__MAIN_TEXT__

Page 1

Nr. 6 - November/december 2011

www.astma-allergi.dk

Udgivet af Astma-Allergi Danmark

Guide i til allerg apps s. 32

Er det okay, jeg falder i søvn chef?

En pollen- og parfumeallergiker fortæller om udfordringerne med at koble job og allergi. Stort tema! Nu er de her:

Hvæser dit barn?

Fra Kanyle til plaster:

Astmakurser for voksne

Guide til astmatisk bronkitis for begyndere

Fremtidens allergibehandling

4

18

28


AstmaAllergi udgives af: Astma-Allergi Danmark Universitetsparken 4 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 Fax 43 43 54 33 Mail: blad@astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk

Annonce

DE FLESTE AF NEUTRALS PRODUKTER ER SvANEMæRKEDE

DEKLARERET I SAMARBEJDE MED ASTMA-ALLERGI FORBUNDET

Hvor meget parfume har du på – ad gangen?

Hvor meget har du sat dem ind i din sygdom? Der kan være god grund til at tale åbent om din allergi, astma eller eksem med din chef og dine kolleger. Også selv om du tænker, at din sygdom er en privat sag. For at din chef og dine kolleger kan tage nogle hensyn, der gør det lettere for dig at have allergien med på job hver dag. Måske er det blot nogle små ændringer, der skal til for, at du får det bedre og kan arbejde mere effektivt. Og som bonus for alle parter kan

Høfeber koster hvert år det danske samfund 1,5 mio. sygedage. Det er ikke sjovt for dig, der har allergien og må sygemelde dig fra arbejdet i de værste uger i pollensæsonen. Det er heller ikke sjovt for dine kolleger, der måske har svært ved at forstå, hvorfor du i forårsmånederne ofte er træt og uoplagt. Allergi kan ikke altid ses og er ikke livstruende, og de færreste ved, hvor invaliderende en sygdom, det kan være. Men ved din arbejdsplads overhovedet, at du har allergi?

Ansvarshavende chefredaktør Lise Nørgaard Redaktør Martine Bentsen mb@astma-allergi.dk Øvrig redaktion Karoline Lawætz, Stine Ramlyng, Betina Hjorth, David Askholm Produktionsansvarlig Helle Schultz Direktør Thorkil Kjær Tryk K. Larsen & Søn Grafisk design Datagraf AS Annonceekspedition Jonna Vinther Dansk Mediaforsyning ApS Tlf. 70 22 40 88, jvi@dmfnet.dk AstmaAllergi Nr. 6 – november/december 2011 Oplag 18.500. AstmaAllergi udkommer seks gange årligt. Næste blad 1/2012 udkommer 4.-7. januar. Deadline er 14. november 2011. Løssalgspris er 40 kr. ISSN 1904-2027. Papir trykt med vegetabilske farver på papir, der er ISO 1400 1 Certificeret, Emas mærket samt PEFC certificeret. Denne tryksag er produceret CO2 neutralt hos KLS Grafisk Hus A/S Bladets deadline er afsluttet 27. september Gengivelse af artikler og andet indhold må kun ske med tilladelse fra AstmaAllergi og med synlig kildeangivelse jævnfør ophavsrets­lovens bestemmelser om citatret. Astma-Allergi Danmark kan ikke tage ansvaret for virkning af annoncerede produkter.

AstmaAllergı

2

November/december 2011

Jesper Mortensen formand

november/december 2011

Allergi på jobbet s. 7-15

Se de klassiske allergiudfordringer s.10

Stor guide: Sådan tager du samtalen s.12

Test dig selv s.14

FORSIDE: Annegrethe Knudsen sammen med kolleger på sin arbejdsplads Novo Nordisk i Måløv. Foto: David Askholm

FASTE SIDER

Start dit eget allergitjek lige nu. Tjek ind på www.allergitjekket.dk – og se hvor nemt du kan udvikle dine egne parfumefri zoner derhjemme.

Med venlig hilsen

Tema

Parfume kan øge risikoen for allergi. Alligevel finder du parfume i utallige cremer, vaskemidler, sæber og rengøringsmidler. Jo flere parfumer du omgiver dig med, jo større bliver din risiko, og det gør ikke livet lettere for hverken dig eller din familie. Du kan dog vælge at blive helt fri for parfume. Neutral har udviklet en hel serie produkter til rengøring, vask, baby og personlig pleje. De er fulde af gode og virksomme ingredienser, som renser og plejer. Derudover leder de dig og din familie sikkert uden om parfumer og andre unødvendige tilsætningsstoffer, der kan øge risikoen for allergi.

det betyde færre sygedage. Astma, allergi og eksem bør ikke være et tabu – heller ikke på arbejdspladsen.

indhold

04

Kort og Godt

17

Spørg Rådgivningen

18

Guide: Astmatisk bronkitis for begyndere

22

Mad med Merete

25

Ægallergiker med fornemmelse for dej

23

Ferietilbud

26

Indblik: Alle tiders allergi

30

Nyt fra forskningen

28

Fremtidens allergibehandling: fra kanyle til plaster

35

Fra-medlem-til-medlem

31

Elm blev årets store pollenplage

35

Lokalnyt

32

Guide til allergi-apps

ARTIKLER

ALLERGI TJEKKET

Tag trygt din allergi med på jobbet

3


Kort og godt

Endelig er de her:

Astmakurser for voksne Astma-Allergi Danmark vil gerne sikre en så god hverdag som muligt for landets astmatikere – både børn og voksne. Derfor tilbyder vi bl.a. kurser, der sætter fokus på hverdagens udfordringer for astmatikere. Gennem længere tid har det været efterspurgt, at der blev udbudt kurser til voksne astmatikere, og nu er de her! - Det, vi hører i Rådgivningen, er, at voksne astmatikere ofte føler, at de står meget alene med deres astma. De får diagnosen af lægen, men hvordan man skal takle hverdagens udfordringer, der er mange på bar bund. Derfor er vi i Astma-Allergi Danmark glade for, at vi nu kan tilbyde voksne med astma et kursus, for der findes ikke et lignende tilbud, hvor de bl.a. kan møde andre i lignende situation, siger sygeplejerske Christine Højer Eriksen fra Astma-Allergi Danmarks Rådgivning.

VOKSENKURSER

På astma-allergi.dk kan du læse meget mere om de i alt fem kurser, der bliver udbudt i hver region. Kurserne er for alle voksne astmatikere, og underviser bliver astmaprofessor Vibeke Backer.

Influenzavaccine uden æg Har du tidligere måttet fravælge influenzavaccinen pga. alvorlig allergi over for æg, så er der godt nyt til dig. Firmaet Baxter har udviklet Preflucel, som er den første cellebaserede- og adjuvantsfrie sæsonbestemte influenzavaccine. Det betyder bl.a., at vaccinen ikke er dyrket i befrugtede hønseæg. Derfor kan personer over 18 år, der tidligere har reageret på æg med nældefeber, angioødem, astma, allergisk rhinitis eller anafylaktisk schok, nu også vaccineres. Din læge vil normalt ikke have vaccinen hjemme. Den skal bestilles, og du kan risikere have en højere egenbetaling end på de almindelige influenzavacciner. Find oversigt over ferieog influenzavacciner på astma-allergi.dk.

VACCINE

Svampesporer stortrives på marken

4 nye med blå krans

I Matas-serien Matas Natur har 14 produkter fået Den Blå Krans. Det betyder, at du fra serien kan gå efter bl.a. Deo roll on, skintonic og 24h ansigtscreme og være sikker på, at produkterne er helt uden parfume, farvestoffer og med minimail risiko for hudirritation, kontakteksem og allergi ved brug af produktet. Læs mere på Matas.dk

To af de fede cremer af mærket Locobase har fået Den Blå Krans. Der er tale om Locobase Repair, en specialcreme mod meget tør hud og Locobase Fedtcreme til pleje af tør hud. Produkterne kan bl.a. købes på apoteket, i Matas og i udvalgte helsekostforretninger. Vejledende udsalgspris for hhv. 30 gr. Locobase Repair er 58 kr. og 100 gr. Locobase Fedtcreme er 58 kr.

Opvaskemidlet Vel har eksisteret i mere end 30 år, og du kender sikkert den klassiske lyserøde variant. Men nu kan du få klassikeren helt uden parfume med Astma-Allergi Danmarks blå krans. Kig efter Parfumefri Vel. Fås bl.a. i Superbest til vejledende udsalgspris 19,95 kr. for 500 ml.

Lavpriskæden Rema1000 har netop lanceret deres egen hudproduktserie for hele familien med Astma-Allergi Danmarks blå krans. Serien hedder Organic Circle og de deklarerede plejeprodukter er shampoo, balsam, shower gel, bodylotion, bodycreme, ansigtscreme, håndcreme, vådservietter og renseservietter.

Julestjernen har ikke bragt velsignet bud De traditionelle juleblomster er ikke altid velkomne inden døre. Har du sart og overfølsom hud, skal du undgå at røre fx julestjerne, der har stoffer i plantesaften, der kan give hudreaktioner. I stedet kan du fx vælge julekaktus, julerose, alpeviol, brændende kærlighed eller kristtorn. Download Astma-Allergi Danmarks julefolder, der er spækket med gode juletips, du finder den her: dinhverdag.astma-allergi.dk/tipstilhverdagogferie/tipstilhoejtider/jul

Stof, der er tæt på kroppen og behandlet med skyllemiddel, vil ikke suge (nødvendig) fugt fra kroppen, og dermed ikke bidrage til at udtørre huden. Det har japanske forskere påvist via test på 40 mænd. Derudover gør skyllemiddel tøjet blødere, og dermed vil tøjet ikke irritere følsom hud i samme grad. Dog vil ekstra fugt i form af sved, som vil have sværere ved at blive transporteret væk fra kroppen stadig kunne irritere. Husk at bruge deklareret skyllemiddel!

Ny adrenalinpen

EKSEM

4

November/december 2011

Har du eller dit barn tidligere fået udskrevet en Epi-pen pga. svær allergisk reaktion eller anafylaksi pga. eksempelvis fødevareallergi eller bistik, så kan det ske, at din læge næste gang vælger at udskrive en Jext. Jext er en ny adrenalinpen, og modsat Epi-pen’en, så kan Jext opbevares ved over 25 grader C, og det er ikke nødvendigt at beskytte den mod sollys. Desuden har den en effektiv kanylehætte, så kanylen automatisk beskyttes efter brug. Jext er holdbar i to år. Det er ALK-Abelló, der distribuerer og markedsfører den. Den gamle Epi-pen er stadig på markedet.

November 1. Foredrag i Skive om forebyggelse af allergi hos småbørn 3. Foredrag i Odense om forebyggelse af allergi hos småbørn 7. Foredrag i Horsens og Morsø om forebyggelse af allergi hos småbørn 10. Foredrag i Syddjurs om forebyggelse af allergi hos småbørn 12. Temadag om KOL i Frederiksværk (læs mere på side 35) 14. Foredrag i Solrød Strand om forebyggelse af allergi hos småbørn 15. Lungecafe i Allerød (læs mere på side 35) 17. Foredrag i Holbæk om forebyggelse af allergi hos småbørn 17. KOL-dag 25. Foredrag i Køge Midtby om forebyggelse af allergi hos småbørn 27. Juletur til Rold Skov (læs mere på side 35) 28. Foredrag i Kajerød om forebyggelse af allergi hos småbørn

December

Janne Sommer, pollenbiolog hos Astma-Allergi Danmark.

