Page 1

EDITIE 340

華僑 新 天 地

2013年1月10日

華僑新天地

Editie 340 10 januari 2013

www.asiannews.nl

Tel.: +31(0)10-4134590

Distributie: Nederland/België/Luxemburg/Duitsland

Surf mee en ontdek onze nieuwe website! www.asiannews.nl Asian News' compleet vernieuwde website is nu online

Nieuws, lifestyle en columns in het Nederlands Snelle toegang tot sociale media Gemakkelijk vacatures vinden via onze marktplaats Lifestyle

Cultuur - Column Lulu Wang - Rotterdams bedrijf in ‘China-business’ ontvangt ondernemersprijs pagina C02

pagina C06&

Culinair

- 2013: Economische bloei of crisis? - Concurrentiepositie en Immigratiebeleid pagina C12

C07

Juridisch

ASN Corner

- Bubble Tea - Tapioca parels

pagina

pagina C03

Fashion

Yesterday long, today short, tomorrow can be bought

Economie

- Voornemen(s) voor 2013-01-04 volgens de Chinese astrologie - Vrije hand, vrije wil - Dromen, durven, doen!

CJO Chinese Jongeren

O r g a n i s apagina tie

Consumentenrecht bij koop

C08 & C09

pagina C13

Culinair

Topchef Paul van Waarden opent derde restaurant

Oost vs. West

C10

pagina C14

pagina C04

pagina C05

JONC.news

Geweld komt vaak voor en de media staat er ook vol mee. Ik gruw ervan als ik terugdenk aan de schietpartij in Alphen aan den Rijn en de terroristische aanslagen op de Twin Towers. Ook vallen de stoeptegels met het rode lieveheersbeestje me meer op, wat het kenmerk is van zinloos geweld.

JONC

pagina C11

Connecting Asians

hebben het afgelopen jaar met het project ‘Doorbreek Huiselijk Ge-

Hotspot

- Le Connaisseur 4 en 5 mei – Mindy’s toneelstuk A Streetcar Called Desire - Restaurant Shintori HO

Tnaar SPwww.jonc.nl OT Voor meer informatie en de exacte data

pagina C16

Een kwart eeuw geleden

Hoewel geweld veel aandacht krijgt, worden niet alle vormen van geweld evenveel belicht. Laatst kwam de politie Rini Man bij ons in de buurt, er werd een man opgepakt die teveel gedronken had. Waarom? Hij had ook zijn vrouw en kind We gaan terug naar het jaar 1987. De meeste geslagen. Het gaat hier om huiselijk geweld. JONCers hebben dat jaar niet of niet bewust meegemaakt dunkt me. Ik zou 16 jaar worden, dus de leeftijd waarop men legaal kon bromrijden. Project huiselijk geweld Terwijl Taipei regenDe Nederlandse vrouwenraad (NVR) en vele vrouwenorganisaties Destijds bestond het bromfietscertificaat natuurlijk stortvloed naar

Redactioneel

食街

agenda

uiteraard regelmatig naar de Hong Kong TV-series. Sommige Chinese gezinnen hadden een laserdisc-speler. Voornamelijk voor de karaoke-functie, maar zo'n apparaat hebben we echter nooit gehad. Onze eerste videorecorder

lurp dan!

-Window Live Messenger - Facebook

ek D o o rb re g e we ld , jk hu ise li ve r! p ra at e ro

was het altijd er op lette of afel manieren in het Westen en de westeraar uiteraard ns trok ik me at van aan… ng dat opviel: pte altijd haar l met de kantat niet moest n wanneer ik Westerlingen s. Soep is het kkerst als het heet is. En slurpen zorgt ervoor dat je je tong iet verbrand, maar ook dat je de subtiele smaken veel beter proeft. Wil je smakelijk eten?

Gadgets

maand. Het beviel me zo goed dat ik in het jaar daarop, 1987, weer krantenbezorger in de zomervakantie wilde worden. Ik ging ook op zondag voor het eerst werken in een plaatselijk Chinees-Indisch restaurant. Achter de bar.


B20

華僑 新 天地

Editie 16

10/01/2013

廣 告 專 版

column

ADVERTENTIE Cultuur

EDITIE 324

C02

2012年2月9日

Auteur van Nederland, wo ai ni (verschijnt in 2012), Lotusvingers (Matchboxboekje, 2011),

Lulu Wang

Wilde rozen (2010), Heldere maan (2007), Bedwelmd (2004), Het Rode Feest (2002), Seringendroom (2001), Het Witte Feest (2000), Het tedere kind (1999), Brief aan mijn lezers (1998), Het lelietheater (1997) Dagelijks blog: www.luluwang.nl Facebookpagina:http://www.facebook.com/pages/Lulu-Wang-roman-auteur/148088645246170 Hyves: http://gzliefde.hyves.nl/

shun

In het Chinees is er een uitdrukking: ‘shunqi ziran’ – meegaan met de stroom van het leven.

順 其 自 然 qi

zi

ran

Betekent het hetzelfde als ‘trendlopen’? Mijns inziens niet. Het eerste doe je door je gevoel te volgen en het tweede doe je door je ogen te volgen – er bestaat zelfs een daarmee verwant woord: ‘trendwatcher’. Gevoel en oog Je gevoel is gebaseerd op je waarnemingen via elke cel van je lichaam. Je ogen maken daar deel van uit. Volg je je ogen, dan negeer je de observaties van de rest van je lichaam, die misschien minder expliciet zijn maar even cruciaal. Contact met je gevoel Hoe ga je met de stroom van het leven mee? Kom in contact met je lichaam. Voel je hart in je boezem en in je buik kloppen. ‘Ik weet het zeker’ luidt in het Chinees: ‘xinzhi duming’ – ‘Zowel mijn hart als mijn buik hebben het door.’ Idee en gevoel Trendlopen is het idee van een ander volgen. Zo ga je je eigen idee, laat staan je gevoel voorbij.

Feit en nieuws Wat is dan trendwatching? Onder het mom ervan schept men kunstmatige golven. Als je een ‘feit’ op de frontpagina van alle kranten en bladen ziet en in elk radio- en TV-programma hoort, neem je aan dat het waar is. Is dat ‘feit’ soms uit de duim gezogen? Dat weer niet. Maar door het mateloos uit te vergroten en uit zijn verband te trekken, kunnen andere feiten dat ene ‘feit’ niet nuanceren. Hierdoor werkt dat ene ‘feit’ misleidend. Een trendwatcher is in wezen een trendmaker. Een nieuwsverslaggever is vaak een nieuwsmaker.

Illustratie: Xiaoling Huang, www.xl-art.com

Levensdroom of trend volgen?

Trend en profijt Waarom maakt men een trend? Wie de normen van de toekomst bepaalt, heeft tien van de tien keer voorbereidingen getroffen om een leidende rol in de toekomst te spelen. Volg je zijn trend, dan kom je terecht in zijn maalstroom. Wie het meest profijt krijgt, laat zich raden. Gevoel als je kompas Wat is de oplossing? Volg je gevoel in plaats van je ogen. Het leven geeft ons allen gelijke kansen. Trendmakers zouden zich niet zoveel werk op zijn hals halen door een trend te maken als ze gelijke kansen krijgen als trendvolgers. Waarom zouden ze?

Rotterdams bedrijf in ‘China-business’ ontvangt ondernemersprijs DB&S Corporate Finance is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van corporate finance, dat actief is in Europa en gevestigd in Rotterdam. Het bedrijf kende vanaf 2005 een groei van 3 naar 13 medewerkers en in deze periode heeft DB&S meer dan 100 nationale en internationale transacties begeleid met waarden tussen de 1 en 100 miljoen euro. Volgens het bedrijf groeit hun aantal transacties nog steeds. In het afgelopen jaar zijn er 14 transacties succesvol afgerond, ondanks de economische situatie. Hun ambitie is in de komende jaren verder te groeien naar 20 tot 25 medewerkers, waarbij hun Chinabusiness een significant deel van de omzet wordt. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit corporate finance (begeleiden van fusies en overnames), valuations (waarderen van ondernemingen) en debt advisory (herfinanieren van ondernemingen).

Op 21 december ontving het Rotterdamse bedrijf DB&S Corporate Finance uit handen van wethouder Henk Kool de Dragons Business Award 2013. Dit gebeurde tijdens het Christmas Charity Event van de Dragons Businessclub in Den Haag. Jan-Pieter Borst, één van de partners van DB&S, nam de ondernemersprijs voor het succesvol zaken doen op het vlak van ‘China-business’ in ontvangst. Balthazar den Breems, partner en hoofd van de China Desk van DB&S was aangenaam verrast: “Dit is een prachtige verrassing en wij zijn zeer verheugd met deze Dragons Business Award 2013! Het is een enorme waardering voor onze activiteiten op het vlak van China-business. Met onze China desk en onze Chinese medewerkers ondersteunen wij Chinese en Nederlandse bedrijven bij fusies en overnames. Naast het begeleiden van Chinese investeerders bij acquisities in Europa, helpen wij ook Europese bedrijven bij het vinden van Chinese investeerders. Sinds de oprichting in 2005 zijn we op de goede weg en kennen we een geleidelijke groei, ondanks de economische situatie, want onze ambitie is: To become the best Merger & Acquisition advisor with focus on Chinese business in the Netherlands.”

Dragons Business Award vice-mayor Kool and DB&S

Tijdens het evenement was een groot aantal Chinese en Nederlandse ondernemers aanwezig. Onder de aanwezigen bevonden zich onder meer wethouder Henk Kool van de gemeente Den Haag, Jochum Haakma, voorzitter Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) en Zhang Jinxiong, plaatsvervangend ambassadeur van de Chinese ambassade in Nederland.

Dragons Businessclub is een landelijke businessclub voor Nederlandse en Chinese ondernemers die actief zijn op het vlak van ‘China-business’. Doel is het op- en uitbouwen van een breed en gevarieerd netwerk van bedrijven die zaken doen met China, Hong Kong en Taiwan. Daarbij staan het uitwisselen van kennis en ervaring centraal. Om deze doelstelling te realiseren organiseert Dragons Businessclub seminars, netwerkbijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en andere zakelijke evenementen. Dragons heeft sinds haar oprichting in 2006 al meer dan 30 business events georganiseerd.


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

廣 告Editie 專 16 版

ADVERTENTIE

10/01/2013

Bubble Tea

Door: Lai Yuen

Bubble Tea is al jarenlang één van de populairste drankjes in Azië en doet sinds kort ook in Nederland zijn intrede. In verscheidene grote steden in Nederland rijzen er steeds meer Bubble Tea speciaalzaken op, en het lijkt behoorlijk wat nieuwsgierigheid onder het publiek op te wekken. Door de verschillende variaties die mogelijk zijn is de keuze groot en is er voor iedereen wel een passend theedrankje te combineren. Bubbels Bubble Tea wordt ook wel parel melkthee of Boba genoemd en is een mix van ijsgekoelde of hete gezoete thee en melk, fruit of siroop. Welke ingrediënten er exact worden gebruikt kan verschillen per theehuis. Er worden meestal verschillende soorten zwarte thee, groene thee of melk gebruikt om de basis van dit theedrankje te vormen. Hierbij zijn Oolong thee en Earl Grey thee de meest voorkomende zwarte thee, en Jasmijnthee wordt het meest gebruikt als groene thee. De melk in de thee is optioneel, maar in de meeste Bubble Tea speciaalzaken wordt dit wel gebruikt. Vaak worden er Tapioca balletjes toegevoegd, de zogenaamde ‘parels’ of ‘Boba’, maar tegenwoordig worden er ook andere toppings gebruikt, zoals jelly stukjes, kokos of popping balletjes met verschillende fruitsmaken. De naam Bubble Tea komt voort uit het feit dat het mengsel tijdens de bereiding flink wordt geschud, waardoor de de karakteristieke bubbels ontstaan. Ook kunnen de ‘bubbles’ verwijzen naar de Tapioca balletjes. Taiwan Het geliefde theedrankje komt oorspronkelijk uit Taiwan en is rond het jaar 1980 gecreëerd. De exacte uitvinder van de Bubble Tea is onduidelijk, maar er wordt gespeculeerd dat het is ontstaan in een theehuisje in Taichung, Taiwan, waar zoete Tapioca balletjes in de thee werden geschonken tijdens een vergadering. Dit beviel de vergadermensen zo goed, dat het theehuis besloot deze theedrank in hun menu op te nemen. Dit werd uiteindelijk één van de meest verkochte items van het theehuisje. Een andere theorie komt van een theehuis in Tainan, Taiwan. De eigenaar maakte hier thee door gebruik te maken van traditionele witte Tapioca, wat leek op echte parels. Pas later werden de witte parels vervangen door de zwarte versie zoals we die nu kennen.

Wegwijs in de Aziatische keuken

華僑 新 天 地

Culinair

B21 C03

Populariteit Bubble Tea trok in de eerste instantie niet veel interesse in de rest van Taiwan en Azië. De theedrank werd namelijk pas echt populair toen het verscheen in een Japans televisieprogramma. Japan werd namelijk toen al vaak gezien als voorbeeld als het ging om mode en trends. Pas rond 1990 werd Bubble Tea welbekend onder de Taiwanezen en de rest van Azië. In de jaren die daarop volgden verspreidde zich zijn bekendheid ook in Europa en andere landen, zoals Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Amerika. Sinds juni 2012 begon het fastfoodrestaurant McDonald’s in verschillende McCafé locaties in onder andere Duits-land de Bubble Tea aan te bieden, wat zijn populariteit in Europa nog meer vergrootte. De fastfoodketen bood klanten de keuze uit talloze verschillende fruitsiropen, waardoor het mogelijk werd om tot wel 250 verschillende smaakcombinaties te creëren. Critici vonden echter dat de authenticiteit van de originele Bubble Tea hierdoor ver te zoeken was. Verkrijgbaar De thee met balletjes is nu dus ook in Nederland te verkrijgen, en de Bubble Tea speciaalzaken lijken het goed te doen. In de eerste instantie trokken de speciaalzaken voornamelijk de aandacht van Aziatische jongeren in Nederland, die het drankje die ze kenden uit Azië ook wilden proeven in Nederland. Al gauw werd het populaire drankje voorgesteld aan hun Nederlandse vrienden, waardoor er nu ook steeds meer bekendheid ontstaat onder de Nederlandse gemeenschap. Of deze Taiwanese theespecialiteit een blijvende trend zal blijven in Nederland zullen we nog moeten afwachten, maar als we kijken naar de enorme rage in andere landen ziet het ernaar uit dat de Bubble Tea trend ook in Nederland aan zal houden.

