Page 1

GRATIS

MEI 2010 nummer 45 jaargang 5

het gratis uitgaansblad van regio tilburg

Hap & Stap Festival 2010

WIE WORDT TILBURGS next top model? Column

Ferry van de Zaande gaat oppassen

Inburgeren Ben jij Tilburgs genoeg?

Uit Eten Bij Mugs & Muffins

Culture Shock #31 Theaters Tilburg, 013, Fontys & Gipsy Festival


Zelf sparen voor je eigen sprookje. Dat is het idee. Met de Rabo TopKid Rekening wordt sparen en leren over geld hartstikke leuk, want je doet het samen met de Sprookjesbosbewoners uit de Efteling. Je krijgt bij deze rekening het Sprookjesboom pakket met daarin de Sprookjesboom spaarpot en een doeboek vol leuke en leerzame spelletjes. Zo spaar je nu al voor je eigen sprookje. Meer weten? Kijk snel op www.tilburg.rabobank.nl.

Open nu de Rabo TopKid Rekening. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

www.tilburg.rabobank.nl


tilBurg trakteert

www.tilburgtrakteert.nl MeiMarkt

22 en 23 mei

Festival van het levenslied

5 en 6 juni

Festival Mundial

19 en 20 juni

Festipet

27 juni

t-parade

4 juli

Muzenconcerten

14, 21, 28 juli en 4, 11, 18, 25 augustus

tilburgse kermis

16 t/m 25 juli

dancetour

22 augustus

Boeken rond het paleis

29 augustus

ttM Wandeltocht / BraBants dagBlad tilBurg ten Miles

4 en 5 september

incuBate

12 t/m 19 september

tilBurg culinair

23 t/m 26 september

textielWeekend tilBurg

1 t/m 3 oktober

oktoBer dansMaand

Maand oktober

playgrounds

7 en 8 oktober

internationale loket.nl Warandeloop

27 en 28 november

Voor meer informatie en arrangementen: 0900 2020815 www.vvvtilburg.nl


MEI 2010 nummer 45 jaargang 5 COLOFON Uitgaansmagazine De T Postbus 9202, 5000 HE Tilburg Bezoekadres: Goirkestraat 90, 5046 GN Tilburg Telefoon: 013 5453298 Internet: www.de-t.nl Email: info@de-t.nl Cover Fotografie: Tommy de Lange & Camiel Donders Model: Britt Moritz en alle modellen van de Typisch Tilburg Modellenverkiezing 2010.

INHOUD 07

08

10 JAA RGA NG

4

Redactie Bob Oostelbos; Floor Westerburgen; Peter Meuwissen; Thomas Spronk; Frans van der Meer; Cees van Raak; Karin van Spaandonk; Frank van Bergen Hoofdredactie Frank van Bergen

14

16

19

29

29

39

Bladmanagement Bob Oostelbos Fotografie Camiel Donders; Tommy de Lange; Bram Delmee; Jeroen van den Broek Advertenties Bob Oostelbos; Anouk van den Berk; Betty Bogaers Stagiairs Laura van de Ven; Teun van den Braak; Pleun Bierkens Vormgeving www.ontwerpkern.nl Bureau voor grafische vormgeving; Kaftwerk Uitgever Asega Media

08

Opening

10

Typisch Tilburg Inburgeringtest…

Distributie De T wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren en is onder meer verkrijgbaar bij supermarkten, café’s, restaurants, bioscopen, galerieën, hoger en middelbaar beroepsonderwijs, UVT, theaters, musea, sportcentra, UITpunten, VVV Tilburg, bibliotheken, winkels, amusementsparken, etc in Tilburg, Berkel-Enschot, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Oisterwijk. De T is een maandelijkse uitgave van Asega Media. Postbus 9202, 5000 HE Tilburg Bezoekadres: Goirkestraat 90, 5046 GN Tilburg Telefoon: 013 5453298 Internet: www.asega.nl Email: info@asega.nl Copyright en disclaimer Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de Auteurswet is niet toegestaan. © 2010 De T. Asega Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten.

m Tilburgse T ld van een een bee OOGCON maand expostie ,n nt iedere rijen in de het onbekende Shock too nt zijn schilde r m Culture too ktocht naa een worsteling een zoe eman. Hij haas doek in Ad Fijn Tijdens . het ten, r urg tret n 16 Tilb end naa wenpor t van n, al star uze vrou 6, NS- plei n. U ben ema mei te NS1 “outsider” Fijnema gerend mysterie s Fijn intri ie is ver laat ik,” aldu n wijze, eindigt, De exposit ziet, zie / lgbaar eige ander niet mei om 20:0 0 uur. nl //////////////// op onnavo s16. “Wat een ag 21 : ww w.n de verf. en op vrijd men uit Meer info bij te won 17.0 0 uur. de opening d van 13.0 0 tot pen den geo

#33

Hap & Stap 2010

Test jezelf

Druk Drukkerij Hendrix

21

akelaar, Cultuurm rum 013, Bureau rabant, Popcent werk. Midden-B ter, Paradox, erp: Kaft otheek rg, Bibli Tilburg, MIDI Thea// Grafisch ontw m Tilbu e ///// ielmuseu sten, Gemeent /////////////// ax Text Kun ////////// door: Aud ool voor de ////////// esch gemaakt rg. ///// mogelijk rg, Font ys Hog Theaters Tilbu t mede Tilbu er en Shock wordPont, Factorium Stichting Kulto , Culture Vorst, De ion Zuid De NWE Scryption, Stat X, Ruimte

Redactie Cultuur Floor Westerburgen

14

Uit Eten Bij…

16

Het Tilburg Van…

21

Culture Shock #33

29

Broodje Jantje met…

39

Ferry van de Zaande

Mugs & Muffins Paul Westerburgen Gipsy Festival, Theaters Tilburg, 013 en FHK Karin Bruers

DEELT UIT Wil jij lekker uit eten bij Restaurant La Cabaña? Het restaurant geeft een dinerbon weg voor twee personen, inclusief een heerlijk flesje wijn! Vertel ons wat voor jou hét La Cabañagevoel is. Stuur een mailtje o.v.v. Cabana, je naam en telefoonnummer naar prijsvragen@asega.nl en maak kans op deze mooie prijs!

Ferry heeft een oppascentrale MEI 2010

5


INFO@DE-T.NL De leukste rommelzolder van Nederland In het weekend van 22 en 23 mei wordt voor de 30e maal de Tilburgse MeiMarkt georganiseerd. De MeiMarkt mag met recht uniek genoemd worden omdat het de enige particulier georganiseerde nachtelijke markt in een binnenstad in Nederland is. Het zijn vooral de gemoedelijkheid, de saamhorigheid en de gezellige drukte die vaak worden genoemd om de bijzondere sfeer te typeren. Deze grootste vrijmarkt van Zuid-Nederland is een niet meer weg te denken Tilburgse Traktatie die de hele binnenstad van Tilburg beslaat. Met een bezoekersaantal van 120.00 is de MeiMarkt één van de grootste evenementen in het centrum van Tilburg. Check www.meimarkt.nl voor meer info!

TIP!!!

Radical Roosters

Geïnspireerd door The Hoax, The Red Devils en John Mayer,onderscheiden deze nog jonge proleten van de blues zich door hun onvermoeibare en energieke optredens en pakkende eigen nummers. Het publiek is verzekerd voor een optreden vol muzikale, onbedorven ambiance en is gewaarschuwd voor een meedogenloze maar zeer gewenste dictatuur op het podium! Kortom, The Radical Roosters hebben zich meerdere malen bewezen een echte festivalband te zijn! Op 8 mei presenteren de Roosters hun nieuwe album in de Irish Pub Clancy’s aan de Korte Heuvel. Zorg dat je erbij bent!

kinderagenda De T heeft voortaan een speciale agenda, alleen voor kinderen! Van de bioscoop en het theater tot het museum of het pretpark. Ook kun je regelmatig leuke prijzen winnen! Kijk snel op pagina 30 en 31!

