Page 1

00

431 期 | 2018 年5 月17 日 AsianNL 华侨新天地 ASIAN NEWS

ASIANNL B15

431 期 | 2018年5月17日

asiannews www.asiannews.nl

华侨新天地

ASIAN NEWS

China verdedigt vrijhandel van wederzijds voordeel P

resident Xi Jinping heeft onlangs tijdens zijn toespraak op de openingsceremonie van het Boao Forum voor Azië vier nieuwe belangrijke maatregelen aangekondigd om China verder te openen. Door de markttoegang aanzienlijk te verbreden, een aantrekkelijkere investeringsomgeving te creëren, de bescherming van de intellectuele eigendomsrechten te versterken en het initiatief te nemen om de import uit te breiden, heeft China zijn vastberadenheid aan de wereld getoond om zich verder open te stellen voor de buitenwereld. Premier Mark Rutte heeft ook in zijn toespraak die hij op het Forum hield, benadrukt dat we de missie van de Wereldhandelsorganisatie opnieuw moeten bevestigen en ondersteunen. Het is in het belang van Azië, Europa en andere regio’s van de wereld om de missie voor een open en vrije handel ten voordele van iedereen te helpen waarmaken. In tegenstelling daartoe hebben de Verenigde Staten onder het mom van ‘een enorm handelstekort’ en ‘diefstal van intellectueel eigendom’ op grote schaal importheffingen als vergelding op Chinese goederen opgelegd. Het pleidooi voor vrijhandel van wederzijds voordeel staat in schril contrast met het protectionisme dat iedereen pijn doet.

deren en diensten. De comparatieve voordelen van China en de VS zijn respectievelijk arbeidsintensieve productie en technologie-intensieve productie. Omwille van de lange-termijn strategische doelen op het gebied van wetenschap en technologie, heeft de Amerikaanse regering de export van hightechproducten strikt beperkt. Er zijn zelfs regels gericht op China die de export van een aantal hightechproducten naar China verbieden, wat onvermijdelijk resulteert in een enorm handelstekort. Het is een zware steen op te tillen om die vervolgens op je eigen voet te laten vallen. China heeft zich altijd ingezet voor het versterken van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en werkt voortdurend samen met andere landen en de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom. Dat de VS China beschuldigen van ‘gedwongen technologieoverdracht’ is totale onzin. Er is geen enkel wet in China die buitenlandse investeerders daartoe verplicht. De technische samenwerking tussen Chinese en Amerikaanse bedrijven is een commerciële activiteit op basis van vrijwillige en gelijkwaardige onderhandelingen. De overheid heeft geen recht om daarin in te grijpen. Sommige Amerikaanse bedrijven hebben in China al enorme winsten gemaakt via joint ventures.

De door de VS zelf geregisseerd en uitgevoerd De trends van mondiale multipolariteit en handelsprotectionistische farce is typisch uni- economische globalisering zijn tegenwoordig lateralisme en pure economische hegemonie. onomkeerbaar. China en de VS zijn economisch De VS hebben eigenlijk de fundamentele feiten onderling diep met elkaar verbonden. Tengen genegeerd en maken ongegronde beschuldigin- die achtergrond hebben de VS door een flinke gen. De echte oorzaak van het handelstekort van stok van handelssancties tegen China te zwaaien de VS ten opzichte van China ligt niet in Chi- ongetwijfeld een verkeerd doelwit gekozen. na, maar in hun eigen strenge exportcontrole. Het eenzijdige protectionisme van de VS De aard van het multilaterale handelssysteem brengt het herstel van de wereldeconomie en 《華僑新天地》微信平臺: is wederzijds voordelige uitwisseling van goe- de wereldhandel in gevaar. Het protectionisme

asiannews

微信廣告推送套餐

《華僑新天地》微信平臺:

is niet alleen in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie en ondergraaft de fundamenten van het mondiale handelsstelsel, maar zeker ook de ontwikkeling van de wereldeconomie en de internationale handel zal beïnvloeden. Elk land in het ‘mondiaal dorp’ kan hierdoor getroffen worden. De internationale gemeenschap moet waakzaam blijven. Als een sterke voorstander van en een actieve deelnemer en bijdrager aan een open, eerlijk en niet-discriminerend multilateraal handelsstelsel, blijft China in het kader van de Wereldhandelsorganisatie zich inzetten voor het bevorderen van de liberalisering en het faciliteren van de handel. China streeft ernaar om een welvarende, veilige en stabiele gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid op te bouwen. Volgens Wereldbank draagt China jaarlijks 30% bij aan de groei van de wereldeconomie in de afgelopen vijf jaar, groter dan die van de VS, de Eurozone en Japan samen. China blijft de locomotief die de groei van de wereldeconomie trekt. De ontwikkeling van China en zijn brede markt brengen nieuwe kansen en banen met zich mee voor de wereld. Het Belt and Road-initiatief biedt nieuwe ontwikkelingskansen voor landen langs de Nieuwe Zijderoute. China wil de internationale handelsconflicten oplossen via vriendelijk en gelijk overleg op basis van het internationaal recht en internationale handelsregels. Maar het zegt niet dat China bang voor handelsoorlog is. China is vastberaden om zijn eigen legitieme rechten en belangen te verdedigen. Als iemand een handelsoorlog begint tegen China, dan zullen we tot het einde vechten. Als handelsnatie heeft Nederland altijd gepleit voor vrije handel. In de jongste globaliseringsindex staat Nederland op de eerste plaats. In de Gouden Eeuw voerden de Nederlandse handelsschepen over de zeeën van de wereld. Dankzij de vrijhandel groeide

Nederland tot een wereldhandelsmacht en de eerste moderne economie van Europa. Premier Rutte heeft onlangs gezegd dat de internationale handel van vitaal belang is voor de welvaart van Nederland. De export van goederen en diensten is goed voor 30 procent van het nationaal inkomen. Van alle banen is een derde te danken aan de internationale handel, zowel direct als indirect. Ruim miljoen banen dankzij de investeringen buitenlandse bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlanders een diepgaand begrip hebben van het belang van het handhaven en bevorderen van vrijhandel. Als sterk voorstanders en handhavers van vrijhandel, wil China graag samen met Nederland het protectionisme bestrijden om de vrijhandel te bevorderen en een win-win situatie van samenwerking en openheid te helpen creëren.

Wu Ken, Chinese ambassadeur in Nederland

asiannews

微信廣告推送套餐 頭條消息 頭條新聞

软文宣传

軟文

精品

頭條橫幅

頭條橫幅

《華僑新天地》微信平臺為您每日推送時事新聞、生活貼士、社團新聞、打折特價、新品上市、休閑資訊、情趣小 文等,是您瞭解荷蘭的最佳窗口。目前關注人數已過數萬,並不斷持續增加,是商家進行業務推廣的最佳平臺。

详情请联系广告部。Email: info@asiannews.nl 官方微信賬號:asiannews


B16

431 期 | 2018年5月17日 ASIAN NEWS 華僑 新 天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

华侨新天地

Wegwijs in de Aziatische keuken

Rendang van eieren

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Ingrediënten • • • • • • • • • • •

Lang wilde ik niks van Beb Vuyk en haar Groot Indonesisch Kookboek, dat eigenlijk het Groot Indisch Kookboek zou moeten heten, weten, maar sinds een aantal jaren ben ik juist zeer gecharmeerd van haar simpele recepten. Zonder een toko in de buurt zet je binnen een handomdraai en voor weinig geld een zeer smakelijk Indisch gerecht op tafel. Misschien komt het door mijn liefde voor deze eerste fusionkeuken dat ik mij niet erg druk kon maken om de zogenaamde “Rendang Gate” die een tijdje terug speelde. Jurylid Gregg Wallace

van Masterchef UK had het gewaagd om te klagen dat de huid van de chicken rendang niet crispy was. Ach ja, denk ik dan, de beste man houdt nu eenmaal van knapperig kippenvel en ik geloof veel mensen met hem. Ik leg eerlijk gezegd het weke, bleke, lellerige vel van een gesmoorde kippenbout ook liever naast mijn bord. Big deal. Maar de rest van de wereld en met name Indonesië, Maleisië, Brunei en Singapore sprak er schande van. Alsof Wallace niet snapte dat rendang nooit crispy is. Internet ontplofte zowat. Ik dacht alleen, laat ze maar niet horen van onze rendang van eieren!

