HIT Profit Magazine #24 - Winter 2019/2020

Page 1

#25 - Winter 2019/2020 Coverstory Formule E Automotive Elektrische step Achtergrond Waterstofauto's Reizen Berlijn en de Sunset Limited Interview Matt Damon en Christian Bale

A U T O M O T I V E D E T O E K O M S T VA N M O B I L I T E I T

winter 2019/2020


THE BMW M8. COMPETITION GRAN COUPÉ.

WWW.RENOVA.NL

RENOVA


Voorwoord

winter 2019/2020

D E T O E K O M S T VA N A U T O M O T I V E

W

aar denk jij aan bij automotive? Want, anders dan je zou denken, is automotive veel meer dan auto's. Automotive is beweging, vooruitgang en vaak ook duurzaamheid. De ontwikkelingen op het gebied van elektrische of alternatieve vervoersmiddelen volgen elkaar razendsnel op. Zo bestaan er ondertussen een hoop (semi)elektrische auto’s en is de opkomst van de elektrische step booming. Lees over vooraanstaande bedrijven en instellingen, waaronder de Formule E en TU Delft, die bezig zijn met innovaties op het gebied van de elektrificatie van voertuigen. Maar ook andere technieken zoals waterstofauto’s en vacuümtreinen worden onder de loep genomen. Hoe zou het zijn om in de toekomst met een hyperloop naar een businessmeeting toe geschoten te worden in Parijs of Barcelona? De wereld zou dan ineens een stuk kleiner lijken. Hoewel de duurzaamheid van voertuigen steeds belangrijker wordt, is het soms ook gewoon fijn om voor het oude vertrouwde te gaan. Zo kun je in Berlijn genieten van een Trabanttour, pak je in Amerika de Sunset Limited van New Orleans tot aan Los Angeles en pleit Het Automeisjevoor de niet per se duurzame automerken. Hoe zouden de vervuilende vervoersmiddelen het stellen in de toekomst en wat worden populaire alternatieven? We dragen allemaal op onze eigen manier een steentje bij aan de energietransitie. Dat kan op grote, maar ook op kleine schaal. Zo rijd ik sinds een tijdje een elektrische auto. Op deze manier hoop ik mijn CO2-voetafdruk in ieder geval te verkleinen tijdens mijn ritjes naar kantoor. We kijken in dit magazine reikhalzend uit naar de toekomst, met nog meer innovaties, mooie auto’s en andere vervoersmiddelen en geven je in deze editie alvast een voorproefje op de toekomst.

Veel leesplezier,

HIT Profit Magazine I 3


Inhoud

06

12 winter 2019/2020

AUTOMOTIVE DE TOEKOMST VA N M O B I L I T E I T

20 06 Coverstory Van kartbaan tot Formule E 09 Relatie Automotions 11 HIT Profit HIT Solution brengt alles samen 12 Citylife Berlijn 16 Interview Robert Wielders 20 Achtergrond De elektrische motorfiets 24 Inspiratie Adrenaline rush 26 Automotive De hyperloop

4 I HIT Profit Magazine

24 29 Relatie Wijsen Logistics 31 Duurzaamheid Elektrisch wagenpark 33 Interview Het Automeisje 36 Duurzaamheid Slim en duurzaam reizen 38 Automotive Waterstofauto’s 41 Feiten The future is electric 42 Reportage Detroit 46 Automotive Waar blijft de zonneauto?


Inhoud

26 48 HIT Profit werkt voor u Een onafhankelijk kennis- en inkoopcollectief 50 Travel De Sunset Limited 52 Interview Matt Damon & Christian Bale

38

42

50

54 Automotive De invasie van de e-step 58 Culinair Drink & Drive 59 Interview Jan-Hein Alkemade 62 Op de cover Formule E wereldwijd

COLOFON HIT Profit www.hitprofit.nl HIT Magazine is een uitgave van ASEGA Media & Communication en verschijnt driemaal per jaar. ASEGA Media & Communication Andromedastraat 2B, Tilburg, Nederland T 013 545 32 98 E info@asega.nl www.asega.nl

Hoofdredactie Frank van Bergen Art direction & vormgeving Danielle Kool Adviseur Redactie HIT Profit Lieke Schalke Redactie Frank van Bergen, Pip Cloo, Leeuwelijn Verwijst, Katja Tremio, Michelle Verstappen, Odette van der Veeken Met dank aan Bregje Horsten en iedereen die aan dit magazine heeft meegewerkt Fotografie Thomas Boden, Shutterstock, iStockphoto, pexels.com, depositphoto Vragen over adverteren? info@asega.nl Copyright Š 2020 ASEGA Media & Communication. Alle rechten zijn voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze of in welke vorm dan ook vermenigvuldigd worden of overgenomen zonder schriftelijke toestemming.

HIT Profit Magazine I 5


Coverstory

VAN KARTBAAN TOT

FORMULE E Op 13 september 2014 werd de allereerste Formule E race gehouden in Peking op het Beijing Olympic Green Circuit. De Braziliaan Lucas di Grassi, rijdend voor het Audi Sport ABT-team, won de race. Na elf races werd Nelson Piquet, ook een Braziliaan, die voor NEXTEV TCR reed de allereerste Formule E-kampioen. Een nieuwe tak in de racesport was geboren! Ook Nederlanders rijden mee in dit kampioenschap. EĂŠn van hen is de Maastrichtse Robin Frijns.

6 I HIT Profit Magazine


Coverstory

'De Formule 1 is af en toe een oneerlijke wereld'

Kartfan Al van jongs af aan is Robin, in tegenstelling tot zijn familie, geïnteresseerd in de autosport. Robin: “Mijn familie heeft niets met autosport, zij zijn allemaal voetbalfan.” Vanaf 1999 rijdt Robin mee in verschillende karting kampioenschappen in België en Frankrijk. In 2008 weet hij te eindigen als derde in het Europese KF2-kampioenschap en wordt hij tweede in het Franse KF2kampioenschap. Tot zijn zeventiende is Robin actief in de kartwereld, hierna is het tijd voor de volgende stap.

Drie titels Robin is van het karten overgegaan naar het autoracen. Robin: “Ik ben in 2009 begonnen bij BMW, waar ik een beurs kreeg om Formule BMW-coureur te worden bij het Duitse team. Daarna heb ik de switch gemaakt naar de Formule Renault 2.0 Eurocup kampioenschappen.” Hier behaalde Robin de overwinning, waarna hij in 2012 de World Series mocht rijden in de Renault 3.5 categorie. Na het behalen van drie Europese titels op een rij, werd Robin opgemerkt door Sauber Formule 1 waar hij in 2013 werd aangenomen als Formule 1 test- en reservecoureur.

Veel onderweg In hetzelfde seizoen als hij bij Audi gaat rijden, neemt Robin deel aan het tweede seizoen Formule E races voor team Andretti Autosport. In die kampioenschap eindigt hij op de 12e plaats en het seizoen daarna als 13e. Robin: “Voor deze races reis je de hele wereld over, te beginnen in Saudi-Arabië en Santiago. Hierdoor kan het zijn dat ik soms drie maanden niet thuis ben.” Hij lacht: “Op dit moment ben ik voor het eerst dit jaar twee weken aan een stuk door thuis.”

Geen goede positie Zijn tijd bij de Formule 1 wat niet helemaal was Robin ervan gehoopt had. Robin: “Ik heb een paar keer vrije trainingen voor de Formule 1 gereden, maar hier nooit echt een kans gekregen. Ik ben erachter gekomen dat deze race af en toe een oneerlijke wereld is en met de financiële crisis daar bovenop zat ik in een slechte positie.” Robin had het bij Formule 1 niet meer naar zijn zin en werd gevraagd om bij Audi te komen rijden. Robin: “Zodoende ben ik in de fabrieksschool terecht gekomen.” Robin debuteert vervolgens in 2015 in de Blancpain GT Series voor het Belgische team Audi Club WRT, waar hij in 2015 én 2017 kampioen wordt in de Blancpain GT Series Sprint Cup.

Sterke core Aan de races gaat veel voorbereidingstijd vooraf. Robin: “In de zomermaanden ben ik druk bezig met de voorbereidingen. Voor Audi moet ik in Duitsland zijn en voor de Formule E zit ik in een Engels team.” De voorbereidingen bestaan uit simulatordagen en het evalueren van voorgaande races, daarnaast zorgt Robin ervoor dat hij lichamelijk fit is. Robin: “Je rug en core moeten sterk zijn om de klap van een eventuele crash op te kunnen vangen. Gelukkig hoef ik van nature niet erg op mijn voeding te letten en ik ben een van de kleinste in de Series. Dat scheelt voor de balans in de auto.”

HIT Profit Magazine I 7


Coverstory

'Je rug en core moeten sterk zijn om de klap van een crash op te kunnen vangen'

FORMULE E GEN2CAR / AUDI-E-TRON FE06 Lengte: 5160 mm Breedte: 1700 mm Hoogte: 1050 mm Minimale gewicht: 900 kg (incl. coureur)

Maximale kracht: Maximale snelheid: Acceleratie: Banden:

Remmen:

(waarvan batterijgewicht 385 kg) 250 kWh 280 km/u 0-100 kilometer per uur in 2.8 seconden Bespoke Michelin Pilot Sport inch banden voor droog en nat wegdek Brembo-pakket met ‘brake-by-wire’ achterin

Beste hobby

Formule E

In 2018 komt Robin uit voor het Audi Team Abt Sportline in de DTM en rijdt hij voor het Envision Virgin Racing team in de Formule E. Het combineren van twee kampioenschappen is geen probleem, hij is van plan volgend jaar hetzelfde te doen. Robin: “Ik heb nooit echt een pauze, maar dat ben ik gewend. Ik heb het geluk gehad van mijn hobby mijn beroep te maken, dus mij hoor je niet klagen. Nog altijd krijg ik een kick van alle voorbereidingen en de weg naar de races toe. Natuurlijk is het fantastisch om te racen en als de overwinning uiteindelijk behaald wordt geniet ik daar nog weken van na.”

• • • • • •

8 I HIT Profit Magazine

In totaal zijn er 12 teams Elk team heeft 2 coureurs en 2 auto’s De races vinden plaats in 12 steden wereldwijd De circuits zijn 2,5 tot 3 km lang De auto’s hebben een maximumsnelheid van 280 km/u Het geluidsniveau van de wagens is 80 dB (dat van een normale auto 70dB)


Relatie

HUBERT UMMELS:

INKRIMPEN EN FOCUSSEN AUTOMOTIONS KOMT AL 12 JAAR MET MOBILITEITSOPLOSSINGEN OP MAAT. ALHOEWEL HET BEDRIJF DE AFGELOPEN JAREN FLINK IS GEGROEID, IS AUTOMOTIONS VANWEGE DE AFNEMENDE MARKT NU WEER AAN HET INKRIMPEN EN WORDT DE FOCUS HERPAKT. DAT BETEKENT EEN NIEUWE WIND. LUCAS VAN DE VELDE, FACILITAIR COÖRDINATOR AUTOMOTIONS, VERTELT VOL ENTHOUSIASME OVER DE AUTODEALER.

Groeien en krimpen

Topbaan

Automotions is ontstaan vanuit een fusering van twee autobedrijven. “Destijds zijn de krachten gebundeld om samen mee te gaan in de ontwikkelingen van de dealerwereld”, legt Lucas uit. In twaalf jaar is het bedrijf uitgegroeid tot 23 locaties. “Het afgelopen half jaar zijn we weer aan het inkrimpen vanwege de grote jongens om ons heen. We stoten daardoor Volvo, Opel en Ford af maar blijven over met de prachtige merken Peugeot en Mercedes-Benz.”

Lucas werkt met veel plezier bij Automotions, waar hij verantwoordelijk is voor de facilitaire voorzieningen op alle locaties. “De diversiteit in mijn job is enorm, dat in combinatie met de dynamiek van Automotions maakt mijn baan top. Toen ik acht jaar geleden hier begon was ik de eerste die de facilitaire dienst oppakte. De manier waarop we vandaag de dag werken heb ik zelf opgezet, dat is een leuke toevoeging.”

Nieuwe strategie Goed rendement halen in de dealerbranche is een uitdaging, legt Lucas uit. “Om mee te kunnen met het inkoopvoordeel moet je groot zijn of klein blijven en intensieve dienstverlening aanbieden.” Automotions zit hier tussenin en focust zich daarom nu meer op de dienstverlening. Lucas: “We willen onze klanten, zowel particulier als zakelijk, in Zuidwest-Nederland op mobiliteitsvlak zo goed mogelijk ontzorgen.” Automotions onderscheidt zich door bovenop de processen te zitten. Lucas: “De overname van Automotions was ongeveer vier maanden geleden. Toen zijn we gehalveerd naar 250 medewerkers. Dat zorgt ervoor dat we voor de resterende bedrijven nu twee keer zoveel aandacht hebben.”

HIT Profit brengt rust De samenwerking tussen HIT Profit en Automotions verloopt al ruim drie jaar voorspoedig. Lucas: “HIT Profit doet wat ze belooft en ontzorgt mij op het gebied van inkoop en contact met energiebedrijven. Ze kennen er de juiste mensen en hebben de juiste ingangen waardoor processen beter en sneller verlopen dan dat ik het zelf zou moeten doen. De samenwerking met HIT Profit brengt ons rust.”

A ‘ utomotions onderscheidt zich door bovenop de processen te zitten’ HIT Profit Magazine I 9


RELATIEMAGAZINES SOCIAL MEDIA CONTENTCREATIE

LISTEN. CREATE. DELIVER.

Andromedastraat 2B I 5015 AV Tilburg I T +31 13 545 32 98 I info@asega.nl I www.asega.nl


HIT Profit

HIT SOLUTION BRENGT ALLES SAMEN Mijn Administratie, HIT Energy Solution en HIT Marktplaats zijn samengebracht onder één portaal. Op kantoor, onderweg of thuis logt u via uw telefoon of laptop eenvoudig in op HIT Solution. U vindt op het gratis portaal alle informatie en documentatie omtrent uw HIT Profit lidmaatschap. Zo kunt u uw eigen gegevens beheren en facturen en overeenkomsten raadplegen. Daarnaast biedt het portaal en de app een live chatfunctie, een nieuwsoverzicht, wijzigt u gemakkelijk uw gegevens en vindt u in één oogopslag uw contactpersonen. HIT Solution zorgt ervoor dat alles makkelijker vindbaar is in een gebruiksvriendelijk overzicht. Hierdoor kunt u efficiënter gebruikmaken van onze diensten.

MIJN ADMINISTRATIE IS UW ONLINE ARCHIEF Mijn Administratie, voorheen Mijn HIT, is exclusief voor leden en biedt alle relevante managementinformatie zoals inkoopbevestigingen, overeenkomsten en alle overige belangrijke documentatie. Deze informatie is op elk gewenst moment beschikbaar in uw eigen online archief.

