Page 1

EDITIE 344

華僑 新 天 地

2013年4月4日

華僑新天地

Editie 344 04 april 2013

www.asiannews.nl

Tel.: +31(0)10-4134590

Distributie: Nederland/België/Luxemburg/Duitsland

concept en ontwerp Studio Lonne Wennekendonk

Tan Dun Chinees klassiek pianist Yundi Li speelt Chopinzijn en Beethoven dirigeert Op woensdag 24 april zal Yundi Li zijn pianoconcert geven in populaire filmscores De Doelen te Rotterdam. In China gaat Yundi door het leven als ‘de prins van de piano’. Die eretitel draagt hij sinds hij op z’n achttiende het prestigieuze Chopinconcours van WarOnder leiding Tan Dun Nederlands schau won. Datvan lukte hem als brengt jongstehet pianist ooit. Illustere Symfonieorkest samen met violiste voorgangers luisteren naar namen als Pollini,Eldbjørg Argerich en ZiHemsing, Tan Wei de de erhu cello), eneen milmerman. Yundi’s wegop naar top(Chinese begon in Sichuan, pianist Ralph de ploeterden Nederlandse joenenstad waarvan zijnRaat ouders in depremière staalindustrie. van de dag ‘Martial Arts . Tan Dun Op een weigerde hunTrilogy’ driejarige peuter meemaakt te komen hierbij verkorte bewerkingen zijn populaire uit een winkelcentrum. De reden:van hij stond gebiologeerd te filmscores, met uit o.a.Tegenwoordig de films Crouching luisteren naar eenbeelden accordeonist. zijn de rollen Tiger, Hidden Dragon, Hero The Banquet. omgedraaid en gijzelt Yundi de en aandacht van het publiek. Hij wordt vaak vergeleken met zijn briljante leeftijdgenoot Lang Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam Lang. Vertegenwoordigt die de flitsende, exuberante kanten woensdag 20 maart 2013, 21.00 uur, Grote Zaal van het vak, Yundi is de geduldige graver die opduikt met minstens zo mooie schatten. Hij popelt om het met sonates Lees meer op van Beethoven te bewijzen. pagina C10

WWW.DEDOELEN.NL

ASN Column & lifestyle

Cultuur

Groeten uit Azië!

- Lieve ik… - Chinjja!? 진짜!? - Overrated?

- Column Lulu Wang - Drakenboot Festival in Rotterdam

pagina C02

pagina C06

Culinair

“Ik wilde zien waar ze vandaan kwam” pagina C12

& C07

ASN Corner

- Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken - Pittig gehakt in gefrituurde tofusheets

pagina

pagina C03

C08& C09

Juridisch

Ondernemers: wel of geen algemene voorwaarden hanteren?

pagina C13

PAX

Interview met Daphne Tuijn

CJO Chinese Jongeren

O r g a n i s apagina tie

Oost vs. West

C10

pagina C04

pagina C05

JONC.news

Geweld komt vaak voor en de media staat er ook vol mee. Ik gruw ervan als ik terugdenk aan de schietpartij in Alphen aan den Rijn en de terroristische aanslagen op de Twin Towers. Ook vallen de stoeptegels met het rode lieveheersbeestje me meer op, wat het kenmerk is van zinloos geweld.

Project huiselijk geweld

Redactioneel

De Nederlandse vrouwenraad (NVR) en vele vrouwenorganisaties hebben het afgelopen jaar met het project ‘Doorbreek Huiselijk Geweld, praat erover!’ zich ingezet voor het bestrijden van huiselijk geTerwijl Taipei weld bij vrouwen. Het gaat hierbij niet alleen omregenlichamelijk geweld, stortvloed naar maar ook om emotioneel, psychisch of seksueel geweld. Het meemaken en zien van regenstortvloed huiselijk geweld heeft ook schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.te Dooroverleven, hun inzet durven vrouwen tracht er veel eerder over te praten en dit ook te melden.

zit ik lekker in mijn

drogebij kamer op vrouwen mijn Huiselijk geweld Chinese

T

pagina C11

4 en 5 mei – Mindy’s toneelstuk A Streetcar Called Desire

Connecting Asians

Hoewel geweld veel aandacht krijgt, worden niet alle vormen van geweld evenveel belicht. Laatst kwam de politie bij ons in de buurt, er werd een man opgepakt die teveel gedronken had. Waarom? Hij had ook zijn vrouw en kind geslagen. Het gaat hier om huiselijk geweld.

HOTSPO

agenda

Voor meer informatie en de exacte data naar www.jonc.nl

Een kwart eeuw geleden

Rini Man

We gaan terug naar het jaar 1987. De meeste JONCers hebben dat jaar niet of niet bewust meegemaakt dunkt me. Ik zou 16 jaar worden, dus de leeftijd waarop men legaal kon bromrijden. Destijds bestond het bromfietscertificaat natuurlijk nog lang niet. Alleen......... was ik er geen liefhebber van en bovendien zou ma dat zeker niet goedkeuren.

Slurp dan!

- HTC One - Candy Crush Saga

食街

JONC

Tijdens het eten was het altijd mijn moeder die er op lette of ik me wel aan de tafel manieren hield. Omdat we in het Westen opgroeiden, hoorden de westerse tafel manieren daar uiteraard ook bij. Overigens trok ik me daar nooit echt wat van aan… Maar er was een ding dat opviel: Mijn moeder slurpte altijd haar soep. Uiteraard wel met de kanttekening dat ik dat niet moest doen wanneer ik met Westerlingen was. Soep is het lekkerst als het heet is. En slurpen zorgt ervoor dat je je tong niet verbrand, maar ook dat je de subtiele smaken veel beter proeft. Wil je smakelijk eten?

Gadgets

ek D o o rb re g e we ld , jk hu ise li ve r! p ra at e ro

uiteraard regelmatig naar de Hong Kong TV-series. Sommige Chinese gezinnen hadden een laserdisc-speler. Voornamelijk voor de karaoke-functie, maar zo'n apparaat hebben we echter nooit gehad. Onze eerste videorecorder kregen we in 1984 en onze eerste kleuren-TV kregen we in 1983. Daarvoor hadden we dus nog een zwartwit-toestel. Net zoals in mijn jaren '70-HKG-days.

K ar ak te r

ag va n d e d

maand. Het beviel me zo goed dat ik in het jaar daarop, 1987, weer krantenbezorger in de zomervakantie wilde worden. Ik ging ook op zondag voor het eerst werken in een plaatselijk Chinees-Indisch restaurant. Achter de bar. Biertappen en frisdrankschenken. Later ging ik een keer in de week de afwas in de keuken doen in hetzelfde restaurant. Dat is zeer slecht voor mijn huid geweest, want die ging er massaal af!

Hotspot

- Burgerz - Warung Bude Kati pagina C14


B20

華僑 新 天地

Editie 20

廣 告 專 版

04/04/2013

column

ADVERTENTIE Cultuur

EDITIE 324

C02

2012年2月9日

Auteur van Nederland, wo ai ni (verschijnt in 2012), Lotusvingers (Matchboxboekje, 2011),

Lulu Wang

Wilde rozen (2010), Heldere maan (2007), Bedwelmd (2004), Het Rode Feest (2002), Seringendroom (2001), Het Witte Feest (2000), Het tedere kind (1999), Brief aan mijn lezers (1998), Het lelietheater (1997) Dagelijks blog: www.luluwang.nl Facebookpagina:http://www.facebook.com/pages/Lulu-Wang-roman-auteur/148088645246170 Hyves: http://gzliefde.hyves.nl/

Ik sta er zelf van te kijken. Dat ik me tijd noch moeite bespaar om vijf uur te reizen om naar een feest in hartje België te gaan, past normaliter niet bij mijn profiel. Maar ik heb het gisteren toch gedaan. Een goede vriend van mij nam gisteren afscheid van zijn topfunctie in een bedrijf. Ruim 350 mensen waren er aanwezig, inclusief de Minister-President van België. Een van de eigenaren van het bedrijf vertelde over de jaren waarin ze met deze vriend van mij had samengewerkt. Toen haar verhaal vorderde, sprongen de tranen in mijn ogen. Sterker nog, ik vermoed dat minstens de helft van de zaal – ik gebruik hier een Vlaams woord – weende met de eigenaar van het bedrijf (en met mij) mee.

Op het einde kwam deze vriend ook aan het woord, waarna hij een staande ovatie kreeg van het bijna vierhonderdkoppige publiek. Hij heeft in de afgelopen veertig jaar veel succcessen en roem gekend. Die kunnen echter niet tippen aan die spontane staande ovatie, vind ik. Want het applaus kwam uit het hart van de honderden mensen in de zaal die met, voor en onder hem hebben (samen)gewerkt. Succes en roem kunnen wij afdwingen, kopen, lenen, stelen, faken enzovoorts. Maar het hart liegt niet. Ik wens mijn goede vriend een rustig vaarwater toe. Hopelijk kan hij dobberen op de golven van gezondheid, liefde en vreugde die hij met bloed, zweet en tranen verdiend heeft.

Tenslotte, als je niet van drinken houdt, heb je weinig aan een feest, luidt mijn conclusie na ruim een kwarteeuw Europa. Ik had gisteren alleen maar spa zonder bruis (plat water heet het in Vlaanderen) geconsumeerd. Maar de hapjes waren wel om over naar huis te schrijven. Liefs en dank van je Nederlands-Chinese fan*, Lulu

* Nu komt de aap uit de mouw: ik noem deze man wel een goede vriend, terwijl ik hem maar twee keer kort gesproken heb. Ik ben eigenlijk een fan van hem. Zijn successen zeggen mij weinig, maar, net als de mensen in de zaal gisteren, ben ik onder de indruk van zijn goede hart.

Een draak van een festival strijkt neer in Rotterdam Drakenboot Festival Rotterdam Kralingen: Eerste editie van jaarlijks sport- en familie-evenement aan de Kralingse Plas (31 augustus - 1 september 2013)

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september strijkt het Drakenboot Festival dit jaar neer op de Rotterdamse Kralingse Plas. Na succesvolle edities in onder andere Apeldoorn, Antwerpen en Leiden doet het topevenement deze zomer voor het eerst de Maasstad aan. Het jaarlijks terugkerende festival richt zich op families en bedrijven: Zo strijden zaterdag 31 augustus zo’n zestig Rotterdamse bedrijven tegen elkaar op de Kralingse Plas en zondag 1 september is het de beurt aan Rotterdamse buurten en verenigingen. Een dag uit voor de hele familie. Sport, teamspirit & competitie in combinatie met (zakelijk) netwerken, de mooie locatie aan de Kralingse Plas, muziek én aandacht voor duurzaamheid: Dit zijn de belangrijkste elementen van het Drakenbootfestival Rotterdam Kralingen. De basis van het festival is een spektakel waar teams, volgens eeuwenoude Chinese traditie, in 12 meter lange Drakenboten tegen elkaar strijden op een overzichtelijk kort parcours (ca. 250m) op de Kralingse Plas. Aangevoerd door tromgeroffel en de aanmoediging van het publiek peddelen de teams zich in anderhalve minuut naar de fi nish. Op zaterdag 31 augustus strijden teams van Rotterdamse bedrijven tegen elkaar en op zondag 1 september komen (buurt- en sport-) verenigingen tegen elkaar uit. Via de website www.drakenbootfestival.nl kunnen bedrijven en verenigingen zich nu al aanmelden voor de Drakenboot Race. Zondag 1 september is geprogrammeerd als de familiedag. Een dag uit voor de hele familie Naast de Drakenbootraces is er op de uitgestrekte boulevard aan de oostzijde van de Kralingse Plas nog veel meer

te beleven. Het mooiste plekje van Rotterdam biedt plaats aan een litt le Chinatown met kunst en Chinese cultuur, een Greenfair met biologische en duurzame producten en demonstraties, een Kids Village met att racties voor de kleinste Rotterdammers en een groot poppodium met aansprekende optredens. In samenwerking met de Cultuurscout is het Drakenboot Festival Rotterdam Kralingen zondag 1 september onderdeel van de kunst en cultuur route.

