419 AsianNL

Page 1

EDITIE 419

2017年8月24日 新 天地 華僑

B13

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

C H I N A 2 0 2 5 . N L

zhong

China wordt voor Nederland belangrijker in de toekomst. Natuurlijk op economisch gebied, maar ook op andere terreinen. Steeds meer Nederlanders werken samen met China; via bedrijven, universiteiten, culturele organisaties, gemeenten en provincies. Als student, of als professional. In Nederland en in China. China2025.nl is een crowdblog over Nederland en China. Het is geschreven voor en door Nederlanders die op professioneel gebied met China te maken hebben. Het blog heeft als doel om het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Daklozenhulp in Xi’an – The Yellow River Soup Kitchen Gedurende de twee jaren die ik als internationaal vrijwilliger doorbracht in China Xi’an, de stad in MiddenChina die vooral bekend is vanwege haar Terracottaleger, heb ik te maken gehad met diverse lokale NGO’s. Het mooiste voorbeeld daarvan is Tony Day en de Yellow River Soup Kitchen. De Yellow River Soup Kitchen ontfermt zich over de daklozen in de stad. De organisatie is zo’n 12 jaar geleden ontstaan toen Tony Day, een Brit, op doorreis naar een meditatiecentrum in India in Xi’an arriveerde. Hij was eigenlijk van plan de stad slechts een paar dagen te bezoeken, maar besloot wat langer te blijven om de zwervers en daklozen die hij in de stad aantrof eten te geven. Elf jaar later woont hij nog steeds in Xi’an en runt hij samen met een flinke groep vrijwilligers een van de meest eenvoudige, maar tevens succesvolle liefdadigheidsorganisaties in de stad. Elke maandag, dinsdag en vrijdag zijn Xi’an’s daklozen tussen 6 en 8 uur ‘s avonds welkom in een gebouw dat de Soup Kitchen ter beschikking heeft gekregen van een kerk in Xi’an. Zo’n 70 minderbedeelden krijgen baozi (een soort klein gestoomd broodje), rijst en soep uitgereikt. Groepjes vrijwilligers gaan de binnenstad in om nog zo’n 40 daklozen op te zoeken en hen eten uit te reiken. Maar ze doen meer. Een paar keer per jaar trekken ze het platteland rondom Xi’an in om eten, ingezamelde kleding of andere materialen uit te reiken aan arme dorpelingen. En ze organiseren zo nu en dan ook een sportdag voor de kinderen in die dorpen.

Britse Boddhisatva

Van alle NGO’s in Xi’an heb ik me altijd het meest aangetrokken gevoeld tot de Yellow River Soup Kitchen, wellicht omdat hun doel aansluit bij mijn eigen reden om vrijwilligerswerk te gaan doen: het helpen van mensen die in armoede leven. Wat zeker ook heeft meegeholpen was de klik die ik direct met Tony had toen ik ‘m voor de eerste keer ontmoette. Na wat voorzichtig aftasten bleken we een sterk overlappende levensfilosofie te hebben en ik was geïnspireerd door Tony’s ‘down-to-earthness’, gevoel voor humor –zijn kwajongensachtige gegiechel is simpelweg aanstekelijk- en interesse in Boeddhisme. Net als ik hangt Tony de Boeddhistische filosofie aan zonder zich druk te maken om alle rituelen die eromheen zijn verzonnen. Hij weet hoe hij moet leven, maar kan er ook van genieten: hij is vegetariër, maar draait z’n hand niet om voor een biertje op z’n tijd. Ik zag in Tony een voorbeeld van hoe ik zelf ook wilde zijn. Tony, die goed geboerd heeft in zijn voormalige leventje in Groot-Brittannië, gebruikt geen geld van de Soup Kitchen voor z’n levensonderhoud. Toen ik hem leerde kennen woonde hij in een Boeddhistische tempel in het zuiden van Xi’an, waar de monniken hem beschouwden als een boddhisatva (een verlicht mens dat anderen helpt) en weigerden zijn geld aan te nemen voor ’het appartement dat ze aan hem verhuurden, of

het eten dat ze voor hem maakten. Ze stonden hem niet eens toe te helpen met afruimen van de tafel en het doen van de afwas.

No soup for you!

De Soup Kitchen bereidt het eten niet zelf, maar koopt het al jaren in bij een vaste leverancier. Dat garandeert kwaliteit van het eten en zorgt ervoor dat de vrijwilligers zich kunnen focussen op de distributie in plaats van de bereiding van het eten. Tijdens mijn tijd in Xi’an schonk Campbell Soup de organisatie een vrachtwagen vol zakjes en blikken soep. In plaats van dit te gebruiken voor de Soup Kitchen en daarvoor hun logistieke proces te moeten veranderen, besloot de organisatie het te doneren aan de arme dorpelingen in de omgeving van Xi’an. Met een groepje vrienden hielpen we twee avonden mee om dozen te sjouwen en bestelwagens vol te proppen met soep die de dagen erna bezorgd zou worden. Tony bleek daarbij uiterst integer in het leiden van z’n organisatie. Toen een van de vrijwilligers, na uren noeste arbeid, vroeg of hij een van de honderden blikjes mocht hebben om thuis eens te proberen keek Tony hem serieus aan en zei: ’Nee, die soep is niet voor jou bedoeld’. Hoezeer hij de hulp van de vrijwilligers ook waardeerde, Tony bleek principieel in wie er recht had op zelfs de laatste druppel soep. Ik heb hem naar aanleiding van het incident later nog wel eens plagend vergeleken met de Soup Nazi uit Seinfeld. ‘No soup for you!’

