Page 1

EDITIE 410

2017年2月16日 新 天地 華僑

C U L I N A I R

B17

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

Herman den Blijker doet inspiratie op in grootste Aziatische supermarkt van Nederland Dat Herman den Blijker een groot liefhebber is van de Aziatische keuken heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Als jonge kok at hij bijna dagelijks bij een dimsum restaurant waar hij zowat kind aan huis was. Vooral de diversiteit van de Chinese keuken met de verschillende stromingen en gerechten imponeren hem. De manier waarop Chinezen bezig zijn met eten spreekt hem erg aan. In zijn restaurant Las Palmas in Rotterdam komen ook regelmatig Chinezen langs en Herman vind het altijd prachtig om ze te ontvangen. “Het zijn echte liefhebbers met verstand van lekker eten”, vertelt de topkok. “De manier waarop ze krab en kreeft eten is schitterend om te zien. Zij weten werkelijk alle smaak uit een product te halen.” Het duurde dan ook niet lang voordat Herman de grootste Aziatische supermarkt van Nederland zou bezoeken. Afgelopen donderdag stapte hij samen met zijn keukenbrigade van Las Palmas de Aziatische supermarkt Amazing Oriental in Ypenburg binnen, en dat bleef niet onopgemerkt. Een culinaire ontdekkingsreis was het gevolg.

Als er een Nederlandse beroemde topchef jouw zaak binnenloopt, dan duurt het niet lang voordat je op de hoogte bent van het bijzondere bezoek. En dat gold ook voor de algemene directeur van Amazing Oriental, Martin Chan en marketing directeur Liza Poon. Gastvrij als zij waren namen zij Herman en zijn koks mee door de supermarkt voor een rondleiding.

Algemene directeur van Amazing Oriental, Martin Chan legt aan Herman uit wat voor sauzen er zijn en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Ook marketing directeur van Amazing Oriental, Liza Poon was aanwezig om Herman en zijn koks van de nodige informatie te voorzien.

Bij de diepvrieshapjes moest Herman even goed de tijd nemen. Zoveel soorten dimsum, snacks, bapao etc. “Dit soort producten moet ik eigenlijk standaard thuis in mijn keuken hebben”, lachte hij.

Herman voelde zich als een kind in een speelgoedwinkel. Hij twijfelde dan ook niet om producten zoals zeewiersnacks, ingelegde rettich, garnalenchips etc. direct mee te nemen.

Amazing Oriental heeft in de winkel ook een eetgelegenheid, waar verse gerechten met ingrediënten uit de supermarkt bereid worden. Klanten kunnen hier na het winkelen rustig nog wat gaan eten. Ook Herman en zijn keukenbrigade besloten hier nog een hapje te gaan eten. Het team van Amazing Oriental besloot hen te verrassen met authentieke Aziatische gerechten.

Eén van de gerechten die zij aten was de Hainan kip met rijst. De kip is gemarineerd in de ‘Drunken Chicken Marinade’ van Lee Kum Kee, en de rijst is op smaak gebracht met een kruidenmix voor Hainanese kip rijst.

Het lijkt alsof er echte garnalen en vlees in dit Taiwanese gerecht zitten, maar het is toch echt vegetarisch. Zij keken op van de gelijkenis, die ook qua smaak erg overeen kwam.

Het enorme aanbod van producten maakte een enorme indruk bij Herman. Hij had niet verwacht dat het assortiment zo breed zou zijn. Niet alleen producten uit China, maar werkelijk uit alle Aziatische landen, zoals Vietnam, Singapore, Maleisië etc. was er te vinden. Er waren zelfs speciaal ingerichte afdelingen voor o.a. Japanse en de Koreaanse producten. Maar liefst 1800 vierkante meter gevuld met zowel verse, ingeblikte als diepvries producten uit alle streken van China en andere Aziatische landen. De smaak van deze dipsaus in zijn eenvoud verraste Herman en zijn koks. Zij vroegen direct om het recept om deze smakelijke saus zelf in hun keuken uit te proberen. De XO-saus bij de Vietnamese rijstvelloempia’s viel goed in de smaak. Zij interesseerden zich erg in wat erin zat en hoe het werd gemaakt. Het wordt gemaakt van de beste ingrediënten uit de zee zoals gedroogde coquilles, gedroogde garnalen, rode pepers en specerijen, waarna deze lang op laag vuur worden gebakken. Veel producten waren zelfs voor Herman onbekend, maar dankzij de uitleg van directeur Martin ging er een wereld voor hem open. Zo’n breed scala aan verschillende sauzen had Herman niet verwacht. Hij is vooral bekend met de hoisinsaus van Lee Kum Kee, omdat hij dol is op Peking eend. Zelfs oestersaus is er in verschillende soorten en maten. Het bekende merk Lee Kum Kee biedt reguliere oestersaus, maar ook premium, vegetarisch of oestersaus in een handige knijpfles!

Tijdens het bezoek aan Amazing Oriental hebben Herman en zijn crew veel inspiratie kunnen opdoen. Zij hebben veel nieuwe producten leren kennen en geproefd. Samen met directeur Martin is er veel kennis uitgewisseld. Na afloop verlieten Herman en zijn koks de supermarkt met tassen vol nieuwe producten. Herman den Blijker zullen we zeker vaker tegenkomen in deze grootste Aziatische supermarkt van Nederland.


B18 華僑 新 天地

EDITIE225 410 EDITIE

C U LT U U R

Rotterdam kleurt rood tijdens Chinees nieuwjaar Het Jaar van de Haan is begonnen en heel Rotterdam kon meegenieten van de viering van het Chinees

2017年2月16日 2006年04月06日

Column

nieuwjaar. Op zaterdag 28 januari werd het nieuwe jaar officieel ingeluid met het wekken van de Leeuw in wijkpark Oude Westen en de traditionele optocht langs ondernemers. Nieuw dit jaar waren de vele festiviteiten die op onverwachte plekken in de stad te beleven waren. Het Chinees nieuwjaar en de activiteiten in aanloop daarnaartoe trokken samen ongeveer 40.000 bezoekers, meldt organisator Vivre Productions.

Lulu Wang Op Valentijnsdag… Ik begeleid je naar m’n hartenkamer ik bedek je met m’n dikke zoenentapijt ik zet je op mijn raket naar Venus we vrijen overige sterren van de hemel.

