Page 1

Christina valgte efter nøje overvejelser at få lavet denne tatovering som et symbol på, at syg­ dommen ikke skal styre hendes liv.

10

MAJ/JUNI / /JUNI 2012

24-årige Christina Steiness er meget bevidst om, at det eksem hun har levet med siden hun var lille ikke skal have lov at styre hendes liv. Alligevel giver den tørre hud og de røde, kløende plamager bl.a. sengemæssige udfordringer. Men hun har valgt at tale åbent om, hvordan hun tackler det, og om hvordan et godt intimliv faktisk forbedrer hendes eksem.


TEMA: SEX OG ALLERGI

Morgensex dur bare ikke A F ST I N E RAMLyN G FOTO : DAVI D ASKH O L M

J

eg føler mig altid ucharmerende, når jeg vågner. Jeg ved at mit ansigt er tørt og har hvide flager, og somme tider har jeg også hævede øjne efter nattens kontakt med hovedpuden. Så når jeg ser mit snit til det, flyver jeg ud på badeværelset og smører mig ind i fed creme. Først derefter har jeg det godt nok med mig selv og min krop til fx at kunne dyrke morgensex. Varm udstråling, smukke øjne og ben i næsen. 24-årige Christina Steiness er den type menneske, som har et eller andet over sig, så man har lyst til at lade blikket dvæle lidt ved hende, studere hende nærmere. Og gør man det, kan man godt se de små røde og tørre plamager på hendes hals og hænder, på armen, på ryggen og i knæhaserne. Hun er også lidt rød og tør rundt om munden, og hendes hud er måske nok en tone mere bleg end andre menneskers. Og det med god grund. Christina Steiness har nemlig atopisk eksem og har haft det hele livet.

Kan føle sig ulækker

Til daglig forsøger den 24-årige socialrådgiver-studerende, der bor i Valby i København, dog at holde fokus på, at folk hun ikke kender møder Christina – og ikke en pige med eksem, selv om det sommetider kan være svært at skille ad. I de perioder hvor hun har voldsomme udbrud med revnet hud og sår, kan det være umuligt ikke at føle sig ulækker. I de perioder dør hendes sexliv fuldstændigt.

Kigger han på mig eller eksemet?

– Der er ingen tvivl om, at det påvirker mig, når jeg har mødt en fyr. Når han aer mig på halsen, kan jeg godt tænke, at han nok studerer mit eksem og danner sig en mening om det, mere end jeg tænker, at det er fordi han kærtegner mig. Jeg kan også komme til at tænke, ”hvorfor ser han på mig lige dér, er det fordi jeg har fået udslæt uden at opdage det selv?”. Andre gange kan jeg blive nervøs for, at jeg bliver så ophidset, at jeg slår ud. Men det har jeg kun oplevet et par gange, og der er jeg så optaget af noget andet, at jeg ikke tænker over det i situationen, siger Christina.

Stress fik eksem til at blusse op

At være åben omkring sit eksem, og hvordan det påvirker hendes liv er vigtigt for Christina. For hun har selv i mange år følt sig alene med de problemer, der følger med at være hårdt ramt af eksem. Selv om det har fulgt hende hele livet, blev det først for alvor et problem i gymnasiet, hvor en kontrovers med en lærer blev så psykisk en belasting for hende, at hendes eksem pludselig blussede op. – Mit eksem kom tilbage, og det kom med stor styrke. Jeg blev for første gang i mit liv ramt i ansigtet og på brystet. Mine bryster væskede med tyk gul klister, og jeg måtte kæmpe med brystvorter, der hang fast i BH’en, fordi der kom skorper på. Jeg var så hårdt ramt, at jeg kun kunne ligge på ryggen og min mor måtte rense mine bryster med kamillete flere gange om dagen. For en pige på 17-18 år er det seksuelt ikke særlig værdigt.

Hver anden med eksem oplever seksuelle problemer At have en kronisk hudsygdom påvirker ofte ens oplevelse af berøring. Dels kan sygdommen mindske sandsynligheden for, at andre har lyst til røre ved en, dels kan den påvirke ens egen oplevelse af at blive rørt ved. Og det giver store udslag i forhold til livskvalitet, for som mennesker har vi har alle sammen brug for at blive rørt ved, for at vi føler os accepterede, værdifulde og anerkendte. Seksuelle problemer er derfor velkendte blandt eksempatienter. I en undersøgelse af hudrelaterede seksuelle problemer hos dermatologiske patienter sammenlignet med raske kontrolpersoner svarede 55 % med atopisk eksem, at deres hud havde skabt seksuelle problemer i den forløbne uge, af dem tilkendegav 11,1 % ’særdeles meget’, 14,4 % ’meget’ og 30 % ’en smule’, mens et mindretal på 44 % angav, at deres atopiske eksem slet ikke havde skabt problemer. Atopisk dermatitis behandles primært med fugtighedscremer og lokale inflammatoriske midler som fx binyrebarkhormon. Ved sværere tilfælde benyttes dog også lysbehandling, tjærebehandling og systemisk terapi. Ved sådanne mere radikale behandlingsformer er seksuelle bivirkninger velkendte. Kilde: ’Hudsygdom og seksualitet’ af Bobby og Claus Zachariae fra bogen: ”Krop, sygdom og seksualitet”, udgivet på Hans Reitzels Forlag, 2006.