"Tips, weetjes & recepten" van Robin Kok

Tapioca parels Hoe heet het? Tapioca parels, Japanse parels, tapioca pearls, boba, sabudana (India), bột báng (Vietnam), saku / sakoo (Thailand), tapioka peol / 타피오카펄 (Korea), tapioka paru / パール ( Japan), xī mǐ / 西米 (China) Wat is het? De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea. In India verwerkt men ze ook in bepaalde viscurries. Moderne chefs gebruiken ze steeds vaker in hartige gerechten, zoals Thomas Keller in zijn Oysters and Pearls. Ongekookt zijn de parels ondoorzichtig en hard, gekookt zijn ze doorzichtig en chewy. Ze smaken helemaal nergens naar, het gaat puur om de textuur en het grappige uiterlijk. Hoe te gebruiken? Nooit opzetten in koud water, want dan lossen ze (gedeeltelijk) op. De parels in zeer ruim kokend water met een snufje zout koken tot ze doorzichtig zijn. Bij kleine pareltjes duurt dat ongeveer 20 minuten, bij grotere parels soms wel anderhalf uur. Spoel er een paar af om te testen of ze goed zijn. Dan in een zeef

afgieten, goed koud afspoelen en mengen met een siroopje, op smaak gebrachte kokosmelk of iets anders lekkers. De parels worden ook wel in afgepast suikerwater gekookt dat niet wordt afgegoten, het resultaat is een meer stijfselpapachtige pudding. Ongekookte parels zijn lang houdbaar. Gekookt en gekoeld ongeveer drie dagen. Tips, weetjes & recepten • In Nieuw Guinea en de Molukken worden vergelijkbare parels gemaakt van sago (saksak, sagu). Sago is het zetmeel dat wordt gewonnen uit de kern van de stam van de sagopalmboom. In recepten zijn tapioca parels en sago parels onderling verwisselbaar. • Bijnamen: frog spawn (kikkerdril) en fish eyes & glue (vissenogen met lijm). • In de toko vind je tegenwoordig ook tapioca in andere vormen: sticks, cubes, flakes, whatever. Gewoon op dezelfde manier te bereiden als de parels. • Zoek je die grote, zwarte tapioca parels? Die worden pas bij het koken zwart, ongekookt zijn ze (licht)bruin. • Zoet recept: 200ml kokosmelk, 1 vanillepeul, 1 spriet sereh en 75g (palm)suiker even laten sudderen tot de suiker is opgelost. Af laten koelen en mengen met gegaarde tapiocaparels. Serveren met blokjes tropisch fruit naar keuze.

Robin Kok heeft haar liefde voor de Aziatische keuken

ontwikkeld toen zij enige jaren in Beijing woonde voor haar werk. Eenmaal terug in Nederland begon ze haar grote zoektocht naar het reproduceren van de in China opgedane smaakervaringen. De weg vinden in de Aziatische supermarkt was echter niet altijd makkelijk, met al die vreemde producten en onbegrijpelijke etiketten. Met deze rubriek wil Robin de helpende hand bieden, door gedetailleerde uitleg en tips te geven over producten en de wijze waarop ze zijn te gebruiken.

Aziatische-ingredienten.nl Wegwijs in de Aziatische keuken


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

10/01/2013

Fashion

EDITIE 324

C04

2012年2月9日

Yesterday long, today short, tomorrow can be bought. gETTIN’ WIGGY WITH it. Het duurde even, maar ik heb ein-de-lijk de uitdaging die ik mijzelf begin vorig jaar stelde, nog vlak voor de jaarwisseling, tot in de puntjes uitgevoerd. Afgelopen maart was ik ontzettend benieuwd naar hoe het zou zijn om een pruik te dragen. Niet zo maar een pruik, maar een pruik speciaal voor Aziaten. Pruiken die gekapt en gekleurd zijn in populaire stijlen en verkrijgbaar zijn in verschillende maten en lengtes. Omdat ik van de zomer mijn haren kort heb gewiekt had ik wel weer behoefte aan lang haar. Mijn voorkeur ging dan ook uit naar een lang model in een kastanjebruine kleur met mooie grote krullen. Op de foto’s zien de modellen er altijd zó mooi uit. Maar in het écht valt het dus wel ietsiepietsie tegen. Het is natuurlijk hartstikke nep en onder een felle TL-buis hou je alleen de slechtzienden voor gek. 2PHUQLHWXLWWH]LHQDOVHHQYHUGZDDOGHPDQJDVWULS¿JXXUUDDGLNKHWMHYDQKDUWHDIRP een pruik overdag te dragen. Het effect zoals op de foto’s blijft namelijk in die zin uit. Sterker nog, komt niet eens in de buurt. Maar, omdat een goede review niet zonder de nodige extra uitdagingen komt, durfde ik afgelopen december de pruik ook te dragen tijdens het uitgaan in Amsterdam. Oke, oke, eerlijk toegegeven ik heb niet écht gedanst zoals ik normaal dans, uit angst dat het ding van me hoofd zou afvliegen. Maar het belangrijkste om te weten is dat het wél bleef zitten! En onder de schemerende en kleurrijke lampen die in korte intervals met het donker afwisselen lijkt het al een stuk natuurlijker. Uiteraard nooit zo natuurlijk als je eigen haar, dat blijft het mooiste, maar voor de verandering en het verkleedgevoel vondt ik het toch ontzettend leuk om te dragen. Het blijft grappig hoe je uiterlijk opslag veranderd want in een enkele swoosh ga je van schouderlengte naar mooie grote krullen. Ik vind mijn pruik dan toch wel een blijvertje en ga dit jaar toch proberen een paar momenten te vinden om het nog een keer uit te proberen. Misschien ook wel andere stijlen zoals lang stijlhaar met een pony of gewoon überhaupt een clip-on pony. Hopelijk gaat het dan weer even zo goed ook al is het ‘slechts’ een pony, als het wegvliegt schrik je je evengoed rot en de anderen om je heen ook. Ergens vindt ik het idee toch ook wel erg grappig en dus ga ik voor dit jaar weer opzoek naar een andere uitdaging. Uiteraard wel op gebied van fashion of beauty, maar wat precies weet ik nog niet. Misschien toch maar een keertje meedoen aan de stiletto run in de PC? Keep you posted!

TRUNK V new website launch Trunk V heeft eind vorig jaar haar nieuwe website en collectie gelanceerd! Volg Trunk V online en blijf op de hoogte van nieuwe collecties! Facebook: facebook.com/trunkvshop Twitter: twitter.com/Trunk_V Instagram: Trunk_V www.trunkv.com

Elaine Ching is een nerd in disguise die van studeren en Asian fashion houdt. Ze heeft jarenlang in Taipei gewoond en vloog ook met regelmaat op en neer naar Singapore om haar familie te bezoeken (en om haar koffers te vullen met kilo’s kleding en tassen). Ze volgt momenteel haar 2e studie, Communicatiewetenschappen aan de UvA en heeft een eigen webshop genaamd Trunk V. Als ze daar niet mee bezig is dan werkt ze graag via haar brand management bureau als brand manager. Oh en ze heeft twee huisdieren, twee naaktkatten genaamd Ramses en Moses =) Je kan Elaine mailen via elaine@trunkv.nl of volgen via twitter @ElaineChing_


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 16

GADGETS

10/01/2013

Window Live Messenger

華僑 新 天 地

Facebook

C05

Jimmy Le

Goed nieuws voor degene die Facebook Timeline altijd hebben vermeden en hebben gewacht totdat Facebook Timeline automatisch heeft ingevoerd.

Melvin Tiao AOL (Amerika) en Windows Live Messenger (Europa/Azië) waren voor de opkomst van Facebook/Whatsapp in 20002010 erg populair. De gratis chatservice waar je door middel van een emailadres een account kon aanmaken en met vrienden uit je lijst kon chatten. Klinkt ontzettend achterhaald maar dit was indertijd erg verslavend. Ook op de redactie zijn er meerdere redactieleden die vroeger op die manier groepen aanmaakte, bestanden verstuurden of foto’s uitwisselden. Windows Live Messenger, dat vroeger ook wel MSN Messenger werd genoemd, gaat in maart officieel ermee stoppen. Microsoft heeft dit bekend gemaakt afgelopen dinsdag in een massale e-mail naar alle gebruikers. Op 15 maart worden alle gebruikers automatisch overgezet naar Skype, het bedrijf dat de software gigang heeft overgenomen in oktober 2011. Er wordt door Microsoft op een wereldwijd niveau afstand genomen van de Chat service en de functionaliteiten van Skype/Messenger worden samengebracht. De enige uitzondering is dat in

Sommige gebruikers merkte in december dat er een rij met nieuwe opties waren aan de bovenkant van hun pagina (beneden de profiel foto). Dit wordt ook wel “Collections Manager” genoemd. Deze functionaliteit geeft jou de mogelijkheid om zelf te bepalen welke content aan de bovenkant van jouw pagina getoond wordt en geeft jou de mogelijkheid om de tabs aan de rechterhand aan te passen. De transformatie is doorgevoerd in NieuwZeeland en de verwachting is dat dit ook in de rest van de wereld wordt uitgerold. Facebook heeft in een statement laten weten niet in te willen gaan over de nieuwe functionaliteit en heeft aangegeven dat ze altijd aan het testen zijn. Dit is een voorbeeld van hoe de nieuwe lay-out eruit ziet:

China de service wel beschikbaar blijft. De gebruikers van de Messenger service worden aangeraden om te updaten naar Skype. Je kunt bij Skype inloggen met de oude inloggegevens (Windows Live ID) en alle messenger contacten zullen in Skype geladen zijn. Mocht je in de Messenger ingelogd zijn dan krijg je een pop-up om Skype te installeren. De installatie zorgt er automatisch voor dat Skype wordt geïnstalleerd en Messenger wordt verwijderd. Tot 15 maart zal de Messenger service werken zoals je altijd gewend bent. Na 15 maart zal het niet werken na de verplichte overgang naar Skype. Wij zijn erg nieuwsgierig of jullie over zullen gaan naar Skype of dat jullie deze service al niet meer gebruikte. Jullie kunnen hierover meepraten op ASN-Online.nl waar een discussie is gestart over dit onderwerp.

Volgens de mensen uit Nieuw-Zeeland hebben we nu eindelijk de mogelijkheid om zelf te bepalen welke tabbladen bovenaan komen te staan. Voorheen was dit een volgorde die Facebook zelf aanhield en was het de enige mogelijkheid om een functionaliteit te verbergen. De volgorde en functionaliteit van de tabs wordt nu dus beheerd via de “Collections Manager”. De reactie van de gebruikers van Nieuw-Zeeland was dat Facebook een probleem aan het oplossen wat nog niet bestond en vonden het een onnodige aanpassing. Het gevoel wat de gebruiker kreeg was dat het profiel meer het gevoel had van het oude facebook, dus meer een Wall dan een Timeline. Over de voordelen en nadelen van timeline/wall zijn altijd heftige discussies geweest en dit was geen keuze voor de gebruiker. Je zou de conclusie kunnen trekken dat Facebook afstapt van de verplichte timeline en mensen de keuze geeft om hun profiel als een Wall of een Timeline in te delen.


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

ASN Column & Lifestyle

10/01/2013

Voor vragen/opmerkingen mail naar redactie@asn-online.nl

EDITIE 324

C06

2012年2月9日

ASN Column & Lifestyle

Voornemen(s) voor 2013-01-04 volgens de Chinese astrologie ‘Gelukkig 2013!’, ‘Beste wensen!’, ‘En, wat zijn jouw goede voornemens voor 2013…?’ Het is bekend dat dit jaar echt gestopt moet worden met roken, nagelbijten en vierdagen-achter-elkaar-leven-op-patat-met. Maar hoeveel van die voornemens maak je ook daadwerkelijk waar? Laten we eerlijk zijn, ik ben zelf gestopt met het maken van deze voornemens want voor je het weet ben je weer teruggevallen in je oude gewoontes. Echter, één voornemen wil ik jullie niet onthouden en zelfs met jullie delen. En zo moeilijk is dit voornemen ook niet, al zeg ik het zelf. Het enige vereiste is dat vrijdag 4 januari 2013 wordt vrijgehouden in je agenda en dat er tijd vrij wordt gemaakt voor je geliefde of naaste. Net zoals de recentelijke ‘12-12-12’ is 4 januari 2013 (2013-1-4) ook een zeer memorabele dag. Althans, voor de Chinese tortelduifjes is het een memorabele dag. Waarom? In het Mandarijn klinken de getallen ‘2013-1-4’ als: ‘ 爱你一生一世; ai ni yisheng yishi’. Vertaald is dit: ‘ik houd voor eeuwig van jou.’ Best romantisch, niet?

