Page 1

EDITIE 343

華僑 新 天 地

2013年3月14日

華僑新天地

Editie 343 14 maart 2013

www.asiannews.nl

Tel.: +31(0)10-4134590

Distributie: Nederland/België/Luxemburg/Duitsland

Tan Dun dirigeert zijn populaire filmscores Onder leiding van Tan Dun brengt het Nederlands Symfonieorkest samen met violiste Eldbjørg Hemsing, Tan Wei op de erhu (Chinese cello), en pianist Ralph van Raat de Nederlandse première van de ‘Martial Arts Trilogy’. Tan Dun maakt hierbij verkorte bewerkingen van zijn populaire filmscores, met beelden uit o.a. de films Crouching Tiger, Hidden Dragon, Hero en The Banquet. Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam woensdag 20 maart 2013, 21.00 uur, Grote Zaal

Lees meer op

pagina C10

ASN Column & lifestyle

Cultuur

Groeten uit Azië!

- Tijd voor een Social Media Break - Rapunzel’s geheime wapen - Wat te doen met een droge winterhuid?

- Column Lulu Wang - 23 maart 2013: The Fashion Track

pagina C02

pagina C06

Culinair

Indiase dans pagina C12

& C07

ASN Corner

- Gezond genieten met Kimchi - Zelf Kimchi maken

pagina

pagina C03

C08& C09

Juridisch

De Werkloosheidsuitkering pagina C13

Nieuws

- Benefietlunch voor Stichting Fight4Xander een groot succes - Opening Galerie Culture Street

CJO Chinese Jongeren

O r g a n i s apagina tie

Oost vs. West

C10

pagina C04

pagina C05

JONC.news

Geweld komt vaak voor en de media staat er ook vol mee. Ik gruw ervan als ik terugdenk aan de schietpartij in Alphen aan den Rijn en de terroristische aanslagen op de Twin Towers. Ook vallen de stoeptegels met het rode lieveheersbeestje me meer op, wat het kenmerk is van zinloos geweld.

Project huiselijk geweld

Redactioneel

De Nederlandse vrouwenraad (NVR) en vele vrouwenorganisaties hebben het afgelopen jaar met het project ‘Doorbreek Huiselijk Geweld, praat erover!’ zich ingezet voor het bestrijden van huiselijk geTerwijl Taipei weld bij vrouwen. Het gaat hierbij niet alleen omregenlichamelijk geweld, stortvloed naar maar ook om emotioneel, psychisch of seksueel geweld. Het meemaken en zien van regenstortvloed huiselijk geweld heeft ook schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen.te Dooroverleven, hun inzet durven vrouwen tracht er veel eerder over te praten en dit ook te melden.

zit ik lekker in mijn

drogebij kamer op vrouwen mijn Huiselijk geweld Chinese

T

pagina C11

4 en 5 mei – Mindy’s toneelstuk A Streetcar Called Desire

Connecting Asians

Hoewel geweld veel aandacht krijgt, worden niet alle vormen van geweld evenveel belicht. Laatst kwam de politie bij ons in de buurt, er werd een man opgepakt die teveel gedronken had. Waarom? Hij had ook zijn vrouw en kind geslagen. Het gaat hier om huiselijk geweld.

HOTSPO

agenda

Voor meer informatie en de exacte data naar www.jonc.nl

Een kwart eeuw geleden

Rini Man

We gaan terug naar het jaar 1987. De meeste JONCers hebben dat jaar niet of niet bewust meegemaakt dunkt me. Ik zou 16 jaar worden, dus de leeftijd waarop men legaal kon bromrijden. Destijds bestond het bromfietscertificaat natuurlijk nog lang niet. Alleen......... was ik er geen liefhebber van en bovendien zou ma dat zeker niet goedkeuren.

Slurp dan!

- Quiz Battle - Geruchten rondom de Apple iWatch

食街

JONC

Tijdens het eten was het altijd mijn moeder die er op lette of ik me wel aan de tafel manieren hield. Omdat we in het Westen opgroeiden, hoorden de westerse tafel manieren daar uiteraard ook bij. Overigens trok ik me daar nooit echt wat van aan… Maar er was een ding dat opviel: Mijn moeder slurpte altijd haar soep. Uiteraard wel met de kanttekening dat ik dat niet moest doen wanneer ik met Westerlingen was. Soep is het lekkerst als het heet is. En slurpen zorgt ervoor dat je je tong niet verbrand, maar ook dat je de subtiele smaken veel beter proeft. Wil je smakelijk eten?

Gadgets

ek D o o rb re g e we ld , jk hu ise li ve r! p ra at e ro

uiteraard regelmatig naar de Hong Kong TV-series. Sommige Chinese gezinnen hadden een laserdisc-speler. Voornamelijk voor de karaoke-functie, maar zo'n apparaat hebben we echter nooit gehad. Onze eerste videorecorder kregen we in 1984 en onze eerste kleuren-TV kregen we in 1983. Daarvoor hadden we dus nog een zwartwit-toestel. Net zoals in mijn jaren '70-HKG-days.

K ar ak te r

ag va n d e d

maand. Het beviel me zo goed dat ik in het jaar daarop, 1987, weer krantenbezorger in de zomervakantie wilde worden. Ik ging ook op zondag voor het eerst werken in een plaatselijk Chinees-Indisch restaurant. Achter de bar. Biertappen en frisdrankschenken. Later ging ik een keer in de week de afwas in de keuken doen in hetzelfde restaurant. Dat is zeer slecht voor mijn huid geweest, want die ging er massaal af!

Hotspot

- Chez Amuse - Yakimono pagina C14


B20

華僑 新 天地

Editie 19

14/03/2013

廣 告 專 版

column

ADVERTENTIE Cultuur

EDITIE 324

C02

2012年2月9日

Auteur van Nederland, wo ai ni (verschijnt in 2012), Lotusvingers (Matchboxboekje, 2011),

Lulu Wang

Wilde rozen (2010), Heldere maan (2007), Bedwelmd (2004), Het Rode Feest (2002), Seringendroom (2001), Het Witte Feest (2000), Het tedere kind (1999), Brief aan mijn lezers (1998), Het lelietheater (1997) Dagelijks blog: www.luluwang.nl Facebookpagina:http://www.facebook.com/pages/Lulu-Wang-roman-auteur/148088645246170 Hyves: http://gzliefde.hyves.nl/

Gisteren zag ik een zumbavriendin van mij een lerenbroek dragen. Mijn ogen glinsterden van begeerte. Tot voor kort had ik niets met broeken. Geloof je mij niet? Zoek één foto van mij uit waarop ik een broek aan heb en dan win je een koelkast! Nou ja, wat ik bedoel is dat ik mezelf tot niet lang geleden allesbehalve geschapen vond voor een broek. Mijn benen beeldden een O uit en mijn dijen deden mij denken aan twee uit de kluiten gewassen eikenbomen. Die o-benen heb ik nog steeds, maar het vet rondom mijn dijen telt minder lagen. Dankzij mijn stalen wilskracht. Ik eet sinds twee jaar ‘s avonds alleen maar fruit. Hierdoor ben ik zelfs een keer flauwgevallen. Wie wil afvallen moet flauwvallen. Niet gezond, ik weet, maar de keerzijde van de medaille is dat ik me eindelijk geschikt vind voor een broek.

Om te vieren dat ik nu geen benen als eikenbomen meer heb, ga ik niet zomaar een broek kopen, maar ik ga sparen voor een leren broek. Zoiets als sommige Chinezen die diep in een berg wonen. Ze sloegen TV en videoapparaten over en schaften zich meteen een tablet aan. Films kijken via Youku (een soort Youtube voor Chinezen). Ik beloof jullie dat ik een foto maak als het zover is! Liefs en dank, Lulu

23 maart 2013: The Fashion Track Unieke modeshow met catwalk door Rotterdamse trams Een spectaculaire open air fashion show waarbij de catwalk door prachtig uitgelichte stilstaande trams leidt: dat is Rotterdams nieuwste mode-event ‘The Fashion Track’. Het evenement vindt plaats op zaterdag 23 maart in de Van Oldenbarneveltstraat. De karakteristieke trambaan in de straat vormt de spil in de modeshow; een plaatsje in de RET tram is deze avond dus front row! Reden van het fashionfeestje is een heropening van de winkelstraat, die na een intensieve renovatie haar allure als Rue de la Mode van de Maasstad heeft herwonnen. De Rotterdamse wethouder Jeanette Baljeu zal deze avond de straat officieel heropenen. Bezoekers krijgen op vertoon van een OV-chipkaart 10% shopkorting bij de deelnemende winkels. The Fashion Track vindt plaats op 23 maart 2013 van 17.00 tot 19.00 uur The Fashion Track wordt mede mogelijk gemaakt door de RET en de Gemeente Rotterdam. Over de Van Oldenbarneveltstraat De stijlvolle negentiende-eeuwse straat in het hart van Rotterdam biedt hoogwaardige winkels op het gebied van fashion, food, interior en beauty. De straat heeft ook een eigen website: www.oldenbarneveltstraatrotterdam.nl

Illustratie: Xiaoling Huang, www.xl-art.com

Lulu met de (leren) broek aan


華僑 新 天地 廣 B02 華僑 新 天地 EDITIE 324

2012年2月9日

告Editie 專 19 版

ADVERTENTIE

14/03/2013

Culinair

B21 C03

EDITIE 新340天 地2013年01月10日 華僑

Gezond genieten met Kimchi Door: Lai Yuen

De Koreaanse keuken staat vooral bekend om zijn Kimchi. De meesten van ons kennen alleen de pittige variant met kool en rood peperpoeder, maar in werkelijkheid bestaan er wel meer dan honderd verschillende soorten Kimchi. Het wordt gemaakt van verschillende gefermenteerde groentes, zoals kool, radijs, komkommer of uien. Door deze te combineren met de vele diverse specerijen zijn er talloze combinaties mogelijk. Het woord ‘Kimchi’ wordt vertaald als verzonken groenten, wat verwijst naar de bereidingswijze. Door de rijping bij lage temperaturen en het fermenteren blijven de smaken goed behouden en kan het gerecht maandenlang goed bewaard worden.

