432 asiannl

Page 1

AsianNL 華僑 新 天地

432 期 | 2018 年 6 月 7 日

B15

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

China’s nieuwe retailconcepten: shoppen wordt (nog) leuker met technologie

De afgelopen maanden bespraken we een aantal New Retail-initiatieven in China. We zagen onbemande winkels, buurtwinkeltjes die werden uitgerust met systemen van China’s grote e-commercebedrijven en winkels als Alibaba’s Hema waarbij de scheidslijn tussen on- en offline vervaagt. Maar er zijn meer aspecten aan New Retail. Een van de belangrijke doelstellingen is dat offline winkelen weer leuk, of nog leuker moet worden door de inzet van allerlei nieuwe technologieën als augmented reality en virtual reality. Ook moet on- en offline winkelen samenvloeien met entertainment, vermaak. Deze week geven we een aantal voorbeelden van initiatieven op dit gebied.

See Now Buy Now

Een voorbeeld van het toevoegen van entertainment aan winkelen is Alibaba’s See Now Buy Now-show, een op TV en internet uitgezonden modeshow waarbij consumenten kleding die ze in de show voorbij zien komen direct via een link op hun telefoonscherm kunnen kopen op Alibaba’s Tmall platform. Dit is vergelijkbaar met oude westerse experimenten met interactieve TV maar door een naadloze integratie met internet nu een volwassen technologie in China. Consumenten kunnen zelfs hun eigen foto uploaden, met vermelding van hun kledingmaten, om een preview te krijgen van hoe de kleding hen zou staan. De eerste See Now Buy Now-show van Alibaba vond al plaats in 2016, maar in oktober 2017 zond Tmall rechtstreeks uit vanaf een modeshow op de Champs Elysees. De 4,5 miljoen kijkers die de show live en achteraf online hebben bekeken konden door met hun telefoon mee te bewegen 360 graden om zich heen kijken. Bij het schudden met de telefoon werd de kijker tijdens de live uitzending direct doorgestuurd naar de productpagina van het artikel dat op dat moment geshowd werd. Een ander voorbeeld van de combinatie van shopping en entertainment is het TV-gala op de vooravond van Alibaba’s 11-11 Singles’ Day shopping festival, een show vol kinderachtige spelletjes en optredens van Chinese en westerse beroemdheden. Zo zagen we in 2016 Scarlett Johansson en in 2017 Michelle Pfeiffer opdraven om respectievelijk goocheltrucs en Kong Fufilms van Jack Ma aan te mogen kondigen. Maar de Chinese kijker vindt het prachtig. Net als de beroemde Chinese nieuwjaarshow is het allemaal bedoeld om mensen op te hitsen voor de ontlading om middernacht, wanneer

het koopspektakel begint. Ook hier is de See Now Buy Now-functionaliteit aanwezig en kunnen kijkers tijdens de show gebruik maken van de ‘shake’- functionaliteit in Alipay om kortingscoupons te bemachtigen.

met animaties die uitleggen hoe koffie gebrand wordt. Als je in de winkel iets bestelt en met Alipay of WeChat betaalt krijg je op je telefoon ook een melding wanneer je bestelling klaar is en kun je een elektronische kassabon opvragen.

het nog grotendeels een gimmick en is er nog steeds een omslachtige bevestiging nodig d.m.v. het invoeren van je telefoonnummer, maar het is een technologie die veel meer potentie heeft dan ik drie jaar geleden vermoedde.

Augmented reality

Virtual Reality

Gezichtsherkenning ligt gevoelig in China, want het wordt ook door de overheid gebruikt om mensen in het openbaar te kunnen volgen en het is een sector waar enorm in geïnvesteerd wordt, zowel door de overheid als door private bedrijven. Er is dan ook geen twijfel over mogelijk dat we nog veel bijzondere toepassingen van deze technologie zullen gaan zien in China.

In 2016 lanceerde Alibaba Buy+, een VRwinkel waar gebruikers in konden rondlopen en producten konden kopen. De meningen over Buy+ waren echter verdeeld en de conclusie was dat VR simpelweg nog niet goed genoeg is en vooral wordt ingezet als gimmick.

