Page 1

NIKKELALLERGI OG MAD


NIKKELALLERGI OG MAD

03 // Nikkel i maden giver ikke allergi 03 // De første 1-2 måneder med nikkelfattig kost 06 // Hvis du fortsat skal spise nikkelfattigt

2

Nikkelallergi viser sig som eksem de steder, hvor huden har tæt kontakt med nikkelholdige produkter. Nikkel kan frigives fra fx øreringe og metalknapper i tøjet. Eksemet viser sig som kløe, rødme, blærer og evt. sår. Behandlingen består i at undgå kontakt med metal, som frigiver nikkel. Hos enkelte mennesker, som har nikkeleksem på hænderne, er der risiko for, at eksemet bliver kronisk og ikke forsvinder, selvom de undgår kontakt med ting, der indeholder nikkel. Er du en af dem, kan du måske have glæde af en kost med lavt nikkelindhold. Snak med lægen, om det er en god idé i dit tilfælde.

07 // Spørgsmål og svar 09 // Eksempler på mad med meget og lidt nikkel 13 // Tabeller over nikkelindholdet i madvarer

Hvis du sammen med din læge har fundet ud af, at det er fornuftigt, at du ikke får så meget nikkel fra kosten, har du brug for at vide, hvor meget nikkel der er i de fødevarer, du spiser. Det fortæller denne pjece om.

REGLER FOR NIKKEL I SMYKKER M.M. Der er regler for hvor meget nikkel, der må frigives fra produkter, som er i direkte og langvarig kontakt med huden, fx smykker, ure, knapper og lynlåse. Formålet er at beskytte forbrugeren mod at udvikle nikkelallergi. Nogle produkter har en belægning, som skal forhindre, at de frigiver for meget nikkel. Denne belægning skal ifølge reglerne kunne holde i mindst to år. Reglerne står i “Bekendtgørelse nr. 24 af 14. januar 2000 om forbud mod import og salg af visse nikkelholdige produkter” samt i ”Bekendtgørelse nr. 789 af 12. august 2005 om ændring af bekendtgørelse om forbud mod import og salg af visse nikkelholdige produkter”. Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk.


NIKKELALLERGI OG MAD

FØR DU GÅR I GANG… – Du skal kun begrænse nikkelindholdet i kosten, hvis det sker i samråd med din læge. – Vend tilbage til normale spisevaner, hvis en nikkelfattig kost ikke har hjulpet på allergisymptomerne efter 1-2 måneder. – Børn under 15 år bør ikke uden videre gå på diæt, da der kan være risiko for fejlernæring. – Tal altid med din læge, hvis du er i tvivl.

Nikkel i maden giver ikke allergi Nikkel i fødevarer er ikke årsag til nikkelallergi. Du kan altså ikke forebygge nikkelallergi ved at spise en kost med et lavt indhold af nikkel. Der er heller ingen grund til at tænke på indholdet af nikkel i maden, hvis symptomerne på din nikkelallergi forsvinder, når du undgår kontakt med nikkel i smykker, knapper og lignende. Kun hvis din nikkelallergi har udviklet sig til kronisk eksem, som ikke forsvinder, selv om du undgår kontakt med nikkel, kan der være grund til at prøve en kost med et lavt nikkelindhold. Snak med lægen, om det er en god idé i dit tilfælde. Hvis dine hudproblemer skyldes andet end nikkelallergi, vil en nikkelfattig kost ikke være nogen hjælp.

3

De første 1-2 måneder med nikkelfattig kost Du kan prøve at spise mad med lavt nikkelindhold i en periode, hvis du har talt med lægen om, at din type eksem muligvis kan blive bedre af det. For at finde ud af om en kost med lavt nikkelindhold hjælper, er det nødvendigt at være meget omhyggelig med, hvad du spiser i 1-2 måneder. Hvis du er det, kan nikkelindholdet i kosten halveres. På side 6-7 kan du se, hvad du må spise, og hvad du skal undgå i forsøgsperioden. Du bør ikke begynde på diæten i en periode, hvor du skal rejse eller være med til mange fester – et gør det mere besværligt at overholde kostplanen nøje. Det er ikke muligt at undgå nikkel i maden fuldstændigt. Derfor er det ikke sikkert, at eksemet forsvinder helt, mens du spiser en nikkelfattig kost, men der kommer som regel færre og mere kortvarige eksemudbrud. Hvis eksemet falder til ro eller bedres meget i løbet af 1-2 måneder, kan du justere diæten, så den ikke er helt så streng. Læs mere om det på side 8-11. Er der ikke sket bedring efter 1-2 måneder, bør du holde op med den nikkelfattige kost.