Details Data Programma Toegang Website

zaterdag 31 augustus & zondag 1 september 2013 Wordt nader bekend gemaakt Gratis www.drakenbootfestival.nl/rotterdam

Illustratie: Xiaoling Huang, www.xl-art.com

Afscheidsfeest


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

廣 告Editie 專 20 版

ADVERTENTIE

04/04/2013

Culinair

華僑 新 天 地

B21 C03

Het kleine hapje dat ieders hart weet te raken Door: Lai Yuen Voor even lijkt het alsof je ons vreedzame kikkerlandje hebt verlaten en waan je jezelf in de levendige drukte van de Chinese wereld. Grote ronde tafels bezet met zowel ouderen als kinderen. Iedereen praat door elkaar heen en alles gaat beduidend sneller. De vluchtige bediening suist bliksemsnel voorbij en voor je het weet staan de gerechten van jouw pas ingeleverde bestelling al op tafel. Dit is het typische plaatje voor een middagje dimsummen, onder de Chinezen beter bekend als Yam Cha, wat letterlijk vertaald ‘thee drinken’ betekent. Bij Yam Cha staan gezelligheid en samenkomst van familie en/of vrienden centraal.

van voortgeduwde karretjes die jouw tafel keer op keer weer passeren. Bewapend met schort en stempeltje trekken de Chinese dames ten strijde om zoveel mogelijk klanten van de dimsum-gerechten uit hun karretje te voorzien. En het concept is simpel. Voor elk gerecht dat je uitkiest krijg je een stempel op de kaart in de juiste prijsklasse, waarmee je aan het eind van de maaltijd gemakkelijk kunt afrekenen. In sommige restaurants kun je er vanaf zes uur in de morgen al terecht voor een uitgebreid dimsum-ontbijt. Vooral ouderen hebben vaak de gewoonte om ’s ochtendsvroeg bij elkaar te komen voor zo een gezellig morgenmaal.

Service heeft hier duidelijk een andere betekenis dan de meeste mensen in Nederland zullen verwachten. Geen uitgebreide uitleg waarbij je beleefd instemmend meeknikt aan de opgenoemde ingrediënten waar je in feite nog nooit van je leven van hebt gehoord, maar gewoon een snelle efficiënte bediening zonder poespas die ervoor zorgt dat jouw hongergevoel tijdig wordt gestild. En dit alles tegen een betaalbare prijs, zonder dat de kwaliteit van de gerechten onder doet voor een luxe sterrenrestaurant. De snelheid waarbij zulk hoog kwaliteit en gevarieerd voedsel geserveerd kan worden is werkelijk een culinaire kunst.

In Nederland zijn dimsum-restaurants tegenwoordig in elke Chinatown wel te vinden. Jarenlang kon je er terecht voor een uitgebreide lunch, maar door de grote vraag worden de verfijnde delicatesses nu ook geserveerd voor het diner. En het aanbod is groot. Van gestoomd tot gebakken tot frituur, van broodjes tot pasteitjes, van noedels tot cakejes, hartig, zoet, warm of koud. De diversiteit van smakencombinaties lijkt oneindig, maar door de kleine porties waarin ze geserveerd worden is het toch mogelijk om, uiteraard onder het genot van een kopje thee, een groot aantal verschillende dimsum per maaltijd te ervaren.

In China wordt dimsum vaak ietwat anders geserveerd dan in Nederland. De energieke reuring blijft weliswaar aanwezig, maar deze wordt nog eens extra versterkt door de hectiek

met thee bevorderlijk was voor de spijsvertering. Uit de populaire kleine hapjes zijn uiteindelijk wel meer dan 2000 verschillende soorten dimsum-gerechten ontstaan. Ondanks de opkomst van steeds meer vernieuwende concepten in de Aziatische keuken, blijven dimsum-restaurants veelbezocht en ziet het ernaar uit dat zij standvastig hun geliefde positie zullen behouden. De reden hiervoor is simpel; traditionele gerechten van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs zal altijd en overal worden gewaardeerd. Door hun grote variëteit en uitzonderlijke smaken maken zij hun naam Dim Sum, wat letterlijk ‘raakt het hart’ betekent, meer dan waard.

Yam Cha werd overigens niet altijd als maaltijd geconsumeerd. Naar verluidt was het beruchte dimsummen ooit begonnen als een snack. Het verhaal gaat dat er lang geleden theehuisjes waren gevestigd langs een drukke handelsroute. Hier konden reizigers uitrusten van hun reis en een kopje thee drinken. Vaak fungeerden deze theehuisjes ook als een ontmoetingsplaats tussen handelaren of zakenlieden. Door het toenemende aantal passanten besloten de eigenaren van de theehuisjes naast thee ook diverse hapjes aan te bieden. En dit was een succes, vooral toen bleek dat de combinatie

Wegwijs in de Aziatische keuken

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Pittig gehakt in gefrituurde tofusheets Benodigdheden

• 250g varkensgehakt • 1 sjalotje (fijngesnipperd) • 1 teentje knoflook (fijngesnipperd) (of 1 knoflookstengel in schijfjes) • 2 waterkastanjes (in kleine blokjes) • ¼ theel versgemalen peper • 2 theel suiker • 1 theel zout • 1 theel sambal • 2 theel donkere sojasaus • 1 theel hoisinsaus • 3 theel Shaoxing rijstwijn • 50g kleefrijstmeel • • • •

Tofuvellen Keukentouw Stoompan Frituurpan

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een smeuïge, plakkerige massa. Leg een zacht tofuvel op snijplank of werkblad, leg er wat vulling op en rol het tofuvel zo stevig mogelijk op tot er meerdere laagjes zijn. Er platte, rechthoekige pakketjes van vouwen (zoals op de foto) werkt ook en is misschien wel makkelijker. Stoom de pakketjes 10-15 minuten gaar of bijna gaar. Dit voorgaande kan je allemaal ruim van tevoren doen. Op het laatst nog een paar minuutjes frituren op 185°C tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Serveren met zoete chilisaus of andere “stevig” sausje. Zie ook de post over Aziatische dipsausjes. Surf voor meer informatie over de gebruikte ingrediënten naar www.aziatische-ingredienten.nl.

NB. Ik gebruikte voor dit recept de gedroogde tofuvellen die je ongeveer 20 minuten van tevoren moet weken. Eigenlijk zijn die niet bedoeld hiervoor en ik was bang dat ze tijdens het frituren open zouden vallen, daarom bond ik ze met wat keukentouw als een rollade of postpakketje dicht. Dat werkte prima. Voor het serveren er wel even vanaf halen. Gebruik je de semi-gedroogde tofuvellen, plak die dan dicht met een beetje water of maizena.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug

in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 20

PAX

04/04/2013

EDITIE 324

C04

2012年2月9日

Welkom bij de vernieuwde PAX NEWSFLASH Meer informatie op www.pax-web.nl

INTERVIEW MET DAPHNE TUIJN Door het nieuwsgierige karakter van Daphne Tuijn heeft zij het heel ver kunnen schoppen in haar leven. Van studie, stage en haar eerste baantje in Hong Kong, heeft ze nu een eigen onderneming: Mei Boutique. Drie jaar geleden begon ze samen met haar business partner Helga Daling een uniek concept: het ontwerpen van je eigen customized schoenen. Laat je inspireren door het verhaal van Daphne.

“Zelf wil ik in de toekomst nauw betrokken zijn met internationale bedrijven uit China” Hoe is Mei Boutique ontstaan? In Nederland loop ik constant tegen het probleem dat ik bepaalde schoenen niet kan vinden, of de kleur is niet helemaal wat ik zoek, of het mist een strikje. In Hong Kong kon ik mijn eigen schoenen laten maken. Ik was ervan overtuigd dat er vraag naar dit concept was. Zo is de business gestart. Van jongs af aan wilde ik al een eigen business, mijn vader runde ook zijn eigen zaak. Ik ging zelf op zoek naar mijn eigen idee en een innovatief product. Met de combinatie van de juiste ervaringen en goede business partner is Mei Boutique ontstaan. Wat maakt een eigen onderneming succesvol? Mijn vader zei altijd: ‘Je moet je hart volgen en doen wat je leuk vindt, dan komt het geld vanzelf.’ Kijk eerst naar waar je eigen kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt en als dat samen komt, komt de rest vanzelf. Ondanks de tegenslagen moet je blijven doorzetten. Lukt het de eerste keer niet? Dan de tweede keer of derde keer. Afwijzingen en tegenslagen horen bij het leerproces, want als alles in één keer goed zou gaan dan zouden wij niet hier zijn waar we nu staan. Mijn business partner en ik lijken op bepaalde punten op elkaar: we hebben dezelfde passie, doorzettingsvermogen en zijn commercieel. Maar we vullen elkaar ook aan: Helga is heel erg creatief en is goed in ontwerpen en ik kan goed overweg met de financiën, logistiek en marketing. Hoe is het zaken doen met Azië? We hebben ons met de leverancier in