Veel van de technologieën die we hierboven beschreven hebben zijn ongetwijfeld nog in een experimentele fase en zullen verre van optimaal werken. Maar ze leveren fantastische PR op voor bedrijven als Alibaba. De Chinese consument is over het algemeen erg nieuwsgierig naar nieuwe technologie en zal het graag uit proberen, wat Alibaba de mogelijkheid zal geven de initiatieven verder te verbeteren en het kaf van het koren te scheiden.

Bij het opleuken van offline winkelen wordt steeds vaker augmented reality (AR) ingezet, een techniek waarbij op het telefoonscherm of een ander scherm over een beeldlaag uit de ‘echte wereld’ een extra virtuele laag wordt toegevoegd. In de ‘gamification’ van offline winkelen heeft Alibaba een augmented realityspel, Catch The Cat, ontwikkeld waarbij consumenten in een schaamteloze kopie van Pokemon Go de kat uit Tmall’s logo moeten zoeken en vangen om daarmee kortingscoupons te verdienen. Daar waar in het westen de meeste winkeliers Pokemon Go-spelers niet graag in hun winkels zagen is dit spel juist bedoeld om de spelers de winkels binnen te krijgen. Ook zogenaamde ‘smart mirrors’ moeten de winkelervaring opleuken. Een klant gaat voor een spiegel staan waarin hij of zij zichzelf terugziet en kan vervolgens diverse soorten kleding over zijn spiegelbeeld projecteren om te zien hoe het zou staan, zonder steeds een pashokje in te hoeven. Bij een koppeling met je koophistorie op Alibaba-platforms kan de spiegel zelfs suggesties doen over producten die bij je smaak passen. Producten kunnen ter plekke gekocht worden of direct online besteld en thuisbezorgd worden. Weet je het nog niet zeker, dan kun je het product ook in een wensenlijstje plaatsen en eventueel later de koopbeslissing maken. L’Oreal heeft in samenwerking met Alibaba deze technologie ingevoerd in enkele van haar winkels en pop-up-stores (zie onder) zodat klanten virtueel make-up kunnen uitproberen, denk bijvoorbeeld aan verschillende tinten lippenstift. Als ze een product vinden dat hen bevalt kunnen ze vanuit de magic mirror direct een bestelling plaatsen op Tmall. Een ander interessant voorbeeld van de inzet van augmented reality is de samenwerking tussen Starbucks en Alibaba in de nieuwe Starbucks Reserve Roastery die in december haar deuren opende in Shanghai. In de Roastery kun je met Alibaba’s Taobao App een QR-code scannen en de Starbucks Roastery guide starten. Vervolgens kun je verschillende koffieapparaten in de roastery scannen waarna een AR-laag over het beeld op je scherm getoond wordt

Naast augmented reality experimenteert Alibaba ook met virtual reality (VR). In tegenstelling tot AR wordt in VR geen combinatie gemaakt van de werkelijke en digitale wereld maar wordt de gebruiker volledig ondergedompeld in een virtuele wereld via het gebruik van een VR-helm of simpele en goedkope (maar beperkte) tools in combinatie met de eigen smartphone.

Alibaba’s manager van de AR-afdeling, Jiang Jiayi, geeft eerlijk toe dat de VR-techniek nog verre van optimaal is. “Ten eerste hebben de meeste consumenten geen VR-headset en zelfs als ze die wel hadden is de ervaring niet goed genoeg. Ouderwets winkelen is vele malen efficiënter dan in VR. Daarnaast is het enorm duur om een VR-winkel op te zetten. Buy+ was dus meer bedoeld voor PR doeleinden.”

Gezichtsherkenning

Toen Jack Ma in 2015 op Cebit demonstreerde hoe hij met Alipay kon betalen met door met zijn telefoon zijn gezicht te scannen had ik zo m’n bedenkingen. Zelfs als de technologie goed zou werken – Jack Ma heeft een vrij herkenbaar gezicht en het was zijn eigen software – waarom zou een consument al die moeite doen om zijn eigen gezicht te scannen met z’n telefoon? Betalen via het scannen van een QR-code, zoals iedereen al deed, was toch veel eenvoudiger? Maar ik had geen rekening gehouden met de mogelijkheden als de camera niet in de telefoon van de klant zit maar op de balie van de winkel staat. In 2017 demonstreerde Alibaba de mogelijkheden van betalen middels gezichtsherkenning al in haar Tao Caféexperiment op het Taobao Maker-festival, maar zelf was ik meer onder de indruk van de manier waarop Alibaba het mogelijk maakte om bij KPRO, een op gezonde voeding gericht restaurant van KFC in Hangzhou, te betalen met gezichtsherkenning. Toegegeven, ook hier lijkt

