Asiannl 428

Page 1

AsianNL 華僑 新 天地

428 期 | 2018 年3 月15 日

B19

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

China’s nieuwe retailconcepten: Alibaba’s Hema supermarkten In China zijn de afgelopen twee jaar diverse nieuwe retailconcepten ontstaan. Een van de belangrijke drijfveren achter deze ontwikkeling is Alibaba’s ‘New Retail’strategie waarin de Chinese e-commercereus online en offline meer wil laten samenvloeien. Een van de meest bijzondere voorbeelden van deze nieuwe strategie is de supermarktketen Hema die Alibaba heeft geopend.

Woordspel

Voordat er verkeerde conclusies worden getrokken: nee, Alibaba’s Hema heeft niets te maken met de Nederlandse HEMA en een woordvoerder van HEMA om een reactie vragen raakt daarom ook kant noch wal. In het Chinees spreek je Hema uit als ‘Guh-Maa’, anders dan de in Nederland bekende afkorting. Daarnaast is de naam natuurlijk geschreven in Chinese tekens en bevat een briljant woordgrapje dat veel over het initiatief vertelt. De volledige naam van de keten luidt Hema Xiansheng: 盒马鲜生. De eerste twee Chinese tekens (盒马hé mă) betekenen letterlijk ‘doosjes-paard’, maar is geen bestaande woordcombinatie in China. Het is waarschijnlijk een referentie aan de snelle thuisbezorging die de winkel biedt. Deze tekens hebben daarnaast exact dezelfde uitspraak als 河马, wat nijlpaard betekent. De laatste twee karakters (鲜生, xiān shēng) betekenen letterlijk ‘vers leven’ of ‘vers geboren’, een referentie aan de verse producten die de winkel verkoopt. Ook deze twee karakters vormen samen geen gangbare combinatie in China, maar klinken wel hetzelfde als 先生, wat ‘mijnheer’ betekent. In deze woordgrap wordt dus met twee niet bestaande termen gerefereerd aan de bezorgservice en verse producten, terwijl de naam uitgesproken exact hetzelfde klinkt als ‘Mijnheer Nijlpaard’. Vandaar het nijlpaard in het logo van de winkel. Een mooi voorbeeld van hoe de Chinese taal zich leent voor slim woordspel.

Offline en online vloeien samen

Hema is een uniek concept en het enige dat ik tot nu toe in Europa heb gezien en een klein beetje in de buurt komt is Eataly, een soort combinatie van een supermarkt met allerlei restaurants. Maar China’s Hema gaat veel verder dan deze combinatie. Hema is een enorme supermarkt/ versmarkt met de volgende mogelijkheden, allemaal gefaciliteerd via een speciale Hema app: •

• • •

Traditioneel producten kopen en meenemen. De winkel heeft zo’n 3.000 verschillende artikelen op voorraad. Een gemiddelde Nederlandse supermarkt heeft er overigens 10.000 tot 15.000, dus dit offline assortiment is redelijk beperkt. Verse producten (tegen een meerprijs) laten bereiden en meenemen voor consumptie thuis. Producten ter plekke bestellen en later thuis laten bezorgen. Verse producten laten bereiden en ter plekke consumeren. Vooral in de nieuwere Hema- winkels is een groot deel, tot wel 50%, van de winkel toegewijd aan eetgelegenheden. Hema verhuurt deze eetstalletjes en vraagt ook nog eens 20% commissie aan de uitbaters. Met deze

mogelijkheden zal het geen verrassing zijn dat vooral het deel van de winkel met verse vis- en schaaldieren erg populair is. Online bestellen en binnen 30 minuten laten bezorgen. Bij een in de Hema-app online geplaatste order verzamelt een winkelmedewerker de producten en plaatst een tas met de producten in een intern transportsysteem dat aan het plafond door de winkel naar het bezorgcentrum loopt. Zo’n 50% van alle verkopen van Hema wordt online gedaan. De app heeft met 50.000 artikelen veel meer producten dan de winkel.

Thuisbezorging doet Hema in een straal van 3 kilometer rond de winkel. De winkel hanteert in deze fase van het verkrijgen van marktaandeel nog geen minimaal bestelbedrag voor gratis bezorging. Maar eigenlijk moet je het zien. Bekijk dus de video van Technode om een idee te krijgen van een Hema-winkel (http://bit.ly/2vmhmhv). Alibaba opende de eerste Hema in 2015 en beschikte ten tijde van het schrijven van dit artikel meer dan 20 winkels in Beijing, Shanghai, Ningbo, Shenzhen, Hangzhou en Guiyang.

