Page 1

JAARGANG 06 - NO. 18 - 2017

MAGAZINE

EVA JINEK POWERVROUW IN EEN MANNENLANDSCHAP ELSKE DOETS ZAKENVROUW VAN HET JAAR KLEREN MAKEN DE VROUW WIE DRAAGT WAT? HIT PROFIT FRANK SMITHSON OVER HIT INSURANCE & MARCEL VAN DE RANDE OVER HIT SPORTS ORANJE LEEUWINNEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS VERRADERLIJKE VROUWEN CRIMINELE MASTERMINDS EN ANDERE GEVAARLIJKE DAMES

WOMEN ON TOP

EN VERDER POWERVROUWEN; MARGO REUTEN, JEANINE HENNIS-PLASSCHAERT EN KIM LIEBREGTS


DE PALIO IN SIENA, TOSCANE INCLUSIEF ZEER EXCLUSIEVE BALKONPLAATSEN!

Dit maak je maar één keer in je leven mee… Dit is een absoluut uniek evenement. Wij hebben opnieuw de hand weten te leggen op 16 BALKONPLAATSEN op de Piazza del Campo in Siena voor maandag 2 juli 2018, wanneer daar de PALIO plaatsvindt. Dat is absoluut uniek. We staan dus niet midden tussen de duizenden mensen op het plein maar wij hebben de allerbeste plaatsen met een prachtig uitzicht over de hele Piazza en natuurlijk start en finish. Je kunt niet beter zitten!

Hoe kunt u van deze aanbieding gebruik maken? Mail naar info@scottbilsentravel.com o.v.v. HIT_lezersactie

T 063 766 1203


DAG 1 Aankomst, relax en diner. DAG 2 ontvangst bij Castello di Ama mét rondleiding, proeverij én lunch. In de middag naar Siena, sfeer opdoen. In de avond gast van Contrada delle Tartuca, met ontvangst door Andrea Milani, architect onder andere van menig eigentijds project in Italië en het Voorlinden Museum in Wassenaar. DAG 3 PALIO! (inclusief exclusieve balkonseats) DAG 4 Uitgebreide lunch bij en met wijnen van Marchesi Antinori en vlucht terug.

SPECIALE LEZERSACTIE En bijzondere reis met niets dan hoogtepunten. 30 juni - 3 juli 2018 voor € 3250,-* * Inclusief drie overnachtingen, vliegticket, balkonplaats Palio, ontbijt, lunches en diners.

WWW.SCOTTBILSENTRAVEL.COM


MINI COUNTRYMAN. MEER VERHALEN.

www.renovamini.nl


HIT PROFIT VOORWOORD

WOMEN ON TOP!

Wie onze website bezoekt, ziet dat het team achter HIT Profit uit een gemêleerd gezelschap bestaat. Mannen en vrouwen werken bij ons op gelijk niveau. Verschil in sekse is niet in frage. En dat is nodig, vinden wij, want een goed bedrijf – en in breder perspectief gezien onze samenleving - is alleen functioneel wanneer iedereen gelijke kansen krijgt. Door de crisis was het onderwerp over vrouwen aan de top wat afgenomen, was onlangs te lezen in het FD. Nu de crisis voorbij is, duiken bedrijven weer massaal op recruiters met de vraag of zij ook vrouwelijke kandidaten aan kunnen leveren. Desalniettemin neemt het aantal vrouwen in bestuursfuncties helaas nog steeds af. Met ons magazine zijn we graag een bron van inspiratie voor u, de lezer. Daarom besteden we in deze editie aandacht aan de powervrouw. Want of u nu man, vrouw of een andere genderidentiteit heeft; het is altijd boeiend om te lezen hoe mensen de top weten te bereiken. Opdat zij een bron van inspiratie kunnen zijn voor talloze anderen die nog volgen. In deze editie dus interviews met Tesla Benelux director Kim Liebregts, Zakenvrouw van Het Jaar Elske Doets, Neerlands enige vrouwelijke sterrenchef Margo Reuten en mooie artikelen over journaliste Eva Jinek, schrijfster en Engelands rijkste vrouw J.K. Rowling, Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en nog veel meer. Ik hoop dat u veel leesplezier beleeft aan deze krachtige editie van HIT Profit Magazine!

5


HIT PROFIT INHOUD

INHOUD

08 08 HIT TALK Onze leden aan het woord 11 COLUMN Pieter Voogt over hormonen 12 ACHTERGROND Women on top

20

26

15 INTERVIEW Chérie Cohen - Bestuurslid Vrouwen ontmoeten Vrouwen

20 TRAVEL Seychellen We found heaven

32 INTERVIEW Tesla Country Director Kim Liebregts

18 HIT PROFIT INTERVIEW Frank Smithson van HIT Insurance

24 HIT PROFIT Dienstverlening in vogelvlucht

36 ACHTERGROND Verraderlijke vrouwen

26 POWERVROUW Eva Jinek - powervrouw in een mannenlandschap

6

32 40 POWERVROUW De magische miljarden van J.K. Rowling

28 FASHION Kleren maken de vrouw

43 POWERVROUW Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert

30 MEDIA Van poetsvrouw tot powervrouw

45 TECH Mini: de sympathieke statement-auto


50 48 HIT PROFIT Extra Benefits 50 INTERVIEW Zakenvrouw van het jaar Elske Doets

54

56

60

53 HIT PROFIT INTERVIEW Marcel van de Rande van HIT Sports

56 SPORT Oranje leeuwinnen schrijven geschiedenis

60 MOET U GEZIEN HEBBEN De mooiste expo's van het moment

54 CULINAIR Lekkere lunch - snelle & gezonde tips

58 INTERVIEW Sterrenchef Margo Reuten van restaurant Da Vinci

62 MUSTHAVES Gold Rush

colofon HIT Profit www.hitprofit.nl HIT Profit Magazine is een uitgave van ASEGA en verschijnt viermaal per jaar. ASEGA Media & Communication Tilburg: Goirkestraat 90, 5046 GN, Tilburg. T: 013 545 32 98 Amsterdam: (Viñoly building, 1st floor) Gustav Mahlerplein 2, 1082 MA Amsterdam T: 020 - 799 74 14 E: info@asega.nl www.asega.nl

Uitgever: Bob Oostelbos Hoofdredactie: Frank van Bergen Art direction & vormgeving: Danielle Kool Adviseur Redactie HIT Profit: Lieke Schalke Redactie: Marlon Maas, Miriam Swaans, Steffi Tempelaars, Romy de Hoog, Iris van Iersel, Lonneke van Knijff, Katja Tremio, Pieter Voogt & Frank van Bergen Eindredactie: Katja Tremio & Lonneke van Knijff Met dank aan: Bregje Horsten, Adje Verhoeven Foto cover: Pim van Boesschoten Fotografie: Thomas Boden, Camiel Donders, Shutterstock, iStockphoto, VARA, elksedoets.nl, Josh V, Pierre Buet, Doutzen Kroes, Pim van Boesschoten. Vragen over adverteren? info@asega.nl

7


HIT PROFIT Q&A

HITTALK

DOOR DE JAREN HEEN ZIEN WE STEEDS MEER VROUWEN AAN HET ROER VAN HUN EIGEN BEDRIJF OF IN EEN BESTUURLIJKE FUNCTIE. OOK BINNEN ONZE KLANTENKRING ZIJN ER VELE ‘WOMEN IN BUSINESS’. IN DEZE EDITIE STELLEN WIJ DEZE POWERVROUWEN DE VOLGENDE VRAGEN: 1. HOE IS HET VROUWENQUOTIËNT BINNEN UW BEDRIJF? 2. HEEFT U OOIT PROBLEMEN ERVAREN ALS VROUW BINNEN UW FUNCTIE OF BEDRIJF? 3. WAT GEEFT U ALS TIP MEE AAN BEDRIJVEN WAARBIJ DE VERHOUDING MAN/VROUW NOG TE GROOT IS?

8


MARGA VAN VENROOIJ – PIELS ALGEMEEN DIRECTEUR PIELS TECHNISCHE INSTALLATIES B.V.

1. Bij ons is ongeveer 10% vrouw en 90% man. Het is dan ook echt een mannenwereld. In het bestuur ben ik de enige vrouw, maar ik heb een fijn team om me heen verzameld. 2. Toen ik de zaak overnam van mijn vader, moest ik me natuurlijk wel bewijzen. Hij was het gezicht van de zaak en had jarenlange ervaring. Nu ik achtentwintig jaar in de zaak werk, zit dat wel snor. 3. Om een vrouwelijke touch aan deze mannenwereld te geven nodig ik ook altijd de partners uit van mijn zakenrelaties, dat zorgt voor meer dames en gevarieerde gesprekken. Op de werkvloer is het als vrouw belangrijk een luisterend oor te bieden aan je personeel. Je moet er niet boven staan, maar middenin.

CHANTAL KOUWENHOVEN, EIGENARESSE HOTEL JOHANNES VERMEER 1. Ons volledige team bestaat uit 10 werknemers en 2 stagiaires, 3 daarvan zijn man. Zelf ben ik de eigenaresse en dus ook vrouw, maar dat heeft niets met dit aantal te maken, hoor. Persoonlijk werk ik ook graag samen met mannen. Vooral in de hotelindustrie zie je op de werkvloer toch meer vrouwen. 2. Ik ben zelf jong begonnen als eigenaar van het hotel. Toen werd er nog wel eens vreemd gekeken als er een jongedame aanschoof bij een overleg met de gemeente bijvoorbeeld, maar tegenwoordig zitten er bij elk overleg eigenlijk net zoveel vrouwen als mannen aan tafel. Ik ben ook voorzitter van de hotelsectie van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, daar is wel een mannenmeerderheid, maar ook daar ervaar ik geen problemen. 3. Ik vind het belangrijk dat het team op elkaar ingespeeld is en goed met elkaar overweg kan. Verdeling man/vrouw vind ik niet zo heel belangrijk, als men elkaar maar aanvult.

MARRON MEIJER EIGENARESSE MATO VERLICHTING

LEONIE DE KEUTER ALGEMEEN MANAGER VEENPARK

MARJOLIJN VAN GEMERT, EIGENARESSE KINDERDAGVERBLIJF VARKENTJE LIEF 1. Het team van Kinderdagverblijf Varkentje Lief bestaat enkel uit dames, 21 om precies te zijn. In mijn vakgebied is maar een hele kleine hoeveel heid mannen werkzaam. 2. Totaal niet, mijn ervaringen zijn zeer positief. Ook toen ik nog in het basisonderwijs werkzaam was. 3. Dit vind ik lastig omdat ik enkel positieve ervaringen ken. Ik heb geen negatieve ervaringen rondom een ongelijke verdeling qua mannen/vrouwen binnen een team. Als een bedrijf de verhouding man/vrouw meer gelijk wil krijgen dan kun je hier op aansturen. Hiervoor zijn natuurlijk wel geschikte kandidaten nodig. Kwaliteit moet voorop blijven staan.

1. Het is bij ons 50/50, met twee mannen en twee vrouwen op de werkvloer. Dat is niet bewust, maar werkt erg prettig. Ik werk zelf het liefst met mannen, die weten van aanpakken en communiceren directer. 2. Ik heb hier zelf nooit problemen mee ervaren, eerder voordelen om als vrouw in een mannenwereld te werken, want je komt vaak sneller tot een gesprek. Een nadeel is wel dat je je vaak moet bewijzen. Mensen verwachten bijvoorbeeld niet altijd dat ik de eigenaresse ben. Ik zie het als een uitdaging om dat te ontkrachten met mijn expertise. 3. Kijk meer naar persoonlijkheid en uitstraling dan naar sekse (of uiterlijk). Wat past binnen een team? Wat voor iemand zoek je? Een wat stiller iemand of juist een extravert persoon? Eigenschappen moeten leidend zijn.

1. In de groep met scholieren en studenten die we in dienst hebben, is de mix in de groep goed. Echter, kijkend naar de vaste krachten, zijn de vrouwen de drijvende krachten binnen de horeca. Toch blijkt ook hier een traditionele rolverdeling gaande te zijn, want onze attractiemedewerkers en technische mensen zijn allemaal mannen. Al met al is de verdeling over het hele bedrijf toch wel 50/50. 2. Bij een vorige werkgever liep ik wel eens tegen vooroordelen aan. Ik was twintiger toen ik daar werk zaam was en ging trouwen. Veel vrouwelijke collega’s gingen trouwen en raakten daarna zwanger, om vervolgens parttime te gaan werken. Het management trok die verwachting door naar alle vrouwen binnen het bedrijf. Dat is erg jammer, want zaken als kinderen willen en krijgen vind ik privé. Anderzijds vind ik ook dat vrouwen minder snel een slachtofferrol aan moeten nemen. Niet iedere functie, en zeker een management functie, is geschikt om parttime uit te voeren. 3. In bepaalde managementfuncties zal het nodig zijn om een andere verhouding mannen/vrouwen te hanteren. In ons geval kwamen de dames op ons pad en bleek het vrijwel altijd succesvol. Heren met dezelfde kwaliteiten waren ook welkom geweest. Mijns inziens is het belangrijk dat de juiste mensen op de juiste plek zitten. 9


COLUMN

VROUWEN DUWEN GEWOON TERUG

Hormonen spelen niet alleen een rol is ons privéleven. Bij ondernemers, zowel mannelijke als vrouwelijke, vervult het hormoon testosteron vaak de rol van ongevraagd en onbezoldigd adviseur. Een adviseur die veel invloed heeft op degene die hij influistert. Invloed die grote gevolgen kan hebben, zowel positief als negatief.

DE 5 BELOFTEN VAN HIT PROFIT: 1. Vooraf meten is weten U weet vooraf wat HIT Profit voor uw organisatie kan betekenen. Zowel qua inkoopbesparing als de verschillende gebieden waarop wij u kunnen ontzorgen. 2. Onafhankelijk Wij zijn onafhankelijk en kunnen daarom altijd de beste leveranciers in de markt kiezen en schakelen snel tussen alle betrokken partijen. 3. We zijn er voor u! Wij communiceren helder met onze leden over de zaken die wij afspreken en de voordelen die daaruit behaald worden. U heeft op ieder moment (online) inzicht in uw contracten en prijsafspraken. 4. Flexibel Wij zijn continu actief om voor onze leden de allerbeste condities uit de markt te halen. Wij monitoren de markten, spelen hierop in, benchmarken commerciële condities en evalueren met onze partners op het gebied van prijs, kwaliteit en service. We hebben een continu verbeterproces om onze dienstverlening te borgen en staan daarin open voor verbeterpunten vanuit uw kant. 5. Afspraak is afspraak Wij komen onze afspraken na!

Over het algemeen hebben mannen met een hoge sociale status een hoger testosterongehalte. Testosteron hangt ook samen met de wil om te winnen. Als bij mannen hun testosterongehalte stijgt, bijvoorbeeld omdat ze in competitie zijn, dan vertonen ze meer risicogedrag. Denk in het geval van ondernemers aan onverantwoorde uitgaven aan te dure auto’s, te grote kantoren of irrelevante overnames. Vaak is daarbij het motto ‘wie heeft de grootste’. De buitenwereld spreekt dan meewarig over ‘irrationele uitgaven’. En dat klopt precies, met ratio hebben die beslissingen weinig te maken. Bij vrouwen wordt testosteron in de hersenen omgezet in oestradiol, dat ook motiveert tot seks- en statusgericht gedrag. Alleen uiten zij die competitiedrang anders. Vrouwen hebben die ‘wedstrijdjes ver plassen’ niet nodig. Dat zou een belangrijke reden kunnen zijn voor het feit dat vrouwelijke ondernemers minder vaak failliet gaan dan hun mannelijke collega’s. Voor beursgenoteerde ondernemingen is er een quotum van 30 procent vrouw in de raad van bestuur én in de raad van commissarissen. Het MKB kent zo’n quotum niet. Maar waarom eigenlijk niet? Wat houdt ons tegen om die onszelf op te leggen? Is het de testosteron? Zijn wij (mannen) bang dat we dan geen irrationele uitgaven meer mogen doen of risico’s mogen nemen? Het pleidooi voor meer vrouwelijke bestuurders en ondernemers is geen pleidooi tégen testosteron. Want dit hormoon brengt ook veel goeds. Simpelweg omdat je nu eenmaal als ondernemer soms risico’s moet durven nemen. En testosteron kan je net dat duwtje geven dat je nodig hebt om in beweging te komen. En als dat duwtje je net te ver over het randje dreigt te duwen? Dan zijn er gelukkig altijd nog vrouwen. Die duwen gewoon terug. Pieter Voogt Managing Partner PauwR Digital Marketing www.PauwR.nl NB: Wil je ook elke woensdag om 12.00 uur een gratis psychologietip ontvangen? Ga naar goo.gl/zEe2D3

11


HIT PROFIT ACHTERGROND

1

2

WOMEN ON TOP

AL STAAN ER NOG STEEDS MEER MANNEN DAN VROUWEN AAN DE TOP, ER ZIJN STEEDS MEER VROUWEN DIE EIGENHANDIG EEN GLANSRIJKE CARRIÈRE OPBOUWEN. ZO KENT NEDERLAND EEN VROUWELIJKE ONDERNEMER DIE EEN VERMOGEN HEEFT VAN MEER DAN 250 MILJOEN EURO. KLEDING, COMPUTERONDERDELEN EN INVESTERINGEN: VROUWEN ZIJN NIET TE STOPPEN. MEER DIVERSITEIT AAN DE TOP In het Nederlandse bedrijfsleven zijn het vooralsnog veel mannen die aan de top staan, zowel self-made als in andere hoge functies. Dit terwijl er tussen mannen en vrouwen in topfuncties kwalitatief geen tot weinig verschil blijkt te zijn. Om hier verandering in aan te brengen, werd een wettelijk streefcijfer van dertig procent ingevoerd. Dit houdt in dat bedrijven zich tot 2020 moeten inzetten om een gezonder evenwicht tussen mannen en vrouwen in topfuncties te realiseren. Meer dan 260 bedrijven hebben zich aangesloten bij het charter ‘Talent naar de Top’: een programma waarbij organisaties zich laten toetsen door een onafhankelijke commissie. Toch is er ook goed nieuws te melden: het aantal vrouwen stijgt wél, al is het niet zo snel als gehoopt. Zo groeit het aantal vrouwen in raden en besturen met ongeveer één procent per jaar. De enige twee bedrijven met dertig procent vrouw aan de top zijn op dit moment PostNL en Akzonobel. 12

De vrouwelijke hoogleraar Corporate Governance Mijntje Lückerath van Tilburg University, vertelde in een gesprek met NOS dat het streefcijfer slecht wordt nageleefd en de controle erop niet goed is. Ze hoopt dat bedrijven worden aangesproken door hun werknemers, aandeelhouders en klanten. Rechtstreeks aanspreken zou een betere oplossing zijn, aldus Lückerath, omdat er anders een hard quotum moet komen. SELF-MADE VROUWEN IN NEDERLAND De nieuwe ‘Top 100 jonge miljonairs’ van Quote wordt meer dan ooit in beslag genomen door mannen. Het gezamenlijk vermogen van de meest gefortuneerde self-made Nederlanders onder de veertig jaar oud, steeg het afgelopen jaar met ruim 45 procent. Dit betekent niet dat er geen succesvolle Nederlandse onderneemsters zijn. Maar wie zijn die vrouwen die zelf de weg naar de top wisten te vinden?