HIT MARTKPLAATS LEDEN VERSTERKEN ELKAAR Dit online platform verbindt leden, vergroot de zichtbaarheid van hun bedrijven en maakt onderling zaken doen eenvoudig. Op deze marktplaats kunnen leden een speciale aanbieding doen vanuit hun bedrijf en zo onderling producten en diensten promoten en afnemen. Hiernaast kunnen leden aan de slag met asset-sharing. Dit houdt in dat bedrijfsmateriaal, diensten of medewerkers die tijdelijk onderbezet zijn, worden verhuurd of gedetacheerd aan andere HIT-leden. Via de business-to-business marktplaats realiseren leden van HIT Profit meer business en extra omzet, of besparen ze juist kosten door samen te werken met collega-ondernemers.

HIT ENERGY SOLUTION VOOR DUURZAAM ONDERNEMEN Met de HIT Energy Solution krijgt u eenvoudig grip op uw energieverbruik, waardoor u jaarlijks grote bedragen bespaart op uw energiekosten. De HIT Energy Solution helpt bedrijven die moeten voldoen aan de voorschriften voor energiebesparing in de Wet Milieubeheer. U ziet namelijk direct hoeveel u hebt bespaard en wat uw actuele energieverbruik is. Onze energiespecialisten brengen uw besparingsmogelijkheden in kaart en stellen een actieplan voor u op, vol concrete, op maat geschreven tips.

HIT Profit Magazine I 11


Citylife

Redactie: Pip Cloo Fotografie: abandonedberlin.com, Jens Ziehe, de.topbrunch.com, Rosa Menkman, Cremeguides.com, Shutterstock, Pexels

Citylife

BIJZONDER

12 I HIT Profit Magazine


Citylife

BERLIJN: EEN STAD VAN EXTREMEN! DE STAD KENT EEN HEFTIGE GESCHIEDENIS VANWEGE DE TWEEDE WERELDOORLOG EN DE KOUDE OORLOG. AAN DE ENE KANT VIND JE ER EEN ENORM VRIJE CULTUUR MET KRAKERS EN STRAATKUNSTENAARS EN AAN DE ANDERE KANT IS HET EEN HARDE ZAKENSTAD. DOOR DEZE CONTRASTEN VALT ER VEEL TE BELEVEN EN IS ER VOOR IEDER WAT WILS TE VINDEN. NEEM EEN VERFRISSENDE DUIK IN DEZE CREATIEVE DUITSE HOOFDSTAD!

SPEELTIJD Een verlaten pretpark, klinkt dat niet griezelig? Spreepark is een 6 hectare groot verlaten pretpark in Berlijn dat in 2002 voorgoed zijn deuren sloot. Voorheen kon je er alleen maar in door over de hekken te klimmen, tegenwoordig worden er in de weekenden tours georganiseerd waarbij een gids vertelt over de geschiedenis van het park.

STOF TOT NADENKEN Alles te weten komen over de Joodse cultuur kun je in het Jüdisches Museum. Het gebouw bestaat uit twee delen: het oude gedeelte van het Kollegienhaus en het nieuwe gedeelte ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het museum werd geopend met als doel de aanzetting tot nadenken over de Jodenvervolging en antisemitisme.

RECREATIEVLIEGVELD Vliegeren, skaten, rolschaatsen, skateboarden en wandelen op een vliegveld. Normaal gesproken zou dit onmogelijk zijn, maar niet op Flughafen Berlin-Tempelhof. Sinds 2008 is deze luchthaven namelijk gesloten en heropend als recreatiegebied voor toeristen en inwoners van Berlijn. Nuttig hier je zelf meegebrachte lunch of neem een tour door de gebouwen op de luchthaven. Deze gebouwen zijn nog steeds in takt gebleven en worden deels gebruikt als atelierruimte en voor onderwijs.

SPIONAGESTATION In het Grunewald Forest vind je Teufelsberg. Dit station staat op een kunstmatige heuvel, die door de geallieerden gebouwd werd van Berlijns puin na de Tweede Wereldoorlog. In de Koude Oorlog, tot de val van de Berlijnse Muur, werd dit voormalige Amerikaanse afluisterstation gebruikt om Oost-Berlijn af te luisteren. Het verlaten Teufelsberg valt nu te bezoeken onder begeleiding van een gids of je kunt ervoor kiezen zelf rond te wandelen.

DE ONDERWERELD Niet alles in Berlijn is vanaf de buitenkant te zien: onder de grond bevindt zich een enorm gangenstelsel met grotten en bunkers. In het Berliner Unterwelten-museum kom je alles te weten over deze verborgen ‘wereld’, waarin men vroeger schuilde voor bommenwerpers en probeerde te vluchten van Oost naar WestBerlijn. Het verhaal wordt onderbouwd met voorwerpen uit die tijd die in het museum tentoon worden gesteld.

HIT Profit Magazine I 13


Citylife

OVENVERS Uit ontbijten en brunchen is helemaal hot and happening in Berlijn. Voor een klassieke Duitse brunch ga je naar Hallmann & Klee. Hier bestel je een bord gevuld met heerlijke broodjes met kaas, vlees en groenten. De bakkerij zit recht achter de winkel, dus je kunt ervan uitgaan dat je brood altijd heerlijk warm en vers is. Genieten!

PRIVÉBUNKER Sammlung Boros was in de Tweede Wereldoorlog van de Nazi’s, hierna diende het gebouw allerlei doeleinden waaronder een gevangenislocatie en nachtclub. Tegenwoordig vind je in de 3000m² grote bunker een privécollectie aan moderne kunst van 1990 tot nu. De locatie is alleen in het weekend geopend. Enkel met een vooraf geboekte tour kun je met een kleine groep het gebouw betreden.

BAR UITZICHT Dos Palillos bezoek je voor een avondje luxe. Dit restaurant bevindt zich in design hotel Casa Camper. Het zeventien- tot twintiggangenmenu bestaat uit de meest smaakvolle gerechten uit Japan, China, Thailand en Vietnam. De beste spot vind je aan de bar, waar je de chefs aan het werk kunt zien in eigen keuken.

VAN GOGH Voor een avondje uit met livemuziek kun je terecht bij pianobar Van Gogh. Aan de waterkant geniet je van de pianomuziek en passerende boten met een cocktail in je hand. In de kleine bar hangt een gemoedelijke sfeer. Hier genieten de inwoners en toeristen van Berlijn van een gezellige avond met goed gezelschap.

14 I HIT Profit Magazine

5X SHOPPEN IN BERLIJN Van luxe merken en vintage tot handgemaakt: in Berlijn kun je overal terecht. We verzamelden de vijf beste winkelspots: - Hackesche Höfe (Rosenthaler Straβe 40-41) - Alexa Shopping Center (Gruner Straβe 20) - Mall of Berlin (Leipziger Platz 12) - Concept Mall Bikini (Budapester Straβe 38-50) - Friedrichstraβe


Citylife

TRABANTTOUR Een tourtje door Berlijn heen maak je het beste met de Trabant: dĂŠ auto van het voormalige Oost-Berlijn. Hoewel de Trabant door velen uit het Westen werd bestempeld als kwalitatief slechte auto, bleek de Trabant in werkelijkheid een robuuste auto die nauwelijks verslijt. Verschillende organisaties in de stad bieden je een Trabanttour aan, waarmee je zelf achter het stuur in caravaan door de stad heen rijdt.

HIT Profit Magazine I 15


Interview

‘Beren op de weg zien is een teken van groei’ 16 I HIT Profit Magazine


Interview

IEDERE VIJF JAAR EEN NIEUW PLAN ALS JE HET RENOVA-KANTOOR VAN DE BREDANAAR ROBERT WIELDERS IN WAALWIJK BINNEN KOMT LOPEN STAAN ER TWEE KABOUTERS IN DE HOEK. HET ZIJN ‘PRAATKABOUTERS’, OM HET GESPREK OP GANG TE BRENGEN. DEZE KABOUTERS HEBBEN WE ECHTER GEEN MOMENT GEMIST BIJ HET SCHILDERINTERVIEW IN HET ATELIER VAN BREGJE HORSTEN IN BERKEL-ENSCHOT, WAAR ROBERT LEKKER WEG KLETST OVER WERK, PRIVÉ EN HOE HIJ IN HET LEVEN STAAT.

Onbekende weg Of je al na hebt gedacht over wat er op het doek komt, is de eerste vraag van Bregje. Robert twijfelt: “Ik zat te denken aan een ‘yellow brick road’. Je weet wel, zo’n weg die in de verte het doek afloopt en waarvan je niet weet waar die naartoe gaat.” Deze weg blijkt symbool te staan voor zowel het persoonlijke als zakelijke leven van Robert: “Je weet nooit wat je te wachten staat en onderweg kun je van alles tegenkomen.”

Doen & leren Robert werkt al ruim 12 jaar bij Renova in Waalwijk, waar hij als accountmanager zakelijke markt en lease doet. Robert: “Ik ben niet van de opleidingen, maar meer van het doen en leren. Bij mijn vorige baan werd ik echt geleefd door mijn telefoon en kon ik niets oplossen. Dat is bij Renova wel anders.” Robert probeert dagelijks mee te gaan in de snelheid van de autowereld. “Mijn uitdaging is om

uit een hele doos met wensen de perfecte leaseauto voor de klant te kiezen. Ik vind daarbij dat een beslissing goed moet zijn, een auto koop je niet zomaar.”

Custom made Dat laatste statement wordt deels in twijfel getrokken als we het hebben over de opkomende Chinese automarkt en de mogelijkheid om auto’s online te bestellen. Robert: “Auto’s zijn te duur om zomaar aan te schaffen, maar je merkt wel dat kopers vaker ‘custom made’ auto’s willen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer zakenvrouwen die een mooie wagen rijden en de kleur van het interieur willen matchen met hun tas. Daarnaast houden de rijders van elektrische auto’s er nauwelijks rekening mee dat al hun data bijgehouden wordt. Mensen rijden de auto vanwege het merk en nemen daarmee de randvoorwaarden voor lief.”

HIT Profit Magazine I 17


Interview

‘Ik vind mensen die met z’n tweeën op het terras naar hun smartphone zitten te staren gek’

Beren op de weg Terug naar het schilderdoek, dat ondertussen een grijze ondergrond heeft gekregen en waar een blauwe weg op de horizon verdwijnt. Robert: “Ik wil een beer schilderen, omdat ik altijd beren op de weg zie. Veel mensen zien dit als iets negatiefs, maar ik vind het juist een teken van groei en iets waar je rekening mee kunt houden. Het gevoel van veiligheid zorgt vaak voor stagnering, dat is niet goed. Ik vind dat je altijd moet blijven groeien. Op het moment dat je denkt dat je er bent, dat is het punt waarop je moet doorpakken.” En hij begint zijn schilderdoek op te fleuren met drie bomen.

Patronen Terwijl hij bladeren schildert, vertelt Robert: “Ik werk altijd met een vijfjarenplan en stel daarin mijn doelen. Aan het eind van deze periode evalueer ik en kijk ik weer naar de volgende vijf jaar waarin ik mijn leven omgooi. Hierdoor ervaar ik in mijn werk veel groei en is het mij gelukt om patronen tot stand te brengen waarin dingen automatisch goed gaan. Dit trekt privé ook door: dingen vallen op hun plaats. Het leuke is dat ik eigenlijk altijd alles voor elkaar krijg, ik weet alleen niet wanneer.” Het vijfjarenplan zit hem volgens Robert niet per se in materiële zaken. “Sommige mensen hebben alles maar tegelijkertijd niets, dat wil ik niet. Ik heb het goed, maar ik zou wel meer willen reizen. Het liefst iedere maand.”

18 I HIT Profit Magazine

Lekker alleen Een actieve levensinstelling is een terugkomend thema. “Ik hou niet van stilstaan, er is zoveel te zien en te doen. In mijn baan word ik continu geleefd en daarom ga ik één keer per jaar alleen op vakantie.” Mensen vinden mij altijd gek dat ik dat doe. Ik vind mensen die met z’n tweeën op het terras naar hun smartphone zitten te staren gek. Als je alleen bent kun je lekker doen wat je wilt en het balanceert met mijn werk waar ik niet altijd mijn eigen keuzes kan maken.”

Kletsplaat Op het doek verschijnen naast het pad de uitdagingen: een beer, bomen en een roze flamingo. Robert lacht: “De flamingo is om de boel wat op te vrolijken, want ik kom ook genoeg leuke dingen tegen op mijn pad.” Hij schildert een groot oranje vraagteken aan de horizon, het onbekende nogmaals visualiserende. “Dit schilderij vertegenwoordigt hoe ik ben, ik ga hem in mijn kantoor ophangen. Nu heb ik in plaats van een kletskabouter een kletsplaat.”


Interview

HIT Profit Magazine I 19


Achtergrond

Nul op de kilometer DE ELEKTRISCHE MOTORFIETS IS IN OPKOMST. NEDERLAND LOOPT NA FRANKRIJK VOOROP WANNEER HET GAAT OM HET AANTAL ELEKTRISCH AANGEDREVEN MOTORFIETSEN OP DE WEG. MAAR ZIJN MOTORRIJDERS ER WEL KLAAR VOOR? EN WAARUIT VALT ER TE KIEZEN?

20 I HIT Profit Magazine


Achtergrond

Zero Motorcycles beet in 2013 het spits af met elektrische motorfietsen. Het uit Californië afkomstige bedrijf bracht de Zero DS op de markt voor ongeveer 15.000 euro. Een forse investering, maar de motorfiets werd aantrekkelijk gemaakt door het weinige onderhoud en natuurlijk de mogelijkheid om met een paar euro aan stroom hem op te laden.

‘Met de groei van het aantal snelle oplaadstations in Europa is het rijden toegankelijker dan ooit’

Inmiddels is de keuze veel groter. Nieuwe merken werden gelanceerd en zelfs Harley Davidson komt binnenkort met een elektrische motor, de Revelation. De specificaties worden ook steeds beter. Een motor snelladen kost je bij de laadpaal nog maar zo’n 30 minuten. Daarmee haal je makkelijk 100 kilometer. Qua prestaties doen ze niet onder voor een motorfiets met benzinemotor. Motorrai deed een onderzoek onder 500 lezers en de resultaten waren op z’n minst opvallend te noemen. Zo mag een elektrische motorfiets ongeveer 10.000 euro kosten, moet de actieradius 300 kilometer zijn en vindt meer dan de helft het niet erg dat de motor geen geluid meer maakt, zoals dat bij elektrisch aangedreven voertuigen gaat. De andere helft zou het geluid van de motor toch wel gaan missen, gaven de respondenten aan. Gert-Jan Rongen van Electricmotorbikes.nl: “Geïnteresseerden die de kans gebruiken om bij ons een proefrit te komen maken zijn vrijwel zonder uitzondering bijzonder enthousiast over het gemak waarmee de motor te bedienen is en de zeer prettige rijervaring. De gewichtsverdeling is zeer goed uitgebalanceerd en de motor gedraagt zich dan ook zeer volgzaam. Soms denken rijders het geluid te missen, maar zodra ze ervaren met welk gemak je snelheid maakt is men lyrisch over de snelheid waarmee iedereen het nakijken wordt gegeven.”

