakken van de motor kunnen afwisselend uitgeschakeld worden bij lagere snelheden. Verder dragen directe brandstofinspuiting met piëzo-injectoren en een variabel inlaatsysteem daaraan bij.

38

De nieuwe GTS-motor maakt ook indruk met zijn vermogensreserves en zijn onmiddellijke reactie op het gaspedaal. Hij draait moeiteloos 7.800 toeren per minuut. De kenmerkende sound van de zescilinder boxermotor wordt in combinatie met het sportuitlaatsysteem met dynamische klepregeling nog extra versterkt. Het Porsche Active Suspension Management (PASM) sportonderstel maakt deel uit van de standaarduitrusting.

Laag, lager, laagst Hoewel de motor en het onderstel van de 718 GTS 4.0 zich volledig richten op maximale prestaties, is de auto perfect inzetbaar voor dagelijks gebruik. Zijn strakke rijgedrag, wendbaarheid en responsieve bochtenkarakter zijn terug te voeren op het doorontwikkelde onderstel. Wie hem graag iets minder sportief ziet, kan kiezen voor een chassis dat ‘slechts’ 10 mm in plaats van de standaard 20 mm verlaagd is. »

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche 718 GTS 4.0

“Door de spaken van de lichtmetalen 20 inch wielen is het verbeterde remsysteem van de 718 GTS 4.0 te zien.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

39


GETEST Porsche 718 GTS 4.0

“Met een adaptieve cilinderuitschakeling gaat Porsche voluit voor efficiëntie.”

40

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche 718 GTS 4.0

Toch maken prestatiegerichte componenten van de nieuwste 718 een onmiskenbare sportwagen. Standaard inbegrepen zijn het Porsche Stability Management (PSM) met afzonderlijk selecteerbare PSM Sport-modus, Sport Chrono-pakket met verbeterde Porsche Track Precision-app, Porsche Active Drivetrain Mounts (PADM) en Porsche Torque Vectoring (PTV) met mechanisch sperdifferentieel achteraan.

Donkere koetswerkdetails Graag een lakkleur met evenveel schwung? Voor een meerprijs bestel je de GTS-versies van de Porsche 718 Boxster en Cayman 4.0 in speciaal karmijnrood of pythongroen. Je herkent ze wel nog steeds aan de typische zwarte koetswerkdetails. De wagens staan

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

op lichtmetalen 20 inch wielen in zijdeglans zwart met high-performance banden. Door de spaken is het verbeterde remsysteem te zien, dat voorzien is van ruim bemeten geperforeerde remschijven met rode remklauwen. Donkere, contrasterende details komen terug op de spoilerlip, de luchtinlaat van de Sport Design-voorbumper, de mistlampen, de achterlichten en de onderkant van de achterbumper die speciaal voor de GTS ontworpen werd. Ook de voorzijde is typisch GTS: krachtig en gespierd. Grote luchtinlaten zorgen voor een optimale luchttoevoer en door de getinte koplampen en de frontspoiler met zwarte airblades oogt de voorzijde nog breder. Âť

41


GETEST Porsche 718 GTS 4.0

Standaard PCM en online navigatie In het interieur creëert alcantara naar goede gewoonte een sportief-elegante ambiance. Het leder bekleedt de middenbanen van de sportstoelen, stuurwielrand, armsteun op de middenconsole, versnellingspook en armsteunen in de portieren. Het optionele GTS-interieurpakket biedt accenten in karmijnrood of krijtkleur in de toerenteller, veiligheidsgordels, decoratieve stiksels, geborduurd GTS-embleem in de hoofdsteunen en Porsche-letters op de vloermatten.

FACTS & FIGURES 718 Cayman GTS 4.0

718 Boxster GTS 4.0

Vierliter zescilinder boxermotor Vermogen van 294 kW (400 pk)

Porsche levert de 718 GTS 4.0-modellen standaard met Porsche Communication Management (PCM) inclusief 7 inch-touchscreen met hoge resolutie. Een online navigatiemodule met realtime verkeersinformatie, spraakbesturing en Porsche Connect zijn beschikbaar als opties, net als het BOSE Surround Sound System en het Burmester High-End Surround Sound System.

Accelereert in 4,5 s van 0 tot 100 km/u Gemiddeld verbruik en CO2-waarden: 10,9 l/100 km 247,0 g/km Topsnelheid bedraagt 293 km/u

De 718 Cayman GTS is verkrijgbaar vanaf € 85.256,60 incl. btw. De 718 Boxster GTS is verkrijgbaar vanaf € 87.313,60 incl. btw.

42

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020GETEST

911 Carrera 4S Belgian Legend Edition

44

viert Jacky Ickx

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


“De auto is afgewerkt in X Blue, een nooit eerder uitgebrachte kleur identiek aan de blauwe helm van Ickx.”

Verzamelaars moeten dit verjaardagsmodel hebben 75. Net zo veel jaren als Jaqcues ‘Jacky’ Ickx op onze wereldbol vertoeft, gingen er exemplaren over de productieband van de nieuwste limited edition 911: een speciaal eerbetoon aan de Belgische motorsportlegende.

» BRON: PORSCHE AG

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

45


GETEST 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition

H

ij was een jongeman met een eigen wil, maar zijn ontembare ambitie bezorgde hem zes overwinningen op de 24 uur van Le Mans en acht Grand Prix-zeges in de Formule 1. Niet voor niets wordt Jacky Ickx een van Belgiës grootste racepiloten ooit genoemd. Ter ere van zijn 75ste verjaardag brengt Porsche een unieke versie van de 911 Carrera 4S op de markt: de Belgian Legend Edition refereert tot in de details aan ‘Monsieur Le Mans’.

X Blue Het idee kreeg in 2018 vorm met de komst van de gloednieuwe 992. De Belgian Legend zou de eerste speciale editie van het model worden en het talent van de Porsche Exclusive Manufaktur benutten voor het design. Ook deskundigen van Style Porsche en de Belgische importeur D’Ieteren deden hun bijdrage aan de lookbepaling. Het team baseerde zich voor het ontwerp op de kenmerkende blauw-witte racehelm van Ickx. De auto kreeg dan ook een finishing in ‘X Blue’, een nooit eerder uitgebrachte kleur identiek aan dat van de helm. Zo werd dit tevens de eerste 992 die Porsches gegeerde Paint To Sample-behandeling kreeg. Witte accenten werden met een geavanceerde laser op de velgen van de 20/21 inch wielen gegraveerd. »

46

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition

“De collector’s car is onmiskenbaar een 911: atletisch, puur en laserscherp.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

47


GETEST 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition

Getekend, Jacky Ickx Ook in het interieur vinden we unieke elementen zoals de ‘Pebble Grey’ zoom op de 18-voudig verstelbare sportstoelen en de 911-belettering op de hoofdsteun. De achterzijde van de stoelen is voorzien van een lederen afwerking en de X-vormige stiksels verwijzen subtiel naar de coureurlegende himself. Evenals een badge met de Belgische vlag en de handtekening van Jacky Ickx op de B-stijl aan bestuurderskant. Een lederen centrale armleuning met zijn signatuur in reliëf en de titel ‘Belgian Legend Edition’ op de carbon instaplijsten maken het plaatje af. Verder is de collector’s car onmiskenbaar een 911: atletisch, puur en laserscherp. Het ontwerp straalt een imposante kracht uit, benadrukt door de royale ronding van zijn zijvleugels. De karakteristieke reliëflijnen op de hertekende motorkap en de gebogen neus boven de voorbumper verwijzen duidelijk naar de eerste generatie van de 911. Onder de motorkap vinden we de vertrouwde zescilinder motor, goed voor 450 paarden.