Traditionele drakendans Afgelopen zaterdag werd om 12.30 uur het Rotterdam Chinese New Year officieel geopend. Nadat de Leeuw werd gewekt door het beschilderen van de ogen kon deze beginnen aan zijn optocht langs de lokale ondernemers. Met vuurwerk en de leeuwendans wordt het kwade verjaagd, zodat het nieuwe jaar met geluk en voorspoed kan beginnen.

Laat mij je beminnen met mijn gedachte laat mij je ontkleden in mijn hartenkamer laat mij je bewonderen via engelenoog laat mij je bezingen door eeuwen heen. Gelukkige Valentijnsdag, lieve vrienden!

Ook op andere plekken in Rotterdam kon men de bijzondere gebruiken rond het Chinees nieuwjaar meebeleven. Zo werden bezoekers van de Koopgoot en de Markthal getrakteerd op een bezoek van de Leeuw en de traditionele leeuwendans.

Optocht en optreden van een 40-koppige groep rond de Koopgoot, eindigend voor de trappen van het WTC.

Een traditionele handeling rond het Chinees nieuwjaar is het ophangen van linten met goede wensen - voor iemand in het bijzonder of voor het nieuwe jaar in het algemeen. In wijkpark Oude Westen konden bezoekers hun wenslinten ophangen voor het Jaar van de Haan.

‘Reis naar het Westen’, een bekende Chinese roman, werd onlangs voor het eerst vertaald naar het Nederlands. Vertaalster Marieke Vos hield een voorleessessie speciaal voor kinderen in restaurant Ayla aan het Kruisplein.

Voor de bewoners van De Leeuwenhoek organiseerde InfiniTea een traditionele theeceremonie.

In wijkpark Oude Westen bemanden tien Rotterdamse restaurants een eigen pop-up restaurant met diverse Chinese lekkernijen.

Foto's: Niké Dolman

Auteur van Nederland, wo ai ni (verschijnt in 2012), Lotusvingers (Matchboxboekje, 2011), Wilde rozen (2010), Heldere maan (2007), Bedwelmd (2004), Het Rode Feest (2002), Seringendroom (2001), Het Witte Feest (2000), Het tedere kind (1999), Brief aan mijn lezers (1998), Het lelietheater (1997) Dagelijks blog: www.luluwang.nl Facebookpagina:http://www.facebook.com/pages/LuluWang-roman-auteur/148088645246170


EDITIE 410

2017年2月16日 新 天地 華僑

B19

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

P O L I T I E K

D66 Kamerlid Steven van Weyenberg: “Een authentieke Aziatische keuken is belangrijk voor de Nederlandse economie” Op 15 maart 2017 zal de volgende Tweede Kamerverkiezing gaan plaatsvinden. Deze landelijke verkiezingen vinden normaal gesproken om de vier jaar plaats in maart of mei, maar de laatste keer was er een ontbindingsverkiezing op 12 september 2012 vanwege de val van het kabinet. Alle Nederlanders met kiesrecht kunnen binnenkort naar het stembureau om hun stem uit te brengen. Ook Chinezen in Nederland met de Nederlandse nationaliteit hebben dus het recht om te stemmen op de kandidaat waarvan zij vinden dat deze het beste past bij hun situatie. Eén van de onderwerpen die de afgelopen jaren veel impact hebben op de Chinese bevolking in Nederland is de regeling voor Aziatische koks. De Aziatische horecasector had een groot tekort aan gespecialiseerde koks in Nederland door gebrek aan erkenning van de ambachtelijke kennis vanuit gespecialiseerde koks uit Azië. Jarenlang hebben de Aziatische horecavereniging VCHO (Vereniging ChineseAziatische Horeca Ondernemers) samen met andere horecaorganisaties zich ingezet voor een betere regeling voor Aziatische koks. Uiteindelijk werd, mede dankzij de steun van D66, in de persoon van Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg, in oktober 2014 het wok-akkoord bereikt. Door dit akkoord verkreeg de sector weer werkvergunningen voor Aziatische koks. Twee jaar later werd dit wok-akkoord nog eens opgevolgd door een nieuwe regeling waarbij

Aziatische restaurants voor een periode van drie jaar weer gespecialiseerde koks uit Azië konden aannemen. “Ambachtslieden spelen een zeer belangrijke rol in de Nederlandse economie. Ik geloof dat authentiek Aziatisch eten echt behoefte heeft aan een professionele chef-kok die beschikt over de relevante kennis en achtergrond. Zodra restaurants authentiek eten serveren, zal dit zeker meer gasten trekken. Dit is niet alleen goed voor de restaurants zelf, maar komt uiteindelijk ook de Nederlandse economie ten goede,” aldus de D66 Tweede Kamerlid. “Tijdens de economische crisis in Nederland hebben we te maken gehad met een toename van werkloosheid,” vervolgt hij. “Als Kamerlid moet ik de verantwoordelijkheid nemen en samenwerken met verschillende partijen om zo nieuwe wetten tot stand te laten komen die leiden tot meer werkgelegenheid en kansen. Vooral nu er steeds meer Chinese immigranten en bedrijven zich vestigen in ons land vind ik het belangrijk om deze positieve ontwikkeling in onze economie te blijven ondersteunen.”

D66 is een sociaalliberale partij die gelooft dat enerzijds de welvaart moet worden gedeeld, maar dat anderzijds prestaties moeten worden beloond. Landelijk staat D66 bekend om haar keuze voor nieuwe groei, meer vrijheid en ruimte voor ondernemers. Daarom staat D66 voor een krachtig Europa, gezonde overheidsfinanciën, onderwijs en ondernemerschap als motor van de economie. Onderwijs is ook op lokaal politiek niveau voor de D66-leden een belangrijk speerpunt, evenals vrijheid, innovatie en duurzaamheid. Daarnaast spreekt D66 zich nadrukkelijk uit vóór een krachtige Europese Unie. Zij vinden het belangrijk en noodzakelijk om te allen tijde over de eigen grenzen heen te kijken. Op lokaal niveau komt deze grondhouding tot uitdrukking in de wil om regionaal samen te werken.