Goedkoper Terug naar Zero. Dit merk is marktleider als het gaat om de elektrische motorfiets. Zero motorfietsen zijn ontworpen en worden met de hand gemaakt in Californië. De overstap naar elektrisch heeft volgens het bedrijf enkele in het oog springende pluspunten. Zo hoef je nooit meer te stoppen op een benzinestation, heb je geen olie meer nodig en stoot je geen uitlaatgassen meer uit. Ook het periodieke onderhoud van de aandrijving wordt overbodig en de machine accelereert versneld. Het bedrijf zegt ook een opwindende rijbeleving te bieden, dankzij een licht ontwerp. Alles bij elkaar opgeteld, is het de investering dus dubbel en dwars waard: elke gereden kilometer is een stuk goedkoper.

15 dingen die je als motorrijder niet meer hoeft te doen met een elektrische motor - Benzine tanken - Koppeling vervangen - Gasbediening & stationair toerental synchroniseren - Motoroliefilter vervangen - Chokekabels smeren - Motorolie verversen - Klepspelingen afstellen - Motoroliepeil controleren - Luchtfilter vervangen - Distributieriem vervangen - Externe brandstofslangen controleren - Bougies vervangen - Brandstoffilter vervangen - Koppelingskabels afstellen - Niveau koppelingsvloeistof controleren

HIT Profit Magazine I 21


Achtergrond

‘Hebben we in ons dagelijkse leven werkelijk die 180 km actieradius nodig?’

"Met de groei van het aantal snelle oplaadstations in Europa is het rijden toegankelijker dan ooit", zegt Sam Paschel, CEO van Zero. "De modellen voor 2020 bieden inspiratie voor nieuwe avonturen." Na de introductie van de SR/F, eerder dit jaar, brengt het bedrijf in 2020 een nieuw model op de markt. De DSR Black Forest edition is het topmodel in de zogenaamde dualsports categorie. De motorfiets is voorzien van de Cypher-besturingssystemen en biedt een app die je op de hoogte houdt van de laadstatus, rijmodi, updates en diagnostiek van de motorfiets. Ook is het model voorzien van drie afsluitbare koffers, accessoirerails, handbeschermers en een koplampbeschermer. De DS wordt geleverd als 11kW-model met optionele accu’s van 7,2 kWh en 14,4 kWh. Of de elektrische motor de benzineversie snel gaat vervangen, is nog maar de vraag. Gert-Jan: “Motorrijden is veel meer genieten van een hobby dan bijvoorbeeld de auto. Daardoor zal de switch naar elektrisch motorrijden veel langer duren. Het is ook vaak

22 I HIT Profit Magazine

het tweede of derde voertuig er bij. We zien bij de auto's dat de ontwikkeling nu heel snel gaat en dat vrijwel alle merken de ontwikkeling naar elektrisch nu maken, mede door de zakelijke vraag naar auto's met lage bijtelling. Zodra vanuit de overheid eisen gesteld gaan worden aan de uitstoot van de scooters en motoren en de rijders gedwongen worden om maatregelen te nemen zal de omschakeling snel gaan. Ik denk dat we over 5 jaar duidelijke stappen genomen hebben, maar het zal langer duren voordat we volledig elektrisch rijden.” De actieradius is volgens Gert-Jan niet echt een probleem: “We willen flexibel kunnen reizen en geen belemmeringen hebben, dus dat zijn wel zaken die spelen. Aan de andere kant kun je je afvragen of deze aspecten er over het algemeen werkelijk toe doen. Het gewend raken aan elektrische voertuigen is minstens zo belangrijk. Hebben we in ons dagelijkse leven werkelijk die 180 km actieradius nodig? Gaan we met onze motor werkelijk alleen maar binnen 3 dagen heen en weer naar Noord-Italië? De meeste trotse bezitters van een mooie ZERO rijden dagelijks naar hun werk en terug en hebben inderdaad een gemiddelde afstand van 32 kilometer per dag.


Advertorial

ELEKTRISCH RIJDEN WORDT STEEDS VOORDELIGER Total eDrive komt met unieke laadoplossing

D

e overheid stimuleert elektrisch rijden met allerlei voordelen en subsidies. Maar ook de markt zit niet stil. Zo komen er steeds slimmere laadoplossingen die elektrisch rijden eenvoudiger én voordeliger maken. Eén van die slimme laadoplossingen is Total Vroaming. Een totaalpakket voor consumenten en zzp’ers dat groene stroom en gas voor thuis combineert met groene stroom voor de auto.

Total lanceert Vroaming, energie voor thuis en onderweg in één voordelig pakket Total is bekend van de pompstations, maar het energiebedrijf werkt ook wereldwijd aan allerlei projecten voor een duurzame toekomst. Nieuw is Total eDrive, dat oplossingen biedt voor elektrisch rijden en nu in Nederland Total Vroaming lanceert. Total Vroaming bestaat uit groene stroom en gas voor je huis, je eigen oplaadpunt thuis en een laadpas voor onderweg. Eén pakket voor al je energie dus. Met één laag stroomtarief voor zowel je huis als auto, waar je die ook oplaadt. • Of je nu bij je laadpunt thuis of ergens onderweg je auto oplaadt, met Total Vroaming betaal je één voordelig tarief: € 0,22 per kWh (óók bij snellaadpunten). • Met Vroaming combineer je groene stroom voor je huis en je auto in één pakket. Dat betekent voor jou: altijd hetzelfde lage tarief en grip op je energiekosten. • Je hebt een laadpunt thuis vanaf € 1875,-. Wij regelen de installatie. Je betaalt € 6,- per maand voor het Smart servicepakket. Zodat jouw laadpunt altijd klaar is om te laden.

Eenvoudig overstappen op elektrisch rijden Behalve een heel voordelig laadtarief biedt Total Vroaming ook de service die klanten van Total gewend zijn. Want volgens Total willen mensen graag elektrisch rijden. Maar dan wel zonder gedoe. Onder het motto 'Zorgeloos elektrisch rijden', regelt Total de verandering van energieleveranciers voor je huis en helpt het je vanaf het allereerste begin met de overstap naar elektrisch rijden.

Overal je auto opladen voor één vaste lage prijs Met Total Vroaming stop je al je energie in één pakket. Dat is lekker eenvoudig, maar vooral heel voordelig elektrisch rijden. Want of je nu je auto oplaadt bij je eigen laadpunt thuis of bij een openbaar laadpunt onderweg, je betaalt altijd slechts € 0,22 per kWh. Zélfs bij de meestal duurdere snelladers. Geen mogelijkheid voor je eigen laadpunt thuis? Neem een Total Vroaming abonnement. Dan kun je voor € 17,50 per maand overal je auto opladen voor hetzelfde lage tarief.

Meer weten? Neem contact met ons op! Ben je van plan om een elektrische auto te gaan rijden of heb je net een auto besteld en nog geen laadvoorziening, neem dan contact met ons op. Bel 070 218 21 85 of ga naar Total-edrive.nl

HIT Profit Magazine I 23


Inspiratie

EIGEN MOTION bol.com - €139,-

ADRENALINE

RUSH Een selectie van gadgets, evenementen en series die je hart sneller doen kloppen. Klaar voor de adrenalinerush?

Monitor jij je dagelijkse beweging al? Vanaf nu mis je geen enkele stap meer met behulp van Fitbit Charge 3. Hierop kun je je hartslag, calorieverbruik en aantal gezette stappen nauwkeurig bijhouden. Je verbindt de gadget makkelijk met je smartphone en de Fitbit is waterbestendig waardoor je ‘m zelfs onder de douche om kunt houden. De perfecte motivatie voor die 10.000 stappen per dag!

AUTOFREAKS louwmanmuseum.nl - ticketprijzen vanaf €13,-

In Den Haag kunnen autoliefhebbers hun hart ophalen bij het Louwman Museum. De autocollectie van dit museum bestaat uit ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke auto’s waaronder een echte James Bond-auto, de Cadillac van Elvis Presley en een Dion-Bouten et Trépardoux uit 1887. De familie Louwman verzamelt al sinds 1934 automobielen en stelt ze door middel van dit museum tentoon aan het grotere publiek.

STEP VERDER micro-step.nl - €899,95

KRACHT(LEES)VOER bol.com - €30,99

Thuisgekomen van een lekkere tour op je wielrenfiets zul je vast flinke trek hebben. Hier heeft Henrik Orre zijn eigen kookboek Vélochef op gebaseerd. Hij schreef een kookboek met tachtig recepten voor eten voor, tijdens en na het sporten. Je hoeft trouwens niet per se wielrenner te zijn om hier inspiratie uit te halen. De recepten in het kookboek zijn een goede toevoeging aan ieder sportdieet.

24 I HIT Profit Magazine

Helemaal hot and happening: de elektrische step! Hiermee vervoer je jezelf razendsnel door de stad heen, van werkafspraak naar werkafspraak. In Nederland zijn steps met trapondersteuning en een snelheid tot 25 kilometer per uur toegestaan. Neem bijvoorbeeld Micro Colibri X3: deze step weegt minder dan 10 kilo, heeft een oplaadtijd van 2,5 uur en is inklapbaar. Ook perfect dus voor het meenemen in de trein, bus of auto.


Inspiratie

MAKE-OVER netflix.nl

Hoe je van een oud roestige ‘bak’ een volwaardige auto maakt, die nog veel geld oplevert ook? Het programma Car Masters laat zien hoe de monteurs van de Gotham Garage afgeschreven auto’s omtoveren tot aanwinsten. De heren en dames hebben over de jaren heen al vele auto’s gebouwd voor filmstudio’s en televisieprogramma’s en weten zich dus wel raad met ieder automodel. Een serie om lekker bij onderuit te zakken.

ZOEKTOCHT amazon.com - vanaf €23,-

Ben jij altijd je autosleutels kwijt? Daar is een oplossing voor bedacht: Tile Mate. Deze sleutelhanger met bluetooth bevestig je aan je sleutel. Tile Mate is verbonden met het een app op je telefoon en kan je sleutel zelfs vinden als ze in de auto liggen. Deze gadget kan trouwens ook aan je portemonnee, de knuffel van je kind en tas bevestigd worden. Dat bespaart je veel zoektijd!

BRITS RANDJE autotron.nl - ticketprijzen vanaf €15,-

Fan van Britse auto’s? Op 14 en 15 maart vindt de British CARS & Lifestylebeurs plaats in Autotron te ’s-Hertogenbosch. Hier vind je vele Engelse automerken en er zullen kenners aanwezig zijn. Breng een bezoek aan de talloze kraampjes op het terrein, waar je naast onderdelen en accessoires ook antiek, sieraden en kleding kunt kopen.

HET CIRCUIT OP automaxxstreetpower.nl ticketprijzen vanaf €14,-

Een dagje op het circuit bij het AutoMaxx Streetpower evenement op zondag 15 maart 2020. Spendeer je zondagmiddag op het F1 Circuit van Zandvoort met een bordenvol programma: de eerste ronde van Dutch Time Attack, Carlimbo, Burn Contest en Best of Show Battle. Wie van snelle auto’s houdt, moet hier zeker naartoe.

HIT Profit Magazine I 25


Automotive

Tekst: Katja Tremio Fotografie: Shutterstock, HardtHyperloop

DE HYPERLOOP Met 1200 kilometer per uur van Amsterdam naar Berlijn Om vijf uur je kantoorpand in Amsterdam West uitlopen en een uurtje later genieten van een romantisch diner aan de voet van de Eiffeltoren? Het lijkt irreĂŤel of op zijn minst een beetje sci-fi, maar met de hyperloop moet het in de toekomst mogelijk zijn. De ontwikkeling van deze razendsnelle zweeftrein neemt namelijk serieuze vormen aan. Ook in Nederland. Het Delftse bedrijf Hardt Hyperloop maakt zich op om met dit nieuwe transportsysteem Europa te veroveren. Ambitieus zijn ze: het bedrijf wil op termijn een compleet Europees netwerk aanleggen, dat de grootste steden

Bronnen: spacex.com, nos.nl, volkskrant.nl, eenvandaag.avrotros.nl, hardt.global

met elkaar verbindt.

26 I HIT Profit Magazine


Automotive

‘Continentaal reizen wordt net zo gemakkelijk als reizen met de metro in een grote stad’

Het idee voor de hyperloop komt van Tesla-baas Elon Musk. Hoewel het principe van een magnetische trein al een eeuw geleden ontstond, blies hij het in 2013 nieuw leven in. Tijdens een filemomentje op een highway in LA, bedacht hij een plan om mensen (en goederen) met een soort buizenpost van A naar B te sturen. De buis wordt vacuüm getrokken, waardoor een capsule met passagiers er weerstandloos doorheen kan schieten. De capsule wordt door een elektrische motor voortgestuwd, terwijl magnetische krachten hem in de buis laten zweven. Door de lage luchtweerstand kan de zweeftrein snelheden behalen tot wel 1200 kilometer per uur.

Dag vliegtuig, hallo hyperloop De hyperloop zou dus zomaar een concurrent van het vliegtuig kunnen worden, zeker omdat het goedkoper, efficiënter en klimaatvriendelijker is. Musk zelf was enthousiast. En de rest van de wereld ook. Hij beschreef het als ‘the closest thing to teleportation’. Wegens een gebrek aan tijd, maakte hij er een opensourceproject van. Ook liet hij een testtunnel aanleggen en schreef met zijn bedrijf SpaceX een jaarlijkse wedstrijd uit. De opdracht? Bedenk en ontwikkel de beste en snelste wagon.

Game on! Dat was een uitgelezen kans voor het studententeam van de TU Delft. Ze bouwden eerder al elektrische raceauto’s, waarmee ze wedstrijden hielden tegen andere universiteiten. Het team, onder leiding van Tim Houter, sleepte in januari 2017 meteen de eerste prijs binnen en richtte kort daarna met enkele medestudenten het bedrijf Hardt Hyperloop op, om de zweeftrein verder te ontwikkelen. Ze kregen steun van de overheid en er kwam een teststation in Delft.

Testing, testing Nu staan de oud-studenten voor een nieuwe stap: het bouwen van een testbaan van drie kilometer, zodat ze ook testen op snelheid kunnen uitvoeren. De testbaan zal deel gaan uitmaken van het European Hyperloop Centre. De toekomstige locatie hiervan is nog niet prijsgegeven, al wordt Flevoland vaak genoemd. Voor de provincies valt er veel te winnen, blijkt uit recent onderzoek van Hardt Hyperloop. Zo schatten zij in dat de hyperloopmarkt over zeven jaar zes miljoen dollar waard zou zijn. Het centrum zou een economische hotspot zijn, zoals Toulouse dat in Frankrijk voor de vliegtuigbouw is. Voor deze plannen zijn uiteraard miljoenen euro’s

HIT Profit Magazine I 27


Automotive

Het studententeam van de TU Delft

‘Met de Hyperloop naar Schiphol op Zee’

nodig. Het bedrijf kreeg hulp van binnen- en buitenlandse bedrijven en vond een van zijn grootste investeerders in Koolen Industries, het milieuvriendelijke bedrijf van Kees Koolen, dat in ruil voor aandelen een flink bedrag doneerde.

