Page 1

Udgivet af Astma-Allergi Forbundet

www.astma-allergi.dk

Røgbort & Cigiraffen sikrer børn mod passiv rygning Få ret i Retten, når huset har skimmel Brændeovne Sæt fokus på vores sundhed

TEMA

Har børneeksemet sat sig på selvtilliden?

Nr. 1 jan 2008


Indhold

ALLERGYY… NEJ TAK

Børneeksem under huden Du kan behandle den røde og ru hud med cremer. Men eksemet kan give både dig og dit barn psykologiske knubs og ar på sjælen. Side 8

Drømmehus med skimmel Hvad nu? Advokat Marie-Louise Pinds nykøbte drømmehus viste sig at være smækfyldt med skimmelsvampe. I dag hjælper hun boligejere, der også har købt katten i sækken. Side 26

Tema: Børneeksem på selvtilliden 8

Eksem sætter sig også under huden

10

Ung med eksem: Vær dig selv!

12

Må du droppe drømmejobbet?

13

Få styr på eksemet artikler

14

Sundheden betaler prisen for pejsehyggen

18

Mød Røgbort & Cigiraffen

20

Faaborg-Midtfyn siger nej til allergi

26

Få ret i Retten, når huset har skimmel

Brændeovne – sundheden betaler Røg fra brændeovne gør livet surt for mange, men hidtil har fokus været på miljø og ikke sundhed. Politikerne skal vågne op! Side 14

FASTE SIDER 527

040

3

Leder

6

Kort & Godt

17

ForskningsNyt

23

Medlemstilbud

DERFOR INDEHOLDER NEUTRALS NYE BABYSERIE IKKE PARFUME OG UNØDVENDIGE TILSÆTNINGSSTOFFER

24

Spørg Rådgivningen

1/3 af alle børn har risiko for at udvikle allergi. Brugen af parfume og unødvendige tilsætningsstoffer kan øge risikoen. Det vil Neutral ikke være med til. Derfor indeholder vores nye Babyserie ingen af delene – hele serien er svanemærket og deklareret i samarbejde med AstmaAllergi Forbundet. Det er Neutrals holdning til følsom hud.

28

Mad med Merete

32

Nyt fra lokalforeningerne

Giraffer mod røg Alt for mange danske børn ryger stadig med, når deres forældre smøger den derhjemme. Astma-Allergi Forbundet har sat to giraffer på sagen. Side 18

3


LEDER

Dokumenteret pleje til tør, irriteret hud

Huden producerer normalt selv den fedt og fugt, den har brug for. Men hvis huden har tendens til at blive tør og irriteret, er det tegn på at den mangler fugt og vigtige fedtstoffer, og at dens naturlige forsvar mod påvirkninger udefra bliver nedbrudt.

Til spædbørn, børn og voksne A-Derma Exomega hudplejeserie er specielt udviklet til synlige hudproblemer hos børn og voksne. Serien er baseret på udvalgte naturlige stoffer, hvis virkning er videnskabeligt dokumenteret.

Aktive ingredienser Den primære ingrediens er Rhealba® havreekstrakt, der er rig på polyphenoler, som giver huden ny fugt og reducerer kløe og irritation. Desuden indgår Omega 6-fedtsyre fra kæmpenatlysplanten, der stabiliserer hudens fedtstofindhold, mens B3

filtenplus.com · 08.07

NYHED Skumhårshampoo

Forhandles kun på apoteket

vitamin genopbygger hudens naturlige forsvar og nedsætter risikoen for infektion.

Komplet serie Serien omfatter Exomega lotion og creme samt vaskeolie. Med nyheden Exomega skumhårshampoo opfylder Exomega ethvert behov for vask og pleje af tør, irriteret hud og hårbund.

Exomega skumhårshampoo, lotion og creme er uden parfume og parabener

Holder du også af

hverdagen? Din hverdag skal fungere – også selv om du har et barn med børneeksem eller selv har eksem. Det kan nemlig være en stor udfordring både fysisk og psykisk. Tag derfor imod den hjælp, du kan få – også fra Astma-Allergi Forbundet.

Jeg holder af hverdagen, har Dan Turell engang skrevet i et hyldestdigt til dagliglivet med alle dets almindeligheder og rutiner. Og det, du har mest af, er hverdagen. Og det, der fylder i hverdagen, er i sidste ende grundstenene i dit liv. Derfor skal du og din familie have det så godt som overhovedet muligt med astma og allergi – hver dag året rundt. Har du selv eller dit barn børneeksem, kan eksemet fylde meget i din hverdag – både følelsesmæssigt og praktisk. I Astma-Allergi Forbundet har vi erfaring for, at eksem ikke kun er noget, der sidder på huden, men også sætter sig på selvtilliden og giver knas i familien, skoleglæden eller arbejdslivet. Derfor har vi valgt at gøre børneeksem til månedens tema i AstmaAllergi her i januar. Du kan nemlig selv forebygge, mindske eller helt undgå en del af de følelsesmæssige knubs, du eller dit barn kan få af at have en hud, der klør, skaller og ind imellem måske får en mindre rar kommentar med på vejen fra omverdenen. I Astma-Allergi Forbundet er vores fokus netop din hverdag med astma og allergi. Vi ligger inde med mange af de råd, der kan give dig større livskvalitet og glæde i dagligdagen, hvis du eller én, du holder af, har en livsvarig overfølsomhedssygdom. De råd kan det knibe med at få hos egen læge. Ikke fordi lægen ikke gerne vil give dig svarene, men fordi det er spørgsmål, der tager tid, og derfor passer dårligt ind i den travle hverdag i en lægepraksis. Derfor: Brug dit forbund og alle de tilbud, vi har samlet til dig, fx telefonrådgivningen, familiedagene, eksemskolerne, forebyggel-

sesskolerne og hjemmesiden. Hos os får du nemlig den tid, det tager at blive klogere på hverdagen. I Faaborg-Midtfyn Kommune har de forstået, hvor vigtig hverdagen er. Derfor satser de på sundhed og forebyggelse af astma og allergi hos kommunens kommende og mindste borgere – i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. Det kan du læse mere om her i bladet. Til slut vil jeg gerne introducere to giraffer, Røgbort & Cigiraffen. De skal gøre hverdagen sundere og bedre for de mange børn i ryger-familier, som stadig er udsat for passiv rygning derhjemme. Mange forældre tror, at de kan lufte sig ud af problemerne i hverdagen. Men lad mig slå helt fast. Der findes ikke hensynsfuld rygning i hjem, hvor der bor børn. Læs om børnenes to nye venner her i bladet, og lær dem bedre at kende på www.cigiraffen.dk. Der kan du høre gode historier fra de to giraffers hverdag.

Mange hilsener

Jesper Mortensen formand

5


kort & GODT

Nu kan du søge om fondspenge

Pas på pollen i pillerne

FOND: Har du astma eller allergi, kan du her i 2008 søge om penge fra Elsebeth Aarestrup Frederiksens Fond. Fondens bestyrelse har nemlig i år sat særlig fokus på sygdommene. Det er især, hvis du er ældre og enlig samt ikke har formue, at du kan være heldig at få en udbetaling fra fonden. Der er ikke noget maksimumbeløb for, hvad du kan søge, og de første 10.000 kr. er skattefri. Du kan finde ansøgningsskemaet til fonden på www.astma-allergi.dk under fanen Blad. Skemaet skal udfyldes, og du skal vedlægge din seneste årsopgørelse. Ansøgningerne bliver behandlet løbende hele året, og du hører kun fra fonden, hvis du bliver tildelt en legatportion.

Sund uden krydsreaktioner

Datter gav idé til hudplejeserie

FRUGT & GRØNT: Står januar på slankekur, eller går nytårsforsættet i retning af Sundhedsstyrelsens anbefalede 6oo g frugt og grønt om dagen, er du måske usikker på, om du kan få nok af alt det sunde, hvis du har pollenallergi og krydsreaktioner. Heldigvis er det ikke noget problem for de fleste. Fx kan næsten alle med birkepollenallergi tåle de fleste grøntsager og reagerer kun sjældent på banan, citrusfrugter, ananas, melon eller vindruer. Ribs, solbær, jordbær og hindbær giver også kun sjældent problemer. Og er frugten og grøntsagerne bare kogt, bagt eller stegt, kan du med stor sandsynlighed godt tåle at sætte dem til livs. Det er bare om at komme i gang!

HUDPLEJE: Mange år i kosmetikbranchen og en lille, ny datter gav John Sørensen ideen til, at skabe gode, sunde hudplejeprodukter med minimal allergi-risiko. Han syntes nemlig, at alt for mange af de cremer og sæber, du finder i handlen, er af for dårlig kvalitet og med et indhold, der skader mere, end det gavner. Resultatet blev firmaet Nordic Sense, som nu er klar med sin første produktlinie. Der er kælet for de gode råvarer, og hele herligheden er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. Priser fra ca. 50 til 75 kr. Køb produkterne på www.nordicsense.dk.

Mange tror, at årsagen til allergi over for pelsdyr udelukkende er pelsen. Men allergener i dyrenes hudskæl, spyt, blod, urin og afføring gi’r også allergi. Har du allergi over for hunde, hjælper det altså ikke at købe en hårløs hund.

Får du nok? ASTMAMEDICIN: Har du brug for mere end et enkelt pust af din anfaldsmedicin om ugen, kan det tyde på, at du skal tage mere forebyggende astmamedicin. Tal med din læge om det. Den anfaldsmedicin, du tager inden sport, tæller ikke med i regnskabet.

www.astma-allergi.dk

En sej astmadag

Lad fisken gi' dit barn medicin SJOV: Er dit barn ikke glad for at få sin astmamedicin, kan det være en idé med en sjov forklædning til barnets spacer. AstraTech har lavet en skøn, grøn fisk, som er behagelig at holde på og passer over den stålspacer, du bruger sammen med Spirocort, Pulmicort og Airomir. Køb den hos AstraTech på tlf. 43 71 33 77. Fisken koster 80,- kr. + porto.

6

HØFEBER: Er du en af de mange danskere, som nyser, snøfter og får det skidt, når pollensæsonen går i gang, skal du se dig for, når du vælger kosttilskud og vitaminpiller. Særligt hvis du er kvinde. Pollen er nemlig en populær ingrediens i naturlægemidler, der skal lette din overgangsalder fx produktet Melbrosia. Der er også lige kommet en ny multivitamintablet tilsat Melbrosia på markedet særligt beregnet til kvinder over 45. Om lige netop du vil få høfebersymptomer af at tage pillerne, er ikke til at vide, men det er værd lige at overveje, inden de ryger i indkøbskurven.

ADVENTURE: Få Liv og Bo sjovt og sikkert gennem en dag med astma derhjemme, i klassen, skolegården, gymnastiksalen og med mystiske middagsgæster om middagsbordet i adventurespillet Liv & Bo. En sej astmadag. Det er sjovt, det er lærerigt og helt uden tekst, så også børn i folkeskolens mindste klasser kan være med. Spil spillet, og lær mere om astma på www.astma-allergi.dk.

Test mobilen inden du køber NIKKEL: Har du nikkelallergi, skal du være opmærksom, når du køber ny mobiltelefon. I Astma-Allergi Forbundet oplever vi flere og flere henvendelser fra folk, der har fået nikkeleksem af at tale i telefon med kæresten, kunden eller kollegaen. I dag er der nemlig ingen officiel grænseværdi for indholdet af nikkel i metaldelene på din mobiltelefon. Tag derfor en nikkeltest fra apoteket med ned i butikken, og test den model, du godt kunne tænke dig, inden du køber. Så slipper du for en kedelig overraskelse.

7


Tema

Eksem sætter sig også på selvtilliden Børn med børneeksem har en tør, ru og skællende hud, og det kan du gøre noget ved med creme. Men børneeksem sætter sig også under huden – på sjælen – for et barn med børneeksem føler sig let anderledes, grimt og udenfor. Det skal du tage med i behandlingen af sygdommen.

du giver dit barn, og ellers slå koldt vand i blodet, siger Annemarie Yde-Andersen.

