Page 1

Udgivet af Astma-Allergi Forbundet

www.astma-allergi.dk

Tema

Nr. 3 maJ 2008

Gør op med sjusk i astmabehandlingen

Plager pollenallergien i eksamenstiden?

Du kan fĂĽ ekstra tid! Din historie skaber overskrifter Allergimad med masser af X-faktor


Indhold

ALLERGYY… NEJ TAK

Tag din astma alvorligt og sørg for, at din læge også gør det. Astmabehandlingen halter nemlig bagefter i Danmark, viser stor undersøgelse. Side 8

Er din astmabehandling noget sjusk?

Irriterende Irritanter Der er ”noget i luften” hjemme hos dig, der kan provokere din astma. Vi tager på besøg og ser på, hvad det kan være. Side 12

Tema: Er din astma velbehandlet? 8

Du og din læge tager ikke astma alvorligt

10

Tine vidste for lidt

12

Irriterende irritanter derhjemme

13

Styr på astmaen – SÅDAN! artikler

16

Din historie skaber overskrifter

21

Forældre gør for lidt for at forebygge

26

Plager pollenallergien i eksamenstiden?

Topkarakterer trods pollenallergi Tina fik ekstra tid til eksamen, fordi hun har alvorlig allergi. Nu kan hun endelig vise, hvad hun dur til. Side 26

FASTE SIDER

527

040

5

Leder

6

Kort & Godt

15

Medlemstilbud

19

ForskningsNyt

24

Spørg Rådgivningen

28

Mad med Merete

32

Nyt fra lokalforeningerne

DERFOR INDEHOLDER NEUTRALS NYE BABYSERIE IKKE PARFUME OG UNØDVENDIGE TILSÆTNINGSSTOFFER 1/3 af alle børn har risiko for at udvikle allergi. Brugen af parfume og unødvendige tilsætningsstoffer kan øge risikoen. Det vil Neutral ikke være med til. Derfor indeholder vores nye Babyserie ingen af delene – hele serien er svanemærket og deklareret i samarbejde med AstmaAllergi Forbundet. Det er Neutrals holdning til følsom hud.

Alletiders allergimad Ny kogebog gir suveræn appetit på allergimad. Merete har prøvet opskrifterne af i sit køkken. Læs hendes anmeldelse, og få fire fabelagtige opskrifter. Side 28

3


Dyson hjælper til i kampen mod allergi

LEDER

Stadig 30 dages returret og nu med 5 års garanti*

Gi’ din astma et

forårseftersyn Antallet af danskere med allergi er fordoblet over de sidste 11 år. Allergi er netop et område, som Dyson bruger rigtig mange ressourcer på at forske i, hvilket har resulteret i støvsugeren DC22 Dyson Baby.

Astmabehandlingen i Danmark lever ikke op til internationale retningslinjer. Brug World Asthma Day til at spørge dig selv, om din astma er under kontrol.

TM

Dyson patenterede Root Cyclone teknologi giver en konstant sugestyrke og tilstoppes derfor ikke. Udblæsningsluften fra en Dyson støvsuger indeholder op til 150 gange færre bakterier, mug og allergener end den luft, vi normalt indånder. DC22 Dyson Baby har HEPA filter, hvilket AAF anbefaler allergikere. Med et enkelt tryk på en knap tømmes DC22 direkte ned i skraldespanden. Dyson Baby er en ny, kompakt og brugervenlig støvsuger på kun 4,9 kg. Teleskoprøret samt måden slangen vikles om støvsugeren på gør, at den er let at opbevare. Dysons poseløse støvsuger er stadig den eneste støvsuger på markedet, som kan dokumentere intet tab af sugestyrke. Med en Dyson er der ingen løbende omkostninger på filtre og støvsugerposer.

For yderligere oplysninger se www.dyson.dk eller ring på tlf. 70210170 *Gælder ikke DC16 serien

Året har efterhånden et utal af mere eller mindre relevante mærkedage. Men en af dem, du faktisk bør mærke dig, er World Asthma Day 6. maj. Temaet i år er astmakontrol og dermed også astmabehandling. I løbet af de seneste 30 år er den medicinske behandling af astma revolutioneret i en sådan grad, at så godt som alle i dag kan opnå en astma i kontrol og at have en god hverdag med deres sygdom. Men sådan er det desværre langt fra. Nye danske undersøgelser viser nemlig, at der bliver sjusket med astmabehandlingen i danske lægepraksisser. Selvom der findes gode internationale retningslinjer for, hvordan behandlingen bør foregå, bliver de ikke altid fulgt. For eksempel er det kun sølle 3 pct. af de mindre børn, der kommer i behandling for astma hos egen læge, som bliver udredt med lungefunktionsmåling og får de anbefalede opfølgninger. Det er slet og ret en skandale! Og selvom astma er en sygdom, der har tendens til at svinge, så medicinen løbende skal tilpasses, har hele 30 pct. af voksne med svær astma ikke været til tjek hos lægen det seneste år. Det er bare ikke godt nok! For dårligt behandlet astma betyder dårlige liv, tabt arbejdsevne og unødvendige hospitalsindlæggelser. Og det er ingen tjent med. Kuren er større viden – hos både læger og patienter. Det stiller vi skarpt på i Astma-Allergi Forbundet, og derfor er astmabehandling temaet for dette nummer af AstmaAllergi. Men hvad med din egen 6. maj? Måske skulle du bruge World Asthma Day til at gi’ din egen eller dit barns astmabehandling et grundigt forårseftersyn. Vi har lavet en tjekliste til dig, så du kan sikre, at du får en ordentlig behandling. Men det hele starter med et besøg hos lægen, så måske i dag er dagen, hvor du skal ringe og aftale en tid. Imens vil vi gå videre med vores arbejde her i Forbundet. Det går ud på, at sætte astma og allergi på dagsordenen alle de steder, vi kan slippe af sted med det – herunder i medierne. For tv, aviser og ugeblade er vejen til danskernes bevidsthed. Og i den forbindelse har vi brug for dig og din historie, for det er dig, der ved, hvordan hverdagen leves med en allergisk sygdom. På side 16 kan du læse om, hvordan din historie kan hjælpe os med at gøre danskerne klogere på astma og allergi. Vi håber på at høre fra dig!

En af dem, der har henvendt sig til os med sin personlige fortælling er 21-årige Tina fra Mors. Hun fik bevilget ekstra og altafgørende minutter til eksamen pga. sin alvorlige allergi. Hendes eksempel viser, at det nytter at tage affære og ikke bare acceptere dårligere karakter på eksamenbeviset, fordi astma eller allergi kan gøre eksamenssituationen mere kaotisk end ellers. Læs hendes historie på s. 26. God fornøjelse med majnummeret af AstmaAllergi.

Mange hilsner

Jesper Mortensen formand

Intet tab af sugestyrke 5


kort & GODT

Gamle børn fra Kongsberg

Få allergifri ferietips

MØDEFORUM: Er du et af de mange danske astmabørn, der fra slutningen af 40’erne og helt frem til 80’erne blev sendt på vinterlejr i Kongsberg i Norge, vil vi gerne høre fra dig. Bill Revsgaard Jørgensen, som selv var i Kongsberg i 1967, 1970 og 1972 skrev nemlig til os og efterlyste andre med gode minder fra vintrene i den tørre norske luft. Derfor har vi nu oprettet et debatforum for tidligere Norge-børn. Klik ind, og mød dine gamle kammerater på www.astma-allergi.dk.

REJSELIV: Det er surt, hvis astma og allergi kommer til at overskygge feriefornøjelserne på årets store rejse til sydens sol, moster Hannes sommerhus ved vandet eller campingturen i Norge. Derfor har vi samlet masser af tips til dig om en god og sikker ferie med astma og allergi på www.astmaallergi.dk. Husk også at tilmelde dig AstmaAllergi Forbundets Pollenmail fra din webmail. Så kan du stadig tjekke dagens pollental, selvom du ikke sidder foran din pc på arbejde.

Klar opvasken uden kontakt

Bivirkninger – meld dem selv SLADREHANK: Har du bivirkninger af din medicin, så kan du for fremtiden selv anmelde dem direkte til Lægemiddelstyrelsen på hjemmesiden www.meldenbivirkning.dk. Læs mere i styrelsens nye pjece, som du finder hos lægen, på apoteket eller dit sygehus. Husk at tage en snak med din læge, hvis du har bivirkninger. Måske skal du skifte til en anden behandling.

Hjælper alternativ behandling på astma? SØGES: Vil du hjælpe forskerne med at besvare dét spørgsmål, så søger Lungemedicinsk Forskningsafdeling på Århus Sygehus deltagere med astma til en stor undersøgelse om emnet. Du fortsætter den behandling, du har aftalt med din læge, men kommer samtidig i behandling med zoneterapi, homøopati eller i en kontrolgruppe. Du skal være fyldt 18 år, have diagnosticeret astma og have brugt astmamedicin i mindst seks måneder. Gravide og ammende kvinder kan ikke deltage. Ring på tlf. 89 49 21 06 og hør mere, eller tilmeld dig på www.helzeastma.dk.

6

Nyt samarbejde skal sikre sundt indeklima HUS-DIAGNOSE: Astma-Allergi Forbundet og OBH Ingeniørservice har netop indgået en samarbejdsaftale om et treårigt udviklingsprojekt. Hovedformålet er at gøre noget ved de voksende problemer med fugt og skimmelsvamp i boligerne og skabe en videnbase om kvaliteten af danske boligers indeklima. – Vi har hvert år over 1.000 henvendelser om indeklima i vores telefonrådgivning. Mange er bange for, at skimmelsvampe og fugtproblemer skal gå ud over deres børns sundhed. Derfor er det på tide, at der sker noget helt konkret for at hjælpe disse mennesker. Det vil samarbejdet med OBH bidrage til, siger Thorkil Kjær, direktør i Astma-Allergi Forbundet. I praksis indebærer samarbejdet, at OBH opretter en selvstændig indeklimaafdeling med et korps af konsulenter, der uddannes og certificeres af eksperter fra Astma-Allergi Forbundet, Danmarks Tekniske Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. – Med den nye afdeling vil OBH Ingeniørservice være i stand til at udarbejde en indeklimarapport om boligens eller arbejdspladsens sundhedstilstand, siger udviklings­ chef i OBH Ingeniørservice Søren Andreasen. OBH regner med at kunne stille de første diagnoser på danskernes huse omkring 1. juni.

DEKLARATION: De nye opvasketabs fra Care er pakket i en vandopløselig folie, så du slet ikke får hudkontakt med tabsene, når du lægger dem i sæberummet på din opvaskemaskine. Og så er de ligesom de øvrige produkter fra Care naturligvis deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet.

Nu kan du teste dig selv

Har du et barn med børneeksem, som er i behandling med tjære, så husk, at barnet ikke må komme i solen før en uge efter, behandlingen med tjære er stoppet. www.astma-allergi.dk

NIKKEL OG PARFUME: Nu har du mulighed for at teste dig selv for nikkel- og parfumeallergi derhjemme. Plaster-testen hedder Nixema og skal sidde på din arm i 48 timer. Vi synes kun, du skal teste dig selv, hvis du har reel mistanke om allergi, ellers er en test nemlig helt unødvendig. Brug kun testen på ren og sund hud, og kontakt din egen læge, hvis du er i tvivl. Nixema kan købes på apoteket til187,25 kr.

Brug bambus til bagdelen BABY: Vådservietter til baby har i mange år haft et blakket ry pga. alt for mange parfume- og tilsætningsstoffer. Men med vådservietterne SmartKids kan du nu med god samvittighed springe over, hvor gærdet er lavest. De er nemlig både økologiske og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet, og så er de lavet af de blødeste bambusfibre, der er 100 pct. nedbrydelige i naturen. Køb dem i Bilka, Føtex, Irma, SuperBrugsen eller Matas.