Video's te vinden op https://bit.ly/2kEy0Tj

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B16

ASIAN NEWS 華僑 新 天地

432 期 | 2018 年 6 月 7 日 华侨新天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Als je een rijsttafel samenstelt probeer je de gerechten vaak zo te kiezen dat er van alles wat is, een gerecht met rund, iets met kip, tempeh of tahoe, groenten, een eitje en zo verder. Veel Indische gerechten zijn inclusief saus en daarom is het altijd leuk om deze empal pedis er nog bij te serveren. Empal pedis is drooggebakken, pittig gekruid rundvlees. Je suddert het vlees eerst rustig gaar in een “soep” met kruiden en specerijen en later, vlak voor het opdienen bak je het zonder de saus (die gooi je weg) droog in een koekenpan. Het vlees is dan lekker gekruid, mals van binnen met een lekker korstje en krokante stukjes van buiten. Ook als het niet lukt het vlees zo droog te bakken als boven op de foto, iets minder droog is ook nog steeds superlekker. En als je niet van pedis (pittig) houdt, dan is dit gerecht ook met weinig chilipeper nog steeds lekker.

RECEPT EMPAL PEDIS 5-10 personen (ligt eraan wat je nog meer serveert)

Het vlees • •

1 kg sukadelappen of ander stoofvlees in blokjes olie om in te bakken

De verse kruiden • •

5 rawit chilipepers (of flink sambal zou ook kunnen) 3 teentjes knoflook

De specerijen • •

2 tl gemalen komijnzaad 3 tl gemalen korianderzaad

En verder Bereiding

Zet eerst de ingrediënten allemaal klaar. Alleen het strooisel kan ook later. Wrijf de chilipepertjes en knoflook fijn in een vijzel (of rasp/pers de knoflook en snijd de chilipeper heel fijn). Verhit een eetlepel olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook met chilipeper een beetje aan. Voeg het komijn- en korianderzaad toe en bak 30 seconden mee tot geurig. Voeg dan het vlees (bakken hoeft niet, dat doen we op het laatst), de bouillonblokjes, suiker, salaamblaadjes en het water toe. Genoeg om het onder te zetten. Sudder het vlees zachtjes in 4 uur gaar.

Laatste stap

Stel het “strooisel voor het afbakken” samen en zet klaar. Schep het vlees voorzichtig uit het vocht en laat goed uitlekken in vergiet. Hoe beter uitgelekt, hoe beter het bakt. Bestrooi het met het strooisel van komijn, koriander, suiker, chilipeper eventueel wat extra zout. Verhit een koekenpan, voeg een paar eetlepels olie toe en bak de blokjes rundvlees hard aan. Ik heb wel eens dat ze toch te nat blijken te zijn of opeens veel vocht loslaten en gaan sudderen, dan gooi ik ze gauw terug in de vergiet, maak de pan droog en begin opnieuw. Het is niet erg dat er wat fliebertjes loskomen, dat geeft extra krokante stukjes. Als het niet lukt om het droog te bakken

• • • •

is empal pedis nog steeds erg lekker (zie foto onderaan). Bedenk je dat het vlees al gaar is, dus je bakt zolang nodig is om een lekker korstje te krijgen, niet langer.

2 bouillonblokjes 30g gula djawa (of andere suiker) 2 blaadjes salaam genoeg water om alles onder te zetten.

Strooisel voor het afbakken

Recept uit: Boekoe Bangsa.

• • • •

1 tl gemalen komijnzaad 1 tl gemalen korianderzaad 1 tl suiker (kristalsuiker is makkelijker nu) 1 fijngesneden rawit chilipeper (voor kleur of extra pit)

De empal pedis iets minder drooggebakken, maar nog steeds erg lekker. Sterker nog, als je dit met groenten en rijst eet, zonder andere gerechten is iets minder droog misschien wel lekkerder. Als onderdeel van een rijsttafel vind ik de krokant gebakken blokjes waarschijnlijk lekkerder.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken. Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.


