Page 1

EDITIE 350

2013年8月15日

廣 告 專 版

華僑 新 天 地

ADVERTENTIE www.f

15 augustus 2013

acebo

Tel.: +31(0)10-4132487

email: redactie@asiannews.nl

ok.com

B15

/Asian

NL

www.asiannews.nl AsianNL aan het woord

Editie 350

Vol trots presenteren wij aan jullie onze geheel vernieuwde AsianNL: Dé Nederlandstalige uitgave voor Chinese jongeren in Nederland. Toen in april 2012 AsianNL werd geboren als extra bijlage van Asian News, hadden we als doel de nieuwe generatie van Chinese jongeren die in Nederland zijn opgegroeid de mogelijkheid te geven om verbonden te blijven met de Chinese cultuur en samenleving. Speciaal voor deze doelgroep creëerden we voorzichtig een extra uitgave met Nederlandstalige artikelen die als schakel konden fungeren tussen China en Nederland. Dankzij onze trouwe lezers hebben we nu, ruim anderhalf jaar later, onze artikelen mogen uitbreiden naar nog meer uiteenlopende rubrieken. Naast de gekende onderwerpen zoals o.a. nieuws, cultuur, lifestyle, gadgets en reizen, kunnen we jullie nu nog meer smakelijke thema’s aanbieden zoals onder meer exclusieve interviews, culinair, business, manga en anime. Wij willen hierbij dan ook onze lezers bedanken voor al het vertrouwen wat ons heeft geleid naar dit bijzondere succes. Dit motiveert ons om te blijven investeren en jullie up-todate te blijven houden van alle nieuws en artikelen die er toe doen! Wil je absoluut niets missen van AsianNL? Like Asian News dan op facebook om ons op de voet te blijven volgen!

>>> P18 & 19

Anime & Manga

The World of Manga in Rotterdam Asian News Exclusief

Interview Eigenaar YoYo! Wing Li met eigenaresse Asia Station Chi Wah Chow

YoYo! Fresh Tea Bar en Asia Station vormen samen succesformule Beiden focussen zij zich op een twist in de Aziatische cultuur en op datgene wat nu ‘hot’ is in Azië. Asia Station is een winkel die traditionele Aziatische spullen met een moderne twist verkoopt, en YoYo! Fresh Tea Bar biedt traditionele thee aan in een hippere vorm. Samen hebben zij zich nu in één pand gevestigd aan de Zeedijk in Amsterdam. Zij spreken dezelfde doelgroepen aan, en vullen elkaar daarom perfect aan. >>> P06 & 07 >>> P04

Kunst met koffie

Culinair

Gadgets

>>> P08

HTC ONE MINI ASN Column & Lifestyle >>> P09

Juridisch >>> P10

ASN Corner >>> P14

The Chinese Dream >>> P13 “The Chinese Dream” is onze nieuwste rubriek waarin Nederlanders hun professionele ervaringen in China met ons delen. De economische vooruitgang in China is enorm, en steeds meer mensen trekken er naar toe om hun kansen te beproeven. Of het nu voor een studie, een stage of om een zakelijke reden is, zij hebben allemaal als doel om hun dromen na te jagen. Zullen zij er in slagen om deze ‘Chinese Dream’ te verwezelijken? Joewi Verhoeven bijt in deze editie het spits af. Als Nederlander woont hij sinds zijn 18e in Beijing waar hij studeerde aan een Chinese filmacademie. Momenteel is hij actief als cinematograaf en cameraman voor verscheidene Chinese films. In een blog deelt hij zijn geworven kennis en ervaringen in China met ons.

JONC >>> P16

CJO >>> P17

華僑新天地


華僑 新 天地 B16 B20C02 B18

告 廣Cultuur 告專 專版 版 Kunst 廣 &

ADVERTENTIE

EDITIE 350

Editie 26 15/08/2013

2013年8月15日

De weg naar een trouwerij: Chinese stijl door: Liyen Siaw

Iedereen met Aziatische ouders heeft er waarschijnlijk mee te maken gehad. Je ouders willen niet dat je gaat daten als je nog op school zit of nog studeert, dubbel geluk maar zodra je gaat werken hebben ze het telkens over kleinkinderen. Aan verbintenis en trouwen wordt veel waarde gehecht in de Chinese cultuur en hierbij is status belangrijk. Er zijn veel rituelen, tradities en gewoontes hieraan verbonden die nog steeds worden toegepast. Welke zijn dat en hoe worden ze uitgevoerd? Het begint al bij het koppelen van twee kinderen aan elkaar.

Uithuwelijken en matchmakers

Vroeger, maar nu soms ook, worden jonge koppels aan elkaar gekoppeld door hun families. Vroeger werd er vooral gelet op status en als de familie van de bruidegom een koppeling willen maken, dan schakelen ze een matchmaker in die het voorstel doet aan de familie van de geschikte kandidaat en onderhandelt over een potentieel huwelijk. Als de familie op het verzoek in gaat, dan wordt er aan een waarzegger gevraagd om naar de geboortedata van beide kinderen te kijken om te zien of ze echt bij elkaar passen. Mocht dit het geval zijn, dan wordt er over gegaan op de verloving. Tegenwoordig zoeken veel kinderen hun eigen partner uit, maar soms zijn kinderen erg druk met studeren of werken waardoor de ouders deze taak op zich nemen. In veel steden in China zie je ouders met een foto van hun zoon of dochter zitten, zoals bij de Shanghai trouwmarkten die op gezette tijden gehouden worden. De ouders proberen op deze manier een leuke date voor hun kinderen te regelen.

de familie van haar man. Het verliezen van een dochter aan een andere familie is voor sommige ouders een zware last, zeker met de eenkindpolitiek. Ze hebben niemand die de familielijn voortzet en vooral bij families die op het platteland wonen is het hebben van een dochter niet handig, omdat ze niet kunnen meehelpen om het land te bewerken. Gelukkig mogen gezinnen op het platteland wel een extra kind als de eerstgeborene een dochter is, maar gezinnen staan liever hun dochter af tijdens de geboorte. Hoewel dit vaak op het platteland nog steeds het geval is, zijn tegenwoordig steeds meer echtparen tevreden met het hebben van een dochter en wordt deze net zo goed behandeld als een zoon.

Opzetten van het bruidsbed

Verlovingsgeschenken

Nadat beide families toestemming hebben gegeven voor de bruiloft, stuurt de familie van de bruidegom verlovingsgeschenken naar de familie van de bruid. Soms wordt er van te voren onderhandeld over de hoeveelheid en soort geschenken en soms wordt dit overgelaten aan de familie van de bruidegom zelf. De geschenken bestaan vaak uit geld, thee en voedsel, waaronder de traditionele dubbel geluk cake, waar vaak een draak (man) en feniks (vrouw) op staan. De geschenken komen in tweevoud of in verdubbelingen van een tweevoud omdat dit staat voor geluk. Door het accepteren van de geschenken geeft de familie aan dat ze hun dochter echt aan de familie schenken. Er wordt eerst een gunstige datum voor de bruiloft gekozen die afhankelijk is van de geboortedatum van de beide koppels. Een datum kan bepaald worden door gebruik te maken van een Chinese almanak of Chinese kalender of door het raadplegen van een waarzegger, Chinese monnik of een tempel ambtenaar. Er komt vaak een verlovingsfeest waarbij aangekondigd wordt dat beiden verloofd zijn. Familie en vrienden worden uitgenodigd en de familie van de bruid serveert de ontvangen verlovingsgeschenken aan de genodigden.

De waarde van een dochter

Vervolgens betaalt de familie van de bruid dit terug met een bruidschat. Dit wordt vaak een paar dagen voor de bruiloft gegeven. De bruidschat bestaat vooral uit praktische dingen, voornamelijk spullen voor hun nieuwe huis, zoals beddengoed, linnen, meubels, huishoudelijk apparaten, kleding en kookgerei. Deze worden meteen in het nieuwe huis van het bruidspaar gezet. Vroeger werd er vaak ook handwerk meegegeven, omdat er werd verwacht dat vrouwen konden naaien. Met de bruidschat laat de familie van de bruid zien hoe welvarend ze zijn en het is ook een teken van hun liefde voor hun dochter, want nadat ze getrouwd is, wordt ze deel van

De familie van de bruidegom is verantwoordelijk voor het opzetten van het bruidsbed. Het bruidsbed wordt een paar dagen van te voren of in sommige gevallen op de dag voor de bruiloft geplaatst. De plaatsing gebeurt bij voorkeur door een vrouw waarvan haar man nog leeft en ze veel kinderen en kleinkinderen heeft. Het bed staat al in de kamer en haar taak is om het bed op de plek te schuiven en het bed op te maken. Hiervoor worden rode of roze lakens gebruikt, met

bijvoorbeeld een in goud geborduurde draak en feniks erop of bloemen. Moderne Chinezen gebruiken soms ook lavendel of crème kleurige lakens. Goud, rood en roze zijn kleuren die staan voor rijkdom en geluk. Kleuren zoals zwart, blauw of grijs kunnen beter vermeden worden, want dat zijn kleuren voor rouw. Als de vrouw het bed heeft opgemaakt, zet zij een schaal met zoete vruchten, zoals gedroogde longan, dadel en kaki om de bruiloft te zegenen. Ronde vormen zijn krachtige symbolen in de Chinese cultuur. Door iemand een rond voorwerp te geven, geef je die persoon een vol en compleet leven. Kinderen worden uitgenodigd om op het bed te spelen en van de zoetigheid te eten. Hierdoor wordt het echtpaar gezegend met vruchtbaarheid. Het bed wordt afgemaakt met twee paar lampen aan de bedzijde. Het aansteken van deze lampen symboliseert het krijgen van zonen in de familie. Als een bruidsbed is opgezet, mogen er geen volwassenen op zitten, het geeft een tegengestelde werking ten opzichte van kinderen op het bed laten spelen. Ook mag de bruid niet voor de bruiloft op het bed gaan liggen, want dit zal slechte gevolgen hebben voor haar gezondheid. Na het opzetten van het bruidsbed gaan beide families het huis van het bruidspaar en de plaats van de receptie versieren. Hierbij wordt vooral veel rood gebruikt, de kleur van geluk. Verder worden er ook veel spullen neergezet of opgehangen met het dubbele fu teken erop, wat staat voor dubbel geluk. Je ziet hierbij veel roodgekleurde papierknipsels van het dubbele fu teken omringt met de draak en de feniks. Afhankelijk van hoe traditioneel de families zijn en uit welke regio uit China of andere Chinese gemeenschap zij komen, verschillen de rituelen, tradities en gewoontes enigszins. Ook de bruiloft zelf brengt veel rituelen met zich mee. Er zijn ook taboes rondom bruiloften en als gast moet je ook rekening houden met bepaalde gewoontes. Maar wat dat zijn? Daar kunnen we in een andere editie weer een pagina over vol schrijven.


EDITIE 350

2013年8月15日

Editie 26 15/08/2013

華僑 新 天 地 C03

Kunst & Cultuur column

Pop-up shop Trunk V opent haar Lulu Wang deuren op de Zeedijk te Amsterdam Hoe ga je met je vijand om? De Boeddhistische leermeester uit Amerika in mijn vorige blog gaf mijn goede vriendin een tweede tip: Wens je vijand het allerbeste toe. Zo bereik je twee doelen, vertelde hij haar. Één, als iemand je onrecht aandoet, geeft hij jou een kans om een beter mens te worden. Als je hem het beste toewenst, vergroot je je hart en ga je als mens vooruit. Word je boos op hem, vergooi je de kans en blijf je op hetzelfde niveau als je vijand. Twee, door je vijand het beste toe te wensen plaats je een bak met brandende houtskool boven zijn hoofd. Hij moet voorzichtig lopen en letten op elke beweging die hij maakt, anders valt de bak om en wordt hij door de vlammende houtskool verbrand.

De Zeedijk in Amsterdam is zich continu aan het vernieuwen en er komen steeds meer ondernemers bij. China Town Zeedijk is vanaf 1 augustus niet alleen verrijkt met een vestiging van YoYo! Fresh Tea Bar en Asia Station, maar ook met de fashion pop-up store Trunk V. Deze modewinkel is te bezoeken t/m 6 oktober op Zeedijk 60 en introduceert verschillende Aziatische modemerken waaronder het Koreaanse merk aa Jenny, het Taiwanese merk Pufii en het Chinese merk Vanilla Rouge. Daarnaast biedt de winkel ook modemerken uit Singapore, Hong Kong en Japan aan. Trunk V is opgericht door Chinese Nederlander Elaine Ching die zelf ook een aantal jaren in Taiwan heeft gewoond en met regelmaat op en neer reisde naar verschillende landen in Azië. Hierdoor heeft zij de beste adresjes verzameld om unieke fashion items te scoren die nergens elders verkrijgbaar zijn. Deze items kiest ze zelf uit zodat het goed mixt en matcht met het Europese straatbeeld en die neemt ze in kleine aantallen mee terug naar Nederland. Dit verklaart waarom de slogan van Trunk V ‘Limited Collections Only’ is. Voor sommigen is dit een bekend verhaal omdat Elaine hiervoor ook een fashionrubriek heeft bijgehouden voor AsianNL. Met Trunk V introduceert Elaine unieke high-end en betaalbare labels vanuit het Oosten aan Europa. Onder de collecties bevinden zich verschillende kledingstijlen variërend van tops, t-shirts, broeken, rokken, jurken, jassen, tassen, schoenen en accessoires. Elaine heeft met Trunk V al langer een webshop en nu dus ook een pop-up store dat mede is mogelijk gemaakt door NV Zeedijk. Door de positieve reacties die zij heeft gekregen over de pop-up store heeft zij nu haar zinnen gezet op het openen van een vaste winkel in Amsterdam en uiteraard het liefst blijvend aan de Zeedijk. Op deze manier blijft ze dicht bij Chinatown en kan modeminnend Nederland van dichtbij kennis blijven maken met trendy Asian fashion. Tot die tijd kun je voor de aankomende drie maanden een kijkje nemen in haar pop-up store van maandag t/m zondag vanaf 12:00 tot 19:00 en op donderdagen tot 21:00 of op haar website www.trunkv.com.