Met de campagne in aantocht is van Weyenberg actief bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen. Zijn partij in de Tweede Kamer heeft nu 12 zetels, maar hij hoopt na de campagne meer zetels te kunnen winnen om D66 uit te breiden en een centrale leidende positie in te kunnen nemen. Hij roept etnische groepen, zoals Chinezen in Nederland, op om gebruik te maken van hun stemrecht en te stemmen voor D66. Kiezers hebben ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een voorkeursstem. Hierbij stem je niet op de lijsttrekker van de partij, maar op een andere kandidaat van dezelfde partij. Met een voorkeurstem kan de kiezer de opgestelde volgorde van de kandidaten wijzigen, waardoor een lager geplaatste kandidaat via een groot aantal voorkeurstemmen toch verkozen kan worden.

Regels en Wetten

door

Arend van Rosmalen

Nederlands pensioenbeleid FAQ Veel mensen hebben vragen over het Nederlandse pensioenbeleid. Is het bijvoorbeeld verplicht voor de werkgever om uw pensioen te betalen? En wat als uw werkgever wel verplicht is om pensioen te betalen, maar dit niet doet? Wij kunnen u informeren over relevante regelingen van het Nederlandse pensioenbeleid.

pensioen, waardoor de werknemer niet weet dat hij recht heeft op pensioen. De werkgever moet in dat geval alsnog het missende gedeelte van het pensioen voldoen.

Op grond van de Nederlandse regelgeving hoeft niet elke werkgever het pensioen van de werknemer te betalen. Er zijn echter vijftig bedrijfstakken, waarbinnen het voor de werkgever verplicht is gesteld door Nederlandse overheid, om het pensioen van de werknemer te betalen. Deze bedrijfstakken behoren voornamelijk tot de productie- en dienstverleningsbedrijfstakken en andere “basis” bedrijfstakken zoals horeca, toerisme en retail. Elk van deze bedrijfstakken heeft zijn eigen pensioenfonds, welke gedetailleerde voorwaarden bevat.

Als de werkgever niet meer bestaat, veroorzaakt door bijvoorbeeld faillissement, dan zal het pensioen geheel betaald worden door het pensioenfonds.

Wat gebeurt er als de werkgever, die onder de verplicht gestelde bedrijfstak valt, geen pensioen voor zijn werknemer betaalt? De parlementaire stukken uit 2012 geven hier een duidelijk antwoord op. De werkgever is verplicht om informatie omtrent het pensioen te verstrekken aan de werknemer. Als de werknemer vervolgens afziet gebruik te maken van de pensioenregeling, heeft dit ten gevolge dat de werknemer op latere leeftijd niet alsnog aanspraak kan maken op het pensioen. De werkgever draagt dan ook geen verantwoordelijkheid meer. Dit is anders als de werkgever de werknemer niet inlicht over het

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.


B20 華僑 新 天地

EDITIE225 410 EDITIE

E N T E RTA I N M E N T

2017年2月16日 2006年04月06日

7 Redenen waarom je een wintersportvakantie zou moeten overwegen Door: Door: Melvin (volg ons op Instagram: @asn_online en Snapchat: asnonline)

Vakanties zijn ideaal om tot rust te komen, weg uit de dagelijkse sleur, genieten van de omgeving en uiteraard van het reisgezelschap. Stedentrips, strandvakanties of een trip naar Azië zijn erg populair op de redactie en ook voor onze lezers. Echter wil ik de brutale vraag stellen…heb jij weleens een wintersport vakantie overwogen? Je zult waarschijnlijk zeggen: het zal vast koud zijn, ik kan het niet of ik ken niemand die gaat. Heel begrijpelijk aangezien jouw ouders, vrienden en/of familie waarschijnlijk niet op wintersport gaan. Hierbij 7 redenen waarom jij een wintersport vakantie zou moeten overwegen:

1. Je zult altijd jouw eerste trip in de sneeuw blijven herinneren

Het klinkt erg cliché, maar ik kan me nog altijd mijn eerste ski trip herinneren. Dat was in Big Bear (Californië) en ik had nog nooit zoveel snowboard fanaten, sneeuw en afdalingen bij elkaar gezien. Tuurlijk had ik indoor in Zoetermeer of Scheveningen geoefend, maar dit is een hele andere ervaring. Ik ga al vanaf 2008 jaarlijks op wintersport, maar de eerste piste, de eerste lift naar de hoogste berg of het uitzicht vanuit het appartement zal nooit vervelen.

2. Het gaat je verbazen hoe leuk je het gaat vinden

Skiën of snowboarden is net als autorijden dat moet je leren. De eerste lessen zullen vallen en opstaan zijn en iedereen leert op zijn eigen manier. Het kan helpen om alvast lessen in Nederland te nemen. Wat helpt is dat er leraren zijn die in het Nederlands of Engels les kunnen geven en ervaren zijn om jou binnen no-time ski of snowboard klaar te maken. De eerste dag kan je al van een groene of blauwe afdaling en aan het einde van de week behoort zelfs een rode of zwarte afdaling tot de mogelijkheden.

3. Je krijgt de kans om iets te doen wat je nog nooit hebt gedaan

Op een gegeven moment heb je alle steden in Europa al gezien, is het strand elke keer hetzelfde of heb je alle foodstands in Azië al geprobeerd. Het wordt tijd voor iets nieuws en dit is ook ideaal als je meer wilt bewegen. Volgens mijn Fitbit horloge tel ik dagelijks meer dan 15.000 stappen en volgens de ski tracker leg ik per dag 20-40 km af aan afdalingen (vergelijkbaar aan een halve of hele marathon). Tuurlijk stop je tussendoor voor een koffie, lunch en na afloop om een cola/biertje te drinken. De zon schijnt de hele dag en als je goed gekleed bent is de temperatuur aangenaam.

5. Je zult goed slapen

De meeste wintersporters starten hun dag al vanaf 8/9 uur en ondanks de korte stop voor een kop koffie/chocolademelk en de lunch sta je toch bijna 8 uur op de piste. Na een hele dag op de bergen zal je merken dat je geen problemen hebt om op tijd naar bed te gaan, goed door te slapen en vroeg op te staan.

6. Genoeg te doen bij jouw accommodatie

Tuurlijk gaat iedereen op wintersport om te snowboarden of skiën. Maar wist je dat er ook meer te doen is? Er is een spa, heerlijke restaurants, discotheken en er worden diverse activiteiten (bv. bergwandelingen, rodelen, etc.) georganiseerd.