Winter is coming…

Toen het kwik in Xi’an daalde kreeg ik op een dag SMSje van Tony of ik wilde meehelpen met het uitdelen van jassen, thermisch ondergoed en dekens aan de daklozen. Toen we vrijdagavond arriveerden bij de Soup Kitchen was het er erg druk. Tony vertelde dat ze vandaag vijftig vrijwilligers hadden in plaats van de reguliere vijftien. De daklozen druppelden binnen en

vrijwilligers liepen af en aan om hen eten uit te reiken. Eerst een zakje met drie boazi, een doosje rijst en een kom soep. Voor de daklozen die daarna nog honger hadden mochten we extra baozi, eenderde rijst en meer soep uitreiken.

waarna de meesten akkoord gingen. Het was een koude nacht en soms frustrerend te weten dat er nog eens ruim 100 daklozen in het centrum waren die we niet konden vinden. Maar het was een bijzondere ervaring.

Na het eten pakten de daklozen hun zakken met eigendommen en schuifelden terug de nacht van Xi’an in. En nadat de laatste een nieuw kapsel aangemeten had gekregen werden we opgedeeld in groepen voor Noord-, Oost-, West- en Zuid-Xi’an en werden de dekbedden, matrasjes, broeken en jassen verdeeld, alsmede instructies gegeven over hoe ze uitgereikt moesten worden. Om 22.00 uur was het zover en reden we met twee auto’s en een bestelwagen naar het zuidelijke deel van Xi’an’s historische stadsmuur, op zoek naar de plekken waar de daklozen sliepen; onder bruggen, in parken en in portieken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want daklozen hebben ook zonder huis geen vast adres en hebben nogal de neiging om van slaapplaats te wisselen. Een van de groepen vond met gemak 18 daklozen, terwijl onze groep na 3 uur rondrijden en zoeken, zowel binnen als buiten de stadsmuren, op een totaal van 7 kwam.

Bezoek de website van de Yellow River Soup Kitchen voor meer informatie, foto’s en video´s en om hen te steunen. Tony zelf gaf in mei een presentatie over de Soup Kitchen voor YiXi China, een TED-achtige organisatie.

Opvallend was, dat -in tegenstelling tot wat we vaak gewend zijn in het Westen- de daklozen hier geen alcohol- of drugsverslaving lijken te hebben. Sommigen leiden aan psychische problemen, maar de meesten waren buitengewoon dankbaar en aardig. Veel van het kenden Tony natuurlijk goed, wat tot veel handenschudden, omhelzingen en brede glimlachen leidde. Een van mijn taken was het fotograferen van iedereen die materiaal had ontvangen, dit om te voorkomen dat ze bij de Soup Kitchen om materiaal zouden komen vragen dat ze al gekregen hadden. Niet altijd een gemakkelijke taak en zo nu en dan nogal beschamend voor de personen in kwestie. Tony en ik besloten dus dat het beter was om eerst te medewerking vragen voor de foto´s, voordat we materiaal uitreikten,

Biografie

Ed Sander deed als marketing consultant twee jaar (2011-2013) vrijwilligerswerk voor goede doelen in Xi’an, China. Ook gaf hij trainingen online marketing aan leden van het Xi’an International Business Forum en Chinese NGOs en gastcolleges aan de Shaanxi Normal University. Naast zijn reguliere werk als Data-Driven Marketeer/ CRM Specialist geeft Ed lezingen, colleges en workshops voor ChinaTalk en schrijft artikelen over o.a. social media, e-commerce, consumentengedrag en innovatie in China. Bezoek chinatalk.nl voor Ed's e-books en videos van lezingen en colleges. CHINA2025.NL is een initiatief van Rutger Brouwer en Maysha Lin, beiden China liefebbers die dit vanuit hun interesse op vrijwillige basis doen. Het blog heeft geen winstoogmerk en heeft als doel het netwerk tussen China professionals te stimuleren door kennis en ervaringen uit te wisselen. Hiermee willen de initiatiefnemers iedereen met een interesse voor China inspireren en ook iets leren. Zij roepen daarom geinteresseerden op om een bijdrage te leveren op www.china2025.nl.


B14 華僑 新 天地

EDITIE225 419 EDITIE

F O O D

2017年8月24日 2006年04月06日

Wegwijs in de Aziatische keuken "Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

g Lulu Wan

‘Adam en Eva in China’ Feuilleton Onbevlekte ontvangenis vs Chinees zwangerschapsverhaal

Chinese aubergine Hoe heet het?

Chinese aubergine, Aziatische aubergine, dunne aubergine, Chinese eggplant, Japanese aubergine, boulanger (Suriname), brinjal (India), terong (Indonesië), nasubi / 茄子 ( Japan), qie zi / qiézi / 茄子 (China).

Wat is het?

De Chinese aubergine is het dunne, lichtpaarse zusje van de bij ons bekendere plompe, donkerpaarse aubergine. Het velletje van deze dunne, lange aubergine is dunner en dus zachter. Chinese aubergines hebben over het algemeen wat minder pitjes en omdat het de pitjes zijn die een aubergine bitter maken smaakt een Chinese aubergine dus zachter, delicater. Chinese aubergine is niet de officiële naam, want ze kennen deze variant ook in andere delen van Azië.

Hoe te gebruiken?