10 kippeneieren of 6 eendeneieren 1/4 blok santen 2 dl water 2 dl bouillon 1 kleine ui 1 teentje knoflook 2 tl sambal 1 tl laospoeder 1 tl koenjit 1 tl gemberpoeder 1 spriet sereh

Kook de eieren in 10 minuten gaar, pel en halveer. Zet het kwart blok santen weg in 2 dl warm water weg om alvast enigzins op te lossen. Staafmixer ondertussen de ui, knoflook en sambal tot een redelijk egale brij. Meet het laospoeder, de koenjit en het gemberpoeder af en zet klaar. Snij bovenkant en kontje van de sereh, kneus door er een paar keer op de slaan. Bak in wat olie de boemboe van ui, knoflook en sambal droog en geurig. Bak op het laatst de laos, koenjit en gemberpoeder nog 30 seconden mee. Voeg santen, water en bouillon toe en breng aan de kook. In plaats van santen & water kun je ook een klein kartonnetje kokosmelk gebruiken. Leg de gehalveerde eieren in de saus en laat 20-30 minuten sudderen. Of langer als de saus nog te dun is. Lekkerste is om deze eieren een dag van tevoren te maken. Daarna voorzichtig opwarmen zodat de dooiers er niet uitvallen.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken. Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Jayh, Mula B, Bizzey, Dopebwoy Bom't

K-pop

2

Asian Drama

1

BTS

Singularity

1

Wok of Love

KR

2

Got7

The New Era

2

You Drive Me Crazy

KR

3

Hyolyn ft. Gray

Dally

3

Suits

KR

4

Crush

Bittersweet

4

EXIT

KR

5

NCT 127

Chain

5

Mistress

KR

6

PENTAGON

Shine

6

Children of Lesser God

KR

7

IZ

Angel

7

Something in The Rain

KR

8

The Rose

Baby

8

The Miracle We Met

KR

9

GFRIEND

Time For The Moon Night

9

Hold Me Tight

KR

10

(G)I-DLE

Latata

10

Switch: Change The World

KR

Boef Draai het om

3 Nicki Minaj Chun Li

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


AsianNL

asiannews

Lily in Roermond Outlet

431 期 | 2018年5月17日 华侨新天地

ASIAN NEWS

B17


B18

431 期 | 2018年5月17日 华侨新天地

ASIAN NEWS

www.asiannews.nl

AsianNL

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Je zal vast al van het bestaan van Roermond Outlet afweten! Het is mijn favoriete outlet in Nederland met een groot aanbod van mijn favoriete merken zoals, Gucci, Prada, D&G, Furla, Burberry, Maje, Sandro en nog zoveel meer. Om specifiek te zijn, 200 merken en 185 winkels met 30%-70% korting. Het is een gezellig dagje uit altijd. Lekker met veel korting shoppen en hier en daar een hapje eten of drinken in een leuk cafeetje. Hou vooral alle acties in de gaten op hun website of social media om bijvoorbeeld van extra korting of services te profiteren (zoals handsfree shopping met een bell boy). Misschien heb je wel gehoord dat er laatst een groep van 4.000 Chinezen uit China in Nederland op bezoek waren als prestatiecadeau van hun werkgevers? Designer Outlet Roermond verwelkomde deze bezoekers en ik

heb een groot deel hiervan meegemaakt toen ik er was. De Chinese klandizie is sowieso al zo groot dat er bij vele grote merken een verkoper aanwezig is die de taal spreekt.

Suit shopping

Het thema van mijn shopping spree was ‘suits’. De trend van dit moment. Binnen dit thema kan je helemaal losgaan in de verschillende soorten pakken die er zijn en de manier hoe je het stijlt. Mijn stijl is vrouwelijk, classy, kleurrijk met een leuke twist. Het was mijn doel om drie ‘suit outfits’ samen te stellen binnen dit thema met een mix van merken die je bij Designer Outlet Roermond kunt vinden. Je kunt hier goed slagen voor basics in de outlet, maar ik ben expres op zoek gegaan naar modellen die er echt uit springen en waarmee ik zo naar Fashion Week kan gaan. Laat me vooral weten op social media welke je favoriet is!