AsianNL 華僑 新 天地

432 期 | 2018 年 6 月 7 日

B17

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

‘Chineeslekker’ Feuilleton

g Lulu Wan

All-you-can-eat Chinese restaurants

Niet alleen smokkelen Chinezen, kalmpjes en stilletjes, stukje bij beetje, nieuwe gerechten in hun menu’s, ze introduceren hier ook luid en duidelijk, grootschalig en bliksemsnel, nieuwe manieren van eten. Zo bliezen ze een tiental jaren geleden wokrestaurants de eerste levensadem in. Niet lang daarna stampten ze ook All-you-can-eat restaurants uit de Nederlandse polders. Deze eetformules zijn zo ingeburgerd dat er nieuwe woorden zijn ontstaan. Wokken, bijvoorbeeld. Dit beperkt zich niet tot de volkstaal. Een convenant dat een aantal jaren geleden het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de Chinese horecasector gesloten heeft, heet het Wokakkoord.

Van Zha tot Sushi

Ongeveer tweehonderd jaar na Christus, in de Houhan-dynastie, weekte men gekookte rijst in azijn, legde er gepekelde vis of vlees in en rolden ze het hele geval op. Dit heette Zha. Zakenlieden namen dit soort voedsel graag mee op reis omdat het niet zo gauw bedierf, de maag vulde en voedzaam was. Vijfhonderd jaar later, in de achtste eeuw, was Zha overgewaaid naar Japan. Daar heette het Sushi. Su, suan - ‘zuur’ in het Chinees, vanwege de azijn die ervoor gebruikt wordt.

ALL

Nog eens veertienhonderd jaar later, in de eenentwintigste eeuw, is Zha door Chinezen aan het brede publiek van Nederland en België voorgesteld. Hier hanteren Chinezen, uit respect voor Japan, die Zha verder ontwikkeld heeft, de Japanse benaming Sushi. Diverse soorten Sushi’s vormen een belangrijk deel van het eindeloze menu van All-you-can-eat restaurants.

Gezond

Waarom hebben Chinezen dit eet-totdatje-uit-je-voegen-barst-concept in het leven geroepen? Alleen maar omdat het nu crisis is, waardoor men voor weinig meer wil? Of omdat Chinezen slimme zakenlui zijn, waardoor ze een overvloedig voedselaanbod tegen een concurrerende prijs op tafel kunnen krijgen? Westerlingen zijn ook slimme zakenlui, waarom gaan ze niet allyou-can-eat-fast-foodrestaurants openen? Het antwoord ligt mijns inziens in de samenstelling van het overvloedige menu. Sushi is, excuses voor mijn oneerbiedige woordgebruik, niets anders dan een rijstklontje, met een beetje zeewier, vis, groente of vlees erin. Licht en gezond. Zelfs als je er veel van op hebt, is het minder schadelijk voor je hart en vaten,

bloeddruk, cholesterolgehalte en voor je verteringssysteem als in olie gebakken fast food met een dikke lap vlees en vette saus erin, erop en eraan.

Slank

Sommige Nederlandse vrienden vragen mij wel eens, Lulu, waar laat je wat je naar binnen werkt? Ze snappen het niet. Volgens hen eet ik als een dijkgraver maar ik blijf een slanke den. Andere Nederlandse vrienden die op zakenreis naar China zijn geweest vragen mij ook, hoe doen Chinezen het? Ze eten drie keer per dag warm en vooral veel, maar ze komen niet aan? Ik vertel hen dat het ligt in wát ik in grote hoeveelheid naar binnen schuif, namelijk rijst, groenten, bonen, en alleen af en toe een hapje vis of vlees. Dit legt ook uit waarom Chinezen All-you-can-eat restaurants durven op te zetten. Van Sushi en overig licht en gezond voedsel krijg je niet snel last van vetzucht of andere welvaartsziekten.

Afhaal

Chinese restaurants hier staan bekend om hun afhaalmaaltijden, maar dit geldt niet voor All-you-can-eat restaurants. Waarom laten de slimme Chinese zakenmensen de kans op geld verdienen liggen? Ze kunnen toch Sushi groots promoten als afhaalproduct?