Verhuisd! Menig bruidje liet zich in de afgelopen elf jaar haar droomjurk aanmeten bij het Tilburgse Bruidsmodehuis Swolfs. Om haar uitgebreide collectie beter te kunnen presenteren is het modehuis verhuisd naar de nieuwe locatie op het Nassauplein. Naast de extra ruimte en volop gratis parkeergelegenheid biedt het nieuwe pand ook de mogelijkheid voor Swolfs om haar eigen droom te verwezenlijken; de entree is omgetoverd tot een heuse ‘catwalk’ waar de mooiste en meest bijzondere jurken wachten op tot hét bruidje hen komt passen. Marie-José Swolfs Bruidsmode & Couture is verhuisd naar Nassauplein 9a • 5046 PA Tilburg • 013-5440704 Voor meer informatie, check: www.mjsbruidsmode.nl MEI 2010

7


Hap & Stap 2010

Happen, Stappen en modellen in de Interpolistuin In het weekend van 13 t/m 16 mei kun je weer happen en stappen met straattheater, zang, muziek en vele andere activiteiten tijdens het 15e Hap & Stap festival. Op de zaterdag vindt ook de TypischTilburg Modellen Wedstrijd plaats op het hoofdpodium. De T zet de hoogtepunten van drie dagen Hap & Stap voor je op een rij!

Donderdag 13 mei Italiaanse Rivièra

Vrijdag 14 mei Los gaan op de dansvloer

Hap & Stap opent in Italiaanse sferen. In de Interpolistuin waan je je op Italiaanse bodem en zul je verwend worden met een uiteenlopend programma met optredens van onder meer Margo Zoer en Gabrielle Massa. Ook Pizzeria Pavarotti & Friend zal een optreden verzorgen: een act vol met Italiaanse kolder, pizza’s en liedjes. Een Venetiaanse optocht met zes mysterieuze figuren bewandelt het terrein. Vanaf 20.30 uur gaat het dak er helemaal met de Belgische formatie Boogie Wonderband en daarna Big, Black & Beautiful, die de dag afsluiten met een spetterend “back to Motown memory lane” optreden.

Op vrijdag kan iedereen rustig genieten van de diverse heerlijke en verrassende gerechten van de 17 deelnemende restaurants. Later op de avond heb je je energie nog hard nodig. Zo rond de klok van acht uur wordt de dansvloer namelijk vrij gemaakt, wanneer de nederpopband “Los”optreedt.

Meer informatie Hap Stap 2010 13 t/m 16 mei • www.hapstap.nl 8

MEI 2010


Zaterdag 15 mei 2010

Modellenverkiezing

De zaterdag start om 14.00 uur met de BE brassband uit Berkel Enschot. Om 18.00 uur maken zij plaats voor de modellenwedstrijd van de TypischTilburg Kalender. 40 TypischTilburg modellen zullen zich presenteren aan een vakjury. De 40 modellen zijn overgebleven na de online verkiezing op www.typischtilburg.nl. De modellen presenteren zich in twee sessies aan de vakjury en het publiek. Uiteindelijk blijven de 13 beste modellen over die voor de Typisch Tilburg Kalender 2011 zullen poseren. Een evenement dat je niet mag missen! De hele show wordt gepresenteerd door Rogier van Oosterhout. Om 20.30 uur maakt coverband The Nighttrain zijn opwachting.

Zondag 16 mei 2010 Kindermiddag De kindermiddag wordt georganiseerd door de kinderwerkgroep te G.E.K. Dit jaar hebben zij de vroegere, de huidige en de toekomstige spelen voor de kinderen op het festivalterrein neer gezet. De kinderen worden vermaakt met spellen van weleer zoals spijkerpoepen, kleding estafette, stelten lopen en sjoelcompetitie. Van de huidige spelen is het gezichten maken van ballonen, de toren van Pisa en schminken voor de kinderen aanwezig. En voor wie de toekomstige spelen wil gaan doen zijn er Goal UFO werpen, Jenga en nog veel meer leuke spelen. De kinderen kunnen zich ook laten schminken. DJ Johan van Erven draait de hele middag gezellige kindermuziek.

13 mei 14.00 tot 24.00 uur • 14 mei 17.00 tot 24.00 uur 15 mei 14.00 tot 24.00 uur • 16 mei 14.00 tot 21.00 uur

Deelnemende restaurants 1 Restaurant La Vie en Rose 2 Roefus Eetcafé 3 Café De Heeren van tilburg 4 Tapasbar Mañana 5 Hotel Brasserij Grand Central 6 Café Hoegaarden 7 Tippi Wan voor Sushi en meer 8 Pino’s wereld eetcafe 9 Wapen van Tilburg

10 l’Olivo 11 Eetcafé, café en cafetaria Klein Tilburg 12 Gasterij De Commanderie 13 Gember en Sereh satéspecialiteiten 14 Het Huys van Voskens 15 Café Polly Maggoo 16 Restaurant Taste! 17 Brasserie Mercure


UITSLAG 1 - 8 antwoorden goed Derhalve U bent geen geïntegreerde Tilburger. l nog raden wij u sterk aan uw Tilburg-gevoe en uw Gezi en. eens goed onder de loep te legg niveau, huidige, bedroevende TypischTilburg a. kunt u beter verhuizen naar Bred 8 - 15 antwoorden goed niet Hoewel u veel weet over Tilburg, al dan el gegokt, hebben wij toch nog enige twijf eens de over uw Tilburggezindheid. Stel uzelf Waarom vragen: waarom woon ik in Tilburg? ? is Tilburg de mooiste stad van het land rg? Waarom zou ik nooit weg willen uit Tilbu uit die Lees De T eens wat vaker, kom eens naar de verre buitenwijk en ga eens een keer naar of II m Kermis, een wedstrijd van Wille komt het het Festival van het Levenslied. Dan allemaal nog wel goed. 15 - 18 antwoorden goed Gij meugt blèève! de Gefeliciteerd! U bent geslaagd voor gt Typisch Tilburg Inburgeringtest. Gij meu . rger blèève! U bent een echte Typische Tilbu t ervan U weet alles over uw stad en u houd te om in de Schonste stad van ’t laand . weg stok wonen. U krijgen ze met geen En terecht. U verdient eigenlijk ook een plekje op de Tilburgse Walk of Fame Disclaimer worden ontleend. Aan de uitslag kunnen geen rechten Gemeente Tilburg De deelemer, TypischTilburg noch de voor de gevolgen kunnen aansprakelijk gesteld worden uele geldelijke van de uitslag van deze test. Voor event uit het verhuizen of emotionele schade, voortvloeiend partijen niet naar Breda, zijn alle hiervoor genoemde aansprakelijk.


In ‘Central Perk’, het koffiehuis uit de comedy ‘Friends’, zagen we zes vrienden dag in, dag uit op de bank met een grote mok koffie in de hand. Levensverhalen werden uitgewisseld maar de vrienden kwamen er ook samen om te kletsen, relaxen of om een boekje te lezen. In Tilburg is er ook een plek waar dit mogelijk is: Mugs & Muffins aan de Willem II-straat. Loop er eens binnen en waan je even in New York. Vorig jaar bracht De T er al een bezoekje en maakte kennis met eigenaars Saskia Reuvers en Martijn van der Weijden en de wondere wereld van koffie, thee, muffins, sappen, bagels, doughnuts en brownies. Reuvers en van der Weijden bedachten het concept van Mugs & Muffins helemaal zelf. Ze hebben zelfs een eigen merk koffie. Bij Mugs & Muffins krijg je dat echte huiskamergevoel, een plek waar je op elk moment van de dag tot rust kunt komen. Reuvers en Van der Weijden zetten het mooiste koffiehuis van Tilburg neer aan de Willem II-straat, maar wat vinden de bezoekers eigenlijk zelf van Mugs & Muffins? De T vraagt het hen.

Niels van Corven (18) komt er bijna dagelijks een kop koffie drinken. Vanuit het St. Odulphus Lyceum is het vijf minuten lopen naar Mugs & Muffins, dus in de pauze haast hij zich iedere dag naar de Willem II Straat. “Als ik binnenkom, kijk ik eerst altijd in de vitrine of er nog lekker gebak is. Mijn favoriet is de Caramel Apple Crumble Pie. Die is ook altijd heel snel op.”

“Het is de enige, echte koffietent in Tilburg”. Marjolein van den Dries (30) en Stijn Hounjet (31) komen elke vrijdagmiddagnaar Mugs & Muffins om het weekend in te luiden. Zelfs nu ze net zijn verhuisd naar Dongevaart, komen ze naar Tilburg om het spits van het weekend af te bijten met een lekkere thee of koffie. Stijn: “Het is de enige, echte koffietent in Tilburg. Je kunt er in alle rust zitten voor een goed gesprek. De persoonlijke aandacht is er ook erg belangrijk. Ik ben bijvoorbeeld allergisch voor chocola, dus ze maken altijd iets voor me waar geen chocola in zit.” Marjolein vindt het vooral fijn om er te ontspannen: “Lekker op de bank zitten met een kop koffie en een boek. Of de Donald Duck natuurlijk, want die hebben ze hier ook.”

