Page 1

Nr. 5 · september/oktober 2011

www.astma-allergi.dk

Temaergi

Astma og all i skolen

Vesterkærets Skole – en skole for alle 08-18

HOVEDBRUD

PARFUMEFRI IDEALIST

BERUSET?

Skybrud gi'r skimmelsvamp, men gi'r det allergi?

Jakob gør det nemmere at købe deklareret

Alkohol trigger din allergi

4

6

22


BEFRI DIT ANSIGT Annonce

SIG NEJ TIL PARFUME OG ANDRE UNØDVENDIGE TILSÆTNINGSSTOFFER

N YHED MED FACE CARE BY NEUTRAL FÅR DU ALT DET GODE, DIT ANSIGT HAR BRUG FOR – OG INTET ANDET Hver dag udsætter danske kvinder sig for mere end 8 forskellige plejeprodukter med parfume.* Er der parfume i et plejeprodukt til ansigtet, så er der også risiko for at udvikle parfumeallergi – og der findes ingen “milde” parfumer. I ansigtet er huden særlig tynd – og derfor særlig udsat. Og har du først fået parfume­ allergi, slipper du aldrig af med allergien igen. Det vil Neutral ikke være med til. Derfor lancerer Neutral en ansigtsplejeserie bestående af Face Wash, Skin Tonic, Face Cream og Makeup Remover Wipes. Serien indeholder al den pleje, dit ansigt har brug for, men er helt uden parfume, farve eller andre unødvendige tilsætningsstoffer. Det er Neutrals holdning til følsom hud.

DEKLARERET I SAMARBEJDE MED

*Kilde: Tranberg Marketing 2009

WWW.NEUTRAL.DK 2

September/oktober 2011

Astma-Allergi Danmark

DE FLESTE AF NEUTRALS PRODUKTER ER SVANEMÆRKET


I skole med nye klæ’r forældre at sikre, at der er plads til os alle i skolen og i samfundet. I temaet i denne udgave kan du læse meget mere om astma og allergi i skolen. Og så er det med glæde, at jeg nu kan præsentere AstmaAllergi Bladet i nye klæ’r. Da vi i januar undersøgte, hvad I mente om jeres medlemsblad, fik vi mange gode tilkendegivelser – mange tak for dem – vi har brugt dem til at lave bladet endnu bedre!

Skoletiden – du kan elske eller hade den. Men den er en kendskerning for os alle, og den fylder meget, fordi det er i den periode, at man udvikler sig som selvstændigt individ. Som barn eller ung med astma, allergi eller eksem kan den tid synes endnu mere skrøbelig end for andre børn og unge, for man har også en sygdom, der gør, at man skiller sig ud. Og det er lige præcis det, man ikke har lyst til som barn og ung. Det er både samfundets, og vores opgave som

AstmaAllergi udgives af: Astma-Allergi Danmark Universitetsparken 4 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 Fax 43 43 54 33 Mail: blad@astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk Ansvarshavende chefredaktør Lise Nørgaard Redaktør Martine Bentsen mb@astma-allergi.dk Øvrig redaktion Karoline Lawætz, Stine Ramlyng, Tinne Vestergaard Nielsen, David Askholm Produktionsansvarlig Helle Schultz Direktør Thorkil Kjær Tryk K. Larsen & Søn Grafisk design Datagraf AS Annonceekspedition Jonna Vinther Dansk Mediaforsyning ApS Tlf. 70 22 40 88, jvi@dmfnet.dk

Med venlig hilsen

Jesper Mortensen formand

indhold AstmaAllergı

september/oktober 2011

Tema

Astma og allergi i skolen Astma s.8 og allergi

i skolen s.8-18

vlen og Skift ta ud med kridtet eboard et whit

AstmaAllergi, Nr. 5 – September 2011 Oplag 18.500. AstmaAllergi udkommer seks gange årligt. Næste blad 6/2011 udkommer 26.-29. oktober. Deadline er 14. september 2011. Løssalgspris er 40 kr. Papir ISSN 1904-2027, Trykt med vegetabilske farver på papir, der er ISO 1400 1 Certificeret, Emas mærket samt PEFC certificeret. Denne tryksag er produceret CO2 neutralt hos KLS Grafisk Hus A/S Bladets deadline er afsluttet 26. september Gengivelse af artikler og andet indhold må kun ske med tilladelse fra AstmaAllergi og med synlig kildeangivelse jævnfør ophavsrets­lovens bestemmelser om citatret. Astma-Allergi Danmark kan ikke tage ansvaret for virkning af annoncerede produkter.

En skole for ALLE børn s.11

Guide til skolestart s.16

Ikke mors og fars sygdom mere s.18

04

Kort & Godt

19

Kursustilbud

20

Spørg Rådgivningen

24

Nyt fra forskningen

06

Idealisten – om kontaktallergi

28

Mad med Merete

22

Alkohol trigger din allergi

29

Ferietilbud

27

Sommerskole for pollennørder

35

Fra-medlem-til-medlem

30

Bynke-ambrosie – truslen fra vejkanten

35

Lokalnyt

33

Mågen og pollenbiologen

ARTIKLER

FASTE SIDER

FORSIDE: Nicolai fra 3.b på Vesterkærets Skole i Aalborg går til redskabsgymnastik, og er vild med skolens nye legestativ.

3


Kort og godt

Skybrud

og skimmelsvamp ALLERGI De op mod 80.000 vandskader i København oven på skybruddet i starten af juli måned har sat pres på affugtere og pumper, og der er stor risiko for, at vandet i kælderen kan give skimmelsvamp. Og desværre tyder alt på, at vi danskere skal til at vænne os til, at de monsunlignede skybrud vil være en årlig tilbagevendende begivenhed. Men hvordan forhindrer du skimmelsvampen i at give dig allergi? – Skimmelsvampe indenfor kan være årsag til mange forskellige former for ubehag. Nogle får allergi over for svampenes sporer og reagerer med for eksempel høfeber eller

Minister: Allergi skal ud af tøjet TØJKONTROL Efter fund af ulovlige allergifremkaldende stoffer i flere af designene hos landets største tøjfirmaer Bestseller og IC Companys, vil Miljøminister Karen Ellemann (V) sikre, at branchen får styr på indholdet af farlige stoffer. Ministeren lover i en pressemeddelelse, at der skal være mere kontrol. – Forbrugerne skal kunne stole på, at tøjet er i orden, og det tyder på, at virksomhedernes egenkontrol ikke er god nok, siger Karen Ellemann. Der er bl.a tale om en læderskjorte, der afgav Krom og to kjoler med farvestoffet Disperse red 11 – begge stoffer er stærkt allergifremkaldende. På www.iccompanys.dk og www.bestseller.com under nyheder kan du se design, der er trukket tilbage.

4

September/oktober 2011

astma. Men du behøver ikke have allergi for at få symptomer i en fugt- og skimmelplaget bygning. En del mennesker oplever ubehag som fx hovedpine eller koncentrationsbesvær. Har du astma eller høfeber kan symptomerne også blive værre af at opholde sig i bygninger med fugt og vækst af skimmelsvampe, siger Jeannette Amsinck, rådgiver hos Astma-Allergi Danmark. Omkring 2-6 % af den danske befolkning har allergi over for skimmelsvampe udendørs. Men foreningen har ingen præcise tal for, hvor mange mennesker, som bliver generet af skimmelsvampe indendørs.

Læs mere om skimmelsvampe, hvordan du bekæmper dem, og hvordan du forebygger dem på www.astma-allergi.dk, søg på skimmelsvamp.

Rutsjebanetur = mindre åndenød ASTMA Kan det virkelig være rigtigt, at du som astmapatient har godt af at tage en rutsjebanetur? Ja, lyder det fra forskerne Simon Rietveld og Ilja van Beest fra University of Amsterdam i Holland, hvis du vel og mærket godt kan lide det. I studiet ville de fokusere på, hvordan positiv stress indvirkede på astmapatienter, og efter at have fulgt og målt 25 unge kvindelige studerende med svær astma og 15 kontrolpersoner, kunne de konstatere, at ved rutsjebaneture, hvor unge astmapatienter føler positivt emotionelt stress og glæde, opleves mindre åndenød. Deres forskning fik i 2010 en pris.

Støvmiden Prosit BØRNEBOG Støvmiden Prosit bor under Jacobs dyne sammen med sin store familie. Sådan starter Vibeke Nyholms kreative male- og historiebog for de 4-9-årige. Men Jacob får hustøvmide-allergi, og så kommer Prosit i modvind. Bogen er på 32 sider og koster 49 kr. Den kan bestilles og købes via www.vibes-galleri.dk.


4 nye med blå krans

Kalenderen September 17. Astma- og allergidag i Hillerød 20. Lungecafé i Allerød 24. Fødevareallergikursus i Odense

Safety5days, den deklaredede deodorant, der sikrer et bakteriefrit miljø i dine armhuler i 5 dage. Safety5days virker også på fødderne, hvor den holder dem tørre og køler dem. Produktet sælges med ”fuld tilfredshed eller pengene tilbage” garanti. En flaske svarer til ½ års forbrug og koster 149,95 kr. inkl. moms. Produktets effektivitet er videnskabeligt bevist. Se mere på www.safety5.dk.

Barrierecreme fra mærket Abena med særlig væskeafvisende hudog stødpudesalve med både plejende og beskyttende egenskaber har fået vores blå stempel. Salven er særligt velegnet til belastede eller sarte hudområder, som fx under en ble, hvor salven beskytter mod gener affødt af kontakt med urin og afføring, samt ved hudfolder eller ved irritation omkring næse og mundvig med mere. Find den på www. abenaprivet.dk under creme, sæber mm.

En sund intimbalance kræver en mild sæbe, som er udviklet specielt til intimbrug. Derfor er Derma Woman-serien nu udvidet med en ekstra mild, skånsom og uparfumeret intimsæbe, som ligesom de andre produkter har den blå krans. 200 ml intimsæbe koster kr. 39,95. Du kan købe Derma Woman Intimsæbe i Bilka og Føtex eller online på www. derma.dk.

Rene bakteriefri hænder kan nu opnås med deklareret Derma Håndsprit Gel i to varianter. En 100 ml flaske med disc top til kr. 24,95 og en 250 ml flaske med pumpe til kr. 34,95. Begge er baseret på 70 vol % alkohol, som hurtigt og effektivt dræber mikroorganismer og virker desinficerende på hudfloraen. Produktet er desuden tilsat glycerin, som har en plejende effekt.

Gummijeans?

Oktober 15.-16. Astma-Allergi Danmark med på babymesse i Øksnehallen i København 16.-18. Tre dage med astma i Odense 29. Sport og astmakursus i Odense

November 4.-6. Camp for unge med astma og eksem i Odense 19. Nybegynder med astma i Silkeborg Læs mere om de enkelte arrangementer og hvordan du tilmelder dig enten her i bladet eller på www.astma-allergi. dk/kalender

I de fleste jeans i dag findes lycra eller elastan – dette gøres for at forlænge holdbarheden, at gøre materialet mere slidstærkt og for at gøre tøjet mere fleksibelt og behageligt at have på. Der findes dog stadig jeans i 100 % bomuld – specielt hvis man vælger jeans fra klassiske mærker som Levi´s og LEE. Tor Andersen, mode- og livsstilsekspert Har du latexallergi og har reageret på jeans, så skriv til os på blad@astma-allergi.dk

Fik du læst: Mælkemineral = Børnemineral Parfumefri lufthavn! Ny EU-lov knækker nødden Alternativ behandling – en hjælp? Cellulose lindrer børns høfeber Ellers skynd dig ind på www.astma-allergi.dk og kig under aktuelt!