In de ruimte

Kimchi is het nationale gerecht van Korea en wordt dagelijks vrijwel bij elke maaltijd geserveerd. Het is te vergelijken met pasta in Italië, maar dan toepasbaar op elke gang. Het kan namelijk zowel als voorgerecht, bijgerecht of als salade geserveerd worden. Het gerecht is zelfs zo belangrijk voor deze natie dat tijdens de oorlog in Vietnam de regering Amerikanen om hulp vroeg, zodat hun Koreaanse troepen het gerecht konden verkrijgen op het veld. Ook toen in 2008 de eerste Koreaan de ruimte in ging werd er voor miljoenen dollars een speciale een ruimte-kimchi voor de astronaut ontwikkeld, zodat hij deze in de ruimte kon eten. De ruimte-kimchi was zo ontwikkeld dat het minder bacteriën en geur bevatte, zodat andere ruimtevaarders zich hier niet aan zouden storen. De optimale smaak van de Kimchi bleef echter behouden.

dat maandenlang goed bewaard kon worden, werden de mensen ook van hun vitaminebehoefte voorzien tijdens de koude wintermaanden. Jaarlijks kwamen alle gezinsleden bij elkaar om gezamenlijk Kimchi te maken, wat tot op de dag van vandaag is uitgegroeid tot een Koreaans traditioneel evenement, genaamd Gimjang. Het Gimjang proces begint tijdens het koelere weer in november, wanneer er nog veel verse groentes verkrijgbaar zijn. Koreaanse families komen dan bij elkaar om de arbeidsintensieve taak met elkaar te delen. Gezamenlijk wassen en snijden zij de groentes, waarna deze gezouten en gefermenteerd worden. Om de grote hoeveelheden van het gerecht lang te kunnen bewaren is de temperatuur van essentieel belang. Als het te koud is zal het bevriezen, en wanneer het te warm is zal de fermentatie de groentes kunnen verzuren. Een traditionele oplossing op het platteland is om de Kimchi op te slaan in aardewerken potten in de grond, maar tegenwoordig hebben veel huishoudens een speciale Kimchi-koelkast welke speciaal is ontworpen om verschillende soorten Kimchi onder de juiste omstandigheden te bewaren.

Naast de culturele belangen levert de gefermenteerde groente ook een uitstekende bijdrage aan het menselijke lichaam. Uit recent onderzoek is gebleken dat Kimchi de gezondheid bevordert door zijn unieke voedingswaarden. Volgens het Amerikaanse tijdschrift ‘Health’ behoort Kimchi zelfs tot de vijf gezondste gerechten in de wereld. Het is geladen met vitaminen A, B en C en zit vol met gezonde bacteriën, welke ook te vinden zijn in bijvoorbeeld yoghurt. Deze goede bacteriën helpen bij de spijsvertering en kan infecties voorkomen. Sommige studies tonen zelfs aan dat de gefermenteerde kool de groei van kanker belemmert. Tijdens de SARS uitbraak in China verspreidde de ziekte zich nauwelijks in Korea. Veel mensen achtten de oorzaak aan de hoge consumptie van gefermenteerde groentes. Tevens zou het eten van Kimchi helpen tegen overgewicht, of het bestrijden ervan. Vandaag de dag is Kimchi niet alleen populair onder Koreanen. Dankzij zijn veelzijdigheid is het een wereldwijd favoriet geworden. Het is een natuurlijk, gezond en lang houdbaar gerecht dat gemakkelijk is op te dienen als bijgerecht in alle soorten keukens. Voor velen bestaat er dan ook geen ander voedsel dat dezelfde voedingswaarden en delicieuze smaken hebben als Kimchi.

Gimjang

Het belang van de Kimchi stamt al af sinds de oudheid. In het verleden kreeg men niet genoeg vitamines binnen tijdens de koude winters, omdat veel groentes gedurende dit seizoen niet beschikbaar waren. Door het maken van Kimchi

Wegwijs in de Aziatische keuken

Gezond

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Zelf Kimchi maken Kimchi, gimchi, kimchee 김치 is simpel gezegd: Koreaanse, gepekelde groenten. Vaak gemaakt van Chinese kool en/of rettich, ingelegd in zout (water) en koreaans peperpoeder. Bedoeld om lang te bewaren en de winter mee door te komen, maar er zijn ook zomerse varianten die helemaal niet zo lang houdbaar zijn. Voor de smaak kunnen nog extra ingrediënten als knoflook, gember of lente-ui worden toegevoegd en in het zuiden van Korea helpt men het fermentatieproces graag een handje door bijvoorbeeld rauwe oesters toe te voegen of Jeotgal, iets dat je zou kunnen omschrijven als de Koreaanse variant op vissaus en trassi.

Benodigdheden

3 el zout 1 tl zout 1,4 L water (ja, 1400 ml) 9 ons Chinese kool (1 gemiddelde chinese kool) 6 lente-uitjes, julienne1,5 el geraspte gember 2 el Koreaans peperpoeder voor Kimchi 1 tl suiker

Bereidingswijze

Was de chinese kool en snij ‘m in stukken van 5 bij 5 cm. Leg de kool in een aardewerken of plastic kom. Los de 3 eetlepels zout op in de 1,4 L water. Giet de pekel over de kool. Leg er een bord met iets zwaars op zodat het naar beneden wordt gedrukt en laat 12 uur buiten de koelkast staan. Het bord zal op een gegeven moment onder water staan omdat de kool zal slinken. Giet de kool af, maar bewaar het pekelwater. Voeg lente-ui, gember, peperpoeder en suiker toe en zoveel van het pekelwater als nodig is om de kool onder water te zetten. Doe de rest van het pekelwater in een plastic zak die je dichtknoopt en bovenop de kool legt. Zet dit 3 tot 6 dagen op een koele plek (niet warmer dan 20° C) weg, maar niet in de koelkast, want het fermentatieproces moet wel zijn gang kunnen gaan. Proef af en toe en als ie goed is doe je de deksel er goed op zet je het in de koelkast. Daarin blijf het nog maanden goed.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug

in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 19

Nieuws

14/03/2013

Benefietlunch voor Stichting Fight4Xander een groot succes

EDITIE 324

C04

2012年2月9日

Afgelopen zondag vond de benefietlunch voor de Stichting Fight4Xander plaats in restaurant Las Palmas te Rotterdam. Samen met Jenny van Asian Glories heeft Herman den Blijker de handen ineen geslagen en zijn zij aan de slag gegaan om geheel belangeloos een benefietlunch te organiseren.

door ziektekostenverzekeraars, waarna vrienden en familie gezamenlijk de Stichting Fight4Xander heeft opgericht. Door het organiseren van verschillende activiteiten en met behulp van donateurs hopen zij voldoende geld op te kunnen halen voor een effectieve behandeling voor Xander.

Ook de heer Pang van vishandel Tai Yik leverde zijn bijdrage door een groot deel van de vis en zeevruchten voor de lunch te sponsoren. Door de grote opkomst en de vrijgevigheid van alle aanwezigen is de inzameling uiteindelijk een groot succes geworden en heeft het een prachtig geldbedrag opgebracht.

Op maandag 15 april zal Jenny samen met enkele andere Chinese ondernemers opnieuw een evenement organiseren in Rotterdam om geld in te zamelen voor Stichting Fight4Xander. Details betreft de exacte tijd en locatie worden nader bekend gemaakt.

Het belangrijkste doel van de benefietlunch is om geld in te zamelen voor de 8-jarige Xander. Xander is een energieke, levenslustige jongen waarbij in 2010 neuroblastoom is geconstateerd. Dit is een zeer agressieve vorm van kinderkanker. Al ruim drie jaar vecht Xander tegen zijn ziekte, maar helaas kan de intensieve therapie die hij krijgt in Nederland enkel zijn toestand stabiliseren.

Voor meer informatie over de stichting of donaties kunt u terecht op www.fight4Xander.nl

Onlangs is gebleken dat er in een ziekenhuis in Duitsland een medische behandeling wordt gegeven tegen neuroblastoom welke zeer geschikt is voor de kleine Xander. Deze behandeling wordt echter niet vergoed Herman den Blijker met dhr. Pang (vishandel Tai Yik)

Galerie Culture Street aan de West-Kruiskade opent de deuren De allereerste tentoonstelling in de kunstgalerie Culture Street is een feit. In het voormalig Nighttown/Wattgebouw te Rotterdam wordt de kunstgalerie Culture Street geopend op donderdag 14 maart om 17.00. 陳麗仙 -Sian Liem

陳銀山 -Gien San Tan

周雪夫 -James Chiew

陳銀山 -Gien San Tan 陳麗仙 -Sian Liem 周雪夫 -James Chiew 陳山霞 -Karina San Sia Tan

陳山霞-Karina San Sia Tan

De rode draad in deze eerste groepstentoonstelling is de Chinese achtergrond van de 4 multidisciplinaire kunstenaars die professionals in de creatieve sector zijn. De kunstenaars Gien San Tan, Karina San Sia Tan, Sian Liem en James Chiew exposeren in de Culture Street hun recente werken. Al hun werken laten een mengeling zien van een Westerse en moderne Oosterse stijl. De kunstwerken zelf combineren verschillende kunstdisciplines, zoals schilderijen, collages, beeldhouwwerk, mixed media- en product design. Gien San Tan is zowel architecte als beeldend kunstenares. Daarnaast is zij initiator en verantwoordelijk voor de organisatie van deze tentoonstelling. In deze expositie laat ze haar kenmerkende beeldtaal met felle, expressieve kleuren en humoristische figuren zien. Karina San Sia Tan is beeldhouwer en interieur ontwerpster. Emotie is de grondslag voor haar driedimensionale werk. De waarden van Feng Shui, welke de balans vormt voor innerlijke kracht, ziet San Sia graag terug als basis voor haar gestileerde vormen. Sian Liem kenmerkt zich in haar werken door een steeds terugkerend ritme, warme kleuren, heldere composities en een sterke structuur. Sian heeft een heel eigen herkenbare

Openingstijden Tentoonstelling Maart 2013. Toegang gratis.

vormentaal en laat vaak de maatschappelijke discussies in haar werken terugkomen. De kunstwerken van James Chiew zijn een mengeling van het traditionele, oosterse stijlen en Westerse Pop Art. Daarnaast is hij constant op zoek naar nieuwe technieken om zijn werken een ‘final touch’ te geven. Voor de tentoonstelling in de Culture Street zal James de opbrengst van zijn eerste verkochte kunstwerk doneren aan de Stichting Fight4Xander. Fight4Xander zamelt geld in voor de behandeling van Xander die al bijna 3 jaar vecht tegen neuroblastoom, een agressieve vorm van kinderkanker. Naast de tentoonstelling en opening zijn er interessante activiteiten zoals een lezing (€12,50) door de bevlogen kunsthistorica drs. Patricia Huisman over moderne Chinese kunstenaars uit het hedendaagse China, zoals Zhang Xiaogang en Ai Weiwei op zondag 24 maart van 15.00-16.00 uur. Op Paaszondag 31 maart van 14.00-16.00 zal de beeldend kunstenaar Karina SanSia Tan een kinderworkshop (€15,-) geven in de Culture Street. Zij zal kinderen vanaf 6 jaar begeleiden in hun kunstzinnige uiting door middel van een eenmalige boetseerworkshop met als thema: Pasen.