14

MEI 2010

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Tommy de Lange


UIT ETEN BIJ... Guus Harden (19) zit ook nog op school en in de tussenuren weet ook hij Mugs & Muffins te vinden. “Het is altijd lekker rustig wakker worden. Je kunt hier heerlijk relaxen”, zegt hij “En alles op de kaart is lekker.” Guus drinkt altijd een latte. Maar nu het zomer wordt, bestelt hij ook vaak een ijskoffie of smoothie. De Caramel Apple Crumble Pie is ook zijn favoriet. Guus: “Of die lekkere chocolate chip cookies. Die bakken ze hier zelf.”

“En alles op de kaart is lekker”. Ans van den Nieuwenhuizen (65) woont om de hoek. “Vanuit ons appartement kijken we zo in de achtertuin van Mugs & Muffins. Ik hou wel van een lekkere cappuccino en kom hier dan ook zo’n vier keer per week. “Ik heb altijd het gevoel alsof ik op vakantie ben als ik hier ben. Mijn kinderen komen uit Utrecht en willen altijd even hier naartoe met ons. Ik zit het liefst voorin bij het raam; kan ik lekker naar buiten kijken.”

Paul (37), Aniek (3), Koen (2) en Erika (32) Schreuder vermaken zich uitstekend op de bank. Terwijl de kinderen aan het puzzelen zijn, drinken Paul en Erika hun Caramello Macchiato, vergezeld van een Caramel Apple Crumble Pie. Paul: “Het fijne van Mugs & Muffins is dat je hier ongestoord je koffie kunt drinken en dat de kids ook welkom zijn.” Koen en Aniek snoepen stiekem mee van de crumble pie.

Mugs & Muffins is uniek in Tilburg. Alle verhalen hebben ons in ieder geval hongerig gemaakt. Daarom bestellen we nog maar een cappuccino. Mét een Caramel Apple Crumble Pie.

i

Meer informatie:

Mugs & Muffins Willem II Straat 57 • 5038 BD • Tilburg Tel: 013-5904585 • www.mugsandmuffins.nl Openingstijden: ma 13:00 – 19:00. Di, wo en vr: 8:00 19:00. Do 8:00 – 22:00. Za 9:00 – 18:00. Zo 12:00 – 18:00 (alleen koopzondagen)

Foto: Martine Reuvers

MEI 2010

15


Verslingerd aan de Vincentshop Fotografie: Camiel Donders Tekst: Frank van Bergen

16

MEI 2010


TILBURG VAN...

Paul Westerburgen

De Vincentshop aan de Veemarktstraat 37 (tegenover 013) bestaat 25 jaar. Naar aanleiding van het jubileum verscheen het jubileumboek ‘Eerst een ander, dan jijzelf’. De T spreekt met Paul Westerburgen, die zich al vijftien jaar inzet voor de Vincentshop. Hoe ben je bij de Vincentshop verzeild geraakt? “De vader van een vriendje van mijn zoon was vijftien jaar geleden bezig met een film over de Vincentiusvereniging. Ik ben toen veel gaan lezen over deze stichting en wilde ook graag mijn steentje bijdragen. Ik werk zelf in de automatisering, wat een vrij harde wereld is. Dit is dan ook een welkome afwisseling. Het is dankbaar werk, je raakt er verslaafd aan. De vijfendertig vrijwilligers bij de Vincentshop zijn er ook niet weg te slaan. De verdeling is ook goed. De mannen doen het zware werk, de vrouwen regelen alles in de winkel en zorgen dat het er spic en span uitziet.” Waar komt de kleding vandaan? “Meestal van particulieren die hun oude kleding wegdoen, maar we krijgen ook regelmatig kleding van winkels. Toen Ackermans er laatst mee stopte, hebben we veel gekregen. En Van Dal is ook een frequente leverancier. Dat was dan kleding die zij niet konden verkopen omdat er een foutje in zat.” Wie komen er winkelen bij de Vincentshop? “Er komen vaak mensen bij ons binnen met niet zo’n dikke portemonnee. Maar er komen ook mensen binnen die op koopjesjacht zijn. We hebben in de Shop bijvoorbeeld het zogenaamde ‘delicatessenrek’ staan. Op dat rek hangen de echt mooie kleren. Er komen mensen soms elke dag wel even snuffelen. De één op zoek naar kleding, de ander naar LP’s of boeken. De recessie is bij ons ook merkbaar, daardoor wordt het bij ons juist drukker.” Waar bestaat de Vincentshop eigenlijk van? “De verkoop van tweedehandskleding. Het pand waar we zitten is eigendom van de Vincentiusvereniging, dus huur hoeven we niet te betalen. We krijgen extra opbrengsten door sponsoren, de verkoop van lompen en onze jaarlijkse deelname aan de boekenmarkt en de

meimarkt. Daarvoor zoeken we dan de mooiste spullen uit onze collectie en zetten die op onze binnenplaats. We hebben naaste de kledingcollectie ook een heel grote boekencollectie en wat speelgoed. De volledige opbrengst daarvan gaat naar allerlei projecten tegen armoede, in Tilburg en het buitenland. Het afgelopen jaar hebben we ruim veertigduizend euro besteed aan armoedebestrijding.” Wat is het meest tragische verhaal van de Vincentshop? “Dat we een keer een matras gingen bezorgen bij een mevrouw. Toen we aankwamen bij het flatje van die mevrouw, bleek dat ze daar woonde met haar kinderen. Er lag geen vloerbedekking op de grond en er stonden geen meubels. De kinderen sliepen op de grond en de vrouw was sober gekleed. Toen hebben we alles op alles gezet om dit gezin te helpen.” Wat doe je in je vrije tijd nog meer? “Ik ben gek op mijn kleinzoon. We brengen heel wat tijd samen door. Verder wandel ik graag, fiets ik veel, maak zelf meubels en ik ben fervent stripverzamelaar. Fantasystrips en boeken hebben mijn voorkeur: In de Ban van de Ring, Jack Vance, Thorgal, Storm. Maar het begon ooit met Suske en Wiske.” Dus als er een lading stripboeken binnenkomt bij de Vincentshop ben jij de grootste klant? “Die strips heb ik vaak allemaal al!” De tentoonstelling ‘De naakten kleden. 25 jaar Vincentshop’ is te zien in het Peerke Donders Paviljoen. Voor meer informatie: www.vincentiustilburg.nl. Het jubileumboek à € 15,- is te koop in de Vincentshop en bij het Peerke Donders Paviljoen.

TIP!!!

MEI 2010

17


MEI

rendy Tilburg volgens Niels Rutten Wat is er nou zo leuk aan je vak vraagt men vaak aan mij. Ik probeer het uit te leggen maar het is soms moeilijk. Het zijn zoveel zaken die het spannend maken. Laatst begroette ik een klant die na een kruistocht door kappersland bij me in de stoel plaatsnam. Ze vertelde dat ze nog nooit zoveel complimenten over haar uiterlijk had gekregen en dat mensen aan haar vroegen of ze zelf kapster was. Ze straalde en was zelfverzekerd. Dit soort reacties voelt voor een kapper als Marco Borsato die een platina album uitgereikt krijgt. Het is erkenning en tevens de bewustwording van onze belangrijke taak. Wij merken heel goed dat de consument kritischer word, en terecht zeg ik. Je kunt iedere dag een ander outfit uit de kast halen maar met je coupe moet je iedere dag doen. Ben zuinig op je haar en selectief wie er aan mag komen… `Wij houden van haar` is onze lijfspreuk en hoe vaker ik er over nadenk hoe meer waarheid ik erin terug vind. Liefde voor haar doorgegeven via mijn genen.

Niels Rutten

Petch Zomaar op een lekkere voorjaarsmiddag liep ik op de Heuvel Petch tegen het lijf. Gewoon lekkere nonchalante casual look op een classy outfitje. Ook de accessoires in de vorm van de zonnebril mogen niet ontbreken. Petch zijn dikke haar heeft wel wat styling tools nodig. De nieuwe Gritty Business van Kevin.Murphy is een matte molding clay die uitermate geschikt is om Petch zijn coupe in bedwang te houden. Het kapsel van Petch kan ook perfect wat kakkie gedragen worden.

Janneke Ook Janneke heeft “de look”. Lekker lang, glamourous haar is het helemaal. Nonchalant opgestoken op een knot of eventueel met een mooie vlecht. Het ideale produkt dit seizoen is “Fresh Hair”. Deze droogshampoo spuit je in je haar als je denkt dat je het moet gaan wassen. Dit produkt herleeft je haar en geeft volume, zo doe je dus langer met je coupe. Om die mooie natuurlijke glans te behouden is een verzorgende hydraterende shampoo een must. Lang haar is prachtig mits goed verzorgd!

