Page 1

B12

445期 | 2019年03月14日 ASIAN NEWS 華僑 新 天地

EDITIE 225

www.asiannews.nl

华侨新天地

AsianNL

日 2006年04月06日

Het jackje Mijn oma vertelde over de telefoon dat ze een oud kledingstuk had gevonden van een voorouder. Het bleek een kledingstuk van de oma van mijn opa’s moeder geweest te zijn. Volgens mijn opa wel 150 jaar oud, gedragen door mijn betbetovergrootmoeder. Toen ik in 2010 terugging naar mijn geboortedorp voor het ‘Chinees meisje-project’ en het jackje in mijn handen nam, voelde ik een soort rilling; Mijn betbetovergrootmoeder heeft het aan haar lichaam gehad en nu voel ik het aan mijn huid. Heel bijzonder. De kledingstukken (maar liefst 4 stuks) zijn nog compleet gaaf, prachtig van stof. Oma vertelde dat deze stof heel bijzonder was, omdat het vroeger alleen gedragen werd door de ‘rijken’. Iemand die zoiets droeg, kwam van goede huize. Ik vroeg waarom het voelde alsof er een plastic laag overheen zat. Ze zei dat het kwam door een bepaalde manier van behandelen van het stof, zodat het heel luchtig bleef ondanks dat het dik was. De stof was namelijk gemaakt van een soort riet. Alles geheel met de hand gemaakt, van riet tot garen tot het weven en het kleuren en naaien. De kwaliteit was zo goed dat het heel duur was voor zo’n kledingstuk. Ik zie het bewijs, er rafelt niks en

445期 | 2019年03月14日

asiannews

华侨新天地

ASIAN NEWS

B13

Wegwijs in de Aziatische keuken "Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

n e v o e d t i u n e l noki paddenstoe

E

Space101

Space101 is een kleine projectruimte die de Chinese cultuur toont via persoonlijke verhalen en projecten. Via 101voor010 open ik mijn wereld voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en eten. Als beeldend kunstenaar ben ik ook sociaal maatschappelijk betrokken, dus berichten vanuit deze hoek zullen eveneens regelmatig een plek krijgen in 101voor010. nergens zitten er gaten. Fantastisch handwerk. Ik krijg de kledingstukken mee. Volgens oma wil niemand van de familie zulke oude dingen hebben of bewaren en oma kan het aan niemand nalaten behalve aan mij, omdat ik er interesse

in toon. Ik neem ze met beide handen aan en ik beloof dat ik het zal koesteren en zal doorgeven aan mijn kinderen en hun kinderen.

‘Chinees meisje’ is een doorlopend project over de Chinese gemeenschap in Nederland door Linda Malherbe, Joop Reijngoud en Fenmei Hu

The Yellow Heart Foodguide

Deze keer: Takumi vs Hinoki Wie Japans eten zegt, denkt gelijk aan sushi: een balletje rijst met een stukje rauwe vis erop. Ja, sorry, ik ben niet van rauw vis of vlees, of het nu Japans is of Frans. Ik ben wat dat betreft een echte ouderwetse boeren-Chinees die al het eten gegaard wil eten. En zoals iedere Chinees ben ik gek op noodles. Gelukkig hebben we tegenwoordig ook Japanse restaurants die zich focussen op noodles: Ramen. Heerlijk! In Rotterdam hebben we daarvoor 2 bekende plekken: Takumi en Hinoki. Bij Takumi ben ik al meermalen geweest, vanaf het begin dat ze opengingen tot een paar weken geleden. Hinoki heb ik pas sinds kort een keer bezocht samen met een hoogzwangere vriendin die heel graag noodles wilde slurpen. Zij vond Takumi altijd al beter, ze wilde mij overtuigen dat Hinoki authentieker is. Ik bestelde een soep die Takumi niet op de kaart heeft en gefrituurde kipstukjes ter vergelijking. Die soep was inderdaad lekker, de smaak is goed en heel bijzonder is de donkere knoflooksmaak. Ik hou van knoflook. De noodles waren erg ‘bouncy’ en werden ook niet papperig. Maar: of het beter is dan Takumi? Ik kan dat niet met grote overtuiging

Het toeval wilde dat ik als gastdocent vele malen naar China ging, waar ik eindeloos heb gedwaald door straten en (groente)markten. Ondertussen bracht de liefde mij naar Aruba, waar de Creoolse keuken mij wachtte. Nu ik sinds drie

