423 asiannl

Page 1

EDITIE 423

2017年11月23日 新 天地 華僑

B17

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

A S I A N N L

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

AliPays-Bas: Chinees mobiel betalen in Nederland In de vorige editie lazen we hoe China’s mobiele betaalsystemen inmiddels de grenzen van het land over zijn gegaan en de rest van de wereld proberen te veroveren, met de Chinese toerist als springplank. Ook Nederland kan bezoekers uit het Middenrijk inmiddels met een Chinese app laten betalen. We spreken met Thijs van der Toom en Quinten Kemp van NextportChina, een online marketingbureau dat Nederlandse bedrijven helpt de Chinese consument te bereiken, over de komst van AliPay. “Als we AliPay en WeChat Pay met elkaar vergelijken dan zien we dat AliPay in Europa vooralsnog een duidelijke voorsprong heeft genomen”, vertelt van der Toom. “Vanuit hun Europese hoofdkantoor in Groot-Brittannië is AliPay al zo’n anderhalf jaar actief bezig om samenwerkingsverbanden te sluiten met grote bedrijven die in Europa het betalingsverkeer faciliteren. Dat doen ze al langer voor de online versie van AliPay, maar nu zetten ze ook volop in op de point-of-sale (POS) variant op basis van mobiel betalen. Het resultaat is dat er steeds meer verkopers aangesloten worden op hun systeem.” “WeChat Pay wordt momenteel op slechts een paar plekken in Europa aangeboden”, voegt Kemp toe. “In Nederland is WeChat POS mobiel betalen nog niet beschikbaar, hoewel dit soms wel beweerd wordt. Het staat echter wel op het punt om ook in Nederland gelanceerd te worden. Wij zitten hier bovenop.” Dat AliPay momenteel een voorsprong heeft op WeChat Pay komt doordat beide bedrijven voor een verschillende aanpak gekozen hebben. Kemp: “Als AliPay in Nederland wordt aangeboden dan is eigenlijk heel Europa beschikbaar omdat het één Eurogebied is. Tencent gebruikt echter een lijst met goedgekeurde landen waar bepaalde WeChat-diensten, waaronder WeChat Pay, aangeboden mogen worden. Doordat ze dus geen gebruik maken van het juridische Eurogebied verloopt de implementatie van WeChat Pay dus trager dan die van AliPay.”

2Paynow

NextportChina is een van de partijen die helpt bij de introductie van AliPay in Nederland. Ze werken daarvoor samen met het bedrijf V2Future. Mario Fan, voormalig Managing Director van Huawei Benelux en medeoprichter van V2Future, was een van de eersten die de potentie van mobiel betalen in Europa zag. Zo’n twee jaar geleden heeft hij contact gelegd met Ant Financial, de Alibaba spin-off achter Alipay. In juni 2016 lanceerde V2Future de app 2PayNow. Met deze software is het mogelijk om de QR-code die een Chinese klant op zijn smartphone kan oproepen in AliPay te scannen voor een betaling. De Chinese klant betaalt in RMB en de verkoper ontvangt zijn betaling in Euro. Op een webportal van 2Paynow kan een verkoper daarnaast ook alle transacties zien en eventueel exporteren voor analyses. Een beperking van de app is dat er geen gedrukt bonnetje gemaakt kan worden vanuit het kassasysteem. Daarom gebruikt V2Future naast de app ook een POS-apparaatje (klik hier voor een video met een identiek apparaat dat Citcon

Payment gebruikt) dat deze bonnetjes wel kan printen. Dit bonnetje kan de Chinese toerist vervolgens gebruiken om de BTW terug te vragen bij vertrek. Gassan Diamonds en Batavia Stad Outlet zijn voorbeelden van bedrijven die inmiddels gebruik maken van 2PayNow. De app en het POS-apparaat zijn gekoppeld aan het kassasysteem van de verkoper, zodat transacties automatisch verwerkt worden. Elke verkoper werkt samen met zijn eigen elektronische betaalsysteem (PSP; Payment Service Provider) zoals Adyen en Ogone. V2Future’s technologie verzorgt de interface tussen dat systeem en Alipay (voor de techneuten onder de lezers: op basis van API). NextportChina helpt V2Future met de uitrol van 2PayNow in de Benelux.