7


Tema

Din astmabehandling kan blive meget bedre Tag din astma alvorligt og sørg for, at din læge også gør det. Astmabehandlingen halter nemlig bagefter i Danmark, viser stor undersøgelse. Af Tinne Vestergaard Nielsen

ver pludselig svært at holde til tumlerierne med familiens mindste, du kan glemme alt om at deltage i efterårets DHL-løb sammen med kollegerne, og er du rigtig uheldig, risikerer du måske en tur på hospitalet med blå blink pga. et astmaanfald. I værste fald kan du pådrage dig varige skader på dine lunger, som det ikke er muligt at medicinere sig fra. Det er ærgerligt, for i dag kan astma i de fleste tilfælde behandles effektivt. Men faktisk kan det være din egen snarrådighed, Halter bagefter der er skyld i, at din astma er underbehandVirkeligheden er nemlig den, at astmabelet. Undersøgelsen viser nemlig også, at en handlingen halter bagefter i Danmark. Og fjerdedel af astmapatienterne ikke tager dedet er både din egen og din læges skyld res forebyggende medicin, for at sige det lidt populært. som lægen har foreskrevet Måske tager ingen af jer din Måske har din læge ikke fortalt dig, at det er det. Det er ikke – som man astma alvorligt nok, og det måske kunne tro – primært kan komme til at koste på vigtigt med mindst ét årligt tjek, eller også har skræk for bivirkninger, der din livskvalitet. du måske glemt det. Vi oplever i hvert fald, at det holder folk fra at tage de En stor undersøgelse ofobligatoriske pust af den fentliggjort i Ugeskrift for kommer bag på mange, at tjekket er så vigtigt. forbyggende astmamedicin. Læger i januar i år viser I stedet handler det om, at nemlig, at den behandling, du modtager som astmapatient, i mange til- tager stilling til din medicin. Består din pri- de har det godt, og derfor ikke mærker defælde ligger langt fra de officielle retnings- mære kontakt med lægen i, at du ringer og res astma, fortæller undersøgelsen. linier, som din læge bør kende. Retningsli- får fornyet din recept hos lægesekretæren, nierne siger bl.a., at du mindst én gang om så risikerer du at gå og have det dårligere, Modvilje mod medicin året skal have tjekket din sygdom med en end du behøver. Sådan er det desværre for – Rigtig mange af de astmapatienter, vi taler lungefunktionsmåling, have kontrolleret din mange, fortæller Christine Højer Eriksen, der med i rådgivningen, ved utrolig lidt om deinhalationsteknik og genvurderet dit medi- også betoner, at du skal have en skriftlig be- res behandling. Derfor er de heller ikke klar cinbehov. handlingsplan fra din læge om, hvad du gør over, at de netop er symptomfri, fordi deres forebyggende medicin virker, og så kan de i perioder, hvor din astma ændrer sig. finde på at droppe den. Mange danskere Alarmerende tal har en generel modvilje mod at tage mediSå heldige er desværre de færreste astma- Din egen skyld? patienter. Faktisk viser undersøgelsen, at En dårligt behandlet astma fylder livet med cin og vil helst slippe, hvis de kan. Men for mere end hver tredje ikke har været til tjek åndenød, hoste og begrænsninger. Det bli- nogle får det den konsekvens, at de går alt Astma er en alvorlig sygdom, der ikke er til at spøge med. Heller ikke selvom du måske har det godt lige nu og her, for symptomerne kan hurtigt komme tilbage med ny og forstærket kraft. Derfor skal du tage din medicin og sørge for at komme til kontrol hos din læge. Her skal du også have en ordentlig forklaring på, hvordan din medicin virker, og hvordan du bruger den på den rigtige måde. Får du ikke det, så må du bede om det.

8

hos lægen inden for det seneste år, og at halvdelen aldrig har haft nogen til at se på deres inhalationsteknik. Det er alarmerende tal, som desværre kun svarer alt for godt til erfaringerne fra Astma-Allergi Forbundets telefonrådgivning. Christine Højer Eriksen, som er Forbundets ansvarlig for astmaområdet nikker genkendende til billedet. – Måske har din læge ikke fortalt dig, at det er vigtigt med mindst ét årligt tjek, eller også har du måske glemt det. Vi oplever i hvert fald, at det kommer bag på mange, at tjekket er så vigtigt. Men astma er en sygdom, der svinger, og derfor skal din læge kende status for din astma og løbende

for længe rundt og har det skidt, inden de genoptager behandlingen. Det er katastrofalt for din livskvalitet og skadeligt for dine lunger, fortæller Christine Højer Eriksen, der ser den manglende vilje til at tage medicin som et symptom på, at der bliver sjusket med patientuddannelsen i mange danske lægepraksisser. Viden gir magt over astmaen For viden skal der til. Undersøgelsen peger nemlig på, at jo mere du ved om din sygdom, jo større er sandsynligheden for, at du bliver ved med at tage din medicin. Men det er ikke kun dig som astmapatient, der måske ikke ved nok. 75 pct. af de under-

søgte astmapatienter gav nemlig udtryk for, at de godt kunne tænke sig, at lægen ville interessere sig mere for deres astma, og det får forskerne til at konkludere, at der også er behov for mere uddannelse til lægerne. – Undersøgelsen viser med al tydelighed, at astmabehandlingen i Danmark både kan og skal blive meget bedre. Vi må simpelthen insistere på, at danske astmapatienter som udgangspunkt behandles efter de retningslinier, der i dag findes på området. Og så skal du som patient altså kunne regne med, at din læge er i stand til at klæde dig på, så du kan tage vare på din sygdom, når du har forladt konsultationen. Det tager jo kun få minutter at give patienten den viden, der fx gør, at behandlingen ikke bliver afbrudt, og at hverdagen bliver bedre. Kan din læge ikke selv finde tiden, eller har hun ikke den fornødne viden om astma, så må hun henvise dig til en speciallæge, en astmaskole eller en anden form for undervisningsinitiativ fx i Astma-Allergi Forbundet, hvor du kan blive ordentligt klædt på, slutter Christine Højer Eriksen. ■

World Asthma Day

Astma: Sådan står det til

Tirsdag 6. maj er det World Asthma Day, og her vil sundhedsorganisationer over hele verden sætte fokus på effektiv astmabehandling og astmakontrol. Brug dagen på at sikre dig, at din astma er velbehandlet. Ta’ et kig på den tjekliste, vi har lavet til dig på s. 13. Måske er det på høje tid at få bestilt tid til et tjek hos din læge.

•  Mindst 300.000 voksne danskere har astma. Det svarer til 6-10 pct. • 7-10 pct. af danske børn har astma. Det gør astma til den hyppigste kroniske sygdom blandt børn. • Mellem 77.000 og 135.000 astmapatienter i Danmark er utilstrækkeligt behandlet. Det svarer til hver fjerde. Det er særligt unge og erhvervsaktive borgere, der ikke bliver tilstrækkelig behandlet. •  Astma har ca. 10.000 hospitalsindlæggelser på samvittigheden hvert år. • Astma kostede den danske stat 1.9 mia. kr. i 2000. De 1.1 mia. kr. gik til medicin og lægebehandling. Resten var udgifter til sygedagpenge og førtidigt arbejdsophør. • 12.000 mennesker dør hvert år af astma i Vesteuropa. Det svarer til 1,4 i timen. I Danmark dør 100 astmapatienter hvert år af deres sygdom. Stort set alle dødsfald skyldes utilstrækkelig behandling.

9


Tema

Jeg vidste alt for lidt om min astma Det var først, da Tine Christensen begyndte at læse til sygeplejerske, at hun fandt ud af, hvordan hun kan styre sin astma. Lægerne er lidt for gode til bare at forny recepter, og patienterne ved for lidt, mener hun.

10

Af Tinne Vestergaard Nielsen

– Jeg ville sådan have ønsket, at jeg var op ad trappen til personaleindgangen, var Første gang Tine Christensen fik målt sin lungefunktion, var hun i begyndelsen af ty- kommet på astmaskole eller noget lignende, jeg allerede forpustet og færdig. Jeg husker verne. Det foregik ved en astmadag på det så jeg allerede dengang havde lært at læse perioden som en tåge af træthed og åndelokale apotek og på eget initiativ. Lunge- min astma. Det ville have gjort mange ting nød, og til sidst måtte jeg selv bede om at funktionsmålingen gav Tine et objektivt bil- nemmere. Samtidig trængte jeg til at lære få min medicin tilbage, fortæller Tine, som lede af, hvor godt hendes lunger fungerede andre børn og unge med astma at kende. heller ikke blev indkaldt til et tjek hos lægen på den medicin, hun fik for sin astma. Det Men der fandtes vist ikke rigtigt astmasko- af, hvordan det gik med astmaen efter den havde hun aldrig prøvet før, selvom hun har ler dengang, fortæller Tine, som godt kan voldsomme reduktion i medicinen. været i astmabehandling, siden hun var to misunde nutidens børn deres mulighed for Hånd om egen astma tidligt at blive dus med astmaen. år gammel. I dag er Tines astma under kontrol, og biI dag er Tine 25 og ikke imponeret over virkningerne væk, fordi hun nu får en anden den kontakt, hun har haft med det danske Overtog astmaen sundhedsvæsen i forbindelse med sin ast- Først da Tine som 18-årig flyttede hjemme- medicinsk behandling, der passer bedre til ma. Både læger og patienter ved simpelt- fra og helt til Norge, blev det hendes egen hende. Den velmenende læge med kamihen for lidt, lyder hendes vurdering. Faktisk tur til at tage over og kontrollere sin syg- kaze-metoderne er også skiftet ud. I forbindelse med sit studie mødte Tine er det først i forbindelse med sin uddan- dom. nemlig en dygtig astma-sygeplejerske, som Det var en brat opvågnen, fortæller hun, nelse til sygeplejerske, at Tine omsider har har lært hende, hvad der kan trigge hendes for pludselig stod hun der med en sygdom, fået den forståelse af sin sygdom, hun har astma, og hvad hun skal gøre ved det. Tilhun havde haft hele livet, men som hun savnet, siden hun var barn. sammen har det betydet, at Tine – Jeg har altid fået det dårligere nu bruger en tredjedel mindre meom foråret, fordi jeg også har polDet kan ikke være rigtigt, at man selv dicin end før, men med et bedre lenallergi. Jeg har hevet mere efter resultat. vejret, ja, bare haft det skidt. Først skal tage en sundhedsfaglig uddannelse – I dag kan jeg selv mærke min som voksen har jeg – selv – fundet for at få styr på sin astma. astma og tage stilling til den, og ud af, at min pollenallergi kan påjeg har lært at bede om opfølgning virke min astma, så jeg måske skal og kontrol af min sygdom. Men i mange stort set intet vidste om. Hun måtte starte tage mere astmamedicin i pollensæsonen. år har det slet ikke været sådan. Hvis jeg i helt fra bunden og selv skaffe sig al den Som barn og ung fornyede min læge bare de år bare en gang om året havde fået en nødvendige viden. recepten på astmamedicinen, men talte ikke lungefunktionsmåling og fået vurderet min – Det var ikke nemt, for de læger, jeg var om min allergi med mig. Det er SÅ ærgermedicin, så havde det givet mig flere gode i kontakt med i de år, havde simpelthen ikke ligt, for jeg kunne have haft det meget bedtimer, siger Tine Christensen og slutter: nok kendskab til, hvad det vil sige at have re, hvis jeg fx havde kendt sammenhængen – Jeg kan kun igen og igen opfordre astastma, lyder hendes vurdering. mellem allergien og astma, fortæller Tine, mabørn og deres forældre til at gøre en som bliver færdig som sygeplejerske fra Syindsats for at sætte sig ind i sygdommen Skar drastisk ned geplejeskolen i Viborg til juni her i år. I et par år havde Tine haft generende bivirk- og forberede sig på lægebesøget. Og så ønninger af sin astmamedicin – hænderne ry- sker jeg for dem, at de møder en læge, der Mor styrede showet Da Tine var barn og teenager, var det hen- stede lidt, og hun havde uro i kroppen – og forstår astmaen. Det gør en kæmpeforskel. des mor, der i samråd med familiens læge hun besluttede sig for at tale med en helt ny Det kan ikke passe, at man selv skal tage en sundhedsfaglig uddannelse for at få styr på suverænt styrede astmaen. Og det gjorde læge, hun lige havde fået, om sine gener. sin astma. ■ Den nye læge var meget engageret og de to faktisk ganske udmærket. Tines mor interesseret i Tines astma. Faktisk så interesvidste en del om sygdommen, fordi hendes egen far også var astmatiker, og lægen var seret, at hun foreslog, at hun og Tine i fælgod til at få lille Tine til at føle sig tryg. Til lesskab skulle finde ud af, hvad det præcist gengæld var ingen af dem gode til at forkla- var for en astma, Tine havde. Det skulle de Lær mere om din astma rer den lille pige, hvad astma er for noget, gøre ved, at skære meget drastisk ned i Tines medicin fra den ene dag til den anden. og hvad der påvirker sygdommen. Astma-Allergi Forbundet afholder hvert Da Tines daglige dosis var kommet i Tine troede derfor længe, at hun bare var år familiedage over hele landet for børn i dårlig form, når hun ikke altid kunne holde bund, forsvandt den urolige fornemmelse med astma og deres forældre. Følg med til de andre børns vilde lege. Astmamedici- i hendes krop da også. Det samme gjorde på www.astma-allergi.dk, og se hvor. nen var bare noget hun tog uden at tænke til gengæld også hendes overskud i hverFlere sygehuse har astmaskoler. Forhør nærmere over det, ligesom andre tager dagen. dig også hos din læge om andre mulig– På det tidspunkt arbejdede jeg som vitaminpiller. Og som voksen har Tine flere heder for at lære mere om astma i dit gange skældt sin mor ud over, at hun havde kassedame i Føtex for at tjene penge til lokalområde. en rejse. Når jeg om morgenen var nået så lidt viden om sin egen sygdom.

11


Tema

Få styr på

irritanterne derhjemme

Forskellige ting i dit indeklima derhjemme kan provokere din astma. Lær at spotte de irriterende irritanter. Af Tinne Vestergaard Nielsen

Nogle gange er der bare et eller andet i luften, der pludselig får dig til at hive efter vejret. Ofte er det helt almindelige stoffer og partikler i din hverdag, som driller din astma. Stofferne kaldes irritanter, og det er meget forskelligt fra person til person, hvem der bliver irriteret af hvad. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om der er ting i dit indeklima derhjemme, som dine luftveje ikke har det godt med. Vi tager et hurtigt kig rundt i din bolig og peger på nogle af de ting, der kan genere. God morgen! Du slår øjnene op til en ny dag, men luften er tyk, og du føler dig ikke godt tilpas. Måske har du sovet med døren hermetisk lukket, eller det er mere end en uge siden, at du har gjort rent, og skidt og støv er begyndt at genere dine følsomme luftveje. Måske har du hjemmekontor i soveværelset, og printeren kørte flittigt i aftes. Partikler fra farvepatronen og papiret giver dig nu luftvejssymptomer. Er det tilfældet, kunne det være en idé at flytte printeren ind i stuen.

