Page 1


BOKFAKTA Påkostet og eksklusiv billedbok. Stian Andersens unike bilder av Norges største rockeband, Turboneger.

Tittel: Turboneger. Fotografier 1993–2009 Fotografier: ca. 180 Fotograf: Stian Andersen Tekst: Asbjørn Slettemark Designer: Are Kleivan, The Metric System ISBN: 978-82-03-23848-2 Format: 246 x 350 Omfang: 256 s Bokgruppe: 311 Kultur / religion / kunst Pris: 499,Trådheftet, hardcover med smussomslag Pakket i kassett Inneholder plakat Lesebånd Utkommer primo september 2010


«THE MOST BLACK COLOR OF ALL IS TURBONEGRO» Det å følge Turboneger på konsert – backstage, i turnébussen – slik Stian Andersen har gjort, er en intens og rå opplevelse. Det vet jeg, for jeg har gjort det selv, og bildene i denne boken tar meg rett tilbake til turene jeg har hatt med Turboneger i Norge og i utlandet. Alltid moro, tidvis traumatisk, og ofte på grensen til direkte ubehagelig. Turboneger er det nærmeste vi i Norge kommer internasjonale rockestjerner. Av popband har vi navn som A-ha og Röyksopp, på rock-siden har vi bare denne gjengen sminkede menn fra forstedene rundt Oslo. Og Stian Andersen har vært med på opp- og nedturene til Turboneger. Samarbeidet begynte i 1993, da den unge fotografen ble hyret inn til å ta konsertbilder av den nye, ukjente vokalisten til Turboneger, Hans Erik Husby. Noen år tidligere, i 1989, hadde 16-åringen Stian Andersen tatt med seg kamera og sneket seg inn på Rockefeller på en DumDum Boys-konsert, og bandet ble så fornøyd at de brukte et av bildene på singlecoveret til «Englefjes». Dette var de aller første svart-hvittrullene unge Stian eksponerte noensinne, så talentet var åpenbart til stede. Dette ble hans flying start inn i rockeverdenen, og Stian Andersen ble raskt husfotograf i Rock Furore, Beat og Puls, musikkbladene som satte agendaen på begynnelsen av 1990tallet. Stian Andersens første bilder av vokalist Hans Erik Husby, etter hvert kjent som både Hertis og Hank von Helvete, ble tatt under en konsert på Blitz. Bildene havnet på coveret til Never Is Forever. Mens Turboneger opplevde triumf med Apocalypse Dudes i 1997, røyk på en tragisk oppløsning i 1998 takket være Husbys heroinproblemer, for så å triumfere med et comeback i 2002, ble Stian Andersen Norges ledende rockfotograf. På de 20 årene som har gått siden han fomlet seg fram til utløserknappen på DumDum Boys-konserten, har Stian Andersen svettet seg gjennom hundrevis av konserter i skitne kjellere og gigantiske arenaer, og satt sin fotosignatur på over 50 albumcover for norske og internasjonale artister. Da Turboneger ga ut Apocalypse Dudes, deres udiskutabelt beste album, var det Stian Andersen som avbildet bandet, som hadde en gjengmentalitet som kjennetegner de største og beste verstingbandene rockehistorien har sett og hørt. Som Guns’N Roses anno 1986, Black Sabbath i 1972 eller Black Flag på 1980-tallet, var et møte med Turboneger som å treffe en sammensveiset bande som skuler skeptisk