In tegenstelling tot een gewone aubergine, hoef je de Chinese aubergine voor gebruik niet met zout te bestrooien om de bitterheid weg te nemen. Verder is het gebruik hetzelfde. De manier waarop men in China zulke

langwerpige groenten snijdt is te beginnen er een schuin kontje af te snijden, dan draai je de aubergine en kwart tot een halve slag naar je toe en snijdt er net zo’n schuin stukje vanaf. Draaien, snijden etc. (zie filmpje)

Tips, weetjes & recepten •

• • •

Favoriet recept: Fish fragrant Eggplant (aubergines boerenstijl). Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden zit er geen flintertje vis in dit gerecht. De saus werd oorspronkelijk wel geserveerd in een visgerecht, maar men vond die saus zo lekker dat men ‘m bij veel meer gerechten ging serveren. Uiteindelijk werd de combinatie met aubergines (en eventueel varkensvlees) het beroemst, maar de naam “de saus voor bij die vis” bleef. Andere favoriet recepten: “Thaise” aubergines (lekker met kip of garnaal) en: Auberginesalade uit Sichuan of Aubergines met knoflookdressing (beide met gestoomde ipv gebakken aubergine) Ook goed verkrijgbaar bij Surinaamse of toko’s en tegenwoordig ook Turkse winkels

Lezers van het Boek kenden maar één manier van de bevruchting van de heilige maagd. Maar als je duizenden jaren voor Christus aan honderd Chinese vrouwen gevraagd zou hebben hoe ze aan hun baby’s gekomen waren, zou je honderd verschillende antwoorden gekregen hebben. Zo vertelde Jiang, concubine nummer 1 van een koning, dat ze zwanger was geraakt omdat ze in de voetsporen van een reus getrapt had; Jiandi, concubine nummer 2 van dezelfde koning, beweerde dat ze een zwaluwei doorgeslikt had en daarom een baby verwachtte; over nummer 3 wist men niets, maar over nummer 4 des te meer. Deze heette Zoutu. Telkens als ze de zon in haar droom naar binnen gewerkt had, werd ze moeder. In totaal had ze acht zonnen in haar droom opgegeten met acht kinderen als uitkomst.

Gestoomde aubergine “Koud gestoomde aubergines met knoflookdressing” heet het gerecht uit Fuchsia Dunlop’s laatste kookboek “De Shanghai Keuken“. Koud stomen bestaat volgens mij niet, dus ik vermoed dat het de bedoeling is het gerecht af te laten koelen voor je het eet, maar wij eten het gewoon warm. Het is een beetje puzzelen hoe lang je de aubergines moet stomen, want je wilt ze echt zijdezacht op het snotterige af, dan zijn ze op hun lekkerst. Heb je een Anova of ander warmwaterbadachtig apparaat, dan kun je ze ook in een dubbele zipperzak 3 uur lang op 80 garen. Zorg dan wel dat je er iets zwaars op zet, want het zijn net reddingsvesten, ze drijven! Verder is het heel simpel, als ze gaar zijn verdeel je er gember, knoflook en lente-ui over, giet er wat gloeiendhete, knetterende olie over, dressing erbij van sojasaus, zwarte rijstazijn en suiker en smullen maar. Koud laten worden mag. RECEPT VOOR KOUD GESTOOMDE AUBERGINES MET KNOFLOOKDRESSING

De aubergine •

500 gr Chinese aubergine

De kruiden • • • •

1 el zeer fijngehakte knoflook 1 el zeer fijngehakte gember 3 el dungesneden lente-ui 2 el koriander (als je dat lekker vindt)

De olie om te knetteren •

2 el arachide-olie (over andere olie met hoog rookpunt)

De dressing • • •

3 el lichte sojasaus 2 tl zwarte rijstazijn (Chinkiang of Shangxi) 1/2 tl suiker

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1cm, dan in repen van 1 cm en daarna in staafjes van 5 cm. Zet kruiden, dressing en olie vast klaar. Of doe dat terwijl je stoomt. Stoom de aubergines in een enkele laag in 2030 minuten gaar. Heb je een hoopje en liggen ze op elkaar, dan kan het langer duren. Als de aubergines zijdenzacht zijn drapeer je ze op een bord en verdeelt de kruiden erover. Verwarm de olie in een klein pannetje tot het begint te roken. Ik bewaar meestal een sprietje

Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

lente-ui, dat doop ik in de olie om te zien of die al heet genoeg is, als het knettert is het goed. Giet voorzichtig in een dun straaltje de gloeiendhete olie over de lente-ui. Giet daarna de dressing erover en het gerecht is klaar. Je kunt het warm of koud eten.

Alternatieve dressing

Voor een pittigere variant kun je ook deze Sichuan dressing eens proberen: • 3 el lichte sojasaus • 1 el Shaoxing rijstwijn • 1 el sesamolie • 2 tl heldere rijstazijn • 1 tl suiker • 1 tl chilibonensaus (toban jiang)

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Uit Adam en Eva in China, non-fictie, Lulu Wang, Uitgeverij Lulu Wang U kunt het als papieren boek (€9,95) of als e-book (vanaf € 3,99) bestellen in webshop www.luluwang.nl


EDITIE 419

2017年8月24日 新 天地 華僑

Padang

Volg Lily op: www.hashtagbylily.com

Wonderful Indonesia

Voor deze trip had ik nog nooit gehoord van Padang. Het is een plek waar lokale Indonesische mensen op vakantie gaan. Ik heb nauwelijks andere buitenlanders hier gezien. De lokale cuisine is authentiek, één waar velen speciaal naartoe voor reizen en wij mochten hiervan proeven.

Jakarta de drukke stad. Neem hier vooral de tijd voor transport, want je staat hier gegarandeerd elke dag in de files. Wat ik van de stad heb gezien zijn voornamelijk koffietentjes, shopping malls en fine dining restaurants.

Ibu Emi

Op de traditionele wijze met kool de Rendang bereiden door ibu Emi was wel erg speciaal. Daarna gezellig samen op de grond eten met de hand, maakte de ‘experience’ helemaal af.

Rumah Gadan Bukittinggi

Dit is een traditioneel familiehuis. Het doet me vooral denken aan de Efteling!