Rutten Kappers Cypresstraat 67 • (013)536 82 89 • www.ruttenkappers.nl 18

MEI 2010


STADSDICHT

Opening Factorium (18 april 2010)

mens baart kunst kunst baart mens fact is een feit

vierde stadsdichter Tilburg

Cees van Raak

David Stevens (Camiel Donders Fotografie).


JAARGANG 4

Culture Shock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, Bureau Cultuurmakelaar, De NWE Vorst, De Pont, Factorium Tilburg, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, MIDI Theater, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Scryption, Station Zuid, Stichting Kultoer en Theaters Tilburg. /////////////////////////////////////////////// Grafisch ontwerp: Kaftwerk.

#33

Culture Shock toont iedere maand een beeld van een Tilburgse maker. Deze maand: Ad Fijneman. Hij toont zijn schilderijen in de expostie OOGCONTACT, van 22 t/m 30 mei te NS16, NS-plein 16 Tilburg. Tijdens een zoektocht naar het onbekende, nooit wetend waar het eindigt, laat “outsider” Fijneman, al starend naar het doek in een worsteling met geest en materie, op onnavolgbaar eigen wijze, intrigerend mysterieuze vrouwenportretten, haast dwangmatig opdoemen uit de verf. “Wat een ander niet ziet, zie ik,” aldus Fijneman. U bent van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen op vrijdag 21 mei om 20:00 uur. De expositie is vervolgens beide weekenden geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.ns16.nl //////////////////// Beeld: Ad Fijneman


n van Helden

tie erg - Foto: Chris Jimmy Rosenb

14e International Gipsy Festival • Interpolistuin Tilburg Voor de veertiende maal komen Sinti en Roma van heel Nederland en van ver daarbuiten naar Tilburg. Eind mei 2010 vindt opnieuw het International Gipsy Festival plaats met exposities, films, theater, debat, deelconcerten, workshops en vooral veel muziek.

vernieuwen. Musici van heel verschillende kom-af etaleren op 29 mei hun eigen interpretaties van datgene wat Django begin vorige eeuw in gang zette. De meest prominente Nederlander onder hen is wel Jimmy Rosenberg! Hij kan zich meten met Tschavolo en Dorado Schmitt.

Dit jaar zou Django Reinhardt 100 jaar geworden zijn. Wat heeft die man een boel betekend! In zijn eentje heeft hij een compleet nieuwe stijl ontwikkeld: de gipsy-swing. Hele generaties Sinti-muzikanten hebben zich deze manier van spelen eigen gemaakt en met hen ook tal van gerenommeerde ‘burger’- musici als Duke Ellington. Dat de stijl volwassen is blijkt uit het feit dat deze overeind blijft in confrontatie met andere stijlen en dat hij zich steeds kan blijven

De weken voorafgaande aan het festivalweekeinde geven weer ruimschoots de gelegenheid tot het zien van gipsyfilms, het bijwonen van deel-concerten, het volgen van dans- en muziekworkshops en het bezoeken van gipsy-art. Houd de website in de gaten! Veel ruimte voor blaasmuziek dit jaar op de festivaldag zelf. Je staat ervan versteld hoe uiteenlopend dit kan zijn: van hompend en


La Caravane Passe

zaterdag 29 mei ‘Djangology’ • zondag 30 mei Festivaldag stompend tot-aan lyrisch uitgesponnen en in alle gevallen grijpt het je bij je lurven – danwel kladden: in ieder geval daar waar het je móet grijpen en waar je het het liefst hebt. Tegen de tijd dat Mahala Rai Banda het podium bestijgt weet je wel waar dat zo ongeveer is. De sfeervolle Interpolistuin bevat drie fraai aangeklede podia waarop een keur aan Europese muzikanten hun actuele repertoire presenteren. Ze bieden een gipsymix van traditioneel, pop, hip-hop, jazz, balkanbrass en flamenco. Er is verhalentheater en dans te beleven; er zijn terrassen en smakelijke gipsy-happen; er staat een zestal authentieke woonwagens opgesteld en de Roma en Sintigemeenschap uit de wijde omgeving beschouwt dit festival inmiddels als een jaarlijkse reünie.

Tcha Limberger - Foto: Jan van Eerd

www.gipsyfestival.nl


Theaters Tilburg Nieuwe seizoen 10/11 Momix - Foto: Don Perdue

Het nieuwe seizoen staat voor je klaar! Opnieuw heeft Theaters Tilburg een programma vol met smaakmakers. Van de grootste musicals tot de intiemste concerten en van prachtige dansvoorstellingen tot cabaret. Er staat opnieuw een mooi musicaljaar voor de boeg met topproducties als Legally Blonde, Zorro en Dokter Dolittle. Lange Frans en Antonie Kamerling zijn te zien in een komische musical Herinnert u zich deze nog…? Over de piratenzender Veronica en Alex Klaasen zal je verrassen in Toon, de musical, over het aangrijpende leven van Toon Hermans. Ook cabaretliefhebbers zitten weer goed, met toppers als Kommil Foo, Dolf Jansen en Claudia de Breij. Maar ook Anuar, André Manuel en Sara Kroos komen je lachspieren opwekken. Nog niet genoeg? Vanaf 1 juli gaat de verkoop van de cabaretprogramma’s van Marc-Marie Huijbregts, Guido Weijers en Najib Amhali van start.

Ben je meer van de theaterconcerten, wereldmuziek of toneel? Het Zuidelijk Toneel brengt volgend seizoen onder meer Shakespeare’s Strandfeest en Toneelgroep Amsterdam zie je met onder andere Scènes uit een huwelijk. Houd je van een intiem werelds concert, kom dan naar World Sessions met onder meer Somi en Gaby Moreno. Maar ook de sterren van eigen bodem komen voorbij; Mariska van Kolck brengt het liedjesprogramma Moviestars en Spinvis en Van Velzen brengen ook een waanzinnige avond. Een jaar vol premières Seizoen 10/11 wordt een bijzonder jaar met vele grootse premières. Allereerst vindt in september de première van Mega Mindy, de musical plaats. En om nog even in het roze te blijven, geeft ook de nieuwe musical Legally Blonde, met Kim-Lian van der Meij, het startschot in Tilburg. Maar ook voor het stadsgezelschap Het Zuidelijk Toneel en T.r.a.s.h. rollen we de rode loper uit.


Sara Kroos - Foto: Rogier Veldman

Shakespeare’s Strandfeest - Foto: Phil Deprez

Tilburg Danst! Dit jaar geen dansweek, maar een dansmaand in Tilburg dansstad van het zuiden. De Dansmaand gaat van start met hiphop van Niels ‘Storm’ Robitzky uit Berlijn en Discípulos do Rítmo uit São Paulo. En ook het Scottish Dance Theatre maakt deel uit van de Dansmaand in Theaters Tilburg. Verder mag je op het gebied van dans Momix en Blaze niet missen. Bekijk het programma op www.theaterstilburg.nl of vraag het magazine aan, voor meer dan 300 tips voor een onvergetelijke avond uit!

www.theaterstilburg.nl Louis Bouwmeesterplein 1 Postbus 3035 5003 DA TILBURG TicketService: 013-543 22 20


FHK zet de volgende activiteiten in the picture: Voorstelling Die Sieben Todsünden, K. Weill en compilatie uit The Medium, G.C. Menotti De unieke samenwerking tussen het Conservatorium, de Academie voor Drama en de Dansacademie van FHK levert een hoogwaardige voorstelling op. Het orkest staat onder leiding van dirigent Arjan Tien. De one-act opera Die Sieben Todsünden wordt geregisseerd door Machteld van Bronkhorst en de compilatie uit de opera The Medium door regisseur Marc Krone. Met o.a. Brenda van Hoof (sopraan, afstudeervoorstelling) en Josefine Patzelt (dans). Maandag 17 mei, 20.00 uur | Factorium, Koningsplein 11 (ingang via Bisschop Zwijsenstraat) Kaarten € 10,- (studenten € 5,-) Reserveren via www.fontys.nl/kunsten/reserveringen

Studium Generale ‘KUNST ... van wie? ... voor wie?’ De rol en functie van kunst, kunstenaar en gebruiker zijn de laatste jaren aan grote verandering onderhevig. FHK organiseert lezingen rondom de volgende stellingen en onderwerpen: 17 mei: kunst bevordert welzijn en welbevinden / kunst als wetenschap of wetenschap als kunst 18 mei: amateur kunstbeoefening is geen educatie / kunstzinnig ondernemen Maandag 17 en dinsdag 18 mei | Conservatoriumzaal, FHK | Kosten per dagdeel € 25,- / per dag inclusief lunch € 50,(studenten en medewerkers FHK per dag € 10,- inclusief lunch) | Inschrijven: www.fontys.nl/kunsten/reserveringen Meer informatie: www.studiumgenerale-FHK.nl

Meivoorstelling Bachelor Dans Theaterdans Uitvoerend jaar 3 en 4 De studenten van Theaterdans Uitvoerend zijn zeer productief geweest. Zij presenteren dit in een zeer gevarieerd en bontgekleurd programma waarin modern, urban en danstheater de dialoog aangaan met elkaar. Met nieuwe choreografieën van: Lina Limosani (Australian Dance Theater), Edan Gorlicki, Sara Wictorowicz, Marc van Loon, Elke Rindfleisch, Paul Selwyn Norton en het repertoirestuk; ‘Sporen’ van Dansgroep Leine en Roebana. Woensdag 26 mei, 2015 uur | Theater De Schalm, Veldhoven Reserveren reserveringen@deschalm.com of www.deschalm.com (040-2533578)

GET OUT!

