Page 1

TEMA:

Den hæslige høfeber

Få bugt med din hæslige høfeber Har du accepteret, at din pollenallergi er blevet en fast følgesvend, der forpester dit liv med træthed, koncentrationsbesvær og nys? Så er her lige en lille opsang: Kom op af stolen og tag ansvar for din sygdom! For du KAN få det bedre, hvis du finder din mest fandenivoldske side frem, væbner dig med tålmodighed, en god portion systematik og læser denne artikel til ende. A f Stine Ramly ng/sr@astma-allergi . dk Foto: w

A

lt for mange pollenallergikere går rundt og har det så skidt i pollensæsonen, at det påvirker både privat- og arbejdsliv. Måske er du én af dem, der bare har accepteret, at din livskvalitet daler i takt med, at pollentallene stiger? Sådan behøver det slet ikke at være, mener rådgivningschef Betina Hjorth i Astma-Allergi Danmark. – Som tommelfingerregel er det tid til at prøve noget nyt, hvis du ikke selv synes, du har det godt nok. Spørg dig selv, om du er okay med at have røde og kløende øjne, at være træt og uoplagt, fordi næse og øjne giver gener? Er du okay med at føle ømhed i kroppen, som havde du influenza? Hvis ikke, så vil jeg sige, at det heller ikke er okay at give op. For med den rette behandling, kan du få det meget bedre, siger Betina Hjorth, der fem dage om ugen rådgiver bl.a. pollenallergikere om at få en bedre hverdag.

– Hvis du har gener, der begrænser dig i hverdagen, skal du ikke stille dig tilfreds. Så må du stille krav til lægen, ændre dine vaner og måske prøve en anden høfeberbehandling. Der findes alt fra næsesprays, øjendråber, tabletter til allergivaccinationer, så der bør være noget – måske kombinationer af forskellig medicin – der virker for dig. Og ja, det kræver både tid, tålmodighed og systematik at gå sin behandling efter i sømmene, siger Betina Hjorth.

Tager du din medicin korrekt?

Noget af det første Betina Hjorth råder til er at finde ud af, hvorfor medicinen ikke virker ordentligt. Tager du den korrekt? Husker du at tage den, når du skal? Spørger hun typisk de mennesker, der ringer for at få råd. – Mange pollenallergikere begår den

Gode råd om pollen

Fra du vågner til du går i seng

20

AstmaAllergi · MAJ/JUNI 2014

06:00

Atjuu og godmorgen. Klør det i øjnene og ganen? Skynd dig at tage din høfebermedicin.

klassiske fejl, at de ikke tager deres medicin som foreskrevet. Fx tager de næsesprayen forkert ved at holde den lodret i stedet for 45 grader, som der står i brugsvejledningen, og som konsekvens opnår de ikke fuld effekt. Der er også mange, der springer allergipillen over om morgenen og venter og ser, om den bliver nødvendig. Og det på trods af, at de godt ved, at det er højsæson for de pollen, som de reagerer på. Her kan en god idé være, at holde øje med Dagens Pollental og –Varsling, så de kan planlægge behandlingen så godt som muligt.

“Medicinen sløver mig”

En anden klassiker er beslutningen om at stoppe med at tage medicinen, fordi den sløver.

07:00

Luft ud i din bolig og løb eventuelt en tur nu. Pollenmængderne er lave tidligt om morgenen.


Hvis du har gener, der begrænser dig i hverdagen, skal du ikke stille dig tilfreds. Betina Hjorth, rådgivningschef

>

læs også

Få tjek på indholdsstofferne s. 22 ”Allergien slider på mig”. Interview med pollenallergiker Thomas Gylling

s. 23

”Min allergi kom buldrende i puberteten”. Interview med tv-vært Louise Wolff 

– Jeg har masser pollenallergikere i røret, der siger, at medicinen sløver dem så meget, at de hellere vil undgå at tage det. Men det er en forkert konklusion, og dermed en dårlig løsning, mener Betina Hjorth. Pollenallergi kan nemlig i sig selv gøre kroppen træt og uoplagt. – Hvis man fx tager en antihistamintablet en dag med høje pollental og samme dag oplever en enorm træthed, så konkluderer mange, at det er medicinen og ikke sygdommens skyld, at man var så træt. Det er både forkert og ærgerligt, hvis du på dén baggrund beslutter, at du ikke vil tage medicin fremover, hvor du i virkeligheden kunne få en lindring af dine symptomer, siger Betina Hjorth og påpeger, at langt de fleste antihistamintabletter er kategoriseret som ikke sløvende.