Voor de tweede keer ben ik uitgenodigd door een Indonesisch toerismebureau om het land te verkennen met hun. Met het thema ‘culinary and Lifestyle’ paste deze trip precies in mijn straatje! Het waren intense tien dagen, waar we vier bestemmingen hebben bezocht met heerlijk traditioneel eten en de bijbehorende geweldige Indonesische cultuur en natuur. Ik split het artikel in twee delen zodat ik zo uitgebreid mogelijk mijn reis met jullie kan delen. Te beginnen met Jakarta en Padang!

Jakarta

B15

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

T R AV E L

Songket

@thatfoodcray en ik verkleed als feestelijke Indo’s. Na gezien te hebben dat het soms maanden kost om dit te maken met de hand, begrijp ik de waarde van een traditioneel songket.

Namaaz Gunawarman

Next level fine dining! Elke gang is creatief en verrassend met muziek en innoverende presentaties. Ik wil niet teveel verklappen, maar je had aan het einde een regenjas nodig om het toetje op te eten.

Giyanti coffee

Lobang Jepang

Super Instagrammable coffee hotspot!

Dit panoramische uitzicht is boven een Japanse bunkertunnel gebouwd rond de tweede wereldoorlog.

Teh Botol

Mijn favoriete drankje! Drink een ijskoude Teh botel in een glazen fles (jasmijn ijsthee) op een warme dag.

Beau

Heerlijke brunchplek met een Instagrammable omgeving.

Fietstocht

Een fietstochtje door Jakarta in 35 graden. Hoe cute zijn de gekleurde fietsen?!

Lokale markt

We waren hier niet voor de souvenirtjes, maar om verse ingrediënten kopen voor onze Rendang kookworkshop.

Beets & Bouts

Novotel

Gezonde Kambucha drankjes en andere bowls vind je bij Beets & Bouts.

Unicorn bowl

Deze gezonde unicorn bowl kwamen we per toeval tegen bij Berry well

Een mooie plek in Padang om wakker te worden met een uitzicht op de berg en je bevindt je in het centrum van de stad.

Kokosnoot

Kokosnoot obsessie, tijdens de kookworkshop met @polabur.


B16 華僑 新 天地

EDITIE225 419 EDITIE

E N T E RTA I N M E N T

2017年8月24日 2006年04月06日

Masterclass en samen koken met 24kitchen chef Danny Jansen Door: Melvin (volg ons live op @mistermakannl)

Chef Danny Jansen was absoluut de populairste kok op het 24Kitchen festival. Hij heeft onlangs zijn eigen boek uitgebracht en ging tijdens het festival live koken en gaf tips aan het publiek. De gerechten die gemaakt werden tijdens het kookcollege waren een Kipcashewschotel en een zomerse watermeloenwok. De recepten zijn te vinden via 24kitchen.nl/search/recepten.

Dit waren zijn 5 kooktips om een heerlijk gerecht te wokken:

Inbranden van de wok

Met een schuursponsje kun je het beschermlaagje uit de wok schuren. Maak vervolgens de wok droog en zet het dan op het vuur. Als de wok blauw wordt wrijf je deze in met olie. Hierdoor gaat de wok nog meer roken en wordt het uiteindelijk zwart. Dit is de natuurlijke anti-aanbaklaag.

Schoonmaken van de wok

Was de wok af als deze nog warm is met een houten afwasborstel, wat zeepsop en water. Als de wok gaat roesten, kun je er een beetje olie in doen.

Koop voor een inductieplaat niet een wok met TEVLON laag

De bovenlaag kan verbranden en dat komt in het eten terecht.

Zorg dat de wok heel erg heet blijft

Haal de wok niet van het vuur en laat het laaiend heet worden. Je kunt de groenten kort blancheren zodat het niet rauw de wok ingaat.

Roken met een wok

Plaats onderin een stuk aluminiumfolie op de bodem. Zet hier een rond roostertje op waar je bijvoorbeeld een stuk zalm op kunt zetten. Doe een deksel op de wok, en als het klaar is zet je het vuur uit om het lekker na te laten garen.

Wij hebben enorm genoten van de Zomerse Watermeloenwok. De livestream kun je terug kijken op de Facebookpagina van 24Kitchen. Het geheim van Danny voor dit lekkere gerecht was om de komkommer en meloen kort te wokken en te laten kristalliseren met zwarte balsamico. Daarna aftoppen met cashewnoten, honing en gebrande fetakaas. Door het te serveren in een meloen maak je de blits bij de volgende date of dinnerparty. We hebben erg genoten van dit gerecht.

muziekfestivals en hippe food festivals is dit een festival dat draait om ambacht, lekker eten, verse ingrediënten en creatieve chefs. Het is een evenement waar wij graag bij willen zijn. Wil je weten wat Danny van ons sateetje vond? Dan zal je even op de Facebook moeten kijken. We hebben het filmpje op de Facebookpagina van Mister Makan geplaatst.

