424 asiannl

Page 1

EDITIE 424

2017年12月14日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B17

A S I A N N L

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Hoe binnenlands toerisme China verpest Ieder jaar probeer ik in een andere provincie van China de hoogtepunten te bezoeken. China heeft honderden bijzondere plekken, prachtige landschappen en oude dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Tenminste, voor de commercialisering toesloeg. Steeds vaker zie ik dat bezienswaardigheden meer en meer op elkaar beginnen te lijken. Met de groeiende middenklasse stijgt ook de reislust bij de Chinese consument. Natuurlijk willen ze hun eigen land, dat al zo vaak bewonderd is door buitenlanders, zelf ook gaan bekijken. Het afgelopen decennium groeide het binnenlandse toerisme in China jaarlijks met 1015%. Dit levert enorme stromen binnenlandse toeristen op. In Guiyang bezocht ik in augustus het Qianling Park. Rond het middaguur waren daar volgens de teller boven de poort al 25.000 bezoekers naar binnen gegaan. Voordat het nationale park Jiuzhiaguo in augustus werd getroffen door een aardbeving was de maximale bezoekcapaciteit ruim 40.000 personen per dag en die werd vaak gehaald. Ook voor attracties als de Verboden Stad in Beijing en de Mogao Grotten in Dunhuang zijn in de afgelopen jaren bezoekerslimieten ingesteld. Vooral tijdens het Chinese nieuwjaar en andere Chinese nationale feestdagen, voor de meeste Chinezen de enige momenten waarop ze niet hoeven te werken, zijn de menigtes overweldigend. In heel 2016 werden 4,44 miljard reisjes ondernomen door binnenlandse toeristen. Alleen al tijdens de zogenaamde ‘Gouden Week’ in de eerste week van oktober zullen dit jaar zo’n 710 miljoen Chinezen een binnenlandse of buitenlandse reis maken.

Commercialisering

Populariteit van bezienswaardigheden betekent in China vaak het einde van de authenticiteit. Het is erg jammer dat oude dorpjes als Wuzhen, Chongqing’s Ciqikou, Fenguang, Hongcun, Lijiang, Dali, Zhongdian (Shangri-La), Zhenyuan en Zhaoxing volledig zijn verpest door de commercialisering en hordes toeristen. Als je niet verder kijkt dan de etalages in de hoofdstraten lijken deze dorpjes nu allemaal op elkaar. Eindeloze restaurants, souvenirwinkeltjes, kledingzaken en supermarktjes en veelal alleen toegankelijk met een entreekaartje van minstens 100 RMB om al die commercie te mogen bekijken. Overal vind je mannen met hamers die pindakoekjes staan te pletten en kom je vast wel ergens een hoekje tegen waar de Chinezen zich graag in de lokale klederdracht hullen om zich te laten fotograferen. In de ergste gevallen zijn er zelfs een paar karaokebars gebouwd en dan niet van het soort waarin je in een geluiddichte kamer zit, maar een variant waarbij iedereen in een straal van een kilometer kan ‘meegenieten’ van de zangkunsten van China’s toeristen. Het oorspronkelijke uiterlijk van deze dorpjes is vaak volledig verdwenen. Naarmate er meer snelwegen en spoorwegen voor hogesnelheidstreinen worden aangelegd en de bezienswaardigheden daarmee makkelijker bereikbaar worden neemt de stroom toeristen, en met hen het aantal hotels en restaurants, alleen maar verder toe. Toen ik in augustus Zhaoxing in de provincie Guizhou bezocht, bleek het een van de meest gecommercialiseerde stops op onze reis te zijn. En dat terwijl ik een

beschrijving van 3 jaar eerder had gelezen die het dorp beschreven had als ‘relatief onaangeroerd door commercialisering’. Zodra de stroom toeristen toeneemt slaat de algehele renovatie toe. En in China hebben ze er een kunst van gemaakt om dingen onovertuigend oud te laten lijken. Vaak betreft het bouwsels waarvan het uiterst twijfelachtig is of ze ooit in die vorm bestaan hebben. De meest bizarre voorbeelden daarvan zijn het oude dorpje Dachang, langs de Yangtze, en de stadsmuur van Datong, waar ik eerder over schreef. In Guizhou bezochten we Longli, een oud garnizoensstadje op de grens met de provincie Hunan en tijdens de Ming-dynastie tevens aan de grens van het Chinese rijk. In Longli was in die tijd een groot aantal Han-soldaten gelegerd om opstanden van de plaatselijke Dong- en Miao-bevolking tegen te gaan. Met zo’n interessante historie is ook Longli kandidaat om een toeristische trekpleister te worden. Het wordt daarom al jarenlang gerenoveerd, maar is nog steeds niet af. Op de kaart van Longli is Nan Men Guang Chang (Zuidpoort Plein) te zien, maar wie er een bezoekje aan brengt vindt een grote grindbak en een ‘zuidpoort’ waarvan eigenlijk alleen de boog staat.

