Page 1

Tema

A F ST I N E RAMLY N G / SR@ASTMA-A LLERGI. D K

På so m med a merferie stm allerg a og i

Send din astma og allergi på ferie Med forberedelse, backup-planer og erfaringer kan I komme langt ud over Danmarks grænser… hvis I altså vil. For astma og allergi behøver ikke være lig begrænsninger og forringet livskvalitet.

H

vert år ringer astmatikere og allergikere til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning for råd om at rejse med allergi og astma. Mange føler nemlig, at det kan være svært at tage skridtet udover de danske grænser, fordi det er utrygt at være langt væk fra det danske sundhedsvæsen, og fordi det kan føles som at give slip på kontrollen, for hvad nu hvis…? Men mange føler også, at det forringer deres livskvalitet ikke at kunne rejse ud i verden, som ”almindelige mennesker” gør. Men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth. – I bund og grund handler det om at tage kontrol over sin sygdom, så den ikke tager kontrol over dig. Astma og allergi er sygdomme, som man langt hen ad vejen kan kontrollere ved at sørge for at være velbehandlet. Hvis du er det, kan du komme langt. Også langt væk fra Danmark. Nogle af de typiske spørgsmål til AstmaAllergi Danmarks rådgivning kommer fra fø-

devareallergiske børnefamilier, der fx ikke tør løbe risikoen med udenlandsk mad og restaurantbesøg på et fremmed sprog. Men det kan også være astmatikere, der er bekymrede for at få astmaanfald ved højere luftfugtighed og temperaturer. Ifølge Betina Hjorth er det vigtigste ved at rejse med astma og allergi, at du er velbehandlet, velforberedt, har en back-up plan, bruger dine erfaringer fra tidligere rejser og så at tro på, at det godt kan lade sig gøre. – Vi ved godt, at der kan være gode grunde og overvejelser, som gør, at ferie i Danmark bare fungerer bedst for nogle. Sygdomsgraden er meget individuel, og det bedste feriemål for dig, kan være det værste for en anden. Det hele afhænger af, hvad du reagerer på, og hvor kraftig din allergi er. Så brug vores råd på de næste sider som en vejledning og ikke en facitliste.

Sådan kommer I af sted Forberedelse: Det er vigtigt, at din medicinske behandlingsplan er ajourført i samråd med lægen, ligesom I kan drøfte, hvilke symptomer, du skal reagere på, og hvad du skal gøre, hvis du får en akut forværring. Backup-plan: Undersøg enten på forhånd eller så snart du er på din feriedestination, hvor den nærmeste skadestue/læge er, og hvordan du kommer derhen. Hotellet eller dit rejseselskab kan ofte være behjælpelige. Erfaringer: Reflektér over tidligere rejseerfaringer og vælg evt. et sted, som ikke er præget af de irritanter, som normalt udløser symptomer hos dig, eksempelvis fugtigt klima eller kulde, hvis du har astma. Tro på det: Tag kontrol over astmaen eller allergien og lad ikke den kontrollere dig! Har du fulgt ovenstående punkter, må du tro på, at det nok skal gå.

LÆS OGSÅ: På ferie med fødevareallergi På ferie med pollenallergi På ferie med astma På ferie med eksem

> s. 10 s. 12 s. 14 s. 16

9


Tema erie

erf På sommma og t s med a allergi

fødevareallergi På sommerferie med

DANSK: Æg ENGELSK: Egg TYSK: Ei FRANSK: Oeufs (æggeprodukter: Produits á base d’æufs) SPANSK: Huevo /huevos

DANSK: Nød, Peanut ENGELSK: Nut, peanut TYSK: Nuss, erdnuss FRANSK: Noix, cacahuéte SPANSK: Nueces, cacahuete

Madparløren!

DANSK: Jeg er allergisk overfor… ENGELSK: I’m allergic to… TYSK: Ich bin allergisch gegen FRANSK: Je suis allergique á SPANSK: Soy allergico contra...