3


4

DE MEEST INSPIRERENDE EN OPVALLENDE ZAKENVROUWEN VAN NEDERLAND

5

3. NINA STORMS-VLEESCHDRAAGER SUCCESVOL ONDERNEEMSTER Nederland's self-made vrouw nummer één is natuurlijk Nina StormsVleeschdraager, beter bekend als Nina Brink. In 1987 richtte zij A-Line Technologies op, een bedrijf in computeronderdelen. De inmiddels 64-jarige Brink was op haar dertigste al multimiljonair. Later richtte zij bedrijven als World Online en LaDot op. Haar vermogen wordt geschat op meer dan 250 miljoen euro.

1. ELSKE DOETS ZAKENVROUW VAN HET JAAR 2017 Elske Doets werd benoemd tot zakenvrouw van het jaar 2017. In haar branche is ze de tweede zakenvrouw van het jaar. Elske Doets is daarmee de 36e zakenvrouw van het jaar op rij in Nederland. Zij nam in 2001 het bedrijf van haar vader over en transformeerde dit naar een organisatie die vakantiereizen naar Amerika en Canada biedt. Sinds 2013 is haar bedrijf met 60 procent gegroeid, tot een omzet van meer dan 30 miljoen euro.

4. SYLVIA CATHARINA TÓTH OPRICHTSTER SYLVIA TÓTH CENTRUM & CHARITY STICHTING Tóth is 73 jaar en een self-made multimiljonair. In 2000 richtte ze het Sylvia Tóth Centrum op voor kinderen met een complexe neurologische aandoening. Verder richtte ze onder andere Tóco d'Azur op; een bedrijf in onroerend goed bemiddeling. Haar vermogen werd in 2016 geschat op 130 miljoen euro.

2. DOUTZEN KROES SUPERMODEL Wat veel mensen niet weten van Doutzen Kroes is dat ze naast haar modellencarrière geld heeft verdiend met onder andere investeren in grond. Daarnaast onderhoudt ze sponsorcontracten met merken als L’Oréal en Mercedes. Kroes is één van de jongste vrouwelijke miljonairs en heeft een jaarsalaris van 4,5 miljoen euro. Haar man, DJ Sunnery James, is ook miljonair.

5. JOSH VELDHUIZEN EIGENARESSE MODELABEL JOSH V. Haar grote kantoorpand in Amsterdam betaalde ze met de inkomsten vanuit modellenwerk. Inmiddels is het label Josh V. een succesvol miljoenenbedrijf. Veldhuizen laat niet los om hoeveel winst het gaat, maar ‘het gaat om meerdere miljoenen en de winst verdubbelt elk jaar’. Haar man zit in dezelfde branche: hij is eigenaar van het merk Nickelson. 13


TWEEDERDE VAN DE MILJARDAIRSVROUWEN KOMT UIT CHINA. 1

WERELDWIJD AAN DE TOP

2

Wereldwijd zijn het voornamelijk Chinese vrouwen die aan de top staan. Er zijn slechts 88 vrouwen ter wereld die zich miljardair mogen noemen. Opvallend is dat tweederde van deze vrouwen afkomstig is uit China. Mogelijk komt dit door hun eenkindpolitiek én de toegang tot kinderopvang. Hierdoor hebben vrouwen de kans om zich volop te ontwikkelen op werkgebied. Na China komen de meeste topvrouwen uit Amerika en Engeland.

3

1. ZH O U QUNFEI De van oorsprong Chinese Qunfei staat aan de top van haar eigen ‘Lens Technology’, een bedrijf dat glazen schermen voor mobiele telefoons maakt. Er werken 74 duizend mensen voor het bedrijf. Qunfei is goed voor zo’n 10,3 miljard dollar. 2. CH E N LI HUA De 76-jarige Lihua groeide op in armoede en staat nu bekend als één van de meest succesvolle zakenvrouwen ter wereld. Ze staat aan het hoofd van investeringsmaatschappij FuWah en is getrouwd met acteur Chi Zhongrui. Haar vermogen werd door Forbes geschat op 5,6 miljard dollar (2017). 3. ROS A L I A MERA De in 2013 overleden Mera was in augustus 2013 de rijkste self-made vrouw ter wereld. Samen met haar man richtte de Spaanse Mera kledingketen Zara op in 1975. Zara heeft wereldwijd meer dan tweeduizend filialen. Haar vermogen werd geschat op 6,1 miljard dollar. Haar dochter Marta zet het bedrijf voort.

4 5

4. MARI AN I L I TC H Ilitch dankt haar enorme succes aan een maaltijd die onder veel mensen geliefd is: pizza. Ze begon, samen met inmiddels overleden echtgenoot, de keten ‘Little Caesars Pizza’. Daarnaast bezit ze het MotorCity Casino Hotel in Detroit. Geschat vermogen: 5,1 miljard dollar. 5. DIANE HEND RI C K S De kans is niet heel groot dat je ooit van ABS Supply hebt gehoord, maar Hendricks heeft er bijzonder veel geld mee verdiend. Het is de grootste dakbedekking- en vinylbekleding groothandel in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een omzet van 7,2 miljard per jaar. Hendricks zelf bezit 4,9 miljard dollar. Tijdens zijn verkiezingscampagne adviseerde ze Donald Trump. TEKST IRIS VAN IERSEL FOTO’S SHUTTERSTOCK, VARA, ELKSEDOETS.NL, JOSH V, PIERRE BUET, DOUTZEN KROES.

14


TEKST LONNEKE VAN KNIJFF FOTO'S THOMAS BODEN

HIT PROFIT INTERVIEW

HOGE HAKKEN OP HET DOEK Als voormalig horecaonderneemster, grondlegger van diverse Tilburgse evenementen en oprichtster van de stichting vrouwen ontmoeten vrouwen (VOV), kunnen we wel stellen dat Chérie Cohen een veelzijdige duizendpoot is. Geldt dat ook voor haar artistieke kwaliteiten?

15


CHÉRIE COHEN ZET HAAR EERSTE PENSEELSTREKEN OP HET DOEK.

In het atelier van Bregje Horsten hebben we voor het schildersinterview al een hoop kandidaten het witte doek zien versieren, maar dat waren over het algemeen vooral mannen. “Wist je dat je pas de tweede vrouw bent die wij op deze manier mogen verwelkomen?” vraagt Bregje aan Chérie. “Het wordt wel tijd voor een vrouwelijke touch dan”, antwoordt de Tilburgse powervrouw resoluut. Op de vraag of Chérie weleens vaker schildert, begint ze hard te lachen. “Mijn zus én mijn vader schilderen graag en ook mijn broer is het liefst artistiek bezig met zijn fotocamera, maar ik? Nee, die genen heb ik niet mogen erven.”

Kunst Een liefde en neus voor kunst blijkt Chérie wel degelijk te bezitten. “Ik stik van de schilderijen. Dat is de erfenis van ons voormalig Café Cher, waar wij op de eerste verdieping jonge kunstenaars een podium boden voor hun werk. Destijds waren er veel galeries gesloten en konden zij zich nergens presenteren. Wij boden hen dan ruimte aan om te exposeren, zorgden voor een opening, nodigden gasten uit en in ruil daarvoor kregen wij een kunstwerk. Zo heb ik thuis één van Rob van Triers’ eerste werken, kunst van Ans Markus en hangt Herman Brood boven mijn bed. Hij was destijds natuurlijk niet echt een onontdekt of jong talent, maar hij had wél altijd geld nodig. Niet alleen zijn schilderijen op de eerste etage verkochten heel erg goed, hij versierde ook bierviltjes bij ons op het terras die je voor vijfentwintig gulden kon kopen.”

Rood Na het zien van al die kunstvormen en stromingen door de jaren heen, zou je zeggen dat dat Chérie direct een idee heeft om het witte doek te vullen. “God nee, ik hoopte dat hier te vinden”, zegt ze tegen Bregje. Maar voordat Bregje haar eigen kunstboeken er bij kan pakken, haalt Chérie zelf al twee rode boekjes uit haar tas. “Dit is onze Bijbel”, glimlacht ze. “De afgelopen tien jaar 16

zet ik me in voor het VOV, dus het lijkt me mooi om dat op het doek te zetten.” Bregje is meteen enthousiast en begint met zorg de rode verf te selecteren. Chérie: “Ik zeg altijd tegen vrouwen, draag rood of wit en een paar goede hakken. Net zoals je op de cover van het boekje ziet. Waarom? Omdat je dan opvalt tussen de blauwe en grijze pakken.”

Vrouwencafé De wil om een ontmoetingsplek voor vrouwen te creëren, begon voor Chérie al voor de start van VOV. “Tijdens mijn studie was ik nauw betrokken geraakt bij onder meer het Vrouwencafé. Toen dit dreigde te verdwijnen én er een café aan het Piusplein vrijkwam, hoefde ik niet lang na te denken; ik zou mijn eigen vrouwencafé starten, gerund dóór en bedoeld vóór vrouwen.” Ook hier stond Chérie haar ‘mannetje’: “Wat ik niet wist, was dat het vorige café gesloten werd vanwege de criminele activiteiten. Die kwamen na het openen van de deuren weer ‘gezellig’ terug, maar daar zat ik natuurlijk niet op te wachten. Het heeft twee jaar geduurd voordat het café helemaal gezuiverd was. Hoe ik dat deed? We huurden een pianist in die verschrikkelijk saaie nummers speelde. ‘Draai eens Hazes, vrouwke’ riepen ze dan vaak. Wij vonden het zelf ook helemaal niets, maar het zorgde er uiteindelijk wél voor dat de ongewenste gasten verdwenen.”


HET EINDRESULTAAT.

“Vrouwen moeten aan de top, dus ik zet het bovenop”

VOV Hoewel het Vrouwencafé een groot succes was, was het vooral in trek bij mannelijke stamgasten. “Project mislukt!” lacht Chérie. “Ik wilde natuurlijk vooral leuke vrouwen bij elkaar brengen en hen intellectueel uitdaging en ‘verbroederen’. Toen ik enkele jaren later startte met VOV kon ik eindelijk écht iets voor vrouwen doen.” Met het VOV wil Chérie vrouwen een plek bieden om de krachten te bundelen en samen een vuist te maken tegen de mannelijke bestuursorganen. “Mannen en vrouwen moeten zich realiseren dat de maatschappij is opgebouwd uit mannen én vrouwen, en dat dit ook terug gezien moet worden in de bestuursorganen van een bedrijf. “De verdeling is gewoon 50/50, maar in het bedrijfsleven zie ik niet eens 30% vrouwen aan de top terug. En dat terwijl het overgrote deel van de afgestudeerden aan de universiteit vrouwen zijn.”

Top Na het aanbrengen van de verschillende tinten rood met een grove kwast, gaat Chérie voor het precisie werk. Bovenaan zet Chérie groot VOV. “Vrouwen moeten aan de top, dus ik zet het bovenop.” Waarom er zo weinig vrouwen zich aan de top bevinden, komt volgens Chérie omdat er voornamelijk wordt geput uit het mannelijk arsenaal van het bedrijf. “Wanneer er een functie

vrijkomt in het bestuur, halen ze liever een man uit hun eigen pijpleiding. Daarom bedachten wij ook het rode boekje. Wanneer wij mannen erop aanspraken, zeiden zij vaak: ‘Maar wij kennen niemand!’ dat is dankzij het rode boekje verholpen.”

Aanpakken Chérie meent ook dat veel vrouwen een topfunctie niet ambiëren, in verband met de kinderen. Voor de voormalig horecavrouw vormde dat geen probleem, hoewel ze wel beaamt dat het hard werken en goed plannen is. Ook Bregje combineert haar carrière met het opvoeden van haar kinderen. Toch kent zij meer vrouwen die naast het moederschap ook een goede functie bekleden. Chérie: Ik zie de laatste jaren wel verbetering, maar we zijn er nog lang niet. Het is een wereldwijd probleem, maar een ontwikkeld land als Nederland blijft hierin toch wel ver achter op de rest. Neem bijvoorbeeld Frankrijk waar nu is aangekondigd dat de helft van de regering uit vrouwen bestaat. Wij hebben als V.O.V. de afgelopen tijd hard gestreden voor een vrouwelijke burgemeester in Tilburg door diverse politica aan te schrijven zich verkiesbaar te stellen. Resultaat: slechts zes vrouwelijke kandidaten hebben zich aangemeld en tweeëntwintig mannen. Hier valt nog veel te winnen.” Tot slot is het tijd voor de handtekening. “Die staat er toch al? VOV is mijn handtekening”, lacht Chérie. 17


HIT PROFIT NSURANCE

TEKST MIRIAM SWAANS FOTO’S THOMAS BODEN

DEZELFDE OF BETERE VOORWAARDEN EN MINIMAAL 10% OP PREMIES BESPAREN OVERSTAPPEN NAAR EEN NIEUWE VERZEKERAAR IS VOOR VEEL ONDERNEMERS EEN FLINKE STAP. ZE DOEN VAAK AL JARENLANG ZAKEN MET IEMAND DIE ZE HUN PORTFOLIO MET VERZEKERINGEN TOEVERTROUWEN. OF ZE ZIJN TEVREDEN OVER HET CONTACT MET HUN

FRANK SMITHSON

TUSSENPERSOON. ZELFS ALS ZE AANTOONBAAR KUNNEN BESPAREN EN DE VOORWAARDEN MINIMAAL STABIEL BLIJVEN, SPEELT DIE EMOTIE EEN ROL.

Frank Smithson van HIT Insurance: “Het is niet ons doel om bedrijven te overtuigen om weg te gaan bij hun huidige adviseur of intermediair. Integendeel. Maar uiteindelijk investeert elke ondernemer zijn geld liever in de toekomst van het bedrijf dan dat hij het onnodig uitgeeft aan verzekeringspremies. Als je het zo rationeel bekijkt, is overstappen ineens een stuk makkelijker.”

goed inhoudelijk vergelijken en vakkundig adviseren. Geen onderneming is hetzelfde en dus is het zaak om een verzekering te vinden die passend is en ook nog aantrekkelijk geprijsd. Om dat te kunnen, moet je de juiste kennis in huis hebben. En die hebben wij.”

KRITISCH KIJKEN Frank Smithson leidt als directeur het team van HIT Insurance en ziet regelmatig verbaasde blikken als de analyse met verbeterde polisvoorwaarden en lagere kosten op tafel komt. “De afgelopen jaren is de markt flink veranderd. Als je gedurende een langere periode niet echt kritisch naar je schadepolissen hebt gekeken, dan zijn de te realiseren besparingen vaak heel fors. Een addertje onder het gras? Nee, dat is er bij ons niet. Wij werken net als veel andere intermediairs met dezelfde grote en vertrouwde namen in de verzekeringswereld. Het is een kwestie van breed oriënteren, 18

WEINIG NODIG Dat HIT Insurance bij de advisering niet over één nacht ijs gaat, blijkt wel uit het feit dat huidige voorwaarden volledig vergeleken worden met die van een nieuwe polis. De klant heeft daar gelukkig nauwelijks werk aan. “We hebben weinig nodig om een besparingsvoorstel te maken. Enkel een kopie van de huidige polissen, voorwaarden en tarie-


WETEN WAAR JE AAN TOE BENT

ven is voldoende. Op basis daarvan maken we ons voorstel, waarin we heel overzichtelijk per polis twee dingen laten zien. Ten eerste: tegen welke vaak verbeterde voorwaarden ga je je verzekeren? En ten tweede: wat ga je besparen? Een zeer prettige bijkomstigheid is dat de besparingen vrijwel direct realiseerbaar zijn. Door de veranderde regelgeving hebben nagenoeg alle schadeverzekeringen namelijk een opzegtermijn van slechts een maand. Oversluiten doen we dus direct nadat de klant ons daartoe opdracht geeft. En ook daar heeft hij verder geen omkijken naar.”