11


Ansigtet heler altid først, og når mit ansigt er okay, kan vi dyrke sex

Intimitet mindsker eksemet

Christina begynder at gemme sig væk i stort tøj og hættetrøjer. Hun isolerer sig fra vennerne, føler sig grim og ulækker og udelukker sig selv helt fra at få en kæreste. I 3.g. finder hun dog alligevel en kæreste. Via internettet. En som til at begynde med ikke kan dømme hende på udseendet, når hendes eksem er værst. Da de begynder at mødes, og Christina føler sig tryg, forsvinder hendes eksem. Og selvom forholdet kun holder et halvt år, gør det hende meget klogere på sig selv og sit eksem. – I dag ved jeg, at min eksem er 80 pro-

… og nej, det smitter ikke! Jeg er blevet spurgt flere gange af nogle af fyrene fra mit studie, om mit eksem smitter. Måske er det fordi mit eksem nogle gange ligner, at jeg har forkølelsessår rundt om munden. Det er dog tankevækkende, at det primært er fyre, der spørger.

12

MAJ/JUNI 2012

cent styret af min psyke. Når jeg har det godt psykisk, har min eksem det også godt – og omvendt, siger hun.

Sexlivet kan dø af stress

Christina finder en ny kæreste og i en lang periode har hun ikke eksem. Lige indtil hun skal til en eksamen, der stresser hende. – Mit ansigt svulmer op, og jeg ligner en, der har slikket mig om munden hele dagen. Alt sprækker på mig, og det ødelægger vores sexliv fuldstændigt. Han får nærmest et chok, da han ser mig sådan. Han ved, at jeg har en hudsygdom, men han har aldrig set den i udbrud. Han bliver nærmest frustreret på mine vegne over, at der ikke findes en løsning på mit problem. Kæresten vælger at støtte Christina 100 procent. Falder hun i søvn vækker han hende for at minde hende om, at hun skal smøres ind, og det får Christina til at føle sig så accepteret, at det så småt vækker hendes lyst til sex igen, men der er stadig så mange udfordringer, at det seksuelle al-

drig afføder ægte nærhed. – Ansigtet heler altid først, og når mit ansigt er okay, kan vi dyrke sex. Jeg nægter dog at smide T-shirten, for brystet er altid det sidste som heler. Vi kan dyrke sex, men det er nok mere på behovets plan, ingen af os giver rigtig slip. Han rør ikke mine bryster i flere måneder, selv efter det er helet, i frygt for at rive mig i stykker. Varmen fra hans krop, får det somme tider til at klø over hele kroppen på mig. Det går os begge på, og fokus bliver ofte flyttet fra det seksuelle til, om jeg er okay. Det er hårdt psykisk.

Eksemet vil altid styre

Christina Steiness forsøger i dag at leve et så normalt liv som muligt trods sin sygdom. Hun vil ikke tillade, at den får lov at styre hele hendes liv, som den fx gjorde i gymnasietiden. Hun studerer, hun dyrker motion, hun fester, og hun er for nylig begyndt at se en fyr, som hun har det rigtig godt sammen med. Han komplimenterer hende og fortæller


TEMA: SEX OG ALLERGI

hende, at hun er smuk. Han ved godt, at hun har eksem, men de taler ikke om det. Det er ikke vigtigt. Alligevel vil eksemet altid styre dele af hendes liv. Som fx at hun ikke har lyst til at dyrke sex om morgenen, før hun har fået smurt sig ind i creme, til den mere alvorlige og eksistentielle tanke hun har gjort sig: at hun ikke har lyst til at få børn på grund af sit eksem. –Ét er, at jeg selv skal kæmpe med det her, morgen, middag og aften, men at byde et eventuelt kommende barn det samme, fordi barnet måske arver det, det tror jeg simpelthen ikke på, at jeg magter. Så skal det i hvert fald være en mand med virkelig fantastiske overtalelsesevner, afslutter hun med et glimt i øjet.

Det bedste til baby Apotekets Babypleje Det milde og trygge valg til pleje og beskyttelse af barnets hud.

