Rengøring hos dig der er overfølsom

Page 1

RENGØRING hos dig der er overfølsom


FORORD

Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter i boligen. Det er dog vigtigt, at du ikke overdriver rengøringen, da du hvirvler meget støv op, når du gør rent. For de fleste familier er grundig rengøring en gang om ugen tilstrækkeligt.

2

Indholdsfortegnelse

Støv og snavs

s. 3

Et rengøringsvenligt hjem

s. 3

Ugentlig rengøring i alle rum

s. 4

Soveværelset

s. 4

Køkken og bad

s. 5

Hovedrengøring

s. 5

Støvsugeren

s. 5

Rengøringsmidler

s. 6

Gode råd

s. 7


STØV OG SNAVS • ET RENGØRINGSVENLIGT HJEM

Støv og snavs Støv kan genere dine luftveje. Har du astma eller høfeber, har du ofte mere følsomme luftveje og vil hurtigere blive generet eller få symptomer. Støv og snavs i dit hjem kommer flere steder fra. Snavs som jord, grus og sand bringer du selv med ind ude fra, fordi det er på tøjet og især på skoene. Snavs kommer også fra aktiviteter i boligen, fx når du laver mad eller lægger tøj sammen. Alle mennesker og dyr afgiver hudskæl, hår og fugt. Hvis der bliver røget i boligen, er tobaksrøg den værste kilde til forurening af luften indendørs. Det er umuligt at undgå støv, men aktiviteterne i dit hjem afgør, hvor meget støv der er. For eksempel er dit tøj og slid på møbler og gulve med til at afgive partikler eller støv. Der er stor forskel på størrelsen af støvpartikler. Nogle er store og tunge og lægger sig forholdsvis hurtigt på gulve og møbler. Andre er så små og lette, at de kan holde sig svævende i lang tid. Der er større risiko for at indånde de små og lette støvpartik-

ler, og de kan trænge langt ned i lungerne. Når du gør rent, kan du ikke fjerne alt støvet – især ikke de mindste støvpartikler, men du kan fjerne meget af det støv, som har lagt sig på reoler, hylder og andre overflader i dit hjem. Det er vigtigt, at dette støv bliver fjernet, da det let bliver hvirvlet op igen, og dermed kan give problemer. Du fjerner bedst de små støvpartikler med udluftning med gennemtræk eller anden ventilation.

Et rengøringsvenligt hjem Som tidligere nævnt kan du ikke undgå, at der kommer støv og snavs i dit hjem. Men rengøringen bliver lettere, hvis du indretter dig enkelt med glatte, rengøringsvenlige overflader. Så kan du let komme rundt med støvsugeren og andre redskaber. Har du derimod mange møbler og støvsamlende ting, er det svært at få gjort grundigt rent. De værste støvsamlere er væg-til-væg tæpper, polstrede møbler, tykke gardiner, åbne bogreoler samt mange nipsgenstande.

3


UGENTLIG RENGØRING I ALLE RUM • SOVEVÆRELSET

Det optimale er at have glat gulv, specielt i sove- og børneværelser. Derudover er det godt at have kommoder, skabe og tynde vaskbare gardiner. Det er vigtigt at undgå rygning indendørs. Røgpartiklerne giver nemlig både dårlig luftkvalitet og øget støvmængde i boligen.

Ugentlig rengøring i alle rum Det er forskelligt, hvor hurtigt der kommer støv og snavs i en bolig. Derfor er det ikke muligt at give helt faste regler for, hvor tit du bør gøre rent i dit hjem. Men en god tommelfingerregel er at gøre grundigt rent en gang om ugen i alle rum. Er der mange mennesker med stor aktivitet på få kvadratmeter, er behovet for at gøre rent dog ofte større. Start med at tørre reoler, vindueskarme, sengeborde og andre vandrette overflader af med en våd, hårdt opvredet klud. Aftør også nips og andet. Støvsug derefter gulve, hynder og sofabund og vask til sidst gulvene. Der hvirvles støv op, når du støvsuger. Det er ikke til at undgå. Du hvirvler dog mindst

støv op, hvis du starter med at støvsuge fra det rene område og ind i det snavsede. Rengøringen er ikke effektiv, hvis der er steder, du sjældent kommer, fordi det er besværligt. For støvet kan blive hvirvlet op, selvom der lige er gjort rent andre steder i samme rum. Der kommer altid meget støv og fugt i luften, når du gør rent. Derfor bør du huske at lufte godt ud med gennemtræk både under og efter rengøringen. Det er bedre at bruge støvsuger frem for kost. En kost hvirvler store mængder støv op, især hvis du ikke fejer ind mod dig selv.

Soveværelset Støv i soveværelset indeholder normalt en masse forskellige partikler bl.a. allergifremkaldende stoffer fra husstøvmider. Det er derfor vigtigt at nedsætte støvmængden her. Du bør huske at støvsuge gulvet under sengen, når du gør rent, samt støvsuge madras og sengebund når du skifter sengetøj.