Skab hygge på den gode måde Uden brandfare, sod og skadelige partikler

4 stk. genopladelige fyrfadslys Model Adrian. Indeholder 1 oplader med 4 lys + transformer. 4 frostede glas 12 cm. høje. 6 cm. i diameter. Tænd og sluk knap i bunden af lyset.

velbehandlet astma Glad i bad Du går ud på badeværelset for at tage en tur under bruseren. Men nogen har allerede været der før dig, og rummet er helt dampet til. Måske bliver din astma faktisk bedre af at indånde dampen, men det er også muligt, at det høje vandindhold i luften gør dig helt elendig. Så er det om at få vinduerne op eller tænde for udsugningen. Og hvad med at aftale med resten af familien, at det for fremtiden er dig, der bruger badet først? Når håret skal sættes, og duften være dejlig, bliver div. sprayprodukter ofte taget i brug på badeværelset. Men parfume, hårlak, spraydeodorant, luftfriskere og skrappe rengøringsmidler er noget af det, som giver rigtig mange med astma åndenød. Hvad med dig? Hygge i stuen Du skal have gæster senere på dagen, så stuen skal være ekstra hyggelig i dag. En mindre hær af blafrende stearinlys på sofabordet giver god stemning, men er måske ikke lige lykken for dig. Heldigvis findes der batteridrevne alternativer helt uden os. Vær også opmærksom på, om den fine buket, du har købt til spisebordet, måske dufter lidt for stærkt. Overvej også, om dit hjem skal være 100 pct. røgfrit. Både aktiv og passiv rygning forværrer astmasymptomer. Og tænk på at dit spritnye tv, bogreol eller sofa afgasser den første tid, de er i dit hjem. Måske skulle de opbevares i kælderen eller en opvarmet garage et par uger inden, de får lov at rykke ind i stuen. Så når de at gasse af, så de ikke generer dig.

Vejl. pris 329.00 kr.

SMARTLAMPS by Stokholm-Birch Kastanjegårdsvej 43 - Ejby - DK-4623 Lille Skensved Tlf.: +45 9647 7502 - www.smartlamps.dk

12

Sådan får du en

Røg i køkkenet Menuen skal være perfekt, så du starter tidligt i køkkenet. Husk at have emhætten kørende og evt. et vindue åbent, hvis mados og damp genere dine luftveje. Læg låg på, så dampen bliver i dine gryder, og få evt. en anden til at stege de store bøffer, hvis stegeosen er lidt for skrap kost for din astma. Læs meget mere om astma og irritanter både ude og inde på www.astma-allergi.dk under fanen ”Fagfolk” og indeklima. ■

Det er så nemt lige at ringe til lægen og få sin recept fornyet. Men vil du have en optimal astmabehandling, skal der mere til. Vi har lavet en tjekliste til dig. Af Tinne Vestergaard Nielsen

Gå til jævnlig kontrol For at sikre, at din astma er velbehandlet, skal du en tur forbi din læge. Her skal du mindst én gang om året have målt din lungefunktion og få lægens vurdering af, om den medicin du får, passer til dig og dine behov. Får du for lidt medicin? For meget? Eller vil en anden slags medicin være bedre for dig? Vær beredt Inden du møder op i konsultationen, er det en god idé at have ført en helt enkel astmadagbog over de seneste 14 dage: Hvilke dage har du haft symptomer og i hvilke sammenhænge? Er der stødt nye symptomer til? Det giver et bedre billede af din astma, end hvordan du har det nu og her. Tænk gerne endnu længere tilbage. Måler du peak flow, så skriv dine værdier ned i 14 dage op til besøget. Få en plan Din læge skal lave en behandlingsplan sammen med dig. Det er nemlig sådan, at dine astmasymptomer ofte kan svinge lidt. Din behandlingsplan skal give dig klare anvisninger for, hvad du gør, når din astma ændrer sig. Fx hvor meget du skal øge din medicin i høfebersæsonen, hvis du har pollenallergi.

Tjekliste til dig   Gå til jævnlig kontrol   Vær beredt   Få en plan   Har du allergi?   Undgå at blive irriteret   Få tjekket teknikken   Stil krav

Husk at behandlingsplanen skal være skriftlig, og at du skal have den med hjem. Ellers kan det være svært at huske, hvad I fandt frem til. Har du allergi? 80 pct. af alle med astma har samtidig allergi – flertallet i form af høfeber. Allergi kan forværre dine symptomer, og derfor skal du have helt styr på, om du har allergi, og hvad det er, du ikke kan tåle. Tal med din læge om allergi og få fx foretaget en standard priktest, som viser, om du har én af det seks mest almindelige allergier.

Undgå at blive irriteret Har du astma, reagerer du ofte kraftigere end andre på "noget i luften" fx tobaksrøg, parfume, støv, mados, maling eller fugt, kulde og varme. Ikke alle reagerer på det samme. Derfor skal du gøre dig klart, hvilke irritanter, der påvirker dig. Så kan du tage dine forholdsregler og leve bedre med din astma. Læs mere om luftens irriterende irritanter på forrige side. Få tjekket teknikken Inhalerer du din medicin på den rigtige måde? Det er der faktisk rigtig mange, som ikke gør. Og det betyder, at medicinen ikke kommer derhen i lungerne, hvor den skal gøre godt. Bed derfor din læge, konsultationssygeplejersken eller personalet på apoteket om at tjekke din teknik og evt. rette på dig. Stil krav I langt de fleste tilfælde, vil din praktiserende læge kunne hjælpe dig med at få en velbehandlet astma. Men synes du ikke, at din læge kan vejlede dig godt nok, eller bliver du ved med at have symptomer, så tal med din læge om muligheden for at komme til en specialist i lungemedicin.  ■

13


En kropssæbe er ikke bare en kropssæbe

medlemstilbud

Lær om astma på

Tenerife

Forkæl dig selv – og lær mere om din astma! Riv uge 2 og 3 ud af 2009-kalenderen og tag med Astmaallergi Hovedstaden 14 dage til Tenerife. Turen er målrettet voksne med astma, der gerne vil lære mere om deres sygdom, og hvordan man bedst motionerer, når man har astma. Hotellet Vi bor i dejlige og veludstyrede lejligheder på Atlantic Holiday Center, der ligger lige ved havet på det sydlige Tenerife. Her er klimaet varmt og tørt, og dagtemperaturerne ligger i januar typisk på 20-24°. Undervisning Opholdet omfatter obligatorisk undervisning om astma og motion for alle 4x3 timer pr. uge, hvor du lærer mere om din astma og ikke mindst om, hvordan du bedst forebygger astma-

symptomer i din hverdag. Vi træner fx vejrtrækningsteknikker, afspænding, stavgang og vandgymnastik. En astmasygeplejerske og en fysioterapeut står for undervisningen, og alle aktiviteter er både røg- og parfumefri. Wellness og udflugter Onsdag og weekend er undervisningsfrie og ideelle til at udforske den dejlige solskinsø eller blot nyde de forskellige aktiviteter, som hotellet tilbyder. En dag om ugen er der fælles udflugt. Pris Prisen for medlemmer er

KUN kr. 5.000,- pr. person ved 2 personer i 2-vær. lejlighed. Prisen er uden pension, men der er masser af gode og billige spisesteder i byen, ligesom I også kan lave mad i lejlighedens køkken. Læs om Astma-allergi Hovedstadens sjove og lærerige tur til Tenerife i januar måned på www.astma-allergi.dk.

Vivag® professional body cleanser - i daglig tale kaldet PRO - er en krops- og hudvenlig sæbe der oprindeligt er udviklet til institutioner og hospitaler. Vi mener nu at alle andre også har ret til en sæbe, der er helt uden konserveringsmidler (herunder også parabener) samt er fri for parfume og farvestoffer. Vivag® PRO indeholder mælkesyre og kan bruges overalt på kroppen og ved vask af sår og rifter. Den er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi

Navn: Medlemsnummer: Adresse:

Forbundet og kan trygt bruges af både de allermindste og de ældste ... og alle os andre midt imellem.

Postnr./by: Telefonnummer: Alder: Køn: Mailadresse: Du bedes udfylde kuponen med blokbogstaver og sende den senest 1. juni 2008 til Astma-allergi Hovedstaden, Postboks 1, 2820 Gentofte

14

– Naturlig balance

Se mere på www.vivag.dk


Din historie skaber overskrifter

Allergodil (azelastin) ®

Din historie er mere værd end nok så mange tal og statistikker, når astma og allergi skal på dagsordnen i medierne. Derfor har dit forbund brug for dig. Af Tinne Vestergaard Nielsen

Du husker måske Christoffer på fem år, som først fik en ordentlig diagnose af lægerne, da hans forældre blev så desperate, at de truede med at gå til pressen? Det gør i hvert fald rigtig mange andre danskere, for den barske historie om Christoffer og hans kamp endte både på Go’morgen Danmark og i gratisavisen 24timer. Men det hele startede med en artikel i AstmaAllergi, fordi Christoffers mor havde skrevet til Astma-Allergi Forbundet og fortalt familiens historie om den lange vej til diagnosen. Netop fordi bladets tema blev fortalt gennem en virkelig historie, blev andre medier også interesserede i den. Det var nemlig tydeligt, at der var tale om et reelt problem, der berører mange mennesker – og ikke bare tal og teori på et stykke papir.

En hurtig virkende behandling af høfeber og allergi

Din stemme bliver hørt – Christoffers historie er et eksempel på, hvordan et kompliceret emne bliver levende og nærværende, når der kommer ansigter på sagen. Det viser, at astma og allergi handler om hverdagen, og derfor er dine erfaringer mere værd end nok så mange tørre tal og

Allergi-sprayen FLIXONASE® lindrer alle symptomer ved luftbåren allergi Hvis du går rundt med allergiske symptomer, er det måske fordi du ikke får den rette behandling. Allergiske symptomer kan oftest helt undgås.

statistikker, når vi i Astma-Allergi Forbundet skal sætte dit sygdomsområde på dagsordenen i medierne. Derfor har vi brug for dig og din historie, fortæller Lise Nørgaard. I dette nummer af AstmaAllergi kan du bl.a. læse om Tine Christensen, som først lærte sin astma at kende på sygeplejerskestudiet, og Tina Lillelund Andersen, der fik ekstra tid til eksamen pga. pollenallergi. De historier kender vi kun, fordi de to unge kvinder kontaktede Forbundet og fortalte os om deres erfaringer. Det håber vi, at du også vil gøre. Og vi har ikke kun brug for at høre fra dig, hvis din historie er meget speciel. Faktisk er de almindelige for­ tællinger lige så gode til at illustrere, hvordan det er at leve med astma, allergi eller eksem inde på livet hver eneste dag.

Dine erfaringer gør hele forskellen Få råd og vejledning på apoteket hvis du er i tvivl om din behandling.

Flixonase (fluticasonpropionat). Anvendelse: Forebyggende lokal steroidbehandling af høfeber og helårssnue. Dosering: Voksne og børn over 12 år: 100 mikrogram (2 pust) i hvert næsebor 1 gang daglig. Når symptomerne er under kontrol reduceres dosis til 1 pust i hvert næsebor 1 gang daglig. I visse tilfælde kan 2 pust 2 gange daglig være nødvendigt i en kortere periode for at kontrollere symptomerne. Børn under 12 år bør kun behandles efter lægens ordination. Forsigtighedsregler: Hvis en forbedring ikke ses efter 7 dages behandling bør behandlingen stoppes og læge kontaktes. Læge bør konsulteres inden Flixonase bruges ved samtidig anvendelse af kortikosteroider som for eksempel tabletter, cremer, salver, astmamedicin, næsespray eller øjen/næse dråber, ved feber eller infektion i næsen eller bihulerne, nylig skade eller kirurgi i næsen, eller problemer med sår i næsen, graviditet og amning. Bivirkninger: Meget almindelige: Næseblod. Almindelige: Hovedpine, ubehagelig smag og lugt, lokalirritation, tørhed i næse og svælg. Meget sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, hul i næseskillevæg, øget tryk i øjet, grøn og grå stær. Graviditet og amning: Kan anvendes efter lægens anvisning. Pakningsstr. og priser pr. 01.01.2008 (inkl. moms, eksklusiv recepturgebyr): Næsespray, suspension 50 mikrogram/dosis, 60 doser kr. 73,35. Se dagsaktuelpris på medicinpriser.dk. Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen. Flixonase® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer. ®

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, Arne Jacobsens Allé 15, 2300 København S, Tlf.: 44 86 86 86, Fax: 44 86 86 87

Fortæl din historie, og kom i vores case-mappe. Så hjælper du os med at sætte astma og allergi på dagsordenen i medierne. Alle slags historier er lige vigtige. Vi udleverer aldrig dit telefonnummer til journalister uden at have spurgt dig først, og du kan altid sige nej, hvis du ikke ønsker at deltage i et interview. Det skal vi bruge fra dig: •  Dit navn. •  Hvor du bor i Danmark. •  Hvilke telefonnumre vi kan træffe dig på - gerne i dagtimerne. • Kort om hvordan du eller din familie er berørt af astma eller allergi. Send din historie til Karoline Lawætz på kl@astma-allergi.dk, eller ring og tal med hende på tlf. 43 22 16 86.