OGEN EN OREN IN DE VERZEKERINGSMARKT Blijft de vraag waarom HIT Insurance het lukt om te besparen, terwijl de bestaande verzekeringsadviseur er niet in slaagt? “Van een intermediair verwacht je dat hij regelmatig je polissen optimaliseert, daar krijgt hij ook voor betaald. Enige proactiviteit is daarbij gewenst. Hij hoeft niet alleen kijken naar het verbeteren en actualiseren van de voorwaarden, maar moet ook regelmatig de huidige premiestelling toetsen aan verbetermogelijkheden in de markt. Kortom: als adviseur ben je de ogen en oren van je klant in de verzekeringsmarkt. Zie je een voordeel? Dan moet je dat pakken. Als wij als HIT Insurance dit stukje huiswerk voor de bestaande intermediair doen, dan willen we daar uiteraard ook een beloning voor ontvangen. Ons uiteindelijke doel is echter om bedrijven als klant te mogen verwelkomen bij HIT Insurance. Ik ben er van overtuigd dat een zéér concurrerende prijs, prima voorwaarden en goede service perfect samen kunnen gaan.”

HIT Insurance stopt niet na het zetten van de handtekeningen. “Als intermediair nemen wij een actieve rol aan. Elke klant heeft een eigen accountteam dat oplossingsgericht en snel werkt. HIT Insurance werkt samen met grote en professionele serviceproviders. Zij helpen ons met het uitbrengen van offertes voor nieuwe verzekeringen en het opmaken van polissen, zij incasseren premies en wikkelen schades af. Zo kunnen onze accountmanagers en relatiebeheerders zich volledig richten op het beantwoorden van de vragen van de klant. We zijn gelukkig met het feit dat bijna alle klanten bij ons blijven, nadat ze hun handtekening hebben gezet. Langdurige relaties zijn voor ons een teken dat klanten onze dienstverlening waarderen.”

ELK JAAR EEN UPDATE Om doorlopend de juiste service te kunnen bieden, komt de eigen HIT adviseur elk jaar op bezoek om de verzekeringen te inventariseren. “Omstandigheden veranderen soms razendsnel. Zeker de laatste jaren. Terwijl je als ondernemer zelf druk bent met het managen van al die veranderingen, is het logisch dat je niet meteen stilstaat bij de verzekeringstechnische consequenties. Daar zijn wij voor. Naast die jaarlijkse update, voorzien we onze klanten doorlopend op allerlei manieren van relevante informatie en prikkelen we ze om contact met ons op te nemen als hun situatie wijzigt. En elk jaar kijken we vanzelfsprekend opnieuw wat er te besparen valt.”

GAAT U DE UITDAGING AAN? We dagen bedrijven graag uit om eens een offerte voor het totale verzekeringspakket bij ons op te vragen. We spreken af dat we u zullen verrassen. Dit alles vanuit de gedachte dat een beetje korting géén korting is.

19


HIT PROFIT TRAVEL

WE FOUND HEAVEN

s eyc hellen UITGESTREKTE STRANDEN, WEELDERIGE NATUUR, LUXUEUZE RESORTS EN EEN DIEPBLAUWE ZEE. DE SEYCHELLEN ZIJN NÓG MOOIER DAN DE FOTO’S DOEN VERMOEDEN. EN MET EEN BEETJE GELUK HOEFT U HET KRISTALHELDERE WATER MET NIEMAND TE DELEN. DE IDEALE PLEK OM ALS POWERVROUW WEER HELEMAAL OP TE LADEN!

20


SAMENSTELLING ANKE VAN DEN BERSSELAAR & LONNEKE VAN KNIJFF FOTO'S SHUTTERSTOCK

HOOFDEI LAND MAHÉ Het is het leukst om meerdere eilanden van de Seychellen te bezoeken. De eilanden zijn relatief klein en allemaal heel verschillend. Op het hoofdeiland Mahé, tevens het grootste eiland, liggen het vliegveld en hoofdstad Victoria. Naast prachtige stranden en wuivende palmen, vind je duidelijke sporen van de Engelse Kolonie zoals de ‘mini’ variant van de Big Ben. 21


S E A LI FE Ook onder water is van alles te zien. Vanuit een bootje of één van de vele strandjes kun je perfect snorkelen in het helderblauwe water. De diersoorten die je bij de koraalriffen kunt spotten zijn onder andere zeeschildpadden, roggen, rifhaaien, verpleegsterhaai, walvishaai en vele andere tropische vissen.

CO CO D E MER Gezien de afgelegen locatie van de eilandengroep, zijn er relatief veel unieke planten en diersoorten te vinden op de Seychellen. Zo komen er 81 unieke plantensoorten voor, die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De bekendste van die zeldzame planten is de Coco de Mer (Lodoicea maldivensis). Deze bijzondere kokosnoot komt uitsluitend voor op het eiland Praslin in de Vallee de Mai. De noten van dit levende fossiel lijken op dubbele gewone kokosnoten. Ze doen er negen jaar over om een lengte van ongeveer 40 centimeter en een gewicht van 15-25 kilogram te bereiken en ze bevatten maar één enkel zaad.

PE RF EC T E U I T VA L S B A S I S Het op één na grootste eiland Praslin heeft een hele relaxte, hippieachtige sfeer. Huur hier zeker een auto om lekker het eiland rond te touren. Vanuit hier kun je gemakkelijk met een bootje naar La Digue, het eilandje waar je alleen met een veerboot naartoe kunt. Op dit eiland kun je heerlijk fietsen of hiken richting het mooiste strand van de Seychellen: Source D’Argent.

22


PURE LUXE Alles ademt luxe op het grootschalige complex van Constance Ephélia. Van de stijlvolle kamers in Afrikaanse stijl tot de shuttleservice die je van het noordelijke strand naar het zuidelijke strand brengt. Doordat het zo groot is opgezet, kun je toch echt ‘alleen’ op het strand liggen. Zoals je van een 5-sterrenresort mag verwachten, is het complex van alle gemakken voorzien. Met 7 zwembaden, 5 restaurants, een heerlijke spa en het marinepark van Port Launay als uitzicht is het hier goed vertoeven. Het prettige aan dit luxueuze 5-sterrenresort is dat er een ontspannen sfeer hangt. Met of zonder kids. Deze vakantie op de Seychellen is van begin tot eind paradijselijk.

C U L T U U R Hoewel 90% van de inwoners van de Seychellen katholiek is, hebben lokale Hindoes een prachtige tempel in het midden van Victoria gecreëerd. De tempel vereerd Arul Mihu Navasakthi Vinayagar, de hindoe God van veiligheid en welvaart. De gewaagde kleur kan van veraf gezien worden, en hoewel de straten buiten druk en chaotisch kunnen zijn, is het binnen vreedzaam en stil. Gelukkig is de tempel toegankelijk voor toeristen om de sierlijke ontwerpen te zien.

FA C TS & FI GURES Minder dan één derde van de 115 eilanden die het land vormen, is bewoond. Het totale inwonertal van het land bedraagt nog geen 88.000 mensen, en daarvan woont zo'n 90% op het hoofdeiland Mahé, dat 27 kilometer lang en 3 tot 8 kilometer breed is.

S

P

O

T

T

E

N

Het eiland Curieuse heeft geen hotels en is daardoor een prachtige oase vol ongerepte natuur. Vooral de schildpadden vormen een belangrijke bezienswaardigheid, want hier lopen de schildpadden vrij rond. Cousin is een belangrijk eiland voor broedende zeevogels en karetschildpadden. Op Felicite kun je zelfs zwemmen met schildpadden! Nog niet genoeg fauna gespot? Ga dan naar Bird Island. Het eiland onderscheidt zich door ecotoerisme hoog in het vaandel te hebben staan en door zich in te zetten voor behoud van de natuur. Het is dan ook niet vreemd dat nergens anders op de Seychellen zulke enorme vogelconcentraties aangetroffen worden als hier: een ornithologisch wonder.

23


HIT PROFIT DIENSTEN

DE HIT PROFIT DIENSTVERLENING IN VOGELVLUCHT HIT PROFIT STAAT VOOR ONTZORGEN, TRANSPARANTIE, INNOVATIE, BESPAREN EN EXTRA OMZET. WIJ ZIJN DE TOONAANGEVENDE INKOOPCOMBINATIE VOOR ONDERNEMEND NEDERLAND EN MAKEN GEZAMENLIJK INKOPEN EENVOUDIG EN BEREIKBAAR. WE NEMEN DE VAAK INGEWIKKELDE INKOOPPROCESSEN VAN FACILITAIRE ZAKEN VOOR U UIT HANDEN. NIET ALLEEN OM AANZIENLIJK TE BESPAREN OP DE KOSTEN, MAAR OOK OM DE KWALITEIT, VOORWAARDEN EN SERVICE TE OPTIMALISEREN. HIT Profit staat aan uw kant bij het maken van complexe afspraken over facilitaire zaken. Ons team van inkopers houdt de snel veranderende markten continu in de gaten en is zo altijd up-to-date. U staat niet langer alleen! De tijd en dus ook de kosten die u daarmee bespaart, kunt u direct in uw eigen onderneming investeren.

VOORDELEN: • • • • • •

Vergunning van Autoriteit Financiële Markten (AFM) Onafhankelijke intermediair Collectiviteitsvolume Maatwerk, elk bedrijf is uniek Gelijkwaardige of verbeterde (polis)voorwaarden Een beoogde besparing van minimaal 10%

HIT INSURANCE

De verzekerings- en tussenpersonenmarkt is volop in beweging. HIT Insurance is een, door de AFM erkende, onafhankelijke intermediair, die staat voor deskundigheid, betrouwbaarheid en continuïteit. Wij werken op basis van volmachten samen met ruim dertig vooraanstaande verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor kunnen wij maatwerk bieden tegen de scherpste tarieven in de markt. “Uit 75% van de portefeuilles weten wij een premievoordeel te behalen”, aldus directeur van HIT Insurance Frank Smithson. Uiteraard met minimaal gelijkblijvende, maar vaak verbteterde condities. Als uw tussenpersoon u de afgelopen jaren niet heeft verrast met een verbeterde premievoordeel, is de kans groot dat u nu te veel betaalt. Wij wijzen u graag de weg naar een betere oplossing. “Want een beetje korting is geen korting!”, aldus Smithson. 24


VOORDELEN: • • • • •

State of the art technology Samenwerking met A-providers: Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 Controle en inzicht in kosten en verbruik Vast, mobiel en telefooncentrale in één oplossing Gegarandeerde besparing tot wel 15%

HIT TELECOM

U wilt zich geen zorgen maken over uw zakelijke telefonie en altijd bereikbaar zijn. HIT Profit biedt u deze zekerheid en daarbovenop de mogelijkheid om te besparen op uw vaste en mobiele telefoniekosten. HIT Telecom verzorgt een breed scala aan telecomdiensten waaronder een alles-in-één pakket, dankzij de vernieuwende Cloud telefonie oplossing. Cloud telefonie is een geïntegreerde oplossing voor zowel de mobiele als de vaste telefonie en de telefooncentrale van een bedrijf. U heeft dus geen telefooncentrale meer nodig. Deze wordt verplaatst naar een datacenter en beheerd door een provider. Met cloud telefonie is de kwaliteit, veiligheid en bereikbaarheid gegarandeerd. Simpelweg: één contract, één vast bedrag, één factuur en één aanspreekpunt. Wij zorgen ervoor dat uw bedrijf kan vertrouwen op perfect functionerende telefonie-oplossingen. Over de onderliggende technologieën, protocollen en verbindingen hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij nemen u de zorg uit handen met als resultaat geld- en tijdbesparing.

VOORDELEN: • • • • • •

Profiteren van ons collectiviteitsvolume Specialisten monitoren de energiemarkt continu Ontzorgen bij het opzeggen en overzetten Factuurcontrole Communicatie met netbeheerders en leveranciers Gemiddelde besparing van 20%

HIT ENERGY

De energiemarkt is ondoorzichtig. HIT Energy helpt bedrijven om de juiste keuzes te maken bij het inkopen van energie. Kennis van de energiemarkt is daarbij essentieel. De markt wordt gedomineerd door aanbieders die verschillende producten aanbieden op verschillende momenten en tegen verschillende voorwaarden. Dit maakt het moeilijk om goede beslissingen te nemen. Onze zeer ervaren energiespecialisten monitoren de energiemarkt continu. “Ons doel is de energie-inkoop voor onze leden te verzorgen tegen de beste condities en met maximale ontzorging voor onze leden”, aldus Roberto Fa, directeur HIT Energy. Het moment van inkopen is daarbij cruciaal. Energieprijzen fluctueren dagelijks door factoren, zoals: valutakoersen, geopolitieke ontwikkelingen en seizoensinvloeden. Onze specialisten beheersen deze materie als geen ander. Daardoor kunt u optimaal profiteren van de kansen die de energiemarkt biedt. 25


HIT PROFIT POWERVROUW

VA

POWERVROUW IN EEN MANNENLANDSCHAP

INEK

VOLGENS HAAR VAKBROEDERS WAS ZIJ VORIG JAAR DE BESTE

PRESENTATRICE IN HILVERSUM. HET LEVERDE EVA JINEK EEN TV-BEELD

OP VOOR DE BESTE PRESENTATOR. ZE ONTVING DE PRESTIGIEUZE PRIJS UIT HANDEN VAN JEROEN PAUW, HAAR MENTOR EN TEVENS GROOT VOORBEELD. JINEK BEDANKTE HAAR COLLEGA’S EN HAAR OUDERS IN HAAR SPEECH – ZICHTBAAR GEËMOTIONEERD. “EN OOK ALLE VROUWEN DIE MIJ OOIT HEBBEN OPGEMAAKT. WANT DIT GEZICHT HEB IK ÉCHT NIET ALS IK HIERNAARTOE KOM.” TEKST LONNEKE VAN KNIJFF FOTO’S PIM VAN BOESSCHOTEN

26


HARD WERKEN Jezelf bewijzen en hard werken is Eva Jinek met de paplepel ingegoten. Haar Tsjechische ouders, die na de Praagse Lente hun thuisland ontvluchtten en een bestaan opbouwden in Amerika en later Nederland, hebben het belang van hard werken altijd benadrukt. “Ik kreeg de boodschap: als je iets leuk vindt, dan moet je ervoor werken, Evi. Als je dat niet wilt, ook goed, maar dan wordt het niks,” aldus Jinek in het AD Magazine.

BLIJVEN DOORZETTEN Na haar studie geschiedenis in Leiden, gaat Jinek aan de slag bij de NOS. Na vier jaar als bureauredacteur solliciteert Jinek als presentator bij NOS Journaal op 3. Jinek gaat de sollicitatieprocedure naar eigen zeggen tamelijk ontspannen in, men zoekt namelijk een mannelijke presentator. “Ik denk dat als ik had geweten dat ik een serieuze kans had gemaakt, dat ik dan doodsbang was geweest”, vertelt zij in Het Maakbare Nieuws. Na afloop wordt Jinek gebeld met de mededeling dat ze haar willen hebben.

HET BEGIN Na een paar maanden wordt Jinek gevraagd om samen met Philip Freriks de negen uur durende live-uitzending rondom de Amerikaanse verkiezingen te presenteren. Jinek is verbijsterd dat de redactie een onervaren presentator naast een zeer ervaren presentator, zo’n belangrijk evenement laat verslaan. Achteraf is Jinek alleen maar dankbaar: “Dit was absoluut het begin van mijn professionele presentatiecarrière.”

TALKSHOW Na haar eerste talkshow bij Wakker Nederland gaat Jinek bij de KRO verder met de wekelijkse talkshow Jinek. In 2016 gaat het ineens snel. In het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt Jinek een serie persoonlijke reportages in de VS (De Verenigde Staten van Eva). In haar eigen talkshow Jinek vindt ze steeds beter haar eigen stem en in het programma Pauw & Jinek (2017) is ze een volwaardige partner van de ervaren Jeroen Pauw.

MÉÉR VROUW Door voet bij stuk te houden, is Eva Jinek inmiddels bekroond met een TV-beeld voor beste presentator. Toch mist ze iets in het talkshowlandschap; vrouwen. Tijdens het evenement NextWomen Summit, spreekt Jinek haar statement uit aan een zaal vol vrouwen. “Het moet de norm worden dat er ook gewoon vrouwen aan tafel zitten, een mening hebben, discussies voeren. Als we dat doen, wordt het uiteindelijk de norm. Mensen zullen ophouden met het schrijven over je haar, je kleding, je manier van praten en alles wat met uiterlijke schijn te maken heeft en zullen praten over dat wat je vertelt: je expertise.” Daarnaast benadrukt Jinek dat het van belang is dat er ook méér vrouwen topfuncties gaan bekleden en dat is niet iets waar een individu voor kan zorgen, maar wat zij samen moeten doen.

HET F-WOORD Jinek vindt het geen enkel probleem zichzelf als feminist te bestempelen, zo schrijft zij op haar website: “Nog altijd moet ik me in sommige gezelschappen verdedigen als ik zeg dat ik een feminist ben. Alsof ik een mannenhatende, bh-verbrandende boze vrouw met okselhaar ben. Mijn vader leerde me al vroeg dat organisaties, bedrijven en de maatschappij als geheel beter functioneren als mannen en vrouwen in gelijke mate vertegenwoordigd zijn en het voor het zeggen hebben. De wetenschap heeft dat inmiddels ook aangetoond. Daarbij: als dat niet zo is, gooi je vijftig procent van het menselijk kapitaal weg. Vijftig procent van de hersenen, talenten, creativiteit en inventiviteit van de mensheid.”