Is deze gedachte niet een beetje wreed?, vroeg ik me af toen ik via die vriendin het advies van de leermeester te horen kreeg. Is het soms aardig om een ander kwaad te doen? De enige manier om die bak met brandende houtskool niet boven je hoofd te moeten dragen is niemand onheus te behandelen. Dat is volgens mij het derde en echte doel van je vijand het allerbeste toewensen. En tevens de essentie van de tip van de leermeester.

Auteur van Nederland, wo ai ni (verschijnt in 2012), Lotusvingers (Matchboxboekje, 2011), Wilde rozen (2010), Heldere maan (2007), Bedwelmd (2004), Het Rode Feest (2002), Seringendroom (2001), Het Witte Feest (2000), Het tedere kind (1999), Brief aan mijn lezers (1998), Het lelietheater (1997) Dagelijks blog: www.luluwang.nl F a c e b o o k p a g i n a : h t t p : / / w w w. f a c e b o o k . c o m / p a g e s / L u l u - Wa n g - r o m a n auteur/148088645246170 Hyves: http://gzliefde.hyves.nl/

Sukoo DIY lamp

Bouw je eigen houten lamp

Dit product is te verkrijgen bij Asia Station, Zeedijk 98-100 Amsterdam. www.asiastation.nl


華僑 新 天地 B20C04 B18

廣 告 專 版 Culinair

ADVERTENTIE

Editie 26 15/08/2013EDITIE 350

2013年8月15日

Kunst met koffie

Hoewel bubble tea meer populariteit krijgt in Nederland, blijft koffie een populair goedje voor jong en oud. Dit komt niet alleen door de opkomst van koffieketens zoals Starbucks, maar ook door het ontstaan van veel en creatieve variaties met koffie.

Kazuki Yamamoto - Latte Art © Kazuki Yamamoto

Een bekende variant is de Latte Art (letterlijk melkkunst). Terwijl er eerst simpel begonnen werd met een bloem- of hartvorm, maken mensen er nu ware kunstwerken van. Op internet vind je de meest bizarre, prachtige en gedetailleerde meesterwerken en er zijn zelfs Barista/Latte Art wedstrijden. Eind juni was de Wereldkampioenschap Latte Art 2013 gehouden in het Franse Nice. Verschillende talentvolle Latte Art makers wereldwijd deden mee aan de wedstrijd, waaronder de Nederlandse Esther Maasdam van Ristretto. De winnares hiervan is de Japanner Hisako Yoshikawa van Ogawa Coffee Co. LTD.

Kazuki Yamamoto - Latte Art © Kazuki Yamamoto

Yoshikawa is niet de enige Japanner die veel bewondering krijgt voor haar Latte Art creaties. Kazuki Yamamoto deelt via zijn twitteraccount dagelijks meerdere van zijn creaties en heeft al meer dan honderdduizend volgers getrokken. Zijn nieuwste creaties zijn de nu populaire 3D Latte Art, waarbij het melkschuim boven het kopje uitkomt. De minder creatievelingen onder ons kunnen gebruik maken van de schattige katjes en kattenpootjes, bedacht door het Japanse marshmallow bedrijf Yawahada, die in de koffie oplossen tot 2D latte kunstwerken.

Hisako Yoshikawa - Latte Art © barista magazine's blog

Picknick

Wanneer het ruim 30 graden is en de zon fel schijnt is er niets aangenamer dan lekker in de buitenlucht eten (in de schaduw welteverstaan). Dit kan bij Picknick in Rotterdam: eten op houten picknicktafels met bijpassende bankjes onder een grote parasol, zodat de zon niet fel op je bol schijnt. Het is één van de zeldzame warme zomerdagen in Nederland en waar gaat er geluncht worden? Juist: bij Picknick in Rotterdam! Bij binnenkomst is te merken dat half Rotterdam met hetzelfde idee rondliep. Gelukkig komt er net een tafeltje vrij en deze weten wij te bemachtigen. De kaart is erg leuk in elkaar gezet en erg uitgebreid. Men kan er terecht voor ontbijt –en lunchgerechten of gewoon voor een kop koffie. De zaak is verdeeld in twee delen: een binnengedeelte en een buitengedeelte waar de houten picknicktafels en bankjes staan. Wij nemen plaats buiten, op een houten picknicktafel en bestuderen de kaart. De kaart maakt het ons best moeilijk en na lang denken en twijfelen gaan we allebei voor het ’12-Uurtje’, bestaande uit een kom soep, brood met boter, een worstenbroodje en huisgemaakte ketchup (€8,50). De soep bestaat uit de soep van de dag, ‘Bouillabaissesoep’. Dankzij het vierde deel van het boek Harry Potter weet ik toevallig dat dit een deftig woord voor vissoep is en deze willen we graag proberen. We bestellen een cappuccino en een verse muntthee tijdens het wachten. Het eten laat relatief lang op zich wachten, maar het is dan ook erg druk in de zaak. Toch vragen we ons na enige tijd wel af ze ons wellicht zijn vergeten. En net voor we op het punt staan dit aan te geven aan de

bediening worden de gerechten geserveerd. Het brood smaakt erg vers en de boter is erg lekker. Het worstenbroodje is eigenlijk niet heel erg bijzonder…evenals de soep. We zijn dan weliswaar geen soepkenners maar het kan haast niet zo zijn dat ‘vissoep’ slechts twee verdwaalde garnalen bevat (waar zijn de andere vissen?). De bouillon laten we staan na een poging te hebben gedaan om deze los te drinken. Dit bleek geen succes. We zijn lichtelijk teleurgesteld in het ’12Uurtje’, vooral na het horen van goede verhalen over Picknick. Vooral met de soep had Picknick veel meer punten kunnen scoren (waren de garnalen en de andere vissoorten op?) Twee garnalen zwemmend in een flauwe bouillon mag zich eigenlijk geen Bouillabaissesoep noemen. Misschien hadden we pech en net het verkeerde van de kaart gekozen of lagen de verwachtingen te hoog door de verhalen. Toch willen we Picknick graag een tweede kans geven maar dan wel door de volgende keer een ander gerecht te kiezen. Op de bediening en de inrichting is verder niets op aan te merken. Deze is zoals het hoort en de sfeer is erg knus. Kortom: volgende keer wellicht beter! Ailin Chou

Picknick Rotterdam Mariniersweg 259 (voorkant/binnengedeelte) Pannekoekstraat 120 (achterkant/buitengedeelte) 3011 NM Rotterdam Tel.: 010 – 2807297 www.picknickrotterdam.nl

食街 HOTSPO

T

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 8.00 – 16.30 (keuken sluit om 16.00) Zondag 9.30 – 16.30 (keuken sluit om 16.00) Prijzen: Broodjes vanaf €2,50

本欄目言論不代表本報立場


EDITIE 350

2013年8月15日

華僑 新 天 地 C05

Culinair

Editie 26 15/08/2013

Schatten en weelde uit de zee

Door: Lai Yuen

Bij sommigen lopen de koude rillingen spontaan over de rug alleen al bij de gedachte, maar anderen zien het juist als een heerlijke lekkernij: de oester. Dit hardnekkige glibberige diertje is ziltig van smaak, en afhankelijk van het seizoen kan hij zoutig of zacht proeven. Veel mensen hebben nog steeds moeite om te wennen aan een slijmerige, rauwe oester, maar ondanks hun slibberige textuur zijn ze toch uitgegroeid tot een ware delicatesse. In veel restaurants gaan ze zelfs gepaard met een glas champagne, en hebben zij zichzelf inmiddels een luxe imago aangemeten. Deze grijzige weekdiertjes hebben overigens niet altijd al in de belangstelling gestaan. Pas sinds enkele decennia begonnen de eerste voorzichtige Nederlanders steeds meer de schelpdieren te waarderen. Vooral voor de levende, rauwe variant was men behoedzaam. De slijmerige massa binnenin ziet er immers zo op het eerste gezicht nu niet bepaald smakelijk uit. Om de lat niet te hoog te leggen werden oesters in beginsel dan ook vaak eerst gebakken, gefrituurd of gegrild gegeten. Pas daarna werd langzaamaan de dappere stap gezet om het levende wezentje, enkel met wat citroensap naar binnen te laten glijden. En dit beviel ze goed, want inmiddels worden oesters in Nederland op grote schaal geteeld en is de belangstelling groot.

Liefdesvoedsel

Er wordt veelal beweerd dat oesters een lustopwekkend effect heeft op mensen. Oesters zouden onder andere romantische gedachtes oproepen en zo het libido verhogen. Hoewel de maatschappij min of meer al heeft aangenomen dat dit een wetenschappelijk feit is, is deze bewering wellicht slechts een verfraaiing van onze verbeelding. Uit diverse onderzoeken is inderdaad aangetoond dat de oester stoffen bevat die lustopwekkend werken, zoals het hoge zinkgehalte die de zaadproductie bevordert. Maar deze effecten zijn pas merkbaar als een mens meer dan 100 oesters zou eten. En aangezien de kans dat iemand zo een grote hoeveelheid ineens nuttigt erg onwaarschijnlijk is, mogen we de driftverhogende effecten verwaarlozen.

Toch blijven veel mensen geloven in de kracht van de oester en wordt deze nog steeds bestempeld als liefdesvoedsel. Ook de Italiaanse verleider Casanova zwoor bij de oester. Er wordt gezegd dat hij op een dag tot wel 50 oesters consumeerde om zijn begeerlijkheid op peil te houden! Deze aanname is echter helemaal niet erg, want oesters zijn erg gezond. Door de hoge hoeveelheid zink en magnesium die zij bevatten hebben ze een positieve invloed op onze stofwisseling. Bovendien beschermen zij ons tegen onder meer verkoudheid en maakt het ons een stuk minder vatbaar.

Pareltje

Oesters leven in ondiepe wateren vastgegroeid aan een stevige grondlaag. Dit kan bijvoorbeeld een stuk steen zijn, maar ook een andere oester die zich al eerder heeft gevestigd aan een harde ondergrond. Op deze manier kunnen zij in grote groepen bij elkaar leven, ook als er onvoldoende ondergrond aanwezig is. Het openen van zo een oester is een behoorlijke opgave. Door hun ruwe bestendige harnas lijken ze vrijwel ondoordringbaar, maar als je de techniek eenmaal onder de knie hebt zijn ze vrijwel kansloos en zul je merken dat al het harde werken de moeite waard is geweest.

De expliciete smaken en gezondheidsvoordelen zijn overigens niet de enige gunstige eigenschappen van de oester. Ze staan ook bekend om hun vermogen vervui-ling tegen te gaan. De schelpdieren zuigen namelijk

Wegwijs in de Aziatische keuken

vervuilde stoffen op en kunnen zo water als het ware filteren. In diverse landen worden de oesters doelbewust in wateren gelegd om verontreinigd water tegen te gaan. Een oester kan namelijk op een dag wel zo een 130 liter water zuiveren. Bovendien kan bij dit proces de kostbare parels ontstaan. Wanneer het diertje vreemde voorwerpen naar binnen zuigt, zoals stukjes hout of afval, zal hij zichzelf beschermen door het object met een dunne laag parelmoer te omsluiten. Dit zal hij blijven doen zolang het voorwerp zich in zijn schelp bevindt. Na verloop van tijd zullen de laagjes parelmoer steeds dikker worden en zich vormen tot een heuse parel.

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Gestoomde oesters met zwarte boontjes Vroeger vond ik dat je oesters alleen puur moest eten, zo rauw, hup je mond in. Hooguit met wat superfijngesneden sjalot en een paar druppels rode rijstazijn. Maar jeetje, op zijn Chinees, warm gestoomd met zwarte boontjes is toch ook echt heel erg lekker. Ik zou niet meer kunnen zeggen wat ik het lekkerst vindt. Recept voor een dozijn oesters:

Maak een sausje van: • • • • • •

1 el lichte sojasaus 1 el shaoxing rijstwijn 1 el heldere rijstazijn 2 el water (of mooie kippenbouillon als je hebt) 1½ tl suiker 2 tl sesamolie

Doe een eetlepel gedroogde zwarte boontjes in een theezeefje en zet dit 5 minuten weg in een bakje water. Daarna afspoelen en ze zijn klaar voor gebruik. Boen de oesters eventueel eerst nog even goed schoon. Open ze met een oestermes, maak de oester los van de bodem, maar laat ze wel in de schelp. Leg ze op een groot bord dat past in je stomer. Voor de stabiliteit kun je van stukken aluminiumfolie propjes/zwembandjes maken waarop je de oesters stevig neerzet. Verdeel op elke oester ongeveer 5 zwarte boontjes. Giet het sausje voorzichtig in de oesterhelften en stoom ze nu in 3-5 minuten warm en half gaar. Bestrooien met het fijngesneden groen van een lente-uitje en direct serveren. Tip 1: oesters voor het stomen overdoen in decoratieve amuse bakjes. Tip 2: mensen die niet van oesters houden vinden ze zo soms wel lekker.