Donderdag Vrijdag Za. – Zon Za. – Zon Za. – Zon

14 maart 2013 15 maart 2013 16-17 maart 2013 23-24 maart 2013 30-31 maart 2013

17.00-21.00 Opening 13.00-21.00 13.00-18.00 13.00-18.00 13.00-18.00

Overige activiteiten: Lezing over moderne Chinese kunstenaars door de kunsthistorica drs Patricia Huisman. Kosten € 12,50 p.p inclusief consumptie. Aanmelden via info@culturestreet.nl o.v.v. Lezing Zondag 24 maart 2013 15.00-16.00 Kinder boetseerworkshop door beeldend kunstenaar Karina SanSia Tan. Kosten € 15,- inclusief consumptie. Aanmelden via info@ culturestreet.nl o.v.v. boetseerworkshop Zondag 31 maart 2013 14.00-16.00 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gien San Tan (info@culturestreet.nl of 0650852967) Colours of Asia complex Galerie Culture Street (voormalig Watt/Nighttown gebouw) West-Kruiskade 28 3014 AS Rotterdam info@culturestreet.nl www.culturestreet.nl


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 19

14/03/2013

GADGETS

華僑 新 天 地

C05

Quiz Battle Met het succes van kennisquizzen als “Weekend Miljonairs”, “Lingo”, “De Nationale IQ -Test”en een recent voorbeeld “Weet ik veel” is het duidelijk dat Nederland van quizzen houdt. Het is daarom niet gek dat mobiele apps als “Wordfeud” en “Words with friends” erg populair zijn onder de smartphone gebruikers. Het probleem van scrabble is dat je een grote woordenschat moet hebben en steeds op de woorden met veel punten moet komen. Quiz Battle heeft hierop iets bedacht namelijk het populaire bordspelspel “Trvial Pursuit in een battle versie uitbrengen. Elke beurt heb je de mogelijkheid om vijf vragen te beantwoorden in verschillende categorieën als: • • • • • •

Geografie (blauw) Geschiedenis (geel) Sport en vrije tijd (oranje) Wetenschap en natuur (groen) Amusement (roze) Kunst en literatuur (bruin)

Je krijgt voor elke vraag 20 seconde bedenktijd en je hebt steeds de keuze uit vier mogelijke antwoorden. Na elk goed beantwoorde vraag krijg je de kans om de gezamenlijke blauw/groene reeks te sturen naar een richting van jouw keuze. Quiz Battle probeert het spel voor jou zo uitdagend mogelijk te maken door vragen te kiezen die precies bij jou passen. Als je de vragen heel goed beantwoordt, word je uitgedaagd met moeilijkere vragen. Als je veel vragen verkeerd beantwoordt, krijg je iets makkelijkere vragen. De punten telling is als volgt: een juist antwoord levert een basisscore van 100 punten op. Je krijgt meer punten naarmate je vaker achter elkaar een juist antwoord geeft – een reeks. Je krijgt ook extra punten als je een vraag op een bonusveld met de juiste kleur plaatst. Kort gezegd: hoe meer vragen je achter elkaar juist beantwoordt, hoe meer punten je krijgt. Al deze factoren maken het spel erg goed speelbaar voor beginnende en gevorderde spelers. De reeksen en bonus (x2 of x3) maken het spel erg spannend en de tussenstand / aantal vragen goed motiveren om nog beter te presteren dan de tegenstander. Het einddoel is om met de

Geruchten rondon de Apple iWatch Jimmy Le

Na het grote succes van de Pebbles touchscreen horloge zijn er veel geruchten rondom een mogelijk eigen versie van Apple. Designer Martin Hajek die betrokken is bij de populaire gadgetguide van Gizmodo is bezig geweest met een mock up. Het doel was een realistische klassieke versie te maken die in de Apple Store verkocht zou kunnen worden. De kans dat er een horloge zoals deze op de markt bestaat en des te meer media hier aandacht aan gaan besteden des te eerder hij wordt gemaakt. De mogelijkheden zullen vergelijkend zijn met de eerder op de markt gekomen Pebble Touchscreen / Android watch, namelijk: -Touchscreen -Bluetooth -Wifi -Social Media integratie (Fb/Twitter) -Email -Widgets (weer, wereldtijd, klassieke klok) -GPS Op dit moment heeft apple alleen telefoons, mp3-spelers, tablets en computers in het assortiment. De vraag is dus wanneer dit uitgebreid wordt met een leuke gadget als bijvoorbeeld een horloge.

blauw/groene reeks naar het eindpunt van het spel midden op het bord te gaan. Je kunt spelers vinden op facebook, vrienden uitnodigen via de email en ook een willekeurig spel starten met een andere Quiz Battle enthousiast. In België en Nederland spelen inmiddels al meer dan een miljoen spelers Quiz Battle. Overigens het aantal downloads van het spel en aantal actieve spelers is nagenoeg gelijk en dat geeft wel aan hoe verslavend dit spel is. Quiz battle is gratis te downloaden in de Play / App store.


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 19

14/03/2013

ASN Column & lifestyle Voor vragen/opmerkingen mail naar redactie@asn-online.nl

EDITIE 324

C06

2012年2月9日

ASN Column & Lifestyle

Tijd voor een Social Media Break De laatste tijd lees je in vrouwenbladen veel artikelen over de Social Media Verslaving. Jij en ik zouden onze mobiel niet los kunnen laten, checken continue ons beeldscherm tijdens het eten en het eerste wat we vragen als we bij iemand thuis komen is de WiFi inlogcode. Er zijn nog geen gevallen bekend dat mensen ervoor naar de psycholoog moeten gaan, maar meer dan ooit is de telefoon onmisbaar geworden. Hoe is dat tot stand gekomen?

De handigheid van een enkele knop om automatisch in te loggen op het ‘Sociale Web’ heeft langzaam ons leven overgenomen. Ik begon enkel met een mobiel die kon bellen en smsjes kon versturen en daar was ik als middelbare scholier al ontzettend blij mee. De jaren daarop volgde meerdere telefoontjes van zwart wit tot kleur, van een klein scherm tot een groter scherm en uiteindelijk ben ik ook gezwicht voor een smartphone halverwege 2011. Een regelrechte verslaving volgde voor mijn gevoel. Elke keer dat ik naar het scherm keek, was ik gefascineerd. Door het nieuws die je kon volgen, je vrienden die je kon zien en ‘liken’, de foto’s die je in een milliseconde kon uploaden, het ‘sharen’ en de ‘likes’ die daarop volgden. Het schijnt dat onzekere mensen vatbaarder zijn voor een verslaving. Elke keer dat je een ‘like’ krijgt, voelt immers aan als een bevestiging dat je leuk bent of dat je in ieder geval iets hebt geplaatst wat mensen leuk vinden. Mensen die je niet aardig vind, zou je heus niet ‘liken’. Het is een actie/ reactie spel. Wat voor een tekst plaats je? Wie reageert er? In 2012 heb ik voor mijn gevoel elke week wel wat geplaatst en ik moest me soms echt inhouden om niet meer te plaatsen omdat ik ‘mijn vrienden’ niet wilde spammen. Soms dacht ik zo lang na over een tekst, dat mijn vriend riep dat ik het gewoon moest plaatsen. Dat ik er niet zoveel over na moest denken. Maar ik voelde echt een soort van verantwoordelijk voor en een leuke foto en een leuk stuk tekst. Met de crisis die zijn zesde jaar ingaat, zou 2013 het jaar van de bezinning zijn. Het jaar waar we meer menselijk contact zoeken, een eigen groentetuintje kweken, bewuster met ons geld omgaan, bewuster omgaan met onszelf en met elkaar. Dat zou voor mij best

wel kunnen kloppen, want de laatste keer dat ik een foto plaatste was op 31 december. Stiekem ook met Chinees Nieuwjaar maar die heb ik na een uur er weer vanaf gegooid. Waarom? Het was op zich niet zo een probleem, maar ik denk dat ik vreesde dat ‘mijn verslaving’ dan weer langzaam terug zou komen. Ik heb mijn Social Media app uitgezet op zowel mijn telefoon als thuis op de computer, zodat ik niet meer automatisch kan inloggen. Als ik wat wil zien moet ik dus eerst inloggen. Deze extra stap heeft ervoor gezorgd dat ik niet zo snel meer op de icoon klik om te kijken wat er gaande is, maar ook om bijvoorbeeld wat te posten. Hoe langer je niet meer post, hoe kritischer je bent op hetgeen wat je gaat posten. Je vraagt je elke keer af, als

je de neiging hebt tot het posten, of het wel de moeite waard is, wat voor nieuwswaarde het nou eigenlijk heeft, wat je er eigenlijk mee bereikt en waarom zou je weer een foto op internet laten slingeren over jezelf? Wat ik ook merk is dat het een rustig effect heeft op mij. Hoe minder ik post, hoe minder ik op anderen let. Hoe meer ik post, hoe meer ik let op anderen, wat zij mee maken, hoe zij reageren. Het is behoorlijk vermoeiend om dat constant bij te houden. Mocht er wat leuks worden gepost, dan reageer ik er nog wel op, maar het geeft een soort van rust wanneer je niet meer zoveel post. Je kunt je beter concentreren en je hebt minder behoefte om te checken. Nadat ik dit gegeven van het weekend meedeelde aan mijn vriend in de ochtend vol trots, pakte ik mijn mobiel en

vroeg hij lachend: “En nu ga je checken, na je mooie verhaal?’. Echt te erg. Maar het wordt steeds korter. Even in de ochtend en in de avond. Zelfs in het openbaar vervoer of als ik buiten ben probeer ik minimaal te kijken. Ik voel me ook behoorlijk ‘asociaal’ als ik elke keer naar mijn scherm kijk, dus daar probeer ik langzaam mee te stoppen. Ergens dacht ik ook bij mezelf, 2012 was persoonlijk mijn Social Media jaar. In 2012 heb ik meer gepost dan welk jaar dan ook. Dat kan ik niet meer toppen. Het is leuk geweest. Het is tijd voor een Social Media Break. Shuh-Wei Soo


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

廣 告Editie 專 19 版

ADVERTENTIE ASN Column & lifestyle華僑 新 天 地 C07 B25

14/03/2013

Rapunzel’s geheime wapen Winter. De donkere dagen nemen toe en het Nederlandse weer begint steeds meer Siberische vormen aan te nemen. Alsof ik het niet druk genoeg heb met mijn gevecht tegen de bovenste knoop van mijn spijkerbroek na elke kerstmaal, sluimert mijn andere aartsvijand op de achtergrond. Uitgedroogd winterhaar. Het pluizige haar valt je eerst niet erg op, totdat je oom je niet meer kan onderscheiden van de kerstboom. Vooral tijdens de feestdagen zijn wij vrouwen niet altijd even lief tegen ons haar. We willen er zo mooi mogelijk uitzien, maar door al het föhnen, stijlen en krullen geven wij ons haar in principe een reisje vagevuur cadeau. Maar het is niet te laat. Met trots presenteer ik u mijn geheime wapen tegen het dooiepuntenfestijn: een ei masker met olijfolie. Het klinkt belachelijk en misschien smerig, maar het is enorm voedend voor je haar. Door het koude weer en de hitte van styling apparaten, wordt je haar onttrokken van vocht en proteïne. En laat ei nou één en al proteïne zijn. De gezonde vetzuren en vitamine E in olijfolie stimuleren de groei van je haar. Ik gebruik dit haarmasker op dagen dat mijn vader denkt dat ik de zanger ben van zijn favoriete hair metal band. Gebruik dit masker 1 of 2 keer per week (ligt eraan hoe slecht je haar eraan toe is op de schaal van 1 tot Carrot Top) en uiteindelijk waan je je een L’Oréal-model. Of een metalhead op een Pantera concert.