ONE OF THE GUYS Op het NextWomen Summit event vertelt Jinek over haar ervaringen: “Ik heb een masterdiploma in geschiedenis, ik spreek drie talen en ben inmiddels negen jaar op televisie. Ik werk héél erg hard en ben meer dan geïnteresseerd in alles. De eerste jaren dat ik op televisie was, ging alle kritiek over het feit dat ik een vrouw ben. Ik haatte het, maar ik zette door. Ik ben hier vanwege mijn expertise bedacht ik me, dat weet ik. Zo ben ik opgegroeid. En het werkte. Het stopte en mensen beginnen je te zien voor de persoon die je altijd al was. De vrouw die je altijd al was. Zelfs in het talkshowlandschap, waar al mijn collega’s mannen zijn en vaak 20 jaar ouder. Ik ben nu één van hen. Dat is normaal aan het worden. Ik ben ‘one of the guys’ geworden, zonder mijn vrouwelijkheid te verliezen.” 27


HIT PROFIT FASHION

KONINGIN MAXIMA OF MAXIMA VAN ORANJE-NASSAU

Onze koningin heeft zichzelf in de loop der jaren als een waar stijlicoon ontwikkeld. Van grote modehuizen als Valentino en Natan tot ontwerpers als Jan Taminau, maar ook hedendaagse merken als ZARA draagt ze met verve. Kleding is erg belangrijk voor haar, niet alleen vanwege haar eigen interesse maar ook voor de manier waarop zij zich profileert. Ze moet toegankelijk zijn, maar er tegelijkertijd ook wel bovenuit steken. Wanneer Maxima voor een niet-ceremoniële gelegenheid op pad gaat, kleedt zij zich wat zakelijker. Een broekpak of rok in een donkere kleur, vrijwel altijd gecombineerd met een elegante pump van bijvoorbeeld Christian Louboutin. De pumps zorgen niet alleen voor een vrouwelijke touch, ze verbloemen haar maat 43. We zullen Maxima niet snel zien in een zwarte kokerrok met witte blouse. Haar outfits bevatten vrijwel altijd kleur, al dan niet gecombineerd met een donkere rok of broek, en zijn afgestyled met de nodige accessoires, zoals: handschoenen, sieraden of een haaraccessoire.

KLEREN MAKEN DE VROUW DE RELATIEF KLEINE GROEP AMBITIEUZE VROUWEN DIE IN DE TOP VAN DE (ZAKEN)WERELD WERKZAAM ZIJN, WORDEN NAUWLETTEND IN DE GATEN GEHOUDEN. WAT ZE ZEGGEN, HOE ZE ZICH GEDRAGEN EN VOORAL WÁT ZE DRAGEN. DEZE VROUWEN WETEN ALS GEEN ANDER HOE BELANGRIJK HET IS DAT KLEDING AUTHENTICITEIT UITDRAAGT. WIJ NAMEN ENKELE INVLOEDRIJKE DAMES ONDER DE LOEP. TEKST LONNEKE VAN KNIJFF FOTO'S DREW ALTIZER, SHUTTERSTOCK

H I LLA R Y C L I N TON Dat een broekpak heel vrouwelijk kan staan, bewijst Hillary Clinton. De keurig op elkaar afgestemde ‘pantsuits’, liefst unicolor en dan graag in een knalkleur zeggen: kijk naar mij, ik heb mijn zaken op orde. Ik sta mijn mannetje en heb de broek aan, maar verloochen mijn vrouwelijke kant niet. De knalkleuren steken lekker af tegen de mannelijke grijze pakken, maar zorgen toch voor een bepaalde eenheid waardoor ze niet buiten de mannenwereld valt. Hillary is geen vrouw van overdadige opsmuk, maar zorgt voor een elegante en verzorgde look door altijd met een stijlvol kapsel en een goede make uplook voor de dag te komen. 28


SHERYL SANDBERG De COO van Facebook heeft een duidelijke formule voor wat ze draagt: nauwsluitende jurken, middelhoge hakken, nudekleuren of ton-sur-ton met de kleuren blauw, rood of paars. Niet geel, niet roze en zeker geen prints. Geen sieraden, behalve oorbellen. Het is opmerkelijk consistent. Haar strategie is om gesprekken over haar kledingkeuze te neutraliseren met een consistente look die gemakkelijk te herkennen is als het uniform van de 21ste eeuwse vrouw in het publieke oog. Het is een soort zakelijke lounge-glamour, zoals de man een pak en gepoetste schoenen draagt, gaat Sandberg voor een jurk met hakken. Ze wil niet opvallen, maar kiest wel duidelijk met zorg haar outfits.

ANGELA MERKEL Bondskanselier Angela Merkel kunnen we haast uittekenen in een broekpak. Haar doorgaans zwarte pantalon, af en toe verschijnt ze in een grijze of witte variant, combineert ze met een gekleurd colbert. Merkel heeft hierin haar signaturelook gevonden en heeft de jasjes in welgeteld 90 verschillende kleuren. De blazers met drie knopen en zonder opvallende kraag zijn meestal van de hand van de Duitse ontwerper Bettina Schoenbach. Het dragen van een colbert zien we veel terug in de vrouwelijke top van de zakenwereld, maar vaak wél met een opvallende kraag omdat dit een krachtige element een duidelijk statement of gezag kan creëren. Merkel is verder een vrouw van weinig poespas, een enkele keer siert een bescheiden zilveren ketting haar nek. Een rok draagt de bondskanselier haast niet. Tijdens de opening van het Bayreuth Festival 2017, droeg ze een enkellange rok met haar signature jasje in een goudkleurige stof.

C HRI S T I N E L AG AR D E Als directrice van het Internationaal Monetair Fonds maakte Christine Lagarde bij de eerste persconferentie al een statement door haar mantelpak op te fleuren met een roze sjaal. Haar klassieke stijl en voorliefde voor dure merken (Chanel, Hermès) werden haar in het begin niet in dank afgenomen door critici, maar lijken haar niet te deren. Lagarde heeft geen signature look, maar wisselt af tussen statige – maar elegante- donkere broekpakken en kleurrijke kokerjurken. Haar liefde voor sjaals is wel iets wat terug blijft komen: casual Frans geknoopt om haar nek, achteloos over haar schouder of bengelend aan haar Hermès Kelly tas. 29


HIT PROFIT MEDIA

TEKST STEFFI TEMPELAARS FOTO'S SHUTTERSTOCK

VAN POETSVROUW TOT POWERVROUW DE EVOLUTIE VAN DE VROUWELIJKE ROL IN TELEVISIESERIES

De strijd tegen genderstereotypering wordt al decennialang gevoerd. Vooruitgang is echter wel te merken. Hoewel inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen een punt van discussie blijft, zijn vrouwelijke CEO's tegenwoordig geen uitzondering meer. In 2016 zag de wereld zelfs voor het eerst een vrouwelijke kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Dit is het tijdperk van de powervrouw.

30


Deze progressie zien we terug in de media. Denk aan Oprah Winfrey en Ellen DeGeneres, die aan het begin van hun carrière bij niemand bekend waren, maar tegenwoordig met hun talkshows een miljoenpubliek bereiken. De opmars van sterke, invloedrijke vrouwen op tv kwam geleidelijk tot stand.

Ontwikkeling In de jaren '50 waren genderrollen meer vastgezet dan nu, met mannen als enige kostwinner en vrouwen die voor het huishouden zorgden, zoals in de legendarische sit-com I Love Lucy. In de jaren '70 werden vrouwen nog altijd neergezet als passief en afhankelijk van mannen, maar tegelijkertijd vonden steeds meer vrouwen hun weg naar de arbeidsmarkt. Toen The Cosby Show werd uitgezonden (1984 – 1992) zagen we hoe het echtpaar Cliff en Claire Huxtable beiden de kost verdienden en voor de kinderen zorgden. In Ally McBeal, een serie uit de jaren '90, wist een jonge vrouw zich te meten met haar mannelijke collega's op een advocatenkantoor. Een traditionele rolverdeling zoals in de jaren '50 is nagenoeg van de beeldbuis verdwenen.

Representatie Shonda Rhimes, de vrouw achter de succesvolle series Scandal en How To Get Away With Murder, wil met haar sterke personages een voorbeeld voor haar dochters creëren. Dit zegt ze in een interview met Robin Roberts van ABC, de zender die beide series uitzendt in Amerika. "Het televisielandschap moet eruitzien zoals de wereld die we buiten zien," vertelt ze Roberts. Rhimes wordt vaak gevraagd hoe ze steeds opnieuw slimme, sterke vrouwen weet te schrijven. "Is het alternatief domme, zwakke vrouwen?" vraagt ze dan. "Want die ken ik niet.” Shonda Rhimes is niet alleen schrijver, maar ook producer en regisseur. Haar series hebben tal van prijzen gewonnen. Ook Actrice Reese Witherspoon pleit voor gelijke zichtbaarheid in haar speech na het ontvangen van de American Cinemathique Award. "De bevolking bestaat voor 50% uit vrouwen, en we zouden 50% van de rollen moeten spelen.” De positie van vrouwen op televisie blijft een omstreden onderwerp. Toch is er al aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van genderstereotypering. Het televisielandschap blijft veranderen, en zal over vijftig jaar opnieuw een ander uiterlijk hebben.

TOP 6 TV-SERIES MET POWERVROUWEN

5. Big Little Lies Deze miniserie van HBO is bij het grote publiek minder bekend, maar is zeker het vernoemen waard. De hoofdrollen worden vertolkt door niemand minder dan Nicole Kidman, Reese Witherspoon en Shailene Woodley. Drie vrouwen van verschillende generaties die vechten voor hun plek in de hechte gemeenschap van Monterrey, Californië. Met thema's als huiselijk geweld en verkrachting is deze serie duister, maar door de positieve ontwikkeling van de personages ook inspirerend.

1. Orange Is the New Black Deze comedy-dramaserie van Netflix speelt zich af in Litchfield, een vrouwengevangenis in de Amerikaanse staat New York. De hoofdpersoon, Piper Chapman, wordt veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf voor het smokkelen van drugsgeld. De interne machtsstrijd in Litchfield staat centraal en is bijzonder interessant en vermakelijk.

2. House of Cards Als vrouw van de vicepresident van Amerika is Claire Underwood in eerste instantie een personage op de achtergrond, maar ze ontpopt zich al snel tot een waardige speler op het politieke toneel. Ze is een keiharde zakenvrouw die recht op haar doel afgaat. Ze is slim, tactisch en strategisch en gebruikt haar vrouwelijke intuïtie als instrument om haar doelen te behalen.

3. Scandal Olivia Pope, gespeeld door Kerry Washington, is directeur van Pope & Associates, een firma gespecialiseerd in crisismanagement voor het Witte Huis. Ze wordt ingehuurd door invloedrijke figuren om problemen te laten verdwijnen. Hierbij raakt ze geregeld verwikkeld in de politieke schandalen van Washington D.C. Hoewel haar privéleven de nodige complicaties bevat, weet ze haar professionele reputatie moeiteloos hoog te houden.

4. How to Get Away with Murder

6. Jessica Jones

Als strafrechtadvocaat en professor heeft Annalise Keating veel aanzien. Met haar strakke gelaatsuitdrukking en scherpe toon dwingt ze respect af. Wanneer zij, en een aantal van haar studenten, betrokken raakt bij een moord moet ze een manier zien te vinden om dit voor de autoriteiten te verbergen en tegelijkertijd haar reputatie zien hoog te houden.

Jessica Jones is een powervrouw in de meest letterlijke zin van het woord. Ze bezit namelijk een bovennatuurlijke kracht en tart regelmatig de zwaartekracht. Ze opereert zelfstandig als privédetective en bestrijdt zoveel mogelijk kwaad. Deze Netflix-serie is gebaseerd op het gelijknamige personage van Marvel Comics. 31


HIT PROFIT INTERVIEW

‘HET DRAAIT ALLEMAAL OM DE BELEVING VAN HET RIJDEN’ 32


TEKST MARLON MAAS FOTO’S THOMAS BODEN

KIM LIEBREGTS IN DE TESLA SHOWROOM AMSTERDAM

KIM LIEBREGTS: POWERVROUW VAN TESLA MOTORS NEDERLAND. SINDS 2013 WERKZAAM ALS COUNTRY DIRECTOR NEDERLAND EN VERANTWOORDELIJK VOOR DE LANDELIJKE SALES VAN ZEVEN TESLA STORES. EEN SPONTANE, ENTHOUSIASTE DAME, DIE RECHT DOOR ZEE IS. IEMAND DIE VAN HAAR WERK EN VAN TESLA HOUDT, MAAR OOK UITDAGINGEN NIET UIT DE WEG GAAT. EN LAAT TESLA DAARVOOR NU EENS DE PERFECTE WERKGEVER ZIJN. HE T N I EUWE GROENE RIJ D E N Tesla is baanbrekend. Een autobedrijf, dat enkel elektrische auto’s produceert. In een wereld waarin duurzaamheid en groen steeds belangrijker wordt, maar waarin ook nog niet iedereen eraan toe is om de omslag naar geheel elektrisch rijden te maken. Tesla doet dat wel. Liebregts: “We zijn het enige bedrijf ter wereld dat verticaal is geïntegreerd. Tesla heeft de afgelopen periode duidelijk een verbreding gecreëerd van transport naar duurza-

me energie. Onze missie is niet voor niets ‘To accelerate the advent of sustainable transport by bringing compelling mass market electric cars to market as soon as possible’.” Zo snel mogelijk de elektrische auto de markt laten veroveren; een doel dat niet zonder hindernissen kan worden volbracht. Maar de wereld is eraan toe en Tesla is er klaar voor. D E T ESLA CU LTU U R En zo ook Liebregts. Met een passie voor auto’s en uitdagingen is zij de juiste persoon voor Tesla. Liebregts: “Tesla heeft een typische cultuur. Je moet het leuk vinden om hard te werken. Als dat zo is, heb je een fantastische baan. Iedereen bij Tesla wil de missie volbrengen. Van autopoetser tot directeur.” 33


De voertaal binnen Tesla Nederland is Engels. Er zijn ruim 23 verschillende nationaliteiten werkzaam. Veel verschillende culturen, die echter één gezamenlijke cultuur ademen: de Teslacultuur. I NS PI R ATOR ELON M US K Het masterplan van Tesla is in 2006 door Elon Musk ontwikkeld. Zijn visie wordt door iedereen bij Tesla uitgedragen en omarmd. Hij wordt als een groot inspirator gezien. Contact is er regelmatig met Musk. Zo is er met het team van Liebregts iedere maand een telefonische meeting. Saillant detail: Musk vraagt nooit om cijfers, maar juist om klantbelevingen. Door te luisteren naar de klant, worden nieuwe ontwikkelingen gecreëerd. Elke cent die wordt verdiend, wordt geïnvesteerd in die ontwikkelingen. Zoals de productie van de Tesla Model 3, die op dit moment wordt uitgerold in Amerika. Een betaalbaar model, die wereldwijd de omslag moet gaan maken in het elektrisch rijden. Belastingtechnisch erg gunstig voor de leaserijder. Het model heeft een vergelijkbare prijsklasse met een Volkswagen Passat of Audi A3. Ook wordt geïnvesteerd in de uitbreiding van de Supercharger locaties. Door het hele land zijn elektrische oplaadpunten te vinden, die als pitstop kunnen fungeren voor de langere ritten. Komend jaar wordt het aantal locaties verdubbeld. Maar ook de Destination Chargers worden verder uitgebreid. Oplaadpunten bij winkelcentra en hotels, zodat de Tesla-rijder niet hoeft te wachten tijdens het laden.

uit de rest van de wereld en ligt centraal ten opzichte van de locaties door het hele land. Bovendien staat het land positief tegenover nieuwe techniek en elektrisch rijden. Techniek is een belangrijke sector in Nederland, met name in Noord-Brabant. Liebregts: “Eindhoven is ooit uitgeroepen als slimste regio ter wereld. Dat is wel kenmerkend voor de technische ontwikkelingen in het land.’ Lacht dan: ‘Mijn collega’s zeggen dat ik dat verzin trouwens, omdat ik zelf uit Eindhoven kom. Maar het is echt waar!” De belangrijkste hoofdlocaties van Tesla Nederland bevinden zich in Amsterdam en Tilburg. Amsterdam wordt als Europees hoofdkantoor gezien, de meeste afdelingen zijn daar vertegenwoordigd. In Tilburg komen de modellen binnen voor de hele Europese Unie om vervolgens gebruiksklaar te worden gemaakt. Ook worden alle leveringen vanuit deze locatie gedaan. Tilburg is een belangrijke schakel in het proces. EEN V R O U W I N D E M A N N EN W ER ELD Eerder heeft Liebregts voor Renault gewerkt. Daar was zij verantwoordelijk voor 8 vestigingen met de focus op het model ZE-Range, de elektrische auto van Renault. In 2012 raakte ze op een event in gesprek met een kennis die bij Tesla werkte. De liefde voor Tesla werd aangewakkerd bij Liebregts. Er ontstond interesse in de visie, cultuur en ontwikkelingen van Tesla. De intentie om te solliciteren was er nog niet, maar bleek ook niet nodig. Een half jaar later werd Liebregts zelf door Tesla benaderd. Voor de lancering van de nieuwe model S zocht Tesla de juiste personen om dit model op de markt te zetten.

'IEDEREEN BIJ TESLA WIL DE MISSIE VOLBRENGEN'

DI E TE SLA - RIJD ER , WI E IS DAT N U PRE C IE S ? Liebregts: “De Tesla-rijder van nu is anders dan vier jaar geleden. Toen was het de ‘early adopter’. Nu is duurzaamheid een belangrijke factor, maar gaat het ook om de uitstraling van de auto en natuurlijk de gunstige bijteling. Vooral dat laatste trekt veel mensen over de streep.” N EDERLA ND EN TESLA Nederland wordt door Tesla als de poort naar de rest van Europa gezien. De haven van Rotterdam is goed bereikbaar van34

Tesla bood Liebregts de functie van Product Specialist aan. Dat zou betekenen dat ze onderaan de ladder moest beginnen, een no-go. De functie van Store Manager werd het uiteindelijk voor Liebregts, die de vestiging in Eindhoven daarna een aantal maanden zou gaan leiden. Welgeteld vier maanden, tot het aanbod voor de functie van Country Director Nederland kwam. Een unieke kans, die ze met beide handen heeft gegrepen. Wel met enige twijfel, want hoewel het management alle vertrouwen had in Liebregts in deze verantwoordelijke rol, kon ze het zelf amper geloven dat juist zij zo snel gevraagd werd. Lachend: “It has been a hell of a ride”. Als Country Director Nederland is Liebregts betrokken bij alle afdelingen om landelijk de sales te begeleiden. De organisatie van grote events, het bepalen van nieuwe locaties van de Superchargers, marketingactiviteiten, maar ook educatie over Tesla en het coachen van medewerkers; het hoort allemaal bij de functie


van Country Director. Op de vraag of het lastig voor haar is om als vrouw deze topfunctie te bekleden, ontkent ze stellig: “Ik heb nooit hinder ondervonden van het feit dat ik een vrouw ben. Binnen Tesla heerst een positieve en vrije bedrijfscultuur, daar is het zeker geen issue. Maar ook bij Renault heb ik dit nooit zo ervaren. Daar werd ik eerder te assertief gezien, vooral bij mijn sollicitatie, maar dat heeft me wel gebracht tot waar ik nu sta.”

natuurlijk het zelfrijdend systeem. De Autopilot, is hier al een voorbeeld van.” Deze feature van Tesla zorgt ervoor dat de bestuurder, als het ware, een tweede paar ogen krijgt. De auto reageert zelfs wanneer de bestuurder eventueel gevaar nog niet gedetecteerd heeft. “De komende jaren wordt dit verder ontwikkeld totdat de zelfrijdende auto een feit is. Er staat nog zoveel te gebeuren en ik wil het allemaal meemaken.”