Mindre ih og åh Men det lille barn kan også selv blive påvirket af omverdenens reaktioner på røde, overkradsede kinder og en hud, som måske skaller af i perioder. – Sådan et barn får jo ikke de samme positive tilkendegivelser fra omgivelserne, Af Tinne Vestergaard Nielsen som andre små børn gør. Der vil ikke være Nogle forældre kan også føle en forbudt helt så meget dikke-dikke og ih og åh. Nogle Hvert femte barn har børneeksem. For flertallet brænder sygdommen ud i løbet af skuffelse over, at det barn, de har fået, ikke vil være bange for, om eksemet smitter, og skolealderen, for andre bliver eksemet en helt er den lille, lækre marcipangris, de hav- barnet er måske fedtet pga. af sin behandfast følgesvend livet igennem. Men de rød- de forestillet sig. De sammenligner deres ling eller har blod på tøjet og bliver ikke talige plamager er ikke bare irriterende, fordi eget ru, røde og måske meget krævende get lige så meget op i vuggestuen. Derfor de klør og kræver lang tids indsmøring i barn med andres bløde, lyserøde og glade skal du sørge for at vise dit barn, at det er fede cremer og hormoncremer hver dag. At babyer, og de tager måske sig selv i at øn- lige så godt som alle andre og gi’ masser af have en synlig og blivende sygdom kan give ske sig, at deres barn var som de andres. kropskontakt. Faktisk er smøresituationen jo en helt unik mulighed for at bruge psykologiske knubs og ar på sjælen kvalitetstid sammen med dit barn, – både som barn, ung og voksen Mange af de sjove og sociale aktiviteter, mener Annemarie Yde-Andersen. eller for de forældre, som ser til. som hører med til et almindeligt Sygeplejerske og allergikonsuTårer efter skoletid lent Annemarie Yde-Andersen har ungdomsliv, kan være besværlige og Når barnet kommer i børnehavei mange år undervist på Astmaubehagelige, hvis du har eksem. og skolealderen, vil de andre børn Allergi Forbundets eksemskoler og begynde at blive opmærksomme kender alle faresignalerne på, at på, at her er et barn, der er lidt anderledes, eksemet ikke længere kun har konsekven- Det kan give skyldfølelser. Og kommentarer og de vil kommentere eksemet. En hel tyser for huden men også for humøret, selvtil- som ”Gud, har du tabt ham?” eller ”Hvor er pisk reaktion vil være, at nogle af stue- eller det synd” hjælper ikke ligefrem. liden og familien. klassekammeraterne ikke vil holde barnet i hånden, fordi eksemhænder føles ru og Gode råd i kø Ingen marcipangris – Det kan være stærkt belastende for en fa- Ifølge Annemarie Yde-Andersen kan netop tørre. Det kan give tårer efter skoletid. Samtidig har børn med eksem en stærkt milie, at få et barn med børneeksem. Er bar- omgivelsernes engagement i barnet og nedsat kløetærskel, som bl.a. er følsom for net slemt angrebet, kan hun have svært ved dets sygdom være voldsomt generende varme. Når der efter en lang dag i skole er at sove igennem om natten og være pylret for eksem-forældre. Mødres, svigermødres blevet godt varmt i klasseværelset, vil ekog utilpas om dagen, fordi det klør. Så sover og veninders mange velmenende råd kan semet begynde at klø, og barnet få svært du heller ikke, og det påvirker både forholdet forvirre og gøre dig usikker på, om den beved at koncentrere sig om undervisningen mellem mor og far og overskuddet til at tage handling, du følger, nu også er god nok, og blive uroligt. Det kan give skæld ud af eller om du burde gøre noget andet eller sig af det lille barn, fortæller hun. lærerne og drillerier fra klassekammerater. mere. Annemarie Yde-Andersen opfordrer til, at – Som forældre til et barn med eksem, du sørger for at have en tæt kontakt til dit skal du lære at tackle, at du har fået et barn barns klasselærer og løbende orientere om med en synlig sygdom, som vil være kronisk Kom på eksemskole eksemet og barnets udvikling. i hvert fald i en del af barnets liv. Sørger du – Det er alfa og omega for en god skolefor at følge de anvisninger, du har fået af læAstma-Allergi Forbundet afholder hvert gang for barnet, at fx klasselæreren kender gen, er der faktisk ikke mere, du kan gøre. år eksemskoler over hele landet. Følg de faktorer, der får det til at klø, og hvordan Der er ingen mirakelkure, og det kan være med på www.astma-allergi.dk og find I undgår dem. Det er ærgerligt, at et barn svært at acceptere, fx når eksemet helt naen eksemskole i din region. Du finder skal have skæld ud, hvis det kunne være turligt blusser op en gang imellem. Her gælogså eksemskoler på flere sygehuse. undgået ved at åbne et vindue, eller ved at der det om at blive tryg ved den behandling,

8

barnet fik en anden bluse på, siger Annemarie Yde-Andersen, der også går ind for særaftaler omkring omklædning og badning, hvis et barn føler sig meget genert over at tage tøjet af i forbindelse med gymnastik. Aldrig kysset Når små børn som med et trylleslag er blevet store og kommer i puberteten, bliver udseendet som bekendt ikke mindre vigtigt. Pludselig handler alt om, hvem der er kærester med hvem. Men det kan

være svært at følge med i kæresteræset, hvis øjenomgivelserne er røde, ansigtshuden skaller, og selvtilliden er derefter. Annemarie Yde-Andersen oplever tit, at unge med eksem isolerer sig, når de kommer i puberteten. – Mange af de sjove og sociale aktiviteter, som hører med til et almindeligt ungdomsliv, kan være besværlige og ubehagelige, hvis du har eksem. Dyrker du sport eller danser vildt på diskoteket, kommer du til at svede, og så begynder det at klø. Drikker du alko-

Børneeksem – både for børn og voksne • Børneeksem – eller atopisk eksem – er en primært arvelig sygdom, som giver tør, kløende og skællende hud. Huden mangler de naturlige fedtstoffer, der limer hudcellerne sammen. • 20 pct. af alle børn i Danmark får børneeksem. Tallet er stigende. • 10 til 15 pct. af dem, der har haft børneeksem i børneårene, har stadig eksem som voksne. • Næsten halvdelen af dem, der har haft børneeksem som børn, får håndeksem senere i livet.

hol, hjælper det bestemt heller ikke på sagen, og så er det på kort sigt lettere at blive derhjemme foran pc’en. Det er ærgerligt, for kender du din sygdom tilstrækkeligt godt, er der faktisk mange ting, du selv kan gøre for at have en god aften trods eksemet. En tur på eksemskole Derfor mener Annemarie Yde-Andersen, at både forældre og større børn med børneeksem skal en tur på eksemskole. Sådan nogle afholder Astma-Allergi Forbundet flere gange om året, og også mange regionale sygehuse har lignende kurser om cremer, smøreteknik og tips, når det klør. – Børneeksem er en fejl i generne, som du lever med i en periode eller hele livet. Det må du acceptere. Men sørger du for at tilføre det fedtstof, som huden mangler, og er opmærksom på at undgå de ting, som provokerer eksemet, kan du leve en god og glad tilværelse både som barn, ung og voksen, slutter Annemarie Yde-Andersen. ■

9


Tema

Teenager med eksem

Vær dig selv

og ha' en ekstra bluse i tasken Det kan være barske løjer at være barn og ung med eksem. Men eksemet fylder meget mere i ens eget hoved, end det gør i andres, er 16-årige Nicolaj Tagesens erfaring. De røde tegninger på huden har dog sat en effektiv stopper for teenagerens jobdrømme om biler og mekanik.

10

Af Tinne Vestergaard Nielsen

Nicolaj Tagesen fra Brørup mellem Esbjerg og Kolding er en teenager, som teenagere er flest. Han går op i sport, biler og musik og er lige begyndt at spille el-guitar. Det eneste, der adskiller Nicolaj fra andre fyre i 9. klasse er et rød udslet, der for det meste dækker ansigt, hals og brystkasse. Sådan har det været, siden Nicolaj var helt lille, og derfor ved Nicolaj en ting eller to om at være lidt anderledes end de andre. – Jeg synes da, det har været lidt hårdt altid at få en masse opmærksomhed, fordi man så anderledes ud, fortæller Nicolaj, der som sit første minde om eksem husker, hvordan familien om sommeren tit blev stoppet af helt fremmede mennesker, der lige skulle høre, hvad det var for noget rødt noget, Nicolaj havde på benene.

Hættetrøjer og sænket blik Men når eksemet en gang i mellem slår ud i lys lue i Nicolajs ansigt, må han dog stadig bøje nakken. Bogstaveligt talt. Så står de næste uger på nærstudier af gadebelægningen i Brørups gader og stræder. – Når det er rigtig slemt, prøver jeg at skjule ansigtet, når jeg går rundt inde i byen. Så kigger jeg ned i jorden eller tager en hættebluse på, fordi jeg synes, det er pinligt at se sådan ud. En gang var der én, som spurgte, om det var fordi, jeg havde taget for meget solarium. Det kunne jeg godt li’, for det synes jeg var mindre pinligt, end at skulle sige, at man har en hudsygdom, fortæller Nicolaj.

Lader sig ikke stoppe At udseende betyder meget, når man er Træls omklædning teenager, kan ikke komme bag på nogen. Er Dengang betød det ikke så meget følelses- eksemet slemt, går Nicolaj da også hellere mæssigt. Eksemet var der bare og kløede rundt i store bluser, trøjer og lange bukser i og satte lille Nicolajs tålmodighed på prøve, sommervarmen end at vise kammeraterne når han skulle smøres ind i hvad, der føl- de røde pletter på sin hud. Han er også flere tes som en evighed hver morgen og aften. gange blevet taget i at pjække fra skole, Det var først i 4.-5. klasse, at drillerierne be- fordi eksemet var blusset op. Inderst inde gyndte, og Nicolaj blev meget bevidst om ved han dog godt, at udslettet fylder mere i eksemet. hans eget hoved end i andres. – Det var rigtig træls at skulle gå i bad – Når jeg møder nye kammerater, går efter gymnastiktimerne. Jeg fik mange der ofte helt op til et halvt år, før de bekommentarer, og mærker noget. nogle af mine Eksemet betyder meget mindre, Det viser jo, at det klassekammeraegentlig ikke beend man selv forestiller sig. ter kunne finde på tyder så meget, at sige, at jeg ikke Man skal bare prøve at glemme som jeg måske var et ordentligt selv går rundt og det og være sig selv. barn. Det gik jeg tror. Og det er jeg da og tænkte meefterhånden bleget over og var rigtig ked af, husker Nicolaj, vet god til at fortælle mig selv. I dag vil jeg der også erkender, at der tit var slåskamp sige, at eksemet da er noget, jeg tænker i skolegården, og at det ofte var ham, der over, når jeg fx vælger tøj, men det stopper var i centrum, fordi nogen havde drillet med mig ikke på nogen måde. eksemet. Det der med at få en kæreste, har der I dag tænker Nicolaj på eksemet som en da heller ikke været problemer med. Nicolaj lille fejl, han er blevet født med. En har allerede haft et par stykker af slagsen. ekstra udfordring. Ellers Men eksemet fortæller han først om, når er han ligesom alle han har kendt pigen et stykke tid. Charmen andre, siger han. Dril- skal lige have lov at gøre sin virkning. Han vil lerierne er da også nødig risikere, at en ny kæreste synes, det for længst forstum- lyder ulækkert og finder en anden i stedet, met, for Nicolaj er en forklarer han. Heldigvis er det ind til videre udadvendt og positiv ung mand med mod blevet ved frygten, for pigerne har taget det på livet og mange jern i ilden. Han klæder pænt, når eksemet endelig er blevet bragt dog ikke længere om sammen med de på banen. andre efter gymnastik. I stedet cykler han hjem og bader. Så er der også mere ro til Surt jobvalg at smøre sig ind. Det er en ordning, han er Helt kan Nicolaj nu ikke løbe fra sit eksem. rigtig glad for. Allerhelst ville han nemlig gå og rode med

biler og mekanik, når han om halvandet år er færdig med skolen. Men et mekanikerjob med daglig kontakt med olie og kemikalier vil være alt for hårdt for hans hænder. Så den drøm har han måtte droppe. – Jeg har lige været i praktik som elektriker, for det lignede ligesom mest. Men der skulle man hele tiden røre ved isoleringsmaterialer, og det dur heller ikke. Det er virkelig surt, at man ikke kan komme til at lave det, man gerne vil, fordi man har en dum hud. Det er jo mest de boglige fag, der egner sig for folk med eksem. Men det er ikke lige der, mine interesser ligger, siger Nicolaj, som nu regner med at satse på en karriere som falckredder. Han skal bare lige nå at blive høj nok til at leve op til skolens optagelseskrav. Nicolaj kan dog nå at tænke lidt endnu, for efter sommerferien venter et år på Nordfyns Idrætsefterskole. Det betyder også, at han selv skal til at have helt styr på de to daglige indsmøringer. Hidtil har han fået hjælp af mor med hormoncremerne, der godt kan være lidt tricky. Nicolaj ved nemlig godt, at passer han ikke sin hudpleje, betaler han prisen med det samme. Et godt råd eller to Skal han give et godt råd til andre unge med eksem, er det, at de ikke skal gå rundt og føle sig anderledes. Eksemet betyder meget mindre, end man selv forestiller sig. Man skal bare prøve at glemme det og være sig selv. Hvis jeg må gi’ et råd mere, så skal det være, altid at have en ekstra bluse med, når man er til fest. Så kan man lige stikke udenfor og skifte, hvis man er blevet for varm, og eksemet er begyndt at klø, slutter Nicolaj. ■

Chat med Nicolaj Er du også ung med eksem, vil Nicolaj gerne høre fra dig. Send ham en mail på tagesen_nicolaj@hotmail.com, eller gi’ ham et ring på telefon 75 38 34 55, hvis du har lyst til at dele tips, tricks og erfaringer om at være ung og have eksem som en del af hverdagen.

11


Tema

Råd fra Astma-Allergi Forbundets eksemskole

Jobs, du skal undgå Frisør, kok, bager, køkkenassistent, rengøringsassistent, social- og sundhedshjælper, sygeplejerske, mekaniker, maskinarbejder, kirurg, tandlæge, maler, murer og slagter.

Sådan får du styr på eksemet Af Tinne Vestergaard Nielsen

Jobs, du kan satse på

Børneeksem som lille

Kan du klare

Skolelærer, kontorassistent, socialrådgiver, medarbejder i et call center, sælger, advokat, korrespondent, meteorolog, revisor, flyveleder, datalog, journalist, taxachauffør og styrmand.

drømmejobbet? Selvom dit børneeksem måske brændte ud for mange år siden, tager du din sarte hud med ind i voksenlivet. Derfor skal du se dig for, når du drømmer karrieredrømme. Vælger du forkert, kan du risikere at måtte droppe jobbet eller uddannelsen igen pga. håndeksem. Af Tinne Vestergaard Nielsen

To ud af tre vokser fra deres børneeksem i løbet af barndommen, men det betyder ikke, at du har sagt farvel til eksem for altid. Tværtimod. Den tørre og sarte hud ligger i dine gener, og passer du ikke på, kan du meget vel risikere at få alvorlige problemer med eksem, hvis du vælger et forkert erhverv. Det er særligt jobs, hvor du ofte vasker hænder eller arbejder med rengøringsmidler, kemikalier, madvarer, maling eller olie, som du skal holde dig fra, hvis du har eller har haft børneeksem. – Det er surt at skulle forlade et job, du ellers er glad for, eller ende med ikke at kunne bruge en lang uddannelse, fordi du ikke kan tåle det, du arbejder med. Derfor

12

handler det om, at tage dine gener alvorligt og vælge det rigtige erhverv i første hug, fortæller Helle Kvarnstrøm, som er sundhedsplejerske og rådgiver i Astma-Allergi Forbundet og ofte råder unge og deres forældre omkring studie- og jobvalg. Vigtigt valg Det er bl.a. populære erhverv, som frisør, kok, mekaniker og sygeplejerske, der er meget dårlige valg, hvis du har eller har haft børneeksem. Her gælder det om at finde alternativer, så du kan komme til at arbejde med noget, der minder meget om det, du helst ville lave, men ikke belaster din hud i samme grad.