There’s an app for that…

Alle mogelijkheden bij Hema worden gefaciliteerd door de Hema-app, welke natuurlijk gelinkt is met Alibaba’s andere apps Alipay en Taobao. Bij het scannen van de barcodes op de producten (de winkel heeft gratis wifi) krijgt de consument meer informatie over de herkomst van de goederen. Op basis van de gegevens die Alibaba over de klant heeft geeft de app bovendien persoonlijke aanbevelingen. Oorspronkelijk konden klanten bij Hema alleen afrekenen met Alipay. Dat kostte de winkel echter een flink aantal klanten die op meer traditionele manier wilden betalen. Daarnaast is het wettelijk niet toegestaan om klanten te dwingen mobiel te betalen. Sinds enkele maanden is het daarom ook mogelijk om met contant geld af te rekenen.

Doordat alles via de app wordt gekoppeld aan een persoonlijk Alipay- of Taobao-account verzamelt Alibaba via Hema, net als Bingobox via de onbemande winkels die we in de vorige editie bespraken, enorme hoeveelheden data. Daar waar supermarktketens als Albert Heijn klantenkaarten inzetten, en zelfs dan slechts van een deel van de klanten de aankopen kunnen identificeren, wordt alles wat men in Hema doet vastgelegd. Koppel dat aan alle andere data die Alibaba op haar diverse platforms en apps verzamelt en je begrijpt wat ‘new retail’ zo interessant maakt voor Alibaba. Het feit dat Hema hoopt dat uiteindelijk 80%-90% van de bestellingen online wordt geplaatst maakt duidelijk dat fysieke winkels niet de primaire doelstelling zijn. Het lijkt erop dat de Hemawinkel vooral bedoeld is als een plek waar de consument kennis maakt met de winkel en de producten om vervolgens frequent online te gaan bestellen en de fysieke winkel slechts sporadisch te gaan bezoeken. Daarmee is Hema eigenlijk eerder een concurrent van JD.com’s Yi Hao Dian, een online bezorger van boodschappen, dan van de lokale supermarkt. Daarnaast lijkt het erop dat online bestellingen een belangrijke factor zijn om het Hemaconcept winstgevend te maken. De eerste Hema-winkel die Alibaba in 2015 in Shanghai opende is sinds enkele maanden winstgevend. Opvallend daarbij is dat bij deze vestiging 70% van alle bestellingen online wordt gedaan.

combinatie van on- en offline, een fysieke winkel en bezorging, ook voor andere soorten winkels zoals warenhuizen in te gaan voeren. Zo heeft het bedrijf de warenhuisketen Intime gekocht als testmodel voor deze multichannel-aanpak en het bedrijf is al enkele jaren mede-eigenaar van retailer Suning. Het interessante aan de inzet van warenhuizen is, dat online gekochte goederen vanuit een winkelcentrum in de buurt sneller bezorgd kunnen worden dan vanuit een centraal magazijn honderden kilometers verderop. Daarmee zou Alibaba wel eens de strijd aan kunnen gaan met de extreem korte bezorgtijden van concurrent JD.com.

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China.

‘Enorme uitdagingen’

Alibaba’s Jack Ma voorziet in de toekomst ‘enorme uitdagingen’ voor bedrijven die enkel online actief zijn. Het bedrijf geeft ook aan geen enorme aantallen Hema-winkels te willen openen en werkt voor een aantal winkels samen met supermarktketens als Sanjiang en Xingli. De kans is dus groter dat Hema verder wordt uitgerold als franchiseformule. Alibaba zegt de Hema-winkels vooral te willen gebruiken om andere retailers te laten zien wat er mogelijk is met data en de integratie van on- en offline. Alibaba heeft namelijk plannen om deze

CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B20

ASIAN NEWS 華僑 新 天地

428 期 | 2018 年3 月15 日 华侨新天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Masala Mais

Dit is een supermakkelijk recept om snel een Indiaas bij- of groentengerecht op tafel te zetten, bijvoorbeeld bij een gegrilld kippetje. In plaats van een blikje mais kun je ook een hele maiskolf nemen (15 minuten koken in water met een schepje suiker) en die serveren met de gekruide boter. De chaat masala maakt het friszuur door het gedroogde mangopoeder, warm kruidig door de komijn, cayenne zwarte peper en geeft de smaak van ei door het zwart zout.