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken


華僑 新 天地 B20C06 B18

告 專 版 Exclusief廣interview

ADVERTENTIE

EDITIE 324

Editie 26 15/08/2013

2012年2月9日

Een twist in de Aziatische cultuur Asian News Exclusief

Interview Op 1 augustus is de nieuwe vestiging van YoYo! Fresh Tea Bar geopend op de Amsterdamse Zeedijk. Ze zijn in één pand gevestigd met de Asia trends shop Asia Station. Bezoekers kunnen er niet alleen lekkere bubble tea drinken en frozen yoghurt eten, maar ook shoppen voor de trendy designproducten en gadgets van Asia Station. Met meer dan 4400 likes op Facebook en dagelijks lange rijen bij de vestigingen in Rotterdam is YoYo! Fresh Tea Bar één van de populairste bubble tea winkels in Nederland. Wat maakt bubble tea zo populair en hoe vullen Asia Station en YoYo! elkaar aan? Asian News bezocht de vestiging aan de Zeedijk en sprak met Wing Li, de eigenaar van YoYo!, en Chi Wah Chow, de eigenaresse van Asia Station. door: Liyen Siaw Eigenaar YoYo! Wing Li met eigenaresse Asia Station Chi Wah Chow

In maart 2012 heb je samen met jouw broer de eerste YoYo! Fresh Tea Bar geopend aan de Karel Doormanstraat te Rotterdam. Hoe kwamen jullie op het idee?

Wing: We komen allebei uit de horeca, maar hebben allebei een carrière buiten de horeca. Mijn broertje heeft een webwinkel in meubels die hij zelf importeert uit Azië en ik ben al ruim 15 jaar actief in de IT-consultancy. We zagen dat er overal in Nederland koffie-to-go bars werden geopend en geen theebars. Als tegenhanger op die koffiebars hebben we besloten om een Fresh Tea bar te openen. De naam YoYo! is een fantasienaam en we hebben het gekozen om dat het gemakkelijk te onthouden is. We verkopen nu voornamelijk bubble tea en shakes, omdat je daarmee veel verschillende smaak- en vruchtcombinaties van hebt. Ik heb voor het eerst bubble tea gedronken toen ik in Singapore was. Door de warme temperaturen in Singapore is bubble tea erg verfrissend. We hebben de bubble tea in een geheel eigen jasje gestoken en naar Nederland gebracht. We hebben voor smaakvariaties gekozen die passen bij een divers publiek van jong tot oud en van verschillende achtergronden. Zo hebben we bijvoorbeeld de smaak caramel machiatt, dat meer passend is voor de koffiedrinkers onder ons, de shakes voor kinderen en taro voor liefhebbers van de Aziatische cultuur.

Waaraan dankt bubble tea zijn populariteit? En wat maakt Yoyo! Fresh Tea Bar anders dan de andere bubble tea bars?

Wing: Er is veel variatie op bubble tea en mensen vinden het leuk dat ze hun eigen toppings en smaakjes kunnen kiezen. Dat is de trend van nu. Op dit moment wordt er

alleen bubble tea, shakes en frozen yoghurt verkocht, maar we willen ons breder richten op alle soorten thee, vandaar de naam Tea bar. Een populaire nieuwe variant is bijvoorbeeld onze groene thee met vers watermeloensap. Je proeft eerst de frisse smaak van zoete watermeloen en daarna de smaak van groene thee. We willen ook meer warme theedranken aanbieden. We verkopen al warme varianten van bubble tea en in september gaan we samenwerken met Lipton, onderdeel van Unilever. Samen gaan wij geweldige soorten warme thee aanbieden die op een speciale en spannende manier worden voorbereid voor onze klanten.

Jullie verkopen ook frozen yoghurt. Frozen yoghurt is van oorsprong Amerikaans. De combinatie van frozen yoghurt en bubble tea zie je vaak, waar komt dat vandaan?

Wing: Frozen yoghurt heeft net als bubble tea hetzelfde concept, je kunt namelijk je eigen variant samenstellen. Zo kan je kiezen uit een frozen yoghurtsmaak (groene thee of naturel), verschillende soorten vruchten en je eigen topping.

Jullie hebben zoveel likes op facebook, is dat hoe jullie meer mensen trekken naar YoYo?

Wing: Het komt deels door goed gebruik van social media, maar eigenlijk komt het meer door mond-op-mond reclame, de beleving in de winkel en het personeel. We krijgen vaak te horen dat er een goede sfeer heerst in de winkel en we krijgen daardoor ook veel sollicitanten. Daarnaast staan we ook op evenementen, zoals beurzen en bedrijfsfeestjes. Hierdoor laten we een diverse groep mensen kennismaken met bubble tea.

Hoe komen jullie op het idee van de fixie bikes?

Wing: We willen met deze fietsen laten zien dat we midden in de samenleving zitten. De fiets straalt coolheid en een urban gevoel uit en dat is ook de uitstraling van onze winkel. Deze fietsen worden ook in de winkel verkocht en we hebben er ook een paar verloot.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd en wat wil je onze lezers nog meegeven?

Wing: We hebben heel veel plannen, wij willen ons verbreden in ons theeaanbod met zowel nieuwe varianten koude en warme thee, daarnaast zullen wij vanaf september dit jaar ook hapjes gaan aanbieden in onze winkels. Voor wie YoYo! nog niet kent, kom gerust langs en houd onze ontwikkeling in de gaten. See you at the bar! Meer info over YoYo! Fresh Tea Bar is te vinden op www.yoyotea.nl en op hun facebook-pagina: www.facebook.com/yoyofreshtea

Naam: Wing Li

Leeftijd: 40 Afkomst: Hong Kong, geboren in Nederland, maar opgegroeid in Duitsland Woont in: Omgeving Rotterdam Opleiding: Bedrijfskunde en Informatica in Duitsland en afgemaakt aan de Hogeschool in Amsterdam Carrière: Heeft in maart 2012 samen met zijn broer de eerste YoYo! Fresh Tea Bar geopend aan de Karel Doormanstraat te Rotterdam


EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 26 15/08/2013

Exclusief interview

華僑 新 天 地 C07

De nieuwste YoYo! Fresh Tea Bar is in één pand gevestigd met de Asia Trends shop Asia Station

Wat was de reden om Asia Station in juni 2011 te openen? En in hoeverre heeft jouw Aziatische achtergrond hier invloed op gehad?

Chi Wah: Doordat ik veel reis naar Azië, zie ik dat de trend daar anders is en zich sneller ontwikkelt dan hier. Met Asia Station wilde ik laten zien hoe de trend in Azië nu is. We bieden daarom ook veel producten aan met een twist in Azië. Dit is ook passend bij de generatie van nu die veel koopkrachtiger is. Toen mijn ouders naar Nederland kwamen zijn ze begonnen met de traditionele cadeau/ boekwinkel Wah Kiu en dat trok vooral oudere Chinezen. Ik heb de winkel samen met mijn broers overgenomen en probeer het zo traditioneel mogelijk te houden. De inkoop verandert wel, maar bij de import houd ik meer rekening met lifestyleproducten. Wah Kiu is nu eigenlijk meer een mini Bijenkorf geworden. Naast Chinese boeken en cd’s verkopen we inmiddels ook keukenartikelen, cadeauartikelen en Kawaii spullen zoals van Hello Kitty en Domo-kun. Hier is de winkelsfeer zoals in Hong Kong, een volle winkel. Asia Station echter is een Aziatische design winkel die alle producten tot zijn recht laat komen. Overzicht en stijl is de beleving die we hebben gecreëerd. Deze indeling maakt de winkel veel ruimer en zie je ook veel terug in trendy shops in Shanghai. Met deze indeling en de twist in onze producten willen we het meer aantrekkelijker maken voor jongeren. Een voorbeeld van een product met een twist is de Lucky Cat. In de winkel zie je al enkele modellen van de kat. We willen ze verschillende kleuren en patronen geven, maar ook varianten gemaakt van krijtbord, zodat kinderen het kunnen inkleuren en weer uitvegen. Er zijn al mensen die graag de kat mee willen nemen, maar aangezien het nog modellen zijn doen we dat nog niet.

Wat voor soort spullen worden er zoal verkocht? En uit welke Aziatische landen komen ze zoal?

Chi Wah: Op dit moment hebben we veel spullen uit China, Japan, Taiwan en Hong Kong, maar we proberen ook producten uit andere Aziatische landen te halen, zoals Indonesië, Korea, Vietnam en Maleisië. Onze producten worden meteen geïmporteerd vanuit deze en andere landen. Hoewel ook veel food-producten ‘hot’ zijn, richten we hier minder op, om je hierbij goed moet letten op de houdbaarheid. Ik kijk ook goed naar de klanten die binnenkomen. Doordat we af en toe ouders krijgen met kinderen, heb ik meer producten voor kinderen aan het assortiment toegevoegd, zoals de kindereetstokjes. Die worden goed verkocht, want kinderen vinden het heel leuk en ouders nemen het vaak mee als cadeau. Ook luister ik naar de behoefte van de klanten. We krijgen vaak mensen in onze winkel die in Azië zijn geweest en ons dan vragen of we bepaalde producten ook verkopen. Hier spelen we dan op in. We zorgen er altijd voor dat onze producten betaalbaar zijn of anders in verschillende prijsklassen komen. Ook verkopen we gadgets die passen bij de levensstijl van nu, zoals het massageapparaat Breo. De Breo’s zijn massages voor de ogen en het hoofd. Door de huidige levensstijl werken we veel achter de computer en hierdoor worden onze ogen onbewust overbelast.

Wat voor soort bezoekers trekt Asia Station? Wordt de winkel of de webshop meer bezocht?

Chi Wah: Eerst stond de winkel aan de Geldersekade en daar was de aanloop laag. Door aan de Zeedijk te zitten, trekken we veel meer bezoekers. De bezoekers variëren van jong tot oud, zoals ik eerder al noemde, nemen ouders vaak hun kinderen mee naar binnen en soms zien de kinderen wat leuks en gaan de ouders automatisch mee naar binnen. De mensen die in de buurt wonen, bezoeken eerder de winkel dan de webshop. De webshop wordt ook vaak gebruikt om grote aankopen te doen, zoals het massageapparaat Breo.

Hoe komen jullie erachter wat hip is en wat niet meer? En wat is er nu ‘hot’ in Azië?

De kleurrijke kindereetstokjes zijn erg gewild

Chi Wah: We hebben in verschillende landen trendspotters zitten die ons op de hoogte houden van de nieuwste trends. Ook kijk ik zelf op internet wat voor interessante producten er zijn die we in ons assortiment kunnen opnemen. Azië is echt een trendland. Als iets niet meer ‘hot’ is, dan kun je er beter niet meer in lopen. De trends veranderen soms erg snel.

Wat nu ook meer opkomt onder de jongeren hier is anime/manga en K-pop. Spelen jullie hier ook op in?

Chi Wah: Nee, niet echt. Deze spullen komen vooral in Wah Kiu terecht, daar is het wat voller en het past er meer bij. Wij willen Asia Station niet al te vol maken.

Ik zag dat jullie ook het schilderij ‘Beatrix in 3D’ gemaakt door James Chiew in de winkel hadden hangen en dat deze ook te koop is via de webshop.

Chi Wah: Dat klopt, het kunstwerk van James Chiew past goed bij onze sfeer. Hij heeft Aziatische roots en geeft een modern draai aan zijn werk. We willen kunstenaars als hem meer zichtbaar maken, vandaar dat we zijn werk tentoonstellen en te koop aanbieden.

Hoe gaan jullie je verder ontwikkelen? En wat vind je belangrijk om aan onze lezers mee te geven?

Chi Wah: We gaan door met wat we nu doen, namelijk continu nieuwe dingen importeren, bij de trend blijven, en de winkel updaten. Ik wil meegeven dat wanneer je zelf wilt ondernemen, je een eigen twist eraan moet geven en niet alles over moet nemen van een ander. Zo wordt het uiteindelijk precies zoals jij het wilt. Meer info over Asia Station is te vinden op www.asiastation.nl

Naam: Chi Wah Chow

Leeftijd: 41 Afkomst: Geboren in Hong Kong en op 4-jarige leeftijd met haar familie naar Nederland gekomen. Woont in: Omgeving Amsterdam Opleiding: Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Carrière: Ze heeft er bewust voor gekozen om haar studie af te maken, ook al wist ze allang dat ze het bedrijf van haar ouders zou overnemen, namelijk de Wah Kiu aan de Geldersekade. In juni 2011 heeft ze samen met haar broers de winkel Asia Station opgericht, een Aziatische shop met een eigen twist eraan.


華僑 新 天地 B20C08 B18

廣 告 專 版 Gadgets

ADVERTENTIE

EDITIE 324

Editie 26 15/08/2013

2012年2月9日

Een portemonnee voor je smartphone Je smartphone beschermen is het belangrijkste wat er is. Stel dat je hem laat vallen en er komt een barst in? Uiteraard wil je ook een hoesje dat niet alleen trendy is, maar ook functioneel. Gelukkig zijn er genoeg verschillende soorten hoesjes te koop. Eigenlijk is er teveel! Je hebt rubberen omhulsels, leathercases die je ook als standaard kan gebruiken, cases waar je ook nog je pasjes en papiergeld in kan doen of een hip uitziend tasje om je phone veilig in te bewaren. Vergeet niet alle mogelijkheden om je eigen hoes zelf te ontwerpen of de schattige hoezen met uitstekende kattenpoten of konijnenoren. Nu zijn er ook telefoonhoezen, nou ja, eigenlijk zijn het gewoon portemonnees waar je smartphone in past. Deze hoezen zijn zo gemaakt dat er ook een gat aan de zijkant zit waar je de plug van je oordopjes of oplader in kan steken. Zo kan je muziek blijven luisteren of je telefoon opladen zonder je telefoon uit je portemonnee hoeft te halen. Erg multifunctioneel.