Azië erg vergist, het zaken doen in Azië is toch anders dan we gewend zijn ook al heb ik in Hong Kong gewoond. Je hebt erg te maken met de lange afstand, en communicatie via email is niet voldoende. Je moet er echt bovenop zitten anders krijg je niet altijd wat je bestelt. Uiteindelijk hebben wij een personeelslid aangenomen in Azië die de kwaliteiten van de producten controleert voordat ze worden geleverd. In Azië is het belangrijk dat je heel direct bent, producten die niet voldoen aan de kwaliteiten moet je niet accepteren. Het was voor ons ook moeilijk om een leverancier te vinden die bereid was om 1 paar schoen te produceren, want de meeste fabrikanten leveren onder het motto: ‘massa is kassa’. Verder is het controleren van de kwaliteit van je producten essentieel. Hoe ben je aan het netwerk (leverancier/klanten/contacten) gekomen? Ik heb via via heel veel mensen leren kennen. Heel belangrijk zijn doorverwijzingen en referenties naar positieve ervaringen met leveranciers en contacten. Juist via je netwerk of via LinkedIn kan je heel makkelijk in contact komen met anderen. Ik heb zelf bijvoorbeeld nog nooit een officiële sollicitatiebrief geschreven of op de stapel bij de HR gezeten. Ik wilde toen heel graag stage lopen in Hong Kong, maar had niet heel erg veel contacten daar. Dus ik heb gezocht naar Nederlandse bedrijven in Hong Kong (Heineken, Philips, etc.) en de CEO’s opgezocht en hun e-mailadres opgezocht. Uiteindelijk heb ik een email van drie regels met mijn CV opgestuurd. De CEO van Philips was zo onder indruk dat hij een mail heeft gestuurd naar de HR met ‘find her an internship’ en zo kon ik kiezen uit drie stages. Mijn eerste baan in Hong Kong had ik geregeld tijdens het uitgaan in Paradiso. Ik zag een groepje mannen in pak en ging naar ze toe om te vragen wat ze deden in de Paradiso. Later bleek dat ik zat te praten met de CEO, hij stelde mij vragen als: hoe zie je jezelf over 5 jaar? De avond eindigde met ‘ik wil dat je voor me komt werken’ en een week later werd ik overgevlogen naar Hong Kong voor een interview. Dus mensen leren kennen en interesses tonen is heel erg belangrijk. Daarom ga ik graag naar netwerkborrels. Wat zijn de toekomstplannen voor Mei Boutique of jezelf? De toekomstplannen van Mei Boutique is meer workshops organiseren en internationaal uitbreiden. Ben jij benieuwd naar Mei Boutique? Op 27 april organiseren Daphne en Helga CONTACT

PAX | Professional ASN Exchange Weesperzijde 190 (A -1.22) 1097 DZ Amsterdam E-mail: joanna.li@pax-web.nl

Jaargang 10, Editie 143

een ladies evenement met een drankje en een hapje om kennis te maken met het concept. Surf voor meer info naar www.facebook.com/MeiBoutique. By Stephanie Cheng

PAX IN DE KRANT

Als trotse oprichter van Professional ASN Exchange (PAX), introduceer ik hierbij onze eerste pagina. In het jaar 2010 is PAX ontstaan uit ASN. Sindsdien zijn we druk bezig geweest met het organiseren van velerlei evenementen, werven van contact op verschillende social media, de website bouwen en een enorm netwerk van leden/partners/ sprekers uitbreiden. Op dit moment blinken we vooral uit in onze evenementen. Op onze evenementen hebben we drie kern elementen: Netwerken, Inspireren en Onderwijzen. In zowel Amsterdam als Rotterdam, zijn er succesvolle evenementen geweest. De stijgende lijn met deelnemers zet ik graag voort! Nu wij ook een pagina in deze krant mogen vullen, voel ik me van harte gezegend. Het doel van deze kranten pagina is om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van PAX. We zullen om de editie boeiende stukken plaatsen wat betrekking heeft op zaken op de werkvloer. Ook interviewen actieve leden van PAX inspirerende mensen, die je niet dagelijks tegen het lijf loopt. Al met al heeft deze pagina alleen maar een positieve bijdrage op onze doelgroep, waarbij PAX hard haar best doet om iets leerzaams en inspirerends mee te geven aan alle lezers. By Joanna Li

WAT IS PAX

De vereniging PAX (Professional ASN Exchange) is in 2010 ontstaan en heeft zich ontwikkeld tot een pool met highprofile Azië-geinteresseerden uit het bedrijfs- en sportleven, HBO en universitaire instellingen, Consult Generalen van Nederland in Mainland China en Hongkong. Samen met enkele honderden HBO en universitaire graduates en bijna afgestudeerden vormen zij een groep van meer dan 1.000 leden. Omdat er steeds een grotere vraag is voor ondersteuning op professioneel gebied, is PAX opgericht om deze groeiende groep beter te kunnen faciliteren met hun carrière.

VACATURES VRIJ!

PAX bestaat uit een diverse groep met jonge en ambitieuze vrijwilligers. Er staan nog verschillende vacatures open! Indien je interesse hebt om onze groep te ondersteunen kan je mailen naar: joanna.li@pax-web.nl.

WAAR IS PAX TE VINDEN

Facebook: PAX | Professional ASN Exchange Linkedin: PAX (groep) Asian News: elke even editie (346, 348, etc)

COLOFON

Joanna Li Stephanie Cheng


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 20

GADGETS

04/04/2013

華僑 新 天 地

C05

Candy Crush Saga

Melvin

HTC One Jimmy Le

Er gingen al tijden geruchten over het nieuwste vlaggenschip van HTC die op korte termijn gepresenteerd zou moeten worden. Foto’s en specificaties waren overal te vinden op het internet, al was niet alles even juist. Toch was het voor velen al bekend hoe het nieuwste toestel eruit zou komen te zien. Het nieuwe vlaggenschip van HTC in 2013 is de “HTC One”. Na de One X en de One X+ heeft het Taiwanese bedrijf dus toch maar gekozen om de naam zo simpel mogelijk te houden. Qua design is het toestel werkelijk oogstrelend. Het heeft een aluminium unibehuizing, ligt lekker koel in de hand en ziet er luxueus uit. De camera steekt gelukkig niet uit bij de HTC One. Het toestel is bijna 2mm dikker dan de iPhone 5 maar dankzij het design lijkt het toestel alsnog splinterdun. Het scherm heeft dezelfde afmeting als HTC One X, namelijk 4,7 inch. Het verschil tussen beide schermen is de resolutie; De HTC One X heeft een resolutie van 1280x720 terwijl de nieuwe HTC One een resolutie heeft van 1920x1080 ofwel Full-HD resolutie. Dit merk je vooral als je een filmpje kijkt, dan is alles net iets scherper. Terwijl de nieuwste toestellen allemaal een 8 of 13 megapixel camera krijgen besloot HTC een stap terug te zetten waardoor de foto’s een resolutie hebben van ongeveer 4 megapixel. Er wordt echter nergens vermeld dat het toestel een 4 megapixel camera heeft. HTC drukt de cameraresolutie liever uit in “ultrapixels”. Hoogstwaarschijnlijk besloot HTC een 4 “ultrapixel” camera te gebruiken omdat je daarmee grotere pixels hebt, waardoor er meer licht wordt opgevangen en er dus minder ruis is te zien op foto’ s. Aan de voorkant zit ook een 2 megapixel camera voor de leukste “selfies” en natuurlijk om mee te Skypen. Is het jullie niet opgevallen dat bij veel telefoons de geluidsspeaker aan de achterkant zit? Vreselijk irritant als je je telefoon op tafel legt en muziek afspeelt.. Gelukkig is er bij de HTC One gekozen om de speakers te plaatsen naar de voorkant van het toestel! Het geluid klinkt lekker met de 2 speakers die aan de voorkant zitten waardoor je stereogeluid hebt. Als je je oordopjes of headphones inplugt op de HTC One zal je ook merken dat het geluid lekker hard kan en een vol geluid geeft. Het toestel komt uit in de kleuren zwart en zilver en zou eigenlijk begin april in de winkels moeten liggen. Helaas zal het toestel pas vanaf half april te koop zijn door enkele vertragingen. Het toestel is zeer aan te raden en heeft een adviesprijs van €699,-

Candy Crush Saga is een game voor de iPhone, iPad en Android, en is ook op Facebook te spelen. De game biedt jou vele extra’s als je je account koppelt aan Facebook zodat je jouw vrienden kunt helpen en andersom. In eerste instantie heeft de game veel weg van Bejeweled maar uiteraard zijn er wel een aantal verschillen. Het enige verschil is de doorlopende modus waarin je steeds een stapje verder komt door een stage uit te spelen (met specifieke opdrachten of een bepaalde score). De besturing van het spel is simpel. Het speelveld is opgebouwd uit verschillende kleuren snoep. Door er drie of meer op een rij te zetten speel je deze weg. Daarnaast zijn er speciale combinaties te maken. Zo leveren vier snoepjes op een rij een bonus op, die een hele rij of kolom weg kan spelen. Maak een L-vorm voor een verpakt snoepje, die tweemaal een blok van negen snoepjes wegspeelt. Door deze speciale snoepjes te combineren krijg je betere effecten, waardoor je ook nog eens flinke bonuspunten krijgt. Die speciale effecten heb je nodig, want naarmate je verder komt worden de stages ook steeds moeilijker. Candy Crush Saga introduceert regelmatig nieuwe spelelementen die het je als speler moeilijk maken. Zo krijg je te maken met: - dropveters, die bepaalde snoepjes vast zetten - chocoladeblokjes, die zich als een virus verspreiden - bommen, die na een bepaald aantal zetten afgaan (dit kost een leven en je hebt er hier maar vijf van) Hiervoor kan je jouw vrienden van Facebook goed gebruiken. Ze kunnen jou levens en bonussen geven. Hierdoor kan je gelijk verder als je levens op zijn. Er zijn zelfs overworld levels. Dit zijn bepaalde werelden waarin je alleen in kan gaan als drie van jouw vrienden jou een soort van toegangspas geven. Er zit dus een behoorlijk sociaal element aan het spel, want behalve dat jouw vrienden je kunnen helpen kan je ook jouw prestaties afzetten tegen die van hun (de scores van jouw vrienden worden na elke stage ook getoond). Aziaten zijn erg competitief en onze verslaving is te blijken uit de overworld’s waarin je kan meten hoe goed jouw vrienden zijn. Wij op de redactie hebben namelijk allemaal vrienden die net een stukje beter zijn en we proberen het elke level net een stukje beter te doen. Dit betekent veel instructie video’s bekijken op YouTube en soms ben je enkele uren zoet om net die stage te halen. De combinatie van competitiviteit, voortgang, simpele besturing en het sociale element zorgen ervoor dat het erg verslavend wordt. Een tip: “begin er niet aan, want je zult meer tijd over hebben en minder klachten krijgen over de uitnodigingen op Facebook”. Mocht je net als ons al verslaafd zijn, verbaas je dan niet als ik jullie midden in de nacht bel om een leven op te sturen…


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 20

04/04/2013

ASN Column & lifestyle Voor vragen/opmerkingen mail naar redactie@asn-online.nl

EDITIE 324

C06

2012年2月9日

ASN Column & Lifestyle

Lieve ik… Wat zou je zeggen tegen je 16-jarige zelf? Dit heb ik gelezen in een tijdschrift die de vraag stelde aan bekende sterren en redacteuren. Het is eigenlijk wel een leuke schrijfopdracht, als je uiteraard al wat ouder bent, dus paste ik deze vraag bij mezelf toe.