7-10%

af alle skolebørn har astma

Læs mere side 8-19

Tema

Astma og allergi i skolen 5


Idealisten – om kontaktallergi

A f Tinne Vest ergaard N iels en

Jakob synes det skal være nemmere at shoppe produkter med minimal risiko for allergi. Derfor har den 25-årige parfumeallergiker skabt Danmarks første webshop www.feelbetter.dk udelukkende med produkter med Astma-Allergi Danmarks blå krans. Det koster på nattesøvnen, men er det hele værd, når man har en passion, mener Jakob G. Christensen.

● Det skal være nemt ”Jeg vil gerne gøre det nemt at vælge rigtigt”, forklarer Jakob om tanken bag sin webshop Feelbetter. dk, der udelukkende forhandler produkter med Den Blå Krans. Ideen opstod en dag Jakob så Go’ Morgen Danmark, hvor en gruppe parfumeallergikere fortalte, hvor svært de havde ved at finde produkter, de kunne tåle. En problematik, Jakob kun kendte alt for godt fra sig selv: ”Jeg gik på Handelsskolen og har altid ville være selvstændig, og bum, så var ideen der. Jeg kunne beskæftige mig med noget, jeg virkelig tror på, og samtidig leve af det”.

Som enkeltperson kan man jo ikke redde hele verden, men Feelbetter.dk er mit lille bidrag. Jakob G. Christensen, iværksætter

● Strithår uden kløe Jakobs interesse for produkter med minimal allergirisiko begyndte med kløen i hårbunden og rigtig meget bøvl med at finde hårprodukter, han kunne tåle. Fx bliver han altid nødt til at vaske hår, når han kommer hjem fra frisøren. På et tidspunkt stødte han på Derma Man Mud Wax og blev meget begejstret. På hårvoksen sad en lille blå krans, som siden har været Jakobs pejlemærke.

● Mit bidrag 5 pct. af Jakobs overskud fra Feelbetter.dk skal gå til Astma-Allergi Danmark: ”Jeg er selv medlem og synes, Astma-Allergi Danmark gør et kæmpe stykke arbejde i form af rådgivning og ved at tage del i den politiske debat. Som enkeltperson kan man jo ikke redde hele verden, men Feelbetter.dk er mit lille bidrag.”

● Mælkemand om natten Feelbetter.dk gik online en novemberdag 2010. At starte ny virksomhed kræver tålmodighed og is i maven. Mens Jakob opbygger det kundegrundlag, der skal til for at gøre Feelbetter.dk til en succes, supplerer han op ved at arbejde på Arlas lager i Hobro om natten. Her sørger han for, at den friske mælk bliver klar til forbrugeren dagen efter.

● Sengen ud af soveværelset Da Jakob startede Feelbetter.dk, røg dobbeltsengen ud af soveværelset og ind i stuen på hans toværelses lejlighed. Soveværelset fungerer ind til videre som Jakobs lager, hvor han opbevarer og pakker alle de produkter med minimal allergirisiko, der skal ud til Feelbetter.dks kunder.

● Drivkraft: Passion 25-årige Jakob har altid levet og åndet for det, han laver. Oprindeligt troede han, at det var cyklerne, der skulle være hans levevej. Jakob har været passioneret mountainbiker og bl.a. kørt mod Jakob Fuglsang, som siden har deltaget i Tour de France. Derfor blev han først cykelmekaniker. Men da Jakob begyndte at erkende, at talentet måske ikke rakte helt så langt, som han havde håbet, blev cyklerne skiftet ud med Handelsskolen, hvor ideen til Feelbetter. dk blev fostret. n 6

September/oktober 2011


En skånsom serie til dig og miljøet

levevis er en serie af udvalgte varer til din hverdag. Alle levevisprodukter til rengøring og personlig pleje bærer enten miljømærket Blomsten eller Svanen. Det er din garanti for, at de belaster miljøet mindst muligt. Produkterne er ligeledes mærket med Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark. Du finder levevis inden for mange forskellige varekategorier i føtex, Bilka og Netto, og der kommer hele tiden nye varer til.


Astma og allergi i skolen

Temaergi

Astma og all i skolen

At flere børn møder i skole hver dag med astmamedicin, antihistaminer, næse­ spray, eksemcreme, en særlig madpakke eller lommeletter i skoletasken er en ny udfordring både for eleven, der bærer læsset, forældrene og den nye omgangskreds; lærere, klassekammerater og deres forældre. For hvad nu med klassens-time-kage, idræt, tag-dit-kæledyr-med dag, julehygge med stearinlys og børnefødselsdage? Det sætter vi fokus på i dette nummer, hvor temaet handler om astma og allergi i skolen.

8

September/oktober 2011


H

erhjemme og i resten af den vestlige verden er forekomsten af allergiske sygdomme hos børn steget de sidste 20-30 år. Og hvad skyldes det egentlig? – Jeg tror den stigning hænger sammen med flere ting. Dels at vi som læger er blevet bedre til at diagnosticere børnene, og dels at forældrene er blevet mere opmærksomme, hvis deres barn fx går og nyser hele sommeren, hoster om vinteren eller har åndedrætsbesvær ved fysisk aktivitet, så går de til lægen og får barnet udredt, hvor man tidligere blot slog nysene hen som en sommerforkølelse, siger Lone Agertoft, der er overlæge på børneafdelingen på H.C. Andersen Børnehospital i Odense. Hun understreger, at den seneste undersøgelse af danske astmabørn fra 2011 viste, at antallet af astmatilfælde er uændret gennem de sidste 10 år. Men vores omgivelser og vores livsstil gør, at vi i stedet får andre allergier. – Vi ser, at der kommer nye allergener herhjemme. På pollenområdet er det fx platan og bynke-ambrosie, som flere oplever at reagere allergisk på. Hvad angår fødevareallergi, så har vi set en stigning i jordnøddeallergi, og det hænger sammen med, at der er jordnødder i mere og mere af det mad, vi køber, siger Lone Agertoft og fortsætter: – Jo mere vi eksponeres for noget des større er risikoen for at udvikle allergi over for det. Og i takt med at vores fødevarer bliver stadig mindre ’rene’ og mere sammensatte, så bliver vi også udsat for flere ting, end vi tidligere blev. Derfor tror jeg også, at vi vil opleve, at flere får fødevareallergi, og at det er mere komplicerede fødevareallergier. n

Fordelingen Fødevareallergi 1-2 % af allergier Astma 7-10 % hos skolebørn Høfeber 10-15 %

Eksem 7-10 %

Kilde: sundhed.dk, ’Danske børns sygelighed og sundhed’ fra 2009 udgivet af Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet

9


FYLD DIT LIV MED ALT DET GODE

Med Änglamark gør vi vores for, at udbrede omtanke blandt alle danskere. Gennem de seneste år har vi sat flere og flere økologiske, miljøvenlige og allergivenlige produkter på hylderne i vores mange butikker. Vi har gjort det, fordi det er vigtigt for os at give dig valget. Det vil vi blive ved med at gøre. Derfor kommer der hele tiden flere Änglamark produkter i sortimentet. Se efter dem i din lokale Coop butik. Nu kan du også finde os på Facebook.


En skole for alle børn Hvordan sikrer man, at skolebørn med svær allergi, astma og eksem ikke bliver isoleret eller udstillet? I Aalborg oprettede man for 13 år siden et allergitilbud på en helt almindelig folkeskole. Et team på to pædagoger har ansvar for især de mindste børn med astma, allergi og eksem i skolen. Det giver frihed til ungerne og tryghed til forældrene. Og ingen bliver udstillet eller isoleret pga. sygdom.

T e kst o g foto : Mart ine Bentsen

Tema

Astma og allergi i skolen

3 dråber mælk, 4 halve jordnødder og 1,9 gram æg. Det er de mængder mælk, jordnødder og æg Sigurd kan tåle inden for 8 timer. Til gengæld elsker han bananer og laks, som allergipædagogen Karen hjælper ham med at finde frem fra hans ternede termotaske.

T

ynde sommerjakker og regnjakker hænger side om side i den store højloftede kældergarderobe, der har vinduer ud mod en græsklædt boldbane. Hvis du ikke viste det i forvejen ville du sikkert ikke lægge mærke til det, men der er et par ting, der gør Vesterkærets Skole helt unik, og garderoben i kælderen med den behagelige udluftning i loftet er en af dem. En anden ting er fraværet af planter, og at tegninger, der hænger på væggen mere end 14 dage, skal lamineres for ikke at afgive for kraftige kemikaliedufte. Håndsæben og opvaskemidlet er deklareret,

tavlen er skiftet ud med et whiteboard og gardinerne er vaskbare rullegardiner. Vesterkærets Skole er unik, fordi den har et særligt tilbud til børn med svær astma og allergi. For at kunne give det tilbud, så er rammerne nødt til at være i orden og garderoben i kælderen sikrer, at overtøjet med dyrehår, pollen og regndråber ikke hænger oppe, hvor eleverne færdes og bliver irritanter, der udløser astma- og allergisymptomer. Her er lyst og rent, og skolen må vel gå som den reneste i Kongeriget, uden at eleverne tilsyneladende synes, at skolen har for mange regler eller er kedelig. 11


Tema

Astma og allergi i skolen Fra nødhospital til ren folkeskole

Skoledagen er gået i gang. Klokken er 8.30, men der er alligevel liv på gangene. Sommerferiestemningen er så småt begyndt at indfinde sig. De store røde murstensbygninger med lange brede gange, stort lysindfald og hvide fliser på væggene er som skabt til at rumme allergibørn, men det anede man ikke dengang, man byggede skolen. Vesterkærets Skole blev bygget, så den eventuelt ville have kunnet fungere som et nødhospital under Den Kolde Krig, det blev heldigvis aldrig nødvendigt, fortæller Kai Korsgaard leder af skolefritidsordningen eller DUS’en som den hedder, da vi ankommer til skolen. Men da skolen i 1998 valgte at give alle skolebørn i Aalborg Kommune med svær astma, allergi og eksem et særligt tilbud skulle det vise sig aldeles fordelagtigt, at bygningerne også var indrettet med det formål, for de brede gange og flisebelagte vægge er nemme at holde rene.

DUS med allergipædagoger

I et særligt indrettet rum i DUS’en er Lis og Karen ved at gøre klar til at gå en morgenrunde blandt de 12 elever i indskolingen, der har svær astma og allergi. De 12 børn er visiteret af en læge til at få en særlig plads her og flere af børnene bor i den anden ende af kommunen. Lis og Karen tjekker skemaerne, flere af børnene er med deres klasser på tur, men der er en håndfuld på skolen, som de lige vil snakke med. Lis og Karen er begge uddannet pædagoger og har i snart fem år udgjort astma- og allergiteamet, og når de ikke

bliver kaldt Lis og Karen, så går de under betegnelsen allergipædagogerne. Den daglige rutine begynder med en runde til de forskellige klasselokaler, hvor de tager en kort snak med børnene om, hvordan de har det. De to allergipædagoger er voldsomt populære, også blandt de andre elever, og der bliver uddelt kram og udvekslet sommerferieplaner. Eleverne hygger, der bliver spist kage, spillet computer og leget. En dreng fra 3.b løber forbi os ned i allergirummet for at finde sine særlige chokoladekiks. Milo, som drengen hedder, kan nemlig ikke tåle æg, og de andre børn er godt i gang med at fortære en vandkringle. Han er hurtigt tilbage og sidder nu og guffer sammen med de andre elever. Ingen har nærmest opdaget, at han var væk og snakken handler om alt muligt andet end mad. – Vi har oplevet, at nogle af de andre børn gerne ville have astma eller allergi, så de også kunne få sådan en kasse med deres navn på nede hos os, fortæller Lis.