Concurrerende partijen Hardt is een van de dozijn bedrijven wereldwijd die aan een hyperloop werkt. De grootste is Virgin Hyperloop One, met de Britse miljardair Richard Branson als hoofdinvesteerder. Voorheen had het bedrijf al honderden miljoenen dollars opgehaald bij een aantal geldschieters, waaronder de Franse nationale spoorwegen. In februari 2019 tekende Virgin Hyperloop One een principeovereenkomst met de Indiase deelstaat Maharashtra voor de aanleg van een hyperloopverbinding tussen Mumbai en Pune.

Vliegveld op zee Stel dat de zweeftrein er komt, wat betekent dit dan voor ons in Nederland? Er worden ideeën geopperd om, ter uitbreiding van Schiphol, een vliegveld op zee te bouwen. Een hyperloop zou in dit geval de passagiers van en naar de luchthaven kunnen vervoeren. Met een volledig hyperloop netwerk in Nederland ben je vanuit alle uithoeken van Nederland in een half uur in de Randstad. En wat te denken van verder gelegen Europese steden? Om zulke grootse concepten te kunnen realiseren, moet je groots kunnen denken. En dat kan Houter: “Continentaal reizen wordt straks net zo gemakkelijk als reizen met de metro in een grote stad. Dan ziet je werkdag er ineens heel anders uit: in de ochtend een meeting in Parijs, lunchen in Barcelona en vervolgens een hapje eten in Milaan.”

28 I HIT Profit Magazine

Momenteel onderzoekt het bedrijf een hyperloopverbinding tussen Amsterdam en Frankfurt. Uit onderzoek bleek dat dit jaarlijks twee miljoen vliegtuigpassagiers en 84 duizend ton aan CO2-uitstoot zou schelen. Ook de tijdwinst is groot: met de zweeftrein doe je er vijftig minuten over, tegen een uur vliegen of vier uur met de trein. Over de aanlegkosten van een hyperloopnetwerk zwijgt Hardt. Volgens een studie die de voormalige minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) liet doen, zou een tracé met twee buizen en zonder tussenstops van Amsterdam naar Lelystad Airport 2,38 miljard euro kosten. Dat is de prijs voor een tracé van 57 kilometer. De uitgaven voor tunnels en bruggen zijn daarbij niet meegenomen. Frankfurt ligt acht keer verder weg van Amsterdam dan Lelystad.

Obstakels om te overwinnen De beloftes liegen er niet om: de hyperloop wordt een snel, veilig en klimaatneutraal vervoermiddel. Geen uitstoot, geen vertraging en geen ongelukken. Toch is er ook kritiek: want hoe maak je een buis van honderden kilometers luchtdicht? Wat doet zoveel G-kracht met de passagiers? En er komt vast maatschappelijk verzet tegen buizen die dwars door het landschap lopen. Maar Houter denkt niet graag in onmogelijkheden: “Ik ben er zeker van, dat we over enkele jaren met 1000 kilometer per uur over land reizen.” En dan kost een ritje Amsterdam-Parijs je inderdaad slechts een half uurtje…


Relatie

Tekst: Leeuwelijn Verwijst Fotografie: Thomas Boden

Henny Wijsen:

‘HIT Profit helpt ons om zo groen mogelijk te rijden’ HENNY WIJSEN IS, SAMEN MET ZIJN BROER BERT, MEDE-EIGENAAR VAN HET TRANSPORTBEDRIJF WIJSEN LOGISTICS IN MAASTRICHT. IN 1957 STARTTE HUN VADER WIEL WIJSEN DE ONDERNEMING OP EN DROEG HET IN 1986 AAN ZIJN ZOONS OVER. HENNY: “WE ZIJN MET TROTS UITGEGROEID VAN EEN LOKAAL FAMILIEBEDRIJF TOT EEN BEDRIJF MET 65 MEDEWERKERS IN DIENST, WELKE ZIJN VERDEELD OVER NEDERLANDSE EN DUITSE VESTIGINGEN.” VAN MELKTRANSPORT TOT INTERNATIONAAL SUCCES Wijsen Logistics bestaat al meer dan zestig jaar. Mede-eigenaar Henny Wijsen vertelt: “Mijn vader begon in 1957 een transportbedrijf dat melk van de plaatselijke melkfabriek naar de melkboer bracht. Omdat dit vaak vroeg in de ochtend gebeurde, hadden de medewerkers tijd over om andere agrarische producten te vervoeren. Dit had een groei van het bedrijf tot gevolg.” In 1986 nam Henny het bedrijf samen met zijn broer Bert over. “Sinds wij veel verschillende producten vervoeren, transporteren we ook naar Zwitserland en Duitsland. Onze locatie in Maastricht is daarbij erg gunstig: binnen vijf kilometer ben je al over de grens.” WAREHOUSING Inmiddels zijn de goederen die Wijsen Logistics vervoert erg divers. “Het is te veel om op te noemen, maar denk aan bier, chemicaliën en matrassen. Naast dat wij zelf transporteren, ontvangen we containers die in Nederland arriveren of sturen we zelf containers naar overzeese bestemmingen”, vertelt Henny. Niet alleen transport hoort bij de diensten van Wijsen Logistics, het bedrijf verzorgt ook warehousing.

“We beheren een magazijn van 5000 m² waarin we producten kunnen opslaan. Voor onze klanten fungeren we dan als extra opslagruimte, voor hun overmatige hoeveelheid aan grondstoffen of producten die al verkoopbaar zijn. Verder hebben we een eigen werkplaats en een groot wagenpark, waar we ook aan derden services als reparatie kunnen leveren.” ZO GROEN MOGELIJK Wijsen Logistics streeft ernaar om zo groen mogelijk te rijden. “Niet alleen onze cabines zijn groen. We controleren onze chauffeurs op hun rijgedrag, tevens wordt ernaar gestreefd het aantal kilometers zo veel mogelijk te beperken. Daarbij monitoren we het brandstofgebruik en plannen we ritten zo efficiënt mogelijk in. HIT Profit draagt daar een steentje aan bij: door een complete scan te maken van onder meer ons gebouw inzake energiegebruik, zijn wij hier ook op de goede weg. We werken nu een jaar samen met HIT Profit en zijn erg tevreden. Ons doel is om in harmonie met onze werknemers, klanten en HIT Profit zo veel mogelijk te groeien als bedrijf.”

HIT Profit Magazine I 29


Positieve energie. Jouw perfecte krachtbron. Zakelijke energie snel, eenvoudig én zonder gedoe geregeld. Dát is de positieve energie van Gazprom Energy. Jouw perfecte krachtbron.

Gazprom Energy Postbus 2324 5202 CH ’s Hertogenbosch

www.gazprom-energy.nl

0800 - 429 7766

offerte@gazprom-energy.nl


Tekst: Katja Tremio Fotografie: Shutterstock

Duurzaamheid

Elektrisch wagenpark is vloot van de toekomst Met het oog op de huidige ontwikkelingen binnen de automotive is het niet de vraag óf wagenparken grotendeels uit honderd procent elektrische voertuigen gaan bestaan, maar wannéér. Er zijn midden- en kleinbedrijven die de sprong al hebben gewaagd. En er zullen er nog vele volgen. Lees hier meer over het verloop tot nu toe en de vooruitzichten.

Lightyear One is volledig elektrisch en rijdt op zonne-energie

Om de klimaatafspraken van Parijs te halen moeten alle nieuwe auto’s tussen 2025 en 2030 elektrisch zijn, waarvan het merendeel volledig elektrisch. Ook is het de bedoeling dat binnensteden één grote uitstootvrije zone worden. Al jaren stimuleert de overheid de aanschaf van de elektrische auto met behulp van fiscale regelingen en subsidies. Hoe dan ook: een elektrisch wagenpark is de vloot van de toekomst.

The future is now Niemand heeft een glazen bol, maar de vooruitzichten zijn positief en de voordelen aantrekkelijk. Het aanbod van goedkopere elektrische auto’s neemt toe en ook dalen de prijzen van een aantal modellen. Dit maakt de elektrische auto toegankelijker voor een grotere groep. Ook zijn de ‘brandstofkosten’ veel lager ten opzichte van andere aandrijfvormen. Daarnaast slijten elektromotoren minder hard dan verbrandingsmotoren en dat betekent minder onderhoudskosten en een langere levensduur. De aantrekkelijke uitsmijter is de fiscale bijtelling van slechts vier procent voor auto’s zonder CO²-uitstoot; al betreft dit wel alleen

nieuwe auto’s. Deze voordelen bij elkaar opgeteld, laten een simpele optelsom zien: investeren in een elektrisch wagenpark levert direct voordeel op.

Feiten en cijfers EV’s in Nederland - - - - - -

Er rijden op dit moment meer dan 45.000 volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. In vijf jaar tijd is het aantal EV’s op de Nederlandse wegen zelfs vertienvoudigd. 77% van de ‘stekkerauto’s’ wordt zakelijk gereden. 9 op de 10 nieuwe stekkerauto’s zijn volledig elektrisch. De plug-in hybrides zijn met ruim 93.000 veruit in de meerderheid, maar nemen in populariteit af. Tesla is het meest verkochte volledig elektrisch automerk. Van de Model S alleen al rijden er zo’n 12.000 stuks rond.

HIT Profit Magazine I 31


Joulz sluit ook zonnepanelen AAN Complete ontzorging met Joulz Solar Services — Duurzame energie opwekken met zonnepanelen: daar zeg jij ja tegen. Je staat vast te popelen om te starten met je zonproject en waarschijnlijk heb je al kennis opgedaan over zonnepanelen. Maar het hele project regelen en aansluiten op het net, dát is niet echt je expertise. AANsluiten. Dat is ons vak. Met Joulz Solar Services helpen wij je bij de aansluiting van jouw zonproject. Maar we doen meer. Wij bieden je complete ontzorging, inclusief een huuroptie. Want tegen een maandelijks tarief huur je jouw middenspanningsinstallatie.

Zo spreid je de investering, profiteer je van subsidies en natuurlijk je zelf opgewekte energie! En wij regelen de rest: aanleg, beheer en onderhoud volgens de hoogste normen. En heb je hulp nodig bij het regelen van een brutoproductiemeter voor de slimme registratie van je eigen opwek? Geen zorgen. Ook dat kunnen wij voor je in gang zetten. Zo komt jouw zonproject ineens heel dichtbij. Dus laat de zon maar schijnen! Meer informatie: joulz.nl/solar


Tekst: Odette van der Veeken

Interview

In gesprek met Het Automeisje

' I K BE N EEN TUTTE BEL , M A AR WANN E ER MAN N EN O V ER AUT O ’S BEGIN N E N, B E N I K ONE O F THE GUYS' HIT Profit Magazine I 33


Interview

DE AUTOWERELD EEN MANNENWERELD? NIET ALS HET AAN YVETTE HOUTGRAAF LIGT! ZE HOUDT VAN MANNEN EN AUTO’S EN IS GEEN FEMINIST, PITSPOES OF TOMBOY. ALS PROFESSIONEEL AUTOJOURNALISTE IS ZE FULLTIME MET HAAR LIEFDE VOOR AUTO’S, PK’S ÉN RIJDEN BEZIG EN VERDIENT ZE HIER SINDS EEN AANTAL JAAR ONDER NAAM VAN HET AUTOMEISJE HAAR GELD MEE. WIJ ZIJN BENIEUWD NAAR HET VERHAAL ACHTER DIT AUTOMEISJE EN GAAN MET HAAR IN GESPREK.

HOE IS JOUW PASSIE VOOR AUTO’S ONTSTAAN? “Ik ben besmet door mijn vader. Hij had vroeger een klassieke Porsche 356 en die heeft hij in een aantal jaar tijd helemaal gerestaureerd. Ik stond als klein meisje langs de zijlijn om mee te kijken hoe dat allemaal in zijn werk ging en ik voelde direct dat het iets heel bijzonders was. Toen de auto uiteindelijk rijdend was, was ik ook de eerste die met mijn vader mee mocht. Niet mijn moeder of broertje, maar ik. Ik vond het heel gaaf en dat gevoel is eigenlijk nooit meer weggegaan!” WAAR ANDERE MEIDEN UIT JOUW KLAS WAARSCHIJNLIJK MET POPPEN SPEELDEN, WAS JIJ LIEVER MET AUTO’S BEZIG? “Nou, dat deed ik ook wel hoor. Ik ben altijd een meisje-meisje geweest, maar dan wel met een fascinatie voor auto’s. Ik ben echt een tuttebel, maar op het moment dat mannen over auto’s beginnen, ben ik ook zo weer one of the guys en praat ik volledig met hen mee. Dat merkte ik ook als ik bijvoorbeeld in de wachtkamer bij de tandarts zat. Dan pakte ik geen meidenblad, maar toch liever even de AutoWeek.” HOE IS HET AUTOMEISJE ONTSTAAN? “Ik doe dit nu een jaar of vijf. Ik ben hier eigenlijk door onvrede bij mijn voormalige job ingerold. Ik dacht: als dit niet is wat ik wil, wat is het dan wel? Dat bleek nog best een lastige vraag te zijn. Je hebt natuurlijk net ergens voor gestudeerd, in mijn geval facilitair management, en dan denk je

34 I HIT Profit Magazine

dat je daar vervolgens carrière in moet gaan maken. Dat je door moet zetten en niet zo moet klagen, maar eigenlijk was ik helemaal niet gelukkig. Toen ben ik na gaan denken wat mij wel happy maakte. Dat was de combinatie van schrijven, fotografie en mijn grote passie: auto’s.” WAT DOE JE ALLEMAAL ONDER DE NAAM VAN HET AUTOMEISJE? “Het is begonnen met rijtesten. Nieuwe modellen rijden en daar dan vervolgens mijn ervaringen over schrijven. Later werden dit ook video’s, omdat YouTube steeds belangrijker is. Inmiddels merk ik dat er veel autobedrijven en merken zijn die een vernieuwde manier zoeken om een product of dienst in de markt te zetten. Daar is mijn platform ook geschikt voor.”


Interview

‘Vooral in het begin moet je veelal eerst bewijzen dat je wel écht wat van auto's af weet’

HOE ZIE JIJ HET AUTOMEISJE OVER 10 JAAR? “Nou ik ben inmiddels 30, dus ik weet niet of ik voor altijd Het Automeisje blijf. Ik denk dat er op een gegeven moment een natuurlijk verschuiving plaats gaat vinden van het werk wat ik nu doe, het runnen van een succesvolle blog met alles wat daarbij komt kijken, naar het bedenken van creatieve formats. Dit zou ik natuurlijk ook prima voor een ander bedrijf kunnen doen zonder dat mijn naam of gezicht hier per se aan gekoppeld zit. Ik merk dat hier vooral in automotive-land veel vraag naar is. Het is nog best wel een vastgeroeste, ouderwetse business waar op dit gebied nog veel winst te behalen valt.”