Ingrediënten Masala Mais • • • • • • •

1 blikje mais (300g) 70g boter 2 el limoensap 1 tl chaat masala 1 tl suiker 1/2 tl chilipoeder 2 el fijngehakte verse koriander

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Verhit de boter in een pannetje, voeg het limoensap, de chaat masala, de suiker en het chilipoeder toe en laat 20 seconden meebubbelen in de hete boter. Voeg dan de mais toe en warm door. Eventueel beter op smaak brengen met extra chaat masala en/of zout. Vlak voor serveren bestrooien met de gehakte koriander. Recept uit: Benares van Atul Kochhar.

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 DJ Snake Magenta Riddim

K-pop

2

Asian Drama

1

JHope

Daydream

1

Radio Romance

KR

2

NTC U

Baby, Dont Stop

2

Mystery Queen 2

KR

3

NCT U

Boss

3

The Good Witch

KR

4

CLC

Blackdress

4

Should We Kiss First

KR

5

BOA

One Shot

5

Magic School

KR

6

SF9

Mamma Mia

6

Memories of Love

CN

7

Kim Sung Kyu

True Love

7

Short

KR

8

Gugudan

The Boots

8

Final Cut

JP

9

WJSN

Dreams Come True

9

Unnatural

JP

10

iKon

Love Scenario

10

Laughter in Waikiki

KR

Ronnie Flex ft. Famke Louise Fan

3 DJ Khaled ft. Jay-Z, Future & Beyonce Top Off

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


AsianNL 華僑 新 天地

428 期 | 2018 年3 月15 日

B21

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

Streetstyle

Supabowl

Tussendoor moet er ook gewerkt worden. Hier was ik een look van America Today aan het shooten (hoe leuk is deze regenjas?!) tussen de bouwconstructie pilaren die je overal door Hong Kong ziet.

Bij Wanchai liepen we voorbij Supabowl waar je deze heerlijke acai-bowl kan bestellen in een kokosnoot! Zij zijn de eerste tent in Hong Kong die gespecialiseerd is in acai.

Cafe R&C

Hotel Indigo

Ik heb een zwak voor coffee art en deze bij cafe R&C spant de kroon. Ik heb een Hello Kitty rose latte besteld en een 3D chocolademelk.

Ik was obsessed met het zwembad van Hotel Indigo toen ik het op Booking.com zag, dus ik wilde hier een duikje in nemen, ook al was het maar 10 graden.

Tsim sha tsui

Commissary

Ik kom graag naar Tsim sha tsui om de skyline van Hong Kong te zien. Hier heb ik een campagne geschoten voor de nieuwe Senz tas, die ik nu gebruik voor het reizen.

Als mensen uit Hong Kong tegen me zeggen dat je bij Commissary moet zijn voor red velvet cake, luister je natuurlijk. De ‘cheddar truffle fries’ zijn ook het proberen waard!

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Chinees Nieuwjaar vieren in Hong Kong Kong hei faak choi! Het jaar van de hond. Ik vloog in februari naar Hong Kong om mijn oma te verrassen en om Chinees Nieuwjaar eens daar te vieren. Mensen krijgen in Hong Kong een week vrij om dit uitgebreid te vieren met familie. Het draaide om heel veel eten, gezellig mahjongen en laisies (rode envelopjes met geld) geven of ontvangen. Ik heb gemerkt dat als je het ‘goed’ doet, je er zo je ticket uit kunt halen! Traditiegetrouw ontvang ik als ongehuwde van die rode envelopjes. Wat anders is dan in Nederland, ontvang ik daar maar liefst twee per koppel! Aangezien mijn oma in een dorpje woont waar ze iedereen kent, krijg ik als kleindochter van iedereen die langskomt twee laisies als ik ze even groet! Verder heb ik mijn ‘food’ avontuur opgepakt met heerlijk en uitzonderlijk schattige hotspots. Ik kan nooit genoeg krijgen van Hong Kong. Hier vind je een aantal van mijn hoogtepunten van mijn reis inclusief een uitstapje naar Macau. De complete versie van al mijn tips vind je op mijn blog.

Cathay Pacific

Het dorp

Mijn reis begon al goed met een upgrade van Cathay Pacific naar Premium Economy class! Meer ruimte, champagne en lekker eten. Normaal eet ik mijn maaltijd niet in het vliegtuig, maar hier kan ik wel aan wennen.