Kasserne i skabet

De særlige kasser står i skabet hos Lis og Karen i allergirummet. Fra eleverne starter på skolen som astma og allergibørn lærer de, at det er her deres medicin er, deres særlige mad og her der er tryghed i form af telefonnumre og vejledninger. Børnene i 3.klasserne færdes hjemmevant med at stikke ind forbi og få et kram, et hvil, lidt medicin eller tage deres særlige mad, hvis de har så slem fødevareallergi, at det opbevares alene. På deres morgentur rundt i klasserne taler Lis og Karen med børnene om alt muligt andet end deres allergi, og senere betror de mig, at det også er en metode til at se, om

Skabet Kiks uden æg

er hvor allergibørnene har deres egen særlige kasse med navn og billede. En sådan kasse får de, når de begynder i 0.klasse.

Epipen Opgavebeskrivelse Solcreme Køkkenredskaber

Migrænemedicin Vigtige telefonnumre

12

September/oktober 2011

Peakflowmeter Tube med fed creme

børnene har det godt bare uden hele tiden at fokusere på deres sygdom. Deres trick ser ud til at virke, for børnene ser overhovedet ikke ud til at lade sig mærke med, at deres vilde leg i skolegården kan resultere i et astmaanfald. De kender deres symptomer og ved, hvornår de skal løbe ind og få en omgang astmamedicin og vigtigst af alt, så ved omgivelserne det, så de kan reagere, hvis der sker noget.

Forældrenes tillid er det vigtigste

Fra 3. klasserne går vi hen til 1. klassen, der skal til at spise lidt mad, inden de skal på tur. Karen går ned og henter en grønog hvidternet termotaske. Heri er Sigurds madpakke. Sigurd er superallergisk over for flere fødevarer, han tåler mikroskopiske mængder af æg, mælk og jordnødder. Karen sætter sig ned sammen med Sigurd og de åbner hans madpakke. Rundt om bordet har de andre elever også pakket deres mad ud. – Bananer og laks er noget af det, jeg rigtig godt kan lide. Og så kan jeg godt lide at spille fodbold, siger Sigurd. Han har haft fødevareallergi siden han var fire måneder gammel, hvor han fik sit første allergiske schok. Han ved selv, hvad han skal holde sig fra og går der en skål med æbler rundt i klassen siger han nej tak, for der skal ikke mere til at udløse en reaktion end, at en af de andre elever har haft rørt ved det, han ikke kan tåle og derefter haft fingrene i æbleskålen. Tilbage efter morgenrunden uddyber Lis og Karen deres roller. – Havde der ikke været dette tilbud, så havde Sigurd nok haft en hjemmelærer i stedet, hans fødevareallergi er så aggressiv, at den kræver særligt opsyn, men Sigurd skal også have lov at være barn, og det håber vi, at tilbuddet her kan hjælpe ham med ved at aflaste ham fra hele tiden at skulle tænke på sin sygdom, og i det spiller forældrene også en stor rolle, de skal kunne stole på os, siger Karen.


Det er irriterende at have astma og allergi. Min storebror går fx på en anden skole, mens jeg bliver hentet tidligt om morgenen i taxa og kørt hertil. Jeg kan godt lide at spille fodbold, computer og x-box. Marcus Jens, 3.b, astma og allergi over for farvestoffer

Det er træls, når det klør. Det skal smøres hver dag. Jeg kan godt lide at spille basketball. Jonas, 3.b, eksem

Gode råd før I vælger skole

Om at have astma, allergi og eksem

● Nærmiljø. Ofte er der langt til skole, hvad så med legekammerater i nærheden? ● Inklusion. Vil dit barn blive inkluderet i de almindelige klasser, eller vil allergibørnene være en isoleret gruppe?

Det er irriterende at have astma, og når jeg er ude at løbe, kan jeg nogen gange mærke min astma, så går jeg ind til Lis og Karen og spørger efter medicin. Jeg går til gymnastik og redskabsgymnastik. Når man har astma og skal løbe, så går det ikke så hurtigt. Nicolai, 3.a, astma og allergi over for husstøvmider

● Tillid. Tjek ordningen ud, snak med allergipædagogerne og de andre forældre med allergibørn på skolen, og tag beslutningen på den baggrund. Hvis I som forældre ikke har tillid, vil det smitte af på barnet. ● Frihed. Lær at gi’ slip. Måske har de første år været hårde for jer

som familie, måske har I levet i angst for, hvad nye situationer ville bringe, men når allergipædagogerne er sat ind i situationen, så arbejd med at nyde det fantastiske tilbud, at jeres barn er i trygge hænder og samtidig gradvist lærer at blive en del af samfundet, og at I som forældre kan nyde mere frihed.

13


Tema

Astma og allergi i skolen Børnene skal lære ansvar

Omkring frokosttid er det tid til at gå en runde med medicinen, Nicolai fra 3.a og Marcus Jens fra 3.b skal begge have astmamedicin, og Jonas fra 3.b skal have creme på sit eksem. Der er ikke noget med at gemme det væk, alle tre børn tager deres medicin foran de andre børn og det tager så kort tid, at de er i gang med legen med det samme igen. Et af de vigtige aspekter ved deres arbejde er at sikre, at børnene når de forlader

indskolingsgruppen er mere eller mindre selvhjulpne, når det gælder deres sygdom og deres medicin. Fra 4. klasse er det kun de hårdest ramte, der har en særlig kasse og får særligt tilsyn hver dag. – Vi er der selvfølgelig, hvis der er behov, men børnene skal lære, at være selvstændige, og vi kan jo se, at dem vi har haft, som nu er blevet store børn og ved at forlade skolen, de husker os jo næsten ikke mere, og det betragter vi som en god ting, siger Karen.

Allergi skal ikke gøres til noget særligt 3.a skal i svømmehallen, og Karen tager med med medicin, hvis der skulle være noget, som en støtte for lærerne. – Forældrene er generelt gode til at sige: giv ham ekstra medicin, så han kan komme med i zoo eller på bondegård eller i svømmehallen, så børnene ikke føler sig udenfor, men kan være en del af de fælles aktiviteter, siger Lis. Da Lis og Karen begyndte i allergiteamet var de enige om at fokus på børnene

Sådan fungerer allergitilbuddet på Vesterkærets Skole Vesterkærets Skole er en helt almindelig folkeskole med 393 børn i den vestlige del af Aalborg Kommune. Siden 1997 har skolen haft et særligt tilbud til skolebørn med svær astma og allergi. Børnene bli-

ver visiteret til ordningen, men er integreret med de andre elever i de enkelte klasser. Ressourcerne bruges primært i børnehaveklasserne til og med 3. klasse, hvor der de sidste par år har været 10-14 børn

med astma og allergi, dvs. ca. 3 på hvert klassetrin. To pædagoger er ansat i ordningen og tilknyttet skolens DUS (skolefritidsordning red.). www.vesterkaeretsskole.dk

Randers har også et allergitilbud Siden 2004 har man på folkeskolen Østervangsskolen i Randers haft et allergitilbud. Det er skolens tidligere leder Karen Marie Schytter, der var med til at sikre allergitilbuddet. I dag er hun pædagogisk udviklingschef på skoleområdet i Randers Kommune. ”Filosofien i Randers Kommune er, at skolen skal udvikle sig i forhold til de børn, der går på skolen, og vi samlede erfaringerne med astma og allergi et sted med udgangspunkt i, at børnene skulle indgå så vidt muligt på lige vilkår med de andre børn. Der blev etableret en lokal visitationsordning og en allergipædagog blev ansat, og der blev bevilget ekstra rengøring for at sikre rene rum fri for pollen, fugt og støv. Det var og er en bekostelig affære for en skole, og det kræver store ressourcer at bygge et tillidsforhold op, så forældrene stoler på, at vi gør arbejdet godt nok. De første elever, der brugte tilbuddet går ikke længere på skolen, men der er ingen tvivl om, at indsatsen i deres tidlige skoleår har gjort det muligt for dem at være inkluderet i en almindelig folkeskole.” www.oestervangsskolen.dk

Milo, 3.b

Hygiene

●erHygiene alfa omega for et godt indeklima. Trappegangen på Fot at bla Skole er bred og lys Vesterkærets og fliserne på væggene er nemme at holde rene. Og skolebørnene? De tager gerne en omgang med svaberen i løbet af dagen

14

September/oktober 2011

Lis og Karen har næsten højere status end selveste Justin Bieber. De to superpopulære pædagoger er tilknyttet astmaog allergiteamet og hjælper med medicin, smøring, madpakker og tager med på ture ud af huset efter behov.


Interview

skulle vendes, hidtil havde man ladet skolens ene spor udelukkende være for børn med særlige behov. Og den udvikling var DUS-leder Kai Korsgaard enig i. – Allergibørnene blev gjort til en institution i institutionen, de blev sygeliggjort, og det ville vi gerne ændre. Derfor sagde vi, at børnene skal være fuldstændigt integreret i klasserne og skal gradvist selv lære at komme ned, når de har brug for det, og allergipædagogerne kommer jo også rundt flere gange om dagen, siger Kai og fortsætter: – Både børn og forældre er ofte meget tyndhudede, når de kommer her. De har altid skulle tage specielle hensyn, de har en kronisk angst for at miste, og derfor gør vi også meget for de nye forældre. Vi kan give trygge rammer og lære børnene at stå på egne ben, så de bedre kan lære at takle samfundet på den anden side af skoletiden, siger Kai, men erkender at det bedste ville være, at folkeskolen generelt kunne rumme allergibørn. – Det mest optimale ville selvfølgelig være, at de kunne gå i almindelige skoler, men det er skolerne bare ikke gearet til i dag. Hvis man ser på det samfundsmæssigt, så er det altså mange sygedage, børns sygedage og afbrudte skoleforløb, mange familier med astma- og allergibørn har, det kan vi forhåbentligt være med til at ændre med vores allergitilbud, siger han.