• Virkning inden for 15 minutter • Nem dosering – morgen og aften • Kan købes uden recept Allergodil® fås på dit lokale apotek Allergodil® (azelastin) Næsespray Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Mod høfeber og overfølsomhedssymptomer i næsen såsom nysen og løbende næse. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Næsespray. Et pust i hvert næsebor 2 gange dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 6 år uden lægens anvisning. Virkningen opnås inden for 15 minutter efter indsnusning. Virkningen varer mindst 12 timer efter indgift af sidste dosis. Hold hovedet lodret efter indsnusning. Herved undgås en eventuel bitter smag. Anvend ikke Allergodil® Næsespray, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys læge eller apotek, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Almindeligste bivirkninger er irritation af næseslimhinden og bitter smag. Pakninger: Næsespray, 0,14 mg/dosis, 70 doser. April 2008. Allergodil® (azelastin) Øjendråber Kan købes uden recept. For at få den bedste virkning, skal du følge vejledningen i pakningen. Ønsker du yderligere information, så kontakt lægen eller apoteket. Anvendelse: Forebyggelse og behandling af symptomer forårsaget af sæsonbetingede (f. eks. høfeber og pollenallergi) og ikke-sæsonbetingede (f. eks. husstøvmider eller dyrehår) allergiske reaktioner i øjet. Lægen kan have foreskrevet anden anvendelse. Følg altid lægens anvisning. Dosering og indgivelsesmåde: Sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 4 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Dosis øges til fire gange dagligt. Forventer du at blive udsat for pollen eller andre allergifremkaldende stoffer bør du tage Allergodil® Øjendråber forud herfor. Ikke-sæsonbetingede allergiske symptomer: Voksne og børn over 12 år: En dråbe i hvert øje to gange dagligt. Om nødvendigt kan dosis øges til fire gange dagligt. Hver enkel behandlingsperiode bør ikke overstige 6 uger. Tag ikke Allergodil® Øjendråber, hvis du er overfølsom over for indholdsstofferne. Graviditet: Bør kun anvendes med forsigtighed. Amning: Bør så vidt muligt ikke anvendes. Spørg lægen. Brug af anden medicin: Oplys lægen eller apoteket, hvis du anvender eller har anvendt anden medicin for nylig. Bivirkninger: Lejlighedsvis mild, forbigående irritation af øjet. I sjældne tilfælde er bitter smag rapporteret. I meget sjældne tilfælde kan forekomme allergiske reaktioner. Særlige forholdsregler: Allergodil® Øjendråber må ikke anvendes, hvis du samtidig anvender kontaktlinser. Pakninger: Øjendråber, opløsning 0,05 %, 6 ml. April 2008.

16 Meda AS · Solvang 8 · 3450 Allerød · Tlf. +45 44 52 88 88 · info.dk@meda.se


FORSKNINGSNYT

Miele medicfamily Miele medicfamily tager effektivt kampen op mod hverdagens mikroskopiske plageånder. Vaskemaskinen medicwash fjerne effektivt mider, kim, pollen og vaskemiddelrester. Tørretumbleren medicdry fuldender tøjbehandlingen ved at have et særligt filter, der opfanger støv, pollen og dyrehår.

Af Karoline Lawætz

Flere mænd får parfumeallergi

Støvsugeren medicair er HEPA certificeret (HEPA-klasse 12), og har yderligere Mieles unikke Allergotec-mundstykke, der giver grønt lys, når gulvet er hygiejnisk rent. Læs mere på www.miele.dk.

Børn kan godt tåle maden Alt for mange forældre tror, at deres børn får allergi af at spise. Det bekræfter en engelsk undersøgelse med næsten 1.000 børn. En tredjedel af forældrene i undersøgelsen troede, at der var fødevarer, som børnene burde undgå. Men forskerne gav børnene den mad, som forældrene havde mistanke om, at de ikke kunne tåle. Og det viste sig, at kun 5 pct. af disse børn faktisk havde allergi. Forskerne konkluderer, at det er vigtigt, at forældrene får be- eller afkræftet mistanken om allergi hos lægen, så børnene ikke sættes på unødige diæter, som belaster dem i hverdagen. Oftest finder man mælk, æg og peanuts på listen over rigtige allergier hos børnene.

Mænd udvikler i stigende grad allergi over for parfume. Det er et af resultaterne i et nyt belgisk studie med over 10.000 patienter. Og det er nyt, for hidtil har der været en markant forskel i antallet af mænd og kvinder, som får parfumeallergi. Undersøgelsen viste også, at både mænd og kvinder udvikler parfumeallergi langt tidligere i livet. I den belgiske undersøgelse får kvinderne typisk parfumeallergi i alderen 20-40 år og mændene 40-60 år. Det er markant anderledes end tidligere undersøgelser, som har vist, at flest kvinder fik allergi i 60-årsalderen og flest mænd omkring 70 år. Vi skal finde forklaringen på denne udvikling i vores omgivelser, hvor parfumestoffer bliver mere og mere almindelige. Mange af os bliver i hverdagen udsat for parfume i fx toiletpapir, kulørte magasiner og legetøj til børnene. Kilde: Contact Dermatitis 2008 58:134-141 080200 astma_fria

08-01-16

22.54

Sida 1

Miele medicwash

Fjerner mideekskrementer, pollen mv. Fjerner mider, kim mv. Hygiejnisk ren vask af hovedpuder Fjerner fedtforureninger Fjerner vaskemiddelrester Optimal forberedelse af nye tekstiler før første brug Reducering af allergener via tørretumbling Hygiejnisk rengøring af medicdry-filteret uden kontakt med huden Stueluft rengøres for pollen og støv Hygiejnisk ren støvsugning af gulve

• • • • • •

Miele medicdry

• • •

• • •

Miele medicair

• • •

Miele medicfamily: medicwash + medicdry + medicair +

• • • • • • • • • •

BENDT WIKKE MARKETING A/S

Kilde: Prevalence and cumulative incidence of food hypersensitivity in the first 3 years of life. Venter C et al, Allergy, 2008 Mar; 63(3): 354-9

Allergivenlige æbler på vej Den sprøde lyd af biddet i et friskt, saftigt æble kan give de fleste mundvand, men 2 pct. af befolkningen i Nord- og Centraleuropa får symptomer på allergi, når de spiser æbler. Og derfor må de lade frugterne ligge. Nu har forskere udviklet et æble, som de kalder Santana, der indeholder langt færre af de allergifremkaldende stoffer. I et forsøg gav forskerne Santana-æblet og yderligere to almindelige æblesorter til et panel af forsøgspersoner, som plejer at få kløe i munden, når de spiser æbler. 73 pct. af deltagerne ville gerne spise Santana-æblet igen, fordi det gav færre symptomer end de to andre æbletyper. Santana-æblet er sandsynligvis ikke et æble til allergikere, der får andre symptomer end kløe i munden. Kilde: Assessment of the reduced allergenic properties of the Santana apple. Helmi S et al. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 2007 Dec; 99 (6):522-5

Miele A/S · Erhvervsvej 2 · 2600 Glostrup · Tlf. 43 27 14 00 · www.miele.dk

Fria vil dig det bedste... Når du trænger til at hygge dig i den mørke tid, så prøv chokoladekage og æble/kanelmuffins til kaffen eller teen. Selvfølgelig både gluten- og mælkefrie. Alle Løvbjerg butikker fører Fria produkter og alle SuperBest og Aktiv Superbutikker har mulighed for at bestille Frias produkter. Klik ind på www.allergikost.com for at se din nærmeste forhandler.

www.fria.se Importør: Allergikost Danmark ApS. 44 24 44 88. www.allergikost.com

19


Sommerkursus for børn og unge med astma, allergi eller eksem – 2008 Du: • er mellem 10 og 17 år og har astma, allergi eller eksem? • kan glæde dig til 14 dage fyldt med idræt og fysisk aktivitet. • lærer at mestre din astma i alle situationer. Aldersopdelte lejre: 10 t.o.m. 12 år – uge 30 + 31 i Glamsbjerg 13 t.o.m. 15 år – uge 30 + 31 i Glamsbjerg 15 t.o.m. 17 år – uge 30 + 31 i Glamsbjerg Vi: • tilbyder dig en kanon friluftslejr med aktivt samvær med 80-90 andre piger/drenge som dig selv og med 25-30 voksne frivillige ledere. • tilbyder dig vejledning og støtte i medicinindtagelse og vejtrækningsøvelser ved astmasygeplejerske og fysioterapeut. • tilbyder dig en velfungerende lejr med faste rammer og tryghed døgnet rundt og under alle aktiviteter. Afslappende og samtidig lærerigt Under sommerkurset modtager du praktisk undervisning på en meget utvungen måde. Vi lægger stor vægt på at du lærer den rigtige

vejrtrækningsteknik, og at omgås medicinen på en ansvarlig måde. Vi går målrettet efter en lunge- og konditionsforbedring. Du er her sammen med ligestillede på din egen alder, der også lærer at beherske deres astma. Målet er, at du kommer hjem rig på oplevelser, erfaringer og med en masse gode venner. Veluddannede voksne arbejder som frivillige, under ansvar af en specielt uddannet lejrledelse. Og der er hjælp fra professionelle kræfter: Astma-sygeplejerske, fysioterapeut, diætist og mange sjove ledere der arbejder tæt sammen med lejrledelsen. Frivillige med lyst til at gøre en forskel for unge med astma og allergi søges. Kontakt Luftballonen på tlf. 66 17 44 29.

Fædresmindevej 4, 5250 Odense SV Tlf.: 6617 4429/4063 3552, Fax: 6617 2510, Mobil: 4063 3552 info@luftballonen.dk, www.luftballonen.dk

Det bedste til baby r de e h Ny

To nyheder - Mærket med tryghed

Apotekets Babyplejeserie er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. Nu har serien fået to nyheder - Baby Jojoba Olie og Baby Creme - med endnu en kvalitetsmærkning: miljømærket Svanen. En ekstra tryghed for den nybagte familie. Baby Jojoba Olie er en naturlig, ren planteolie, velegnet til badevandet, efter badet, ved babymassage og ved behandling af arp. Baby Creme er specielt udviklet til at beskytte udsat barnehud mod såvel vind og vejr som et tørt indeklima.

Apotekernes A.m.b.a. apotekernes.dk

20

– din indsats tæller Alt for mange småbørnsforældre gør for lidt for at forebygge allergi. Men de synes, det er vigtigt. Af Karoline Lawætz

Er du småbørnsforælder, kan du med al sandsynlighed gøre mere for at forebygge allergi hos dine børn. Alt for mange småbørnsforældre har nemlig vaner og rutiner, som øger risikoen for allergi hos børnene. Det viser en stor spørgeskemaundersøgelse, som Astma-Allergi Forbundet har lavet i samarbejde med Pampers. – En del af forældrene ved godt, at de kan gøre noget, og stort set alle de adspurgte synes, at det er vigtigt at forebygge allergi. Men spørger vi ind til deres vaner, viser det sig alligevel, at mange vil have gavn af noget seriøs information om emnet, siger kommunikationschef Lise Nørgaard. Forældre mangler viden Ifølge undersøgelsen tænker under halvdelen af forældre til små børn på forebyggelse af allergi, når de køber produkter til deres børn. – Vi ved med sikkerhed, at fx kontaktallergi over for parfume er et voksende problem i den danske befolkning. Flere og flere europæere udvikler parfumeallergi – især mænd. Og de får allergien langt tidligere i

Apotekets Babyplejeserie er uden parfume, parabener og farvestoffer. På apoteket fås også en brochure med gode råd om babypleje til nybagte forældre.

3875-Baby Ann 176x125 AstmaAller1 1

Forebyg allergi

livet, end vi har set før. Så der er al mulig grund til at gå langt udenom parfumestofferne i produkter til børn, understreger Helle Kvarnstrøm, sundhedsplejerske i AstmaAllergi Forbundet. Hun mener, at det må være fordi, forældrene mangler viden, at de ikke i højere grad gør en aktiv indsats for at undgå fx parfumestoffer. To fluer med ét smæk En videnskabelig undersøgelse viste for nylig, at der er en tydelig sammenhæng mellem allergi og astma: Børn med symptomer på allergi havde markant større risiko for at udvikle astma end andre børn. – Vi kan altså i dag godt tillade os at sige, at hvis det lykkes dig at forebygge allergi, så har du formentlig samtidig mindsket risikoen for, at dit barn udvikler astma. Det er to fluer med ét smæk og efter min mening ikke nogen dårlig score, når man betragter den indsats, der skal til, siger Helle Kvarnstrøm. Du kan læse flere af vores anbefalinger på TjekListen. Find linket på forsiden af www. astma-allergi.dk ■

Om undersøgelsen Resultaterne fra undersøgelsen hjælper os med at målrette arbejdet med at gøre forældre bedre til at forebygge allergi blandt børn og dermed bremse den eksplosive stigning i antallet af danskere med allergi. 11.243 familier med børn mellem 0-4 år har deltaget, og svarene viser blandt andet:   20 pct. af familier med småbørn gør meget for at forebygge allergi.   14 pct. af børnefamilierne henter deres viden om allergi i reklamer.   48 pct. af småbørnsfamilier gør rent enten for lidt eller for meget. Vi anbefaler, at du gør grundigt rent én gang om ugen.   62 pct. af småbørnsfamilier lufter for lidt ud. Vi anbefaler, at du lufter ud tre gange om dagen i 5-10 min. med gennemtræk.