Zichtbaarheid

Het aanbieden van Alipay mobile POS biedt de Chinese consument veel gemak. Van der Toom: “Verkopers kunnen zich door het aanbieden van deze service onderscheiden van hun concurrenten. Het is een goede manier om hun locatie meer ‘China-ready’ te maken, waardoor de Chinese toerist eerder voor hun winkel of attractie zal kiezen dan voor een andere.” Daarnaast blijkt dat het kunnen aanbieden van AliPay de Nederlandse verkopers nog een ander voordeel biedt. “Naast mobiel betalen in RMB, kunnen wij als online marketing agency onze klanten via ‘in-app’-marketing in de AliPayapp verder promoten”, legt van der Toom uit. “Door een profiel aan te maken in de AliPay app wordt hun locatie zichtbaar wanneer de AliPay-gebruiker zoekopdrachten uitvoert in de app. Je kunt echter ook extra investeren in een prominentere zichtbaarheid. Zo kan je bijvoorbeeld meedoen met campagnes, investeren in banner posities of kortingscoupons distribueren. Wij hebben samen met V2Future een standaardpakket met diensten opgesteld dat verkopers kunnen afnemen.” Kemp: ”Als de Chinese toerist aankomt op Schiphol of Amsterdam Centraal en de AliPayapp opent kunnen we de ondernemers in de directe omgeving zichtbaar maken en door middel van het inzetten van kortingscoupons de toerist een zetje in de goede richting geven. Zo’n

digitale coupon kan een toerist bij het betalen met AliPay meteen verzilveren. Daarnaast verzorgen we het opzetten van een AliPayprofiel, het beheer van recensies, aanmaken van banners, branded content, coupons en extra zichtbaarheid binnen de app. Grote AliPayklanten kunnen daarnaast gratis deelnemen in een van de zes themacampagnes die AliPay elk jaar voert, waarbij bijvoorbeeld vanuit de app pushmessages worden verstuurd.” Voor grote attracties die veel volume draaien, denk bijvoorbeeld aan De Keukenhof of het Van Gogh-museum, is het daarnaast mogelijk om binnen AliPay tickets te verkopen en daarmee de toerist de wachtrij te besparen. Mocht het zover komen dat een grote PSPpartij AliPay integreert in haar pakket dan verdwijnt daarmee de toegevoegde waarde van het POS-apparaat en de app. NextportChina kan dan echter nog steeds toegevoegde waarde bieden. Kemp: ”De betaling gaat dan via de PSP, maar wij kunnen de ondernemer dan nog steeds helpen bij de marketing naar de Chinese consument binnen de AliPay-app.” “Veel grote PSP’s bieden honderden verschillende betaalmethoden aan”, voegt van der Toom toe. “Die PSP’s gaan niet één specifieke methode als AliPay actief promoten in de markt. Wij kunnen echter bij de ondernemer langskomen en laten zien hoe het werkt.”

Kosten

Van der Toom vertelt over de kosten van de dienstverlening: ”De vaste kosten zijn beperkt. Voor de scanner betaal je enkel borg. Daarnaast betaalt de verkoper een percentage per transactie en daarbovenop bieden we dus verschillende marketingpakketten. De vergoeding die voor de mobiele betaling gerekend wordt ligt ten opzichte van andere methoden zoals credit cards een fractie hoger. Maar het is juist deze extra marketingondersteuning die andere betaalmethoden niet bieden die dit product interessant maakt.“ AliPay is interessant voor zowel grote als kleine bedrijven, vindt Kemp: “Vooralsnog richten we ons vooral op die bedrijven die veel Chinese toeristen kunnen bedienen. Dit zijn bijvoorbeeld winkels in luxe artikelen,

zoals modezaken of diamantairs. Maar ook voor winkels met authentieke Nederlandse producten die de Chinees graag mee naar huis neemt, zoals kaas, kan de app interessant zijn. AliPay wordt daarnaast vooral op luchthavens al veelvuldig aangeboden. Niet alleen voor de vertrekkende toeristen die nog even taxfree gaan shoppen maar ook voor degenen die een transfer hebben op de luchthaven en misschien wat te eten of drinken willen kopen maar nog geen Euro’s op zak hebben.” ”Eigenlijk is het voor een verkoper erg interessant om nu in te stappen”, voegt van der Toom toe. ”Omdat er nog relatief weinig verkopers aanwezig zijn in AliPay is het dus wat makkelijker om zichtbaar te zijn. Later zal je meer moeten investeren in zichtbaarheid.”