HOE IS HET OM JE ALS VROUW IN EEN ECHTE MANNENWERELD TE BEWEGEN? “Het kan je soms best lastig gemaakt worden. Vooral in het begin moet je veelal eerst bewijzen dat je wel écht wat van auto’s af weet. Ik heb vaak de vraag gekregen: ‘is dit nu echt je passie of is het gewoon een gat in de markt?’ Terwijl als het niet echt mijn passie zou zijn, zou ik het ook echt niet vol kunnen houden om hier al vijf jaar lang dag in, dag uit mee bezig te zijn. Dat kun je echt niet faken. Aan de andere kant kan het ook voor een soort verrassingseffect zorgen als je zegt dat je iets met auto’s doet en er ook daadwerkelijk wat vanaf weet. Je moet eerst respect afdwingen, maar als je eenmaal je plekje in de kleine autowereld gevonden hebt, word je vanzelf geaccepteerd.” WAT IS JOUW LIEVELINGSAUTO? “Dat is echt een onmogelijke vraag!” HET MAG OOK MERK ZIJN? “Hmm, wat zal ik noemen? Ik neig heel erg naar de Duitse merken zoals BMW, maar misschien dat toch ook die Porsche wel een echte meisjesdroom is. Daar is het natuurlijk allemaal mee begonnen, dus dat zou een mooi cirkeltje rond zijn.”

HIT Profit Magazine I 35


Duurzaamheid

SLIM EN DUURZAAM REIZEN Zo doe je dat Slim reizen levert winst op. Het is tegelijkertijd duurzamer, maatschappelijk verantwoord, goed voor het werkgeversimago en het lost een heleboel file- en parkeerproblemen op. Het stimuleren van slim reizen staat of valt met de inzet van zowel werkgever als werknemer. Om de kans op succes te vergroten, is een mobiliteitsbeleid dan ook geen overbodige luxe. Maar waar te beginnen?

36 I HIT Profit Magazine


Duurzaamheid

'Een kwart van de Nederlanders gaat op de fiets naar werk'

Feit: maar liefst zestig procent van alle verplaatsingen van en naar het werk gebeurt per auto. Zelfs voor woonwerkafstanden van minder dan één kilometer kiest negen procent van de Nederlandse forenzen nog voor dit vervoermiddel. Je moet als organisatie dus van goeden huize komen, wil je je collega’s zover krijgen om te kiezen voor een alternatief vervoermiddel. Toch valt er genoeg te kiezen. Thuiswerken, buiten de spits rijden, carpoolen, een deelauto of het OV gebruiken, de (elektrische) fiets pakken, een mobiliteitsbudget inzetten, een fietsvriendelijke organisatie worden: allemaal manieren om slim en duurzaam reizen te stimuleren. RELAXED TREINEN Dat reizen per trein het milieu ontlast is geen nieuws. En dat je vaak sneller bent met het OV tijdens de spits dan wanneer je de auto pakt, ook niet. Toch is dit voor een groot deel van de forenzen niet genoeg reden om per trein, bus, tram of metro te reizen. Dat betekent dat organisaties het de OV-reizigers zo gemakkelijk mogelijk moet maken. Zo kun je als bedrijf genoeg alternatieven aanbieden voor zakelijke ritten overdag. Zet een poolauto, scooter of dienstfiets in. Ook kun je overwegen om OV-(proef)abonnementen te verstrekken, het OV-gebruik te stimuleren aan de hand van een beloningssysteem of een reiskostenvergoeding in te zetten. Maak reizen per OV laagdrempelig en hanteer flexibele werktijden of geef medewerkers een reisadvies op maat via een reis- of OV-app.

BEREIK MEER MET EEN MOBILITEITSBUDGET Je kunt medewerkers, om de verantwoordelijkheid ten opzichte van woonwerk- en zakelijk reisgedrag te vergroten, een mobiliteitsbudget geven. Dit is een maandelijks budget waar de gemaakte vervoerskosten vanaf gaan. Reizen medewerkers duurzaam en verstandig, dan blijft er geld over. Een eventueel tekort leggen ze zelf bij. Een mobiliteitsbudget kun je combineren met een OV-kaart. Je richt het budget geheel naar eigen behoefte in. Bepaal zelf de hoogte van de te vergoeden kilometers, beloon spitsmijden of kies voor een vergoeding voor carpoolen.

ONTSPANNEN FIETSEN Een kwart van de werkende Nederlanders doet het al: op de fiets naar het werk. Sinds de opkomst van de E-bike worden ook de langere woonwerk-afstanden per fiets afgelegd. Het is gezond en hartstikke milieuvriendelijk. Als het enigszins kan, is forenzen per fiets dus een heel goed idee. Om nog meer medewerkers op de fiets te krijgen, zorg je als organisatie voor een overdekte en afgesloten fietsenstalling, regel je douches, kleedruimtes, kluisjes, oplaadpunten voor E-bikes, een fietsreparatieset en hanteer je een onbelaste reiskostenvergoeding per gefietste kilometer. Voor zakelijke ritten overdag stel je een poolauto, scooter, dienstfiets of anonieme OV-chipkaart beschikbaar. Maak de fietsroute naar je organisatie meer zichtbaar en plaats deze bijvoorbeeld ook op je website. DUURZAAM RIJDEN Het OV is sneller, fietsen is gezonder; betekent dit dan dat we de auto compleet in de ban moeten doen? Zeker niet. Maar zoals we allemaal intussen wel weten, kan ook autorijden een stuk bewuster. Denk aan (volledig) elektrisch rijden, slimmer rijden, zuiniger rijden of op groengas rijden. Elektrische auto’s zijn in aanschaf duurder, maar zo’n veertig tot vijftig procent voordeliger qua ‘brandstof ’ en onderhoudsvriendelijker. Wel is het zaak om één of meerdere (snel)laadstation(s) te realiseren op het werk. Mocht elektrisch rijden nog een stap te ver zijn, deel een leaseauto overdag voor de zakelijke ritten, lease poolauto’s of neem een abonnement op een deelauto-systeem. Creëer financiële ruimte voor een bonus malus of een afzie-budget voor leaserijders. Is een (lease)auto onoverkomelijk, denk dan na over carpooling en zorg voor een carpoolmatching-systeem, thuiskomgarantie, alternatieve zakelijke ritten overdag en gereserveerde carpool-parkeerplaatsen.

STIMULEER HET NIEUWE RIJDEN Ontspannen achter het stuur en ten minste zes procent op je brandstof besparen. Hoe? Met het nieuwe rijden! - Maak gebruik van een navigatie systeem. Dit scheelt onnodige kilometers. - Rijd laag in de toeren, ook als de motor nog niet is opgewarmd. - Parkeer zo dat je direct weg kunt rijden. - Rijd met cruise control. - Trek langzaam op. - Rijd met banden met een AA-label. - Houd de bandenspanning optimaal. - Pak bij korte ritten de fiets. - Haal overbodige bagage uit de auto. Voor nog meer tips: www.hetnieuwerijden.nl.

ALTERNATIEVEN GENOEG Dat we afhankelijk zijn van onze vierwielers is deels waar en deels achterhaald. Inmiddels zijn er zoveel manieren om slimmer, duurzamer en zuiniger te reizen, dat de auto gewoon één manier is om te kunnen forenzen. En zelfs dan kun je de CO²uitstoot beperken en geld besparen. Het begint met willen, dan doen en vervolgens houd je vol. Het geeft een goed gevoel om het milieu te sparen, bij te dragen aan de gezondheid van medewerkers en tegelijkertijd het bedrijfsimago op te poetsen. En het scheelt een vloot aan leaseauto’s. Dubbel win-win!

HIT Profit Magazine I 37


Automotive

Hyundai NEXO

Hyundai NEXO hydrogen motor

38 I HIT Profit Magazine

Toyota Mirai


Automotive

Tekst: Michelle Verstappen Fotografie: Thomas Boden

DE TOEKOMST I S W AT E R S T O F, TOCH? HET TOTAAL AANTAL ‘GROENE’ VOERTUIGEN OP DE NEDERLANDSE WEGEN IS DE AFGELOPEN JAREN EXPLOSIEF GEGROEID. TOCH GELDT DAT NIET VOOR ALLE ALTERNATIEVEN VAN DE OORSPRONKELIJK DOOR GAS AANGEDREVEN AUTO. KEN JE DE WATERSTOFVARIANT NOG? INDERDAAD, DAAR HOOR JE EIGENLIJK BAR WEINIG OVER. HOOG TIJD OM UIT TE ZOEKEN OF DEZE ENERGIEBRON INTUSSEN OOK AAN POPULARITEIT - OF BETER GEZEGD VERTROUWEN - WINT ÉN WELKE TOEKOMST ER IN HET VERSCHIET LIGT.

In oktober 2014 maakte de allereerste waterstofauto zijn intrede in Nederland. Nu, pak ‘m beet vijf jaar later, rijden er 171 rond. Deze stijging heeft echter niet plaatsgevonden in één vloeiende lijn, maar liep gestaag op tot 56 in 2018, om vervolgens in één jaar tijd te groeien tot het huidige aantal van 171. Ter vergelijking met andere volledig elektrisch aangedreven auto’s (genaamd FEV/BEV, oftewel Full Electric Vehicle of Battery Electric Vehicle): hiervan waren er bij de introductie van de waterstofauto 5.834 en zijn er momenteel maar liefst 77.724 exemplaren. De plotselinge toename van waterstofauto’s in het afgelopen jaar is niet onverklaarbaar, want dat is grotendeels te danken aan een taxivloot op waterstof in Den Haag. Hier zijn maar liefst 35 modellen van Toyota’s Mirai in gebruik genomen door Noot Personenvervoer, welke bestemd zijn voor speciaal vervoer binnen het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Als je deze uitzondering dus buiten beschouwing laat, neemt de stijgende lijn weer behoorlijk af.

Duurzamer kan niet Er is schijnbaar toch nog het een en ander gaande dat ons tegenhoudt om en masse de waterstofauto te omarmen. Op welk gebied is deze groene stof dan zo anders in vergelijking met de variant aangedreven door batterijen? Eén obstakel voor eventuele uitbreiding van de waterstofauto begint bij de vrijwel niet-bestaande infrastructuur. Zo is er momenteel slechts een handjevol tankstations met laadpalen, welke voornamelijk in het zuiden van het land staan (Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond). Om dat te tackelen willen verschillende exploitanten van bestaande Shell-tankstations en het bedrijf Pitpoint het aantal waterstoftankstations in 2020 uitbreiden naar twintig. Dit gebeurt in goed overleg met de overheid en uiteraard worden deze locaties beter verdeeld over het land. Op korte termijn kunnen we ze al verwachten in Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol, Rotterdam Airport, Utrecht en Groningen. Aan dat probleem wordt dus gewerkt. Ten opzichte van de laadtijd van een op batterij aangedreven auto, is het tankproces van een waterstofauto overigens een peulenschil. Binnen een paar minuten is de volledige tank gevuld en kun je weer op pad.

Vraag en aanbod Naast de hoeveelheid tankstations, is de keuze tussen aanbieders van de waterstofauto schraal te noemen. Er zijn namelijk maar liefst twee soorten verkrijgbaar in Nederland: de Hyundai NEXO en Toyota Mirai. Aangezien we tegenwoordig graag wat te kiezen hebben, kun je je voorstellen dat dit aanbod de vraag wellicht niet direct aanwakkert. Toch hoeven we ons daar hoogstwaarschijnlijk niet langer druk om te maken, want verschillende automerken zijn druk bezig met de ontwikkeling van hun eigen waterstofauto. We kunnen ze vanaf 2021 bijvoorbeeld verwachten van onder meer Audi, BMW, General Motors en Honda.

Wat de boer niet kent Ondanks dat de aandrijftechnologie van waterstof al langer bestaat dan die van batterijen, heeft deze mogelijkerwijs nog steeds last van wat vooroordelen. Het wordt daarom weleens tijd om deze uit de lucht te helpen. Denk je bij waterstof misschien ook aan explosiegevaar of andere veiligheidsrisico’s? Dat is geheel onterecht en helaas één van de meest gehoorde fabels. De stof an sich is van zichzelf niet explosief en zodra het in contact komt met zuurstof, ontstaat er ook niet zomaar een explosie. De combinatie wordt pas gevaarlijk wanneer er een vlam in de buurt komt. Mocht de stof onverhoopt ontsnappen uit de tank, dan stijgt deze bovendien nog sneller op dan zuurstof, doordat deze een stuk lichter is. Na deze zorg uit de wereld te hebben geholpen, vind je het wellicht ook interessant om te weten dat waterstof als bron onuitputtelijk is. Daarnaast is het met nieuwe technieken mogelijk om het hele proces voor de productie van waterstof (tot en met het gebruik in de auto) klimaatneutraal te houden. Hiermee heeft de waterstofauto een groot voordeel ten opzichte van de op batterij aangedreven elektrische auto.

Bewustwording Letterlijk, want de waterstofauto is momenteel de duurzaamste vorm van vervoer en heeft enkel water als afvalproduct. Het veelbelovende toekomstperspectief van deze auto lijkt onnodig te blijven hangen in verkeerde feiten en fabels, waardoor bewustwording hiervan de enige kans tot verbetering lijkt. Met andere woorden: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

HIT Profit Magazine I 39


Advertentie

BREGJE HORSTEN

De kunst van Bregje Horsten ontwikkelt zich continu, spelend met de dualiteit tussen abstractie en figuratie. Waarbij het ene schilderij je meetrekt in een sferisch landschap, is een ander schilderij confronterend en verhalend. Zo blijft het schilderen en de beeldende vertaling van de onderwerpen die Bregje uitdiept altijd beweeglijk, persoonlijk en interessant. Er is altijd een spanning te voelen in het schilderij en een diepere laag te ontdekken voor wie er open voor staat. Bregje Horsten’s werk is te zien in musea en galeries van Amsterdam tot in Wenen, Parijs, Londen, New York en Los Angeles. Indien u interesse heeft voor een schilderij, bezichtiging of kunstadvies? Neem contact op met Bregje www.bregjehorsten.com of mail bregje@bregjehorsten.com


Interview Feiten

Tekst: Leeuwelijn Verwijst

Bronnen: hetkanwel.nl, iqdrive.nl, driving-dutchman.nl, anwb.nl, forzafietsen.nl, matrabike.nl, elektrischnederland.nl, duurzaambedrijfsleven.nl, bnnvara.nl Beeld: flaticon.com, Pexels

Met elektrische auto’s kun je zo’n vijfhonderd kilometer rijden.

De meest voorkomende elektrische auto is Tesla Model S.

Er rijden momenteel wereldwijd 3 miljoen elektrische auto’s rond.

Elektrische steps sneller dan 25 kilometer per uur zijn in Nederland verboden.

TH E F U T U R E I S E L ECT R I C

Wist je dat we al elektrisch kunnen vliegen? En dat De waterdamp die een waterstofauto uitstoot is met het blote oog niet zichtbaar.

elektrische auto’s kunstmatig motorgeluid maken voor de veiligheid? De volgende feitjes geven je een kijkje in de ontwikkeling van ‘het nieuwe rijden’.