Ook hier hebben ze een reden voor. De Sushi nu is niet de Sushi van achttienhonderd jaar geleden. Toen weekte men gekookte rijst in azijn en legde men de vis of het vlees op zout. Daardoor bedierf de Zha, de Sushi dus, niet zo gauw. De Sushi van nu, daarentegen, is niet zo zuur of zoutig, waardoor bacteriën zich erin snel kunnen ontwikkelen. Om de klanten zowel van Sushi te laten smullen als het voedsel vers en hygiënisch te houden, laat dit soort restaurant de gasten net zoveel eten als ze willen, maar het moedigt de klanten niet aan om Sushi mee naar huis te nemen, althans ze stimuleren de klanten niet om Sushi urenlang in een warme auto te vervoeren voor ze hem thuis opeten.

Uit Chineeslekker (€19,95) non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang Als u het boek bestelt in de webshop van Lulu Wang (www.luluwang.nl), schrijft Lulu voor u in het boek een persoonlijke boodschap en plaatst ze erin een mooie Chinese stempel, waarop een Chinese spreuk staat 'Als u tevreden bent, bent u in één keer klaar.'

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Jennifer Lopez ft. Cardi B & DJ Khaled Dinero

K-pop

2

Asian Drama

1

BTS

Fake Love

1

Handsome guy and Jung Eum

KR

2

BTS

Airplane Part.2

2

Sketch

KR

3

BTS

Anqanman

3

Lawless Lawyer

KR

4

Dreamcatcher

You and I

4

Miss Hammurabi

KR

5

Lovelyz

Mi myo-Mi Myo

5

About Time

KR

6

Jay Park ft 2 Chainz

Soju

6

Black Pean

JP

7

N.Flying

How R U Today

7

Black Revenge

JP

8

VICTON

Time of Sorrow

8

Secret Mother

KR

9

KHAN

I'm Your Girl

9

Rich Man

KR

10

KANTO

Salty

10

Mistress

KR

Yellow Claw ft. Sofia Reyes Bittersweet

3 Jairzinho Bommetje

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


B18

432 期 | 2018 年 6 月 7 日

Lily in Mexico

华侨新天地

ASIAN NEWS

www.asiannews.nl

AsianNL


432 期 | 2018 年 6 月 7 日

AsianNL

asiannews

华侨新天地

ASIAN NEWS

B19

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Vijf jaar geleden was ik voor het eerst naar Mexico geweest en dat was toen zo goed bevallen dat ik wist dat ik daar ooit terug zou gaan. Tijdens mijn zoektocht online om naar de zon te gaan, kwam ik een last minute deal van €590,- tegen voor een weekje inclusief hotel en vlucht naar Playa del Carmen. Celeste (@ celmatique) en ik twijfelden geen seconde en twee weken later waren we in een paradijs. We verbleven in de badplaats Playa del Carmen, gelegen in de staat Quintana Roo. Het hele gebied hier omheen is toeristisch en om die reden ook veilig. Celeste en ik hebben geen enkele toer geboekt bij een organisatie en zijn zelf op avontuur gegaan met de lokale bussen. Dit scheelt niet alleen superveel geld, het is ook veel leuker om je te mengen tussen de Mexicanen! De Mexicanen zijn erg vriendelijke mensen en iedereen spreekt redelijk goed Engels. Er waren

momenten waarbij mijn minor Spaans van de hogeschool nog goed van pas kwam, samen met handen en voeten gebarentaal.

Waarom Mexico een fantastische vakantiebestemming is? • • • •

De badplaatsen staan in de top 10 mooiste stranden van de wereld Zwemmen in Cenotes (water bevattende grotten) Oude Maya ruines bezoeken Authentieke steden zoals de koloniale Valladolid ontdekken

Het lijstje kan nog wel even door. Het is vooral heel divers en er is voor ieder wat wils. Je kan een (luxe) all-inclusive hotel boeken waar je de hele week lekker in kan vertoeven, of je gaat lekker op avontuur uit. In deze foto reportage laten we vooral het laatste zien. Enjoy!

Hotel HM Playa del carmen

Playa del Carmen

Hotel HM is een vrij nieuw hotel aan het einde van de 5th avenue. Ons hoogtepunt hier was onder andere het uitgebreide ontbijt, maar vooral onze serveerder Gabriel die ons elke ochtend vol enthousiasme ontving. De laatste dag had hij zelfs een afscheidslied speciaal voor ons gezongen waardoor we bijna in tranen waren!

