425 AsianNL

Page 1

EDITIE 424

2018年1月11日 新 天地 華僑

B17

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

A S I A N N L

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

De zware plicht van Chinese grootouders Op een warme zomeravond in Chongqing liep ik met Dosar en zijn zus Yueyue door de woonwijk waar Dosar’s schoonouders een appartement hadden. Dosar en zijn vrouw woonden al jaren in hetzelfde appartement, samen met twee katten. Een koppeltje gehuld in identieke pyjama’s kwam ons tegemoet. Het bleken bekenden van Dosar te zijn die een appartement huurden dat hij binnenkort zou kopen. In eerste instantie dacht ik dat de tijd eindelijk was aangebroken waarop Dosar en zijn vrouw hun intrek zouden nemen in hun eigen stekkie, maar niets bleek minder waar. Dosar’s ouders zijn erg bescheiden en wonen in het noorden van China, in een voor Chinese begrippen kleine stad met zo’n 2 miljoen inwoners. Hele andere types dan Dosar’s schoonouders, die duidelijk deel uitmaken van China’s nieuwe middenklasse. Dosar’s schoonvader heeft in Afrika gewerkt en hoewel hij enkel Chongqing-dialect spreekt en geen enkele buitenlandse taal heb je wel het idee dat je te maken hebt met iemand die wat meer van de wereld gezien heeft. Net als zijn vrouw bruist hij van Chongqing-temperament; ze zijn luidruchtig en altijd nadrukkelijk aanwezig. Heel anders dan Dosar’s ouders, die meestal de rust zelve zijn. In alles wat ik zag waren de twee echtparen elkaars tegenpolen. Dosar’s vrouw, die hij in zijn studententijd in Chongqing ontmoet heeft, was een van de redenen dat hij niet was teruggekeerd naar Noord China. Terwijl Dosar in Yueyue nog een oudere zus heeft is zijn vrouw enig kind. En dat was te merken. Ze was veeleisend, kieskeurig en met hetzelfde volume in haar stem als haar ouders altijd prominent aanwezig. In het huwelijk is zij overduidelijk degene met de broek aan.

Foto: John Orford

zouden kunnen komen van één inkomen, terwijl de beperkte beschikbaarheid en kosten van kinderopvang het vaak een onbereikbaar alternatief maken (overigens heeft onderzoek aangetoond dat toename van het aantal dagverblijven niet leidt tot een significante afname van hulp door grootouders). Sommige westerlingen krijgen een warm gevoel bij die sterke familieband in China. Dat is hier in het individualistische Nederland toch heel anders. Zelden horen we hoe het enorm kan misgaan. Traditioneel worden vrouwen na het huwelijk onderdeel van de familie van hun man. In vervlogen tijden nam een kersvers koppel haar intrek in een van de zijden van zo’n typisch Chinees huis met een binnenplaats. Aan de ouders van de bruid werd dan een bruidsschat uitgekeerd ter compensatie van het ‘verlies’ dat ze leden. Er bestaan diverse verhalen, ook nu nog, over de slechte verhouding die daarna vaak ontstond tussen schoonmoeder en schoondochter, waarbij de laatste door de eerste vaak niet al te best behandeld wordt.

Al snel deed de eerste frictie zich voor. De eenkindspolitiek en schandalen zoals die met het melkpoeder in 2008 hebben in China geresulteerd in een algehele paranoia en overbezorgdheid voor alles wat met kinderen te maken heeft. Dosar’s moeder, die zelf in de jaren ’80 toch twee gezonde kinderen had grootgebracht werd continu door de anderen op de vingers getikt over wat ze allemaal verkeerd deed. En ze kon eerlijk gezegd al die uitgebreide instructies en de juiste volgorde van handelingen bij het verschonen en wassen van haar kleinkind niet goed onthouden. Soms kreeg ze zelfs op haar donder voor fouten die anderen maakten en zij schijnbaar had moeten voorkomen. Ze is daarmee een van de Chinese grootouders die leven met de constante angst voor ongelukjes waar de daadwerkelijke ouders, die zelf nauwelijks leren hoe ze een kind moeten opvoeden, hen de schuld van zouden kunnen geven.