– Det kan være rigtig svært at acceptere, at du ikke har frit valg på alle hylder, når du som ung står og skal vælge retning i livet. Men tænker man lidt kreativt, er det for det meste muligt, at finde noget, som både tilgodeser dine interesser og ikke er for hård kost for din hud. Vil du fx gerne være sygeplejerske, kan dit ønske om at arbejde med mennesker måske blive opfyldt som skolelærer eller socialrådgiver, hvor du hver dag er i kontakt med mange, siger Helle Kvarnstrøm, der også har erfaring for, at en fornuftig snak med studievejlederen vejer tungere for den unge end nok så mange velmenende råd fra mor og far. Test dig selv – eller din teenager – i AstmaAllergi Forbundets jobdatabase på www. astma-allergi.dk. Her kan du se mere om de jobs, der passer til dig, og hvilke du skal holde dig fra. Der er også mere viden om astma, eksem og jobvalg i pjecen Dit job, dit valg, dine muligheder, som du også kan downloade på hjemmesiden – find den under fanen Butik – eller bestil den på tlf. 43 43 59 11.  ■

Har du eller dit barn børneeksem, mangler huden de naturlige fedtstoffer, som limer hudcellerne sammen. Det gør huden tør, kløende, rød og sart. Det ser ikke pænt ud, og kløen kan være meget generende. Men du kan gøre meget selv for at holde eksemet i ro og have en god hverdag. Her får du nogle gode råd fra Astma-Allergi Forbundets eksemskole. Plej huden rigtigt • Forebyg opblussen af eksemet ved at smøre dagligt – fx morgen og aften – med fede cremer. Vælg cremer, hvor der står vaseline eller petrolatum først i deklarationen. Undgå cremer med parfume. • Smør, smør og smør! Cremen virker først, når den kommer ud af tuben, og det kan godt tage op til en halv time hver dag at blive smurt ind. Men det giver resultater! Bliv tryg ved hormoncremen • Vær ikke bange for hormoncreme. Rigtig mange underbehandler deres eksem, fordi de er skeptiske over for den creme, lægen har udskrevet. Det er en skam, for cremerne er effektive og gennemprøvede gennem mange år. • Find den rigtige mængde creme med fingertip-reglen: Creme svarende til det yderste led på din egen eller dit barns pegefingeren rækker til et hudområde på størrelse med dine eller dit barns to håndflader. Hjælp dit lille barn • Hjælp dit barn med at fjerne fokus fra kløen. Snak om noget andet, tag på en fantasirejse fra kløen sammen, nus det sted det klør, eller læg noget koldt på. • Gør behandlingen til en hyggestund for jer begge. Sæt en god historie eller noget sjovt musik på cd-afspilleren, og leg ”snevejr” eller ”leoparden med de hvide pletter”, mens I smører cremen ind. • Start med at smøre de steder, barnet godt kan lide at blive smurt. Ta’ så de ”dumme” steder til sidst. • Lad barnet hjælpe til. Dit barn kan tidligt lære at smøre lidt med. Det sparer tid, og gør behandlingen til et fælles projekt. Få en gladere teenager med eksem • Gi’ din teenager en ekstra trøje med i tasken, når aftenen står på fest og dans. Så kan den unge skifte, hvis huden er blevet varm, og eksemet er begyndt at klø.

• Accepter, at dit barn er blevet så gammelt, at du ikke længere kan styre behandlingen 100 pct. Det er helt almindeligt, at unge i folkeskolens ældste klasser gør oprør mod, hvad de opfatter som mors smøretyranni. Nogle gange er det eneste, du kan gøre, at lade den unge løbe linen ud og selv mærke konsekvenserne, hvis eksemet ikke bliver passet. • Hjælp din teenagedatter med at finde hudplejeprodukter og makeup uden parfume og unødvendige tilsætningsstoffer. Vælg fx hudplejeprodukter deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. • Vær opmærksom på, at cremen Protopic kan give kraftig rødmen, hvis den unge drikker alkohol. Der er rigeligt at rødme af som ung – også uden medicinsk hjælp! Få flere råd om en god hverdag med eksem på ww.astma-allergi.dk, eller ring til Astma-Allergi Forbundets gratis telefonrådgivning på tlf. 43 43 42 99. ■

Legat

Grosserer Børge Christian Nissen Jensen og hustru Inger Jensens Legat Legatets formål er at hjælpe værdigt trængende danske astma- og/eller allergipatienter til behandling, rekreationsophold eller til at opretholde en rimelig levestandard. For mindreårige børns vedkommende skal der være mulighed for hjælp til én af forældrenes ophold på rekreation sammen med barnet. Der uddeles årligt legatportioner på i alt ca. 50.000 kr. fordelt med 5.000 kr. pr. portion. Motiveret ansøgning vedlagt udtalelse fra egen læge/speciallæge. Frankeret svarkuvert bedes vedlagt. Ansøgningsfrist: Senest 15. februar Uddelingstidspunkt: April Ansøgning sendes til: Cheflæge, dr. med. Ole Østerballe, hospitalsledelsen, Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup, Heibergs Allé 6, 8800 Viborg. Tlf. 89 27 25 50. Email: post.sygehusviborg@sygehusviborg.dk.

13


Brændeovne

Sæt

fokus på vores sundhed

Røg fra brændeovne er fyldt med sundhedsskadelige stoffer, og det plager mange mennesker. Alligevel er der ganske lidt fokus på sundheden og på, hvad man skal stille op, hvis man er generet af røgen. Det duer ikke, siger Astma-Allergi Forbundet. Af Lise Nørgaard

Prøv at gå en tur ned af stille villaveje en kold vinteraften. Du vil helt sikkert kunne lugte røgen fra brændeovne, for brændeovne er en populær kilde til varme. Hyggeligt, vil nogle mene. Men for andre er det langt fra hyggeligt, for har du astma eller følsomme luftveje, kan røgen fra brændeovne give store problemer. – Røg fra brændeovne indeholder mange partikler, og især mennesker med astma kan være voldsomt generede af røgen. Deres astmasymptomer bliver værre, forklarer Janne Sommer, biolog i Astma-Allergi Forbundet. Det er ikke uden grund, at røgen generer, for den er fyldt med sundhedsskadelige partikler – specielt fine partikler – samt tjærestoffer og dioxin. Omkring halvdelen af den partikelforurening, der udledes i Danmark, kommer fra landets ca. 600.000 brændeovne, -kedler, -fyr og pejse. En undersøgelse har tidligere vist, at luften i et villakvarter med mange brændeovne på en kold og vindstille dag kan være lige så forurenet som på en af de mest befærdede gader i København. – Partikelforurening fra biler er godt undersøgt. De små partikler fra trafikken er skyld i et stort antal for tidlige dødsfald, kronisk bronkitis hos voksne, astmaanfald og akut bronkitis hos børn, siger Janne Sommer og fortsætter:

– Der er ingen grund til at tro, at partikler fra brændeovne er mindre farlige end partikler fra trafik. Mangler regler Trods alle tegn på, at røgen fra brændeovne er sundhedsskadelig, er der ikke meget, du kan stille op, hvis du er generet af røg fra andres brændeovne. I dag mangler der nemlig regler på området. – Det er næsten umuligt at komme igennem med en klage. Og hvis du kan klage, beror afgørelsen på kommunens skøn. Der er ingen regler og ikke taget stilling til problemet fra myndighedernes side, og derfor lades mennesker med problemet i stikken. Det kan vi ikke være bekendt, siger Thorkil Kjær, direktør i Astma-Allergi Forbundet. Astma-Allergi Forbundet presser på for, at der sættes loft over, hvor mange partikler en brændeovn må udlede, samt at der kommer redskaber til at bremse forurenerne. – Med et loft over udledningen samt faste regler på området får kommunen et solidt redskab til at gribe ind og standse partikelforureningen. Den enkelte borger får også mulighed for at få hjælp. Sådan skal det være, siger Thorkil Kjær. I dag har kommunernes miljømyndigheder kun mulighed for at gribe ind, hvis brændeovnen forurener ekstraordinært meget. Men der er ikke nogen regler for, hvor meget ekstraordinært meget er – det er et skøn fra kommunens side. Uambitiøst Der er dog netop trådt en ny brændeovnsbekendtgørelse i kraft fra Miljøministeriet, og den har bl.a. også været i høring hos AstmaAllergi Forbundet. Forbundet skriver bl.a. i sit svar, at kravene til partikeludslip ikke er strenge nok. – I dag kan man købe mange brændeovne, der udleder 5 gram partikler pr. kilo træ. Alligevel tillader bekendtgørelsen det dobbelte, nemlig 10 gram pr. kilo træ. Det er helt uden ambitioner, mener Thorkil Kjær. Et andet af Astma-Allergi Forbundets ankepunkter er, at brændeovnsbekendtgørelsen ikke er udformet konkret nok til, at kommunerne får et ordentligt redskab til at gøre noget ved klagesagerne. – Vi er bekymrede for, at den i praksis ikke hjælper den enkelte borger, siger Thorkil Kjær. Astma-Allergi Forbundets bekymring blev bestyrket af en ny rapport fra Miljøstyrelsen, der kom i november. Den afslørede, at kom-

14

munerne og skorstensfejerne ikke lever op til deres ansvar, men godkender for lave og forkert placerede skorstene hos brændeovnsejere. Dermed bliver partikelforureningen lettere blæst direkte ind til naboen. Ingen fokus på sundhed I 2004 vedtog Folketinget Lov om biomasse, og i den lov regnes brugen af brænde som CO2-neutral. Den udlægning er nogle dog uenig i. – Debatten om brændeovne har handlet meget mere om CO2 end om vores sundhed, siger Thorkil Kjær. – Sundheden er lige så vigtig. Selv i verdens bedste ovn med verdens bedste fyrbøder bliver der udledt mange gange flere skadelige partikler end fra olie og gas, fortsætter han.

Selv i verdens bedste ovn med verdens bedste fyrbøder bliver der udledt mange gange flere skadelige partikler end fra olie og gas. Astma-Allergi Forbundet mener, at der skal satses på ny teknologi og udvikling, hvis brændeovne stadig skal stå for en væsentlig del af varmen i Danmark. Partikeludslippet og tjærestofferne skal reduceres langt mere, end det er muligt i dag. Også selv om det så bliver dyrere at have brændeovn. – Folk skal selv vælge, om de vil have en brændeovn eller ej – det blander vi os ikke i. Så længe det ikke går ud over andres sundhed, som det gør i dag. Det skal ny teknologi løse, mener Thorkil Kjær. Mange dilemmaer Hvordan man mere effektivt løser problemerne med partikelforureningen er der flere bud på. Der kan gøres gennem strengere lovgivning, eller der kan være påbud om ordentlige skorstene. En anden mulighed er et partikelfilter.

Hvis du vil fyre hensynsfuldt Måske har du allerede en ny brændeovn og en korrekt skorsten og kan derfor ikke umiddelbart gøre yderligere for at mindske partikelforureningen. Hvis du gerne vil fyre hensynsfuldt i forhold til de mennesker, der ikke kan tåle røgen, kan du gøre følgende: • Følg retningslinjerne for fornuftig fyring. Du kan finde dem på www.groentansvar.dk • Overvej om du kan opvarme dit hus på anden måde og dermed ikke behøver bruge din brændeovn nær så meget.

15


FORSKNINGSNYT Desuden er det vigtigt at få mere viden om luftforurening, brændeovne og helbredseffekter. Man ved, at for mennesker med astma kan røg og partikler fra brændeovne give flere symptomer, men man ved endnu ikke, om partiklerne er skyld i, at flere udvikler astma. – Og så skal vi have løst det problem, at der i Danmark er en gruppe mennesker, der er så plagede af røg fra brændeovne, at de har svært ved at få en hverdag til at hænge sammen. Dem kan vi ikke bare ignorere, fastslår Thorkil Kjær. I 2008 kan vi dog forvente svar på nogle af spørgsmålene, da forskningsprojektet Wooduse slutter her. Fire forskningsinstitutioner, heriblandt Danmarks Miljøundersøgelser, står bag projektet, der bl.a. undersøger samspillet mellem brændeovn, bruger og miljø. Projektet er bredt og ser også på samfundspåvirkninger, partikelkoncentrationer ude og inde, helbredseffekter og muligheder for at begrænse forureningen. Astma-Allergi Forbundet følger både forskning, debat og lovgivning tæt og vil også fremover belyse de forskellige problemstillinger omkring brændeovne og den sundhedsskadelige røg. Blandt andet ønsker Forbundet svar fra miljømyndighederne på, hvordan sundheden og miljøet skal vægtes i forhold til hinanden. – På lang sigt forlanger vi fokus på vores sundhed, og det kræver forskning og ny teknologi. På kort sigt har vi brug for ordentlige regler og krav, der gør det let for kommunen at gribe ind og stoppe

for høj partikeludledning og anden luftforurening. Dermed lader vi heller ikke den enkelte borger i stikken uden mulighed for hjælp, hvis man er generet af røgen. Det kræver kun politisk vilje at indføre, siger Thorkil Kjær. ■

Hvor går du hen med dine klager? Det er ikke let at få medhold i klager over røg fra brændeovne. Du skal nemlig udpege en enkelt kilde til problemet, hvis du ønsker at klage til de kommunale miljømyndigheder. I praksis betyder det, at det er umuligt for dig at klage, hvis du bor i et villakvarter med mange brændeovne. Har du kun problemer med en enkelt brændeovn, kan du gøre følgende: • Tal med din nabo eller hvem der nu er brændeovnens ejermand, hvis det primært er en enkelt brændeovn, der generer dig. Det bedste er at løse problemet i mindelighed. • Kommer du ikke igennem, kan du dernæst klage til de kommunale miljømyndigheder. De vil ofte indlede med at sende en skorstensfejer ud for at tjekke om brændsel, brændeovn og skorsten er i orden. Herefter kan kommunen foretage et skøn over, om brændeovnen forurener særligt meget.