NIKKELALLERGI OG MAD

4

Hvad skal du undgå de første 1-2 måneder med nikkelfattig mad

Hvad kan du spise de første 1-2 måneder med nikkelfattig mad

Du skal helt undgå disse madvarer, der har et højt nikkelindhold:

Du må gerne spise disse madvarer, der har et lavt nikkelindhold:

Brød, mel og gryn

Brød, mel og gryn

Rugbrød og franskbrød med hvedekim, hvedeklid samt fedtrige kerner og nødder. Grahamsmel, hvedeklid og hvedekim Havregryn og andre havreprodukter Byggryn Mysli Hirse Boghvede Morgenmadsprodukter med højt nikkelindhold (se listen side 17)

Hvedemel, rugmel, maizena, kartoffelmel Almindeligt rugbrød Franskbrød, surbrød, sigtebrød, landbrød og tilsvarende fint, hvidt brød Cornflakes Kager uden mandler, makronmasse, nødder, kokosmel, kakao og chokolade Spaghetti, makaroni o.l. Parboiled ris

Grøntsager Grøntsager Avocado Bælgfrugter herunder tørrede bønner, ærter, kikærter og linser Spirer lavet af bønner og lucernefrø Sojamel (vegetabilsk protein) Pommes frites

Alle andre grøntsager, inkl. kartofler, end dem, der er nævnt i første spalte

Frugt Alle andre frugter end dem, der er nævnt i første spalte

Kød, fisk og æg Alle produkter

Frugt, nødder og frø Ananas Svesker Tørrede abrikoser og tørrede figner Frugtpålæg Nødder og mandler – alle slags Kokosmel og kokosmælk Jordnødder (peanuts) Sesamfrø, hørfrø og solsikkekerner

Slik og snacks Chokolade, marcipan, nougat Lakrids Bolcher Peanuts, saltede mandler o.l.

Drikkevarer Vand kan være en kilde til nikkel. Se side 6

Diverse Fibertabletter, vitamin- og mineraltabletter med nikkel

Mælkeprodukter Alle mælkeprodukter inkl. ost

Fedtstoffer Alle fedtstoffer, dvs. smør, margarine og olie

Slik og snacks Vingummi


NIKKELALLERGI OG MAD

Nogle hudlæger har erfaring for, at visse mad- og drikkevarer kan forværre nikkeleksem, selvom nikkelindholdet ikke er højt. Det gælder bl.a. øl og vin, specielt rødvin, sild, makrel, tun, tomater, løg, hvidløg, gulerødder og frugt, specielt æbler og citrusfrugt (juice). Løg, hvidløg og gulerødder tåles i reglen, når de er kogt.

5


NIKKELALLERGI OG MAD

6

du spiser af fødevaren. Fx indeholder persille forholdsvis meget nikkel, men da man normalt spiser persille i meget små mængder, betyder nikkelindholdet i persille ikke noget særligt i den samlede kost. Det samme gælder krydderier.

Drikkevand

Hvis du fortsat skal spise nikkelfattigt Hvis eksemet falder til ro eller bedres meget i løbet af 1-2 måneder, bør du forsætte med at spise en kost med lavt nikkelindhold. Hvor lavt indholdet af nikkel behøver at være, kan ikke siges generelt, men du kan prøve dig frem i samarbejde med din læge. Hvis eksemet forværres igen, har du måske spist for meget nikkel. Det er en god idé stadig at bruge den kostplan, du fulgte i de første par måneder (se side 4), men du kan nu justere den lidt. Fx behøver du ikke at overholde kostplanen så strengt, når du spiser ude. Det kan også være, at du til daglig kan spise nogle af de fødevarer, som har et middel indhold af nikkel. Det er dog fortsat vigtigt at passe på de madvarer, som har et højt nikkelindhold. Hvis du vil spise dem, bør det være i meget små mængder.

Nikkel i vand og andre drikkevarer optages mere effektivt af kroppen end nikkel bundet i mad. Drikker du vand med nikkel på tom mave, optages langt mere nikkel, end hvis du drikker vandet til et måltid. Vær derfor opmærksom på nikkelindholdet i det vand, du drikker og bruger til te og kaffe. Kaffe og te brygget på nikkelfrit vand har et lavt nikkelindhold.

Nikkel i drikkevand Drikkevand må indeholde op til 20 mikrogram nikkel pr. liter. De fleste steder er der stort set ikke noget nikkel i vandet, andre steder indeholder vandet de tilladte 20 mikrogram. Dit vandværk kender nikkelindholdet i det vand, det leverer. Vandhaner kan frigive nikkel til det vand, der står i vandhanen, når den ikke bruges. Der står ca. 1 dl vand i vandhanen. Brug derfor ikke det første glas vand, du tapper, til at drikke eller komme i mad. Der kan også frigives nikkel andre steder i vandinstallationen, fx fra lukkehaner og vandmålere. Da disse installationer sidder forskellige steder i systemet, er de vanskelige at tage højde for.