Volgens de Chinese astrologie en de FengShui meesters blijft het jammer genoeg bij daten op deze dag, want het is geen geschikte datum om in het huwelijksbootje te stappen. Als men de “通书” (tong shu, de Chinese almanak) raadpleegt, wordt deze dag gezien als een ‘destructieve dag’. Dit komt door de ‘onsentimentele energie‘ waardoor het een ongebruikelijk dag is om te trouwen of te verloven. Helaas is er ook geen krachtige ster om deze negativiteit te neutralizeren. Er wordt daarom ook afgeraden om op deze dag te trouwen, vanwege de mogelijke negativiteit die terugslag kan hebben op de toekomst van het koppel. Kortom, breng op ‘201314’ in ieder geval een dagje door met je date, maar ga niet op je knieën of stap niet samen het huwelijksbootje in. Dan is in ieder geval voor 2013 één voornemen al in de pocket: het houden van je geliefde of naaste. Endriean Prajitno

Vrije hand, vrije wil jaloers te worden. Hij typt dat het meisje niet zonder de schrijver kan, en maakt haar afhankelijk van hem. Tijdens het oversteken, laat hij per ongeluk haar hand los, waarna ze stil blijft staan, en huilend roept dat hij haar losliet! Als de relatie op een gegeven moment tot een uitbarsting komt, waar het meisje erachter komt dat de schrijver controle over haar heeft, typt hij uit wanhoop dat ze haar zelf is, en vrij is. Het meisje verdwijnt en hij vindt haar enkele weken later in het park. Zij herkent haar niet, maar het is een kans voor beide om opnieuw te beginnen en zij haar zelf kan zijn.

Onlangs heb ik een film gezien waarin de schrijver verliefd wordt op zijn hoofdpersonage die vervolgens een echt persoon wordt en bij hem gaat wonen. Eerst kan hij het niet geloven, maar als hij haar kan aanraken, kan ruiken en wanneer mensen haar tevens kunnen zien, beseft hij dat zij echt is en dat hij volledig controle over haar heeft tijdens het schrijven.

Tijdens een test van hem en zijn broer om aan te tonen dat hij werkelijk controle over haar heeft, typt hij dat zij vloeiend Frans spreekt. Het meisje spreekt vervolgens Frans alsof ze nooit anders heeft gesproken. Zijn broer grapt dat de schrijver werkelijk nu alles kan doen. Als hij geen zin heeft in haar gezeur, dan kan hij dat laten ophouden. In het begin is de schrijver daar nog sceptisch over omdat hij heel veel van haar houdt. Na een periode van enkele maanden waarin het meisje zich ontpopt tot een mooie vlinder begint hij

Een andere film die momenteel op tv is, verteld iets soortgelijks. Het gaat over een jonge journalist die het graag wilt schoppen tot nieuwslezer. Het lukt hem echter niet om top verhalen te vertellen totdat hij op een dag ‘God’ ontmoet. ‘God’ besluit hem te helpen en geeft zijn rol over aan hem. De overwinningsmuziek kickt in en de jonge journalist voelt dat hij de wereld aan kan. Top verhalen verschijnen wanneer hij op locatie is, en hij wordt aanbeden door zijn collega’s en door alle kijkers. Na een tijd is hij teveel op zichzelf gericht en beseft ook hij dat het niet langer door kan gaan en dat hij oprecht zijn leven moet leiden wilt hij mensen overtuigen en gelukkig kunnen maken. Wanneer mensen de vrije hand krijgen zoals bovenstaande twee films, denk je op korte

termijn dat je gelukkig bent, maar uiteindelijk besef je toch dat alles vrije wil is, en dat je niet over alles controle kunt hebben. Het is belangrijk om te beseffen dat je aan het einde van de dag graag oprechte relaties wilt hebben met de mensen waar je van houdt en waar je mee samenwerkt. En dat deze ervaringen het beste zullen zijn wat je overkomt in je leven. Shuh-Wei Soo


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

廣 告Editie 專 16 版

ADVERTENTIEASN Column & Lifestyle 華僑 新 天 地 C07 B25

10/01/2013

Dromen, durven, doen! De jaarwisseling is een goed moment om terug te blikken op het afgelopen jaar! De hoogte- en dieptepunten komen langs en dan breekt het moment aan waarop je besluit dat je in het volgend jaar dingen anders en vooral beter gaat doen! Goede voornemens…

Uit onderzoek is gebleken dat stoppen met roken en gezonder leven de twee meest voorkomende goede voornemens zijn voor het jaar 2013. Het merendeel van de bevolking maakt ze voor het nieuwe jaar. Per 1 januari willen we allemaal aan onze goede voornemens gaan werken, maar al gauw merken we helaas dat daar veel discipline voor nodig is. Het gebrek aan deze discipline zorgt ervoor dat de meeste mensen al snel afhaken van hun goede voornemens en zij keren weer terug in hun oude routine. Het is niet makkelijk om een (makkelijk) vertrouwd patroon te doorbreken. Men is over het algemeen niet erg gediend van (drastische) veranderingen. Het is moeilijk om blijvend deze veranderingen aan te houden en hierdoor gaan veel mensen terug naar hun oude vertrouwde patroon. Hier een paar tips om je goede voornemens vol te houden: •

Vertel je goede voornemens aan je vrienden en familie. Zo kunnen ze je op jouw gedrag aanspreken als ze zien dat je jouw goede voornemens niet nastreeft. Zij kunnen je steunen/motiveren als het even niet gaat (stoppen met roken… niemand zei dat het makkelijk was) en ervoor zorgen dat je met volle moed blijft volhouden.

Noteer de (financiële) voordelen en hang deze op een zichtbare plaats in je kamer zodat je er vaak aan herinnerd wordt. Een pakje sigaretten per dag kost je op jaarbasis al gauw 2000 euro! TWEEDUIZEND euro! Denk eens aan wat je daarmee allemaal kunt doen: die reis maken, een nieuwe laptop kopen, die designertas of die nieuwe hippe gadget kopen: het loont!

Maak een goede planning over hoe je het aan wil pakken. Een goed idee staat of valt natuurlijk met de planning en uitvoering.

Neem kleine stapjes, niet alles kan in één keer lukken. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de verandering en deel uit te laten maken van je dagelijks leven.

Beloon jezelf af en toe als je je aan je voornemens houdt! Twee maanden niet gerookt? Drie kilo kwijt? Trakteer jezelf op een nieuwe outfit of het boek dat je al tijden zo graag wilt lezen. Beloon jezelf voor je prestaties en blijf jezelf motiveren. Wees trots op jezelf!

Zorg ervoor dat je het ook echt, maar dan ook echt wilt! Als je goede voornemens maakt, omdat het ‘moet’ van jezelf of van je omgeving dan zal je je er ook minder makkelijk aan houden. Een bewuste keus zorgt ervoor dat je er goed over na hebt gedacht. Zet voor jezelf op een rijtje waarom je dit wilt en hoe je erop vooruit gaat. Door zelf helemaal achter je goede voornemen te staan is de kans van slagen groter.

Probeer ook niet te streng te zijn voor jezelf. Soms ben je druk bezig hoge eisen aan jezelf te stellen zodat je nooit tevreden bent. Soms kun je erin doorslaan, maar het overgrote deel van de mensen houdt zich niet aan hun goede voornemens en geeft al gauw op…ben jij diegene die het wél volhoudt? Schrijf alles goed op en hang dit op aan je deur zodat je er elke dag mee geconfronteerd wordt. Stel niet uit, maar ga aan de slag! Doe het desnoods samen met een goede vriend of vriendin zodat jullie elkaar kunnen steunen en motiveren. Samen is makkelijker én bovendien leuker dan in je eentje. Samen een maand lang niet gerookt? Vier dit door naar jullie lievelingsfilm te gaan. Opgeven ligt namelijk op de loer en natuurlijk willen jullie niet tot deze grote groep behoren. Uit onderzoek uitgevoerd door Canadese psychologen is namelijk gebleken dat een kwart van de mensen met goede voornemens deze binnen een week opgeven. Ook bleek uit dit onderzoek dat mensen gemiddeld vijf jaar lang hetzelfde voornemen hebben. Dus haal je volgend jaar je goede voornemens niet… Je hebt nog even de tijd ;) Succes en een mooi jaar toegewenst! Let’s rock 2013! Kristel Jong

Zorg ervoor dat je realistische doelen stelt. Als je te hoge eisen stelt aan jezelf is de kans groter dat je het eerder opgeeft. Wees dus niet te streng voor jezelf en geef niet op na een tegenslag. Sta weer op en ga verder: we komen er wel!


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

10/01/2013

ASN CORNER

EDITIE 324

C08

2012年2月9日

Welkom bij de vernieuwde ASN NEWSCORNER Meer informatie op www.asn-online.nl

Jaargang 10, Editie 148

INTERVIEW MET DYLAN (jongste crew lid) Waarom heb jij voor IT gekozen Ik studeer nu Business IT & Management. Ik wist lang niet welke studie ik moest kiezen, maar ik wou iets doen in de economische richting en natuurlijk later goede baanmogelijkheden hebben. Deze studie voldeed aan die eisen en tot nu vind ik het een leuke studie. In de toekomst zou ik graag een eigen bedrijf willen starten. Na mijn studie zou ik graag een jaar naar Amerika willen gaan en daar werk gaan zoeken en op die manier ervaring opdoen in een ander land. Een van mijn neven heeft dit gedaan en het was hem erg goed bevallen. Vertel eens iets wat je nog nooit aan iemand anders hebt verteld Ik ben bang als ik alleen in het donker ben. Daarom doe ik als ik alleen thuis ben alle lichten aan en zet ik mijn muziek extra hard zodat inbrekers en anderen niet weten dat ik alleen thuis ben. Doordat ik teveel naar horror films heb gekeken durf ik in het donker ook niet in de spiegel te kijken.

Dylan Tjon (17) wilde al vanaf jonge leeftijd een keer meedoen aan een ASN Basketbal toernooi en dat is hem vorig jaar gelukt. Wat zou je graag nog willen organiseren voor ASN Ik hou ervan om actief bezig te zijn en ben dol op sporten. Daarom lijkt het me leuk om een groot sport evenement te organiseren met meerdere sporten. Waarbij iedereen de kans krijgt om te kijken en deel te nemen aan verschillende onderdelen. Een Asian Party of een Nederlandse discotheek Asian Party. Ik heb veel goede verhalen gehoord van vrienden. Zelf ben ik nog niet geweest maar krijg via ASN uiteraard om te gaan. Misschien ga ik op 19 juli naar Dirty Asian om te kijken naar Yellow Claw, die ik wel erg goed vind. Waar kunnen we jou midden in de nacht voor wakker bellen Voor mij is slaap erg belangrijk. Je kan me midden in de nacht wakker bellen als je me ECHT nodig hebt. Ik sta altijd klaar voor familie en vrienden

Dylan (17) woont in Amsterdam en is Chinees. Zijn beide ouders zijn geboren in Suriname. Hoe ben jij bij ASN gekomen Ik ben in aanraking met ASN gekomen doordat mijn neven actief zijn in het plannen en organiseren van evenementen bij ASN. Mijn eerste aanraking met ASN was ongeveer 5 jaar geleden toen ik voor het eerst naar een ASN basketbaltoernooi ging. Ik was zwaar onder de indruk en ik bleef maar vragen wanneer ik een keer mocht meedoen. Uiteindelijk werd ik naarmate ik ouder werd steeds meer betrokken in het proces en ik heb veel leuke mensen leren kennen.

Wat ben je aan het doen als je niet aan het studeren bent Ik heb een enorme passie voor basketbal. Ik train 3 keer per week en heb 1 keer per week een wedstrijd door het hele land. Basketbal is voor mij een manier om nergens aan te denken en gewoon even tot rust te komen. Door constant nieuwe doelen te stellen kan ik mijzelf motiveren om steeds beter te worden. Als een doel voor mij te hoog gegrepen is ga ik net zo lang door tot het mij wel lukt.

Behalve basketballen (of als het seizoen is afgelopen) hou ik ervan om tijd te besteden met mijn familie en vrienden. Ook heb ik sinds kortinteresse ontwikkeld voor snowboarden. Het begon met simpele afdalingen en kort daarna was ik in het FUN park beland. De “glides”, jumps en andere beproevingen interesseren mij meer dan een normale afdaling. Waarom zou je mensen aanraden om ook actief te worden bij ASN Je leert veel nieuwe mensen kennen en je bouwt een netwerk op. Connecties die je later in het bedrijfsleven kunnen helpen. Persoonlijk heb ik nieuwe vrienden leren kennen, heb ik ervaring opgedaan in het plannen van evenementen en het staat goed op je CV!

DANI L MEBIUS: TOP PICKS!

Dani L Mebius heeft in een korte tijd naam gemaakt in de Asian scene om te draaien bij Dirty Asian (ADE), Asian Night en andere feesten. Elke editie tipt hij 3 liedjes met enorme hitpotentie uit zijn set. Die hij graag met jullie wil delen: 1. Dani L Mebius ft Marboo- Dirty Asian 2. Lady Bee - Murda Dem 3. Franky Rizardo - Elements


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 16

華僑 新 天 地

ASN CORNER

10/01/2013

Draak (1976, 1988, 2000) Je werkt te hard. Let erop dat je ook tijd vrij neemt voor jezelf. Een lange douche doet wonderen!

C09

5 JANUARI: ASN SOCCER

Slang (1977, 1989, 2001) Je hebt een neus voor de goede en juiste zakelijke stappen en ideeën en bent er vaak als eerste bij. Blijf zo doorgaan!

JOUW CHINESE HOROSCOOP

Paard (1978, 1990, 2002) Je komt sterk en vastbesloten over en dwingt doorgaans bewondering af. Paarden vinden het moeilijk om hun fouten toe te geven. Geit (1979, 1991, 2003) Je bent populair! Jouw mobiel staat vol met berichten van aanbidders.

Rat (1972, 1984, 1996) Je nieuwsgierigheid wordt gewekt en werkt zeer uitnodigend. Os (1973, 1985, 1997) Zet je gezondheid a.u.b. niet op het spel! Het gevoel van verantwoordelijkheid drijft je ondanks ziekte naar kantoor. Tijger (1974, 1986, 1998) Jouw positieve uitstraling werkt aanstekelijk op andere mensen. Goed zo, daar profiteren ook andere mensen van. Konijn (1975, 1987, 1999) Laat je niet in de luren leggen door een nieuw gezicht in jouw omgeving.

Aap (1980, 1992, 2004) De telefoon zul je in de komende tijd veel meer gebruiken dan gewoonlijk. Haan (1981, 1993, 2005) Je kunt deze periode flink heen en weer worden geslingerd tussen hoop en vrees. Hond (1982, 1994, 2006) Je zult van een nieuw persoon haar/zijn achtergronden beter leren kennen. Varken (1983, 1995, 2007) Je zit boordevol nieuwe plannen en bruist van de energie. Vooral voor je school of werk heeft dit goede gevolgen.