10

JULI/AUGUST 2013

DANSK: Mælk ENGELSK: Milk TYSK: Milch FRANSK: Lait SPANSK: Leche

DANSK: Fisk/skaldyr ENGELSK: Fish/shellfish TYSK: Fisch/schalentier FRANSK: Poisson/coquillage SPANSK: Pez eller Pescado/ mariscos

DANSK: Hvede ENGELSK: Wheat (Wheat Flour= hvedemel) TYSK: Mehl (Weizenmehl=hvedemel) FRANSK: Farine (Farine de blé=hvedemel) SPANSK: Harina (Harina de trigo=hvedemel)

FLERE OVERSÆTTELSER … … finder du på www.astmaallergi.dk, søg på ‘rejs med fødevareallergi’. Vi dækker følgende sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, græsk, tyrkisk, hollandsk, svensk


Mærkningsregler Bestil diætmad til turen … … eller tag selv noget med, som du ved, du kan tåle. Jordnødder blev fjernet fra de største flyselskaber for et par år siden, men vil du være helt sikker, så kontakt dit flyselskab i forvejen. Med SAS er det fx muligt at få en specialmenu, hvis du rejser til USA og Asien. På rejser i Europa (uden for Skandinavien) er det muligt at bestille specialmåltider på Economy Extra og på Business, hvis flyvetiden er længere end 1 time og 10 min. Bestil maden når du reserverer din flybillet ved at kontakte SAS Customer Contact Center på tlf. 70 10 20 00.

Akut behandling…

Rejser du i EU-lande er mærkningsreglerne for fødevarer de samme som du kender dem fra Danmark. Men vær opmærksom på, at samme regler ikke gælder, hvis du rejser uden for EU.

… kan være nødvendig ved fx allergisk shock. Aftal med din læge inden afrejse, hvordan du skal forholde dig, hvis du fx kommer til at spise noget, du ikke kan tåle eller bliver stukket af en bi. Det kan også være en god idé at finde ud af, hvad nummeret til den nærmeste læge eller hospital er, fx via dit hotel eller hos dit rejseselskab.

TIP

Du må gerne medbringe din adrenalin-pen i din håndbagage om bord på flyveren. MEN den skal være i original emballage, og det kan også være nødvendigt at medbringe dokumentation for din medicin. Pennen opbevarer du ved stuetemperatur – aldrig i køleskab eller fryser. Kontrollér jævnligt at væsken er klar og farveløs. Er den misfarvet eller er der bundfald, skal den udskiftes.

Tjek om det er tilladt at indføre mad til det pågældende land via den lokale ambassade. Fx er det i mange lande forbudt at indføre animalske produkter så som kød.

Ta’ med ud eller med hjem? Skal I selv lave mad på ferien, er her et par gode tip til, hvad du kan pakke med, og hvad du bør gøre plads til i kufferten.

Har du brug for et pillepas? Nej ikke i forhold til din astmamedicin, dine allergipiller eller adrenalinpen. Et pillepas er kun nødvendigt, hvis du skal rejse med meget stærke smertestillende piller eller sovemedicin. Læs mere på www.apoteket.dk

Pak med PÅ rejsen

Tag med FRA …

- Mælkefri margarine - Is-, yoghurt– og kakaodrikpulver fra Rapsy - Glutenfri knækbrød - Ren mørk chokolade, fx Plamil som er helt uden mælk

… Tyskland, hvor det kan betale sig at købe mandler og nødder samt Lindts mørke chokolader. Mht. alternative produkter er udvalget i Tyskland generelt meget større og billigere end herhjemme. Produkter af mærket Glutano fås i mange flere varianter og priser i Tyskland, da det er et lokalt produkt.

… Italien, hvor det kan betale sig at købe Schär-produkter. Man kan finde disse produkter i COOP og CONAD butikkerne. … Sverige, hvor du kan købe Rapsyprodukter til yderst favorable priser. I det hele taget findes der et større udbud af gluten- og laktosefri varer i kølemontren.

11


Temarie

erfe På somm a og tm s med a allergi

pollenallergi På sommerferie med

Pollenparlør

Dansk

Engelsk

Fransk

Tysk

Spansk

Pollen

Pollen

Pollen

Pollen

Polen

Høfebermedicin

Hay fever medication

Medicaments contre le Rhume des foins

HeuschnupfenMedikamente

Medicamentos contra la fiebre de heno

Antihistaminer

Antihistamine

Antihistaminique

Antihistaminikum

Antihistamínico

Anafylaktisk shock

Anaphylaxis

Choc anaphylactique

Anaphylaxie

Anafilaxia

Tre tips til at holde bilen pollenfri 1 Hold bilens døre, soltag og vinduer lukkede. 2 Indstil ventilationen på recirkulation. Vær opmærksom på, at du efter en benstrækningspause i det fri nemt kan komme til at slæbe pollen med ind i bilen. Ryst evt. hår og tøj, inden du sætter dig ind igen. 3 Har du slemme symptomer, kan du få installeret et pollenfilter i ventilationsanlægget. Du kan kontakte din bilforhandler og spørge nærmere om filtertyper, vedligeholdelse og pris.