08:00

Vores kroppe er ikke ens, så de høfeberpiller, der virker for din kollega, virker ikke nødvendigvis på dig. Måske skal du prøve en anden høfebermedicin for at opnå den bedste effekt.

Få tjek på indholdsstofferne

– Der findes syv forskellige stoffer, som antihistamin-tabletter kan indeholde. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke bare skifter til et andet produkt med samme indholdsstof, for så får du højst sandsynlig ingen bedring af dine symptomer, siger Betina Hjorth. Selv om mange antihistamintabletter findes i håndkøb, bør du alligevel tale med din læge om, hvornår og hvordan du bedst kan behandle din høfeber, hvis pollensæsonen skaber problemer. Der kan nemlig være andre årsager til dine symptomer.

Cykler du på arbejde, så planlæg din rute, så du undgår den lokale birkelund eller de store parker med græs. Er det ikke muligt, så brug evt. en pollenmaske, cykel- eller sportsbriller for at undgå at få pollen direkte ind i øjnene.

09:00

s. 24

Der er håb om bedring...

s. 26

Typer af høfebermedicin

s. 26

– Det kan være en rigtig god idé at tage din læge med på råd i forsøget på at forbedre din behandling. Lægen kan hjælpe dig med at holde styr på, hvilke typer medicin du har prøvet, og hvilke du kan prøve i stedet. Men du må indstille dig på at gennemgå flere forsøg med kombinationer af tabletter, øjendråber og næsespray, før du finder opskriften, der virker for dig. Lægen kan jo ikke ud fra dit udseende vide, hvad der virker bedst på din krop, siger Betina Hjorth. For nogle allergikere er næseskylning som supplement til medicin, det der gør, at de kan holde hverdagen med allergi ud, mens andre foretrækker en tabletkur med binyrebarkhormon. – Det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte. Vigtigst er, at du træffer et valg på et oplyst grundlag, siger Betina Hjorth.

Ring til lægen, hvis du trods din høfebermedicin fortsat får symptomer. Måske skal du prøve en anden type medicin med et andet indholdsstof i.

10:00

Huskede du at tage din allergimedicin i morges? Ellers er det på tide, at du tager den nu.

» 21


TEMA:

Den hæslige høfeber

Vær systematisk

For at blive helt spids på, hvornår dine symptomer topper, råder Betina Hjorth, at du systematisk holder øje med dine symptomer. Det kan du bl.a. gøre ved at registrere dine symptomer fx i en kalender eller notesbog. Alternativt kan du hente AstmaAllergi Danmarks app Dagens Pollental, som både findes i App Store og Google Play. I den nye pro-version, der blev lanceret i marts, er der en symptomscore, hvor du kan registrere, hvordan du har det. Efter noget tid vil du kunne få en graf frem, der giver dig et overblik over, hvornår dine symptomer topper sammenholdt med pollensæsonen, og så kan du planlægge din

behandling derefter. App’en er ingen erstatning eller alternativ til et lægebesøg, men et supplement og fingerpeg om, hvor du kan sætte ind. Dit første skridt til at få bugt eller bedring med den hæslige høfeber starter altså først og fremmest hos dig selv: – Du skal ikke acceptere at have det skidt, du må ikke give op eller lade dig nøjes med! Hvis den behandling du får nu ikke fungerer, må du ændre dine vaner. Der findes helt sikkert mennesker med allergi, der ikke kan hjælpes 100 procent, men jeg vil omvendt vove den påstand, at du kan få det langt bedre, end du har det i dag, slutter Betina Hjorth.

Du kan hente Dagens Pollental gratis til din smartphone Vi har i år introduceret en pro-version af Dagens Pollental, der koster 7 kr. I forhold til gratisversionen får du: • en symptomscore • e n direkte mailkorrespondance med vores rådgivere • e n pollenalarm tilpasset efter pollenvarslingen • e n personlig oversigt over krydsallergier • e n udvidet oversigt over pollenniveauerne igennem sæsonen • e n oversigt og forklaring af de forskellige pollentyper. Pengene for app’en går ubeskåret til vores videre arbejde med at forbedre pollenmålingerne i Danmark.