Je zit in 4 Havo en hebt het op school ontzettend naar je zin. Je stopt echter meer energie in je sociale activiteiten en concentreert je daardoor niet echt meer op school. Wees niet verdrietig als je in 5 Havo blijft zitten omdat je cijfers hoger zullen zijn op het eind rapport dan je had kunnen dromen. Je had het echter kunnen voorkomen door gewoon harder je best te doen. Er zullen daarnaast nog twee dingen gebeuren wanneer je 17 bent en dat is dat je de jongen ontmoet waar je uiteindelijk ook mee gaat trouwen wanneer je bijna 31 bent. Je hebt dus nog genoeg tijd om hiervan te genieten. Vergeet niet dat je nog maar 17 bent en stort niet je ziel en zaligheid in de relatie. Je bent nog jong. Blijf met beide benen op de grond staan en ga gewoon nog lekker elke week uit zoals je voorheen deed. Er zal ingebroken worden bij jullie thuis en het zal het hele gezin door elkaar schudden. Je zult erg bezig zijn met je eigen leven maar onthoud dat je nog een zusje hebt van acht die eigenlijk ook je aandacht nodig heeft, waar je helaas pas vele jaren later achter komt. Je moeder is dan hoogzwanger wanneer de inbraak gebeurd en ze zal er nog een zeer lange tijd last van hebben. Probeer hier op te letten bij zowel je moeder als je twee zusjes. Praat erover of vraag professionele hulp. Je gaat Communicatie studeren waar je spijt van gaat krijgen (niet van de stage in het buitenland). Gebruik 4 en 5 Havo om uit te zoeken wat je wilt studeren. Tip: Ga naar de Amfi, Artez of ga na een jaar Communicatie naar de universiteit om International Business of Human Resources te studeren. Dit zal op de één of andere manier terug komen in je leven en je interesse gaan wekken. Je zult later een paar banen krijgen waar je het helaas niet altijd naar je zin zult hebben, maar niet getreurd: uiteindelijk komt het goed wanneer je 28 bent. Je had gehoopt dat je jonger was toen je dit ontdekte. Zorg dat je eerder in het vak rolt waarin je ontdekt dat je het erg naar je zin: in de mode branche. Maar ook hier kan ik zeggen dat je bij elke baan wel de nodige ervaringen zult opdoen en fijne mensen zult leren kennen.

Na je studie vlieg je de hele wereld over wat je fantastisch gaat vinden. Dit gaat wel ten koste van je relatie maar ook dit overleven jullie gelukkig. Wanneer een belangrijke beslissing volgt als je weer terug bent in Nederland is het beter om op beide vriendelijk nee te zeggen. Deze zullen te maken hebben met je moeder die een kleine onderneming met je wilt beginnen en wilt dat je een huis koopt. Beide zullen zorgen dat je in een diep dal raakt met ups & downs waar je jaren later nog last van zult hebben. Ook zal dit leiden tot enige afstand tussen jou en je ouders. Tip: als het even kan, zou ik iets sneller aan de bel trekken wanneer je ‘down’ bent, want nu heb je dat pas twee jaar later gedaan.

zwaar financieel jaar tegemoet gaat en daarna in een baan zit omdat je je hypotheeklasten moet betalen, zal je achteraf ervaren als één van je meest onnodig energie slopende jaren waarin je OF een Master had kunnen halen OF in de mode had kunnen rollen.

Ga in eerste instantie huren en neem wat tijd om uit te zoeken of je nog terug wilt naar de schoolbanken. Het zal je achtervolgen dat je zo jong al klaar was en geen universitaire opleiding hebt gedaan. Ondanks dat je ouders dit ontmoedigen, ga toch oriënteren. Al die jaren tussen je 24ste en 28ste waarin je een

But then again, niets gebeurd zonder redenen en ook dit maakt je tot wie je bent. Wie weet lukt het je alsnog om dat universitaire diploma binnen te slepen. Ergens along the way, in het leven vol verrassingen. Want dat moet je natuurlijk wel een beetje houden, het onvoorspelbare: that’s what makes life so fascinating… Anoniem


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

廣 告Editie 專 20 版

ADVERTENTIE ASN Column & lifestyle華僑 新 天 地 C07 B25

04/04/2013

Chinjja!? 진짜!? Wist je dat de interesse in de Koreaanse popcultuur de laatste jaren in Nederland enorm is toegenomen? Enkele jaren terug waren er hoogstens acht eerstejaars studenten die de Koreaanse taal en cultuur volgden op de Universiteit in Leiden, maar tegenwoordig hebben de docenten van de tegenwoordig genoemde Koreastudies hun handen vol met maar liefst dertig eerstejaars major studenten en ook nog eens vijftien studenten die deze studie volgen als een minor.

Ook in andere Europese landen is de Koreaanse popcultuur gegroeid tot een ware hype! SM Town, één van de bekendste Koreaanse platenmaatschappijen met populaire popgroepen zoals Tohoshinki (DBSK), Girls Generation (SNSD), SHINEE, Superjunior en f(x) gaven hun eerste Europese live concert in Parijs 10 juni 2011. De tickets waren al binnen twee uur uitverkocht! Men zal bovendien niet gauw vergeten hoe PSY met zijn nummer “Gangnam Style” in de zomer van 2012 spoedig de hele wereld op zijn kop zou zetten. De geschiedenis van het verspreiden van de Koreaanse popcultuur dateert echter al enkele decennia terug. Na de Koreaanse oorlog in 1953 en de daarop volgende intense spanning tussen Noord- en Zuid-Korea kampte de Koreaanse popmuziek in de jaren ’60, ’70 en ’80 met een streng censuurbeleid. De ZuidKoreaanse regering vond het belangrijk om

nopolistische ‘talentensysteem’. Talenten werden gekozen op basis van hun zangkwaliteiten of hun kwaliteiten om te presenteren voor de televisie.

de controle over de maatschappij te behouden. Geïmporteerde Japanse of Amerikaanse liedjes of liedjes met een communistische inhoud werden dan ook gelijk geschrapt. Hoewel er in de jaren ’80 nog wel sprake was van censuur en dat vaak technische verbeteringen belemmerde, kwamen zangers steeds nu wel meer centraal te staan dan voorheen. Vanaf de periode jaren ‘80 begon de popmuziek in het binnenland van Zuid-Korea dan ook op te bloeien, mede door het zogenaamde mo-

In de late jaren ‘90 begon Koreaanse popmuziek in Azië op te komen. De Koreaanse popgroep H.O.T bijvoorbeeld begon in 1998 in de Chinese en Taiwanese toplijsten te komen en werd razend populair onder de jongeren. Popgroepen zoals NRG, S.E.S. en Baby Vox zouden dit voorbeeld volgen. Er werd een nieuwe Koreaanse muziekstijl gecreëerd door Westerse muziek met verschillende kledingstijlen en optredens aan te passen. Deze stijl was onder de Aziatische jongeren razend populair en heeft zich tegenwoordig ook verspreid tot in het westen! Wist u overigens dat de man met het gele pakje en een zonnebril in de videoclip van PSY’s “Gangnam Style” één van de meest bekende

personen is in Zuid-Korea? Zijn naam is Yoo Jae Suk en hij is op dit moment de bekendste emcee, oftewel presentator en entertainer van variety shows. Voor veel mensen is Yoo Jae Suk een voorbeeld omdat hij jaren al heel hard werkt, bescheiden en zorgzaam is. Het is dan ook niet gek dat Yoo Jae Suk ook wel the Nation’s Emcee wordt genoemd in ZuidKorea. Mocht u interesse hebben in de variety shows waarin Yoo Jae Suk zit, dan is Running Man de aanrader voor u! Running Man is sinds zomer 2010 begonnen en is een wekelijks familieprogramma waarin Yoo Jae Suk met zijn collega’s missies moeten uitvoeren. Inmiddels bestaat Running Man twee en een half jaar en heeft fans over de hele wereld. De slogan van Running Man zegt genoeg! “걷지말고 뛰어라! Don’t walk, run!” He-On Tsao

Overrated? Hyves, Wordfeud, Twitter, Tumblr, Draw Something, Angry Birds, Gangnam Style, Project-X Haren, de bangalijst, Gespot!, Instagram, SnapChat, Poke. Van genoemde hypes en trends van de afgelopen jaren zullen jullie vast allemaal wel van gehoord hebben. Hieronder zal ik ze kort toelichten. Project X-Haren. Het uit de hand gelopen feestje in Haren door een meisje dat een evenement maakte voor haar verjaardag, maar deze vergat op privé te zetten op Facebook. “Project X-feest” werd woord van het jaar van 2012.

Hyves. We kennen allemaal deze Nederlandstalige netwerksite, de voorloper van het nu inmiddels populaire Facebook. Inmiddels zijn de meeste gebruikers van Hyves overgestapt op Facebook. Wordfeud. De online variant van het spelbord Scrabble. Dit spel kwam in opspraak toen een eigenaar van een café in Zwolle een verbod legde op het spelen van Wordfeud, want door dit spel werd de gezelligheid aanzienlijk verlaagd in het café. Twitter. De sociale netwerksite waarin je korte berichten van 140 tekens de wereld in kunt sturen. Twitter wordt vaak ingezet in de media en voor marketingdoeleinden. Inmiddels hebben bijna alle (populaire) winkels en bedrijven een Twitteraccount. Tumblr. Een makkelijk te gebruiken blogsite waar je foto’s, tekst, beelden en geluidsopnames kunt plaatsen. Handig als je niet genoeg had aan de 140 tekens van Twitter. Draw Something. Het sociale tekenspel dat je online tegen anderen kunt spelen. Spelers krijgen een woord en moeten dit woord uitbeelden met een tekening. Dit spel wordt

De bangalijst. Lijstjes met namen van meisjes die makkelijk te porren zijn voor seks. Deze lijstjes worden door jongeren gemaakt en aan elkaar doorgestuurd.

gezien als het nieuwe Wordfeud, maar dan anders. Angry Birds. In dit immens populaire spel kan je met behulp van een katapult vogels afschieten op groene varkens. Het spel kon eerst alleen op Apple apparaten gespeeld worden, maar de populariteit steeg doordat er versies kwamen voor de (spel) computers. Gangnam Style. De hit van de ZuidKoreaanse rapper PSY. Eind 2012 was de videoclip het meest bekeken op Youtube, wel meer dan 1 miljard views!

Gespot! Pagina’s op Facebook van voornamelijk universiteiten en hogescholen waar je anoniem berichten kunt achterlaten voor een onbekende die je is opgevallen. Dates en relaties zijn er al uit voortgekomen… Instagram. Een applicatie om foto’s te bewerken en uit te wisselen. In april 2012 is Instagram gekocht door Facebook. Instagram heeft maandelijks ongeveer 100 miljoen actieve gebruikers. Snapchat. Met deze applicatie kun je foto’s, video’s en tekst versturen naar andere gebruikers. Het voordeel van Snapchat is dat je zelf kan instellen hoe lang de inhoud zichtbaar is, variërend van 1 tot 10 secondes.