Fenmei (fenmei@space101.nl)

S

TIPS

Takumi

Hinoki

zeggen. Bij Takumi heb ik altijd goed gegeten. De soep van Takumi is misschien qua smaak wel sterker en zwaarder wat ik zelf weer lekker vind, want ik ben van de zoute smaak. Wel heb ik het gevoel dat de kom van Takumi iets voller is en meer gevuld met verschillende ingrediënten. Is Hinoki authentieker? Qua gevoel misschien wel. De inrichting is soberder en voelt veel rustiger aan. Het geeft het gevoel van een eethuis waar het vooral om het eten draait. De dame die de bestelling opneemt en eten brengt, werkt snel en effectief, duidelijk Japans en ontzettend aardig. Niet onderdanig maar heel beleefd en aandachtig. Dan loopt volgens mijn vriendin

ook de eigenaar zelf rond om te helpen. Dat geeft meer een huiselijk gevoel en werkt op mijn gunfactor. Hinoki is wat dat betreft vergeleken met Takumi kleinschaliger (want ook de kaart is kleiner) en bestaat misschien wel meer vanuit de liefde voor Ramen dan voor het doel om zoveel mogelijk klanten naar binnen te lokken. Als je goed bent, komen ze vanzelf.

Slim zakendoen op Aruba Toen ik 20 jaar geleden in Rotterdam kwam wonen ging er letterlijk een nieuwe wereld voor mij open. Vanuit het overzichtelijke Brabant waar ik was opgegroeid en had gestudeerd kwam ik te wonen in de spannende culturele smeltkroes van het Nieuwe Westen. De vele toko’s waren een nieuwe exotische ervaring voor me en zo kwam ik in aanraking met Surinaamse, Turkse, Indiase en (échte) Chinese gerechten. Ik werd gestimuleerd te koken met nieuwe groenten en producten. Inmiddels voelt veel vertrouwd, maar nog altijd kom ik onbekende dingen tegen in de Aziatische supermarkt.

Mijn persoonlijke mening over Aziatisch (Chinees) eten in Rotterdam

jaar op Aruba woon, kook ik nog steeds van Hollands tot Indiaas - en eten we allerlei locale crioyo gerechten. Maar wat een frustratie is het om op Aruba boodschappen te doen! De twee grootste supermarkten hebben weliswaar alles; naast Amerikaanse spullen veel producten uit het assortiment van ofwel Albert Heijn ofwel Jumbo. Alles op Aruba (van bouwmaterialen tot pindakaas en ‘verse’ groenten) wordt ingevoerd van ver. Zowel het transport als grote marges door een gebrek aan concurrentie) maken dagelijkse producten bijzonder duur. En het ergste is dat sommige groenten al verwelkt zijn als ze uit de container komen. Asperges, Venkelknollen of Pastinaken liggen voor een astronomisch bedrag uitgedroogd in het schap, en zelfs over de aankoop van champignons of een simpele paprika moet je hier een tweede keer nadenken.

Maar goed, eerlijk is eerlijk, Takumi zit bij mij 5 minuten vandaan en voor Hinoki moet ik veel meer meters afleggen. Ik vind het verschil nou niet zo groot dat ik die afstand voor lief zou nemen.

Maas n e f f e t S

Als je op Aruba goedkoop gezond wil eten en zelf wil koken is het wijs om ‘luxe’ groenten te laten voor wat ze zijn en je weer te richten op kolen, knollen en wortels, waar je tenslotte ook nog goed mee kunt koken. Het lijkt een verleidelijk alternatief om naar de Chinese supermarkt te gaan, waar de uitstalling van verse groenten en andere producten minder gestroomlijnd is. Ook telen de Chinezen thuis okra en aubergines of verkopen ze papaya’s of avocado’s uit het nabije Colombia of Venezuela. De Chinezen lijken de slimste zakenlui op het eiland want het wemelt van de Chinese buurtsupers, meubelzaken en

1) Elke vrijdag kook ik een Chinese lunch bij Verhalenhuis Belvédère. Veel huiselijke gerechten en hapjes met zoveel mogelijk authentieke smaken. Tijdens oogsttijd zal ik ook veel Chinese groente gebruiken uit de moestuin van mijn schoonouders. Check voor meer info op de Facebookpagina’s van Space101 of Verhalenhuis Belvédère. Zien wat je hebt gemist? Check dan Instagram: 101rotterdam.