Biografie Ed Sander

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (20112013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Bezoek chinatalk.nl voor Ed's e-books en videos van lezingen en colleges. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B18 華僑 新 天地

EDITIE 225 423 EDITIE

A S I A N N L RECEPT VOOR THAISE VISKOEKJES (Tod Man Pla / ทอดมันปลา)

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Ingrediënten • • • • •

400g vispasta (kant-en-klaar of zelfgedraaid zoals hieronder uitgelegd) 2 el Thaise rode currypasta 3 el kousenband (in stukjes van 2 mm) 4 blaadjes limoenblad (in superdunne reepjes) 2 el fijngesneden steeltjes van koriander (optioneel)

Voorbereiding

Meng de (ontdooide) vispasta en currypasta. De echte Thaise die-hard zet er daarna nog minstens 10 minuten de mixer op om de structuur perfect te krijgen, maar gewoon goed door elkaar roeren werkt ook. Als de currypasta goed vermengd is en de structuur van de vispasta naar wens schep je er de kousenband en reepjes limoenblad door.

Bereiding

Thaise viskoekjes (Tod Man Pla) Thaise viskoekjes en ik hebben een haat-liefde-verhouding of, beter gezegd, het recept en ik hebben dat. En eigenlijk is het ook uit, al een tijdje. De relatie is langzaam doodgebloed na de laatste, mislukte, ietwat melige, ietwat korrelige, ietwat stinkende, enigszins uit elkaar vallende viskoekjes. Wel eetbaar, maar alles wat een viskoekje niet moet zijn. Een Thais viskoekje moet springerig, niet rubberig, maar wel elastisch zijn, een beetje als een zachte frikandel, zeker niet als gehakt. Dus ik maakte ze niet meer, maar bestel wel altijd een portie bij de Thai, want goede viskoekjes zijn lekker! En toen kwam ik op Thaise foodblogs opeens het fenomeen kant-en-klare vispasta tegen en wat bleek, ook de toko in Nederland verkoopt vispasta! Weliswaar niet geheel zonder toevoegingen, maar ik vond het nog

wel acceptabel en ik heb nog nooit zo stressvrij viskoekjes gebakken. Ze zwellen mooi op in de olie om uitdruipend op het keukenpapier te imploderen tot een verschrompelde pruim. Precies zoals het hoort.

Verhit een koekenpan met een klein laagje olie. Zo’n 2 à 3 mm is genoeg, de viskoekjes gaan namelijk toch drijven, wat meer olie kan ook en een frituurpan ook. Verhit de olie niet al te heet, 160ºC is genoeg.

2017年11月23日 2006年04月06日

pan glijden. Frituren/bakken tot de buitenkant mooi bruin is, afhankelijk van de grootte van de koekjes zo’n 1 tot 3 minuten. Regelmatig keren. Uit laten lekken op keukenpapier. Serveren met zoete chilisaus eventueel opgeleukt met wat korianderblad en een paar gehakte pinda’s of cashews.

Zelf vispasta maken • • • • •

200 gram vis 1 eiwit 1 el Thaise rode currypasta 2 el zetmeel zoals tapioca, maizena of aardappelzetmeel 1 el vissaus

Als je zelf vispasta maakt kun je de hoeveelheid vis beter aanpassen dan wanneer je zo’n pakje koopt. Kabeljauw is een goede, maar wel dure keus. Het schijnt dat zoetwatervissen het meest geschikt zijn, maar met genoeg bindmiddel kan het in theorie met elke witvis. Bij mij mislukte het regelmatig, vandaar dat ik nu vispasta gebruik. Maak je zelf vispasta, dan moet je bovenstaande ingrediënten dus langdurig pureren tot je een zijdenzachte, fluff y substantie overhoudt. Als dat gelukt is is het recept verder hetzelfde, alleen dan met de helft van de smaakmakers.