Poke. Door de populariteit van SnapChat heeft Facebook zijn eigen versie gemaakt, genaamd Poke. Het verschil is dat je bij Poke langere berichten kan schrijven en dat je locatie wordt vastgesteld. Wat is nou het nut van al die hypes en trends? Door de hypes en trends te volgen, wijk je niet af van de grote mensenmassa. Je hoeft er niet eens over na te denken wat je ‘leuk’ moet vinden. Maar juist door hypes en trends te verachten, ben je een uniekeling! Kristel Jong


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 20

04/04/2013

ASN CORNER

EDITIE 324

C08

2012年2月9日

Welkom bij de vernieuwde ASN NEWSCORNER Meer informatie op www.asn-online.nl

Jaargang 10, Editie 152

INTERVIEW MET GIANNI MARINO Gianni Marino is een opkomende DJ, die door zijn producties en boekingen over de hele wereld een “rising star” is. Hij heeft bijna 18.000 volgers op Facebook en dit aantal groeit elke week. Hij valt erg op in de club aangezien hij tijdens zijn optreden een kostuum draagt. Je bent een succesvolle producer/dj... waar ligt jouw toekomst? Allereerst wil ik mijn studie afmaken en vervolgens dag en nacht aan mijn muziek werken. Ik wil echt een bijdrage leveren aan de muziekwereld. Mijn droom is om House groot maken in Azië, zodat nog meer mensen kunnen genieten van mijn muziek. Daarnaast wil ik “te gekke” beats maken met Aziatische invloeden, zodat mensen wereldwijd van deze unieke mix kunnen genieten. Met draaien wil ik wereldwijd onvergetelijke shows neerzetten, in vreemde pakken optreden en verrassingen aan het publiek geven (zoals nog niet eerder gedaan).

Op 13 april mag ik voor het eerst als hoofdact optreden op een Asian Party. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten, maar ik heb er veel zin in. Om het nog spannender te maken wordt tijdens mijn live set opnames gemaakt voor mijn nieuwe videoclip “Yellow Girls”.

Wat zou je doen als je geen dj/producer zou zijn? Vroeger wilde ik altijd een Ninja of Shaolin monnik worden. Tegenwoordig zou ik genoegen nemen om een tv/film acteur te zijn in Indonesië, zodat ik elke dag Durian en saté ayam kan eten.

Wat vind je van de opkomst van Aziatische artiesten? Ik vind het goed dat steeds meer Aziatische artiesten bekend worden in de entertainment industrie. Ik denk dan gelijk aan artiesten als: Far East Movement, PSY, Steve Aoki en anderen.

ASN ONLINE: MOBILE APP

Er zijn uiteraard nog veel meer talenten in Azië maar het is moeilijk om vanuit Azië bekend te worden bij het mainstream publiek. Een goed voorbeeld hiervan is een goede vriend (broer) van mij, Angger Dimas, die ik voor het eerst ontmoet heb in 2009. Hij produceert veel samen met Steve Aoki en heeft al een aantal platen op Steve’s label, Dim Mak, uitgebracht. Ook vrienden van mij uit Maleisië, Goldfish & Blink, beginnen steeds populairder te worden en zullen binnenkort optreden over de hele wereld.

Gianni (23) is Aziatisch, vrijgezel en woont in Amsterdam Wat was jouw leukste boeking ooit? De boeking die mij het meest is bijgebleven is de “Mix Mash Pool Party” tijdens het Winter Music Conference in Miami. De sfeer bij het publiek, het mooie weer en deel uitmaken van zoiets groots was voor mij een onvergetelijke ervaring. Wat vind je van Asian Party’s? Ik vind het erg leuk dat er Asian Party’s zijn. Ik ben gek op Azië en word altijd blij om Aziatische mensen te zien. Vroeger toen ik klein was ging mijn zus altijd naar “Splendid” of “I Love Indo” en ik was toen nog te jong om mee te gaan. Dit maakte me erg nieuwsgierig.

Misschien leuk om te noemen dat de Aziatische DJ die mij het meest geïnspireerd heeft ook uit Nederland komt. Laidback Luke is voor mij: mijn leraar en “sifu” in de House muziek. Wat doe je zoal naast het draaien? Ik zit vaak in de studio en zit ook in het laatste jaar van mijn studie (TMA). Op dit moment loop ik stage bij: The Partysquad, Dirtcaps en Yellow Claw.

We zijn erg trots om aan te kondigen dat de ASN Online Mobile app beschikbaar is voor de Android en binnenkort ook voor de iPhone & iPad. Je hoeft via de app niet meer in te loggen om foto’s te bekijken en we zijn druk bezig om nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan de app.

RUFUS RILEY’S FAVORITES

Rufus Riley (protege van DJ Irwan) is nauwelijks nog weg te denken uit de Asianscene. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij 3 liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set die hij graag met jullie wil delen: 1. Robin Thicke - Blurred Lines 2. Major Lazer - Watch Out For This 3. Chris Brown - Fine China


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 20

華僑 新 天 地

ASN CORNER

04/04/2013

Draak (1976, 1988, 2000) Je bent de enige die de lat zo hoog legt. Ga niet door tot je tegen je eigen grenzen botst, dat levert je niets op.

C09

MAANDACTIE: GUESS horloge

Slang (1977, 1989, 2001) Cadeautjes krijgen is altijd leuk maar vergeet niet dat het leven draait om geven en nemen.

JOUW CHINESE HOROSCOOP

Paard (1978, 1990, 2002) Je weet wat kwaliteit is en hebt daardoor een goed gevoel voor smaak en sfeer. Geit (1979, 1991, 2003) Deze periode gaat er nog wel wat stuk in je huis, maar het is niet belangrijk.

Rat (1972, 1984, 1996) Je bent het meest conservatieve type dat er is. Je bent gevoelig maar ook zeer scherpzinnig.

Aap (1980, 1992, 2004) Slechte gewoontes zijn de hindernissen in je relatie, laat deze je emoties niet snel beïnvloeden.

Os (1973, 1985, 1997) Van nature heb jij engelengeduld, maar die wordt nu flink op de proef gesteld.

Haan (1981, 1993, 2005) Je zit boordevol nieuwe plannen en bruist van de energie. Vooral voor je carrière heeft dit prettige gevolgen.

Tijger (1974, 1986, 1998) Met volle vaart vooruit – dat is je advies deze maand. Konijn (1975, 1987, 1999) Ga deze maand niet lichtvaardig om met je financiën. Dat zou namelijk een morele kater op kunnen leveren.

Hond (1982, 1994, 2006) Als je een vaste relatie hebt, zal je te maken hebben met onrust in de relatie. Varken (1983, 1995, 2007) Het wordt een periode vol technische communicatie problemen!

PARTY AGENDA Dirty Asian - Mega Edition The Sand, Amsterdam 13 April 2013 23:00-05:00 Line-up: Irwan, Flava, Mitchel Kelly, Gianni Marino, Dani L Mebius, Rufus Riley, Demian Ngo Live On Stage: The Hong Show

Elke maand verloten wij leuke prijzen via onze mobiele app, website en facebook. Wil jij ook een Guess horloge of een van de andere week- of maandprijzen winnen kijk dan op www.asn-online.nl.

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU

We zijn op zoek naar enthousiaste crewleden, die naast hun studie/baan zich willen inzetten voor de Aziatische gemeenschap. We zijn o.a. op zoek naar een hoofdredacteur, marketing talent, commercieel talent, crew- en redactieleden. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van de leukste crew van Nederland? Stuur dan een mail naar binhan@asnonline.nl of een Whatsapp naar 06-83656690.

ASN PICTURE CORNER

DIRTY ASIAN + ASIAN TOPMODEL

Asian Events - Thai New Year Club Noxx, Antwerpen 19 April 2013 23:00-05:00 Line-up: RNK, Loeki & Stroke Special Guest: Dtrix I Do Asians Club Odeon, Amsterdam 19 April 2013 23:00-05:00 One Night In Asia Club Eclipse, Rotterdam 27 April 2013 23:00-05:00 Line-up: Demian Ngo & More Live On Stage: J Reyez & Tommy C Asian Escape Escape Venue, Amsterdam 08 May 2013 23:00-04:00

CONTACT

Weesperzijde 190 (A -1.22) 1097 DZ Amsterdam E-mail: info@asn-online.nl Phone: +31641222918

ABOUT US

ASN is een lifestyle community ontstaan in 2003. Met behulp van crew, partners en adverteerders onderhouden we de community en diverse projecten.

COLOFON

Vormgeving: Milk.nl Eindredactie: So Lee & Melvin Horoscoop & Party Agenda: Kin Strip: Susanne van Schaik Fotografie: Timmy Ling, Desril Santoso Teguh, Sjimmy Poon, Jayton Tiao en anderen


CJO

04/04/2013

Biografie

Interview Op 20 maart 2013 had ik het genoegen om, samen met CJO’s huisfotograaf Flamboyant Media, deze wereld befaamde in een pers conferentie in de Doelen in Rotterdam te interviewen. Hij was in Nederland om het concert “Martial Arts Trilogy” te dirigeren. Tan Dun komt over als een eenvoudige, spirituele man. De sfeer was relaxed en hij was erg toegankelijk met een goed gevoel voor humor. Wat direct opviel tijdens het interview was dat hij niet zozeer daar zat om zijn concert te promoten, alswel om op enthousiaste wijze zijn levensfilosofie uit te dragen.

Tan Dun was in 1957 geboren in een klein dorp in Hunan (湖南). Als kind was hij gefascineerd door de traditionele rituelen en ceremonies die in het dorp werden gehouden, vaak begeleid door muziek gemaakt met natuurlijke objecten zoals stenen en water. Deze invloed is terug te vinden in zijn werken als “Water Passion After St. Matthew,” waar komen water gebruikt worden in plaats van de traditionele percussie instrumenten, terwijl “Paper Concerto” in het geheel gebruik maakt van de manipulatie van papier om muziez te maken.

O

NA

GI

CJ

344

NGERENP

Racistische stereotypering Aziatische studenten stereotypering van luiheid/moeheid zorgt er voor dat 荷蘭亞裔學生受到種族 視 veel mensen negatief zullen denken over Aziaten in het algemeen. Waarom is deze pagina eigenlijk alleen bedoeld om foto’s van slapende ‘asian students’ te plaatsen? Waarom zouden mensen geen foto’s van slapende blanke studenten mogen insturen naar de beheerders van de pagina? En als er een speciale Facebookpagina komt van slapende blanke studenten in universiteitsbibliotheken, zou deze dan net zo grappig zijn? Of is lachen om Aziaten veel leuker? Ik vindt het daarom belachelijk dat er zo’n speciale pagina bestaat. Naar mijn Onlangs is er een Facebookpagina gemaakt met de gevoel is de tolerantie van (autochtone) naam “Slapende Aziaten in UniversiteitsNederlanders tegenover andere culturen de laatste bibliotheken”. Hierop worden foto’s geplaatst van decennia gedaald. Vroeger was het heel Hollands zoals de naam al zegt ‘slapende Aziaten’ in van ‘je laat de ander in z’n waarde’, maar universiteitsbibliotheken. De bedoeling van de tegenwoordig krijg je bij elke niet-Nederlandse makers is dat de foto’s kijkers moeten laten lachen. gedraging al het etiket ‘rariteit’ opgeplakt. Het enige Nou ik ben het daar volledig mee oneens. Om positieve van de pagina is dat het een deel van de speciaal een pagina te maken met foto’s van Aziatische studenten wakker schudt, zodat ze nooit mensen zonder hun toestemming is een schending meer in de bibliotheken gaan slapen, aangezien het van hun privacy. Ondanks dat de meesten zonder in Nederland niet getolereerd wordt en het alleen gezicht op de foto staan, is het heel ongepast om maar leidt tot racistische reacties van mensen. foto’s te maken van mensen zonder hun Naast deze pagina is er onlangs in De Mare (de toestemming die vervolgens in het openbaar universiteitskrant van de Universiteit Leiden) nog belanden. Daarnaast vind ik dat deze een artikel geweest over dat onderzoeksfraude speciaalopgerichte pagina racistisch is. Een veelal afkomstig is van Aziatische studenten. De volledige groep Aziatische studenten krijgen de voorstanders van deze stelling gaven belachelijke stempel op hun voorhoofd geplakt dat ze doen aan stereotyperende argumenten zoals dat het bij slapen in de universiteitsbibliotheken. Deze Chinezen kwam door hun cultuurachtergrond.