De carrière van een Belgisch topcoureur Jacques Bernard Ickx Jacky Ickx maakte carrière als autocoureur van 1966 tot 1982. Hij was actief in zowel de Formule 1 als langeafstandsraces en won in 1983 ook de beruchte woestijnrally Paris-Dakar. In totaal schreef hij 114 races op zijn palmares.

FORMULE 1

FACTS & FIGURES

Eerste race: Italië 1967 Eerste overwinning: Frankrijk 1968 Laatste overwinning: Duitsland 1972 Aantal overwinningen: 8

911 Carrera 4S Belgian Legend Edition

24 UUR VAN LE MANS Eerste race: 1966 Eerste overwinning: 1969 Laatste overwinning: 1982 Aantal overwinningen: 6

Zescilinder boxermotor Vermogen van 331 kW (450 pk) Accelereert in 3,6 s van 0 tot 100 km/u Topsnelheid bedraagt 306 km/u

De 911 Carrera 4S Belgian Legend Edition is verkrijgbaar vanaf € 199.911,00 incl. btw.

48

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


VAN ONTWERP TOT REALISATIE Dirix automatisatie staat garant voor kwaliteit, originaliteit en vakmanschap. Samen gaan we op zoek naar de meest esthetische en praktische keuze die past in jouw verhaal.

POORTEN - HEKKEN EIGEN ONTWERP EN CONSTRUCTIE AUTOMATISATIE - TOEGANGSCONTROLE VIDEOFONIE - PARLOFONIE - TOEGANG VIA SMARTPHONE PROFESSIONEEL PLAATSINGSTEAM SINDS 1991 DIRIX AUTOMATISATIE | BEGONIASTRAAT 14C - 9810 EKE | T. 09 253 62 60 | INFO@DIRIX.BE | WWW.DIRIX.BE


LIFESTYLE

“De betaalbare e-bike van Cowboy is voorzien van vooruitstrevende technologie in een aantrekkelijk jasje.”

50

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


Urban elektrisch fietsen

De Cowboy

e-bike

E-mobility en goede looks gaan de laatste jaren steeds vaker hand in hand. Zo ook bij de Brusselse startup Cowboy. Ondernemers Adrien Roose, Karim Slaoui en Tanguy Goretti startten in 2017 hun queeste om ‘sexy en performante’ slimme elektrische fietsen op de markt te brengen. Drie jaar later zijn ze actief in grote delen van Europa en haalden ze ruim 17 miljoen euro aan crowdfunding op. » TEKST: EVELYNN VERCAEMST FOTO’S: COWBOY

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

51


LIFEST YLE De Cowboy e-bike

H

et idee van de start-up ontstond enkele jaren geleden uit de gedachte dat elektrische fietsen tot dan ofwel gericht waren naar het oudere publiek, ofwel naar het hogere segment waarbij een fiets soms de prijs van een degelijke tweedehandswagen evenaarde. Maar in de huidige maatschappij blijkt er wel degelijk een grotere markt voor elektrische alternatieven.

Minimalistisch en betaalbaar “We willen een antwoord bieden op de drie hoofdredenen waarom mensen afzien van de aankoop van een elektrische fiets: een te hoge aankoopprijs, onaantrekkelijk design en achterhaalde technologie”, aldus Adrien Roose, CEO en

mede-oprichter. “Het is onze missie om elektrisch fietsen aantrekkelijker te maken bij het jongere publiek en zo bij te dragen tot een betere stadsmobiliteit.”

Bekroond design Bij Cowboy is de succesformule van hun elektrisch topmodel een waar ‘en-en-verhaal’. De oprichters ontwierpen een kwalitatieve e-bike die voorzien is van vooruitstrevende technologie, in een aantrekkelijk jasje én toch betaalbaar. Dat design sleepte de afgelopen jaren ook al verschillende prijzen in de wacht. Zo was Cowboy winnaar van de Eurobike 2017, de Red Dot Bicycle Design Award 2018 en de Red Dot Best Of The Best Award voor het prototype van hun 2019-model, dat sinds april 2019 te koop is. »

Cowboy e-bike Facts & figures Gewicht: 16,1 kg (incl. batterij) Frame: Aluminium Banden: Gravelking Panaracer 42 mm Remmen: Tektro hydraulische remschijven Bereik: tot 70 km Maximumsnelheid: 25 km/u Motor: 30 Nm – 250 W Batterij: 360 Wh – 10,0 Ah Oplaadtijd: 3,5 u (100 W-lader) Kostprijs: € 1990

52

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


LIFEST YLE De Cowboy e-bike

“Het is onze missie om elektrisch fietsen aantrekkelijker te maken bij het jongere publiek en zo bij te dragen tot een betere stadsmobiliteit.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

53


LIFEST YLE De Cowboy e-bike

Batterij en batterij-indicator

Always connected (iOS en Android) Uniek aan de e-bike van Cowboy is ook de mobiele applicatie die gebruikers extra comfort biedt. Routes navigeren, statistieken opslaan, voorlicht aan- of uitzetten en chatten met de klantendiens: je doet het makkelijk vanuit de Cowboy-app. Nog een voordeel: de app functioneert als digitale sleutel. Zonder jouw inloggegevens krijgen potentiële dieven de fiets niet aan de praat.