Na afloop kwam Danny Jansen nog even bij ons langs aan de foodtruck. Hij gaf aan dat hij dol was op Indische sateetjes en hij wilde graag meekijken hoe wij deze voor hem maakten. Hij is zelfs te laat gekomen voor zijn masterclass omdat hij heeft gewacht op onze saté. Al kauwend kwam hij zijn leslokaal binnen. Het blijft een enorme eer om samen te mogen koken met een bekende chef en het filmpje blijft een bijzonder moment dat natuurlijk ook op ons Facebook kanaal is geplaatst. Het 24Kitchen festival is voor ons een bijzonder festival tijdens onze zomertoer. Naast de

AsianNL HIT CHARTS RUFUS RILEY’S FAVORITES Rufus Riley, protegé van DJ Irwan, is nauwelijks nog weg te denken uit de clubscene in Nederland. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij drie liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Zijn top 3 die hij deze keer graag met jullie wilt delen is:

1 Nafthaly Ramona Nasty

K-pop

2

Asian Drama

1

Suran

Where Are You

1

Falsify

KR

2

Flowsik ft Kang Min Kyung

Higher Plane

2

Criminal Minds

KR

3

WINNER

Island

3

Save Me

KR

4

WINNER

Love Me Love Me

4

Strongest Deliveryman

KR

5

Jessi

Arrived

5

Manhole

KR

6

JJ Project

Tomorrow, Today

6

Aishitetatte, Himitsu wa Aru

JP

7

Girls Generation

Holiday

7

Deserving Of The Name

KR

8

Girls Generation

All Night

8

Bride Of The Water God

KR

9

CLC

Summer Kiss

9

Man Who Dies To Live

KR

10

N. Flying

The Real

10

Reunited Worlds

KR

French Montana ft. Alkaline Formula

3 DJ Khaled ft. Rihanna & Bryson Tiller Wild Thoughts (BDBHVR x Mr. Wonder Boothleg)

Volg Rufus Riley ook op: Facebook: RufusRileyNL Twitter: RufusRiley13 Instagram: RufusRiley13

Soundcloud: RufusRiley13 Youtube: RufusRiley13


EDITIE 419

2017年8月24日 新 天地 華僑

L I F E S T Y L E

7 Herkenbare geluksmomentjes

B17

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

Solliciteren is blind daten

Soms heb je van die dagen dat niets mee zit, zoals helemaal nat worden in de regen of een verjaardag vergeten van een vriendin (ja, shit echt gebeurd!). Gelukkig zijn er altijd een paar lichtpuntjes op een dag waar ik gelukkig van word! Benieuwd naar wat mij een gelukkig mens maakt?

1. Zingen onder de douche

Ken je dat gevoel wanneer je lekker staat te douchen en je lievelingsnummer wordt gedraaid? Nou, dat is voor mij een geluksmomentje. Ik word er helemaal zen van, samen met het warme water en het feit dat niemand je lastig valt. Even een momentje voor jezelf.

2. Pakketje!

Jeej, het pakketje is binnen van Zalando, H&M of Zara. Eindelijk, denk ik dan. Meestal heb ik zoveel gekocht dat ik niet eens meer weet wat erin zit, haha – echt erg. Soms weet ik niet eens waar het pakketje vandaan komt, dan ben ik gewoon vergeten waar ik iets heb besteld.

3. Koken

Sinds ik op mezelf woon kook ik veel vaker en wat vind ik dat leuk! In het begin wist ik niet waar ik mee bezig was, maar na een paar keer gekookt te hebben krijg ik het een beetje onder de knie. Koken en lekker creatief bezig zijn. Laatst had ik iets lekkers gemaakt met kippendijen en een saus gemaakt van vissaus en oestersaus (tip van mijn schoonzus Tanja, dankuu). Probeer het eens met gewokte paksoi en rijst erbij, en het eten is klaar!

4. Hardlopen

Ik heb hardlopen altijd al leuk gevonden, alleen deed ik het te weinig. Als ik aan het hardlopen ben, dan voel ik mij vrij en dat gevoel is heerlijk. Bij mij in de buurt is er een groot meer waar ik heerlijk in alle rust kan rennen. Tijdens het hardlopen kan ik genieten van de natuur. Helemaal zen, na een rondje hardlopen.

5. Sokken uit

Herken je dat heerlijke gevoel als je je hakken of sneakers uitdoet na een dagje gewerkt te hebben? Ik vind dat zo fijn, want dan kan ik lekker op mijn blote voeten lopen. Jaja, ik ben echt een ‘sokken-uit’ persoon. En jij? Ben jij een ‘sokken-uit’ of een ‘sokken-aan’ persoon?

6. Wijn

Als je mij kent dan weet je dat ik een wijnliefhebber ben. Dankzij mijn familie heb ik interesse gekregen in wijn. Ik vind het leuk omdat je zoveel verschillende smaken kan proeven en ontdekken. Ik kan zo genieten van de momenten die je deelt met mensen als je wijn drinkt, maar ook in combinatie met eten. Ik ben er zo dol op dat ik ook een wijncursus volg. Onlangs heb ik de wijncursus WijnBrevet (SDEN 3) bij het Wijninstituut afgerond en nu hoef ik alleen nog het pittige examen te halen.