Få tjek på indholdsstofferne Vær opmærksom på det virksomme stof i din høfebermedicin, som typisk står under produktnavnet. Der findes otte aktivt virkende stoffer inden for fx antihistamintabletter. Derfor er det vigtigt, at du ikke bare skifter Mildin ud med Clarityn, fordi de begge indeholder det aktive stof Loratadin. Vælg i stedet tabletter med et andet virksomt stof i som fx Fexofenadin eller Levocetirizin.

Tjek

også indholdsstofferne i din næsespray eller øjendråber på vores komplette høfebermedicinoversigt på www. hofeber.astmaallergi.dk

Ikke sløvende antihistamin tabletter

Aktivt virkende stof

Ikke sløvende antihistamin tabletter

Benadryl Revitelle* Alnok Benaday Cetimax Cetirizin Actavis Cetirizin BMM Pharma Cetirizin PCD Vialerg Zyrtec Aerius* Dasselta* Desloratadin Glenmark Desloratadine Actavis* Desloratadine Sandoz Desloratadine Teva*

Acrivastin Bilastin Cetirizin

Kestine Ebastin Alterfast* Fexofenadin Altifex (120 mg) og Altifex (180 mg)* Nefoxef (120 mg) og Nefoxef (180 mg)* Telfast (120 mg) og Telfast (180 mg)* Fexofenadinhydrochlorid* Levazyr* Levocetirizin Levocetirizin Glenmark* Levocetirizin Krka* Levocetirizinhydrochlorid Stada* Levocetirizinhydrochlorid Teva* Xyzal* Clarityn Loratadin Loratadin Actavis Loratadin HEXAL Mildin

Desloratadin

Aktivt virkende stof

*receptpligtig høfebermedicin

11:00 22

Bed din kollega om at lade hunden blive derhjemme. Der kan sidde rigtig meget pollen i en hundepels.

AstmaAllergi · MAJ/JUNI 2014

12:00

Selv om det gode vejr måske frister, så bliv inde og spis din frokost. Pollentallet topper midt på dagen.

13:00

Bed dine kollegaer om at lade være med at lufte ud midt på dagen.


»Allergien slider på mig« T ekst og foto: Stine Sofie Mathisen / ssm@astma-allergi . dk

Thomas Gyllings pollenallergi begrænser i høj grad både hans sociale liv og hverdagen på arbejdspladsen. Pollensæsonen er derfor en udmattende tid med svære symptomer og masser af dårlig samvittighed.

S

nue, nys, røde og irriterende øjne, astmasymptomer, overdreven træthed og ømhed i kroppen er blandt symptomerne på pollenallergi. 46-årige Thomas Gylling har levet med dem alle siden han fik konstateret pollenallergi i 6-årsalderen. Dertil krydsreaktioner på frugter, grøntsager og nødder. Med alderen er tærsklen for de allergiske reaktioner blevet lavere, og han har fået flere allergier, fx over for hunde og skimmel. – Når sæsonen først er i gang reagerer jeg på alt – selv om om pollentallet er lavt. Allerværst er det, når der er flere typer pollen i luften, fortæller han.

Allergien må ikke slå mig ud

Symptomerne fylder meget, men det er også en mental udfordring konstant at være syg. – Det mentale fylder mest, når man har mindst fysisk overskud. Det seneste år har jeg ikke været 100 procent symptomfri på noget tidspunkt pga. den milde vinter. Det er mentalt opslidende, at det er hver evig eneste dag, siger Thomas Gylling. Det er en svær balancegang at tage hensyn til allergien og samtidig huske at leve sit liv. – Når det er værst, har jeg bare lyst til at sidde derhjemme. Hvis jeg prøver at være social, ved jeg, at der er en pris, der skal betales bagefter. Omvendt får jeg dårlig samvittighed, når jeg vælger at sige nej. Thomas Gylling ved, at han må finde en måde, hvor allergien ikke også slår ham ud mentalt.