HTC ONE MINI Het is grappig om te zien hoe de ene fabrikant de ander nadoet. In de vorige editie van Asian News heb ik geschreven over de Samsung Galaxy S4 Mini, de kleinere versie van de Galaxy S4, het vlaggenschip van Samsung. En heel toevallig komt HTC nu met de HTC One Mini, de kleinere versie van de HTC One, het topmodel van HTC. Beide “Mini” toestellen zijn geplaatst in het middensegment, zijn iets kleiner dan het vlaggenschip en de specificaties zijn ook net iets minder. Daartegenover staat natuurlijk wel een lagere prijs voor de smartphone. De HTC Mini lijkt enorm op zijn grote broer, de HTC One. Er zijn wel enkele verschillen die meteen opvallen, zoals de flitser die nu boven de cameralens is geplaatst in plaats van ernaast, en een dikke rand van policarbonaat rondom de behuizing. • Het scherm is een 4,3 inch 1280 x 720 HD scherm wat je van de meeste toestellen in deze prijsklasse inmiddels wel kunt verwachten. • In het toestel zit een Qualqomm Snapdragon dualcoreprocessor die geklokt is op 1,4GHz waarmee het toestel al jouw werk aan moet kunnen. • Verder zit “BoomSound” ook in de One Mini, ondersteund door twee stereo speakers aan de voorkant. • Wat ook fijn is aan dit toestel, is dat het 16GB interne geheugen heeft. Voor de meeste mensen is dit meer dan genoeg om al je muziek, foto’s en andere mediabestanden op te slaan. • De One Mini heeft dezelfde unieke ultrapixel camera als de HTC One, alleen is de optical image stabilization “OIS” weggelaten. Verder is er toch echt weinig over dit toestel te zeggen. Qua snelheid is hij iets minder snel dan de HTC One, het scherm is iets minder geworden, maar voor de rest lijkt hij sprekend op zijn grote broer.

Het geheim achter het algoritme van de Facebook News Feed Elke dag zijn er ongeveer 1.500 verschillende nieuwsberichten waar een gemiddelde gebruiker geen tijd voor heeft om ze allemaal te lezen. Daarom heeft Facebook een algoritme ontwikkeld waarbij de prioriteit van het verhaal de doorslaggevende factor is. Bij het inloggen wordt er voor de gebruiker bepaald welke nieuwsberichten getoond worden. In een poging om jou van meer relevante nieuwsberichten te voorzien wordt er een selectie gemaakt door Facebook van ongeveer 300 verhalen en dit wordt aangepast op jouw gedrag. Belangrijk voor Facebook is:

Als je naar Samsung kijkt die zijn Galaxy 3 Mini en Galaxy S4 Mini flink veranderd heeft ten opzichte van de Galaxy S3 en de Galaxy S4 dan is dit alleen maar mooi om te zien. HTC heeft het prachtige design van de HTC One gewaardeerd en het design wederom gebruikt voor de nieuwe HTC One Mini. De adviesprijs voor de One Mini is € 449 en als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding en de andere smartphones van de concurrerende fabrikanten in het middensegment, dan is dit één van de betere keuzes die je kunt maken. Jimmy Le

• Hoe vaak je interactie hebt met de vriend, pagina of bekend persoon die jij volgt op Facebook. Het aantal likes, shares en reacties van heel Facebook is belangrijk, maar nog belangrijker zijn de likes, shares en reacties van jouw vrienden. • Wat jouw interactie was in het verleden op een type bericht (video, link, foto, bericht of enquête). • De negatieve meldingen die aan Facebook zijn doorgegeven, of de berichtend die verborgen zijn.

Het klinkt vrij logisch en interessant om te zien hoe het allemaal werkt, hè? Recentelijk heeft Facebook een nieuw algoritme ingevoerd waarbij oudere, maar relevante verhalen aan het begin van de News Feed terecht komen, zolang ze nog steeds relevant en populair zijn. Het probleem dat Facebook probeert op te lossen is dat mensen op regelmatige basis ongeveer 57 procent van de verhalen in hun News Feed lezen voordat ze stoppen met scrollen. In het nieuwe algoritme wordt, in plaats van het tonen van nieuwe verhalen, aan het begin van de News Feed onthouden waar je gebleven was. Volgens Facebook stimuleert deze nieuwe methode gebruikers om meer posts te lezen. In testen is zelfs gebleken dat gemiddeld 70 procent van hun News Feed werd gelezen. Binnenkort krijg je met het nieuwe algoritme de mogelijkheid om meer nieuwsberichten van jouw vrienden te zien. Mocht dit toch niet genoeg zijn, dan adviseer ik je om vaker berichten van jouw beste vrienden te liken of een reactie achter te laten.

Bouw je eigen houten lamp

Steeds meer mensen vinden het fijn om zelf iets te maken of om producten te kiezen die dicht bij de natuur staan. Het Chinese merk Sukoo heeft hier iets op bedacht dat ideaal is voor een natuurlijke uitstraling in je huis, namelijk de Sukoo DIY lampen. Hiervan zijn verschillende varianten uit, zoals een lamp in de vorm van een appel, vogelkooi, paddenstoel of gloeilamp. De lamp kan je zelf in elkaar zetten zonder gebruik te maken van lijm of schroeven en kan naar eigen wens beschilderd worden. De lamp komt met een fitting, een snoer met een lichtdimmer en een gloeilamp. Sukoo bestaat uit een team van Chinese ontwerpers die gespecialiseerd zijn in het maken van huishoudelijke artikelen met ecovriendelijk hout.

Dit product is onder meer te verkrijgen bij Asia Station (Zeedijk 98-100 te Amsterdam).


EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 26 15/08/2013

華僑 新 天 地 C09

ASN Column & Lifestyle

Voor vragen/opmerkingen mail naar redactie@asn-online.nl

Film: the Wolverine (2013) Na X-men Origins: Wolverine (2009) kruipt Hugh Jackman opnieuw in de huid van onze favoriete mutant. The Wolverine vertelt evenals X-men Origins: Wolverine het verhaal van de gelijknamige einzelganger en speelt zich af na de gebeurtenissen uit X-men the Last Stand (X3). We volgen Wolverine naar het verre oosten, naar Japan. In dit land komt Wolverine oog in oog te staan met een bekende uit zijn verleden en wordt het een bod gedaan die zijn leven voorgoed kan doen veranderen. Wolverine wordt elke nacht herinnerd aan de gebeurtenissen uit de laatste X-men film uit de X-men trilogie: het opofferen van zijn grote liefde Jean Grey (Phoenix in X-men the Last Stand). Elke nacht droomt herinnert zij hem in zijn droom eraan wat hij gedaan heeft waardoor hij worstelt met zichzelf. Wolverine heeft gezworen nooit meer zijn krachten te gebruiken omdat hij alleen maar dierbaren kwijtraakt. Tot een oude bekende uit het verleden zijn pad kruist en hem brengt naar Japan. Hij wordt vergezeld door Yukio, een mutant met als gave het voorspellen van de dood. Yukio heet als opdracht gekregen Wolverine op te sporen en hem terug te nemen naar het verre oosten.

In Japan maken we kennis met Yashida, een ex-soldaat wiens leven destijds gered werd door Wolverine en wie nu stervende is Yashida laat Wolverine overkomen met als reden hem te bedanken voor het redden van zijn leven. Hij doet Wolverine een bod: zijn onsterfelijkheid opgeven zodat hij een normaal leven kan lijden en tegelijkertijd hiermee Yashida (opnieuw) van de dood kan redden. Wolverine stemt echter niet toe en dit resulteert in een conflict…Yashida lijkt verreweg niets meer op de nederige man van vroeger en is enkel bezeten van zijn obsessie om in leven te blijven.

Kort daarna sterft Yashida, echter zonder dat Yukio dit zag aankomen (volgens haar heeft ze het nooit verkeerd). Yashida’s kleindochter, Mariko, volgt hem op als CEO van Yashida’s technologiebedrijf. Tijdens de begrafenis wordt er een aanslag gepleegd op de machtige familie en Mariko wordt ontvoerd. Wolverine wordt gedwongen zijn krachten te gebruiken en weet Mariko te redden van de ontvoerders. Samen vluchten ze naar het huis van Yashida in Nagasaki en hier bloeit iets op tussen de twee vluchtelingen. Het duurt echter niet lang voor Mariko gevonden is en opnieuw ontvoerd wordt. Met de hulp van Yukio weet Wolverine erachter te komen waarom de ontvoerders het op Mariko hebben voorzien en wie erachter zit. Hierna volgt een spannende strijd om Mariko te redden en moet Wolverine noodgedwongen zijn krachten gebruiken om

Verkleden als kunst

Halloween en Carnaval, twee bekende feestgelegenheden waarbij men zich verkleedt. Tegenwoordig is het steeds meer in trek om te verkleden als hobby. Als stripfiguur, superheld, animefiguur of als een computerspel-karakter: cosplay. Niet alleen verkleden maar ook echt jezelf voordoen als jouw favoriete karakter, cosplay gaat net een stapje verder. Een schare cosplayers komen bijeen op conventies met als doel hun bewondering voor hun karakter te uiten en zich voor te doen als hun favoriete karakter. Deze kunst is ontstaan in Japan waar fans massaal zichzelf uitdossen als hun favoriete (anime/manga) karakter. Niet alleen proberen zij er zoveel mogelijk uit te zien als hun favoriete karakter, maar zij gedragen zich er ook naar. Behalve de kleding wordt ook het gedrag en de persoonlijkheid zoveel mogelijk nagebootst. De meeste cosplayers creëren hun eigen kostuums (dit is immers in vele gevallen goedkoper dan kopen) en aan de details is goed af te lezen hoe vaardig de cosplayer hierin is. De kunst is om het kostuum zo goed mogelijk te repliceren om het personage nog echter te maken. Aange-

zien anime-personages vaak grote, ‘poppen’ogen hebben, dragen cosplayers vaak ook speciale lenzen om zoveel mogelijk op hun karakter te lijken. In Japan worden er verschillende conventies gewijd aan de kunst van het cosplayen en fans stromen massaal toe om voor één dag hun favoriete personage te zijn. Ze bewonderen elkaars kostuums, leven zich in hun personage en zijn voor één dag iemand anders. Er worden wedstrijden georganiseerd voor de beste cosplayer (voorwaarde is wel dat het kostuum zelfgemaakt dient te zijn) en er bestaat zelfs een internationale

competitie tussen 23 verschillende landen, waaronder ook Nederland. In de Verenigde Staten groeit het aantal conventies en ook in Nederland komen er steeds meer cosplayers bij. De meest bekende conventie in Nederland is Animecon (gehouden sinds 1999), welke wordt gehouden op verschillende locaties. Ook in Nederland verkleden steeds meer mensen zich als hun favoriete karakter en niet alleen met Carnaval. Ailin Chou

opnieuw een dierbare te redden. Hij komt erachter dat niet alles is wat het lijkt en dat de verhoudingen in de Yashida familie nog ingewikkelder in elkaar zitten dan hij in eerste instantie dacht. De film is in 3D en hier en daar is dit goed te merken. De actie komt net even meer tot zijn recht maar verder voegt deze technologie niet heel veel toe. De film is verrassend goed en onderscheidt zich van de rest van de X-men films door het verhaal en omgeving. De kijker wordt meegenomen naar Japan en leert onze favoriete mutant nog beter kennen. Kortom: de moeite waard om te gaan zien en zeker een aanrader! Vergeet vooral niet te blijven zitten tijdens de aftiteling voor onthullende extra scenes! Ailin Chou


華僑 新 天地 B20C10 B18

告 專 版 Regels &廣 Wetten

Regels en Wetten

door

ADVERTENTIE

EDITIE 324

Editie 26 15/08/2013

2012年2月9日

Tung Wee Phea & Yuen Yee Au Yeung

De rechten van passagiers bij een vertraagde vlucht Inleiding

Het is weer tijd om op vakantie te gaan. U hebt een vlucht geboekt naar een mooie Europese bestemming of naar een tropisch oord ergens in Azië. Ondanks het feit dat u zich keurig op tijd bij de incheckbalie hebt gemeld, blijkt dat uw vlucht is vertraagd. Niks aan te doen denkt u in eerste instantie. Al gauw blijkt de vertraging te zijn opgelopen tot meer dan drie uur en bent u het wachten beu. Wat zijn uw rechten bij een vertraagde vlucht?

De standaardvergoeding is niet slechts afhankelijk van het bestaan van een vertraging bij vertrek. De luchtvaartmaatschappij dient ook de standaardcompensatie uit te betalen als een vlucht op tijd vertrekt maar door een omstandigheid onderweg met een vertraging van meer dan drie uur aankomt op de plaats van bestemming. Indien u minder dan vier uur later op uw eindbestemming aankomt, kan de luchtvaartmaatschappij echter de hiervoor genoemde compensatiebedragen met 50% verlagen.

Vertraagde vlucht: Passagiersrechten volgens Europese regelgeving

De luchtvaartmaatschappij hoeft geen compensatie te betalen indien zij kan bewijzen dat de vertraging is veroorzaakt door ‘buitengewone omstandigheden’ die ondanks het treffen van redelijke maatregelen niet voorkomen konden worden. Technische mankementen vallen hier niet onder. Een buitengewoon omstandigheid is bijvoorbeeld de uitbarsting van de Eyjafjallajökullvulkaan in IJsland in 2010 waardoor de volledige Europese luchtruim onbereikbaar was geworden.