Een hele maand lang kunt u genieten van alle eindpresentaties van onze studenten! Iedereen krijgt de gelegenheid om te zien waar FHK voor staat! Eind mei verschijnt de brochure GET OUT! Wilt u de eindbrochure ontvangen? Meld u aan via www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Maandagenda) Bezoek ook onze website www.fontys.nl/kunsten


e e t c a f ĂŠ Greek meze (tappas)

Onbeperkt Mezedakia (tappas)

e 17,50 p.p. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 16.30 uur tot 22.00 uur en zondag van 16.00 uur tot 22.00

Adres: Willem II straat 5 Tilburg Tel: 013-5358435


Een Broodje Jantje Eten Met… KARIN BRUERS Smaakt het Broodje Jantje? “Ik vind het heerlijk. Goed dat dit soort ambachtelijk bereid eten weer terugkomt. Tegenwoordig zien we veel te weinig van dit soort eettentjes in de stad. Het is allemaal zoveel Sligro-inkoop. Ik wil gewoon goeie friet!”

Wat is je favoriete plek in Tilburg? “Het Wandelbos. Ik ben opgegroeid in die omgeving. Ik woonde daar toen de UVT er nog niet stond. Ik heb daar altijd in het bos gespeeld.”

Wat kunnen we de komende tijd verwachten van Karin Bruers? “Ik ben druk bezig met de Social Sofa’s. Maar eerst ga ik aan de slag in mijn eigen huis. Ik heb net verbouwd en nu wordt het tijd om alles helemaal netjes te maken. De tuin doen, enzo. Deze zomer ga ik beginnen aan het schrijven van een nieuwe voorstelling.” Heb je al inspiratie opgedaan? “Ik kijk altijd naar dingen die ik in het dagelijkse leven tegenkom. Waar ik me bijvoorbeeld aan kan ergeren, is dat sommige mensen hun eigen leven niet in de hand hebben. Dan denk ik ‘kom op jongen! Niet zo zeiken en janken!’”

Fotografie: Camiel Donders

LIVE MUZIEK @ PARADOX TETZEPI (NL) CONTRA DER ROTE BEREICH (DLD) VRIJDAG 7 MEI, 21.00 UUR, (€ 10,- PARAPAS € 8,-) Tetzepi is een van die small bigbands die zichzelf blijven vernieuwen en een belangrijke broedplaats is voor jong muziektalent. Ze waren afgelopen jaren regelmatig te gast in Paradox. Deze keer hebben ze wel iets heel bijzonders op stapel staan want men heeft het Berlijnse trio Der Rote Bereich benaderd voor een korte gezamenlijke Nederlandse tournee. Dit trio uit Berlijn stond al eerder in Paradox en weet van wanten. Met tomeloze energie worden in hoog tempo strak gecomponeerde stukken en lyrische ballades afgewisseld. In 1992 begonnen als kwintet heeft de inmiddels tot trio ingedikte Berlijnse band zijn vorm gevonden. Der Rote Bereich produceert enthousiaste jazzpunk waarin invloeden van zowel Eric Dolphy als Bill Frisell te herkennen zijn. Verbazingwekkend eenvoudig, grenzeloos complex, nooit voorgekookt, vaak origineel, altijd de moeite waard. Met veelzijdige intensiteit en verfrissende ironie. Het speelplezier spat er in kleine zweetdruppeltjes af. Hoe zich dat gaat mengen met de moderne bigbandklanken van Tetzepi is voor ons eenvoudige stervelingen nog een vraag. Dit belooft een gevaarlijk muzikaal experiment te worden, wat je niet wilt missen. Der Rote Bereich bestaat uit: Frank Möbus [gitaar], Rudy Mahall [basklarinet] en Bernd Steidl [slagwerk]. mei 2010

29


De Efteling is een nieuwe attractie rijker: De Sprookjesboom! Hij heeft een machtige kruin van dertien meter hoog en dertien meter breed en komt tot leven als je hem benadert. Zo zal hij talloze verhalen vertellen en de sprookjesdieren zoals de specht, eekhoorntje en konijntje helpen hem daarbij. De boom staat tegenover het Meisje met de Zwavelstokjes. In juli opent de nieuwe, spectaculaire achtbaan van de Efteling: Joris en de Draak. Voor het eerst in de 58-jarige geschiedenis van de Efteling sluiten de poorten niet meer na de herfst- of de kerstvakantie, maar blijven ze het hele jaar open. De Zeven Mijls Zomer en Winter Efteling blijven gewoon bestaan.

Deze tekening is gemaakt door Lotte (3 jaar). Kun jij ook zo’n mooie tekening maken? Mail hem dan naar prijsvragen@ asega.nl o.v.v. tekening en maak kans op een leuke prijs!

De Uitvinders combineert filmavontuur met techniek. Van 17 tot en met 30 mei 2010 vindt het evenement “De Uitvinders en het Verborgen Oog” plaats in Perron 58 in Tilburg. Meer informatie is te vinden op www.deuitvinders.com.


MADRE BELLA • Rosmolenplein 27 • 5014 ES Tilburg • TEL.: 013 5820650 • www.madrebella.nl


Kinderstad bij jou in de buurt Kinderstad is een grote professionele aanbieder van kinderopvang voor kinderen van 0-13 jaar in de regio Tilburg en de Kempen. In 32 kinderdagverblijven, 38 centra voor buitenschoolse opvang, via gastouderopvang en in 36 peuterspeelzalen biedt Kinderstad opvang. Maar wat maakt Kinderstad nou zo bijzonder? De T spreekt met Dianne van den Hurk, unitmanager Kinderstad Tilburg. Waarom kiezen voor Kinderstad? “Wij willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen tot mondige, zelfstandige en onafhankelijke mensen met een eigen persoonlijkheid. “De inrichting maakt Kinderstad heel bijzonder. De ruimtes zijn ingedeeld in allerlei activiteitenhoeken, zoals een bouwhoek, een poppenhoek en een atelier om te schilderen. Ook hebben we bij Kinderstad het zogenaamde Pedagogisch Kookboek opgesteld, een methode om kinderen te volgen en optimaal te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.”

Waarin onderscheiden jullie je nog meer? In de Kinderopvang werken we ook met programma’s voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Dit zijn speciale programma’s voor peuters om hun ontwikkeling te stimuleren en (taal)achterstanden te voorkomen. We hebben veel aandacht voor de kinderen, ook door middel van de zogenaamde vroegsignalering. Zodra wij merken dat een kind mogelijk een achterstand heeft, gaan we in gesprek met ouders en zoeken we naar de juiste begeleiding. Indien nodig verwijzen we door naar zorgpartners.” Voor meer informatie kun je kijken op www.kinder-stad.nl

Ook voor het knippen van kinderen kun je bij ons terecht. HIP staat voor nieuwe modellen, kleuren en technieken. Wij volgen de laatste trends. &ZO staat voor alles wie jij bent. Jij bent uniek. Wij begrijpen welk kapsel bij jou past. Loop gerust eens binnen, maar wil je zeker zijn van een plaatsje bij ons in de stoel? Bel dan even voor een afspraak. Piusstraat 90 5038 WT Tilburg 013-2110360

See you tHAIR! www.hipenzokappers.nl


AGENDA

MEI 2010

Uw agendapunt in deze agenda? Meld uw item aan op www.amuseerje.nl U kunt uw agendapunten voor de JUNI-editie vanaf 1 MEI tot uiterlijk 14 MEI aanleveren via www.de-t.nl of

Deze agenda wordt mede mogelijk gemaakt door:

zaterdag 1 MEI Salsa dansavond Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Salsa avond voor de fans van salsa-dansen. Tijd: 20:00h. Workshop Fotografie met Stadswandeling (Tilburg) Tilburg. Tijd: 10:00-17:00h. Een volledig verzorgde dag incl. lunch en drankjes. finale DE LINKPRIJS 2010 Tilburg. DE LINK. Tijd: 14:0016:00h. De finale van DE LINKPRIJS 2010 in Het Cenakel in Tilburg Oscar et la dame rose Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:15h. 1 MEI CONCERT: CLAZZ ORCHESTRA EN FOK!JAZZ Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-23:30h. gratis Een mooi en afwisselend cadeau aan iedereen op de “Dag van de Arbeid”. Lebanon Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 21:30-23:00h.