14:00

Hvis det klør i munden, når du spiser nødder, er det måske en krydsreaktion. Så undgå eftermiddagskagen med nødder i på jobbet.

”Det er ubehageligt at blive spurgt, om jeg har været på druk, fordi jeg har røde øjne, hæs stemme og er træt. Det er også pinligt at tænke på, hvor mange der har tænkt det, uden at spørge mig, siger Thomas Gylling.

Dårlig samvittighed fylder alt

Han forsøger at fokusere på de ting, han når, i stedet for det, han ikke når. Alligevel kan han nemt opremse dilemmaer fra hverdagen, hvor det er svært. – Det går ud over sexlivet, fordi det er noget, som kræver overskud. Nogle gange kommer jeg til at tænke ’nu må vi også se at få det gjort’. Det giver mig meget dårlig samvittighed, for sådan bør det jo ikke være, fortæller han. Et andet dilemma er samværet med familien, der betyder rigtig meget socialt, men kræver en masse energi. – Min kone Mette og jeg mødte først hinanden som 36-årige, og vi har ikke selv børn. Det er nok meget godt, for jeg kan slet ikke forestille mig at have energien til at have børn. De ville bare være endnu en kilde til dårlig samvittighed.

Forståelse er ingen selvfølge

Konen Mette har stor forståelse for Thomas Gyllings situation. Men han kan da godt mærke, at hun indimellem tænker, ’nå, det gør vi så heller ikke’. – Den energi, tid og tålmodighed Mette har, fx i forbindelse med min træthed om morgenen, er en nobelprismodtager værdig. Jeg er bare helt væk om morgenen. Mette ser og forstår, hvordan jeg har det. Desværre er det ikke alle i familien eller på arbejdet, som forstår hans symptomer. Thomas Gylling arbejder i studievejledningen på Copenhagen Business School, og han vil ikke melde sig syg pga. pollenal-

15:00

Tjek Dagens Pollental på din telefon-app eller via vores daglige pollenmail og forbered dig på dagen i morgen.

lergien. Men der er dage, hvor han må dele arbejdsdagen op ved at gå tidligere hjem for at holde nogle timers pause, og så genoptage arbejdet om aftenen. – Udenforstående kan ikke forstå det faktum, at jeg har pollenallergi, men får influenzalignende symptomer. Mange relaterer snue og nys til pollenallergi, men det er mental og fysisk træthed, der fylder mest for mig, siger han. Indimellem fornemmer han i andres blikke, at de synes, det er skabagtigt eller en dårlig undskyldning, hvis han bliver nødt til at gå tidligere på grund af allergien.

Har endnu ikke fundet kuren

Thomas Gyllings oplevelser med allergimedicin er middelmådige, da han ikke har oplevet nogen synderlig effekt. – Antihistamin forstærker min træthed, så det har jeg opgivet at tage. Som barn fik jeg en vaccinebehandling, men den havde ingen effekt. I dag bruger jeg to forskellige slags øjendråber, og jeg skyller næsen hver dag, og det hjælper, forklarer han. Symptomerne har ændret sig gennem Thomas’ liv, og i dag er det typisk træthed og ømhed i kroppen, der fylder. – Jeg har været til læge mange gange og var også hos en allergilæge omkring 197273. Jeg har det sådan, at den praktiserende læge ikke kan fortælle mig noget, jeg ikke i forvejen har sat mig ind i, siger han.

16:00

Husk at tage solbriller på igen, når du cykler hjem, da det kan forhindre, at du får pollen direkte ind i øjnene.

» 23


TEMA:

Den hæslige høfeber

”Jeg startede allerede i marts med antihistaminerne, så min krop er i beredskab, når pollene begynder at flyve rundt i luften. Ellers er min overlevelsesstrategi at holde øje med Dagens Pollental og planlægge nogle hjemmedage indendørs, de dage hvor det er værst.”

Travl tv-vært:

Min høfeber kom buldrende i puberteten N I mere end tyve år har 35-årige Louise Wolff haft allergi, og det har hverken været en nem eller nysefri omgang. For nylig måtte hun endda bortadoptere sin hankat Kylling, fordi hun pludselig ikke kunne tåle ham. Allergien har hun efterhånden accepteret, men hun synes stadig, det er møgirriterende at planlægge sit liv efter Dagens Pollental.