Skyllemiddel forbedrer tør hud

Kalenderen

1. Foredrag i Lemvig om forebyggelse af allergi hos småbørn 2. Foredrag i Ølstykke om forebyggelse af allergi hos småbørn

Januar 5. Foredrag i Faaborg-Midtfyn om forebyggelse af allergi hos småbørn 9. Foredrag i Fredensborg om forebyggelse af allergi hos småbørn 10. Møde om stress og hvordan det påvirker din sygdom i Allerød (læs mere på side 35)

ALLERGISK SCHOK

En spritny analyse af vores data for Alternaria sporer målt i København antyder, at svampesporer stortrives på de danske marker, og da 2/3 af Danmark er dækket af landbrugsarealer, så betyder det

MÅLING

mange svampesporer. Samtidig peger analyserne på, at Alternaria sporer kommer langvejsfra med vinden, potentielt helt fra de polske marker. Hvordan det påvirker din allergi og/eller astma,

det skal de videre danske studier ved post doc Carsten Ambelas Skjøth, seniorforsker Ulrich Bay Gosewinkel og pollenbiolog Janne Sommer forsøge at komme nærmere. For de er kun lige begyndt.

Fik du læst: Lædersko kan give allergi · Insekter frem for allergikere · Maraton nr. 100 for astmatiker · Kommunen planter allergigræs · Hormoncremen er ikke farlig · Babyparfume – nej tak! · Ellers skynd dig ind på www.astma-allergi.dk og kig under aktuelt!

5


Bedre vejrtrækning med Pep/Rmt™ Pep/Rmt er en nem og veldokumenteret metode til respirationstræning. Træningen kan let integreres i selv en travl hverdag. Pep/Rmt er et behandlingstilbud til dig, der lider af: • KOL • Astma • Bronkitis • Lungefibrose • Cystisk fibrose • Lungebetændelse

Annegrethe,  ”Hogej,jegjegerhedder allergiker… ” … er bestemt ikke den måde 51-årige Annegrethe Knudsen ynder at præsentere sig selv på, når hun møder nye mennesker. Især ikke dem på arbejdet. Der vil hun hellere gå langt, inden hun siger noget om sin allergi. Men hun opdagede, at ved at fortælle åbent om sin sygdom på jobbet, fik både kolleger og chefen bedre forståelse for hendes allergisymptomer, og hun fik det bedre med sig selv.

Du kan vælge mellem et komplet Pep/Rmt træningssæt bestående af en maske (fås i 5 forskellige størrelser), 8 forskellige modstande og ventil (taske medfølger) eller en PEP fløjte og modstande efter eget valg.

Ring til os på 4371 3377

Fordele ved både Pep/Rmt træningssættet og PEP fløjten: • Nem at anvende • Hurtig at montere og afmontere • Træning kan udføres, når det passer dig • Nem at rengøre • Modstanden kan ændres i takt med dit behov Din behandling skal foregå via egen læge, men du er altid meget velkommen til at kontakte os på telefon 4371 3377 med dine spørgsmål

Tema Allergi på jobbet

Besøg os på www.astratech.dk

STOR GUIDE:

Alt for ofte er der fokus på, de udfordringer der er, når jobbet giver dig allergi. Det emne har vi flere gange sat fokus på i AstmaAllergi Bladet. Men for langt størstedelen af landets allergikere er udfordringen snarere omvendt. Her er allergien, eksemet og astmaen et livsvilkår, som du tager med dig på job hver dag. Hvordan du og din arbejdsplads takler din sygdom, det er omdrejningspunktet for dette tema.

6

November/december 2011

TEMA

Allergi på jobbet

08-09 Mød Annegrethe, hendes chef og kantinechefen i Novo Nordisk

10-11 Tjek de klassiske allergiudfordringer på jobbet – og hvad du gør ved dem

12-14 S  tor guide: Sådan kommer du i gang med at tage snakken med dig selv, din kollega og chefen

15 Test dig selv: Hvordan snakker du om din allergi på jobbet?

03 Fik du læst lederen om, at du trygt kan tage din allergi med på jobbet?

36 Se andre virksomheder med fokus på allergi

november/december 2011 7


Tema Allergi på jobbet

KØKKENCHEFEN:

CHEFEN:

”Du opnår mere forståelse ved at være ærlig og åben”

”En allergiker er ikke mere besværlig end en vegetar”

Hvad tænker din chef om at have en medarbejder med et ”særligt behov”? Og hvordan tackler du bedst at have din allergi med på job – set med chefbriller?

Der kan være mange ting, Annegrethe som allergiker skal give en ekstra tanke, når hun er på job fx hvad hun fylder på tallerkenen i kantinen, når hun nu ikke tåler forskellige grøntsager og frugter.

ALLERGIKEREN:

”Er det okay, jeg falder i søvn chef?” Jeg kan mærke, at jeg bliver respekteret for at melde ud i tide og at være åben omkring, hvornår og hvordan allergien påvirker mig. Jeg føler bestemt ikke, at folk er fordømmende, de er mere overraskede over, hvor skidt jeg kan få det af min allergi. Annegrethe Knudsen

Peter Christensen, Director of Clinical Supplies, Labeling and IT, Novo Nordisk i Måløv Annegrethe Knudsen, Business Analyst hos Novo Nordisk i Måløv

8

P

inligt og grænseoverskridende". Sådan beskriver den 51-årige Business Analyst hos Novo Nordisk i Måløv, Annegrethe Knudsen, det, at skulle bede en kollega om at tone ned for parfumen eller fortælle chefen, at det altså ikke er fordi, hun keder sig, at hun falder i søvn til møderne på jobbet. Men når de første pollen blæser i vinden i februar bliver Annegrethe Knudsen syg på den der influenza-agtige måde. Det eneste hun stort set kan foretage sig i pollensæsonen er at gå på arbejde og sove. Arbejde og sove. Og livskvaliteten daler i takt med, at luften bliver tæt af pollen. For Annegrethe er det bestemt ikke sjovt at have allergien med på job. Den sløver, begrænser og forstyrrer hendes arbejde. November/december 2011

– Det er så pinligt at sidde og falde i søvn, når jeg er til møde med chefen eller nogle kunder – og jo faktisk også ret upassende, griner Annegrethe.

Værre at falde i søvn

Hendes strategi har derfor været, at melde ud til kolleger og kunder inden mødet, at pollenallergien gør hende ekstrem træt, og at det bestemt ikke skyldes ond vilje eller kedsomhed, hvis hun falder i søvn. Hun har også fået lov til at blive væk fra nogle større obligatoriske møder i virksomheden, og hun har sendt fællesmail ud og bedt kollegerne om ikke at tage forårsblomster med ind på kontoret. I kantinen skal hun se sig godt for, da stort set al frugt får munden til at klø og læberne til at hæve til dobbelt størrelse. Og selv om det lyder

Morten Tøfting Pedersen, køkkenchef i Meyers Kantine, Novo Nordisk i Måløv

legende let at være åben om sin allergi, så har det krævet mod. – Det er meget grænseoverskridende for mig at tale om. Jeg er Business Analyst ikke allergiker, og jeg bryder mig ikke om, at se mig selv som syg. Men at falde i søvn under møderne på arbejdet er værre end at tage samtalen, fortæller Annegrethe Knudsen, der har haft sin pollenallergi med på arbejde i Novo Nordisk gennem de sidste tyve år.

Kan man sige: du lugter?

Men der er stadig situationer, hvor hun bander sin allergi langt væk, fx da hun var på kursus i coaching med syv mennesker, hun ikke kendte i forvejen. Her registrerede hun nemlig straks parfumen hos en af de andre kvinder. Som så mange gange før forsøgte Annegrethe dels at igno-

rere sit besværede åndedræt, dels at rykke sig lidt væk fra kvinden og undgå at komme i gruppearbejde med hende. Dog uden held. – Jeg tog det op i gruppen, og forklarede det, som det var. At det ikke var personligt, men at parfumen triggede min allergi. Kvinden tog det pænt og havde fuld forståelse for mit problem. Til gengæld forstod hun og de andre kursister ikke, hvorfor jeg havde været så nervøs for at sige det. Den samtale var helt klart værst for mig. Men det er da tabu at sige til et andet menneske: ”du lugter”. n

A

nnegrethe har været åben og ærlig omkring sin allergi lige fra starten, og derfor har jeg som chef haft nemmere ved at vise hensyn overfor hendes behov. Jeg ser ikke det, at hun har allergi, som noget specielt. Min oplevelse er, at alle mennesker har deres at bøvle med. Annegrethe kan være træt i pollensæsonen ja, men det kunne ligeså godt være en anden medarbejder, der ikke har sovet nok om natten, fordi babyen har grædt og sovet uroligt. Som arbejdsplads har vi interesse i at have dygtige medarbejdere som trives, og som har så få sygedage som muligt. Set igennem mine chefbriller, er det eneste der giver mening, at vi som arbejdsplads tager hensyn til den enkelte medarbejder, så vi kan udnytte deres ressourcer så produktivt som muligt. Men det kræver, at medarbejderen selv åbner op og fortæller om for eksempel det at have allergi, for som chef må jeg fx ikke spørge til, hvorfor hun har været sygemeldt. Når Annegrethe får lov til at blive væk fra et obligatorisk møde, eller melder fra i sidste øjeblik til en international konference i Frankrig, fordi hun er dårlig af sin allergi, så stoler jeg selvfølgelig på det. Og det gør jeg, bl.a. fordi vi har haft en løbende dialog om hendes allergi-problemer.” n

J

eg ser ikke en allergiker som mere besværlig end fx en vegetar – de fleste mennesker har noget, man skal tage hensyn til. I vores kantine går vi op i at lave så meget af maden fra bunden. Vi køber fx ikke færdige dressinger, men laver dem selv, så vi undgår tilsætningsstoffer. Det gør vi fordi, det er vigtigt for vores faglige stolthed, og fordi vi går op i at vide, hvad der er i maden, og det i sig selv er jo en sidegevinst for fx fødevareallergikerne.

Skilter med ingredienserne

Desuden skilter vi med alt, hvad vi kommer i vores salater, især sådan noget som nødder, da vi ved, at mange har allergi overfor dem. Vi er også opmærksomme på at begrænse brugen af mælkeprodukter i maden, da vi ved, at også mange har mælkeallergi. Men som regel er sortimentet så stort, at alle kan blive mætte, om de er allergikere, muslimer eller vegetarer. Vi går meget op i at have et åbent køkken, og dermed være til rådighed for kunderne. Det skaber dialog, og er der nogle, der har et særligt behov, kan de altid komme til os, og så bestræber vi os på at være fleksible og løse problemet.” n

9


Tema

Rengøring: Hyppig og ordentlig rengøring kan afhjælpe dine høfebersymptomer og astmaanfald, bruges der for kradse midler kan det dog også irritere følsomme luftveje.

Allergi på jobbet

De klassiske allergiudfordringer på jobbet

Printer: Bør aldrig

stå i samme rum som medarbejderne. Den afgasser, og det kan ofte give fx astmasymptomer.

Firma & Co

Pollen: Luft ud morgen og sen eftermiddag, så I får frisk luft uden pollen. Har I ventilationsanlæg, så få monteret et pollenfilter. Men husk det skal vedligeholdes for at virke optimalt.

Rygning: Din

arbejdsplads har pligt til at have en rygepolitik, det siger loven. Rygning er forbudt på jobbet, dog ikke på enkeltmandskontorer, hvis der er særlig ventilation.