Smoesjes

We kennen allemaal de verhalen over de 60 miljoen kinderen die door hun ouders, die in de fabrieken aan de oostkust gingen werken, op het platteland zijn achtergelaten (kijk de indrukwekkende documentaire The Last Train Home maar eens). Minder bekend zijn de statistieken over depressies onder een derde van deze oma’s die deze kinderen verzorgen en dat 40% van deze kinderen problemen heeft met de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden.

In dit verhaal gaat het anders. Zodra hun kleindochter geboren was daalden de ouders van Dosar uit het relatief koele noorden af naar Chongqing, dat vanwege het hete klimaat bekend staat als een van de ‘ovens’ van China. Ze namen hun intrek in het appartement dat hun zoon gekocht had en op steenworp afstand lag van het appartement van Dosar’s schoonouders. Als de zon opkwam meldden ze zich plichtsgetrouw bij het appartement van hun zoon’s schoonouders terwijl Dosar en zijn vrouw vetrokken naar hun werk. Dosar had een eigen bedrijfje en werkte zes dagen per week, zijn vrouw werkte vijf dagen per week bij een mediabureau. Het weekend hadden ze nodig om bij te komen. Dosar’s ouders en schoonouders werden zeven dagen per week aan het werk gezet.

Ook Dosar’s vader had het er niet makkelijk mee. Als hij probeerde te helpen in de keuken werd hij door de kieskeurige schoonouders van zijn zoon voortdurend verteld wat hij niet goed deed. Binnenlandse cultuurverschillen kwamen steeds meer bovendrijven. Uiteindelijk barstte de bom en vertrok hij, terug naar zijn woonplaats in het noorden, met een smoesje dat hij ziek was en alleen daar medische hulp kon krijgen (het laatste was waar, het eerste niet). Dosar’s moeder bleef alleen achter. Een klein lichtpuntje was dat haar dochter, Yueyue, die ze slechts een keer per jaar zag, haar in de hete Chongqing-zomer op kwam zoeken. Yueyue stond perplex toen ze er door haar broer op werd aangesproken dat hun moeder zomaar een ‘dagje vrij’ had gevraagd om tijd door te brengen met haar dochter. Schijnbaar was het voor hem niet voldoende dat de tweede oma die dag voor de kleine zorgde.

We kennen misschien ook de verhalen over grootouders, veelal op 60-jarige leeftijd of nog eerder gepensioneerd, die tijdelijk bij hun (schoon)kinderen intrekken om mee te helpen in de verzorging van hun kleinkinderen. Onderzoek uit 2013 wees uit dat 60 – 70% van kinderen onder de 2,5 jaar en 40% van kinderen boven de 3 jaar worden verzorgd door grootouders. In steden als Shanghai is dat percentage zelfs 90%. Vaak wordt dit gedreven door pure noodzaak, omdat beide ouders fulltime moeten werken en niet rond

Niet alleen het weer was heet, ook het typische eten in Chongqing, ooit onderdeel van de provincie Sichuan, is over de hele wereld bekend om haar pittigheid. Als echtpaar dat de zestig inmiddels gepasseerd is bleek het voor Dosar’s ouders niet makkelijk om hun eetgewoonten nog eens aan te passen en wat ze tijdens de gezamenlijke maaltijd ’s avonds voorgeschoteld kregen was letterlijk en figuurlijk moeilijk te verteren. Tegelijkertijd klaagde Dosar’s schoonouders over het smakeloze eten dat hen door zijn ouders werd geserveerd.