7. Het is een avontuur die je nooit zult vergeten

Het begint al met de bustrip of roadtrip naar de accommodatie. Vervolgens spendeer je gezamenlijk uren op de pistes en de hele avond met elkaar. Je stimuleert elkaar om de techniek te verbeteren, probeert ook in de avond het gezellig te maken en als je beter begint te raken zal je proberen om buiten de gebaande paden te gaan of zelfs een nieuw gebied uit te proberen. De avonturen die je meemaakt zijn uiteraard

4. Ongeacht de leeftijd is het leuk voor iedereen

Het blijft bijzonder om te zien dat dit een sport of bezigheid is, die door alle leeftijden wordt beoefend. Ik zie kinderen vanaf 4 jaar en ook ouderen boven de 70 jaar en iedereen geniet op zijn eigen manier. In sommige gebieden is er 200-600 km aan afdalingen en iedereen heeft zijn eigen uitdagingen. Of je nu harder, behendiger of een leuk trucje in het fun park wil doen… alles is mogelijk!

niet om met iedereen te delen, maar zal jij het voor de rest van je leven koesteren. De wintersportvakantie is de enige vakantie die ik niet zou willen overslaan. Ik kom volledig tot mijn rust hoog in de bergen en ik ben tegelijkertijd actief bezig. Ook al zijn de temperaturen onder het nulpunt, de gevoelstemperatuur is aangenaam en zonnig. Mocht je het nog nooit geprobeerd hebben, probeer dan om een lang weekend naar Oostenrijk of Duitsland te gaan en je zult er geen spijt van hebben. Tot snel op de bergen!

AsianNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Missy Elliott I'm Better

K-pop

2

Asian Drama

1

AOA

Excuse Me

1

Voice

KR

2

Block B

Yesterday

2

Defendant

KR

3

CLC

Hobgoblin

3

Missing Nine

KR

4

NIEL

Love Affair

4

Introverted Boss

KR

5

Red Velvet

Rookie

5

Chief Kim

KR

6

DAY6

You were Beautiful

6

Tomorrow with You

KR

7

SF9

Roar

7

Rebel: Thief Who Stole The People

KR

8

Seohyun

Don't Say No

8

Rakuen

JP

9

RANIA

Start a Fire

9

Pretty Li Hui Zhen

CN

10

TopSecret

She

10

A Life

JP

Childsplay & Afrotura ft. 3robi Puta

3 Major Lazer ft. PARTYNEXTDOOR & Nicki Minaj Run Up

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 410

2017年2月16日 新 天地 華僑

B21

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

L I F E S T Y L E

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Malta

MDINA

Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta. Het stadje is geheel ommuurd met daarbinnen gebouwen uit de middeleeuwen en de barok. Zeker de moeite waard om hier een middagje rond te lopen.

Als ik aan een tripje denk voor een paar dagen weg, zou ik zelf niet zo snel aan Malta denken. Mijn vriend moest voor zijn werk daar zijn en na het bekijken van Pinterest foto’s van dit mooie land besloot ik met een bloggervriendin ook die kant op te gaan! Het voelt aan als een grote stad, maar het is een land met een zeer rijke geschiedenis. Op het eiland Gozo staan prehistorische bouwwerken. Verder is Malta door de strategische ligging vaak veroverd, vandaar dat je vele invloeden ziet terugkomen in het land. Vijf dagen heerlijk vertoeven op Malta zou genoeg moeten zijn, maar niets is minder waar. Na een paar dagen op pad te zijn geweest zijn er nog een aantal plekken die ik nog niet heb afgevinkt van mijn lijstje, zoals de ‘Blue Lagoon’. Snel maar weer terug naar Malta? Het is tenslotte maar drie uurtjes vliegen!

Le Meridien Hotel

De kamer is groot, maar het ging om het waanzinnige balkonuitzicht!

San Giljan

Op loopafstand van het hotel bevindt zich het levendige San Giljan. Hier sta ik samen met mijn bloggervriendinnetje Esmee (@luxblog.nl).

Gozo

Vanaf Malta kan je met de pont een half uurtje varen naar het eilandje Gozo. Meerdere scenes van de serie Game of Thrones zijn hier opgenomen!

De blauwe deur Ta’ Rikardu

Voor een echte ‘hidden gem’ ga je naar dit restaurantje in de Citadel. Bij binnenkomst lijkt het alsof je terug naar de middeleeuwn gaat. Erg kil vond ik het beneden. Ga twee verdiepingen omhoog via een smalle torentrap en je komt op hun dakterras met weeral een prachtig uitzicht.

We verbleven bij Hotel Le Meridien met een heerlijke spa. Bij aankomst liet de receptioniste weten dat we een kamer upgrade hebben gekregen naar een ‘executive room’.

La Fontanella Roze Kasteel

Heel random zijn we gestopt bij dit kasteeltje. Helaas was het al gesloten, maar ach, als ik de foto maar heb toch.

Een echte toeristen trekpleister. Ik denk zelfs al voordat de huwelijk scene van Daenerys & Khal Drogo (Game of Thrones) hier afspeelde. Wat een prachtige locatie.

Studentenpas = voordeelpas

Uitstellen, buitenspelen en overal wonen omdat het kan! Ik zal geen Jessica zijn als ik alleen maar kon klagen. In iedere situatie zie ik voordelen, zoals student zijn! Ik zit nu in mijn 3e jaar en ondanks alle vervelende deadlines en vroege colleges, geniet ik volop van mijn studentenleven. Want: there’s always a bright side. Dit kun je zien als food-money gedurende jouw schoolperiode. Dit vaste bedrag krijg je per maand op je rekening gestort om van te eten. Wat moet je daarvoor doen? Check op duo.nl of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs en als je niet thuis woont vraag je natuurlijk een uitwonende beurs aan. Wie binnen 10 jaar zijn studie afrond hoeft geen studieschuld te betalen. No problem!

Thuiswonend of uitwonend, jij bepaalt

Ik heb namelijk twee keer op mezelf gewoond: in 2014 woonde ik in Rotterdam en in 2016 huurde ik een appartement in Zaandam tijdens stage. Beide situaties hebben voor- en nadelen. Voordeel: je kunt onbeperkt houseparty’s geven en naakt rondlopen in je woning.