Welke rechten een passagier heeft bij een vertraagde vlucht is vastgelegd in Europese regelgeving, meer specifiek in een Europese Verordening (nr. 261/2004). De Europese Verordening is van toepassing op: • passagiers die vertrekken vanaf een luchthaven in de Europese Unie; • passagiers die vertrekken vanuit een luchthaven in een ander land naar een luchthaven in de EU. Het maakt dus in principe niet uit met welke luchtvaartmaatschappij u vliegt. Vanzelfsprekend moet de luchtvaartmaatschappij uw vlucht wel hebben bevestigd en u moet zich op tijd bij de incheckbalie hebben gemeld. Tot 23 oktober 2012 was het niet geheel duidelijk of passagiers ook in geval van vertraging recht hebben op compensatie op grond van de Europese Verordening, omdat de Europese Verordening strikt genomen alleen recht geeft op compensatie bij instapweigering of annulering en niet bij vertraging. Het Europese Hof van Justitie heeft hier inmiddels in haar uitspraak van 23 oktober 2012 uitsluitsel gegeven. Door de uitspraak van het Hof van Justitie is duidelijk geworden dat passagiers die vertraging ondervinden op grond van de Europese Verordening ook recht hebben op compensatie. Het Hof vindt namelijk dat passagiers gecompenseerd moeten worden voor het ongemak dat passagiers ervaren als gevolg van tijdsverlies veroorzaakt door vertragingen.

Vertraging van tenminste 3 uur

Wanneer uw vlucht minimaal drie uur is vertraagd, komt u in beginsel in aanmerking voor een standaardvergoeding van €250,-, €400,- of €600,- per passagier. De hoogte van de standaardvergoeding is afhankelijk van de afstand van de vlucht en hoeveel de vlucht vertraagd is. U hebt recht op een standaardvergoeding van: • €250,- per passagier voor alle vluchten tot en met 1500 kilometer; • €400,- per passagier voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1500 km; • €400,- per passagier voor vluchten van of naar een land buiten de Europese Unie die tussen 1500 en 3500 km lang zijn; • € 600,- per passagier voor alle niet onder bovenstaande punten vallende vluchten. Dit zijn bijvoorbeeld vluchten van of naar een land buiten de Europese Unie van meer dan 3500 km.

Let op: Buitengewone omstandigheden kunnen de luchtvaartmaatschappijen alleen bevrijden van de verplichting tot betaling van de standaardcompensatie, maar nooit van de verplichting tot het verlenen van verzorging.

Vertraging van vijf uur of meer

Hebt u meer dan vijf uur vertraging? U kunt als passagier dan ervoor kiezen om niet meer te gaan en dus op volledige terugbetaling van het ticket. U kunt er ook voor kiezen voor om een latere vlucht onder vergelijkbare vervoersvoorwaarden naar de beoogde eindbestemming te nemen.

Op tijd klagen op straffe van verlies van rechten

Indien de luchtvaartmaatschappij weigert om u te compenseren terwijl u meent daar wel recht op te hebben, dan doet u er verstandig aan om tijdig te klagen bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. De klacht dient bij voorkeur schriftelijk te geschieden, zodat u later kunt bewijzen dat u tijdig hebt geklaagd. Klaagt u niet tijdig, dan kunt u onder omstandigheden uw rechten hebben verspild omdat er sprake is van rechtsverwerking.

Recht op ‘verzorging’ door de luchtvaartmaatschappij

Indien u minder dan drie uur vertraging hebt, hebt u in beginsel geen recht op de standaardcompensatie. U hebt onder omstandigheden wel recht op ‘verzorging’ door de luchtvaartmaatschappij. Verzorging houdt in dat de passagier op kosten van de vluchtvaartmaatschappij maaltijden en verfrissingen (in redelijke verhouding tot de wachttijd) krijgt. Indien u door de vertraging in een hotel moet slapen, dient te worden gezorgd voor hotelaccommodatie en het vervoer tussen de luchthaven en de hotelaccommodatie. Daarnaast hebt u als passagier recht op het voeren van twee gratis telefoongesprekken of het gratis verzenden van twee fax- of e-mailberichten. Wanneer hebt u recht op verzorging op grond van de Europese Verordening? Dat is weer afhankelijk van de afstand die u vliegt en hoe lang uw vertraging is. U hebt recht op verzorging: • bij een vlucht van 1500 km of korter bij een vertraging van tenminste twee uur; • bij een vlucht van 1500 km of meer binnen de Europese Unie bij een vertraging van tenminste drie uur; • bij een vlucht tussen 1500 en 3500 km buiten de Europese Unie bij een vertraging van tenminste drie uur; • bij een vertraging van tenminste vier uur voor alle vluchten die niet onder de hierboven genoemde punten vallen. Dit is bijvoorbeeld een vlucht van langer dan 3500 km buiten de Europese Unie.

"Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Omdat elke situatie anders is, is een advies op maat aangeraden."

Mr. T.W. Phea: Mr. Tung Wee Phea studeerde in 2008 af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in de richting civiel recht. Daarnaast heeft Phea vakken gevolgd op het gebied van het ondernemingsrecht. Phea is sinds begin 2009 werkzaam als advocaat. Phea is gespecialiseerd in de rechtsgebieden vastgoedrecht, huurrecht en contractenrecht (zoals het opstellen/beoordelen van contracten, huurprijsvaststelling, huurprijskwesties, aansprakelijkheid, algemene voorwaarden, geldleenovereenkomsten). Daarnaast is hij ook bekend met het arbeidsrecht (zoals het adviseren en procederen m.b.t. ontslagkwesties). Phea spreekt Mandarijn en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst hij goed. Mr. Y.Y. Au Yeung: Mr. Yuen Yee Au Yeung studeerde in 2012 af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in de richting civiel recht en werkt sindsdien als juridisch adviseur. Au Yeung voert een algemene praktijk met de nadruk op het huurrecht en arbeidsrecht. Als juridisch adviseur heeft zij kennis op het gebied van het algemene verbintenissenrecht (zoals contracten, incasso en aansprakelijkheid) en het bestuursrecht (zoals werkvergunning, omgevingvergunning, nadeelcompensatie, beroep en bezwaar). Voordat zij als juridisch adviseur aan de slag ging, heeft zij tevens als griffier bij de rechtbank Arnhem gewerkt. Au Yeung spreekt Kantonees en Nederlands. De Engelse taal beheerst zij ook goed. Het verstrekken van juridische oplossingen in duidelijke taal is het uitgangspunt. Neemt u vrijblijvend contact met Au Yeung op via info@stanfordlegal. nl.

De Chinese vertaling van dit artikel is te vinden in ons dagblad op pagina A18


EDITIE 324

2012年2月9日

華僑 新 天 地 C11

PAX

Editie 26 15/08/2013

Welkom bij de vernieuwde PAX NEWSFLASH #04 Meer informatie op www.pax-web.nl

INTERVIEW MET NICK VAN DER VELDE Fair trade wordt steeds belangrijker en populairder en het assortiment in de supermarkten wordt alsmaar groter. Omdat het onze aandacht heeft aangetrokken hebben wij de oprichter van Chakardi geïnterviewd. Wat is nou fair trade en gaat sociaal ondernemen en winst wel samen?

Profiel van Nick van der Velde

Leeftijd: 25 Situatie: Is ondernemer in India en afgestudeerd master student Strategic product design aan de TU Delft Droom: Chakardi zo groot maken dat het vanzelfsprekend wordt Hobby: zout eten, reizen, fotografie en me verdiepen in culturen

verkocht. Organic en fair-trade food groeit in India, in Mumbai zijn er in één jaar dertig winkels bij gekomen. Ik werk nu samen met Enviu, deze organisatie helpt sociale ondernemingen om verder te groeien. Momenteel produceren wij de tweede badge en zoeken wij geïnteresseerde verkopers, restaurants en hotels in zowel India als in Nederland. Iedereen die geïnteresseerd is in goed zout (en nu ook peper), wij horen graag van jullie!”.

Gaan winst en sociaal ondernemen wel samen? “Jazeker is dat heel goed mogelijk. Wij hebben er toch voor gezorgd dat de boeren meer verdienen waardoor ze beter kunnen rondkomen. Voorheen ontvingen de zoutboeren ongeveer 150 EURO per jaar jaar. Door het zout voor een betere prijs te verkopen, zouden ze ongeveer het drie dubbele kunnen verdienen. De zoutboeren hoeven minder zwaar en gevaarlijk werk te doen. Want met de winst die Chakardi maakt, investeren wij in duurzame windmolens. Vroeger moesten de zoutboeren het zout, handmatig uit de zee pompen of ze deden dat met vervuilende diesel pompen”.

Wat moet je weten als je handel wilt doen in India? Hoe ben je erop gekomen om fair trade zout te produceren? “Tijdens mijn bachelor opleiding zag ik om mij heen dat TU studenten aan diverse internationale projecten kunnen werken. Het leek mij een uitgelezen kans om mijn kennis toe te passen in real life. Via een professor aan de TU Delft ben ik in contact gekomen met National Innovation Foundation die innovaties ontwikkelt van de mensen aan de socio-economisch base of the pyramid (BOP). Via hen ben ik met een team TU Delft studenten naar India gegaan, om de boeren daar te helpen met een zelf-ontwikkelde windmolens. Er was een enorme taal barrière, daarom gebruikten wij een spel met tekeningen om te achterhalen wat die windmolens exact voor de mensen betekenen. Gaandeweg hebben wij ontdekt dat de boeren hun zout alleen maar kunnen verkopen voor extreem lage prijzen aan handelaren. Door de komst van moderne fabrieken krijgen de zoutboeren ontzettend weinig geld en de meesten leven onder de armoedegrens. Samen met de boeren zijn wij gaan kijken wat we met het zout kunnen doen. Door field research zijn we er achtergekomen dat er business zit in zout, als we de boeren konden helpen het zout te verkopen aan de hoge en midden klasse van India. We hebben gewerkt aan onze eigen verpakking en branding, en zijn er mee naar een food fair gegaan. We hebben veel goede feedback ontvangen en alle 1.500 samples hebben we

“Het besef hebben dat de theorie die je hebt opgedaan, niet universeel toepasbaar is. In staat zijn om te denken in andere maatstaven, is van essentieel belang. Alles is anders in India. Probeer zaken met nieuwsgierigheid te benaderen en probeer zoveel mogelijk contact te zoeken met de lokale bevolking. Een vooronderzoek kan handig zijn maar zegt niet altijd veel. Op internet zien veel dingen er anders uit en het is maar weinig objectief. Als je daar ter plekke een field research doet, dan zie je het met je eigen ogen en dat werkt veel fijner. Wat ik fijn vond is dat men veel vlugger en flexibeler is, wat belangrijk is voor start ups.”

Tips voor mensen die naar Azië willen? “Probeer zo veel mogelijk contact te zoeken met de lokale bevolking. Alles is in beweging en dat betekent dat daar veel te halen valt. Met name in India zijn er veel startups te vinden. En staar je vooral niet blind op de grote bedrijven. Het loont trouwens ook om een paar woordjes te leren van het land waar je naar toe gaat. Het is vaak toch een ijsbreker en mensen waarderen het ook en sommige raken er onder de indruk van”. Geschreven door Jamal Hannou

PAX pagina in de krant

‘De PAX-pagina in de krant is een goede stap vooruit.’ Dit is een zin die meerdere malen is gevallen na de publicatie. We hebben zowel van trouwe deelnemers als van nieuwe contacten enthousiaste reacties binnen gekregen. Het is goed om te weten dat we op deze manier ook nieuwe mensen bereiken en onze ambitieuze ideologie de wereld in kunnen sturen. Elke zes weken zal PAX een pagina verzorgen met daarin een korte update over de organisatie, een inspirerend interview en een handige tip voor op de werkvloer. Hou ons in de gaten!

WAT IS PAX

De vereniging PAX (Professional ASN Exchange) is in 2011 ontstaan en heeft zich ontwikkeld tot een pool met highprofile Azië-geinteresseerden uit het bedrijfs- en sportleven, HBO en universitaire instellingen, Consult Generalen van Nederland in Mainland China en Hongkong. Samen met enkele honderden HBO en universitaire graduates en bijna afgestudeerden vormen zij een groep van meer dan 1.000 leden. Omdat er steeds een grotere vraag is voor ondersteuning op professioneel gebied, is PAX opgericht om deze groeiende groep beter te kunnen faciliteren met hun carrière. Momenteel zijn we druk bezig geweest met het organiseren van velerlei evenementen, werven van contact op verschillende social media, de website bouwen en een enorm netwerk van leden/partners/sprekers uitbreiden. Op onze evenementen hebben we drie kern elementen: Netwerken, Inspireren en Onderwijzen. In zowel Amsterdam als Rotterdam, zijn er succesvolle evenementen geweest. De stijgende lijn met deelnemers zet ik graag voort! Nu wij ook een pagina in deze krant mogen vullen, voel ik me van harte gezegend. Het doel van deze kranten pagina is om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van PAX. We zullen om de editie boeiende stukken plaatsen wat betrekking heeft op zaken op de werk-vloer. Ook interviewen actieve leden van PAX inspirerende mensen, die je niet dagelijks tegen het lijf loopt.

Uitdagingen beschikbaar!

Wil jij een CV-booster en tegelijkertijd je eigen netwerk vergroten? Wij zijn op zoek naar twee enthousiaste professionals die ons team per direct op geheel vrijwillige basis komen versterken: -Junior Communications Manager -Editor-in-Chief Word je enthousiast van één van de functies? Op Facebook staat meer informatie over deze functie. Voor meer vragen kan ook contact opgenomen worden met vacature@pax-web.nl.

CONTACT PAX | Professional ASN Exchange Weesperzijde 190 (A -1.22) 1097 DZ Amsterdam E-mail: info@pax-web.nl

WAAR IS PAX TE VINDEN www.pax-web.nl Facebook: PAX | Professional ASN Exchange Linkedin: PAX (groep) Asian News: elke even editie (348, 350, etc)

COLOFON Joanna Li Stephanie Cheng Jamal Hannou


華僑 新 天地 B20 B18C12

Editie 26 15/08/2013

廣uit告 Groeten Azië專 版

ADVERTENTIE

EDITIE 324

2012年2月9日

Groeten uit Azië!