Uiteindelijk resulteerde dit alles in een enorm conflict binnen de familie. Dosar beloofde op zoek te gaan naar een ayi, een huishoudelijke hulp, zodat zijn moeder, die met de dag depressiever leek te worden, terug kon naar het noorden. Tenminste, voor een maandje of twee dan, als het aan hem lag. Toen de dag waarop deze ayi zou beginnen arriveerde, vertelde hij zijn moeder echter dat de ayi het had laten afweten vanwege een zieke in haar familie. Zoals zo vaak in China was het de vraag in hoeverre de betrokkenen de waarheid spraken. Sporadische

Zoals de samenleving van hen verwachtte waren Dosar en zijn vrouw nog voor ze dertig waren getrouwd. Drie jaar later was, volgens dezelfde opgelegde planning van de samenleving, hun eerste kind op komst. Het appartement dat Dosar had gekocht was echter niet bedoeld voor zijn nieuwe gezinnetje, maar voor zijn ouders.

Verzorging door grootouders

Binnenlandse cultuurverschillen

horrorverhalen over problemen met ayi’s zorgen in China voor een algeheel wantrouwen dat best wel eens een reden geweest zou kunnen zijn voor het annuleren van de afspraak. Yueyue stond er echter op dat haar moeder, die langzaam ook steeds meer voor zichzelf begon op te komen, zou terugkeren naar haar woonplaats. Na verhitte discussies gingen Dosar en zijn vrouw uiteindelijk akkoord. Dosar’s moeder vertrok noordwaarts en leek zo van haar herwonnen vrijheid te genieten dat ze iets deed wat ze nog nooit gedaan had: ze ging op een binnenlands reisje om de graslanden van de provincie Binnen-Mongolië te zien. Maar terwijl ze over die vlakten uitkeek zal ongetwijfeld in haar achterhoofd rondgespookt hebben wat haar zoon tegen haar zei toen ze Chongqing verliet. “Mocht er ooit iets met mijn dochter gebeuren, dan is dat te wijten aan jouw afwezigheid en zal je niet alleen een kleindochter maar ook een zoon kwijtraken.”

Biografie Ed Sander

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Bezoek chinatalk.nl voor Ed's e-books en videos van lezingen en colleges. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B18 華僑 新 天地

EDITIE225 425 EDITIE

A S I A N N L

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

• • • •

5cm gemberwortel 6 flinke tenen knoflook 1 el tamarindepasta 4 tl ciderazijn

2018年1月11日 2006年04月06日

vlees zacht en gaar is. Het ligt natuurlijk aan het vlees dat je gebruikte hoe lang dat is. Voor het lamsvlees dat ik gebruikte is dat zo’n 1,5-2 uur.

Week de gedroogde chilipepers in een scheut kokend water tot ze zacht zijn. Ik hou meestal een uur aan, maar korter of langer kan ook. Rooster de specerijen even in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren, maal ze fijn in een koffiemolen. Maal de geweekte chilipepers zonder weekwater samen met de gemalen specerijen, de gember, knoflook, tamarinde en azijn tot een enigzins gladde currypasta. Ik gebruik daar tegenwoordig een staafmixer voor. Je kunt het vlees met 1/4 van de currypasta insmeren en laten trekken/marineren terwijl je verder werkt.

Even voor het serveren kun je verse curryblaadjes toevoegen en nog 4 minuten laten meesudderen. Serveren met witte rijst. PS. Ik gebruikte ciderazijn, maar rijstazijn of kokosazijn is ook prima. Het witte maanzaad kun je ook weglaten, dat is meer voor binding dan voor smaak. En voor Pietje Preciezen : op de foto zie je (soms) verdubbelde hoeveelheden, ik had namelijk 1,8 kilo lam. Dan verdubbel ik sommige ingredienten wel en sommige niet.