Milieubewuste mobiliteit De voordelen van elektrisch fietsen zijn legio. Niet alleen is het goed voor de conditie, je spaart er ook nog eens heel wat brandstof en CO2 mee uit. Alle Cowboy-fietsen samen legden al zo’n 3,5 miljoen kilometer af en bespaarden op die manier bijna 500 ton aan CO2-uitstoot. Dankzij het vergrote bereik tot 70 km overbrug je zonder problemen dagdagelijkse verplaatsingen. Ook veiligheid draagt Cowboy hoog in het vaandel. De geïntegreerde ledverlichting zorgt ervoor dat je goed verlicht de baan op gaat. Wanneer de fiets snelheid voelt verminderen, knippert het achterlicht om je extra zichtbaar te maken voor aankomende bestuurders. De koppelsensor detecteert hoe snel de fietser wil optrekken en stuurt de motor naadloos aan, waardoor je zonder moeite op elk soort terrein accelereert. Meer info: www.cowboy.com

54

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


WWW.OPTIEKVANBIGNOOT.COM

09 221 59 73

Zwijnaardsesteenweg 496, nabij UZ Gent

Adidas

Alain Mikli

Dolce & Gabanna

BA&SH

Blackfin

Etnia Barcelona

Matsuda

Michael Kors

Ray-Ban

River Woods

Bolon

Bvlgari

Giorgio Armani

Neubau Saint Laurent

Nine

Cazal

Celine

Gucci Jimmy Choo

Paul & Joe

Savile Row

ma tot vrij: 9u - 19.30u za: 10.15u - 18.30u

Persol

Serengeti

Chanel

Chloé

Linda Farrow Porsche

Silhouette

Chopard

Longchamp

Prada

Dior Lunor

Ralph Lauren

Stella McCartney

Tom Ford


GETEST

Compacte SUV met racewagenprestaties

Macan GTS

Porsches jongste model kreeg er eind 2019 een nieuwe uitvoering bij. De Macan GTS is sportief als geen ander, zonder in te boeten op luxe en comfort.

» BRON: PORSCHE AG

56

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

57


GETEST Porsche Macan GTS

U

itgesproken sportiviteit heerst, maar dat mocht je enigszins verwachten van een nieuwe GTS. De Macan, het kleinere broertje van de Cayenne, vervoegt met zijn Gran Turismo Sport de Macan S en Macan Turbo in de reeks. En dat doet ‘ie goed. De indrukwekkende motor, het chassis met de nodige aandacht voor prestaties en het typische sportdesign vallen in de smaak bij menig Porsche-liefhebber.

Ronkende prestaties Met zijn 280 kW, het equivalent van maar liefst 380 paarden, steekt de GTS zijn voorganger met 20 pk voorbij. Doe daar nog de nieuwe PDK-transmissie samen met het optionele Sport Chrono-pakket bij, en de Macan gaat met alle gemak van stilstand naar 100 km/u in 4,7 seconden – drie tienden

58

sneller dan vroeger. Met 261 km/u is ook zijn topsnelheid een eervolle vermelding waard. Aan adrenaline duidelijk geen gebrek. De compacte SUV heeft zijn GTS-badge meer dan verdiend, niet in het minst dankzij zijn uitmuntende rijdynamiek. Porsches elektronische schokdempercontrole, beter bekend als het Porsche Active Suspension Management, werd speciaal afgestemd op de sportieve prestaties van deze wagen. Bruuske rijbewegingen worden bijna onmerkbaar, wat goed van pas komt bij een dynamische rijstijl. Het onderstel staat 15 mm lager dan bij zijn voorganger, ten gunste van de zijdelingse dynamiek. Met de optionele aanpasbare luchtvering kom je nog eens 10 mm extra dichter tegen het asfalt. »

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche Macan GTS

“De compacte SUV heeft zijn Gran Turismo Sport-afkorting meer dan verdiend, niet in het minst dankzij zijn uitmuntende rijdynamiek.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

59


GETEST Porsche Macan GTS

De standaard 20 inch RS Spyder Design-wielen en stevige remschijven voorzien de Macan GTS van een wendbaarheid die we mogen verwachten van een sportwagen. Voor nog meer remkracht is er de Porsche Surface Coated Brake met wolfraamcarbide coating, of de Porsche Ceramic Composite Brakevariant die met zijn lichtgewicht de rijdynamiek een duwtje in de rug geeft.

Als muziek in de oren Niet alleen onze ogen krijgen de kost. Het standaard uitlaatsysteem werd voor de GTS zo aangepast dat je optimaal kan genieten van het heerlijke ronken van de 2,9 V6-motor. De twee turboladers in de Central Turbo Layout kennen een reactiesnelheid om u tegen te zeggen. Het maximumkoppel bedraagt 520 Nm.

60

Details aan het exterieur hinten dat we met een sportieveling te maken hebben. Het standaard Sport Design-pakket werd afgewerkt met matzwart luchtrooster en airblades – typisch voor de GTS-range. Zijn brede voorkant ligt laag tegen de weg, waarmee hij als een ware haai over het asfalt raast. De led-koplampen, voorzien van het Porsche Dynamic Light System met onder andere bochtenverlichting, zijn eveneens in het zwart verkrijgbaar – met PDLS Plus, waarbij de lichtbundel zich aanpast aan de verkeerssituatie. De getinte driedimensionale achterlichten worden geflankeerd door de kenmerkende doorlopende achterlichtunit. Hoe zijn behendige prestaties nog in de kijker gezet worden? Naast het lagere onderstel valt de Macan GTS op met zijn RS Spyder Design-wielen in satijnglanzend zwart, afgewerkt met vuurrode remklauwen en hoogglanzende sierstrips. Achteraan de wagen zijn het de diffuser en uitlaatpijpen die de zwarte luxekleur meekrijgen. »

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche Macan GTS

“Het standaard Sport Designpakket werd afgewerkt met matzwart luchtrooster en airblades – typisch voor de GTS-range.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

61


GETEST Porsche Macan GTS

“Kleuraccenten in Carmine Red of Crayon voegen wat extra pit toe aan het interieur.”

Het interieur wil ook wat De GTS-sportiviteit zie je niet alleen, die voel je ook. Want een hoogkwalitatieve afwerking in alcantara siert het middelste deel van de stoelen, de middenarmsteun en de deurpanelen. Met een finish van geborsteld aluminium krijg je een elegant resultaat dat comfort ademt. Het multifunctionele sportstuur afgewerkt met soepel leder krijg je er standaard bij. Ook de typische GTS-sportstoelen zijn opnieuw van de partij, met hun achtvoudige verstelling en uitgesproken zijsteunen. Een stabiele ondersteuning tijdens scherpe bochten en hoge snelheden? Daar mag je zeker van zijn. Mocht je het nog nodig hebben, dan voegen Carmine Red of Crayon kleuraccenten wat extra pit toe. Muziek luisteren wordt nog heerlijker dankzij het BOSE Surround Sound system en het smartphonebergvak met inductieve laadfunctie is een populaire optie. Cruise control krijgt een extra dimensie met Traffic Jam Assist en Park Assist met achteruitkijkcamera en Surround View.