Frigivelse af nikkel fra elkedler Fra side 13 og fremefter er der detaljerede tabeller med nikkelindholdet i mange forskellige fødevarer. På side 9-10 er der eksempler på en dags mad med højt og lavt nikkelindhold. Det er ikke kun nikkelindholdet, som er afgørende, når du skal vurdere en fødevare. Det har også betydning, hvor meget

Gamle el-kedler med varmelegemer af forniklet eller forkromet kobber kan frigive betydelige mængder nikkel til det vand, der koges i kedlen. DTU Fødevareinstituttets undersøgelse fra 1997 viste dog, at ingen el-kedler på det tidspunkt frigav mere nikkel end de måtte, og at en del kedler slet ikke frigav nikkel.


NIKKELALLERGI OG MAD

Spørgsmål og svar Hvor kommer nikkel i maden fra?

Er der mere nikkel i dåsemad?

Det meste nikkel i maden stammer fra fødevarer, som er fremstillet af planter, fx korn og bønner, der har optaget nikkel fra jorden. Planter har forskellig evne til at optage nikkel, så nikkelindholdet i kosten afhænger af, hvilke planter du spiser, og hvor de har vokset. Tørrede bønner, nødder og boghvede er eksempler på planter, der kan indeholde særlig meget nikkel.

Nej. Man kunne godt tro, at dåsernes metal ville frigive lidt nikkel til maden, men de undersøgelser, som DTU Fødevareinstituttet har lavet af dåsemad, viser, at det ikke er tilfældet.

Fødevarer fra dyr, fx kød, mælk og ost, indeholder som regel kun lidt nikkel.

Kan der komme nikkel i maden fra gryder og andre køkkenredskaber? Nikkel i maden kan i mindre grad stamme fra de redskaber, der bruges i industrien eller hjemme i køkkenet ved fremstilling og tilberedning af maden. Rustfrie gryder og knive, elkedler, metaldele i blendere og lignende kan frigive nikkel i små mængder, men det er ikke noget problem i praksis. Kog nye rustfri gryder én gang med vand, inden de bruges i madlavningen, og lad ikke meget sure fødevarer som rabarbergrød stå i en rustfri gryde. Det er ikke tilladt at bruge forniklede genstande til fødevarer, men nogle har måske stadig et gammelt te-æg, som er forniklet. Hvis du har sådan et, bør du smide det ud. På apoteket kan man købe et nikkeltestsæt, der viser, om ting frigiver for meget nikkel. Testen kan kun bruges vejledende.

Er der forskel på nikkelindholdet i margariner? Før 2003 havde hårde margariner, typisk bage- og stegemargarine, et relativt højt indhold af nikkel. Men det har de ikke mere.

Hvorfor er der mere nikkel i kødpålæg end i rent kød? Kødpålæg som medisterpølse, rullepølse og leverpostej kan indeholde bl.a. hvedemel, sojamel og krydderier. Det forhøjede nikkelindhold stammer fra disse ingredienser.

Hvorfor er der mere nikkel i brød med frø? Brød med frø som sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner og lignende har et højere nikkelindhold, end brød uden. Det skyldes, at frø og kerner oplagrer nikkel fra jorden i skallen.

Er der risiko for at få for lidt vitaminer, når man spiser nikkelfattigt? Hvis du udelukker en række fødevarer fra den daglige kost, kan det betyde, at maden bliver ensidig. Derfor skal du sikre dig, evt. i samarbejde med en diætist, at den nikkelfattige kost bliver så varieret som muligt, så du får opfyldt behovet for vitaminer og andre næringsstoffer.

7


NIKKELALLERGI OG MAD

8


NIKKELALLERGI OG MAD

9

Eksempler på mad med meget og lidt nikkel På disse sider finder du eksempler på en dags mad med højt og lavt nikkelindhold. I eksemplet med højt indhold er der 472 mikrogram, mens den med lavt indhold kun har 70 mikrogram nikkel. Eksemplerne består af helt almindelig mad, men der er cirka seks gange så meget nikkel i den ene som i den anden. Hvis du reagerer på nikkel i maden, vil du ofte have glæde af en kost, der dagligt giver mindre end 250 mikrogram nikkel. Eksemplerne viser også, hvordan man selv kan beregne, hvor meget nikkel man får via maden. Se også side 13.

Dagskost med meget nikkel Eksemplet viser en almindelig dagskost med et temmelig højt nikkelindhold. Som du kan se, er det nogle få fødevarer, der giver en stor del af nikkelindtagelsen. Energiindholdet er ca. 10.000 kJ. En gennemsnitskvinde har brug for ca. 9.200 kJ om dagen, mens en gennemsnitsmand har brug for ca. 11.800 kJ.