In totaal rijden er op de Nederlandse wegen zo’n 45.000 elektrische personenauto’s.

Er bestaan ook elektrische auto’s die voorzien zijn van een benzinemotor: hybride auto’s.

Van de 22,5 miljoen fietsen in Nederland zijn er 1,3 miljoen elektrisch.

Wereldwijd groeit de verkoop van elektrische auto’s met meer dan 50% per jaar.

In 1900 werd al 38% van de Amerikaanse auto’s aangedreven door elektriciteit.

Volledig elektrisch vliegen kan voorlopig alleen met vliegtuigen voor vier tot zes personen.

Een elektrische auto groen? Henry Ford bouwde in 1941 een auto van sojabonen.

De hoogste kilometerstand die een auto ooit haalde, was 4.586.630 kilometer.

In 2016 zijn 1.300 Nederlanders op de spoedeisende hulp beland na het gebruik van een hoverboard.

In Europa en de VS moeten elektrische auto’s kunstmatig motorgeluid maken om voetgangers te waarschuwen.

Eind 2019 moet waterstof als energiedrager in ontwikkeling zijn, zodat elektrische luchtvaart mogelijk wordt.

De snelste auto die is toegestaan op de openbare weg is met 431 kilometer per uur de Bugatti Veyron Super Sport.

De accu van een elektrische auto functioneert het best bij een temperatuur van ongeveer twintig graden.

HIT Profit Magazine I 41


Bronnen: Detroit's Big Comeback: Out Of Bankruptcy, A Rebirth, NPR - Hoe Detroit weer opkrabbelt, Nemokennislink – National Geopgraphic, Washington Post – Wikipedia Reportage

42 I HIT Profit Magazine

Tekst: Frank van Bergen Fotografie: Shutterstock

Van failliete autostad naar nieuwe creatieve hotspot

DE WEG NAAR SUCCES


Reportage

Als centrum van de Amerikaanse auto-industrie telde Detroit in haar hoogtijdagen 1,8 miljoen inwoners. De stad in Michigan werd liefkozend Motor City genoemd. De muziekindustrie floreerde dankzij het bekende Motown-platenlabel en Detroit was the next big thing. Maar rond 1950 gooiden de automatisering van de auto-industrie en het bijbehorende vertrek van bedrijven naar andere steden roet in het eten. De stad stroomde leeg en het verval trad in. Nu is Detroit bezig aan zijn comeback.

De autofabriek van Ford speelde een sleutelrol in de opkomst van Detroit als autostad. Het bedrijf introduceerde de lopende band in 1913 en de massaproductie van betaalbare auto’s kwam op gang, met Detroit als centrale hub. Steeds meer fabrikanten volgden het voorbeeld van Ford. De komst van robots zorgde ervoor dat fabrieksarbeiders steeds vaker overbodig werden. Dat resulteerde in een enorme werkloosheid in de jaren vijftig. Gevolg: bewoners trokken weg en panden bleven leeg achter. Daardoor nam vervolgens de criminaliteit weer toe en trokken nóg meer inwoners weg. De stad belandde erdoor in een oneindige negatieve spiraal.

POST-APOCALYPTISCH Wie in de decennia erna Detroit bezocht, trof een halflege stad aan. Ingestorte panden, zwartgeblakerde huizen en overwoekerende stadsdelen deden eerder denken aan een post-apocalyptische spookstad dan aan een ooit zo florerende arbeidersstad. Van de 1.8 miljoen inwoners in 1950, waren er in 2010 nog maar 700.000 over. In 2012 waren er 70.000 gebouwen verlaten en 31.000 lege huizen. Op leegstaande kavels werd massaal illegale vuilnis gestort. De aftakeling was compleet.

HIT Profit Magazine I 43


Reportage

‘De creatieve klasse zorgde voor de opkomst van de stad’

OMMEKEER Hoewel het aantal inwoners nog steeds daalt, is de daling gestagneerd. De stad lijkt begonnen aan een opkomst. President Obama investeerde 320 miljoen dollar in herstructureringsprojecten in de stad en onder druk van President Trump investeert autofabrikant General Motors 300 miljoen dollar in een nieuwe fabriek die in de stad gebouwd moet gaan worden. Dit zou 400 banen opleveren. Maar het is niet dankzij deze twee presidenten dat de stad uit het dal aan het klimmen is. Het stadsbestuur zelf nam belangrijke beslissingen, die enorm goed uit blijken te pakken. Slopen bleek de oplossing. SLOPEN EN NOG EENS SLOPEN In 2013 trokken vrijwilligers door de stad om een inventarisatie te maken van alle kavels en bebouwing. Alles wat leegstond en onherstelbaar beschadigd was, werd met de grond gelijk gemaakt door de gemeente. Huizen die nog te redden waren, werden klushuizen. De vervuilde kavels werden opgeruimd en schoongemaakt. Niet alleen zorgde dit project voor een enorme opruimklus, het bracht de inwoners ook dichter bij elkaar. Er werd een nieuw gevoel van veiligheid gecreëerd, in de criminologie ook wel ‘de theorie van de gebroken ramen’ genoemd. De lege ruimtes die ontstonden in de stad raakten al snel overwoekerd door planten en gras. Buurtinitiatieven stonden op en maakten er zogenaamde urban prairies van, met parken, speeltuinen en moestuinen. De ruimtes werden daarnaast gebruikt om ruim twintigduizend bomen te planten. KLUSHUIZEN De door de gemeente als klushuis

44 I HIT Profit Magazine

bestempelde woningen, werden voor een appel en een ei verkocht aan particulieren. Detroit werd op deze manier steeds aantrekkelijker om te gaan wonen. Zoals dit vaker gebeurt bij dit soort steden, werd de stad aantrekkelijk voor creatievelingen, hoogopgeleide mensen met innovatieve ideeën en ondernemers, de zogenaamde creatieve klasse. Hetzelfde overkwam steden als Bilbao, na het wegtrekken van de industrie en Berlijn, na de val van de Muur. Deze creatieve klasse komt volgens de Amerikaanse socioloog Richard Florida met creatieve oplossingen en creëert werkgelegenheid. Creatieve mensen maken een stad aantrekkelijk. Gevolg: koffiezaakjes, kunstgaleries en kleine winkels openden hun deuren, ICT-bedrijfjes vestigden zich in de stad en Detroit was opeens weer ‘cool’, zoals National Geographic in 2015 schreef. Google vestigde zich er, evenals Uber-concurrent Lyft. Om het imago van een stad op te krikken, is de beeldvorming van de stad door de eigen inwoners essentieel. Bewoners werden weer trots op hun stad, mede dankzij een tv-programma, waarin één van de blikvangers van de stad – het van de sloophamer geredde Ransom Gilles House – werd opgeknapt. Het liet de rest van het land zien dat er in Detroit keihard gewerkt wordt aan de toekomst. AUTO-INDUSTRIE Na de investering van Obama om autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler in leven te houden, krabbelde ook de auto-industrie langzaam op. Fabrieksarbeiders die geen werk konden vinden, werden omgeschoold, gezinnen kregen financiële ondersteuning. De werkloosheid daalde naar 10,9 procent in 2014.

ONDERNEMERSBLIK Om de stad blijvend aantrekkelijk te maken, werd een jong politiekorps opgezet, om het veiligheidsgevoel te vernieuwen. Hoewel dit traject nog jaren kan gaan duren en Detroit nog steeds ‘the murder capital of the US’ wordt genoemd, is het aantal moorden fors afgenomen, met bijna 15% in 2015. Burgemeester Mike Duggan zette er sinds zijn aanstelling in 2014 overigens ook flink de schouders onder en zorgde ervoor dat alle straatlantaarns werden gerepareerd en parken onderhouden worden. De reactietijd van de politie werd ook korter. Alles voor een veilig gevoel. Duggan haalde als directeur het ziekenhuis van Detroit uit de rode cijfers. En dat helpt. Na het faillissement van Detroit in 2013, ging de burgemeester de stad besturen als een bedrijf dat een doorstart maakt. Bedrijven en investeerders die de sprong wagen zich te vestigen in de stad, krijgen soms enorme stukken grond als beloning. Leegstaande huizen werden voor weinig geld geveild aan particulieren die daarvoor in ruil binnen enkele maanden de huizen zouden gaan bewonen. TOEKOMST Toch zijn het niet alleen succesverhalen die de klok slaan. General Motors is weliswaar flink aan het investeren; het bedrijf is nog steeds een fractie van wat het ooit was. Brian Doucet, stadsgeograaf aan de Erasmusuniversiteit, waarschuwt in een interview met Radio 5 ook voor jubelverhalen. Volgens hem zijn buitenstaanders inmiddels begonnen aan het opkopen van lege gebouwen in het centrum van Detroit, waardoor de huizenprijzen weer worden opgedreven. De oude bewoners worden hiermee de stad uitgejaagd, mede doordat zij onderdeel zijn van de veertig procent die onder de armoedegrens leeft. Want Detroit blijft nog steeds de armste grote stad van de Verenigde Staten. De tegenstelling tussen arm en rijk en blank en zwart wordt, ook in een opbloeiend Detroit, eens te meer duidelijk. De stad is weliswaar bezig aan zijn opmars, maar de weg naar succes is er nog steeds een vol obstakels.

Detroit ligt in de Amerikaanse staat Michigan, waar het de grootste stad is. Het werd in 1701 gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Antoine de la Mothe Cadillac.


Reportage

Vele delen van Detroit zagen er enkele jaren geleden zo uit

HIT Profit Magazine I 45


Automotive

Waar blijft de zonneauto? IN OKTOBER 2019 BRANDDE DE ZONNEAUTO NUNAX VAN DE TU DELFT VOLLEDIG AF TIJDENS DE WORLD SOLAR CHALLENGE IN AUSTRALIË. HOEWEL HET EINDE VERHAAL WAS VOOR DEZE AUTO, IS DE ZONNEAUTO VOLOP IN ONTWIKKELING. WANNEER KUNNEN WE DE EERSTE VOLLEDIG ZELFSTANDIGE ZONNEAUTO OP DE NEDERLANDSE WEGEN VERWACHTEN?

Lightyear

46 I HIT Profit Magazine

Tekst: Frank van Bergen Fotografie: Shutterstock Bronnen: omroepwest.nl, AD, TU/Delft


Automotive

Stella Vie

Dat het rijden op zonne-energie mogelijk is, weten we inmiddels. De knappe koppen uit Delft, Eindhoven en Twente werken er al jaren aan. Lightyear uit Helmond lanceerde dit jaar de Lightyear One. Technisch is het dus mogelijk. Marije Sesink van het Solar Team Eindhoven zegt in 2018 tegen het AD dat er wel degelijk een zonneauto op de Nederlandse wegen rijdt: de Stella Vie. “Deze wagen is RDW gekeurd, heeft een kenteken en mag de openbare weg op. De accu biedt een actieradius van 650 kilometer. In 2017 won deze auto de World Solar Challenge.” Vooralsnog zijn dit soort auto’s vooral veel en veel te duur. Daarnaast is het oppervlak van een normale auto te klein voor genoeg zonnecellen om de doorgaans zwaardere auto’s genoeg stroom te leveren en ons klimaat helpt natuurlijk ook niet echt mee. Daarom zijn zonneauto’s vooral in zonrijke gebieden rondom de evenaar met name interessant.

Laten we er dus eerst voor zorgen dat het Nederlandse elektriciteitsverbruik uit duurzame bronnen zoals wind en zon vergroot wordt. Slechts 14 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik wordt uit duurzame bronnen opgewekt, de rest komt uit kolen, gas en kernenergie. Elektrisch rijden – ook met zonneauto’s – is vooralsnog dus rijden op fossiele brandstoffen.

NunaX

Lightyear Het Nederlandse Lightyear, opgericht door voormalige studenten van de TU Eindhoven, richt zich op de elektrische auto met zonnecellen. De Lightyear One is al op de markt. De auto moet wel gewoon worden opgeladen aan een laadpaal of stopcontact. De zonnecellen werken als ondersteuning. Op een zonnige dag moeten de zonnecellen het bereik met minimaal 70 kilometer vergroten. De auto gaat zo’n 119.000 euro kosten. Het Duitse Sono Motors, ook door jonge ondernemers opgericht, is van plan om met een auto te komen die ongeveer 20.000 euro moet gaan kosten. De actieradius is dan wel meteen een stuk lager: 250 kilometer op een volle batterij. De zonnecellen vergroten het bereik met zo’n 30 kilometer. Het zijn kleine stapjes op weg naar de toekomst.

Niet de toekomst De zonneauto zal volgens Sesink niet de toekomst gaan worden. Hoewel de zonnecellen steeds vaker op auto’s toegepast zullen gaan worden, zullen ze vooral blijven dienen als ondersteuning. “Rijden op zonne-energie zal onderdeel zijn van een energiemix uit andere duurzame bronnen, zoals waterstof, wind en zonnepaneelsystemen”, zegt ze in hetzelfde artikel in het AD.

De bestuurder van de NunaX bleef gelukkig ongedeerd, maar van het voertuig is niets meer over. De auto lag aan kop tijdens de wedstrijd en had nog maar zo’n 300 kilometer te gaan. Delft won de World Solar Challenge al zeven keer. Vorig jaar liep het helaas minder goed af voor het team. Het is de eerste keer in twintig jaar deelname van Delft dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto, wordt nog onderzocht.

HIT Profit Magazine I 47


HIT Profit

HIT PROFIT

WERKT VOOR U Inkoop, advies, ontzorging en verduurzaming voor ondernemend Nederland.

HIT ENERGY Met HIT Energy helpen we bedrijven met energiemanagement om duurzaam te ondernemen. • Integrale aanpak energiebeleid • Adviseert en regelt onafhankelijke inkoop van energie • Gemiddelde besparing van 19%

48 I HIT Profit Magazine

HIT SERVICES HIT Services maakt het aanbod compleet • • •

Aanvragen laadpalen, zonnepanelen en energielabels Ondersteuning bij aanvraag subsidies Hulp bij wet- en regelgeving


HIT Profit

HIT Profit is het onafhankelijke kennis- en inkoopcollectief. Wij staan voor ontzorgen, transparantie, besparen en duurzaam ondernemen. We nemen de vaak ingewikkelde inkoopprocessen van facilitaire zaken voor u uit handen. Niet alleen om aanzienlijk te besparen op kosten, maar ook om de kwaliteit voorwaarden en service te optimaliseren. Zodat u zich kunt richten op wat voor u belangrijk is.