Nadeel: buren gaan klagen en bovendien zul je merken dat je salaris snel verdwijnt aan eten/ boodschappen. Ik gaf dagelijks gemiddeld 20 euro uit aan mijn boodschappen en daarnaast ging ik vaak uit eten. Zoveel lekker eten en zoveel vrienden in Amsterdam.. Ook ben ik gewend om veel eten te hebben in huis. De grootste reden dat ik (voorlopig) niet op mezelf woon, is omdat mijn ouders top chefs zijn en het altijd heel rustig is bij ons thuis. Wij hebben geen directe buren en dat is gewoon fijn. Sinds mijn vader NET ontdekte dat ik een tijgerpython in huis heb, wordt het weer tijd om te vertrekken - ik moet alweer een onderdak vinden voor dat beest. Zal ik dan toch maar weer in Rotterdam gaan wonen? Dat lijkt me een heel goed plan! #zojuistbesloten

Voor lunch of een taartje eten ga je naar dit restaurantje met een uitzicht over de Mdina muren. Op aanrader van velen heb ik een chocoladetaart hier besteld. Smullen was dat!

Valletta

De nieuwe hoofdstad van Malta dat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een heerlijk stadje om rond te dwalen door de straatjes. Je komt er veel trappen tegen met leuke steegjes. Goed voor een Instagram feed!

Azure window

Studiefinanciering aka food-money

Ik had op voorhand al op Pinterest een blauwe deur gezien in de Mdina die ik wilde fotograferen. Deze kan ik nu ook afvinken.

Naast toegang krijgen tot studentenfeestjes, bieden veel winkels ook korting aan studenten. Meestal is dit 10% korting bij kappers, korting op drankjes bijv. bij Infinitea en bij Pathé krijg je €2,korting op je ticket op vertoon van je pas. Tip: op amigoamigo.nl staan restaurantaanbiedingen speciaal voor studenten.

Gratis reizen door NL

Je krijgt een studentenreisproduct waarmee je gratis door heel Nederland kunt reizen. Het scheelt me zeker 80 euro per week aan reiskosten. Ik woon in een dorp en al mijn vrienden wonen in de Randstad, dat verklaart mijn reisgedrag. Deze week maak ik bijvoorbeeld even gratis een retourtje naar Groningen voor Pure Urban festival 11-02. Ik ga er nog veel gebruik van maken voordat ik m’n rijbewijs haal na het afstuderen. Dat zal eind 2018 zijn.

Niet iedere dag fissa, maar meestal wel

Het is niet altijd fissa wanneer je student bent en soms ga ik weken niet naar de sportschool omdat ik heel laat uit school ben. Iedere Hbo’er past tijdsmanagement toe in de praktijk, omdat wij serieuze studenten willen zijn en tegelijkertijd een heel druk (sociaal) agenda bijhouden. Mijn rooster verschilt iedere week en ik heb minstens 2 vrije dagen. Deze dagen spendeer ik altijd buitenshuis, afspreken met vrienden. Iedere week moet ik uitgaan. Ja echt waar, uitgaan is voor mij net als voor ‘normale mensen’ een weekendje weg. Even ontspannen, buitenspelen en stress kwijtraken. De enige valkuil is dat ik de

studielast soms kan onderschatten waardoor ik lastminute na een werkdag tot 9:00 zit te strijden voor 5 deadlines. Ik zal de vele vakantiedagen echt missen wanneer ik klaar ben met deze studie en fulltime ga werken. Ondanks de vroege colleges en de nachten doorhalen, strijden of bikkelen, kan je het studentenleven een gouden tijdperk noemen. Een tijdperk waarin je nog even kind kan zijn. In dit tijdperk mag je nog schaamteloos ‘verkeerde’ prioriteiten stellen en heel veel buitenspelen.


B22 華僑 新 天地

EDITIE225 410 EDITIE

F I L M

2017年2月16日 2006年04月06日

CinemAsia Film Festival 2017, 10e editie van 7-12 maart in Amsterdam Van 7 t/m 12 maart viert CinemAsia Film Festival 荷蘭亞洲電影節haar 10e editie in Kriterion en Rialto in Amsterdam! Het op één na grootste Aziatische filmfestival van Europa toont breed beeld van de hedendaagse Aziatische cinema, met films uit landen als China, HK, Taiwan, Korea, Japan, Singapore en meer. Ook kan je tijdens het festival genieten van events als Food & Film, Rainbow Karaoke, paneldiscussies, de Aziatische Bazaar en een LGBT programma. Naast cultuur en entertainment vormt CinemAsia met haar FilmLAB een creatief platform voor mediamakers om verhalen te vertellen over Nederlands-Aziatische identiteit.

Pricetag (Nederland, 2017) | CinemAsia FilmLAB 2017 Regisseur: Myrthe Nymph Wai

wordt prijs gegeven hoe dat gat daar gekomen is, hoe de boeven er gebruik van hebben kunnen maken en hoe de overval verder is verlopen in deze bij vlagen humoristische, bloederige en dramatische thriller.

Alle films zijn gesproken in de taal van herkomst en komen met Nederlandse ondertiteling. Hier een greep uit CinemAsia’s Chinese film selectie:

HEBEI, TAIPEI 河北臺北 (Taiwan, 2015) | Documentaire

THE BEEKEEPER AND HIS SON 養蜜 人家 (Canada / Tsjechië, 2016) | Documentaire Director: Diedie Weng

Je ziet hoe generatieconflicten zich opstapelen in deze intieme blik op een plattelandse imkerfamilie. Puberende Maofu komt na een jaar dwalen in de grote stad terug om zijn vader te helpen met bijenhouden, al zit hij vooral met zijn neus in de marketingboeken. Hij ziet toekomst in het aantrekkelijk op de markt zetten van honing, terwijl zijn vader Lao Yu vindt dat hij eerst maar eens de discipline moet hebben om het ambacht goed te leren.

Pricetag gaat over de 29-jarige Jeffrey Chen die werkzaam is als winkelmedewerker in een Chinese supermarkt. Zijn verloofde, de 26-jarige Annie Li, komt uit een traditioneel, welvarend Chinees gezin met strenge ouders. Financieel doet Jeffrey tekort aan de eisen van zijn schoon ouders. Heeft liefde een prijskaartje, of hangen wij die zelf eraan? Het complete programma en de draaitijden vind je op www.cinemasia.nl.