Snijd de onderkant (wortelklomp) van de paddestoeltjes en wrijf de steeltjes voorzichtig een beetje los. Verdeel de enoki over 4 kleine ovenbestendige schaaltjes, leg op elk bundeltje paddenstoelen een klein klontje boter en een theelepeltje sojasaus (niet teveel, want het wordt dan al snel te zout). Besprenkel met een beetje verse koriander, peterselie of tijm. Een paar bolletjes sichuanpeper in de boter drukken is ook lekker. De ovenschaaltjes luchtdicht inpakken in aluminiumfolie. Dit kan gerust een paar uur van tevoren.

Ingrediënten • • • • •

2 pakjes enoki paddestoelen (2 x 200gr) 4 klontjes boter 4 theelepels lichte sojasaus beetje verse koriander (peterselie of tijm kan ook) beetje sichuanpeper (optioneel)

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

2) Vanuit Space101 geef ik ook tours in Chinatown. Een van de onderdelen in de tour is de Toko Safari. Wah Nam Hong heeft dit opgepikt en biedt nu maandelijks zulke Toko Safari’s aan. Op 9 maart geef ik een Toko Safari in Wah Nam Hong op de West Kruiskade en op 16 maart geef ik een Toko Safari in Wah Nam Hong Markthal. Aanmelden kan via de Facebookpagina van Wah Nam Hong.

Voorbereiding

impel, grappig, makkelijk en goed voor te bereiden voorgerechtje dat ook nog eens erg lekker is. Reken een half pakje van 200g enoki paddestoeltjes per persoon.

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Vijf minuutjes in een voorverwarmde oven van 220°C. Je kunt enoki rauw eten, dus liever te kort dan te lang, het gaat erom dat de boter is gesmolten. Voor serveren alufolie weggooien. Tip: als je geen eenpersoons ovenschaaltjes hebt kun je ook aluminiumfolie pakketjes maken.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Begeren 欲望

hardware stores en ze zien geen enkele noodzaak om hun stoffige gebouwen, winkelpresentaties of prijzen aantrekkelijk te maken. In tegenstelling tot de aftandse uitstraling blijken ze zeker niet goedkoper. Hetzelfde geïmporteerde pak melk of dezelfde fles wijn is zelfs duurder, en wankele stoelen, lelijke kasten of ondegelijk gereedschap zijn evenmin aantrekkelijk geprijsd. Het is spijtig hoe groot de ongereguleerde impact van Chinese winkels is op de lokale Arubaanse cultuur. Te meer omdat Aruba al te maken heeft met een overheid die onvoldoende prikkels en stimulans geeft aan Arubanen die hun eigen voedsel willen verbouwen. Effectieve technologie voor landbouw in het hete Arubaanse woestijnklimaat bestaat, maar verlangt politieke wil om te investeren in de gezondheid en het welzijn van de bevolking.

Bereiding

Een dag niet begeerd

is een dag niet geleerd verlangen geeft richting aan onze lotsbestemming.

LULU

Het leven had vroeger geen doel. Toen de mens begeerte voelde, werd het kompas uitgevonden.

一天没渴望 一日就白过

渴望渡我至

生命的彼岸。

人生本无目的,有了渴望,才发明了指南 针。

WA N G

Levenslang verliefd

Uit Levenlangverliefd, gedichtenbundel in het Nederlands en in het Chinees, per gedicht een kunstwerk ter illustratie door kunstenaars, alfabetisch geordend, Marion Cleyne, Vincent Messelier, Steven Partiman en 谢泉画. Full-color, fraai vormgegeven, ideaal cadeauboek voor zowel Nederlanders als Chinezen, 148 bladzijden, Uitgeverij Lulu Wang. €20,95, WEBSHOP WWW.LULUWANG.NL


B14

445期 | 2019年03月14日 华侨新天地

ASIAN NEWS

445期 | 2019年03月14日

asiannews

www.asiannews.nl

Lily’s dagboek

华侨新天地

Beach dag

Observation deck

@CrazyDutchAsians

Smythson presentatie

CitizenM Shoreditch

Mercedes-Benz event

The Wallace Collection

Seoul Bakery London

Covent garden

CitizenM Shoreditch

The Wallace Collection

ASIAN NEWS

B15

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

T

wee tripjes in dit dagboek. Eén week in het midden oosten, Abu Dhabi, en een aantal dagen in Londen voor Fashion Week. Abu Dhabi was voor mij een nieuwe bestemming in luxe en zon. London Fashion week daarentegen waren regenachtige hectische doch inspirerende dagen. Welk van de twee gaat jouw voorkeur naar uit?