62

FACTS & FIGURES Macan Turbo GTS 2,9 liter V6-biturbomotor Vermogen van 279 kW (380 pk) Accelereert in 4,7 sec. van 0 tot 100 km/u Topsnelheid bedraagt 306 km/u Gemiddeld verbruik en CO2-waarden: 9,8 l/100 km 224 g/km

De Porsche Macan GTS is verkrijgbaar vanaf € 81.892,80 incl. btw.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


De ideale koper voor uw pand? Wij hebben al de perfecte match! Of u dit voorjaar uw woning wenst te verkopen of gewoon benieuwd bent naar de huidige marktwaarde, bij Engel & Völkers mag u rekenen op meer dan 40 jaar ervaring. Onze experten kennen elke straat in uw buurt en hebben een grondig inzicht in de lokale markt. Dankzij ons uitgebreide netwerk van potentiële kopers vinden wij de perfecte match voor uw eigendom. Kom langs in ons kantoor te Sint-Martens-Latem of bezoek ons online voor advies en een vrijblijvende, gratis waardebepaling.

Engel & Völkers Gent-Zuid • Sint-Martens-Latem EV Latem bvba • Tel.: 09 282 42 00 Kortrijksesteenweg 118, 9830 Sint-Martens-Latem Latem@engelvoelkers.com www.engelvoelkers.com/latem Vastgoedmakelaar


Het muzikale brein achter Vlaanderens filmfavorieten

Componist

Steve Willaert “Sample libraries zijn niet aan mij besteed. Ik wil originele filmmuziek creëren, geluiden die niemand anders maakt.” Je kan dan ook geen instrument gek genoeg bedenken of Steve Willaert heeft het aan de muur van z’n privéstudio in Kapellen hangen. Een mandocello, een Ierse bouzouki en een Indische dilruba: het zijn de tools van een rasechte musicus. » TEKST: MAXIME LONCKE FOTO’S: ELINE WILLAERT, STUDIO 100 EN MAXIME LONCKE

64

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


KUNST & CULTUUR

“Een piano is in essentie een orkest. Melodieën, harmonieën, bassen: alles komt onder je tien vingers samen.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

65


KUNST & CULTUUR Componist Steve Willaert

V

an Stille Waters en Katarakt over De Hel van Tanger mocht Steve Willaert al heel wat Vlaamse film- en televisieklassiekers op zijn naam schrijven. Maar voor de muziekmaker – zoals hij zichzelf het liefst noemt – begon het allemaal met piano. Hij leerde de kneepjes van het klavier aan de Academie voor Muziek en Woord in de Noorderkempen.

Waarom piano? Steve Willaert: “Toen ik elf was, gaven mijn ouders me een speelgoedpianootje en daar kon ik vrijwel meteen liedjes op spelen. Ik was er zo zot van dat ik bij wijze van spreken dezelfde dag nog naar de muziekschool vertrok. Ik moest en zou noten leren en weten hoe dat instrument in elkaar zat. Een piano is in essentie een beetje een orkest. Melodieën, harmonieën, bassen: alles komt onder je tien vingers samen. Je kan er dus heel breed mee gaan.”

Will Tura zou jouw carrière mee op de rails hebben gezet. In hoeverre klopt dat verhaal? Willaert: “(lacht) Ja, ik zal het maar toegeven. Nadat ik afgestudeerd was, stuurde ik mijn instrumentaal werk naar

66

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


KUNST & CULTUUR Componist Steve Willaert

“Toen Studio 100 me vroeg om mee te schrijven aan de muziek van 40-45 heb ik niet lang getwijfeld.”

verschillende mensen in de muziekwereld. Will Tura was daar een van en blijkbaar kon hij mijn muziek wel smaken. Hij belde me op om eens af te spreken en we hadden direct een klik. Twee weken later mocht ik meespelen in zijn orkest en zo is de bal aan het rollen gegaan. Het was heel hard werken – soms deden we zes optredens na elkaar van ’s avonds tot ’s nachts. Maar zo heb ik als jong manneke enorm veel bijgeleerd en dat heb ik absoluut aan Will te danken.”

Intussen maakten jullie samen de muziek voor 40-45. Hoe verklaar je het grote succes van de musical? Willaert: “De Tweede Wereldoorlog is een thema dat zowel jong als oud aanspreekt. En mensen houden nu eenmaal van spektakel: tribunes die van links naar rechts bewegen, ontploffingen, vliegtuigen die langs je hoofd heen vliegen… Studio 100 bracht voordien vooral sprookjesmusicals zoals Robin Hood en Doornroosje, maar nu pakken ze al graag eens uit met grotere, indrukwekkende shows. Ik deed ook de arrangementen voor Daens en 14-18, dus toen ze mij vroegen om mee te schrijven aan de muziek van 40-45 heb ik niet lang getwijfeld.” »

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

Will Tura en Steve Willaert ontvingen in 2019 een gouden plaat voor de muziek van 40-45.

67


KUNST & CULTUUR Componist Steve Willaert

Knippen en plakken Waarin verschilt componeren voor een musical ten opzichte van filmmuziek? Willaert: “Bij een film ontvang je scènes en weet je hoe lang die duren. In het geval van een musical werk je op basis van een scenario, maar liggen de scènes aanvankelijk niet tot op de seconde vast. Bij 40-45 verliep dat ook zo. Ik was bezig met het schrijven van de muziek en hing continu aan de telefoon om af te stemmen hoe lang de liedjes mochten duren. Hier en daar moet je dan stukken inkorten of net langer maken, vaak om technische redenen zoals de tribune die niet op tijd naar de andere kant van de zaal geraakt. Er komt veel knip- en plakwerk bij kijken.”

68

Heb je een voorkeur voor film of musical? Willaert: “Ik heb altijd graag musicals gedaan, maar films en televisie zijn toch wel mijn ding. Het is ook iets waar ik een beetje ingerold ben en waar ik echt van gaan houden ben. Ik denk ergens omdat een film of serie eens af ook écht af is: je kan er direct naar kijken en er verandert niks meer aan. Bij musical weet je nooit wat er nog verkeerd kan lopen op het moment zelf.”

Herinner je je nog de eerste film of serie waarvoor je de muziek maakte? Willaert: “Zeker. Dat was Stille Waters, een dramareeks van de VRT. Een vriend van mij die daar werkte, hoorde dat ze iemand zochten voor

de muziek van een nieuwe serie en heeft ze mijn richting uitgestuurd. Ik heb dan snel een ideetje uitgewerkt en de makers waren fan. De titelmuziek van die serie werd een groot commercieel succes en dat is mijn geluk geweest, want daarna zijn er nog een hele hoop films en series gevolgd. Zestig? Zeventig? Ik ben de tel kwijtgeraakt…”

Buiten de comfortzone Je hebt inderdaad een mooi palmares opgebouwd. Als je even terugblikt, welk project springt er dan voor jou uit? Willaert: “In 2019 werkte ik mee aan de Nederlandse thriller Bumperkleef.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


KUNST & CULTUUR Componist Steve Willaert

“Of een film slaagt, heeft dikwijls te maken met de dialoog tussen componist en regisseur.”

