Page 1

Christina valgte efter nøje overvejelser at få lavet denne tatovering som et symbol på, at syg­ dommen ikke skal styre hendes liv.

10

MAJ/JUNI / /JUNI 2012

24-årige Christina Steiness er meget bevidst om, at det eksem hun har levet med siden hun var lille ikke skal have lov at styre hendes liv. Alligevel giver den tørre hud og de røde, kløende plamager bl.a. sengemæssige udfordringer. Men hun har valgt at tale åbent om, hvordan hun tackler det, og om hvordan et godt intimliv faktisk forbedrer hendes eksem.


TEMA: SEX OG ALLERGI

Morgensex dur bare ikke A F ST I N E RAMLyN G FOTO : DAVI D ASKH O L M

J

eg føler mig altid ucharmerende, når jeg vågner. Jeg ved at mit ansigt er tørt og har hvide flager, og somme tider har jeg også hævede øjne efter nattens kontakt med hovedpuden. Så når jeg ser mit snit til det, flyver jeg ud på badeværelset og smører mig ind i fed creme. Først derefter har jeg det godt nok med mig selv og min krop til fx at kunne dyrke morgensex. Varm udstråling, smukke øjne og ben i næsen. 24-årige Christina Steiness er den type menneske, som har et eller andet over sig, så man har lyst til at lade blikket dvæle lidt ved hende, studere hende nærmere. Og gør man det, kan man godt se de små røde og tørre plamager på hendes hals og hænder, på armen, på ryggen og i knæhaserne. Hun er også lidt rød og tør rundt om munden, og hendes hud er måske nok en tone mere bleg end andre menneskers. Og det med god grund. Christina Steiness har nemlig atopisk eksem og har haft det hele livet.

Kan føle sig ulækker

Til daglig forsøger den 24-årige socialrådgiver-studerende, der bor i Valby i København, dog at holde fokus på, at folk hun ikke kender møder Christina – og ikke en pige med eksem, selv om det sommetider kan være svært at skille ad. I de perioder hvor hun har voldsomme udbrud med revnet hud og sår, kan det være umuligt ikke at føle sig ulækker. I de perioder dør hendes sexliv fuldstændigt.

Kigger han på mig eller eksemet?

– Der er ingen tvivl om, at det påvirker mig, når jeg har mødt en fyr. Når han aer mig på halsen, kan jeg godt tænke, at han nok studerer mit eksem og danner sig en mening om det, mere end jeg tænker, at det er fordi han kærtegner mig. Jeg kan også komme til at tænke, ”hvorfor ser han på mig lige dér, er det fordi jeg har fået udslæt uden at opdage det selv?”. Andre gange kan jeg blive nervøs for, at jeg bliver så ophidset, at jeg slår ud. Men det har jeg kun oplevet et par gange, og der er jeg så optaget af noget andet, at jeg ikke tænker over det i situationen, siger Christina.

Stress fik eksem til at blusse op

At være åben omkring sit eksem, og hvordan det påvirker hendes liv er vigtigt for Christina. For hun har selv i mange år følt sig alene med de problemer, der følger med at være hårdt ramt af eksem. Selv om det har fulgt hende hele livet, blev det først for alvor et problem i gymnasiet, hvor en kontrovers med en lærer blev så psykisk en belasting for hende, at hendes eksem pludselig blussede op. – Mit eksem kom tilbage, og det kom med stor styrke. Jeg blev for første gang i mit liv ramt i ansigtet og på brystet. Mine bryster væskede med tyk gul klister, og jeg måtte kæmpe med brystvorter, der hang fast i BH’en, fordi der kom skorper på. Jeg var så hårdt ramt, at jeg kun kunne ligge på ryggen og min mor måtte rense mine bryster med kamillete flere gange om dagen. For en pige på 17-18 år er det seksuelt ikke særlig værdigt.