Benodigdheden: 2 eieren 2 eetlepels olijfolie Badmuts of klemmetje Siliconenvrije conditioner (bijvoorbeeld van Syoss of de Kruidvat)

Mix de eieren en olijfolie in een kom. Breng het mengsel met een lepel aan op droog haar. Steek je haar vervolgens op met een klemmetje of doe een badmuts over je hoofd. Zorg er in ieder geval voor dat je haar niet druipt. Sommige mensen föhnen hun haar lichtjes om hun haarmasker beter in te laten trekken. NIET DOEN. Dit is prima met andere haarmaskers, maar in dit geval zal het ei in je haar stollen. En laat ik je vertellen dat het een enorme hel is om die stukjes omelet uit je haar te vissen. Laat het maskertje 40-60 minuten intrekken totdat je haar hard wordt. Spoel het vervolgens goed uit met warm water (niet te warm of heet, denk aan het omelet!). Was je haar daarna met shampoo om de laatste restjes eruit te spoelen. Wanneer je haar handdoekdroog is, breng je een rijkelijke hoeveelheid siliconenvrije conditioner aan. Laat dit 30 minuten intrekken zodat je haar weer voorzien is van vocht. De proteïne in het ei masker is

erg voedend, maar je haar kan er erg broos van worden aangezien het geen vocht bevat. Proteïne en vocht moeten elkaar in balans houden. Een siliconenvrije conditioner vult het vocht in je uitgedroogde lokken weer aan. Een conditioner mét siliconen verzwaart je haar juist. Iets wat ik zoveel mogelijk vermijd met mijn super steile Aziatische haar. Na 30 minuten spoel je je haar uit en voilá: fabuleus Hollywood haar! Word je na een paar weken dit masker te hebben geprobeerd alsnog aangezien voor een kluizenaar die van katten houdt, dan mag je gerust mijn huis komen bekogelen met eieren. Janet Lie

Wat te doen met een droge winterhuid? Het is zo koud buiten. Ik heb al een droge huid en nu krijg ik velletjes en droge plekken op mijn gezicht door de kou, wat nu? Ik heb wel wat tips voor jullie, lees maar verder. Verzorging De huid extra goed verzorgen tijdens de koude dagen is zeker een MUST! Dat is echt geen overbodige luxe, je huid heeft het nodig! Naast een hydraterende dag- en nachtcrème is het aanbevolen om de volgende drie stappen te volgen. Ik weet zeker dat je huid weer lekker hydraterend en zacht aan gaat voelen!

Stap 1: Gebruik een milde scrub om alle velletjes weg te halen op je gezicht. Maar let op: Scrub niet te hard en ook niet te vaak, je wilt niet dat je huid beschadigt. Scrubben kun je het beste twee keer per week doen (vaker is niet goed voor je huid). Ik beveel zeker de ‘Cure Natural Aqua Gel’ aan die online verkrijgbaar is. Dit product zal al jouw dode huidcellen weghalen en dus ook de velletjes die op je gezicht zitten.

Stap 2: Stoom je gezicht. Stomen is een hele goede, wel super ouderwets maar goede manier om daadwerkelijk alle poriën en meeeters te reinigen. Weg met die zwarte meeeters! Stoom je gezicht 10 tot 15 minuten en was je gezicht met lauw water. Dep het vervolgens rustig droog met een handdoek. Het is aanbevolen om op z'n minst 2 tot 3 keer te stomen per week. Stap 3: Maskers, maskers, maskers. Oh wat houd ik van ze! Verwen jezelf met een heerlijk verzorgend masker. Juist omdat je net je gezicht hebt gestoomd zijn je poriën open. Zorg er dus voor dat je daarna een masker gebruikt zodat het product makkelijker zal absorberen. Vermijd maskers die hard worden, die drogen je huid vaak uit. Ga liever voor maskers die speciaal voor de droge huid zijn gemaakt of extra voedende maskers. Ikzelf gebruik vaak Aziatische sheet maskers en voor extra droge dagen, gebruik ik de Niveau intensief hydraterend masker die te koop is bij Etos. Dit waren de drie tips voor de droge huid in de koude dagen. Probeer het een keer uit, en laat me vooral weten of het hielp via de website (www.asn-online.nl)! Elisa Lee | Memorable-days.net


Welkom bij de vernieuwde ASN NEWSCORNER Meer informatie op www.asn-online.nl

Jaargang 10, Editie 151

INTERVIEW MET ASIAN TOPMODEL DEWI ASN was ook aanwezig bij de finale van Asian Topmodel 2013 georganiseerd door Minh-Zone. Hier waren wij getuigen van een spannende finale die uiteindelijk gewonnen is door Dewi. Beschrijf in het kort wat je doet in het dagelijkse leven en wat jou op dit moment het meest bezig houdt? Ik studeer aan het Aloysius College in Hilversum. Ik sport graag en doe graag leuke dingen met mijn vrienden en vriendinnen. Op het moment ben ik veel bezig met het veroveren van de modellenwereld. Ik doe veel shoots om mijn portfolio uit te breiden en mijzelf klaar te stomen voor het grote werk. Nu ik de titel Asian Top model 2013 heb gewonnen, hoop ik dat er nog meer mooie opdrachten op mijn pad komen. Ook ben ik bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf. Ik wil dit jaar mijn eigen cadeau artikelen verkopen. Dus daar ben ik ook erg druk mee. Ik ben dus lekker ondernemend!

Dewi (16) is half indisch en half Nederlands en is woonachtig in Nederhost den Berg. Wat was jouw beweegreden om mee te doen met Next Asian Top Model en hoe heb je het ervaren? Mijn coach, Lorraine Serra van Genevieve Productions, heeft mij opgegeven. Zij vond dat ik dit absoluut moest doen, vooral om ervaring op te bouwen. Zij was vanaf het begin overtuigd dat ik zou winnen, maar hield me wel met beide benen op de grond door te zeggen dat zij niet tot de jury behoort en dat mijn lot in de handen van de jury lag. Het was een geweldige ervaring! Ik heb zoveel leuke, nieuwe mensen ontmoet, gave shoots mogen doen

Dewi heeft in Almere tijdens een spannende finale de titel bemachtigd van Asian Top Model 2013. Wat voor kwaliteiten (persoonlijkheid/ mentaliteit) zou een Top Model volgens jou moeten hebben? Ze moet zelfverzekerd zijn en doorzettingsvermogen hebben, want het is een harde wereld. Je zal keer op keer teleurgesteld worden, maar als je het echt wilt kom je er wel, zolang je maar in jezelf blijft geloven. “ What doesn’t kill me, makes me stronger”. Heel belangrijk is het om een goede en professionele indruk achter te laten bij de mensen waar je mee samenwerkt tijdens een shoot. Die mensen kunnen je wel weer boeken, maar dan moeten ze het je wel gunnen. In dit vak is de gunfactor ontzettend belangrijk. Het helpt enorm als je ook fotogeniek bent natuurlijk.

Omschrijf jouw ideale man en zijn belangrijkste eigenschappen? Ik moet tegen hem op kunnen kijken. HIj moet een stoere man zijn met een groot hart. Lief zijn voor mij en mij het gevoel geven dat wij samen de hele wereld aan kunnen. En een goed lijf en een mooie kop is ook wel fijn.

Azië is getroffen door rampen, hoe zou jij als ambassadeur van Asian Topmodel geld kunnen inzamelen? Ik zou dan graag een benefietavond willen organiseren, waarbij we allerlei mooie dingen kunnen veilen. Misschien kan ik wel een exclusief portet van mijzelf veilen en de opbrengst gaat dan naar de slachtoffers van de rampen.

RUFUS RILEY’S FAVORITES

Hoe ziet jouw typische vrijdagavond eruit? Dat hangt er vanaf of ik een shoot heb in dat weekend. Als ik een shoot heb, dan heb ik een rustige avond en anders ga ik uit met mijn vrienden.

Rufus Riley (protege van DJ Irwan) is nauwelijks nog weg te denken uit de Asianscene. Hij heeft in een paar jaar tijd op bijna alle toonaangevende feesten gedraaid. Elke editie tipt hij 3 liedjes met enorme hitpotentie uit zijn dj-set. Die hij graag met jullie wil delen: 1. French Montana dt Nicki Minaj - Freaks 2. Usher - Go Missing 3. Diplo & Swick - Keep It Gully

Vertel eens een foute openingszin die een jongen ooit gebruikt heeft? “ He, ken ik jou niet ergens van.”

Wat voor tip heb jij voor meisjes die volgend jaar mee willen doen? Leer van je ervaring en geniet ervan. Word vriendinnen met de andere finalisten, zo maak je het alleen maar leuker voor jezelf en de rest. En probeer alvast veel te oefenen met fotoshoots en catwalk, want oefening baart kunst.


Draak (1976, 1988, 2000) Een bijzonder lucratieve aanbeiding zal jouw pad kruizen.

MAANDACTIE: FUJI INSTAX

Slang (1977, 1989, 2001) Je bent vaak erg wild en roekeloos en hebt nogal eens een ongelukje. Ook kan je vaak ruzie hebben.