Ik heb me daar ongelofelijk mee geamuseerd. Of een film slaagt, heeft dikwijls te maken met de dialoog tussen componist en regisseur. Een regisseur weet dat muziek zijn film in een heel andere richting kan sturen. Er wordt hier in de studio vaak lang gebabbeld over wat de bedoeling is van een bepaalde scène of welke sfeer de muziek juist moet oproepen. Lodewijk Crijns heeft mij voor Bumperkleef echt uitgedaagd om buiten mijn comfortzone te treden. ‘Doe eens zot en vind jezelf opnieuw uit’, zei hij. Dat hield het voor mij spannend en heeft tot een mooi resultaat geleid.”

Waar haal je de inspiratie vandaan om nieuwe muziek te componeren? Willaert: “Naast gesprekken met de regisseur ook vaak uit de beelden zelf. Momenteel ben ik bezig met de Nederlandse serie Hollands Hoop. Daarvan ontvang ik dan fragmenten waarvoor ik op basis van het scenario en acteerprestaties nieuwe geluiden bedenk. Er speelt bijvoorbeeld een nogal knullige familie mee, dus die heb ik een even knullig themamuziekje gegeven. En zo bouw ik verder. In dit geval werkte ik ook al mee aan de eerste twee seizoenen en krijg ik de beelden vaak aangeleverd met mijn muziek er al onder. Daarmee geeft de productie aan welke richting ze ongeveer uit willen en kan ik er makkelijk mee aan de slag.”

Zijn er componisten waar je naar opkijkt? Willaert: “Ik ben altijd grote fan geweest van Thomas Newman. Die man heeft me sterk beïnvloed. Je kent hem misschien van American Beauty of het recentere 1917. Ik hou wel van dat soort intiemere muziek. Wat John Williams doet voor Star Wars of Jurassic Park is dan weer minder mijn ding. Nu vind ik filmmuziek per definitie ook niet altijd heel boeiend omdat het nu eenmaal altijd gemaakt wordt ten gunste van beelden. Ben je niet mee in het verhaal, dan zal dat voor de muziek hetzelfde zijn. Maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen zeker?”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

Een passage uit het palmares van Steve Willaert FILMOGRAFIE 2005: De Indringer 2006: De Hel van Tanger 2007: Vermist 2008: Christmas In Paris 2010: Zot van A. 2013: Het vonnis 2014: Brabançonne 2015: F.C. De Kampioenen 2: Jubilee General 2016: Broer 2016: Achter de wolken 2017: F.C. De Kampioenen 3: Forever 2019: Urbanus: De vuilnisheld

TELEVISIE 2001: Stille Waters 2004-2013: Aspe 2005: Halleluja! 2007: Katarakt 2008-2016: Vermist 2010: Het Goddelijke monster 2012-2013: Salamander 2013: Eigen kweek 2014: Hollands Hoop 2015: Vossenstreken 2016: Als de dijken breken 2019: Bumperkleef

69


Onvervalste Britse charme in Devon

Boetiekhotel Paschoe House VERENIGD KONINKRIJK

Devon

Midden in de glooiende heuvels van Devon tref je Paschoe House, een luxueus landhuis omgetoverd tot charmant boetiekhotel. Comfort, lekker eten en leven op het ritme van de natuur is waar het hier om draait. TEKST: DORIEN MARINUS FOTO’S: PASCHOE HOUSE

K

lassiek ingericht met een moderne twist, heeft dit prachtige domein alles in huis om je een ontspannend uitje te bieden. De negen suites zorgen voor een gezellige boetieksfeer, terwijl het landhuis een waar gevoel van ruimte teweegbrengt.

Tussen bos en weiland

Eigenares Tabitha Amador-Christie

70

Paschoe House ligt in Devon, het graafschap in de zuidwestelijke tip van het Verenigd Koninkrijk. Tussen de groene weilanden en bossen geniet je er van een gematigd klimaat, waar de temperatuur in de winter amper onder nul gaat en op een goede zomerdag zo’n 22 graden bereikt. Niet alleen zit je volledig afgezonderd van verkeer en drukte, de wijde omgeving leent zich ideaal voor rustgevende wandelingen of avontuurlijke buitenritten te paard.

In zijn glorie hersteld De funderingen van het ruime landhuis dateren van de dertiende eeuw. Enkele eeuwen en heel wat verbouwingen later tekende befaamd Brits architect John Hayward de plannen voor de huidige woning. Na een korte periode van verval kocht de familie Amador in 2000 het landgoed op, om het zes jaar later te renoveren tot de oorspronkelijke staat. Ze voegden de West Wing toe, waardoor het L-vormige grondplan – zoals Hayward dat voor ogen had – hersteld werd. De kans is groot dat je tijdens je bezoek eigenares Tabitha Amador-Christie tegen het lijf loopt. De dochter van de familie blies het landgoed nieuw leven in met haar ambitieuze plannen. »

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


REIZEN

“Tal van verliefde koppels gaven elkaar het ja-woord in de uitgestrekte tuinen van het landhuis.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

71


REIZEN Paschoe House

Na jaren inrichten en het concept finetunen, opende het hotel uiteindelijk in augustus 2017 de deuren. Sindsdien groeide het uit tot een van de meest verfijnde boetiekhotels in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is Paschoe te huren als eventlocatie en gaven tal van verliefde koppels elkaar het ja-woord in de uitgestrekte tuinen van het landhuis.

Jachttrofeeën en schoorsteenmantels Paschoe House kenmerkt zich door een opvallend interieur: antiek meubilair met gevoel voor stijl in elke kamer, afgewerkt met designer muurdecoratie, originele kunstwerken en geraffineerd textiel. Denk open haarden, flonkerende kandelaars en boekenrekken gevuld tot de nok. Elke kamer is afgewerkt met de typisch Brits geruite schuiframen en klassieke kroonlijsten langs het plafond.

72

Het zou ook geen authentiek landhuis zijn zonder enkele jachttrofeeën aan de muur. Herten en reeën sieren de wanden, en zelfs een exotische struisvogel krijgt er een eigen plekje. Een deel van de suites is voorzien van een prachtig marmeren badkamerblad en een vrijstaande badkuip, die samen het gevoel van luxe de hoogte in tillen. Vloerverwarming in elke ruimte en natuurlijke verzorgingsproducten van Bamford maken de exclusieve ervaring helemaal af. De gemeenschappelijke delen zijn eveneens ingericht met oog voor detail. In de lichtrijke Morning Room slurp je van een onvervalste Earl Grey met een adembenemend zicht op het terras en de tuinen. Ernaast bevindt zich The Library bar, ideaal voor een aperitiefje of een ontspannen lunch. In het fine-diningrestaurant proef je dan weer culinaire hoogstandjes in de warmte van de grote open haard.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


REIZEN Paschoe House

Chef Craig Davies

“Elk seizoen geniet je van een menu waarbij streekgebonden producten en lokale ingrediënten centraal staan.”