Beach Club Er zijn genoeg beach clubs waar je terecht kan om een dagje te zonnen. Als je een bedje huurt voor een dag, kun je er gebruik van maken. Hotel HM heeft een samenwerking met Kool Beachclub omdat zij niet direct aan het strand zitten. Playa del Carmen is het stadje waar we verbleven. Ik kan het alleen maar vergelijken met de Salou van Nederland. Erg toeristisch met een een lange boulevard (5th avenue).

Flaming cheetos Mijn eerste aankoop in Mexico waren 4 zakken ‘flaming hot cheetos’. Deze smaak is helaas niet te koop in Nederland en als je het ergens in een delicatesse winkel vindt is het heel erg duur. Je krijgt er rode vingers van, het is erg pittig en super verslavend!


B20

432 期 | 2018 年 6 月 7 日 华侨新天地

ASIAN NEWS

AsianNL

www.asiannews.nl

Cenote Azul In het gebied waar wij verbleven en in Yucatan zijn meer dan 2000 cenotes in de buurt. Cenotes komen voor in regio’s waar geen bovengrondse rivier stroomt. We zijn naar Cenote Azul gegaan (Azul betekend blauw), een oppervlakkige cenote met kristalhelder blauw water. Vermijd weekenden hier omdat de lokale mensen hier ook naar toe gaan. Je betaalt ongeveer 3 euro toegang om daar de hele dag te chillen.

Tulum

Playa Canek Boutique Eco hotel Nomade

Na onze dagtrip naar Tulum waren we verliefd geworden. Tulum zit aan dezelfde kust, een uurtje rijden van Playa del Carmen. Het is erg ‘hip and happening’, te vergelijkbaar met Bali vind ik. Je hebt hier ontelbaar veel Instagrammable hotspots. Ondanks dat we voor alle nachten al een overnachting hadden geregeld in Playa del Carmen, hebben we nog een extra hotelovernachting hier aan het strand geboekt.

Wakker worden met de geluiden van de golven, lekker briesje en een uitzicht op een hangmat en de zee is wel het ultieme vakantiegevoel. We waren dolblij dat we wat extra tijd in Tulum konden doorbrengen.

Eén van onze favoriete hotspot in Tulum was Nomade resort. Het voelt werkelijk als een paradijs als je hier bent. Het liefst verbleven we op dit resort, maar dat was een prijzig grapje. Als je aan het strand per persoon 50USD besteed, dan mag je gratis op een bedje liggen.

Bike

Matcha mama

De beste manier om Tulum te ontdekken is met de fiets, en dan het liefst een roze of blauwe voor de foto’s.

De Instagramspot van Tulum is Matcha Mama. Op een schommel je açai bowl eten en een ijskoffie drinken aan de bar is toch wel ‘goals’!


AsianNL 華僑 新 天地

432 期 | 2018 年 6 月 7 日

asiannews

Valladolid

We hebben zelf uitgezocht hoe we naar Valladolid konden komen, omdat de tours hiernaartoe vrij prijzig waren en niet altijd veel vrijheid gaf. We hebben een busrit genomen van ongeveer drie uurtjes voor ongeveer 20 euro retour. Valladolid is een voormalige Mayastad. Je ervaart hier veel meer het authentieke Mexico wat we een beetje misten bij de badplaatsen. Het is overigens erg dichtbij de beroemde ChiChén Itzá piramide van Kukulcan en de grote cenote Ik Kil.

Plein

Koloniale huizen De straten staan vol kleurrijke koloniale huizen. Ik ben zelf nog nooit op Cuba geweest, maar de vibe doet me denken aan Havana. Start op het kruistpunt bij straat 41 en 46, neem de diagonale weg hier en je bevindt jezelf op de mooiste straat van de stad!

Restaurantjes Genoeg gezellige tentjes vind je rondom het plein en in ‘de mooiste straat’ van de stad. Wij hebben een stop gemaakt bij een aantal gezellige restaurants: Yutsil, La Casona en La Calzada.

De kathedraal en het plein zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Valladolid.