Het is maandag 11:30 uur en ik open mijn ogen zonder het geluid van een wekker aan te horen. Terwijl ik deze column schrijf lig ik nog in mijn bed. Heerlijk zo wakker worden iedere dag. Wat ging deze zomer toch snel voorbij en wat mis ik straks het uitslapen, wanneer school weer begint. Als ik naar mijn gebruinde huid kijk, dan denk ik terug aan de eindeloze wandeltochten door Griekse monumenten en het zwemmen onder de felle zon. Mijn 'batterij' is helemaal opgeladen en ik kan weer gaan strijden. Wat staat me nu te wachten? Het wordt mijn laatste jaar op hbo en mijn doel is om snel af te afstuderen en een job te vinden waar ik me 100% in thuis voel. Voor het zover is, ga ik eerst nog een afstudeerstage zoeken. Ik heb al eerder stage gelopen in mijn tweede jaar, dus ik kan jullie wel tips geven waarmee je een onvergetelijke indruk achterlaat bij je werkgever. Positivity in the air. Hoe moeilijk het gesprek ook wordt, blijf positief en zet je glimlach op. Echt waar, wat heeft een werkgever aan personeel dat niet sterk in zijn schoenen staat? Niets. Ga rechtop zitten en neem een slokje water terwijl je nadenkt. Reminder: je bent al goed voorbereid, dus je hebt geen enkele reden om te gaan twijfelen over je antwoorden. Creëer verbinding. Toon interesse in je potentiële baas. Geef hem of haar een prettig gevoel, gooi wat complimentjes en luister heel aandachtig. Het gesprek hoeft niet te formeel te zijn, maar ga niet een uitgebreid interview houden. Jij bent hier te gast. Blijf in alle tijden beleefd tijdens het gesprek. Wees open en uniek. Vertel eens over je persoonlijke passie (niet alleen voor het vak) en je interesse voor honden of een bepaalde sport. Misschien hebben jullie wel iets gemeen. Vertel alles wat je bezighoudt en open je hart. Zie het als een blind date. Waar ging het dan telkens mis? Onbewust verbinden we ons altijd met gelijkgestemden. Gunnen speelt een belangrijke rol bij elke relatie die mensen met elkaar aan gaan. Zeker bij een sollicitatie telt sympathie vaak zwaarder dan je skills en ervaringen. Een hoge gunfactor ontstaat wanneer iemand jouw communicatie, houding en gedrag authentiek, betrouwbaar en herkenbaar vindt. Iedereen beschikt wel over een bepaalde gunfactor. Tot slot, wees niet zo terughoudend en deel alle kleine dingen in het leven die jou gelukkig maken. Ik hoop dat jullie nu meer motivatie hebben gekregen om op die ene droombaan/stage af te stappen! Liefs, Jessica

7. Winter

Ohh, ik kan niet wachten wanneer het weer winter is. Klinkt een beetje gek omdat het nu zomer is, maar in Nederland vind ik de zomer niet zo fijn, want het is niet echt warm. Het regent alleen maar. Tijdens de winter kan je gezellige activiteiten doen, zoals Kerst en Sinterklaas. Vooral het bedenken van surprises vind ik leuk en natuurlijk het krijgen van cadeautjes, zoals kerstpakketten die je krijgt van werk. Online kan ik alvast iets voor mezelf bestellen en gewoon doen alsof het nu al kerst is.


B18 華僑 新 天地

EDITIE225 419 EDITIE

J U R I D I S C H

Regels en Wetten

door

2017年8月24日 2006年04月06日

Arend van Rosmalen

Uw rechten als werknemer Veel werknemers weten niet van hun rechten. Welke rechten heeft u als werknemer?

Minimumloon

Het huidige minimumloon bedraagt EUR 1.565,40 per maand. Op basis van de koers van vandaag komt dit bedrag grotendeels overeen met RMB 12.363. Dit bedrag ligt hoger dan het minimumloon in de omliggende landen (zoals, Duitsland, Frankrijk of Engeland). Het werkelijk loon ligt regelmatig hoger dan het minimumloon. Uit de door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde gegevens blijkt dat het modaal inkomen EUR 2.855,- per maand bedraagt (circa RMB 22.554,-)

Het vakantiegeld

Iedereen heeft recht op vakantiegeld: 8% van het salaris; Eenmaal per jaar wordt het vakantiegeld apart uitbetaald. Mevrouw Zhang verdient bijvoorbeeld EUR 3.000,- per maand. De wet bepaalt dat mevrouw Zhang tenminste 8% van haar loon aan vakantiebijslag opbouwt. EUR 3000 X 0,08 = EUR 240,- per maand. Het vakantiegeld wordt doorgaans in de maand mei/ juni uitbetaald. Als mevrouw Zhang ontslag neemt, dient het vakantiegeld alsnog te worden uitbetaald aan mevrouw Zhang.

Vakantiedagen

Naast het vakantiegeld verwerft de werknemer aanspraak op vakantie van ten minste vier maal de overeengekomen arbeidsuren per week. Dit betekent minimaal 20 werkdagen

per jaar. Veel CAO’s kennen als standaard 24 of 25 vakantiedagen per jaar. Daarnaast heeft de wetgever een vervaltermijn bedacht om werknemers te stimuleren vakantie op te nemen. De aanspraak op vakantie vervalt zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven. Als een werknemer ontslag neemt, dient de werkgever de resterende vakantiedagen uit te betalen aan de vertrekkende werknemer.

Loonaanspraak bij ziekte

De eerste 2 jaar van uw ziekte, is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. De werkgever moet per jaar minstens 70% van uw loon betalen. In de meeste cao’s staat dat een zieke werknemer gedurende de eerste 52 weken recht heeft op 100% van zijn loon. De tweede 52 weken 70% van het loon. Wat loonaanspraak bij ziekte betreft is Nederland het beste land ter wereld. Duitsland staat op de tweede plaats met 78 weken. Noorwegen, Zweden en Denemarken staan gezamenlijk op de derde plaats met 52 weken. In Engeland krijgt men slechts gedurende 28 weken doorbetaling van loon. De werkgever mag niet opzeggen gedurende de tijd dat de werknemer ziek is.

Pensioen

Er zijn meer dan 50 sectoren met verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen. Men kan bijvoorbeeld denken aan de reisbranche, horeca & catering en groothandel in levensmiddelen. De werkgevers van deze sectoren zijn verplicht

om hun werknemers aan te sluiten bij de sector specifieke bedrijfstakpensioenfonds. Ook als de werkgever willens en wetens de premie niet betaalt, kan de werknemer aanspraak blijven maken op pensioen.