Hver anden med eksem oplever seksuelle problemer At have en kronisk hudsygdom påvirker ofte ens oplevelse af berøring. Dels kan sygdommen mindske sandsynligheden for, at andre har lyst til røre ved en, dels kan den påvirke ens egen oplevelse af at blive rørt ved. Og det giver store udslag i forhold til livskvalitet, for som mennesker har vi har alle sammen brug for at blive rørt ved, for at vi føler os accepterede, værdifulde og anerkendte. Seksuelle problemer er derfor velkendte blandt eksempatienter. I en undersøgelse af hudrelaterede seksuelle problemer hos dermatologiske patienter sammenlignet med raske kontrolpersoner svarede 55 % med atopisk eksem, at deres hud havde skabt seksuelle problemer i den forløbne uge, af dem tilkendegav 11,1 % ’særdeles meget’, 14,4 % ’meget’ og 30 % ’en smule’, mens et mindretal på 44 % angav, at deres atopiske eksem slet ikke havde skabt problemer. Atopisk dermatitis behandles primært med fugtighedscremer og lokale inflammatoriske midler som fx binyrebarkhormon. Ved sværere tilfælde benyttes dog også lysbehandling, tjærebehandling og systemisk terapi. Ved sådanne mere radikale behandlingsformer er seksuelle bivirkninger velkendte. Kilde: ’Hudsygdom og seksualitet’ af Bobby og Claus Zachariae fra bogen: ”Krop, sygdom og seksualitet”, udgivet på Hans Reitzels Forlag, 2006.

11


Ansigtet heler altid først, og når mit ansigt er okay, kan vi dyrke sex

Intimitet mindsker eksemet

Christina begynder at gemme sig væk i stort tøj og hættetrøjer. Hun isolerer sig fra vennerne, føler sig grim og ulækker og udelukker sig selv helt fra at få en kæreste. I 3.g. finder hun dog alligevel en kæreste. Via internettet. En som til at begynde med ikke kan dømme hende på udseendet, når hendes eksem er værst. Da de begynder at mødes, og Christina føler sig tryg, forsvinder hendes eksem. Og selvom forholdet kun holder et halvt år, gør det hende meget klogere på sig selv og sit eksem. – I dag ved jeg, at min eksem er 80 pro-

… og nej, det smitter ikke! Jeg er blevet spurgt flere gange af nogle af fyrene fra mit studie, om mit eksem smitter. Måske er det fordi mit eksem nogle gange ligner, at jeg har forkølelsessår rundt om munden. Det er dog tankevækkende, at det primært er fyre, der spørger.

12

MAJ/JUNI 2012

cent styret af min psyke. Når jeg har det godt psykisk, har min eksem det også godt – og omvendt, siger hun.

Sexlivet kan dø af stress

Christina finder en ny kæreste og i en lang periode har hun ikke eksem. Lige indtil hun skal til en eksamen, der stresser hende. – Mit ansigt svulmer op, og jeg ligner en, der har slikket mig om munden hele dagen. Alt sprækker på mig, og det ødelægger vores sexliv fuldstændigt. Han får nærmest et chok, da han ser mig sådan. Han ved, at jeg har en hudsygdom, men han har aldrig set den i udbrud. Han bliver nærmest frustreret på mine vegne over, at der ikke findes en løsning på mit problem. Kæresten vælger at støtte Christina 100 procent. Falder hun i søvn vækker han hende for at minde hende om, at hun skal smøres ind, og det får Christina til at føle sig så accepteret, at det så småt vækker hendes lyst til sex igen, men der er stadig så mange udfordringer, at det seksuelle al-

drig afføder ægte nærhed. – Ansigtet heler altid først, og når mit ansigt er okay, kan vi dyrke sex. Jeg nægter dog at smide T-shirten, for brystet er altid det sidste som heler. Vi kan dyrke sex, men det er nok mere på behovets plan, ingen af os giver rigtig slip. Han rør ikke mine bryster i flere måneder, selv efter det er helet, i frygt for at rive mig i stykker. Varmen fra hans krop, får det somme tider til at klø over hele kroppen på mig. Det går os begge på, og fokus bliver ofte flyttet fra det seksuelle til, om jeg er okay. Det er hårdt psykisk.