Je kunt de koekjes van tevoren proberen in de vorm van een plat poffertje te vormen of je laat met twee lepels steeds een kloddertje in de

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

ASIANNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Nafthaly Ramona ft. Bizzey, Hef & Ramiks Merry

K-pop

2

Asian Drama

1

Super Junior

One More Chance

1

Revolutionary Love

KR

2

Super Junior

Blacksuit

2

Black

KR

3

EXID

DDD

3

Money Flower

KR

4

Block B

Shall We Dance

4

Melo Holic

KR

5

Monsta X

Dramarama

5

Witch Court

KR

6

SEVENTEEN

Clap

6

Mad Dog

KR

7

Block B

One Way

7

The Package

KR

8

SEVENTEEN

Without You

8

Go Back Couple

KR

9

Twice

Likey

9

Because This Is My First Life

KR

10

Taemin

Thirsty

10

20th Century Boy and Girl

KR

N.E.R.D. ft. Rihanna Lemon

3 Sean Paul Volcano

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 423

2017年11月23日 新 天地 華僑

B19

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

A S I A N N L Moyat

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

De eerste keer dat ik de collectie presentatie van Moyat heb bezocht. Dit high end tassenmerk is bijna te vergelijken met de Hermes categorie. Eigenlijk moest ik de tas dan ook vasthouden met een handschoen, maar daar kwam ik iets te laat achter! Hopelijk mag ik de volgende keer weer terug komen lol.

Paul Smith

Een vaste prik is een bezoek aan de Paul Smith showroom. Zoals je kan zien zijn de regenboog kleuren “up and coming” in de spring/summer ’18 collectie.

Paris Fashion Week (alweer) Na New York, London en Milaan, is Parijs de laatste in het Fashion Week rijtje. Seizoen na seizoen van Fashion Weeks afstruinen geeft me nog steeds veel energie en inspiratie. Ik kon dit keer slechts drie dagen Parijs meepakken, maar dat was genoeg om leuke content te shooten, vrienden op te zoeken en presentaties van designers te bewonderen. Bekijk hier wat kiekjes van mijn korte fashion trip.

Partner in crime

Het tweede seizoen dat ik samen met @ linseysijmons naar Parijs Fashion Week ging. Je had onze kamer moeten zien op Instastories, helemaal vol (en geordend) met tassen, schoenen en heel veel kleding.

Kate Spade store opening

Er is een nieuwe Kate Spade winkel geopend in het 1e arrondissement van Parijs. De stijl van Kate Spade met streepjes, stippen en kleuren komen hier mooi samen. Een winkel waar je foto’s wil maken!

Chriselle Lim

Ik volg heel wat bloggers uit Amerika, waaronder de Koreaanse Chriselle Lim. Vooral tijdens Fashion Week volg ik haar en Aimee Song (@ songofstyle) op de voet. Ik vond het dan ook geweldig om haar te zien “shinen” voor de shows van Balmain.

Valentino

Tussendoor nog even langs de pop up store van Valentino geweest, want je maakte kans op hun ‘spike bag’ als je bij het hartje een foto op je Instagram ging posten. Ik vind de tas zó tof, dat ik een gokje had gewaagd. Helaas was ik het niet geworden.

Jatual

Altijd leuk om kennis te maken met nieuwe getalenteerde designers. Volgend seizoen ga je me zeker zien paraderen in een Jatual lookje tijdens fashion week!

Paparazzi

Om een beeld te geven van hoe heftig het soms voor een show kan zijn. Paparazzi staan klaar om gasten te fotograferen. Vooral de beroemde sterren worden massaal “aangevallen”. In het midden, bedolven tussen de camera’s, kan je misschien Claudia Schiffer spotten.

Juan Jerez

Ik maak altijd even tijd om fotograaf vriend Juan Jerez te zien als ik in Parijs ben. Helaas hadden we dit keer geen tijd gehad om een vette shoot te doen samen.