Ny og opdateret medicinoversigt

Vi har netop opdateret vores oversigt over den aktuelle høfebermedicin på det danske marked. Du kan finde den på hoefeber.astma-allergi.dk

VARM ASFALT FORLÆNGER ALLERGISYMPTOMER Græs starter med at frigive pollen mellem kl. 7 og 8 om morgenen – også i udlandet. Mængden af pollen i luften stiger i samme takt som temperaturen i løbet af dagen. Den største koncentration af pollen i luften er i timerne omkring frokost. I byerne kan pollen holde sig i luften til midnatstid eller længere, fordi asfalten holder længere på varmen, og først når jorden er afkølet, vil pollen falde til jorden.

12

JULI/AUGUST 2013


Pollental i udlandet Klik dig til pollental for 34 europæiske, baltiske og nordiske landes samt Ruslands polleninfo på www.polleninfo.org. Herfra kan du klikke dig videre til de respektive landes egne hjemmesider om pollen, som ofte opdateres hyppigere.

Dagens Pollental på dansk

Download Astma-Allergi Danmarks Pollen-app til din smartphone, hvis du skal holde sommerferie i Danmark. På den måde kan du holde dig opdateret med Dagens Pollental og have medicinen klar, hvis tallet er højt. Søg på Dagens Pollental i enten App Store eller Google Play.

Er du lige landet i Rom …

På www.aaaai.org kan du se de lokale pollental for det meste af USA. Vælg ”Pollen Counts” på forsiden. Der er 77 certificerede pollenstationer spredt over hele USA. De allergirelevante pollen afhænger af, hvilken region du besøger.

På www.theweathernetwork.com kan du få de lokale pollental for 13 regioner i Canada. Klik på ”Pollen” under ”Forecasts /Special Reports”, og klik dig videre til din destination.

På www.hon.ch/ Library/Theme/ Allergy/Glossary/ asia.html kan du finde pollenkalender og beskrivelse af allergirelevante pollen i Asien og Afrika. Asien er repræsenteret med Japan, og Afrika dækker mest oplysninger om Sydafrika.

På www.weatherzone.com.au kan du finde fire dagens pollenvarslinger for syv storbyer i Australien. Klik på ”Pollen Index” under ”Weather”.

… eller et andet dejligt feriested, og får du akutte høfeber-symptomer i øjnene, er det bare med at finde nærmeste apotek. Er du i ødemarken eller bare langt fra apotekets velsignede medikamenter, kan du selv lave saltvand, som du alternativt kan skylle øjnene med. Det er dog vigtigt, at det ‘matcher’ kroppens saltbalance. Opskrift på isotonisk saltvand ½ l. vand til 1 strøgen tsk. salt

Har du symptomer af frugt og grønt?

Du har sikkert hørt det før, men …

• husk nu at tage din høfebermedicin • undgå eller begræns udendørsaktiviteter såsom idræt, hvis du får svære symptomer • mindsk pollen i øjnene ved at bruge sol- eller cykelbriller • brug evt. en pollenmaske, så du ikke indånder luft med pollen • vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng • har allergi over for svampesporer, så undgå skoven, når det er fugtigt, eller når det har regnet.

Hver anden person med allergi over for både birke-, græs– og bynkepollen får symptomer, når de spiser visse nødder, frugter og grøntsager. Det kaldes krydsreaktioner. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Har du allergi over for græspollen, kan du fx krydsreagere med følgende: Frugter: Appelsiner og Meloner Grøntsager: Tomater og Ærter Nødder: Jordnød/peanut

Oliventræer kan snyde dig Hvis du reagerer på pollen, der ikke findes i Danmark, kan det skyldes såkaldte krydsreaktioner. Typiske udenlandske pollentyper såsom oliven kan indeholde allergener, der ligner fx birkepollen så meget, at din krop bliver snydt til at tro, at der er birk i luften. Under de sydlige himmelstrøg er særligt oliventræer en af de største pollensyndere, men også træsorten platan udgør et stort allergiproblem, fordi det er plantet langs gader og stræder i byerne i langt højere grad end herhjemme.