Gulvtæppe: Væg-til-væg udgaven er udbredt i mange virksomheder, men de er allergibomber og samler støv, pollen og hundehår. Vælg i stedet glatte gulve, som er nemme at rengøre.

Fællesfrokosten: Står firmafrokosten på buffet, så tal med køkkenpersonalet om, hvad du ikke kan tåle og få dem til at skrive, hvad retterne indeholder.

Parfume: Nogle virksomheder laver deres egen parfumepolitik (se bagsiden), og politikerne tog for et par år siden op at indføre parfumepolitik i alle offentlige institutioner. Forslaget faldt dog til jorden. Toilettet: Ud med duftfrisker og ind med deklareret håndsæbe. Har du kontaktallergi, så husk at genbrugstoiletpapir indeholder kolofonium, og kan give kontaktallergi

I L LUST RAT I ON : Mette Ehle rs

10

November/december 2011

11


k

n ke

A f Stine Ramly ng

Kilde: Reflektionsmodellen af Anne Karin Smidt

Refleksion er vigtig for at få adskilt fakta fra følelser. Brug figuren til højre:

SAMTALEN MED CHEFEN

”I forhold til at have en allergi med på jobbet, vil mit første råd være, at du så hurtigt som muligt, tager en snak med chefen og fortæller åbent og tydeligt, hvad du ikke kan tåle, og hvilke symptomer, du får,” siger Anne Karin Smidt. Det gælder nemlig om at få ført allergien op på et organisationsplan, så virksomheden har en del af ansvaret for, at du trives på arbejdspladsen, mener hun. ”Virksomheden har selvfølgelig størst interesse i, at du har så få sygedage som muligt, og ved at hæve allergien op til at være et trivselsspørgsmål på virksomhedsplan, så kan I sammen lave en struktur og nogle aftaler, som også kan komme andre allergikere på arbejdspladsen til glæde,” siger Anne Karin Smidt. n

12

November/december 2011

SAMTALEN MED KOLLEGAEN

Og så er der det mere nære. Fx samtalen med kollegaen, som slæber storblomstrende grene fyldt med pollen med ind på kontoret for at hygge, eller bruger så meget parfume, at det trigger din astma. Lige meget hvilken relation, du har til din kollega, findes der nogle værktøjer til at gøre samtalen lidt lettere. Ifølge Anne Karin Smidt handler det om at ”kommunikere til tiden” og være tydelig, åben og indlevende. ”Budskaber vi ikke bryder os om at sige, går vi ofte og putter med, og så hober de sig op og kommer ud på en impulsiv og uheldig måde. Og det er bestemt ikke hensigtsmæssig for relationen til fx kollegaen,” forklarer hun. I stedet bør du – inden du tager en samtale med din kollega – reflektere over, hvad problemet er, hvad du vil opnå med samtalen, hvad den anden kan have af følelser om emnet, og hvordan du får sagt det på en god måde. ”Refleksion er vigtigt for at få adskilt tingene og for at kunne indleve sig i andres følelser. Når man reflekterer, kommer man måske frem til, at den anden nok ikke mener noget ondt med at tage blomster med ind på kontoret, og det vil altid være et bedre udgangspunkt for at få en god samtale ud af det, end at reagere på sin impuls og fare i flæsket på kollegaen for at have taget blomster med,” slutter Anne Karin Smidt. n

TIPS

ed snak

Så luk dog for h*!#/!% det vindue, alle de pollen gør mig jo syg! Inden du farer i flint over kollegaens ubetænksomhed, bør du rette blikket mod dig selv. Har du egentlig fået meldt ud, hvad du er allergisk over for, og hvordan dine kolleger og din arbejdsplads bedst tager hensyn til dig? Hvis ikke, er det måske, fordi du synes, at det er en svær samtale at tage. Erhvervspsykolog med speciale i kommunikation og konflikthåndtering Anne Karin Smidt hjælper dig til at komme godt i gang.

SAMTALEN MED DIG SELV

5

1 2 3 4 5

m

guide

Sådan tager du snakken på jobbet

god t

i gang

!

om

Forbered dig på samtalen

Lav en drejebog og reflektér over, hvad der er problemet, hvad du føler, hvilke tanker du gør dig om det, og hvad din hensigt med samtalen er. Er det at motivere, konfrontere eller bare at undersøge noget nysgerrigt? Tænk også over, hvad den anden kan have af følelser og tanker om emnet. Ved at tænke over disse ting, vil du nemmere kunne kontrollere dine følelser – og rumme dem – under samtalen. Tjek refklektionsmodellen på side 12.

Tag kontakt

Når du har gennemtænkt samtalen, er du klar til at tage kontakt. Her gælder det om at finde et passende tidspunkt. At hive en kollega/chef i enrum kan måske virke for alvorligt, men det er heller ikke en god idé at tage samtalen med hele kontoret som tilskuer.

Bliv på egen banehalvdel

Kunsten er, at du taler på egne vegne og ikke tillægger den anden dårlige intentioner med den pågældende handling. ● brug jeg-form, vær tydelig og åben (”Jeg har brug for at få talt om…, fordi jeg får udslæt af…” ell. ”jeg har tænkt på, om det er mangelfuld kommunikation fra min side…”) ●u  ndgå du-form og generaliseringer (”Nu har du igen taget blomster med, jeg ikke kan tåle…” ell. ”Du åbner altid vinduet…”)

Hav empati

Det gavner altid både kommunikationen og relationen, når du reelt prøver at forstå den andens synspunkt og følelser, som kan være helt forskellig fra dine. Målet er at få klarhed over jeres forskellige opfattelser, men samtidig at have fokus på det, du vil opnå med samtalen. Hvis det handler, om at din kollega skal holde op med at bruge parfume, fordi du ikke kan tåle den– så er det dét, der er målet, og dét spor, du skal følge.

Ræk hånden frem

Du kan ikke kræve en ændring, men du kan appellere til, om vedkommende – eller arbejdspladsen – vil hjælpe dig ved at række hånden frem – i overført betydning. Læs mere på www.annekarinsmidt.dk

Tema Allergi på jobbet

Skal du fortælle om din allergi allerede til jobsamtalen?

Lov om brug af helbredsoplysninger mv. på arbejdsmarkedet af 24. april 1996 § 6 siger at:

”En lønmodtager skal inden ansættelsen af egen drift eller på spørgsmål derom fra arbejdsgiveren oplyse, om lønmodtageren er bekendt med at lide af en

sygdom eller har symptomer på en sygdom, som vil have væsentlig betydning for lønmodtagerens arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde.”

13


test dig selv

Hvordan snakker du om din allergi på jobbet?

Hvordan reagerer du, når din kollega gør noget, der giver dig allergisymptomer. Bliver du rasende, respekterer du kollegaens glemsomhed, eller tager du en snak med vedkommende?Tag testen!

1.

Det er juni og drønvarmt og din kollega bliver ved at åbne vinduet og græspollen vælter ind. Hvad gør du?

A. Løber over og smækker vinduet i og råber, du slår mig jo ihjel, så luk da for helvede det vindue! B. T  ager hjemmearbejdsdage på de værste pollendage C. Tager det op med din chef inden pollensæsonen, som iværksætter en allergivenlig udluftningspolitik

3.

Du sidder og spiser en ’garanteret nøddefri’ salat i kantinen, da en nøddelignende genstand ruller ud under et salatblad (viser sig senere at være en vildfaren sten fra en oliven), hvad gør du?

A. Du rejser dig voldsomt op, drøner ud i køkkenet og brøler af køkkenchefen, om han prøver at slå dig ihjel B. L  ister de medbragte antihistaminer op af tasken. Smider resten af din mad ud. C. Tager tallerkenen og får diskret fat i køkkenchefen og spørger åbent: kan der have listet sig en nød ned i den garanteret nøddefri salat?

2.

Duftfriskeren på toilettet river i dine lunger, og den parfumerede håndsæbe giver dig eksem. Hvad gør du?

A. Sender en harmdirrende mail til direktionen og henviser til § 8 stk. 2 i Arbejdsmiljølovens Bekendtgørelse, der siger at særlige følsomme risikogrupper skal beskyttes mod farer B. Tager din egen deklarerede sæbe med og tager maske på, når du går på toilettet C. Du kontakter HR-chefen og fortæller om dit problem og om fordelene for alle ved at skifte arbejdspladsens rengøringsmidler og håndsæber ud med parfumefri versioner

4.

Du er netop mødt ind på arbejdet. Gennem glasruden ser du din direktør stolt komme slæbende med et gigantisk juletræ, der skal stå i receptionen, hvad gør du?

A. Du barrikaderer døren og råber indigneret med pegefingeren hævet og dirrende: Du kommer ikke ind her med den allergibombe! B. D  u ser tiden an og prøver at undgå at komme for tæt på juletræet, idet du respekterer dine kollegers behov for et juletræ C. D  u tager en snak med chefen et par måneder inden jul, hvor du gør opmærksom på dit problem

Hvordan svarede du på testen:

Tema

Loven kan også hjælpe Hvilke rettigheder har du egentlig, når du er på job, og de parfumerede rengøringsmidler, juledekorationerne eller de konstant åbne vinduer i pollensæsonen gør dig så syg, at du ikke kan passe dit arbejde? – Først og fremmest vil jeg råde folk til at tage det op i forbindelse med, at der alligevel skal laves den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV). For så tackler man problemstillingen som et samarbejde og ikke som en konflikt. Gør ledelsen ikke noget ved det på dén baggrund, ville jeg gå videre med det til min sikkerhedsrepræsentant. Hjælper det stadig ikke, ville jeg enten ringe til Arbejdstilsynet og få et råd, eller overveje om jeg var på den rigtige arbejdsplads – for mig, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

APV er et lovkrav

Ifølge Arbejdsmiljøloven skal alle virksomheder med ansatte udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV).

Flest A’er: Den konfronterende. Ingen på kontoret er i tvivl om, at du har allergi. Udfordringen kan være, at dine kollegaer har svært ved at være forstående, fordi du virker overfusende på dem. Flest B’er: Den konfliktsky. Få på kontoret ved sikkert, at du har allergi. Udfordringen kan være, at dine kollegaer måske slet ikke kender omfanget af din sygdom, og derfor ikke tager de hensyn, der ville gøre det til en god arbejdsplads for dig også. Flest C’er: Den talende. Dine kolleger og din chef ved, at du har allergi, og at den kan give dig symptomer, som du ikke altid kan styre, selv ikke med medicin. November/december 2011

APV’en skal laves af arbejdsgiveren og arbejdsmiljøorganisationen eller de ansatte i fællesskab og skal bl.a. vurdere arbejdsmiljørelateret sygefravær, beskrive, vurdere og prioritere problemerne, udarbejde en handlingsplan og lave retningslinjer for opfølgning af problemerne.

Hvad kan arbejdsmiljøloven?

Arbejdsmiljøloven er din sikring for et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Loven beskriver en række krav til både arbejdsgiver og arbejdstager i forbindelse med det arbejde, der udføres.