provincie Yunnan. De oorspronkelijke bevolking heeft in verband met de stijgende huren en de geluidsoverlast het oude Dali inmiddels achter zich gelaten. Hun plaats wordt vaak ingenomen door ‘mensen van buiten’ die zich de kosten wel kunnen veroorloven. Degenen die blijven assimileren snel in de eenheidsworst die deze nieuwelingen bewerkstelligen. Wegens extreme vervuiling van het Erhai Meer ten oosten van Dali werden onlangs diverse guesthouses gedwongen hun deuren te sluiten, met alle financiële gevolgen voor de eigenaren van dien. South China Morning Post en Supchina schreven recentelijk over inwoners van Chikan, een dorp nabij Kaiping, die verdreven worden door een ontwikkelingsproject ter stimulering van het toerisme. Chikan wordt heringericht voor toeristen die de typische diaolou wachttorens van de regio, die een van China’s posities op de Werelderfgoedlijst vormen, komen bekijken. Chikan wordt omgebouwd tot een historisch pretpark met winkels en hotels, net als Wuzhen, een ander voorbeeld van een oude stad die nauwelijks herkenbaar is door de sluier van de commercie. Ook in Wuzhen en het populaire Lijiang hebben de oorspronkelijke bewoners hun biezen moeten pakken.

Ecomuseum

Commercialisering van Ciqikou (Chongqing), Yangshuo, Xidi en Zhaoxing.

Lokale bevolking verdrongen

‘Maar al die commercie is toch goed voor de plaatselijke bevolking’, zou je misschien denken. Dat is ook wat China’s overheid je wil laten geloven: de ontwikkeling van toerisme op het platteland is onderdeel van de strategie om armoede uit te roeien en is goed voor de lokale bevolking. Helaas is de waarheid vaak minder rooskleurig. Sixth Tone deed recentelijk verslag van de invloed van toerisme in Dali in de

Als ik door die dorpjes loop en grote moeite moet doen om door de commercie de schoonheid nog te zien denk ik steeds: ’Waarom doet China niet wat meer moeite om de authentieke inheemse culturen te beschermen?’. Zelfs in het Splendid China park in Shenzhen, een soort openluchtmuseum waar 25 minderheidsdorpjes zijn nagebouwd, kreeg ik een beter gevoel over hoe het leven ooit geweest moet zijn dan bij bezoeken aan enkele van de originele dorpjes zelf. In zeldzame gevallen laat China zien dat het ook anders kan. In Biasha in de provincie Guizhou, waar de Miao-minderheid woont, zijn het uiterlijk van het dorp en de gebruiken van de inwoners grotendeels bewaard gebleven. Ja, er is een traditionele voorstelling met zang en dans en niet iedereen zou ook in een normale situatie in klederdracht rondlopen, maar je hebt er toch meer het gevoel dat je omringd wordt door

authenticiteit. Nog beter was het in Dimen, een weinig bezocht maar prachtig gelegen Dongdorp dat wat moeilijker bereikbaar was. Het is een van China’s zogenaamde ‘ecomusea’, een Frans bedenksel wat als doel heeft de inheemse cultuur te behouden door middel van participatie en ontwikkeling van de lokale samenleving. In Dimen is het leven nauwelijks veranderd door het toerisme. Er zijn slechts enkele zeer eenvoudige ‘guesthouses’ te vinden en restaurants zijn er niet echt; de keuken van je guesthouse kan wat voor je bereiden, maar er is geen menukaart. De status van ‘levend museum’ zal Dimen waarschijnlijk (voorlopig) behoeden voor de verregaande commercialisatie. Hoewel het succes van ecomusea in China twijfelachtig is hoop ik dat ik nog jarenlang deze stukjes authentiek China kan bezoeken.