Emirates Palace

Jumeirah Etihad towers Cappuccino met goud

Abu Dhabi Emirates Palace

Heb je Fast and the Furious gezien? Zij verbleven in dit 7 sterren hotel waarna zij glamorous van deze trap achter mij kwamen lopen.

Cappuccino met goud

Wat een geluk dat we nog een reservering konden bemachtigen voor de befaamde afternoon tea. Echter wint de cappuccino met 24 karaat goud alle aandacht!

Louvre

Meer dan vijfhonderd miljoen werd betaald voor het gebruik van de naam Louvre en nog meer dan zevenhonderd miljoen in de toekomst voor kunstleningen. Geopend in 2017, is deze

Louvre

Sheikh Zayed moskee

Louvre een top toeristenattractie. Behalve voor de kunst, kijk je je ogen uit op de architectuur.

Beach dag

Sheikh Zayed moskee

Wanneer je naar Abu Dhabi gaat, staat de Sheikh Zayed moskee op ieders bucketlist en terecht. Sinds de visie van Sheikh Zayed de culturele diversiteit wil benadrukken, kan je verschillende architecturale stijlen uit alle moslimbeschavingen in één groot landschap terug zien. Het is zeker de taxi rit waard!

Jumeirah Etihad towers

Drama op de 50ste verdieping in onze hotelkamer. De badkamer was even indrukwekkend als het uitzicht. Ik heb mijn iPhone X op selftimer gezet bovenop mijn trolley. Et voila!

Toen het sneeuwde in kikkerland, lag ik helemaal in mijn nopjes in mijn bikini op het strand. Dit was op het privé strand van Jumeirah, waar elk uur een ober langs kwam met een gratis ijsje of drankje. Vakantiestemming was aan!

Observation deck

In het Jumeirah at Etihad Towers Hotel kan je op de 74ste verdieping een rondje lopen om de stad te zien. Mocht je trek hebben, kan je hier genieten van een a la cart lunch menu of een afternoon tea.

London (Fashion Week) @CrazyDutchAsians

Wayta, Celeste en ik zijn begonnen met een nieuw project, genaamd “Crazy Dutch Asians”. Het wordt een videoserie dat bestaat uit hilarische challenges met een Aziatische twist. In de eerste aflevering gaan we backstage tijdens London Fashion Week modellen en visagisten pandan spekkoek laten proeven. Hou ons kanaal in de gaten voor meer Asian fun!

Smythson presentatie

We hebben een stop gemaakt bij de Smythson presentatie in de Somerset House. Een merk bekend van de eersteklas luxe ledergoederen, die in 1887 zijn eerste winkel opende. Meerdere tassen heb ik hier gezien, die ik dolgraag zou willen dragen op mijn blog.

Het was mijn eerste verblijf bij CitizenM Shoreditch. Echter mijn vijfde verblijf bij het vertrouwde CitizenM, want de kamers zien er exact hetzelfde uit, alleen met een ander uitzicht. Alles is erg compact en efficiënt. Het matras ligt altijd hemels. Voor de tech geeks als ik, kan je helemaal fascineren op de tablet, waarmee je de hele kamer kan besturen van temperatuur, muziek tot je favoriete kleur licht.

Mercedes-Benz event

We waren aanwezig op het Mercedes-Benz event, waar negen grote designers aanwezig waren die een aantal van hun beste stukken tentoonstelde, waaronder Dion Lee en de Xiao Li.

Geweldig vind ik het dat de musea in Londen gratis zijn. Bewonder de private kunstwerken, gevestigd in het waanzinnige herenhuis Hertford House. De collectie bestaat uit historische stukken, schilderijen, juwelen, meubilair etc.

Seoul Bakery London

Er zijn zoveel restaurantjes in London waarvoor je me wakker kan maken. Vaak moet je daar minimaal een half uur voor in de rij staan, net als bij deze Koreaan. Alles wat we hier hadden besteld (vooral de tteobokki) was het wachten zeker waard!

Covent garden

Ik kom graag in Covent garden. Er zijn leuke winkels te vinden, muziek op straat, de lekkerste restaurantjes en fotogenieke spotjes net als deze.

Profile for Asian News

445 AsianNL  

Asian News 445 AsianNL - 14-03-2019

445 AsianNL  

Asian News 445 AsianNL - 14-03-2019

Profile for asiannews