BI JZ OND ER E M OM EN T E N Het kan natuurlijk niet anders of Liebregts rijdt zelf ook Tesla. Haar favoriete model? Model S P100DL, de snelste productieauto die er bestaat. Van 0 naar 100 in 2,1 sec. Het past bij Liebregts, die haar carrière bij Tesla ook als een rollercoaster beleeft en binnen no-time is uitgegroeid tot de belangrijkste vrouw binnen Tesla Nederland. “Van een normale kantoordag op maandag tot een opening verzorgen als keynote speaker in het weekend. Ik ben altijd bezig met Tesla. Het voelt niet als werk. Je moet je kansen pakken wanneer ze zich voordoen. Tesla biedt mij heel veel wat je normaal niet meemaakt. Zoals de ontmoeting met de koninklijke familie tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg. Maar ook meetings in de Verenigde Staten met Elon Musk en als gastspreker uitgenodigd worden bij de meest bijzondere evenementen. Het zijn momenten die mij altijd bij zullen blijven.” Een leven na Tesla? Dat kan ze zich niet voorstellen. Wanneer gevraagd wordt naar haar persoonlijke doelen voor de komende tijd, zegt ze: “Op korte termijn hoop ik dat Model 3 de bestverkopende auto in zijn segment wordt. Naar de uitrol werken we al vier jaar. Ik ben hier vanaf het begin bij betrokken geweest en nu is het dan eindelijk zover. Maar we ook zijn erg actief in de ontwikkeling van elektrische trucks en bussen. En een van de grootste pijlers is

Energy om succesvol te zijn, voor zowel vrouwen als mannen in business! Kies voor een van de grootste energieleveranciers ter wereld: Gazprom Energy. Kies voor scherpe en transparante prijzen. De zekerheid van een wereldspeler en de service van een klein, Nederlands bedrijf. Zodat jij je bezig kunt houden met de belangrijke zaken. Bel, mail of bezoek onze website en vraag kosteloos en vrijblijvend een offerte aan.

Gazprom Energy Postbus 2324 5202 CH ’s Hertogenbosch

www.gazprom-energy.nl

0800 - 429 7766

offerte@gazprom-energy.nl


HIT PROFIT ACHTERGROND

VERRAD VROUWEN CRIMINELE MASTERMINDS, DRUGSHANDELAREN, GEHEIM AGENTEN. JE ZIET MEER MANNELIJKE DAN VROUWELIJKE KARTELBAZEN EN BERUCHTE HUURMOORDENAARS IN DE MEDIA. TOCH ZIJN ER GENOEG CRIMINELEN VAN HET VROUWELIJK GESLACHT. WIJ VERZAMELDEN ENKELE NAMEN VAN VERRADERLIJKE VROUWEN EN PAS OP, WANT WE HEBBEN WAARSCHIJNLIJK DE ERGSTEN NOG NIET TE PAKKEN.

ON DE R WERELD “De vrouwen die nu hoog in het drugscircuit zitten, zijn nog niet veroordeeld”, vertelt misdaadjournalist Hieke Jans in een reportage van RTL Nieuws. “Daarom hebben we er geen zicht op. Het blijft natuurlijk een mannenwereld, maar vrouwelijke charme komt goed van pas bij het zakelijk onderhandelen en bij het onderhouden van contacten. Ook criminoloog Annemarie Slotboom kijkt naar het gedrag van vrouwen die eerder in de Nederlandse onderwereld zaten. In dezelfde reportage van RTL Nieuws zegt zij: “Ik zie bepaalde eigenschappen waarmee je ook directeur van Shell zou kunnen worden.” Volgens Slotboom zijn het stuk voor stuk hele sterke vrouwen die lef hebben, slim zijn, risico durven nemen en grenzen kunnen verleggen. WAAR ZIJN ZE? Waarom horen we zo weinig over vrouwen in de onderwereld? Een veelgehoorde verklaring is dat vrouwen slimmer zijn en dus uit handen van justitie blijven. Maar Slotboom weet niet of dat klopt. "Het kan ook zo zijn dat het justitieapparaat meer gefocust is op mannelijke criminelen en de mannelijke manier van criminaliteit. Dan zie je de vrouwen niet. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld omdat ze - net als in de tv-serie Penoza - na het overlijden van hun partner zijn rol overnemen." 36


DERLIJKE

TEKST LONNEKE VAN KNIJFF FOTO'S SHUTTERSTOCK & WIKIPEDIA

37


Advertentie

BREGJE HORSTEN

Bregje Horstens kunst ontwikkelt zich continu, spelend met de dualiteit tussen abstractie en figuratie. Waarbij het ene schilderij je meetrekt in een sferisch landschap, is een ander schilderij confronterend en verhalend. Zo blijft het schilderen en de beeldende vertaling van de onderwerpen die Bregje uitdiept altijd beweeglijk, persoonlijk en interessant. Er is altijd een spanning te voelen in het schilderij en een diepere laag te ontdekken voor wie er voor openstaat. Bregje Horstens werk is te zien in musea en galeries van Amsterdam tot in Wenen, Parijs, Londen, New York en Los Angeles.


S T É PHAN IE B EAU D O I N De Amerikaanse Stéphanie Beaudoin volgde een studie om zuster te worden én was ondertussen een zware crimineel. Ze is in 2014 opgepakt voor 42 woninginbraken en $58.000, - aan gestolen items. Rond dezelfde tijd werd ze ook beschuldigd van illegaal bezit van drie vuurwapens toen haar auto werd doorzocht door de autoriteiten. Stéphanie wordt ook wel ‘de meest sexy vrouwelijke crimineel ter wereld’ genoemd, aangezien het internet explodeerde bij het zien van haar Facebookfoto’s na de arrestatie. Na haar gevangenschap van 90 dagen stond ze zelfs op de cover van het magazine Summum.

MARGARETHA GEER TRUIDA De Nederlandse danseres Margaretha Geertruida, ook wel Mata Hari genoemd, mag niet ontbreken in het rijtje. Tijdens de Eerste Wereldoorlog reisde de exotisch danseres regelmatig tussen Frankrijk en Duitsland. Bij deze reizen legde ze het vaak aan met hoge militairen en beweerde ze zelfs dat ze een geheim agente was voor de Franse militaire geheime dienst. In januari 1917 vertelde een Duitse militaire attaché in Madrid dat hij waardevolle informatie had over een spion met de codenaam H 21. De Duitser deed dit via een radiobericht dat hij naar Berlijn zond. Dit bericht werd echter verzonden in een code waarvan bekend was dat de Fransen hem konden kraken. H 21 werd door de Fransozen geïdentificeerd als Mata Hari. Ze werd op 15 oktober 1917 veroordeeld wegens spionage en daarna om het leven gebracht. De knappe Friezin neemt haar levensverhaal vol minnaars, glitter en glamour met zich mee het graf in. Ook het mysterie dat haar omringt, gaat voor eeuwig verloren: was zij de spion die duizenden het leven kostten of was ze het slachtoffer van politiek gesteggel?

A N GI E SA N C LEM EN TE VA LEN CI A Het Colombiaanse model Angie Sanclemente Valencia was hét mastermind achter de cocaïnesmokkel tussen Buenos Aires en Europa via het Mexicaanse Cancun. Ze regelde via haar modellenwerk jonge vrouwen die voor haar drugs smokkelden. In 2010 werd ze gearresteerd, omdat één van haar loopdames werd betrapt met 55 kilo aan cocaïne. “Ik ben hier niet gekomen om drugs te smokkelen”, jammerde de exschoonheidskoningin in de rechtbank. “Het enige wat ik deed was een paar telefoontjes plegen.” Ondertussen vervoerden knappe jongedames dagelijks honderden kilo cocaïne via de handelsroute.

L A CHINA De Mexicaanse Melissa Calderon, ‘La China’, werkte als huurmoordenaar maar groeide uit tot kartelbaas. Toen ze van haar troon werd gestoten door een man die haar grote liefde had vermoord, nam ze wraak. Ze richtte haar eigen vrouwenbende op die de desbetreffende man verleidde tijdens een avond stappen en hem later vermoordde bij hem thuis. Zo werden vrouwen regelmatig ingezet als lokaas, waarna La China of een ander bendelid tevoorschijn kwam om het slachtoffer te doden. In 2015 is ze opgepakt, omdat haar vriendje haar had verraden. De angst voor zijn eega zat zo diep dat hij de autoriteiten naar diverse massagraven van La China’s moordenaarsbende leidde.

T HE A MO E AR De Amsterdamse Thea Moear is de ‘Godmother’ van de Amsterdamse onderwereld. Moear kwam niet per ongeluk in het criminele circuit terecht, maar kreeg het vanuit huis mee. Haar moeder, bekend als 'Blonde Greet', had een cafetaria, maar was ook betrokken bij internationale drugssmokkel. Moear pakte het wat ‘professioneler’ aan en werkte nauw samen met drugsbaron Klaas Bruinsma. Moear deed de financiën en zou opdracht hebben gegeven tot moord op mensen die hun verplichtingen niet nakwamen. "Ze wordt onderschat omdat de drugswereld toch een mannenwereld is, maar ze was volgens mij echt de top in die wereld", aldus misdaadjournalist Hieke Jans. Moear vertrok na de liquidatie van Bruinsma naar LatijnsAmerika. Daar werden zij en haar Italiaanse partner in 2000 opgepakt en veroordeeld voor drugssmokkel. 39


HIT PROFIT POWERVROUW

TEKST FRANK VAN BERGEN FOTO J.K. ROWLING MARY MCCARTNEY

MAGISCHE

MILJARDEN 40


HELEMAAL VERDIEPT IN HET SCHRIJVEN VAN EEN BOEK ZIT BEGIN JAREN NEGENTIG EEN ALLEENSTAANDE VROUW DAGELIJKS IN EEN CAFÉ IN EDINBURGH. NIET OMDAT HET CAFÉ ZO GEZELLIG IS, MAAR OMDAT ZE ZÓ WEINIG GELD HEEFT DAT ZE WEL EEN KOPJE KOFFIE KAN BETALEN, MAAR NIET HAAR GAS- EN WATERREKENING. HET IS HIER DAT JOANNE ROWLING DE BASIS LEGT VOOR EEN BOEKENREEKS DIE NIET ALLEEN HAAR LEVEN, MAAR OOK DE LEVENS VAN ANDEREN VOORGOED ZAL VERANDEREN.

Tijdens een vertraagde treinrit van Manchester naar King’s Cross Station in Londen bedenkt J.K. Rowling de karakters die miljoenen kinderen en hun ouders later leren kennen als Harry Potter, Ronald Wemel en Hermelien Griffel. In de jaren die volgen, creëert ze een wereld vol magie. Anno 2017 is J.K. Rowling dankzij haar Harry Potter franchise één van de meest vermogende vrouwen van het Verenigd Koninkrijk en is bijna een miljard euro waard – méér dan koningin Elisabeth. MULTIPLE SCLEROSE Rowling wordt geboren in 1965 in Yate, een kleine plaats ten noorden van Bristol. Joanne weet als kind al waar haar talenten liggen: het verzinnen van verhalen. “Ik wist altijd al dat ik schrijver wilde worden”, schrijft ze op haar website. “Ik heb er ook het juiste karakter voor; ik ben graag alleen om dingen te bedenken.” Ze schrijft haar eerste boek op haar zesde (over een konijn genaamd Konijn). Haar moeder vond het boek fantastisch. Rowling dacht: ‘Zorg er dan voor dat het gepubliceerd wordt!' Op nieuwjaarsdag 1990 overlijdt haar moeder na een tien jaar durende strijd tegen multiple sclerose. Rowling ervaart dit als het meest traumatiserende moment in haar leven en vlucht, net zoals vroeger, in het schrijven. Ze is dan vijfentwintig jaar oud en al bezig met het eerste Potterboek. Het verlies van haar moeder inspireert haar om Harry Potter een duistere kant te geven. “Mijn boeken gaan grotendeels over de dood”, vertelde ze tegen de Telegraph. Niet alleen Potter is ermee bezig, ook Voldemort wil de dood overwinnen. Rowling: “We zijn er allemaal bang voor.” Terwijl Rowling nog steeds bezig is met het schrijven van haar eerste Potterboek, verhuist ze in 1991 naar Portugal om daar Engelse les te geven. Ze ontmoet haar eerste grote liefde, Jorge Arantes, met wie ze trouwt. Ze gaan samen met Arantes moeder in een tweekamerappartement wonen en krijgen na een miskraam alsnog samen een dochter. Niet veel later loopt de relatie stuk. Rowling gaat samen met haar dochter terug naar Edinburgh. In haar koffer zitten drie hoofdstukken van Harry Potter. DIEPTEPUNT In Edinburgh raakt ze in een depressie en overweegt zelfmoord. Noodgedwongen moet ze leven van een uitkering en brengt een groot deel van haar tijd schrijvend door. Dat doet ze in haar vaste café The Elephant House, met haar kind in de kinderwagen naast haar. Ze had haar dieptepunt bereikt. “Ik had een kort huwelijk achter de rug, was alleenstaande moeder, had geen baan en was, zonder dakloos te zijn, zo arm als maar kon.”

‘IK VOND MEZELF ÉÉN GROTE MISLUKKING’

MILJARDENOMZET Wanneer haar boek af is, wordt het door twaalf uitgevers teruggestuurd. Uitgeverij Bloomsbury Publishing ziet er wel wat in en koopt de rechten voor een kleine 3000 euro. Ze geven het uit onder de naam ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Het boek verschijnt in juni 1997. Drie dagen later doet een Amerikaanse uitgeverij een bod van 100.000 dollar, een dan nog uniek bedrag voor een kinderboek. Het levert Rowling een schamele 77.000 euro op, niet wetende dat het boek miljoenen waard is. De boeken die volgen, vliegen in rap tempo de deur uit. Vanaf dat moment kan niemand meer om J.K. Rowling heen. De schrijfster wordt wereldberoemd – de boeken worden vertaald in 74 talen - en ze ziet het bedrag op haar rekening steeds harder oplopen. De teller staat momenteel op 450 miljoen verkochte boeken wereldwijd. Wanneer filmmaatschappij Warner Bros de boeken laat verfilmen, wordt het Potter-universum nog groter. Op 4 november 2001 gaat de eerste verfilming in première in Londen. De film brengt wereldwijd 976 miljoen dollar op en komt in de top vijf van de meest succesvolle films ooit gemaakt. De delen die erop volgen brengen gezamenlijk ruim zeven miljard euro in het laatje. KANSEN ZIEN Rowling heeft in haar boeken, naar eigen zeggen onbewust, commercie verweven. Haar karakters sparen bijvoorbeeld kaartjes met beroemde tovenaars en ander speelgoed. Deze letterlijke vercommercialisering van de door haar geschapen wereld zorgt ervoor dat het concept met een gigantische merchandiselijn later vermarkt kan worden. Van elk verkocht product ontvangt Rowling royalties. Ook de aanvankelijke manier van marketing – mondtot-mondreclame – doet de boekenverkoop goed. Niet alleen kinderen vertellen erover tegen elkaar, ook volwassenen kopen en lezen massaal de boeken. Het tot aan de lancering geheim houden van de verhaallijn van elk boek, blijkt een gouden greep. 41


THE ELEPHANT HOUSE IN EDINBURGH

PRETPARKEN EN THEATER Wanneer het zevende en laatste boek is verschenen, is het Pottermerk al uitgegroeid tot een niet te stoppen machine bestaande uit films, boeken, games, drie pretparken, reizende exposities, theatervoorstellingen en eindeloos veel merchandise. Vorig jaar verscheen een nieuwe film, Fantastic Beasts and Where To Find Them, gebaseerd op de Potterwereld. In hetzelfde jaar opende het derde themapark in Japan. Dit jaar ging het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child in première op het Londense West End. De filmstudiotour net buiten Londen trekt jaarlijks ruim acht miljoen bezoekers, twee keer zoveel als de Efteling.