Reiskostenvergoeding

Veel werkgevers vergoeden de reiskosten van de werknemer. De hoogte van vergoeding is gerelateerd aan de reisafstand. Zolang de vergoeding niet hoger bedraagt dan EUR 0,19 per kilometer, hoeft de werknemer geen inkomstenbelasting te betalen over de reisvergoeding. Krijgt u weinig of geen vergoeding van uw werkgever? En reist u met het openbaar vervoer tussen uw woning en uw werk? Dan mag u wellicht voor de reiskosten een bedrag aftrekken van uw inkomen. Het maximale bedrag is EUR 2.073,- per jaar.

Transitievergoeding

De werkgever is aan de werknemer een transitievergoeding verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst ten minste 24 maanden heeft geduurd. Naast de vorengenoemde vergoedingen/ compensaties krijgt werknemer soms alsnog bonus, bedrijfsauto, 13e maand, overwerkvergoeding, vergoeding voor kleding (representatiekosten), cursussen en opleidingen, collectieve ziektekostenverzekering en fietsvergoeding enz.

Arend van Rosmalen is jurist bij Mynta Law in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in Nederlands en Europees immigratierecht, de Wet arbeid vreemdelingen, bestuursprocesrecht en boetes van Inspectie SZW. Van Rosmalen studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn afstudeerscriptie won de Hanneke Steenbergen scriptieprijs voor de beste scriptie over migratierecht. Eerder was Van Rosmalen als jurist werkzaam bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Amsterdam, waar hij onder andere veel Chinese cliënten bijstond en opmerkelijke resultaten bereikte. Van Rosmalen publiceert regelmatig in juridische vakbladen.

Hebt u nog meer vragen? U kunt nog steeds de redactie van Asian News e-mailen via redactie@asiannews.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mynta Law op telefoonnummer 070 205 11 62

Reuzenpanda’s Xing Ya & Wu Amsterdamse kledingmerk Wen vieren hun 4e verjaardag gaat samenwerken met Alibaba Op dinsdag 8 augustus was het feest in Ouwehands Dierenpark! De twee reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen vierden voor het eerst hun verjaardag in het dierenpark. Beide panda’s vierden hun vierde verjaardag en zijn getrakteerd op een meerlaagse speciale verjaardagstaart en een speelobject.

Het Amsterdamse kledingmerk Tumble ’N Dry gaat samen4werken met Alibaba. Het label krijgt een ‘flagshipstore’ op Tmall Global.

Verjaardagstaart

Het mannetje Xing Ya toonde meteen al veel interesse in de speciale ijstaart. Onder grote belangstelling van bezoekers en pers, smulde hij van zijn verjaardagstaart. Zijn taart bestond uit verschillende lagen met bevroren water met bietensap, wortels en appels. De bovenste laag werd versierd met vier kaarsen gemaakt van bamboe en wortel. De appels vielen goed in de smaak en nadat hij deze op had, besloot hij de taart om te gooien en als speelobject te gebruiken. De meerlaasge ijstaart van het vrouwtje Wu Wen bestond uit wortelsap en fruit. Ook zij is lekker met de taart bezig geweest en besloot om taart niet heel te laten. Naast dat de reuzenpanda’s op een verjaardagstaart zijn getrakteerd, kregen ook bezoekers een heerlijk stukje taart aangeboden door de winnaar van de taartbakwedstrijd. Aan Taartmakerij ‘ De Taartschuur’ de eer om de pandataart te onthullen en aan te snijden. De imposante pandataart van 1,20 meter hoog viel goed bij de bezoekers in de smaak . Het programma van deze feestelijke dag stond vol met gezellige activiteiten. Wie jarig is trakteert dus ook andere bamboe etende dieren zoals de olifanten en de kleine panda’s werden getrakteerd op bamboe. Daarnaast was er voor

Ouwehands Dierenpark Rhenen

kinderen de mogelijkheid om zich tot een panda om te toveren, konden zij een gelukswens doen voor Xing Ya & Wu Wen en ‘Professor Panda’ ontmoeten.

Geluksgetal

Het mannetje Xing Ya was jarig op 5 augustus en het vrouwtje Wu Wen is jarig op 11 augustus. Al snel werd door het dierenpark besloten om de verjaardagen gezamenlijk op de 8ste dag van de 8ste maand te vieren. Het getal 8 is in de Chinese cultuur namelijk een geluksgetal. De Chinese uitspraak van het getal acht klinkt vergelijkbaar als het woord voor voorspoed en rijkdom. Daarnaast lijkt een acht op het oneindigheidssymbool. Het gebruik van twee achten naast elkaar lijkt tevens op het ‘dubbel geluk’ karakter. Bron: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Tumble ’N Dry heeft de ambitie om een internationaal geliefd merk te worden. Het merk richt zich al op Duitsland, België en Scandinavië en gaat nu ook de Chinese markt verkennen. “Onze stijl en prijs sluiten goed aan bij de Chinese consument”, zegt e-commercemanager Rachel Gans. Tumble ’N Dry maakt in Nederland al een paar jaar ‘een double digit groei’ door. Het kledingmerk gaat zijn volledige lente-/ wintercollectie aanbieden op Tmall Global. Dat platform is gevuld met wereldwijde A-merken. Nederlandse retailers als G-Star en Flinders

verkopen ook via het Chinese platform, terwijl Albert Heijn zijn webwinkel er eerder dit jaar sloot. Tumble’ N Dry maakt sinds 2012 onderdeel uit van de Varova Fashion Group, dat ook eigenaar is van onder meer de merken Sissy-Boy en Men at Work. Het kinderkledinglabel heeft acht eigen winkels en ligt in zo’n 1100 speciaalzaken en warenhuizen in twintig verschillende landen. Bron: Tumble ‘N Dry


EDITIE 419

2017年8月24日 新 天地 華僑

B19

EDITIE新 225 天 地 2006年04月06日 華僑

E V E N T S

Appelsap Fresh Music Festival 2017

PARTYAGENDA

Door: Jill Tjon (volg @asn_online)