HIT INSURANCE Met bedrijfsverzekeringen van HIT Profit neem je geen onnodige risico’s • Alle grote verzekeraars • AFM gecertificeerd • Gemiddelde besparing van 10%

HIT Profit Magazine I 49


Travel

Tekst: Katja Tremio Fotografie: Shutterstock, Our Planet

D E SUN SET LI MITE D Reis de zon achterna op de oudste spoorweg van Amerika

50 I HIT Profit Magazine


Travel

Reizen met de trein heeft iets betoverends. Soms zit hem dat in het vervoermiddel zelf: het ritmische gebonk van de rails of de wind die langs de wagons suist. Soms zit het hem in een bijzondere ontmoeting of slechts in het terloops volgen van gesprekken van mensen die net iets te luid praten. Vaak komt het door wat er zich buiten afspeelt. Landschappen die elkaar opvolgen, allesomvattende uitzichten, het avontuur, de ervaring. De trein is in ieder geval een vervoersmiddel dat om overgave vraagt, je alle ruimte biedt om te dagdromen en je bijna dwingt om elke vorm van gejaagdheid naast je neer te leggen.

EEN COMPLETE BELEVING De Sunset Limited biedt je een unieke ervaring. De trein vertrekt vanuit New Orleans en heeft Los Angeles als eindbestemming. Reizend langs bijna het uiterste zuiden van de States -langs de Mexicaanse grens- zie je de Amerikaanse landschappen als in een aardrijkskundeboek aan je voorbijtrekken: de bayous in Louisiana, de skyline van Houston, de onherbergzame landerijen en woestijnen van Texas en Arizona, de Californische heuvels en ten slotte de stranden van Los Angeles. Deze transcontinentale route, ingehuldigd in 1894, is de oudste non-stop treindienst in Amerika. Het is het spoorwegequivalent van de Route 66 - een epische reis van oost naar west. Oorspronkelijk vertrok de Sunset vanuit Florida, maar nadat in 2005 orkaan Katrina over het land trok, raakte een deel van het spoor verwoest en werd het niet meer hersteld. KLAAR VOOR DE START AF De reis begint op de modderige oevers van de Mississippi. Terwijl de trein het station verlaat, doemt het immense Superdome op; het stadion van de New Orleans Saints waarin 25.000 inwoners hun toevlucht zochten toen Katrina over de stad raasde. De

trein dendert door over een van de meest opmerkelijke spoorwegbruggen in de VS, de 7,2 km lange Huey P Long Bridge, met zijn bijna eindeloze matrix van stalen liggers. De rit vervolgt zich in westelijke richting naar de opstuwingen van Louisiana, waar stadsstraten vervagen in kreken en bayous en waar alligators op de loer liggen in het ondiepe water. Als de Sunset Limited Texas oversteekt, drogen de moerassen op en begint de woestijn. Eikenbomen veranderen in mesquite struiken en wilgen maken plaats voor cactussen. De wolkenkrabbers van Houston, dat qua inwoners de vierde stad van de VS is, komen en gaan. FILMISCHE LOCATIES Als de trein de volgende dag de Rio Grande oversteekt, passeert hij nagenoeg de Mexicaanse grens. Wat een eeuw geleden de hoofdroute was voor goudzoekers op weg naar de goudvelden van CaliforniĂŤ, is nu een brandhaard van grensproblemen. De trein reist verder en met een beetje geluk komt de Sunset net op tijd aan in Tucson en kun je de zon zien ondergaan in de woestijn. Deze woestijn ziet er filmisch uit en was dan ook het decor van vele klassieke westerns. De in 1930 gebouwde filmset

-compleet met saloon, fort en het kantoor van de sheriff- is nog steeds een van de topattracties. Het is tijd om aan te schuiven in het restauratierijtuig, waar je jezelf mag verheugen op gefrituurde kip of een Caesar salad. In de vroege ochtend rijdt de trein CaliforniĂŤ binnen. Dag kale vlakten, welkom wijngaarden, wegen, huizen en reclameborden: this is LA!

ALLE FEITEN: - Beginpunt: New Orleans - Eindpunt: Los Angeles - Vertrek: 3 keer per week - Duur: 2 dagen (48 uur) - Afstand: 3211 km - Kosten: slaapcoupe incl. maaltijden vanaf $513, voor twee personen - Beste reistijd: voor- en najaar - Kaartjes koop je op www.mtrack.com - Met een USA Rail Pass ($389,-) kun je tussendoor uitstappen, overnachten en weer in de Sunset Limited stappen, verdeeld over vijftien dagen

HIT Profit Magazine I 51


Interview

Tekst: Jenny Davis / The Interview People Vertaling: Frank van Bergen Fotografie: The Interview People

Interview Mat t Damon en Chri stian Bale

OVER VRIENDSCHAP MET 300 KM/U Matt Damon en Christian Bale schitteren in de bioscoopfilm ‘Le Mans ’66’. Wij spraken hen over hun eigen relatie met auto’s, leuke momenten op de set en meer.

De film, ook wel bekend als ‘Ford v Ferrari’ vertelt het opmerkelijke en waargebeurde verhaal van de visionaire Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby (Damon) en de onverschrokken Engelse bestuurder Ken Miles (Bale). Samen vochten zij tegen de wetten van fysica en bedrijfsmatige bemoeienissen om uiteindelijk een revolutionaire raceauto te ontwerpen die het op kon nemen tegen de dominante auto’s van Enzo Ferrari bij de 24 uur van Le Mans in Frankrijk in 1966.

52 I HIT Profit Magazine

WAAROM TROK DIT PROJECT JE ZO AAN? Christian Bale: Deze mannen leefden rauwe levens en deelden een gezamenlijke obsessie. Dat maakte deze karakters enorm levend en daardoor werd het meer dan puur een film over race-auto's. Het werd ook een film over vriendschap, maar dan met 300 kilometer per uur. Damon: Ik ben niet echt een auto-persoon, maar we werken onze hele werkende levens al met creatieve mensen die vanuit een bepaalde


Interview

passie proberen om samen mooie dingen te maken, dus dat was herkenbaar. James Mangold, de regisseur, zorgde ervoor dat het meer is dan een autofilm. JULLIE ZIJN BEIDEN ENORME PERFECTIONISTEN. WAT HEB JE OVER ELKAAR GELEERD OP DE SET? Bale: Bij elke film leer je dingen over elkaar. Qua acteerwerk voelt elke film voor mij als een nulpunt. Ik heb namelijk nooit een acteeropleiding gevolgd. Ik heb niet echt een bepaalde trucendoos die ik opentrek om op terug te kunnen vallen. Dat houdt het heel interessant voor mij. Tegelijkertijd boezemt het ook angst in, want ik kom altijd op een punt dat ik me afvraag wat ik nu eigenlijk aan het doen ben. Het voelt een beetje als wanneer je nooit naar de universiteit bent gegaan en in een kamer zit met mensen die dat wel hebben gedaan. Ik denk dan: ‘Ik ben nu omringd door mensen die echt weten wat ze doen en ik doe maar wat.’ Het houdt me in ieder geval wel scherp. Ik heb veel gekeken naar James en zijn cinematograaf Phedon Papamichael. De manier waarop zij werken is een beetje zoals Shelby en Miles: ze hebben respect voor elkaar, maken briljant werk, maar zijn non-stop aan het kibbelen met elkaar en het is hilarisch. Om met zulke gepassioneerde mensen te werken is echt heerlijk. Damon: James creëert een omgeving waarin je inbreng ook serieus wordt genomen. Als je 50 suggesties doet en er één wordt gebruikt in de film, heb je ook echt een belangrijke bijdrage aan de film geleverd. Ik wilde daarnaast al met Christian werken sinds ik hem voor de eerste keer in een film zag spelen. Wat me opviel is dat Christian zeer genereus is. Hij is zo behulpzaam voor alle acteurs om hem heen. En wanneer hij echt aan het werk gaat, dan zie je de duizenden uren voorbereiding die erin zijn gaan zitten om hem tot dit punt te doen komen.

Matt Damon: ‘De auto die ze hadden gebouwd was ongelooflijk’

HEEFT DE AFLOOP VAN HET VERHAAL VAN SHELBY EN MILES EN HOE ZE VAN HUN TITEL BEROOFD ZIJN INVLOED GEHAD OP JE ACTEERPRESTATIES? Bale: Die finale van Le Mans ’66 zou een film op zichzelf kunnen zijn, nietwaar? Wat daar allemaal is gebeurd, mis is gegaan, welke misverstanden en meningsverschillen er waren, daar kan je een film van vier uur mee vullen. Ken is een purist en zijn voet ook maar een beetje van het gaspedaal halen, ligt totaal niet in zijn karakter. Hij had de perfect ‘lap’ kunnen halen. Waarom deed hij het dan toch? Uit vriendschap en respect. Hij weet welke offers Shelby had gemaakt voor hem. En dat is op zichzelf al een fascinerend verhaal. Damon: We spraken Charlie Agapiou, de jongste persoon in de pit crew. Hij heeft alles gezien en zei dat het knaagde aan Shelby. Want ze hadden echt verwacht dat, ook al zou Ken vertraagd worden en daarmee als tweede eindigen, ze het jaar erop weer terug zouden mogen komen en dan zouden winnen. En dat gebeurde. Ze wonnen daarna nog drie jaar achter elkaar. De auto die ze hadden gebouwd was ongelooflijk. Ik vroeg aan Charlie hoe zeker hij ervan was dat ze zouden winnen. Hij zei: ‘We hadden Sebring gewonnen, we hadden Daytona gewonnen en we waren er honderd procent van overtuigd dat we Le Mans ook zouden winnen, als de auto het niet zou begeven. Die auto was een beest. Dus het was voor Ken pijnlijk om pas een jaar later de overwinning te kunnen behalen. Maar het was voor Ford onaanvaardbaar om Ken de Triple Crown te laten winnen. Want dan zou de miljoenen dollars kostende promotiecampagne rondom deze race-auto, die uiteindelijk meer auto’s zou moeten doen verkopen voor Ford, ondergesneeuwd worden door de prestaties van Ken. Dat was het moment dat de beslissing werd genomen dat ze dat niet konden laten gebeuren.’ WAARIN LAG DE GROOTSTE UITDAGING? IN DE RACE-SCENES OF DE ACTEERSCENES? Bale: Het rijden ging me goed af, maar voor deze films zijn ook coureurs ingehuurd die doorlopend Le Mans rijden. Ik had je graag verteld dat ik alle race-scenes zelf had gedaan, maar dan was de film nooit zo spannend geworden. Dit kun je beter overlaten aan de professionals en hen laten doen waar ze goed in zijn. Ik heb wel lessen genomen en dat ging me best goed af, maar tegelijkertijd deed ik vooral alsof ik een goede coureur was en dat ben ik niet. (lacht)

HIT Profit Magazine I 53


Automotive

Tekst: Michelle Verstappen Fotografie: Shutterstock, Marek Rucinski

DE INVASIE VAN DE E-STEP SINDS DE ELEKTRISCHE DEELSTEPS HET STRAATBEELD VAN VERSCHILLENDE GROTE AMERIKAANSE STEDEN DRASTISCH HEBBEN VERANDERD, IS DEZE TWEEWIELER VORIG JAAR OOK BEGONNEN AAN EEN HEUSE OPMARS NAAR EUROPA. WE ZOCHTEN UIT HOE DAT HEEFT UITGEPAKT ÉN HOE DIT LICHTGEWICHT VERVOERSMIDDEL MISSCHIEN OPLOSSINGEN BIEDT VOOR ONZE DRUKBEZETTE, EUROPESE INFRASTRUCTUUR.

54 I HIT Profit Magazine


Automotive

We beginnen waar het begon: in Amerika. Hier werd de deelstep voornamelijk ingezet om de aanwezige verkeersdrukte te reduceren. Santa Monica in de staat Californië is één van de eerste steden waar de steps eind 2017 opdoken. Het bedrijf hierachter, Bird, werd amper twee maanden na deze introductie overladen met klachten. In de eerste plaats doordat ze opereerden zonder geldige licentie en de steps daarnaast voor veel overlast zorgden door voetgangers te hinderen. Ditzelfde voorval herhaalde zich niet veel later op grotere schaal in San Francisco. Hier deed het trottoir zelfs dienst als rijbaan en dumpplek voor al dan niet defecte e-steps.

In de tussentijd is er gelukkig wel het een en ander veranderd als het aankomt op eerdergenoemde issues. Bedrijven van e-steps moeten namelijk eerst aan strenge vergunningsvoorwaarden voldoen, alvorens ze legaal met hun innovatieve waar de straat op mogen. Momenteel zijn de ‘electric scooters’ van Uber, Lime en Spin ruim vertegenwoordigd op de straten van steden als San Francisco, Los Angeles en Washington. Daarnaast kregen Ubers JUMP, Lime, Ford’s Spin en Scoot vrij recentelijk vergunningen toegewezen om legaal deel uit te maken van het openbare aanbod voor deelsteps in San Francisco.

HIT Profit Magazine I 55


Automotive

'Lime en Bird hebben hun steps al rondrijden in 25 Europese steden'

Oui, oui, paris Mocht je onlangs toevallig een bezoek hebben gebracht aan steden als Parijs, Düsseldorf, Berlijn of Antwerpen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk al een glimp van de e-step opgevangen. Bedrijven als Lime en Bird zitten niet stil en hebben hun steps op het moment van schrijven rondrijden in maar liefst vijfentwintig Europese steden. Hoe ze dat zo snel voor elkaar hebben gekregen? Onder meer door slim in te spelen op actuele verkeersproblemen in de desbetreffende steden. In augustus 2018 verscheen Bird voor het eerst op Europese bodem in Parijs. Niet de minste optie wat betreft infrastructuur, welke op z’n zachts gezegd gecompliceerd is. Wat de Parijzenaren over de streep heeft getrokken is een nauwkeurig uitgekiend plan de campagne én uitgebreide, maar vooral duidelijke gebruiksregels. Bird concludeerde na eigen onderzoek bijvoorbeeld dat 70% van de stepreisjes werd ingezet voor doeleinden als werk, school of korte tripjes naar de supermarkt. Deze slimme benadering legde Bird geen windeieren en al snel volgden er meer steden. Dit leidt echter wel tot een toenemende ergernis, want niet alleen Bird, maar ook Lime en andere grote bedrijven verspreiden hun e-steps rijkelijk over Europa. Doordat dit in de meeste gevallen nog niet legaal of überhaupt zonder enige regelgeving gebeurt, ontstaat er wederom eenzelfde probleem als in de VS. De tweewielers belanden zonder pardon en onbeheerd op allerlei onhandige plekken. Om je een beeld te geven: in Parijs rijden er op dit moment circa 15.000 exemplaren rond en verwacht wordt dat dit aantal toeneemt tot 30.000. Als deze hoeveelheid steps lukraak door de stad wordt verspreid, levert dat behoorlijk wat rompslomp op.