JOUW CHINESE HOROSCOOP

Rat (1972, 1984, 1996) Je bent een geboren leider! Toch ben je gevoelig en kan diep nadenken en beschikken over het vermogen veel sympathie voor anderen te voelen. Os (1973, 1985, 1997) Lusteloze gevoelens en vermoeidheid zullen jouw drive tijdelijk op een rem zetten. Tijger (1974, 1986, 1998) Een ongeluk zit in een klein hoekje deze week. Let daarom dubbel op in het verkeer en thuis. Konijn (1975, 1987, 1999) Professioneel gaat alles goed, maar wees voorzichtig in de liefde.

Paard (1978, 1990, 2002) Je houdt er van gastvrouw of gastheer te spelen, maar houdt ook van winkelen, puzzelen en lezen. Geit (1979, 1991, 2003) Je komt er deze week echter weer niet toe om je plannen uit te voeren. Aap (1980, 1992, 2004) Gebruik één van de avonden eens om een mail te sturen aan een verre vriend van vroeger. Haan (1981, 1993, 2005) Je gevoel voor sterke neiging hebben tot jaloezie kan wel wat minderen. Houd het simpel. Hond (1982, 1994, 2006) Het lijkt wel alsof je te veel van jezelf geëist hebt. Vermoeidheid vraagt je totale aandacht. Varken (1983, 1995, 2007) Het is afwisselend rennen of stilstaan deze maand. Of alles gaat goed of je hebt spetterende ruzie.

PARTY AGENDA Hong The Show Lucent Danstheater, Den Haag 22 March 2013 20.00-22.00

Regelmatig veloten wij leuke prijzen via onze mailing, facebook en onze website. Sinds kort hebben we de maandactie waarbij elke maand leuke prijzen verloot worden. In februari hadden we een Yoshi/Gundam actie (A Space Oddity) en in maart verloten we een Fuji Polaroid camera (Polaroidz). Kijk op de website en op facebook voor de voorwaarden.

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU

We zijn op zoek naar enthousiaste crewleden tussen de 15-21 jaar die naast hun studie/opleiding ervaring willen opdoen in stukjes schrijven, organiseren en mee willen kijken in de keuken van ASN. Lijkt het jou leuk om deel uit te maken van de leukste crew van Nederland? Stuur dan een mail naar info@asnonline.nl of een Whatsapp naar 06-

ASN PICTURE CORNER

DIRTY ASIAN + ASIAN TOPMODEL

New Generation Asian Vief & Vuig, Rotterdam 22 March 2013 22.00-05.00 Line-up: Demian Ngo, Rochand Alan, The Syndicate, Hoodie Asian Secret Affairs Brothers Festival Doom, Utrecht 05 April 2013 23:59-05:00 Line-up: TBA Dirty Asian - Mega Edition The Sand, Amsterdam 13 April 2013 23:00-05:00 Line-up: Irwan, Flava, Mitchel Kelly, Gianni Marino, Dani L Mebius, Rufus Riley, Demian Ngo & More Live On Stage: The Hong Show One Night In Asia Club Eclipse, Rotterdam 27 April 2013 23:00-05:00 Line-up: Demian Ngo & More Live On Stage: J Reyez & Tommy C

CONTACT

Weesperzijde 190 (A -1.22) 1097 DZ Amsterdam E-mail: info@asn-online.nl Phone: +31641222918

ABOUT US

ASN is een lifestyle community ontstaan in 2003. Met behulp van crew, partners en adverteerders onderhouden we de community en diverse projecten.

COLOFON

Vormgeving: Milk.nl Eindredactie: So Lee & Melvin Horoscoop & Party Agenda: Kin Interview: Melvin Fotografie: Timmy Ling, Desril Santoso Teguh, Sjimmy Poon, Jayton Tiao en anderen


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 19

CJO

14/03/2013

Chinese Jongeren

EDITIE 324

C10

2012年2月9日

Oost vs. West

Organisatie

Martial Arts Trilogy gedirigeerd door Tan Dun met beelden uit Crouching Tiger, Hidden Dragon, Hero en The Banquet Voor de film “Hero” schreef Tan Dun een vioolconcert waarin Itzhak Perlman de solopartij speelde. De filmmuziek voor “Crouching Tiger” goot Tan Dun in de vorm van een celloconcert voor Yo-Yo Ma en in “The Banquet” is de soundtrack een pianoconcert, waarvoor Lang Lang als solist werd geworven. Tan Dun maakte verkorte bewerkingen van deze filmscores onder de titel “Martial Arts Trilogy”. Het Nederlands Symfonieorkest brengt samen met violiste Eldbjørg Hemsing, Tan Wei op de erhu, (Chinese cello) en pianist Ralph van Raat de Nederlandse première van “Martial Arts Trilogy”, met beelden uit de films. Dit concert werd eerder gehouden in Suzhou, Singapore, Tokyo, New York, Wenen, San Diego en Shanghai. Woensdag 20 maart in de Doelen te Rotterdam onder leiding van Tan Dun. Studio Zi helpt mee met de communicatie van dit event richting de Chinese gemeenschap.

Karakter van Tan Wei

Eldbjørg Hemsing

Ralph van Raat

W is t je da t . . .

Tan Dun werd in 1957 geboren in het Chinese dorp Simao. Hier kwam hij als kind in aanraking met muziek, gemaakt op voorwerpen uit de natuur, zoals rotsen en water. Sterk beïnvloed werd Tan Dun jaren later aan het conservatorium van China waar hij studeerde bij Toru Takemitsu. Op 28-jarige leeftijd verhuisde Tan Dun naar New York, waar hij compositie studeerde. In de VS maakte hij kennis met de experimentele muziek van onder anderen Steve Reich, John Cage en Philip Glass. De combinatie van al deze invloeden zorgen voor de unieke sound van Tan Duns muziek Tan Dun die zowel Westerse en experimentele als Aziatische elementen en instrumenten bevat. Zijn composities beschrijft hij als “een pad met als doel het samenbrengen van mijn eigen persoonlijk verleden en heden, en een zoektocht naar de menselijke wortels. Het is muziek voor en over mensen.”

de Chinezen de “vrije riet aerofoon” in de vorm van de “sheng” tijdens de Zhou dynastie (1050 - 256 v.Chr.) hebben uitgevonden. De “sheng” wordt beschouwd als de voorloper van de mondharmonica, pomporgel, concertina, accordion en alle andere rietorgels. In de Arabische wereld kwam de “vrije riet aerofoon” pas in de 13e eeuw in gebruik en in Duitsland pas in de 15e eeuw.

O

GINA

343

PA

E

CJ

prijs normaal € 24,- verkrijgbaar via 010 2171717 en www.dedoelen.nl

JON

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Kneppelhout Korthals Advocaten.

GER

EN

yuè

幺幺) op end op 白 en Trommels (Lijk k ie statief: Muz een houten 木 nd, orkest 樂隊 yuèdùi - ba ikale score 樂譜 yuèpǔ - muz iek instrument 樂器 yuèqì - muz nd 樂團 yuètuán - ba

Ik ben sinds kort ondergedoken bij Studio Zi als antropologisch onderzoeker... Studio Zi is een kunstenaars en designers collectief dat voornamelijk in Rotterdam opereert. Hoe ben ik daar terechtgekomen? Zet je schrap!

“Martial Arts Trilogy” is een episch multimedia productie, vol met emotie en melodrama. Net als de acteurs in de films, dartelen de melodies door de lucht, zwevend op de wind, waardoor je in een gewichtsloze fantasie wordt getrokken, waar regendruppels in slow motion vallen, waar licht altijd een gouden glans heeft en de dood een romantische tint heeft, met als centrale thema de tragische liefde.

Kaarten

STUDIO ZI VELDWERK

Zoals de meeste filmmuziek, is ook Tan Duns “Martial Arts Trilogy” toegankelijk en beeldend. Zo is Hero’s “Sorrow in Desert” een ingenieus stuk fusion muziek met etnische percussie en de viool, welke op magische wijze de klanken van eeuwenoude Chinese snaren opwekt. “Only for Love” van “The Banquet” is een onderzoek naar de diepste emoties met behulp van alledaagse muzikale patronen, terwijl de muziek van “Crouching Tiger, Hidden Dragon” een atmosfeer van nostaligie voor het moederland opwekt met een zeer bezielde cello compositie.

Voor wie van de films Crouching Tiger, Hidden Dragon, Hero en The Banquet heeft genoten en van muziek houdt die je naar een heel andere wereld meeneemt, is “Martial Arts Trilogy” zeker een aanrader. ITIE D Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam woensdag 20 maart 2013, 21.00 uur, Grote Zaal

de dag

Alles begon met een verhaal over de mystieke berg Wu waar zwarte vlinders op de top zouden cirkelen. Deze glinsterde in mijn verbeelding toen ik aankwam in Fujian per boot vanuit Taiwan na een mislukte poging tot herkolonisatie van dit voornamelig Nederlandse eiland. In Xiamen ontmoette ik een Japanse massagetherapeut en improvisatie theater artiest en een kleuterschool lerares van dertig die er uit zag als vijftien. Zij werden mijn trouwe metgezellen naar de berg. Ik schrok toen deze berg Wu Yi bleek te zijn in plaats van het centrum van Tao wijsheid en gevechtskunst Wu Dang. Echter trof ik hier ook kung fu aan, maar dan in de vorm van de oeroude thee ceremonie. Elke dag oefende ik in het onderscheiden van de meest verrukkelijke smaakjes van theeën. Mijn reis vervolgde zich langs andere plaatsen met dit kleurrijke gezelschap, maar dat is een ander verhaal. Teruggekomen in Nederland en bedolven door een quarterlife crisis besloot ik toch maar mijn studie Culturele antropologie af te sluiten en dan wel door een master Contemporary Asian Studies. Tijdens een wandeling over

de Zeedijk voor wat studie-gerelateerde hapjes ontmoette ik Hoi Chin in de Tea2Choc store waar ik al mijn toekomstfantasieën over theeondernemerschap verwezenlijkt zag. Ik dronk de thee en voelde hoe dat wat Japanners “Wabi Sabi” noemen - dat tintelende buitenzintuigelijke gevoel - zich van mij meester maakte. Het introductiefilmpje vol kleur en werveling wat zich afspeelde op het scherm van Studio Zi trok mijn aandacht. Mijn idee om Chinese kunstenaars te gaan onderzoeken in China verbleekte bij dit spektakel van verfrissende creativiteit. Toch was het pas toen ik de stichter en leidster van het collectief Fenmei had ontmoet dat ik wist dat ik hier onderzoek moest gaan doen. Na weken mijn onderzoeksvoorstel te craften heb ik eindelijk m’n entree tot in het veld gemaakt. De komende weken zal ik door middel van korte columns mijn bevindingen in het veld weergeven. Maar wie ben ik dan? Ik heet zowel Sabine Wong als Sabine van der Horst. Mijn bloed is maar een fractie Chinees als vierdegeneratie migrant. Het halfjaar wat ik in China doorbracht heeft mij inspiratie gegeven om iets te doen met deze achtergrond. In mijn visie zijn we allen nomaden en is de kleur van iemand’s huid even belangrijk als die van het vel op de pootjes van een kat.