10

NIKKELALLERGI OG MAD

DAGSKOST MED MEGET NIKKEL Fødevare

Mængde/ gram

Nikkelindhold/ mikrogram

Morgenmad 1 glas ananasjuice 1 skive hvedebrød m. frø Smør Ost Havregrød (gryn) 1 Sukker Kaffe

200 40 5 20 30 5 200

30 9,2 0,05 1,4 36,3 0,15 6

Formiddag Appelsin

200

6

Frokost 3 halve skiver rugbrød m. frø 1 skive hvedebrød m. frø Margarine Frugtpålæg Ål, røget Dild Tomat Persille Mayonnaise 2 Leverpostej Syltede rødbeder Grøn salat Mungbønner 1 Valnødder Ananas Dressing, fransk Skummetmælk

60 40 15 25 30 3 50 5 10 15 10 25 10 10 20 15 200

15,6 9,2 1,2 27,5 0,3 0,18 1 2,5 0,6 3,15 0,5 0,5 33 32 10 1,05 2

Mellemmåltid Mørk chokolade Te

Fødevare

Aftensmad Kylling stegt i ovn Brune ris 1 Tomatsovs (100 g) lavet af: Bouillon Hvedemel Tomatpuré 3 Kikærter 1 Grøn peber Olivenolie Æblemost Sveskegrød 2 Sukker Mandler Flødeskum

Mængde/ gram

Nikkelindhold/ mikrogram

150 60

1,5 22,2

100 5 10 30 10 15 250 80 5 15 10

3,8 0,2 3 39 0,4 0,9 7,5 19 0,15 19,5 0,1

I alt pr. døgn 472 mikrogram nikkel 1

For disse varer er mængden angivet for den tørre, ukogte eller uspirede vare. De 60 gram brune ris bliver fx til ca. 180 gram kogte ris.

2

Nikkelindholdet er beregnet ud fra en opskrift.

3

Tal for tomatketchup.

En grov inddeling af fødevarer efter nikkeindhold er: s LAVTINDHOLDUNDERMIKROGRAM nikkel pr. 100 g fødevare s MIDDELINDHOLDMELLEMOG

50 200

111,5 14

mikrogram nikkel pr. 100 g fødevare s H’JTINDHOLDOVERMIKROGRAM nikkel pr. 100 g fødevare


11

NIKKELALLERGI OG MAD

Dagskost med lidt nikkel

Fødevare

Eksemplet viser en almindelig dagskost med et lavt nikkelindhold. Læg mærke til, at fx chokolade, tørrede bønner og kikærter ikke er med i kosten med lavt nikkelindhold. Energiindholdet er ca. 10.000 kJ. En gennemsnitskvinde har brug for ca. 9.200 kJ om dagen, mens en gennemsnitsmand har brug for ca. 11.800 kJ.

DAGSKOST MED LIDT NIKKEL Fødevare

Mængde/ gram

Nikkelindhold/ mikrogram

Morgenmad 1 glas appelsinjuice 1 skive hvedebrød, fint Smør Ost Cornflakes Sødmælk Kaffe

200 40 5 20 40 200 200

2 3,6 0,05 1,4 2,8 2 6

Formiddag 1 æble

150

4,5

60 40 15 15 40 5 15

3 2,4 1,2 1,05 0,4 0,3 0,15

Frokost 3 halve skiver mørkt rugbrød 1 skive hvedebrød, groft Margarine Ost Makrel Mayonnaise 1 Røget kalkun 2

Mængde/ gram

Nikkelindhold/ mikrogram

Frokost fortsat Agurk Sprængt oksebryst 3 Peberrod Flødeskum Bladselleri Hvidkål Æble Dressing, fransk Letmælk

10 20 5 5 20 50 20 15 200

0,1 0,4 1,5 0,05 0,2 1,5 0,6 1,05 2

Mellemmåltid Cream Crackers Smøreost Vindruer Kaffe

20 20 50 150

2 1,4 1 4,5

Aftensmad Laks, kogt Dampet spinat Kartofler, kogt Gulerødder, kogt Vand Is Jordbær

150 100 100 75 200 100 50

3 3 6 3,75 2 3 2

I alt pr. døgn 70 mikrogram nikkel

1

Nikkelindholdet er beregnet ud fra en opskrift.

2

Tal for kalkun.

3

Tal for oksekød.


NIKKELALLERGI OG MAD

12


13

NIKKELALLERGI OG MAD

Tabeller over nikkelindholdet i madvarer DTU Fødevareinstituttet har analyseret nikkelindholdet i mange fødevarer. Resultaterne er på de følgende sider ordnet i to tabeller, som begge er opdelt i fødevaregrupper. Tabellerne fortæller, hvor mange mikrogram nikkel der er i 100 gram af en fødevare. Et mikrogram er én milliontedel gram. Værdierne i tabellen er gennemsnitsværdier og skjuler altså en vis variation. Variationen skyldes, at planter optager nikkel forskelligt fra jorden, og at nikkelindholdet i jord varierer.

med højt indhold skal du undgå eller kun spise i meget små mængder. Fødevarerne derimellem, som har middel indhold, kan du spise i begrænsede mængder.