Rengøring af sengeudstyr: Sengetøj

Dyner & puder

Støvsuges

-

-

Vaskes (over 55˚C)

2-4 gange om måneden

4 gange årligt

Rullemadras

Madras

Ved skift af sengetøj

Ved skift af sengetøj - eller ved vask af husstøvmidetæt madrasovertræk

6-12 gange om året

OBS! Ved husstøvmideallergi anvendes husstøvmidetæt madrasovertræk

Husk at fjerdyner normalt kun tåler vask i enzymfrit vaskepulver. Spørg en dyneforhandler om hvilket produkt, der anbefales.

4


KØKKEN OG BAD • HOVEDRENGØRING • STØVSUGEREN

I det daglige forsvinder fugten hurtigere fra sengetøjet, hvis du hænger dynen over sengegærdet, inden du reder sengen. For at have så lav luftfugtighed i soveværelset som muligt, bør du have ca. 20˚C i løbet af dagen samt lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter 2-3 gange daglig. Lav luftfugtighed forringer husstøvmidernes levevilkår. Har du husstøvmideallergi, og er din madras betrukket med et husstøvmidetæt overtræk, skal du kun støvsuge madrassen, når overtrækket er ved at blive vasket. Husstøvmiderne trives bedst i sengen - i vores madrasser, dyner, puder og sengetøj. Her er den fugt, varme og mad, husstøvmiderne har brug for. Husstøvmider lever bl.a. af hudskæl fra mennesker og dyr. Husstøvmider dør ved 55˚C, og vask fjerner de allergifremkaldende stoffer. For at undgå, at dyner og puder er fugtige i længere tid, bør du tørretumble dem umiddelbart efter vask.

gøringsmidler kan irritere hud og følsomme luftveje. Luft derfor godt ud. Ved større angreb af skimmelsvampevækst er det nødvendigt at fjerne det angrebne materiale.

Hovedrengøring

Det er en god idé at gøre hovedrent 1–2 gange om året. Du aftørrer eller støvsuger I køkkenet kan fugt og os fra madlavning møbler og andet inventar. Sørg for at genere følsomme luftveje. Derfor er det tømme alle skabe og reoler før de bliver vigtigt at have en emhætte med aftræk til gjort rene. Reoler med bøger samler meget det fri, som du bruger, når du laver mad. støv. Når du gør hovedrent, bør du derfor Ved den ugentlige rengøring bør du aftørre tage bøgerne ud og støvsuge dem samt de vandrette overflader som fx alle borde, aftørre reolen med en våd, hårdt opvredet stole og lamper, inden du støvsuger og klud. Har du mange nipsgenstande, bør du vasker gulvet. om muligt vaske dem af. I badeværelset kan der komme små sorte, Støvsug vægge, lofter og paneler. Vask garjordslåede plamager i furerne mellem flidiner samt løse, vaskbare tæpper og hynder. serne og på ydervæggen. Det er et tegn på, Tag billeder ned fra væggen og tør dem af. at der er for lidt ventilation i rummet. Måske Tør køkkenskabe og hylder af, og husk at har du det også for koldt i badeværelset, og skabene skal være tørre, inden du sætter måske skal du være mere grundig, når du fx mel og gryn ind igen. aftørrer vægge og gulv efter bad. Plamagerne er sandsynligvis skimmelStøvsugeren svampe, og du kan forsøge at vaske dem Der mangler stadig undersøgelser, der dokuned med Rodalon® eller Klorin®. Du skal menterer, at anvendelsen af særlige støvsugere og filtre har en gavnlig effekt på være opmærksom på, at klorholdige ren-

Køkken og bad

5


STØVSUGEREN • RENGØRINGSMIDLER

symptomer hos mennesker med astma og allergi. Men er din støvsuger mere end 8–10 år gammel, bør du overveje at skifte den ud med en nyere model. En god støvsuger, der suger effektivt, kan være med til at nedsætte antallet af partikler i boligen. Når du ser på sugeevnen, så er det sugeevnen ved mundstykket, der har praktisk betydning. Har du en støvsuger med pose, kan en uoriginal pose nedsætte støvsugerens sugeevne. Vær også opmærksom på, at de fleste støvsugere taber en del af sugeevnen, fra støvsugerposen er halvt fyldt. Når du støvsuger vil luften altid få et større indhold af partikler. Dette kan du mindske, ved hele tiden at sørge for at støvsugeren kører på det gulv, der lige er støvsuget. Samtidig er det vigtigt, at du lufter ud med gennemtræk både under støvsugningen og 5-10 minutter bagefter. Har du følsomme luftveje, kan du få gener af det støv, der hvirvles op. Så kan det være en god idé at lade andre støvsuge eller bruge en støvmaske. For at undgå at partikler fra udblæsningsluften forurener dit indeklima, kan du eventuelt installere en centralstøvsuger. Her bliver udblæsningsluften sendt gennem et rørsystem direkte ud af huset.