V.L.N.R. RUPERT GRINT, EMMA WATSON & DANIEL RADCLIFFE

POTTERMORE Het merk Harry Potter is lastig onder controle te houden. Onder de naam Pottermore lanceert Rowling in 2012 haar eigen digitale en fysieke uitgeverij waarmee ze de touwtjes strak houdt op het gebied van e-commerce en entertainment. Rowling in The Guardian: “Mensen hebben altijd ideeën hoe ze nog meer geld kunnen voor je verdienen. Ze zijn dan teleurgesteld wanneer je juist niet elke kans neemt om dat te doen.” Hoewel Rowling in het verleden nog vaak naar voren trad om lezingen te geven, leidt ze tegenwoordig een wat meer teruggetrokken bestaan. Ze gebruikt Twitter – waar ze 10,7 miljoen volgers heeft – als uitlaatklep. Haar gigantische vermogen schenkt ze regelmatig aan goede doelen. Het belangrijkste wat haar geld haar heeft gebracht, zegt ze op haar website, is dat ze geen zorgen meer heeft. “Ik ben niet vergeten hoe het voelt om niet genoeg geld te hebben om de rekening te betalen.” En tijdens haar speech voor Harvard: “Een leven is als een verhaal. Het gaat er niet om hoe lang het is. Of het een goed leven is, is belangrijker.” Harry Potter and the Cursed Child is nu te zien in Londen. Tickets zijn te koop via www.harrypottertheplay.com

HET TONEELSTUK 'HARRY POTTER AND THE CURSED CHILD' IN HET LONDENSE WEST END

42


HIT PROFIT POWERVROUW

TEKST STEFFI TEMPELAARS FOTO'S SHUTTERSTOCK

JEANINE HENNIS – PLASSCHAERT:

POLITICA MET EEN MISSIE Als inmiddels demissionair minister van defensie staat Jeanine Hennis – Plasschaert regelmatig in de spotlights. Recentelijk was ze in het nieuws vanwege haar ontmoeting met de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis over de situatie in Venezuela. Hennis pleitte voor een diplomatieke afhandeling in plaats van een militaire interventie. Dit laatste zou namelijk grote gevolgen hebben voor Nederland, aangezien Venezuela een buurland is van Aruba, Bonaire en Curaçao. Haar pleidooi lijkt succesvol te zijn geweest; Mattis gaf aan dat de Verenigde Staten niet militair gaan ingrijpen in Venezuela. Hoe is Jeanine Hennis - Plasschaert zo ver gekomen? En met welke overtuigingen vervult ze haar functie? Na haar afstuderen in 1995 begon Hennis haar carrière bij de Europese Commissie in Brussel. Tussen 1998 en 2000 werd ze door de Europese Commissie uitgezonden naar Riga in het kader van de toetreding van Letland tot de EU. Daarna was ze onder meer werkzaam voor de KMPG in Amstelveen en het College van B&W in Amsterdam. In 2004 werd ze lid van het Europees Parlement voor de VVD en in 2010 werd ze lid van de Tweede Kamer. Op 5 november 2012 trad ze aan als eerste vrouwelijke minister van Defensie.

BETROKKENHEID EN TROTS Al in de eerste maanden na haar benoeming als minister van Defensie vertrok Hennis meerdere malen naar het buitenland om aanwezig te zijn bij een aantal missies van de Nederlandse krijgsmacht. Ze bezocht onder andere een politietrainingsmissie in Afghanistan, een trainingsmissie in Noorwegen en een anti-piraterijmissie in Somalië. “Het is voor een bewindspersoon heel erg belangrijk om beeld en geluid te hebben bij waar je over praat in de Tweede Kamer,” vertelde ze in april 2013 in een aflevering van De Wereld Draait Door. “De krijgsmacht bestaat uit duizenden personen, als bewindspersoon ben je daar wel het gezicht van.” Interactie met de troepen is volgens Hennis daarom van groot belang. De minister uit zich tevens positief over de kwaliteiten van het Nederlandse leger. “Geen enkele vraagtekens bij de professionaliteit van ons leger”, zegt ze tegen presentator Matthijs van Nieuwkerk. “We zijn goed getraind, goed opgeleid, en zeer gefocust op de

missies die we doen in binnen- en buitenland.” Hennis merkt op dat we de reputatie van de Nederlandse krijgsmacht kunnen meten aan de positieve feedback vanuit de NAVO. “We mogen echt trots zijn op onze krijgsmacht.”

GEEN ANGST MAAR REALISME Vrijheid en veiligheid zijn steeds minder vanzelfsprekend geworden de afgelopen jaren. De opkomst van terreurorganisatie IS en de enorme vluchtelingenstromen zijn hiervan het bewijs. In februari van dit jaar benadrukt Hennis in een interview met De Volkskrant tijdens de veiligheidsconferentie in München dat er een nieuwe tijd is aangebroken. “Dit kunnen en mogen we niet negeren,” zegt ze. “De afgelopen jaren zijn voor Europa een flinke wake-up call geweest.” Hennis noemt haar baan als minister van Defensie een harde reality check. “Als defensieminister is mijn wereldbeeld er niet beter op geworden,” bekent ze in een interview voor VROUW Magazine in maart dit jaar. “De wereld is op dit moment ongekend hard.” Hennis wil geen angst verspreiden, maar pleit wel voor realisme. “Sommigen zeggen dat we de dialoog moeten aangaan. Toch niet met de zelfmoordterrorist die op het punt staat zichzelf op te blazen? Daar moet je tegen optreden. Anderen zeggen: grenzen potdicht, hek eromheen er komt niemand meer in. Ook dat is ver van de realiteit, want Nederland is volledig verweven met de wereld om ons heen.”

JEANINE HENNIS-PLASSCHAERT

43


PERSONALIA Voornaam Geboren Woonplaats Burgerlijke staat

Jeanine Antoinette 7 april 1973 in Heerlen Nederhorst den Berg gehuwd, een stiefzoon

HENNIS-PLASSCHAERT TEMIDDEN VAN KONING WILLEM-ALEXANDER EN MINISTER-PRESIDENT RUTTE OP DE VETERANENDAG IN DEN HAAG

HOMO-EMANCIPATIE Volgens Hennis is het niet vanzelfsprekend dat iedereen zichzelf mag zijn in Nederland. Als lid van de raad van advies van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht spreekt ze zich uit voor de bevordering van de acceptatie en gelijkheid voor LHBTI-personeel binnen de Defensieorganisatie. Hennis voer in 2013 als eerste minister van Defensie mee met de botenparade tijdens Gay Pride in Amsterdam. Ook dit jaar was ze bij het evenement aanwezig. De minister noemt de dag geslaagd. “Het was vroeger problematisch voor LHBTI-ers om binnen de krijgsmacht zichzelf te kunnen zijn. In vergelijking met andere landen staan we er nu goed voor, maar dat betekent niet dat we er al zijn. De boodschap die we vandaag afgeven, reikt verder dan Nederland. Daarom vind ik het belangrijk die te steunen. Onze vrijheid begint bij die van een ander,” aldus Hennis tijdens de Gay Pride in augustus van dit jaar.

COREBUSINESS In een interview met VICE vorig jaar omschrijft Hennis defensie als een enorme organisatie met heel veel vestigingen. “We zijn eigenlijk een multinational met een heel bijzondere corebusiness, namelijk vrede en veiligheid.” Vanwege de complexiteit van deze corebusiness staat Hennis regelmatig voor uitdagingen. “De moeilijkste beslissingen als minister van Defensie zijn de beslissingen tot een militaire operatie, omdat daar altijd gevolgen aan kunnen zitten,” vertelt ze. “Onze militairen lopen enorme risico’s.” Hennis geeft toe dat ze daar wakker van kan liggen. “Het gaat om leven en dood.” De associaties die mensen bij defensie hebben zijn niet altijd volledig. “Mensen denken bij defensie of de krijgsmacht heel vaak aan vechten,” stelt Hennis. Ze ziet het als haar taak dit beeld te verbreden. Hennis geeft als voorbeeld dat bijvoorbeeld het inzetten van middelen bij de Ebola-crisis in Sierra Leone ook onderdeel uitmaakt van defensie. “Defensie is niet alleen maar de krijger, maar ook de koopman, de diplomaat en de ontwikkelingswerker.” Vrede, veiligheid en gelijkheid. Dit zijn voor de minister van Defensie de belangrijkste drijfveren. Naast een grote mate van betrokkenheid heeft Hennis ook een gezonde dosis realisme in huis. Ze lijkt zich volledig bewust te zijn van de keuzes die ze maakt en deinst er niet voor terug moeilijke beslissingen te nemen. Hoewel defensie nog vaak als mannenwereld beschouwd wordt, doet Hennis zeker niet onder voor haar mannelijke voorgangers. 44

'DE AFGELOPEN JAREN ZIJN VOOR EUROPA EEN FLINKE WAKE-UP CALL GEWEEST.'


TEKST KATJA TREMIO FOTO'S CAMIEL DONDERS

HIT PROFIT TECH

MINI:

de sympathieke statement-auto

GEEN ENKEL ANDER AUTOMERK HEEFT ZICH DE AFGELOPEN JAREN ZO REVOLUTIONAIR ONTWIKKELD ALS MINI. VAN KARAKTERVOL KLEIN AUTOOTJE NAAR EEN STIJLVOLLE BOLIDE VAN FORMAAT MÉT BEHOUD VAN EIGENWIJS UITERLIJK EN KWALITEIT. WANT DAT DE IN BORN GEBOUWDE MINI MEER IS DAN ‘JUST ANOTHER CAR’ IS DUIDELIJK. MAAR WAAR STAAT MINI PRECIES VOOR EN WIE IS DÉ MINI-RIJDER EIGENLIJK? HIT SPRAK BIJ RENOVA GROUP BREDA MET MINI-LIEFHEBBER EN MANAGER LIEVE IRIKS.

45


DE ONTWIKKELING VAN MINI Vanaf 2014 vernieuwde MINI het gehele modellengamma. Eerst de 3-deurs en later in het jaar de 5-deurs. In 2015 kwam de Clubman, in 2016 de Cabrio en afgelopen jaar de Countryman. Als kers op de taart lanceerde het automerk afgelopen juni de MINI Phev: een hybride aangedreven MINI. EEN BLIK IN DE TOEKOMST MINI heeft aangekondigd in 2019 te komen met een volledig elektrisch aangedreven auto. Dat betekent duurzaam én fiscaal aantrekkelijk rijden. MINI houdt de technische specificaties van de Electric Concept nog even voor zich. Duidelijk is wel dat de auto over één elektromotor beschikt. MINI belooft een alerte aandrijflijn en een strak afgesteld onderstel, waarmee de MINI-waarden dus gewaarborgd lijken.

LIEVE IRIKS VAN RENOVA

46


In de showroom aan de Huifakkerstraat schitteren de glanzende velgen, blinkende motorkappen en glimmende spiegels je tegemoet. Wanneer je het inspirerende aanbod in BMW’s letterlijk achter je laat, stap je binnen in de wereld van MINI. De veelgehoorde opmerking: ‘Dit is toch geen MINI meer’, valt lastig te weerleggen. Kijk naar een MINI Countryman, de SUV onder de MINI’s, een praktische en comfortabele auto met ruimte voor vijf volwassenen! Lieve Iriks, manager MINI binnen de Renova Group, stond de afgelopen vijf jaar met haar neus bovenop de ontwikkeling van deze opvallende auto. “Mijn liefde voor MINI zit diep. Het zit zelfs zo diep dat ik durf te stellen dat ik nooit een ander merk zou kunnen verkopen dan MINI. Ik voel me verweven met alles waar deze auto voor staat.” HÉT MINI-GEVOEL Maar wat ís dat MINI-gevoel dan? Lieve omschrijft het als volgt: “MINI is anders dan anders. MINI is eigenwijs en zorgt elke ochtend voor een glimlach op je gezicht wanneer je instapt. Met een MINI kun je alle kanten op en het allerleukste vind ik dat, vanwege het hoge customize-gehalte, er bijna geen één hetzelfde uitziet. Van opties tot stiksels, jij maakt je eigen MINI.” En waar een product voor staat, dat trekt een product aan. Lieve: “Onze klanten zijn eigengereide en creatieve mensen met interessante banen en bedrijven. Mensen die een verhaal te vertellen hebben en een statement willen maken op een sympathieke manier. Want dat is wat MINI doet, het wekt sympathie op bij anderen. Met een MINI laat je zien dat je er bent. Het is een verlengstuk van je persoonlijkheid.”

EEN MINI VOOR IEDEREEN Dat MINI alleen door vrouwelijke liefhebbers wordt gereden, is achterhaald. Lieve: “Het klopt dat veelal dames kiezen voor MINI. Ze waarderen de hoge fun factor van de auto, voelen zich aangetrokken tot het eigenwijze karakter en zoeken tegelijkertijd comfort en kwaliteit. Maar de nieuwe stoere Clubman of Countryman –waarop je zelfs een daktent kunt monteren om mee op vakantie te gaan!- is zodanig te customizen dat mannen net zo hard vallen voor MINI. Er is een MINI voor iedereen!” HET VERHAAL ACHTER DE AANKOOP Renova is een echte MINI-specialist. “We weten klanten alles te vertellen over hun toekomstige auto. En kennis is belangrijk, maar aandacht is alles. Wij blinken uit in gastvrijheid, enthousiasme en oprechte interesse in onze klanten. We stellen goede vragen en luisteren met twee oren. Wat is het verhaal achter een eventuele aankoop? Heeft onze klant een beroep waarbij extra laadruimte goed van pas komt? Of is een bepaalde kleur leer van belang in de auto? Het is mijn taak om deze behoeften boven water te krijgen en de klant te helpen bij het kiezen van de juiste opties. Op deze manier stellen wij de ideale auto samen.” RENOVA NATUURLIJK Maximale aandacht en de juiste beleving zijn belangrijke pijlers voor Renova. Alleen dan wordt er op feestjes positief over je gesproken. “Wij zorgen ervoor dat de klant een koninklijk gevoel ervaart”, vertelt Lieve. “Dit doen wij door het creëren van een welkom gevoel, de tijd te nemen voor een klant en het tonen van oprechte interesse. Die persoonlijke benadering is heel belangrijk”, onderstreept Lieve. “Maar aandacht betekent ook een goede aftersales verzorgen. Een belletje na een paar weken om te vragen naar de eerste ervaringen, een klant helpen met een technische vraag door hem te koppelen aan een MINI Genius of iemand een gratis navigatie-update aanbieden. Dat maakt de koopervaring compleet en geeft een extra dimensie aan het MINI-gevoel.”

WAT DOET EEN MINI GENIUS? Een MINI Genius is een technisch specialist die de Renova-klant stap voor stap laat zien wat zijn of haar MINI allemaal kan. U mag op ieder gewenst moment en kosteloos gebruikmaken van deze service, zodat u optimaal plezier beleeft aan uw auto.

MET COMFORT EN KWALITEIT Eigenwijs op een sympathieke manier dus. Maar de statement-auto is meer dan dat. “Hoewel het karakteristieke uiterlijk een grote aantrekkingskracht heeft op (potentiële) MINI-rijders, spelen comfort en kwaliteit ook een hele grote rol”, vertelt Lieve. “Met een MINI leg je serieuze afstanden af. Wat ik zelf ervaar en ook vaak terug hoor, is dat je tijdens het rijden niet het idee hebt in een compacte auto te zitten. Dat komt door de fantastische rijervaring en de kwaliteit waarmee je omringd wordt. We zijn een serieuze speler op de markt.”

‘KENNIS IS BELANGRIJK, MAAR AANDACHT IS ALLES. BIJ RENOVA MINI ZORGEN WE VOOR EEN KONINKLIJK GEVOEL.’ 47


HIT PROFIT EXTRA BENEFITS

EXTRA BENEFITS MIJN HIT IS UW ONLINE ARCHIEF In iedere samenwerking is transparantie belangrijk. Met MIJN HIT heeft HIT Profit een uniek ledenportaal ontwikkeld. MIJN HIT is exclusief voor leden en biedt alle relevante managementinformatie zoals inkoopbevestigingen, overeenkomsten en alle overige importante documentatie. Deze informatie is op elk gewenst moment beschikbaar in uw eigen online archief. Met MIJN HIT heeft u altijd inzicht in uw: • Overeenkomsten • Correspondentie • Inkoopbevestigingen • Overige relevante gegevens

HIT OFFICE Een groot aantal food en non-food artikelen zijn voor iedere organisatie een noodzaak. Met HIT Office www.hit-office.nl koopt u deze artikelen altijd het goedkoopste, gegarandeerd. Door het ruime assortiment met meer dan 15.000 artikelen is de keuze groot en dankzij een zeer efficiënt ingericht distributiecentrum worden de artikelen binnen 24 uur afgeleverd. Vindt u het product ergens anders goedkoper? Dan passen wij de prijs aan. Omdat niet ieder bedrijf dezelfde behoeften heeft, is er een Top 300 samengesteld. Hierin staan de meest populaire artikelen overzichtelijk vermeld. Dit vereenvoudigt het bestelproces. Het is ook mogelijk om verschillende autorisaties te verlenen. “De directiesecretaresse kan uit een ander assortiment kiezen dan een medewerker van de logistieke afdeling”, legt Anne-Marie Dupont, accountmanager bij HIT Office, uit.

VOORDELEN • • • • • • 48

Assortiment van 15.000 artikelen Top 300 populairste kantoorartikelen Eenvoudig online te bestellen 24-uurs levering Persoonlijk advies Laagste prijsgarantie


HIT MARKTPLAATS VOOR EXTRA PROFIT De HIT Marktplaats is een gratis dienst voor leden van HIT Profit. Dit unieke online platform verbindt leden, vergroot de zichtbaarheid van hun bedrijven en maakt onderling zaken doen eenvoudig. HIT Profit heeft inmiddels al meer dan 5.000 leden, wat de potentie van de HIT Marktplaats ongekend maakt. Een deeleconomie op zich. PROMOTIE, VERKOOP EN ASSET SHARING Slim en innovatief ondernemerschap wordt bevorderd door de HIT Marktplaats. Onze leden kunnen op de marktplaats een speciale aanbieding doen vanuit hun bedrijf en zo onderling producten en diensten promoten en afnemen. Daarnaast kunnen leden aan de slag met een innovatieve bedrijfsactiviteit; asset sharing, door bedrijfsmateriaal, diensten of medewerkers die tijdelijk onderbezet zijn te verhuren of detacheren aan andere HIT-leden. BUSINESS-TO-BUSINESS MARKTPLAATS Via de business-to-business marktplaats realiseren leden van HIT Profit meer business en extra omzet, of besparen ze juist kosten door samen te werken met collega-ondernemers. Word lid van HIT Profit en profiteer van het ongekende bereik van de HIT Marktplaats.