2/20/08 4:02:10 PM

21


gratis tilbud

Sig godnat til eksemkløen Astmaskoler Her kan du se nogle af landets astmaskoler. Er du er i tvivl, om der er en astmaskole i din region, så forhør dig hos din læge eller på dit hospital. På astmaskoler kan børn og unge få kurser i, hvordan de håndterer astma i en almindelig hverdag. Astmaskolerne er gratis. Herning Astmaskole for børn og unge i 1.-9. klasse og deres forældre. Aldersopdelt undervisning: 1.-3. klasse, 4.-6. klasse og 7.-9. klasse. Mere info på tlf. 99 27 25 30 og hecgw@ringamt.dk. Århus Astmaskolen for børn og unge i Århus – og deres forældre. 6-14 årige: Aldersopdelt undervisning i hold på 5-6 børn. Mere info på tlf. 89 49 67 81 eller astmaskolen@sks.aaa.dk. Aalborg Astmaskolen for 6-16 årige med astma samt deres forældre i Region Nordjylland. 6-16 årige: Aldersopdelt undervisning på hold á 4-6 elever. Mere info på tlf. 99 32 16 72 eller astmaskolen.aalborgsygehus@ rn.dk og www.aalborg-sygehus.dk.

Nyhed 25. maj 04: De første skridt er taget! Så nåede vi det inden 1års fødselsdagen. 8. august 06: Nu kan vi smide støttehjulene på cyklen. Han er SÅ stolt. 11. november 07: Første nat uden kløen og kradsen. Han har sovet hele natten. Vi fik også en god nattesøvn. Nu vender det forhåbentligt! Physiogel A.I. er en ny behandling af atopisk eksem. Fås på apoteket. Få mere information hos Stiefel på tlf. 3344 4400 eller mkoch@stiefel.com.

Betræk sælges

Sommerhus i Øster Hurup

Allergentæt betræk til boxmadras (120x200) samt til dyne og pude sælges for 250,- kr + forsendelse. Kontakt Gitte Nagel på tlf. 26 17 67 09.

Huset er dyre- og røgfrit og har trægulve. Kan lejes eller byttes med tilsvarende sommerhus. Lillian Andersen, 86 69 19 26/21 47 22 26, andersen-mutti@os.dk

Bolig i Odense søges

Indryk en gratis annonce

Rolig, voksen og omgængelig kvinde i arbejde søger bolig i Odense. Ønsker godt inde- og udeklima i videst mulig omfang upåvirket af tobaks- og brænderøg, bilos, parfume (fra opgang/vaskeri) og fugt. Gerne egen indgang, mulighed for vaskemaskine og tumbler samt god internetadgang. Helst leje på ubegrænset tid, men hvis godt sted evt. køb på sigt. Kontakt Lone på tlf. 66 10 12 22.

Som privat medlem af Astma-Allergi Forbundet kan du indrykke en lille gratis annonce her i bladet, hvor du køber, sælger, bytter eller efterlyser produkter. Skriv maks. 400 anslag inkl. kontaktoplysninger, og skriv gerne, hvor i landet du bor. Teksten skal følge lovgivningen og må fx ikke anprise et produkt for at kunne lindre fx astma eller allergi. Du skal være privatperson, og du skal oplyse dit medlemsnummer. Vi forbeholder os ret til at korte i annoncen af pladshensyn. Send din annonce til os på adressen blad@astma-allergi.dk. Vi skal have din tekst halvanden måned før, AstmaAllergi udkommer.

Inhalationsmaskine til salg

Mindre kløe. Mere liv.

Viborg Astmaskole for børn og unge mellem 6-15 år. Forældre deltager sammen med børnene fra 6-12 år, samt astmatisk bronkitis/astmaundervisning for forældre til børn mellem 0 og 5 år. Mere info på tlf. 89 27 22 60 el. 89 27 28 45 eller kirsten.skov@ sygehusviborg.dk.

Fra medlem til medlem

Inhalationsmaskine til flydende Combivent sælges. Kan tilsluttes bilen. Kontakt Anne Sørensen på tlf. 46 49 28 57.

22 Physiogel A.I.

Randers Astmaskolen for 6-15 årige samt forældre med 0-5 årige børn med astmatisk bronkitis. 6-15 årige: Aldersopdelt undervisning 6-9 år, 9-12 år og 12-15 år. 6-8 elever pr. hold. Mere info på www.sundhed.dk under Randers Centralsygehus, børneafd. For forældre til 0-5 årige børn med astmatisk bronkitis er der mere info på tlf. 89 10 87 12 torsdage kl. 8.00-9.00.

23


spørg rådgivningen

spørg rådgivningen

Ring til Rådgivningen

Kan

Har du spørgsmål om astma, allergi, høfeber, børneeksem eller andet på astma- og allergiområdet? Så kan du kontakte Astma-Allergi Forbundets gratis rådgivning på tlf. 43 43 42 99. Rådgivningen er åben alle hverdage mellem kl. 10-12 og 13-15.

Hvad er allergi over for gummikemikalier? Kære rådgivning Jeg arbejder på et slagteri og har døjet med udslæt på mine hænder et par år. En hudlæge har nu fundet ud af, at jeg har allergi over for gummikemikalier. Hvad betyder det, og hvad gør jeg ved det? Mange hilsner Sonja

Kære Sonja Allergi over for gummikemikalier er en sjælden allergi, der ofte opstår, hvis man bruger gummihandsker hver dag på sit arbejde. Ganske som du sikkert gør.

Din allergi viser sig som allergisk eksem, og for at holde eksemet nede, skal du derfor vælge fx vinylhandsker. Få hjælp af din sikkerhedsrepræsentant til at finde egnede handsker. Gummikemikalierne findes i mange forskellige ting i vores hverdag, fx gummistøvler, fodtøj, håndtag, kabler, dæk, tætningsmateriale, elastikker, gummibånd, armbånd, kondomer, katetre, våddragter, bandager, støttestrømper. Alle disse produkter kan give dig eksem, hvis du er i direkte kontakt med dem. Du kan ikke kurere din allergi – den er livsvarig. Men du kan undgå at mærke noget til den, hvis du ikke kommer i kontakt med de stoffer, du har allergi over for.

Venlig hilsen Helle Kvarnstrøm Sygeplejerske

Vælg de rette handsker Gå ind på www.astma-allergi.dk og læs afsnittet om eksem/kontakteksem/håndeksem. Her kan du finde en guide til, hvordan du vælger handsker, hvis du har eksem og vil beskytte dine hænder.

Er sommerhuset for fugtigt til et

Hilsen Rikke

Hej Rikke  Normalt er der flere allergener fra husstøvmider i sommerhuse, der ikke opvarmes om vinteren, end der er i hjemmet. Det gælder især i madrasserne og i støvet på gulvet i soveværelserne. Alligevel er det svært at svare på, om din søn vil få det værre med sin astma og allergi, hvis I holder ferie i som-

24

merhuset. Det afhænger af hans følsomhed og mængden af husstøvmider. Hvis I tager af sted, vil det være godt at have en plan for din søns medicinske behandling fra lægen. Når du tænder el-opvarmningen, kan den brænde det støv af, der ligger på varmetrådene. Det giver dårligere luftkvalitet, der kan påvirke din søns astma. Find derfor evt. ud af, om I kan bestille ekstra rengøring af sommerhuset, inden I ankommer. Få dem fx til at tænde for varmen og lufte ud med gennemtræk. Det fjerner støv samt lufter ud for fugt, støv og forbrændingspartikler fra el-opvarmningen. I kan evt. også selv medbringe dyne, pude og husstøvmidetætte overtræk til madrassen. Det kan også fås til rejsebrug. Sørg også for at lufte godt ud med gennemtræk, når I ankommer, og luft desuden ofte ud resten af ferien. Din søn skal heller ikke ligge nederst i en køjeseng, da der kan

Kære rådgivning Jeg har lovet min søn en henna-tatovering til sommer, når vi skal på ferie, men nu siger min svigerinde, at hun har hørt, at de kan give nogle voldsomme, allergiske reaktioner. Er det rigtigt? Henna er jo naturligt, og farven forsvinder igen efter nogle uger. Mvh Tattoo Mama

Kære Tattoo Mama Ja, det er i høj grad rigtigt. Det er bedst helt at undgå hennatatoveringer, for de kan give store problemer i forhold til allergi. Selve hennafarven er ikke et problem – den giver sjældent allergi. Men farven er ofte tilsat p-phenylenediamine, kaldet PPD, for at give tatoveringen en mørkere og mere holdbar farve. PPD er stærkt allergifremkaldende, og det er ikke tilladt at tilsætte PPD i tatoveringerne. Desværre ses det stadig i udlandet, på markeder, festivaler og lign. Allergi overfor PPD viser sig med eksem op til en uge efter, du har fået tatoveringen.

Herefter kan der gå lang tid, hvor du ikke mærker noget til allergien – man kan sige, at allergien ligger i dvale. Men kommer du i kontakt med stoffet i andre produkter, fx hårfarve, kan du få voldsomme allergiske reaktioner med hævelse i ansigt og på halsen – det kan faktisk kræve indlæggelse. Det er desværre ikke nok kun at undgå hårfarve. Jeg har netop gennem et fagligt tidsskrift erfaret, at en hennatatovering kan udløse en allergi over for farvestoffer i tøj. En pige på otte år fik allergi over for farvestoffer i strømpebukser efter at have fået en hennatatovering. Og har du først fået allergi over for PPD, så har du også større

risiko for at udvikle allergi over for kemisk beslægtede stoffer – fx gummikemikalier og lokalbedøvelse! Så jeg vil råde dig til at bytte løftet om en hennatatovering med noget andet. Venlig hilsen Ewa Daniel Cand. tech.soc.

Hvad er allergisk eksem? Allergisk kontakteksem er en allergisk reaktion i huden, hvor der opstår symptomer i form af rødme, kløe, knopper og evt. blærer i huden, når du er blevet udsat for et allergifremkaldende stof. Det kan du læse om på www.astma-allergi.dk/eksem.

Kan jeg få chokolade uden spor af nødder?

astma-barn? Kære rådgivning Min søn på seks år har lige fået konstateret allergi over for husstøvmider, og han har også astma. Derfor er jeg i tvivl om, vi kan bo i det sommerhus ved Nordborg, som vi har lejet til sommerferien. Det er heldigvis et ikke-ryger sommerhus, men der er brændeovn og el-opvarmning, og huset står tomt og uopvarmet om vinteren. Er huset for fugtigt og fyldt med husstøvmider, eller er det ok?

hennatatoveringer gi’ allergi?

drysse allergener fra husstøvmider ned fra dynen, puden og madrassen ovenover. Vær også opmærksom på, at din søn kan blive generet af brændeovnen, hvis I bruger den. Partiklerne fra røgen kan genere hans luftveje og give ham astmasymptomer. Venlig hilsen Linda Nielsen Farmakonom

Få et sundt indeklima Du kan læse mere om, hvordan du sikrer et sundt indeklima på www.astma-allergi.dk. Klik dig først ind på allergi, så på indeklima.

Kære rådgivning Jeg får voldsomme allergiske reaktioner i form af kløe og hævelse i mund og svælg bl.a., når jeg spiser nødder. Det udelukker faktisk også, at jeg spiser chokolade. Der står nemlig efterhånden ”spor af nødder” på al chokolade. Hvad betyder det, og kender I til en chokolade helt uden nødder? Venlig hilsen Solveig Kaaber

Kære Solveig Kaaber Når der står ”spor af nødder” på chokoladen, er det fordi, producenten ikke kan garantere, at den nøddefri chokolade ikke har været i kontakt med nødder. Fx hvis samme maskiner også producerer chokolade med nødder. I virkeligheden er det lidt bagvendt. Det er nemlig ikke tilladt at oplyse om ting, der ikke er i varen, og det er jo ikke meningen, at der skal være fx nødder i en almindelig mørk chokolade. Derfor står der heller ikke nødder i ingredienslisten.

I Fødevarestyrelsens allergenvejledning står der, at det er producentens ansvar at planlægge produktionen, så der ikke kommer rester fra andre produkter i, og produktet kun indeholder de tilsatte ingredienser. Som udgangspunkt er det vildledende at mærke varer med, at de måske er blevet ”forurenet” af den tidligere produktion. Men hvis producenten har taget alle rimelige foranstaltninger for at undgå ”forureningen”, må man skrive ”spor af” eller ”kan indeholde”. Producenten skal dog kunne dokumentere, at det ikke kan lade sig gøre at undgå ”forureningen”. Så når du ikke kan finde chokolade uden ”spor af nødder”, er det fordi, producenterne har svært ved at styre deres produktion, så

der ikke havner nødder eller rester fra nøddechokoladen i den nøddefri chokolade. Jeg kan desværre heller ikke hjælpe dig med et chokolade-forslag, for jeg har ikke kunnet finde nogen chokoladeproducenter, der kan garantere, at deres nøddefri chokolade er fuldstændig fri for nødder. Med venlig hilsen Betina Hjorth Ernærings- og husholdningsøkonom

På indkøb med allergi Det kan være en opgave med mange forhindringer at købe ind, hvis du har allergi over for nødder, mælk, æg eller andre fødevarer. På www.astma-allergi. dk kan du finde råd og vejledning i at gennemskue varedeklarationerne.