9

km til skole er jo ingenting

Sigurds bedste ven hedder Mille. De går i klasse sammen på Vesterkærets Skole. En dag skulle klassen lege købmandsforretning og blandt remedierne, børnene brugte, var bl.a. gamle mælkekartoner. Mille tog en runde og sondrede terrænet og fjernede fluks de kartoner, der var gået fri af kontrollen. For mælkekartoner – selv dem hvor mælken for længst er væk – kan indeholde spor af mælk, og det vidste Mille, at hendes bedste ven ville reagere på. Sigurd har slem fødevareallergi og kan ikke tåle mælk, jordnødder (peanuts) og æg. Det vil sige, den mængde han reagerer på ved

Udfordringen fødevareallergi

Det er blevet eftermiddag, og legepladsen i skolegården er tom. Det er begyndt at regne, og de sidste børn sidder og snakker i en sofa i DUS’en og venter på, at deres forældre skal hente dem. For Kai, Lis og Karen er der en udfordring, som vil vokse de kommende år, og som de alle savner redskaber til at håndtere. Udfordringen hedder fødevareallergi. – Fødevareallergien er svær, dels fordi den er meget differentieret og kan være aggressiv. Og så fylder den meget psykosocialt for både børn og forældre, det er jo store dele af det sociale liv, der udspiller sig omkring bordet med mad, siger Lis og understreger, at det kræver en indsats på flere plan at håndtere sygdommen bedre, bl.a. ved at samfundet accepterer graden af alvor i sygdommen og dels at mærkningen af fødevarer bliver bedre. n

indtagelse over 8 timer er: 3 dråber mælk, 4 halve jordnødder, 1,9 gram æg. Da Sigurd var 2 ½ år begyndte han i allergibørnehaven Hyldehaven i Aalborg. Det gav hans mor og far Anni og Jens Christian tryghed ved at tage på arbejde, for her kunne de stole på, at der blev taget hensyn til Sigurds allergi, og da tiden nærmede sig hvor han skulle begynde i skole tog de til Odense for at få testet Sigurd grundigt, og på baggrund af den test valgte familien Vesterkærets Skole, der ligger 9 km væk, fordi skolen havde et allergitilbud, men de var alligevel meget i tvivl om det var det rigtige. - Skoletiden handler jo om nærhed, om venner på vejen. Der ligger en skole 500 meter væk fra hvor vi bor, men den kunne slet ikke tilbyde, det vi kan få her. Det er en god klasse med søde børn. Og nogle af de her pædagoger, dem ville man jo ønske, at man var i familie med! Vi er ikke i tvivl om, at vi er meget privilegerede, det er helt enestående, at man kan indrette en skole sådan her, siger Anni.

Selv om skolen ligger langt væk fra, hvor 8-årige Sigurd bor, så er han og hans forældre Anni og Jens Christian meget glade for Vesterkærets allergitilbud.

15


Guide til skolestart Så er klokken ringet ind til skolestart og måske er dit barn med astma, allergi eller eksem netop begyndt i skole. Vi giver her et par tips til at komme godt i gang. A f Mart ine Bentsen

Levende eller udstoppede dyr i naturfagslokalet kan give dårligt indeklima og allergi. Opbevar udstoppede dyr bag glas. Undgå besøg af levende pelsdyr.

Sådan hjælper du dit barn til at starte i skole til at blive skarp på, hvilke symptomer og situationer, det skal reagere på. Snak om, hvordan det føles, når et astmaanfald eller en allergisk reaktion er på vej Er der nogle situationer, hvor barnet skal lære at være ekstra opmærksom, fx når det leger vildt i skolegården eller besøger en kammerat med husdyr ● Lær dit astmabarn forskellen på den blå og brune medicin, så det ved, hvad der skal tages hvornår og hvordan. ● Som forælder er det dit ansvar at sikre, at de omsorgspersoner barnet har i skolen og fritidsordningen ved besked, og det er en rigtig god ting at skrive tingene ned, så en evt. vikar kan blive sat ind i situationen.

Hjælp dit barn

Skolens indeklima og arbejdsmiljø fra Danmarks Tekniske Universitet har dokumenteret, at skoleelevers indlæring stiger med op til 15 %, hvis undervisningen foregår i et rum med god udluftning og en behagelig temperatur. Sådan kan I sikre et godt indeklima for alle: ● Klasseværelset bør udluftes med gennemtræk flere gange om dagen ● Rengøring bør foretages efter skoletid

Forskere

● Lejrskoletip! Har dit barn allergi over for husstøvmider og skal klassen på lejrskole, så kan det være en god idé at lade ham medbringe egen dyne, pude og evt. husstøvmidetæt betræk til madressen.

16

September/oktober 2011

● Borde og kridtstøvsamler under tavlen skal tørres af med en våd klud. Ellers overvej at udskifte tavle og kridt med et whiteboard, der ikke generer følsomme luftveje. ● Undgå faste tæpper på gulvene, de er svære at gøre ordentligt rene og samler støv, dyrehår, pollen og andre allergener ● Lukkede reoler fx med klare låger i plastic, så man stadig kan se, hvad der er i

skabet er en fordel, da åbne hylder tiltrækker meget støv ● Overtøj bør ikke hænge i klasselokalet, dels kan det være fugtigt og give tung luft, men der sætter sig også mange allergener i tøjet, som irriterer luftvejene ● Udluftningsventiler og -kanaler bør rengøres grundigt ● Dyr bør ikke have adgang til skolen

Er du lærer?

Skoleavisen sætter astma og allergi på skemaet!

kan sætte astma og allergi på skemaet med skoleavisen ”Astma og allergi i skolen”. Avisens indhold lægger op til meget faglige temaer om fx lungefunktion og astmamedicin såvel som mere bløde emner som de psykiske konsekvenser, det kan have for elever at have astma og allergi. Der sættes også fokus på skolens indeklima, og hvad man kan gøre for at skabe et godt arbejdsmiljø. Materialet er egnet til elever på 6.-7. klassetrin og tager hensyn til faglige mål for relevante fag som fx biologi og N/T. Avisen er produceret af Astma-Allergi Danmark i samarbejde med Turbineforlaget. Download avisen her: astma-allergi.dk/ skoleavisen og find lærervejledning mm. på astmaallergiiskolen.dk.

Din klasse


Tjekliste til skoletasken Kontakttelefonumre på mor, far eller anden ansvarsperson

Særligt guf ved fødevareallergi eller krydsallergi

Akutmedicinen • Astmamedicin • Epipen® ved fødevareallergi • Antihistamin ved allergisymptomer fra fx øjne og næse

TIPS til jul, påske og fastelavn

Fed creme ved eksem

Reglerne for medicin i skolen ændrede i efteråret 2010 reglerne for medicingivning til børn i bl.a. skoler. Det betyder, at personalet, i det omfang det er muligt, bør påtage sig opgaven med at give medicin til fx kronisk syge børn.

Sundhedsstyrelsen

Skolens ledelse har ansvar for, at det af en skriftlig instruktion til personalet fremgår, hvordan børnenes medicin skal håndteres og opbevares. Når den behandlende læge har vurderet, at medicinen kan administreres

af forældre/personer, der ikke er sundhedsuddannede, vil personalet i pasningsordningen eller skolen også kunne påtage sig dette. Læs mere om reglerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk.

Skoletiden er vigtig Skolen er et opholdssted, hvor børnene er i rigtig mange timer i rigtig mange år. Derfor er det naturligt, at de mennesker, der er meget sammen med børnene, ved, hvad det drejer sig om, og kan støtte op omkring barnets sygdom i hverdagen. Det arbejde forsøger vi at gøre nemmere ved at lave vejledninger til både elever, lærere og forældre. Vi mener, at det bedste for skolebørn med astma, allergi og eksem er så vidt muligt at indgå på lige fod med de andre elever på skolen, så de ikke oplever at blive gjort til specialbørn. Betina Hjorth, rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark

Jul Kalenderlys i klasse­ lokalet kan være en kraftig irritant for børn med astma, men derfor behøver I ikke at undvære kalenderlys. I kan i stedet bruge legoklodser og lade eleverne bygge et kalenderlys og så plante 24 klodser midt i og hver dag tager I en klods af og på den måde tæller I ned til jul. Påske Påskepynten består ofte af pilegrene med gæslinger eller gulblomstrende grene fra forsytia. Men for pollenallergikere og astmatikere kan grenene give symptomer. Vælg istedet lærk, røn eller kirsebærgrene. Fastelavn Sminke er sjovt til fastelavn, men kan indeholde allergifremkaldende stoffer. For børn med følsom hud eller kontakteksem er det bedst, at de ikke bliver sminket eller kun bliver det på en lille del af huden – i så kort tid som muligt. Brug godkendte produkter: Al kosmetik til børn skal være CE-mærket, og al kosmetik til både børn og voksne skal have en indholdsdeklaration – enten påsat eller vedlagt.

Tema

Astmaallergiiskolen.dk Et website til især lærere og forældre om, hvor allergien sidder på skolen. Klik på sitet, så havner du på en virtuel skole, hvorfra du kan klikke dig ind i forskellige og meget virkelighedstro rum på skolen, fx klasseværelset, biologi­ rummet, sløjdlokalet, hjemkundskab, idrætslokalet, omklædningsrummet, toilettet, skolegården. Websitet er et samarbejde mellem AstmaAllergi Danmark og Sundhedsstyrelsen og blev lanceret i foråret 2011.

Klasseværelse Udluftning

Omklædningsrum

Vind og vejr Dyrehår

Udluftning

Fysisk aktivitet

Temperaturer Madpakke

Skolegård

Fødselsdag

Stearinlys Førstehjælp

Dyrehår

Astma og allergi i skolen

Rengøring

Hudpleje

Forurening

Pollen

Faldunderlag

Parfume

17


Tema

Astma og allergi i skolen

Hvornår skal du som forælder give ansvaret videre

Ikke mors og fars sygdom mere Det store ansvar og hvordan man gi’r det videre

A f Mart ine Bentsen

Hvornår skal man begynde at give sit barn ansvar for sin egen sygdom? Og hvordan gør man? Speciallæge i pædiatri Kirsten Boisen fra Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigs­ hospitalet giver gode råd at give ansvaret videre.

0-12 år

12 år og frem

18

September/oktober 2011

”Alle vi, der bor i ejendomme med trapper, vi skal jo lære de små at gå op og ned ad trapperne. Så vi holder dem i hånden de første mange gange, men på et tidspunkt skal vi slippe og lade dem prøve selv – også selvom de måske snubler og falder i starten. Den metafor er ret dækkende for, hvordan du lærer dit barn at omgås sin sygdom og behandling. Hvis du – af kærlighed uden tvivl – hele tiden siger, pas nu på du træder for langt ude på trinnet eller skynder på barnet, så vil det forbinde trappeturen med noget negativt i stedet for en bedrift, der til sidst sidder på rygraden.”

riode, at man lærer ● Giv dit barn voksende ansvar barnet at registrere fra småbarnsalderen. Børn og kroppens signaler. unge kan som regel mere end vi forældre tror. Start med små ● Det er en god ide at lade barnet være med til at planlægge doser, og pak ikke barnet ind i hvordan og hvornår, der skal vat, så gør du det en bjørnetages medicin – men ikke om tjeneste. der skal tages medicin. Gør ● Op til ca. 12 års alderen skal det så normalt og samtidigt så barnet have voksenovervåghyggeligt som muligt at skulle ning, og det er i samme pe-

passe den daglige behandling. Tal med barnet om det, hvis det er svært at huske, eller han/hun ikke kan lide medicinen. Tag udgangspunkt i alt det, der allerede lykkes. n

at tale om, hvordan man kan gør, så bliver det aldrig sejt i ● Fra cirka 12 års alderen er leve med en kronisk sygdom og et ungt menneskes optik at børn store nok til at få mere fx hvordan det stadig, er muligt gå rundt med ’den blå’ (akut selvstændigt ansvar for deres at komme på førsteholdet i astmamedicin red.) i lommen. egen sygdom og behandling. fodbold på trods af astma, hvis ● Som forælder skal du ikke ● At det lige præcis er 12 års man husker sin medicin. længere overvåge, du skal i alderen handler om den ud● I sundhedssystemet ophører stedet starte en dialog, det vikling vores hjerner er nået man med at være ’barn’, når lærer ham eller hende selv at til. I ungdomsårene begynder man er ca. 16 år og de fleste overtage rutinerne herunder man at (0p-)finde sig selv, unge fortsætter hos praktisemedicin. Tag udgangspunkt i det handler om identitet og rende læger eller på voksen­ alt det der allerede lykkes og selvstændiggørelse og i den afdelinger. aftal, hvordan du bedst kan proces vokser den unge ved at ● Vi rådgiver de unge om hjælpe og støtte. få og tage mere ansvar. erhvervsvalg, for selvom man ● I den her alder kan det være en ● Hvad er sygdom og hvad er måske har en kronisk sygdom god idé, at den unge taler alene ungdom? Sådan lyder et hyppigt og ens muligheder er mere med læger og sygeplejersker spørgsmål fra mange forældre. begrænsede end andre unges, i en del af konsultationen. På Der kan læger og sygeplejersker så er der stadig mange valgden måde træner han/hun at hjælpe med at skelne. muligheder, og det er også kunne varetage behandlingen ● I de sene ungdomsår besurt at tage en uddannelse selv, og det giver mulighed for gynder man at kunne tænke og opdage, at man ikke kan at tale om den unges liv – også abstrakt og langsigtet, men bruge den pga. sin sygdom. n om emner, der måske er pinlige de fleste unge tænker fortsat eller hvor den unge ikke vil konkret, kortsigtet og er mere bekymre forældre unødigt. Ved impulsstyrede end voksne. Ungecafén Hr. Berg på Riget, at læger og sygeplejersker får Derfor kan det være ekstra Åben alle hverdage kl. 14-16, mulighed for at møde den unge svært at huske sin medicin. aftenåbent 18.30-21 mandag til torsdag. i øjenhøjde, bliver det nemmere Og uanset hvad man siger og