• Uden parfume • Uden parabener

Læs mere på eksem på www.astma-allergi.dk. Søg på eksem.

Christinas råd til andre Ignorér din eksem og giv dig hen Hvis en person ønsker at være sammen med dig, så er det fordi han eller hun har fokus på dig og ikke din sygdom. Nyd det! Ignorer din eksem og giv dig hen, det gør oplevelsen meget bedre, og så lægger ingen af jer højest sandsynlig mærke til, at den er der... Det kan selvfølgelig være svært, hvis man frygter at partneren får et chok, når du smider tøjet og blotter din krop ... og eksem, men husk: I natten er alle katte grå, så start med lyset slukket, men øv dig i at lade det være tændt! Lær din sygdom at kende Sæt dig ind i din sygdom, og hvad du slår ud på. Forsøg at kontrollere det, hvis det er meget psykisk betinget. Jeg har fx gjort rigtig meget for at fokusere positivt ved at læse selvhjælpsbøger og lignende, og det har givet mig rigtig meget ro og en bedre livskvalitet.

Fås kun på apoteket

www.apotekernes.dk

13


TEMA: SEX OG ALLERGI

Dyrk sex …

At leve på trods handler om at sige til sig selv, nu gør jeg det her, selv om jeg har den her sygdom

… på trods af din astma, allergi og dit eksem. For det betyder, at det er dig, der styrer din sygdom og ikke omvendt. Sådan siger psykolog og sygeplejerske Inger Bugge, der gennem en årrække har arbejdet med sexologisk rådgivning af bl.a. kronisk syge. A F M ART I N E B EN TSEN

D

u har fået konstateret astma, eksem eller allergi, og det skal du lære at leve med. Men hvordan gør man lige det? Ifølge psykolog Inger Bugge kan en god metode være at vende situationen om og sige til sig selv: jeg lever på trods! – Som menneske er det en enorm svær besked at få, at man har en kronisk sygdom, og at den må man lære at leve med så

godt som muligt. Det kan man som patient ikke bruge til ret meget, for hvordan gør man lige det? At leve på trods handler om at sige til sig selv, nu gør jeg det her, selv om jeg har den her sygdom. Om det er sport, sex, at få sig en tatovering eller noget fjerde. Det værste man kan gøre er at trække sig væk fra verden, sin partner, sine interesser, selv om det kan være det, man

allermest har lyst til. Men prøv at tænke på, at du ved at dyrke sex bruger en del af din raske side, og derved fjerner dig selv fra din sygdom. Du overtager kontrollen. At dyrke sex på trods af, at ens eksem er synligt, eller at ens astma kan blive trigget, er at anerkende sig selv som et helt menneske, for derved siger man: der er en del af mig selv, der stadig er rask, siger hun.

Få det bedre med din krop og tal med din partner I forhold til seksualitet betyder det meget, hvilket kropsbillede du har af dig selv, understreger Inger Bugge, i sin rådgivning arbejder hun med fire skridt til at få det bedre med sin krop.

1. 2. 3.

4.

14

Stil dig foran spejlet. Hvordan ser du på dig selv? Prøv at beskriv for dig selv, hvad du ser. Beskriv frem for at dømme. Lad vær med at tal grimt om dig selv, det gør dig mere forpint. Vend det negative billede, du har af dig selv. Vær optaget af de steder, hvor du ikke er syg, fx hvor du ikke har eksem. Kan du gøre noget der gør, at du ikke føler, at du udstiller din sygdom? Hvilket noget tøj føler du dig bedst tilpas i? Så der bliver fokus på noget andet end, hvordan din sygdom begrænser dig. Italesæt din sygdom over for din partner. Beskriv for ham/hende, hvordan du har det med din sygdom, sig fx: lige nu har jeg det svært med mit eksem. Hvordan er det for dig, når mit eksem er i udbrud? Jeg spørger, fordi, jeg har en forestilling om, at du synes, jeg er rigtig klam, fordi du så på mig på den der måde i går, da vi var i seng sammen. Ved at starte samtalen giver du din partner råderum til at åbne sig og svare. Sæt ord på uanset hvad. I forhold til sygdom, er der ikke nogen grænse for, hvad man kan tale om i et forhold. Det er langt værre for jeres indbyrdes relation, at noget ikke bliver sagt. Man kan slippe af sted med at sige hvad som helst til hinanden, hvis man timer det, men det kræver, at relationen er der og tætheden er der.

MAJ/JUNI 2012

Vidste du … ... at der findes en eneste glidecreme i Danmark, der er deklareret. Så du er sikker på minimal risiko for allergi. Glidecremen er uden parfume og farvestoffer.

Eksem og sex  
Eksem og sex