25


Ekstra tid til eksamen

Få topkarakterer trods pollenallergi Det kan være næsten umuligt at yde en god eksamenspræstation, hvis du har slem pollenallergi. Eksamenssæsonen og pollensæsonen topper nemlig samtidig. Heldigvis er der hjælp at hente: Du kan få bevilliget ekstra tid.

Af Tinne Vestergaard Nielsen

lungeklinikken på Skive Sygehus om hvilke Pollenallergi i forårs- og sommermånederne Det skulle prøves kan være en plage. Men for nogle er plagen Heldigvis var situationen en anden, da Tina ting, hun er allergisk over for, og hvordan ekstra slem – nemlig dem, der skal til eksa- sidste forår tog afgangseksamen fra Nykø- det kan påvirke hende i en eksamenssituamen i samme periode. Det kan være svært bing Handelsskole. Her fik hun nemlig dis- tion. Sådan én fik hun uden besvær, og anat præstere sit bedste, hvis hovedet dunker, pensation fra de almindelige regler og tildelt søgningen gik igennem. længere tid til både mundtlige og skriftlige øjnene klør og næsen løber. Det kender 21-årige Tina Lillelund An- eksamener. Det fik hun, fordi astma og aller- Mere tid gav ro dersen fra Mors i Nordjylland til. Hun er gi i en eksamenssammenhæng er at regne – Det er en utrolig lettelse at vide, at selvom det værste skulle ske, og jeg får et anfald nemlig multiallergiker og har bl.a. meget som et handicap. under fx en skriftlig eksamen, så slem allergi over for mange af de har jeg tid til at samle mig selv op pollentyper, der netop i eksamenBare det at vide, at jeg har den ekstra tid, og alligevel få afleveret en ordentsmånederne maj og juni indtager luftrummet over Danmark. Det er giver færre symptomer, for min allergi blusser lig opgave. Faktisk vil jeg påstå, at bare det at vide, at jeg har den surt, for det kan risikere at give op, når jeg er rigtig stresset, og nu er der ekstra tid, giver færre symptomer, grimme tal på et karakterblad med for min allergi blusser op, når jeg er ellers lutter gode karakterer. meget mere ro på i eksamenssituationen. rigtig stresset, og nu er der meget – Om foråret har jeg ofte en pemere ro på i eksamenssituationen, riode på en til to måneder, hvor jeg Året inden havde Tinas mor nemlig læst forklarer Tina. stort set føler det, som om jeg har influenza Denne sommer har Tina nu helt og alhele tiden. Kroppen arbejder på højtryk, jeg er om muligheden for at få bevilget ekstra tid drøntræt og har svært ved at læse og koncen- i Astma-Allergi Bladet, og både hun og Tina deles eksamensfri, for hun er i gang med trere mig. Når jeg står op om morgenen, ved selv syntes, at muligheden skulle prøves. et sabbatår og er lige kommet hjem fra en jeg aldrig, hvordan min dag vil blive, og det er Det ville give Tina meget mere ro omkring længere rejse i Asien. Men fordums ubehagelige oplevelser ved eksamensbordet har selvfølgelig et stort problem, når jeg skal op til eksamenstid. De tog en snak med en studievejleder ikke skræmt hende væk fra uddannelseseksamen og gerne vil gøre det godt, fortæller Tina, som flere gange har prøvet at miste på handelsskolen, som tjekkede op på mu- systemet, og dispensationsreglerne får hun dyrebare eksamensminutter, fordi allergien ligheden og efterfølgende sørgede for den snart brug for igen. Til september flytter hun kogte så meget i kroppen, at hun blev nødt til formelle side af sagen. Selv skulle Tina ind- nemlig til Århus for at begynde på Handels■ hente en skriftlig erklæring fra sin læge fra højskolen.  at forlade eksamenslokalet i længere tid.

26

Sådan får du ekstra tid til eksamen Har du astma eller allergi i en sådan grad, at det påvirker din mulighed for at gennemføre eksamen på lige fod med dine studiekammerater, kan du søge om ekstra tid i forbindelse med mundtlige og skriftlige eksaminer. Det kan du på baggrund af særregler for handicappede studerende. Det kan også være bivirkninger fra din medi-

cin, som kan gøre det vanskeligere for dig, at gennemføre en eksamen. Du skal naturligvis kunne dokumentere, at din sygdom gør det sværere for dig at gennemføre eksamen. Hvor meget længere tid, du evt. kan få, fastsættes individuelt. ■ Kontakt din studievejleder, og forklar, at du ønsker at søge om dispensation på

baggrund af din astma eller allergi. Din studievejleder skal hjælpe dig videre. ■ Få en skriftlig erklæring fra din læge om din astma eller allergi, og hvordan din sygdom påvirker dig i en eksamenssituation. Få evt. mere information og vejledning hos Handicappede Studerende & Kandidater på www.hsknet.dk.

27


mad med merete

mad med merete

Flødeis med grøn te

Et must for fødevareallergikere

Gluten- og nøddefri – til ca. ¾ l is (Bogen giver også tips til at lave den uden æg og mælk)

Allergikogebogen er intet mindre end et fund – et must – for enhver fødevareallergiker. Det er ganske enkelt den bedste allergikogebog, jeg til dato har set. Opskrifterne er rigtig gode, men mange af ingredienserne er fremmedartede. Etniske specialforretninger er en oplagt mulighed, og mange supermarkeder er heldigvis også begyndt at forhandle produkterne. En svaghed ved bogen er forfatterens lidt overfladiske måde at forholde sig til brugen af alternative melsorter og mælkeprodukter på. Det have været dejligt, hvis hun havde skrevet, hvilken hun bruger. Men det opvejes så rigeligt af alle de gode opskrifter med brug af alternative produkter. Jeg vil varmt anbefale bogen til alle med føde­vareallergi.

2 spsk. maccha-tepulver 3 dl mælk 1 vaniljestang 2 æggeblommer 100 g sukker 2 ½ dl piskefløde ¼ tsk. salt

Tortillaer Mælke- og nøddefri – 8 stk. (Bogen giver også tips til at lave dem uden æg og gluten) Allergikogebogen er skrevet af Alice Sherwood. Den er udkommet på Aschehoug og koster 199,- kr.

Thailandsk grøn kyllingecurry Mælke-, ægge-, gluten- og nøddefri – 4 personer 2 ds. kokosmælk (8 dl) 450 g kyllingebryst u. skind, skåret i tern 4 kaffirlimeblade (2 hele og 2 i strimler) Smagsneutral, nøddefri og vegetabilsk olie 2-3 røde og orange peberfrugter i strimler 2 spsk. grøn thai-karrypasta 3 spsk. thai-fiskesauce 2 tsk. palmesukker eller farin 2-3 grønne chili, udkernede og knuste 2 ½ cm galangarod, skrællet og revet i strimler 150 g sukkerærter 1 rød chili, udkernet og strimlet fint 10-12 blade sød thai-basilikum, revet i stykker Sådan gør du 1. Øs den tykke kokosfløde, der har samlet sig øverst i hver dåse, op i en gryde og hæld den tynde kokosmælk i bunden i et målebæger. 2. Kom kyllingestykkerne og de 2 hele kaffirlimeblade ned i kokosfløden og lad dem koge i 10 minutter ved middelvarme, til de netop er gennemkogte. Tag dem op på et fad med en hulske. 3. Kog kokosfløden, til den bliver tyk, og olien udskilles. Det ser ud, som om den er skilt på dette trin, men tag det roligt. Den skal bruges til at jævne saucen og give smag i trin 5. 4. Rist peberfrugterne i olie på en stor pande i ca. 3 minutter og stil dem til side. Rist karrypasta i 1 spsk. af resten af kokosmælken i et par minutter, til den dufter. Tilsæt fiskesauce og sukker og rør godt rundt. 5. Tilsæt resten af kokosmælken, grønne chilier, galangarod og sukkerærter. Rør rundt og lad det koge ved middel varme i 5 minutter. Kom peberfrugter i igen sammen med kyllingestyk-

28

kerne og kokosfløden og kog videre i endnu 5 minutter, så kødet bliver gennemvarmt. Drys de strimlede kaffirlimeblade, røde chilistrimler og søde basilikumblade over retten, lige inden du slukker under gryden. 6. Server retten med ris til. Meretes kommentarer En god og anderledes opskrift, som kan give os allergikere en anden smag i hverdagen – den smager ikke ”allergiagtigt”. Retten kan varieres ved at komme kogte rejer i. Mange af ingredienserne er dog svære at finde, og bor du ikke i nærheden af en butik med etniske specialiteter, forslår jeg følgende ændringer: Udelad kaffirlimeblade og erstat dem med skallen af limefrugten, skift galangaroden ud med ingefærrod, og brug farin i stedet for palmesukker. Det ændrer smagen lidt, men absolut ikke i dårlig retning.

55 g hvedemel 55 g majsmel 1 knsp. salt 1 stort æg, sammenpisket 1 ½ dl vand Sådan gør du 1. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål. 2. Pisk æg og vand i, så du får en ret tynd pandekagedej, og hæld den i et målebæger. 3. Drys et stykke køkkenrulle med mel. 4. Varm en lille, tykbundet slip let-pande op. Dæmp varmen til middel. 5. Hæld 1/8 af dejen på panden og løft så panden op og vip den hurtigt, så dejen fordeler sig over bunden og lidt op ad siderne. Bag tortillaen ved middel varme, til den begynder at krølle let i kanten. Vend den og bag den hurtigt færdig på den anden side. 6. Lad den glide over på det melede stykke køkkenrulle og drys lidt mel over den for at holde den blød. Bag resten af tortillaerne, idet du varmer panden let op imellem dem og rører dejen op. Hvis du ikke skal bruge tortillaerne med det samme, så køl dem af og opbevar dem i en lufttæt beholder. De egner sig til frysning. 7. Er lækre til frokostwraps og kan evt. serveres med lidt cremefraiche (eller sojafløde) og røget laks.

Sådan gør du 1. Læg tepulveret i en ovnfast skål. Varm mælken op til lige under kogepunktet og hæld den over tepulveret. 2. Rør rundt, så evt. klumper opløses, si mælken ned i gryden igen og lad den trække i 15 minutter. 3. Flæk vaniljestangen og læg den i gryden. Varm lidt op under omrøring for at frigøre vaniljekornene. Tag stangen op, skrab resten af kornene ud og kom dem i mælken. Tag vaniljestangen op, skyl den, tør den og gem den. 4. Pisk æggeblommerne med sukkeret, til de er tykke og lyse. Bring mælken i kog igen og hæld den i æggemassen i en tynd stråle, mens du hele tiden pisker. Kom cremen i gryden igen og stil den på laveste blus, mens du pisker uafbrudt, til den bliver tyk. Lad den stå på varmen i 8-10 minutter under omrøring, til den dækker bagsiden af skeen, men lad den ikke komme i kog. Cremen har nu en dybgrøn farve. 5. Tag cremen af blusset og stil den til afkøling. 6. Pisk fløde med saltet, til den danner bløde toppe, endelig ikke stive, og fold den i den kolde creme med en metalske. 7. Frys flødeisen i en ismaskine eller hæld den i en frostboks og stil den i fryseren i ca. 4 timer, til den netop er stiv i kanterne. Pisk den igennem med en gaffel for at knuse iskrystallerne og frys den helt stiv. Meretes kommentar Jeg lavede isen med almindelig grøn te, men farven blev ikke så flot grøn, som på billedet. Det er ikke nødvendigt at bruge ismaskine, du kan sagtens nøjes med fryseren. I stedet for piskefløde bruger jeg Erlet, og så anvender jeg æggeerstatning.

Meretes kommentar Det kræver lidt øvelse at bage tortillaerne helt rigtigt, men hav tålmodighed, så kommer det! De er rigtig gode til børnenes madpakker. Også her er det lidt svært, fordi forfatteren ikke nævner, hvilken type mel, hun bruger. Som erstatning for creme fraiche kan du bruge Erlet, som smages til (se boks).

Erlet Allergikost Danmark er det eneste sted, hvor du kan købe flødeerstatningen Erlet. Butikken forhandler også en fin yoghurterstatning, mange spændende alternative melsorter samt gode æggeerstatninger. Se mere på www.allergikost.com.

29


mad med merete

Amerikanske pandekager Nøddefri – 8 stk. (Bogen giver også tips til at lave dem uden mælk, æg og gluten) 125 g hvedemel 1 knsp. salt 2 tsk. bagepulver 2 spsk. sukker 1 stort æg, sammenpisket 2 dl mælk Nøddefri planteolie til bagning Sådan gør du 1. Sigt melet med salt, bagepulver og sukker. 2. Lav en fordybning i midten, tilsæt ægget og det halve af mælken og pisk (men ikke for længe), til du har en glat, cremet dej. Rør resten af mælken i. 3. Varm lidt olie på panden ved middel varme, og hæld det overflødige væk. Hæld så meget dej på, at du får en pandekage med en diameter på ca. 12 cm, og bag den ca. 1 ½ minut, til der stiger bobler, der brister, op til overfladen, og pandekagen næsten er stivnet og brun i bunden. Vend den med en spatel og bag den hurtigt færdig på den anden side. Lad den glide over på et fad og hold den varm, mens du bager de øvrige. Varm panden med lidt mere olie mellem pandekagerne. Hvis du har en meget stor pande, kan du bage 2-3 stykker ad gangen. 4. Server pandekagerne varme med sirup, hindbær og citronbåde.

et emærk • Svan esign • Nyt d

Læserbrev

Meretes kommentar Disse pandekager bliver bedre, hvis du bruger kærnemælk i stedet for almindelig mælk. Pandekagerne skal være lidt højere end almindelige pandekager, så de bliver svampede. Pandekagerne er dog lidt svære at lave, fordi forfatteren ikke nævner, hvilken type alternativt mel hun bruger. Vælger du fx Jyttemel, er det ikke godt med mere boghvedemel, for så bliver pandekagerne for tunge. Så du må prøve dig forsigtigt frem. Forskellige melblandinger kan også gøre, at du skal bruge mere eller mindre væde.