Læ s Ast mer ma e o mv ww Alle ore w.a stm rgi D sk a-a ller an ur gi.d ma ser k/k f urs rk er på r a

Tilmeld dig

Hvad ved du om astma?

et kursus nu ho s Betina Hjorth eller Chris tine Højer Eriksen hos Astm a-Allergi Danmark på tlf. 43 43 59 11.

kurs tilbuus d

Hele året har du som medlem mulighed for at deltage på Astma-Allergi Danmarks populære kurser. ● Fødevareallergi

For børn med fødevare­ allergi 5-12 år og forældre. Børnene sætter ord på deres fødevareallergi, bagefter går vi voksne fagligt og praktisk til værks og snakker problemstillinger i hverdagen. STED: Ledernes KonferenceCenter i Odense DATO: Lørdag den 24. september kl. 9-16 PRIS: 100 kr. pr. familie

● 3 dage med astma ● Sport og astma For børn med astma 7-15 år og forældre. 3 lærerige dage i efterårsferien for hele familien med undervisning, udendørsaktiviteter og erfaringsudveksling.

For børn med astma 7-15 år og forældre. En dag med sjove idrætsaktiviteter suppleret med god og nyttig viden om sammenhængen mellem astma og fysisk aktivitet.

STED: Ledernes KonferenceCenter i Odense DATO: Den 16.-18. oktober PRIS: 100 kr. pr. person

STED: DGI Byen i København DATO: Lørdag den

29. oktober kl. 9-17 PRIS: 200 kr. pr. familie

● Ungecamp

For unge med astma og/ eller eksem 14-18 år UDEN forældre. Fokus på at være ung og turde møde hverdagens udfordringer og sportsaktiviteter samt mulighed for at benytte wellness -afdelingen. STED: Ledernes KonferenceCenter i Odense DATO: Den 4. til

● Nybegynder med astma

For børn med astma 7-15 år og forældre. En dag med aktiviteter og faglig basisviden og erfaringsudveksling om hverdagen med astma. STED: Ferskvandscentret

i Silkeborg DATO: Lørdag den

den 6. november

19. november kl. 9-16

PRIS: 200 kr. pr. person

PRIS: 200 kr. pr. familie

19


Spørg rådgivningen Du kan kontakte os på to måder Enten kan du kan ringe til os mandag til fredag mellem kl. 9.00-12.00 og onsdag mellem kl.16.00-18.00 på 43 43 42 99 (gratis og for alle) Er du medlem, kan du bruge vores Net-Rådgivning, hvor du kan sende dit spørgsmål til os per mail – via vores hjemmeside. Du skal bare have medlemsnummeret parat – så svarer vi dig, inden der er gået fem hverdage og ofte før.

Christine Højer Eriksen Sygeplejerske

Jeannette Amsinck Sundhedsplejerske

Betina Hjorth

Ernærings- og Husholdningsøkonom

Er der skimmelsvamp i barnevognen? ?

Jeg er bekymret for, om de barnevogne, som min datters daginstitution benytter har skimmelsvamp. Både min mand og jeg har allergi.

Hvad er risikoen for, at hun udvikler allergi eller astma af at sove i en barnevogn med skimmel, når nu hendes forældre er ramt? Mh Monica

!

Hej Monica. Allerførst vil det formentlig hjælpe dig, at få afklaret hvorvidt der er skimmelsvamp i barnevognene eller ej. Er der synlige tegn på skimmelsvamp eller lugter barnevognene jordslået? Jeg vil råde dig til at kontakte ledelsen i din datters institution for at høre nærmere om din bekymring. Er der en konkret mistanke om skimmelvækst bør institutionen tage affære, så der kan findes en løsning på problematikken. Er der vækst af skimmel i barne-

vognen og institutionen ikke handler på problematikken, kan du eventuelt rådføre dig med den kommunale sundhedstjeneste. Der findes ingen konkret viden om børns eventuelle risiko for udvikling af astma og allergi ved udsættelse for fugt og skimmelsvampe i barnevogne/krybber. Men generelt er opfordringen, at man altid bør finde årsagen til fugtskader, lige som de konkrete skader skal udbedres. I Sundhedsstyrelsens publikation ’ Personers ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp’ (2009) kan du læse mere om sammenhængen mellem udsættelse for fugt og skimmel i bygninger og helbredsproblemer. Sundhedsstyrelens publikation ”Hygiejne i daginstitutioner” beskriver følgende gode råd for at undgå ophobning af fugt og eventuel vækst af skimmel i barnevogne og krybber: • Sengetøj og madrasser luftes og tages ind umiddelbart efter brug

• Madrasser bør derfor opbevares under ventilerede og opvarmede forhold på en sådan måde, at de får mulighed for at tørre • Sengetøjet anbringes først igen i krybben/barnevognen, når den atter tages i brug • Hvis der kommer misfarvninger/ skimmel/mug i barnevogne og krybber, herunder også i hjørnerne, kan det være et tegn på fugtskader, og både barnevogne og krybber bør jævnligt efterses for skimmelvækst • Uden for sommerperioden bør krybber og barnevogne opbevares i tørre og opvarmede rum. Oplever du, at dit barn har symptomer bør du kontakte lægen med henblik på nærmere udredning og behandling. Med venlig hilsen Betina Hjorth n Begge publikationer kan downloades på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk.

Kan jeg tage for mange antihistaminer?

?

Jeg har pollenallergi og har behov for at tage antihistaminer hver dag, er der rapporteret nogle bivirkninger med andre ord kan det på længere sigt påvirke mit helbred, hvis jeg tager antihistaminer gennem mange år? Vh Kirsten

!

Kære Kirsten Generelt er det ikke skadeligt for dit helbred at tage antihistaminer gennem en længere årrække.

20

September/oktober 2011

Tværtimod er det nødvendigt, at du behandler dine høfeber-symptomer på bedste vis. En ubehandlet høfeber kan påvirke din livskvalitet, ligesom der er risiko for, at en ubehandlet høfeber udvikler sig til astmasymptomer. Den hyppigste bivirkning der er til anti-histamin er, at man kan opleve en øget træthed – her bør du tale med din læge, så et andet præparat kan forsøges. Du skal også være opmærksom på, at en øget træthed også kan være et

symptom i forbindelse med sygdommen. Der findes forskellige typer af allergimedicin – tabletter, øjendråber, næsespray og evt. allergivaccination. Jeg vil råde dig til at kontakte din læge, så I sammen kan finde ud af, hvad der hjælper bedst på dine symptomer og giver dig færrest bivirkninger. Mange hilsner Christine Højer Eriksen


Derfor letter Apotekets Saltvandsprodukter forkølelsen helt naturligt Saltvand skyller næsen og fortynder slim, så det bliver lettere at trække vejret gennem næsen. Samtidigt renses næseslimhinden for virus og bakterier. Apotekets Saltvandsprodukter indeholder rent saltvand, er uden konservering og sammentrækkende midler – og kan derfor anvendes ubegrænset. Også ideelt til små børn, der får lettere ved at trække vejret under spisning og søvn.

Må jeg smøre min eksemramte datter, mens jeg er gravid?

?

Min datter på seks år har svær eksem, og jeg smører hende jævnligt med steroidcreme og giver hende tjærebehandling. Jeg er nu blevet gravid, og er i tvivl om det kan skade fosteret i min mave, at jeg smører min datter? Jeg har selv tænkt på at bruge handsker eller smøre cremen på med et redskab, men jeg vil også være ked af, at min datter oplever det som om, at jeg ikke vil røre ved hende. Håber I kan hjælpe mig. Mh Elin

!

Hej Elin Du kan roligt fortsætte med at tjærebehandle og smøre din datter med hormoncreme, også uden brug af handsker eller andre former for redskaber. Det er ikke kendt, at tjærebehandling eller hormoncreme, ved korrekt brug, påvirker et foster under en graviditet. Faktisk kan selv gravide med eksem, efter aftale med lægen, fortsætte behandling med disse præparater. Drøft eventuelt din datters behandling med lægen og husk at vaske hænder efter indsmøring. Venlig hilsen Jeannette Amsinck

Apotekets egne varer

21


Alkohol trigger din allergi Beruset? Så mister du ikke alene kontrol over din førlighed, dit tungebånd og dit temperament. Alkohol giver også flere symptomer på allergi.

Sådan virker alkoholen

A f Karo lin e L awætz

Mange allergikere har oplevet, at middagen hos vennerne har udviklet sig knap så hyggeligt. Efter en drink og et par glas vin til maden, kommer allergisymptomerne nemlig væltende. Meget værre end de plejer. – Vi ved, at alkohol hos nogle kan forstærke allergiske reaktioner – særligt når det gælder fødevareallergi, men vi kan desværre ikke sige præcis, hvorfor det sker, fortæller Allan Linneberg, der har forsket i årsager til allergi de sidste 13 år. – Vores undersøgelser viser, at ca. 14 % oplever overfølsomhedsreaktioner fx i næsen, lungerne eller på huden, når de drikker alkohol, og det synes jeg er temmelig mange, siger han. Der kan være flere grunde til, at allergisymptomerne får frit løb efter drinken: • Du kan blive så pløret, at du kommer til at spise noget, du ikke kan tåle • Du kan have allergi over noget i drikken • Alkoholen kan påvirke dit system, så du får flere og voldsommere allergiske symptomer end ellers.