Eksemet vil altid styre

Christina Steiness forsøger i dag at leve et så normalt liv som muligt trods sin sygdom. Hun vil ikke tillade, at den får lov at styre hele hendes liv, som den fx gjorde i gymnasietiden. Hun studerer, hun dyrker motion, hun fester, og hun er for nylig begyndt at se en fyr, som hun har det rigtig godt sammen med. Han komplimenterer hende og fortæller


TEMA: SEX OG ALLERGI

hende, at hun er smuk. Han ved godt, at hun har eksem, men de taler ikke om det. Det er ikke vigtigt. Alligevel vil eksemet altid styre dele af hendes liv. Som fx at hun ikke har lyst til at dyrke sex om morgenen, før hun har fået smurt sig ind i creme, til den mere alvorlige og eksistentielle tanke hun har gjort sig: at hun ikke har lyst til at få børn på grund af sit eksem. –Ét er, at jeg selv skal kæmpe med det her, morgen, middag og aften, men at byde et eventuelt kommende barn det samme, fordi barnet måske arver det, det tror jeg simpelthen ikke på, at jeg magter. Så skal det i hvert fald være en mand med virkelig fantastiske overtalelsesevner, afslutter hun med et glimt i øjet.

Det bedste til baby Apotekets Babypleje Det milde og trygge valg til pleje og beskyttelse af barnets hud.

• Uden parfume • Uden parabener

Læs mere på eksem på www.astma-allergi.dk. Søg på eksem.

Christinas råd til andre Ignorér din eksem og giv dig hen Hvis en person ønsker at være sammen med dig, så er det fordi han eller hun har fokus på dig og ikke din sygdom. Nyd det! Ignorer din eksem og giv dig hen, det gør oplevelsen meget bedre, og så lægger ingen af jer højest sandsynlig mærke til, at den er der... Det kan selvfølgelig være svært, hvis man frygter at partneren får et chok, når du smider tøjet og blotter din krop ... og eksem, men husk: I natten er alle katte grå, så start med lyset slukket, men øv dig i at lade det være tændt! Lær din sygdom at kende Sæt dig ind i din sygdom, og hvad du slår ud på. Forsøg at kontrollere det, hvis det er meget psykisk betinget. Jeg har fx gjort rigtig meget for at fokusere positivt ved at læse selvhjælpsbøger og lignende, og det har givet mig rigtig meget ro og en bedre livskvalitet.

Fås kun på apoteket

www.apotekernes.dk

13


TEMA: SEX OG ALLERGI

Dyrk sex …

At leve på trods handler om at sige til sig selv, nu gør jeg det her, selv om jeg har den her sygdom

… på trods af din astma, allergi og dit eksem. For det betyder, at det er dig, der styrer din sygdom og ikke omvendt. Sådan siger psykolog og sygeplejerske Inger Bugge, der gennem en årrække har arbejdet med sexologisk rådgivning af bl.a. kronisk syge. A F M ART I N E B EN TSEN

D

u har fået konstateret astma, eksem eller allergi, og det skal du lære at leve med. Men hvordan gør man lige det? Ifølge psykolog Inger Bugge kan en god metode være at vende situationen om og sige til sig selv: jeg lever på trods! – Som menneske er det en enorm svær besked at få, at man har en kronisk sygdom, og at den må man lære at leve med så

godt som muligt. Det kan man som patient ikke bruge til ret meget, for hvordan gør man lige det? At leve på trods handler om at sige til sig selv, nu gør jeg det her, selv om jeg har den her sygdom. Om det er sport, sex, at få sig en tatovering eller noget fjerde. Det værste man kan gøre er at trække sig væk fra verden, sin partner, sine interesser, selv om det kan være det, man

allermest har lyst til. Men prøv at tænke på, at du ved at dyrke sex bruger en del af din raske side, og derved fjerner dig selv fra din sygdom. Du overtager kontrollen. At dyrke sex på trods af, at ens eksem er synligt, eller at ens astma kan blive trigget, er at anerkende sig selv som et helt menneske, for derved siger man: der er en del af mig selv, der stadig er rask, siger hun.

Få det bedre med din krop og tal med din partner I forhold til seksualitet betyder det meget, hvilket kropsbillede du har af dig selv, understreger Inger Bugge, i sin rådgivning arbejder hun med fire skridt til at få det bedre med sin krop.