Vind en sauterpande! I maj trækker vi lod om en superlækker sauterpande fra Tefal i serien Edition. Panden er i børstet stål, er udstyret med varmeindikatoren Thermo-Spot og kan gå i ovnen op til 260°. Værdi kr. 549,-. Hvilken bog er et must? Send dit svar til konkurrence@astma-allergi.dk inden 30. maj 2008.

– omsorgsfuld hudpleje hudplejeserie er udviklet til tør, sart eller udsat hud, der trænger til ekstra og beskyttende pleje. Q UDEN parfume- og farvestoffer Q Shampooen er helt UDEN konserveringsmidler Q Creme og lotion er konserveret UDEN parabener Q Serien kan bruges af hele familien Q Købes på apoteket

www.danatekt.dk

20254_Orion_Danatekt_ann_AstmaAllergibladet_176x125.indd 1

30

Tenerife – hvorfor kun for nogle medlemmer? Vi var 19 astmatikere, der forventningsfulde stod i lufthavnen den 6. januar. Ingen kendte hinanden. Det vi havde tilfælles var vores astma. Selv følte jeg, at jeg havde vundet i lotteriet. Havde ikke drømt om at være så heldig. Men her stod vi så med is i maven. Hvordan ville det gå? Min frygt var ubegrundet. Isen smeltede hurtigt. Jeg tror, jeg kan sige for alle, at vi havde en skøn tur. Vi blev undervist af Pia i astmaens påvirkning af kroppen: Om medicin og hvad vi kan gøre ved anfald. Ikke to astmatikere har det ens, og vi fik snakket om, hvad vi hver især gjorde. At det er vigtigt at gøre gymnastik, fik vi lært at Karin. Vigtigheden af at lære sine egne grænser og sige ” jeg kan ikke mere”. Jo, Karin gav os sved på panden. Og Dan og Dorrit stod for det praktiske. Alle fire tog de sig godt af os. Ingen måtte gå alene. Ingen måtte føle sig uden for. Hermed endnu en tak fordi I ville bruge jeres fritid på at være sammen med os. Også en stor tak for turen til de 18 andre deltagere. Det var hyggeligt at møde jer. Men det er ikke rosenrødt det hele. Det er nemlig dyrt at sende os af sted, og til min forundring hørte jeg, at der var nogle lokalforeninger inden for Astma-Allergi Forbundet, som ikke ville støtte deres medlemmer. Er det ikke det, I er der for? Jeg kan ikke forstå, at I ikke bakker op om, at der er nogen, som gerne vil gøre noget for os – som arbejder frivilligt, for at vi skal lære mere om den sygdom, vi kæmper med til daglig. Jeg vil ikke her udstille hvilke lokalforeninger, det drejer sig om. De ved det selv. Men jeg synes, det er for dårligt, at skulle gøre opmærksom på problemet på denne måde. I er en forening, som burde varetage medlemmernes ønsker. I er til for os. Hvorfor gør i det så ikke? Det kunne medføre medlemsflugt – er det det I ønsker?

gerne, er det bedste man kan gøre, at møde op i sin lokalforening til de generalforsamlinger, der afholdes rundt om i landet. Mange hilsner Jesper Mortensen, landsformand AstmaAllergi bringer normalt ikke læserbreve. Men vi vil gerne høre fra dig, hvis du har ris, ros eller ideer til artikler i AstmaAllergi.

Hilsen Jette Olsen

Kære Jette Olsen Tak for ros og ris. Ligesom dig synes jeg, at det er dejligt, at vi som organisation kan tilbyde medlemmerne gode oplevelser i sydens sol, og det er bestemt også noget, vi håber at kunne gøre fremover – fx i form af grupperejser og lignende. Du undrer dig over, hvorfor ikke alle lokalforeninger har sagt ja til at give økonomisk støtte til projektet. Svaret er ganske enkelt, at hver lokalforening er selvstændig med egen bestyrelse og egen økonomi. Det betyder så også, at man kan prioritere forskelligt. Der er mange gode og fornuftige støtteværdige projekter inden for astma-allergiområdet. Det siger sig selv, at der ikke penge til at støtte det hele, og derfor er det demokratiet i den enkelte forening, der er afgørende for prioriteringen. Og i nogle foreninger lægger man vægt på at bruge pengene til brede grupper af medlemmer, hvor mange kan deltage. Man kan jo ikke det hele, men hvis man som medlem har synspunkter og interesser, som man gerne vil have skal indgå i beslutnin-

Med fokus på allergi

Med fokus påbarn allergi AeroSleep sikrer dit mod allergi på grund af det specielle underlag, der også er så de AeroSleep kan vaskes ved 60 grader og vandtæt, fjerner derfor uheld og gylpder ikke trænger husstøvmider, lever på den. ned i madrassen og Samtidig er det specielle underlag også vandtæt, underså uheld giver grobund for bakterier. Det vandtætte og gylp ikke trænger i madrassen og giver grobund lag beskytter barnetned mod husstøvmider der lever i for bakterier.Vaskes ved 60 grader og er tørt igen på madrassen. Efter vask er underlaget tørt igen på 20 minutter. Fås til 20 minutter. Fås til vugge, barnevogn, barne- og vugge, barnevogn, barne- og juniorseng samt voksenstørjuniorseng samt hvor du køber relser, der hvor du voksenstørrelser, køber kvalitet til ditder barn. kvalitet til dit barn. AeroSleep er optaget på Miljøministeriets hjemmeside: www.miljoeogsundhed.dk Kun AeroSleep er ren helse. Nærmeste forhandler på: telefon 39 90 85 25 eller kig på: www.hannibal-import.dk

1/4/08 15:58:24

31


lokalforeningerne

Nordjylland Kør-selv tur til Fårup Sommerland Lørdag 9. august 2008 Igen i år bliver der ta’ selv buffet – grillmad af forskellig art med fri salatbar, flûtes, samt bagte kartofler og pommes frites. Der har ikke været den store efterspørgsel efter allergivenlig mad, hvorfor vi i år dropper det. Såfremt du har fødevareallergi bedes du/I medbringe mad selv – efter aftale med Fårup Sommerland. Oasen er reserveret fra kl. 13.30 – 15.00. Drikkevarer må ikke medbringes, men skal købes i Oasen. Pris: Kr. 100 pr. næse uanset alder og gælder kun for medlemmer af Astma- og Allergiforeningen Nordjylland og deres husstand. Skal bedsteforældre eller børnenes kammerater med, kan der købes ekstra billetter á kr. 200 (gælder for alle). Dette beløb svarer ca. til det Astma- og Allergiforeningen Nordjylland betaler pr. person. Der er intet max. deltagerantal, så ALLE medlemmer kan deltage. HUSK blot tilmeldingsfristen. Tilmelding sker ved at sende en check på beløbet til Inge Bødker, Stendyssen 128, 9230 Svenstrup, vedlagt en frankeret (10,00 kr.) og adresseret C5 kuvert. Oplys antal børn og voksne, alder på børn, samt medlemsnummer (står bag på bladet). Mærk kuverten ”Fårup”. Tilmelding senest 1. juni 2008. HUSK at sende alle de oplysninger, vi beder om, da vi ellers ikke kan garantere deltagelse i årets tur. I løbet af juni måned vil I få tilsendt billetterne, ellers får I jeres penge retur. P.b.v. Karin Dahl Assing

Århus

lokalforeningerne

næste bladudgivelse vil tid og sted være oplyst. Klik ind på www.astma-allergi.dk – lokalforeninger – Århus, og læs mere om åndedrætsmetoden P.b.v. Birgit Laursen

Midtvestjylland Kære medlemmer Vi er igen blevet spurgt, om vi vil hjælpe med at opstarte samtalegrupper, som fx kunne handle om børneeksem, astma hos børn eller hvad I måtte have behov for. I første omgang vil det kun være børnefamilier, som vi kan hjælpe. Skulle I have lyst til at finde ligestillede, så kontakt bestyrelsesmedlem Mette Rørby på tlf. 97 16 49 94 på hverdage ml. kl. 19-20.

Odense Legestue – Pusterummet For børn 2-5 år – uden forældre – dagligt kl. 8.30-14.00. På Jagtvej i Odense har vi 2 børnestuer, en dejlig legeplads og en skøn park tæt på. Børnegruppen er lille, og vi har tilstrækkeligt personale. Børnene hygger, udvikler sig og skaber gode venskaber. Vi har mulighed for at tilgodese særlige behov. Vi har også en lille gruppe for børn med lavt immunforsvar. De mødes 2 gange om ugen. Kommunerne yder tilskud til pasningen – vi har ledige pladser.

Legestue – Pusterummet Børn u. 2 år iflg. med en voksen. Mandage kl. 09.45-12.00.

Luftballonen Generalforsamling Vi har afholdt generalforsamling den 26. februar i Struer. Vi skulle vedtage et nyt navn, da vi nu er en Region og ikke amter mere. Det blev: astma-allergiforeningen midtvestjylland. Under det hører Lemvig-Struer–Holstebro– Herning–Ringkøbing/Skjern og Ikast/ Brande. I Ikast/Brande kommune kom Ejstrupholm, Nr. Snede og Klovborg med, dvs. at de før var i det, der hed Vejle Amt. Vi hilser dem velkommen i Region Midt.

Vi modtager igen tilmeldinger til den årlige sommerlejr for astma- og allergibørn mellem 10 og 18 år fra hele landet. Det bliver igen på Fyn og 14 dage i sommerferien 2008. Læs mere på side 20.

Bustur til Knuthenborg Safaripark Lørdag 24. maj 2008 kl. 9.00-18.00 Tilmeldingen er afsluttet. P.b.v. Ole Skude

Østsjælland Andelslandsbyen ved Holbæk – bustur Tidspunkt og mødested meddeles de tilmeldte. Kom og oplev nostalgi for alle pengene Lørdag 21. juni 2008 Her er nostalgi for alle pengene. Lad os træde i vore forældre og bedsteforældres fodspor. Kom og se det gamle mejeri, en gammel smedje, udstilling af gamle telefoner, og få et kik ind i ”Lauras” køkken. Der er mulighed for at spise medbragt mad ved opstillede borde i området, eller man kan købe mad i Traktørstedet til rimelige priser. Bustur – foreningen er vært. Betaling: 50 kr. for voksne – børn under 12 år gratis.

Bindende tilmelding senest den 21. maj 2008. Max 48 personer, tilmelding efter først til mølle princippet. Tilmelding til Sanne Evertsen Evertsen@webspeed.dk tlf.: 2750 9244.

Sundhedsdagen i Roskilde Lørdag 30. august 2008 Hjælp til afvikling af løbet Igen i år vil Astma-Allergiforeningen stå for Sundhedsløbet. Et løb hvor alle kan deltage uanset alder og fysisk formåen. Blandt dem, der fuldfører løbet, vil der blive trukket lod om mange forskellige præmier. Kan du afse et par timer lørdag formiddag, og har du lyst til at hjælpe os med afviklingen af løbet, så kontakt Jytte Daniél aaf.rosk@mail.dk eller tlf. 30 51 22 46.

9. august 2008 Sundheds-torvedag i Frederikssund. Besøg foreningens stand.  

At være pårørende til en kronisk syg Onsdag 10. september 2008 kl. 19.00 til 22.00 Kirkehavegård, Kirkehaven 16-18, 3450 Allerød Vi inviterer til aftenmøde med psykolog Camilla Schrøder, hvor emnet er ”At være pårørende til en kronisk syg”. Efter oplægget vil der være mulighed for at stille spørgsmål. Detaljer om alle arrangementer og seneste nyt fra foreningen findes på www.astma-nordsj.dk, som løbende opdateres. P.b.v. Ingelise Biering

P.b.v. Jytte Daniél

Nordsjælland 6. maj 2008 – World Asthma Day Foreningen er til stede i Slotsarkaderne i Hillerød.

Hovedstaden Vi skal gøre opmærksom på, at alle arrangementer er røgfri. Der henstilles i øvrigt til, at deltagerne i videst muligt omfang er duftneutrale, og at der selvfølgelig ikke

Astma-Allergi Foreningens Oplysningskreds tilbyder:

Efter generalforsamlingen, ser bestyrelsen sådan ud: Formand: Ester Løkke, Brande Næstformand og referent: Helle L. Jensen, Ringkøbing Kasserer: Jesper Knudsen, Sunds Bestyrelsesmedlemmer: Mette Rørby, Herning Stefan Evers-Groos, Aulum Suppleant: Gitte Andreasen, Fabjerg

Blokfløjtespil, Sang og vejrtrækningsteknik, Bevægelseslære for kronisk lungebesværede, Astma ingen hindring – kom i form, Bevægelseslære i varmtvandsbassin– voksne, Bevægelseslære på land og i vand, Bevægelseslære på land og i vand – for gravide, Babysvømning, Familiesvømning. Læs mere på www.astma-allergi.dk/lokalforeninger eller www.astma-fyn.dk. Tlf. 66 17 94 29 – mandag-torsdag 10.00-12.00 og 13.00-14.00, torsdag 15.00-16.30. Alle ovennævnte aktiviteter bliver nærmere omtalt i foreningens lokalblad, der udsendes til samtlige foreningens medlemmer.