Ook voor fijnproevers

Van kleiduifschieten tot massages

Britse keuken zou de gemiddelde Belg niet kunnen bekoren, maar bij Paschoe gaat het er net iets anders aan toe. Zo organiseert een in-house wijnexpert gin en wine tastings voor wie zijn smaakpapillen graag op de proef stelt. Het restaurant – waar je trouwens ook welkom bent als je niet in het hotel verblijft – combineert Franse en Aziatische keuken in een Brits jasje.

De ultieme missie van Paschoe House is gasten een relaxte ervaring bieden. Dat doet het aan de hand van verschillende activiteiten, zoals yoga- en meditatiesessies, gourmet picknicks, wijnproeverijen, gin masterclasses, massages en veel meer. Maar de natuur speelt hier onmiskenbaar de hoofdrol: je ontdekt de lokale fauna en flora in Dartmoor en Exmoor National Park, aan weerszijden van Paschoe, en rijdt op een uurtje afstand het uitzicht van Devons kustlijn tegemoet. Wie liever cultuur in plaats van zeelucht opsnuift, trekt beter richting het historische centrum van Exeter, de hoofdstad van het graafschap en een van de oudste steden in Engeland.

Huischef Craig Davies verrast met adembenemende gerechten die opvallen op het vlak van smaak én presentatie. Elk seizoen geniet je van een ander menu waarbij streekgebonden producten en lokale ingrediënten centraal staan. En dat laatste mag je letterlijk opvatten, want de meeste ingrediënten komen uit eigen tuin. Fruit en groenten groeien in overvloed op het domein, de eitjes zijn afkomstig van de kippen die er scharrelen en het vlees wordt voorzien door veeboeren uit de omgeving. Ook het brood, de cake en de patisserie zijn er ovenvers.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

Info en reserveren: paschoehouse.co.uk

73


GETEST

De Taycan toegankelijker

Porsche breidt elektrisch gamma uit met

Taycan 4S

Bij de introductie van de elektrische Taycan ging Porsche met de Turbo en Turbo S meteen voor de top. Nu maakt de minder krachtige, maar meer budgetvriendelijke Taycan 4S zijn intrede.

» BRON: PORSCHE AG

74

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

75


GETEST Porsche Taycan 4S

D

e elektrische vierzitter is verkrijgbaar met twee batterijpakketten: de Performance en de Performance Plus. De eerste wordt standaard voorzien en heeft een totale capaciteit van 79,2 kWh. De Performance Plus is optioneel verkrijgbaar en kennen we van de Taycan Turbo en Turbo S. De twee-deksbatterij is goed voor 93,4 kWh en een vermogen van 420 kW, waarmee hij er 30 bovenop de piek van de standaard accu doet. Met de Performance-batterij heeft de Taycan 4S een rijbereik van 407 kilometer, terwijl de wagen het met de Performance Plus 463 kilometer trekt: de beste prestatie binnen het Taycan-gamma. Beide varianten van het nieuwe instapmodel spurten in 4 seconden naar 100 km/u en racen maximaal tot 250 km/u.

Synchroonmotoren met permanente magneten Adembenemende acceleraties, de trekkracht van een echte sportwagen en een uitmuntend, continu vermogen: de 4S neemt alle sterke punten van de Taycan over. Twee synchroonmotoren met permanent ingebouwde magneten – een op elke as – leveren een uitstekende rijdynamiek en een vierwielaandrijving die in de verschillende rijmodi optimaal op de spreiding tussen efficiëntie en dynamiek kan worden ingesteld. Pulsomvormers op de voor- en achteras werken respectievelijk met maximaal 300 of 600 ampère. Net als de andere versies, kreeg de Taycan 4S een tweetraps versnellingsbak. De zeer korte overbrenging van de eerste versnelling maakt pittig wegrijden mogelijk, terwijl de lange overbrenging van de tweede versnelling acceleratiereserves biedt voor hoge snelheden. Adaptieve luchtvering met drie kamers en PASM-schokdemping vormen de basis voor een optimale aerodynamica en zorgen voor de perfecte balans tussen comfort en performance. »

76

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche Taycan 4S

“Het gebruik van innovatieve gerecycleerde materialen onderstreept het duurzame concept van de elektrische sportwagen.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

77


GETEST Porsche Taycan 4S

Centraal infotainment display Uiterlijk onderscheidt de 4S zich van z’n grotere broers met aerodynamische 19-duimsvelgen en remklauwen in een rode accentkleur, die ook terugkomt in de remzadels. Verder oogt hij dankzij een bumperdesign met vernieuwde geometrie en een zwarte afwerking van de zijschorten en de diffusor achteraan net dat tikkeltje anders. De ledverlichting van de koplampen komt inclusief Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus). Ook de cockpit geeft het startschot voor een nieuw tijdperk met een totaal nieuwe architectuur. Het vrijstaande gebogen instrumentenpaneel vormt het hoogste punt van het dashboard en legt zo duidelijk de focus op de aandrijfas. Een centraal infotainmentscherm van 10,9 inch en een optioneel display voor de passagier worden gecombineerd in een geïntegreerde glazen strip met

78

‘black panel’-uitzicht. Met de Taycan 4S biedt Porsche voor het eerst een volledig ledervrij interieur aan. Door het gebruik van innovatieve gerecycleerde materialen wordt het duurzame concept van de elektrische sportwagen nogmaals onderstreept.

Geïntegreerde onderstelregeling De 4S steunt net zoals de introductiemodellen van de eerste e-Porsche op 4D-Chassis Control: een geïntegreerde onderstelregeling die de regelapparaten van de afzonderlijke componenten in realtime aanstuurt en op elkaar afstemt. Dat betekent gegarandeerd een optimaal uitgebalanceerde vermogenselektronica in elke situatie. De nieuwste Taycan heeft vaste remklauwen op de vooras met zes zuigers en geventileerde gietijzeren remschijven. Achteraan komen de remklauwen met vier zuigers.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


GETEST Porsche Taycan 4S

“Met de Performance Plus heeft de 4S een rijbereik van 463 kilometer: de beste prestatie binnen het Taycan-gamma.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

79


GETEST Porsche Taycan 4S

FACTS & FIGURES Porsche Taycan 4S

Topsnelheid bedraagt 250 km/u Accelereert in 4 sec. van 0 tot 100 km/u

MET PERFORMANCEBATTERIJ

MET PERFORMANCE PLUS-BATTERIJ

Capaciteit: 79,2 kWh

Capaciteit: 93,4 kWh

Vermogen:

Vermogen:

390 kW (530 pk)

420 kW (571 pk)

Gecombineerd

Gecombineerd

elektrisch verbruik:

elektrisch verbruik:

24.6 kWh/100 km

25,6 kWh/100 km

De Porsche Taycan 4S is verkrijgbaar vanaf € 110.533,50 incl. btw.