De rest van de curry • • • •

Vindaloo Vindaloo kennen we als de heetste curry der curries waar stoere mannen hun mannelijkheid mee denken te kunnen bewijzen, maar de curry was oorspronkelijk niet zo heet. Het was gewoon een stoofvleesgerecht, bedacht door de Portugezen in Goa, hun kolonie in India. De naam vindaloo is een samentrekking van vinha (wijn of wijnazijn) en alho (knoflook) en werd meestal van varkensvlees gemaakt. Door de eeuwen heen is deze curry net als zoveel andere curries aangepast en veranderd waardoor er niet echt een authentiek recept aan te wijzen is. Maar knoflook en azijn lijken me toch wel het minste dat erin “hoort” te zitten. En chilipeper, uiteraard.

RECEPT VINDALOO (2-4 personen) Het vlees •

700g varkensvlees of lamsvlees

Snijd het vlees in niet te kleine blokjes. Ik gebruikte deze keer lamsbout van de Turk, maar varkenslappen of buikspek kan ook.

De currypasta • • • • • • •

20 gedroogde chilipepers 1 tl komijnzaad 6 kruidnagels 1 kaneelstokje 10 peperkorrels 1 steranijs 1 tl wit maanzaad

3 middelgrote uien (300g) 1 tl zout 1/2 tl palmsuiker 15 kerrieblaadjes (optioneel)

Snijd de uien fijn en bak die in wat olie in een (braad)pan met dikke bodem op halfhoog vuur in 15-20 minuten lekker bruin. Doe dan de currypasta erbij en bak nog 5 minuten tot lekker geurig en gebakken. Doe nu de blokjes vlees erbij en laat weer 5 minuten bakken. Voeg daarna 8 dl liefst warm water toe, het zout en de palmsuiker. Laat de curry nu sudderen tot het

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Bruno Mars & Cardi B Finesse

K-pop

2

Asian Drama

1

Bumkey

When I Saw You

1

A Korean Odyssey

KR

2

Nu'est W

Let Me Out

2

Wise Prison Life

KR

3

BTS

Mic Drop

3

Jugglers

KR

4

Taeyang

Darling

4

Money Flower

KR

5

Super Junior

Blacksuit

5

Bad Guys 2

KR

6

Monsta X

Dramarama

6

BLanket Cats

JP

7

VIXX

Shangri-La

7

Just Between Lovers

KR

8

Taemin

Move

8

Somehow 18

KR

9

Block B

Shall we Dance

9

Anata no Koto wa Sorehodo

JP

10

Rain

Gang

10

Saki ni Umareta Dake no Boku

JP

I Am Aisha ft. Adje & Dopebwoy Guala

3 Major Lazer ft. Kes Go Dung

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 424

2018年1月11日 新 天地 華僑

B19

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

A S I A N N L

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Wrap up 2017 Gelukkig Nieuwjaar, iedereen! Ik heb zin in 2018! 2017 was al een heel mooi jaar met vele hoogtepunten. Reizen en Fashion stonden wederom centraal. Ik heb in totaal 22 tripjes mogen maken met de Filipijnen als hoogtepunt. Ik heb met mooie merken mogen samenwerken zoals Schiphol, Cathay Pacific, Booking.com, Babyliss, Origins, Mercedez-Benz Fashion Week en nog veel meer. Sinds een paar maanden heb ik zelfs een kantoortje in Amsterdam. Ik hoop dat ik de lijn mag doortrekken in 2018! Om het jaar goed af te sluiten ben ik weer op road trip geweest. De plannen waren vaag, we bedachten op de dag zelf waar we wilden zijn. We begonnen met een paar dagen in de oudste kerstmarkt stad van Europa, Strasbourg. Deze Franse stad is pitoresque, vooral tijdens kerst is het net een sprookje. De hele stad is mega versierd met lichtjes, ballen en knuffels. De laatste dagen hebben we gespendeerd in Zwitserland. Voor het eerst in mijn leven heb ik voeten gezet op een skipiste (maar niet geskied). Wat was het prachtig boven in de bergen tussen de sneeuw!

Mijn vriendin @lilyrose bracht ons naar deze hippe lunch tent “Bloom”.

Op de remmen toen we deze Iglo zagen onderweg naar de berg Titlis.