Na de poule wedstrijden waren: FC Bahaja, Best Stars, Asia Station, Masterdam, FC Tik Tak en Amstelveen verzekerd van een plekje in de finales. Pichichi’s en Errug hadden hiervoor nog een beslissingswedstrijd nodig. De finale werd door Asiastation 3-2 gewonnen van Amstelveen en in de troostfinale heeft Bahaja overtuigend gewonnen van Tik Tak. We willen graag het Inspraak Orgaan Chinezen (IOC) bedanken voor het mede mogelijk maken van het toernooi.

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU

We zijn op zoek naar enthousiaste crewleden tussen de 15-18 jaar die naast hun studie/opleiding ervaring willen opdoen in stukjes schrijven, organiseren en mee willen kijken in de keuken van ASN. Wij zoeken nieuwe mensen voor de leukste crew van NL! Interesse? Mail info@ asn-online.nl of Whatsapp 06-41222918.

PARTY AGENDA Asian Rebels “1 Yr Anniversary” Bermuda, Eindhoven 18 Jan 2013 23.00-05.00 Line-up: Phong-T, Rico South, The Syndicate, Kaito & MC S La Rock

Er is enorm veel strijd geleverd op het ASN Soccer Tournament! Vooral in de finales liepen de emoties en vermoeidheid erg op en er zijn over de hele dag mooie wedstrijden gespeeld.

ASN PICTURE CORNER

BUNNIK & ASN SOCCER

Chinese New Year’s Party (TBC) Seven, Den Haag 9 Feb 2013 23.00-05.00 Line-up: TBA Dirty Asian “Strikes Back Edition” Escape Venue, Amsterdam 19 Feb 2013 23:00-04:00 Line-up: Yellow Claw, Willie Wartaal , Irwan, Waxfiend, Flava, Esperanza, Darryl Dwight Hosted by: MC FJR KGold - A Touch of gold Rhone Events, Amsterdam 22 Feb 2013 23:00-04:00 Line-up: TBA Dirty Asian The Sand, Amsterdam 13 Apr 2013 23:00-05:00 Line-up: TBA

CONTACT

Weesperzijde 190 (A -1.22) 1097 DZ Amsterdam E-mail: info@asn-online.nl Phone: +31641222918

ABOUT US

ASN is een lifestyle community ontstaan in 2003. Met behulp van crew, partners en adverteerders onderhouden we de community en diverse projecten.

COLOFON

Vormgeving: Milk.nl Eindredactie: So Lee & Melvin Horoscoop & Party Agenda: Kin Interview: Melvin Fotografie: Sjimmy Poon, Waylon Cheung, Dr. Chill, Sharon, Nancy & Kai-Wing Yuen


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

Chinese Jongeren

De Chinezen 200 v.Chr. al Þrecrackers hadden? Dit is zo!n 800 jaar voordat buskruit was uitgevonden. Ze gebruikten hiervoor een vorm van verhitte bamboe. De winnaar van de CJO prijsvraag is Randy Koo Het juiste antwoord was: Het Vogelnest Stadion in Beijing.

Erkenning van je ware identiteit Wanneer je je ware identiteit hebt gevonden, zal je deze moeten erkennen, met al je goede en slechte eigenschappen, je talenten en je tekortkomingen. Dit leidt automatisch tot erkenning van je intrinsieke waarde. Terwijl je deze persoonlijke reis aan het voltooien bent, kom je geleidelijk achter wat je werkelijk wilt. Uiteindelijk heb je twee belangrijke dingen bereikt: Je weet waar je bent en je weet waar je naar toe wilt gaan. Zonder te weten waar je bent zul je nooit je bestemming bereiken, en zonder te weten wat je bestemming is, zal je nooit weten welke kant je op moet gaan. Pas wanneer je weet wie je bent en weet wat je wilt, kun je geluk vinden in het leven. Tot die tijd zal je alleen zoekende zijn.

Website: www.cjo.net ¥ E-mail: info@cjo.net

Het Daoisme, Buddhisme en Hinduisme vertelt ons dat we zielen zijn met een lichaam, dit in tegenstelling tot het Westerse gedachtengoed, dat we een lichaam zijn met een ziel. De ziel is eeuwig en een deel van de alles omvattende ziel. Waarom verlangt iedereen naar geluk, ook al heb je het nooit gekend? Omdat je geluk hebt ervaren toen je één was met deze alles omvattende ziel. Wanneer je realiseert en ervaart dat je nogsteeds één bent met deze alles omvattende ziel en dus één bent met de mensen om je heen, zul je het ultieme geluk ervaren. Wanneer je dit begrijpt, ben je al ver opweg om je identiteit terug te vinden.

Correspondentie: Postbus 10, 2600 AA Delft

Eeuwige zielen met een lichaam

Vormgeving & Illustraties: Sanna Pui

Waar ontleen ik mijn identiteit aan?

Iedereen zal van tijd tot tijd geconfronteerd worden met de leegte, of het conflict tussen wat we werkelijk (onbewust) willen en het leven dat we leiden. Veel van ons zullen ervoor kiezen om wederom weer weg te vluchten, of ons simpelweg wijs maken dat alles toch ok is. Dit zijn echter perfecte, doch pijnlijke momenten om ons te realiseren dat we onze ware identiteit aan het onderdrukken zijn en dat deze hervonden moet worden. De manier om dat te doen, is de weg te volgen van eerlijkheid, compassie, geven en zelfreflectie. De eerste en misschien wel moeilijkste stap is eerlijkheid. Je moet namelijk eerlijk tegenover jezelf dat de situatie waarin je je bevindt niet goed is. Je moet eerlijk zijn over het feit dat je misschien een groot deel hebt verspild aan dingen die er eigenlijk voor jou niet toe doen. Je gaat misschien eerlijk moeten zijn over het feit dat je ouders een grote rol hebben gespeeld in het onderdrukken van jouw identiteit en de vorming van de lege schil, die je nu bent. De volgende stap is compassie voor jezelf en anderen. Wanneer je compassie hebt voor jezelf en anderen, zal je stoppen met oordelen en jezelf en anderen leren zien zoals jullie zijn. De compassie voor anderen zal daarnaast een spiegel zijn voor je eigen problemen, waardoor je jezelf juist beter gaat leren begrijpen. Dit kan alleen als je voor jezelf en anderen tijd vrijmaakt (geven). En zelfreflectie zal je in contact brengen met je ware ik.

Redactie: WaiMan Ko, ChiHo Yip, Pt. A. Mathura, Liyen Siaw

Wat is geluk? En hoe verkrijg ik het?

identiteit te kennen, kunnen we niet weten wat we werkelijk willen en als we niet weten wat we werkelijk willen, dan zullen we nooit datgene vinden dat ons daadwerkelijk gelukkig maakt.

Wist je dat...

Hervinden van je ware identiteit

CJO prijsvraag

ons werk, entertainment, relaties, comfort zones, vrijwilligerswerk, bezigheden, religies, etc. We doen van alles om maar niet geconfronteerd te worden met deze pijnlijke leegte. Dit vluchtgedrag leidt ertoe dat we niet het leven leiden, dat we willen of hadden moeten leiden. Vaak leidt het ook nog eens tot verkeerde keuzes. Een extreem voorbeeld is Asia Carrera, een wonderkind met een passie en talent voor de piano. Haar ouders konden niet accepteren dat ze liever de muzikale richting op ging, dan de academische, wat uiteindelijk ertoe leidde dat ze op 16 jarige leeftijd fysiek wegvluchtte en in de porno industrie belandde. Ze had het geluk dat ze Don Lemmon, de man waarmee ze uiteindelijk trouwde, ontmoette, die haar uit die wereld haalde.

Laten we stilstaan bij de vraag waar we onze identiteit aan ontlenen? Voor iedereen zal dit verschillend zijn. Sommigen van ons zullen hun eigenwaarde ontlenen aan de erkenning van anderen. Pas wanneer wij erkenning van anderen krijgen, voelen we ons goed en compleet, als we het niet krijgen, voelen we ons leeg, ongelukkig of onzeker. We richten ons leven dan ook zodanig in dat we die erkenning kunnen krijgen. Dit is niet zo Geluk in zes vormen vreemd, aangezien de meesten van ons zo geconditioneerd zijn: Eerst voor de erkenning van Ook binnen de Chinese cultuur speelt geluk 福 onze ouders, later ook nog eens die van onze leraren en leeftijdgenootjes. Dit werkt op latere een belangrijke rol. Chinezen wensen elkaar leeftijd dan door in de behoefte voor erkenning meestal vijf vormen van geluk toe (五福臨門): van vrienden, vriendinnen, collega's, managers, rijkdom, lang leven, goede gezondheid, deugden partner, klanten en anderen. en een vredige dood. Hoewel de vijf vormen zeker Anderen onder ons ontlenen misschien hun bijdragen aan een zorgeloos en plezierig bestaan, identiteit aan hun prestaties: Prestaties op school, staan ze niet synoniem voor geluk. Ultiem geluk is prestaties op werk, prestaties in bed, financieel namelijk een toestand waarin je je bevindt succes, of andere prestaties. We voelen ons onafhankelijk van de situatie. Daarnaast is er dan alleen maar goed als we goed presteren, maar ook nog een zesde geluk, namelijk die je voor vallen in een gat wanneer dat weg valt. jezelf bepaald. Weer anderen onder ons ontlenen hun identiteit aan hun schoonheid, humor, hun perfecte leven, Positief denken. aan de dingen die ze doen, de dingen die ze ervaren, of wat dan ook. Voor de meesten van Veel mensen zeggen dat geluk vooral ons zal het om een combinatie van verschillende samenhangt met positief denken. Zo stelt één van dingen gaan. Echter al deze zaken zijn extern en de meest bekende en gehypte boeken van het per definitie geen onderdeel van onze intrinsieke afgelopen decennium "The Secret" van Rhonda identiteit. Alles dat extern is, hoe succesvol we Byrne, met de simpele stelling: stel je voor dat je ook er in mogen zijn, kan en zal op een gegeven krijgt wat je wil, louter en alleen door je voor te moment wegvallen. Wanneer dat onze identiteit is, stellen dat je het al hebt. Je creëert je eigen zal onze identiteit instorten en daarmee ook onze werkelijkheid door gewoon positief denken. Maar hele wereld. positief denken, zoals Rhonda Byrne voorstelt, helpt je alleen maar heel even. Het is geen Lege schil antwoord op onze problemen. Om gelukkig te kunnen zijn moet je eerst namelijk antwoord Het is een tragisch feit dat de meesten van ons hebben gevonden op twee essentiële vragen. lege schillen zijn, onze identiteit gevormd door externe zaken, terwijl onze ware intrinsieke Wie ben ik? Wat wil ik? identiteit heel ver weg is weggestopt. In veel gevallen zal dit zijn doordat onze intrinsieke De vragen waar je antwoord op moet vinden zijn: identiteit niet goed genoeg was voor onze ouders, "Wie ben ik, en wat wil ik?" Op het eerste gezicht omdat ze wilden dat we anders waren, lijken dit simpele vragen. We identificeren ons op bijvoorbeeld dat we goed in leren waren, i.p.v. een bepaalde manier en we hebben bepaalde goed met onze handen. Of dat we academisch dingen waarvan we op dit moment kunnen bezig moeten zijn, i.p.v. met kunst, muziek of met zeggen dat we ze willen. Ik kan me bijvoorbeeld planten en dieren. En misschien wel het ergste, identificeren met mijn naam, met mijn beroep, de dat we meer als anderen zijn, dan als onszelf. Al dingen die ik doe, hoe anderen mij ervaren, het deze zaken, zorgen ervoor dat we onze ware beeld dat ik van mezelf heb, of wat ik heb identiteit ver weg stoppen. meegemaakt in mijn leven. Maar is dat wie we werkelijk zijn? Als we er goed over nadenken, dan Vluchtgedrag blijkt dat deze zaken slechts minuscule onderdelen zijn van onze identiteit. Voor de De leegte die achtergelaten is door het ver weg overgrote meerderheid van ons geldt, dat onze stoppen van onze identiteit, leidt tot vluchtgedrag. ware identiteit ons ontgaat. En zonder onze ware We vluchten weg in de illusie dat we gelukkig zijn,

J

NGERENP

Organisatie

Hoofdredactie: Dimitri Woei ¥ Eindredactie: Jiang YanZhen

GI

O

A

CJ

340

JO

NA

E

E

ITI

2012年2月9日

Gelukkig Nieuwjaar!

Iedereen is of we daar bewust van zijn of niet op zoek naar geluk. Maar wat is geluk? En hoe verkrijgen we dat? Als je er over nadenkt is geluk iets heel bijzonders. In het algemeen geldt: Wat je nooit hebt gekend, daar verlang je niet naar. Als je nooit pudding hebt gegeten, zal je nooit naar pudding verlangen. Als je nooit een knuffel hebt gehad, zal je nooit naar een knuffel verlangen. En zo geldt dat eigenlijk voor alles. Alles, op geluk na: Ook al heeft een persoon nooit geluk gekend, hij of zij zal toch naar geluk verlangen.