1. 2. 3.

4.

14

Stil dig foran spejlet. Hvordan ser du på dig selv? Prøv at beskriv for dig selv, hvad du ser. Beskriv frem for at dømme. Lad vær med at tal grimt om dig selv, det gør dig mere forpint. Vend det negative billede, du har af dig selv. Vær optaget af de steder, hvor du ikke er syg, fx hvor du ikke har eksem. Kan du gøre noget der gør, at du ikke føler, at du udstiller din sygdom? Hvilket noget tøj føler du dig bedst tilpas i? Så der bliver fokus på noget andet end, hvordan din sygdom begrænser dig. Italesæt din sygdom over for din partner. Beskriv for ham/hende, hvordan du har det med din sygdom, sig fx: lige nu har jeg det svært med mit eksem. Hvordan er det for dig, når mit eksem er i udbrud? Jeg spørger, fordi, jeg har en forestilling om, at du synes, jeg er rigtig klam, fordi du så på mig på den der måde i går, da vi var i seng sammen. Ved at starte samtalen giver du din partner råderum til at åbne sig og svare. Sæt ord på uanset hvad. I forhold til sygdom, er der ikke nogen grænse for, hvad man kan tale om i et forhold. Det er langt værre for jeres indbyrdes relation, at noget ikke bliver sagt. Man kan slippe af sted med at sige hvad som helst til hinanden, hvis man timer det, men det kræver, at relationen er der og tætheden er der.

MAJ/JUNI 2012

Vidste du … ... at der findes en eneste glidecreme i Danmark, der er deklareret. Så du er sikker på minimal risiko for allergi. Glidecremen er uden parfume og farvestoffer.


ww

sm

ere

w.a Dit stm Mob a-a i ller le Pol om vo gi.d len k/d tal p res itm å obi : lep olle n

tal

Ast m Dan a-Alle pol mar rgi k len app s er

Scan og hent app'en nu

Gra

tis

Pollenallergiker? Her er din nye bedste ven Har du en iPhone eller en almindelig mobiltelefon kan du sikre dig Dit Mobile Pollental direkte på din telefon hver dag, når vi har talt dagens pollen.

● iPhone – GRATIS HVAD: Hver dag, når pollentallet er klar, opdateres din app og du kan finde det sidste nye pollental direkte på din telefon HVORDAN: Hent app’en direkte i iTunes eller scan QR-koden ovenfor

● Mobiltelefon – GRATIS HVAD: Hver dag, når pollentallet er klar, opdateres programmet og du kan finde det sidste nye pollental direkte på din telefon HVORDAN: Send en sms med teksten 'MOB POL' til 1969 (husk mellemrum mellem MOB og POL). Du modtager herefter et link til det program, du skal downloade. Du downloader et lille program til skrivebordet på din telefon, og med et enkelt klik har du nu altid de nyeste pollental lige ved hånden.

● Android – GRATIS HVAD: App’en Pollental er lavet af Niels Christian Bach til Androidtlf., og opdateres med vores pollental hver dag i pollensæsonen for både København og Viborg HVORDAN: Hent app’en i Google Play OBS: Denne app indeholder ikke så mange features, som der er i Astma-Allergi Danmarks app (se iPhone og Mobiltelefon). Men det er en mulighed for dig med Androidtlf. for at få en pollenapp, der er godkendt af Astma-Allergi Danmark.


TEMA: SEX OG ALLERGI

Få et bedre sexliv – Tag kontrollen over din astma og høfeber Hvordan identificerer jeg soveværelsets irritanter? Er der stillinger, der udfordrer mine lunger mindre end andre? Vi giver dig en række konkrete råd til gode vejrtrækningsøvelser, energibesparende stillinger og pollen- og husstøvmidefri zoner i samarbejde med lungelæge Martin Døssing og Astma-Allergi Danmarks astmaekspert Christine Højer Eriksen A F ST I N E RAMLyN G O G M ARTINE BENTSEN