Sabin e Wong

C O L O F O N: Hoofdredactie: Dimitri Woei • Eindredactie: Jiang YanZhen • Redactie: WaiMan Ko, ChiHo Yip, Pt. A. Mathura, Liyen Siaw Vormgeving & Illustraties: Sanna Pui • Correspondentie: Graaf Florisstraat 45, 3021 CC Rotterdam • Website: www.cjo.net • E-mail: info@cjo.net


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 19

華僑 新 天 地

JONC

14/03/2013

JONC.news Connecting Asians

C11

agenda De komende maanden hebben we veel activiteiten op het programma staan. Voor meer informatie en de exacte data naar www.jonc.nl

Verhaal: Kind van de nacht

Charlotte Hu

Redactioneel JONC News probeert zich altijd te herontdekken en daardoor te verbeteren. Het laatste wat we willen is voorspelbaar worden. Nieuwe rubrieken worden op hoog tempo geïntroduceerd.

Deze week de nieuwsflits! Korte nieuwsberichten over wat er gaande is in en rondom China, van het man-bijt-hond genre. Samengesteld door mijzelf.

Verder laat deze editie de literaire kant van twee van onze schrijvers zien. Eva Hong met een grappig gedicht en Charlotte Hu met een fantasie verhaal.

Geniet van deze editie!

De eerste keer werd ik gek. Mijn handen klampten zich in zijn huid, wilden deze openrijten. Elke ader die ik vroeger nooit had opgemerkt strelen, om ze vervolgens te vermorzelen. Maar mijn hart schreeuwde. Mijn vorige leven werkte als gif dat door mijn aderen joeg, en was de plaatsvervanger voor bloed wat daar niet meer zat. Door de beelden van onze ontmoeting, die ik zo hard probeerde op te roepen, sneed het instinct om zijn bloed te drinken. Als een zwemmer die het record onder water duiken wilde verbreken, maar het oerinstinct om te ademen niet veel langer meer kon negeren. Ik had hem vermoord en zijn bloed gedronken, ware het niet dat mijn handen de ketting raakten. Nog nooit had ik zo’n intense pijn meegemaakt. Het kruisje dat vroeger zo onschuldig leek, en een symbool voor onze liefde was, sneed als een spies door mijn hart. Ik dacht dat ik dood zou gaan, opnieuw, maar toen de pijn eindelijk verdween merkte ik dat ik aan het rennen was.

Niemand had gezegd dat het makkelijk zou zijn. Elysia was nog de meest optimistische. Zij had beweerd dat hij mij zou vermoorden, voordat ik de kans had zijn bloed te drinken. Ze keurde mijn zoektocht naar hem niet af. Vampiers konden zo onverschillig zijn. Het had haar werkelijk niets kunnen schelen als ik hem had vermoord, ook al zou me dit de rest van mijn eeuwige leven hebben gemarteld. Maar zij kende hem niet. Zij was lang voordat ik hem had leren kennen veranderd. Ver voordat ik wist dat deze wereld bestond. Ze wist niet hoe wij samen angstige nachten hadden doorgebracht. Hoe hij mijn leven meerdere malen had gered door zijn eigen leven op het spel te zetten, op nachten waarin wij de wereld veiliger trachten te maken. Ik ben bij hem gebleven in voor- en tegenspoed. Zoals ik bij mijn gelofte had beloofd. Tot de dood ons scheidde. En zelfs toen was het enige waaraan ik kon denken, buiten zijn bloed, zijn liefde ontvangen.

Nieuwsflits

JONC

“Evan.” Mijn stem was melodieuzer dan in mijn mensenleven, en kwam maar net boven het getjilp van de krekels uit. Het was een zwoele zomernacht. De zon was nog maar net onder gegaan. Eén van de zoveel kleine details die ik miste uit mijn mensenleven. De felle hitte van de zon die op mijn lijf brandde. Nu konden alleen de stralen van de maan op mijn huid schijnen, wilde ik niet in as opgaan. Ik was een kind van de nacht geworden. Zijn weigering mij terug te groeten kwam niet als verrassing. Hij zag mij als een monster dat het lichaam van zijn geliefde had overgenomen. Hij haatte dit wezen. Verweet zichzelf dat hij er niet was toen dit monster geboren werd. Hij had zijn lief kunnen redden van de dood, en de komst van een nieuwe vampier kunnen voorkomen. Maar hij had gefaald. Net als vroeger kon ik zijn gezicht nog feilloos aflezen. Hoe kon ik ooit hebben gedacht dat zijn gezicht gesloten was? Het waren mijn twijfels over zijn gevoelens voor mij die me toen in de weg stonden. Ik had gedacht dat hij net zo kil was als de monsters waarop hij jaagde.

Grappig, opvallend, leuk, warm, interessant nieuws in en rondom China. “Evangelos,” probeerde ik opnieuw, terwijl ik uit de Chinese toeristen in het buitenland zijn ‘engelen’, zo stond in People’s Daily. Zij stimuleren de economie beschutting van de bomen tevoorschijn kwam. Ik dusdanig dat de Britse media ze bestempelden als ‘engelen’. Chinese toeristen zijn de enige die de had niet de kracht mijn hand op zijn rug te leggen. Niet omdat zijn gezicht van haat verwrongen was, wereldeconomie nog zouden kunnen redden. maar omdat ik de verleiding zijn nek te bekijken In het zomerpaleis is een deel van een pilaar vermist. Het gaat om een marbelen pilaar die sinds midden dan niet meer zou kunnen onderdrukken. Sinds die eerste keer dat ik hem had gevonden, en januari verdwenen is. noodgedwongen had moeten vastbinden om David Beckham is ambassadeur voor Chinees voetbal. Dit is om het imago van het Chinees voetbal te ervoor te zorgen dat hij mij niet op zou ruimen, was ik gegroeid. Nieuwgeboren vampiers hadden het verbeteren. moeilijk hun instincten te negeren. Zij waren als Tokyo is de duurste stad in de wereld om te leven. In China is de duurste stad Hongkong, gevolgd door eerstejaars studenten die voor het eerst van hun leven in aanraking kwamen met alcohol. Het was Shanghai en Shenzhen. een drugs voor hen. Even onvermijdelijk als China vernietigt Ikea cake en Nestle chocolade. Volgens de autoriteiten was dit vanwege het overtreden ademhalen. De eerste keer dat het bloed door hun kelen drupte was verrukkelijker dan wat ze ook van de voedselkwaliteitstandaarden. maar in hun mensenleven hadden gekend. Hun mensenleven waren ze vergeten. De herinneringen zouden later pas komen, beetje bij JONC beetje. Ik was daarin niet anders. Maar nu, ruim Wij zijn weer op zoek naar mensen die ons team komen versterken. Hieronder zie je welke functies we twee jaar verder, had ik mezelf onder controle.

Oproep

zoeken. Kan je je vinden in één van de beschrijvingen, stuur dan een mail naar cindy.zhu@jonc.nl

Hoopte ik.

Strips Vind je het leuk om strips te tekenen? Lijkt het jou wat om je strips één keer in de drie weken middels Ditmaal reageerde hij wel degelijk. Zijn handen Asian News aan duizenden mensen te laten zien? Grijp dan nu je kans! JONC News is op zoek naar een gleden onder zijn t-shirt. Dit zorgde ervoor dat ik enkele stappen achteruit deed. Ik wist wat enthousiaste striptekenaar die om de maand een strip wil tekenen. daaronder zat. Een pistool met houten kogels. Hetzelfde effect als een houten spiets, behalve dat Schrijver Houd je ervan om verhalen en/of gedichten te schrijven? Droom je ervan dat deze verhalen en/of ze veel sneller door een lichaam joegen en gedichten door duizenden mensen worden gelezen? Grijp dan nu je kans! JONC News is op zoek naar een daardoor meer kans hadden van slagen. enthousiaste schrijver die om de maand een gedicht of verhaal wil schrijven.

Cindy Zhu cindy.zhu@jonc.nl

Gedicht

Columnisten Eva Hong Vinden mensen je hilarisch? Houd je ervan om je mening over iets te spuien? En lijkt het je wat dat duizenden mensen om je grappige stukjes lachen? Grijp dan nu je kans! JONC News is altijd op zoek naar Ik ben een eigenwijs chineesje, een enthousiaste columnist die om de maand een column wil schrijven. Aardappelen eten vind ik fijn, Met mijn oogjes spleet, Kok Ben je goed in koken? Word je vaak gevraagd om het recept van dat ene gerecht? En zou je het leuk lijken En mijn neusje klein. als duizenden mensen kooktips van jou krijgen? Grijp dan nu je kans! JONC News is op zoek naar een enthousiaste kok in spé die om de maand een recept wil insturen. Chinees spreken kan ik niet, In plaats van ni en hao Reizer Zit je momenteel in China? Maak je zoveel mee dat je het graag zou willen opschrijven? Heeft je blog niet Zeg ik liever hoi en doei genoeg lezers en zou je graag duizenden mensen willen laten weten hoe jouw tijd in China is? Grijp dan En hoe gaat het met jou? nu je kans! JONC News is op zoek naar een reiziger in China die vertelt over zijn ervaringen. Ik ben een eigenwijs Chineesje, Horoscoop Voel me lief en klein, Weet je veel over horoscopen? Lees je elke dag je eigen horoscoop, die van je vrienden en die van je ouders? Lijkt het je wat om zelf horoscopen te schrijven? JONC News is op zoek naar iemand die om de Maar ben net als jij, maand horoscopen schrijft. Westers en/of Chinees. Een klant van Albert Heijn.

Ontwerp

LJenMF

Lid worden? Ga voor meer informatie naar www.jon c.n l


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 19

14/03/2013

Groeten uit Azië!

EDITIE 343

C12

2013年3月14日

Groeten uit Azië!

Indiase dans

In Brickfields - een niet al te rijke wijk van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië – staat een enorm gebouw, de Temple of Fine Arts (TFA). Hier worden verschillende dansvormen geleerd, met name Indiase dansen. En al hebben de dansen een bepaalde religieuze lading, in de Temple of Fine Arts wordt ook rekening gehouden met andere religies.

亞 洲

Door: Tessa de Leede In samenwerking met Beyond (y)our World Amerika en twee uit Frankrijk!' Aan Malars grote glimlach is te zien dat ze trots is op deze universele interesse. En dat terwijl in de klassieke Indiase dansen religie een grote rol speelt.