Det siger Arbejdsmiljøloven:

Arbejdsmiljøloven om: Arbejdets udførelse § 38. Arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres således, at det sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarligt. Bekendtgørelse om arbejdets udførelse (Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 559 af 17. juni 2004)

§ 8. Ved arbejdets udførelse skal der tages hensyn til den ansattes alder, indsigt, arbejdsevne og øvrige forudsætninger. Stk. 2. Særlige følsomme risikogrupper, herunder gravide og ammende ansatte, skal beskyttes mod farer, som for dem er særlig alvorlige. n

KOMMENTAR:

– Tolket lidt firkantet betyder paragraf 8, stk.2, at arbejdsgiveren ikke bare kan lade som ingenting, hvis din allergi konstant bliver trigget på jobbet. Denne paragraf bruges som lovhjemmel, når Arbejdstilsynet udskriver påbud til en arbejdsplads, hvilket fx kunne ske i forbindelse med en medarbejder med allergi eller astma, fordi vedkommende kan gå ind under kategorien særlige følsomme risikogrupper, forklarer rådgivningschef Betina Hjorth, Astma-Allergi Danmark.

Gode www:

Ring og få råd Du kan altid ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Telefonerne er åbne alle hverdage 9 til 12, onsdage kan du også ringe mellem 16 og 18. Ring på tlf.: 43 43 42 99 Du kan også ringe til Arbejdstilsynets Call Center på tlf.: 70 12 12 88

14

Allergi på jobbet

Retsinformation.dk (her finder du Arbejdsmiljøloven som rå lovtekst) Arbejdstilsynet.dk (giver dig et overblik over, hvilke regler der gør sig gældende på arbejdsmiljøområdet) Vidensnetværket.dk (her kan du læse om forskellige handicap og sygdomme, ordninger og gode eksempler fra det virkelige liv) Arbejdsmiljoweb.dk (skriver om arbejdsmiljø for alle i den offentlige sektor og finanssektoren) TIP! Kontakt evt. din fagforening eller gå ind på dens hjemmeside. Fagforeningen er inde i loven og kender en masse til de ting, der er relevante for din branche.

AUSTRALSK KVALITET EN GOD NATS SØVN!

Mini Jumbuk uldsengetøj er sagen. Uld giver komfort og ensartet temperatur. Dynelængde: 220 cm, bredde i 4 str. Underlag m/enkelt el. dobb. uldlag i 5 str. Beskyttet med Ultra-fresh. Vaskbar. 5 års garanti

SCANDAN Løvegade 57 • 4200 Slagelse

Tlf. 58 52 45 09

ÅBENT: Tirs.-fredag kl. 13.00-18.00 Lør. kl. 10.00-13.00. Man. lukket. www.scandan-import.dk

15


LBR-110440 R E L E VA N S . N E T

Spørg rådgivningen Du kan kontakte os på to måder

S

Ewa Daniél Toksikolog

Betina Hjorth Ernærings- og Husholdningsøkonom

Christine Højer Eriksen Sygeplejerske

J eannette Amsinck

Sundhedsplejerske

Janne Sommer

Pollenbiolog

Kan jeg få allergi af mit nye tøj?

EJDE MED B AR M A

RE

RE

T

I

Enten kan du kan ringe til os mandag til fredag mellem kl. 9.00-12.00 og onsdag mellem kl.16.00-18.00 på 43 43 42 99 (gratis og for alle) Er du medlem, kan du bruge vores Net-Rådgivning, hvor du kan sende dit spørgsmål til os per mail – via vores hjemmeside. Du skal bare have medlemsnummeret parat – så svarer vi dig, inden der er gået fem hverdage og ofte før.

?

DEKLA

Hen over sommeren har der været mange skriverier i pressen omkring nyt tøj og at meget af det indeholder skadelige kemikalier, der kan være allergifremkaldende. Her til jul ønsker jeg mig tøj både til mig selv og mine børn. Min datter har eksem, så hendes tøj vasker jeg altid inden brug. Men bør jeg selv være nervøs for at få allergi, hvad anbefaler I, at jeg gør? Mange hilsner Kaja

!

Kære Kaja Nyt tøj kan indeholde forskellige stoffer, der er vand- eller svedopløselige og kan optages gennem huden og give allergi og hudirritation. Det er typisk farvestofferne herunder azofarverstoffer, som oftest anvendes i de syntetiske stoffer, der giver reaktionerne. Men tøjet kan også være behandlet med formaldehyd eller andre lignende stoffer, som kan give allergi. Så det er altid en rigtig god idé at vaske nyt tøj før brug,

og det gælder både allergikere og ikke- allergikere. De fleste er gode til at huske at vaske børnenes tøj, men det er også en god idé at vaske sit eget nye tøj før brug. På den måde sørger du for, at stofferne er vasket ud af tøjet, inden du bruger det. Hilsen Ewa Daniél

Jeg har allergi over for æg, kan jeg spise kaviar?

?

Nu er det snart nytårsaften. Hvert år plejer jeg at undgå kaviaren, fordi jeg er allergisk over for æg og har hørt, at eftersom kaviar er æg fra fisk, så vil jeg også reagere allergisk på dem. Men det ærgrer mig jo lidt, at jeg ikke ved det med sikkerhed. Kan I hjælpe mig? Venlig hilsen Mikkel

! En fed creme med en fed mærkning stoffer, Indeholder ikke parfume, parabener og farve ket. kun det som er godt for huden. Findes på apote ® hud tør mod tøj Locobase REPAIR – Dit værk

16

Astell As.com 2770 K AstruP. e-mAil: KontAK t@dK. Astell As PhArmA A /s, K A jAK vej 2,

November/december 2011

Hej Mikkel Hønseæg består af ca. 60 % æggehvide og 30 % æggeblomme. Æggehviden består af ca. 88 % vand og 10 % protein. Ved allergi over for æg reagerer du typisk på ovomucoid, ovalbumin, ovotransferrin og lysozyme, som alle findes i æggehviden. De

samme allergener kan være til stede i æggeblomme, hvorfor man som patient ofte får at vide, at man skal undgå at spise hele ægget. Allergenet kan også være til stede i høns og kyllinger, men det er få, der reagerer.

Derudover kan det ske, at du også reagerer på æg fra andre lignende dyr, fx struds. Men de samme allergener findes ikke i fisk, der anvendes til ægte (stør) og uægte kaviar (stenbider, lodde eller laks). Men der er

beskrevet allergener fra Beluga Caviar, og det er altså muligt at være allergisk over for kaviar. Venlig hilsen Betina Hjorth

17


Guide

Astmatisk bronkitis for begyndere t e kst og foto: Stin e Ra mlyng

Vinteren er ved at være over os, og inden længe rammer snotnæser, mellemørebetændelser og andre luftvejsinfektioner danske børnefamilier. For nogle små børn betyder det også hoste og hvæsende vejrtrækning. Måske genkender du nogle af symptomerne hos dit barn eller barnebarn?

Hvad er astmatisk bronkitis? Astmatisk bronkitis er en diagnose man primært giver børn i alderen 0-4 år. Sygdommen kommer oftest i forbindelse med en luftvejsinfektion– fx en forkølelse – og barnet får symptomer på astma såsom vejrtrækningsbesvær og hoste. Luftvejene snører sig sammen og passagen, for at få luft ind og ud af lungerne, bliver mindre, så det kan være svært for børnene at trække vejret. For nogle børn kan astmatisk bronkitis være en tilbagevendende begivenhed ved hver forkølelse, for andre drejer det sig måske kun om én eller få gange.

1

November/december 2011

… Og hvordan du får dit barn til at tage det

Astmabarn.dk

Når dit barn skal have medicin via åndingsbeholderen kan du få brug for at iværksætte din fantasi: gør fx yndlingsbamsen "levende", få din partner til at opføre en mærkelig dans eller pust sæbebobler foran barnet for at aflede dets opmærksomhed. Forsøg at bevare din indre ro, selv om det er svært, hvis dit barn bliver ked af det. Et barn kan nemt mærke, om du er urolig over at skulle give det medicin. Acceptér at det er svært, men udstrål, at det her er noget, vi skal, ligesom med tandbørstningen.

Få din læge til at være konkret Mange forældre tager til lægen med deres hostende barn, får måske en diagnose, en recept og besked om, hvilken medicin de skal behandle med. Men ligeså mange kommer hjem og bliver i tvivl om, hvad det egentlig var lægen sagde. For

helst også have at vide, hvordan du skal reagere, hvis dit barn fortsat hiver efter vejret, selv om det får akut medicin, SYGEPLEJERSKENS TIP: – Mit råd er, at du beder lægen siger sygeplejerske i Astmaskrive ned på et papir, hvilken Allergi Danmark Christine medicin du skal give, og hvor- Højer Eriksen. når den skal gives. Du skal hvad betyder det fx, at du skal give akutmedicin efter behov?

Medicinen … Der findes forskellige medicintyper, fx granulat og tabletter, men det mest brugte er en inhalationsspray via en åndingsbeholder – også kaldet spacer – fordi medicinen virker i lungerne i løbet af kort tid. Åndingsbeholdere til børn kan fx hedde Nebunette, Vortex, Babyhaler eller AeroChamber.

Far Jakob giver her på pædagogisk vis TinkyWinky spacer, mens Jonas får lov at tælle med til ti.

18

Bliv klogere på

2

Så er det Dipsys tur ... “og så lige om lidt, er det din tur Jonas,” siger far.

Nogle børn har behov for at tage to slags medicin: forebyggende medicin og medicin i forbindelse med anfald, den såkaldte akutmedicin. Den medicin, vi bruger i Danmark, har været på markedet i mange år, og de fleste børn har ingen eller kun få bivirkninger af medicinen.

3

Men Jonas vil ikke have spacer. Det var meget sjovere, da TinkyWinky og Dipsy skulle have spacer.

Alle børn er forskellige, og der findes ingen opskrift på, hvordan du undgår, at dit barn bliver hidsigt eller ked af det.

Hvad med omgivelserne? Mange børn med astmatisk bronkitis oplever, at de let bliver irriterede i luftvejene af stoffer fra omgivelserne. Kontakt med stofferne kan give vejrtrækningssymptomer og i særlige tilfælde udløse alvorlige anfald. Fx er det en kendsgerning, at tobaksrøg forværrer sygdommen, og at børn med astmatisk bronkitis fra rygerhjem har markant flere

4

indlæggelser på hospital end børn fra ikke-ryger hjem. Det er individuelt, hvilke stoffer dit barn kan reagere på, men nedenstående irritanter kan give symptomer: Brændeovnsrøg, fugtig luft, kulde/varme, os fra madlavning eller stearinlys, dufte fra parfume eller rengøringsmidler, luftforurening, partikler og os fra motorkøretøjer.

Der bliver kæmpet imod af alle kræfter, og selv om far er stærk, er det ikke altid nok ...

5

Astmabarn.dk er en komplet guide til dig, der har – eller kender – et barn på 0-5 år med astmatisk bronkitis eller astma. Hjemmesiden er lavet af Astma-Allergi Danmark for at ruste forældre til at klare hverdagen bedst muligt. Du finder bl.a.: ● En astmaguide, du kan udfylde til jeres omgivelser, fx institution, bedsteforældre eller venner ● Hvordan familien kan blive påvirket af at have et barn med astmatisk bronkitis ● Personlige historier fra det virkelige liv med et barn med astma.

Sådan spotter du astmatisk bronkitis ● Trækker barnet vejret pibende eller hvæsende?

● Har barnet vedvarende hoste? ● Får barnet vejrtrækningsproblemer

i forbindelse med luftvejsinfektioner fx forkølelser?

Kan du nikke ja til mange af disse spørgsmål, er det en god idé at drøfte symptomer med lægen. LÆS MERE på Astmabarn.dk / Fakta om astma / Symptomer

Nu har far fået godt fat, og Jonas har opgivet at stritte imod. Nu vil far have Jonas til at trække vejret ti gange gennem masken.