Peuterfestival op stapel! Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 10:00h. en Tijd: 11:30h. Maan (2+) Lisette van Gemert Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 12:30h. Theaterworkshop Huismuis (2+) 

34

MEI 2010

James Burton & Mufkin Tass Tilburg. 013 Popcentrum. 20:30h. Gitaarlegende James Burton Lebanon Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 21:30-23:00h.

maandag 3 MEI

zondag 2 MEI

Lezingen & WORKSHOPS

Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:0014:00h. Kinderfilm Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:0016:40h. Kinderfilm THE LUCKY DICE Hilvarenbeek. GOUDEN CAROLUS. Tijd: 15:30-19:00h. gratis Live muziek van The Lucky Dice RESSESION (G.B.) Tilburg. cafe de plaats. Tijd: 18:00-21:30h. gratis Power Blues met nummers van Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Oscar et la dame rose Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:15h.

Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:0014:00h. Kinderfilm Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:0016:40h. Kinderfilm

Exposities, Tentoonstellingen

FILM

MUZIEK

Weight Watchers Berkel-Enschot. HCR de Druiventros. Tijd: 19:00-22:30h. Wekelijkse bijeenkomst, www.weightwatchers.nl. Country Lesavond Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 19:00-22:30h. Odds against tomorrow - Klassieker Tilburg. Filmfoyer Tilburg. 20:00-21:35h.

dinsdag 4 MEI Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:00-14:00h. Kinderfilm Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:00-16:40h. Kinderfilm La danse Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:15-22:35h. Nederlands Dans Theater Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Opus 589 & 590 Jazzsessie olv drummer Ralph Adriaanse Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-00:30h. gratis. neem je eigen instrument mee en ga na de pauze het podium op!

woensdag 5 MEI Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:00-14:00h. Kinderfilm STAPPEN, FEESTEN & UITGAAN

Tilburg studenten voetbaltoernooi voor de 8e keer alweer. Tilburg. Sportpark Olympus. Tijd: 12:00h. Het is een evenement dat de hele dag plaats zal vinden, na het voetballen zal een etentje en een avondprogramma volgen. Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:0016:40h. Kinderfilm Bingoavond in de Druiventros Tilburg. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:00-22:00h. Wekelijkse bingoavond in de Druiventros. La danse Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:00-22:20h.

donderdag 6MEI Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:00-14:00h. Kinderfilm. Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:0016:40h. Kinderfilm Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. 013 Hiphop presents: Önder (aka Turk) + Hef Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Zwarte Lijst + Kleine Viezerik + DJ FS Green 

THEATER-KLEINKUNST-DANS-KLASSIEKE MUZIEK

VARIA


AGENDA Wayne Krantz Trio feat Tim Lefebvre & Gary Novak (USA) Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00h. Wayne Krantz Trio. Krantz is een van die toonaangevende Amerikaanse gitaristen die alles kan. Oscar et la dame rose Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 21:45-23:15h. De 10-jarige Oscar ligt in het ziekenhuis met Leukemie. Pizzabezorgster Rose vrolijkt hem op.

vrijdag 7 MEI Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:00-14:00h. Kinderfilm. Een spokenfamilie woont in de diepe kerkers van Kasteel Goedemorgenzon. Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:0016:40h. Kinderfilm. Sjakie brengt een bezoek aan de geheimzinnige Willy Wonka’s chocoladefabriek. Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten. Roosbeef Tilburg. Theaters Tilburg. 20:00h. Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten Jenny Lane Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:45h. Na de release van haar debuutalbum Monsters maakt de carrière van de Nederlandse souldiva Jenny Lane een stormachtige ontwikkeling door. Dance-2-Friends Meet, greet, & move your feet party Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. 21:00-01:30h. Dansavond 30-plussers Tetzepi (Nl) contra Der Rote Bereich (Dld) Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00h. Tetzepi is een small bigband die zichzelf blijven vernieuwen en een belangrijke broedplaats is voor jong muziektalent. Oscar et la dame rose Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 21:45-23:15h. De 10-jarige Oscar ligt in het ziekenhuis met Leukemie. Pizzabezorgster Rose vrolijkt hem op.

Lezingen & WORKSHOPS

MEI 2010 Crack Beats # 24: Rocketmartin + Noizecreator Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 22:00h. Crack Beats is inmiddels de langstlopende breakcore avond van Europa die met enige regelmaat plaats vindt en nog lang niet te stoppen is.

zaterdag 8 MEI Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten. L’Avventura: L’Avventura-avond Tilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:0022:30h. Met één kaartje naar vier activiteiten in De NWE Vorst, Parador en RUIMTE-X. Orkater Tilburg. Theaters Tilburg. 20:15h. De meisjes van Mussolini L’Avventura & VJAZZ: live: Soweto Kinch (UK), including VJ & DJ & After party Tilburg.Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Een nieuw en uitermate swingend initiatief van Paradox, in samenwerking met de VPRO, Radio 6 en Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Het bekende DJcollectief Jazzjunkies zullen voor en na het concert hun dansbare muziekjes laten horen. Oscar et la dame rose Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 21:45-23:15h. De 10-jarige Oscar ligt in het ziekenhuis met Leukemie. Pizzabezorgster Rose vrolijkt hem op. Loos Encounters Of The Third Kind: The Sci-fi Edition Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 23:00h. St. Paul + High Rankin + Henzel & Disco Nova + Topher + Sweatbox presents: Cosmic Disco + James T Cotton + Deusje Voo & Ted.Y.Beer + Kijkbuiskinderen

zondag 9 MEI Spooktijd met Laban 3+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 13:00-14:00h. Kinderfilm. Een spokenfamilie woont in de diepe kerkers van Kasteel Goedemorgenzon. 

Exposities, Tentoonstellingen

FILM

MUZIEK

Moederdag Brunch! Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 13:50h. Te combineren met een uur kegelen Klassieke Middag: TriDali Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 15:00h. Vernoemd naar de kunstenaar Dalí vormen Sabien Canton (harp) en Wouter van Breugel (fluit) al sinds 1994 Duo Dalí. Sjakie en de Chocoladefabriek 6+ Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 15:0016:40h. Sjakie brengt een bezoek aan de geheimzinnige Willy Wonka’s chocoladefabriek. SWEET SUE Tilburg. cafe de plaats. Tijd: 18:00h. gratisOuderwetse jazz, blues, folk, americana ed.. Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten. Trans Am Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Trans Am is een drie-koppige band die een mix maakt van synthpop en rockmuziek Gert Vlok Nel + Mathijs Leeuwis Breda. Mezz. Tijd: 21:00-23:55h. 14,00 Gert Vlok Nel + Mathijs Leeuwis Oscar et la dame rose Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 21:45-23:15h. De 10-jarige Oscar ligt in het ziekenhuis met Leukemie. Pizzabezorgster Rose vrolijkt hem op.