Sig godnat til eksemkløen

Nyhed

Fria vil dig det bedste... Når du trænger til at hygge dig i den mørke tid, så prøv chokoladekage og æble/kanelmuffins til kaffen eller teen. Selvfølgelig både gluten- og mælkefrie. Alle Løvbjerg butikker fører Fria produkter og alle SuperBest butikker har mulighed for at bestille Frias produkter. Klik ind på www.allergikost.com for at se din nærmeste forhandler.

25. maj 04: De første skridt er taget! Så nåede vi det inden 1års fødselsdagen. 8. august 06: Nu kan vi smide støttehjulene på cyklen. Han er SÅ stolt. 11. november 07: Første nat uden kløen og kradsen. Han har sovet hele natten. Vi fik også en god nattesøvn. Nu vender det forhåbentligt! Physiogel A.I. Creme er en ny behandling af atopisk eksem. Fås på apoteket. Få mere information hos Stiefel på tlf. 3344 4400 eller mkoch@stiefel.com.

www.fria.se Importør: Allergikost Danmark ApS. 44 24 44 88. www.allergikost.com

16

Af Karoline Lawætz

Physiogel A.I. Creme

Mindre kløe. Mere liv.

Blodprøve afslører astma Forskere har fundet ud af, at patienter med svær astma har mere af proteinet YKL-40, end andre har. Det betyder, at lægerne fremover måske vil kunne afgøre sværhedsgraden af astma på baggrund af en blodprøve. Det skriver Dagens Medicin. Man ved endnu ikke, om proteinet spiller en rolle i udviklingen af astma, eller om det er til stede af helt andre grunde. Det vil flere undersøgelser formentlig afsløre. Men tidligere har forskere fundet ud af, at proteinet kan have betydning i såkaldte inflammatoriske processer ved andre sygdomme. Og når du har astma, har du netop inflammation af slimhinderne i dine luftveje. Det betyder, at dine slimhinder er hævede og irriterede.

Bakterier giver måske børn astma Børn, der udvikler astma, har oftere bakterier i svælget end andre børn. Det viser en ny undersøgelse fra en gruppe danske forskere. Det er første gang nogensinde, at forskere finder en sammenhæng mellem forekomsten af bakterier og udvikling af astma hos børn. Hvordan forekomsten af bakterier hos børnene og udvikling af astma hænger sammen, opklarer undersøgelsen ikke. Men det vil yderligere forskning forhåbentlig give svar på. Hvis vi med antibiotika kan forhindre udviklingen af astma hos børn med bakterier, står vi med et godt og sikkert redskab til at nedbringe antallet af børn med astma.

Mere allergi hos overvægtige For mange kilo på sidebenene giver stoffer i blodet, som muligvis gør kroppen modtagelig for allergi. Hvis du vejer for meget, har du støre risiko for at udvikle astma og allergi. Det viste en stor undersøgelse i foråret, og nu er et hold danske forskere kommet med et bud på, hvordan det hænger sammen. Det viser sig nemlig, at overvægtige mennesker danner nogle særlige signalstoffer, som påvirker immunforsvaret, så kroppen bliver dårligere til at håndtere stoffer, som kan give allergi. De ekstra kilo kan altså være direkte årsag til, at mange flere mennesker i dag end for bare 20 år siden udvikler astma og allergi. Forskerne konkluderer, at resultaterne giver god grund til at undersøge, hvad overvægt gør ved immunforsvaret.

17


Røgbort & Cigiraffen skal puste

røgen helt ud i haven Der er stadig alt for meget røg hjemme hos danske børnefamilier. Og det skal der gøres noget ved, for røg gør børn syge. Kampagnen Røgbort & Cigiraffen skal smide røgen på gaden eller ud i haven én gang for alle. Af Tinne Vestergaard Nielsen

Voksne tror, de er så kloge. Røgbort er godt træt af det. Hans mor, Cigiraffen, tror fx de her ting: At det er usundt at spille fodbold i regnvejr. At slik kun kan spises om fredagen. Og at det ikke gør noget, at hun ryger cigaretter inde i huset. Det sidste er det værste… Sådan begynder fortællingen om girafdrengen Røgbort og hans mor Cigiraffen, som du kan høre på Astma-Allergi Forbundets nye kampagnehjemmeside www.cigiraffen.dk. Alt for mange danske børn ryger nemlig stadig med, når deres forældre tænder cigaretterne derhjemme. Faktisk sker det i hele 2/3 af de hjem, hvor én eller begge forældre ryger. Det vil Astma-Allergi Forbundet lave om på med kampagnen Røgbort & Cigiraffen. Myter om børn og røg – I sommers blev voksne med den nye rygelov sikret ren luft på arbejdspladsen og i yndlingsrestauranten. Men for børn er luft uden røg stadig langt fra en selvfølge. Faktisk er 66 pct. af børn i rygerfamilier stadig udsat for passiv rygning derhjemme. Det er ærgerligt, for det er så nemt at undgå. Røgen skal bare ud i haven eller ned

VIND med Røgbort & Cigiraffen Fortæl & vind – for skoleklasser Synes du og din klasse, at RØG ER NOGET MØG, så fortæl en røgfortælling og få Jeppe Vig Find fra børne-tv ud i klassen. I kan lave en tegneserie, et digt, en musikvideo eller en kort historie. Jeppe kommer ud og giver et forrygende show i de to klasser, der har fundet på de sjoveste, ulækreste, vildeste eller bedste fortællinger. Konkurrencen er for alle 0. til 3. klasser. Tal med din klasselærer om det. Tegn & vind Gi’ tusserne turbo, og deltag i disciplinen Danmarks bedste røgtegning for alle under ti år. Du kan tegne Røgbort & Cigiraffen, hvordan det føles at være i de voksnes røg eller noget helt tredje. De tre bedste tegninger vinder fede bogpakker. Sådan gør du Send tegninger og fortællinger til Astma-Allergi Forbundet eller konkurrence@cigiraffen.dk. Husk afsender. Men skynd dig! Begge konkurrencer har deadline 15. januar! Læs mere på www.cigiraffen.dk.

18

på gaden, fortæller sundhedsplejerske og rådgiver i Astma-Allergi Forbundet Helle Kvarnstrøm, der også mener, at det foruroligende tal mestendels skyldes velmenende forældres uvidenhed. – Der huserer rigtig mange myter om rygning. Fx at hvis bare du lufter grundigt ud, kun ryger under emhætten eller kun ryger, når ungerne er lagt i seng, så gør det ikke noget. Men der findes ikke noget, der hedder hensynsfuld rygning i hjem med børn. De sundhedsskadelige stoffer fra røgen bliver nemlig hængende i hjemmet og kan måles i børnenes blod, hår og urin og gør dem syge. Derfor skal du smide røgen helt ud derhjemme, hvis du vil beskytte dine børn mod passiv rygning – og den kendsgerning skal både børn og voksne kende, siger Helle Kvarnstrøm. Røgbort & Cigaraffen er henvendt til børn i 0. til 3. klasse og deres forældre. Det er nemlig Astma-Allergi Forbundets erfaring, at rigtig mange forældre holder op med at ryge, mens børnene er helt små. – Men smøgerne sniger sig i mange familier tilbage i hverdagen, når de små når skolealderen. Det er lige usundt, og det må børn gerne være med til at fortælle de voksne, forklarer Helle Kvarnstrøm. Røg for sjov og alvor Med Røgbort & Cigiraffen har Astma-Allergi Forbundet skabt et sjovt og uformelt univers, der handler om at smide røgen ud derhjemme. Tanken er, at fortælle børn og voksne hvor utrolig nemt, det faktisk er, at beskytte børn mod passiv rygning – også selvom du måske ikke er helt klar til rygestop lige nu og her. De to giraffer skal hjælpe med at få flere i tale. På www.cigiraffen.dk lægger Jeppe Vig Find og Sebastian Klein, som du sikkert kender fra børne-tv, i tre sjove historier stemmer og sjæl til Røgbort, Cigiraffen og de møgtrælse røgsere, der bor i Cigiraffens cigaretter. Der er også masser af opgaver og sjov, børneinfo om røg og konkurrencer for børn i folkeskolens mindste klasser. For de voksne har Astma-Allergi Forbundet bl.a. samlet råd om røg i hverdagen, viden om børn og rygning, et inspirationskatalog til lærere i folkeskolens mindste klasser om, hvordan passiv rygning kommer på skoleskemaet en time eller to,

Få gode historier lige ind i ørerne!

Sebastian Klein og Jeppe Vig Find fra børne-tv lægger stemmer til Røgbort, Cigiraffen og de møgtrælse røgsere i de tre sjove historier på www.cigiraffen.dk. Hør bl.a. hvordan Røgbort og Cigiraffen får smidt røgserne ud derhjemme, hvorfor toilettet pludselig står i flammer, da Ceruth kigger forbi, og hvad røgserne siger til al den kommers, de to giraffer laver. Historierne er skrevet af forfatterne Tina Schmidt og Andrea Kastoft.

og materialer til sundhedsplejerskernes arbejde med børn i skolealderen og deres forældre. Røgbort & Cigiraffen er støttet af Egmont Fonden. Mød de to giraffer på røgfri mission på www.cigiraffen.dk. ■

Husk at pleje dine møbler...

Træpleje med:

19


Faaborg-Midtfyn satser på forebyggelse

Det duer ikke, at mange flere får allergi, for det er alt for generende for den enkelte og for dyrt i den lange ende for os alle. Sådan lyder det hos Faaborg-Midtfyn Kommune, der nu satser på allergiforebyggelse samt støtte til dem, der har astma og allergi. Af Lise Nørgaard

Gravide skal lære at forebygge allergi hos deres kommende barn, det samme skal småbørnsforældre. Skolebørn med astma får undervisning i deres sygdom, så de kan få en børnehverdag på lige fod med alle andre børn. Andre kan komme på eksemskoler, eller unge med eksem og astma kan få målrettet erhvervsvejledning. Det myldrer med tilbud på sundhedsområdet i Faaborg-Midtfyn. Kommunen har valgt at satse stort på at forebygge allergi hos de kommende samt mindste borgere. Og de børn, der allerede har astma, allergi eller eksem, skal også have en hjælpende hånd. – Sundhed har en meget høj prioritet hos os og dermed også astma og allergi. Vi har valgt at satse målrettet på, at forebygge allergi hos børn. Desuden vil vi have brede sundhedstilbud til alle borgere, fortæller

Sten Dokkedahl, sundhedschef i FaaborgMidtfyn Kommune. Han suppleres af ledende sundhedsplejerske Lotte Bager, der også har været en af drivkræfterne bag projektet. – Når hvert tiende barn har astma eller allergi, er det oplagt at satse her. Målet er at give børn og familier en bedre livskvalitet. Det mål er inden for rækkevidde med en helhedsindsats, som vi laver her, siger hun. Tilbuddet er helt nyt for borgerne i Faaborg-Midtfyn – og så alligevel ikke. Før strukturreformen med nedlæggelse af amterne var der nemlig et lignende sundhedstilbud for borgere i Fyns Amt. Tilbuddet var også dengang lavet i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. I Faaborg-Midtfyn synes de derfor, at det var nødvendigt at tage tråden op og fortsætte.

– Borgerne i vores kommune skal ikke have dårligere kvalitet pga. strukturreformen. Det får de heller ikke nu – de får faktisk et bedre tilbud, fordi aktiviteterne kommer til at foregå lokalt i kommunen og ikke som tidligere i hele amtet, forklarer Sten Dokkedahl. Han ser strukturreformen som en kæmpechance for kommunerne til at gøre en forskel på sundhedsområdet. Det skal gøres i samarbejde med andre, så eksisterende viden bliver udnyttet og ud fra et nærhedsprincip. – Vi kan gøre det for helt enkle midler, fordi vi tager udgangspunkt i viden og erfaring fra Astma-Allergi Forbundet om det faglige og om borgerne og strukturen fra os selv. I samarbejdet bruger vi hinandens styrker, og så kommer vi langt for lidt. Samarbejde er nøgleordet for god forebyggelse og sundhed, mener sundhedsche-

Det får de i Faaborg-Midtfyn Forebyggelsesskolen Kommende forældre får viden om og redskaber til, hvordan de bedst kan tilrettelægge hverdagen, så deres barn har mindst mulig risiko for at få allergi. Undervisningen gives af en sygeplejerske.