J

JO

A

E

ITI E

D

Op de vraag wat hij nog hoopt te bereiken, nu hij al meer successen heeft geboekt, dan de meeste mensen kunnen dromen, antwoord hij het volgende: “Ik sta nooit stil bij wat ik allemaal bereikt heb. Ik zie mezelf als een nederige arbeider. Ik hou van muziek en daar zet ik me voor in. In mijn grootmoeders dorp is een waarzegger die me heeft verteld, dat ik mijn ambities nooit zal verwezenlijken, terwijl dingen waar ik nooit aan denk, altijd vanzelf zullen komen. Ik denk nooit aan de resultaten, de prijzen en de eer. Ze zijn geen onderdeel

In het verlengde van deze filosofie, zie je dat hij ook gewoon simpel is gebleven. Tijdens het interview is hij eenvoudig gekleed. Hij verteld, dat in Amsterdam en Shanghai hij gewoon de fiets pakt. Hij wilt het liefst een normaal leven leiden, waar hij normale mensen kan ontmoeten en net als ieder ander achter meisjes aan kan zitten. Hierdoor kan hij ook op een normale manier met zijn creaties omgaan en van schoonheid genieten. Ik vroeg hem wat voor boodschap hij heeft voor de Chineze jongeren in Nederland, gezien dat kunst niet populair onder hen en hun ouders is. “Het belangrijkste voor de jongere generatie is om hun de beste omstandigheden om een zo’n sterk mogelijke man of vrouw te worden voor de toekomst van de wereld. Het probleem is, dat het soms niet mogelijk is om een goede arts of ingenieur te zijn, door het te weinig in aanraking te zijn gekomen met kunst. Scholing in kunst is daarom erg belangrijk. Zelfs belangrijker dan voor iemand die de ambitie heeft om een kunstenaar te worden. Voor iemand die al heel veel talent heeft voor kunst is het daarentegen juist scholing in andere disciplines belangrijk. Scholing in kunst helpt jongeren met concentratie, geduld en discipline. Mijn boodschap is aan alle Chinese ouders om hun jongeren te scholen in kunst en jongeren te leren de cultuur om hun heen waarderen.” Wat ook interessant is, is dat Nederland een bijzondere plaats heeft in Tan Dun’s hart. 1988 in Amsterdam was een keerpunt ten goede in zijn leven, toen hij als jonge student was gekomen en zijn eerste concert had bij het Nederlands Radio Symphonie Orkest. Juist omdat Nederland zo klein is, en zoveel culturen bij elkaar komen, heeft hij de kans gekregen om zichzelf te ontdekken. Voordat ik Tan Dun interviewde had ik geen idee wie hij was en wat voor persoon hij zou zijn. Ik ben blij dat ik hem heb kunnen ontmoeten en interviewen. Hij is een hele interessante man met een bijzonder diepe kijk op het leven. Dimitri Woei

Confucianisme en communisme zouden studenten stimuleren om zelf minder onderzoek te doen en de makkelijke weg te gebruiken door gewoon onderzoek van andere studenten en wetenschappers te kopiëren. In een ander artikel, voordat deze in de krant kwam, stond alleen dat een bepaalde culturele achtergrond onderzoeksfraude zou stimuleren. Dat er nu breed wordt uitgemeten dat het uit de Aziatische kant komt is zeer vreemd. Tegenstanders van de stelling vertellen dat het op Aziatische universiteiten echt niet normaal is dat studenten gekopieerde papers inleveren bij docenten. Er gelden strenge maatregelen die op iedere fraudeur wordt toegepast. Daarom zou er geen stereotypering moeten zijn dat onderzoeksfraude vooral van Aziatische studenten afkomstig is. Individuen of hele bevolkingsgroepen in hokjes stoppen en stereotyperingen erop zetten is gevaarlijk voor de maatschappij. Het stigmatiseert mensen en kan als zeer onrespectvol ervaren worden. Het zou goed zijn als mensen beter nadenken voor ze zoiets maken als deze speciale Facebookpagina. Mensen vergeten door het proberen ‘leuk’ te zijn, al gauw dat het voor de ander kwetsend kan zijn. Yiep葉

Website: www.cjo.net ¥ E-mail: info@cjo.net

en dirigent is, hebben in Nederland waarschijnlijk niet heel veel mensen van hem gehoord. Toch zullen de meeste wel bekend zijn met zijn muziek. Hij heeft namelijk de film muziek van Don’t Cry, Nanking (1995), Crouching Tiger, Hidden Dragon (200), Hero (2002) en The Banquet (2006) gecomponeerd en gedirigeerd.

van het proces van muziek creatie. Ik focus alleen op wat ik moet doen en nooit op het resultaat.”

Correspondentie: Postbus 10, 2600 AA Delft

Hoewel Tan Dun (譚盾) een wereld beroemde componist

Tan Dun maakte deel uit van het Beijing Opera Orkest en studeerde later aan het Centrale Conservatorium voor muziek in Beijing. In de jaren ’80 verhuisde hij naar New York waar hij compositie studeerde aan de Columbia Universiteit. Hij heeft verschillende prijzen voor zijn werken gewonnen, waaronder de Grammy Award, Oscar/ Academy Award, Grawemeyer Award, Musical America’s Composer of The Year, Bach Prize en Shostakovich Award.

Vormgeving & Illustraties: Sanna Pui

Interview met Componist Tan Dun (譚盾)

C10

2012年2月9日

Organisatie

Hoofdredactie: Dimitri Woei ¥ Eindredactie: Jiang YanZhen

N G E R E N PA G I N A

Chinese Jongeren

EDITIE 324

Redactie: ChiHo Yip, Sabine Wong, Wai Man Ko, Pt. A. Mathura, Liyen Siaw

Editie 20

C O L O F O N

華僑 新 天地 華僑 新 天地


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 20

華僑 新 天 地

JONC

04/04/2013

JONC.news Connecting Asians

C11

agenda De komende maanden hebben we veel activiteiten op het programma staan. Voor meer informatie en de exacte data naar www.jonc.nl

Recept: Bunny Bapao

Liyen Siaw

Redactioneel

Het is alweer Pasen. Ga je paaseieren beschilderen of liever broodbakken? Voeg er een Chinees tintje aan toe en probeer eens deze bunny bapao te maken. Met onderstaand recept kun je twaalf konijnen maken.

Materiaal s Stoompan/stoommand s schaar s bakpapier

Pasen, een van mijn favoriete feestdagen. Waarschijnlijk omdat Pasen het dichtst van

Voorbereiding

alle feesten bij mijn eigen verjaardag zit.

Deeg: Los eerst de gist op met een beetje water en laat het 5 minuten staan. Meng daarna alle droge ingrediënten met elkaar. Voeg beetje water toe. Doe er ondertussen ook de gist bij en meng het deeg totdat het steviger wordt. Voeg olie toe en kneedt het deeg totdat het van de kom loslaat. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het voor ongeveer een uur rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is. Maak ondertussen de vulling.

Ook Liyen Siaw lijkt de lol van pasen erin te willen houden. Haar creatieve recept is er zeker één die je moet proberen. Didi Xie heeft voor ons een grappige strip geschreven. Gastschrijfster Yue Chen heeft het met ons over haar ervaring in Nederland.

Dus lees deze editie tussen het maken van paaseieren in lekker door!

Ingrediënten Deeg: s 400 gram bloem s 1 zakje gist s 2 el suiker s ½ tl zout s 220 ml water (lauwwarm) s 2 el olie s Extra bloem voor uitrollen

Vulling: s 150 gr vlees (bijv. varkensvlees), in stukjes s 2 eieren s 2 tl sojasaus s 1 tl suiker s 1 stengel lente-ui, fijngehakt (laat wat ui achter voor de ogen) s ½ rode paprika, in stukjes

My story in Holland

Yue Chen

Cindy Zhu cindy.zhu@jonc.nl

Twitter Sinds kort is JONCNews ook op Twitter te volgen. Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws uit China? Wil jij weten wat er

Vulling: Klop de eieren met suiker, sojasaus en lente-ui. Bak het vlees, voeg de paprika toe en daarna het eimengsel. Meng het totdat het ei net hard wordt. Laat het uitlekken en afkoelen. Konijn maken: Nadat het deeg gerezen is, kneed je het nog een keer goed door. Verdeel het in twaalf gelijke stukken. Rol elk stuk op een bebloemde ondergrond uit tot een cirkel van ongeveer 12 cm. Zorg ervoor dat de randen dunner zijn dan het midden. Plaats een volle theelepel van de vulling in het midden van het deeg. Omwikkel de vulling en sluit het aan de bovenzijde. Als deze niet goed sluit, maak dan de randen een beetje nat met water.

Generally speaking, this internship is a valuable experience for me in many aspects. By conducting Draai het deeg om en maak het ovaalvormig. Bekijk interviews and questionnaires, I improved my understanding of Dutch culture and differences between welke kant je geschikt vindt voor het gezicht. Knip nu vanaf de andere kant in de richting van het Chinese healthcare system and Dutch healthcare system. gezicht in de lengte twee oren. Zorg ervoor dat je In my eyes, the Chinese healthcare system is not mature enough compared to Dutch healthcare system niet te diep knipt, anders wordt de vulling in terms of legal aspects, government support, financial resource, labor and etc. These aspects still need zichtbaar. Zien de oren er te rond uit, maak ze dan improvement from efforts of every Chinese and Chinese government. I think I can contribute my effort to voorzichtig met je hand puntiger. this by informing more Chinese people about Dutch healthcare and raise their awareness of protecting Vorm oogjes door met een stokje twee gaten in het their legitimate rights on healthcare issues in China. gezicht (niet te diep) te maken en vul deze met Furthermore, I saw some insignificancy in elderly care houses in the Netherlands towards the Chinese lente-ui of sojasaus. Plaats elk konijn op een stuk elderly market. Basically the care houses need to improve their services through providing hot Chinese bakpapier en zet ze in de stomer. De konijnen food and hiring more skilled Chinese speaking care workers in order to fully answer the needs from zetten uit, dus zorg dat er genoeg afstand tussen Chinese clients. Also a good Chinese atmosphere needs to be created in the care house to attract more alle konijnen zitten. Laat ze nog 15 minuten staan, Chinese clients so that they will feel like home. I sincerely hope one day every Chinese elderly living in the zodat ze weer wat meer rijzen en stoom ze daarna voor ongeveer 20 minuten. Netherlands can receive the best care and have a happy life. Finally I was deeply impressed by the hard-working attitude and good Chinese tradition virtues the Dutch-Chinese carry. Both the first generation and the second generation living in the Netherlands have optimistic life attitudes and they keep their good Chinese traditions and practices in their everyday life. Their spirit inspired me and I feel proud to be Chinese no matter where I go. To end, I really treasure this opportunity thanks to Michael Choi, for it opens a new window for me to see the Netherlands. I will never regret my choice of studying in this country.