Jazzsessie o.l.v. Stef de Hond (piano) Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h.

woensdag 12 MEI La danse Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:00-22:20h.In La Danse geeft Frederick Wiseman een fascinerende kijk in de wereld van de befaamde Parijse opera. Bingoavond in de Druiventros Tilburg. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:00-22:00h. Flamboyant + PeTrus + friends Tilburg. Cul de Sac. Tijd: 21:00h. Electro, dubstep, breakbeats, kuildansen zoals het hoort! En dat tot TWEE uur ‘s nachts. MIKE REED’S People, Places & Things (USA) Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. De jonge garde freejazzers uit Chicago treedt langzaam maar zeker uit de schaduw van boegbeelden als Fred Anderson, Ken Vandermark, Hamid Drake en Rob Mazurek en neemt resoluut het heft in eigen handen. Campingdisco: Beesmunt + Style Beats Liberation Front + Lustige Lola & Weltschmerz Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 23:00h. Schoolplein DJ-Team met o.a. Leila P (live) + Suzy van de Bingo + De Braderie

donderdag 13 MEI

maandag 10 MEI Country Lesavond Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 19:00-23:00h. Weight Watchers Berkel-Enschot. HCR de Druiventros. Tijd: 19:00-22:30h. Wekelijkse bijeenkomst, www.weightwatchers.nl. Sophie’s choice Klassieker Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:00-22:30h. Een aankomende schrijver huurt een kamer in Brooklyn en verdiept zich in zijn labiele bovenburen STAPPEN, FEESTEN & UITGAAN

dinsdag 11 MEI

Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten. Hayride Hotel: Chuck Mead (BR5-49) & Hillbilly Boogiemen Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Nachtburgemeester van Tilburg houdt café Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. “Professionele chaos heeft vrij spel” 

THEATER-KLEINKUNST-DANS-KLASSIEKE MUZIEK

MEI 2010

VARIA

35


AGENDA vrijdag 14 MEI Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten. CD PRESENTATIE: AVALONIA TRIO Harmen Fraanje/Clemens Van Der Feen/Flin Van Hemmen Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-23:30h. 40Up: DVD-DJ Alex van Oostrom Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:00h. 40UP feesten, besloot om iets te organiseren voor de generaties van 40 jaar en ouder Hayride Hotel: Ruby Dee & The Snake Handlers Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:00h. The Barnfarmers The Aggrolites Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:15h. Onder leiding van gitarist Brian Dixon en frontman Jesse Wagner, combineert The Aggrolites moeiteloos de meest authentieke 60’s Jamaicaanse sound met hun eigen merk van rauwe intensiteit en gruis

zaterdag 15 MEI Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten. Griekse Feestavond Berkel-Enschot. Hotel de Druiventros. 20:00-02:00h. Met Griekse hapjes en drankjes. Live muziek . Hotelgasten: Tom Pintens Tilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:3022:30h. In Hotelgasten zie we de grootste artiesten van het meest dichtbij. Bunderblues: Shiner Twins Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Na de overweldigende stroom lovende reacties op het debuut-album All In Store (stond eind 2006 op #2 in de Euro Americana Chart en hoog in diverse jaarlijsten) presenteren de Shiner Twins zich op de opvolger Southern Belles zo mogelijk nóg overtuigender. Lezingen & WORKSHOPS

36

MEI 2010

MEI 2010 IMPLOAD: A.Paul + Egbert Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 22:00h. DJ Juel + Animus Africa Night Tilburg Tilburg. Partycentrum Oase. Tijd: 22:00-03:00h. Africa Night Tilburg Afrikaanse dansavond in Partycentrum Oase TRAVELIN’ MEN Tilburg. cafe de plaats. Tijd: 22:30h. Swing Jump Blues Music.

zondag 16 MEI Workshop Fotografie met Stadswandeling (Tilburg) Tilburg. Tilburg. Tijd: 10:00-17:00h. Een volledig verzorgde dag incl. lunch en drankjes. Van 10 - 17 uur. Country Dansmiddag Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 13:30h. georganiseerd door Stichting Country Promotions Tilburg, m.m.v. DJ Arthur VILLA PARDOES MEGAFEEST Hilvarenbeek. GOUDEN CAROLUS. Tijd: 14:30-21:00h. VILLA PARDOES, megafeest waarbij de volledige opbrengst van de entree ten bate komt van Villa Pardoes. ILA VAN DER POUW Newton of de appel die naar de maan viel (6+) Tilburg. De Nieuwe Vorst. 15:00-16:00h. Hoe zou het voelen om een echt genie te zijn? Heathen Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 16:00h. Heathen is een van de meest unieke bands uit de tweede lichting van de Bay Area Trashmetal explosie. JOHN-F. KLAVER TRIO Tilburg. cafe de plaats. Tijd: 18:00h. gratis. Blues, soul, funk & rock. Altiplano Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:35h. Dit drama gaat over een stel dat in het Andesgebergte verstrikt raakt in lokale milieuprotesten.

maandag 17 MEI Weight Watchers Berkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 18:30-23:00h. Wekelijkse cursus, www.weightwatchers.nl

Exposities, Tentoonstellingen

FILM

MUZIEK

Country Lesavond Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 19:00-22:30h. Sophie’s choice Klassieker Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:00-22:30h. Een aankomende schrijver huurt een kamer in Brooklyn en verdiept zich in zijn labiele bovenburen

dinsdag 18 MEI Latcho drom Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:30h. In muziek/dans wordt verteld over hoe zigeuners zich hebben verspreid vanuit India over het vasteland van Europa. Jazzsessie o.l.v. Michiel Stekelenburg (gitaar) Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h.

woensdag 19 MEI Latcho drom Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:30h.In muziek/dans wordt verteld over hoe zigeuners zich hebben verspreid vanuit India over het vasteland van Europa. Bingoavond in de Druiventros Tilburg. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:00-22:00h. Wekelijkse bingoavond in de Druiventros. Jethro Tull Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Jethro Tull, de progressieve Britse rockband rond de Schotse fluitist/gitarist Ian Anderson draait al sinds eind jaren ’60 mee. VLEK, een Brabants jazzoctet “in progress” Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h.

donderdag 20 MEI FlapuiT, open podium voor vers talent. Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00-00:30h. Latcho drom Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:30h. STAPPEN, FEESTEN & UITGAAN

Yo, También - Cinesjans Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:00-23:00h. Liefdesverhaal over Daniel. Hij is de eerste universitair afgestudeerde man met Down syndroom. Baby Woodrose + Shaking Godspeed Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. 70’s-80’s ROC Talents Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Studenten van ROC Tilburg krijgen de kans om met hun band of muzikale act tijdens ROC Talents te laten zien hoeveel talent ze hebben

vrijdag 20 MEI Latcho drom Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 19:45-21:30h. In muziek/dans wordt verteld over hoe zigeuners zich hebben verspreid vanuit India over het vasteland van Europa. Yuri Honing Acoustic Quartet Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Yuri Honing, saxofonist en componist, is een van de meest succesvolle en veelzijdige muzikanten in Nederland. 013 Hiphop presents: Zwart Licht Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:30h. Zwart Licht staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt. D-Licious: Wipneus & Pim Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 22:30h. Wipneus & Pim We Love Classics Quiz Ravage!: Mumbai Science + Electrophants + Relfy Beats + Beat The Bastardz Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 23:00h. Nieuwe ELECTRO avond in Tilburg!

zaterdag 22 MEI Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen: Absynthe Minded + Moke + Customs + Gotcha! Allstars. Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 19:00h. Anneke van Giersbergen & Agua De Annique + The Hickey Underworld + DeWolff + The Van Jets + The Black Atlantic + Dez Mona + Bat Cave: Trix presenteert 

THEATER-KLEINKUNST-DANS-KLASSIEKE MUZIEK

VARIA


AGENDA Latcho drom Tilburg. Filmfoyer Tilburg. 19:45-21:30h. 

Het Piaf Kwartet (Turkse muziek) Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. MeiMarkt Tilburg Tilburg. Gehele centrum van Tilburg. Tijd: 21:00-17:00h. Gratis

zondag 23 MEI MeiMarkt Tilburg Tilburg. Gehele centrum van Tilburg. Tijd: 21:00-17:00h. Gratis NIEUW INITIATIEF: VAN DE DAKEN: EEN IMPLOSIEVE MIDDAG Tilburg. Muziekpodium Paradox. 15:00-17:30h. poëzie, muziek, poëzie, dans, poëzie e.a. MISS DELTA Tilburg. cafe de plaats. Tijd: 18:00h. gratis Bluesband met haar roots in blues, jazz, rock & roll, soul en funk. Latcho drom Tilburg. Filmfoyer Tilburg. 19:45-21:30h.

maandag 24 MEI Pickpocket Klassieker Tilburg. Filmfoyer Tilburg. 20:00-21:20h. presentatie CD Fontys Conservatorium Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Het Fontys Conservatorium produceert jaarlijks een CD waarop muziekstukken staan.

dinsdag 25 MEI Best of the New York gipsy filmfestival Tilburg. Filmfoyer Tilburg. 20:00-22:00h. Jazzsessie o.l.v. Eric den Tuinder (gitaar) Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00h.

woensdag 26 MEI

Eeuwige moes Filmfoyer Tilburg. 20:00-21:30h.