Her vil vi ikke ha'

allergi 20

Åbent hus arrangementer Her kan forældre til småbørn lære om allergiforebyggelse og om, hvordan de sikrer et godt indeklima til glæde for både børn og forældre. Underviseren er sygeplejerske, og hun tager desuden udgangspunkt i forældrenes hverdag. Det betyder, at hun også kan komme ind på, hvordan man giver et lille barn astmamedicin, hvad man skal gøre ved børneeksem, og hvordan man undgår fx mælk og æg i maden, hvis barnet har fødevareallergi. Astmaskolen i skolen Børn med astma får det meget bedre, hvis de kender deres sygdom. Det er udgangs-

punktet for astmaskolen, der foregår over tre gange med højst 20 børn fra første til femte klasse. Børnene lærer, hvad astma egentlig er, hvordan de skal tage deres medicin, og hvordan de skal forebygge et astmaanfald. Lærer de det, kan de også uden problemer deltage i fx idrætstimer i stedet for at blive fritaget og stå alene tilbage. Undervisningen foretages af sygeplejersker og fysioterapeuter. Desuden skal en eller flere idrætslærere deltage for at sikre, at undervisningen bliver fulgt op. Forældre er også velkomne til at overvære undervisningen og stille spørgsmål efterfølgende. Eksemskole Børneeksem rammer ikke bare børn men også voksne. Det klør, giver uro og knas i hverdagen. Men det nytter at forebygge og pleje huden på den rigtige måde. Undervisningen i eksemskolen er for alle med børneeksem – både børn, deres forældre,

unge samt voksne. En sygeplejerske underviser om baggrunden for børneeksem og om, hvordan man bedst plejer den. Desuden får deltagerne viden om, hvorfor eksemen svinger så meget og hvad, der kan forværre den. Med i eksemskolen er også en smørebar, hvor deltagerne får vejledning i, hvordan man bedst smører sig selv eller sit barn ind. Erhvervsvejledning Tilbuddet er henvendt til unge, der har eller har haft astma og eksem. Nogle erhverv gør nemlig astma og eksem værre – måske først efter nogle år i jobbet – eller kan få astmaen eller eksemet til at bryde op igen. Erhvervsvejledningen tager udgangspunkt i den enkelte elevs sygehistorie, ønsker og evner for at hjælpe den unge med at finde en uddannelse og et erhverv, han eller hun kan blive glad for uden risiko for sygdom. Underviseren er en sygeplejerske, og undervisningen foregår fra en sundhedsbus, der kører rundt i kommunen.

21


medlemstilbud

fen. For som kommune med godt 50.000 indbyggere ville de i Faaborg-Midtfyn have svært ved at udvikle og fastholde de kompetencer, der skal til. En foregangskommune Hos Astma-Allergi Forbundet er der stor glæde over samarbejdet med Faaborg-Midtfyn Kommune. Forbundet ser det som et godt eksempel på at få det bedste ud af hver sine

spidskompetencer, og det kommer i sidste ende borgerne til gode. – Det er en kæmpe håndsrækning til de børn, der hver dag lever med astma, allergi eller eksem, som kommunen tilbyder, siger Betina Hjorth, leder af Astma-Allergi Forbundets faglige afdeling, der har udarbejdet projektet til Faaborg-Midtfyn Kommune. – Vi ser alt for tit, at forebyggelse af allergi ikke ligger særlig højt på den politiske dags-

orden, når det kommer til konkret handling. Desværre, for det er et område, hvor det virkelig har vist sig, at man kan gøre en masse for at forebygge, fortsætter hun. Betina Hjorth ser derfor Faaborg-Midtfyn som en foregangskommune, der er i stand til at tænke langsigtet og er villig til at satse penge på borgernes sundhed, selvom de først kan høste fortjenesten om flere år. – Og der er jo ikke tale om et dyrt projekt. Alene den livskvalitet det giver kommunens børn med astma, allergi og eksem er det hele værd og mere til. Dertil kommer forebyggelsen, mener Betina Hjorth. Hvor mange børn, der konkret vil få glæde af tilbuddet i Faaborg-Midtfyn kommune er svært at sige præcist, men det bliver sandsynligvis mange. I gennemsnit har 7-10 procent af alle danske børn astma, og 20 procent har børneeksem. Den samlede udgift til forebyggelsesskolen, astmaskole i skolen, eksemskole og erhvervsvejledningen er ca. 108.000 kr. – Jeg drømmer da også om, at flere kommuner vil sætte samme fokus på allergi, astma, eksem og forebyggelse. Der skal så lidt til, og det batter virkelig noget for dem, der står med problemet inde på livet, siger Betina Hjorth. ■

Få rabat på Medicinhåndbogen Lær din medicin bedre at kende, og få viden om familiens sygdomme på højde med den, din læge har adgang til. Det får du med den nye udgave af Medicinhåndbogen. Hver fjerde danske kvinde føler sig utryg ved den medicin, hun tager, fordi hun mangler viden. Det viser en ny undersøgelse udarbejdet på vegne af Dansk Lægemiddel Information. Er du én af dem, der gerne vil lære familiens medicinskab bedre at kende, så har Medicinhåndbogen svar parat på dine spørgsmål. Her får du nemlig adgang til den nyeste viden om alle lægemidler på det danske marked samt om mere end 200 sygdomme og deres behandling. Viden, der er fuldt på højde med den, din læge har adgang til, men formidlet i et sprog der er til at forstå.

OMRON MicroAir forstøverapparat

Både til reolen og pc’en Medicinalhåndbogen er i tre bind til din bogreol. Sammen med bøgerne får du også et abonnement til medicinhåndbogen.dk, der hver 14. dag opdateres med de nyeste lægemidler, priser og up to date-viden om medicin og sygdomme baseret på lægemiddelstyrelsens informationer.

– lille, let og lydløst

OMRON MicroAir er et helt unikt forstøverapparat lige til at have i tasken. Lille, let og lydløst, kan bruges hvor som helst og når som helst! Det forstøver alle typer medikamenter, og kan anvendes af både børn og voksne.

Medicinhåndbogen

Tag Omron MicroAir med i børnehaven, i skolen, på jobbet, i bussen, eller biografen – og tag din medicin helt ubemærket.

Dét får du: • Hurtig og nem adgang til viden om de nyeste lægemidler på markedet. • Informationer på højde med lægernes. • Beskrivelse af mere end 200 sygdomme og deres behandling. Illustreret med informative fotos og interaktive animationer. • Oplysninger om bl.a. priser og pakningsstørrelser.

· · · · ·

Køb Medicinhåndbogen til medlemspris

Nordic Sense Conditioner Nordic Sense Body Lotion Nordic Sense 24h Face Cream Nordic Sense Shower Gel Nordic Sense Hand Wash Nordic Sense Baby Shampoo Nordic Sense Baby Bath Oil

NORDIC SENSE MAKES SENSE FOR YOU AND NATURE Produkter til personlig pleje fra Nordic Sense består af ingredienser valgt med både hjerte og hjerne. Tre ting afgør valg af ingredienser: De skal være bedst til formålet, indeholde mindst mulig kemi, og have en beviselig minimal risiko for allergisk reaktion. Ingredienser af høj kvalitet er en selvfølge i Nordic Sense. Vælg mellem hårprodukter, sæber, cremer og babyprodukter.

Apparatet måler: 10 cm (H) x 4 cm (B) x 5 cm (D)

*

Ring

til os

på 54

+ forsendelse.

Normalpris 349 kr. + forsendelse.

Alle produkter fra Nordic Sense er Svanemærket og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet.

22

2.

299 kr.

Oplev høj kvalitet samtidig med, at du tager hånd om din sundhed og vores miljø.

Køb produkterne på www.nordicsense.dk

d stilbu Nytår kl. moms in 5 7549 7 395,-

Bestil Medicinhåndbogen i butikken på www.astma-allergi eller på tlf. 43 43 59 11.

* Tilbud gælder indtil 1. marts 2008

Nordic Sense Shampoo

Forstøver i alle vinkler Kun 150 g Lige til at have i lommen Batteridrevet Let at rengøre

Maribo Medico · Kidnakken 11 · 4930 Maribo Telefon 54 75 75 49 · Fax 54 75 95 45 · www.maribomedico.dk

23


spørg rådgivningen

spørg rådgivningen

Kan man have

Ring til Rådgivningen Har du et spørgsmål om astma og allergi, så ring til Astma-Allergi Forbundets rådgivning på tlf. 43 43 42 99. Den har åbent alle hverdage kl. 10-12 og 13-15. Rådgivningen er gratis og åben for alle.

Kan jeg få en

allergivenlig hund? Kære rådgivning Jeg har allergi over for hund og får både høfeber og astma af at være i et hjem med hunde. Desværre, for jeg vil gerne have en hund. Jeg har dog hørt, at der findes nogle allergivenlige hunde, fx bomuldshund og mexicansk hårløs hund. Jeg har talt med et par kenneler, og de siger, at mange har købt disse allergivenlige hunde med succes. Tror I, at jeg kan tåle en af de hunde? Hilsen Jette Olesen

Kære Jette Olesen Der findes desværre ingen allergi-sikre hunderacer. Det er rigtigt, at nogle hunde bliver kaldt allergivenlige, fordi de ikke fælder særlig meget, men det er ikke nok til at hjælpe dig. De allergifremkaldende stoffer findes både i pelsen, spyt, urin, hudskæl og blod, og det afgiver alle hunderacer til omgivelserne. Derfor kan såkaldte allergivenlige hunde også forværre din allergi. Hvis du trods allergien vælger at få en

hund, skal du også vide, at du ikke blot kan have den på prøve i et stykke tid og så skille dig af med den igen, hvis det forværrer din allergi og astma. Hunden spreder nemlig de allergifremkaldende stoffer over alt i dit hjem, og de sætter sig godt fast i blandt andet tæpper, gardiner og polstrede møbler. Det kan derfor være meget svært at fjerne de allergifremkaldende stoffer igen, og du kan få allergisymptomer lang tid efter, hunden er væk. Og desværre hjælper det hverken med ekstra rengøring eller at holde hunden ude af soveværelset. I Astma-Allergi Forbundets telefonrådgivning talte jeg for nylig med et medlem, der, som dig, havde allergi over for hunde. Hun havde – efter lang ventetid – endelig fået en mexicansk hårløs hund. Det var desværre ikke en succes. Allerede efter et par dage med hunden havde hun så mange symptomer på allergi, at hun måtte skille sig af med den igen. Det var hårdt. Dels blev der tomt i hjemmet, og dels skulle hun gøre hovedrent for at fjerne så mange allergifremkaldende stoffer fra boligen som muligt.

Tilbage til dig og dit ønske om at få en hund. Det er naturligvis din egen beslutning, men du løber en risiko ved at få hund, allergivenlig eller ej. Hvis du gerne vil have et kæledyr, vil jeg foreslå, at du vælger et uden pels. Venlig hilsen Linda Nielsen Farmakonom

Vælg et kæledyr På astma-allergi.dk kan du læse mere om, hvilke kæledyr du kan vælge, hvis du har allergi over for hund, kat eller andre dyr med pels.

uden latex? God fornøjelse! Betina Hjorth Ernærings- og husholdningsøkonom

Latex i handsker og mad

24

Mvh. og tak Sofie Clausen

Kære Sofie Clausen Du har ret. Man kan ikke have allergi over for støv i sig selv. Det, man ikke kan tåle, skal indeholde allergifremkaldende proteinstoffer, også kaldet allergener. I støv kan der være allergener fra fx husstøvmider, dyr og pollen. Selv om støv i sig selv ikke giver allergi, kan det let irritere luftveje og slimhinder og give symptomer, der minder om dem, man får, når man har allergi.

Med venlig hilsen Helle Kvarnstrøm Sundhedsplejerske

Labyrint om allergi derhjemme På www.astma-allergi.dk kan du finde spillet Allergilabyrinten. Her kan du klikke dig omkring i en bolig og lære, hvordan du gør den allergisikker.

frostvejr med astma? Kære rådgivning Jeg har astma, men det giver mig ikke de store problemer i hverdagen, og jeg tager min medicin, som jeg skal. I sommers gik jeg i gang med at løbe, og det er jeg blevet rigtig glad for og løber nu to, gerne tre gange om ugen. Men kan jeg fortsætte min udendørs træning, når det bliver frostvejr, uden astmaen bliver værre? Og findes der løbetræningsprogrammer særligt til folk med astma? Hilsen Morten

ket RFSU Zenith der, ligesom Durex Avanti, er fremstillet af polyurethanplast.

Mange hilsner Niels

Hej Niels Ja, det gør vi. Du kan på apoteket eller på diverse hjemmesider købe fx Durex Avanti latexfri kondomer. Vi er også stødt på mær-

Kære rådgivning Min nabo påstår, at hans datter er overfølsom over for støv, og at det er dokumenteret via lægen. Han påstår, at hun kun er overfølsom over for støv, men tåler støvmider. Det fatter jeg ikke. Vores søn er allergisk over for bl.a. husstøvmider, og jeg ved, at støv irriterer ham også. Men kan man være overfølsom over for støv alene og ikke for husstøvmider? Og kan netop det bekræftes via blodprøve? Jeg ved, at husstøvmideallergi kan testes via blodprøve. Hvem har misforstået noget?

Kan jeg løbe i

Findes der kondomer Kære rådgivning Jeg har latexallergi og får høfeber og astmasymptomer af latex. Jeg har dog et lille problem, nemlig at jeg ikke kan finde nogle latexfri kondomer. Kender I til nogle?

allergi over for støv?

Det er især brug af engangshandsker i sundhedssektoren, der giver latexallergi. Læs mere om handskevalg og latexallergi på www.astma-allergi.dk.

Hej Morten Det er dejligt at høre, at du dyrker sport med astma – det er nemlig rigtig sundt. Jeg vil også tro, at du sagtens kan fortsætte din løbetræning, for det kan de fleste med astma, selv om det er frostvejr. Selvfølgelig er det rigtigt, at idet du har astma, har du også følsomme luftveje og kan reagere på luftfugtighed og kulde. Derfor kan det måske være nødvendigt at løbe knap så hurtigt eller langt på dage med frostvejr. Uanset vejrforholdene er det vigtigste dog, at du

lytter til de signaler, din krop sender dig, og at du ved, hvordan du skal reagere på eventuelle symptomer. Ud fra dit spørgsmål lyder det som om, du har en velbehandlet astma og måske også en behandlingsplan, som du har lavet sammen med din læge. Behandlingsplanen er vigtig, så hvis du ikke har den, skal du bede om at få lavet en. Hvad angår særlige løbetræningsprogrammer for personer med astma, kan jeg desværre ikke hjælpe dig. Så længe du kender de forholdsregler, der forebygger astmaanfald under sport, er der ikke noget i vejen for, at du følger et almindeligt løbeprogram. Forholdsreglerne handler om at tilrettelægge opvarmning, selve løbeturen og nedvarmningen, så du reducerer risikoen for anstrengelsesudløst astma. Det kræver 10-15 minutters grundig opvarmning i et roligt tempo, og derefter kan du løbe i et højere tempo. Når du er færdig med løbeturen, skal du lave nogle nedvarmningsøvelser. Du har nemlig mindre risiko for astmasymptomer, hvis du langsomt sætter intensiteten af din træning ned igen. Du

kan også overveje intervaltræning på dine løbeture. Det er en god måde at dyrke sport på, idet du her på skift har perioder med anstrengelse og hvile. Nogle personer med anstrengelsesudløst astma kan have gavn af at tage anfaldsmedicin 10-15 minutter før, de dyrker sport. God fornøjelse med løbeturene. Christine Eriksen Sygeplejerske

Anstrengelse og astma Anstrengelsesudløst astma kan opstå ved længerevarende hård fysisk aktivitet fx idræt. Læs mere om anstrengelsesudløst astma og idræt på www.astma-allergi.dk.