Je zelfgemaakte bunny bapao is klaar! Serveer ze heet en geniet ervan. Vrolijk Pasen! Voor meer creatieve recepten, zie mijn blog Chinees & Culinair: hyspiration.wordpress.com

Pasen

Didi Xie

in Chinese Nederlanders omgaat? Wil jij sneakpeaks zien van de volgende editie van JONCNews? Ben jij benieuwd naar de mensen áchter JONC News? Volg ons dan nu via Twitter @joncnews twitter.com/JONCNews

Ontwerp

LJenMF

Lid worden? Ga voor meer informatie naar www.jon c.n l


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 20

04/04/2013

Groeten uit Azië!

EDITIE 344

C12

2013年4月4日

Groeten uit Azië!

“Ik wilde zien waar ze vandaan kwam”

亞 洲

Carine ging met haar adoptiedochter Laura terug naar China Door: Steffie van Rhee In samenwerking met Beyond (y)our World De 12-jarige Laura (Chinese naam Zilan) kwam op 1-jarige leeftijd als adoptiekind uit China naar Nederland. Acht jaar later ging zij samen met haar adoptiemoeder voor het eerst terug naar haar vaderland om haar pleegouders te bezoeken. Niet omdat zij daar zelf behoefte aan had, maar omdat haar adoptiemoeder Carine dat graag wilde. “Ik wilde zien waar ze gewoond had, waar ze vandaan kwam.” Net als Laura gaan er jaarlijks tientallen geadopteerde kinderen terug naar hun geboorteland. Kinderen die net als Laura via Wereldkinderen zijn geadopteerd kunnen van de organisatie hulp krijgen bij hun zoektocht en hebben ook de mogelijkheid om op rootstreis te gaan. Tijdens zo een reis staan het bezoek aan het kindertehuis en de eventuele pleegouders centraal. Carine met haar adoptiedochter Laura

Laura met pleegmoeder Chen Yu Feng

Volgens Irene van Ark van Wereldkinderen gaan normaal gesproken de kinderen zelf op zoek naar hun biologische ouders en niet hun moeder. Vaak hebben zij zelf vragen over hun achtergrond. De speciale rootsreizen zijn er dan ook om hier antwoord op te geven. Adoptieouders spelen hierbij natuurlijk ook een rol. “Adoptieouders vinden het ook heel belangrijk om te weten waar hun kind vandaan komt. Wij worden regelmatig gebeld door adoptieouders die rootsvragen hebben”, vertelt Van Ark. Het geval van Carine die uit eigen nieuwsgierigheid op zoek ging naar de pleegouders van haar dochter is uniek. Ellen de Goede is psycholoog en adoptiespecialist. Zij ziet voornamelijk jongvolwassenen langskomen die met hun identiteit worstelen omdat ze geadopteerd zijn. Ze vermoedt dan ook dat Laura op latere leeftijd zelf met meer vragen zal komen. “Toch vind ik het niet verwonderlijk dat Carine contact heeft gezocht. Als moeder wil zij Laura steunen waar dat kan. Er zijn vragen die zij nu niet kan beantwoorden. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat zij in de toekomst de mogelijkheid wil hebben om Laura die antwoorden te kunnen geven.” Carine kon contact maken met pleegouders Chen Yu Feng en Shao Kan omdat zij wat gegevens van hen had. “Toen ze haar wegbrachten naar het kindertehuis hebben ze stiekem een brief tussen wat foto’s gestopt, met hun adres erop. In het begin heb ik daar niets mee gedaan, maar na enkele jaren besloot ik er toch naar te kijken.” Drie jaar geleden gingen ze voor het eerst bij de pleegouders van Laura op bezoek. Dat was vooral voor Carine heel bijzonder. “Zij hebben dat jaar zo goed voor Laura gezorgd, dus daar wilde ik ze voor bedanken.”

Laura met pleegvader Shao Kan

Sindsdien is er regelmatig contact met Chen Yu Feng en Shao Kan, maar de adoptie houdt Carine nog dagelijks bezig. “Ik wil graag haar biologische ouders vinden”, vertelt Carine. Dat dit een onmogelijke zaak is, gezien het feit dat Laura ten vondeling is gelegd en het gebrek aan informatie, weet ze. “Ik zou graag een oproep plaatsen in een buurtkrant in de wijk waar Laura gevonden is. Ik weet dat de kans klein is dat zoiets iets oplevert, maar ik blijf het proberen.” Op de vraag wie het meeste belang hecht aan het vinden van de biologische ouders, wijzen zowel Laura als Carine’s man Jacques, meteen richting Carine. “Ik wil

altijd zoveel mogelijk weten. Waar komt ze vandaan? Onder welke omstandigheden is ze gevonden? Volgens de papieren is ze dertig december geboren, maar dat weten we ook niet zeker.” Vorig jaar werden er 36 zoekaanvragen bij Wereldkinderen gedaan. Uiteindelijk brachten zij 17 adoptiefamilies daadwerkelijk in contact met de biologische families. Ook Stichting Ambulante Fiom kan adoptieouders en kinderen helpen bij hun zoektocht. “Regelmatig is het resultaat ook een hereniging tussen de zoeker en de gevondene.” Toch levert dat niet altijd het gewenste resultaat op. Het kan voor spanningen zorgen of zelfs teleurstellend zijn, als het contact niet verloopt zoals van te voren verwacht of weer verwatert. Helaas voor Laura en Carine zal het waarschijnlijk nooit mogelijk zijn om naar biologische families in China te zoeken. “Dit komt omdat Chinese kinderen altijd te vondeling zijn gelegd, er is dus nooit wat bekend over de biologische ouders en daarom zijn er geen aanknopingspunten om een zoektocht te beginnen”, vertelt Irene van Ark, die op de afdeling China van Wereldkinderen werkt. Bij kinderen uit bijvoorbeeld Colombia is er wel informatie omdat de biologische ouders dan vaak uit de ouderlijke macht zijn ontzet, maar in China ligt dit dus anders. “Geadopteerde kinderen kunnen alleen op zoek naar hun pleegouders of het kindertehuis waar ze in het begin zijn verbleven”, aldus van Ark. Laura praat weinig over de adoptie, ook niet met haar beste vriendin die ook geadopteerd is. Ze heeft wel eens stilletjes aan haar moeder laten weten dat het ontmoeten van haar biologische ouders haar allergrootste wens is. Ze is toch wel nieuwsgierig. Dus blijft Carine haar zoektocht voortzetten in het belang van haar dochter. “Ik ben er nog niet uit, maar ik geef het niet op.”

Intro BYW : Beyond (Y)our world is een journalistiek training- en uitwisselingsproject van lokaalmondiaal voor jongeren waarin nauw wordt samengewerkt met diverse Nederlandse en internationale onderwijsinstellingen. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam hebben dit jaar de kans gekregen om naar Azië te gaan om te werken als freelance journalisten. Bij terugkomst in Nederland hebben zij hard aan hun producties gewerkt en hebben zij het leven als freelance journalist kunnen ervaren. Het doel van het BYW programma is een draagvlak creëren binnen de media voor berichtgeving over internationale onderwerpen. Uiteindelijke toename van media aandacht over mondiale issues, vergroot ook de kennis en het bewustzijn van lezers, kijkers en luisteraars over deze onderwerpen

Ben jij ook onlangs in Azië geweest en wil je jouw ervaringen met ons delen? Mail jouw verhaal dan naar redactie@ asiannews.nl, en wie weet staat jouw verhaal in de volgende editie van Asian News!


華僑 新 天地

EDITIE 344

2013年4月4日

廣 告Editie 專 20 版

ADVERTENTIE

Juridisch

04/04/2013

Regels en Wetten

door

華僑 新 天 地

B19 C13

Tung Wee Phea & Yuen Yee Au Yeung

Ondernemers: wel of geen algemene voorwaarden hanteren? Als ondernemer heeft u ongetwijfeld vaak te maken met het sluiten van contracten. Als ondernemer kunt u ervoor kiezen om bij ieder contract alle gemaakte afspraken apart op papier te zetten. Makkelijker is echter om standaardafspraken in de vorm van algemene voorwaarden te hanteren. Deze algemene voorwaarden maken onderdeel uit van het contract en zijn bedoeld om in meerdere contracten gebruikt te worden. In algemene voorwaarden regelt u alvast de algemene zaken zoals betalingstermijnen, garantiebepalingen, incassobedingen, levertijden, uitsluiting van aansprakelijkheid. Veel ondernemers vragen zich af of het nodig om algemene voorwaarden op te stellen en te hanteren. Wat is het nut van algemene voorwaarden eigenlijk? In dit artikel zullen wij stil staan bij enkele aspecten van algemene voorwaarden om u zo bij uw besluitvorming om al dan niet algemene voorwaarden te hanteren te helpen.

Wanneer is het nodig om algemene voorwaarden te hanteren?

Bij hoeveel contracten een bedrijf het beste algemene voorwaarden kan hanteren, verschilt per bedrijf. Sluit u veel contracten met verschillende soorten bedrijven, dan doet u er verstandig aan om algemene voorwaarden te hanteren. Het heeft namelijk vele voordelen, zoals het besparen van tijdrovende en kostbare onderhandelingen. Door algemene voorwaarden te hanteren, voorkomt u ook dat u door alle drukte vergeet om bepaalde afspraken in de overeenkomst op te nemen. Bij een eventueel discussiepunt met uw klant, kunt u bovendien simpelweg naar uw algemene voorwaarden verwijzen. Daarnaast komt het bedrijf over het algemeen deskundiger over dan wanneer zij iedere gemaakte afspraak apart op papier moet zetten.

Overeenkomsten met consumenten of bedrijven?

Sluit u vooral contracten met consumenten of bedrijven of wellicht met allebei? Dan doet u er verstandig aan om twee verschillende algemene voorwaarden te hanteren. Consumenten worden bij het sluiten van contracten met professionele bedrijven namelijk door de wet beschermd. De ratio hiervan is dat de consument over het algemeen is aan te merken als de zwakkere partij en daarom bescherming behoeft. Zo zijn in de wet lijsten (de ‘zwarte lijst’ en ‘grijze lijst’) opgenomen die door de consument – kort gezegd – ongeldig verklaard kunnen worden. Een bedrijf kan dan deze voorwaarden niet meer tegen de consument gebruiken. Professionele partijen (zoals bedrijven) kunnen geen beroep op deze lijsten doen.