6

Så er det tid til en trøster.

19


Astmatisk bronkitis for begyndere

Gratis

vaccination hvis du har astma.

Husk nu medicinen, mor og far!

Bag glutenfrit med Eva!

Har dit barn astmatisk bronkitis, er det vigtigt, at du hjælper til med at undgå anfald og mindske generne i dagligdagen. Nogle forældre vil generelt helst undgå at give deres børn medicin, men når dit barn har astmatisk bronkitis, er det vigtigt, at det er velbehandlet. Den rette behandling gør, at sygdommen ikke forværres, samtidig mindsker du antallet af astmaanfald.

Fakta om astmatisk bronkitis ● Ca. hvert 4. barn under fire år oplever mindst ét tilfælde af astmatisk bronkitis

● For 2/3 af børnene forsvinder tendensen til astmatisk bronkitis af sig selv i 3-4-årsalderen

● 1/3 af børn med astmatisk bronkitis får senere stillet diagnosen astma ● Allergi er sjældent årsag til astmatisk bronkitis hos småbørn ● Passiv rygning øger risikoen for at udvikle og vedligeholde astmasymptomer hos børn.

TIP

fra

SYGEPLEJERSKEN

Husk at pleje dine møbler...

Træpleje med:

Kom stærkere gennem vinteren. Bliv vaccineret mod influenza.

Find opskriften og filmen på finax.com

Beskyt dig mod influenza Hvis du har astma, har du øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza.

Nedsæt din risiko Vaccinationen nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.

Husk at fortælle din læge, hvis du vælger ikke at give dit barn medicin. Det er vigtigt, fordi lægen ellers ikke har en chance for at planlægge det videre behandlingsforløb optimalt, siger sygeplejerske i Astma-Allergi Danmark Christine Højer Eriksen. 20

November/december 2011

Sådan bliver du vaccineret Bestil tid hos din læge eller hold øje med vaccinationstilbud i din lokalavis.

Gratis for dig Vaccinationen er gratis fra 1. oktober og resten af 2011, hvis du har astma.

Læs mere på www.beskytdigmodinfluenza.dk

21


Mad med Merete Merete Mortensen interesserer sig passioneret for mad og har gennem mange år været frivillig madskribent for Astma-Allergi Danmark. Hun er selv allergiker. Du kan komme med forslag, input, ris og ros til blad@astma-allergi.dk.

Merete Mortensen

November og december er de store fest- og hyggemåneder, og der er det rart med lidt inspiration. Og selv om julen er lige om hjørnet, så er der også hverdagen, og den er rar, især med en varm og krydret suppe, der giver sol helt ind i sjælen.

Madskribent og allergiker

Sødt&salt

ww

sm

w.a s

ege tm

tma

-all

erg

ifer

Meretes decemberindkøbsliste Med fødevareallergi kan julen godt virke uoverskuelig. De mange hyggearrangementer med småkager og kage, så hvor stresset skal man blive? For mig hjælper det at begynde allerede her i starten af november. Jeg laver en liste over, hvad jeg mangler og køber altid lidt ekstra, så jeg ikke skal risikere at sidde i julen uden lidt lækkert. Så kan jeg gøre mine indkøb gradvis.

Mayonnaise

Gulyassuppe

Castagnaccio, kastaniekage

Æblekage

uden æg, mælk og hvede

Uden mælk og æg

Uden æg, mælk og hvede

Uden æg og mælk

4 tsk. No Egg (ægerstatnig fra Orgran) 8 tsk. koldt vand olie (jeg benytter helst rapsolie, da den er smagsneutral) salt krydderier

200 g løg 40 g bacon 1 tsk. paprika 500 g okseklump 1 spsk. eddike 1 tsk. kommen 1/2 tsk. merian 200 g kartofler 40 g mel 1 1/2 l vand

750 g frisk kastanjemel 1 knsp. salt 6 spsk. sukker 6 spsk. jomfruolivenolie 3-4 kviste rosmarin 150 g rosiner

200 g mælkefri margarine 200 g sukker 200 g hvedemel 2 tsk. bagepulver 2 tsk. No Egg ca. 4 store gode æbler ca. 2 dl væske

● Bland æggepulveret med vand. Rør en god rapsolie i en tynd stråle i, til den har fået den konsistens, du ønsker. Vær forsigtig med krydderier. Pas på med at komme for mange smagsstoffer i disse alternative produkter. Der skal ikke meget til, før det lige pludselig er for meget. Så gå forsigtigt frem. Mayonnaisen er god til julefrokostens mange slags pålæg, men også til salater, fisk, kød samt dressinger.

22

November/december 2011

● Hakkede løg og bacon steges let uden at tage farve. Paprikaen tilsættes. Kødet befries for evt. sener og skæres i små tern på ca. 1 cm. Tilsættes sammen med eddike og de andre krydderier. Der spædes med vand. Når kødet er mørt, skæres kartoflerne i små tern og suppen koges yderligere i 15-20 min. Suppen jævnes evt. med Maizena. Smages til med salt og serveres med flutes.

● Der findes adskillige udgaver af denne kage, som laves af melet af nye efterårskastanjer. Det søde kastanjemel har en tendens til at blive harsk ret hurtigt, hvorfor det skal være helt frisk. Forvarm ovnen til 180°. Bland mel, salt og sukker med koldt vand til en lind, men ikke alt for flydende konsistens. Smør en bageform med olivenolien og hæld dejen i. Fordel rosmarinblade og rosiner over kagen og bag den i 20 minutter, til den er gylden; skær den i passende firkanter. Kagen smager bedst varm, men kan sagtens nydes kold.

● Margarine og sukker piskes hvidt, herefter tilsættes æggeerstatningen lidt efter lidt. Så røres bagepulver, hvedemel og væske i lidt af gangen til dejen minder om en god luftig sandkagedej. Æblerne skrælles ikke, men kernehuset fjernes, og de skæres i firkanter. Herefter kommes dejen i en springform, æblerne lægges ovenpå, og presses ned i dejen, således at der er dej mellem æblestykkerne. Drys med lidt sukker og bag kagen ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Husk at Sverige og Tyskland har mange flere gode alternative produkter selv i supermarkederne. Så skal I alligevel på julemarked i Lübeck eller Malmö, så tag din liste med!

k

Book

BOOK ved at rin

ge til

Astma-Allergi Da

● Mælkefri margarine ● Rismælk/-fløde og -skum ● Købe småkager jeg kan tåle (Kvickly har gode alternative småkager) ● Mælkefri chokolade ● Alternative melprodukter ● Lægge småkage dej i fryseren, så de kan bages, når jeg har tid ● Bage alternative brød til fryseren ● Overskue gæstebud og besøg, så jeg altid har mad at tage med ● Køb juletræ i god tid og sæt det i kælderen, så evt. svampesporer forsvinder ● Købe rene stearinlys uden farve ● Frabede mig liljeblomster ● Sørge for, at min allergimedicin er i hus ● Købe riskiks med og uden chokolade

ere

ie.d

Schultz på tlf.:

nmark, Helle

43 43 59 11 fra 14. november.

Lej ferielejlighed sydpå Der åbnes for udlejning af ferielejligheder til medlemmer i byen Benalmádena Pueblo i Andalusien for sæsonen 2012 mandag den 14. november kl. 10.00.

TIP

til

kager, konfekt og risengrød

● Komælk kan i mange tilfælde erstattes af havredrik, kokosmælk, risdrik, sojadrik og mandelmælk ● Kokosmælk er den bedste til risengrød og risdesserter ● Der findes mælkefri mørk chokolade og mælkefri nougat ● Nødder kan i visse kager erstattes af tørrede frugter eller helt udelades Marcipan fås med og uden æggehvide.

● Det er muligt at langtidsleje en lejlighed i november, december, januar og februar. Lej enten 2 eller 4 uger. ● Kontakt Dorrit Ingeman på tlf.: 25 30 41 14 eller Dan Pedersen på tlf.: 40 68 04 14 eller mail: ferie@astma-allergi.dk. ● Se mere på astma-allergiferie.dk

23


I forældrenes køkken blev Charlotte Peyks bagelyst grundlagt, og ægallergikeren har netop udgivet sin anden allergibagebog.

Havregrynssneg

le

(kan fryses)

50 g gær 4 dl mælk 2 spsk sukker ½ tsk salt 100 g margarine 125 g havregryn Ca. 600 g hvedem el Fyld: 250 g brun fari n 250 g margarine 3 spsk kanel Rør gæren ud i den lune mælk. Smelt margarine og tilsæt den sa n mmen med de øv rige ingredienser Lad dejen hæve . ca. 1 time og rø r imens fyldet sammen. Del dejen i 2 po rtioner og rul hv er del ud til en plade på ca. 25 x 50 cm på et meldrysset bord Fyldet deles og . så i 2 dele og sm øres på hver dejplade. Rul de jen sammen på langs til en rull skær den i ca. e og 2 cm tykke skive r. Læg skiverne en bageplade, hu på sk at folde ende rne ind under sneglene, ellers åbner de sig op under bagning. T dem lidt ud. Ef ryk terhæves ca. 20 minutter. Bagetid: 200° C i ca. 15 minutter .

EXOMEGA Til tør, irriteret og atopisk hud Hvorfor er det vigtigt at vaske atopisk hud?

Bliver huden ikke mere tør af at blive vasket?

Eksemhud bliver nemt angrebet af bakterier, fordi huden er beskadiget Bakterier fremkalder irritation og for-værrer eksemet. Vask af huden fjerner bakterier og mindsker risikoen for nye eksemudbrud.

Det er vigtigt at vælge et vaskeprodukt, der ikke indeholder sæbe. Exomega Vaskeolie og Vaskegel er sæbefrie, vasker huden helt ren og nedsætter samtidig tørhed og kløe.

Exomega serien er specielt udviklet tilatopisk og meget tør hud. Udover vaske-produkter indeholder serien lotion, creme og fedtcreme til opfølgende pleje.

Øger hudens fugtindhold Genopbygger hudens naturlige forsvar Dæmper kløe og irritation

EDden NYvH lu askege e

ri m Sæbef er og parfu n e b a r pa

Ægallergiker

med fornemmelse for dej Allergibageren ● Charlotte Peyk, 45 år, gift og har tre børn

● Uddannet Farmakonom ● Har udgivet to bøger om at ba-

ge uden æg. Begge bøger kan købes via bod.dk og saxo.dk Allergibagebog (2006) Scandinavian Baking without Eggs (2011), fås som gratis app via iTunes og kan købes i ebogsversion via amazon.com, Apple’s iBookstore ( til iPad), Barnes&Nobel, Reader Store og Google eBookstore

L

ysten til at eksperimentere og finde frem til den rette erstatning for de æg, Charlotte Peyk havde allergi over for, har givet ægallergikeren det, man kunne kalde en udsøgt fornemmelse for dej. – Jeg har altid elsket at bage, så længe jeg kan huske tilbage. Jeg stod der i køkkenet og syntes, det var fantastisk at blande tingene sammen og så det som min store udfordring at få dejen til at hænge sammen uden det ellers bagenødvendige binde- og hævemiddel æg, og jeg nægtede at give op, før den var der! Sådan er det stadig i dag.

Det skal være nemt at bage uden æg!