mot alt og alle som nærmer seg. Disse harde årene gjorde Turboneger klar for en nyvunnen status som rockestjerner på 2000-tallet. Dette er også den tydelige røde tråden som går gjennom bildene til Stian Andersen. Turboneger lever etter slagordet de presenterte da de kom tilbake på plate i 2004: «Fuck The World». Dette er et band som drar på turné og spiller inn plater på helt egne premisser. Fra den lite subtile fingeren Pål Pot Pamparius slenger til kamera på side 206, via Knut Schreiners rojale posering som gitargud på omslaget, til det episke mørket som senker seg over bandet på et hotellrom på side 19. Det sistnevnte bildet er Turboneger slik mange av oss fans husker dem. Bildet ble i sin tid trykt på Apocalypse Dudes, albumet som norske musikkjournalister kåret til tidenes beste norske plate i 2006, og som fremdeles står på en fjelltopp over all annen norsk rock. Her fanger Stian Andersen bandets essens. Tungt sminket, med harde blikk full av både selvtillit og skepsis er de klar til å fly i ansiktet på verden, mens de blir beundrende hyllet av fans over hele verden. For meg er dette bildet det ultimate norske rockefotoet, og det bidro til å gjøre Apocalypse Dudes til det mesterverket det ble. Stian Andersen har dokumentert en rockescene som har beveget seg fra kjellere på Østlandet til arenaer over hele verden. Jeg traff ham for første gang på begynnelsen av 2000-tallet, og det første jeg sa til ham var at jeg tidlig i tenårene hadde lagt merke til et bilde han tok av Seigmen i 1992. Bildet ble trykt i det daværende musikkbladet Puls, og gjennom 1990-tallet var Stian Andersen en av fotografene som ga oss unge rockekids på Vestlandet innblikk i hva som skjedde på andre siden av landet, i hovedstaden. Da var det langt unna, men gjennom denne boken kommer vi tettere enn noensinne på Turboneger. Fra Stian Andersens bilder tatt innimellom bandmedlemmene på scenen, til det dramatiske bildet hvor Hank von Helvete stikker hodet opp fra bandbussen inne i en tunnel, på vei fra Bergen til Voss. Stian Andersen holdt på å miste hodet da han tok bildet, men i likhet med Turboneger overlevde han, slik at han kan fortelle den historien. Asbjørn Slettemark Oslo, 2010


I 1993 tok Stian Andersen bilder av Hank von Helvete på Blitz i Oslo. Bildene av den nye Turbonegervokalisten ble starten på et 16 års intenst forhold mellom fotografen og bandet. Stian Andersen har fulgt det bejublede norske rockebandet på scenen, backstage, på festivaler, i turnébussen, på offisielle fotosessions rundt plateutgivelser – gjennom store oppturer og brutale nedturer. Stian Andersen følger Turboneger frem mot det dramatiske bruddet i 1998 og gjennom den enorme suksessen som kom etter at bandet hadde blitt gjenforent i 2002. Han fanger essensen til seks kompromissløse gutter fra forstedene rundt Oslo, og avbilder bandet med en gjengmentalitet som kjennetegner de største og beste versting-bandene rockehistorien har sett og hørt. Gjennom Stian Andersens linse ser vi et band som overbeviser verden med albumet Apocalypse Dudes, og som for ettertiden vil stå igjen som det mest notoriske, interessante og fengende norske rockebandet. Boka gir oss et unikt innblikk i bandet sett fra innsiden. Aldri før har du vært så tett på Turboneger.

Stian Andersen (født 1973) er en av Norges fremste musikkfotografer. Han reiser verden rundt på oppdrag for norske og internasjonale klienter, og har fotografert artister som Iggy Pop, Johnny Cash, Oasis, Daft Punk og Ramones. I Norge har han turnert gallerier landet rundt med den kritikerroste Turboneger-fotoutstillingen «The Silent Side Of Rock N Roll». Han har fotografert over 50 album-cover for bl.a. A-ha, Röyksopp, Turboneger, Bigbang og Dum Dum Boys, og har bidratt til flere bokutgivelser, bl. a. Festivalboka og Kristopher Schaus Tendenser. Stian Andersen har vunnet en rekke priser for sine fotografier.

Følg Turboneger – på konsert, backstage, i turnébussen, før plateutgivelse, etter platen er kommet ut – og få en intens opplevelse!

Profile for Aschehoug

Turboneger - en smakebit  

Aldri før har du vært så tett på Turboneger. Her er de presentert gjennom rockefotograf Stian Andersens linse gjennom 16 år.

Turboneger - en smakebit  

Aldri før har du vært så tett på Turboneger. Her er de presentert gjennom rockefotograf Stian Andersens linse gjennom 16 år.

Profile for aschehoug