Hvad betyder * i tabellerne? Du skal være opmærksom på de fødevarer, der er mærket med en stjerne *. Stjernen betyder, at fødevaren normalt har et lavt eller middel nikkelindhold som angivet, men at indholdet i sjældne tilfælde kan være højt.

Sådan beregner du nikkelindholdet i din kost Hvis du er interesseret i at beregne din daglige nikkelindtagelse, skal du bruge tabellen ”Nikkel i madvarer – ordnet alfabetisk”. Du kan lave beregningen på følgende måde:

To tabeller Den tabel, der hedder ”Nikkel i madvarer – ordnet alfabetisk” angiver fødevarerne i alfabetisk orden inden for hver varegruppe. Her kan du let finde en bestemt fødevare og aflæse dens indhold af nikkel.

1. Lav en liste over vægten i gram af de fødevarer, du spiser i dagens løb. Du kan enten veje varerne eller skønne, hvad de vejer. 2. For hver fødevare udregner du følgende tal

I den anden tabel, som hedder ”Nikkel i madvarer – efter stigende indhold”, er fødevarerne opstillet sådan, at varer med lavt indhold står først, og de med højt indhold står til sidst. Her får du et godt indtryk af, hvilke madvarer du kan spise, og hvilke du skal undgå inden for hver fødevaregruppe.

Et eksempel Hvis du vil vide, hvor meget nikkel der er i ris, går du ind i den alfabetisk ordnede tabel under ”Kornprodukter” og aflæser tabelværdien ud for ris. Hvis du derimod vil vide, hvilke kornprodukter du trygt kan spise, og hvilke du skal undgå, går du ind i afsnittet ”Kornprodukter” i den tabel, der er ordnet efter stigende indhold. De øverste fødevarer med lavt indhold kan du spise frit. De nederste fødevarer

varemængde x nikkelindhold 100 Varemængden er vægten i gram af den fødevare, du har spist. Nikkelindhold finder du i tabellen. Det er angivet som mikrogram nikkel pr. 100 gram fødevare. De to tal ganger du, og så dividerer du med 100. 3. Læg resultaterne sammen for alle de madvarer, du spiser i dagens løb. På den måde får du at vide, hvor mange mikrogram nikkel du indtager dagligt. Hvis du reagerer på nikkel i maden, vil du ofte have glæde af en kost, der dagligt giver mindre end 250 mikrogram nikkel.


NIKKELALLERGI OG MAD

14

NIKKEL I MADVARER – ORDNET ALFABETISK Mikrogram nikkel pr. 100 gram madvare

Mælkeprodukter Kakaomælk Kakaoskummetmælk Mælk, alle typer Skummetmælkspulver Sødmælkspulver Yoghurt med mysli

17 17 1 3 3 11

Ost Ost, alle typer

7

Is Is, alle typer

3

Makaroni/spaghetti, rå Mariekiks Mysli Popcorn Pumpernikkel Rice Krispies Ris, brune, rå Ris, parboiled, rå Ris, polerede, rå Risengryn, grødris, rå Roulade, alle slags Rugbrød med frø m.v. 1 Rugbrød, mørkt/fuldkorn Rugmel, groft Sagogryn (kartoffelstivelse)

9 22 * 67 30 6 35 37 * 17 35 34 20 26 5 7 4

Kornprodukter Boghvede 420 Bulgur 29 * Byggryn 53 Bygmel 10 Coco Pops 64 Cornflakes 7 Cream Crackers 10 Frosted Flakes 4 Grahamsmel 40 Guldkorn 42 Havrefras 80 Havregryn 121 Hirse, hele korn 221 Hvedebrød, fint 4 Hvedebrød, groft 6 1 Hvedebrød med frø m.v. (fx solsikkebrød) 23 Hvedekerner 29 * Hvedekim 80 Hvedeklid 83 Hvedemel 4 Knækbrød, alle typer 25 Majsmel 29 Makaroni/spaghetti, fuldkorns, rå 9*

Grøntsager Agurk Asparges, friske Asparges, konserves Aubergine Avocado 2 Bladselleri Blomkål Broccoli Brune bønner, tørrede Bønnespirer Champignon Dild Fennikel, knold Franske kartofler Græskar, konserves Grønkål Grønne bønner Grønne ærter Gule ærter, tørrede Gulerod Hovedsalat Hvide bønner, tørrede Hvidkål

1 18 5 1 60 1 9 10 273 29 1 6 34 12 5 12 17 22 219 5 2 330 3

Icebergsalat Johannesbrød Jordskok Julesalat Kartoffel, alle typer Kartoffelmel Kartoffelmospulver Kikærter, tørrede Kinakål Linser, røde, tørrede Linser, tørrede Lucerne, alfalfa, frø Løg Majskolbe Majs, konserves Majs, rå Mungbønner, tørrede Oliven Pastinak Peberfrugt Peberrod, rå Persille Persillerod Pommes frites Porre Radise Rosenkål Rødbede Rødkål Savoykål Selleri, rod Skorzonerrod Sojabønner, tørrede Sojamel Spidskål Spinat Squash Tomat Tomatketchup