Forhandles kun på apoteket

24

November/december 2011

Charlottes store interesse for bagværk uden æg blev til håndskrevne opskrifter, som hun gemte i et ringbind sammen med opskrifter fra hendes mor og farmor. Og en dag fik hun tanken. Hvor-

Af Ma rtine Be ntse n foto : Pr ivat

for ikke udgive en bog med alle opskrifterne, så ægallergikere i hele Danmark kan få glæde af opskrifterne? Som tænkt, så gjort, og i 2006 udgav hun Allergibagebog. I september 2011 udkom hendes nyeste bog, Scandinavian Baking without Eggs, en allergibagebog på engelsk som indeholder både nye og gamle opskrifter og lidt om skandinaviske bagetraditioner. Og hvorfor kan hun ikke stoppe med at bage og udgive bøger om det? – Jeg har levet hele mit liv som ægallergiker, og jeg sidder inde med så meget viden. Det synes jeg skal komme andre til gode. Ideen med mine bøger er, at det skal være nemt at bage, selv om man har ægallergi. Man skal kunne bage med hvad man nu lige har i køkkenet, det kan være en sjat fløde, mere bagepulver, kartoffelmel eller moset banan. n 25


OVE R

B

Indblik:

Alle tiders allergi

LIK Lav q uiz og fam giv med ilie baghj din din n ul om a ye viden llergi

1937

Forskerne opdager, at histamin spiller en afgørende rolle ved de fleste allergiske reaktioner. Piller med antihistamin finder vej til apotekernes hylder.

Allerede 3.000 år f.kr. var allergiske sygdomme en trussel for menneskenes sundhed. I dag er vi kommet nærmere en forståelse af, hvad der sker i kroppen. Men hvorfor nogle får symptomer og andre ikke, ved vi stadig meget lidt om. Det har imidlertid ikke forhindret foretagsomme forskere i at udvikle endog rigtig effektive behandlinger af de allergiske symptomer. Her får du nogle (af de vigtigste) begivenheder i allergiens historie.

1961

Som de første i verden bliver danske forskere i stand til at karakterisere og standardisere allergenekstrakter, som kan bruges til vaccination.

A f Karo lin e L awætz foto co lourb ox o g AL K-A bello

2002 1869

3000 f.kr.

1926

Læge Charles H. Blackly fra Manchester bruger drager til at indsamlede pollen. Han gemmer dem til vinteren og fremkalder symptomer på sin græspollenallergi.

Den ægyptiske konge Farao Menes rejser til (formentlig) Storbritannien. På hans sarkofag kan man se, at han på turen dør af et hvepsestik.

Den første patient lægger en tablet mod græsallergi under tungen, og produktet lanceres fire år senere.

Baagøe offentliggør sin doktorafhandling, der blandt andet konkluderer, at: ”astma ikke er en hysterisk men en allergisk lidelse, og at pryglestraf ikke er den rette behandling.”

2011

Danske forskere afprøver en ny type vaccine, der sprøjtes direkte ind i lymfeknuden.

1950

Første europæiske allergikongres (EAACI) i Paris.

1968

Svenske og amerikanske forskere opdager antistoffet IgE, som er den store synder ved histamininduceret allergi.

1911

1400

Lægerne Freeman og Noon udvikler den første allergivaccine. De aner intet om, hvorfor det virker.

Englands Richard III har jordbærallergi. En dag spiser han jordbær inden et møde med en general, som han er vred på. Efterfølgende anklager han generalen for at bedrive trolddom og dømmer ham til døden.

1921 1906

*

Kilder: Professor Ronald Dahl, Århus Universitetshospital, Astma-Allergi Danmark, ALK-Abello.

26

November/december 2011

Den østrigske læge Clemens von Pirquet kalder den type overfølsomhed, der ikke skyldes kendte sygdomme, for allergi.

Den danske læge, Kaj Baagøe, får lov til at arbejde med allergiske reaktioner, hvis han lover ved siden af også at beskæftige sig med ”noget fornuftigt”!

20’ernes allergitest

Symptomerne skulle tæves væk

Din helt egen allergi

Baagøe arbejder i 1920’erne med ekstrakter af fx gåsefjer, som han kommer på huden på hele ryggen, som herefter ridses med en kniv fra skulder til lænd. Senere bliver metoden afløst af priktesten, som trods alt er mindre ubehagelig…

Indtil op i 1930’erne var det den generelle opfattelse, at børns hvæsende og besværede vejrtrækning skyldtes hysteri overført fra moderen. Børnene havde jo symptomer, som forsvandt, når de kom på hospitalet, og vendte tilbage, så snart de kom hjem. Så på lægens anbefaling skilte man mor og barn fra hinanden og behandlede børnene med prygl, hvis de alligevel fik symptomer. Denne holdning ændrede sig heldigvis i takt med, at kendskabet til Baagøes afhandling fra 1926 blev udbredt.

Fra 70’erne til i dag er det gået stærkt. Forskere verden over leverer stadig flere resultater, der øger indsigten i mekanismerne bag allergisymptomer. Og selvom vi stadig mangler mange brikker for at forstå det intelligente puslespil, der udspiller sig i vores immunsystem, er vi et godt stykke videre ad den vej, der leder til bedre behandlingsmuligheder. Og vejen går i retning af individuel behandling. Har du og din nabo begge græspollenallergi, skal I ikke nødvendigvis have samme medicin.

Billedet viser tidligere eksperimenter med allergitest, 1922-24.

27


Salg af kunstige

Fremtidens allergibehandling:

Fra kanyle til plaster

På sigt vil alle have mere glæde af, at allergien bliver kureret. Selvfølgelig gælder det patienterne, men også den danske stat, som vil kunne spare milliarder på bl.a. lægebesøg, medicintilskud og tabt arbejdsfortjeneste

Webshop www.hilmars.dk Åbningstider: Man.-fre. kl. 10-16 • Lør. kl. 10-12 15 år. Vi kan allerede i dag se, hvordan læger uden de nødvendige forudsætninger etablerer sig som allergologer. Det kommer der ikke noget godt ud af for patienterne, siger Hans-Jørgen Malling. I Danmark blev specialet i allergologi nedlagt i 2001. Siden har enhver med medicinsk baggrund kunnet kalde sig allergilæge eller allergolog, for det er ikke beskyttede titler

A f Karo lin e L awætz

Hans-Jørgen Malling, overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital

28

November/december 2011

Allergi skal kureres

Hvis udviklingen fortsætter, som den tegner sig nu, vil hovedparten af lande i den vestlige verden om ti år bruge vaccinebehandling i større stil. I Danmark vil vi være mere tilbageholdende, mener HansJørgen Malling dog. – Det skyldes bl.a. en generel holdning blandt danske læger om, at det er godt nok at symptombehandle allergi. Efter min mening er det rimeligt i langt større omfang at behandle årsagen med vaccination, hvis det overhovedet er muligt. På sigt vil alle have mere glæde af, at allergien bliver kureret. Selvfølgelig gælder det patienterne, men også den danske stat, som vil kunne spare milliarder på bl.a. lægebesøg, medicintilskud og tabt arbejdsfortjeneste, siger han.

Danmark på sidespor

Hans-Jørgen Malling håber, at politikerne får øjnene op for, at allergibehandlingen er på en alvorlig slingrekurs. – Som jeg ser det, bliver det umuligt at opretholde et højt niveau af behandlingen om 10-

Brårupgade 16 · 7800 Skive

Tlf. 97 52 85 20

Mens allergibehandlingen tordner frem andre steder i verden, og der bliver forsket i stadig nye og forbedrede metoder til helt at fjerne allergi, så holder Danmark sig tilbage. Sådan lyder det fra overlæge Hans-Jørgen Malling fra Allergiklinikken på Gentofte Hospital. Han frygter, at den gode udvikling kan ende med at blive nytteløs for de danske allergikere, bl.a. fordi der om få år vil være markant færre læger med viden om allergi.

Alt tyder på, at det ikke kommer til at skorte på behandlingsmuligheder for fremtidens allergikere. Nye vacciner dukker op på verdensmarkedet hvert år, og medicinalfirmaer investerer millioner på udvikling af nye produkter. Og det er ikke så underligt, for der bliver stadig flere allergikere til at købe dem. – Den sprøjtebaserede vaccine er nok på vej ud til fordel for tabletbaserede løsninger. Umiddelbart lyder det smart, men der er også ulemper. Fx kan praktiserende læger udskrive tabletterne, og der er ingen som helst regler for opfølgning, siger Hans-Jørgen Malling, der er overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital og fortsætter: – På allergiklinikken følger vi derimod tæt de patienter, der kommer hver 2. måned for at få en sprøjte. Rigtig mange allergikere har flere allergier og nogle har også astma, så det kan være ret kompliceret. For mange bliver ladt i stikken og får lov til at passe sig selv, og det bliver ikke bedre i fremtiden.

Planter & Blomster

længere, og det betyder ifølge Hans-Jørgen Malling lang udrednings- og behandlingstid for patienterne. – Allerede i dag er vi alt for få læger med indgående kendskab til allergi, og danskerne må vente længe på at blive udredt og behandlet for deres allergiske sygdomme. Mange af os er på pension om 10 år – hvor skal allergikerne så finde ekspertisen?

Det mener AstmaAllergi Danmark Den største trussel mod fremtidens allergibehandling her i landet er mangel på kvalificerede læger. Verden over er dygtige forskere beskæftiget med at udvikle vacciner og nye typer af behandling. Fælles for dem er, at de kræver grundig udredning af patienterne, for at lægen kan finde det rette match til hver enkelt. Uden læger til at udføre dette arbejde, vil de nye tiltag komme forsvindende få til gode. Allerede i dag kan vi konstatere, at allergikere i lande, som vi normalt sammenligner os med, bliver behandlet hurtigere og mere effektivt. Den forskel kommer kun til at vokse fra nu af. En styrket indsats i behandling af allergi vil tjene hele det danske samfund. Hospitalsindlæggelser, lægebesøg, medicin og tabt arbejdsfortjeneste er fx store poster på budgettet, og antallet af allergikere stiger støt. Der er behov for en indsats nu! Lad igen allergi blive en disciplin, som lægerne kan fordybe sig i, så vi også i Danmark kan få glæde af fremtidens behandling. En passende start vil være, at vores ansvarlige politikere sørger for, at et tilstrækkeligt antal læger får den fornødne uddannelse.

Få en bedre nattesøvn uden mider i sengen Nu er det slut med bare at spærre støvmiderne inde. Silver Protect lagnet dræber husstøvmider, væggelus og bakterier. Se mere og køb julegaven nu på www.wellness4u.dk

2026

Allergibehandlingen om 15 år Sprøjtevaccine i lymfeknuden En ny form for vaccine, som bliver sprøjtet direkte ind i lymfeknuderne, er formentlig på vej. Den kræver ganske få behandlinger (helt ned til tre indsprøjtninger) for at give effekt. Sprøjtevaccinen Umiddelbart ser resultaterne lovende I dag benytter man fx naturlige ud, men vaccinen giver muligvis for græspollen til at fremstille vacciner mange bivirkninger. Det er for tidligt mod græspollenallergi. Det resulterer at sige noget om, hvornår den eveni, at vaccinen kommer til at indehol- tuelt kommer på markedet. de allergener, der giver beskyttelse plus en masse andet, som ikke har Plastervaccine nogen reel funktion. De mange ingre- I disse år afprøver forskere også en dienser øger risikoen for bivirkninger metode, hvor vaccinen gives direkte og gør allergenerne vanskelige at do- på huden, altså uden at stikke. Om sere. Fremtidens vaccine indeholder det lykkes, og i givet fald hvornår, er allergener, der er fremstillet syntetisk stadig uvist. vha. genteknologi, og som derfor er Vaccinen optages gennem sikrere at bruge og nemmere at doslimhinder i skeden sere. Mulig behandling ved sædallergi, men den virker kun i kortere tid. Tabletvaccine Der vil formentlig findes smeltetabSymptombehandlingen letter mod de største allergier, der Til de fleste allergikere vil tilbuddet giver høfeber, fx husstøvmider, bynstadig være tabletter med antihistake-ambrosie, birke- og græspollen. Allergi kan behandles ved symptombehandling, der ikke fjerner allergien, men dæmper symptomerne, og ved vaccination, der forsøger at kurere allergien.