80

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020YACHTING

Met de Hermes Speedster vaar je zoals in de jaren 50 Evenbeeld van Porsche 356 op het water In de fifties was de Porsche 356 helemaal rock-’n-roll. Vandaag vormt haar iconische look de inspiratie voor de hypermoderne runabouts van Seven Seas Yachts. De Hermes Speedster is de meest efficiënte productieboot ter wereld met een heerlijk vleugje vintage design. » TEKST: MAXIME LONCKE FOTO’S: NICKS BOATS

82

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


“De gelijkenis tussen de Hermes Speedster en de Porsche 356 is tot in de luchtroosters te herkennen.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

83


YACHTING Hermes Speedster

D

e oogstrelende Hermes Speedster wordt geproduceerd door het Griekse familiebedrijf Seven Seas Yachts. Dat hoor je ook aan de naam van de architect die het hydrodynamische onderschip ontwierp: Nicolas Politis koos voor een mix tussen de Porsche 356 van de tweede generatie en de Gentleman’s Runabout-boten uit de jaren 30. De stevige romp bestaat uit zeven luchtdichte lagen met honinggraatstructuur en een buitenlaag van slijtvast vinylesterhars. Het slimme gebruik van deze lichte materialen zorgt voor een duurzame bescherming zonder dat het gewicht toeneemt. Op die manier weegt de Speedster vaarklaar slechts 675 kilogram.

Neus omhoog en varen Dankzij het lage zwaartepunt ligt de boot ook bijzonder stabiel op het water. De Hermes Speedster steekt haar neus omhoog zodra de snelheid toeneemt, waardoor ze een bijna horizontale houding behoudt. Zo is vlot door het water glijden een evidentie, of je nu aan 5 knopen of de maximale snelheid van 72 km/u vaart. Met een verbruik van gemiddeld 5,5 liter per uur werd de cruiser zelfs verkozen tot ‘De meest efficiënte productieboot ter wereld’.

De Porsche 356 pure nostalgie De eerste productie-auto van Porsche Bijgenaamd ‘Dame’ omwille van haar perfecte rondingen Geproduceerd van 1948 tot 1965 Totale productie van 76.313 exemplaren

» 84

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


YACHTING Hermes Speedster

RETRO GOES ELECTRIC Hermes Speedster E Eind 2019 pakte Seven Seas Yachts uit met een elektrische versie van de Hermes Speedster, die vanzelfsprekend de E-suffix meekreeg. Het nieuwe beestje gebruikt een batterij van 30 kW en de Axial Magnetic Flux-motor biedt een vermogen van 100 kW. Een rondvaart met de Hermes Speedster E voelt iets gemoedelijker aan een topsnelheid van 48,3 km/u.

“Met een verbruik van 5,5 liter per uur werd de cruiser verkozen tot ‘De meest efficiënte productieboot ter wereld’.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

85


YACHTING Hermes Speedster

“Het slimme gebruik van lichte materialen zorgt voor een duurzame bescherming zonder dat het gewicht toeneemt.”

Kuipstoelen en retro dashboard Uiteraard is de Hermes Speedster ook stylinggewijs een uitschieter. De gelijkenis met de Porsche 356 is tot in de luchtroosters te herkennen. Achter het dashboard met ronde klokken en retro knopjes waan je je aan het stuur van de klassieke cabrio van weleer. Een achteruitkijkspiegel aan de voorruit versterkt dat gevoel. Passagiers kunnen zich nestelen in een van de lage kuipstoeltjes of op de tweepersoonsbank achterin de boot, waar ook plaats voorzien is voor een hoes om de kap van de Speedster in op te bergen.”

Volledig personaliseerbaar Nog mooier is dat elk onderdeel van het design volledig handgemaakt wordt. Op de kleine scheepswerf van Politis worden de Speedsters van start tot finish samengesteld. Het leer wordt ter plekke gestikt en de schroefjes zorgvuldig met handschoenen aan het stuur gedraaid. Dat betekent ook dat de Hermes Speedster volledig personaliseerbaar is. Je kiest zelf de kleuren van de zetels, het cabrioletdak en het exterieur van de motorboot. Ga jij voor een exemplaar in zilver, azuurblauw of mokka? Een proefvaart of een bezoekje aan het boothuis van Nicks Boats in Harderwijk? Voor alle info: www.nicksboats.com

86

FACTS & FIGURES Hermes Speedster Lengte: 6,75 m Breedte: 1,80 m Gewicht: 675 kg Aantal personen: 5 Motor: Weber-Textron MPE 850 Marine TC Maximaal vermogen: 116 kW (155 pk) Topsnelheid: 72 km/u

De basisprijs van de Hermes Speedster is € 119.500.

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


Vispring maakt uitzonderlijk comfortabele bedden sinds 1901. We gebruiken alleen de beste natuurlijke materialen voor zowel de binnen- als buitenkant. Ontworpen voor duurzaamheid, gemaakt voor comfort en de allerbeste nachtrust. twaalf-twaalf Kortrijksesteenweg 1212 - 9051 Sint-Denijs-Westrem - T 09 221 58 28 twaalf-twaalf twaalf-twaalf Heidebaan 90 - 9100 Sint-Niklaas - T 03 66 66 90 info@twaalf-twaalf.be - www.twaalf-twaalf.be


PORSCHE & MORE

Racing on ice

Curbstone goes Lapland Aan topsnelheden over een bevroren meer scheuren terwijl je in de verte het Noorderlicht ziet? Het klinkt misschien als de natte droom van menig sportwagenliefhebber, maar het is wel degelijk werkelijkheid. Sinds enkele jaren biedt Curbstone – Europees marktleider in Track and Test Days – reispakketten die je het wondere winterlandschap van Lapland laten ontdekken vanachter een racestuur. TEKST: EVELYNN VERCAEMST FOTO’S: CURBSTONE

Eigenaars van sportwagens kunnen al meer dan elf jaar hun hart ophalen aan de exclusieve evenementen van Curbstone. Formule 1-circuits of spectaculaire wegen: Curbstone voorziet een breed aanbod aan uitdagende raceformats voor gevorderden én beginners die hun wagen ten volle willen beleven.

Circuit of road Curbstone focust zich op twee soorten evenementen: racing op circuit en roadbook op de baan. Track and Test events vinden plaats van Spa-Francorchamps tot Silverstone, steeds op F1-circuits. Sportwageneigenaars kunnen tijdens de Track and Test Days en de Clubsport Challenge de beste circuits verkennen, voor gevorderden zijn de Pre-Season Test Days hét hoogtepunt van het jaar. Roadbooks, waaronder de GT-tours, vinden plaats op openbare wegen en zijn gericht op het beleven van sportwagens op de meest adembenemende locaties. Deze evenementen zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren racers. »

88

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


“GT-tours zijn gericht op ultieme autobeleving en adembenemende locaties.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

89


PORSCHE & MORE Curbstone goes Lapland

90

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


PORSCHE & MORE Curbstone goes Lapland

“Er zijn evenementen voor elk niveau: van instapraces op de baan tot circuitraces voor gevorderden.”