Casual beige pak

Look 2

Dit beige model valt oversized wat een sportieve uitstraling geeft. Met deze combinatie zie je dat je een pak niet heel serieus hoeft te nemen. Ik heb hier met de kleuren gespeeld om het funky te maken. Een speelse touch in het T-shirt met een kat van Karl Lagerfeld. Een grote Gucci zonnerbril. Een toffe blauwe statement tas. De groene slippers eronder maakt dit een hele comfortabele lente look!

Wil je knallen met je pak? Kies dan voor een 1.56m, dus een culotte model valt meestal pre met blauwe vlammen erop mee te nemen. Bij F

Beige pak / Pak: Liu Jo / Top: Karl Lagerfeld / Zonnebril: Gucci via Sunglass hut / Tas: Maje / Slippers: Maje

Blauw pak / Pak: Sandro / Tas: Furla / Zonne


AsianNL

felle kleur zoals deze blauwe van Sandro. Ik ben zelf niet zo heel lang met mijn ecies goed bij me. Verder kon ik de winkel niet uit gaan zonder die coole sneakers Furla heb ik nog een nieuw model handtas gekozen die weer past bij de zonnebril.

ebril: Dior via Sunglass hut / Sneakers: Sandro

asiannews

431 期 | 2018年5月17日 华侨新天地

ASIAN NEWS

B19

Look 3

Met dit pakje wil ik laten zien dat je als variant ook een nette korte broek kan dragen. Voor mij iets te braafjes, dus ik draag daaronder nog een leuk print bloesje die ik als een crop top knoop. Rood symboliseert geluk in de Chinese cultuur en tevens één van mijn favoriete kleuren, dus ik trek dit door in de keuze van mijn hakken. Tot slot maak ik het af met statement accessoires, de trendy heuptas en toffe Dior zonnebril. Rood pak / Pak: Anne Fontaine / Top: Zaadiq / Zonnebril: Dior via Sunglass hut / Schoenen: Polinni / Heuptas: Karl Lagerfeld


B20 00

期 || 2018 年5 月17 431 2018年 5月 17日 日 431 期

华侨新天地 华侨新天地

ASIAN ASIAN NEWS NEWS

www.asiannews.nl

AsianNL ASIANNL

Optreden van You.will.knovv een groot succes in Nederland

Foto’s: Daniella Mitchell

Lamita al Akabi

E

r staan twee lange rijen voor de deur van Sugarfactory in Amsterdam. Fans van over de hele wereld staan netjes te wachten tot ze naar binnen mogen. De manager van de artiesten laat zelfs pizza's bezorgen en deelt deze persoonlijk uit aan de fans omdat ze al geruime tijd staan te wachten tot zij naar binnen mogen. Maar voor wie zijn deze fans gekomen? Vanavond zou niemand minder dan You.will. knovv optreden met hun ‘THE DIE IS CASTTT’. You.will.knovv is een groep bestaande uit DEAN (bekend van Show Me The Money), 2xxx!, Miso, Rad Museum en Ciesay. Twee weken voor de show kondigde Melkweg/Sugarfactory op Facebook aan dat You.will.knovv zal komen

optreden in Nederland. De kaarten voor de show waren binnen enkele minuten uitverkocht. General admission en Early entrance waren in paar seconden al uitverkocht. DJ 2xxx! opende de show met zijn eigen set en daarna volgde Rad Museum en Miso. Het leek wel een avondje uit in Korea met de bekende populaire EDM sounds. De fans genoten en danste mee met elk nummer dat gedraaid of gezongen werd. Highlight van de avond was Dean. Iedereen schreeuwde hun longen uit toen hij het podium opgelopen kwam. De fans zongen alle nummers mee uit volle borst. Een avond met You.will. knovv die zeker succesvol was en ook zeker niet snel vergeten zal worden.


