Page 1

taller expo-disseny


De la contemplació a la participació i més enllà...

un guió per dissenyadors


Expolab Què és Expolab? Expolab és una nova manera d’entendre les exposicions. És un laboratori dedicat a la creació i recerca de noves exposicions a les àrees de tecnologia, innovació, ciència i disseny, que són les principals àrees de divulgació del Citilab. Expolab planteja la possibilitat de crear exposicions gràcies a la participació i la contribució ciutadana. I això suposa un nou repte dins del món de la museologia mundial. A més, Expolab també pot ser el punt de partida de la creació de nous tallers, nous grups socials, noves xarxes, noves estructures, etc. La primera exposició “De la contemplació a la participació i més enllà” emmarcada dins del macro-projecte Expolab està dirigida a reflexionar sobre els canvis que han patit l’educació, la comunicació, l’art, la divulgació i les pròpies tècniques expositives, en els darrers cinquanta anys, degut a la introducció de la tecnologia com a eina i com a forma de pensar i organitzar-se. La primera exposició d’Expolab obrirà al juny del 2010. El seu objectiu és donar a conèixer com han canviat diferents aspectes de la nostra vida degut a la introducció de la tecnologia i la manera de pensar d’aquesta nova eina. Partint d’anècdotes personals, mostrem els canvis socials i la tecnologia que hi ha darrera d’aquests canvis. Vàrem començar el projecte fent una investigació qualitativa per entendre com ha canviat la vida quotidiana dels ciutadans degut a la introducció d’Internet i les tecnologies digitals. L’objectiu d’aquests primers tallers era col·leccionar experiències personals per buscar temes que interessessin a les persones. Finalment, vàrem dividir tot aquest material en cinc àreees diferents.


Primers passos Com col·leccionem les “històries” de la gent? Vàrem fer tres tallers, amb un total de 40 participants, en els que demanàvem a la gent que escollís imatges que expliquessin com ells percebien els canvis que la tecnologia havia generat a la seva vida. Els participants van fer collages amb imatges que van relacionar amb els seus records i els van explicar. Després, van haver d’escollir l’anècdota que més els havia agradat, posar-la en comú amb els altres membres del grup i construir un objecte tridimensional relacionat. Finalment, van presentar els objectes creats i discutir sobre les seves experiències. La teoria que hi ha darrere d’aquest exercici: Els usuaris tenen molta informació sobre les seves vides, les seves preferències i els seus somnis, però aquesta informació es troba amagada sota la superfície. Les imatges ajuden a revelar històries sobre experiències passades i somnis de futur. El material visual estimula el cervell de manera diferent a les paraules, i és més adequat per treure a la llum records i emocions. Per tant, aquest mètode ens va donar un altre tipus d’informació al que ens haguessin donat les entrevistes i observacions. Aquest mètode es coneix com contextmapping, i el veiem reflectit en les imatges. Després de realitzar els tallers, vàrem estar estudiant tot el material que els usuaris havien compartit amb nosaltres. A partir de les imatges, els objectes, els comentaris i les anècdotes, vàrem crear cinc àmbits diferents. Aquestes cinc temàtiques formen la base del disseny d’aquesta exposició, el qual quedarà definit gràcies a una competició que obrirem en col.laboració amb The Tech Museum de Califòrnia, a Second Life. Aquest llibret ensenya una selecció de les anècdotes, imatges i objectes que vàrem aconseguir recollir. És un resum visual, un guió per als dissenyadors que participin en el disseny de l’exposició perquè puguin empatitzar amb els ciutadans. L’experiència de totes aquestes persones és massa complexa per ser visualitzada amb unes imatges, però amb aquest material intentem inspirar i crear interès en les històries que ens van explicar. Gaudiu de l’experiència dels participants!

preparació

sessió generativa

discussió

anàlisi

comunicació


Prepara’t amb aquest llibret de preguntes sobre el paper d’Internet a la teva vida


Estic conectat com a mínim vuit hores al día, per treballar, per buscar informació, per contactar amb els meus amics, etc. En el meu temps lliure m’agrada nedar, llegir, jugar amb els meus fills. Per sort puc fer aquestes coses sense necessitat de la xarxa! Francesc, 36 anys


Com ha canviat la teva vida l’evolució d’Internet? Explica’ns-ho amb imatges i objectes!