Allergener i drikken

En oplagt forklaring på allergisymptomerne, er selvfølgelig, at de kommer, fordi du drikker noget, du er allergisk overfor. Det kan fx være sulfitter i rødvin eller æg i likør, men du kan ikke have allergi over for alkohol alene. – Sulfitter er et tilsætningsstof i rødvin, som gennem en længere årrække er blevet beskyldt for at give allergi. Jeg har studeret litteraturen grundigt,

22

September/oktober 2011

Alkohol

Lever

Acealdehyd

Mastcelle* med histamin

Mastcelle bliver ustabil og frigør masser af histamin

14%

oplever overfølsomhedsreaktioner når de drikker alkohol


*

Det bedste til baby

[ ] Mastcelle, er en del

af imunforsvaret og findes mange forskellige steder i kroppen

og allergi over for sulfitter kan sjældent dokumenteres. Får du reaktioner af at drikke vin, skal du formentlig finde forklaringen et andet sted, råder Allan Linneberg. En løsning på det kunne selvfølgelig være at drikke ren sprit, men det er der nok ikke så mange, der finder tiltrækkende. Og det er også spørgsmålet, om det vil løse dit allergiproblem. For selvom alkohol i sig selv ikke giver allergi, tyder meget på, at stoffet kan påvirke kroppen, så den reagerer mere allergisk.

Alkohol påvirker celler med histamin

Når vi taler allergi over for fx fødevarer, pollen og husstøvmider, er det histamin, der giver symptomerne. Stoffet bliver frigjort af såkaldte mastceller*, og det er måske den mekanisme, som alkohol har indflydelse på. – Når folk oplever allergiske reaktioner efter at have indtaget alkohol, så tror jeg det skyldes et nedbrydningsprodukt fra alkoholen. Alkohol bliver nemlig omsat til acetaldehyd, som gør mastcellerne ustabile, så de lettere frigiver histamin, forklarer Allan Linneberg. Han bygger bl.a. sin teori på, at mennesker, der hurtigt omdanner alkohol til acetaldehyd, oftere har allergiske reaktioner end andre, når de drikker alkohol. Og det faktum, at mange asiater har problemer med at nedbryde acetaldehyd,

som derfor hober sig op i kroppen, når de drikker. Det fører bl.a. til astma og blodtryksfald og er en af forklaringerne på, hvorfor mange asiatere ikke kan tåle at drikke alkohol. Han understreger dog, at der mangler forskning, der dokumenterer, at acetaldehyd gør mastceller ustabile i kaukasiere, fx europæere.

Apotekets Babypleje Det milde og trygge valg til pleje og beskyttelse af barnets hud.

• Uden parfume • Uden parabener

Alkohol har ikke skylden for vores allergi

– Jeg har selvfølgelig tænkt på, om alkohol kunne være en af de mange faktorer i vores livsstil, der har givet en øget forekomst af allergiske sygdomme. Det kan jeg ikke udelukke, men jeg tror ikke, at alkohol kan forklare særlig meget af den stigning i allergi, som vi vitterlig har set over de seneste 50 år, vurderer Allan Linneberg.

Alkohol og fødevareallergi er et dårligt mix

Kombinationen af alkohol og fødevareallergi kan være farlig, men endnu er vi langt fra en forklaring på hvorfor. Fordi du bliver mindre opmærksom, når du drikker alkohol, skal du passe på, hvis du er fødevareallergiker – særligt hvis du er allergisk over for noget, som du kan risikere at indtage uden at vide det, fx æg i drinks og desserter. Fortæl dine venner, hvis du kan mærke, at der er en allergisk reaktion på vej. n

Fås kun på apoteket

www.apotekernes.dk 23


Nyt fra forskningen

A f Ka roline Lawætz

Genfejl gi'r peanutallergi Det betyder formentlig meget, at dine slimhinder i mund og svælg er hele og tætte. I hvert fald hvis du vil undgå at udvikle allergi over for peanuts, viser resultatet af et europæisk forskningssamarbejde. DIAGNOSTIK Har du utætte slimhinder, er din risiko for at udvikle allergi over for peanuts nemlig væsentlig forhøjet. Nogle mennesker er født med en fejl i generne, som medfører, at de ikke kan danne det protein, der hedder fillagrin. Fillagrin er med til at få cellerne i hud og slimhinder til at hænge sammen, så fillagrinmangel medfører utætte overflader. Forskerne har de seneste år fundet ud af, at det giver en væsentlig øget risiko for at udvikle børneeksem, astma og høfeber. Forskerne fra den europæiske undersøgelse føjer nu peanutallergi til listen. Det har tidligere været kendt, at mange med børneeksem pga. fillagrinmangel også havde allergi over for peanuts. Nu har forskerne fundet adskillige tilfælde i både England, Holland og Canada, hvor fillagrinmangel i sig selv er knyttet til forekomsten af peanutallergi – altså uden allergikerne også har børneeksem. Derfor udråber de fillagrinmangel som den vigtigste enkeltstående årsag til udvikling af peanutallergi, der indtil videre er fundet. – Det er et meget vigtigt skridt i retning af forståelsen af, hvorfor nogle af os udvikler fødevareallergi, som virkelig

er et kompliceret område, siger Betina Hjorth, leder af Astma-Allergi Danmarks Rådgivning.

Ny diagnostik til fødevareallergi Odense Universitetshospital er begyndt at diagnosticere fødevareallergi ved hjælp af en ny blodprøvebaseret test, som er særlig effektiv til at afsløre peanutallergi. Princippet er enkelt: testen består af kunstigt fremstillede proteiner, som cellerne i blodet reagerer på, hvis man har allergi. 40 % af patienterne har også brug for en priktest, men de øvrige 60 % bliver sparet for

både prik og provokation med peanuts. Selvom testen er enkel, kan resultatet være vanskeligt at tyde, og derfor er metoden indtil videre kun i brug i Odense. – Det er en meget spændende udvikling, som vi følger nøje, for vi har længe manglet redskaber til at diagnosticere fødevareallergi. Vi håber, at testen bliver udviklet og bliver lettere at tyde, så patienterne i fremtiden kan gå til egen læge og blive tjekket for fødevareallergi, siger Betina Hjoth. Kilde: Journal of Allergy and Clinical immunology, 127:661-7, 2011./Dagens Medicin, april 2011.

Kort nyt Ny professor i indeklima Lars Gundersen, civilingeniør og ph.d., blev 1. april udnævnt til professor i indeklima eller professor MSO på forskningsområdet ’sundhed i bygninger’ hos Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet. Det nye professorat handler om, hvordan mennesker oplever og påvirkes af sammenspillet mellem luftkvalitet og byggematerialer samt andre kilder til usundt indeklima, bl.a. fugt, skimmel, partikler, kemiske afgasninger og radon. Ny professor i energieffektiv ventilation Alireza Afshari, civilingeniør og ph.d., tiltrådte 1. april som professor MSO på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. Det nye professorat handler om naturlig, mekanisk og hybrid ventilation, passiv og aktiv køling samt luftrensning.

24

September/oktober 2011

EFA har fået ny formand EFA – European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations – har valgt ny bestyrelse og formand 6. maj. EFA har i 20 år været netværk for de europæiske patientforeninger, der arbejder med allergi, astma og KOL. Breda Flood fra Asthma Society of Ireland overtog formandsposten. De andre EFA bestyrelsesmedlemmer er Christine Rolland fra Asthme & Allergies France, Lina Buzermaniene, Lithuanian Council of Asthma Clubs, Per-Åke Wecksell fra det svenske Astma og Allergi Forbundet og Ondrej Rybnicek fra Czech Initiative for Asthma. Læs mere på www.efanet.org.


Særlige dræberceller beskytter mod astma

Forskere har for nylig vist i mus, at infektion med influenza, imens musene dier, beskytter mod udvikling af astma senere i livet. Får musene derimod infektionen som voksne, giver den ofte anledning til massive og alvorlige symptomer.

forebyggelse Influenzainfektioner hos helt små børn skubber formentlig immunforsvaret i den rigtige retning, når det gælder modstand over for astma. Amerikanske og japanske forskere har fundet ud af, at beskyttelsen mod astma hænger sammen med, at museungernes immunforsvar udvikler nogle bestemte dræberceller. De mus, der havde udviklet dræbercellerne, var beskyttet mod udvikling af astma senere i livet. Forskerne prøvede også at overføre dræberceller til voksne mus, der havde nået at udvikle astma. Disse mus fik markant færre astmasymptomer. – Tro endelig ikke, at undersøgelsen

giver grund til at danne smittegrupper blandt spædbørn i Danmark. Men den peger på nye muligheder for forebyggelse af astma og måske nye måder at behandle på, siger Christine Højer Eriksen, der er sygeplejerske i Astma-Allergi Danmarks Rådgivning og fortsætter: – Man kunne fx tænke sig, at det blev muligt at udvikle en vaccine til de helt små, som kan forebygge astma. Eller man kan finde ud af, hvad det er, de særlige dræberceller gør og efterligne det til behandling af voksne astmatikere.

Oplev en sund søvn og en god morgen hver morgen, med AllerGuard® husstøvmidetæt betræk, eller beskyt dig når du sover ude med et AllerGuard® Rejsesæt. Vævet af mikrofibre, blødt som silke og med høj sovekomfort. Overtræk til madras, pude og dyne, eller AllerGuard® dyne og pude med fyld af 90% håndsorteret polske gåsedun.

Kilde: Journal of Clinical Investigations, 121(1):57–69, Januar 2011. AllerGuard® Tlf.: 6617 2511 • 4063 3552 www.allerguard.dk • info@allerguard.dk

Mere pleje. Mindre tilsætning. UDEn , E parfUmffEr TO farvES bEnEr & para

Smånyt Det er faktisk meget enkelt at lave gode cremer. Bland milde og velkendte ingredienser og glem de dårlige. Du finder hverken parfume, farvestoffer eller parabener i Danatekt. Cremen er så mild og skånsom, at den kan bruges hver dag af både store og små. Cremen er en vand-iolie-creme. Når du smører dig ind, efterlader cremen en tynd hinde, der både beskytter og bevarer fugtigheden i huden. Og på trods af cremens

fedtindhold på 25 procent føles huden ikke fedtet. Tværtimod. Cremen er nem at smøre ind, fedter ikke og har en beroligende effekt på rød og irriteret hud. Desuden er alle vores produkter svanemærket. Læs mere om os og vores produkter på www.danatekt.dk og spørg efter Danatekt på apoteket!

En ny generation hudpleje

Orion Pharma A/S | Møllevej 9A | 2990 Nivå | Telefon: 4912 6600

Danatekt September 2011 176x125.indd 1

14-06-2011 13:50:55

25


EXOMEGA

Ny forbedret formulering Til irriteret og meget tør hud A-Derma Exomega er en serie vaske- og plejeprodukter specielt udviklet til børn og voksne med tør, irriteret og atopisk hud. Tør og irriteret hud er meget sensitiv over for påvirkninger udefra. Hudbarrieren bliver porøs, så den naturlige fugt fordamper og bakterier nemt kan trænge ind. Forskerne bag Exomega har netop styrket serien yderligere på dette punkt. Maksimal hudbeskyttelse En kombination af et nyt aktivt patent - Filaxerine® - og B3-vitamin genopbygger hudbarrieren og styrker hudens naturlige forsvar. Total tolerance Den nye Exomega formulering er baseret på ekstrakt fra den specielle Rhealba® havres spæde kimplanter. Patenteret anvendelse af ekstrakt fra kimplanterne eliminerer risikoen for reaktion hos personer, der er allergiske over for proteiner fra havrekorn. De tre Exomega plejeprodukter fedtcreme, creme og lotion har forskelligt fedtindhold tilpasset hudens forskellige behov.

Øger hudens fugtindhold Genopbygger hudens naturlige forsvar Dæmper kløe og irritation

Forhandles kun på apoteket

Med Rhealba® havrekim og Filaxerine®


Sådan et kursus her kan give os netværk og erfaring med de praktiske rutiner omkring pollenovervågning og pollenidentifikation. Aerobiologi* er et lille fag i Tyrkiet, så der er ikke meget viden at hente, og vi har seks pollenmålestationer. Jeg er tilknyttet et pollenprojekt på universitetet sammen med Emre.