Regisseur: Nyssa Li 李念修

MAD WORLD 一念無明 (Hong Kong, 2016) | Fictie, Drama

Regisseur: Chun Wong 黃進 | Golden Horse Award voor beste nieuwe regisseur Als Ah-Yang wordt ontslagen uit het psychiatrisch ziekenhuis, geeft zijn vader hem een slaapplek in diens krappe appartementje. Vanuit die claustrofobische omgeving proberen de van elkaar vervreemde vader en zoon te werken aan een gedeelde toekomst, maar traumatische gebeurtenissen uit het verleden zitten geluk hen in de weg. Dit emotionele verhaal laat de worstelingen zien van mensen die leven met schuld en van mensen die de schuldigen niet kunnen vergeven.

Een oorlog is meer dan een conflict van ideologieën. Dat laat de regisseur zien in deze persoonlijke documentaire over haar vader Li. Hij heeft voor zowel de Nationalisten als de Communisten gevochten tijdens de Chinese Burgeroorlog. Uiteindelijk strandde hij aan het eind van de oorlog in Taipei, Taiwan, ver verwijderd van zijn geboorteplaats in Hebei. Met een camera in de hand stapt dochter Li in de voetsporen van vader Li om te zien wat er van zijn jeugdherinneringen is overgebleven. Ze laat zien hoe radicaal China is veranderd sinds de oorlog.

Sweet Dumplings 甜蜜的回憶 (België, 2016) | Drama Regisseur: Lai Kin Chang

Yin en Lee maken dumplings in de keuken van hun restaurant. Yin kneedt het deeg, ondertussen snijdt Lee vlees en groenten voor de vulling. Terwijl zij zorgvuldig de dumplings vouwen, denken ze terug aan de mooie en pijnlijke momenten, die een belangrijke rol hebben gespeeld in hun gezamenlijke leven. FRITS CHUNG JENNY HSIA PUI FAN YIP AARON CHUN FAI WAN YIP HANG YUEN

MY FATHER’S CHOICE (Nederland / China, 2017) | Documentaire Regisseur: Yan Ting Yuen

SOUL ON A STRING 皮繩上的魂 (China, 2016) | Western, Fantasy, Road Movie Regisseur: Zhang Yang 張楊

Het sublieme landschap van Tibet inspireerde de regisseur om een Boeddhistische western te maken over wraak, haat, reïncarnatie en verlichting. We volgen de Tibetaanse cowboy en moordenaar Taibei op een queeste om een heilige steen terug te brengen naar een berg die Boeddha’s handdruk symboliseert. Taibei’s epische tocht raakt gecompliceerd als de tot over haar oren verliefde Joan en een helderziende maar onnozele elf hem vergezellen.

CHONGQING HOT POT 火锅英雄 (China, 2016) | Thriller, Actie Regisseur: Yang Qing 杨庆

Chongqing staat bekend om twee dingen: tunnels en hot pot restaurants. Die combinatie blijkt in deze ambitieuze misdaadfilm essentieel voor vier gemaskerde dieven die in de opening van de film een bank overvallen. Ze worden bijna gesnapt, maar weten te ontsnappen via een gat in de kluis die toegang biedt tot Chongqing’s ondergrondse tunnelcomplex. Stapsgewijs

In deze persoonlijke documentaire koppelt regisseur Yan Ting Yuen de levensgeschiedenis van haar vader aan de drastische ontwikkelingen in China van de afgelopen vijftig jaar. Van de Grote Chinese Honger in de jaren vijftig tot de omarming van het Chinees kapitalisme, de relatie tussen het kleine, persoonlijke en grote, globale is er een van constante spanning. Is Yuen’s vader – en daarmee ook de regisseur - een product van de tumultueuze Chinese geschiedenis, of is zijn leven zo moeilijk geweest door de verkeerde keuzes die hij in de loop van zijn leven maakte?

TAXI STORIES (China / Hong Kong / Indonesië / Nederland, 2016) | Fictie, Drama Regisseur: Doris Yeung

De invloed van globalisatie wordt voelbaar gemaakt in deze mozaïekfilm gesitueerd in drie Aziatische wereldsteden. Wederzijds onbegrip, miscommunicatie en exploitatie compliceren het leven van een homoseksuele taxichauffeur in Beijing, een welgestelde zwangere vrouw in Hongkong en een arme tiener in Jakarta. Hoewel de wereld economisch steeds meer genetwerkt raakt, blijkt sociale verbinding voor deze mensen lastig te realiseren. Allen zoeken ze oprecht menselijk contact, maar mislukken daarin door de barrières van hun sociale klasse.

PRICE TAG CINEMASIA ;CINEMASIA FILMLAB PRODUCTION * MYRTHE NYMPH WAI j SHIRODJ BHOLASINGH PUI FAN YIP ( MYRTHE NYMPH WAI e MARCIO VAN DEN HOUT g DENNIS NAP CINEMASIA FILMLAB PRODUCERS JUDITH MULDER DAAN VREE


EDITIE 410

2017年2月16日 新 天地 華僑

B23

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

C H I N A 2 0 2 5 . N L

zhong

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Chinezen over de vloer: Sma(k)kelijk eten! Ik heb lang genoeg in China gewoond en met Chinezen gegeten om voorbereid te zijn op smakgeluiden tijdens het eten. Ik was daarom niet echt meer geshockeerd door het aantal decibellen dat mijn schoonvader ’s ochtends tijdens het eten van zijn noodles produceerde. Maar ik kon maar niet wennen aan het feit dat juist mijn schoonmoeder elke keer als ze tegenover me zat ongegeneerd een boer liet. In de maand dat ze Nederland bezochten brachten we vijf dagen samen met mijn ouders door in een zespersoonsappartment op Terschelling. Het was bewonderenswaardig hoe ze, onder de bezielende leiding van hun dochter, tegen die tijd bijna geruisloos konden eten.