A f Stine Ramly ng – Foto : DR

17:00 24

Er løb tidligt om morgenen ikke lige dig så tag en tur i skoven nu. Træerne fungerer lidt som en paraply og beskytter dig mod pollen… Så længe det ikke er en birkeskov.

AstmaAllergi · MAJ/JUNI 2014

18:00

Hæng ikke vasketøj til tørre udendørs i dagtimerne, da der kan sætte sig meget pollen i tøj.

ormalt er jeg gode venner med min krop. Derfor er det en mærkelig følelse at være i en situation, hvor det eneste jeg kan tænke på er, hvordan jeg får min krop under kontrol igen, så den ikke tror, den er i undtagelsestilstand. Sådan svarer Aftenshowets studievært Louise Wolff, da AstmaAllergi bladet spørger hende, hvad der er det værste ved at have allergi. Udover at føle sig svigtet af sin egen krop, så er det i høj grad også planlægningen af hverdagen med allergi, der irriterer hende.

19:00

Tid til at slå græsset? Lad din partner ordne den sag, så du ikke udsætter dig selv unødigt for græspollen. Og sørg så i øvrigt for, at få klippet plænen ofte, så du minimerer mængden af græspollen.


Når den der drømmevaccination, som udrydder alle mine allergier, engang dukker op, så står jeg klar i køen. Louise Wolff, vært på Aftenshowet, DR

– Hvis jeg glemmer at tage højde for de ting, der kan udløse et anfald, så kan jeg pludselig stå i en situation, hvor jeg så ikke længere kan nyde middagen, fridagen, udflugten, besøget eller hvad jeg nu laver, fordi min krop i dén grad siger fra, og det er møgirriterende. Og når først skaden er sket, så går der jo lige noget tid, før man har kroppens reaktion under kontrol igen, siger Louise Wolff.

Krydsreagerer med kiwi og kirsebær

Den kønne lyshårede studievært har døjet med allergi i mere end tyve år. – Min høfeber kom buldrende, da jeg kom i puberteten. Jeg husker det som om, at jeg den ene sommer boltrede mig på alle de græsplæner, jeg ville, og at jeg sommeren efter sad indenfor for med lukkede døre og vinduer og længselsfuldt ventede på efteråret uden rigtigt at kunne forstå, hvorfor jeg pludselig ikke kunne tåle at være udenfor. Ligesom så mange andre allergikere, har også Louises symptomer udviklet og forandret sig, som årene er gået. – Til at starte med troede jeg kun, at det handlede om græs og birk. Ret hurtigt fandt jeg dog ud af, at der også er en række fødevarer, som jeg ikke kan spise, heriblandt hasselnødder, kiwi, grønne æbler, jordbær og kirsebær, fordi de giver mig kløe i svælget, fortæller Louise Wolff. – En anden bivirkning, jeg først opdagede for nogle år siden, er, at det kan være ret svært for mig at være hjemme hos folk, der ryger. Især om sommeren, fordi det er som om røgen forværrer mine nyseanfald og kløen i næse og svælg. Så hvis jeg skal besøge rygere, sørger jeg altid for at have næsespray med i tasken, siger hun.

Måtte bortadoptere min kat

At allergien har konsekvenser er Louise Wolff bevidst om, men særligt én nylig begivenhed fylder hos den 35-årige tv-vært. Og det var afskeden med en lille fyr, som stod hendes hjerte nært. – Jeg har været nødt til at bortadoptere

20:00

Hvis du eller en i din familie har slem birkepollenallergi, så overvej at fælde birketræet i baghaven. Det fjerner ikke alle gener, men man ved, at lokale pollenkilder kan forværre symptomer.

min hankat Kylling, som jeg ellers var vældig glad for at bo sammen med. Men det duede ikke rigtigt længere, da jeg nøs konstant og alt kløede. Nu er han flyttet, og det har jeg været rigtig ked af. Udendørs grillarrangementer med vennerne, når græssen blomstrer, kan også være en udfordring. Og at lege vildt med en flok unger på græsset, holder hun sig helt fra. Samtidig har Louise Wolff efterhånden lært at være medicindækket, så det kun er, når pollentallene rammer toppen af skalaen, at hun må blive indendørs.