P.b.v. Ester Løkke

P.b.v. Ine Møller Hansen

Sydvestjylland

Vestsjælland

Vardemesserne foråret 2008 Fredag 23. og lørdag 24. maj 2008

Bestyrelsens sammensætning 2008-2009:

Lokalkontakt Vi modtager gerne jeres ideer til aktiviteter og projekter indenfor astma-allergi området til videreformidling og igangsætning lokalt i Region Midt. Send en mail til: bhr@tdcadsl.dk eller ring på tlf. 30 34 39 48

Se nærmere på www.vardemesserne.dk når tiden nærmer sig.

Buteyko Åndedræts Metoden I efteråret 2008 vil der blive arrangeret en aften, hvor vi kan høre og lære mere om Buteyko Åndedrætsmetoden Metoden. I

P.b.v. Laila Sønderup

Ole Skude, formand Hjørdis Andersen, næstformand, kasserer Annie G. Jensen, kontaktperson Lisbeth Møller, bestyrelsesmedlem Vagn Henriksen, bestyrelsesmedlem Poul Erik Olesen, suppleant 1-2annonce_OT.indd 1

32

10/03/08 15:16:37

33


lokalforeningerne

bruges parfume, deodorant, aftershave og lignende, der indeholder parfume.

Middelgrundsfortet – Et hav af oplevelser Lørdag 14. juni 2008 Præcis Kl. 09.45 på Langelinie ved Isbjørnen Vi sejler ud til det gamle fort, der blev bygget i Christian d. IX tid. Fortet er verdens største menneskeskabte Ø uden fast forbindelse til land. Rundvisning: Via en rundvisning kommer vi på en rejse tilbage i tiden. Vi får et indblik i Middelgrundsfortets spændende historie og oprindelige virke. Skattejagt: Vi kan gå på skattejagt. En aktivitet, som er sjov for både børn og voksne. Børnenes skattejagt foregår altid udendørs, hvorimod de voksnes foregår inde på Fortet og i dets gange. Husk varmt tøj, da der kun er 10 grader i Fortets gange. Pris: Voksne 100 kr. – børn 50 kr. Prisen dækker transport samt alle aktiviteter. Max antal 40 personer. Ved tilmelding oplyses, hvilke aktiviteter, du/I ønsker at deltage i. Tilmeldingen er bindende og foregår efter først til mølle princippet. Tilmelding senest 25. maj 2008 til Vienni Henriksen telefon 20 84 40 14 eller e-mail visazip@mail.dk.

Andelslandsbyen ved Holbæk – bustur Tidspunkt og mødested meddeles de tilmeldte. Kom og oplev nostalgi for alle pengene Lørdag 21. juni 2008 Tag med Astma-allergiforeningen til Andelslandsbyen ved Holbæk, og oplev nostalgi så det klodser. Andelslandsbyen viser de gamle håndværk og andre spændende ting, som en by fra midt i 1800 tallet og frem til lige efter 2. verdenskrig. F.eks. zonen, en gammel købmand, husmandsstedet samt mange af de gamle håndværk. Der er mulighed for at spise sin medbragte mad ved de borde og bænke, der er sat op i området, eller købe maden i Traktørstedet til rimelige priser. Turen arrangeres i samarbejde med Astmaallergiforeningen Østsjælland. Bustur – foreningen er vært Betaling: Voksne 50 kr. – Børn under 12 gratis. Bindende tilmelding senest 21. maj 2008. Max 48 personer. Tilmelding efter først til mølle princippet. Tilmelding til Sanne Evertsen Evertsen@webspeed.dk tlf.: 2750 9244.

ER DU KUNSTINTERESSERET? Kunstgruppen for Hovedstaden tager ca. hver anden måned på tur til forskellige kunstsamlinger og museer. Er du interesseret i at høre nærmere eller vil tilmelde dig et arrangement, kan du sende en mail til bente@reg-hovedstaden. dk med oplysning om dit navn, adresse, tlf. nr. og medlems-nummer. Eller du kan sende en sms/ringe til tlf. 30 66 75 74. Du vil så blive kontaktet for nærmere oplysninger om kunstgruppen.

Næste arrangement: Arken, Skovvej 100, 2635 Ishøj Lørdag 17. maj 2008 kl. 12.00 SKAGENSMALERNE – i nyt lys Mødetid: kl. 11.45 Mødested: Forhallen ved billetsalget. Der vil være plads til 30 personer. Med tog og bus vil det tage 25 minutter at komme til ARKEN fra Københavns Hovedbanegård. Tag S-toget linie A eller E til Ishøj Station, hvorfra buslinie 128 kører direkte til museet.   Prisen er 85 kr., der betales til kunstgruppelederen, inden omvisningen starter. Tilmelding skal ske senest 6. maj 2008. P.b.v. Dorrit Ingeman

Universitetsparken 4 · 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 · Fax 43 43 54 33 Rådgivning Tlf 43 43 42 99

ASTMA-ALLERGI

HOVEDSTADEN

Postbox 1 2820 Gentofte www.astma-hovedstaden.dk www.astma-allergi.dk/lokalforeninger astma@reg-hovedstaden.dk Formand: Dorrit Ingeman Tlf. 25 30 41 14 dorrit@reg-hovedstaden.dk Næstformand: Dan Pedersen Tlf. 40 68 04 14 dan@reg-hovedstaden.dk Bestyrelsesmedlem: Vienni Henriksen Tlf. 20 84 40 14 vienni@reg-hovedstaden.dk ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

NORDSJÆLLAND Formand: Ingelise Biering Toftemarken 33 3200 Helsinge Tlf. 48 79 73 95 2biering@mail.dk Næstformand: Lilian Aagaard Tlf. 22 25 00 46 Kasserer: Jette Sachse Tlf. 48 70 68 75

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

ØSTSJÆLLAND

Formand og kontaktperson: Jytte Daniél Motelvej 25 4000 Roskilde Tlf. 46 36 88 78 aaf.rosk@mail.dk Udgiver Astma-Allergi Forbundet Universitetsparken 4 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 Fax 43 43 54 33 blad@astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk Ansvarshavende chefredaktør Lise Nørgaard Redaktør Tinne Vestergaard Nielsen tv@astma-allergi.dk Øvrig redaktion Karoline Lawætz Betina Hjorth Produktionsansvarlig Helle Schultz Direktør Thorkil Kjær

34

AstmaAllergi Nr. 3 – Maj 2008 Oplag: 20.500 AstmaAllergi udkommer seks gange årligt. Næste blad 4/2008 udkommer ca. 25. juni. Deadline er 15. maj 2008.

Annonceekspedition Dorthe Valsted Dansk Mediaforsyning ApS Klamsagervej 25 8230 Åbyhøj Tlf. 70 22 40 88 dva@dmfnet.dk www.dmfnet.dk

Løssalgspris er 40 kr. ISSN 0900-4262 Trykt med vegetabilske farver på papir, der er ISO 1400 1 Certificeret, Emas mærket samt PEFC certificeret.

Tryk K. Larsen & Søn

Grafisk tilrettelæggelse Par No 1 a|s

Bemærk at Astma-Allergi Forbundet ikke kan tage ansvaret for virkning af annoncerede produkter. Ligeledes er indholdet af indsendte artikler og læserbreve udtryk for skribenternes egne holdninger.

Rådgivningen Hele landet Tlf. 43 43 42 99 Telefonen er åben alle hverdage kl. 10-12 og 13-15.

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

NORDVESTSJÆLLAND Formand: Kirsten Madsen Folehaven 6 4281 Gørlev Tlf. 58 85 56 30 km-aaf-nv@mail.dk Kontaktperson: Merete Mortensen Ellemosevej 5 B 4400 Kalundborg Tlf. 59 50 42 15

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

VESTSJÆLLAND

HADERSLEV OG OMEGN

VIBORG OG OMEGN

Formand: Ole Skude Østre Allé 16 4200 Slagelse Tlf: 5852 2458 goskude@stofanet.dk Kontaktperson: Annie G. Jensen Rømøparken 14 4200 Slagelse Tlf. 5852 5287

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

STORSTRØM

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

ODENSE OG OMEGN

Jagtvej 59 5000 Odense C Tlf. 66 17 94 29 Mandag til og med torsdag 10.0012.00 og 13.00-14.00 info@astma-fyn.dk www.astma-fyn.dk Formand: Ine Møller Hansen Fædresmindevej 4 5250 Odense SV Tlf. 66 17 44 29 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

SYDFYN

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

SØNDERJYLLAND SØ Formand: Charlotte Bonde Søndertoft 35 6300 Gråsten Tlf. 74 65 92 52 Kasserer: Pernille Bonde Bredbækvej 8 - Nybøl 6400 Sønderborg Tlf. 74 46 88 81 Sekretær: Sanne Iversen Svalevænget 21, Ulkebøl 6400 Sønderborg Tlf. 74 43 14 46

Formand: Susanne Langberg Remisen 38 6100 Haderslev Tlf. 74 53 23 43 / 30 74 23 43 susanne@telemed.dk Næstformand: Kristiane Skau Årøsundvej 6,1 6100 Haderslev Tlf. 74 53 03 09 Kasserer: Kirsten Sommerlund Hyrupvej 38 6520 Toftlund Tlf. 74 83 36 16 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

SYDVESTJYLLAND Formand: Laila Sønderup Skrænten 12 6670 Holsted Tlf. 75 39 10 01 llkma@stofanet.dk

Formand: Jytte Schaadt Egemosen 13 6200 Aabenraa Tlf. 74 62 19 05

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

THY-MORS

Formand: Ulla Jensen Kumlvej 5, Sjørring 7700 Thisted Tlf. 97 97 13 83 uje@tdcadsl.dk Kasserer: Ane-Marie Steensen Hovedgaden 174 7752 Snedsted Tlf. 97 93 48 09 sorenst@mail.tele.dk Sekretær: Jytte Skaarup Rønnebærvej 10 7741 Frøstrup Tlf. 97 99 18 33 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

Trekantområdet

Viaduktvej 17 7000 Fredericia Tlf. 75 82 24 06 Kontoret på Rødkildevej 16, Vejle er åbent for personlig henvendelse efter aftale. Vi kan dagligt kontaktes på telefon/fax 75 82 24 06 samt på aaf@trekantomraadet.eu www.trekantomraadet.eu Formand: Anker L. Warncke Viaduktvej 17 7000 Fredericia Tlf. / fax 75 92 42 12 anker@warncke.dk Kasserer: Ninna Koch Vistisen Skovvænget 4, Brejning 7080 Børkop Tlf. 75 86 89 59 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

MIDTVESTJYLLAND

Ørbækvej l 7330 Brande Tlf./fax 97 18 19 65 astma-allergi.ringamt@mail.dk Kontaktperson: Formand Ester Løkke Tlf. 97 18 19 65 Hverdage bedst efter kl.18

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

AABENRAA

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

ÅRHUS

Lokalkontakt: Birgit Laursen Landlyst 11 8541 Skødstrup. Tlf. 30 34 39 48 bhr@tdcadsl.dk eller Astma- Allergi Forbundet 43 43 59 11 info@astma-allergi.dk

NORDJYLLAND

Formand: Karin Dahl Assing Hellekisten 107 9230 Svenstrup J Tlf. 98 11 36 05 kontakt@astmaogallergi.dk Kontaktpersoner: Lene Dam Bavnevangen 9 9210 Aalborg SØ Tlf. 98 14 98 28 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN

BORNHOLM

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

FØROYA ASTMA/ALLERGIFELAG Íslandsvegur 10C FO-100 Tórshavn Tlf. 298 31 14 19 Teldupost: astma@post.olivant.fo Formand: Bergdís Skaalum á Høgabóli FO-370 Miðvágur Tlf. 298 33 34 00 Mobil 298 27 19 84 Næstformand og sekretær: Bozena Rasmussen Gamlivegur 4 FO-188 Hoyvík Tlf. 298 31 23 78 Mobil 298 51 23 78 Kasserer: Elisabeth Z. Jacobsen Ziskagøta 19 FO-700 Klaksvík Tlf. 298 45 69 86 Suppleant: Brita Durhuus Grønlandsvegur 67 Fo-100 Tórshavn Tlf. 298 31 42 33 Suppleant: Agnes Bundgård Niclasen Íslandsvegur 33 FO-100 Tórshavn

35


Al henvendelse til: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

UMM ID-nr. 42002

Stoppet næse? Bihulebetændelse? Pollenallergi? Anbefales af øre-, næse- og halsspecialister Kan købes på alle apoteker. Vejl. pris 94 kr. Brugsanvisning og måleske til salt medfølger

Måleske med salt og varmt vand

Skyl næsen

Og tør

Miljøvenligt plast (PEHD)

Se mere på www.yogaprosess.com s.com OGAPROSESS AS, Norge • Tlf. +47 22 83 22 48 Produceret af YOGAPROSESS


AAB_3_2008  

allergimad med masser af X-faktor Din historie skaber overskrifter Du kan få ekstra tid! Plager pollenallergien i eksamenstiden? www.astma-a...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you