Jeg vil gerne oprette et aerobiologisk laboratorium på mit universitet, og her på kurset kan jeg få skabt et internationalt netværk og møde mennesker, der kan hjælpe mig med mere information om aerobiologi*, jeg får også et indblik i hvilke pollen der eksisterer i andre dele af verden. Rangaswamy Bidareakere Eswareappa. Ph.d. i biologi, læst aerobiologi og underviser på universitet i delstaten Karnataka i det sydlige Indien.

Gülay Saitoglu. Kandidatstuderende i biologi og botanik ved Uludag Universitet i byen Barsa i Tyrkiet.

Sommerskole for pollennørder Astma-Allergi Danmark havde denne sommer æren af at være vært for et basiskursus i aerobiologi* for både studerende, kandidater og forskere fra hele verden i Holbæk. Bag arrangementet stod vores pollenbiolog Janne Sommer. Med Europas ypperste eksperter ved roret fik 16 kursusdeltagere fra hele verden både en masse praktisk erfaring bag mikroskopet og et helt nyt internationalt netværk – begge værdifulde elementer, når man beskæftiger sig med et snævert fagområde. Mød fire af deltagerne, der fik mulighed for at være med, fordi de fik legater fra hhv. den franske organistaion, der måler pollen; Le Réseau National de Surveillance Aérobiologique (R.N.S.A.) og den internationale forening for aerobiologi*; International Association for Aerobiology (IAA).

* Aerobiologi handler om, hvordan luftbårne organismer eller biologisk materiale bliver spredt med vinden. Aeorobiologi har fokus på kilden, som fx kan være pollen, svampesporer eller partikler, og dens spredning samt dens betydning for vores helbred.

T e kst o g fotos: Mart ine Bentsen

Som biologistuderende arbejder jeg lige nu på et seks måneders projekt omkring pollen bl.a. sammen med Gülay. Vi overvåger og studerer pollen, og det her kursus kan hjælpe os til at blive bedre til de praktiske rutiner omkring genkendelse af pollen ved mikroskopet. Emre Bayram. Biologistuderende på Uludag Universitet i byen Barsa i Tyrkiet.

Jeg har arbejdet med pollen siden oktober 2010 på et laboratorium, og har stadig ikke så meget erfaring med de forskellige arter, her på kurset får jeg en grundig indføring i pollen og aerobiologi*, som jeg kan bruge i det pollennetværk, vi er ved at etablere i Serbien. Marija Prentovic. Kandidatstuderende i biologi i Serbien.

27


Mad med Merete Merete Mortensen interesserer sig passioneret for mad og har gennem mange år været frivillig madskribent for Astma-Allergi Danmark. Hun er selv allergiker. Du kan komme med forslag, input, ris og ros til blad@astma-allergi.dk.

Merete Mortensen

Madskribent og allergiker

Sommeren går på hæld. Skab i stedet hygge inden døre allerede fra morgenstunden og brug tid ved morgenbordet med grynet grød og groft brød.

Grød&brød Mysligrød

Groft glutenfrit brød

Uden mælk, gluten og æg

Uden mælk, æg og gluten

Hørfrørugbrød – MIT FAVORITRUGBRØD!

– uden mælk, æg og mel

Chokoladesmørepålæg Uden mælk og gluten

Uden mælk, æg og gluten 1 dl glutenfri mysli 1 ½ dl vand 1 dl appelsinjuice ● Mysli, vand og appelsinjuice blandes og bringes i kog. Koges ca. 1 ½ min. ved svag varme. Skift evt. appelsinjuicen ud med en anden juice.

28

September/oktober 2011

Surdej: 3 dl vand 30 g gær 1 tsk. flydende honning 100 g hirseflager 100 g grove majsgryn Ingredienserne blandes, kommes i en skål som dækkes med folie og stilles i stuetemperatur i ca. 2 døgn. Dej: 50 g hørfrø 50 g svesker Ca. 3 dl vand 100 g hirseflager 100 g Maizenamel 100 g rismel, gerne groft 1 tsk. fennikel 1 tsk. anis ● Hørfrøene mixes i en blender. Svesker og vand tilsættes, og det hele blandes godt. Blandingen hældes i en stor skål og blandes med hørfrømixen. Herefter tilsættes de øvrige ingredienser, inklusiv surdejen. Dejen røres godt - den skal ikke æltes – kommes herefter i en smurt form på ca. 1 ½ liter. Dækkes med folie og hæver et lunt sted i ca. 30 min. Brødet sættes på nederste ribbe i en 225 grader varm ovn. Sæt herefter ovnen på 175 grader og bag i 1 ½ - 2 timer.

200 g boghvedegryn (knuste) 200 g majsmel (fint gult) 200 g hirseflager 200 g hørfrø (knust eller malet) 100 g Maizenamel 2 tsk. salt 2 tsk. sukker 200 g revet gulerod 5 - 6 dl vand ● Alle ingredienserne undtaget vandet kommes i en skål. Vandet tilsættes så meget melet kan tage, det æltes sammen. Brødet kommes i en smurt form. Bages i ca. 2 timer ved 200 grader på mellemste ribbe.

100 g mælkefri margarine 25 g druesukker eller flormelis 20 g hasselnødder (ca. 20 stk.) 20 g kakao 2 spsk. sagomasse (æggeerstatning)eller 1 pasteuriseret æggeblomme evt. lidt vanilje ● Nødderne hakkes og alt røres sammen. Opbevares bedst i køleskab i et lille glas med låg.


Brug vores opskriftsdataba se på www.astma-al lergi.dk, søg på opskrift. Her kan du altid finde en op skrift på mad, kage elle r brød, du kan tåle.

ww

sm

w.a s

ege tm

tma

-all

erg

ifer

ere

ie.d

k

Morgenmad med Merete Hos Allergikost Danmark kan du købe glutenfri fin- eller grovvalset havregryn. Finax har en rigtig god frugtmysli. Det er den eneste, jeg har fundet, som er uden havregryn. Du kan også bruge den i dejen, hvis du vil lave morgenboller. Til morgenbollerne bruger jeg Mix Pâtisserie fra Schär. Jeg bruger opskriften på posen, men tilsætter tillige 2 tsk. Gluten Substitute og lidt mere væske (tidligere omtalt her i bladet). Sæt i ovnen og du får de dejligste luftige boller. De skal helst spises i løbet af et par dage.

Allergikost Danmark er leveringsdygtig i lækker mysli og cornflakes ● Knusper Früstück. Mysli med små stykker lækker chokolade ● Knusper Früstück. Mysli med chokolade eller frugt ● Cornflakes med chokoladesplits

Hovedingredienserne i de tre produkter er boghvede, majs og quinoamel. Udover disse produkter skal der væske til. Her er det jo som altid, rishavre- eller soyamælk, jeg bruger. Til boller bruger jeg soyaost, der næsten smager som almindelig ost. Den kan bruges som skæreost, gratinost og som smøreost. Jeg moser den, rører den op med lidt væske og tilsætter friske krydderurter, fx purløg med lidt hvidløg.

Du booker

astmakursus ho s Dorrit Ingemann på tlf .: 25 30 41 14 eller Dan Peterse n tlf. 40 68 04 14 og ferielejl igheder hos Helle Schultz tlf.: 43 43 59 11

Sommeren fortsætter på Tenerife Der er fortsat ledige pladser på vores astmakursus for voksne på Tenerife i uge 2 og 3 i 2012. Der er også ledige ferielejligheder på Tenerife i 2011.

● Astmakurset på Tenerife omfatter undervisning og fysisk træning. Kurset koster 5.500 kr. for 14 dage i 2-værelses lejlighed på Albatros i det sydlige Tenerife. Vi bor helt ud til havet. Prisen er inkl. undervisning, udflugter, halvpension og drikkevarer til maden. Flybilletten betaler du selv. Ægtefæller er velkomne. Kurset foregår fra den 8. januar til den 22. januar 2012 ● Ferielejlighederne på Tenerife ledige i 2011. Kan lejes 1-2 uger og kan rumme op til 4 personer. Priser fra 1.900 kr. Se mere på www.astma-allergiferie.dk.

29


Hist hvor vejen slår et knæk, står en bynke-ambrosie, put den i en sæk! De første pollen fra bynke-ambrosie gik i pollenfælden i 1999, og de efterfølgende år har pollenteamet hvert år fundet pollen fra bynke-ambrosie i fælderne.

A f Mart ine Bentsen

Stadig flere bynke-ambrosie fund

Truslen fra vejkanten Bynke-ambrosiens udbredelse i Danmark Antallet af indrapporteringer om fund af bynkeambrosie er steget siden 2010 hvor AAD for alvor satte fokus på, at private indberetninger er nødvendige. Det er fortsat den østlige del af Danmark, der er overrepræsenteret, hvad gælder befolkningens registrering af bynke-ambrosie. Siden 2010 er der bl.a. blevet gjort større fund af bynke-ambrosie i det nordøstlige Jylland og på den nordlige del af Bornholm i byen Sandvig.

Indberet dit bynkeambrosiefund her: 30

September/oktober 2011

fund af 5 eller flere. fund af mellem 2 og 5 fund af 1

www.naturstyrelsen.dk /Naturbeskyttelse/invasivearter/Indberetning/


Færre frø fra bynke-ambrosie i fuglefoder 1. januar Fra 1. januar 2012 træder det EU-direktiv i kraft, der blev vedtaget i efteråret 2010. Direktivet er et forsøg på at bremsen spredningen af frø fra bynke-ambrosien via fuglefoderblandinger. Når direktivet træder i kraft betyder det, at foder med indhold af uformalet korn og frø maksimalt må indeholde 50mg frø af bynke-ambrosie per kg foderblanding. Det er på baggrund af tests udført af Plantedirektoratet, at EU har strammet reglerne. Gennem tre vintre viste tests, at der i op til 70 % af alt fuglefoder, der bliver brugt i Danmark, var frø fra bynke-ambrosie.

Fremtidens værste pollenallergi ● Det anslås, at planten kan forårsage

over 100.000 nye allergitilfælde

● Pollen fra bynke-ambrosie er stærkt al-

lergifremkaldende, på en skala fra et til fem, hvor fem er det mest allergene, er den en 5’er ligesom birkepollen

● Planten blomstrer i september/oktober

og kan forlænge den danske pollensæson med op til to måneder

● I et større europæisk studie havde 19,8

procent blandt allergipatienter fra Odense Allergicenter positiv priktest overfor bynke-ambrosie

● Symptomerne på allergi over for bynke-

ambrosie er høfeber og astma

● Kontakt med planten kan give allergi i

form af nældefeber

● I Europa er der i dag 4 millioner med pollenallergi over for bynke-ambrosie. I USA har 29 millioner allergi over for pollen fra planten ● Forskere mener, at bynke-ambrosie

er skyld i halvdelen af de astmaanfald, som folk oplever der, hvor planten gror i Centraleuropa.

Lisbeth Søttrup tømmer pollenfælden på Regionshospitalet Viborg. Hun har allergi over for bynke-ambrosiepollen.

Blev drillet med at jeg nøs helt ind i september

Stop den i at brede sig!