Beide kanten van mijn familie wonen in dorpjes vlakbij Sheung Shui. Een kant waar je als toerist niet zo snel komt, maar waar het ook heel mooi en authentiek is. Met mijn opa maakten we daar in de ochtenden wandelingen.

Tsz Shan Monastery

Restaurant L’attitude

Macau

Het meest indrukwekkende uitstapje van mijn reis was de witte Kum Yang bij Tsz Shan bezoeken in Tai Po. Het klooster is gratis te bezoeken, mits je (ruim) van te voren online reserveert. Je kan hier een aantal boeddhistische rituelen volgen, zoals kalligrafie en het brengen van een wateroffer.

Heerlijk ijs en andere toetjes kan je eten bij dit restaurant met verschillende suikerspin ontwerpen. Deze panda is toch te schattig?!

Een dagje Macau en ik heb niet eens de kans gehad om te gokken. Er is zoveel te zien en te eten. Er varen vele ferries richting Macau per dag vanaf Hong Kong. De reis duurt ongeveer een uur. Het is een leuk uitstapje als je in Hong Kong bent.

Rooftop Macau

Lord Stow’s Bakery

In de oude stad Taipa van Macau vind je in de drukke straatjes deze ‘hidden gem’ een rooftop garden waar je lekker koffie kan drinken.

In Macau zie je veel Portugese invloeden terug komen, zoals de Pasteis de Nata. De beste ‘eiertaartjes’ die ik ook heb geproefd vind je hier bij Lord Stow’s bakery.

J Plus Hotel by Yoo Om iets dichterbij de stad te zijn, verbleven we een aantal nachten bij J Plus Hotel by Yoo centraal gelegen in Causeway Bay. We kregen een suite met een mooi design, inclusief een keuken. Groter dan de gemiddelde appartementen in Hong Kong. Een leuke detail is dat je door het hele hotel schilderijen ziet hangen van lokale artiesten (en ook kan kopen).


B22

ASIAN NEWS 華僑 新 天地

428 期 | 2018 年3 月15 日 华侨新天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

Regels en Wetten

door Arend van Rosmalen

g Lulu Wan kker’ ‘Chineesle Feuilleton

ALS Eten als God

De aangescherpte vereisten van de Nederlandse nationaliteitenwet In het nieuwe regeerakkoord van 2017-2021 is afgesproken dat een aantal vereisten die volgen uit de Rijkswet op het Nederlanderschap aangescherpt moeten worden. Zo is onder andere bepaald dat de rehabilitatietermijn bij naturalisatieverzoeken wordt opgerekt van vier jaar naar vijf jaar. Hierdoor kan het Nederlanderschap alleen verkregen worden als vijf jaar voorafgaande aan de indiening van het naturalisatieverzoek geen misdrijf is gepleegd door de verzoeker, geen sanctie voor het begaan van een misdrijf ten uitvoer is gelegd of dat sanctieoplegging in de toekomst dreigt. Bij uw verzoek voor het Nederlands staatsburgerschap wordt dus gecontroleerd of u de afgelopen vijf jaar een gevaar was voor de openbare orde, de goede zeden of de veiligheid van Nederland. In welke gevallen levert u volgens de Nederlandse overheid een gevaar op voor de openbare orde, goede zeden of de veiligheid? Ten eerste wordt vermoed dat u een gevaar bent voor de openbare orde als uw verblijfstitel op grond van de Vreemdelingenwet ingetrokken kan worden. Ten tweede vormt u een gevaar als u misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden of een misdrijf tegen de vrede heeft begaan. Ten derde mag u op het moment van indienen van de aanvraag of gedurende de beslistermijn niet verdacht worden van een misdrijf waar een sanctie op kan volgen. Onder een sanctie wordt in dit geval niet alleen een straf (een geldboete, taakstraf of een gevangenisstraf) bedoeld, maar ook een strafbeschikking of transactie van het OM of de politie. Het maakt daarbij ook niet uit of de straf voorwaardelijk zal worden opgelegd, dan wel dat er gratie verleend zal worden. Ten vierde mag u in de vijf jaar voorafgaande aan het verzoek tot naturalisatie of de periode voorafgaande aan de beslissing op dit verzoek geen sanctie opgelegd hebben gekregen. Met een sanctie wordt het volgende bedoeld: • Een vrijheidsbenemende straf of maatregel (ongeacht de duur) • Taakstraf of een leerstraf

• • •

buitenland gepleegd zijn, worden meegewogen. Echter, als u op grond van een buitenlandse wet veroordeeld bent voor gedragingen of feiten, die in Nederland niet strafbaar zijn, dan zal dit geen invloed hebben op uw verzoek voor naturalisatie.