De creatieve Filipijnse ondernemer Door: Max en Miriam In samenwerking met Beyond (y)our World

Als je zelf nog nooit in Manilla bent geweest is het vast heel moeilijk om je het straatleven voor te stellen. Onderweg door de stad passeer je straten waar kleine huisjes dicht op elkaar zijn gebouwd. Op deze kleine oppervlaktes wonen vaak hele families bij elkaar, veel van deze huisjes hebben aan de straat kant een winkeltje om inkomsten te werven. Gemiddeld woont een inwoner van Manilla één tot acht kilometer van een shopping mall vandaan die van alle gemakken voorzien is. Echter overal waar er een beetje plaats is, zien de Filipijnen een optie tot een winkeltje. Boven op een trap, voor hun eigen huis of zomaar langs de kant van de weg. De Filipijnse bevolking nemen het heft in eigen hand en beginnen hun eigen onderneming. Kleine winkeltjes maar vol van trots zoeken zij een plekje in de drukke straten van de stad Manilla. De jonge Filipijnse generatie gaat al vroeg op pad met hun ouders en krijgen deze manier van ondernemen dan ook zo mee. De een repareert schoenen terwijl een ander zich richt op het haar van de mens in allerlei kleuren en modellen en nog een andere verkoper hoopt met kleine dieren de harten van menig mens voor zich te winnen maar ook de eerste levensbehoefte als drinken en eten ontbreken niet bij de verschillende straatwinkeltjes.

亞 洲

Biografie Max: Max Joakim Diezenberg, geboren op 24 januari 1992 in Helmond, Nederland. Max studeert sinds 2010 audio visueel op het AKV|St. Joost en ontwikkeld zichzelf daar als filmmaker maar fotografeert ook. In zijn werk zoek hij een evenwicht tussen documentair en experimenteel en gaat uit van een persoonlijke problematiek. Biografie Miriam: Miriam van Eekelen is geboren in Tilburg, Nederland. Miriam studeert sinds 2010 grafisch design op het AKV|St. Joost en ontwikkeld zichzelf daar als journalist maar doet ook de productie. In haar werkt zoekt zij een evenwicht tussen het grafisch design, productie en journalistiek. Intro BYW : Beyond (Y)our world is een journalistiek training- en uitwisselingsproject van lokaalmondiaal voor jongeren waarin nauw wordt samengewerkt met diverse Nederlandse en internationale onderwijsinstellingen. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam hebben dit jaar de kans gekregen om naar Azië te gaan om te werken als freelance journalisten. Bij terugkomst in Nederland hebben zij hard aan hun producties gewerkt en hebben zij het leven als freelance journalist kunnen ervaren. Het doel van het BYW programma is een draagvlak creëren binnen de media voor berichtgeving over internationale onderwerpen. Uiteindelijke toename van media aandacht over mondiale issues, vergroot ook de kennis en het bewustzijn van lezers, kijkers en luisteraars over deze onderwerpen Ben jij ook onlangs in Azië geweest en wil je jouw ervaringen met ons delen? Mail jouw verhaal dan naar redactie@asiannews.nl, en wie weet staat jouw verhaal in de volgende editie van Asian News!


EDITIE 324

2012年2月9日

華僑 新

天地 Editie 26 15/08/2013

the Chinese Dream

C13

zhong

the Chinese

DREAM

“The Chinese Dream” is onze nieuwste rubriek waarin Nederlanders hun professionele ervaringen in China met ons delen. De economische vooruitgang in China is enorm, en steeds meer mensen trekken er naar toe om hun kansen te beproeven. Of het nu voor een studie, een stage of om een zakelijke reden is, zij hebben allemaal als doel om hun dromen na te jagen. Zullen zij er in slagen om deze ‘Chinese Dream’ te verwezelijken?

中 guo

國 meng

Op de set met Zhang Yimou: Film studeren in Beijing

door Joewi Verhoeven

Niet veel mensen denken bij ‘filmstudies’ aan China. Toch kent Beijing een internationaal gerespecteerde filmacademie waar mensen als Zhang Yimou, Chen Kaige en Lu Chuan hun kunsten hebben geleerd. De afgelopen vier jaar studeerde ik cinematografie aan de Beijing Film Academy. Ik heb mijn afstudeerfilm net klaar en ben nu bijna afgestudeerd. Graag deel ik een paar van mijn ervaringen als Nederlander aan een Chinese filmacademie. Film studeren in Beijing is vergelijkbaar met een filmopleiding in Nederland. Je leert alle kneepjes van het vak en krijgt de mogelijkheid om veel praktische ervaring op te doen met state-of-the-art professionele apparatuur. Ik was de eerste buitenlander ooit die deze studie ging doen en was daardoor vaak wel een vreemde eend in de bijt. Inmiddels doen ook een Israëliër en een Zwitser dezelfde studie, dus de internationalisering begint langzaam op gang te komen. Hoewel de studie vergelijkbaar is met een Nederlandse opleiding zijn er natuurlijk grote verschillen als je aan een Chinese universiteit studeert. Allereerst is daar de ervaring van de taal als complicerende factor. Alles is in het Chinees, niet alleen de lessen, maar ook al het lesmateriaal. Het is voor een buitenlander daarom vaak een uitdaging om vele technische vaktermen, die je wellicht niet eens in je eigen taal kent, te leren in het Chinees. Ik ken daardoor nu inmiddels meer filmtermen in het Chinees dan in het Nederlands!

Zhongguotong

Onderscheid je door creativiteit

Daarnaast gaat het niet alleen maar om het verstaan van je professoren en het lesmateriaal, maar vooral ook om de omgang met je klasgenoten. De filmwereld in China is, net als in veel andere landen, een wereld van netwerken. Het is daarom van essentieel belang dat je een goede band opbouwt met je medestudenten en niet constant word gezien als ‘laowai’ (een slang-term die vaak wordt gebruikt voor buitenlanders).

Begrijp me niet verkeerd, als buitenlander moet je zeker wel je eigen ding blijven doen, maar dan voornamelijk op creatief gebied. Chinezen waarderen dat juist erg, en in mijn vakgebied is men vaak op zoek naar buitenlanders omdat die letterlijk een andere kijk hebben op bepaalde dingen. Koester dan ook de unieke visie die je hebt als westerling, maar verwerkelijk die door in omgang zo Chinees mogelijk te zijn. Hoe meer je zo wordt benaderd door je medestudenten om te helpen met hun projecten, hoe meer hulp je uiteindelijk zult ontvangen als je zelf in de regisseursstoel plaats mag nemen.

Als internationale student is het niet geoorloofd om samen met je Chinese klasgenoten op de campus te wonen, ook mag je niet meedoen met activiteiten als bijvoorbeeld de ‘legertraining’ die verplicht zijn voor Chinese studenten, en dus heb je vanaf het begin een achterstand in te halen ‘om erbij te horen’. Waarom is het zo belangrijk om te ‘infiltreren’ in plaats van als buitenlander gewoon je eigen ding te doen? Het voornaamste is dat film maken teamwerk is, en communicatie-skills daarvoor essentieel zijn. Wil je dus aan de bak komen, dan moet je voor jezelf de reputatie kweken dat je ‘zhongguotong’ bent, een term die je zou kunnen vertalen als ‘verchineest’. Men moet het gevoel hebben vrijuit met je te kunnen kletsen, grappen te maken en discussies te voeren. Chinezen hebben nu eenmaal een stereotype beeld van de meeste westerlingen en geloven heilig in een cultuurkloof. Als je niets aan dat beeld doet, dan is het heel moeilijk om hier actief met film bezig te zijn, en dat terwijl de filmmarkt in China een van de snelst groeiende ter wereld is. Er wordt dus genoeg gedraaid.

Biografie

Joewi Verhoeven woont sinds zijn 18e in Beijing en studeerde Cinematografie aan de Beijing Film Academy. Momenteel is hij actief als cinematograaf en cameraman voor verscheidene Chinese films. Hij maakt zelf documentaires, o.a. over Chinese geneeskunde en maakte een aantal korte fictie films (vimeo.com/joewi). Verder is hij actief in de muziekscene van Beijing als zanger en gitarist van Arrows Made of Desire, waarmee hij drie albums uitbracht.

Dat ‘anders zijn’ als buitenlander heeft dus ook zijn voordelen, al is het maar dat veel van mijn professoren bewondering hebben dat een Europeaan vier jaar lang z’n stinkende best heeft gedaan om z’n studie zo succesvol mogelijk af te ronden. Een van de hoogtepunten in de afgelopen jaren was mijn stage op de set van het Chinese oorlogspektakel Flowers of War van regisseur Zhang Yimou. Daarnaast heb ik de Nederlandse regisseur Frank Scheffer geassisteerd met zijn documentaire werk in Zuid-China. En heb ik zelf een documentaire gemaakt over de Chinese geneeskunde en een aantal korte fictie films. Onlangs maakte ik mijn afstudeerfilm die in mei is vertoond op onze universiteit en waarvoor ik de prijs van beste camerawerk heb binnengesleept. Voor de vertoning had de school zelfs nog een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade uitgenodigd die bij te wonen. Een mooie afsluiter van een interessante en leerzame periode, en ja, film studeren in Beijing kan dus zeker! bron: china2025.nl

CHINA2025.NL is een crowdblog over Nederland en China en is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefhebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


華僑 新 天地 B20 B18C14

Editie 26 15/08/2013

告 專 版 ASN廣 Corner

ADVERTENTIE

EDITIE 324

2012年2月9日

Welkom bij de vernieuwde ASN NEWSCORNER Meer informatie op www.asn-online.nl

Jaargang 10, Editie 158

INTERVIEW MET JESSICA Ter ere van de I Love Asian reünie hebben we aan onze promotors gevraagd naar hun herinneringen aan I Love Asian (ILA) in Rotterdam. Jessica Chu (18) uit het promotie team vond het leuk om hier aan mee te werken en deelde haar ervaringen. Vertel eens iets over jezelf? Ik ben actief als promotor voor ASN en woon in de omgeving van Den Bosch. Tussen het feesten door heb ik mijn havo diploma behaald dit jaar en ondertussen bereid ik me voor om mode vormgeving te studeren in Rotterdam. Ik kijk er al een tijdje naar uit om in Rotterdam te gaan wonen. Wat doe je als je niet aan het feesten bent? Ik hou ervan om altijd actief bezig te zijn. Ik breng graag tijd door in de sportschool, omdat ik het belangrijk vind om fit te blijven. Daarnaast werk ik op zaterdag bij Sumo Utrecht om mijn favoriete collega´s en vriendinnen te zien.

I Love Asian was Jessica’s eerste Asian Party en ze heeft sindsdien geen editie gemist. Ze hoopte altijd dat dit feest terugkwam. Hoe heb jij I Love Asian ervaren? De avond was voor mij dik geslaagd, ondanks dat niet al mijn vriendinnen aanwezig konden zijn. Uiteraard was ik erg blij met de vrienden die speciaal voor mij waren gekomen. Ik wil al mijn vrienden bedanken voor hun steun, liefde en vertrouwen in alles wat ik doe. Dat is de reden waarom ik ze beschouw als familieleden. Met name Jessica Hu mijn soulsister, die ik twee jaar geleden heb leren kennen tijdens ILA. So guys when you’re in the familyzone, be blessed! Op 28 augustus is er nog een Anniversary. Wat kan men verwachten? In Escape wordt het 10-jarig bestaan van ASN gevierd. Verwacht een feest met veel optredens, een taart mag niet ontbreken, prijzen die verloot worden en ik ga strooien met snoep natuurlijk!

Wat wil je nog kwijt aan de lezers? Ik besef dat er maar 1 op de 100 vaders zijn, die zijn dochter wil laten kennismaken met het nachtleven. Mijn vader is altijd onze chauffeur en zorgt er altijd voor dat mijn vriendinnen en ik veilig thuis kwamen. Hij preekt zoals elke bezorgde ouder, maar ik was altijd te eigenwijs om te luisteren. Dad, thankyou for the wisdom you’ve shared, giving the freedom I asked for and still caring about me. I don’t like to say much, cause I’ll be able to prove things you wont expect from me. I think this is the best way to let you know that I appreciate everything you’ve done for me. I just want to say: “you’re the BEST daddy in the world”!

RUFUS RILEY’S FAVORITES

Onze crew is er klaar voor, neem nu jouw crew mee om de avond compleet te maken. 28/08 meet me at escape!

Jessica is van Chinese afkomst en is momenteel woonachtig in de omgeving van Den Bosch. Je bent actief bij ASN…wat is jouw rol? Mijn rol als promotor is om jullie up-todate te houden over de leukste Asian Party’s en evenementen. Wat waren jouw verwachtingen van ILA? Ik had wel verwacht dat het zo druk zou worden, want I Love Asian was altijd een druk bezocht feest. Er wordt namelijk bij iedere editie gezorgd voor spannende acts en entertainment. Het is niet een feest waarbij je alcohol nodig hebt om je te vermaken.

Waarom zouden mensen zich moeten aanmelden als crew member bij ASN? ASN houdt zich niet alleen bezig met feesten, maar organiseert daarnaast ook leuke evenementen. Het biedt de mogelijkheid om ervaringen op te bouwen. Ik zou adviseren wordt actief bij ASN en kijk wat het voor jou oplevert. Ik ben nog steeds erg tevreden als crew member bij ASN.

Rufus Riley (protege van DJ Irwan) is nauwelijks nog weg te denken uit de Asianscene. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij 3 liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Die hij graag met jullie wil delen: 1. Yellow Claw - Dancefloor Champion 2. Jay-Z - Tom Ford 3. Justin Timberlake - Take Back


EDITIE 324

2012年2月9日

華僑 新

天地 Editie 26 15/08/2013

ASN Corner Draak (1976, 1988, 2000) Je bent de enige die de lat zo hoog legt. Ga niet door tot je tegen je eigen grenzen botst, dat levert je niets op.