AUGUSTUS Asian Indoor F3st (Back To School) Vrijdag 25 augustus 23:00-05:00 Panama, Amsterdam

Mysteryland Zaterdag 26 augustus – zondag 27 augustus 11:00-23:00 Haarlemmermeer

Asian Food Festival Zaterdag 26 augustus – zondag 27 augustus 13:00-21:00 Dok, Amsterdam

Appelsap is Hip-Hop. Hip-Hop is Appelsap. Voor mij voelt Appelsap als thuiskomen. Appelsap is mijn eerste liefde. Je bent ouder geworden, bent andere dingen gaan ontdekken, maar het Appelsap Fresh Music Festival blijft een speciaal plekje in mijn hart houden. Terwijl ik het festivalterrein op loop krijg ik kriebels in mijn buik. De bas dreunt door, de lampen staan aan, let’s do this. Spijkerjasjes, joggingsbroeken, croptops, kant, visnetten, rokjes en T-shirt in alle kleuren van de regenboog. Voor mijn gevoel had ik nog wel mijn best gedaan. Maar bij Appelsap weet je dat ìedereen zijn best doet om er op en top uit te zien. Met een jurkje en een bomberjack dacht ik er wel goed vanaf te komen, but I was wrong. Ik moet op zijn minst leren hoe ik mijn haar moet vlechten. Dat kan ik nu niet, want na vijf minuten verzuurden mijn armen namelijk al. Ok, misschien moet ik ook iets aan het uithoudingsvermogen van mijn armen doen, en ik moet mijn haar in een gekke kleur verven. Maar zonder dollen, iedereen zag er gelikt uit. Er waren vier stages. Main Stage met alle grote artiesten. Noisey voor de vetste DJ’s. Boiler Room voor de intieme huissfeer DJ ervaring, en Red Light Radio voor de lekkere dansnummertjes. Wij zijn begonnen met het dansen op de deuntjes van eigen bodem bij Rotjoch United. Iedereen was een beetje fasionably late. We moesten tussendoor schuilen voor de regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het bizarste was dat je grond heen en weer voelde gaan als je stil stond. Hoe dan?! Iedereen was gewoon zo hard aan het bouncen dat de grond meebewoog. Van bouncen ging het naar springen toen SBMG optrad en alle hitjes uit de kast trok. Alles werd vier keer duurder. Van al dat dansen kregen wij honger en met een knorrende maag kun je niet dansen. Een dampende gril met sateetjes van Mister Makan konden wij daarom niet links laten liggen. De

satés waren heerlijk en niet duur! Zeker een aanrader! Soms gaat het meerappen op de muziek net iets te snel. Maar hèt ultieme gevoel is wel keihard meebleren met de muziek. Daar had Appelsap ook een oplossing voor, namelijk de Karaokebar. Ook wij konden niet achterblijven en we hebben met volle borst meegezongen met de liedjes bij de Karaokebar. De main act van het festival was Lil Wayne, Young Yeezy, Little Wayne, hoe noemt hij zichzelf nu ook alweer? Hij was in ieder geval niet langer geworden, want ook in het echt is hij net zo klein. Wij mogen dan wel onze Nederlandse versie Lil Kleine hebben, dit doet niet af aan het echte Amerikaanse werk. Een weg banend naar voren zagen we hoe vol het veld voor de Main Stage was geworden. Men stond op stoelen, banken en op elkaars schouders. Alles om maar een glimp van Lil Wayne op te kunnen vangen. Iedereen ging los op ‘A Millie’ en ‘6 foot 7 foot’. Maar ook ‘I’m the one’ kon niet uitblijven. De deze keer korte dreads van Lil Wayne gingen van links naar rechts samen met de handen van het publiek. Het was heerlijk. We konden nog geen afscheid nemen van Appelsap en eindigde bij Noisey op de beats van Vic Crezée’, waar we ons waanden op een Old School Hip-Hop feestje. Alles was zoals het hoort. Geen gezeur, gewoon dansen. Appelsap 2017 was a wrap!

Soul Live Festival Zaterdag 26 augustus 14:00-23:00 De Pettelaarse Schans, Den Bosch

SEPTEMBER Chopstix that ass Vrijdag 1 september 23:00-05:00 The VIP Room, Rotterdam Street Food Festival Zaterdag 2 september 13:00-23:00 Amsterdam Food Fest Zaterdag 2 september – zondag 3 september 12:00-21:00 Sint-Andries plaats, Antwerpen Sushi Festival Rotterdam Zaterdag 9 september – zondag 10 september 13:00-22:00 Ahoy, Rotterdam

Lamita al Akabi Lai Yuen Kin Wei Hsien

WILD K.A.R.D" TOUR IN EUROPE Zondag 10 september TBA, Rotterdam Asian deLux XXL Vrijdag 22 september 23:00-05:00 Escape deLux, Amsterdam G-Dragon Act III, MOTTE World Tour Dinsdag 26 september 20:00-23:00 Ziggo Dome, Amsterdam Rrrollend Rotterdam XXL Vrijdag 29 september – zondag 1 oktober 12:00-22:00 Kralingse Bos, Rotterdam

Kijk voor de laatste agenda updates op onze website en/of mobile app: WWW.ASN-ONLINE.NL

Colofon Hoofdredactie: Eindredactie: Vormgever:

UMAMI Park Zondag 27 augustus 12:00-22:00 Oosterpark, Amsterdam

Redactie: Jessica Chu, Dennies Hidlyat, Melvin Tiao, Lily Tjon, Yukwan Man, Jill Tjon, Jiimi Poon

Met dank aan:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.