25


Er der skimmelsvampe i dit nye drømmehus? For fremtiden bliver det nemmere at fü erstatning fra dit forsikringsselskab, hvis dit nye hus viser sig at vÌre fyldt med skimmelsvampe. Alligevel rüder advokat Marie-Louise Pind huskøbere til at tÌnke sig godt om, inden de gür i krig med forsikringsselskabet. Hendes egen historie viser, at det kan vÌre en langstrakt affÌre.

Af Lene Ejg Jarbøl

I fremtiden bliver det müske nemmere at fü udbetalt erstatning via din ejerskifteforsikring, hvis dit nykøbte hus viser sig at vÌre fuldt af skimmelsvampe. Hidtil har betingelserne fra forsikringsselskaberne vÌret, at ürsagen til svampene kan henføres til fx en forkert konstruktion eller Ìndring i huset. Men en ny kendelse fra AnkenÌvnet for Forsikring ser bort fra ürsagen til angrebet og husets alder og har netop tildelt erstatning til en husejer alene pü grund af omfanget af skimmelsvampe i husejerens kÌlder. – Kendelsen kan fü store konsekvenser for folks muligheder for at fü udbetalt forsikring til udbedringer af skimmelsvampangreb, vurderer Marie-Louise Pind, advokat med speciale i skimmelsvampeskader. Marie-Louise Pind rüder altid husejere, der er udsat for skimmelsvampeangreb, til at søge rüdgivning hos byggesagkyndige og advokater med forstand pü den slags. – En god og saglig dialog med forsikringsselskabet er tit afgørende for udfaldet. Det kan man ikke altid have som husejer, fordi man er sü følelsesmÌssigt involveret i sin egen sag, og fordi der er mange tekniske og juridiske forhold, der kan vÌre svÌre at overskue som forbruger. Et huskøb er ofte den største investering, man nogensinde har foretaget, og sü risikerer man at blive syg af at bo der. Det er en meget stressende situation, siger Marie-Louise Pind, som ved,

26

hvad hun taler om. Hun og hendes familie har pü egen krop mÌrket konsekvenserne af büde et skimmelsvampeangreb og forsikringsselskabets uvilje til at udbetale erstatning over ejerskifteforsikringen. Drømmehus med svamp I efterüret 2003 overtog familien Pind drømmehuset – en murermestervilla fra 1930'erne, der ligger i Emdrup i det nordlige København. I münederne efter indflytningen kÌmpede Marie-Louise Pind med hovedpine og koncentrationsbesvÌr, mens gemalen Søren fik astmalignende symptomer. Lille Theodore pü to müneder, hostede sig gennem nÌtterne. Efter to müneder i det nye hus fik han det sü dürligt, at han kastede op af alt hosteriet. – Vi havde en idÊ om, at ürsagen kunne vÌre skimmelsvampe, og besluttede at fü huset undersøgt, fortÌller Marie-Louise Pind. Familien kontaktede firmaet Bygge og Miljøteknik A/S, der rüdgiver om skimmelsvamp og indeklima. Firmaet fandt skimmelsvampe i büde kÌlderen og loftskonstruktionen, og sü flyttede familien Pind ud af det nye hus. Sagen blev principiel Nu fulgte et halvt ürs brevveksling med forsikringsselskabet, der dengang püstod, at skimmelsvampene ikke var omfattet af familiens ejerskifteforsikring. Argumenterne var, at skimmelsvampe ikke nedbryder trÌet og derfor ikke ødelÌgger huset.

Familien Pind tog kampen op og anlagde en sag ved forsikringsankenÌvnet. De vandt, og siden har deres sag dannet prÌcedens for lignende sager. I kendelsen fra AnkenÌvnet stod der bl.a., at skimmelsvampe er omfattet af ejerskifteforsikring, hvis de �nedsÌtter bygningernes vÌrdi eller brugbarhed nÌvnevÌrdigt� i forhold til andre bygninger af samme alder. Det er noget helt nyt, for hidtil har ürsagen til svampene spillet en stor rolle. I familien Pinds sag opstod svampene i kÌlderen, fordi den ene mur var opført, sü den sugede fugt fra jorden. Pü loftet var det en efterisolering, der lukkede af for ventilationen og gav gode betingelser for fugt og skimmelsvampe. Parret fik udbetalt en erstatning til dÌkning af den billigst mulige renovering af deres hus, men valgte selv at betale for at fü skiftet hele taget ud. Overvej nøje besvÌret To ür tog det, før familien kunne flytte ind i deres �nye� hus igen. Og fordi en forsikringssag, der skal trÌkkes gennem klagesystemet, er sü langvarig, rüder Marie-Louise Pind ogsü klienter til at overveje nøje, om det er besvÌret vÌrd. – Hvis det er mindre skader, og der er sikkerhed for, at skaden kan udbedres uden efterfølgende problemer, sü kan jeg finde pü at sige til en klient: �Lav det selv. Lad vÌre med at spilde dit liv og helbred pü at køre en sag�. For det er et forløb, der krÌver store personlige ressourcer, siger hun.

Men Marie-Louise Pind oplever ogsü, at husejere af og til har urealistiske forventninger til, hvad forsikringsselskabet vil dÌkke. Selv sammenligner hun det med at købe bil. Hvis man køber en gammel bil, mü man forvente lidt rust, mens bare en lille smule rust er en mangel pü en hel ny bil. – Det er ikke billigt at fü rüdgivning fra büde byggetekniske eksperter og en advokat. Men som udgangspunkt sidder du med nul kroner i starten af din sag og et hus, der skal renoveres. Rüdgivere kan vurdere, om du har en god eller en dürlig sag, og hjÌlpe dig helskindet igennem, rüder hun.  ■Marie-Louise Pind er tilknyttet advokatfirmaet Horten i København.

t #FTLZUUFSJNPEIVTTU“WNJEFSPH EFSFTBMMFSHJGSFNLBMEFOEFTUPGGFS t 4JMLFCM“EUNJDSPGJCFSTUPGNFE FOFTUĂŒFOEFMVGUPHGVHUVE MFEOJOHGPSPQUJNBMTPWFLPNGPSU t -FWFSFTCĂŒEFTPNCFUSÂ?LUJM NBESBT EZOFPHQVEF PHTPN EZOFPHQVEF

Mistanke om skimmel i dit nye hus? Südan gør du • K ontakt et firma, der har specialiseret sig i at undersøge boliger for skimmelsvampe. • Fü firmaet til at udfÌrdige en rapport om vÌksten af skimmelsvampene samt omfanget. Det er vigtigt, at der stür noget om ürsagen til, at din bolig har skimmelsvampe, og om der er en helbredsrisiko ved at opholde sig i boligen. Senere i forløbet kan det müske blive nødvendigt med en ny uvildig undersøgelse. • Anmeld herefter skaden til dit forsikringsselskab. • Hvis forsikringsselskabet ikke vil dÌkke, og omfanget af skaden er stor, kan du vÌlge at kontakte en advokat til at hjÌlpe dig videre. • Er du uenig i forsikringsselskabets afgørelse, kan du indbringe sagen for AnkenÌvnet for Forsikring. Sagsbehandlingstiden er ca. ti müneder. • AnkenÌvnet kan afsige en kendelse, der giver enten dig eller forsikringsselskabet ret. • NÌvnet kan ogsü afvise sagen og henvise til domstolene, fordi beviserne ikke er �egnede til at nÌvnet trÌffer afgørelsen�. • Sü kan du anlÌgge en civil sag ved byretten. Her er der en sagsbehandlingstid pü ca. et ür.

Kontakt: Kontakt: MvGAllerGuard Consult ApS

5MG t.PC  5MG t.PC  'BY  JOGP!BMMFSHVBSEELtXXXBMMFSHVBSEEL &NBJMNWH!JNBHFELtXXXNWHJOEFLMJNBEL

27


mad med merete

mad med merete

Hirsebrød

Glutenfri bagebegejstring

Uden gluten, hvede, mælk og æg 1 l vand 100 g hel hirse 50 g hørfrø 100 g rismel 10 g salt 10 g honning 1 dl solsikkeolie friskmalet hirsemel 10 g gær

Jeg får ofte spørgsmål om glutenfri melprodukter, og hvordan man bruger dem. Der er mange nye produkter på markedet, og mit råd er at prøve sig lidt frem. Smag og bageevne er nemlig meget forskellig. Selv er jeg glad for Jyttemel, der hæver godt og har en smag, som også mange uden allergi synes er god. Det høje indhold af boghvede kan smage lidt igennem, men du kan kamuflere bitterstofferne med lidt vanilje eller chokolade. For at gøre vejen til glutenfrit hjemmebag nemmere for dig, har jeg lave et lille mel-leksikon over de nye melprodukter og -producenter. Find selv flere, og slip den glutenfri bagebegejstring løs i januarmørket.

Kokoskage

Grove rugboller

Æble-marcipan kage

Uden hvede, gluten, mælk og æg

Uden hvede, mælk og æg

Uden gluten, hvede, mælk og æg

10-12 stk. 200 g kogte kartofler 100 g mælkefri margarine 100 g friskreven kokos 100 g flormelis 100 g rismel 100 g kartoffelmel 100 g mandelmel ca. 2 dl koncentreret appelsinlimonade 100 g mørk chokolade, Valrhona 76 pct. uden mælk 2 tsk. vanillesukker 3 tsk. bagepulver De kogte, kolde kartofler rives og blandes med det friskrevne kokos. Margarine og florsukker tilsættes sammen med de øvrige tørre dele. Limonaden tilsættes lidt efter lidt. Chokoladen smeltes over vandbad og røres i. Mandelmel har jeg før omtalt – kan det ikke skaffes, blendes 100 g mandler fint. Det er ikke nødvendigt at "smutte" dem først. Dejen hældes i en smurt form og bages ved 200 grader i 20 min. Kagen kan overtrækkes med chokolade, hvis den skal være ekstra god.

200 g Jyttemel 100 g kartoffelmel 100 g havregryn 100 g rugflader 2 spsk. bagepulver 2 tsk. salt ca. 5 dl vand 200 g fintrevet gulerod 4 spsk. olivenolie Melsorterne blandes. Bagepulver og de fintrevne gulerødder kommes i. Herefter tilsættes vand og olie, og dejen formes til boller. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 220 grader i 15-20 min.

75 g mælkefri margarine 1 dl melis 3 dl Jyttemel ca. 2-3 dl væde (sodavand, vand, rismælk m.m.) 50 g marcipan 2 store spiseæbler 1½ tsk. bagepulver 1 tsk. vanillesukker Margarine og sukker piskes godt, til sukkeret næsten er opløst. Tilsæt skiftevis mel og væde. Tilsæt vanillesukker og bagepulver. Riv marcipanen med den grove side af rivejernet, og rør det godt i dejen. Æblerne skrælles, kernehuset fjernes, og æblerne skæres i små tern. Æblerne blandes godt i dejen. Kommes i en smurt form, og bages ved 200 grader i ca. 30 min. Kagen smager bedst afkølet og er god dagen efter.

Jyttemelscones

Fiberkage

Uden gluten, hvede, mælk og æg

Uden gluten, hvede, mælk og æg

8-12 stk.

Vind en stegepande! Vi trækker lod om en lækker slip let-pande fra Tefal i serien Selective. Panden har varmeindikatoren Thermo-Spot, der viser, hvornår panden har den helt rigtige stegetemperatur. Værdi 469,- kr. Hvilken slags mel er Merete glad for? Send dit svar til konkurrence@astma-allergi.dk inden 30. januar og deltag.

28

250 g Jyttemel 4 tsk. bagepulver 3 spsk. flormelis 1 nip fint salt 75 g mælkefri margarine 1-2 dl vand Sigt mel, bagepulver, flormelis og salt sammen. Gnid margarinen ind i melet med fingerspidserne til dejen ligner brødkrummer. Hæld vand i, og saml dejen hurtigt. Dejen skal være blød og let klistret. Hæld dejen ud på et melet bord, tryk dejen flad i ca. 2 cm tykkelse, og udstik scones med et glas. Scones lægges på en plade, og kan evt. pensles med æg. Bages ved 220 grader i 10-12 minutter. Serveres med en god jordbærsyltetøj. Kan man tåle hvedemel, kan Jyttemel udskiftes med hvedemel, mælkefri margarine med margarine og vand med mælk. Så er det scones, som de serveres i England til eftermiddagsteen.

200 g banan 125 g gulerod 300 g kogte kolde kartofler 75 g mælkefri margarine 150 g rørsukker 100 g Jyttemel 2 tsk. bagepulver 2 tsk. vanillesukker 1 spsk. kakao fra Valrhona 1¾ dl kogende vand 75 g grofthakkede mandler Bananer og kartofler moses godt, gulerødderne rives fint, og det hele hældes i en skål. Margarine, rørsukker og kakao tilsættes. Det kogende vand kommes i, og der røres godt. De øvrige ingredienser blandes og tilsættes. Dejen kommes i en smurt springform og bages ved 210 grader i 20 min. Kagen kan eventuelt overtrækkes med chokolade og pyntes med smuttede mandler.