De Temple of Fine Arts, gevestigd op Jalan Berhala 114 – 116, Brickfields, Kuala Lumpur

Malar Gunaretnam is zeventig jaar oud en heeft al een liefde voor Indiase dans vanaf haar vijfde. Haar ouders kwamen uit Sri Lanka, maar zij zelf is geboren en getogen in Kuala Lumpur. Toen zij de mooie danseressen in Indiase films zag was ze helemaal verkocht en begon zelf te dansen. Dans is voor haar een roeping en maakt haar levendig. 'Vroeger was ik wel een beetje gek, dan danste ik zelfs bij de bushalte!', vertelt ze lachend. Nu treedt Malar niet meer op, maar dansen zal altijd haar passie blijven. Ze geeft dan ook al 32 jaar les in Bharata Natyam en Indiase volksdansen in de TFA.

Malar vindt dat ze bij de TFA heel flexibel zijn met religie. Er zijn ook christelijke meisjes die de Indiase dansen willen leren. 'Als leraar dien je begrip te hebben voor de gevoeligheid van deze meisjes wat betreft hun religie. Ik kies er dan soms voor ook verhalen van Jezus Christus te gebruiken in een dans.' Daarnaast wordt er voor elke les gebeden, waarbij iedereen mag denken aan hun eigen god. Dat vindt Malar niet lastig: 'Dan zeg ik: sluit je ogen en bedank je eigen god voor het leren van de dans, vraag hem je te beschermen en je te zegenen. Daarna laten ze hun zegening zien in hun dans'. En zeker wanneer het op uitvoeringen met publiek aankomt, wordt er volgens Malar voorzichtig omgegaan met religie. In India is religie in de dansen prominenter aanwezig, maar ook in de TFA geloven ze dat de dansen behoren tot de goden en hebben ze respect voor de kunstvorm. Deze houding ten opzichte van religie is ontstaan vanuit de oprichter van de TFA, Swami Shantanand Saraswathi. Hij sprak ooit de woorden: 'Volg elk pad, religie of leer, maar geloof het oprecht, want oprechtheid in je geloof zal u verlichten en begeleiden naar het ultieme doel – God'.

Bharata Natyam komt van origine uit Zuid-India. In India zijn er acht verschillende klassieke dansen, alle gerelateerd aan een bepaald gebied. Vervolgens kent elke dansvorm haar eigen tradities, welke niet zomaar gemengd dienen te worden met andere dansvormen. Indiase volksdansen daarentegen zijn veel vrijer. Hierin komt het dagelijks leven van de gemeenschap naar voren. Malar vergelijkt de klassieke Indiase dansen met ballet. Waar in ballet hele strenge regels zijn, zo geldt dat ook bij de Indiase dansen.

Repetitie voor de voorstelling Viswa Vinayaka

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Beyond (Y)our World-project van LokaalMondiaal, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

En net als ballet hebben de Indiase dansen zich over de hele wereld verspreid. 'Het is prachtig dat dans universeel is geworden en ook het idee van het tentoonstellen van verschillende dansvormen', aldus Malar. Ze gaat af en toe naar India voor workshops en lessen en vindt het fantastisch dat er zoveel Japanners, Amerikanen en Russen naar India komen om de klassieke Indiase dansen te leren. Ruimte ter ere van Swami Shantanand Saraswathi

James, een 29-jarige Christelijke project danser, lijkt dan ook geen moeite te hebben met de religieuze onderdelen van de Indiase dans. 'Dans is gewoon mijn passie en carrière, dat is makkelijk van mijn religie te scheiden.' En ook voor Vishaka en Shona is dans met name passie. Zij begonnen samen te dansen op hun zevende en tiende en zijn sindsdien onafscheidelijk van elkaar en van de dans. Dansen voelt voor hen als geluk.

Malar Gunaretnam met haar leerlingen Vishaka en Shona

Maleisië, en zeker Kuala Lumpur, kent een enorme multi-etniciteit. En al hebben de meeste studenten in de TFA een Indische achtergrond, daarnaast zijn er ook 'Malay' (islamitische inwoners waarvan de ouders in Maleisië zijn geboren) en Chinese studenten. 'Nu hebben we zelfs vier studenten uit Zuid-

Voor de 20-jarige Lingesh speelt religie echter een grotere rol. Hij startte met dansen op 12-jarige leeftijd op verzoek van zijn ouders, die een Indiase achtergrond hebben. Zijn spirituele gids heeft hem vervolgens geleerd hoe je de dans kunt voelen. Hierdoor is zijn passie met de jaren steeds groter geworden. De meeste stukken hebben voor hem wel een religieuze lading. 'Dansen is zalig, want het neemt je mee naar een andere wereld', zegt Malar. En wat men gelooft in die wereld maakt niet uit, zolang er maar gedanst wordt.

Intro BYW : Beyond (Y)our world is een journalistiek training- en uitwisselingsproject van lokaalmondiaal voor jongeren waarin nauw wordt samengewerkt met diverse Nederlandse en internationale onderwijsinstellingen. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam hebben dit jaar de kans gekregen om naar Azië te gaan om te werken als freelance journalisten. Bij terugkomst in Nederland hebben zij hard aan hun producties gewerkt en hebben zij het leven als freelance journalist kunnen ervaren. Het doel van het BYW programma is een draagvlak creëren binnen de media voor berichtgeving over internationale onderwerpen. Uiteindelijke toename van media aandacht over mondiale issues, vergroot ook de kennis en het bewustzijn van lezers, kijkers en luisteraars over deze onderwerpen

Naam: Tessa de Leede Leeftijd: 20 jaar Geboren in: Schiedam Wonende in: Amsterdam Studie: derdejaars Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Ben jij ook onlangs in Azië geweest en wil je jouw ervaringen met ons delen? Mail jouw verhaal dan naar redactie@ asiannews.nl, en wie weet staat jouw verhaal in de volgende editie van Asian News!


華僑 新 天地

EDITIE 343

2013年3月14日

廣 告Editie 專 19 版

ADVERTENTIE

Juridisch

14/03/2013

Regels en Wetten

door

華僑 新 天 地

B19 C13

Tung Wee Phea & Yuen Yee Au Yeung

De Werkloosheidsuitkering De werkloosheidspercentage is de laatste paar jaren flink gestegen. Bij de beëindiging van het dienstverband speelt het recht op een werkloosheidsuitkering (kortweg: WW-uitkering) een niet geringe rol, aangezien de werknemer in beginsel door de werkloosheid verstoken zal zijn van inkomen. Om die reden zullen wij deze week het recht op een WW-uitkering bespreken. We zullen eerst ingaan op de vraag wanneer een werknemer recht heeft op een WW-uitkering. Daarna zullen wij ingaan op de vraag wanneer een werknemer geen recht heeft op een WW-uitkering, waarbij globaal wordt ingegaan op het begrip verwijtbare werkloosheid.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?

Wanneer heb je geen recht op een WW-uitkering?

De belangrijkste voorwaarden om aanspraak op een WWuitkering te kunnen maken, zijn de zogenaamde ‘26-uit-36wekeneis’ en de zogenaamde ‘4-uit-5-jareneis’. Verder moet de werknemer ten minste vijf, of ten minste de helft van zijn wekelijkse arbeidsuren hebben verloren en beschikbaar zijn om arbeid te aanvaarden. De werknemer moet voorts verzekerd zijn in de zin van de Werkloosheidswet.

Verwijtbare werkloosheid De WW-uitkering wordt ten eerste in beginsel door het UWV geweigerd, indien de werknemer verwijtbaar werkloos raakt. Een werknemer kan door verschillende redenen verwijtbaar werkloos raken. Zo is er sprake van verwijtbare werkloosheid indien de werknemer op staande voet wordt ontslagen. De werknemer heeft zich in dat geval zodanig misdragen dat niet van de werkgever verlangd kan worden dat hij de dienstbetrekking met deze werknemer voortzet. Men denke aan de werknemer die geld uit de kassa steelt of voortdurend te laat komt op werk.

26-uit-36-wekeneis Een werknemer moet in de 36 weken dat hij werkloos werd, ten minste 26 weken als werknemer arbeid hebben verricht. Voldoet de werknemer hieraan, dan heeft de werknemer in beginsel recht op een loongerelateerde uitkering van drie maanden. De hoogte van de WW-uitkering is in beginsel in de eerste twee maanden 75% en in de laatste maand 70% van de laatstverdiende loon, waarbij een maximumdagloon geldt van € 194,85 (vastgesteld per 1 januari 2013). Vanaf 1 januari 2013 is de WW-uitkering aangepast aan de inflatie. Deze aanpassing vindt tweemaal per jaar plaats, t.w. op 1 juli en op 1 januari van elk jaar. 4-uit-5-jareneis Na de basisuitkering van drie maanden, kan een werknemer ook een beroep doen op een vervolguitkering indien de werknemer in tenminste vier van de vijf kalenderjaren vóór het jaar waarin hij werkloos is geworden over 52 of meer dagen per jaar loon heeft ontvangen. Bij een werknemer die in 2013 werkloos wordt, zijn de vijf jaren dus 2008 t/m 2012. Let op, het gaat om kalenderjaren. Een voorbeeld zal dit verduidelijken. Voorbeeld: Werknemer Pan is op 20 december 2008 als accountmanager gaan werken bij X BV. Daarvoor heeft Pan niet gewerkt en ook geen uitkering ontvangen. Door de economische crisis gaat het slecht met de zaken bij X BV. X BV wordt gedwongen om mensen te ontslaan. Op 28 december 2012 wordt Pan ontslagen. Voldoet Pan aan de 4-uit-5-jareneis? Nee, want Pan heeft in totaal weliswaar in vijf jaren gewerkt (2008 tot 2012), maar voldoet toch niet aan de 4-uit-5jareneis. Het jaar 2012 telt niet mee, want het gaat om de vijf kalenderjaren voorafgaande aan het jaar waarin Pan werkloos raakte (dus in 2008 t/m 2011). In 2008 heeft Pan over onvoldoende dagen loon ontvangen om het jaar 2008 te kunnen laten meetellen. Pan voldoet aan de 26-uit-36-wekeneis, waardoor hij toch in aanmerking kan komen voor een kortdurende WW-uitkering van drie maanden. Op www.uwv.nl kunt u, wanneer u inlogt op ‘mijn uwv’, achterhalen hoeveel arbeidsverleden u heeft en/of u aan de jareneis voldoet.