AsianNL 華僑 新 天地

431 期 | 2018年5月17日

B21

华侨新天地 ASIAN EDITIE 225 NEWS 2006年04月06日

asiannews

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Contracten en China: cruciale bepalingen voor in het contract

Er is volop gelegenheid voor Nederlandse bedrijven om zaken te doen met Chinese bedrijven. Maar wat is nu belangrijk in het zakendoen? Is dat guanxi, het opbouwen van een relatie met uw Chinese zakenrelatie in China, of zijn dat harde afspraken, oftewel: contracten? En wat zijn nu belangrijke bepalingen voor in het contract?

Contracten zijn het belangrijkst

Dat het belangrijkste element van zaken doen in China ligt bij guanxi, het opbouwen van een relatie, ligt allang achter ons. Uiteraard is het opbouwen en onderhouden van een zakenrelatie in China heel belangrijk. Echter, dat is het in een huwelijk qua opbouwen en onderhouden ook. Trouwen zonder een goed contract (lees huwelijkse voorwaarden en dergelijke), kan leiden tot groot verdriet, ruzie en onzekerheid. Met een goed contract worden verdriet, ruzie en onzekerheid in China beperkt. Het belangrijkste element van zakendoen is dan ook het hebben van een goed contract. De reactie van ondernemers die dan vaak opkomt is: “Ja, maar ik heb gehoord dat contracten in China niet veel waard zijn en dat deze niet ten uitvoer kunnen worden gelegd. Dus doe ik maar zaken op mijn normale manier of volgens de leer van guanxi”. Het is cruciaal om te beseffen dat China al decennia zaken doet met het westen. Multinationals en succesvolle bedrijven, doen dit al deze tijd met goed gebruik van contracten. Uiteraard gaat dit weleens mis, maar dan ligt het toch echt vaak aan het contract zelf, zeker met bepalingen inzake de rechtskeuze en de rechtbank, of aan de uitvoering van het

contract. Het vertrouwen op de Chinese partij (guanxi), zonder goed contract, is vragen om problemen indien er iets misgaat.

Nederlands recht of Chinees recht?

Een van de belangrijkste elementen van een contract is de rechtskeuze (welk recht is van toepassing) en het rechtsforum (welke rechtbank beslist er over mijn zaak mocht het misgaan). En hier heeft het gros van de Nederlandse bedrijven grote problemen. Tot mijn grote verbazing willen Nederlandse bedrijven en Nederlandse advocaten vaak graag in hun contracten dat het Nederlandse recht van toepassing is, en dat de Nederlandse rechter over een zaak met betrekking tot een Chinese partij beslist. Deze Nederlandse bepalingen werken echter alleen maar als de Chinese partij bezittingen heeft in Nederland. Een bedrijf als Huawei is in Nederland actief en zal in de regel bezittingen hebben in Nederland. In het geval er een dispuut is, dan kan het Nederlandse bedrijf de bezittingen van Huawei bevriezen alvorens haar recht te halen in de Nederlandse rechtbank, om vergoeding te krijgen voor de contractbreuk etc. Helaas heeft het gros van de Chinese bedrijven geen bezittingen in Nederland. Dit betekent dat in zo’n geval een verzoek tot bevriezing van de bezittingen bot zal vangen. Ook betekent dit dat de Chinese partij die opgeroepen wordt door de Nederlandse rechter te verschijnen, niet zal verschijnen. In zo’n geval zal de rechter in een verstekvonnis de Chinese partij veroordelen om het geëiste bedrag met betrekking tot contractschending te betalen. “Feest!”, denkt