13


Tema erie

erf På sommma og med ast i allerg

astma

På sommerferie med

OBS!

Flyv ikke kort efter et dyk, hvis du vil undgå dykkersyge. Anbefalingen er, at du venter minimum 24 timer fra sidste SCUBAdyk og 48 timer, hvis der har været dekompressionsstop i dykket, inden du flyver.

Dykning og astma – en dårlig kombination

V

ed dykning bliver kroppen udsat for flere stimuli som kan fremkalde et astmaanfald. Derfor er dykning som udgangspunkt en dårlig idé, hvis du har astma. Insisterer du alligevel på at dykke, er det vigtigt, at du over for din dykkerinstruktør kan vise en underskrevet helbredserklæring, som du får hos lægen. Fx er det vigtigt, at du kan lave en nor-

14

JULI/AUGUST 2013

mal lungefunktionsmåling og provokationstest, og at du ikke bruger din anfaldsmedicin hyppigt. Derudover må du ikke reagere på kulde, anstrengelse, psykiske påvirkninger, saltvand og tør luft. Læs mere om kriterierne for at dykke med astma: www.lungemedicin.dk klik på Guidelines og retningslinjer.

Vær velbehandlet før flyvning Lungesygdomme kan give problemer ved flyvning pga. den nedsatte iltmætning. Det er derfor vigtigt, at din astma er velbehandlet, når du flyver. Kilde: Flytransport og sygdom. Svend Gundestrup og Maryanne Gundestrup. Månedsskrift for almen praksis januar 2013.

Vær opmærksom på, at rygereglerne i udlandet kan være anderledes. Du kan desværre ikke forvente, at der gælder de samme strikse regler som i Danmark.


Læs mere om DET GULE KORT og DET BLÅ KORT på www.sum.dk. Brug søgefeltet til at finde det

Det gule kort

Den udenlandske luftforurening Tjek www.godadgang.dk

Her finder du lister over danske hoteller, vandrehjem, restauranter, museer, kulturinstitutioner og meget andet, der tager hensyn til mennesker med bl.a. astma, allergi og eksem. God Adgang er en uafhængig organisation oprettet af VISIT Denmark, HORESTA og Danske Handicaporganisationer, der skal sikre øget tilgængelighed for mennesker med funktionsnedsættelser.

Indgang for allergikere

Know your air for health er et fælleseuropæisk site, der samler målinger af luftforureningen for de fleste EU-lande. Du kan klikke på hvert enkelt EU-land og blive guidet videre til at få tal på luftforureningen netop nu i det pågældende land. www.knowyourairforhealth.eu

Får du symptomer? Hvad gør du, hvis medicinen ikke virker, når du er ude og rejse, og hvilke akut opståede symptomer, skal du reagere på? Det er altid en god idé at have haft snakken med din læge, inden du drager mod varmere himmelstrøg. Men nåede du det ikke lige i skyndingen, kan du starte med at kontakte dit rejseselskab eller hotellet og bede om hjælp til at få kontakt til en læge eller den lokale skadestue.

Gå gennem sikkerhedstjek sammen med de øvrige passagerer. Derefter har du mulighed for at gå uden om Tax-Free Shoppen ved at følge den gule pil på kortet. Sikkerhedstjek

Knap til åbning af automatisk dør

Orienteringszone Parfume

Spiritus & konfekture

THE TAX-FREE SHOP

Til gates A & B

Til gates C, D & F

Kender du allergiruten gennem CPH Airport? Trigger parfumen fra TaxFree shoppen din astma? Så er der faktisk mulighed for at komme ud til dit fly uden at skulle igennem Tax-Free Shoppen og alle parfumerne. Copenhagen Airport oprettede i sommeren 2011 en indgang for allergikere på baggrund af

flere efterspørgsler fra kunder med astma og følsomme luftveje.

Sådan gør du Lige efter security drejer du til venstre. Kig efter et hvidt skilt med Astma-Allergi Danmarks logo Den Blå Krans. Der sidder en stor knap

lige ved siden af, så de to tunge døre for enden åbner sig. Du bliver nu ledt uden om Tax-Free shoppen. Find ruten som PDF udgave på www.cph.dk. Klik på Faciliteter og herefter på Indgang for allergikere.