HIT ENERGY SOLUTION Met onze HIT Energy Solution gaan wij onze leden helpen en stimuleren om een forse energiebesparing te realiseren. Hoe doen wij dat? De grootste kostenpost bij energie zijn de kosten die de overheid in rekening brengt via de energiebelasting. Deze kostenpost is niet te beïnvloeden, maar kan wel worden vermeden wanneer u iets niet afneemt. De HIT Energy Solution is voor 100% onafhankelijk. Ook bij een leveringscontract met een langere looptijd, kunt u met de HIT Energy Solution direct besparen op verbruik en dus op uw energiekosten. Grootverbruiksaansluitingen zijn al langere tijd op afstand uitleesbaar. Sinds enige tijd is het mogelijk om een slimme meter aan te vragen of deze is inmiddels al geplaatst. Met behulp van de slimme meter, maken we uw verbruik inzichtelijk via de HIT Energy Solution. Indien de slimme meter nog niet is aangevraagd, helpen wij u graag bij het aanvraagtraject.

Onze specialisten maken een gratis en vrijblijvende energiescan van uw pand. Wij stemmen de HIT Energy Solution volledig op uw bedrijfssituatie af. Zodra de meetdata bij ons in het monitoringssysteem staan, zetten onze specialisten de verschillende actiemogelijkheden uiteen, die u geld opleveren. U bepaalt of u een actie wilt laten uitvoeren en zo ja, door wie en wanneer. Uw eigen huisinstallateur is bijvoorbeeld in veel gevallen de aangewezen persoon en zal dan ook niet worden overgeslagen. Indien gewenst, brengen wij u in contact met de juiste personen. Klanten die gebruik maken van de HIT Energy Solution worden door HIT Energy gecertificeerd op duurzaamheid.

VOORDELEN • • • • •

Direct besparen op verbruik Contractonafhankelijk Actueel inzicht Bedrijfsgericht actieplan Duurzaamheid 49


HIT PROFIT INTERVIEW

ZAKENVROUW VAN HET JAAR 2017: ELSKE DOETS

50

‘IK GA GRAAG TOT HET UITERSTE’


Op drieëntwintigjarige leeftijd nam Elske Doets (45) de reisorganisatie van haar vader Jan Doets over. Op haar achtentwintigste nam Doets alle aandelen over, waarna zij haar eigen stempel op de onderneming kon drukken. Het harde werken werd dit jaar bekroond met de titel Zakenvrouw van het jaar 2017. De powervrouw blijft niet stil zitten en wil deze boodschap nu doorgeven aan jonge meisjes die ook een carrière ambiëren, middels de Elske Doets Young Lady Business Academy. “Ik wil hen laten zien dat het wél kan.”

HOE WAS H E T O M A LS JO NG E V RO U W H E T B E D R IJ F VA N UW VA DER OV E R TE N E MEN? “Ik had als jong meisje altijd al wel de droom om zakenvrouw te worden. Waar dat vandaan kwam? Geen idee, dat zat er altijd al in denk ik. Maar goed, ik moest de droom nog wél waarmaken. Ik kreeg de kans om dat al vrij jong te doen en de aandelen in één keer allemaal over te nemen toen ik achtentwintig was. Dat was bijzonder en gaf mij de kans om het bedrijf sneller te moderniseren en er mijn eigen stempel op te drukken.”

EN I S DAT E E N V RO U W E LI JK E ST E M P EL? “Nee dat niet per sé, maar wel mijn stempel. Zo bedacht ik enkele jaren geleden dat wij een magazine moesten gaan uitgeven, in plaats van de traditionele reisgidsen. Daar werd ik raar op aangekeken, maar het werkt hartstikke goed. Eén keer per jaar geven wij een inspiratiemagazine uit, vol eigen ervaringen, interviews en reisverslagen. Allemaal in house gemaakt. Jan Doets staat voor beleving, daarin maken wij het verschil. Ga je op reis naar de Grand Canyon, dan zit je hotel ook écht aan de rand van de Grand Canyon en niet een paar uur ervan af. Je ziet de zonsopkomst en zonsondergang. Dát is beleving. Op mijn vakanties ga ik graag tot het uiterste, ik blijf mezelf uitdagen om onverwachte dingen te doen. Dat maakt mij een betere leidinggevende.”

HEEFT U DOO R DE JA RE N H EE N V ER B ET E R I NG GE Z IE N IN D E VE R HOU DING MAN V RO U W ? “Ik doe natuurlijk veel zaken in Amerika en Canada en ik moet zeggen dat het daar wel iets beter is, maar over het algemeen zijn het vooral mannen aan de top, ook in de reisbranche. Dus er is nog heel veel terrein te winnen. Nu, als Zakenvrouw van het jaar, merk ik steeds meer vooroordelen op. Ik vind het bijvoorbeeld best wel schokkend dat er door mannen vaak aan vrouwen

ELSKE DOETS OP DE PRIJSUITREIKING ZAKENVROUW VAN HET JAAR SAMEN MET JEANINE HENNIS – PLASSCHAERT

wordt gevraagd hoe zij het moederschap met hun carrière combineren. Het betekent gewoon keuzes maken en ik heb niet het idee dat dat voor een man meer of minder is, aan hem wordt simpelweg de vraag niet gesteld en aan een vrouw wel. Bij een topsporter wordt er ook niet gevraagd hoe hij of zij het allemaal doet. Ik ben niet anders.”

HOE VOE LT HE T T E WOR D E N GEK ROON D TOT ZA KE N VROUW VA N HE T JAAR 2 01 7. “Ik was er niet van op de hoogte dat dit speelde, het was een enorme verrassing! Het gaat allemaal een beetje geheimzinnig. Je mag jezelf bijvoorbeeld niet aanmelden maar wordt genomineerd. Hiervoor moet je grootaandeelhouder zijn van enig formaat, winstgevend, groeiend en bij voorkeur veel vrouwen in dienst. Dat zit bij Jan Doets met 90% vrouwen wel goed.” “Een goed halfjaar verder kan ik zeggen dat de titel een enorm voorrecht is. Ik voel me eigenlijk een soort Alice in Wonderland, omdat ik bij alles denk: wauw. Het is allemaal erg high level en vooral heel leerzaam. Ik heb bijvoorbeeld de eer gehad om Koning Willem-Alexander te ontmoeten bij een topvrouwenbijeenkomst. Daar werd hem een boek aangereikt en aangezien ik daar ook in sta, mocht ik even met hem spreken. Hij zei toen ook dat ik in deze rol echt iets moet gaan doen aan de verhouding man-vrouw in de top. ‘Want dat is niet goed’, zei hij.” 51


OM DIE REDEN HEEFT U DIT JAAR DAN OOK DE ELSKE DOETS YOUNG LADY BUS INE S S ACADEMY OPGER ICHT. WAAROM SPEC IFIEK DEZE DOELGROEP? Omdat ik in mijn optiek daar echt nog verschil kan maken. Ik merk dat vrouwen van mijn leeftijd vaak al enigszins zijn vastgeroest in patronen of hebben een goed verdienende man, waardoor ze geen zin hebben om carrière te gaan maken ook al hebben ze bijvoorbeeld wel de goede papieren. Op de Academy, voor meisjes tussen de vijftien en vierentwintig jaar, is ieder niveau welkom. Ik vond het enorm welskrachtige meisjes met hele uiteenlopende carrièredromen. De Academy zelf heeft niets te maken met mij of mijn bedrijf, ik wil deze meisjes echt stimuleren op ondernemer te worden of executive. Dat kan op elk vlak zijn qua branche of richting. Zij vonden het een eer om bij mij te komen, maar ik vond het eigenlijk andersom. Ik vond het fantastisch!”

Z IJ N E R VOOR U NOG DOE LE N T E B E HALEN ? “Ik heb een prachtig stabiel bedrijf, dus ik heb nog weinig te wensen. Wat ik nu allemaal meemaak en waar ik voor word gevraagd, is fantastisch. Zo word ik bijvoorbeeld groeiambassadeur bij NL groeit, daar kan ik mijn expertise natuurlijk wel kwijt. Wie weet wat de toekomst brengt, ik zal in ieder geval altijd blijven ondernemen.”

EN WAAR HOOPT U DAT DE ME I SJE S OVER T IEN JAAR STAAN? “Ik hoop dat minstens één op de tien meisjes haar doelen heeft waargemaakt. Bovenal hoop ik dat ze hoe dan ook terugdenken aan de masterclasses van de verschillende powervrouwen (o.a. Neelie Kroes, Annemarie Jorritsma) en denken: ‘Een carrière en gezin, zij deden het ook!’ Want dat is wel het stigma waar de jonge meisjes tegenaanlopen. Een omgeving die zegt dat jij geen kinderen kan krijgen als jij executive wilt worden. Je merkt dat meisjes dan beginnen te twijfelen of het wel de juiste keuze is. Dat is precies wat ik in een vroegtijdig stadium aan hen wil laten zien, dat dat wél kan!”

‘Ik hoop dat minstens één op de tien meisjes haar doelen waarmaakt’ 52


HIT PROFIT SPORT

TEKST MARLON MAAS FOTO CAMIEL DONDERS

EEN NIEUW SEIZOEN HIT SPORTS EEN LOYALITEITSPROGRAMMA DAT ZICH SPECIFIEK RICHT OP (TOP)SPORTORGANISATIES? DAT IS HIT SPORTS, ONDERDEEL VAN DE OVERKOEPELENDE ORGANISATIE HIT PROFIT. AL VIJF JAAR ZOEKT DIRECTEUR MARCEL VAN DE RANDE SAMENWERKINGEN MET SPORTCLUBS EN HUN SPONSOREN OM HEN HET VOORDEEL TE BIEDEN VAN EEN INKOOPCOLLECTIEF. INMIDDELS BESCHIKT HIT SPORTS OVER EEN GROOT ARSENAAL AAN KLANTEN, ONDERVERDEELD IN SPORTORGANISATIES EN HUN SPONSOREN. BOVENDIEN GAAN ER DIT JAAR VEEL NIEUWE SAMENWERKINGEN VAN START. TIJD VOOR EEN TUSSENSTAND!

Van de Rande: ‘De start van het nieuwe sportseizoen is een mooi moment om de lopende loyaliteitsprogramma’s van HIT Sports eens op een rijtje te zetten. Dit jaar zijn er contracten verlengd met clubs die al vanaf de start van HIT Sports betrokken zijn, maar zijn ook nieuwe clubs verwelkomd bij de HIT-familie. Inmiddels hebben we een diverse groep klanten in zowel de betaalde divisie als in de amateurklasse.’ Het zijn niet de minste namen die in dat rijtje staan. Zo worden het komend seizoen o.a. de samenwerkingen voortgezet met FC Groningen (3e jaar), FC Eindhoven (5e jaar), RKC Waalwijk (5e jaar), KCC (3e jaar), Telstar (3e jaar), VVV Venlo (4e jaar) en Willem II (5e jaar). Van de Rande: ‘Willem II is onze koploper en een relatie van het eerste uur. Dit jaar is de samenwerking weer verlengd en hier behalen we grootse resultaten met het inkoopvoordeel voor sponsoren. Ook op KCC zijn we enorm trots. Deze korfbalvereniging uit Capelle a/d IJssel speelt op het hoogste niveau. Hier loopt al twee jaar een zeer succesvol programma en is nu de overeenkomst weer verlengd.’

MARCEL VAN DE RANDE

Naast de zeer succesvolle bestaande samenwerkingen zijn dit jaar ook nieuwe loyaliteitsprogramma’s opgestart. Zo zijn de eerste positieve meetbare resultaten bekend van de programma’s met Golfclub Prise d’Eau Tilburg en VV De Treffers uit Groesbeek. Van de Rande: ‘Het loyaliteitsprogramma van De Treffers loopt nu vier maanden en de eerste resultaten van het inkoopvoordeel voor sponsoren zijn inmiddels meetbaar en zeer positief. HIT Sports heeft ook voor de club zelf een besparing op de inkoop van energie kunnen realiseren.’ Zeer recent, aan de start van het nieuwe seizoen, zijn nog meer nieuwe samenwerkingen ontstaan. HC HOCO, de hockeyclub uit Oisterwijk, sluit aan in een, voor hen, zeer bijzonder jaar. De club viert namelijk het 80-jarig jubileum. Van de Rande: ‘As we speak zijn we een programma aan het opstarten bij HC Tilburg. Een hockeyclub waar hoofdklasse wordt gespeeld is natuurlijk een hele mooie toevoeging voor HIT Sports. Ook lopen er vanaf dit seizoen nieuwe programma’s bij MVV Maastricht, HV Hurry Up, de handbalvereniging uit Zwartemeer in Drenthe, VV OJC Rosmalen, VV Rijnsburgse Boys en VES, een brancheorganisatie van ruim 100 sportcentra. Een mooi overzicht van sportorganisaties. Het geeft de groei van HIT Sports goed weer. Van de Rande: ‘We bereiken erg mooie resultaten. Inmiddels lopen er 16 loyaliteitsprogramma’s, waarbij ruim 350 sponsoren klant zijn. Daarnaast realiseert HIT Sports voor 37 clubs besparingen, waar (nog) geen loyaliteitsprogramma voor sponsoren loopt. Buiten dat we ieder jaar nieuwe organisaties als klant mogen toevoegen, zien we ook de positieve, meetbare resultaten van de lopende loyaliteitsprogramma’s. Het is een bewezen concept, waar sportclubs en sponsoren veel voordeel bij hebben. Dat is natuurlijk het resultaat waar wij naar streven.’ De kracht van HIT Sports is de zichtbaarheid van de overkoepelende organisatie HIT Profit. De accountmanagers zijn alom aanwezig om HIT Sports te vertegenwoordigen. Zij zijn te vinden op netwerkbijeenkomsten en bij wedstrijden van deelnemende sportorganisaties. Zo staat HIT Sports dicht bij de klant en zijn zij altijd in de buurt.

53


HIT PROFIT CULINAIR

Regenboogsalade

Hoe meer kleur we eten qua groenten, des te meer variatie in voedingsstoffen we binnenkrijgen. Heel gezond dus, deze rainbow salad. Als er veel kleur op je bord ligt, eet je vaak meer en dat kan prima met deze salade. Varieer in komkommer, bleekselderij en avocado, bietjes en radijsjes tomaat en paprika, zoete aardappel en wortel, witlof en venkel voor een kleurrijk bord! 54


Bananen pannenkoek

Dit gerecht staat in een handomdraai op tafel of in je lunchtrommel. 1 rijpe banaan (hoe bruiner, hoe beter), 1 ei en 2 eetlepels havermout vullen jouw energie weer aan en dat is precies wat je nodig hebt op een drukke werkdag. Ideaal om mee te nemen en af te toppen met wat honing, blauwe bessen, Griekse yoghurt of ander lekkers. Verdubbel de ingrediënten en maak er meteen twee (of meer).

L E KKERE L UN CH Snel & gezond

GEZOND EN LEKKER ETEN GEEFT JE ENERGIE. EN ALS JE ER OOK DE TIJD VOOR NEEMT EN HET GEZELLIG MAAKT, WORD JE ER NOG VROLIJK VAN OOK! PROBEER WAT VARIATIE IN JOUW GERECHTEN AAN TE BRENGEN, WANT ER IS HEUS MEER DAN EEN KLEFFE BOTERHAM OF GROENE SALADE. BANG OM UREN IN DE KEUKEN TE STAAN? NIET NODIG! WIJ GEVEN SNELLE ÉN GEZONDE TIPS.

Jake Shake

Mensen kijken steeds kritischer naar voeding. De tijd dat er bergen suiker in producten werd gestopt om het maar ‘lekkerder’ te maken is voorbij. Daarom bedachten drie jonge ondernemers Jake. Oprichter Frank de Wijk (25): “Jake is bedoeld om jouw leven makkelijker te maken. Niet als een gek dieet, maar als gezond voedsel voor wanneer je iets snels en eenvoudigs nodig hebt.” In 1 maaltijd Jake zit een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van elke voedingsstof. “Dat zijn alle essentiële vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten, koolhydraten en vezels in 1 shake. Jake is geen dieetshake en evenmin een sportshake. We hebben geen magisch voedingsprogramma, maar een makkelijke en gezonde maaltijd wanneer jij die nodig hebt.” In 2017 wil Jake naast de bestaande productlijn uitbreiden in vaste vorm, als reep, en daarna in vloeibare vorm.

Goed gevuld

Een eitje is zo gebakken, maar waarom wachten tot het weekend? Maak een lekkere omelet vol groenten zoals tomaat, groene asperges, paprika, courgette of spinazie en neem het mee als lunch. Lekker om de omelet op een boterham nog even tussen de grill te leggen, maar kan net zo goed koud gegeten worden.