Biografie Ed Sander

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Bezoek chinatalk.nl voor Ed's e-books en videos van lezingen en colleges. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B18 華僑 新 天地

EDITIE 225 424 EDITIE

A S I A N N L

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

met knoflook. Een uurtje is genoeg, maar het kan best langer. Daarna aan satestokjes rijgen. Traditioneel 3 stukjes per stokje. Veeg de marinade er een beetje af, smeer in met een wat olie en rooster boven gloeiende kooltjes rosé (=medium done). In een grillpan lukt het ook. Let op, de marinade verbrandt snel. Op een bord leggen, beetje ketjapsaus (zie hieronder) erover lepelen en serveren met gefrituurde (bawang goreng) of rauwe sjalotjes.

Ketjapsaus I

naar recept van Jeff Keasberry • 1 uitje, fijngesnipperd • 3 teentjes knoflook, nog fijner gesnipperd • 1 el olie • 50 ml ketjap manis • 2 el citroensap • ½ tl suiker • ½ tl zout

Saté kambing (saté van geit met ketjapsaus) Een specialiteit uit Java, maar geliefd in heel Indonesië en daarbuiten. Geroosterde stukjes geitenvlees, kort gemarineerd in ketjap en knoflook, geserveerd met een ketjap-saus. Beetje gefrituurde uitjes erover, paar blokjes lontong erbij, selamat makan! Omdat ketjap hier de belangrijkste smaakmaker is geldt hoe lekkerder de ketjap, hoe lekkerder de saté kambing en de lekkerste ketjapsauzen zijn van ABC, Kaki Tiga of Bango. En omdat het vlees niet lang gemarineerd of gegaard wordt

Verwarm de olie in een klein pannetje, voeg de ui toe en bak rustig tot het hier en daar bruin begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak die nog even mee. Voeg de ketjap toe en laat zo nodig een beetje indikken. Breng op smaak met het citroensap, zout en suiker. Nu niet te lang doorkoken want de citroen kan dan bitter worden.

is het bovendien belangrijk vlees van een jong, mals geitje te gebruiken.

RECEPT

• •

Ketjapsaus II

naar recept van Lonny Gerungan • 2-4 rode rawit chilipepers (die kleintjes) • 1 teentje knoflook • 25g gebrande pinda’s • 1 tl petis udang • 3 el gesmolten gula jawa • 1 el (pinda-) olie • 5 el (=75ml) ketjap • 2 el limoensap • zout Wrijf eerst de chilipeper met de knoflook fijn in een vijzel (of pers de knoflook en hak de chilipeper heel fijn). Voeg de pinda’s, petis udang, gula jawa, zout en olie toe en wrijf fijn in de vijzel. Ik vind het lekkerder als de pinda’s niet helemaal fijn gemalen worden, dus ik hak die vooraf in stukjes en wrijf ze maar half fijn. Giet het mengsel in een schaaltje, roer er de ketjap door en breng op smaak met het limoensap.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

De sateetjes •

2017年12月14日 2006年04月06日

400g geitenvlees in kleine blokjes van 1 a 1½ cm 3 el ketjap manis 2 teentjes knoflook, geperst

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Marineer de stukjes geitenvlees in de ketjap

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Puri x Adje x Jhormountain Coño

K-pop

2

Asian Drama

1

BTS

Mic Drop (Steve Aoki Remix)

1

Money Flower

KR

2

HyunA

Lip & Hip

2

Untouchable

KR

3

EXO

Electric Kiss

3

Doubtful Victory

KR

4

PENTAGON

Runaway

4

Two Cops

KR

5

KARD

You In Me

5

Melo Holic

KR

6

Rain

Gang

6

Nothing to Lose

KR

7

Jackson Wang

Okay

7

Jugglers

KR

8

Zion T.

Snow

8

Wise Prison Life

KR

9

Taemin

Day and Night

9

Ashita No Yakusoku

JP

10

BLK

Hero

10

Kataomoi

JP

Immorales Sugar Mama

3 Raynor Bruges x Bamo Skippybal ft. Crayflax

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 424

2017年12月14日 新 天地 華僑

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

B19

A S I A N N L

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

VLOGMAS in Valencia Wederom heb ik last minute tickets geboekt voor een weekendje weg. Het moest aan de volgende criterium voldoen: goedkoop, warmer dan in Nederland en een plek waar we nog niet zijn geweest. Valencia kwam na een korte zoektocht al snel op één te staan en met de positieve verhalen die ik erover heb gehoord drukte ik gelijk op boeken. We zijn dus begin december gegaan, het weekendje dat het in Nederland had gevroren, hebben wij (mijn vriend en ik) met 14 graden rondgefietst door Valencia. Ik ben de tel kwijt hoe vaak ik heb gezegd: “omg.. zo mooooi hier!”. Het is nu één van mijn favoriete steden geworden en ik kan niet wachten om weer terug te gaan. Ter inspiratie heb je hieronder een aantal redenen om (weer) naar Valencia te gaan.