2 55 15 8 6* 3 20 130 1 292 248 730 3 20 4 20 330 9 20 4 30 50 11 41 7 4 3 5 7 2 7 5 291 390 6 3 4 2 30


NIKKELALLERGI OG MAD

15

NIKKEL I MADVARER – ORDNET ALFABETISK

Frugt og nødder Abrikos, tørret Ananas, konserves Ananas, rå Appelsin Banan Blomme Cantaloupe-melon Citron Clementin Daddel, tørret Fersken, konserves Fersken, rå Figen, tørret Frugtpålæg, uspec. Grapefrugt Hasselnød Hindbær Honningmelon Hybenpulver, tørret Hyldebær Hørfrø Jordbær Jordnød/peanuts Kirsebær Kiwi Kokosmel Kokosmælk Kokosnød Mandarin Mandel Marmelade, uspec. Multebær Netmelon Papaya Pistacienød Pære Rabarber Ribs Rosin

120 15 50 3 4 7 7 7 3 33 17 15 130 110 3 170 18 7 40 5 223 4 60 2 3 146 134 129 3 130 10 5 7 3 100 9 7 7 18

Sesamfrø, alle typer Sharon (kakifrugt) Solbær Solsikkekerner Stikkelsbær Sveske Tranebær Tyttebær Valnød Vandmelon Vindrue Æble

190 22 10 356 3 62 5 5 320 7 2 3

Kød Bacon Blodpølse Cervelatpølse Frikadelle Fårekød Hestekød Hjerte, alle typer Kalvekød Kaninkød Kødboller Kødpølse Lammekød Leverpostej Lever, alle typer Medisterpølse Medisterpølse, røget Nyre, alle typer Oksekød Pølse, wiener-, bayersk Rullepølse Salami Spegepølse Sylte Svinekød

1 1 4 18 * 10 2 1 2 1 18 * 4 2 2 3 2 3 5 1 19 7 4 4 13 3

Fisk og skaldyr Aborre Ansjos, konserves Blæksprutte Blåmusling Brasen Brisling Gedde Hellefisk Helt Hornfisk Hummer Ising Jomfruhummer Kammusling Knude Krabbekløer Krebs Kulmule Laks Makrel Reje Rødspætte Rødspætte, paneret, friturestegt Sandart Sej Sild Skrubbe Sværdfisk Torskefilet Torskelever Tun, konserves Ørred Østers Ål

8 5 1 19 10 2 10 2 7 1 8 1 9 69 10 5 15 4 2 1 3 2 17 7 1 1 1 1 1 2 2 2 20 1

Fjerkræ Høne Hønselever

4 3


16

NIKKELALLERGI OG MAD

NIKKEL I MADVARER – ORDNET ALFABETISK

Kalkun Kylling Kylling, grillstegt Kyllingepølse Rype

1 1 43 4 5

Æg Æg, hele, rå

1

Fedtstoffer Fransk dressing Kakaosmør Majsolie Margarine (dansk), alle typer Minarine Olivenolie Smør Sojaolie Solsikkeolie Svinefedt Vindruekerneolie

7 0 6 9* 3 6 1 6 5 4 2

Sukker, honning og slik Bolcher, blandede/fyldte Brun farin Chokolade, fyldt Chokolade, mørk Flødechokolade Honning Karameller, blandede Lakridskonfekt Lakrids, salt Lakrids, uspec. Marcipan Sirup Sukker, stødt melis Vingummi

70 7 70 223 92 9 20 68 10 41 32 30 3 2

Drikkevarer Ananasjuice, konserves

15

Appelsinjuice, konserves Blandet frugtsaft, konc. Drikkevand Frugtjuice, konserves Grøntsagsjuice Hvidvin Kaffe, drikkeklar Kaffe, instant, drikkeklar Kaffebønne, ristet, formalet Kakao, instant, drikkeklar Kakao, pulver Kakaodrik, pulver Madeira Portvin Rosévin Rødvin Sherry Sodavand, alle typer Te, blade Te, drikkeklar Tomatjuice, konserves Vermouth Æblemost Øl, alle typer

1 1 1* 6 4 4 3 1 43 16 855 200 1 7 5 5 14 2 710 7 5 2 3 2

Krydderier o.l. Birkes Enebær Gær Kanel Kommen Nelliker Salt Tang, konbu, tørret

166 530 10 170 280 120 3 200

Andre fødevarer Biksemad, dybfrost Bouillon-terning (oksekød) Burger, uspec. Bøfsandwich

18 * 150 24 23

Forloren skildpadde Forårsrulle Kødboller i karry Melboller Parisertoast Pizza, uspec. Ribbenstegssandwich

1

18 * 13 18 * 25 18 15 * 8

Frø m.v. kan være hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner eller nødder.