Scan koden med din smartphone

min og næsespray med binyrebarkhormon som i dag. Til meget syge allergikere kan man tilbyde behandling med fx anti IgE, som i dag bliver brugt med fantastisk gode resultater (læs om behandlingen i AstmaAllergi 2, 2011). På vej er yderligere en række specialiserede terapier, fx anti-IL4, IL5 og IL13. Og dermed går vi ind i fremtiden, hvor allergibehandling i langt højere grad kommer til at tage udgangspunkt i, at vi er forskellige mennesker. Din pollenallergi skal ikke nødvendigvis behandles på samme måde som din nabos. Generne giver individuelle allergidiagnoser Avancerede metoder til afkodning af vores gener bidrager i disse år med værdifulde oplysninger om udvikling af og årsager til astma og allergi. Resultaterne vil uden tvivl på sigt føre til flere typer af allergibehandling, som tager udgangspunkt i profilen på den enkelte patient.

Oplev en sund søvn og en god morgen hver morgen, med AllerGuard® husstøvmidetæt betræk, eller beskyt dig når du sover ude med et AllerGuard® Rejsesæt. Vævet af mikrofibre, blødt som silke og med høj sovekomfort. Overtræk til madras, pude og dyne, eller AllerGuard® dyne og pude med fyld af 90% håndsorteret polske gåsedun.

AllerGuard® Tlf.: 6617 2511 • 4063 3552 www.allerguard.dk • info@allerguard.dk

29


Nyt fra forskningen

A f Karoline Lawætz

Derfor letter Apotekets Saltvandsprodukter forkølelsen helt naturligt

Kontaktallergi mindsker risikoen for hudkræft Har du opdraget dit immunsystem ordentligt? Hvis du hører til gruppen, der har hudallergi, kan du formentlig svare ja. Meget få har undersøgt, om der kunne være sammenhæng mellem hudallergi og kræft. Den udfordring har danske forskere taget op, for de har tidligere vist, at hudallergi mindsker risikoen for andre sygdomme knyttet til immunforsvaret, fx type 1 sukkersyge og tarmbetændelse. Ved at sammenkoble to databaser med resultater fra forskellige studier i klinikken, kan de nu føje kræft til listen: Både mænd og kvinder med hudallergi har mindre risiko for at udvikle såvel hud- som brystkræft. Til gengæld har de en øget risiko for at udvikle blærekræft.

FOREBYGGELSE

Elm blev årets pollenplage

Det er for tidligt at sige noget om den præcise årsag, men et bud kan være, at allergien populært sagt skubber immunsystemet i den rigtige retning. Det kalder forskerne for ”hypotesen om immunovervågning”. Hudallergien har m.a.o. forberedt immunforsvaret, så det tidligt er i stand til at identificere og nedkæmpe celler med hud- eller brystkræft under udvikling. Så.. intet er så ondt, at det ikke er godt for noget…

Det var elm, eg, bøg og fyr der stjal billedet i pollensæsonen 2011, der officielt blev startet 8. marts. Særligt elm blev en stor plage, pollentællerne har ikke set så mange elmepollen siden 1996.

Kaare Engkilde et al, Association between cancer and contact allergy: a linkage study, BMJ Open, april 2011.

Mere pleje. Mindre tilsætning. UDEn , E parfUmffEr TO farvES bEnEr & para

Det er faktisk meget enkelt at lave gode cremer. Bland milde og velkendte ingredienser og glem de dårlige. Du finder hverken parfume, farvestoffer eller parabener i Danatekt. Cremen er så mild og skånsom, at den kan bruges hver dag af både store og små. Cremen er en vand-iolie-creme. Når du smører dig ind, efterlader cremen en tynd hinde, der både beskytter og bevarer fugtigheden i huden. Og på trods af cremens

fedtindhold på 25 procent føles huden ikke fedtet. Tværtimod. Cremen er nem at smøre ind, fedter ikke og har en beroligende effekt på rød og irriteret hud. Desuden er alle vores produkter svanemærket. Læs mere om os og vores produkter på www.danatekt.dk og spørg efter Danatekt på apoteket!

En ny generation hudpleje

Orion Pharma A/S | Møllevej 9A | 2990 Nivå | Telefon: 4912 6600

Danatekt September 2011 176x125.indd 1

30

November/december 2011

Vejret har meget stor indflydelse på, hvornår vi ser pollen i luften, og hvornår vi slipper af med dem igen. Det er årets pollensæson et glimrende eksempel på. Den 7. april målte pollentællerne 104 elm i pollenfælden i København, og dermed satte elm sæsonrekord. Vi har ikke set så mange pollen fra elm siden 1996, hvor Dagens Pollental var på 705 elmepollen. Pollentallet for elm er højt, når det er over 50 pollen pr. kubikmeter luft. Det var en kraftig forårsblæst, som gav godt rejsevejr for pollen, der sandsynligvis gav os pollen med vinden fra kontinentet eller fra Sydengland. – At det er så lang tid siden, at elm sidst har toppet skyldes den store elmedød i 1990'erne, som har været tæt på helt at fjerne elm fra den danske natur, siger Janne Sommer, pollenbiolog hos Astma-Allergi Danmark og leder af de danske pollentællinger. Udenlandske birkepollen fra Tyskland, Polen og Frankrig samt fra Sydengland kickstartede den danske pollensæson

Saltvand skyller næsen og fortynder slim, så det bliver lettere at trække vejret gennem næsen. Samtidigt renses næseslimhinden for virus og bakterier. Apotekets Saltvandsprodukter indeholder rent saltvand, er uden konservering og sammentrækkende midler – og kan derfor anvendes ubegrænset. Også ideelt til små børn, der får lettere ved at trække vejret under spisning og søvn.

Apotekets egne varer

allerede i starten af april. Årets værste dag bød på et Dagens Pollental for København på 962 birkepollen. Årets totale mængde af birkepollen var ikke over normalen. I starten af maj var mange danskere plaget af særlig store mængder pollen fra eg, bøg og fyr. – Det er heldigvis ikke noget vi ser hvert år. Pollen fra eg kan give krydsreaktioner ved allergi over for græs- og birkepollen. Det betyder, at har du græs- og/ eller birkepollenallergi, så kan du også reagere på egepollen, siger Janne Sommer. Et udsædvanligt lunt og solrigt forår fik også græsset til at blomstre tidligere end forventet. En varm juni med overskud af regn og sol, blev afløst af en meget våd og solfattig juli. Det afspejler sig også i pollenmålingerne, hvor vi har de fleste græspollen i juni. Totalt set har vi fået lidt under forventet af græspollen. Mængden af sporer fra Cladosporium var værst i juli med høje sporemængder i anden uge af juli, mens Alternaria toppede i august. n

14-06-2011 13:50:55

31


APP

TESTE N

Hjælpen er kun et klik væk:

Guide til Allergi apps

Vi har fået en række brugere til at teste apps. Testpanelet fik selv lov at vælge, hvilke apps de ville teste, men de blev bedt om at bedømme de forskellige apps ud fra følgende kriterier: brugervenlighed, anvendelsværdi, troværdighed, design, pris og til slut at give den pågældende app en samlet score. Herunder er et udvalg af, hvad testpersonerne svarede:

Du har den alligevel altid inden for rækkevidde, så hvorfor ikke lade din smartphone være din sekretær, din dagbog, din ordbog, dit leksikon, din kogebog? Både i Android og iTunes, der servicerer din smartphone, finder du et hav af danske, svenske, engelske og amerikanske applikationer for allergikere og astmatikere. AstmaAllergi Bladet har ladet nogle af dem teste, se hvordan de klarede sig! A f Stine Ramly ng o g David askholm

Pollental

Allergy Free Entertaining

”Den er meget nem at finde rundt i. Den har konkret værdi for mig. Kunne dog også finde det på nettet, men det er noget hurtigere med app’en. Prisen har ikke den store betydning, når det er noget, jeg kan bruge aktivt i min hverdag.” Betina, 30 år, har pollenallergi og let astma

”Meget amerikansk, men rimelig let at bruge – dog ulogisk. Jeg søgte på opskrifter uden æg, men fik en masse forslag med æg. Her skal man trykke på alternativ ingrediens og får så at vide, at der skal bruges eggreplacer. Det behøver jeg ikke en allergiapp for at finde ud af, så kan enhver opskrift bruges. Men flot layout.” Charlotte, 45 år, har allergi over for æg, og har børn med astma og allergi

App OVERSIGT

iApotek

Pollental

VEJVISER: En App,

DAGENS POLLENTAL:

der udnytter mobiltelefonens GPS til at finde det nærmeste Apotek, Døgnapotek eller Skadestue.

Med Dit Mobile Pollental har du altid Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling lige ved hånden. Under menuen artikler, kan du læse nyheder og gode råd om, hvordan du tackler livet med en allergi. Du kan også bruge dagbogen til at holde dig ajour med, hvordan din allergi (ud) arter sig.

12 kr.

18 kr.

Førstehjælp Gratis

LIVREDDER: Det kan redde liv at handle rigtigt og hurtigt i en nødsituation. Derfor er det en god ide at vide, hvordan du kan hjælpe, hvis uheldet skulle være ude. Denne App er en guide i førstehjælp med særlig fokus på børn og ulykker.

Allergy Free Entertaining

Gratis (light-versionen) OPSKRIFTER: Får du en

fødevareallergiker på middag, og har du brug for hjælp til opskrifter uden fx gluten, æg, sukker eller nødder, så er denne app måske noget for dig. App’en

giver dig alternative ingrediensforslag særligt rettet mod din allergi-gæst.

Dairy Allergy Gratis

OVER SÆTTER:

Bekymret for at rejse med din allergi? Denne App kan oversætte præcis det, du er allergisk overfor til 60 forskellige sprog. Hav mobilen ved hånden, når du tager til udlandet. På den måde sikrer du dig, at retterne på restauranten eller caféen IKKE indeholder mælk, ost, æg eller andre produkter, som du ikke kan tåle.

Food Allergy Facts 6 kr.

FAKTA: App’en oplister

ni hovedtyper af mad, fx frugt, fisk og grøntsager og giver information om mere end 50 konkrete fødevarer, og hvilke allergiske reaktioner/ symptomer, fødevarerne kan udløse.

AsthmaPulse 24 kr.

ASTMADAGBOG:

Kontrollér din astma og lad ikke astmaen kontrollere dig! Plot dine data ind i App’en, fx peakflow og symptomer, og få hjælp til at opdage sammenhænge og mønstre for din astma. Få oveni alle de seneste nyheder om astma direkte på mobilen.

Gluten Free News

iEatOut Gluten & Allergen Free 30 kr.

