Page 1


10 TIPS

til en sund bolig Af Stine Ramlyng og Betina Hjorth

Efteråret står for døren, og vi begynder så småt at trække os indenfor og lukke vinduerne. Et godt indeklima har dog afgørende betydning, hvis du vil undgå at få provokeret din allergi eller forværret din astma.

1

FYR BRÆNDEOVNEN

Når du fyrer i din brændeovn, produceres der gasser og partikler, som kan skade din og naboens sundhed. Partiklerne kan forværre din astma og forskning mistænker endda, at raske kan udvikle astma. Så sluk ilden, skru op for varmeapparatet og sæt en dvd med knitrende ild på afspilleren i stedet.

2

EL-LYS I MØRKET

Det er hyggeligt med levende lys, men os fra lysene kan ødelægge den gode stemning med nys og host, hvis du eller dine gæster har følsomme luftveje. Som alternativ til hyggestemningen kan du bruge lyskæder eller elektriske stearinlys, som både findes som fyrfads-, stage- og bloklys.

3

LÆG CIGARETTEN PÅ IS

Det er ikke nok at ryge for åbent vindue eller ryge under emhætten. De sundhedsskadelige partikler kommer ind i boligen og giver symptomer hos folk med følsomme luftveje. Selv om det nu bliver koldere, så må du altså lade din svoger blive ude i kulden og ryge.

18

SEPTEMBER/OKTOBER 2013


VI KAN IKKE SIGE DET NOK GANGE...

Luft ud med gennemtræk i 5-10 minutter tre gange dagligt samt ved fugtgivende aktiviteter som badning og madlavning. På den måde får du de dårlige partikler ud af boligen og holder samtidig luftfugtigheden nede. Et konstant åbent vindue køler rummet ned og øger risikoen for kondensdannelse og dermed skimmelproblemer.

10 9 8 7

DRÆB HUSSTØVMIDERNE

Vask dyner, hovedpuder og rullemadrasser hver tredje måned ved minimum 60 grader, det slår husstøvmiderne ihjel. På den måde sikrer du at holde bestanden af kriblende og krablende sengekammerater på et acceptabelt niveau.

DROP TV OG COMPUTER

Undgå TV og computer i soveværelset, da plastblødgørere (ftalater) og bromerede flammehæmmere i maskinerne afgasser og ophobes i luften i støvet i dit soveværelse. Det kan trigge – eller forværre – din allergi eller astma.

SVING STØVSUGEREN

Husk jævnligt at svinge støvsuger og klud hen over gulv og overflader, så du holder støvniveauet på et minimum. Støv er en af de helt store syndere i dit hjem, fordi det kan genere luftvejene, når du har astma og allergi.

5

UD MED TØRRESTATIVET

SKAF ET PAR MORFAR-SKO

4

Ud med gulvtæppet og ind med et par gode sutsko. Gulvtæpper opsamler støv, er svære at rengøre og har ofte en gummibagside, der indeholder stoffer, der kan afgasse og virke voldsomt irriterende på slimhinderne.

Undgå at tørre tøj indendøre. Vandet fra vasketøjet er en ekstra fugtkilde til din bolig, som giver næring til skimmelsvampe. Stil tøjstativet udenfor, så snart vejret er til det, eller tørretumbl dit tøj i de koldeste vintermåneder.

6

’HOT’ SOVEVÆRELSE…

Husstøvmider formerer sig bedst ved høj luftfugtighed, så sørg for at varme alle rum op til minimum 20 grader, for at holde luftfugtigheden lav. Vil du gerne sove køligt, kan du vælge at varme soveværelset op om dagen, og så lufte ud og skrue ned for varmen lige inden du går i seng.

19

10 tips til sund bolig  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you