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020

91


PORSCHE & MORE Curbstone goes Lapland

Driften in Lapland Het kalenderjaar 2020 werd geopend door het unieke Curbstone goes Lapland. Deze packaged GT-tour laat geïnteresseerden toe de elegantie en passie van enkele van de meest krachtige racewagens te ontdekken. En dat als een van de enigen op ijs. De selecte groep deelnemers vliegt naar Arvidsjaur en schakelt daar over op sportieve krachtpatsers met spijkerbanden. Transport, overnachtingen, lokale cuisine: alles is geregeld om jou met onverdeelde aandacht de baan of – in dit geval – het ijs te laten trotseren. Gedurende drie of vier dagen word je bijgestaan door volledig gelicentieerde rij-instructoren en krijg je een-op-een coaching. Afsluiten doe je met een onvergetelijke ski-scootertour door de Laplandse bossen.

GT-tours 2020 Fan van de GT-tours, maar liever niet op ijs? Dan vind je ongetwijfeld je gading bij een van de vele andere evenementen. Van 16 tot 18 mei 2020 staat de Road to Nordschleife op de planning, op 24 en 25 juli kan je terecht in Spa voor de Road to 24H Spa. Afsluiten doet dit GT-seizoen met de Road to Paris, van 10 tot 12 september. GT-tours zijn beschikbaar voor Gran Tourismo-, sport- en luxewagens. »

92

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


LUXE ZWEMBADEN inox - mozaïek - mortex


PORSCHE & MORE Curbstone goes Lapland

4 vragen aan General Manager Ludovic Colman Kan iedereen met een sportwagen deelnemen aan de evenementen van Curbstone? “Zeker. Je kan ervoor kiezen om met je eigen wagen deel te nemen aan onze Track and Road races; bij de packaged GT-tours rijd je met een van de luxesportwagens die wij ter plaatse brengen. Onze evenementen zijn gericht op eigenaars die kennis hebben van sportwagens, maar specifieke ervaring is niet altijd vereist. We bieden verschillende niveaus aan, van instapraces op de baan tot circuitraces voor gevorderden.” Welke sportwagen is jouw favoriet? “Moeilijke keuze, maar als ik echt moet kiezen: de Porsche GT3 RS. Het is gewoon de perfecte circuitwagen.”

“We werken volop aan een nieuw format: met Track and Dunes willen we races aanbieden in de woestijn.”

94

Hoe ziet het team achter Curbstone eruit? “Curbstone wordt gesterkt door een erg divers en meertalig team. We werken met zeven fulltime medewerkers en een twintigtal freelancers: van event managers tot business developers en marketeers. We werken vanuit ons hoofdkantoor in Brussel en hebben sinds enkele jaren ook een bureau in Frankrijk.” Wat zijn de toekomstplannen van Curbstone? “We blijven steeds zoeken naar nieuwe, uitdagende evenementen. Op dit moment werken we aan een tegenhanger voor Curbstone goes Lapland. Zo willen we in de Verenigde Arabische Emiraten racen in de woestijn, deels op het Yas Marina circuit en deels op zandduinen. Veel kan ik er op dit moment nog niet over kwijt, maar we mikken op najaar 2021 om van start te gaan met ons Track and Dunes concept.” Meer info: www.curbstone.net

CARRERA MOTORS MAGAZINE | LENTE & ZOMER 2020


sordoff.com

LUXURY OUTDOOR FURNITURE

NEW WEB SITE

PASTORIESTRAAT 3  9800 MEIGEM  0475 53 53 99  WWW.RECHTSVANDEKERK.BE OPENINGSUREN  WEEK - 10:30 TOT 18:30  ZA & ZO - 10:00 TOT 18:00  DINSDAG GESLOTEN

WWW.BONHOMMES.BE - OPENING Voor Bonhommes wilde ik graag het gevoel overbrengen VOORJAAR 2021 van onbezorgdheid in de rustige, stille, natuurlijk omgeving van Meigem. Maar ook refereren naar de Latemse School ... net achter jullie hoek. Wat we hier zien is een gelukkige, genietende man die de tijd neemt om rond te kijken en na te


Leef meer buiten! Ook zo’n fan van knus cocoonen bij je thuis? Met de Pergola SO! creÍer je de perfecte sfeer in de tuin. Op elk moment van de dag vertoef je er in alle comfort en bovenal, je bedient en controleert deze terrasoverkapping op je smartphone of tablet met onze handige app.

Automatische lamellen Alles bedienen met 1 app LED sfeerverlichting LED sterrenhemel Bluetooth geluidssysteem USB laadpunt

Meer info of verkooppunten in je buurt op pergola-so.be of via info@winsol.be

230 V aansluiting Verwarming


SPECIAALZAAK IN EXCLUSIEF DESIGNMEUBILAIR EN MAATWERK

BETER WONEN, BETER LEVEN. Elbeko brengt uw bouwproject op een hoger niveau door een persoonlijke en professionele begeleiding. De benadering als een totaalproject, gestructureerd, door een team van interne en externe experten brengt alle losse informatie mooi samen. Het resultaat is een homogene villa of woning, waarin alles klopt en het zalig leven is.

BETER WERKEN, BETER LEVEN. Een kantoorgebouw vraagt gespecialiseerde kennis, inzicht

GRAND SUITE. DESIGN: EOOS.

en volledigheid. Het resultaat is uitstraling, werksfeer en efficiëntie. Een hoogwaardige omgeving is immers zoveel fijner, aangenamer, lichter.

Heb je zelf bouwplannen? Meer info op www.elbeko.be

CASSINA - KNOLL INT - B&B ITALIA - WALTER KNOLL - DE SEDE - JOV - MDF ITALIA - PASTOE - CARL HANSEN - ARCO EDRA - CLASSICON - MOOOI - INDERA - ARPER - FRITZ HANSEN - FLOS - ARTISAN - LA PALMA - VAN ROSSUM - VITRA - ...


“Quality is never an accident; it is always the result of high intention, sincere effort, intelligent direction and skillful execution; it represents the wise choice of many alternatives.”

JAARGANG 14 - NUMMER 27 - LENTE/ZOMER 2020

William E. Foster

Curbstone

goes Lapland

Mediterraans genieten bij Pieter De Troyer

Bachtekerke

De nieuwe generatie

911 Turbo S

knalt met ongeziene prestaties

Langemunt 2, B- 9000 Gent T. +32 9 264 29 29 | M. + 32 475 7777 93 info@heursel.be “The oldest jewellery in Europe” www.heursel.be

718 GTS 4.0 » HERMES SPEEDSTER » 911 CARRERA 4S BELGIAN LEGEND EDITION » STEVE WILLAERT » COWBOY E-BIKES