Bu tai nan chi

Hoewel mijn schoonvader zonder veel problemen zijn tanden in alles dat hem werd voorgeschoteld leek te zetten bleek mijn schoonmoeder toch meer moeite te hebben met het eten. De twee grootste problemen: te koud en te zoet. Dapper probeerde ze het Nederlandse ontbijt. Toen ik haar op een droog stuk knäckebröt zag knabbelen vertelde ik haar dat ze er iets op moest doen. Toen ik weer opkeek van m’n eigen broodje kaas was ze hetzelfde plakje knäckebröt belegd met een dun laagje boter weg aan het werken. Een paar dagen later nam ze een broodje jam. Dat bleek veel te zoet, zoals de meeste Nederlandse zoetigheden. Geen nood, ze smeerde gewoon wat mosterdsaus over de jam om de smaak te neutraliseren. Toen ik haar een keer vroeg wat ze van het Nederlandse ontbijt vond was het hilarische antwoord: ‘Bu tai nan chi’; niet heel erg vies. De weken erna ben ik toch steeds voor haar op zoek gegaan naar alternatieven, want haar gezicht sprak boekdelen. Het eten in de noordelijke provinciën van China waar mijn schoonouders vandaan komen lijkt in bepaalde opzichten wel een beetje op dat van Nederland. Er wordt veel gekookt met aardappels en meel is een belangrijk bestanddeel van het eten. Maar waar wij dat gebruiken om brood te maken maakten mijn schoonouders er jiaozi (dumplings), noodles en bing (een soort dunne pannekoeken) van. Gezien de klachten over het knäckerbröt was het opmerkelijk hoe smakelijk ze die droge, gesneden bing zaten weg te werken terwijl ik er een dag later spontaan constipatie van kreeg. Okay, dus meelproducten vielen in de smaak. Maar dan moesten ze wel warm zijn. Knäckebröt en brood waren overduidelijk een no-go, maar pannenkoeken en poffertjes werden positief ontvangen. Ook de croissants bij het ontbijt in het weekend gingen er goed in. Als ze iets ontdekten dat wel in de smaak viel kreeg het meestal een nadrukkelijk plekje in het dagelijkse eetpatroon. Zo trof ik tijdens de lunch soms een half verorberd pak rondokoeken aan (net niet te zoet) en greep ik mis op het brood omdat ze tosti’s (warm!) hadden leren maken.

Kaassnijwerk

Uiteindelijk vormde zich na enkele dagen een bijzonder schouwspel. Terwijl ik mijn Nederlandse ontbijtje zat te nuttigen zat het tweetal slurpend tegenover me aan de ochtendnoodles. Het werd mij aangeboden, maar ondanks dat ik in China heb leren genieten van een warme lunch was een kom noodles op de nuchtere maag me toch net iets teveel gevraagd. Maar voor onze Chinese gasten moest het eten toch echt warm zijn. Vol afgrijzen keek mijn schoonmoeder naar die rare Hollanders die in de wind op de rondvaartboot zaten te smullen van een ijsco. Zelfs in de hete julimaand van dit jaar waren koude drankjes geen optie voor mijn schoonouders. Maar heet water, het nationale drankje in China, werd er niet aangeboden dus probeerden ze zo nu en dan iets anders uit. Bij een dappere poging van mijn schoonmoeder om een “koffie verkeerd” te proberen bleek zelfs die nog te sterk. En steeds die verse muntthee ging vervelen. Maar er was uiteindelijk een topper die voor herhaling… veel herhaling… vatbaar was: warme chocolademelk met slagroom. En zo gebeurde het dat, terwijl ik op een terrasje bij 30 graden een koud witbiertje zat weg te klokken, mijn schoonouders tegenover me zaten te genieten van een heerlijke warme kop Chocomel. Het is een soort leedvermaak van Chinezen om buitenlanders voor het eerst met stokjes te zien eten. Stiekem lachen ze om dat gestuntel. En alsof het een soort hogere wiskunde is zijn ze soms stomverbaasd als ze er eentje treffen die ze moeiteloos kan gebruiken. Het voelde dan ook als een soort zoete wraak om te zien hoe sommige Chinezen minder bedreven zijn in het gebruik van westers bestek. Het gehannes deed me denken aan een peuter die voor het eerst

zelf z’n eten mag snijden. En het resultaat van de poging van mijn schoonmoeder om plakjes van een blok kaas te snijden zou zo geëxposeerd kunnen worden in het Krüller Müller museum.

Wapas

Een belangrijk verschil tussen de westerse en de Chinese manier van eten is dat je in China zelden een maaltijd voor jezelf bestelt in een restaurant, tenzij het een kom noodles is, die deel je in principe niet. In China wordt doorgaans een aantal verschillende gerechten besteld met rijst erbij. Die gerechten komen op het midden van de tafel te staan en worden dan gedeeld, wat vaak vergemakkelijkt wordt door een grote ronde draaischijf in het midden van een ronde tafel. Je kunt je voorstellen dat onbekendheid met de westerse manier van (uit)eten en het moeten bestellen van één gerecht van de menukaart dan nogal eens tot een teleurstelling kan leiden. Bij toeval vonden we echter een manier van eten die mijn schoonouders bijzonder goed leek te bevallen: wapas (“wereld tapas”). Het concept met de grote hoeveelheid kleine in- en uitheemse gerechtjes die je kon bestellen en proeven bleek een succes. Zat er iets bij wat ze niet lustten dan aten wij het wel op. En het zien van al die gerechtjes op tafel voelde bijna als thuis… Na zo’n uitstapje waren mijn schoonouders wel verbaasd over de prijs die we in Nederland betalen om te gaan uiteten. In China zit er niet zo gek veel verschil tussen de kostprijs van zelf koken en uiteten gaan. Dat ligt in Nederland wel anders. Ze begrepen dan ook al snel dat uiteten echt iets is voor speciale gelegenheden en niet iets dat je meerdere keren per week doet. Wat ik gezien de onvoorspelbare oprispingen van mijn schoonmoeder niet eens zo erg vond.

Toen ik bij hun vertrek aan mijn schoonmoeder vroeg of ze überhaupt iets zou missen van het eten in Nederland bleek ze toch een favoriet gevonden te hebben: de lekkere yoghurt, die was stukken beter dan in China. En de warme chocolademelk natuurlijk!