Quick fix? Het lijkt erop dat de vooruitstrevende e-steps wellicht iets te vroeg zijn geïmplementeerd in onze samenleving. Je kunt je afvragen waar het dan precies misgaat, aangezien we doorgaans geen noemenswaardige problemen ervaren met andere deelbare openbaar vervoersmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de OV-fiets of Greenwheels auto. Net zoals de e-step zijn dit leenartikelen die je slechts tijdelijk en onder bepaalde voorwaarden mag gebruiken. De mate van verantwoordelijkheid en het netjes inleveren van elk van deze vervoersmiddelen zou dus overeen moeten komen. Toch valt de e-step buiten de boot.

helemaal soepel verloopt, is de plek waar ze worden gestald. Je kunt ze namelijk dockless gebruiken, waardoor gebruikers de step simpelweg óveral kunnen achterlaten. Natuurlijk zijn er altijd opstartproblemen bij de lancering van alles dat nieuw en onbekend is. Er wordt dan ook hard gewerkt om deze ongemakken te voorkomen, want het is vanzelfsprekend niet de bedoeling dat e-steps verkeersdeelnemers hinderen, aangezien ze juist in het leven zijn geroepen om de infrastructuur te ontlasten. Althans, dat gaat hoofdzakelijk op voor de last mile van je reis, want voor dit deel liggen wat openbaar vervoer betreft nog kansen. Om deze reden gaan we nog even terug naar Parijs, want naast deze kansen heeft de e-step an sich absoluut potentie om uit te groeien tot een succes. Dat ontkennen ze er ook zeker niet, dus om de boel in betere banen te leiden moeten zowel de producenten van e-steps als de voertuigen zelf voldoen aan strenge eisen. Wanneer er een regel wordt overschreden is het vervolgens snel klaar met de pret en mogen de steps niet langer worden verhuurd. En ook gebruikers dienen zich te gedragen, want zodra je je op het voetpad waagt staat je een boete van negentig euro te wachten. Tot slot worden hinderlijk geplaatste steps verwijderd door de gemeente, waarna niet de gebruiker, maar de aanbieder zelf een rekening ontvangt als deze de step terug wil.

En wij dan? Met de kennis dat deze elektrische deelsteps in een groot deel van Europa aanwezig zijn, is het wellicht ook zaak voor Nederland om hiervoor open te staan. Daar kunnen we inderdaad alleen slechts wat van vínden, want de step zal zich op korte termijn nog niet laten zien. Desalniettemin wordt er wel al geruime tijd (sinds mei 2018) gekeken naar mogelijkheden in de huidige wet- en regelgeving. De e-step bevindt zich als voertuig in een zogezegd grijs gebied, wat de zaak vanzelfsprekend niet eenvoudiger maakt. Alle gemotoriseerde voertuigen die niet harder gaan dan 25 km/u vallen volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de categorie van ‘bijzondere bromfiets’. Dit is precies hetgeen waardoor e-step bedrijven geen voet, of beter gezegd e-step, aan Nederlandse grond krijgen. Ondanks dat het ministerie beloofde met nieuwe regels te komen het afgelopen voorjaar, lijkt er vooralsnog geen schot in de zaak te zitten.

Voorzichtige primeur Laagdrempelig gebruik Het probleem van de elektrische deelstep in vergelijking met andere vormen van OV (zoals bekend in Nederland) komt voort uit de manier waaróp je deze kunt gebruiken. Zo hoef je bij gebruik van de steps alleen een app te downloaden, waarmee je middels een QR-code de step kunt ontgrendelen. Zodra je dit hebt gedaan houdt de app bij hoeveel (kilo)meters of minuten je maakt en welke kosten daarvoor uiteindelijk in rekening worden gebracht. Wat er echter nog niet

56 I HIT Profit Magazine

Al het voorgaande klinkt natuurlijk niet bepaald rooskleurig, maar er is zeker hoop! In Tilburg rijden sinds kort enkele elektrische steps rond. De gemeente Breda heeft zich dit voorjaar aangeboden als ‘proefstad’ voor de elektrische deelstep en probeert deze wens momenteel samen met Bird, IenW, RDW en SWOV tot uitvoer te brengen. Dit is met recht een voorzichtige primeur te noemen, want als het experiment succesvol is, rijden de deelsteps aankomend jaar misschien wel in meer Nederlandse steden rond!


Automotive

Wat mag het kosten? Een gemiddeld ritje op de e-step kost € 3,70 per dag. De prijzen van verschillende aanbieders lopen uiteen van € 0,15 tot € 0,25 per minuut. Daarbovenop komt meestal nog een vast bedrag van € 1,- voor de ontgrendeling of reservering van een e-step.

Voordelen van de e-step Als de huidige kinderziektes rondom de regelgeving en het gebruik van de e-step in steden verleden tijd zijn, heeft deze vervoersmogelijkheid absoluut een positief toekomstperspectief. Zo biedt de e-step een milieuvriendelijk alternatief voor vervoer op kortere afstanden, reis je in steden sneller van A naar B in tegenstelling tot een auto of taxi, heb je geen parkeerstress door het dockless gebruik én zijn ze onwijs eenvoudig in gebruik. Kortom, de e-step draagt bij aan een laagdrempelige manier van OV-vervoer en kan bij voldoende draagvlak uitgroeien tot één van de meest flexibele en goedkope keuzes voor korte afstanden in de stad. Bovendien worden steeds meer milieuonvriendelijke voertuigen in de toekomst verbannen uit de binnenstad, waardoor alternatieven als de e-step een mooie oplossing bieden.

HIT Profit Magazine I 57


Culinair

Tekst: Mark van Bergen

Drink & Drive Alcoholvrij of laag alcoholisch bier is niet meer weg te denken uit de winkelschappen en horeca. En gelukkig is de kwaliteit en tegenwoordig zoveel beter dan vroeger. Er zijn alcoholvrije bieren van 0.0% en ook laag alcoholische bieren van maximaal 0.5% op de markt.

Alcholvrij bier kun je op een aantal manieren maken. Je kunt de alcohol uit het bier filteren, je kunt een speciale gistsoort gebruiken die ervoor zorgt dat er geen alcohol wordt aangemaakt of je kunt ervoor kiezen om via vacuĂźmdestillatie de alcohol uit het bier

halen. Waar je het voorheen moest doen met wat (relatief weinig smaakvolle) alcoholvrije pilsjes (maltbieren) en een verdwaalde, alcoholvrije Weizenbier is de keuze nu reuze. Ik zet er zes op een rij die je beslist moet proeven.

BRUGSE SPORTZOT 0.4% ALC

JOPEN NON IPA 0.3%

VAN MOLL WANDERLUST NON ALCOHOLIC IPA 0.3%

HEINEKEN 0.0%

SCHNEIDER WEISSE TAP 3 MEIN ALCOHOLFREI 0.5%

Als basis wordt de bekende Brugse Zot blond gebruikt, die gebrouwen is met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariĂŤteiten. Een smaakvol alcoholvrij blondbier, verfrissend. verfrissend, lichtbitter en moutig.

Jopen Non IPA is het eerste alcoholarme bier van Jopen. Fruitig en hoppig van smaak. Won goud tijdens de Dutch Beer Challenge 2019.

De nieuwe versie van het alcoholarme witbier van Van Moll is nog alcoholarmer dan zijn voorganger. Gehopt met Citra en Simcoe, en dus heel veel smaak. Hoppige tonen van citrus, dennennaalden en passievrucht. Onlangs heeft dit bier goud gewonnen tijdens de Brussels Beer Challenge.

Frisbitter en een prettige moutige smaak. Dit alcholvrije pilsner komt dichtbij de smaak van een normaal pilsner. Drink hem wel het liefst ijskoud.

Je ziet al aan de kleur, dat dit een krachtig bier is. Mein Alkoholfrei is een donkere dorstlesser, die je al bij de aanblik doet hunkeren en genieten. Je proeft het genot van de pure weizen, maar dan met minder dan 0,5% alcohol. Zo krachtig en puur behoort een alcoholarme weizen te smaken.

Mark van Bergen is internationaal biersommelier en neemt je in elke editie van HIT Profit Magazine mee op een bierreis. www.bierproevenmetmark.nl

58 I HIT Profit Magazine


Interview

BMW speelt pioniersrol in elektrificatie ZO VADER, ZO ZOON: JAN-HEIN ALKEMADE, EIGENAAR RENOVA GROUP, WEET NIET BETER DAN DAT BMW HÉT AUTOMERK IS WAARIN JE WILT RIJDEN. HIJ DENKT, DROOMT EN DOET ‘BLAUWWIT’. ZIJN HELE LEVEN AL HOUDT BMW HEM BEZIG EN DAT ZAL ZIJN VERDERE LEVEN ZO BLIJVEN. DE ELEKTRIFICATIE MAAKT NIEUWSGIERIG, HET WAKKERT EEN NIEUW VUUR IN HEM AAN EN HET VOEDT ZIJN DRIVE NOG MEER. IN GESPREK MET JAN-HEIN ALKEMADE.

HIT Profit Magazine I 59


Interview

60 I HIT Profit Magazine


Interview

E

ven terugspoelen: Renova is van origine een familiebedrijf dat in 1961 werd opgericht door de vader van Jan-Hein. Intussen bestaat de Renova Group uit vijf vestigingen en werken er 170 BMW-liefhebbers die iedere dag één doel hebben: klanten gelukkig maken. “Service verlenen is een soort heilige graal bij ons”, vertelt Jan-Hein. Mijn dagen zijn dynamisch en druk, maar waar ik ook ben en wat ik ook doe: als een klant een vraag heeft, hulp wil of behoefte heeft aan advies: dan laat ik alles uit mijn handen vallen. De klant kiest voor een premiummerk, dus krijgt hij een premiumbehandeling.” GROENSTE AUTOMERK Sinds een aantal jaar is de automotive sector volop in beweging. Technische ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie volgen elkaar in rap tempo op. Toch is BMW al veel langer bekend met dit fenomeen. Jan-Hein: “Wij zijn het groenste premium merk dat er bestaat. We zijn kampioen ‘schoon bedrijf ’. Dit maakt ook dat de lat hoog ligt bij BMW. En dat uit zich in innovatieve ideeën, zoals in 1972 tijdens de Olympische Spelen, met de elektrische versie van de BMW 1602 Sedan of de eerste i3 uit 2013 toen de hele autobranche nog floreerde bij benzine en diesel.” NEXT LEVEL CUSTOM MADE Die hoge lat zorgt ervoor dat we blijven vernieuwen”, vertelt Jan-Hein. “Ik word in het bijzonder blij van de ontwikkeling 'modulair bouwen'. Dit gaat nog verder dan custom made leveren. Dit is order to build: de consument bepaalt hoe zijn of haar auto is opgebouwd. Rijd je maximaal veertig kilometer op een dag? Kies dan voor volledig elektrisch. Maak je net als ik zeventigduizend kilometer op jaarbasis? Maak dan de keuze om diesel te rijden. Wat je wilt is afhankelijk van je rijsituatie en je voorkeur. De 4 Serie is het eerste model dat op basis van het modulair bouwen-concept is gemaakt. Dát is pionieren.”

GESCHIEDENIS EN TOEKOMSTPERSPECTIEF ELEKTRISCHE AUTO’S VAN BMW 1972: BMW bouwt speciaal voor de Olympische Spelen in München een elektrische versie van de BMW 1602 Sedan. Deze had alleen een elektromotor aan boord en met opgeladen accu’s kwam de 1602 niet heel ver, maar wel ver genoeg om als dienstauto ingezet te worden tijdens de marathons. 1993: De daarop volgende elektro-concept-auto was de BMW E1. Deze 4-persoons auto was volledig gebouwd uit -voor die tijdlichtgewicht materialen. De auto haalde een topsnelheid van 129 km/h en het design was behoorlijk vooruitstrevend. De E1 maakte gebruik van een watergekoelde elektromotor. 2013: BMW komt met het eerste i3-model. De i3 is een volledig geëlektrificeerde auto en gebouwd om elektrisch te rijden. 2021: BMW presenteert de 4 Serie welke is opgebouwd vanuit een modulaire bodemplaat. De consument geeft aan of en in welke mate de auto geëlektrificeerd aangedreven wordt en welke andere aandrijflijnen de auto nog meer ondersteunen. 2023: De komende jaren, en voor 2023, lanceert BMW 25 nieuwe elektrische en plug-in-hybride modellen.

VOORUITBLIK Stefanie Würst, CEO BMW Group Nederland, geeft in een interview met DuurzaamBedrijfsleven aan, dat de toekomst van mobiliteit niet alleen om elektrificatie draait. Jan-Hein sluit zich hierbij aan en ziet over een decennium een variëteit aan aandrijfvormen op de weg: benzine, diesel, plug-in hybrides, volledig elektrisch en misschien ook waterstof. Jan-Hein: “Het maakt ook niet zoveel uit welke aandrijflijn de boventoon gaat voeren. Het belangrijkste is dat al deze vormen doorontwikkeld worden om zoveel mogelijk emissievrij te zijn. Op dit moment is een vol elektrische auto vrij zwaar gebouwd, waardoor de banden snel slijten. Hierdoor komt er in verhouding veel fijnstof vrij en daarom zou je op dit moment beter kunnen kiezen voor plug-in hybride, die aangevuld wordt met een brandstofmotor. Tenzij je voor de BMW i3 kiest; de enige échte milieuvriendelijke auto. Bij BMW doen we nou eenmaal niets half.”

HIT Profit Magazine I 61


Op de cover

Bron: Wikipedia Coverfoto: Envision Virgin Racing

Op de cover

FORMULE E WERELDWIJD FIA Formule E is ’s werelds eerste volledig elektrische race-serie. De bloedstollende straatraces worden gehouden in verschillende toonaangevende wereldsteden. Hier gaan de coureurs de strijd aan, met op de achtergrond de iconische skylines van onder andere Londen, New York, Parijs en Rome. Het eerste seizoen startte in september 2014, in de buurt van het Olympisch Park in Beijing. Nu in zijn zesde jaar, verschijnt er aan de start van het 2019/20 seizoen een nieuwe lichting van 12

62 I HIT Profit Magazine

teams met ieder 2 coureurs, strijdend om de volgende Formule E-kampioen te worden. Het Envision Virgin Racing Formule E-team is een van de stichtende en toonaangevende teams in het kampioenschap en tevens het enige team dat tot nu toe ieder seizoen overwinningen behaalde: in totaal 11 overwinningen en 26 podia. Met de standvastige Sam Bird in elke race en Nederlander Robin Frijns, die zich in seizoen vijf bij het team voegt, gaat het team dit seizoen opnieuw de strijd aan.HANDMADE LUXURY INTERIORS

Een strak, modern interieur geeft alle ruimte aan opmerkelijk design. Een behaaglijk gevoel in een inspirerende leefomgeving waar functionaliteit en schoonheid naadloos in elkaar overvloeien. Kleuren worden sprekender en het warme karakter van hout en andere klassieke materialen krijgt een extra dimensie. Of het nu gaat om een wijnkelder, een keuken, een kastenwand of een complete inrichting: wij maken het allemaal. Helemaal op maat, volgens de wensen van onze opdrachtgever. We werken daarvoor samen met gerenommeerde architecten en ontwerpers.

HET EINDRESULTAAT IS ALTIJD UNIEK:

een volmaakte mix van design en functionaliteit. RMR® INTERIEURBOUW

DE SONMAN 16-18

MOERGESTEL

T +31(0)13 513 06 96

WWW.RMR.NL


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.