B21

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日


B22

ASIAN NEWS 華僑 新 天地

432 期 | 2018 年 6 月 7 日 华侨新天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

Regels en Wetten

door Arend van Rosmalen

UWV-advies onzorgvuldig. Salaris kennismigrant toch marktconform? Een structurele doorbraak. Zo beoordelen wij een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag in een lang lopende zaak van Arend van Rosmalen. Na jarenlang procederen heeft de rechtbank onze cliënten, een Nederlandse textielhandelaar en haar beoogde Pakistaanse inkoper, eindelijk in het gelijk gesteld. De aanvraag van werkgever en werknemer binnen de Nederlandse kennismigrantenregeling werd door de IND onzorgvuldig behandeld. Dit komt vooral omdat diverse adviezen van het UWV, waarop de IND rotsvast heeft vertrouwd, naar het oordeel van de rechtbank onzorgvuldig zijn voorbereid. Immigratieadvocaten klagen al jaren over de uiterst formalistische beoordeling door UWV van kennismigrantendossiers, maar tot dusver hebben noch de IND, noch het UWV deze handschoen serieus willen oppakken. De uitspraak die de rechtbank Den Haag nu gegeven heeft, dwingt de beide overheidsinstanties daar vanaf nu wel toe. Als de inhoudelijke kwaliteit van deze procedure niet snel verbetert, dan zal dit onherroepelijk leiden tot veel meer succesvolle procedures tegen de IND en het UWV.

Problemen binnen de kennismigrantenregeling

Een kennismigrant naar Nederland laten komen, dat is voor een werkgever die door de IND is erkend meestal helemaal niet zo ingewikkeld. Maar niet iedere kennismigrantenaanvraag wordt zomaar ingewilligd, zodra vaststaat dat het kennismigrantensalaris aan de toepasselijke norm voldoet. Te allen tijde ligt namelijk een latente, extra controle op de loer, die de vraag betreft of het geboden kennismigrantensalaris wel een marktconform salaris is. De IND voert deze extra controle lang niet altijd uit, en volgens de wet hoort de IND dit zelfs alleen maar te doen als er duidelijke indicaties zijn van misbruik. Je kunt dan denken aan schoonmakers, pizzabakkers en secretaresses die met bizar hoge salarissen zogenaamd als “kennismigrant” aan de IND worden gepresenteerd. Dat soort creatieve schijnconstructies is natuurlijk absoluut niet waarvoor de kennismigrantenregeling bedoeld is, en de IND hoeft in dit soort zaken dan ook terecht niet bij het kruisje te tekenen. Maar de praktijk heeft geleerd dat de marktconformiteitscontrole inmiddels ver buiten het oorspronkelijke domein van evident misbruik is doorgewoekerd naar vrijwel alle aanvragen die de IND-behandelaars op de één of andere manier “ongebruikelijk” vinden. Doordat de koppeling met het gegeven van misbruik steeds meer op de achtergrond raakt, krijgt de marktconformiteit een steeds meer zelfstandige betekenis binnen de kennismigrantenregeling. Steeds meer werkgevers zullen zich moeten gaan afvragen of hun kennismigrantensalarissen wel “marktconform” zijn.

Deskundigenadviezen van UWV

Maar wat is “marktconform”, en belangrijker, hoe moet je dit als werkgever van tevoren beoordelen? In de praktijk leunt de IND zwaar op de expertise van het UWV, dat steevast om een advies over de marktconformiteit van een kennismigrantensalaris wordt gevraagd. UWV hanteert op haar beurt geen eenduidig, gepubliceerd beleid. Meestal bepaalt UWV de marktconforme beloning aan de hand van algemene, Nederlandse salarisvergelijkingswebsites zoals www. loonwijzer.nl en www.intermediair.nl. Probleem met deze methode is echter dat het bij kennismigrantenfuncties vaak om bijzondere,

internationale, en bovenal schaarse posities gaat, die zich niet één-op-één laten vergelijken met de gangbare functies in de databases achter algemene salarisvergelijkingswebsites. Het zijn bovendien vaak ook nog eens juist de specifieke competenties en de schaarsheid daarvan, die kennismigrantensalarissen omhoogdrijven. Een veelgehoorde klacht over de UWV-adviezen luidt dan ook dat er door de starre loonwijzerpraktijk helemaal geen eerlijke vergelijking en beoordeling tot stand komt.