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Database Marketing/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor Chinatalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B24 華僑 新 天地

E V E N T S

Nederlandstalige Hip-Hop acts maken indruk op Eurosonic Noorderslag Door: Melvin (volg mij op instagram: @asn_online of snapchat: asnonline) Op de radio, in clubs en via Spotify/YouTube hoor je steeds vaker Hip-Hop. Dit is in mijn ogen een goede ontwikkeling. Zeker omdat dit vaak Nederlandse producties zijn. Een aantal jaren geleden was dit anders, werd de radio overspoeld met Engelstalige nummers en veel house (lees: EDM). Snelle check! Kan jij de laatste track van Broederliefde (“Jungle”, “Mi No Lob”), Jonna Fraser (“Ik Kan Je Niet Laten Gaan” en “Do or Die”) of Ronnie Flex (“Laten Gaan” en “Energie”) volledig meezingen? Wij op de redactie komen een heel eind!

EDITIE225 410 EDITIE

2017年2月16日 2006年04月06日

PARTYAGENDA FEBRUARI Donderdag 16 februari Legends of Liondance: exhibition Bibliotheek Permeke, Antwerp Zondag 19 februari Neighbour Food & Flea Market (Asian Edition) Westergasfabriek, Amsterdam Vrijdag 24 februari Block B 2017 Live Blockbuster in Amsterdam (K-Pop) The Box, Amsterdam

Niet alleen op de radio wordt er aandacht aan Hip-Hop besteed. Zelfs op Asian Party’s worden ze regelmatig geboekt om bezoekers te trekken. Zo heeft Bollebof (bekend van “Round & Round”) opgetreden op DJ Irwan’s ONE feestje in de Asian Escape, heeft Invazi Jonna Fraser en Gio geboekt en staat Keizer (bekend van “Omlaag”) volgende maand op URBANASN.

Vrijdag 24 februari – Zondag 26 februari We Love Sate (We Love Food) Kromhouthal, Amsterdam

Het verbaasde ons niet, dat de beste acts en de publiekslievelingen op het afgelopen Eurosonic Noorderslag Nederlands waren. De enige act die ontbrak was SFB waarvan drie bandleden op dit moment vastzitten voor een zedendelict in Suriname. Erg sympathiek dat diverse artiesten in hun set medeleven betuigde aan SFB en de populaire hashtag #freesfb #freefenna onder de aandacht bracht bij het publiek.

Zaterdag 25 februari Chocolade Festival Beurs van Berlage, Amsterdam

Na afloop van Eurosonic Noorderslag maakt 3FM (leidende radiostation voor bandjesmuziek) de Live lijst 2017 bekend en het verbaasde ons niet dat hier ook Nederlandse Hip-Hop acts in vermeld staan:

Vrijdag 3 maart URBANASN Villa Thalia, Amsterdam

Ronnie Flex & Deuxperience band (3)

MAART

speelde die van de nummer 1 positie van de hitlijst was gestoten door Ed Sheeran. Hij noemde het zelf “next level shit” en de chemie tussen de band en het aanstekelijke refrein was voor ons wel een kippenvelmoment. Zijn Surinaamse roots waren duidelijk te zien. Midden in de show vraagt hij aan de band: “Gaan we het publiek naar Suriname brengen?” Vervolgens start “Een Plek Als Dit” en daarin zit een sample van Trafassi die hij zelf muzikaal begeleid met een “Hiep-Hiep-Hiep-Hiep” en soepele dancemoves. Terecht een derde plek op de 3FM Live lijst.

Jonna Fraser (8) Ronnie Flex heeft laten weten dat hij alleen nog komt optreden als de Deuxperience band er ook is. Dit vinden wij een goede ontwikkeling aangezien de band het optreden meer kracht geeft en de muzikaliteit van het optreden verhoogt. Dat Ronnie hieraan moet wennen bleek toen hij het nummer “Regen in de Tuin” opnieuw moest instarten, omdat hij niet op de maat zat. Voor een volle zaal gaf hij toe dat de druk hoog ligt en dat hij tijdens deze set geen cognac dronk en in plaats daarvan gember thee aan het sippen was. Hij vond het zelf lastig en deed het nummer nog een keer en halverwege het nummer zag je hem zichtbaar genieten.

Jonna Fraser had net als Ronnie Flex een liveband meegenomen. Vanaf het begin zat hij goed in zijn vel en liet hij gelijk zien waarom hij op de Nederlandse hiphop hitlijst te vinden is. Zijn zangstem is binnen het genre één van de beste. Er wordt gedanst, meegezongen en de sfeer zit er goed in. Jonathan Jeffrey Grando alias Jonna

Dat Ronnie is gegroeid als artiest is te zien op het moment dat hij zijn nieuwe single “Energie”

Colofon Hoofdredactie: Eindredactie: Vormgever: Redactie: Met dank aan:

Lamita al Akabi Lai Yuen Kin Wei Hsien Jessica Chu, Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Fraser heeft Surinaamse roots en een voorliefde voor Soul. Zelf hebben we het niet gehoord maar volgens verschillende bronnen is te lezen dat het niet altijd even zuiver was. Wat absoluut gewaardeerd wordt is dat het niet geheel met autotune werd gezongen en zijn energie was ongelooflijk. Ondanks de 8e plek op de 3FM Live Lijst was hij voor ons één van de hoogtepunten van Eurosonic Noorderslag. Zijn fanbase en publiek tijdens zijn concerten zijn onder de 20, maar als we om ons heen keken zagen we alleen leeftijdgenoten die net als ons uit volle borst meezongen. Dat hij zijn hitsingle “Kan je Niet Laten Gaan” al als tweede nummer speelde kon niet anders aangezien aan het einde van het optreden we tot de realisatie kwamen dat hij een groot repertoire had. Wij hebben erg genoten van de Nederlandstalige artiesten op Eurosonic Noorderslag en we kijken uit naar URBANASN waar Keizer het publiek trakteert met melodieuze raps.

Zaterdag 18 maart – Zondag 19 maart What The Fork (Indoor Foodtruck Festival) De Pier, Scheveningen

APRIL Vrijdag 14 april – Zondag 16 april PAASPOP Festivalterrein de Molenheide, Schijndel Vrijdag 14 april – Zondag 16 april Seafood FEST Secret Location Zaterdag 29 april Sushi Festival Secret Location

Kijk voor de laatste agenda updates op onze website en/of mobile app: WWW.ASN-ONLINE.NL

AsianNL 410  

AsianNL 410

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you