Dit sygesikringskort dækker akut opstået sygdom fx udgifter til lægehjælp og lægeordineret medicin i EU-lande på rejser, der varer op til 30 dage. Kortet dækker ikke behandling af kroniske sygdomme og sygdomme, der var til stede før afrejsen.

Det blå kort Også kendt som EU-sygesikringsbeviset dækker dig, hvis du rejser i EU-lande i over 30 dage, og hvis du fx har en kronisk sygdom som astma, der kan medføre behov for lægehjælp under opholdet. Kortet er gratis og dækker ophold i EU i op til et år. Bestil det i din kommune. Der er 14-dages leveringstid.

Forsikringen dækker da ved akut sygdom ikk’?

Det er desværre langt fra sikkert. Hvis du lider af en kronisk sygdom og har fået ændret i din medicindosis inden for de sidste to måneder før afrejse, kan det være, du skal have lavet en såkaldt forhåndsvurdering: www.sos.eu/da/privat/ paa-rejse/medicinskforhaandsvurdering Vær OBS inden afrejse hvis du: 1. har været indlagt 2. har været til læge uden for almindelig kontrol 3. har fået ordineret en ændring af din medicin 4. er skrevet op til, henvist til eller er på venteliste til vurdering/behandling 5. ikke har søgt læge, har afslået eller opgivet behandling af en sygdom, selv om du måtte vide eller kunne formode, at sygdommen krævede behandling 6. har standset behandling trods lægeligt råd eller fået afslag på behandling 7. er udeblevet fra aftalte kontrolbesøg.

15


Tema erie

erf På sommma og med ast i allerg

eksem På sommerferie med

Hennatatovering kan gi’ allergi for livet Det virker uskyldigt, ser sejt ud og er jo kun midlertidigt! Sådan tænker mange, inden de får lavet en sort hennatatovering. Desværre er det langt fra sandheden.

K

un de færreste ved, at sorte hennatatoveringer ofte indeholder stoffet P-Phenylenediamine (PPD), der regnes for at være det mest allergifremkaldende stof i verden. Alligevel findes det i alt fra tekstiler til hårfarve i de fleste hennatatoveringer. Stoffet tilsættes for at give tatoveringen dens sorte farve. PPD kan medføre alvorlige allergiske reaktioner som eksem og hævelser af huden, og der skal ganske lidt til (10 ppm.) for at udløse en allergisk reaktion. Allergien er livslang og kan blusse op igen, hvis du fx farver dit hår, eller når huden kommer i

OBS!

Tag dit eget parfumefri vaskepulver og shampoo med hjemmefra. Det kan være svært at finde uparfumerede produkter i udlandet.

16

JULI/AUGUST 2013

berøring med sort tøj eller ting af gummi, der også indeholder PPD.

GODE RÅD • Brun-orange hennatatoveringer er sjældent allergifremkaldende, fordi der ikke er tilsat PPD • Hvis henna-tatovøren ikke kan eller vil fortælle dig, hvad der er i farven, så hold dig fra at få lavet tatoveringen • Husk at en allergisk reaktion ofte først viser sig 2448 timer efter hudkontakt.

Havde omrids af hennatatoveringen i otte måneder På en ferie i Egypten sidste år fik Vivi Sandholdt og hendes i dag 11-årige søn Kristian begge lavet en hennatatovering med den konsekvens, at Kristian fik en voldsom allergisk reaktion. I dag fortryder Vivi Sandholdt, at hun lod sønnen tatovere: – Jeg fik en hennatatovering, og Kristian ville også gerne have en, han kunne vise til kammeraterne, når vi kom hjem til Danmark. Han har i forvejen lidt sensitiv hud og har bl.a. reageret med udslæt, hvis der er blevet tegnet med tusser på hans arm. Jeg havde hørt noget om, at det ikke var så godt med den røde farve, så jeg gav ham lov, hvis det kun var med sort farve. Han fik lavet to hennatatoveringer, og det så fint ud. Men efter et par dage begyndte den ene tatovering at hæve ret meget. Til sidst var den så rød og hævet, og der var tydelige rids i armen, som gjorde ondt, så vi tog til lægevagten, hvor vi fik at vide, at det var en allergisk reaktion, og så fik vi noget creme, som vi skulle smøre med. Der gik næsten 7-8 måneder, hvor man stadig kunne se omridset af hennatatoveringen på hans arm. Det har ikke været en sjov oplevelse, og jeg har følt mig som verdens dårligste mor, fordi jeg gav ham lov til at få de hennatatoveringer. Det kommer aldrig til at ske igen.