2

Nikkelindholdet i avocado varierer så meget og kan være så højt, at det frarådes at spise avocado, hvis man vil være sikker på en nikkelfattig kost.

* Fødevaren har normalt et lavt eller middel nikkelindhold som angivet, men indholdet kan i sjældne tilfælde være højt.


NIKKELALLERGI OG MAD

17

NIKKEL I MADVARER – ORDNET EFTER STIGENDE INDHOLD Mikrogram nikkel pr. 100 gram madvare

Mælkeprodukter Mælk, alle typer Skummetmælkspulver Sødmælkspulver Yoghurt med mysli Kakaomælk Kakaoskummetmælk

1 3 3 11 17 17

Ost Ost, alle typer

7

Is Is, alle typer

3

Risengryn, grødris, rå Rice Krispies Ris, polerede, rå Ris, brune, rå Grahamsmel Guldkorn Byggryn Coco Pops Mysli Havrefras Hvedekim Hvedeklid Havregryn Hirse, hele korn Boghvede

34 35 35 37 * 40 42 53 64 67 80 80 83 121 221 420

Kornprodukter Frosted flakes Hvedebrød, fint Hvedemel Sagogryn (kartoffelstivelse) Rugbrød, mørkt/fuldkorn Hvedebrød, groft Pumpernikkel Cornflakes Rugmel, groft Makaroni/spaghetti, fuldkorns, rå Makaroni/spaghetti, rå Bygmel Cream Crackers Ris, parboiled, rå Roulade, alle slags Mariekiks Hvedebrød med frø m.v. 1 (fx solsikkebrød) Knækbrød, alle typer Rugbrød med frø m.v. 1 Bulgur Hvedekerner Majsmel Popcorn

4 4 4 4 5 6 6 7 7 9 9 10 10 17 20 22 * 23 25 26 29 * 29 * 29 30

Grøntsager Agurk Aubergine Bladselleri Champignon Kinakål Hovedsalat Icebergsalat Savoykål Tomat Hvidkål Kartoffelmel Løg Rosenkål Spinat Majs, konserves Peberfrugt Radise Squash Asparges, konserves Græskar, konserves Gulerod Rødbede Skorzonerrod

1 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 5

Dild Kartoffel, alle typer Spidskål Porre Rødkål Selleri, rod Julesalat Blomkål Oliven Broccoli Persillerod Franske kartofler Grønkål Jordskok Grønne bønner Asparges, friske Kartoffelmospulver Majskolbe Majs, rå Pastinak Grønne ærter Bønnespirer Peberrod, rå Tomatketchup Fennikel, knold Pommes frites Persille Johannesbrød Avocado 2 Kikærter, tørrede Gule ærter, tørrede Linser, tørrede Brune bønner, tørrede Sojabønner, tørrede Linser, røde, tørrede Hvide bønner, tørrede Mungbønner, tørrede Sojamel Lucerne, alfalfa, frø

6 6* 6 7 7 7 8 9 9 10 11 12 12 15 17 18 20 20 20 20 22 29 30 30 34 41 50 55 60 130 219 248 273 291 292 330 330 390 730


NIKKELALLERGI OG MAD

18

NIKKEL I MADVARER – ORDNET EFTER STIGENDE INDHOLD

Frugt og nødder Kirsebær Vindrue Appelsin Clementin Grapefrugt Kiwi Mandarin Papaya Stikkelsbær Æble Banan Jordbær Hyldebær Multebær Tranebær Tyttebær Blomme Cantaloupe-melon Citron Honningmelon Netmelon Rabarber Ribs Vandmelon Pære Marmelade, uspec. Solbær Ananas, konserves Fersken, rå Fersken, konserves Hindbær Rosin Sharon (kakifrugt) Daddel, tørret Hybenpulver, tørret Ananas, rå Jordnød/peanuts Sveske Pistacienød

2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 5 5 5 5 7 7 7 7 7 7 7 7 9 10 10 15 15 17 18 18 22 33 40 50 60 62 100

Frugtpålæg, uspec. Abrikos, tørret Kokosnød Figen, tørret Mandel Kokosmælk Kokosmel Hasselnød Sesamfrø, alle typer Hørfrø Valnød Solsikkekerner

110 120 129 130 130 134 146 170 190 223 320 356

Kød Bacon Blodpølse Hjerte, alle typer Kaninkød Oksekød Hestekød Kalvekød Lammekød Lever, alle typer Leverpostej Medisterpølse Medisterpølse, røget Svinekød Cervelatpølse Kødpølse Salami Spegepølse Nyre, alle typer Rullepølse Fårekød Sylte Frikadelle Kødboller Pølse, wiener-, bayersk

1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 3 3 4 4 4 4 5 7 10 13 18 * 18 * 19