Vandet koges i 15 min. med den hele hirse og hørfrøene. Blandingen trækker 30 min. Herefter tilsættes rismel, salt, honning og solsikkeolie. Når dejen har en temperatur på 40 grader røres lidt hirsemel i. Gæren røres ud i lidt vand og tilsættes. Der røres hirsemel i, til dejen bliver smidig. Dejen fyldes i to smurte forme og glattes ud. Brødene sættes til hævning, indtil de er hævet 1 cm. De sættes i en 200 grader varm ovn, og bages indtil de føles faste. Hirsebrød er vanskeligt at lave, og man må passe på, at brødene ikke hæver for meget, og at hirsemelet ikke kommer ned i en for varm dej. Hvis det sker, falder brødet sammen.

Mini-leksikon Meretes mel uden gluten Vær opmærksom på, at nogle af de glutenfri melprodukter indeholder hvedestivelse, æggepulver og mælkeprotein. Hvedeallergikere kan ikke tåle hvedestivelsen – mennesker med cøliaki kan godt. Finax Har både meltyper med og uden hvedestivelse. Føres i større supermarkeder. Jyttemel Er både gluten- og hvedefri og føres i større supermarkeder bl.a. Kvickly og SuperBrugsen. Harisin Indeholder mælkeprotein. Distribueres af AllergiKost Danmark, der fører flere gode udenlandske melblandinger med og uden mælkeprotein og æggepulver samt melblandinger til kager. Glutano Har mange gode melsorter. Forhandles især i helsekostbutikker. Kager og vafler fås i større supermarkeder. Glutano laver også en god spaghetti baseret på majs. Schär Har mange gode melsorter og spaghetti i god kvalitet baseret på ris.

29


gratis tilbud

medlemstilbud

Astmaskoler

Sommerhuse i Danmark

Her kan du se nogle af landets astmaskoler. Er du er i tvivl om, der er en astmaskole i din region, så forhør dig hos din læge eller på dit hospital. På astmaskoler kan børn og unge få kurser i, hvordan de håndterer astma i en almindelig hverdag. Astmaskolerne er et gratis tilbud. Herning Astmaskole for børn og unge i 1.-9. klasse og deres forældre. Aldersopdelt undervisning: 1.-3. klasse, 4.-6. klasse og 7.-9. klasse. Mere info på tlf. 99 27 25 30 og hecgw@ringamt.dk. Århus Astmaskolen for bør og unge i Århus – og deres forældre. 6-14 årige: Aldersopdelt undervisning i hold på 5-6 børn. Mere info på tlf. 89 49 67 81 eller astmaskolen@sks.aaa.dk. Aalborg Astmaskolen for 6-16 årige med astma samt deres forældre i Region Nordjylland. 6-16 årige: Aldersopdelt undervisning på hold á 4-6 elever. Mere info på tlf. 99 32 16 72 eller astmaskolen.aalborgsygehus@ rn.dk og www.aalborg-sygehus.dk.

Randers Astmaskolen for 6-15 årige samt forældre med 0-5 årige børn med astmatisk bronkitis. 6-15 årige: Aldersopdelt undervisning 6-9 år, 9-12 år og 12-15 år. 6-8 elever pr. hold. Mere info på www.sundhed.dk under Randers Centralsygehus, børneafd. For forældre til 0-5 årige børn med astmatisk bronkitis er der mere info på tlf. 89 10 87 12 torsdage kl. 8.00-9.00. Viborg Astmaskole for børn og unge mellem 6-15 år. Forældre deltager sammen med børnene fra 6-12 år, samt astmatisk bronkitis/astmaundervisning for forældre til børn mellem 0 og 5 år. Mere info på tlf. 89 27 22 60 el. 89 27 28 45 eller kirsten.skov@ sygehusviborg.dk.

Charmerende sommerhus til leje fra 14. juni – 30. august 2008.

Luksus-sommerhus til leje fra 31. maj til 30. august 2008.

Særdeles velindrettet sommerhus i sten beliggende på stor velbeplantet grund – 600 m til børnevenlig strand og 500 m til købmand, bager og restaurant. Huset indeholder: Stue med udgang til terrasse. I stuen er der TV, video, DVD og radio. Køkken med opvaskemaskine, køl-frys og elkomfur. Lækkert flisebadeværelse. 1 værelse med dobbeltseng, 1 værelse med 1½ mandsseng med overkøje. Barnestol og weekendseng til rådighed. Annex: Indeholder kammer med køjeseng, toilet med håndvask og vaskemaskine. Udendørs: Stor terrasse med havemøbler og grill. Gynger og sandkasse til børnene. I forbindelse med hus og anneks er der en ugenert atriumgård. Tobaksrygning og husdyr ikke tilladt.

Særdeles velindrettet sommerhus på Langeland beliggende på ugenert grund for enden af lukket vænge ud til fredet skov. Stedet er ideelt for børnefamilier. Huset indeholder: Stue-køkken-alrum med udgang til 3 terrasser. I stuen er der TV m. parabol, video, radio m. cd og kasetteoptager. 4 soveværelser - 2 soverum med dobbeltseng og 2 køjeværelser. Stort badeværelse med gulvvarme. Huset er af nyere dato og har alle moderne bekvemmeligheder som opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler, elkomfur og mikroovn. Desuden er der barnestol og weekendseng til rådighed. Udendørs: 3 terrasser, hvoraf den ene er overdækket. Her er havemøbler og grill. Huset ligger 2 km fra havnen og det lokale supermarked, men kun 250 m fra børnevenlig strand med Blåt Flag. Tobaksrygning og husdyr ikke tilladt.

Pris i ugerne 25, 34 og 35

Sælges!

Få en gratis spacer

Inhalationsmaskine mærke ”Nibulair Flaem” 23v – 50 Hz 210 VA til flydende medicin. Kan bruges med maske. Købt september 2007 og kun brugt i 14 dage pga. dødsfald. Nypris: 6.500 kr. Sælges for: 4.500 kr. Kvittering kan forevises. Købt hos Q-Tech Medicare, Hørkær 20, 2730 Herlev. Kontakt Marianne M. Jensen tlf. 28 49 17 40.

Lisbeth Ulsøe fra Østerbro i København ligger inde med 1 stk. Volumatic og 3 stk. Nebulator (til Bricanyl og Spirocort), som foræres væk til interesserede. Ring til Lisbeth på tlf. 39 18 44 94, hvis du er interesseret i at afhente en spacer.

Lej sommerhus i Øer ved Ebeltoft. Husdyr og rygning er ikke tilladt. Sommerhuset Toppen er nyrenoveret fra A til Z og højt beliggende i Øer ved Ebeltoft med udsigt over området. Efter en kort gåtur er man ved vandet. Leje fra kr. 1.250,-. Se mere på www.voressommerhus.dk eller ring på tlf. 40 88 22 30.

Spodsbjerg på Langeland

Pris i ugerne 26-33

Fra medlem til medlem

Sommerhus ved vandet

Lyngsbæk Strand, Ebeltoft

Indryk en gratis annonce Som privat medlem af Astma-Allergi Forbundet kan du indrykke en lille gratis annonce her i bladet, hvor du køber, sælger, bytter eller efterlyser produkter. Skriv maks. 400 anslag inkl. kontaktoplysninger, og skriv gerne, hvor i landet du bor. Teksten skal følge lovgivningen og må fx ikke anprise et produkt for at kunne lindre fx astma eller allergi. Du skal være privatperson, og du skal oplyse dit medlemsnummer. Vi forbeholder os ret til at korte i annoncen af pladshensyn. Send din annonce til os på adressen blad@astma-allergi.dk. Vi skal have din tekst halvanden måned før, AstmaAllergi udkommer.

2.300,- pr. uge kr. 2.000,- pr. uge

kr.

Obligatorisk slutrengøring kr. 500,- + el kr. 2/kwh.

3.000,- pr. uge kr. 2.500,- pr. uge

Pris i ugerne 26-33

kr.

Pris i ugerne 23-25 og 34-35

Obligatorisk slutrengøring kr. 600,- + el 2 kr./kwh.

Udfyld nedenstående ansøgningsskema. Alle har lige store chancer for at komme i betragtning. Husene kan ikke lejes pr. telefon. Ansøgningsskema skal sendes senest 31. januar 2008 til Astma-allergi Hovedstaden, Postboks 1, 2820 Gentofte Har du ikke modtaget svar inden 1. marts, er du ikke kommet i betragtning.

Ansøgningsskema: Sommerhus:

(Udfyldes med blokbogstaver) 1. prioritet uge:

2. prioritet uge:

3. prioritet uge:

Navn: Medlemsnummer: Adresse:

Postnr.: By:

Telefon + E-mail:

30

31


lokalforeningerne

Nordjylland Generalforsamling Torsdag 13. marts 2008 kl.19.00 Foreningshuset Trekanten Sebbersundvej 2 A, 9220 Aalborg Øst Der indkaldes til ordinær generalforsamling. Dagsorden kommer i næste blad. Efter generalforsamlingen vil foreningen være vært ved et ostebord, og der vil være vinsmagning ved firmaet Dancyp.

Økonomisk støtte Torsdag 10. april 2008 Socialformidler Anne-Marie Buus Nielsen og socialrådgiver Helle Andreasen vil fortælle om forskellige muligheder for

ALLERGY CONTROL® Allergibetræk fra ALLERGY CONTROL® beskytter effektivt mod husstøvmider i sengen. Effekten er bl.a. dokumenteret i en dansk undersøgelse. ALLERGY CONTROL® betræk leveres i lækre bløde materialer til madrasser, puder og dyner – nu også i et nyt microfiber materiale. Høj sovekomfort og kvalitet. 5 års reklamationsret. Læs mere på www.jepsenimport.dk

lokalforeningerne

økonomisk støtte i forbindelse med astma og allergi. Tid og sted annonceres i næste blad.

Generalforsamling Torsdag 28.2.2008 kl. 19.00 Hotel Vojens, Nørregade, 6500 Vojens

P.b.v. Karin Dahl Assing

Dagsorden ifølge vedtægter. Punkt på dagsorden: Ændring af antal medlemmer til bestyrelsen. Forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 7 dage før generalforsamlingen. Vi håber, at så mange som muligt støtter op om os denne aften. Tilmelding skal ske til Kirsten Sommerlund tlf. 74 83 36 16 eller mobil 51 90 44 23.

Thy-Mors Planlagt generalforsamling 2008 Torsdag 28. februar kl. 19.30 De Frivilliges Hus Thisted Nærmere informationer følger senere.

P.b.v. Kirsten Sommerlund P.b.v. Ulla Jensen

Århus Lokalkontakt Vi modtager gerne jeres ideer til aktiviteter og projekter indenfor astma-allergi området til videreformidling og igangsætning lokalt i Region Midt. Send en mail til: bhr@tdcadsl.dk eller ring på tlf. 30 34 39 48.

Buteyko Åndedræts Metoden Har du interesse i at høre og lære mere om Buteyko Åndedræts Metoden, vil vi lave et aftenarrangement om emnet. Henvendelse herom til Birgit Laursen Tlf. 30 34 39 48 eller E-mail: bhr@tdcadsl.dk P.b.v. Birgit Laursen

Sydvestjylland Generalforsamling Torsdag 6. marts 2008 kl. 19.00 Centralbiblioteket, Nørregade 19, Esbjerg Dagsorden ifølge vedtægterne: • Valg af dirigent • Årsberetning • Regnskab • Indkomne forslag • Valg til bestyrelsen • Valg af revisor • Eventuelt Indkomne forslag skal være formanden Laila Sønderup, Skrænten 12, 6670 Holsted, telefon 75 39 10 01 eller mail llkma@stofanet.dk i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen. Bemærk: Der udsendes ikke yderligere indkaldelse til generalforsamlingen.

Kære medlemmer som bor i denne del af vores område. Vi håber, at I har lyst til at møde op til vores generalforsamling. Vi er meget åbne for nye ideer og håber, at I vil bidrage med sådanne.

Bevægelseslære på land og i vand

P.b.v. Ester Løkke

Tirsdage 12.00-12.30 i vand. Kl. 12.45-13.30 på land.

Latter yoga med Humørkompagniet Torsdag 31.1.2008 kl. 19-21.30 Månen i Haderslev, Bispebroen 3, 6100 Haderslev

Odense

Kontakt os gerne for brochurer, priser og info/rådgivning. Ring � 4499 1432 Fokus på allergi, astma og eksem siden 1989

jepsenImport

32

En foredragsaften med fokus på glæde og livskvalitet. Introduktion til latter-yoga – en ganske særlig hjertelig oplevelse. Entre 50 kr. Gratis for medlemmer. Der sælges drikkevarer. Tilmelding på tlf. 74 53 23 43. Arrangør er Astma-Allergiforeningen Haderslev og omegn i samarbejde med Astma-Allergiforeningen Aabenraa.

P.b.v. Laila Sønderup

Ringkøbing Generalforsamling Tirsdag 26. februar 2008 kl. 19.30 Grand Hotel, Østergade 24, Struer Der afholdes generalforsamling i Struer. Dagsorden ifølge vedtægter.

Fredage 13.30-14.00 i Højme Svømmehal. Der skrives på venteliste.

Legestue – Pusterummet For børn 2-5 år – uden forældre – dagligt kl. 8.30-14.00. På Jagtvej i Odense har vi 2 børnestuer, en dejlig legeplads og en skøn park tæt på. Børnegruppen er lille, og vi har tilstrækkeligt personale. Børnene hygger og udvikler sig og skaber gode venskaber. Vi har mulighed for at tilgodese særlige behov. Vi har også en lille gruppe for børn med lavt immunforsvar. De mødes 2 gange om ugen. Kommunerne yder tilskud til pasningen – vi har ledige pladser.

Familiesvømning

Legestue – Pusterummet

Nordvestsjælland

Børn u. 2 år iflg. med en voksen. Mandage kl. 09.45-12.00.