Under hver 10. astmatiker har talt om sex med deres læge… …men de vil gerne, viser undersøgelse – Luftvejslidelser er kendt for at påvirke lysten og evnen negativt. Du bliver kortåndet, forpustet, kan opleve anstrengelsesudløst astma, og psykologisk kan du opleve lavere selvværd. Det der typisk sker, er, at det seksuelle problem bliver et intimitetsproblem. Patienten tror eller frygter, at det vil sætte sygdommen i gang, mens partneren til den syge tror, at den anden finder en uattraktiv. Hos lægen venter patienten på, at lægen spørger, mens lægen opfatter det som udtryk for, at patienten ikke har problemer, men ofte er pro-

16

MAJ/JUNI / /JUNI 2012

blemerne relateret til, at astmabehandlingen ikke er optimal, siger Martin Døssing, der er lungespecialist, overlæge, dr. med på Frederikssund Hospital. Han påpeger, at et nyligt studie viser, at under 10 % med astma har snakket med deres læge om sex, men undersøgelsen viser, at de gerne vil. Han håber derfor, at flere af landets praksislæger vil sætte fokus på emnet, selv om der ikke er afsat lang tid til konsultationen. Selv arbejder han i et lungeambulatorium, hvor der er afsat mere tid, fordi her kommer patien-

ter med svære tilfælde af astma og KOL. At han selv fik øjnene op for seksualitetens betydning for hans patienters livskvalitet var et tilfælde. Han blev for seks år siden spurgt, om han ville skrive et kapitel om seksualitet og luftvejslidelser. Arbejdet med det kapitel fik hans øjne op for, hvor vigtigt et aspekt sex og intimitet var for hans patienters livskvalitet og sygdomsbedring, og at de blev glade for, at han som deres læge åbent spurgte: ”Der er mange patienter med din sygdom, der fortæller, at de oplever udfordringer i forhold

til sex, er det også noget, du har oplevet?”.

Vidste du, at kvinder med astma er bedst

…til at tale med deres partner om deres seksuelle udfordringer, det gør 2/3 kvinder. Mens det for mænd med astma er blot 1/3, der har talt med deres partner om deres seksuelle udfordringer. Til gengæld tilkendegiver kvinderne med astma, at de har svært ved at få orgasme, har sværere ved at blive ophidset, sværere ved at blive våde og 26 % har behandlingskrævende seksuelle problemer.


ca.

100 %

af alle astmatikere siger, de har vejrtrækningsproblemer under sex, kun 2 % siger, at de ikke oplever gener! Viser tal fra hollandsk undersøgelse foretaget blandt en gruppe 40-årige astmatikere.

Vidste du …

Energibesparende stillinger ...

... at du kan udløse din fødevareallergi ved gode kys, hvis din kæreste eller samlever har spist den fødevare, du er allergisk over for, umiddelbart inden I kysser?

Få det bedre med din astma i sengen

Hvornår er det bedst for dig?

• Hold dig i form ved at træne to til tre gange om ugen. Det vil øge din tolerance over for at kunne få vejret • Tag en snak med din læge, om ikke det kan være en god idé at tage luftvejsudvidende medicin en halv time før samlejet og hav evt. medicinen inden for rækkevidde under samlejet • Vælg de samlejestillinger, som kræver mindst energi (se figur andet sted på siden) • Få kontrol over din vejrtrækning gennem vejrtrækningsøvelser (se næste side)

Kender du din astma, dit eksem og din høfeber godt? Så ved du ofte nogenlunde, hvornår du har det bedst med dig selv og din sygdom. Prøv at planlæg sex på de tidspunkter af dagen, hvor du har størst overskud. Det kan godt lyde, som om det vil tage det spontane og romantiske ud af det seksuelle samvær. Men faktisk kan det virke lige omvendt.