Fisk og skaldyr Blæksprutte Hornfisk Ising Makrel Sej Sild Skrubbe Sværdfisk Torskefilet Ål Brisling Hellefisk Laks Rødspætte Torskelever Tun, konserves Ørred Reje Kulmule Ansjos, konserves Krabbekløer Helt Sandart Aborre Hummer Jomfruhummer Brasen Gedde Knude Krebs Rødspætte, paneret, friturestegt Blåmusling Østers Kammusling

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 3 4 5 5 7 7 8 8 9 10 10 10 15 17 19 20 69

Fjerkræ Kalkun Kylling

1 1


19

NIKKELALLERGI OG MAD

NIKKEL I MADVARER – ORDNET EFTER STIGENDE INDHOLD

Hønselever Høne Kyllingepølse Rype Kylling, grillstegt

3 4 4 5 43

Æg Æg, hele, rå

1

Fedtstoffer Kakaosmør Smør Vindruekerneolie Minarine Svinefedt Solsikkeolie Majsolie Olivenolie Sojaolie Fransk dressing Margarine (dansk), alle typer

0 1 2 3 4 5 6 6 6 7 9

Sukker, honning og slik Vingummi Sukker, stødt melis Brun farin Honning Lakrids, salt Blandede karameller Sirup Marcipan Lakrids, uspec. Lakridskonfekt Bolcher, blandede/fyldte Chokolade, fyldt Flødechokolade Chokolade, mørk

2 3 7 9 10 20 30 32 41 68 70 70 92 223

Drikkevarer Appelsinjuice, konserves

1

Blandet frugtsaft, konc. Drikkevand Kaffe, instant, drikkeklar Madeira Sodavand, alle typer Vermouth Øl, alle typer Kaffe, drikkeklar Æblemost Grøntsagsjuice Hvidvin Rosévin Rødvin Tomatjuice, konserves Frugtjuice, konserves Portvin Te, drikkeklar Sherry Ananasjuice, konserves Kakao, instant, drikkeklar Kaffebønne, ristet, formalet Kaffe, instant, pulver Kakaodrik, pulver Te, blade Kakao, pulver

1 1* 1 1 2 2 2 3 3 4 4 5 5 5 6 7 7 14 15 16 43 81 200 710 855

Krydderier o.l. Salt Gær Nelliker Birkes Kanel Tang, konbu, tørret Kommen Enebær

3 10 120 166 170 200 280 530

Andre fødevarer Ribbenstegssandwich Forårsrulle Pizza, uspec.

8 13 15 *

Biksemad, dybfrost Forloren skildpadde Kødboller i karry Parisertoast Bøfsandwich Burger, uspec. Melboller Bouillon-terning (oksekød)

1

18 * 18 * 18 * 18 23 24 25 150

Frø m.v. kan være hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner eller nødder.

2

Nikkelindholdet i avocado varierer så meget og kan være så højt, at det frarådes at spise avocado, hvis man vil være sikker på en nikkelfattig kost.

* Fødevaren har normalt et lavt eller middel nikkelindhold som angivet, men indholdet kan i sjældne tilfælde være højt.


Pjecerne og hjemmesiden er udarbejdet med støtte fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Overfølsomhed over for mad Fødevarestyrelsen har i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet, Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Forbundet ĂĽbnet en hjemmeside og udgivet nogle pjecer om forskellige former for overfølsomhed over for mad. Hjemmesiden og pjecerne fortĂŚller, hvad man kan spise, og hvad man bør undgĂĽ ved overfølsomhed over for bestemte fødevarer. Hjemmesidens adresse er www.foedevareallergi.dk. Pjecerne kan lĂŚses og bestilles pĂĽ hjemmesiderne hos Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen eller Astma-Allergi Forbundet. I Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Forbundet kan de ogsĂĽ bestilles pr. telefon. Denne pjece om ’Nikkelallergi og mad’ ďŹ ndes ikke lĂŚngere i en trykt udgave og vil fremover kun kunne hentes ned i et elektronisk format fra hjemmesiderne.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg Telefon: 33 95 60 00 www.fvst.dk

DTU Fødevareinstituttet Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg Telefon: 72 34 70 00 www.food.dtu.dk

Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Telefon: 72 22 74 00 www.sst.dk Pjecer bestilles pü hjemmesiden, tlf. 70 26 26 36 eller sundhed@schultz.dk

Astma-Allergi Forbundet Universitetsparken 4 4000 Roskilde Telefon: 43 43 59 11 www.astma-allergi.dk RĂĽdgivning: 43 43 42 99 ÂĽ&Â’DEVARESTYRELSEN-ARTSUDGAVEs$ESIGNESSENSEN.COM Foto: Lars Bahl, Lars Wittrock, Lennart SøgĂĽrd-Høyer Bestillingsnummer: 2009203

Astma-Allergi Forbundet

nikkelallergi pjece  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you