D

C10

EDITIE 324

C O L O F O N

N G E R E N PA G I N A

� � � � �

CJO

10/01/2013


華僑 新 天地

EDITIE 324

2012年2月9日

Editie 16

華僑 新 天 地

JONC

10/01/2013

JONC.news Connecting Asians

C11

agenda De komende maanden hebben we veel activiteiten op het programma staan. Ga voor meer informatie en de exacte data naar www.jonc.nl

JONC forum Redactioneel Een nieuw begin, een nieuwe editie, en een nieuw jaar. We zouden bijna denken dat er geen einde aan de feestdagen komt. Maar helaas, voordat je het weet, is het over. Gelukkig heb je een nieuwe editie van JONC news voor je liggen om te kunnen lezen en om er van te kunnen genieten. In deze editie gelijk ook een nieuwe rubriek. Zoals jullie misschien wel weten heeft JONC ook een eigen site en een eigen forum. Leden discussiëren op het forum over verschillende onderwerpen. Om een indruk te krijgen van waar er zoal over wordt

Op de site van JONC staan genoeg onderwerpen waar JONCers over discussiëren. Wat bediscussiëren zij zoal? In de nieuwe rubriek JONC forum worden de topics die op het JONC forum worden behandeld kort samengevat aan de hand van posts van onze leden. Voor deze editie het topic over Edmond Poon, origineel een Hongkongs radioprogramma over paranormale activiteiten. Hoe nuchter zijn onze Nederlandse Chinezen?

nooit een gezien, gevoeld of gehoord. Mensen vertellen verhalen door en geloven alsof het over feiten gaan. Ik moet je gewoon zeggen ze zijn hier gewoon niet nuchter genoeg. Ze begrijpen hier veel dingen niet en velen kunnen niet rationeel redeneren vanwege de grote kennis achterstand. Wanhopig zoeken en leggen de mensen al gauw de oorzaak van problemen bij geesten neer. Dan kunnen ze namelijk weer verder.... en hoeven zij hun hoofden niet meer over het probleem te Heb wel eens geluisterd naar die ghost stories op breken. De hitte is doorgeslagen in vele hoofden de HK radio, maar vaak is het wel erg veel blabla. van Chinezen. Chinezen zijn echt een raar volk. Aziaten zijn soms te bijgelovig. Mijn broer heeft overleden vrouwen gezien in zijn Als ik bang voor geesten ben, ben ik bang voor jeugd en horen janken in de nacht. Dit jaar ging hij mijzelf. Geesten bestaan in hoofden. In ook weer eens op vakantie naar H.K. Hij heeft een werkelijkheid bestaan ze niet, is het bekende zien rondlopen in de straat van zijn wetenschappelijk bewezen dat ze bestaan? Het geboortedorp in New Territory dorp. Later vertelde antwoord is nee. Het zijn niks anders dan ouders van de kennis dat hun zoon al een paar jaar hersensschimmen. Hier in HK praat men erover. terug overleden was aan een ziekte. Ik heb sterke Over zelfdodingen en spookhuizen, ik heb er nog twijfels in dit verhaal...

Een vriendin vertelde ooit dat haar zusje vroeger een nanny had. De familie vond haar een beetje aparte dame omdat ze altijd zei dat ze een man en een zwarte hond zag bij haar zusje. Het was een zogenaamde spirituele dame. Iedereen hoorde het een beetje shouderophalend aan. De jaren gingen voorbij en op een dag vroeg haar jongere zusje aan haar ouders wie eigenlijk de man met de zwarte hond is die altijd bij haar was. (Ze hadden geen huisvriend met een zwarte hond). Ma is geen spookverhalenverteller, maar ze is wel bijgelovig. Waar iemand overleden is, probeert ze die plek te vermijden. Zeker in het donker. Wat is hung chaat? In de dorpen van New Territories hebben zeker wel enge gebeurtenissen plaatsgevonden. Maar ik heb me echter daar niet erin verdiept. Nee, ik heb nog steeds geen obsessie voor spookverhalen+paranormale verschijnselen. Al dan niet in verzonnen vormen.

JONC Kerstdiner 2012

gepraat zal de nieuwe rubriek JONC forum een korte samenvatting worden gegeven aan de hand van de posts van de leden. Verder in deze editie. Eva Hong met een column over de feestdagen. En een foto van het kerstdiner waar ik zelf helaas niet bij heb kunnen zijn. Veel plezier met deze nieuwe editie!

Cindy Zhu

Speciale dagen?

Prikbord

cindy.zhu@jonc.nl

Eva Hong

Oproep

Laatst zat ik babyfotoalbums van mezelf te bekijken. Het internet was uitgevallen, en er was niets op tv. Op één van de foto’s was het kerst. Trots houd ik mijn baby born vast. Bijschrift van mijn moeder: de pop waar je al weken om zeurde, die kon plassen, boeren en praten.

Ook een bericht voor JONC prikbord? Stuur dit dan naar cindyzhu@jonc.nl. Maak je bericht niet langer dan 50 woorden.

Ergens, in de tijd dat ik die wonderbaarlijke pop kreeg, naar de studente die ik nu ben, heeft kerst zijn magie verloren. Vaag kan ik me herinneren hoe ik weken van te voren al een hele waslijst van cadeaus had. Tegenwoordig ben ik al blij als ik één item op mijn lijstje kan zetten. Het ideale kerstcadeau? Oorbellen. Met oorbellen kan je bij mij niet fout gaan, zolang ze maar groot zijn. Bigger is better.

Ik wens iedereen een supergoed 2013! Dat al jullie wensen uit mogen komen en 2013 alleen maar goeds mag brengen. – CINDY ZHU

Niet alleen kerst is zijn speciaalheid, zijn belang verloren. Ook andere ‘speciale dagen’ zijn niet veel meer dan een doodgewone dag. Koninginnedag? Het dorp waar ik in woon doet al jaren hetzelfde. Natuurlijk kan ik riskeren om uren vertraging te hebben in mijn missie uit te gaan in Amsterdam, maar dat uitgaan is precies hetzelfde als alle andere keren dat ik uitga. Net iets te veel drinken om mezelf nog nuchter te noemen, net te lang op hoge hakken staan om nog normaal naar de bus te kunnen lopen, om vervolgens doodmoe op een luchtbed neer te ploffen omdat ik bij een vriendin logeer.

Goede voornemens zijn onzin. Zodra ze uitgevoerd kunnen worden, worden ze alweer de deur uitgegooid. Waarom ze maken als je ze toch nooit zal waarmaken? – ANONIEM

JONC News maakt zich hard om dit komend jaar nog mooiere/ betere en nieuwsgetrouwe edities te maken. Daarvoor kunnen we jullie hulp hard gebruiken! Heb je tips voor de redactie? Een mop die je graag geplaats ziet? Een eenmalige column? Een mooie Azië gerelateerde foto? Of iets om op het prikbord te zetten? Aarzel dan niet! Stuur een email naar cindyzhu@jonc.nl en wie weet vind je jouw materiaal terug in de volgende editie!

Soms wens ik dat mijn kinderlijke verwondering terug is. Maar het lot van ouder worden is dat er steeds minder ‘eerste keren’ overblijven.

Ontwerp

LJenMF

Genietend van een lange vakantie in ons toch wel mooie landje. – EVA HONG

Lid worden? Ga voor meer informatie naar www.jon c.n l


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

10/01/2013

Economie

EDITIE 340

C12

2013年1月10日

2013: Economische bloei of crisis? Door de forse bezuinigingen van de overheid zullen er in 2013 een aantal veranderingen plaatsvinden die merkbaar zullen zijn voor burgers in Nederland. Maar vaak is het nog onduidelijk wat er precies anders zal zijn in 2013 ten opzichte van 2012.

Kinderopvang Ouders gaan meer betalen voor kinderopvang. De kinderopvangtoeslag, waarvan de hoogte gekoppeld is aan het inkomen van de ouders gaat voor het eerste kind omlaag. Onder ‘het eerste kind’ verstaat de Belastingdienst het kind met de meeste uren kinderopvang en is dus niet persé het oudste kind.

Asian News zet de belangrijkste feiten en wijzigingen voor je op een rijtje:

Scholingsuitgaven De aftrek van scholingsuitgaven (studiekosten) wordt beperkt tot de verplichte en noodzakelijke kosten van de opleiding. Ook is het drempelbedrag verlaagd van € 500 naar € 250. De berekening van aftrekbare studiekosten voor studenten met studiefinanciering wordt eenvoudiger.

Alcohol Jongeren onder de 16 jaar kunnen straf krijgen wanneer zij alcoholhoudende drank bij zich dragen in openbare ruimtes. Dit geldt bijvoorbeeld voor cafés en winkelcentra.

Hypotheekrente-aftrek • Vanaf 1 januari 2013 heb je voor een nieuwe hypotheek of lening alleen nog recht op renteaftrek bij een hypotheek of lening die ten minste annuïtair wordt afgelost (maandelijks een vast bedrag), in maximaal 30 jaar.

Accijns en verbruiksbelastingen De accijns op alcohol en tabak gaat omhoog, terwijl de verbruiksbelasting op pruim- en snuiftabak verdwijnt. Zo gaat bijvoorbeeld de accijns op een pakje sigaretten gemiddeld met 35 cent omhoog. Aangifte doen Door de invoering van de Nationale Politie wordt aangifte doen gemakkelijker. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer persé aangifte te doen in de gemeente waar het misdrijf is gepleegd. Inburgeren Mensen die vanaf 1 januari 2013 inburgeringsplichtig zijn moeten zelf hun inburgering regelen en betalen. Zij moeten dus zelf op zoek naar een cursus en moeten binnen drie jaar ingeburgd zijn. Zij kunnen eventueel wel geld lenen via DUO, welke ook informatie kan verschaffen over de inburgering. Telefonieproviders Gebruikers van smartphones moeten de mogelijkheid krijgen om toegang te krijgen over hun data-gebruik, en bij overschrijding moeten zij een waarschuwing ontvangen. Verder moet een provider minstens één abonnement aanbieden zonder starttarief en met afrekening per gebelde seconde.

Minimumloon Het minimumloon gaat per 1 januari 2013 omhoog. Bijvoorbeeld van €1456,20 naar €1469,40 bruto per maand voor de leeftijd 23 jaar en ouder. De bedragen van het wettelijk minimumloon gelden voor een volledige werkweek en is afhankelijk van de sector waarin je werkt. Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) Vanaf 2013 houdt een werkgever of uitkeringsinstantie geen inkomensafhankelijke bijdrage Zvw meer in. Deze bijdrage wordt in de meeste gevallen rechtstreeks betaalt aan de Belastingdienst via een werkgeversheffing. Je ontvangt daarom geen vergoeding meer voor de ingehouden bijdrage Zvw. AOW-leeftijd De AOW-leeftijd gaat op 1 januari 2013 met één maand omhoog. Dit zal fiscale gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de heffingskortingen en inkomensvoorzieningen. Zorgtoeslag Voor de zorgtoeslag geldt over het algemeen dat huishoudens met lagere inkomens een hogere toeslag ontvangen en huishoudens met hogere inkomens minder toeslag. De maximum zorgtoeslag stijgt, hoofdzakelijk als compensatie voor het gestegen eigen risico. Ziektekosten Een aantal uitgaven voor ziektekosten is in 2013 uitgesloten van de aftrek voor specifieke zorgkosten. Denk aan kosten voor fertiliteitbehandelingen, bepaalde hulpmiddelen voor de mobiliteit en bepaalde eigen bijdragen.

Heb je na het verkopen van jouw huis nog een restschuld? Dan kun je voor die lening de rente maximaal 10 jaar aftrekken. Dit geldt voor een huis dat je verkoopt tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017, en alleen voor een lening die je hebt gebruikt voor je eigen woning.

Heb je tijdelijk 2 woningen? Omdat 1 van deze woningen nog niet verkocht is, of omdat uw nieuwe woning nog in aanbouw is? Dan kunt je maximaal 3 jaar de rente aftrekken voor de woning waarin je niet woont.

Heffingsrente wordt belastingrente Vanaf 1 januari 2013 is de heffingsrente gewijzigd in belastingrente. Deze rente wordt vanaf 2013 berekend vanaf 1 juli in plaats van 1 januari. Over het belastingjaar 2012 wordt dan bijvoorbeeld de rente vanaf 1 juli 2013 gerekend. Levensloopregeling en vitaliteitssparen Vanaf 1 januari 2013 zou de vitaliteitsspaarregeling worden ingevoerd in plaats van de levensloopregeling. In november 2012 is besloten dat vitaliteitssparen niet wordt ingevoerd. Er is wel een overgangsregeling voor mensen met een levensloop- of spaarloonregeling. Meer informatie over wijzigingen in 2013 is o.a. te vinden op: www. rijksoverheid.nl en www.belastingdienst.nl

familielid dat in Italië een kledingfabriek heeft. Maar je ziet ook hooggeplaatste Chinese Nederlanders familieleden of kennissen hebben die het minder makkelijk hebben en kampen met het verkrijgen van een verblijfsvergunning of het verlies ervan of zelfs illegaliteit. Het uitgangspunt “als we maar soepel zijn voor de Shell en aanverwante multinationals dan komt het wel goed” is wat mij betreft dan ook een volstrekte misvatting. De menselijke maat zou op alle niveaus van besluitvorming bij de IND gemeengoed moeten worden en niet alleen in de kringen van machtige multinationals.

advocaten

Concurrentiepositie en Immigratiebeleid

Met de Nederlandse economie gaat het veel slechter dan we al dachten. De cijfers die dit uitwijzen waren vorige maand te zien op het NOS-journaal. Met name de export, die het slechte economische tij in het binnenland zou moeten compenseren, laat het afweten. De vooruitzichten zijn eveneens slecht.