Bloggers boyfriend

Sinds we elkaar tijdens de persreis in Indonesië hebben ontmoet, heb ik Kurt (@bloggers_ boyfriend) in Milaan en Parijs gezien. Hij is één van de grootste mannelijke luxury bloggers op het moment. Je gaat hem nog vaker tegen komen in mijn tripjes volgend jaar!

Kunstenares Pain Pain

Elke ochtend begon de dag met een zoektocht naar fluffy smaakvolle croissants. Niet zo heel moeilijk natuurlijk in Parijs. Op loopafstand waren er meer dan genoeg leuke tentjes bij ons hotel bij de Moulin Rouge. Dit Instagram waardige bakkerij heet Pain Pain.

Bij verschillende shows zie je deze illustrator mensen tekenen. Zij is vrij bekend hier heb ik vernomen, maar ik ben helaas niet meer achter gekomen wat haar naam is (volgend seizoen zoek ik uit!) Ze legt bijzondere street style van fashionistas vast met haar kwast.

Street style

Voor de Issey Miyake show waren we nog vastgelegd door blogger en fotograaf @ Christiangertsen. Zo leuk dat ik mijn Japanse blogger vrienden die ik in Tokyo heb ontmoet elk jaar weer zie in Parijs.


B20 華僑 新 天地

EDITIE 225 423 EDITIE

A S I A N N L

Regels en Wetten

door

2017年11月23日 2006年04月06日

Arend van Rosmalen

Terugbetaling van het schoolgeld na vroegtijdige uitschrijving De Nederlandse Hoge Raad heeft eind oktober j.l. een definitieve uitspraak gedaan in een geschil tussen een student, in casu onder het pseudoniem Xiao en de particuliere hogeschool TIO. In deze zaak stond de vraag centraal of het tussentijds afbreken van de studie ertoe leidt dat de student alsnog het gehele bedrag aan schoolkosten zou moeten voldoen, ondanks dat de student geen onderwijs meer volgde. De gedaagde in deze zaak is de student Xiao, die aan het einde van augustus 2012 was toegelaten tot de particulieren hogeschool TIO voor de studie “Hotel Management”. Het schoolgeld bedroeg op dat moment €12.600,- per jaar. Xiao heeft vlak na toelating tot de hogeschool een bedrag van €11.801,10 betaald voor schoolgeld, waarna er nog een bedrag van €798,90 voldaan zou moeten worden. Daarnaast moest Xiao ook een inschrijfformulier (ook wel een studieovereenkomst genoemd) tekenen, met op de achterkant de algemene voorwaarden opgenomen die TIO hanteert. Twee maanden na aanvang kon Xiao zijn studie niet meer voortzetten vanwege psychische klachten. Daarop heeft de vader van Xiao op 1 december 2012 een brief geschreven naar de hogeschool met het verzoek om een deel van het schoolgeld terug te betalen vanwege de bijzondere medische oorzaak waardoor Xiao zijn studie niet kon voortzetten. Twee weken later liet TIO weten niet akkoord te gaan met verzoek tot terugbetaling en schreef daarover het volgende: “U geeft ons in overweging om af te wijken van de algemene bepalingen uit de studieovereenkomst. Onze handelswijze is echter, mede vanwege precedentwerking, vast te houden aan het overeengekomene uit de studieovereenkomst. Niet alleen ten aanzien van de verplichtingen van Tio, maar ook die van cliënt. Tio handhaaft derhalve de factuur van het collegegeld.”