Allergien gør det svært at arbejde

Allergien volder også problemer i arbejdslivet. Jobbet som studievært på DRs Aftenshowet kan især være hårdt på de dage, hvor pollentallet er højt. –Mit job tillader mig ikke rigtig at have sygedage.For et par somre siden flyttede Aftenshowet ind i Kongens Have i København for at sende alle sommerprogrammerne derfra. Der var jeg meget tæt på at kaste håndklædet i ringen. Jeg nyste mig igennem et hel times direkte udsendelse, og havde sminkører stående i kulissen til hele tiden at hjælpe mig med min løbende næse og kløende øjne. Jeg tror også, at det kom bag på redaktionen, hvor slemt det blev. Næste dag forsøgte de nemlig at flytte mig så langt væk fra træer og græs, som muligt. Men det var desværre ikke nok. I

stedet fik jeg en akut indsprøjtning med binyrebarkhormon og blev sat på alverdens ekstra medicin, og det bar mig nogenlunde igennem de udsendelser, som skulle laves, fortæller Louise Wolff. En anden gang vil hun dog overveje at sygemelde sig, fordi oplevelsen tærede voldsomt på hendes krop, og fordi hun fik dundrende hovedpine hver aften af at nyse, klø og pudse næse så ofte.

Har nok bare vænnet mig til det

Trods alle begrænsningerne i privat- og arbejdslivet, irritationsmomenterne over den konstante planlægning i pollensæsonen samt en bortadopteret hankat, har Louise Wolff mere eller mindre accepteret sin allergi. – Jeg tror egentlig ikke, at jeg tænker på min allergi som en sygdom, jeg kan “få det bedre med” eller blive behandlet for. Jeg har nok bare vænnet mig til, at sådan er jeg nu en gang indrettet. Jeg tager selvfølgelig medicin og forsøger at styre uden om de værste fælder, men jeg har indstillet mig på, at sådan vil det altid være. Jeg har hørt, at man kan vokse fra sin pollenallergi, så det kan jeg da godt drømme om en gang imellem, men hvis jeg skal være helt ærlig, regner jeg nok ikke med, at det sker. Men når den der drømmevaccination, som udrydder alle mine allergier, engang dukker op, så står jeg klar i køen, fastslår hun.

Om Louise Wolff

TV-job har givet sminkeallergi

• Født 6. juni 1978 på Frederiksberg.

– Efter at jeg i 2007 begyndte at lave tv og bliver sminket flere gange ugentligt, har jeg også udviklet sminkeallergi. Det er umuligt at sige præcis over for hvad, men med jævne mellemrum går det helt galt, og mine øjne hæver op, til de ligner bistik. Det er især øjenskygge med rød farvepigment eller glimmer, som jeg meget dårligt tåler. Det seneste års tid har jeg desværre også kunne føje katteallergi til listen.

• Journalist og studievært på DR1’s Aftenshowet. • Har tidligere lavet radioprogrammerne Strax, Boogie Radio og Stram Op på P3, været vært på ungdomsprogrammet Rundfunk på TV 2, Go’ Morgen på P3 og på DR-programmet Sporløs. I år var hun for tredje år i træk vært for Dansk Melodi Grand Prix 2014.

21:00

Gå i bad inden sengetid og få evt. din partner til at gøre det samme, så I ikke slæber pollen med i seng.

22:00

Pollenniveauet er lavt nu, så sørg for at få luftet godt ud, inden du går i seng, men hold vinduerne lukkede om natten, da der er pollen i luften hele døgnet.