Deskundige contra-expert overtuigde de rechtbank

Ditzelfde speelde ook duidelijk in de zaak van Van Rosmalen, waarin de rechtbank nu uitspraak heeft gedaan. Een Nederlandse textielimporteur heeft een Pakistaanse inkoper voor katoenen bedlinnen nodig. Het gaat om een commercieel verantwoordelijke functie. Goede vervulling hiervan bespaart de werkgever voor honderdduizenden euro’s op de inkoop. Daarbij moeten de kwaliteit van de producten, de certificering van de leveranciers en de tijdige levering van grote ladingen goederen consequent in orde zijn, en daarvoor is de inkoper verantwoordelijk. De kandidaat die wordt gevonden, kan deze verantwoordelijkheden aan. Maar hij heeft geen hogere opleiding genoten; althans, het Nederlandse niveau van zijn Pakistaanse diploma kan niet worden vastgesteld. Het UWV benadert de kandidaat daarom botweg als iemand met een vmbo-t niveau, en vergelijkt zijn aanvraag op internet met de veel voorkomende functie van “inkoper” binnen een groothandelsbedrijf. Een salaris binnen de bandbreedte van EUR 1.859,- tot EUR 2.077,- zou dan marktconform zijn. Het kennismigrantensalaris is uiteraard veel hoger, en zou volgens UWV dus niet marktconform zijn. Gevolg: de kandidaat wordt toelating tot Nederland geweigerd! De werkgever kan hier absoluut niet mee leven; dit is onterecht en oneerlijk, en het is absurd te denken dat een Nederlandse inkoper met een vmbo-t-diploma tegen een salaris rond de EUR 2.000,- per maand in staat zou zijn deze zware, internationale functie juist te vervullen. De onafhankelijke arbeidsdeskundige Jaco Coster wordt ingeschakeld om als contra-expert de werkwijze van UWV tegen het licht te houden.

Coster oordeelt dat de werkgever wél een marktconform salaris heeft geboden. Daarbij meent hij dat UWV een veel groter belang had moeten toekennen aan de zelfstandigheid van de functie, de economische loonwaarde, de grote schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt, en de commerciële verantwoordelijkheid. Het opleidingsniveau zou minder zwaar moeten wegen, omdat dit voor een positie als deze niet doorslaggevend is. Coster wijst er tenslotte op dat salarisvergelijkingswebsites zoals www. loonwijzer.nl en www.intermediair.nl maar zeer beperkt geschikt zijn voor het vergelijken van dit soort specialistische functies. De rechtbank is het hiermee eens, en oordeelt dat de contra-expertise op zijn minst “voldoende aanknopingspunten biedt om te twijfelen aan de adviezen van het UWV”. Daarbij speelt mee dat het UWV ter zitting had toegegeven dat er in de regel alleen met salarisvergelijkingswebsites wordt gewerkt, en dat internationale, specialistische functies daarvan niet worden uitgezonderd. Toen de rechter vervolgens wilde weten of het niet op zijn minst logisch klinkt dat internationale functies anders, en hoger worden beloond dan gangbare, nationale functies, kon het UWV uiteindelijk ook niet met droge ogen ontkennen.

Gevolgen voor de praktijk

De positieve uitspraak, die hier het gevolg van is, is dus direct relevant voor veel meer kennismigrantenzaken waarin de marktconformiteit van het salaris opspeelt. De zaak van de Pakistaanse textielinkoper is namelijk niet uniek. Zoals gezegd zijn veel kennismigrantenfuncties specialistisch en schaars, en maakt UWV steevast alleen maar gebruik van de gangbare vergelijkingswebsites, die dus niet per definitie geschikt zijn in dit domein. Volgens de uitspraak van de rechter had UWV in dit geval een meer uitgesproken advies moeten geven op juist die factoren die niet door middel van de algemene vergelijkingswebsites kunnen worden beargumenteerd. En dat is precies wat UWV tot dusver maar niet lijkt te willen accepteren. De uitspraak van de rechtbank legt de bal nu duidelijk voor de voeten van het UWV, dat méér oog moet gaan hebben voor de specifieke functie-

Colofon Hoofdredactie: Lamita al Akabi Eindredactie: Lai Yuen Redactie: Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Vormgever: Kin Wei Hsien

Met dank aan:

inhoud van veel kennismigrantenfuncties. Laten wij hopen dat UWV deze uitspraak sportief zal opvatten, en bereid blijkt haar eigen praktijk te verbeteren door voortaan realistischer, fijnmaziger, eerlijker en transparanter te gaan optreden. Zo niet, dan biedt de uitspraak van de rechtbank hoop aan veel meer onterecht afgewezen kennismigranten en hun werkgevers.

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@ asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62