Kerstmarktjes afstruinen, crêpes eten en gluhwein drinken. Strasbourg is de mooist versierde kerststad die ik heb bezocht. Het is net Disneyland met een enorme boom op het plein.

Aangekomen in Luzern. Ons hotel (SeeHotel Pilatus) had gewoon een schaatsbaan!

Harry Potter vibes bij Aedaen, waar je lekker kan lunchen of dineren.

Bij toeval kwamen we “Au Fond du Jardin” tegen. Helaas moet je reserveren voor een high tea. Echt prachtige Madeleines serveren ze hier!

Erg origineel zijn ze met versieringen. Hoe schattig zijn de beertjes op het gebouw?!

In het gedeelte “Petit France” vind je allemaal van dit soort huisjes langs de kanalen.

Titlis berg heeft het hele jaar door sneeuw! Zo mooi op een heldere dag als deze.

De laatste dag van het jaar. De beste wensen voor 2018!


B20 華僑 新 天地

EDITIE225 425 EDITIE

A S I A N N L

Regels en Wetten

door

2018年1月11日 2006年04月06日

Arend van Rosmalen

Het Khachab arrest: Is uw inkomen voldoende? In april 2016 heeft het Europees Hof van Justitie een belangrijk arrest gewezen over het middelenvereiste bij gezinshereniging (hierna te noemen: het Khachab arrest). Zoals u waarschijnlijk weet, als u uw partner naar Nederland wilt halen of als u in aanmerking wilt komen voor een verblijfsvergunning langdurig ingezetene, dient u te bewijzen dat u over voldoende middelen van bestaan beschikt. Het middelenvereiste houdt in dat het inkomen duurzaam, zelfstandig en voldoende moet zijn. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat het inkomen van iemand in de optiek van de IND niet duurzaam genoeg is. In het verleden moest het inkomen ten minste nog 12 maanden beschikbaar zijn na de datum waarop de IND de verblijfsaanvraag ontving. Het Khachab arrest gaat over de toepassing van het middelenvereiste in Spanje. De heer Khachab woont in Spanje en hij is in het bezit gesteld van een verblijfsvergunning onbepaalde tijd. In het kader van gezinshereniging wilde hij zijn echtgenote naar Spanje halen. Maar de Spaanse immigratieautoriteit heeft de aanvraag van zijn vrouw afgewezen, omdat de Spaanse immigratieautoriteit van mening was dat het inkomen van de heer Khachab niet duurzaam genoeg was. De heer Khachab heeft in de zes maanden voor de aanvraag circa zestig dagen gewerkt bij een bouwbedrijf. Daarna ging hij sinaasappels plukken op een boerderij. De Spaanse rechter heeft deze zaak verwezen naar het Europese Hof van Justitie. De Spaanse rechter stelde twee vragen aan het Europees Hof. 1. 2.

Staat de Gezinsherenigingsrichtlijn een toekomstige inkomenstoets toe? Mag de duurzaamheid/regelmatigheid van het inkomen worden gecheckt door terug te kijken naar de inkomensgeschiedenis in de zes maanden voorafgaand aan de verblijfsaanvraag?

Ten opzichte van de eerste vraag is het Europees Hof van Justitie van oordeel dat de lidstaten de duurzaamheid van het toekomstige inkomen wel mogen beoordelen. Daarbij voegt het Hof toe dat het doel van deze toets het voorkomen van uitkeringsafhankelijkheid is.