Eigendomsvoorbehoud

Indien u producten verkoopt, is een goed eigendomsvoorbehoud in de algemene voorwaarden essentieel. De verkoper geeft de verkochte producten al wel mee aan de koper, maar met een eigendomsvoorbehoud spreekt u af dat de koper pas eigenaar van de producten wordt indien de volledige koopprijs is voldaan. Wanneer de koper er niet in slaagt de volledige koopprijs te betalen, kan de verkoper de producten als eigenaar opeisen. Dit geldt ook bij een eventueel faillissement van de koper: u bent eigenaar van de producten gebleven en kan dus de producten opeisen, voor zover aangetoond kan worden welke goederen van u zijn. U bent dus geen concurrent-schuldeiser. Op deze wijze beschermt u uzelf tegen niet betalende kopers en/of een eventueel faillissement van de koper. De verkoper onder eigendomsvoorbehoud kan echter toch het gevaar lopen zijn hoedanigheid als eigenaar op de verkochte producten te verliezen voordat volledig betaald is. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de onder eigendomsvoorbehoud geleverde producten waardeloos worden door bijvoorbeeld waterschade of tenietgaan door brand. Om dit risico af te dekken, zal de verkoper er goed aan doen om de koper te verplichten zich hiertegen te verzekeren.

U doet zaken met internationale bedrijven

Wanneer u zaken doet met een buitenlands bedrijf, is wellicht niet de eerste vraag die bij u opkomt bij welke rechter u bij een eventueel geschil moet zijn en welk recht van toepassing is. Het is niet vanzelfsprekend dat u bij een Nederlandse rechter terecht kan of een beroep kunt doen op Nederlands recht. Daarom doet u er in de meeste gevallen verstandig aan om in uw contract af te spreken dat geschillen bij de Nederlandse rechter met toepassing van Nederlands recht worden afgedaan. Doet u veel zaken met bedrijven uit China? Dan is het verstandig om in het contract op te nemen dat eventuele geschillen niet door een rechter maar door middel van arbitrage worden opgelost. Nederland heeft namelijk met China geen afspraken gemaakt over de erkenning en tenuitvoerlegging (ook wel executie genoemd), van elkaars rechterlijke uitspraken. Uitspraken van de Nederlandse rechter worden dus niet in China erkend en andersom worden uitspraken van de Chinese rechter niet in Nederland erkend. Nederland en China zijn echter wel partij van het Verdrag van New York. Op grond van het uit 1958 daterende Verdrag van New York (waarbij thans 148 landen zijn aangesloten) kunnen arbitrale vonnissen in de verdragsluitende staten ten uitvoer worden gelegd indien deze voldoen aan de eisen die in het verdrag zijn gesteld.

Uw klant betaalt niet

Met ingang van 1 juli 2012 is nieuwe wetgeving op het gebied van buitengerechtelijke incassokosten in werking getreden (‘Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke kosten’). Hiermee is onder meer de hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten geregeld. Doel van deze wet is om de consument beter te beschermen. Daarom kan in de algemene voorwaarden niet ten nadele van de consument van deze wet worden afgeweken. Is de niet betalende klant geen consument maar een bedrijf, dan geldt deze wet eveneens maar kan hiervan mits binnen de grenzen van het redelijke – worden afgeweken. Voor bedrijven kunt u dus in de algemene voorwaarden hogere incassokosten bedingen. Door hierover duidelijke afspraken te maken, kan de hoogte van de incassokosten een prikkel voor uw klant vormen om uw rekening (tijdig) te voldoen en zo kan worden voorkomen dat u de vordering uit handen ter incasso moet geven.

Uitsluiting van aansprakelijkheid

Natuurlijk probeert u alle overeenkomsten met uw klanten zo goed mogelijk uit te voeren. Het kan echter gebeuren dat u (of uw werknemer) een keer een fout maakt waardoor uw klant schade lijdt. Uw klant zal deze schade veelal op u verhalen. Met goede algemene voorwaarden kunt u bepaalde aansprakelijkheden beperken of zelfs helemaal uitsluiten. U doet er over het algemeen dus goed aan om bij uw (nationale en internationale) contracten goede algemene voorwaarden te hanteren.

"Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Omdat elke situatie anders is, is een advies op maat aangeraden."

Tung Wee Phea: Tung Wee Phea (潘統偉) is een ervaren advocaat die momenteel werkzaam is bij een advocatenkantoor te Nijmegen. Zijn specialisatie is vastgoedrecht (waaronder het huurrecht) en contractenrecht. Daarnaast is hij ook bekend met het arbeidsrecht en het algemene verbintenissenrecht. Tung Wee Phea spreekt vloeiend Mandarijn-Chinees en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst hij goed. Yuen Yee Au Yeung: Yuen Yee Au Yeung (歐陽婉怡) is momenteel werkzaam bij een advocatenkantoor te Arnhem als juridisch medewerker. Ze richt zich met name op de algemene, commerciële praktijk met nadruk op het huurrecht. Daarnaast heeft zij als juridisch adviseur kennis op het gebied van het algemene verbintenissenrecht (zoals overeenkomstenrecht, incasso en aansprakelijkheidsrecht) en het bestuursrecht (zoals werkvergunning, omgevingsvergunning, rookverbod, nadeelcompensatie en bezwaar). Voordat zij werkzaam was als juridisch adviseur heeft ze nog enkele maanden stage gelopen bij twee advocatenkantoren en bij de rechtbank Arnhem (sector civiel en kanton). Hierna is ze daar ook een jaar werkzaam geweest als buitengriffier. Yuen Yee Au Yeung spreekt vloeiend Kantonees-Chinees en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst zij goed. info@stanfordlegal.nl

De Chinese vertaling van dit artikel is te vinden in ons dagblad op pagina A10


華僑 新 天地 B20 華僑 新 天地

Editie 20

HOTSPOT

04/04/2013

C14

EDITIE 344

2013年4月4日

食街 HOTSPO

T

本欄目言論不代表本報立場

Warung Bude Kati

Burgerz

Ailin Chou

Ailin Chou

Op een rustige zondag op aanraden van een vriendin op zoek naar een hamburger. Niet zomaar een burger, een echte, goede, malse hamburger. En dit kan bij Burgerz in Den Haag, aldus die vriendin. Hier kan men terecht voor Pure Funky Burgers, aldus de website van Burgerz. Maar één manier om erachter te komen of dit waargemaakt wordt!

Bijna verstopt in Den Haag bevindt zich een heus stukje Indonesië: eethuis Warung Bude Kati. Niet heel opvallend maar de kenners weten dit tentje zeker te vinden. Dat blijkt maar uit het feit dat de zaak bijna vol zit, op één tafeltje na: die is voor ons.

Normaal gesproken zit de zaak vol maar vandaag niet: het is erg rustig maar het is dan ook al wat aan de late kant. We worden snel geholpen en mogen een plekje uitkiezen. De zaak oogt hip, trendy en een beetje ‘funky’, net zoals hun burgers. We bestellen een verse muntthee en bestuderen de kaart. Vriendin weet vrijwel al meteen wat ze wilt: ze gaat voor de ‘Crispy Jamaican’ (Runderburger met gemengde sla, gebakken spek, tomaat, gefrituurde uienringen en mango-gember salsa). Na lang twijfelen, valt de keus op de ‘Simply Grill’d’ (Runderburger met gemengde sla, tomaat, rode ui, augurk en tomatenbasilicum salsa).

Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door de eigenaar en mogen we plek nemen aan het enige tafeltje dat op dat moment nog vrij is. Warung Bude Kati is niet erg groot maar dit zorgt voor een knusse en gezellige sfeer. Het interieur oogt in eerste instantie simpel maar wanneer men goed rondkijkt, komen de details naar voren: een authentiek Indonesisch eethuis. De kaart bevat een variatie aan gerechten met allerlei namen die toch nog om enige uitleg vragen. Gelukkig was de eigenaar allerhartelijkst en schroomde hij niet uitgebreid uit te leggen wat de gerechten precies inhielden. Daarnaast maakte hij een praatje wat zorgde voor een persoonlijke service, erg fijn! De eigenaar vertelt dat het eten op authentieke manier wordt bereid dus we zijn zeer benieuwd. Na de kaart aandachtig bestudeerd te hebben zijn we er eindelijk uit: we gaan voor de ‘Nasi Campur’ (drie soorten rijst, wit, geel en nasi goreng, met vlees en kip, Oseng-osent tempe en tahu, twee stokjes kip of varkenssaté, acar (atjar), ei en krupuk (kroepoek), de ‘Nasi Gudeng Komplit’ (witte rijst, sambal goreng, jonge Jackfruit, kip tahu in kokoskruiden, telor pindang (ei) en krupuk) en tien stokjes Saté Ajam/Babi met witte rijst, acar, groente en pindasaus.

Omdat het niet zo druk is worden de ‘Burgerz’ al snel gebracht en de eerste indruk is erg goed! De burgers zijn ‘iets’ groter dan de burgers die men krijgt bij fastfoodketens en daarom ook wat prijziger (gemiddeld 12 euro voor een burger, inclusief brood, salade en friet). De kwaliteit is echter ook (aanzienlijk) beter en dat is waar het uiteindelijk toch om draait. Deze Burgerz zijn van een ander kaliber dan de goedkope euroknallers: pure and juicy. Pure and funky indeed! Het vlees is mals, sappig en precies goed: zelfs als niet-vleeskenner is dit te merken. De echte vleeskennerliefhebber van een goede, pure, funky Burger is bij Burgerz zeker aan het goede adres. No nonsens bediening, lekkere hamburgers verorberen in een trendy setting: het kan bij Burgerz in Den Haag! Conclusie: aanrader!

De gerechten worden snel geserveerd (erg fijn als je trek hebt!) en het eerste wat ons opvalt: royale porties en heel anders dan de ‘Indische’ gerechten wat men geserveerd krijgt bij ‘de Chinees’! (ja ma en pa…heel erg anders) Een hele nieuwe wereld gaat zowaar open na het proeven van de gerechten: zo smaakt écht authentiek bereid Indonesisch eten dus! Het vlees is lekker mals, perfect gekruid (liefhebbers van pittig zijn hier zeker op hun plaats) en de gerechten zorgen voor een ware smaaksensatie. De prijzen zijn ook nog eens erg fijn en dit alles zorgt ervoor dat we zeker nog een keer gaan terugkomen, al is het alleen om de andere gerechten te kunnen proeven! Kortom: een echte aanrader voor liefhebbers van authentiek Indonesisch eten én voor degenen die nog niet bekend zijn met deze keuken (‘de Chinees’ telt niet).

Openingstijden

Burgerz

Maandag gesloten

Prinsestraat 23

Dinsdag en woensdag

2513 CA Den Haag

Donderdag t/m zondag

070 – 3560062

Prijzen Gerechten vanaf €10,80

Openingstijden

Eethuis Warung Bude Kati

Maandag gesloten

16.00 – 22.00 uur

Wagenstraat 190

Dinsdag t/m zaterdag

12.00 – 21.00 uur

12.00 – 22.00 uur

2512 BB Den Haag

Zondag

17.00 – 21.00 uur

070 – 2163300

Prijzen Gerechten vanaf 6 euro (afhalen ook mogelijk)

Asiannews Edition 344C  

Asiannews Edition 344C

Asiannews Edition 344C  

Asiannews Edition 344C