Et HEPA-filter kan tilbageholde partikler større end 0,3 my. Der er flere forskellige mikrofiltre i handlen, så spørg efter om filtret har samme klasse som et HEPA-filter. Der er undersøgelser, der viser, at disse filtre kan tilbageholde partikler som fx allergener fra husstøvmider, dyr og pollen, men der er ikke dokumenteret effekt på symptomerne.

Rengøringsmidler Det er kun nødvendigt med 2-3 rengøringsmidler: • Flydende rengøringsmiddel (universalrengøringsmiddel/opvaskemiddel). • Et surt rengøringsmiddel fx almindelig husholdningseddike. • Evt. flydende toiletrens, hvis du har et gammelt toilet, der nemt kalker til. Ellers er det nok at bruge eddike en gang om ugen.

Spar på rengøringsmidlerne og dosér korrekt. Kemikalier fra produkterne bliver nemlig afgivet til luften og indåndet. Overfladerne i din bolig og på dine møbler bliver også udsat for en skrap behandling, som kan ødelægge overfladerne, som så bliver vanskelige at rengøre. Brug et mildt rengøringsmiddel, som ikke er tilsat unødvendige stoffer som fx parfume og farve. Brug rengøringsmidler med Støvsugerens filter fuld varedeklaration så du kan se, om der Hvis du har allergi og gerne vil minimere er stoffer i, du ikke tåler. antallet af partikler og allergener, der bliver Rengøringsmidler opløser snavs, så du kan sendt ud af støvsugeren igen, kan du stille fjerne det. Men rent vand kan ofte være nogle krav til støvsugerens evne til at tilstrækkeligt, hvis der kun er lidt støv. tilbageholde fine partikler. Har du en sart hud, kan en moppe bruges Har støvsugeren et mikrofilter korrekt i stedet for spand og klud, når du vasker monteret, så er den mængde partikler og gulve. Moppen sidder fast på en stang, så allergener, der slipper ud af støvsugeren, dine hænder ikke får kontakt med vandet i meget lille. Et mikrofilter kan hedde et spanden. Brug en moppe der kan vaskes HEPA-filter. ved 60˚C.

6


GODE RÅD

Du kan også beskytte dine hænder ved at bruge handsker ved vådt arbejde. Brug bomuldshandsker under handskerne, når du anvender dem i mere end 10 minutter. På mindre snavsede steder er der mange, der er glade for at bruge mikrofiberklude fordi de dermed helt undgår at bruge rengøringsmidler.

risikoen for indånding af rengøringsmidler. • Gør hovedrent 1-2 gange om året. • Vask dyner og puder ved mindst 55˚C 4 gange om året. • Vask sengetøj 2-4 gange om måneden og rullemadras 6-12 gange om året også ved mindst 55˚C.

Gode råd

Hvordan du kan lette rengøringen • Undgå rygning indendørs. • Læg måtte eller rist uden for hoveddøren, så du ikke slæber snavs med indenfor. • Indret dit hjem enkelt og rengøringsvenligt. • Vælg lette møbler som er nemme at flytte og undgå overmøblering. • Anvend rengøringsudstyr der er let at håndtere og let at anvende fx under møbler og i hjørner.

Indeklimavenlig rengøring • Gør grundigt rent en gang om ugen i alle rum. • Aftør vandrette flader med en våd, hårdt opvredet klud, støvsug og vask gulv. • Luft ud med gennemtræk under og efter rengøring. • Brug rengøringsmidler uden overflødige indholdsstoffer. • Dosér korrekt efter doseringsanvisningen. • Sprayflasker bør ikke anvendes – det øger

7


Rengøring – hos dig der er overfølsom Astma-Allergi Forbundet er en sundhedsfremmende interesseorganisation, hvis kerneopgave er at støtte mennesker med overfølsomhedssygdomme samt formidle viden indenfor overfølsomhedsområdet. Desuden arbejder forbundet generelt for at støtte forskning samt sætte fokus på overfølsomhedsområdet gennem medier, politiske netværk m.m. Astma-Allergi Forbundet rådgiver medlemmer, fagpersoner og andre via telefon og Internettet. Du kan blive medlem af Astma-Allergi Forbundet. Det koster kun 200 kr. om året for hele familien. På vores hjemmeside www.astma-allergi.dk kan du finde information om overfølsomhedssygdomme. Her kan du også melde dig ind. Astma-Allergi Forbundets Rådgivning Tlf. 43 43 42 99 Mandag - fredag kl. 10 -12 og 13 -15. Astma-Allergi Forbundet har udarbejdet denne pjece i samarbejde med Seniorforsker Peter A. Nielsen, med støtte fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets tips/lottopulje.

Astma-Allergi Forbundet Universitetsparken 4 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 www.astma-allergi.dk