Des de collages i objectes

via records i anècdotes


fins als temes


Conèixer el nostre cos

Fa poc em vaig trencar el braç. Em va sorprendre molt veure que el metge tenia un sistema gràcies al qual va poder-me mostrar el meu braç trencat i fins i tot vàrem poder fer zoom i veure la zona danyada amb gran detall.

Jesus, 21 anys


Explica’ns com la xarxa ha canviat la teva vida quotidiana.


Percebre la seguretat

Abans hi havia un serè que vigilava els carrers. Ningú pensava que estava malament. Ara, en canvi la gent té por de perdre privacitat per culpa de les càmeres. És curiós que la gent se senti més amenaçada per un sistema informatitzat que per un ésser humà.

Núria, 51 anys

Ara molta gent està en contra de les càmeres de vigilància, però abans no ens molestava el serè. L’experiència de vigilància amb una camera és totalment diferent. Utilitzem aquest exemple per explicar el concepte de data mining i com es relaciona amb el tema de la vigilància.


Connectar-se amb els altres


Gràcies a Facebook vaig conèixer un cosí meu, que mai hagués conegut d’una altra manera. Els tres cubs verds representen els diferents membres de la meva família units per la xarxa.

Filip, 45 anys

Recordo el dia que vaig descobrir el xat. Em va entusiasmar tant que vaig oblidar que estava preparant el sopar. Així que se’m va cremar la lasagna d’una manera espectacular.

Maria, 50 anys


Això és una representació de la xarxa, amb tots els cubs connectats. En realitat no estem tan connectats. És més com l’altre banda, estem connectats però en petits grups. En la nostra vida quotidiana sempre hem de fer un esforç per estar realment connectats als altres.

Josep, 45 anys

Estem en contacte a través de la xarxa cada dia però normalment no som conscient de què és la xarxa. En aquest apartat expliquem què és la xarxa, com creix, i com podem contactar amb altres persones. A més, mostrem que en general una persona és capaç de manejar 150 contactes com a màxim.


Compartir records

Abans teníem una caixa de fotografies. Parlàvem sobre la foto del casament. Ara, en canvi, prenem 1.000 fotografies cada dia, i les posem a flickr, però mai tenim temps de mirar tantes fotos!

Andrea, 69 anys

La fotografia ha canviat molt a causa a internet. Seria interessant mostrar com funciona una càmera analògica i digital. A més podem explicar què és un píxel.


Visc en un poble petit, de vegades em sembla avorrit. Tinc 83 anys, i m’agrada viatjar però és complicat a la meva edat. Ara puc viatjar per Internet. Al matí visito Paris, a la tarda Nova York i a la nit vaig a Itàlia .... sense moure’m!!! Internet és molt més divertit que la televisió.

Sylvia, 83 anys


Viatjar en el temps i l’espai

Ara podem navegar per Internet i d’aquesta manera conèixer el món. Les webcams ens ajuden a contactar amb gent que es troba molt lluny. Utilitzem l’anècdota per parlar sobre càmeres web. A l’exposició mostrem què és una webcam i com funciona.


Treballar

A l’oficina del futur tindrem el docurobot. Parlarem i treballarem i des del robot surtirà tota la documentació, serà genial!

Gary, 35 anys


L’edifici de Citilab era una fàbrica de tèxtil. Van utilitzar programació per fer dissenys en les teles. Avui estem treballant amb un altre tipus de fils: els cables dels nostres dispositius moderns.

Vaig treballar com a mecànic de cotxes. Abans era possible entendre tot el mecanisme, reparar-lo i reposar les peces. Avui en día els aparells són sistemes complexos constituïts per software i hardware avançats, i així és pràcticament impossible entendre com funciona tot el conjunt. Vaig perdre la meva feina, i ara estic aprenent software per poder tornar a trobar feina.

Nico, 52 anys

Laia, 39 anys

Tenim diverses anècdotes relacionades amb el tema del treball. Ens agradaria explicar l’evolució de la programació i utilitzar Scratch com a exemple.


Més enllà! Utilitzem les anècdotes, records i històries dels ususaris com a inspiració per definir el contingut de l’exposició. Les nostres idees serviran com a base per a una competició de disseny en col.laboració amb el Tech Museum de San Jose, que té un espai a Second Life dedicat a la creació d’exposicions. Us convidem a participar del disseny de l’exposició.

Librito en catalan  

catalan resumen del taller

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you