» 25


TEMA:

Den hæslige høfeber

Der er håb g… edrin om…bmedmindre du oprigtig svarer ja til alle spørgsmål

TYPER AF HØFEBERMEDICIN Næsespray og -dråber med antihistamin virker godt på symptomer som fx kløe, nysen og løbenæse. Er din næse tilstoppet, eller har du svære symptomer, anbefaler lægen ofte en steroidholdig næsespray som forebyggende behandling. Den virker lokalt i næsen og får den hævede, irriterede slimhinde til at blive normaliseret og mindre følsom. Det tager normalt to dage at opnå fuld effekt af næsespray med steroid. Derfor skal du tage den dagligt i den periode, hvor du har behov for behandling. Dine symptomer i øjnene kan behandles med øjendråber. Nogle øjendråber indeholder antihistamin, der modvirker den allergireaktion, der bl.a. kan give kløe, røde, hævede og rindende øjne. Andre øjendråber indeholder kromoner, der stabiliserer bestemte celler i øjnene, så der ikke frigives så meget histamin. Nogle øjendråber har begge virkningsmekanismer. Antihistamintabletter bruges til behandling af høfebersymptomer i øjne, næse og svælg. Der findes en lang række forskellige antihistamintabletter og virkningstiden for de forskellige produkter af antihistamintabletter er forskellig. Har du kun kortvarigt brug for antihistaminens virkning, findes der præparater, der kun virker i nogle timer. Hvis du bruger antihistamintabletter dagligt over en længere periode, vil det være mest hensigtsmæssigt at vælge et præparat, der virker en hel dag.

behandling, hvor jævnlig indsprøjtning med helt små mængder allergener gradvist vænner din krop til at kunne tåle mere af det, du har allergi over for. Flere medicinalfirmaer arbejder med at udvikle allergivacciner som en smeltetablet under tungen. Den første mod græs kom på markedet i 2007 og hedder Grazax. Tabletten skal tages én gang dagligt, og man bør indlede behandlingen senest 16 uger før den forventede start på græspollensæsonen. Herefter skal man fortsætte med at tage tabletterne hver dag hele året i minimum tre år. Medicinalindustrien arbejder i øjeblikket på også at lave en tabletvaccination mod birkepollen og husstøvmider.

Støt vores pollenarbejde med

50 kr.

Send en sms med teksten POLLEN til 1999

God- og nysefri nat zzzzZZZZ

23:00

26

AstmaAllergi · MAJ/JUNI 2014

Husker du konsekvent at tage din medicin? I pollensæsonen kan det være en fordel at tage din medicin fast, så du ikke får symptomer, hvis pollentallet pludselig eksploderer. Tager du din medicin korrekt? Mange bruger en forkert teknik, når de fx tager næsespray, og opnår dermed ikke fuld effekt. Søger du regelmæssig rådgivning hos lægen? Lægen har meget viden om allergi og bliver løbende opdateret på nye behandlingsmuligheder. Hun kan derfor hjælpe dig med forslag til medicin eller kombinationer af behandling, du ikke selv har kendskab til. Har du tjekket hvilke aktive indholdsstoffer, der er i din medicin? Hvis dine antihistaminer ikke fungerer optimalt for dig, hjælper det ikke at købe et andet mærke med samme aktive indholdsstof.

Hvis de tabletter og næsesprays du bruger ikke er nok til, at du kan have en tålelig hverdag, kan lægen vælge at tilbyde dig binyrebarkhormoner – altså steroid – enten som en kort kur med dagligt tabletbehandling eller i form af en enkelt indsprøjtning. Virkningen holder i to til fire uger, men denne behandling skal bruges varsomt, da der kan være bivirkninger med binyrebarkhormoner på længere sigt. Allergivaccination som injektion afhænger af dine symptomer og af hvilken form for allergi, du har. Du kan få tilbudt en allergivaccination, hvis du har høfeber, astma eller livstruende insektallergi. Allergivaccination via injektion er en tidskrævende tre-femårig

TJEKLISTE

Tak for din støtte! Vi tæller pollen manuelt, scan koden og se hvordan.

Har du brug for et godt råd? Ring til Astma-Allergi Danmarks rådgivere på 43 43 42 99 og få et godt og gratis råd om netop din situation. Rådgivningen er åben hver dag ml. kl. 9-12 og onsdag også ml. kl. 16-18.

Har du prøvet at kombinere flere typer af medicin? Måske er det kombinationen af antihistamintabletter, øjendråber og en næseskylning, der gør udslaget for dig? Væbn dig med tålmodighed og systematik og prøv dig lidt frem. Har du taget beslutninger om din behandling på et oplyst grundlag? Ved du fx med sikkerhed, at det er medicinen og ikke din sygdom, der sløver dig eller giver dig hovedpine?

Tema maj 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you