Page 1

TEMA: medlemmerne

Dagbog fra en

en allergikers liv Hej, jeg hedder Jette Stabel, er 29 år, bor i Århus og arbejder som sagsbehandler hos HK Sydjylland. Jeg har været eksembarn siden jeg blev født og har desværre fået flere og flere allergier gennem årene. Fx parfumeallergi, husdyrallergi og birkepollenallergi. Jeg reagerer desuden stærkt på både cigaretrøg og metaller (i fx smykker) og får også eksemudbrud, når jeg har spist visse madvarer. Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde mig selv – besværlig, allergiker, multiallergiker, handicappet? Jeg ved kun at mine allergier har afholdt mig fra at leve: et helt normalt liv, en del oplevelser og fra mit drømmejob som kok. Og når andre med en sygdom oplever disse tre ting, kalder vi dem jo for handicappede... Så måske er det det, jeg er. Efter 29 år er det dog blevet en vane, og jeg lægger næsten ikke mærke til de forholdsregler, jeg tager i forhold til mine allergier længere. Så jeg føler mig ikke handicappet. Jeg har et godt liv, selv om det godt kan være lidt besværligt ind i mellem.

Redigeret af Stine Ramlyng

Nye kærester SKAL desinficeres Nye kærester skal altid mere eller mindre desinficeres i starten af forholdet, idet alt fra hårprodukter, barbergel til vaskemiddel skal skiftes ud med parfumefri produkter. Jeg skal derfor – desværre – regne med, at jeg de første uger vil få eksemudbrud noget oftere end normalt, da jeg reagerer ved bare at putte mig op ad ham eller kysse ham.

To syltede asier = eksem Sådan jeg ser ud, når jeg har en middel allergisk reaktion – resultatet af at spise to syltede asier aftenen før. Konserveringsmidlet, som bruges i eddike, og jeg er ikke særlig gode venner.

Sover med futties Det er et kæmpe tabu for mig, at jeg som 29-årig kvinde er nødt til at sove med futties på hænderne (handsker er for dyre og bliver slidt for hurtig), og klippe neglene helt ned for at jeg ikke kradser mig i søvne – jeg føler mig forfærdelig usexet med dem på. Når det begynder at blive varmere, er det altid en overvindelse for mig at finde sommerkjolerne frem, da et helt liv med eksem har givet mig en del ar på ben og arme…

12


Mig og min niece som jeg nu kan tåle at tumle og kramme med, efter at hendes tøj udelukkende bliver vasket i uparfumeret vaskepulver.

Et arbejdsliv med mudder og citrusfri frokost Min parfumeallergi har nogle gange givet mig udfordringer i forbindelse med både mit arbejde og min hobby. Jeg er medlem af politihjemmeværnet og skulle sidste sommer på en uges grunduddannelse. Jeg vidste, at vi den ene dag skulle bruge sløringscreme, men det viste sig, at fedtstiften var blevet skiftet ud med creme med parfume i. Så måtte jeg være kreativ og lavede i stedet min egen sløringscreme i form af mudder. På min arbejdsplads i HK Sydjylland har jeg fået dem til at skifte håndsæben ud med en parfumefri en af slagsen, og i dag er det heller ikke tilladt at tage sin hund med længere. Jeg har også bedt en enkelt kollega om ikke tage en bestemt parfume på, fordi jeg næsten ikke kunne trække vejret den dag hun havde den på. Jeg holder desuden meget øje med, hvad kantinen på min arbejdsplads tilbyder af mad, da jeg skal undgå alt med eddike, tomater og citrus.

Efter byture var jeg førhen altid nødt til at gå i bad, for at få skyllet røgen af kroppen.

Jeg går meget op i at spise økologisk, fordi jeg har fundet ud af, at det slet ikke er fx appelsiner, æbler eller slik jeg ikke kan tåle, men det sprøjtemiddel eller konserveringsmiddel der er brugt på eller i madvaren.

Make-up tjeklisten Det kan være en jungle at finde make-up og hårprodukter uden parfume, når man gerne vil have en fed frisure eller have lidt farve på vipperne uden at slå ud. Jeg har brugt en del tid på at udvælge de produkter, jeg kan tåle og har altid en liste i min pung med de 26 mest allergifremkaldende parfumestoffer, så jeg kan tjekke produkterne i butikken. Jeg hopper aldrig på salgsassistenternes tale om, at et produkt er 100 procent økologisk eller fri for det ene eller andet. I forhold til hudplejeprodukter er det heldigvis nemt at finde produkter, for der kigger jeg bare efter Den Blå Krans.

13

En allergikers dagbog