De Rode Kamer De NWE Vorst/Cultuurmakelaar/Studium Generale Tilburg. 20:00 - 22:00h. Gratis. Kunst moet zwemmen. Jan van den Berg ontvangt Merlijn Twaalfhoven Bingoavond in HOTEL Druiventros Tilburg. 20:00-22:00h. Wekelijkse bingoavond Gipsy Festival: Tabor: O’dschipen Tilburg. De Nieuwe Vorst. 20:30-22:30h. Muzikale theaterproductie i.h.k.v. het Gipsyfestival. A Place To Bury Strangers Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Booker T. Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. exclusieve clubshow naar 013

donderdag 27 MEI Milieucafé, talkshow over natuur en milieu. Tilburg. Muziekpodium Paradox.20:00h. The Real McKenzies Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Schots beïnvloede celtic punk band uit Vancouver, Canada. Keren Levi: Envelopes Tilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30-22:00h.Ode aan het broeder- en zusterschap.

vrijdag 28 MEI Bachata dansen en Salsa dansen. Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. 20:00h. o.l.v. de kampioen van Nederland. 14e International Gipsy Festival: Tarhana met special guest: Giani Lincan (Roemenië) Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00h. Generation Bass: Zun Zun Egui Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 23:00h. dance-altern.

zaterdag 29 MEI

Afstudeer presentatie: Ezra van Nassauw (zang) Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00-21:00h. gratis. Lezingen & WORKSHOPS

MEI 2010

Internationaal Jeugd Voetbaltoernooi tsv NOAD Tilburg. tsv NOAD. 09:00-17:00h.

Exposities, Tentoonstellingen

FILM

MUZIEK

Tilburg Tigers: Impro with a bite! Tilburg. De Nieuwe Vorst. 20:00-22:00h. Spetterende show vol theater, muziek etc Abattoir Fermé: Phantasmapolis Tilburg. De Nieuwe Vorst. 20:30-22:00h.Over vijf mensen en de gruweldaad die hen verbindt.

zondag 30 MEI WC Experience DVD/CD presentatie Tilburg. 013 Popcentrum. 14:30h. WC Experience is een Brabantse rockband Klassieke middag: jonge talenten, vlak voor het conservatorium. Tilburg. Muziekpodium Paradox. 15:00-17:00h. gratis THE LUCKY DICE Tilburg. cafe de plaats. 18:00h. gratis Jong, verfrissend, verrassend, bluesy, catchy, funky, sexy, lekker, dansbaar. Klassieke Middag: Jonge Talenten op het podium Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00h.

maandag 31 MEI Country Lesavond Berkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 19:00-22:30h. Weight Watchers Berkel-Enschot. HCR de Druiventros. Tijd: 19:00-22:30h. Wekelijkse bijeenkomst, www.weightwatchers.nl. Pickpocket - Klassieker Tilburg. Filmfoyer Tilburg. Tijd: 20:00-21:20h.

LOPENDE ACTIVITEITEN Museum voor hedendaagse kunst De Pont, Wilhelminapark 1 Cuny Janssen, Amani Projectzaal t/m 23 mei 2010 Audax Textielmuseum Tilburg, Goirkestraat 96 Glanzend wit voor de Oranjes Wat ligt er bij de Oranjes op tafel? t/m 26 september 2010 Lijnen in mijn hoofd dertig jaar Lam de Wolf, 1980-2010. t/m 12-09-2010 STAPPEN, FEESTEN & UITGAAN

Kraakhelder - 100 jaar huishoudtextiel. Honderd jaar geleden was een goed gevulde ‘linnenkast’ de trots en zorg van vrouwen. t/m 13-06-2010

Natuurmuseum, Spoorlaan 434a Moeders Mooiste! Baal je van je piekhaar, wipneus of flaporen? Kom dan maar eens kijken waar de dieren in de natuur dagelijks mee rondlopen! t/m medio 2011 Scryption, Spoorlaan 434a Zo werkt ‘t Ontdek de techniek achter communicatiemiddelen (ook voor meiden!)

Permanente expo’s De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg Iedere zondagmiddag gratis rondleiding om 15.00 uur. Vaste collectie: ‘First People’ en zelfportret Marlene Dumas. Nu ook: posters van Michel François en ‘Planet Circle’ van Richard Long. De 2 kinderportretten van Gerhard Richter Kunstclub: Op woensdagmiddag is er in De Pont een Kunstclub voor kinderen Sophie Calle Talking to Strangers 23 januari tm 16 mei 2010 Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg Scryption schrijft geschiedenis Depotzaal. Selectie van bijzondere objecten uit de collectie van het Scryption. Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg Brabant in de Ban van Buiten: toont de schoonheid diversiteit van het Brabantse landschap en de bewoners en moet vooral aanzetten tot het op pad gaan naar de vele mooie en interessante plekken die de provincies Noord-Brabant en Antwerpen te bieden hebben.   De reis: entoonstelling in vijf zalen over het boeiende leven van dieren en planten met een knipoog naar de mens. Vogelencyclopedie: 150 levensechte vogels zien, die je ook kunt laten zingen Galerie Holtrop, Goirkestraat 45, Tilburg Permanente schilderijen, tekeningen en pastel van Riemko Holtrop worden tentoongesteld. Deze agenda is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De ‘T’ is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. Meer informatie vindt u op www.amuseerje.nl

THEATER-KLEINKUNST-DANS-KLASSIEKE MUZIEK

MEI 2010

VARIA

37


Doe mèn un

BrooDje jantje

èn enen friet meej sateej!

Pieter vreedePlein 2, tilburg


Tekst: Frans van der Meer. Fotografie: Tommy Fotografie.

COLUMN

Oppassen Er zijn twee soorten mensen; kinderlozen en kinderbezitters. Zij delen dezelfde planeet, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Ferry van de Zaande behoort tot de eerste categorie, althans dat vermoedt hij. Zijn ongebonden levensstijl staat in schril contrast met het keurslijf van het gezinsleven, dat ondervond hij recentelijk aan den lijve toen hij kinderoppascentum ‘Okidoki’in het leven riep, ter aanvulling op zijn uitkering. ‘Wij Pasen op u kleine mannen voor een goedkopen prijs.’zo luidde de advertentie in het Nieuwsblad van het zuiden. Ik waar dus saome meej Fred van Boesschoten ’n oppascentrale begonne. Et liep goed want er bèlde meej ’n vrouwke òp òf ze hullieje Priscilla kos brènge. Ik zèg ‘Brèngtem mar langs.’ Dus daor haddet aon.‘Ze is al in bad gewist.‘zisse. Ik zèg ’Ôoh, hij meurt aanders verèkkes.’ ‘Nèè, gij dan,’ zisse. Mar goed, ik lèg dieje klèène zôlang òp ene stoel want ik waar nèt bezig bèùte ene kèèrbereteur te vervange van Fred zenen Opel. In êene keer heur ik me tòch ’n gekwèèk van binne kome. Leej dieje klèène daor te brèlle òf zem geschupt ha’n. Dus ik stao daor meej hil m’n haande vol smèèr meej dieje klèène te haawe. Ik zèg ‘Van Boesschote, doede gij ok es iets, wè moet ik hiermeej?’’ Dè weetik nie,’ zeej,’

daor hèbbik gin verstaand van, hij zal wèl honger hèbbe dènk. Gaode gij es vur vèèf Uuro friet haole.’’ Dè gao nie want hij heej gin taande ziedenie? Ik zèttem dan mar vur de teevee, dè doen ze aaltij meej klèèn manne. Mar wè moek dan òp zette? Vier vuisten Op Safari òf Kom Met Je Waldhoorn Tussen Mijn Alpen?’ ‘Hee Presilla, doe es laage tege den ôome.’ zeej Frètte nòg, mar et jong blêef mar kwèèke. Et waar nie om òn te heure. Dus toen hèk de teevee mar wè harder gezèt èn zèmme bèùte vèdder gòn sleutele. Saoves kwaam hullie moeder Presilla wir haole. Wè ware wij blij Barend. Ik zèg’Hij is hil braaf gewist, mar der kome wèl wè betaolingskòste bij in verbaand meej et miljeu èn alles. Èn administraasie netuurlek.’Mar dè snapte ze wèl.’Kan ik der vòllegende week wir brènge?’ Ik zèg,’Nèèè, wij zèn verlôopig òp vekaansie, dus bèlt mar ene keer trug ak wir tèèd hèb. Houdoe war?’ Dus jè, ‘Kinderoppascentum Okidoki’is tegesworrig ‘Hondenuitlaatservice Okidoki’gewòrre. Ik blèèf binne meej ’n pilske èn van Boesschoten doe die bisten ötlaote.

Halleeeej! www.tamanua.hyves.nl MEI 2010

39


De T, Editie mei 2010, nr 45  

Het Uitgaansblad van regio Tilburg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you