de Nederlandse onderneming, want de zaak is gewonnen en de vergoeding komt eraan. Echter, als de advocaat van de Nederlandse partij dit Nederlandse vonnis in China probeert te gebruiken om het geld daadwerkelijk ook te krijgen, houdt het feest op. Een Chinese rechter zal in de regel niet meewerken aan het ten uitvoer leggen van een Nederlands vonnis met betrekking tot een Chinese partij in China. De zaak dient volgens de Chinese rechter, zeker in het geval van intellectuele eigendom, in China plaats te vinden, en niet in Nederland. En een Chinese rechter gaat echt niet naar het Nederlands recht kijken wie er gelijk heeft. Het is aan te raden om in bovenstaande gevallen in het contract te kiezen voor het van toepassing verklaren van het Chinese recht, en de rechtbank van Beijing of Shanghai exclusief bevoegd te verklaren over het contract te oordelen. Deze rechtbanken leveren degelijke uitspraken en worden ook door de Verenigde Staten en de Europese Unie aandachtig geobserveerd met betrekking tot kwaliteit van de uitspraken. De afgelopen jaren komen hier ook redelijke uitspraken vandaan, waarbij buitenlandse ondernemingen (mits zij het recht aan hun zijde hebben) een zaak gewoon kunnen winnen.

Andere belangrijke bepalingen

Naast bovenstaande belangrijke basisbepalingen zijn er nog andere aandachtspunten voor contracten. Ik merk al dat er veel te bespreken valt met betrekking tot contracten in China, en zal hier de komende tijd verder over schrijven.

Biografie

Reinout van Malenstein Als advocaat (Senior Counsel) in China bij het Chinese advocatenkantoor HFG, adviseert Reinout bedrijven met betrekking tot het Chinese ondernemingsrecht en het intellectuele eigendomsrecht. Reinout is benoemd tot National Vice-Chair van de Intellectual Property Working Group van de European Chamber of Commerce in China, en als IP expert voor de Europese Commissie. In Nederland werkte Reinout als advocaat voor Freshfields, als head China desk bij KienhuisHoving en als onderzoeker aan de Universitet Utrecht. Reinout is zowel in China als in Nederland afgestudeerd als meester in de rechten (LL.M. Peking University en LL.B/ LL.M in Nederlands/EU recht aan de Universiteit Utrecht).

CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B22

431 期 | 2018年5月17日 ASIAN NEWS 華僑 新 天地

AsianNL EDITIE 225 2006年04月06日

www.asiannews.nl

华侨新天地

Regels en Wetten

door Arend van Rosmalen

g Lulu Wan kker’ ‘Chineesle Feuilleton

AANPASSEN 3 Kunst van het aanpassen

Een paar weken geleden was ik uitgenodigd om een lezing te geven aan een gezelschap in de deftige antieke keuken van Museum Zwolle, die voor deze gelegenheid aangekleed was als eetkamer. En wie zorgde voor de lunch? Restaurant Taiwan te Zwolle. Frank Chan, de eigenaar van de zaak, verraste mij met zijn versie Mongoolse hotpot. Waarschijnlijk omdat hij wist dat de meeste gasten dit gerecht voor het eerst zouden meemaken en niet op de hoogte waren hoe ze zich moesten bedienen, had Frank Chan alvast wat vlees, stukjes groente en noedels in de hotpot gestoofd, waardoor er alvast een heerlijk gevulde soep was ontstaan. Zo konden de gasten zonder enige voorkennis met de hotpot omgaan en van diens unieke smaak genieten. Ook de maat van de hotpot heeft Frank aan de Nederlandse gewoonten en gebruiken aangepast. Als hij een originele Mongoolse hotpot op tafel zou zetten, zouden de gasten steil achterover slaan van verbazing want een beetje hotpot heeft algauw de diameter van een gezinswok.

Dikke boete voor een Chinese verhuurder Onlangs hebben diverse Chinese verhuurders veel problemen ondervonden bij het verhuren van hun woning. Veel mensen zijn van plan om te investeren in de Nederlandse huizenmarkt. Als u van mening bent dat u volledige zeggenschap heeft over uw eigen woning, dan is deze veronderstelling onjuist. Chinese verhuurders weten vaak niet dat er veel gedetailleerde regels zijn omtrent de verhuur van een woning in Nederland. Als men in strijd handelt met één van deze regels, kan men een hoge boete krijgen. Recentelijk heeft een Chinese verhuurder een hoge boete gekregen van de gemeente Amsterdam. Het bedrag van de boete bedroeg EUR 6.000,-. Tegelijkertijd heeft het gemeentebestuur de verhuurder gelast om de illegale verhuursituatie te beëindigen. Als de verhuurder niet binnen de gestelde termijn aan deze last voldoet, riskeert de verhuurder een extra boete van EUR 50.000,-. Op basis van het bestemmingsplan, de Huisvestigingswet en de Huisvestigingsverordening heeft elk pand zijn eigen bestemming. De verhuurder moet zich aan deze gegeven bestemming te houden. Doet de verhuurder dit niet, dan riskeert hij een hoge boete. Een kantoorpand kan bijvoorbeeld niet zomaar worden bewoond, ook als het pand voorzien is van een mooie badkamer, keuken en toilet.