Luftballonen Vi modtager igen tilmeldinger til den årlige sommerlejr for astma- og allergibørn mellem 10 og 18 år fra hele landet. Det bliver igen på Fyn og 14 dage i sommerferien 2008.

Astma-Allergi Foreningens Oplysningskreds tilbyder:

Søndage kl. 16.30-19.30 fra januar-maj i Højme Svømmehal Alle ovennævnte aktiviteter bliver nærmere omtalt i foreningens lokalblad, der udsendes til samtlige foreningens medlemmer. P.b.v. Ine Møller Hansen

Generalforsamling Tirsdag 11. marts 2008 kl. 19.00 Dagcentret, Esbern Snaresvej 55, 4400 Kalundborg – Terrassestuen Dagsorden i henhold til vedtægternes § 5, stk. 2. Foreningen serverer kaffe/te og lidt mundgodt. P.b.v. Kirsten Madsen

Blokfløjtespil

DermaSilk er en ny tekstilserie i lækker striksilke til behandling og lindring af atopisk eksem, børneeksem mv. DermaSilk reducerer kløe, svie mv., og begrænser samtidig infektioner i huden. DermaSilk er optimalt ved eksem og irriteret hud og fremmer hudens naturlige helingsproces. DermaSilk bruges inderst mod huden og fås som undertøj /nattøj, tubebandage, handsker, sokker mv. DermaSilk er lige velegnet til børn og voksne og bruges som supplement til, eller i stedet for, anden behandling. Ingen bivirkninger. Høj komfort. Dokumenteret behandlingseffekt! Læs mere på www.jepsenimport.dk

Små hold. Hav det sjovt, mens du træner din vejrtrækning.

Sang og vejrtrækningsteknik Se nærmere på www.vardemesserne.dk når tiden nærmer sig.

Bevægelseslære på land og i vand – for gravide

Babysvømning

Vardemesserne foråret 2008

Haderslev

Fredage 12.30-13.00 i vand. 13.15-14.00 på land.

Vestsjælland

Bevægelseslære for kronisk lungebesværede

Generalforsamling Onsdag 5. marts 2008 kl. 19.00 SlagelseHallens sidebygning, Parkvej 33, Slagelse

Tirsdage, onsdage på Jagtvej og mandage samt torsdage på OUH.

Hyggeaften for medlemmer og familie.

Hold oprettes, når der er tilpas tilmeldinger.

Astma ingen hindring – kom i form Tirsdage 16.30-17.40 – løbetræning som intervaltræning.

Familieskovtur Lørdag 24. Maj 2008

Bevægelseslære i varmtvandsbassin– voksne

Vi planlægger en bustur til Knuthenborg Park. Der bliver omkring nytår udsendt program til alle foreningens medlemmer.

Onsdage kl. 20.00-21.00 og fredage 12.30-13.00 samt 13.00-13.30.

P.b.v. Ole Skude

Kontakt os gerne for brochurer, priser og info/rådgivning. Ring � 4499 1432 Fokus på allergi, astma og eksem siden 1989

jepsenImport 33


lokalforeningerne

Nordsjælland

16. august 2008: Sundheds-torvedag i Frederikssund. Besøg foreningens stand.

Generalforsamling Tirsdag 19. februar 2008 kl.19.00 Frederiksborg Centret, Milnersvej 39, 3400 Hillerød Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Årsberetning 3. Regnskab 4. Forslag til arbejdsopgaver 5. Valg af medlemmer til bestyrelsen 6. Valg af revisor 7. Indkomne forslag 8. Eventuelt Forslag, der skal behandles på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 7 dage før. Adressen er Astma- Allergiforeningen Nordsjælland c/o Ingelise Biering, Toftemarken 33, 3200 Helsinge.

Desuden inviterer vi til et aftenmøde om "At leve med en kronisk sygdom". En psykolog vil indlede. Tid og sted er endnu ikke fastlagt. Detaljer om alle arrangementer og seneste nyt fra foreningen findes på www.astma-nordsj.dk som løbende opdateres.

Turene foregår typisk om lørdagen kl. 13.00. Der betales for egen entre, foreningen betaler for guiden.

Næste arrangement: Statens Museum for Kunst, hvor vi skal se særudstillingen ”Verden som Landskab”. Det er en udstilling omkring nordisk landskabsmaleri i årene 1840 – 1910. Udstillingen har opnået en række stjerner hos anmelderne.

Lørdag 19.1.2008 kl. 12.45 P.b.v. Ingelise Biering

Hovedstaden ER DU KUNSTINTERESSERET? Kunstgruppen for Hovedstaden tager ca. hver anden måned på tur til forskellige kunstsamlinger og museer.

Mødested: Forhallen ved billetsalget. Der vil være plads til 20 personer. Omvisningen tager en lille time. Entreen denne dag er 80 kr., der betales til kunstgruppelederen, inden omvisningen starter. Venligst hav lige penge parat.

5. april 2008: Temadag om KOL med overlæge dr.med. Finn Vejlø Rasmussen og andre. 6. maj 2008: World Asthma Day Foreningen er til stede i Slotsarkaderne i Hillerød.

Er du interesseret i at høre nærmere, kan du sende en mail til bente@reg-hovedstaden.dk med oplysning om dit navn, adresse, tlf.nr. og medlemsnummer. Eller du kan sende en sms/ringe til tlf. 30 66 75 74. Du vil så blive kontaktet for nærmere oplysninger om kunstgruppen.

ASTMA-ALLERGI

HOVEDSTADEN

Postbox 1 2820 Gentofte www.astma-hovedstaden.dk www.astma-allergi.dk/lokalforeninger astma@reg-hovedstaden.dk Formand: Dorrit Ingeman Tlf. 25 30 41 14 dorrit@reg-hovedstaden.dk Næstformand: Dan Pedersen Tlf. 40 68 04 14 dan@reg-hovedstaden Bestyrelsesmedlem: Vienni Henriksen Tlf. 20 84 40 14 vienni@reg-hovedstaden.dk

Tilmelding skal ske senest 11.1.2008. ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

Der oprettes afbudsventeliste.

Andre arrangementer:

Universitetsparken 4 · 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 · Fax 43 43 54 33 Rådgivning Tlf 43 43 42 99

P.b.v. Dorrit Ingeman

NORDSJÆLLAND Formand: Ingelise Biering Toftemarken 33 3200 Helsinge Tlf. 48 79 73 95 2biering@mail.dk Næstformand: Lilian Aagaard Tlf. 22 25 00 46 Kasserer: Jette Sachse Tlf. 48 70 68 75

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

VESTSJÆLLAND

HADERSLEV OG OMEGN

VIBORG OG OMEGN

Formand: Ole Skude Østre Allé 16 4200 Slagelse Tlf. 58 52 24 58 goskude@mail1.stofanet.dk Kasserer og kontaktperson: Annie G. Jensen Rømøparken 14 4200 Slagelse Tlf. 58 52 52 87 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

STORSTRØM

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

ODENSE OG OMEGN

Jagtvej 59 5000 Odense C Tlf. 66 17 94 29 Mandag til og med torsdag 10.0012.00 og 13.00-14.00 Torsdag 15.00-16.30 astma-allergi@dk2net.dk www.astma-fyn.dk Formand: Ine Møller Hansen Fædresmindevej 4 5250 Odense SV Tlf. 66 17 44 29 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

SYDFYN

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

ROSKILDE

Formand og kontaktperson: Jytte Daniél Motelvej 25 4000 Roskilde Tlf. 46 36 88 78 aaf.rosk@mail.dk Udgiver Astma-Allergi Forbundet Universitetsparken 4 4000 Roskilde Tlf. 43 43 59 11 Fax 43 43 54 33 blad@astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk Ansvarshavende chefredaktør Lise Nørgaard Redaktør Tinne Vestergaard Nielsen tv@astma-allergi.dk Øvrig redaktion Karoline Lawætz Jytte Grove Betina Hjorth

AstmaAllergi Nr. 1 – Januar 2008 Oplag: 20.000 AstmaAllergi udkommer seks gange årligt. Næste blad 2/2008 udkommer ca. 27. februar. Deadline er 15. januar 2008.

34

dva@dmfnet.dk www.dmfnet.dk

Løssalgspris er 40 kr. ISSN 0900-4262 Trykt med vegetabilske farver på papir, der er ISO 1400 1 Certificeret, Emas mærket samt PEFC certificeret.

Tryk K. Larsen & Søn

Produktionsansvarlig Helle Schultz Direktør Thorkil Kjær

Annonceekspedition Dorthe Valgsted Dansk Mediaforsyning ApS Klamsagervej 25 8230 Åbyhøj

Grafisk tilrettelæggelse Par No 1 a|s

Bemærk at Astma-Allergi Forbundet ikke kan tage ansvaret for virkning af annoncerede produkter. Ligeledes er indholdet af indsendte artikler og læserbreve udtryk for skribenternes egne holdninger.

Rådgivningen Hele landet Tlf. 43 43 42 99 Telefonen er åben alle hverdage kl. 10-12 og 13-15.

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

NORDVESTSJÆLLAND Formand: Kirsten Madsen Folehaven 6 4281 Gørlev Tlf. 58 85 56 30 km-aaf-nv@mail.dk Kontaktperson: Merete Mortensen Ellemosevej 5 B 4400 Kalundborg Tlf. 59 50 42 15

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

SØNDERJYLLAND SØ Formand: Charlotte Bonde Skovengen 6 - Tørsbøl 6300 Gråsten Tlf. 74 65 92 52 Kasserer: Pernille Bonde Bredbækvej 8 - Nybøl 6400 Sønderborg Tlf. 74 46 88 81 Sekretær: Sanne Iversen Svalevænget 21, Ulkebøl 6400 Sønderborg Tlf. 74 43 14 46

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

AABENRAA Formand: Jytte Schaadt Egemosen 13 6200 Aabenraa Tlf. 74 62 19 05

Formand: Susanne Langberg Remisen 38 6100 Haderslev Tlf. 74 53 23 43 / 30 74 23 43 susanne@telemed.dk Næstformand: Kristiane Skau Årøsundvej 6,1 6100 Haderslev Tlf. 74 53 03 09 Kasserer: Kirsten Sommerlund Hyrupvej 38 6520 Toftlund Tlf. 74 83 36 16

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

SYDVESTJYLLAND Formand: Laila Sønderup Skrænten 12 6670 Holsted Tlf. 75 39 10 01 llkma@stofanet.dk

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

THY-MORS

Formand: Ulla Jensen Kumlvej 5, Sjørring 7700 Thisted Tlf. 97 97 13 83 uje@tdcadsl.dk Kasserer: Ane-Marie Steensen Hovedgaden 174 7752 Snedsted Tlf. 97 93 48 09 sorenst@mail.tele.dk Sekretær: Jytte Skaarup Rønnebærvej 10 7741 Frøstrup Tlf. 97 99 18 33 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

Trekantområdet

Viaduktvej 17 7000 Fredericia Tlf. 75 82 24 06 Kontoret på Rødkildevej 16, Vejle er åbent for personlig henvendelse efter aftale. Vi kan dagligt kontaktes på telefon/fax 75 82 24 06 samt på aaf@trekantomraadet.eu www.trekantomraadet.eu Formand: Anker L. Warncke Viaduktvej 17 7000 Fredericia Tlf. / fax 75 92 42 12 anker@warncke.dk Kasserer: Ninna Koch Vistisen Skovvænget 4, Brejning 7080 Børkop Tlf. 75 86 89 59 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

RINGKØBING

Ørbækvej l 7330 Brande Tlf./fax 97 18 19 65 astma-allergi.ringamt@mail.dk Kontaktperson: Formand Ester Løkke Tlf. 97 18 19 65 Hverdage bedst efter kl.18 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

ÅRHUS

Lokalkontakt: Birgit Laursen Landlyst 11 8541 Skødstrup. Tlf. 30 34 39 48 bhr@tdcadsl.dk eller Astma- Allergi Forbundet 43 43 59 11 info@astma-allergi.dk

NORDJYLLAND

Formand: Karin Dahl Assing Hellekisten 107 9230 Svenstrup J Tlf. 98 11 36 05 kontakt@astmaogallergi.dk Kontaktpersoner: Lene Dam Bavnevangen 9 9210 Aalborg SØ Tlf. 98 14 98 28 ASTMA-ALLERGIFORENINGEN for

BORNHOLM

Kontakt: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

FØROYA ASTMA/ALLERGIFELAG

Islandsvegur 10 C FO - 100 Tórshavn Tlf. + 298 31 14 19 astma@post.olivant.fo Formand: Evy Danielsen FO - 370 Mi∂vágur Tlf +298 33 32 21 Mobil +298 26 53 21 Næstformand og sekretær: Bozena Rasmussen Gamlivegur 4 FO - 188 Hoyvík Fax +298 31 95 92 Kasserer: Elisabeth Z. Jacobsen Ziskagøta 19 FO - 700 Klaksvík Tlf. +298 45 69 86 Suppleant: Bergdís á Høgabóli FO-370 Mi∂vágur Tlf. +298 33 34 00 +298 33 29 67 Brita Durhuus Grønlandsvegur 67 FO - 100 Tórshavn Tlf. +298 31 42 33

35


Al henvendelse til: Astma-Allergi Forbundet Tlf. 43 43 59 11

UMM ID-nr. 42002

Locobase REPAIR® TIL MEGET TØR OG SKADET HUD

• Blødere creme - meget lettere at anvende. • Kan anvendes både på krop, hænder og fødder samt i ansigtet. • Højt fedtindhold, inkl. flere hudidentiske barrierefedtstoffer.

Astellas Pharma a/s, Naverland 4, 2600 Glostrup www.astellas.dk

unplugged.dk/6650/12.2007

Locobase REPAIR® Blød creme i blød tube, effektiv barriere reparation!

$%2-!4/,/'9

AAB_1_2008  

Brændeovne Røgbort & Cigiraffen sikrer børn mod passiv rygning Få ret i Retten, når huset har skimmel Sæt fokus på vores sundhed Udgivet...