Daarnaast kan de werknemer verwijtbaar werkloos worden, indien de werknemer zonder noodzaak ontslag heeft genomen. Men denke aan de werknemer die ineens zonder reden ontslag neemt. Verder kan een werknemer verwijtbaar werkloos raken indien hij werkloos is doordat hij passende arbeid niet aanvaardt. Men denke aan het geval dat de werknemer na afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd het aanbod van de werkgever om het contract onder dezelfde voorwaarden te verlengen zonder reden niet accepteert. Een werkloze werknemer die werkloos blijft doordat hij zich onvoldoende inspant om passende arbeid te verkrijgen, is verwijtbaar werkloos. Men denke aan de werkloze werknemer die een WW-uitkering ontvangt en niet solliciteert. Wat onder passende arbeid wordt verstaan, hangt af van omstandigheden van het geval. Naarmate de werkloosheid langer voortduurt, wordt steeds meer arbeid als passend beschouwd. Een werkloze werknemer met universitaire of hbo opleiding is bijvoorbeeld gehouden om werk op mbo-niveau te aanvaarden, indien hij na een half jaar nog steeds geen werk op het eigen niveau heeft kunnen vinden. Na een jaar werkloosheid is arbeid op ieder niveau passend. Verwijtbaar werkloos en de beëindigingovereenkomst Om de dienstbetrekking te beëindigen kunnen werknemer en werkgever, indien ze met de beëindiging van de dienstbetrekking eens zijn, een beëindigingovereenkomst opstellen. Aan een niet goed opgestelde beëindigingovereenkomst kleeft echter het risico dat het UWV oordeelt dat de werknemer verwijtbaar werkloos is geworden. Het is bijvoorbeeld in het belang van de werknemer verstandig om in de beëindigingovereenkomst op te nemen dat het initiatief tot beëindiging van de dienstbetrekking van de werkgever is uitgegaan. In de beëindigingovereenkomst dient ook de reden(en) voor de beëindiging te worden gegeven. Een reden kan bijvoorbeeld een bedrijfseconomische reden zijn of een verstoring in de arbeidsverhouding waardoor niet langer gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst voort wordt gezet. Twijfelt u over de inhoud van uw beëindigingovereenkomst? Teneinde uw recht op een WW-uitkering veilig te stellen, doet u er verstandig aan om de beëindigingovereenkomst aan een advocaat voor te leggen voordat u deze ondertekent.

Tung Wee Phea: Tung Wee Phea (潘統偉) is een ervaren advocaat die momenteel werkzaam is bij een advocatenkantoor te Nijmegen. Zijn specialisatie is vastgoedrecht (waaronder het huurrecht) en contractenrecht. Daarnaast is hij ook bekend met het arbeidsrecht en het algemene verbintenissenrecht. Tung Wee Phea spreekt vloeiend Mandarijn-Chinees en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst hij goed. Yuen Yee Au Yeung: Yuen Yee Au Yeung (歐陽婉怡) is momenteel werkzaam bij een advocatenkantoor te Arnhem als juridisch medewerker. Ze richt zich met name op de algemene, commerciële praktijk met nadruk op het huurrecht. Daarnaast heeft zij als juridisch adviseur kennis op het gebied van het algemene verbintenissenrecht (zoals overeenkomstenrecht, incasso en aansprakelijkheidsrecht) en het bestuursrecht (zoals werkvergunning, omgevingsvergunning, rookverbod, nadeelcompensatie en bezwaar). Voordat zij werkzaam was als juridisch adviseur heeft ze nog enkele maanden stage gelopen bij twee advocatenkantoren en bij de rechtbank Arnhem (sector civiel en kanton). Hierna is ze daar ook een jaar werkzaam geweest als buitengriffier. Yuen Yee Au Yeung spreekt vloeiend Kantonees-Chinees en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst zij goed. info@stanfordlegal.nl

De Chinese vertaling van dit artikel is te vinden in ons dagblad op pagina A14 "Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Omdat elke situatie anders is, is een advies op maat aangeraden."


華僑 新 天地 B20 華僑 新 天地

Editie 19

HOTSPOT

14/03/2013

C14

EDITIE 343

2013年3月14日

食街 HOTSPO

T

本欄目言論不代表本報立場

Chez Amuse

Yakimono Ailin Chou

Joanna Li

Zaterdagavond aan de late kant: tijd voor diner! Tijd om iets ‘nieuws’ te proberen, maar geen zin heel Rotterdam af te struinen. En dan is daar ‘Chez Amuse’, zowat pal op het Schouwburgplein. Hier zijn we nog niet eerder geweest, altijd leuk om iets nieuws te proberen.

Restaurant Yakimono is een Aziatisch teppanyaki en Wok restaurant in Houten, provincie Utrecht. Het is een groot restaurant, wat erg chique is ingericht. Er zijn verschillende soorten zitplaatsen, zowel gezellige ronde tafels, als moderne hoge tafels en romantische plekken voor stelletjes. Eenmaal naar de plek begeleid werd ons gelijk gevraagd wat we willen drinken, de bediening is snel en vriendelijk.

Eenmaal binnen worden we hartelijk ontvangen door het personeel en krijgen we een tafel bij het raam aangewezen (‘mensen spotten’). Het interieur oogt sfeervol, chic en hip tegelijk. We bestellen een verse muntthee en bekijken rustig de kaart. De kaart bevat een variatie aan gerechten, het één klinkt nog beter dan het andere. Erg moeilijk om te kiezen. En dan zien we de oplossing: drie gangen keuze menu voor 27,50 euro, waarbij men mag kiezen uit een voor, hoofd –en nagerecht van de gehele kaart. Dat klinkt als muziek in de oren en de beslissing is snel gemaakt: we gaan voor het keuze menu! Tafelgenote gaat voor de ‘Carpaccio’ als voorgerecht, gevolgd door de ‘Lamsrack met groene asperges’ en als afsluiting ‘Fruit van het seizoen’. Ik neem de ‘Salade met gebakken gamba’s' als voorgerecht, met ‘Zalm met basilicumsaus’ als hoofdgerecht en als toetje tevens ‘Fruit van het seizoen’. Het voorgerecht wordt al snel geserveerd en hierop is niets aan te merken! De Carpaccio smaakt prima, de gamba’s zijn goed op smaak gebracht en passen erg goed bij de frisse salade. Niets op aan te merken. Even later is het tijd voor het hoofdgerecht: Lamsrack (met groene asperges) en Zalm (met basilicumsaus), geserveerd met salade en huisgemaakte frieten. De Zalm is precies goed gaar, licht krokant en heerlijk gekruid, precies zoals het hoort! Wat betreft de Lamsrack: tafelgenote is licht teleurgesteld…het stukje vlees bevat (te) veel vette randjes en het is niet zo mals zoals het hoort te zijn, aldus tafelgenote. De huisgemaakte frieten maken dit enigszins goed en wanneer het toetje opgediend wordt lijkt het ‘foutje’ gecompenseerd te zijn. Het ‘Fruit van het seizoen’ bestaat uit passievrucht, peer en mango, geserveerd met een bolletje vanille-ijs en een meringue. Leuk gepresenteerd en het fruit is een frisse afsluiter van het menu. Met een voldaan gevoel besluiten wij dat Chez Amuse eigenlijk wel voor een herhaling vatbaar is. De service is goed, het interieur sfeervol, de locatie is ideaal (voor of na een avondje bioscoop) en het eten was ook prima (alleen jammer van de Lamsrack...maar ach: misschien volgende keer beter?). Kortom: een aanrader!

Na onze drankjes waren aangekomen stonden we op om eten te halen. Er is een groot gevarieerd aanbod, waarin er écht alles te verkrijgen is. We begonnen met de sushi en sashimi. Het opvallende is dat er naast de standaard zeewier en gember ook andere Japanse koude gerechten te verkrijgen zijn, zoals Japanse salades en vis met zoete saus en sesam. De sushi is gevarieerd en heel lekker, de sashimi is vers en daarvan mag je zoveel pakken als je wilt. Vervolgens was het voor ons tijd om door te gaan naar de warme gerechten. Er is een grote variatie aan gefrituurde gerechten en veel keuze in groenten en vleessoorten. De teppanyaki afdeling heeft eveneens een ruime keuze. Mijn voorkeur ging uit naar de lamskoteletten en courgettes. Het werd geheel naar voorkeur gegaard en goed gekruid. De chef-koks maakten er een indrukwekkende grote show van. Vervolgens gingen we wokken en waren er verschillende smaken waartussen je kon kiezen. Groente en vlees en gerechten waren er ook in bijna onbeperkte keuze, en mijn voorkeur ging uit naar de garnaal en broccoli. Als laatste natuurlijk de nagerechten. Een enorme koelkast met verschillende soorten gebakjes en toetjes, waarbij er o.a. spekkoek, tiramisu, gechocolateerde soesjes aanwezig waren. Ook verschillende fruitsoorten. Voor ijs is er een unieke elektrische draaitafel waarin je kan kiezen tussen 10+ soorten ijs. Spikkels, chocoladesaus, slagroom en alle andere extra's zijn aanwezig. Nadat we ongelofelijk veel hadden gegeten, bleven we nog lang natafelen. We konden genieten van de grote ramen met mooi uitzicht over de voorbij razende auto's. Uiteindelijk besloten we wat actiefs te ondernemen, aangezien er in het zelfde gebouw nog veel te doen is. Je kunt er namelijk bowlen, midget(glow)golfen, poolen, snookeren en gezellig aan de bar hangen. Al met al was het avondje door Yakimono helemaal geslaagd. Heerlijk eten, leuke activiteiten en zelfs gratis parkeren. Vanuit Amsterdam was het iets langer dan een half uurtje rijden en zo een unieke combinatie kan je nergens anders vinden. Het restaurant Yakimono is een restaurant wat goed te bereiken is vanuit heel Nederland, en sowieso al het rijden waard. Als je op zoek bent naar een ideaal avondje uit, weet je waar je moet zijn!

17.00 – 22.00 uur 17.00 – 22.30 uur €20,50 €23,50

3992 AG Houten

Openingstijden Maandag t/m donderdag Vrijdag t/m zondag Diner maandag – donderdag Diner vrijdag – zondag & Feestdagen

030 – 6777586

Kindermenu (4 – 11 jaar)

€10,00

http://yakimono.nl/

Yakimono maakt deel uit van horecapaviljoen “De Toekomst”.

Openingstijden Dagelijks vanaf 11:00 uur

Chez Amuse

(sluitingstijd niet bekend)

Meidoornkade 33

Karel Doormanstraat 284-286 3012 GP Rotterdam 010 – 2141878 www.chezamuse.nl

Yakimono | Teppanyaki & Wok

Prijzen Gerechten vanaf € 1,50 Drie gangen keuze menu 27,50 euro (voor-hoofd-nagerecht)

343c  

asiannews edition 343c

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you