MADSIKKERHED:

Indtast de madvarer du ikke kan tåle og vær tryg, når du går ud og spiser. Vælg mellem 7 forskellige etniske køkkener og vær tryg ved, at maden ikke indeholder de ting, du er allergisk overfor. En App med fokus på at gøre livet nemmere for familier på specielle diæter.

”Det er nemt at gå til. Jeg kunne godt finde på at bruge app’en, hvis den var gratis. Det er dyrt for en dagbog over allergi, men den giver et godt overblik over ens allergi og hvordan man har det. Har ikke set andre steder, hvor man kan indtaste sine egne værdier.” Kathrine, 13 år, har anstrengelsesudløst astma og allergi over for bl.a. husstøvmider og græs.

intolerance overfor gluten, eller lider du af cøliaki, er denne App måske noget for dig. Gluten Free News slipper du for at surfe nettet tyndt i jagten på nyheder om dit helbred. App’en holder dig opdateret med den nyeste viden på området.

Lungs & Breathing Gratis

LÆS OG LÆR: Lær om

lunger og vejrtrækning med denne gratis videns-App, som bl.a. behandler emnerne astma, bronkitis, cystisk fibrose, lungekræft, tuberkulose og meget mere.

OBS! Når du vil downloade en app, så vær opmærksom på, hvem der er afsender på app’en. Der florerer eksempelvis flere kopi-udgaver af Astma-Allergi Danmarks pollenapp. Den korrekte app er illustreret med vores logo.

Apotekets Babypleje Det milde og trygge valg til pleje og beskyttelse af barnets hud.

• Uden parfume • Uden parabener

Dairy Allergy ”Ved rejse er den god at have. Men når det kommer til oversættelse må man stole på infoen. Designet er lidt kedeligt.” Martin, 33 år, har astma og græspollenallergi

IApotek ”Hele familien lider af forskellige pollenallergier, så denne app er intet mindre end genial. Lidt for enkelt design, giver gerne penge for denne app.” Martin, 33 år, har astma og græspollenallergi

Gratis

NYHEDSSTRØM: Har du

Det bedste til baby

AsthmaPulse ”App’en er på engelsk, så det er lidt svært helt præcist at vide, hvad der skal indkodes nogle steder. Der er meget der skal indtastes, inden man er klar. Men vi kender ikke andre steder, vi kunne få samme info. Prisen er dyr.” Kathrine, 13 år, har anstrengelsesudløst astma og allergi over for bl.a. husstøvmider og græs.

App’en er nem at bruge og logisk sat op. Kan sagtens bruge den, hvis jeg er i en fremmed by og skal finde nærmeste skadestue eller apotek. Men når jeg beder den om at vise vej, tager den udgangspunkt i målet og viser vejen fra mål til mit udgangspunkt, det må være en fejl. Der er så mange gratis apps, at prisen får betydning, for den her synes jeg 12 kr. er for meget.” Charlotte, 45 år, har allergi over for æg, og har børn med astma og allergi

Førstehjælp ”Den er ikke anvendelig til akut brug, hvor det skal gå stærkt, der er alt for meget tekst. Den burde skifte navn. Den er mere en lille håndbog, dog langt fra udførlig nok, og så er der for få billeder.” Ilse, 40 år, har astma og allergi over for bl.a. birk.

Fås kun på apoteket

www.apotekernes.dk 32

November/december 2011

33


Fra medlem til medlem og lokalnyt

EKSTRA OMSORG FOR BØRNENE

Fra medlem til medlem Ferie ved havet i Ebeltoft – sommerhus velegnet for allergikere I Øer ved feriebyen Ebeltoft ligger ”Toppen”, højt beliggende i sommerhusområde tæt ved vandet. Hyggeligt træhus, ny-moderniseret, der ligger for enden af blind vej i meget rolige og børnevenlige omgivelser. Røgfrit og nemt at rengøre med klinker og trægulv. 3 værelser med 6 sovepladser. Køkken med ny opvaskemaskine og kombiovn. Badeværelse med brus og ny vaskemaskine. Hyggelig stue med brændeovn og Playstation2. Stor græsplæne og terrasse med stort overdækket areal samt Weber gasgrill. Se mere på www.voressommerhus.dk. Tlf. 86 98 09 95 eller mmp@post5.tele.dk.

Tilmed dig Astma-Allergi Danmarks nyhedsbrev på: astma-allergi.dk/ tilmeldnyhedsbrev

Lokalnyt NORDSJÆLLAND

NORDJYLLAND

Temadag om KOL i Frederiksværk Lørdag den 12. november kl.11.00-15.00 på Paraplyen, Jernbanegade 2, 3300 Frederiksværk Overlæge Thyge Lynghøj Nielsen fra Hillerød Hospital sætter fokus på KOL eller Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Han vil fortælle om symptomer på KOL, om forskellige grader af sygdommen, behandlingsmuligheder og forebyggelse. Fysioterapeut JetteSanderhoff har speciale i træning af personer med KOL. Hun fortæller om hvorfor, og hvordan man skal træne. I løbet af dagen vil der være workshops med tilbud om lungefunktionsmåling, vejledning i inhalationsteknik, kostvejledning og vejledning i rygestop. Der serveres kaffe/te, sandwich og frugt. Det er gratis at deltage. Men af hensyn til tilrettelæggelsen er tilmelding ønskelig. Ring til 21 68 07 41(Ingelise) eller 24 45 49 37(Karin)

Årets juletur 27. november afholder vi årets juletur, som går til Rold Skov. Vi mødes kl. 10.00 udenfor Restaurant Røverstuen, Rebildvej 17, Rebild. Tilmelding senest 11. november. Her bliver vi afhentet af naturvejleder Lars Wachmann, som vil tage os med på en spændende tur til kilderne i Rold skov. Vi forventer at være tilbage ved Røverstuen igen kl. ca. 12.00, hvorefter vi spiser julefrokost. Bemærk: ønsker flere familier at sidde sammen SKAL tilmelding sendes samlet, så vil vi forsøge at koordinere mht. bordplan. Pris 50 kr. pr. person. Tilmelding på check til Inge Bødker, Stendyssen 128, 9230 Svenstrup. Medsend venligst frankeret svarkuvert, da deltagelse foregår efter ”først til mølle” princippet, max 90 deltagere. Husk at skrive medlemsnummer og alder på børn for hver enkelt familie, samt hvilke former for allergi I evt. har, som f.eks. æg, mel, gluten, gran, stearinlys eller andet, og gerne om det er barn eller voksen, der har allergien. I prisen er inkluderet 1 vand/øl og efterfølgende kaffe, mens alle øvrige drikkevarer er for egen regning. Måske kommer der igen i år nissepiger og tegner og leger med børnene og uddeler juleposer.

Lungecafe i Allerød Tirsdag den 15. november kl.15.00-17.00 på Skovensvej 6, 3450 Allerød Klinisk diætist Maria Jessen fra Hillerød Hospital fortæller om kostens betydning for KOL/lungepatienter. Alle er velkomne og det er gratis at deltage. Tilmelding er ikke nødvendig. Møde om stress i Allerød Mandag den 10. januar 2012 kl.19.00-21.00 på Kirkehavegård, Kirkehaven 10, 3450 Allerød Overlæge Bo Netterstrøm fra Bispebjerg Hospital kommer og taler om stress, bl.a. om hvorfor vi bliver stressede, og hvad vi kan gøre ved det? Læs mere om arrangementet på www.astma-nordsj. dk, som løbende opdateres.

Børn skal naturligvis ikke udsættes for usunde stoffer og materialer. Og det er ekstra vigtigt, når man bærer smykker, der er i kontakt med huden gennem længere tid. Blomdahl anbefales derfor både til børn og voksne, der ønsker at kunne bære smykker hver dag uden risiko for helbredet. Blomdahls ørepiercing og hudvenlige smykker er en tryg og sikker måde at udsmykke sig på, hver dag.

SYDVESTJYLLAND Weekendtur til Sea West Vil du gerne vide mere om høfeber, eksem og astma, så inviterer Astma-allergi Sydvestjylland til weekendtur på Sea West i Nørre Nebel lørdag den 24. marts 2012. Her kan børn, unge og voksne få: • Hjælp til at få styr på astmaen • Vejledning om medicin • Råd om eksem • Hjælp til høfeber Der er mulighed for overnatning fra fredag den 23.03.12 til lørdag den 24.03.12 i 6-personers hytter. Prisen for overnatning inkl. rådgivning er 750 kr. pr. familie. Hvis du er interesseret så kontakt Laila Sønderup, Skrænten 12, 6670 Holsted. Mail: llkma@stofanet.dk senest 15.december 2011.

ALLERGY CONTROL® allergibetræk beskytter mod påvirkning fra husstøvmider i sengen. Effekten er bl.a. dokumenteret i et studie med danske børn.

ALLERGY CONTROL betræk kan bestilles til madrasser, puder og dyner. Vælg mellem stof i microfiber eller luksus bomuld i rene naturmaterialer. Begge betræk har optimal luft- og fugtafledning med høj sovekomfort. Nu med 60 dages Tilfredshedsgaranti. Læs mere på www.jepsenhealthcare.dk

Ny bestyrelse Astma-Allergi Danmark fik på landsmødet i foråret ny bestyrelsessammensætning, bestyrelsen består af:

www.da.blomdahl.com

Jesper Mortensen, formand Dan Pedersen, næstformand

Inger Uldal Susanne Gram Skjønnemann Finn Wehner Gösta Johansson Ulla Borup Borgen

Kontakt vores kundeservice for priser, bestilling og info/rådgivning.

Ring ☎ 4499 1432

Fokus på allergi, astma og eksem siden 1989

35


Al henvendelse til: Astma-Allergi Danmark. Tlf. 43 43 59 11

AstmaAllergı november/december 2011

ss Læ ide

Tema

5 7-1

Allergi på jobbet

To virksomheder, der har lavet tiltag for allergikere: IBM har formuleret en duft- og allergipolitik, som er skrevet ind i personalehåndbogen. I korte træk handler den om – så vidt det er muligt – at bruge parfumefri og allergideklarerede midler til rengøring, ikke at anvende duftfriskere på kontorerne, og at der henstilles til medarbejderne at tage hensyn til deres duftfølsomme kolleger. Nordea Liv & Pension blev I 2010 kåret som Danmarks sundeste arbejdsplads. Bl.a. tilbyder virksomheden medarbejderne en lang række sunde tilbud, der skal gøre det muligt at tanke god energi, få en sundere hverdag og leve det liv man gerne vil, når man har fri. Bl.a. har arbejdspladsen tilbudt medarbejderne et gå-hjem-møde om pollenallergi, med fokus på, hvordan man forebygger og behandler bedst muligt. Læs hele temaet om allergi og job fra side 7

De nåede deres mål! I foråret fulgte vi to viljestærke astmatikere, der begge havde sat høje mål. Morten ville løbe sin maraton nr. 100, og Anne ville bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro. Begge har nu nået deres mål, og Astma-Allergi Danmark ønsker dem begge stort tillykke.

imanja ro Ann e, Kil

Find

fotoreportage af maraton nr. 100 og se video fra toppen af Kilimanjaro på astma-allergi.dk

Morten, m arathon 36

November/december 2011

nr. 10 0

Profile for Astma-Allergi Danmark

AstmaAllergi_6_2011  

AstmaAllergi Bladet

AstmaAllergi_6_2011  

AstmaAllergi Bladet