Ser du en bynk e-ambrosie, så registrér hvor du ha r set den og riv den op med rod og kom den i en sæ k til forbrænding – uanset hvor du finder den. Du skal ik ke smide den på kompostbunken , da det let kan sprede frøene. Husk at bruge handsker .

Pollen fra bynke-ambrosie forlænger pollensæsonen. En arbejdsskade kan man nok ikke kalde det, men Lisbeth, der hver dag sikrer, at pollenfælden bliver tømt og sendt til tælling i København har pollenallergi. Det havde bioanalytiker Lisbeth Søttrup egentlig allerede inden, hun påtog sig opgaven med at tømme pollenfælden ved siden af sit job på Regionshospitalet Viborg. Men symptomerne stemte ikke helt med hendes allergi. – I mange år havde jeg symptomer helt ind i september og oktober, når jeg gik

oppe på taget og skulle tage pollenfælden ned, og i min omgangskreds gik de og drillede mig lidt med mine mange nys hvert efterår. Jeg troede, at det var min allergi over for husstøvmider eller bynke, der på en eller anden måde blev ved, siger Lisbeth Søttrup. Det var derfor også et rent tilfælde, at en af hendes kolleger på sygehuset, ledende overlæge på børneafdelingen Lars Hansen syntes, at det skulle undersøges, hvorfor hun nøs.

– Han ordinerede blodprøver, og de viste, at jeg havde allergi over for pollen fra bynke-ambrosie, siger hun og fortsætter: – Min pollenallergi er mild, men den generer mine luftveje, og jeg er godt klar over, at bynke-ambrosiens pollen er stærkt allergene. Det er nu fem år siden, hun blev testet, men hun har faktisk aldrig stødt på nogen, der også havde allergi over for pollen fra bynke-ambrosie.

31


EKSTRA OMSORG FOR BØRNENE

Børn skal naturligvis ikke udsættes for usunde stoffer og materialer. Og det er ekstra vigtigt, når man bærer smykker, der er i kontakt med huden gennem længere tid. Blomdahl anbefales derfor både til børn og voksne, der ønsker at kunne bære smykker hver dag uden risiko for helbredet. Blomdahls ørepiercing og hudvenlige smykker er en tryg og sikker måde at udsmykke sig på, hver dag.

www.da.blomdahl.com


Mågen og pollenbiologen Roskilde Festival 2011 vil blive husket som festivalen, hvor pollenbiolog Janne Sommer lærte et par ting eller to om nybagte mågemødre, og hvor pollenallergikerne kunne glæde sig over moderate græspollental. Tekst og foto: Ma rtin e Bentsen

Mågeattacks! Det har aldrig været helt ufarligt at være pollenbiolog. 9 gange skulle Janne Sommer tømme pollenfælden på Roskilde Festival og 9 gange blev hun angrebet af en mågemor, der havde valgt at bygge redde på selvsamme tag. Som en facebookven så medfølende skrev: Hverdagens Se flere fotos Helte…

på www. astma-allergi. dk/roskildefestival

Glaspladen , der rummer dagens pollen, rummer også masser af støv, der bliver hvirvlet op på festivalen, der gør det svært at se pollen.

Solen stod lige så højt som humøret de første par dage, hvor græspollentallet nåede op på 71. Janne sørger for, at de mange pollenallergikere på festivalen kan få glæde af Dagens Pollental.

Formiddagens første rutine er at vaske øjnene grundigt, dryppe dem og så i med linserne. 32-årige Anne Fabricius har pollenallergi og har haft masser af symptomer på årets festival, men ikke noget så slemt, at hun ikke har kunnet fjerne dem med medicin. Hun arbejder på festivalen, og da festivalen rigtig begynder torsdag har hun været der i to uger.

Annes håndtaske ser således ud. Under hele festivalen taget hun en allergipille hver dag, bruger næsespray, øjendråber (ret mange øjendråber) og har også ekstra saltvandsøjendråber med til at rense øjnene. Hvor hun bor på festivalen har hun et større arsenal af medikamenter, så allergien ikke ødelægger festivalen.

100 arbejdstimer

har Anne lagt på festivalen, og i dag er det perfekt allergivejr. Men duggen er ved at falde, og det er den værste tid, så Anne må alligevel liiige have øjendråberne frem. Men det har været en god festival.

33


Ad-Venture

Har du en god smag? ...så vælg Fria – lige så godt som almindeligt brød.

Nu kan du blive ven med Fria på Facebook www.fria.se • +46 (0)31-734 13 30 • info@fria.se


Fra medlem til medlem og lokalnyt

Fra medlem til medlem Hus sælges, lejlighed søges! Hus sælges: Jeg er en allergiker, der søger mindre plads. Jeg vil derfor gerne sælge mit hus, som jeg har haft i 37 år. Huset ligger i skønne og grønne Lejre Kommune. Der har aldrig været røget og der har aldrig været husdyr i huset, som er fra 1976. Det er på 155 kvm med en delvis isoleret udestue på 26 kvm. Huset er bygget med specielle tykke svenske buede kalksten. Der kan indrettes til fire børneværelser. Der er en muret karport og et lille muret værksted i forlængelsen deraf. Huset er løbende vedligeholdt og ligger lige ud til marker. Der er 5 minutters kørsel station, inden for ht-området. Lejlighed søges: Jeg søger en lejlighed eller et mindre rækkehus, hvor der et minimum af allergifremmende faktorer, det er svært at forklare en ejendomsmægler, så derfor håber jeg, at du som allergiker står med en lejlighed eller et rækkehus, du skal til at sælge. Er du interesseret i at købe eller at sælge, kan du ringe på tlf.: 46 49 90 01. Venlig hilsen Lise Olsen, Lejre

Søg fonde og legater Er du medlem af Astma-Allergi Danmark, kan du ansøge om fonde og legater. På ansøgningsskemaerne kan du læse mere om, hvad du kan søge til. Ansøgningsfristen er 1. oktober. Sådan ansøger du • Download det generelle ansøgningsskema fra hjemmesiden www.astma-allergi.dk se link forneden. Skemaet dækker Astma-Allergi Forbundets almene fond, Millan Anderssons legat og Rekreationsfonden. • Download særskilt ansøgningsskema til Anne Marie Sidenius Mindelegat (Særligt for medlemmer bosiddende på Fyn) • Du kan også fremsende en frankeret svarkuvert til Astma-Allergi Danmark og bede om at få et ansøgningsskema tilsendt. Ansøgning og materiale Udfyld skemaet og send det til Astma-Allergi Danmark, Universitetsparken 4, 4000 Roskilde. Indsend ikke originale bilag, da modtaget materiale ikke returneres. Send ansøgningen inden fristens udløb. Kommer du i betragtning, hører du fra os inden udgangen af december måned. Der sendes ikke afslag. www.astma-allergi.dk/medlemsfordele/soegfondeoglegater

ALLERGY CONTROL® Lokalnyt NORDSJÆLLAND Astma-Allergidag i Hillerød Lørdag den 17. september kl. 10.30 i Kedelhuset, Fredensgade 12 B, 3400 Hillerød. Kom og deltag i en spændende og indholdsrig dag i selskab med 2 førende astmalæger. Vi har lagt vægt på, at det både er for børn og voksne. Både dig der har astma eller allergi, for de pårørende og for dem der arbejder med problemerne. Glæd jer til at møde: • Børneoverlæge dr.med, Merete Jørgensen fra Hillerød Hospital • Overlæge dr.med, Peter Plaschke fra Gentofte Hospital I løbet af dagen vil der være work-shops med lungefunktionsmåling, vejledning i inhalationsteknik m.m. Vores pædagog vil lave aktiviteter med børnene. Der er servering af kaffe/te, sandwiches, frugt m.m. i løbet af dagen. Alle er velkomne og det er gratis at deltage. Selve programmet kan ses på vores hjemmeside www.astma-nordsj.dk. Af hensyn til tilrettelæggelsen bedes man tilmelde sig senest den 12. september. ring til 21680741 (Ingelise) eller 24454937(Karin)

allergibetræk beskytter mod påvirkning fra husstøvmider i sengen. Effekten er bl.a. dokumenteret i et studie med danske børn.

ALLERGY CONTROL betræk kan bestilles til madrasser, puder og dyner. Vælg mellem stof i microfiber eller luksus bomuld i rene naturmaterialer. Begge betræk har optimal luft- og fugtafledning med høj sovekomfort. Nu med 60 dages Tilfredshedsgaranti. Læs mere på www.jepsenhealthcare.dk

Lungecafe i Allerød Lungecafeen åbner igen efter sommerferien den 20.september kl.15.00-17.00 Skovensvej 6, 3450 Allerød. Denne dag tilbyder vi måling af lungefunktion og vejledning i inhalationsteknik. Næste cafemøde er 18.oktober kl.15.00-17.00. Her kommer Michael Bryder fra Hillerød Lunge Klub og fortæller om motion og netværk for lungesyge. Ligeledes fortæller han om sin sygdom, hvordan han takler problemerne, og om hvor godt det er at træne sammen med andre. Alle er velkomne og det er gratis at deltage. KOL -dag i Frederiksværk I efteråret gentager vi vores succesfyldte KOL- møder med endnu et møde og denne gang i Frederiksværk. Overlæge Thyge Lynghøj Nielsen fra Hillerød Hospital fortæller om KOL, behandlingsmuligheder og forebyggelse. Fysioterapeut Jette Sanderhoff har speciale i træning af personer med KOL. Hun fortæller om hvorfor og hvordan man skal træne. I løbet af dagen bliver der tilbud om måling af lungefunktion, vejledning i brug af pep-fløjter, rygestop og inhalationsteknik. Der serveres kaffe/te sandwich og frugt. Det er gratis at deltage. Sted og dato og nærmere information om mødet kan ses på vores hjemmeside www.astma-nordsj.dk Mvh. Ingelise Biering

Kontakt vores kundeservice for priser, bestilling og info/rådgivning.

Ring ☎ 4499 1432

Fokus på allergi, astma og eksem siden 1989

35


Al henvendelse til: Astma-Allergi Danmark. Tlf. 43 43 59 11

Tema

AstmaAllergı september/oktober 2011

Læs side 8

Astma og allergi i skolen

Hvor stor er risokoen for, at dit barn får allergi? Ingen af forældrerne har allergi

Én af forældrerne har allergi

Forskellig allergi

Samme allergi

Risiko for allergi:

Risiko for allergi:

Risiko for allergi:

Risiko for allergi:

5-10%

20-30%

40-50%

70%

● Hygiejne. Vi lever ’for rent’ ● Fedme. Overvægtige mennesker får oftere astma ● Forurening. Partikler fra forurening generer vores luftveje og gør pollen mere allergent ● Kost. Vi spiser for meget færdigmad ● Indeklima. Vi opholder mere inden for i for dårligt indeklima og det generer vores luftveje.

Allergi kan være arveligt, men der er også andre årsager og teorier:

astmaallergiiskolen.dk Vi udlodder 10 børnebøger om drengen Asger, der er vild med at spille fodbold, men som pludselig får græspollenallergi. Atjuh-Asger og det store fodboldnys er for børn i alderen 6-9 år. I juli-bladet kan du læse mere om bogen. Send en mail til blad@astma-allergi.dk og skriv kort, hvorfor du skal have fingre i en af bøgerne. Vi trækker lod blandt de indkomne mails. Skriv senest 16. september.

Ko n

ku r

re

nc

e

Vind

Atjuh-Asger og det store fodboldnys

Medlemsblad_5_2011  

Astma-Alelrgi Danmarks medlemsblad