Ten opzichte van de tweede vraag is het Hof van Justitie van oordeel dat de lidstaten de bevoegdheid om eisen te stellen aan gezinshereniging niet op een manier mogen invullen die afbreuk doet aan het doel van de Richtlijn en aan het nuttig effect ervan. De wijze waarop de lidstaten deze bevoegdheid uitoefenen moet unierechtelijk gezien proportioneel zijn. Dit mag niet verder gaan dan noodzakelijk om dat doel te bewerkstelligen. Tegelijkertijd wijst het Hof erop dat de lidstaten bij het beoordelen van het inkomen alle belangen van de betrokkene in overweging moeten nemen. Nadat het Hof dit arrest heeft gewezen, heeft de Nederlandse bestuursrechter diverse uitspraken gedaan, waarin aandacht werd besteden aan de rechtsoverwegingen van het Khachab arrest. Hieronder geven wij u twee concrete voorbeelden. In november 2016 heeft de Rechtbank Den Haag (zittingsplaats: Middelburg) een uitspraak gedaan. In deze zaak wilde de vreemdeling zijn verblijfsdoel laten wijzigen naar verblijf bij partner. Maar het inkomen van de sponsor was niet genoeg. De vreemdeling zelf had wel inkomen. De Middelburgse rechter is van oordeel dat de IND ten onrechte het inkomen van de vreemdeling niet heeft meegenomen bij de beoordeling van de aanvraag. De rechter is

van oordeel dat afbreuk werd gedaan aan het doel van de richtlijn en aan het nuttig effect. In juni 2017 heeft Rechtbank Den Haag (zittingsplaats: Amsterdam) een andere uitspraak gedaan. In deze zaak heeft de IND de aanvraag van een vreemdeling afgewezen, omdat de vreemdeling in de optiek van de IND niet over voldoende middelen van bestaan beschikte. Maar de Amsterdamse rechter was van oordeel dat de IND bij de beoordeling van het inkomen alle belangen van de desbetreffende persoon in overweging diende te nemen. In deze zaak heeft de betrokkene meer dan 100.000 EUR spaargeld op zijn bankrekening. De betrokkene is hoogopgeleid en heeft mooie werkervaring. De rechtbank oordeelt dat de kans dat de betrokkene, gezien zijn spaargeld en prachtige werkervaring, een beroep zal doen op de bijstandsuitkering mimimaal is. Het wordt duidelijk dat de IND bij het beoordelen van het inkomen geen inbreuk mag maken op het doel van de Richtlijn en het nuttig effect van de Richtlijn. Tevens moet de IND alle belangen van de betrokkene in overweging nemen. De maatregel moet Unierechtelijk gezien proportioneel zijn. Deze maatregel mag niet verder gaan dan noodzakelijk om het doel van de Richtlijn te dienen.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

‘Adam en Eva in China’ Feuilleton Mens en dier op gelijke voet vs mensenheerschappij

Zoals dat verhaal liet zien, vroegen Chinezen zich sinds duizenden jaren af hoe ze het best met dieren konden omgaan. Ze probeerden zo min mogelijk dieren te eten en hun huid te gebruiken en trachtten andere manieren te vinden om in hun levensonderhoud te voorzien. Geen wonder dat ze zesduizend jaar geleden al zijden kleren in plaats van dierenhuiden gingen dragen.

Met dieren en planten samenleven

Dat het paard het meisje kwalijk nam dat ze zich niet aan haar woord hield en dat het meisje van een mens in een rups veranderde, gaf aan dat Chinezen geen duidelijke grens trokken tussen dieren, planten en henzelf. In de strijd om te overleven in de armen van Moeder Natuur, zagen ze dieren en planten eerder als leden van hun familie of van een andere familie – hun concurrenten – dan als hun onderdanen.

g Lulu Wan

Over dieren en planten heersen

Anders dan het Boek ons leerde, was er in die mythe geen hogere macht die enerzijds de mens het mandaat schonk om over dieren en planten te heersen, inclusief ze op te eten en te gebruiken, en die anderzijds de mens morele verplichtingen oplegde ten opzichte van dieren en planten. In de ogen van Chinezen stond de mens boven noch onder het dier.

Colofon Hoofdredactie: Vormgever:

Lamita al Akabi Kin Wei Hsien

Eindredactie: Redactie:

Lai Yuen Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan:

Uit Adam en Eva in China, non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang U kunt het als papieren boek (€9,95) of als e-book (vanaf € 3,99) bestellen in webshop www.luluwang.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.