C15

ASN 10 Yr Anniversary ASN 10 YEAR ANNIVERSARY WEDNESDAY 28 AUGUSTUS 2013 ESCAPE VENUE AMSTERDAM

Slang (1977, 1989, 2001) Cadeautjes krijgen is altijd leuk maar vergeet niet dat het leven draait om geven en nemen.

JOUW CHINESE HOROSCOOP

Paard (1978, 1990, 2002) Je weet wat kwaliteit is en hebt daardoor een goed gevoel voor smaak en sfeer. Geit (1979, 1991, 2003) Deze periode gaat er nog wel wat stuk in je huis, maar het is niet belangrijk. Aap (1980, 1992, 2004) Slechte gewoontes zijn de hindernissen in je relatie, laat deze je emoties niet snel beïnvloeden.

Os (1973, 1985, 1997) Van nature heb jij engelengeduld, maar die wordt nu flink op de proef gesteld.

Haan (1981, 1993, 2005) Je zit boordevol nieuwe plannen en bruist van de energie. Vooral voor je carrière heeft dit prettige gevolgen.

Konijn (1975, 1987, 1999) Ga deze maand niet lichtvaardig om met je financiën. Dat zou namelijk een morele kater op kunnen leveren.

Hond (1982, 1994, 2006) Als je een vaste relatie hebt, zal je te maken hebben met onrust in de relatie. Varken (1983, 1995, 2007) Het wordt een periode vol technische communicatie problemen!

07-08-13 13:43

In augustus 2013 bestaat ASN 10 jaar en dat is reden voor een feestje. Wij nodigen jullie allemaal uit voor onze Anniversary party op woensdag 28 augustus in de Escape (Amsterdam). Wij willen samen met iedereen die ons 10 jaar lang heeft gesteund terugblikken op mooie jaren. Verwacht leuke verrassingen, spectaculaire optredens, traktaties, anniversary video en een grote taart.

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU

We zijn op zoek naar enthousiaste crewleden tussen de 15-26 jaar die naast hun studie/opleiding ervaring willen opdoen in stukjes schrijven, organiseren en mee willen kijken in de keuken van ASN. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van de leukste crew van Nederland? Stuur een mail naar binhan@asn-online. nl of een Whatsapp naar 06-83656690.

PARTY AGENDA Asian Beach House Studio A12, Bunnik 23 August 2013 23:00-05:00 HuMan Resident DJ’s

Escape Venue, Rembrandtplein 11, Amsterdam Time 23.00-04.00 hrs Entrance fee € 14,-More information and tickets at www.asn-online.nl asn_10years_ad_02.indd 1

Rat (1972, 1984, 1996) Je bent het meest conservatieve type dat er is. Je bent gevoelig maar ook zeer scherpzinnig.

Tijger (1974, 1986, 1998) Met volle vaart vooruit – dat is je advies deze maand.

SPECIAL GUEST: NICOLE CHEN (SINGAPORE), IRWAN & PHATT (TEAM LOVELY) RNK, RUFUS RILEY, MITCHEL KELLY, GIANNI MARINO & MC FJR

ASN PICTURE CORNER

I Love Asian REUNION + ASIAN ESCAPE

ASN 10 Year Anniversary Party Escape Venue, Amsterdam 28 August 2013 23:00-04:00 Line-up: Irwan & Phatt (Live), RNK, Rufus Riley, Mitchel Kelly & Many More Super Asian Party Panama, Amsterdam 21 September 2013 23:00-04:00 Line-Up: TBA Live On Stage: Mayday Ziggo Dome, Amsterdam 22 September 2013 20:00 Live: Mayday (Taiwan) Dirty Asian - ADE Edition Escape Venue, Amsterdam 22 October 2013 23:00-04:00

CONTACT

Weesperzijde 190 (A -1.22) 1097 DZ Amsterdam E-mail: info@asn-online.nl Phone: +31641222918

ABOUT US

ASN is een lifestyle community ontstaan in 2003. Met behulp van crew, partners en adverteerders onderhouden we de community en diverse projecten.

COLOFON

Vormgeving: Milk.nl Eindredactie: So Lee & Melvin Horoscoop & Party Agenda: Kin Interview: Melvin Fotografie: Chriz Chill, Nancy Yeh & HMH


華僑 新 天地 B20 B18C16

廣 告 專 版 JONC

Editie 26 15/08/2013

JONC.news Connecting Asians

ADVERTENTIE

EDITIE 350

2013年8月15日

agenda 30 juni: 20 jarig Jubileum feest in Den Haag. Om half negen aanvang. Mail naar JONCjubileum@gmail.com. Let op VOL=VOL!

Verloren wonders

Eva Hong

Redactioneel Het leek even warmer te worden in Nederland, maar ons land zou geen kikkerlandje zijn als dat maar tijdelijk was. En heel het land was in rep en roer, NS had zelfs een hitteregeling. Maar vergeleken met China was het in ons landje behoorlijk koud.

Ja, het is zomer. Heel veel mensen zijn op vakantie, misschien zelfs naar China. Maar dat is wellicht niet aan te raden. Het is daar zo warm dat mensen pannen op de grond zetten en er hun vlees op konden braden. Zonder dat daar vuur aan te pas kwam! Ben ik even blij dat ik in Nederland woon. Ik heb het eerlijk gezegd niet zo op hitte. Gelukkig verblijf ik het grootste deel van mijn dag op kantoor, waar een heerlijke airco zijn werk goed doet. Deze week heeft Eva Hong twee gedichten gemaakt, heb ik weer een nieuwsflits over China gerelateerd nieuws van de afgelopen weken gemaakt en heeft Didi Xie een erg toepasselijke tekening gemaakt. Tot slot nog een interessant onderzoek over mannen die met een gitaar sexyer zijn.

Ik wens jullie nog een fijne zomer toe, voor zolang deze nog duurt. Zorg ervoor dat je niet verbrand en dat je deze nieuwe editie van JONC naar het strand meeneemt om hem daar rustig te kunnen lezen!

Verloren zijn slechts degenen, Die - toen honden nog konden spreken Aan de and're kant stonden te wenen, En voor altijd in de Tartaros verdwenen.

Waar we Tantalos eeuwig hoorden smeken, In 't meest helse deel daar beneden, Mochten zoon en dochter hun moeder wreken, En konden ook de Titanen niet ontbreken.

Nieuwsflits

Daar gaven spiegelingen een reden, Die zo nu en dan aan hen verschenen, Voor een dodelijke hoop; ooit te mogen treden, In 't Elysion, dat zij stilletjes aanbeden.

Onrust

Jonc

Eva Hong

Panda's kijken helemaal jouw ding? En het liefst op elk tijdstip van de dag? Dat kan! Ik voel de onrust in mijn leven, Onderzoekscentrum voor reuzenpanda's in Chengdu is een website begonnen waar de Het houdt me wakker als getik tegen het raam, schattige dieren 24 uur per dag de hele week live op te zien zijn. www.ipanda.com Probeert de kiertjes te vinden, Het is héét in China. Zo heet dat er in Shanghai meerdere dagen een code rood werd aangekondigd, de enahoogste code. Het zou in Shanghai zelfs het warmste in jaren zijn Om binnen te sijpelen. geweest, met temperaturen boven de 40 graden Celcius. Om de hitte te bestrijden zijn er zogenaamde 'regenraketten' gelanceerd in Hangzhou Ik voel de onrust in mijn leven, geschoten. De temperatuur daalde voor anderhalf uur met 10 graden. Helaas gebeurde dit 's Kloppend in mijn hart, nachts, dus waarschijnlijk hebben weinig mensen er plezier van gehad. Luid gebonk, luid gebonk, Nu kun je ook 3 dagen zonder visum in Guangzhou verblijven. Eerder kon dit al in Beijing en in Shanghai. Waarom niet? Als je toch al in de buurt van Azië bent is het een geweldige kans Oorverdovend als donder op klaarlicht dag. om zonder te veel gedoe even in China te zijn.

Mannen met gitaar sexyer

Cindy Zhu

Ik voel de onrust in mijn leven,

Schel verlicht door gedachtestromen, Vrouwen voelen zich meer aangetrokken tot mannen met een gitaar, zo blijkt uit een Frans onderzoek. Het onderzoek bewijst de theorie dat muziek bijdraagt aan de seksuele voorkeur Verwijtend, scheldend, boos, teleurgesteld, van vrouwen. Valt het tegen me uit. Het onderzoek werd geleid door professor Nicolas Guégen van de Universiteit van Zuid Bretagne. Guégen huurde een 20-jarige acteur in, die op straat vrouwen rond de twintig Ik voel de onrust in mijn leven, aansprak en om hun nummer vroeg. Daarbij droeg hij afwisselend een gitaartas en een sporttas. Bij de laatste 100 vrouwen droeg hij niets. Wanneer de acteur een gitaartas droeg Onrustig zijn tijd afwachten, scoorde hij bij 31 vrouwen een nummer, tegenover 9 vrouwen bij een sporttas en 14 vrouwen Om met volle ellende, zonder tas. Op het juiste moment toe te slaan. Volgens de Franse onderzoekers gaan vrouwen eerder in op mannen met een gitaar omdat mannen die een muziekinstrument kunnen bespelen als intelligent worden gezien. Verder kan het zijn dat zo'n man gezien wordt als een succesvolle, rijke muzikant met veel status. Het Ik geef me over, meest verrassend aan de resultaten van het Franse onderzoek is dat vrouwen twee keer zo snel ingaan op een man met een gitaartas dan een man met een sporttas. Aan de onrust in mijn leven, De resultaten van het Franse experiment bevestigen de resultaten van een gelijksoortig Woest, verwijtend, teleurgesteld, onderzoek dat vorig jaar in Israël werd gehouden. Over het algemeen wordt gedacht dat Maar vooral boos op de onrust van vrouwen niet hetzelfde trucje kunnen uithalen om aantrekkelijker te worden.

Tweet mee!

Mijn leven.

Jonc

Na de zomervakantie gaat @JoncNews pas echt aan de slag. Heb jij een leuk of interessant nieuwtje over China? Of wil je graag discussiëren over bepaalde onderwerpen? Of heb je een reactie op een artikel in JONCNews? Tweet dan naar @joncnews.

Oproep

Jonc

Wij zijn altijd blij met nieuwe freelancers voor onze redactie! Schrijf jij graag columns, verhalen, reisverslagen of recepten? En lijkt het geweldig als 28.000 mensen jouw artikel Tweet je reactie op deze stelling, #joncstelling @joncnews. De leukste tweets komen in de kunnen lezen? Stuur dan een e-mail naar cindy.zhu@jonc.nl! volgende editie van JONCNews te staan! De stelling voor de volgende editie: Ik zou liever in China wonen dan in Nederland.

Summer Time

Didi Xie

Cindy Zhu cindy.zhu@jonc.nl

Ontwerp

LJenMF

Lid worden? Ga voor meer informatie naar w w w.jonc.nl


EDITIE 350

2013年8月15日

華僑 新

天地 Editie 26 15/08/2013

CJO

Chinese Jongeren

C17

Organisatie

N G E R E N PA G I N A

KangXi: Een bijzondere keizer van China’s meest gehate Dynastie Als je vraagt wie China’s beste keizer was, dan krijg je waarschijnlijk Keizer Kangxi te horen. Als je vraagt welke dynastie China’s meest gehate dynastie is, dan krijg je vrijwel zeker de Qing Dynastie te horen. Het is dan ook erg frappant, dat Kangxi, de 4e Keizer van de Qing Dynastie, door Chinezen toch als één van de grootste keizers van de Chinese geschiedenis wordt gezien.

Qing Dynastie Het Qing Keizerrijk (1644 - 1912) werd door de Chinezen gezien als barbaars, en de vernietiger van de traditionele Chinese cultuur. De Qing’s verboden de Chinezen om hun traditionele kledij en haardracht te dragen en dwongen de mannen om hun haar in een vlecht te dragen en hun voorhoofd kaal te scheren. Niet alleen was dit voor de Chinezen een teken van onderwerping, het ging ook nog eens in tegen het Confucianistische principe in dat “mensen hun haar van hun voorouders geërfd hebben en het niet horen te beschadigen (knippen).” Talloze Chinezen waren zelfs bereid om voor dit principe te sterven. Daarnaast werd onder de Qing dynastie de Chineze wetenschappen onderdrukt, waardoor het van een wereldmacht getransformeerd werd naar een arm, achtergesteld land. Tenslotte waren de Chinezen tweede rangs burgers in hun eigen land. Verlangden de Chinezen voorheen terug naar de Zhou dynastie (1122 v.Chr. - 256 v. Chr.), vanwege de hoogstaande principes die tijdens die periode gehandhaafd werden, tijdens de Qing dynastie, wilden de Chinezen niets liever dan terugkeren naar de Ming dynastie (1368 – 1644), die door de Qing’s was verslagen. De Qing dynastie wordt dan ook gekenmerkt door opstanden.

KangXi Keizer KangXi was de 4e keizer van de Qing Dynastie en de eerste die binnen China was geboren. Vanaf zijn vijfde werd hij onderwezen door China’s wijste geleerden. Hij was leergierig en studeerde dag en nacht, of het nu koud of warm was. Vaak vergat hij zelfs te eten en te slapen. Hij was heel goed in literatuur, geschiedenis, geografie, wiskunde, geneeskunde, en vele andere disciplines. Zelfs de geleerden bewonderden hem om zijn diepe kennis. Hoewel de Manchu’s hun eigen religie en gebruiken hadden, leefde Kangxi volgens de principes van het Confucianisme en Daoïsme. Hij instrueerde alle ambtenaren dan ook om de burgers hetzelfde te behandelen als zij zelf behandeld zouden willen worden. Ook leefde hij simpel: Joachim Bouvet, een Fransman die China bezocht, schreef in een brief aan de koning van Frankrijk: “Kangxi’s onverschilligheid voor materiële zaken en zijn eenvoudige levensstijl zijn ongekend in de geschiedenis. Hij eet twee maaltijden per dag, welke erg simpel zijn. Hij draagt de meest gewone kleren. Alleen tijdens speciale ceremonies doft hij zich op. Hij heeft geen extravagante verlangens. Zijn onverschilligheid voor materiële zaken is onvoorstelbaar, en

E

E NA

GI

O

A

CJ

JO

NGERENP

C O L O F O N Hoofdredactie: Dimitri Woei • Eindredactie: Jiang YanZhen Redactie: ChiHo Yip, Sabine Wong, Pt. A. Mathura

J

beheer van rivieren gedurende meer dan 10 jaar, om zo de schade en het leed veroorzaakt door overstromingen te verminderen.