In Duitsland daarentegen doet de economie het erg goed. Ook de Duitse export en internationale handelsbetrekkingen floreren. Meer dan ooit doet Duitsland zaken met China. Waarom is dit zo? Nederland als handelsnatie zou er toch voor moeten zorgen dat ze vooraan staat als het gaat om internationale handelsbetrekkingen met China? Is onze lobby dan niet goed genoeg? Lobby om de zakelijke betrekkingen met China te stimuleren lijkt er genoeg te zijn. Er zijn overheidsorganisaties voor in het leven geroepen maar ook tal van particuliere organisaties doen hier hun best voor. Het is niet zo dat er helemaal geen resultaat wordt geboekt. Ieder jaar neemt de export naar China een beetje toe. Maar er zou naar mijn mening veel meer uit te halen moeten zijn. Internationale betrekkingen stagneren wanneer feitelijke uitwisseling uitblijft. Chinese bedrijven zouden zich feitelijk makkelijk moeten kunnen vestigen in Nederland. Handelsverkeer vereist toegankelijkheid voor zakenmensen en menselijk kapitaal. De IND handhaaft echter een eigen beleid, dat zich niets aan trekt van alle organisaties die Nederland in de markt willen prijzen als investeringsland. Uiteraard dient immigratie en het verstrekken van visa aan regels gebonden te zijn. Ongenoegen is er niet zozeer over de Nederlandse immigratiewetgeving, maar veeleer over de wijze waarop deze in de praktijk wordt toegepast. Dit ongenoegen is op alle niveaus te horen, zowel bij de eenvoudige werknemers die een partner of familielid naar Nederland willen laten komen als vermogende zakenmensen die in Nederland willen investeren. De IND past een zogenaamd “restrictief toelatingsbeleid” toe. Dit houdt in de praktijk in dat men in beginsel niemand toelaat, tenzij de IND volgens de wet- en regelgeving niet anders kan dan toegang tot

Nederland te geven. Met andere woorden, indien er bij de aanvraag van een verblijfsvergunning een juridische mogelijkheid is om deze af te wijzen, zal deze mogelijkheid doorgaans worden benut om de verblijfsvergunning daadwerkelijk af te wijzen. Een dergelijk beleid leidt vaak tot irreële, onlogische en helaas in veel gevallen ook tot onmenselijke beslissingen. Omtrent dit beleid verneem ik vanuit de Chinese gemeenschap, van het laagste tot aan het hoogste niveau, een uitgesproken ongenoegen. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit zijn weerslag heeft op keuzes die in China of in andere Europese landen door potentiele investeerders worden gemaakt. Dit jaar sprak ik een beslismedewerker van de IND aan op een dergelijke onbegrijpelijke weigering van een verblijfsvergunning / werkvergunning. Het betrof een kleine onderneming. De INDmedewerker zei met zo veel woorden: “Ja, als de aanvraag van de Shell (internationale oliemaatschappij) zou komen, dan zou het allemaal wel anders liggen.” Ik denk dat de overheidsdienaren daar een grote denkfout mee maken. Naast grote multinationals heeft onze economie een enorme behoefte aan kleine en middelgrote ondernemingen. Sterker nog, onze economie draait op dit soort ondernemingen. Het vormt het hart van ons land. In China zijn momenteel veel kleine en middelgrote ondernemingen die inmiddels de stap kunnen maken naar het openen van een Europese vestiging. Zij hebben momenteel de keuze in welke Europees land zij dat zullen doen. Nederland biedt nog steeds veel voordelen. De reputatie van de ambtelijke molen van onze immigratiedienst heeft helaas ook China bereikt. Van belang is dat er in de Chinese gemeenschap in Nederland geen waterscheiding is tussen de hoge / rijke klasse en de lage / arme klasse. Klassen lopen door elkaar heen. De Chinese gemeenschap is zeer met elkaar verbonden, niet alleen in geografische zin maar ook door de diverse kringen heen. Chinese horecaondernemers in Nederland hebben bijvoorbeeld vaak een

Regelmatig krijg ik vragen van Chinese ondernemers die kapitaal hebben vergaard in bijvoorbeeld Italië en geïnteresseerd zijn om een Nederlands restaurant, winkel of kapsalon over te nemen. Het kopen is mogelijk. Maar deze ondernemer mag vervolgens geen leiding komen geven in dit door hem aangeschafte bedrijf. Daar heeft hij een verblijfsvergunning + tewerkstellingsvergunning voor nodig. Deze worden vervolgens niet verstrekt. Transacties worden afgeblazen. Ik zie dit als gemiste kansen. De Nederlandse economie kan naar mijn mening wel wat investeerders gebruiken die hier bedrijven, winkels etc willen kopen. Ook de nieuwe regel dat immigranten met 1,25 miljoen euro op de bank een verblijfsvergunning kunnen krijgen, is nog steeds niet ingevoerd. Naar verluid vanwege computerproblemen bij de IND. Ik heb er vertrouwen in dat het inzicht bij onze overheid uiteindelijk wel zal komen. Het is alleen de vraag hoe lang dit zal duren. Andere Europese landen zitten niet stil als het gaat om het aantrekken van ondernemers en ondernemende mensen. De voorsprong die Duitsland heeft, zullen we voorlopig niet inhalen vrees ik. Op de Nederlandse rechterlijke macht hoeft wat betreft het aanvechten van beslissingen van de IND niet bijster veel verwacht te worden. Rechtbanken in Nederland geven doorgaans de IND het voordeel van de twijfel wanneer tegen haar beslissingen wordt geprocedeerd. De bewijslast wordt te allen tijde bij de burger gelegd wanneer een beslissing van de IND onredelijk, onmenselijk of onrechtvaardig is. Ook als slaagt de burger in het aantonen van de onredelijkheid of onmenselijkheid van de ontstane situatie, dan zal de rechter doorgaans nog de IND de beleidsvrijheid geven tot het nemen van dergelijke beslissingen. Voor Chinese illegalen heb ik (en de advocaten van mijn kantoor) jarenlang geprocedeerd. Rechters hebben heel vaak en heel lang het standpunt van de IND gevolgd dat Chinese illegalen zonder documenten wel terug zouden kunnen reizen naar China en daarom maar in het gevang moesten blijven wachten.. Rechters leken heel lang doof en blind voor de cijfers waarmee wij naar de zittingen kwamen. Dit jaar brak eindelijk de zon weer door en kregen we steeds meer Rechtbanken aan onze kant. Inmiddels zijn we zo ver dat zelfs de IND het met ons eens is en Chinese illegalen niet meer in vreemdelingenbewaring zet. (!) Vanaf oktober 2012 gebeurt dit niet meer. De feiten zijn niet veranderd, wel het inzicht bij de IND. Veranderingen ten goede zijn dus mogelijk. Deze komen helaas niet van zelf.


華僑 新 天地

EDITIE 340

2013年1月10日

廣 告Editie 專 16 版

ADVERTENTIE

Juridisch

10/01/2013

Regels en Wetten

door

De heer mr. Tung Wee Phea (潘統偉) en mevrouw mr. Yuen Yee Au Yeung (歐陽婉怡) zijn twee juridische professionals. Zij zijn bekend met het fenomeen dat veel Chinezen in Nederland het lastig vinden om het Nederlandse recht te begrijpen en willen hen graag daarbij helpen. Door in elke editie van Asian News een juridisch artikel te schrijven hopen zij dat de Chinezen in Nederland meer inzicht zullen verkrijgen over het Nederlandse rechtssysteem. Zij zullen hierbij rechten op een bepaald rechtsgebied in grove lijnen weergeven. Omdat het hier gaat om de basis moet er wel rekening worden gehouden met het feit dat iedere ‘case’ anders is en afhankelijk zal zijn van de omstandigheden van het geval. In deze editie wordt het consumentenrecht bij koop besproken.

Consumentenrecht bij koop Het komt regelmatig voor dat consumenten iets in een winkel kopen en het product gaat na een korte tijd kapot of hij doet het niet meer goed. De meeste mensen gaan met het product dan terug naar de winkel of sturen een e-mailbericht naar de webwinkel. Als je geluk hebt krijg je meteen jouw geld terug. Maar een veel gehoord excuus van winkels is dat je dan niet bij de winkel moet zijn, maar bij de fabrikant omdat zij het product gemaakt hebben. Je kent het wel: je krijgt dan een telefoonnummer of e-mailadres mee en je mag zelf contact opnemen met de fabrikant. Van de fabrikant krijg je weer te horen dat je niet bij de fabrikant moet zijn, maar bij de winkel waar je het product gekocht hebt. Dit is een hele verwarrende situatie voor de consument. Want moet de consument nu bij de winkel of de fabrikant zijn? Wanneer een consument een koopovereenkomst heeft met een winkel of bedrijf omdat de consument iets heeft gekocht, dan hebben we te maken met de zogenaamde ‘consumentenkoop’ . Bij ‘consumentenkoop’ worden consumenten in grote mate door het Nederlandse recht beschermd. Omdat de consument doorgaans een koopovereenkomst heeft met de winkel of bedrijf waar het product is gekocht, is het beter om de winkel aan te spreken voor het kapotte product. Met de fabrikant heeft de consument doorgaans namelijk geen koopovereenkomst omdat het product niet bij de fabrikant is gekocht. De winkel heeft de producten bij de fabrikant gekocht. Dus de winkel heeft met de fabrikant een koopovereenkomst. Op grond van de koopovereenkomst moet de winkel een product afleveren die aan de overeenkomst beantwoordt. Dit betekent dat de consument mag verwachten dat het gekochte product de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan de consument de aanwezigheid daarvan niet behoefde te twijfelen. Het brood dat je bij de bakker koopt, mag bijvoorbeeld niet beschimmeld zijn. De nieuwe mixer je die hebt gekocht om een taart te bakken, mag niet na een paar keer gebruik al kapot zijn. De gekochte auto moet geschikt zijn om veilig op de weg te kunnen rijden en moet dus aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden voldoen. Wat de consument van het gekochte product mag verwachten, hangt af van omstandigheden van het geval. Zo kan een consument bijvoorbeeld bij een tweedehandse auto niet verwachten dat de auto 10 jaar lang meegaat zonder kapot te gaan. Een vaak gehoorde stelling van winkels is dat de consument het product zelf kapot heeft gemaakt. Bijvoorbeeld: je hebt je nieuwe mobiele telefoon zelf kapot laten vallen. Omdat

de winkel vindt dat het jouw eigen schuld is dat het product kapot is, willen ze het aankoopbedrag niet aan jou voldoen of het product op kosten van de winkel laten repareren. Hier valt naar Nederlands recht iets aan te doen. Het voordeel is, zoals wij al schreven, dat winkelende consumenten worden beschermd bij ‘consumentenkoop’. Bij ‘consumentenkoop’ moet de winkel bewijzen dat de consument het product door eigen toedoen kapot heeft gemaakt, als het product binnen een half jaar na aankoop gebreken vertoont. Als de winkel bijvoorbeeld zegt dat je jouw mobiele telefoon zelf kapot hebt laten vallen, dan moet de winkel dus bewijzen dat dit zo is. Vaak kunnen winkels dit niet eenvoudig bewijzen, tenzij het overduidelijk is dat je jouw mobiele telefoon kapot hebt laten vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval indien er overduidelijk valschade aan de mobiele telefoon is te zien. Enkele gebruikskrassen zijn onvoldoende om als bewijs te dienen. Waar heb je als consument recht op? Je hebt als consument recht op een behoorlijk product die de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan de consument de aanwezigheid daarvan niet behoefde te twijfelen. Indien het product binnen een half jaar kapot gaat en de winkel kan niet bewijzen dat het door jouw schuld kapot is gegaan, dan kan je als consument reparatie of vervanging van het product eisen. Gaat het product na zes maanden of langer kapot? Dan moet je zelf bewijzen dat dit niet jouw schuld was. Als consument kun je overigens niet meteen je geld terug eisen, omdat de winkel eerst de gelegenheid moet hebben gekregen om de koopovereenkomst met jou na te komen. Daarom moet je in beginsel accepteren dat de winkel het product repareert of jou eenzelfde nieuw product aanbiedt. Mag de consument kiezen of hij het product wil laten repareren of mag de consument ook kiezen voor een gloednieuw product? De consument moet de verkoper eerst de kans geven om de koopovereenkomst na te komen. Dit betekent dat de verkoper mag kiezen of hij het product gaat repareren of de consument een nieuw product toestuurt. De consument kan dus niet zomaar een gloednieuw product eisen van de winkel. Stel dat het product al een paar keer is gerepareerd en het product doet het nog steeds niet goed of gaat nog steeds kapot. Of stel dat het nieuwe product ook niet goed doet of snel kapot gaat. Dan kun je als consument de koopovereenkomst, zoals het juridisch heet, ‘ontbinden’. Dit betekent kort gezegd dat de koopovereenkomst ophoudt te bestaan. Bij ontbinding bestaat er een verplichting om de situatie ongedaan te maken. ‘Ontbinding’ zorgt er dus voor dat de situatie weer is zoals het is voordat de koopovereenkomst is gesloten. Dit betekent dat de consument zijn aankoopbedrag terugkrijgt en de winkel het (kapotte) product terug krijgt. Na ‘ontbinding’ dient de winkel de consument zijn aankoopbedrag terug te geven. Je hoeft als consument dus niet zonder meer een tegoedbon te accepteren.

"Aan dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. Omdat elke situatie anders is, is een advies op maat aangeraden."

B19 C13

Tung Wee Phea & Yuen Yee Au Yeung

In Nederland zijn er veel regels en wetten. Voor Chinezen in Nederland zijn hier vaak nog veel onduidelijkheden over. Vaak maakt de taalbarrière het extra moeilijk voor hun om deskundig advies te kunnen krijgen omtrent het Nederlands recht. Wanneer zij dan te maken krijgen met situaties waarbij zij juridische hulp nodig hebben, weten ze vaak niet goed hoe ze moeten handelen, waar ze terecht kunnen voor advies en welke rechten ze precies hebben.

Wat is consumentenrecht? Het recht van consumenten is vervat in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Consumenten worden door het Nederlandse recht beschermd wanneer ze iets kopen in een winkel of een bedrijf. Je hebt dan een koopovereenkomst met de winkel. Een webwinkel hoort hier ook bij (je bestelt bijvoorbeeld een nieuwe mobiele telefoon online).