Fiets

Valencia is het beste te ontdekken met een fiets. Op deze foto fietsten we door het enorme Turia park wat vroeger een rivier was geweest. Dit park is te vergelijken met de “Central Park” van NYC. Het is keurig onderhouden.

De oude stad

Dwaal door de gezellige straatjes in de oude stad. Elk straatje is Instagram waardig!

Horchateria

Ik vind het leuk om lokale tradities en eten te zoeken. Horchata is een Valenciaans drankje dat op een milkshake lijkt. Erg zoet! Verder moet je de lokale Fartons proberen, een lang stuk deeg (heel lichtjes is het) met poedersuiker. Een goed adresje hiervoor is Horchateria Santa Catalina.

Bastard

Bastard behoord zeker tot de (Instagram) hotspots van Valencia. Bestel hier de goddelijke pannenkoeken en wafels alsjeblieft!

Plaza de la Virgen Rooftop bar

Ze noemen mij ook “the sunset chaser”. Ik leef voor epische zonsondergangen. Op de achtste verdieping van Ateneo skybar kan je voor €3 entree genieten van een 360 graden uitzicht op Valencia.

Het bekendste plein van Valencia is Plaza de la Virgin. Er is een mooi fontein en een uitzicht op de kathedraal van Valencia. We liepen hier op een zondag en het was erg gezellig op de terrasjes en je kon genieten van de Spaanse danseressen die op het podium optraden. We hebben hier ontbeten, en zelfs op een toeristisch plein als deze, is een croissant maar €1,20.

Centrale markt

De Mercado Central is één van de grootste overdekte markt van Europa. Je vindt hier allerlei lokale producten zoals ham, seafood, olijven en fruit. Zeker een bezoekje waard!

Science Park

Het icoon van Valencia is denk ik wel het Science Park “Ciudad de las Artes y las Ciencias”. De bouw van dit grote futuristisch park heeft twee decennia geduurd. Hoe geweldig is de palmbomen tuin?!

Je kan mijn weekendje volgen op mijn YouTube kanaal “Hashtag by Lily” waar ik deze maand mee doe aan het Vlogmas fenomeen, waarbij ik van 1 december tot en met kerst elke dag een video online plaats om 17.00 stipt. Je kijkt mee in mijn privé leven en achter de schermen, bijvoorbeeld hoe het er bij een fotoshoot aan toe gaat, netwerken op pers events, of juist het minder glamorous leven van een blogger bestaan. Kijk jij gezellig mee?


B20 華僑 新 天地

EDITIE 225 424 EDITIE

A S I A N N L

Regels en Wetten

door

2017年12月14日 2006年04月06日

Arend van Rosmalen

Wordt uw bedrijf geïnspecteerd door IND? De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het toezicht van de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (hierna: IND) op werkgevers die de status van erkend referent hebben. Op basis van dit onderzoek zijn een aantal aanbevelingen gedaan hoe de kwaliteit van het toezicht verbeterd kan worden.

Ten derde zal de personele capaciteit vergroot worden. Hierbij worden IND-medewerkers die eerst belast waren met dienstverlening verantwoordelijk voor toezicht en handhaving.

Vanaf 1 september 2016 heeft het toezichten handhavingsteam van de IND, dat verantwoordelijk is voor de controle op de erkend referenten, 43 bedrijven gecheckt, die de status van erkend referent hebben. Tijdens deze inspecties heeft het toezicht- en handhavingsteam beoordeeld of de erkend referenten niet in strijd handelde met het arbeidsrecht, of zij zich hielden aan de verplichtingen die op hen rustte als erkend referent, alsmede hun financiële positie en duurzaamheid. In het onderzoek, dat opgesteld is naar aanleiding van deze inspecties, werd opgemerkt dat een groot gedeelte van de 43 onderzochte bedrijven voornamelijk Nederlandse dochterondernemingen waren, waarvan de moederonderneming zich in het buitenland bevond. Ook waren binnen deze bedrijven vaak maar één of twee medewerkers werkzaam. Tevens is in het onderzoek aangegeven dat hierna de payrollconstructie verder onderzocht zal worden.