zetten of omgezet te houden. Als uw woning gelegen is deze soort wijk, dan kan de woning slechts worden bewoond door één gezin. Indien uw bewoners niet tot hetzelfde gezin behoren en de bewoners het toilet en de keuken moeten delen, dan kan de gemeente tot de conclusie komen dat het zelfstandige karakter van de woning is vervallen. In dit laatste geval handelt u als verhuurder in strijd met de Huisvestigingswet. In feite zijn er slechts drie straten in Amsterdam die niet onder de werking van artikel 21 van de Huisvestigingswet vallen. Bij overtreding van deze wet kan de verhuurder een boete van EUR 6.000,- tot EUR 18.000,- opgelegd krijgen. De recidiveboete kan oplopen tot EUR 20.500,-. Deze strenge regels beperken zich echter niet alleen tot Amsterdam. Overal in Nederland kunt u deze strenge regels tegenkomen.

Zeer gedetailleerd bestemmingsplan

Naast de huisvestigingswet en huisvestigingsverordening dient u rekening te houden met het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Het bestemmingsplan kan zeer gedetailleerd zijn. Hieronder ziet u het bestemmingsplan van een willekeurige wijk.

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

Respect voor de Nederlandse wetgeving

Frank vertelde mij dat ook het beroemde Chinees gerecht, de Bedelaarskip, is aangepast aan de Nederlandse normen en waarden. Volgens het traditionele recept moet de kip gemarineerd worden met kruiden en verpakt worden in modder alvorens die boven een spit geroosterd wordt. Maar als deze bereidingswijze de Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit van het Ministerie van Economische Zaken ter ore zou komen, zou Frank een fikse boete krijgen. Daarom heeft hij modder door brooddeeg vervangen. Het resultaat is even lekker, zo niet lekkerder maar zeker hygiënischer. Dit is misschien een van de redenen waarom de Chinese horeca in de volstrekt on-Chinese Nederlandse aardbodem kan floreren.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Huisvestigingsverordening van gemeente Amsterdam

In het vorengenoemde voorbeeld heeft de verhuurder in strijd gehandeld met artikel 21 van de Huisvestingswet. Dit artikel bepaalt dat het verboden is om een woonruimte die gelegen is in een door de gemeente aangewezen wijk, zonder vergunning van burgemeester en wethouders, van zelfstandige in onzelfstandige woonruimte om te

Zoals u het ziet, heeft elk gekleurd onderdeel zijn eigen bestemming. Theoretisch gesproken kunt u een omgevingsvergunning aanvragen als u een plan strijdig gebruik wilt gaan maken van uw pand. Maar het

gemeentebestuur zal dikwijls deze soort aanvragen afwijzen op grond van het algemeen belang. Daarom dient u voorzichtig te zijn als u van plan bent om uw woning te verhuren.

Uit Chineeslekker (€19,95) non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang Als u het boek bestelt in de webshop van Lulu Wang (www.luluwang. nl), schrijft Lulu voor u in het boek een persoonlijke boodschap en plaatst ze erin een mooie Chinese stempel, waarop een Chinese spreuk staat 'Als u tevreden bent, bent u in één keer klaar.'

Colofon Hoofdredactie: Lamita al Akabi Eindredactie: Lai Yuen Redactie: Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Vormgever: Kin Wei Hsien Fotograaf: Daniella Mitchell

Met dank aan:

431 AsianNL  

Asian News 431 - AsianNL

431 AsianNL  

Asian News 431 - AsianNL