Deugden van de ambtenaar stond centraal

ITI D

350

gereflecteerd wordt gere gerefl ecteerd in zijn manier van kleden en zijn levensstijl.”

Vormgeving & Illustraties: Sanna Pui Correspondentie: Postbus 10, 2600 AA Delft Website: www.cjo.net • E-mail: info@cjo.net

Verenigd China door goedaardigheid en tolerantie Toen Kangxi op 14 jarige leeftijd zelfstandig het Keizerrijk begon te besturen, werd China verscheurd door interne strijd en buitenlandse invasies. Kangxi’s motto om China te verenigen en vrede te stichten was: “De manier om een rebellie te beëindigen is door vergevingsgezind, vrijgevig en nobel te zijn. We kunnen de harten van de bevolking winnen door mild te zijn. Om een land te regeren moet men tolerant zijn.” Hij versloeg de rebellen in Zuid-China, verzoende Taiwan, maakte vrede met de Mongolen en bracht de invasie van de Russen tot een halt. Hij verenigde China en bracht vrede aan de natie. Wanneer Kangxi zijn vijand had verslagen was hij mild in zijn oordeel en gaf hun een kans om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Conflicten probeerde hij altijd vredig op te lossen. Zijn generaal Tu Hai instrueerde zijn soldaten: “Een goedaardig en rechtschapen leger volgt de grootse deugden van Zijne Majesteit en liefde voor het leven. We moeten eerst proberen vrede te sluiten met de vijand. De aanval is pas de tweede keuze. Niemand mag medogenloos doden.”

Zorg voor de burgers De burgers waren Kangxi’s eerste prioriteit. Hij observeerde hun en had oog voor hun problemen. Tijdens zijn regeer periode was he constant bezig principes en beleid te ontwikkelen die de mensen vooruit hielpen. Hij verbood de annexatie en bezetting ing van land van de burgers, onthief de bevolking 545 keer van graan belasting ten koste van 1,5 miljard silver stukken. Hij schafte verschillende belastingen af en bevroor weer andere belastingen om zo de bevolking te ontzien. Hij studeerde en onderzocht het

Bij de selectie van mensen voor overheidsfuncties, keek Kangxi eerst naar een persoon zijn deugden en karakter: “Een persoon zijn moraliteit, eerlijkheid en vrijgevigheid komen als eerste, zijn talenten als laatste. Het zou ideaal zijn als een persoon zowel deugden als talent beschikt. Het is echter belangrijker dat hij over deugden beschikt, dan over talent. Een persoon zijn talent moet verankerd zijn in zijn deugden. Als hij meer deugden heeft dan talent, dan is hij een ware heer. Als hij meer talent heeft dan deugden, dan is hij een gemeen persoon.” Kangxi maakte dan ook geen onderscheid op basis van etniciteit: “De Manchus en de Han Chinezen zijn mijn misters. De Manchus en Han zijn één lichaam. Alle oprechte ambtenaren zijn mijn trouwe medewerkers ongeacht hun afkomst. Iedere ambtenaar moet voorzichtig zijn, verslagen op schrift indienen en zorg dragen voor hun verantwoordelijkheden.” Aan de andere kant was Kangxi zeer strikt tegenover corruptie binnen zijn regering: “De misdaad van een corrupte ambtenaar is anders dan andere misdaden, dus ik kan niet mild zijn.” Hoe hoger de ambtenaar, hoe zwaarder de straf voor corruptie. Zo kreeg een gouverneur van de provincie Shanxi de doodstraf wegens omkoping. Corruptie werd dan ook uitgebannen onder zijn regering. Het centraal stellen van deugden beperkte zich niet tot zijn ambtenaren, maar gold ook voor de troonopvolgers. Het is dan ook niet voor niets dat zijn zoon en kleinzoon goedaardige en deugdelijke keizers waren.

Kangxi was een zeldzame heerser die werkelijk het volk diende en de daden bij zijn woorden voegde. Zijn deugden en prestaties zijn generatie op generatie door de Chinezen bejubeld. Door de principes van het Confucianisme en het Daoisme te volgen, is Keizer Kangxi ook naar de huidige standaard één van de beste heersers in de hele geschiedenis. Daar kan onze huidige regering nog een puntje aan zuigen. Het is dankzij deze principes dat hij, ondanks dat hij tot de meest gehate dynastie behoorde, China wist te verenigen en vrede kon stichten. Zoals een Chinees gezegde luidt: “Heersers die de Dao met ultieme deugd en goedaardigheid volgen, zullen nooit vergeten worden door het volk.” Dimitri Woei

德 dé Morele  stappen彳

: deugd,

rechtschapenheid. 德國 dégúo Duitslan

d

德育 déyù Morele ed

ucatie


華僑 新 天地 B20 B18C18

廣 &告 專 版 Anime Manga

ADVERTENTIE

EDITIE 350

Editie 26 15/08/2013

2013年8月15日

Welkom op de nieuwe pagina met de nieuwste trends op het gebied van anime, manga, games en Japanse cultuur in binnen en buiten Nederland.

Rotterdam 28 juni t/m 12 januari 2014

Mangatentoonstelling in Wereldmuseum Rotterdam Vanaf 28 juni konden bezoekers van het Wereldmuseum in Rotterdam kennismaken met de tentoonstelling ‘The World of Manga’. Samen met Japanoloog en curator Bas Verkerk, die eerder voor het museum de tentoonstelling ‘Samurai’ vormgaf, heeft het museum deze mangatentoonstelling opgezet. Hierin laten ze zien hoe beelden en figuren uit het oude Japan een bron van inspiratie zijn voor de bekende hedendaagse mangafiguren. Ook vertoonden verschillende Japanse artiesten hier voor het eerst hun werk buiten Japan, of ze hebben speciaal voor de tentoonstelling werk gemaakt. Daarnaast kan je er de productieschetsen bewonderen van de nieuwste animefilm ‘Wolf Children’ van regisseur Hosoda Mamoru, die bekend is van zijn werk ‘Summer Wars’ en ‘The Girl Who Leapt Through Time’. De tentoonstelling geeft op een laagdrempelige manier een kijkje in de wereld van manga en is daardoor zowel interessant voor bezoekers die bekend als onbekend zijn met manga. The World of Manga is t/m 12 januari 2014 te zien. Voor meer info zie: http://www.wereldmuseum.nl/nl/ tentoonstellingen/manga.html

©Fuzichoco - Een meisje dat glaswerk verkoopt (2013)

Hatsune Miku

Veldhoven 23 t/m 25 augustus

Animeconventie in Brabant met een duister tintje

zingt nu ook in het Engels Crypton Future Media brengt van de bekendste vocaloid Hatsune Miku een Engelstalig pakket uit, bestaande uit een Engelse en Japanse stemmendatabase, tweehonderd instrumentensamples en software om de vocalen te bewerken. Het pakket is geschikt voor Windows en Apple computers en biedt de fans nu de mogelijkheid om Miku in het Engels te laten zingen.

In het weekend van 23 t/m 25 augustus vindt voor de elfde keer de jaarlijkse animeconventie Abunai! plaats. Abunai! wordt weer gehouden in het Koningshof in Veldhoven en heeft dit jaar het thema ‘Darkness Rising’. Naast het bieden van een uitgebreid programma met verschillende onderdelen zoals workshops, lezingen, muziekevenementen en wedstrijden op het gebied van games, manga en anime, zullen er ook griezelige activiteiten georganiseerd worden gerelateerd aan het thema, waaronder een spookhuis. Voor meer info zie: http://abunaicon.nl/

© Crypton Future Media, Inc.

©Stichting Abunai


EDITIE 350

2013年8月15日

Editie 26 15/08/2013

Anime & Manga

華僑 新 天 地 C19

Attack on Titan Nendoroid Iedereen die nendoroids kent, weet hoe ontzettend schattig deze figuren zijn met hun grote hoofden en oogjes. Het Japanse bedrijf Good Smile Company, wereldwijd marktleider in het maken van nendoroids en figures van bekende anime-, manga- en gamepersonages, heeft besloten een minder schattige variant te maken van de kolossale titaan uit de immens populaire anime- en mangaserie ‘Attack on Titan’.

©Good Smile Company

©Isayama Saw Kodansha / Attack on Titan Production Committee

Kampen 17 augustus

Strips2Go biedt podium voor beginnende tekentalenten Op zaterdag 17 augustus wordt het eerste nummer van Strips2Go gepresenteerd tijdens het Kamper Stripspektakel. Strips2Go is een maandelijks tijdschrift dat opgezet is door Jan Schuring van FindIt media, Jan Heinecke van Stripwinkel de Fantast in Kampen en striptekenaars Marissa Delbressine en Robin Keijzer. Met het tijdschrift willen zij meer jongeren aan de strips krijgen. Het blad behandelt verschillende stijlen, waaronder fullcolor strips en manga; en verschillende genres zoals horror en komedie. Bekende tekenaars zullen hun werken erin tonen, maar er is ook ruimte voor nieuwe striptalenten om zich te ontplooien. Het blad telt 64 pagina’s en wordt ook aangevuld met columns, interviews en reviews. Strips2Go komt in verschillende winkels te liggen met een prijs van €1,95.

© Stripjournaa

‘Attack on Titan’ is geschreven door Hajime Isayama en gaat over de strijd tussen mensen en mensetende titanen. Al jarenlang zijn de mensen beschermd tegen deze titanen door een metershoge omheining die de steden beschermen. Als er opeens titanen verschijnen die hoger zijn dan deze muren en er doorheen breken, zien hoofdrolspelers Eren en zijn pleegzusje Mikasa hoe hun moeder door een titaan wordt opgegeten. Eren zweert dat hij wraak zal nemen op de titanen en wil daarmee de mensheid beschermen.

Agenda Kampen augustus 17

Kamper Stripspektakel www.kamper-stripspektakel.nl

Lisse augustus 2 t/m 4

Castlefest

www.castlefest.com

Hank september 1

Schots - Keltisch Festival www.heavyevents.nl

Amersfoort september 7

Ducosim spellen beurs www.ducosim.nl

Arcen september 14 en 15

Elf Fantasy Fair www.elfia.com

Initial D krijgt nieuwe film en animeserie De langlopende mangaserie ‘Initial D’ krijgt in de zomer van 2014 een nieuwe live-action film. Ook wordt er een animeserie verwacht van de ‘Final Stage’ van de serie. De manga van ‘Initial D’ loopt al vanaf 1995 en is vorige maand geëindigd. De serie heeft al meerdere animeseries en animefilms op zijn naam staan. In 2005 kwam de eerste live-action Hong Kong film uit geregisseerd door Andrew Lau en Alan Mak (ook bekend van de ‘Internal Affairs’-films) met in de hoofdrol de Taiwanese popster Jay Chou als Takumi Fujiwara. De film heeft veel prijzen gewonnen, o.a. op de Hong Kong Film Awards. Aan de nieuwe film werken ook weer Andrew Lau, Alan Mak en Jay Chou mee. ‘Initial D’ gaat over de achttienjarige Takumi die elke ochtend tofu bezorgd in zijn vaders oude Toyota AE86. Onbewust heeft hij hierdoor veel rijvaardigheid gekregen wat handig is voor het racen. Als zijn vader hem een keer vraagt om mee te doen aan een bergrace en hij die wedstrijd wint, wakkert het zijn interesse voor bergracen aan en doet hij mee aan de ene gevaarlijke bergrace na de ander.

Lolita Fashion show op het Summer Darkness festival Utrecht eind juni

Eind juni hield de lolitawinkel Mfashion weer een Gothic Lolita Fashion Show tijdens Summer Darkness, een jaarlijks dark underground lifestyle festival gehouden op het Domplein in Utrecht. De modellen droegen jurken en accessoires in verschillende lolitastijlen, zoals gothic, klassiek of schattig. De kleding is onder andere afkomstig van Mfashion, van de modelabel 4 O'Clock, of het zijn eigen jurken van de modellen. De lolitastijl is een modecultuur uit Japan, die vooral beïnvloed is door de Victoriaanse stijl. Het is vooral populair onder jongeren in Japan als er buiten. Het dragen van lolitakledij wordt ook gezien als een tegenreactie tegen de Japanse maatschappij, waarin jongeren gedwongen worden om snel volwassen te worden en verantwoordelijkheden te nemen.


華僑 新 天地 B20 B18C20

廣 告 專 版 Advertentie

ADVERTENTIE

EDITIE 350

Editie 26 15/08/2013

2013年8月15日

ASN 10 YEAR ANNIVERSARY WEDNESDAY 28 AUGUSTUS 2013 ESCAPE VENUE AMSTERDAM

SPECIAL GUEST: IRWAN & PHATT (TEAM LOVELY), RNK, RUFUS RILEY & MITCHEL KELLY Escape Venue, Rembrandtplein 11, Amsterdam Time 23.00-04.00 hrs Entrance fee € 14,-More information and tickets at www.asn-online.nl asn_10years_ad_01.indd 1

14-08-13 13:07

Asiannews edition 350C  

Asiannews edition 350C

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you