... for kvinder med astma:

... for mænd med astma:

Her er de ting, der kan trigge din astma og høfeber i soveværelset • • • • • • • • • • • • •

Stearinlys Duftlys Din partners parfume Massageolie eller bodylotion, der dufter kraftigt Parfumen fra sengetøjets vaskemiddel Husstøvmider Pollen i sengetøjet Pollen i din partners hår Partikler fra kaminen/brændeovnen Støv i fx isbjørneskindet Pelsdyrhår i sengen Damp fra brusebadet Det er for varmt eller for koldt Kilde: Lyhne Buell i hahn K Sexuality and COPD, rehabil Nurs 1989; 14:191-5

17


TEMA: SEX OG ALLERGI

60 %

Vidste du … … der findes latexfri kondomer og pessarer, hvis du lider af latexallergi og gerne vil beskytte dig?

med høfeber kan ikke få sexlivet til at fungere uden problemer i perioder, hvor deres allergi er værst, fx i pollensæsonen.

2 gode vejrtrækningsøvelser, hvis du har svær astma Lær de to vejrtrækningsøvelser, så du kun bruger energi på at trække vejret ind og ingen energi på at ånde ud. På den måde kan du afpasse samlejet, så de mere anstrengende dele falder sammen med den passive udånding. På den måde er det ikke vejrtrækningen, som styrer dig, men dig, som har styr på vejrtrækningen. Og risikoen for at blive grebet af angst og panik - som ødelægger det seksuelle samvær bliver mindre. I den første øvelse ånder du ind enten med åben mund eller gennem næsen. Når du ånder ud igen skal det ske med spidse læber, ligesom når du puster et lys ud eller fløjter. Du er længere om at puste luften ud end at ånde ind. Den anden øvelse er en såkaldt mellemgulvsånding, hvor du trækker vejret "helt ned i maven". Altså en dyb vejrtrækning. Her skal du være opmærksom på, at din mave skal bevæge sig ind og ud, når du trækker vejret. Læg din hånd på maven, så du kan mærke mavens bevægelser. Du starter med at ånde ind enten med åben mund eller gennem næsen. Pust ud med spidse læber, som når du fløjter.

18

MAJ/JUNI / /JUNI 2012

Astmatiker og pollenallergiker:

”Hendes hår giver mig åndenød” Køn: ................... Mand Alder: ................ 33 år Diagnose:........ astma, pollen- og husstøvmideallergi

Hvordan påvirker din sygdom din seksualitet? – Min astma gør, at jeg både før og under samleje bliver meget hurtigt stakåndet, så jeg kan ikke holde meget mere end et kvarter. Hvis det er meget koldt i rummet, kan jeg holde max fem minutter. I pollensæsonen er jeg meget træt og har ikke særlig meget lyst til sex, så jeg lægger ikke så meget op til min kæreste. Jeg har også vejrtrækningsproblemer, når der sidder pollen i mit kærestes skulderlange hår. Det betyder, at jeg er nødt til at holde min. 30 centimeters afstand til hendes hår og ansigt, når vi dyrker sex, og det er ikke så fedt. Hvordan løser I udfordringerne? –Hvis jeg kan mærke, at jeg begynder at blive stakåndet, sætter jeg tempoet lidt ned, så kan jeg holde længere. Jeg prøver at gøre det, så min kæreste ikke opdager det, men der har da været situationer, hvor jeg har haft brug for min akutmedicin. Heldigvis støtter hun meget op omkring det og siger, at vi bare kan tage

den med ro. Og så prøver vi at gennemføre, selv om den der hiven-efter-vejret-pause altså godt kan ødelægge stemningen lidt. Hvad ærgrer du dig mest over? –At det nogle gange dæmper min nydelse ved sex. Når jeg både skal koncentrere mig om min vejrtrækning, at holde mig fra min kærestes hår og koncentrere mig om også at gøre det godt for hende, så bliver mit fokus på selve nydelsen ikke særlig stor. Det bliver lidt sterilt og ikke altid så intimt, som jeg gerne ville have, at det skulle være. Hvorfor har du valgt at være anonym? –Personligt har jeg ikke noget problem med at stå åbent frem og hjælpe med at få sat fokus på området. Men min kæreste bryder sig ikke om, at jeg taler om vores sexliv i pressen. Astma-Allergi Danmark er bekendt med casens identitet.

SEX-tema  

Astma-Allergi Danmarks medlemsblad TEMA sex og eksem

SEX-tema  

Astma-Allergi Danmarks medlemsblad TEMA sex og eksem