Ten vierde zullen de resultaten en effecten van het toezicht en handhaving inzichtelijk en openbaar worden gemaakt. Deze openbaarmaking van resultaten zal bijvoorbeeld plaatsvinden in de jaarrapportages van de IND en Rapportage Vreemdelingenketen. Bij de resultaten die bekend worden gemaakt kan onder andere gedacht worden aan het aantal bestuurlijke boetes die opgelegd zijn aan erkend referenten.

Het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid, dat onder andere gebaseerd is op de bovengenoemde inspecties, is gestart in kader van de evaluatie van de Wet modern migratiebeleid. Deze wet is sinds 1 juni 2013 in werking getreden. Op 21 november 2017 heeft de heer Harbers, de nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, naar aanleiding van het onderzoek van de Inspectie, een brief verzonden naar de Tweede Kamer. In deze brief wees Harbers er op dat sinds de ingang van de Wet modern migratiebeleid de IND de bevoegdheid heeft

gekregen de bedrijven die erkent referent zijn te onderzoeken en tevens toezicht te houden op deze bedrijven. Deze toezichtbevoegdheid is een nieuwe bevoegdheid, die afwijkt van de ouderwetse bevoegdheden van de IND. Uit het onderzoek blijkt dat het toezicht nog niet in alle gevallen goed verloopt. Daarom is de staatssecretaris van plan om het toezicht en de handhaving van de Wet modern migratiebeleid in toekomst te versterken, en om de omvang en intensiteit van de inspecties van erkend referenten verder uit te breiden. De staatssecretaris heeft vervolgens voorgesteld de toezichtcapaciteit van de IND te verbeteren op de volgende vijf punten. Ten eerste moeten nieuwe waarborgen ervoor zorgen dat de dienstverlenende functie van de IND niet conflicteert met de nieuwe toezichtsen handhavingstaken van de IND. Derhalve moet de IND gescheiden teams in het leven roepen om conflicten te voorkomen. Voor het toezicht en de handhaving wordt het team Toezicht van de IND verantwoordelijk gesteld. Ten tweede moet de informatievoorziening en het delen van informatie met andere overheidsen niet-overheidsafdelingen uitgebreid worden om eventuele overtredingen door erkend referenten eerder op te kunnen merken. Daarom zal de IND het delen van informatie met UWV, DUO, de Belastingdienst, gemeenten en de Kamer van Koophandel verruimen.

Ten vijfde zal de IND de eenheid van rechtshandhaving verder versterken. Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat de IND in de toekomst vastberaden onderzoek zal (blijven) doen naar bedrijven die erkend zijn als referent. Als de erkend referent niet handelt conform de regels, kan dit tot gevolg hebben dat hoge boetes opgelegd worden, of dat het erkend referentschap zelfs wordt ingetrokken. Het is daarom verstandig om van te voren een inventarisatie van de wet- en regelgeving te maken en de verplichtingen die rusten op een erkend referent helder op een rijtje te zetten, om onnodige boetes te voorkomen.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

‘Adam en Eva in China’ Feuilleton Meisje als zijderups

Een week later kwam een buurvrouw bij de dochter op bezoek. Het meisje ging op de vacht van het geslachte paard staan en stampte met haar voeten. Ze zei tegen de buurvrouw dat er een schroefje in de bovenkamer van het beest los had gezeten. Als het haar niet tot zijn bruid had willen nemen, zou hij niet door haar vader zijn afgemaakt. Zijn verdiende loon! De woorden hadden nauwelijks haar lippen verlaten of er stak een wind op. De vacht met het meisje erop was omhoog gewaaid en vloog door de lucht. Na een dagenlange zoektocht had de vader eindelijk sporen van de vacht en van zijn dochter gevonden. Alleen was het meisje een zijderups geworden. Ze lag op een blad van een moerbeiboom en was beduidend dikker dan andere zijderupsen.

g Lulu Wan

Zijde weven

Vrouwen voerden deze rups, die meer zijdedraden gaf dan een gewone. Het nieuws reikte tot heinde en verre. Nog meer mensen kwamen naar de boom en verzamelden zijn noten. Ze plantten de bomen in hun tuin en begonnen ook zijde te weven. Langzamerhand stopten ze met het dragen van dierenhuid en kozen voor zijden kleren.

Colofon Hoofdredactie: Vormgever:

Lamita al Akabi Kin Wei Hsien

Eindredactie: Redactie:

Lai Yuen Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan:

Uit Adam en Eva in China, non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang U kunt het als papieren boek (€9,95) of als e-book (vanaf € 3,99) bestellen in webshop www.luluwang.nl