華僑 新 天 地

Hoe kun je ervoor zorgen dat de winkel haar verplichtingen onder de koopovereenkomst nakomt? Je moet een brief (of e-mailbericht) aan de winkel schrijven. In deze brief schrijf je wanneer je het product hebt gekocht en je doet hier een kopie van de kassabon of koopovereenkomst bij. Zet in de brief wat er mis is met jouw product. Geef in de brief een termijn aan de winkel om de koopovereenkomst na te komen. Dit termijn moet wel een ‘redelijk termijn’ zijn. Een termijn van één dag is dus over het algemeen niet genoeg. Die ‘redelijk termijn’ moet namelijk de winkel voldoende tijd geven om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Afhankelijk van omstandigheden van het geval kun je een termijn hanteren van bijvoorbeeld twee weken. Zet ook in jouw brief dat je na het verstrijken van de termijn de koopovereenkomst ‘ontbindt’ indien de winkel de verplichting op grond van de koopovereenkomst dan niet is nagekomen. Vermeldt ook in de brief een bankrekeningnummer waar de winkel het aankoopbedrag terug kan storten indien de koopovereenkomst wordt ontbonden. Let op: niet alleen consumenten hebben rechten, maar ook verkopers hebben natuurlijk rechten. Indien de consument niet binnen een redelijke tijd bij de verkoper een klacht heeft ingediend over het product dat niet goed werkt, dan kan de consument er zich niet meer met succes op beroepen dat het product niet conform de koopovereenkomst is! Wat is een redelijke tijd? Dit is zo snel mogelijk nadat de consument heeft ontdekt (of redelijkerwijs had behoren te ontdekken) dat het product niet goed werkt of kapot is. De consument moet dus op tijd klagen bij de verkoper, anders worden zijn rechten verspild!

Tung Wee Phea: Tung Wee Phea (潘統偉) is een ervaren advocaat die momenteel werkzaam is bij een advocatenkantoor te Nijmegen. Zijn specialisatie is vastgoedrecht (waaronder het huurrecht) en contractenrecht. Daarnaast is hij ook bekend met het arbeidsrecht en het algemene verbintenissenrecht. Tung Wee Phea spreekt vloeiend Mandarijn-Chinees en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst hij goed. Yuen Yee Au Yeung: Yuen Yee Au Yeung (歐陽婉怡) is momenteel werkzaam bij een advocatenkantoor te Arnhem als juridisch medewerker. Ze richt zich met name op de algemene, commerciële praktijk met nadruk op het huurrecht. Daarnaast heeft zij als juridisch adviseur kennis op het gebied van het algemene verbintenissenrecht (zoals overeenkomstenrecht, incasso en aansprakelijkheidsrecht) en het bestuursrecht (zoals werkvergunning, omgevingsvergunning, rookverbod, nadeelcompensatie en bezwaar). Voordat zij werkzaam was als juridisch adviseur heeft ze nog enkele maanden stage gelopen bij twee advocatenkantoren en bij de rechtbank Arnhem (sector civiel en kanton). Hierna is ze daar ook een jaar werkzaam geweest als buitengriffier. Yuen Yee Au Yeung spreekt vloeiend Kantonees-Chinees en Nederlands. Ook de Engelse taal beheerst zij goed. yauyeung@brandsadvocaten.nl

De Chinese vertaling van dit artikel is te vinden in ons dagblad op pagina A19


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

10/01/2013

Culinair

EDITIE 340

C14

2013年1月10日

Het beste van twee werelden bij ‘De Keuken Van Waarden Azië’ Topchef Paul van Waarden opent derde restaurant door: André de Graaf

Bij het Europees kampioenschap Chinees koken, afgelopen december in Wok de Mallejan liepen we de bekende Topchef Paul van Waarden tegen het lijf. Hij was daar om als jurylid de bijdragen van Chinese chefs te beoordelen. Tussen de bedrijven door vertelde Paul ons over zijn passie voor de Chinese keuken. Onlangs opende hij zijn derde restaurant: De Keuken Van Waarden Azië, waarin hij samen met Chef John Chau de verfijnde Oosterse keuken met de Franse keuken combineert. Al binnen zeven weken leverde deze subtiele fusion een eervolle vermelding in de Top 500 van ‘Lekker’ op; een unicum voor een nieuw restaurant. Nieuwsgierig geworden naar de ‘East meets West’ gerechten reisden we naar Den Haag voor een nadere kennismaking met Paul van Waarden, zijn team en natuurlijk de gerechten.

innovatieve fusion gerechten. Bijvoorbeeld de Dumplings van Langoustines en geitenkaas, of de Siu Mai met Pata negra salade en een gefrituurd kwartelei.

Duidelijke missie Paul heeft met het restaurant een duidelijk doel voor ogen. ‘Met De Keuken Van Waarden Azië combineren we de smaken uit het Oosten met de Franse keuken. We hebben aan de ene kant respect voor tradities, maar willen tegelijkertijd vernieuwend zijn. De combinatie van traditioneel en vernieuwend maakt ons menu zo speciaal. We serveren bijvoorbeeld niet alle gerechten tegelijk, zoals bij de traditionele Chinese restaurants, maar werken met meerdere gangen. Onze eerste gang is altijd een Japanse ‘Bentobox’. Deze is gevuld met verschillende specialiteiten, die je deelt met je tafelgenoten. Samen delen, samen praten. De Keuken Van Waarden moet een beleving zijn!’

De gerechten die we bestellen bevestigen dat we hier getuige zijn van een perfect huwelijk. Een volledige harmonie van smaken met een mooie presentatie. Het beste van twee werelden. Het voert te ver om alle gerechten uitgebreid te beschrijven, maar we willen er graag een paar in de schijnwerpers zetten.

Een andere vernieuwing is het concept van ‘frontcooking’. We noemen dit hier ‘Cooking with the stars’. Hierbij koken we aan de grote tipantafel vanaf zes personen een speciaal menu, alleen voor jouw groep. Daarnaast hebben we een private room, waardoor je een besloten diner kunt hebben.’

De volgende gang bestaat uit parelhoen met gebakken rijst en een gerecht van heerlijke malse gesneden biefstuk, met een licht pittige en een beetje zoete jus, waarin we hoisin saus vermoeden. Het gerecht wordt geserveerd met roergebakken Japanse Udong. De mooie jus tilt het gerecht naar een hoger niveau en de Udong is een verrassend bijgerecht. Hier betalen de intensieve experimenten van Paul en John zich uit: verrassende, subtiele combinaties van oosterse en westerse smaken en technieken. De perfecte fusion.

We worden gastvrij ontvangen in de stijlvolle entree van het restaurant, dat strak en sfeervol is ingericht, zonder overdadige tierelantijntjes. Er is een aparte oesterbar, een private room en een restaurant met open keuken. De sfeer is licht, stijlvol en relaxed. Een druk bezet man Het begon het allemaal in Rijswijk, waar hij met zijn ‘Paul van Waarden Restaurant’ al in 2002 zijn Michelinster ontving. Vervolgens opende hij Restaurant At Sea in Schevingen en nu is er De Keuken Van Waarden Azië. Drie restaurants, drie keukens. Een hele verantwoordelijkheid. Paul van Waarden heeft het er druk mee. Desondanks heeft Paul de tijd gevonden om ons te ontvangen in het sfeervolle nieuwe restaurant. Hoe lukt het hem om in control te blijven over drie restaurants? ‘Ik houd de boel onder controle door dagelijks heel intensief contact te houden met alle restaurants. Veel mailen, bellen, whatsappen, maar vooral ook mijn gezicht laten zien: elke dag maak ik een rondje Rijswijk-Scheveningen-Den Haag. En natuurlijk sta ik zelf nog in de keuken om te koken, daar ligt mijn passie’. Teamspirit Paul vertrouwt op zijn keukenbrigades: ‘Het is belangrijk om terug te kunnen vallen op je keukenbrigade. Het gaat dan vooral om het team: een goede kok is niet zo moeilijk te vinden, maar de echte uitdaging is om van een stel goede koks een goed team te maken, voor wie koken een passie is en geen werk. In alle restaurants is me dat goed gelukt, op mijn eigen manier: Ik stuur mijn mensen niet aan door te vloeken en te tieren. In de keuken ben ik juist heel rustig. Het gaat er om dat je de mensen vertrouwen geeft en open en eerlijk met ze omgaat.’

Wijn We hebben in andere restaurants gemerkt dat het niet eenvoudig is om de juiste wijnen te kiezen bij Aziatische menu’s. Hoe heeft Paul dit opgelost? ‘Je moet er van uit gaan dat de wijnkaart een hele andere samenstelling heeft dan bij een Westers restaurant. Onze wijnen moeten kunnen opboksen tegen het Aziatische karakter van de gerechten. Dat betekent dat ze steviger en kruidiger zijn dan gemiddeld. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de Elzas, Australië en Zuid Afrika. Die wijnen zijn perfect te combineren met onze gerechten’. De gerechten: perfecte chemie We kunnen het restaurant niet verlaten zonder te testen of Oost en West er in geslaagd zijn om een gelukkig huwelijk te sluiten. ‘The proof of the pudding is in the eating’. Is de vonk overgesprongen? De kaart toont een grote diversiteit, waarbij opvalt dat de Oosterse en Westerse klassiekers met subtiele aanpassingen zijn omgeturnd tot

Het menu dat wij kiezen is een schot in de roos, waarbij de details in het oog springen. De huisgemaakte kroepoek met sesamsaus is bijzonder lekker. Knapperig en geurig. Een andere verrassing is het brood: geen Westers broodje, maar gefrituurde Chinese Pao, met curry achtige dipsausjes. Een duidelijk voorbeeld van de combinatie vernieuwend en traditioneel. Simpel en doeltreffend.

Om te beginnen de prachtige Japanse Bento box, gevuld met onder meer een Salade van rauwe tonijn met avocado, Bonito vlokken, yuzu, soja boontjes en een pittige mayonaise; gegrilde rundvleesspiesjes en in Coca-Cola gegaard Iberico spek met atjar van pompoen. Alles is prachtig van smaak en mooi opgemaakt. Het Iberico spek is zelfs een openbaring. Heerlijk mals vlees, mooie textuur en een heerlijke smaak, het smelt op de tong. Het geheim van Coca-Cola!

Het dessert is gemaakt door de patisserie chef van het restaurant, iets wat je in een doorsnee Aziatisch restaurant nooit zult tegenkomen. Het bestaat uit een stevige portie romig huisgemaakt ijs, exotisch fruit en een perfecte warme chocoladecake met zo’n heerlijke vloeibare binnenkant. Paul van Waarden levert het overtuigende bewijs dat Fusion meer is dan alleen de buitenkant. Het is hem gelukt om perfecte combinaties te bedenken die we nooit eerder geproefd hebben. We kunnen echt geen kritische noot bedenken en alleen maar de hoop uitspreken dat De Keuken Van Waarden dit hoge niveau kan vasthouden, al twijfelen we daar niet aan. PS: Omdat Paul en John altijd bezig zijn met het bedenken van nieuwe gerechten, zal de menukaart van De Keuken Van Waarden Azië ook continu in beweging zijn. De Keuken Van Waarden Azië

http://dekeukenvanwaarden.nl

Keukenbrigade Werner Jung, Paul van Waarden en John Chau (vlnr)

Fusion Asian News heeft al heel wat fusion restaurants uitgeprobeerd en het resultaat valt vaak tegen: Oosterse keuken in een geforceerd Westers jasje of Westerse keuken met een flauw Oosters tintje. Bij dit soort fusion is er geen synergie van smaken, de twee keukens maken elkaar niet sterker. Het lijkt soms vooral om de presentatie te gaan. Paul onderkent dit risico: ‘Fusion begint altijd met smaak en niet met uiterlijk!’ Ook is kennis van de Chinese keuken een absolute voorwaarde. ‘ Zelf weet ik niet voldoende over de Oosterse keuken, ik was me er goed van bewust dat ik een Chinese chefkok nodig had. Dat is John geworden. Vervolgens zijn we samen in de keuken gaan staan en hebben we uren gediscussieerd en geëxperimenteerd. Dit hebben we net zo lang volgehouden tot we allebei tevreden waren met het resultaat, zonder dat we compromissen hoefden te sluiten. De vonk is overgesprongen. Nu heb ik het gevoel in een warm bad terecht te zijn gekomen. We zijn echt trots op onze menukaart’ . De klant is koning Als Topchef heeft Paul met een hoog verwachtingspatroon te maken. ‘Het is gewoon zo dat de klanten van mij iets extra’s verwachten, een hogere standaard eisen. Dat zie je bij De Keuken Van Waarden Azië onder meer terug in de gerechten, de samenstelling van de menu’s, de service en de aankleding van het restaurant. Met een bijzonder oog voor details; zelf vind ik bijvoorbeeld onze huisgemaakte kroepoek met sesamsaus een mooi voorbeeld.’ Inspiratie Paul is van jongs af aan verzot op de Chinese keuken. ‘Als beginnende kok in Den Haag was ik bijna verslaafd aan restaurant Kee Lun Palace in de Wagenstraat. Ook kwam ik veel bij Asian Glories in Rotterdam en Ming Dynasty in Den Haag. Eén van mijn favoriete gerechten is Morning Glory (Chinese groente) met pittige Toufu. Ook ben ik dol op Peking eend. Ik ben ook naar China geweest. Ik was onlangs in Beijing, die trip heeft me veel inspiratie voor De Keuken Van Waarden gegeven.’