Hierbij beriep TIO zich op de algemene voorwaarden, die hoorde bij de studieovereenkomst. Daaruit volgt dat studenten vrij zijn om tussentijds te stoppen met de studie, maar dat als zij zich na 31 augustus 2012 uitschrijven, zij verplicht zijn om alle schoolkosten te betalen. Vervroegde beëindiging van de studie vermindert niet het bedrag dat de student moet betalen aan TIO en ontslaat de student ook niet van openstaande betalingsverplichtingen. Kort daarna is TIO een procedure gestart bij de rechter, om het resterende bedrag aan schoolgeld à €798,90 te vorderen van Xiao. Daarop heeft Xiao een tegenvordering ingesteld bij de rechter, waarin hij een bedrag van €8.839,90 vordert aan schoolgeld, dat evenredig is aan het aantal maanden waarin hij geen onderwijs meer heeft gevolgd bij TIO. Deze vorderingen zijn het begin van een langdurige juridische strijd tussen TIO en de student, die uiteindelijk vijf jaar zal duren. Zowel in eerste aanleg als in beroep wordt de vordering van TIO afgewezen, waarna TIO hoger beroep instelt bij de Hoge Raad. De Hoge Raad geeft in oktober dan eindelijk het verlossende antwoord en luidt daarmee het einde in van deze lange gerechtelijke procedure. De Hoge Raad heeft in deze belangrijke uitspraak het volgende overwogen: De overeenkomst die gesloten wordt tussen een school en een student is een overeenkomst in de zin van

artikel 7:413 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) en 7:408 BW. Op grond van deze artikelen hebben studenten altijd het recht om de overeenkomst op elk moment te beëindigen. De school heeft vervolgens recht op een redelijk gedeelte van het schoolgeld. Dit volgt uit artikel 8:411 van het BW. Op grond van dit uitgangspunt kan geconcludeerd worden dat de algemene voorwaarden van TIO, waaruit volgt dat de student het gehele bedrag aan schoolgeld moet betalen, ook al stopt deze student tussentijds, niet in overeenstemming is met hetgeen de Hoge Raad heeft overwogen. De opzeggingsclausule uit de algemene voorwaarde druist in tegen de bedoeling van artikel 7:408 BW, waaronder de student grote bescherming geniet. Tevens zijn deze algemene voorwaarden niet in overeenstemming met artikel 6:233 BW en de Richtlijn 93/13/EEG, waarin ook het belang van de consument, in casu de student, voorop wordt gesteld. Het is in ieder geval duidelijk dat de algemene voorwaarden die TIO hanteerde in strijd waren met de wet en daardoor ongeldig verklaard konden worden. Student Xiao hoefde daardoor niet alleen het bedrag van €768,90 niet te voldoen aan TIO, maar TIO moest aan Xiao een bedrag van €8.000,- betalen. Dit bedrag bestond onder andere uit teveel ontvangen schoolgeld en proceskosten. Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

‘Adam en Eva in China’ Feuilleton Paard als aanbidder

Er was eens een gezinnetje met een vader, een dochter en hun paard. Op een ochtend ging de vader de deur uit en kwam wekenlang niet thuis. Het meisje had al geen moeder meer en miste haar vader vreselijk. Ze zei tegen hun paard dat ze met hem zou trouwen als hij haar zou helpen haar vader terug te vinden en naar huis te brengen.

Paard bewees zijn dienst

Het paard sjeesde het huis uit. Toen de vader hun dier zag, was hij verbaasd en verrukt. Hij ging erop zitten, maar het wilde geen stap voortzetten, bleef stilstaan, keek achterom naar de richting waar het vandaan kwam en hinnikte. De vader kreeg het vermoeden dat er thuis iets niet pluis was en reed naar huis.

g Lulu Wan

De dochter was op haar beurt verrukt. De vader beloonde het dier met lekkernijen, maar het weigerde ervan te smullen en verdriet vloeide uit zijn ogen. Als het echter de dochter zag, steigerde het en trappelde blij met zijn hoeven.

Vader vond het onzin

Dit ging net zo lang door totdat de vader op een dag argwaan kreeg. Hij vroeg zijn dochter wat dit te betekenen had. Nu moest ze hem wel vertellen over haar belofte aan het paard. Nooit van gehoord, riep de vader, dat een beest het in zijn hoofd haalde met een mens te trouwen! Hij slachtte het paard en legde zijn huid op de binnenplaats te drogen.

Colofon Hoofdredactie: Vormgever:

Lamita al Akabi Kin Wei Hsien

Eindredactie: Redactie:

Lai Yuen Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan:

Uit Adam en Eva in China, non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang U kunt het als papieren boek (€9,95) of als e-book (vanaf € 3,99) bestellen in webshop www.luluwang.nl