Variatietip: ICE TEA

Voor een laatste boost om vier uur, kan een blikje cola of energiedrankje voor sommigen niet ontbreken. Dat dit niet héél gezond of goed voor je is, hoeven we niet uit te leggen. Een lekkere én gemakkelijke vervanger is ice tea. Schil 2 mango’s en verwijder de pitten. Pers ze in een juicer en meng het sap met 125 milliliter koude groene thee, 150 milliliter kokosmelk en 1 eetlepel honing in de blender tot een glad geheel. Vul een grote kan met ijsblokjes en de ice tea en proost samen met je collega’s op een geslaagde werkdag. 55


O HIT PROFIT SPORT

TEKST IRIS VAN IERSEL FOTO'S ANP VINCENT JANNINK

ORANJE LEEUWINNEN SCHRIJVEN GESCHIEDENIS

ZONDAG 6 AUGUSTUS 2017 GAAT DE GESCHIEDENISBOEKEN IN. HET NEDERLANDSE VOETBAL DAMESTEAM VERSLOEG DE DEENSE DAMES MET 4-2 IN EEN SPECTACULAIRE EK-FINALE. EEN BIJZONDERE PRESTATIE: HET IS DE EERSTE KEER DAT ORANJE DE FINALE HAALDE ÉN WON. HET VROUWENVOETBAL WERD, DANKZIJ DEZE OVERWINNING, EINDELIJK OP DE KAART GEZET. HIT PROFIT MAGAZINE BLIKT TERUG OP DEZE BIJZONDERE PRESTATIE. VO L TROTS TER U GBLIKKEN Inmiddels is het EK alweer een paar weken achter de rug. De Oranje Leeuwinnen kijken nog altijd vol trots terug op de historische dag en ook bondscoach Sarina Wiegman kan haar geluk niet op. Dankzij het succes van haar team werd ze door wereld voetbalbond FIFA genomineerd voor de titel ‘beste coach’. Ondanks die nominatie blijft de focus voor Wiegman bij het voetbalspel liggen. In een gesprek met NOS zei ze daar tijdens het EK het volgende over: “Ik volg geen sociale media en wil ook geen celebrity zijn.” Ook na de overwinning bleef ze ingetogen. “Wij zijn Europees kampioen, het is echt een wij. Niet normaal, we zijn gewoon Europees kampioen!” Voor speelster Lieke Martens zijn er nog meer redenen om trots te zijn: zij werd door de UEFA uitgeroepen tot Beste Speelster in Europa. Ze eindigde boven de Deense Pernille Harder van VfL Wolfsburg en de Duitse Dzsenifer Marozsán van Olympique Lyon. In de finale maakte de 24-jarige uit Nieuw-Bergen de 2-1. Voor de camera van NOS reageerde ze voor het eerst na de wedstrijd. "Hoe vet is het 56

dat wij Europees Kampioen zijn geworden? We hebben gevochten als echte leeuwinnen in het veld. Dat we gewoon vier doelpunten maken, wow. Ik ben zo blij." E E N N I E U W E D R O O M V O O R N E D E R LA N D S E M EISJES Hoewel Wilfred Genee van praatprogramma Voetbal Inside liet weten ‘niet eens na te denken om iets met het vrouwenvoetbal te doen’, lijkt het voor het grote publiek nu duidelijk te worden dat niet alleen mannen de voetbalsport domineren. Ook vrouwen zelf interesseren zich meer voor de sport. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB met 65.000 naar 153.000, de grootste vrouwelijke aanwas van alle sportbonden, berekende sportonderzoeksbureau Mulier Instituut dit jaar. Marjolein van der Veldt ziet vooruitgang in de positie voor vrouwen. Van der Veldt onderhoudt met een aantal andere enthousiastelingen de website 'vrouwenvoetbalnieuws.nl'. Hier wordt alle mogelijke informatie verzameld over voetbal voor vrouwen. Van der Veldt liet


DANIELLE VAN DE DONK EN KEEPER LOES GEURTS VIEREN HET BEHALEN VAN DE FINALE NA DE 3-0 WINST IN DE HALVE FINALE TUSSEN NEDERLAND EN ENGELAND VAN HET EK VROUWENVOETBAL IN HET FC TWENTE STADION.

aan TROUW weten dat ze verwacht dat er deze zomer nog een enorme toeloop van jonge meiden bij de voetbalclubs zal komen. Van der Veldt: "Voor meisjes zijn er nu opeens vrouwelijke rolmodellen. Ik wilde in mijn jeugd altijd Rafael van der Vaart zijn. Nu kunnen meisjes ervan dromen een Van de Sanden te zijn." ME ER MEDIA-AANDA C H T Ook de media speelt een zeer grote rol in de populariteit van het vrouwenvoetbal. Het Mulier Instituut deed onderzoek naar media-aandacht voor voetbalvrouwen. De onderzoeken laten zien dan zowel kranten als televisieprogramma’s veel meer aandacht besteden aan damesvoetbal. In 2005 waren er per krant nog geen vijf artikelen geschreven, terwijl dat er in 2014 al meer dan veertig per medium waren. Ook de NOS werkt mee: sinds februari worden er ook samenvattingen van de eredivisie voor vrouwen uitgezonden. Nooter, hoofdredacteur sport bij NOS, wil structureler aandacht geven aan vrouwenvoetbal door de verbeterde Nederlandse prestaties. “ H ET DR AAGVLAK GRO EI T ” Hoogleraar Martine Prange van de Universiteit van Tilburg ziet ook een omslag. Recentelijk presenteerde zij met Martijn Oosterbaan het boek 'Vrouwenvoetbal in Nederland', waar ze vier jaar onderzoek naar deed. “Het is onderdeel van de feminisering van de samenleving”, aldus Prange, eveneens in een interview met TROUW. Toch ziet ze nog veel obstakels. “Tot 1971 mochten vrouwen niet voetballen. Clubs mochten ze niet inschrijven. Sindsdien zijn de vrouwen bezig met een inhaalslag, maar de achterstand is niet ineens ingehaald. Nederland heeft de boot gemist als het gaat om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal. Het draagvlak groeit, maar er is meer dan dat alleen nodig."

FACTS & FIGURES Bij de OranjeLeeuwinnen is er geen sprake van het geboortemaand-effect; de meeste internationals zijn in het laatste kwartaal geboren. Het grootste gedeelte van de OranjeLeeuwinnen is al vroeg in beeld. Maar liefst 76% van de huidige EK-selectie heeft alle nationale jeugdteams (O15, O16, O17 en O19) doorlopen. Van de 23 speelsters staan er op dit moment dertien onder contract in een buitenlandse competitie. De sterkste competities in Europa zijn Duitsland, Engeland, Zweden en Frankrijk.

57


HIT PROFIT CULINAIR

TEKST LONNEKE VAN KNIJFF FOTO'S COMMUNICATIE EN VORM

MARGO REUTEN:

‘IK KAN ME HEEL GOED NIET LATEN VERGETEN’

58


Sterrenchef Margo Reuten van restaurant Da Vinci staat al enkele jaren als grande dame in de culinaire mannenwereld. De enige vrouwelijke tweesterrenchef in Nederland heeft al enkele prestigieuze titels op haar naam staan en daar mag sinds dit jaar de titel ‘Woman of the Year’ aan worden toegevoegd. “Een onverwachte kroon op mijn werk.”

De droom om chef-kok te worden, ontstaat in de plaatselijke slagerij waar Margo Reuten als vijftienjarige aan de slag gaat. “Ik vond het direct fantastisch! Het team, de klanten: ik deed alles om hen tevreden te maken. Zeker toen ik mocht helpen bij het maken van buffetten, dan hebben we het over de klassieke gevulde eieren en tomaten, was ik in mijn element. Toen wist ik: ik wil naar de koksschool.”

DR I V E In de keuken van Margo Reuten zijn momenteel weinig dames te bekennen. “Dat is niet bewust, er hebben de afgelopen jaren al wel wat dames zich bij mijn brigade gevoegd, die ik begeleidde als meesterkok, maar over het algemeen zijn het meer mannen. Mij maakt het niets uit, ik kijk naar kwaliteit. Ik merk vaak al aan de handdruk of iemand het in zich heeft. Als je op dit niveau wilt werken, dan heb je een bepaalde drive nodig.” Die wilskracht zat er bij Reuten zelf al vroeg in. Na haar bijbaan bij de slagerij begon ze aan de koksopleiding, waar ze hoge ogen gooiden tijdens haar stage bij Juliana in Valkenburg. Doordat Reuten alleen maar bij grote huizen had gewerkt, 60 – 80 uur per week in de keuken stond en ook nog één dag naar school ging voor haar opleiding tot meesterkok, werd zij op haar 24e de eerste vrouwelijke meesterkok. Ze was niet alleen de eerste vrouw die deze titel behaalde, maar ook de jongste meesterkok ooit. “Ik ben zelf helemaal niet met uren bezig. Ik zie en zag het destijds ook totaal niet als een last. Ik ben bezig met iets wat ik het allerleukst vind én ik ben de enige vrouw die dit presteert, daar krijg je toch alleen maar energie van? Slapen kunnen we later wel doen.”

kroon op mijn werk. Naar het behalen van een Michelinster werk je namelijk toe, voor deze titel ben ik aangedragen door vakcollega’s. Héél bijzonder! Speciaal voor deze award zijn we afgereisd naar Tokyo waar ik hem op een congres in een zaal met zeker 600 man in ontvangst mocht nemen. Een onvergetelijk moment.” Geen enkele vrouwelijke chef-kok uit de Benelux heeft deze prijs eerder mogen ontvangen. “Ik vind het aan de andere kant wel jammer dat er zo weinig aandacht voor vakvrouwen in de top is. Zoiets is toch groots? Het verdient meer aandacht vanuit Nederland.” Wat de volgende mijlpaal gaat worden, laat Reuten in het midden. “Ik vind het moeilijk om zoiets te voorspellen en eigenlijk wil ik dat ook niet. Ik laat het op me af komen en blijf ondertussen keihard werken en vernieuwen met mijn team. Dat is wat ik het liefste doe.”

FEMALE TOUCH Op de vraag waarin Reuten zich onderscheidt als vrouwelijke chef-kok, antwoordt ze: “Ik zorg ervoor dat ze me niet vergeten. Ik wil de gast een fantastische culinaire verrassing bezorgen en zorg dat het plaatje compleet is.” Want hoewel de meerderheid van het personeel van Restaurant Da Vinci uit mannen bestaat, brengt Margo Reuten toch een female touch aan in de keuken én het restaurant. Aan het prachtige servies, de moderne smaakvolle inrichting en vooral aan de orchideeën, Reutens lievelingsbloem, kun je zien dat hier een vrouw aan het roer staat. Hoe was dat in de andere keukens? “Bij Juliana werkten veertien koks, van wie één vrouw. Dat was ik. Iedereen denkt altijd dat dat heel zwaar is, maar als je laat zien wat je kunt word je gewoon geaccepteerd.”

WOMAN OF THE YEAR Dat harde werken werd dit jaar nogmaals bekroond met een prestigieuze titel. In Tokyo werd Margo Reuten uitgeroepen tot Woman of the Year 2016 door Relais & Châteaux. Een vereniging van meer dan 540 van unieke hotels en uitmuntende restaurants in meer dan 60 landen, eigendom onafhankelijke hoteliers en sterrenchefs die hun passie voor authenciteit, gastronomie en gastvrijheid graag delen met hun gasten. “Dit was echt een onverwachte

B IO Naam: Margo Reuten (Maasbracht, 1966) Werk nu: Chef-kok & eigenaresse Restaurant Da Vinci, Maasbracht. Werk eerder: Juliana in Valkenburg, De Swaen in Oisterwijk, Toine Hermsen in Maastricht en Der Bloasbalg in Wahlwiller Onderscheidingen: Lady Chef of the Year 1996 II Ereburger gemeente Maasgouw 2009 II Limburg Award 2009 II Gault&Millau Chef van het jaar 2012 II Grand Chef Relais & Châteaux 2013 II Woman of the Year Relais & Châteaux 2017

59


HIT PROFIT EXPO

MOET U GEZIEN HEBBEN

DE MEEST BIJZONDERE E X P O S I T I E S VA N HET MOMENT

K AT T E N L I E F D E

NEGEN LEVEN S IN DE KUN ST Katten zijn populairder dan ooit. Katten in dozen, katten met gekke bekken, maar ook katten met bijzondere afwijkingen en vreemde gewoontes zijn op internet zeer geliefd. Wereldwijd worden foto’s en filmpjes van katten massaal bekeken en gedeeld op het internet. Dat katten bij hun baasjes warme gevoelens losmaken daar bestaat geen twijfel over, maar waar komt die kattenliefde vandaan? Spreekt vooral het rebelse karakter van de kat ons aan? Of is het de aaibaarheid die de kat zo beminnelijk maakt? In de tentoonstelling ‘Kattenliefde. Negen levens in de kunst’ is te zien hoe de kat sinds halverwege de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. Geïnspireerd door de kat worden alle zintuigen in deze aaibare familietentoonstelling geprikkeld.

FOTO MARIE CÉCILE THIJS, HIS MAJESTY 2011

60

Te zien in de Kunsthal Rotterdam. www.kunsthal.nl


ORANJE POWER

PORTRETTEN VAN VIJF KON INGINNEN De tentoonstelling ‘Vrouwen van Oranje - Portretten van vijf koninginnen’ geeft een historisch overzicht van vijf generaties powervrouwen: de Nederlandse vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima. Tegelijkertijd biedt de expositie een uitgebreid kunsthistorisch overzicht van diverse kunstenaars, stijlen en media van eind negentiende eeuw tot nu. De portrettengalerij geeft inzicht in de wijze waarop de vrouwen zich door de jaren heen aan de toeschouwer presenteerden. Met de heropening van het vernieuwde Museum Jan Cunen op 30 september 2017 luidt het museum met drie exposities een periode in die in het teken staat van ‘powervrouwen’: zowel vanuit artistiek oogpunt als vanuit een maatschappelijke context. Te zien in Museum Jan Cunen, Oss. www.museumjancunen.nl FOTO ERWIN OLAF

61


HIT PROFIT MUSTHAVES

SAMENSTELLING DANIELLE KOOL

GOLD

LUXUEUS GELUID De koptelefoons van Pryma worden handgemaakt in Italië door Sonus Faber, het merk dat al ruim 30 jaar zorgt voor eersteklas geluid. Pryma’s state-of-the-art hifi technologie mixt de onnavolgbare geluidskwaliteit met luxueus design. Het resultaat: prachtig geluid en onweerstaanbaar comfort. €499,00 I www.pryma.com

ON THE GO De QBracelet mengde technologie met een hippe stijl, waaruit deze slanke, lichtgewicht armband ontstond. Hij laadt de iPhone op zodat deze altijd te gebruiken is. Natuurlijk moet ook de armband zelf eerst worden opgeladen. Dat duurt zo’n 90 minuten, waarmee de iPhone weer voor 50% opgeladen kan worden. Handig toch? €149,00 I www.qdesigns.com

MODIEUS Een samenwerking tussen Fujifilm en modeontwerper Michael Kors levert deze hele modieuze Instax Mini 70 camera op. De compacte gouden instant-camera is een leuk hebbedingetje voor fashionistas. De Michael Kors x Fujifilm Instax Mini 70 is een gouden versie van de originele Instax Mini 70. De camera heeft daarom ook dezelfde specificaties als de reguliere versie, een ingebouwde flitser, 60mm lens, viewfinder en een selfie-modus. €130,00 I www.michaelkors.eu 62


DE ENE RING Activiteitstracker en mobiele alerts. Ringly springt er momenteel toch wel echt uit wanneer het gaat om draagbare tech. De ring is zowel een mooi sieraad als een functioneel apparaatje, waarmee u de hele dag bereikbaar kunt zijn. Geen telefoon meer op tafel tijdens een lunch of diner, maar wel altijd op de hoogte blijven van updates en telefoontjes? Dan is dit de ring der ringen. €165,00 I ringly.com

S P I E G E LT J E , S P I E G E LT J E Deze spiegel heeft een sensor met automatische verlichting. Het tru-lux verlichtingsysteem simuleert natuurlijk zonlicht waardoor iedere kleurvariatie te zien is, zodat u weet wanneer uw make-up kleurecht en perfect is. In tegenstelling tot ouderwetse gloeilampen branden de duurzame led-lampjes niet door en gaan ze ook niet zwakker branden. De spiegel is plat opvouwbaar en kan eenvoudig worden opgeborgen in de reistas. Oplaadbaar met een standaard USB-poort en één keer opladen is genoeg voor tot wel 5 weken. €159,99 I simplehuman.com

CLUTCH MET GELUID Een draagbare, draadloze Bluetooth-speaker, telefoonlader, hands-free set en functionele clutch in één. De Mini-Clutch Speaker zorgt voor zinderende geluidskwaliteit en design. Deze hippe gadget zal hoge ogen gooien, want niemand verwacht dat uit de clutch, met ingebouwde spiegel, muziek kan komen. Houd wel rekening met vreemde blikken wanneer u op straat in uw tas gaat praten. €149,00 I www.stelleaudio.com

D I V E R S E S TA N D J E S De 2500W Mayfair Vitesse heeft een van de meest krachtige motors op de markt, voor een goede performance en effectief haardrogen. Het heeft ook een zogenaamde ‘salon concentrator nozzle’ voor een gladde, gepolijste look. Het apparaat heeft twee snelheden en drie hittestanden en de ‘cool shot’ voor precisiestyling. De perfecte haardroger voor het bereiken van fantastische looks. € 38,99 I www.nickyclarke.com

CRUISE CONTROL De startersset van de blendSmart2 poederborstel bevat een tijdbesparende applicator en een rustig, prestatieverhogend motortje om perfect te kunnen mixen. Het apparaat draait op 190 RPM en biedt een nieuwe ervaring van de originele mixSMART. Zet je schoonheidsroutine op de cruise control en bereik een mooie afwerking, keer op keer! € 69,00 I blendsmart.com 63


HANDMADE LUXURY INTERIORS

Wij komen overal. Dat is een van de mooiste kanten van ons vak. Want of het nu gaat om een wijnkelder, een keuken, een kastenwand of een complete inrichting: wij maken het allemaal. Helemaal op maat, volgens de wensen van onze opdrachtgever. We werken daarvoor samen met gerenommeerde architecten en ontwerpers. HET EINDRESULTAAT IS ALTIJD UNIEK:

een volmaakte mix van design en functionaliteit. RMR® INTERIEURBOUW

DE SONMAN 16-18

MOERGESTEL

T +31(0)13 513 06 96

WWW.RMR.NL

HIT Profit Magazine #18  

HIT Profit Magazine #18 - Women in Business

HIT Profit Magazine #18  

HIT Profit Magazine #18 - Women in Business