Een verrassende gang met parelhoen op een bedje van gebakken rijst

Het dessert met exotisch fruit en warme chocoladecake met vloeibare binnenkant


ADVERTENTIE ADVERTENTIE 各大分銷商 Amsterdam 華僑書局 時興影視公司 東方行

��� ���� �� ����

�������� ������ �� ���� �����

��

��

(歐洲/週末版) European/weekend edition ����

+,TUVWX�� �����������������

中國行 東昇雜貨行

B19 C15

華僑 新 天 地

10/01/2013

������������������������������ 訂閱表格(荷蘭區 NL) INSCHRIJVINGSFORMULIER ������

��

��

�� !"�#����������$��%��%��%�

��&!"�#����������$��%'�%%��� 訂户资料 Persoonlijke gegevens (��� !"�����)��*+���,���-�

��

��

���

���

� � 姓名 Naam:_____________________________________________________________ ��� � �

Rotterdam 華僑書局 精品之家 東方行 (Katendrecht)

��� ��� ��� ��� ��� ��� ��� ��� �� Land:______________________________________________________________ �!�"� ���� 國家 �� �� ����� ��������� ����� ����� ����� ����� ����� ����� 電話#����� Telefoonnummer: ___________________________________________________ 傳真 FAX: $����� ���������

��� �

�����

�����

��� �

�����

�����

�����

�����

������ �����������

�����

�����

� �

�����

���

�����

��

�����

������ �������������������� �����������

��

�����

���

��

���

���

� �

���

���

���

� �

���

� �

電郵 E-mail adres:_______________________________________________________ 半年 Half Jaar ��� ��� (26期/editie's)

訂閱表格 BESTELLIJST ��� �� ���

������� ������������

Den Haag 長榮大酒樓 美嘉雜貨行 齋善素食店 長江行

���

������ �������� �� 地址 Adres:_____________________________________________________________ � ��������� � *��� �� ()� � '��� �� ()� � ����(�) ����%�& 郵政编码 Postcode:______________城市 Woonplaats:________________________ �

������� ����������

���

��

星島日報/東週刊 (歐洲/週末版) ��� ��� Week (European / weekend edition) �������� ���������� ��� ��� �������� Singtao Daily���������� & East

��� ��� ���

���

���

���

���

���

���

���

���

���

□ € 104,-

星島日報 (歐洲/週末版) Singtao Daily (European / weekend edition) ���� +��,��-��.��/��0��1���

���

□ €78,-

一年 1 Jaar ��� ��� (52期/editie's)

���

□ € 198,-

������

□ € 148,20 ����

廣 告Editie 專 16 版 2013年1月10日 新 天地

EDITIE 華僑340

以上均为欧元价目包含6%税及郵費用 (Boven genoemde prijzen zijn incl. 6% b.t.w. en portokosten)

只可以自動轉帳: 本人授權我的銀行謹將此訂報費自動過戶至星島日報/東週刊 ������� 23�4� De betaling kan uitsluitend d.m.v. een automatische incasso Ik verleen hierbij een periodieke machtiging aan Singtao Daily / East week om het verschuldigde 5 �������� bedrag van��������8 mijn bank – of girorekening af���� te schrijven.

Utrecht 大順 天宮 東方行

□□□□□□□□

���6��7

���� 5

��������

���6��7

�� 5

��������

本人銀行户口號碼(Post) Bankrekening :

本人在銀行登記名Naam van bankrekeninghouder:______________________________ 9:;<�=� ���������� >��?@ABCD�=E�9>!"?FGH ����������

Alkmaar

文園

Eindhoven 東方行

Maastricht

新華雜貨行

誠徵各大分銷商

������ ���� �67� � ?GIJKL 簽名Handtekening:_______________________日期Datum:_________________________

���� ��9���M�N�O�P�Q�+�,�R�S

請傳真或寄去: Fax: 010-4134951 Adres: Wah Kiu Bookshop (afd. Singtao Daily & Eastweek ) Kruisplein 28 3012 CC Rotterdam

訂閱時間自動延長,若欲停止請於一個月 前書面通知本報客戶服務部. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd (met een opzegtermijn van 1 maand, uitsluitend schriftelijk )

客户服務部 Klantenservice 華僑書局 Wah Kiu Bookshop (星島日報/東週刊代辦處) (afd. Singtao Daily & Eastweek ) Adres: Kruisplein 28, 3012 CC Rotterdam, The Netherlands

Tel: 010-4134590 Fax: 010-4134591 Email: singtao@wah-kiu.nl

荷蘭代辦處 ��� ���� �� ���� �������� ������ �� ���� �����

��

+,TUVWX �� ����������������� ���� ������������������������������ ������ �� !"�#����������$��%��%��%� ��&!"�#����������$��%'�%%��� (��� !"�����)��*+���,���-�

�� ��

��

��

��

���

���

� �

���

������ �������� �� � �� �!�"� ����

中文電視 限時半價優惠

*��� �� ()� � ���

���

'��� �� ()� � ���

��������� � ����(�) �

����%�&

���

���

���

#����� ���������

�����

�����

�����

�����

�� ��

�����

�����

�����

$����� ���������

��� �

�����

�����

��� �

�����

�����

�����

���

�����

������ �����������

�����

�����

� �

�����

���

�����

��

�����

��

�����

���

��

���

���

���

� �

������� ������������

���

��

���

���

���

���

���

���

������� ����������

���

��

���

���

���

���

���

�������� ����������

���

���

���

���

���

���

���

� �

�������� ����������

���

���

���

���

���

���

���

� �

����

������� 23�4�

��������8

���� 5

��������

���6��7

���� 5

��������

���6��7

�� 5

��������

9:;<�=� ���������� >��?@ABCD�=E�9>!"?FGH ���������� ������ ���� �67� � ?GIJKL

���� ��9���M�N�O�P�Q�+�,�R�S

半價

麒麟 + 長城平台

€10起 (原價£19.99/月) 50+個頻道 包括麒麟和長城平台所有頻道

iPad®皆可收看

z只要有上網服務,一個帳號,在智能電視、普通電視+麒麟機頂盒、個人電腦、

影視點播精選(加選)

兒童天地點播(加選)

€4.99起

€4.99起

最豐富最精彩的電影、電視 劇、時尚生活、藝術、娛樂 等等多種內容。《軒轅劍之 天之痕》、《知青》

兒童看動漫、學中文的樂 園。《巧虎學拼音》《麥兜 響噹噹》《喜羊羊與灰太郎 全集》《中國漢字課堂》

麒麟電視正式授權荷比盧運營商: 您也可以直接到我們在阿姆斯特丹及鹿特丹的華僑門市填寫開通申請。 技術支持及服務熱線 (週一至週五 12:00-00:00):

訂購熱線 (週一至週六 10:00-15:00):

070-8080137 010-4330435 / 020-6264010

���

������

麒麟電視每月只係 €10 * ,鳳凰、高清電視劇、廣東南方、廣東國際、 CC T V-4 、亞視先睹為快 8個真高清中文頻道,正版播出

���

������ �������������������� �����������

���� +��,��-��.��/��0��1���

z獨家提供

���

� �

020-6264010

(普通話/粵語/英語)

Email:info@wah-kiu.nl Website:www.kylintv.com/eu

促銷至2012年12月31日。僅限於歐洲大陸地區的麒麟電視新客戶。促銷僅限麒麟+長城平台套裝在電視設備的12個月預付計劃,24個月定期計劃或移動式設備的月計劃。每次限登陸一台設備。訂購12個月預付計劃的客戶前3個月享受月訂購費用5折優惠,第4個月起按照標准定購價格付費;須履行12個月合約,提前 終止合約將不退還已預付款項。訂購24個月定期計劃的客戶前6個月享受月訂購費用5折優惠,第7個月起按照標准定購價格付費﹔須履行24個月合同,提前終止合約需支付€60(在英國£60)提前終止費用,並需補償此優惠所得的折扣價值。訂購促銷套裝移動式設備月計劃的客戶前3個月享受月訂購費用5折優惠訂 購。此優惠不得與商家其它優惠合並使用。適用額外費用和稅項。本促銷活動其它限制及活動條款詳情請致電麒麟電視或查詢http://www.kylintv.com/kylintv/pricing-and-packages/special-promotions。麒麟電視擁有此活動最終解釋權。*親友推薦計劃至2012年10月31日。須簽訂機頂盒服務的12個月或24個 月合同。僅適用於歐洲的新用戶。您必須在2012年12月31日之前訂購服務,並且在2013年1月31日之前通過以下方式將您的麒麟電視用戶名(customerID)和您朋友的FAF代碼(FAFcode)提供給麒麟電視:電子郵件(EUsupport@kylintv.com)或登錄(http://v1.kylintv.com/FAF/EU)。您和您的推薦人將每人獲得價值 €30/£25的不可退還/不可轉讓的積分。推薦人限推薦兩次。積分將在麒麟電視收到您提交的所要求的信息後5個工作日內顯示在您的帳戶。客戶帳戶必須有效並無欠款才能獲得積分。客戶必須履行合約期限﹔提前終止合約須退還所獲積分價值。對客戶是否符合促銷資格及所作推薦是否合格,及任何活動例外,麒 麟電視擁有唯一解釋權。麒麟電視保留在積分入賬前,入賬後或兌換後隨時核實並調整積分的權利。不可與商家其他推薦優惠合並使用。本促銷不得轉讓或兌換現金價值。麒麟電視保留在任何時候無通知修改,暫停或取消本推薦促銷的權利。可能收取額外費用和稅項。所有用戶使用麒麟電視提供之服務必須同意 並遵守麒麟電視之服務條款,詳情請參閱http://www.kylintv.com/kylintv/page/terms-of-service。麒麟電視保留對其商標,商號及服務標識的權利。Apple, the Apple logo and iPad are registered trademarks of Apple Inc. Panasonic® and VIERA® are the registered trademarks of Panasonic Corporation.


華僑 新 天地 華僑 新 天地

Editie 16

HOTSPOT

10/01/2013

C16

EDITIE 340

2013年1月10日

食街 HOTSPO

T

本欄目言論不代表本報立場

Le Connaisseur

Restaurant Shintori

Ailin Chou

In het hartje centrum van Den Haag bevindt zich restaurant ‘Le Connaisseur’. Frans voor ‘kenner’. Le Connaisseur is gevestigd in meerdere steden en op een woensdagmiddag besluiten wij om hier een hapje te gaan eten, na van tevoren uitgebreid het menu te hebben bestudeerd via Internet.

Ncog Thuong Huynh

Midden in Noord-Brabant in de stad 's-Hertogenbosch beter bekend als Den Bosch, heeft zich weer het zoveelste sushi restaurant zich geopend: Shintori, een sushi restaurant met het ‘allyou-can-eat’ concept. Dit restaurant ligt net voor de stad, tegenover het treinstation en is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Na vele goede verhalen over dit restaurant gehoord te hebben besloot ik er zelf ook heen te gaan om te kijken of de verhalen kloppen. Ik had mijn familie ook meegenomen van wie een deel niet eens sushi lust.

Le Connaisseur biedt haar gasten een driegangen menu aan voor een vriendelijk prijsje: voor (slechts) 19,50 euro krijgt men een voor-, hoofd- en nagerecht (dranken niet inbegrepen). Ook voor arme studenten dus een goede optie om de buik te vullen! Het tweede menu wordt zelfs aangeboden voor de halve prijs: de tweede persoon eet mee voor (slechts) 8,75 euro!

Het eten was mij en de rest erg goed bevallen. Alles was erg vers en de presentatie was mooi. Een plus voor het eten. De service vond ik echter iets minder: het eten kwam niet altijd even snel en dat terwijl het een redelijk rustige maandagavond was. Dit is een punt waaraan gewerkt zou kunnen/moeten worden, want verder heeft het restaurant zeker de potentie om uit te groeien tot een ‘hotspot’: makkelijk bereikbaar, aantrekkelijk vanwege het ‘all-you-caneat’ concept en een goede prijskwaliteitverhouding.

De website ziet er in ieder geval goed uit en dan wordt het tijd om te kijken of de beloftes waargemaakt worden. Bij binnenkomst worden wij hartelijk ontvangen door een medewerkster die ons naar een knus tafeltje begeleidt. Het is gezellig druk in de zaak en het restaurant is gevuld met een mix van studenten, werkenden, gezinnen en ouderen. De inrichting zorgt voor een huiselijke en warme sfeer. Bij het bestellen geven wij aan dat we met z’n zevenen gebruik willen maken van de ‘tweede-menu-voor-dehalve-prijs’ aanbieding. Ook geven we subtiel door dat we een ‘beetje haast’ hebben, na het eten staat er namelijk een film op de planning. Dit is echter geen probleem en hiermee wordt rekening gehouden, erg fijn.

Al met al zou ik zeker terugkeren naar dit restaurant. Het heeft mijn verwachtingen zeker waargemaakt. De inrichting is modern, het deel van het restaurant waar wij zaten was apart gescheiden van de rest wat wij erg fijn vonden. Dit zorgt voor een intieme sfeer waar men rustig met elkaar kan praten en natafelen zonder ‘last’ te hebben van andere bezoekers. Wat wel jammer was is dat wij pal naast de wc zaten waardoor er veel mensen langs onze tafel liepen. Verder alleen pluspunten voor dit restaurant en zeker een aanrader!

Tafelgenoten bestellen allerlei gerechten (iedereen een beetje verschillend zodat er uiteraard uitgewisseld kan worden), variërend van ‘Macho Nacho’ (kipgehakt, kaas, uien, guacamole en tacochips: verrassend en zeker een aanrader!) tot ‘Gamba’s Le Connaisseur’ (gamba’s in jasje met knoflook en kruiden) als voorgerecht en voor het hoofdgerecht ‘Enchiladas’ (behoeft geen verdere uitleg natuurlijk, aanrader!) en ‘Pesce Differenza’ (gerookte zalm ingerold in pangasiusfilet, aanrader!). De gerechten worden geserveerd met huisgemaakte frieten (erg lekker) en een salade. Als nagerecht wordt het inbegrepen ijsdessert besteld en enkelen wijken hiervan af door tegen een meerprijs de cheesecake en warme kersen te bestellen. Het eten wordt prima op tijd gebracht en smaakt erg goed. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is hier zeker van toepassing! De bediening is vriendelijk en vlot en doet haar werk goed. Kortom: zeker een aanrader! Wensen kunnen van tevoren doorgegeven worden (haast, dieet) en hiermee wordt netjes rekening gehouden. Met een buikje vol lopen wij naar de bioscoop om te genieten van de film en met de gedachte: hier komen wij nog eens terug!

Restaurant Shintori

Restaurant Le Connaisseur

Sint Jansstraat 10-12

Dagelijkse Groenmarkt 35

Openingstijden

2513 AL Den Haag

Zondag t/m woensdag

17.00 – 21.00

5211 DL 's-Hertogenbosch

070 - 3020400

Donderdag t/m zaterdag

17.00 – 21.30

073 - 6900200

www.leconnaisseur.nl

www.shintori.nl

Openingstijden Maandag en zondag 16.00 – 22.30 Dinsdag t/m zaterdag 12.00 – 22.30 Prijzen Lunch Diner maandag t/m donderdag vrijdag t/m zondag

€17,50 €23,50 €25,50

Asiannews 340C  
Asiannews 340C  

aiannews 340C