Daglig behandling

Køb dansk og deklareret

Sol og saltvand er en god kombination for de fleste med eksem, men selv om du oplever bedring af dit eksem om sommeren, er det vigtigt at passe den daglige behandling. Cremen behøver dog sjældent at være ligeså fed som om vinteren.

Køber du solcreme i udlandet, risikerer du, at de er fyldt med allergifremkaldende stoffer, fordi der ikke findes de samme skrappe krav til indholdsstoffer. Så køb rigeligt med solcreme med hjemmefra mærket med Den Blå Krans. Alternativt kan du tjekke indholdsdeklarationen på din udenlandske solcreme ved hjælp af KEMILEX, som du downloader til din smartphone eller tjek det på nettet på www.astma-allergi.dk/kemilex

Hellere tykt lag end en høj faktor – derfor skal du bruge faktor 15 Beskyttelsen i solfiltre afhænger primært af den mængde creme, du smører på, og i mindre grad af faktortallet, bare du husker at smøre nok på. Jo højere faktortal, jo mere solfilter indeholder cremen, og da solfiltre generelt kan være allergifremkaldede, udgør faktor 30 eller 50 en større risiko for at du eller dit barn udvikler kontakteksem, end en solcreme med faktor 15.

Hvad er ”nok” solcreme?

TJÆREHOLDIGE CREMER De nye behandlingsmidler, Elidel og Protopic skal du passe på med at kombinere med soldyrk-

Tommelfingerreglen er: Én person = én håndfuld. Dvs. at en voksen til en hel krop skal bruge en håndfuld svarende til den voksnes hånd (40 ml), og at barnet skal bruge en håndfuld, svarende til barnets hånd.

DEKLARERET FAKTOR 15 Str/ml 200 80 200 200 200 200 200 150 200 200 200 200 200 100

ning. Tal med din læge om, hvorvidt det har betydning for dig. PAS PÅ MED SMYKKER... ... købt på de lokale markeder i udlandet. Undersøgelser viser, at de indeholder meget mere nikkel end hvad EU’s nikkeldirektiv tillader. Ligesom smykker købt uden for EU ikke er omfattet af direktivet. Har du først fået nikkelallergi, har du dig en uven for livet. Nikkel findes nemlig i alt lige fra makeup til mønter.

SOLC

R

E Forhandler GUID ME E! Helsekostbutikker eller www.camette.dk Matas butikkerne, www.matas.dk Matas butikkerne, www.matas.dk Matas butikkerne, www.matas.dk Matas butikkerne, www.matas.dk Matas butikkerne, www.matas.dk www.derma.dk (133,95) inkl. fragt. Større ass. supermarkeder Rema 1000 Fakta Kvick, Superbrugsen, prisen i dagligbrugsen er 71,95 Kvick, Superbrugsen, prisen i dagligbrugsen er 80,95 Landets apoteker, samt apotekernes.dk Landets apoteker, samt apotekernes.dk Landets apoteker, samt apotekernes.dk

Pris 59,95 59,95 79,95 89,95 79,95 89,95 89,95 49,95 64,95 69,95 79,95 99,95 109,95 74,95

PRODUKTRESEARCH: DERYA ASLAN

Produktnavn 1. Camette Sollotion faktor 15 2. Matas Ansigts solcreme Faktor 15 3. Matas Sollotion Faktor 15 4. Matas Solspray Faktor 15 5. Matas Kids Sollotion Faktor 15 6. Matas Kids Solspray Faktor 15 7. Derma Sollotion SPF 15 8. Sun Circle SPF 15 9. Minirisk Sollotion SPF 15 10. Änglamark sollotion SPF 15 11. Änglamark solspray SPF 15 12. Apotekets Sol lotion SPF 15 13. Apotekets Solspray SPF 15 14. Apotekets Solreme-Ansigt

KLOR OG SALTVAND... ... kan irritere eksemhud. Er du én af dem, der oplever forværring af eksemet, når du bader enten i klor– eller saltvand, kan et godt fif være, at du smører huden ind i fugtighedscreme, inden du springer i vandet. Sørg også for at vaske huden grundigt med ferskvand, efter du har været i vandet.

Find listen over alle solcremer med Den Blå Krans på www.astma-allergi.dk/bonus-info eller scan koden her:

1.

2.

3.

4

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14. 17

Astmaallergi 04 tema