(ongeachte de duur) Een geldboete van €810,- of meer Meerdere geldboetes van ten minste €405,- of meer (per boete) Een maatregel die ervoor zorgt dat wederrechtelijk verkregen voordeel van meer dan €810,ontnomen wordt.

Het is u misschien opgevallen dat de Rijkswet op het Nederlanderschap veel strengere criteria hanteert dan de Vreemdelingenwet. Doordat de Rijkswet veel sneller aanneemt dat u een gevaar kan vormen voor de openbare orde, kan de situatie ontstaat dat een in het verleden opgelegde boete u niet tegengeworpen zal worden onder de Vreemdelingenwet, maar onder de Rijkswet wel degelijk problemen kan opleveren. Het is dus erg belangrijk om dit in de gaten te houden als u een verzoek indient op grond van de Rijkswet voor het Nederlanderschap. Ten slotte is het van belang om in de gaten te houden dat niet alleen gekeken zal worden naar uw Nederlandse “strafblad”. Ook misdrijven die in het

Nu, ruim honderd jaar later, legt de Chinese horecasector met een jaarlijkse omzet van driekwart miljard euro en arbeidsplaatsen voor vijfentwintigduizend man/vrouw een flinke duit in de Nederlandse schatkist. In elke stad, elk dorp, zelfs in het kleinste gehucht kunnen wij een Chinees restaurant, oftewel een Chinees, vinden. Bij een Chinees eten, oftewel Chinezen, is een deel van ons leven geworden. Waarom hebben de eerste Chinese immigranten de horecabranche uitgekozen om zich te profileren? Waarom waren ze niet massaal het bouwvak of timmermansvak ingegaan – daar zijn ze ook sterk in, kijk maar naar de honderden paleizen, tempels en paviljoens in de Verboden Stad, ingenieus gebouwd haast zonder spijker of lijm, of gewoon het schoonmaakvak – ook laagdrempelig voor een nieuwe Nederlander?

Liefde

Ten vijfde mag u niet polygaam gehuwd zijn. Ten zesde mag er geen ernstig vermoeden bestaan dat u gevaar vormt voor de veiligheid van Nederland (op basis van inlichtingen).

Ruim honderd jaar geleden meerden de eerste Chinezen in de Rotterdamse havens aan. Door onder andere pinda’s te verkopen en hard te werken hebben ze langzaam maar gestaag een klein kapitaal opgebouwd. Daarmee openden ze Chinees-Indische restaurants. Deze hebben sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw het uit eten voor ons gewone burgers in Nederland en België mogelijk gemaakt.

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen. Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Een van de redenen is dat er een kok schuilt in elke Chinees. Hoe belangrijk is Onze-Lieve-Heer voor Christenen? Zo belangrijk is Eten voor Chinezen. Dit had Confucius, een van de wijste mannen die China ooit heeft gekend, ruim tweehonderd jaar voor Christus al bemerkt. Hij zei, Het volk beschouwt eten als God. Deze uitspraak heeft de tand des tijds overleefd. Hij is niet alleen nog steeds te lezen op de muur of op de dwarse balk van talloze eetgelegenheden in China, maar ook erbuiten, in de Blaak, bijvoorbeeld. Een bont geschilderd en ambachtelijk bewerkt houten bord onder het dak van San San, een hippe Chinese tent in de Rotterdamse havens, herinnert je ook aan die onsterfelijke uitspraak, als je Chinees verstaat. Chinezen vereren, met een oprecht vroom hart, hun eetcultuur en ze proberen, van vader op zoon, duizenden jaren onafgebroken, de kookkunst tot in de perfectie uit te oefenen. Een en ander doet mij vermoeden dat de eerste Chinese immigranten hier hun kans in de horecabranche waagden, niet alleen omdat ze met de riemen roeiden die ze hadden, maar ook omdat ze van koken hielden, net als gelovigen die van God houden. Uit Chineeslekker (€19,95) non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang Als u het boek bestelt in de webshop van Lulu Wang (www.luluwang. nl), schrijft Lulu voor u in het boek een persoonlijke boodschap en plaatst ze erin een mooie Chinese stempel, waarop een Chinese spreuk staat 'Als u tevreden bent, bent u in één keer klaar.'

Colofon Hoofdredactie: Vormgever:

Lamita al Akabi Kin Wei Hsien

Eindredactie: Redactie:

Lai Yuen Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan: